Солидарност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285433_%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 Най-употребяваната дума на седмицата е "солидарност". Лее се от всички екрани, вестници, радиа. Поредната изнасилена дума. Натискът да бъдем солидарни с една все по-очевидна фалшификация, каквото изглежда е делото "Скрипал", е голям. Напъните на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да окаже натиск върху министър-председателя Бойко Борисов, дори с цената на единството на коалицията, потвърждава тезата за втори властови център в ГЕРБ (стр. 2) Само по този начин може да обясним смелостта за  вклиняването на участника в американски молитвени закуски в този крайно деликатен за външната политика на страната момент. Това действие не показва солидарност дори вътре в ГЕРБ, да не говорим, че доведе до поредните заплахи на "Атака" за напускането на правителството. Цветанов не иска България да бъде солидарна. Той иска американците да видят, да усетят, да се възторгнат от това, че той, Цветан Цветанов, е солидарен с тях, а ако е успял да надупи и цялата държава покрай себе си, ще бъде още по-добре. Очевидно доказателствата, които иска премиерът, не са важни за този човек.
Разбира се, след днешната среща с посланик Бойко Коцев, Борисов няма да е получил фактите, които искаше. Такива няма. 
Не само за българския премиер, а за целия свят доказателства за вината на Русия няма. Но както наскоро обяви политическият призрак Радан Кънев - "външната политика не е наказателно съдопроизводство... Няма презумпция за невинност." Не са нужни доказателства, искането на такива "е неграмотност". На Кънев му е лесно. Той е политически труп и дори някои да го съживят, избирателите ще бягат от него като от Франкенщайн. А, виж, Борисов, не иска да е политически труп. На него не му е толкова лесно, защото при цялата неспособност да прояви държавнически таланти, все пак по силата на натрупания опит знае, че натрупаните проблеми в българо-руските отношения няма да бъдат разрешени заради черните му очи. Негативите, които се натрупаха по време на неговото управление, могат да излязат скъпо на България. Буквално при това. Изолацията на страната от енергийните потоци, които въпреки американската съпротива излизат от Русия в посока Европа, може да бъде дивидент само за някой писар в Държавния департамент, който отговаря за България, но това у нас не грее никого. 
Освен това, Борисов очевидно вече схваща, ако съдим по разпалената му реакция след последната среща на Европейския съвет, че безотговорността е станала второто име на британската и американската външна политика. Цветан Цветанов може и да мисли, че потупването по гърба от американец лекува ишиас, но Бойко Борисов като по-интелигентен от него сигурно схваща, че превръщането на България във фронтова държава не е най-добрият начин да се излекуват всички българи от всички болежки. Солидарно и завинаги.

Какво се слага на трапезата на Цветница?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285432_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%3F+

 На 1 април 2018 година (неделя) отбелязваме Цветница. Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници, не е на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

 
Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.
 
На Цветница имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не бива да пропускаме и празничната трапеза – какво се приготвя и яде на този ден?
Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии.
Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко.
 
 
 

Плевнелиев: Искаме да не се караме с никого, така каним вълка в кошарата

http://clubz.bg/66133-plevneliev_iskame_da_ne_se_karame_s_nikogo_taka_kanim_vylka_v_kosharata

България в момента е заела разкрачена позиция по случая "Скрипал". Тази оценка даде Росен Плевнелиев по Нова тв. 

"Голяма част от българския политичеки елит не иска да проведе честен дебат, разкрачената позиция между Русия и Европа не работи, трябва да направим своя избор", поиска предишният български президент.

Според него върви процес на отстъпление на държавата от нейните европейски ценности.

"Искам да споделя своите притеснения накъде дългосрочно е насочено развитието на България - не само казусът "Скрипал", но и Истанбулската конвенция, ако погледнете и куп действия през годините", каза Плевнелиев.

Той даде пример за скандално поведение начина, по който вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна руския патриарх на летището - като коленичи пред него и му целуна ръка. Българският вицепрезидент, а и БСП, се изявявали в ролята на коленичили пред руските интереси.

Според Плевнелиев сегашната реакция на света с масовото изгонване на руски дипломати не е само по случая "Скрипал", а отговор на руски действия през последните години. 

"Основите на мира в Европа бяха разрушени от президента Путин и неговата администрация", смята той.

"Обръщам се към българския политически елит да си спомни, че Русия извърши кибератака в деня на изборите в България", добави той.

Плевнелиев многократно повтори, че "българската държава трябваше да покаже своята солидарност с Обединеното кралство" за изгонването на чужди дипломати.

"Сигналът е много ясен. Спрете се", призова той.

Той смята, че твърденията "нищо не е доказано е руската теза, която денонощно руската пропагандна машина разпространява по цял свят". Това беше и обосновката на българската позиция от петък по случая обаче - България чака доказателства и тогава ще действа.

Плевнелиев изрази притеснението си от подобна позиция.

"С типичната наша страна да не се караме с никого, да не проявим характер, ние просто каним вълка в кошарата. И дългосрочно ще берем ядове", предрече той.

"Представете си, ако България имаше следната гледна точка: Заявяваме своята принадлежност, част сме от европейската общност, и че действията на руската администрация през последните 10 години са крайно неприемливи", предложи той.

"Трябва да покажем характер", повтори Плевнелиев.

"Русия противостои на ЕС и се опитва по всички начини да го отслаби. Президентът Путин искрено вярва в политиките от 19 век.

Щеше ми се България ясно да застане и да каже: не сме на изток, ние отстояваме своето европейско бъдеще", каза още той.

Според него "българският национализъм, който е и в правителството, става все по-мощен, а той е проруски".

Светът не се намира в нова студена война, а в студен мир, даде още оценки предишният президент.

 "Не съм съгласен с оценката, че се намираме в нова студена война. Нов етап на развитие, много по-опасен, плуваме в непознати войни. Наричам го студен мир", описа сегашната ситуация в света той.

40 семейства останаха без покрив след големия пожар в Сандански

//dariknews.bg/novini/bylgariia/40-semejstva-ostanaha-bez-pokriv-sled-golemiia-pozhar-v-sandanski-2088352

Огромен пожар в нощта срещу събота в Сандански се размина без жертви и ранени хора, но с евакуация на цял блок и сериозни материални щети. 40 семейства останаха без дом. Апартаментите са опожарени много и едва ли някой от тях е год

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285431_%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%

 По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР внесе в черния списък 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна в усилията да поддържаме максимален натиск над севернокорейския режим, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли в писмена декларация, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС.

Новият пакет от санкции е насочен срещу контрабандата по море, осъществявана от Северна Корея, с цел да получава петрол и да продава въглища, заобикаляйки предишните ограничения, наложени от Съвета за сигурност, за да лиши Пхенян от приходи и ресурси за ядрената и ракетната му програма, предаде Асошиейтед прес.

Списъкът е част от искането на Вашингтон миналия месец за санкционирането на 33 кораба, 27 корабни компании и един тайвански бизнесмен. Китай отложи решението на 2 март, без да посочи причина, а 15-членният комитет работи с консенсус. Завчера САЩ предложиха съкратен списък, който вчера беше одобрен единодушно, отбелязва Ройтерс.

Одобреният списък включва 21 корабни компании, пет от тях базирани в Китай, 15 севернокорейски кораба, 12 кораба, които не са севернокорейски и един тайвански бизнесмен. 12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на глобална забрана за влизане в пристанища и трябва да бъдат отписани от регистрите, а 12-те севернокорейски подлежат на замразяване на авоарите, 13 от тях - на глобална забрана за влизане в пристанища.

Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията.

Авоарите на 21-та корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс. В списъка са две китайски компании - Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight , които са обвинени, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са базирани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 г.

Освен това 12 севернокорейски фирми са обвинени, че са участвали в незаконни доставки на петрол и горива. Останалите санкционирани компании са базирани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа.

По статията работи: Виктория Тошкова

Позабравеното вино Bordeaux има шанс да си върне клиентите с реколта 2017

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285430_%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE+Bordeaux+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D

 Реколтата на виното Bordeaux от 2017 г., което ще бъде представено на световното изложение за вино в началото на април, е „шанс да спечелим обратно клиентите“ след вариращото качество на виното и ценовата му турбулентност през последните седем години, коментира управляващият директор на най-големия вносител на вина във ВеликобританияJusterini & Brooks Чадуик Дилейни за Bloomberg.

Подновеният успех на реколтите от 2014 г. насам, след по-предизвикателните реколти от 2011 и 2012 г. и студеното, влажно време през 2013 г., означава, че последните вина предоставят възможност производителите в региона да възстановят част от изгубения бизнес и да установят по-твърди отношения с онези потребители, които отново се връщат към виното, казва той.

Много потребители излязоха от пазара на виното Bordeaux през 2011 г. след сериозен ръст на цените по време на продажбените кампании на силно хвалените реколти от 2009 и 2010 г. Тогава мнозина сметнаха вината за твърде преоценени и то в момент, в който качеството започна да спада. Някои от тези клиенти обаче започват да се връщат.

Според Дилейни някои от по-заможните клиенти, които той представлява, са се обърнали към други региони през интервала на затишие, най-вече Бургундия, Северна Ирландия и напоследък – Калифорния. Но с покачването на цените в Бургундия през последните години, той вижда шанс регионът Бордо да си възвърне част от позициите.

От 2014 г. насам „те произвеждат изключително добри вина, с много добри цени“, казва той, отбелязвайки, че регионът все още представлява най-големия обем от бизнеса на Justerini.

Макар че Бордо бе ударен от най-лошите слани от четвърт век през миналата година, най-производителните земи избегнаха удара – или заради географското си местоположение в близост до река или на хълм, или заради собствениците им, които са имали защита срещу слани.

Justerini & Brooks е частен бизнес, фокусиран върху клиентите, който продава в 49 страни, а най-големите му колекционери харчат до 3 млн. паунда за вино годишно. Средният бюджет обаче се доближава по-скоро до 30-40 хил. паунда, допълва Дилейни.

Компанията съхранява резерви на клиентите си за до 200 млн. паунда. Три поколения фамилии са сред клиентите ѝ, а има и семейство, което купува вино от нея вече осмо поколение.

Като част от бизнес модела си обаче Justerini продава и вино за около 20 млн. паунда годишно на хотели и ресторанти.

По статията работи: Виктория Тошкова

Дългата бавна смърт на Барби и Малкото пони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285429_%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B8+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%

 Облаци от проблемите надвиснаха над земята на играчките и то доста преди банкрута на Toys ‘R’ Us.

Продажбите на трите най-големи производители на играчки в света - Lego, Hasbro и Mattel –се сринаха през толкова важния коледен сезон на 2017 г., а перспективите за 2018 г. не изглеждат много по-добри. Децата са уморени от играчките, посветени на филми, например Батман на Lego или пък сесията с „Междузвездни войни“ на Hasbro, които преди носеха солидни печалби. Уязвимите брандове като Barbie на Mattel показват, че са поостарели.

Много потребители спират да купуват колекционерски фигурки, които могат да се намерят и за под 10 долара. А големите производители все още не са намерили и мястото си в бързо разрастващия се сектор на мобилни игри, който вече държи 20% от глобалния пазар на играчки и игри, възлизащ на 187 млрд. долара, сочат данни на Euromonitor.

Какво се обърка и как може Голямата тройка да се завърне? Компаниите са фокусирани основно върху северноамериканските и европейски пазари, а трябва да засилят усилията си в Азия, Латинска Америка и Близкия изток, където има повече възможности за растеж, смятат наблюдатели. Освен това гигантите трябва да свършат по-добра работа в използването на YouTube, Instagram и други социални медии, с помощта на които по-малките конкуренти печелят пазарен дял.

 

Тези проблеми „са самонанесени“, коментира Луц Мълър, президент на Klosters Trading, независима консултантска компания, базирана във Вермонт. „Децата са се впили в смартфоните си, в социалните медии и разумните маркетолози използват това, за да рекламират продуктите си.

На 6 март Lego обяви първия си спад на приходите от 13 години, след като съкрати 8% от служителите си през 2017 г. Hasbro, която е малко след Lego по глобални продажби, претърпя 2-процентов спад на продажбите през четвъртото тримесечие въпреки ръста за годината от 3,8%. Mattel се срина от глобалния номер 1 до номер 3 след четири поредни години на спад на приходите, включително от 12% през последното тримесечие на 2017 г.

На фона на всичко това на 15 март Toys ‘R’ Us обяви, че затваря американските и британските си магазините. Това може да удари продажбите на Mattel за 2018 г. с до 10%, а на Hasbro – с до 5%, сочат оценки на Bloomberg Intelligence.

Други големи търговци на дребно може да запълнят вакуума – Walmart вече е най-големият търговец на дребно на играчки в САЩ. Но тъй като неспециализираните вериги отделят на играчките по-малко пространство, те „слагат само това, което е по-малко рисково“, фокусирайки се върху най-добре продаваните продукти, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Мариам Шерзад.

Това може да застраши вторични брандове и иновациите при продуктите. Hasbro например има над 60 бранда, а Mattel планираше да представи нови продукти като част от усилията си за преструктуриране – стъпки, които може да бъдат отложени. Макар че производителите на играчки изграждат собствени сайтове за електронна търговия, онлайн продажбите формират под 16% от глобалния пазар на играчки и детски игри, посочва Euromonitor.

Пренасочването към по-евтини играчки представлява друга тревога. Ръстът на продажбите в категорията от до 10 долара задминава пазара като цяло. Манията, създавана в социалните медии, допринася за ръста на компании като канадската Spin Master – производител на Hatchimals, малки плюшени играчки, които се „излюпват“ от пластмасови яйца.

Социалните медии играят централна роля в маркетинг стратегията на Spin Master. Компанията предизвика интерес към Hatchimals още преди пускането им в края на 2016 г. с видеа в YouTube и публикации в други мрежи.

Големите производители трябва по-умело да следят тенденциите и да се възползват от социалните медии, коментира Фредерик Тут, анализатор за сектора към NPD Group. “Те трябва да помислят за нови двигатели на растеж“.

Мобилните игри често биват обвинявани за проблемите на производителите, но доказателствата за това са бегли. Децата до 8 години сега прекарват почти по 49 минути на ден със смартфон или таблет в ръка спрямо 5 минути през 2011 г., сочи проучване от 2017 г. на Common Sense Media. Според изследването обаче увеличеното време с мобилни устройства е компенсирано от също толкова голям спад в гледането на телевизия, а времето за игра с традиционни играчки остава същото.

Някои производители на играчки все още има защо да празнуват. Макар че Mattel и Lego губят пазарен дял в САЩ, делът на Hasbro е нараснал до почти 16% от 13% през последните четири години, сочат данни на Kolsters. Макар че продажбите на играчките от „Междузвездни войни“ да са скромни, Hasbro откри златната жилка с хитовия филм „Черната пантера“, отбелязвайки стабилни продажби от свързани с него продукти .

Главният изпълнителен директор на Hasbro Браян Голднър очаква свързани с филми играчки да продължат да генерират ръст на продажбите. Компанията има дълга история с продукти, свързани с новите ленти „Междузвездни войни“ и „Отмъстителите“.

Освен това компанията трансформа емблематични брандове като Monopoly и My Little Pony в мобилни игри. Тя придоби и контролен дял в производителя на мобилни игри Backflip Studios през 2013 г. и увеличи собствеността си в него до 100% миналата година. Електронните игри сега формират 16% от приходите на Hasbro.

Lego пък засилва инвестициите си да комбинира традиционните си пластмасови блокчета с дигиталните технологии. Пример за това е Lego Boose, мобилно приложение, стартирано миналата година за деца над 7 години, което им позволява да програмират, за да създават собствени роботи.

Mattel се обедини с NetEase – втория по големина китайски издател на видео игри, за да разработят мобилни игри и да създадат дигитално съдържание, свързано с Barbie, Fisher-Price и други брандове.

Инвеститорите обаче не са съвсем убедени, че индустрията е готова да се завърне към растеж. Акциите на Mattel поевтиняха с близо 50% през последната година, а на Hasbro – с около 15%. Сигнал за скептицизма на пазара към перспективите пред Mattel е и фактът, че инвеститорите оценяват компанията само на 4,5 млрд. долара – почти същата сума като Spin Master, макар че продажбите на американската компания са три пъти по-големи.

Един от начините, с които компаниите могат да се опитат свият разходите и да увеличат продажбите, е офертата на Hasbro за придобиването на Mattel. Според информация на Wall Street Journal компаниите са обсъдили стъпката през ноември, но Ройтерс съобщи, че Mattel е отхвърлил офертата.

По статията работи: Виктория Тошкова

 

Рискът Тръмп за финансовите пазари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285428_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Политическите новини от Вашингтон през последните две седмици хвърлиха сянка върху позитивните очаквания за глобалната икономика, с които започна годината. Корекцията в началото на февруари намери своето обяснение с фондовете, спекулирали с индекса на волатилността VIX и не притесни сериозно инвеститорите. Повишаването на лихвите и възможността от покачване на доходността на облигациите в САЩ, и Европа, все още се възприемат по-скоро като доказателство за икономическия растеж, а не като пречка за него, пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг".

Решението за тарифите на Тръмп е точно обратното. Повишаването на митата върху вноса, с които администрацията на президента адресира предизборните обещания, променят перспективите за икономически растеж и съответно за представянето на фондовите пазари. Търговската война може да бъде избегната, но все по-малко инвеститори вярват в това.

Тарифите на Тръмп

Инвеститорите изтълкуваха много противоречиво налагането на 25% мито върху вноса на стомана. Китай държи само 2,5% от този внос. Политиката на Белия дом се оказа по-скоро като анекдота „бий приятелите си, за да се страхуват враговете“. Инвеститорите реагираха доста сдържано, защото не очакваха Тръмп да продължи настойчиво своя курс към търговска война. От Белия дом се появиха и някои сигнали за договорки с Китай и с останалите важни търговски партньори на САЩ. Силните движения на пазара от 2% на ден нагоре или надолу показват, че инвеститорите са много изнервени от несигурността.

Икономистите се тревожат от повишаването на цените. САЩ имат горчив опит от подобно налагане на мита върху стоманата през 2002-2003 г., което се оказа пълен провал и донесе само негативи за страната. От Goldman Sachs оцениха ефекта от тарифите върху вноса на стомана и алуминий в размер на +0,1% растеж на БВП. В това е калкулиран и негативният ефект от по-високата цена на металите за автомобилните компании, като Ford и GM се очаква да загубят 1 милиард долара от печалбите си.

Изключването на Канада и Мексико от митата се дължи на все още действащото споразумение за свободна търговия в Северна Америка. Тръмп не се е отказал да го промени, така че двете страни може да пострадат. Реакцията на ЕС беше много негативна и отлагането на митата върху вноса от Европа засега нищо не означава. Дори съдейки по преговорите с Южна Корея, Тръмп ще се опита да извлече ползи за щатските производители и използва тарифите за натиск при договарянето.

60 милиарда долара внос от Китай с нови мита

Търговската война ще започне след месец и половина, когато предложенията на Тръмп преминат обсъждане и влязат в сила. Китай се надява да не се стигне до такъв ход, но се готви да отговори с повишаване на тарифите върху внос на плодове, ядки и вино, който е за около 3 милиарда долара. Това са продукти предимно от Калифорния, където Тръмп не се радва на избирателна подкрепа. Много по-силен политически ход на китайците ще бъде облагането с мита на царевицата и соята, които идват от щатите с най-голям вот за настоящия президент.

Вносът за 50-60 млрд. долара е само една четвърт от процента на щатската икономика и ще има дори по-малък ефект от въвеждането на тарифите за стомана. Те също ще се отразят директно върху американския потребител и ще засилят инфлацията. След покачването на цените идва ред и на Федералния резерв да повиши лихвите. При това през много чувствителен период за световния и щатския растеж.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

 

Цветница е, хиляди празнуват имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/tcvetnitca-e-hiliadi-praznuvat-imen-den-677677.html

Днес е Цветница, имен ден празнуват всички кръстени на цветя, билки и дървета. Пролетният празник се чества винаги в неделя преди Великден. 

Той символизира посрещането на Исус Христос с палмови клонки и цветя, който пристига, яздейки магаре, в Йерусалим. Затова на Цветница отнесените вкъщи осветени в църквата върбови клонки, здравец и пролетни цветя се приемат като пазители на здравето, обичта и късмета в семейството. Цветята са и символ на вечната пролет в Райската градина.

На този ден от постите се разрешава яденето на риба.

Списъкът имениците е дълъг, но честито на всички, кръстени: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина и още много други. 

От утре започва Страстната седмица. 

Наричаме я Цветница, защото нямаме палми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791730

Наричаме я  Цветница, защото нямаме палми За католиците е Палмова неделя, както е описано влизането на Исус в Йерусалим “…Други пък сечаха палмови клонки и ги постилаха по пътя пред Исус в знак на това, че искаха и величаеха Христос като Цар… А множествата, които вървяха пред Него, и които идеха изподире, викаха казвайки: Осанна на Давидовия син!

Цветница е

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285427_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B5

 Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Празникът Цветница се отбелязва не само в православната, но и в католическата и протестантската църква.

Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител.

Иисус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер.

След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

На този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено. Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица. В нея християните съпреживяват мъките на Христос.

Българите наричат празника още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

1 април е, да се пошегуваме и посмеем!

http://regiona.bg/1-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%88%d0%b5%d0%b3%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%b5%d0%bc/

Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресение риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжи на 1 април, пише бгнесд. Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.

Във Франция наричат този обичай „априлска риба“. Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал кралски декрет, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива. На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните“ (Dia de los Santos Inocentes). На същата дата в Испания се чества „Денят на шегата“. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста.

Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа. В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича „Ден на лъжата“ и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо“.

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар“ или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е.

Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания.

Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ“ и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг. В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания „Денят на лъжата“ идва с месец закъснение – 1 май и е известен като „Майска котка“ (May-cat). Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1-ви април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет. И както Чудомир обичал да казва: „Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж“, така че весел 1 април!

Материалът 1 април е, да се пошегуваме и посмеем! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ексклузивно: Фенове на Пирин подават жалба срещу рефера Валентин Железов!

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d1%84%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b6/

Фенове на Пирин Благоевград са събрали днес 500 лева за да бъде подадена жалба срещу рефера на срещата между Черно Море и Пирин Благоевград. Както е известно моряците биха с 2:1, но след сериозни грешки на рефера Валентин Железов в ущърб на орлетата.

Включително и отменен много спорно изравнителен гол на Преслав Йорданов. След края на мача и Милен Радуканов нападна рефера за отсъжданията му. „Много смях ,много бутане и куп грешки“ – коментира наставникът на Пирин, пише кота спорт.
Въпреки всичко от ръководството на отбора не са искали да подадат жалба срещу съдийството и това накара ултрасите да съберат необходимите за жалба 500 лева.

Материалът Ексклузивно: Фенове на Пирин подават жалба срещу рефера Валентин Железов! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първоаприлските шеги на медиите през годините

//dariknews.bg/novini/sviat/pyrvoaprilskite-shegi-na-mediite-prez-godinite-2088301

По повод Първи април - Денят на шегата, агенция ТАСС публикува едни от най-успешните шеги, които медиите са си правили през годините.
 
През 1957 г. телевизионното предаване "Панорама" на британския канал Би Би Си представило история за "безпрецедентн

На Цветница направете добро, дарете кръв

//dariknews.bg/regioni/sofiia/na-cvetnica-napravete-dobro-darete-kryv-2088317

Акция по кръводаряване организират днес от Националния кръвен център, по повод големия християнски празник Цветница. Инициативата, която се осъществява с подкрепата на Българската православна църква, ще бъде под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си.”

Кандидат-студентите в СУ отиват на изпити по история и журналистика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kandidat-studentite-v-su-otivat-na-izpiti-po-istoriia-i-zhurnalistika-2088311

С изпити по история на България и по журналистика продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за следващата учебна година, припомнят от пресцентъра на учебното заведение.
 
Изпитът по история на България е писмен и включва раз

Променят за шест месеца движението в София заради метрото

//dariknews.bg/regioni/sofiia/promeniat-za-shest-meseca-dvizhenieto-v-sofiia-zaradi-metroto-2088319

Във връзка със строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „България” от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, съобщиха от Столична община.
 
Забранява се влизането на пътни п

1 април - Денят на шегата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/1-april-deniat-na-shegata-2088321

Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнува

Празнуваме Цветница

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/praznuvame-cvetnica-2088318

Имен ден празнуват Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други

Руското външно министерство публикува нови 14 въпроса във връзка със случая "Скрипал"

https://petel.bg/Ruskoto-vanshno-ministerstvo-publikuva-novi-14-vaprosa-vav-vrazka-sas-sluchaya-Skripal__257991

Руското министерство на външните работи публикува списък с нови 14 въпроса, изпратени чрез посолството в Лондон до Форин офис във връзка с...

Цветница е! Честит празник на всички, които носят имена на цветя!

http://regiona.bg/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%be/

Екипът на ИА Региона  честити именния ден на всички, които носят имена на цветя!
Носете имената си с усмивка, вдъхновение,и нека те ви донесат безкрайни радости, късмет, идеите ви да се съживяват като едни добри творения, отварящи врати към радости безчет! Честит празник на всички с цветни имена!

Днес имен ден празнуват много и все красиви имена. Това са: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен и Ясмина.

Днес е Цветница! Празникът се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.

След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч, пише блиц. Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – „кумиченето“. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката.

Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано „кукла“. Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за „кумица“ или „кръстница“ на лазарките.

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

 

Материалът Цветница е! Честит празник на всички, които носят имена на цветя! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Внимание! Опасно време днес, жълт код за силен вятър!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b0/

 

Днес  през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен поривист вятър от юг-югозапад. След обед над западните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Още сутринта от запад ще започнат валежи, които по-късно през деня ще обхванат цялата страна. След пладне ще има условия и за гръмотевици и градушки. Минималните температури ще са предимно между 7 и 12 градуса, a максималните ще са между 15 и 20 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца.

Жълт код заради очакван силен вятър е обявен в 16 области на страната за 1 април – неделя. Предупреждението е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали и Благоевград. След полунощ по долината на Струма ще духа силен и бурен южен вятър с пориви до 24 м/сек. Сутринта вятър ще се ориентира от запад-югозапад и ще отслабне. В районите на изток ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

В областите на юг – Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 25 м/с. По-късно през деня вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Жълт код е в сила и за крайбрежните райони на Черно море. Там ще духа поривист южен вятър с максимална скорост 15-20 м/сек. Следобед вятърът временно ще отслабне, вечерта ще се ориентира от запад и отново ще се усили до 14-17 м/сек. В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен югозападен вятър. Облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд, над около 1900 м – от сняг. Ще има и гръмотевици. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 м – около 3 градуса.

Материалът Внимание! Опасно време днес, жълт код за силен вятър! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звезден хороскоп: Телци усмихнете се на света, Лъвове излезте на въздух, Стрелци създайте настроение

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bd/

Хороскоп за 01 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Интересен месец се очертава за Вас. Ще се наложи да сте добре организирани и да планирате внимателно. Този ден е изпитание доколко имате чувство за хумор и се справяте с предизвикателствата. Усмихнете се на света и забавете малко темпото, съзерцавайте красотата на цветята, вместо да спорите.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Изглежда първият ден на април Ви заварва в планиране на пролетно почистване и великденска подготовка. А е добре да намерите време за повече разходки и широки простори. Нахранете душата си, а тялото ще я последва.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

С радостни шеги и веселие ще посрещнете новия месец, защото ни носи пробуждане, птичи песни, усмивки, разцъфтяване. Вдишайте пролетта, бъдете вдъхновени и вдъхновявайте и другите.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Къде на шега, къде на истина, днес ще Ви се иска да си поседите у дома. Имате нужда от уют, от близост, от грижа. И не е само мястото, което ги носи, а хората и самото вътрешно усещане за дом. А най-важното е вие самите да носите в себе си вашето у дома. Днес е денят да го намерите. Да си дадете отговор на този въпрос.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес няма да ви свърта на едно място. Имате нужда от въздух, от движение, от промяна. И никой не би могъл да ви спре, освен собствените Ви ограничения. Просто решете къде искате да отиде и идете. Разбира се, бъдете реалистични.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес ще имате нужда от сигурност и спокойствие. Наличието на повече финикийски знаци ще ви донесе допълнителното усещане за царственост и изобилие. Хубаво е днес да не преяждате и да не се заседявайте покрай трапзата. Вместо това си направете една малка разходка.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Въодушевлението днес ще прерастне в желание за изява. Не е нужно да е театрална, макар че би Ви отивала. Не се впускайте в спорове, така едва ли ще се роди точно истината. Подарявайте цветя и радост, бъдете самата пролет!

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Един ден, в който ще сте доста разсеяни и размечтани. Сякаш ще сте потопени в друга реалност. Време за по-дълбока връзка със себе си, за разпускане и релаксация.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Странен ден. Ще има доста изненади, неочаквани неща, но пък ще е интересен и забавен. Пошегувайте се, създайте настроение, Вие го правите по изключителен начин.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ще се чувствате спокойни и удовлетворени, ако получите резултатите, на които се надявате. Малко несвойствено ще е поведението Ви като цяло. Затова пък чувството Ви за реалност и конкретност ще е наистина за завиждане (както винаги, впрочем).

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Спорт и свобода ще са ключовите Ви думи за днес. Непременно отдайте време и внимание на пролетните занимания. Може би почистването няма да е най-приятното, но пък пътуването до нови места, наистина ще Ви зареди.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Доста страстно ще действате днес, дано околните не приемат това поведение за налудничаво. Ден за разчистване и изхвърляне на ненужното. Дайте път на новото начало в себе си.

Материалът Звезден хороскоп: Телци усмихнете се на света, Лъвове излезте на въздух, Стрелци създайте настроение е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Иде в понеделник, но не се знае къде ще падне

http://clubz.bg/66132-ide_v_ponedelnik_no_ne_se_znae_kyde_shte_padne

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи днес космическата агенция на Китай, цитирана от Ройтерс.

В съобщението се посочва, че не може да бъде уточнен моментът на навлизане на апарата в атмосферните слоеве. 

Не е известно със сигурност къде биха паднали на земята отломки от станцията. Мнозина експерти изразяват увереност, че голяма част от космическия апарат ще изгори във въздуха. В петък Пекин обяви, че е много малко вероятно отломки да паднат на сушата. 

От южнокорейското министерство на науката, информационните и комуникационни технологии уточниха, че "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в интервала от 7,26 до 15,26 ч. местно време в понеделник (по Гринуич от 22,26 ч. в неделя до 6,26 ч. в понеделник, предаде агенция Йонхап, съобщава БТА.

"Тянгун" означава “небесен дворец”. Името е доста преувеличено за помещение, голямо, колкото един кемпер. В станцията има 2  легла и място за тренировки. Тоалетната и кухнята са в модула, с който астронавтите идват и си отиват.

В “Тянгун-1” преди са живели общо 6 души. Последните си отиват през 2013 г. Оттогава летящата лаборатория потъва в мрак.От 2 години вече е неуправляема.

„На този етап вероятността големи отломки да паднат на Земята не е голяма. Дори е незначителна”, заяви в събота Лу Канг, говорител на Китайското външно министерство.

След 37 000 обиколки около Земята, след часове “Тянгун-1” ще изгори в атмосферата. Това става под наблюдението на специалисти от цял свят, сред които д-р Алексей Стоев от Института за космически изследвания при БАН..

Част от траекторията попада в Южна България и колкото и малка да е вероятността да падне тук, тя съществува”, коментира той пред Нова тв

По последни данни зоната, в която могат да се разпръснат отломките е около 400 квадратни километра.

Тя не е квадратна, а под формата на елипса. В центъра ще паднат по-големите отломки, а останалите ще се разсеят в една опашка”, добавя доц. д-р Алексей Стоев.

Българска Великденска богослужба в Прага

http://www.eurochicago.com/2018/04/velikden-2/

За пръв път в най-новата история на Българската православна общност в Прага, в храма на ул. Wuchterlova 6, Dejvice - Прага 6, ще се оглави тържествена Българска Велигденска богослужба, в събота срещу неделя на 7- 8 април 2018 г. Службата започва в 22.30 ч. и ще продължи до 1.00 ч. Всеки, който иска, може да дойде да си запали свещичка от свещенния Великденски Благодатен огън.

Хороскоп за днес

https://petel.bg/Horoskop-za-dnes__257942

lamqta.com Овен  Нараства вероятността за успех в домашната работа, в това число и свързана с онаследяване на имущество, преместване на дале...

Бившата жена на Путин обяви шокиращо: Той е мъртъв. Управлява дубльор

https://petel.bg/Bivshata-zhena-na-Putin-obyavi-shokirashho--Toy-e-martav--Upravlyava-dublor__257981

Владимир Путин отдавна не е между живите, а ролята му се изпълнява от дубльори. Шокиращото изявление публикува  сензационно интервю с бив...

Празнуваме денят на шегата

https://petel.bg/Praznuvame-denyat-na-shegata__257945

Снимка: Една първоаприлска шега по повод строителството на метрото в Копенхаген през 2001 г. Денят на шегата се празнува в различни стран...

Цветница е! Пълен списък на имената, които празнуват днес

https://petel.bg/TSvetnitsa-e--Palen-spisak-na-imenata--koito-praznuvat-dnes__257982

Св. мчк Аврамий Български. (Всичко на празника) (Злат. лит.) (Разрешава се риба) (Вечерта - Последование на Жениха) Цветница се пада в неде...

Мария Захарова основната цел на западните държави е да не допуснат провеждането на Мондиал 2018 в Русия

https://petel.bg/Mariya-Zaharova-osnovnata-tsel-na-zapadnite-darzhavi-e-da-ne-dopusnat-provezhdaneto-na-Mondial-2018-v-Rusiya__257983

Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова предположи, че основната цел на някои запа...

Април започна с неприятна изненада! Проливен дъжд се излива в момента в София

https://petel.bg/April-zapochna-s-nepriyatna-iznenada--Proliven-dazhd-se-izliva-v-momenta-v-Sofiya__257984

Хладно ще бъде времето в неделя. Столицата е залята от силен и пороен дъжд. В сутрешните часове от запад започнаха валежи, които по-късно п...

"Фокс нюз" показа потресаващи кадри: Полицай в САЩ разстреля шофьор, който не спази нарежданията му

https://petel.bg/Foks-nyuz-pokaza-potresavashhi-kadri--Politsay-v-SASHH-razstrelya-shofor--koyto-ne-spazi-narezhdaniyata-mu__257985

Видеозапис, публикуван от властите в Тексас показва мъж, сочещ с пистолет към полицай в Хюстън, преди сам за бъде застрелян.   Марко Антони...

Почина един от най-големите руски комбинатори, създател на пирамидата МММ, която завлече и стотици българи

https://petel.bg/Pochina-edin-ot-nay-golemite-ruski-kombinatori--sazdatel-na-piramidata-MMM--koyato-zavleche-i-stotitsi-balgari__257986

Погребението на създателя на MMM, един от най-известните руски комбинатори, Сергей Мавроди, беше поразително скромно и се проведе в тесен к...

„Плюс инфо“ (Македония): Ограбиха казино в Скопие с калашници

https://petel.bg/---Plyus-info-----Makedoniya---Ograbiha-kazino-v-Skopie-s-kalashnitsi__257987

Скопие. Две лица, облечени в бели дрехи, с чорапи на главите и въоръжени с автомати Калашников са извършили обир на казино „Астра“ в маке...

Дайнов за Скрипал: Изборът, който направи България е гибелен

https://petel.bg/Daynov-za-Skripal--Izborat--koyto-napravi-Balgariya-e-gibelen__257988

dir.bg Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент. ...

Ердоган изригна срещу Косово

https://petel.bg/Erdogan-izrigna-sreshhu-Kosovo__257989

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи остри думи срещу министър- председателя на Косово Рамуш Харадинай заради освобо...

Новината, която побърка "Фейсбук" на 1 април. Край с...

https://petel.bg/Novinata--koyato-pobarka-Feysbuk-na-1-april--Kray-s---__257990

Електронното издание WeeklyWorldNews.com написа, че Марк Зукърбърг ще затваря Фейсбук. Причината за тази стряскаща новина е, че поддържането на из...

Вход Господен в Йерусалим – Връбница/Цветница

http://www.eurochicago.com/2018/04/vhod/

Хората, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвали палмови клонки и хвърляли цветя пред него, като пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“. Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и изцерил множество болни и недъгави хора.

С посещението си през май в Москва, Макрон предаде Тереза Мей

http://pogled.info/svetoven/s-poseshtenieto-si-prez-mai-v-moskva-makron-predade-tereza-mei.93521

/Поглед.инфо/ Една от основните цели на „Случая Скрипал“ се заключва в това, все пак да се осъществи мечтата на Барак Обама, който през 2014 г. заяви, че Русия се е оказала в тотална изолация. Обама не бе прав и през 2018 г. - това вече се знае от всички. Той не бе прав, когато говори за провалената руска икономика и не бе прав, когато празнуваше дипломатическа победа над Русия.

NBC: Новото оръжие на Путин изкара Тръмп от кожата му

http://pogled.info/svetoven/NBC-novoto-orazhie-na-putin-izkara-tramp-ot-kozhata-mu.93522

/Поглед.инфо/ Макар и президентът на САЩ Доналд Тръмп както и преди да се надява на стопляне на отношенията с Владимир Путин, неотдавнашното заявление на руския лидер за това, че Москва има ново ядрено оръжие, „изкара Тръмп от кожата му“, съобщава NBC News.

Американските политици масово игнорират руския посланик

http://pogled.info/svetoven/amerikanskite-polititsi-masovo-ignorirat-ruskiya-poslanik.93523

/Поглед.инфо/ Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов се оплака на американски сенатор за това, че множество висши длъжностни лица във Вашингтон се отказват от срещи с него, съобщават американските медии.

Специалните служби на САЩ организираха серия от провокации срещу руските дипломати

http://pogled.info/svetoven/spetsialnite-sluzhbi-na-sasht-organiziraha-seriya-ot-provokatsii-sreshtu-ruskite-diplomati.93524

/Поглед.инфо/ МВнР на Русия разказа за рязка активизация на провокациите против руските дипломати, експулсирани от САЩ, американските специални служби трескаво се опитват да встъпят в контакт с тях заради някакви „комбинации“.

Държавният департамент: Русия няма оправдание за изгонването на нашите дипломати!

http://pogled.info/svetoven/russia/darzhavniyat-departament-rusiya-nyama-opravdanie-za-izgonvaneto-na-nashite-diplomati.93525

/Поглед.инфо/ Русия не е заинтересована от диалог със САЩ, изгонването на американските дипломати и закриването на Генералното консулство в Санкт-Петербург са „неоправдана крачка“, заяви на брифинга официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хезер Науерт.

ORF: Австрия ще помогне на Русия «да вразуми» Лондон

http://pogled.info/svetoven/ORF-avstriya-shte-pomogne-na-rusiya-da-vrazumi-london.93526

/Поглед.инфо/ Австрия претендира за ролята на посредник в конфликта на Русия със Запада заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщава ORF. С такова предложение се обърна ръководителката на австрийското МВнР Карин Кнайсл. В Москва под крепиха идеята, отбелязвайки, че в създалата се ситуация е необходим всеки глас, който ще помогне да бъде вразумен Лондон.

Ответни мерки на Руската Федерация във връзка с недружествените действия на Великобритания

http://pogled.info/svetoven/otvetni-merki-na-ruskata-federatsiya-vav-vrazka-s-nedruzhestvenite-deistviya-na-velikobritaniya.93527

/Поглед.инфо/ На 30 март в МВнР на Русия беше извикан посланика на Великобритания в Москва Л.Бристоу, пред когото беше заявен решителен протест във връзка с провокационните и с нищо необосновани действия на британската страна, инспирирала необоснованото изгонване на руски дипломати от редица държави.

Франция влиза във война с Турция?

http://pogled.info/svetoven/frantsiya-vliza-vav-voina-s-turtsiya.93528

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Макрон прие в четвъртък делегация от представители на кюрдите и сирийските араби. След срещата той съобщи че френски войски ще бъдат изпратени в сектора Манбидж на помощ на сирийските кюрди.

Тръмп: Ние скоро ще си тръгнем от Сирия

http://pogled.info/svetoven/tramp-nie-skoro-shte-si-tragnem-ot-siriya.93529

/Поглед.инфо/ ВАШИНГТОН, 29 март /ТАСС/. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, в речта си в Ричфилд (щат Охайо), че Съединените щати могат да напуснат Сирия след разгрома на групировката „Ислямска държава“ (ИГ, забранена в РФ).

Част от спрените блокове на „Козлодуй“ стават на магистрали

https://petel.bg/CHast-ot-sprenite-blokove-na----Kozloduy----stavat-na-magistrali__257977

Интересно приложение ще имат част от разрушаващите се в момента сгради на старите спрени блокове на АЕЦ "Козлодуй". Поне що се отнася за бе...

Два самолета прибраха изгонените руски дипломати от САЩ

http://clubz.bg/66131-dva_samoleta_pribraha_izgonenite_ruski_diplomati_ot_sasht

Всички руски дипломати, експулсирани от САЩ, са напуснали заедно със семействата си територията на посолство на Русия във Вашингтон и са отпътували с два автобуса за международното летище "Дълес", предаде ТАСС. По време на потеглянето на автобусите не е имало никакви произшествия и провокации около посолството, отбеляза агенцията. По-късно прогонените руснаци отпътуваха за Москва със самолети "Ил-76", изпратени от Русия.

Вторият самолет с изгонени руски дипломати от САЩ, който в събота излетя от Вашингтон, се отклони до Ню Йорк за семействата на още 14 дипломати, след което се насочи към Москва, съобщи "Фокус". Машината е излетяла в 20:51 часа в събота (местно време) от летище „Джон Кенеди“.

Първата група дипломати, обявени от САЩ за персони нон грата, напуснаха посолството на Руската федерация в събота под звуците на марша „Прощаването на славянката“ – по същия начин, по-който по-рано руските дипломати напуснаха и британската столица Лондон.

Руските дипломати в двора на посолството на Русия във Вашингтон се качват в автобусите, за да напуснат САЩ.

Общият брой на дипломатите и техните семейства, които ще напуснат САЩ в събота, е 171 души.

На 26 март САЩ изгониха от страната 60 руски дипломати, включително 12 от мисията на Москва при ООН, след което обявиха и закриването на Генералното консулство на Руската федерация в Сиатъл. Това е най-голямото експулсиране на дипломати в най-новата история на двустранните отношения между Москва и Вашингтон. 

От САЩ няколко пъти уточниха, че всички изгонени руснаци са кадрови разузнавачи, работещи под прикритието на дипломатически служители.

Отвъд океана - в Лондон, руското посолство предупреди пътуващите за Великобритания руснаци, че може да станат обект на провокации, включително с поставяне на чужди предмети в багажа им, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението е публикувано в сайта на посолството. В него се казва, че то отразява "антируската политика, все по-заплашителната реторика на британската страна и действията на британското правителство срещу руски физически и юридически лица", пише БТА.

Великобритания обвинява Русия, че е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Русия енергично отрича това.

"Приканваме към бдително следене на личните вещи и багаж, за да се избегнат провокации с поставяне на чужди предмети в тях", се казва в предупреждението на руското посолство в Лондон към пристигащите във Великобритания руски граждани.

Общо 29 държави изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. България не експулсира от София дипломати на Русия. Ограничи се само с повикване за консултации на посланика ни в Москва.

Омбудсманът Мая Манолова: Излезте от мрачното настроение и направете добро дело за Великден

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-izlezte-ot-mrachnoto-nastroenie-i-napravete-dobro-delo-za-velikden.93516

/Поглед.инфо/ „Мисля, че и днешният светъл християнски празник – денят на Възкресението на Лазар, на Възкресението на надеждата и доброто, е повод да подсетим за кампанията „Великден за всеки“. Както е казал Христос на Лазар „стани и излез“, така бих се обърнала към българите да станат и да излязат от мрачното настроение, от липсата на перспектива и да погледнат света и нека всеки да направи едно добро дело, със сигурност ще се почувства по-добре.“

Jyllands-Posten/Дания: Евросъюзът сам си копае гроба

http://pogled.info/svetoven/evropa/Jyllands-Posten-daniya-evrosayuzat-sam-si-kopae-groba.93517

/Поглед.инфо/ В момента в Дания и в останалата част от Европейския съюз се води борба за територията успоредно с процеса на ислямизация. Бързо се променя съставът на населението - демографията казва тежката си дума. В същата Дания вече има "изгубени земи", където шариатът триумфира. Все още не е толкова лошо, колкото е в Швеция, но крайно време е да се направят изводи от извършващият се там разгром.

Към историческа среща между Ким и Доналд

http://pogled.info/svetoven/kam-istoricheska-sreshta-mezhdu-kim-i-donald.93518

/Поглед.инфо/ Русия и Китай грамотно разтягат стратегическите комуникации на Вашингтон. Рязкото влошаване на руско-западните отношения, предизвикано от демонстрационната "солидарност" на повечето страни от НАТО и Европейския съюз с Великобритания по прословутата "афера Скрипал", получи съответната оценка на Изток. Само че там оценката е противоположна на Западната; за което свидетелства твърдата реакция на Китай към експулсирането на руски дипломати от западните страни.

Смеехте се на „мултфилмите” за Владимир Путин? Сега полюбувайте се на пуска на „Сармат”

http://pogled.info/svetoven/smeehte-se-na-multfilmite-za-vladimir-putin-sega-polyubuvaite-se-na-puska-na-sarmat.93519

/Поглед.инфо/ На космодрума в Плесецк се проведе изпитание на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат". Изпитанието е напълно успешно. Видеоклипът с пуска е публикуван в социалните мрежи.

Антихристът е вече тук

http://pogled.info/svetoven/antihristat-e-veche-tuk.93520

/Поглед.инфо/ За православния човек (и християнина въобще) вярата в Антихриста представлява част от общозадължителната практика. Той може да бъде интерпретиран по различни начини, но Антихристът не съществува само за материалиста и за атеиста. Това е една от фигурите на християнския мироглед и християнската догматика. Апокалипсисът се намира в Свещеното писание, съответно всичко, което се казва там, е осветено от Дух.

„Стани богат“ стартира в неделя вечер в ефира на БНТ

https://petel.bg/---Stani-bogat----startira-v-nedelya-vecher-v-efira-na-BNT__257973

В неделя вечер Българската национална телевизия стартира най-успешната телевизионна игра „Стани богат“. Шоуто ще се излъчва всеки делн...

Джошуа победи Паркър в исторически мач, 21-а победа от 21 двубоя

https://www.24chasa.bg/sport/article/6791824

Джошуа победи Паркър в исторически мач, 21-а победа от 21 двубояАнтъни Джошуа спечели мегасблъсъка срещу Джоузеф Паркър на "Принсипалити стейдиъм" в Кардиф. Паркър записа първа загуба в кариерата си. Двамата се изправиха един срещу друг за четири от петте световни титли в тежката категория. Така Джошуа, който е носител на поясите на Международната боксова федерация (IBF),

Вицове за фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790357

Вицове за фейсбукФейсбук е като хладилник, отваряш го през 5 минути, а знаеш, че вътре няма нищо *** Фейсбук свалка: - Бедна ми е клавиатурата... да опиша колко си красива! *** Между две баби: - Утре женим внучката! - Браво, откъде е момчето? - От фейсбук. *** Жена с треперещ глас към полицай: - Господине, дъщеря ми е изчезнала от 2 дни! - Не може да бъде!

Ето как да свалите копие на профила си във Фейсбук

https://petel.bg/Eto-kak-da-svalite-kopie-na-profila-si-vav-Feysbuk__257979

Фейсбук съхранява съкровище от информация за вас от момента, в който сте започнали да използвате социалната мрежа до днес. Можете да изте...

Как едно село се пребори с престъпниците

https://petel.bg/Kak-edno-selo-se-prebori-s-prestapnitsite__257980

Девненското село Кипра е едно от малкото места у нас, в които няма престъпност. Битката с посегателствата беше спечелена чрез видеонаблюд...

Антъни Джошуа покори още един боксов връх (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/antyni-dzhoshua-pokori-oshte-edin-boksov-vryh-snimkivideo-2088344

Звездата от Острова Антъни Джошуа обедини трите световни титли WBA, WBO и IBF, като победи в Кардиф новозеландеца Джоузеф Паркър. Сега на хегемона в тежката категория на професионалния бокс му остава само още една титла, за да стане първият абсолют

Нови правила ще засегнат производителите на мобилни телефони

https://petel.bg/Novi-pravila-shhe-zasegnat-proizvoditelite-na-mobilni-telefoni__257976

Предложенията за промени в Закона за личните данни ще бъдат представени за обществено обсъждане до дни. Очакванията са те да влязат в сил...

Ето кои кои са поканени на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

https://petel.bg/Eto-koi-koi-sa-pokaneni-na-svatbata-na-prints-Hari-i-Megan-Markal-__257978

Близо 600 гости ще присъстват на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. Поканите вече са разпратени, съобщава Harper's Bazaar и Блис. От страна на ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване