Откъс от "Едноетажна Америка" на Илф и Петров

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/02/3150131_otkus_ot_ednoetajna_amerika_na_ilf_i_petrov/?ref=rss


През есента на далечната 1935 г. великите руски сатирици Иля Илф и Евгений Петров поемат на пътешествие в САЩ като кореспонденти на вестник "Правда". От личните им впечатления се ражда "Едноетажна Америка" – пътепис с особен заряд, въздействащ като роман, който се нарежда сред най-значимите творби на руския творчески тандем. Придружавани от семейната двойка Адамс, Илф и Петров прекосяват Америка от Атлантика до Тихия океан и обратно в своя сив форд. По време на това...

Сидеров се размечта да сме домакини на среща между ЕС и Путин

https://www.actualno.com/politics/siderov-se-razmechta-da-sme-domakini-na-sreshta-mejdu-es-i-putin-news_667542.html

Министър-председателят Борисов може да направи моста между Москва и Брюксел. Един такъв ход от страна на България е и логичен и може би се очаква дори и от европейските държави. Това стана ясно от думите на председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров по темата с напрежението в Европа около случая "Скрипал". България има този шанс, докато сме председатели на ЕС, да направим домакинство и президентът Путин, Жан-Клод Юнке

"Ню Йорк Таймс": Нова война с видеозаписи и силни думи избухна между Израел и Хамас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793317

"Ню Йорк Таймс": Нова война с видеозаписи и силни думи избухна между Израел и ХамасВъзмущението сред световната общност се засилва, след като израелските лидери отхвърлиха искането за разследване на действията на армията при сблъсъци на границата с ивицата Газа в петък, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Британският ежедневник отбелязва, че според плановете палестинските протести ще продължат две седмици,

Почина бившият гватемалски диктатор Ефраин Риос Монт

http://www.cross.bg/mont-rios-beshe-1571615.html

/КРОСС/ Бившият диктатор на Гватемала Ефраин Риос Монт, който управляваше по време на един от най-кървавите периоди от гражданската война в страната, умря на 91-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на неговите адвокати. Риос Монт е умрял вчера в дома си в столицата Гватемала, където е бил под домашен арест. Адвокатът Хайме Ернандес заяви, че е получил информация от семейството на Риос Монт, че той е починал от инфаркт. Адвокатът Луис Росалес каза, че Риос Монт е "умрял в мир, обграден от семейството си". Риос Монт дойде на власт с военен преврат през 1982 г., а на следващата година беше свален при поредния пуч. Неговото управление е смятано за един от най-кървавите периоди от гражданската война в Гватемала, продължила от 1960 до 1996 г. Впоследствие Риос Монт дълго време беше депутат. Бившият генерал беше една от най-влиятелните фигури в гватемалската политика повече от 30 години. През 2013 г. той беше осъден на 80 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството. Същата година обаче Конституционният съд отмени присъдата. През 2015 г. започна ново дело, но то беше прекратено на следващата година, а през 2017 г. беше възобновено.    

Масов протест срещу ареста на каталунския лидер в Берлин

http://www.struma.com/bulgariya/masov-protest-sreshtu-aresta-na-katalunskiya-lider-v-berlin_132439/

Шествието премина от Бранденбургската врата до министерството на правосъдието

Стотици привърженици на каталунската независимост протестираха в Берлин срещу ареста на бившия регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Шествието премина от Бранденбургската врата до министерството на правосъдието.

Демонстрантите развяваха каталунски знамена и носеха плакати с надписи: „Освободете Пучдемон” и „Испания не е демокрация”.

Пучдемон беше арестуван в Германия миналата седмица по силата на издадена от Мадрид европейска заповед...

Продължава

КЗК ще проверява медийния пазар по искане на правителството

http://www.transmedia.bg/2018/04/02/%d0%ba%d0%b7%d0%ba-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d1%81%d0%ba/

 

В Комисията за защита на конкуренцията е постъпило искане от министъра на икономиката, министъра на финансите и министъра на културата за образуване на производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на медийния пазар в страната. Комисията е решила да се самосезира и да направи проучване в рамките на правомощията си. Това става ясно от съобщение на сайта на КЗК.

Антимонополният орган ще изследва характеристиката, структурата на общия медиен пазар в страната, като за тази цел бъде анализирана дейността на всички видове медии и доставчици на медийни услуги,  участниците в сектора. Сред анализираните ще бъдат печатните медии – вестници, списания и други периодични издания, медиите, разпространявани, чрез електронни съобщителни мрежи, като обществените или търговски електронни медии лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги, както и онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Комисията ще анализира всички релевантни факти и обстоятелства свързани с медийния пазар и установи съществуват ли данни или предпоставки за предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на общия медиен пазар, както и на негови подпазари в страната и ако да, какви са причините за това.

КЗК ще установява дали са налице бариери и ако да, от какъв характер са те, за навлизането на нови участници на общия медиен пазар в страната, каква е степента на пазарна концентрация в сектора и каква е динамиката на развитие в него.

Като краен резултат КЗК ще направи изводи и препоръки за състоянието на конкурентната среда в общия медиен пазар и неговите подпазари в страната.

Според Комисията, в писмото на тримата министри не е посочен времеви обхват на анализа, както и не са конкретизирани действия на участници или съществуващи нормативни текстове, пораждащи загриженост или съмнение относно конкурентната среда в сектора.

С цел да повиши ефективността на извършваните действия и в рамките на законовите си правомощия, КЗК ще изиска актуална информация от компетентните държавни органи, браншови организации и участници на съответните пазари.

С оглед значимия обществен интерес, КЗК призовава обществеността за активно съдействие при предоставянето на информация и данни във връзка с настоящото производство.

Съобщението на КЗК идва след като ДСП депутатът и влиятелен медиен собственик Делян Пеевски инициира законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Според предложените редакции не само печатните, както е сега по закон, но и издателите на сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са действителните собственици.

Предложението на Пеевски предвижда да обявяват и всички приходи, които не са свързани с обичайната дейност – реклама и абонамент, или не са банкови заеми. Това включва основно финансиране от неправителствени организации, дарения и др.

Законът на Пеевски все още не е внесен за разглеждане в медийната комисия в парламента. Внасянето му в Народното събрание обаче предизвика силен обществен интерес и премиерът Бойко Борисов лично предложи, а Министерският съвет одобри създаване на работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

 

Откриха таблетката, която убива комарите

http://www.cross.bg/ivermektin-oblastta-malariyata-1571614.html

/КРОСС/ За съжаление, хапчето не пази от самото ухапване на малките кръвопийци Международна група изследователи в областта на медицината от Кения, САЩ и Великобритания установи, че употребата на ивермектин води до гибелта на хапещите хората комари, пише Tech Times. Ивермектинът е лекарство с идентификационен номер по CAS: 70288-86-7. В изследването са взели участие 140 заразени с малария кенийци. В продължение на три дни доброволците приемат от 600 до 300 мг ивермектин. Установило се, че дори при най-малката доза кръвта остава отровна за паразитите за 28 дни. 97% от употребилите препарата комари са умрели. Учените отбелязват сравнително малкия брой странични ефекти и се надяват, че веществото ще помогне в борбата с маларията. По-рано бразилски учени установиха с помощта на системи от областта на изкуствения интелект, че триклозанът, който се съдържа в обикновената паста за зъби, потиска развитието на маларийния плазмодий. Това дава надежда да се създадат нови препарати, способни да се борят с маларията, устойчива към действието на вече съществуващи лекарства.    

Международен ден на детската книга

http://www.moreto.net/novini.php?n=371820

Днес е Международният ден на детската книга – празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Каракачанов: Не съветвам никой да нарушава въздушното ни пространство

https://offnews.bg//politika/karakachanov-ne-savetvam-nikoj-da-narushava-vazdushnoto-ni-prostranst-677885.html

Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика, заяви военният министър Красимир Каракачанов по Нова тв.

Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна, допълни Каракачанов. Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякам. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност и фактите, с които разполагахме, обясни министърът на отбраната.

Нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение, категоричен бе той.

"Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика, категоричен бе Каракачанов. 

Трябва да излезем от този начин на мислене - отдаваме чест, бием токовете и викаме тъй вярно. Никой не може да ни се сърди, посочи министърът.

Той коментира и появилата се в белградско електронно издание информация за разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич, при който Путин е заявил, че Москва ще изпрати военна помощ на Сърбия при конфликт в Косово, включително и самолети. Те трябва да прелетят през българското въздушно пространство.

Тази публикация излезе в една сръбска медия, няма потвърждение от сръбската или от руската страна. Не съветвам никой по какъвто и да е било повод да нарушава въздушното ни пространство и суверенитет. Това, че имаме балансирана позиция и сме посредник, не означава, че няма да реагираме при нарушаване на нашия суверенитет. Аз трябва да дам заповед за действие при предложение на началника на отбраната. Дано тази публикация е фалшива новина", заяви Каракачанов. 

Каракачанов: Не съветвам никой да нарушава въздушното ни пространскво

https://offnews.bg//politika/karakachanov-ne-savetvam-nikoj-da-narushava-vazdushnoto-ni-prostransk-677885.html

Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика, заяви военният министър Красимир Каракачанов по Нова тв.

Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна, допълни Каракачанов. Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякам. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност и фактите, с които разполагахме, обясни министърът на отбраната.

Нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение, категоричен бе той.

"Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика, категоричен бе Каракачанов. 

Трябва да излезем от този начин на мислене - отдаваме чест, бием токовете и викаме тъй вярно. Никой не може да ни се сърди, посочи министърът.

Той коментира и появилата се в белградско електронно издание информация за разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич, при който Путин е заявил, че Москва ще изпрати военна помощ на Сърбия при конфликт в Косово, включително и самолети. Те трябва да прелетят през българското въздушно пространство.

Тази публикация излезе в една сръбска медия, няма потвърждение от сръбската или от руската страна. Не съветвам никой по какъвто и да е било повод да нарушава въздушното ни пространство и суверенитет. Това, че имаме балансирана позиция и сме посредник, не означава, че няма да реагираме при нарушаване на нашия суверенитет. Аз трябва да дам заповед за действие при предложение на началника на отбраната. Дано тази публикация е фалшива новина", заяви Каракачанов. 

Трима загинали и десет ранени при катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6793316

Трима загинали и десет ранени при катастрофи в страната за денонощиеТрима души са загинали, а десет са ранени при пътни инциденти у нас през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. Общо на територията на страната са регистрирани десет ПТП. В София са станали 50 леки и две тежки ПТП, ранени са двама

Седем души загинаха при затворнически бунт в Мексико

http://www.struma.com/bulgariya/sedem-dushi-zaginaha-pri-zatvornicheski-bunt-v-meksiko_132438/

Шестима полицаи загинаха при размирици в мексикански затвор, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Служителите на реда са се задушили от дим, след като затворници запалили пожар в затвор в щата Веракрус.

При бунта е загинал и още един човек, но не е ясно дали е бил затворник или надзирател, каза губернаторът на Веракрус Мигел Анхел Юнес. Той заяви, че четирима "много опасни" затворници помагали за ръководенето на престъпни мрежи в района около затвора...

Продължава

Китай наложи нови мита върху американски стоки

http://econ.bg/Новини/Китай-наложи-нови-мита-върху-американски-стоки_l.a_i.759862_at.1.html

Китай налага нови мита върху американски стоки като ответна мярка за мерките, одобрени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса на стомана...

"Тянгун-1" изгоря над Тихия океан

http://www.struma.com/bulgariya/tyangun-1-izgorya-nad-tihiya-okean_132437/

Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан.

Това предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8:15 ч. пекинско време (3:15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай. Отломки от китайската станция вероятно ще паднат рано сутринта

Страната ни попадаше в...

Продължава

Новият филм на Спилбърг стана №1 в Северна Америка

http://www.cross.bg/dolara-spilburg-film-1571613.html

/КРОСС/ Футуристичната история на Стивън Спилбърг "Играч номер едно, приготви се", който отдава експлозивна почит към научно-фантастичните филми от 80-те, оглави северноамериканския боксофис още с излизането си на масовия екран. След него се подреди трилърът Tyler Perry's Acrimony, който измести феномена "Черната пантера" на трета позиция. "Играч номер едно, приготви се" е ретро филм за юноша, който забравя своя мрачен свят от 2014 г. и потъва във виртуалната среда, пълна с приключения и опасности. Според неокончателните данни на "Ексибитър рилейшънс" от съботните и неделни прожекции в САЩ и Канада, филмът има 41,2 млн. долара приходи. Определян от критиците като творческо завещание на Стивън Спилбърг, този филм, изпълнен със специални ефекти, ни препраща често към най-популярните филми от 80-те и 90-те, особено тези на самия Спилбърг, като "Извънземното", "Челюсти" или "Джурасик парк". Филмът Tyler Perry's Acrimony" на Lionsgate Studios с участието на Тараджи Пи Хенсън като отмъщаващата съпруга донесе 17,1 млн. приходи. "Черната пантера" сега е трети с 11,3 млн. долара от петък до неделя и общо 650,7 млн. долара в САЩ и Канада от излизането си преди седем седмици. От света приходите са почти 1,2 млрд. долара.    

Владислав Горанов разкри колко българи взимат над 5 бона заплата и колко под

https://petel.bg/Vladislav-Goranov-razkri-kolko-balgari-vzimat-nad-5-bona-zaplata-i-kolko-pod__258139

Малко над 33 000 българи получават доходи над 5000 лева на месец. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, ...

Дарин Великов: Загубихме нелепо накрая

https://petel.bg/Darin-Velikov--Zagubihme-nelepo-nakraya__258140

Треньорът на Черно море Тича Дарин Великов бе много разочарован от загубата от Академик София. “Мач с две лица. Изключително лошо начал...

Жена се простреля в коляното с оръжието на приятеля си

https://petel.bg/ZHena-se-prostrelya-v-kolyanoto-s-orazhieto-na-priyatelya-si-__258141

Жена се е простреляла неволно в коляното с оръжието на мъжа, с когото живее в село Събрано. Това съобщиха за Нова Варна от пресцентъра на О...

Една легенда си отива: "Каменица" затваря офисите и в Пловдив! Готвят съкращение на целия екип

https://petel.bg/Edna-legenda-si-otiva--Kamenitsa-zatvarya-ofisite-i-v-Plovdiv--Gotvyat-sakrashhenie-na-tseliya-ekip-__258142

Втората най-стара жива пловдивска марка пивоварната "Каменица" къса окончателно връзките си с града. След като преди 2 години и половина к...

700 000 българи нямат здравни осигуровки

https://petel.bg/700-000-balgari-nyamat-zdravni-osigurovki__258143

719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017 г. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция...

Над 1000 турски дипломати и държавни служители са поискали убежище в Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/02/3156624_nad_1000_turski_diplomati_i_durjavni_slujiteli_sa/?ref=rss


Над 1000 турски дипломати, държавни служители и членове на техните семейства са кандидатствали за убежище в Германия след осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016 г., предаде ДПА.<br /><br />До началото на март са подадени 288 молби от турски граждани с дипломатически паспорт и 772 от турци със служебни паспорти, съобщи германската федерална служба за мигранти и бежанци.<br /><br />Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви извънредно положение и предприе...

НАСА публикува снимка на интересна галактика

https://www.actualno.com/cosmos/nasa-publikuva-snimka-na-interesna-galaktika-news_667535.html

Американската космическа агенция НАСА публикува снимка на спиралната галактика NGC 5714 в съзвездието Воловар. Тя се намира на около 130 милиона светлинни години от нашата планета. Снимката на NGC 5714 е направена с телескопа "Хъбъл" с камерата ACS. Заради разположението на галактиката тя изглежда абсолютно плоска. От този ракурс не се вижда спиралната структура на NGC 5714, но личи синият цвят на покрайнините и ярката централна част. Именно в тази галактика през 2003 година избухна

Опасност от падащи камъни по пътищата Асеновград-Смолян и Кричим-Девин

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6793295

Опасност от падащи камъни по пътищата Асеновград-Смолян и Кричим-ДевинОпасност от падащи камъни има по пътищата Асеновград-Смолян и Кричим-Девин. Това каза за Радио „Фокус“-Пловдив дежурният от Областно пътно управление. Пътищата в Пловдивска област са сухи и нормално проходими. Проходът Троян-Кърнаре е отворен за движение на всички моторни превозни средства. Ограничено е движението за камиони по-високи от 4 метра

Стачка във Франция ще затрудни ЖП-транспорта в Западна Европа

http://www.mediapool.bg/stachka-vav-frantsiya-shte-zatrudni-zhp-transporta-v-zapadna-evropa-news277504.html

Френската Национална железопътна компания предупреди в понеделник, че стачката на служителите ще затрудни на 3 и 4 април ЖП-транспорта в страната и на редица други места в Европа, предаде АП, цитирана от “Дарик“. През двата дни на стачката ще се движат само 15% от високоскоростните влакове и 25% от по-бавните влакове. Ще се движат един от всеки три влака между Франция и Германия и 75% от влаковете "Евростар" между Париж и Лондон.   Четири профсъюза призоваха работещите в железопътния транспорт да стачкуват по два дни всяка седмица до края на юни, припомня АП. Те са недоволни от плана на правителството, който трябва да подготви националната компания за условията на международната конкуренция и ще сложи край на някои придобивки на служителите.   Влаковете на "Талис" между Франция, Белгия и Холандия ще се движат по нормалното си разписание.

Писмо до Цацаров: Убийството във Виноградец да не се потулва!

http://www.cross.bg/vlaiikov-podpiska-denitza-1571612.html

/КРОСС/ Дъщерята на убития миналата година в пазарджишкото село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев - Деница Тонкева, е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Тя смята, че случаят със смъртта на баща ѝ ще бъде потулен.Писмото е придружено и с подписка от 300 жители на селото. В него Деница припомня, че баща ѝ е бил застрелян с пистолета на тогавашния председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Припомняме, че за извършител на убийството се спрягаше и 6-годишният Юри, за когото се предполагаше, че ненадейно е произвел изстрел с пистолета. "Събрахме подписка, написахме писмо, защото Лазар Влайков продължава да бъде безнаказано общински съветник в община Септември! Все още очакваме експертизата на прокуратурата. Влайков не би трябвало да е в общинския съвет. Той не показа по нищо, че съжалява за постъпката си", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.    

Крупен обир: Крадец отмъкна 15 000 лева от къща в Гърмен

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%80-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%86-%d0%be%d1%82%d0%bc%d1%8a%d0%ba%d0%bd%d0%b0-15-000-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d1%8a/

Служителите на реда от РУ- Гоце Делчев работят по сигнал за крупна кражба от къща в село Гърмен.

Сигналът е подаден в събота срещу неделя в периода от 22:00 часа до 02:00 часа. Неизвестен крадец е отмъкнал около 5000 лева и около 5000 евро от Гърменска къща.

За случая е уведомена РП-Гоце Делчев. Образувано е досъдебно производство. Сн. илюстративна

 

Материалът Крупен обир: Крадец отмъкна 15 000 лева от къща в Гърмен е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Каракачанов: Никой не ни е притискал за дипломатите

http://dnes.dir.bg/news/diplomati-karakachanov-skripal-pritiskal-27012991

Игра на дипломация или игра на нерви – къде е България в конфликта между Запада и Русия?

Катастрофа в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793296

Катастрофа в Кресненското дефилеЛек автомобил катастрофира в Кресненското дефиле. Сигнал за инцидента на главен път Е-79 е подаден около 7,30  ч, съобщиха от полицията в Благоевград. Водач на "Мерцедес" е самокатастрофирал. По неизяснени още причини, автомобилът е излязъл извън пътното платно и се е забил в скат. Шофьорът е откаран  в благоевградската болница с наранявания.

Виждам в какъв овчи възторг изпадат някои политици, когато някой второстепенен чиновник от Брюксел ни размаха пръст

https://www.actualno.com/cite/vijdam-v-kakyv-ovchi-vyztorg-izpadat-njakoi-politici-kogato-njakoj-vtorostepenen-chinovnik-ot-bruksel-ni-razmaha-pryst-news_667541.html

Това заяви пред Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов, който защити тезата, че България взела решението да не гони руски дипломати самостоятелно и нямало външен натиск. Мисленето беше такова – каквото кажат от Москва, ние бием токовете. Мисля, че логиката да членуваме в ЕС, а не в Евразийския съюз, е точно тази – промененото мислене. Никой не може да ни се сърди нито на Запад, нито на Изток, ако вземем решение да екстрадираме руски дипломати, обясни Каракачан

Централна тема на гръцките издания - екалиращото напрежение между Атина и Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793292

Централна тема на гръцките издания - екалиращото напрежение между Атина и Анкара"Битка" Ципрас-Ердоган за двамата гръцки военни" - под това заглавие атинският в. "Прото тема" пише в електронното си издание, че само за последните няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отправил четири предизвикателства към Гърция. Ердоган първо обвинил гръцкия премиер за това, че не е спазил обещанието си да върне на Турция

Китай налага нови мита върху американските стоки

http://www.mediapool.bg/kitai-nalaga-novi-mita-varhu-amerikanskite-stoki-news277503.html

Китай обяви, че налага няколко нови мита върху американски стоки като ответна мярка за митата върху вноса на стомана и алуминий, одобрени от президента Доналд Тръмп. Китай увеличава с 25% митата върху осем продукта, включително свинското месо, налага се ново 15-процентово мито върху 120 внасяни стоки, включително редица плодове. Китайското министерство на финансите обяви, че новите мита влизат в сила от понеделник. Решението е взето след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.

Днес във Варна гледаме "Редки тъпанари" на Теди Москов

http://www.moreto.net/novini.php?n=371716

Хитовия спектакъл на Теди Москов ще гледаме днес, в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 19 часа, напомня Moreto.net. Спектакълът е базиран на известния филм на италианския майстор Марио Моничели - „Неизвестни извършители”.

Започва Походът на книгите в Столична библиотека

https://offnews.bg//knigi/zapochva-pohodat-na-knigite-v-stolichna-biblioteka-677884.html

Седмото издание на „Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите, стартира днес и ще продължи до 23 април, съобщи Столична община. 

Официалното откриване е от 11 часа в Столична библиотека в Международния ден на детската книга. През целия ден децата, които посетят Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, костюмирани като любим образ от детска книга, ще получат специална награда от домакините. 

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2 април и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

През 2018 г. Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети инициативите си на тази тема. Кампанията включва още една инициатива с национално покритие „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както и националния конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своя любима детска книга; информационната кампания „Четем заедно, растем заедно!“ с полезни съвети за родителите и учителите; Дни на отворени врати в Дома музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 – 13 април 2018 г.; с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) при подкрепата на Националния дворец на децата, и още събития на издателства, книжарници, училища и детски градини в цялата страна.

В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“ Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в Младежкия театър „Николай Бинев“ (18 – 22 април). Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 ч., са със свободен вход, като в рамките на пет дни фестивалът ще срещне детската публика с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи. Програма – на: www.literaryfest.org ; заявки за организирани посещения: literaryfest@abk.bg до 13 април, петък.

Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика. Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

Опитът на децата с книгите преди да започнат училище е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно. Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г.

Експерт: По-често обекти от Космоса ще падат на Земята

https://frognews.bg/novini/ekspert-chesto-obekti-kosmosa-shte-padat-zemiata.html

По-често ще има опасност обекти от Космоса да падат на Земята. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” д-р Веселин Василев – председател на Клъстер за аерокосмически технологии.

Арабската лига ще проведе извънредно заседание утре за Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793282

Арабската лига ще проведе извънредно заседание утре за ПалестинаАрабската лига ще проведе извънредна среща във вторник във връзка със смъртоносните атаки на израелските сили за сигурност срещу палестинците в Ивицата Газа, заяви в понеделник официалният представител на организацията, предава държавната информационна агенция на Турция Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

Григор Димитров загуби една позиция, а Надал се завърна начело в световната ранглиста

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/02/3156623_grigor_dimitrov_zagubi_edna_poziciia_a_nadal_se/?ref=rss


Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста на АТП. Българският тенисист е пети с 4635 точки.<br /><br />Миналата седмица той отпадна в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Поражението от Жереми Шарди беше четвърто за него в последните му пет мача.<br /><br />С доброто си представяне в надпреварата Александър Зверев изпревари Димитров и излезе четвърти.<br /><br />Начело в световната ранглиста се завръща Рафаел Надал....

Хакери успяха да пробият система за картови плащания в САЩ

https://www.actualno.com/america/hakeri-uspjaha-da-probijat-sistema-za-kartovi-plashtanija-v-sasht-news_667533.html

Хакери откраднаха данните на притежателите на над 5 милиона дебитни и кредитни карти, които са били използвани при покупките в американските вериги супермаркети Saks Fifth Avenue, Saks Off 5th и Lord & Taylor, предаде CNN. Най-старата търговска компания в САЩ Hudson's Bay Company - HBC, която притежава тези вериги, потвърди, че е разбита системата за безналично плащане в определени магазини - Saks Fifth Avenue, Saks Off 5th и Lord & Taylor в Северна Америка. Докато се води разсл

Над 100 мигранти бяха спасени в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/nad-100-migranti-byaha-spaseni-v-sredizemno-more-news277502.html

Либийската брегова охрана съобщи, че е спасила 120 мигранти, изпаднали в беда при опит да прекосят Средиземно море, предаде ДПА, цитирана от БНР. Хората са били спасени от бреговата охрана през уикенда близо до град Зуара на западното либийско крайбрежие. В операцията е участвала и европейска неправителствена организация. Спасените хора са били прегледани, след което са били отведени в бежански лагер.

Руски военни контролират изтеглянето на сирийски бунтовници от град Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793276

Руски военни контролират изтеглянето на сирийски бунтовници от град Дума Руски военни контролират започналото вчера изтегляне на бунтовниците и членове на техните семейства от Дума - най-големия град в последния анклав на сирийската опозиция край столицата Дамаск, Източна Гута, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. В комюникето се уточнява, че 24 автобуса са откарали от Дума в

Сектор Б скочи на "футболистчетата" на Левски

https://offnews.bg//futbol/sektor-b-skochi-na-futbolistchetata-na-levski-677883.html

Феновете на Левски не останаха очаровани от представянето на тима по време на двубоя с Берое (1:2) на “Герена”. Част от привържениците дори заподозряха, че футболистите бойкотират треньора Делио Роси и заради това не дават всичко от себе си на терена.

Това обаче е неприемливо за ултрасите, които заплашиха с крайни мерки играчите, ако не променят отношението си. На фен страницата на групировката "Сектор Б" във Фейсбук бе публикувано гневно съобщение, в което е са използвани и някои вулгарни думи.

“Тези футболистчета е...ат ли се нещо с нас, подп...осват ли се, друг проблем ли има - няма как да знаем, но ако не се стегнат възможно най-скоро ще трябва да се вземат крайни мерки! Колко точки вече загубихме заради изпуснати дузпи, фрапантни пропуски или вратарски грешки!?

Футболистчетата трябва да знаят, че Делио Роси има пълна подкрепа ПОНЕ до края на реванша за купата, но на някои от тях може да им се стъжни далеч по-рано ако нарочно бойкотират в опит да го изгонят!

ЛЕВСКИ ИЛИ СМЪРТ!”, пише в посланието на ултрасите към футболистите.

Отпускат 100 хил. лв. за юбилея на „Спартак 1918“

http://varnautre.bg/2018/04/02/78524/%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-100-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0

Едно от събитията е организиране на футболен мач с реномиран европейски отбор, предвижда се и изработване на копие на сребърната Царска купа от 1932 г.

Писмо до Цацаров: Убийството във Виноградец да не се потулва!

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/pismo-tsatsarov-ubiistvoto-vav-vinogradets-potulva.html

Дъщерята на убития миналата година в пазарджишкото село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев - Деница Тонкева, е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Тя смята, че случаят със смъртта на баща ѝ ще бъде потулен.

Писмо до Цацаров: Убийството във Виноградец да не се потулва!

https://frognews.bg/novini/pismo-tsatsarov-ubiistvoto-vav-vinogradets-potulva.html

Дъщерята на убития миналата година в пазарджишкото село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев - Деница Тонкева, е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Тя смята, че случаят със смъртта на баща ѝ ще бъде потулен.

Каракачанов: Никой не ни е притискал за решението да не гоним руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793271

Каракачанов: Никой не ни е притискал за решението да не гоним руски дипломати„Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика и както каза премиерът - да имаме открити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация,

40% от компаниите: Обществените поръчки са предварително ясни

http://www.transmedia.bg/2018/04/02/40-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81/

Обществените поръчки са предварително ясни, смятат 40% от българските компании. Това показва анкета на Българската търговско-промишлена палата, проведена по електронен път между 12 и 16 март.

Хората от бизнеса смятат, че обикновено печелившият кандидат е предварително уговорен.

Данните от анкетата сочат още, че основните пречки пред бизнеса са корупция, административни спънки, непосилни изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Допитването сред бизнеса е осъществено по повод на среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас, информират от БТПП.

Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а 20% никога не са участвали. Причините за това са сложната бумащина, липса на достатъчно информация за поръчките, както и невъзможност за малките и средни предприятия да извършат целия обем на поръчката.

Едва 13% от участвалите в анкетата компаниите твърдят, че процедурите за обществени поръчки са станали по-прозрачни след влезлия от април 2016 година нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Повече от половината не виждат промяна.

Анкетираните дават и идеи за справяне с корупцията. Като една от тези мерки се предлага обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път.

 

 

Дъщерята на убития във Виноградец написа писмо до Цацаров

http://dnes.dir.bg/news/pismo-tzatzarov-vinogradetz-dashterjata-ubitia-27012934

Дъщерята на ресторантьора Наско Тонкев, който беше застрелян в заведението си във Виноградец преди около седем месеца, написа писмо до главния прокурор.

Сидеров: Имаме златен шанс - да направим мост между Москва и Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793265

Сидеров: Имаме златен шанс - да направим мост между Москва и Европа"България има един златен шанс, ние сме председатели на Европа, има шанс да направи това което направи с Ердоган във Варна – може да бъде направен мост между москва и Брюксел. Един такъв ход от страна на България е логичен. Въпреки представено напрежение между Русия и Европа, има желание за нормализация.

Джоли и Брад се разбрали за децата

http://clubz.bg/66175-djoli_i_brad_se_razbrali_za_decata

Брад Пит и Анджелина Джоли финализират развода си, съобщава Контактюмзик.

Двамата обявиха, че са се разделили през септември 2016 г. и след дълъг съдебен спор вече са се споразумели за съвместно попечителство над шестте си деца и по другите условия. 

"Условията за развода вече са уточнени. Оформят се от двата правни екипа и ще бъдат регистрирани до седмици. Това е пълна промяна от състоянието на нещата, когато приключи бракът им, особено като се имат предвид исканията на Анджелина Джоли. Сега обаче те са в доста добри отношения" - каза човек от обкръжението им пред в. "Сън".

Основното е, че двамата са се разбрали за децата. Те са на възраст от 16 до 9 години. Най-голям е Мадокс. Пакс е на 14 години, Захара - на 13, Шайло - на 11, а близнаците Вивиен и Нокс - на 11.

"И двамата решиха, че е много важно за децата да се уважават взаимно. Основното е, че се разбраха да си поделят попечителството, като Брад има достъп до децата и обсъждат организационните въпроси, свързани с работата и пътуванията. Имаше слухове, че разводът се отменя, но това не е така", добавя същият източник.

След раздялата с Анджелина Джоли, Брад Пит тръгна на терапия, "за да стане по-добър човек и баща". Той е признавал след разпадането на брака му, че пиенето е станало проблем. Засега Брад Пит още не излиза много с децата, но би искал да прекарва повече време с тях. 

И двамата вече имат връзки с други хора, пише в. "Дейли мейл". Тя излиза с агент за недвижими имоти - "по-възрастен и неизвестен". Връзката им "не е сериозна", а само "колкото да се вижда с друг възрастен човек". Брад Пит също има "дискретни" връзки от време на време, но не търси нещо постоянно. 

"Той промени живота си след раздялата. Отначало си стоеше много у дома и често беше много подтиснат. Месеци не излизаше, но напоследък излиза повече. Среща се с близки приятели на обяд или вечеря" - каза негов близък.

Американската преса упорито разпространява слухове за това, че Дженифър Анистън и Брад Пит отново са заедно. Двамата сравнително скоро се разделиха с бившите си половинки.

Появиха се дори твърдения, че са сключили тайно брак в Париж. Пит и Анистън се ожениха на 29 юли 2000 г. и се разделиха около пет години по-късно.

Феновете на двамата актьори не крият желанието си отново да ги видят като двойка. През февруари звездата от „Приятели” обяви, че се развежда с Джъстин Теру. Почитателите й веднага заляха акаунта й в Twitter с предложения да се върне при експоловинката на Анджелина Джоли, писа наскоро International Business Times.

Според Каракачанов решението ни за Скрипал било взето без "патриотите" да натискат Борисов

https://www.actualno.com/politics/spored-karakachanov-reshenieto-ni-za-skripal-bilo-vzeto-bez-patriotite-da-natiskat-borisov-news_667540.html

Не виждам в чужбина решението ни за руските дипломати да е предизвикало някакви дебати. Международните отношения на всяка държава се движат от две конвенции (Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения) – там е обяснено при какви положения се вика посланик, при какви положения се гонят дипломати, казвам го като доктор по международно право. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов по казуса "Сергей Скрипал". Военн

Кон ритна дете в главата в Силистренско, то е в болница с черепно-мозъчна травма

https://petel.bg/Kon-ritna-dete-v-glavata-v-Silistrensko--to-e-v-bolnitsa-s-cherepno-mozachna-travma__258130

9-годишно момче е с черепно-мозъчна травма, след като е ритнато в главата от кон. Това съобщиха от ОДМВР - Силистра, цитирани от "Фокус". Пр...

Няма такава маневра! Вижте какво направи този шофьор по булевард "Република" във Варна

https://petel.bg/Nyama-takava-manevra--Vizhte-kakvo-napravi-tozi-shofor-po-bulevard-Republika-vav-Varna__258131

Кадри: Varna24.bg Фрапантна случка на пътя във Варна засне шофьор, предаде Varna24.bg. Всичко се случва на 29 март по булевард "Република". Нашият...

Добра новина за варненския Спартак: Общината им отпуска 100 000 лева за 100-годишния юбилей на клуба

https://petel.bg/Dobra-novina-za-varnenskiya-Spartak--Obshhinata-im-otpuska-100-000-leva-za-100-godishniya-yubiley-na-kluba__258132

Бюджетната комисия към Общински съвет – Варна одобри отпускането на 100 хил. лева на варненския футболен клуб Спартак във връзка с честван...

Официално: Германец бутна Григор от четворката

https://petel.bg/Ofitsialno--Germanets-butna-Grigor-ot-chetvorkata__258133

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста по тенис и вече е пети с 4635 точки. Българинът бе изместен от 20-годишния гер...

Многодетната Ирена Милянкова чака 6-та женска рожба

https://petel.bg/Mnogodetnata-Irena-Milyankova-chaka-6-ta-zhenska-rozhba__258134

Манекенката Ирена Милянкова е в трепетно очакване на 6-тото си дете, пише в. "Телеграф", цитиран от Блиц. 32-годишната красавица, която има 4-м...

Извънредно! Пребиха до смърт мъж с колци и тръби след пиянска свада

https://petel.bg/Izvanredno--Prebiha-do-smart-mazh-s-koltsi-i-trabi-sled-piyanska-svada__258136

Жестоко убийство потресе Видинско, научи BulNews.bg. 52-годишен мъж е пребит до смърт с метални тръби и дървени колове от двама авери след пиянс...

Китайската космическа станция "Тянгун_1" изгоря, без да причини щети

http://www.moreto.net/novini.php?n=371818

Китайската космическа станция "Тянгун_1" се е разпаднала и по-голямата част от нея е изгоряла. "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти.

Златните ни момичета с 8 медала от Световната купа

http://www.cross.bg/medala-suchetanieto-kypa-1571611.html

/КРОСС/ Осем медала за трите дни на Световната купа по художествена гимнастика в София. Грациите ни в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Елена Бинева смаяха публиката със съчетанието си с пет обръча. Те извоюваха в многобоя два златни медала и бронз за съчетанието с топки и въжета.    

Самолет се приземи по корем, остави следи от пламнало гориво

https://offnews.bg//sviat/samolet-se-prizemi-po-korem-ostavi-sledi-ot-plamnalo-gorivo-677881.html

Самолет се приземи по корем в тревата край писта на летище в Перу. Причината за инцидента е счупени колесници при кацане. 

Машината на перуанските авиолинии е оставила дълга следа от пламнало гориво.

При инцидента няма пострадали и сериозно ранени, съобщи Нова тв.

Самолетът е изгорял напълно. 

Без ток във Варнеско на 2 април

http://nakratko.bg/category/58/157076/


В периода 02.04.2018 - 05.04.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня, кв. Повеляново - ул.

Експертиза бави разследването за убития във Виноградец ресторантьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793269

Експертиза бави разследването за убития във Виноградец ресторантьорБави се комплексната експертиза по делото за смъртта на баща ми. Минаха 7 месеца. Знам, че институциите си вършат работата, но се притеснявам случая да не се забрави, каза пред Би Ти Ви Деница Тончева, дъщерята на убития във Виноградец ресторантьор Наско Тонкев. Не е честно, моят баща изгни в гроба,

Космическата станция "Тянгун-1" изгоря преди да стигне Земята

http://www.mediapool.bg/kosmicheskata-stantsiya-tyangun-1-izgorya-predi-da-stigne-zemyata-news277501.html

Китайската космическата станция "Тянгун-1" се разруши изцяло при навлизането си в земната атмосфера, съобщиха световните информационни агенции. Това се случи в нощта на неделя срещу понеделник над централната част на Южния Тихи океан. Падането на станцията бе проследено от медиите заради опасенията, че има малка вероятност тя да не изгори ицяло в атмосферата и да нанесе щети на сушата. Модулът навлезе в атмосферата в 8.15 ч. пекинско време (3.15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, съобщи Центърът за управление на пилотираните полети на Китай, цитиран от БТА. Апаратът е необитаем от 2013 година и бе излязъл от контрол през 2016 г.  Той започна падането си към Земята малко по-рано от предвиденото. Китайският вестник "Глобал таймс" написа, че големият медиен шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай. "Тиангун-1"  е тестов прототип на бъдещата китайска космическа станция, която ще бъде дълга 12 м, ще има диаметър 3.3 метра и маса 8.5 тона.

Холандец спечели Обиколката на Фландрия за пръв път от 32 години

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/02/3156621_holandec_specheli_obikolkata_na_flandriia_za_pruv_put/?ref=rss


Ники Терпстра от "Куикстеп" спечели второто голямо колоездачно състезание за 2018 година – Обиколката на Фландрия. Холандецът триумфира за първи в най-значимото състезание в Белгия, след като досега имаше два подиума и общо пет влизания в първите десет.<br /><br />Колоездачът на "Куикстеп" беше един от най-активните в надпревата, а решителната атака дойде 26 километра преди финала, когато Винченцо Нибали атакува, а Терпстра го последва на изкачването Крусберг....

Карлос Алварадо е новият президент на Коста Рика

https://www.actualno.com/america/karlos-alvarado-e-novijat-prezident-na-kosta-rika-news_667532.html

Кандидатът на управляващата лявоцентристка партия в Коста Рика ще бъде следващият президент на страната. Това стана известно след изборите в неделя. Негов съперник бе евангелистки проповедник, предаде БГНЕС. 38-годишният Алварадо беше министър на труда. Той печели с близо 60,66 процента срещу 39,33 процента за неговия ултраконсервативен съперник със същата фамилия, но без роднинска връзка - Фабрицио Алварадо. Резултатите са след обработване на 90% от протоколите, което означава, че няма как да

Експерт: Няма как вагон да се запали от цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793264

Експерт: Няма как вагон да се запали от цигараНяма как цял вагон да се запали от цигара. По-вероятната причина влакът София - Бургас да е пламнал заради късо напрежение. Това коментира пред Би Ти Ви Бойчо Скробански, шеф на разследващото произшествията звено към Министерството на транспорта. "Всичко това е въпрос на доказване и установяване", коментира той.

Спасиха 120 мигранти край бреговете на Либия

http://www.cross.bg/bili-migranti-ohrana-1571610.html

/КРОСС/ Либийската брегова охрана съобщи, че е спасила 120 мигранти, изпаднали в беда при опит да прекосят Средиземно море, предаде ДПА. Хората са били спасени от бреговата охрана през уикенда близо до град Зуара на западното либийско крайбрежие. В операцията е участвала и европейска неправителствена организация. Спасените хора са били прегледани, след което са били отведени в лагер.  

Нагло: 17-годишен псува мъж и му краде мотопеда в Сандански

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%be-17-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b8-%d0%bc%d1%83-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d1%82/

Младеж на 17 години от Сандански е повикан в РУ- Сандански в качеството си на обвиняем. Същият младок около 17:50 часа в събота на „Алея на дипломата“ в Сандански нагло и грубо заплашва мъж с физическа саморазправа, че ще му вземе мотопеда, ако не му го даде доброволно.

Все пак 17-годишния вандал изблъсква 39- годишният мъж,който също е от Сандански и му открадва мотопеда и избягва с мръсна газ.

Работата по случая продължава. Сн.илюстративна

 

Материалът Нагло: 17-годишен псува мъж и му краде мотопеда в Сандански е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Партията на Меркел купувала лични данни на избиратели

http://nakratko.bg/category/25/157075/


Германският Християндемократически съюз и Свободната демократическа партия потвърдиха информацията на в. "Билд ам зонтаг", че преди изборите през 2017 г.

Отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма

https://www.actualno.com/society/otbeljazvame-svetovnija-den-na-informiranost-za-autizma-news_667534.html

На 2 април отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма, предаде БГНЕС. Информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от приятели и хора, готови да помагат. Благодарение на медиите бихме могли да направим по-видими невидимите за сега хора с аутизъм, да дадем гласност на проблема и заедно да търсим решения. Втори април е обявен за Световен ден на осведоменост за аут

Русия се обърна с 13 въпроса към Организацията за забрана на химическите оръжия

http://www.cross.bg/rysiya-himicheskite-oruzhiya-1571608.html

/КРОСС/ Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Организацията за забрана на химическите оръжия, свързани с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение на външното министерство на страната, в което се посочва, че Русия иска да знае каква помощ е поискал Лондон от организацията, кой е оглавявал групата от експерти на ОЗХО, посетила Великобритания и в кои сертифицирани лаборатории ще бъдат извършени изследванията. Москва очаква да научи и какви данни е поискала Великобритания за използването на веществото "Новичок".    

Днес тестват сирените във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371819

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване ще бъде тествана около 13 часа днес - 2 април във Варна. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Оттам допълниха, че по време на профилактиката всяка сирена ще бъде просвирена за 5 – 10 секунди.

Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Организацията за забрана на химическите оръжия

http://nakratko.bg/category/25/157074/


Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Организацията за забрана на химическите оръжия, свързани с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде ТАСС.

Масов протест срещу ареста на каталунския лидер в Берлин

http://www.cross.bg/pychdemon-berlin-lider-1571607.html

/КРОСС/ Стотици привърженици на каталунската независимост протестираха в Берлин срещу ареста на бившия регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон. Шествието премина от Бранденбургската врата до министерството на правосъдието. Демонстрантите развяваха каталунски знамена и носеха плакати с надписи: „Освободете Пучдемон" и „Испания не е демокрация". Пучдемон беше арестуван в Германия миналата седмица по силата на издадена от Мадрид европейска заповед за задържането му. Германски съд има 60 дни да реши дали той да бъде екстрадиран в Испания, където е обвинен в противодържавна дейност.  

Треньорът на гимнастичките ни: Публиката беше шестият играч

https://www.24chasa.bg/sport/article/6793258

Треньорът на гимнастичките ни: Публиката беше шестият играчПубликата беше шестият играч, подкрепяше невероятно много момичетата след всяко едно съчетание, каза треньорът на Ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова в студиото на "Денят започва" по БНТ.  Изключително успешно за българските гимнастички приключи Световната купа по художествена гимнастика в София,

Ким Чен Ун се развълнувал дълбоко от южнокорейския концерт в Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793257

Ким Чен Ун се развълнувал дълбоко от южнокорейския концерт в Пхенян Севернокорейският лидер Ким Чен-ун аплодирал с широка усмивка и останал дълбоко развълнуван от концерта на южнокорейски звезди в столицата Пхенян вчера, съобщи днес севернокорейската официална информационна агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. АФП определя като изключително необичаен факта, че Ким е присъствал на това събитие.

Пета европейска титла за Даниел Асенов-Тайсъна

http://clubz.bg/66174-peta_evropejska_titla_za_daniel_asenov_tajsyna

Даниел Асенов спечели петата си европейска титла по бокс. Тайсъна, както го наричат в спортните среди, триумфира в категория до 52 кг на първенството на Стария континент до 22 г. в Румъния. 

На финала Асенов победи Габриел Ескобар Маскунано с 5:0 съдийски гласа - 29:28, 30:27, 29:28, 29:28, 29:28. Това бе повторение на миналогодишния финал до 22 г., когато Асенов спечели с 4:1.

През 2013 г. Даниел за пръв път стана шампион на Европа, но при юношите в кат. до 49 кг в Анапа (Русия). През 2015 г. той триумфира при мъжете в кат. до 52 кг на първенството в Самоков. 

През 2017-а освен титлата от Браила до 22 г., Асенов спечели и тази при мъжете от шампионата в Харков (Украйна). Сега дублира тази до 22 г., която е общо пета в кариерата му.

Мелис Йонузова спечели титлата при жените до 22 г. в кат. до 69 кг. С бронз от Румъния се прибира по-малкият брат на Даниел - Боян Асенов (56 кг).

Жители на Хайредин твърдят, че ВЕЦ е причината за високите подпочвени води

http://nakratko.bg/category/58/157073/


Жителите на община Хайредин твърдят, че Малък ВЕЦ „Елена” е причината за високите подпочвени води, наводнили мазетата и къщите на хората в общината. Водното бедствие продължава вече няколко седмици.

Русия тества системата за защита на Москва от ракети

https://www.actualno.com/europe/rusija-testva-sistemata-za-zashtita-na-moskva-ot-raketi-news_667531.html

Бойна военна част за противовъздушна и противоракетна отбрана на руските въдушно-космически войски извърши на полигон в Казахстан поредна учебна стрелба на нова руска ракета, съобщи "Красная звезда", цитирана от БГНЕС. Според официалното издание на руската армия "новата модернизирана противоракета от системата за ПР№ успешно изпълни задачата си и порази условна цел в установеното време". Данните за случилото се са предоставени от високопоставеният руски военен генерал Андрей

Изпращаме хладното време

https://frognews.bg/novini/izprashtame-hladnoto-vreme.html

Изпращаме хладното време! Над страната ще има разкъсана облачност. В планинските части има слаби превалявания. Към края на деня облаците ще си заминат и ще се настани слънчевото време.

Масов протест срещу ареста на каталунския лидер в Берлин

http://nakratko.bg/category/25/157072/


Стотици привърженици на каталунската независимост протестираха в Берлин срещу ареста на бившия регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон. Шествието премина от Бранденбургската врата до министерството на правосъдието.

Гран При Поморие 2018

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VqJEsuaS-jg/

motokros

снимка: bfm.bg

Над 20 000 зрители изгледаха състезанията от първия кръг на Републиканския ни шампионат по мотокрос , който завърши на мотополигон с. Порой, община Поморие. 96 пилоти от 34 клуба караха през уикенда на перфектното пясъчно трасе .

Майкъл Иванов (КТМ, НСА Моторспорт) започна сезона в МХ2 на шампионата с двойна победа и общ сбор от 50 точки, изпреварвайки Хакан Халми (44 точки, КТМ, МСК Севлиево). Трети на подиума в този клас се качи  Николай Малинов (КТМ, Мотоспорт Варна) с 38 точки.

Ето и всички призьори от Гран При Поморие 2018 :

                МХ:
1. Мартин Тодоров (Ямаха), Еърмакс Рейсинг – 50 точки
2. Юлиян Райчев (Кавазаки), Панчо Рейсинг – 44
3. Григор Царев (КТМ), JRC – 40

                МХ1:
1. Адриан Радуца (Румъния, Ямаха), Topcross – 50 точки
2. Тони Цветков (Ямаха), Панчо Рейсинг – 44
3. Калоян Илиев (КТМ), Еърмакс Рейсинг – 40

                МХ2:
1. Майкъл Иванов (КТМ), НСА Моторспорт – 50 точки
2. Хакан Халми (КТМ), МСК Севлиево – 44
3. Николай Малинов (КТМ), Мотоспорт Варна – 38

                85сс:
1. Християн Георгиев (КТМ), НСА Моторспорт – 50 точки
2. Радостин Михайлов (Сузуки), Несебър Мото – 44
3. Живко Богданов (КТМ), МСК МХ Мото – 38

                65сс:
1. Живко Иванов (КТМ), Панчо Рейсинг – 50 точки
2. Енис Байрамов (КТМ), Дамасцена АСК – 44
3. Дани Цанков (КТМ), Еърмакс Рейсинг – 36

Шампионатът беше открит от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и председателят на организационния комитет на Гран При България Румен Петков.

Следващият 2-ри кръг от националния календар по мотокрос е на 5 и 6 май в Севлиево. /bfm.bg/

Китай налага нови мита върху американски стоки

http://www.cross.bg/stoki-kitaii-nalaga-1571606.html

/КРОСС/ Китай налага нови мита върху американски стоки като ответна мярка за налозите, одобрени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий. Китайското министерство на финансите обяви, че новите мита влизат в сила от днес. Решението е взето след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със Съединените щати Китай увеличава с 25% налога върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо, и налага ново 15-процентово мито върху 120 внасяни стоки, включително редица плодове.    

Роботът Роберта ще помага на ученици със специални потребности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793253

Роботът Роберта ще помага на ученици със специални потребностиРоботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности да усвояват по-лесно уроците и да се социализират. Разработката е на Българската академия на науките, предава БНТ. Днес Роберта официално ще приветства гостите в "Дома на учения" по време на обучение в рамките на проекта "Кибер-физични системи за педагогическа

Жители на Хайредин: Къщите ни се рушат заради ВЕЦ

http://dnes.dir.bg/news/zhiteli-kashti-vetz-hiredin-rushat-27012848

Жителите на община Хайредин твърдят, че Малък ВЕЦ „Елена” е причината за високите подпочвени води, наводнили мазетата и къщите на хората в общината.

"Тянгун-1" навлезе в атмосферата и изгоря над южната част на Тихия океан

http://www.cross.bg/chast-izgorya-stantziyata-1571605.html

/КРОСС/ Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти. Модулът навлезе в атмосферата днес в 8:15 ч. пекинско време (3:15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай. Не е ясно каква част от отломките са паднали на Земята и къде точно. Според някои информации това е в океана около Таити. В оперативния щаб във Варна цяла нощ следиха процеса. „След 3 ч. станцията започна да губи височина. Ние нямахме възможността и техническите средства да видим самия момент на разпад, но около 3:30 ч. беше прекъснато подаването на данни на станцията, което показваше, че тя вече е прекратила своето съществуване. По-късно специализираните агенции уточниха, че това е станало около 3:15 ч. българско време", заяви за bTV aдмирал Боян Медникаров, началник на Военноморското училище. По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята. Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.  

120 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793249

120 мигранти бяха спасени край бреговете на ЛибияЛибийската брегова охрана каза, че е спасила 120 бежанци и мигранти, изпаднали в трудност при опит да прекосят Средиземно море, предаде ДПА. Хората са били спасени от бреговата охрана през уикенда близо до град Зуара на западното либийско крайбрежие, предава БТА. В операцията е участвала и европейска неправителствена организация.

719 000 българи са без здравни осигуровки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/719-000-bylgari-sa-bez-zdravni-osigurovki-2088505

719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017 г. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция "Управление на риска" при НАП.
През 2017 г. е извършена пълна оценка на актуалните характеристики и на ефекта от третиране на анализирания риск "

Мит ли е Христовото Възкресение?

//dariknews.bg/novini/komentar/mit-li-e-hristovoto-vyzkresenie-2088504

Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за Възкресението на Спасителя. Наистина ли Христос е възкръснал от мъртвите? Какво смята науката за това и убедително ли е нейното обяснение? ДВ разговаря по темата с теолога Томас Зьодинг

Българин работи по строителството на най-големия круизен кораб в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarin-raboti-po-stroitelstvoto-na-naj-golemiia-kruizen-korab-v-sveta-snimki-2088518

„Симфонията на моретата“ - това поетично име носи най-големият круизен кораб в света, построен в корабостроителницата STX France в западния френски град Сен-Назер . На 24 март той вдигна котва, за да отплава към испанския град Малага.

В изгорелите вагони на влака София - Бургас нямало аларма за пожар

https://www.actualno.com/crime/v-izgorelite-vagoni-na-vlaka-sofija-burgas-njamalo-alarma-za-pojar-news_667538.html

Представители на транспортното министерство, на пожарната, както и двама независими експерти ще разследват какви са причините да избухне пожарът, изпепелил два вагона от пътническия влак София – Бургас. Засега основна версия е късо съединение в таблото, откъдето се разпределя тока за осветление и отопление в съответните вагони. Експертите обаче започват работа от утре сутринта, 3 април, уточни директорът на БДЖ "Пътнически превози" – Пловдив Ангел Даскалов пред Нов

Инвестбанк е избрана за купувач на ТБ “Виктория”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792798

Инвестбанк е избрана за  купувач на ТБ “Виктория”На 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете е направил избора, след като синдиците на КТБ - банката майка, са получили подобрена ценова оферта Инвестбанк най-вероятно е новият собственик на търговска банка “Виктория”, след като на 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете с единодушие е направил

Доналд Тръмп с обвинения към Мексико

http://www.cross.bg/donald-trump-migranti-1571604.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп отново заяви, че е против легализирането на статута на стотици хиляди мигранти, доведени в Съединените щати от нелегално пристигнали родители. Американският президент обвини Мексико, че не взима мерки за спиране потока от наркотици и нелегални мигранти от своята територия. Доналд Тръмп призова също републиканците да приемат строги закони за борба с нелегалната миграция, без да чакат подкрепа от демократите в конгреса.    

Тестват сирените за тревога в 13 града

http://www.cross.bg/sirenite-osven-grada-1571603.html

/КРОСС/ В ранния следобед ще се тестват сирените за тревога, предупреждават от МВР. Пробите в 13.00 часа ще обхванат 13 града - сред тях са София, Пловдив, Варна и Бургас. Освен в областните градове ще се тестват и сирените в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Причината за тренировката е проверка на техническото състояние на националната система, както и обучение на населението. Освен сигналите ще има и гласова информация.    

Русия свиква Организацията за забрана на химическите оръжия на 4 април заради "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793246

Русия свиква Организацията за забрана на химическите оръжия на 4 април заради "Скрипал"Русия свиква извънредна сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на 4 април заради инцидента в Солсбъри, пише “Российская газета В интервю за вестника посланика на Руската федерация в Холандия и специален представител на страната при ОЗХО Александър Шулгин заявява,

Започва Страстната седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=371817

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица от дните на Христос, пише женското списание Hera.

Китай налага нови мита върху американски стоки

http://nakratko.bg/category/25/157071/


Китай налага нови мита върху американски стоки като ответна мярка за налозите, одобрени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий. Китайското министерство на финансите обяви, че новите мита влизат в сила от днес.

Циклон уби няколко души на Фиджи

https://www.actualno.com/asia/ciklon-ubi-njakolko-dushi-na-fidji-news_667530.html

Най-малко четирима са загиналите, един се смята за изчезнал след като циклонът "Джози" премина със силни ветрове до 100 километра в час и наводнения през островите Фиджи, предаде БГНЕС. По-голямата част от курортния град Нади попадна под вода. Именно това доведе и до човешки жертви, както и материални щети. Според полицейски данни петима души са отнесени от водата, открити са четири трупа.

Самолет се приземи "по корем" край писта

http://www.cross.bg/samolet-pista-prizemi-1571602.html

/КРОСС/ Самолет се приземи "по корем" в тревата край писта на летище в Перу, след като колесниците му се счупили при кацане. Машината на перуанските авиолинии оставила дълга следа от пламнало гориво. За щастие при инцидента няма пострадали и сериозно ранени, но самолетът е изгорял напълно. „Боинг"-ът бил на 25 години, казват от компанията.    

Доброволци ще помагат на пострадалите от пожара в Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6793238

Доброволци ще помагат на пострадалите от пожара в СанданскиДоброволци от Сандански са готови да помогнат на пострадалите от пожара в жилищна кооперация в Сандански, който избухна в нощта срещу събота и остави 40 семейства без годни за обитаване апартаменти. Има хора, готови да дадат и пари. Надяваме се с общи усилия да успеем да помогнем, едва ли хората ще успеят да се справят сами,

Затопляне от утре, нормални температури за Великден

http://dnes.dir.bg/news/slantze-prevaljavania-velikden-toplo-27012892

Днес ще бъде по-хладно и неустойчиво, но от утре предстои бързо подобрение на времето

Започва експертно разследване на причините пожара във влак

http://www.cross.bg/plovdiv-intzidenta-gara-1571601.html

/КРОСС/ В Пловдив експерти ще разследват причината за пожара, който за кратко време успя да изпепели два вагона на влака София-Бургас. Инспекторите ще проверяват и дали е имало пропуски в поддръжката на композицията. Влакът пламна в петък вечерта на влизане в гара Коньово. Операцията по изтеглянето продължи 20 часа. Водещата версия за инцидента е късо съединение в електрическата инсталация. Изгорелите вагони са прибрани в хале в техническата гара в Пловдив за щателния оглед. При инцидента около 80 пътници бяха евакуирани. Обгазена е кондукторката и е настанена в болница. За щастие няма други пострадали.    

Петя Славова взема банка "Виктория"

http://clubz.bg/66173-petq_slavova_vzema_banka_viktoriq

Единствената банка, която не издържа стрестестовете на банковата система в България през 2016 г., ще стане собственик на дъщерното дружество на фалиралата КТБ - търговска банка "Виктория". "Инвестбанк" на Петя Славова е избрана за купувач на ТБ "Виктория".

След прегледа на активите и стрестестовете преди две години стана ясно, че "Инвестбанк" и ПИБ трябва да увеличат капиталовите си буфери - т.е. да бъдат налети свежи пари.

Решението е взето на 26 март от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ), след като синдиците на КТБ са получили подобрените ценови оферти, съобщи "24 часа".

"Инвестбанк" ще стане собственик на 100% от капитала на "Виктория", който е 34.7 милиона лева и 90 млн. лв. депозит на КТБ, направен малко преди ТБ "Виктория" да бъде придобита от трезора на Цветан Василев. Според неофициални източници от банковите среди "Инвестбанк" ще плати около 100 милиона лева, от които 90-те милиона лева депозит тутакси ще бъдат върнати в КТБ.

При третия опит за продажба на трезора, дъщерно дружество на фалиралата КТБ, две банки бяха финалисти - "Инвестбанк" и "Българо-американската кредитна банка" (БАКБ) на Цветелина Бориславова. По съвпадение, и в КТБ имаше акционер от Оман - Оманският инвестиционен фонд, а в "Инвестбанк" - омански шейх.

Според запознати "Инвестбанк" е предложила подобрена ценова оферта за "Виктория" и затова управителният съвет на ФГВГБ е изпратил договор за покупка. Бил е подписан и тристранен протокол между Инвестабанк, ТБ "Виктория" и синдиците на КТБ.

Продажбата на "Виктория" бе сред важните задачи на синдиците на КТБ, тъй като целта е била да се постигне възможно най-висока цена и да постъпят сериозни суми в обявената в несъстоятелност КТБ, припомня "24 часа".

Синоптиците обявиха какво ще е времето през Страстната седмица и на Великден (Прогноза по дни)

https://petel.bg/Sinoptitsite-obyaviha-kakvo-shhe-e-vremeto-prez-Strastnata-sedmitsa-i-na-Velikden--Prognoza-po-dni-__258126

Снимка Булфото, архив Днес ще бъде по-хладно и неустойчиво, но от утре предстои бързо подобрение на времето. Днес облачността ще бъде про...

​Русия е изпратила списък с 13 въпроса във връзка със случая "Скрипал"

https://petel.bg/---Rusiya-e-izpratila-spisak-s-13-vaprosa-vav-vrazka-sas-sluchaya-Skripal__258128

Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия. Те са свързани с отрав...

АГ-специалист Д-Р САЛАС: Скъпи родители водете редовно вашите момичета на профилактични прегледи

https://petel.bg/AG-spetsialist-D-R-SALAS--Skapi-roditeli-vodete-redovno-vashite-momicheta-na-profilaktichni-pregledi__258127

Всяка жена знае, колко важно, за нейното физическо и психично здраве е да прави редовни профилактични прегледи при специалист акушер-гине...

Взрив избухна пред къщата на журналист от телевизия "Виести" в Черна гора

https://petel.bg/Vzriv-izbuhna-pred-kashhata-na-zhurnalist-ot-televiziya-Viesti-v-CHerna-gora__258129

Пред къщата на журналист от телевизия "Виести" в черногорския град Биело поле снощи бе детонирано взривно устройство, но няма жертви и ран...

Започва Страстната седмица

http://nakratko.bg/category/58/157070/


От днес започва Страстната седмица, или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос.

Шиндзо Абе планира да посети САЩ този месец за разговори с Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793236

Шиндзо Абе планира да посети САЩ този месец за разговори с Доналд Тръмп Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че планира да посети САЩ между 17 и 20 април за разговори с американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Абе заяви, че възнамерява да поиска Тръмп да повдигне въпроса за отвличанията на японски граждани от Северна Корея при очакваната си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун,

Проблемът с учителите се задълбочава

https://www.actualno.com/education/problemyt-s-uchitelite-se-zadylbochava-news_667521.html

"Комплексни са причините за отлив от учителската професия. Справяме се всяка година, но все по-трудно и по-трудно. Към този момент, в по-голямата си част училищата са окомплектовани с педагогическа колегия, която отговаря на изискванията за заемане на длъжността. В по-малките населени места се наблюдава това явление – един учител, който преподава по няколко предмета, да е правоспособен по първия предмет, по който е назначен, а по останалите, с които допълва своя норматив, да е неп

За месец може да се укрепи срутището край Влахово, според специалист по свлачищата

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%be%d1%86-%d0%b4-%d1%80-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81/

Укрепването и стабилизирането на срутището по пътя Смолян – Мадан край разклона за село Тикале ще отнеме не повече от 30 дни. Това е мнението на най-големия специалист по свлачища в Родопите доц. д-р Кирил Ангелов. Ученият е автор на книгата „Свлачища в Родопите и укрепването им“, издадена през 2013 г. Няма свлачище или срутище, […]

Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря над Тихия океан

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3156612_kitaiskata_kosmicheska_stanciia_tiangun-1_izgoria_nad/?ref=rss


Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти. Падането на станцията беше следено с особено внимание заради опасенията, че е възможно - макар и малко вероятно, отломки от станцията да достигнат земята.<br /><br />Модулът навлезе в атмосферата днес в 8.15 ч. пекинско време (3.15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви...

Седем жертви при затворнически бунт в Мексико (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793233

Седем жертви при затворнически бунт в Мексико (Видео) Шестима полицаи загинаха при размирици в мексикански затвор, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Служителите на реда са се задушили от дим, след като затворници запалили пожар в затвор в щата Веракрус. При бунта е загинал и още един човек, но не е ясно дали е бил затворник или надзирател,

Трагедия на пътя: Челен сблъсък уби на място двама души

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d1%8a%d0%ba-%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc/

Двама души са загинали в катастрофа на пътя Ловеч-Троян, след разклона за село Хлевене в посока Троян, съобщиха от ОДМВР-Ловеч. Пътният инцидент е станал в 19.20 часа вчера.

Ударът е бил челен между два леки автомобила „Тойота“ с варненска регистрация и „Пежо“ с ловешка регистрация.

По първоначални данни са пътували само водачите на двете коли, не е имало други пътници. Загинали са двамата водачи, пише монитор.бг.

Пътят е затворен. Има обходни маршрути за пътуващите в посока Троян и в посока Ловеч. Сн.илюстративна

Материалът Трагедия на пътя: Челен сблъсък уби на място двама души е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Проверяват безопасна ли е сградата в Сандански за живеене

http://www.cross.bg/proveryavat-bezopasna-li-e-sgradata-v-sandanski-za-zhiveene-1571600.html

/КРОСС/ Експерти влизат и в жилищната кооперация в Сандански, която частично изгоря. Специалистите трябва да установят дали на сградата не са нанесени щети, които я правят опасна. Умишлен пожар е водещата версия за случая. Появи се информация, че двама души са счупили прозорците на магазина на партера и са го подпалили. Това все още не е официално потвърдено. Собствениците на апартаменти вече започнаха да оглеждат имотите си и да търсят начини да ги почистят от саждите.  

Ляво на борд, дясно на борд - до пълното изтребление на екипажа

http://clubz.bg/66172-lqvo_na_bord_dqsno_na_bord_do_pylnoto_iztreblenie_na_ekipaja

Венцислав Мицов. Снимка БГНЕС

Неусетно мина една година, откакто се проведоха последните избори в KLETA MAJKA BALGARIQ.

За тази една година се случи следното:

- едни хора се караха кой е по-автентичен;

- след това започнаха да се събират заедно за коалиционни действия;

- в резултат на тези въжделения се родиха няколко фундаментални структури - "могъщите пет", "пакт за Европа" а сега чакаме "Демократична България";

- междувременно се разбра, че "могъщите пет" май ще са "могъщите четири", защото неособено добрата концепция на една лява европейска фондация, проектирана в политически субект, май ще се разтури, вливайки се в "могъщите четири", разбирай "пакт за Европа", разбирай "Демократична България".

- оказа се, че проектът "Нова република" е замразен, което значи, че "Нова република", която е ДСБ, които са с ДА БГ, които са в "могъщите пет", които вече са "могъщите четири", които са в "пакт за Европа", които са в "Демократична България", са замразени някъде и размразени другаде;

- БЗНС беше част от РБ, който бе замразен отвътре и напуснат отвън (деликатно замълчавам) и се вляха в "могъщите пет", които са "могъщите четири", които са със замразената "Нова република", но с размразеното ДСБ, което е с Да БГ, които са в "пакт за Европа", който е в "Демократична България".

Ако сте станали разногледи, да ви припомня, че следенето на процесите в дясното политическо пространство води до морска болест.

Не толкова заради хилядите завъртания и силното вълнение, а поради простичката причина, че когато корабът потъва (справка - последните социологически проучвания), а суша и спасение не дебнат отникъде, човек се поболява...

И те така...

Ляво на борд, дясно на борд до пълното изтребление на екипажа и пасажерите...

*Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Венци Мицов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Тестват сирените за тревога в 13 града

http://nakratko.bg/category/58/157069/


В ранния следобед ще се тестват сирените за тревога, предупреждават от МВР. Пробите в 13.00 часа ще обхванат 13 града - сред тях са София, Пловдив, Варна и Бургас.

Сиренната система ще бъде тествана

http://dnes.dir.bg/news/sistema-sirennata-testvana-27012813

Днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата.

Велинград ще стане най-голямата работилница за писане на великденски яйца

https://www.actualno.com/goodnews/velingrad-shte-stane-naj-goljamata-rabotilnica-za-pisane-na-velikdenski-jajca-news_667523.html

На 5 април (Велики четвъртък) от 11.00 часа Велинград ще стане най-голямата в България работилница за писане на великденски яйца. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от общинската администрация. Тя обясни, че за трета поредна година на централния площад „Николай Гяуров“ ще се проведе „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край“. Ще бъде изписано и третото „Голямо яйце” изработен

На 2 април...

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-papa-1571599.html

/КРОСС/ 1512 г. - Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида.1861 г. - Йосиф Соколски е ръкоположен от римския папа за архиепископ на Униатската църква в България.1889 г. - Американецът Чарлз Хол патентова нов метод за производство на алуминий.1912 г. - Проведени са първите изпитания на презокеанския лайнер Титаник.1915 г. - В България е дадена амнистия за престъпления по печата, при избори и при публични събрания.1917 г. - Първа световна война: Американският конгрес гласува САЩ да влязат във война с Германия.1917 г. - С Декрета за отмяна на вероизповедалните и национални ограничения е премахната Линията на уседналост в Русия.1924 г. - С Определение № 1 на Върховен касационен съд на основата на Закона за защита на държавата са забранени БКП, Партията на труда, БКМС и техните синдикални и кооперативни организации.1956 г. - Започва Априлският пленум на ЦК на БКП, който осъжда култа към личността на Вълко Червенков, и Тодор Живков застава начело на БКП.1958 г. - Националният съвет по аеронавтика на САЩ е преобразуван в НАСА.1962 г. - Йемен става член на ЮНЕСКО.1962 г. - Отбелязано е раждането на 8-милионния българин.1964 г. - СССР изстрелва космическия апарат Зонд 1.1972 г. - Актьорът Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист по време на Маккартизма.1978 г. - По CBS започва излъчването на сапунената опера Далас, което продължава 13 години.1982 г

Начало на Страстната седмица

http://www.cross.bg/hristos-iisys-veliki-1571598.html

/КРОСС/ Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за православните християни. През следващите седем дни до Великден църквата и вярващите посвещават на възпоменания за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик и през него се извършват специални църковни служби. На Велики понеделник Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове, припомня "24 часа". На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим. На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му

"Тянгун-1" изгоря над Тихия океан

http://nakratko.bg/category/25/157068/


Космическата станция "Тянгун-1" приключи своя живот в земната орбита и падна в Тихия океан в 3.16 часа българско време, съобщиха за NOVA от оперативния център във Военноморското училище във Варна.

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6793231

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 06:00 ч на 02.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -1° до 10°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Велико Търново, Видин, Плевен и Смолян Пътните настилки са предимно сухи,

Преглед на печата - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371816

Позиция. "Сега": Цветан Цветанов: Ние сме евроатлантици, не евразийци "Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век".

Пътната обстановка в страната е нормална

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1571597.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -1° до 10°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Велико Търново, Видин, Плевен и СмолянПътните настилки са предимно сухи, на места мокри. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Област Бургас: до 05.04.2018 г. от км 308+100 до км 359+000 в участъка граница ОПУ Ямбол - Ветрен - частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци. АМ „Хемус": Област София: до 02.04.2018 г. временно е ограничено движението в активната лента на АМ „Хемус" в тунел „Витиня" посока Варна поради пропадане на капак на шахта. Движението се осъществява в изпреварващата лента. Участъкът е сигнализиран

Започва Страстната седмица

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/zapochva-strastnata-sedmitsa-2018-04-02.html

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. На старобългарски думата ”страст” означава страдание.

Тестват сиренната система в 13 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6793229

Тестват сиренната система в 13 часаМинистерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните

Седем души загинаха при затворнически бунт в Мексико

http://dnes.dir.bg/news/sedem-mexiko-zatvornik-zaginaha-dushi-bunt-27012802

Шестима полицаи загинаха при размирици в мексикански затвор, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Франция призова Израел към сдържаност след насилието по границата с Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793227

Франция призова Израел към сдържаност след насилието по границата с Газа Франция призова Израел да проявява сдържаност след предприетите военни мерки в отговор на палестинските демонстрации по границата с ивицата Газа, при които загинаха 15 души, предаде Ройтерс. "Франция припомня на израелските власти техния дълг да защитават гражданското население и ги призовава да проявяват най-голяма сдържаност",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване