Правят кръгово и минерална чешма на входа на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

http://budnavarna.bg/32450-pravyat-kragovo-i-mineralna-cheshma-na-vhoda-na-kurorta-sv-sv-konstantin-i-elena/

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Община Варна да започне процедура по безвъзмездно придобиване на държавен имот, с който да бъде разширено и обособено кръгово кръстовище в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.  Те гласуваха промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., в която ще бъде включен имотът.

Кръговото кръстовище се намира в района на Международния дом на учените „Проф. Фредерик Жолио Кюри“. Част от имота на Дома – около 400 кв. м, попадат в обхвата на новото кръстовище, стана ясно на днешното заседание. Засегнати са още два по-малки терена, частна собственост, които предстои да бъдат отчуждени.

За реализацията на обекта в общинския бюджет за тази година са заделени 871 000 лв. Освен кръговото кръстовище в плана е заложено също допълнително благоустрояване – оформяне на зона за отдих и изграждане на нова чешма с минерална вода.

Ако няма обжалвания и процедурите преминат без спънки, строителните работи може да се осъществят преди началното на активния туристически сезон. В противен случай изпълнението ще започне най-рано през есента.

Материалът Правят кръгово и минерална чешма на входа на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Из делниците на един луд (26-30 март)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-26-30-mart-677904.html

Понеделник, 26 март

Доналд Туск обобщи срещата Турция-ЕС във Варна без тая-оная: "Не взехме никакви решения и не постигнахме никакви компромиси. Върховенството на закона, свободата на пресата, двустранните отношения с Кипър или Гърция, както и военната операция в Сирия си остават обективни проблеми. Само напредъкът по тези въпроси може да подобри отношенията ни."

Но все пак е пресилено да се казва, че срещата е провал. В дипломацията, както и в живота, има правило – продължават ли разговорите, има надежда нещата да се оправят. Но спрат ли - всичко може да се случи. И домораслият геополитик заслужава червена точка, защото успя все пак да организира тази среща.

Разбира се, че ми беше смешен в ролята на посредник между Турция и Европа. И как не? Да изразиш благодарност на Доналд Тръмп, когато срещу теб стои Доналд Туск, си е комично отвсякъде. И поне името на пияното си приятелче трябваше да запомни, не да му вика Жан-Клон ли, Жан-Клюн ли, не чух добре. Но съдбата сама си избира героите. Не знаем дали в този момент не ѝ е нужен точно смешник.

Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега“

Министър Захариева вика, че България не смята, че е уместно да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Страната ни е солидарна с Великобритания, но подобни мерки засега не се налагат.

А пък Фрог нюз научил от дипломатически източник, че руски дипломати пратили по служител на МВнР хабер на българското правителство – ако изгоните наши дипломати, чакайте компромати. Ставало дума за документи, компрометиращи високопоставени български политици в далавери по „Южен поток“, АЕЦ-Белене и др. Демек, за корупция на най-високо ниво. Че има корупция там, има. Обаче следите водят както до високопоставени български, така и до високопоставени руски политици. Да не кажа най-високо… Та кой знае.

За трагедията в Кемерово нямам сърце да коментирам. Просто ще цитирам казаното от Богомил Бонев във Фейсбук, което ми се струва доста точно: „Ке́мерово е другото име на Майдан… Това е терористичен акт и между заподозрените са западните служби. Най-вероятната хипотеза, както те обичат да казват. Личи си по многобройните сайтове на руските соросоиди. Директно обвиниха Путин. Всичко това се връзва в една верига с отравянето на Скрипал, от което Русия няма никаква полза, със свалянето на малайзийския самолет над Украйна, с убийството на разни безвредни опозиционери. Класическа многоходова операция по дискредитирането на Путин.“

Чак не ми се вярва, че не е шега…
Много е вярна поговорката, че с какъвто се събереш, с такъв си се събрал… Няма как руско-българският гражданин Георги Гергов да ти е кум и ти да не прихванеш русофилската краста. Бонев, ако помните, беше министър в кабинета на Костов и то точно по времето, когато отказахме коридор на руските самолети. Голяма метаморфоза е претърпял.

Ето това се казва да пръднеш с голи уста. Ох, обаче това няма да го разберете, ако не го обясня. През 2004 г. поетът и преподавател в СУ Ани Илков даде воля на своята лична и на цялото ДСБ омраза към Бонев във в. “Седем”. В рима, както се полага на поет, и без много да се церемони. Той, ако помните, викаше на комунистите “червени педерюги”, което заслужава уважение.
Ако не беше толкоз смотан кюстендилски кривундел,
щех да те извикам на дуел
………
Потен, червендалест, леко мръднал,
във въздуха с голи уста е пръднал…
Но бърка поетът, за някои неща много бърка. Бонев е от Радомир, не от Кюстендил.
Вторник, 27 март
Къде го чукаш, къде се пука… 17 държави вече са обявили, че гонят руски шпиони в знак на солидарност с Великобритания. А Борисов разпореди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации.
Голям таш…, пардон, майтап. Правителството се гърчи като глист на синапова клонка, и въпреки това всички са доволни – и посланикът на САЩ, и тоя на Русия, а английският ни разбира и ни съчувства…
Анатолий Макаров: "Считам, че позицията на България в тази ситуация е много разумна и добре претеглена - първо да се получат доказателства, а после да се взима решение, а не обратното…"
Ерик Рубин: „Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразява подкрепа…"
Ема Хопкинс: „Има много страни като България, за които поради географски, икономически и енергийни причини е много трудно да вземат такова решение. България присъства в тази реакция на международно равнище, за което ние сме много благодарни…“
Просто едвам се удържам да не си помисля, че Борисов е голям дипломат. Наистина едвам…
Световноизвестният философ, лингвист и писател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на ДС с псевдоним Сабина, става ясно от решение на Комисията по досиетата. Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство.
Много мътна история, но според нас сценарият още не се е разгърнал. Той ще протече на няколко етапа. На първи етап Кръстева е агент на ДС, шпионин на българското разузнаване. После ще се окаже, че е вербувана и от френското разузнаване. Българското разузнаване ще разбере, че е станало за кашмер и ще поиска да си отмъсти. Дали ще се стигне до чадър (Новичок), не мога да съм сигурен, по-скоро не. За разлика от Русия ние сме в ЕС. Но пък за прилика с Русия и у нас управляват ченгетата…
Сряда, 28 март
България ще експулсира руски дипломати, намекна Цецерон по телевизора. Вдругиден обаче ще разберем, че е направил това изказване на своя глава, без да пита Борисов. Или към него момент и на Борисов още не му е било ясно как ще постъпи.
Но в петък ще стане ясно, че никой няма да гоним. Не ни е в характера. Колегата Йово Николов напомня, че в новата ни история един единствен път сме гонили руски дипломати – през март 2001 г. правителството на Иван Костов гони трима заради шпионаж и саботиране на присъединяването на България към НАТО.
Между другото, оня ден срещнах Цецерон в Музикалния театър на представлението „Царицата на чардаша“. (Не ме питайте какво съм правил там, имах основателна причина!) Цветанов на оперета! Малко показно хванати за ръка със съпругата като влюбени…
Изследване на Алфа Рисърч показва, че в просовиденията на АФИС от миналата седмица, има нещо вярно. БСП застига ГЕРБ. По-точно обратно, ГЕРБ почти настига БСП. Партията на Борисов си остава първа сила, но зад нея биха застанали 23.1% от избирателите. За БСП биха гласували 20.5%.
57% от българите били на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на ЧЕЗ на пазарджишката „Инерком“. Обаче това не разклащало доверието на симпатизантите в ГЕРБ. Кабинетът запазвал доверието, което имал през декември. Само критиците му се били увеличили с 4%.
То бива когнитивен дисонанс, бива, ама това вече е направо бивол курбан. Нали помните какво беше когнитивен дисонанс? Да откажеш да приемеш действителността, защото тя противоречи на изградените ти представи за нея. Разправяй им, ако си немаш работа, че некой си е мутра, че е окрал държавата, че източва еврофондовете, че съсипва и краде бизнеса на хората… Те си остават глухи. За да не си признаят, че са сбъркали. Щото, нали, българинът почти никога не бърка...
Друг много интересен извод от изследването на Алфа е, че посещението на патриарх Кирил е изиграло много положителна роля за освестяването на нацията. 67% от българите оценяват думите му като неприемливи и унизителни. Само 25%, явно русофили-чугуни, ги приемат за справедливи. Следствие на народополезната дейност на руския поп за пръв път след Украинската криза позитивното отношение към Русия е спаднало от 66% на 56%. И обратно, подкрепата за ЕС се е увеличила от 50% до 58%, а за НАТО – от 38% до 44%.
Проучване на „Тренд“ пък показва, че голяма част от българите вярват в световни конспирации и свръхестествени сили. 66% от нашенци вярвали, че съществуват организации, които изкуствено създават болести, за да се продават нови лекарства. А 40% вярвали в съществуването на тайно общество, което управлява
света (илюминати, масони…)
Но, за да не си помислите, че става дума за прости хора, ще се отклоня малко, за да кажа как проф. Михаил Константинов обясни вчера новата студена война в света, която според него няма задълго да е студена. Основната причина била в това, че предстояло рухване на финансовата система. Световните дългове, вика, са хиляда трилиона, един милион милиарда… 15 пъти годишния брутен продукт на света. Т.е. цялата световна икономика в момента е напълно измислена и ако рухне, банкстерите ще пострадат тежко. Но ако има война, те ще кажат – а, бе, парите ви изгоряха, защото имаше война. И точно към това бутат света – война, която да изгори парите. Но единственото, което ще направят, е да завлекат всички в пропастта.
Не казвам, че това е класически пример за теория на конспирацията. Но не казвам и обратното.
24% от българите вярвали в съществуването на ХААРП, а 25% в кемтрейлс. Не е чудно, даже са малко. Спомняме си как на предизборна среща във Варна Румен Радев беше запитан от будни граждани за кемтрейлсите. И той отговори: „Нямам факти и данни, че има такова пръскане. До момента настина нямам. Но ако наистина тази тревога продължава и вече тревожи много граждани, можем да организираме една проверка. Ако има такова нещо ще вземем мерки.”
Вместо да каже не ме занимавайте с простотии, той ще взема мерки! И това го писа цялата преса и го предадоха всички телевизори. И за простите българи, тоест, за една голяма част от българите (80% според Иво Христов) това е доказателство, че го има таковата нещо.
Според данните от изследването 35% от българите носят червен конец срещу уроки. Която цифра също ми се струва силно намалена с оглед на факта, че и премиерът Станишев, и премиерът Борисов редовно се появяваха с червен конец на кунката.
Българите масово вярвали в магии, чукали на дърво, плашели се от черна котка… И изобщо в суеверието си народът се оказва напълно достоен за премиера си. Защото Борисов е суеверен като бабичка. С червения конец не се разделя от години. Като му минава котка път, се завъртал три пъти, преди да продължи, а ако е с кортежа, карал охраната да се върне и да мине по друга улица. Ставал винаги с десния крак напред, в понеделник не се бръснел, не си режел ноктите и не давал пари на заем… За капак ходи и на врачки. Гадателката Щерона Ваклушева се похвали, че тя му е сложила червения конец. Тази Ваклушева навремето спасила Тодор Живков. Готвели му атентат с тротил в подметките. Обаче тя сънувала сън и се обадила на сътрудниците му. И на Костов помогнала. Направена му била магия и от там му се получила лоша кръв. Госпожата развалила магията и му казала, че не трябва да яде месо. Та затова Костов е вегетарианец. Като благодарност той ѝ дал на $14 хил., с които тя построила параклиса "Св. Пантелеймон" в с. Мирово, където сега приема клиентите си.
Представяте ли си, граждани, докъде са стигнали нещата?! Врачка гадае в православен параклис. И вероятно си плаща, щото дедо поп си мълчи…
Четвъртък, 29 март
"Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Направихме Съвета с всички служби, представители на президентството, извикахме на консултации посланика ни в Русия… Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация", заяви премиерт Борисов.
И така комунистите на Борисов загубиха единственото си предимство пред комунистите на Нинова – вече няма как да минат за прозападните комунисти, еврокомунистите, които много прогресивни хора избираха, за да не попадне властта в другите комунисти, които искат да ни водят в Евразия!
ГЕРБ трябва да се прекръсти. Европейското развитие трябва да се замени с евразийско. А вероятно и развитие трябва да отпадне. Щото какво развитие е да се връщаш там, откъдето идваш?!
Но, доколкото познаваме Борисов, не е свършило, доде не свърши. Всяко решение е предпоследно. Като го натиснат още малко… И после пак ще се питаме защо трябваше и солта, и боя, и еба…, пардон.

Над сградата на ВМРО в Сливен редом с българското знаме гордо се вее и руското…

Френският „Нувел обсерватьор“ написал, че ВМРО е замесена в криминална търговия с български паспорти, а лидерът й и негово протеже в Агенцията за българите в чужбина прибирали десетки милиони евро от тая далавера, в резултат на която стотици македонци, албанци и косовари влизат незаконно в ЕС. И по този повод Велизар Енчев вика: „В кабинета има организирана престъпна група, търгуваща с европейски паспорти.“
Не сте прав, г-н Енчев. Не сте точен. Целият кабинет е ОПГ – организирана престъпна група. И вътре в цялото има подгрупи със специфична специализация: ток, огради, паспорти… Всякакви.
А за паспортната мафия във ВМРО се знае от доста време. Когато през 2015 г. Борис Вангелов Борисов, юрисконсулт на ВМРО, беше избран за шеф на Агенцията за българите в чужбина, въпреки, че не отговаряше на нито едно от изискванията за поста, БГНЕС писа: „Съществува паспортната мафия с десетки хиляди лева дневен оборот. Известно е, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО… Всъщност, партията на Каракачанов затваря своя обръч и създава монопол около процеса за придобиване на българско гражданство, като овладя още една входна врата – Дирекция "Миграция" на МВР. Неин директор стана дългогодишният шофьор на Каракачанов Йотко Андреев.”
През 2017 г. Борис Борисов е вече депутат от ОП, а мястото му в ДАЧП заема Петър Харалампиев, който е председател на сдружението „БГ Патриот“, част от коалицията ОП.
Та Велизар се заканва да сезира Брюксел. Нека, макар че едва ли Брюксел не знае.
Деси Банова и президентът Плевнелиев се сгодили, лично момата се похвали пред "На кафе“ и показа годежния си пръстен като доказателство. Щото хора разни, некой може да не повярва… Предложението било много романтично и било направено не къде да е, а във Виена. Ех Виена, друго си е във Виена, както се казваше в един виц. Всъщност, тоя виц беше тъжен, за един, дето му блъснали тъщата във Виена и тя починала. За разлика от приятеля му, чиято тъща била блъсната във Варна, но оцеляла. Което наистина е тъжно…
Честито на младите! Нека нищо не помрачава щастието им. Макар че некои завистници опитват вече да го помрачат, като злословят нещо за баджанаци… Гадняри!
Ама и така да е, какво?! Споделял сме ви и друг път, че ние, като последовател на д-р Алекс Комфърт, един от идеолозите на сексуалната революция, смятаме, че рано или късно човечеството ще осъзнае, че целомъдрието не е по-голяма добродетел от недохранването.
Между другото, първата крачка направи не кой да е, а лично папа Франциск. В интервю за La Repubblica папата постави под въпрос съществуването на ада, във вида, в който го описват поповете вече 2000 г. "Адът не съществува, изчезването на душите на грешниците – това съществува". Тоест, грешните души изчезват, никой не ги измъчва хиляди години задето нарушават десетте писани и още един милион неписани Божи заповеди. Като например седмата Божа заповед - „Не прелюбодействай!“
Мисля, че и Борисов и другите крадци могат да си отдъхнат. Значи и за нарушението на шестата заповед – Не кради! – няма да се пържат в ада.
Петък, 30 март
Френската банкова група "Сосиете женерал" продава бизнеса си в България - Експресбанк, пише "Капитал". ЧЕЗ, Теленор, а сега и Societe Generale… Изглежда, че не могат да оценят по достойнство стабилността у нас. Такава стабилност не се намира навсякъде. И ниските данъци не ги впечатляват…
Разбира се, те се изтеглят от Централна и Източна Европа, демек от бившия съветски блок, а не само от България. Но това не е смекчаващо болката обстоятелство, а точно обратно. Колкото по-голямо е блатото, в което потъваме, толкова по трудно ще се измъкнем.
Българската армия, вика Каракачанов, е в пълна готовност да реагира, ако китайската космическа станция Тянгун 1 падне в България. Шансът това да стане бил 0.01%. При това положение не ми е ясно защо ще вдигаме цялата армия в бойна готовност. Какво може да направи армията, освен да гледа към небето и евентуално да вика: „Пайсааааа!“ Не знам, така си мисля с простия си акъл. Същото можем да правим и ние цивилните. Още повече, че шансът да ни удари парче от станцията по тиквата бил по-малък от вероятността да ни удари гръм два пъти през една година.
Вероятността да ви удари гръм е 1 към 700 000. Не знам колко голяма е вероятността да ви повтори, но знам, че е по-малка от вероятността да ударите кьоравото, докато търкате талончета. Например шансът да уцелите шестица от 6 от 49 е едно към 13 983 816, да го закръглим на 1:14 млн. Та си търкайте, не че съм против, но не го правете под дърво и когато гърми. И в периода 31 март и 4 април хвърляйте по едно око нагоре, докато търкате…
Радан Кънев пише във Фейсбук, че ако и Костов си беше турил навремето гъза до дувара като Борисов, днес нямало да сме член нито на НАТО, нито на ЕС и нямало да ни се налага да проявяваме солидарност със западните ни партньори, защото нямаше изобщо да имаме такива. „Разбирам, вика Радан, логиката "Такива са обществените настроения". Разбирам и аргумента "Той Бойко затова е на власт, а вие сте на кучето в г*за - защото знае да не рита срещу ръжен..."
Не е учудващо, че човекът, който беше способен да нарече премиера „Бай Хуй“ използва израз като „на кучето в г*за“. Странното е, че в един съвсем кратък пост е употребен два пъти и веднъж е заменен с подобен идиом на английски.
Както и да е. Накрая Радан завършва с предупреждение към премиера: „И нещо за Бойко - да знаеш, че народите не помнят тия, на които ръкопляскат. Ще ти забравят всички остроумни лафове, и всичките разбити "магистрали и естакади", и председателството с псевдоремонта на НДК, и него ще забравят. Ама шубето ти ще се помни, заедно с резултатите от него.“
Точно така. Ще стане като с оня везир, дето пръднал в джамията.
Само този му акт се запомнил. Всичките добрини, дето бил направил, се забравили… Та и с Борисов така ще бъде запомнен. Кой Борисов? Оня, дето се насра от страх пред Москва?
А към Радан имам предложение в следващия си пост да намери място на израза „изхвърли се като чекия на сух пясък“. Той има големи евристични възможности в критичен, а защо не и в самокритичен, дискурс.
Та те така тая седмица.

To be continued

/Видео/ Скандално в Гоце Делчев! Председателят на "Активна съвест" Ан. Балтаджиев в сблъсък с проверяващи от инспекцията по труда в Благоевград, нахълтали в имота му, докато си прави ограда

http://www.struma.com/obshtestvo/video-skandalno-v-goce-delchev-predsedatelyat-na-aktivna-suvest-an_132467/

Вижте видеото от "челния сблъсък" с държавните служители

Грандиозен скандал се развихри в петък в частен имот край Гоце Делчев, собственост на бизнесмена, председател на НПО "Активна съвест" Андон Балтаджиев.

Докато правил ограда на частния си имот, с приятели и съседи, изневиделица се появили двама инспектори от Инспекцията по труда и поискали да ревизират документите му, на фирмата и трудовите договори на хората, които работят на имота. Това вбесило Балтаджиев, който изгонил инспекторите, наложило се да извикат полиция, за да...

Продължава

Софийската опера и балет пак представя “Пръстенът на нибелунга”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6792721

Софийската опера и балет пак представя 
“Пръстенът на нибелунга”Тетралогията на Рихард Вагнер ще бъде показана за шести път. Спектаклите са на 5, 6, 8 и 10 юли. Премиерата на първият цялостен Вагнеров пръстен бе на Балканите в Софийската опера и балет през 2013 г, по случай 200-годишнината от рождението на немския

Задържаха шофьор на амфетамин в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793736

Задържаха шофьор на амфетамин в Монтанско

Задържаха за 24 часа шофьор, употребил мафетамин. Проверката станала на  на 31-ви март около 22,30 ч. при извършване на контрол по безопасност на движението от съвместни екипи на участък "Медковец" и жандармерията от Монтана. В с. Медковец е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес Е 220” с монтанска регистрация,

Жертвите от сблъсъците в Газа станаха 18

http://dnes.dir.bg/news/izrael-gaza-palestina-sblasatzi-golemia-pohod-zavrashtaneto-27013897

Жертвите от сблъсъците в Газа между палестинците и израелската армия вече са 18.

18 са вече жертвите от сблъсъците в Газа между палестинците и армията на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793748

18 са вече жертвите от сблъсъците в Газа между палестинците и армията на ИзраелПалестинец умря от раните си, получени по време на протестните акции по границата между ивицата Газа и Израел, предаде ДПА, цитирайки говорител на здравното министерство на Газа - контролирания от "Хамас" палестински анклав. 29-годишният Фарис ал Регеб е бил прострелян в петък от израелски войници в корема.

Още двама от Община Септември са с повдигнати обвинения

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-dvama-ot-obshtina-septemvri-sa-s-povdignati-obvineniia-2088607

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември, съобщават от Главната прокуратура.

Заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511

Жестокост: Неизвестен отряза краката на куче, то се бори за оцеляването си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zhestokost-neizvesten-otriaza-krakata-na-kuche-to-se-bori-za-oceliavaneto-si-snimki-2088609

История за злото и доброто. Такава е приказката на кучето Мими. То носи същото име като четириногото, станало известно с това, че жесток човек отряза краката му преди години. Същите страдания е претърпяла и Мими, която бе намерена преди дни от Анастасия Хариту.

Женат

Непълнолетно момче от Игнатиево бръкна в чантата на жена, пътуваща в автобус

https://petel.bg/Nepalnoletno-momche-ot-Ignatievo-brakna-v-chantata-na-zhena--patuvashha-v-avtobus__258178

На 30-ти март, около 13:25 часа, е постъпил сигнал за това, че неизвестно лице е бръкнало в дамската чанта на 49-годишна жена при слизане от авто...

Пият вода с нитрати в пазарджишко село

https://petel.bg/Piyat-voda-s-nitrati-v-pazardzhishko-selo__258179

Снимка: фейсбук Водата в пазарджишкото село Черногорово е с повишено ниво и не отговаря на изискванията за употреба за питейно-битови н...

Удивителният разказ на великия Ханс Кристиян Андерсен от пътуването му през България през 1841 г.

https://petel.bg/Udivitelniyat-razkaz-na-velikiya-Hans-Kristiyan-Andersen-ot-patuvaneto-mu-prez-Balgariya-prez-1841-g-__258180

bulgarianhistory.org Вероятно малцина от нас знаят, че един от най-известните писатели в лицето на Ханс Кристиян Андерсен e посещавал българските ...

Водачът на мотора, когото блъснаха пред мол Варна в събота, е без опасност за живота

https://petel.bg/Vodachat-na-motora--kogoto-blasnaha-pred-mol-Varna-v-sabota--e-bez-opasnost-za-zhivota__258181

Както "Петел" съобщи на 31-ви (събота)  около 15:15 часа, на кръстовището на бул. «Христо Смирненски» и бул. «Вл. Варненчик», стана сериозен инц...

Бащата на Литвиненко: Няма никаква руска следа в случая "Скрипал", защото...

https://petel.bg/Bashhata-na-Litvinenko--Nyama-nikakva-ruska-sleda-v-sluchaya-Skripal--zashhoto---__258182

Бащата на починалия във Великобритания бивш агент на руските спецслужби Александър Литвиненко, обясни защо разследването на случая "Скр...

Поредна версия: Приятелка на Скрипал донесла отровна елда от Русия

https://petel.bg/Poredna-versiya--Priyatelka-na-Skripal-donesla-otrovna-elda-ot-Rusiya__258184

Снимка: фейсбук Поредна версия се появи за това откъде е дошла отровата "Новичок", която тръшна семейство Скрипал. Този път я извади брит...

Ето какво е състоянието на шофьора на ТИР-а с цигари, който се обърна в Кичево

https://petel.bg/Eto-kakvo-e-sastoyanieto-na-shofora-na-TIR-a-s-tsigari--koyto-se-obarna-v-Kichevo__258185

Снимка: Петел Както "Петел" съобщи на 30-ти март около 05:00 часа, в с. Кичево, възникна инцидент с тежкотоварен автомобил. Водачът му, на 37 год...

Вече дори и пешеходците не могат да вървят спокойно! Кола се качи на тротоара и блъсна жена във Варна

https://petel.bg/Veche-dori-i-peshehodtsite-ne-mogat-da-varvyat-spokoyno--Kola-se-kachi-na-trotoara-i-blasna-zhena-vav-Varna__258186

На 30-ти март (събота), около 12:30 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Парижка Комуна» и ул. «Христо Самсаров», е възникнал пътен инциден...

Светкавична акция на полицията! Закопчаха бургаско семейство, ужилило възрастна жена с 10 500 лв.

https://petel.bg/Svetkavichna-aktsiya-na-politsiyata--Zakopchaha-burgasko-semeystvo--uzhililo-vazrastna-zhena-s-10-500-lv-__258187

Снимка Булфото Криминално проявен бургазлия и неговата съпруга бяха арестувани, след като измамиха възрастна жена от с. Равнец и прибра...

Руска медия: Новичок е британско-нацистка разработка

https://petel.bg/Ruska-mediya--Novichok-e-britansko-natsistka-razrabotka__258189

Веществото "Новичок" (по западната класификация А 232) е било синтезирано във Великобритания със съдействието на специалисти, работили в На...

Нов опит за продажбата на кораба „Комета“ в „Аспарухово“

http://budnavarna.bg/32448-nov-opit-za-prodazhbata-na-koraba-kometa-v-asparuhovo/

снимка: Будна Варна

Нов опит за продажба на последната българска „Комета“, която стои закотвена в „Аспарухово“, ще направи Областна администрация-Варна, научи BudnaVarna.bg. Документи за участие в търга на 18 април ще се приемат от 10 до 17-ти април. Определената начална тръжна цена е 7920 лева. Сумата е с около 1500 лева по-ниска от тази при предходното обявление, когато не се появи нито един кандидат.

Желаещите да разгледат корпуса на плавателния съд, представляващ бивш моторен самоходен кораб на подводни криле, предназначен за превоз на пътници, могат да го направят при предварителна заявка на 11 и 13 април.

Решението за продажбата на легендарния плавателен съд е на Комисията за разпореждане с имоти и вещи – държавна собственост. Това е станало на 17 август 2017-та.

„Комета – 5“ се води частна държавна собственост от 15 декември 1997 година. В миналото бившият моторен самоходен кораб е бил предназначен за превоз на пътници. След това обаче е превърнат в заведение и атракция.

Освен плавателния съд Областна администрация е обявила за продан и „Мерцедес“ S с начална цена от 7150 лева. Превозното средство е произведено 2001/2002 година и е с пробег 282 хил. километра.

Материалът Нов опит за продажбата на кораба „Комета“ в „Аспарухово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Общината дава 100 хил. лева на „Спартак 1918“ за юбилея на варненския клуб

http://www.moreto.net/novini.php?n=371842

Да бъдат отпуснати 100 хил. лева на „Спартак 1918“ за реализирането на програма с мероприятия и събития по повод 100-годишнината на футболния клуб. Това реши финансовата комисия към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.

760 ислямисти ”отглежда” Германия

https://frognews.bg/svqt/760-isliamisti-otglejda-germaniia.html

760 германски граждани са ислямисти, които представляват заплаха, предупреди Германското ведомство по наказателните дела, цитирано от ДПА, съобщи БГНЕС.

Зърнопроизводителите няма да протестират

http://nakratko.bg/category/58/157085/


Зърнопроизводителите няма да протестират – това стана ясно след среща с премиера Бойко Борисов. Миналата седмица те поискаха промените в Закона за търговия с горива да отпаднат и призоваха за среща с премиера.

След скандал: кинодейците си преизбраха председателя

http://clubz.bg/66191-sled_skandal_kinodejcite_si_preizbraha_predsedatelq

След открити писма с призив за оставка към председателя Иван Павлов и обвинения в злоупотреба, Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) го преизбра на ръководния пост, пише „Площад Славейков“, позовавайки се на свои източници.

Това стана на извънредно заседание в събота, 31 март. Павлов ще изкара втория си мандат, след като с известно прекъсване преди време отново оглавяваше Съюза в продължение на два мандата.

За Иван Павлов са гласували 2/3 от присъстващите, или около 120 души.

Неколцината режисьори, поискали отстраняването му, са подали оставка от Управителния съвет на СБФД и тя е била приета.

През януари шестима кинаджии – Адела Пеева, Александър Донев, Ана Петкова, Боряна Пунчева, Васил Банов и Цветодар Марков – описаха в открито писмо редица злоупотреби на Иван Павлов и като цяло определят управлението му като на едноличен търговец. По думите им той се разпорежда еднолично както с имуществото на организацията, така и с финансовите ѝ средства. Между примерите, дадени в писмото, е сключването в тайна от УС на редица договори, включващи имоти на Съюза – например договора за наем на „Лидл“ в сграда на СБФД, подписан от Иван Павлов до 2031 г., в разрез с Устава.

Сред най-срамните прояви на председателя на Съюза на кинодейците, посочени в писмото, са наградите на Българската филмова академия през 2017-а, когато Павлов получава най-много награди и номинации:

"Въпреки че самият Иван Павлов участва в конкурса, той сам определя нотариуса, който преброява гласовете, сам определя хонорара му, сам подписва договора с него и сам се изненадва, че той самият има най-много номинации и награди… Би могло да звучи смехотворно. Ако не поставяше под съмнение авторитета на целия ни Съюз".

Източник Площад Славейков

Юшченко предупреди: Европа е толкова сляпа за руската заплаха

http://www.transmedia.bg/2018/04/02/%d1%8e%d1%88%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81/

 

Бившият украински президент Виктор Юшченко заяви пред Би Би Си, че се надява Европа да се събуди и да осъзнае каква заплаха представлява Русия – след случая „Скрипал“.

„Боли ме за Европа, защото е толкова сляпа. За това, че европейските страни не са задружни и са толкова малко солидарни по отношение на руската политика. Бих искал това, което наричаме „единна Европа“, най-после да разбере, че най-голямото предизвикателство за нейните граждани е средновековната политика, която Русия преследва през ХХІ век.“

През 2004г. Виктор Юшченко бе кандидат за президент на Украйна. През септември, по време на предизборната кампания срещу него бе направен опит за отравяне с диоксин. Той оцеля, но лицето му бе обезобразено. Той бе опозиционен кандидат и герой на Оранжевата революция, а негов съперник бе фаворитът на Москва Виктор Янукович.

Кой стои зад покушението? Отговор няма, както и не е имало при всички подобни случаи. Но и въпросът е риторичен.

Случаят „Скрипал“ донякъде събуди Европа, но страните от Европейския съюз не бяха единни в реакциите си да експулсират руски дипломати. Българското правителство пък поиска доказателства, че Русия е замесена в отравянето, и се опита да имитира някакъв странен неутралитет – и вълкът сит, и агнето цяло. Този танц с приклякания, естествено, бе продиктуван от позицията на Патриотите, които патриотично застанаха на страната на Русия. Премиерът разбира се е наясно, че идейните извършители на подобни покушения никога не излизат наяве официално. Много страхове! Европа не успя да вземе единно решение и срещу безразборното пропускане на мигранти на територията на ЕС, а мигрантската криза още не е приключила. Днес Германското ведомство по наказателни дела предупреди, че 760 жители на ФРГ са ислямисти, които представляват заплаха за страната. Не се чу дали канцлерът Ангела Меркел има намерение да реагира или ще чака заплахата да се реализира за сметка на човешки животи.

През ноември 2006 г. бившият руски шпионин Александър Литвиненко, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, почина на 43 години в лондонска болница в резултат на отравяне с полоний – изключително токсично радиоактивно вещество. Великобритания реагира гневно, имаше изявления, че това вероятно са руските служби. Официално бе обявено, че Литвиненко е отровен с изотоп на радиоактивния елемент полоний-210. Но главният въпрос – кой стои зад това убийство, остава загадка до ден днешен.

Πpиятeли нa 43-гoдишния мъж, oбвинявaт Pycĸитe ceĸpeтни cлyжби зa cмъpттa нa Литвинeнĸo, тъй ĸaтo тoй e пpeдcтaвял cлyжбaтa в мнoгo тъмни ĸpacĸи. Aлeĸcaндъp e oбвинил ФCБ зa бoмбapдиpaнeтo нa жилищeн блoĸ пpeз 1999 г., ĸъдeтo 300 цивилни гpaждaни нaмepиxa cмъpттa cи. Другата най-спрягана версия бе, че зад всичко стои президентът Путин.Предполагаше се също така, че Литвиненко е знаел подробности около убийството на журналистката Анна Политковская. Πocлeднaтa длъжнocт нa Литвинeнĸo във ФCБ е била зaвeждaщ aнти-ĸopyпциoннo звeнo. Kaтo тaĸъв, тoй paзĸpивa oгpoмни ĸaнaли зa нeлeгaлнo финaнcиpaнe нa ceĸpeтни пpoгpaми и ĸлючoви фигypи oщe oт вpeмeтo нa KГБ. Πo тoзи нaчин, Литвинeнĸo cи cпeчeлвa cмъpтни вpaгoвe c изĸлючитeлнa влacт и пpaвoмoщия.

От Ѕсоtlаnd Yаrd бяха твъpдo peшeни дa paзĸpият миcтepиятa oĸoлo cмъpттa нa Литвинeнĸo. Припомняме този случай отпреди толкова години поради много сходства с отравянето на Скрипал. Великобритания е мястото, отровите са опасни не само за набелязаната мишена, те предизвикаха криза в отношенията с Русия.

Cпopeд peдицa aнaлизaтopи oбaчe дори това да стане ясно на разследващите, никой няма да посмее да обвини Kpeмъл тoлĸoвa диpeĸтнo.

И това е големият проблем. На това разчитат диктаторските режими.

Преди няколко години убиха заварения брат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун в Малайзия. Бил е отровен с помощта на игли от неидентифицирани жени на международното летище в столицата Куала Лумпур.

През септември 2004 г. индонезийският правозащитник Мунир Саид Талиб умира в страшни мъки на 38 години в самолет за Амстердам, след като пил отровна напитка при прекачване в Сингапур. При аутопсията на тялото му е намерен арсеник. Мунир беше водещата фигура в Комисията за безследно изчезналите и жертвите на насилие – организация, осъждаща издевателствата, вършени от индонезийските военни през 32-годишния режим на диктатора Сухарто.

Ясер Арафат умира през 2004 г. във военната болница Перси край Париж, причините за която и до ден днешен остават неизяснени. Във Франция започна съдебно разследване, след като по личните му вещи бил открит полоний. На 24 юни 2016 г. обаче френското правосъдие потвърди решението на магистратите за прекратяване на делото за убийство по липса на престъпление.

И едно убийство отпреди 40 години, за което всички ние знаем.

На 7 септември 1978г., рождения ден на Тодор Живков, българският писател дисидент Георги Марков е убоден в бедрото, докато чака автобус в Лондон, от непознат, оставил чадъра си да падне. Часове след убождането той изпада в силна треска, а четири дни по-късно умира. При аутопсията в крака му е намерена капсула, голяма колкото глава на карфица и съдържаща силната отрова рицин.

След 1989 г. има много опити да се разплете този случай, без резултат. Поне не и официален.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районен кмет на Пловдив раздаде храни на 20 бедни домакинства

https://www.24chasa.bg/region/article/6793718

Районен кмет на Пловдив раздаде храни на 20 бедни домакинстваКметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов раздаде пакети с храни на 20 социално слаби домакинства. Акцията е част от кампанията на БЧК „Купи и дари“, в рамките на която всеки пожелал гражданин е закупил трайни пакетирани и ги е поставил в специално брандираните колички в магазините. Пакетите съдържат брашно, макаронени изделия,

Задържаха двама мъже за убийство във Видинско

http://dnes.dir.bg/news/mazhe-ubiystvo-zadarzhaha-dvama-vidinsko-27013836

Задържаха двама жители на Градец, Видинско за убийство, съобщиха от областната дирекция на полицията.

Как да се избавим от вредните навици в офиса

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3156754_kak_da_se_izbavim_ot_vrednite_navici_v_ofisa/?ref=rss


Вредните навици са навсякъде около нас по всяко време, дори в офиса. Не можем да се отървем от тях или поне не толкова лесно, колкото си представяме. Колко често проверявате социалните мрежи или отваряте някое мобилно приложение на работното си място? Разговор с приятел или роднина? Разбира се! А колко неща вършите едновременно, колко ли прозореца са отворени на вашия десктоп?<br /><br />Да, тези дейности са добре познати на всички. Малцина се опитват да ги избягват през работния...

719 хил. българи са без здравни осигуровки

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/719-hil-bylgari-sa-bez-zdravni-osigurovki-258619/

Здравно осигурените българи са 6,19 млн. души, показват данни на Министерството на финансите

Глобиха 37 шофьори от колона сватбари на магистрала в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793714

Глобиха 37 шофьори от колона сватбари на магистрала в ИстанбулТурски пътни полицаи наложиха глоби на 37 водачи от колона сватбари на автомагистрала в Истанбул, тъй като блокирали всички ленти и се движели с ниска скорост, съобщава турската частна телевизия НТВ. Случката е станала вчера, а младоженците, които закъснели за собствената си сватба, я сметнали за първоаприлска шега.

Кражба в Симитли! Откраднаха 8 акумулаторни батерии от подстанция на мобилен оператор

http://www.struma.com/krimi/krajba-v-simitli-otkradnaha-8-akumulatorni-baterii-ot-podstanciya-na_132466/

В 02 РУ-Благоевград е получен сигнал за извършена, за времето от 14:00 часа на 29.03.2018г. до 18:20 часа на 30.03.2018г., кражба на осем акумулаторни батерии от базова станция на мобилен оператор в гр.Симитли.

За случая е уведомена РП-Благоевград.

Р. Андонов

Задържаха варненка, издирвана с европейска заповед за арест

http://budnavarna.bg/32445-zadarzhaha-varnenka-izdirvana-s-evropejska-zapoved-za-arest/

Състав на Варненския окръжен съд е уважил искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде задържана под стража 33-годишната Фатма Д., научи BudnaVarna.bg.

Тя е издирвана от Прокуратурата в германския град Бохум с европейска заповед за арест, след като била обявена на международно издирване, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

33-годишната жена се издирва за две престъпления от съдебните власти на ФРГ. На 7 ноември и на 18 декември 2016 г. Фатма Д. била установена да управлява куриерски автомобил, в който бил открит тайник. В него са намерени веднъж 4 кг кокаин, а втория път – 6,7 кг. кокаин.

Издирваната за контрабанда на кокаин варненка била задържана на 30 март тази година на летище Варна. Незабавно са били информирани за местонахождението й съдебните власти на ФРГ. С постановление на наблюдаващ делото прокурор в Окръжната прокуратура във Варна Фатма Д. е била задържана до произнасянето на Окръжния съд по отношение на определяне на мярката й за неотклонение „Задържане под стража“.

То е било уважено от съда вчера.

33-годишната жена ще остане в ареста до насрочване на същинското производство по европейската заповед за арест.

Материалът Задържаха варненка, издирвана с европейска заповед за арест е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Група ETNOTIX представят дебютния си албум - “Някъде на изток” на 26 април в SOFIA LIVE CLUB!

http://www.cross.bg/live-sofia-gudylka-1571632.html

/КРОСС/Най-младата етно-рок българска група ETNOTIX ще представи дебютния си албум „Някъде на изток". Премиерата е на 26 април в SOFIA LIVE CLUB от 20.00ч. Нестандартна, различна, темпераментна и мелодична, музиката на ETNOTIX е за всички любители и ценители на българския фолклор, погледната  през призмата на тези талантливи млади музиканти. В албума са включени десет авторски произведения на фолклорна основа. Сред тях са вече познатите и харесвани от публиката - "Щипка сол", "Следвай ме", "Някъде на Изток" и  "Малай мома".  Група ETNOTIX е създадена през 2014г. по идея на Асен Павлов, а заедно с композитора Ангел Добрев, създават цялостната визия на групата. Първите си стъпки на сцената правят в спектакъла "Траките", където те изпълняват музиката към Първа легенда - "Орфей и Космосът" и в спектаклите на ансамбъл "Чинари" - "Ние Българите" (2016 г.) и "Мистичен ритъм" (2017 г.) в зала 1 на НДК. В състава на Етнотикс са музикантите: Деница Христова /първа гъдулка/, Десислава Тодорова /втора гъдулка/, Деница Дончева /трета гъдулка и бек вокал/, Латина Буневска /алтова гъдулка/, Любомира Павлова /основен вокал и перкусии/, Александър Кирилов /соло китара/, Петър Миланов /бас китара/

Белгия е подслонила над 900 сирийски християни за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793717

Белгия е подслонила над 900 сирийски християни за 3 годиниОт 2015 г. насам Белгия е осигурила подслон за 903 християни от Сирия, съобщи държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. Местни медии уточняват, че в последните три години Белгия е организирала няколко специални операции на място, за да изведе християни, особено от източните части на Сирия и от Алепо.

На учение при хората, които нямат право да сгрешат

https://offnews.bg//obshtestvo/na-uchenie-pri-horata-koito-niamat-pravo-da-sgreshat-677903.html

Двуседмичен курс за повишаване на квалификацията на военнослужещите от Сухопътните войски, специализирани в обезвреждането на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, се проведе в 55-ти инженерен полк в Белене.

В него участваха 53 военнослужещи от 55-ти ИП, и щатни подразделения от 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирани бригади.

Освен теорията, са отработени тактиката, техниката, и процедурите по разминиране и унищожаване на боеприпаси. Усвоява се работата с новодоставеното оборудване, получено по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF) – роботизирани системи за откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства, защитни облекла, и други специфични прибори и устройства.

Част от специалистите са включени и във формирования за овладяване и/или преодоляване на последиците от бедствия (ФОППБ) за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси. В момента Сухопътните войски поддържат в готовност за действие 11 ФОППБ, които могат да изпълняват такива задачи.

През изминалата 2017 г., военнослужещи от Сухопътните войски са изпълнили 82 реални задачи по обезвредяване на бомби на територията на цялата страна. Едно-друго – 16 000 парчета. Които са можели да убият кого да е.

От началото на 2018 г. са изпълнени 9 такива задачи, като са унищожени общо 11 боеприпаса.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командващият Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в петък наблюдаваха в района на 55-ти инженерен полк в Белене заключителния етап от подготовката. Сапьорите изпълниха задачи по разузнаване, транспортиране и неутрализиране на открит при извършване на изкопни работи невзривен боеприпас; неутрализиране на импровизирано взривно устройство /ИВУ/, поставено на маршрута за движение на войски; разузнаване на подозрителен автомобил и неутрализиране на кола-бомба; разузнаване на сграда за наличие на ИВУ и неутрализираненето му в непосредствена близост до сградата.

Министър Каракачанов съобщи, че стойността на новопридобтата техника е над 2 800 000 лв. „Това е един от добрите примери за военно сътрудничество между България и САЩ. Чрез тази техника се намаляват рисковете за личния състав, за човешкия живот“, отбеляза той.

„Една от основните мисии на Българската армия е да подпомага населението в критични моменти. Няма случаи като наводнения, големи снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не участва. Искам да ви благодаря, защото за пореден път благодарение на вашите усилия, хората в населените места, които бяха затворени и блокирани, можеха да се придвижват, да бъдат снабдявани и да се чувстват сигурни“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към личния състав на 55-ти инженерен полк в Белене, при награждаването на военнослужещите, оказали помощ на населението от област Плевен, при ликвидиране на последствията от снегонавяванията в периода 26-28 февруари.

За проявен професионализъм и високо чувство на отговорност при изпълнението на задачите, министър Каракачанов отличи командира на инженерната рота за бойна поддръжка капитан Йордан Йорданов с награден знак „За вярна служба под знамената“ - четвърта степен, началника на подвижен команден пункт старши сержант Николай Йосифов с награден знак „За отлична служба“ – втора степен за сержанти, и инструктора в отделение за подготовка на инженерни специалисти ефрейтор II клас Людмил Стефанов с награден знак „За военна доблест“ – трета степен.

Военнослужещи от състава на инженерния полк в Белене бяха отличени за изпълнение на задачи в помощ на населението в тежките зимни условия и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той връчи грамоти и предметни награди на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, на началника на щаба подполковник Калоян Василев, на ефрейтор II клас Ивайло Ганков, на редниците III клас Иван Иванов и Даниел Митев, и на редник I клас Кристиян Петров.

В края на февруари, войниците от 55 ИП помогнаха на хората от селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол. Техните БАТ-ове разчистиха пътищата, и докараха храна и лекарства на хората.

С което и приключва официалната част.

Разгледайте снимките на наградените – това може да е вашият съсед. Отнасят се към службата си спокойно, и някак собственически. Да, техниката е стара, казват, ама няма да я изхвърлим, все едно друга нямаме. Поддържаме си я, всичко работи. Лесно-трудно – това е. То и живота е труден, ама го живеем, нали така, и се смеят. Въпросът какво ги държи там – армията не е модерно място, заплатите не са големи, ги обърква. „Да бяхте видели очите на ония хора като им закарахме хляба и лекарствата – нямаше да питате”.

Тормози ги липсата на хора, и пренебрежението на част от обществото към армията, безразличието на младежите.
Професионалисти. Работят чисто и без суетене, въпреки тълпата от зяпачи с фотоапарати, голямото началство, и проверяващите с оранжевите жилетки, които им дишат във врата.

„Работата на подривниците е опасна ...”, задявам ги аз.

„То и да се родиш е опасно, ама няма къде да се денеш. Така и работим, просто внимаваме”

Никол Шерцингер честити Великден от езерото Комо (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6793656

Никол Шерцингер честити Великден от езерото Комо (Снимки)Приятелката на първата ни ракета Григор Димитров - певицата Никол Шерцингер честити католическия великден на последователите си в инстаграм от езерото Комо в Италия.  "Честит славен Великден на всички! Валеше постоянно тук в Италия, но когато слънцето изгря днес то свети толкова силно, че ни припомни!", написа Шерцингер.

В Гърция приканват потребителите да са особено внимателни при пазаруване по Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793665

В Гърция приканват потребителите да са особено внимателни при пазаруване по ВеликденГръцката организация по безопасност на храните (ЕФЕТ) е започнала интензивни проверки по магазините и приканва потребителите да бъдат внимателни при пазаруване с оглед на Великденските празници, информират медиите, цитирани от БТА. Организацията призова потребителите да пазаруват само от официални и проверени магазини.

Момче от Игнатиево опита да преджоби варненка

http://budnavarna.bg/32443-momche-ot-ignatievo-opita-da-predzhobi-varnenka/

Неизвестно лице е бръкнало в дамската чанта на 49-годишна жена при слизане от автобус на масовия градски транспорт във Варна и е направило опит да извърши кражба.

По такъв сигнал е работело ОД на МВР – Варна, съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра.

След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е непълнолетно момче от Игнатиево, известно на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Момчето е задържано за срок до 24 часа.

Постъпил сигнал за кражба от магазин за дрехи, намиращ се в голям търговски център на ул. «Акад. Андрей Сахаров» във Варна.

След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е мъж на 34 г. от Варна, известен на МВР.

По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Момче от Игнатиево опита да преджоби варненка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гришо падна до петото място в световната ранглиста

http://www.cross.bg/grisho-startira-mayami-1571631.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста и стартира седмицата като пета ракета в класацията на Мъжката тенис асоциация. Рафаел Надал официално стана водач, измествайки Роджър Федерер, който не успя да защити точките си от турнира в Маями. Сега испанският левичар има сто точки повече от 36-годишния швейцарец. Трети в подреждането е Марин Чилич, а финалистът от Маями Александър Зверев измества Гришо от четвъртото място. Джон Иснър, който триумфира с титлата на Мастърса във Флорида, минава с осем места напред и става девети. По програма Гришо трябва да се върне на корта в средата на април, когато стартира турнирът на клей в Монте Карло. При жените Симона Халеп запазва лидерската си позиция, а в топ 10 настъпва само една промяна - Слоун Стивънс се изкачва с три места до деветото, а Петра Квитова пада с едно и вече е десета.    

Борисов усмири с обещания недоволните зърнопроизводители

https://frognews.bg/novini/borisov-usmiri-obeshtaniia-nedovolnite-zarnoproizvoditeli.html

След срещата при премиера Бойко Борисов, зърнопроизводителите няма да протестират. Това стана ясно на брифинг след срещата в Министерския съвет, предаде „Фокус“.

"Активни потребители": Козунаците масово са без мляко и изобилстват от Е-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=371836

"В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители.", коментират от организацията "Активни потребители". Традиционно всяка година те правят анализ анализи на състава на индустриално приготвени козунаци.

След срещата с Борисов: Зърнопроизводителите решиха да не протестират

https://offnews.bg//politika/sled-sreshtata-s-borisov-zarnoproizvoditelite-reshiha-da-ne-protestir-677901.html

След срещна с премиера Бойко Борисов и със земеделския министър Румен Порожанов, зърнопроизводителите се отказаха от намерението си да протестират.

До срещата се стигна, след като миналата седмица производителите се обявиха срещу промиете в Закона за горивата и поискаха проектозаконът да не бъде приеман от Народното събрание. Тогава те подчертаха, че с готвените промени на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. С декларация до парламента и правителството зърнопроизводителите настояха да бъдат изключени от
обхвата на Закона за горивата и заплашиха, че ако това не стане, са готови да докарат тежките машини в София.

След днешната среща от Националната асоциация на зърнопроизводитлите (НАЗ) обявиха, че "за момента проблемът е решен". На разговора е присъствал и вносителят на проектозакона за горивата - депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро.

"Искам да благодаря на премиера и на господин Порожанов за оказаното съдействие за решаването на този проблем. Имахме проблем, създадоха се работни групи, работи се, за момента проблемът е решен. Отменяме протеста, който щеше да се състои във вторник", каза пред журналисти в Министерския съвет председателят на асоциацията Костадин Костадинов.

В събота се проведе среща между министъра на земеделието Румен Порожанов и председателя на Национален съюз на земеделските кооперации в България. След нея управителният съвет на НАЗ реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с тези на министерството на земеделието, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с допълнителни изисквания.

Ивица Дачич: Сърбия няма да признае Косово и да позволи да получи място в ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793666

Ивица Дачич: Сърбия няма да признае Косово и да позволи да получи място в ООН. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че няма постигнато споразумение за признаване на независимостта на Косово, което да позволи на бившата югопровинция да получи място в ООН, предава електронното издание на белградския вестник Кurir, цитирано от БТА.  "Сърбия няма интерес от изострената ситуация, която трябва да се успокои,

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово

http://www.cross.bg/rymuniya-kipur-ispaniya-1571630.html

/КРОСС/ Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха на ЕС-Западните Балкани на 17 май в София, пише белградският вестник "Вечерни новости", цитиран от news.bg. Изданието отбелязва, че Белград обмисля формата, при който Сърбия ще бъде представена на срещата. Причината, според вестника, е свързана с "променените обстоятелства", откакто няколко страни членки - освен Испания, Румъния и Кипър, които не са признали Косово за независима държава, са близо до решение да не присъстват на форума. Тези държави не искат да бъдат на една и съща маса с представители на Прищина, както и не искат да бъдат фотографирани с тях. Вероятно Косово ще бъде представяно от президента Хашим Тачи. Всекидневникът отбелязва, че в същото време ЕС очаква Сърбия да има представител на събитието в София. От статията става ясно, че Испания, Румъния и Кипър са близо да прибягнат до План Б - техните представители да бъдат на работната вечеря един ден преди срещата на върха, а след това да бъдат представяни от други членки на съюза. Това не е нова практика в ЕС, защото е възможно една държава членка да представя друга. Проблемът тук, пише вестникът, е, че няма обща позиция по темата Косово в ЕС, а също така остава открит въпросът кой ще представлява Испания, Румъния и Кипър.    

Апаш задигнал 225 лева от касата на храма в Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793653

Апаш задигнал 225 лева от касата на храма в Лом

Ломските полицаи издирват мъж, ограбил касата на храма в квартал „Боруна“ в Лом. Навръх Цветница .между 12 и 18 часа в крайдунавския град неизвестен демонтирал стъкло на прозорец и проникнал в православния храм „Свети Никола Стари“ в кв. „Боруна”. Неверникът не се поколебал да посегне на светинята и задигнал 225 лв от касата на храма,

Доларът игнорира китайските мита за американски стоки

http://econ.bg/Новини/Доларът-игнорира-китайските-мита-за-американски-стоки_l.a_i.759878_at.1.html

Kypcът нa дoлapa нeзнaчитeлнo ce пoĸaчвa в нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пoнeдeлниĸ cлeд cъoбщeниeтo, чe миниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa нa Kитaй...

"Вашингтон пост": Тръмп може да не иска да започне война, но е възможно да се озове в такава

http://www.mediapool.bg/vashington-post-tramp-mozhe-da-ne-iska-da-zapochne-voina-no-e-vazmozhno-da-se-ozove-v-takava-news277509.html

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп събра правителство, което някои определят като военно, ще започне ли наистина война?, пише в. "Вашингтон пост".    Това е нещо, което се питат мнозина високопоставени дипломати във Вашингтон, особено след назначаването на Джон Болтън за съветник на Тръмп по националната сигурност. Той е известен с това, че често препоръчва превантивните бомбардировки, отбелязва американският ежедневник.   Както Болтън, така и Майк Помпейо, който е изборът на Тръмп за държавен секретар, са на мнение, че ядреното споразумение с Иран е било катастрофално. И двамата смятат, че смяната на режима в Пхенян е единственото решение на кризата със Северна Корея. Въпросът е способен ли е наистина Тръмп да започне война с една от тези страни - или и с двете?, пита се "Вашингтон пост".   Може да се посочат аргументи, че не е. По време на първата си година като президент Тръмп продължи военните действия на САЩ в Сирия и Ирак, но изразяваше гръмко скептицизъм към военните начинания. Сега той обещава да се изтегли от Сирия. Освен това всякакви действия на Тръмп за непровокирано нападение срещу Иран или Северна Корея ще се натъкнат на съпротивата на американските съюзници, Конгреса, министъра на отбраната Джим Матис и върхушката в Пентагона - а най-вероятно и на собствените му избиратели, които свикнаха да аплодират неговите изказвания за прекалено скъпите войни.   Войната би нарушила и оформящия се дипломатически модел на Тръмп - да заплашва и блъфира, а след това да сключи сделка. Това се случи с Южна Корея миналата седмица, която стана свидетел, как споразумението за свободна търговия, което президентът на САЩ нарече "ужасно", не беше отменено, а леко променено. Той се опитва да постигне същото и с иранското споразумение, като го порицава, докато неговите дипломати дискретно убеждават европейските правителства да приемат поправки - процес, който изглеждаше потенциално успешен, поне преди свалянето на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар.   Основната опасност не е, че Тръмп може да избере войната, а че може да стигне до нея чрез импулсивни действия, несвързани от ясна стратегия, коментира "Вашингтон пост".   Тази пролет му предстоят две високорискови решения: дали да поднови санкциите срещу Иран и дали да сключи сделка със Северна Корея на срещата на върха с Ким Чен-ун в края на май. Ако Тръмп приеме споразумение с Иран или обещание на Ким да се откаже от ядрените оръжия, това ще противоречи на всичко, за което Болтън, пословичен с липсата си на гъвкавост, се е застъпвал в продължение на десетилетия. А това би повдигнало въпроса за какво Тръмп го включи в екипа си.   От друга страна, ако Тръмп приеме съветите на новия си съветник, които той вече изложи по телевизията, отменяйки споразумението с Иран и порицавайки севернокорейския лидер, той ще предизвика две кризи и ще даде инициативата на двама врагове на САЩ.   Особено доволни ще бъдат религиозните управляващи в Иран - ядреното споразумение предизвика голямо разочарование в Техеран. Очакваните инвестиции от западни компании като цяло не се появиха, а стагнацията на икономиката засилва общественото недоволство. Тръмп може да даде на иранския президент Хасан Рохани шанс да раздели Европа и САЩ, като поиска от европейците нови отстъпки от нея в замяна на придържане към споразумението. Възможно е и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция да нападне силите на САЩ в Ирак и Сирия, пряко или чрез контролираните от него милиции. Или върховният ирански лидер Али Хаменей може да реши да рискува и да поднови обогатяването на уран, залагайки, че Тръмп няма да посмее да го спре с военни действия.   Като цяло е очевидно, че Тръмп не е обмислил какво ще стане, когато скъса споразумението - той се фокусира просто върху премахването на наследството на своя предшественик Барак Обама. Той няма стратегия за възпиране на агресивен ирански отговор. Болтън, управляващите принцове в Саудитска Арабия и ОАЕ и може би израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче ще подтикнат Белия дом към военни действия и президентът на САЩ може да се окаже притиснат.   Подобен сценарий е възможен и със Северна Корея. Ако Тръмп не удовлетвори исканията на Ким за отстъпки, може да се предвиди подновяване на изпитанията на ядрени бойни глави и балистични ракети. А тогава? Тръмп няма план, а Болтън вече обяви своя - едностранен удар на САЩ, последван от окупация на Северна Корея от американски войски.   Тръмп може да успее да избегне тези кризи и да запази вниманието на света върху себе си, ако приеме европейско предложение за Иран или обяви ново удължаване на споразумението, за да има време за повече преговори. Той може да обяви звучащо грандиозно, но без конкретика споразумение с Ким, чиято същност ще се изясни след години на трудни, но купуващи време преговори. Всичко това обаче е точно този вид протакане, който според Болтън е по-лош от започването на война. Но също като множество предишни помощници на президента на САЩ, той може да научи, че Тръмп държи юздите на това реалити шоу.     По БТА.

Пожар пламна в затвора в Пловдив

http://www.cross.bg/pozhar-plamna-v-zatvora-v-plovdiv-1571629.html

/КРОСС/ Пожарната в Пловдив бе вдигната на крак, след като килия в местния затвор избухна в пламъци. "Сигналът е получен в 11, 15 часа. Изпратен е един екип. Няма данни за пострадали хора. Все още не е ясна причината за запалването. Пожарът е предизвикал паника сред осъдените. В момента зад решетките в пловдивския изолатор лежат близо 700 престъпници.

Пожар гори в затвора в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/gori-plovdiv-pozhar-zatvora-27013781

Пожар гори в затвора в Пловдив. Сигналът е подаден около 11,15 часа.

През март са задържали 245 заподозрени за връзки с ИДИЛ в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793643

През март са задържали 245 заподозрени за връзки с ИДИЛ в ТурцияТурските сили за сигурност са задържали 245 заподозрени, за които се смята, че са свързани с "Ислямска държава", и са предотвратили няколко терористични нападения през март, предаде Анадолската агенция. Според сведения, събрани от агенцията, сред арестуваните има чужденци, заподозрени, че са били част от административната структура на

Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата

https://frognews.bg/novini/laboratoriiata-sofiiska-voda-shte-analizira-uran-vav-vodata.html

В обхвата на анализите на Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) вече влизат и микробиологичните анализи на утайки, както и използваните белина и железен трихлорид при пречистването на води

ЕС трябва да забрани таргетираната реклама

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6792563

ЕС трябва да забрани таргетираната рекламаИма една корпоративна Държавна сигурност, която следи денонощно поведението ни в интернет, а и не само Тия дни покрай “Кеймбридж аналитика” се изписа легион от глупости по темата лични данни в интернет - как и на кого да си ги даваме, как те трябва да се администрират, и изобщо мерки срещу зловредното явление психометрия онлайн и неговото

След среща с Борисов фермерите отмениха планирания за утре протест

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3156760_sled_sreshta_s_borisov_fermerite_otmeniat_planiraniia/?ref=rss


Земеделските производители отменят планирания за утре протест, съобщи БНР. На среща между премиера Бойко Борисов представители на бранша и вносители на спорния проект за горивата беше договорено в проектозакона да се направят исканите от фермерите промени.<br /><br />Фермерите няма да бъдат третирани като търговци, а като крайни потребители на горива, което означава, че ведомствените им бензиностанции ще бъдат регистрирани по облекчен режим, без изискване да отговарят на Закона за...

Колко ще ни струва Великден тази година (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-shte-ni-struva-velikden-tazi-godina-video-6080910

Великденската кошница с продукти ще ни струва близо 48 лв., но това е при цени на едро

Пламна килия в пловдивския затвор

https://www.24chasa.bg/region/article/6793636

Пламна килия в пловдивския затворПожарната в Пловдив бе вдигната на крак, след като килия в местния затвор избухна в пламъци. "Сигналът е получен в 11, 15 часа. Изпратен е един екип. Няма данни за пострадали хора. Все още не е ясна причината", каза пред "24 часа" говорителят на огнеборците Цвятко Дешев. Пожарът е предизвикал паника сред осъдените.

Сърбинът Зоран ужили десетки мераклии за българско гражданство

http://www.struma.com/sinya-lampa/surbinut-zoran-ujili-desetki-meraklii-za-bulgarsko-grajdanstvo_132465/

Сръбски измамник е взел 10 500 евро от местни хора с обещанието да им "уреди получаването на българско гражданство". 50-годишният Зоран Й. е задържан поради "извършването на няколко измами", съобщава БГНЕС, позовавайки се на полицията в Белград. Той е арестуван при спецакция на силите на реда в Крагуевац и прокуратурата в град Младеновац.

оран Й. се е представял под фалшивото име Сърджан Пешич и обещавал съдействие "за получаването на българско гражданство,...

Продължава

73-годишна жена е с опасност за живота след пожар в дома ѝ в гр. Шабла

https://www.24chasa.bg/region/article/6793642

73-годишна жена е с опасност за живота след пожар в дома и&#768; в гр. Шабла73-годишна жена е с опасност за живота след пожар в дома ѝ в Шабла. Това съобщиха от ОДМВР- Добрич. Сигналът за пожара е получен около 18.10 часа на 31 март. На място е установено, че гори приземен етаж от къщата. Вследствие на пожара е напълно изгоряла покъщнината в стаята. Пострадалата жена е настанена във ВМА Варна с опасност за живота.

Спипаха двама с наркотици в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793623

Спипаха двама с наркотици в БлагоевградДвама мъже са задържани за притежание на наркотици при специализирана полицейска операция в Благоевград. Операцията е реализирана от служители на ГДНП, ОДМВР - Благоевград и Кюстендил, под наблюдението на Прокуратурата. В рамките на проведена вчера специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението са задържани двама

Цитат на деня: Добър резултат срещу "Ливърпул" е 6:0

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/02/3156749_citat_na_denia_dobur_rezultat_sreshtu_livurpul_e_60/?ref=rss


"Кое ще бъде добър резултат за нас срещу "Ливърпул"? 6:0 ми изглежда добре."<br /><br />Мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола сподели очакванията си за първия четвъртфинал в Шампионската лига срещу "Ливърпул". Испанецът обясни, че отборът му задължително трябва да вкара гол на "Анфийлд", за да може да продължи напред.<br /><br />"Ливърпул" е необикновен отбор, в атака имат Мохамед Салах, Фирмино и Мане...

Благотворителен Великденски базар в Административен съд – Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371829

От днес до 5 април в Административен съд – Варна, съвместно с Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Варна, се провежда Благотворителен Великденски базар, научи Moreto.net. Великденските сувенири и изделия са изработени от деца, техните семейства и служители от КСУДС и са част от арт терапията, която има за цел да повиши потенциала и уменията на децата за справяне с ежедневието.

Заловиха варненка, издирвана от немските власти за контрабанда на кокаин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793624

Заловиха варненка, издирвана от немските власти за контрабанда на кокаин 33-годишна варненка, обявена за международно издирване за контрабанда на кокаин, е задържана на летището в родния си град. Състав на Варненския окръжен съд я остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража в извънредно заседание в неделя. Очаква се властите в Германия да изпратят необходимите документи,

Тодор Алексиев с първи трофей в Гърция (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6793559

Тодор Алексиев с първи трофей в Гърция (видео)Тодор Алексиев спечели първия си трофей за сезона с "Олимпиакос". Гръцкият гранд спечели купата на волейболната лига, след като на финала разгроми с 3:0 (15, 15, 13) "Етникос". Българският национал записа актив от 9 точки при страхотна успеваемост в атака - 88%. Това бе 51-и трофея в историята на волейболния клуб от Атина,

Биткойнът оскъпва слабо след срива от миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-оскъпва-слабо-след-срива-от-миналата-седмица_l.a_i.759874_at.1.html

Стойността на най-популярната криптовалута – биткойн (bitcoin) през тази седмица може да продължи да спада, поради негативните новини и разпродажбите...

ТОП 10 жертви на хибридната война

https://www.actualno.com/actualno/top-10-jertvi-na-hibridnata-vojna-news_667604.html

Хибридната война, или най-общо казано информационните сражения, в които истината постепенно потъва в тресавище от опорни точки, е в разгара си. Ето кои са 10-те най-важни нейни жертви в последните години.  1. Протестът Най-общо идеята, че хиляда души могат да се съберат на едно място с политически искания - свърши се с нея. В последните години се изгради една автоматична подозрителност, която се превърна в параноя - какви са тия, платени ли са, кой ги праща там, кой стои за тях.

Феновете на Лудогорец оредяват

https://offnews.bg//futbol/fenovete-na-ludogoretc-orediavat-677902.html

Въпреки, че през последните години Лудогорец влезе в историята на българския футбол, публиката в Разград очевидно не е впечатлена от постиженията на "орлите".

От подновяването на шампионата "зелените" записаха поредица от победи, но въпреки това в последните 6 домакинства посещението на мачовете на шампионите е повече от обидно.

Нито една от изброените срещи не надхвърля 1000 души. Нещо повече - най-посетените срещи на "орлите", срещу столичните Септември и Славия, са били наблюдавани от малко над... 500 човека.

Все пак, срещу ЦСКА се очаква "Лудогорец Арена" да се понапълни, имайки предвид важността на двубоя.

Десетина първоаприлски

https://bivol.bg/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8.html

Тъй като всеки празник си има обичаи, ритуали и традиции, свързани с него, на този светъл ден реших да споделя с любезните и търпеливи читатели как ги мисля аз нещата по отношение на хумора, сатирата и най-вече сарказЪма. Твърдо вярвам, че през последните близо трийсет години ни управляват демократи. Убедени, безспорни и целеустремени поборници за […]

Жена е намерена мъртва в село Косово, подозират съпруга

http://www.cross.bg/tryput-kosovo-selo-1571628.html

/КРОСС/ Трупът на 61-годишна жена е намерен в двора на вила в събота в село Косово, община Трекляно. При извършения оглед на място по трупа са установени множество наранявания, нанесени с твърд предмет. Трупът е откаран за аутопсия в кюстендилската болница. Като заподозрян е задържан за 72 часа 63-годишният й съпруг. Семейството е от столицата. Започнато е досъдебно производство по случая, уведомен е окръжен прокурор.  

Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство

//dariknews.bg/novini/biznes/biznesyt-amerikanskite-centrali-izzemvat-po-161-lv.-ot-vsiako-domakinstvo-2088599

По 161 лева излизат годишно от всяко българско домакинство заради неизгодните договори между държавата и американските централи Марица-изток 1 и 3 за изкупуване на електроенергия. Това показва сметката на четирите работодателски организации, която беше представена след среща с омбу

Анализ: 70% от политическите обещания в сектор „Правосъдие“ остават неизпълнени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/analiz-70-ot-politicheskite-obeshtaniia-v-sektor-pravosydie-ostavat-neizpylneni-2088592

Политическите сили, като цяло, не разбират проблемите на съдебната система, от което следва и изначалната неизпълнимост на политическите програми в частта им за правосъдна реформа. Това е един от основните изводи от анализ на политическите платформи в сектор "Право

Азиатските борси реагираха негативно на китайските мита срещу САЩ

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-reagiraha-negativno-na-kitaiskite-mita-sreshtu-sasht-258615/

Анализатори смятат, че активността в началото на седмицата ще е слаба, докато инвеститорите решат каква стратегия да предприемат в началото на второто тримесечи

Ким Чен Ун се разчувствал на поп концерт на южнокорейски артисти (видео)

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-se-razchuvstval-na-pop-kontcert-na-iuzhnokorejski-artisti-677900.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и съпругата му И Сол-джу са били сред зрителите на първия концерт на южнокорейски поп музиканти в Пхенян от повече от едно десетилетие, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Сърцето на лидера се "изпълнило" от представлението, разказва държавната медия на Северна Корея.

Концертът се състоял в момент на разведряване на обстановката на полуострова след две години на напрежение, дължащо се на ядрените и ракетни опити на Северна Корея.

Общо 120 южнокорейци пристигнаха вчера в Пхенян. Сред тях има 11 музикални групи, танцьори, техници и майстори на таекуон-до.

Двучасовият концерт се е състоял в неделя в големия театър в Източен Пхенян, който има капацитет от 1500 места.

Ройтерс отбелязва, че севернокорейският лидер присъствал за първи път на южнокорейско представление в столицата.

Пхенянската телевизия показа кадри как той ръкопляска в такт с някои от изпълнените песни, а по-късно се ръкува с изпълнителите и се снима за спомен с тях.

Зимните олимпийски игри в Южна Корея послужиха за катализатор на бързото разведряване между двете Кореи, припомня АФП. Ким Чен Ун изпрати в Юга делегация, която включваше не само спортисти, а и собствената му сестра, която е важна фигура в севернокорейския режим. Последваха дипломатически контакти, довели до предложения за срещи на върха както между двете Кореи, така и между Вашингтон и Пхенян. На 27 април се очаква в Панминчжон да се състои среща между Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Датата за евентуална среща между Ким и президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е уточнена.

Зърнарите биха отбой за протеста

http://www.cross.bg/gorivata-zemedelskiya-yuristite-1571627.html

/КРОСС/ Зърнопроизводителите няма да протестират стана ясно след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. На 26 март на извънредно заседание УС на асоциацията взе решение на 3 април да бъдат блокирани пътищата в страната в знак на протест срещу проектозакона за горивата. От браншовата организация уточниха, че с проектозакона на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. Тогава зърнопроизводителите настояха чрез декларация до парламента и правителството да бъдат изключени от обхвата на Закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София. На 31 март след среща с министъра на земеделието Румен Порожанов и председателя на НСЗКБ, Управителният съвет на НАЗ реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводитлите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделския министър Румен Порожанов за разрешаването на този проблем. „За момента той е решен", добави той. По думите му се отменя и предвидения протест, който щеше да се състои на 3 април.  

Умно дръвче бонсай прави компания на собственика си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793607

Съчетавайки страстта към изкуството бонсай с изкуствен интелект, специалисти са създали миниатюрно умно дръвче, което прави компания на собственика си и дори разговаря с него, съобщава сайтът Ред ферит. По същество дръвчето не се различава от останалите творения на изкуството бонсай - собственикът му трябва да полага грижи за него и да следи дали

Държавата плаща солидни обезщетения заради незаконните си актове

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/02/3156731_durjavata_plashta_solidni_obezshteteniia_zaradi/?ref=rss


Държавата плаща солидни обезщетения на фирми заради незаконните актове на данъчните, митниците и агенцията по храните, информира в днешния си брой в. "Сега", позовавайки се на информация, изисквана по Закона за достъп до обществената информация. Общата сума е близо 4 млн. лв. и показва в колко много случаи тези държавни органи причиняват вреди на бизнеса. <br /><br />От януари 2011 г. агенцията по безопасност на храните е била осъдена по 7 дела за 1 590 249 лв. От 2004 до...

Деан Донков представи новия си филм

https://www.actualno.com/cinema/dean-donkov-predstavi-novija-si-film-news_667602.html

След дългогодишна творческа пауза от 30 март в кината вече е новият филм на режисьора Николай Волев "Извън пътя". Главната роля е поверена на Деан Донков, който влиза в образа за писател, изпаднал в тежка творческа криза и липса на вдъхновение. Изгубил и тръпката от брака, той често броди с джипа си сред красотата на българските планини и по време на един от преходите застаряващият творец среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 55-годишния Стефан и 19-годишна

Близо 2 000 бежанци са пристигнали на гръцките острови през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793606

Близо 2 000 бежанци са пристигнали на гръцките острови през мартОбщо 1968 бежанци и мигранти са пристигнали на гръцките острови в северната част на Егейско море. От тях 1369 са стигнали до остров Лесбос, 541 - до остров Самос и 58 - до остров Хиос. През януари на същите острови пристигналите са били 1 504, а през февруари техният брой е бил 997, сочат данни, изнесени от гръцкото електронно издание на в.

НКЖИ е продала скрап за 3,47 млн. лева през стоковата борса

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nkji-e-prodala-skrap-za-347-mln-leva-prez-stokovata-borsa-258614/

Компанията е сключила общо 11 договора за продажба на черни и цветни метали в периода 2015 - март 2018 година

Нападателят от Кресна К. Десподов: Искам да не ме сравняват със Стоичков, но мечтая за такава кариера

http://www.struma.com/otblizo/napadatelyat-ot-kresna-k-despodov-iskam-da-ne-me-sravnyavat_132464/

Талантът на ЦСКА-София Кирил Десподов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+, цитирани от Спортал.бг. 21-годишното крило проби в мъжкия футбол в Литекс, където път му даде легендарният Христо Стоичков. Дебютира в елита преди да навърши 16, а сега мечтае за първи трофей в годината, в която ЦСКА чества 70-годишен юбилей.

- Здравей, Кирил! Когато на Десподов и на Каранга им върви, ЦСКА побеждава. Как успяхте да се сработите?

- Наистина сме добре сработени. Доста...

Продължава

Разнообразна Великденска програма в Бургас

http://www.cross.bg/chasa-kontzert-april-1571626.html

/КРОСС/ Бургазлии ще посрещнат големия християнски празник Възкресение Христово с разнообразна общинска празнична програма. Голяма част от събитията в нея се организират от местните читалища. На 7 април (събота) от 11:00 часа в градинката до Часовника можете да се включите в творчески работилници за багрене на яйца под надслов "Цветна палитра". Желаещите да си направят яйце от гипс и да го украсят по свой вкус могат да посетят галерия "Георги Баев" на ул. "Демокрация" № 6 пак от 11:00 часа. В съботния ден Авиомузей - Бургас в кв. "Сарафово" е подготвил изненади за своите посетители, които ще могат да участват в арт работилницата "Създай свое великденско яйце" от 11:00 до 15:00 часа, както и в забавната игра "Открий своето Авиояйце и виж какви изненади крие то", която ще започне в 15:00 часа. Празничната пасхална служба за Великден ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и бургаското православно духовенство на 7 април от 23:30 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий". Тържествата ще продължат на 8 април (неделя) с много музика и настроение на площад "Св. св. Кирил и Методий", където от 11:30 часа ще започне фолклорният концерт "Светъл Великден", с участието на Вокален квартет "Светоглас" и Капански ансамбъл - Разград. За най-малките са предвидени интересни творчески ателиета, много забавления и игри. Жителите на ж.к

Лавров: Полза от отравянето на Скрипал имат политиците и службите в Лондон

https://petel.bg/Lavrov--Polza-ot-otravyaneto-na-Skripal-imat-polititsite-i-sluzhbite-v-London__258170

Отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал би могло да бъде изгодно на британските тайни служби и британското правителство. Това за...

Асфалтират южното платно от новия булевард "Левски" във Варна

https://petel.bg/Asfaltirat-yuzhnoto-platno-ot-noviya-bulevard-Levski-vav-Varna__258172

Снимки: Петел Асфалтират южното крило на булевард "Левски". До момента е готова частта от ул. "Подвис" до входа на стадион "Спартак". Движе...

Работодатели: Американските централи грабят, и в наркобизнеса няма такава печалба

https://petel.bg/Rabotodateli--Amerikanskite-tsentrali-grabyat--i-v-narkobiznesa-nyama-takava-pechalba-__258175

Снимка: novini.bg Обърнахме се с жалба към омбудсмана Мая Манолова заради непазарно изземване на доходи от американските централи. Това ка...

Да помогнем на Ели да живее! Пловдивчанката има нужда от 20 000 лева на месец

https://petel.bg/Da-pomognem-na-Eli-da-zhivee--Plovdivchankata-ima-nuzhda-ot-20-000-leva-na-mesets__258176

48-годишната пловдивчанка Елисавета Дафова има нужда от помощ, за да живее. Ели е дългогодишният служител на БНР – Радио Пловдив и се нужда...

Владо Стоянов: Лекарите ми казаха, че трябва да ми отрежат крака

https://petel.bg/Vlado-Stoyanov--Lekarite-mi-kazaha--che-tryabva-da-mi-otrezhat-kraka__258177

На 21 март 2017 г. Владислав Стоянов се контузи тежко по време на тренировка на националния отбор преди световната квалификация с Холандия. В...

Вербовчиците получиха възможност да унижат още веднъж жертвите си

http://www.mediapool.bg/verbovchitsite-poluchiha-vazmozhnost-da-unizhat-oshte-vednazh-zhertvite-si-news277508.html

Мисля, че в голяма степен се разминаваме със смисъла от отваряне на досиетата - с преживяването на катарзис, с осъзнаването на собственото си минало и с надмогването на собствената си слабост. На форума ечи преди всичко злорадство, кроене на дребни идеологически и политически сметки, дори удовлетворение по повод на поредното доказателство, че всички са маскари. В България досиетата бяха отворени много късно. Зная, че е по-добре късно, отколкото никога. Но мисля, че разкриването на тази част от истината, която се оказа достъпна, понякога създава превратни представи за живота по време на комунизма сред поколенията, които имат привилегията да не познават тази епоха от българската история. По време на комунизма (след масовата съпротива от 40-те и 50-те години, сломена от репресиите на режима) останаха малцина тези, които се противопоставиха открито и съзнателно на болшевишката тирания. Тези хора платиха с живота си и те са наши национални герои - малцина на брой, но герои. Останалите се деляхме на властници - велможи на режима, подлеци - съзнателно творящи зло и унижение за другите в сътрудничество с режима, и хора, които търсиха допустимата за тях самите степен на компромис с режима, която им позволяваше да водят що годе приличен живот. Законът за досиетата даде възможност да бъдат разкрити част от деянията на подлеците - сътрудници на режима и да бъдат осветени компромисите, направени с властта от голям брой хора, неможещи - и нежелаещи да влязат в малката група на съпротивляващите се герои. За съжаление, този закон има два големи недостатъка. Първият от тях е, че направените в съответствие с него разкрития не дават достатъчна възможност да бъдат разграничени подлеците от тези, които са направили компромис със съвестта си, но са се въздържали, или са правили минимално необходимото - или неизбежното в ущърб на други свои съграждани. Вторият - и по-голям недостатък на закона се крие във факта, че той разкрива деянията на завербуваните от ДС, но пази както тайната, така и легитимността на вербовчиците, на тъмничарите на милиони човешки души, на палачите на човешкото достойнство от онази епоха. Вербовчиците и техните наследници са новият стар български елит - стопански, политически, културен... Те пречиха на отварянето на досиетата в продължение на 15 години, защото трябваше да използват оказалата се срамна тайна на сътрудничество с ДС за да инфилтрират "своите хора" в институциите и общностите на българското посткомунистическо общество. Когато тази вторична употреба на завербуваните - вече след края на комунизма - изтощи полезния си за веврбовчиците потенциал, те самите решиха да отворят досиетата. Идеята се появи в обкръжението на вътрешния министър Румен Петков и двама негови съветници - известни социолози. Речено - сторено. Целта е ясна - вербовчиците са от "нашата страна" на политическото разделение. Мнозинството от завербуваните са "оттатък". Хайде още малко да им се надсмеем и да им натрием носа... Не отричам ни най-малко ползата за обществото от това макар и закъсняло отваряне на досиетата. Но не съм сляп за да не видя и ползата за самите вербовчици. Те получиха възможността да унижат още веднъж своите жертви - не само подлеците и "самоинициативниците", но и тези, които са направили компромис за да могат да водят що годе нормален живот. Аз не мога да обвинявам или да оправдавам когото и да било - най-малкото, защото съм направил своя дял от компромиси в годините преди 1989-та. Искам обаче да кажа няколко думи на тези, които не помнят тези времена. Драги мои по-млади съграждани, комунизмът не беше изпитание, което трябваше да се изтърпи в името на едно по-добро бъдеще, очаквано да настъпи след неизбежния му край. Никой от нас не вярваше в края на комунизма. В неговия край не вярваха и западните му изследователи - "кремлинолози". Комунизмът беше зло, обещаващо да остане безкрайно, във всеки случай - много по-дълго, отколкото собствения ни живот. Ние нямахме идея и представа за възможен живот след комунизма. Единствената възможност за раздяла с него бе бягството зад граница - с неговите рискове от залавяне и досъсипване на живота ни, с изпитанията, на които неизбежно бяха подлагани близките на избягалия "невъзвращенец". Комунизмът беше затворническа килия - по- тясна и задушаваща, или по-широка и по-комфортна според случая, но килия. Нашите мисли, нашите думи и нашите действия бяха вързани за синджира на дължимото поведение, отвъд което се попадаше в долните кръгове на ада. Припомням това, защото когато при някого идваха представители на вербовчиците, отказът от сътрудничество не бе свързан с временни изпитания в очакване на справедливия край на тази система и този режим. Отказът най-често представляваше отказ от нормален живот до края - до живот. Сигурно прекалявам с черната краска, защото има мнозина, които по един или друг начин са отказали да сътрудничат - с хитрост, с отлагане, с демонстрация на некадърност да служат и т.н. Но същността бе тази - мнозинството от хората, до които стигаше "поканата" за сътрудничество трябваше да направят компромис между собственото си достойнство и почтеност и необходимостта да платят данъка на "кесаря". Тук трябва да се направят важни и необходими разграничения, които законът и обявяващите фактите от досиетата не правят - и не могат да направят. Някои от завербуваните са направили компромиса от меркантилни подбуди - за да получат пари, обществено положение, за да ги пуснат в чужбина... Други - за да направят възможно кариерното си развитие, вървящо нагоре при съгласие за сътрудничество и застрашено от провал при отказ. Трети, защото са притиснати до стената от "буржоазен произход". Четвърти, защото трябва да спасят живота на близък човек - с операция в чужбина. Причините са многообразни като самия живот. За да имаме катарзис, трябва да имаме възможност да оценим това многообразие, да преценим степента на компромиса, който е направен. Трябва да преценим и да отхвърлим греха и да простим на грешника. Но не и да простим на режима, на системата за тоталитарно изнудване на милиони хора. А сега се получава точно обратното. Почти три десетилетия след края на режима "ангелогласни" лицемери и негодници пеят носталгични химни за "изгубения рай" на Живкова България, а хора, направили компромис в името на оцеляването си са покрити с позор и насмешка. С чувство на дълбока обида си отиде от този живот Вера Мутафчиева, която освен носител на буржоазен произход бе и талантлив историк - османист и писател. Представяте ли си как режимът би допуснал тя да работи в турските османски архиви, ако не я "завербува". С тихо отвращение и сарказъм си отиде писателят Георги Данаилов (също с "буржоазен произход"), когото са "завербували" за да разрешат животоспасяващо лечение в чужбина на негов близък. Смятам, че откриването на досиетата - на истината за миналото, макар и частична и несъвършена, трябва да продължи. За да има справедливост обаче, историята на всяко едно досие трябва да бъде максимално справедливо разказана. А историята на вербовчиците - на елитарните душегубци на режима, трябва да бъде безкомпромисно разкрита. Защото зад тази история стои цялата истина за същността на режима, по който и днес плачат тесни кръгове бенефициенти и широки кръгове глупци.  *Коментарът на Огнян Минчев е от "Фейсбук". Заглавието е на Mediapool.

Ремонтират АЕЦ "Кръшко" в Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793593

Ремонтират АЕЦ "Кръшко" в СловенияРедовен ремонт на АЕЦ "Кръшко" започна снощи с изключване на централата от електроенергийната мрежа и се предвижда целият ремонт да продължи по-малко от един месец, т.е. до края на април, заяви директорът на атомната електроцентрала Стане Рожман, съобщи Танюг, цитирана от БТА.  Рожман каза на пресконференция, че ремонтът ще струва 100 милиона евро,

Китай вдига до 25% митата върху американски стоки

https://offnews.bg//sviat/kitaj-vdiga-do-25-mitata-varhu-amerikanski-stoki-677899.html

Китай ще наложи нови мита върху американско месо, плодове и други продукти като ответна мярка за налозите, одобрени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, предаде Асошиейтед прес.

Китайското министерство на финансите заяви, че новите мита влизат в сила веднага.

Заявлението беше направено след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.

Китай увеличава с 25 процента митото върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо, и налага ново 15-процентово мито върху 120 внасяни от САЩ стоки, включително плодове.

Китай вдига с до 25% митата върху американски стоки

https://offnews.bg//sviat/kitaj-vdiga-s-do-25-mitata-varhu-amerikanski-stoki-677899.html

Китай ще наложи нови мита върху американско месо, плодове и други продукти като ответна мярка за налозите, одобрени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, предаде Асошиейтед прес.

Китайското министерство на финансите заяви, че новите мита влизат в сила веднага.

Заявлението беше направено след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.

Китай увеличава с 25 процента митото върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо, и налага ново 15-процентово мито върху 120 внасяни от САЩ стоки, включително плодове.

SAP е най-скъпата германска компания

http://www.moreto.net/novini.php?n=371833

Компанията SAP, която се занимава с програмно осигуряване за автоматизираното управление на бизнес процесите, е призната за най-скъпата германска компания. Борсовата стойност на SAP се оценява на около 104 милиарда евро, съобщава ДПА, позовавайки се на консултантската компания Pricewaterhouse Coopers (PwC).

"Софийска вода" вече ще може да изследва водата за уран

https://www.actualno.com/society/sofijska-voda-veche-shte-moje-da-izsledva-vodata-za-uran-news_667601.html

"Софийска вода" вече ще може да изследва проби за наличие на уран. Това съобщиха от дружеството. Обхватът на акредитацията се допълни и с изследвания и микробиологичните анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, както и с анализи на органични замърсители и елементи, така че лабораторията вече ще отговаря на нуждите на клиентите да предлага услуги с още по-широк обхват и високо качество. „Водата е в основата на живота и

Порожанов: Ще заложим фермера като потребител, а не като търговец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793592

Порожанов: Ще заложим фермера като потребител, а не като търговецНамерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среща при премиера Бойко Борисов със зърнопроизводителите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Лош пример! Трима министри нарушават Закона за движение по пътищата

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/losh-primer-trima-ministri-narushavat-zakona-dvijenie-patishtata.html

Няколко министри нарушават Закона за движение по пътищата. Това установи анализ на „Института за пътна безопасност”. Куриозното е, че хората, които трябва да дават пример в спазването на законит, всъщност не ги спазват.

Лош пример! Трима министри нарушават Закона за движение по пътищата

https://frognews.bg/novini/losh-primer-trima-ministri-narushavat-zakona-dvijenie-patishtata.html

Няколко министри нарушават Закона за движение по пътищата. Това установи анализ на „Института за пътна безопасност”. Куриозното е, че хората, които трябва да дават пример в спазването на законит, всъщност не ги спазват.

Борисов убеди и земеделците да не протестират

https://www.actualno.com/society/borisov-ubedi-i-zemedelcite-da-ne-protestirat-news_667600.html

След среща в Министерски съвет, зърнопроизводителите отменят обявените протести.  Днес представители на зърнопроизводителите проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на която страните са постигнали консенсус. Така обявеният за 3 април протест на зърнопроизводителите срещу проектозакона за горивата няма да се проведе. На 26 март на извънредно заседание УС на асоциацията взе решение на 3 април да бъдат блокира

760 германски ислямисти заплашват сигурността на страната

https://www.actualno.com/europe/760-germanski-isljamisti-zaplashvat-sigurnostta-na-stranata-news_667598.html

760 жители на Фeдерална република Германия (ФРГ) са ислямисти, които представляват заплаха, предупреди Германското ведомство по наказателните дела, цитирано от ДПА. Около 380 от тях в момента се намират на територията на Федералната република, още почти толкова – временно са заминали в чужбина. 153 души се намират в германските затвори, където излежават различни присъди за тероризъм. Ислямистите, които не представляват потенциална заплаха за сигурността на страната, са 11 000 души въ

Първият руски пощенски дрон се разби

http://dnes.dir.bg/news/razbi-poshtenski-dron-27013629

Първият тестови дрон на руските пощи с 2 кг пратки се разби в къща.

Вертикално излитане на квадрокоптер на невероятните 10 000 метра (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vertikalno-izlitane-na-kvadrokopter-na-neverojatnite-10-000-metra-video-news_667597.html

В YouTube се появи видеозапис, на който руски квадрокоптер се издигна на рекордната за безпилотни апарати височина от 10 хиляди метра, пише The Drive. Уникалният апарат е създаден от екип на руския конструктор Денис Корякин и е наречен V1. На 9 март тази година е направен експеримент дали дронът може да достигне 10-километрова височина и благополучно да се върне обратно на земята. Апаратът е снабден с измерителна апаратура, включително каква е температурата на околния въздух — миниму

Арести за трима, добивали незаконно въглища в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793586

Арести за трима, добивали незаконно въглища в ПерникТрима са арестувани за незаконен добив на въглища в пернишкия квартал "Рудничар", съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Това са 30-годишният П.С., Ц.А./34 г./ и 47-годишната А.Л. На място били намерени и иззети няколко чувала, пълни с въглища. Тримата са задържани за 24 ч. по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство.

Съмнения за завишени цени и свързани лица при обществени поръчки на МВР

https://www.actualno.com/society/symnenija-za-zavisheni-ceni-i-svyrzani-lica-pri-obshtestveni-porychki-na-mvr-news_667596.html

Налице са данни за завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свързани лица сред кандидатите при обществени поръчки, обявени от МВР. Това съобщават от инициативата Антикорупционен фонд (АКФ) в съобщение за медиите. Първият договор е за доставка на противоударна каска с визьор — 460 броя и цена 429 640 лева без ДДС, със срок на изпълнение 45 дни. Изпълнението на тази поръчка е забавено с 128 дни, за което е пл

Велики понеделник: Христос налага с камшик министри пред ”Св. Ал. Невски”

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/veliki-ponedelnik-izgonim-zloto-nas-targovtsite-hrama.html

Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда от злини и не иска да се пребори с тях? Страстната седмица е точното време да прогоним злото, да намерим успокоение и вдъхновение да продължим напред с удвоени сили.

Месеци по-късно! Откриха открадната кола в землището на Бобошево

http://www.struma.com/krimi/meseci-po-kusno-otkriha-otkradnata-kola-v-zemlishteto-na-boboshevo_132463/

В края на миналата седмица дупнишки полицаи са намерили в землището на гр. Бобошево изоставен лек автомобил „Фиат Панда“.

Автомобилът е бил противозаконно отнет през лятото на 2017 г. от София и е бил обявен за международно издирване от ГД „Национална полиция“. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор

П. Попов

Спасиха лодка с около 60 бежанци до гръцкия остров Самос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793587

Спасиха лодка с около 60 бежанци до гръцкия остров СамосЛодка с около 60 бежанци е била открита близо до гръцкия остров Самос, предадоха Нюз.ин и БТА. Бежанците са спасени след успешна операция на плавателни съдове на гръцката пристанищна полиция, на Европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС - Фронтекс и хеликоптер на гръцката бойна авиация.

Държавата плаща солидни обезщетения на фирми заради незаконни актове

http://www.transmedia.bg/2018/04/02/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Данъкоплатците плащат солидни обезщетения на фирми заради незаконните актове на данъчните, митниците и агенцията по храните, пише в. „Сега“. Изданието е получило отговори по Закона за достъп до обществената информация, според които държавни органи са за близо 4 млн. лв. заради вредите, които причиняват на бизнеса.

От януари 2011 г. Агенцията по безопасност на храните е била осъдена по 7 дела за 1 590 249 лв. От 2004 до 5 януари т.г. митниците са били осъдени за 1 215 433 лв. През последните две години Националната агенция за приходите (НАП) е осъдена по 15 дела да плати общо 874 505 лв.

Най-голямото обезщетение за сметка на НАП е 787 хил. лв. То е присъдено на фирма заради адвокатско възнаграждение по обжалване на ревизионен акт, който е отменен от съда.

В друг случай НАП е осъдена да плати над 36 хил. лв., защото не е съхранявала добре и е повредила 4683 бутилки алкохол. Те били иззети, но 5 г. по-късно съдът отменил конфискацията и алкохолът трябвало да бъде върнат на фирмата собственик. Освен че сред бутилките имало счупени и в лош търговски вид, някои дори липсвали. За да ги продава, дружеството трябвало да подмени бандеролите им, тъй като срокът им бил изтекъл, докато алкохолът стоял в държавния склад.

През 2009 г. Агенция „Митници“ е била осъдена да плати 247 571 лв. на търговец на горива. Цистерна и влекач на дружеството били задържани от митническите власти заради установено нарушение. А 5 години по-късно, когато наказателното постановление на митниците е отменено от съда, превозвачът трябвало да получи обратно машините. Те обаче били в толкова лошо състояние, че вече не ставали за употреба и били предадени за скрап. Освен от загубените цистерна и влекач дружеството било ощетено и защото, докато те били задържани, се налагало да ползва транспортни услуги от други фирми.

По друго изгубено дело митниците плащат 779 857 лв. на фирма, която е ощетена от незаконосъобразен административен акт. Митничарите са отказали да изпълнят формалности по освобождаването на два контейнера със соеви продукти. Съпоставката на съдебното решение и на данните от митниците показва, че близо 200 хил. лв. от изплатеното са лихви.

„Сега“ припомня, че през март 2017 г. Върховния административен съд излезе с тълкувателно решение,с поред което разноските за адвокати, платени от граждани и фирми при обжалване на незаконосъобразни наказателни постановления, могат да се търсят след това по Закона за отговорността на държавата.

Прокуратурата също често е осъждана по този закон. Според последните й официални данни 284 души са я осъдили през 2016 г. Присъдените обезщетения са за малко над 2.47 млн. лв.

Снимка: Сергей Антонов

 

Къде ще почиват българите по Великден

http://econ.bg/Новини/Къде-ще-почиват-българите-по-Великден_l.a_i.759873_at.1.html

Повече от 280 000 българи ще пътуват у нас и в чужбина за празниците в края на седмицата. Повечето от тях ще изберат България, сочи статистиката на...

Благоевградчанин преспа в ареста! Отвориха багажника му и откриха....

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanin-prespa-v-aresta-otvoriha-bagajnika-mu-i-otkriha_132462/

В хода на извършена, на 30.03.2018г. в гр.Благоевград, проверка на лек автомобил „Тойота Авенсис“, управляван от А.Б./48г./ от гр.Благоевград, от полицейски служители на сектор „ПИП“ при ОДМВР-Благоевград, са намерени и иззети около 1 200 къса цигари, без наличен бандеролен знак. А.Б. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Работата по случая продължава.

Р. Митева

"Таймс": Дезинформацията е мощно оръжие в арсенала на Путин

http://clubz.bg/66190-tajms_dezinformaciqta_e_moshtno_oryjie_v_arsenala_na_putin

Снимка EPA/БГНЕС

Дезинформацията като понятие и съдържание е изобретена по времето на Съветския съюз, твърди “Таймс”.

“Никак не е учудващо, че кадровият сътрудник на КГБ Владимир Путин е човек, чийто мироглед е сформиран по време на службата му в разузнаването, също е на мнение, че дезинформацията е мощно оръжие в арсенала на Русия”, посочва “Таймс” в своя редакционна статия.

Според авторите на материала са изтекли секретни информации как се води дезинформационната кампания в Украйна. Това било пример за “безсрамен и аморален цинизъм”, е позицията на „Таймс”. Ставало дума дори за цена - колко трябва да плати Русия, за да се подкупи общественото мнение в Украйна, както и да се купят корумпирани официални лица в страната.

“Това, което трябва да сработи в Украйна, вече е изпробвано в много държави в Западна Европа, при това със значителен успех”, пише изданието и характеризира съвременните кремълски пропагандатори като “млади, умни и праволинейни”. В крайна сметка обаче лъжецът попадал в собствения си капан.

“Дезинформацията е най-бързият способ да се лишиш от уважение, доверие и политическо влияние”, посочва “Таймс”.

Също в “Таймс” Том Парфит публикува своя разработка за операция “Троя” – руския сценарий за насаждане на хаос в Украйна.

“Шпионите са били готови, назовани са и лидерите на въстанието. Когато през ноември 2014 г. Алексей Муратов изпраща плана си до кремълски чиновници, целите са напълно ясни”, пише авторът.

Според последващи разкрития на украински хакери ставало дума за плана “Троя” – стратегия за подготовка на жителите на Запорожието да преминат на страната на Русия, като се обявят за “освобождението на Източна Украйна от нацистко-фашистките окупатори”.

Основната цел на стратегията била дестабилизацията на Украйна. Това ставало ясно от доклад на Боб Сили, консервативен британски депутат, до който се добрал “Таймс”. В документа основна роля се приписва на Владислав Сурков, влиятелен кремълски сътрудник, наричан “Распутин на Путин”.

Владислав Сурков.

Що се отнася до Муратов, той е бивш депутат от Керска област и бивш член на партията на Путин “Единна Русия”. Според неговия план “Троя” на въстаниците в Украйна трябвало да се предоставят 181 000 долара. Той изпратил предложението си до Инал Ардзинбе, заместник на Сурков. Де факто това бил план за манипулация на общественото мнение, ерго дезинформация.

“Очевидно планът на Муратов не е бил приведен в действие и не е възможно да бъде установено дали е бил считан като сериозно предложение”, пише Парфит.

Прави се изводът обаче, че със същите методи се подрива и общественото мнение на западните държави.

Делото "102 милиона": Фалиралата КТБ става кредитор на фалиралия Бисер Лазов

http://clubz.bg/66189-deloto_102_miliona_faliralata_ktb_stava_kreditor_na_faliraliq_biser_lazov

Софийският апелативен съд (САС) реши „делото за 102 милиона лева“ и призна изцяло твърдените по него задължения. Решението, подписано от Мадлена Желева – председател на състава и докладчик, Галина Иванова и Васил Христакиев е с дата 30 март, но е публикувано днес, пише "Де факто".

САС изцяло уважава твърденията за реални задължения, възникнали на базата на заеми и цесии между фирмата на Бисер Лазов „Евробилд 2003“ и „Ню кооп инвест“ АД (според публикации управителят на „Ню кооп“ Ненчо Трифонов е шурей на Бисер Лазов). Лазов, както е известно, е основният свидетел на прокуратурата по "голямото" дело за фалита на КТБ, което тече в спецсъда.

А от миналата година всички вземания на въпросната фирма „Ню кооп“, правата и привилегиите по тях са прехвърлени на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Сред тях е и ипотеката на сградата на ул. „Граф Игнатиев“ – 10 в София, където бе централата на КТБ. Така че сега тя се връща на банката, по-точно на синдиците, които се разпореждат с имуществото й.

От своя страна фирмата на Лазов „Евробилд“ – самостоятелен длъжник на КТБ с 11 кредита за над 90 милиона лева, бе описвана в схеми за източване на банката, по които е разпродавала или залагала активи с цел после те да бъдат оформени като дълг срещу собственост. А в момента и тази фирма е в производство по фалит. Така че с решението на САС фалиралата КТБ става кредитор на фалиралата фирма на Бисер Лазов.

„Делото за 102 милиона лева“ стана известно след скандала, избухнал в САС заради заявлението на съдия Милен Василев, че търговският спор неправомерно му е отнет от председателя Даниела Дончева, която си е го е самовъзложила. Василев говореше за „скандални действия“, промъкваха се съмнения за корупция.

Последваха общо събрание на САС и няколко проверки. Тази на Върховиня касационен съд откри нарушения на принципа за случайно разпределение на делата в апелативния съд. Нарушения по разпределението, извършени от председателя Дончева, очевидно е открил и Инспекторатът, но засега оттам няма окончателно решение.

Прокуратурата не откри никакви данни за извършени от съдия Даниела Дончева престъпления, но се произнесе спешно (и мълниеносно) - веднага след съобщението на Инспектората в "ущърб" на Дончева.

Самата Даниела Дончева си направи отвод от гледането на горещия казус и рулетката на случайния избор посочи за докладчик Мадлена Желева. В момента тя е командирована във ВКС, но трябваше да напише решението за 102-та милиона лева.

За какво се водеше делото?

Търговското дело бе за установяване на вземане на кредитор по чл. 694 от Търговския закон, неприето от съда по несъстоятелността. Първоначално страни бяха „Ню кооп инвест“ АД, подала иска да бъде призната за кредитор на фирмата на Бисер Лазов „Евробилд 2003“ в производство по несъстоятелност. То е открито с решение на Кюстендилския окръжен съд на 25 февруари 2016 г. с начална дата 30 ноември 2014 г. на основание свръхзадълженост. Делото се води в Кюстендил, защото там е последната регистрация на „Евробилд“. Става дума за дълг от 102 229 519,75 лева на фирмата на Лазов към „Ню кооп“, изкупила вземания на други дружества към „Евробилд“, гарантирани включително със сградата на ул. „Граф Игнатиев“- 10 в София.

Основание за иска на „Ню кооп“ са две споразумения от септември и ноември 2014 г. за изкупуване на задълженията на фирмата на Лазов и обезпеченията им с ипотеки, като на 13 ноември цялото задължение става предсрочно изискуемо. Въпреки съгласието между „Ню кооп“ и „Евробилд“ за наличието на вземания за над 102 милиона лева, съдът по несъстоятелността отказва да впише „Ню кооп“ в списъка на кредиторите заради непредставяне на документи. После, в отделно дело именно по чл. 694 от Търговския закон, съдия Татяна Костадинова от ОС-Кюстендил също отхвърля иска, обявява, че в това производство съдът трябва да установи дали вземанията действително са съществували преди откриването на производството по фалита и преценява, че такива доказателства няма. Според нея представените споразумения, договори за заеми и цесии между двете фирми са симулативни и нищожни. Именно това решение бе оспорено пред САС.

Как фалиралата КТБ влезе в процеса?

На последното заседание в Софийския апелативен съд през февруари се оказа, че страна по спора вече е и КТБ. В края на 2017 г. „Ню кооп“ е прехвърлила вземанията си за 102 милиона от „Евробилд“ на фалиралата банка ведно с всички права и привилегии, включително ипотеката върху сградата на ул.“Граф Игнатиев“ – 10. Тогава бе поискано да се одобри спогодба между „Евробилд“ и КТБ за пълно признаване на вземанията и прекратяване на делото. В поризводството по чл. 694 от Търговския закон това не е възможно, отсече обаче САС.

Синдикът на „Евробилд“ Боривой Миланов настоя искът да се уважи, тъй като е доказано реалното постъпване на 102 милиона лева по сметките на фирмата на Лазов. А на въпрос на журналисти как прясно приетият закон „Пеевски“ за КТБ се отразява на този казус, синдикът отвърна – не се отразява. Защото законът обявявал за нищожни и недействителни прехвърлени от длъжници на банката акции и дялове, каквито в случая нямало.

Решението на САС

Щом страните са се договорили за вземанията и са сключили споразумение за това, останалото няма значение, приемат тримата от Софийския апелативен съд. Защото дори и нищожни договори (за заеми, цесии и т.н.) могат да са предмет на спогодба и не я опорочават. А сами по себе си въпросните договори не подлежат на проверка в това производство. От което се разбира, че дори и договорките между Лазов и „Ню кооп“ да са били само на хартия, подпечатването на едно споразумение изчиства тези „проблеми“.

САС отменя решението на Окръжния съд в Кюстендил. Приема за установени задължения в размер на над 102 милиона лева и осъжда фирмата на Бисер Лазов да плати 1 708 732,37 лв. държавна такса.

Провеждане на обществени поръчки по електронен път иска бизнесът

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/provejdane-na-obshtestveni-porychki-po-elektronen-pyt-iska-biznesyt-258604/

40% от компаниите твърдят, че има предварително определен печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки

Електронната система за прием в градините в Бургас работи добре

https://www.actualno.com/burgas/elektronnata-sistema-za-priem-v-gradinite-v-burgas-raboti-dobre-news_667593.html

За поредна година Община Бургас осъществява приема в своите детски градини и ясли по електронен път. На 2 април системата сработи добре, въпреки големия наплив от кандидатстващи веднага след активирането ѝ сутринта. В първите девет минути след 08.00 часа са извършени общо 1900 регистрации, съобщиха от Община Бургас. Към 10.30 часа те са над 2500, но свободните места в ясли и детски градини, обявени от Община Бургас, са 2700, така че закъснелите родители все още имат време да направят своята ел

Комисията за конкуренцията започва секторен анализ на медиите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3156730_komisiiata_za_konkurenciiata_zapochva_sektoren_analiz/?ref=rss


В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило искане от министъра на икономиката, министъра на финансите и министъра на културата за образуване на производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на медийния пазар в страната. Комисията се самосезира и ще осъществи проучване в рамките на правомощията си, съобщи регулаторът на сайта си.<br /><br />В края на февруари на заседание на Министерския съвет бе прието решение, внесено от премиера Бойко Борисов,...

Арестуваха съпруг за убийството на жена в двор на вила в село Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793562

Арестуваха съпруг за убийството на жена в двор на вила в село Косово63-годишен мъж от София е задържан за 72 часа като заподозрян за убийството на съпругата си, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Кюстендил, цитирани от "Фокус". Тялото на 61-годишна жена е открито с множество наранявания в двор на вила в село Косово, община Трекляно. Трупът на жената е открит на 31 март.

Електронната система за прием в градините в Бургас работи добри

https://www.actualno.com/burgas/elektronnata-sistema-za-priem-v-gradinite-v-burgas-raboti-dobri-news_667593.html

За поредна година Община Бургас осъществява приема в своите детски градини и ясли по електронен път. На 2 април системата сработи добре, въпреки големия наплив от кандидатстващи веднага след активирането ѝ сутринта. В първите девет минути след 08.00 часа са извършени общо 1900 регистрации. Към 10.30 часа те са над 2500, но свободните места в ясли и детски градини, обявени от Община Бургас, са 2700, така че закъснелите родители все още имат време да направят своята електронна заявка за първо кл

Г-20 се събира на двудневна среща на върха в Осака през юни

https://www.actualno.com/asia/g-20-se-sybira-na-dvudnevna-sreshta-na-vyrha-v-osaka-prez-uni-news_667594.html

Правителството на Япония взе решение за провеждане на среща на върха на Г-20 в град Осака от 28 до 29 юни, предаде TACC, като се позова на съобщение от властите в Токио. „Що се отнася до срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, то ние се запознахме с графика на срещите и големите събития на международната сцена и в нашата страна, и взехме решение да я проведем от 28 до 29 юни“, поясни генералният секретар на кабинета на министрите, отбелязва още агенция "Фокус".

Трагедия на вила в Югозапада! 60-годишна звъни и крещи за помощ, докато дойдат полицаи мъжът #1117; я уби

http://www.struma.com/obshtestvo/tragediya-na-vila-v-yugozapada-60-godishna-zvuni-i-kreshti-za_132461/

Жестокият инцидент се разиграл в село Косово, община Трекляно

Истинска трагедия се разигра в събота в с. Косово, общ. Трекляно. Страховит семеен скандал отне живота на 60-годишна жена. Изпаднал в дива ярост съпругът ѝ я смазал до смърт в семейната вила.

Малко преди да издъхне, със сетни сили тя успяла да се обади на телефон в полицията и да поиска помощ.

Незабавно към мястото се отправил екип от гранични полицаи, които били в близост до граничното село, но докато стигнат намерили жената мъртва в двора.

При извършения оглед...

Продължава

Българите отказаха да почиват по Черноморието за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=371839

Повече от 280 000 българи ще пътуват у нас и в чужбина за празниците в края на седмицата. Повечето от тях ще изберат България, сочи статистиката на Института за анализ и оценка в туризма. „Хората избират основно балнео- и спа дестинации.

Жестоко: Двама убиха по садистичен начин мъж и криха трупа му 4 дни

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0%d1%87/

4 дни под леглото престоял трупът на жестоко убития 52-годишен мъж от Видинско.

Жертвата на бруталното престъпление е познат в Градец като Сашо. Той живеел сам и бил овчар при животновъд в селото. Той обаче обичал да си попийва и преди седмица напуснал работата си. След като останал безработен, мъжът започнал да се отдава по-често на любимия си порок – чашката. В сряда обаче той си избрал неподходящи другари за маса, което се оказало фатално за него.

Вечерта Сашо, заедно със съселянина си Иван Митов /57 г./, отишли в дома на своя авер Мариян Филипов /49 г./. След като обърнали солидно количество питиета, между тримата избухнал скандал. Сашо бил пребит жестоко с дървени колове и метални тръби, при което получил тежки наранявания по главата и тялото. Той издъхнал от травмите си, а домакинът набутал тялото му под леглото, пише булнюз.бг.

Едва вчера на жителите на Градец им направило впечатление, че не са виждали Сашо от няколко дни. Те започнали да го търсят и се натъкнали на ужасяващата гледка на трупа под леглото на Мариян.

Кметът на селото Илия Томов подал сигнал в полицията и по случая започнало разследване.

Двамата другари по чашка са заловени още същия ден и са тикнати в ареста. Филипов е направил самопризнания за стореното от него. Митов обаче отрича да е имал нещо общо с убийството.

Полицията продължава да разследва случая под ръководството на прокуратурата.

Материалът Жестоко: Двама убиха по садистичен начин мъж и криха трупа му 4 дни е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха двама мъже за убийството на съселянин във видинско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793567

Задържаха двама мъже за убийството на съселянин във видинско селоЗадържани са двама души за убийство на 52-годишен мъж в село Градец. Това съобщиха от ОДМВР - Видин. Двамата задържани са криминално проявени жители на Градец. Те са задържани в ареста за убийство. Вчера в 09.45 часа кметът на селото сигнализирал на тел.112 за открит труп на мъж в стая на жилищна постройка.

Транспортна стачка блокира Франция

https://frognews.bg/svqt/transportna-stachka-blokira-frantsiia.html

Френската национална жп компания обяви, че днес и утре (3 и 4 април) ще има стачка на служителите й, която ще затрудни придвижването на пътниците в страната и в Европа, съобщи ”Дарик”.

Министър Караниколов откри българо-турски бизнес форум в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793563

Министър Караниколов откри българо-турски бизнес форум в ИстанбулБългарско-турски бизнес форум започна днес в Истанбул с участието на около 100 фирми от България и също толкова от турската страна. В конференцията участват министърът на икономиката на България Емил Караниколов и неговият колега от Турция Нихат Зейбекджи, предава БТА. Форумът бе открит от министъра на икономиката на България Емил Караниколов,

Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи се върна във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793553

Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи се върна във ВеликобританияНосителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи напусна родния си Пакистан и се върна във Великобритания, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Това беше първото й посещение в родината след 2012 г., когато беше простреляна в главата от талибаните. Юсафзаи отпътува от Исламабад тази сутрин с полет на "Катар еъруейз" за Доха.

Кола се удари в скала в Кресненското дефиле и се преобърна, шофьорът пострада

http://www.struma.com/obshtestvo/kola-se-udari-v-skala-v-kresnenskoto-defile-i-se_132460/

Лек автомобил се заби в скала край главен път Е-79 в Кресненското дефиле и се преобърна. Инцидентът стана тази сутрин и предизвика километрични опашки и в двете посоки.

При катастрофата е пострадал шофьорът на автомобила. Причините за ПТП-то се изясняват.

М. Иванов

Разследват „Бул Био – НЦЗПБ“ за неизгодни сделки

http://dnes.dir.bg/news/prokuraturata-vaxini-razsledva-neizgodni-sdelki-bul-bio--ntzzpb-27013590

Софийска градска прокуратура разследва „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД за сключени неизгодни сделки.

Отборът на Стойчев изравни в серията със Соколов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6793546

Отборът на Стойчев изравни в серията със СоколовВоденият от Радостин Стойчев "Модена" изравни серията с "Кучине Лубе" от италианската волейболна Суперлига. Възпитаниците на българския специалист се наложиха с 3:1 като домакини благодарение на по-добрия си сервис. "Модена" постигна 8 директни точки при 21 грешки, докато Цветан Соколов и съотборниците му направиха само 2 аса срещу 22 пропуска.

"Галъп": Едва 2,8 милиона българи са истински вярващи

http://clubz.bg/66188-galyp_edva_28_miliona_bylgari_sa_istinski_vqrvashti

Мнозинството българи - 83% - се определят като източноправославни, сочи проучване на "Галъп" дни преди Великден. Принадлежността към православното християнство обаче е по-скоро с културен, а не с религиозен характер за много от нас, показват обаче данните - 3,2 млн. българи твърдят, че вярват в Бог, а едва 2,8 млн., или около 51%, се определят за истински вярващи. За сравнение - по света средно 71% са религиозни.

Мюсюлманите в България са около 500 000. Нерелигиозните - 36%. Ето и другите деноминации, включително атеистите, според изследването:

Доверието в Църквата като институция обаче не върви ръка за ръка с вярата. От 4,6-те милиона източноправославни само 2,2 милиона души вярват на БПЦ. При това, отбелязват от агенцията, през последните години доверието в Църквата е укрепнало и всъщност е високо на фона на всички други институции. 36% заявяват недоверие. Изборът на нов патриарх - Неофит - през 2013 г. е повишило доверието, но хроничните скандали, свързани с луксозния живот на висшия клир, принадлежнастта на някои от тях към Държавна сигурност и връзките с бизнеса постоянно клатят доверието на българите в религиозната институция.

Доверие и недоверие към БПЦ през годините.

Данните са от национално представителното изследване "Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, което вече 26 години всеки месец изследва основни индикатори в българското общество (последната вълна е проведена между 9 и 16 март сред 772-ма пълнолетни българи), както и от редовното глобално изследване на водещата световна асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследванията са независими от външно финансиране.

Дъщерята на убития ресторантьор във Виноградец призова Цацаров да не забравя случая

http://www.mediapool.bg/dashteryata-na-ubitiya-restorantyor-vav-vinogradets-prizova-tsatsarov-da-ne-zabravya-sluchaya-news277507.html

Разследващите да не забравят за делото срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември от ГЕРБ Лазар Влайков, обвинен за непредумишленото убийство на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев, извършено през август м.г. Това призовава дъщерята на убития – Деница Тонкева, която собственоръчно написа отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и го внесе в прокуратурата заедно с подписка, подкрепена от близо 300 души. "Всички хора ме питат – какво става с вашия случай, Лазар пак ли ще се измъкне? Така, ние се организирахме и събрахме подписката, защото неговото поведение – на Лазар Влайков, до момента показва чувство на безнаказаност. Той открито говори пред медиите, че ще напусне Общинския съвет, когато той сам пожелае", разказа момичето в понеделник пред Нова телевизия. Семейството ѝ се решило на този ход заради притеснения, че случаят може да бъде потулен във времето и убийството на баща ѝ да не получи възмездие. Както е известно, Наско Тонкев бе убит при нелеп инцидент с личния пистолет на Лазар Влайков по време на празненство по случай рождения ден на 6-годишно дете. Първоначалната версия бе, че именно детето е дръпнало спусъка, след като общинарят му дал да разгледа оръжието. Роднините на убития рестораньор обаче твърдят, че именно Влайков е произвел фаталния изстрел. Заради трагичния инцидент той подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Междувременно съдът го освободи от арест през ноември м.г. срещу гаранция от 8000 лева. Оттогава насам разследващите не са споделяли никаква информация във връзка с делото срещу него. "Бави се комплексната експертиза, затова написахме писмото. Защото едно убийство дали е извършено в малко населено място или в големия град – разследването трябва да бъде едно и също", коментира Деница Тонкева, признавайки, че решението на Цацаров да премести делото от Пазарджик в Пловдив я успокоява. "Аз знам, че всички институции си вършат работата, но някакси да не се забравим във всичкото това нещо, което се случва в държавата. Всеки ден нелепи ситуации", добави момичето. Попитана дали семейството ѝ продължава да има съмнения, че Лазар Влайков има протекции от високо ниво и може да се размине с наказателната отговорност по случая, тя заяви, че не може да каже дали това е така. Добави обаче, че я тормози фактът, че въпреки убийството, общинарят вече е на свобода и продължава да бъде съветник "Това за мене не е честно, защото моят баща изгни в гроба, а той дейно си участва в Общинския съвет и дава гласа си за нас, за народа – не е честно", заключи Деница Тонкева, добавяйки, че Влайков "не показа с нищо дори, че съжалява – нито във въпросната нощ, нито 7 месеца дотук след това". В отговор на писмото ѝ до Цацаров и внесената заедно с него подписка, от държавното обвинение заявили пред Нова телевизия, че досега по делото срещу Влайков са извършени 3 огледа на местопрестъплението, разпитани са над 25-има свидетели, назначени са химически, балистични и съдебно-медицински експертизи и е направен следствен експеримент. Колкото до бавещите се заключения по комплексната експертиза, назначена в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в МВР, от прокуратурата уточнили, че Сотир Цацаров щял да разговаря с вътрешния министър Валентин Радев, за да разбере причините за забавянето.

Безсрамни и опасни! Пияните и дрогирани шофьори в Пиринско се увеличават!

http://www.struma.com/krimi/bezsramni-i-opasni-piyanite-i-drogirani-shofiori-v-pirinsko-se_132459/

Бързи производства за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от НК са образувани срещу следните водачи на МПС:

На 30. 03. 2018г. около 16:30 часа по ул. “Марица“ в гр. Петрич, Д. Н. /23г. / от гр. Петрич е управлявал лек автомобил „БМВ“ след употреба на наркотични вещества.

На 31. 03. 2018г. около 23:30 часа по ул. “Черна река“ в гр. Разлог, М. Д. /19г. / от гр. Разлог е управлявал лек автомобил „Фолксваген Поло“ след...

Продължава

Тафров: България предпочете пак да се сниши пред Русия

https://frognews.bg/novini/tafrov-balgariia-predpochete-pak-snishi-pred-rusiia.html

Българските граждани разбраха, че България предпочете да се сниши пред Русия за пореден път. Това заяви в интервю за предаването ”Преди всички” по програма ”Хоризонт” Стефан Тафров, бивш посланик в ООН и в няколко европейски държави:

ВМРО-ДПМНЕ прекратява бойкота на македонския парламент

https://www.actualno.com/balkani/vmro-dpmne-prekratjava-bojkota-na-makedonskija-parlament-news_667591.html

Най-голямата опозиционна партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ спира бойкота на парламента. След заседанията на Изпълнителния и на Централния комитет на партията лидерът Християн Мицковски съобщи, че депутатите от неговата парламентарна група се връщат в пленарна зала. "Разглеждахме възможностите и начините, по които ВМРО-ДПМНЕ най-ефикасно може да се противопостави на това престъпно и некадърно правителство. С работата си в Народното събрание жестоко ще се противопоставяме на вс

Турски гражданин е загинал при катастрофа на магистрала "Марица"

https://www.24chasa.bg/region/article/6793545

Турски гражданин е загинал при катастрофа на магистрала "Марица"Турски гражданин на възраст 74 години е загинал при пътно-транспортно произшествие на магистрала "Марица", съобщи ОД на МВР - Хасково. Произшествието е станало с лек автомобил, управляван от 29-годишен французин. Той е предприел маневра по изпреварване без да осигури достатъчно странично разстояние от изпреварвания товарен автомобил,

Кремъл потвърди визитата на Путин в Турция

https://petel.bg/Kremal-potvardi-vizitata-na-Putin-v-Turtsiya-__258167

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще направи двудневно посещение в Турция на 3-4 април, в рамките на което ще обсъди стр...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване