Без ток във Варна – 3 април 2018

http://budnavarna.bg/32468-bez-tok-vav-varna-3-april-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 3 април – вторник, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 10:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна – ул. Дим. Икономов 17, 19, 21; ул. Дружба 6; ул. Студентска 21.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна – ул. Д-р Пискюлиев 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19.

Материалът Без ток във Варна – 3 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бившият румънски президент Йон Илиеску - на съд

https://www.actualno.com/europe/bivshijat-rumynski-prezident-jon-iliesku-na-syd-news_667722.html

Румънското обвинение поиска да бъде обвинен бившият президент Йон Илиеску и бившият министър-председател Петре Роман за „престъпления против човечеството” заради окървавяването на революцията в страната през 1989 година. Министърът на правосъдието Аугостин Лазар поиска от президента на страната Клаус Йоханис зелена светлина, да започне съдебна процедура срещу бившите лидери. Бившият вицепремиер Желю Войкан Войколеску също е част от обвинените. Според изявлението на румънскат

Държавата не знае защо близо 400 хил. българи са без здравни осигуровки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3157113_durjavata_ne_znae_zashto_blizo_400_hil_bulgari_sa_bez/?ref=rss


Здравно неосигурените българи са общо 719 хиляди души. От тях най-голям е делът на неосигурените по причини, които държавата не е посочила. Те са 393 хил. души. Това се разбира от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Лало Кирилов, съобщава capital.bg.<br /><br />Общо 233 хил. души са безработните, които нямат право държавата да ги осигурява. Самоосигуряващите се лица, които не са си платили здравните вноски, са 57 хил., а онези, които са...

Апартамент горя във "Възраждане"

http://www.moreto.net/novini.php?n=371865

7 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три денонощия във Варна и региона, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net Сигнал за пожар на терасата на апартамент, намиращ се в гр. Варна, в ж.

Времето във Варна – 3 април 2018

http://budnavarna.bg/32466-vremeto-vav-varna-3-april-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще отслабне. Максималните температури ще са 10°-14°.

Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 0° и 5°. Утре ще е слънчево, след обяд над западните райони с висока облачност. Ще се появи слаб вятър от юг-югоизток, с който температурите ще се повишават и максималните ще са между 15° и 20°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за април (945 hPa) – ще остане без съществена промяна.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд над масивите в Западна България ще се появи висока облачност. Ще духа умерен, преди обяд по високите части до силен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 3°.

Материалът Времето във Варна – 3 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Британците са шампиони по консумация на шоколад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794749

Британците са шампиони по консумация на шоколадБританците са световни шампиони по консумация на шоколад, като на глава от населението миналата година са се падали по 8,4 килограма от лакомството, съобщава в. "Метро". Според британските статистики миналата година свързаната с великденските празници шоколадова продукция се е повишила с 23 процента.

Арман Бабикян: В храма на демокрацията ни е пълно с търговци

https://frognews.bg/novini/arman-babikian-hrama-demokratsiiata-palno-targovtsi.html

Това написа в коментар на своята стена във ”Фейсбук” политическият пиар и анализатор Арман Бабикян. Заглавието е на редакцията.

Тръмп изрази задоволство от състоянието на икономиката на САЩ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trymp-izrazi-zadovolstvo-ot-systoianieto-na-ikonomikata-na-sasht-2088694

Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволството си от състоянието на икономиката на САЩ. Той направи това по време на традиционното търкаляне на великденски яйца на Южната морава на Белия дом, предаде Асошиейтед прес.
 

Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела, наричана „майка на нацията“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-bivshata-sypruga-na-nelsyn-mandela-narichana-majka-na-naciiata-snimki-2088697

На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела, предадоха световните агенции.
 
Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, каза, че заради заболяванет

Франция в плен на стачки, Външно министерство със съвети към българите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/franciia-v-plen-na-stachki-vynshno-ministerstvo-sys-syveti-kym-bylgarite-2088701

Министерството на външните работи съветва пътуващите за Франция да се информират предварително за графика на движение на железопътния и въздушния транспорт заради предвидени стачки там, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
На 3

Американската производствена активност се забавя през март

https://www.investor.bg/novini/130/a/amerikanskata-proizvodstvena-aktivnost-se-zabavia-prez-mart-258659/

Цифрите подкрепят схващането на икономистите, че икономическият растеж се забавя през първото тримесечие

Утре започва рехабилитацията на още 9 км от път ІІ-57 Стара Загора - Раднево

http://www.cross.bg/zagora-sliven-radnevo-1571639.html

/КРОСС/ Утре - 3 април, със средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. започва рехабилитацията на 8,673 км от път ІІ-57 в участъка от Раднево до кръстовището с път II-55 Нова Загора - Свиленград в село Новоселец, област Сливен. Проектът лот 1б се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие. На символичната първа копка ще присъстват директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция „Пътна инфраструктура" Николина Чапанова, директорът на Областно пътно управление - Сливен инж. Митко Иванов, представители на строителя, надзора и др. През миналата година по ОПРР стартира основният ремонт на 30 км от път ІІ-57 Стара Загора - Раднево, включени в лот 1а, на територията на област Стара Загора. Общо по двата проекта ще бъдат ремонтирани близо 39 км от второкласния път.  Изпълнител на лот 1б е ДЗЗД „Пътно поддържане - 2000", в което участват: „Пътно поддържане - Сливен" ЕООД и „ИСА 2000" ЕООД. Строителният надзор ще осъществява „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ" АД. Авторският надзор е на „Рутекс" ООД. Символичната първа копка на лот 1б ще бъде направена на 3 април в 12 ч. в центъра на село Новоселец.

Външно министерство със съвети към пътуващите за Франция

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794775

Външно министерство със съвети към пътуващите за ФранцияИнформация във връзка с планирани стачни действия на служителите на железопътния и въздушния транспорт във Франция На 3 април, работещите в сферата железопътния транспорт във Франция започват 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни.

Πoвeчeтo cлyжитeли в EC ceгa пoлyчaвaт пo-мaлĸo, oтĸoлĸoтo пpeди ĸpизaтa

https://petel.bg/--ovecheto-clyzhiteli-v-EC-cega-polychavat-po-mal--o--ot--ol--oto-ppedi---pizata__258259

Реалните заплати в седем страни от Европейския съюз са намалели от 2009 година насам, твърди доклад на European Trade Union Institute и European Trade Union Confederatio...

Пожар в жилищен блок в Сочи, евакуираха над 50, сред които и деца (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794787

Пожар в жилищен блок в Сочи, евакуираха над 50, сред които и деца (Видео)Над петдесет души, сред които и 15 деца, бяха евакуирани от горяща пететажна жилищна сграда в центъра на руския град Сочи, предаде ТАСС. Пламъците са обхванали площ от 600 квадратни метра. Пожарът е възникнал на покрива на кооперацията. На мястото се намират спасителни и пожарникарски екипи, както и кметът на Сочи Анатолий Пахомов. Пострадали няма.

Проблемът не е във "Фейсбук", а в липсата на регулация

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3157047_problemut_ne_e_vuv_feisbuk_a_v_lipsata_na_regulaciia/?ref=rss


Още през 2010 г. Марк Зукърбърг - основател и главен шеф на "Фейсбук", смяташе, че неприкосновеността на личните данни вече не е "социална норма". Но през последните няколко седмици - и нито миг по-рано, той и неговите колеги научиха, че отделните хора и обществото като цяло все още държат на тази неприкосновеност.<br /><br />Сегашните разкрития как "Кеймбридж аналитика" - политическа консултантска фирма, работила за кампанията на Доналд Тръмп - е...

Има данни за живот в атмосферата на Венера

http://www.moreto.net/novini.php?n=371889

Открила ги е сондата „Акацуки“ Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот.

Марк Зукърбърг: Фейсбук ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794780

Марк Зукърбърг: Фейсбук ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите сиФейсбук ще има вероятно нужна от "няколко години", за да разреши проблемите, разкрити от скандала за пропуските на социалната мрежа при защита на личните данни на потребителите й, свързан с аналитичната компания Кембридж Аналитика. Това мнение изрази създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг в интервю, публикувано днес.

Обирите зачестяват по Великден

https://frognews.bg/novini/obirite-zachestiavat-velikden.html

30% повече са обирите около Великденските празници, предупреждават от МВР. Причината - заради серията почивни дни апартаментите са празни и обирджиите действат без риск стопаните да ги изненадат.

Година преди Brexit британската икономика изостава от своите връстници

https://www.investor.bg/evropa/334/a/godina-predi-brexit-britanskata-ikonomika-izostava-ot-svoite-vrystnici-258645/

През последното тримесечие на 2017 г. Великобритания отбеляза най-слабия икономически ръст от всички страни в Г-7

Юлия Кръстева твърдо е работила за ДС, последният документ е от 2009 г.

https://www.actualno.com/society/ulija-krysteva-tvyrdo-e-rabotila-za-ds-poslednijat-dokument-e-ot-2009-g-news_667720.html

Юлия Кръстева твърдо е работила за Държавна сигурност. Последният документ е от 2009 г. Това заяви по БНТ Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата (КОМДОС). Той призна, че след като са разкрили принадлежността на Георги Първанов към Държавна сигурност е имало известен натиск върху Комисията. Припомняме, че миналата седмица Комисията разкри агентурното минало на Юлия Кръстева. Тя е вербувана на 19 юни 1971 г. Кръстева е работила като агент и секретен сътрудник под псевдонима Саби

Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в Индикативния списък на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794773

Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в Индикативния списък на ЮНЕСКОКандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, обявиха от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов, съобщиха от Министерството на културата.

МВР: Крадците се активизират по Великден

http://dnes.dir.bg/news/mvr-velikden-domovi-krazhbi-27015535

На Великден домовите кражби бележат ръст с 30 на сто, предупреждават от МВР.

Нов рунд от реформи: Макрон се готви за решителна битка със синдикатите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/02/3156650_nov_rund_ot_reformi_makron_se_gotvi_za_reshitelna/?ref=rss


В случая става въпрос за привилегии, но най-вече за реформи. Френският президент Макрон е решен да реформира държавния сектор, но ще му позволят ли това синдикатите? Двете страни се готвят за решителната битка, пише "Дойче веле".<br /><br />Животът на французите може да стане доста неуютен през следващите седмици. С боклуци по тротоарите - заради стачката на службите по чистотата; без електричество в производството - защото енергийните синдикати обявяват прекъсване на...

Наръгват мъж в бар, той си поръчва бира с нож в гърба

http://www.cross.bg/otveden-gurba-bira-1571669.html

/КРОСС/ Едва когато я изпил, позволил да бъде отведен в местната болница за лечение. Австралиец, взел участие в сбиване в бар, бил наръган, но това не му попречило да си поръча халба бира със забит нож в гърба, пише в. "Метро". Полицията твърди, че в случката били замесени "значителни количества изпит алкохол". Преди да бъде отведен в болницата, пострадалият си поръчал едно за последно. Двадесет и седем годишният младеж, който бил наръган с нож, се сбил в бара на хотел "Бийруа" в австралийския курорт "Съншайн коуст". Намушкан бил от друг млад човек на 20-годишна възраст, който му се водел за приятел. И двамата били изхвърлени от заведението, като ножът още стърчал от гърба на пострадалия. Но кървящият клиент се завърнал в бара и си поръчал още една бира "на изпроводяк". Едва когато я изпил, позволил да бъде отведен в местната болница за лечение. Пострадалият не възнамерявал да повдига обвинение срещу нападателя си.  

Български и турски фирми с шанс да получат пари за съвместни развойни проекти

http://www.mediapool.bg/balgarski-i-turski-firmi-s-shans-da-poluchat-pari-za-savmestni-razvoini-proekti-news277554.html

"Българските и турските компании имат възможност да кандидатстват за финансиране със съвместни проекти за научно-изследователски и развойни по Евростарс-2“. Това заяви Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), при откриването на Българо-турски бизнес форум в Истанбул в понеделник, съобщиха от икономическото министерство. Програмата може да бъде използвана от малките и средните предприятия от двете страни за повишаване на тяхната конкурентоспособност. „Агенцията за малките и средните предприятия е националният финансиращ орган за  участниците от българска страна, а турските партньори в проектите се  финансират от TUBITAK – TEYDEB 1509 International Industrial R&D Funding Programme“, посочи Козарева. Тя допълни още, че съвместните  проекти по програмата трябва да са насочени към създаването на нов или значително подобрен продукт, технология или услуга и да включва поне 2 юридически лица,  регистрирани в две различни държави. По време на форума, събрал над 150 компании от двете държави, Козарева представи и други програми за развитие и задълбочаване на сътрудничеството между наши и от южната ни съседка фирми.Такива възможности предлагат Националният иновационен фонд и Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.). по тях могат да се реализират инвеститорски проекти от взаимен интерес в областта на иновациите и технологичните решения. Караниколов посочи, че Турция е един от водещите търговски партньори на България, заемайки 4-то място при износа си и 5-то – във вноса. "Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1.9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“, каза още той. За периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро, а за 2017 г. са за 80.8 млн. евро. "Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни“, каза Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство. Според него, допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения се очаква от провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. Турция обяви интерес за провеждането на още един такъв бизнес форум в Бурса. Караниколов е обсъдил с  турския си колега Нихат Зейбекджи възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Сръбските граничари са спрели около 23 000 нелегални мигранти от 2016 г. досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794756

Сръбските граничари са спрели около 23 000 нелегални мигранти от 2016 г. досегаСлед повече от 20 месеца съвместна охрана на границите на Сърбия с България и Македония от обединени екипи на армията и полицията, от днес охраната е предадена на министерството на вътрешните работи, предаде Танюг. Съвместните сили за охрана на държавните граници бяха формирани с решение на сръбското правителство от 19 юли 2016 г.

Дъжд или слънце? Какво време да очакваме на Великден?

https://petel.bg/Dazhd-ili-slantse--Kakvo-vreme-da-ochakvame-na-Velikden-__258255

Между 13 и 18 градуса максимални температури по Великден обещават синоптиците. Въпреки това това - в навечерието на празника и навръх Велик...

Резултати и класиране в Първа лига

https://petel.bg/Rezultati-i-klasirane-v-Parva-liga__258256

Снимка: Булфото   Резултати в XXVII кръг на Първа лига:   Първа шестица: Лудогорец – Верея 5:0, ЦСКА – Ботев 4:1, Левски – Берое 1:2   Кла...

Зукърбърг: Години ще са нужни на "Фейсбук", за да реши проблемите си (Обзор)

https://petel.bg/Zukarbarg--Godini-shhe-sa-nuzhni-na-Feysbuk--za-da-reshi-problemite-si--Obzor--__258257

"Фейсбук" ще се нуждае от няколко години, за да разреши проблемите след разкритията за неправомерно използване на лична информация и проп...

Първи подробности за трагедията с починалата тази вечер ученичка

https://petel.bg/Parvi-podrobnosti-za-tragediyata-s-pochinalata-tazi-vecher-uchenichka__258258

От "Бърза помощ" потвърдиха пред Блиц за трагичния инцидент с ученичка тази вечер в столицата. Починалото момиче е на 17 години. Тя е припа...

Пролетното почистване във Варна ще се проведе на 14-ти април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371882

На 14-ти април ще се проведе пролетно почистване на града, организирано от Община Варна, научи Moreto.net. Приоритет през тази година ще бъдат паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки и други обществени територии.

Пучдемон от затвора: Ние не сме престъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794746

Пучдемон от затвора: Ние не сме престъпнициБившият каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон каза, че не е престъпник в разговор, проведен в ареста между него и двама германски депутати, предаде Асошиейтед прес. Той също така посочи, че кампанията за независимост на Каталуния се основава на принципите на демокрацията и ненасилието. От аудиозапис от срещата на Пучдемон с депутатите

Съдът: Главният свидетел по делото КТБ е длъжник на фалиралата банка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3157098_sudut_glavniiat_svidetel_po_deloto_ktb_e_dlujnik_na/?ref=rss


По търговското дело за 102-та млн. лв., в което страна е главният свидетел на прокуратурата по мегапроцеса КТБ Бисер Лазов, Софийския апелативен съд /САС/ е признал твърдените задължения на фирмата на Лазов.<br /><br />Това става ясно от решението на САС, за което съобщава сайтът Defakto. Съдът приема за установени задължения в размер на над 102 милиона лева и осъжда фирмата на Бисер Лазов да плати 1 708 732,37 лв. държавна такса.<br /><br />C peшeниeтo cи нa пpaĸтиĸa...

Винаги държавата ще бъде виновна!

http://pogled.info/bulgarski/vinagi-darzhavata-shte-bade-vinovna.93556

/Поглед.инфо/ "Градът ни е такъв, какъвто е, защото гражданите му са такива, каквито са." Платон

Турски заплахи - турски смехории!

http://pogled.info/svetoven/turski-zaplahi-turski-smehorii.93557

/Поглед.инфо/ По-долу ще прочетете, как двама турци ме ругаят и заплашват. Получих въпросните любезности след дописката ми „Оставете Кирил, чуйте Ердоган“. Ей, пишлигари, намерили сте кого да плашите. Можете да плашите само гаргите - турските гарги.

Да напомня на Кирил Добрев, че не може да плещи каквото му скимне и да го оформя като крилата мисъл!

http://pogled.info/bulgarski/da-napomnya-na-kiril-dobrev-che-ne-mozhe-da-pleshti-kakvoto-mu-skimne-i-da-go-oformya-kato-krilata-misal.93558

/Поглед.инфо/ Това изказване на Кирил Добрев е отпреди седмица. Но то е знаково. Знак за разбиранията и политиката на висшето ръководство на БСП за мястото и ролята на държавата в икономиката, търговията, предприемачеството, научните технологии, социалната мрежа и т.н., и т.н. , докато не стигнем до основния човешки въпрос : частна икономика без държавно участие, или държавна икономика с частно участие?!

Председателят на Комисията по досиетата не изключи да е имало още документи за Юлия Кръстева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3157104_predsedateliat_na_komisiiata_po_dosietata_ne_izkljuchi/?ref=rss


Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред БНТ, че изнесените документи, че Юлия Кръстева - изследовател, философ и психоаналитик, която от 51 години живее и работи във Франция, е била агент и секретен сътрудник на Държавна сигурност може да не са единствени. С други обаче комисията не разполага и затова е изнесла само тези.<br /><br />Кръстева оспори информацията пред френското издание "Нувел обсерватьор", окачествявайки я като клеветническа,...

Балканският Бенелюкс за 32 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792862

Балканският Бенелюкс за 32 млрд. евроНа срещата в София през май искат готови проекти 31,7 млрд. евро в жп инфраструктура, магистрали, пристанища, интермодални терминали и летища ще осигурят свързаността в Западните Балкани и на Балканите с Европа. Това показва проучване за необходимите инвестиции за развитие на транспортната инфраструктура на коридорите IV, VII,

Зрелищен провал на първата пратка с дрон в Русия

https://www.vesti.bg/sviat/zrelishten-proval-na-pyrvata-pratka-s-dron-v-rusiia-6080937

Николай Подгъзов, генералният директор на Руските пощи, присъства на злополучния опит

Почна страстен месец за Роси в “Левски”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6794738

Почна страстен месец за Роси в “Левски”Страстната седмица за “Левски” започна със сериозни фенски вълнения дали това трябва да са последните дни от “живота” на Делио Роси на “Герена”, или трябва да му се гласува доверие да се доказва като “син” месия. Запалянковските страсти се развихриха, след като “Левски” загуби беройски, а поражението от “Берое” вкъщи бе повече безславно и в

Политиците забравиха съдебната система

http://dnes.dir.bg/news/reformi-sadebna-sistema-politicheski-sili-27015501

69% от политическите обещания в сектор "Правосъдие" остават неизпълнени.

"Алибаба" придобива най-големия доставчик на храна в Китай

http://www.mediapool.bg/alibaba-pridobiva-nai-golemiya-dostavchik-na-hrana-v-kitai-news277553.html

Китайският гигант в интернет търговията "Алибаба груп" (Alibaba Group) подписа споразумение за изкупуването на останалите акции на най-голямата китайска платформа за доставки на храна Ele.me. Сделката е за 9.5 млрд. долара, съобщи в. "Чайна дейли", цитиран от световните агенции в понеделник. "Тази стъпка ще стане истински пробив в изпълнението на плана на компанията - от нова търговия към нова форма на потребление", пише в официалното изявление на вицепрезидента на Алибаба Чжан Юн. По думите му Ele.me ще даде възможност да се усъвършенства и създаде "необходимата инфраструктура за изпълнението на нова форма на търговия на дребно". Според постигнатото споразумение основателят на платформата Чжан Сюйхао ще запази поста си на председател на Ele.me, а Чжан Юн ще стане негов генерален директор. Експерти отбелязват, че една от причините за тази сделка е засилващата се конкуренция между телекомуникационните компании в Китай. Новата услуга на Алибаба ще се конкурира с онлайнплатформата за поръчки на храна и хранителни продукти "Мейтуан" (Meituan), която е собственост на най-голямата китайска компания в сферата на телекомуникациите "Тенсент" (Tencet). Според наблюдатели "конкуренцията между лидерите на китайския пазар постепенно преминава от онлайн сферата в офлайн пространството". Ele.me е основана през 2008 г. и по официални данни делът й на китайския пазар е около 49 на сто.

"Алибаба" придобива най-големият доставчик на храна в Китай

http://www.mediapool.bg/alibaba-pridobiva-nai-golemiyat-dostavchik-na-hrana-v-kitai-news277553.html

Китайският гигант в интернет търговията "Алибаба груп" (Alibaba Group) подписа споразумение за изкупуването на останалите акции на най-голямата китайска платформа за доставки на храна Ele.me. Сделката е за 9.5 млрд. долара, съобщи в. "Чайна дейли", цитиран от световните агенции в понеделник. "Тази стъпка ще стане истински пробив в изпълнението на плана на компанията - от нова търговия към нова форма на потребление", пише в официалното изявление на вицепрезидента на Алибаба Чжан Юн. По думите му Ele.me ще даде възможност да се усъвършенства и създаде "необходимата инфраструктура за изпълнението на нова форма на търговия на дребно". Според постигнатото споразумение основателят на платформата Чжан Сюйхао ще запази поста си на председател на Ele.me, а Чжан Юн ще стане негов генерален директор. Експерти отбелязват, че една от причините за тази сделка е засилващата се конкуренция между телекомуникационните компании в Китай. Новата услуга на Алибаба ще се конкурира с онлайнплатформата за поръчки на храна и хранителни продукти "Мейтуан" (Meituan), която е собственост на най-голямата китайска компания в сферата на телекомуникациите "Тенсент" (Tencet). Според наблюдатели "конкуренцията между лидерите на китайския пазар постепенно преминава от онлайн сферата в офлайн пространството". Ele.me е основана през 2008 г. и по официални данни делът й на китайския пазар е около 49 на сто.

Бизнесмен става собственик на "Ботев" Пд, довършва строежа на стадиона

http://www.cross.bg/botev-stadiona-izgrazhdaneto-1571679.html

/КРОСС/ Кметът на Пловдив Иван Тотев проведе днес среща с президента на "Ботев" Пловдив Ангел Палийски и спонсора на клуба Георги Самуилов. Те дискутираха проблемите около изграждането на стадиона на "канарчетата" Христо Ботев", известен като Колежа. В момента спортния комплекс е отдаден на концесия на "жълто-черния" клуб. След края на срещата Георги Самуилов заяви, че е оптимист за изграждането на стадиона и че след срещата с кмета Иван Тотев са направени две крачки напред. Той призова феновете да проявят още малко търпение. Очаква се около 20 април да бъде изнесена пълната информация по въпроса с изграждането на стадион "Христо Ботев".  

Изнасилиха жена на мач в Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794722

Изнасилиха жена на мач в ШвецияЖена е била изнасилена по време на футболен мач в Швеция, съобщават местните медии. Престъплението е извършено на стадион "Тele2" в Стокхолм в неделя. На терена се е играел двубоят от първия кръг на елита между "Хамарби" и "Сириус". Според информацията пострадалата е била изнасилена в тоалетната. Тя се е нуждаела от медицинска помощ и е откарана в

Постя, има ли риск от дефицит на витамин В12? Отговорът на д-р Татяна Мороховец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6794721

Постя, има ли риск от дефицит на витамин В12? Отговорът на д-р Татяна МороховецЗа първа година постя толкова дълго и напослeдък се чувствам отмаляла, има ли риск да съм с дефицит на витамин В12, пита читателка от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Може да ги задавате на телефон на тел.

Резултати от ХХХII кръг в английската Висша лига и класиране

https://www.24chasa.bg/sport/article/6794564

Резултати от ХХХII кръг в английската Висша лига и класиране                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

ЕК отпусна 180 млн. евро извънредна финансова помощ на Гърция за бежанците

https://www.actualno.com/europe/ek-otpusna-180-mln-evro-izvynredna-finansova-pomosht-na-gyrcija-za-bejancite-news_667717.html

Европейската комисия отпусна на Гърция 180 милиона евро извънредна финансова помощ за настаняване и интегриране на бежанците в страната. Сумата ще бъде използвана в рамките на програмата "ЕСТИА" за подпомагане на бежанците да наемат жилище в градски райони извън лагерите и предоставяне на издръжка. Планира се да бъдат наети 27 хиляди жилища, както и да бъде осигурена месечна издръжка на 45 хиляди души. Гърция бе една от основните транзитни страни по време на големия мигрантски напли

Умно дръвче бонсай прави компания на собственика си и разговаря с него

http://www.cross.bg/bonsaii-nego-razgovarya-1571648.html

/КРОСС/ Съчетавайки страстта към изкуството бонсай с изкуствен интелект, специалисти са създали миниатюрно умно дръвче, което прави компания на собственика си и дори разговаря с него, съобщава сайтът Ред ферит. По същество дръвчето не се различава от останалите творения на изкуството бонсай - собственикът му трябва да полага грижи за него и да следи дали растението получава достатъчно светлина и вода. Това, което прави бонсая различен от останалите, е неговата високотехнологична поставка. В нея има вграден високоговорител, чрез който дръвчето "разговаря" със собственика си, както и светоизлъчващ диод, издаващ "чувствата" му. Умният бонсай разполага също със сензори за състоянието на почвата, камера за контролиране на движенията и 9-осов сензор, който позволява на дръвчето да следва притежателя си подобно на лоялен домашен любимец.  

Нетаняху реши да върне 16 000 бежанци в Африка, ООН го убеди да ги прати в Европа

https://offnews.bg//sviat/netaniahu-reshi-da-varne-16-000-bezhantci-v-afrika-oon-go-ubedi-da-gi-677933.html

Израел възнамерява да изпрати в Германия, Италия и Канада 16 250 бежанци, потърсили убежище в страната. Това обяви израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

За това са се договорили Израел и Върховният комисариат на ООН за бежанците, с което се отменя първоначалния план на страната да депортира африкански мигранти в Африка, съобщи Ройтерс. 

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", обяви Нетаняху. 

Говорителката на Комисариата потвърди, че има такова споразумение, без да даде подробности за него. 

Част от тези бежанци ще заминат за Италия и Германия. 

През февруари израелските власти са започнали да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти, че имат 2 месеца да напуснат страната или ще бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство предложи на бежанците по 3500 долара и самолетен билет до сигурна дестинация в Африка. 

Срещу решението се обявиха правозащитни организации, които обявиха, че много от мигрантите са избягали от военни конфликти и депортирането им ще ги изложи на опасност. 

Правозащитните организации заведоха иск във върховния съд на Израел срещу депортацията. В средата на май съдът временно спря депортацията. 

Върховният комисариат на ООН за бежанците също опитваше да разубеди Израел да депортира мигранти, подчертавайки, че депортираните през последните две години бежанци са били подложени на тормози и изтезания и са мигрирали към Европа. 

През 2005 г. в Израел влязоха общо 64 000 африканци, хиляди от които обаче след това напуснаха страната. През последните години потокът от нелегални мигранти към Израел почти спря след построяването на оградата по границата с Египет. 

Израел изпраща 16 000 бежанци в Германия, Италия и Канада

https://offnews.bg//sviat/izrael-izprashta-16-000-bezhantci-v-germania-italia-i-kanada-677933.html

Израел възнамерява да изпрати в Германия, Италия и Канада 16 250 бежанци, потърсили убежище в страната. Това обяви израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

За това са се договорили Израел и Върховният комисариат на ООН за бежанците, с което се отменя първоначалния план на страната да депортира африкански мигранти в Африка, съобщи Ройтерс. 

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", обяви Нетаняху. 

Говорителката на Комисариата потвърди, че има такова споразумение, без да даде подробности за него. 

Част от тези бежанци ще заминат за Италия и Германия. 

През февруари израелските власти са започнали да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти, че имат 2 месеца да напуснат страната или ще бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство предложи на бежанците по 3500 долара и самолетен билет до сигурна дестинация в Африка. 

Срещу решението се обявиха правозащитни организации, които обявиха, че много от мигрантите са избягали от военни конфликти и депортирането им ще ги изложи на опасност. 

Правозащитните организации заведоха иск във върховния съд на Израел срещу депортацията. В средата на май съдът временно спря депортацията. 

Върховният комисариат на ООН за бежанците също опитваше да разубеди Израел да депортира мигранти, подчертавайки, че депортираните през последните две години бежанци са били подложени на тормози и изтезания и са мигрирали към Европа. 

През 2005 г. в Израел влязоха общо 64 000 африканци, хиляди от които обаче след това напуснаха страната. През последните години потокът от нелегални мигранти към Израел почти спря след построяването на оградата по границата с Египет. 

Тейлър Суифт пя отново в кафенето, където разкри певческите си умения (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794724

Тейлър Суифт пя отново в кафенето, където разкри певческите си умения (Видео)Тейлър Суифт поднесе изненадващи свои изпълнения пред фенове в заведението "Блубърд кафе" в Нашвил, където навремето привлече вниманието върху себе си като певица, съобщи Контактмюзик. Изпълнителката на хита "Look What You Made Me Do" пя пред около 40 души в рамките на шоу в залата, където в тийнейджърските си години бе открита като певица от Скот

Сърбия предложи среща Тръмп-Путин в Белград

http://www.moreto.net/novini.php?n=371880

Белград предложи на Вашингтон и на Москва да проведат планираната среща на лидерите на САЩ и Русия в Сърбия, съобщи ТАСС, позовавайки се на сръбската телевизия Pink TV, пред която първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич обясни, че е предложил и на двете страни подобна среща.

Интензивен трафик за камиони на изход на „Капитан Андреево“"Дунав мост - Видин"

http://www.cross.bg/granichen-intenziven-kontrolno-propyskatelen-1571675.html

/КРОСС/ На българо-турската граница трафикът е силно интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" и е интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Лесово" за товарни автомобили на изход. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". На българо-румънската граница трафикът е силно интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Дунав мост - Видин" и е интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Дунав мост - Русе" за товарни автомобили на изход. На българо-гръцката граница, на граничен контролно-пропускателен пункт "Кулата" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. На българо-сръбската и българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно- пропускателни пунктове.  

Япония ще следи внимателно процеса около участието на Северна Корея в Токио 2020

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/02/3156999_iaponiia_shte_sledi_vnimatelno_procesa_okolo/?ref=rss


Япония ще следи отблизо преговорите между Международния олимпийски комитет (МОК) и Северна Корея около участието на комунистическата страна в летните игри в Токио през 2020 г. Това заяви генералният секретар в японското правителство Йошехиде Суга.<br /><br />"Ще следим зорко разговорите (със Северна Корея) и ще положим необходимите усилия за сътрудничество с подходящи организации, за да гарантираме успешното провеждане на игрите", каза Суга, цитиран от ЕFE.<br...

В Германия пускат военни униформи за бременни

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/germaniia-puskat-voenni-uniformi-bremenni.html

Военни униформи, които ще могат да се носят през цялата бременност, шият в Германия.

Германия ще въведе по-широки униформи за бременни военнослужещи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794692

Германия ще въведе по-широки униформи за бременни военнослужещиГерманската армия планира да въведе по-широки униформи за бременни военнослужещи, които ще могат да се ползват още тази година, предаде ДПА. Агенцията цитира изявление на военния министър Урсула фон дер Лайен. Във военното ведомство в момента разглеждат отзивите за изпробваните специални военни униформи, предназначени за бременни военнослужещи.

В Германия признаха неспособността на изтребителите Tornado да изпълняват задачи на НАТО

https://petel.bg/V-Germaniya-priznaha-nesposobnostta-na-iztrebitelite-Tornado-da-izpalnyavat-zadachi-na-NATO__258253

Германските самолети Tornado не съответстват на техническите изисквания на НАТО, гласи секретен доклад на Бундесвера, цитиран от Der Spiegel в пу...

Блиц: 16-годишна почина внезапно тази вечер в училище в София

https://petel.bg/Blits--16-godishna-pochina-vnezapno-tazi-vecher-v-uchilishhe-v-Sofiya__258254

16-годишна ученичка е починала внезапно тази вечер в училището си. Това съобщиха ужасени свидетели на трагедията пред Блиц. Около 19 час...

Безпрецедентен скок на убийствата в Лондон, повече са от Ню Йорк

https://www.vesti.bg/sviat/bezprecedenten-skok-na-ubijstvata-v-london-poveche-sa-ot-niu-iork-6080936

Но от началото на 2018 г. до този момент в английската столица са убити 46 души, при 50 в най-големия град в САЩ

Спасиха 58 мигранти в Егейско море

http://www.cross.bg/migranti-tyrtziya-grutzkite-1571677.html

/КРОСС/ Десетки мигранти, които са изпратили сигнал за помощ от морето край егейския остров Самос, са били спасени, а корабът им закаран на буксир до брега, предаде Ройтерс. Корабът с 58 души на борда бил открит северно от Самос при силно вълнение и бил откаран на буксир от катер на европейската гранична агенция Фронтекс, съобщи гръцката брегова охрана. Броят на нелегалните мигранти, пристигащи от Турция на гръцките острови, намаля значително след постигането на споразумението между ЕС и Турция за спиране на мигрантския поток преди две години. Всяка седмица обаче стотици хора продължават да прекосяват морето. По данни на гръцките власти над 350 мигранти са пристигнали на егейските острови от петък сутринта до тази сутрин. Над 14 300 мигранти са блокирани в пренаселените лагери на гръцките острови, очаквайки да получат убежище в Гърция или да бъдат върнати в Турция според споразумението.  

Манолова организира среща в защита статута на ТУЕС

https://www.actualno.com/education/manolova-organizira-sreshta-v-zashtita-statuta-na-tues-news_667715.html

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с представители на Обществения съвет на Технологично училище "Електронни системи" /ТУЕС/ към Технически университет, гр. София и представител на университета, се срещна с председателя на Комисията по образование и наука към 44-то Народното събрание Милена Димитрова. Подобна среща бе проведена миналата седмица с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Това бе поредната стъпка, която общественият

Белият дом потвърди, че Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъждали среща

http://www.cross.bg/beliya-pytin-sreshta-1571676.html

/КРОСС/Белият дом потвърди, че президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили възможността да се срещнат в Белия дом по време на телефонен разговор от миналия месец, предава CNN. „Както самият президент потвърди на 20 март, часове след последния си разговор с Владимир Путин, двамата са обсъдили двустранна среща в „не толкова далечното бъдеще" на различни места, включително и в Белия дом", заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Радж Шах, предаде "Фокус". По-рано съветникът на Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков заяви, че Тръмп „ е предложил да се проведе среща в Белия дом".  

Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в Индикативния списък на ЮНЕСКО

http://nakratko.bg/category/76/157103/


Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, обявиха от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

Барби и Кен празнуват рожден ден с Никол на Николета (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794693

Барби и Кен празнуват рожден ден с Никол на Николета (Снимки)Дъщерята на плеймейтката Николета Лозанова и на футболиста Валери Божинов - Никол стана на 6 години. Тази година Лозанова бе организирала тематично парти - Барби стил за своето "малко копие", както самата тя нарича дъщеря си. Основният цвят на партито съвсем естествено бе розовия, а за доброто настроение на гостите,

Нов пропуск в сигурността на Летище София, МВР пак проверява

http://clubz.bg/66209-nov_propusk_v_sigurnostta_na_letishte_sofiq_mvr_pak_proverqva

Седмица след скандала с допуснати в България хора, които не са минали задължителната паспортна проверка, от МВР проверяват нов подобен случай.

В профила си във Фейсбук Георг Тупарев публикува информация, че част от пътниците на полет от Амстердам до София, изпълняван от авиокомпания "България ер" на 27 март, са били допуснати на територията на страната без задължителните гранична и паспортна проверка, пише "Дневник".

След като няколко души преминали гишетата на терминал 2 на столичното летище се появили двама полицаи. Единия от тях обяснил, че полетът не бил обявен за кацнал.

Тупарев пише още, че на излизане от аерогарата е искал да предупреди митническите служители за проблема, но вратата към тяхната стая била заключена, а вътре нямало никой.

Днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че случаят му е докладван. Той добави, че случаят се проверява, но изрази съмнение дали нещата стоят така, както са описани от Георг Тупарев.

Ето какво разказва той:

27.03.2018, София, летище, терминал 2 - пристигам със закъснял полет на Бай Ганьо Ер от Амстердам.

Пред мен има около десетина пътника. Влизаме в залата за проверка на документи. Няма нито един граничен служител. Първите няколко пътника минават без проверка. Идва запъхтян полицай. Точно когато си давам паспорта, идва втори и му се извинява, че не са били обявили полета за кацнал. Информационното табло уверено твърди, че аз още летя. Всъщност се мотая като муха без глава и се чудя на коя лента ще се появи още летящият ми куфар. Идва на лента №4 от Прага. Като съвестен и леко глуповат гражданин на излизане почуквам плахо на вратата на митничарите да ги информирам за "инцидента". Вратата заключена. Митничари няма.

Поемам към мръсното такси, молейки се България никога да не става част от Шенген. Изпитвам колективен национален срам.

Това става точно седмица след скандала с полета от Париж.

 

Почина съпругата на Нелсън Мандела Уини

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-saprugata-nelsan-mandela-uini.html

На 81 годишна възраст почина Уини Мандела - бившата съпруга на южноафриканския президент Нелсън Мандела. Това съобщи пред световните агенции личната й асистентка.

Почина Уини Мандела

http://nakratko.bg/category/25/157102/


Уини Мандела, бившата жена на южноафриканския борец срещу апартейда и бивш президент Нелсън Мандела, почина на 81 години. Тя е починала в болница в Йоханесбург след дълго боледуване, съобщи нейният говорител Виктор Дламини.

Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела – Уини

http://www.mediapool.bg/pochina-bivshata-sapruga-na-nelsan-mandela-uini-news277552.html

На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела, съобщиха световните агенции.   Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, каза, че заради заболяването й тя е била хоспитализирана на няколко пъти от началото на годината.   "Тя си отиде днес следобед, спокойно, заобиколена от семейството си", каза говорителят Виктор Дламини.   Уини Мадикизела-Мандела беше една от иконите на борбата срещу апартейда. Тя бе вдъхновителка на борбата срещу апартейда през 27-те години, през които Нелсън Мандела бе в затвора.    Уини Мандела обаче се превърна впоследствие в пораждаща полемика фигура.    Наричана "майка на нацията", тя е обвинена, че е насърчавала насилието по време на борбата срещу сегрегационисткия режим. Самата Мадикизела-Мандела бе задържана на няколко пъти по време на борбата срещу управлението на бялото малцинство.    Нелсън Мандела бе освободен през 1990 г. Яростните изявления на Уини Мандела и обвиненията в убийство, повдигнати срещу нейни охранители, бързо я отдалечиха от съпруга й. Двойката се разведе през 1996 г. след 40-годишен брак и две години след като Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка.    Двойката има две деца.   По повод кончината на Уини Мандела бившият англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту припомни, че Уини Мандела е отказвала да се примири с присъдата на съпруга си, с постоянния тормоз срещу семейството й от страна на силите за сигурност, със задържанията и забраните.    Дезмънд Туту каза, че нейното поведение го е вдъхновило дълбоко. Уини Мандела е била вдъхновител и за поколения активисти, допълни той.

Възрастните варненци получават безплатно трета линия за автобус

http://www.moreto.net/novini.php?n=371873

Във връзка с Великденските празници "Градски транспорт" Варна започва промоционална кампания за продажба на карти, съобщиха от дружеството за Moreto.net. От 10-ти април до 25-ти април всеки гражданин над 67 години, закупил карта за две линии, ще получава безплатно карта за още една линия по съответното направление.

Израел праща 16 000 африкански мигранти в западни страни

https://frognews.bg/novini/izrael-prashta-16-000-afrikanski-migranti-zapadni-strani.html

Израел обяви днес, че се е отказал от плановете за депортиране на африкански мигранти в Африка и че е постигнал споразумение с агенцията на ООН за бежанците за изпращането на над 16 000 от тях в западни страни, сред които Канада, Германия и Италия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Козунаците на пазара масово без мляко и яйца

https://offnews.bg//obshtestvo/kozunatcite-na-pazara-masovo-bez-mliako-i-iajtca-677932.html

Козунаците на пазара масово не съдържат мляко и съдържат заместители на яйца. Това сочи проучване на "Активни потребители". 

В проучването са включени 16 марки козунаци, които са закупени от различни търговски вериги и от „Женския“ пазар в София през март. 

Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, т.е. от написаното от самите производителите. Анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория със спектрофотометрични и хроматографски методи, обясняват от "Активни потребители".

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство. 

Проучването показва, че в 11 от проверените 16 марки козунаци липсва една от основните съставки в традиционния козунак - прясното мляко. В почти всички марки пък се открива заместител на яйца, а в една от марките липсват както мляко, така и яйца и заместител на яйца - това е козунакът с марка "Гранд Козунак". 

Масово в козунаците на пазара класическите съставки се заменят от индустриално произведени суровини. Освен яйчения меланж се добавят и други нетрадиционни съставки като сух глутен, суроватка и палмова мазнина.

Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите, забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се, за сметка на качеството, обясняват "Активни потребители".

Използването на нискокачествени суровини и заместители води до добавянето на технологични химикали - Е-та. Те са били описани подробно на етикетите на всички козунаци, участвали в проучването, с изключение на този, който не е имал етикет. 

Средно във всяка търговска марка се съдържат 6 Е-та. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. 

По отношение на влагане на оцветители в козунаците, при 10 марки е открит естествения оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Всички участвали в проучването марки и резултатите за тях можете да видите в таблицата: 

Софийската вода вече се анализира и за уран

http://www.mediapool.bg/sofiyskata-voda-veche-se-analizira-i-za-uran-news277551.html

Водата в София вече се следи и за наличие на уран, сред като Лабораторният изпитвателен комплекс (ЛИК) на концесионера разшири обхвата на извършваните микробиологични анализи. Проверява се и количеството на използваните при пречистването на водата белина и железен трихлорид, както и химическото съдържание на утайките., съобщиха от "Софийска вода" в понеделник. "Аз и колегите ми гарантираме, че водата в София е с превъзходно качество и е една от най-добрите води не само в България, но и в Европа", заявява Весела Стефанова, старши мениджър "Лабораторен изпитвателен комплекс". Всяка година лабораторията взема около 2000 контролни проби от пунктовете за мониторинг на водата по целия ѝ път от язовирите "Искър“ и "Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на столичани. За жителите на София е създадена и специална апликация, с която да следят качеството на водата.

В Черна гора има 64 милионери

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794681

В Черна гора има 64 милионериВ Черна гора в края на миналата година е имало 64 граждани с над 1 милион евро депозити в банките, а най-големият единичен депозит е бил 63,3 милиона евро, съобщава агенция СРНА, позовавайки се на съобщение на централната банка. Броят на милионерите в страната през 2016 г. е бил с 10 по-малко, а най-големият депозит през 2016 г.

Външно министерство със съвети към пътуващите за Франция

https://www.actualno.com/society/vynshno-ministerstvo-sys-syveti-kym-pytuvashtite-za-francija-news_667711.html

Министерството на външните работи съветва пътуващите за Франция да се информират предварително за графика на движение на железопътния и въздушния транспорт заради предвидени стачки там, съобщиха от пресцентъра на МВнР. На 3 април, работещите в сферата железопътния транспорт във Франция започват 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни. По информация на българското посолство в Париж на някои места стачката на служителит

Тръмп е поканил Путин да се срещнат в Белия дом?

http://pogled.info/svetoven/tramp-i-putin-shte-se-sreshtnat-v-beliya-dom.93554

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп е предложил на Владимир Путин да се срещнат в Белия дом. Това съобщи съветникът на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от Интерфакс.

Роботът Роберта ще помага на деца със специални нужди

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/robotat-roberta-shte-pomaga-detsa-sas-spetsialni-nujdi.html

Френски робот ще помага на деца със специални потребности. Това ще стане в рамките на проект на Българската академия на науките. Работата с роботи при децата помага за концентрацията и привличане на вниманието им. Роботът Роберта е вторият, закупен от Институтът по роботика от Франция.

Цяла България вече говори за това чудо с 5-годишно момче в Грохотно (видео)

https://petel.bg/TSyala-Balgariya-veche-govori-za-tova-chudo-s-5-godishno-momche-v-Grohotno--video-__258251

Петгодишно дете от девинското село Грохотно проговори на английски език без никой да го е учил, съобщава bgonair.bg. Както вече Блиц информир...

Уайлдър съгласен на всичко за голяма битка с Джошуа много скоро

https://petel.bg/Uayldar-saglasen-na-vsichko-za-golyama-bitka-s-Dzhoshua-mnogo-skoro__258252

Голямата битка за обединение на всички световни титли по бокс в свръхтежка категория може да се състои още през лятото, съобщава британск...

"Инвестбанк" е избрана за купувач на ТБ "Виктория"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/02/3157100_investbank_e_izbrana_za_kupuvach_na_tb_viktoriia/?ref=rss


"Инвестбанк" е избрана за купувач на Търговска банка "Виктория", която се продава от синдиците на фалиралата КТБ. Все още няма официално съобщение за сделката, като се очаква в близките дни тя да бъде оповестена, съобщава capital.bg, като се позовава на два източника на информацията.<br /><br />Така почти пет месеца след подаването на обвързващи оферти има окончателен избор, след като през март БНБ даде предварително одобрение и за двата кандидата. Освен...

Евакуираните след "ада" на Източна Гута попаднаха в "рая" на Идлиб

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3156885_evakuiranite_sled_ada_na_iztochna_guta_popadnaha_v/?ref=rss


Допреди няколко дни Фади с труд успявал да намери мляко за своето бебе кърмаче в обсадения бунтовнически анклав Източна Гута край Дамаск. Евакуиран в Северозападна Сирия, той описва като същински "рай" своя лагер за разселени лица.<br /><br />"В Гута, излизайки да пазарувам, всеки път се сбогувах с жена си - не знаех дали ще се върна. И тръгвах да обикалям селата, плащах по 17 хил. лири (към 32 евро) за литър мляко", спомня си Фади. "Тук обаче млякото е само...

Интензивен трафик за тировете на изход на „Капитан Андреево“"Дунав мост - Видин"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794640

Интензивен трафик за тировете на изход на „Капитан Андреево“"Дунав мост - Видин"На българо-турската граница трафикът е силно интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" и е интензивен на граничен контролно-пропускателен пункт "Лесово" за товарни автомобили на изход. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". На българо-румънската граница трафикът е силно интензивен на граничен

Сиси спечели втори мандат с 97% от вота и без опозиция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3157097_sisi_specheli_vtori_mandat_s_97_ot_vota_i_bez_opoziciia/?ref=rss


Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е преизбран с 97 процента от подадените на президентските избори миналата седмица гласове. Със същия резултат Ас Сиси, който е бивш главнокомандващ на египетската армия, си осигури и първия мандат, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на обявените днес окончателни официални резултати от изборите.<br /><br />Избирателната активност обаче се оказва по-ниска от предишните избори - 41% - въпреки усилията възможно най-голям брой...

Работещите в сферата железопътния транспорт във Франция започват 3-месечни стачни действия

http://www.cross.bg/deiistviya-april-transport-1571672.html

/КРОСС/ На 3 април, работещите в сферата железопътния транспорт във Франция започват 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни. По информация на българското посолство в Париж на някои места стачката на служителите в железопътния транспорт ще започне още днес - 2 април, вечерта. Стачни действия са обявени за следните дати: - През април : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29 - През май : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29 - През юни 2, 3, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 27 и 28. По време на стачните действия средно само един влак TGV (високоскоростен влак) от осем ще бъде в движение. В провинцията ще се движи средно един влак TER (регионален експресен транспорт) и един влак Transilien (влакове, обслужващи предградията) от пет. Авиокомпания Air France Inter също призовава служителите си да стачкуват на 3 април. Планирани са още два дни за провеждане на стачни действия - 10 и 11 април. В случай на отменен полет, авиокомпанията гарантира, че ще уведоми лично клиентите в деня преди отпътуването чрез SMS или електронна поща. Авиокомпанията следва също така да поддържа актуална полетна информация на уебсайта си

Анализ: 70% от политическите обещания в сектор „Правосъдие“ остават неизпълнени

http://www.moreto.net/novini.php?n=371875

Политическите сили, като цяло, не разбират проблемите на съдебната система, от което следва и изначалната неизпълнимост на политическите програми в частта им за правосъдна реформа. Това е един от основните изводи от анализ на политическите платформи в сектор "Правосъдие" в периода 2010-2017 г.

Дневен хороскоп за 3 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-3-april-news_667712.html

Овен Този вторник ще разберете колко много сте обичани от половинката ви. Постарайте се да отговорите подобаващо на това, което сте получили. Телец Днес може да не получите това, което сте очаквали, но не бива да се разочаровате.  Скоро ще разберете, че ви се е случило е по-добрият вариант. Близнаци Бъдете сигурни, че ще успеете да приключите с работата си в рамките на по-късата работна седмица. Имате нужда от почивка и не я отлагайте. Рак Днес е ден, който трябва да посветите на

Тръмп е обсъждал с Путин редица места за срещи

https://www.actualno.com/america/trymp-e-obsyjdal-s-putin-redica-mesta-za-sreshti-news_667708.html

Американският президент Доналд Тръмп по време на неотдавнашни си телефонен разговор със своя руски колега Владимир Путин е обсъдил редица възможни места за провеждането на нова среща, сред които е и Белият дом. Това заяви говорителят на американския държавен глава Сара Сандърс. Путин и Тръмп са „обсъдили /възможната/ двустранна среща в не чак толкова далечно бъдеще в редица възможни места, включително Белия дом“, каза тя. По-рано съветникът на руския президент Юрий Ушаков

Ердоган се моли в "Св. София" при откриване на фестивал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3156524_erdogan_se_moli_v_sveta_sofiia_pri_otkrivane_na/?ref=rss


В събота - ден преди православната Цветница и католическия Великден - турският президент Реджеп Тайип Ердоган се моли в "Св. София". Бившата византийска църква и османска джамия днес е със статут на музей, който Мустафа Кемал Ататюрк ѝ дава през 1935 г.<br /><br />Според в."Хюриет" президентът е участвал в откриване на фестивал и е призовал гостите да се присъединят към него и мълчаливо да рецитират началната сура от Корана. Наричана Ал-Фатиха (Откриващата), тя е...

Осъдиха на смърт 6 турски жени заради членство в ИДИЛ

http://www.cross.bg/chlenstvo-durzhava-islyamska-1571674.html

/КРОСС/ Съдът в Багдад осъди шест турски жени на смърт, а седма на доживотен живот за членство в „Ислямска държава", предава Al Jazzera. Според започнат източник жените, всичките те придружени от малки деца в съда, са се предали на кюрдската „Пешмерга" след като са избягали от Тал Афар, един от последните градове, контролирани от „Ислямска държава" преди иракските сили да поемат контрол над цялата страна.  

Известен френски лекар алпинист загина при лавина в Шамони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794610

Известен френски лекар алпинист загина при лавина в ШамониФренският лекар и планински водач Еманюел Коши с прякор "Доктор Вертикален" е загинал днес в лавина в курорта Шамони във Френските Алпи. Това съобщиха планинските спасителни служби, цитирани от Франс прес. Петдесет и осем годишният д-р Коши е бил с група планинари на ски преход извън регламентираната зона за каране на ски,

Ана Бърнабич: Политически абсурд е Косово да присъства като държава на срещата в София

https://frognews.bg/svqt/ana-barnabich-politicheski-absurd-kosovo-prisastva-kato-darjava-sreshtata-sofiia.html

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че е ”политически абсурд” Косово да присъства на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София. ”Решението на Белград да участва в срещата ще зависи от действията на Прищина по формиране на Съюз на сръбските общини в Косово”, е заявила Бърнабич, цитирана от Танюг, съобщи БНР.

Мащабна фишинг атака в страната

https://news.bg/internet-it/mashtabna-fishing-ataka-v-stranata.html

Бъдете внимателни какви писма отваряте в електронната ви поща

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

//dariknews.bg/novini/sviat/zukyrbyrg-facebook-shte-ima-nuzhda-ot-niakolko-godini-za-da-razreshi-problemite-si-2088693

Facebook ще има вероятно нужна от "няколко години", за да разреши проблемите, разкрити от скандала за пропуските на социалната мрежа при защита на личните данни на потребителите ѝ, свързан с аналитичната компания Кембридж Аналитика. Това мнение изр

Инцидентът на гара Коньово събуди страховете на близките на жертвите от влака София – Кардам

https://petel.bg/Intsidentat-na-gara-Konovo-sabudi-strahovete-na-blizkite-na-zhertvite-ot-vlaka-Sofiya-----Kardam__258248

Снимки: btvnovinite.bg Инцидентът със запалилия се влак на гара Коньово, за щастие, нямаше фатален край. Той обаче събуди страховете на близки...

Предлагат спасителни постове на 150 м. по плажове извън национални курорти

https://petel.bg/Predlagat-spasitelni-postove-na-150-m--po-plazhove-izvan-natsionalni-kurorti__258250

Снимка: Министерство на туризма Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с председателя на Българския червен к...

Тръмп поканил Путин на среща в Белия дом

https://offnews.bg//sviat/tramp-pokanil-putin-na-sreshta-v-belia-dom-677930.html

Американският президент Доналд Тръмп поканил руския си колега Владимир Путин на сеща в Белия дом. 

Поканата била отправена по време на телефонния разговор на двамата на 20 март, заяви съветникът на Путин Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.

Разговорът обаче е бил преди САЩ да изгони 60 руски дипломати заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, на което Москва отговори с изгонването на 60 американски дипломати. След това двете страни не са коментирали възможна среща между двамата. 

"Ако всичко е нормално, надявам се, че американците няма да се откажат от предложението си да обсъдим възможността за провеждане на среща", коментира Ушаков.  

От Белия дом обявиха, че Тръмп и Путин са обсъдили редица възможни места за среща. 

Тръмо и Путин досега са се срещали лично два пъти. През юли двамата президенти проведоха среща по време на срещата на върха Г-20 в Хамбург. През ноември двамата се видяха за кратко по време на срещата в Дананг. След това двамата проведоха и няколко телефонни разговора. 

Спасиха 58 мигранти в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794598

Спасиха 58 мигранти в Егейско мореДесетки мигранти, които са изпратили сигнал за помощ от морето край егейския остров Самос, са били спасени, а корабът им закаран на буксир до брега, предаде Асошиейтед прес. Корабът с 58 души на борда бил открит северно от Самос при силно вълнение и бил откаран на буксир от катер на европейската гранична агенция Фронтекс,

Настолните игри се връщат като почивка за мозъка на различни поколения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784555

Настолните игри се връщат като почивка за мозъка на различни поколенияТе са много по-различни от “Не се сърди, човече”. Модата се сменя - средновековната тематика е най-търсена, а най-забавни са 3D фигурите Студенти се мъчат да си вземат изпитите на сесия. Катерици завладяват света, а хората се превръщат в техни слуги. Следване на стъпките в живота на Панчо Владигеров.

Шест турски жени получиха смъртни присъди заради членство в ИДИЛ

https://frognews.bg/svqt/shest-turski-jeni-poluchiha-smartni-prisadi-zaradi-chlenstvo-idil.html

Съдът в Багдад осъди шест турски жени на смърт, а седма на доживотен живот за членство в „Ислямска държава“, предава AFP, цитирана от ”Фокус”.

20-годишен шофьор блъсна дете в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371864

На кръстовището на бул. «Христо Смирненски» и бул. «Вл. Варненчик», е възникнало ПТП вчера сутрина, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водач на на 19 г. от Белослав, преминава на червен забранителен сигнал на светофарната уредба, отнема предимството и блъска мотоциклет.

Франция в плен на стачки до края на юни

https://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-v-plen-na-stachki-do-kraia-na-iuni-258657/

Железничарите ще спират работа по два дни на всеки пет в идните три месеца

Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси Боливия

http://www.cross.bg/boliviya-magnityd-zemetresenie-1571671.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 6,8 бе регистрирано на около 209 км на изток-североизток от град Тариха в Боливия рано тази сутрин на дълбочина 557 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Няма информация за пострадали и разрушения, съобщава Teletrece.  

Неизвестен отряза краката на куче, то се бори за оцеляване

http://www.cross.bg/anastasiya-krakata-harity-1571670.html

/КРОСС/ История за злото и доброто. Такава е приказката на кучето Мими. То носи същото име като четириногото, станало известно с това, че жесток човек отряза краката му преди години. Същите страдания е претърпяла и Мими, която бе намерена преди дни от Анастасия Хариту, разказва Дарик Радио. Жената се грижи за 26 кучета и 6 котки и не подминава животни в беда. „Имам три спасени инвалида. С едното от тях тръгнахме на разходка с инвалидна количка в Костинброд. Оказахме се атракция – хората ни спираха и се снимаха с нас, не бяха виждали подобно нещо. Един човек сподели, че е видял куче с отрязани крака до едно крайпътно заведение посока Петрохан и му е много мъчно“, разказа Анастасия. Ден по-късно тя отишла на място, за да търси четириногото – то било там в ужасно състояние и цялото треперело. От персонала на заведението разбрала, че стои там повече от седмица и никой не се ангажирал с лечението.                         „Отидохме незабавно в клиника. Искахме да знаем какво се е случило. Гръбнакът й е здрав.Лекарят е категоричен, че краката са й отрязани. Какво се е случило и кой го е направил – единствено тя знае“, обясни Анастасия Хариту. В момента кучето се лекува. Днес е малко по-спокойно, но трябва да се овладее тежката инфекция

Белият дом потвърди, че Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъждали среща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794578

Белият дом потвърди, че Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъждали срещаБелият дом потвърди, че президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили възможността да се срещнат в Белия дом по време на телефонен разговор от миналия месец, предава CNN. „Както самият президент потвърди на 20 март, часове след последния си разговор с Владимир Путин, двамата са обсъдили двустранна среща в „не толкова

NOVA запазва лидерството си през март

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nova-zapazva-liderstvoto-si-prez-mart-6080935

Hell’s Kitchen България e най-гледаният кулинарен формат в българския ефир сред активното население (18-49 г.) от 2014 г. насам

Случаят ”Скрипал” е лакмус за руското влияние в Европа

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-skripal-27015294

Британското правителство не може да има по-мека реакция по случая "Скрипал" от тази, която има в момента.

Почина активистката и бивша съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела

https://www.actualno.com/africa/pochina-aktivistkata-i-bivsha-sypruga-na-nelsyn-mandela-uini-mandela-news_667702.html

Почина активистката и бивша съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела. Това съобщи нейният личен асистен, цитиран от световните агенции. Уини Мандела е починала след "дълго боледуване в и извън болница от началото на годината". Тя заемаше няколко правителствени позиции, а също така ръководеше Лигата на жените към Африканския национален конгрес.

Над половината българи живеят с до 600 лв. на месец

https://www.actualno.com/business/nad-polovinata-bylgari-jivejat-s-do-600-lv-na-mesec-news_667688.html

Над половината българи имат месечен доход до 600 лв. Статистиката обаче сочи, че броят на хората с най-ниски доходи бързо намалява. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов. С над 5000 лв. месечен доход могат да се похвалят малко над 33 000 българи. Общо декларираният данък върху доходите за 2016 г. от всички работещи българи възлиза на 2,817 млрд. лв., като 19% от тях са платени от хората с най-високи доходи. Месечни доходи между 2600 лв. и 5000 лв. получа

Дженифър Анистън се "лекува" от развода си в Таити (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/djenifyr-anistyn-se-lekuva-ot-razvoda-si-v-taiti-snimki-news_667698.html

Дженифър Анистън замина на екскурзия с приятели в Таити, заедно с Кортни Кокс и Джими Кимел. Това е възможност да забрави за развода си и на Джъстин Теру, пишат медиите зад Океана. Актрисата имала намерение да се наслади на отново намерената свобода. Точно затова заминала в Таити заедно с най-добрата си приятелка Кортни Кокс, аниматора Джими Кимел и съпругата му Моли Макнеърни. Там тя не спирала да се забавлява, а според списание "People", веселата банда е направила пътуването до Таит

Балканите: горещи глави, романтици-славянофили и война – Сръбско-турската война от 1876 г. и нейните последствия

http://pogled.info/svetoven/balkani/balkanite-goreshti-glavi-romantitsi-slavyanofili-i-voina-srabsko-turskata-voina-ot-1876-g-i-neinite-posledstviya.93553

/Поглед.инфо/ Започналата през пролетта на 1876 г. война на Сръбското княжество против Османската империя се развива съвсем не така, както я планират горещите глави и романтиците-славянофили. Военните действия не водят решителен характер. Значителна част от обикновения народ не иска никакви войни. Сръбската армия просто не е готова да води енергично настъпление. Войските нямат достатъчно количество обучени кадри, тиловата и медицинската служба се намират в зачатъчно състояние.

Израел ще изпрати над 16 000 мигранти от Африка в западни държави

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3157077_izrael_shte_izprati_nad_16_000_migranti_ot_afrika_v/?ref=rss


Израелските власти обявиха, че са отменили плана си да депортират африкански мигранти в Африка, а вместо това са се споразумели с Върховния комисариат на ООН за бежанците да изпратят над 16 000 от тях в западни страни, сред които Италия, Германия и Канада, предаде "Ройтерс".<br /><br />На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още пет години, се казва в съобщение на кабинета на премиера Бенямин...

Резултати от ХХХ кръг на италианското първенство и класиране

https://www.24chasa.bg/sport/article/6794543

Резултати от ХХХ кръг на италианското първенство и класиране                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Бизнесменът Георги Самуилов обяви, че е близо до придобиването на "Ботев" (Пловдив)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/02/3157075_biznesmenut_georgi_samuilov_obiavi_che_e_blizo_do/?ref=rss


Бизнесменът Георги Самуилов, който издържа финансово футболния клуб "Ботев" (Пловдив), скоро ще придобие акциите от сдружението на феновете, което в момента ги държи. Собственикът на компанията "Инса ойл" се е срещнал с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, с когото е обсъдил въпроса със стадиона на "Ботев".<br /><br />"Смятам, че направихме не една, а две стъпки към решаването на въпроса, към това "Ботев" да има стадион, а аз да придобия...

Елтън Джон за децата си: Ако бях футболист, щях да съм божество за тях

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794524

Елтън Джон за децата си: Ако бях футболист, щях да съм божество за тяхЛегендарният британски музикант Елтън Джон не бил "нещо специално" за своите деца, въпреки че се оказали фенове на неговата музика, пише "Контактмюзик", цитиран от БТА. 70-годишният певец, заедно със съпруга си Дейвид Фърниш, имат двама сина - Закари, на седем години, и Илайджа, на пет. Хлапетата най-много харесвали песента му "I'm Still Standing",

БНБ: От 2019 ще има нови регламенти за банковите кредити на свързани лица

http://econ.bg/Новини/БНБ-От-2019-ще-има-нови-регламенти-за-банковите-кредити-на-свързани-лица_l.a_i.759908_at.1.html

От 1 януари догодина банките ще прилагат допълнителни насоки за кредити на свързани лица, съобщиха от Българската народна банка. Насоките са част от...

Тръмп е предложил среща на Путин

http://nakratko.bg/category/25/157101/


Американският президент Доналд Тръмп по време на неотдавнашни си телефонен разговор със своя руски колега Владимир Путин е обсъдил редица възможни места за провеждането на нова среща, сред които е и Белият дом.

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

http://www.moreto.net/novini.php?n=371871

Ограничаването на глобалното затопляне до два градуса по Целзий няма да предотврати разрушителните и смъртоносни въздействия на климата, каквато беше някога надеждата. Това са заключили десетки експерти в множество научни изследвания, публикувани днес, съобщава "Франс прес".

Почина първата съпруга на Нелсън Мандела

https://offnews.bg//sviat/pochina-parvata-sapruga-na-nelsan-mandela-677931.html

Почина борецът срещу апартейда в ЮАР Уини Мадикизела-Мандела. 

Уини Мандела почина на 81 години след дълго боледуване, съобщи личният ѝ асистент, цитиран от Би Би Си. 

Тя беше омъжена за Нелсън Мандела в продължение на 38 г., в това число по времето, което той лежеше в затвора - 27 г.

Южноафрикански активист и политик, Уини заемаше няколко правителствени позиции, а също така ръководеше Лигата на жените към Африканския национален конгрес.

По-късно обаче репутацията ѝ беше помрачена от обвинения в корупция. 

Турция нареди арест на Гюлен заради убийството на руския посланик

http://nakratko.bg/category/25/157100/


Турция нареди ареста на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и още 7 други заподозрени заради убийството на посланика на Русия в Анкара през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирайки в. „Хабертюрк“.

Вижте каква е актуалната пътна обстановка в страната към 17,30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794519

Вижте каква е актуалната пътна обстановка в страната към 17,30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -1° до + 10°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Велико Търново, Видин, Плевен и Смолян Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства,

Руската икономика излиза от рецесията

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ruskata-ikonomika-izliza-ot-recesiiata-258656/

През 2017 година брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 1,5%, показват официалните данни

Бразилец за първи път стана треньор на български отбор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6794436

Бразилец за първи път стана треньор на български отборБразилският халф Елиаш Да Силва е новият старши-треньор на "Верея", а негов помощник ще бъде Данаил Желязков, съобщиха от елитния старозагорски клуб на своя сайт. Елиаш беше в екипа на досегашния наставник Благомир Митрев, а неговият дебют на новия пост ще бъде в градското дерби срещу "Берое" в петък от 19,30 часа на стадион "Трейс Арена".

МВР предупреждава: На Великден обирите на апартаменти бележат ръст с 30 на сто

https://petel.bg/MVR-preduprezhdava--Na-Velikden-obirite-na-apartamenti-belezhat-rast-s-30-na-sto__258240

Снимка: Булфото На Великден домовите кражби бележат ръст с 30 на сто, предупреждават от МВР. Причината - заради серията почивни дни апарт...

Франция готви парализираща стачка – ето какво съветват от родното Външно

https://petel.bg/Frantsiya-gotvi-paralizirashha-stachka-----eto-kakvo-savetvat-ot-rodnoto-Vanshno__258242

Министерството на външните работи предупреди българските граждани, които планират пътуване за и във Франция, да се информират предварит...

Безработен мъж от София се оказа работник във фирма без свое знание

https://petel.bg/Bezraboten-mazh-ot-Sofiya-se-okaza-rabotnik-vav-firma-bez-svoe-znanie__258243

Снимка: btvnovinite.bg Безработен мъж от София се оказа работник във фирма без свое знание. Миналата година 57-годишният Юлиян Русев остава без ...

Сирак раздава юмруци на възпитатели от дом, звънят всеки ден в полицията

https://petel.bg/Sirak-razdava-yumrutsi-na-vazpitateli-ot-dom--zvanyat-vseki-den-v-politsiyata__258244

14-годишно сираче раздава юмруци на възпитателка на Центъра за семейно настаняване в Ловеч. В края на март момчето било настанено в център...

ЮНЕСКО прие Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол

https://petel.bg/YUNESKO-prie-Episkopskata-bazilika-i-rimskite-mozayki-na-Filipopol__258245

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за зна...

Нашенец се върна със закъснял полет от Амстердам и се шашна - пак нито един граничен полицай на летището

https://petel.bg/Nashenets-se-varna-sas-zakasnyal-polet-ot-Amsterdam-i-se-shashna---pak-nito-edin-granichen-politsay-na-letishheto-__258246

Нов сигнал за пътници, влезли в България през Летище София без проверка. Сигналът подаде Георг Тупарев във Фейсбук. Той разказва, че на 27-м...

ЕК отпусна 180 млн. евро извънредна финансова помощ на Гърция за бежанците

https://petel.bg/EK-otpusna-180-mln--evro-izvanredna-finansova-pomoshh-na-Gartsiya-za-bezhantsite__258247

Снимка: Булфото Европейската комисия отпусна на Гърция 180 милиона евро извънредна финансова помощ за настаняване и интегриране на бежа...

Инцидентът на гара Коньово събуди страховете на близките на жертвите от влака София – Кардам (видео)

https://petel.bg/Intsidentat-na-gara-Konovo-sabudi-strahovete-na-blizkite-na-zhertvite-ot-vlaka-Sofiya-----Kardam--video-__258248

Снимки: btvnovinite.bg Инцидентът със запалилия се влак на гара Коньово, за щастие, нямаше фатален край. Той обаче събуди страховете на близки...

Търсят се деца, които да напишат приказки за нова книга

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/02/3157073_tursiat_se_deca_koito_da_napishat_prikazki_za_nova/?ref=rss


За втора поредна година издателство "Дъбови листа" търси талантливи деца, които да напишат приказки, за да издаде най-добрите от тях в книга, илюстрирана отново от деца.<br /><br />И тази година основната идея на конкурса е да насърчи родители, деца и учители да взаимодействат, защото организаторите са убедени, че именно приказките са в основата на стремежа към грамотност и развиване на въображението.<br /><br />В конкурса могат да участват всички деца и...

Д-р Асен Меджидиев: Пирогов започва да прилича на европейска болница

https://frognews.bg/novini/asen-medjidiev-pirogov-zapochva-prilicha-evropeiska-bolnitsa.html

През последната една година се вижда промяна в Пирогов. Оформя се истинското спешно отделение, както е в нормалните европейски държави. Пациентът, веднага след като влезе в Пирогов, е насочен към мястото, където трябва да отиде. Това заяви новият шеф на софийската организация на лекарите Д-р Асен Меджидиев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване