Мистър 400 Георги Илиев: Не играя футбол за мачове, а за наслада

https://petel.bg/Mistar-400-Georgi-Iliev--Ne-igraya-futbol-za-machove--a-za-naslada__258103

Капитанът на Черно море Георги Илиев влезе по подобаващ начин в Топ 400 по изиграни мачове във футболния ни елит. Халфът вкара гола за побед...

Треньорът на Добруджа: Спартак, чакам те в „Б” група през 2019-а

https://petel.bg/Trenorat-na-Dobrudzha--Spartak--chakam-te-v----B----grupa-prez-2019-a__258104

Треньорът на Добруджа Диян Божилов изрази задоволство от победата с 2:0 над Спартак в Добрич, но отдаде дължимото на варненския тим и отпра...

Ядем салам без месо и сирене без мляко, но всичко е точно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285447_%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE

 Проверки на здравните инспектори тази година са установили, че в предлаганите на пазара за предстоящите празници хранителни продукти отново има от т.нар. Е-та, които обаче не били опасни за живота и здравето на консуматорите. За онези, които не са запознати с въпросните Е-та, това са всички онези изкуствени химически вещества, които производителите слагат в храните, за да им придадат по-добър вкус, вид и по-голяма трайност: оцветители, подобрители, овкусители, консерванти. В резултат на това някои храни толкова се „подобряват”, че направо могат да изтраят до следващото столетие, без изобщо да им проличи. Спомням си как преди време самият аз, без да искам, бях забравил кофичка с рекламирано като истинско и натурално кисело мляко на открито и тя така си и престоя повече от три месеца, без изобщо на съдържанието в нея да му стане нещо. Или пък разказът на разсеян мой колега, който след запой с приятели, забравил на масичката на терасата си чинийка с кренвирши от „истинско месо”. И когато след около седмица си спомнил за тях и ужасен се хвърлил към терасата, що да види – мръвките така си и стоели в чинийката и от тях не се носела очакваната миризма на развалено месо. Само дето малко били повехнали и спаружени. Та виновни за това са тези прословути Е-та, за които една баба съседка с недоумение клатеше глава и се чудеше „какви са тези дяволии сега, дето нито се виждат, нито могат да се помиришат”.

Всъщност публична тайна е, че в България производителите правят истински чудеса. Едва ли има много такива държави, в които на пазара да се предлагат салам без месо и сирене без мляко. Това ме подсети за един стар, брадат виц от 90-те години, който обаче като че ли е доста актуален и сега. Български пенсионер влиза в магазин и моли да му дадат парче салам като за него, евтинко. Прибира се в къщи, отрязва си едно парче и в момента, в който го захапва, нещо се забива в устата му. Старецът вади парче треска от дърво и възмутен нахълтва с него в магазина: „Как не ви е срам, вие се подигравате с мен. Какво е това дърво дето сте ми дали. Аз ви поисках салам.” Продавачът разперва ръце: „Извинявайте, господине, забавих да ви предупредя, че за салам 15-о качество кучетата ги мелим направо с колибите”. Та, такива ми ти неща, уважаеми читатели.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно и трагично. Откакто у нас дойде пустата му демокрация, българинът яде всичко друго, но не и качествена и здравословна храна. То затова, аслъ, сме и на такъв хал – на едно от първите места по затлъстяване и сърдечни заболявания в света. В същото време ако се съди по лъскавите телевизионни реклами, ще рече човек че закусваме с френски кроасани, обядваме гъши дроб с трюфели и вечеряме с десерта на френските крале. Нацията ни мре от лоша храна, а ресорните органи, които трябва да бдят за качеството на тази храна, бодро рапортуват, че няма никакъв проблем. Е, имало в нея тук там, малко Е-та, ама, видите ли, те били съвсем безопасни и в реда на нещата. Никой не се и замисля, че човешкото здраве е най-важно и никой производител и търговец няма право да го използва за комерсиалните си цели.

Франция: решителната битка започва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285446_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0

 Животът на французите може да стане доста неуютен през следващите седмици. С боклуци по тротоарите - заради стачката на службите по чистотата; без електричество в производството - защото енергийните синдикати обявяват прекъсване на работата; без влакове - заради стачката в държавната железопътна компания. Всички тези мерки на синдикатите са техният отговор на следващия рунд от реформи на президента Еманюел Макрон. Служителите на френската авиокомпания Ер Франс също се готвят да продължат стачните си действия. 


Четири месеца синдикатите близаха раните си - не им беше никак лесно да преглътнат тежкото си поражение в стачките от есента на 2017 година. Тогава те успяха да откопчат от правителството дребни отстъпки по отношение на трудово-правната реформа, но не успяха да спрат либерализацията на френския трудов пазар. Обратното - на правителството му се удаде да разедини синдикатите и да задържи в определени граници недоволството на населението. Стачната мобилизация беше сравнително слаба. Тази пролет обаче всичко изглежда по-различно. 

Оспорвани привилегии за малцина

Преди решителната битка синдикатите не само демонстрират по-голяма сплотеност, отколкото миналата есен, но излизат и с амбициозна програма. В центъра на протестите е задлъжнялата с 45 милиарда евро държавна железопътна компания, която трябва да бъде санирана. Реформата предвижда по-малко привилегии за новоназначените служители - например да не излизат в пенсия 10 години преди навършването на редовна пенсионна възраст. Синдикатите приемат това като фронтална атака и планират дългосрочна стачка, която ще започва на 3 април и ще продължи три месеца - на всеки три работни дни ще има по два дни стачка.  

Също на 3 април ще прекъснат работа и службите по чистотата - в редица региони на Франция служителите им излизат в безсрочна стачка. В центъра на протестите и тук е пенсионната възраст: искането на синдикатите е служителите от бранша да излизат в пенсия поне 5 години по-рано, а за някои дейности, вредни за здравето, 10 години преди навършването на редовна пенсионна възраст.

Frankreich Streik Bahngesellschaft SNCF (Reuters/C. Platiau)

Държавните железници SNCF са натрупали 45 милиарда евро дългове

В продължение на цели три месеца смятат да стачкуват и служителите в електро- и газоснабдяването. Те пък настояват за по-добро заплащане. Също както и служителите на Ер Франс, които настояват за вдигане на заплатите им с шест процента.

Застрашен ли е Макрон?

Синдикатите ще се опитат да притиснат правителството, атакувайки го от няколко страни едновременно. Най-сериозната опасност за Макрон и премиера Едуар Филип дебне от стачката на железниците. Наистина анкетите сочат, че повечето французи одобряват премахването на привилегиите на железничарите, но експертите предупреждават, че ако общественият живот във Франция бъде парализиран повече от две седмици, французите ще започнат да се тревожат. С други думи - ще се увеличи и натискът върху правителството за отстъпки.

Примери от миналото не липсват. Френските медии често припомнят есента на 1995 година, когато младият премиер Ален Жупе се опита да наложи амбициозна пенсионна реформа, която също предвиждаше отнемане на привилегиите на служителите в държавните железници. Продължилата седмици наред стачка парализира обществения живот в страната, а правителството беше принудено да отстъпи. 

Изходът - неясен

Frankreich Gewerkschaft Proteste (Getty Images/AFP/D. Ceyrac)

Преди повече от 20 години "Планът Жюпе" се провали под натиска на улицата

Въпреки многобройните паралели има обаче и редица важни различия. За разлика от президента Жак Ширак през 1995 г., Еманюел Макрон излезе с програма за реформи още в предизборната си кампания през 2017. Според допитванията до общественото мнение, се е повишил делът на французите, които - след десетилетия дебати - най-после приемат, че реформите са необходими.

В сравнение с реформите на Шрьодер навремето в Германия, френското правителство подхожда по-предпазливо. На фона на високата задлъжнялост, Макрон възнамерява до 2022 да съкрати само 120 хиляди души от близо 5,6 млн. служители в държавната администрация. 

Малцина експерти се осмеляват да правят прогнози за изхода на сегашното премерване на силите. Политическата динамика във Франция е твърде непредвидима. Ясно е обаче, че ако правителството отстъпи пред натиска на улицата, с планираната за 2019 година, и най-важна за Макрон, пенсионна реформа ще бъде свършено. 

Антисемитизмът е част от Германия. И от Европа.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285445_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F.+%D0%98+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0

 В германския дебат за исляма се забелязва интересна каузалност: винаги, когато баварските политици оповестяват, че ислямът не бил част от Германия, в речите си те припомнят за "еврейско-християнските" корени или традиции на страната. Същевременно се премълчава, че християнско-еврейската традиция в немалка степен се изразява в това, че християни са преследвали, прогонвали и убивали евреи. И когато в европейските домове по Великден пъстрим яйца, това сякаш би трябвало да ни напомни на какво стъпва християнският антиюдаизъм: а именно - обвиняваме евреите, че са предали Христос.

Евреите - в Османската империя

В продължение на близо 2 000 години евреите са гонени от християните. През 1492 те са прогонени от днешна Испания - по силата на Алхамбрийския декрет, след като в продължение на столетия преди това те са живели там под мюсюлманско управление. Много от тези евреи намират убежище в Османската империя по покана на султан Баязид Втори. На него се приписват следните думи: "Колко глупави трябва да са испанските крале, за да прогонват най-добрите си граждани и да ги предоставят на най-върлите си врагове."

В османски градове като Солун и Сараево евреите живеят в продължение на векове - до идването на нацизма. Това са исторически факти, които може би се осъзнават, когато говорим за "еврейско-христянски" традиции и същевременно за мюсюлмани, които "внасяли" антисемитизъм. Не е нужно обаче човек да познава тези исторически зависимости, за да е наясно колко абсурдни са приказките за "вносния антисемитизъм". Трябва само да се знае, че нацистка Германия е извършила най-голямото престъпление в историята на човечеството - шоа (изтреблението на евреите).

Експортен шлагер от Германия

Германия, антисемитизъм, внос - да се състави интелигентно изречение, в което влизат тези три думи, просто е невъзможно. Освен може би следното: Антисемитизмът в Германия не е внесен. Антисемитизмът всъщност е най-големият експортен шлагер от Германия, много преди колите, бирата и сандалите "Биркенщок".

Германците са народ, който успява да издигне до държавна политика сигурността на Израел и борбата срещу антисемитизма, и същевременно обаче цяла година да чества реформатора Мартин Лутер, призовавал да се палят синагогите и да се пречи на равините да си вършат работата - под страх от смъртно наказание.

Една европейска традиция

Антисемитизмът е част от Германия и от Европа. Ще го срещнем и при десните, и при левите, както и в  центъра. При професорите и при работниците, при Ханс и при Али.

Да, има антисемитски нагласи при мюсюлманите в Европа и в Германия. даже трябва да говорим за това, не само защото 85-годишната Мирей Кнол, оцеляла в Холокоста, беше убита в парижкото си жилище с антисемитски мотиви. И не само защото недалеч оттам преди една година еврейката Сара Халими беше блъсната от балкона от своята мюсюлманска съседка с викове: "Аллах е велик!". И защото недалеч от Бранденбургската врата в Берлин на антисемитска демонстрация беше запалено израелско знаме.

Deutschland Demonstranten verbrennen Fahne mit Davidstern in Berlin (picture alliance/dpa/Jüdisches Forum für Demokratie und gegen Antisemitismus e.V.)

Демонстранти горят израелското знаме в берлинския квартал Нойкьолн

Не, проблемът не е "ислямът" - защото ислямът не е единен. Има много мюсюлмански държави, в които антисемитизмът е издигнат в държавна политика. Има я Саудитска Арабия, която изнася салафизъм; и има Ислямска Република Иран, която неведнъж е заплашвала да унищожи Израел. А сред мюсюлманите в Европа и Германия има и неколцина, които намират това за добре.

Съществуват ислямистки съюзи, които толерират това проповедници на омразата да говорят в джамиите. Съществува "политически ислям", представян от някои от тези съюзи. Съществуват и видни политици, които сключват държавни договори с тези проповедници и участат в подиумни дискусии с хора, които оправдават нападенията срещу евреи.

Трябва да говорим за това как ще се отнасяме занапред към този проблем - макар че сред левите и либералите има хора, които са против подобни дебати. Те подозират в тях "ислямофобия" и не забелязват, че предоставят на десните една много важна тема. Близкоизточният конфликт се води не само в Израел, Газа и палестинските автономни територии - този конфликт се води и в берлинския квартал Нойкьолн.

Какво става в Нойкьолн?

Krsto Lazarevic (Privat)

Кръсто Лазаревич

През декември миналата година, когато Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и уж умерената палестинска партия Фатах оповести "три дни на гнева", аз разбрах за това не от медиите. Разбрах го от моите съседи на "Зоненалее" - може би най-арабската улица в цяла Германия. Има ли сблъсъци в Близкия изток, собствениците на малки магазинчета отрупват витрините със сувенири с палестинския флаг, който се развява над Израел. На тези карти Израел просто не съществува - заличен е. 

На пропалестински демонстрации в Нойкьолн обикновено виждаме големи групи мъже, които скандират антисемитски лозунги. 

Повечето антисемитски престъпления в Германия биват извършвани обаче от десни екстремисти. И когато десните дрънкат за "вносен антисемитизъм", който идвал от мюсюлманите, най-добре е човек да им покаже среден пръст.

Истина е обаче също, че не е препоръчително вечерно време да се разхождаш по "Зоненалее" с кипа. А годината е 2018-а. В Германия. И е крайно време да направим нещо срещу това.

 

Кръсто Лазаревич е роден в Босна и Херцеговина и като дете е избягал заедно с родителите си в Германия. Днес той живее в Берлин. Работи като журналист и публицист и пише за различни немскоезични медии.

Започна Страстната седмица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tnZ5Zw9TEx4/

Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за православните християни. През следващите седем дни до Великден църквата и вярващите посвещават на възпоменания за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик и през него се извършват специални църковни служби.

На Велики понеделник Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове, припомня “24 часа”

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски.

Той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите страдания на Иисус. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден – тогава църквата отслужва Опело Христово).

На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.

Ученици от Хуманитарната отличени в състезание за разработване на философско есе

http://varnautre.bg/2018/04/02/78485/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d1%81

Стоян Манчев от XII Б кл. и Георги Жечев от XI Д кл. на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна завоюваха две втори места в две възрастови групи на Националното ученическо състезание за разработване на философско есе, организирано от Философския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, проведено […]

Русия ще може да замени експулсираните от САЩ дипломати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285444_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B

 Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на територията на Великобритания, предаде вчера Франс прес, цитирайки служител на Държавния департамент.

Тази седмица САЩ обявиха ескпулсирането на 48 дипломати от руското посолство във Вашингтон и на 12 други от руското представителство в ООН. Освен това те обявиха затварянето на руското консулство в Сиатъл. Мерките бяха предприети като част от съвместни действия на западните съюзници, припомня АФП.

"САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни вчера представител на Държавния департамент. Той уточни, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно.

Москва отрича, че експулсираните дипломати са шпиони. В отговор Русия експулсира 60 дипломати на САЩ и обяви затварянето на американското консулство в Санкт Петербург, но също не поиска съкращаването на броя на американските дипломати. Вашингтон също ще може да депозира нови искания за акредитация.

Ким Чен Ун заведе жена си на концерт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285443_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82

 Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и съпругата му посетиха културно мероприятие в Пхенян, в което участваха южнокорейски поп изпълнители. По данни на агенция "Йонхап", в концерта са участвали 11 групи и изпълнители. Това е първата изява на южнокорейски групи в КНДР от 2005 година насам. На 31 март в Северна Корея пристигна голяма делегация южнокорейски артисти и спортисти, оглавявана от министъра на културата, туризма и спорта на републиката. Изпълнителите ще изнесат два концерта в севернокорейската столица.

Седмицата на страданията започва, ето какво не трябва да правим…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be/

Днес започва Страстната седмица (седмицата на страданията).

Днес имен ден празнуват мъжете, които гордо носят името Виктор, както и дамите, които се „кичат“ с титлата Виктория.

Това е последната седмица от живота на Исус Христос и е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата „страст“ означава страдание. Затова седмицата е посветена на възпоменанието на последните дни от земния живот на Спасителя – на неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение. Всички служби през Страстната седмица се отличават с особено дълбоки религиозни преживявания за православните християни.

В богослуженията през тази седмица се възпроизвежда историята на страданията на Исус Христос, както и неговите последни наставления. Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и доколко сме се приближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците.

Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“. След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

В този ден се отслужва Света Василиева литургия. Този ден е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота. Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т.нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т.нар. опело Христово.

На Велики петък не се прави нищо – разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба.

Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите. Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с „Христос воскресе!“, а отговорът е „Воистина воскресе!“.

 

Материалът Седмицата на страданията започва, ето какво не трябва да правим… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Откриха таблетката, която убива комарите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-tabletkata-koiato-ubiva-komarite-2088472

Международна група изследователи в областта на медицината от Кения, САЩ и Великобритания установи, че употребата на ивермектин води до гибелта на хапещите хората комари, пише Tech Times.
 
Ивермектинът е лекарство с идентификационен номер по CAS: 7028

Двудневна стачка ще затрудни железопътния транспорт във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/dvudnevna-stachka-shte-zatrudni-zhelezopytniia-transport-vyv-franciia-2088468

Френската национална железопътна компания предупреди, че стачка на работещите в нея ще затрудни на 3 и 4 април железопътния транспорт в страната и на други места в Европа, предаде АП.
 
В изявлението на компанията се съобщава, че през

Какво е качеството на козунаците на пазара?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-e-kachestvoto-na-kozunacite-na-pazara-2088446

„Активни потребители”: Лошо качество на индустриално приготвените козунаци

Преди 50 години: когато терорът се настани в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285442_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 Трима бивши членове на "Фракция Червена армия" (RAF) все още се укриват. През ноември миналата година Федералната криминална служба на Германия публикува нови снимки на издирваните Ернст-Фолкер Щауб, Буркхард Гарвег и Даниела Клете. Нова серия от нападения е насочила властите към групата. Тези нападения нямат политически характер или мотивация, а просто са били нужни на терористите, за да финансират високите си разходи в дълбока нелегалност. 

Deutschland RAF-Mitglieder Ernst-Volker Wilhelm Staub, Daniela Klette und Burkhard Garweg (picture-alliance/dpa/BKA)

Ернст-Фолкер Щауб, Даниела Клете и Буркхард Гарвег са издирвани и до днес

Не, страницата RAF с оставените от нея кървави следи в 30-годишната ѝ дейност не е затворена. Независимо от някои проблясъци на закъсняло разкаяние, като например срещата на бившата активистка от RAF Зилке Майер-Вит със сина на убития през 1977 г. индустриалец Ханс Мартин Шлайер - за да му поиска прошка.

RAF Mitglieder Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub und Daniela Klette (picture-alliance/dpa/BKA)

Така биха могли да изглеждат днес тримата терористи от "Фракция Червена армия"

Тази страница не може да бъде затворена включително защото все още не са докрай разкрити престъпленията, извършени от ляворадикалната групировка в периода 1970 - 1998 година. Става въпрос за убийства, експлозии и нападения с над  30 жертви и повече от 200 ранени.

Агент-провокаторът Петер Урбах

Не е изяснена досега и ролята, изиграла Службата за защита на конституцията (контраразузнаването) за превръщането в терористи на части от студентското протестно движение от края на 1960-те и началото на 1970-те години. Според хамбургския политолог Волфганг Краусхар, ключова фигура в тази връзка е агентът на службата Петер Урбах.

"Урбах играе важна роля в превръщането на едно малко, но здраво ядро на тогавашното протестно движение във военизирана, и в крайна сметка в терористична групировка", казва той за ДВ. Например когато на 11 април 1968 година един десен радикал стреля по студентския лидер Руди Дучке и го ранява смъртоносно. Две хиляди гневни студенти тогава се отправят към сградата на издателство "Шпрингер", чийто всекидневник "Билд" масивно подстрекава общественото мнение срещу студентските протести и Дучке. Урбах също е пред сградата на "Шпрингер" - с кош, пълен с коктейли Молотов, които тикал в ръцете на разтърсените и разгневени демонстранти. Урбах дори услужливо им показвал как да си служат с тях, за да опожарят колите край сградата. 

Целта - дискредитиране на протестното движение

Агентът на контраразузнаването Урбах е първият, който снабдява лявата протестна сцена с огнестрелно оръжие, продължава Краусхар. Според него Урбах е агент-провокатор с влияние в средите на тогавашната извънпарламентарна опозиция. Какво е накарало властите, вкл. западните съюзници - американците, британците и французите, които чак до германското обединение са изпълнявали и контролни функции - да дадат такъв простор на действие на човек като Урбах? Целта вероятно е била да се дискредитират демонстрантите и изобщо лявото извънпарламентарно протестно движение, като бъдат подтикнати към агресивни действия.

Deutschland Landshut Entführung Flughafen Dubai (picture-alliance/dpa)

Октомври 1977: четирима терористи отвличат самолета "Ландсхут" с искане да бъдат освободени 11 членове на RAF и двама палестинци

Не бива да се забравя, че RAF наистина е най-известната, но не и единствена лявотерористична група. Съществували са също така групировки като "Революционни клетки", както и "Движението 2 юни" - денят, в който през 1967 г. студентът Бено Онезорг е застрелян от един полицай. С групата "Тупамарос Западен Берлин" пък в Германия се настанява терорът: началото е  поставено с пъклен план, осуетен само по една случайност - бомбен атентат е трябвало да покоси 250 евреи в Берлин, събрали се на 9 ноември 1969 да отбележат 31-та годишнина от погрома на Кристалната нощ. И в този атентат отново е замесен агентът на Урбах. Историкът Михаел Зонтмайер казва по този повод следното: "Можете ли само да си представите - с тази бомба, набавена от човек на Службата за защита на конституцията, от този Петер Урбах, е трябвало да бъде нападната еврейска институция в Берлин! Това е началото на тероризма в Западна Германия, в Западен Берлин."

Не бива да смятаме, че Службата за защита на конституцията или пък самият Урбах са замисляли да поставят бомбата. Но се налага изводът, че държавните служби са били готови допълнително да наливат масло в бушуващия тогава огън. 

 

Русия с 13 въпроса към Организацията за забрана на химическите оръжия

http://clubz.bg/66160-rusiq_s_13_vyprosa_kym_organizaciqta_za_zabrana_na_himicheskite_oryjiq

Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), свързани с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде ТАСС, съобщи БНР.

Агенцията се позовава на съобщение на външното министерство на страната, в което се посочва, че Русия иска да знае каква помощ е поискал Лондон от организацията, кой е оглавявал групата от експерти на ОЗХО, посетила Великобритания и в кои сертифицирани лаборатории ще бъдат извършени изследванията.

Москва очаква да научи и какви данни е поискала Великобритания за използването на веществото "Новичок". 

Айфеловата кула става на 129 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285441_%D0%90%D0%B9%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+129+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Днес се навършват 129 години от построяването на най-разпознаваемата забележителност в света – Айфеловата кула. Тя е висока 300 метра, a посетителите, които се редят на опашка, за да погледнат Париж от последния й етаж, са 7 милиона на година. На 7 години кулата се пребоядисва с 60 тона боя. Построена е за едва 2 години, 20 месеца и 5 дни.

Да отидеш в Париж и да не видиш кулата е невъзможно. Тя се извисява над целия град и това е първото, което виждаш, кацайки в града. Тя се вижда от всеки ъгъл и сякаш те следи из малките улички. И макар да не можем да си представим френската столица без нея, кулата невинаги е била желана. Видни френски културни дейци, сред които Ги дьо Мопасан и Виктор Юго събират подписка, с която искат да забранят построяването на тази „грозна купчина желязо”. След построяването й, Юго всеки ден пие кафето си под нея, защото това е единственото място, от което не я вижда.
Техническият директор на Айфеловата кула (La tour Eiffel) Стефан Росан разказва: "Айфеловата кула е трябвало да бъде временна, да стои там 20 години. Трябвало е да послужи за световно изложение и да бъде махната, защото това не е красив монумент. Но 1897 г. тръгва първата радио емисия и кулата става стратегическо място. Така че, вече не е цивилна сграда, която посещаваме, а военно-стратегическо място. Това я запазва".
Именно от Айфеловата кула е прихванат сигналът на известната шпионка Мата Хари, осъдена на смърт. Сега на върха на кулата се намират 120 антени, някои от тях още се използват за държавната сигурност.
Всъщност постройката е истинска революция в тогавашната архитектура. Там е и магията й според генералния директор Анна Янек: "Магическото в Айфеловата кула и това, което ни впечатлява, е, че в нея няма смисъл - не е църква, не е замък, не е музей, а е просто жест, който е тук и се извисява към небето. С построяването й архитектурата се превръща в индустриален акт. Тук се срещат индустрията и възможността за производство в една постройка".
Бертан Льомоне - архитект и историк, разяснява, че желязото, от което е вдигната 300-метровата кула, е сравнително нов метал за епохата. С нея Франция е искала да покаже наново голямата си и силна индустриална мощ.
И още един любопитен факт – Айфеловата кула е място, на което са се случили 349 самоубийства. Затова около нея и до ден днешен има представители на специалните служби, които следят внимателно кой се качва.

Китайската космическа станция изгоря над Тихия океан без да причини щети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6793177

Китайската космическа станция изгоря над  Тихия океан без да причини щетиКитайската космическа станция „Тянгун 1“ изгоря над южната част на Тихия океан без да причини щети при падането си, предава AFP, цитирана от "Фокус". По данни на Китайската космическа служба по-голямата част от орбиталната станция е изгоряла при навлизането в Земната атмосфера, а неизгорелите фрагменти са паднали в ненаселен район в южната част

Какво време ни очаква днес над Югозапада…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0/

Времето ще бъде много ветровито – ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър.

Ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слабо. Ще бъде малко по-хладно, с максимални температури между 11 и 16 градуса, в София – около 12 градуса.

В планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали дъжд, над 1800 метра – сняг.

Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7 градуса, на 2000 метра – около минус 1 градуса.

 

Материалът Какво време ни очаква днес над Югозапада… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Край на напрежението: "Тянгун-1" изгоря над Тихия океан (Видео)

https://petel.bg/Kray-na-naprezhenieto--Tyangun-1-izgorya-nad-Tihiya-okean--Video-__258091

FHR Космическата станция "Тянгун-1" приключи своя живот в земната орбита и падна в Тихия океан в 3.16 часа българско време, съобщиха за NOVA от ...

Синоптичката на bTV зарадва всички с прогнозата за времето

https://petel.bg/Sinoptichkata-na-bTV-zaradva-vsichki-s-prognozata-za-vremeto__258092

Хубава прогноза за времето за тази седмица даде синоптичката на bTV Натали Трифонова преди минути. Днес си очакват много слънчеви часо...

Тестват сирените в страната в 13 часа днес

https://petel.bg/Testvat-sirenite-v-stranata-v-13-chasa-dnes__258093

Днес точно в 13 часа ще бъдат включени сирените в по-гоемите градове на страната уведомяват от Министерството на вътрешните работи, съобща...

Изплува тежка травма от детството на Поли Генова

https://petel.bg/Izpluva-tezhka-travma-ot-detstvoto-na-Poli-Genova-__258094

Историята на млада участничка в музикалното шоу „Гласът на България“ трогна до сълзи Поли Генова. 20-годишното момиче разказа, че баща й е...

Шофьори, важно за вас!

https://petel.bg/SHofori--vazhno-za-vas-__258095

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републиканс...

"Тянгун-1" изгоря над Tихия океан

http://clubz.bg/66159-tqngun_1_izgorq_nad_tihiq_okean

Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8,15 ч. пекинско време (3,15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай.

По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята.

Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.

Китайският в. "Глобал таймс" заяви, че големият шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай.

БТА

Преди Великден цената на агнешкото скочи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uuLqKSgIriY/

Седмица преди Великден сме свидетели на скок в цената на агнешкото месо в търговските обекти в цялата страна. Тази година килограм българско агнешко месо струва средно между 13 и 16 лева, за разлика от вносното, което е значително по-евтино.

Въпреки това обаче изкупната цена от фермите на родните производители е 5 лева за килограм живо тегло, което според тях не стига дори за покриването на разходите им.

И въпреки че фермерите са принудени да продават стоката си толкова евтино, в търговските обекти цената на агнешкото месо започва от 13, а на места достига и до рекордните 16 лева за килограм.

Повечето хора са категорични, че заради изключително високата цена тази година няма да купят агнешко за празника, информира Bulgaria ON AIR.

А преди празника от Агенцията по безопасност на храните вече започнаха масови проверки за качеството и произхода на яйцата, козунаците и месото в цялата страна.

Токът ще спира, ето къде в област Благоевград…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be-4/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 02 – 05 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.
Община Благоевград
На 02.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 03.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 04.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: Долна Дъбрава, махала Веляци, извън регулация, местност Атанасова Падина, местност Бобови Ниви, Яновски Рид
На 02.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 03.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 04.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч.; 08:00 – 16:15 ч./ – Падеш: Будишка
На 02.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 03.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 05.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Церово, Общ. Благоевград: Осми Март, П. Яворов, УПИ Viii-111,112, Кв.15, УПИ І-139,Кв.12
На 02.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 03.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 04.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв.6, УПИ ХIII-261, Кв.11, УПИ-ІІІ-63, ХIХ-33, Кв.7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен

Община Гоце Делчев
На 02.04.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: Село Борово, УПИ-V-183 , Кв. 30;
На 02.04.2018 г. /09:30 – 12:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Гоце Делчев: Ii-16, местност Мочура, Кирил и Методий, местност Мочура Землище Гоце, местност Сушица, Стара Планина;
На 02.04.2018 г. /09:30 – 12:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Гърмен;
На 02.04.2018 г. /09:30 – 12:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Огняново, Общ. Гърмен: Горно Грамаде, Двадесет и Първа, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Димитър Кемалов, Единадесета, Иван Вазов, Кьосе Баир, местност Стопански Двор, Неуточнен Адрес, Осма, Пета, Седма, Ст 26 Кл Б Тп Огняново 4, Ст 46 Кл Б Тп Огняново 2, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Девета, Тридесет и Осма, Тридесет и Първа, Тридесет и Седма, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тринадесета, Четиридесета, Четиринадесета, Шеста;
На 02.04.2018 г. /11:00 – 15:00 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: С.Борово;
На 02.04.2018 г. /12:30 – 13:00 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Царица Йоана;

Община Кресна
На 02.04.2018 г. /12:15 – 14:30 ч./ – Кресна: Влахински Езера, Детелина, Еделвайс, Отец Паисий, Перун, Пирин, Пирински Бор, Рила, Спартак, Теменуга, Яне Сандански
Община Петрич
На 02.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 04.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Чучулигово: Капсиди
На 02.04.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 10:45 – 11:00 ч./ – Беласица: Акация, Александър Стамболийски, Беласица, Братя Миладинови, Васил Левски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Григор Пърличев, Девети Май, Дермено, Динк Махле, До МТП Беласица, Кестен, Кокиче, Крали Марко, Марковица, местност Горни Парници, Митко Палаузов, Мраморница, Никола Некрасов, Осми Март, Паисий Хилендарски, Плиска, Поляните, Раславица, Стефан Караджа, Струмешница, Стълб От Вмрнн на ТП Беласица – 3, Стълб При Обекта, УПИ-1, Кв.27, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Христо Ботев, Цар Самуил, Цар Симеон, Чавдар Войвода, Яне Сандански Габрене: Акация, Александър Матрасов, Буко, Граничар, Здравец, Иван Вазов, извън регулацията, Кокиче, Комсомолска, Марена, местност Марена, местност Буко, Мир, Митко Палаузов, Неуточнен Адрес, Октомври, Освобождение, Отец Паисий, Прогрес, Радецки, Родина, С. Габрене, Общ. Петрич, ПИ 000486, М.Осено, Стопански Двор, Струмешница, Теменуга, Тумба, УПИ 4 Кв 32, УПИ ХII-19,Кв.5 Генерал Тодоров Долна Крушица: Каръчкото Камена: Динко Ключ: Ал.Стамболийски, Альоша, Антон Попов, Атанас Бубакяров, Беласица, Ген.Скобелев, Гергевче, Драмчов Кайнак, Дружба, Иван Козарев, Иглика, извън регулацията, Ил.Макариоплски, Илинден, Квартал 50, Кирил и Методий, Китка, Климент Охридски, Лозен, Малчика, местност Джаловец, местност Кайнако, Млада Гвардия, Наум Охридски, Никола Вапцаров, Подгорие, Равни Ниви, Самуилова Крепост, Струмешница, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно Море Коларово, Общ. Петрич: Антон Попов, Асен Златаров, Беласица, Брегалница, Бяло Море, Вела Пеева, Владимир Заимов, Възраждане, Гоце Делчев, Двадесет и Трети Септември, Драва, Еделвайс, Жданов, Иван Вазов, Ильо Войвода, Калоян, Кокиче, Крайречна, Липите, Любен Каравелов, Македония, Малчика, местност Бахчите, Местост Марковица, Митко Палаузов, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Огражден, Одрин, Октомври, Отец Паисий, Партизанска, Пейо Яворов, Песоко, Петър Берон, Пирин, Победа, Подгорие, Просвета, Първи Май, Радомир, Раковски, С. Коларово, М. Песоко, Салют, Самуилова Кпепост, Симеон Кавракиров, Странджа, Струмешница, Тодор Божиков, Христо Смирненски, Цар Борис 1-ви, Цар Самуил, Чавдарка Петрич, Общ. Петрич: Айдарски Даб, Атанас Лютвиев, Беласица, Бистрица, България, Джевезлъка, Иваник-Калинска Чешма, Княз Борис I, Кукуш, Любен Каравелов, Маркова Скала, Места, местност Айран Бунар, местност Бухото, местност Бяла Черква, местност Джевезлъка, местност Зиче, местност Иваник, местност Иваник Каринска Чешм, местност Иловица, местност Конгоро, местност Ляшница, местност Омондрос, местност Пильови Орехи, местност Тръстен, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Пощенска, Свети Георги, Хижа Беласица Първомай, Общ. Петрич: Гоце Делчев, местност Чалтията Самуилово, Общ. Петрич: Васил Левски, Самуилово, УПИ 1 Кв. 31, УПИ ІV-57, Кв.18 Скрът: 9-ти Септември, Александър Стамболийски, Антон Попов, Бахчите, Беласица, Бруч, Васил Левски, Воденицата, Георги Димитров, Гоце Делчев, Димитър Ацев, Ефтим Дойчев, Лозен, Младост, Никола Й Вапцаров, Орището, Пейо К Яворов, Площицата, Първи Май, Свобода, Скрът, Скрътска Комуна, Струма, Тодор Божиков, Тумба, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Велев, Цар Самуил, Червена Звезда Яворница: Адалберт Антонов, Васил Кънчев, Васил Левски, Георги Измирлиев, извън регулацията, Изгрев, Комсомолска, Кузман Шапкаров, Любен Каравелов, местност Прогон, местност Самълък, местност Сушилнята, Освобождение, Осогово, Панайот Волов, Пейо Яворов, Победа, Прогон, Саманлък, Христо Ботев, Христо Смирненски
На 02.04.2018 г. /09:00 – 11:00 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Местост Марковица
На 02.04.2018 г. /09:00 – 11:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Беласица, Бистрица, Княз Борис I, Кукуш, Маркова Скала, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Пощенска
На 02.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Агапий Войнов, Европа, Параскева Филипова, Цар Самуил
На 02.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 04.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма
На 02.04.2018 г. /10:00 – 11:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 11:30 – 12:00 ч./ – Генерал Тодоров: Бащирите, Дебела Дръма, пътен Възел Ам Струма Долно Спанчево: местност Реката Кулата: Антон Попов, Арда, Брегалница, Васил Левски, Връх Китка, Гео Милев, Ел-Тепе, Жп Кулата, Кожух, Кочо Мавродиев, Люле Бургас, Максим Горки, местност Гкпп-Кулата, местност Кавако, Неуточнен Адрес, Отец Паисй, Петко Р.Славейков, Плевен, Рила, Стефан Караджа, Хр.Чернопеев, Цанко Церковски, Цар Калоян, Чаталджа, Яне Сандански, Янтра Кърналово: Дечев Бунар, Змиярнико, Капанлъко, местност Дабето, местност Ливадите, местност Острово, местност Побиен Камък, местност Порой, местност Фабриката, Петко Р.Славейков Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Бузлуджа, Бяло Море, Васил Коларов, Вела Пеева, Генерал Гурко, Георги Раковски, Главен път Е-79, Горничето, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Долен Засек, Драва, Екзарх Йосиф, Заводска, Иван Вазов, Карл Маркс, Марикостенски Бани, Марица, местност Аджобица-Чалията, местност Банско Бърдо, местност Бонаро, местност Високия Рид, местност Горничето, местност Корията, местност Лозарски Андък, местност Падарка, Местонст Среден път, Москва, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Петър Берон, Петър Стефанов, Пирин, пътен Възел Ам Струма, Свобода, Стадион, Струма, Христо Смирненски, Черно Море, Янтра Марино Поле, Общ. Петрич: извън регулация, местност Вадата Монтана: Хан Кубрат Петрич, Общ. Петрич: Братя Миладинови, България, Георги Бенковски, Зиче, местност Бухото, местност Зиче, местност Караач-Дамяница, местност Кумли, местност Мерата, местност Неволница, местност Неволница Лозята, местност Неволница-Лозята, местност Омондрос, местност Под Гарата, Неволница Лозята, Неволница-Лозята, Под Гарата, Полковник Дрангов, Червена Скала Рупите: Александър Буйнов, Беласица, Бяло Море, Васил Левски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, извън регулацията, Илинден, Кирил и Методий, Кожух, Любен Каравелов, Маркова Скала, Маршал Толбухин, Местнос Рупите, местност Корията, местност Пинговица, местност Свети Атанас, местност Средно Поле, местност Тафтино, местност Тухларка, Москва, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Осми Март, Осогово, Петра, Пирин, Промишлена Зона, Свети Атанас, Софрони Врачански, Софроний Врачански, Стопански Двор, Тракия, УПИ ІІІ-131,Кв.7, Хр.Ботев Старчево Чучулигово: 000242, Стопански Двор, Капсиди, местност Янкулица

Община Разлог
На 02.04.2018 г. /12:30 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: местност Семково
Община Сандански
На 02.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Сандански: Димитър Талев, Иван Вазов, Пирин, Свобода, Тевното Езеро, Чудомир Кантарджиев, Юрий Гагарин
На 02.04.2018 г. /09:15 – 11:15 ч./ – Сандански: Димитър Икономов, Мозговица, Надежда, Никола Вапцаров, Пирин, Св.Св.Козма и Дамян, Свобода, Смилово

Община Сатовча
На 02.04.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 09:00 – 16:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 09:00 – 16:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методи, Кл.Охридски, Лале, Мвец Црънча, Места, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
На 02.04.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Капитан Петко Войвода, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пейо К. Яворов, Пеньо Пенев, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Седма, Септемврийска, Сергей Румянцев, Славянска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шеста
На 02.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Септемврийска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев

Община Симитли
На 02.04.2018 г. /09:15 – 16:30 ч./ На 03.04.2018 г. /09:15 – 16:30 ч./ На 04.04.2018 г. /09:15 – 16:30 ч./ – Брежани: Георги Димитров, Здравец, местност Вощинарци, Миньор, Пейо Яворов, Христо Апостолов, Център

Община Хаджидимово
На 02.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 03.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 04.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
Община Якоруда
На 02.04.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Якоруда: Алпийска, местност Трещеник, Трещеник, Цар Борис III/Георги Димитров

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Токът ще спира, ето къде в област Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскопът за днес: Овни големи амбиции имате, Близнаци може да направите невъзможното, Стрелци тръгнете на път!

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b8%d1%86%d0%b8/

Хороскоп за 02 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

С големи амбиции започвате седмицата, месеца, второто тримесечие. Ще сте доста вдъхновени и ентусиазирани. Важното е да намерите не само кой да Ви слуша, а и кой да върши работа.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ще имате нужда от сигурността и спокойствието на дома, на добре познатите неща. Трудно ще се адаптирате към новата седмица. Направете онова нещо, което Ви кара да се чувствате прекрасно и ще забравите за адаптацията.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще правите нещата с лекота и артистичност. Определено ще сте много убедителни. Чарът Ви е най-големият Ви плюс. Може да постигнете дори и невъзможното, просто трябва да направите първата крачка.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Като истински стожери ще сте днес – сериозни, надеждни, сигурни. Лесно ще Ви се доверяват и лесно ще Ви дават пари. Е, може би не за дълго, но пък от Вас зависи да направите успешна инвестиция.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Силата Ви ще се усилва благодарение на приятелите. Комфортът ще идва от способността да споделяте това, което имате – чар, усмивки, добро настроение. Направете света едно по-прекрасно място днес!

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес нещата трудно ще влизат в рамките, които им поставяте и вместо да се ядосвате, опитайте да се оставите на мъдростта на Вселената. Това не винаги е лесна крачка, но е може би единствената правилна.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Ден на новото и различното. Ще се изненадвате от толкова много неща, а най-хубавото е, че ще видите сбъднати някои свои мечти. А усещането за свобода просто ще ви даде крила.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Сериозни и практични, днес ще търсите ползата от всички неща, до които се докосвате. Целта е вашият фар, така че не я изпускайте от поглед. Напред, Капитани!

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ден за разширяване, за движение и дори за лично извисяване. Ще ви мамят далечните простори. Време е за път. Дори и да не знаете накъде, дори да не знаете с кого, пак тръгнете. Пътят е смисълът.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ключовата дума за днес е интензивност. Всичко ще ви изглежда много наситено. Ще трябва да мислите бързо и да решавате бързо. Провокации ще има доста, просто ги приемете като предизвикателство.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

В лицето на всеки нов човек ще виждате съмишленик и партньор. Хубав ден за съвместни дейности. Просто ще ви е скучно сами. Пък и две глави заедно са много повече от две.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще се наложи да бъдете конкретни, ясни и дори малко педантични в нещата, с които се залавяте. Просто обръщайте повече вимание на детайлите, на малките неща, които могат да преобърнат колата.

Материалът Хороскопът за днес: Овни големи амбиции имате, Близнаци може да направите невъзможното, Стрелци тръгнете на път! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тестват сиренната система в 11 града в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/testvat-sirennata-sistema-v-11-grada-v-stranata-2088402

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че на 2 апри

Край на страховете: Станцията Тянгун-1 изгоря над Тихия океан

//dariknews.bg/novini/sviat/kraj-na-strahovete-stanciiata-tiangun-1-izgoria-nad-tihiia-okean-2088464

Китайската космическа станция "Тянгун 1", която летеше безконтролно в Космоса, тази нощ навлезе в атмосферата на Земята и изгоря над южната част на Тихия океан.

Новината бе съобщена от китайските космически власти и бе разпространена светкавично от световните агенции.

Как да подобрим постиженията на децата в училище?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-podobrim-postizheniiata-na-decata-v-uchilishte-2088437

Омега-3 и омега-6 мастните киселини от риба подобряват постиженията на децата в училище, като оказват благоприятно въздействие върху способностите им да четат, спелуват и да се концентрират, пише в. "Дейли мейл".
 
Изследването беше направено от диетологът д-р Ема Дър

Не забравяй: Днес тестват сирените

https://petel.bg/Ne-zabravyay--Dnes-testvat-sirenite-__258089

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Па...

Тази диета повишава шанса за бебе

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6779504

Тази диета повишава шанса за бебеГлавното предназначение на диетата за плодовитост е да повиши овулацията и да помогне на жени, които имат проблем да забременеят. Изготвят я през 1976 г. специалистите от Харвардския университет Хорхе Чаваро и Уолтът Уилет след изследване върху 240 000 жени. Те препоръчват хранителен режим с консумация на повече “добри” (ненаситени) мазнини,

"Политико": И Великобритания в битка срещу фалшивите новини в Сърбия

http://clubz.bg/66158-politiko_i_velikobritaniq_v_bitka_sreshtu_falshivite_novini_v_syrbiq

Великобритания се включва в битката за влияние на Балканите, пише европейското издание на POLITICO,цитирано от "Фокус". Западът се бори срещу Русия за влияние на Балканите и последната офанзива е водена от Великобритания.

Би Би Си срещу руската фабрика за фалшиви новини

Седем години след затварянето си в Белград, Би Би Си в понеделник отново отвориха службата си за сръбски език, стартираха уебсайт и започнаха партньорство с местните медии. Този ход е част от една по-широка тиха борба за власт на Балканите, особено в Сърбия, където проруски медии фабрикуват фалшиви новини - като скорошен пример е подкрепяния от Кремъл Спутник, който пише, че НАТО се готви да проведе военни учения в Босна и Херцеговина, използвайки обеднен уран. Би Би Си също ще се изправи срещу националните медии, много от които имат малко или никакво критично отношение към правителството на Александър Вучич.

"Медийният пазар и общата ситуация станаха много по-трудни" в Сърбия, каза Артьом Лис, регионален редактор на BBC World Service за Европа.

И допълва:

"Смятаме, че има търсене на това, което Би Би Си предлага навсякъде другаде - точна и балансирана информация."

Връщането на Би Би Си в Сърбия се случва, когато Западът се фокусира към Балканите, притеснен, че Русия, Китай, Турция и страните от Персийския залив, които също се стремят да увеличат влиянието си в региона през последните години, биха могли да променят баланса между съперничещите си сили на югоизточния фланг на континента. ЕС стартира нова стратегия за Западните Балкани миналия месец и каза, че Сърбия и нейната съседка Черна гора могат да се присъединят към блока до 2025 г.

Целта на Вучич е да вкара Сърбия в ЕС и той стартира политики, които спечелиха похвали от Брюксел. Но той поддържа и тесни връзки с Русия, традиционен съюзник на Белград, а критиците във Великобритания и в чужбина го обвиняват в авторитарно управление. Докато той говори положително за присъединяването към ЕС на Сърбия, много от неговите министри говорят ревностно срещу Запада. Руските инвестиции в Сърбия са само малка част в сравнение с инвестициите на ЕС в страната под различни форми. Но тези действия помагат на Москва да поддържа силно присъствие и влияние върху общественото мнение. Повече от 100 сръбски организации насърчават приятелските отношения с Русия, според проучване от 2016 г. на Центъра за евроатлантически проучвания - базиран в Белград мозъчен тръст. Сред тях са осем уеб портала, шест руски и 16 местни про-Кремълълски новинарски източници. Но предизвикателствата пред Би Би Си и другите, които поставят себе си на предната линия в усилията да предоставят безпристрастни новини идват не само от Русия, но и от самата Сърбия.

Вучич: журналистите са лъжци

Анализаторите отбелязаха рязък спад в свободата на медиите в страната. Според наблюдателите от Freedom House, тя е намаляла значително от 2011 г. насам, като най-резкият спад е след 2014 г., когато Александър Вучич стана премиер. От миналата година той вече е президент. Правителството отрича, че ограничава свободата на медиите. Но Вучич атакува и критични медии, като нарича някои "измет" и непрекъснато описва журналистите в една разследваща организация като "лъжци". Дори при управлението на диктатора Слободан Милошевич по време на балканските войни през 1990-те години, някои яростно независими медии процъфтяваха. „Радио Б92“, което излъчва в Белград, информационната агенция „Бета“ и телевизионната станция „Студио Б“ успяваха да запазят дистанция от режима. Но напоследък влиянието им намалява поради спорната приватизация, автоцензурата и зависимостта от правителствени агенции за приходите от реклама, каза Снежана Миливоевич, професор по журналистика в Белградския университет.

Вместо това, големи екипи като правителствената телевизия „ТВ Пинк“ и „TV Happy“ се фокусират върху леките новини и развлеченията.

"Независимите медии оцеляха по време диктатурата, но няма да оцелеят по време на демокрацията. Това е ловен сезон за независими мислители ", казва Миливоевич. "Демокрацията е сериозно застрашена".

Останалите независими гласове са подложени на опетняване онлайн и в проправителствените таблоиди. След като базираната в Белград НПО - Център за изследване на прозрачността и достоверността публикува доклад, в който посочва, че партията на Вучич се появява четири пъти по-често от опозицията по „ТВ Пинк“ преди местните избори в Белград на 4 март, журналистката Тамара Скроза бе наречена "враг на държавата" по държавния телевизионен канал. Сръбският медиен регулатор получи над 300 жалби по този повод, но заключи, че „ТВ Пинк“ не е нарушила никакви стандарти.

"Тази реторика е опасна и идва от върховете на управлението", заявява Миливоевич.

Едно изследване, публикувано през февруари от Балканската мрежа за разследващи репортажи, водеща регионална журналистика НПО, установи, че 70 процента от репортажите на сръбските журналисти се осъществяват под натиск от властите, като този натиск произтича предимно от изпълнителната власт.

Сръбските проправитествени медии са по-опасни

Стеван Дойчинович, главен редактор на Мрежата за разкриване на престъпността и корупцията, независим местен разследващ център, заяви, че основните сръбски медии представляват по-голяма опасност за свободата на словото от руските такива.

"По-голямата част от фалшивите новини идват от основните медии и правителството. Да, някои идват от Русия, но те са второстепенни фалшиви новини ", казва той. "Това е буквално катастрофа: те насърчават престъпниците и военнопрестъпниците и правят пропаганда за правителството".

Дойчинович и неговата организация са подложени на продължителна клеветническа кампания от проправителствени таблоиди, нейните журналисти са били следени и апартамента на един от тях е бил обект на една зловещо нахлуване, при което нищо не е било откраднато. Медиите, които следват проправителствена и проруска линия, имат прост отговор на своите критици - те дават на обществеността това, което иска.

Драган Вучичевич, собственикът и главен редактор на водещия таблоид „Informer“, е съгласен да подкрепя Вучич и по-тесни връзки с Русия. Портретите на Путин висят в кабинета и конферентната зала. Но, казва той, тези възгледи също така носят и печалба. 

"Аз съм бизнесмен. Ежедневният ни тираж е 120 000, така че вече сме най-продаваният таблоид в Сърбия. Когато поставих календари на Путин, продадохме 250 000 ", казва той. "Ако бях сложи Катрин Ащън или Юнкер в календара, аз не мисля, че щях да продада дори и 12 копия", казва той през смях, споменавайки бившия шеф на външната политика на ЕС и настоящият председател на Европейската комисия.

„Всички вестници имат мнение. Винаги знаеш кого ще подкрепи "Ню Йорк Таймс" преди изборите. И нашата редакционна политика е ясна от първия ден: "ЕС е неуспешен проект, който се разпада", каза Вучичевич.

Той защитава атаките на Информер срещу гласове като този на Дойчинович, когото таблоида му нарича чуждестранен агент и садомазохист. Той казва, че Дойчинович е публична личност, а обществеността има право да разбере, като прави препратки към Уотъргейт и новият филм "Вестник на властта" за "Washington post" и "Досиетата от Пентагона".

"Дойчинович не е шофьор на автобус. Той се представя за върховния морален съдник в Сърбия ", каза Вучичевич.

За критиците Informer е единственият, който дава присъди - и не по добрия начин. В отговор на критиките на Вучич към други медии, американският посланикът в Сърбия Кейл Скот заявява миналата година, че "Informer е обикновена измет".

"Медиите трябва да се основават на факти и в Informer не виждам никакви факти", казва той.

Съветникът на Вучич пo медийните въпроси Сузана Василиевич казва, че много медийни организации, които се представят за независими се ръководят от стари противници на президента на страната.

"Сега те използват медийното си влияние, за да атакуват сегашната правителствена и държавна политика", казва тя в имейл. Според нея такива издания често споменават, че Вучич е бил министър на информацията на Милошевич, но това е „най-глупавото нещо, което могат да направят. Тъй като е много лесно да обясним, че това беше преди 20 години, при различни обстоятелства“.

Самият Вучич вече заяви, че не определя новия играч на сръбския медиен пазар като безпристрастен.

"Пускат Би Би Си в Сърбия ... Всичко това е добре, Сърбия е свободна страна. Британците имат право да плащат за това ", казва той в интервю от два часа и половина на телевизия" Pink" през декември.

Но добавя:

"Сръбският народ трябва да знае, за да разбере, че тази информация не е обективна, а е в интерес на едно кралство". 

Евродепутатът Андрей Новаков представи първата българска програма на ЕС във Варна

http://budnavarna.bg/32431-evrodeputatat-andrej-novakov-predstavi-parvata-balgarska-programa-na-es-vav-varna/

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков представи във Варна първата българска програма на Европейския съюз – A.L.E.C.O. Домакин на срещата бе ВСУ „Черноризец Храбър”. Новаков гостува в морската столица по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и ръководството на висшето училище. На срещата присъстваха представители на академичното ръководство, студенти и млади предприемачи. Радев благодари на домакините на форума и приветства студентите.
A.L.E.C.O. е нова европейска програма за младежко предприемачество, чиято цел е да разшири обхвата на програма „Еразъм за млади предприемачи“. Проектът дава възможност на 120 млади европейски предприемачи да споделят опита на утвърдени в техния бранш приемни компании в САЩ, Израел и Сингапур и след като се върнат в България, да го приложат на практика.
„10 г. в ЕС нямаше програма, която да носи име на българин. Европейският съюз работи по различни програми, но всички те са тясно ограничени по мащаб – можеш да пътуваш вътре в Съюза. Освен че е първата българска програма на ЕС, моето желание бе A.L.E.C.O. за първи път да работи на три континента – Европа, Америка и Азия. Щастлив съм, че проектът бе одобрен и финансиран”, обърна се към аудиторията Андрей Новаков.
Евродепутатът представи подробности за програмата, условията за кандидатстване и финансиране на инициативите. Той отговори на многобройни въпроси, които бяха отправени към него от студентите.
„Пилотният проект, финансиран от ЕК, е на стойност 750 000 евро. Право да кандидатстват имат млади предприемачи, стартирали бизнес през последните 3 години, както и пълнолетни граждани от целия ЕС, които имат разработен бизнесплан. Три са българските организации  посредници, чрез които младите хора могат да се конкурират с връстници от цяла Европа – СУ „Св. Климент Охридски”, Ай Си Ти клъстър и „Помощ за благотворителността в България”, поясни Новаков.
„Хипотетично от Варна програмата може да ви изпрати в Сан Франциско. Ако някой от вас иска да се занимава с ай ти и знаете, че най-добрите експерти в тази област са в Силициевата долина, получавате реален шанс да черпите знания и умения от тях. И впоследствие да пренесете това, което сте научили, в България. По програмата ще получавате по 1000 евро на месец до 3 месеца, плюс 800 евро за билети. Добивате възможност да се учите от конкуренцията. Това е една от малкото програми, която финансира физически лица. Има право да замине само един представител от бизнес”, коментира българският евродепутат. Той е получил уверение от посолствата на САЩ и Израел, че на всеки одобрен, ще бъде оказано съдействие при изготвянето на виза, за да замине навреме.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, с чието съдействие се проведе срещата, коментира, че е щастлив да види толкова млади хора, които се обучават и вървят напред: „Надграждайте всичко, което сте постигнали досега, вземайте най-доброто, което може да ви даде българската образователна система. Знайте, че има нужда от вас. Вие сте хората, които ще движат напред българската и европейската икономика”. Радев припомни, че само преди броени дни заедно с Андрей Новаков, са инициирали още един пилотен европроект за преодоляване на двойния стандарт в храните и напитките в ЕС.

Материалът Евродепутатът Андрей Новаков представи първата българска програма на ЕС във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

6 начина да започнете седмицата позитивно

https://petel.bg/6-nachina-da-zapochnete-sedmitsata-pozitivno__258086

Петък следобед е, затваряме лаптопите и започваме уикенда с усещане за облекчение и очакване на почивката. Но всичко минава бързо и почив...

На Цветница ГЕРБ-Младост дари икона

http://budnavarna.bg/32428-na-tsvetnitsa-gerb-mladost-dari-ikona/

ГЕРБ-Младост отбеляза големия християнски празник Цветница в православния храм „Св. Марина” в морската столица.
По инициатива на общинските съветници от варненския район на ктитора и църковен настоятел Иван Иванов бе дарена тематична икона – „Влизането на Исус в Йерусалим”. Той от своя страна им разказа за изграждането и изографисването на храма, за неделното училище и събитията, които се организират.
Местните депутати от групата на ГЕРБ в ОбС-Варна Станислав Иванов и Калина Пеева отправиха пожелания за здраве и благополучие.

Материалът На Цветница ГЕРБ-Младост дари икона е публикуван за пръв път на Будна Варна.

4000 км с Ford Kuga - кралицата на дългото пътуване (тест)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6792645

4000 км с Ford Kuga - кралицата на дългото пътуване (тест)лед като изминеш 4000 км зад волана на една кола, буквално се “сливаш” с нея и доста добре се опознавате. С Ford Kuga си станахме истински приятели по дългия път от София до Женева и обратно. Пътешествието бе дълго, но не и уморително. Затова основна заслуга има автомобилът, който управлявах, както и безупречните пътища и магистрали.

Мисия "Лондон" - част 1

https://offnews.bg//mama-nindzha/misia-quot-london-quot-chast-1-677876.html

Автор: Мария Пеева Ние, Пеевите, сме от тези пишман туристи, които не могат да си съставят график от сто забележителности и да ги обиколят всичките, както правят (или поне аз си представям, че правят) истинските, добре организирани и експедитивни туристи. Ето, може би в този миг, в същия този край на света една алтернативна многодетна фамилия, ще ги нарека семейство НеПееви също е на екскурзия и вероятно денят им минава със строг, прецизиран, идеален режим. Нещо от този сорт: 7,30 - ставане и тоалет на три деца и бебе, без никакво мрънкане и разтакаване8 - излизане от дома и качване…

Трагедия: Шофьор избяга от мястото на смъртоносна катастрофа, без да знае, че е блъснал съпругата и сина си

https://petel.bg/Tragediya--SHofor-izbyaga-ot-myastoto-na-smartonosna-katastrofa--bez-da-znae--che-e-blasnal-saprugata-i-sina-si__258088

В китайската провинция Шандун водач е избягал от мястото на ПТП, оставяйки жена си и детето си да умират, след като ги помел с висока скоро...

150 милиона профила в известно приложение са били хакнати

https://petel.bg/150-miliona-profila-v-izvestno-prilozhenie-sa-bili-haknati__258090

Данни на около 150 милиона потребители на приложението MyFitnessPal са били компрометирани през февруари, съобщи собственикът на апликацията Unde...

Лалето “влиза” в Европа едва през 1554 г., пренася го германският посланик в Турция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791472

Лалето “влиза” в Европа едва през 1554 г., пренася го германският посланик в ТурцияВсеки април Истанбул “грейва” в лалета. 30 милиона от грудките на красивото цвете засажда всяка година градската управа в Истанбул за Фестивала на лалетата. В началото през 2006 г. той се провеждал само в община Емигран в Истанбул. Малко по-късно започнали да се засаждат цветя на знакови места в целия град.

ТВ операторите направиха грандиозна промяна, която засяга всички

https://petel.bg/TV-operatorite-napraviha-grandiozna-promyana--koyato-zasyaga-vsichki---__258085

От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС. Това съобщи пресслу...

Започва Страстната седмица за православните християни

https://petel.bg/Zapochva-Strastnata-sedmitsa-za-pravoslavnite-hristiyani__258087

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последн...

Роден е Георги Сава Раковски

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-georgi-sava-rakovski-news_667340.html

Георги Стойков Раковски е български революционер и възрожденец. Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Георги Стойков Раковски (по рождение Съби Стойков Попович, известен и като Георги Сава Раковски) е роден на 2 април (14 април по нов стил) 1821 г. в Котел в семейството на търговеца Стойко Попович. Баща му произхожда от сливенското село Раково, откъдето идва

Тираж 26 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6793080

"6 от 49" (4, 14, 16, 30, 45, 49) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 6 по 6347,70 лв. III гр. (4) - 467 по 81,60 лв. IV гр. (3) - 8464 по 6,30 лв. Джакпот - 2 900 335,43 лв. "6 от 42" (7, 9, 15, 22, 29, 40) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 3 по 3548.10 лв. III гр. (4) - 404 по 26,40 лв. IV гр. (3) - 5883 по 2,60 лв. Джакпот - 483 609,98 лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване