Канада, Италия и Германия ще приемат част от хилядите африкански мигранти в Израел

http://www.mediapool.bg/kanada-italiya-i-germaniya-shte-priemat-chast-ot-hilyadite-afrikanski-migranti-v-izrael-news277550.html

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Канада, Италия и Германия ще приемат част от хилядите африкански мигранти, потърсили убежище в Израел по силата на споразумение между Израел и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предаде Ройтерс.   Израел възнамерява да прехвърли 16 250 мигранти в западни страни.   "Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и държавата Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", каза израелският премиер по телевизията.   На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още пет години, се казва в съобщение на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.   По-рано израелските власти обявиха, че са отменили плана си да депортират африкански мигранти в Африка, а вместо това са се споразумели с Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс.   Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в морална дилема за държава като него, основана като убежище за евреите от преследвания и техен национален дом. Дясното правителство е под натиск от твърдото си ядро избиратели, които са националистически настроени и искат имигрантите да бъдат изгонени, докато други призовават те да бъдат оставени и приети, отбелязва Ройтерс.   През февруари израелските власти започнаха да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти мъже, че разполагат с два месеца да напуснат Израел или рискуват да бъдат вкарани в затвора.   Израелското правителство предложи на мигрантите, повечето от които са от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет към някоя сигурна дестинация в друга страна от Субсахарска Африка, която според израелски медии е Руанда.   Правозащитни организации, които се застъпиха за мигрантите, обаче отстояват тезата, че много от тях са избягали от тормоз и военни конфликти и че депортирането им, било то в родината им, или в друга африканска страна, ще ги изложи на още по-голяма опасност. Организациите заведоха иск срещу депортацията във върховния съд на Израел, който на 15 март постанови временно изпълнението й да бъде спряно. През последните повече от две години, в резултат на построената от израелските власти ограда по границата с Египет, притокът на мигранти от Африка, влизащи незаконно в Израел, почти спря. От 2005 г., докато границата все още беше доста пропусклива, в Израел влязоха общо 64 000 африканци, макар че хиляди от тях впоследствие си тръгнаха.

Наръгват австралиец в бар, той си поръчва халба бира с нож в гърба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794481

Наръгват австралиец в бар, той си поръчва халба бира с нож в гърбаАвстралиец, взел участие в сбиване в бар, бил наръган, но това не му попречило да си поръча халба бира със забит нож в гърба, пише в. "Метро". Полицията твърди, че в случката били замесени "значителни количества изпит алкохол". Преди да бъде отведен в болницата, пострадалият си поръчал едно за последно, информира БТА.

ДГС „Варна” подари дръвчета на Дневния център „Св. Йоан Златоуст“

http://nakratko.bg/category/58/157098/


Две дръвчета Атласки кедър и люляк украсиха двора на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“.

Турски пътни полицаи глобиха шофьорите от цяла сватба

http://www.mediapool.bg/turski-patni-politsai-globiha-shofyorite-ot-tsyala-svatba-news277549.html

Младоженци закъсняха за сватбата си, защото бяха спрени и глобени от полицаи. Фишове за нарушаване на правилата за движение получиха и шофьорите на колите от сватбарската колона. Санкционираните са общо 37, съобщава турската частна телевизия НТВ. Случката е станала на 1 април, когато сватбарската колона била спряна на магистрала в Турция, тъй като колите блокирали всички ленти на аутобана и се движили с ниска скорост. Пътната полиция е била уведомена за случая от други шофьори на пътя. Сватбарската автоколона била засечена от камерите, проследяващи трафика, и спряна на полицейски пункт. Първоначално сватбарите решили, че става въпрос за първоаприлска шега. Известно време полицаите се чудели какво да предприемат, след като забелязали, че колите са украсени за сватба, но после наложили на всички водачи от колоната глоби от по 108 турски лири (22 евро). Проверката продължила около час и булката и младоженецът закъснели за сватбата си. На тържеството, което макар и със закъснение все пак се състояло, гостите на шега закичили младоженеца не само с пари, но и със събраните фишове.

Великден: Уникати от яйца се правят и у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6794477

Великден: Уникати от яйца се правят и у домаНай-любимата традиция за Великден е боядисването на яйцата. То отдавна се е превърнало в истинско изкуство, но създаването на уникати е напълно възможно и в домашни условия. Ето няколко идеи. "Яйца с лица" се правят съвсем простичко. Трябва малко филц, салфетки и флумастер. Не е необходимо дори да използвате традиционни бои.

Повишава се нивото на Дунав в Източна Румъния, обявена е тревога

https://www.actualno.com/balkani/povishava-se-nivoto-na-dunav-v-iztochna-rumynija-objavena-e-trevoga-news_667691.html

Нивото на река Дунав в Източна Румъния продължава да се повишава. Обявена е тревога за района на град Галац. Вече са наводнени някои места по брега на реката. Има мостове, отнесени от придошлите води. Хората укрепват с чували с пясък магазини и къщи по реката. Взети са мерки да не се допусне навлизане на вода в градската канализация, предаде БНТ. Хидролози предупреждават, че до ден-два ситуацията ще се влоши. Ако тя стане опасна, ще бъдат евакуирани хора и ще се ограничи достъпът до района,

Почина активистката Уини Мандела, бившата съпруга на Нелсън Мандела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794478

Почина активистката Уини Мандела, бившата съпруга на Нелсън МанделаБившата съпруга на Нелсън Мандела Уини Мадикизела - Мандела е починала на 81 години, съобщи нейният личен асистент, предаде Би Би Си. Очаква се по-късно днес членове на семейството да дадат изявление. Семейство Мандела бяха символ на борбата срещу апартейда в ЮАР. Нелсън и Уини се развеждат през 1996 година, две години,

Тръмп поканил Путин в Белия дом. Кремъл: Не подготвяме среща

http://dnes.dir.bg/news/sreshta-donald-tramp-rusia-putin-27015227

Кремъл заяви, че не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха между Владимир Путин и Доналд Тръмп, откакто американският президент я предложи.

Земетресение с магнитуд 6,8 разлюля Боливия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794507

Земетресение с магнитуд 6,8 разлюля
Боливия 
Земетресение с магнитуд 6,8 бе регистрирано на около 209 км на изток-североизток от град Тариха в Боливия рано тази сутрин на дълбочина 557 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Няма информация за пострадали и разрушения, отбеляза

Неизвестен отряза краката на куче, нужна е помощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/neizvesten-otriaza-krakata-na-kuche-nuzhna-e-pomosht-6080934

В момента кучето се лекува, но трябва да се овладее тежка инфекция, посочва спасителката на Мими

Валтер Литвиненко: Путин не е способен да напакости

http://www.cross.bg/litvinenko-vtori-aleksandur-1571668.html

/КРОСС/ Бащата на отровеният с полоний Александър Литвиненко-Валтер даде интервю на РТ. В него той заяви, че Владимир Путин не е способен на пакост. „За мен президентът е порядъчен човек, той всичко знае ,всичко вижда. А е и умен-не се разпилява с дреболии. В крайна сметка кой е моят Саша за президента", каза Литвиненко. Според бащата на Александър Литвиненко неговият син не е бил предател в очите на Владимир Путин. „Моят син е отровен не от един човек, от група хора е отровен. Първоначално Саша е имал хранително отравяне, после се появи и полония, но чак след смъртта му", казва още той. Според Валтер, ЦРУ е убило неговия син, а не руското КГБ. „Всички руснаци във Великобритания са зависими от властите там.Те ги ограбват, както ограбиха и Березовски", смята бащата на починалия беглец Александър Литвиненко. На въпрос как е успяла да оживее Юлия Скрипал, Валтер Литвиненко казва: „ Просто не е имало около нея втори отровител. А до моя Саша е имало втори отровител, даже и в болницата го е следвал. Затова него три пъти са го тровили, а Юлия е имала шанс да няма около нея втори отровител".  

Русия гони черногорски дипломат заради случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794483

Русия гони черногорски дипломат заради случая "Скрипал"Москва ще изгони един дипломат от Черна гора, съобщи днес министерството на външните работи, след като Черна гора изгони руски дипломат във връзка с атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия шпионин Сергей Скрипал в Англия, за което британското правителство обвини Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пожар в жилищен блок в Сочи

http://clubz.bg/66207-pojar_v_jilishten_blok_v_sochi

Над петдесет души, сред които и 15 деца, бяха евакуирани от горяща пететажна жилищна сграда в центъра на руския град Сочи, предаде ТАСС.

В 19,19 ч. местно време пожарът бе локализиран, а половин час по-късно откритото горене бе ликвидирано.

Пламъците бяха обхванали площ от 600 квадратни метра. Пожарът е възникнал на покрива на кооперацията.

С пламъците се бореха 133 души и 38 единици техника. На мястото дойде и кметът на Сочи Анатолий Пахомов. Пострадали в пожара няма. В кооперацията е имало 40 апартамента.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371883

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 3 април - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 10:00 ч.

Резултатите на "Новичок" готови след седмица, не посочват виновника

http://clubz.bg/66206-rezultatite_na_novichok_gotovi_sled_sedmica_ne_posochvat_vinovnika

Техническата експертиза на техническия секретариат на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) ще предостави заключения само за химическия състав на веществото, с което е бил отровен Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. От това няма да стане ясно откъде произхожда веществото.

Такова мнение изрази руският постоянен представител в ОЗХО Александър Шулгин, предаде ТАСС.

"Техническата експертиза може да даде само един резултат - за химическия състав на веществото, използвано в Солсбъри, без данни за страната на произход и без възлагане на отговорност", заяви Шулгин.

Той каза, че резултатите от анализа на веществото може да бъдат оповестени след седмица.

"Групата експерти на ОЗХО вече се е върнала в Хага. Те са донесли проби, взети в Англия. Тези проби са разделени на няколко части и сега се анализират в две сертифицирани лаборатории на ОЗХО. Резултатите ще станат известни в края на тази или началото на следващата седмица", заяви Шулгин в програмата "60 минути" на руския канал Россия 1.

Шулгин каза още, че Русия няма да приеме резултатите от разследването на инцидента в Солсбъри, ако това стане без участието на руски експерти.

Иван Гарелов: Мизерията сред палестинците ражда омраза

https://frognews.bg/novini/ivan-garelov-mizeriiata-sred-palestintsite-rajda-omraza.html

На фона на войната в Сирия, палестинският проблем бе позабравен. Той не е локален конфликт, а сърцевината на Близкоизточния проблем. Това заяви журналистът Иван Гарелов пред бТВ.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/02/3157062_video_drugite_novini/?ref=rss


<br /><br />"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето какво съдържа днешното издание:<br /><br />Космическата станция "Тянгун-1" отиде в историята<br /><br />Гост робот помага в уникална мозъчна операция в Хелзинки<br /><br />Мобилен пункт за текстилни отпадъци отваря в София<br /><br />Пъстър Великденски парад спази традицията в Ню Йорк<br /><br />Пристигат звездите на мюзикъла Jesus Christ...

Сценаристът на "Социалната мрежа": Писането опира до его

https://www.actualno.com/cinema/scenaristyt-na-socialnata-mreja-pisaneto-opira-do-ego-news_667696.html

Арън Соркин e един от най-известните сценаристи на Холивуд - преминал през "Добри момчета", създавайки собственоръчно всички епизоди на "Западно крило" и спечелвайки "Оскар" за филма за "Социалната мрежа", където разказа майсторски за създаването на Фейсбук. Соркин е широко известен с изключително наситените си с реч сценарии, където, противно на правилото за минимум думи в киното, ефектът се търси тъкмо в сложни словесни противоборства (вероятно най-извес

Гигантите от Силициевата долина нападнаха Facebook

https://www.investor.bg/analizi/262/a/gigantite-ot-silicievata-dolina-napadnaha-facebook-258621/

Те се възползват от момента, за да насочат вниманието на регулаторите към Facebook, а не към техните бизнеси

Канада, Италия и Германия приемат част от африканците, потърсили убежище в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794471

Канада, Италия и Германия приемат част от африканците, потърсили убежище в ИзраелПремиерът Бенямин Нетаняху каза, че Канада, Италия и Германия ще приемат част от хилядите африкански мигранти, потърсили убежище в Израел по силата на споразумение между Израел и Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Израел възнамерява да прехвърли 16 250 мигранти в западни страни.

Израел праща 16 000 мигранти от Африка в западни страни

http://www.cross.bg/izrael-migranti-vlasti-1571667.html

/КРОСС/ Израелските власти обявиха, че са отменили плана си да депортират африкански мигранти в Африка.Вместо това са се споразумели с Върховния комисариат на ООН за бежанците да изпратят над 16 000 от тях в западни страни. На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още 5 години, се казва в съобщение на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в морална дилема за държава, основана като убежище за евреите от преследвания и техен национален дом. Дясното правителство е под натиск от твърдото си ядро избиратели, които са националистически настроени и искат имигрантите да бъдат изгонени, докато други призовават те да бъдат оставени и приети, отбелязва Ройтерс. През февруари израелските власти започнаха да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти мъже, че разполагат с два месеца да напуснат Израел или рискуват да бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство предложи на мигрантите, повечето от които са от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет към някоя сигурна дестинация в друга страна от Субсахарска Африка, която според израелски медии е Руанда. Правозащитни организации, които се застъпиха за мигрантите, обаче отстояват тезата, че много от тях са избягали от тормоз и военни конфликти и че депортирането им, било то в родината им, или в друга африканска страна, ще ги изложи на още по-голяма опасност

Супер мама: Ирена Милянкова очаква шеста рожба

https://www.actualno.com/showbusiness/super-mama-irena-miljankova-ochakva-shesta-rojba-news_667689.html

Моделът и актриса Ирена Милянкова е бременна за шести път. 32-годишната звезда от "Под прикритие" ще дари съпруга си Никола Чолаков с второ дете, съобщи в. "Телеграф". Ирена и бизнесменът вече имат едно общо дете - Виктория, която се роди през 2016. Актрисата има зад гърба си дългогодишна връзка с Росен Чолов - Чолата, от когото има 4 деца. Първото ражда, когато е едва на 15 години. Двамата се разделиха, след като той беше арестуван и обвинен в сводничество. В момента Миля

Русия: "Турски поток" ще заработи до 30 декември 2019 г.

https://www.actualno.com/europe/rusija-turski-potok-shte-zaraboti-do-30-dekemvri-2019-g-news_667690.html

Повечето разрешения за строителството на газопровода „Турски поток“ са получени, неговото пускане в експлоатация се планира да стане до 30 декември 2019 г. Това съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков. „Доставките по първата отсечка ще са за турските потребители, а по втората – на границата на Турция и Европейския съюз, където се планира да бъде организирана входна точка. Двете отсечки на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация до 30

Започва укрепване на свлачището, което затвори пътя между Смолян и Мадан

http://www.cross.bg/smolyan-ykrepvane-zatvori-1571666.html

/КРОСС/ След празниците ще започне укрепване на голямото свлачище край Смолян, което затвори главният път Смолян -Мадан. Проектът все още не е готов, но ще се използва законова възможност това да се случи по-рано. Специалистите са категорични, че имат яснота как да се справят с проблема. Усилено се работи и по обходния път, но никой не се ангажира с прогноза за точна дата за пускането му. Днес в Смолян бе екипът от експерти геолози и председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. „Работи се от тъмно до тъмно и се надявам в близките дни и с оглед на комисиите, които трябва да се проведат, за да се пусне пътя в движение, по всички правила и норми на път", заяви инж. Дончо Атанасов. "Чакането, това значи проекти, утвърждаване, експертни съвети, време. Ние искаме това време да се спести. Така, че още много бързо ние ще започнем, успоредно с проекти, макар при непълна проектна готовност за цялото свлачище, ще искаме от министерството разрешение да започне неговото укрепяване", каза геологът проф. Божидар Божинов.  

През 2017 г. туризмът е генерирал 313 млн. работни места

http://econ.bg/Новини/През-2017-г-туризмът-е-генерирал-313-млн-работни-места_l.a_i.759907_at.1.html

Туристическата индустрия се развива с все по бързи темпове. Секторът създава всяко десето работно място в света. Това показва проучване на Световния...

От догодина БНБ ще прилага европейските правила за големите експозиции

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ot-dogodina-bnb-shte-prilaga-evropeiskite-pravila-za-golemite-ekspozicii-258648/

При проверките на общ източник на финансиране на свързаните лица банките ще използват публичните регистри и неофициална информация

Защо виждаме звездите бели?

http://nakratko.bg/category/29/80603/


Има и изключения, разбира се. За нормалното зрение не е проблем да различи цвета на по-ярките звезди, тъй като светлината от тях е достатъчно силна, за да възбуди конусчетата в окото.

Обходният път над срутището край Смолян ще е готов за приемане след минимум 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794439

Обходният път над срутището край Смолян ще е готов за приемане след минимум 10 дниОбходният път, който се строи заради огромното срутище край Смолян и затиснало пътя за Мадан, ще бъде готов след Великден за приемане от държавна комисия. Това стана ясно на брифинг на председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, ръководителят на екипа от експерти, изготвил доклада за състоянието на срутището доц. Стефчо Стойнев.

Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир подхожда за „кражбата на века”

https://frognews.bg/inteviu/spas-garnevski-pred-frog-sdelkata-plovdivskiia-panair-naritsatelna-krajbata-veka.html

Сделката с Пловдивския панаир е нарицателна на „кражбата на века”. Това каза пред Фрог нюз депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той и колегите му от комисията за борба с корупцията са поискали новият антикорупционен орган да разнищи как бизнесмена Георги Георгов е сложил ръка върху панаира и дали това е станало законно. Ето какво още каза Гърневски:

Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир е нарицателна на „кражбата на века”

https://frognews.bg/novini/spas-garnevski-pred-frog-sdelkata-plovdivskiia-panair-naritsatelna-krajbata-veka.html

Сделката с Пловдивския панаир е нарицателна на „кражбата на века”. Това каза пред Фрог нюз депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той и колегите му от комисията за борба с корупцията са поискали новият антикорупционен орган да разнищи как бизнесмена Георги Георгов е сложил ръка върху панаира и дали това е станало законно. Ето какво още каза Гърневски:

Тръмп кани Путин на среща в Белия дом, обяви Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3157064_trump_kani_putin_na_sreshta_v_beliia_dom_obiavi_rusiia/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин в Белия дом, обяви помощникът на Путин Юрий Ушаков на брифинг за журналисти, цитиран от руски медии.<br /><br />Според Ушаков Тръмп е отправил предложението в телефонен разговор на 20 март, но уточнил, че още не е обсъждана възможна дата на срещата. "Това е достатъчно положителна идея", добави Ушаков.<br /><br />Държавният глава на САЩ се обади на Путин на 20 март, за да го поздрави...

Турски съд иска червена бюлетина на Интерпол за арест на журналиста Джан Дюндар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794465

Турски съд иска червена бюлетина на Интерпол за арест на журналиста Джан ДюндарСъд в Истанбул е издал заповед за арест за живеещия в изгнание в Германия журналист дисидент Джан Дюндар и е поискал от турското правителство да издаде червена бюлетина на Интерпол за задържане на журналиста, предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция. Дюндар, бивш главен редактор на критичния към правителството светски в.

Турция издаде заповед за арест на Гюлен за убийството на руския посланик

https://offnews.bg//sviat/turtcia-izdade-zapoved-za-arest-na-giulen-za-ubijstvoto-na-ruskia-posl-677928.html

Турция издаде заповед за арест на Фетхуллах Гюлен и още седем души за убийството на руския посланик Андрей Карлов, съобщи Ройтерс, позовавайки се на вестник "Хабертюрк". 

Карлов беше застрелян по време на откриване на изложба в Анкара през декември 2016 г., като при атаката стрелецът извика  "Не забравяйте Алепо" и "Аллах е велик". 

Нападателят Мевлют Алтънташ - полицай, който по това време не е бил на работа, беше ликвидиран от турските сили за сигурност. 

Още тогава обаче турският президент Реджеп Ердоган обвини движението на Гюлен за убийството. Фетхуллах Гюлен отрече обвиненията. 

Решението за издаване на заповед за ареста на Гюлен идва само ден преди посещението на руския президент Владимир Путин в Турция. Очаква се Путин да се срещне с Ердоган и с иранския президент Хасан Рохани. 

Ердоган обвини Гюлен и за опита за преврат през 2016 г. За това вече е издадена заповед за арест и Анкара настоява САЩ да го екстрадира.

Зукърбърг: Фейсбук ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

http://clubz.bg/66205-zukyrbyrg_fejsbuk_shte_ima_nujda_ot_nqkolko_godini_za_da_razreshi_problemite_si

Фейсбук ще има вероятно нужна от "няколко години", за да разреши проблемите, разкрити от скандала за пропуските на социалната мрежа при защита на личните данни на потребителите й, свързан с аналитичната компания Кембридж Аналитика. Това мнение изрази създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг в интервю, публикувано днес, предава БТА.

В него той защитава и икономическия модел на компанията Фейсбук и отвръща на критиките, отправени към нея от президента на Епъл Тим Кук миналата седмица. 

"Един от основните проблеми на Фейсбук е неговият "идеализъм", защото той дълго време виждаше само добрите страни на свързването чрез интернет между хората", каза Марк Зукърбърг.

"Ние не прекарахме достатъчно време, за да инвестираме или да размишляваме върху лошите страни на използването на някои от инструментите ни", допълни Зукърбърг пред сайта Вокс.

Мисля сега, че хората напълно основателно се фокусират върху някои от рисковете и върху лошите страни, добавя той.

"Мисля, че ние ще разрешим този проблем, но това ще отнеме няколко години. Бих искал да разреша всички тези въпроси за три или четири месеца, но мисля, че истината е, че за разрешаването на някои от тези въпроси ще е нужно повече време", допълни Зукърбърг.

В интервюто той отхвърли критиките на Тим Кук, според когото Фейсбук е имал проблеми заради икономическия си модел. 

"Мисля, че този аргумент, че ако не плащате, на нас няма да ни пука за вас, е формулиран с много лека ръка. И той не отговаря изобщо на истината", каза Зукърбърг, визирайки критиките на Тим Кук. - Действителността е, че ако вие искате да създадете една услуга, която помага за свързването на всеки на планетата, тогава много хора няма да имат средствата да платят. Ето защо, както е при много медии, един модел, базиран на рекламата, е единственият рационален модел", каза ръководителят на Фейсбук.

За 40% от малките фирми обществените поръчки са нагласени

http://www.mediapool.bg/za-40-ot-malkite-firmi-obshtestvenite-porachki-sa-naglaseni-news277548.html

Над 40 на сто от компаниите смятат, че победителят в обществените поръчки е предварително набелязан. Това показва проучване на Българската търговско промишлена палата сред нейните членове. В него са участвали предимно микро, малки и средни фирми. Едва 22 на сто от тях са участвали в обществени поръчки и са печелили. Толкова е и делът на тези, които никога не са участвали в търгове на държавата, общините и техните структури и фирми. Основните причини за това са сложната документация (55% от анкетираните), непосилните за малки фирми банкови гаранция (30 на сто), липсата на информация за поръчките (21%) и прекалено големият им обем, невъзможен за изпълнение от малки компании (21%). Според анкетираните новият Закон за обществените поръчки, който влезе в сила през 2016 г., не е подобрил ситуацията в сектора. Около 2/3 от анкетираните предлаган обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии. Според една четвърт при подбора не трябва да се включват субективни критерии като отлагане на плащанията, специфични конкретни изисквания, отнасящи се до определен модел продукт или до определена услуга. Около 40% предлагат определен процент от обществените поръчки да бъде достъпен само за малки и средни фирми. Една трета искат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми. През миналата година са сключени договори за над 7 млрд. лева, показват данните на Агенцията за обществени поръчки. По-голямата част от сумата е за поръчки с голям бюджет, които се предполага, че не са достъпни за малки и средни фирми.

Вицепремиерът Валери Симеонов, патрон на „Компания на годината”: за бизнес климата у нас и кадровата криза...

http://www.cross.bg/biznes-biznesa-business-1571665.html

/КРОСС/ На 19 април 2018 г. в хотел Маринела ще се проведе четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА - Успехът на фокус" - целодневно бизнес събитие, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. „България днес е изправена пред безпрецедентни предизвикателства по отношение на пазара на труда. За пръв път в модерната ни история икономиката ни работи близо до максималния си капацитет и имаме остър недостиг на кадри в почти всички бизнес сектори. Успешното партньорство между правителството и бизнеса позволи да се направят първите стъпки в либерализирането на вноса на квалифицирани работници от трети държави. Надявам се именно чрез подобно взаимодействие да се набележат още перспективни мерки, които да позволят на българската икономика да използва максимално и надгради най-ценния си ресурс - хората", отбеляза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който е патрон на икономическия форум и годишните награди „Компания на годината". Най-актуалните теми и основни предизвикателства пред икономиката на България са предметна форума, който ще се проведе от 9:30 часа сутринта на 19 април. Бизнес и Държава ще обсъдят как образованието да се развива в синхрон с новите изисквания на бизнеса. "Икономика на хората" е водещата тема, по която най-добрите специалисти в България ще анализират пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в страната

Община Каварна с изненада за децата по случай Великден

http://nakratko.bg/category/58/157096/


Служителите на Народно читалище „Съгласие-1890” са подготвили специална изненада по случай Великденските празници за малките жители на община Каварна. Във фоайето на читалището е изграден атрактивен великденски кът за снимки.

Религиозността в България е социален етикет, а не вяра

http://www.moreto.net/novini.php?n=371870

Религиозността в Бъллгария е по-свързана със социален етикет и по-малко с вяра. Това сочат данни от последното изследване на "Галъп интернешълъл". 83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни, а мюсюлманите са 9%.

Бисер Петков: Ситуацията в дом "Хризантема" в Габрово се подобрява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794459

Бисер Петков: Ситуацията в дом "Хризантема" в Габрово  се подобряваВ центъра за деца с увреждания в Габрово, който стана обект на проверки след разкрития за насилие, ситуацията се подобрява и предписанията на Агенцията за закрила на детето се изпълняват. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след посещението си в центровете за социални услуги в града.

Израел изпраща хиляди мигранти към Запада

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/izrael-izprashta-hiliadi-migranti-kym-zapada-6080932

Еврейската държава поясни, че новото споразумение ще бъде изпълнено през следващите 5 г.

Опасен инцидент в Кресненското дефиле! Недобре укрепен мраморен блок прекърши ремарке на камион, изместиха го с кран

http://www.struma.com/obshtestvo/opasen-incident-v-kresnenskoto-defile-nedobre-ukrepen-mramoren-blok-prekurshi_132483/

Недобре укрепен мраморен блокпрекърши ремаркето на камиона, който го превозва ,заради рязко набиване на спирачки на шофьора. Инцидентът стана около 16 часа днес на пътя Симитли-Кресна, в района на бензиностанция в дефилето.

При инцидента има счупено стъкло на автомобил, движещ се срещу камиона с камъка. Движението бе затворено ,докато дойде кран, който да измести каменния блок от прекършеното ремарке. На място пристигнаха и полицаи, които да регулират движението. Около 17 часа то...

Продължава

Бионсе репетира усилено за участието си във фестивала "Коачела"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794455

Бионсе репетира усилено за участието си във фестивала "Коачела"Бионсе се подготвя усилено за участието си в тазгодишния фестивал "Коачела", като репетира 11 часа дневно за предстоящото си шоу, съобщи Контактмюзик. Певицата ще участва във фестивала "Коачела", който ще се състои в Индио, Калифорния, от 13 до 15 април и от 20 до 22 април. Сега става ясно, че Бионсе е наела екип от бодигардове, за да е сигурна,

Господи, защо съдът ме наказва, плаче вдовица след намалена присъда за 3-ма, убити на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792578

Господи, защо съдът ме наказва, плаче вдовица след намалена присъда за 3-ма, убити на пътяМъжът, карал колата на загиналите, имал 45 лева в джоба си - спечелил ги с работа до посред нощ Осъденият Любомир Трайков се движел с превишена скорост, а по-късно направената му проба установила 0,8 промила алкохол Преди зловещата катастрофа имал 12 наказания за нарушения Решението е грешка при такова тежко престъпление,

Потреблението и инвестициите са движели икономиката ни през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Потреблението-и-инвестициите-са-движели-икономиката-ни-през-2017-г-_l.a_i.759906_at.1.html

Предварителните оценки на НСИ показват, че през 2017 г. реалният БВП нарасна с 3.6% на годишна база, което бе под очакваното, поради слабо четвърто...

Инспектори и проверяван се обвиняват взаимно (видео)

http://dnes.dir.bg/news/agresia-inspektzia-truda-proverjavan-27015110

В опит да изпълнят служебните си задължения, инспектори от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград са станали жертва на агресивно поведение от проверяван.

Нов сигнал: Пътници от Амстердам заварили празни гишетата за проверка на Летище София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nov-signal-pytnici-ot-amsterdam-zavarili-prazni-gishetata-za-proverka-na-letishte-sofiia-2088691

Нов сигнал за пътници, влезли в България през Летище София без проверка. При полет от Амстердам за София миналия вторник пътниците отново заварили празни гишетата за проверка, а докато пристигне полицай, няколко души напусн

Великденски благотворителен базар в помощ на Теодор Пиндиков

http://nakratko.bg/category/58/157095/


От днес до края на седмицата във фоайето  на Народно читалище „Съгласие-1890“   е разположен  великденски благотворителен базар в  помощ на Теодор Пиндиков, който е нуждае от спешан черепно-мозъчна операция.

Мраморен блок счупи ремаркето на движещ се камион в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794427

Мраморен блок счупи ремаркето на движещ се камион в Кресненското дефилеПо чудо няма жертви и пострадали. Движението в участъка е затруднено. Инцидентът станал на един от завоите в началото на дефилето в посока Благоевград – Кулата. Камионът е аварирал, едното платно е затворено. Очаква се на място да пристигне кран, който да премести тежкия камък от повредения ТИР. Шофьорът обясни,

Сиси е преизбран за президент на Египет с 97% подкрепа

https://www.actualno.com/africa/sisi-e-preizbran-za-prezident-na-egipet-s-97-podkrepa-news_667682.html

Действащият президент на Египет Абдел Фатах ал-Сиси спечели безусловна победа на провелите се в страната на президентски избори. Той е спечелил 97% от гласовете. Това обяви на пресконференция в Кайро председателят на Националната избирателна комисия Лашин Ибрахим. Единственият съперник на Сиси е лидерът на партията „Ал Гад“ Муса Мустафа Муса. Той получи скромна подкрепа от 3%. В навечерието на вота Муса даде интервю, в което хвалеше качествата на своя опонент и заяви, ч

Трудови инспектори са били нападнати при проверка на строителен обект

http://www.mediapool.bg/trudovi-inspektori-sa-bili-napadnati-pri-proverka-na-stroitelen-obekt-news277547.html

В опит да изпълнят служебните си задължения, инспектори от Дирекция „Инспекция по труда“ Благоевград са станали жертва на агресивно поведение от страна на проверявано лице, представило се като Антон Балтаджиев. Това съобщиха в понеделник от Главната инспекция по труда (ГИТ). Агресивният мъж не е допуснал проверяващите да извършат проверка на строителен обект, на който са работили около 10 работници. Санкцията за неоказано съдействие е 20 000 лв. В последствие мъжът е разпространил клип, в който обвинява контролните органи на агенцията в тормоз и рекет в частен имот. За неоснователните обвинения ГИТ ще сезира компетентните органи, за да му бъде потърсена отговорност. Според Кодекса на труда инспекторите по труда имат право “да посещават по всяко време министерства, други ведомства, предприятията и местата, където се извършва работа“, което е основание да бъде започната проверка на визирания строеж. Обектът на контрол е идентифициран, след като при посещение на други предприятия в района инспекторите са установили визуално, че се извършва дейност от около 10 строителни работници. Работниците работят на втора плоча без лични предпазни средства и се подготвят да изливат бетон. Обектът не е обособен по надлежния ред с информационна табела. Заради агресивното поведение на проверяваното лице е потърсено съдействие от полицията. До пристигането на органите на реда работниците са напуснали обекта. Инспекцията по труда продължава проверката. Ще бъдат изискани документи от общината и от Регионалната дирекция за национален строителен надзор, за да се установи статутът на строежа.  

Фирма дължи над 100 000 лв. заплати на работници в Монтана

https://frognews.bg/novini/firma-dalji-nad-100-000-zaplati-rabotnitsi-montana.html

Предприятие за добив и преработка на птиче месо в Монтана дължи над 100 000 лева на работниците си. Фирмата може да бъде обявена в несъстоятелност, съобщава националното радио.

Последните сирийски бунтовници се изтеглят от Източна Гута, обявиха медии на Асад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3156733_poslednite_siriiski_buntovnici_se_iztegliat_ot/?ref=rss


Последната сирийска бунтовническа група в Източна Гута, близо до Дамаск, започна да се изтегля днес съгласно споразумение със сирийското правителство, твърдят сирийски държавни медии и руското министерство на отбраната, цитирани от "Ройтерс" и "Интерфакс".<br /><br />Източник от сирийската армия, чието име не се споменава, е казал за "Ройтерс", че бойците все още отхвърлят възможността за споразумение с държавата. Самата групировка - "Джайш ал...

Учен от БАН за падането на „Тянгун”: Имаше 2 сериозни предпоставки да се тревожим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794447

Учен от БАН за падането на „Тянгун”: Имаше 2 сериозни предпоставки да се тревожимПри падането на станцията „Тянгун” имаше две сериозни предпоставки, за да се тревожим. Това обясни пред NOVA проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН. „Първата особеност е, че траекторията минаваше над България. Втората – че станцията беше останала неуправляема. Тоест това са доста сериозни предпоставки да се

Мтел стартира Smart Home - иновативна услуга за управление на дома

https://offnews.bg//tehnologii/mtel-startira-smart-home-inovativna-usluga-za-upravlenie-na-doma-677929.html

Мтел, част от A1 Group, представя за първи път на българския телеком пазар цялостно и достъпно решение за управление на дома. С Мтел Smart Home потребителите ще могат да управляват всички устройства и уреди в дома си спрямо своите нужди и да му осигурят още по-добра защита. Това е първата глобална А1 услуга, която телекомът стартира у нас. Принадлежността на Мтел към голямото семейство на A1 Group позволява, с въвеждането на Smart Home, българските потребители да получат достъп да най-иновативните технологични решения.

Най-новият продукт на телекома е и единственият у нас, който разполага с изкуствен интелект, който изучава навиците на ползване и така може да се пригоди към предпочитанията на всеки член от семейството. Мтел Smart Home се предлага в два пакета – Comfort и Security.

Пакет Comfort осигурява удобство и по-лесно управление на уредите у дома. Благодарение на включения в пакета смарт контакт, потребителят може да управлява работата на своите електроуреди, когато е извън дома. За по-голяма енергийна ефективност в комплекта е включена и смарт крушка и сензор, който засича движението и измерва осветеността и температурата в помещението, в което е монтиран.

Пакет Security предлага повече сигурност на дома и спокойствие на семейството. В него е включен сензор, който показва когато има отворена врата или прозорец при напускане на дома. Допълнителната защита се осигурява и от включената в предложението сирена, която алармира със силен звуков сигнал, когато непознат влезе в жилището. В такъв случай Smart Home изпраща и известие до телефона на потребителя. Мтел Smart Home винаги показва кой е вкъщи, както и по кое време член на домакинството е излязъл.

В пакетите са включени устройства, които се инсталират бързо и лесно – за да се ползва самата услуга е нужно единствено да се изтегли и настрои приложението Smart Home Solution от Google Play или App Store. Цената на всеки от пакетите с включени устройства е 26,99 лева на месец, като има възможност и за закупуване на оборудването в брой на цена от 149,99 лева. Без цената за оборудването таксата на месец е 19,99 лева.

Мтел Smart Home е подходящо решение за хора, които искат да управляват дома си спрямо своите нужди, да си осигурят повече комфорт, сигурност и да оптимизират разходите си за електроенергия и отопление. Услуга е достъпна в онлайн магазина на Мтел, както и в магазините в София на бул. Витоша 40, в Сердика Център и в МОЛ София.

Smart Home е поредната стъпка от стратегията на Мтел да бъде иновативен лидер на пазара. През миналата година компанията първа от големите телекоми пусна собствени телевизионни канали – Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Впоследствие Мтел стартира първата у нас онлайн платформа за дигитални услуги, включваща над 20 „облачни” услуги. Телекомът продължава да развива и иновативните услуги МtelNow и Net Box, които гарантират на клиентите достъп до телевизия на мобилни устройства и неограничен домашен интернет в цялата страна.

Италия ще търси изгода от китайските мита за САЩ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-shte-tyrsi-izgoda-ot-kitaiskite-mita-za-sasht-258647/

От южноевропейската страна смятат, че ще завладеят допълнителен пазарен дял при износа на вино

Преди дипломатическия скандал „Скрипал“ Тръмп поканил Путин във Вашингтон

http://www.mediapool.bg/predi-diplomaticheskiya-skandal-skripal-tramp-pokanil-putin-vav-vashington-news277546.html

Американският президент Доналд Тръмп е предложил на руския лидер Владимир Путин да се срещнат във Вашингтон, съобщиха информационните агенции.   "Когато нашите лидери разговаряха по телефона, Тръмп предложи първата среща да се проведе във Вашингтон", съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков.   Поканата е бил отправена на 20 март.   Кремъл заяви обаче, че засега не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха.   Оттогава Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради твърденията за руска роля в отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Русия отговори съразмерно.   "На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за провеждане на среща на върха", каза на пресконференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков.   "Иска ни се да вярваме, че обсъжданията (за предложената среща) ще започнат", допълни той. "Иска ни се да се надяваме, че в един даден момент ще можем да започнем сериозен и конструктивен диалог."   Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган планират да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, сътрудничеството в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, каза Ушаков, цитиран от ТАСС.   "Естествено, важен въпрос освен енергетиката е търговията в областта на селското стопанство. Миналата година Русия отмени ограниченията за вноса на редица турски селскостопански продукти и в резултат показателите на турския износ скочиха 1.6 пъти и достигнаха 1 милиард долара. Вероятно на срещата ще се обсъжда и въпросът за прословутите (турски) домати", каза Ушаков.   Той допълни, че Русия ще положи максимални усилия, за да приключи до 2020 г. доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.   "Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени усилия това искане на Турция да бъде удовлетворено", каза Ушаков в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да ускори доставката на комплексите до 2020 г.   Той заяви, че е планирано до 30 декември 2019 г. газопроводът "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото изграждане са получени. "Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората към границата между Турция и ЕС, където се планира да бъде организирана точка на предаване."   Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким.

Комисия от експерти днес провери изгорелия блок в Сандански, предстои оглед със скенер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794422

Комисия от експерти днес провери изгорелия блок в Сандански, предстои оглед със скенерКомисия от експерти днес направи първи оглед и изготви предварителен доклад за състоянието на изгорялата в събота през нощта жилищна сграда в Сандански, съобщи за БТА кметът на Сандански Кирил Котев. По думите му, изтеклата в медиите информация, че сградата е опасна не отговаря на истината. "Тя остава годна,

Покана от Община Чепеларе за участие в процедура за избор на членове на Съвета на децата

https://www.actualno.com/smolyan/pokana-ot-obshtina-chepelare-za-uchastie-v-procedura-za-izbor-na-chlenove-na-syveta-na-decata-news_667686.html

Съвета на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да се насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвими групи, като им дава възможност да обменят знания, умения и ц

Кремъл: Няма още подготовка на среща Путин-Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794411

Кремъл: Няма още подготовка на среща Путин-Тръмп Кремъл заяви, че не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, откакто американският лидер предложи подобно нещо в телефонен разговор с руския си колега на 20 март, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Оттогава Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското

Морето във Варна изхвърли гигантски клони на брега (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371878

Морето във Варна изхвърли гигантски клони на плажната ивица във Варна, видя репортер на Moreto.net. Лошото време и вълнението в предходните дни станаха повод пясъкът да бъде буквално заринат от купища пластмаса и най-различни битови боклуци.

Формула 1 обмисля квалификационни състезания в търсене на по-млада аудитория

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/02/3157032_formula_1_obmislia_kvalifikacionni_sustezaniia_v/?ref=rss


Собствениците на Формула 1 "Либърти медиа" са притеснени, след като поръчано от тях проучване показва, че спортът има прекалено висока средна възраст на аудиторията. Именно заради това в момента текат обсъждания как интересът към автомобилната надпревара да бъде повишен. Сред последните идеи е въвеждането на по-къси състезания, които да привлекат по-младите.<br /><br />Подобна тема повдигна още преди години бившият шеф на "Бенетон" и "Рено" Флавио...

КЗП: Най-честите нелоялни практики по Великден са свързани с хранителните продукти

http://econ.bg/Новини/КЗП-Най-честите-нелоялни-практики-по-Великден-са-свързани-с-хранителните-продукти_l.a_i.759905_at.1.html

В случай че по Великденските празници се предлага агнешко месо с невярна информация за страната на произход или то се представя за охладено и прясно,...

Най-голямата бунтовническа група в Източна Гута напуска анклава

http://www.mediapool.bg/nai-golyamata-buntovnicheska-grupa-v-iztochna-guta-napuska-anklava-news277545.html

Най-голямата бунтовническа групировка в Източна Гута "Джаиш ал ислам" (Армия на исляма) започна да напуска Дума - последния град в района, който продължаваше да се съпротивлява на силите на режима на Башар Асад, предаде Асошиейтед прес.   Автобуси с членове на "Джаиш ал ислам" започнаха да напускат град Дума. Първите две групи от бойци и семействата им преминаха по хуманитарен коридор към пункта за проверка. След това автобусите ще се насочат към сборния пункт на шосето от Дамаск до Хомс и се очаква да пристигнат в граничещия с Турция град Джараблус през втората половина от деня.   Контролът над града е разделен между бунтовниците и турските войски. По данни на правителствената телевизия "Ал Ихбария" пътят до Джараблус ще отнеме 9 часа.   Правителството очаква бунтовниците да напуснат района, за да може да обяви, че контролира изцяло Източна Гута след бунт, продължил седем години. Вчера руският генерал Юрий Евтушенко, оглавяващ Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия, съобщи, че хуманитарният коридор вече е открит "не само за мирните жители, напускащи Дума, а и за бойците от незаконните въоръжени формирования и техните семейства".   Засега няма коментар от "Джаиш ал ислам".

Затягат се правилата за кредитиране на свързани фирми

http://www.mediapool.bg/zatyagat-se-pravilata-za-kreditirane-na-svarzani-firmi-news277544.html

Правилата за банковото кредитиране на свързаните помежду си фирми се затягат от 1 януари 2019 г. Българската народна банка е приела насоки за това как кредитните институции да определят свързаните си клиенти. Те включват не само очевидни връзки като пряка собственост, но и икономическите зависимости между отделни фирми, които на пръв поглед нямат общо една с друга. За определянето на свързаните фирми и риска от експозиции към една или повече от тях финансовите институции трябва да ползват официална публична информация. За по-големи кредити обаче трябва да полагат и пропорционално по-големи усилия за установяване на свързаните компании. Според инструкциите на БНБ, ако експозициите към един клиент надвишават 5% от първичния капитал на банката, то за оценка на свързаните лица трябва да се направи "изчерпателно проучване на всякакъв вид неофициална информация, както и информация, която не се ограничава до клиентите на институцията". Затягането на правилата би трябвало да ограничи случаи като този с фалиралата КТБ, където голяма част от кредитите бяха съсредоточени в групи от свързани помежду си фирми, които иначе се водят на различни собственици. Преките длъжници на банката в масовия случай бяха кухи фирми, които в последствие прехвърлят получените заеми по верига от компании с краен получател - действащи дружества. Последните обаче не се явяват пряк клиент на банката и съответно не са длъжници на фалиралата финансова институция. Връзки Насоките са разработени съгласно регламент на Европейския банков орган и приети от управителния съвет на БНБ. Те определят практиките, които да се прилагат в областта на големите експозиции и установяването на свързаност между клиентите на банката. Банките трябва да прилагат въпросните насоки, като ги внедрят в своите вътрешни правила, процеси или системи. БНБ от своя страна ще уведоми Европейския банков орган за решението си да прилага въпросните насоки. Според правилата компаниите трябва да групират клиентите си въз основата на контрол и да оценяват общо риска от експозициите си към тях. Доказателство за това може да е изготвянето на консолидирани отчети, т.е. резултатите от дейността на дъщерната фирма са включени в отчета за дейността на притежаващото я дружество. Свързаност посредством контрол има и ако компаниите не представят консолидирани отчети, но имат общи собственици, управители или акционери. Зависимости За свързани клиенти ще се смятат и компании, които са икономически зависими една то друга. В този случай трябва да се оценява дали евентуалните финансови затруднения или несъстоятелност на даден клиент биха довели до затруднения при финансиране или изплащане на задълженията на друг клиент. Така ако една компания изцяло зависи от поръчките или доставките на друга и не може бързо да я замени с нов партньор, тогава двете дружества се смятат за свързани. Това изискване не важи, ако една институция може да докаже, че финансовите затруднения или несъстоятелност на клиент или доставчик няма да застрашат изплащането на задълженията ѝ към дадена банка. За икономическа зависимост се счита ситуация, в която клиент е гарантирал изцяло или частично експозицията на друг клиент и тя е толкова значима за гаранта, че той би изпитал финансови затруднения, ако възникне претенция. Свързано с дадена компания е и дружеството, което формира значителна част от приходите или разходите ѝ. За пример се дава собственик на търговски или жилищен комплекс, който разчита основно на приходите от един наемател, който не може лесно да замени. В една група на свързани лица трябва да попадат и основните клиенти на дадена фирма, ако тя няма как да продаде бързо продукцията си на друго дружество поради нейната специфика, например.

5 май, ЦСКА-София и ЦСКА 1948 празнуват юбилей. Канят президента и премиера

http://clubz.bg/66204-5_maj_cska_sofiq_i_cska_1948_praznuvat_yubilej_kanqt_prezidenta_i_premiera

В рамките на около час днес в късния следобед ЦСКА-София и ЦСКА 1948 заявиха със съобщения на сайтовете си, че канят президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов за празниците по случай 70-годишния юбилей на ЦСКА на 5 май.

В последните дни ЦСКА-София обяви мащабни планове за празника. На датата "червените" приемат "Лудогорец" в Първа лига и искат да напълнят стадион "Васил Левски". В продажба излезе специален екип с емблема, за която феновете на клуба гласуваха. Първият тираж беше изчерпан за ден, предстои нов.

Празниците на "Българска армия" започнат от сутринта, а кулминацията им ще е по време на мача.

Ето какво гласи информацията на сайта на ЦСКА-София:

"Президентът на Република България Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов са първите официално поканени гости за юбилея на ЦСКА на 5 май. Очаква се своите места в ложата на Националния стадион „Васил Левски" да заемат и други представители на държавния управленски елит - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Всички останали места във ВИП ложата се продават от ТикетПро на цена 1948 лева, а сумата ще бъде използвана за инвестиция в нов тренировъчен терен за школата.

В честванията ще се включат и близо 400 легенди на ЦСКА от различните спортове. Сред тях ще са много олимпийски, световни и европейски шампиони, които ще бъдат наградени на церемония преди двубоя."

Алтернативният ЦСКА 1948 също се готви за юбилей, но доста по-скромно. Напълно обяснимо, тъй като много по-малко фенове застанаха зад този клуб, той в момента играе във "В" група, пък и финансовите му възможности са по-скромни.

Клубът ще празнува във Военния клуб в София, където е създаден "Септември при ЦДВ" на 5 май 1948 г.

Съобщението на ЦСКА 1948:

"Преди 70 години на 5 май се ражда легендата. Достойни български офицери учредяват ЦСКА – клубът, превърнал се в символ на победата.

Като хора, запазили армейската чест и ДНК на столичен тим, ще отбележим светлата дата там, където е създаден футболният хегемон на България – Централен военен клуб.

Празникът ще започне на 5 май точно в 12,00 ч. Зала „Тържествена“ ще събере легенди, приятели на ЦСКА, съперници, фенове. Поканени са премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и други държавници.

За първи път ще бъде показан новият, юбилеен екип, изработен от италиански и български дизайнери. Същия следобед ще може да го видите и „в игра“ на мача ЦСКА – Чавдар. Нека запазим останалото като изненада.

Уважаеми гости, ЦСКА има привилегията да е създаден на жълтите павета. В зала „Тържествена“ Нако Чакмаков, д-р Стефан Божков, Манол Манолов – Симолията и останалите армейци са на лагер преди мачовете за първата титла. Ще се радваме да усетим заедно точно там на 5 май истинския дух на ЦСКА и футбола!"

Румен Радев обяви, че е от ЦСКА още по време кандидат-президентската кампания през лятото на 2016 г.

Бойко Борисов е левскар по душа, но "даде рамо" за реализиране на проекта със сложната трансформация, родила юридическия субект ЦСКА-София през същата 2016 г.

Между лагерите и феновете на двата "червени" клуба цари неприязън.

Обвиниха бивш гръцки министър на транспорта в пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794386

Обвиниха бивш гръцки министър на транспорта в пране на париГръцки прокурор поиска днес бившият транспортен министър от социалистическата партия ПАСОК Тасос Манделис да бъде признат за виновен за пране на пари, съобщава в. "Катимерини". Манделис е обвинен, че е получил сумата от 450 000 германски марки (около 230 000 евро) от германската компания Сименс, за да осигури договор с най-големия гръцки телеком

До 100 км/час достига скоростта на вятъра в Русе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794408

До 100 км/час достига скоростта на вятъра в РусеДо 100, 8 км/час достига скоростта на вятъра в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Заради пулсиращия бурен вятър е отправено щормово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав. От полицията съобщиха, че досега е получен един сигнал за повредено от вятъра пано на

Кремъл отрича политически мотиви за ареста на милиардер

http://www.mediapool.bg/kremal-otricha-politicheski-motivi-za-aresta-na-miliarder-news277543.html

Кремъл отрече арестът на руски милиардер, заподозрян в присвояването на 35 милиона евро, да е свързан с политически борби, предаде Франс прес.   Московски съд задържа в събота съоснователя на концерна "Сумма" Зиявудин Магомедов, чието състояние възлиза на 1,2 милиарда долара според сп. "Форбс". Той е заподозрян в кражби, незаконно присвояване на средства и създаване на престъпно сдружение.   Руските медии свързаха преследването му отчасти със строежа на нов стадион в руския анклав Калининград за тазгодишното Световно първенство по футбол.   Тази афера - една от най-нашумелите в икономическите среди от ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски насам - веднага породи спекулации за мотивите за ареста, особено в момент, когато преизбраният руски президент Владимир Путин се очаква да състави ново правителство. Новият кабинет би трябвало да встъпи в длъжност в началото на май, отбелязва АФП.   Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "политоложки клюки" твърденията, че Магомедов е задържан в резултат на борби за надмощие на различни клики преди съставянето на новото правителство.   Четиридесет и девет годишният Зиявудин Магомедов се издига шеметно, печелейки доходни обществени поръчки по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев (2008-2012 г.). Магомедов е следвал с вицепремиера Аркадий Дворкович.   Според руските агенции Зиявудин е заподозрян, че заедно с брат си Магомед е присвоил 2,5 милиарда рубли (около 35 милиона евро по сегашен курс) държавни средства от различни строителни проекти.

Откриха възможни следи от живот в атмосферата на Венера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794400

Откриха възможни следи от живот в атмосферата на ВенераСондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот. Това заявяват американски учени в статия, публикувана от списание Astrobiology, предаде БГНЕС.

Зам.-кмет на Плевен застава пред Темида за подкупи

https://frognews.bg/novini/zam-kmet-pleven-zastava-pred-temida-podkupi.html

Специализираната прокуратура даде на съд заместник-кмет на Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева, съобщиха от прокуратурата пред бтв.

Пролетното почистване във Варна ще се проведе на 14-ти април

http://nakratko.bg/category/58/157097/


На 14-ти април ще се проведе пролетно почистване на града, организирано от Община Варна. Приоритет през тази година ще бъдат паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки и други обществени територии.

Великобритания е поискала от Сърбия да изгони руски дипломат

http://www.cross.bg/ryski-velikobritaniya-surbiya-1571663.html

/КРОСС/ Великобритания е искала от Сърбия да изгони руски дипломат в рамките на колективните действия на редица западни страни по случая "Скрипал".Това съобщи днес сръбският външен министър Ивица Дачич в интервю за телевизия Пинк, предаде ТАСС. Министърът подчерта, че искането на Лондон е било отправено в момент, когато в Косово започна една от най-големите кризи в последно време, свързана с ареста на сръбския политик Марко Джурич в Косовска Митровица заради влизане на косовска територия без разрешение, който бе последван от протести на косовски сърби. "Сърбия няма да гони руски дипломати, ние искаме добри отношения с Русия. Вярно е, че Великобритания по време на събитията в Косово миналата седмица поиска от нас да вземем решение и да изгоним руски дипломат. Това показва, че тях ги интересува само това, други въпроси не ги безпокоят. Точно така трябва и ние да се грижим за своите интереси", каза Дачич. Русия отрича да е отговорна за нападението от 4 март срещу бившия разузнавач Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. 20 страни в Европа обаче вече изгониха руски дипломати, солидализирайки се с Великобритания по случая. България не е сред тях.  

Домашни хитрини: Как цветята да останат у дома красиви като в магазина

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6793974

Домашни хитрини: Как цветята да
останат у дома красиви като в магазинаПрез пролетта често правим импулсивни покупки на красиви цветя в саксии. Обикновено защото са буйно разцъфнали и много ефектни заедно с останалите в магазина. Но също често става така, че малко след като сме ги отнесли у дома, започват да линеят, а понякога направо загиват, защото са твърде крехки. За да предотвратите това първо се убедете,

Виждали ли сте тези две жени, издирват ги за кражба в магазин в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794387

Виждали ли сте тези две жени, издирват ги за кражба в магазин в Пловдив (Снимки)Полицията в Пловдив издирва двете жени от снимките, които на 17 февруари т.г. са откраднали несесер с лични документи, 100 лева и връзка ключове, забравен от клиентка след пазаруването й в хранителен магазин на бул. „Васил Априлов“ в Пловдив. Според събраните до момента данни, жените от предоставените кадри от охранителните камери на обекта са

Половината пълнолетни българи се определят като истински религиозни

http://www.mediapool.bg/polovinata-palnoletni-balgari-se-opredelyat-kato-istinski-religiozni-news277542.html

  Близо 3.2 милиона пълнолетни българи (от общо 5.5. млн.) твърдят, че вярват в Бог, а 2.8 милиона се самоопределят като "истински религиозни". Това показва представително социологическо изследване на "Галъп интернешънъл", направено преди най-големия православен празник Възкресение Христово. Изследванията са независими от външно финансиране. Близо 4.6 милиона пълнолетни българи се определят като източноправославни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят. "Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност в света", се казва в изводите на изследването. Изследването показва, че общо 2.2 милиона българи (41%) имат доверие в православната Църква, а 36% - не. Това показва, че вярата не върви задължително и с доверие в институцията. "В последните години обаче доверието в Църквата у нас укрепна и е високо на фона на всички останали институции – макар и с колебания", сочат изводите на "Галъп". Социологическата агенция допълва, че изборът на патриарх Неофит през 2013 г. е повишил доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на Църквата. По света 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

„Генерация Z“ – с подкрепата на „Америка за България“

http://clubz.bg/66203-%E2%80%9Egeneraciq_z%E2%80%9C_%E2%80%93_s_podkrepata_na_%E2%80%9Eamerika_za_bylgariq%E2%80%9C

През 2018 г. Клуб Z стартира своя проект „Генерация Z“, чиято цел е да даде думата на младите, родени в посткомунистическа България.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Фондация „Америка за България“ е независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие.

Фондация „Америка за България“ подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Даренията, предоставени от Фондация „Америка за България“, развиват дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

За повече информация: www.us4bg.org

ЦСКА покани президента Радев и премиера Борисов на юбилея си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6794391

ЦСКА покани президента Радев и премиера Борисов на юбилея сиПрезидентът на Република България Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов са първите официално поканени гости за юбилея на ЦСКА на 5 май, съобщиха от червения клуб на своя сайт. Очаква се своите места в ложата на Националния стадион „Васил Левски" да заемат и други представители на държавния управленски елит - председателката на

Брад Пит и Анджелина Джоли финализираха развода си

https://offnews.bg//zvezdi/brad-pit-i-andzhelina-dzholi-finaliziraha-razvoda-si-677926.html

Брад Пит и Анджелина Джоли се споразумяха за съвместно попечителство над шестте им деца и официално финализираха развода си.

„Двамата вече са в добри отношения. Уточниха условията за развода и документите вече са оформени от двата правни екипа. Има сериозна разлика в крайното решение, тъй като в началото Анджелина искаше много по-сериозни ограничения“, каза близък до Браджелина пред The Sun.

Основното е, че двамата са се разбрали за попечителството на децата. Те са на възраст от 9 до 16 години. Най-голям е Мадокс. Пакс е на 14 години, Захара - на 13, Шайло - на 11, а близнаците Вивиан и Нокс - на 9.

Брад Пит и Анджелина Джоли обявиха развода си през 2016 година. Звездата от „Гепи“ заяви, че е имал сериозен проблем с пиенето, който се е отразил върху семейството му и е започнал да посещава терапия, за да може отново да си стъпи на краката.

Двамата вече имат връзки с други хора, като за Джоли се говори, че излиза с агент на недвижими имоти, а около Пит има слухове, че отново излиза с бившата си съпруга Дженифър Анистън.

Турция издаде заповед за ареста на Гюлен за убийството на руския посланик

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/02/3156992_turciia_izdade_zapoved_za_aresta_na_gjulen_za/?ref=rss


Турция е издала заповед за ареста на живеещия в Съединените щати духовник Фетхуллах Гюлен и седем други заради убийството на руския посланик Андрей Карлов. Това съобщиха вестниците "Йени шафак" и "Хабертюрк", цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Решението Гюлен да бъде арестуван е взето само ден преди очаквано посещение на руския президент Владимир Путин в Турция.<br /><br />Властите в Анкара не за пръв път говорят за връзка между Гюлен - вече...

"Виваком" дава безплатно допълнителни мегабайти за мобилен интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794397

"Виваком" дава безплатно допълнителни мегабайти за мобилен интернет"Виваком" дава безплатно допълнителни мегабайти към плановете си за мобилни услуги, съобщиха от телекома. Промоционалните тарифи за мобилен интернет от серията i-Traffic+ осигуряват допълнителни до 5000 MB на максимална скорост за целия срок на договора без промяна на месечната такса. В зависимост от избрания план клиентите могат да ползват от

„Едноетажна Америка“ на Илф и Петров - една от най-добрите книги, написани за Америка от чужденци

https://offnews.bg//knigi/ednoetazhna-amerika-na-ilf-i-petrov-edna-ot-naj-dobrite-knigi-677925.html

През 1935 г., когато Иля Илф и Евгений Петров, вече известни като творческия тандем зад „12-те стола“ и „Златния телец“, слизат от „Нормандия“ на пристанището в Ню Йорк те са безкрайно изненадани и още по-неподготвени от безумния ритъм на „тичащия“ град, от многообразието от емигранти, дошли тук от всяко кътче на света, за да търсят щастие, пари и слава.

„Ню Йорк спеше, а милиони електрически лампи бдяха над неговия сън. Спяха преселниците от Шотландия, от Хамбург и Виена, от Ковно и Белосток, от Неапол и Мадрид, от Тексас, Дакота и Аризона, спяха преселниците от Латинска Америка, Австралия, Африка и Китай. Спяха черни, бели и жълти хора. Като гледахме леко трепкащите светлини, искаше ни се по-скоро да научим: как работят тези хора, как се развличат, за какво мечтаят, на какво се надяват, какво ядат?“


Без да губят време те се включват в това състезание и започват да подготвят предстоящата си обиколка из Страната на неограничените възможности. Акредитирани като кореспонденти на вестник „Правда“ те имат за цел да се срещнат и да опознаят не толкова артистичния и издателски свят на развиваща се Америка, а хората от „долните етажи“, тези, които са в основата на индустриалния и икономически бум на страната. В началото на 30-те години Вашингтон и Москва са седнали на масата на преговорите и след признаването на Съветския съюз от САЩ между двете страни са установени дипломатически отношения. Нормализирането на отношенията оказват благоприятно въздействие и върху търговски-икономическите връзки на двете страни, десетки американски специалисти, инженери и учени са поканени в СССР.


След като прекарват близо месец в Ню Йорк, срещат се на сутрешно мартини с Хемингуей, посещават Бродуей и затвора Синг-Синг, държат реч пред членовете на клуб „Немска гощавка“ в „Медисън скуеър гардън“ те се отправят на дългопланираното пътешествие със своя новозакупен, сив „Форд-Т“. Придружавани от семейната двойка Адамс, Илф и Петров прекосяват Америка от Атлантика до Тихия океан и обратно. По време на това вълнуващо приключение те успяват да посетят 25 щата, спират в стотици градове, срещат хора от всички прослойки – от работници в заводите до предприемачи и интелектуалци, сред които самия Хенри Форд.


И въпреки че се качват на емблематичната „Емпайър Стейт билдинг“, техният поглед е отправен към „едноетажната“ Америка. С проницателност и добронамерена ирония те представят живота на обикновения американец, а не чудесата на техниката и строителството.

В книгата „Едноетажна Америка“ те не съдят, а достоверно обрисуват онова, което виждат, не слагат етикет, а се опитват да разберат тази огромна страна в контраста й между Южните щати и Западното крайбрежие. С типичното си остроумие авторите предлагат любопитен поглед към икономиката, държавното устройство, бита, религията и изкуството.

По време на своето пътуване те пишат десетки статии, които изпращат за публикуване в „Правда“, всяка една датайлно цензурирана, преди да бъде представена на читателите. Стотиците фотографии направени от Иля Илф с неговия фотоапарат „Лайка“ са публикуваи в популярното списание „Огонёк" в специална поредица „Американски фотографии“.



Първото издание на книгата „Едноетажна Америка“ излиза през 1937г. и носи в себе си прелестта на изящната ирония, така характерна за господата Илф и Петров, и отправя предизвикателство към въображението на съвременния читател. Написана с много хумор и самоирония „Едноетажна Америка“ е обявена за най-добрата книга, написана за Америка от чужденци.

Книгата „Едноетажна Америка“ може да поръчате на: http://www.vakon.bg/ednoetajna-amerika.htmm

Пътник счупи стъкло на автобус в София

https://www.actualno.com/crime/pytnik-schupi-styklo-na-avtobus-v-sofija-news_667683.html

Пътник от автобус №88 е счупил с крак стъклото на вратата на превозното средство. Това съобщи ръководителят на отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт“ към Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Лъчезар Пеков. Инцидентът е станал на ул. „Никола Габровски“ на спирка „Бул. Г. М. Димитров“ в посока бул. „Никола Вапцаров“. Неизвестен пътник е счупил стъклото на вратата на автобус 3285

Валтер Литвиненко: Путин не е способен да напакости

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-skripal-27014928

Бащата на отровеният с полоний Александър Литвиненко-Валтер даде интервю на РТ. В него той заяви, че Владимир Путин не е способен на пакост.

"Поразен от любов" германец се примоли на полицаи да му открият колата, търсил я с часове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794383

"Поразен от любов" германец се примоли на полицаи да му открият колата, търсил я с часовеГерманец, попаднал в плен на любовта на първата си среща с непозната дама, е потърсил помощ от полицията, след като се оказало, че не си спомня къде е паркирал автомобила си, предаде ДПА. Влюбеният от пръв поглед 42-годишен мъж, чието име не се споменава, се появил в полицейско управление в западния град Ландау с молба за помощ,

Проверка в МВР заради полицейски каски по 1000 лв. броя

https://petel.bg/Proverka-v-MVR-zaradi-politseyski-kaski-po-1000-lv--broya__258236

Снимка: Булфото Полицейски каски за по 1000 лева броя – заради такава обществена поръчка Антикорупционният фонд прати сигнал в Сметната ...

Спасителката от запаления влак разказа за огнения ад

https://petel.bg/Spasitelkata-ot-zapaleniya-vlak-razkaza-za-ogneniya-ad-__258237

Пострадалата кондукторка от горящия влак София-Бургас е без опасност на живота. Жената се втурна да спасява пътници от вагоните по вр...

Конспиративна версия: С отравянето на Скрипал британските власти са осъществили план на нацистки престъпник

https://petel.bg/Konspirativna-versiya--S-otravyaneto-na-Skripal-britanskite-vlasti-sa-osashhestvili-plan-na-natsistki-prestapnik__258238

Веществото "Новичок" (по западната класификация А 232) е било синтезирано във Великобритания със съдействието на специалисти, работили в на...

Харолд и Лилиан се разведоха преди 50 години, но сега внукът им ще ги венчае отново

https://petel.bg/Harold-i-Lilian-se-razvedoha-predi-50-godini--no-sega-vnukat-im-shhe-gi-venchae-otnovo__258239

Американци ще сключат брак половин век, след като са се развели, съобщават местни медии. Харолд Холанд, който е на 83 години, и 78-годишната Л...

Анализ за ефекта от развалените договори с американските ТЕЦ поиска омбудсманът

http://www.mediapool.bg/analiz-za-efekta-ot-razvalenite-dogovori-s-amerikanskite-tets-poiska-ombudsmanat-news277541.html

Националният омбудсман поиска повече информация и прозрачност какво точно е предприела държавата за развалянето на дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете т.нар.. американски въглищни централи – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Мая Манолова призова още управляващите да изготвят икономически, финансов и правен анализ за това какви биха били последиците от разтрогването или предоговарянето на контрактите, за които работодателите твърдят, че изземат 486 млн. лв. годишно от домакинствата. Това стана след нейна среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели в понеделник. Разговорът бе по повод жалбата на шефовете на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов срещу "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" пред Манолова като физически лица. "Институциите дължат пълна прозрачност по тази толкова важна тема на българското общество“, заяви Манолова пред журналисти след разговора. "На мен като институция, която защитава правата на гражданите, ми липсва пълната информация за това какви действия са предприети и на каква фаза са те“, посочи още тя и попита дали някоя институция е правила анализ за ефекта от разтрогването на 15-годишните договори. Българите трябва да знаят цената на развалените сделки "Не съм съгласна неустойките да бъдат платени от гражданите“, декларира омбудсманът. Тя обяви, че ще поиска пълна информация от министерствата на енергетиката и на финансите, както и от енергийния регулатор за предприетите от тях действия по договаряне на спирането на контрактите. Според нея трябва да е ясна цената, която ще платят българските граждани, ако те се прекратят. В средата на март, след посещение на еврокомисаря за Европейския енергиен съюз Марош Шефчович, стана ясно, че на двете американски компании е изпратена за съгласуване одобрена от Брюксел методология за разваляне на договорите. Централите ще получат компенсации, но договарянето на размера им ще стане в предстоящи преговори, които ще отнемат месеци. Двете дружества поискаха три месеца да се запознаят с предложения метод за изчисление на въпросните обезщетения. След това ще започнат разговорите дали той е приемлив. Методологията трябва да се съгласува и с банките кредиторки на ТЕЦ-овете и разбирателство по въпроса не се очаква скоро. Надписани годишни сметки с 486 млн. лв. Васил Велев повтори след срещата с Манолова тезата на бизнес организациите, че американските централи всяка година изземват от българските домакинства 486.400 млн. лв. през цената на тока, тъй като енергията им се купува на преференциални цени за регулирания пазар на бита и малките фирми. Той даде за пример това, че определената от КЕВР цена на тока, продавана от НЕК на крайните снабдители за домакинствата е 70 лв/ МВтч, докато в същото време НЕК плаща по 106.70 лв. на "КонтурГлобал Марица Изток 3" за нейната енергия и по 168.66 лв. на "Ей И Ес Гълъбово", което е над двата пъти над пазарната цена. Председателят на Управителния съвет на АИКБ посочи, че днес електрическата енергия на борсата струва около 45 лв., като последната седмица цените са били между 66 и 36 лв. за мегаватчас. Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща точно по 161 лв. за двете американски централи, като срещу тези пари обаче не получават престация. "Точната дума е, че това е грабеж", заяви той. Манолова посочи, че трябват промени в законодателството, които да регламентират обема на тези преференции, от които се ползват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации. ТЕЦ "Варна" – третата американска централа Работодателите предупредиха още, че готвещата се за завръщане на пазара на ток след три години престой ТЕЦ "Варна" може да се превърне в "третата американска централа". Причината е, че преустройваната за работи с природен газ централа иска от енергийния регулатор да включи нейната енергия в микса за бита на цена от 191 лв. за мегаватчас. По думите на Васил Велев тази стойност е поискана в заявлението, което е подала топлоелектрическата централа до КЕВР. ТЕЦ "Варна" е заявила 2 млн. мегаватчаса, както и газ, с който да се произведе тази електроенергия. "Това е трета "американска" централа", заяви Велев. Според него дори и комисията да натисне цената, максималното орязване е до 165 лв. за мегаватчас, което би довело до ръст на цената на тока с 16 на сто. Домакинствата ще бъдат ощетени с 250 млн. лв. годишно. "В микса, ако ТЕЦ "Варна" замени АЕЦ "Козлодуй", а то няма кой друг да го замени, ще трябва да се надплатят тези 250 милиона лева от домакинствата", каза Велев. По думите му бизнесът не може да се съгласи с 16-процентно поскъпване на тока и ще използва всички легални средства да не бъде допуснато това. Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че искането на ТЕЦ "Варна" е абсурдно, защото ако договорите с т. нар. американски централи вече са подписани, то споразумението с тази централа ще бъде подписано тепърва и ще важи за бъдеще време и "подобни фалове не бива да бъдат допускани".

Съдят зам.-кмет на Плевен за подкупи в размер на 40 530 лева

http://nakratko.bg/category/60/157094/


Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева. През периода ноември 2011 г. - април 2014 г.

Само половината българи са религиозни и имат вяра на църквата

https://www.actualno.com/society/samo-polovinata-bylgari-sa-religiozni-i-imat-vjara-na-cyrkvata-news_667655.html

Истинската религиозност не е толкова присъща на българина – у нас тя е малко под средните нива на религиозност в света. Само половината от пълнолетното население се определят като религиозни. Данните са от националнопредставителното изследване Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, което вече 26 години всеки месец изследва основни индикатори в българското общество (последната вълна е проведена между 9 и 16 март март сред 772-ма пълнолетни бъ

Юлия Кръстева не е нито невинна, нито до край виновна, твърди спецът по ДС Христо Христов

https://www.actualno.com/politics/ulija-krysteva-ne-e-nito-nevinna-nito-do-kraj-vinovna-tvyrdi-specyt-po-ds-hristo-hristov-news_667679.html

Журналистът Христо Христов, който от години посвещава работата си на дейността на Държавна сигурност, заяви, че както крайните обвинители, така и оневиняващите Юлия Кръстева допускат грешка в преценката.  "Вече съм напълно убеден, че ние, българите, сме най-великите и най-разбиращите – не само от политика, футбол и всичко останало, но и от досиетата на тоталитарната ДС. Пиша тези редове с неприкрита ирония, защото останах изумен от крайните и напълно противоположни и н

Денят в снимки – 2 април

http://www.dnes.bg/index/2018/04/02/deniat-v-snimki-2-april.372528

Нигерийска седмица на модата и победа за България в хокея

Камерунска легенда съди списание за първоаприлска шега

https://offnews.bg//futbol/kamerunska-legenda-sadi-spisanie-za-parvoaprilska-shega-677927.html

Списанието "Jeune Afrique" си навлече гнева на камерунската легенда Самуел Ето'о. Вчера по повод 1 април от изданието решиха да пуснат измислено интервю с бившия ас на Барселона и това никак не се е понравило на футболиста и той ще съди медията.

В материала пишеше, че 37-годишният нападател, който в момента защитава цветовете на турския Коняспор, ще се кандидатира за президент на Камерун. Това се стори твърде обидно на Ето'о. Той заяви, че информацията, разпространена от списанието, е навредила на репутацията му.

Ето'о веднага призова журналистите от изданието да му поднесат своите извинения и да опровергаят всички информации, които изписаха. Ако от медията не сторят това, то те ще отидат на съд.

Технологичното изоставане на Европа буди тревоги

https://www.investor.bg/web/456/a/tehnologichnoto-izostavane-na-evropa-budi-trevogi-258639/

Групата JEDI призовава за незабавно създаване на общоевропейски фонд от 1 милиард евро

Експерт: Държавата трябва да създаде механизми за защита в интернет

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-dyrjavata-triabva-da-syzdade-mehanizmi-za-zashtita-v-internet-258636/

Потребителското поведение в мрежите отразява поведението в обществото, посочи професорът по киберсигурност Георги Димитров

Технологичното изоставане на Европа буди трегови

https://www.investor.bg/web/456/a/tehnologichnoto-izostavane-na-evropa-budi-tregovi--258639/

Групата JEDI призовава за незабавно създаване на общоевропейски фонд от 1 милиард евро

САЩ и Великобритания открито лъжат и дезинформират, обобщи Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=371861

Съединените щати и Великобритания прибягват до откровени лъжи във връзка със случая "Скрипал". Тази позиция изрази министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от местни медии. Той поясни, че двете държави, сляпо следвани от други страни, не показват елементарно приличие и прибягват до открити лъжи и до пълна дезинформация.

Всички разбират от досиетата на ДС (какво бе пропуснато при прочита на делото „САБИНА” – Юлия Кръстева)

http://www.eurochicago.com/2018/04/hristo/

Впечатляващо е, че всички, които коментираха съдържанието на досието на Юлия Кръстева, особено тези, които заеха оправдателна позиция, пропуснаха един основен факт, предопределящ погрешността на техните заключения. А това е въпросът за целостта на досието. Първият, който всеки, който посегне съм него, трябва да си зададе. Това ли са всички материали по него, има ли липси и ако „да”, защо, каква е причината то да е прочиствано? Онези, които четат досие на Държавна сигурност за първи път, дори не са се замисляли над подобен въпрос и наивно приеха, че така изглеждат и това е съдържанието на всяко от досиетата на ДС. Нещо напълно нормално с оглед на липсата на опит, което ги поставя в позиция на подведени. Следователно техните разсъждения още от самото начало са обречени да тръгнат в погрешна посока.

Започна осмото мироварене в историята на Българската православна църква

http://www.cross.bg/miroto-tzurkva-bulgarskata-1571664.html

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит възглави водосвета, с който бе дадено началото на осмото по ред мироварене в историята на Българската православна църква. Преди това Негово Светейшество взе молитвено участие в света литургия, която се отслужва в първите 3 дни на Страстната седмица. След водосвета светената вода беше прелята в съд, в който ще се вари мирото. След нея бяха добавени вино и зехтин. Патриарх Неофит прочете първото по ред евангелско четиво, а след него това сториха и главният секретар ан Св. синод Мелнишки Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп, който миналата седмица беше избран за викарий на Софийската света митрополия. Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни. През това време мирото и съставките ще се бъркат непрекъснато. Последният път, когато се е варило миро е през 2009 г. по времето на покойния патриарх Максим. За първи път Българската православна църква е приготвяла миро през 1950 г. това право имат само автокефалните църкви. Други съставки за мирото са приготвя от смирна, благовонна канела, благовонна тръстика и маслинен елей.  

Около 350 000 „Фолксваген”-а гният в САЩ

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/okolo-350-000-folksvagen-a-gniiat-v-sasht-6080926

Изкупените обратно от VW автомобили се съхраняват на 37 паркинга. Така изглежда един от тях.

Сърбия официално против участието на Косово на форума за Западните Балкани в София

https://www.actualno.com/balkani/syrbija-oficialno-protiv-uchastieto-na-kosovo-na-foruma-za-zapadnite-balkani-v-sofija-news_667674.html

Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще реши за участието си в срещата на върха на 17 май в София. България е наш голям партньор. Европейск

Унгарската група BELAU довежда лятото в София! На 27 април ни кани на слънчево chillwave парти в клуб Мixtape 5!

https://www.actualno.com/music/ungarskata-grupa-belau-dovejda-ljatoto-v-sofija-na-27-april-ni-kani-na-slynchevo-chillwave-parti-v-klub-mixtape-5-news_667675.html

Унгарската електро банда BELAU ще представи своята изключително нежна, лятна, свежа, топла и зареждаща музика в стил chillwave за първи път в София на 27 април. Симпатичните музиканти от Будапеща, водени от основателя си Петър Кедвеш (композитор, китара, клавир), Кристиян Бузаш (бас) и чаровната и талантлива вокалистка Бебе Сечи (Böbe Szécsi) ще предизвикат лятото и усмивките ни с неповторимо слънчево chillwave парти в столичния клуб Mixtape 5. Събитието е организирано от Pa

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 80.8 млн. евро

http://econ.bg/Новини/През-2017-г-турските-инвестиции-в-България-са-в-размер-на-80-8-млн-евро_l.a_i.759904_at.1.html

Настоящият форум демонстрира нашата обща воля и желание за още по-динамичен диалог и по-интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и...

Трите превъплъщения на Борисов. Дотук.

http://www.mediapool.bg/trite-prevaplashteniya-na-borisov-dotuk-news277540.html

Ще развия една реплика на Арман Бабикян. В трите си мандата Бойко Борисов ни се явява в три различни роли. В първия той беше вътрешен министър, ловеше престъпници и наказваше. Във втория го играеше министър на строителството, скромно сравняван със строителя хан Омуртаг. В сегашния трети той е преди всичко външен министър, загрижен за световните дела и леко дистанциран от дребнавите ни местни проблеми. Този трети ипостас на лидера непрекъснато се обсъжда и - ако трябва да сложим ръка на сърцето - буди одобрение и отляво и отдясно, и от власт и от опозиция. То и предишните два бяха така измислени, че да се харесват, но се чуваха все пак едни писъци тук-таме - къде заради несправедливо притиснати опоненти, къде заради отклонени по някакъв начин европари. За външната политика обаче консенсусът е максимален в нашенските реалности, където обичайно доминира караницата. Церемониални жестове Вземете акцента върху присъединяването на Западните Балкани, от които пиарите умело насочваха вниманието върху скъпата на сърцата ни Македония. Има ли нещо по-умилително от това да помогнеш на малкото братче, преглъщайки обидите? Ясно ни е, че България не може да направи много, за да убързи приемането на Скопие в ЕС. Затова пък успешно множи жестовете на церемониалната политика, като съвместно поклонение пред паметници и подписване на договор за добросъседство. Церемониите са за това - да произвеждат консенсус. Защо така малко говорим за много по-напредналата в преговорите Сърбия? Дали е защото тя ни е традиционен съперник в този регион? Как ще реагираме например на съвсем прясната заплаха от страна на Русия, че щяла да прелети със самолетите си нашата територия да помага на православните братя в Косово? („Ще свали ли самолетите ни България?“, подиграват се от Кремъл) Трудна тема, неподходяща за външната ни политика. Ротационният дюшеш Ротационното председателство на ЕС поднесе прекрасна възможност да станем важни без да правим нищо особено. Е, като изключим смяната на плочките и измитането пред НДК, разбира се. Ротационен дюшеш: идва ти редът да си важен, да покажеш рози, кукери и туристически рекламни клипове. Повече от година ни обработваха с това какви точно политики сме намислили и колко важни за България проблеми ще поставяме, после лека полека стана ясно, че тази работа с председателството е техническа и е нямало защо да очакваме нещо особено - даже било неприлично тъкмо домакинът да преследва свои интереси на такава среща, трябвало да умее да дава думата на другите, те да изразят позициите си. Хватката се състои в незабележима подмяна във времето на ТВ-говорителите – едните пламенно мислят, че трябва да имаме политики, другите са чели книги, където пишат какво точно прави ротационният председател. Нещо подобно беше срещата във Варна между Ердоган и европейските лидери, домакинствана от г-н Борисов. Значението ѝ е, разбира се, голямо, защото хвърли мост между партньори, които се бяха докарали до там да не могат да си говорят. И, разбира се, консенсусно браво за г-н Борисов, успял да я организира – заговори се даже за влизане в историята. И все пак дайте да се замислим какво точно направи възможно това тъкмо ние да сме в ролята на неутралния терен? Дали не е това, че нямаме своя ясна и принципна политика по отношение на проблемите с Турция? Връщаме предполагаеми гюленисти, нямаме мнение за военната операция на Анкара в Сирия, не се изказваме по теми като човешки права, задържаме с години взаимосвързаните проблеми на тракийските бежанци и на прогонените при Възродителния процес. Да, националпопулистите традиционно разгарят омразата към всичко турско, но тя си остава за вътрешна употреба дори сега, когато са в правителството. От друга страна обаче не сме и истински поддръжник на Турция – не подкрепяме нейното присъединяване към ЕС, каквито позиции обикновено имат съседни страни, стремящи се да не бъдат външна граница на Съюза, не се чува практически нищо за нашето съюзничество в НАТО. Нито на единия стол, нито на другия. "Приземяване..., снишаване" В този ред на мисли ще си дадете сметка защо външната политика се превърна в новия, най-успешен ресурс на управлението ни: просто ние особена външна политика нямаме - нито имаме ресурса за това, нито волята. И понеже всички добре съзнаваме реалностите, радваме се, че в международен план България гледа да не шава много-много, според неувяхващата мъдрост на човека от народа Тодор Живков, подложен на натиск от Горбачов: "Приземяване, приземяване... Другари, ние решихме да изчакаме да видим и най-накрая, ако трябва, ще се преустройваме...Ето така ще се огледаме, ще се поснижиме да мине тая буря, после ще видим какво ще правиме." Какво правим по случая Скрипал? Ами поснижаваме се. Трябва да сме солидарни със Запада, от който зависим. От друга страна зависим и от руски капитали, притискат ни електорално наши вътрешни проруски партии. Вижте дилемата: в едната посока имаме серията от руски агресии, които Москва цинично отрича – анексията на Крим, убийството на Литвиненко, свалянето на малайзийския пътнически самолет, обявеното от Путин предизборно ядрено превъоръжаване; от другата страна контрират с аргумента „а вие защо биете негрите“ - изтъкват измамния повод за иракската война, нападението срещу Либия, мистериозно свързано с финансирането на президентската кампания на Саркози, липсата на доказателства по атентата срещу папата. Всичко това са политически съображения, а не юридически. Въпросът е на кого вярваш и на чия страна заставаш, не какво точно казва някакъв съдия (впрочем не съществува глобално правосъдие, нали сме наясно). Западните лъжи предизвикват разследвания на журналисти и опозиция, в последна сметка истината почти винаги излиза наяве и това струва кариерата на политици като Блеър, например. Руската е монументално мълчание, антизападно единство, отричане докрай, за да не стигаме до неразгадани убийства, като това на журналистката Политковская или опозиционера Немцов. На света остава да реши кое е по-убедително. "Преклонена главица сабя не я сече" Нашата позиция е да поизчакаме, да се поогледаме, да видим кое повече ни изнася. Не гоним дипломати, ама може би ще изгоним. Спазваме санкциите, наложени над Русия, ама ще работим за тяхното вдигане. Обиждаме се от разни руски изказвания, ама същевременно развяваме руски байряци. Министър Захариева казва едно, проруският коалиционен партньор – съвсем друго... Ето откъде идва популярността на г-н Борисов в ролята на външен министър: уловил е българските очаквания в сферата на външната политика. Ако може да не взимаме страна, да минимизираме позицията си до някои ритуални жестове и да си караме по старому. Защото живковото „приземяване“ е вариант на поговорката „преклонена главица сабя не я сече“. Най-доброто на международната сцена е това, че е далеч - въздига естетически лидера, като същевременно отклонява вниманието от прозаичните проблеми на политическото всекидневие.

Започна Осмото мироварене в историята на БПЦ

http://dnes.dir.bg/news/bptz-miro-patriarh-eofit-27014969

Българският патриарх Неофит възглави днес водосвета, с който бе дадено началото на осмото по ред мироварене в историята на Българската православна църква.

Бърнабич: Политически абсурд е Косово да присъства на срещата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794378

Бърнабич: Политически абсурд е Косово 
да присъства на срещата в СофияСръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че е "политически абсурд" Косово да присъства на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София и че решението на Белград дали да участва в срещата ще зависи от действията на Прищина по формиране на Съюз на сръбските общини в Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Кремъл нямал политически мотиви за ареста на милиардер, заподозрян в присвояване на милиони евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794365

Кремъл нямал политически мотиви за ареста на милиардер, заподозрян в присвояване на милиони евроКремъл отрече днес арестът на руски милиардер, заподозрян в присвояването на 35 милиона евро, да е свързан с политически борби, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  Московски съд задържа в събота съоснователя на концерна "Сумма" Зиявудин Магомедов, чието състояние възлиза на 1,2 милиарда долара според сп. "Форбс".

Университети, болници и офис сгради спират своите асансьори

https://www.actualno.com/society/universiteti-bolnici-i-ofis-sgradi-spirat-svoite-asansiori-news_667673.html

На 25-ти април тази година светът ще отбележи Ден без асансьори. За първи път денят ще бъде глобален, като до сега събитието се провеждаше само в Европа. На европейско ниво денят е част от кампанията NowWeMOVE, a през 2018-та ще се включат и участници от Австралия, Япония, Бразилия. Инициативата у нас се координира от сдружение "BG Бъди активен". В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността относно ползите от физическата активност

Група ETNOTIX представят дебютния си албум - “Някъде на изток” на 26 април в SOFIA LIVE CLUB!

https://www.actualno.com/music/grupaetnotix-predstavjat-debutnija-si-album-njakyde-na-iztok-na-26-april-v-sofia-live-club-news_667672.html

  Най-младата етно-рок българска група ETNOTIX ще представи дебютния си албум „Някъде на изток“. Премиерата е на 26 април в SOFIA LIVE CLUB от 20.00ч. Нестандартна, различна, темпераментна и мелодична, музиката на ETNOTIX е за всички любители и ценители на българския фолклор, погледната през призмата на тези талантливи млади музиканти. В албума са включени десет авторски произведения на фолклорна основа. Сред тях са вече познатите и харе

Израел праща 16 000 мигранти от Африка в западни страни

http://dnes.dir.bg/news/afrika-izrael-migranti-bezhanskiat-natisk-27014951

Израелските власти обявиха, че са отменили плана си да депортират африкански мигранти в Африка.

Пътник счупи с крак стъклото на вратата на автобус от градския транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794366

Пътник счупи с крак стъклото на вратата на автобус от градския транспорт в СофияПътник от автобус №88 е счупил с крак стъклото на вратата на превозното средство. Това каза за  „Фокус“ ръководителят на отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт“ към Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Лъчезар Пеков. Инцидентът е станал на ул. „Никола Габровски“ на спирка „Бул. Г. М. Димитров“ в посока бул.

Зам.-кмет на Плевен е с обвинителен акт за подкупи

http://www.cross.bg/leva-pleven-april-1571661.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева, съобщиха от прокуратурата. Според обвинението през периода ноември 2011 г. - април 2014 г. заместник-кметът искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г. Според прокуратурата исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочени във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума. В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4 – 6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата. На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

Daily Mail: Москва зададе на Лондон 41 „цинични“ въпроса и го обвини в безотговорност

http://pogled.info/svetoven/Daily-Mail-moskva-zadade-na-london-41-tsinichni-vaprosa-i-go-obvini-v-bezotgovornost.93552

/Поглед.инфо/ Русия публикува редица въпроси до Великобритания по „Случая Скрипал“, съобщава Daily Mail. В Частност, те се отнасят до отсъствието на доказателства и несъответствията във версиите на Лондон. Според руския посланик във Великобритания, случилото се в Солсбъри, убийството на руснака Глушков, а също така пристрастното претърсване на руския самолет на летище „Хийтроу“ са звена от една и също верига, а Лондон продължава да се държи „безотговорно“.

Повдигнаха обвинения и на двама ръководни служители в община Септември

http://nakratko.bg/category/60/157093/


На 29 март 2018 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември.

Школата на "Черно море" бие на всички фронтове

http://www.moreto.net/novini.php?n=371855

Детско-юношеската школа на Черно море записа 8 победи и само една загуба в различните възрастови групи, научи Moreto.net. “Моряците” вкараха общо 35 гола в срещите през уикенда, като допуснаха едва пет попадения. Единствената загуба записа старшата възраст.

Американските централи изземвали непазарно всяка година от българските домакинства над 486 млн. лева

http://www.cross.bg/tzentrali-leva-manolova-1571660.html

/КРОСС/ Всяка година т. нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова. Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете американски централи. В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от страна на тези централи. Васил Велев уточни, че работодателите са се обърнали с жалба до омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от т.нар. американски централи. Те смятат, че това е факт, защото КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв. за "КонтурГлобал Марица-изток 3" и 168, 66 лв. за "Ей И Ес Гълъбово", което е повече от двата пъти над пазарната цена

Не информират за средствата по програмата за домашно насилие

http://dnes.dir.bg/news/govorene-zabrani-domashno-nasilie-istanbulscata-conventzia-27014929

Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие след изтеглянето на Истанбулската конвенция в началото на март.

Започна осмото мироварене в историята на Българската православна църква (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794336

Започна осмото мироварене в историята на Българската православна църква (Снимки)Българският патриарх Неофит възглави водосвета, с който бе дадено началото на осмото по ред мироварене в историята на Българската православна църква. Преди това Негово Светейшество взе молитвено участие в света литургия, която се отслужва в първите 3 дни на Страстната седмица.  След водосвета светената вода беше прелята в съд,

Работодателите отново вдигат на „оранжева степен” готовността за протести

http://nakratko.bg/category/58/157092/


Ние вдигаме степента на готовност за протести - отново от „жълт” на „оранжев” код, като най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ Варна.

Тръмп иска среща с Путин

https://frognews.bg/novini/tramp-iska-sreshta-putin.html

Американският президент Доналд Тръмп е поискал среща с руския си колега Владимир Путин във Вашингтон. Това е станало по време на телефонен разговор между двамата.

Министър Радев обеща повече съдействие на кметовете от Врачанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794359

Министър Радев обеща повече съдействие на кметовете от ВрачанскоВътрешният министър Валентин Радев обяви при посещението си във Враца, че подкрепя усилията на новия шеф на ОД на МВР Янко Янколов да нормализира работата на полицията във Враца и областта. „Знаете преди какви проблеми имаше тук и колко дълго време системата трябваше да се срамува от направеното от едни хора, които вече не са тук", каза Радев,

Галъп: 83% от българите се определят като източноправославни

http://nakratko.bg/category/58/157091/


Преди най-големия православен празник, Възкресение Христово, близо 4.6 милиона пълнолетни българи (от около 5.5 милиона пълнолетни българи у нас) се определят като източноправославни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Близо 3.

Бивш зам.-кмет на Плевен на съд за 40 000 лева подкуп

https://offnews.bg//temida/bivsh-zam-kmet-na-pleven-na-sad-za-40-000-leva-podkup-677924.html

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бивш заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

Според държавното обвинение става въпрос за системна корупционна практика от страна на заместник-кмета между ноември 2011 г. и април 2014 г., който искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4-6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

Заместник-кмет на Плевен на съд за 40 000 лева подкуп

https://offnews.bg//temida/zamestnik-kmet-na-pleven-na-sad-za-40-000-leva-podkup-677924.html

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

Според държавното обвинение става въпрос за системна корупционна практика от страна на заместник-кмета между ноември 2011 г. и април 2014 г., който искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4-6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

Пожар избухна в затвора в Пловдив

https://www.actualno.com/crime/pojar-izbuhna-v-zatvora-v-plovdiv-news_667676.html

Пожар е избухнал в затвора в Пловдив. Огънят е тръгнал от килия, която се намира на втория етаж. Затворниците сигнализирали управата, която реагирала бързо и незабавно извела всички намиращи се затворници от крилото на безопасно място, съобщи bTV. Заради тлеещите дюшеци в килията в крилото се получило гъсто задимяване. Пристигналите огнеборци са потушили пламъците и не са позволили огънят да се разпростре из други килии. Разследва се дали пожарът не е причинен умишлено. "Една от евентуал

АПИ: Предприехме бързи и адекватни мерки за срутището край Тикале, които се оказаха правилни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794343

АПИ: Предприехме бързи и адекватни мерки за срутището край Тикале, които се оказаха правилниВсички действия, мероприятия и решения, които сме вземали заедно с кмета на Смолян, областния управител, пътните фирми и екипа от специалисти за голямото срутище край Тикале, се оказва, че са били правилни. Това заяви на пресконференция в Смолян председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, инж.

Проблемите със зъбите показват и риск от сърдечносъдови болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6794339

Проблемите със зъбите показват и риск от сърдечносъдови болестиЗдравите зъби означават много повече от хубава усмивка. В какво състояние са зъбите Ви с напредването на възрастта може също да показва как функционира сърцето Ви, съобщи ЮПИ. Виждането, че оралното и сърдечното здраве са свързани, датира от повече от век. Редица изследвания целяха да се установи как оралното здраве влияе върху цялостното здраве.

Меган Маркъл започнала кариерата си в 'Сделка или не' (видео)

https://offnews.bg//zvezdi/megan-markal-zapochnala-karierata-si-v-sdelka-ili-ne-video-677915.html

Меган Маркъл, бъдещата съпруга на принц Хари, започнала телевизионната си кариера в американската версия на предаването „Сделка или не“.

Актрисата е била едно от момичетата, които отварят куфарчетата със сумите. Маркъл е участвала в над 30 епизода на "Сделка или не" и все още могат да бъдат намерени кадри с нея от предаването.

Докато участвала в "Сделка или не", Маркъл ходела по кастинги за роли. Тя придоби популярност с участието си в сериала "Костюмари". Актрисата обаче се отказа от главната си роля в името на любовта към принц Хари.

Маркъл изтри и профилите в социалните си мрежи заради годежа. Сватбата на Маркъл и принц Хари ще бъде на 19 май. Поканите за събитието са от името на принц Чарлз, а не от кралица Елизабет, защото венчавката не е на държавно ниво.

Спецпрокуратурата погна зам.-кмет и счетоводител в Септември

https://frognews.bg/novini/spetsprokuraturata-pogna-zam-kmet-schetovoditel-septemvri.html

Специализираната прокуратура повдигна две нови обвинения на служители в община Септември. Това са бившият зам.- кмет на общината Ивелина Табакова и главният счетоводител Иванка Сестримска, съобщи кореспондентът на БНР в региона.

Стефан Тафров: България затвърди убеждението, че руското влияние е много силно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/02/3157046_stefan_tafrov_bulgariia_zatvurdi_ubejdenieto_che/?ref=rss


България предпочете да се сниши пред Русия за пореден път. България предпочете да не се солидаризира със своите европейски партньори и съюзници в НАТО и затвърждава в международен план убеждението, че руското влияние в България е много силно и че е податлива на руски натиск. Това заяви в интервю за БНР бившият постоянен представител на България в ООН и в няколко европейски държави Стефан Тафров.<br /><br />"Това успя да съобщи България на света", декларира Тафров.<br...

Музикалното „Варненско лято“ в звезден ореол

http://www.moreto.net/novini.php?n=371866

Оперната дива Александрина Пендачанска ще пее на тържественото откриване на 24 юни, от 20 часа, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, а феноменалният цигулар Ара Маликян ще свири на гранд финала на фестивала на 2 ноември, в 20 часа, в Двореца на културата и спорта, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване