Момиче от катастрофиралия автобус на "Тракия": Беше касапница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819594

Момиче от катастрофиралия автобус на "Тракия": Беше касапница (Видео)Шофьорът на автобуса, който се обърна на магистрала "Тракия", бил нелюбезен с пътниците, отказвал да спира за почивка и говорел по телефона без устройство за свободни ръце. Това разказа 18-годишно момиче от Стара Загора, пътувало на фаталния петък 13-ти и оцеляло без наранявания, цитирано от Нова тв.

Тръмп обвини Коми в престъпления

https://www.actualno.com/america/trymp-obvini-komi-v-prestyplenija-news_669978.html

В интервю на АВС президентът Доналд Тръмп обвини бившия директор и други от Федералното бюро за разследване в извършване на "много престъпления". "Коми оповести подробности по случая “Хилари“ много преди да разговаря с нея, (лъжейки Конгреса)", заявява Тръмп в Twitter. „След това той, Маккейб и останалите, извършиха много престъпления!" Comey drafted the Crooked Hillary exoneration long before he talked to her (lied in Congress to Senato

Напрежението остава, САЩ с нови обвинения към Русия

https://www.vesti.bg/sviat/naprezhenieto-ostava-sasht-s-novi-obvineniia-kym-rusiia-6081354

Експерти от ОЗХО все още не са допуснати до сирийския град Дума, за да разследват твърденията за химическа атака

"Брекзит" гради нови съюзи в Европа

http://clubz.bg/66735-brekzit_gradi_novi_syyuzi_v_evropa

Северните и източните "дребни риби" от ЕС, които кръжаха около своя хранител Великобритания, се оглеждат за нови съюзи заради предстоящото излизане на Обединеното кралство, пише "Политико“.

Така те искат да попречат на Франция и Германия да ги въвлекат в по-дълбока интеграция след "Брекзит".

Северен съюз, оглавяван от Холандия, отправи предупредителни изстрели през последните седмици. Членките му са противници на френската идея за повече споделен риск в еврозоната.

Същото важи и за централноевропейска група, враждебна на германските усилия страните да бъдат накарани да приемат квоти за бежанци и да обвърже финансовата помощ със спазването на върховенството на закона.

Надигането на двете групи е симптом на нов и нестабилен баланс на силите в Европа. Сред заплахите за стабилността на континента са гласуването във Великобритания за излизане от ЕС, енергичните и десетки предложения за реформи на френския президент Еманюел Макрон и относителната слабост на германската канцлерка Ангела Меркел след шестмесечна патова ситуация.

Северният съюз

Страни като Швеция, Ирландия, Естония гледаха на Великобритания като на своя голям брат по редица въпроси – от свободната търговия и либералната икономическа политика до защитата на националния суверенитет в данъчната система и противопоставянето на Русия. Сега те изпитват фантомна болка от предстоящата ампутация на Великобритания и се оглеждат за нови начини да защитават своя ъгъл.

Това е слабият съюз между Холандия, Ирландия, Швеция, Дания, Финландия, Естония, Латвия и Литва. В Брюксел наричат тази група "Марк Рюте и седемте джуджета", на името на холандския премиер.

Главната грижа на Рюте е да не позволи на страните от Юга и Изтока да бъркат в джобовете на неговите данъкоплатци. Той иска след "Брекзит“ ЕС да намали разходите, вместо да компенсира британското излизане с 12 милиарда евро годишно с по-големи плащания. Той отхвърля идеята на Макрон за бюджет на еврозоната и смята, че нейните членки трябва да се ориентират към пазарни реформи, за да се увеличи конкурентоспособността.

Възраждането на В-4

Същевременно през последните три години се наблюдава съживяване на  централноевропейската Вишеградска четворка, състояща се от Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Групата, известна като В-4, се опитва да не позволи на Еврокомисията да наложи квоти на бежанците ида защити голевите нетни трансфери от бюджетните фонове на ЕС към по-бедните страни, Присъединили се към блока след 2000 г.

Четворката се опитва да разшири влиянието си по някои въпроси в България, Румъния и балтийските страни.

Нито един от тези съюзи не е непоклатим или постоянен във възгледите си за европейската интеграция.

Северняците могат да са единодушни срещу финансовите трансфери в еврозоната и за либералната икономическа политика. Няколко от тези страни обаче се съюзиха с Макрон в подкрепа на по-строги правила за командированите работници, обвинени в подбиване на заплатите и работните стандарти в Западна Европа.

Френският лидер завърза приятелства най-вече в Централна Европа, на която предшествениците му гледаха с пренебрежение. Възможно е да бъдат изградени нови коалиции, ако партията му "Републиката в движение!" постигне успех на изборите за Европарламента догодина и победи традиционни европейски партии.

Реалната сила в ЕС обаче иде от способността да бъдат блокирани нежелани мерки, отбелязва "Политико". Това става чрез постигане на блокиращо малцинство. Това дава сила и глас в преговорите с големите европейски играчи.

А там, където решенията изискват консенсус – въпроси като външната политика, отбраната или санкциите срещу страна членка – дори една страна може да попречи на колективни действия. Така нито Полша, нито Унгария трябва да се страхуват, че могат да изгубят правото си на глас заради нарушаване на фундаментални права.

13-годишен откри монета от съкровище на хиляда години на германски остров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819587

13-годишен откри монета от съкровище на хиляда години на германски островАрхеолози откриха стотиции сребърни монети, пръстени и гривни на германския балтийски остров Рюген, съобщи Асошиейтед прес. Съкровището е на около 1000 години. Специалистите го свързват с датския крал Харалд Гормсон, наричан също Синия зъб, предаде БТА. Към съкровището са ги насочили двама аматьори, единият от които 13-годишно момче.

Съдът остави в ареста шофьорката, предизвикала катастрофата на ”Тракия

https://frognews.bg/novini/sadat-ostavi-aresta-shofjorkata-predizvikala-katastrofata-trakiia.html

Окръжният съд в София уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на 29-годишната Цвета Таскова от Плевен, обвинена за тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия”, предаде Бгнес. Според адвоката й, тя искала да се самоубие в ареста, съобщават други агенции.

Снимка от София разплака България! Това българско момче е...

https://petel.bg/Snimka-ot-Sofiya-razplaka-Balgariya--Tova-balgarsko-momche-e---__260360

Тази снимка в момента има хиляди споделяния и харесвания във фейсбук!  И има защо! Ето како четем под нея и нека всеки да се отзове! ...

Шеф Петров избухна: Умираме! Убиваме внуците си!

https://petel.bg/SHef-Petrov-izbuhna--Umirame--Ubivame-vnutsite-si-__260361

Скандалният готвач Борис Петров, по-известен като Шеф Петров, неведнъж е попадал в епицентъра на различни скандали заради пиперливия си е...

Помощ за Лори: 8-годишно момиче се нуждае от спешно лечение

https://petel.bg/Pomoshh-za-Lori--8-godishno-momiche-se-nuzhdae-ot-speshno-lechenie__260362

Снимка: btvnovinite.bg Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено с операция. Надеждата е интервенцията да бъде нап...

Боли ви ръката, а всъщност трябва да се лекува сърцето: 9 отражения на болката, които е опасно да пренебрегвате!

https://petel.bg/Boli-vi-rakata--a-vsashhnost-tryabva-da-se-lekuva-sartseto--9-otrazheniya-na-bolkata--koito-e-opasno-da-prenebregvate-__260363

Нашето тяло – това е една сложна система от процеси и механизми, често непонятни на обикновения човек без медицинско образование. Наприм...

Горанов: Реформата в НАП ще намали изкушенията и непозволено сприятеляване с тези, които се проверяват (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819592

Горанов: Реформата в НАП ще намали    изкушенията и непозволено сприятеляване с тези, които се проверяват (Обзор)Няма съкращения на данъчни. Остават големи звена, за да има ротация на екипите Националната агенция за приходите започна важна реформа, която по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще намали изкушeнията и непозволеното сприятеляване на данъчните и ревизорите с тези, които проверяват. “Планираме цялостен анализ и преглед на дейността

Дачич: Сърбия няма да измени отношението си към Русия

http://www.cross.bg/rysiya-dachich-ministur-1572725.html

/КРОСС/ Сърбия няма намерение да променя позицията си по отношение на Русия и да се присъединява към антируските санкции, въпреки натиска от Запада, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич след среща с външния министър на Сан Марино Никола Ренци, предаде ТАСС. "Очаквам Брюксел да продължи да настоява, че трябва много преди присъединяването към ЕС напълно да съгласуваме с тях външната си политика. Ние сами сме си виновни, защото така ги научихме, като още в началото съгласувахме над 90 процента от нашите актове. Но тогава беше друга ситуация, нямаше я кризата в Украйна. Сега този процент на съгласуваност се понижи и затова постоянно ни се оказва натиск да се присъединим към мерките срещу Русия и други страни", каза Дачич. Сръбският министър подчерта, че Белград не може да се държи с приятелите си по този начин и това противоречи на държавните му интереси. Той добави, че Сърбия не може да иска помощта на Русия по въпроса за Косово, а от друга страна, да се присъединява към санкциите срещу нея. "Това няма да е нито морално, нито политически честно", заяви Дачич.

Студенти от Варна гостуваха в Съдебната палата в Деня на българската Конституция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372616

В Деня на българската Конституция ученици и студенти от новооткритата специалност „Съдебна администрация“ в Икономическия университет във Варна гостуваха в Съдебната палата на площад „Независимост“, където работят Окръжната прокуратура във Варна и Варненският окръжен съд, научи Moreto.

Собственикът на камиона, заради който баща и син могат да лежат в Гърция: Нито имам книжка, нито камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819582

Собственикът на камиона, заради който баща и син могат да лежат в Гърция: Нито имам книжка, нито камионБаща и син от Габрово са обвинени за трафик на мигранти, след като продали на непознати камиона си. В столичния квартал „Факултета” живее 43-годишният Янко Янков – новият собственик на камиона, който обаче не го е пререгистрирал. Той разказа пред Би Ти Ви, че е получил 200 лева, за да отиде в Габрово и да сключи сделката.

МОН публикува линкове за достъп до електронните учебници

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-publikuva-linkove-za-dostap-do-elektronnite-uchebnitci-678804.html

Министерството на образованието и науката публикува линкове за достъп до електронните учебници на одобрените печатни издания от I до VII клас. 

Съдържанието на електронните учебници е напълно идентично с това на хартиеното издание, съобщиха от МОН.

Достъпът е осигурен безплатно за всички ученици от I до VII клас включително.

Възможностите за достъп до електронно четимите учебници са различни - без регистрация, с регистрация, с персонален код за регистрация, предоставен от издателството на всеки ученик, който ползва печатното издание на съответното издателство или с код, посочен след интернет адреса за достъп до съответния учебник.

Линковете можете да намерите на сайта на МОН

Данъчни излязоха на протест заради очаквани съкращения

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163970_danuchni_izliazoha_na_protest_zaradi_ochakvani/?ref=rss


Данъчни служители от различни градове на страната излязоха на протест тази вечер пред централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) заради заплаха от съкращения.<br /><br />Миналата седмица ръководството на данъчната администрация реши да закрие изцяло звеното за оперативни проверки след като прокуратурата уличи негови служители в приемане на подкупи и пране на пари. Предвижда се от 1 май да бъдат съкратени около 300 души по данни на синдикатите.<br...

Румънският президент отказа да уволни специалния прокурор за борба с корупцията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163966_rumunskiiat_prezident_otkaza_da_uvolni_specialniia/?ref=rss


Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да уволни ръководителката на специалната агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това е поредният епизод в политическа драма в борбата за върховенство на закона, заради която през последните две години десетки хиляди румънци често излизат да протестират.<br /><br />Министър Тудорел Тоадер обвини Лаура Кьовеши в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница, след което...

Ударите в Сирия: Макрон засили имиджа си на човек на действието

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163800_udarite_v_siriia_makron_zasili_imidja_si_na_chovek_na/?ref=rss


Когато в ранните часове в събота френски изтребители полетяха към Сирия, френският президент Еманюел Макрон седеше в командна зала без прозорци под Елисейския дворец. Четиридесетгодишният френски лидер, обграден от висши военни и дипломати, следящи военната операция, беше "спокоен и непоколебим", каза източник от Елисейския дворец.<br /><br />Решението на Макрон да разпореди френски ракетни удари срещу Сирия заедно със САЩ и Великобритания бележи нов етап в неговото...

САЩ обвини Русия в манипулация на доказателствата в Дума

https://www.actualno.com/asia/sasht-obvini-rusija-v-manipulacija-na-dokazatelstvata-v-duma-news_669977.html

Русия може би е била на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийският град Дума, „манипулирайки доказателства”, заяви посланикът на САЩ пред ОЗХО. „Това е нашето разбиране. Руснаците може би са посетили мястото на атаката. Ние сме загрижени, че те са го променили (мястото на атаката), за да попречат на разследването на ОЗХО”, съобщи Кен Лард по време на разговорите днес на срещата на ОЗХО.

Гришо стартира срещу италианец или французин в Монте Карло, с Гофен печелят на двойки

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819571

Гришо стартира срещу италианец или французин в Монте Карло, с Гофен печелят на двойкиГригор Димитров се класира за втория кръг на двойки на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд 4.9 милиона евро, предаде Би Ти Ви. Най-добрият български тенисист и Давид Гофен (Белгия) победиха французите Адриан Манарино и Фабрис Мартен със 7:6 (3), 6:2 за 75 минути. Димитров и Гофен отстъпваха с 1:4 в първия сет,

НСИ отчита дефлация с 0,3%

https://frognews.bg/novini/nsi-otchita-deflatsiia-0-3procenta.html

Националната статистика отчита през март дефлация от 0,3 %. Тя е резултат от намаление на цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки, облекло, обувки, транспорт, развлечения и култура. Годишната инфлация март 2018 спрямо март 2017 е 2,2 %.

Доблестна постъпка: Млад шуменец помогнал на ранени при катастрофа, наградиха го (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/doblestna-postypka-mlad-shumenec-pomognal-na-raneni-pri-katastrofa-nagradiha-go-snimki-2091246

Наградиха младия шуменец Айхан Бедриев, който се притекъл на помощ след катастрофа край Смядово в петък. На 13 април автомобил "Фолксваген Туран“ и бус със служители на полицията се удариха при отбивката за Смядово на пътя Шумен-Карнобат. Пострадах

Обучават деца от Варна и района как да се справят с опасностите в обществото

http://www.moreto.net/novini.php?n=372625

Инициативата „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“ ще се проведе от 16-ти до 30-ти април, научи Moreto.net. Предвидено е да се обсъждат теми като агресията, наркотиците, рисковото поведение, трафик на хора и други.

Ердоган се срещна със Столтенберг в Анкара

http://www.cross.bg/stoltenberg-dnes-nato-1572724.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи източник от турското президентство, цитиран от ТАСС. Срещата се състоя при закрити врата и продължи над два часа. По-рано днес Столтенберг се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и с турския министър на отбраната Нуреттин Джаникли. Основна тема по време на разговорите е е била подготовката за срещата на върха на НАТО, планирана да се състои на 11 и 12 юли в Брюксел, предава още ТАСС. Столтенберг днес даде интервюта за редица турски телевизии. Пред журналистите Столтенберг неведнъж изтъкна важната роля, която Турция има в състава на НАТО. Столтенберг също така отново посочи, че решението на Анкара да купи от Русия зенитно-ракетни системи С-400 представлява "самостоятелно решение" на Турция.

Ердоган се срещна със Столтенберг в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819567

Ердоган се срещна със Столтенберг в АнкараТурският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи източник от турското президентство, цитиран от ТАСС. Срещата се състоя при закрити врата и продължи над два часа. По-рано днес Столтенберг се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и с турския министър на отбраната

Консерваторите искат да ограничат маневрите на Меркел за реформа на еврозоната

https://www.investor.bg/evropa/334/a/konservatorite-iskat-da-ogranichat-manevrite-na-merkel-za-reforma-na-evrozonata-259377/

Според един от лидерите на консервативния блок в Бундестага отделните членки на валутната общност трябва да останат отговорни за собствените си рискове

Теч на газ и взрив в апартамент в Димитровград

https://frognews.bg/kriminalno/tech-gaz-vzriv-apartament-dimitrovgrad.html

Възрастен мъж оцеля по чудо, а инцидентът е станал час, след като техници свързали новата му печка към газовата бутилка, съобщи бтв.

Официално: Инвестбанк купува ТБ "Виктория"

https://www.actualno.com/business/oficialno-investbank-kupuva-tb-viktorija-news_669976.html

"Инвестбанк" е избрана за купувач на търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на интернет страницата на собственика на продаваната банка - фалиралата КТБ. В него се казва, че едновременно ще бъде направено прехвърлянето и получаването на договорената цена за 100% от капитала на "Виктория" и депозита, който има банката към КТБ, която е неин собственик. По данните от отчета на "Виктория" в БНБ към края на миналата година той е окол

Резултати от 32-ия кръг в италианската серия "А" и класиране

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819531

Резултати от 32-ия кръг в италианската серия "А" и класиране                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Десетки ранени при протести в Ереван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819537

Десетки ранени при протести в ЕреванДесетки души са ранени в арменската столица Ереван в сблъсъци между полицията и демонстранти, които протестират срещу задържането на власт на бившия президент Серж Саркисян, който бе предложен за премиер, предаде Франс прес. Протестиращите преминаха в шествие в центъра на града по призива на опозиционния лидер Никол Пашинян и се насочиха към

Индия планира до края на годината да осъществи 9 космически старта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819535

Индия планира до края на годината да осъществи 9 космически стартаИндия планира да осъществи до края на годината още 9 космически старта, включително и един към Луната, съобщава ТАСС. Агенцията цитира съобщение за медиите, направено от Индийската организация за космически изследвания. През настоящата година Индия вече осъществи три изстрелвания. В орбита бяха изведени спътникът за дистанционно сондиране на

Влиза в сила пролетната забрана за риболов

http://www.cross.bg/vidove-ribolov-sila-1572719.html

/КРОСС/ Пролетната забрана за риболов влиза в сила от понеделник. До края на май в цялата страна няма да могат да се ловят размножаващите се през пролетта видове във водоемите до 500 метра надморска височина. В такива периоди традиционно се засилва бракониерския лов. По данни на Агенцията по рибарство се ловят незаконно средно по 100 килограма риба на денонощие. В периода на пролетното размножаване това унищожава популациите на ценни за икономиката и биоразнообразието видове. По тази причина вече има предложения в законодателството за драстично увеличаване на санкциите.

Сливен се прости с красивата учителка, загинала на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27053635

Десетки близки, колеги и граждани се сбогуваха с 31-годишната Станислава Петкова - една от шестте жертви на тежката катастрофа на магистрала "Тракия" в петък.

Данъчни на протест (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66734-danychni_na_protest_snimki

Данъчни служители от цялата страната излязоха на протест тази вечер пред централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) заради заплаха от съкращения.

Миналата седмица ръководството на НАП реши да закрие изцяло звеното за оперативни проверки след като прокуратурата уличи негови служители в приемане на подкупи и пране на пари.

Това е отделът, който извършва проверки, на място, в търговските обекти.  Сега, функциите им ще бъдат поети от друго звено.

От 1 май вероятно ще бъдат съкратени около 300 души по данни на синдикатите.

Днешният протест продължи около 2 часа. Хората настояват за помощ от премиера, президента и главния прокурор.

Финансовият министър Владислав Горанов преди това заяви, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства отново за работа.

Официално мотивите са три - оптимизация, ефективност на персонала и  ограничаване на корупцията. Синдикатите обаче са получили писмо от изпълнителния директор, в което се припомня акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата и допълва, че това е една от причините  за закриването на отдела.

„Това е абсолютно неприемливо. 300 човека, от които 200 с огромен стаж и опит, да бъдат уволнени”, коментира Николай Наков, КТ "Подкрепа" по-рано пред Нова тв.

През деня имаше и срещи между ръководството и териториалните дирекции.

„Няма промяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функция е стигнало до критично ниски нива”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Говорим за изцяло закриване на отдела, изцяло модернизиране на процеса и обявяване на конкурс за хора, които отговарят на заложените очаквания”, заяви Бъчваров.  

Като крайна мярка, служителите внасят и писмо до президента. Настояват проблемът спешно да бъде включен в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Тезата-  закриването на отдела, водела до липса на контрол и значително по- малко пари в хазната. А това, по думите им застрашава националната сигурност.

 

 

Шофьорката, причинила катастрофата на Тракия: Не очаквам никой да ме разбере, съжалявам

https://offnews.bg//temida/shofiorkata-prichinila-katastrofata-na-trakia-ne-ochakvam-nikoj-da-m-678803.html

Софийският окръжен съд остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова - шофьорката на автомобила, който се удари в автобуса на магистрала "Тракия".

При инцидента загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени. 

„Изказвам личните си съболезнования на всички и не очаквам никой да ме разбере, съжалявам, съжалявам”, каза Цвета Таскова пред съда.

На Таскова е повдигнато обвинение в нарушаване на правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на няколко души. Според прокуратурата при неправилна маневра лекият автомобил е ударил странично автобуса, което е довело до тежкия инцидент.

Според съда може да се направи извода, че Таскова не е проявила съобразителност. За момента няма технически доказателства за причината на катастрофата. 

Според адвоката на Цвета Таскова обаче има данни, че катастрофата е станала заради техническа неизправност на автомобила на Таскова. 

Пред журналисти прокурор Мирослав Ангелов поясни, че всички извършени експертизи доказват изправността на превозните средства до момента на удара, причинен от водача на лекия автомобил.

Защитата обаче е категорична, че досега автотехническа експертиза на колата не е направена. Направена е само една експертиза от вещото лице Александър Димитров, който е участвал в огледа на мястото на катастрофата, и тя е завършена за 10 минути. 

Иран: Не споделяме едни и същи ценности с ЕС по отношение на човешките права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819529

Иран: Не споделяме едни и същи ценности с ЕС по отношение на човешките праваТехеран не споделя едни и същи ценности с Европейския съюз по отношение на човешките права, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от Франс прес. Иран и европейските държави имат различни гледни точки, като това отчасти се дължи и на разликата в ценностите между Ислямската република и ЕС,

Шофьорката, блъснала автобуса край Вакарел, остава в ареста

http://www.cross.bg/nadyasno-avtobysa-nalyavo-1572723.html

/КРОСС/ Психиатри и психолози са работили с 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за катастрофата на автомагистрала "Тракия", в която загинаха 6 души, а 26 бяха ранени, защото имало данни, че може да посегне на живота си докато е в ареста. Това разкри нейният адвокат Георги Динев. Тя била изключително съсипана и преживявала случилото се. Това, което му е разказала е, че е предприела изпреварване на автобуса, давайки ляв мигач. В този момент чула шум в предната част на колата и автомобилът й поднесъл наляво. Тогава тя дала надясно, автомобилът обаче отново поднесъл наляво. При следваща маневра надясно се ударил в автобуса, който понесъл колата, а самият автобус започнал да криволичи наляво надясно, преди да се обърне. Съдът остави Цвета Таскова в ареста, тъй като, макар и на ранен етап, имал достатъчно доказателства, че тя е съпричастна към катастрофата. Също така можела да се укрие, защото предишни години е работила в чужбина, а и сега планирала да работи в Гърция през летния сезон. Адвокатът ще обжалва решението пред Софийският апелативен съд. Делото е насрочено за следващия вторник.

Политиката на ЕС за мигрантите заплашва евреите, обяви Орбан

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163962_politikata_na_es_za_migrantite_zaplashva_evreite/?ref=rss


Политиката на Европейския съюз за мигрантите е безотговорна и разпалва в Западна Европа религиозна нетолерантност, заплашваща евреите в Европа. Това се казва в съобщение на кабинета на премиера Виктор Орбан, който на 8 април спечели отново конституционно парламентарно мнозинство след предизборна кампания преминала изключително под знака на антиимигрантски послания от управляващите.<br /><br />Част от агитацията използваше нападки срещу роденият в Унгария американски милиардер от...

Дачич: Сърбия няма да измени отношението си към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819519

Дачич: Сърбия няма да измени отношението си към РусияСърбия няма намерение да променя позицията си по отношение на Русия и да се присъединява към антируските санкции, въпреки натиска от Запада, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич след среща с външния министър на Сан Марино Никола Ренци, предаде ТАСС. "Очаквам Брюксел да продължи да настоява,

"Воля" припозна за кандидат за енергийния регулатор досегашния член от БДЦ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/16/3163960_volia_pripozna_za_kandidat_za_energiiniia_regulator/?ref=rss


Парламентарната група на Веселин Марешки "Воля" е внесла в Народното събрание кандидатурата на Георги Златев за член на Комисията за енергийно и водно регулиране, се вижда от сайта на парламента.<br /><br />Досега Златев беше член на регулатора, издигнат от Български демократичен център в предишното Народно събрание, но жребий, предвиден в Закона за енергетиката, го вади от състава му. Златев е бивш изпълнителен директор на "Брикел", Гълъбово, а до 2015 г. - на...

Управляващите правят бюрото за защита на свидетели още по-секретно

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-pravyat-byuroto-za-zashtita-na-svideteli-oshte-po-sekretno-news278029.html

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор става държавна тайна, а обвинител №1 получава още повече власт, свързана с опазването на свидетелите. В същото време пълната промяна на личността на застрашените отпада като вариант за тяхната защита, съобщава в. "Сега" в понеделник. Остават възможностите за физическа охрана, настаняване на безопасно място, преместване в чужбина и получаване на документи с нови основни данни. Това предвиждат промени в специалния закон, внесени от правителството в парламента преди седмица. Освен това управляващите предлагат в списъка с информация, която е държавна тайна, да влизат не само данните за самоличността на служителите на бюрото, но и организационната и щатната му структура. В момента главният прокурор назначава само директора на Бюрото за защита. Промените му дават правомощия да назначава и служителите. Правителството предлага също Съветът по защита да не се събира на всеки три месеца, за да разглежда отчетите на главния прокурор, а само два пъти годишно.

"Любовта е лудост" става домакин на работна среща с млади български продуценти

http://www.moreto.net/novini.php?n=372605

За първи път Международният филмов фестивал „Любовта е лудост” Варна става домакин на международна работна среща с начинаещи продуценти, научи Moreto.net. Уникалното събитие се oрганизира в тясно сътрудничество с MANNHEIM MEETING PLACE (MMP), продуцентската платформа на Международния филмов фестивал Манхайм-Хайделберг.

Стана напечено във II лига - първите 3 отбора вече са в 3 т.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819505

Стана напечено във II лига - първите 3 отбора вече са в 3 т.Врачанският “Ботев” надви 2:1 лидера във Втора професионална лига “Царско село” и осигури напечена ситуация в топ 3. Отборите в него вече са събрани само в рамките на 3 т. С успеха си край околовръстното шосе на столицата “Ботев” се приближи само на точка до водача “Царско село”. Третият “Локо” (Сф) изостава с 2 т. от врачани.

Шофьорката, предизвикала катастрофата край Вакарел, остава в ареста

https://www.actualno.com/crime/shofiorkata-predizvikala-katastrofata-kraj-vakarel-ostava-v-aresta-news_669975.html

Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел, при която загинаха шестима души и 20 бяха ранени. Цвета Таскова е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след катастрофата между нейната кола и автобус, в който се намираха загиналите и ранените. Според съда е налице обосновано предположение, че тя е извършила това, в което е обвинена, като не е проявила необходимата отговорност на пътя. Заради тежестта на престъплениет

"Адванс Терафонд" купува при рекордна средна цена на декар - 917 лв. през март

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/advans-terafond-kupuva-pri-rekordna-sredna-cena-na-dekar-917-lv-prez-mart-259417/

Повишени са и продажните цени, като са реализирани 15 дка при средна цена 2 000 лв./дка и са договорени 86 дка на разсрочено плащане при 1 700 лв./дка.

Сливен се прости с една от загиналите в катастрофата на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819510

Сливен се прости с една от загиналите в катастрофата на АМ "Тракия"На 16 април десетки близки, колеги и граждани се сбогуваха с 31-годишната Станислава Петкова, съобщиха от Областната администрация на Сливен. Младата жена от Сливен е една от шестте жертви на тежката катастрофа с автобус, която стана преди дни на автомагистрала "Тракия". Поклонението се състоя в катедралния храм "Св.Димитър".

Имунотерапевтични лекарства осъществиха пробив в лечението на рака на белия дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6819513

Имунотерапевтични лекарства осъществиха пробив в лечението на рака на белия дробЗа пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия организъм, е довело до значително намаляване на смъртните случаи при хора, които наскоро са били диагностицирани с най-разпространения вид рак на белия дроб, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. При проведените тестове лекарството Keytruda на германската фармакологична компания

Румен Гълъбинов: У нас - все повече корупция и по-малко инвестиции

https://frognews.bg/novini/rumen-galabinov-nas-vse-poveche-koruptsiia-malko-investitsii.html

Не искам в България да останем с този модел на икономиката. Икономиката на България е силно капиталозависима от еврофондове и държавни поръчки. Това коментира във Фейсбук икономистът Румен Гълъбинов. Заглавието е на редакцията.

Репортерът на „24 часа“ Стоян Нешев с първа награда от Съюза на юристите в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819494

Репортерът на „24 часа“ Стоян Нешев с първа награда от Съюза на юристите в БългарияРепортерът на „24 часа“ Стоян Нешев получи първа награда от Съюза на юристите в България (СЮБ) в категорията „Журналистически материал в централни медии на правна тематика“ за точно и обективно отразяване дейността на съдебната система. Най-голямата юридическа организация, чиито председател е Владислав Славов,

Чавушоглу: Гръцкият министър на отбраната засилва напрежението в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819501

Чавушоглу: Гръцкият министър на отбраната засилва напрежението в Егейско мореТурският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини гръцкия министър на отбраната, че засилва напрежението в Егейско море, по повод на случай, при който е бил забит гръцки флаг на спорен остров край Турция, предаде Асошиейтед прес. Чавушоглу коментира темата в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в Анкара с генералния

Президентът Румен Радев: Обществото ни очаква обективно и безпристрастно прилагане на закона от българските юристи

http://www.cross.bg/radev-rymen-prilagane-1572722.html

/КРОСС/ Българската Конституция изисква голяма професионална и гражданска отговорност от юристите. Към вас са отправени огромни обществени очаквания за справедливост, предвидимост и защита, заяви държавният глава Румен Радев днес по време на тържественото отбелязване на Деня на Конституцията и юриста – 16 април. Президентът честити празника и пожела успех на професионалната гилдия. Румен Радев заяви, че Търновската конституция е „голямото държавно начало на малкото новоосвободено Княжество България“ и е опора на нашата държавност. По думите на президента преди 139 години депутатите от Учредителното събрание създават върховния закон на свободна и независима държава извън тесните рамки, наложени от Ограничителния устав и така показват решимост да отстояват българската идентичност, независимо от тогавашните предизвикателства. Днешната Конституция въвежда и отстоява идеите на демокрацията и на отговорното управление, заяви държавният глава и припомни, че Търновската Конституция въплъщава в себе си мир, свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост – универсални човешки ценности, посочи още Румен Радев. По думите на Румен Радев, обществото ни очаква от юристите обективно и безпристрастно прилагане на закона, защото от това зависи нашата принадлежност към цивилизования свят

Най-сетне признаха, че сме втора ръка! Как отмряха парите

http://pogled.info/bulgarski/nai-setne-priznaha-che-sme-vtora-raka-kak-otmryaha-parite.93860

/Поглед.инфо/ Европейската комисия възнамерявала да забрани продажбата на хранителни продукти от големи търговски марки на по-ниско качество в Източна Европа. Възнамерявала. Каква милост само, мерси.

Вътрешният министър на Словакия подаде оставка, вместо да уволни шефа на полицията

http://www.mediapool.bg/vatreshniyat-ministar-na-slovakiya-podade-ostavka-vmesto-da-uvolni-shefa-na-politsiyata-news278028.html

Словашкият вътрешен министър Томаш Друкер каза, че подава оставка след само три седмици на поста заради масовите протести с искания да уволни шефа на полицията, предаде Ройтерс в понеделник.   В цялата страна продължават протестите, започнали след убийството през февруари на младия разследващ журналист Ян Куциак, който се фокусираше върху корупцията в политическите и бизнес средите.   Демонстрациите - най-мощните в Словакия от десетилетия, вече доведоха до оставката на дългогодишния премиер Роберт Фицо и на бившия вътрешен министър и негов приближен Роберт Калиняк.   Сега протестиращите настояват и за уволнението на шефа на полицията Тибор Гашпар, но Друкер каза, че не вижда основание за това.   "Реших да напусна, защото не мога да успокоя ситуацията, а поляризацията (в обществото) се запазва. Не мисля, че премахването на Гашпар ще я успокои", каза Друкер пред репортери в Братислава.   Според протестиращите отстраняването на Гашпар ще бъде гаранция, че убийството на Куцияк ще бъде разследвано щателно. Някои от репортажите на Куцияк разнищваха сделките между правителството и най-голямата частна словашка охранителна фирма, чийто собственик е свързан с Гашпар. Шефът на полицията отрича да е вършил нещо нередно.   Президентът Андрей Киска - отдавнашен политически противник на бившия премиер Фицо, каза, че при назначаването на новия кабинет миналия месец се е договорил с Друкер за необходимостта от смяна в ръководството на полицията.

Вижте пораженията по базите в Сирия след въздушните удари (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819471

Вижте пораженията по базите в Сирия след въздушните удари (Снимки)Сателитни снимки показват реалните поражения от въздушните удари, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция върху складове и лаборатории за химическо оръжие в Сирия, предаде "Гардиън". Според Пентагона основни мишени на нападението са били сгради, участвали в изследването, разработването и внедряването на химическо оръжие,

Илън Мъск иска да приземява ракетни степени с... балони

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163939_ilun_musk_iska_da_vrushta_raketni_stepeni_na_zemiata_s/?ref=rss


Компанията "Спейс екс" (SpaceX) "ще опита да върне горната степен на ракетите от орбитална скорост, използвайки гигантски парти балон".<br /><br />Този туит на изпълнителния директор на компанията Илън Мъск дойде половин месец след първоаприлската му шега, че друга негова знакова компания - "Тесла", е фалирала. Този път той не даде индикации, че се шегува, но в началото уточни: "Ще прозвучи налудничаво, но..."<br /><br />След...

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

http://www.mediapool.bg/vanshnite-ministri-ot-es-ne-mozhe-da-ima-voenno-reshenie-v-siriya-news278027.html

Министрите на външните работи от Европейския съюз остро осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. Общо бе мнението, че предприетите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ограничени въздушни удари по цели в Сирия, свързани с производство и съхранение на химическо оръжие, имат за цел единствено да предотвратят нови атаки с такива вещества.   Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани бяха основните теми на Съвета "Външни работи", който се проведе в понеделник в Люксембург. България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Министерството на външните работи. Външните министри потвърдиха позицията на ЕС, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия.   "Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева", каза Захариева пред колегите си.   "ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Даваме сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на ООН за плавен политически преход. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока", добави тя. В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.   Министър Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН.   Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.   Екатерина Захариева благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия. "Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие", заяви тя.   Западните Балкани също бяха сред водещите теми от дневния ред на Съвета. Министрите изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между Белград и Прищина, като подчертаха необходимостта от решаване на проблемите чрез диалог. Подчертана бе важността на присъединяването на държавите от Западните Балкани към позициите на ЕС по линия на Общата външна политика и политика за сигурност.   Министър Екатерина Захариева информира колегите си за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Нейната цел е да отправи ясно политическо послание за подкрепа, както и да потвърди европейската перспектива на целия регион. Първите дипломати на 28-те обсъдиха също развитието на отношенията с Русия, като потвърдиха позицията на ЕС, че пълното изпълнение на договореностите от Минск остава ключово условие за съществена промяна в отношенията.   ЕС разединен относно Иран Държавите членки на Европейския съюзсе оказаха разединени в позициите си относно евентуални нови санкции срещу Иран заради ракетната му програма, предаде Франс прес. Президентът Доналд Тръмп поиска ЕС да наложи нови ограничителни мерки на Ислямската република, за да не излязат САЩ от ядреното споразумение с Техеран, припомня АФП.   "Не очаквам решения по този въпрос днес", заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини след пристигането си в Люксембург за срещата на външните министри от ЕС. Тя напомни, че вече има действащи санкции срещу Иран.   "Темата не е важна точка в дневния ред", каза на свой ред австрийската министърка по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи Карин Кнайсъл.   Аналогично беше изказването на белгийския министър на външните работи и европейските въпроси Дидие Рейндерс. "По мое мнение това не е първият приоритет", заяви той и добави, че решението в Сирия няма да е военно, а политическо и заради това е необходим диалог с Иран и Русия.   Германският министър на външните работи Хайко Маас обаче изрази недоволство от поведението на Техеран.   "Ние сме разтревожени от ролята, която играе Иран в региона, и от неговата програма за балистични ракети", подчерта той и добави, че трябва да се обсъди позицията по този въпрос, без да уточни дали иска нови санкции. Според анонимен дипломат от ЕС бездействието спрямо Иран не е решение, отбелязва АФП. По думите му не става дума за отказ от ядреното споразумение, а за действия в неговите рамки. Палитрата от възможности в тази насока според него е богата, наказателните мерки са разнообразни и трябва да се прецени в кой санкционен списък да се добавят имена.   Според люксембургския външен министър Жан Аселборн външната политика на Иран и неговата балистична програма не отговарят на духа на ядреното споразумение. Той не изключи възможността да бъдат предприети евентуални действия, за да бъдат успокоени американците, но също така предупреди, че не бива да се допуска кардиналната грешка да се настройва враждебно Иран.   Аселборн посочи още, че не става дума за прекъсване на отношенията с Иран и изрази увереност, че Европа ще направи всичко за запазване на ядреното споразумение.   Люксембургският министър каза още, че ако американците напуснат споразумението, това би било огромна грешка и изрази увереност, че в САЩ има компетентни хора, които знаят как да обяснят на президента Тръмп последиците от подобно решение.

Обрат! Шуреят на Митьо Очите на свобода, без мярка за неотклонение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819467

Обрат! Шуреят на Митьо Очите на свобода, без мярка за неотклонениеВ ареста обаче остава аверът му Богдан Рупанов по четири обвинения в принуда на ученик Току що районният съд в Поморие пусна на свобода 26-годишния Христос Янулис, шурей на Митьо Очите, без да му налага никаква мярка за неотклонение. Магистратите обаче наложиха "постоянен арест" на втория задържан - 23-годишния Богдан Рупанов.

НАСА упорства в търсенето на живот извън Земята

http://clubz.bg/66725-nasa_uporstva_v_tyrseneto_na_jivot_izvyn_zemqta

НАСА отваря нова глава в търсенето на планети, на които потенциално би могъл да се развива живот извън Земята. Американската космическа агенция пуска телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), който ще търси екзопланети.

TESS ще бъде изпратен в Космоса на борда на ракетата SpaceX Falcon 9, която ще излети от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Според учени от НАСА, по време на своята мисия се очаква TESS да намери около 50 планети с размерите на Земята от общо около 20 000 екзопланети, огромното мнозинство от които вероятно ще са по-големи от Нептун - четвъртата по големина планета в Слънчевата система.

Екзопланетите са планети, които обикалят около звезда, различна от слънцето.

След два месеца тестване и калибриране на системите, TESS ще започне 2-годишна мисия, в която ще бъдат проучени 200 000 звезди в търсене на екзопланети.

Въз основа на светлината, излъчвана от звездите, спътникът ще може да каталогизира хиляди планети, съобщават от НАСА. Съчетаването на тази информация с данните, събрани от телескопите на учените от Земята, ще бъде в състояние да определи релефа и масата на тези планети.

Сателитът, който струва около $200 млн., ще използва и откритията, направени от телескопа "Кеплер", и има потенциала да каталогизира около 2300 екзопланети. 

Въпреки това, TESS ще разгледа много по-голяма част от небето, около 85%. Това е около 350 пъти повече от телескопа "Кеплер", който имаше сходна с тази на TESS мисия, но се фокусира само върху малка част от небето.TESS ще разгледа и звездите, които са много по-близо, на около 30-300 светлинни години, отколкото тези, изследвани от Кеплер, който е изследвал звезди на разстояние от 300 до 3000 светлинни години.

Планетите, открити от TESS, ще бъдат детайлно проучени от учени на Земята, както и от бъдещи космически мисии.

Лавров обвини Запада, че е предприел въздушните удари в Сирия без доказателства

https://www.actualno.com/asia/lavrov-obvini-zapada-che-e-predpriel-vyzdushnite-udari-v-sirija-bez-dokazatelstva-news_669971.html

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че е предприел въздушните удари в Сирия миналата събота, без да има доказателства, че сирийският режим е извършил химическа атака. „Не мога да съм непочтителен спрямо ръководители на чужди държави, но вие цитирахте лидерите на Франция, Обединеното кралство и Съединените щати. Честно казано, всички доказателства, които те посочиха, се основават на журналистически материали и социални мрежи“, коментира пред Би Би Си Лавров.

Данъчните протестираха срещу масови уволнения

http://dnes.dir.bg/news/protest-nap-danachni-27053588

Между 300 и 500 данъчни служители излязоха на протест в София. Служителите на Националната агенция за приходите недоволстват срещу планираните масови съкращения

Отложиха делото срещу бандата на Божо Кравата (снимки)

https://petel.bg/Otlozhiha-deloto-sreshhu-bandata-na-Bozho-Kravata--snimki-__260351

Снимки и източник: Булфото Специализираният съд отложи днес делото срещу групата на Божидар Кузманов-Божо Кравата. Поради неизясн...

Спасителите на щъркели от Североизточна България получиха награда от ПЕТА

https://petel.bg/Spasitelite-na-shharkeli-ot-Severoiztochna-Balgariya-poluchiha-nagrada-ot-PETA__260352

Спасителите на щъркели от Североизточна България с награда от международната организация за защита правата на животните ПЕТА. Сафет Хал...

Кошмар в Манчестър! Кола гази хора близо до търговски център (снимки/видео)

https://petel.bg/Koshmar-v-Manchestar--Kola-gazi-hora-blizo-do-targovski-tsentar--snimki-video-__260353

Снимки: manchestereveningnews  Лек автомобил се вряза в минувачи на паркинг на търговски център в Манчестър, съобщава „Мирър”. По предварителни д...

Данъчни от цялата страна излязоха на протест

https://petel.bg/Danachni-ot-tsyalata-strana-izlyazoha-na-protest__260355

Напрежение сред служителите на НАП. Данъчни от цялата страна излязоха на протест. Причината е, че се закрива цяло звено на приходната аг...

Сигурност в автобуса: Достъпни ли са коланите и чукчето за разбиване на прозорци?

https://petel.bg/Sigurnost-v-avtobusa--Dostapni-li-sa-kolanite-i-chukcheto-za-razbivane-na-prozortsi-__260354

Кадър: Нова тв Екип на bTV провери има ли колани и инструменти за разбиване на прозорци в автобусите и спазват ли се правилата за безопасн...

Филмовият свят е в траур. Почина знаменитият..

https://petel.bg/Filmoviyat-svyat-e-v-traur--Pochina-znamenitiyat--__260356

Актьорът Роналд Лий Ърми, който направи кариера в Холивуд с роли на корави военни като сержант Хартман във филма "Пълно бойно снаряжение" ...

Зуека гръмна Рачков с пушка! Водещият се свлече безжизнен на сцената (снимки)

https://petel.bg/Zueka-gramna-Rachkov-s-pushka--Vodeshhiyat-se-svleche-bezzhiznen-na-stsenata--snimki-__260357

Водещият Васил Василев – Зуека гръмна колегата си Димитър Рачков. „Инцидентът“ стана с пушка. Бургазлията падна неподвижен на сцената н...

Арестуваха роднина на Митьо Очите за отвличане и малтретиране на ученик

https://petel.bg/Arestuvaha-rodnina-na-Mito-Ochite-za-otvlichane-i-maltretirane-na-uchenik__260358

Снимка: btv Роднина на сочения за наркобос Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, беше задържан по обвинение за отвличане и малтретиран...

Белият дом: Тръмп все още иска да се срещне с Путин

https://petel.bg/Beliyat-dom--Tramp-vse-oshhe-iska-da-se-sreshhne-s-Putin__260359

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Това съобщи прессекретарят на Белия дом Сара ...

Проучване: След 300 харесвания „Фейсбук” знае повече за вас, отколкото партньора ви

http://www.moreto.net/novini.php?n=372630

След едва 300 харесвания в социалната мрежа „Фейсбук” тя ще знае повече за вас, отколкото партньорът ви, сочи проучване на социалната мрежа, направено през 2013 г. и цитирано от Си Ен Ен. Проучването е проведено от Майкъл Косински, който е експерт по изчислителна психология.

Руски журналист, писал за "тайната армия" на Москва в Сирия, почина след падане от 5-ия етаж

http://nakratko.bg/category/25/157945/


Руски журналист, писал за „тайната армия“ на Москва в Сирия, почина след падане от балкона от дома си на 5-ия етаж. Следователи обявиха днес, че не смятат смъртта му за съмнителна, съобщи АФП.

Плевнелиев: Радев трябва да се определи дали е с Русия или с ЕС

http://nakratko.bg/category/59/157944/


Президентът Румен Радев трябва да се определи, а не да стои разкрачен – дали е с Русия или с Европейския съюз. Това каза бившият държавен глава Росен Плевнелиев в предаването „Лице в лице” по bTV.

61-годишна е жената, полетяла от 7-я етаж в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819447

61-годишна е жената, полетяла от 7-я етаж в Бургас61-годишната Минка Д. е жената, полетяла от 18-етажен блок в Бургас. Фаталният инцидент стана около 13,30 ч. днес. Минка Д. се качила на 7-я етаж на бл. 47 и скочила. Хора, които били наблизо, чули шума от строполбеното тяло и позвънили на тел. 112. По-късно Минка е била разпозната от близки. Тя живеела в съседен блок.

Хиляди пингвини открити мъртви в Нова Зеландия

http://dnes.dir.bg/news/nova-zelandia-pingvin-27053573

Хиляди малки (сини) пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие през последните няколко месеца, предаде ДПА.

Силви Вартан вече е в София, среща се с Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819489

Силви Вартан вече е в София, среща се с  Бойко БорисовФренската звезда с български корени Силви Вартан пристигна вчера в София, за да изнесе последните си два концерта пред българска публика. Първият е на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна, вторият е на 21 април в зала 1 на НДК. Участията ѝ в страната ни са част от прощалното ѝ турне “Завинаги Силви”,

Шофьорката, която пияна и дрогирана удари 10 коли в Пловдив, може да получи 3 години затвор

http://nakratko.bg/category/58/157943/


Прокуратурата повдигна обвинения срещу пияната и дрогирана млада жена, която удари 10 автомобила в Пловдив. 21-годишната Габриела Медарова е задържана за 72 часа в ареста с прокурорска заповед.

Комисия одобри имената на станциите по третата линия на метрото

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/16/3163958_komisiia_odobri_imenata_na_stanciite_po_tretata_liniia/?ref=rss


Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет е приела решение за именуване на станциите от третата линия на метрото, която се очаква да бъде завършена през 2019г., съобщи организацията "Спаси София".<br /><br />Имената по бъдещата линия, която ще свърже кварталите "Хаджи Димитър" и "Горна баня" са: "Ген. Вл. Вазов", "Тракия", "Стадион Георги Аспарухов",...

Хиляди пингвини са намерени мъртви по новозеландското крайбрежие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819472

Хиляди пингвини са намерени мъртви по новозеландското крайбрежиеХиляди малки (сини) пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие през последните няколко месеца, предаде ДПА. Експертът Греъм Тейлър заяви, че макар броят на мъртвите птици да е необичаен, не става въпрос за безпрецедентно събитие. Масова смърт на пингвини се наблюдава веднъж на около 20 години - била е регистрирана също през 1998 г.

Опозиционните структури в СДС платиха членския си внос, искат оставката на Лукарски

http://www.mediapool.bg/opozitsionnite-strukturi-v-sds-platiha-chlenskiya-si-vnos-iskat-ostavkata-na-lukarski-news278025.html

Ден преди заседанието на Националния съвет на СДС, което трябваше да решава каква да бъде коалиционната политика на партията – либерална или патриотична, изглежда най-висшият партиен форум по-скоро ще решава въпроса за оставка на лидера Божидар Лукарски.   Това стана ясно в понеделник след като опозиционно настроените структури изпратиха писмо до медиите, в което удостоверяват, че са платили членския си внос. В петък т. нар. преговорен екип, който в продължение на два месеца се срещаше с актива на СДС по места, излезе с писмо, в което обвини Лукарски и главния секретар Филип Кирев, че се опитват да ликвидират местни структури, които се канят да искат вот на недоверие на председателя. Според екипа това се прави непосредствено преди Националния съвет, за да бъдат отстранени от гласуванията "недоволни" от лидера структури. Тогава от ръководството на съюза обясниха, че става дума за неплащан системно членски внос, а не за ″лично отношение″ към опозиционерите в партията.   В преговорния екип са кметът на Карлово Емил Кабаиванов, членовете на НИС (тясното ръководство на партията) Румен Христов и Юлиан Леков, кметът на район "Витоша" в София Теодор Петков и шефът на изборния щаб Георги Ненков, чиято смяна се провали през февруари, въпреки волята на Лукарски.   В понеделник те изпратиха ново писмо до медиите в отговор на случилото се в петък, придружено от банкови бележки за внасяне на членски внос от структурите в Кърджали, Ямбол, Разград, Хасково и Смолян.   По този начин те няма да могат да бъдат изключени от партията автоматично, заради нарушение на устава, както обясняваха миналата седмица от СДС.   Междувременно по неофициална информация стана ясно, че т.нар. преговорен екип има и фаворит за мястото на Лукарски. И това е кметът на район ″Витоша″ Теодор Петков.   От това дали опозицията ще успее да вземе оставката на лидера на СДС зависи и каква коалиционна политика ще избере партията.   СДС да поеме курс към НФСБ, а не към Да, България и ДСБ, иска председателят Божидар Лукарски. Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, смята той. Противниците му искат съюз с "Демократична България".

Руски разследващ журналист почина след падане от 5-ия етаж

https://www.actualno.com/asia/ruski-razsledvasht-jurnalist-pochina-sled-padane-ot-5-ija-etaj-news_669969.html

Руски разследващ журналист, който пише за смъртта на наемници в Сирия, почина в болница, след като падна от апартамента си на петия етаж. Максим Бородин е бил намерен, тежко ранен от съседите си в Екатеринбург и отведен в болница, където по-късно починал. Местните власти заявиха, че не е намерена самоубийствена нота, но инцидентът е малко вероятно да има наказателен характер. Въпреки това негов приятел разкри, че Бородин е казал, че апартаментът е бил заобиколен от охранители един ден по-рано.

Tакси удари маршрутка в „Овча купел”, трима пътници пострадаха

http://nakratko.bg/category/58/157942/


Трима души пострадаха, един от които – тежко, при катастрофа между такси и маршрутка в столичния ж.к. „Овча купел”. Инцидентът е станал около 15:30 ч. на кръстовището на бул. „Президент Линкълн” и ул. Монтевидео”.

Тръмп искал да строи небостъргач в Москва

http://www.cross.bg/trump-sater-moskva-1572678.html

/КРОСС/ В края на 2015 и началото на 2016 година Доналд Тръмп е проучвал възможността да построи небостъргач в Москва. За да стане това, той е използвал услугите на бивш руски служител в ГРУ. Ключов играч в плановете на бъдещия американски президент е Феликс Сатер, който е партнирал на Тръмп в сделки с недвижими имоти по цял свят, пише BuzzFeed. През ноември 2015 година Сатер изпраща мейл до личния адвокат на Тръмп Майкъл Коен, с който се хвали, че може да накара "цялата команда на Путин" да вложи в проекта за Тръмп Тауър в Москва и да накара Путин публично да похвали републиканския кандидат за Белия дом. Дали това е станало ,няма информация. Знае се обаче, че по-късно Коен е получил друго послание от Сатер, в което е бил посочен човек, който може да съдейства за стартирането на проекта в Москва. Този човек очевидно е бил двоен агент - на руското ГРУ и на американските тайни служби, и те са узнали от него за секретни руски технологии, спътникови телефонни номера на Бин Ладен и за срещи на севернокорейски военни, купуващи оборудване на създаване на атомно оръжие. А Сатер е работил активно с тайните служби на САЩ.Точно този двоен агент е споменал, че е привлякъл за финансиране на Тръмп Тауър в Москва две руски банки, едната от които ВТБ, която вече е била в списъка със санкционираните от САЩ

В Лудогорец ще им никнат криле

https://offnews.bg//futbol/v-ludogoretc-shte-im-niknat-krile-678802.html

Представители на един от спонсорите на Лудогорец - Ред Бул, посети отбора в понеделник.

Минути преди началото на следобедната тренировка атрактивни девойки раздадоха на футболисти и треньори по няколко кена от популярната енергийна напитка и пожелаха успех в първенството на Първа лига.

Ред Бул спонсорира редица отбори в различни спортове. Най-популярни от тях са футболните тимове от Залцбург, Лайпциг и Ню Йорк, както и едноименния отбор от Формула 1.

Междувременно от Лудогорец се похвалиха, че са реализирали рекордни продажби на спортна екипировка през изминалия уикенд. В събота и неделя привържениците на „орлите“ в Разград и региона имаха възможност да си закупят фланелки, шорти и анцузи, каквито носят любимците им от първия отбор.

Опашката от фенове на Лудогорец се оформи пред фенмагазина на клубната база от ранни зори в събота и неделя. Всички артикули бяха продадени само за четири часа през двата дни.

Румънският президент отказа да отстрани шефката на антикорупционната агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819463

Румънският президент отказа да отстрани 
шефката на антикорупционната агенцияРумънският президент Клаус Йоханис съобщи днес, че няма да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ Лаура Кодруца Кьовеши по искане на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, предаде телевизия Диджи24. Йоханис заяви, че мотивите на правосъдния министър не са успели да го убедят,

Сирия: Над 60 въздушни удара са нанесени от силите на Асад в провинциите Хомс и Хама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819464

Сирия: Над 60 въздушни удара са нанесени от силите на Асад в провинциите Хомс и ХамаСирийските правителствени сили са нанесли през последното денонощие поне 65 въздушни удара по контролирани от бунтовници зони в провинциите Хомс и Хама в Централна Сирия по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от ДПА. Според ръководителя на базираната във Великобритания организация силите на президента Башар Асад

Дневен хороскоп за 17 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-april-news_669972.html

Овен Днес бъдете верни на убежденията си, но не изключвайте възможността позицията ви да може да се промени в даден момент. Това е ден за толерантност. Телец Подозренията ви може и да се окажат основателни, но докато това не стане ясно се дръжте така, сякаш нищо не се е случило. Това е ден за самоконтрол. Близнаци Представете си нещата, така както искате да изглеждат и вероятността те да  случат точно по този начин ще се повиши. Оптимизмът прави чудеса! Рак Не се осланяйте на

„235 Холдингс“ обяви начало на публично предлагане на 19,9 млн. броя акции

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/235-holdings-obiavi-nachalo-na-publichno-predlagane-na-199-mln-broia-akcii-259416/

Отпада правото на акционерите да придобият част от новите акции на дружеството, която съответства на дела им в капитала преди увеличението

Шофьорка от Варна не спря на "Стоп" и предизвика катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=372610

На кръстовището на ул. «Отец Паисий» и бул. «Сливница» във Варна в събота, е възникнало ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР за Moreto.net. Водачка на 30 г. от Варна, при наличие на пътен знак «Б2 – Спри! Пропусни движещия се по път с предимство», не пропуска и блъска автомобил.

С три обвинения се сдоби жената, блъснала 10 паркирани коли

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/s-tri-obvineniia-se-sdobi-zhenata-blysnala-10-parkirani-koli-2091211

Районна прокуратура-Пловдив задържа за 72 часа и повдигна обвинения на 20-годишната жена, която шофирайки пияна и напушена, блъсна и потроши 10 автомобила на паркинг в пловдивския район "Южен".

Габриела Медарова е обвинена за три престъпления:

Трима пострадаха при катастрофа между такси и маршрутка в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-postradaha-pri-katastrofa-mezhdu-taksi-i-marshrutka-v-sofiia-2091247

Трима души са пострадали при катастрофа между такси и маршрутка в столичния квартал „Овча купел“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Фокус. Сигналът е подаден в 15.30 часа. Пътният инцидент е станал на кръстовището на ул. „Монтевидео“ и бул. „

Шофьорката, ударила автобуса на „Тракия”: Не очаквам някой да ме разбере, съжалявам

http://nakratko.bg/category/60/157941/


Софийският окръжен съд остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, шофирала автомобила, който се удари в автобуса на магистрала „Тракия” миналия петък. Според съда е налице обосновано предположение за авторство на деянието.

Задържаха 1000 нелегални мигранти в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819454

Задържаха 1000 нелегални мигранти в ТурцияТурските сили за сигурност са задържали днес над 1000 мигранти, които са опитали по нелегален път да навлязат в Турция или да напуснат територията на страната, предаде Анадолската агенция, като се позовава на източник от силите за сигурност. В изявление на генералния щаб на турската армия се казва, че силите за сигурност днес са задържали 938 души,

Плевнелиев: Не сме в нова Студена война, но сме в Студен мир, който е по-опасен

https://offnews.bg//sviat/plevneliev-ne-sme-v-nova-studena-vojna-no-sme-v-studen-mir-kojto-e-678800.html

Не сме в Трета световна война, не сме в нова Студена война, но сме в Студен мир, който е много по-опасен. Това заяви президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев пред bTV. 

Светът сега е много по-различен, каза Плевнелиев и подчерта, че ситуацията в момента прилича много повече на времето преди Първата световна война, затова световните сили трябва много да внимават, за да не започне нов конфликт по случайност. 

Експрезидентът одобри въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия. 

"Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е превенция. Операцията беше много внимателно изчислена и е ясен сигнал да не се използва повече химическо оръжие", подчерта Плевнелиев. 

"Още докато бях президент, ООН имаше данни за над 20 химически атаки, извършени в Сирия. Ясно е кой има способността, възможността и мотивацията да извършва подобна гавра”, допълни той и не изключи в Сирия да има следващ удар, "ако отново се използва химическо оръжие”.

Плевнелиев отправи критики към президента Румен Радев, като заяви, че той трябва да се определи и да каже с кого е - с Русия или със Запада. 

"Ако той продължава така да играе ден за ден, ще остане в историята като популист. Той е много силен в отиграването на ежедневни ситуации - президентът бос, президентът на висилка, роклята на съпругата на президента... Така политика не се прави", коментира Плевнелиев. 

В отговор на въпрос за твърдението, че Радев не е бил уведомен за ударите в Сирия той каза: "Оставете настрана пропагандата на президента. Като върховен главнокомандващ съм имал директен канал за комуникация с НАТО. Дали президентът Радев няма такъв канал или не казва истината".

По думите му не един и двама президенти са мъ звъняли да му кажат, че Радев опитва да разделя в ЕС. 

„Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия”, поясни Плевнелиев, без да посочи повече подробности.

Той коментира и твърденията, че не е водена стенограма по време на срещата на Радев с руския патриарх, като ги нарече абсурдни.

„Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност”, каза Плевнелиев.

Цачева: Споделям заявеното от Цацаров за отделянето на най-опасните затворници в друг затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819459

Цачева: Споделям заявеното от Цацаров за отделянето на най-опасните затворници в друг затворИзцяло споделям заявеното днес от главния прокурор Сотир Цацаров. Така правосъдният министър Цецка Цачева отговори на въпрос от журналисти за позицията на ведомството относно идеята на главния прокурор най-опасните затворници да бъдат отделени в отделен затвор, както и да се създаде по-строг режим в местата за лишаване от свобода, цитирана от БТА.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент – намираш само кусури

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-nai-hubavo-e-da-si-prezident-namirash-samo-kusuri-news278024.html

"Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, само намираш кусури", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод острите критики на президента Румен Радев за непрозрачността в държавата и неефективните институции, изказани в негова лекция в УНСС. Пред журналисти в Смолян, където бе на посещение, Цветанов каза още, че нищо не зависи от действията на президента: "Защото нито носи политическа отговорност, за това което се случва в държавата, нито пък има механизъм и лост тези проблеми да бъдат решени". "Имал съм много случаи, в които президентът е посещавал определени общини, искал е такива срещи на тъмно с кметовете, без депутати, областни управители. Попитайте тези кметове колко проблеми им е решил той", каза Цветанов. "Аз ще ви дам пример със Свищов, когато имаше преди година среща, ние бяхме изолирани, а след това кметът дойде при нас, за да решаваме проблемите - и ги решаваме, въпреки че кметът на Свищов е независим, подкрепен от БСП. Това за нас не означава, че не трябва да решаваме проблемите, защото сме избрани от всички жители на Великотърновска област, независимо кой от коя партия е. Въпросът е дали ти си загрижен за проблемите на хората, или търсиш само политическите коментари, които можеш да даваш публично, без да даваш решения", каза зам.-председателят на ГЕРБ. Аз уважавам президентската институция, продължи той, но допълни, че има различия с настоящия президент, "защото той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение". На репортерски въпрос дали може като държавния глава да се набира на лост, Цветанов заяви: "Мога да ви гарантирам, че повече ще се набера от президента". След като президентът се изказа доста критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и се дистанцира от българското правителство, което ги подкрепи, Цветанов изтъкна, че заетата от правителството позиция не се различава от тази в ЕС. "Смятам, че трябва да имаме единна позиция, поведение на отговорни държавници, а не на политически обременени хора, които защитават чужди интереси, в случая които не кореспондират с интересите на силна и обединена Европа и държавите членки в НАТО", каза зам.-председателят на ГЕРБ, очевидно визирайки президента. "Когато говорим за предстоящото превъоръжаване на Българската армия, покривайки стандартите на НАТО, трябва действително да се доближаваме колкото е възможно по-бързо до тези 2 % от БВП, защото виждате, че днес светът е доста по-различен отколкото преди години. Единствената защита на България и гарантиране целостта на страната ни минава с членството в НАТО и ЕС. Ако някой смята, че има друга форма и начин за гарантиране на целостта на страната ни смятам, че е в голяма заблуда, но виждаме, че президента Радев и БСП имат друга посока на говорене", коментира Цветанов. Той излезе с предложение как да се ограничат тежките катастрофи по пътищата – а именно, събраните около 30-40 млн. лв. в междуведомствения фонд, управляван от министъра на вътрешните работи, да бъдат вложени във видеонаблюдение и инфраструктура на невралгични места с концентрация на пътно-транспортни произшествия. "Бяхме намалили сериозно броя на жертвите, но за съжаление през последните години се връщаме към стойности от най-черните времена. Във всички препоръки от ЕС пише едно – манталитетът на българския водач трябва да се промени. Това съветвам и аз – да се уважават всички участници в движението", апелира Цветан Цветанов, цитиран от сайта на партия ГЕРБ. По думите му глобите в България са високи, като единственото, което може да се подобри, е събираемостта им. "Не бива да очакваме обаче от МВР да бъдат пъдари на пътя. Най-важна е превенцията. Затова още от ученическа възраст децата трябва да бъдат възпитавани като толерантни бъдещи водачи и да им се дават лошите примери на недобросъвестните шофьори", каза той. Цветанов отбеляза, че средствата в създадения през 2011 г. (по време на неговия мандат начело на МВР -бел.ред.) фонд за изграждане на инфраструктура за безопасността на пътя се отделят 50 % от глобите на нарушителите на пътя. "Смятам, че в момента трябва да има по-голяма активност от МВР, за да може от този фонд, в който има натрупани доста средства, да се закупуват и инсталират камери навсякъде", заяви Цветанов. Подготвя се и законодателна промяна по становище на кметове от страната, част от средствата във фонда да се дават на общините, за да могат да инвестират в инфраструктура на невралгични места - пред детски градини и с концентрация на ПТП.

Пияната танцьорка, която помете 11 коли в Пловдив, остава в ареста

http://www.mediapool.bg/piyanata-tantsyorka-koyato-pomete-11-koli-v-plovdiv-ostava-v-aresta-news278023.html

21-годишната танцьорка Габриела, която блъсна 11 паркирани коли пред жилищен комплекс "Оазис 4" в Пловдив рано в неделя сутринта, ще остане в ареста за 72 часа.  Прокуратурата ще поиска за нея от съда и постоянен арест, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.    Според очевиди малко преди 6 часа сутринта в неделя тя е нарушила с джипа си БМВ всички правила за движение около Сточна гара и вместо да завие надясно, както е по правилата, е завила наляво и влязла в насрещното движение.   Малко след това танцьорката се е развилняла с джипа си в "Кючук Париж", където помляла 11 паркирани коли и потрошила собствения си автомобил, съобщи вестник "Марица".   21-годишната шофьорка е била с 1,3 промила алкохол в кръвта, а тестът за наркотици е бил положителен.   "Когато сядаш зад волана употребил алкохол, когато сядаш зад волана, употребил наркотици или и двете – законът трябва да е не строг, а жесток", коментира Цацаров.   "На първо място нещата тръгват от съзнанието. Не мога аз да давам рецепта как нещата по пътищата да се подобрят, защото прокуратурата идва на ред, когато тежките последствия са настъпили. Трябва да се мисли повече за превенцията, законодателят трябва да мисли и за задължителни зимни гуми, и за недопустимост на десни волани, и за какво ли още не", добави Цацаров.   21-годишната Габриела учи маркетинг в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски” и работи като танцьорка в нощен чалга клуб в Пловдив. 

Проучване: След 300 харесвания „Фейсбук” знае повече за вас, отколкото партньора ви

http://nakratko.bg/category/29/157940/


След едва 300 харесвания в социалната мрежа „Фейсбук” тя ще знае повече за вас, отколкото партньорът ви, сочи проучване на социалната мрежа, направено през 2013 г. и цитирано от Си Ен Ен.

Стивън Спилбърг с рекорд: негови филми събраха над 10 млрд. приходи в бокс-офиса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819453

Стивън Спилбърг с рекорд: негови филми събраха над 10 млрд. приходи в бокс-офисаСтивън Спилбърг е първият режисьор в света, чиито филми прехвърлиха прага на 10 милиарда долара приходи в бокс-офиса, съобщава Контактмюзик. Неговата най-нова кинотворба "Играч първи, приготви се" се представи много добре, като реализира 114 милиона долара от продажба на билети. Това е седемнадесетата му по касов успех лента, предава БТА.

Най-зле представилата се банка на стрес тестовете купува "Виктория"

http://www.mediapool.bg/nai-zle-predstavilata-se-banka-na-stres-testovete-kupuva-viktoriya-news278022.html

Единствената банка в България, която през 2016 г. не премина стрес тестовете на банковата система, се оказа победител в надпреварата за покупката на дъщерната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, които са избрали купувача. Одобрение за сделката е дадено в края на март от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава дейността на синдиците. Днес е сключен договорът с Инвестбанк, чийто председател на надзора е банкерката Петя Славова. Тя придобива 100% от капитала на ТБ "Виктория" (към 32 млн. лв.), но срещу това трябва да изплати заема на дърщерната финансова институция към КТБ. "Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ "Виктория" ЕАД ведно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката", съобщават синдиците. Оттам допълват, че благодарение на сделката фалиралата КТБ в крайна сметка излиза "на печалба" в размер на 2.8 млн. лв. от покупката на банка "Виктория" през юни 2014 г., тоест дни преди фалита на банката – майка. В съобщението си до обществеността синдиците са предпочели да премълчат цената на сделката. Съобщава се само, че предстои процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на предстоящата концентрация. През 2016 г., когато бе проведена мащабна проверка на активите и стрес тестове на целия банков сектор, "Инвестбанк" се оказа единствената сред 22-те проверявани банки, която на практика не издържа стрес тестовете. Тогава тя не успя да премине дори реалистичния сценарий на БНБ за икономиката и се оказа, че дори при него капиталовата адекватност на Инвестбанк ще падне до минус 1.6%. В резултат от корекциите, направени по време на прегледа, базовата капиталова адекватност на банката бе намалена от 14.6% на 6.5%. За да излезе от ситуацията, банката набеляза план с конкретни мерки и преди година бе съобщено, че тя е изпълнила препоръките на БНБ и дори е формирала капиталов излишък в размер на 10.6 млн. лв. Слабото представяне на "Инвестбанк" на стрес теста през 2016 г. не попречи на БНБ през март тази година да даде предварително одобрение на финансовата институция да се включи във финалния етап от процедурата по продажба на ТБ "Виктория" заедно с банката на Цветелина Бориславова "Българо-американска кредитна банка". "Инвестбанк" и БАКБ се оказаха финалисти при поредния опит за продажба на "Виктория", в който първоначално се включиха четирима участника. Един от тях беше дружеството на Васил Божков "Вабо Интернал", но то не подаде обвързваща оферта. Консорциум от няколко австрийски компании - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също беше сред кандидатите, но се отказа на начален етап. Eдна от компаниите - Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с "Лев инс", но не бе допусната до финала. След фалита на КТБ продажбата на "Виктория" така и не успя да предизвика сериозен международен инвеститорски интерес. Първият опит за сделка с банката се провали през март 2017 г., след като БНБ не разреши "Виктория" да бъде купена от Търговска банка Д. БАКБ на Цветелина Бориславова и "Инвестбанк" на Петя Славова и тогава участваха в процедурата, но не бяха избрани. В предишната процедура "Инвестбанк" не подаде обвързваща оферта и отпадна на полуфинала. БАКБ стигна до финала, но тогава за купувач беше предпочетена банката на Фуат Гювен Д Банк. БНБ обаче не даде разрешение за придобиването, тъй като избраният купувач искаше да запази "Виктория" като отделна институция, което според банковия регулатор не е устойчиво, ще изисква постоянна подкрепа от Д Банк и може да потопи собственика си. Според информацията в "24 часа" сега "Инвестбанк" е била избрана за купувач, след като е предложила подобрена оферта, докато БАКБ се е отказала да наддава на всяка цена. По последна информация купувачът иска да консолидира двете банки, а не да остави "Виктория" като самостоятелна банка.

Фандъкова награди деца в турнир на Владо Николов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819426

Фандъкова награди деца в турнир на Владо НиколовКметът на София Йорданка Фандъкова бе патрон на първия по рода си турнир по волейбол за деца във формат 4х4. Състезанието бе организирано през миналия уикенс от школата на дългогодишния национал Владимир Николов. Отборите бяха съставени от четирима състезатели, плюс една резерва, а игрището бе с умалени размери (7 на 7 метра,

Плевнелиев: Президентът Радев трябва да се определи дали е с Русия или с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819448

Плевнелиев: Президентът Радев трябва да се определи дали е с Русия или с ЕСПрезидентът Румен Радев трябва да се определи, а не да стои разкрачен – дали е с Русия или с Европейския съюз. Това каза бившият държавен глава Росен Плевнелиев в предаването „Лице в лице” по bTV. Според него ако настоящият президент продължи да се държи по същия начин, няма да има тежест в ЕС. „Ако реши да върви на изток, трябва да се определи.

Алма Матер е на 855-то място в света по рейтинг

https://frognews.bg/novini/alma-mater-855-miasto-sveta-reiting.html

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” заема 855-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите /URAP/ за 2017/2018 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Джокович прескочи първия кръг в Монте Карло за 56 минути

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163936_djokovich_preskochi_purviia_krug_v_monte_karlo_za_56/?ref=rss


Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович записа впечатляваща победа в първия си мач на червени кортове през 2018 г. Сръбският тенисист имаше нужда от едва 56 минути, за да надиграе сънародника си Душан Лайович с 6:0, 6:1 в първия кръг на мастърса в Монте Карло.<br /><br />Първият сет приключи за 22 минути. Джокович реализира три от четирите си точки за пробив и не даде нито една възможност на Лайович в своите подавания. Двукратният шампион в Монте Карло загуби едва три...

Химическите лаборатории на Асад преди и след 76 съюзнически ракети

http://nakratko.bg/category/25/157939/


Два дни след като САЩ, Великобритания и Франция заедно нанесоха въздушен удар по предполагаеми складове и лаборатории за химическо оръжие в Сирия, сателитни снимки показват реалния мащаб на свършеното от западните съюзници.

Посланик Коцев награди руски ученици - победители в олимпиадата по български език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819433

Посланик Коцев награди руски ученици - победители в олимпиадата по български езикНа тържествена церемония в Посолството на България в Москва на 16 април 2018 г. посланик Бойко Коцев награди победителите в Първата самостоятелна интернет-олимпиада по български език за ученици, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Това съобщиха от посолството.

Строят нов затвор в района на Кремиковци

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-tzetzka-tzacheva-kabinet-borisov-3-27053542

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви пред журналисти, че напълно споделя идеята на Сотир Цацаров за отделен затвор за най-опасните престъпници.

С 58 млн. евро две банки финансират хотел "Мариот" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819423

С 58 млн. евро две банки финансират хотел "Мариот" в СофияКредитът отпускат Черноморска банка за търговия и развитие и Пощенска банка Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка съвместно предоставят 58,3 млн. евро за изграждането на първия хотел на международната верига “Мариот” в София. Това стана ясно на подписването на договора за заем в понеделник.

Остава в ареста жената, обвинена за катастрофата с 6 загинали на "Тракия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163949_ostava_v_aresta_jenata_obvinena_za_katastrofata_s_6/?ref=rss


Окръжният съд реши да остави в ареста Цвета Таскова, обвинена за причинаване на катастрофата на магистрала "Тракия", при която на 13 април загинаха шестима души и над 20 бяха ранени, съобщи БТА.<br /><br />Според съда Таскова не е появила необходимата отговорност на пътя, а обвинението касае тежко престъпление, за което предвиденото наказание е над 5 години затвор.<br /><br />Таскова е на 29 г.<br /><br />Според прокуратурата експертизата е...

Външните министри от ЕС подкрепиха ударите в Сирия

https://frognews.bg/novini/vanshnite-ministri-podkrepiha-udarite-siriia.html

Външните министри на ЕС приеха на срещата си днес в Люксембург обща позиция за Сирия, в която подкрепят ударите на САЩ, Франция и Великобритания по цели на режима в Дамаск.

С промени в плана застрояването на Синеморец скача с 54%, на Резово - два пъти

http://www.mediapool.bg/s-promeni-v-plana-zastroyavaneto-na-sinemorets-skacha-s-54-na-rezovo---dva-pati-news278021.html

Промени в общия устройствен план на община Царево предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени. Най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%). Това показва публикувания на страницата на Министерството на околната среда и водите Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Всички заинтересувани могат да представят писмени мотивирани становища по доклада до 4 май. Сред жители на Синеморец вече има недоволство. Причината – отново се посяга на едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване. Най-скандално за тях е предвиденото застрояване на местността "Поляните", откъдето се разкрива невероятна гледка към морския бряг и устието на река Велека. По тази причина се обмисля протест за 1 май с блокиране на моста над реката, научи Mediapool. Неотдавна кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) пред местна медия съобщи, че се надява още тази година общината най-после да има Общ устройствен план (ОУП). По думите му Общият устройствен план ще въведе реда и правилата, които ще гарантират и съхранение на природата в региона. Mediapool не успя да се свърже с Лапчев за коментар, а от общината не е получена до момента официална позиция по случая. Скандализиращ план с 10-годишна история Опитът на община Царево да има актуален ОУП са отпреди десет години. След промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие през август 2008 г. е възложено да бъдат направени изменения и в ОУП на община Царево в посока „опазване на морските плажове и пясъчните дюни и за ограничаване на допустимото застрояване в зоната зад морския бряг“. Изработката на този план стъпва върху одобрения през 1998 г. Териториално устройствен план на община Царево. Промените в плана от 2008 г. обаче са приети от местната власт без екологична оценка за въздействието му. След съдебни процедури становището на екооценката е оттеглено, което довежда до невъзможност за прилагане на плана. През февруари 2014 г. тогавашният регионален министър в правителството на Пламен Орешарски Десислава Терзиева разрешава изработването на проект за изменение на ОУП на Царево и екологична оценка към него. Такъв е направен през 2016 г., но заради предвиденото значително разширяване на застрояването и навлизане в Природен парк "Странджа", по-голямата част от който е защитена територия, през следващата година се налага проектът да бъде ревизиран, като зоните за строителството се намалят. Сега промените в плана са на финалната права, но отново се надига недоволство срещу него. Жители на община Царево дори твърдят, че уволнението на дългогодишния директор на парк „Странджа“ инж. Стефан Златаров е с цел да се осигури безпроблемното одобрение на документа. Причината - на предишното обсъждане на плана през 2008 г. дирекцията на природен парк "Странджа" беше единствената държавна институция, която на Висшия експертен екологичен съвет гласува "против". За да не се повтори това, сега са взети мерки. Официалният мотив за уволнението на Златаров е неспазване на финансовата дисциплина. Причината е, че увеличил заплатите на петима служители средно с между 50 и 80 лв. месечно, твърдят запознати със случая. Урбанизираните територии нарастват с 516 хектара Промените в ОУП на Царево са с хоризонт 15 – 20 години. Те трябва да регламентират "процесите на по-нататъшната урбанизация на територията, с оглед поддържане на екологичното равновесие и опазване на природната среда от неблагоприятни антропогенни въздействия", е посочено в екооценката. Предложеното увеличение на урбанизираните територии е с 516 хектара, което представлява ръст от 1% спрямо сега застроените 1207 ха, е посочено в екооценката. Близо седем пъти се увеличават вилните територии с 537 ха, нарастват и ваканционните селища - с 32 ха, площта на къмпингите се увеличава десетократно – от 3 на 30 ха, а терените за спорт от 7 на 17 ха, става ясно от публикуваната екооценка. Увеличаването на урбанизираните територии с 1% е основно за сметка на неизползваеми съществуващи селскостопански дворове и част от животновъдните ферми, както и на неизползваеми земеделските територии. В екооценката се твърди, че устройствените зони и режимите за застрояване са с намалени параметри за плътност на застрояване и завишени изисквания към озеленяване с висока растителност, задължително от местни характерни видове. В сравнение с плана от 2008 г. настоящият предвижда отпадане и редукция на устройствени зони в границите на природен парк "Странджа", но не става ясно с колко се намаляват. Планът предвижда още строителството в новите зони да бъде предимно ниско за вили, хотели и къмпинги. "В максимална степен се запазват съществуващите горски масиви, в които са "потопени" компактните курортни локализации. Опазват се естествено формираните зелени коридори по протежението на малките реки и дерета на територията на селскостопанските земи", е посочено в екооценката. В обхвата на плана попадат всички 13 населени места на територията на общината, от които два града – Царево (административен център) и Ахтопол и 11 села - Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово, Кости, Българи, Бродилово, Изгрев, Велика, Фазаново и Кондолово. В границите на община Царево попадат четири защитени зони част от екологичната мрежа "Натура 2000", свързани с опазването на дивите птици, на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Най-значително увеличаване на урбанизираните територии – над два пъти се предлага за граничното село Резово, в което по официални данни постоянно живеят около 70 души. Урбанизираната територия в Резово се увеличава със 106% - от 20 ха сега на над 41 ха. Твърди се, че спрямо плана от 2016 г. са намалени разширенията в източна и северна посока, като е предложен режим на вилна зона с намалени показатели. Редуцирано е също и разширението в западна посока, но никъде не е посочено с колко като площ. Устройствените зони източно от Резово са с режими за курортно строителство, включително за хотели, е посочено в екооценката. За Синеморец се предлага увеличаване на урбанизираните териотирии с 54% - от 61.5 ха сега, на 94.7 ха. За устройствената зона в местността "Поляните", която сега била „само частично реализирана“, планът предвижда компактно разширение на север с режим на вилна зона. Планирани са и две големи вилни зони на юг. Предвижда се да има и регламентиран къмпинг в местонстта "Бутамята". Предлага се регламентиране на ромския квартал, възникнал стихийно западно от селото. Застрояването на Варвара се увеличава с близо една трета – нови 21 ха. Спрямо плана от 2008 г. и в двата варианта от 2016 г. и от 2017 г. се предвижда отпадане на голямо голф игрище в северната част на землището, което на практика "откъсва" крайбрежието от полите на Странджа. Отпада и вилното застрояване непосредствено северно и западно от Варвара. При последния редуциран вариант от 2017 г. се предлага отпадане на лентъчното застрояване на крайбрежната ивица между пътя и брега северно от Варвара. Отпадат също урбанизираните зони северно и западно от Варвара, както и вилна зона югоизточно от селото в местността "Гората". Новото вилно застрояване е съсредоточено в част от местностите "Гробищата" и "Поста". При подхода от север се предлага зона за къмпинг - за каравани и палатки. Къмпинг "Делфин" се запазва с малко разширение в землището на Ахтопол. Единствено в Ахтопол урбанизираните територии намаляват с около 8 ха. Местността "Лозята" се предлага като вилна зона. Трасето на третокласния път 9901 е изместено от центъра на града, но пресича така формираната вилна зона. Голяма част от имотите в м. Лозята получават режим на земеделска земя (изоставени ниви). Положителна екооценка Проблемът с приемането на плана на Царево е труден, защото около 86% от територията на общината попада в природен парк "Странджа" и четири защитени зони. Почти целите популации на щъркелите и грабливите птици, прелитащи по черноморския прелетен път Via Pontica, преминават над Странджа планина, като грабливите птици често нощуват в горите. От установените 260 вида птици в зоната, 75 са включени в Червената книга на България, а 112 са от европейско природозащитно значение, като световно застрашени са 12 вида. Това прави защитена зона "Странджа" едно от най-важните места в България от значение за Европейския съюз за 15 застрашени видове птици, сред които черен щъркел, египетски лешояд, различни видове орли и т.н. По време на миграция в района могат да се наблюдават и пет световно застрашени вида - малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.   Експертите, изготвили екооценката, не очакват съществено нарушаване на естествените местообитания, гори, ливади и пасища вследствие реализацията на измененията в ОУП на Царево. Според тях не се налага предприемането на специални компенсиращи мерки и затова те предлагат на компетентния орган МОСВ да съгласува проекта за изменение на ОУП на Царево в предложения му вариант. Какво предстои Сега всички заинтересувани могат да представят писмени мотивирани становища по доклада за оценка на въздействието върху защитените зони до 4 май. Ако постъпят такива становища, МОСВ трябва да ги разгледа и, ако са достатъчно мотивирани, да поиска промени в плана при необходимост. След това предстои одобрение на доклада от Експертния съвет към МОСВ и издаване на заповед от министъра на екологията за одобрението му. Ако някой не е доволен, заповедта подлежи на обжалване. Ако има обжалване, трябва да се изчака да мине делото. Ако то завърши в полза на МОСВ, едва тогава Общинският съвет на Царево може да гласува одобрението на промените в плана. Решението на Общинския съвет на Царево също подлежи на обжалване пред съда.

Шофьорката, блъснала автобуса край Вакарел, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819422

Шофьорката, блъснала автобуса край Вакарел, остава в арестаСъдът остави Цвета Таскова в ареста Психиатри и психолози са работили с 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за катастрофата на автомагистрала "Тракия", в която загинаха 6 души, а 26 бяха ранени, защото имало данни, че може да посегне на живота си докато е в ареста. Това разкри нейният адвокат Георги Динев.

Художествената академия си строи нова сграда с 3 милиона лв. от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817653

Художествената академия си строи нова сграда  с 3 милиона лв. от ЕСНационалната художествена академия ще се сдобие с нова модерна сграда за обучение на своите студенти през април 2019 г. Тя ще има 4 етажа, сутерен и терасовиден етаж. Ще разполага с 16 художествени ателиета, 3 лекционни и една компютърна зала, а на последния етаж ще има нова библиотека с книгохранилище и читалня Ще бъдат осигурени също

Какво показват ударите в Сирия за стратегията на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163846_kakvo_pokazvat_udarite_v_siriia_za_strategiiata_na/?ref=rss


Прецизно насочена и ограничена във военен план, операцията на САЩ срещу режима в Дамаск не хвърля светлина върху американската стратегия в Сирия и не обещава изход от дипломатическата безизходица във все по-сложната обстановка след седем години война.<br /><br />"Мисията е изпълнена", доволно констатира в събота Доналд Тръмп часове след като тържествено бе анонсирал "прецизни удари" в отговор на атаката от 7 април в град Дума, където според американските...

След три седмици на поста, шефът на МВР на Словакия подаде оставка

https://frognews.bg/svqt/sled-tri-sedmitsi-posta-shefat-mvr-slovakiia-podava-ostavka.html

Министърът на вътрешните работи на Словакия Томаш Друкер обяви, че подава оставка след само три седмици на поста, предаде Ройтерс.

Над 150 млн. евро за гори през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817610

Над 150 млн. евро за гори през 2018 г.Специални средства са предвидени за възстановяване в Симитли и Кресна Над 150 млн. евро са предназначени за опазване на горите, подобряване на състоянието им и за лесовъдски дейности. Част от средствата са по подмерки на Програмата за развитие на селските райони. Освен нея през 2018 г. 96,5 млн. лв.

Варненка е победител в международната регата Купа Несебър 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=372622

Калина Маринова от СК Черно море Бриз взе купа Несебър в международната регата Купа Несебър 2018, научи Moreto.net. Варненката завърши първа в генералното класиране в което участват 11 младежи и 6 девойки в клас Лазер 4,7. Черно море Бриз взе още медали.

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819427

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в СирияСирия, Русия, Иран и Западните Балкани бяха основните теми на Съвета „Външни работи“, който се проведе днес в Люксембург. България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Министрите остро осъдиха използването на химическо

Служители на НАП протестират срещу съкращаването на 300 служители от отдел "Оперативен контрол"

https://www.actualno.com/society/slujiteli-na-nap-protestirat-sreshtu-sykrashtavaneto-na-300-slujiteli-ot-otdel-operativen-kontrol-news_669968.html

Десетки служители на Националната агенция за приходите протестират срещу съкращаването на 300 служители от отдел "Оперативен контрол". Шествието тръгна от улица "Аксаков" и се движи към централата на НАП, която се намира на булевард "Дондуков". Протестът се охранява от полиция и частично е забранено движението по ул. "Цар Иван Шишман". Въпреки протеста на служителите от "Оперативен контрол", от Националната агенция по приходите няма да се отка

Младата актриса Патриция Пъндева номинирана за наградите “Стоян Камбарев”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6817528

Младата актриса Патриция Пъндева номинирана за наградите “Стоян Камбарев”Младата актриса Патриция Пъндева е една от петимата номинирани за тазгодишната награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев”. Тя е забелязана заради обещаващия си дебют на голяма сцена като Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков, с който прави бърз и ярък пробив в драматичния театър в Пловдив.

Делото срещу Москов не тръгна

https://offnews.bg//temida/deloto-sreshtu-moskov-ne-tragna-678798.html

Специализираният наказателен съд отложи делото за турските ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски. 

Сред причините е непризоваването на участници в делото и непознаване на всички материали по него. 

Москов е обвинен в сключване на неизгодна сделка, неизпълнение на служебни задължения и безстопанственост. Според прокуратурата той е нанесъл вреди за над 325 милиона лева.

Според обвинението Москов е престъпил закона, като е приел дарение от Турция - 100 хил. дози ваксина „Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Делото срещу Петър Москов се отлага за 18 юни.

Патриотарско театро! Каракачанов клейми чудовището Асад - Джамбазки го защитава по Нова ТВ

http://pogled.info/bulgarski/patriotarsko-teatro-karakachanov-kleimi-chudovishteto-asad-dzhambazki-go-zashtitava-po-nova-tv.93859

/Поглед.инфо/ Ако има политически „Оскар“ за цинизъм, първата номинация ще е за ВМРО на „Пиротска“. Няма по-големи циници от вицето Каракачанов и евродепутатът му Ангел Джамбазки!

Как едно 15-годишно момче разби сърцето ми

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-edno-15-godishno-momche-razbi-sartceto-mi-678801.html

Автор: Анелия Зарева Пътувам. Не надалеч, но относително често. На командировка, де, не че се разхождам безцелно, както ми се иска. Та тръгвам сутринта, пътят ми е познат, но пък движението е зверски натоварено заради ужасен инцидент. Приближавам село, намалявам скоростта и виждам момче, стои до пътя, погледът му забит в земята, раменете уморено отпуснати, само палецът на едната му ръка, едва забележимо сочи нагоре. Инстинктивно набих спирачки и отбих встрани, детето се обърна след мен, но сякаш не можеше да повярва, че съм спряла заради него. Пътят там е адски тесен и въпреки че бях отбила встрани, камионите зад…

Обвинените, че не плащат членски внос структури на СДС, отговориха на Лукарски с документи

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/16/3163942_obvinenite_che_ne_plashtat_chlenski_vnos_strukturi_na/?ref=rss


Пет от областните структури на СДС, които сигнализираха миналата седмица, че лидерът на партията Божидар Лукарски се опитва да ги изключи от редиците на политическата сила преди утрешното заседание на Националния съвет, му отговориха със снимки на платежни документи.<br /><br />В писмо, подписано от т.нар. "Преговорен екип на СДС", избран с решение на Националния съвет, за да сондира мненията на структурите за коалиционната политика на "сините" беше оповестено,...

Служители на НАП протестират срещу съкращаването на 300 човека

https://frognews.bg/novini/slujiteli-nap-protestirat-sreshtu-sakrashtavaneto-300-choveka.html

Десетки служители на Националната агенция за приходите протестират срещу съкращаването на 300 души от отдел ”Оперативен контрол”.

Божидар Димитров: Граф Дракула е българин

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-graf-drakula-e-balgarin-news278020.html

″Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин". Това каза в понеделник пред Bulgaria On Air проф. Божидар Димитров и добави, че всичките му документи са писани на български език. Историкът поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Силистра: Европа отстъпи от лидерските си позиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819420

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Силистра: Европа отстъпи от лидерските си позицииПозицията на българската държава за Сирия се очаква да стане ясна в четвъртък, когато ще се проведе заседанието на Консултативния съвет за сигурност, заяви в Силистра вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова. Най-голямата тема е сигурността на Европа, на България, на целия свят, а случилото се показва твърде слабата роля на ООН и преди всичко

Наблюдатели на президентските избори в Черна гора: Всичко протече мирно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819414

Наблюдатели на президентските избори в Черна гора: Всичко протече мирно
Наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ за президентските избори в Черна гора оцени, че вотът е протекъл мирно и са отчетени само няколко нарушения на процедурите, предаде Танюг. Мисията на ОССЕ, която е наблюдавала 500 избирателни секции, посочи, че по време на предизборната кампания е имало опити за

Доверието на бизнеса в провеждането на обществените поръчки у нас пада

https://www.actualno.com/business/doverieto-na-biznesa-v-provejdaneto-na-obshtestvenite-porychki-u-nas-pada-news_669956.html

Доверието в обществените поръчки, които се провеждат у нас, пада. Това коментира по време на третата годишна среща на бизнеса с посланиците у нас бизнесменът Владимир Пенков. Дискусията се организира от Българския форум на бизнес лидерите с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. По време на срещата представители на властта похвалиха управлението и постигнатото в последните години. Пенков не спести минусите в ситуацията в България. "Още обществените поръчки се печеля

Шофьорката, ударила автобуса, в съда: Не очаквам разбиране

http://dnes.dir.bg/news/avtobus-sofiyski-okrazhen-sad-tzveta-taskova-27053447

Софийският окръжен съд остави за постоянно в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвиняема за тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия".

Измъчваният помориец изпял шурея на Очите в полицията, че продава дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819389

Измъчваният помориец изпял шурея на Очите в полицията, че продава дрога19-годишният Георги  Т. от Поморие е давал данни в полицията, че шуреят на Митьо Очите Христос Янулис и негови авери пласират дрога. Това е бил поводът той да бъде заплашван и унижен, като е заснет чисто гол на колене,  научи 24 часа от отлично осведомени източници. С обвинение в принуда в ареста са 26-годишният Христос Янулис и 23-годишният

Турция свали знамето на Гърция от остров в Егейско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=372628

Турският премиер Бинали Йълдъръм потвърди, че бреговата охрана на Турция е свалила гръцкото знаме на островче в източната част на Егейско море, чийто суверенитет се оспорва от Анкара, съобщават гръцките и турските медии. Говорейки в Истанбул, Йълдъръм предупреди, че Турция "няма да толерира ескалация на напрежението от страна на съседна Гърция".

Григор и Гофен поведоха

https://frognews.bg/novini/grigor-gofen-povedoha.html

Световният номер 5 Григор Димитров и първата ракета на Белгия Давид Гофен направиха успешен дебют като отбор, след като победиха французите Адриан Манарино и Фабрис Мартен със 7-6(3), 6-2 в мач от първия кръг на Мастърса в Монте Карло, предаде БГНЕС.

Да живееш удобно в куб (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6819164

Да живееш удобно в куб (ВИДЕО)Преди 6 - 7 години швейцарският дизайнер Тил Коннекер се мести в нова квартира, в която мястото за съхраняване на вещите се оказва недостатъчно. Липсата на отделно пространство за легло, гардероб, рафтове провокира Тил да мисли за решение. Така се ражда идеята за Living Cube. Следва период на изчисления и проби, докато дизайнът, размерите,

Израел е против каквото и да било ограничение на операциите си в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819410

Израел е против каквото и да било ограничение на операциите си в СирияИзраел заяви днес, че е против каквото и да било ограничение над военните си действия в Сирия от страна на Русия или друга държава, предаде Франс прес. На 9 април военновъздушна база в централната сирийска провинция Хомс бе подложена на въздушен удар, който Сирия и съюзниците й Русия и Иран приписаха на Израел.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване