Данъчни излизат на протест пред НАП

http://www.struma.com/bulgariya/danuchni-izlizat-na-protest-pred-nap_133042/

Данъчни служители излизат на протест днес заради съкращаването на 300 инспектори от звено "Оперативен контрол".

Това съобщи представителят на една от синдикалните организации в приходната агенция Николай Наков по БНР.

Съкращенията предвиждат всички близо 300 служители, работещи в звено "Оперативен контрол", да бъдат прекратени от 1 май.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която срещу 11 данъчни...

Продължава

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818164

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. В планините е облачно и ветровито, като по билата и върховете духа силен вятър. Температурите са от 0 до 7-8 градуса. Ски сезонът е приключил и лифтовите съоръжения не работят. Няма регистрирани инциденти за изминалото денонощие.

Меркел призна, че трябват мерки за изравняването на Източна и Западна Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163543_merkel_prizna_che_triabvat_merki_za_izravniavaneto_na/?ref=rss


Нужно е да се направи още за изравняване на жизненото равнище в източната и западната част на Германия, каза канцлерът Ангела Меркел във видеопослание, публикувано вчера преди среща през седмицата с регионалните премиери на източните германски провинции, предаде ДПА.<br /><br />Откакто Германия се обедини през 1991 г., петте бивши комунистически източни провинции изостават от западните по заплащане на труда и икономически възможности. Много млади хора напуснаха по-малките източни...

Катастрофа с бус с деца край Велико Търново

https://www.vesti.bg/bulgaria/katastrofa-s-bus-s-deca-kraj-veliko-tyrnovo-6081326

Автобусът се е наклонил и се е разминал с по-сериозна катастрофа, децата са прегледани

Автобус с деца се наклони край Велико Търново

https://www.vesti.bg/bulgaria/avtobus-s-deca-se-nakloni-kraj-veliko-tyrnovo-6081326

Автобусът се е наклонил и се е разминал с по-сериозна катастрофа, децата са прегледани

Експерт: Държавата е абдикирала от пътната безопасност

http://www.struma.com/bulgariya/ekspert-durjavata-e-abdikirala-ot-putnata-bezopasnost_133041/

Държавата е абдикирала от темата за пътната безопасност, каза Настимир Ананиев по повод катастрофата с автобуса край Вакарел в петък.

При катастрофите човешкият фактор винаги ще бъде важен, но държавата я няма, като в резултат нито се осъществява контрол, нито се вземат мерки трагедии като тази край Вакарел да не се повтарят, коментира експертът по пътна безопасност и бивш депутат Настимир Ананиев по bTV.

Повечето неща, които трябва да се направят, са свързани с контрола на...

Продължава

Радев за визитата при Путин, ударите в Сирия и стиропора

http://clubz.bg/66704-radev_za_vizitata_pri_putin_udarite_v_siriq_i_stiropora

Президентът Румен Радев отива при Владимир Путин, потвърди самият държавен глава днес след лекция пред студенти в УНСС. Посещението, за чието планиране Клуб Z съобщи още през миналата седмица, е насрочено засега за датите 21-22 май. Подготвя се и обратна визита на руския президент до края на 2018 г., въпреки че руският посланик у нас обяви, че темата ще се дискутира, когато се успокои ситуацията около Сирия.

"В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно."

Така Радев описа състоянието в България при откриването на Младежкия икономическия форум 2018 в УНСС.

Преди това той посочи, че държавата не е способна и с достатъчно воля, за да защити обществения интерес, както и че е важно да знаем какви цели си поставяме.

"Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: Licht, mehr licht! 

Радев запита дали има немски възпитаници в залата и след потвърждение попита дали знаят чии са тези думи.

Отговор нямаше половин минута и президентът продължи:

"Това са думи на Йохан Волфганг Гьоте: „Светлина, повече светлина!“

Мълчанието на студентите е разбираемо - това е грешен романтизиран вариант на последните думи на Гьоте. Всъщност той казва просто - "Можеш ли да отвориш щорите, за да влезе повече светлина."

Държавният глава продължи метафората си за "тъмната строителна площадка" така:

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем, ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират, преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите."

За операцията в Сирия

Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света, вместо да го намалява.

Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“ във връзка с предприетите атаки срещу Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания.

„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света, вместо да го намалява“, каза още президентът.

Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в Залива, Косово и Либия.

„Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна, САЩ, Франция и Великобритания, а от друга – Иран, Русия и т. н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още, че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства. Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, добави той.

Ще прави ли Радев партия?

Студентка попита президента дали е възможно да се създаде нова политическа формация около него, предвид високото доверие в него (в момента той е политикът с най-висок рейтинг според социологическите изследвания - б.р.). Той отбеляза, че е държавен глава на всички българи.

Но допълни:

"Ако недоверието в политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии и аз ще разбера гражданите."

Радев преди многократно е отхвърлял възможността да оглави нов политически проект.

За стиропора и образованието

Държавният глава бе критичен и към други проекти на управляващите, сред които националната програма за саниране, като я описа като несправедлива и без осигурени механизми за контрол. И добави: 

"Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще.  Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност.“

Радев отива при Путин на 21-22 май

http://clubz.bg/66704-radev_otiva_pri_putin_na_21_22_maj

Президентът Румен Радев отива при Путин, обяви самият държавен глава днес след лекция пред студенти в УНСС. Посещението е насрочено за 21-22 май.

"В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно."

Така Радев описа състоянието в България при откриването на Младежкия икономическия форум 2018 в УНСС.

Преди това той посочи, че държавата не е способна и с достатъчно воля, за да защити обществения интерес, както и че е важно да знаем какви цели си поставяме.

"Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: "Licht, mehr licht“  

Радев запита дали има немски възпитаници в залата и след потвърждение попита дали знаят чии са тези думи.

Отговор нямаше половин минута и президентът продължи:

"Това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“.

Мълчанието на студентите е разбираемо - това е грешен, романтизиран вариант на последните думи на Гьоте. Всъщност той казва просто - "Можеш ли да отвориш щорите, за да влезе повече светлина".

Държавният глава продължи метафората си за" тъмната строителна площадка" така:

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите."

Мило Джуканович става президент на Черна гора

http://nakratko.bg/category/25/157904/


Несменяемият лидер на Черна гора Мило Джуканович побеждава на президентските избори в Черна гора, сочат предварителните резултати от гласуването. Няма да има втори тур.

Френският посланик : От самата Сирия зависи дали ще има нови удари

https://frognews.bg/novini/frenskiiat-poslanik-samata-siriia-zavisi-dali-shte-ima-novi-udari.html

Нови удари по Сирия от страна на западните сили зависят от самата Сирия и от наличието химически оръжия там, заяви посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел.

Днес отбелязваме Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818157

Днес отбелязваме Деня на Конституцията и професионалния празник на юриститеДнес отбелязваме Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите. С решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година 16 април – деня, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители, предава "Фокус".

Балканите са бойно поле в нова студена война

http://www.struma.com/bulgariya/balkanite-sa-boino-pole-v-nova-studena-voina_133040/

Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война.

Русия разширява влиянието си и увеличава етническите напрежения в страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, се казва в статия на в. "Ню Йорк Таймс".

Според изследователя от института по международни отношения в Прага Марк Галеоти, след съгласувания отговор на Запада на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, Балканите придобиват по-голяма стойност. Тук конфронтацията...

Продължава

Данъчни ще протестират в София срещу уволнението си

http://econ.bg/Новини/Данъчни-ще-протестират-в-София-срещу-уволнението-си_l.a_i.760451_at.1.html

Данъчните излизат на протест в София. Служители на Националната агенция по приходите (НАП) недоволстват срещу планираните масови съкращения в...

Ерик Льобедел: ПВО на Сирия не бе ефективна срещу ракетите

http://www.struma.com/bulgariya/erik-liobedel-pvo-na-siriya-ne-be-efektivna-sreshtu-raketite_133039/

Дали ще има нови удари срещу Сирия зависи от режима на Башар Асад.

Това каза в студиото на Нова телевизия френският посланик у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Според него, наличието на химическо оръжие в тази страна, въпреки ангажиментите на Русия да го унищожи, е сериозен проблем.

„Нашата оценка за успеха на ударите е различна от тази на режима в Дамаск. ПВО на Сирия, която единствена се задейства срещу ракетите, не беше ефикасна, смятаме, че постигнахме успех“, каза...

Продължава

Хайко Маас: ЕС трябва да засили натиска си спрямо Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818155

Хайко Маас: ЕС трябва да засили натиска си спрямо РусияГерманският външен министър Хайко Маас заяви, че ЕС трябва да засили натиска си спрямо Русия, за да я застави да промени своето поведение с кризите, в които е замесена, пише New Europe. „Трябва да засилим натиска по Русия, за да променим поведението ѝ“, заяви Хайко Маас, но допълни, че ЕС все още иска да започне открит диалог с Русия,

Кончита Вурст обяви в интернет страшна новина, свързана със здравето #1117;

http://www.struma.com/lyubopitno/konchita-vurst-obyavi-v-internet-strashna-novina-svurzana-sus-zdraveto_133038/

Победителката в конкурса "Евровизия 2014" - "брадатата жена" Кончита Вурст, под чийто псевдоним се изявява австрийският певец Том Нойвирт, обяви, че има положителна проба за ХИВ. Признанието е направено в неделя в "Инстаграм".

"Днес дойде денят, в който дойде време да се освободя от дамоклевия меч за цял живот: от много години имам положителен ХИВ статус. Това няма никакво значение за обществото, но бившият ми приятел ме заплашва, че ще разкаже през...

Продължава

Откриха „тайното оръжие“ на имунната система

http://www.moreto.net/novini.php?n=372566

"Лошите" клетки на имунната система всъщност са нейното "тайно оръжие", съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на австралийско изследване. Специалисти от Института за медицински изследвания "Гарван" в Сидни разкриват как популация от "лоши" антитела в имунната система, които обикновено трябва да "мълчат", защото са склонни да вредят на тялото, могат да осигурят защита срещу "коварни нашественици" като вируса ХИВ например.

Кола блъсна микробус и го обърна, 9 деца пострадаха

http://dnes.dir.bg/news/detza-katastrofa-mikrobus-27051120

Късно снощи в района на Велико Търново на пътя София-Варна е катастрофирал микробус, превозващ деца.

Трябва ли да разрешат отново пушенето в заведенията?

http://nakratko.bg/category/58/157903/


За пореден път се прокарва идеята за пушене в заведенията. Този път неин автор е вицепремиерът Валери Симеонов. Според него не трябва да се приемат закони, които се нарушават непрекъснато.

В 80% от автобусите у нас няма колани

https://offnews.bg//obshtestvo/v-80-ot-avtobusite-u-nas-niama-kolani-678745.html

80% от автобусите нямат колани. Те още от завода не са конструирани да ползват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи пред БНР. Повод за интервюто му е катастрофата край Вакарел от петък, 13 април, когато загинаха 6 души и бяха ранени 22.

Той добави, че автобусите, произведени след 2007 - 2008 г., са с колани. "Този процент не е повече от 20% от общия брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната", заяви Пиронков. Според него основното е повишаване на културата на пътниците.

Пиронков обясни, че коланите в автобусите са на кръста и за това не е сигурно, че при автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" биха били полезни.

В Закона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи, подчерта Пиронков. Според него дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част ще бъдат и правостоящи.

"Законът трябва да се разгледа много точно", каза той. Ефектът ще бъде дори отрицателен, Според него трябва да се мисли за механизми, които да доведат до подновяване на автобусния парк.

САЩ ще се изтеглят от Сирия възможно най-бързо

http://www.struma.com/bulgariya/sasht-shte-se-izteglyat-ot-siriya-vuzmojno-nai-burzo_133037/

САЩ продължават да са с намерение да върнат обратно в страната американските военни, намиращи се в Сирия.

Това стана ясно от изявление та прессекретариата на Белия дом.

„Нашите задачи не са се изменили. Президентът каза съвсем ясно, че иска да върне нашите военни от Сирия възможно най-скоро. Но ние сме изпълнени с решимост първо да победим окончателно „Ислямска държава“ и да създадем условия, терористите никога повече да не се появят“, се казва в...

Продължава

Извънредно! Мъж затъна в хвостохранилището в Чипровци, пращат водолази да го извадят

https://petel.bg/Izvanredno--Mazh-zatana-v-hvostohranilishheto-v-CHiprovtsi--prashhat-vodolazi-da-go-izvadyat__260258

Снимка Булфото, архив Спасителна акция по спасяването на възрастен мъж,  затънал в хвостохранилището край Чипровци, се е провела днес, н...

УМБАЛ-Бургас: Касата поема част от сумата за пострадалата от обърнатия бус, парите са за импланти

https://petel.bg/UMBAL-Burgas--Kasata-poema-chast-ot-sumata-za-postradalata-ot-obarnatiya-bus--parite-sa-za-implanti__260259

От УМБАЛ-Бургас не са поискали пари за операцията на многодетната майка, която пострада при катастрофата с обърнатия бус в събота, пише "Ф...

Евродепутатите обсъждат бъдещето на ЕС

http://nakratko.bg/category/25/157902/


На започващата днес пленарна сесия в Страсбург европейските депутати в присъствието на френския президент Еманюел Макрон ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз.

Хотел предлага прозрачни балони вместо стаи

http://www.struma.com/lyubopitno/hotel-predlaga-prozrachni-baloni-vmesto-stai_133036/

В частната градина около балона има и джакузи, където гостите могат да се отпуснат

Ако искате да се потопите в природата, тогава този необикновен хотел на отдалечен Карибски остров може би е точно за вас.

Le Domaine des Bulles е хотел, който се намира на остров Мартиника и се състои от четири спални, разположени в помещения, подобни на големи мехури.

Тези помещения са прозрачни, позволявайки на гостите да гледат звездите и да наблюдават екзотичната среда наоколо, докато лежат.

Ако някои туристи се притесняват за неприкосновеността на личния им...

Продължава

България е в челото в ЕС по родени деца без брак

http://clubz.bg/66703-bylgariq_e_v_cheloto_v_es_po_rodeni_deca_bez_brak

Според проучване на „Евростат“ от 2016 г. в 8 от всички 28 страни членки на Европейския съюз броят на извънбрачно родените деца значително надвишава броя на децата, родени след брак. В 8 други държави членки две трети от всички бебета са родени след сключването на брак между двамата родители.

Франция е водач в класацията, където 59 на сто от всички двойки имат деца без сключен брак. Франция е следвана от България и Словакия, където процентът на извънбрачна раждаемост е 58,6%. В Естония (56,1%), Швеция (54,9%), Дания (54,0%), Португалия (52,8%) и Холандия (50,4%) по-голямата част от всички двойки също решават да имат дете преди брак.

Процент на извънбрачна раждаемост за 2016 г. в ЕС. Графика Евростат

Гърция е последна в класацията - едва 9.4% от всички деца са родени извънбрачно. В Хърватия (18,9%), Кипър (19,1%) и Полша (25,0%) по-малко от една четвърт от всички неженени двойки решават да имат деца, а в Латвия (27,4%), Италия (28,0%), Румъния (31,3%) и Малта (31,8%) една трета от всички деца са родени преди сключването на брак между двамата родители.

В сравнение с данните от 2000 г. има значителен скок в броя на извънбрачна раждаемост във всички страни членки на ЕС, като страните в Южна Европа отчитат най-голяма разлика. В Кипър данните показват растеж в извънбрачната раждаемост с 16,8% в периода 2000-2016 г., а делът на двойките, които имат деца преди сключването на брак, в Малта и Италия се е покачил 3 пъти. В Испания, Гърция и Португалия разликата е 2,5 пъти. Държави в Северна Европа не отчитат драстични разлики от данните от 2000 г.

Себастиан Курц призова за възобновяване на мирните преговори за Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157901/


Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за възобновяване на мирните преговори за Сирия, които се състояха във Виена през 2015 г., и за прекратяване на кръвопролитието в опустошената страна.

Белгия: Разбираме действията на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818147

Белгия: Разбираме действията на САЩ, Франция и Великобритания в СирияБелгийският министър-председател Шарл Мишел заяви, че „разбира“ действията на САЩ, Франция и Великобритания, нанесли въздушни удари по Сирия, пише Brussels Times. „Но сега е време да се фокусираме върху политическите преговори, за да избегнем ескалация“, заяви Мишел. Той допълни, че Белгия „силно осъжда употребата на химическо оръжие“.

Купувач на къща намери на дивана седящата мумия на бившия собственик

http://www.struma.com/lyubopitno/kupuvach-na-kushta-nameri-na-divana-sedyashtata-mumiya-na-bivshiya_133035/

Един от потенциалните купувачи на къща в северната част на Италия откри в нея мумифицираното тяло на бившия собственик, съобщава от Corriere della sera.

Къщата се продавала на търг, след като плащанията за ипотеки и комунални услуги престанали да бъдат плащани. Един от потенциалните купувачи, заедно с представител на съдебната власт, дошъл да огледа сградата и намерил в нея тялото на бившия собственик, седящ на дивана.Собственикът на къщата 42-годишният Валтер Дал-Джото умира през...

Продължава

Джерард Бътлър доведе кучето си Шушка в България (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzherard-bytlyr-dovede-kucheto-si-shushka-v-bylgariia-snimki-2091097

Холивудският актьор Джерард Бътлър доведе кучето си Шушка в България. Всъщност именно страната ни е родината на четириногото, за което звездата казва, че е откраднало сърцето му.

Започна кампанията за прием в първи клас в София - кой е водещият критерий

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochna-kampaniiata-za-priem-v-pyrvi-klas-v-sofiia-koj-e-vodeshtiiat-kriterij-2091085

Започна подаването на документи за прием на деца в първи клас в София. То ще продължи един месец, а на 4 юни ще излезе първото класиране. Очаква се близо 200 столични училища тази есен да приемат около 12 300 първокласници. Графикът с всички дейности и срокове, свъ

Какво ще е времето до края на април?

http://nakratko.bg/category/58/157900/


Днес ще бъде облачно, с максимални температури между 19° и 24°, по Черноморието -  от 10 до  12°.  Вятърът ще е слаб, в Източна България – до умерен от югоизток.

Френският посланик в София: Нови удари по Сирия зависят от самата нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818144

Френският посланик в София: Нови удари по Сирия зависят от самата неяНови удари по Сирия от страна на западните сили зависят от самата Сирия и от наличието химически оръжия там, заяви посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел пред Нова тв. За момента акцията ни е успешна, каза той. Франция днес предлага на Съвета за сигурност общ план с 4 стъпки: 1. Пълно унищожение на химическите оръжия, 2.

Маска с грис гони бръчките за 24 часа

http://www.struma.com/lyubopitno/maska-s-gris-goni-bruchkite-za-24-chasa_133034/

Има лек, който има способността да подмладява кожата и може да се ползва от жени във всяка възраст. Тайната е в продукт, който почти всяка домакиня крие в шкафовете си – грисът. Благодарение на високото съдържание на нишесте и растителни протеини той работи по магически начин: внимателно се грижи за чувствителната кожа, ексфолира мъртвите клетки и стяга бръчките.

Подмладяващата маска с грис ще замени скъпите козметични процедури само за денонощие.

Нужни са ви 2 супени...

Продължава

Най-големият музей на авиацията и космоса - The Smithsonian’s във Вашингтон

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/16/3162790_nai-golemiiat_muzei_na_aviaciiata_i_kosmosa_-_the/?ref=rss


Националният музей на авиацията и космоса The Smithsonian’s във Вашингтон е един от най-посещаваните в света. През 2015 г. през двете сгради, едната във Вашингтон и в новата сграда в близост до летището, която е наречена на емигранта от Унгария дарил пари на музея - Steven F. Udvar-Hazy Center, са минали 8.5 млн. посетители. И има защо. Музеят притежава най-голямата колекция от самолети и космически апарати в света - повече от 66 000 обекта, а развива и научна дейност.<br /><br...

Руски медии: За САЩ бе нужно да нанесат удар най-малкото, за да запазят имиджа на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818141

Руски медии: За САЩ бе нужно да нанесат удар най-малкото, за да запазят имиджа на Тръмп"Защо американският удар по Сирия не донесе ясни резултати", разсъждава "Известия" в статия за въздушните атаки на САЩ, Франция и Великобритания срещу сирийски обекти за химически оръжия през нощта срещу събота. Обстрелът не доведе до човешки жертви и тежки разрушения, напомня "Комерсант". САЩ изразходваха в Сирия сравнително малка част от ударния

Цените на петрола се понижават в началото на новата седмица

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.760450_at.1.html

Стойността на петрола в понеделник при откриването на търговията стартира с ръст от над 1%, отчитайки все още съществуващото геополитическо...

София е домакин на двудневна международна конференция за социална икономика

http://www.cross.bg/ikonomika-suyuz-horata-1572662.html

/КРОСС/ В резиденция "Бояна" в София се открива двудневна международна конференция за социална икономика. Форумът е от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Програмата на конференцията включва министерска дискусия.  Политици от Европейския съюз и от страните кандидат-членки, представители на социалните партньори, международни организации и организации на гражданското общество ще обсъдят как социалната икономика може по-добре да отговори на съвременните предизвикателства пред Стария континент.  Основна тема ще са мерките за насърчаване на интеграцията на хората в неравностойно положение в обществото и на пазара на труда. Ще се обсъди и потенциалът на жените в социалната икономика, както и т.нар. "сребърна икономика", която включва всички дейности, услуги, комуникации, производства, които са проектирани или приспособени за хората над 50-годишна възраст и които целят удължаването на техния трудов живот.

ТОП университети от Холандия идват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372347

През последните години образованието в Холандия става все по-предпочитано сред учениците и студентите. Българите, които продължават следването си в бакалавърски и магистърски програми в страната на лалетата са над 2000. Затова решихме да попитаме единственият специализиран консултант за обучение в Холандия – UNIFY, какви са тенденциите тази година и към какви специалности се насочват младите.

Слабаков: Църква финансира действията срещу пушачите

https://frognews.bg/novini/tsarkvata-adventistite-sedmiia-den-finansira-kampaniite-nepushene-obshtestveni-mesta-nalivat-pari-tova-proverete-zashto-praviat-koi-stoi-zad-tiah-zaiavi-slabakov.html

Църквата на адвентистите от седмия ден финансира кампаниите за непушене на обществени места. ”Наливат пари в това, проверете защо го правят и кой стои зад тях”. Това каза режисьорът Андрей Слабаков. Според него, в много малко държави има пълна забрана за тютюнопушенето и България не трябва да е сред тях.

Хиляди протестираха в Берлин заради недостиг на жилища

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163541_hiliadi_protestiraha_v_berlin_zaradi_nedostig_na/?ref=rss


Около 13 000 берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха палатки вчера, за да призоват властите да се справят с недостига на жилища в германската столица, предаде ДПА.<br /><br />Протестиращите преминаха от "Потсдамер плац" до жилищния район Кройцберг. Акцията мина под надслова "Съпротива - заедно срещу принудителните изгонвания и ненормалната ситуация с наемите".<br /><br />Демонстрацията беше най-големият протест в Берлин от години...

Служители на НАП на протест в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818134

Служители на НАП на протест в СофияСлужители на Националната агенция по приходите (НАП) излизат на протест в София. Причината са планираните масови съкращения в системата, предаде Би Ти Ви. Данъчните ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова.

Джеймс Коми: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

http://www.cross.bg/komi-trump-zayavi-1572661.html

/КРОСС/„Президентът Доналд Тръмп е морално неспособен да ръководи Съединените щати. Възможно е Русия да има компрометиращи материали срещу него и в действията му има известни признаци за възпрепятстване на правосъдието". Това заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си. Той беше уволнен от Тръмп през май 2017 г. "Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията. Не смятам, че той е медицински непригоден", заяви Коми. Той е убеден, че е бил уволнен заради разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.Интервюто беше по повод публикуването на новата книга на Коми "Висша лоялност", в която представя своята версия за събитията около уволнението си, разследването на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и имейлите на Хилари Клинтън. В нея Коми сравнява Тръмп с дон на мафията и заявява, че начинът, по който ръководи страната, се базира на егото му и на лична лоялност. Няколко часа преди интервюто да бъде излъчено Тръмп отправи остри обвинения срещу Коми в Тwitter, наричайки го "непостоянен", "определено най-лошият директор на ФБР в историята" и заяви, че би трябвало да бъде в затвора за предаване на класифицирана информация и за лъжи пред Конгреса. До уволнението си през май миналата година Коми водеше разследването за евентуални връзки между Русия и предизборния екип на Тръмп

Григор Димитров започва сезона на клей с мач на двойки в Монте Карло

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163535_grigor_dimitrov_zapochva_sezona_na_klei_s_mach_na/?ref=rss


Григор Димитров ще изиграе днес първия си мач на червени кортове за 2018 г. Българският тенисист и белгийският му партньор Давиф Гофен се изправят срещу французите Адриан Манарино и Фабрис Мартен в двубой от първия кръг в турнира на двойки в Монте Карло.<br /><br />Мачът е втори в програмата на корт №9 и ще започне около 15.00-15.30 ч. Преди това трябва да се изиграе още една среща от турнира на двойки - Пабло Куевас и Марсел Гранолерс срещу Дамир Джумхур и Айсам Куреши, които...

Албания ще получи още "домашно" от ЕС, но очаква и начало на преговорите за присъединяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818138

Албания ще получи още "домашно" от ЕС, но очаква и начало на преговорите за присъединяванеАлбания очаква Европейската комисия да препоръча на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване на страната към Съюза, предава Albanian Daily News. Очаква се добрите новини да бъдат поднесени в Тирана от върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини,

Германия: Атина трябва да представи програма за икономическо развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818136

Германия: Атина трябва да представи програма за икономическо развитиеНовият германски финансов министър Олаф Шолц смята, че каквито и да са мерки за облекчаване на гръцкия дълг могат да бъдат разисквани след успешно приключване на спасителната програма Гърция и само ако бъде преценено, че такива са необходими, пише в. "Прото темо". Изданието уточнява, че тази твърда позиция на Берлин за евентуално облекчаване на

Стамболийски спечели три проекта за над 6, 5 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6818133

Стамболийски спечели три проекта за над 6, 5 млн. леваТри проекта за общо 6 503 837 лева спечели община Стамболийски. Те са били подадени за одобрение във фонд "Земеделие" още в началото на мандата. "Двата са за ремонт на пътищата Стамболийски-Три водици и Стамболийски-Йоаким Груево и са на стойност 4 560 000 лв. За третия - рехабилитация на част от уличната мрежа,

Германските електромобили трябва да са по-добри и по-евтини от Tesla

https://news.bg/auto/germanskite-elektromobili-tryabva-da-sa-po-dobri-i-po-evtini-ot-tesla.html

Инвестирайте милиарди в новата технология или ще изгубите, посъветва автоиндустрията Петер Алтмайер

Трябва ли да разрешат отново пушенето в заведенията?

http://www.cross.bg/zavedeniyata-pyshi-dymite-1572660.html

/КРОСС/ За пореден път се прокарва идеята за пушене в заведенията. Този път неин автор е вицепремиерът Валери Симеонов. Според него не трябва да се приемат закони, които се нарушават непрекъснато. Миналата седмица в интервю за БНТ той нарече сегашното пълно табу за цигарен дим „двуличие” и разпалената полемика по темата започна отново. „Държавите в Европа, където не се пуши в заведенията, се броят на пръсти. У нас тази идея се превърна в нещо несериозно - да се обяснява колко е вредно да се пуши, а да взимаш огромни пари от акцизи", коментира в „Здравей, България" режисьорът Андрей Слабаков. По думите му човек сам решава дали да пуши, или не и не иска „малцинството" от непушачи да определят къде е позволено да се прави. „Като лекар няма как да съм „за" връщането на пушенето в заведенията. Статистика на Евробарометър от 2014 г. доказа, че след закона за пълната забрана за тютюнопушенето има 3% спад на пушачите в България", каза от своя страна д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести. По думите й това, че закон не се спазва не означава, че трябва да бъде отменен.  

След 8 години: Япония и Китай възобновяват икономическите преговори

https://www.investor.bg/aziia/336/a/sled-8-godini-iaponiia-i-kitai-vyzobnoviavat-ikonomicheskite-pregovori-259348/

Двете най-големи икономики в Азия имат основание да си сътрудничат на фона на усилията на Тръмп да наложи наказателни мита върху вноса от техните страни

Сирия, Русия, Турция и "Фейсбук" - какво ще обсъждат евродепутатите тази седмица

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163537_siriia_rusiia_turciia_i_feisbuk_-_kakvo_shte_obsujdat/?ref=rss


Европейският парламент ще обсъди на пленарно заседание тази седмица положението в Сирия, Русия и Турция, както и злоупотребите с лични данни, допуснати от "Фейсбук".<br /><br />Тази вечер се очаква парламентарната комисия по бюджетен контрол да обсъди подготовката на резолюцията, свързана с назначението на генералния секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер. Очаква се Европарламентът да препоръча въвеждане на допълнителни правила за защита на "духа" на...

Мария Габриел обявява след 72 часа докъде сме със суперкомпютъра

http://www.cross.bg/syperkompyutura-gabriel-evro-1572659.html

/КРОСС/България е сред 15-те държави от ЕС, които основават дружество, което да го разработи. Той осигурява персонализирана медицина, по-добро лечение и предотвратяване на рака, безупречна метеорология и защита на пътя, и още много други важни неща. В четвъртък от София цяла Европа ще чуе докъде сме напреднали по пътя към суперкомпютъра. Благодарение на усилията на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел тогава водещите специалисти на континента се събират в НДК на конференция, посветена на темата. В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС Министерството на образованието и науката в тясно сътрудничество с Европейската комисия (ЕК) организира конференция под надслов „Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб". Форумът цели да повиши осведомеността относно ролята на високопроизводителните изчислителни системи (на английски HPC, б.а.) за формирането на цифровото бъдеще на Европа и за осигуряване на решения на множество социални и икономически предизвикателства. Макар и звучаща строго специализирано, темата има непосредствено отражение върху живота ни. Защото суперкомпютърът дава удивителен тласък на здравеопазването, гражданската защита, екологията, сигурността, включително тази на информацията, изследванията във всяка област на науката

"Ню Йорк Таймс": Нова студена война превърна Балканите в бойно поле

http://www.mediapool.bg/nyu-york-taims-nova-studena-voina-prevarna-balkanite-v-boino-pole-news277992.html

Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война. Русия разширява влиянието си и увеличава етническите напрежения в страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, се казва в статия на в. "Ню Йорк Таймс", цитирана от БТА.    Според изследователя от института по международни отношения в Прага Марк Галеоти, след съгласувания отговор на Запада на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, Балканите придобиват по-голяма стойност.   Тук конфронтацията с Русия може да посее нова нестабилност на фона на жестоката война от 1992-1995 г., довела до разпадането на бивша Югосклавия.    В Сараево много от източниците на войната са премахнати. Но Босна и Херцеговина все още представлява една крехка държава, подложено на изпитание, нещо, от което Русия се опитва да се възползва.   Бидейки резервиран спрямо руската намеса, ЕС настоя за фундаментални структурни реформи в Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания и Косово, за да може тези страни да получат членство.    Но след като Великобритания тръгна да се оттегля, а Русия се възползва от пропукванията в района, ЕС разработи подробен план за Балканите.  Русия даде да се разбере, че смята за недопустимо ново разширяване на НАТО към Западаните Балкани.    Според Марк Галеоти Русия се опитва да се настани в района, политически и икономически, а после да пренесе своето влияние, след като тези страни получат членство в ЕС, смята анализаторът. 

Недоволни варненци ще садят дървета в дупките, искат си парите обратно данъците от общината

https://petel.bg/Nedovolni-varnentsi-shhe-sadyat-darveta-v-dupkite--iskat-si-parite-obratno-danatsite-ot-obshhinata-__260248

На нов протест ще излязат днес от 17:30 до 18:30 жителите на варненския квартал "Изгрев". Те са недоволни от липсата на инфраструктура в жилищни...

Смъртоносна опасност дебне в столицата, застрашени са шофьорите и ползващите трамваи!

https://petel.bg/Smartonosna-opasnost-debne-v-stolitsata--zastrasheni-sa-shoforite-i-polzvashhite-tramvai--__260249

Пътуване като игра на руска ролетка - или как една железобетонна плоча по чудо не размаза трамвай. За този пълен абсурд разказва Румен Бах...

Модерните пера отново ще владеят дамския гардероб

https://petel.bg/Modernite-pera-otnovo-shhe-vladeyat-damskiya-garderob__260246

Дизайнерите съживяват една от най-сложните и ефектни тенденции и нямаме друг избор, освен да се влюбим в нея. През следващия есенно-зиме...

Влиза в сила пролетната забрана за риболов

https://petel.bg/Vliza-v-sila-proletnata-zabrana-za-ribolov__260250

Пролетната забрана за риболов влиза в сила от понеделник. До края на май в цялата страна няма да могат да се ловят размножаващите се през п...

Посланикът на Франция у нас: Няма Трета световна война

https://petel.bg/Poslanikat-na-Frantsiya-u-nas--Nyama-Treta-svetovna-voyna__260251

„Няма Трета световна война след ударите в Сирия”. Това каза в ефира на „Здравей, България” посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел. То...

Григор Димитров: Искам се представя по-добре на клей тази година

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov--Iskam-se-predstavya-po-dobre-na-kley-tazi-godina__260252

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се надява през тази година да има повече успехи на червени кортове. Серията от големи турн...

Продължава делото срещу двамата машинисти на влака-убиец в Хитрино

https://petel.bg/Prodalzhava-deloto-sreshhu-dvamata-mashinisti-na-vlaka-ubiets-v-Hitrino__260253

В Шуменския окръжен съд продължава процесът срещу двамата машинисти на влака убиец в Хитрино - Радослав Петков и Димитър Михнев, съобщава...

Всички пострадали в катастрофата край Вакарел вече са на собствено дишане

https://petel.bg/Vsichki-postradali-v-katastrofata-kray-Vakarel-veche-sa-na-sobstveno-dishane__260254

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна". ...

Вятър издуха парите от джоба на крадец

https://petel.bg/Vyatar-izduha-parite-ot-dzhoba-na-kradets__260255

В британския град Дройлсдън неизвестни бандити ограбиха туристическата агенция, но самата природа им попречи да се наслаждават на незак...

Фондация осигурява нова професия на самотни майки

https://petel.bg/Fondatsiya-osiguryava-nova-profesiya-na-samotni-mayki__260256

Самотното родителство в последните години се разширява. Над 90% от самотните родители са жени, информират от Българския фонд за жените. И д...

Турция оспори границите в Източното Средиземноморие

https://petel.bg/Turtsiya-ospori-granitsite-v-Iztochnoto-Sredizemnomorie__260257

С официално писмо до генералния секретар на ООН Турция оспори правата на Гърция и Турция върху континенталния шелф в Източно Средиземно ...

Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион

http://www.cross.bg/kamion-stefan-kamiona-1572658.html

/КРОСС/ Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат 64 г. в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали. За тежката ситуация, в която се е озовало семейството, разказва репортаж на bTV. В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се купувачи. Венислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола. Като нов собственик се води 44-годишният Янко Янков. В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът. Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата. Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът който го е изкарал, няма трудов договор с транспортната фирма. В края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция. Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. „Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки - 64 години", каза Стефан Николов. Адресът на Янко Янков е в столичния квартал "Факултета"

Китайският Twitter премахва хомосексуалните послания

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/kitaiskiiat-twitter-premahva-homoseksualnite-poslaniia-259345/

Weibo ще следи отблизо комиксите, игрите, текстовете и видеоклиповете за порнография, „кърваво насилие" и хомосексуални текстове

Започва кампанията за прием на първокласници в София

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/16/3163538_zapochva_kampaniiata_za_priem_na_purvoklasnici_v_sofiia/?ref=rss


Започва кампанията за прием на документи за първи клас в София, съобщи БНТ. Срокът е до 16 май. Според новата наредба за прием в първи клас най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години.<br /><br />Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или...

Опозицията в Турция не подкрепя въздушните удари по Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818130

Опозицията в Турция не подкрепя въздушните удари по СирияОсновната опозиционна турска Републиканска народна партия съобщи, че не одобрява въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия без категорични доказателства, че химическото нападение по предградието на Дамаск са извършени от сирийския режим. Партията призова правителството да следва внимателна политика в Близкия изток, предава Хюриет,

„Независимая газета“: Теорията за заговора против Русия добива конкретни очертания

http://www.cross.bg/rysiya-kaski-sergeii-1572657.html

/КРОСС/ Теорията за заговора против Русия добива конкретни очертания, пише руският вестник „Независимая газета“. В течение на повече от месец след отравянето в Солсбъри никой не виждал пострадалите Сергей и Юлия Скрипал. Британските служби не дават никакъв достъп до тях. Затова възниква въпроса имало ли е изобщо отравяне и ако е имало, защо пострадалите не са били показани и разследването е абсолютно засекретено, предава "Фокус". Вторият въпрос е било ли е използвано химическо оръжие в Сирия или това са провокации, които да дадат повод за нови санкции и дискредитация на обвинените страни. В Сирия информацията идва само от британските „Бели каски“, които вече са известни със своите провокации и фиктивни обвинения в използване на химически оръжия. Още преди да се проведе независимо разследване от Организацията за забрана на химическите оръжия американците и техните съюзници нанесоха въздушни удари по сирийски обекти. Тук изниква въпроса дали отравянето на Сергей Скрипал и демонстративната акция на „Белите каски“ са звена от една и съща верига. Целта несъмнено е дискредитация на днешното политическо ръководство на Русия и неговата пълномащабна изолация на световната арена.

Бус с деца катастрофира край Търново, няма сериозно пострадали

https://offnews.bg//112/bus-s-detca-katastrofira-kraj-tarnovo-niama-seriozno-postradali-678744.html

Късно снощи в района на Велико Търново е катастрофирал микробус, превозващ деца, съобщава Дарик. 

Сигнал за пътен инцидент между лек автомобил и микробус на пътя София-Варна в района на военния завод до Лясковец е получен вчера вечерта, около 20:00 ч.

Говорителят на областната дирекция на МВР във Велико Търново Мариана Христово обясни, че на място веднага са били изпратени патрулни автомобили и линейки.

По първоначални данни катастрофата заради изпреварване на две коли, като едната не успяла да премине в платното си и ударила странично микробуса, пълен с деца от Шумен.

За щастие, катастрофата е лека, 9 деца имат само повърхностни рани. Те са били откарани в болница, след което са били прибрани в Шумен.

Вероятно по случая ще бъде заведено административно производство.

Турция оспори границите в Източното Средиземноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=372563

С официално писмо до генералния секретар на ООН Турция оспори правата на Гърция и Турция върху континенталния шелф в Източно Средиземно море. В ексклузивен материал, Liberal.gr разкри какъв е отговорът на Турция на Общото изявление след тристранната среща на върха на Гърция, Кипър и Египет до ООН, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-259278/

Централната банка на Канада ще заседава през седмицата и ще излезе с решение за основните лихви в страната

93 години от атентата в храм Света Неделя

https://offnews.bg//obshtestvo/93-godini-ot-atentata-v-hram-sveta-nedelia-678743.html

Днес се навършват 93 години от атентата в "Света Неделя". Крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривяват покрива на църквата, докато в нея опечалени изпращат генерал Константин Георгиев, убит два дни по-рано.

Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и Цар Борис III. Той обаче не е в църквата. При атентата загиват 134 души. Ранените са около 500, част от тях умират по-късно от раните си.

През 1925 година, когато е извършен атентатът, денят се пада Велики Четвъртък. Атентатът е най-големият терористичен акт в историята на България. 

Днес от 11 ч. в столичния катедрален храм „Св. Неделя” ще бъде отслужена панихида за жертвите от атентата.

Отмъщение с предизвестие

http://clubz.bg/66702-otmyshtenie_s_predizvestie

Отмъщение с предизвестие: на 15 март, националния празник на Унгария, премиерът Виктор Орбан заяви в реч пред десетки хиляди свои привърженици, че след парламентарните избори ще има "политическо, морално и юридическо възмездие". Броени дни след изборната му победа стана ясно, че той не се шегува. Като начало беше публикуван черен списък с имената на "враговете на Унгария".

Близкият до правителството седмичник "Figyelö" ("Наблюдател") публикува в четвъртък (12.04.) над 200 имена на унгарски университетски преподаватели, журналисти и сътрудници на неправителствени организации, окачествени като "наемници" на американския милиардер Джордж Сорос. Заглавието на списъка гласи: "Хората на спекуланта". А под него пише, че са били идентифицирани няколкостотин личности, които работели в унгарската мрежа на "спекуланта Сорос".

Кой влиза в списъка?

Списъкът съдържа имената на безброй университетски преподаватели от Централноевропейския университет в Будапеща, който в голямата си част се финансира от фондацията "Отворено общество". Включени са и сътрудниците на редица неправителствени организации, сред които са унгарският Хелзинкски комитет, "Общество за права за свобода" (TASZ), както и унгарското бюро на "Амнести интернешънъл". В списъка фигурират имената на много журналисти, сред които цялата редакция на разследващия журналистически портал "Direkt36", който през последните години информира за безброй корупционни скандали в обкръжението на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес". В черния списък на Орбан са публикувани и имената на много бивши либерални и консервативни политици, някои от които са били близки до "Фидес".

Списъкът предизвика огромна вълна от възмущение сред засегнатите. Информационният портал index.hu коментира, че подобно публикуване на имена напомня за "мрачните времена на националсоциализма и комунизма". Ректорът на Централноевропейския университет Майкъл Игнатиев пише в свое становище, че изготвянето на подобен списък е "скандален опит за сплашване", опасен за академичната свобода и за целия академичен живот в Унгария.

Много сътрудници на неправителствени организации също изразяват своето възмущение от публикацията. Съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави заяви пред Дойче Веле, че публикуването на този списък е "шокиращ и примитивен опит за създаване на образ на врага". Видът на публикацията - бели букви на черен фон - не оставя никакво съмнение, че става дума за опит за сплашване.

От няколко години насам Виктор Орбан поставя личността на Джордж Сорос в центъра на своите кампании и политически атаки - въпреки че самият Орбан и много от неговите съпартийци са били стипендианти на фондацията "Отворено общество". Днес Виктор Орбан твърди, че Джордж Сорос, който е от унгарско-еврейски произход, искал да съсипе християнската идентичност на Унгария и Европа чрез заселването на милиони мюсюлмански мигранти. А един от инструментите му били "платените от него наемници". Във видеообръщение в началото на март Виктор Орбан заяви, че унгарското правителство знае имената на "2 000 наемници на Сорос", както и че ги наблюдава.

"Ново ниво на ескалация"

Седмичникът "Figyelö", който първи публикува въпросния списък, е собственост на близката до Орбан историчка Мария Шмид, която е един от идеологическите мозъци на партията "Фидес". Много често именно тя първа изпробва политическите минни полета за Виктор Орбан. В началото на 2017 година "Figyelö" първи публикува статия за закона срещу Централноевропейския университет на Джордж Сорос. В тази връзка политологът Атила Тибор Наги смята, че публикуването на "черния списък" е подготовка за гласуването на пакета закони "Да спрем Сорос", което предстои в началото на май. "С публикуването на имената на правителствените критици властите искат да конкретизират образа на врага. В този смисъл това не е изненадващо продължение на кампанията срещу Сорос", казва той.

Атила Тибор Наги все пак подчертава, че Унгария е далеч от руските и турските авторитарни тенденции. Политологът обаче, подобно на други наблюдатели, смята, че е достигнато "ново ниво на политическа ескалация". Според него в ЕС и преди всичко в Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и "Фидес", трябва да се проведе нова дискусия за подхода към Виктор Орбан. В четвъртък холандската евродепутатка от Зелените Юдит Саргентини представи пред Европарламента критичен доклад за състоянието на унгарската демокрация. А след победата на Орбан на парламентарните изори в ЕНП се разгоря остър спор за евентуалното изключване на "Фидес". Германският евродепутат от ХСС Манфред Вебер е катогорично против и смята, че Виктор Орбан "може да бъде приобщен по-добре, ако партията му остане в редиците на ЕНП". "Всички западни политици, които по някакъв начин все още защитават Орбан, би трябвало сега да са разбрали какъв политически път поема Унгария", казва Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет.

Междувременно седмичникът "Figyelö" обяви, че ще продължи да публикува и нови имена. Вестникът все пак се извини, че в първия списък са попаднали имената и на много покойници, но добави, че "истерията" и "вълната от възмущение" били неоснователни и неразбираеми. Който искал да бъде изключен от списъка или евентуално да бъде включен в него, можел да се обърне към седмичника, изпращайки имейл.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Има ли бъдеще пред "Алтернатива за Германия"?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ima-li-bydeshte-pred-alternativa-za-germaniia-259347/

Никоя друга партия не е отбелязвала такъв възход за толкова кратко време в Германия

Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818114

Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камионБаща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат 64 г. в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали. За тежката ситуация, в която се е озовало семейството, разказва репортаж на Би Ти Ви. В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев,

Васил Пиронков: 80% от автобусите нямат колани

http://dnes.dir.bg/news/prevozvachi-avtobusi-kolani-27050955

80% от автобусите нямат колани. Те още от завода не са конструирани да ползват колани.

Протести край британската военна база на остров Кипър заради ударите по Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818124

Протести край британската военна база на остров Кипър заради ударите по СирияРазклонение на Гръцката комунистическа партия проведе демонстрация пред британската база „Акротири“ в Кипър заради въздушните удари по Сирия, които са извършени от нея в събота, пише Cyprus Mail. „Протестиращите са носели плакати „НАТО – убийци, отивайте си“. Тя смятат, че правителството лъже, казвайки, че не е замесено в ударите на САЩ,

Хиляди иракчани гориха американски знамена след ударите по Асад

http://nakratko.bg/category/25/157898/


Напрежение и протести разтърсват Персийския залив след западните въздушни удари по Сирия. Няколко хиляди иракчани палиха демонстративно американски знамена в центъра на Багдад.

Руско издание: За Башар Асад понеделник идва със санкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818122

Руско издание: За Башар Асад понеделник идва със санкцииЗа Башар Асад понеделник идва със санкции, пише руското електронно издание “Газета.ru”. Американският финансов министър Стивън Мнучин ще обяви новите санкции срещу Русия в понеделник, като се очаква те да засегнат компаниите, предоставящи оборудване на президента на Сирия Башар Асад, а също така и свързани с химическите оръжия.

Кирил Десподов се връща в игра на 5 май

https://offnews.bg//futbol/kiril-despodov-se-vrashta-v-igra-na-5-maj-678742.html

Крилото на ЦСКА Кирил Десподов може да се завърне в игра до 5 май, когато е домакинството срещу Лудогорец.

Това са прогнозите на лекарите за състоянието на един от най-опасните нападатели у нас, който страда от болки в пръст на крака и засега не се готви с топка. Той получи травмата при гостуването в Разград, когато беше заменен на почивката.

Междувременно в треньорския щаб на ЦСКА се появи легендата Красимир Безински, който бе капитан на едно от най-силните поколения на червения клуб и е играл във всички 1/2-финални мачове от евротурнирите през 80-те.

"Ще се борим до последно и за титлата, и за купата", коментира Безински.

„Независимая газета“: Теорията за заговора против Русия добива конкретни очертания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818119

„Независимая газета“: Теорията за заговора против Русия добива конкретни очертанияТеорията за заговора против Русия добива конкретни очертания, пише руският вестник „Независимая газета“. В течение на повече от месец след отравянето в Солсбъри никой не виждал пострадалите Сергей и Юлия Скрипал. Британските служби не дават никакъв достъп до тях. Затова възниква въпроса имало ли е изобщо отравяне и ако е имало,

Руски вестник: Колко ракети са свалени в Сирия и къде са частите от тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818118

Руски вестник: Колко ракети са свалени в Сирия и къде са частите от тяхКолко ракети на коалицията всъщност са свалени със съветско оръжие , задава въпрос вестник “Московский комсомолец“, цитиран от Фокус. Нощните бомбардировки на американците и техните съюзници са изстреляли над 100 ракети и Генералния щаб на Русия заявява, че са свалени 71 ракети. Сирийският президент Башар Асад на среща с руски депутати казва,

Чобанов: Целта на промените е първолакът да не пътува сутрин

https://offnews.bg//obshtestvo/chobanov-tcelta-na-promenite-e-parvolakat-da-ne-patuva-sutrin-678741.html

Единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града. 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места. 

Това заяви заместник-кметът по образование на София Тодор Чобанов по БНТ. Време беше да се въведе единна система с еднакви правила за всички общински училища. Търси се оптималният вариант, който получава и най-широка подкрепа, подчерта Чобанов.

При уседналост децата се приемат най-бързо и тук логиката е в името на детето, защото в крайна сметка целта е детето да не пътува сутрин, аргументира промените в наредбата Тодор Чобанов.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, обясни заместник-кметът на София.

Чобанов коментира и критерия за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Тръмп иска други да поемат бремето за Сирия

https://www.actualno.com/america/trymp-iska-drugi-da-poemat-bremeto-za-sirija-news_669789.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държи на изтеглянето на американските войски от Сирия, веднага след като приключи операцията срещу групировката "Ислямска държава", съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя говори буквално часове след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция и Великобритания убедили Тръмп да не изтегля американските военни от Сирия досега. "Освен това очакваме нашите регионални съюзници и партньори да поемат допълнителни военни и финансов

80% от автобусите нямат колани

http://nakratko.bg/category/58/157897/


80% от автобусите нямат колани, заводски не са конструирани да ползват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи.

Нови три групи пеят на Hills of Rock

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6817552

Нови три групи пеят на Hills of RockШведската хевиметъл банда Sabaton ще оглави първия ден на фестивала в Пловдив. Тя ще се качи на сцената на 20 юли на Гребната база. Американците Dоре ще излязат пред публиката във втория ден - на 21 юли, около 21 часа, точно преди Judas Priest. Английската банда The Raven Age ще замени Anthrax като специален гост на концерта на Iron Maiden на 22

"Ню Йорк таймс": Балканите са бойно поле на фона на една нова Студена война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818112

"Ню Йорк таймс": Балканите са бойно поле на фона на една нова Студена войнаАнализатори предупреждават, че Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война. Русия, твърдят те, разширява влиянието си и увеличава етническите напрежения в страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, се казва в статия на в. "Ню Йорк Таймс", цитирана от гръцкото издание "Катимерини" и БТА.

Мария Габриел обявява след 72 часа докъде сме със суперкомпютъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6817731

Мария Габриел обявява след 72 часа
докъде сме със суперкомпютъраБългария и още 15 държави от ЕС основават дружество, което да го разработи. Машината ще осигурява персонализирана медицина, по-добро лечение и предотвратяване на рака, безупречна метеорология и защита на пътя В четвъртък от София цяла Европа ще чуе докъде сме напреднали по пътя към суперкомпютъра.

Мътната вода да се плаща на половин цена, реши Окръжният съд в Шумен

https://zaistinata.com/%d0%bc%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd-%d1%86%d0%b5%d0%bd/

Мътната вода от чешмите в Шумен трябва да се плаща на половин цена, постанови Окръжният съд в града, който се произнесе по жалба на главния инспектор от Комисията за защита на потребителите (КЗП) Владимир Герчев срещу негодната вода, доставяна от ВиК – Шумен. По информация на регионалното издание „Радиан“, Герчев е отказал да плати на […]

"Делфините" ще дарят днес микробус в помощ на децата с увреждания от Дневен център "Св. Йоан Златоуст"-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372570

Младежката доброволческа организация "PTPI - Делфините" ще дари микробус на стойност 23 000 лева на Дневен център "Св. Йоан Златоуст"-Варна. Дарението им има за предназначение да помогне на децата с множество увреждания от Дневния център да бъдат по-мобилни, за да могат да посещават повече мероприятия в града.

Всички пострадали от шуменското рали се лекуват у дома

http://nakratko.bg/category/58/157896/


Без тежки наранявания, но с много уплаха се разминаха зрителите на рали Мемориал „Валерий Великов” край Шумен, след като вчера една от състезателните коли излезе от пътя и връхлетя върху публиката.

Нова студена война превърна Балканите в бойно поле

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rusia-studena-voyna-27050928

Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война.

Експерти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818110

Експерти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в СирияЕксперти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в Сирия. пише британският Daily Express. Те предполагат, че Москва вече търси път да се добере до най-важните системи и да доведе Великобритания до хаос. Според вестника основни цели са летищата, железопътния транспорт, болниците, водоснабдителните и електропреносни системи,

Евродепутатът Емил Радев: Атаката в Дамаск е оправдана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818109

Евродепутатът Емил Радев: Атаката в Дамаск е оправданаНедопустима е употребата на химическо оръжие срещу цивилно население като в Сирия, затова атаката на западните сили в Дамаск е оправдана. Удариха цели свързани с производството на такива оръжия и почти нямаше жертви, каза евродепутатът Емил Радев пред Нова тв. Не е ясно дали изобщо е имало химическа атака,

Жена от Пиринско бере душа в болницата след тежката катастрофа на АМ „Тракия“

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b5-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Ресторантьорката от Сандански Павлина Кафтанова е сред ранените в тежката катастрофа на АМ „Тракия с автобус на „Юнион Ивкони“, в която загинаха 6-ма от пътниците. Трети ден П. Кафтанова е в реанимацията на болница „Св. Анна“. Тя е била приета в кома, но вече е изведена от тежкото състояние.

Синът ѝ и близките ѝ изпаднали в паника, след като в първия ден след катастрофа мобилният ѝ телефон е бил изключен, а те знаели, че тя е пътувала със същия автобус, който катастрофира. Веднага, след като разбрал за катастрофата, синът ѝ Веромир е звънял на мобилния ѝ телефон, но той бил изключен. След няколко неуспешни опита той успял да се свърже със спешните телефони, обявени за връзка от полицията, разказа Румяна Литарова от Сандански приятелка на пострадалата, пише струмабг.

Вчера от реанимацията на болница „Света Анна“ ранената Павлина се свързала със сина си и разговаряла с него. Казала е, че от вторник ще бъде изведена от реанимация и ще бъде настанена в друго отделение. Тя е с травми на главата и в коремната област.

Павлина Кафтанова живее в Сандански от 25 години, родом е от Стара Загора и е собственик на заведение „Сантали“ в курортния град. Заминала за Стара Загора в началото на миналата седмица, тъй като баща ѝ, който живеел в Стара Загора, починал наксоро и отишла за помена.

Материалът Жена от Пиринско бере душа в болницата след тежката катастрофа на АМ „Тракия“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

По-важното от миналата седмица

https://www.investor.bg/analizi/85/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica--259339/

Виктор Орбан спечели убедително изборите в Унгария, САЩ може да се върнат в TTP, а СТО очаква световната търговия да нарасне с 4,4% през тази година

28 години по-късно: Източна Германия още не е Западна

http://clubz.bg/66701-28_godini_po_kysno_iztochna_germaniq_oshte_ne_e_zapadna

Германският канцлер Ангела Меркел призова правителството да потърси начини за преодоляване на структурните различия между източните провинции (някогашната ГДР - б.р.) и западната част на Германия, след като данък солидарност, въведен през 1990 г. за тази цел, изтича в края на 2019 г.

 "Soli", както наричат налога в Германия, е осигурил до 2016 г. включително почти 17 млрд. евро допълнителни средства за източните провинции. Размерът му е 5.5% и се начислява след достигане на определен доход.

Проучвания показват, че 80% от германците смятат, че са били достатъчно облагани за тази цел и искат налогът да отпадне, съобщи наскоро Германската асоциация на данъкоплатците.

"Ние не трябва да спираме да питаме как да балансираме системните, структурни различия между изтока и запада в областта на научните изследвания, по отношение на централите на големите компании и в областта на структурната безработица", каза Меркел във видеообръщение, предаде агенция Ройтерс. Тя не предостави подробности за конкретни програми.

Германия е сред държавите, където данъчната тежест е най-голяма. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за 2016 г., в класацията води Белгия, а след нея е Германия, където средно 49.4% от доходите отиват за данъци и осигуровки.

Ангела Меркел, която е израснала в бившата Източна Германия, ще обсъди въпроса, когато се срещне с премиерите на петте бивши източногермански провинции държави на 17 април (сряда) в Бад Шмидеберг.

"28 години след обединението постигнахме много, но винаги има нужда да се направи още повече", заяви германският канцлер.

Откакто Германия се обедини през 1991 г., петте бивши комунистически източни провинции изостават от западните по заплащане на труда и икономически възможности. Много млади хора напуснаха по-малките източни градове, за да отидат или в по-големите градове на изток, или в западната част на Германия, и по този начин регионът беше лишен от потенциална работна сила. 

В изявление се казва още, че: "Федералното правителство иска да използва програма за субсидии, за да гарантира равностоен жизнен стандарт в цяла Германия".

Меркел, която кара своя четвърти мандат като канцлер, съобщи още, че брутният вътрешен продукт на глава от населението в бившата ГДР е около 73% от нивото в западната част на страната, а данъчните приходи също са неравномерни. Пенсиите са около 96% от западните нива, но няма да достигнат 100% до юли 2024 г., каза тя.

В предизборната си кампания от м.г. за четвърти канцлерски мандат Меркел обеща да премахне т.нар. данък "солидарност". Чрез него се прехвърляха средства на изток от по-богатите провинции. Сегашното правителство в Берлин се е съсредоточило върху това да пренасочва средства в помощ на изпитващи затруднения райони, без значение дали са на изток или запад. 

Консерваторите на Меркел и социалдемократите се притесняват от настъплението на крайнодесните на изборите през септември, постигнаха съгласие да съсредоточат повече усилия върху справянето със структурните различия в бившия изток и други по-изостанали части на Германия.

Антиимигрантската популистка партия "Алтернатива за Германия" спечели много гласове в източните провинции на изборите миналата есен, които й осигуриха места в парламента за първи път. Освен това за първи път от 50-те години на миналия век крайнодесни имат такава победа в Германия.

В източната провинция Саксония например "Алтернатива за Германия" бе големият победител, като изпревари на изборите дори консерваторите на Меркел.

Пенсиите са особено болезнена тема, особено за жителите в бившата Източна Германия, като мнозина се притесняват, че пенсиите им биха могли да бъдат засегнати предвид притока на повече от един милион мигранти от 2015 насам.

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

https://news.bg/macro/kitay-e-noviyat-vlastelin-na-iztochniya-blok-v-evropa.html

Дипломатическото майсторство на Пекин бившите тласка съветски държави към сблъсък с Брюксел

Крум Зарков: Утре изслушваме Гинка Върбакова докъде е стигнала сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818096

Крум Зарков: Утре изслушваме Гинка Върбакова докъде е стигнала сделката за ЧЕЗКомисията за ЧЕЗ събра доста информация по въпроса за капацитета на фирма „Интраком“, избрана за купувач на ЧЕЗ. Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от БСП Крум Зарков. Разбра се например, че когато правителството в края на февруари каза, че за първи път чува за тази сделка, това е било меко казано преувеличено,

ООН припозна България като лидер в младежките политики за Европа

https://offnews.bg//politika/oon-pripozna-balgaria-kato-lider-v-mladezhkite-politiki-za-evropa-678575.html

Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, зам.-върховният Комисар по човешки права на ООН Кейт Гилмор, регионалният директор на Фонда на ООН за население и развитие (UNFPA) Алана Армитаж и Афшан Кан - регионален директор на Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ) пристигат в България за Европейската младежка конференция, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС от Министерство на младежта и спорта (ММС) и Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се състои в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК) от 17-ти април 2018 г. (вторник) до 19-ти април 2018 г. (четвъртък).

За първи път представители на ООН присъстват на събитие от председателство на съвета на ЕС, което е огромно признание за работата, която България върши в областта на младежките политики. Тяхното присъствие в страната ни е продиктувано от факта, че благодарение усилията на правителството на Бойко Борисов България е разпозната като една от водещите страни в насърчаването на младежко развитие.

За първи път на такъв тип конференции партнират международни организации в лицето на UNFPA (Фонд на Населението към Обединените Нации) и УНИЦЕФ.

В момента се подготвя и меморандум за сътрудничество между ММС и UNFPA, който ще бъде подписан от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Министерството на младежта и спорта работи по два основни документа в Работна група "Младеж" на Съвета на ЕС, а именно "ролята на младите хора в изграждането на сигурно, сплотено и хармонично общество в Европа" и "ролята на младите хора за изграждане на устойчивост и преодоляване на демографските предизвикателства в рамките на Европейския съюз“, като за пръв път се осъществява междусекторно партньорство с Работна група ООН. ММС ще продължи работата си по тези приоритетни теми и след Председателството.

Европейската младежка конференция в София е най-значимото събитие от шестия цикъл на Структурирания диалог, а “Бъдещето на младите хора в Европа“ е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума ще присъстват над 250 участници – млади хора, политици, общественици и представители на институции, заети в сферата на младежките въпроси.

В събитието ще вземат участие и младежи от Западните Балкани и Източното партньорство, което е резултат от последователната политика на правителството на Бойко Борисов за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Младежките делегати са избрани чрез регионалните офиси на Фонда на ООН за население и развитие (UNFPA), като повечето от тях са представители на организации, работещи с малцинствени групи. За пръв път на такъв тип младежки конференции има включен български и международен жестомимичен превод за младежи с увреден слух, тъй като на нея ще присъстват глухи младежи, както от България, така и от Европейската общност.

В резултат от проведените консултации с около 50 000 млади европейци по време на конференцията ще бъдат обобщени 11 тематични области, които ще се превърнат в Европейски младежки цели и ще послужат като конкретна препоръка към ЕК за следващата Европейска стратегия за младежта. На тази база ММС предвижда актуализиране на Националната младежка стратегия по модел на Европейската, за да отговори на актуалните потребности на младите хора в България.

На Европейската младежка конференция ще присъстват още Европейският комисар по въпросите на младежта, спорта и културата Тибор Наврачич, заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова), ресорният заместник-министър в ММС Ваня Колева, представители на Национален младежки форум.

Джордж Клуни няма да е полковник Каткарт в „Параграф 22“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhordzh-kluni-niama-da-e-polkovnik-katkart-v-paragraf-22-2091065

Актьорът Кайл Чандлър ще изпълни вместо Джордж Клуни ролята на полковник Каткарт в сериала "Параграф 22", с който холивудската звезда ще отбележи завръщането си към телевизията, предаде ЮПИ.
 
Чандлър

Кралица Елизабет Втора назначи принц Хари за посланик за младежта

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralica-elizabet-vtora-naznachi-princ-hari-za-poslanik-za-mladezhta-2091073

Кралица Елизабет Втора назначи принц  Хари за посланик за младежта на Общността  на нациите, съобщи Ройтерс.
 
В тази роля принц Хари ще насърчава младите хора от държавите, повечето от които са бивши колонии на

Пет шокиращи ритуала по света (ВИДЕО

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-shokirashti-rituala-po-sveta-video-2091035

В някои кътчета по света има ритуали, които са изключително странни и дори шокиращи. Те са свързани със сватби, с погребения и с търсене на духовно просветление. Вижте ги:

1. Ходене по жарава

Традицията на ходене по горяща жарава, изве

Слабо земетресение край Сливен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slabo-zemetresenie-kraj-sliven-2091032

Слабо земетресение е регистрирано в Сливенско, съобщи за БТА Снежана Кънева - началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен.
 
По данни на БАН, трусът с магнитут 2.8 по Рихтер

Никол Шерцингер привлече вниманието с ярки цветове и загадъчна усмивка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-shercinger-privleche-vnimanieto-s-iarki-cvetove-i-zagadychna-usmivka-snimki-2091044

Никол Шерцингер отново привлече вниманието върху себе си с ярки цветове и загадъчна усмивка. Половинката на българския тенисист Григор Димитров бе сред гостите на Revolve Festival в Калифорния и щедро позираше пред фотографите. img wide]32887474[/img]

Какво сирене ядем?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-sirene-iadem-2091051

Ядем по 1000 тона палмово масло на месец, показват последните данни на икономистите. Колко сирене-менте достига от мандрите до търговската мрежа и накъде ще тръгнат цените на млечните продукти, показва проверка на

Пострадалите при тежката катастрофа с автобус на „Тракия“ бавно се възстановяват

//dariknews.bg/novini/bylgariia/postradalite-pri-tezhkata-katastrofa-s-avtobus-na-trakiia-bavno-se-vyzstanoviavat-2091046

10-те пациенти в столичната болница „Св. Анна“, ранени при катастрофата на магистрала "Тракия" в петък, вече са на собствено дишане, а пряка опасност за живота им няма.

Тръмп настоява за възможно най-бързо извеждане на американските войски от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818107

Тръмп настоява за възможно най-бързо извеждане на американските войски от СирияДоналд Тръмп настоява за възможно най-бързо извеждане на американските войски от Сирия, веднага след приключването на операцията срещу „Ислямска държава“, предава TACC, цитирана от "Фокус". „Мисията на САЩ не се е променила, президентът много ясно заяви, че иска американските войски да се върнат у дома възможно най-бързо.

"Кливланд" започна плейофите в НБА с катастрофална загуба

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163526_klivland_zapochna_pleiofite_v_nba_s_katastrofalna/?ref=rss


Шампионът на Източната конференция "Кливланд кавалиърс" започна с катастрофална загуба плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Кавалерите" изиграха един от най-слабите си мачове в директните елиминации след завръщането на Леброн Джеймс и бяха разгромени у дома от "Индиана пейсърс" с 80:98.<br /><br />Мачът започна кошмарно за "Кливланд", който след 4:4 допусна 14 безответни точки и се озова в тежка ситуация само след седем...

Намалява залесяването във Великотърновска и Габровска области

https://www.actualno.com/velikotarnovo/namaljava-zalesjavaneto-vyv-velikotyrnovska-i-gabrovska-oblasti-news_669774.html

Намалява обемът на залесяване на територии в региона на Великотърновска и Габровска области. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Регионалната дирекция по горите, в чийто обхват влизат двата района. За миналата година са залесени площи от общо 731 дка, от които 285 дка – с топола. "Сравнително малката площ на залесяванията с други дървесни видове се дължи на това, че в последните години даваме приоритет на естественото възобн

Ман Сити е шампион!

http://www.cross.bg/minyta-manchestur-fostur-1572655.html

/КРОСС/Уест Бромич Албиън шокира Манчестър Юнайтед и го победи с минималното 1:0 насред „Олд Трафорд" в двубой от 34-ия кръг на Премиършип. По този начин Манчестър Сити си осигури шампионската титла във Висшата лига пет мача преди края на сезона. Единственото попадение в срещата отбеляза Джей Родригес в 73-та минута. Уест Бромич организира много добра контраатака в 11-та минута, когато Саломон Рондон подаде към Джейк Ливърмор, който отправи много хубав удар, но Де Хеа плонжира и спаси. Манчестър Юнайтед пропусна да поведе в резултата в 19-та минута. Хуан Мата комбинира с Ромелу Лукаку, който изскочи сам срещу Фрейзър Фостър и стреля, но вратарят успя да спаси удара на белгийския нападател. След това избитата топка попадна в Алексис Санчес, който бе на отлична позиция и стреля, но Фостър отново се намеси и изби с крак в корнер. Рондон стреля с глава в 25-та минута, но Де Хеа спаси. Пол Погба игра се опита да вкара с ръка, но французинът получи жълт картон заради изявата си. Ромелу Лукаку направи добър спринт в 36-та минута и излезе сам срещу Фостър, но вратарят успя да спаси удара му. Пред Джеси Лингард се откри добра възможност в 47-та минута, но ударът му бе спасен. Фостър направи страхотно спасяване в 66-та минута. Неманя Матич сложи топката на главата на Ромелу Лукаку, който я насочи в долния десен ъгъл на вратата на Уест Бромич, но Фостър плонжира и успя да спаси

Без опасност за живота са пострадалите в „Св. Анна“ от катастрофата на ”Тракия”

https://frognews.bg/novini/bez-opasnost-jivota-postradalite-anna-katastrofata-trakiia.html

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в КАИЛ на УМБАЛ ”Св.Анна”-София АД. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Джуканович победи на вота в Черна гора

https://offnews.bg//sviat/dzhukanovich-pobedi-na-vota-v-cherna-gora-678740.html

Бившият премиер и бивш президент на Черна гора Мило Джуканович печели над 54 на сто от гласовете на 
президентските избори, според 70% обработени бюлетини от вота вчера, съобщиха от Демократичната партия на социалистите. 

На второ място е кандидатът на опозицията Младен Боянич, а на трето - единствената жена кандидат
Драгиня Вуксанович. 

Джуканович заяви, че очаква победа и на предстоящите в страната парламентарни избори.

В речта си той подчерта, че резултатът на вота сега доказва, че Черна гора се развива по пътя на европейските ценности и членството в ЕС. 

Експерт: Държавата е абдикирала от пътната безопасност

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27050910

Държавата е абдикирала от темата за пътната безопасност, каза Настимир Ананиев по повод катастрофата с автобуса край Вакарел в петък.

Християнският свят се обединява против въздушните удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818104

Християнският свят се обединява против въздушните удари в СирияХристиянският свят се обединява против въздушните удари в Сирия, пише руската агенция REGNUM. През почивните дни лидерите на християните по света проведоха телефонни разговори по между си и осъдиха въздушните удари на западните страни в Сирия, предава "Фокус". Руският патриарх и Папа Франциск разговаряха по телефона,

Настимир Ананиев: Държавата е абдикирала от темата за пътната безопасност

http://www.cross.bg/nyama-ananiev-puti-1572654.html

/КРОСС/ При катастрофите човешкият фактор винаги ще бъде важен, но държавата я няма, като в резултат нито се осъществява контрол, нито се вземат мерки трагедии като тази край Вакарел да не се повтарят. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” експертът по пътна безопасност и бивш депутат Настимир Ананиев. „Повечето неща, които трябва да се направят, са свързани с контрола на изпълнителната власт. Един народен представител може да направи закон и закон има – трябва да се слагат колани. Проверява ли някой автобусите дали се слагат коланите?”, запита той. Във връзка с катастрофата на „Тракия”, Ананиев отбеляза, че на мястото на преобръщане на автобуса не е имало мантинела и няма изискване да има. „Защо след като се случи това не се въведе стандарт за еластични мантинели – както е в Италия, както е в Германия, както е във всички европейски страни?”, посочи ексдепутатът. Той допълни, че у нас няма държавни кампании за пътната безопасност, няма и желание да се извадят изводи от тревожните данни за загиналите в катастрофи. Ананиев цитира част от тях – например, загиналите извън населени места са два пъти повече, отколкото в рамките им; гражданите над 64 г

Швейцарски вестник: Възможни са избори в Гърция лед спасителните програми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818101

Швейцарски вестник: Възможни са избори в Гърция лед спасителните програмиИзбори са възможни в Гърция след излизане на страната от спасителните програми, прогнозира швейцарският в. "Нойе Цюрхер Цайтунг", твърдейки, че "гъвкавият" премиер Алексис Ципрас би могъл да се възползва от очакваното покачване на своята популярност и да прибегне до предсрочни избори веднага след като Гърция се оттегли от програмите за външно

На днешния ден е приета Първата българска конституция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372569

Днес отбелязваме Деня на Конституцията. Той е и професионален празник на българските юристи. Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите. С Решение на Министерския съвет от 12 март 1991г. 16 април - денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 г.

Искат нов вот за окончателен вариант на Брекзит

http://www.cross.bg/referendym-vtori-brekzit-1572653.html

/КРОСС/ Британски депутати, знаменитости и бизнес лидери подеха кампания за "народен вот" за окончателния вариант на Брекзит. Целта е да се направи опит за предотвратяване на излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Депутати и от управляващата Консервативна партия, и от опозиционната Лейбъристка партия се присъединиха към стотици други хора, които искат "народен вот" за Брекзит. И двете големи партии изключиха втори референдум, след като британците одобриха на референдум през 2016 г. с 52 срещу 48 процента излизане на Великобритания от ЕС. То трябва да стане факт през март догодина. Актьорът Патрик Стюарт, който подкрепя кампанията "Народен вот", заяви, че участниците в нея не искат втори референдум, а "втори шанс да обмислят условията на този развод". "С течение на времето информацията, която получаваме за условията на тази раздяла, се различават значително от онези, за които ни говореха в кампанията през 2016 г.", каза Стюарт пред Би Би Си.  

Атентатът в ”Света Неделя” - зверство, което погуби 200 души

http://dnes.dir.bg/news/atentat-sveta-nedelja-27041284

На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в историята на България - в църквата "Света Неделя“ в София. Загиват над 200 души, 500 са ранени.

Експерт: Децата не са научени да изразяват гнева си адекватно

https://www.actualno.com/society/ekspert-decata-ne-sa-naucheni-da-izrazjavat-gneva-si-adekvatno-news_669777.html

Гневът е емоция, предизвикваща агресията при децата. Тази емоция си има действие. Агресията е гняв, който е изразен навън. Тя е считана за нещо лошо, което трябва да се предотврати, особено когато са деца. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Ангелина Меранзова, психолог. По думите ѝ "агресията все повече се засилва в днешно време. Децата стават все по-лесно раздразнителни и ядосани. Това идва от семейството. Децата се стремят да подражават по модела на поведени

Китай и Япония рестартират отношенията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818098

Китай и Япония рестартират отношенията сиСъперниците в Азия Китай и Япония поставиха „нова начална точка“ на отношенията си, предава AFP. Двете страни декларират желание за близко сътрудничество. Китайският външен министър Ван И и японският му колега Таро Коно се срещнаха в Токио. На срещата Ван И казва: Двамата се намираме на нова стартова точка.

Започва кампанията за прием в първи клас в София

http://www.cross.bg/klas-purvi-sofiya-1572650.html

/КРОСС/ Започва кампанията за прием в първи клас в София. От днес родителите могат да подават заявления в желаните училища. Тази година това се случва по нови критерии. Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето, уточни Мария Минчева от Столичната община. Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията. Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата. В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца. Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка

http://www.mediapool.bg/makron-udarite-sreshtu-siriya-byaha-uspeshni-ot-voenna-gledna-tochka-news277991.html

Френският президент Еманюел Макрон каза, че ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка, съобщи Франс прес.   "Извършихме успешно операцията от военна гледна точка", каза Макрон в телевизионно интервю. Той добави, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", посочва АФП и отбелязва, че тя бе извън рамките на ООН.   По думите на Макрон, цитирани от ДПА, участвалите в ударите страни са имали "пълна международна легитимност". "Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията", подчерта френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и интернет сайта Медиапар.   Франция не е обявила война на режима на Башар Асад, продължи френският президент и изтъкна, че Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни. Той е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.   За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт "трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран", изтъкна френският президент.   Макрон потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.   Междувременно американският президент Доналд Тръмп писмено информира Конгреса за решението си да заповяда американски ракетни удари срещу Сирия, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.   По силата на Резолюцията за военните пълномощия президентът е длъжен да уведоми Конгреса в рамките на 48 часа за подобни действия.   В писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса, Тръмп заявява, че е разпоредил провеждането на тази военна акция в отговор на продължаващото използване на химическо оръжие от сирийското правителство, включително ужасяващата атака от 7 април в град Дума, довела до гибелта на много мирни жители.   Президентът посочва също, че е действал в съответствие с конституционните си пълномощия, в интерес на националната сигурност и външната политика на САЩ, с цел "насърчаване на стабилността в региона, възпиране на използването и разпространението на химически оръжия и предотвратяване на влошаване на настоящата хуманитарна катастрофа в региона".    

След Facebook, наред са данните от Google и Twitter

https://www.vesti.bg/tehnologii/sled-facebook-nared-sa-dannite-ot-google-i-twitter-6081323

Американският Конгрес и анализатори обръщат поглед и към другите ИТ гиганти

Зам.-кмет на София: Имаме доста либерална система за прием в първи клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818097

Зам.-кмет на София: Имаме доста либерална система за прием в първи клас
Единната система за прием в първи клас за гард като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов в сутрешния блок на БНТ. Той отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор. Няма как да няма общо правило,

Антикорупционният фонд: кмет не декларира от 9 г. конфликт на интереси

http://clubz.bg/66700-antikorupcionniqt_fond_kmet_ne_deklarira_ot_9_g_konflikt_na_interesi

тодор попов

Повече от 9 години г-н Тодор Попов е в нарушение на законовите изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси, пишат от Антикорупционния фонд в изявление до медиите. Те обвиняват несменяемия кмет на Пазарджик.

От публично достъпната информация на интернет страницата на община Пазарджик става ясно, че г-н Тодор Попов няма подадени декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

"Г-н Тодор Попов заема длъжността кмет на община Пазарджик от 2007 година и съгласно §2 от Преходните и Заключителни разпоредби на ЗПУКИ /отм./ е бил длъжен като лице, което заема публична длъжност, в тримесечен срок от влизане на закона в сила (01.01.2009 год.) да подаде съответната декларация. Задължение за подаване на декларация като лице, заемащо висша публична длъжност, г-н Тодор Попов има и по новоприетия ЗПКОНПИ (чл. 35, ал. 1, т. 2). Такава декларация също не е публикувана към настоящия момент."

Според фонда, представляван от Николай Стайков, видно е, че в продължение на повече от 9 години Попов е в нарушение на императивните законови изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси. А пък неизпълнението на законовото задължение за подаване на декларация представлява административно нарушение.

Предвид установените данни правният екип на АКФ счита, че комисията следва да извърши преценка налице ли са основанията за издаване на наказателно постановление на основание чл. 177, ал. 1 ЗПКОНПИ от Председателя на Комисията и за налагането на административно-наказателната санкция по чл. 173, ал. 1 ЗПКОНПИ.

"Освен това, по поредица данни от медийни разследвания и публикации от изминалите години, в които се посочва високият стандарт на живот на семейството и се твърди несъответствие между доходите, които се декларират, и разходите за осигуряването на този стандарт (извод, до който стигат първоначално и органите на НАП, видно от ревизионен акт № Р-16001315002845-091-001 от 02.12.2015 г.), правният екип на АКФ насочва за преценка от органа дали е налице хипотезата на чл. 108, ал. 6 ЗПКОНПИ – започване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество при неподаване в срок на декларация по чл. 35, ал. 1, т. 2 или 4 от закона."

Клуб Z  припомня, че Пазарджик - и в частност кметът му Попов, е много интересен случай. Още през май 2015 г. репортаж на бТВ с дрон показа, че той има къща за около 1,5 млн. лв.

Премиерът (и тогава) Бойко Борисов коментира, че "с това, което видяхме по телевизията, не виждам шанс за него и трябва да намери начин да се оправдае" (това се разви преди местните избори, б.р.).

"Поне от това, което видяхме, съм разочарован. Мисля, че съм ясен", каза Борисов.

Преди това - през януари, е застреляна в типичен за мафията показен стил 34-годишната Татяна Стоянова, която работи като шеф на кабинета на Попов 8 години - от 2007 г., когато той печели първия си мандат. Според мнозина тя е била много доверено лице на градоначалника. Показото убийство става на рождения й ден.

Най-актуалната случка около кмета Попов бе как обяснява на местен журналист, че градът трябва да се гордее с Гинка Върбакова и... русата Златка. При това, говорейки за сделката за ЧЕЗ в първо множествено - "ще я финализираме...".

След което приканваше журналиста Валентин Ненков.

"А ти що не се преместиш в друга държава, аз не мога да разбера. Да се куртулисаш."

Бивш шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен да управлява

https://offnews.bg//sviat/bivsh-shef-na-fbr-tramp-e-moralno-nesposoben-da-upravliava-678739.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи страната, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година.

"Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент".

По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да въплъщава респекта и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна".

"Най-важната (от тези ценности) е истината, а този президент не е способен да го направи", добави бившият шеф на ФБР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване