Монтират знаците за синята зона във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372621

Част от знаците, които ще обозначават зоните за паркиране в синята зона във Варна и условията, при които ще става престоят, вече са монтирани, видя репортер на Moreto.net. Управителят на предприятието „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов заяви, че с кърпенето на дупките в малките улички ще започне и полагането на хоризонталната маркировка.

Посвещават рецитала на "Бургас и морето" на маестро Тончо Русев

https://www.actualno.com/burgas/posveshtavat-recitala-na-burgas-i-moreto-na-maestro-toncho-rusev-news_669946.html

Рециталът на тазгодишното 36-то издание на конкурса за нова българска песен "Бургас и морето" ще бъде посветен на големия композитор Тончо Русев. От сцената на Летния театър на 28 юли в родния му град ще звучат негови песни, любими на няколко поколения българи, съобщиха от Община Бургас. От тази сцена са поели своя път редица композиции на маестрото. Още в първото издание през далечната 1973 г. Тончо Русев печели първа награда на конкурса с песента "Зимно море" по текст на П

Как Тръмп реши да удари Сирия

https://www.investor.bg/sasht/337/a/kak-trymp-reshi-da-udari-siriia-259408/

На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът, но в други прозира хаотичната природа на Тръмп като президент

Лавров отрече обвиненията, че Русия е опитала да прикрие следите от атаката в Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819187

Лавров отрече обвиненията, че Русия е опитала да прикрие следите от атаката в ДумаЛидерите на САЩ, Великобритания и Франция се позовават на данни от медиите и социалните мрежи, говорейки за предполагаемата химическа атака в Сирия, каза в интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Изявленията му бяха публикувани днес на сайта на британската публична медия, предаде БТА.

На Плевнелиев звъняли "не един и двама президенти" заради Радев

http://clubz.bg/66731-na_plevneliev_zvynqli_ne_edin_i_dvama_prezidenti_zaradi_radev

Президентът Румен Радев трябва да се определи, а не да стои разкрачен – дали е с Русия или с Европейския съюз.

Това коментира неговият предшественик на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев по бТВ. Той директно атакува Радев, който потвърди днес, че отива в Москва вероятно на 21-22 май и даде следната оценка за ситуацията около Сирия: „За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света, вместо да го намалява".

Според Плевнелиев, ако действащият президент продължи да се държи по същия начин, няма да има тежест в ЕС.

„Ако реши да върви на изток, трябва да се определи", повтори предишният държавен глава.

Плевнелиев каза още, че „не един и двама президенти” са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС.

„Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия”, поясни Плевнелиев.

Той обаче не пожела да каже точно с кого е разговарял.

Плевнелиев отново се върна към посещението на руския патриарх Кирил, за да разкритикува за пореден път Радев.

„Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност”, коментира той.

Според него „Радев бос, по мускули, по потник, роклята на първата дама” били неща, които не помагали на българската държавност.

Ударите в Сирия

„Съюзниците удариха с пълно право. Трябва да е ясно, че когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност”, даде своята оценка предишният президент за ударите в Сирия.

Следващ удар бил възможен, ако отново се използва химическо оръжие.

„Но най-отговорно заявявам, че не сме в трета световна война, нито в нова студена война”, коментира Плевнелиев.

В същото време той подчерта, че ситуацията в момента повече прилича на времето преди Първата световна война и коментира, че световните сили трябва да внимават да не започне нов конфликт по случайност.

Радев: Липсва прозрачност при решенията и харченето на публични средства

http://www.moreto.net/novini.php?n=372601

Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система. Днес е Денят на Конституцията. Тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията и отговорното управление. Нашата Конституция ясно задава основните институции в държавата, ясното разделение на властите и дължимото сътрудничество между тях.

Русия и Сирия не пускат ОЗХО в Дума, Москва отрича

http://dnes.dir.bg/news/siria-27053096

Русия и Сирия не дават достъп на експертите от ОЗХО до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума.

Дворецът в Балчик представя: Добруджанската сватба – традиции и новости

http://nakratko.bg/category/76/157931/


От най-дълбока древност хората честват празника на създаване на семейството. Хилядолетията са окичили този празник със странни обичаи и символични обреди и постепенно той е придобил все по-голямо значение у всички народи.

Готов е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика

http://econ.bg/Новини/Готов-е-проектозакон-за-предприятията-на-социалната-и-солидарната-икономика_l.a_i.760481_at.1.html

Експерти на Министерството на труда и социалната политика е са подготвили проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който...

Китайски конкурент на Tesla разчита на парите на Alibaba

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kitajski-konkurent-na-tesla-razchita-na-parite-na-alibaba-6081351

Китайската Xpeng Motors ползва подкрепата на следващия (вероятно) най-богат човек в света, за да съперничи на еталона в класа.

В храм "Света Неделя" отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите при атентата през 1925 година

http://www.cross.bg/atentata-godina-elit-1572715.html

/КРОСС/ В столичния катедрален храм "Света Неделя" бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите при атентата през 1925 година. Тогава църквата е била взривена по време на церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, военен деец и политик. При атентата загиват над 200 души, ранените са около 500, като някои умират по-късно от раните си.  "16 април е черна дата в българската история, белязала първия в света терористичен акт срещу демократичното Царство България, срещу неговия държавен елит и политически елит", сподели пред БНР дошъл на панихидата гражданин.

Съдът отложи делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник

http://nakratko.bg/category/60/157930/


Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД, предаде репортер на БГНЕС.

Забавна комедия ще гостува в Чепеларе

https://www.actualno.com/smolyan/zabavna-komedija-shte-gostuva-v-chepelare-news_669943.html

Една изключително забавна комедия ще гостува в Чепеларе, съобщиха от Общината. „Брачни безумия” на Театър „Криле” ще ви накара да се смеете, докато останете без дъх! Постановката гостува на 3 май 2018 г. от 18:00 часа в НЧ "Родопска искра 1800", с участието на Милица Гладнишка, Милена Маркова - Маца, Жанет Миовска, Симеон Владов, Николай Тодоров и Божидар Минков. Брачна двойка. Той има любовница. Тя има любовник. Обичайна ситуация... Докато и че

Ето я шофьорката, причинила касапницата край Вакарел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819179

Ето я шофьорката, причинила касапницата край Вакарел (Снимки)Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста жената, обвинена за катастрофата с автобус на автомагистрала "Тракия" в петък. 29-годишната Цвета Таскова беше обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост. Преди две години е била с иззета книжка за шофиране в нетрезво състояние. От събота жената е подведена под отговорност за катастрофата

Напускането на Сорел оставя WPP изключително уязвима

https://www.investor.bg/analizi/91/a/napuskaneto-na-sorel-ostavia-wpp-izkliuchitelno-uiazvima-259368/

Рекламният гигант е напълно неподготвен за наемането на нов главен изпълнителен директор

Пияната и надрусана танцьорка, помела 10 коли в Пловдив, в ареста за 72 часа (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819167

Пияната и надрусана танцьорка, помела 10 коли в Пловдив, в ареста за 72 часа (Снимки)За 72 часа е задържана 21-годишната шофьорка, която потроши 10 коли в Пловдив, след като седна пияна и надрусана зад волана. Прокуратурата ще поиска за нея в съда и постоянен арест. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той настоя за жестоки санкции за почерпени и дрогирани водачи. Габриела Медарова, причинала мелето в Пловдив,

Започва кастриране на бездомните кучета в Елин Пелин

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-kastrirane-na-bezdomnite-kucheta-v-elin-pelin-news_669941.html

Кампания за контрол върху възпроизводството на бездомните кучета и котки ще се проведе на територията на Елин Пелин от 16-и до 27-и април. Тя се организира съвместно с фондация “Четири лапи”, съобщиха от Общината. На територията на държавната ветеринарна лечебница, на бул. “Никола Петков” № 39 в Елин Пелин ще бъде разположена мобилна ветеринарна амбулатория. Екип на “Четири лапи” от двама лекари, ветеринарен техник и група за залавяне

Външните министри от ЕС подкрепиха ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157929/


Съветът „Външни министри“ от ЕС, който се провежда в Люксембург, прие обща позиция за Сирия, в която подкрепят ударите на САЩ, Франция и Великобритания по цели на режима в Дамаск.

Нещо вкусно: 6 идеи за нетрадиционни предястия

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6819020

Нещо вкусно: 6 идеи за нетрадиционни предястияЗеленчуков чипс 10 мин (без времето за печене)/ 1–2 порции Нарежете на тънки слайсове 1 глава цвекло, 2 моркова и 2 картофа. Поръсете ги със сол или подправки на вкус. Върху тава, покрита с хартия за печене, запечете първо картофите на 180°С до златиста коричка. Отделно изпечете цвеклото на 150°С за около 40 мин, като периодично разбърквате.

Българските шахматисти са заплашени от зануляване на рейтингите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163737_bulgarskite_shahmatisti_za_zaplasheni_ot_zanuliavane/?ref=rss


Българските състезатели по шахмат са изправени пред угрозата да останат с нулев рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ). Организацията е поставила ултиматум за разрешаване на проблемите в българския шах до края на април. Ако това не се случи, ще се стигне до налагане на санкцията.<br /><br />"Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това означава, че те ще трябва да започнат своята кариера отначало. Единственото сигурно...

Народният артист на СССР Йосиф Кобзон влезе по спешност в болница

https://petel.bg/Narodniyat-artist-na-SSSR-Yosif-Kobzon-vleze-po-speshnost-v-bolnitsa__260326

Народният артист на СССР и депутат от Държавната Дума Йосиф Кобзон е приет в болница заради проблеми със сърцето. Известният изпълнител е...

Тръмп с емоционално признание на много специален ден: Нямаше да съм мъжът, който съм днес, ако тя не беше до мен

https://petel.bg/Tramp-s-emotsionalno-priznanie-na-mnogo-spetsialen-den--Nyamashe-da-sam-mazhat--koyto-sam-dnes--ako-tya-ne-beshe-do-men-__260327

Нямаше да съм мъжът, който съм днес, ако тя не беше до мен. Тези мили думи написа американският президент Доналд Тръмп за жена си в e-mail пока...

Росен Плевнелиев в ефира: Разкрачената позиция на Румен Радев за ЕС и Русия не може да продължава

https://petel.bg/Rosen-Plevneliev-v-efira--Razkrachenata-pozitsiya-na-Rumen-Radev-za-ES-i-Rusiya-ne-mozhe-da-prodalzhava__260328

Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е урок както за Асад, така и за всеки диктатор, който използва та...

Марияна: "Убедих се в силата на билките, справих се с кистите"

https://petel.bg/Mariyana--Ubedih-se-v-silata-na-bilkite--spravih-se-s-kistite__260320

Заболяванията на яйчниците и половата система напоследък се превръщат в епидемия при младите жени. Дали това се дължи на качеството на хр...

Оставиха в ареста Цвета, обвинена за трагедията с автобуса ковчег на "Тракия"

https://petel.bg/Ostaviha-v-aresta-TSveta--obvinena-za-tragediyata-s-avtobusa-kovcheg-na-Trakiya-__260329

Снимка: Булфото Софийският окръжен съд остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, шофирала автомобила, който се удари в автобуса на маг...

Черна вест! Спортният свят потъна в траур! Почина легендата и незабравим...

https://petel.bg/CHerna-vest--Sportniyat-svyat-potana-v-traur--Pochina-legendata-i-nezabravim---__260331

Тъжна вест дойде от Нова Зеландия. Легендарният спийдуей състезател Иван Маугер почина днес, след като не съумя да удържи битката с демен...

18-годишна стана „Мис Русия 2018”

https://petel.bg/18-godishna-stana----Mis-Rusiya-2018---__260332

Снимка: ЕРА Победителка в конкурса „Мис Русия 2018” стана 18-годишната Юлия Полячихина от Чувашия, съобщава bTV. Тя ще представя Русия на конкурсите „Мис свят” и „Мис вселена” за тази година.

Проучване: След 300 харесвания „Фейсбук” знае повече за вас, отколкото партньора ви

https://petel.bg/Prouchvane--Sled-300-haresvaniya----Feysbuk----znae-poveche-za-vas--otkolkoto-partnora-vi__260333

След едва 300 харесвания в социалната мрежа „Фейсбук” тя ще знае повече за вас, отколкото партньорът ви, сочи проучване на социалната мреж...

Погребаха красивата учителка Станислава, загинала в ужаса на „Тракия“

https://petel.bg/Pogrebaha-krasivata-uchitelka-Stanislava--zaginala-v-uzhasa-na----Trakiya----__260334

Преди дни се разбра, че красивата учителка Станислава Петкова е сред жертвите от катастрофата на магистрала „Тракия“. Младата жена е би...

След трагедията: Браншови организации защитиха липсата на мантинела от двете страни на АМ "Тракия"

https://petel.bg/Sled-tragediyata--Branshovi-organizatsii-zashhitiha-lipsata-na-mantinela-ot-dvete-strani-na-AM-Trakiya__260335

Българска браншова камара "Пътища" излиза със Становище във връзка с твърдения в медии, че възможна причина за трагичния инцидент от 13 а...

Гришо на корта в Монте Карло в удобно време утре

https://petel.bg/Grisho-na-korta-v-Monte-Karlo-v-udobno-vreme-utre__260336

Часове, след като постигна победа в надпреварата на двойки на тенис турнира в Монте Карло, Григор Димитров разбра началния час на първия с...

Значителна облачност над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=372597

По Черноморието облачността ще е значителна и след обяд по южното крайбрежие ще превали. След обяд ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на въздуха – между 11° и 14°, близки до температурата на морската вода.

Бъчваров: НАП няма да се откаже от съкращения на служителите от "Оперативен контрол"

http://nakratko.bg/category/58/157928/


Въпреки насрочения протест на служителите от "Оперативен контрол", от Националната агенция по приходите няма да се откажат от съкращаването на служителите в него, съобщи за БНР говорителят на данъчните Росен Бъчваров след срещата на част от засегнатите с изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова.

Братът на беглеца Пелов: Братко, предай се!

http://www.cross.bg/stefan-pelov-vlado-1572714.html

/КРОССБратът на Владимир Пелов, затворникът, който показно избяга от Софийския затвор с Владимир Колев преди Великден, го призова да се предаде. Стефан, който е по-големият от двамата Пелови, смята, че бягството на брат му е протест, защото Владо е огорчен от присъдата. "Бягството му е един вид протест срещу системата. Като знам последната му присъда от 25 години затвор как се основава само на "категоричните" и "неоспорими" доказателства на едно куче", възмущава се Стефан.Той разказва, че според магистратите четириногото е познало миризмата на Владо в една от колите, използвана в престъплението. "Съмнявам се, че някъде по света има издадена присъда за това, че едно куче е казало "бау", а аз съм ветеринар", обяснява братът пред "България днес". Стефан Пелов живее на края на ботевградското село Скравена, където има малка ферма. С Владимир не са се чували и виждали повече от две години - откакто по-малкият влиза зад решетките. "Братко, предай се! Това бих посъветвал брат ми, ако ме потърси. Най-добре е да се върне в затвора", категоричен е Стефан. Той смята, че бягството вероятно е спасение за брат му, но е убеден, че Владо трябва да се върне зад решетките, защото така е правилно. "Законът казва, че който има присъда, трябва да влезе в затвора и да си излежи наказанието. Но всеки си решава за себе си

Цветанов в Смолян: Колко проблеми е решил президентът на общините, които е посетил?

https://www.24chasa.bg/region/article/6819165

Цветанов в Смолян: Колко проблеми е решил президентът на общините, които е посетил?Макар и президентът да е посещавал различни общини в България, колко от проблемите им е решил? Уважавам президентската институция, но за съжаление Румен Радев, заедно с БСП, има антиевропейско поведение. Това заяви пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Симеонов: Има проблеми в районите със смесено население, но можем да ги преодоляваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819124

Симеонов: Има проблеми в районите със смесено население, но можем да ги преодолявамеВицепремиерът Валери Симеонов откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Той се организира по инициатива на Ральо Ралев, кмет на район "Северен" в Пловдив, с основен акцент идентифицирането на проблемите в етнически смесените квартали и търсене на решението им.

Митинги в Турция: Демокрация, а не извънредно положение

http://nakratko.bg/category/25/157927/


Привърженици на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция се събраха в понеделник в Истанбул на протестна акция против продължаването на режима на извънредното положение в републиката, съобщават медии в южната ни съседка.

Външните министри на ЕС обмислят санкции за Сирия, не се включват към тези на САЩ срещу Русия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163824_vunshnite_ministri_na_es_obmisliat_sankcii_za_siriia/?ref=rss


Външните министри на Европейския съюз заплашиха Сирия с нови санкции заради предполагаемата химическа атака в град Дума, но не се присъединиха към очакваните мерки на САЩ срещу Русия, предаде "Ройтерс".<br /><br />"ЕС ще продължи да обсъжда допълнителни ограничителни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", се посочва в изявление на 28-те външни министри след разговорите им в Люксембург. Те изразиха подкрепа за въздушните удари на САЩ, Великобритания и...

Софийският университет на 855-то място в Рейтинга за академичните постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819123

Софийският университет на 855-то място в Рейтинга за академичните постиженияСофийският университет "Св. Климент Охридски" заема 855-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите /URAP/ за 2017/2018 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Системата за класиране на URAP събира данни за 4000 висши училища в цял свят, оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на

Хаос, консултации: Как Тръмп взе решение да удари Сирия

http://www.mediapool.bg/haos-konsultatsii-kak-tramp-vze-reshenie-da-udari-siriya-news278013.html

За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия.   И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ.   На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът - обичаен процес на вземане на решения от един необичаен президент. Той поиска информация от съветниците си по национална сигурност и свика съвещания в Ситуационния център. Консултира се със съюзници, които споделяха гнева му от идващите от Сирия снимки на деца и възрастни, очевидно убити или пострадали от отровен газ.   Но в други моменти изби хаотичната природа на Тръмп като президент. Той намекна за плановете си с войнствени и понякога объркващи туитове. И беше вбесен от законовите заплахи, изникващи около него, включително от обиска на жилището и офиса на дългогодишния си адвокат.   През това време американски и западни представители казаха, че е ясно, че Тръмп има намерение да предприеме военни действия. Според двама западни дипломати, запознати с разговорите с Франция и Великобритания, въпросът не е бил дали да се удари, а как да стане това по начин, който да не се ограничава само до "наказване" на режима на Асад, а да намали способностите му да използва химически оръжия в бъдеще.   Дипломатите и американски представители настояха да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично поверителните разговори.   Според служители ежедневно Тръмп участва в много брифинги и съвещания на най-високо ниво в Ситуационния център. Тръмп е бил съветван за Сирия от Джон Болтън, новоназначения му съветник по националната сигурност, който има репутация на войнолюбец и "ястреб", и от министъра на отбраната Джеймс Матис, който е искал да се гарантира, че военните действия ще бъдат обвързани с една по-широка стратегия.    На правителствено заседание в понеделник Тръмп заклейми "жестоката атака" и обеща бързи мерки.   Във вторник Тръмп разговаря както с френския президент Еманюел Макрон, така и с британския премиер Тереза Мей. Представители на трите страни се събраха във Вашингтон, докато съюзниците се опитваха да решат кой ще участва и какъв ще е възможният удар.   Но Тръмп все още нямаше твърди уверения, че съюзниците ще се присъединят. Въпреки че и трите западни страни бяха убедени, че е използвано химическо оръжие, международните инспектори не бяха стигнали до мястото на атаката и не беше ясно какви доказателства биха могли да представят техните правителства.   Докато вървяха преговорите какъв да е отговорът, Тръмп получи още удари - изненадващият обиск на жилището и офиса на личния му адвокат Майкъл Коен и новата книга на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми. Особено вбесен беше от обиска, извършен частично по препоръка на специалния прокурор Робърт Мълър, чието разследване за руска намеса в изборите от 2016 г. хвърля сянка върху президента.   Докато продължаваха разискванията, Тръмп изригна в Туитър. В сряда той внесе смут в целия процес, като написа на Русия "да се готви", защото ракетите "идват, и ще бъдат хубави, нови и "умни"! След като бе критикуван, че е разкрил стратегията си, на следващия ден написа в Туитър, че не е посочил времето на атаката и добави:"Може де е много скоро или изобщо не толкова скоро!" В четвъртък Тръмп вече бе взел окончателното решение да разпореди удара. Служители казаха, че планът да се ударят три цели в Сирия цели да няма "косвени щети", включително за руските обекти.    Попитани, защо президентът действа сега, като се има предвид, че се твърди, че правителството на Асад е използвало поне 50 пъти химически газ, представители на администрацията казаха, че според тях съществуват "неопровержими доказателства" за използването на химически оръжия. Много от доказателствата са от свидетелства на очевидци, както и видеа и снимки, направени от хуманитарни служители, жертви на атаките и от неназовани разузнавателни източници за намерени впоследствие варелни бомби и туби с хлор.   Според служители Тръмп е бил също така разочарован, че са се провалили икономическите, дипломатическите и политическите усилия Асад да бъде убеден, че използването на химически оръжия не е в негов интерес.   Цял ден след като Тръмп бе взел решение, правителството до голяма степен успя да запази намеренията му в тайна. Туитовете спряха и служители на Белия дом намекнаха на журналистите, че Тръмп може би ще прекара петък вечер, вечеряйки в хотела си във Вашингтон.   Но в 21:01:30 часа в петък Тръмп направи телевизионно обръщение към нацията и обяви, че ударите са започнали.   Докато падаха ракетите, един служител обясни, че през изминалата седмица президентът е съобщил на американците чрез туитове какви са намеренията му. Сега, каза той, се изпълняват заповедите му.   В събота сутрин Тръмп вече празнуваше "перфектно нанесения удар".   "Мисията е изпълнена!", написа той.      По БТА.

Bild: Президентът на Германия призова Русия и САЩ да изпълнят „дълга“ си пред света

http://pogled.info/svetoven/Bild-prezidentat-na-germaniya-prizova-rusiya-i-sasht-da-izpalnyat-dalga-si-pred-sveta.93856

/Поглед.инфо/ След ракетните удари на западната коалиция по Сирия възникна сериозна заплаха за сблъсък между руските и американските системи за въоръжение, заяви по време на интервю пред Bild президентът на Германия.

Въпросът за гнилостта на Запада напира с цялата си острота

http://pogled.info/svetoven/vaprosat-za-gnilostta-na-zapada-napira-s-tsyalata-si-ostrota.93857

/Поглед.инфо/ Анализирайки украинските социални мрежи, може да кажем, че у нашите "съзнателни" братя и сестри, които по-малко обичат собствената си страна, но много повече мразят съседната, започват да се проявяват признаци на пълна обърканост.

Проучване: След 300 харесвания „Фейсбук” знае повече за вас, отколкото партньора ви

http://www.cross.bg/kosinski-haresvaniya-tochnost-1572713.html

/КРОСС/ След едва 300 харесвания в социалната мрежа „Фейсбук” тя ще знае повече за вас, отколкото партньорът ви, сочи проучване на социалната мрежа, направено през 2013 г. и цитирано от Си Ен Ен. Проучването е проведено от Майкъл Косински, който е експерт по изчислителна психология. Според него по това какво харесваме онлайн може да се направи много точно предположение за нашия характер, раса, сексуалност и политическа принадлежност. Косински разработил алгоритъм, който познава дали участниците в експеримента са бели или чернокожи с точност от 95%, дали са мъж или жена с точност 93%, хетеросексуален или хомосексуален с точност 88% и демократ или републиканец с точност 85%. Алгоритъмът събира данни от това какво са харесали участниците в проучването. Само с 10 харесани страници във „Фейсбук” алгоритъмът на Косински ще ви познава по-добре от колегите ви, със 70 харесвания – по-добре от приятел или съквартирант, със 150 харесвания ще знае повече за вас от собственото ви семейство, а с 300 харесвания – алгоритъмът ще ви познава по-добре от собствения ви съпруг. Косински е посочил и примерни страници, които ако сме харесали, говорят за нашия характер. Ако по характер сте либерална и артистична натура е много по-вероятно да сте харесали страници свързани с Оскар Уайлд, Чарлз Буковски, Леонардо да Винчи и др

Радев гостува в Москва на 21-22 май

https://frognews.bg/novini/radev-gostuva-moskva-21-22-mai.html

Визитата на българския президент Румен Радев в Русия се очаква да бъде на 21 и 22 май. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава за ТАСС, предава БГНЕС.

Съветник на вицепрезидента на САЩ подаде оставка два дни след като бе назначен

http://www.mediapool.bg/savetnik-na-vitseprezidenta-na-sasht-podade-ostavka-dva-dni-sled-kato-be-naznachen-news278012.html

Джон Лернър, съветник по националната сигурност на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, подаде оставка снощи, само два дни след официалното си назначаване на поста поради скандал в Белия дом, който излезе на първите страници на вестниците, предаде Ройтерс, като цитира служител на Белия дом.   Назначението на Лернър в екипа на Пенс беше едно от най-краткотрайните в Белия дом, известен с честата смяна на служителите. Това е първият подобен случай, засягащ вицепрезидента Пенс, който се старае да не бъде замесван в конфликтите.   В петък канцеларията на вицепрезидента обяви, че Джон Лернър, високопоставен помощник на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, е назначен за главен съветник на Пенс по външнополитическите въпроси. В неделя вечерта канцеларията съобщи, че той е подал оставка.   В петък, докато Пенс и високопоставените му съветници били на осемчасов полет до Перу за срещата на върха на двете Америки, президентът на САЩ Доналд Тръмп бил информиран погрешно, че Лернър е член на движението "Никога Тръмп" - републиканци, които се противопоставят на президента. На вътрешнопартийните избори за определяне на кандидата на Републиканската партия Лернър подкрепи Марко Рубио.   Пенс се обадил по телефона на Тръмп и намалил напрежението, съобщава служителят на Белия дом. Кратката драма достигна до обществеността вчера, след като американският новинарски портал Аксиос съобщи, че Тръмп първоначално наредил на началника на канцеларията си Джон Кели да го уволни и попитал защо Пенс го е избрал.   След това в неделя вечерта Лернър предложил да подаде оставка, "за да намали до минимум конфликтите и вътрешните драми", съобщава служителят на Белия дом. Пенс решил, че това е най-добрият вариант.   Лернър се връща на работа при Хейли.

Лавров: Атаката на Запада в Сирия няма да остане без последствия

https://offnews.bg//sviat/lavrov-atakata-na-zapada-v-siria-niama-da-ostane-bez-posledstvia-678793.html

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че атаката на западните страни в Сирия няма да остане без последствия. 

"Последствия определено ще има. Всъщност ние губим и последните остатъци от доверието ни към нашите западни партньори", коментира Лавров в интервю за Би Би Си. 

"Те първо осъществяват наказание в Дума в Сирия, а след това чакат специалистите от ОЗХО да проведат инспекция на място", допълни той. 

Лавров отрече обвиненията, че Русия пречи на разследването на химическата атака в Дума. 

САЩ и Франция обявиха, че имат доказателства, че атаката е била дело на силите на Башар Асад. Русия отрече да е имало химическа атака. Според Москва става въпрос за провокация, за която тя обвини директно Великобритания. 

По думите на Лавров всички изнесени доказателства от лидерите на САЩ, Франция и Великобритания са били на базата на съобщения в медиите и в социалните медии. 

Атаката в Сирия от страна на западните страни дойде ден преди участниците в международното разследване да пристигнат на мястото, подчерта Лавров. 

Той допълни, че не е имало сблъсък на руски и американски сили в Сирия в този случай, но Русия и Западът са изправени пред ситуация, която е по-зле от Студената война, защото няма канал на комуникация между двете страни. 

ЕС осъди атаките с химическо оръжие и обвини режима на Асад за страданието на сирийския народ

https://www.actualno.com/asia/es-osydi-atakite-s-himichesko-oryjie-i-obvini-rejima-na-asad-za-stradanieto-na-sirijskija-narod-news_669918.html

Силно осъждаме продължаващата и повторната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, включително последната атака срещу град Дума, която е тежко нарушение на международното право. Това става ясно от изявление на Съвета на министрите на външните работи на Европейския съюз (EС), който обсъди ситуацията в Сирия, включително и атаките на американските, френските и британските сили срещу съоръжения за химическо оръжие на режима в Дамаск. Първите дипломати в ЕС коментираха необходимостта от под

Великобритания: Русия и Сирия все още не са допуснали служителите на ОЗХО в Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819107

Великобритания: Русия и Сирия все още не са допуснали служителите на ОЗХО в ДумаПосолството на Великобритания в Холандия съобщи, че Русия и Сирия все още не са позволили на комисията на ОЗХО за установяването на фактите да достигне до сирийския град Дума, за да разследва обвиненията за възможното газово нападение в града, предава AFP. Директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу е осведомен по време на днешното заседание на организацията,

Германия смята, че Русия стои зад кибератака срещу външното й министерство

http://www.mediapool.bg/germaniya-smyata-che-rusiya-stoi-zad-kiberataka-sreshtu-vanshnoto-y-ministerstvo-news278011.html

Германия трябва да приеме, че Русия стои зад кибератака срещу външното й министерство в края на миналата година, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.   Маас посочи редица проблемни според него действия на Русия, включително липсата на напредък в прилагането на прекратяване на огъня в Източна Украйна, нападение с отровно вещество във Великобритания, руската подкрепа за сирийското правителство, усилията на Москва за оказване на влияние върху избори на Запад и кибератаката.   "Срещу нашето външно министерство беше извършена кибератака, за която трябва да допуснем, че е била осъществена от Русия", каза Маас по телевизия Цет Де Еф.   "Ние не можем просто да се правим, че не виждаме всичко това . . . И мисля, че е не само разумно, но и необходимо да се изтъкне, че не смятаме тези неща за конструктивен принос", заяви той.

Гръцки комунисти опитаха да свалят статуята на Труман в Атина

https://www.actualno.com/balkani/grycki-komunisti-opitaha-da-svaljat-statujata-na-truman-v-atina-news_669931.html

Група привърженици на Гръцката комунистическа партия са се опитали да свалят статуята на бившия американски президент Хари Труман в центъра на Атина по време на протест срещу въздушните удари в Сирия на САЩ, Франция и Великобритания, предава Reuters. Протестиращите са се сблъскали с полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Най-малко трима протестиращи са ранени, предаде Фокус. Няколко стотин последователи на комунистическата партия са участвали на протестите.

Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона

http://www.cross.bg/razvitie-finansovi-natzionalni-1572712.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „Инфраструктура за растеж“, който събира на 17 април в София представители на европейски финансови институции, национални и международни  банки за развитие, водещи политици и финансисти. Българската банка за развитие инициира  дискусията за по-ефективно използване на  европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции (Плана „Юнкер“) и ресурсите на националните банки за развитие месец преди срещата на високо ниво за Западните Балкани на 17 май.  Ще бъдат обсъдени три основни теми: как да работим с „Плана Юнкер“, за да преодолеем недостатъчните инвестиции, особено в инфраструктурата, как да финансираме свързващата инфраструктура и каква да е ролята на банките за развитие. Ще се търсят нови форми за обединение  на националните, европейските и външните финансови ресурси, за да бъдат осъществени най-важните проекти за свързаност и растеж в региона.  Правителствата и инвеститорите имат нужда от нови финансови модели, за да осигурят финансирането на национални и свързващи инфраструктурни активи. Включването на ключовите финансови институции за  намиране на това решение ще помогне съществено. Чрез традиционни и нови механизми за кредитиране  като дългосрочни заеми, гаранции, кредитни улеснения, структурирано финансиране, частни финансови инициативи на капиталовите пазари и др

София ще е домакин на обучение за Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819098

София ще е домакин на обучение за Общата политика за сигурност и отбрана на ЕСОт днес, 16 април, до 20 април 2018 г. Министерството на отбраната, Дипломатическият институт към Министерството на външните работи, Военната академия „Г. С. Раковски“ и Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще бъдат домакини на третия модул на Курса на високо

Децата за столицата: Мръсна и задръстена

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27052985

Боклуците, лошата инфраструктура, твърде многото коли и разрушените сгради сгради оставят неприятно впечатление у най-малките жители на София.

Потопете се в „Трепка българска“ - изложба на Венцислава Великова

https://www.actualno.com/art/potopete-se-v-trepka-bylgarska-izlojba-na-vencislava-velikova-news_669930.html

На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА“. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие. На 25.04.2018 г. от 10:30 ч. до 12:00 ч. в залите на музея ще се проведе работилница, на която ще можете от близо да се з

Песков: Различната оценка на ударите на САЩ по Сирия не раздели Русия и Турция

http://www.cross.bg/peskov-rysiya-tyrtziya-1572710.html

/КРОСС/ Различната оценка на ударите на САЩ по Сирия не раздели Русия и Турция и няма да наруши плановете за по-нататъшно сътрудничество между Москва и Анкара. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като коментар на думите на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде ТАСС. Тези удари не разделиха Русия и Турция, изтъкна Песков. За никого не е тайна, че по редица въпроси позициите на Москва и Анкара се разминават, но това не пречи те да продължават да обменят мненията си по темите, да продължават да обсъждат тези разминавания в нашите позиции, а най-важното е, че това по никакъв начин не оказва влияние върху по-нататъшните многопланови перспективи за развитие на сътрудничеството и взаимодействието при реализирането на големи икономически и други проекти, посочи Песков. Макрон заяви вчера, че една от последиците на ударите по Сирия е възникналата тенденция за разминаване на позициите на Турция и Русия в подхода им към сирийската криза.  

15-те най-добре платени ИТ длъжности

http://econ.bg/Новини/15-те-най-добре-платени-ИТ-длъжности_l.a_i.760480_at.1.html

Ако сте ИТ специалист, можете да спечелите повече пари, работейки в публична технологична компания, отколкото в частна такава, сочи ново проучване на...

Готвят кмета на Витоша за лидер на СДС

https://offnews.bg//politika/gotviat-kmeta-na-vitosha-za-lider-na-sds-678782.html

Оставката на лидера си Божидар Лукарски ще гласува утре Националният съвет на СДС, който ще се проведе в Културен дом Красно село. За поста противниците на сегашната политика на Съюза на демократичните сили стягат кмета на район Витоша Теодор Петков, научи OFFNеws. 

Срещу Лукарски са и двамата зам.-председатели Румен Христов и Емил Кабаиванов. Над 50% от участвалите в анкета за политиката на водената от Лукарски синя партия са против той да остане на поста. Точните данни ще бъдат оповестени утре на форума, твърдят още източниците ни.

Противниците на опита за преврат, както те определят исканата оставка на Лукарски, смятат анкетата за нелигитимна. 

Днес в битката за стола на лидера се включиха и платежни нареждания за внесен членски внос на структури, които по информация от преговорния екип на СДС са били заплашени от лишаване от право на глас на утрешния НС. 

В отговор на провокацията от Божидар Цецов Лукарски и нелегитимния гл. секретар на СДС Филип Кирев, направена в петък на 13.04.2018 г., срещу няколко областни структури на Съюза на демократичните сили, с цел да бъдат лишени от правото си на глас на предстоящия Национален съвет на СДС във вторник 17.04.2018, Преговорният екип, избран от Национален съвет на СДС на 16.02.2018г., информира средствата за масова информация за този позорен акт на Лукарски и Кирев. Днес 16.04.2018 г. в потвърждение на правотата си, Преговорният екип предоставя на медиите вносните бележки и платежните нареждания, от които е видно, че структурите са отчели членския си внос в срок и ще участват в предстоящия Национален съвет. 

Лукарски докога ще си позволявате да унижавате структурите на Съюза на демократичните сили? Честит Ден на юриста, пишат противниците на Божидар Лукарски.

Платежни нареждания са изпратили структурите на СДС в Смолян, Хасково, Кърджали, Ямбол и Разград. 

Преди дни от преговорния екип обвиниха Лукарски и Кирев, че си служат с апаратни фалшификации и трикове. В писмото им тогава се казваше:

В израз на паническия им страх преди Националния съвет на СДС, който ще се проведе на 17.04.2018 г. в гр. София и в опита си за политическо оцеляване те двамата прибягнаха до позорен административен акт. Днес те направиха опит, само три дни преди Националния съвет да изключат близо една четвърт от областните структури на СДС в България. Този акт няма да им помогне. Няма как да останеш ръководител на една партия, когато повече от 80 % от структурите ѝ не те искат.

Всички инакомислищи ли ще изключите от СДС, г-н Лукарски? 

СДС е по– силен от всеки един от нас! СДС е символ на надеждата на поколения българи за свобода, демокрация, достойнство, по-добър живот и е в състояние да преодолее, и този ваш трик.
Убедени сме, че във вторник 17.04.2018 г. Националния съвет на СДС ще освободи партията от недоразумението „Лукарски”. 

СДС да поеме курс към НФСБ, а не към Да, България и ДСБ, иска председателят на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски. Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, смята той. Противниците му искат съюз с "Демократична България". 

Оставката на председателя на СДС Божидар Лукарски ще бъде поискана на 17 април на заседание на Националния съвет, обяви още на 20 март Николай Александров, областен председател на СДС-Стара Загора. Решението е взето на съвещание на партийните структури от Югоизточна България, което се проведе в областния град.

Хората по места не са доволни от изолацията на партията от останалите десни формации и от липсата на активна политика спрямо правителството и яснота за бъдещето на СДС. Лукарски води никаква политика, каза тогава неговият заместник и бивш лидер на сините Емил Кабаиванов. Той и колегата му Румен Христов са в преговорната група, която проучи нагласите за членовете на СДС за партньори в дясно и възможни коалиции.

Руски журналист, критикувал Кремъл, внезапно падна от 5-ия етаж

https://frognews.bg/novini/ruski-jurnalist-kritikuval-kremal-vnezapno-padna-5-iia-etaj.html

Руски журналист, писал за „тайната армия“ на Москва в Сирия, почина след падане от балкона от дома си на 5-ия етаж. Следователи обявиха днес, че не смятат смъртта му за съмнителна, съобщава Франс прес, цитирана от БНР.

В Канада обмислят декриминализиране на всички наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=372617

Месеци преди Канада да се превърне в първата държава от Г-7, която напълно е легализирала марихуаната, политици в северноамериканската страна призовават за декриминализиране притежанието и употребата на всички нелегални наркотици, пише "Гардиън".

Берлин е солидарен с ударите в Сирия, макар да не участва в тях

http://www.mediapool.bg/berlin-e-solidaren-s-udarite-v-siriya-makar-da-ne-uchastva-v-tyah-news278010.html

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер обясни защо Германия не взе участва във военните удари през почивните дни.   Алтмайер, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, каза за таблоида "Билд", че, "само защото не участвахме в ударите, не означава, че "стоим настрана".   "Солидаризираме се със Запада, но сме поели други мисии, например за обучение на /кюрдските/ сили пешмерга", изтъкна министърът.   Самата Меркел каза в събота, че подкрепя ударите срещу Сирия, извършени от САЩ, Великобритания и Франция, и ги нарече "необходими и уместни".   Въздушните удари бяха извършени на 7 април в отговор на предполагаема химическа атака близо до столицата Дамаск и бяха насочени срещу химическата програма на сирийското правителство. Сирия и Русия многократно отрекоха такава атака да е била извършвана.   През почивните дни германският външен министър Хайко Маас говори, че се търси "друг формат" за преговори за Сирия, тъй като разговорите в Съвета за сигурност на ООН са в задънена улица.

Хаос, консултации: Как Тръмп взе решение да удари Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819108

Хаос, консултации: Как Тръмп взе решение да удари СирияЗа втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия. И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ. На моменти подготовката на ударите в петък вървеше,

След позорните снимки - БДЖ поръча нови седалки за машинистите

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-pozornite-snimki-bdzh-poracha-novi-sedalki-za-mashinistite-678792.html

По-добре късно, отколкото никога: БДЖ обяви, че започва поетапно да сменя седалките на машинистите. Новината идва, след като в мрежата и в медиите бяха разпространени кадри на изключително мизерните условия на труд на хората от професията.

На сайта на компанията бе публикувана и снимка на нова седалка с цикламена плюшена дамаска. До момента такива са били монтирани в 26 локомотива. Поръчани са и 40 нови стола за помощник-машинистите, а до две седмици се очаква да бъдат изработени общо 120 броя за тях плюс нови 70 за машинистите.

Оборудването на локомотивите с нови седалки е част от програмата за подобряване на условията на труд, която мениджърския екип на националния железопътен превозвач изпълнява, допълват от "БДЖ - пътнически превози" ЕООД.

Компанията съобщава, че през последните години е ремонтирала 16 сгради в цялата страна, от които стаи за почивка, общи помещения и ремонтни халета. През 2018 г. са предвидени ремонти на още 8 сгради, като до края на годината ще бъде подменено вътрешното обзавеждане на всички стаи за почивка.

Видео и снимки на деня! Една неувяхваща любов! Възрастно семейство от Благоевград, над 50 години я ръка за ръка през живота

http://www.struma.com/obshtestvo/video-i-snimki-na-denya-edna-neuvyahvashta-lyubov-vuzrastno-semeistvo_133084/

Те са възрастни, но безкрайно красиви. Днес репортерите ни видяха възрастна двойка, прилежно облечени и натъкмени мъж и жена, които вървяха бавно по улиците на централна градска част хванати за ръка. Това, което ни направи впечатление, че мъжът вървеше по-бавно, но бабата, изчаквайки го не пусна ръката му.

"Ръка за ръка, един до друг, в любов и разбирателство, така преминахме през живота", каза възрастната жена, която като разбра, че снимаме се засрами "Недей чедо, на...

Продължава

Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген!

http://www.cross.bg/shinas-evropeiiskata-bulgariya-1572709.html

/КРОСС/ Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас има особена харизма и е перфектният оратор. В работата си като говорител на ЕК той ежедневно и умело жонглира с думите под обстрела на неудобните журналистически въпроси. Започва да мечтае за кариера в Брюксел още на 17-годишна възраст, докато гледа подписването на Договора за присъединяване на Гърция към Европейската икономическа общност. "Не е лесно да си лицето и гласът на Европейската комисия, защото е едновременно огромна отговорност и голяма привилегия. В Комисията сме задължени всеки ден да се подготвяме - да сме организирани, да четем, да ставаме рано и да се изправяме пред най-голямата група акредитирани журналисти на планетата", разказа за работата си Схинас в интервю за "България ОН ЕЪР".  На въпроса защо се бави влизането на България в Шенген той заяви: "Отне време, но сега с основание можем да кажем, че сме близо до финализирането на този процес. Председателят Юнкер нееднократно заяви, че сега е времето. Въпрос на кратки срокове е. Надяваме се това да се случи още при комисията "Юнкер". Крайното решение е в ръцете на страните членки, а не в ръцете на Комисията, допълни говорителят на ЕК. Маргаритис Схинас посочи още, че е воля на британския народ да реши дали Brexit е развод с ЕС завинаги или ще се върне при партньора когото е напуснал. "Ние бяхме изоставените, нашите британски приятели решиха да си тръгнат

Стратегията на САЩ в Сирия е мъглява, дипломацията е в безизходица

http://www.mediapool.bg/strategiyata-na-sasht-v-siriya-e-maglyava-diplomatsiyata-e-v-bezizhoditsa-news278009.html

Прецизно насочена и ограничена във военен план, операцията на САЩ срещу режима в Дамаск не хвърля светлина върху американската стратегия в Сирия и не обещава изход от дипломатическата безизходица във все по-сложната обстановка след седем години война.   "Мисията е изпълнена", доволно констатира в събота Доналд Тръмп, часове след като тържествено бе анонсирал "прецизни удари" в отговор на атаката от 7 април в град Дума, където според американските обвинения Башар Асад е бомбардирал цивилни с отровни газове - зарин и хлор.   Вашингтон специално изтъква, че американският президент е "успял да формира (. . .) коалиция" с "други две постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН" - Франция и Великобритания.   В случая става дума за "съюзнически отговор", подчертава висш американски служител, пожелал анонимност, "за разлика от самостоятелните действия на САЩ преди година", когато Доналд Тръмп за пръв път даде заповед за удари след извършена тогава химическа атака.   Независимо от медийния отзвук обаче "мисията" всъщност бе пределно ограничена; предшестваха я едноседмични закани и оживени пазарлъци, породили спекулации за възможни офанзиви от съвсем друг мащаб.   "Всички цели бяха тясно и недвусмислено свързани с производството и складирането на химически оръжия", "средствата за доставката им не бяха засегнати", увери пред АФП Файсал Итани, изследовател от вашингтонския мозъчен център Атлантически съвет. "Има опасност Асад да възприеме тези удари като послание в смисъл: "Нямаш право на химически атаки, но всичко друго е позволено, давай смело", смята той.   Защото САЩ заявиха ясно, че с изключение на тази задача нямат намерение да се месят в конфликта между бунтовниците и сирийската власт, подкрепяна от Русия и Иран.   "Стратегията ни в Сирия остава без промени", отсече в събота американската посланичка в ООН Ники Хейли.   "Каква стратегия?" - сякаш отвръщат в хор повечето американски експерти. Мирният процес - "блокиран" Преценил като "легитимни" ударите, нанесени през уикенда, президентът на Съвета за международни отношения Ричард Хас констатира обаче в Туитър, че "няма видими промени в американската политика спрямо Сирия".   "Американците не са действали с цел да отслабят режима", уверява уважаваният бивш дипломат.   Друг бивш служител на Държавния департамент - Никълъс Бърнс, призовава "да се запази присъствието на американски сили на Север", изправени срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", и да бъде създадена "американско-арабско-европейска дипломатическа коалиция", която "да контрира отрицателното влияние на тройката Русия - Иран - Сирия".   Американската "стратегия" бе представена официално през януари от Рекс Тилърсън, тогава държавен секретар на Доналд Тръмп. Тя предвиждаше трайно присъствие на войски от САЩ в Сирия с цел борба срещу ИД, но и с две допълнителни задачи: да съдействат за оттеглянето на Башар Асад и да парират влиянието на Иран.   Накратко, документът предупреждаваше, че изтеглянето на американските сили би създало вакуум, добре дошъл и за сирийския президент, и за експанзионистичните кроежи на Техеран.   Служителите от администрацията все още се позовават на тази реч, но президентът Тръмп, уволнил междувременно Рекс Тилърсън, поднесе наскоро изненада, като изрази желание САЩ бързо да напуснат Сирия, но под натиска на своите съветници и съюзници в крайна сметка не определи график за изтегляне.   "След новите удари Тръмп не повтори "тръгваме си веднага, щом борбата с ИД приключи, а тя скоро ще приключи", отбелязва Файсал Итани. "Значи оставаме още малко, но това всъщност не е стратегия за Сирия, а само елемент от сирийския конфликт", казва той.   Освен споменатото по-горе американската администрация посочва само, че е решена да придвижи напред женевския мирен процес под егидата на ООН. Същевременно признава, че той е "изцяло блокиран", по думите на висш служител от САЩ, който хвърля отговорността върху сирийския режим, "отказващ да участва в разговорите", и върху руснаците, "които не пожелаха достатъчно да натиснат" Дамаск.   "Щом заявяваш открито, както прави сегашната администрация, че "всъщност не ни интересува войната" между Асад и бунтовниците, значи разполагаш с твърде малко средства за натиск", заключава със съжаление експертът на Атлантическия съвет. Затова според него днес е "по-малко вероятно отвсякога" да бъде спасен от безизходицата женевският процес.   По БТА

Григор Димитров в Монте Карло: У дома съм, чувствам се физически добре (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819045

Григор Димитров в Монте Карло: У дома съм, чувствам се физически добре (Видео)Григор Димитров се чувства добре физически и няма търпение да играе у дома, в Монте Карло. Роденият в Хасково тенисист живее в кралство Монако от няколко години. Там се готви и по време на почивката между различните турнири, предаде Би Ти Ви. "Това е първият турнир на клей. Мястото е много различно, гледката е приятна.

Управителят на "ВиК" - Петрич Ивайло Христов се отчете за 2017г.

http://www.struma.com/obshtestvo/upravitelyat-na-vik-petrich-ivailo-hristov-se-otchete-za_133083/

На официална пресконференция днес, управителят на "ВиК" - Петрич Ивайло Христов, даде финансов отчет за 2017г. В него Христов уточни, че е наследил дружеството с особено големи задължения в размер на около 1 мил. и 700 хил. лв.

"Само в първо тримесечие на 2017г. дружеството е имаше около 230 хил. лв. задължения, а за цялата 2017г. те възлизат на 619 хил. лв.

От тях 84хил. лв. са лихви към НАП, 420 хиляди лева са задължения, които не сме успели да съберем от...

Продължава

Децата за София: мръсна и задръстена

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/16/3163826_decata_za_sofiia_mrusna_i_zadrustena/?ref=rss


"От Черни връх видяхме, че в София е мръсно." <br /><br />Това казва едно от над 70-те деца между 4 и 18 години, попитани от Национална мрежа за децата какво мислят за своя град. Прекалено много автомобили "запречват тротоарите и замърсяват въздуха", допълва друго. Инициативата всъщност е на неправителствената организация "Визия за София", а в допитването са включени и близо 20 специалисти, най-вече от образователни институции.<br /><br...

Родилка има спешна нужда от кръвопреливане

https://www.actualno.com/help/rodilka-ima-speshna-nujda-ot-kryvoprelivane-news_669927.html

Родилка има спешна нужда от кръв, за да бъде спасен живота ѝ. Който има възможност да дари кръв в Кръвния център за Маргарита Драганова - родилка , която в момента се бори за своя и за живота на бебето, се казва в призив, който бързо беше разпространен в социалните мрежи, съобщи burgasinfo.com. Жената е родила в УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас. Раждането е започнало в събота сутринта, заради еклампсия отключва ДИК синдром. В момента са нужни 25 кръводарители. Маргарита е от Ясна поляна. В

Борисов в Косово: Да убедим Европа, че не е страшно тук

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/borisov-v-kosovo-da-ubedim-evropa-che-ne-e-strashno-tuk-6081348

Егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали, призова българският премиер

Илхан Кючюк ще работи по интернет портал за проблемите на българите след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819019

Илхан Кючюк ще работи по интернет портал за проблемите на българите след БрекзитЕвродепутатът анонсира проекта в предаването „Обещанието“ по БНТ Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк ще създаде информационен интернет портал, който да предоставя на българските граждани, които учат и работят във Великобритания, информация по проблеми, касаещи правата им след Брекзит. Кючюк анонсира началото на проекта „Ти и Брекзит“ при старта

Хакери проникнали в базата данни на казино през акваруима за рибки

https://www.actualno.com/interest/hakeri-proniknali-v-bazata-danni-na-kazino-prez-akvaruima-za-ribki-news_669922.html

"Интернет на нещата" вече се превръща в сериозна опасност що се отнася до хакерски атаки в цял свят. Мишените са всякакъв вид устройства, които имат интернет достъп до корпоративните системи на дадена фирма - от наблюдателните камери в офиса до климатичната система. "Съществуват много устройства в нашето ежедневие, свързани с интернет - всичко от термостати, хладилни системи, климатични системи, до системи на базата данни. Има много подобни устройства, свързани с интернет, а пове

Песков: Различната оценка на ударите на САЩ по Сирия не раздели Русия и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819028

Песков: Различната оценка на ударите на САЩ по Сирия не раздели Русия и ТурцияРазличната оценка на ударите на САЩ по Сирия не раздели Русия и Турция и няма да наруши плановете за по-нататъшно сътрудничество между Москва и Анкара. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като коментар на думите на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ето кой е новият директор на "ДГС Струмяни"

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-koi-e-noviyat-direktor-na-dgs-strumyani_133082/

От днес инж. Росен Янев е възстановен на поста директор на „Държавно горско стопанство Струмяни”. Основание за подновяване на договора му за управление, който беше прекратен на 9 март т. г., е заявената обществена подкрепа от жителите на няколко населени места в община Струмяни.

Припомняме, че рокадите по директорските постове вървят от миналата седмица, за което Struma. com вече ви информира. Нов директор има горското в Сандански. То се оглавява от Атанас Диманков, Петър...

Продължава

Конференция „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“ ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372602

Елитът на световната морска общественост ще се събере във Варна в периода 21 - 23 май 2018 г., научи Moreto.net.  В морската ни столица ще се проведе VII-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“.

БДЖ слага нови седалки за машинистите

http://www.mediapool.bg/bdzh-slaga-novi-sedalki-za-mashinistite-news278008.html

Нови седалки за машинистите и помощник-машинистите монтира "БДЖ - Пътнически превози", съобщиха от дружеството. Целта е "по-голямо удобство за машинистите по време на изпълняване на служебните им задължения". До момента са доставени 26 нови седалки за машинисти, които са разпределени в локомотивните депа в страната за монтиране в локомотивите с най-голяма необходимост. Изработени и разпределени са и 40 стола за помощник-машинисти, от които до две седмици ще бъдат изработени общо 120 бройки. Подготвя се и изработването на още 70 седалки за локомотивните машинисти. "Оборудването на локомотивите с нови седалки е част от програмата за подобряване на условията на труд, която мениджърският екип на националния железопътен превозвач изпълнява, обясняват от дружеството.

Ударите в Сирия подсилват образа на френския президент като човек на действието

http://www.mediapool.bg/udarite-v-siriya-podsilvat-obraza-na-frenskiya-prezident-kato-chovek-na-deistvieto-news278007.html

Когато в ранните часове в събота френски изтребители полетяха към Сирия, френският президент Еманюел Макрон седеше в командна зала без прозорци под Елисейския дворец. Четиридесетгодишният френски лидер, обграден от висши военни и дипломати, следящи военната операция, беше "спокоен и непоколебим", каза източник от Елисейския дворец.   Решението на Макрон да разпореди френски ракетни удари срещу Сирия заедно със САЩ и Великобритания бележи нов етап в неговото президентство. Това е първият път, когато най-младият президент в съвременната история на Франция, който е на власт от година, използва конституционните си правомощия като върховен главнокомандващ на армията, за да заповяда военен удар.   От избирането си през май миналата година Макрон винаги е горял от желание да демонстрира военната мощ на Франция. Той скъса с традицията, като направи дългото си преминаване по Шан-з-Елизе при встъпването си в длъжност, застанал в открит военен джип.   Макар да е първият френски президент, който нито е служил в армията, нито е карал задължителна военна служба, той се е обличал в униформа на военновъздушните сили и е бил сниман да пристига с хеликоптер на ядрена подводница.   Макрон реши да продължи военните намеси на предишното френско правителство в чужбина - важни операции срещу джихадистите в Западна Африка и "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, но не беше предприемал военни действия. Френските военновъздушни сили действат в Сирия от 2015 г., водейки борба с ИДИЛ, но до този уикенд никога не бяха атакували правителствени обекти.   Още преди френските изтребители да се върнат на родна земя, служители от Елисейския дворец горяха от желание да подчертаят, че Макрон пристъпва към "следващия етап" с цялата сила на огромната френска мрежа за чуждестранна дипломация. Служителите обясниха, че Макрон се стреми да използва импулса от ударите, за да продължи да настоява за прекратяване на огъня и "политически процес" в Сирия.   За центристкия президент външната политика означава да тласне Франция към предната линия на сложната и фрагментираща се световна сцена, опитвайки се да разговаря с всички - с особен фокус върху тези, които може да не искат да чуят какво той има да каже.   Смята се, че при управлението на Макрон френската дипломация се стреми да запълни празнините, оставени от по-дистанцирания Тръмп и британската министър-председателка, чието внимание е погълнато от Брекзита. Макрон беше единственият лидер от триото, провел според френски служител откровен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин преди ударите и твърд разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след това.   Бившият френски външен министър Юбер Ведрин настоя, че ударите са подсилили дипломацията на Франция, показвайки, че на Париж може да се има доверие.   Макрон постави на карта политическата си репутация в момента, когато миналата година обеща, че доказаната употреба на химически оръжия в Сирия лично за него е червена линия. Той ми каза миналото лято: "Когато прокарваш червени линии, ако не знаеш как да се увериш, че те се спазват, избираш да си слаб. Това не е моят избор."   Ръководителят на социологическата агенция "Виавойс" Франсоа Мике-Марти каза: "Като се има предвид, че Макрон се стреми да си изгради ясен политически образ, щеше да му е трудно да не се намеси. Той иска да изглежда като човек на действието, способен да предприема твърди действия там, където предшествениците му не успяха".   През 2013 г. бившият социалистически президент Франсоа Оланд искаше да нанесе удар срещу Сирия заради използването на химически оръжия, но не можа да действа сам, след като САЩ при президентството на Барак Обама не се намесиха.   Мике-Марти обаче каза, че ударите в Сирия са намеса, която е по-трудно да се обясни на френското обществено мнение, отколкото военните действия на Оланд срещу джихадистите в Мали и после срещу ИДИЛ. Мишените на Оланд се смятаха от френското обществено мнение за "абсолютен враг", докато въпросът със Сирия е по-сложен.   Франция - бившата колониална сила в Сирия, се опита да обясни на общественото мнение, че е поразила обектите за производство и складиране на химически оръжия като част от задължението си да защитава международното право. Близо 100 години след като Франция преживя химически атаки на своя земя през Първата световна война, Париж каза, че е действал, за да предотврати още убийства.   Сирия обаче продължава да е огромно предизвикателство за Макрон в труден за него период във вътрешната политика.   Макрон от месеци се сблъсква със стачки на работещите в железопътния транспорт заради значителните промени в националната железопътна система, както и със студентски протести заради новата процедура за прием в университетите. Той настоява, че ще остане непоколебим. Но макар рейтингът му на одобрение да остава общо взето стабилен - около 40 процента, подкрепата му сред по-бедните избиратели и тези от работническата класа намалява, което създава впечатление, че страната е разделена между имащите и нямащите.   Външната политика обаче винаги е била силата на Макрон според социологическите проучвания. Досега анкетите показват, че две трети от френските избиратели одобряват действията му на световната сцена, "дори тези с умерени доходи", каза Мике-Марти.   Макрон нямаше нужда от парламентарна подкрепа, за да удари Сирия, но трябва да уведоми Националното събрание в идните дни и ще се проведат дебати без гласуване. Част от политическата опозиция вече критикува Макрон. Жан-Люк Меланшон от крайната левица нарече ударите "северноамериканска атака на отмъщение и безотговорна ескалация", в която Франция не е трябвало да участва. Крайнодясната лидерка Марин Льо Пен каза, че Франция е пропуснала възможност да покаже, че е "независима сила" на международната сцена.   Политологът Жером Фурке от Френския институт за изследване на общественото мнение каза: "Политическите реакции отразяват усещането, че няма съгласие от едната или другата страна. Това е сложна тема, а ситуацията на място е доста объркана. За да се усложнят нещата, Франция все още е изправена пред съвсем реална терористична заплаха, която оказва влияние върху общественото мнение."   По БТА

Надал: Не ме е грижа за Федерер

https://offnews.bg//tenis/nadal-ne-me-e-grizha-za-federer-678790.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал се завръща тази седмица в ATP тура, при това на любимата си настилка - клея.

Очевидно не такава е нагласата на Роджър Федерер, който за втора поредна година ще пропусне целия сезон на червено, въпреки че по-рано през годината заяви, че мечтае да направи още един опит да спечели “Ролан Гарос”.

Матадорът коментира решението на големия си съперник през годините по любопитен начин: "Не ме е грижа. Той взима решенията си.

Той заяви, че с удоволствие би играл срещу мен на клей във формат 3 от 5 сета, така че си помислих, че ще играе на "Ролан Гарос". После, няколко дни по-късно, той каза, че няма да играе, така че тук има леко противоречие", каза Надал.

Испанецът, който дълго време имаше проблеми с бедрото, сподели още, че се чувства добре в момента, тренира добре и вярва, че е готов да показва добър тенис.

Надал ще търси 11-а титла на "Мастърс"-а в Монте Карло, което ще му позволи да запази лидерската си позиция в ранглистата на ATP. В момента Надал има 100 точки аванс пред предишния водач Роджър Федерер.

Звездата на грайм музиката Frisco пристига у нас

https://offnews.bg//kultura/zvezdata-na-grajm-muzikata-frisco-pristiga-u-nas-678789.html

Звездата на грайм музката Frisco пристига в България.

Събитието ще се проведе в клуб "Терминал 1" на 10 май, четвъртък. Другите гости от Острова са Shorty, DJ Maximum, DJ Sir Corey. Българският съпорт е поверен на Chibook, Jahmmi Youth и DJ FNKZ. Вратите на клуба отварят в 21:00 ч., а началото е предвидено за 22:00 ч.

Frisco е един от пионерите на грайм сцената. Той е и сред първите членове на сформирания през 2006 г. лондонски колектив Boy Better Know (BBK). Още през 2004 г. Frisco печели уважението на всички от сцената след легендарен батъл с кръстника на жанра - Wiley.

Две години по-късно Frisco издава първия си микстейп - “Back 2 Da Lab Volume 1”, считан днес за абсолютна класика в жанра. Неуморният ветеран продължава своята серия от микстейпове (Volume 2, 3 и 4), придружени от 2 EP-та ( “Have That” и “Tear Drops”), както и дебютния му албум “Fully Grown”. През 2012 г. Frisco прави първото си соло-турне из Европа в компанията на друг член на Boy Better Know - Jammer, след което творчеството му претърпява кратка пауза.

През 2014 г. Frisco се завръща с EP-то “British Nights”, което отразява ярко творческото му израстване до тук. Само преди броени дни на пазара се появи и новият микстейп на Frisco - “Back 2 Da Lab Volume 5”.

Успоредно с музикалната си кариера, през 2015 г. Frisco създава The Den - събитие, който се провежда ежемесечно предимно в Лондон, но и в други градове на територията на Великобритания. 

НСИ: Индексът на потребителските цени за март 2018 г. спрямо февруари 2018 г. е 99.7%

http://www.cross.bg/mart-spryamo-namalenie-1572708.html

/КРОСС/  Индексът на потребителските цени за март 2018 г. спрямо февруари 2018 г. е 99.7%, т.е. месечната инфлация е минус 0.3%. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (март 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 0.3%, а годишната инфлация за март 2018 г. спрямо март 2017 г. е 2.2%. Средногодишната инфлация за периода април 2017 - март 2018 г. спрямо периода април 2016 - март 2017 г. е 2.2%.                                        През март 2018 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва: . хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.4%;   ·  алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.3%; ·  облекло и обувки - намаление с 0.5%; ·  жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0.1%; ·  жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.1%; · здравеопазване - намаление с 0.1%; · транспорт - намаление с 0.6%; · съобщения - увеличение с 0

Москва: Лондон е инсценирал атаката с отровен газ в Дума

http://clubz.bg/66729-moskva_london_e_insceniral_atakata_s_otroven_gaz_v_duma

Русия обвини днес Великобритания, че е инсценирала химическата атака в сирийския град Дума на 7 април, предаде РИА Новости.

Обвиненията бяха отправени от руския представител Александър Шулгин на заседания на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Москва не изключва съучастие на САЩ.

"Имаме не просто "висока степен на увереност", както ни го казват под индиго нашите западни партньори, а имаме неопровержими доказателства, че никакъв инцидент на 7 април в Дума не е имало и че всичко това е планирана провокация на спецслужбите на Великобритания, вероятно при участие на старшите й съюзници от Вашингтон, с цел заблуда на световната общност и оправдаването на агресията срещу Сирия", каза той на заседание на Изпълнителния съвет на ОЗХО в Хага.

Първи подобни обвинения отправи и говорителят на Министерството на отбраната ген.-майор Игор Конашенков. По думите му руските военни намерили и разпитали хора, заснели видеоклипа, станал главно доказателство за използването на химическо оръжие в Дума.

По-рано днес на заседанието в Хага американският представител в ОЗХО Кенет Уорд заяви, че Русия може да е подправила доказателства за атаката в Дума. 

Руският външен министър Сергей Лавров опроверга твърденията и заяви, че руснаците не са почиствали мястото на предполагаемата атака.

Прокуратурата обвини трима за притежаване на оръжия и боеприпаси

https://frognews.bg/kriminalno/prokuraturata-obvini-trima-pritejavane-orajiia-boepripasi.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица от Монтана и Казанлък за незаконно притежаване на големи количества оръжия и боеприпаси, съобщиха от обвинението до медиите.

Жена се хвърли от 7-ия етаж и загина

http://dnes.dir.bg/news/burgas-samoubiistvo-blok-27052785

61-годишна жена загина на място, след като се хвърли от седмия етаж на блок в бургаския жк "Славейков".

Първи случай на ухапан от змия в Петрич, 47-годишна медицинска сестра бе ухапана от пепелянка докато работи в градината

http://www.struma.com/obshtestvo/purvi-sluchai-na-uhapan-ot-zmiya-v-petrich-47-godishna-medicinska_133081/

Първи инцидент за тази година на ухапан от змия в Петрич. Това се случило в събота следобед, когато 47-годишната жена, работеща като медицинска сестра в лечебното заведение в южния град била ухапана от пепелянка по ръката, докато прекопава градината. Веднага е настанена за лечение в МБАЛ "Югозападна болница" без опасност за живота й.

Лекарите предупреждават, че през летния сезон опасните змии са активни, а отровата им е по-концентрирана, тъй като горещината изпарява влагата...

Продължава

Отложиха делото срещу Петър Москов

https://www.actualno.com/crime/otlojiha-deloto-sreshtu-petyr-moskov-news_669921.html

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД, предаде репортер на БГНЕС. Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф. Единият от аргументите на съда делото да не тръгне днес бе нередовно призоваване на ощетените юридически лица, които в случ

Плеймейтката Елена Кучкова роди момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6818997

Плеймейтката Елена Кучкова роди момиченце"Мис плеймейт" Елена Кучкова е родила момиченце. Това става ясно от пост на Мис България Наталия Гуркова в личния й профил в инстаграм. От публикацията става ясно, че дъщерята на Кучкова носи името Изабела. "На погача на малката Изабела дъщеря на Елена Кучкова! Нека бъде здрава,щастлива и много успешна !", написа Гуркова под снимката.

Митинги в Турция: Демокрация, а не извънредно положение

http://www.cross.bg/polozhenie-tyrtziya-izvunredno-1572707.html

/КРОСС/ Привърженици на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция се събраха в понеделник в Истанбул на протестна акция против продължаването на режима на извънредното положение в републиката, съобщават медии в южната ни съседка. Според "Хюриет" демонстрантите планирали да проведат на площад "Таксим" седяща демонстрация под лозунга "Ние искаме демокрация, а не режим на извънредно положение". Полицаи обаче обградиха с бариери мястото. Привържениците на Народнорепубликанската партия все пак продължиха с протеста си, който поне по последни информации, протича мирно. Вестникът твърди, че подобни протестни действия има в цяла Турция. В сряда в турския парламент ще се състои гласуване за продължаване на режима на извънредно положение в страната, който е бил продължаван вече шест пъти след опита за държавен преврат през юли 2016 г.  

Cloud пазарът мина годишен обем от 246 млрд. долара през 2017 г.

https://www.investor.bg/web/456/a/cloud-pazaryt-mina-godishen-obem-ot-246-mlrd-dolara-prez-2017-g-259396/

Според Gartner малко ще са и компаниите, които до 2020 г. няма да са възприели cloud технологиите при своята дейност

Почина актьорът Роналд Лий Ърми

https://www.vesti.bg/sviat/pochina-aktioryt-ronald-lij-yrmi-6081350

Той направи кариера в Холивуд с роли на корави военни като сержант Хартман във филма "Пълно бойно снаряжение"

Бащата на един от задържаните в Поморие за малтретиране: Синът ми е натопен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818989

Бащата на един от задържаните в Поморие за малтретиране: Синът ми е натопен"Синът ми е не е способен да извърши това, в което е обвинен. Не вярвам, че той е малтретирал 19-годишния ученик", сподели Васил Богданов, баща на 23-годишния Богдан от Поморие. Той, заедно със шуреят на Митьо Очите  - Христос Янулис, е обвинен, че е принуждавал и измъчвал 19-годишния Георги Т. от Поморие.

Майсторът на късия стих Батко Лео засенчи Мона Лиза

http://www.struma.com/obshtestvo/maistorut-na-kusiya-stih-batko-leo-zasenchi-mona-liza_133080/

Благоевградчанинът Славомир Андонов известен с прякора Батко Лео от два дни се радва на приказен Париж. Майсторът на късия стих написал не едно и две стихотворения обикаля из забележителностите на френската столица.

С екскурзия от Лондон под Ламанша до крайна точка Париж, бившия собственик на зеленчуков магазин в областния център си направи подарък за 50 годишния юбилей. Андонов вече обиколи залите на Лувъра, направи вечерна разходка до Айфеловата кула и Триумфалната арка и се...

Продължава

Хотелиерство, ресторантьорство и промишленост топят безработицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372614

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 хил., като през март те наброяват 221 600 лица. Спрямо февруари регистрираните безработни са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано – с 40 171, съобщава Агенцията по заетостта.

Водят се сражения в Сирия

https://frognews.bg/novini/vodiat-srajeniia-siriia.html

В сирийския град Дума се водят сражения между правителствената армия и сили на опозицията, съобщава РИА „Новости“, цитирана от БНР. Според агенцията има убити и ранени.

Данъчни пред Фрог: ”Гърбиха” ресторантьор заради Горанов, ама случайно...

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/danachni-pred-frog-nap-ima-shpitskomanda-kato-sledstvieto.html

И в НАП има шпицкоманда като в следствието. Това разкриха пред Фрог нюз данъчни служители. Те ще стачкуват днес заради масовото съкращение на 300 души от „Оперативен контрол”.

Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818988

Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген!Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас има особена харизма и е перфектният оратор. В работата си като говорител на ЕК той ежедневно и умело жонглира с думите под обстрела на неудобните журналистически въпроси. Започва да мечтае за кариера в Брюксел още на 17-годишна възраст, докато гледа подписването на Договора за

Първо във Фрог: От ГДБОП казвали на данъчните кого и как да ударят

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/parvo-vav-frog-gdbop-kazvali-danachnite-kogo-kak-udariat.html

От ГДБОП казвали на данъчните кого и как да ударят. Това разкриха пред Фрог нюз служители на НАП. Ето какво точно обясниха те:

Първо във Фрог: От ГДБОП казвали на данъчните кого и как да ударят

https://frognews.bg/novini/parvo-vav-frog-gdbop-kazvali-danachnite-kogo-kak-udariat.html

От ГДБОП казвали на данъчните кого и как да ударят. Това разкриха пред Фрог нюз служители на НАП. Ето какво точно обясниха те:

ЕК препоръчва преговори за влизането на Македония в ЕС

https://frognews.bg/novini/preporachva-pregovori-vlizaneto-makedoniia.html

В доклад се отбелязва големият напредък на страната през изминалата година, съобщи националното радио.

Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик... и какво ще правиш там

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/16/3163818_napuskash_mjunhen_i_se_ozovavash_v_pazardjik_i_kakvo/?ref=rss


Ужас, Германия се напълни с чужденци! - възкликват мнозина в България. Но докато същата тази България гордо изчезва, Германия расте и става все по-силна. Интересен контраст, нали? Нека видим на какво се дължи, казва Ивайло Дичев в анализ за "Дойче веле" под заглавие "Германия расте, България гордо изчезва".<br /><br />Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите...

ЕС охладня към идеята за нови икономически санкции срещу Русия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-ohladnia-kym-ideiata-za-novi-ikonomicheski-sankcii-sreshtu-rusiia-259393/

Малко вероятно е европейските външни министри да се присъединят към новите икономически санкции срещу Москва, готвени от Вашингтон

Китай: Ударите на САЩ и техните съюзници в Сирия са безотговорни

http://www.cross.bg/siriya-kitaiiskoto-suyuznitzi-1572704.html

/КРОСС/ Китай осъди ударите срещу Сирия, които САЩ и техни съюзници нанесоха в отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия в покрайнините на Дамаск, предаде CCTV. "Използването на насилие само ще изостри ситуацията в региона", каза говорителка на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. Тя подчерта, че единственото надеждно решение е нещата да се уредят с политически средства. "Безотговорно да предприемаш военна офанзива на базата на подозрение за вина", добави говорителката на китайското външно министерство.

Свободният ловец сред лоното на словото (част 5)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285646_%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

 

… Когато представят апостол Павел нa съд за отклонение от израилтянството, той самоуверено казва: аз съм евреин от евреите, аз съм фарисей, равнител на бащините си закони и най-умният из евреите! След като не спират да го бият обаче, като християнин, той започва да се оплаква: “Стойте, какво правите? Аз съм римски гражданин!”

Апостол Павел търси спасение от римската цивилизация, която взе, че го осъди на смърт. Осъди го на смърт и придаде друг смисъл на живота му, оплоди го – убиха го в Рим, където издигнаха храма “Свети Павел”. А това е началото на нова цивилизация.




Цялата статия може да прочетете на: sofiapress.com

Парите на партиите: БСП с над милион членски внос, ГЕРБ пак печели от лихви

http://clubz.bg/66728-parite_na_partiite_bsp_s_nad_milion_chlenski_vnos_gerb_pak_pecheli_ot_lihvi

БСП изплаща заем към банка и купува коли на лизинг, но още е партията с най-големи приходи от членски внос в България. ГЕРБ - закономерно според правилата по закон, е формацията с най-много приходи от държавна субсидия, тоест от държавния бюджет, а заради натрупани суми партията печели много добре от лихви. ДПС също получава сериозни постъпления от членовете си - близо половин милион лева - или близо пет пъти повече от управляващата партия. 

В "Обединени патриоти" пък са регулирали плащания за избори в коалиционното си споразумение, затова например НФСБ декларира приходи от коалиционните си партньори "Атака" и ВМРО. Но причината е надлежно упомената - Валери Симеонов е представлявал обединението пред Сметната палата за парламентарния вот през 2017 г. 

Партиите, които доскоро наричахме "традиционна десница", а сега - части от демократичната общност, сериозно са свили разходите си в последната година, след като изпаднаха от Народното събрание и вече не получават субсидия като парламентарните сили. Формацията "Да, България" пък е декларирала и дарения в криптовалута - но доста скромни.

Това показва преглед на финансовите отчети на партиите - парламентарно представените и такива, които на последните избори бяха "на ръба" или малко под него на бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Най-богатата партия у нас е ГЕРБ - за 2017 г. държавната им субсидия е била 14 513 млн. лв. От членски внос обаче постъпленията са 110 000 лв., нямат и декларирани дарения. Последното е традиция в отчетите през годините. Но малкото постъпления от членски внос значи, че част от декларираната от ГЕРБ членска маса не се издължава към партията с фиксираните в устава ѝ 2 лв. на месец.

Заради това, че държи пари на влогове, от лихви управляващата формация с лидер Бойко Борисов е спечелила 3,8 млн.лв., показват още документите, представени пред Сметната палата. По сметките на ГЕРБ е имало движение и заради прекратяване или отваряне на лизингови договори за леки автомобили, пише още в отчета.

ГЕРБ декларира още, че е направила дарения на стойност 302 хил. лв. Тази практика не е забранена по закон, въпреки че периодично се повдига темата дали е редно партиите да правят такива дарения, като при парламентарно представените формации става дума за преразпределение на бюджетни средства, които се дават целево за развитие на партийната дейност. ГЕРБ е и формацията за 2017 г. с най-голямо перо "административни разходи" - 4 999 000 лв.

БСП е формацията с най-много пари от членски внос - или над 11 пъти повече от постъпленията на ГЕРБ по същото перо. В реални пари сумата е 1 139 000 лв. Държавната субсидия на социалистите за 2017 г. е възлизала на 10 513 000 лв. Социалистите се радват и на щедри симпатизанти - даренията без условие са за 349 000 лв., а тези, направени за избори през 2017 г., възлизат на още 394 000 лв. 

Социалистите обаче отчитат и задължения - например банков заем от 1 405 000 лв. През годината БСП е сключила и лизингов договор за 8 леки автомобила "Шкода", който ще се изплаща до 2021 г. Общите задължения на левицата - според официалния отчет, са на стойност от 2 250 000 лв. 

Отчетът на ДПС показва, че движението се нарежда на второ място по приходи от членски внос - 498 000 лв., но в сравнение с 2016 г. има спад - тогава сумата е била 565 000 лв. Вероятно една от причините е и появата на ДОСТ и вероятен отлив на партийни членове. Субсидията на партията за миналата година е 4,5 млн. лв. Разходите й за заплати са малко над 800 000 лв., а близо милион са глътнали харчовете за услуги, показват документите. 

Сред "Обединените патриоти" от членовете си най-много пари получава ВМРО - 103 000 лв. или почти колкото и най-силната партия у нас - ГЕРБ. НФСБ на Валери Симеонов е получила от членски внос окорло 21 000 лв., а в отчета на "Атака" такова перо не се намира. Любопитно е, че НФСБ декларира приходи съответно от 25 000 и 23 000 лв. от коалиционните си партньори ВМРО и "Атака" и това е било описано в коалиционния договор - тъй като формацията на Симеонов е оперирала с финансите за изборите през 2017 г. Общо формациите (които през част от 2017 г. не бяха в обща коалиция - б.р.) са получили около 4 млн. лв. държавна субсидия, като сумите на всяка от тях варират от 1,2 до 1,5 млн. лв. 

"Да, България" пък е формацията, която е направила прецедент в отчета си до Сметната палата. В доклада си за финансите през 2017 г. партията декларира дарение в криптовалута. Сумата е много малка - 770 лв. в Bitcoin и 450 лв. в Etherium. В момента стойността на 1 bitcoin e над 7000 долара, а на 1 единица от другата криптовалута - около 500 евро. Формацията, която вече е част от обединението "Демократична България", заедно с ДБС и "Зелените", е получила 450 дарения. "Да, България", както и останалите партии от демократичната общност, не получават пари от бюджета, а причината е, че не прескочиха 4-процентовата бариера за парламента, а на изборите се явиха в коалиции. 

Малко над 460 000 лв. са даренията и на ДСБ, която също вече няма държавна субсидия. Даренията в СДС са около 142 000 лв., а един от крупните дарители и лидерът Божидар Лукарски - в едно дарение от 10 000 лв., колкото позволява законът годишно от едно физическо лице. 

Партия "Воля" също декларира дарения за 140 000 лв., както и постъпления от кандидатите си за депутати. Субсидията за втората половина на 2017 г., откогато е парламентарна партия, е 1 477 000 лв.

Столтенберг: Турция има ключова роля в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818978

Столтенберг: Турция има ключова роля в НАТО Турция прави много за НАТО, тя има ключова роля за Северноатлантическия алианс. Това заяви днес на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турската телевизия Хабертюрк и БТА. Турция е съюзник, който има ключова роля в състава на алианса. Турция има сериозен принос за осигуряването на общата сигурност и във връзка

Джерард Бътлър доведе кученцето Шушка отново в България

https://offnews.bg//zvezdi/dzherard-batlar-dovede-kuchentceto-shushka-otnovo-v-balgaria-678786.html

Американският актьор Джерард Бътлър, който спаси кученцето Шушка, докато беше на снимки у нас, се върна в България заедно с четириногото.

Бътлър отново е в страната за снимките на нов филм. Фенове успяха да се снимат с него и Шушка и публикуваха снимки в социалната мрежа.

За осиновеното у нас кученце актьорът съобщи в Instagram, където пусна снимка и написа:„Благодарен съм за новото кученце в живота ми. Тя беше бездомна, докато снимах в България. Открадна ми сърцето“.

Стефан Данаилов представя ''Романът на моя живот'' в Стара Загора

http://www.cross.bg/politikata-lambo-danailov-1572706.html

/КРОСС/ 140 библиотеки и читалища в Старозагорска област ще получат екземпляр от мемоарната книга на Ламбо. „Отдавна ме канят да напиша книга за моя живот. Дълго отлагах, защото смятах, че има достатъчно време пред мен“. Това  сподели Стефан Данаилов на срещата си със старозагорските медии преди представянето на книгата му тази вечер в операта в града. В срещата участва и заместник-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев: „Стефан Данаилов е моят Мастер в политиката. Човекът, който ме държеше за ръката, когато за първи път стъпих в парламента. Поправял ме е, критикувал ме е, но най-вече ме насърчаваше. За мен Ламбо е един от най-искрените хора в политиката. И един от най-отговорните. Мнозина днес разбират политиката като футболен мач, като сблъсък на две агитки. Той е от малцината, които ни лекуват с мъдростта си и градят мостове“, каза Стойнев. „Имам ученици в театъра, и в политиката. Драго Стойнев е един от добрите ми ученици в политиката. Когато прохождаше в политиката се зарадвах много, когато чух, че е учил в Сорбоната. Нашата партия има нужда от повече като него. И наистина много съм го учил, казвал съм: днес беше добре, но бързаш, давай по-спокойно и пр.“, разказа Ламбо. Събитието се организира от Областният съвет на БСП-Стара Загора и Общината. Ламбо ще подари екземпляр от книгата си, писана в съавторство с журналиста Георги Тошев, на всеки гост на представянето

Варненци спечелиха турнир по плуване в Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=372599

ПСК „Черно море” стана отборен шампион в турнира по плуване „Бяла лястовица” в Добрич, научи Moreto.net. В традиционната надпревара на 25-метров басейн в Плувен комплекс „Русалка” се конкурираха над 600 деца от 20 клуба. Плувците на ПСК „Черно море” са първи отборно.

Радев: Харченето на публични средства е непрозрачно

http://econ.bg/Новини/Радев-Харченето-на-публични-средства-е-непрозрачно_l.a_i.760478_at.1.html

Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност в харченето на публични средства. Можем да си поставим за основна цел да изкореним...

Румен Радев: „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“

http://pogled.info/bulgarski/rumen-radev-sotsialno-ikonomichesko-razvitie-na-balgariya-predizvikatelstva-i-perspektivi.93855

/Поглед.инфо/ Лекция на президента Румен Радев на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“ 16 април 2018 г., София, Университет за национално и световно стопанство

Чавушоглу: Макрон няма да забие клин в партньорството между Анкара и Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818965

Чавушоглу: Макрон няма да забие клин в партньорството между Анкара и Москва Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че президентът на Франция Еманюел Макрон няма да може да развали партньорството между Турция и Русия. По-рано държавният глава на Франция заяви, че въздушните удари по Сирия са забили клин между Русия и Турция, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

21-годишен загина на пътя Добрич - Варна заради излязла внезапно на пътя кошута

http://www.cross.bg/dobrich-grad-general-1572695.html

/КРОСС/ 21-годишен мъж от град Генерал Тошево е загинал при тежка катастрофа, станала в нощта на петък срещу събота. Инцидентът е възникнал малко след 1 ч. по главен път Добрич – Варна, в района на село Стожер. На място е установено, че лек автомобил „БМВ” с английска регистрация удря внезапно излязла на пътното платно кошута. Вследствие на удара, водачът губи контрола над колата и се удря последователно в крайпътни дървета. На място е загинал шофьорът - 21-годишен мъж от град Генерал Тошево. Возещата се в автомобила С.М. (16 г.) от град Генерал Тошево е настанена в болницата в Добрич с травма на главата, контузия на бял дроб, фрактура на долен крайник, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство – съобщиха от Областната дирекция на МВР - Добрич..

Водолази спасиха мъж, затънал в хвостохранилище в Чипровци

https://www.24chasa.bg/region/article/6818953

Водолази спасиха мъж, затънал в хвостохранилище в ЧипровциИзвадиха възрастен мъж, затънал в хвостохранилището в Чипровци. Акцията проведе екип Аварийно-спасителни дейности на Гражданска защита- Монтана. Инцидентът станал рано сутринта. 63-годишният мъж е бил забелязан да затъва от местни жители. Те опитали да му помогнат, но било опасно и подали сигнал на телефон 112.

Близостта до силно икономическо ядро е шанс за по-бързо развитие на по-слабите общини

https://www.investor.bg/analizi/85/a/blizostta-do-silno-ikonomichesko-iadro-e-shans-za-po-byrzo-razvitie-na-po-slabite-obshtini-259379/

Сближават ли се нивата на икономическо развитие в рамките на икономическите центрове, анализира ново изследване на ИПИ

Спецсъдът не даде ход на делото срещу Петър Москов

https://frognews.bg/novini/spetssadat-dade-hod-deloto-sreshtu-petar-moskov.html

Специализираният съд не даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още 3-ма от държавната фирма за производство на ваксини ”Бул Био - НЦЗПБ”.

С три обвинения се сдоби напушеното и пияно момиче, блъснало 10 коли

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/s-tri-obvineniia-se-sdobi-napushenoto-i-piiano-momiche-blysnalo-10-koli-2091211

Районна прокуратура-Пловдив задържа за 72 часа и повдигна обвинение на 20-годишната жена, която шофирайки пияна и напушена, блъсна и потроши 10 автомобила на паркинг в пловдивския район Южен.

Габриела Медарова е обвинена в 3 престъпления: управление на моторно превозно средство след

Сапунка! Мъж от Исперихско хвана жена си на калъп със 17-годишен и стана страшно

http://www.struma.com/sinya-lampa/sapunka-muj-ot-isperihsko-hvana-jena-si-na-kalup-sus_133079/

Мъж наръга със стъкло от счупена бутилка супругата си и 17-годишен тийнейджър, след като ги спипа в семейната спалня малко след полунощ в неделя, пише „Телеграф“. 34-годишният рогоносец се прибрал около 0:10 часа в исперихското село Лъвино и заварил жена му и тийнейджъра заедно. Съпругата, която е с 10-години по-възрастна от младежа, без свян го приютила в семейната спалня. Тя не очаквала мъжът ѝ рогоносец да се прибере тази нощ, тъй като от известно време били...

Продължава

Обвиниха трима за притежание на 14 пистолета, 2 автомата, пушка и 1000 патрона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818931

Обвиниха трима за притежание на 14 пистолета, 2 автомата, пушка и 1000 патронаСпециализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима души за незаконно притежаване на 14 пистолета, два автомата, пушка и 1000 патрона, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Трите лица са от Монтана и Казанлък. Операцията по задържането им е била проведена на 13 април. Оръжията са открити в автомобили и в помещения,

БДЖ започна монтиране на нови седалки в локомотивите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818942

БДЖ започна монтиране на нови седалки в локомотивите"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД започна поетапното монтиране на нови седалки в локомотивите за по-голямо удобство на машинистите по време на изпълняване на служебните им задължения, съобщиха от превозвача. До момента са доставени 26 нови седалки за машинисти, които са разпределени в локомотивните депа в страната за монтиране в локомотивите с

Борисов призова Сърбия и Косово да започнат преговори

http://www.mediapool.bg/borisov-prizova-sarbiya-i-kosovo-da-zapochnat-pregovori-news278006.html

Премиерът Бойко Борисов препоръча на Косово и Сърбия да започнат преговори, тъй като ако не постигнат споразумение, и двете държави няма да влязат в Европейския съюз. В понеделник Борисов се срещна в Прищина с косовския президент Хашим Тачи, подготвяйки основния си приоритет във външната политика – срещата между ЕС и страните от Западните Балкани в София. Борисов посочи, че на срещата в София всички шест държави от Западните Балкани трябва да декларират пред Брюксел, че ще решават противоречията помежду си, включително и проблемите между Прищина и Белград. Борисов обеща да убеди Брюксел, че "тук не е страшно", а Тачи - че Косово ще продължи да търси решение на двустранните си проблеми със Сърбия Тачи връчи на Борисов "Медал за независимост“ заради приноса му към развитието на косовската държавност и 10-годишнината от обявяването на независимо Косово. България е една от страните, които първи признаха независимостта на Косово през април 2008 година. "Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов. Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО. "Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали. "Пътят към Европа е единственият път за Косово“, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви "истински мирен процес в региона“. Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. "Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов.

Автомат Скорпион и цял арсенал оръжия у трима, спецпрокуратурата ги обвини

https://offnews.bg//temida/avtomat-skorpion-i-tcial-arsenal-orazhia-u-trima-spetcprokuraturata-g-678783.html

14 пистолета, 2 автомата, пушка и 1000 патрона са открити при акция под ръководството на спецпрокуратурата.

Повдигнати са обвинения на трима души от Монтана и Казанлък за незаконно притежаване на големи количества оръжия и боеприпаси. При специализирана операция под ръководството на Специализираната прокуратура, в автомобили и в помещения, обитавани от въпросните лица, са намерени и иззети общо 14 пистолета от различни марки. 

Автоматите са „Скорпион“ и „Берета“, пистолетите са от различни марки, а патроните - с различен калибър, уточняват от спецпрокуратурата. 

Оръжията са иззети от едно помещение и автомобил, боеприпасите са били държани на различни места, в т.ч. в местността „Разсадника“ в покрайнините на Монтана. 

Двама от обвинените вече са осъждани за незаконно държане на оръжия и боеприпаси. Единият от тях е в изпитателен срок на условна присъда, постановена му от Районния съд в Монтана през 2017 г. 

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на двама от обвинените са наложени парични гаранции от 10 000 и 3000 лева. 

Специализираният наказателен съд определи за третия обвинен по досъдебното производство мярка за неотклонение „Домашен арест“. Съдът взе предвид влошеното му здраве.

Безработицата в България се е понижила до 6,8% през март

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-v-bylgariia-se-e-ponijila-do-68-prez-mart-259394/

От началото на годината броят на безработните е намалял с над 15 хиляди, отчита Агенцията по заетостта

Ще се санират жилищни сгради на ул. „Петър Берон“ № 7, кв. „Свобода“ бл.17 и ул. „Яворов“ № 62

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iRMu1RiJkAo/

На 18.04.2018 в 13.00 ч.  в Зала 2 в Община Поморие  ще се проведе начална пресконференция на Община Поморие, на която  ще бъдат представени основните цели, дейности и очаквани резултати по Проект  „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради намиращи се в гр.Поморие – 3“, който се осъществява  по Договор за БФП с № BG16RFOP001-2.001-0143-С01 с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата  стойност на проекта е 1 326 110,90   лв. с ДДС (100 % безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие).  Крайният срок за реализация на проекта е до 14.11.2018 г.

Основна цел на проекта:

Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни  жилищни сгради, намиращи се в гр. Поморие.

Очаквани резултати:

  • Повишаване на енергийната ефективност в сградите на ул. „Петър Берон“ № 7, кв. „Свобода“ бл.17, ул. „Яворов“, № 62
  • Достигане на нормативно изискваните нива на енергийна ефективност – най-малко клас на енергопотребление „С“ в сградата;
  • Намаляване на разходите за енергия;
  • По-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено – до намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове – опорни центрове на полицентричната система, съгласно НКПР 2013-2025г.;
  • Постигане на индикативните национални цели за пестене на енергия за 2020г., заложени в Националния план за действие за енергийна ефективност 2014- 2020 г.;
  • осигуряване на по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие;
  • подобряване на експлоатационните характеристики с цел удължаване на жизнения цикъл на сградите;
  • запазване на традиционните функции на малките градове – опорни центрове, вързани с предлагане на обществени услуги, не само за местното население, но и за населението на околните периферни райони.

Борисов окуражи Косово по пътя към ЕС и НАТО

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-evropredsedatelstvoto-2018-27052715

Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове, каза в Прищина премиерът Бойко Борисов.

Акционерите притискат все повече Зукърбърг

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/akcionerite-pritiskat-vse-poveche-zukyrbyrg-259392/

Част от тях настояват Facebook да има независим председател и независими членове на борда на директорите

Германия: Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818928

Германия: Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процесГермания продължава да смята, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес, но признава реалността, че това е невъзможно в краткосрочен план, заяви днес говорителят на германското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА. На същата пресконференция говорителката на германското външно министерство каза,

12 неща, които да изтриете от профила си във Facebook

https://offnews.bg//tehnologii/12-neshta-koito-da-iztriete-ot-profila-si-vav-facebook-678781.html

Скандалът около "Кеймбридж Аналитика" със злоупотреба с лични данни на потребителите на Facebook принуди много хора да преразгледат ролята, която социалната мрежа играе в живота им. Загрижени за неприкосновеността на личния си живот, някои дори изтриха своите профили.

Ако искате да запазите профила си и да защитите по-добре информацията в него, ето 12 неща, които може би ще искате да изтриете:

1. Рожден ден
Вашият рожден ден е част от важен пъзел, който включва и вашето име и адрес, с които хората могат по-лесно да получат достъп до вашата банкова сметка и лични данни.

2. Телефонен номер
Най-добрият сценарий тук е придобиването на учтив почитател. В най-лошия случай? Преследвач, който ви притеснява непрекъснато.

3. Повечето от вашите „приятели“
Професорът по психология в Оксфорд Робин Дънбар смята, че хората могат да поддържат около 150 стабилни взаимоотношения. В много случаи истинските "приятели" са едва 4% от цялата ви листа.

Отърваването от излишните приятели може да направи по-здравословно сърфирането ви в социалните медии.

4. Снимки на вашето дете/млад член на семейството

5. Къде вашето дете/член на семейството ходи на училище

6. Информация за местоположение

Определянето на местонахождението става чрез Android или iPhone. През 2015 г. TechCrunch съобщи, че над 500 милиона потребители са посетили Facebook само от мобилния си телефон, което означава, че проследяването на локацията им никак не е трудно.

7. Някои публикации
Това е класика. Facebook е социална медийна платформа и до известна степен вашите публикации трябва да бъдат добре обмисляни. Шефът ви може да има достъп до тях и следователно има достъп до всяка една от вашите актуализации на статуса и това включва онези, в които сте се оплакали от многото работа или сте изразили нетърпение да си тръгнете от работното място.

Да, можете да зададете предпочитанията си, за да го изключите от определени актуализации, но нужно ли е да си усложнявате живота?

8. Прекратете маркирането на местоположението си
Хората забравят факта, че маркирането на местоположението ви в къщи всъщност дава вашия адрес.

9. Кога и къде отивате на почивка
Според финансовия уебсайт This is Money пътуващите, които са съобщили, че са на почивка, не могат да получат застрахователното си искане при обир, ако са публикували своите планове за почивка в социалните мрежи.

10. Състоянието на вашата връзка
Ако искате да "отпразнувате" нова връзка, не го правете във Facebook.

Ако нещата не се получат и се наложи от „Обвързан/а“ да преминете в „Необвързан/а“, това ще ви накара да се чувствате още по-зле.

11. Данни за кредитната ви карта
Никога. Това никога не е добра идея.

12. Снимки на билетите ви за самолет
Публикуването на снимка на билета ви често е начин да се похвалите за ваканцията си, но не бъдете глупави! Баркодът на билета е уникален и може да бъде използван за откриване на информацията, която сте предоставили на компанията за полети.

Цацаров: Най-опасните престъпници да бъдат в един затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=372595

Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му състоянието на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода в момента е такова, че рано или късно бягство като на двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев е щяло да се случи.

Фалстарт на делото за ваксините срещу Петър Москов

http://dnes.dir.bg/news/delo-vaxini-petar-moskov-izbori2013-27052714

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване