Мило Джуканович печели изборите в Черна гора

http://www.cross.bg/cherna-gora-izborite-1572652.html

/КРОСС/Бившият президент и премиер на Черна гора Мило Джуканович обяви своята победа на състоялите се вчера президентски избори в страната. В първото си обръщение след изборите той обеща Черна гора да стане член на Европейския съюз до края насвоя петгодишен мандат. Според предварителните резултати, Джуканович е спечелил 54% от гласовете. На второ място в изборите е Младен Боянич с малко над 33%, трети е Драгиня Вуксанович с 8%.  

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава днес с разпити на пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818094

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава днес с разпити на пострадалиДелото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпити на пострадали от инцидента лица. Това съобщиха от Окръжен съд- Шумен. Съдът ще заседава от 9.00 часа. Миналото заседание по делото за жп катастрофата премина с последните останали за предявяване видео записи и снимков

Започна кампанията за прием в първи клас в София

http://www.mediapool.bg/zapochna-kampaniyata-za-priem-v-parvi-klas-v-sofiya-news277990.html

Започна кампанията за прием в първи клас в София.   От днес родителите могат да подават заявления в желаните училища. Документи се подават до 16 май, а първото класиране ще бъде обявено на 4 юни. Приемът тази година се случва по нови критерии. Основният е наличието на адресна регистрация в района на училището. Той е заложен от образователното министерство и важи за цялата страна.   Според новите критерии, заложени от образователното министерство, с предимство за дадено училище са децата, които живеят най-близо до него, т.е. имат адрес в прилежащия му район. Първо се приемат децата, които имат адрес в района на училището от над 3 години (първа група), след това тези с регистрация от 1 до 3 години (втора група), после тези с регистрация от под 1 година (трета група) и най-накрая тези от останалата част на града (четвърта група). Районите на училищата са определени от общините. Много родители не са доволни от училището, в което се падат децата им, заради качеството на образованието, отдалечеността му или защото там преобладават деца от малцинствата. Критерият за уседналост ще е първият, който ще се прилага за класирането на първокласниците. Ако във всяка от групите, определени според него, има повече желаещи, отколкото места, ще се прилагат допълнителни критерии за отсяване на кандидатите. С най-голямо предимство в този случай ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище. Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето.   Отпада критерият месторабота на родителите. Няма и значение кога са подадени документите в рамките на кампанията.   Напрежение за прием в първи клас има основно в големите градове и най-вече в столицата. Свободните места за всяко училище са обявени на сайта му. Документи се подават на място. От общината се надяват догодина кандидатстването да става през електронна система.   В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.   Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници.Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май. В Пловдив кандидатстването за първи клас става през електронна система, разработена от общината. Свободните места за първокласниците там трябва да бъдат обявена до 2 май, а след това започва и подаването на документи онлайн. Първото класиране ще е ясно на 5 юни. Във Варна кандидатстването също е електронно, а срокът за подаване на документи е от 25 до 31 май. Първото класиране излиза на 5 юни. От 15 до 25 май се кандидатства онлайн в Бургас. Първото класиране е на 4 юни.  

Започва кампанията за прием в първи клас в София

http://www.mediapool.bg/zapochva-kampaniyata-za-priem-v-parvi-klas-v-sofiya-news277990.html

Започва кампанията за прием в първи клас в София.   От днес родителите могат да подават заявления в желаните училища. Тази година това се случва по нови критерии.   Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката, съобщи бТВ.   Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето, уточни Мария Минчева от Столичната община.   Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.   Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата.   В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.   Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници.   Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.    

Автобус с деца е катастрофирал край Велико Търново, има пострадали

https://frognews.bg/novini/avtobus-detsa-katastrofiral-krai-veliko-tarnovo-ima-postradali.html

”За съжаление, още една безсънна нощ. Снощи късно в района на Велико Търново имаше катастрофа на автобус, пълен с деца между 15-16 години. Пак има обръщане, пак автомобил го е засякъл. Има пострадали, но няма убити”, заяви пред БНТ зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Инцидентът е станал след 21 часа.

Война в СДС, нов рунд: структури пращат бележки за платен членски внос

http://clubz.bg/66699-vojna_v_sds_nov_rund_strukturi_prashtat_belejki_za_platen_chlenski_vnos

След като в петък тихата война в СДС се разгоря и публично, историята продължава и днес - ден преди Националния съвет на партията. Дневният му ред трябва да е посветен на коалиционната политика, но по всичко личи, че е по-вероятно в основна тема да се превърне лидерството на Божидар Лукарски и екипа му.

В петък т.нар. преговорен екип, който в продължение на два месеца се срещаше с актива на СДС по места, излезе с писмо, в което обвини Лукарски и главния секретар Филип Кирев, че се опитват да ликвидират местни структури, които се канят да искат вот на недоверие  на председателя. Според екипа това се прави непосредствено преди Националния съвет, за да бъдат отстранени от гласуванията "недоволни" от лидера структури.

В отговор Кирев съобщи пред Клуб Z, че не става дума за разправа, а шест структури не са плащали членски внос в продължение на повече от година. Това, според Кирев, е нарушение на устава на СДС, който предвижда "самоизключване" при неиздължаване с членски внос за период над 12 месеца.

 
В преговорния екип са кметът на Карлово Емил Кабаиванов, членовете на НИС (тясното ръководство на партията) Румен Христов и Юлиан Леков, кметът на район "Витоша" в София Теодор Петков и шефът на изборния щаб, чиято смята се провали през февруари, въпреки волята на Лукарски - Георги Ненков. Днес те изпратиха ново писмо до медиите в отговор на случилото се в петък, придружено от банкови бележки за внасяне на членски внос от структурите в Кърджали, Ямбол, Разград, Хасково и Смолян. От споменатите от Кирев като нередовни организации бележка няма само от Търговище, става ясно от изпратените документи. Текстът към тях гласи:

В отговор на провокацията от Божидар Цецов Лукарски и нелегитимния гл. секретар на СДС Филип Кирев, направена в петък на 13.04.2018 г., срещу няколко областни структури на Съюза на демократичните сили, с цел да бъдат лишени от правото си на глас на предстоящия Национален съвет на СДС във вторник, 17.04.2018, Преговорният екип, избран от Национален съвет на СДС на 16.02.2018г., информира средствата за масова информация за този позорен акт на Лукарски и Кирев.

Днес - 16.04.2018 г., в потвърждение на правотата си, Преговорният екип предоставя на медиите вносните бележки и платежните нареждания, от които е видно, че структурите са отчели членския си внос в срок и ще участват в предстоящия Национален съвет. 

Лукарски, докога ще си позволявате да унижавате структурите на Съюза на демократичните сили?

Честит Ден на юриста.

От петте вносни бележки е видно, че са от 30 и 31 март тази година (след насрочването на Националния съвет за 17 април - б.р.) и са за плащане на членски внос или за второ, трето и четвърто тримесечие на 2017-а, или за цялата година. Структурите в Смолян и Разград отчитат по около 240 лв. членски внос, а останалите - между 30 и 57 лв. за всяка от структурите. Три от плащанията са направени от един и същи човек -  Камен Караянев, който иначе членува в СДС-Хасково.  
 
Очаква се реакцията от "Раковски" 134 по новото развитие на казуса.
 
Според седесари оставката на Лукарски ще бъде поиската утре. По устав обаче свикването на извънредна конференция става само, ако поне 2/3 от списъчния състав на Националния съвет гласува "за". Тъй като такова мнозинство се постига трудно, дойдоха и обвиненията, че се подменя съставът на висшия партиен орган. Какво ще е разпределението на силите ще стане ясно утре между противниците и поддръжниците на лидера на СДС ще стане ясно утре. 

Според седесари, Лукарски няма намерение да се оттегля, ако гласовете срещу него са по-малко от нуждите по устав.

Втората тема на заседанието на Националния съвет е коалиционната политика. Немалка част от партията е против воденето на разговори с формации като НФСБ на Валери Симеонов, макар и за тях официално да се отрича.

По-рано днес оттегляне и на лидера на СДС Божидар Лукарски, и на цялото настоящо ръководство на партията, както и курс към дясно обединение - най-вече с ДСБ заради идеологическа близост, поискаха в декларация от СДС-Красно село. 

В документа от столичната партийна структура името на Лукарски не е споменато, нито на неговите заместници, но се казва, че "досегашното ръководство на СДС в лицето на Председателя и НИС показа, че не е на висотата на изискванията за политика на дясно обединение. Припомняме принципната позиция на СДС-Красно село от няколко години насам, изразена в декларациите ни от 16.11.16 г. и 03.04.2017 г., а именно, че и Председателят на СДС, и членовете на НИС, следва да направят крачка назад и да отстъпят местата си на нови лица с демократично мислене и с визия за политиката на СДС и бъдещето на България. "

 
От СДС-Красно село заявяват още, че "СДС трябва да положи всички усилия да обедини отново партиите от дясното политическо семейство, за да има реалната възможност, то да наложи своите виждания и идеи чрез управлението на страната"

"Винаги сме поддържали становището, че най-близката до СДС като визия и идеология партия е ДСБ, като произлезли от СДС, и именно това е организацията, с която СДС трябва да изгради дългосрочно и стратегическо партньорство, като не забравяме сътрудничеството и с доскорошните си партньори и всички други десни партии, произлезли от СДС. Ефективно обединение на дясното пространство без СДС е невъзможно.", казват още от партийната структура.

Факт е, че това е пореден случай, в който СДС-Красно село иска оставката на Лукарски. Първият бе още през 2016 г. "СДС се нуждае от рязка промяна на политиката си и начина на нейното провеждане!", завършва декларацията.

СДС-Красно село иска цялото ръководство на СДС вън

http://clubz.bg/66699-sds_krasno_selo_iska_cqloto_rykovodstvo_na_sds_vyn

Оттегляне и на лидера на СДС Божидар Лукарски, и на цялото настоящо ръководство на партията, както и курс към дясно обединение - най-вече с ДСБ заради идеологическа близост, поискаха в декларация от СДС-Красно село само ден преди Националния съвет на партията, насрочен за вторник. 

В документа от столичната партийна структура името на Лукарски не е споменато, нито на неговите замесници, но се казва, че "досегашното ръководство на СДС в лицето на Председателя и НИС показа, че не е на висотата на изискванията за политика на дясно обединение. Припомняме принципната позиция на СДС-Красно село от няколко години насам, изразена в декларациите ни от 16.11.16 г. и 03.04.2017 г., а именно, че и Председателя на СДС и членовете на НИС, следва да направят крачка назад и да отстъпят местата си на нови лица с демократично мислене и с визия за политиката на СДС и бъдещето на България. "

 
От СДС-Красно село заявяват още, че "СДС трябва да положи всички усилия да обедини отново партиите от дясното политическо семейство, за да има реалната възможност, то да наложи своите виждания и идеи чрез управлението на страната"

"Винаги сме поддържали становището, че най-близката до СДС като визия и идеология партия е ДСБ, като произлезли от СДС, и именно това е организацията, с която СДС трябва да изгради дългосрочно и стратегическо партньорство, като не забравяме сътрудничеството и с доскорошните си партньори и всички други десни партии, произлезли от СДС. Ефективно обединение на дясното пространство без СДС е невъзможно.", казват още от партийната структура.

Факт е, че това е пореден случай, в който СДС-Красно село иска оставката на Лукарски. Първият случай бе още през 2016 г. Очаква се оттеглянето на председателя  да бъде поискано пред Националния съвет утре.
"СДС се нуждае от рязка промяна на политиката си и начина на нейното провеждане!", завършва декларацията на СДС-Красно село.
В петък представители на партийното ръководство - в това число и заместици на Лукарски, го обвиниха в подмяна на членове на Националния съвет заради очаквания вот на недоверие срещу нещо. 
 

Това са кметът на Карлово Емил Кабаиванов, членовете на НИС Румен Христов и Юлиан Леков, кметът на район "Витоша" в София Теодор Петков и шефът на изборния щаб, чиято смята се провали през февруали, въпреки волята на Лукарски - Георги Ненков. Според седесари оставката на Лукарски ще бъде поиската утре. По устав обаче свикването на извънредна конференция става само след като поне 2/3 от списъчния състав на Националния съвет гласува "за". Тъй като такова мнозинство се постига трудно, дойдоха и обвиненията, че се подменя съставът. Какво ще е разпределението на силите ще стане ясно утре. 

Според седесари, Лукарски няма намерение да се оттегля, ако гласовете срещу него са по-малко от нуждите по устав.

Втората тема на заседанието на Националния съвет е коалиционната политика. Немалка част от партията е против воденето на разговори с формации като НФСБ на Валери Симеонов, макар и за тях официално да се отрича.

Без опасност за живота са настанените в „Св. Анна“ от катастрофата на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818092

Без опасност за живота са настанените в „Св. Анна“ от катастрофата на "Тракия"През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Пациентите са стабилизирани и контактни и вече всички са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения.

93 години от атентата в "Св. Неделя"

http://www.cross.bg/ivan-petur-atentata-1572651.html

/КРОСС/ На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история. Избухва бомбата в катедралата „Света Неделя“ в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500 по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Сред убитите са 13 генерали - повече, отколкото във всички войни, които България е водила преди това, 13 полковници, 6 подполковници, много други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и много обикновени граждани, включително жени и деца. Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев. Мощният взрив разрушава голяма част от покрива и част от южната храмова стена на катедралата „Св. Неделя“. Храмът е възстановен по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Осветен е официално на 7 април 1933 г. Днес за смъртта на стотиците невинни жертви напомня само една паметна плоча, поставена на стената на църквата. Атентатът е апогеят на започналата през 1923 г. гражданска война в България

Започва делото срещу Москов и Персенски за ваксините

https://www.actualno.com/healthy/zapochva-deloto-sreshtu-moskov-i-persenski-za-vaksinite-news_669791.html

В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, обвинени в престъпления по служба и в безстопанственост, съобщи БГНЕС. Заседанието срещу Москов и Персенски е насрочено за 16 април. Двамата бяха привлечени като обвиняеми в края на ноември 2016 г. През март месец тази година СГП внесе в спецсъда обвинителния акт срещу бившия министър на здравеопазването и заместника му във връзка с ваксините „Пентаксим“

Горски пожар бушува на гръцкия остров Пелопонес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818089

Горски пожар бушува на гръцкия остров ПелопонесГорски пожар бушува в областта Илия, на полуостров Пелопонес, Южна Гърция. Над 60 пожарникари се борят от снощи с огнената стихия, която застрашава селища в района. Жителите на няколко села са евакуирани, съобщават гръцките медии. Гасенето на огъня е затруднено от силния вятър, предава БТА. Пожарът е далеч от древна Олимпия,

Тръгва делото срещу Петър Москов

https://offnews.bg//temida/tragva-deloto-sreshtu-petar-moskov-678738.html

Делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, обвинени в престъпления по служба и в безстопанственост, тръгва днес в Специализирания наказателен съд. 

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското здравно министерство - 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца, заключават от прокуратурата.

Това определя деянието като особено „тежък случай“.

Деянието на Москов съставлява престъпление по чл. 282, ал. 3, вр.ал.2, вр. ал.1от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г. 

Второто обвинение срещу бившия министър от Реформаторския блок е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението е квалифицирано по чл.220, ал.1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г. 

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 от НК и ако бъде признат за виновен, П.М. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на П.М., умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Престъпните действия на Адам Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Перенски е участвал в работна група за изготвяне на същото Споразумение. На 19 юли 2015 г. зам.-министърът е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на Република България.

Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Управителят на „Бул Био“ АД Любомир Димитров е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост по смисъла на чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК във връзка с производство на ваксина „Тетадиф“, без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г.

Второто престъпление е осъществено в периода 9 ноември 2015 – 27 ноември 2015 г., когато Димитров е допуснал разпиляване на имуществото на „Бул Био“ ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.- престъпление по чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК.

Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина „Тетадиф“ , предназначена за Р Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Третото обвинение на Димитров е за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини „БЦЖ“ (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС –престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 , вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

На съд е предаден и завеждащ отдел в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, за осъществени от него престъпления по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 НК, и по чл. престъпление по чл.219, ал.3, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК /безстопанственост/.

Деянията са осъществени във връзка с незаконно производството на ваксината „Тетадиф“ и безплатния й износ за Турция.

На съд е предадена и служителка - завеждащ отдел „Качествен контрол“ в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи.

В една част от тях е отразявано, че партидите с ваксина „БЦЖ“ отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.

В други е посочено, че определена хранителна среда, използвана при ин витро процедури, е отговаряла на изискванията за качество.

Тези документи са се използвали пред клинични микробиологични лаборатории в страната.

Престъпните деяния са осъществени в периода 8 януари 2014 – 25.11.2015 г. и са съставомерни по чл. 311 от НК, според който се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г.

Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

http://nakratko.bg/category/25/157895/


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система.

Служители на НАП излизат на протест в София

http://www.cross.bg/izlizat-slyzhiteli-protest-1572649.html

/КРОСС/ Служители на Националната агенция по приходите (НАП) излизат на протест в София. Причината са планираните масови съкращения в системата. Данъчните ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова. Съкращенията предвиждат звеното „Оперативни проверки” да бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, да бъдат прекратени от 1 май. Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

Макрон: Ударът в Сирия беше намеса на цялата международна общност

https://offnews.bg//sviat/makron-udarat-v-siria-beshe-namesa-na-tcialata-mezhdunarodna-obshtnos-678737.html

Ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка. Това заяви в телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон.

Макрон допълни, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "беше намеса на международната общност и както сами видяхте - изпълнихме я по изключително прецизен начин". 

"Франция не е обявила война на режима на Башар ал Асад", продължи френският президент и изтъкна, че "Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни", пише БНР. 

Френският президент потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.

Макрон е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

"Преди 10 дни президентът Тръмп казваше, че Съединените щати трябва да се оттеглят от Сирия. Но ние го убедихме, че е необходимо да се остане там в дългосрочен план. Ние също го убедихме, че трябва да ограничим ударите само над места, свързани с химически оръжия".

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е готов за нова военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство извърши друга атака с химическо оръжие.

От своя страна, руският президент Владимир Путин, заяви, че бъдещи ракетни удари срещу Сирия от страна на Запада ще доведат до хаос в международните отношения. А междувременно страните от Арабската лига осъдиха използването на химическо оръжие в Сирия и поискаха международно разследване на случая. Това обяви саудитският външен министър Адел ал-Джубейр на пресконференция след днешната среща на страните от организацията.

Граждански протести, осъждащи въздушните удари в Сирия, се състояха в Лос Анджелис, Сан Франциско, Берлин, Кипър и в ивицата Газа.

Няколко хиляди иракчани демонстрираха против западните въздушни удари по Сирия, като някои участници запалиха американски знамена, съобщи Франс прес. Протестните акции се състояха по призива на шиитския лидер Моктада Садр.

"Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна", скандираше тълпата, събрала се на площад Тахрир в центъра на Багдад. Освен в Багдад, демонстарции имаше и в градовете Наджаф и Басра. В събота Ирак изрази безпокойство след като САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари по обекти на сирийското правителство в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие по контролиран от бунтовници град на 7 април.

Бойко Борисов е на посещение в Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818088

Бойко Борисов е на посещение в ПрищинаПремиерът Бойко Борисов е на посещение в Прищина. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той ще проведе среща с президента на Косово Хашим Тачи, на която ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона.

Подобрява се състоянието на пострадалите при катастрофата с автобус на АМ „Тракия”

http://www.cross.bg/postradalite-sustoyanieto-fraktyra-1572647.html

/КРОСС/ Състоянието на пострадалите при тежката катастрофа с автобус на магистрала „Тракия" на 13 април се подобрява. От пресцентъра на болница „Св. Анна", където са настанени част от ранените съобщиха, че през изтеклата нощ има позитивна промени в състоянието им.Пациентите са стабилизирани и контактни и вече всички са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, съобщават от болницата. Ако състоянието на пациентите позволява, още днес ще бъдат направени нови операции. Една от пострадалите жени ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени, а друга заради фрактура на раменната кост.  

Ден на Конституцията и празник на българските юристи

https://frognews.bg/novini/den-konstitutsiiata-praznik-balgarskite-iuristi.html

Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България. С решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г. 16 април – денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители.

Андрей Слабаков: Пълната забрана на тютюнопушенето е малоумна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818083

Андрей Слабаков: Пълната забрана на тютюнопушенето е малоумна (Видео)Пълната забрана на тютюнопушенето е малоумна и страните по света в които действа в този вид като у нас се броят на пръсти, заяви пред Нова тв режисьорът Андрей Слабаков. Според него продажбата на цигари се е увеличила неколкократно след въвеждането на забраната за пушене на обществени места. 3% е спадът на пушачите, откакто е въведена забраната,

Обвиняемата за трагичната катастрофа на магистрала "Тракия" остава в ареста

http://www.mediapool.bg/obvinyaemata-za-tragichnata-katastrofa-na-magistrala-trakiya-ostava-v-aresta-news277989.html

Софийският окръжен съд остави в понеделник в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвиняема за трагичната катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" в петък, при която загинаха шестима пътници и над 20 бяха ранени. Магистратите приеха, че по делото има достатъчно данни, че младата жена не е проявила необходимата отговорност докато шофира и е станала причина за тежкия инцидент. Определението на съда обаче не бе окончателно и може да се обжалва пред Софийския градски съд. По време на заседанието от прокуратурата посочиха, че разпитаните над 30-има свидетели са разказали, че Такова е управлявала неадекватно колата си, с което е допуснала да се удари в автобуса. Бе припомнено и, че през 2016 г. тя е заловена да шофира с 1.1 промила алкохол в кръвта. По делото обаче все още не е изготвена автотехническата експертиза, която да определи мястото на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение, възрази защитата на младата жена. Според адвоката на обвиняемата, доказателствата сочат, че дори и да имало удар между двете превозни средства, той не е бил причината автобусът да излезе от пътното платно и да се обърне в канавката. Затова той призова действията на водача на пътническия автобус също да бъдат детайлно изследвани. Освен това защитата призова съда да вземе предвид факта, че обвиняемата не е криминално проявена и няма опасност да се укрие или да възпрепятства правосъдието, ако бъде освободена. Обърна внимание и на тежкото психологическо състояние на жената след инцидента, заради което с нея се е наложило да работи психолог. Самата Цвета Таскова заяви пред магистратите, че не може да опише колко съжалява за случилото се, но съзнава, че не очаква да бъде разбрана. Тя изрази и съболезнованията си към близките на загиналите. Няколко часа по-рано главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че разследващите катастрофата работят по версии, които са на базата на свидетелски показания и на събрани външни доказателства, а експертното заключение на автотехническата експертиза ще е това, което ще даде механизма на произшествието. Междувременно от столичната болница "Св. Анна" съобщиха, че състоянието на настанените там пострадали в петък се подобрява. Те са вече контактни и дишат самостоятелно. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, уточниха от болничното заведение. Ако състоянието на пациентите позволява, още в понеделник ще бъдат направени нови операции. Една от пострадалите жени ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени, а друга – заради фрактура на раменната кост.

Прокуратурата иска арест за жената, причинила трагичната катастрофа на "Тракия"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-iska-arest-za-zhenata-prichinila-tragichnata-katastrofa-na-trakiya-news277989.html

Прокуратурата внесе в понеделник в Софийския окръжен съд искане за постоянния арест на жената, предизвикала с колата в петък си трагичната катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха шестима пътници в автобус, а над 20 бяха ранени. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на свое посещение в Пловдив по случай професионалния празник на юристите. В момента жената е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. "Обезпечени са всички доказателства, включително и надлежно съхраняване на автобуса и лекия автомобил", добави Цацаров. По думите му в момента се работи с версии, които са на базата на свидетелски показания и на събрани външни доказателства, а експертното заключение на автотехническата експертиза ще е това, което ще даде механизма на произшествието. Междувременно от столичната болница "Св. Анна" съобщиха, че състоянието на настанените там пострадали в петък се подобрява. Те са вече контактни и дишат самостоятелно. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, уточниха от болничното заведение. Ако състоянието на пациентите позволява, още в понеделник ще бъдат направени нови операции. Една от пострадалите жени ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени, а друга – заради фрактура на раменната кост.

Подобрява се състоянието на пострадалите при катастрофата на магистрала "Тракия"

http://www.mediapool.bg/podobryava-se-sastoyanieto-na-postradalite-pri-katastrofata-na-magistrala-trakiya-news277989.html

Състоянието на пострадалите при тежката катастрофа с автобус на магистрала „Тракия” се подобрява. Настанените в бившата окръжна болница ”Света Анна”, която прие най-много от ранените при инцидента, са стабилизирани. Те са вече контактни и дишат самостоятелно. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, съобщават от болницата. Ако състоянието на пациентите позволява, още днес ще бъдат направени нови операции. Една от пострадалите жени ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени, а друга заради фрактура на раменната кост.  

Проф. Генчо Начев: Парадокс е рекордно да се доплащат импланти при болестите, от които умираме най-често

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6817757

Проф. Генчо Начев: Парадокс е рекордно да се доплащат импланти при болестите,  от които умираме най-честоНашият пазар на здравни услуги е единственият бизнес, който получава пари и за некачествената си работа, за брак, казва проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия.  - Проф. Начев, очакваното драстично доплащане в болниците поради новите

Проблемът с шумните коли ще може да се разреши чак след 2023 г.

https://www.actualno.com/cars/problemyt-s-shumnite-koli-shte-moje-da-se-razreshi-chak-sled-2023-g-news_669772.html

България е държава на абсурдите и прилагането на Закона за движението по пътищата (ЗДП) е поредното доказателство за това. В него изрично е записано, че ревящите коли, мотори, камиони, които превишават нормите за шум, трябва незабавно да бъдат спирани от движение, а водачите им - глобявани. Но строгите санкции всъщност си остават само на хартия. Прозаичната причина е, че липсват устройства, които да "ловят" наднормените децибели. И проблемът ще бъде решен едва след 2023 г. Проверките

Поредни многохилядни протести в Словакия заради убийството на журналист

https://www.actualno.com/europe/poredni-mnogohiljadni-protesti-v-slovakija-zaradi-ubijstvoto-na-jurnalist-news_669788.html

Десетки хиляди словаци протестираха с искане за оставка на началника на полицията, опасявайки се, че не се провежда реално разследване на убийството на журналист, разследвал корупцията в страната. Около 30 000 души излязоха по улиците в Братислава, съобщиха организаторите, за да призоват началника на полицията Тибор Гашпар да подаде оставка. Очаква се вътрешният министър Томас Дъркър да обяви намеренията си за Гашпар през тази седмица, пише БГНЕС. Кризата избухна след убийството през февруари

Слабаков:Църква финансира действията срещу пушачите

http://dnes.dir.bg/news/zabrana-pushachi-andrey-slabakov-27050827

Идеята на Валери Симеонов да се разреши пушенето на обществени места ми допада.

Голяма част от центъра на Варна ще е цял ден без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=372568

Голяма част от центъра на Варна ще остане без вода днес, а причината е ремонта на бул. "Приморски", съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Водата ще бъде спряна в 9 часа. Очаква се водоподаването да бъде пуснато около 21, часа.

Автобус с деца е катастрофирал край Велико Търново, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818081

Автобус с деца е катастрофирал край Велико Търново, има пострадали"За съжаление, още една безсънна нощ. Снощи късно в района на Велико Търново имаше катастрофа на автобус, пълен с деца между 15-16 години. Пак има обръщане, пак автомобил го е засякъл. Има пострадали, но няма убити", заяви пред БНТ зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Инцидентът е станал след 21 часа.

Караянчева на посещение в САЩ, ще постави въпроса за отпадането на визите

https://offnews.bg//politika/karaiancheva-na-poseshtenie-v-sasht-shte-postavi-vaprosa-za-otpadanet-678736.html

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон.

Във форума ще вземе участие и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Събитието ще се проведе на днес и утре във Вашингтон (САЩ).

„Смятам да поставя въпроса за американските визи, защото отношенията, които имат България и Америка, са много добри и това предполага, че във визовия режим отношенията трябва да се подобрят в полза за българските граждани. Досега на парламентарно ниво не е поставян въпросът за визите”, заяви Караянчева, цитирана от Нова телевизия.

Решението на въпроса с визите лежи донякъде в Конгреса, който е приел закон, според който за да паднат визите за една страна, отказите за тях трябва да са под 3%.

За България този процент варира между 9 и 17. Освен за визите, българите във Вашингтон питаха кога ще е готово онлайн гласуването и електронните услуги за български граждани.

Тръгва делото срещу Петър Москов и Адам Персенски за ваксините

https://frognews.bg/novini/tragva-deloto-sreshtu-petar-moskov-adam-persenski-vaksinite.html

В Специализирания наказателен съд днес тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, обвинени в престъпления по служба и в безстопанственост.

/Видео/ Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ стана победител в художествено-музикална надпревара на Кеймбридж асоциацията

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%be-%d1%81%d1%83-%d0%ba%d1%83%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%b0%d0%bf%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0/

На общото събрание на членовете на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, във Велико Търново, бе обявен победителят в художествено-музикалното състезание по английски език за 2018 година. Клипът пребори най-добрите гимназии в страната, които изучават засилено английски език и тази година с гордост сред стотици участници се чу името на Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград като убедителен победител в конкурса.

Истинско предизвикателство е да се подготви изпълнение на английски език, което да съчетае подходящ сюжет, перфектно заснемане и режисура, завладяваща песен и прекрасно пеене. Журито оцени високо подготвения клип като най-добрия начин за елегантна реклама на училището. Над 9 288 гледания и 866 харесвания са подкрепили клипът на Седмо училище. Първото място училището спечели с убедителните 111 точки. Ненатрапчиво, с жизнерадостно настроение и усмивки, танцуващи ученици разхождат зрителите из прекрасната база на училището под звуците на песента на Justin Timberlake „Сan’t stop the feeling“. Талантливата Константина заразява в ритъма на танца всеки срещнат по коридорите и с прекрасното си изпълнение повежда всички към слънчевите и изискани коридори и стаи на едно невероятно училище. Идеята за сюжета е изцяло на учителя по музика Стоян Ников. Записът е направен от Владимир Трифонов, а за прекрасната обстановка, в която танцуват учениците, заслугата е на директорът – д-р Лилия Стоянова. Усилията да се подготви базата бяха съсредоточени около патронния празник през февруари, а само месец след това училището посрещна над 200 участници от цялата страна на националното състезание по информационни технологии.

В Старопрестолния град преди дни се проведе и Националното състезание по английски език на Асоциацията, в което Седмо училище бе представено от отбор от 5 ученици – Мая Христова Батева и Ивомир Иванов Гюлев– ниво А1, подготвени от учителката Снежана Миланова, Ивет Руменова Трайкова и Никола Георгиев Атанасов – ниво А2, подготвени от Иванка Клечарова, както и Кристиян Маламов – ниво В 2 – подготвен също от Иванка Клечарова.

Екипът от учители по английски език –Иванка Клечарова, Елена Трифонова, Светла Дживджорска, Снежана Миланова, Мариела Андонова, Елена Попниколова и Мартина Златинова работят неуморно училището да се утвърди като лидер в областта на чуждо езиковото обучение.
Победителите в художествено-музикалното състезание ежегодно откриват Деня на Кеймбридж и Националната конференция на учителите по английски език, които тази година ще се проведат на 12 май в хотел „Маринела“. Специални гости на събитието ще бъдат британският посланик Ема Хопкинс, Herbert Puchta – най-известният съвременен методист на Кеймбридж и Matthew Ellman – великолепен презентатор и опитен тийчър трейнър. По време на Деня на Кеймбридж подобаващо време и внимание ще бъде отделено на победителите в Националното състезание по английски език и Художествено – музикалното състезание, където ще бъдат наградени и учениците от Седмо училище и техните учители.

Материалът /Видео/ Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ стана победител в художествено-музикална надпревара на Кеймбридж асоциацията е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Борисов ще бъде на посещение в Косово

https://www.actualno.com/balkani/borisov-shte-byde-na-poseshtenie-v-kosovo-news_669688.html

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Прищина. На 16 април Борисов ще проведе среща с президента на Косово Хашим Тачи, на която ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. На срещата ще бъдат поставени и проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне и с министър-п

Малките плувци на „GD Sport” грабнаха 5 златни медала в конкуренция с над 150 състезатели

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%bb%d1%83%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-gd-sport-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-5-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82/

Състезателите на SC “GD Sport”- Bulgaria спечелиха 5 златни , 3 сребърни и 1 бронз на Детски турнир по плуване “ Плувай в София“ за деца родени през 2008/9/10/11 година организиран от ПК Левски и най-титулуваният български плувец в маратона Петър Стойчев.

Състезателите спечелиха медалите в голяма конкуренция на над 150 състезатели от 19 клуба от страната и Македония. Лазар Иванов отлично е подготвил своите плувци и изненадаха с добра техника и високи резултати.

Петър Шопов роден (2009 г.) отново бе на метри разстояние от съперниците си и спечели 2 златни медали. Мария Павлова родена (2010г.) грабна златен медал на бруст и сребърен в плуването гръб .
Петра Захариева родена (2010 г.)дори с даден аванс на конкурентките си като закъсня на старт с 2-3 сек,но въпреки това спечели състезанието на 50 метра на кроул и остана трета на гръб. Калоян Койков роден (2010 г.) беше убедителен и се окичи със златен медал в бруста . Иван Царевски роден (2009 г.) завоюва два сребърни медала на бруст и гръб.

Висока оценка и лични постижения за Кристиян Методиев, Александра и Владимира Пудеви, Кристиян Кюров,Николай Дюлгеров , Константин Апостолов и Симона Стоилкова.

 

Материалът Малките плувци на „GD Sport” грабнаха 5 златни медала в конкуренция с над 150 състезатели е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нов ад на пътя! Автобус с деца в канавка край Велико Търново (обновена)

http://www.cross.bg/putya-shymen-detza-1572656.html

/КРОСС/Автобус, пълен с деца между 15-16, е катастрофирал късно снощи в района на Велико Търново, обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов."Пак има обръщане, пак автомобил го е засякъл. 20-годишен шофьор с "Мазда", който се движел от Шумен към Велико Търново предприел изпреварване и се ударил странично в автобуса, в който пътували футболистки от Шумен. Те се връщали от София към Шумен след състезание. Инцидентът е станал по пътя София - Варна в района на Лясковец. В следствие на удара автобусът напуснал платното и се преобърнал край пътя. 11 деца са откарани в болница в Горна Оряховица, където са били прегледани. Те били само с охлузвания, раните им са обработни и са освободени за домашно лечение. "Не може без колани. Ще задължим всички автобуси да имат колани, защото в някои не са монтирани фабрично", обясни той. "Когато българинът пътува в чужбина, той е изключително внимателен, а когато навлезе в територията на България, той обича да нарушава пътните правила", каза Попов. "Нещо може би не правим, както трябва, в обучението на младите шофьори", заключи той. Припомняме ви, че само преди дни, в петък, "Рено" с плевенска регистрация удари автобус на "Юнион Ивкони" на магистрала "Тракия". Вследствие на съприкосновението автобусът излезе от пътя и се преобърна в канавка - загинаха 6 души, а 23 бяха ранени. *Снимката е илюстративна    

Нов ад на пътя! Автобус с деца в канавка край Велико Търново

http://www.cross.bg/kolani-turnovo-detza-1572656.html

/КРОСС/Автобус, пълен с деца между 15-16, е катастрофирал късно снощи в района на Велико Търново, обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов."Пак има обръщане, пак автомобил го е засякъл. Има пострадали, но няма убити", заяви той с облекчение пред БНТ. Инцидентът е станал след 21 часа. "Не може без колани. Ще задължим всички автобуси да имат колани, защото в някои не са монтирани фабрично", обясни той. "Когато българинът пътува в чужбина, той е изключително внимателен, а когато навлезе в територията на България, той обича да нарушава пътните правила", каза Попов. "Нещо може би не правим, както трябва, в обучението на младите шофьори", заключи той. Припомняме ви, че само преди дни, в петък, "Рено" с плевенска регистрация удари автобус на "Юнион Ивкони" на магистрала "Тракия". Вследствие на съприкосновението автобусът излезе от пътя и се преобърна в канавка - загинаха 6 души, а 23 бяха ранени. *Снимката е илюстративна    

Започва кампанията за прием в първи клас в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-parvoklasnitzi-27050836

Започва кампанията за прием в първи клас в София. От днес родителите могат да подават заявления в желаните училища. Тази година това се случва по нови критерии.

Тръгва делото срещу бившия здравен министър Москов и заместника му Персенски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818078

Тръгва делото срещу бившия здравен министър Москов и заместника му ПерсенскиВ Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Двамата бяха привлечени като обвиняеми в края на 2016 г. за престъпления по служба и безстопанственост. Срещу бившия здравен министър са повдигнати общо три обвинения, предаде "Фокус".

Преглед на печата

http://www.cross.bg/pishe-slyzhiteli-zaradi-1572646.html

/КРОСС/ Данъчните служители излизат на протест срещу масови съкращения, информира"Сега".Планирано е от 1 май да се съкрати звеното "оперативни проверки", в което работят близо 300 души. Функциите на това звено ще се поемат от служители в други направления, гласи съобщение на НАП. "Дума"пише: "Гонят 250 данъчни служители от оперативния контрол". Служителите на НАП излизат довечера на протест, добавя изданието. След като шуменец осъди ВиК заради мътна вода от чешмата, всеки един български гражданин може да иска по-ниски сметки, ако водата е с повишена мътност, пише "Труд".След като качеството на водата не отговаря на изискванията на Наредба 9, не са длъжни да плащат цялата постановена им сума, обяснява спечелилият делото Владимир Герчев. "Труд" припомня, че днес съдът ще решава дали да остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за катастрофата с автобуса, при която загинаха шест думи. В Сливен ще се простят с една от жертвите на тази катастрофа, 31-годишна начална учителка. 21-годишна потроши десет автомобила, пише "Стандарт".Танцьорка в пловдивски нощен клуб, употребила алкохол и марихуана, налетя на паркирани в тясна улица автомобили, половината от тях стават само за скрап. Собственикът на автомобила, приятел на шофьорката, признал, че тя съсипва втора скъпа кола. "Адът на пътя няма край", това е водещото заглавие на "Земя"

Кмет отказа увеличение на заплатата.

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Кметът на община Тополовград Божин Божинов поискал от общинските съветници да не му увеличават заплатата, а с полагащото му се увеличение да вдигнат възнагражданията на кметовете на селата в района. Заплатата на кмета на общината да не е максималната 2 400 лева, а 2 000. Това са решили общинските съветници на Тополовград по искане на […]

Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора

http://www.mediapool.bg/milo-dzhukanovich-pecheli-prezidentskite-izbori-v-cherna-gora-news277988.html

Бившият премиер и бивш президент на Черна гора Мило Джуканович печели над 54 на сто от гласовете на президентските избори. Това сочат данните след обработка на 70 процента от бюлетините, съобщиха от управляващата Демократична партия на социалистите, чийто лидер е Джуканович. На второ място е кандидатът на опозицията Младен Боянич, а на трето - единствената жена кандидат Драгиня Вуксанович. "Дами и господа, скъпи приятели. Бих искал да заявя, че изпълнихме обещанието си и постигнахме още една значима победа за европейско бъдеще на Черна гора. Смятам, че този изборен резултат е доказателство , че Черна гора се развива по пътя на европейските ценности, европейските стандарти и пълноправното членство в ЕС", заяви Джуканович. Той  благодари на коалиционните си партньори и заяви, че очаква същата категорична победа на предстоящите парламентарни избори.  След речта си Джуканович отвори две големи бутилки шампанско и отпи от тях под аплодисментите на събралите се в изборния му щаб "Ще продължа да се боря, като бих искал да помоля всички мои гласоподаватели да не приемат това като поражение, а като основа за една бъдеща битка", коментира най-сериозният му съперник Младен Боянич, който имаше подкрепата на повечето опозиционни партии, включително проруски фракции в страната.  

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818075

Вижте в кои части на столицата спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с остраняване на авария на уличен водопровод под ул. „Околовръстен път“ кв. „Малинова долина“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Висшият адвокатски съвет честити 16 април - Деня на Конституцията и юриста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812544

Висшият адвокатски съвет честити 16 април 
- Деня на Конституцията и юристаВисшият адвокатски съвет поздравява всички адвокати и колеги от другите правни професии с 16 април - Деня на Kонституцията и юриста! Нека обединим усилията си за утвърждаване на върховенство на правото и европейските ценности чрез осъществяване на реална съдебна

Кои са най-честите грешки при поддържането на млечните зъби?

https://www.actualno.com/interest/koi-sa-naj-chestite-greshki-pri-poddyrjaneto-na-mlechnite-zybi-news_669766.html

Най-честите грешки, които допускат децата за поддържането на млечните си зъби, е прекомерната консумация на сладки изделия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин зъболекарят д-р Светослав Спасов. По думите му напоследък се наблюдава тенденция, че малките деца са увеличили приема на храни, които са богати на захари. „Такива храни са близалките, желираните бонбони и най-вече шоколадът“, коментира той. Стоматологът отбеляза, че консумацията на газирани

Настимир Ананиев: Ситуацията с катастрофите излиза извън контрол, държавата да си свърши работата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818076

Настимир Ананиев: Ситуацията с катастрофите излиза извън контрол, държавата да си свърши работатаСитуацията с катастрофите излиза извън контрол. За мен лично държавата я няма в този сектор. Закон има, но следва ли някой този закон. Кой проверява дали някой си слага колан в автобусите?, попита Настимир Ананиев, бивш шеф на Комисията по транспорта. Трябва да има превенция и контрол, заяви той пред Би Ти Ви.

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-fbr-tramp-e-moralno-nesposoben-da-bade-prezident-news277987.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи страната, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си. "Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година. "Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент". По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да въплъщава респекта и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна". "Най-важната (от тези ценности) е истината, а този президент не е способен да го направи", добави бившият шеф на ФБР.  

Преглед на печата - 17 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372567

Българските реакции на ракетните удари срещу химическия арсенал на Башар Асад са сред водещите теми на вестниците в понеделник. "Докато Башар Асад ръководи Сирия, мир няма да има. Положителната стъпка е отстраняването му от власт, коментира събитията в Сирия в предаването "Събуди се" по Нова тв бившият външен министър Соломан Паси.

Част от пострадалите от катастрофата край Вакарел вече без опасност за живота

https://offnews.bg//obshtestvo/chast-ot-postradalite-ot-katastrofata-kraj-vakarel-veche-bez-opasnost-678735.html

Настанените пациенти в УМБАЛ "Св. Анна", пострадали при катастрофата на магистрала "Тракия" миналата седмица, вече са на собствено дишане.

Хората в тази болница вече са стабилизирани и контактни.

Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, съобщават от болницата.

Ако състоянието на пациентите позволява, още днес ще бъдат направени нови операции.

М.Д. ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени.

Г.М. ще бъде оперирана заради фрактура на раменна кост.

Себастиан Курц призовава за възобновяване на мирните преговори за Сирия във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818073

Себастиан Курц призовава за възобновяване на мирните преговори за Сирия във ВиенаАвстрийският канцлер Себастиан Курц призова за възобновяване на мирните преговори за Сирия, които се състояха във Виена през 2015 г., за прекратяване на кръвопролитието в опустошената страна, предаде Ройтерс. Не е възможно военно решение на конфликта, който вече донесе огромни страдания на сирийския народ, посочва Курц в изявление,

Партия ДЕОС се саморазпусна

https://frognews.bg/novini/partiia-deos-samorazpusna.html

Ден след като ДБГ напуснаха Реформаторския блок от партия ДЕОС обявиха, че се саморазпускат. В мейл до медиите представиха решението на днешно Общо събрание. Мотивът им е в полза на консолидацията на българското демократично пространство.

Родени на 16 Април

http://www.cross.bg/depytat-bivsh-oto-1572645.html

/КРОСС/Кеазим Исинов, художник Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители, бивш министър на земеделието Вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС, зам.-председател на политическия комитет на НАТО Мартин Заимов, финансист и политик, бивш подуправител на БНБ Хасан Азис, кмет на Кърджали Веселин Тодоров, музикант, основател на група "Фактор" Проф. д-р Владко Мурдаров, езиковед и преводач Халил Летифов, депутат в ДПС 44-ото НС  

Хиляди иракчани гориха американски знамена след ударите по Асад

http://www.cross.bg/frantziya-dnes-siriya-1572648.html

/КРОСС/ Напрежение и протести разтърсват Персийския залив след западните въздушни удари по Сирия. Няколко хиляди иракчани палиха демонстративно американски знамена в центъра на Багдад.щ Хората развяваха иракския и сирийския флагове и скандираха срещу Съединените щати, Франция и Великобритания. Междувременно днес се очаква Белият дом да наложи нови санкции на Русия в отговор на използването на химически оръжия от сирийския режим, подкрепян политически и военно от Москва. Те ще бъдат насочени пряко срещу компании, свързани с доставки на техника за Асад.   На този фон, Европейският парламент ще обсъди тази седмица положението в Сирия. Още днес президентът на Франция Еманюел Макрон ще говори пред евродепутатите за случващото се в страната и отношенията с Русия.

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

http://nakratko.bg/category/25/157894/


Днес Вашингтон ще обяви нови санкции срещу Москва заради подкрепата на Кремъл за режима на Башар Асад в Сирия, предаде Би Би Си с позоваване на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

Бившият директор на ФБР Коми: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818071

Бившият директор на ФБР Коми: Тръмп е морално неспособен да бъде президент
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи страната, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си, излъчено вчера, съобщиха Франс прес и Ройтерс. "Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми,

Сервитьорката Павлина е сред ранените в касапницата на "Тракия", приета е в болница в кома

https://petel.bg/Servitorkata-Pavlina-e-sred-ranenite-v-kasapnitsata-na-Trakiya--prieta-e-v-bolnitsa-v-koma-__260236

Ресторантьорката от Сандански Павлина Кафтанова е сред ранените в тежката катастрофа на АМ „Тракия“ с автобус на „Юнион Ивкони“, в коя...

Преди 129 години се ражда най-великият комик на света

https://petel.bg/Predi-129-godini-se-razhda-nay-velikiyat-komik-na-sveta-__260237

На 16 април 1889 година в Лондон е роден Чарлс Спенсър Чаплин. Той е считан за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия о...

Сашо Кадиев отново ексцентричен в ефир. Оприличи се на анимационен герой

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-otnovo-ekstsentrichen-v-efir--Oprilichi-se-na-animatsionen-geroy__260238

Водещият на предаването "Преди обед" по bTV Сашо Кадиев отново блесна с ексцентричния си нрав в ефира. Преди минути той и колежката му Де...

Внимание! От днес катаджиите ще гледат шофьорите под лупа за...

https://petel.bg/Vnimanie--Ot-dnes-katadzhiite-shhe-gledat-shoforite-pod-lupa-za----__260239

От днес до 22 април "Пътна полиция" ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Това съобщиха от пресцентъра на ...

Тръмп обяви важно решение за американските войски в Сирия след ракетната атака

https://petel.bg/Tramp-obyavi-vazhno-reshenie-za-amerikanskite-voyski-v-Siriya-sled-raketnata-ataka-__260240

Доналд Тръмп настоява за възможно най-бързо извеждане на американските войски от Сирия, веднага след приключването на операцията срещу ...

Башар Рахал тръгна да си ходи по средата на интервюто при Гала

https://petel.bg/Bashar-Rahal-tragna-da-si-hodi-po-sredata-na-intervyuto-pri-Gala__260241

Интересна случка се разигра преди минути в предаването "На кафе" при Гала по "Нова телевизия". Гостът Башар Рахал тръгна да си ходи по с...

Оперират един от пострадалите при ралито в Шумен

https://petel.bg/Operirat-edin-ot-postradalite-pri-ralito-v-SHumen__260242

Един от пострадалите при планинското рали е с фрактура на подбедрицата и ще бъде опериран в болницата, останалите са освободени. Това каз...

Първо видео как рали автомобилът се врязва в публика в Шумен

https://petel.bg/Parvo-video-kak-rali-avtomobilat-se-vryazva-v-publika-v-SHumen-__260243

Появи се видео от момента, в който състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в...

Пълна прогноза до края на април, очакват се много промени във времето (Карта)

https://petel.bg/Palna-prognoza-do-kraya-na-april--ochakvat-se-mnogo-promeni-vav-vremeto--Karta--__260244

Днес ще бъде облачно, с максимални температури между 19° и 24°, по Черноморието -  от 10 до  12°.  Вятърът ще е слаб, в Източна България – до уме...

Делото за убийството на Нягол ще се гледа от нов състав във Варна, очаква се бърза нова присъда

https://petel.bg/Deloto-za-ubiystvoto-na-Nyagol-shhe-se-gleda-ot-nov-sastav-vav-Varna--ochakva-se-barza-nova-prisada-__260245

Утре от 09:30 до 17:00ч. във Варненския окръжен съд е насрочено делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол – Варна. Припомняме, че до ново разг...

Коя е жената до Ким Чен-ун? (Видео)

https://petel.bg/Koya-e-zhenata-do-Kim-CHen-un---Video--__260247

Втората съпруга на севернокорейския лидер Ким Чен-ун се появява рядко в публичното пространство. Първата дама на една от най-изолираните ...

Разводите в Пловдивско намаляват

https://www.actualno.com/plovdiv/razvodite-v-plovdivsko-namaljavat-news_669767.html

2955 са сключените бракове на територията на Пловдивска област през миналата година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Териториалното статистическо бюро-Юг. В сравнение с 2016 година, сключените бракове са със 154 повече, като това е четвърто увеличение след 2010 година. 80 % от браковете са в градовете. В селата са сключени 590 брака. През 2017 година броят на регистрираните бракоразводи е 966 и е с 30 по-малък от този през 2016-та, сочат още данните на

Тръмп писмено уведоми Конгреса за решението си за ракетни удари срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818067

Тръмп писмено уведоми Конгреса за решението си за ракетни удари срещу СирияАмериканският президент Доналд Тръмп писмено информира Конгреса за решението си да заповяда американски ракетни удари срещу Сирия, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. По силата на Резолюцията за военните пълномощия президентът е длъжен да уведоми Конгреса в рамките на 48 часа за подобни действия. В писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса,

Предстоящи събития в страната за 16 април

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1572644.html

/КРОСС/ София. От 11.00 часа президентът Румен Радев ще открие Младежки икономически форум 2018 година, който ще се състои в аула „Максима" на Университета за национално и световно стопанство. Държавният глава ще изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи", след която ще се проведе дискусия. ***София. От 16.00 часа, в сградата на Съюза на юристите в България (ул. „Пиротска" №7) президентът Румен Радев ще участва в тържественото събрание по случай Деня на Конституцията и юриста. ***Силистра. От 15.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще разговаря с абитуриенти от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров" в Силистра. От 16.30 часа вицепрезидентът ще посети Регионалния исторически музей в града. ***София. От 09.00 часа в Националната финансово-стопанска гимназия в София министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва във форум на тема „Да върнем родителите в училище". ***София. От 09.00 часа в в зала „Триадица" на резиденция „Бояна" ще бъде открита двудневната международна конференция на тема „Социалната икономика - за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС". Програмата на конференцията включва министерска кръгла маса

21 идеи какво да отменим

http://clubz.bg/66698-21_idei_kakvo_da_otmenim

Снимка Веселин Боришев

Вицепремиерът Симеонов забелязал, че забраната за тютюнопушене в заведенията не се спазва. Даже в Парламента. От депутатите. И вместо да предприеме мерки как да се спазва законът, предлага просто да отмени забраната. Защото не се спазвала.

За да съм мил и добър, конструктивен и позитивен, веднага се хвърлям да помагам на вицето. Ето 21 идеи какво още може да отменим:

1. Хората не плащат данъци. НАП изнесе данни за над 16 милиарда лева несъбрани данъци. Да отменим данъците!

2. Хората нарушават правилата за движение. Направо да отменим закона за движение по пътищата.

3. Хората продължават да крадат. И да убиват. Да отменим Наказателния кодекс.

4. Затворници бягат от затворите. Ми, да премахнем затворите.

5. Учениците често бягат от училище. Да затворим всички училища направо.

6. Нещо неприятни резултати от изборите. Да махнем Избирателния кодекс. Направо изборите да махнем. Тъкмо ще е по-стабилно.

7. Държавни служители не слушат. Няма проблеми. Махаме закона за държавния служител. Или самите държавни служители направо. Правителството стига.

8. Така и така пенсионерите са много и напразно взимат пари. Застрашават бюджета. Махаме пенсионно-осигурителния кодекс. Или самите пенсии. Или направо пенсионерите.

9. А може и законът за държавния бюджет да махнем. И без това средствата се раздават с решения на Министерския Съвет.

10. Някои ресторанти не спазват правилата за хигиена. Премахваме правилата. Или ресторантите. Все тая. Важното е нещо да премахнем.

11. По баровете и дискотеките свири музика и се пие алкохол. Кошмар! Само боза и „Сладкопойна чучулига“ на макс.

12. Някои медии нещо не си вършат работата. Затваряй! Всичките!

13. Много хора си слагат ботокс или силикон, за да не им увиснат някои органи. И с това се противопоставят на гравитацията. Да отменим закона на Нютон. Егати и скапаната гравитация. Ще дърпа…

14. Хората изплисквали легена. Добре. Отменяме закона на Архимед.

15. Какви са тия бозони, фермиони, кварки, марки и тям подобни. Какво ни се мотат където си искат. Няма ли дисциплина за тях? Край! Махаме квантовата механика.

16. Да махнем и ядрените реакции. Тъкмо няма да се разправяме за АЕЦ-ове.

17. Понякога ни удря ток. Ужасно. Махаме закона на Ом.

18. Тая светлина какво се е засилила толкова. Спираме я.

19. Ами Галактиката? Ще ми се разширява… Край и с това. Свивай!

20. Хора закъсняват. Те не са виновни. Времето е виновно. Махаме времето като концепция и никой няма да закъснява.

21. Изобщо нещо Вселената е накриво. Премахваме всичко. За да не се дразни вицето.

Смешно ли ви се вижда? Е, вицето започна пръв... :)

Усмихнат ден! 

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.

 

Пострадалите при ралито в Шумен са на домашно лечение

https://frognews.bg/novini/postradalite-pri-ralito-shumen-domashno-lechenie.html

Пострадалите при инцидента в Шумен, при който автомобил от рали се вряза в публиката, са добре и след като им е оказана медицинска помощ, са пуснати за домашно лечение.

НАСА прави днес поредна крачка към откриването на нови места за живот

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/16/3163403_nasa_pravi_dnes_poredna_krachka_kum_otkrivaneto_na/?ref=rss


Днес американската космическа агенция НАСА извежда в откритото пространство телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Неговата работа ще е да търси екзопланети около най-близките до Слънчевата система звезди.<br /><br /> Новият телескоп на НАСА ще се съсредоточи в откриването на скални планети, на които може да има условия за живот. TESS ще определя размера и масата им, а с помощта на телескопа "Джеймс Уеб", който ще замести "Хъбъл" догодина, ще...

Най-важното от Варна във вчерашния - 16 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372561

Днес варненци имат възможност да се освободят от едрогабаритните си отпадъци Като част от кампанията по пролетното почистване на морската столица, организирано от Община Варна, в днешния неделен ден гражданите ще имат възможност да изнесат едрограбаритните си отпадъци.

Чешкият президент Милош Земан осъди въздушните удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818062

Чешкият президент Милош Земан осъди въздушните удари в СирияПроруският президент на Чехия Милош Земан осъди въздушните удари на съюзниците в Сирия, предаде Асошиейтед прес. В радиоинтервю вчера Земан каза, че военна акция срещу която и да е държава може да бъде извършена само след одобрение от Съвета за сигурност на ООН. Единственото изключение могат да бъдат атаките срещу ислямистки бойци,

Бюрото за защита на свидетели става по-секретно, но самата защита намалява

https://www.actualno.com/society/buroto-za-zashtita-na-svideteli-stava-po-sekretno-no-samata-zashtita-namaljava-news_669749.html

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор става държавна тайна, а обвинител №1 получава още повече власт, свързана с опазването на свидетелите. За сметка на това отпада пълната промяна на личността на застрашените, тоест тяхната защита намалява. Тези промени в специалния закон са внесени от правителството в парламента преди седмица. Те предвиждат в списъка с информацията, която е държавна тайна, вече да влизат не само данните за самоличността на служителите на бюрото, но и организацион

Организацията за химически оръжия се събира заради Сирия и Скрипал тази седмица

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3162708_organizaciiata_za_himicheski_orujiia_se_subira_zaradi/?ref=rss


Организацията за забрана на химически оръжия ще има две заседания тази седмица. В понеделник ОЗХО ще се събере заради съмненията за химическа атака в Сирия, а в сряда - заради отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал.<br /><br />В събота екип от експерти на ОЗХО пристигна в Сирия, за да изследва информацията за химическа атака в град Дума, който доскоро беше под контрола на въоръжени групи, сражаващи се срещу президента Башар Асад. Те трябва да...

Меркел: Нужно е да се намалят разликите между източната и западната част на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818060

Меркел: Нужно е да се намалят разликите между източната и западната част на ГерманияНужно е да се направи още за изравняване на жизненото равнище в източната и западната част на Германия, каза канцлерът Ангела Меркел във видеопослание, публикувано вчера преди среща през седмицата с регионалните премиери на източните германски провинции, предаде ДПА. Откакто Германия се обедини през 1991 г.

Това не е...

http://www.cross.bg/tova-ne-e-1572642.html

/КРОСС/ Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото. Уинстън Ленард Спенсър Чърчил 1874-1965

Хиляди протестираха в Ирак срещу ударите по Сирия, гориха американски знамена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818055

Хиляди протестираха в Ирак срещу ударите по Сирия, гориха американски знаменаНяколко хиляди иракчани демонстрираха вчера против западните въздушни удари по Сирия, като някои участници запалиха американски знамена, съобщи Франс прес. Протестните акции се състояха по призива на шиитския лидер Моктада Садр. "Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна", скандираше тълпата,

Пострадалите при ралито в Шумен са на домашно лечение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818029

Пострадалите при ралито в Шумен са на домашно лечениеПострадалите при инцидента в Шумен, при който автомобил от рали се вряза в публиката, са добре и след като им е оказана медицинска помощ, са пуснати за домашно лечение, показа репортаж на Би Ти Ви. Автомобилът на варненския състезател  Николай Георгиев се удря в левия бордюр и излиза на зелените площи и тръгва срещу зрителите.

Пролетта дойде и държавата пак обяви война - на природата и на нас самите

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/16/3163409_proletta_doide_i_durjavata_pak_obiavi_voina_-_na/?ref=rss

Дойде пролетта и се захвана пролетната офанзива срещу българската природа.<br /><br />Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с опазване и стопанисване на природата, й обявяват война два пъти годишно: зимна кампания и пролетна такава? Зимните кампании, досега, включваха бойни действия като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 г. ("Дюнигейт") и, по-неотдавна, решението на правителството от 28 декември 2017 г. за предаването на още територии от Пирин...

Навършват се 93 години от атентата в "Света Неделя"

https://www.actualno.com/sofia/navyrshvat-se-93-godini-ot-atentata-v-sveta-nedelja-news_669733.html

На 16 април се навършват 93 години от най-кървавия атентат в българската история и един от най-кървавите в световната. На тази дата през 1925 година в катедралния храм „Света Неделя” загиват 213 души, а 500 са ранени. Атентатът е извършен на Велики четвъртък от група дейци на военното крило на Българската комунистическа партия. Дълго време /почти до 11 септември 2001 г./ кървавото събитие държи печалния рекорд за най-много избити представители на елита на едно място,

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-siriya-1572643.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: На пътя. Смърт на пътя - между правилата и безотговорността - коментар на Алекси Стратиев и Йонко Иванов Тема: Колани в автобуса. Всеки в автобуса с колан - как се контролира това? Говори заместник-министърът на транспорта Ангел Попов Тема: Ударът в Сирия. Сценарии след удара в Сирия - бившите министри Ивайло Калфин и Тодор Тагарев Тема: Да се пуши ли отново в заведенията - позициите ЗА и ПРОТИВ Тема: Избор на училище. Започва кандидатстването за първи клас в София - как ще бъдат класирани децата? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинско рали. Кой е отговорен за инцидента? Тема: На живо от Габрово - каква е новата схема за трафик на нелегални мигранти през Гърция и как българско семейство се оказа замесено, без да подозира Тема: На живо - имало ли е насилие над възрастни хора с умствена изостаналост от дома в Качулка? Тема: Започва ли нова Студена война след ударите срещу Сирия? Коментар на Нидал Алгафари и Димо Гяуров Тема: Данъчни на протест - защо НАП реши да уволни стотици служители от отдел „Оперативен"? Тема: На живо - кампанията за прием в I клас по нови правила

Европейският парламент обсъжда Сирия, Русия, Турция и Фейсбук тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818053

Европейският парламент обсъжда Сирия, Русия, Турция и Фейсбук тази седмицаЕвропейският парламент ще обсъди тази седмица положението в Сирия, Русия и Турция, както и злоупотребите, допуснати от Фейсбук. Това показва дневният ред на априлската сесия, предаде БТА. Тази вечер се очаква парламентарната комисия по бюджетен контрол да обсъди подготовката на резолюцията, свързана с назначението на генералния секретар на

Родители на деца с увреждания: Борисов отказва диалог!

https://frognews.bg/novini/roditeli-detsa-uvrejdaniia-borisov-otkazva-dialog.html

За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания, разказа пред ”Дарик” Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата и майка на 23-годишен младеж със специални потребности.

Пътна обстановка в страната - 16 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372560

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Здравето на бившата първа дама на САЩ Барбара Буш се влоши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818051

Здравето на бившата първа дама на САЩ Барбара Буш се влошиЗдравето на бившата първа дама на САЩ Барбара Буш, съпруга на президента Джордж Буш баща и майка на президента Джордж Буш син, се е влошило и тя е решила да се откаже от медицинска помощ, се казва в декларация на говорител на семейството, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс. Бившата първата дама е на 92 години.

Данъчни излизат на протест пред НАП

http://dnes.dir.bg/news/protest-nap-27050769

Данъчни служители излизат на протест днес заради съкращаването на 300 инспектори от звено "Оперативен контрол".

Внимание, водачи! На кръговото кръстовище при Калисто в Благоевград има…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2/

Поредната отворена шахта застрашава водачите на кръговото кръстовище при Калисто в Благоевград. Шахтата е счупена и решетката, която предпазва е пропаднала на вътре. От дупката ясно се виждат кабели, най-вероятно на доставчици или на интернет или на ток.

Шахтата е на самия завой, където се включват водачите от улица „Иван Михайлов“ към улица „Владо Черноземски“.
Граждани живеещи наблизо ни сигнализираха, че тази шахта е така от близо две седмици.
Това е поредният сигнал до ИА Региона за отворена шахта, преди седмица ви съобщихме за подобна на улица „Христо Татарчев“, която дори беше и на пешеходна пътека.

 

Материалът Внимание, водачи! На кръговото кръстовище при Калисто в Благоевград има… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Земетресение с магнитуд 6,1 разтресе бреговете на Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818049

Земетресение с магнитуд 6,1 разтресе бреговете на Индонезия
Земетресение с магнитуд 6,1стана край бреговете на Индонезия, съобщи Геофизичният институт на САЩ, предаде Ройтерс. Епицентърът на труса бил на 83 км северозападно от остров Тернате, който е част от Молукските острови, и на дълбочина 15 км под морското дъно, предава БТА. Няма сведения за жертви и разрушения.

Австралия всъщност не съществува

http://clubz.bg/66697-avstraliq_vsyshtnost_ne_syshtestvuva

"Австралия не съществува. Знаците винаги са били налице: как е възможно да има държава, обитавана от животни, които са по-отровни от змиите и паяците? Как сме могли да вярваме, че животно като кенгуруто съществува?" 

Британското издание "Гардиън" разказва как в интернет циркулира съвсем насериозно версия, според която Австралия всъщност не съществува. Тя е била публикувана първоначално в уебсайта "Reddit" през 2017 г. Там се твърди, че Австралия е била измислена,за да прикрие "най-голямото престъпление в историята на човечеството". Британската империя никога не е изпращала своите престъпници на новооткритата земя, а те били изхвърляни зад борда в Тихия океан. 

Тази псевдотеория не е единствената, отбелязва "Гардиън". От 2015 г. насам в интернет пространството се върти хипотезата, че Финландия също не е истинска държава и е била измислена, за да се оправдаят риболовни квоти, които са покачили износа на суши от Япония към Русия.

Миналото лято друг потребител на "Reddit" е публикувал теория, че италианският регион Молизе с население от 300 000 души не съществува. Бразилски потребители в сайта са заговорили за теория, според която щатът Акри, разположен в Северозападна Бразилия, е всъщност земя, обитавана от динозаври. 

Конспиративните теории, че дадена държава или регион не съществуват, е една от най-старите мемета в интернет. През 1993 г. германски потребители във форума "Usenet" са започнали да се шегуват, че немският град Билефелд е бил измислен от ЦРУ, Мосад или извънземни. Въпреки че подобно предположение е абсурдно, много от потребителите на "Reddit" оценяват универсалния характер на шегата, както и способността ѝ да прекрачи езикови и времеви бариери. 

Започва приемът за първи клас в училищата в София

https://frognews.bg/novini/zapochva-priemat-parvi-klas-uchilishtata-sofiia.html

Започва приемът за първи клас в училищата в София. От следващата учебна година се въвежда принципът на уседналост. Родители настояват да се отложат новите критерии за прием в първи клас.

Ден на отворените врати в Софийска районна прокуратура

https://www.actualno.com/sofia/den-na-otvorenite-vrati-v-sofijska-rajonna-prokuratura-news_669732.html

В деня, в който се чества приемането на Търновската конституция, Софийската районна прокуратура обявява ден на отворените врати. На 16 април кампанията ще премине под надслов „Функции и задачи на прокуратурата. Ролята на прокурора в наказателното производство”, предаде БГНЕС. Тази година отвореният ден е ориентиран основно към учениците в началните класове, като има за цел да изгради начална представа у децата за устройството на правораздавателната система в Република

Войната на маслините

http://clubz.bg/66696-vojnata_na_maslinite

Американското знаме се вее, наред с други национални флагове, пред завода на АгроСевиля (AgroSevilla) - най-големият световен износител на черни маслини, информира Франс прес. Но андалуското кооперативно предприятие се бои, че може да се наложи скоро да го махне, ако наскоро въведеното увеличение на митата на САЩ, най-големият му партньор, стане окончателно, пише БТА.

Ако американското решение стане факт, френските сирена и италианските вина могат също да се окажат засегнати, предупреждава Мадрид.

"От тази зима и след внезапното увеличение на митата изгубихме много договори и се наложи да съкращаваме работници за първи път в нашата история", изтъква със съжаление Габриел Редондо, председател на обединението от около 4000 земеделци, които доставят маслини в завода в Южна Испания, между Севиля и Гренада.

В това предприятие се обработват маслините, които се берат зелени, топят се в саламура, нарязват се и се слагат в буркани, след което се изпращат в 72 страни - за пицериите, производителите на сандвичи и салатни барове - пазар, който е в пълен бум, особено в Съединените щати.

АгроСевиля изнася 25 процента от годишната си продукция за САЩ, така че заводът беше оборудван специално, за да отговаря на нуждите на този ключов клиент.
За няколко месеца обаче хоризонтът се помрачи за кооперативното предприятие и целия сектор на черните маслини, където работят на пълен работен ден 8000 души, а 16 000 плантации в Андалусия се прехранват от тази дейност.

През 2017 година две калифорнийски компании подадоха жалба срещу испанските си конкуренти пред американското министерство на търговията, обвинявайки ги в дъмпинг - тоест, че продават продуктите си на прекалено ниски цени в САЩ, възползвайки се от европейските субсидии, за да печелят пазарни дялове.

Започна разследване. Окончателното решение ще стане известно едва в средата на юли, но още миналата зима САЩ временно увеличиха с над 20 на сто митата за испанските маслини.

Този конфликт възниква успоредно с международното напрежение, предизвикано от правителството на Доналд Тръмп, което увеличи митата за вноса на стомана и алуминий, макар че засега Европа е освободена от тях.

Интензивен е трафикът за тирове на изход на „Капитан Андреево“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818047

Интензивен е трафикът за тирове на изход на „Капитан Андреево“На ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход от страната. Това съобщиха от ГД „Гранична полиция“, като информацията за трафика е към 6.00 часа. На границите със Сърбия, Македония, Гърция и Румъния трафикът е

Мило Джуканович печели изборите в Черна гора

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-prezident-cherna-gora-milo-gukanovi-27050768

Бившият президент и премиер на Черна гора Мило Джуканович обяви своята победа на състоялите се вчера президентски избори в страната.

Мило Джуканович печели изборите в Черна гора

http://dnes.dir.bg/news/prezident-cherna-gora-milo-gukanovi-27050768

Бившият президент и премиер на Черна гора Мило Джуканович обяви своята победа на състоялите се вчера президентски избори в страната.

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818045

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Днес облачността ще е значителна и след обяд на места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, по Черноморието 11°-13°. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни

Св. мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина Аквилейски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenici-devi-agapija-hionija-i-irina-akvilejski-news_669764.html

През времето на император Диоклетиан в Рим живеел благочестив християнин на име Хрисогон. Той бил учител на всички християни, които строго изпълнявали съветите му и безстрашно защитавали вярата си. Мнозина езичници, като слушали проповедите на Хрисогон, ставали християни. Веднъж Диоклетиан го повикал в град Аквилея и го убеждавал да се отрече от вярата си. Като не постигнал целта си, той осъдил християнския учител на смърт. Обезглавеното тяло на Хрисогон лежало няколко дни на морския бряг. Недал

Дъждовна седмица, идва захлаждане

https://frognews.bg/novini/dajdovna-sedmitsa-idva-zahlajdane.html

Започва дъждовна седмица, температурите се понижават. Днес ще е облачно, на много места в Западна България ще превали. Ще духа слаб вятър. Максималните температури ще са предимно между 19 и 24 градуса, по Черноморието - 11 - 12 градуса.

Следобед на места ще превали дъжд, максималните температури между 19° и 24°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818039

Следобед на места ще превали дъжд, максималните температури между 19° и 24°Днес облачността ще е значителна и следобед на места в Западна България ще превали дъжд. През нощта срещу вторник превалявания ще има и в централните райони от страната. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, по Черноморието 11°-13°. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния

16 април в историята

http://www.cross.bg/rysiya-konstitytziya-purvata-1572640.html

/КРОСС/ 1071 г. - С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. - В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство, заемащо голяма част от Югоизточна Европа.1518 г. - За първи път се обменят дипломатически писма между руския цар Василий III и френския крал Франсоа I.1705 г. - Английската кралица Анна удостоява Исак Нютон с рицарско звание.1797 г. - Коронацията на руския император Павел I в Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл.1797 г. - В Русия е учреден Орденът "Св. Анна".1871 г. - Берлин е провъзгласен за столица на Германската Империя.1879 г. - Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България.1889 г. - В Одеса е открит паметник на Пушкин.1898 г. - Публикува се първото издание с произведения на Максим Горки. 1912 г. - Американката Хариет Куимби става първата жена, прелетяла със самолет Ла Манш.1917 г. - Владимир Ленин се завръща тайно в Санкт Петербург през Финландия.1922 г. - Съветска Русия и Германия възстановяват дипломатически отношения, с което Германия признава болшевишката държава.1925 г. - Атентат в църквата „Света Неделя" (Велики четвъртък): По време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя" в София, при което загиват над 160 мъже, жени и деца, като са осакатени други 500.1934 г

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372551

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 16 април - понеделник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Стабилизираха ранените при катастрафата до Вакарел

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-vakarel-avtobus-27050746

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД.

Постоянна мярка на задържане ще искат за шофьорката, ударила автобуса на магистрала "Тракия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163407_postoianna_miarka_na_zadurjane_shte_iskat_za/?ref=rss


Днес ще бъде искана постоянна мярка на задържане на жената, шофирала лекия автомобил по време на тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия". Тя беше задържана първо за 24 часа, а в последствие за 72 часа.<br /><br />За прокуроркото решение съобщи ден след инцидента наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов. При катастрофата общо 26 души бяха ранени, а други шестима загубиха живота си.<br /><br />Прокурорът обясни и и мотивите за решението си за постоянна мярка...

Юнисайкъл – страст и умение на едно колело

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163517_junisaikul_strast_i_umenie_na_edno_kolelo/?ref=rss


Карането на велосипед е умение, което се придобива в детството и остава интуитивно заучено в съзнанието ни. Малцина обаче са тези, които са предприели предизвикателството да управляват едноколесен велосипед.<br /><br />Изпълняван предимно от циркови артисти, юнисайнклингът изисква баланс, координация и издръжливост. Той е сравнително нов спорт, като има собствена международна федерация от 1985 г.<br /><br />Не е известно кога или къде се е зародило движението, но според...

Мило Джуканович спечели президентските избори в Черна гора и се завръща на поста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818035

Мило Джуканович спечели президентските избори в Черна гора и се завръща на постаПрезидентските избори в Черна гора доведоха до завръщането на дългогодишния лидер на страната Мило Джуканович на поста държавен глава, отбелязват информационните агенции. Бившият премиер и бивш президент на Черна гора Мило Джуканович, лидер на управляващата Демократична партия на социалистите, обяви победа на състоялите се вчера президентски

Температурите се понижават с началото на новата седмица

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163371_temperaturite_se_ponijavat_s_nachaloto_na_novata/?ref=rss

Днес от запад облачността ще се снишава и в следобедните часове на места в Западна България ще превали слаб дъжд. През нощта срещу вторник ще превали и в централните райони на страната. Вятърът ще е слаб, в Източна България - до умерен от югоизток.<br /><br />Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, дневните ще се понижат и ще са предимно между 19 и 24 градуса, по Черноморието 11 - 12 градуса.<br /><br />Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане малко...

Данъчни излизат на протест пред НАП

https://frognews.bg/novini/danachni-izlizat-protest-pred-nap.html

Данъчни служители ще протестират заради съкращаването на 300 инспектори от звено ”Оперативен контрол”, съобщи за ”Хоризонт” представителят на една от синдикалните организации в приходната агенция Николай Наков.

С Marriott и Hyatt лукс стаите в София се удвояват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817663

С Marriott и Hyatt лукс стаите в София се удвояватКонкуренцията в най-луксозния хотелски сегмент става гореща Съвсем скоро - през 2020 г., на софийския хотелиерски пазар ще има почти двойно повече стаи в луксозни 5-звездни хотели, принадлежащи на световни вериги, отколкото в момента. Това показват изчисления на “24 часа” на база само на започнатите вече проекти за изграждане на нови обекти.

Св. мчца Агапия, Ирина и Хиония. Света София - Премъдрост Божия

http://www.cross.bg/nego-svetite-bili-1572641.html

/КРОСС/ Когато император Диоклетиан бил в италианския град Аквилея, от Рим му доложили, че всички римски тъмници са препълнени с християни, които макар и подлагани на най-различни изтезания, не се отричат от своя Христос. Учител на всички е Хрисогон и те го слушат, като твърдо се придържат към неговото учение. В отговор на това известие Диоклетиан заповядал да осъдят на смърт всички християни, освен Хрисогон, когото наредил да доведат при него за мъчения. Когато водели светия Христов изповедник вързан от Рим в Аквилея при император Диоклетиан, света Анастасия Узорешителница го следвала като свой учител, отдалече. След като пристигнал при Диоклетиан, Хрисогон бил предаден на жестоки мъки, понеже не се подчинил на царската заповед; след това го осъдили на смърт и обезглавили извън града в отдалечено пустинно място. Неговото свято тяло лежало на морския бряг, захвърлено да го ядат зверовете и птиците. Недалеч от това място живеел един свещеник, на име Зоил, благочестив старец. В близост до него живеели три девойки, сестри по тяло и дух, Агапия, Хиония и Ирина. Този свещеник, като разбрал по Божие откровение къде се намира тялото на светия мъченик Хрисогон, го взел заедно с главата, и като го положил в дървен ковчег, го скрил в дома си. На тридесетия ден след това му се явил във видение свети Хрисогон и му казал: - Знай, че до девет дена трите Христови девици, които живеят недалеч от тебе, ще бъдат хванати за мъчение

Прогноза за времето - 16 април (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-april-ponedelnik-news_669763.html

Днес от запад облачността ще се снишава и в следобедните часове на места в Западна България ще превали слаб дъжд. През нощта срещу вторник ще превали и в централните райони на страната. Вятърът ще е слаб, в Източна България – до умерен от югоизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, дневните ще се понижат и ще са предимно между 19° и 24°, по Черноморието 11° - 12°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метео

Агнешка плешка с картофи на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6817482

Агнешка плешка с картофи на фурнаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Борисов продължава в Прищина разговорите за кризата с Косово

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3162911_borisov_produljava_v_prishtina_razgovorite_za_krizata/?ref=rss


Отношенията със Сърбия и перспективите за евроинтеграция се очаква да бъдат сред темите в срещите на премиера Бойко Борисов, който днес е в Прищина - само месец преди срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани в София на 17 май, на която именно заради участието на Косово европейски лидери и сръбското ръководство не са решили дали ще дойдат.<br /><br />Официалната информация от пресслужбата на Министерския съвет изброява в дневния ред на срещите на Борисов и министъра...

Започва приемът на първолаци

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-priemat-na-parvolatci-678638.html

Днес започва подаването на документи за прием на децата в София в първи клас. Срокът е до 16 май включително.  

Тази година в сила са нови правила за класиране, основният критерий е уседналостта.

Най-много точки получават децата, които поне три години имат постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището. 

Децата се разпределят в четири групи, като тези от първа се приемат най-напред. Тя включва деца с адрес в прилежащия район на училището, който не е бил променяна в последните 3 години преди подаване на заявлението за прием. Във втора група попадат деца, които живеят близо до училището повече от 1, но по-малко от 3 години, а в трета - тези с променян адрес през последната година. В четвърта група са онези, чийто адрес е извън района на училището към деня на подаване на заявлението. 

Адресът на детето почти винаги съвпада с адреса на майката. Това означава, че при различни постоянни адреси на майката и бащата те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

Микробус с деца се преобърнал на пътя. Няма сериозно пострадали.

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81-%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bd/

Микробус с деца е катастрофирал снощи на пътя София – Варна, край Горна Оряховица. Сигнал за произшествието е получен в полицията във Велико Търново в 20,05 часа. Според първоначалната информация на МВР, лек автомобил „Мазда“, управляван от 20- годишен мъж от Г. Оряховица, движил се към Велико Търново, при маневра изпреварване е ударил странично насрещно […]

16 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372552

1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство, заемащо голяма част от Югоизточна Европа. 1518 г. – За първи път се обменят дипломатически писма между руския цар Василий III и френския крал Франсоа I.

Руски депутат: Ще си сътрудничим само с тези, които искат да работят с нас

https://www.actualno.com/europe/ruski-deputat-shte-si-sytrudnichim-samo-s-tezi-koito-iskat-da-rabotjat-s-nas-news_669787.html

Русия ще работи само с тези страни, които са готови да развиват двустранните отношения, заяви в ефира на Първи канал заместник-председателя на Държавната дума Пьотр Толстой, предаде ТАСС. Припомняме, че той нашумя с "шегата", че Русия щяла да купи цяла България, след като вече си купила Черноморието ни. "Ако няма желание да се работи заедно, това означава, че Руската федерация също ще затвори врата за колегите си от САЩ. Ще работим с тези, които са готови и искат да развиват отно

САЩ ще се изтеглят от Сирия възможно най-бързо

http://dnes.dir.bg/news/USA-siria-islyamska-darzhava-27050741

САЩ продължават да са с намерение да върнат обратно в страната американските военни, намиращи се в Сирия.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133021/

Жена среща в антрето пияния си мъж:
- Какво си пил?
- Не съм пил.
- Виждам те, че си пил!
- Не съм бе!
- Виж се, че даже залиташ!
- Не съм пил!
- Добре, кажи Гибралтар!
- Добре де, пил съм.

Бай Ганчо и американците

http://www.eurochicago.com/2018/04/gancho/

- Какво добро съм видял от американците досега? – питаше се бай Ганчо, докато седеше на една пейка в Морската градина и мързеливо се почесваше по топките. Пред него прелитаха гларуси, писукаха малки чайки, а пет кораба на рейд чакаха реда си, за да влязат в пристанището. Денят бе типично пролетен и по-точно мартенски. През два часа светваше слънце, после облаци затуляха небето и ту бе пролетно приятно, ту зимно хапливо студено. Пенсионерът вдигна изтръпналия си задник от пейката и с леко куцукане тръгна да се прибира. До шадравана с делфинчетата срещна бившия си колега Спас. Веднага го хвана под ръка и запита:

Кончита Вурст в Instagram: Имам положителна проба за ХИВ (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/konchita-vurst-v-instagram-imam-polozhitelna-proba-za-hiv-snimka-2091023

Победителката в конкурса "Евровизия 2014" - "брадатата жена" Кончита Вурст, под чийто псевдоним се изявява австрийският певец Том Нойвирт, обяви, че има положителна проба за ХИВ. Признанието направи в личния си профил в "Инстаграм".

Микробус с деца катастрофира край Търново, няколко са леко ранени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mikrobus-s-deca-katastrofira-kraj-tyrnovo-niakolko-sa-leko-raneni-2091010

Късно снощи в района на Велико Търново е катастрофирал микробус, превозващ деца.
 
Сигнал за пътен инцидент между лек автомобил и микробус на пътя София-Варна в района на военния завод до Лясковец е п

Макрон не се отказва от намерението си да отиде в Русия, не бил обявил война на Асад

https://www.actualno.com/europe/makron-ne-se-otkazva-ot-namerenieto-si-da-otide-v-rusija-ne-bil-objavil-vojna-na-asad-news_669786.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди, че ще посети Русия през месец май, предаде БГНЕС. "Да, ще отида в Санкт Петербург през май", каза френският лидер, отговаряйки на въпрос на журналист в ефира на телевизия BFM. Както беше съобщено по-рано, той има покана за участие в Петербургския международен икономически форум. Очаква се в кулоарите на този форум Макрон да се срещне с руския президент Владимир Путин. Практически веднага след избирането на Макрон за президент, той пока

Прогноза за времето - 16 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372542

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна в сутрешните часове. е духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на въздуха – 11 -12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала.

Получавате ли неправомерни паркинг глоби в Чикаго?

http://www.eurochicago.com/2018/04/parking-tickets/

В Чикаго от години има проблеми с паркирането, а след събитията от 11 септември 2011 година, от съображения за сигурност, много улици и места за паркиране, го тогава разрешени, бяха затворени. И днес практически е невъзможно да се намери безплатно свободно място в центъра на града. За това има написана не една статия. Тук ще...

Всички настанени в "Св. Анна" след катастрофата край Вакарел са без пряка опасност за живота

https://www.actualno.com/crime/vsichki-nastaneni-v-sv-anna-sled-katastrofata-kraj-vakarel-sa-bez-prjaka-opasnost-za-jivota-news_669785.html

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в УМБАЛ "Св. Анна" в София, съобщават от болницата. Пациентите са стабилизирани и контактни и вече всички са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения. Ако състоянието на някои от пациенти позволява, още днес ще бъдат направени нови операции. Една от най-тежко пострадалите жени - М.Д., ще бъде оперирана заради фрактура на китк

Ужас на пътя: Автобус с деца се обърна край Велико Търново

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81-%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%ba/

За съжаление, още една безсънна нощ. Снощи късно в района на Велико Търново имаше катастрофа на автобус, пълен с деца между 15-16 години. Пак има обръщане, пак автомобил го е засякъл. Има пострадали, но няма убити“, заяви пред БНТ зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, като заяви че инцидентът е станал след 21 часа.

Зам.-транспортния министър допълни, че вече има съставен акт за 10 хиляди лева, защото децата са превозвани по тъмната част на денонощието, което е абсолютно забранено от закона.

От областната дирекция на МВР във Велико Търново заявиха, че на място веднага са били изпратени патрулни автомобили и линейки. По първоначални данни катастрофата заради изпреварване на две коли, като едната не успяла да премине в платното си и ударила странично микробуса, пълен с деца от Шумен.

 

За щастие, катастрофата е лека, 9 деца имат само повърхностни рани. Те са били откарани в болница, след което са били прибрани в Шумен.

По повод адското меле на магистрала „Тракия“ той бе категоричен, че не може без колани. „Ще задължим всички автобуси да имат колани, защото в някои не са монтирани фабрично“, обясни той.

„Когато българинът пътува в чужбина, той е изключително внимателен, а когато навлезе в територията на България, той обича да нарушава пътните правила“, каза Попов. „Нещо може би не правим, както трябва, в обучението на младите шофьори“, заключи той.

Отговори Сигнализирай

Когато пътуват в чужбина българите наистина са много-внимателни единствено и само заради тамошните контролни органи , които за разлика от наште не си поплюват. На КАТ им дай да дремят под сенките или да спретават протести за заплати и униформи. A така наречените инструктури бълват неадекватни, туткави шофьори с навици от миналия век и съвсем неподготвени за съвременното динамично движение. сн.илюстративна

 

Материалът Ужас на пътя: Автобус с деца се обърна край Велико Търново е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване