Пълното издание на "Философия в будоара" от Маркиз дьо Сад за пръв път на български

https://www.actualno.com/books/pylnoto-izdanie-na-filosofija-v-budoara-ot-markiz-dio-sad-za-pryv-pyt-na-bylgarski-news_669874.html

Една от най-цензурираните книги в историята излиза за първи път на български в пълния си вид, в луксозно издание с твърди корици и илюстрации! Във времената на лудост след Френската революция, когато революционният стремеж към равенство е опорочен и Париж е наводнен с кръв, се ражда богочовекът на Маркиз дьо Сад. Свободният човек, който не отговаря пред никого и чийто морален упадък е единствено стремежът му да счупи оковите на обществото. Обвиняваният в поквара, безочливи сексуални вкусове, у

Намериха хероин в колата на дрогиран шофьор в Каварна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818624

Намериха хероин в колата на дрогиран шофьор в КаварнаНа 15 април, около 06:25 часа в град Каварна е спрян за проверка лек автомобил „БМВ” с добричка регистрация. Намерено е кафяво вещество с тегло 1,07 грама, реагиращо на полевия тест на наркотично вещество хероин – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. При извършената проверка на водача на автомобила за употреба на наркотични и упойващи

Експертите от ОЗХО започват разследване за предполагаемите химически атаки в Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818615

Експертите от ОЗХО започват разследване за предполагаемите химически атаки в ДумаЕкспертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които преди дни пристигнаха в Дамаск, днес ще се отправят към град Дума, за да разследват предполагаемите химически атаки в Сирия, предаде ТАСС. Съобщението е било направено от заместник-външния министър на Сирия Айман ас-Сусан. По думите му сирийската държава ще окаже подкрепа

Президентът поиска осветляване на собственост и прозрачност в решенията на управляващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818620

Президентът поиска осветляване на собственост и прозрачност в решенията на управляващите

"Крайно време е да включим прожекторите. Да осветлим процесите на вземане на решение, на собственост, да има прозрачност на харчовете. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците и корумпираните." Това заяви президентът Румен Радев в своя публична лекция на тема

Нова глава с българите, заплашени от затвор в Гърция, заради продажба на камион

http://www.struma.com/sinya-lampa/nova-glava-s-bulgarite-zaplasheni-ot-zatvor-v-gurciya-zaradi_133061/

Баща и син – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се явят утре пред гръцки съд по обвинение в трафик на мигранти. Както БЛИЦ писа Заплашва ги затвор от 10 до 64 години, ако не успеят да докажат, че са невинни. Двамата са жертва на измамна схема. В края на 2016 г. те продали камион, собственост на тяхната семейна транспортна фирма. Купувачите дошли с много скъпа кола, спомня си семейството. Един от тях говорел на чужд език.

По документи новият собственик е...

Продължава

Борисов прие медал за свободата и независимостта на Косово

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-kosovo-medal-evropredsedatelstvoto-2018-27052121

Президентът на Косово Хашим Тачи връчи днес на българския премиер Бойко Борисов медал по случай 10 години от независимостта на Косово.

България на второ място ЕС по извънбрачна раждаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818562

България на второ място ЕС по извънбрачна раждаемостНад 5.1 милиона бебета са родена през 2016 г. в Европейския съюз според проучване на "Евростат". В 8 от 28-те държави членки по-голяма част от децата са извънбрачни, докато в 8 други страни две трети от бебета са родени в семейство със сключен брак. Според проучването с най- висок процент на извънбрачно родени деца е Франция,

Интересен контраст, нали

http://clubz.bg/66721-interesen_kontrast_nali

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН, през миналата година сме намалели с 51 хиляди човека (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент "Дойче веле" представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт. Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва супер успешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

На какво залагат в развития свят

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението. И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц. Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми. Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на „чужди инвестиции“.

"Да върнем нашите деца!"

Втората възможност е по-популярна: да върнем нашите собствени емигранти. Кой не би се радвал? Не разбирам само защо хората, които го повтарят, си мислят, че тези дълго отсъствали сънародници лесно ще се интегрират в нашата действителност. Да, знаят езика, познават страната, но дотолкова са се откъснали от средата, че ще им струва доста усилия да се включат отново в шуробаджанашките мрежи. Тук ще са чужденци като виетнамците или мароканците - и това е едно от нещата, които ги спира, не само по-ниските заплати. Вземете университета: пристига младеж с диплома от Кеймбридж, но не си мислете, че се изтрепваме да го вземем. Нали си имаме тукашни, които са се въртели около нас няколко години.

Политиката за привличане на емигрирали сънародници предполага радикална подкрепа и улесняване на всички възможни нива - например някаква агенция да се заеме с всичко, което човекът трябва да направи, за да си дойде: от работата през жилището до легализирането на дипломите. Тази подкрепа спокойно може да се разпростре върху чуждите специалисти, които следва да привлечем, ако някак преодолеем етническия си солипсизъм. Но ще има двусмислена реакция от страна на местните: значи на тях давате, а на нас - не? Видяхме това двусмислие и в национал-популистките партии, които най-силно разпалват демографските страсти - искат да върнат емигрантите, но опитаха да ограничат правото им на гласуване.

Привличането на качествени хора е в днешно време един вид състезание, в което различните места мобилизират много ресурси. Наред с практическите неща трябва да споменем и качеството на живота, което става все по-важен фактор при екзистенциалния избор. Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик. Какво правиш там? Особено когато говорим за топ специалисти, от каквито ще имаме все по-остра нужда, този фактор е особено важен. Но не виждам политика за привличане на „креативната класа“ с цялостен дизайн на средата. (Освен може би в Пловдив - дали градът не дръпна и заради това, че стана едно много приятно място?)

Проблемът с раждаемостта

Третият подход е най-силно желан: подкрепа за раждаемостта. Показателно е, че нашите суверенисти се кълнат в примера на Орбан, който яростно противопоставя натализма на имиграцията. Проблемът е, че въпреки заявката до 2030 раждаемостта в Унгария да се вдигне над санитарния минимум (2,1 деца на жена), засега не се забелязва раздвижване. Чудя се дали проблемът не е в това, че неговите мерки са основно финансови.

Традиционните семейства, каквито ги бленуват новите консерватори, отдавна не съществуват. Жените се стремят към обществена реализация, а самите двойки лесно се свързват и разпадат. Затова смятам, че подкрепата за родителството трябва да върви в съвсем друга посока - обществото да поема все по-голяма част от грижата за децата. Наместо да се раздават пари, да се осигуряват целодневни училища и детски градини, безплатни допълнителни занимания по език или спорт. Именно в тази посока тръгна Макрон, следвайки френската етатистка традиция - записването на дете в детска градина ще стане там задължително от 3-годишна възраст. Вероятно ви звучи комунистически, но няма как да върнем жената в кухнята, няма как да стабилизираме любовните отношения. Затова отглеждането на децата трябва да се облекчи максимално - за да бъде радост, а не бреме. (Тук обаче едни етнически хора избухват: откъде накъде ще даваме и на циганите. И така всякаква политика замира.)

Да не забравяме и това: раждаемостта ще реши проблемите ни след най-малко 20 години. В момента новородените само ще натоварят социалната система. Затова разумната политика би комбинирала трите подхода - би привличала подбрани по някакви критерии мигранти, би улеснявала адаптацията, би инвестирала в бъдещето за няколко десетилетия напред. Но тематиката е твърде удобна за идеологизиране - съдбата, нацията, чуждите нашествия... И така нищо няма да се изведе докрай. Затова пък всеки нов сезон ще изживяваме нови и нови демографски трагедии.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Бул. „Приморски“ все още не е отворен за движение, ремонтът продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=372586

Ремонтът на бул. „Приморски“ продължава, видя репортер на Moreto.net. Въпреки надеждите, че трасето ще бъде пуснато за движение в средата на април, отсечката между подлеза на Фестивалния и конгресен център и кръстовището на Икономическия университет все още е официално затворена.

Султанка Петрова: 4 700 предприятия у нас се определят като социални, но 1/3 от тях не са такива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818604

Султанка Петрова: 4 700 предприятия у нас се определят като социални, но 1/3 от тях не са такиваВ България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700, но след анализ установихме, че една трета от тези предприятия, които се самоопределят като социални, не са такива, каза пред журналисти заместник -социалният министър д-р Султанка Петрова. Тя участва в международна конференция на тема "Социалната икономика - за икономически

Контрасанкциите на Русия вредят единствено на гражданите ѝ

http://clubz.bg/66720-kontrasankciite_na_rusiq_vredqt_edinstveno_na_grajdanite_%D1%9D

Седмица след като Министерството на финансите на САЩ въведе нови санкции срещу руски длъжностни лица и бизнесмени, депутати от Държавната Дума предложиха вариант на контрасанкции. Законопроектът за наказателните мерки, внесен от председателите на всички фракции начело с председателя на Думата Вячеслав Володин, позволява на правителството да въведе редица забрани - от вноса на лекарства в Русия до наемането на чужденци. Правителството може да избира от така представения му "комплект" кои да наложи, а президентът трябва да одобри ограниченията, предвижда законопроектът. Те ще бъдат въведени срещу САЩ и други страни, одобрили санкциите срещу Русия.

Първото четене на законопроекта предстои на 8 май т. г.

Вашингтон възнамерява да наложи санкции срещу руски фирми, осигуряващи различни стоки и технологии на режима на сирийския президент Башар ал Асад. В отговор руските депутати подготвиха законопроекта за "мерки за въздействие (реакция) към неприятелски действия на САЩ и (или) други чужди страни." Той предвижда ограничителни мерки по отношение на американските стоки. Става дума за алкохол и тютюневи изделия, лекарства, забранява или ограничава достъпа до технологично оборудване и софтуер, ядрени, въздухоплавателни и ракетни двигатели. В допълнение - и забрана за участие в процедурата за приватизация на държавна и общинска собственост.

Срещу Руската федерация вече действат санкции, наложени през лятото на 2014 г. - и периодично удължавани, заради анексията на Крим и сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Но първите санкции наложи САЩ още през март 2014 г. - срещу 11 физически лица. В отговор руският президент Путин забрани вноса на храни и други стоки от САЩ, ЕС и още няколко държави. Резултатът беше, че на руския пазар се появи сериозен дефицит от различни храни, като липсата им трудно компенсира дори вносът от Китай и Южна Америка.

Но за контрасанкциите ще платят най-вече хората на Русия.

Например, здравето на населението ще бъде засегнато от забраната за внос на медикаменти, чиито аналози се произвеждат в Русия или в страни, които не са се присъединили към санкциите, посочва руското издание "Ведомости". Според анализ на DSM Group лекарствата от експорт заемат дял от над 70% на руския пазар. На компаниите, производители на лекарства от САЩ, се пада 28% от пазара в парично изражение и 8% от обществените поръчки, заяви ръководителят на Quintiles IMS "Русия и ОНД" Николай Демидов.

Държавата обаче и по същество купува по-евтини местни колеги, ако те са налични. Но пациентът ще бъде лишен от избор, казва главният изпълнителен директор на DSM Group Сергей Шуляк, а забраната ще засегне много повече руските потребители, отколкото американските производители.

Наред с това преди дни корпорацията "ВСМПО-Ависма", която се занимава с добив и разработване на титан, предупреди руските власти да не предприемат необмислени стъпки. Според ръководството на компанията, законодателните инициативи могат да имат отрицателно въздействие върху дейността им, включително и сценарий, при който компанията просто ще остане извън пазара на титан в глобалната индустрия.

От "ВСМПО-Ависма" също така подчертават, че действията на руските власти биха могли да доведат до факта, че в региона на Урал над 20 000 души ще се окажат в кризисна ситуация. Корпорацията изрази надежда в мъдростта и далновидността на руските законодатели, съобщава руското онлайн издание НСН. Според финансисти евентуална контразабрана - за износ на титан в Съединените щати, ще засегне икономиките и на двете държави.

Заради американските санкции, наложени по-рано, руският олигарх Олег Дерипаска е заплашен от фалит. Акциите на "Русал" на Дерипаска загубиха над 1/4 от стойността си. При отварянето на борсата в Хонконг днес ценните книжа поевтиняха с над 27% до 1.43 хонконгски долара (0.18 USD), което е абсолютен рекорд. Най-евтино акциите на компанията са се търгували през юни 2016 и тогава са стрували 2.09 хонконгски долара. 

Основна причина за драматичния спад са американските санкции срещу 24 руски бизнесмени и компании, обявени на 5 април, този път заради аферата с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Тогава Forbes изчисли, че за ден Дерипаска е изгубил почти $1 милиард. Заради рязкото обезценяване на акциите "Русал" обмисля варианти да обяви технически фалит, обявиха от компанията. 

Според съобщението на Министерството на финансите на САЩ Дерипаска е "заподозрян в пране на пари, заплахи за живота на своите конкуренти, незаконно подслушване на държавни служители и участие в изнудване и рекет". Под санкциите попаднаха компаниите му "Русал", En + Group, Евросибиренерго,"Базов елемент", B-Финанс, GAZ Group, "Руски машини" и агрохолдинга "Кубан".

Санкциите от 2014 г. нанесоха сериозен удар върху руската икономика, като доведоха до изтичане на капитали за над 200 млрд. долара за периода 2014-2015 г., а в опит да закрепи рублата, централната банка иззе от банковата система около 5 трилиона рубли, съобщи тогава британската обществена медия BBC. През 2016 г. руската икономика вече започна да компенсира донякъде негативния ефект, а мнозина анализатори коментираха, че ефектът на санкциите е вече отработен и икономиката е "свикнала" да работи в такъв режим.

50 от най-богатите руснаци загубиха близо $12 милиарда

Състоянието на 50 от най-богатите руснаци намаля с около $12 милиарда на фона на спада на руския фондов пазар заради априлските санкции на САЩ, съобщи още Forbes. Заради мерките значително поевтиняха акциите на Внешторгбанк (ВТБ - акционер в КТБ и участник в сделките за БТК и "Булгартабак" - б.р.), "Русал", "Мечел", "Норилский никел". На 9 април за първи път от август 2016 г. стойността на едно евро достигна 74 рубли.

Американските санкции бяха въведени в съответствие със закона за противопоставяне на противниците на САЩ, приет от Конгреса през 2017 г. Те предвиждат арест на активите на лицата, попаднали в списъка, в САЩ, а също така и забрана на американски граждани и организации да си сътрудничат с тях. Заради това двама американци, членове на Съвета на директорите на "Русал", депозираха оставките си - Максим Голдман и Даниъл Улф. 

С почти милиард долара намаля и състоянието на друг олигарх от "черния списък" - Виктор Векселберг. Сериозни загуби понесоха и Сюлейман Керимов, Леонид Михелсон, Генадий Тимченко (чиито фирми щяха да строят "Южен поток" през България - б.р.), Владимир Лисин, Роман Абрамович, Вагит Алекперов и Алексей Мордашов.

Русия ще обърне новите санкции в полза на своята икономика, заяви днес премиерът Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.

Разярен 28г. мъж от Кочериново потроши кола в центъра на Благоевград

http://www.struma.com/krimi/razyaren-28g-muj-ot-kocherinovo-potroshi-kola-v-centura-na_133060/

След проведени издирвателни мероприятия във връзка с получен сигнал за това, че около 21:50 часа на 13. 4.2018г. са нанесени материални щети на лек автомобил „Пежо“, паркиран в ЦГЧ на гр. Благоевград /счупено огледало за обратно виждане и увредени преден капак и преден панорамен прозорец/, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград е установено, че извършител на деянието е Е. Е. /28г. / от гр. Кочериново. За случая е уведомена РП-Благоевград.

Р. Андонов

Инж. Росен Янев стана отново директор на „ДГС Струмяни“

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd/

От днес инж. Росен Янев е възстановен на поста директор на „Държавно горско стопанство Струмяни”. Основание за подновяване на договора му за управление, който беше прекратен на 9 март т.г., е заявената обществена подкрепа от жителите на няколко населени места в община Струмяни.

Припомняме, че директорът на  „Държавно горско стопанство Струмяни” инж. Росен Янев беше с прекратен договор за управление. Основание за освобождаването му чрез заповедта на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов беше неизпълнение на годишната производствена програма на стопанството.

Както ИА РЕГИОНА писа, от 12 март до сега, временно териториалното поделение на ЮЗДП се управляваше от зам.-директора инж. Людмила Начева

 

Материалът Инж. Росен Янев стана отново директор на „ДГС Струмяни“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Легендарно ателие за дизайн стана производител на луксозни електромобили

https://www.actualno.com/cars/legendarno-atelie-za-dizajn-stana-proizvoditel-na-luksozni-elektromobili-news_669870.html

Индийската компания Mahindra & Mahindra Ltd., която държи контролния пкет акции на италианското студио за дизайн и инженеринг Pininfarina SpA, обяви създаванео на нов производител на автомобил. Той ще се казва Automobili Pininfarina и ще се специализира върху производството и продажбата на луксозни електрически коли. За генерален директор на Automobili Pininfarina е назначен Майкъл Першке, който в миналото е управлявал индийско подразделение на Audi и е бил член на Съвета на директорите

Свиха акумулатора на временен светофар под Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6818588

Свиха акумулатора на временен светофар под ЦаревецНеизвестни крадци задигнаха в нощта срещу понеделник акумулатора на временния светофар под Царевец. Той бе поставен преди две седмици, за да обезопасява трафика на пропаднал участък от улицата над историческия манастира "Великата лавра". Временната сигнализационна уредба регулираше движението в участъка от около 50 метра,

72% от самотните майки в България са на прага на бедността

http://econ.bg/Новини/72-от-самотните-майки-в-България-са-на-прага-на-бедността_l.a_i.760469_at.1.html

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще за тях и за децата им,...

Само във Фрог: Адвокати видели бягството на затворниците, още не са ги разпитали

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-advokati-videli-biagstvoto-zatvornitsite-oshte-razpitali.html

Няколко адвокати са били в централния софийски затвор и са видели бягството на пандизчиите Владимир Пелов и Радослав Киров. Те обаче не са разпитани до този момента, разкриха пред Фрог нюз източници от МВР.

Лош ден за търговците в Кресна! Полицаи се спряха на сергията им и..

http://www.struma.com/obshtestvo/losh-den-za-turgovcite-v-kresna-policai-se-spryaha-na_133059/

 В резултат на извършена, на 12.04.2018г. в гр.Кресна, проверка на сергия за продажба на дрехи, от полицейски служители на РУ-Сандански, са установени и иззети около 79 бр. артикули, носещи запазени търговски марки, без разрешението на правопритежателите. За случая е уведомена РП-Сандански.

Образувано е досъдебно производство.

Р. Андонов

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

https://news.bg/finance/darzhavniyat-dalg-e-poslednata-krepost-na-rusiya-sreshtu-sanktsiite-na-sasht.html

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Посланикът на Франция: Сирия няма бъдеще с Асад

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/poslanikyt-na-franciia-siriia-niama-bydeshte-s-asad-6081340

„С увереност можем да твърдим, че ударите бяха успешни и противовъздушната отбрана на Сирия не беше ефикасна”, заяви още дипломатът

Откриха петима мигранти в товарен влак на границата между Македония и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818599

Откриха петима мигранти в товарен влак на границата между Македония и СърбияЧетирима мигранти от Афганистан и един от Иран бяха открити на граничен пункт "Табановце" на македонско-сръбската граница във вагон на товарен влак, който се движел по линията Гърция - Унгария, съобщи МИА, цитирана от БТА. Мигрантите били открити при контрол на вагона на товарния влак. С лицата е било разговаряно,

Руският елит не може да краде технологии, а само бюджетни пари

http://www.transmedia.bg/2018/04/16/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3/

 

 

Наскоро стана ясно, че Русия се кани да произвежда кока-кола и без лиценз. Някога социализмът се бе провъзгласил за най-авангардната икономическа система, но на практика бе способен само да краде от капиталистите. А по дефиниция не можеш да изпревариш тези, от които крадеш. 90% от реалните съветски технологии бяха крадени. Юлия Латинина от „Новая газета“ за безсмислието на контрасанкциите на Кремъл в отговор на новите санкции на САЩ и как стои днес въпросът с краденето на западни технологии.

 

В отговор на американските санкции в Думата, както е обичайно, внесоха поредния проект за бомбардиране на собствените граждани. Всички разпоредби в документа са прекрасни. Но на една от тях ми се ще да обърна специално внимание: отсега нататък на нас патриотически ни разрешават да крадем американски технологии.

Но държавната Дума нещо се е объркала. Приближеният до Кремъл бизнес елит не е способен да краде технологии. Той умее да краде само бюджетни пари.

В миналото – да, крадеше се. Тогава наистина цялата съветска промишленост беше изградена върху крадени технологии. Най-известният пример бе технологията за производство на атомна бомба.

Средствата тя да бъде доставена също бяха крадени. Първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4 беше откраднат от американския бомбардировач В-29, защото един такъв след бомбардировката на Япония се приземи в Далечния Изток. Бе изкопирано всичко до дупка, включително халката за поставяне на кока-колата, каквато съветските летци не са имали. Копирането било толкова буквално, че всички детайли изчислявали не в сантиметри, а в инчове.

Съветската серия компютри ЕС ЭВМ бе изкопирана едно към едно от компютрите на компанията IBM System/360 и System/370. Което всъщност предостави на нашите математици и програмисти неоценима конкурентна възможност през 80-те години, когато масово започнаха да бягат на Запад.

Тогава, през 70-те години, това обстоятелство се оказа нагледно потвърждение за несъстоятелността на съветската планова икономика. Въпреки всичките държавни комитети по планиране и материално-техническо снабдяване, въпреки огромния научен потенциал, въпреки хилядите научно-изследователски институти и „затворени пощенски кутии“ (израз от съветския период, означаващ засекретено предприятие без име), реалните съветски технологии – както мирните, така и военните, бяха 90% крадени.

Социализмът се бе провъзгласил за най-авангардната икономическа система, но на практика бе способен само да краде от капиталистите. А по дефиниция не можеш да изпревариш тези, от които крадеш.

Сега, когато у нас вече няма социализъм, а клептокрация, можем да признаем, че социалистическият СССР бе значително – на порядъци – по-технически развит, отколкото е днешна Русия. Тогава можехме поне да крадем. Сега и това не можем.

Примерно в Папуа – Нова Гвинея или Зимбабве има закон, според който народът може спокойно да краде. Ракети – от Елън Мъск, чипове – от Intel, високоскоростни влакове – от Hitachi. И какво от това? Какви чипове ще инсталират в сламените си колиби в Кот д’Ивоар?

Има една известна история за най-модерния, най-бързия скоростен шанхайски влак, движещ се с 431 км в час върху магнитна възглавница. Технологията е разработена от Siemens още в 90-те години и 20 години отлежава като проект – реализацията е прекалено скъпа.

Заради Олимпиадата в Пекин китайците купуват технологията, за да блеснат пред света, и построяват трасе от 19 мили, свързващо шанхайското летище с метрото. Влакът минава тези 19 мили за 7 минути.

Siemens продават технологията при едно условие: китайците да не я откраднат и да не правят копия. Китайците, естествено, я открадват. От Siemens се обидили и се канели да ги съдят.

Тогава китайциите казали: „Вие разбира се може да ни съдите, но повече нито един договор в Китай няма да получите.“ Siemens премислили намерението си и решили да не ги съдят.

Що се отнася до магнитния влак, впоследствие се оказало, че той няма кой знае какви предимства пред останалите.

Но, така или иначе, изводът от тази история е прост – в Китай могат да откраднат технологията за влак на магнитна възглавница, защото има инженери, способни да я разберат, и производствени мощности, способни да я произведат.

В Буркина-Фасо не могат да я откраднат. Не защото гражданите там са много съвестни хора, а защото не притежават съответна техническа база.

Преди няколко години ми се наложи да посетя една лаборатория на Applied Materials – компания, която изготвя машини, които произвеждат чипове. Това бе Светът на Бъдещето.

Видях с очите си машини, способни да напръскат слой с дебелината на един атом на елемента хафний. Видях как направиха така, че атомите да се разпръснат в слой наполовина от дължината на вълната на лазера. После бях в една от руските лаборатории, които изготвят чипове, в това число и за космоса.

Как да го кажа по-меко? Ако ги сравня с Applied Materials, нашите чипове все едно се дялкат с брадва.

Русия няма нужда от специален закон, за да се краде. Ние крадем всичко, което можем: авторски права, книги, сериали, филми. Продаваме нелицензирани DVD. Русия е най-пиратската страна от всички възможни. Обаче, да, суперкомпютри не крадем. Не крадем влакове на магнитна възглавница, томографи, нанотехнологии и лекарства. Дори когато купим някоя технология, много често не можем да я внедрим.

И още веднъж – някой ги е излъгал в Кремъл и държавната Дума. Ние, за разлика от Китай, повече не умее да крадем западни технологии. Умеем да крадем само от бюджета.

 

Превод: Рени Нешкова

Учителката на Спас/Александър: Той ще продължи с измамите

http://dnes.dir.bg/news/uchitelka-izmami-spas-27052088

Една от измамените от добилия известност Спас/Александър от Кочериново – учителката му по музика, е недоволна от предстоящото му излизане на свобода.

В Ереван започна "гражданско неподчинение" заради избора на президент за премиер

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163700_v_erevan_zapochna_grajdansko_nepodchinenie_zaradi/?ref=rss


Поддръжници на арменската опозиция започнаха протестна акция срещу назначаването на доскорошния президент Серж Саркисян като премиер, съобщиха "Интерфакс" и радио "Свободна Европа".<br /><br />Опозиционният депутат и лидер на партия "Елк" ("Граждански договор") Никол Пашинян призова участниците в акцията на "гражданско неподчинение" да блокират улици и да попречат на работата на метрото. Според кореспондент на "Интерфакс"...

Илон Мъск с необичаен метод за запазване на втората степен на ракетата "Фалкон"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818601

Илон Мъск с необичаен метод за запазване на втората степен на ракетата "Фалкон"Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск предложи да се използват гигантски въздушен балон и надуваем дом за съхраняване на втората степен на ракетата-носител "Фалкон" след изстрелването й, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той оповести това на страницата си в Туитър. "Това вероятно ще прозвучи като безумие,

Борисов получи Ордена на независимостта на Косово

https://offnews.bg//politika/borisov-poluchi-ordena-na-nezavisimostta-na-kosovo-678770.html

Президентът на Косово Хашим Тачи удостои министър-председателя Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната.

Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде ще ни посрещат и навсякъде ще усещаме българския дух, посочи президентът Тачи.

Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион, каза министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Косово. 

"Уолстрийт джърнъл": Тръмп обмислял удар по руски ракетни комплекси в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818578

"Уолстрийт джърнъл": Тръмп обмислял удар по руски ракетни комплекси в СирияАдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три варианта за ударите в Сирия миналата седмица, между които е и атака срещу руски противоракетни комплекси, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени, неназовани източници, предаде Дневник.  Според публикацията Пентагонът е бил възпиращ фактор в решението на

Блъснати пешеходци и куп катастрофи на пътя в Благоевградска област

http://www.struma.com/obshtestvo/blusnati-peshehodci-i-kup-katastrofi-na-putya-v-blagoevgradska-oblast_133058/

На 13.04.2018г. около 10:00 часа на кръстовище между ул.“Трети март“ и ул.“Христо Смирненски“ в гр.Благоевград, лек автомобил „Фолксваген Шаран“ с 69-годишен водач от гр.Благоевград, завивайки на ляво е блъснал 88-годишна жена от гр.Благоевград, която е пострадала с фрактура на костица на дясното коляно.

На 13.04.2018г. около 21:30 часа на път III-106 в района на гр.Благоевград, лек автомобил „Рено Канго“ с 32-годишна водачка от Руска...

Продължава

5Rand откриват концерта на Dark Tranquillity

https://offnews.bg//kultura/5rand-otkrivat-kontcerta-na-dark-tranquillity-678768.html

Италианската индъстриъл банда 5Rand ще открият концерта на Dark Tranquillity, който ще се състои от 19:00 часа на 20 април година в столичния клуб "Mixtape 5".

Събитието е част от световното турне по представяне на последната творба на групата озаглавена „Atoma”, а втори на сцената ще видим швейцарската група Мiracle Fair.

Dark Tranquillity са част от основателите на така наречената Гьотеборгска метъл сцена и не е случайно, че ще видим на сцената дългогодишния член на Аrch Enemy и по-млад брат на Michael Amott - Christopher Amott.

Билетите са в продажба онлайн и в мрежата на Евентим, а някои от местата на които можете да ги намерите са Бензиностанции OMV , Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин "Яко", магазини "На Тъмно", Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

НПО настоява правителството спешно да се заеме с пътната безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818595

НПО настоява правителството спешно да се заеме с пътната безопасностВ остро писмо чрез медиите до премиера, Институтът за пътна безопасност настоява правителството спешно да разгледа причините за липсата на доклади за състоянието на пътната безопаност у нас, предаде БТА.  Писмото на института е изпратено до медиите с мотив, че на всички предишни не е имало отговор от страна на държавата.

Вижте как ще се казват метростанциите по третата линия в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818584

Вижте как ще се казват метростанциите по третата линия в София“Тракия”, “Мизия” и “Театрална” са част от имената на метростанциите по третата линия на метрото в София, която се строи и ще бъде завършена през есента на 2019 г. Имената бяха приети от комисията по култура и образование към Столичния общински съвет и предстои да бъдат гласувани от общинските съветници. Ето и имената на всички 15 метростанции: 1.

Цацаров: Рано или късно щеше да се случи бягство от Софийския затвор

https://www.actualno.com/society/cacarov-rano-ili-kysno-shteshe-da-se-sluchi-bjagstvo-ot-sofijskija-zatvor-news_669868.html

Не мисля, че от всичко това, което се случи в Затвора в София, трябва да бъдем изненадани, рано или късно това щеше да се случи по ред причини. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягствата от Софийския затвор, допълни Цацаров. Той уточни, че по случая в Прокуратурата се води разследване за опит за убийство и за бягство от места за лишаване от свобода. Според Сотир Цацаров случаите

МУ-Варна домакинства на национален студентски фестивал

https://www.24chasa.bg/region/article/6818576

МУ-Варна домакинства на национален студентски фестивал

Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е организатор и домакин на Втория национален студентски фестивал на медицинските университети в България с международно участие. Бъдещи медици от медицински специалности в 5 български университета и техни колеги от Гърция ще представят своите творчески умения.

200 монети, накити и сребърно конче излязоха при разкопки в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6818566

200 монети, накити и сребърно конче излязоха при разкопки в центъра на ПловдивБогатите находки са от терен в подножието на Античния театър, там ще вдигат офиси Над 200 антични и средновековни монети извади екипът на археоложката Елена Божилова при разкопки на частен имот в Пловдив в подножието на Античния театър. Там ще се строи офис сграда и това е наложило спасителни проучвания.

Единствената частна къща, проектирана от Заха Хадид, е готова (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6818585

Единствената частна
къща, проектирана от
Заха Хадид, е готова (ВИДЕО)Тя е за руския милиардер Владислав Доронин Единствената частна резиденция, която легендарната архитектка Заха Хадид е проектирала, вече е готова. Това е къщата на руския богаташ Владислав Доронин в гората до село Барвиха край Москва. Най-характерният елемент е спалнята на собственика. Тя е издигната на височина 22 метра над останалата конструкция

Китайци ще садят картофи на луната

http://www.moreto.net/novini.php?n=372585

До края на годината Китай планира да осъществи космически старт на лунния си апарат "Чанъе-4", който трябва да направи меко кацане на обратната страна на Луната. Междупланетната станция ще засади на повърхността й семена от картофи и други растения, предава ТАСС.

Джерард Бътлър доведе любимата си в България (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/djerard-bytlyr-dovede-lubimata-si-v-bylgarija-snimki-news_669869.html

Оказа се, че холивудският актьор Джерард Бътлър, който отново е в България, се разхожда съвсем спокойно из столицата ни и изобщо не се притеснява от вниманието на околните. Изглежда, че актьорът е загърбил всякакви звездни превземки, мил е с феновете си и е готов да вземе максималното от предстоя си в страна ни, който според наши източниците ще продължи няколко месеца в работа по заснемането на нов проект. Man’s (and my) best friend. Photo: @theloveddog A post shared by Ge

Радев: Само една човешка грешка в Сирия и сме на прага на директен сблъсък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818574

Радев: Само една човешка грешка в Сирия и сме на прага на директен сблъсъкОсновният ефект от ударите на САЩ срещу Сирия е върху ООН. Тази организация е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. И това увеличава риска за света, вместо да го намалява. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на ударите срещу Сирия. Той отговори на въпрос на студент по време на дискусия в рамките на Младежкия

Британските депутати все още могат да върнат Мей и ЕС към преговорите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-deputati-vse-oshte-mogat-da-vyrnat-mei-i-es-kym-pregovorite-259357/

Според неправителствената организация Institute for Government това е само един от вариантите, с който парламентът може да спъне осъществяването на Brexit

Могерини: Да се поднови диалога между враждуващите страни в Сирия

https://frognews.bg/novini/mogerini-podnovi-dialoga-mejdu-vrajduvashtite-strani-siriia.html

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират днес в Люксембург, като основните теми са Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани. Утре пък ще има съвет по общи въпроси, който ще бъде ръководен от първия ни дипломат Екатерина Захариева.

Джерард Бътлър доведе кучето си Шушка в България (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6818555

Джерард Бътлър доведе кучето си Шушка в България (Снимки)Холивудският актьор Джерард Бътлър доведе кучето си Шушка в България. Всъщност именно страната ни е родината на четириногото, за което звездата казва, че е откраднало сърцето му, предава Дарик.  Бътлър в момента снима филм в България, а социалните мрежи изобилстват от снимки на фенове, които са се снимали за спомен с него.

На 64 години внезапно почина журналистът Георги Вучев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818564

На 64 години внезапно почина журналистът Георги Вучев
На 14 април, на 64 годишна възраст внезапно почина журналистът Георги Вучев - ръководител на Националния пресклуб на БТА. Поклонението ще се състои на 17 април 2018 г., от 11.00 часа, в църквата "Възнесение Господне" /срещу Румънското посолство/, информира БТА. Над двайсет години Вучев работи във вестниците "Народна армия", "Българска армия",

"Антикорупционен фонд" внесе сигнал срещу кмета на Пазарджик

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163720_antikorupcionen_fond_vnese_signal_sreshtu_kmeta_na/?ref=rss


"Антикорупционен фонд" (АКФ) подаде сигнал в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) срещу кмета на Пазарджик Тодор Попов. В съобщение на организацията се казва, че повече от 9 години той е в нарушение на законовите изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси.<br /><br />Според АКФ от публично достъпната информация на интернет страницата на общината се разбира, че Попов няма подадени декларации...

Кончита Вурст разкри, че е ХИВ позитивна

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163704_konchita_vurst_razkri_che_e_hiv_pozitivna/?ref=rss


Победителката в конкурса "Евровизия" от 2014 г. Кончита Вурст разкри, че е ХИВ-позитивна и се лекува от няколко години, предаде Би Би Си. 29-годишната певица каза, че първоначално не е смятала да обявява заболяването си публично, но неин бивш партньор я е заплашил, че ще го разгласи.<br /><br />Няма да позволя на никого да ме заплашва и да оказва влияние върху живота ми, написа тя в "Инстаграм". "По-добре да го съобщя аз, отколкото друг човек."<br...

Адвокат по "Москов": Съдът прави реверанси на Цацаров

http://clubz.bg/66719-advokat_po_moskov_sydyt_pravi_reveransi_na_cacarov

Поради куп процесуални нередности съдът не даде днес ход дори на разпоредителното заседание срещу Петър Москов, бившия му заместник Адам Персенски и още 3-ма. 

През март тази година Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт срещу бившия министър на здравеопазването и заместника му във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф”. Обвинения получиха още три лица от държавната „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

Обвиненията са в две посоки: от една страна, че Москов е приел като дарение от турското министерство на здравеопазването 100 000 дози от изредените първи два модела ваксини, които не са разрешени за употреба на територията на България. Освен това като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв. Според обвинението в резултат на престъпното бездействие на Москов е "допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината".

Днес стана ясно, че наблюдаващ прокурор от СГП и съответно - вносител на обвинителния акт, е прокурор Емил Петров, брат на "фамозния" бивш вече следовател и шеф на Столичното следствие Петър Петров - Пепи Еврото. След поредица "лупинги" и отказ на прокуратурата да го разследва предишният ВСС допусна Петър Петров да подаде оставка, да си тръгне с всичките дължими обезщетения и в момента е адвокат от видинската колегия.

С нарочна заповед на Сотир Цацаров от 13 април т. г. Петров-брат е командирован в Специализираната прокуратура специално за процеса пред Специализирания наказателен съд.

 

Най-остър бе наказателният адвокат Васил Т. Василев, който в случая защитава Любомир Димитров от "Бул Био". Той директно пледира съдът да прекрати "незаконосъобразното присъствие и участие по делото на прокурор Емил Петров".

"С промените на правилата за командироване в Закона за съдебната власт (ЗСВ) изрично бяха ограничени преди година правомощията на главния прокурор. Вярно е, че съдилищата масово не се съобразяват със ЗСВ и правят реверанс на главния прокурор", каза Василев.

Става въпрос, че в ЗСВ е разписано, че командировки на прокурори от една в друга друга прокуратура могат да бъдат правени "когато прокурор от съответната прокуратура е възпрепятстван да изпълнява длъжността си", по изключение, само след изчерпване на всички други възможности, и то от състава сътоветно на Апелативната спецпрокуратура и Върховната касационна (мнението, което потвърид и Менко Менков, адвокат на Москов). Такава хипотеза всъщност в момента не е налице.

"Въпреки това заповедта на главния прокурор не е предвидена като акт, който може да бъде по-силен от Закона за съдебната власт - продължи иронично Василев.Главният прокурор системно нарушава изсикванията на ЗСВ. Надявам се поне вашият състав да не го прави, защото това допускане на лице, което ще представлява прокуратурата в разрез с разпоредбите на ЗСВ, ще опорочи изначално процеса."

Интересен се оказа и въпросът - кой е потърпевш от евентуалните противоправни деяния на Петър Москов и сие (една от целите на разпоредителното заседание е да събере всички ощетени лица, да ги информира за правата им, съответно да им даде възможност за частни искове и пр.). От заседанието стана ясно, че Министерството на финансите е "редовно призовано по факса", но не се явява..

Постъпило е обаче писмо, подписано от министър Владислав Горанов, с което той уведомява съда, че според внесения от прокуратурата обвинителен акт са нанесени значителни вредни последици... за Министерството на здравеопазването и "Бул био".

От ведомството на Горанов напомнят, че "Бул био" е търговско дружество, а МЗ е самостоятелно юридическо лице. Те биха могли да се явят като граждански ищци да си претендират вредите.

"Считам, че не следва МФ да бъде въведено като граждански ищец. Смятам, че трябва да бъде дадена възможност на "Бул био" и МЗ за конституиране като граждански ищци", казва Горанов.

С думи прости - че неговото министерство няма какво да прави в това дело, нищо че то е призовано, а другите две не са.

"Разликата е, че юристите на МФ, които са подговили писмото на министъра, правно грамотно са разчели кои според обвинителния акт са пострадалите лица - а именно МЗ и търговската фирма "Бул био". Поради съдържанието на обвинителния акт и поради грешно посочване, делото също трябва да бъде отложено", каза Василев.

От изказванията на другите адвокати стана ясно, че документацията, както и призовките на някои са пратени или на 5 април - преди Великденските празници, или дори на 10-и. Така не е спазен исконният срок от 7 дни за предявяване. Да не говорим каква възможност са имали за искания за извлечения от документи или запознаване със 195-те тома на делото.

На базата на това и на факта - че има евентуално непризовани две ощетени юридически лица, съдът не даде ход на разпоредителното заседание.

Първо от залата най-напред бе отстранена журналистката Валя Ахчиева, която слушаше като публика. Адвокат Васил Василев обаче отбеляза, че тя фигурира в томовете на делото като свидетел и не е редно да слуша в зала.

Накрая и една от съдебните заседателки си направи отвод, защото някога е била пък... вещо лице в дело, касаещо и "Бул био" ЕООД

Що се отнася до - не само днешната, а серийна практика Цацаров да командирова по всички дела за "висока" корупция, които първо бяха работени в СГП, а след като законът бе променен, отидоха в Спецсъда, съдийката се произнесе, че намира възражението за основателно.

"Съгласно конституцията и ЗСВ прокуратурата в нашата държава е единна и централизирана. Начело на прокуратурата е поставен главният прокурор на Република България, като част от неговата компетентност е в случай, че намери за необходимо за реализиране на обвинителната теза да командирова прокурор от състава на прокуратурата с ранг, равен на този на съответната прокуратура.

Прокурор Петров е неслучайно избран – той е наблюдавал досъдебното производство и е внесъл обвинителния акт. Неговото участие е съвместно с участието на прокурор от специализираната прокуратура", смята тя.

Съдът не приема, че участието му би застрашило в някаква степен законосъобразното провеждане на съдебното производство.

Програма дава шанс на самотни майки

http://dnes.dir.bg/news/samotni-miki-balgarski-fond-zhenite-27052016

Самотни майки в риск от бедност и преживели насилие ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще по програма "Шанс за невидимите супер-майки"

72% от самотните майки са на прага на бедността

https://frognews.bg/novini/72procenta-samotnite-maiki-praga-bednostta.html

Над 90% от самотните родители са жени, информират от Българския фонд за жените. И докато в ЕС под половината са застрашени от бедност или социално изключване, данните за страната ни сочат, че 72% от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, а близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си напълно сами.

Германски министър: Берлин е солидарен с ударите в Сирия, макар да не участва в тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818558

Германски министър: Берлин е солидарен с ударите в Сирия, макар да не участва в тяхГерманският министър на икономиката Петер Алтмайер обясни защо Германия не взе участва във военните удари през почивните дни. Алтмайер, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, каза за таблоида "Билд", че, "само защото не участвахме в ударите, не означава, че "стоим настрана". "Солидаризираме се със Запада, но сме поели други мисии,

Кончита Вурст: От години съм носителка на ХИВ

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/konchita-vurst-godini-sam-nositelka-hiv.html

Победителката в песенния конкурс ”Евровизия 2014”, ”брадатата жена” Кончита Вурст, под който псевдоним се изявява австрийският певец Том Нойвирт, заяви, че е носителка на вируса ХИВ, предаде ТАСС. Вурст призна това на страницата си в Инстаграм.

Цацаров: Най-опасните престъпници да са в един строг затвор

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-prestapnitzi-sotir-tzatzarov-27051816

Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор - технически обезпечен и с изключително високо ниво на сигурност, заяви Сотир Цацаров.

Небе, вода и брегове ще рисуват художници на пленер в „Двореца”

https://www.24chasa.bg/region/article/6818556

Небе, вода и брегове ще рисуват художници на пленер в „Двореца”

Седемнадесетото издание на националния пленер „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“ 2018 се провежза до 24 април в „Двореца” в Балчик – съобщават от културния институт.. Тазгодишното издание ще протече под наслов “Небе, Вода, Брегове”. Участват авторите Антон Антонов, Ангел Гаджев, Георги Андонов, Кирил Навущанов, Радослав Ненчев,

Силви Вартан пристигна в България

https://offnews.bg//kultura/silvi-vartan-pristigna-v-balgaria-678765.html

Грандамата на френската музика Силви Вартан е вече в България.

Любимата изпълнителка на поколения българи пристигна днес, за да сподели музиката си със скъпата на сърцето ѝ България. В два последни концерта във Варна и София, на 19 април в ДКС и на 21 април в зала 1 на НДК, Вартан ще изпълни на живо най-емблематичните си хитове.

Преди голямото си прощаване с родната сцена обаче Силви Вартан ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, както и с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Вартан ще се включи и в редица инициативи с обществено значими каузи, а за своите най-верни фенове ще отдели специално време за лични срещи с автограф. 

Koнцертите в България са част от прощалното турне „Завинаги Силви“, в което вземат участие 8 музиканти и 3 певици. Шоуто ще продължи над два часа, ще бъде разделено на две части и ще включва най-любимите и познати песни от творчеството на Силви. Музиката ще бъде придружена от визуален спектакъл, в който ще бъдат показани и множество оригинални клипове на Силви. Част от концертната програма ще бъде посветена на първата любов на Вартан – великия Джони Холидей, а финалът ще бъде голямата изненада и подарък на Силви към българската публика.

На 18 април в книжарница CIELA на бул. Витоша 60 ще се проведе среща с автограф за най-верните фенове на Силви. Тази възможност ще имат и всички нейни почитатели във Варна на 19 април в книжарца CIELA на бул. Сливница 2. 

Последните бройки билети могат да бъдат закупени от бензиностанциите OMV, мрежата на Eventim, билетен център НДК и на касата на ДКС Варна на цени от 30 до 120 лева.

Локално замърсяване на водопроводна система е регистрирано във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=372582

Локално замърсяване на селищната водопроводна система и/или на водоема е регистрирано в с. Ново Оряхово. Това сочи мониторинга на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна за качеството на питейната вода подавана на населението в областта за периода от 15 до 30 март.

Говорителят на ЕК: Близо сте до влизане в Шенген

http://dnes.dir.bg/news/shengen-margaritis-shinas-27051987

Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас има особена харизма и е перфектният оратор.

Газова бутилка избухна в дома на самотен дядо в Димитровград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818531

Газова бутилка избухна в дома на самотен дядо в ДимитровградДомакинска газова бутилка се взриви към 10 часа днес в апартамент на ул. "Беласица" в Димитровград, съобщи местната противопожарна служба. Инцидентът е станал в дома на самотно живеещия Таньо Георгиев /84 г./. Бутилката е захранвала готварска печка. В жилището има значителни щети - изпочупени и избити са дограмите на прозорци и на врати от

Петима младежи от Пиринско преспаха в ареста през почивните дни, хванаха ги с наркотици

http://www.struma.com/krimi/petima-mladeji-ot-pirinsko-prespaha-v-aresta-prez-pochivnite-dni_133057/

От полицейски служители на ОДМВР-Благоевград е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, при която е констатирано следното:

На 13.04.2018г. около 16:10 часа в гр.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е извършена проверка на А.А./22г./ и две 17-годишни момчета и тримата от гр.Сандански, при която са намерени и иззети около 0,39 грама канабис и около 0,22 грама амфетамин. Трите лица са задържани със заповед за...

Продължава

Радев не изключва възможността да създаде партия

http://www.transmedia.bg/2018/04/16/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b7/

Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии, каза президентът Румен Радев пред студенти в УНСС в отговор на въпрос дали планира създаване на собствен политически проект.

Държавният глава откри Младежки икономически форум в УНСС и изнесе лекция на тема „Икономическите и външнополитически предизвикателства пред страната ни“.

„Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии. Но, ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. И аз ще разбера българските граждани“, отговори Радев на студентски въпрос как смята да реализира бъдещите идеи и смята ли да създаде политическа партия.

В лекцията си държавният глава разви тезата за огромната непрозрачност във всички сфери и за нуждата от връщане на доверието към държавността.

„Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, посочи той. В критичен дух държавният глава призова към защита на обществения интерес във всички сфери.

 

Още от лекцията на президента Радев:

„България в момента прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем какво – защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, или да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започнат да я ремонтират, преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите.“

Нова организация на движението заради строителството на метрото

http://www.cross.bg/hristo-georgievi-yuzhnoto-1572686.html

/КРОСС/ От 20 април до 28 май се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги“ и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“.  Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък. От 29 май до 20 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства  по южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“ .Движението на пътни превозни средства  ще се извършва по временна пътна лента от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък. Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 с код 440 „Военна Академия“ в посока ул.„Оборище се премества след кръстовището с ул. „Шипка“. 

Спорт по тв днес: Григор играе двойки в Монте Карло, футбол, колоездене, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6818553

12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Монте Карло Mtel sport 1 (пряко) 15,00 ч Колоездене, обиколка на Алпите Eurosport 1 (пряко) 17,00 ч Футбол, „Царско село“ - „Ботев“ (Вр) „Диема спорт“ (пряко) 17,00 ч „Светът на голфа“ Mtel sport 2 17,50 ч Тото, теглене на тиража bTV (пряко) 21,30 ч Футбол, „Майнц 05“ - „Фрайбург“ Eurosport 2 (пряко) 22,00 ч Футбол,

Бащата на задържания в Турция гръцки сержант: Всеки ден живеем с тревогата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818455

Бащата на задържания в Турция гръцки сержант: Всеки ден живеем с тревогата сиНикос Куклакис, баща на задържания в Турция гръцки сержант Димитрис Куклакис, смята че "никой не може да каже на семейството му кога ще свърши този кошмар", предава електронното издание "Тhestival.gr", като се позовава на изявление на Куклакис пред вестник "Etnos". Изданието припомня, че на 1 март 2018 г.

Институтът за пътна безопасност: Правителството очевидно не се справя

https://www.actualno.com/society/institutyt-za-pytna-bezopasnost-pravitelstvoto-ochevidno-ne-se-spravja-news_669865.html

Видимо е, че ръководеното от Вас правителство не е в състояние ефективно да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм по нашите пътища. Това твърдят в свое писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, от Института за пътна безопасност. Експертите са на мнение, че "няколко министри системно не изпълняват законовите разпоредби", а най-големите проблеми на системата за пътна безопасност са "слаб и безидеен мениджмънт и некомпетентни политически намеси". Публикуваме пъ

Липсва прозрачност при харченето на публични средства, обяви Радев

https://www.actualno.com/politics/lipsva-prozrachnost-pri-harcheneto-na-publichni-sredstva-objavi-radev-news_669864.html

Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност в харченето на публични средства. Можем да си поставим за основна цел да изкореним мизерията и бедността, да спрем демографската катастрофа, да върнем български граждани от чужбина, да станем богата държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема в УНСС, предаде репортер на Actualno.com. По думите му в момента България прилича на строителна площадка, където нещо се строи, но не се знае точно какво, защ

Ученици от Симитли представиха Благоевградска област в състезание

http://www.struma.com/bulgariya/uchenici-ot-simitli-predstaviha-blagoevgradska-oblast-v-sustezanie_133056/

Учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Симитли Ася Пирнарева и Валерия Траянова-ІV“Г“, Мария-Ивайла Костадинова-V“А“, Рая Георгиева-V“Б“ клас, с преподаватели госпожа Ашминова и господин Георгиев, се представиха достойно в националния кръг на състезанието “Ключът на музиката“ в Пловдив.

За поредна година възпитаници на училището са част от групата, която представя област Благоевград в престижното музикално...

Продължава

Ученици от Симитли представиха Благоевградска област в състезание

http://www.struma.com/obshtestvo/uchenici-ot-simitli-predstaviha-blagoevgradska-oblast-v-sustezanie_133056/

Учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Симитли Ася Пирнарева и Валерия Траянова-ІV“Г“, Мария-Ивайла Костадинова-V“А“, Рая Георгиева-V“Б“ клас, с преподаватели госпожа Ашминова и господин Георгиев, се представиха достойно в националния кръг на състезанието “Ключът на музиката“ в Пловдив.

За поредна година възпитаници на училището са част от групата, която представя област Благоевград в престижното музикално...

Продължава

126 тона отпадъци бяха събрани при пролетното почистване

http://budnavarna.bg/32949-126-tona-otpadatsi-byaha-sabrani-pri-proletnoto-pochistvane/

снимка: Будна Варна

126 тона отпадъци бяха събрани по време на пролетното почистване, което се проведе на 14-и април, организирано от Община Варна. От тях  9,7 тона са едрогабаритни отпадъци, които домакинствата имаха възможност да предават безплатно, съобщиха от сектор „Екологичен контрол“.

Над 1150 души се включиха в акцията, активно участие взеха децата от училищата и детските градини. Почистени бяха 130 места – паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки и други обществени територии. Отпадъците бяха събирани разделно: в черни чували – смесени битови отпадъци, в жълти чували – хартиени, пластмасови и метални опаковки, в зелени чували – стъклени опаковки.

Материалът 126 тона отпадъци бяха събрани при пролетното почистване е публикуван за пръв път на Будна Варна.

До 23 градуса във вторник, очакват се и валежи с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6818506

До 23 градуса във вторник, очакват се и валежи с гръмотевициПрез следващото денонощие облачността над страната ще е значителна и на много места ще превали. Утре след обяд над Западна и Централна България преваляванията ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В източните райони ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между 5 и 10 градуса,

В добричкия зоопарк има шотландско пони-бебе

https://www.24chasa.bg/region/article/6818507

В добричкия зоопарк има шотландско пони-бебе
За първи път в Центъра за защита на природата и животните в Добрич се роди пони. Той е от породата шотландско пони и е рожба на двойката Маша и Некропол. То е с черна окраска. Кончето е в добро здраве и може де се види от посетителите в Зоопарка. Породата шотландско пони е кръстена на островите, от които произлиза и сега е една от най-известните

ЕС се опитва да избегне разделение пред лицето на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818496

ЕС се опитва да избегне разделение пред лицето на РусияВъздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург. Вярно, че германската канцлерка Ангела Меркел определи ударите като необходими и подходящи.

Спортика (Благоевград) подгря за НСА с победа в Севлиево

http://www.struma.com/bulgariya/sportika-blagoevgrad-podgrya-za-nsa-s-pobeda-v-sevlievo_133055/

Футболният отбор на Спортика Благоевград постигна важна победа при гостуването на Севлиево лейдис с 3:2, в мач от 16 кръг на женското първенство. Резултатът не отговоря напълно на показаното от двата отбора. Гостите от Благоевград, въпреки наличието на няколко невръстни момичета в състава, бяха по- добрия отбор и заслужено спечелиха победата. Силвия Джалева откри головата сметка в началото на първото полувреме, а малко по- късно Силвето асистира на Яна Йорданова за 2:0.

До почивката...

Продължава

Спортика (Благоевград) подгря за НСА с победа в Севлиево

http://www.struma.com/sport/sportika-blagoevgrad-podgrya-za-nsa-s-pobeda-v-sevlievo_133055/

Футболният отбор на Спортика Благоевград постигна важна победа при гостуването на Севлиево лейдис с 3:2, в мач от 16 кръг на женското първенство. Резултатът не отговоря напълно на показаното от двата отбора. Гостите от Благоевград, въпреки наличието на няколко невръстни момичета в състава, бяха по- добрия отбор и заслужено спечелиха победата. Силвия Джалева откри головата сметка в началото на първото полувреме, а малко по- късно Силвето асистира на Яна Йорданова за 2:0.

До почивката...

Продължава

Цацаров: Не ми е известно да има напредък в издирването на избягалите затворници

https://frognews.bg/novini/tsatsarov-izvestno-ima-napredak-izdirvaneto-izbiagalite-zatvornitsi.html

Има сериозни пропуски в охраната и в системата за сигурност на местата за изтърпяване на присъди, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. Според него е необходимо създаването на един затвор, в който да лежат всички престъпници с най-тежки присъди.

Тест: BMW X2 успешно съчетава кросоувър и хечбек

https://www.24chasa.bg/avto/article/6818502

Тест: BMW X2 успешно съчетава кросоувър и хечбек
BMW напълно обнови, а и запълни серията Х с кросоувъра с вид на купе - X2. BMW X2, който със спортните си линии прилича и на повдигнат хечбек, се прави на платформата на по-малкия X1, но външно се отличава доста от останалите баварки. Джипката е направена така, че да се хареса на младите хора, които имат достатъчно пари и вече са успели в живота.

Как се променя броят на населението във Варна и областта

http://budnavarna.bg/32947-kak-se-promenya-broyat-na-naselenieto-vav-varna-i-oblastta/

снимка: Будна Варна

Населението във Варненско към края на 2017-та е 472 120 души и намалява спрямо предходната година. Това показват данните на Националния статистически институт, научи BudnaVarna.bg.

Статистиката сочи, че в градовете в областта живее близо 84% от населението или над 395 хил. души.

За сравнение през 2016 година в цялата Варненска област населението е 472 654 души. От тях 395 165 човека са в градовете. В община Варна населението е 343 991 души, от които 8841 човека са в селата. Към края на 2017-та населението на община Варна е 344 748 души, което означава ръст спрямо предходния период.

Във Варненско в края на 2017-та има регистрирани 12 столетника от общо 208 в България. По този показател областта е на едно от първите места в страната. Жителите на Варненско между 95 и 99 години са 227.

За община Варна се отчита отрицателен естествен прираст, защото живородените са по-малко от умрелите хора през миналата година. Проплакали са 3276 бебета, а са починали 3711 човека. Тази тенденция е за цялата страна и всички области. През миналата година отрицателният естествен прираст за страната е 45 836 души.

Общо за страната населението е 7 050 034. От тях в градовете живеят 5 181 755 души. Прогнозите са, че в следващите няколко десетилетия населението на Варненска област ще намалява.

Материалът Как се променя броят на населението във Варна и областта е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Русенка търси спешно кръводарители за баща си

https://petel.bg/Rusenka-tarsi-speshno-kravodariteli-za-bashha-si__260289

Снимка: Булфото Русенка търси спешно кръводарители на АВ+ или АВ- кръвна група, пише dunavmost.com. Недка Иванова моли всеки, който има въ...

11-годишна ученичка започна да се разсъблича в час и издаде 56-годишния блудник Павел

https://petel.bg/11-godishna-uchenichka-zapochna-da-se-razsablicha-v-chas-i-izdade-56-godishniya-bludnik-Pavel__260290

Снимки: Struma.com В Районен съд Благоевград окован в белезници доведоха 56-годишният Павел Кочев, обвинен в блудство с 11-годишно момиче от кв...

На празника на Конституцията: Ден на отворените врати в Окръжния съд и Окръжната прокуратура във Варна (снимки)

https://petel.bg/Na-praznika-na-Konstitutsiyata--Den-na-otvorenite-vrati-v-Okrazhniya-sad-i-Okrazhnata-prokuratura-vav-Varna--snimki-__260291

Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията. Интерес към проявата проявиха  сту...

Синоптичката Нора Шопова шокира с това, което разкри за...

https://petel.bg/Sinoptichkata-Nora-SHopova-shokira-s-tova--koeto-razkri-za---__260293

Нора Шопова, която преди няколко месеца зае мястото на Деси Банова в екипа на Нова тв, разкри, че има необичаен домашен любимец – гущер. Ма...

Скандал на маратон в Австралия - атлет припадна, никой не му помогна...

https://petel.bg/Skandal-na-maraton-v-Avstraliya---atlet-pripadna--nikoy-ne-mu-pomogna---__260292

Голям скандал във финалния ден на Игрите на Британската общност. В Голд Коуст шотландецът Калъм Хоукинс водеше убедително в мъжкия марат...

Треньорът на хандбалния Спартак доволен, че изпълнили целта

https://petel.bg/Trenorat-na-handbalniya-Spartak-dovolen--che-izpalnili-tselta__260295

Треньорът на „Спартак” Веселин Станков изрази задоволство от четвъртото място, на което отборът завърши след редовния сезон в „А” груп...

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

https://www.investor.bg/sasht/337/a/bivshiiat-shef-na-fbr-trymp-e-moralno-nesposoben-da-byde-prezident-259371/

Според Джеймс Коми е възможно Русия да има компрометиращи материали срещу американския президент

Откраднаха барокамера, в която тренирал Гагарин

http://dnes.dir.bg/news/krazhba-uriy-gagarin-barokamera-27051875

Следствените власти в Москва са започнали разследване на кражба от Музия на космонавтиката.

Белият дом: Тръмп все още иска американските войски да напуснат Сирия

http://www.cross.bg/siriya-iska-trump-1572685.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп все още иска войските на САЩ да напуснат Сирия, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и FOX News. Изявлението беше направено, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че е убедил Тръмп да запази американското военно присъствие в Сирия. "Мисията на САЩ не се е променила - президентът даде ясно да се разбере, че иска американските сили да се приберат у дома, колкото е възможно по-бързо", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, предаде Ройтерс. "Ние сме решени напълно да смажем ИДИЛ и да създадем условията, които ще предотвратят завръщането на тази организация. Освен това очакваме регионалните ни съюзници и партньори да поемат по-голяма отговорност - както във военно, така и във финансово отношение, за да бъде гарантирана сигурността в региона", каза тя.  

АФИС: Всеки пети българин не вярва на биопродуктите

https://frognews.bg/novini/afis-vseki-peti-balgarin-viarva-bioproduktite.html

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция. Това сочат данните от проучване на АФИС, проведено в средата на март сред 1038 пълнолетни български граждани.

Варна събира елита на световната морска общественост

http://budnavarna.bg/32945-varna-sabira-elita-na-svetovnata-morska-obshtestvenost/

снимка: Будна Варна

Елитът на световната морска общественост ще се събере във Варна в периода 21 – 23 май 2018 г. Под егидата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в морската ни столица ще се проведе VII-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“. В престижното събитие се очаква да вземат участие над 300 представители на изявени световни компании от морския бранш – превозвачи, товародатели, логистични компании, оператори на пристанищни терминали и доставчици на пристанищно оборудване и услуги.

По време на конференцията ще се анализират най-новите световни казуси в областта на морския транспорт и логистиката. Международните специалисти ще обсъдят съвременните тенденции в пристанищния бизнес, текущата и прогнозна регионална търговия, ще направят макро- и микроикономически прогнози за развитието на Черноморския регион. Конференцията предоставя отлична възможност за обмен на световно ноу-хау и успешни практики, а изложението ще бъде поле за изява на водещи експерти в областта на пристанищата, корабоплаването и транспортната логистика, които ще представят най-съвременните технологии в областта на пристанищната индустрия и информационните технологии.

7th Black Sea Ports & Shipping 2018 е най-голямото събитие в областта на корабоплаването за Черноморския регион и едно от най-големите и най-престижни международни събития в областта на морския транспорт в световен мащаб. Eмблематичният форум ще се проведе за първи път в България, след като постиженията на ДППИ в областта на модернизирането на българските пристанища и на морския транспорт у нас получиха международно признание по време на миналогодишния форум, който се проведе в Батуми, Грузия.

Материалът Варна събира елита на световната морска общественост е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Пътна полиция" провежда операция за контрол на скоростта

http://www.moreto.net/novini.php?n=372584

От днес, 16 април до неделя, 22 април, "Пътна полиция" ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, научи Moreto.net. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и подобни операции ще има на територията на всички страни членки, съобщиха от МВР.

Близо 70 деца се включат в традиционната екоинициатива за най-дълга рисунка в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6818446

Близо 70 деца се включат в традиционната екоинициатива за най-дълга рисунка в Горна ОряховицаБлизо 70 деца от горнооряховски училища ще се включат в традиционната инициатива за най-дълга рисунка, посветена на Деня на Земята - 22– април. Тя се организира всяка година от Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ със съдействието на Община Горна Оряховица, съобщиха от местната администрация.

Удостоиха Борисов с Ордена на независимостта на Косово (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/udostoiha-borisov-s-ordena-na-nezavisimostta-na-kosovo-snimki-2091140

Президентът на Косово Хашим Тачи удостои българският министър-председател Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяванет

Общо 3000 лева глоба за фирмата и шофьора, возили деца по тъмно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obshto-3000-leva-globa-za-firmata-i-shofiora-vozili-deca-po-tymno-2091151

2000 лева глоба е наложена на транспортната компания и 1000 лева на водача на буса, превозвал 12 деца, който катастрофира на пътя София-Варна в района на Лясковец в неделя вечерта, съобщиха за Дарик от Министерството на транспорта.
 

Хашим Тачи връчи орден на Борисов за принос за независимостта на Косово (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818469

Хашим Тачи връчи орден на Борисов за принос за независимостта на Косово (Снимки, видео)Президентът на Косово Хашим Тачи връчи държавно отличие на българския министър-председател Бойко Борисов за принос за независимостта на Косово, предава "Фокус". Двамата в момента провеждат среща в Прищина, където българският премиер пристигна по-рано днес по покана на държавния глава на най-младата държава на Балканите, след телефонен разговор,

Микробус с 12 деца се преобърна на пътя София - Варна

http://nakratko.bg/category/58/157922/


Микробус с 12 състезателки по футбол от Шумен се преобърна снощи на главния път София - Варна в района на военния завод в Лясковец. Момичетата са само с охлузни рани. Малко след 20.

Д-р Станчев: Възможно ли е тютюнопушене и здраве за белия дроб едновременно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6818504

Д-р Станчев: Възможно ли е тютюнопушене и здраве за белия дроб едновременно„Всички ние знаем каква вреда нанася тютюнопушенето и въпреки това не можем да се откажем от цигарите. Пречистването на белия дроб е от първостепенно значение, особено при пушачи и при хора, които живеят в среда със замърсен въздух. Но дори човек никога да не е пушил, цигареният дим около него, промишленото замърсяване,

Дари старо колело и зарадвай дете в неравностойно положение

https://www.actualno.com/goodnews/dari-staro-kolelo-i-zaradvaj-dete-v-neravnostojno-polojenie-news_669860.html

Колко малко му трябва на едно дете, за да бъде щастливо? Понякога е достатъчен само един велосипед! За съжаление не всеки малчуган днес има щастието да притежава собствено колело. Именно затова, ние от Actualno.com сме радостни да приветвстваме за четвърта поредна година кампанията на нашите приятели от 1bike "Колело за смет, за дете велосипед". Инициативата има за цел да срещне деца в неравностойно положение с техния първи велосипед, а най-хубавото е, че вие също можете да с

Доверието на американските потребители се влошава през април

http://econ.bg/Новини/Доверието-на-американските-потребители-се-влошава-през-април_l.a_i.760464_at.1.html

Индексът на потребителското доверие в САЩ се понижи през април до 97,8 пункта, след като през март достигна до 14-годишен връх от 10,14 пункта,...

Съперниците на Джуканович на изборите не желаят да го поздравят за победата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818442

Съперниците на Джуканович на изборите не желаят да го поздравят за победатаСъперникът на Мило Джуканович в президентските избори в Черна гора Младен Боянич заяви, че ще продължи борбата си срещу управляващата партия и нейния лидер Джуканович, който победи още в първия кръг, предаде Асошиейтед прес. Младен Боянич заяви, че няма да поздрави Джуканович. Той твърди, че победата на Джуканович в изборите в неделя е резултат от

Първан Симеонов: Не е добра идеята на вицепремиера да върнем пушенето

https://frognews.bg/novini/parvan-simeonov-dobra-ideiata-vitsepremiera-varnem-pusheneto.html

Да върнем пушенето, защото забраната не се спазвала, звучи като да се откажем от коланите, защото не се ползват.

Собственикът на "Мобилтел" укрепва позициите си в Източна Европа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/16/3163689_sobstvenikut_na_mobiltel_ukrepva_poziciite_si_v/?ref=rss


Собственикът на "Мобилтел" A1 Telekom Austria Group разполага с 1 млрд. евро за укрепване на позициите си в Източна Европа. Това се разбира от изявление на изпълнителния директор на групата Алехандро Платер, цитиран от "Капитал".<br /><br />A1 Telekom Austria Group, която е подразделение на America Movil на милиардера Карлос Слим, вече работи в Австрия, България, Беларус, Македония, Словения, Сърбия и Хърватия. Компанията има и миноритарен дял в Telecom...

"Монако" ще върне парите на феновете след унизителната загуба от ПСЖ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163692_monako_shte_vurne_parite_na_fenovete_sled_unizitelnata/?ref=rss


"Монако" ще възстанови разходите на феновете, които изгледаха на живо гостуването на "Пари Сен Жермен". Тимът от княжеството беше детрониран като футболен шампион на Франция след унизителната загуба с 1:7 на "Парк де пренс".<br /><br />"Монако" реши да компенсира червено-белите фенове, които бяха в сектора за гости на мача с ПСЖ. Уреждането на споразуменията ще започне в началото на седмицата", обявиха от клуба.<br /><br...

Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка

http://www.cross.bg/zashtoto-hora-bulgariya-1572684.html

/КРОСС/ В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи", която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде фокус. „Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото", каза още той и посочи, че една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот. „В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем

Управляващите в Полша обещаха щедри разходи в опит да си върнат доверието

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163691_upravliavashtite_v_polsha_obeshtaha_shtedri_razhodi_v/?ref=rss


Управляващите в Полша консерватори обещаха данъчни облекчения за малките фирми и повече разходи за децата, възрастните хора и инфраструктурата на фона на наближаващата поредица от избори, предаде "Ройтерс".<br /><br />Одобрението за националистката партия "Право и справедливост" отслабна заради оспорвани финансови облаги за министри, протестите срещу затягането на закона за абортите и дипломатическите спорове с Израел и САЩ.<br /><br />Партията, която...

"Зелените" към Костов: Не сме за разваляне на концесии, а за законност

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/16/3163660_zelenite_kum_kostov_ne_sme_za_razvaliane_na_koncesii_a/?ref=rss


От партия "Зелените" отхвърлиха обвиненията на бившия премиер и първи лидер на ДСБ Иван Костов, че атакуват дадените от неговото правителство концесии, както и че са против частната собственост и инициатива.<br /><br />В интервю в събота Костов посочи това като част от ключовите политически разминавания между участниците в новата формация "Демократична България", в която влизат ДСБ, "Зелените" и "Да, България". Бившият премиер, сега...

Комисар Мариан Тейсен ще участва в неформална среща на социалните министри от ЕС в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818429

Комисар Мариан Тейсен ще участва в неформална среща на социалните министри от ЕС в СофияКомисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен ще посети България на 17 и 18 април 2018 г., съобщиха от Представителството на ЕК в България. Тейсен ще участва в неформално заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика в НДК в София.

Япония и Китай подновиха икономическите преговори след 8 години застой

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163693_iaponiia_i_kitai_podnoviha_ikonomicheskite_pregovori/?ref=rss


Китай и Япония подновиха икономическите преговори на високо равнище след пауза от близо осем години в знак на подобрение в техните често хладни отношения, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Японско-китайският диалог се проведе в Токио за пръв път от август 2010 година. Китай и Япония бяха представени от външните министри Ван И и Таро Коно. Това е първото посещение на китайски външен министър в Япония за провеждане на двустранни разговори от 2009 година.<br...

Силви Вартан e вече в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=372578

Грандамата на френската музика Силви Вартан е вече в България! Любимата изпълнителка на поколения българи пристигна днес, за да сподели музиката си със скъпата на сърцето ѝ България. В два последни концерта във Варна и София, на 19 април, от20 часа, в ДКС и на 21 април в зала 1 на НДК, Вартан ще изпълни на живо най-емблематичните си хитове.

Шанс за невидимите супер-майки

https://www.actualno.com/society/shans-za-nevidimite-super-majki-news_669857.html

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще за тях и за децата им, благодарение на новата програма на Български фонд за жените - „Шанс за невидимите супер-майки“. Първият етап на инициативата включва обучение на пет самотни майки и се осъществява с финансовата подкрепа на Сосиете Женерал Експресбанк и в партньорство с два от кризисните центрове за жертви на насилие в страната - на фондация &bdq

Русия подправила доказателства за химическата атака в Сирия?

http://clubz.bg/66718-rusiq_podpravila_dokazatelstva_za_himicheskata_ataka_v_siriq

Русия може да е подправила доказателства в района на атаката с химически оръжия в сирийския град Дума.

Това обяви представителят на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде Ройтерс.

Той призовава организацията да осъди продължаващата употреба на забранени химически оръжия.

Изказването бе направено на закрито заседание на ОЗХО, свикано след химическата атака на 7 април в Дума, близо до столицата Дамаск. Предполага се, че при нападението с отровен газ са били убити десетки хора.

"Отдавна се очаква ОЗХО да осъди сирийското правителство заради неговия химически терор и да изиска международна отговорност за онези, които са отговорни за тези отвратителни действия", заяви американският посланик Кенет Уорд.

От Ройтерс са получили достъп до коментара на дипломата.

"Доколкото разбираме, руснаците може да са посетили мястото на атаката. Опасяваме се, че те може да са подправили доказателства там с намерението да осуетят опитите на мисията на ОЗХО да проведе ефективно разследване", допълни представителят на САЩ.

САЩ, Великобритания и Франция изстреляха в на 13 април над 100 ракети по три обекта, за които се предполага, че са свързани с химически оръжия. Това разгневи Москва, която е военен поддръжник на Сирия и която заплаши да отвърне на удара.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ударите са постигнали целта си за подкопаване на сирийското правителство да произвежда и използва химически оръжия отново в нарушение на Конвенцията за химически оръжия.

Инспекторите от ОЗХО посетиха днес районите в Дума, където искаха да съберат проби, да разпитат свидетели и да документират доказателства, за да определят дали са били използвани забранени отровни боеприпаси.

Всичко това става малко повече от седмица след атаката, при която според свидетели и западните правителства хеликоптери са пръскали зарин и хлорни бомби, при което са били убити много деца и жени, укриващи се от битките между бунтовниците и правителствени сили.

Дипломатически източник заяви пред Ройтерс, че може да са били заличени доказателства, докато инспекторите са се договаряли със сирийските власти за достъп до Дума.

Сирия и Русия отричат да са били използвани химически оръжия при финалната офанзива на сирийската армия, при която бе превзет град Дума, контролиран дотогава от бунтовниците.

Британският посланик в ОЗХО заяви, че от 2014 г. организацията е регистрирала 390 твърдения за употребата на забранени химикали в Сирия. Той изтъкна, че неуспехът на ОЗХО да предприеме действия рискува да позволи "по-нататъшно варварско използване на химически оръжия".

Сирия се присъедини към ОЗХО през 2013 г., след атака със зарин, убила стотици хора в Гута край Дамаск. Тона бе част от американско-руско споразумение, заради което бяха избегнати военни действия, каквито плашеше да предприеме тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

Очаква се първокласниците в София за новата учебната година да са около 12 300

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818409

Очаква се първокласниците в София за новата учебната година да са около 12 300Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат

Destiny's Child се събраха за фестивала Коачела

https://offnews.bg//zvezdi/destiny-s-child-se-sabraha-za-festivala-koachela-678763.html

Една от най-известните дамски поп групи Destiny's Child се събра отново по време на американския музикален фестивал Коачела.

По време на участието си Бионсе извика на сцената бившите си колежки Кели Роуланд и Мишел Уилямс и трите изпяха хитовете си „Lose My Breath“, „Say My Name“ и „Soldier“.

Това е първият път, когато триото се появява заедно след Stellar Gospel Music Awards през 2015 година.

Участието на Бионсе продължи 2 часа, като в програмата бяха включени цитати от активиста за правата на гражданите Малкълм Х и нигерийската авторка Чимаманда Адачи, както и цитати на Нина Симоне.

Кралицата на попа дори изпя Lift Every Voice and Sing, песен, често наричана „Черният американски национален химн“.

Белият дом: Тръмп все още иска американските войски да напуснат Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818407

Белият дом: Тръмп все още иска американските войски да напуснат СирияАмериканският президент Доналд Тръмп все още иска войските на САЩ да напуснат Сирия, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и ДПА. Изявлението беше направено, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че е убедил Тръмп да запази американското военно присъствие в Сирия. "Мисията на САЩ не се е променила - президентът даде ясно да се разбере,

С цитат на Гьоте Радев обвини политиците за бедността

http://dnes.dir.bg/news/lektzia-unss-umen-adev-prezidentat-radev-27051855

Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда.

Полицията излиза по пътищата след лавината от катастрофи

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-katajii-27051853

Засилено полицейско присъствие ще има по автомагистралите и големите пътища у нас.

Война на пътя! Крайпътни дървета отнеха живота на младеж

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%85/

Полицейски служители от РУ-Добрич са получили сигнал в събота, около 01:25 часа за възникнала катастрофа на пътя Добрич – Варна в района на с. Стожер.

На място е установено, че лек автомобил „БМВ” с английска регистрация удря внезапно излязла на пътното платно кошута. Вследствие на удара, водач губи контрол над превозното средство и се удря последователно в крайпътни дървета, съобщава новаварна.нет.

Водачът на автомобила, 21-годишен мъж от град Генерал Тошево, загива на място на място. Возещата се в автомобила С.М. (16 г.) също от град Генерал Тошево е настанена в МБАЛ Добрич с травма на главата, контузия на бял дроб, фрактура на долен крайник, без опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство. Сн. илюстративна

Материалът Война на пътя! Крайпътни дървета отнеха живота на младеж е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какво става със самолетите, когато са за боклука?

http://clubz.bg/66717-kakvo_stava_sys_samoletite_kogato_sa_za_bokluka

Какво се случва с един самолет, когато е време да бъде пенсиониран и да слезе от небето за постоянно? Има изненадващ брой възможности, разказва Си Ен Ен, представяйки работата на Air Salvage International, компания, която се занимава точно с тази дейност.

Компанията разглобява около 730 самолета годишно, като средната им възраст е около 18 години. Когато един самолет бива дерегистриран, от легална гледна точка става отпадък и трябва да бъде обработен по определен начин.

Двигателите първи се свалят.

Двигателите например са все още много ценни и могат да бъдат препродадени цели или на парчета. Части от корпуса пък отива директно за рециклиране. Понякога самолетни части се съхраняват за известно време, докато се реши какво да се прави с тях.

Универсални части като тези щипки за колани могат да бъдат почистени и ползвани в друг самолет.

Някои обаче заживяват алтернативен живот, без да губят корпуса си.

Този Боинг 747 например се превръща в хотел директно на летището в Стокхолм "Арланда".
В хотела "Джъмбо Стей" има 35 малки стаи, като една от тях е с най-добрата гледка - тази в кабината на някогашния самолет.

Други се превръщат в интериорна украса:

Този руския "Илюшин II-14" се е превърнал в централната атракция на ресторант с авиационна тема на летището в Цюрих, Швейцария.

Влиза в сила пролетната забрана за риболов

https://www.actualno.com/society/vliza-v-sila-proletnata-zabrana-za-ribolov-news_669854.html

Пролетната забрана за риболов влиза в сила от понеделник. До края на май в цялата страна няма да могат да се ловят размножаващите се през пролетта видове във водоемите до 500 метра надморска височина. В такива периоди традиционно се засилва бракониерския лов. По данни на Агенцията по рибарство се ловят незаконно средно по 100 килограма риба на денонощие. В периода на пролетното размножаване това унищожава популациите на ценни за икономиката и биоразнообразието видове, предаде Нова тв. По тази

Дефлация от 0,3 на сто за март, на годишна база инфлацията е 2,2 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818399

Дефлация от 0,3 на сто за март, на годишна база инфлацията е 2,2 на стоИндексът на потребителските цени за март 2018 г. спрямо февруари 2018 г. е 99.7 процента, т.е. месечната инфлация е минус 0.3 на сто, съобщава Националният статистически инстутут. Инфлацията от началото на годината март 2018 г. спрямо декември 2017 г. е 0.3 на сто, а годишната инфлация за март 2018 г. спрямо март 2017 г. е 2.

Проверяват над 10 000 търговски центрове в Русия след пожар в Кемерово

http://www.cross.bg/rysiya-tzentrove-obekti-1572681.html

/КРОСС/ Над 10 500 търговски центрове и близо 74 000 други масово посещавани обекти са обхванати от големите проверки в Русия след пожара в мола "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово, който взел 64 жертви на 25 март. Това съобщи на съвещание в руското министерство на извънредните ситуации (МИС) Ринат Еникеев, главният държавен инспектор по противопожарния надзор, цитиран от ТАСС. Проверките, извършвани частично с участието на местните прокуратури, са по нареждане на федералното правителство и генералната прокуратура на Русия. МИС настоява поради нарушения на противопожарните правила да бъде преустановена дейността на 111 търговско-увеселителни центрове и други масово посещавани обекти. Съответните документи са внесени в съдебните органи. До момента са затворени временно 40 мола, детски игрални зони и кинозали. Административна отговорност е потърсена от 1800 служители и 363 юридически лица, информира главният държавен инспектор по противопожарния надзор в Русия.  

Интифада! Не, футболен мач!

http://pogled.info/bulgarski/intifada-ne-futbolen-mach.93852

/Поглед.инфо/ Миналата сряда неочаквано се подмладих с почти три десетилетия. Тогава, през пролетта на 1989 г делегация на Международната организация на журналистите, чиито секретар бях, отседнахме в „Америкън колони хотел” в сърцето на древния Ерусалим. Задачата ни беше да посетим в израелския затвор като проява на солидарност двама палестински журналисти. От палестинската журналистическа организация ни предупредиха да сме много внимателни къде ходим, защото интифадата е в разгара си. „Интифада” на арабски значи „въстание”, беше известно като интифадата с камъните, защото палестинците замеряха с камъни, изстрелвани с прашки тежко въоръжените израелските полицаи и войници. Наблюдавахме такъв сблъсък на границата на Ивицата Газа с Израел.

Учени: Всяко негативно събитие ускорява стареенето на мозъка с около 4 месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6818394

Учени: Всяко негативно събитие ускорява стареенето на мозъка с около 4 месецаРазводът, смъртта в семейството, паричните и сериозните здравословни проблеми не само ни стресират, а и ускоряват стареенето на мозъците ни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. "Използвахме нов алгоритъм, за да предскажем стареенето на мозъка след ужасни събития, като развод или смърт - заяви ръководителят на изследването Шон Хатън

АБАКС отбеляза страхотен ръст при резервациите си за Тунис

https://frognews.bg/biznes-turisam/abaks-otbeliaza-strahoten-rast-pri-rezervatsiite-tunis.html

АБАКС отбеляза страхотен ръст при резервациите си за ТУНИС. Новата дестинация на най-големият туроператор в България е предпочитана за семейна почивка заради ниските цени и прекрасните условия за морска почивка на брега на Средиземно море.

Цацаров: Най-опасните престъпници да бъдат в един затвор

http://www.cross.bg/tzatzarov-prestupnitzi-zatvor-1572680.html

/КРОСС/ Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му състоянието на надзорно-охранителния състав в  местата за лишаване от свобода в момента е такова, че рано или късно бягство като на двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев е щяло да се случи. Според обвинител номер 1 надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки. "В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/39 и така нататък, посочи Сотир Цацаров. Той бе в Пловдив в Деня на Конституцията и присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Главният прокурор връчи скулптура на лъв и фототипно издание на "История славянобългарская" на отличника на випуск 2017 Кристиян Райчев.

Проверяват над 10 000 търговски центрове в Русия след пожар в Кемерово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818396

Проверяват над 10 000 търговски центрове в Русия след пожар в КемеровоНад 10 500 търговски центрове и близо 74 000 други масово посещавани обекти са обхванати от големите проверки в Русия след пожара в мола "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово, който взел 64 жертви на 25 март. Това съобщи на съвещание в руското министерство на извънредните ситуации (МИС) Ринат Еникеев,

Кр. Вълчев: Близостта е водещият критерий за прием в 1 кл.

http://dnes.dir.bg/news/mon-parvoklasnitzi-kabinet-borisov-3-krasimir-valchev-27051792

Започна приемът на първокласници в София и водещият критерий за него е за близост, а не за уседналост, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Сериозен корупционен риск е причината за масовите съкращения в НАП

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/seriozen-korupcionen-risk-e-prichinata-za-masovite-sykrashteniia-v-nap-259364/

Имаме възможност за подобрения на системата, а звено „Фискален контрол“ показва много по-добра ефективност, коментира говорителят на НАП

Журналист, разкрил смъртта на десетки руски наемници, падна от балкона и умря

http://www.moreto.net/novini.php?n=372581

В Екатеринингбург при странни обстоятелства загина журналистът на руската информационна агенция "Нов ден" Максим Бородин, който публикува разкрития за смъртта на десетки руски наемници от частната армия "Вагнер" в Сирия, съобщиха световните агенции.

Мая Дългъчева: "Приказката е "моята стая""

https://offnews.bg//mama-nindzha/maia-dalgacheva-quot-prikazkata-e-quot-moiata-staia-quot-quot-678787.html

"Когато хората са най-премръзнали, когато стискат очи и броят овце до зори, или дори не броят вече – само гледат в една точка на тавана, тогава Топлото човече идва на помощ. По прозорците, замъглени от въздишки, рисува сърчица и прави от тъжната въздишка щастлива. Топлото човече тръгва по адреси!", гласи анонсът за срещата на писателката Мая Дългъчева с деца и родители, в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Събитието е на 21-и април, в Камерната зала на Младежки театър "Николай Бинев", от 11,30 часа. Кой и как трябва да пише за деца, променя ли времето думите, има ли цена интелектуалният…

Доставчици не искат да намалят цените на имплантите заради решението на здравната каса

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zdraveopazvane/2018/04/16/3163653_dostavchicite_ne_sa_sklonni_da_namaliat_cenite_na/?ref=rss


Фирмите доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради решението на НЗОК. От 23 фирми, към които е изпратено запитване, отрицателно са отговорили 13. Това информира проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, в интервю за вестник "Труд".<br /><br />НЗОК намалява с до 20% своя дял от плащането на медицински изделия. Надзорният съвет е утвърдил списъка със стойности, до които здравната каса плаща за медицински изделия от 1 април тази година,...

Тръмп обмислял удар по руски ракетни комплекси в Сирия, пише "Уолстрийт джърнъл"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163651_trump_obmislial_udar_po_ruski_raketni_kompleksi_v/?ref=rss


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три варианта за ударите в Сирия миналата седмица, между които е и атака срещу руски противоракетни комплекси, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени, неназовани източници.<br /><br />Според публикацията Пентагонът е бил възпиращ фактор в решението на Тръмп какви цели да избере за ракетното нападение, тъй като той се спря на най-консервативния първи вариант, споменат от вестника - удар...

Георги Лозанов: Какво ни нашепват ракетите

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/georgi-lozanov-kakvo-ni-nashepvat-raketite-678761.html

Военният удар на САЩ и партньори в Сирия разбираемо измести другите теми от седмицата, като имаше една особеност в медийното му отразяване – коментарите доминираха над информацията, включително в новинарските емисии. И това също е разбираемо, защото ударът е преди всичко послание (в този смисъл физическото поразяване на целите не е особено важно), той е текст, написан с ракети, който трябва да бъде преведен на езика на думите. Ето съдържанието му, или поне част от него, в резюме.

1. Използването на химическо оръжие днес не бива да остава ненаказано (настояването за доказателства със съдебна валидност за вината е тактика за измъкването на виновника).

2. Вашингтон потвърждава, че и по времето на Тръмп не се е отказал от ролята си на „световен полицай”, готов да защитава със сила човешките права (това, впрочем, беше ясно подсказано още с предишния удар през миналия април – пак в Сирия и пак заради употреба на химическо оръжие).

3. Непрестанно напомняната, особено от Кремъл, заплаха от световен конфликт няма да е спирачка в изпълнението му на тази роля „само мир да има”.

4. САЩ не са готови да отстъпят пред нарастващото геополитическо влияние на Русия в Сирия и региона.

5. Не е разклатена военната солидарност между натовските държави в противопоставянето им на руския интерес, и Турция продължава да ѝ принадлежи.

6. Западът управлява отношенията си с Русия все на „две скорости”, като САЩ, Великобритания и Франция играят лошото ченге, а Германия – доброто (ние, верни на горчивия си исторически опит, пак сме с Германия).

7. Преоценката на военното присъствие на Русия на Средиземноморието не е на дневен ред (ракетите грижливо го отминават).

8. Връщането към политическото решаване на конфликтите вече неизбежно ще включва и въпроса за свалянето на Башар Асад. Едва ли ще му помогнат клипчета като това как на сутринта след ударите отива на работа все едно, че нищо не се е случило.

Въобще, нещо се случи - светът остава същият.

Коментарът на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Умря по съмнителен начин журналистът, разкрил смъртта на десетки руски наемници

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/umria-samnitelen-nachin-jurnalistat-razkril-smartta-desetki-ruski-naemnitsi.html

При съмнителни обстоятелства загина журналистът на руската информационна агенция ”Нов ден” Максим Бородин. Той който публикува разкрития за смъртта на десетки руски наемници от частната армия ”Вагнер” в Сирия, съобщиха световните агенции.

Започна дело срещу пастор от САЩ, обвинен за тероризъм в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818388

Започна дело срещу пастор от САЩ, обвинен за тероризъм в ТурцияПроцес срещу американски пастор, обвинен в "терористична" дейност и намиращ се от година и половина в турски затвор, бе открит днес в Западна Турция, предаде АФП, цитирана от БТА. Съдебното заседание започна тази сутрин в зала в затвора в Алиага в окръг Измир /Западна Турция/. Пастор Андрю Брънсън заяви пред съда, че ще се защитава на турски,

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен за президент

https://www.vesti.bg/bulgaria/bivshiiat-shef-na-fbr-trymp-e-moralno-nesposoben-za-prezident-6081333

Джеймс Коми не смята, че Тръмп е в първия стадий на деменцията, но президентът не е способен да изповядва ценности

В Китай километър соларна магистрала - ток за 800 семейства

http://clubz.bg/66716-v_kitaj_kilometyr_solarna_magistrala_tok_za_800_semejstva

Източната китайска провинция Дзинан в момента започва тестове на първата соларна магистрала в страната.

Пътят е с дължина 1080 метра и представлява слънчеви панели, поставени под слой прозрачен бетон. Всеки ден по натоварения път минават 45 000 превозни средства.

Въпреки че са само над километър по дължината на пътя, панелите ще генерират не само достатъчно ток за осветлението на магистралата, но и електричество за пълното захранване на още 800 жилища.

Магистралата включва и зарядни станции за електромобили. Тя е дело на Qilu Transportation Development Group Co.  

"Магистралите, които използваме в момента, позволяват на превозните средства само да минават по тях и ние разглеждаме това като продукт от първо поколение. Вече работим върху магистрали 2.0 и 3.0", заявява генералният мениджър на компанията Джоу Йонг.

Китайското правителство инвестира сериозно в зеления транспорт и новите технологии с инициативата Made in China 2025, която подкрепя проекта. Той предвижда и събиране на данни за трафика в реално време с помощта на сензори.

Проблем обаче ще бъде издръжливостта на тънкия слой прозрачен бетон, който има по-кратък живот от обикновения. Колко ще изкарат панелите преди нужда за смяна под постоянния натиск на колите ще определи икономическата изгода от проекта.

Кола, къща и склад горяха във Варненско

https://petel.bg/Kola--kashha-i-sklad-goryaha-vav-Varnensko__260281

Вчера около 03:40 часа е получен сигнал за пожар в стая от къща, намираща се във Варна, на ул. «Бачо Киро». Причината за инцидента е късо съеди...

Непълнолетен крадец с присъда изнесе музикална уредба и компютър от дом във Варна

https://petel.bg/Nepalnoleten-kradets-s-prisada-iznese-muzikalna-uredba-i-kompyutar-ot-dom-vav-Varna-__260282

В петък до варненската полиеция е постъпил сигнал за кражба от частен дом, намиращ се на ул. «Св. Св. Кирил и Методий» в морския град. Неизв...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване