Миньорите в Кърджали на бунт заради ниски заплати

https://frognews.bg/novini/minjorite-kardjali-bunt-zaradi-niski-zaplati.html

Работещите в дружеството за добив и преработка на бентонит настояват за повишаване на възнагражденията им с поне 20 на сто. В ход е подписка сред служителите с искане за преговори с ръководството, съобщи кореспондентът на БНРв региона.

Как ще се казват спирките от третия лъч на метрото

https://offnews.bg//obshtestvo/kak-shte-se-kazvat-spirkite-ot-tretia-lach-na-metroto-678773.html

Станция Театрална ще се нарича спирката на метрото на бул. "Владимир Заимов". Струпването на театри - София, Зад Канала, Сфумато, е определила името. 

Основният принцип, от който сме се ръководили при одобряването на наименованията на новите метростанции, е топонимията, вторият е исторически факти, личности и събития, заяви Малина Едрева, един от вносителите на доклада и шеф на комисията по култура. На заседанието днес съветниците одобриха имената на станциите, които предстои да станат готови през 2020 г. 

Те са: Ген. Владимир Вазов, Тракия, Стадион "Георги Аспарухов", Хаджи Димитър, Театрална, Орлов мост, бул. Патриарх Евтимий, бул. Христо Ботев, Медицинска академия, бул. България, бул. Цар Борис III, Мизия, Овча Купел 1, Овча Купел 2 и Горна Баня. 

Мизия заедно с Тракия и съществуващата вече Вардар съставят областите на страната, има и станция България, подчерта зам.-кметът Тодор Чобанов. 

Промени в движението заради строежа на метрото

От 20 април до 28 май се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги“ и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“. Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък. 

От 29 май до 20 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“ .Движението на пътни превозни средства ще се извършва по временна пътна лента от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък.

Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 с код 440 „Военна Академия“ в посока ул.„Оборище се премества след кръстовището с ул. „Шипка“.

Румен Радев за ударите по Сирия: Военният ефект е пренебрежим

http://nakratko.bg/category/59/157920/


„Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, а финансовият ефект половин милиард долара”, коментира президентът Румен Радев ударите по Сирия, които САЩ, Франция и Великобритания нанесоха през уикенда.

Протести на арменската опозиция блокираха центъра на Ереван (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818755

Протести на арменската опозиция блокираха 
центъра на Ереван (Видео)Около хиляда души протестираха днес в арменската столица Ереван срещу бившия президент Серж Саркисян, който е кандидат за премиерския пост, след като приключи втория си и последен президентски мандат, предадоха Франс прес и ТАСС. Протестиращи седнаха или легнаха на улиците, изкараха на пътното платно метални контейнери за боклук,

Измамник взе пари и накити от двама плевенчани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818767

Измамник взе пари и накити от двама  плевенчани

Задържан е телефонен измамник, измъкнал пари и сребърни бижута от двама възрастни плевенчани. При разпита 25-годишният мъж от плевенското село Ореховица е признал измамите. На 7 декември м. г. той подлъгал 79-годишен да хвърли от терасата 250 лева и 100 грама сребърни накити. След 9 дни, на 16 декември след многократни позвънявания на мобилния и

Азиатските акции се търгуваха разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-акции-се-търгуваха-разнопосочно_l.a_i.760474_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в понеделник, на фона на напрежението в Близкия Изток, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei...

Цацаров иска реформа на затворите – най-опасните престъпници да бъдат на едно място

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-iska-reforma-na-zatvorite-nai-opasnite-prestapnitsi-da-badat-na-edno-myasto-news278003.html

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви в понеделник за реформа в местата за лишаване от свобода и пенитенциарната система, която да въведе по-строг режим на сигурност в затворите и следствените арести, така че да се ограничат бягствата. Една от основните му идеи в тази посока е създаването на специален затвор за особено опасни престъпници, "който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност". "Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния", обобщи главният прокурор в Пловдив по повод скорошните бягства на осъдени от Софийския и Пловдивския затвор. Според Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода, която щяла да бъде далеч по-лесна за осъществяване. Като основна слабост в сигурността на затворите в момента той посочи организацията на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. "В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1 към 20, 1 към 49 и така нататък", посочи главният прокурор, отбелязвайки, че при това положение бягство, като това на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, рано или късно е щяло да се случи. Другият основен проблем, според Цацаров, е ниското заплащане на надзирателите, заради което те протестират напълно основателно. "Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", добави главният прокурор. Като допълнителен проблем той посочи непоследователната ръководна политика в Главната дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) в правосъдното министерство, която от дълго време няма постоянен шеф, а само изпълняващ функциите. По думите му на ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие, което означава назначенията там да бъдат освободени от политически връзки и да бъде осигурен необходимият финансов ресурс.

Борисов: Ако искат в ЕС, Сърбия и Косово трябва да възстановят диалога

http://nakratko.bg/category/59/157919/


Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в евросъюза и да ползват неговите фондове. Това заяви по време на еднодневното си посещение в Косово премиерът Бойко Борисов.

Радев потвърди: Заминава за Москва

https://offnews.bg//politika/radev-potvardi-zaminava-za-moskva-678775.html

Президентът Румен Радев планира посещение в Москва, потвърди самият той след лекцията, която по-рано днес изнесе пред студенти от УНСС.

Очаква се датите на визитата да са 21-22 май, когато в руската столица се отбелязват дните на българската култура - в навечерието на 24 май. От прессекретариата на президента засега не са обявили окончателните дати.

За посещението преди Радев потвърди и външният министър Екатерина Захариева.

Има вероятност до края на година руският президент Владимир Путин също да направи визита у нас, но все още такава визита не е планирана. 

Президентът: Крайно време е да осветлим процесите в държавата

http://nakratko.bg/category/59/157918/


Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви президентът Румен Радев в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство, където той откри Младежки икономически форум.

Григор Димитров преди турнира в Монте Карло: Хубаво е да си у дома (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/16/3163615_grigor_dimitrov_predi_turnira_v_monte_karlo_hubavo_e/?ref=rss


<br /><br />Григор Димитров очаква с нетърпение първия голям турнир на червени кортове - мастърса в Монте Карло. Българският тенисист заяви, че винаги е приятно да играеш у дома. Като много от водещите спортисти той е регистриран в Монте Карло и се подготвя в княжеството, когато не участва в турнири.<br /><br />"Това е първият мастърс на клей. Различно място, страхотна гледка, чудесно е. Чувството да си у дома е приятно, хубаво е да си у дома. Успях да се разкарам...

Ученици от Цариброд гостуват във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6818732

Ученици от Цариброд гостуват във Велико ТърновоНад 50 българчета от Цариброд са на посещение във Велико Търново. Те са четвъртокласници от Българското основно училище „Христо Ботев“. В Старата столица те ще се докоснат до историята и величието на Второто българско царство, ще посетят и музеите, свидетелстващи за големите държавнически събития в Търново след Освобождението.

ЕК препоръчва Македония да започне преговори за членство с ЕС

https://www.actualno.com/balkani/ek-preporychva-makedonija-da-zapochne-pregovori-za-chlenstvo-s-es-news_669890.html

Европейската комисия /ЕК/ препоръчва започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз. Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори. "Като се има предвид напредъка ЕК препоръчва започване на преговори с Бившата югославска република Македония. ЕК очаква, че ще бъдат запазени и задълбочени сегашните реформи. За да подкрепи този курс ЕК предлага започване на предприсъединителни прегово

Борисов в Прищина: ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818747

Борисов в Прищина: ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите сиМинистър-председателят Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. На обща пресконференция в Прищина, където българският премиер е на посещение, двамата посочиха, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща

Влиза в сила пролетната забрана за риболов

http://www.moreto.net/novini.php?n=372594

Пролетната забрана за риболов влиза в сила от понеделник, научи Moreto.net. До края на май в цялата страна няма да могат да се ловят размножаващите се през пролетта видове във водоемите до 500 метра надморска височина. В такива периоди традиционно се засилва бракониерския лов.

Италиански баща дари четвърт черен дроб на бебето си и го спаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818749

Италиански баща дари четвърт черен дроб на бебето си и го спаси

Момченце на по-малко от година беше спасено в град Падуа, след като баща му дари 25 на сто от черния си дроб, съобщи в.”Месаджеро”. Бебето рискувало да умре, ако не му се направи спешна операция за трансплантация на черен дроб. Такъв обаче не се намирал. Единствените подходящи донори, които обаче са живи, били баща му и майка му.

Сотир Цацаров: Всички опасни престъпници – в един затвор

http://nakratko.bg/category/60/157917/


Всички опасни престъпници да бъдат преместени в един затвор при изключително строга охрана, за да се пресекат опитите им за бягството – това предлага главният прокурор Сотир Цацаров.

Мигриращите птици избягват тропическите болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6818739

Мигриращите птици избягват тропическите
болестиСлед като изследвали имунните системи на редица видове немигриращи птици в Африка и Европа, както и на мигриращи птици, които зимуват в Африка, но се връщат в Европа, за да снесат яйца и да отгледат малките си, учени заключиха, че птиците в африканските тропици имат по-силна имунна система, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Най-опасните престъпници да са в отделен затвор, поиска Цацаров

https://offnews.bg//temida/naj-opasnite-prestapnitci-da-sa-v-otdelen-zatvor-poiska-tcatcarov-678776.html

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че е крайно време да се помисли поне най-опасните лишени от свобода, да бъдат отделени в един затвор с изключително строг режим.

Трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези от първа необходимост, затворниците трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия, както и да се осигурят материално и технически надзирателите.

Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния, това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за бягството на затворници от Софийския и от Пловдивския затвор.

По думите на Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода или т.н. пенитерциарна реформа, която според него не е толкова сложна колкото съдебната. От проверки от прокуратурата по сигурността и обезпечеността на места за лишаване от свобода става ясно, че има неравномерност в съотношението между надзорно охранителен състав и затворници или има места където един надзирател отговаря за 49 затворници.

На второ място надзирателският труд е много ниско заплатен и протестите на надзирателите са напълно основателни, коментира Цацаров. Ниските заплати са предпоставка още за незаети места, за огромно текучество, дори и за корупционни практики. На трето място местата за лишаване от свобода отдавна са извън нормалните стандарти за сигурност и това рано или късно е щяло да се случи.

Сотир Цацаров отбеляза и факта, че в продължение на повече от година Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" няма постоянен директор, а изпълняващ функциите. По думите му на ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие, което означава назначенията там да бъдат освободени от политическа обусловеност и второ да бъде осигурен необходимият финансов ресурс.

В Районен съд! Р. Стипцаров - Соколето пред съда за набеждаване на двама полицаи в побой и гаври по време на арест

http://www.struma.com/krimi/v-raionen-sud-r-stipcarov-sokoleto-pred-suda-za_133073/

В районен съд Благоевград днес отново се яви Радослав Стипцаров с прякор "Соколето", който бе подведен под отговорност за набеждаване на двама полицаи в побой по време на арест. Прокуратурата преди време повдигна обвинение срещу Соколето и заяви категорично, че полицаите не са го били, затова той ще отговаря за набеждаване. Припомняме, че в изповед пред struma.com Соколето заяви:

„Във Второ РПУ – Благоевград, се срещнах не с полицаи, а с истински мутри”...

Продължава

Акция "Скорост" започва по пътищата в цялата страна

http://nakratko.bg/category/58/157916/


Акция "Скорост" започва по пътищата в цялата страна. Операцията е под егидата на ТИСПОЛ - европейската мрежа на службите на пътна полиция. Целта е намаляване на катастрофите, предизвикани от бързото шофиране.

Неправоспособни карат мотопеди без номера в Добричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818730

Неправоспособни карат мотопеди без номера в ДобричкоТри случая на шофиране на мотопеди без регистрационни табели, са установени от полицията в Добричка област през почивните дни. В два от случаите управлявалите возилата са били неправоспособни. В събота, около 15,30 ч.,. в село Хитово, е спрян за проверка мотопед, управляван от неправоспособния водач С.Н. (16 г.) от същото село.

Президентът: Държавата е на тъмно, да включим прожекторите

http://www.mediapool.bg/prezidentat-darzhavata-e-na-tamno-da-vklyuchim-prozhektorite-news278002.html

Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, призова президентът Румен Радев в силно критична публична лекция в Университета за национално и световно стопанство в понеделник. Причината да сме най-бедната страна в Европейския съюз е неефективната институционална среда, заяви той в лекцията си на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". След приключването й Радев отговори на въпроси на студенти, сред които и такъв би ли направил своя партия. Той каза, че е президент на всички българи, но допусна появата на нови партии, ако общественото недоволство продължи да расте. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", заяви Румен Радев, който в момента е политикът с най-висок рейтинг в България. "Нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно" В лекцията си, която прозвуча като платформа за нов политически проект, той разви пространно тезата за ширещата се непрозрачност в държавата, обяснявайки я метафорично с най-голямата гордост на премиера Борисов - строителството. "В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно - малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички", каза президентът. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, заяви Радев. "Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Държавата няма воля да защити обществения интерес "В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем: крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: "Licht, mehr licht", каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – "Светлина, повече светлина". Пиар блъфовете не могат да траят дълго, ако политиката не нови реални ползи По думите му една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот. Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н., каза президентът. В същото време, продължи той, България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Неефективна институционална среда Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се децентрализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много, каза още президентът Радев. И изтъкна, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда. Трябват хора с друга енергия и друг морал Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал", продължи президентът. "Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", подчерта той. "Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото", каза още президентът. Радев разкритикува и парламента за много чести и понякога и хаотични промени в законодателството, което води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, влияе негативно на българската икономика. Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност, каза още президентът.

Румен Радев: Държавата е на тъмно, да включим прожекторите

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-darzhavata-e-na-tamno-da-vklyuchim-prozhektorite-news278002.html

Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, призова президентът Румен Радев в силно критична публична лекция в Университета за национално и световно стопанство в понеделник. Причината да сме най-бедната страна в Европейския съюз е неефективната институционална среда, заяви той в лекцията си на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи". След приключването й Радев отговори на въпроси на студенти, сред които и такъв би ли направил своя партия. Той каза, че е президент на всички българи, но допусна появата на нови партии, ако общественото недоволство продължи да расте. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", заяви Румен Радев, който в момента е политикът с най-висок рейтинг в България. "Нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно" В лекцията си, която прозвуча като платформа за нов политически проект, той разви пространно тезата за ширещата се непрозрачност в държавата, обяснявайки я метафорично с най-голямата гордост на премиера Борисов - строителството. "В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно - малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички", каза президентът. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, заяви Радев. "Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Държавата няма воля да защити обществения интерес "В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем: крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: "Licht, mehr licht", каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – "Светлина, повече светлина". Пиар блъфовете не могат да траят дълго, ако политиката не нови реални ползи По думите му една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот. Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н., каза президентът. В същото време, продължи той, България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Неефективна институционална среда Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се децентрализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много, каза още президентът Радев. И изтъкна, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда. Трябват хора с друга енергия и друг морал Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал", продължи президентът. "Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", подчерта той. "Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото", каза още президентът. Радев разкритикува и парламента за много чести и понякога и хаотични промени в законодателството, което води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, влияе негативно на българската икономика. Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност, каза още президентът.

Макрон обяви, че убедил Тръмп САЩ да не напускат Сирия, Белият дом го опроверга

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/16/3163755_makron_obiavi_che_ubedil_trump_sasht_da_ne_napuskat/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон каза вчера вечерта, че той самият е убедил американския си колега Доналд Тръмп за нуждата американските военнослужещи в Сирия да не се изтеглят, а да поемат "дългосрочен ангажимент", предаде Би Би Си.<br /><br />По-рано този месец самият Тръмп каза, че САЩ ще напуснат "много скоро" Сирия - идея, с която Пентагонът не се съгласи, - и повтори принципната позиция на Вашингтон "за" изтегляне независимо от въздушните удари...

Първа копка в село Стефан Караджа в двора на Професионална гимназия по селско и горско стопанство

http://budnavarna.bg/32952-parva-kopka-v-selo-stefan-karadzha-v-dvora-na-profesionalna-gimnaziya-po-selsko-i-gorsko-stopanstvo/

На 13 април 2018 г. в с. Стефан Караджа, Община Вълчи дол се състоя ритуала „Първа копка“ за изпълнение на проект „Ремонт, преустройство и осигуряване на обществено достъпна среда на ПГ ЗГС в с. Стефан Караджа – Община Вълчи дол” финансиран от ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020, Приоритетна ос „Регионална образователна инфраструктура“, Наименование на процедурата  „ПОДКРЕПА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ”, с код  на процедурата – BG16RFOP001-3.002 по Договор за безвъзмездна финансова помощ №BG16RFOP001-3.002-0009-C01. Договорът е сключен на 21.12.2016 г. На стойност 1 299 347,02 лв., от които 1 104 444,97 лв. Европейско и 194 902,05 лв. Национално съфинансиране.

В присъствието на граждани от Общината, представители на медиите, общински съветници, представители на общинската администрация, управителите на изпълнителите на строително-монтажни работи, строителен надзор, публичност и визуализация, както и учители и възпитатели от Професионалната гимназия, Кмета на Общината г-н Георги Тронков и Председателя на Общински съвет Вълчи дол г-жа Яна Радева направиха първата копка, презентация и пресконференция във връзка с изпълнение на проекта в ПГ ЗГС – с. Стефан Караджа.

Проектът е насочен към подобряване и развитие на образователната инфраструктура, предоставяща квалификация и умения на учащите, свързани с нуждите на пазара на труда, но същевременно и подкрепа на образователната инфраструктура на учащи в неравностойно положение.

Общата цел на проекта е да се осигури модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура с високониво на енергийна ефективност в Професионална гимназия по земеделие и горско стопанствос. Стефан Караджа, общинаВълчи дол.

Към 13.04.2018 г. има избрани изпълните по ЗОП, както следва: Изпълнител за СМР – „БОКСЕР“ ЕООД; Изпълнител за авторски надзор – „ПРОЕКТ ПЛЮС КОНСУЛТИНГ“; Изпълнител за строителен надзор – „СТРОЙНАДЗОР“ ООД; Изпълнител за публичност и визуализация –  „ВИКТОРИЯ-ПМ“ ЕООД; Изпълнител за финансов одит – „ЕКСПЕРТ М-ОДИТ“ ООД; Изпълнител за обзавеждане – „БЪЛГАРСКА УЧИЛИЩНА ИНДУСТРИЯ“.

С реализирането на проекта  ще се  осигури обновенатаобразователна инфраструктура, ще се създадат предпоставки за изпълнение на съпътстващи меки мерки, с цел подобряване и модернизация на образователния процес.

Една от целите на проекта е да се осигури достъп и равнопоставеност на хората в неравностойно положение до професионалната гимназия, с което се дава възможност за социалното включване на тази група от лица и тяхната бъдеща реализация. Изпълнението на проекта ще допринесе за цялостното модернизиране на образователната структура, за подобряване на условията в училището, осигуряване на достъп във всички помещения за хората с увреждания и за повишаване на качеството на възпитателния и образователен процес.

 

Материалът Първа копка в село Стефан Караджа в двора на Професионална гимназия по селско и горско стопанство е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Борисов: Без споразумение между Косово и Сърбия няма ЕС

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/16/3163761_borisov_bez_sporazumenie_mejdu_kosovo_i_surbiia_niama/?ref=rss


"Мога само да кажа, че ако не направите това споразумение, нито Косово, нито Сърбия ще види ЕС." Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина за отлаганото с години споразумение за нормализиране на отношенията между двете държави.<br /><br />Борисов добави, че не може да дава съвети на Балканите, но може да сподели опит. "Лидерите да седнат, да се затворят за няколко дни и да намерят решение", сподели опита си Борисов...

Маломир Ингилизов грабна голямата награда в конкурса "Звездици за Лора" в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6818710

Маломир Ингилизов грабна голямата награда в конкурса "Звездици за Лора" в Свищов19-годишният Маломир Ингилизов от Бургас е тазгодишният носител на голямата награда от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора”  в Свищов, съобщиха от общината. Той получи статуетката , изработена от скулптора Чавдар Велчев, и паричната награда в размер на 300 лева,

Изписаха две от ранените при автобусната катастрофа край Вакарел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818725

Изписаха две от ранените при автобусната катастрофа край ВакарелДве от пациентките, които бяха настанени във ВМА след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, ще бъдат изписани днес. Това съобщиха „Фокус“ от пресцентъра на ВМА. Изписаните жени са на 24 и 33 години. По-тежко пострадалата жена, която е на 62 години, остава за медицинско наблюдение в клиниката по неврохирургия.

В Окръжен съд Благоевград: Двама свидетели осуетиха дело срещу Г. Кръстилов от Г. Делчев, прегазил 24-годишен младеж на пътя

http://www.struma.com/obshtestvo/v-okrujen-sud-blagoevgrad-dvama-svideteli-osuetiha-delo-sreshtu-g_133072/

След дни лечение жертвата издъхна в болница

В Окръжен съд Благоевград днес се гледа делото срещу Георги Кръстилов от Г. Делчев, който блъсна с лекия си автомобил "Тойота" 24-годишния Кръстю Кръстев, издъхнал от травмите си в болница, дни по -късно.

На днешното заседание не се явиха двама важни свидетели по делото. Адвокатът на подсъдимия поиска преразглеждане на делото от прокуратурата.

Припомняме, че пътният инцидент стана на 3 януари вечерта на улица "Панаирска ливада" в Гоце Делчев. Тогава...

Продължава

Нови тапи заради строежа на метрото в София

http://www.mediapool.bg/novi-tapi-zaradi-stroezha-na-metroto-v-sofiya-news278001.html

Нов участък от голям столичен булевард ще бъде временно затворен заради строежа на третия лъч от метрото. От 20 април до 20 октомври ще е затруднено преминаването по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в района на Военната академия, съобщиха от Столичната община. Първоначално от 20 април до 28 май ще бъдат затворени две от лентите на платното в посока от Орлов мост към бул. "Янко Сакъзов". Така в участъка между улиците "Мизия" и "Шипка" ще се минава само в една лента. От 29 май до 20 октомври цялото платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в района ще бъда затворено. Автомобилите ще минават по временна пътна лента. Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 на Военна академия в посока ул. "Оборище" се премества след кръстовището с ул. "Шипка".

13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818729

13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, напечатани от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб. Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което е дал на дигиталната услуга Bluetooth.

Английски групировки превръщат момиченца в секс роби, гаврите са чудовищни

http://www.struma.com/lyubopitno/angliiski-grupirovki-prevrushtat-momichenca-v-seks-robi-gavrite-sa-chudovishtni_133071/

Бившият съветник на британското външно министерство Дженифър Блейк публикува данни за чудовищни престъпления, при които британски банди превръщат деца в секс роби, пише Mirror. Към благотворителната организация, която преди беше ръководена от Дженифър Блейк, се обърнали няколко момичета на възраст между 12 и 13 години, които разказали за ужасните им преживявания. По думите им в бандите във Великобритания има зловеща "кастова" система.

Децата са разделени на категории, от...

Продължава

Мадлин Олбрайт: Притеснена съм от недемократичните инстинкти на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818720

Мадлин Олбрайт: Притеснена съм от недемократичните инстинкти на ТръмпБившият държавен секретар на САЩ по време на президента Бил Клинтън Мадлин Олбрайт заяви, че настоящият държавен глава Доналд Тръмп демонстрира „недемократични инстинкти“ и тя смята това за притеснително, пише The Hill. „Не наричам Тръмп фашист“, заяви Олбрайт представяйки своята нова книга „Фашизмът: предупреждение“.

Страховито! Първо ВИДЕО как рали автомобилът се врязва в публика в Шумен

http://www.struma.com/sinya-lampa/strahovito-purvo-video-kak-rali-avtomobilut-se-vryazva-v-publika_133070/

 Появи се видео от момента, в който състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен вчера, съобщава Нова тв. Пострадали бяха общо шестима души, петима са изписани, един човек е останал в болница. Той има счупена подбедрица.

Инцидентът е станал около 14.30 ч., когато пилот от Варна е загубил контрол над състезателния си автомобил, който се е врязал в публиката. ​„Пилотът беше в шок и не успях да...

Продължава

Сватбата надува свирката на Пирин - Черно море

https://petel.bg/Svatbata-naduva-svirkata-na-Pirin---CHerno-more__260303

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за 30-ия кръг на Първа лига. Утрешната среща Пирин - Черно море е поверена на Ивайло Стоя...

Прокуратурата пред "Петел": Няма да се занимаваме със смъртта на Ангел Ангелов от Варна, престъпление няма

https://petel.bg/Prokuraturata-pred-Petel--Nyama-da-se-zanimavame-sas-smartta-na-Angel-Angelov-ot-Varna--prestaplenie-nyama__260304

Случаят със намерения мъртъв във Варна мъж, който близки и роднини издирваха с дни, няма да бъде обект на работа на магистратите. Това съо...

Ученик разказа как е бил насилен брутално от 53-годишната си учителка (снимки)

https://petel.bg/Uchenik-razkaza-kak-e-bil-nasilen-brutalno-ot-53-godishnata-si-uchitelka--snimki-__260305

53-годишна учителка имала 2-годишна връзка със своя 15-годишен ученик. Интимните отношения между Дебора Лоу и младежът продължили от 2014 до 201...

На Москов му се размина…поне до 18 юни

https://petel.bg/Na-Moskov-mu-se-razmina---pone-do-18-yuni__260306

Снимка: Булфото Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия...

Аутопсията разкри истинската причина за мистериозната смърт на културиста Павел

https://petel.bg/Autopsiyata-razkri-istinskata-prichina-za-misterioznata-smart-na-kulturista-Pavel__260308

Преди минути приключи аутопсията на 32 години Павел А., открит мъртъв в квартирата си в Благоевград. Съдебният лекар д-р Яни Златин установ...

Мъж от Исперихско хвана жена си на калъп със 17-годишен и стана страшно

https://petel.bg/Mazh-ot-Isperihsko-hvana-zhena-si-na-kalap-sas-17-godishen-i-stana-strashno--__260309

Снимка: Булфото Мъж наръга със стъкло от счупена бутилка съпругата си и 17-годишен тийнейджър, след като ги спипа в семейната спалня малк...

Леката кола, която се вряза в автобуса край Вакарел, е била технически изправна

https://petel.bg/Lekata-kola--koyato-se-vryaza-v-avtobusa-kray-Vakarel--e-bila-tehnicheski-izpravna__260310

Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста жената, обвинена за  катастрофата с автобус на автомагистрала "Тракия" в петък. 29-годишн...

Франс Прес: Стратегията на САЩ в Сирия е мъглява, дипломацията е в безизходица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818717

Франс Прес: Стратегията на САЩ в Сирия е мъглява, дипломацията е в безизходицаФранческо Фонтемаджи и Дейв Кларк от Франс прес Прецизно насочена и ограничена във военен план, операцията на САЩ срещу режима в Дамаск не хвърля светлина върху американската стратегия в Сирия и не обещава изход от дипломатическата безизходица във все по-сложната обстановка след седем години война. "Мисията е изпълнена",

Дават 1.5 млн. лева за изграждане и ремонт на светофарни уредби във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372590

За изграждане, основен ремонт и реконструкция на светофарни уредби на територията на Община Варна е готова да даде 1.5 млн. лева. Сумата е за 4-годишен период. Това става ясно от обявената обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с изпълнител, чрез което ще бъдат възлагани конкретните дейности и обекти, научи Moreto.

Руският футбол си е пълен зоопарк (видео)

https://offnews.bg//futbol/ruskiat-futbol-si-e-palen-zoopark-video-678774.html

Руският футбол не е от най-привлекателните развлечения за уикенда сред родните привърженици, но очевидно има какво да покаже. Не, нямаме предвид българските ни представители, които се подвизават в Премиер Лига, а едни животни на терена, ама истински.

Треньорът на Луч-Енергия Във Воронеж бе замерен с жив петел от фен на тима по време на двубоя от 33-ия кръг на руската втора дивизия между отбора от Владивосток и Факел.

Между привържениците на клуба и наставника на отбора съществува вражда. Хулиганът е задържан и отведен в полицията. Факел спечели мача с 3:1, а след края Григорян не се яви на пресконференцията. Представител на Луч-Енергия обяви, че треньорът не се е почувствал добре по време на двубоя.

В началото на месеца на пресконференция треньорът призна, че има конфликт с феновете, които го наричат надут петел. Войната между него и привържениците се отразява на представянето на отбора. Тимът от Владивосток е на 14-о място с 35 точки, само на една над зоната на изпадащите. Факел (Воронеж) е последен с 26.

В третото ниво на руския футбол пък двубоят от 27-ия кръг на Професионалната футболна лига между Машук и Агнуш започна с любопитна сцена. На пистата бе изведена мечка на име Тима.

В името на безопасността тя бе с намордник. По сигнал на дресьора Тима няколко пъти се изправи на задните си крака и дори аплодира зрителите. А дикторът на стадиона в Пятигорск съобщи още по-смущаваща новина - мечката щяла да открива и двубои от предстоящото световно първенство в Русия.

Лятното училище на Фондация „Атанас Буров“ отново събира студенти

https://www.investor.bg/obuchenie/119/a/liatnoto-uchilishte-na-fondaciia-atanas-burov-otnovo-sybira-studenti-259382/

Участниците ще получат възможност да работят по своите проекти в информационната платформа Bloomberg терминал, съобщи Красимира Паунина

Пияната и надрусана шофьорка, която помете 10 коли в Пловдив, се оказа натокана и оборотна мадама

http://www.struma.com/sinya-lampa/piyanata-i-nadrusana-shofiorka-koyato-pomete-10-koli-v-plovdiv_133069/

 21-годишната Габриела е шофьорката, която помете 10 коли край комплекс Оазис в Кючука. Момичето е танцьорка, а половинката й е автотърговец.

Самото БМВ Х5, с което стана вчера инцидентът, е пуснато за продажба в онлайн сайтовете за търговия. Припомняме, че катастрофата стана вчера, около 6.20 часа сутринта. Установено е, че щетите по 10-те автомобила е предизвикано от 21-годишна шофьорка на джип БМВ. Дрегерът отчел над 1,3 промила, а драг чекът - употреба на марихуана....

Продължава

Ето я пияната танцьорка, която помля 10 коли на паркинг !

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%8f-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bb%d1%8f-10-%d0%ba/

21-годишната Габриела е шофирала джипа, който вчера сутринта помля десет автомобила пред комплекс „Оазис“ в „Кючук Париж“. Застрахователи твърдят, че досега не са имали толкова сериозен случай и часове наред описваха щетите, пише Пловдив 24 бг.

Потрошените коли са били паркирани в нарушение, но собствениците им твърдят, че просто няма къде другаде да спират.

Припомняме, че сигналът бе подаден вчера около 6.20 ч. в 1 РУ – на паркинг през „Оазис 4“ били увредени 10 автомобила. Установено е, че щетите са от ПТП, предизвикано от 21-годишна шофьорка на джип БМВ. Увреждания има и по нейната кола. Дрегерът отчел над 1,3 промила, а драг чекът – употреба на марихуана. Водачката бе задържана за 24 часа.

Материалът Ето я пияната танцьорка, която помля 10 коли на паркинг ! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017-а

https://frognews.bg/novini/25-partii-podali-finansovite-otcheti-2017.html

Сметната палата съобщава, че 25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017 година. В срок финансови отчети са подали 137 партии.

Тестваха успешно ”киселинна” противоракова ваксина

http://dnes.dir.bg/news/onkologia-vaxina-27052319

Учени от университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че всеки вид раково заболяване сред жените изисква не общ, а персонален подход в лечението, съобщи Лайф.

Европейската комисия добави нови изисквания при отпускането на пари за интеренет в малките селища

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163753_evropeiskata_komisiia_dobavi_novi_iziskvaniia_pri/?ref=rss


Европейската комисия добави нови изисквания към необходимите документи за кандидатстване на общини за осигуряването на пари за интернет връзка в малките селища в България. Инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места е популярна като WiFi4EU.<br /><br />До момента 209 български общини са се регистрирали за участие в първия конкурс. Преди да бъдат подадени крайните предложения на 15 май, е необходимо да бъдат предоставени придружаващи документи като копие на...

Стоките и услугите поевтиняват през март

http://econ.bg/Новини/Стоките-и-услугите-поевтиняват-през-март_l.a_i.760473_at.1.html

След като през февруари цените поскъпнаха минимално, през март Националният статистически институт (НСИ) отчита отново дефлация от 0.3 на сто. На...

Шуреят на Митьо Очите и негов авер съблекли ученик чисто гол, измъчвали го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818684

Шуреят на Митьо Очите и негов авер съблекли ученик чисто гол, измъчвали гоРайонната прокуратура иска постоянен арест за поморийците Христос Янулис и Богдан Рупанов Шуреят на Митьо Очите и аверът му Богдан Рупанов от Поморие са обвинени в жестока гавра с 19-годишен младеж, когото съблекли чисто гол, измъчвали  иизнудвали. Днес следобед районната прокуратура в Поморие ще поиска мярка за неотклонение постоянен арест за

Баща застрелял сина си, роден след кръвосмешение с дъщеря си

http://www.struma.com/lyubopitno/bashta-zastrelyal-sina-si-roden-sled-kruvosmeshenie-s-dushterya-si_133068/

Освен бебето, мъжът застрелял и дъщеря си, и осиновителя ѝ, и себе си

Баща и дъщеря са били открити в мъртви след убийство и самоубийство, съобщава CBS News. Детето им също е било убито, както и осиновителят на жената.

Стивън Пладъл, на 42-годишна възраст, и Кейти Пладъл, 20-годишна, бяха арестувани и обвинени в кръвосмешение в края на януари. Кейти е осиновена като бебе, но на 18 години открила биологичните си родители - Стивън и вече бившата му съпруга. Преместила се в дома им във Вирджиния през август 2016 г., а родителите й се разделили няколко...

Продължава

Американският пастор, арестуван за тероризъм в Турция, отрече обвиненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818704

Американският пастор, арестуван за тероризъм в Турция, отрече обвинениятаАмерикански пастор отрече днес пред съда обвиненията срещу него за връзки с групировка, обвинена за организирането на осуетения опит за преврат в Турция, съобщава Ройтерс. Аз не приемам обвиненията, посочени в обвинителния акт. Никога не съм участвал в незаконни дейности, заяви пастор Андрю Брънсън на турски пред съд в окръг Измир /Западна Турция/.

Нов вид био храни 'Планински продукт' може скоро да се появят в супермаркетите

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-vid-bio-hrani-planinski-produkt-mozhe-skoro-da-se-poiaviat-v-su-678764.html

Нов вид сертифицирани храни - с етикет "Планински продукт" - може скоро да се появи по рафтовете в супермаркетите.

Както става ясно от името, това ще са храни с призход от планинските райони и - вероятно - добити следствие на вбио производство.

Идеята бе представена по време на дискусия в Дома на Европа, а инициатор бе евродепутатът Момчил Неков (БСП). Той посочи, че обсъждане за въвеждането на термин "Планински продукт", гарантиращ качеството на определени продукти, вече се води в други европейски страни. Досега конкретни стъпки са предприети в Италия, Франция, Австрия и Румъния, а България е особено подходяща, тъй като има един от най-големите дялове планински площи в ЕС. Съчетано с нарастващото недоверие към продуктите на глобализираната агроиндустрия, това определя съществуването на значителен пазарен потенциал за планински и полупланински продукти.

Неков каза още, че министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е запознат с идеята за "Планински продукт", а в агенцията по храните вече има създадена група, която да работи по създаването на етикет "Планински продукт".

По време на дискусията бе представено и социологическо проучване на агенция "Афис", което показва, че въвеждането на новия вид сертифицирани храни на практика се подкрепя от почти всички и няма противници (то е проведено сред 1038 души чрез интервю на адрес в периода 9-14 март 2018).

60% от хората подкрепят идеята за въвеждане на нов термин за качество на храните - "Планински продукт". 26,7% от анкетираните отговарят с "може би", а 10 на сто нямат мнение по въпроса. Прави впечатление, че въпреки колебанията или липсата на мнение, практически няма противници на тази идея, коментираха от "Афис".

Проучването е по поръчка на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

Най-големите привържениците на въвеждането на стандарта за качество "Планински продукт" са живеещите в столицата. Идеята получава най-голямо одобрение от хора с висше образование, както и тези с по-високи доходи и стандарт на живот.

Социологическото проучване сочи още, че по принцип степента на доверие към продукти с етикети, деклариращи "високо качество" или специфични продукти, не е много високо. 19% от анкетираните отговарят, че не вярват на надписи върху хранителни стоки, обозначаващи защитени или биопродукти. 51 на сто казват, че само понякога се доверяват , а 25.5% посочват "в повечето случаи".

За да се ползват храните с планински и полупланински произход с предимство, те трябва да отговарят на досега доминиращата житейска представа за качествата и характеристиките им, се казва още в заключенията на агенция АФИС.

На въпроса "Какви качества трябва да притежава продуктът с планински произход?", 94% отговарят, че очакват той да е по-здравословен. 89 на сто от анкетираните смятат, че той трябва да бъде по-вкусен, а 82% считат, че за производството му не трябва да се използват химически добавки, както и пестициди. Относително по-ниско, но също преобладаващо мнозинство очакват, че цената е по-висока.

Общини край Пловдив, Варна и Русе произвеждат повече от градовете

http://www.mediapool.bg/obshtini-krai-plovdiv-varna-i-ruse-proizvezhdat-poveche-ot-gradovete-news278000.html

Икономическите центрове подпомагат развитието на периферните общини. Това е основният извод от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), който търси отговор на въпроса сближават ли се нивата на икономическо развитие в рамките на икономическите центрове. Според проучването в много икономически центрове, особено по-големите, се оформят два "кръга" на периферия – един, чиито темп на икономическо развитие изпреварва този на ядрото и съответно се приближава постепенно към него, и друг, който изостава. Някои по-малки общини около големи градове дори отбелязват по-голяма производителност в сравнение с ядрата. Такъв е примерът с Пловдив, където произведената продукция на глава от населението е по-малко в сравнение с околните по-малки общини - Марица, Раковски и Стамболийски. Същото е положението и с Девня, която изпреварва ядрото Варна, както и с община Сливо поле, където се произвежда повече на глава от населението, отколкото в близкия център Русе. Причината е, че в малките общини са концентрирани големи производства. Все пак най-позитивният извод е, че в центровете, където данните позволяват анализ на равнищата на доходите, средните доходи в периферните общини постепенно се доближават до тези в ядрата им. Това е още едно потвърждение на тезата, че принадлежността към силен икономически център е шанс за по-слабите икономически общини да се развиват по-бързо, а тяхното население да разполага с относително добри доходи, се казва в изследването на ИПИ. В икономически план изследването установява, че средните стойности на основните икономически показатели – произведена продукция на глава от населението, чужди инвестиции и разходи за дълготрайни активи, безработица и заплати се различават чувствително между общините в и извън икономическите центрове. Основна причина за това обаче са ядрата на центровете. Периферните общини са много по-близки до онези извън центровете, отколкото до ядрата. Все пак разликите между периферните общини и ядрата са по-малки, отколкото между ядрата и общините извън центровете, което навежда на мисълта за известни позитивни ефекти от "членството" в икономически център, посочват от ИПИ. Сравнението между отделните групи общини води до един основен извод – фундаменталната разлика е не между общините вътре и извън икономическите центрове, а между техните ядра и всички останали общини. Макар показателите на периферните общини и тези извън центровете да са много сходни, в почти всички случаи те са с лек превес за перифериите на икономически центрове – средно около 1000 лева повече произведена продукция на глава от населението, 2 пункта по-благоприятен коефициент на безработица, с около 200 лева на глава по-високи чужди инвестиции и разходи за придобиване на материални активи, малко по-високо средно заплащане. Т.е. може да се твърди, че бидейки част от периферията на икономически център означава малко по-висока степен на икономическо развитие спрямо общините извън центровете, ако се съди по тези ключови икономически показатели. Единственият показател, по който периферните общини отстъпват, е делът на наетите от цялото население – с цели пет пункта по-висок при общините извън икономически центрове. Причината за това най-вероятно е критерият за определяне на периферията на ядрата на икономическа активност, а именно – интензивността на ежедневната трудова миграция, посочват от ИПИ. Икономика Самата структура на икономиките на големите групи общини е различна, най-вече от гледна точка на баланса между селско стопанство, индустрия и технологии. Докато общините извън центровете и тези в перифериите имат по-голям дял на селското стопанство, то профилът на ядрата е по-скоро индустриален. Високотехнологичните дейности пък са почти изключително в ядрата, и отсъстват от другите общини, показва анализът на ИПИ. Що се отнася до процеса на сближаване, в някои икономически центрове наистина се наблюдава сближаване на нивото на икономическо развитие, т.е. стопяване на разликите между периферията и ядрото. За това се съди по изменението в стандартното отклонение на произведената продукция на глава от населението и коефициента на безработица. В повечето центрове има относително равно разпределение на периферните общини между такива, които настигат ядрата на своите центрове, и такива, които изостават. Например в икономическия център София, въпреки че няма община с по-високо производство на глава от населението от Столична община, няколко от периферните общини доста бързо стопяват разликата - Божурище е намалила наполовина отстоянието си от София, а Елин Пелин – с повече от една трета. Разликите сами по себе си не са хомогенни – докато Костинброд произвежда едва 5200 лв. на глава от населението по-малко от Столична община, с тенденция към спад на разликата, то в Горна Малина тази разлика е над 40 000 лева. Икономически център Пловдив също е интересен казус, тъй като там ядрото изостава по продукция на глава от населението от няколко от общините в периферията – Раковски, Марица и Стамболийски, които съсредоточават в себе си голяма част от индустрията край Пловдив. Община Варна се намира в същата позиция спрямо Девня, т.е. Девня е с най-високата продукция на глава от населението в рамките на икономически център Варна заради големите предприятия в района, а Русе – спрямо Сливо поле. В малката община има завод за биодизел, дървопреработващи предприятия и два големи свинекомплекса, както и фирми от областта на хранително-вкусовата промишленост. С най-голямо отстояние от периферните си общини пък е община Бургас, но няколко от тях също намаляват разликата с ядрото си през последните години. Заетост Сближаването на равнищата на коефициента на безработица се случва най-вече в големите, водещи икономически центрове София, Пловдив, Варна. В тях повечето периферни общини постепенно стопяват разликата с ядрото си. Обратното се случва при по-малките икономически центрове с по-слабо икономически развита периферия. В периода на възстановяване през последните пет години ядрата свиват безработицата си по-бързо от перифериите си. Данните за безработицата дават повече поводи за оптимизъм от тези за произведената продукция, ако се оставят настрана няколко негативни примера - Хайредин, Дългопол, Ковачевци, Хитрино, Венец. Като цяло при повечето периферни общини се наблюдава сближаване на равнищата на безработица с тези на съответните им ядра, а разликите не са особено големи. Тази тенденция може да бъде отдадена и на общото възстановяване на пазара на труда след кризата, а не на благотворното влияние на ядрата върху икономиката на перифериите си, отбелязват от ИПИ. Доходи При повечето от големите икономически центрове, освен Русе и Варна, има сближаване на доходите между перифериите и ядрата. Значителният спад в Русе може и да е резултат от включването на относително малък брой домакинства от периферията му. Особено интересен случай е икономическия център Пловдив, при който разликата в доходите между ядрото и периферията е едва 6.4%, което означава, че на практика доходите са почти идентични. Това най-вероятно се дължи на няколко обстоятелства. От една страна, високата трудова миграция в рамките на икономическия център означава, че повече жители на периферията имат достъп до високите заплати на ядрото. От друга, чисто географското разполагане на части от пловдивската агломерация на територията на няколко общини вероятно също допринася за този резултат. Своята роля играе и развитието на индустриални зони в част от периферията. Най-голяма разлика в доходите има в крайморските икономически центрове, като в периферните общини те са около две трети от тези на ядрата. Центърът около Столична община също е интересен, най-вече от гледна точка на обстоятелството, че през разглеждания период 2011 – 2015 г. доходите в него растат равномерно. Демография От гледна точка на демографията, картината далеч не е толкова ясна. Най-големите разлики са при механичния прираст. В общините извън икономическите центрове се наблюдава значителен превес на трайното изселване над заселването, в перифериите на икономическите центрове – умерен, а в ядрата заселващите се са повече от изселващите се. Изследването показва, че общините извън центровете губят средно два пъти повече хора, отколкото тези в перифериите. Това е резултат от възможностите за ежедневна трудова миграция, които предлагат периферните общини към ядрата, където са съсредоточени повечето и по-добре заплатените работни места. С други думи, възможността хората ежедневно да пътуват за работа до близка община със силна икономика означава, че и те по-трудно вземат решение за трайно изселване. Това, от своя страна, поддържа живи по-малки и икономически изостанали населени места, които са част от периферията на силни икономически центрове, посочват от ИПИ.  

Работна среща с представители на най-голямата неправителствена организация в Бурса – „Балкантюрксиат”

http://www.struma.com/obshtestvo/rabotna-sreshta-s-predstaviteli-na-nai-golyamata-nepravitelstvena-organizaciya-v-bursa_133067/

Проведох работна среща с представители на най-голямата неправителствена организация в Бурса – „Балкантюрксиат”, обединяваща индустриалния бизнес в турския град. Берат Тюнакан, почетен председател на сдружението, съпровождан от Сюлейман Улузьой, споделиха своето желание да установят по-тесни бизнес контакти с Банско в областта на туризма и да проучат възможностите за инвестиции, които предлага нашия град. „Балкантюрксиат” обединява повече от 420 дружества,...

Продължава

Милош Форман: Социализмът е зоопарк, капитализмът е джунгла

https://www.actualno.com/cinema/milosh-forman-socializmyt-e-zoopark-kapitalizmyt-e-djungla-news_669885.html

Легендарният Милош Форман си отиде на 86. И ни завеща не само два от най-великите филми за всички времена - "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус", но и десетки гениални мисли. Форман, който първо стана част от чешката нова вълна в киното, а после покори и Холивуд, бе един от най-проникновените наблюдатели на социализма и капитализма и разликата между двете системи - той бе станал номер едно и в едната, и в другата, знаейки коя какво носи. Ето няколко мисли на двукратния нос

Милош Форман: Социализмът е джунгла, капитализмът е зоопарк

https://www.actualno.com/cinema/milosh-forman-socializmyt-e-djungla-kapitalizmyt-e-zoopark-news_669885.html

Легендарният Милош Форман си отиде на 86. И ни завеща не само два от най-великите филми за всички времена - "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус", но и десетки гениални мисли. Форман, който първо стана част от чешката нова вълна в киното, а после покори и Холивуд, бе един от най-проникновените наблюдатели на социализма и капитализма и разликата между двете системи - той бе станал номер едно и в едната, и в другата, знаейки коя какво носи. Ето няколко мисли на двукратния нос

Протест против продължаване на извънредното положение в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818709

Протест против продължаване на извънредното положение в ИстанбулПривърженици на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция провеждат в понеделник в Истанбул протестна акция против продължаването на режима на извънредното положение в републиката, съобщи ТАСС, позовавайки се на вестник "Джумхуриет". Според изданието демонстрантите планирали да проведат на площад "Таксим" седяща демонстрация под

Заставят 18-годишна, потрошила подлез в Пловдив, да го ремонтира

https://www.24chasa.bg/region/article/6818703

Заставят 18-годишна, потрошила подлез в Пловдив, да го ремонтираКметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов е пуснал сигнал в полицията срещу 18-годишна, която с ритници потрошила витрините в подлеза от северната страна на тунела. Поощрявана от връстници, тя помляла стъклата, става ясно от видеоклип, с който "героите" се похвалили във фейсбук. "Искаме полицията да установи самоличността на

Цацаров предлага опасните престъпници да са в един затовр със строг режим

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/16/3163740_cacarov_predlaga_opasnite_prestupnici_da_sa_v_edin/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че рискът от бягство от затворите ще се намали, ако лишените от свобода, изтърпяващи присъди за тежки престъпления, лежат в един затвор със строг режим. Това заяви Цацаров, цитиран от news.lex.bg в Пловдив. Там той присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".<br /><br />Главният прокурор коментира бягството на двамата рецидивисти - Владимир Пелов и...

/Видео+Снимки/ Петрич се преклони пред паметта на Полк. Дрангов, почетена бе 102-годишнина от освещаването на "Дрангова чешма"

http://www.struma.com/obshtestvo/video-snimki-petrich-se-prekloni-pred-pametta-na-polk-drangov-pochetena_133066/

На официална церемония днес Петрич се преклони пред паметта на полк. Борис Дрангов и бе почетена 102-годишнина от освещаването на "Дрангова чешма".

В черквата "Света Петка" в петричкото село Дрангово бе отслужена заупокойна панихида в памет на полк. Борис Дрангов и на загиналите от 5-ти пехотен македонски полк на 11-та Македонска дивизия.

Паметта на героите беше почетена с почетен караул от Военно формирование 56 040- гр. Благоевград с командир Полк....

Продължава

Промени в движението в София до края на май заради строителството на метрото

https://www.actualno.com/sofia/promeni-v-dvijenieto-v-sofija-do-kraja-na-maj-zaradi-stroitelstvoto-na-metroto-news_669883.html

Временно се променя организацията на движение по част от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" заради строителството на метрото, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 20 април до 28 май 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в участъка между ул. "Мизия" и ул. "Шипка". Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южно

Какво мисли Радев за ударите в Сирия

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-misli-radev-za-udarite-v-siriia-6081334

Според президента правителството не е обсъдило позицията си с него

ЕС продължава да е разделен за политиката към Русия в Сирия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163741_es_produljava_da_e_razdelen_za_politikata_kum_rusiia_v/?ref=rss


Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от Европейския съюз и френският първи дипломат Жан-Ив льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург.<br /><br />Вярно, че германският канцлер Ангела Меркел определи ударите като необходими и подходящи. Но в другите столици на ЕС наблегнаха на необходимостта да се предотврати всякаква военна ескалация.<br /><br...

21-годишен загина на пътя Добрич - Варна заради излязла внезапно на пътя кошута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818697

21-годишен загина на пътя Добрич - Варна заради излязла внезапно на пътя кошута21-годишен мъж е загинал при катастрофа на главен път Добрич – Варна. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич. На 14 април около 01.25 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на главен път Добрич – Варна в района на село Стожер. На място е установено, че лек автомобил „БМВ” с английска регистрация удря внезапно излязла на

Борбата с корупцията кипи: чиновниците в МО вече не получават подаръци

http://www.mediapool.bg/borbata-s-koruptsiyata-kipi-chinovnitsite-v-mo-veche-ne-poluchavat-podaratsi-news277999.html

Военното министерство е засякло нарушения за над 136 хиляди лева през миналата година, като са възстановени само 36 хиляди лева от нанесените вреди. Това е отчетено в изпълнението на антикорупционния план на ведомството през миналата година.   От МО обаче не посочват за какви точно нарушения става дума и предадена ли е събраната информация на прокуратурата. Подобно поведение се вписва изцяло в стила на политическото ръководство на МО, което регулярно "осветлява" различни далавери – от скъпи кубинки до нередности във военните заводи, без да предоставя никаква конкретика.   През миналата година в МО са извършени 54 одита. Традиционно като високорискови са идентифицирани обществените поръчки, управлението на ведомствените името и търговските дружества. Дадени са общо 119 препоръки са оптимизиране на работата.    Военното министерство отчита, че се опитва да ограничава броя на поръчките, които се дават чрез пряко договаряне само с един участник.   Военното министерство от години е в центъра на общественото внимание заради непрекъснатите скандали със съмнителни сделки – от неравностойни заменки до многоммилионни поръчки за техника и въоръжение.    Военната полиция и прокуратура обаче не показват високи резултати в разкриването и постигането на осъдителни присъди по обществено значимите случаи.   МО дава възможност на всеки засякъл нередности, да сигнализира на ведомствения инспекторат на адрес: inspectorat_nocorruption@mod.bg.   Наред с това в отчета си за борбата с корупцията МО е обявило и поредица законови мерки. С промени в Закона за отбраната военните и цивилните служители вече са задължени да декларират конфликт на интереси.    Безспорен пробив е ограничаването на възможността служителите да получават подаръци.   "Отпадна правото на цивилните служители еднократно през годината да получават във връзка със службата си подаръци на стойност до 50 лв. Целта на тази промяна беше синхронизиране на разпоредбата в нейната цялост, като се създаде забрана въобще за приемането на подаръци и други дарове във връзка със службата. В тази връзка е необходимо да се отбележи, че законът изрично предвижда, че приемането на такива вещи се счита за корупционна практика", се посочва в доклада.    Освен това част от служителите във ведомството преминават и през специални антикорупционни курсове във военната академия "Г.С. Раковски". 

Всеки пети българин не вярва на биопродуктите

http://www.moreto.net/novini.php?n=372593

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция, показват данните от национално представително проучване. Основната цел на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е да се помогне на общностите в планинските региони.

Цацаров: Затворническата аристокрация определя реда зад решетките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818663

Цацаров: Затворническата аристокрация определя реда зад решеткитеТрябва да си зададем въпроса - необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения, обзавеждания на килии отвън, носене на цивилни дрехи. Подобна практика ражда т. нар. "затворническа аристокрация", която е състояние да живее зад решетките по-добре от останалите, да си поръчва по-хубави неща отвън и да определя реда и

Пиян шофьор без книжка опита да подкупи полицаи в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818692

Пиян шофьор без книжка опита да подкупи полицаи в ПлевенскоПиян шофьор без книжка отива на съд по бързата процедура, след като опита да подкупи полицаи със 100 лева. Униформените спрели сеат, управляван от 42-годишен мъж от Ловеч на улица в плевенското село Бъркач около 11,20 ч на 13 април. Проверката показала, че той няма шофьорска книжка, а пробата за алкохол отчела 2.24 промила концентрация.

Откриха мъртва салвадорска журналистка, обявена за изчезнала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818688

Откриха мъртва салвадорска журналистка, обявена за изчезналаСалвадорската журналистка Карла Турсиос, работила за в. "Пренса графика", е била убита, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на вестника в Туитър. 33-годишната журналистка беше обявена за изчезнала вчера. Тялото й е било открито на път в околностите на селището Санта Роса Гуагчипилин, на 100 км североизточно от столицата Сан Салвадор,

Радев: Отивам в Москва, политиците да внимават с оръжията

http://dnes.dir.bg/news/moskva-poseshtenie-prezidentat-radev-27052275

Президентът Румен Радев потвърди, че му предстои посещение в Москва, което ще се състои малко преди Деня на славянската писменост - 24 май.

Търсените от бизнеса тук работници са наети в ЕС, сочат данни

http://econ.bg/Новини/Търсените-от-бизнеса-тук-работници-са-наети-в-ЕС-сочат-данни_l.a_i.760472_at.1.html

През 2017 г. с помощта на Агенцията по заетостта 2133 строителни и селскостопански работници са си намерили работа в Европейския съюз. В същото време...

Антикорупционната комисия ще се занимава с имуществото на кмета на Пазарджик

https://www.actualno.com/society/antikorupcionnata-komisija-shte-se-zanimava-s-imushtestvoto-na-kmeta-na-pazardjik-news_669855.html

Неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал до новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) за установяване на незаконно придобито имущество на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Според сигнала повече от 9 години Попов е в нарушение на законовите изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси - не е подал декларации за деклариране на частни интереси по стария закон (ЗПУКИ), нито по новоприетия ЗПКОНПИ. Антикорупционният фонд призовава антикорупционната комисия да

Кралица Елизабет назначи принц Хари за посланик за младежта

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kralica-elizabet-naznachi-princ-hari-za-poslanik-za-mladezhta-6081339

В тази роля принц Хари ще насърчава младите хора от държавите, повечето от които са бивши колонии на Великобритания, да се борят с предизвикателствата

Голяма част от българите са скептични по отношение на биопродуктите

https://www.actualno.com/society/goljama-chast-ot-bylgarite-sa-skeptichni-po-otnoshenie-na-bioproduktite-news_669880.html

20% от българите не вярват на биопродуктите. Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ може да обърне тази негативна тенденция, показват данните от национално представително проучване. Основната цел на въвеждането на термина за качество „планински продукт“ е да се помогне на общностите в планинските региони. 61% от българите категорично подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“, други 27% са скл

Германски министър: "Северен поток 2" трябва да постигне баланс на интересите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818674

Германски министър: "Северен поток 2" трябва да постигне баланс на интереситеЦелта на Германия по отношение на планирания нов газопровод "Северен поток 2" от Русия за Западна Европа е да даде възможност за частни инфраструктурни проекти, като същевременно бъдат защитени оправданите интереси на Украйна, заяви в понеделник германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от агенция Ройтерс.

На 17 април отбелязваме Световния ден на хемофилията

https://www.actualno.com/healthy/na-17-april-otbeljazvame-svetovnija-den-na-hemofilijata-news_669879.html

Станаха ясни точните маршрути за велопоход „Заедно“ на 21 април в София, Пловдив, Варна и Бургас! На 17 април Българската асоциация по хемофилия отбелязва Световния ден на хемофилията с кръгла маса на тема „Ортопедични увреждания и лечение на пациентите с хемофилия в България“. А на 21 април 2018 Асоциацията за 3-та поредна година кани всички да се включат във Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортното съб

Истината за една нелепа смърт в Благоевград!

http://www.struma.com/obshtestvo/istinata-za-edna-nelepa-smurt-v-blagoevgrad_133065/

Аутопсията установи: Остра сърдечна недостатъчност убила 32-годишния Павел, следи от наркотици откри съдебния лекар

 

Преди минути приключи аутопсията на 32-годишния Павел Aнгелов, открит мъртъв в квартирата си в Благоевград завчера следобед.

 

Съдебният лекар д-р Яни Златин установи остра сърдечна недостатъчност, като причина за смъртта на младия мъж. Силно увреден черен дроб, както и поражения по другите органи, причинени от употребата на наркотици и алкохол, установи аутопсията. Припомняме, че младият мъж бе намерен мъртъв в жилището си, близо до СОУИЧЕ в...

Продължава

Варненската детско-юношеска опера празнува рожден ден с юбилеен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=372589

Варненската детско-юношеска опера ще отпразнува своя 25-годишен юбилей с голям концерт, напомня Moreto.net. Зад всяка една от изминалите години стоят диригентът и главен художествен ръководител на формацията Ганчо Ганчев и неговата съпруга, вокалният педагог Меглена Шишева.

Реалните ползи от политиката се измерват с висок стандарт, а не с ПиАр блъфове, смята президентът

https://frognews.bg/novini/realnite-polzi-politika-izmervat-visok-standart-piar-blafove-smiata-prezidentat.html

Икономиката е неразривно свързана с политиката. Това обясни президентът Румен Радев в лекция пред студентите от УНСС. Реалните ползи от политиката се измервали във висок жизнен стандарт, а не с ПиАр блъфове, по думите му.

Ракетните удари в Сирия не повлияха на световните капиталови пазари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818667

Ракетните удари в Сирия не повлияха на световните капиталови пазариТърговията на световните капиталови пазари в началото на новата седмица не изглежда повлияна от ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха по обекти в Сирия в началото на изминалия уикенд (след края на петъчната търговия на Уолстрийт), тъй като редица анализатори и инвеститори предполагат,

Пенсионните дружества от втория стълб ще плащат поне 48 лева пенсия

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/pensionnite-drujestva-ot-vtoriia-stylb-shte-plashtat-pone-48-leva-pensiia-259376/

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия, а не доходността и вноската, каза Даниела Петкова

"Пътна полиция" провежда акция за контрол на скоростта

http://www.mediapool.bg/patna-politsiya-provezhda-aktsiya-za-kontrol-na-skorostta-news277998.html

"Пътна полиция" провежда до края на седмицата акция за контрол на скоростта, съобщиха от МВР в понеделник. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" (TISPOL) и подобни действия ще има на територията на всички страни членки на ЕС. Целта е намаляване на катастрофите, причинени от шофиране с висока скорост. По време на акцията пътни полицаи ще бъдат разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за спазване на ограниченията.

Главната алея на Бунарджика става базар за екопродукти

https://www.24chasa.bg/region/article/6818675

Главната алея на Бунарджика става базар за екопродуктиГлавната алея на хълма Бунарджика в Пловдив, която води към паметника на Левски, ще се превърне във фермерски базар. Това обяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Там производители ще наредят щандове с хлебчета, зеленчуци, сирена, кашкавали в сряда от 16 часа. Алъш-веришът ще продължи до 20 ч., уточни Стаменов.

Радев: Ще разбера гражданите за създаването на нови партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818673

Радев: Ще разбера гражданите за създаването на нови партии"Ако недоверието в политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии и аз ще разбера българските граждани." Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на третокурсничката по право Антония Тодорова па време на дискусия в УНСС. Тя се стоя след лекцията на държавния глава в рамките на Младежкия

Трима евродепутати бяха наказани заради оценки за изборите в Азербайджан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/16/3163731_trima_evrodeputati_biaha_nakazani_zaradi_ocenki_za/?ref=rss


Трима евродепутати изненадаха колегите си с присъствието си като наблюдатели на президентския вот в Азербайджан и с оценките си, че изборите са били свободни и са се провели в конкурентна политическа атмосфера.<br /><br />Дейвид Камбъл Банърман, Ришард Чарнецки и Косма Злотовски са били членове на наблюдателната мисия на групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR).<br /><br />"Тяхното присъствие в Азербайджан по време на изборния процес и последвалите...

Близо 40 хиляди зрители на мач от 4-та дивизия в Румъния (ВИДЕО, СНИМКИ)

http://clubz.bg/66722-blizo_40_hilqdi_zriteli_na_mach_ot_4_ta_diviziq_v_rumyniq_video_snimki

Рядко се случва близо 40 хиляди зрители да се стекат на футболен мач от 4-та дивизия. Дори в страни, в които играта е на много високо ниво и хората продължават да ходят по мачове, независимо от телевизията и други съвременни атракции.

Още по-рядко се случва такова събитие да привлече вниманието на световни медии.

Случи се през уикенда в Румъния на мача между ЦСА "Стяуа" и "Академия Рапид", игран на стадион "Арена Национал" в Букурещ. Победата спечелиха символичните гости с 3:1. Като на истинско дерби имаше стъклновения между запалянковци и намеса на полицията, използвала сълзотворен газ.

Публиката на "Академия Рапид".

Сблъсъкът бе чакан дълго от феновете, които направиха шоу с хореографии и т. н. Най-вече заради тях стана и интересен мач със заряд, независимо че и в двата отбора играят предимно млади футболисти, няма звезди, няма и чужденци.

А случаят със "Стяуа" и "Рапид" е доста интересен.

ЦСА "Стяуа" е отборът на военните в северната ни съседка. Напрактика славният "Стяуа", европейски шампион и финалист за КЕШ, беше разцепен заради спорове между министерството на отбраната и бизнесменът Джиджи Бекали.

Преди години военните поискаха от лежалия в затвора богаташ няколко милиона, за да може да използва името и емблемата на клуба. До споразумение не се стигна, а от 2011 г. започнаха дела.

В крайна сметка тимът на Бекали вече носи името FCSB (Футболен клуб "Стяуа" Букурещ). И продължава да играе в елита на Румъния с нова емблема. Междувременно през миналата година военните създадоха ЦСА "Стяуа", който започна от четвъртото ниво - в дивизия на столицата.

По-голяма част от феновете на най-титулувания и популярен клуб в северната ни съседка останаха верни на FCSB, но има и такива (както се вижда), които подкрепят армейския отбор.

Историята с "Рапид", трикратен шампион и също доста обичан клуб, е по-различна. Третият тим на Букурещ фалира през лятото на 2016 г. Бяха създадени два нови отбора, а имаше и още една регистрация. И тук привържениците се разделиха.

През миналата година бивши звезди, треньори и функционери на "Рапид" основаха "Академия Рапид", който също тръгна от най-ниското равнище на футбола в Румъния. Разделените фенове се обединиха и подкрепиха този проект, вече считан за наследник на създадения през 1923 г. "Рапид". 

Борисов в Косово: Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818665

Борисов в Косово: Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС (Снимки, видео)Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове. Това каза днес в Прищина премиерът Бойко Борисов, който е на еднодневно посещение в Косово, предава БТА. Премиерът Борисов призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите,

Общо 25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/16/3163736_obshto_25_partii_ne_sa_podali_finansovite_si_otcheti/?ref=rss


Годишните финансови отчети на 25 партии за 2017 г. не са подадени в Сметната палата. От тях действащи са 18 партии, а останалите седем са били прекратени през миналата година.<br /><br />Общо 137 политически сили са подали годишните си финансови отчети, както и списъците на дарителите си за 2017 г. Така те са спазили предвидения в закона срок за представянето им.<br /><br />Кои партии не са подали финансови отчети<br /><br />Действащите 18 партии, които не са...

Сметната палата: 25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818662

Сметната палата: 25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017 г.Сметната палата съобщава, че 25 партии не са подали финансовите си отчети за 2017 година година. Финансови отчети са подали 137 партии. От неподалите финансови отчети 25 партии действащи са 18: ПП "Благоденствие-обединение-градивност", ПП "Българска индустриално аграрна партия", ПП "Български земеделски съюз", ПП "Вот-Консерватори",

Радев с нови критики: България прилича на строителна площадка. Крайно време е да включим прожекторите

https://offnews.bg//obshtestvo/radev-s-novi-kritiki-balgaria-prilicha-na-stroitelna-ploshtadka-kraj-678769.html

Нова серия от критики срещу управлението на страната, корупцията, сринатото доверие в съдебната система и западащото ниво на образованието отправи президентът Румен Радев по време на лекция пред студенти от УНСС.

Лайтмотив на изказването му стана знаменитата реплика на Гьоте "Светлина, повече светлина", която държавният глава цитира на немски.

„В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви Радев. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, каза той.

Според него основните цели на страната са да изкореним бедността, да овладеем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Но не по-малко важен е механизмът, по който ще бъде постигната тя: с устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността.

Радев добави, че искрено желае България да има силен и успешен парламент, но по думите му, когато има чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, и съответно влияе негативно и на бизнес средата.

Президентът обрисува следната картина за корупция по високите етажи: 

Едни и същи фирми печелят обществени поръчки. От 10 фирми накрая остава една. Фирми с неясна собственост и капитали изкупуват енергопреносната мрежа. Това разкрива неспособността на държавата да защити обществения интерес.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е пряко свързана с политиката. Не трябва да забравяме, че успехът на всяка политика се измерва с ползите за обществото. България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Българските пенсионери мизерстват“, добави той.

Президентът посочи, че би подкрепил всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност, каза той.

Държавният глава си припомни, че през последните три години е посещавал два пъти Израел и е разглеждал тяхната система за придобиване и анализ на информация за обекти, както и системата за изследване Cyber city. "Прилича на български техно парк, но не точно, като вътре работят всякакви млади хора – студенти, инженери, анализатори. Вътре се неутрализират кибератаки, формират се печеливши стратегии за защита и др. и в реално време се следи не просто физическото състояние на цялата енергийна система, но и какви кибератаки се извършват в момента по нея и как върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една голяма електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за кибератаките по целия свят и други интересни процеси. Запитах се за какво му е на малък Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонконг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в съвременния дигитален и глобален свят няма малки и големи държави. Има държави с големи и с малки амбиции. (...) Затова пожелавам на младите хора да открият своите амбиции и да успеят да ги осъществят“, каза президентът.

Ударът над Сирия

Радев коментира и въздушния удар над Сирия, осъществен от САЩ, Великобритания и Франция. Според него основният ефект от ударите е върху ООН, защото организацията е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести. Той добави, че такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е пренебрежителен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е основно вътрешен за държавите участнички, каза Радев.

"Политиците все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират политическите си амбиции. Но трябва да те има предвид, че тази техника се управлява от хора с техните настроения и страхове. И само една грешка, и сме на прага на директен сблъсък, предупреди Румен Радев. И призова за повече диалог и по-малко употреба на оръжие.

Мръсната дума “инвалид” за 470 хиляди българи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6817732

Мръсната дума  “инвалид”  за 470 хиляди  българиЧовекът с увреждане у нас - софиянец, над 60 г., с болно сърце или рак, не работи Мръсната дума “инвалид” бе премахната от българското законодателство през януари. Депутатите я замениха с “човек с увреждане”. Причината - преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни и негодни. 65 хил.

Радев на посещение в Русия през май

https://www.actualno.com/society/radev-na-poseshtenie-v-rusija-prez-maj-news_669878.html

Президентът Румен Радев ще посети Русия и Владимир Путин през май месец т.г. Това обяви самият държавен глава днес след лекция пред студенти в УНСС. Посещението е насрочено за 21-22 май. На въпрос дали позицията на България по отношение на въздушните атаки към Сирия е била съгласувана с него, той отговори: "Не, не беше съгласувана, но мога да кажа, че служба "Военна информация" и Държавна агенция "Разузнаване" свършиха своята работа и успяха да информират най-вече наши

В Беларуската АЕЦ започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод

http://econ.bg/Новини/В-Беларуската-АЕЦ-започна-заваряването-на-главния-циркулационен-тръбопровод_l.a_i.760470_at.1.html

В реакторното отделение на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален проектант и изпълнител – инженеринговото подразделение на „Росатом“ –...

САЩ: Русия може да е опитала да прикрие предполагаемата химическа атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818627

САЩ: Русия може да е опитала да прикрие предполагаемата химическа атака в СирияСпешно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на ниво изпълнителен съвет започна тази сутрин в Хага, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес. Заседанието беше свикано след предполагаемата химическа атака от 7 април срещу сирийския град Дума, което седмица по-късно доведе до въздушните удари на Запада.

Пирин ще мие срама от Славия с победа срещу Черно море

http://www.struma.com/sport/pirin-shte-mie-srama-ot-slaviya-s-pobeda-sreshtu-cherno_133064/

ОФК Пирин ще търси трите точки в утрешния мач с Черно море Варна. След неприятната загуба от Славия в петък, орлетата имаха няколко дни за психическо и физическо възстановяване, като треньорът Милен Радуканов е убеден, че подопечните му имат сили и възможности да се справят с един от силните отбори в първенството.

„Най-важната задача след мача със Славия бе да възстановим играчите от натрупаната умора и напрежение. Мисля, че се справихме, видяхме си грешките, но видяхме и много...

Продължава

Единайсетокласник от Горна Оряховица е най-добър млад заварчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6818639

Единайсетокласник от Горна Оряховица
е най-добър млад заварчикЗлатен медал от националното състезание „Най-добър млад заварчик“ завоюва Емилиян Севов от Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица. Надпреварата се провежда за първи път и е част от календара на МОН. Домакин на състезанието на 13 и 14 април бе „БГ – Център за заваряване и квалификации ООД, Струна” – град София.

Какво сирене ядем?

http://www.moreto.net/novini.php?n=372588

Ядем по 1000 тона палмово масло на месец, показват последните данни на икономистите. Колко сирене-менте достига от мандрите до търговската мрежа и накъде ще тръгнат цените на млечните продукти, показва проверка на NOVA. Само през миналата година сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти.

Турция: В политиката ни за Сирия не заставаме срещу никоя страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818656

Турция: В политиката ни за Сирия не заставаме срещу никоя страна Турция не застава в подкрепа или срещу никоя страна по въпроса за Сирия и нейната политика в района е различна от тази на Иран, Русия и САЩ, заяви днес турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс и БТА. Изявлението на Боздаг бе в отговор на журналистически въпрос по повод коментар на френския президент Франсоа

Аутопсията доказа: Причините за смъртта на Павел са…

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82/

Остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на високо кръвно и увреден черен дроб е причината за смъртта на 32-годишния благоевградчанин Павел Ангелов, който бе открит мъртъв в квартирата си.
При аутопсията, която бе извършена от съдебния медик д-р Яни Златин, е установена хипертрофия на миокарда и силно увеличен черен дроб – 3 пъти по-голям от нормалното, най-вероятно след злоупотреба с токсични вещеста.

Дали става въпрос за алкохол  в комбинация с марихуана, или друг вид стимуланти ще стане ясно от изследванията на пробите, които са иззети от  тъканите, пише струма бг.

Трупът бе открит в напреднал стадий на разложение в събота вечерта в кооперация на ул. „Калиманци“ № 1 до Колежа по туризъм.  Павел бил на квартира от два месеца и хазяйката отишла да прибере наема. След като никой не отворил, а от апартамента се разнасяла тежка миризма, се обадила на телефон 112 и на място пристигнали полицаи. Във връзка с мистериозната смърт на младия мъж, който бил мъртъв поне от седмица,  е образувано разследване в полицията под надзора на Районна прокуратура.

Материалът Аутопсията доказа: Причините за смъртта на Павел са… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Промени в движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в София заради строежа на метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818645

Промени в движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в София заради строежа на метротоВременно се променя организацията на движение по част от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" заради строителството на метрото, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 20 април до 28 май 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул.

Готов е проектът на закон за предприятията на социалната икономика

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gotov-e-proektyt-na-zakon-za-predpriiatiiata-na-socialnata-ikonomika--259380/

Социалното предприемачество може да е инструмент не само за борба с бедността, а и за предотвратяването й, твърдят експерти

Строят 13 детски площадки в пловдивския район "Южен", 5-ма кметове откриха първата

https://www.24chasa.bg/region/article/6818641

Строят 13 детски площадки в пловдивския район "Южен", 5-ма кметове откриха първатаВ момента не запълваме дупки, но ще продължим да кърпим, каза Борислав Инчев 13 чисто нови детски площадки в пловдивския район "Южен" ще се строят, обяви кметът Борислав Инчев. Той и колегите му Костадин Димитров от "Тракия", Георги Стаменов от "Централен", Ральо Ралев от "Северен" и Димитър Колев от "Западен" за малко не се качиха на люлките и

Дизелите от Германия тръгват към България

http://dnes.dir.bg/news/dizelovi-avtomobili-bulgaria-Germania-ekotaxa-27052154

Евентуалното повишаване на екотаксите в България е добра насока, защото старите дизелови коли от Германия поемат към България.

Младеж от Пазарджик се разходи надрусан с колата си в Благоевград, преспа в ареста

http://www.struma.com/krimi/mladej-ot-pazardjik-se-razhodi-nadrusan-s-kolata-si-v_133063/

На 15.04.2018г. около 00:20 часа по ул.“Славянска“ в гр.Благоевград, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е извършена проверка на лек автомобил „Сеат Кордоба“, управляван от Н.А./22г./ от гр.Пазарджик. С техническо средство е установено, че същият шофира след употреба на наркотични вещества. Лицето задържано със заповед за задържане до 24 часа.

Около 00:50 часа на 15.04.2018г. по ул.“Черна река“ в гр.Разлог, А.П./39г./ от гр.Разлог е...

Продължава

Кънтри звездите се завърнаха за наградите на Академията след стрелбата през 2017-та

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6818634

Кънтри звездите се завърнаха за наградите на Академията след стрелбата през 2017-таКънтри звездите се завърнаха в Лас Вегас за наградите на Академията за кънтри музика след стрелбата на концерта на Джейсън Олдийн там през октомври миналата година, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.  Джейсън Олдийн, на чийто концерт загинаха 58 души на 1 октомври миналата година, откри тричасовата церемония,

Убийство или самоубийство? Мъртвата от жк „Славейков“ не живеела в бл. 47

https://petel.bg/Ubiystvo-ili-samoubiystvo--Martvata-ot-zhk----Slaveykov----ne-zhiveela-v-bl--47__260296

Снимка: Флагман Мистерия обви жестокия инцидент в жк „Славейков“, при който жена издъхна, падайки от висок етаж на блок 47. Загиналата е 6...

Поредно убийство разтърси Лондон

https://petel.bg/Poredno-ubiystvo-raztarsi-London--__260297

Млад баща е бил наръган до смърт в северен Лондон миналата нощ. Малко по-рано пък друго убийство стана в южен Лондон, където убита бе 30-годи...

Калина Маринова взе ветроходната Купа Несебър

https://petel.bg/Kalina-Marinova-vze-vetrohodnata-Kupa-Nesebar__260298

Калина Маринова от СК Черно море Бриз взе купа Несебър в международната регата Купа Несебър 2018. Варненката завърши първа в генералното кл...

Споделете, помогнете! Тумор в мозъка заплашва да отнеме живота на Иво!

https://petel.bg/Spodelete--pomognete--Tumor-v-mozaka-zaplashva-da-otneme-zhivota-na-Ivo-__260299

Една българска майка се надпреварва с времето, за да спаси живота на сина си. Иво има тумор в мозъка си и единственият шанс да се пребо...

Епизод пореден: Мотоциклетист загина на пътя Шипка-Габрово

https://petel.bg/Epizod-poreden--Mototsikletist-zagina-na-patya-SHipka-Gabrovo__260300

Снимка: Булфото Мъж е загинал при катастрофа на пътя Шипка-Габрово, съобщиха от полицията в Габрово. Фаталният инцидент е станал мал...

Извънредно! Смразяваща кръвта гледка пред блок №617 в кв. "Люлин". Младо момиче е...

https://petel.bg/Izvanredno--Smrazyavashha-kravta-gledka-pred-blok----617-v-kv--Lyulin--Mlado-momiche-e---__260302

Снимка: Булфото, архив „Страшно е. Чухме писъци, а после всичко замлъкна“, така читателка на Блиц сигнализира медията ни за смразяваща ...

Пред "Петел" обявиха къде точно е намерен мъртъв Ангел Ангелов. Все още не казват каква е причината

https://petel.bg/Pred-Petel-obyaviha-kade-tochno-e-nameren-martav-Angel-Angelov--Vse-oshhe-ne-kazvat-kakva-e-prichinata__260301

Както "Петел" съобщи вчера, 50-годишният Ангел Ангелов, когото издирваха беше намерен мъртъв. Мъжът изчезна на 12 април и на 15-ти около 14:00 ча...

Тираж 30 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6818648

Тираж 30 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (3, 9, 15, 21, 30, 33) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 43 по 579,50 лв. III гр. (4) - 1000 по 24,90 лв. IV гр. (3) - 13 418 по 2,60 лв. Джакпот - 3 260 074,09 лв. "6 от 42" (3, 4, 21, 25, 32, 42) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 7 по 1456,30 лв. III гр. (4) - 468 по 21,80 лв. IV гр. (3) - 6710 по 2,20 лв. Джакпот - 552 033,81 лв.

Учени успешно тестваха противоракова ваксина на базата на киселина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6818637

Учени успешно тестваха противоракова ваксина на базата на киселинаУчени от университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че всеки вид раково заболяване сред жените изисква не общ, а персонален подход в лечението, съобщи Лайф, цитиран от БТА. За да може терапията да е ефикасна, те създали ваксина на базата на киселина и имунни клетки. Преди инжектирането на ваксината част от засегнатите от болестта клетки и тъкани

Борисов получи Ордена на независимостта на Косово

https://www.actualno.com/politics/borisov-poluchi-ordena-na-nezavisimostta-na-kosovo-news_669875.html

Президентът на Косово Хашим Тачи удостои министър-председателя Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово. Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде

Мъж от с. Марикостиново подкара мотопеда си с рекордните 3,44 промила алкохол

http://www.struma.com/krimi/muj-ot-s-marikostinovo-podkara-motopeda-si-s-rekordnite-3-44_133062/

Около 23:55 часа на 13.04.2018г. в с.Марикостиново, от полицейски служители на РУ-Петрич, е спрян за проверка мотопед „Херкулес“, управляван от неправоспособния водач Г.К./49г./ от с.Марикостиново.

В хода на проверката е установено, че Г.К. шофира с наличие на 3,44 промила алкохол в издишания въздух, а мотопедът не е регистриран по надлежния ред. По случая е образувано бързо производство.

Р. Андонов

Иззеха патрони от автомобил на изхода на Каварна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818631

Иззеха патрони от автомобил на изхода на КаварнаНа 15 април на изхода на град Каварна е извършена проверка на лек автомобил „Форд” с варненска регистрация, управляван от криминално проявения В.В. (48 г.) от същия град. При на проверката са намерени 11 броя боеприпаси - патрони за огнестрелно оръжие. Същите са иззети по надлежния ред – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич.

60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България

http://www.cross.bg/bulgariya-planinski-prodykt-1572687.html

/КРОСС/ 60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт". 27 % смятат, че може би ще има добър ефект, 10% нямат мнение, като само 3% са против. Това стана ясно от представяне на национално социологическо проучване - Въвеждане на термин за качество „планински продукт", осъществено от АФИС по поръчка на евродепутат Момчил Неков. Въвеждане на означението „планински продукт" в България, както и насочване на вниманието към планинското земеделие, възможностите за развитие на земеделските производители от тези региони и активно присъствие на техни продукти на пазара в България и ЕС е една от каузите, по които работи евродепутат Момчил Неков. „На хората от планинските региони трябва да им се даде видимост, защото производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко инвестиции, по-труден достъп, но пък и чиста околна среда. България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт", заяви Момчил Неков. „Над 40% от България е с планински релеф. Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развиетие на планинското земеделие и продукция", уточни Неков

Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/govoriteliat-na-ek-bylgariia-e-blizo-do-vlizane-v-shengen-259375/

Надяваме се това да стане още при комисията "Юнкер", коментира Маргаритис Схинас в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR

Външните министри на ЕС се събират днес в Люксембург да обсъдят Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818614

Външните министри на ЕС се събират днес в Люксембург да обсъдят СирияВъншните министри на страните от Европейския съюз се събират днес в Люксембург, като основните теми са Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани. Утре пък ще има съвет по общи въпроси, който ще бъде ръководен от първия ни дипломат Екатерина Захариева, предаде БНТ.  Винаги сме подкрепяли Женевските процеси и сме били за решаването на кризата по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване