Един орган ще контролира телковете вместо досегашните девет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165984_edin_organ_shte_kontrolira_telkovete_vmesto/?ref=rss


Предлага се един контролен орган към Националния осигурителен институт (НОИ) да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова след среща в Министерския съвет с национално представителните организации на хората с увреждания, предаде БТА. На срещата са присъствали вицепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов.<br /><br />Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички...

Евродепутатите предупредиха за риска от намаляващия процент на ваксинации в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165983_evrodeputatite_preduprediha_za_riska_ot/?ref=rss


Намаляващото обществено доверие към ваксинирането е сериозно предизвикателство, което вече оказва своя ефект върху здравето, заяви Европейският парламент в четвъртък.<br /><br />Епидемиологичните данни показват значителни пропуски в приемането на ваксинациите, а също и нива на покритие, които са твърде ниски, за да осигурят адекватна защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксинация, отбелязват евродепутатите в резолюция.<br /><br />Широко разпространеното...

ЕС наказва още четирима за финансиране на ядрената програма на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824503

ЕС наказва още четирима за финансиране на ядрената програма на Северна КореяСъветът на ЕС съобщи, че е добавил четирима души към списъка с подлежащите на ограничителни мерки срещу Северна Корея. Тези мерки са забрана за пътуване и запор на имущество, предаде БТА. Четиримата са участвали във финансови измами, за които има съмнения, че подпомагат ядрената програма и програмите за балистични ракети или други оръжия за масово

Великобритания изкара 55 часа без въглища

https://news.bg/macro/velikobritaniya-izkara-55-chasa-bez-vaglishta.html

Мръсното изкопаемо гориво трайно отстъпва пред енергията от вятъра и слънцето

Григор Димитров стигна четвъртфиналите в Монте Карло след още един труден обрат

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165924_grigor_dimitrov_stigna_chetvurtfinalite_v_monte_karlo/?ref=rss


Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло с втори пореден обрат. Българският тенисист изоставаше със сет и пробив във втората част срещу германския ветеран Филип Колшрайбер, но успя да намери верния ритъм и да спечели с 4:6, 6:3, 6:4 в много здрава и оспорвана битка, продължила два часа и 22 минути.<br /><br />В спор за място в полуфиналите световният №5 ще се изправи срещу един от най-честите си опоненти - белгиеца Давид...

Няма сериозни щети след труса от 5,9 близо до АЕЦ в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824499

Няма сериозни щети след труса от 5,9 близо до АЕЦ в ИранНяма данни за жертви или сериозни щети след земетресението с магнитуд 5,9, регистрирано днес в южната част на Иран, предаде ДПА, като се позова на агенция ИСНА. Имаше известна тревога за АЕЦ Бушехр, разположена близо до епицентъра на труса, но не беше съобщено за проблеми в централата, предава БТА.  Епицентърът на земетресението беше близо до град

Кубинският парламент избра приближен на Кастро за президент

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/19/3165982_kubinskiiat_parlament_izbra_priblijen_na_kastro_za/?ref=rss


Парламентът в Куба избра за президент на страната досегашния първия вицепрезидент на Държавния съвет и Съвета на министрите Мигел Диас-Канел - първия кубинец на поста, който не е от семейство Кастро, за последните 6 десетилетия, предаде "Ройтерс".<br /><br />На историческото заседание в парламента той се закле и така даде началото на преход, с който Куба казва "сбогом" на ерата "Кастро", съобщават латиноамерикански медии.<br /><br />Според...

МОН: Готови са проектите за нови учебни програми за 11-и и 12-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824500

МОН: Готови са проектите за нови учебни програми за 11-и и 12-и класПроектите за нови учебни програми за учениците в 11-и и 12-и клас по общообразователните предмети "Български език и литература", "Математика", "Физическо възпитание" и за новия предмет "Гражданско образование", който ще се изучава от учебната 2020/2021 година, са готови. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

/Горещо видео/ Нема зам. областен, нема депутат, това е Петрич! Правилата са за всички? Грандиозен скандал между Ст. Божинов и Ан. Янчева пред общината

http://www.struma.com/obshtestvo/goreshto-video-nema-zam-oblasten-nema-deputat-tova-e-petrich_133229/

Божинов забрави, че е кавалер и вдигна луд скандал на съгражданката си, дошла по служба в южния град

Скандал избухна преди минути пред сградата на общинска администрация в Петрич, в центъра му се оказа заместник областният управител Антоанета Янчева, която бе паркирала личния си автомобил пред общината, с което провокира гнева на лидера на ВМРО Стоян Божинов.

Изчаквайки дамата да излезе Божинов се нахвърли върху служителите на Синя зона: Защо този автомобил не е закопчан, това е лична кола, няма право да паркира тук, служителите на зоната вдигаха рамене, Янчева не издържа и ето...

Продължава

Фалшиви новини, фалшиви чанти, фалшиви хора

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/falshivi-novini-falshivi-chanti-falshivi-hora

Фалшивото обърна всички глави към Интернет и Китай. Грешка. Фалшивото е навсякъде. Даже в хола на Доналд Тръмп.

Частните гардове излизат на протест, недоволни са от новия закон

https://frognews.bg/novini/chastnite-gardove-izlizat-protest-nedovolni-noviia-zakon.html

Частните охранители се готвят за протести. Причината е новият закон, който според тях въвежда много изисквания към сектора и увеличава бюрокрацията. Представители на бранша алармираха, че сферата на частната охранителна дейност, в която работят 120 хил. души, е пред закриване и настояват за преработване на закона.

Още един грандиозен Solar Easter Trinity ни очаква на 5 май

https://offnews.bg//kultura/oshte-edin-grandiozen-solar-easter-trinity-ni-ochakva-na-5-maj-679036.html

Solar Easter Trinity е един от най-успешните фестивали на клуб "Ялта", който всяка година събира хиляди фенове на електронната музика. Еднодневното събитие се завръща за седмото си поредно издание с line-up, който не е за изпускане. На 5 май, в две парти зали в Inter Expo Center, ще посрещнем Jamie Jones, Loco Dice, Bjarki, Gaiser, Marco Faraone, Markantonio, Roberto Capuano и wAFF.

Началото на вечерта ще бъде в ръцете на резидентите на клуба – DIASS и Liubo Ursiny.

През годините концепцията, добрата организация и брилянтната селекция от артисти създадоха на Solar Easter неповторима идентичност. И тази година организаторите на фестивала са се погрижили за цялостното му високо ниво, а десетте внимателно подбрани артисти ще забавляват феновете на качествения саунд до ранната сутрин на 6 Май.

Не е случайно, че именно Jamie Jones оглавява листата с хедлайнери. Създателят на Hot Creations е един от най-желаните артисти, заради емблематичната му музика, която проправи пътя на едно по-меко и мелодично техно в световен мащаб.

Loco Dice е следващият важен гост на събитието и абсолютен фаворит на публиката. Българските фенове не са виждали резидента на DC-10 от почти две години, което прави завръщането му още по-специално. Bjarki е исландецът, който заема челно място в редицата на успелите международни артисти от 2014-а, когато Nina Kravitz започва да издава музиката му чрез лейбъла си трип. Виновникът за хитовото парче I Wanna Go Bang идва в България за пръв път, благодарение на Solar Easter Trinity.

На 5 май ще чуем и live сет, представен от американеца Gaiser – смелият експериментатор с пет студийни албума, последният от които издаден през 2017 г. и изпълнен с емоционално, качествено техно. Програмата за вечерта продължава с италианеца Marco Faraone от Drumcode, който ни представи сета си в "Ялта" през ноември. Резидентът на Music On се завръща в София, за да се качи зад пулта на мащабния фестивал. Заедно с него, още един италианец ще се погрижи за високото ниво на партито, а именно Markantonio. Той е неизменна част от неаполитанското техно и европейската денс сцена като цяло. Първокласен DJ, продуцент и собственик на лейбъл, Markantonio е издавал за лейбъли като Drumcode, Sleaze, Alchemy и Tortured.

Roberto Capuano е следващият топ артист, който ще обогати тазгодишното издание на фестивала. Той е една от най-ярките звезди на неговото поколение, като заедно с Markantonio представляват едни от най-добрите посланици на автентичните техно звуци от Неапол. Не на последно място, в програмата за вечертаще се включи и wAFF – един от най-търсените и ангажирани клубни артисти в момента. Освен резидент на DC-10 (Ибиза), той е част от влиятелното семейство на Hot Creations/Paradise.

Как ще са разпределeни артистите в двете парти зали и каква ще е програмата по часове, предстои да разберем съвсем скоро.
Билетите са в продажба в мрежата на Eventim на цени от 35 лв. за стандартен билет и 70 лв. за VIP билет.

Повече поробности за събитията на "Ялта" може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Григор Димитров обърна Колшрайбер и е на 1/4-финал в Монте Карло

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-obarna-kolshrajber-i-e-na-1-4-final-v-monte-karlo-679033.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна впечатляващ обрат срещу Филип Колшрайбер в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло и след 3:6, 6:4, 6:4 за 2 часа и 24 минути се класира за 1/4-финалите на надпреварата. Там негов съперник ще бъде партньорът му  на двойки Давид Гофен от Белгия.

По станалата вече традиция, хасковлията изигра слаб първи сет, в който допусна пробив в третия гейм и така и не успя да намери играта си и да отвърне на удара. 

След загубата на първата част, българинът намери играта си, като дори си позволи някои трикови отигравания край мрежата, които са го превърнали в любимец на публиката. Германецът започна да греши и в крайна сметка Димитров взе втория сет с 6:3 след 86 минути игра.

В третия сет германецът започна ударно, като спечели подаването си, а след това повече с две точки, но Григор охлади амбициите му и изравни. Двамата печелеха подаванията си до 3:3, след което Григор стигна до пробив в мача, който след това затвърди и в крайна сметка се поздрави с успеха.

ЕС дал убежище на половин милион бежанци през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=372818

Европейският съюз е дал убежище на повече от половин милион бежанци (538 000) през 2017 г., показват изнесени от Евростат данни, цитирани от "Ройтерс". 60% от удовлетворените молби са в Германия. Общият брой е с четвърт милион по-малко от 2016 г.

Борисов за избора между Русия и Европа: Едно са историята и бизнесът, друго – западната ориентация

http://www.mediapool.bg/borisov-za-izbora-mezhdu-rusiya-i-evropa-edno-sa-istoriyata-i-biznesat-drugo-zapadnata-orientatsiya-news278160.html

"Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично". Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за швейцарския вестник "Нойе Цюрихер цайтунг", преведено от ″Дойче Веле″. От разграничението, което прави министър-председателят, се разбира, че западната ориентация на страната ни е категорично определена, но ″историята, културата, бизнесът и традициите″ са по-скоро ориентирани към Русия. Обяснението му е в отговор на въпрос как се позиционира страната ни в конфликта между Запада и Русия. Според Борисов е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя. В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната. Попитан защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал, премиерът отговаря, че по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ. "Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина. На провокативния въпрос дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък върху властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя: "Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото". По-нататък премиерът отбелязва, че е радостен от постигнатото през последните години и споменава новите автомагистрали и метрото в София. "Българите няма да забравят солидарността на Европа, с чиято помощ бяха изградени тези обекти", уверява Борисов в интервюто. По-нататък премиерът обяснява, че опитът, придобит в бойните изкуства, му е бил от полза и в политиката. "При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил - постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение", казва Борисов. Попитан защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: "Такава беше волята на народа. А ние, в България, казваме: Глас народен - глас Божи!" По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори. "През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование. По-нататък в интервюто Борисов отговаря на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. По думите на българския премиер този отказ се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебатите, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на "трети пол". По този въпрос Борисов е категоричен: "Основните виновници (за нератифицирането на Конвенцията - бел.ред.) са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие." Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани Борисов обрисува следната визия: "Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа, и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун", посочва Борисов и отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

Арестуваха шефа на полицията в Раковски

http://www.cross.bg/arestyvani-razlichni-rakovski-1572937.html

/КРОСС/ Шефът на полицейското управление в Раковски Георги Илиев е арестуван при специализирана операция, съобщава Plovdiv.24. Той не е единственият задържан полицай, като по различни информации са арестувани още оперативни служители - по различни данни един, двама или трима. По първоначална информация арестуваните са разследвани за въоръжени грабежи и изнудване. От пресцентъра на пловдивската полиция не потвърдиха, но и не отрекоха информацията. Според TrafficNews.bg Георги Илиев и негов служител са арестувани още снощи. Служителите на реда са заподозрени, че за злоупотребили със служебно положение и са изнудвали местен жител. Престъпленията са били разкрити по време на разследването срещу пловдивските полицаи Петър Атанасов и Стефан Модев, които бяха арестувани за въоръжен грабеж на контрабандист.  

Джихадисти от "Ислямска държава" се изтеглят от анклав край Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824489

Джихадисти от "Ислямска държава"
се изтеглят от анклав край Дамаск Сирийски държавни медии съобщават, че стотици бунтовнически бойци в град североизточно от столицата Дамаск са предали оръжието си и са започнали да се изтеглят в изпълнение на споразумение за евакуация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Контролираният от джихадистите анклав е между палестинския лагер Ярмук и района Ал Хаджар ал Асвад,

Посланикът на Израел у нас: Да има мир е най-голямата благословия, която можем да си пожелаем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824482

Посланикът на Израел у нас: Да има мир е най-голямата благословия, която можем да си пожелаемДа има мир - е най-голямата благословия, която можем да си пожелаем, заяви в интервю за БТА Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България. Днес Израел отбелязва 70-та годишнина от създаването на държавата. Честванията на юбилея ще бъдат през цялата година, отбеляза посланик Ирит Лилиан и съобщи за подготвяните от дипломатическата мисия

След съкращенията, НАП обяви конкурс за назначаване на 217 служители

https://frognews.bg/novini/nap-obiavi-konkurs-naznachavane-217-slujiteli-zvenoto-fiskalen-kontrol.html

Национална агенция за приходите обяви конкурс за назначаването 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Също така в агенцията има свободни места за длъжността „инспектор по приходите”.

"Отмъстителите" се готви за огромен боксофис дебют

https://www.investor.bg/novini/346/a/otmystitelite-se-gotvi-za-ogromen-boksofis-debiut-259647/

Филмът може да детронира "Междузвездни войни: Силата се пробужда" като най-успешната премиера на всички времена в Северна Америка

Полицията, влезте си в задълженията

http://clubz.bg/66876-policiqta_vlezte_si_v_zadyljeniqta

За съжаление поредното дерби между ЦСКА-София и “Левски”, този път по-зрелищно и вълнуващо до самия край, имаше и друг резултат. До болка познат. Ранена полицайка, при това от бомбичка, хвърлена не към пистата на стадион “Васил Левски”, а в един от входовете, в който чакали “резервни” служители на реда.

Безумно е, спор няма. Още по-зле от обичайната практика. Дай Боже, жената да се възстанови напълно. Тази сутрин новините от ИСУЛ бяха отпимистични.

А от снощи си говорим неща, които си говорим вече над 20 години. Но няма прелистване на страницата. Как тази бомбичка е хвърлена не само срещу полицията. Всъщност е насочена срещу “Левски” (понеже сега идва от сектор “Б”), нещо повече - хвърлена е срещу футбола, срещу “нормалните” фенове, ето затова те все по-малко посещават стадионите, българският футбол е тъжна картинка за все по-малко зрители и т.н. и т.н.

Ако си случайно попаднал днес в България, ще се кажеш, че такъв инцидент се случва за първи път. То са декларации, срещи при министри, обещания за мерки и законодателни промени, сформиране на комисии…

Затова нека припомня някои събития.

15 октомври 2000 г. След мача ЦСКА - “Левски” (1:1) на стадион “Българска армия” агитки на “червени” и “сини” се срещат на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “6 септември”. Започват да се замерят с камъни. Запалянко на “Левски” хвърля бомбичка, като снощната, която при злощастен рикошет удря в гърба седналия пред кафене с приятели 30-годишен Младен Младенов (бил е на мача). Младият мъж почина.

28 август 2003 г. В началото на квалификацията за групите на Шампионската лига ЦСКА - “Галатасарай” (0:3) Гергана Орлова, която за първи път стъпва на мач, е ранена в главата от бомбичка. Като снощната. Пак злощастен рикошет, тъй като самоделката се взривява в сектор “Г” на Армията. Момичето претърпя над 20 операции, не се възстанови напълно.

26 февруари 2011 г. Левски - ЦСКА (1:3) на стадион “Георги Аспарухов”. Това дерби влезе в историята с няколко неща. Едно от тях е, че след триумфа на “червените”, те бяха поздравени от едва неколцина запалянковци на трибуните, толкова бяха останали. На полувремето полицията изтласка вън от стадиона към 3000 “червени”, тъй като имало  риск да нахлуят на терена. Те счупиха оградата в сектор “Г”, имаше ранен полицай, “престрелки” със сигнални ракета между агитки на трибуните…

Цяло чудо е, че не стана голяма трагедия при “изселването” на агитката от непригодния за зрители сектор. Момиче паднало и си глътнало езика, едва не било стъпкано…

Ще запомним и друго. Трима журналисти си направиха експеримент и влязоха на стадиона с публиката на ЦСКА - още от шествието към “Герена”. Имаше тайно записано видео. И там видяхме любопитни неща. Феновете не само, че не бяха проверени на влизане, полицаите ги пускаха абсолютно безпрепятствено. Можеха да внесат каквото поискат. Така влязоха и хора без билети (предварително беше дадена квота), което е една от причините за инцидента, тъй като секторът се пренасели. 

За тези години инцидентите с бомбички чет нямат. Имаше ранени полицаи, футболисти, треньори и фоторепортери, откъснати ръце…

Но излиза, че за близо 20 години уроците не са научени.

В предаването “Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че не може на 100 процента да се гарантира, че няма да се вкарат веществата за изработване на бомбичките. 

Явно по презумпция той приема, че е невъзможно да се внесат готови бомбички. ОК. Ако не е така, имаме голям проблем, тъй като самоделката, ранила полицайката, е голяма колкото юмрукът на възрастен мъж.

Простете, г-н главен секретар, помня ви отлично от времето, в което бяхте редови полицай по такива мачове, но и оправдението за правене на смъртоносната смес на трибуните не звучи убедително. Открай време се знае, че хулиганите в агитките прибягват до това.

Добре, вкарали са някак (по чорапи, бельо и т.н.) миниум, бял бронз и каквото там. Ами практиката от Западна Европа за наблюдение на агитките в реално време преди и по време на мач с помощта на съвременни камери? Не сте ли обменяли опит с колеги в Италия, Англия, Германия, Холандия и т.н.?

Предполага се, че все ще направи впечатление, когато няколко души правят бомбички преди началото на срещата (тогава е най-удобно да ги направят). Как в Италия се справят със следенето на 60-70 хиляди души. Вчера на “Васил Левски” имаше малко повече от 15 хиляди. И сектор “Б” не беше пълен.

Да не говорим, че хората, които се занимават с бомбички в най-големите агитки в България, се знаят, имат си прякори и т.н. и т.н.

Снощи научихме, че феновете в сектор “Б” са щателно пребъркани и проверени след мача. За да се установи извършителят. А преди мача? Имаше по два кордона с полицаи, които проверяваха всички зрители.

Какво реално се направи за повече от 20 лета, за да се ограничат бомбаджиите поне на стадиона?

И тук стигаме до казус, който и друг път сме засягали. Известно е, че футболните клубове си плащат за охрана на мачовете. А за какво точно плащат? Ако четете решенията на вече добилата лоша слава дисциплинарна комисия на БФС в официалния сайт на централата, ще видите, че след всяко заседание има глобени клубове задето част от публиката им е използвала “нерегламентирано факли, бомбички, димки и други пиротехнически изделия”.

Как се вкарва на стадион факла и сигнална ракета? И те ли се изработват както си седиш и люпиш семки?

Има върху какво доста да се замисли МВР, ако иска да защити собствените си служители така както, вярвам, иска да защити гражданите.

Естествено, клубовете не са невинни. Те не правят нищо, за да спрат хулиганите. Няма дори опити за превенция. Най-често оттам ще чуете: “Ама ние не можем да следим кой, как и с каква цел влиза на стадиона, това е работа на полицията”.

В някаква степен хулиганите са и покровителствани. Говори се, че и политически. Добре известна практика е да се плаща на стюарди, които в общи линии не вършат нищо полезно. Някъде се плаща и “под масата” (има и други форми) с цел контролиране на поне част от фенската маса и осигуряване на подкрепа в кризисни моменти. Едно важно уточнение: онези, които вземат пари, не мятат бомби. Те не си цапат ръцете с такива неща.

Младен Маринов призова обществото да въстане срещу “такива хора, защото полицаите са на обществото”. Добре е да знаем, че полицаите са на обществото. А държавата ще се погрижи ли за обществото? Нищо чудно утре да чуем такъв призив за въставане и срещу автоджамбазите, крадците, измамниците, насилниците по селата…

Кой от футболното общество да въстане? Защо да са работа на онзи, който отива на мач с децата си и иска да повика, да се порадва или пострада с любимия отбор, хулиганите, влизащи с бомби и с вандалски намерения?

Полицията може и трябва да има водеща роля да се справи с бомбаджиите. Просто трябва да си влезе в задълженията. За тези 20 години тя прие ролята на зрителя, който брои гилзите (бомбите). Преди мачовете “Левски” - ЦСКА от години се правят едни срещи между униформените, фенклубовете и клубовете. Може и да са полезни, в началото - преди доста години, бяха такива. Но ето че е дошло време ролите да се преосмислят.

На 4 април се забавлявахме и иронизирахме как Бойко Борисов се хванал да променя началния час на дербитата. Наистина е нелепо. А как се стигна дотам? На среща между изредените по-горе страни те не се бяха съобразили с цяла наредба, в която е записано, че мачовете между “червени” и “сини” задължително свършват по светло. Видно е, че има защо.

Години наред полицията се съобразява с някакви предложени от агитките “правила”, че в секторите им не се влизало едва ли не при никакви обстоятелства. За тази работа имало стюарди. Така бяха изпочупени няколко стадиона в България - “Българска армия” (няколко пъти), “Георги Аспарухов” (няколко пъти)... На “Лазур” в Бургас изгоря технология за рекламните табла на финал за Купата между “Ботев” и “Лудогорец”.

Примерите с Англия са неуместни, защото там държавата “пипна” здраво и тогава чак дойдоха стюардите. А за прочистването на футбола от хулиганите помогнаха и други фактори: стана скъпо удоволствие да се ходи на мач (с всичките ритуали като пиене на бира, хапване, значка и програмка), а стадионите вече предразполагат да се гледа спектакъл, не нещо друго.

В други страни, като Италия, Франция и Германия, например, полицията влиза в сектора, ако трябва да се погрижи за спазване на реда. Питайте техните хулигани и най-вече английските.

Така че, заслужете си уважението, за което настоявате. В противен случай отново ще подозираме, че определени субекти в големите агитки се използват за политически цели понякога и срещу това получават закрила.

Кроасани за вегани изненадаха мрежата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kroasani-za-vegani-iznenadaha-mrezhata-6081477

Производителите добавили в тестото активен въглен, заради който закуските приличали на засъхнала животинска тор

Китайското екологично министерство предупреди: "Задънена улица" в борбата със смога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824484

Китайското екологично министерство предупреди: "Задънена улица" в борбата със смогаИма опасност войната на Китай със замърсяването да навлезе в "задънена улица", поради лошите метеорологични условия, подкопаващи усилията за намаляване на смога, каза днес говорител на министерството на опазването на околната среда, цитиран от Ройтерс. През март замърсяването на въздуха в Северен Китай се е повишило с повече от една четвърт и

Зам.-министър Деница Николова: Бъдещата финансова рамка на ЕС би следвало да включва финансиране за малките и големите градове

http://www.cross.bg/razvitie-gradove-nikolova-1572936.html

/КРОСС/ Над 70 висши експерти от всички страни на ЕС дискутират в София подходът за развитие на регионите след 2020 г. Балансираното териториално развитие е сред най-важните теми, която би следвало да залегне в бъдещата рамка за регионално развитие след 2020 г., тъй като то носи добавена стойност за икономическото, социалното и екологичното благосъстояние на страните. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри съвместна работна среща на Генералните директори, отговорни за териториалното сближаване и за градските въпроси в ЕС. Срещата се провежда днес в Резиденция „Бояна" и е част от събитията, включени в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Домакин на първата по рода си съвместна среща на ниво директори е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като ресорна институция по въпросите за териториалното сближаване и градската политика. Подходът за развитие на регионите след 2020 г. е сред основните теми на дискусията, паралелно с бъдещето на кохезионната политика на ЕС в новия програмен период по отношение на интегрираното териториално и градско развитие. Зам.-министър Николова отбеляза, че в бъдещата регионална политика трябва да се работи повече за укрепване на връзките между териториалното сближаване и градското развитие

Адв. Савова за Фрог: Няма текст в НПК, който да оправдае унижението на Иванчева

https://frognews.bg/novini/adv-savova-frog-niama-tekst-npk-koito-opravdae-unijenieto-ivancheva-zamestnichkata.html

В момента текат процедури по досъдебно производство и трябва да се спази следствената тайна, заради което не мога да предоставя допълнителна информация за ареста на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, заяви адв. Ирен Савова, защитник на Биляна Петрова.

Вучич: Не вярвам, че косоварите ще изпълнят Брюкселското споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824471

Вучич: Не вярвам, че косоварите ще изпълнят Брюкселското споразумениеПрезидентът на Сърбия Александър Вучич не вярва, че косоварите ще изпълнят Брюкселското споразумение за три месеца, след като не са го изпълнили през изминалите пет години от подписването му. Това заяви днес Вучич по националната телевизия, предаде ТАСС. Те казаха, че за три и половина месеца ще подготвят устава на Съюза на сръбските общини.

Нов стандарт за качество в лабораториитe за храни и промишлени стоки до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824466

Нов стандарт за качество в лабораториитe за храни и промишлени стоки до 2020 г.До октомври 2020 година лабораториите в Европа за храни и промишлени стоки трябва да отговарят на новите изисквания на международния стандарт за осигуряване на качеството 17025, съобщи днес във Варна президентът на Европейската асоциация на националните сдружения на лабораторните общности в индустрията инж. Алваро Рибейро, предава БТА.

До 24 април превеждат 85 млн. лв. преходна помощ на тютюнопроизводителите

http://econ.bg/Новини/До-24-април-превеждат-85-млн-лв-преходна-помощ-на-тютюнопроизводителите_l.a_i.760644_at.1.html

До 85 млн. лв. преходна национална помощ ще получат над 41 000 тютюнопроизводители, съобщиха от министерството на земеделието по повод заповедта на...

Шефът на полицията в Раковски закопчан с двама подчинени за подкуп (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824428

Шефът на полицията в Раковски закопчан с двама подчинени за подкуп (Обновена)Георги Илиев, началник на полицейското управление в Раковски, е арестуван с още двама подчинени за участие в корупционни практики. Според разследващи става въпрос за подкуп над 15 000 лева. Не се уточнява кой го е дал. От полицията отказват на този етап подробности и обещават повече информация на пресконференция утре.

Кметовете на Симитли и Пехчево подписаха споразумение за нов трансграничен проект

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetovete-na-simitli-i-pehchevo-podpisaha-sporazumenie-za-nov-transgranichen_133228/

Въжен парк, ремонт на читалище и училище са само част от дейностите, които ще бъдат направени по три трансгранични проекта с Македония в община Симитли.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и кметът на община Пехчево, Р Македония- Драган Тренчовски подписаха споразумение за нов трансграничен проект. Между кметовете се проведе работна среща в град Пехчево, на която присъстваха председателят на общински съвет Симитли- Владимир Христов и проектанти на проекта.

Темата на...

Продължава

Иракската авиация извърши удари позиции на "Ислямска държава" в Сирия

http://www.mediapool.bg/irakskata-aviatsiya-izvarshi-udari-pozitsii-na-islyamska-darzhava-v-siriya-news278159.html

Иракските военновъздушни сили нанесоха смъртоносни удари по позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи канцеларията на иракския премиер Хайдер ал Абади, цитирана от Франс прес в четвъртък.   В комюнике канцеларията на премиера посочи, че "ударите срещу бандите на ДАЕШ (акронима за ИД на арабски) са извършени заради опасността, която те представляват за иракската територия и по нареждане на министър-председателя", който е главнокомандващ въоръжените сили.   Иракските въздушни удари са нанесени в координация с правителството на сирийския президент Башар ал Асад, заяви за Ройтерс иракски военен говорител. Иракски изтребители Ф-16 пресякоха границата и нанесоха удари в Сирия, каза той.   На видеозапис, разпространен от иракските ВВС, се виждат два изтребителя Ф-16 в акция.   "Тези нападения показват растящата способност на въоръжените ни сили да преследват и ликвидират терористите. Действайки по този начин, нашите сили спасяват живота на хора и провалят плановете на ДАЕШ", посочва комюникето от премиерската канцелария, без да поясни в коя част на Сирия са нанесени ударите.   "Тези рейдове ще спомогнат за ускоряване на края на ДАЕШ в района, след като приключихме военно с тях в Ирак", допълва комюникето.   По-рано този месец премиерът Абади заяви, че Ирак ще вземе всички необходими мерки, ако бъде застрашена сигурността му.   През декември миналата година Абади провъзгласи победа над ИД след тригодишни боеве, но в някои пустинни райони близо до иракско-сирийската граница все още има джихадистки убежища, а бойци от ИД продължават да организират засади, да извършват убийства и бомбени атентати в Ирак.   Иракската авиация вече е нанасяла ограничени удари срещу ИД в Сирия, припомня АФП.   Сега Багдад е в добри отношения с Иран и Русия - основните поддръжници на Асад в седемгодишната гражданска война в Сирия, а се ползва със силна подкрепа и от оглавената от САЩ коалиция.

Двама пребиха съкилийник в затвора в Пазарджик

http://nakratko.bg/category/60/158144/


Двама пребиха съкилийник в затвора в Пазарджик, предаде "Фокус". По данни на адвоката на пребития затворник побоят е станал на 14 април, събота. Към момента затворникът е настанен в здравното крило на затвора.

Велосипедист се удари в заграждения на АМ "Тракия" и предизвика верижна катастрофа

http://nakratko.bg/category/58/158143/


Сигнал за пътен инцидент е постъпил днес, към 13 и 30 часа на АМ "Тракия", в района на 18 км.

Патриарх Неофит излезе от реанимацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824431

Патриарх Неофит излезе от реанимациятаЗдравословното състояние на Негово Светейшество Патриарх Неофит се подобрява и той вече е изведен от реанимация, съобщиха от пресцентъра на болница "Токуда". Лечението му ще продължи занапред в терапевтично

Единен орган да следи решенията на ТЕЛК, обсъдиха организации на хора с увреждания и Каракачанов

http://nakratko.bg/category/58/158142/


Мерки за повишаване на контрола, за да се спрат злоупотребите в системата на ТЕЛК, обсъдиха на среща вицепремиерът Красимир Каракачанов и национално-представителни организации на хората с увреждания.

Варна се прекланя пред героите от Април 1876 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=372824

Варна ще отбележи 142 г. от Априлското въстание, научи Moreto.net. Организатор на тържеството е Община Варна, с подкрепата на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. На 20-ти април, (петък), от 11.

Вулкан изригна в Япония, няма данни за пострадали

http://nakratko.bg/category/25/158141/


Вулканът Йо Яма изригна днес в Япония и принуди властите да забранят достъпа до върха, но няма данни за жертви или разрушения, предаде Ройтерс. Вулканът изхвърли в небето облаци дим и камъни. Той е висок 1298 метра и се намира на остров Кюшу.

Предприемат нови мерки срещу футболното хулиганство

https://offnews.bg//futbol/predpriemat-novi-merki-sreshtu-futbolnoto-huliganstvo-679035.html

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на СДВР Ивайло Иванов и зам.-директорът на СДВР Антон Златанов проведоха работна среща. Темата на разговора бе изготвянето на обща стратегия между ММС и МВР срещу вандализма по време на футболни мачове, а поводът - вчерашният инцидент по време на мача ЦСКА - Левски при който млада полицайка пострада след хвърлена бомба.

Спортният министър и представителите на МВР бяха категорични, че затварянето на стадиони и лишаването от домакинства на футболни клубове не е решението на проблема с футболното хулиганство, което води до тежки инциденти.

Първата крачка, която ще бъде предприета е, че МВР ще изготви препоръки към ММС, които ще осигурят засилване на контрола на достъпа и персонализация на лицата, които имат достъп до футболните събития.

Следващата стъпка, която цели да осигури спокойствието на стадионите, ще бъде организирането на работна група между представители на МВР, ММС, БФС и двете парламентарни комисии – Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Целта на работната група ще бъде изработване на ефективни законодателни промени, които да доведат до засилване на личната отговорност. Ще бъдат изготвени промени в Наредбата за лицензиране на стадионите и спортните съоръжения и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Първата стъпка, около която се обединиха ММС и МВР, е Националният стадион “Васил Левски” да бъде оборудван изцяло със система за контрол на достъпа, за да може да поеме основните рискови футболни срещи.

Първата работна среща между ММС, МВР, БФС и представители на двете парламентарни комисии ще се проведе утре, 20.04.2018 г. /петък/ от 14:00 часа на Националния стадион “Васил Левски”. След срещата са предвидени изявления за медиите.

Собственикът на Левски Спас Русев също обави, че ще инициира среща с професионалното ръководство на МВР, на която ще поиска да бъдат взети всички необходими мерки за предотвратяване на безобразията по стадионите. Припомняме, че бомбата беше хвърлена от сектор с привърженици на синия клуб.

Задържаха шефа на полицията в Раковски и други три ченгета за въоръжени грабежи

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-shefa-politsiiata-rakovski.html

Задържаха шефа на полицията в Раковски Георги Илиев. Заедно с него на топло са натикани още трима оперативни работници. Това съобщи Plovdiv24.bg.

Сидеров обяви от Ялта: Крим не е окупиран

http://www.mediapool.bg/siderov-obyavi-ot-yalta-krim-ne-e-okupiran-news278158.html

"Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му" към Русия, обяви от Ялта лидерът на съуправляващата партия "Атака" Волен Сидеров, цитиран в четвъртък от партийния си сайт. Сидеров и още трима негови съпартийци - Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участват в международния икономически форум в Ялта, чиято основна тема е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия". Европа и западният свят не признава анексията на Крим от Русия, смятайки го за неделима част от Украйна, въпреки действията на Русия през март 2014 година. Именно заради окупацията на Крим и намесата на Москва в Източна Украйна, западните страни въведоха санкции срещу Русия. "Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му", смята обаче Сидеров. Очевидно в категорията на "хибридно войнстващите" попада и правителството, в което партията му участва, тъй като България подкрепи както въвеждането на руските санкции от страна на ЕС, така и последващото им удължаване. Подобно изявление Сидеров прави не за първи път, но то е първото в качеството му на участник в управлението на страната. От "Атака" изтъкват, че с влизането си на форума Волен Сидеров предизвикал изключително силен интерес от страна на руските медии. Той дал интервюта за телевизиите "Русия 24", "Звезда", RT, ОРТ и други с обща аудитория над 550 милиона зрители. "Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва", заявил Сидеров пред руските медии. Според него в момента отношенията между Европа и Русия продължават да са в криза. Сидеров обаче бил обнадежден, че след изборите за Европарламента, насрочени за 23-26 май догодина, там ще се засили присъствието на партии като "Атака": "Като цяло отношенията Европа-Русия продължават да са в криза, но аз смятам, че това няма да продължи дълго. Идват евроизбори и от доста европейски държави ще се усили присъствието в ЕП на партии като "Атака" - патриотични, консервативни, които държат на национални и консервативни ценности и това ще повлияе на политиките в Европа. Там големите компании и хората като цяло не желаят санкции срещу Русия и враждебни действия. Те искат сътрудничество, бизнес, икономически връзки. Не мисля, че всички държави са срещу Русия. Това беше идея на САЩ предимно. Много страни в Европа искат нормални отношения с Русия, както и България". "Идва това време, в което ЕС да се еманципира от влиянието на САЩ и да започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон", добавил Сидеров, цитиран в прессъобщението. Той похвалил правителството и премиера Бойко Борисов, че полагат усилия да компенсират загубата от спирането на газопровода "Южен поток". Сидеров е изказал и още адмирации за Борисов - че не е експулсирал руски дипломати, както постъпиха останалите западни държави. Междувременно излезе интервю на премиера Борисов пред швейцарски вестник, в което той отговаря по следния начин на въпроса как се позиционира страната ни в конфликта между Запада и Русия: "Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично."

Сидеров хвали Москва и рекламира правителството на Борисов в Крим

http://www.mediapool.bg/siderov-hvali-moskva-i-reklamira-pravitelstvoto-na-borisov-v-krim-news278158.html

"Много страни в Европа искат нормални отношения с Русия, както и България". Това е заявил лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който заедно с други депутати от партията е участвал в международен икономически форум в Ялта, Крим. "Като цяло отношенията Европа-Русия продължават да са в криза, но аз смятам, че това няма да продължи дълго. Идват евроизбори и от доста европейски държави ще се усили присъствието в ЕП на партии като "Атака" - патриотични, консервативни, които държат на национални и консервативни ценности и това ще повлияе на политиките в Европа. Там големите компании и хората като цяло не желаят санкции срещу Русия и враждебни действия. Те искат сътрудничество, бизнес, икономически връзки. Не мисля, че всички държави са срещу Русия. Това беше идея на САЩ предимно. Много страни в Европа искат нормални отношения с Русия, както и България", заявил Сидеров, цитиран от пресцентъра на "Атака". Русия анексира незаконно Крим през 2014 година и заради това е обект на европейски санкции. Според Сидеров обаче това не отговаря на истината. "Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му. Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва", коментирал пред медии Сидеров. "Идва това време, в което ЕС да се еманципира от влиянието на САЩ и да започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон", добавил Сидеров. Той припомнил, че в България е бил спрян проектът "Южен поток". "Сегашното правителство и Борисов правят усилия да компенсират тази загуба и в момента мисля, че има някакъв вариант на "Южен поток" и България да се включи в международното енергийно трасе. Мисля, че сегашното правителство работи правилно в тази посока. Много е важно, че България не екпулсира руски дипломати, "Атака" беше категорично против. Повече съм оптимист за отношенията България - Русия", коментирал още лидерът на АТАКА. Според "Атака" форумът в Крим е сред четирите най-големи икономически форума в Русия и се е утвърдил като ефективно международно място за обсъждане на световната икономика. Основната тема на форума в Ялта е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия ". "С влизането си на форума, Сидеров предизвика изключително силен интерес от страна на руските медии. Той даде интервюта за Русия 24, ТВ Звезда, RT, ОРТ и други телевизии с обща аудитория над 550 милиона зрители", посочват още от пресцентъра на "Атака".

Демократична България е категорично против АЕЦ "Белене"

http://nakratko.bg/category/59/158140/


Изграждането на АЕЦ "Белене" би довела до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове, затова от "Демократична България" категорично се обявяват против всякакви опити за рестартиране на проекта АЕЦ Белене под каквато и да е форма.

Борисов пред швейцарски вестник: Каратето ме превърна в борец за мир

https://offnews.bg//dw/borisov-pred-shvejtcarski-vestnik-karateto-me-prevarna-v-boretc-za-mi-679034.html

Опитът, придобит в бойните изкуства, помогнал много на премиера Борисов в политиката. ""При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил - постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение", казва Борисов в интервю за швейцарското издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитирано от "Дойче веле".

В интервюто българският министър-председател не оставя и грам съмнение относно западната принадлежност на България, но в същото време предупреждава, че не бива да се проявява прекалена твърдост спрямо Русия, коментира германската медия.

На въпрос на НЦЦ дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък на властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя: „Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото". 

Попитан защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: "Такава беше волята на народа. А ние в България казваме: Глас народен - глас Божи".

По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори. "През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование.

Борисов отговаря и на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. Той обяснява, че отказът се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебата, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на „трети пол". По този въпрос Борисов е категоричен: „Основните виновници са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие".

На въпрос къде позиционира България в конфликта между Запада и Русия, Борисов изтъква традиционните културни, исторически и религиозни връзки на страната с Русия. Според него е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя. В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната: „Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично", заявява министър-председателят.

Той обяснява и защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал. По думите му по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ. „Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина.

Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани, Борисов коментира: "Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун." Борисов посочва, че отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

Жив мишелов посреща посетители на Международното изложение "Културен туризъм"

https://www.24chasa.bg/region/article/6824407

Жив мишелов посреща посетители на Международното изложение "Културен туризъм"Възстановки, соколарство, старинни оръжия, бит и занаяти от Средновековието и Възраждането представят във Велико Търново по време на Международното изложение "Културен туризъм", което се провежда в Двореца на културата и спорта. Посетителите за първи път могат да видят демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис - Драко.

Извънредно положение с Ива Свещарова и Вили Прагер

https://offnews.bg//interviu/izvanredno-polozhenie-s-iva-sveshtarova-i-vili-prager-678995.html

Може би сте виждали Ива Свещарова и Вили Прагер в представлението Shamebox, което се играе успешно на сцената на ДНК и спечели Икар в категорията за съвременен танц и пърформанс. Ако не сте - загубили сте много.

Двамата са млади, ерудирани, с богат опит и множество европейски награди зад гърба си, а представлението им надниква в тайнствата на личността, където срамът се заражда. През 2015 г. двамата решават, че ще хванат понятието срам и ще го обяснят по-добре дори от философи, но не с думи, а с действия и жестове. Решават, че ще отворят нови пространства в изразяването на сцената и ще накарат зрителя да признае за всички пъти, в които се е изчервявал от самия себе си.

Освен че активно се занимават със сценична дейност, също така са си поставили за цел да превърнат страната ни в едно от най-разпознаваемите пространства за съвременен танц и пърформанс. И честно казано им се получава, защото вече 11 години, рамо до рамо със Стефан Щерев, организират един фестивал, който в рамките на 10 дни събира световния "каймак" на творците в сферата - Antistatic.

Съвременният танц и пърформанса за мнозинството у нас все още са непознати понятия, но Ива и Вили са решени с всички сили да покажат новите идеи в изкуството на българската публика, да внесат нови нюанси в сценичната обстановка тук и не на последно място - да помагат на българските артисти да излязат извън пределите на България и имената им да бъдат чути.

С Antistatic те създават цяла среда - за артистите, публиката и хората, които стоят зад едно представление. От утре - 20 април, до края на месеца ще видим и чуем спектакли от САЩ, Франция, Израел, Австралия, Германия и разбира се - България. Артистите ще имат възможност да почерпят от опита на колегите си от света, а публиката да - се докосне до нови усещания.

За това какво е да си съвременен артист в България, как се организира ежегоден фестивал и защо тук артистите работят в "извънредно положение" си поговорихме с Ива Свещарова и Вили Прагер:

Как се насочихте към съвременното изкуство? Двамата сте учили извън страната (Вили завършва магистърската програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, а Ива - „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия) - в България има ли възможност младите хора да се запознаят навътре със съвременните танц и изкуство?

Вили: Ние първо сме завършили тук, в България, в експериментаторските класове на Николай Георгиев и школата 4ХС. По някакъв начин той ни тласна към един друг театър и други изпълнителски изкуства. След това виждахме, че нещата през 90-те години в България не са такива, каквито си представяхме, че ще бъдат по-рано. Но вече имаше възможност да се пътува. Започнахме да посещаваме различни курсове, фестивали и уъркшопове в чужбина, където видяхме, че нещата седят по съвсем друг начин. Вече има възможности младите да се запознаят със съвременното изкуство, но доколко те са адекватни - това е друг въпрос. Има неформално обучение, което е факт тук, в София.

Ива: Изборът да учим в чужбина идва от посоката, в която искахме да се развиваме, и тя по някакъв начин ни подсказа кои университети биха подпомогнали бъдещото ни развитие. Програмите тук ни се виждаха по-ограничени, обстановката не беше достатъчно мотивираща и провокативна за нас като артисти и така решихме да направим тази крачка.

Вили, Ива и Стефан Щерев - тримата организатори на Antistatic

Вили: Почвайки да пътуваме преди 20 години по различни фестивали в Европа, започнахме да се съизмерваме с европейските артисти и това ни накара да потърсим друга среда за развитие.

Ива: Тук по някакъв начин изкуството е още затворено, когато искаш да експериментираш или да се вдъхновяваш от другите изкуства, някак си не се получава. Когато учих в Германия, получавах информация от много различни артистични сфери, наблюдавах желание да се провокира мисленето на хората, да върви към различни посоки. В момента, в който излезеш от сферата, която познаваш, и започнеш да работиш с други форми, пространството, което се получава от този силен артистичен сблъсък, е търсеното развитие.

Като заговорихме за разликите между Европа и България - как ви се струва публиката тук? Достатъчно отворена ли е за съвременото изкуство, танца и пърформанса?

Вили: Публиката има нужда да гледа, трябва да и се предлагат различни форми на съвременното изкуство, за да се откриват в него. Познавам ужасно много хора, които не искаха да стъпват на театър, защото им е скучно. Ние трябваше да убедим тези млади хора да пробват това нещо и на голяма част от тях им хареса, публиката абсолютно се развива. Пърформанс звучеше дори като лоша дума, но ето, развиват се нещата - имаме Икар, имаме ДНК, нещата са много по-отворени - и интернет, и пътуването - това дава възможност на хората да видят, че има и други неща.

Ина: Разширяването на публиката тук, в София, идва от постоянството на артистите - на нас и хората, които се занимават с подобно изкуство активно. В началото наистина беше много трудно, особено да бъде артикулирано по най-достъпен начин що е то съвременен танц, смяташе се, че това е изкуство само за интелигентни хора, смяташе се, че това изкуство е твърде абстрактно, неразбираемо - твърдения, които нямат общо с истината. Хората в тази сфера наистина експериментират, пробват нови форми, но това не значи, че е трудно да се комуникира с тях, напротив - използват се език и теми, които са доста актуални и дават възможност на зрителя да бъде активен, съпричастен на това, което се случва. Като казвам активен, имам предвид, че структурата на този тип представления дават възможност за един мисловен процес, където човекът може да бъде активен в съжденията си.

Спечелихте Икар за представлението Shamebox. Как разбирате срама, коя е кутията на срама?

Вили: Срамът е една тема, с която започнахме да се занимаваме преди 2 години - когато стартирахме работата по Shamebox, тъй като общо се смята, че на сцената артиста няма срам, на сцената не се показва срам, че артистите са безсрамни хора. Ние намерихме нещо преформативно и сценично в срама, което с развитието на представлението решихме, че можем да вкараме в онлайн пространството, искахме да излезем от театъра, от сцената, като пробвахме първо с по-безобидни сайтове - като Фейсбук и т.н. По-нататък решехме, че в един порно чат можем също постоянно да изпитваме срам, не да играем, а да сме в ситуацията на срам, бидейки там.

Ива и Вили в предствлението Shamebox

Ива: Започнахме да работим по проекта с идеята да развием нещо, което е свързано с публичното унижение. Размишлявайки дълго време върху публичното унижение, си казахме: "Добре, но къде е нашето място в този проект, имало ли е време, в което сме били унижени, как е рефлектирало върху нас" и постепенно стигнахме до момента, в който говорихме за срам. Възстановихме лични истории, които са свързани със ситуации, в които сме изпитвали срам, събрахме доста материал, който преработвахме безкрайно дълго. Беше трудно да преформатираме срама в телата си, той не е чак толкова видим. Едно от основните неща при срама е изчервяването като реакция. Тези процеси няма как толкова лесно да бъдат пресъздадени на сцена. Решихме да използваме навеждането на глава - един от основните актове, когато човек не издържа на контакта с другите, когато изпитва срам. Превърнахме го в механично движение и върху него насложихме другите ситуации.

11 години Antistatic - това е много време. Лесно ли се организира такъв фестивал? На каква подкрепа разчитате за него?

Вили: Много пъти ни се е искало да се откажем, тъй като трудностите са огромни, много е трудно да продължава всяка година, изисква се огромен инат, защото финансовата ситуация е тежка. Получаваме подкрепа от институциите, както и от програма "Европа" на ЕС. България вече не се смята за нещо толкова екзотично. Някога световните имена идваха, просто защото България беше екзотика. Страната ни е част от Европейския съюз, хонорарите са европейски, ние не можем да избягаме от тези неща. Дълго време съществувахме благодарение на чужди организации. Институциите трябва по-сериозно да приемат партньорството с нас, артистите, тъй като ние наистина създаваме културен контекст, за което искаме по-сериозен финансов ангажимент от държавата. Трябва да се вникне в нуждите и необходимостите, това ще бъде добре за всички ни.

Ина: Интересно е, че фестивалът вече е доста видим и разпознат извън нашия български контекст. За всяко поредно издание получаваме огромно количество имейли от артисти, които си предлагат работите, от друга страна, ни пишат и продуценти на артисти на световно ниво, което много ни радва. Това показва, че за 11 години сме си свършили работата и това е едно от нещата, които ни вдъхват надежда, че трябва да издържим на този финансов натиск, който имаме всяка година.

Ясно е, че има нужда от такъв тип фестивал - разпознат е навън, има интерес, нужен е за местната среда, защото благодарение на него развиваме публиката за този тип изкуство. Не може да си представим, че можем да разширим зрителския кръг само с българските представления, които излизат за една календарна година. Събития като Antistatic са генератор на разширение на културното поле.

Тази година сте отделили специално внимание на българските представления, които ще бъдат видени от цял свят. Разкажете ни повече за платформата.

Ива: Тази година най-накрая осъществихме българската танцова платформа. Работим по нея две години. Тя стана факт от голямото ни желание да отворим полето към нашите чуждестранни партньори. Поканили сме директори и куратори от различи международни институции, театри и фестивали, за да видят българските представления. Международните имена имат възможност да видят цели 13 български спектакъла в рамките на 4 дни.

Вили: Идеята е България да не бъде в опашката, да не бъде в периферията на Европа, а да е в центъра на събитията. Години наред показвахме много международни представления, сега решихме да обърнем фокуса. Преди години имаше балканска танцова платформа, тя изигра важна роля в развитието на много артисти.

За поредна година в България ще дойдат артисти и трупи от цял свят. Кои са основните акценти в програмата?

Вили: Постарали сме се да покажем почти всички активни артисти в сферата на танца и пърформанса с продукциите им от последните 2 години. От българска страна поканихме цялото поле, което да покаже какво се случва тук. Поканили сме утвърдени имена като Иво Димчев, Станислав Генадиев, Живко Желязков, Мирослава Захова, театър "Атом", както и много млади и прохождащи колеги.

Всеки ден ще бъде маратон с 4 представления, като билетите са на символична цена от 8 лева. Между 20 и 30 април обявяваме извънредно положение, за да може изпълнителските изкуства да бъдат на фокус.

Ще отрием фестивала с представлението на легендарния Марк Томкинс "В почит към..." - едно голямо име в съвременния танц, на около 70 години е, ще представи представление в почит на великите артисти от сцената, а също така ще даде майсторски клас в нашата образователна програма "Без дистанция". Невероятно е това, което се случи с тези три уъркшопа, които организирахме. Младите артисти ще имат възможност да се докоснат до опита на утвърдените си колеги от света.

"Жените чудо"

Ина: Артистие, които сме поканили, са активни, почти всички са част от независимата сцена, изключение е само "Арабеск" като институция. Международната програма ще включва само 5 заглавия, а едно от най-интересните е "Жените чудо". Намирам го за доста любопитно, защото ни дава възможност да проникнем в атлетизма, женствеността и уязвимостта през двете невероятни тела на изпълнителките, които са шампиони по бодибилдинг. Представлението ще покаже много интересен сценичен език, който на места изглежда изглежда силов, а в същото време се вижда интересната поетика, която създават силните женски тела.

Тази година мотото на фестивала е "Извънредно положение". Защо?

Вили: Защото всички работим в едно извънредно положение. Постоянно трябва да надграждаме нашите възможности и желания в едно извънредно положение. От друга страна, не става въпрос за бомби, в цялата международна ситуация, в която се намира света, искаме да обявим едно извънредно положение чрез изкуството.

И накрая - защо хората трябва да дойдат и видят представленията по време на Antistatic, защо изобщо хората трябва да се интересуват от изкуство? За много от читателите ни думите съвременен танц и пърформанс звучат непознато.

Вили: Преди години, когато видях за първи път суши, ми изглеждаше много странно. След като го пробвах, много го харесах. Хора, бъдете любопитни, Antistatic е нещо ново и различно, опитайте и ще разберете дали ще се пристрастите, или просто ще искате да вкусвате съвременното изкуство от време на време.

Ива: Живеем в забързан свят, на ден трябва да влизаме в различни роли и да се нагърбваме с много работа, така вече е устроен светът. Заради всички ангажименти ни остава все по-малко време за нас самите, аз винаги се плаша от моментите, в които не мога да си дам нещо, което да ме нахрани душевно. Смятам, че Antistatic може да накара публиката да забрави за напрежението и ангажиментите. Това е за душата, един по-различен час.

Представленията от фестивала ще се играят на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, както и в Младежки театър „Н. Бинев“, City Stage и Национален музикален театър „Стефан Македонски“, Червената къща, сцена "Дерида" и галерия "Етюд".

Информарция за билети ще откриете тук.

Извънредното положение на Ива Свещарова и Вили Прагер

https://offnews.bg//interviu/izvanrednoto-polozhenie-na-iva-sveshtarova-i-vili-prager-678995.html

Може би сте виждали Ива Свещарова и Вили Прагер в представлението Shamebox, което се играе успешно на сцената на ДНК и спечели Икар в категорията за съвременен танц и пърформанс. Ако не сте - загубили сте много.

Двамата са млади, ерудирани, с богат опит и множество европейски награди зад гърба си, а представлението им надниква в тайнствата на личността, където срамът се заражда. През 2015 г. двамата решават, че ще хванат понятието срам и ще го обяснят по-добре дори от философи, но не с думи, а с действия и жестове. Решават, че ще отворят нови пространства в изразяването на сцената и ще накарат зрителя да признае за всички пъти, в които се е изчервявал от самия себе си.

Освен че активно се занимават със сценична дейност, също така са си поставили за цел да превърнат страната ни в едно от най-разпознаваемите пространства за съвременен танц и пърформанс. И честно казано им се получава, защото вече 11 години организират един фестивал, който в рамките на 10 дни събира световния "каймак" на творците в сферата - Antistatic.

Съвременният танц и пърформанса за мнозинството у нас все още са непознати понятия, но Ива и Вили са решени с всички сили да покажат новите идеи в изкуството на българската публика, да внесат нови нюанси в сценичната обстановка тук и не на последно място - да помагат на българските артисти да излязат извън пределите на България и имената им да бъдат чути.

С Antistatic те създават цяла среда - за артистите, публиката и хората, които стоят зад едно представление. От утре - 20 април, до края на месеца ще видим и чуем спектакли от САЩ, Франция, Израел, Австралия, Германия и разбира се - България. Артистите ще имат възможност да почерпят от опита на колегите си от света, а публиката да - се докосне до нови усещания.

За това какво е да си съвременен артист в България, как се организира ежегоден фестивал и защо тук артистите работят в "извънредно положение" си поговорихме с Ива Свещарова и Вили Прагер:

Как се насочихте към съвременното изкуство? Двамата сте учили извън страната (Вили завършва магистърската програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, а Ива - „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия) - в България има ли възможност младите хора да се запознаят навътре със съвременните танц и изкуство?

Вили: Ние първо сме завършили тук, в България, в експериментаторските класове на Николай Георгиев и школата 4ХС. По някакъв начин той ни тласна към един друг театър и други изпълнителски изкуства. След това виждахме, че нещата през 90-те години в България не са такива, каквито си представяхме, че ще бъдат по-рано. Но вече имаше възможност да се пътува. Започнахме да посещаваме различни курсове, фестивали и уъркшопове в чужбина, където видяхме, че нещата седят по съвсем друг начин. Вече има възможности младите да се запознаят със съвременното изкуство, но доколко те са адекватни - това е друг въпрос. Има неформално обучение, което е факт тук, в София.

Ива: Изборът да учим в чужбина идва от посоката, в която искахме да се развиваме, и тя по някакъв начин ни подсказа кои университети биха подпомогнали бъдещото ни развитие. Програмите тук ни се виждаха по-ограничени, обстановката не беше достатъчно мотивираща и провокативна за нас като артисти и така решихме да направим тази крачка.

Вили: Почвайки да пътуваме преди 20 години по различни фестивали в Европа, започнахме да се съизмерваме с европейските артисти и това ни накара да потърсим друга среда за развитие.

Ива: Тук по някакъв начин изкуството е още затворено, когато искаш да експериментираш или да се вдъхновяваш от другите изкуства, някак си не се получава. Когато учих в Германия, получавах информация от много различни артистични сфери, наблюдавах желание да се провокира мисленето на хората, да върви към различни посоки. В момента, в който излезеш от сферата, която познаваш, и започнеш да работиш с други форми, пространството, което се получава от този силен артистичен сблъсък, е търсеното развитие.

Като заговорихме за разликите между Европа и България - как ви се струва публиката тук? Достатъчно отворена ли е за съвременото изкуство, танца и пърформанса?

Вили: Публиката има нужда да гледа, трябва да и се предлагат различни форми на съвременното изкуство, за да се откриват в него. Познавам ужасно много хора, които не искаха да стъпват на театър, защото им е скучно. Ние трябваше да убедим тези млади хора да пробват това нещо и на голяма част от тях им хареса, публиката абсолютно се развива. Пърформанс звучеше дори като лоша дума, но ето, развиват се нещата - имаме Икар, имаме ДНК, нещата са много по-отворени - и интернет, и пътуването - това дава възможност на хората да видят, че има и други неща.

Ина: Разширяването на публиката тук, в София, идва от постоянството на артистите - на нас и хората, които се занимават с подобно изкуство активно. В началото наистина беше много трудно, особено да бъде артикулирано по най-достъпен начин що е то съвременен танц, смяташе се, че това е изкуство само за интелигентни хора, смяташе се, че това изкуство е твърде абстрактно, неразбираемо - твърдения, които нямат общо с истината. Хората в тази сфера наистина експериментират, пробват нови форми, но това не значи, че е трудно да се комуникира с тях, напротив - използват се език и теми, които са доста актуални и дават възможност на зрителя да бъде активен, съпричастен на това, което се случва. Като казвам активен, имам предвид, че структурата на този тип представления дават възможност за един мисловен процес, където човекът може да бъде активен в съжденията си.

Спечелихте Икар за представлението Shamebox. Как разбирате срама, коя е кутията на срама?

Вили: Срамът е една тема, с която започнахме да се занимаваме преди 2 години - когато стартирахме работата по Shamebox, тъй като общо се смята, че на сцената артиста няма срам, на сцената не се показва срам, че артистите са безсрамни хора. Ние намерихме нещо преформативно и сценично в срама, което с развитието на представлението решихме, че можем да вкараме в онлайн пространството, искахме да излезем от театъра, от сцената, като пробвахме първо с по-безобидни сайтове - като Фейсбук и т.н. По-нататък решехме, че в един порно чат можем също постоянно да изпитваме срам, не да играем, а да сме в ситуацията на срам, бидейки там.

Ива и Вили в предствлението Shamebox

Ива: Започнахме да работим по проекта с идеята да развием нещо, което е свързано с публичното унижение. Размишлявайки дълго време върху публичното унижение, си казахме: "Добре, но къде е нашето място в този проект, имало ли е време, в което сме били унижени, как е рефлектирало върху нас" и постепенно стигнахме до момента, в който говорихме за срам. Възстановихме лични истории, които са свързани със ситуации, в които сме изпитвали срам, събрахме доста материал, който преработвахме безкрайно дълго. Беше трудно да преформатираме срама в телата си, той не е чак толкова видим. Едно от основните неща при срама е изчервяването като реакция. Тези процеси няма как толкова лесно да бъдат пресъздадени на сцена. Решихме да използваме навеждането на глава - един от основните актове, когато човек не издържа на контакта с другите, когато изпитва срам. Превърнахме го в механично движение и върху него насложихме другите ситуации.

11 години Antistatic - това е много време. Лесно ли се организира такъв фестивал? На каква подкрепа разчитате за него?

Вили: Много пъти ни се е искало да се откажем, тъй като трудностите са огромни, много е трудно да продължава всяка година, изисква се огромен инат, защото финансовата ситуация е тежка. Получаваме подкрепа от институциите, както и от програма "Европа" на ЕС. България вече не се смята за нещо толкова екзотично. Някога световните имена идваха, просто защото България беше екзотика. Страната ни е част от Европейския съюз, хонорарите са европейски, ние не можем да избягаме от тези неща. Дълго време съществувахме благодарение на чужди организации. Институциите трябва по-сериозно да приемат партньорството с нас, артистите, тъй като ние наистина създаваме културен контекст, за което искаме по-сериозен финансов ангажимент от държавата. Трябва да се вникне в нуждите и необходимостите, това ще бъде добре за всички ни.

Ина: Интересно е, че фестивалът вече е доста видим и разпознат извън нашия български контекст. За всяко поредно издание получаваме огромно количество имейли от артисти, които си предлагат работите, от друга страна, ни пишат и продуценти на артисти на световно ниво, което много ни радва. Това показва, че за 11 години сме си свършили работата и това е едно от нещата, които ни вдъхват надежда, че трябва да издържим на този финансов натиск, който имаме всяка година.

Ясно е, че има нужда от такъв тип фестивал - разпознат е навън, има интерес, нужен е за местната среда, защото благодарение на него развиваме публиката за този тип изкуство. Не може да си представим, че можем да разширим зрителския кръг само с българските представления, които излизат за една календарна година. Събития като Antistatic са генератор на разширение на културното поле.

Тази година сте отделили специално внимание на българските представления, които ще бъдат видени от цял свят. Разкажете ни повече за платформата.

Ива: Тази година най-накрая осъществихме българската танцова платформа. Работим по нея две години. Тя стана факт от голямото ни желание да отворим полето към нашите чуждестранни партньори. Поканили сме директори и куратори от различи международни институции, театри и фестивали, за да видят българските представления. Международните имена имат възможност да видят цели 13 български спектакъла в рамките на 4 дни.

Вили: Идеята е България да не бъде в опашката, да не бъде в периферията на Европа, а да е в центъра на събитията. Години наред показвахме много международни представления, сега решихме да обърнем фокуса. Преди години имаше балканска танцова платформа, тя изигра важна роля в развитието на много артисти.

За поредна година в България ще дойдат артисти и трупи от цял свят. Кои са основните акценти в програмата?

Вили: Постарали сме се да покажем почти всички активни артисти в сферата на танца и пърформанса с продукциите им от последните 2 години. От българска страна поканихме цялото поле, което да покаже какво се случва тук. Поканили сме утвърдени имена като Иво Димчев, Станислав Генадиев, Живко Желязков, Мирослава Захова, театър "Атом", както и много млади и прохождащи колеги.

Всеки ден ще бъде маратон с 4 представления, като билетите са на символична цена от 8 лева. Между 20 и 30 април обявяваме извънредно положение, за да може изпълнителските изкуства да бъдат на фокус.

Ще отрием фестивала с представлението на легендарния Марк Томкинс "В почит към..." - едно голямо име в съвременния танц, на около 70 години е, ще представи представление в почит на великите артисти от сцената, а също така ще даде майсторски клас в нашата образователна програма "Без дистанция". Невероятно е това, което се случи с тези три уъркшопа, които организирахме. Младите артисти ще имат възможност да се докоснат до опита на утвърдените си колеги от света.

"Жените чудо"

Ина: Артистие, които сме поканили, са активни, почти всички са част от независимата сцена, изключение е само "Арабеск" като институция. Международната програма ще включва само 5 заглавия, а едно от най-интересните е "Жените чудо". Намирам го за доста любопитно, защото ни дава възможност да проникнем в атлетизма, женствеността и уязвимостта през двете невероятни тела на изпълнителките, които са шампиони по бодибилдинг. Представлението ще покаже много интересен сценичен език, който на места изглежда изглежда силов, а в същото време се вижда интересната поетика, която създават силните женски тела.

Тази година мотото на фестивала е "Извънредно положение". Защо?

Вили: Защото всички работим в едно извънредно положение. Постоянно трябва да надграждаме нашите възможности и желания в едно извънредно положение. От друга страна, не става въпрос за бомби, в цялата международна ситуация, в която се намира света, искаме да обявим едно извънредно положение чрез изкуството.

И накрая - защо хората трябва да дойдат и видят представленията по време на Antistatic, защо изобщо хората трябва да се интересуват от изкуство? За много от читателите ни думите съвременен танц и пърформанс звучат непознато.

Вили: Преди години, когато видях за първи път суши, ми изглеждаше много странно. След като го пробвах, много го харесах. Хора, бъдете любопитни, Antistatic е нещо ново и различно, опитайте и ще разберете дали ще се пристрастите, или просто ще искате да вкусвате съвременното изкуство от време на време.

Ива: Живеем в забързан свят, на ден трябва да влизаме в различни роли и да се нагърбваме с много работа, така вече е устроен светът. Заради всички ангажименти ни остава все по-малко време за нас самите, аз винаги се плаша от моментите, в които не мога да си дам нещо, което да ме нахрани душевно. Смятам, че Antistatic може да накара публиката да забрави за напрежението и ангажиментите. Това е за душата, един по-различен час.

Представленията от фестивала ще се играят на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, както и в Младежки театър „Н. Бинев“, City Stage и Национален музикален театър „Стефан Македонски“, Червената къща, сцена "Дерида" и галерия "Етюд".

Информарция за билети ще откриете тук.

Все още не е открит човекът, който е хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски"

http://nakratko.bg/category/60/158139/


Все още не е открит човекът, който е хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски". Това съобщи главният секркетар на МВР Младен Маринов след срещата със спортния министър Красен Кралев.

Русия: Сирийските бунтовници пречат на ОЗХО да влезе в Дума

http://www.cross.bg/dyma-ozho-inspektorite-1572934.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов обяви, че сирийските бунтовници са попречили на инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да стигнат до град Дума, който се намира източно от столицата Дамаск, съобщават руските медии. Екипът на ОЗХО трябваше да инспектира района за признаци за следи от атака с химическо оръжие, но експертите отложиха влизането си в града, след като служители на ООН по сигурността бяха обстрелвани, докато проучваха положението в Дума. Директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу заяви, че в момента няма времеви график кога инспекторите ще имат достъп до Дума. Не е ясно как и защо бунтовниците (наричани от Русия и Сирия терористи или екстремисти) са попречили на инспекторите на ОЗХО, след като град Дума от няколко дни е под пълния контрол на сирийската армия, а контролиралите го доскоро бунтовници се изтеглиха или бяха избити.      

Въвеждат по-сериозни гаранции при туристическите пътувания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824451

Въвеждат по-сериозни гаранции при туристическите пътуванияОтпадат 19 вида документи за улеснение на туристическия бранш Туристическият бранш ще бъде улеснен с отпадането на общо 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител и са свързани с основните дейности на министерството. Това става след като Народното събрание прие на второ четете Закон за изменение и допълнение на

Извънредното положение на Ива Срещрова и Вили Прагер

https://offnews.bg//interviu/izvanrednoto-polozhenie-na-iva-sreshtrova-i-vili-prager-678995.html

Може би сте виждали Ива Срещрова и Вили Прагер в представлението Shamebox, което се играе успешно на сцената на ДНК и спечели Икар в категорията за съвременен танц и пърформанс. Ако не сте - загубили сте много.

Двамата са млади, ерудирани, с богат опит и множество европейски награди зад гърба си, а представлението им надниква в тайнствата на личността, където срамът се заражда. През 2015 г. двамата решават, че ще хванат понятието срам и ще го обяснят по-добре дори от философи, но не с думи, а с действия и жестове. Решават, че ще отворят нови пространства в изразяването на сцената и ще накарат зрителя да признае за всички пъти, в които се е изчервявал от самия себе си.

Освен че активно се занимават със сценична дейност, също така са си поставили за цел да превърнат страната ни в едно от най-разпознаваемите пространства за съвременен танц и пърформанс. И честно казано им се получава, защото вече 11 години организират един фестивал, който в рамките на 10 дни събира световния "каймак" на творците в сферата - Antistatic.

Съвременният танц и пърформанса за мнозинството у нас все още са непознати понятия, но Ива и Вили са решени с всички сили да покажат новите идеи в изкуството на българската публика, да внесат нови нюанси в сценичната обстановка тук и не на последно място - да помагат на българските артисти да излязат извън пределите на България и имената им да бъдат чути.

С Antistatic те създават цяла среда - за артистите, публиката и хората, които стоят зад едно представление. От утре - 20 април, до края на месеца ще видим и чуем спектакли от САЩ, Франция, Израел, Австралия, Германия и разбира се - България. Артистите ще имат възможност да почерпят от опита на колегите си от света, а публиката да - се докосне до нови усещания.

За това какво е да си съвременен артист в България, как се организира ежегоден фестивал и защо тук артистите работят в "извънредно положение" си поговорихме с Ива Срещрова и Вили Прагер:

Как се насочихте към съвременното изкуство? Двамата сте учили извън страната (Вили завършва магистърската програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, а Ива - „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия) - в България има ли възможност младите хора да се запознаят навътре със съвременните танц и изкуство?

Вили: Ние първо сме завършили тук, в България, в експериментаторските класове на Николай Георгиев и школата 4ХС. По някакъв начин той ни тласна към един друг театър и други изпълнителски изкуства. След това виждахме, че нещата през 90-те години в България не са такива, каквито си представяхме, че ще бъдат по-рано. Но вече имаше възможност да се пътува. Започнахме да посещаваме различни курсове, фестивали и уъркшопове в чужбина, където видяхме, че нещата седят по съвсем друг начин. Вече има възможности младите да се запознаят със съвременното изкуство, но доколко те са адекватни - това е друг въпрос. Има неформално обучение, което е факт тук, в София.

Ива: Изборът да учим в чужбина идва от посоката, в която искахме да се развиваме, и тя по някакъв начин ни подсказа кои университети биха подпомогнали бъдещото ни развитие. Програмите тук ни се виждаха по-ограничени, обстановката не беше достатъчно мотивираща и провокативна за нас като артисти и така решихме да направим тази крачка.

Вили: Почвайки да пътуваме преди 20 години по различни фестивали в Европа, започнахме да се съизмерваме с европейските артисти и това ни накара да потърсим друга среда за развитие.

Ива: Тук по някакъв начин изкуството е още затворено, когато искаш да експериментираш или да се вдъхновяваш от другите изкуства, някак си не се получава. Когато учих в Германия, получавах информация от много различни артистични сфери, наблюдавах желание да се провокира мисленето на хората, да върви към различни посоки. В момента, в който излезеш от сферата, която познаваш, и започнеш да работиш с други форми, пространството, което се получава от този силен артистичен сблъсък, е търсеното развитие.

Като заговорихме за разликите между Европа и България - как ви се струва публиката тук? Достатъчно отворена ли е за съвременото изкуство, танца и пърформанса?

Вили: Публиката има нужда да гледа, трябва да и се предлагат различни форми на съвременното изкуство, за да се откриват в него. Познавам ужасно много хора, които не искаха да стъпват на театър, защото им е скучно. Ние трябваше да убедим тези млади хора да пробват това нещо и на голяма част от тях им хареса, публиката абсолютно се развива. Пърформанс звучеше дори като лоша дума, но ето, развиват се нещата - имаме Икар, имаме ДНК, нещата са много по-отворени - и интернет, и пътуването - това дава възможност на хората да видят, че има и други неща.

Ина: Разширяването на публиката тук, в София, идва от постоянството на артистите - на нас и хората, които се занимават с подобно изкуство активно. В началото наистина беше много трудно, особено да бъде артикулирано по най-достъпен начин що е то съвременен танц, смяташе се, че това е изкуство само за интелигентни хора, смяташе се, че това изкуство е твърде абстрактно, неразбираемо - твърдения, които нямат общо с истината. Хората в тази сфера наистина експериментират, пробват нови форми, но това не значи, че е трудно да се комуникира с тях, напротив - използват се език и теми, които са доста актуални и дават възможност на зрителя да бъде активен, съпричастен на това, което се случва. Като казвам активен, имам предвид, че структурата на този тип представления дават възможност за един мисловен процес, където човекът може да бъде активен в съжденията си.

Спечелихте Икар за представлението Shamebox. Как разбирате срама, коя е кутията на срама?

Вили: Срамът е една тема, с която започнахме да се занимаваме преди 2 години - когато стартирахме работата по Shamebox, тъй като общо се смята, че на сцената артиста няма срам, на сцената не се показва срам, че артистите са безсрамни хора. Ние намерихме нещо преформативно и сценично в срама, което с развитието на представлението решихме, че можем да вкараме в онлайн пространството, искахме да излезем от театъра, от сцената, като пробвахме първо с по-безобидни сайтове - като Фейсбук и т.н. По-нататък решехме, че в един порно чат можем също постоянно да изпитваме срам, не да играем, а да сме в ситуацията на срам, бидейки там.

Ива и Вили в предствлението Shamebox

Ива: Започнахме да работим по проекта с идеята да развием нещо, което е свързано с публичното унижение. Размишлявайки дълго време върху публичното унижение, си казахме: "Добре, но къде е нашето място в този проект, имало ли е време, в което сме били унижени, как е рефлектирало върху нас" и постепенно стигнахме до момента, в който говорихме за срам. Възстановихме лични истории, които са свързани със ситуации, в които сме изпитвали срам, събрахме доста материал, който преработвахме безкрайно дълго. Беше трудно да преформатираме срама в телата си, той не е чак толкова видим. Едно от основните неща при срама е изчервяването като реакция. Тези процеси няма как толкова лесно да бъдат пресъздадени на сцена. Решихме да използваме навеждането на глава - един от основните актове, когато човек не издържа на контакта с другите, когато изпитва срам. Превърнахме го в механично движение и върху него насложихме другите ситуации.

11 години Antistatic - това е много време. Лесно ли се организира такъв фестивал? На каква подкрепа разчитате за него?

Вили: Много пъти ни се е искало да се откажем, тъй като трудностите са огромни, много е трудно да продължава всяка година, изисква се огромен инат, защото финансовата ситуация е тежка. Получаваме подкрепа от институциите, както и от програма "Европа" на ЕС. България вече не се смята за нещо толкова екзотично. Някога световните имена идваха, просто защото България беше екзотика. Страната ни е част от Европейския съюз, хонорарите са европейски, ние не можем да избягаме от тези неща. Дълго време съществувахме благодарение на чужди организации. Институциите трябва по-сериозно да приемат партньорството с нас, артистите, тъй като ние наистина създаваме културен контекст, за което искаме по-сериозен финансов ангажимент от държавата. Трябва да се вникне в нуждите и необходимостите, това ще бъде добре за всички ни.

Ина: Интересно е, че фестивалът вече е доста видим и разпознат извън нашия български контекст. За всяко поредно издание получаваме огромно количество имейли от артисти, които си предлагат работите, от друга страна, ни пишат и продуценти на артисти на световно ниво, което много ни радва. Това показва, че за 11 години сме си свършили работата и това е едно от нещата, които ни вдъхват надежда, че трябва да издържим на този финансов натиск, който имаме всяка година.

Ясно е, че има нужда от такъв тип фестивал - разпознат е навън, има интерес, нужен е за местната среда, защото благодарение на него развиваме публиката за този тип изкуство. Не може да си представим, че можем да разширим зрителския кръг само с българските представления, които излизат за една календарна година. Събития като Antistatic са генератор на разширение на културното поле.

Тази година сте отделили специално внимание на българските представления, които ще бъдат видени от цял свят. Разкажете ни повече за платформата.

Ива: Тази година най-накрая осъществихме българската танцова платформа. Работим по нея две години. Тя стана факт от голямото ни желание да отворим полето към нашите чуждестранни партньори. Поканили сме директори и куратори от различи международни институции, театри и фестивали, за да видят българските представления. Международните имена имат възможност да видят цели 13 български спектакъла в рамките на 4 дни.

Вили: Идеята е България да не бъде в опашката, да не бъде в периферията на Европа, а да е в центъра на събитията. Години наред показвахме много международни представления, сега решихме да обърнем фокуса. Преди години имаше балканска танцова платформа, тя изигра важна роля в развитието на много артисти.

За поредна година в България ще дойдат артисти и трупи от цял свят. Кои са основните акценти в програмата?

Вили: Постарали сме се да покажем почти всички активни артисти в сферата на танца и пърформанса с продукциите им от последните 2 години. От българска страна поканихме цялото поле, което да покаже какво се случва тук. Поканили сме утвърдени имена като Иво Димчев, Станислав Генадиев, Живко Желязков, Мирослава Захова, театър "Атом", както и много млади и прохождащи колеги.

Всеки ден ще бъде маратон с 4 представления, като билетите са на символична цена от 8 лева. Между 20 и 30 април обявяваме извънредно положение, за да може изпълнителските изкуства да бъдат на фокус.

Ще отрием фестивала с представлението на легендарния Марк Томкинс "В почит към..." - едно голямо име в съвременния танц, на около 70 години е, ще представи представление в почит на великите артисти от сцената, а също така ще даде майсторски клас в нашата образователна програма "Без дистанция". Невероятно е това, което се случи с тези три уъркшопа, които организирахме. Младите артисти ще имат възможност да се докоснат до опита на утвърдените си колеги от света.

"Жените чудо"

Ина: Артистие, които сме поканили, са активни, почти всички са част от независимата сцена, изключение е само "Арабеск" като институция. Международната програма ще включва само 5 заглавия, а едно от най-интересните е "Жените чудо". Намирам го за доста любопитно, защото ни дава възможност да проникнем в атлетизма, женствеността и уязвимостта през двете невероятни тела на изпълнителките, които са шампиони по бодибилдинг. Представлението ще покаже много интересен сценичен език, който на места изглежда изглежда силов, а в същото време се вижда интересната поетика, която създават силните женски тела.

Тази година мотото на фестивала е "Извънредно положение". Защо?

Вили: Защото всички работим в едно извънредно положение. Постоянно трябва да надграждаме нашите възможности и желания в едно извънредно положение. От друга страна, не става въпрос за бомби, в цялата международна ситуация, в която се намира света, искаме да обявим едно извънредно положение чрез изкуството.

И накрая - защо хората трябва да дойдат и видят представленията по време на Antistatic, защо изобщо хората трябва да се интересуват от изкуство? За много от читателите ни думите съвременен танц и пърформанс звучат непознато.

Вили: Преди години, когато видях за първи път суши, ми изглеждаше много странно. След като го пробвах, много го харесах. Хора, бъдете любопитни, Antistatic е нещо ново и различно, опитайте и ще разберете дали ще се пристрастите, или просто ще искате да вкусвате съвременното изкуство от време на време.

Ива: Живеем в забързан свят, на ден трябва да влизаме в различни роли и да се нагърбваме с много работа, така вече е устроен светът. Заради всички ангажименти ни остава все по-малко време за нас самите, аз винаги се плаша от моментите, в които не мога да си дам нещо, което да ме нахрани душевно. Смятам, че Antistatic може да накара публиката да забрави за напрежението и ангажиментите. Това е за душата, един по-различен час.

Представленията от фестивала ще се играят на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, както и в Младежки театър „Н. Бинев“, City Stage и Национален музикален театър „Стефан Македонски“, Червената къща, сцена "Дерида" и галерия "Етюд".

Информарция за билети ще откриете тук.

Черно море привлече 22-годишен португалец

https://petel.bg/CHerno-more-privleche-22-godishen-portugalets__260852

Португалецът Фабио Мартинс подписа с Черно море. 22-годишният футболист ще носи екипа на “моряците” в оставащите мачове до края на сезона...

Румен Петков се изказа остро за ареста на Иванчева

https://petel.bg/Rumen-Petkov-se-izkaza-ostro-za-aresta-na-Ivancheva__260853

Битката с корупцията няма алтернатива, но когато власти преиграе в действията си ефектът за обществото е обратен. Така бившият вътрешен м...

Европейци все по-масово страдат от болести, защото не се ваксинират

https://petel.bg/Evropeytsi-vse-po-masovo-stradat-ot-bolesti--zashhoto-ne-se-vaksinirat__260855

Намаляващото обществено доверие към ваксинирането е сериозно предизвикателство, което вече оказва своя ефект върху здравето, заяви Евро...

Вучич: Неутралитетът не пречи на Сърбия да развива сътрудничество с НАТО

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-neutralitetyt-ne-prechi-na-syrbija-da-razviva-sytrudnichestvo-s-nato-news_670577.html

Военният неутралитет на Белград не пречи на Сърбия да развива сътрудничеството си с НАТО. Това заяви президентът на страната Александър Вучич по време на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Северноатлантическия алианс Паоло Али. „По време на разговора с Али президентът Вучич посочи, че твърдата позиция на военен неутралитет на Сърбия не е пречка за развитието на сътрудничеството с НАТО и е в интерес на укрепването на регионалната стабилност. Сръбският президент

Скалата прави текила

https://www.actualno.com/showbusiness/skalata-pravi-tekila-news_670576.html

Кечистът-актьор Дуейн Джонсън-Скалата възнамерява да пусне в продажба свой собствен бранд текила, като е запазил за нея търговската марка "Мана", съобщава Контактмюзик. 45-годишният екранен герой никога не е крил, че е фен на мексиканската алкохолна напитка. По думите на Скалата текилата била единственият алкохол, който той консумира. Дори когато тренирал, за да влезе във форма, преди да изпълни главната роля в "Херкулес", Дуейн не пропускал възможността да гаврътне по чашк

Сидеров посреща рожден ден в Крим

https://offnews.bg//politika/siderov-posreshta-rozhden-den-v-krim-679026.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посрещна рождения си ден в Крим.

Той е там за участие в икономически форум в Ялта заедно с заедно с колегите си от парламентарната група на "Обединените патриоти" Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова. Основната тема на форума е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия".

Идва това време, в което ЕС ще се еманципира от влиянието на САЩ и ще започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон, коментира Сидеров.

Сред темите на икономическия форум в Ялта са цифровата икономика, международното сътрудничество за териториално развитие, инвестициите във високотехнологични индустрии, бъдещата енергийна икономика, опазването на културното наследство, благоденствието на хората, както и екологията.

Всяка година на форума присъстват високопоставени руски държавни служители, международни експерти, бизнесмени и икономисти, представители на бизнес организации и лидери на общественото мнение.

„Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му", заяви Волен Сидеров.

Той посочи, че партия "Aтака" е имала наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Според него тогава си проличало, че хората искат анексирането на полуострова от Русия.

"Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва“, каза лидерът на Атака.

Волен Сидеров добавя, че кризата в отношенията между Европа и Русия няма да продължи дълго:

"Идват евроизбори и от доста европейски държави ще се усили присъствието в ЕП на партии като АТАКА – патриотични, консервативни, които държат на национални и консервативни ценности и това ще повлияе на политиките в Европа. Там големите компании и хората като цяло не желаят санкции срещу Русия и враждебни действия. Те искат сътрудничество, бизнес, икономически връзки. Не мисля, че всички държави са срещу Русия. Това беше идея на САЩ предимно".

Сидеров посочи още, че сегашното правителство и Борисов правят усилия да компенсират загубата от спрения проект за "Южен поток" и в момента обмислят някакъв друг вариант за газопровода, в който да се включи България.  

Лидерът на АТАКА определи, че е "много е важно", че България не е експулсирала руски дипломати.

По време на престоя си в Крим Сидеров ще даде интервюта за Russia Today, Russia 24 и телевизия ORT.

МВР и министерството на спорта ще затягат контрола за достъп до футболни мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165879_mvr_i_ministerstvoto_na_sporta_shte_zatiagat_kontrola/?ref=rss


Министерствата на вътрешните работи (МВР) и на спорта (ММС) ще предприемат мерки за справяне с футболното хулиганство. Според институциите предвидените в правилника на БФС наказания при инциденти не допринасят за преодоляване на проблема.<br /><br />Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и зам.-директора на СДВР Антон Златанов, като обсъдиха изготвянето на обща стратегия срещу вандализма по...

Затворници се млатят в Пазарджишкия пандиз

https://frognews.bg/novini/zatvornitsi-mlatiat-pazardjishkiia-pandiz.html

Лишеният от свобода Стайко Иванов е бил пребит от други двама зад решетките в Пазарджик, съобщиха регионалните медии. Мелето е станало на 14 април, а Иванов е с комоцио.

Облаци и дъжд над Черноморито утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=372806

По Черноморието преди обяд ще е облачно с валежи от дъжд. Около и след обяд облачността ще се разкъса, но на отделни места отново ще превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 11-14°. Температурата на морската вода е 11-12°.

Евродепутатите призоваха Турция да освободи задържаните гръцки войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824443

Евродепутатите призоваха Турция да освободи задържаните гръцки войнициЕвродепутатите днес призоваха Турция да освободи двама гръцки войници, задържани през март, се казва в приета днес резолюция, предаде ДПА. Задържането в Турция на двамата гръцки войници, които преминали на турска територия, се превърна в един от последните спорни въпроси във влошените отношения между Турция и ЕС, отбелязва агенцията.

Десислава Иванчева е обвинена за подкуп, заместникът ѝ и посредникът са помагачи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165885_desislava_ivancheva_e_obvinena_za_podkup_zamestnikut_i/?ref=rss


Прокуратурата е повдигнала обвинения на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и мъжа, който влязъл в ролята на посредник - според прокуратурата, при вземане на подкупа от строителен инвеститор.<br /><br />Иванчева е обвинена за подкуп в особено големи размери, който представлява особено тежък случай, а Петрова и посредникът - като нейни помагачи. Адвокатът на Иванчева Марин Марковски потвърди информацията, въпреки че от прокуратурата не...

Литературна среща в планинската верига Високите Татри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285696_%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0+

 Съюзът на словашките писатели (ССП) организира от 11 до 15 април в своя Дом на писателите във Високите Татри третото издание на “Татранска литературна пролет”. Този път в  поредната писателска среща взеха участие 23 автори от България, Чехия, Словакия и Сърбия. Съюзът на българските писатели бе представен от неговия председател Боян Ангелов и от Атанас Звездинов – специалист по словашки и чешки език и литература.

Нашите писатели взеха участие в тържественото представяне на Антологията на съвременната чешка и словашка поезия, издадена по случай 100-годишнината на общата държава между чехи и словаци, в Колоквиума по актуални въпроси на сътрудничеството между писателските съюзи за преводи и издателски инициативи, със свой рецитал в специалната вечер за България, в литературни четения в училища и институти.

Председателят Боян Ангелов и словашкият председател Мирослав Биелик подписаха анекс към договора за сътрудничество между СБП и ССП, който предвижда издаването на съвместна Антология на съвременната българска и словашка поезия и други издателски инициативи. На среща с българския посланик в Словакия Н.Пр. Йорданка Чобанова бе разговаряно за необходимата държавна подкрепа за сътрудничеството между двата съюза.

Още не е ясно кой окървави вечното дерби

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-ne-e-iasno-koj-okyrvavi-vechnoto-derbi-2091996

Все още не е открит извършителят на вандалската проява от вчерашния мач Левски-ЦСКА. На почивката между полувремената от агитката на „Левски” полетя бомбичка, която рани млада жена полицай. Тя остава в болница с тежко нараняване на окото. Полицията задържа

Сидеров: Крим не е анексиран, а Москва действа с размах

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-krim-27063756

Волен Сидеров заяви на форум в Крим, че България иска нормални отношения с Русия.

Макрон и Меркел: Европа е на кръстопът!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824444

Макрон и Меркел: Европа е на кръстопът!До юни Германия и Франция искат да имат обща позиция за бъдещите реформи в ЕС, за да ги представят на провеждащата се тогава среща на върха. За първи разговор по тази тема в Берлин днес се срещнаха френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. „Европа е на кръстопът.“ Това заяви френският президент Емаунел Макрон преди

Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

http://dnes.dir.bg/news/patriarh-neofit-27063754

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.

Задържаха полицаи и шеф на районно, разследват ги за въоръжени грабежи

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-politcai-i-shef-na-rajonno-razsledvat-gi-za-vaorazheni-gra-679032.html

Четирима полицаи са арестувани при акция в Пловдивско, съобщи

Сред задържаните е началникът на районното управление в Раковски. 

По първоначална информация арестуваните са разследвани за въоръжени грабежи и изнудване. 

Очаквайте подробности!

Караниколов: Бизнес климатът в страната се подобрява

http://econ.bg/Новини/Караниколов-Бизнес-климатът-в-страната-се-подобрява-_l.a_i.760643_at.1.html

Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г....

Пенсионери, на които децата им пречат, дадоха заден за детска площадка

https://www.24chasa.bg/region/article/6824453

Пенсионери, на които децата им пречат, дадоха заден за детска площадкаПенсионери, които преди дни не позволиха да се строи детска площадка в центъра на Пловдив, сега отстъпиха. "Не сме против, но и не искаме шум след 22 часа под прозорците. Държим на съдействие от полицията", заяви Атанас Атанасов, домоуправител от ул. "Капитан Райчо" 44. С него беше и проф. Вълков, който онзи ден най-много скачаше срещу мястото за

Все още не е открит човекът, който е хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски"

https://www.actualno.com/crime/vse-oshte-ne-e-otkrit-chovekyt-kojto-e-hvyrlil-bombichkata-na-stadion-vasil-levski-news_670574.html

Все още не е открит човекът, който е хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски". Това съобщи главният секркетар на МВР Младен Маринов след срещата със спортния министър Красен Кралев. Утре предстои среща на ресорната комисия в парламента по младежта и спорта, Българския футболен съюз, МВР и Спортното министерство. Целта е да се изработят по-добри мерки за борба с футболното хулиганство, като не се изключва да се стигне и до промени в закона. Това съобщи Красен Кралев. За да стане то

България ще иска от Брюксел въглищните централи да продължат да димят

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/19/3165884_bulgariia_shte_iska_ot_brjuksel_vuglishtnite_centrali/?ref=rss


България ще поиска от Брюксел централите, които работят на въглища, да кандидатстват за дерогация (отклонение от новите завишени екоизисквания - бел. ред.), ако отговарят и спазят всички ясно посочени в европейската директива изисквания. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата". Тя се...

БТК се издължи на облигационерите изцяло с 400 млн. евро

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/19/3165911_btk_se_izdulji_na_obligacionerite_izcialo_s_400_mln/?ref=rss


Българската телекомуникационна компания ЕАД (VIVACOM), днес погаси облигационния си заем в размер на 400 млн. eвро преди датата му на падеж, се казва в прессъобщение на компанията.<br /><br />С плащането компанията изтегли облигациите си от официалния списък на търгувани ценни книжа на Ирландската фондова борса, където те бяха регистрирани за търговия преди близо пет години.<br />Рефинансирането на дълга е със заем в размер на 345 млн. евро, договорен със синдикат от повече от...

Ще има промени в полетите на летището в Берлин заради обезвреждането на бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824429

Ще има промени в полетите на летището в Берлин заради обезвреждането на бомбаБерлинското летище Тегел предупреди пътниците да очакват нарушения на полетите утре сутрин, когато е планирано обезвреждане на бомба от Втората световна война, предаде Ройтерс. Петстотинкилограмовата британска бомба беше открита при строителни работи близо до централната железопътна гара в Берлин и всички сгради в радиус от 800 метра ще бъдат

Швейцария удължава ограничението за работа за българи и румънци

http://www.mediapool.bg/shveitsariya-udalzhava-ogranichenieto-za-rabota-za-balgari-i-rumantsi-news278157.html

Швейцарското правителство реши да удължи с една година ограничението на броя разрешителни за работа за българи и румънци до малко под 1000, информира швейцарската телеграфна агенция (ATS).   Такава предпазна клауза има в споразумението за свободно движение между Швейцария и двете страни.   Между 1 юни 2018 година и 31 май 2019 година общо 996 разрешителни за работа могат да бъдат издадени на български и румънски мигранти, уточни вчера правителството. Такова решение бе взето и през юни миналата година, когато за първи път беше активирана предпазната клауза.   Свободното придвижване на граждани на България и Румъния влезе в сила през юни 2016 година, но с опцията да се ограничава броят на разрешителните за работа всяка година, ако това е в ползва на местната работна сила. Клаузата може да бъде активирана до 2019 година.   Както и миналата година швейцарското правителство е особено обезпокоено, че голяма част от работниците от двете страни заемат сезонни работни места в сектор с над средното равнище на безработица.   Между 2016 и 2017 година, точно след въвеждането на свободното движене на хора, нетната миграция от България и Румъния се е увеличила над два пъти на фона на спад на миграцията от другите страни от ЕС.   Швейцария за първи път активира през 2012 година такава предпазна клауза - будещ спорове инструмент в сложните отношения на страната с ЕС - за да ограничи броя на пристигащите от новите страни членки на Евросъюза, присъединили се през 2004 година.   Берн реши също така да разшири обхвата на клаузата за всички страни членки на ЕС на следващата година, но бе силно критикуван от Брюксел. Оттогава ограниченията не могат да бъдат прилагани за 17-те страни членки, присъединили се преди 2004 година.

Най-скъпото училище в света

https://offnews.bg//dw/naj-skapoto-uchilishte-v-sveta-679029.html

Швейцарският интернат "Льо Розе" е известен като най-скъпото училище в света. В него учат принцове и принцеси, деца на поп-звезди, наследници на президенти и на милиардери. Ето какво видя там една германска журналистка, чийто репортаж бе публикуван в българската секция на "Дойче веле":

Говорителят на училището Фелипе Лоран е едва на 25 години, говори перфектно френски и английски, макар че матерният му език е испански, а той самият идва от Колумбия. С тази биография, с кашмиреното си палто, със сивия костюм по мярка и с цилиндричната шапка той сякаш олицетворява духа и идеите на училището: интернационално, с традиции и строга дисциплина, просмукано от богатство.

Репортерката на „Ди Цайт" Алине Ванер е сред малкото журналисти, които през последните десетилетия са пристъпвали прага на „Льо Розе". Световноизвестният швейцарски интернат се бои от всяка евентуална драскотина по своя излъскан до блясък имидж. Посещението е разрешено само при условие, че няма да се правят снимки, а имената на учениците ще останат в тайна. Защото там, където учат принцове, деца на поп-звезди, наследници на президенти и на милиардери, дискретността е върховна повеля.

Годишната такса е 87 хиляди евро

Годишното обучение в „Льо Розе", основан през 1880 година, струва около 87 хиляди евро. Всяка година интернатът приема 400 ученици на възраст между 8 и 18 години, а обучението се води на английски и на френски, но и на още 25 майчини езика. В „Льо Розе" в момента учат деца от 70 различни държави, които завършват интерната с международно признати дипломи. Година след година 30% от абсолвентите веднага успяват да получат място за следване в някои от елитните „бръшлянови" университети в САЩ, в Оксфорд, Кеймбридж и в другите световни храмове на висшето образование. Класовете се състоят от не повече от 15 души, а класните стаи приличат на приказка от бъдещето: чинове с хидравлика, инвидуални портове за преносими компютри и проектори. Класовете не са с постоянен състав - децата непрекъснато сменят съкласниците си, в зависимост от индивидуалните потребности и учебния план.

Журналистката от „Ди Цайт" разглежда и концертната зала за 900 души, игрищата за тенис, футбол и волейбол, конюшната с понита, плувния басейн и зеленчуковата градина. Общежитията на момчетата и момичетата са стриктно разделени. До 1967 година „Льо Розе" е само момчешки интернат, от тогава насам вече се приемат по равно момчета и момичета, които учат заедно, но иначе имат дори отделни трапезарии. За момичетата има специална сауна, турска баня и курсове по йога и танци. А през зимата цялото училище се премества за три месеца в луксозния курорт Гщад, където момчетата и момичетата могат на воля да карат ски, а в почивките получават горещ шоколад и натурален портокалов сок под лъчите на зимното слънце.

Железни правила

Луксозен свят за свръхбогатите? - пита се репортерката малко преди да влезе в една от стаите на момчетата. Две легла, две маси, два обикновени стола - и нищо повече. В коридора - етажерка, където нощем всички са длъжни да депозират мобилните си телефони. „Ние не сме петзвезден хотел", обяснява Фелипе Лоран - това е училище, където децата се учат на дисциплина и самостоятелност. В „Льо Розе" важат железни правила, които запълват цели 16 страници. Който взима дрога, пуши или напуска нощем интерната без разрешение, който открадне нещо или пък бъде засечен на един и същи етаж с лице от другия пол - изхвърча незабавно. Ако не почистиш стаята си, ако не се грижиш както трябва за ученическата си униформа, ако си недружелюбен, ругаеш или закъсняваш, също те чака цяла палитра от възможни наказания: наказателни обиколки бегом около игрищата или дължини в плувния басейн, а понякога дори и задължението цяла седмица да ходиш с вратовръзка…

Директорът Кристоф Гюден обяснява, че когато на едно място са събрани стотици млади хора, които имат амбицията да постигнат нещо значимо в живота си, тогава всеки трябва да се съобразява с другите. А особено за тийнейджърите изчистените структури са особено важни. „Льо Розе" не е уста за всяка лъжица - не само заради парите. Неслучайно на година-две се случва деца да напускат по собствено желание. А за да влезеш в „Льо Розе", не стигат само парите. Колкото и известно да е фамилното ти име, с което ще се закичи интернатът, трябва да докажеш, че те бива - такива са правилата за приема на ученици. Всяка година за едно място кандидатстват по четири деца, а в деня на приемните изпити всяко от тях трябва да положи цели три обхватни изпита. Разбира се, плюс отличните свидетелства и препоръки, без които не се явява нито един кандидат.

И още условия

При подбора на учениците се гледат обаче не само документите и личните качества. В „Льо Розе" важи принципът, че от една и съща страна се приемат най-много 10% от учениците, като 55-60% идват от европейски държави. Това е особено важно за имиджа на интерната, който - според думите на директора Кристоф Гюден - се съсредоточава върху европейската култура. Родителите пък изпращат децата си в този интернат не само заради отличното образование, имиджа, традициите и условията. Те ценят още стабилността и сигурността на държавата Швейцария. Включително и заради това са склонни да плащат толкова много пари.

Иззеха различен вид наркотици от апартамент в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=372801

В гр. Девня, на ул. «Плевен» вчера, е спрян за проверка автомобил с водач на 25 г. от с. Цани Гинчево, обл. Шумен, и пътници – двама мъже от същото село и жена от Девня на 26, 24 и 22 г. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Кралица Елизабет Втора се надява принц Чарлз да поеме водачеството в Общност на нациите

http://www.mediapool.bg/kralitsa-elizabet-vtora-se-nadyava-prints-charlz-da-poeme-vodachestvoto-v-obshtnost-na-natsiite-news278156.html

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че се надява нейният син и престолонаследник принц Чарлз да поеме ръководството на Общността на нациите, отговаряйки на някои твърдения, че страните членки да се редуват на тази позиция, предаде Ройтерс в четвъртък.   "Моето искрено желание е Общността на нациите да продължи да гарантира стабилност и приемственост на бъдещите поколения и да реши един ден принцът на Уелс да се заеме с тази важна работа, започната от моя баща през 1949 г.", каза кралицата при официалното откриване на срещата на правителствените ръководители от Общността.   Срещата на върха, която за първи път от 20 години е в Лондон, се разглежда като възможност за Великобритания да укрепи връзките с бившите си колонии и да съживи свободния съюз на членуващите в Общността 53 страни преди Брекзита, отбелязва Ройтерс.   Общността на нациите става наследник на Британската империя в средата на 20-ти век, а кралицата я оглавява от възкачването си на трона през 1952 г.   При откриването на срещата, която се свиква през една година, кралицата призова страните от Общността да вземат мерки за ограничаване на замърсяването с пластмасови отпадъци. Елизабет Втора акцентира върху инициативи като т.нар. "Синя харта" - за опазване и устойчиво развитие на океаните - и заяви, че британското кралско семейство се гордее, че участва в тях.   Британският премиер Тереза Мей също говори на церемонията по откриване на срещата и отдаде почит на "службата, посветеността и постоянството" на кралицата начело на Общността.   "Вие винаги сте била вярна на най-дълбоките ценности на Общността на нациите - гласът и на най-малката страна в нея да е точно толкова важен, колкото и на най-голямата, най-богатият и най-уязвимият да стоят рамо до рамо", заяви министър-председателката, цитирана от ДПА.   "Благодарим Ви за вашата служба, отдаденост и постоянство", добави тя.   Мей също призова за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и за опазване на моретата и океаните.   С наближаването на срещата бе повдигнат въпросът кой ще поеме от 91-годишната кралица ръководството на Общността. В неделя водачът на британската опозиционна партия предложи постът да се заема на ротационен принцип от страните членки.   Тереза Мей ще лобира принц Чарлз да стане приемник на кралицата при дискусиите през следващите два дни.   Шейсет и девет годишният принц Чарлз също неофициално спомена темата при изказването си на събитието в Бъкингамския дворец. "Общността на нациите има фундаментално присъствие в живота ми, откакто се помня", каза той.

Иракските ВВС удариха позиции на ИДИЛ в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/siria-jihad-27063701

Иракските военновъздушни сили нанесоха днес смъртоносни удари по позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия.

Монтана става пилотен град с въвеждане на нови технологии за умно управление

https://www.24chasa.bg/region/article/6824424

Монтана става пилотен град с въвеждане на нови технологии за умно управление„Всички хора имат нужда от телекомуникации на най-високо технологично ниво и следващата стъпка, която ще направим е също респектираща за доброто на всички, които живеят тук в центъра на Северозапада Това заяви кметът на Монтана Златко Живков преди демонстрацията на технологични решения за умно управление на общини,

Няма кой да върне парите за отменения концерт на Smokie в Бургас

https://offnews.bg//kultura/niama-koj-da-varne-parite-za-otmenenia-kontcert-na-smokie-v-burgas-679031.html

Промоутърската компания EventsJar и разпространителят на билети "Тикетпро" не могат да се разберат кой трябва да върне парите на хората, закупили си пропуски за отменения концерт на Smokie в Бургас. Скандалът стигна дори до омбудсмана на Бургас Тодор Стамболиев, който днес разказа за случая в съобщение до медиите.

Концертът на Smokie в Бургас трябваше да е през февруари, но неразбирателство между промоутъра и "Тикетпро" пречи на хората да си вземат парите обратно.

EventsJar твърдят, че "Тикетпро България" ЕООД трябва да върнат парите, като дори е изпратена нотариална покана за явяване в кантора на нотариус за извъсъдебно разбиране, но до такова не се е стигнало.

"Поради горното, следва да имате предвид, че EventsJar, като организатори на концерта, правно и юридически не носят отговорност за връщането на парите за тези билети", казват в съобщението до медиите промоутърите, цитирани от WeRock.

Според омбудсмана на този етап зрителите могат да търсят парите си по съдебен път, но това не е добър вариант, защото означава повече разходи от стойността на билетите.

"Все пак изразявам надежда, че тези дружества, с име и история в организирането на концерти ще потърсят извънсъдебен начин за уреждане на взаимоотношенията си и най-вече ще намерят начин за възстановяване на сумите на закупилите билети лица", добавя Тодор Стамболиев.

Тикетпро не са коментирали случая все още. Опитахме се осъществим връзка с тях, но на сайта им няма телефон за контакт, нито имейл, а само форма за контакт, на която все пак пуснахме запитване. При отговор от тяхна страна ще ви информираме.

190 нарушения в област Монтана по време на акцията „24 часа контрол на скоростта“

https://www.24chasa.bg/region/article/6824422

190 нарушения в област Монтана по време на акцията „24 часа контрол на скоростта“
За времето от 06,00 ч. на 18 април до 06,00 ч. на 19 април в областта е имало 25 точки за контрол на скоростта. За денонощието са установени 190 нарушения на скоростните режими. 63 от тях са регистрирани от т.нар. камера на тринога, 52 – от стационарна камера и 75 – от мобилни камери, монтирани в 3 полицейски автомобила.

На 121 г. почина най-възрастният човек в света

http://www.cross.bg/haramilyo-pochinal-chovek-1572933.html

/КРОСС/ Чилиец, който се вярва, че е най-възрастният човек в света, е починал в болница на 121 г., пише "Гардиън". Селино Вилянуева Харамильо е починал в сряда в чилийския град Сан Хосе де Марикина. Харамильо е роден на 25 юли 1896 г., но не е признат от "Гинес" за най-възрастния човек на планетата, тъй като официално не е потвърдена датата на раждане. Столетникът е паднал от леглото преди седмица и си счупил три ребра. Едното от счупените ребра се забило в белия дроб. В началото лекарите са били оптимисти, че ще се възстанови, но през последните дни Харамильо получил усложнения и починал. Харамильо, селскостопански работник, който никога не се е женил и не е известно да има роднини, ще бъде погребан в петък сутринта.  

Велосипедист се блъсна на 'Тракия' и предизвика верижна катастрофа

https://offnews.bg//112/velosipedist-se-blasna-na-trakia-i-predizvika-verizhna-katastrofa-679030.html

Велосипедист е пострадал на магистрала "Тракия", след като се е ударил в заграждения за ремонт на пътя. Той е настанен в болница за лечение, съобщи МВР.

Сигналът за пътния инцидент на платното в посока София е постъпил днес, към 13.30 часа. След падането на велосипедиста на магистралата е станала и верижна катастрофа. 

Причината 4 коли да се ударят е отвличане на вниманието на шофьорите заради инцидента с колоездача, обясняват от полицията. 

Водачите на автомобилите също са транспортирани в болнично заведение за преглед. 

Марешки: Заседанието на КСНС приключи, има консенсус

https://petel.bg/Mareshki--Zasedanieto-na-KSNS-priklyuchi--ima-konsensus__260850

"Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста. Има консенсус, уточняват се последни текстове." Това каза пред жур...

Нови разкрития закопават Иванчева! Даването на подкупа е запечатано на видео от...

https://petel.bg/Novi-razkritiya-zakopavat-Ivancheva--Davaneto-na-podkupa-e-zapechatano-na-video-ot---__260851

Снимка: Булфото Разследващите са иззели записите от всички камери в заведенията, в които във вторник са се срещнали кметицата на „Младо...

Ефективна присъда за пиян шофьор в Мездра

https://zaistinata.com/%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%b2-%d0%bc%d0%b5%d0%b7/

Районна прокуратура – Мездра е постигнала споразумение със защитата на 38-годишния В. Томов, шофирал след употреба на алкохол по пътя от с. Върбешница в посока с. Боденец. Следобед на 22.07.2017 г. подсъдимият В. Томов се връщал след гостуване на познати в с. Върбешница, където консумирал алкохол. Движел се с управлявания от него лек автомобил „Пежо“, […]

Търговска война между САЩ и ЕС? Шансовете остават

https://www.investor.bg/analizi/91/a/tyrgovska-voina-mejdu-sasht-i-es-shansovete-ostavat-259636/

Истината е, че съдбата на ЕС зависи от добрата воля на Тръмп и блокът няма план „Б“.

Колоездач предизвика верижна катастрофа на "Тракия", разсеял шофьорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824416

Колоездач предизвика верижна катастрофа на "Тракия", разсеял шофьоритеСигнал за пътен инцидент е постъпил днес, към 13.30 часа. По първоначални данни велосипедист, който се е движил по автомагистрала "Тракия" в посока София, се ударил в заграждения за ремонтни дейности. Закаран е в болница и оставен за лечение, съобщиха от МВР. По същото време в района е станала и верижна катастрофа между четири автомобила.

Децата на планината и „Златната българска младеж“

https://offnews.bg//mama-nindzha/detcata-na-planinata-i-zlatnata-balgarska-mladezh-678984.html

Автор: Ина Зарева Селото се дипли по хълбока на планината като пъстра наметка. Зеленото се е плиснало навсякъде. Червени покриви се вплитат в нишките на каменната тъкан. Синьото на реката се точи като ширит в края на дрехата. Върху ѝ са пръснати многоцветни копчета – иглики, лалета, нарциси, лютиче, люляци и ароматни билки. Вдъхваш ги и разкопчаваш тайни. Въздъхва селото в планинския скут рано сутрин, надипля плохите си и започва приглушеното си клокочене. Каруци пеят, животни се наговарят, птици се надпяват. Хората запъплят по работите си и тихо се поздравяват, че да не надвикат природата. А ти – изтръгнал се…

Скандалът с дипломи и автобиографии на политици в Испания се разраства

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-diplomi-i-avtobiografii-na-polititsi-v-ispaniya-se-razrastva-news278155.html

Скандалът, засегнал премиерката на област Мадрид, която се отказа от магистърска степен, получена с измама, се разширява в Испания, където един след друг хора на изборни длъжности внасят поправки в автобиографиите си, предава Франс прес.   Кристина Сифуентес, член на Народната партия на министър-председателя консерватор Мариано Рахой, е заподозряна, че е получила по съмнителен начин магистърска степен по право на регионите в Държавния университет "Крал Хуан Карлос".   Нейната дипломна работа така и не беше намерена, а документи от досието й са били фалшифицирани, което накара прокуратурата да започне разследване за подправяне на документи и за употреба на такива документи.   Интернет изданието diario.es, което разкри случая, я обвини вчера: Тя никога не е посещавала лекции. Нито се е явявала на изпити, но мнозинството преподаватели са й поставили много добри оценки".   Докато опозицията настоява за оставката й, Сифуентес се задоволи да се откаже от магистърската си степен. "Съобщавам ти официално решението си да се откажа от научната степен, присъдена ми от университета", написа тя на ректора.   Аферата Сифуентес отприщи вълна на иронично недоволство в социалните мрежи. Коментарите се съсредоточиха върху фразата "отказвам се" /от Оскара, който никога не съм получавал, от Нобеловата награда, която никога не ми е била присъждана и т.н./.   Скандалът, наречен "магистъргейт", беше приет с горчивина в страна, където има безработица 16,5 процента и където работните места с трайна заетост трудно се получават от младите, дори и да имат много дипломи.   А скандалът неспирно се разраства, защото изглежда, че депутати от различни партии са посочили неверни данни в автобиографиите си или са получили някои от дипломите си по много лесен начин - например говорителят на Народната партия Пабло Касадо.   Касадо призна, че през 2008/2009 г., когато е бил депутат в регионален парламент, се е сдобил бързо с магистърска степен в същия университет като Кристина Сифуентес - 18 учебни дисциплини от общо 22 са му били признати служебно, защото вече е имал диплома по право, и е бил освободен от посещаване на лекциите по тези дисциплини.   "Направих точно това, което поискаха от мен", оправда се той. Научният му ръководител, същият като този на Сифуентес, е отстранен от длъжност от университета.   Касадо също се беше похвалил, че има диплома от трети университетски цикъл на Харвардския университет, но пресата разкри, че е бил само на четиридневен семинар на преподавател от Харвард в база на университета в Мадрид.   По същото време се разбра, че лидер на социалистите в област Мадрид - Хосе Мануел Франко твърдял, че има диплома по математика, която обаче така и не завършил.   Депутатът от "Сиудаданос" /"Гражданите"/ - съюзник на Народната партия в областта, но неин съперник на парламентарните избори - Тони Канто призна, че е отбелязал в автобиографията си, че е "педагог" не защото има такава образование, а защото е изнасял уроци по актьорско майсторство.   Полемиката опетни и репутацията на радикалната лява партия "Подемос" - един от лидерите й в Галисия и депутат в регионалния парламент Хуан Хосе Мерло подаде оставка в петък, след като призна, че е добавил в автобиографията си, че има инженерно образование, каквото всъщност няма. "Дипломания"   Испания се пита колко е сериозен въпросът с така наречения "титулитис", известен и като "дипломания" - натрупването на множество дипломи от третия университетски цикъл.   "Имаме фундаментален проблем - "титулитис" е идеята, че е добре нашите политици да имат университетска диплома. Ставаме обаче свидетели как в многобройни случаи получаването на дипломи става много непрозрачно", коментира политологът Пабло Симон в интервю за вестник "Паис".   Той уверява, че е имало случаи в Испания с министри и политически лидери, "чиито докторски дисертации не са станали публично достояние".   Симон каза, че става дума за "изцяло предаваща се по наследство концепция, по силата на която /политиците/ си купуват университетските степени, както през 19 век са се купували благороднически титли".   Мариано Рахой не се разграничи публично от Сифуентес, която заяви във вторник: "Имам подкрепата на моята партия и, разбира се, на моя министър-председател".   По БТА

Йоханис: Сериозна заплаха за европейската сигурност е враждебното източно поведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824418

Йоханис: Сериозна заплаха за европейската сигурност е враждебното източно поведениеРумънският президент Клаус Йоханис смята, че "сериозна заплаха за европейската сигурност представлява враждебното поведение, което идва от изток", предаде агенция Медиафакс. Йоханис направи това изявление на откриването на семинар, посветен на положението със сигурността в Югоизточна Европа, предава БТА.

Изненадваща акция на "Паркинги и гаражи" в благоевградския кв. "Грамада" Щракнаха "белезниците" на десетки автомобили, шофьорите в паника

http://www.struma.com/obshtestvo/iznenadvashta-akciya-na-parkingi-i-garaji-v-blagoevgradskiya-kv-gramada_133227/

Паякът на В. Атанасов днес "погълна" много жертви....

Изненадваща акция на "Паркинги и гаражи" паникьоса шофьорите, свикнали да си паркират возилата, където им падне в благоевградския квартал "Грамада". Днес около 14 часа огромният паяк влезе страховито в квартала и започна масовото преследване на неправилно паркиралите.

Скоби бяха поставени на десетки автомобили, а някой от шофьорите успяха да се избавят от пипалата на паяка, бягайки панически. Пред репортер на Struma.coм, шофьор сподели: От три години паркирам...

Продължава

Кралица Елизабет Втора се надява принц Чарлз да поеме Общността на нациите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824402

Кралица Елизабет Втора се надява принц Чарлз да поеме Общността на нациитеБританската кралица Елизабет Втора заяви днес, че се надява нейният син и престолонаследник принц Чарлз да поеме ръководството на Общността на нациите, отговаряйки на някои твърдения, че страните членки да се редуват на тази позиция, предаде Ройтерс. "Моето искрено желание е Общността на нациите да продължи да гарантира стабилност и приемственост

Кирил Комаров е новият председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация

https://offnews.bg//ikonomika/kiril-komarov-e-noviat-predsedatel-na-upravitelnia-savet-na-svetovnata-679028.html

Кирил Комаров е новият председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация (WNA). Това стана ясно по време на провелата се в Мадрид международна конференция World Nuclear Fuel Cycle 2018, която се организира от Института за атомна енергия (NEI) и Световната ядрена асоциация (WNA). Руската корпорация „Росатом“ бе партньор на събитието.

Комаров е първи заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие на международния бизнес на руската корпорация „Росатом“.

Роден е на 29 декември 1973 г. в Санкт Петербург. През 1992 г. завършва със златен медал Правния лицей към Уралската държавна юридическа академия. През 1997 г. завършва с отличие Съдебно-прокурорския факултет към академията. След това записва аспирантура, като през 2000 г. защитава дисертация на тема: „Държавно управление: средства в икономическата сфера“. Кандидат на юридическите науки.

От февруари 2015 г. освен първи заместник-генерален директор на „Росатом“ е и директор на ОАО „Атоменергопром“.

НАП търси 217 фискални инспектори

http://www.moreto.net/novini.php?n=372825

Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна.

Нещо вкусно: 5 ястия със спанак

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6824257

Нещо вкусно: 5 ястия със спанакКрем-супа от спанак необходими продукти: 100 г спанак 200 г коприва 3 стръка пресен лук на ситно 2 стръка пресен чесън на ситно 2 средно големи картофа на кубчета 4 чаши зеленчуков бульон (или вода) 3 с.л. зехтин начин на приготвяне: 1 Почистете и измийте поотделно под течаща вода копривата и спанака.

Колежки на ранената жандармеристка: Не ни е страх след инцидента (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824286

Колежки на ранената жандармеристка: Не ни е страх след инцидента (Видео)На ни е страх това е нашето призвание казаха на брифинг в жандармерията две от колежките на ранената вчера по време на мача полицайка. Двете момичета също са отскоро на работа в жанрамерията, но имат по-голям стаж от пострадалата - работят от една година в МВР. Те не са съгласни с мненията, че на такива срещи не трябва да се изпращат жени,

Евростат: България дава убежище най-много на сирийци, 175 800 е броят им

https://frognews.bg/novini/evrostat-balgariia-dava-ubejishte-nai-mnogo-siriitsi.html

През миналата година 90 на сто от получилите убежище в България са били сирийци, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Гръцка парламентарна комисия изпрати случая Новартис на специален прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824380

Гръцка парламентарна комисия изпрати случая Новартис на специален прокурорГръцка парламентарна комисия изпрати за разглеждане от специален прокурор т. нар. дело Новартис. Това съобщи днес британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС. Става въпрос за разглеждане на твърденията, че двама бивши премиери и осем бивши министри са получили от швейцарската фармацевтична компания милиони евро като подкупи, предаде БТА.

Еврокомисар: Производството на ток от въглищни централи ще става все по-скъпо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824406

Еврокомисар: Производството на ток от въглищни централи ще става все по-скъпоПроизводството на електроенергия от въглищните централи ще става все по-скъпо за сметка на енергията, произвеждана от възобновяемите източници. Това каза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете на пресконференцията след края на неформалното заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз,

Как един полицай не даде гейм на Федерер

https://dnes.dir.bg/lyubopitno/chovekat-koyto-ne-dade-geym-na-federer

Рето Шмидли никога няма да забрави деня, в който би с 6:0, 6:0 Маестрото

Забраняват пластмасовите сламки в UK

https://dnes.dir.bg/ikonomika/zabranyavat-plastmasovite-slamki-v-uk

Пластмасовите отпадъци са сред най-големите предизвикателства за опазването на околната среда

/Видео/ След наглата стрелба по Д. Саботанов - Саботана: Фараона от Сандански остава зад решетките, окръжните магистрати не се трогнаха от молбите му за "домашен арест"

http://www.struma.com/krimi/video-sled-naglata-strelba-po-d-sabotanov-sabotana-faraona_133226/

Болна е жена ми, децата ми са малки трябва да се грижа за тях, така Илия Бориков се моли на съда за по-лека мярка

Стрелецът по Саботата, Илия Бориков-Фараона от Сандански остава зад решетките, окръжният съдия Петър Пандев взе решението си днес на проведеното заседание за промяна на мярката за неотклонение "Задържане под стража", постановена от районния съд в курортния град.

Пред съдебния състав Фараона каза няколко изречения, молейки за промяна на мярката, тъй като жена му била болна, идвал две деца, за които трябва да се грижи".

Предвид престъплението, което е извършил, а...

Продължава

За повечето българи основен проблем е безработицата, 54% разчитат най-много на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165838_za_povecheto_bulgari_osnoven_problem_e_bezraboticata/?ref=rss


Повечето българи (28%) смятат, че безработицата е основният проблем на техния град или регион. На второ място по този въпрос са политиките за младежта (24%), а на трето – околната среда (22%). Това показват данни от проучване, направено от Европейския комитет на регионите като част от инициативата "Размисъл за Европа".<br /><br />На следващите места като проблеми за посочени мобилност и обществен транспорт (13%), сигурност и тероризъм (8%) и интеграция на мигрантите...

В Трир издигат паметник на Карл Маркс за 200-годишнината от рождението му

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-trir-izdigat-pametnik-na-karl-marks-za-200-godishninata-ot-rozhdenieto-mu.93936

/Поглед.инфо/ Статуята на Карл Маркс бе поставена на постамента на 13 април т.г. и ще бъде официално открита на 5 май 2018 г. в родния град, където Маркс прекарва първите 17 години от живота си.

Внимавайте, когато ви глобяват за транспортно нарушение в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824373

Внимавайте, когато ви глобяват за транспортно нарушение в ГърцияАко ви глобят в Гърция за транспортно нарушение, но ви напишат акт върху стара бланка, където е упоменато, че може да ползвате отстъпка от 50% върху сумата ако платите в рамките на 10 дни, вие сте в право да я ползвате, независимо от промените в закона, коментират юристи. Повод за тази дискусия стана настъпилия хаос предизвикан от Закона за

НАП търси служители за звеното, в което направи масови съкращения

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/19/3165871_nap_tursi_slujiteli_za_zvenoto_v_koeto_napravi_masovi/?ref=rss


Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното "Фискален контрол". Агенцията е обявила конкурси за длъжността "инспектор по приходите". Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна.<br /><br />През миналата седмица агенцията обяви, че ще съкрати над 300 служители от същото звено. Преди това негови служители бяха арестувани и обвинени в пране на пари.<br /><br />Конкурсите за свободните работни...

Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

http://www.cross.bg/telk-kontrol-petrova-1572932.html

/КРОСС/ Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник социалният министър Султанка Петрова след среща в МС с националнопредставителните организации на хората с увреждания. На срещата са присъствали вецепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов. Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, допълни Петрова. По думите й отделно, при сигнал, комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът. Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС. В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, социалното министерство, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки, припомни заместник-министър Петрова. Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, отбеляза Петрова

НАП търси 217 фискални инспектори

https://www.actualno.com/society/nap-tyrsi-217-fiskalni-inspektori-news_670569.html

Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна, съобщиха от приходната агенция. Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания. Допуснатите до вто

Прокуратурата обвини врачанска престъпна група за разпространение на наркотици и изнудване

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81/

Специализираната прокуратура повдигнала обвинения на седем участници в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици и изнудване в района на Враца. Шестима от участниците били задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 17 април 2018 г., а седмият е обявен за издирване, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Групата е била поставена под наблюдение още през […]

Арестуваха полицаи и шеф на районно в Пловдивско

http://nakratko.bg/category/60/158137/


Четирима полицаи бяха арестувани при акция в Пловдивско, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Сред задържаните е началникът на районното управление в Раковски.

НАП търси 217 фискални инспектори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824372

НАП търси 217 фискални инспекториНационална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа.

Приели сме 1530 бежанци от Сирия през 2017 година

https://www.actualno.com/society/prieli-sme-1530-bejanci-ot-sirija-prez-2017-godina-news_670562.html

През миналата година 90 на сто от получилите убежище в България са били сирийци, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия. Общо 1530 граждани на Сирия са получили закрила в нашата страна, а също 110 иракчани и двама души без гражданство. У нас миналата година са били издадени 1705 одобрения по подадени молби за международна закрила, 800 от които са били за убежище. От 4740 молби миналата година България е одобрила 1695 или 36 на сто, предаде "Дарик". В ЕС през 201

Кралев: Утре обсъждаме мерките за сигурност при футболни срещи с МВР и БФС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824363

Кралев: Утре обсъждаме мерките за сигурност при футболни срещи с МВР и БФСМВР, БФС, депутати и спортното министерство ще се срещнат утре, за да обсъдят бъдещи мерки за сигурност при футболни срещи. Това каза пред медиите спортният министър Красен Кралев след среща с главния секретар на МВР Младен Маринов по повод инцидента със служителката на МВР при вчерашния мач между ЦСКА и Левски, предаде БТА.

"Левски" осъди хулиганската проява и поиска разкриване на виновника

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165875_levski_osudi_huliganskata_proiava_i_poiska_razkrivane/?ref=rss


С кратко съобщение в сайта си "Левски" осъди хулиганската проява, довела до нараняването на полицай по време на мача с ЦСКА. Сините поискаха да се разкрие виновникът.<br /><br />От "Левски" изразиха "своята категорична позиция срещу всяка проява на насилие". "Клубът настоява да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства, свързани с този случай, както и да се установи извършителят на това деяние", обявиха сините в сайта си.<br /><br...

Марешки: Предложението на Нинова за намаляване на депутатските заплати е безсмислен пиар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824362

Марешки: Предложението на Нинова за намаляване на депутатските заплати е безсмислен пиар
Говорим за безсмислен пиар, което самото БСП не подкрепя - така председателят на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки коментира предложението на левицата за намаляване на заплатите и почивките на депутатите, цитиран от БТА. Те знаят, че няма да стане и го правят само, за да се говори два дена за Корнелия Нинова,

Какво не беше наред в ареста на жената кмет

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kakvo-ne-beshe-nared-v-aresta-na-zhenata-kmet-679024.html

Какво не беше наред вчера в ареста на жената кмет.

Първо, липсваше ми още полиция. Не могат само тридесет полицая да арестуват две жени. Можеха да дойдат сто, а най-добре триста. И какво е това - само осем коли? Къде е мощта на антикорупцията. Можеха поне един бронетранспортьор да докарат. Хеликоптер нещо...

Второ. Как може да държат жените само с белезници четири часа на улицата? Толкова ли не можахте да се сетите за чували на главите, пранги на краката и бой с бухалки. Можехте поне да ги простреляте в краката. Толкова ли ви се свидят куршумите?

Трето. Как така 70 бона в кашон? Ама не ви ли е срам? Можеха да бъдат намерени в труп на прасе или още по-добре в труп на бездомно куче. Така и защитниците на животните щяха да имат отношение.

Четвърто. Липсваше цигански оркестър, който да свири затворнически песни. Никога не подценявайте музикалния фон.

Пето. Къде бяха репортерите които да питат "как се чувствате?". Ама това не е професионално. Ало телевизиите?

Шесто. Можеше да се издигне предварително бесилка в градинката отсреща? Толкова ли е скъпо?

Седмо. Полицаите броят парите на асфалта. Е не помислихте ли за маса, столове и поне една машина за броене на пари? Ами как искате полицията да си върши нормално работата при тези условия?

Осмо и последно. Крайно време е някой презер*атив да даде интервю, как това е законно, демократично, логично, и европейско. Опа... това последното вече го правят. Извинявам се.

Б. ред. - Емил Йотовски е сценарист, драматург и писател.

Във Великобритания за първи път осъдиха жена за домашно насилие

https://offnews.bg//sviat/vav-velikobritania-za-parvi-pat-osadiha-zhena-za-domashno-nasilie-679025.html

22-годишна британка беше осъдена на 7,5 години затвор за домашно насилие и "принудителен контрол". Това е първата в историята на страната жена, осъдена заради домашно насилие, съобщи руската служба на Би Би Си.  

Джордан Уорт е осъдена за това, че в продължение на четири години оказвала психически и физически тормоз на приятеля си - 22-годишния Алекс Скил, който страда от хидроцефалия. 

Заради преживения тормоз Скил се оказал на косъм от смъртта. 

Пред британски медии Скил разказва, че Джордан го е наранявала с нож, поливала го е с вряла вода, забранявала му да спи на едно легло с нея и решавала какви дрехи да носи. Освен това тя му забранявала да контактува със свои роднини и близки, чупила му мобилните телефони и контролирала страницата му във Фейсбук. 

Алекс Скил разказва, че се запознал с Джордан, когато бил на 16 години. Тя била първото му гадже. 

Според Sun Джордан Уорт израснала с любящи родители, имала хубави оценки в училище и в университета, искала да стане учителка. Освен това тя била доброволец в приюти за животни и събирала пари в помощ на деца в Африка. 

Двамата изглеждали като идеалната двойка, но според Алекс всичко било фасада, зад която се криел преживеният от него ежедневен ужас. 

"Физическото насилие започна преди 9 месеца, а в продължение на четири години имаше морални унижения", казва Алекс в интервю за Daily Mail.

По думите му неговите роднини разбрали за психическия тормоз, но не подозирали и за физическото насилие. 

"В продължение на две години тя се стараеше да ме държи настрана от тях. Аз имам много любящо семейство, любящи родители, но тя не ми даваше да говоря с тях. Биеше ме и ме заливаше с вряла вода, нараняваше ми ръцете, като казваше, че съм говорил със семейството си, макар че не беше вярно", допълва той. 

Ситуацията се утежнявала от това, че Скил страда от хидроцефалия, което го правило още по-уязвим. 

Ранената с бомбичка жандармеристка женена за свой колега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824265

Ранената с бомбичка жандармеристка женена за свой колега24 годишната Гергана Зашева е ранената от бомбичка на мача жандармеристка , научи 24 часа. Тя и преди е охранявала футболин срещи,но за първи път й се случва да пострада. Зашева е женена за свой колега, който е охрана на дипломатически мисии. Името му е Юли и малко по-голям от съпругата си. Той работи в жандармерията от 4 години.

Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

http://nakratko.bg/category/59/158136/


Бъдещето на Западните Балкани е в младите хора и тяхното развитие, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в закриването на Европейската младежка конференция в София.

214 нарушения са констатирани по пътищата на област Варна по време на операцията „24 часа контрол на скоростта“

http://www.moreto.net/novini.php?n=372800

Специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“, която стартира на 18 април, завърши тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. За срок от 24 часа бяха обхванати 28 точки за контрол, разположени на територията на Областната дирекция на МВР – Варна.

Разследванията на ЕС срещу Google напредват

https://www.investor.bg/web/456/a/razsledvaniiata-na-es-sreshtu-google-napredvat-259633/

Въпреки забавянето и по двата случая вече има напредък, твърди Маргрете Вестагер

Правното министерство: Местят в друга група бития затворник от Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824327

Правното министерство: Местят в друга група бития затворник от ПазарджикВ момента в Затвора в Пазарджик се извършва проверка по случая с побоя над затворник, заявиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. На 15 април т.г. лишеният от свобода Стайко Иванов е съобщил на постовия надзирател, че при прибиране от обяд са му били нанесени няколко удара с юмрук в областта на лицето и на гърдите от други лишени от

Цацаров отговори на критиките за ареста на Иванчева

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-otgovori-na-kritikite-za-aresta-na-ivancheva-6081478

Главният прокурор подчерта, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева

Прокуратурата поиска задържане на руски гражданин, издирван в родината си за неплатени данъци и такс

http://nakratko.bg/category/60/158135/


Окръжната прокуратура във Варна внесе искане за временното задържане за срок до 40 дни на руския гражданин Юрий В. Той се издирва от съдебните власти на Руската федерация чрез Интерпол, за да бъде екстрадиран в родината си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване