Евакуират още едно гнездо на бунтовниците от „Джайш ал Ислям“ в близост до Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823886

Евакуират още едно гнездо на бунтовниците от „Джайш ал Ислям“ в близост до ДамаскПървата група терористи от екстремистката групировка „Джайш ал Ислям“, заедно със своите семейства, напусна в четвъртък град Думейр, разположен на 50 км северно от Дамаск в района на Източен Калямун, предава ТАСС, като се позовава на информация от сирийската държавна агенция SANA. Съгласно постигнатото между „Джайш ал Ислям“ и сирийската армия

Путин продал земеделски имот, станал по-богат с почти 10 млн. рубли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823884

Путин продал земеделски имот, станал по-богат с почти 10 млн. рублиПрезидентът на Русия Владимир Путин е заработил 18.73 милиона рубли (около 245 712 евро), което е значително повече, отколкото в предишните години, съобщи "Ведомости". Ръстът на доходите на президента е заради продажбата на земеделски имот с площ 1500 кв. м за около 10 млн. рубли, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съветът за национална сигурност обсъжда ударите над Сирия при президента

https://frognews.bg/novini/savetat-natsionalna-sigurnost-obsajda-udarite-nad-siriia-pri-prezidenta.html

В Президентството днес се провежда Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Темата на съвета е свързана с рисковете и заплахите за националната сигурност, което я прави винаги актуална, каза президентът Румен Радев.

SOLAR Easter Trinity 2018 събира 10 топ артисти в една вечер

http://www.cross.bg/artisti-solar-easter-1572915.html

/КРОСС/ Седмото издание на фестивала ще се проведе на 5 май в две зали в Inter Expo Center SOLAR Easter Trinity е един от най-успешните фестивали на YALTA CLUB, който всяка година събира хиляди фенове на електронната музика. Еднодневното събитие се завръща за седмото си поредно издание с line-up, който не е за изпускане. На 5 май, в две парти зали в Inter Expo Center, ще посрещнем Jamie Jones, Loco Dice, Bjarki, Gaiser, Marco Faraone, Markantonio, Roberto Capuano и wAFF. Началото на вечерта ще бъде в ръцете на резидентите на YALTA CLUB - DIASS и Liubo Ursiny. През годините концепцията, добрата организация и брилянтната селекция от артисти създадоха на SOLAR Easter неповторима идентичност. И тази година организаторите на фестивала са се погрижили за цялостното му високо ниво, а десетте внимателно подбрани артисти ще забавляват феновете на качествения саунд до ранната сутрин на 6 Май. Не е случайно, че именно Jamie Jones оглавява листата с хедлайнери. Създателят на Hot Creations е един от най-желаните артисти, заради емблематичната му музика, която проправи пътя на едно по-меко и мелодично техно в световен мащаб. Loco Dice е следващият важен гост на събитието и абсолютен фаворит на публиката. Българските фенове не са виждали резидента на DC-10 от почти две години, което прави завръщането му още по-специално

Не се очаква приемникът на Кастро да донесе голяма промяна в Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823888

Не се очаква приемникът на Кастро да донесе голяма промяна в Куба
Човекът, който вероятно ще стане следващият президент на Куба, е от по-младо поколение лидери и подкрепя модернизация на острова, но той е и дългогодишен "апаратчик" на Комунистическата партия и не се очаква настоява за голяма политическа промяна, пишат Сара Марш и Нелсън Акоста от Ройтерс. Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент,

Отгледаха зеленчуци на Антарктида (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6823889

Отгледаха зеленчуци 
на Антарктида (ВИДЕО)Създаването на храни в необичайни условия е един от начините да се осигури препитание за хората в бъдещето, смятат много учени. Особено когато ресурсите на Земята ще са на изчерпване, и когато ще бъдат превземани други планети, например Марс. Затова и броят на експериментите расте непрекъснато. Неотдавна първата си реколта от зеленчуци набраха на

Тенис НА ЖИВО: Григор Димитров - Филип Колшрайбер

https://www.actualno.com/tennis/tenis-na-jivo-grigor-dimitrov-filip-kolshrajber-news_670516.html

Ракета №1 на България Григор Димитров излиза в четвъртък за ма от осминафиналите на сингъл от програмата на Мастърс турнира в Монте Карло. Световният №5 ще играе срещу германския ветеран Филип Колшрайбер за място на четвъртфиналите. Обедната среща между двамата се очаква да започне около 13:30 часа българско време. Може да следите мача на Григор Димитров НА ЖИВО В Sportlive.bg. ПРЕДИ ДВУБОЯ Григор Димитров имаше 3 поражения в последните 4 мача преди да запише успех на старта в Монте Карло.

От криза в криза: След икономическата, идва кадрова

https://dnes.dir.bg/ikonomika/27060078

Липсата на хора за работа ще диктува действията на българския бизнес, смята Тончо Тонев от БСК

Благоевградчанинът Стойчо Стоилов скочи срещу рефера –депутат Стефан Апостолов за…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d1%87%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d1%81/

Мениджърът на ЦСКА Стойчо Стоилов хвърли сериозни обвинения към съдията Стефан Апостолов за равенството 2:2 срещу Левски. Силният човек на „Българска армия“ е категоричен, че съдията е бил основният фактор, за да може Левски да стигне до равенство в мача на стадион „Васил Левски“. Той обяви също така, че първенството още не е приключило. Поне докато не приключи срещата Лудогорец – Берое, пише спорт ливе.

„Нека свърши мачът в Разград и тогава ще видим дали е свършило първенството или не. Какво да ви кажа. Има много ситуации. Много жалко, че трябва да коментирам съдийството. Основен фактор бе съдийството, за да се добере Левски до равенство. Три пъти се спестява жълт картон за Яблонски. За Буш ситуацията е идентична с тази от Разград. Няма и фаул даже на Жеферсон, а той го гони. Явно се прави всичко възможно да се реши първенството рано-рано и футболисти от другите отбори да бъдат пуснати в почивка,“ заяви Стоилов.

„Мисля, че първият гол на Левски бе абсолютна случайност. Ако си играл футбол знаеш, че после психологически е трудно да се върнеш в мача,“ продължи той. „Аз поздравявам нашите футболисти. Респект за тях.

„Борим се с много фактори, не само с футбол. Няма случайности, за кой път се случват такива неща. Мисля, че господин Ганчев вчера каза всичко много правилно. Ние ще си играем всеки мач за победа, просто, това е ДНК-то на ЦСКА,“ допълни шефът на „армейците“.

Материалът Благоевградчанинът Стойчо Стоилов скочи срещу рефера –депутат Стефан Апостолов за… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Всеки депутат от ГЕРБ се отчитал с 500-700 лева месечно в партийната каса

https://offnews.bg//politika/vseki-deputat-ot-gerb-se-otchital-s-500-700-leva-mesechno-v-partijnata-679001.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не хареса предложението на БСП за орязване на депутатските заплати. 

"По-добре народните представители да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", каза Цветанов и посъветва депутатите, които смятат, че получават прекален много пари, да дават част от заплатата си за благотворителност.

"Депутатите от ГЕРБ оставяме по 500-700 лева от заплатите си всеки месец в касата на парламентарната група и със събраните пари можем да помагаме на хората в нужда", даде пример Цветанов и разкритикува социалистите за това, че наричат всичките си колеги "маскари". 

"Като народен представител не е се чувствам такъв, не съм се възползвал от привилегии. Няма събота и неделя, в която аз да не съм в страната. Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той определи предложението на БСП за ограничаване на депутатските привилегии като несъстоятелно. "Откакто участвам в политиката, няма нещо, от което да се срамувам пред избирателите", добави той. 

Цветанов отново избра да използва темата, за да нападне президента Румен Радев, като обяви, че предизборната му кампания се е финансирала "на тъмно". Така Цветанов за пореден път използва думите на държавния глава от лекцията му пред студенти в УНСС, за да го нападне. 

"Искам да попитам президента, след като ще говорим светлината нека осветим начина, по който беше финансирана кампанията му. На тъмно беше взето решението от страна на БСП за издигането на Румен Радев за президент. На тъмно беше взето решението при провеждането на тази среща с Решетников. Нинова и до днес отрича за тази среща. Имало ли е изследване, възложено от института на Решетников за правилния профил и човек, който да бъде номиниран", попита Цветанов. 

Десетки демонстранти са арестувани при нов протест в Ереван

http://www.mediapool.bg/desetki-demonstranti-sa-arestuvani-pri-nov-protest-v-erevan-news278146.html

Десетки демонстранти са арестувани в Ереван покрай протестите срещу бившия президент на Армения Серж Саркисян, станал премиер с подсилени пълномощия, предаде Франс прес.   Тази сутрин стотици демонстранти се опитаха да блокират входа на правителствена сграда в центъра на арменската столица, с което предизвикаха намесата на полицейски сили за борба с безредици и те арестуваха десетки участници в акцията.   Според опозиционера Давид Санасарян, цитиран от ТАСС, "цивилни младежи" пребили в центъра на Ереван журналиста Тирайр Мурадян от в. "Айкакан жаманак" ("Арменско време"), след което затичали към офиса на управляващата Републиканска партия на Армения. Днес е седмият ден от протестите срещу оставането във властта на Саркисян, който стана президент през 2008 г. и се върнал се като премиер благодарение на оспорвана конституционна реформа, посочва АФП. Полицията разчисти пътя към сградата на МС и служителите от министерства и ведомства отиват на работа. Митингуващите опозиционери викат по тях: "Позор, позор!".   Водачът на опозиционните протести - депутатът от арменския парламент Никол Пашинян, отново се е върнал с група свои привърженици близо до правителствената сграда, отцепена от кордон полицаи с каски и щитове.   "Стачка, стачка!" - скандират демонстрантите. Пашинян призова митингуващите да не ходят на работа и да продължат протестите.   След опита да блокират министерски сгради в Ереван 200-300 участници в опозиционния протест, водени от Пашинян, започнаха шествие из града, за да съберат привърженици, които да участват в митинг, насрочен за довечера.

Брюксел забранява излъчването на мачовете от Световното по футбол в центъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=372797

Кметството на Брюксел съобщи, че няма да позволи мачовете от предстоящото Световно първенство по футбол в Русия да бъдат излъчвани на голям екран в центъра на града. Причината е, че полицията ще се затрудни с осигуряването на обществения ред.

Бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa дocтигa пиĸa нa възмoжнocтитe cи пpeз 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Бългapc-aтa-и-oнoми-a-дocтигa-пи-a-нa-възмoжнocтитe-cи-пpeз-2018-г-_l.a_i.760622_at.1.html

Бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa дocтигa пиĸa нa възмoжнocтитe cи пpeз тaзи гoдинa, ĸaтo cтpaнaтa ни щe e в тoп 3 нa нaй-дoбpe пpeдcтaвящитe ce пo oтнoшeниe нa...

Има ли надежда за облекчаване на гръцкия дълг?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ima-li-nadejda-za-oblekchavane-na-gryckiia-dylg-259614/

Гърция ще бъде сред основните теми на пролетната среща между МВФ и Световната банка във Вашингтон

P&G купи Consumer Health за €3,4 млрд

https://dnes.dir.bg/ikonomika/p-g-kupi-consumer-health-za-eur3-4-mlrd

Към американската компания преминават марките Vicks, Metamucil, Pepto-Bismol, Crest и Oral-B

БСП и ГЕРБ употребиха и хората с увреждания за политически нападки

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/19/3165462_bsp_i_gerb_upotrebiha_i_horata_s_uvrejdaniia_za/?ref=rss


За пореден път основните политически опоненти в парламента си размениха обвинения в бездушие, безочие, манипулации и липса на действия за решаване на проблемите на хората. Днес повод за нападките между БСП и ГЕРБ станаха хората с увреждания, които в сряда протестираха и не бяха пуснати в Народното събрание за среща с парламентарната група на социалистите, тъй като носели надписи "Системата ни убива".<br /><br />Макар че тази сутрин зам.-председателят на парламента от ГЕРБ...

Пияната и надрусана шофьорка изуми в съда с вида си, нищо общо със снимките от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823842

Пияната и надрусана шофьорка изуми в съда с вида си, нищо общо със снимките от фейсбук20-годишната танцьорка Габриела Медарова, която помля 10 коли в Пловдив, изуми присъстващите в съда с външния си вид. Визията на момичето, дотолкова не съвпада с тази от снимките й в социалните мрежи, че някои дори се усъмниха, че това е тя в действителност. Малко по-рано днес Габриела бе пусната на свобода под гаранция срещу 20 000 лева.

Брюксел забранява излъчването на мачовете от Световното по футбол в центъра на града

http://www.mediapool.bg/bryuksel-zabranyava-izlachvaneto-na-machovete-ot-svetovnoto-po-futbol-v-tsentara-na-grada-news278145.html

Кметството на Брюксел съобщи, че няма да позволи мачовете от предстоящото Световно първенство по футбол в Русия да бъдат излъчвани на голям екран в центъра на града, предаде БТА.   Причината е, че полицията ще се затрудни с осигуряването на обществения ред. Площадът, където досега мачовете бяха предавани, бе една от възможните цели за терористичен удар, уточниха по-рано службите за сигурност.   Миналата есен в центъра на Брюксел избухнаха размирици след мач, в който Мароко се класира за Световната купа. Впоследствие полицията назначи служител, който да следи календара на спортните събития и да предупреждава, когато предстои "опасен" мач.   Въпреки новата забрана, мачовете ще бъдат показвани на екрани в имигрантските квартали "Моленбек" и "Жет", както и в заведения в централната градска част. В Брюксел живеят граждани на 184 страни.

Учен: Корали от Големия бариерен риф са измрели от топлинен стрес, буквално са "сготвени"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823868

Учен: Корали от Големия бариерен риф са измрели от топлинен стрес, буквално са "сготвени"Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени" до смърт от скорошни топлинни вълни, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване, публикувано в сп. "Нейчър". Над 1000 километра от най-северната част на дългия 2300 километра коралов риф са измрели в резултат на същественото покачване на температурите на водата през 2016 и

Деца от Пловдив намериха портфейл с 1500 лв. и го върнаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823870

Деца от Пловдив намериха портфейл с 1500 лв. и го върнахаДеца от Пловдив намериха портфейл с близо 1500 лева. Двете момчета действали светкавично, издирили собственика и върнали документите и парите. Преди дни пенсионерът Владимир Попов се прибирал към дома си заедно със съпругата си, току-що били изтеглили 1000 лева, предаде Би Ти Ви „Тя просто е забравила да си затвори ципа на дамската чанта и

Легенда на кеча си отиде на 82 години

https://petel.bg/Legenda-na-kecha-si-otide-na-82-godini__260816

Скръбна вест почерни света на кеча. На 82 години си отиде най-продължителният шампион в историята - Бруно Самартино, пише "Спортал".  Нос...

От последните минути. Тръмп хвърли "атомна бомба". Американски и руски войници в пряк сблъсък. Има много загинали

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Tramp-hvarli-atomna-bomba--Amerikanski-i-ruski-voynitsi-v-pryak-sblasak--Ima-mnogo-zaginali__260819

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи за "жестока схватка между американски и руски сили" в Сирия преди няколко седмици, съобщава Блиц. ...

Зверство: Заклаха мъж и жена пред очите на детето им

https://petel.bg/Zverstvo--Zaklaha-mazh-i-zhena-pred-ochite-na-deteto-im__260820

Двама души – мъж и жена са убити в дома им в Сторволос, Никозия. Зверството е станало в ранните часове на днешния ден, съобщава полицията. ...

Митрополит Антоний със силни думи за патриарх Неофит!

https://petel.bg/Mitropolit-Antoniy-sas-silni-dumi-za-patriarh-Neofit-__260822

"Негово Светейшество българският патриарх Неофит е в съзнание и е контактен. По преценка на лекуващите лекари се налага да остане под наб...

Утре Варна ще почете 142 години от Априлското въстание, вижте програмата на честването

https://petel.bg/Utre-Varna-shhe-pochete-142-godini-ot-Aprilskoto-vastanie--vizhte-programata-na-chestvaneto-__260821

илюстрация: "Хвърковатата чета", худ. Петър Морозов Варна ще отбележи 142 г. от Априлското въстание с военен и църковен ритуал на Алеята на ...

Заради 24 млн. рубли: Хванаха във Варна руснак издирван от Интерпол, решават дали да го върнат в родината му

https://petel.bg/Zaradi-24-mln--rubli--Hvanaha-vav-Varna-rusnak-izdirvan-ot-Interpol--reshavat-dali-da-go-varnat-v-rodinata-mu__260823

Окръжната прокуратура във Варна внесе искане за временното задържане за срок до 40 дни на руския гражданин Юрий В. Той се издирва от съдебн...

Борисов посочи какво трябва да се направи, за да няма изтичане на млади хора

https://petel.bg/Borisov-posochi-kakvo-tryabva-da-se-napravi--za-da-nyama-iztichane-na-mladi-hora__260824

Бъдещето на Западните Балкани е в младите хора и тяхното развитие. Това заяви министър- председателят Бойко Борисов, който участва в закр...

Видинската ясла "Слънчев кът" предлага чудесни условия за отглеждане на най-малките

https://www.actualno.com/vidin/vidinskata-jasla-slynchev-kyt-predlaga-chudesni-uslovija-za-otglejdane-na-naj-malkite-news_670513.html

Родителите на деца, които са на възраст от 10 месеца до 3 години, могат да посетят детската ясла „Слънчев кът” във Видин и на място да се запознаят с условията. Те ще имат също възможност да се информират за дневния режим, храненето, персонала и образователните мероприятия, които се провеждат в нея. Основната грижа за децата се полага от квалифициран медицински персонал и детегледачки. В яслата ежедневно се провеждат занимания с педагог, организират се празници, разходки в п

Ракът, убиец на деца

https://www.actualno.com/healthy/rakyt-ubiec-na-deca-news_670124.html

Около 15% от раковите заболявания при деца и тинейджъри са сарком. Според Националния раков регистър, в България годишно се откриват около 300 случая на сарком. Лечението изисква опит и специализирани познания, затова според международните стандарти и насоки за добра клинична практика, саркомите трябва да се лекуват в специализирани центрове от лекари, обучени да поставят диагноза и да лекуват саркоми. Сарком е общото наименование на всички видове злокачествени тумори на съединителната тъкан, у

Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

http://www.mediapool.bg/amerikantsite-izhvarlyat-po-150-000-tona-hrana-na-den-news278144.html

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.   Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7 процента от земеделските земи в САЩ, а за производството й са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец.   Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39 процента), следвани от млечните продукти (17 процента), месото (14 процента) и зърнените храни (12 процента).   Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.   "По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.   "Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя.   Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.   Това разхищаване отговаря на реколти, които са били произведени с над 350 000 тона пестициди и близо хиляда тона торове всяка година, се казва в изследването.   Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

Патриарх Неофит е в болница в стабилно състояние

http://www.mediapool.bg/patriarh-neofit-e-v-bolnitsa-v-stabilno-sastoyanie-news278143.html

Патриарх Неофит е бил приет в сряда в болница “Токуда“ заради усложнения, свързани с негово хронично заболяване, съобщиха от лечебното заведение. Проф. Николай Младенов, началник на отделението по анестезиология в болницата, съобщи в четвъртък, че патриарх Неофит е в стабилно състояние и до дни ще бъде изписан от лечебното заведение. “Стабилно е състоянието на патриарха. Вчера беше докаран в известен дефицит по отношение на съзнанието, той има придружаващи заболявания, които в някаква степен бяха декомпенсирани“, каза той. “В момента е изведен от критичното състояние, в много добро състояние е и смятам, че следващите дни имаме основание да го изведем от интензивното звено и да го оставим на по-лек режим в съответната клиника с насоченост по отношение на придружаващите заболявания“, обясни Младенов.

Полицейски синдикат настоя за спешни мерки срещу "терора по стадиони и улици"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165525_policeiski_sindikat_nastoia_speshni_merki_sreshtu/?ref=rss


Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска спешни мерки за защита на служителите на реда. В писмо до медиите синдикатите изразяват тревогата си от "трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в резултат на умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми".<br /><br />Организацията изразява пълната си подкрепа и съпричастност към служителката на МВР, която изпълнявайки...

Съдът в Пловдив пусна пияната и дрогирана шофьорка, помела 10 коли

http://www.cross.bg/gabriela-srok-izvurshi-1572914.html

/КРОСС/ Районният съдия Теофана Спасова прецени, че няма опасност 21-годишната Габриела Медарова да се укрие, или да извърши друго престъпление и я освободи от най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража" срещу гаранция от 20 бона. Парите трябва да се внесат в 10-дневен срок, след което Габриела ще бъде освободена от ареста. Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Окръжния съд. Определената дата за това е 24 април от 15.30 часа. В съдебната зала стана ясно, че вече е готова автооценъчната експертиза, от която е видно, че размерът на нанесените щети е за над 40 000 лева. Припомняме, Габриела извърши катастрофата след употребата на алкохол и наркотици. Тя е управлявала джипа на приятеля си, а сред увредените автомобили е била и личната кола.    

Изборът на председател на знаково шуменско читалище завърши в прокуратурата

https://zaistinata.com/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%88%d1%83%d0%bc/

Изборът на председател на най-старото шуменско читалище „Добри Войников“ завършил в прокуратурата. Дългогодишният председател на читалището Николай Николов, ръководил институцията 4 мандата, отново се кандидатирал за поста, но този път кандидатите били двама, тъй като се включила и главната счетоводителка Илияна Донева, пише шуменското регионално издание „Радиан“ по информация на участвали в процедурата. В избора […]

Избледняла комуникация: откривате ли себе си? (галерия)

https://offnews.bg//offtopic/izbledniala-komunikatcia-otkrivate-li-sebe-si-galeria-679002.html

Как чрез технологиите, уж създадени за комуникация, всъщност връзката между хората избледнява - това показва фотопроектът "Disconnecting Connection" в серия от снимки на обичайния вече начин на живот.

"Децата прекарват средно по 7,5 часа на ден пред екрана. Тийнейджърите - по 9 часа са в социалните мрежи", пишат създателите на проекта.

"Мисля, че е време да илюстрираме тази нова реалност с фотографския проект, публикувайки го във Фейсбук, Туитър и Инстаграм".

Галерията от снимки е публикувана на 16 април и само за няколко дни има хиляди споделяния.

Илияна Йотова: Цветанов работи това – да следи какво казва Радев и да го ругае публично

http://www.mediapool.bg/iliyana-yotova-tsvetanov-raboti-tova-da-sledi-kakvo-kazva-radev-i-da-go-rugae-publichno-news278142.html

"От последните избори насам Цветан Цветанов това работи – да следи какво казва Радев и да го ругае публично. Президентът и аз сме мажоритарен избор, Цветанов дори не спечели преференциите във Велико Търново". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира периодичните критики на зам.-председателя на ГЕРБ към държавния глава.   Цветанов е представителят на управляващата партия, който най-често дава отговор на непрекъснатите критики на Радев към правителството, докато премиерът в последните месеци пази дистанция.   Йотова посочи, че няма войни между институциите, а истини, които обществото чува от страна на президента.   "От лекцията на президента насам много хора се обадиха да ни кажат, че тъмната площадка трябва да се дострои. Лекцията му имаше други достойнства - бъдещето на децата ни, качеството на образованието ни”, заяви Йотова пред бТВ.   По думите й няма човек в България, който да е убеден, че нещата със сделката за ЧЕЗ са чисти, което е част от метафората за "тъмната площадка.”   Тя е категорична, че мястото на папките с обществените поръчки не е при президента, а в парламента и добави, че Борисов отдавна не е присъствал на парламентарен контрол.   В началото на седмицата в лекция пред студенти Радев критикува правителството, че  държавата се управлява непрозрачно и неефективно. В отговор Борисов разпореди на министрите си да искат среща с президента, за да му обяснят с какво се занимават.    Вицепрезидентът заяви, че не иска да коментира критиките на Росен Плевнелиев към Радев, че е заел "разкрачена позиция във външнополитически план".   "Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Жалко е, че този човек е бил президент на България. Очевидно има други мечти и неща, за които мисли”, заяви тя.   Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера, каза още Йотова.   Тя допълни, че страната ни е в деликатна позиция и заради европредседателството. По думите й обаче сме загубили инерцията и възможността си за посредническа функция, чрез която да обединим всички страни, запазили резервите си.   "Ако трябва да говорим за ролята на България в трудни моменти – да, председателството е успешно досега, но трябва да се реагира с повече самочувствие”, посочи Йотова.   Като успех тя коментира и поставената тема за Западните Балкани, както и новината, че две страни ще получат покана за преговори за членство в ЕС.   "За този успех работят много хора, не само Борисов. България беше постоянна в желанието и предложенията си”, каза Йотова.

Илияна Йотова: Цветанов работи това - да следи какво казва Радев и да го ругае публично

http://www.mediapool.bg/iliyana-yotova-tsvetanov-raboti-tova---da-sledi-kakvo-kazva-radev-i-da-go-rugae-publichno-news278142.html

"От последните избори насам Цветан Цветанов това работи – да следи какво казва Радев и да го ругае публично. Президентът и аз сме мажоритарен избор, Цветанов дори не спечели преференциите във Велико Търново". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира периодичните критики на зам.-председателя на ГЕРБ към държавния глава.   Цветанов е представителят на управляващата партия, който най-често дава отговор на непрекъснатите критики на Радев към правителството, докато премиерът в последните месеци пази дистанция.   Йотова посочи, че няма войни между институциите, а истини, които обществото чува от страна на президента.   "От лекцията на президента насам много хора се обадиха да ни кажат, че тъмната площадка трябва да се дострои. Лекцията му имаше други достойнства - бъдещето на децата ни, качеството на образованието ни”, заяви Йотова пред бТВ.   По думите й няма човек в България, който да е убеден, че нещата със сделката за ЧЕЗ са чисти, което е част от метафората за "тъмната площадка.”   Тя е категорична, че мястото на папките с обществените поръчки не е при президента, а в парламента и добави, че Борисов отдавна не е присъствал на парламентарен контрол.   В началото на седмицата в лекция пред студенти Радев критикува правителството, че  държавата се управлява непрозрачно и неефективно. В отговор Борисов разпореди на министрите си да искат среща с президента, за да му обяснят с какво се занимават.    Вицепрезидентът заяви, че не иска да коментира критиките на Росен Плевнелиев към Радев, че е заел "разкрачена позиция във външнополитически план".   "Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Жалко е, че този човек е бил президент на България. Очевидно има други мечти и неща, за които мисли”, заяви тя.   Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера, каза още Йотова.   Тя допълни, че страната ни е в деликатна позиция и заради европредседателството. По думите й обаче сме загубили инерцията и възможността си за посредническа функция, чрез която да обединим всички страни, запазили резервите си.   "Ако трябва да говорим за ролята на България в трудни моменти – да, председателството е успешно досега, но трябва да се реагира с повече самочувствие”, посочи Йотова.   Като успех тя коментира и поставената тема за Западните Балкани, както и новината, че две страни ще получат покана за преговори за членство в ЕС.   "За този успех работят много хора, не само Борисов. България беше постоянна в желанието и предложенията си”, каза Йотова.

Защо и кога Гьоте е казал Licht, mehr Licht!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823250

Защо и кога Гьоте е казал Licht,  mehr Licht!Прочутите думи - призив за просвещение или желание на умиращ човек. Може и да са измислени от ваймарски чиновник “Мисля си, че думите на Йохан Волфганг Гьоте “Светлина, повече светлина” ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България.” Така президентът Румен Радев в лекцията си в УНСС, която изнесе в понеделник,

Кратки новини: "Пирогов" предлага на личните лекари да им поеме нощните дежурства

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165555_kratki_novini_pirogov_predlaga_na_lichnite_lekari_da/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Жената, ударила пияна 10 автомобила, е пусната под гаранция<br /><br />Пловдивският районен съд определи гаранция от 20 хил. лв. Районният съдия Теофана Спасова прецени, че няма опасност 21-годишната Габриела Медарова да се укрие или да извърши друго престъпление, съобщава агенция "Фокус". Парите...

SafeNetApp - при проблем на дете в интернет

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/19/3165561_safenetapp_-_pri_problem_na_dete_v_internet/?ref=rss


Бърза връзка с експерт по онлайн безопасност осигурява мобилното приложение SafeNetApp при проблем на дете в интернет, съобщиха от мобилния оператор "Теленор".<br /><br />С негова подкрепа Националният център за безопасен интернет е разработил апликацията, достъпна за мобилни устройства с операционна система Android и за iOS.<br /><br /><br /><br />Потребителите могат да сигнализират на консултант за незаконно и вредно за деца онлайн съдържание и...

Шешел псува хърватска делегация и гази знамето на Хърватия

http://clubz.bg/66868-sheshel_psuva_hyrvatska_delegaciq_i_gazi_znameto_na_hyrvatiq

Крайният радикален сръбски политик Войслав Шешел е газил хърватското знаме в парламента в Белград, псувал делегацията, водена от шефа на Народното събрание на Хърватия и проклел пратениците на Загреб, предаде "Нова Македония", цитирана от агенция "Фокус".

Веднага след скандала Гордан Яндрокович, председател на хърватския парламент, се е оттеглил в посолството на Загреб в Белград и е отменил официалните си срещи в Сърбия. 

Това е първа визита на председател на хърватския парламент в Сърбия. 

Грозната постъпка бе осъдена от председателя на сръбското народно събрание Мая Гойкович:

Демонстрираното незачитане на държавните символи на Хърватия, чиято делегация, начело с председателя на парламента Гордан Яндрокович се намира на първо историческо посещение в Сърбия е неприемливо и вреди на сръбския народ, който се отличава с традициите си за гостоприемство, заяви Гойкович.

Решението на председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович да прекъсне посещението си в Сърбия е било единственият отговор на изстъпленията на осъдения военен престъпник Воислав Шешел, заяви хърватската президентка Колинда Грабар Китарович, цитирана от македонската държавна агенция "Макфакс".

Стъпкването на хърватското знаме е израз на немощ на предводителя на провалената злосторническа политика, която донесе много зло на хърватския народ, включително на хърватите във Войводина. За Шешел и подобните му, най-голямото наказание е съществуването на независима Хърватия и цялостният неуспех на проекта "Велика Сърбия“, се казва в съобщение от кабинета на президентката.

Грабар Китарович похвали реакцията на висшите сръбски функционери и изрази надежди, че тази случка няма да провали напредъка в отношенията между Сърбия и Хърватия, постигнат в последните няколко месеца. 

Случилото се е много вредно за Сърбия, обяви президентът Александър Вучич.

Като президент на Сърбия осъждам всеки вид насилие, закана, газене, палене на хърватското или което и да е друго знаме. Тези работи са недопустими. Никога няма да позволим някой да застраши нашите гости. Поставя се въпроса защо си причиняваме това сами на себе си? Нямам отговор, заяви Вучич пред "Радио и Телевизия Сърбия".

Той изрази разочарованието си, че хърватската делегация е решила да напусне Сърбия заради провокациите.

„Те гориха знамето, докато бях в Хърватия, псуваха ме, наричаха ме четник, но не си тръгнах. Съжалявам за решението да се изтегли председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович. Какво лошо направихме, да не би да сме посрещнали зле Яндрокович? Не“, добави сръбският президент.

Той припомни още, че Шешел е предизвикал безредици и на миналогодишното изявление на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини в сръбския парламент, но тогава, както заяви Вучич, не само че тя не е напуснала Сърбия, не само че не е напуснала парламента, но и продължила да говори в невъзможни условия.

Кой е Воислав Шешел?

Шешел е роден на 11 октомври 1954 година в град Сараево, в тогавашната Съюзна федеративна република Югославия, през 1976 година завършва юридическия факултет на Сараевския университет, а на 25 години защитава докторската си дисертация по темата "Политическата същност на милитаризма и фашизма", ставайки най-младият доктор на науките в Югославия.

След това Шешел преподава няколко години в Мичиганския университет в САЩ. Политическата кариера на Шешел започва в началото на 80-те, когато той се противопоставя на комунистическия режим на Социалистическа Република Босна и Херцеговина.

В средата на 80-те Шешел написва статия, в която призовава за преобразуването на Югославия от многонационална федерация в държава, доминирана от сърбите, за което е осъден на 2 години затвор. Скоро след като е пуснат, Шешел отново е вкаран в затвора, този път за четири години, за политическа дейност от "анархолиберални и националистически позиции“. Освободен е предсрочно заради протести от югославската интелигенция.

Във времето преди окончателния разпад на СССР, а впоследствие и Югославия, Шешел се включва в различни четнически и националистически движения. През 1989-а основава "Сръбското движение на борците за свобода“, което малко по-късно се обединява със "Сръбското народно възрождение" на писателя Вук Драшкович, образувайки нова партия "Сръбско движение за обновление“. През същата година в партията става разкол и Шешел основава "Сръбско четническо движение“, поставено извън закона заради наименованието си, "оскърбяващо обществения морал".

През януари 1990 година отново изкарва 45 дни в затвора, този път за опита му да разруши "Къщата на цветята" - мавзолея на Йосип Броз Тито, защото според него покойният югославски лидер е унизил сръбската нация и Шешел настоява за пренасяне на тленните му останки в родната Хърватия.

Докато е в затвора, Шешел участва в президентските избори в Сърбия и се класира пети – с 1.91%. През февруари 1991 година основава партията, която оглавява и днес - Сръбската радикална партия (СРП). През април 1992 г. е провъзгласена Съюзна република Югославия (СРЮ), в която влизат Сърбия и Черна гора, а през май с.г. СРП печели 22.6% на изборите и отстъпва само на Социалистическата партия на Милошевич (28.8%). По време на войните в Югославия в началото на 90-те Шешел участва активно в организацията и ръководството на доброволческите отряди на сърбите, воюващи в Хърватия и Босна и Херцеговина, където официално не влиза сръбската армия.

Той е организатор и предводител на сръбските доброволчески отряди "Шешелевичи", "Четники" и "Белите орли“. Според Шешел, във Велика Сърбия трябва да влязат Сърбия, заедно с провинциите Косово и Войводина, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, както и част от Хърватия. Въпреки че през 1993-1996 Шешел и Милошевич са скарани, а Воислав е свързван с прословутия "Земунски клан" от тогавашния град Земун (до Белград), където той печели местните избори, в периода 1998-2000 г. Шешел е вицепремиер на Сърбия и поддържа премиера Милошевич в косовската война.

На 14 февруари 2003 година Международният трибунал за бивша Югославия повдига обвинения срещу Шешел за финансиране и ръководство на сръбски доброволчески отряди и разпалване на междунационална омраза по време на войните в Хърватия и БиХ в началото на 90-те. Той пристига доброволно в Хага. След 11 години в следствения арест на Хагския трибунал Шешел е пуснат да се прибере в Сърбия по здравословни причини, а на 31 март 2016 година е оправдан от Трибунала и всички обвинения срещу него са снети. След това, на 11 април 2018 година оправдателното решение е отменено, а Шешел е осъден на 10 години затвор, които обаче няма да излежава, защото ги е отбил по време на 12-годишното си задържане, докато е бил разследван. 

Убити и ранени при земетръс в Индонезия

https://frognews.bg/svqt/ubiti-raneni-pri-zemetras-indoneziia.html

Поне двама души са мъртви, а над 20 са ранени след земетресение в индонезийската провинция Централна Ява, съобщават световните агенции.

Северна Корея изразява желание за "пълно ядрено разоръжаване"

http://www.cross.bg/koreya-severna-dvete-1572913.html

/КРОСС/ Северна Корея изразява желание за "пълно ядрено разоръжаване" на Корейския полуостров. Това заяви президентът на Република Корея Мун Дже-ин, цитиран от "Ройтерс". Държавният глава подчерта, че КНДР се е отказала от предварителното си условие за изтегляне на американските войски от Република Корея. По думите му най-важното е сключване на споразумения за нормализиране на отношения между двете Кореи и САЩ. "Северна Корея изрази желание за пълно ядрено разоръжаване", съобщи Мун пред журналисти. "Те не настояват за изпълнение на някакви предварителни условия, които САЩ не могат да приемат, такива като изтеглянето на американските войски от Южна Корея. Всички те призовават за прекратяване на враждебните политики към КНДР и гарантиране на сигурността", поясни той. В сряда Сеул обяви, че обмисля как да промени примирието между двете държави в мирно споразумение, за да бъде подготвено за срещата на върха на 27 април между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин. Мун поясни, че вижда възможност за сключване на мирен договор и дори предоставяне на международна помощ, ако Пхенян ядрено се разоръжи. Но южнокорейският държавник предупреди, че все още има "много пречки" и че двете Кореи не могат отделно да постигнат напредък, както и да бъде сключено споразумение, което да преодолее международните санкции

11-те най-красиви снимки на Юпитер

https://dnes.dir.bg/nauka/11-te-nay-krasivi-snimki-na-yupiter

Вижте най-добрите снимки на най-голямата планета в Слънчевата система

Създават ученическо опитно земеделско поле край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372737

Варненското читалище "Ясна поляна" започна работата по създаването на "ученическо опитно земеделско поле". То ще бъде в нужда на варненските училища. В него учениците ще се запознават с основите на земеделието и продукцията от културните растения, която слагаме на масата.

Цацаров: Целият кабинет ли мисли, че е премината границата при ареста на Иванчева?

https://dnes.dir.bg/politika/tsatsarov-tseliyat-kabinet-li-misli-che-e-preminata-granitsata-pri-aresta-na-ivancheva

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на „Младост“ са прехвърлени границите, попита главният прокурор Сотир Цацаров.

Меркел и Макрон се срещат, за да избистрят „пътната карта“ за реформи в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823844

Меркел и Макрон се срещат, за да избистрят „пътната карта“ за реформи в ЕСЛидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон се срещат в четвъртък в Берлин, за да се опитат да формират обща позиция за реформите в еврозоната, чувствителен въпрос, който подлага на изпитание новото правителство на Германия само един месец, след като дойде на власт, коментира американската агенция Reuters.

Предлагат един контролен орган да следи ТЕЛК освидетелстването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823841

Предлагат един контролен орган да следи ТЕЛК освидетелстванетоПредлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник-социалният министър д-р Султанка Петрова след среща в Министерския съвет с националнопредставителните организации на хората с увреждания. На срещата са присъствали вецепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов,

Съдът в Пловдив пусна пияната и дрогирана шофьорка, помела 10 коли

https://frognews.bg/novini/sadat-plovdiv-pusna-piianata-drogirana-shofjorka-pomela-10-koli.html

Районният съдия Теофана Спасова прецени, че няма опасност 21-годишната Габриела Медарова да се укрие, или да извърши друго престъпление и я освободи от най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” срещу гаранция от 20 бона.

Заради правилата на ЕС Фейсбук добавя нови настройки на защита на личните данни

http://www.mediapool.bg/zaradi-pravilata-na-es-feisbuk-dobavya-novi-nastroiki-na-zashtita-na-lichnite-danni-news278140.html

Фейсбук подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите за ползване на личните им данни, предаде Асошиейтед прес.   Фейсбук въвежда новите настройки тази седмица в Европа, но в крайна сметка от всеки потребител на социалната мрежа ще бъде поискано да реши дали да ползва опции като лицево разпознаване и някои видове персонализирана реклама, съобщи компанията.   Приетият в ЕС Общ регламент за защитата на личните данни GDPR влиза в сила от 25 май. В него се изисква формулярите за даване на съгласие за ползване на лични данни да са написани на ясен и разбираем за всички език, а съгласието да може да се оттегли също толкова лесно, колкото е било дадено.   Потребителите на Фейсбук в Европа и Канада за пръв път ще могат да се включат в системата за лицево разпознаване на мрежата, която е достъпна в повечето други части на света през последните шест години.   Потребителите също така ще бъдат запитвани дали позволяват на Фейсбук да ползва данни от партньори като приложения и сайтове, за да им предлага персонализирани реклами и дали са съгласни да споделят политическа или религиозна информация от профилите им, както и данни за личните им взаимоотношения.   "Искаме не просто да спазваме закона, а да отидем отвъд задълженията си, за да изградим ново и подобрено боравене с личните данни за всеки във Фейсбук", заяви компанията.

Ракът, покосяващ млади мъже

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6820681

Ракът, покосяващ млади мъжеРакът на тестисите е сериозен социален проблем, тъй като най-често се развива при мъжете в млада възраст (между 15 и 35 години). Въпреки, че е рядко срещано заболяване (2-3%), то е една от най-честите причини за смъртност от злокачествени заболявания при мъжете. Разпрострява се най-често в лимфни възли в коремната област, в белите дробове,

Как се белязват банкноти за разкриване на престъпления

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-se-beliazvat-banknoti-za-razkrivane-na-prestypleniia-6081468

Как се маркират пари, когато това е необходимо за разкриване на престъпление, демонстрира собственик на криминалистична лаборатория

Starwood се стреми към по-осезаемо присъствие в Централна и Източна Европа

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/starwood-se-stremi-kym-po-osezaemo-prisystvie-v-centralna-i-iztochna-evropa-259620/

Американската компания за частни капиталови инвестиции иска да придобие миноритарен дял в австрийски имотни компании

"Светнаха като коледна елха" - как се белязват банкноти

https://www.vesti.bg/bulgaria/svetnaha-kato-koledna-elha-kak-se-beliazvat-banknoti-6081468

Как се маркират пари, когато това е необходимо за разкриване на престъпление, демонстрира собственик на криминалистична лаборатория

Джим Матис обвини Сирия, че не допуска инспекторите от ОЗХО

http://www.mediapool.bg/dzhim-matis-obvini-siriya-che-ne-dopuska-inspektorite-ot-ozho-news278139.html

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обвини сирийското правителство, че бави допускането на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия до местата на предполагаемата химическа атака и каза, че това е стратегия, която е била използвана и в миналото, предаде Ройтерс.   "Ние сме съвсем наясно, че това забавяне е наложено на делегацията от режима, но също сме съвсем наясно как са действали в миналото и не са допускали никого до местата, където е използвано химическо оръжие", каза Матис.   "С други думи паузата след подобно нападение се използва, за да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп", добави той.   Вчера пристигането на международните инспектори по химическите оръжия на мястото на атаката с отровен газ в сирийския град Дума бе отложено, след като там избухна стрелба по време на визитата на челен екип по сигурността на ООН.   Екипът на ОЗОХ пристигна в Дамаск още в събота, но не му бе позволено да влезе в намиращия се недалеч град Дума заради "проблеми със сигурността", изтъкнати от Русия.   САЩ, Франция и други западни сили обвиниха сирийското правителство и съюзника му Русия в умишлено забавяне на мисията на ОЗХО и изразиха опасения, че мястото на предполагаемата химическа атака, осъществена на 7 април, може да бъде манипулирано от руските военни и силите на сирийския режим, които междувременно завзеха Дума.

Директорите на компаниите в България очакват по-високи приходи през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Директорите-на-компаниите-в-България-очакват-по-високи-приходи-през-2018-г-_l.a_i.760621_at.1.html

Финансовите директори на българските компании очакват те да подобрят представянето си през 2018 г. Прогнозата им се базира на очакван значителен...

БСП поиска оставката на Емил Христов заради скандала с хората с увреждания

https://offnews.bg//politika/bsp-poiska-ostavkata-na-emil-hristov-zaradi-skandala-s-horata-s-uvrezh-679000.html

От БСП поискаха Емил Христов от ГЕРБ да си подаде оставката като зам.-председател на Народното събрание, след като вчера хора с увреждания не бяха допуснати до парламента. 

"Оставката на Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме", каза от парламентарната трибуна Антон Кутев от БСП. Социалистът поясни, че от партията на Нинова са били единствените в парламента, които са се съгласили да се видят с хората и са предложили това да стане в Народното събрание. Групата от представители на протестиращите обаче не беше допусната. 

Кутев разкритикува днешното извинение на Христов, в което зам.-председателят на парламента обясни, че грешката е на охраната. "Не става въпрос за грешка на охраната, а за политическо поведение на управляващите на безхаберие към нуждите на хората с увреждания", каза социалистът. Той подчерта, че още вчера е предупредил и хораната, и самия Христов, че ако хората не влязат, ще стане скандал.  

"Не помръднахте, докато не надушихте, че става скандал. И тук се включи Борисов, разреван", обърна се Кутев към депутатите от ГЕРБ.

Социалистите обясниха, че целта на провалилата се среща е била организаторите на протеста да представят на депутатите предложения за законодателни решения в социалната област.

"За част от тях светът ще свърши преди да падне Бойко Борисов, вие носите отговорност за техния живот. Вие трябваше да ги поканите, за да им дадете надежда. Вчера те твърдяха, че системата ги убива и никой не излезе да ги пита какво имат нужда. Има много хора, срещу които българското общество е несправедливо и жестоко, но хората с увреждания са най-онеправданите и измъчени от системата. Тях системата ги убива в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи", обясни той. 

Малко по късно от ГЕРБ отговориха на искането за оставка и обявиха, че искането създава агресивност към парламента и депутатите. От партията на Борисов казаха и какво са направили за хората с увреждания през последните години - повече пари в бюджета, работни групи и законопроект, които обаче още не са приети, защото от ГЕРБ искат по тях да има обществен консенсус.

Цветанов определи думите на БСП като "абсолютно несъстоятелни тези, които не отговарят на истината". Той каза още, че ще продължи да е с протегната ръка към опозицията, но само когато тя е конструктивна. 

Цецка Цачева ще бъде домакин на конференция за детско правораздаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823836

Цецка Цачева ще бъде домакин на конференция за детско правораздаванеМинистърът на правосъдието Цецка Цачева и българският евродепутат Емил Радев ще са домакини на конференция за детско правораздаване, съобщиха от ресорното ведомство. Събитието е утре в София. Участниците във форума ще търсят възможни решения пред националния законодател във връзка с въвеждане на специализирано детско правораздаване.

К. Проданов от АБВ продължава с атаката срещу Д. Атанасов: Петрич заяви, че не го искат, БСП правят пресконференции в чест на "гениалната" придобивка

http://www.struma.com/politika/k-prodanov-ot-abv-produljava-s-atakata-sreshtu-d-atanasov_133222/

И днес лидерът на АБВ К. Проданов не пропусна да захапе БСП и приемането на Д. Атанасов в редиците им. Ето какво каза той:

В конкретния пример с Благоевград, който демонстрираха от БСП, става дума за един човек и неговия приятелски кръг, които отдавна са отстранени от АБВ, заради несправяне с работата. Давам само един пример.

На последните избори, при отчетени приблизително 600 члена на партията, той има само около 300 гласа в собствената си община Петрич. Между другото, на...

Продължава

Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за проявяващи агресия към полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823829

Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за проявяващи агресия към полицаиСиндикалната федерация на служителите в МВР настоява да се предвидят по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и/или неуважително отношение спрямо органите на реда. Това става ясно от съобщение до медиите разпространено от синдикатите. Причината за искането е "трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в

Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=372789

Фейсбук подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите за ползване на личните им данни, предаде Асошиейтед прес. Фейсбук въвежда новите настройки тази седмица в Европа, но в крайна сметка от всеки потребител на социалната мрежа ще бъде поискано да реши дали да ползва опции като лицево разпознаване и някои видове персонализирана реклама, съобщи компанията.

На тъмно ще коват законите в Петрич! Централна градска част без електричество, предстои сесия

http://www.struma.com/obshtestvo/na-tumno-shte-kovat-zakonite-v-petrich-centralna-gradska-chast_133221/

От 9 часа тази сутринта централната градска част в Петрич остана без ел. ток. По план направен от електроразпределителното дружество без ток до 16 часа ще бъдат цялата улица "Цар Борис III", ул. "Полк. Дрангов" и "Д-р Асен Златаров".

На ул. "Цар Борис III" се намира сградата на Общинска администрация, където днес цял ден няма да има ток, а предстои заседание на Общинския съвет. Как ще работят местните парламентаристи все още не е ясно, тъй като...

Продължава

Фрогоко: Наемниците от ”Вагнер” или ”За родину, за Путина!”

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/naemnitsite-vagner-ili-rodinu-putina.html

Шефовете на руската частна военна компания ”Вагнер” /ЧВК/ се отнасят с редовите наемници като към пушечно месо, а в самата организация процъфтява връзкарството и липсват опитни бойци. За това разказаха пред ”Радио Свобода” трима командири на ЧВК, пожелали анонимност.

Саудитска Арабия откри кино и прожектира филм след 40-год. забрана

http://www.mediapool.bg/sauditska-arabiya-otkri-kino-i-prozhektira-film-sled-40-god-zabrana-news278138.html

Саудитска Арабия откри първото достъпно за обществеността кино, и сложи край на близо 40-годишната забрана на кинопрожекциите. Това стана под влиянието на престолонаследник, стремящ се към отваряне на силно консервативното мюсюлманско кралство, предаде Ройтерс.   Обикновените саудитци обаче ще трябва да изчакат още няколко седмици, преди да може да си купят билет. Частните прожекции, започнали в Рияд този месец, са само с покани. Те ще бъдат открити за обществеността през месец май, съобщава компанията "Ей Ем Си ентъртейнмънт холдингс".   На първата прожекция присъстваха високопоставени правителствени служители, чуждестранни представители и избрани кинодейци. Те гледаха супергеройския филм на Марвел "Черната пантера" в бивша концертна зала, оборудвана набързо с екран.   Въпреки ограничения достъп, прожекцията е нова стъпка напред в реформите, започнати от влиятелния престолонаследник Мохамед бин Салман, подчертава Ройтерс. През последните две години той облекчи много ограничения, включително за публичните концерти и правото на жените да шофират.   Въпреки забраната, наложена в началото на 80-те години на миналия век, саудитците често гледат у дома холивудски филми и телевизионни сериали, а частните прожекции като цяло се толерират от години.

Емил Христов от ГЕРБ се извини на хората с увреждания

http://dnes.dir.bg/news/parlament-emil-hristov-hora-uvrejdania-27062591

Заместник-председателят на парламента Емил Христов се извини на хората с увреждания, които вчера не бяха допуснати в сградата на Народното събрание.

Има нужда от приемни семейства за бебета във Варненско

https://www.actualno.com/varna/ima-nujda-ot-priemni-semejstva-za-bebeta-vyv-varnensko-news_670512.html

151 са утвърдените приемни семейства във Варненска област. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Димитричка Кънчева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. 150 от тях са професионални и 1 е доброволно. Димитричка Кънчева добави, че за община Аврен приемните семейства са 3, 34 са за община Аксаково, 3 са за Белослав, 68 за община Варна, 5 за община Ветрино, 10 за община Вълчи дол, 13 за община Девня, 3 за община Дол

Пуснаха пияната и надрусана шофьорка под гаранция. Опитала да натопи майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823822

Пуснаха пияната и надрусана шофьорка под гаранция. Опитала да натопи майка си20-годишната Габриела Медарова опитала да натопи майка си за потрошените 10 коли в Пловдив Срещу 20 000 лева парична гаранция пловдивският районен съд пусна на свобода 20-годишната танцьорка Габриела Медарова. На 15 април пияна и надрусана, тя помля с джипа на приятеля си 10 автомобила, паркирани до комплекс "Оазис-4". "Много съжалявам.

Френските синдикати търсят обединение срещу реформите на Макрон

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165531_frenskite_sindikati_tursiat_obedinenie_sreshtu/?ref=rss


"Обединение на борбите" - под това мото два френски синдиката, сред които могъщата Обща конфедерация на труда (Се Же Те - СGT), организират днес национален ден на мобилизация с участието на всички професии срещу повсеместните реформи на президента Еманюел Макрон, предаде "Франс прес".<br /><br />Протестите на железничарите, държавните служители и дори студентите станаха още по-многобройни в последно време. Всички те са насочени срещу реформаторските намерения на...

Меган Маркъл с две рокли на сватбата си с принц Хари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823820

Меган Маркъл с две рокли на сватбата си с принц ХариМеган Маркъл ще последва примера на херцогинята на Кембридж Катрин и ще смени две рокли на предстоящата си сватба с принц Хари, пише в. "Дейли експрес". Тайната чие творение ще бъдат роклите ще остане строго пазена до сватбата на 19 май. Месец преди голямото събитие източник от обкръжението на бъдещата кралска булка разкрива,

Дръж се, земльо! Международен ден на танца за 10-ти път в Гоце Делчев!

http://www.struma.com/obshtestvo/druj-se-zemlio-mejdunaroden-den-na-tanca-za-10-ti-put_133220/

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865” гр. Гоце Делчев, организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе в гр. Гоце Делчев на 28 и 29 април 2018 г. /събота и неделя/, като тази година ще бъде неговото десето юбилейно издание.

Международният ден на танца е 29 април – обявен е за такъв от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните...

Продължава

Полицаите искат защита срещу гамените

https://frognews.bg/novini/politsaite-iskat-zashtita-sreshtu-gamenite.html

Синдикалната федерация на служителите на Министерство на вътрешните работи изрази пълната си подкрепа и съпричастност към полицайката, която беше ранена по време на дербито между ЦСКА и ”Левски” от последния кръг на Първа професионална лига.

БСП предложи депутатските заплати да се намалят и замразят

http://www.mediapool.bg/bsp-predlozhi-deputatskite-zaplati-da-se-namalyat-i-zamrazyat-news278137.html

Основната заплата на народните представители да бъде намалена с над 500 лева и от 3540 лв. да се фиксира на 2976 лева. Такива промени в правилника на Народното събрание внесоха в четвъртък от БСП. Ден по-рано лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че партията ѝ ще настоява за намаляване на привилегиите на депутатите. Освен да бъде намалена според социалистите депутатската заплата трябва да бъде и точно определена сума, а не да е обвързана със средната работна заплата за страната, както е в момента. "Промяната ще се отрази в още 19 държавни органа в страната", каза Корнелия Нинова в четвъртък пред журналисти, обяснявайки, че със строго определяне на депутатските пари ще бъдат рамкирани и възнагражденията "на политическия и административен елит в страната", които са обвързани с надниците в парламента. Нинова повтори тезата си от вчера, че никой друг освен политическият елит не актуализира заплатата си на всеки три месеца, когато излиза статистиката за средната работна заплата. Опонентите на БСП от ГЕРБ пък минути по-рано в пленарната зала припомниха, че в 42-ия парламент именно БСП бяха тези, които вдигнаха дългогодишния мораториум върху ръста на депутатските заплати. В първия мандат на кабинета Борисов парламентът гласува замразяване на възнагражденията и те не се актуализираха с вдигането на средната работна заплата. Размразяването на възнагражденията през 2014 г. беше аргументирано от тогавашния лидер на левицата и председател на парламента Михаил Миков с това, че заплатите в цялата страна се увеличават с изключение на тези на депутатите. "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам", отговори лидерът на БСП. "По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", коментира по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той добави, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори. "Най-лошо е да наричаш всички маскари. Като народен представител не е се чувствам като такъв, не съм се възползвал от привилегии", коментира Цветанов искането на Корнелия Нинова за орязване на привилегиите на народните представители. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни, че всяка събота и неделя пътувал някъде в страната, за да се среща с избиратели. Така почивните дни за нормалните български граждани за него били "лишение от времето със семейството", за да бъде сред хората и да ги запознава с политиките, които правят управляващите. "Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната, не съм се възползвал от командировъчно", каза Цветанов. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация.

Жените около Ким Чен-ун

https://www.vesti.bg/sviat/zhenite-okolo-kim-chen-un-6081463

Лидерът на Северна Корея слага под светлините на прожекторите жена си и сестра си като начин да смекчи имиджа си

Жените около Ким Чен-ун

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhenite-okolo-kim-chen-un-6081463

Лидерът на Северна Корея слага под светлините на прожекторите жена си и сестра си като начин да смекчи имиджа си

Зам.-председателят на НС се извини на майките за “неприятното лице на парламента“

http://www.mediapool.bg/zam-predsedatelyat-na-ns-se-izvini-na-maikite-za-nepriyatnoto-litse-na-parlamenta-news278136.html

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) се извини в четвъртък от парламентарната трибуна за това, че протестиращи майки на деца с увреждания не бяха допуснати преди ден в Народното събрание. Христов изрази съжаление, че хората са видели “неприятното лице на българския парламент“, но се оправда, че не той е спрял хората, а охраната. "Никой не ме беше информирал. Решението за спирането на гражданите е взето от охраната на парламента. Още веднъж се извинявам на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината", каза Христов. “Аз бях информиран, че група граждани са спрени на входа, без да бъда информиран, че те имат пропуски, и помолих за 15 минути отсрочка, за да мога да поговоря с началника на охраната. Никой не би могъл да се намесва в решенията на началника на охраната“, обясни той. Той се оплака, че не му е била дадена възможност за среща с гражданите и с началника на охраната, тъй като протестиращите са си тръгнали. “Извинявам се оттук на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице на българския парламент. Извинявам се за изкривената и недостигнала до тях информация. Съжалявам, че стигнахме дотам. Просто трябваше всички да имаме търпение да изчакаме по-малко от 15 минути", посочи той. От БСП обаче не останаха удовлетворени от извинението и продължават да настояват за оставката на Христов. Преди ден депутатите от левицата обвиниха ръководството на парламента, че не допуска протестиращи майки в сградата, тъй като носят тениски “Системата убива“, докато от ГЕРБ отговориха с контраобвиненения, че опозицията използва станалото недоразумение, за да разиграва политически “цирк“. “Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме“, каза в четвъртък от трибуната на Народното събрание зам.-председателят напарламентарната група на БСП Антон Кутев. Кутев поясни, че БСП не обвинява ГЕРБ, че хората с увреждания живеят под ръба на оцеляването, а заради бездушието на властта и за това, че интеграцията на тези хора не е помръднала. Той припомни, че през 2016 г. по силата на приетия от управляващите план е трябвало да бъде приет Закон за социалните услуги. Кутев заяви, че дори няма разработен такъв проект.  

Петролът поскъпна рекордно

https://dnes.dir.bg/pazari/petrolat-poskapna-rekordno

Саудитска Арабия се стреми към нива от 80-100 долара за барел

Общината и гражданите работят заедно за пролетното почистване на Видин

https://www.actualno.com/vidin/obshtinata-i-grajdanite-rabotjat-zaedno-za-proletnoto-pochistvane-na-vidin-news_670509.html

Продължава пролетното почистване на град Видин, което Общината организира традиционно всяка година. То стартира на 9 април и ще продължи до 23 април. По предварително изготвен график работници от звено „Чистота” към Община Видин, със съдействието на гражданите събират и изнасят на определените за това места битовите отпадъци в кварталите на града. Ежедневно се извозват около З0 куб. м. За тази цел са на разположение 4 самосвала и 2 фадроми. Звеното има готовност при необход

БСП предлага: Депутатска заплата от 2976 лв., а не 3540 лв.

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-predlaga-deputatska-zaplata-ot-2976-lv.-a-ne-3540-lv-6081465

„Кой друг в страната, освен политическият и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично, според това дали расте средната работна заплата“, попита лидерът на левицата Корнелия Нинова

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

http://www.mediapool.bg/migel-dias-kanel-e-noviyat-prezident-na-kuba-news278135.html

Мигел Диас-Канел бе избран за нов президент на Куба и ще смени на поста Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, починал през 2016 г. на 90-годишна възраст.   Новият кубински президент е висш представител на управляващата комунистическа партия. Изборът му слага край на продължилото близо 60 години управление на фамилията Кастро в Куба.   За него гласуваха 603 от общо 604 гласа в Националното събрание.   Новият държавен глава ще заема поста в следващите пет години. Той бе единственият кандидат за поста и рокадата бе предварително подготвена.  Не се очаква приемникът на Кастро да донесе голяма промяна Мигел Диас-Канел е от по-младо поколение лидери и подкрепя модернизация на острова, но той е и дългогодишен "апаратчик" на Комунистическата партия и не се очаква настоява за голяма политическа промяна, пише Ройтерс. Агенцията отбелязва, че 57-годишният първи вицепрезидент и приемник на 86-годишния Раул Кастро ще стане първият лидер след революцията в Куба от 1959 г., роден след нея. Инженер по електроника по образование, Диас-Канел често изглежда повече в крак с времето от по-възрастните си носещи униформи "каки" предшественици - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия. Като млад провинциален партиен ръководител, Диас-Канел отхвърлил партийната праволинейност, като подкрепил културен център, свързан с ЛГБТ-движението, слушал рок музика и носел дълга коса. На национално равнище Диас-Канел призовава за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо свързаните с нета общества. Често той идва на събрания с таблет. Според анализатори обаче, в последна сметка изглежда, че Диас-Канел е консенсусен кандидат, избран от Кастро, и е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по ключови политически и икономически въпроси. Неотдавнашните му публични изказвания наблягат на необходимостта от приемственост и борба с империализма - предизвикателно и изтъркано послание, в момент на подновено напрежение между Куба и САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. "Има причини да се очаква, че той ще бъде по-гъвкав, по-модерен", казва Артуро Лопес-Леви, бивш кубински правителствен анализатор, израснал в родния град на Диас-Канел - Санта Клара и в момента преподавател в Тексаския университет. Той допълва:"Но няма основания да се смята, че ще бъде реформатор, нито да се предполага, че ще загърби еднопартийната система или ще спре да дава предимство на държавния сектор пред частния". До голяма степен политическите възгледи на Диас-Канел остават загадка. Политическата агитация е забранена в Куба и Диас-Канел избягва показността, провалила кариерите на други претенденти през годините. Мнозина кубинци, разочаровани от бавния темп на подобряването на икономиката при Кастро, се надяват, че Диас-Канел просто чака благоприятния момент, за да поеме "командването на парада". Въпреки това неговото поле за маневриране ще бъде ограничено, тъй като Комунистическата партия остава водеща политическа сила и ще бъде ръководена от Кастро до 2021 г. На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен съратник от старата гвардия, 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура. Някои членове на малката кубинската дисидентска общност, които според правителството работят за САЩ, за да го дестабилизират, осъдиха президентството на Диас-Канел, още преди да е започнало, с думите, че то е продължение на предишното. Един от противниците му, Илдебрандо Чавиано, го нарече "господин Никой" без политика, допълвайки, че дългогодишното управление на Фидел Кастро е създало поколение от последователи, а не от лидери. Фидел Кастро официално предаде управлението на брат си през 2008 г. и почина през 2016 г. Човекът на Раул Кастро Личността на Диас-Канел е държана в сянка, откакто влезе в националното управление преди девет години, но жители на родната му провинция Виля Клара го хвалят като симпатичен, дружелюбен "човек от народа", който умее да си върши работата. Той израства в скромна едноетажна къща с фасада с олющена мазилка. Местни хора казват, че това е бил един от най-проблемните квартали на провинциалната столица, Санта Клара. Блестящ ученик, според негов бивш учител, той преподава в университета преди началото на политическата си кариера и става партиен ръководител във Виля Клара през икономическата криза в Куба от 90-те години, последвала разпада на основния й съюзник, Съветския съюз. Поради недостига на горива той отива на работа с колело, облечен в шорти, вместо да се вози със съветска "Лада" като другите партийни лидери. "Близостта му с гражданите бе негова запазена марка", казва 69-годишният Рамон Силверио, собственик на културния център "Ел Мехунхе" (коктейл, смес), където има лесбийски, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) прояви. Силверио хвали Диас-Канел за подкрепата на "Ел Мехунхе", във време, когато хомофобията бе нещо обичайно в партията. Почитател на културата, Диас-Канел водел двете си деца от първия брак на младежките прояви и вечер самият той танцувал там. Той работел извънредно, правел изненадващи проверки на държавни компании за да се бори с корупцията и си спечелил прозвището "Диас и ноче" - игра на думи с неговото име и телевизионния криминален сериал "Ден и нощ". През 2003 г. Диас-Канел е преместен на длъжност партиен ръководител на провинция Олгин, център на процъфтяващия кубински туристически сектор и на чуждестранните инвестиции. През 2009 г. той бе извикан в Хавана, за да стане министър на висшето образование. През 2013 г. Кастро го направи своя "дясна ръка" и похвали "непоколебимата му идеологическа твърдост". "Той е човекът, на когото Раул има доверие, и това му печели уважението на военните и старата революционна гвардия", казва Карлос Алсугарай, пенсиониран кубински дипломат. Диас-Канел е замествал Кастро при важни политически прояви, приемал е чужди държавници и е пътувал в чужбина от името на правителството. Твърдолинейни възгледи във видео Миналата година изтекло видео от закрито събрание показва Диас-Канел, който изразява твърдолинейни възгледи към независимите медии, дисидентите и западните посолства. Това разочарова мнозина кубинци, които се надяваха, че той ще бъде реформатор. Но някои анализатори казват, че това е по-скоро доказателство за политическата ловкост на Диас-Канел, отколкото за политическите му възгледи, тъй като се е налагало да успокои партийните хардлайнери, изплашени от смъртта на Фидел Кастро и избора на Тръмп. Тръмп хвърли сянка върху разведряването, договорено през 2014 г. между Раул Кастро и бившия американски президент Барак Обама. Тази ловкост ще бъде от ключово значение, ако Диас-Канел иска да направи промени в начертания от Кастро път, достатъчни да направят кубинския социализъм устойчив, но не толкова големи, че да разрушат системата. Тъй като Диас-Канел не притежава влиянието на Фидел и Раул Кастро като исторически лидери на революцията, способността му да упражнява властта ще зависи от успехите в икономиката, казват експерти. "Новият президент ще трябва да създаде нов политически консенсус, какъвто няма да наследи", казва пред Ройтерс Рафаел Ернандес, редактор на списание "Темас", което е свързано с министерството на културата, но заема реформаторски позиции. Той допълва: "До два-три месеца хората ще се питат защо животът им не се е подобрил".

Заместникът на Раул Кастро е единственият кандидат за президент на Куба

http://www.mediapool.bg/zamestnikat-na-raul-kastro-e-edinstveniyat-kandidat-za-prezident-na-kuba-news278135.html

Първият заместник-председател на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел е единственият кандидат да заеме мястото на председателя Раул Кастро, предадоха световните агенции.   Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени в четвъртък.   Обикновено депутатите ратифицират подобни въпроси с единодушие или практически с единодушие, отбелязва Ройтерс.   Досегашният председател на кубинския парламент Естебан Ласо беше преизбран с единодушната подкрепа на 604-те депутати. Той е на 74 години, депутат е от 1981 и стана председател на парламента през февруари 2013 година. Член е на Политбюро на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия.   На поста заместник-председател на парламента беше преизбрана Ана Мария Мари Мачадо.

Евростат: България е давала убежище основно на сирийци през 2017 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/evrostat-bylgariia-e-davala-ubezhishte-osnovno-na-sirijci-prez-2017-g-2091944

През миналата година 90 на сто от получилите убежище в България са били сирийци, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за агресия спрямо полицаи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sindikatite-v-mvr-iskat-po-strogi-sankcii-za-agresiia-spriamo-policai-2091900

Синдикалната федерация на служителите в МВР настоява да се предвидят по-строги санкции спрямо всички хора, демонстриращи агресия или неуважително отношение спрямо органите на реда. Това става ясно от съобщение до медиите, разпространено от синдикатите. Двама полица

Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlagat-edin-kontrolen-organ-da-sledi-sistemata-po-telk-osvidetelstvaneto-2091927

Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник социалният министър Султанка Петрова след среща в МС с националнопредставителните организации на хората с увреждания. На с

Ще последва ли Меган Маркъл примера на Кейт в сватбения си ден?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shte-posledva-li-megan-markyl-primera-na-kejt-v-svatbeniia-si-den-2091919

Меган Маркъл ще последва примера на херцогинята на Кембридж Катрин и ще смени две рокли на предстоящата си сватба с принц Хари, пише в. "Дейли експрес". Тайната чие творение ще бъдат роклите ще остане строго пазена до сватбата на 1

Цацаров: Позиция на кабинета ли е, че с ареста на Иванчева са "прехвърлени границите"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-poziciia-na-kabineta-li-e-che-s-aresta-na-ivancheva-sa-prehvyrleni-granicite-2091920

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите, попита главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за Агенция "Фокус". Коментарът му бе във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната

Цветанов: Да насочим прожектора към финансирането на президента Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823818

Цветанов: Да насочим прожектора към финансирането на президента РадевНека насочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“. Цветанов обърна внимание на президентската кампания през 2016 г. и това как са се набирали средства за кампанията на Румен Радев.

Варненски шофьор блъсна майка с дете

https://www.24chasa.bg/region/article/6823811

Варненски шофьор блъсна майка с дете35-годишен варненец не пропусна пресичащите ул. "Подвис" в морската столица майка и дете и ги блъсна с нисана си. Пострадалите са откарани в болница, а срещу шофьора е образувано предварително производство. Жената е настанена в болница с два счупени крака, а детето се разминало с леки контузии. От дирекцията на варненската полиция обощиха и

За ден американците изхвърлят близо 150 000 тона храна

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/19/3165532_za_den_amerikancite_izhvurliat_blizo_150_000_tona_hrana/?ref=rss


Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.<br /><br />Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец, посочва АФП.<br /><br...

Дете разказа какво са му платили, за да участва във видео за химическата атака в Сирия

https://www.actualno.com/asia/dete-razkaza-kakvo-sa-mu-platili-za-da-uchastva-vyv-video-za-himicheskata-ataka-v-sirija-news_670508.html

Телевизионният канал "Россия 24" показа интервю с детето, заснето в клипа на "Белите каски", с който се доказва употребата на химическо оръжия в сирийския град Дума. 11-годишният Хасан Диаб е детето от въпросния клип. "Ние бяхме в мазето, мама ми каза, че няма нищо за ядене и ще ядем утре. Чухме викове на улицата "Идете в болницата". Ние побегнахме към болницата и в момента, в който влязох ме хванаха и почнаха да ме поливат с вода. После ни сложиха на легла за

Показен арест за подкуп

https://dnes.dir.bg/krimi/pokazen-arest-za-podkup

Арестуваха кметицата на "Младост" Десислава Иванчева с подкуп

Марешки ще прави верига супермаркети за евтини храни

http://www.moreto.net/novini.php?n=372788

Утре започваме да запълваме дупките на Варна. Нашата партия започва - дупка след дупка, улица след улица. Започваме с наши лични пари, с мои лични пари. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки.

Фед: Икономическият растеж на САЩ върви по план

https://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-ikonomicheskiiat-rastej-na-sasht-vyrvi-po-plan-259615/

Има обаче доста безпокойства, свързани с въпроса за митата, които въвежда администрацията на президента Доналд Тръмп

Земетресение край АЕЦ „Бушер“

http://www.cross.bg/byshehr-elektrotzentrala-atomna-1572912.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер беше регистрирано в южната иранска провинция Бушехр, където има атомна електроцентрала, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия. Според Геофизичния институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 5,5. Той е регистриран тази сутрин на около 100 километра източно от град Бушехр. Близо до града се намира АЕЦ Бушехр - единствената действаща атомна електроцентрала в Иран. Държавната телевизия не съобщи за поражения в централата. Засега няма данни за пострадали хора или материални щети. Земетресението е било усетено в Бахрейн и на други места в Персийския залив.    

СФСМВР иска по-строги мерки при агресия срещу полицаи

https://www.actualno.com/society/sfsmvr-iska-po-strogi-merki-pri-agresija-sreshtu-policai-news_670506.html

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е изключително обезпокоена от трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в резултат на умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми. Това се казва в позиция на синдиката на служителите в МВР. Синдикатът изразява своята пълна подкрепа и съпричастност към служителката на МВР, която изпълнявайки служебните си задължения, получи тежки наранявания по време на футболната среща между отборите на

Вулкан изригна в Япония

http://www.cross.bg/yaponiya-izrigna-vylkana-1572911.html

/КРОСС/ Вулканът Йо Яма изригна в Япония и принуди властите да забранят достъпа до върха, но няма данни за жертви или разрушения, предаде Ройтерс. Вулканът изхвърли в небето облаци дим и камъни. Той е висок 1298 метра и се намира на остров Кюшу. Степента на предупреждение за Йо Яма беше повишена от втора на трета по петстепенната скала на Япония. Телевизията излъчи кадри, показващи сивкав дим, издигащ се от няколко места на вулкана. Японската метеорологична служба заяви, че камъни от вулкана могат да бъдат изхвърлени на 2 километра. В Япония тази година имаше няколко изригвания на вулкани, при които загина един човек.  

БСП: Ако зам.-шефът на парламента Емил Христов не подаде оставка, ще я искаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823786

БСП: Ако зам.-шефът на парламента Емил Христов не подаде оставка, ще я искаме"Има много хора, срещу които българското общество е несправедливо и жестоко, но хората с увреждания са най-онеправданите и измъчени от системата. Тях системата ги убива в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи. Ако ние седящите тук не можем да помогнем на тях, хората чиято защита е белег за всяко общество, защо сме тук?

Австрия подготвя по-строго законодателство за предоставянето на убежище

http://www.mediapool.bg/avstriya-podgotvya-po-strogo-zakonodatelstvo-za-predostavyaneto-na-ubezhishte-news278134.html

Австрийското правителство се готви да прокара закон, според който бежанците по-трудно ще получават гражданство, предаде Ройтерс.   Мерките в одобрения от правителството законопроект предвиждат конфискуване на парите в наличност на кандидатите за убежище за покриване на разходите по престоя им и дори конфискуване на мобилния им телефон, за да се установи откъде са, какъв е бил маршрутът им и която е първата страна от Европейския съюз, в която са влезли.   "Съвсем преднамерено си поставихме за цел да се борим срещу незаконната миграция, както и със злоупотребите с предоставянето на убежище", заяви на пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц след седмичното заседание на кабинета.   Текстът, представен на министерския съвет от управляващата дясна коалиция, е критикуван от опозицията и правозащитни организации, които ги обявиха за незаконни или прекалени.   Някои от мерките са сходни с тези, които приеха други европейски страни - през 2016 г. Дания въведе конфискуване на ценности от бежанците, за да се платят разходите по престоя им. Австрия ще иззема от бежанците пари в брой само до 840 евро, както е в съседните Германия и Швейцария.   Законопроектът, който трябва да бъде гласуван в парламента до лятото, предвижда бежанците да чакат за гражданство 10 години вместо 6, както е сега. Той предвижда също хора, получили убежище, но осъдени от австрийските власти и излежали присъдата си, да влизат незабавно в центрове за задържане, за да бъдат екпулсирани. Бежанците ще губят правото на пребиваване в Австрия, ако пътуват до родината си "на почивка".   Правителството предвижда също да намали социалните помощи за бежанците.   Дебатите за имиграцията и интеграцията бяха в центъра на предизборната кампания миналата есен. В резултат на бежанския наплив през 2015-2016 г. в страната с 8,7 милиона жители бяха подадени над 150 000 молби за убежище, което се равнява на близо 2 процента от населението й.   Много от пристигащите мигранти бягаха от войни и бедност в Близкия изток и Африка, но след първоначалното съчувствие дойде безпокойството от нарастването на числеността им.   Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Себастиан Курц, която спечели изборите и се съюзи с крайнодясната Партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, обяви в коалиционната програма намерения за по-строго законодателство.   Организацията "Амнести интернешънъл" осъди австрийския законопроект, който според нея засилва разделенията в обществото.

БСП предлага депутатските заплати да се намалят на 2976 лв.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-predlaga-deputatskite-zaplati-da-se-namaliat-na-2976-lv-259612/

От левицата настояват депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници

Русия заговори за американски патент на "Новичок" и "изкуствената кома" на Юлия Скрипал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/19/3165453_rusiia_zagovori_za_amerikanski_patent_na_novichok_i/?ref=rss


"Американска връзка" по случая "Скрипал", следи от отровно бойно вещество, различно от откритото от групата "Новичок", и поставяне на дъщерята на бившия разузнавач Сергей Скрипал, Юлия, в изкуствена кома - това са част от идеите, които руски представители изразяваха в международни организации в последните 24 часа по случая с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, съобщават международни медии. <br /><br />Още в събота руският външен министър Сергей Лавров...

Спипаха варненец, задигнал чанта и изтеглил голяма сума пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823765

Спипаха варненец, задигнал чанта и изтеглил голяма сума пари21-годишен варненец, известен на МВР, но неосъждан досега, е задържан за грабеж на дамска чанта. Обраната дама подала сигнал на тел. 112, че неизвестен мъж я нападнал и отскубнал от ръцете й дамската й чанта. В нея, освен лични вещи и мобилен телефон, били портмонето й с документи, банкови карти и сумата от 190 лева.

Шест села в Пловдивско са с нарушено водоподаване

https://www.actualno.com/plovdiv/shest-sela-v-plovdivsko-sa-s-narusheno-vodopodavane-news_670504.html

Жителите на шест села в Пловдивска област са нарушено водоподаване заради аварии по водопроводната мрежа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от водоснабдителното дружество, обслужващо областта. Без вода са абонатите от селата Долнослав, Белозем, Горна махала, Житница и Старо Железаре. Частично нарушено е водоподаването в село Храбрино, като аварията засяга района на първа вилна зона. Не е посочен краен срок за възстановяване на нормалното водоподаване на жите

С 46 точки на Леброн Джеймс "Кливланд" изравни серията с "Индиана"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165501_s_46_tochki_na_lebron_djeims_klivland_izravni_seriiata/?ref=rss


Леброн Джеймс отбеляза 46 точки, а "Кливланд кавалиърс" победи "Индиана пейсърс" със 100:97 и изравни резултата в серията от първия кръг на плейофите в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА).<br /><br />След катастрофалната загуба с 80:98 в първата среща "кавалерите" успяха да се вдигнат за второто домакинство, а Джеймс беше главната причина. Toй отбеляза 17 от 24-те си стрелби от игра и 10 от 13-те си наказателни изстрела и...

Новата цел на Facebook: да произвежда чипове

https://news.bg/gadgets/novata-tsel-na-facebook-da-proizvezhda-chipove.html

Компанията събира екип от специалисти, който ще е натоварен със задачата

Кандидатите за спортни таланти на „Еврофутбол“ искат близо 500 000 лева

http://www.cross.bg/leva-evrofytbol-talanti-1572910.html

/КРОСС/ Церемонията по обявяване на победителите е на 26 април Участниците в конкурса за „Спортни таланти" на „Еврофутбол" кандидатстват за общо 451 307,66 лева през 2018 г. Най-голям дял от тези средства - 259 100,66 лева, са необходими на състезателите във възрастовата група 16-20 г. Спортистите до 16 г. са поискали общо 119 140 лева, а тези между 21 и 28 г. - 73 067 лева. Общият брой на подалите документи е 118. Те са представители на над 25 вида спорт - плуване, скокове във вода, биатлон, триатлон, модерен петобой, шорттрек, тенис, тенис на маса, шахмат, кану-каяк, планинско колоездене, спортна акробатика, художествена  гимнастика, бадминтон, фехтовка, лека атлетика, спортна стрелба, стрелба с лък, академично гребане, ветроходство, таекуондо, карате, бокс, борба, джудо, сноуборд и др. „Кандидатурите в конкурса за „Спортни таланти" на „Еврофутбол" през 2018 година са изключително силни и беше много трудно да се отличат най-добрите състезатели",  споделиха представители от Групата на оценителите, сред които има университетски преподаватели, изявени български спортисти, спортни журналисти и други представители на медиите. Церемонията за обявяването на победителите, сумата, с която всеки от тях ще бъде подкрепен от „Еврофутбол", и връчването на символични чекове ще се състои на 26 април 2018 година

Нов атракцион: Изграждат въжен парк по проект в Симитли

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%bf%d0%be/

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и кметът на община Пехчево, Р Македония- Драган Тренчовски подписаха споразумение за нов трансграничен проект. Между кметовете се проведе работна среща в град Пехчево, на която присъстваха председателят на общински съвет Симитли- Владимир Христов и проектанти на проекта.

Темата на срещата беше дейностите, които се провеждат в момента, както и планът за прилагане на проекта „Опазване на околната среда от природни бедствия и подобряване на мястото за живеене“, както и за останалите дейности, които изцяло ще реализират проекта от двете страни на границата, в община Пехчево и в община Симитли.

Кметовете съвместно подписаха споразумение за партньорство за проект, „Опазване на околната среда от природни бедствия и подобряване на мястото за живеене“, които съвместно ще кандидатстват в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Македония. Дейностите, които община Симитли ще извърши в този проект са подобряване на начина на живот в село Крупник, както и изграждане канал на дере в селото.

Въжен парк ще бъде направен в градския парк в град Симитли по друг проект. Община Симитли и община Зрновци, Р Македония ще работят съвместно по проект“ Развитие на туризма, чрез алтернативни форми на туризъм – изграждане на въжена линия за екстремен спорт“.

Читалището в село Брежани също ще бъде ремонтирано и реконструирано по трансграничен проект. Община Симитли съвместно с община Щип, Р Македония ще облагородят читалище и училище. Проектът е с име „ Развитие на туризма, чрез насърчаване културата и туризма в региона“. Облагородяване и ремонтиране на читалището очаква жителите на Брежани, благодарение на усилията и желанието на общинското ръководство в посока развитие на общината чрез проекти.

 

Материалът Нов атракцион: Изграждат въжен парк по проект в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Томислав Дончев: За едно поколение стават повече промени, отколкото в цялата история на човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823753

Томислав Дончев: За едно поколение стават повече промени, отколкото в цялата история на човечеството
Безспорен факт е, че днес, дори в рамките на едно поколение, се случват повече иновации и промени, отколкото в цялата предишна история на човечеството. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията в сектора "Образование" на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз "Educate to create: от дигитални ползватели към

Познахте ли я?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/poznahte.html

Познахте ли тази жена от ареста на Десислава Иванчева? Тя взриви интернет-мрежата по няколко причини. Първата е, че брутално запуши устата на кметицата на район „Младост”, докато се опитваше да обясни на журналистите, че е лишена от адвокатска защита. Юристи с опит са категорични, че това е абсолютно недопустимо поведение.

Познахте ли я?

https://frognews.bg/novini/poznahte.html

Познахте ли тази жена от ареста на Десислава Иванчева? Тя взриви интернет-мрежата по няколко причини. Първата е, че брутално запуши устата на кметицата на район „Младост”, докато се опитваше да обясни на журналистите, че е лишена от адвокатска защита. Юристи с опит са категорични, че това е абсолютно недопустимо поведение.

Хванаха двама в Перник с 90 кг нелегален тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823755

Хванаха двама в Перник с 90 кг нелегален тютюнДвама души са задържани в Перник за притежание на 90 килограма нелегален тютюн. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник. Спецполицаите проверили лек автомобил Фолксваген „Пасат“ с благоевградска регистрация в Батановци.

Гърция стартира продажбата на Hellenic Petroleum

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-startira-prodajbata-na-hellenic-petroleum-259607/

Компанията е лидер в енергийния сектор на Югоизточна Европа и е собственик на веригата бензиностанции "Еко" у нас

Министър Цачева и евродепутатът Емил Радев организират конференция за детско правораздаване

http://www.cross.bg/resheniya-konferentziya-mezhdynaroden-1572909.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева и българският евродепутат Емил Радев ще са домакини на конференция на тема „Националната съдебна система като част от Европейския правов ред. Детското правораздаване - предизвикателства и възможни решения". Конференцията ще се проведе на 20 април 2018 г. от 9.00 часа в х-л Интер Континентал, гр. София. Събитието си провежда със съдействието на Министерството на труда и социалните грижи. Сред темите, които ще бъдат дискутирани са: • възможни решения пред националния законодател във връзка с въвеждане на специализирано детско правораздаване;• наказателноправни аспекти на правораздаването за деца в национален, европейски и международен план;• очаквания ефект от реформата на регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца. Добри практики в международен и европейски аспект ще бъдат представени от сър Матю Торп - съдия от Великобритания, Гонсало Ферер Амиго - съдията в Окръжен съд Барселона и Мая Грофф от секретариата на Хагската конференция за международно частно право. Сред българските лектори са Даниела Машева - член на ВСС, Богдана Желявска - съдия в СГС, адвокат Анели Чобанова, Борислав Цеков - д-р по конституционно право, член на правния съвет на Президента на Република България.    

Сирия не е свалила нито една американска ракета

http://clubz.bg/66867-siriq_ne_e_svalila_nito_edna_amerikanska_raketa

Сирийската противоракетна отбрана е задействана едва след като изстреляните от САЩ, Великобритания и Франция ракети вече са поразили целите си при атаката в събота. Това съобщава "Дейли бийст", като се позовава на източници от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Режимът на Асад е изстрелял само две ракети преди края на съюзническия обстрел, като и двете са пропуснали целите си.

Непосредствено след атаката срещу инсталациите за производство на химически оръжия, Главното оперативно управление на руския Генерален щаб съобщи, че сирийската противоракетна отбрана, която е руско производство, е свалила 71 от 103-те крилати ракети, изстреляни от САЩ и техните съюзници.

Всъщност силите на режима в Дамаск са изстреляли общо 40 ракети, 38 от които след края на атаката на Вашингтон, Лондон и Париж, твърди изданието.

Нито една от руските ракети земя-въздух S-400 Триумф и S-300, разположени в Сирия, не е изстреляна в събота, заяви по-рано ген. лейт. Кенет Макензи, съветник по отбраната на американския президент.

Не е изненадващо, че системите за противоракетна отбрана на Сирия, произведени в края на Студената война, не постигат никакъв успех срещу усъвършенствани маневрени оръжия като ракетите с разширен обхват на действие на САЩ (JASSM-ER), отбелязва "Дейли бийст". Американските JASSM-ER и "Томахоук", френските SCALP и британските "Сторм шадоу" са създадени с цел да затрудняват системите за противоракетна отбрана на противника. Те летят ниско и не излъчват топлина по време на полет, което ги прави особено трудни за засичане от радарите.

Във Варна разследват наркогрупа, петима са в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823752

Във Варна разследват наркогрупа, петима са в арестаЧетирима мъже от различни градове и една жена са в ареста във Варна, след като полицията откри у тях различни наркотици. Материалите по случая са докладвани на окръжна прокуратура в морската столица, работата по документирането и разкриването на цялата престъпна дейност продължава, казаха от полицията.

Стартира продажбата на билети за дългоочакваната премиера на Street Scene от Курт Вай

http://www.moreto.net/novini.php?n=372793

В рамките на 10 концерта тази година продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ подготвя интересна програма с премиерни изпълнения и интригуващ международен музикален екип 19-та Музикална академия Varna International 27 май – 6 юни, 2018, Варна & 7-ма Оперна академия Varna International 20 май – 17 юни, 2018, Варна Стартира продажбата на билети за дългоочакваната премиера на Street Scene от Курт Вайл, за предстоящите оперни спектакли и значими вокално-инструментални концерти на „Варна интернешънъл“.

В нощта на 21 април книгите ще оживеят

https://www.actualno.com/books/v-noshtta-na-21-april-knigite-shte-ojivejat-news_670503.html

На 21 април 2018 г. (събота) от 20:00 ч. Детският център на Столична библиотека за втора поредна година кани всички деца, както и техните родители, да им гостуват и да вземат участие във вълшебната нощ, в която книгите оживяват. Вечерта ще бъде изпълнена с изненади, награди, актьори и разказвачи. Заедно с песните на вокална група "Смехоранчета" с ръководител Галина Коджаманова ще помагат на приказните герои да разплетат мистерията с обърканите приказки. Напомняме на малчуганите да си

Инж. Симеон Славчев и хиляди столичани предлагат една от новите метростанции да се казва “Красно село”

http://www.cross.bg/slavchev-simeon-selo-1572908.html

/КРОСС/ Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет отхвърли предложението на общинския съветник инж. Симеон Славчев една от спирките от третия лъч на метрото в София да се казва "Красно село". Съпредседателят на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев обоснова своето предложение с факта, че географското мястото на спирката е един от най-големите жилищни комплекси в София - Красно село, където се намира и един от най-големите пазари в столицата, който носи същото име. Предложението на общинските съветници от ГЕРБ е спирката да се казва "Цар Борис III", тъй като изходът на метростанцията щял да бъде от страната на булеварда и така хората по-лесно щели да се ориентират. Инж. Славчев каза, че в това няма никаква логика, тъй като бул. Цар Борис III е доста дълъг и ако станцията носи това име, човек не може да се ориентира къде точно е спирката. Дали тя е на кръстовището на бул. Цар Борис III с бул. Гешов, дали тя е на кръстовището с бул. Гоце Делчев или дали метростанцията е на кръстовището с бул. Тодор Каблешков, мотивира се инж. Симеон Славчев. Логиката на наименованието на метростанциите трябва да бъде свързано най-вече с лесното ориентиране на жителите и гостите на София къде се намират географски

Това лято българските морски летища ще имат връзка с 20 нови дестинации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823594

Това лято българските морски летища ще имат връзка с 20 нови дестинацииПрез това лято летищата във Варна и Бургас ще имат връзка с 20 нови дестинации, съобщиха днес от пресслужбата на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. От компанията уточняват, че лятното разписание вече е в сила, а прогнозата е трафикът до морските летища през сезона да се повиши с около 10 процента в сравнение с миналата година.

"Демократична България": АЕЦ "Белене" би струвала 21 млрд. лева

http://clubz.bg/66866-demokratichna_bylgariq_aec_belene_bi_struvala_21_mlrd_leva

В хоризонт до 2040 година проектът АЕЦ "Белене" не е нужен на страната и региона от енергийна гледна точка, а примерите за подобни проекти в Европа и авторитетните анализи за самия проект показват, че електроенергията от него би струвала не по-малко от 10 евроцента/кВч. "При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще доведе до нови огромни загуби, ако централата бъде завършена. Тя би била продаваема само ако бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е равносилно на национално предателство."

Това заявиха от "Демократична България" на първата си пресконференция по конкретна тема, откакто обявиха новото обединение. 

Анализът на демократите се базира на анализи на "Белене", доклади на БАН от 2010 и 2017 г. (Част IV Препоръки); анализ на Института за пазарна икономика от 2011 г., документи на Европейската комисия с хоризонт до 2050 г. и т.н.

Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се изгради АЕЦ "Белене" с участието на балканските страни с цел захранване на други икономики е против националните интереси. Напомняме, че тя се не срещна никаква подкрепа и се провали в периода 2005-2012г.", припомнят от "Демократична България" и настояват идеята за рестартиране на втората атомна централа да бъде прекратена и проектът да не се реализира. 

Неотдавна Народното събрание - по предложение на БСП, но с гласовете на управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" задължиха министърката на енергетиката Теменужка Петкова да представи анализ за възможностите за реализация на проекта до юни т.г. 

 
Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че втора атомна можел да се реализира като общ проект между страните от Балканите и за това да се намери общо финансиране. От представители на правителството периодично се появяват съобщения, че имало инвеститорски интерес към строежа на атомната централа, последното такова - за ядрена компания от Китай.
 

Според "Демократична България" началните разходи за изграждане на "Белене" ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лева, което е заплаха за сигурността на страната, а че няма как да има европейско финансиране за атомната централа е станало ясно още в периода 2005-2012 г.

От обединението припомнят, че от 90-те години, а и преди това, има документи, доказващи, че площадката "Белене" е в област със значителен и неприемлив сеизмичен риск.

"Помним земетресението от 4 март 1977 г., което доведе до смъртта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, обществени сгради и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 г.дори руската страна предлага да се изостави площадката."

От обединението изброяват и потенциалните други рискове, които крие реализацията на втората атомна централа. А именно: 

Възникване на нов/стар генератор на огромни кражби и корупция;

Блокиране развитието на алтернативни методи за производство, акумулиране и пестене на електрическа енергия, развитие на интелигентни мрежи, повишаване на енергийната ефективност и други;

Дискредитиране на селскостопанската продукция на района;

Затваряне на работещи централи;

Създаване на деформирана и трудно управляема електроенергийна система;

Допълнително ще усложни и оскъпи решаването на проблема с погребването на отработеното ядрено гориво и/или високо активните отпадъци от преработката му, защото тези дейности трябва да се извършват на територията на България.

Исканията на демократите са след спирането на проекта прощадката да се превърне в икономическа зона, оборудването да се продаде или част от него да се използва за подмяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

"Настояваме правителството да се фокусира върху решаване на реалните проблеми на енергетиката, изграждане на газовите връзки със съседните страни, повишаване на енергийната ефективност, децентрализация на производството на енергия, изпълнение на целите за изпращане на отработено ядрено гориво за преработка, формулиране стратегия за погребване на отпадъците от преработката на отработеното ядрено гориво и други", казват още от "Демократична България".

 

Пернишки полицаи иззеха 90 килограма нелегален тютюн

http://www.struma.com/krimi/pernishki-policai-izzeha-90-kilograma-nelegalen-tyutyun_133219/

Двама са задържани за 24 часа

Акцията е проведена вчера, от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник. Спецполицаите проверили лек автомобил Фолксваген „Пасат“ с благоевградска регистрация в гр. Батановци.

В колата, управлявана от 21-годишният С.Д. от с. Абланица, обл. Благоевград имало 5 чувала с нарязан тютюн без акцизен бандерол и тегло 90 килограма. С.Д. бил заедно с 22-годишният В.В. също от с. Абланица. Младежите са задържани за 24...

Продължава

Пламен Георгиев: При ареста на Иванчева прокуратурата действа по единствения законен начин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165492_plamen_georgiev_pri_aresta_na_ivancheva_prokuraturata/?ref=rss


Според председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев при ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева прокуратурата си е свършила работата по единствения възможен по закон начин.<br /><br />Коментарът му е пред агенция "Фокус" и е свързан с изказване на вицепремиера, отговарящ за съдебната реформа, Екатерина Захариева, която заяви, че при ареста във вторник са били преминати граници. Иванчева беше задържана показно във вторник, като остана с...

Страхувателите

http://www.transmedia.bg/2018/04/19/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Жена стои окована в белезници на централен столичен булевард. Стои там часове наред. Около нея се суетят десетки маскирани полицаи, следователи, агенти за борба с корупцията. Един от маскираните агенти запушва устата й за да не може да говори.Телевизионни екипи на проправителствени медии излъчват „на живо“ целият екшън.

Да, става дума за ареста на кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и посланията, които той излъчи. А посланието от него е само едно – страх. Но не страх у корумпирания чиновник. А страх от практически безконтролните действия на т.нар. право-охранителни органи.

Че в България няма върховенство на закона е добре известно. Това е честа критика на почти всеки доклад, който мери свободата у нас.

Другата най-честа критика е, че в страната ни липсва ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

Екшънът във вторник в София имаше всички белези на мероприятие, което да отговори на тази критика. Но не да отговори с адекватни процесуални действия, които евентуално да доведат до осъдителна присъда. А да създаде продукт – медиен, информационен продукт, който да бъде завъртян от машината и да достигне до максимален брой хора. Така че да послужи като оправдание, че срещу корупцията в България се взимат мерки.

Това пролича от поведението на основните участници в тази „ювелирна акция“.

На триумфалната пресконференция ден след акцията ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев и шефът на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев приемаха със забележителна досада и надменност поставените им въпрос дали не са прескочили допустимата граница при задържането. Дали е било необходими цялото това унижение. Дали изобщо е законно подобно поведение.

А отговорите им могат да се сведат до: „Всичко е точно.“

Но цялата картина се изясни ден по-късно, когато вицепремиерът и министър на съдебната реформа Екатерина Захариева коментира, че действията на прокуратурата и КПКОНПИ са били отвъд границата на необходимото.

Отговорът на тази критика дойде директно от главния прокурор Сотир Цацаров който попита дали това е позиция на целия кабинет. „Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има“, добави Цацаров.

Всичко това говори за едно. Операцията срещу Иванчева е, без съмнение, сигнал към всички „непослушни“. И към всички противници на необятната, неприкосновена, безгранична, безконтролна мощ, с която може да си служи прокуратурата. И разни други, гравитиращи около нея репресивни органи като новоизлюпената КПКОНПИ.

Призваните по закон да бъдат право-охранителни правораздавателни органи у нас все повече заприличват на организирана група за раздаване на страх. За изпълнение на публичен линч. За публично, включително и през медии, обругаване.

Но не и за върховенство на правото. И най-вероятно това ще продължи да е така. Защото живеем в Абсолютна прокурорска монархия.

Имаме си нова ключова позиция в разпределението на силите и управлението на държавата. Това са страхувателите.

Ако случайно не сте разбрали кои са те – питайте Иванчева.

Със слънчева инсталация пред НДК активисти призоваха за бъдеще на чиста енергия

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/19/3165466_sus_sluncheva_inastalaciia_pred_ndk_aktivisti/?ref=rss


Голямо пано във формата на слънце разпънаха активисти на "Грийнпийс" пред сградата НДК, където днес е неформалната среща на министрите на енергетиката от Европейския съюз. <br /><br />Със своеобразния си изгрев активистите на "Грийнпийс" целят да покажат, че бъдещето е на възобновяемата енергия, произвеждана от хората. Време е за конкретни мерки за ускорен и справедлив преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници, е позицията на...

Президентът на Южна Корея: Трябва да се търси мирен договор със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823747

Президентът на Южна Корея: Трябва да се търси мирен договор със Северна КореяПрезидентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че „трябва да се търси“ мирен договор, който да сложи край на Корейската война и формално, по време на срещата на върха между лидерите на двете Кореи следващата седмица, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Примирието, което продължава вече 65 години, трябва да приключи“,

АБВ се готви за избор! Тодор Янаков е най-вероятният нов водач на азбукарите в Петрич! На 29 -ти гласуват нов областен лидер

http://www.struma.com/politika/abv-se-gotvi-za-izbor-todor-yanakov-e-nai-veroyatniyat-nov_133218/

Росен Николов направи структури на партията навсякъде в областта, предполага се, че ще бъде избран за областен лидер

След като вчера официално обвиниха лидера на БСП К. Нинова в нечисти партийни игри, азбукарите от Пиринско съобщиха официално, че на 29 -ти април провеждат областно събрание, на което ще издигнат и гласуват нов областен лидер. Засега номинираният е само един и това е временно изпълняващият длъжността Росен Николов.

Оценката на националното ръководство на АБВ за работата му е висока, тъй като за кратко временният лидер е създал организации на партията в почти всички общини в региона....

Продължава

Танцьорката, помляла 10 коли с джип, се дрогирала за успокоение, карала пияна от бедност

https://www.actualno.com/society/tanciorkata-pomljala-10-koli-s-djip-se-drogirala-za-uspokoenie-karala-pijana-ot-bednost-news_670500.html

21-годишната шофьорка, която през уикенда удари 10 паркирани автомобила в Пловдив пияна и дрогирана, беше освободена от съда под парична гаранция от 20 000 лв. На влизане в залата Габриела Медарова се разплака и заяви, че съжалява. Адвокатът ѝ Орлин Търновалийски заяви че клиентката му е с нервен срив – плачела непрестанно в килията. Габриела Медарова напусна местопроизшествието, но беше идентифицирана и задържана от полицията. В кръвта й бяха открити над 1,3 промила алкохол, както и

Цветанов: По-добре депутатите на заплата, отколкото хрантутници на икономически кръгове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823748

Цветанов: По-добре депутатите на заплата, отколкото хрантутници на икономически кръговеПо-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“. Цветанов подчерта, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори.

Баската сепаратистка организация ЕТА ще се разпусне окончателно през май

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165494_baskata_separatistka_organizaciia_eta_shte_se_razpusne/?ref=rss


Баската екстремистка организация ЕТА ще обяви окончателното си разпускане в началото на следващия месец, съобщи телевизия ЕТБ, цитирана от "Ройтерс".<br /><br />В продължилата си близо половин век сепаратистка кампания ЕТА уби над 850 души в напразен опит да създаде баска държава в Северна Испания и Югозападна Франция. През 2011 г. тя обяви примирие, а миналата година се разоръжи.<br /><br />През февруари местният вестник "Гара" съобщи, че лидерите на...

Доктор Аспергер сътрудничил на нацистите

http://clubz.bg/66865-doktor_asperger_sytrudnichil_na_nacistite

Новоразкрити документи показват, че австрийският доктор Ханс Аспергер, на когото е наименуван "Синдромът на Аспергер", е работил по програмата за евтаназия на нацисткия режим в Австрия, съобщи Би Би Си. Информацията е била разкрита, след като историци отворили неизвестни досега документи. 

Докторът е изпращал деца със сериозни увреждания във виенската клиника Am Spiegelgrund, където умирали от глад или били инжектирани със смъртоносни наркотици. Мъчението над децата е било част от програмата за евгеника на Третия райх, чиято цел е била "да изчисти" населението от хора с увреждания и хора от други раси. В клиниката са били убити 789 деца, допълва Би Би Си. 

След разглеждане на документите медицинският историк Хервиг Чех заключва, че Аспергер "е легитимирал публично политиките за расова хигиена, включително и принудителната стерилизация". Чрез лояността си към нацисткия режим той бил възнаграден с кариера, пише в. "Телеграф". Въпреки че не е бил член на нацистката партия, неговият ментор Франц Хамбургер е описвал тяхната идеология като ключов елемент в педиатрията. 

Ханс Аспергер е смятан за водещ учен в сферата на аутизма. Със своята практика и изследвания, той е обявен за герой в медицината. По време на нацистката окупация в Австрия се вярваше, че е защитил своите млади пациенти и ги е спасил от заплахите на нациската партия. В реч във Виенския университет през 1980 г. той заявява, че е бил преследван от Гестапо за това, че е отказвал да им предаде деца с увреждания. 

Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър. За него са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие, общуване и поведение на пациентите. Деца със синдрома на Аспергер развиват относително своите езикови и познавателни способности. Австрийският педиатър описва за първи път заболяването през 1944 г., но терминът "Синдром на Аспергер" бива въведен в медицината чак през 1981 г. 

Страшна трагедия с младеж в столичния комлекс "Цариградски"

http://www.struma.com/sinya-lampa/strashna-tragediya-s-mladej-v-stolichniya-komleks-carigradski_133217/

Ужасяващ инцидент се е случил от ранни зори в столичния комплекс "Цариградски", сигнализираха за БЛИЦ очевидци. Млад мъж се е самоубил. Не е ясно какво е предизвикало фаталното решение.

Трагедията е станала около 7 часа сутринта. По неофициална информация момчето е на 24 години Той се е хвърлил от осмия етаж на една от жилищните кооперации в комплекса. Тялото на загиналия вече е преместено от мястото на инцидента и е в Съдебна медицина.

Разследващите все още не са...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване