Състоянието на патриарх Неофит вече е стабилизирано

https://offnews.bg//obshtestvo/sastoianieto-na-patriarh-neofit-veche-e-stabilizirano-678976.html

Състоянието на българският патриарх Неофит, който бе приет по спешност в болница Токуда снощи, е стабилизирано. Това съобщиха на брифинг от столичното лечебно заведение.

Той има коморбидни заболявания, свързани с възрастта му, преценено е, че в състоянието му има известна доза критичност и затова е приет за наблюдение в реанимация, заяви Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология.

Според него в момента патриархът е в отлично състояние.

Днес започва активната му рехабилитация, ще се прецени дали ще преместен на по-лек режим. На този етап нещата са овладени, добави Младенов.

Марешки ще прави верига супермаркети за евтини храни

http://budnavarna.bg/33146-mareshki-shte-pravi-veriga-supermarketi-za-evtini-hrani/

снимка: Будна Варна

Утре започваме да запълваме дупките на Варна. Нашата партия започва – дупка след дупка, улица след улица. Започваме с наши лични пари, с мои лични пари.

Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки.

Може да влезем и в храните. Изчаквам подходящия момент. Може да направим хранителни магазини – да работим на реалните цени, обяви Марешки.

В студиото на bTV той започна да свива фунии от листи А4.

Цял ден ми се повдига от това цинично изказване на Корнелия Нинова и просто вземам мерки, за да не стане някакъв проблем, обясни Марешки.

Популизмът на БСП днес надмина всичко. Като ще предлагат премахване на привилегии на депутатите, защо гласуваха против волята на народа от референдума?! Миналата година, първото, което от „Воля“ внесохме, беше мажоритарен вот и субсидия 1 лев. Те не ни подкрепиха. Партия, която срина държавата и остави хората с по 3 долара заплата, с мизерни пенсии, която участва в разграбването на прехода, в съсипването на здравеопазването, образованието…И сега да си прави реклама на гърба на същите тези хора… Няма да им го позволим! – категоричен е Марешки.

Материалът Марешки ще прави верига супермаркети за евтини храни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Препоръчваме ви: Smallman довечера в Терминал 1

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-smallman-dovechera-v-terminal-1-678945.html

Една от най-интересните български групи - Smallman, отново ще напълни столичния клуб "Терминал 1".

Концертът на бандата започва точно в 22:30. С характерните си звук и стил Smallman ще изпълнят сцената, а броят на билетите за концерта е ограничен едва до 470.

Повече информация за събитието ще откриете тук.

Билети: Eventim.bg - 15 лв. на предварителна продажба, 18 лв. на самата дата и място.

Ако не ви се ходи на парти, вижте останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър 

"Обичай ме!" в Сатиричен театър "Алеко Константинов" от 19:30 часа

Светът е пълен с тайнства и мистерии. Но когато те са свързани със семейството, когато една жена осъществява майчиния си копнеж след десетки години, когато от изневиделица в къщата ви се настанят едновременно щастието и тревогата – това вече е изключително събитие. Аптекарят Андре и чиновничката Лоранс са сполетени от неочаквани гости. Кръвни роднини ли са те или мошеници? Със себе си носят мечтано щастие или измама? Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е нанизал в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени събития, ситуации наситени със смях и ирония и всичко това последвано от дълбока човешка емоция, топла и лирична, като целия живот. Чрез смеха и лиризма театралното действие трупа въпроси директно към седящите в салона. Защо причиняваме най-силната болка на най-близките си хора? Може ли да има прошка за насилието над дете? Зад смешното в живота виждаме ли и човешката драма?

Героите в пиесата не само се стремят да разплетат смешната и объркана ситуация, но търсят истината за самите себе си. Недоразуменията, връхлетeли ги днес, поставят въпроса – как ще живеем утре. Тази дилема стои пред множеството семейства от нашето съвремие и това прави пиесата и постановката не само актуални, но и подканяща към размисъл.

Кино

Може да видите един от най-нашумелите български филми за последната година днес по обяд в Дом на киното. "Възвишение" ще бъде прожектиран от 14:05 часа в Дом на киното.

Двама представители на революционно движение са изпратени на опасна мисия из поробена България през XIX в. Техният водач носи ключово съобщение, което трябва да достигне до един от най-важните хора в революционните среди на страната – Васил Левски.

Филмът е по едноименния роман на Милен Русков. Историята се фокусира върху събития през 1877 г., случващи се няколко години преди освобождението на България от турско робство. Гичо е млад мъж, член на революционна група, която мечтае да освободи страната. След като доказва уменията си по време на битка, Гичо получава специална мисия от лидера на групата. Мисия, която ще го хвърли във велики приключения.

7-годишно момиченце, играещо в надуваем замък, бе отнесено от вятъра и загина пред очите на баща си

http://www.struma.com/lyubopitno/7-godishno-momichence-igraeshto-v-naduvaem-zamuk-be-otneseno-ot-vyatura_133190/

 7 Седемгодишната Съмър Грант си играела в надуваем замък на панаира в Есекс, когато порив на вятъра отнесъл атракцията от мястото й. Лий, бащата на момичето, можел само в ужас да гледа как замъкът с малката му дъщеря пада надолу по хълма, съобщава "Дейли мейл".

Мъжът извикал: "Там е дъщеря ми! и дори се опитал да достигне и да спре замъка, но не му се удало. Атракционът падал почти 300 метра, преди да се удари в ограда. Намиращото се вътре момиче получило...

Продължава

Мъж се барикадира в дома си заради ЧСИ

http://www.cross.bg/doma-kredit-godina-1572888.html

/КРОСС/ Мъж се барикадира в дома си в София. Причината - семейството му ще остане без дом, за който изплаща кредит вече 13 години. Те погасяват дълга си, но за жилището вече е намерен и купувач от частен съдебен изпълнител /ЧСИ/. Росен Стоянов отказва да напусне дома си. А историята му започва още през 2005 година, разказва той пред Bulgaria ON AIR. Със съпругата си теглят ипотечен кредит от тогавашната банка ДЗИ. Сумата е в размер на 50 000 лева като трябва да върнат 90 хиляди. През 2010 година обаче банката фалира. От там почват и проблемите.    

Резултатите от спецакцията на полицията

http://budnavarna.bg/33144-rezultatite-ot-spetsaktsiyata-na-politsiyata/

снимка: Будна Варна

Специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“, която стартира на 18 април, завърши тази сутрин.

За срок от 24 часа бяха обхванати 28 точки за контрол, разположени на територията на Областната дирекция на МВР – Варна. Общият брой констатирани нарушения е 214, като при един от случаите е констатирано превишаване на разрешена за движение скорост в градски условия с повече от 50 км./ч.

За времето, в което се проведе операцията, на територията на област Варна са настъпили общо 21 пътни инцидента, като от тях 1 е с пострадали граждани.

Превишената или несъобразена скорост е установена като една от най-честите причина за възникването на тежки пътнотранспортни произшествия.

Акцията се проведе едновременно в няколко европейски държави и е организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция /TISPOL/. По време на специализираната операция се осъществи контрол върху скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистрали, както и по третокласната пътна мрежа.

Материалът Резултатите от спецакцията на полицията е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пак ни вкараха в адско очакване! Третата световна война започва на 13 май!

http://www.struma.com/lyubopitno/pak-ni-vkaraha-v-adsko-ochakvane-tretata-svetovna-voina-zapochva_133189/

Ясновидецът, който предрече, че Тръмп ще стане президент с ново предсказание

Според ясновидеца Хорасио Вийегас, който правилно прогнозира, че Доналд Тръмп ще нападне Сирия, Третата световна война ще започне на 13 май тази година.

Вийегас сам се е провъзгласил за "вестоносец на Бога".

Той прогнозира през 2015 г., че Доналд Тръмп ще стане новият президент на Съединените щати. Но тогава добави още нещо - милиардерът, "царят на илюминатите", ще въведе света в Трета световна война.

-Това ще се състои на 13 май тази година,...

Продължава

Доколко е вероятна забрана на американския долар в Русия?

http://econ.bg/Новини/Доколко-е-вероятна-забрана-на-американския-долар-в-Русия-_l.a_i.760607_at.1.html

Доколко е вероятна забрана на американския долар в Русия, пише вестник “Московский комсомолец“, цитиран от Агенция Фокус. Изданието представя...

Днес е прощалният концерт на Силви Вартан във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372778

Тази вечер от голямото музикално събитие, което Варна чака от месеци - прощалният концерт на Силви Вартан във Варна. Грандиозният спектакъл е част от прощалното турне на световноизвестната френска певица с български произход. От 20 часа в зала Конгресна на Двореца на културата Силви Вартан ще си каже емоционално сбогом с българската публика.

ГЕРБ няма да позволи на Радев да трупа позитиви с КСНС, смята Бойко Ноев

https://frognews.bg/novini/gerb-niama-pozvoli-radev-trupa-pozitivi-knsb-smiata-boiko-noev.html

КСНС започва да се изпразва от съдържание. Това се дължи на факта, че правителството и ГЕРБ няма да позволят на Румен Радев да трупа позитиви. КСНС е едно от мястото, където президентът може да направи това. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

„Комета-5“ в парка на „Аспарухово“ си намери нов стопанин

http://budnavarna.bg/33142-kometa-5-v-parka-na-asparuhovo-si-nameri-nov-stopanin/

снимка: Будна Варна

Емблематичната „Комета – 5“, която от години ръждясва в парка на „Аспарухово“, бе продадена на търг вчера, научи BudnaVarna.bg.

Купувачът е броил на Областна администрация за корабчето от Татово време 10 530 лв.

Припомняме, че това е вторият опит за продажба на Кометата след неуспешния търг през януари, когато купувач не се яви.

При втория търг цената бе свалена с около 20 % и кометата бе обявена за продан на стойност 7  920 лева с ДДС.

Кометата се намира върху имот частна държавна собственост, на брега на канала море-езеро в кв. „Аспарухово“. Там е от 80-те години, и варненци я помнят като крайбрежно заведение. Не работи обаче от 6-7 години и оттогава се руши и ръждясва.

Материалът „Комета-5“ в парка на „Аспарухово“ си намери нов стопанин е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Известен адвокат се запали в знак на протест заради глобалното замърсяване, оставил прощално писмо

http://www.struma.com/lyubopitno/izvesten-advokat-se-zapali-v-znak-na-protest-zaradi-globalnoto_133188/

 60-годишният Бъкъл се самозапалил в парк в Бруклин, а малко преди самоубийството си, той изпратил прощалнотo си писмо до няколко адреса на държавните медии.

"Замърсяването унищожава нашата планета, то се разпространява чрез въздуха, земята и водата", се твърди в част от прощалното писмо, в което той пише, че хората вдишват силно замърсен въздух и преждевременно ще умират. Бък добавил, че ранната му смърт свидетелства за това, което се случва с човешкия...

Продължава

Експерти: Ударите в Сирия не постигнаха нищо

https://www.actualno.com/asia/eksperti-udarite-v-sirija-ne-postignaha-nishto-news_670450.html

Ударите не постигнаха нищо. Дипломатите, които би трябвало да докарат мир, говорейки, правят точно обратното. Тези, които спасяват мира, са военните, ползвайки дипломатически канали помежду си. Това заяви журналистът и анализатор Георги Милков в ефира на БНТ по темата с напрежението в Близкия изток и Сирия. Не виждам някой да предлага решение. Това е тъжният отговор на въпроса какво се случва в Сирия. Аз не мисля, че напрежението е намаляло. Сирия може да бъде заплаха за националната сигурност

Илияна Йотова: От президентските избори насам работата на Цветанов е да ругае Радев

http://www.cross.bg/iiotova-bulgariya-radev-1572887.html

/КРОСС/ Няма война между институциите. Има истини, които българското общество чува от страна на президента. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV по повод разменените остри реплики между президента Румен Радев и Цветан Цветанов. „Г-н Цветанов това работи - от президентските избори насам неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, служейки си с квалификации, които не правят чест на нито един политик", каза Йотова. „С г-н Радев сме избрани мажоритарно - г-н Цветанов дори не спечели преференциалния вот във Велико Търново", допълни тя. По думите ѝ, изказването на Румен Радев за „тъмната площадка" се потвърждава и от докладите на Европейската комисия. Част от тази „тъмна площадка" е и сделката за ЧЕЗ. "Лекцията, която изнесе президента, имаше много достойнства. Тезите в нея бяха подкрепени и от Европейската комисия. Нима не е истина, че не сме най-бедната държава в ЕС? За каква еврозона говорим при положение, че голяма част населението живее под прага на бедността. Министър-председателят може да посъветва всички, които участват в сделката за ЧЕЗ, не да се отчитат пред президента, а пред българската общественост. Да се реагира така пожарно не е достойно. Нека видим откога премиерът не е ходил на парламентарен контрол. Нека видим как отговарят министрите на парламентарен контрол. Нека видим какво казва бизнеса за обществените поръчки", призова Йотова

Цветанов поиска прожектори за кампанията на Радев

http://clubz.bg/66857-cvetanov_poiska_projektori_za_kampaniqta_na_radev

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска днес повече светлина за финансирането на кандидат-президентската кампания на Румен Радев през 2016 г. Тази седмица в лекция в УНСС държавният глава поиска същото за обществените поръчки на властта.

"Нека носочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г. Всичко беше на тъмно. Някой излезе ли да каже: "Дайте прожектора да насочим към финансирането на президента Радев", заяви Цветанов на брифинг в кулоарите.

По думите му, хора, които са социално слаби, внасяли доброволни вноски от по 400 лева и обясни, че това се прави, тъй като за тази сума няма изискване да се декларира произхода на средствата.

"Искам да попитам президента, след като ще говорим светлината нека осветим начина, по който беше направено всичко това. На тъмно беше взето решението от страна на БСП за издигането на Румен Радев за президент. На тъмно беше взето решението при провеждането на тази среща с г-н Решетников. Корнелия Нинова (лидерът на БСП - б.р.) и до ден днешен отрича, че имало такава среща, а ген. Решетников казва, че такава среща има. Имало ли е изследване, възложено от института на Решетников за правилния профил и човек, който да бъде номиниран", допълни Цветанов.

Според него единствената цел в момента на президента и БСП е страната ни да се отклони от евроатлантическия си път. На въпрос какво е било решението на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание да замрази депутатските заплати, Цветанов отговори, че е било съобразено с икономическата обстановка в страната.

"В момента имаме 3.9% икономически растеж. Темата за субсидиите отново излиза на дневен ред. По-добре е държавата да подпомага дейността на политически партии, отколкото икономическите кръгове да финансират", заяви Цветанов.

"По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да са хрантутници на определени кръгове."

По предложението да се намалят и почивните дни на депутатите, Цветанов даде пример със себе си, като заяви, че постоянно работи през уикендите, времето, в което повечето българи почиват. А той жертва време, което би могъл да прекара със семейството си, за да бъде сред хората и да ги запознава с управленската политика на ГЕРБ.

"Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно“, заяви той.

"От всичките ни действия, участвайки в политиката, няма нещо, от което да се срамувам пред българските избиратели“, заяви накрая дясната ръка на Борисов.

Страх от ескалация на напрежението, след като Ердоган обяви предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823570

Страх от ескалация на напрежението, след като Ердоган обяви предсрочни избориДокато напрежението между Гърция и Турция в Егейско море се покачва, решението на турския президент Реджеп Таийп Ердоган от сряда да обяви предсрочни избори за 24 юни интензифицира тревогите в двустранните отношения заради все по-осезаемият и надигащ се национализъм в Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini.

Става страшно, агресивни престъпници кръжат около нас! Мъж преби жена без повод!

http://www.struma.com/sinya-lampa/stava-strashno-agresivni-prestupnici-krujat-okolo-nas-muj-prebi-jena_133187/

Безумна агресия е проявил мъж от Монтанско към беззащитна жена, научи BulNews.bg. Бруталният побой се е разиграл в края на февруари миналата година, но стана известен едва сега. След повече от година нападателят от село Буковец е осъден от магистратите в Лом, а присъдата му е пробация за срок от половин година.

От документите по делото става ясно, че подсъдимият В.Р. е безработен и осъждан за други свои противозаконни прояви. По време на процеса нападателят се е признал за виновен и...

Продължава

Еманюел Макрон ще посети САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/19/3165363_emanjuel_makron_shte_poseti_sasht/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон планира тридневно държавно посещение в САЩ, което ще започне следващия понеделник, съобщава Елисейският дворец, цитиран от БТА. Основни теми на разговорите му с президента Доналд Тръмп ще бъдат споразумението за иранската ядрена програма, търговския конфликт между САЩ и Европейския съюз, борбата с тероризма, Северна Корея, Сирия и отношенията с Русия.<br /><br />Това ще е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ по време на мандата на...

Астрономи откриха как да намират изгубени "сродници" на Слънцето

http://www.cross.bg/sluntzeto-godini-predi-1572886.html

/КРОСС/ Екип от международни астрономи под ръководството на австралийски специалисти е картографирал химическия профил на 350 000 звезди. Целта на четиригодишното изследване е била да бъдат открити изгубени "сродници", с които Слънцето е било разделено при раждането си под въздействието на галактически сили, предаде ДПА. Това ще спомогне и за по-доброто разбиране на еволюцията на Вселената след Големия взрив, станал преди около 14 милиарда години. Смята се, че Слънцето се е зародило преди около 4,5 милиарда години заедно с групи от други звезди, които впоследствие са били разделени и разпръснати из Млечния път. За целите на изследването е използвано високотехнологичното спектрографско оборудване на Англо-австралийския телескоп, разположен в Австралия.    

Новите мита на САЩ изкривяват световната търговия, каза еврокомисар Малмстрьом

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165368_novite_mita_na_sasht_izkriviavat_svetovnata_turgoviia/?ref=rss


Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви вчера, че новите американски мита върху стоманата и алуминия деформират световната търговия и могат да подкопаят надеждите за икономически растеж, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Тя изтъкна, че ЕС няма да предложи отстъпки, за да бъде изключен от американските вносни мита преди 1 май.<br /><br />Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде срок до 1 май на ЕС и шест други стани да преговарят за постоянно...

Важно за шофьорите! Ограничено е движението по Е 79 край Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-za-shofiorite-ogranicheno-e-dvijenieto-po-e-79-krai_133186/

Днес – 19 април, от 8 до 12 часа, ще бъде ограничено движението по участъка от пътя I-1 София – Благоевград в района на тунела на Обходния път на Дупница поради провеждане на съвместно учение на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил, Областна дирекция на МВР - Кюстендил, Център на спешна медицинска помощ - Кюстендил, БЧК, Община Дупница и Областно пътно управление - Кюстендил. По време на ограничението трафикът ще бъде...

Продължава

Маринов оптимист за откриването на Пелов, даде пример с избягали преди години затворници

https://www.actualno.com/crime/marinov-optimist-za-otkrivaneto-na-pelov-dade-primer-s-izbjagali-predi-godini-zatvornici-news_670453.html

Още не ясно с каква кола са избягали двамата затворници – Владимир Пелов и Радослав Колев, от Софийския централен затвор. Проверката тече, има установени автомобили, които са предмет на издирване, макар, че не е ясно и дали са избягали с кола. Това съобщи за bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.  Маринов беше категоричен, че със сигурност бегълците ще бъдат открити и даде пример с бягството от затвора на Хосе и Шатката през 2014 г. Единият от тях е задържан в Португали

Патриарх Неофит все още е в реанимация, но е в стабилно състояние

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-vse-oshte-e-v-reanimacija-no-e-v-stabilno-systojanie-news_670452.html

Патриарх Неофит е споделил пред лекарите, че се чувства добре. Това заявиха на нарочен брифинг от болница "Токуда". Припомняме, че по-рано от лечебното заведение посочиха, че Негово светейшество е приет със симптоми, свързани с хроничното му заболяване. В състоянието на патриарха има известна степен на критичност, при което екипите на реанимацията са осъществили съответния план на изследване. Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта. Той все още

Младен Маринов: Още не е изяснено с какво са избягали двамата рецидивисти от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823569

Младен Маринов: Още не е изяснено с какво са избягали двамата рецидивисти от затвораОще не е изяснено с каква кола са избягали двамата рецидивисти – Владимир Пелов и Радослав Колев, от Софийския централен затвор. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му дори не е ясно дали са избягали с автомобил. „Проверката тече, има установени автомобили, които са предмет на издирване”,

Амал Клуни: Различна, дръзка и много секси в огненочервен корсет (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/amal-kluni-razlichna-dryzka-i-mnogo-seksi-v-ognenocherven-korset-snimki-2091862

Чаровната Амал Клуни демонстрира зашеметяващ стил на парти в Грийн Вилидж, Ню Йорк. Бляскавото събитие се състоя в къщата на главния редактор на Vogue Ана Уинтър и беше в чест на новия главен редактор на Glamour Саманта Бари.

Оперираха успешно ранената по време на дербито „Левски” - ЦСКА полицайка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/operiraha-uspeshno-ranenata-po-vreme-na-derbito-levski-cska-policajka-video-2091786

След четири до шест месеца ще има категорична яснота за състоянието на окото на полицайката, която бе ранена от бомбичка при вчерашната среща между ЦСКА и "Левски".

Библиотеката "Марчана" във Венеция публикува луксозно издание на завещанието на Марко Поло

http://www.cross.bg/polo-marko-zaveshtanieto-1572885.html

/КРОСС/ Библиотеката "Марчана" във Венеция публикува луксозно издание на завещанието на Марко Поло съвместно с издателска къща "Скриниум", съобщи Ройтерс. Преди публикацията завещанието, което е на 700 години, е изследвано три години, за да бъдат поправени грешки в предишната "транскрипция" на документа, направена преди 150 години. Изследването дава нов поглед към живота на пътешественика и търговеца Марко Поло и допълнителни доказателства, че той е стигнал до Китай, в което някои историци се съмняват. Марко Поло пише завещанието си на 9 януари 1324 г. Той вика в дома си във Венеция нотариус, за да запише последната му воля върху пергамент с размери 67 см на 27 см. Оставя пари на църковни институции във Венеция, опрощава неизплатени дългове, освобождава слугата си, "за да опрости господ душата му". Марко Поло завещава всички останали свои средства на съпругата си и трите си дъщери. Това е необичайно за онова време, защото бащите без синове обикновено завещавали всичко, което притежават на свои по-далечни роднини мъже.    

България днес: цял един народ търка талончета

http://clubz.bg/66856-bylgariq_dnes_cql_edin_narod_tyrka_taloncheta

Това не стана изведнъж. Но днес България вече е казино и това изобщо даже не е метафора - хазартът буквално владее страната. Няма населено място, няма дори квартал без игрални зали. Няма град без казино. Накъдето и да се обърне човек, аптека може и да не види, но светещите букви на хазарта са неизменно пред очите му. Големите телевизии също „светят“ примамливо - най-излъчваните реклами са на хазартни игри, най-лъскавите предавания са тиражите на тези игри. Лотарийни билети се продават навсякъде - в бакалии, книжарници, павилиони, а държавните пощи сякаш са подчинени на търговията с талончета: във всеки клон обикновено има специални гишета за колети, телеграми и т.н., но шарените хартийки за търкане се продават на всички гишета.

Възрастни хора се редят на опашки за пенсиите си, след което оставят част от тях на същото място и се прибират с няколко хартийки „надежда“. В магазините за храна по-бедните хора броят стотинките си и купуват най-евтиното. Но също се прибират вкъщи с няколко хартийки „надежда“. Родители подаряват за рождения ден на детето си талончета вместо книжка или играчка, а продавачите в почти всички търговски обекти са инструктирани да предлагат активно хазарта. Вече от няколко места чувам, че когато човек поиска да си купи билет за градски транспорт, който се нарича талон, редовно чува уточняващия въпрос: „Талон за късмет или за пътуване?“

Как стигнахме дотук?

Отговорът е очевиден - с премахване на преградите пред хазарта и с масирана телевизионна реклама. Цивилизованите общества отдавна са стигнали до извода, че хазартът е порок, а пристрастяването към него - заболяване. Затова навсякъде има ограничения - не може на всяка улица да има игрална зала, в която отчаяните да стават още по-отчаяни и да завличат близките си в дългове. Не може целият народ да гледа по телевизията колко е лесно да тръкне хартийката и да промени живота си. Не може децата от малки да бъдат учени, че пътят към щастието е талончето за търкане, а не собствените им усилия. Всичко това води до деградация и разпад. И точно по тези причини нормалните държави ограничават хазарта със закон. Да, всеки е свободен да харчи както иска парите си, но почти всички цивилизовани държави не позволяват хазартът да е толкова леснодостъпен и толкова масово рекламиран.

На хартия България също е такава държава. Законът за хазарта поставя редица ограничения. Забранено е например организирането на хазартни игри в държавни и общински сгради. Но тази забрана удобно се заобикаля с продажбата на талончета в държавни сгради - нали самата игра не е организирана там. Законът забранява и пряката реклама на хазартни игри. Защо тогава (според доклад на MediaClub) най-големият телевизионен рекламодател за 2017 година е Национална лотария? Ами защото в закона са оставили отворена врата и защото контролните институции се правят на заспали. Законът допуска показване на „резултатите от игрите и спечелените печалби". И това „показване на резултатите“ се превръща в лъскаво едночасово шоу, излъчвано в праймтайма. Превръща се в подробни репортажи, в които атрактивни дами с микрофон в ръка обикалят градове и села, срещат се с печеливши, с техните роднини, показват ни населеното място... Държавната комисия по хазарта редовно отговаря, че следи за спазването на закона и не вижда нарушение - та нали просто обявяват резултатите. Медийният регулатор признава, че има редица сигнали, които обаче препращал към Комисията по хазарта - и така всички са с измити ръце.

Защо това не се промени?

И тук отговорът е очевиден - защото никой не иска. Вицепремиерът Валери Симеонов е единственият представител на властта, който повдигна темата (преди година Радан Кънев от ДСБ също обещаваше забрана на рекламата на хазарт, но остана извън парламента). „По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не. Това е деморализация на нацията“, заяви Симеонов и се ангажира с промени в закона, които да затворят широко отворената врата. Заяви го в телевизионен ефир, но никой не забеляза темата. След това го написа и в профила си във фейсбук, но пак нищо. И тук идва най-интересното - когато Симеонов предложи нещо популистко, то веднага намира място в медиите. Поиска връщане на пушенето в заведенията - телевизионните студия жужат по темата. Подгони шумните дискотеки по морето - новините предават на живо. Този път Валери Симеонов посочи изключително тежък проблем, но последва тишина.

Омертата има своите числови измерения. Само най-голямата лотария е похарчила през миналата година цели 23 милиона евро за телевизионна реклама. Всички търговци по веригата имат интерес от по-висок оборот, защото получават дял от цената на талончето. Според Комисията по хазарта приходите от хазарт са в рамките на неколкостотин милиона годишно, но според Симеонов „хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП“ (3 милиарда лева). Това число съвпада и с цитираното от Центъра за изследване на демокрацията. С две думи - огромни пари. А където има огромни пари, политиците са склонни да виждат не проблем, а „приятел“.

"Дойче веле"

Зрението на ранената полицайка при вчерашния мач между ЦСКА и Левски е застрашено

http://www.moreto.net/novini.php?n=372776

В опасност е зрението на ранената при вчерашния мач между ЦСКА и Левски полицайка. Лекарите все още се борят да го спасят, предаде "Нова". Припомняме, че жената беше ранена от бомбичка. Самоделното взривно устройство е избухнало до стъклена врата.

Бивш правосъден министър за ареста на Иванчева: Ще видим дали е успешна операция

https://www.actualno.com/crime/bivsh-pravosyden-ministyr-za-aresta-na-ivancheva-shte-vidim-dali-e-uspeshna-operacija-news_670444.html

Струва ми се, че начинът на изземване на веществените доказателства е добре издържан. Направи ми впечатление изземването на парите, струва ми се, че е добре премислено. Лошото обаче е показността – за съжаление тя може да сполети всеки един от нас, които сме публични фигури. Това заяви бившият правосъден министър Антон Станков, като добави, че движението в София 4 часа било затруднено, за да могат да видят всички ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Не

Спорт по тв днес: Григор играе с германец в Монте Карло (около 14 ч), футбол от България, Испания, Англия и Холандия, колоездене, тото, голф и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6823177

Спорт по тв днес: Григор играе с германец в Монте Карло (около 14 ч), футбол от България, Испания, Англия и Холандия, колоездене, тото, голф и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

КСНС се събира днес заради състоянието на армията и Сирия

http://econ.bg/Новини/КСНС-се-събира-днес-заради-състоянието-на-армията-и-Сирия_l.a_i.760606_at.1.html

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе днес в президентството. Обявената тема е: "Актуални рискове и заплахи за...

P&G купува звено на германската Merck за 3,4 млрд. евро

https://www.investor.bg/sasht/337/a/pg-kupuva-zveno-na-germanskata-merck-za-34-mlrd-evro-259594/

С покупката американският гигант ще добави брандовете Oral-B, Pepto-Bismol и Vicks към своето портфолио

Нощ сред лалетата в парка "Кукенхоф"

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/19/3164887_nosht_sred_laletata_v_parka_kukenhof/?ref=rss


"Романтика в цветя" е мотото на тазгодишното издание на парка "Кукенхоф" в Холандия, най-голямата пролетна градина в света с лалета, нарциси и други пролетни цветя. Темата е избрана неслучайно: паркът води началото си от епохата на Романтизма, като в началото е бил градината на замъка "Кукенхоф".<br /><br />Засадените есента над 50 000 луковици сега са разцъфнали красиво, пресъздавайки наистина романтична цветна мозайка. Какъв по-романтичен декор за...

Община Бургас пусна безплатен интернет в зоната на големите автобусни спирки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/a5nsQaAt4WA/

wifiОбщина Бургас постави стикери със знака wi fi върху редица ключови автобусни спирки, където жителите и гостите на града могат да ползват безплатен интернет. Той вече е активиран на територията на самите заслони, хваща се и периферно около тях. Възможно е през следващите няколко дни да има смущения, докато бъдат извършени всички настройки, но от понеделник връзката с интернет ще бъде стабилна и постоянна.

С wi fi са оборудвани най-натоварените спирки, основно по трасето на Бързите автобусни линии. Ето кои са те:

 

1А – Меден рудник /заминаващи/;

7 А, 7Б – Терминал ЮГ;

8Б – Опера;

9А, 9Б – Централна автобусна спирка;

10А – Стефан Стамболов;

10Б – Стефан Стамболов;

11А – Зорница;

11 Б – Зорница;

16 Б – Терминал Изгрев /заминаващи/;

21 А – Терминал Славейков /заминаващи/.

 

В предишни години Община Бургас пусна интернет в много други зони на града – Морската градина, площад “Тройката”, около Часовника, Автогара Юг, Операта, на солниците и др. Разширението на обхвата ще продължи и занапред.

Бегачи от 15 страни ще се включат в третия лекоатлетически маратон Варна

https://petel.bg/Begachi-ot-15-strani-shhe-se-vklyuchat-v-tretiya-lekoatleticheski-maraton-Varna__260781

Бегачи от най-малко 15 страни ще участват в третото издание на лекоатлетическия маратон на Варна през тази година. Организаторите очакв...

Страшна трагедия с младеж в столичния комлекс "Цариградски"

https://petel.bg/Strashna-tragediya-s-mladezh-v-stolichniya-komleks-TSarigradski__260782

Снимка Блиц Ужасяващ инцидент се е случил от ранни зори в столичния комплекс "Цариградски", сигнализираха за Блиц очевидци. Млад мъж...

Ломската гимназия в очакване на завещанието от 1 милион долара

https://petel.bg/Lomskata-gimnaziya-v-ochakvane-na-zaveshhanieto-ot-1-milion-dolara__260784

Снимка Дарик Десет възпитаници на Ломската гимназия ще получат стипендии от дарението от 1 млн. долара, завещани от български емигрант в...

Часове преди първия си прощален концерт в България: Силви Вартан отказа срещи с медии и почитатели във Варна

https://petel.bg/CHasove-predi-parviya-si-proshhalen-kontsert-v-Balgariya--Silvi-Vartan-otkaza-sreshhi-s-medii-i-pochitateli-vav-Varna__260783

Световната френска звезда Силви Вартан не се появи на обявената среща за автографи за почитатели, както и на пресконференцията, организи...

Земетресение край АЕЦ „Бушер“

https://petel.bg/Zemetresenie-kray-AETS----Busher---__260785

Снимка Булфото Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер беше регистрирано в южната иранска провинция Бушехр, където има атомна електроце...

БСП предлага орязване на заплатите на депутати с 600 лева

https://petel.bg/BSP-predlaga-oryazvane-na-zaplatite-na-deputati-s-600-leva__260786

Снимка Булфото Социалистите внесоха в деловодството на парламента предложение за намаляване на заплатата на депутатите с почти 600 лев...

Жестока катастрофа във Варна: Кола блъсна майка и дете докато пресичат улицата

https://petel.bg/ZHestoka-katastrofa-vav-Varna--Kola-blasna-mayka-i-dete-dokato-presichat-ulitsata__260787

снимка Булфото, архив Вчера около 07:00 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Зеленика» и ул. «Подвис», водачът на  «Нисан» А.П. (35 г.) от г...

Проверка от Европа показа: 214 са превишили скоростта във Варна и региона за изминалото денонощие

https://petel.bg/Proverka-ot-Evropa-pokaza--214-sa-previshili-skorostta-vav-Varna-i-regiona-za-izminaloto-denonoshhie__260788

снимка Булфото, архив Специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“, която стартира на 18 април, завърши тази сутр...

Танцьорката Габи ударила 150 грама водка, но помела колите, за да си отмъсти на...

https://petel.bg/Tantsorkata-Gabi-udarila-150-grama-vodka--no-pomela-kolite--za-da-si-otmasti-na---__260789

Снимка: Блиц Габриела Медарова е сътворила катастрофата с 11-те коли в Пловдив под емоционален афект. Същата вечер не й били платили хоно...

Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823563

Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програмаАтина е обезпокоена от публикация в германския в. "Зюддойче цайтунг", в която на базата на екслузивна информация, се твърди, че кредиторите на Гърция обмислят да удължат сегашната спасителна програма, чийто срок изтика през август, съобщават гръцките издания, цитирани от БТА.  Нюз.ин пише, че кредиторите обсъждали вариант да бъде удължена с

Съдът решава да остане ли в ареста жената, блъснала 10 паркирани коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823564

Съдът решава да остане ли в ареста жената, блъснала 10 паркирани колиРайонният съд в Пловдив решава дали да остане ли в ареста жената, която блъсна 10 паркирани коли, лед употреба на алкохол и наркотици. На 15 април сутринта 20-годишната Габриела Медарова помете 10 паркирани коли в пловдивския квартал „Кючук Париж”, след което заряза повредения си джип и избяга. След задържането ѝ е установено,

Конфискуване на телефони, 10 г. чакане за гражданство: какво готви Австрия за бежанците

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165362_konfiskuvane_na_telefoni_10_g_chakane_za_grajdanstvo/?ref=rss


Австрийското правителство се готви да прокара закон, според който бежанците по-трудно ще получават гражданство, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Мерките в одобрения вчера от правителството законопроект предвиждат конфискуване на парите в наличност на кандидатите за убежище за покриване на разходите по престоя им и дори конфискуване на мобилния им телефон, за да се установи откъде са, какъв е бил маршрутът им и която е първата страна от Европейския...

Днешните деца – какво ги чака утре

https://offnews.bg//mama-nindzha/dneshnite-detca-kakvo-gi-chaka-utre-678974.html

Светът се променя, това го знаят и разбират всички. Особено чувствителни към процесите са родителите, защото те възпитават хората на бъдещето. За всички ни е важно децата да бъдат успешни, компетентни, реализирани специалисти и щастливи хора. Затова толкова често си задаваме въпроса какво ги очаква и как трябва да ги подготвим за него. Кои професии ще изчезнат Отмиращи ще бъдат всички области на човешка дейност, в които хората могат да бъдат заменени от роботи например: - преводач; - счетоводител; - мияч; - градинар. В кои области ще има пробив: - интернет; - обработка и анализ на големи масиви от данни;…

Facebook формира екип за изграждане на собствени чипове

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-formira-ekip-za-izgrajdane-na-sobstveni-chipove-259591/

Все повече технологични компании се стремят да произвеждат собствени чипове, за да намалят зависимостта си от доставчици

Лекарите от ИСУЛ спасиха зрението на полицайката, ранена на дербито Левски - ЦСКА

https://offnews.bg//112/lekarite-ot-isul-spasiha-zrenieto-na-politcajkata-ranena-na-derbito-l-678973.html

Лекарят, оперирал 24-годишната полицайка, която пострада при снощното дерби между Левски и ЦСКА в София, е оптимист за нейното зрение.

„Мога да кажа, че окото й ще бъде запазено”, каза пред бТВ доц. Борислав Кючуков, началник на Клиниката по очни болести в ИСУЛ.

Жената бешe ранена от хвърлена бомбичка и е подложена на спешна операция в ИСУЛ, продължила над 2 часа.

„За тази тежка травма на дясното око операцията протече доста гладко”, допълни доц. Борислав Кючуков.

Полицайката се е намирала в един от входовете на стадиона заедно със свои колеги, а хвърлената бомбичка е счупила стъклопакета на вратата.

От около на полицайката е извадено 4-милиметрово стъкло.

Тя е служител на Жандармерията само от 6 месеца, каза в предаването „Тази сутрин” главният секретар на МВР Младен Маринов.

Задържани са общо 40 души, които са били в непосредствена близост до мястото, откъдето се предполага, че е хвърлена бомбичката, допълни той. Взети са им натривки от ръцете, за да се търсят следи от взривно вещество.

Прави се анализ и на видеоматериалите от заснемането на секторите. Продължава работата по издирване на лица, отбеляза още Младен Маринов. Има такива, които са маскирани, продължава работата по установяването и на тези лица и задържането им, каза главният секретар на МВР.

„Всичко показва, че това е целенасочено действие към полицейските служители”, отбеляза Младен Маринов. „Нямам друго обяснение освен хулигански подбуди и действия, които не бих ги обяснил за човешко същество”, посочи той.

Според него не трябва да се върви в посоката да се търси пропуск на полицията.

„На такива срещи няма как 100% да се гарантира, че няма да се вкарват такива вещества. Имаме случаи, когато те са вкарвани поотделно и се смесват вътре. Това са бомбички, които могат да се направят и на терен”, каза главният секретар на МВР.

Според Маринов не трябва да търсим пропуск в полицията.

"Имам чувството, че когато пострада полицай, пак търсим пропуск в полицията. Обществото трябва да въстане срещу такива хора, полицаите са на обществото”, подчерта още той.

Сирия е транспортирала две американски невзривени ракети в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823547

Сирия е транспортирала две американски невзривени ракети в РусияДве американски ракети, които не са се взривили по време на ударите на САЩ и съюзниците им по цели в Сирия са били транспортирани за Русия със самолет, предава TACC. „Две крилати ракети, които не са се взривили в хода на ракетния удар на САЩ по Сирия, са били открити от сирийските военни. И двете ракети в достатъчно добро състояние са били

Трагичен инцидент: Млад мъж полетя от осмия етаж…

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%be/

Ужасяващ инцидент се е случил от ранни зори в столичния комплекс „Цариградски“, сигнализираха за БЛИЦ очевидци. Млад мъж се е самоубил.

Не е ясно какво е предизвикало фаталното решение. Трагедията е станала около 7 часа сутринта. По неофициална информация момчето е на 24 години

Той се е хвърлил от осмия етаж на една от жилищните кооперации в комплекса. Тялото на загиналия вече е преместено от мястото на инцидента и е в Съдебна медицина.

Разследващите все още не са потвърдили официално версията за самоубийство, защото винаги при такива ситуации се търсят необходими доказателства и трябва да се изключи възможността за убийство.

 

Материалът Трагичен инцидент: Млад мъж полетя от осмия етаж… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Посредникът за подкупа на Иванчева е направил самопризнания

http://www.mediapool.bg/posrednikat-za-podkupa-na-ivancheva-e-napravil-samopriznaniya-news278129.html

Бившият кмет на столичния район "Младост", посредничил за получаването на подкупа, с който прокуратурата твърди, че преди два дни бяха задържани настоящият кмет на квартала Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, е направил пълни самопризнания. Това обяви шефът на специализираното обвинение Иван Гешев в четвъртък пред БНТ, уточнявайки, че посредникът вече също има качеството на обвиняем по делото. Той отново отказа да го назове по име, но по неофициална информация става въпрос за бившия районен кмет от ГЕРБ Петко Дюлгеров. Преди ден Гешев обясни пред медиите, че посредникът е проявил желание да сътрудничи на разследващите веднага след задържането му във вторник и дори е написал 4 страници обяснения. Те обаче нямат доказателствена стойност, тъй като към онзи момент мъжът не е бил нито в качеството на свидетел, нито на обвиняем. От думите на Гешев в четвъртък стана ясно, че след като е получил обвинение като помагач, посредникът отново е сътрудничил на прокуратурата, признавайки ролята си в корупционната схема. Ден, след като даде специална пресконференция по случая заедно с шефа на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, ръководителят на спецпрокуратурата се включи на живо в сутрешните блокове на БНТ и бТВ, за да разкаже отново подробната версия на държавното обвинение. Според нея Десислава Иванчева умишлено е забавила с над една година елементарна процедура по изменение на работен устройствен план във връзка с крупен инвестиционен проект, докато "житейски" изнудвала строителния предприемач, стоящ за него. "Търговските преговори" продължили над 3 месеца "Търговските преговори" с потърпевшия инвеститор продължили над 3 месеца, като през цялото време разследващите надлежно документирали със специални разузнавателни средства (СРС) разговорите и срещите между кметицата, посредника и потърпевшия бизнесмен. "Първоначално бяха поискани, както казах, пазърлъкът тръгна от 20-те евро на кв. метър, а инвестиционните намерения на човека са за 49 000 кв. метра РЗП (разгърната застроена площ) – това означава над 1 милион евро. В крайна сметка се стигна до 500 000 евро окончателна цена – отстъпка за количество, като първоначалната цена, която трябваше да се даде за един обект, беше 250 000 евро и тези 70 000 евро, които в крайна сметка задържахме преди два дена, се оказаха първата вноска от тези 250 000 евро. Останалите вноски бяха разсрочени към определени моменти на осъществяване на строежа", разказа Гешев пред БНТ. Попитан дали цялата тази хронология е скрепена с годни доказателства от СРС-та, той отвърна: "Не се съмнявайте, иначе нямаше да го твърдя." Обвинителят категорично отхвърли в интервютата му и пред двете телевизии версията на Иванчева и нейните защитници, че намерените в колата им с Петрова 56 000 белязани евро (след като при предаването им посредникът взима 14 000 евро – бел.ред.), са били "подхвърлени". "Надявам се адвокатите и обвиняемите да минат на по-сериозни версии", иронично заяви Гешев пред бТВ, допълвайки, че тези твърдения "са несериозни за всеки поне със средно ниво на интелигентност". "Какво искате да ви кажа? Че марсианци са ги сложили в колата?" "Какво искате да ви кажа? Че марсианци са ги сложили в колата? Има и такава версия, но е крайно невероятна", добави шефът на спецпрокуратурата повтаряйки думите си отпреди ден, че и тримата обвиняеми "светнали" при изследването за това дали по тях има вещество като това, с което са били маркирани парите. "Тука, от няколко дена ми се обаждат приятели и ме питат – пред кои точно, на кои места се подхвърлят 70 000 евро, да си оставят отворени колите и те. Т‘ва в рамките на шегата, разбира се. Несериозно е да се твърди, че някой подхвърля 70 000 евро. Нали съзнавате, че това са поне 4-5 годишни заплати на един магистрат. Няма да ги сметна и като един пенсионер колко пенсии са. Това според мен е смешно. Някой да повярва в тази хипотеза, означава, че има някакъв ментален проблем, според мене", демонстрира чувството си за ирония Гешев и пред БНТ. След което отново подчерта, че "целият процес – от предаването (на парите) от изнудваното лице на посредника – до предаването на кмета и зам.-кметицата – до задържането, е документиран със специални разузнавателни средства". "Парите са белязани, не е тайна, вече ще го кажа, описани са по номера. След това сме ги намерили в колата (на Иванчева) – в рамките на минути след предаването от посредника на зам.-кметицата. Отново са описани по номера в протокола, взети са проби от веществото, с което са маркирани, след това е направен личен обиск на кметицата вътре в министерството, след това е направено освидетелстване, при което се констатира, че свети вещество по различни части от тялото на кметицата и зам.-кметицата. Вещество, с което са белязани парите. Какво да ви кажа..." По повод критиките към разследващите, че са организирали унизителен арест на Иванчева и Петрова посред бял ден пред Спортната палата в центъра на София, така че двете да бъдат снимани от медиите в продължение на 5-6 часа, Гешев повтори, че това е станало напълно случайно. "Няма процедура в НПК, по която да извикаме хората, които си получават подкупите, на определено место, примерно – в моя кабинет в някакъв регламентиран час. Не аз съм решил кметицата и зам.-кметицата къде да си вземат парите, те са извикали хората, които трябва да им ги донесат, на определено място в определен час и то е в центъра на София. Ние сме предприели действия веднага към задържането им, защото рискувахме да изгубим парите. Това е много просто – човека е дал, осигурил, пострадалият, 70 000 евро – оставаше и да ги загубим и тогава щехте да ни питате – защо сте смешни и защо се изложихте по този начин. Незабавно сме предприели действия по задържане към момента и на мястото, където тя се е движела. Не ние сме я насочили в центъра на София", заяви обвинителят. Двете заключени жени били оставени с часове на улицата заради НПК Попитан защо е било необходимо обиските, описването на парите и освидетелстването на следите от маркировката по задържаните да се извършват на улицата и във фоайето на спортното министерство пред погледа на журналисти и случайни минувачи, Гешев отново каза, че такива били изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). "Според НПК при претърсване и изземване в жилище или помещение, лицата, които ползват жилището и помещението, това е член 162, присъстват на претърсването. Спряхме ги в първия момент, в който успяхме да ги задържим и когато бяхме сигурни, че парите са в тях. И започнахме претърсване – на мястото, на което успяхме да ги спрем. Повярвайте ми, няма как да планираме, че те ще решат да минат пред министерство и, че ще бъдат в центъра на София. Кажете ми какво да направя – да оставим, да рискуваме да загубим парите?" От думите му стана ясно още, че в четвъртък или в петък разследващите ще поискат от спецсъда да определи на Десислава Иванчева и Биляна Петрова най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража", тъй като и двете са обвинени за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Колкото до посредника Петко Дюлгеров, прокуратурата явно няма да иска постоянния му арест, след като е направил самопризнания.

Руският представител в СС на ООН: Добре че Путин е толкова търпелив

https://www.actualno.com/europe/ruskijat-predstavitel-v-ss-na-oon-dobre-che-putin-e-tolkova-tyrpeliv-news_670442.html

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Великобритания е прекрачила всички допустими граници на благоприличието, като е обвинила руския президент Владимир Путин в "участие в химическата военна програма", предаде БГНЕС. По думи на Небензя британската страна е разпространила в Съвета за сигурност на ООН писмо, което "както обикновено е изпълнено с фалшиви и неоснователни и клеветнически изявления". "Обединеното кралство си позволи да се възползв

Ръст на петролните фючърси с над 2% към нови тригодишни върхове

http://www.cross.bg/barela-zapasi-petrol-1572884.html

/КРОСС/ Петролните фючърси задълбочават днешното си силно възходящо движение, достигайки нови тригодишни върхове, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете намаляване на американските складови запаси на суров петрол с 1,1 млн. барела за седмицата до 13-ти април. По този начин се потвърдиха слабите данни от късно снощи на Американския петрол институт за понижение на петролните запаси с близо 1 млн. барела. В същото време данните на EIA показват солиден спад с 3 млн. барела и на складовите запаси на бензин, както и запасите на дестилатни петролни продукти с 3,1 мн. барела. Това доведе до ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май с цели 2,5% към 68,45 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юни също нарастват с над 2% към 73,41 долара за барел. Това са нови най-високи нива на петролните фючърси от последните месеци на 2014-а година насам.    

Работата на Цветанов е да следи президента и да го ругае публично, обяви вицепрезидентът

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165365_rabotata_na_cvetanov_e_da_sledi_prezidenta_i_da_go/?ref=rss


Господин Цветанов това работи. Неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, при това ползвайки квалификации, каквито не би трябвало да ползва нито един политик, каза днес по Би Ти Ви вицепрезидентът Илияна Йотова.<br /><br />Тя уточни, че за нея и Румен Радев са гласували над един милион българи, докато председателят на парламентарната група на ГЕРБ дори не е спечелил преференция на изборите.<br /><br />Коментирайки речта на президента пред...

Шофьорка от Добрич катастрофира във Варна и вкара мотоциклетист в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=372751

На кръстовището на ул. «Петър Берон» и ул. «Гоце Делчев» във Варна вчера, е възникнало ПТП, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водач на 38 г. от гр. Варна, по време на движение назад, не пропуска и блъска пешеходец, който се намира зад автомобила.

Саудитска Арабия сложи край на близо 40-годишна забрана на кинопрожекциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823554

Саудитска Арабия сложи край на близо 40-годишна забрана на кинопрожекциите
Първото обществено кино в Саудитска Арабия е факт. Макар че на първата прожекция по червения килим преминаха високопоставени правителствени служители, чуждестранни представители и избрани кинодейци, предаде БНТ.  Обикновените саудитци ще трябва да изчакат още малко, преди да си купят билет. Иначе дъх на пуканки,

Американците изхвърлят около 150 хил. тона храна всеки ден

http://clubz.bg/66855-amerikancite_izhvyrlqt_okolo_150_hil_tona_hrana_vseki_den

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес, съобщава БТА.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7 процента от земеделските земи в САЩ, а за производството й са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание PLOS ONE. Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%).
Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

"По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.

"Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя.

Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.

Това разхищаване отговаря на реколти, които са били произведени с над 350 000 тона пестициди и близо хиляда тона торове всяка година, се казва в изследването.

Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

НАТО остава без Антонов-124

http://www.cross.bg/nato-antonov-volga-dnepur-1572883.html

/КРОСС/ Руската транспортна авиокомпания "Волга-Днепър" се е отказала да продължи договора си с НАТО за транспорт на военни товари със своите самолети Антонов-124, съобщи централата на алианса в изявление, цитирано от ТАСС и Франс прес. "Бяхме информирани от "Волга-Днепър", че няма да продължат услугата си след изтичането на настоящия договор в края на 2018 г.", съобщи НАТО. "Волга-Днепър" заяви вчера, че иска да се съсредоточи върху гражданския търговски сектор, но запазва готовност за сътрудничество с всички организации за превоз на хуманитарни товари и участие в програми за премахване на последствията от природни бедствия и извънредни ситуации. Съществуващият проект SALIS (Strategic Airlift Interim Solution - Временно решение за стратегически въздушен транспорт) е за временно ползване на търговски компании с цел компенсиране на недостигащата на НАТО военнотранспортна авиация, която е необходима за операции в отдалечени военни зони. Проектът е задвижен през януари 2006 г., когато алиансът се нуждаеше от постоянни превози за операцията си в Афганистан. НАТО уточни, че работи със страните от проекта SALIS за проучване на варианти за нуждите им от военен транспорт от януари 2019 г. Десетте страни от НАТО, които използват този проект, са Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Люксембург, Норвегия, Полша, Словакия и Словения

Още не е ясно с какво са избягали двамата затворници

http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-bjagstvo-laden-arinov-27061501

Още не е изяснено с каква кола са избягали двамата рецидивисти – Владимир Пелов и Радослав Колев, от Софийския централен затвор.

Обадиха ми се приятели да ме питат къде да си оставят колите незаключени, за да им подхвърлят пари

https://www.actualno.com/cite/obadiha-mi-se-prijateli-da-me-pitat-kyde-da-si-ostavjat-kolite-nezaklucheni-za-da-im-podhvyrljat-pari-news_670446.html

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, коментирайки версията на адвоката на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката и Биляна Петрова, че парите, с които бяха хванати, не са подкуп, а са подхвърлени. Възможно е и марсианци да са се телепортирали да им оставят парите в колата, всякакви варианти има, но са крайно невероятни, иронизира Гешев. Той добави и, че има записи от СРС и в тях има "всичко, което един прокурор може да мечта

Тръмп: Ще си тръгнем от срещата със Северна Корея, ако не е плодотворна

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-shte-si-trygnem-ot-sreshtata-sys-severna-koreia-ako-ne-e-plodotvorna-259593/

Американският президент изрази надежда, че преговорите ще доведат до мир и сигурност на Корейския полуостров

Майката, "разплакала" Борисов: Той досега не видя ли, да ми се извини!

https://www.actualno.com/society/majkata-razplakala-borisov-toj-dosega-ne-vidja-li-da-mi-se-izvini-news_670448.html

Бих помолила премиерът да ми се извини лично за снизходителното отношение. Това заяви гневно Красимира Обретенова – майка на дете с увреждания, която през годините многократно беше обект на медийни материали, тъй като случаят с нейната дъщеря е изключително показателен за държавното отношение към хората с уврежданията. Припомняме, че на вчерашното заседание на Министерския съвет, Борисов каза следното: "Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъсна

Прокурор Гешев: Всичко за Иванчева е документирано със СРС

http://dnes.dir.bg/news/srs-podkup-desislava-ivancheva-rion-mladost-27061510

Обвинението срещу кмета на Младост се основава на Специални разузнавателни средства.

В пресата днес

http://www.cross.bg/v-presata-dnes-1572882.html

/КРОСС/ Всички издания поставят начело темата с арестувания кмет на район "Младост" Десислава Иванчева.В Труд заглавието е: "Кметска завера". Предприемач теглил кредит, за да плати рушвет на Иванчева, 100 разследващи са я чакали да се върне от Гърция, за да вземе парите и сега комисията "Антикорупция" ще проверява имотното й състояние. Телеграф извежда: "Иванчева е светнала като коледна елха с белязаните пари, които получила". СЕГА съобщава: "Бойко Борисов откри с рев, че чиновниците му тормозят граждани". Телевизионен репортаж за деца с увреждания разплака премиера една година след като Борисов обяви война на административната тежест- четем във вестника.    

Материалите срещу Иванчева били мечта за всеки прокурор

https://offnews.bg//obshtestvo/materialite-sreshtu-ivancheva-bili-mechta-za-vseki-prokuror-678972.html

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев разкри какво се е случило в часовете преди показния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Иванчева бе хваната със 70 000 евро – първата вноска от поискан рушвет от 500 000 евро. Изнудваният е голям инвеститор, който искал да строи на няколко места в столичния квартал и трябвало да плати крупната сума „под масата”, за да получи разрешителни.

„Парите за подкупа са дадени на посредника, завити в лист хартия, а той ги прибрал в чантата си. Това се е случило в заведение”, обясни Гешев.

След това посредникът – бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, се срещнал с Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в друго заведение.

Част от парите били прехвърлени в чантата на Петрова. Някои от банкнотите обаче са пипани и от Иванчева. Целият този процес е контролиран със специални разузнавателни средства, обясни Гешев.

Във въпросното заведение имало и охранителни камери, записите от които вече са иззети.

„Изчакахме да се разделят. Посредникът се обади на изнудваното лице, за да потвърди, че е изпълнил ангажимента си. Тогава го арестувахме в градинката пред Народния театър”, разказа още прокурорът.

Той поясни, че след задържането на замесените в схемата парите са броени на място, на кръстовището пред Спортната палата, защото това налагал законът.

„Действията по отношение на Иванчева са започнали още миналата година, а конкретният сигнал е подаден преди около два месеца. През това време са документирани много срещи в различен формат – между кметицата и изнудвания, между заместник-кметицата и потърпевшия и т.н.”, каза още Гешев.

Той бе категоричен, че по случая има записи, представляващи „всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

Британският медиен регулатор разследва руска медия

https://www.actualno.com/europe/britanskijat-medien-regulator-razsledva-ruska-medija-news_670443.html

Британският медиен регулатор Ofcom започна седем разследвания за руския тв канал Russia Today (RT). Ще се проучват въпроси, свързани с безпристрастността на новинарските и документалните програми на медията. "След събитията в Солсбъри наблюдаваме значително увеличаване на броя на програмите на RT, които считаме, че изискват разследване заради потенциални нарушения на кодекса на Ofcom", пише в изявлението на британския регулатор. От там са извели списък на програмите, предизвикващи съ

11 тежки катастрофи за едно денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823548

11 тежки катастрофи за едно денонощие в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 11 тежки катастрофи. Един човек е загинал, а 14 са ранени, информира МВР. В София са станали 84 леки и две тежки катастрофи. Двама са

Трима души загинаха, а над 20 са ранени при земетресение в Индонезия

http://www.cross.bg/dyshi-tzentralna-sgradi-1572881.html

/КРОСС/ Най-малко трима души загинаха, а поне 21 човека са ранени след плитко земетресение в индонезийската провинция Централна Ява, съобщи АФП. Въпреки че трусът е бил с магнитуд 4,4 по Рихтер, има щети по над 300 сгради - къщи, както и няколко училища и джамии. Над 2100 души са били принудени да се евакуират в специални центрове. Епицентърът на земетресението в сряда бил на 4 км дълбочина и на около 52 км северно от Кебумен - гъсто населен район на провинция Централна Ява. Властите съобщиха днес, че тръсът е бил усетен в много райони на провинцията, като двама възрастни хора и 13-годишно момче загинали под развалини на сгради. Индонезийският архипелаг се състои от 18 000 острова и е разположен в т.нар. Тихоокеански огнен обръч, където има земни трусове средно по 5-6 пъти на ден.    

Защо Fraport търси български служители за летището във Франкфурт

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-fraport-tyrsi-bylgarski-slujiteli-za-letishteto-vyv-frankfurt-259589/

Незаети в момента са цели 10% от над 20-те хиляди работни места в концерна Fraport и в неговите фирми подизпълнителки

Комисар Маринов заяви, че Пелов ще бъде заловен, но не знаят дори колата на бягството

https://frognews.bg/novini/komisar-marinov-zaiavi-che-pelov-shte-bade-zaloven-znaiat-dori-kolata-biagstvoto.html

Комисар Младен Маринов изрази надежда, че избягалия рецидивист Владимир Пелов ще бъде открит. По думите му пропуските се виждат и с непрофесионално око, но не пожела да дава коментари за пропуски на други институции.

Ломската гимназия в очакване на завещанието от 1 милион долара

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lomskata-gimnaziia-v-ochakvane-na-zaveshtanieto-ot-1-milion-dolara-2091837

Десет възпитаници на Ломската гимназия ще получат стипендии от дарението от 1 млн. долара, завещани от български емигрант в САЩ. Студентите в чужбина ще получат по 6 хиляди долара, а тези, които учат у нас по 800 долара годишно.
 
Средства от дарението още не

Депутатът Емил Христов се извини на майките на деца с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatyt-emil-hristov-se-izvini-na-majkite-na-deca-s-uvrezhdaniia-2091825

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов се извини от парламентарната трибуна за недопускането на майките на деца с увреждания в парламента вчера. По време на протеста те искаха да разговарят с депутатите, БСП и ГЕРБ се скараха в кулоарите и в крайна сметка се наложи опозици

БСП предлага да се намалят заплатите и почивките на депутатите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-predlaga-da-se-namaliat-zaplatite-i-pochivkite-na-deputatite-2091833

"БСП за България" предлага заплатите на депутатите да се намалят от сегашните 3 540 лева на 2 976 лева, колкото са били възнагражденията им в края на предишното Народно събрание, съобщи председателят на групата Корнелия Нинова.

Анна Шехтова снима карибски карнавал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823545

Анна Шехтова снима карибски карнавалКадите могат да се видят само 3 дни в галерия "Нюанс" “Карнавал” - благотворителната изложба на фотографа Анна Шехтова - успешна манекенка, сега съпруга на влиятелен бизнесмен, ще бъде открита днес в столичната галерия “Нюанс” (ул. “Иван Денкоглу” 42 - до пл. “Гарибалди”) и ще продължи едва 3 дни. Тя събира 25 невероятно експресивни и пищни

Безплатно на театър в Германия, ако носиш свастика

http://clubz.bg/66854-bezplatno_na_teatyr_v_germaniq_ako_nosish_svastika

СВЯТ хитлер моята борба

Германски театър подлежи на разследване заради необичаен „социален експеримент“ – театърът обещава безплатен билет на зрителите, които носят свастика на ръкава си, а на онези, които си платят посещението, раздава Звездата на Давид в памет на еврейските жертви от времето на нацисткия режим. Постановката е „Моята борба“ и ще бъде поставена на 20 април, навръх рождения ден на Адолф Хитлер, съобщава „Дойче веле“.

Германски прокурори започват разследване, след като получават редица оплаквания от граждани. Немското законодателство категорично забранява публичното показване на националсоциалистическия символ, като изключенията са рядкост.

Червената лента със свастика се раздава предварително на желаещите да посетят спектакъла безплатно, ако те се осмелят да я носят във вечерта на представлението, разбира се. На останалите зрители се раздава жълтата Звезда на Давид „като знак на солидарност с жертвите на варварството“, обясняват в уебсайта на театъра.

Предложението възмути обществото, особено еврейското малцинство в Германия, което нарече офертата „безвкусна“. От театъра обаче отстояват идеята си като „социален експеримент“ – целта им била да покажат колко лесно могат да бъдат манипулирани хората. Пред германска телевизия представител на театъра коментира, че броят на желаещите да го направят е изненадващо висок и това е плашещо.

Представлението „Моята борба“ използва елементи от едноименната автобиография на диктатора и е замислено като карикатура на ранните лидерски години на Хитлер.

Спорното предложение на театъра се появява във времена, в които Германия отново трябва да се бори с антисемитизма, особено в училищните институции.

"Площад Славейков"

Ръководителят на Специализираната прокуратура с критика към законите ни за борба с корупцията

https://www.actualno.com/crime/rykovoditeljat-na-specializiranata-prokuratura-s-kritika-kym-zakonite-ni-za-borba-s-korupcijata-news_670445.html

И на мен ми се иска законите ни да са като румънските и френските, но не са и това не е моя отговорност. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в коментар относно шумния арест на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Когато Иванчева и Петрова бяха заведени в Спортната палата, бяхме приключили с описа на парите и извършихме личен обиск. По закон няма как заподозрените лица да бъдат отведени, докато не приключи опи

От болницата, в която е настанен патриарх Неофит, ще дадат брифинг за състоянието му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823540

От болницата, в която е настанен патриарх Неофит, ще дадат брифинг за състоянието муБолницата, в която е настанен за лечение българският патриарх Неофит, ще даде извънредна пресконференция за състоянието му след час", съобщиха от Би Ти Ви. Главата на родната патриаршия беше приет вчера в столично лечебено заведение, няма официална информация какви са причините за хоспитализирането му.

С тренировките в Happy life club - Варна, всеки може да влезе във форма

http://www.moreto.net/novini.php?n=372360

За сравнително кратко време Happy Life slim & club във Варна доказва, че няма невъзможни неща, когато мечтите за по-добра фигура и самочувствие се подкрепят от мотивация и отдаденост. Иновациите и технологиите, които също пестят и времето ни, са на наша страна, превръщайки мечтите в реалност.

Нова директива до края на годината ще обяви двойния стандарт при храните за нелоялна практика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823192

Нова директива до края на годината ще обяви двойния стандарт при храните  за нелоялна практика Намалява броят на затлъстелите деца, но процентът им все още остава висок - Д-р Кунчев, след броени дни е неформалният съвет на министрите на здравеопазването, който е част от календара на Българското председателство. Посоченият от България приоритет в сектор здравеопазване е здравословното хранене при децата.

Ще се гарантират заплатите на работниците при несъстоятелност на работодателя

http://www.moreto.net/novini.php?n=372740

Правителството прие нормативни промени, с които се гарантира правилното прилагане на законовата уредба за изплащане на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Това съобщиха от пресцентъра на правителствената информационна служба.

Окото на пострадалия на дербито "Левски" - ЦСКА полицай ще бъде спасено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165359_okoto_na_postradaliia_na_derbito_levski-cska_policai/?ref=rss


Окото на пострадалия на дербито "Левски" - ЦСКА полицай ще бъде спасено, казаха днес от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Снощи 24-годишната жена, която работи в жандармерията от половин година, е била оперирана.<br /><br />Общото ѝ състояние е стабилно. "Операцията протече много гладко за този тип тежки травми. Възстановихме целостта на окото. Зашихме роговицата. Окото няма да бъде загубено, а точна оценка на зрението можем да дадем след 3 до 6 месеца....

Европейският парламент поиска изслушване на Марк Зукърбърг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823541

Европейският парламент поиска изслушване на Марк ЗукърбъргФейсбук въвежда нови настройки, които влизат в сила от тази седмица в Европа. Вече всеки потребител на социалната мрежа ще може да решава дали да ползва опции като лицево разпознаване и някои видове персонализирана реклама. Освен това потребителите ще бъдат питани дали позволяват на Фейсбук да ползва данни от партньори като приложения и сайтове.

Около 2 800 са кръводарителите за първото тримесечие на тази година във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/19/79608/%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be-2-800-%d1%81%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be

Основните трудности, с които се сблъскват специалистите, са липсата на доброволност в кръводаряването, безсъвестност и това, че може би няма добра разгласа

„Фейсбук” подобрява настройките за лични данни заради новите европейски правила

http://www.cross.bg/danni-lichnite-feiisbyk-1572880.html

/КРОСС/ „Фейсбук" подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите за ползване на личните им данни, предаде АФП. Социалната мрежа въвежда новите настройки тази седмица в Европа, но в крайна сметка от всеки потребител на социалната мрежа ще бъде поискано да реши дали да ползва опции като лицево разпознаване и някои видове персонализирана реклама, съобщи компанията. Приетият в ЕС Общ регламент за защитата на личните данни GDPR влиза в сила от 25 май. В него се изисква формулярите за даване на съгласие за ползване на лични данни да са написани на ясен и разбираем за всички език, а съгласието да може да се оттегли също толкова лесно, колкото е било дадено. Потребителите на „Фейсбук" в Европа и Канада за пръв път ще могат да се включат в системата за лицево разпознаване на мрежата, която е достъпна в повечето други части на света през последните шест години. Потребителите също така ще бъдат запитвани дали позволяват на „Фейсбук" да ползва данни от партньори като приложения и сайтове, за да им предлага персонализирани реклами и дали са съгласни да споделят политическа или религиозна информация от профилите им, както и данни за личните им взаимоотношения

Борис Джонсън: Присъединяването към ЕС е смъртоносна грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823537

Борис Джонсън: Присъединяването към ЕС е смъртоносна грешкаСпоред британския външен министър присъединяването към Европейския съюз е било „смъртоносна грешка“, като обвинява Великобритания, че е обърнала гръб на Общността на нациите (бившата Британска общност), пише британския вестник Daily Express, цитиран от "Фокус". На конференцията на лидерите от Общността на нациите в Лондон Борис Джонсън заяви,

Res XLVI: Русофилите и Юлия Кръстева

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xlvi-rusofilite-i-iulia-krasteva-678971.html

Да започнем с вид обръщение към всички инепти, коментирали Истанбулската конвенция: да забраним ли и “Фиделио”, единствената опера на Бетовен? Там Леонора се преоблича като мъжа Фиделио, за да спаси съпруга си Флорестан от затвора. Защо тоя педал Бетовен (плюс авторите на либретото Йозеф Зонлайтнер и Жан-Никола Буйи) така ни обърква най-вероломно и джендърски?

***

Да забраним и Върджиния Улф? Щот тя нещо там правила в Сейнт Айвз Бей в Корнуол, докато наблюдавала фара Годреви, докато подготвяла бъдещия си тих бунт? Да забраним и нейната Блумзбъри Груп, щот там са се обсъждали невероятни (досега и у нас) неща като правата на жените?

***

Are we The Cowardly Lion, after all?

***

Що да не забраним и лейди Макбет от Мценска околия – щот Катерина Измайлова убива тъста си и си намира любовник?

***

Държавата на ограничените възможности? Не, по-скоро държавата на ограничените с възможности.

***

Но към нашите истински несгоди, продуцирани от сегашното управление. Отделно от липсата на квалифицирана работна ръка, визия за образование, здравна система, сигурност, доходи и т.н., получавате гербаджийски мозъци, които са като Пентиум 2 – при две едновременни команди “мисленето” им блокира.

***
March Madness по български: ето ви пример с дедесарите-гинки на Борисов за ЧЕЗ. Уж държавата не може да се меси между две частни фирми, но внезапно иска да участва, обаче некви гадове пречат, затва внезапно уж няма интерес от сделката, ма де факто една тайно одържавена банка (спасена с държавни пари наскоро) щяла да участва, ма всъщност нямало да участва, щот държавната ББР уверява, че и тя нямало, хем необвързана, хем с “ангажименти”... Триадата Борисов-Пеевски-Цацаров и тук смята всички ви/ни за идиоти. И благодарение на мнозинството идиоти, успява.

***

Борисов, еднокнижният “повелител на Западните Балкани” (“международният лидер”, който дори не може да попита къде е тоалетната на чужд език, а само да измучи като Алековия герой нещо в стил “где е онова”) го е страх да не го удари пак токът.

***

Тук даже не става дума за опробриуми като да се участва в търгов “прозорец” от 5 часа за 90 милиона. Но така и става, докато вниманието е обсебено от катастрофични глупости, включително и за нова световна война.

***

Световна война на простотията срещу авторството (auteurship anyone?), предизвикана от достъпа на плебса и прекариата до вид медиа, по цял свят. Тя бушува поне от 15 години насам. У нас е спечелена категорично преди поне десетилетие, и плащането на “репарациите” тепърва предстои.

***

А колко е просто, г-да русофили: можем спокойно да обичаме Русия и всичко руско, докато в същото време ненавиждаме квази-постимперското съветско-путински-кагебистко “възраждане” там, което не може да съществува без архивраг. Докато - де факто - крепостничеството си стои.


***
Специално за вас – Треплев: “Нужны новые формы. Новые форми нужны, а если их нет, то лучше ничего не нужно... Человек умный, простой, немножко, знаешь, меланхоличный... Теперь он пьет одно только пиво и может любить только немолодых”. Чехов сякаш ви е описал в “Чайка” още през 1896.

***

Коалицията ГЕРБ-OП-БСП-ДПС е “стабиуна”, досущ като онзи антагонист в пернишкия виц, който първо набил протагонистката, и едва тогава тя го харесауа.

***

Най-трогателните са “патриотите” – рекетират “повелителя” и дори определени бизнеси, и се наместват на все повече хранилки. На този фон Валери изглежда като единствения Вазов луд, който се осмелява да протестира (включително срещу измамните лотарии). Дано не го обесят на касапницата.

***

В същото време знакови инвеститори се изтеглят от гербаджийско-коалиционната кочина, с приятелското смигване на уж левите от БСП и под благия поглед на Агата. Не Агата Кристи, нали.

***

Как не се намери поне един друг наш “Мопасан”, който да скочи и да каже, тая монстрозна Айфелова кула обижда моя Париж.

***

БГ-общество на невежеството и гнилата носталгия: по “соц”-а и неговите окаяни (по Рада Москова) социални придобивки. И никаква чувствителност относно тоталното морално сриване на човека като такъв. Смазващият край на 400 години ренесанс, хуманизъм, просвещение и квото там; направо ми идва да перифразирам Ленин, наблюдавайки сегашна България: пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшим для нас является телевидение.

***
Да сме наясно: при нас начело са полуграмотни примати, далеч от всякакъв културен и най-вече политически éclat. Още по-начело с шефа на българската планета на маймуните - с неговите анилинги към Самодържеца и Султана, плюс чистата търчи-лъжи политика. Обикновен хам, дет викат руснаците.

***

Но да – и вече почвам да се изморявам да бия “камбаната”: на паразитите не им пука кво ше стане с гостоприемника.

***

Ненужници.

***

Безглави, но еротични в мъничкото си битие на малка култура в долния десен ъгъл на Европа – това сме ние, сякаш като в “Paranonia” на Дали.

***

Т. нар. “външна политика” на Борисов: нещо като онова френско “c'est Thérèse qui rit quand on la baise”. Много съм “еприс” по “философските” афоризми, да. Да напомня още един: if you’re pussy, they fuck you. Къде е ботевският дух, който не иска да е pussy – и още по-добре, pussy whipped?

***

Най-трагичният момент в най-новата ни история? 17 юни 2001, когато Сакскобурготската престъпна група спечели изборите. Всички беди, които ни се струпват оттогава и изяждат бъдещето на децата ни – от Борисов до Пеевски – са свързани с тази проклета дата.

***

А аз, понеже съм от отбора на felix qui potuit rerum cognoscere causas, напомням, че няма нужда от никво разгорещено “диатрибе”. Простотията на ГЕРБ вече ми се струва окончателно нетърпима (извън самия “тапир номер едно”) – последният пример е “калинът” Кирилов, който се позова на “граф Монте Кристо” и бягството от замъка Иф. Само че, досущ както своя напълно неук вожд, и той не си е дочел – когато Дантес бяга, нито е граф, еле па “Монте Кристо”.

***

Имаме спешна нужда още в четвърти клас да се преподава “прозореца на Джохари”, защото не сме нация per se, и е време да си го признаем. Нация е нещо, което – доминантно - припознава едни и същи цели; както сме били, например, през лятото на 1912, което води и до героизма в първата Балканска война. Днес сме “нещо като” нация, в която средният българин не припознава своя fellow българин като свой. В развитите общества (макар и да не бива да се абсолютизира), ако рангът на един индивид не отговаря на ранга му в друга сфера, това се смята за позитивно явление, а не за проблем. Have a quiet think about that.

***

Нашият, български “свръх-Аз”, за разлика от “оригинала” на Фройд, страда от нещо трагично: липсва му чувството за дълг. Ерго, ние се превръщаме само в Id: нация на инстинкта, а не на, хм, моралния императив.

***

Нация от “стабиуни” рисувачи, а не от “поантилисти” и “дивизионисти”. Но за Джаксън Полък – следващият път.

***

А за Юлия Кръстева само шепнешком и с калпак в ръка, уважаеми г-да плебеи.

***

Domine, dirige nos.


Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Арестът на кметицата на „Младост” беше прекалено показен, смята бивш министър

https://frognews.bg/novini/bivsh-pravosaden-ministar-arestat-kmetitsata-mladost-beshe-prekaleno-pokazen.html

„Арестът на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева беше прекалено показен”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият министър на правосъдието Антон Станков.

ЕК: Справяте се с безработицата, но заплатите са малки

http://dnes.dir.bg/news/rabota-dohodi-bezrabotitza-27061454

България е добър пример как се справя с безработицата, но лош с ниските доходи и това трябва да се промени, заявиха от Еврокомисията.

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

https://www.investor.bg/analizi/85/a/vtorata-pensiia--kakvoto-poseesh-tova-shte-pojynesh-259581/

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

Звезди, които се лекуваха от зависимости

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zvezdi-koito-se-lekuvaha-ot-zavisimosti-6081420

Някои хора започват да мислят, че са единствени в света, търсят все повече и различни начини, за да изразяват себе си

Осъдиха американци, планирали да взривят блок с мигранти

https://www.actualno.com/america/osydiha-amerikanci-planirali-da-vzrivjat-blok-s-migranti-news_670440.html

Съдът в американския щат Канзас определи трима местни граждани за виновни, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения за планирането на експлозия в жилищен блок с имигранти от Сомалия. Това съобщи в сряда в електронната си версия вестник "New York Times". По данни на изданието съдебното жури е заседавало в продължение на общо седем часа в продължение на два дни преди да вземе решение. Очаква се присъдата на обвиняемите да бъде обявена в края на юни. Всички тях обаче ги грози доживо

Радев се опитал да коригира позицията на кабинета за ударите в Сирия

http://www.mediapool.bg/radev-se-opital-da-korigira-pozitsiyata-na-kabineta-za-udarite-v-siriya-news278128.html

Заседанието на КСНС стана арена на нов сблъсък между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев, който пръв откри огън в началото на седмицата, обвинявайки правителството в непрозрачност. След продължилото близо 5 часа заседание на КСНС в сряда Цветанов обвини Радев, че е предложил позиция за изваждането на България от ЕС и НАТО, а малко по-късно от президентството заявиха, че твърденията му са манипулативни. Цветанов обясни, че президентът е предложил чернова на позиция, която е била отхвърлена от управляващите и преработена. "Със становището, което президентската институция и екипа на президента ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза Цветанов. Той не уточни какво точно е било първоначалното предложение на Радев и каза, че би искал то да бъде представено от президентската институция. Малко по-късно от ”Дондуков” 2 отхвърлиха твърденията на Цветанов и предоставиха въпросната чернова. В нея се вижда, че президентът отново е направил опит да ”коригира” правителствената позиция в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради употребата на химическо оръжие. В документа се посочва, че ударите ”покачват риска от ескалация на напрежението в региона” и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каквато е и позицията на Москва. Този текст обаче е отпаднал от приетата от КСНС позиция. Другият текст, който е отпаднал е, че разузнаването трябва да представя месечни анализи за рисковете за националната сигурност. "Със становището, което президентската институция и екипа на президента ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза след заседанието Цветанов. "Тревожност, тревожност, тревожност...и непоследователност в заявените позиции, години наред, след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС, искаме да бъдем в НАТО, искаме да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме и националната сигурност и защитата на България", допълни Цветанов. Премиерът Бойко Борисов не даде изявления след заседанието и остави Цветанов да е единствен говорител на управляващата партия. Само няколко минути по-рано Радев съобщи, че КСНС отново е стигнал до консенсус за ускоряване на модернизацията, след като преди година излезе със същата позиция, но държавата не предприе каквито и да е мерки за изпълнението й. Радев отчете, че през последната година армията е намаляла с още 1000 души, а и без това вече остарялата техника е записала още една година на сметката си без да е била придобита нова. Заради това армията вече изпълнява само частично някои свои задачи и то при увеличаващи се заплахи за националната сигурност. КСНС е стигнал и до съгласие, че трябва да се осъвремени Законът за вероизповеданията, за да се гарантира защита на традиционните български вероизповедания и да не се позволи радикализация на религиозна основа. Цветанов: Президентът предложи стъпки за излизане от НАТО Цветанов обясни след заседанието, че още в самото му начало е поискал да се изяснят критиките на президента Радев към правителството от последните дни. "Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със "светлината“ и "тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори", обясни Цветанов, след като в началото на седмицата Радев обвини кабинета в непрозрачност и индиректно се разграничи от правителствената подкрепа за ударите на Запада в Сирия. По думите на Цветанов след това президентът е предложил на КСНС проектопозиция, според която "утре е трябвало да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО". "Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, обясни Цветанов. "Ако бяхме излезли с тази позиция, която беше подготвена от експертизата и експертите в президентството и лично от президента, който ги предложи за обсъждане, трябва да ви кажа, че ние просто щяхме да излезем от консултативния съвет", разказа Цветанов без да става ясно съдържанието на черновата. В крайна сметка позицията е била редактирана, като Цветанов отчете изрично "изключително подготвената евроатлантическа позиция" на ДПС. Нинова: Това е лично мнение на Цветанов, а не на Борисов Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче не мисли като Цветанов. Според нея това било само негово мнение. Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО. "Нито дори от поведението на г-жа Екатерина Захариева и г-н Бойко Борисов. Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“,каза Нинова. "Внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии са абсолютна лъжа и не го приемаме по никакъв начин, нито оспорваме европейския път на България. Напротив, дали сме сериозен принос за него", добави тя. БСП срещу повече средства за отбрана След заседанието стана ясно още, че президентът, управляващите и опозицията са се разминали и по линия на плановете за отделяне на повече средства за отбрана. "Имаме разминаване, но то не е от днес и още на предишния консултативен съвет заявих позицията на моята партия - ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Това не го казваме за първи път, беше записано и в миналия консултативен съвет това наше становище, потвърдих го и днес", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Малко преди това обаче Радев изчете обща позиция на КСНС, според която се е стигнало до съгласие, че ще трябва да коригира средносрочната бюджетна прогноза до 2021 само няколко дни, след като я одобри, за да се осигурят повече средства за отбрана. "Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това. Много са държавите, които вече го направиха", каза на свой ред Цветанов. Дeja vu: КСНС пак откри, че армията е в колапс На този фон по време Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) отново реши да се ускори модернизацията на армията заради тежкото й положение. Радев обяви, че държавното ръководство се е обединило около необходимостта от неотложни мерки и се е разбрало проектите за придобиването на ново въоръжение да бъдат одобрени от парламента до юни, а до септември да има конкретен план за преодоляването на кадровия колапс в армията. "Времето за декларации изтече – дела трябват", каза Румен Радев. Той отчете, че през последната година армията е намаляла с още 1000 души, а и без това вече остарялата техника е записала още една година на сметката си без да е била придобита нова. Заради това армията вече изпълнява само частично някои свои задачи и то при увеличаващи се заплахи за националната сигурност. Освен това правителството ще трябва да коригира средносрочната бюджетна прогноза до 2021 само няколко дни, след като я одобри, за да се осигурят повече средства за отбрана и да се изпълни "Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г.". В момента България реално отделя около 1.3% от БВП за отбрана. Основата част от средствата отиват за плащането на заплати и текуща издръжка на техниката. Към момента около 5500 места в армията са свободни, а техниката е почти изцяло от съветско време. "Не е овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи от въоръжените сили, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация лишава въоръжените сили от съвременни способности, адекватни на заплахите, и съвместимост със съюзниците. Това забавяне ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО", посочи държавният глава. Сериозни рискове за националната сигурност Членовете на КСНС са се обединили и около позицията, че съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на страната пред нови предизвикателства. "Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия Изток и Азия, продължават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия регион, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съперничество и сътрудничество", посочи Радев. Марешки: Ситуацията е максимално спокойна Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира от своя страна след заседанието, че "към днешна дата в България ситуацията е максимално спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликти по света“. Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия. Според него има консенсус и за модернизацията на армията. "Бяха показани за следващите три години какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата беше примерно за догодина около 100 млн., аз не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизация на армията", коментира Марешки.  

Цветанов обвини Радев, че иска да вади България от ЕС и НАТО

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-obvini-radev-che-iska-da-vadi-bulgaria-ot-es-i-nato-news278128.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев, че иска да вади България от ЕС и НАТО. След продължилото повече от четири часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност Цветанов съобщи, че президентът е предложил чернова позиция, която е била отхвърлена от управляващите и преработена.   "Президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза Цветанов.    Той не уточни какво точно е било първоначалното предложение на Радев и каза, че би искал то да бъде представено от президентската институция.    "Тревожност, тревожност, тревожност...и непоследователност в заявените позиции, години наред, след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС, искаме да бъдем в НАТО, искаме да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме и националната сигурност и защитата на България", допълни Цветанов.    Премиерът Бойко Борисов традиционно не даде изявления след заседанието и остави Цветанов да е единствен говорител на управляващата партия.   Само няколко минути по-рано държавният глава Румен Радев съобщи, че има консенсус за ускоряване на модернизацията на армията, но не коментира скандали  по време на заседанието на КСНС.    След него лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че според нея не е имало "внушения за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на г-н Цветан Цветанов".    "Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията", добави Нинова.    Така политическото напрежение между президента Румен Радев и правителството от последните дни се пренесе и на заседанието на КСНС, което не успя да стигне до някакви съществени нови идеи за бъдещето на армията, което бе основната му тема.   Президентът Румен Радев съобщи, че КСНС отново е стигнал до консенсус за ускоряване на модернизацията, след като преди година излезе със същата позиция, но държавата не предприе каквито и да е мерки за изпълнението й.  Радев отчете, че през последната година армията е намаляла с още 1000 души, а и без това вече остарялата техника е записала още една година на сметката си без да е била придобита нова. Заради това армията вече изпълнява само частично някои свои задачи и то при увеличаващи се заплахи за националната сигурност.    КСНС е стигнал и до съгласие, че трябва да се осъвремени Законът за вероизповеданията, за да се гарантира защита на традиционните български вероизповедания и да не се позволи радикализация на религиозна основа.    Цветанов: Президентът предложи стъпки за излизане от НАТО    Цветанов обясни след заседанието, че още в самото му начало е поискал да се изяснят критиките на президента Радев към правителството от последните дни.   "Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със "светлината“ и "тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори", обясни Цветанов, след като в началото на седмицата Радев обвини  кабинета в непрозрачност и индиректно се разграничи от правителствената подкрепа за ударите на Запада в Сирия.    По думите на Цветанов след това президентът е предложил на КСНС проектопозиция, според която "утре е трябвало да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО".   "Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, обясни Цветанов.    Темата не бе коментира от президента Румен Радев.   "Ако бяхме излезли с тази позиция, която беше подготвена от експертизата и експертите в президентството и лично от президента, който ги предложи за обсъждане, трябва да ви кажа, че ние просто щяхме да излезем от консултативния съвет", разказа Цветанов без да става ясно съдържанието на черновата.    В крайна сметка позицията е била редактирана, като Цветанов отчете изрично "изключително подготвената евроатлантическа позиция" на ДПС.    Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче не мисли като Цветанов. Според нея това било само негово мнение.    Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО.    "Нито дори от поведението на г-жа Екатерина Захариева и г-н Бойко Борисов. Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“, каза Нинова.   "Внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии са абсолютна лъжа и не го приемаме по никакъв начин, нито оспорваме европейския път на България. Напротив, дали сме сериозен принос за него", добави тя.   БСП срещу повече средства за отбрана    След заседанието стана ясно още, че президентът, управляващите и опозицията са се разминали и по линия на плановете за отделяне на повече средства за отбрана.    "Имаме разминаване, но то не е от днес и още на предишния консултативен съвет заявих позицията на моята партия - ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Това не го казваме за първи път, беше записано и в миналия консултативен съвет това наше становище, потвърдих го и днес", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.   Малко преди това обаче Радев изчете обща позиция на КСНС, според която се е стигнало до съгласие, че ще трябва да коригира средносрочната бюджетна прогноза до 2021 само няколко дни, след като я одобри, за да се осигурят повече средства за отбрана.   "Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това. Много са държавите, които вече го направиха", каза на свой ред Цветанов.    Дeja vu: КСНС пак откри, че армията е в колапс    На този фон по време Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) отново реши да се ускори модернизацията на армията заради тежкото й положение.    Радев обяви, че държавното ръководство се е обединило около необходимостта от неотложни мерки и се е разбрало проектите за придобиването на ново въоръжение да бъдат одобрени от парламента до юни, а до септември да има конкретен план за преодоляването на кадровия колапс в армията.    "Времето за декларации изтече – дела трябват", каза Румен Радев.   Той отчете, че през последната година армията е намаляла с още 1000 души, а и без това вече остарялата техника е записала още една година на сметката си без да е била придобита нова.    Заради това армията вече изпълнява само частично някои свои задачи и то при увеличаващи се заплахи за националната сигурност.    Освен това правителството ще трябва да коригира средносрочната бюджетна прогноза до 2021 само няколко дни, след като я одобри, за да се осигурят повече средства за отбрана и да се изпълни "Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г.".   В момента България реално отделя около 1.3% от БВП за отбрана. Основата част от средствата отиват за плащането на заплати и текуща издръжка на техниката. Към момента  около 5500 места в армията са свободни, а техниката е почти изцяло от съветско време.    "Не е овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи от въоръжените сили, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация лишава въоръжените сили от съвременни способности, адекватни на заплахите, и съвместимост със съюзниците. Това забавяне ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО", посочи държавният глава.   Сериозни рискове за националната сигурност    Членовете на КСНС са се обединили и около позицията, че съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на страната пред нови предизвикателства.    "Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия Изток и Азия, продължават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия регион, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съперничество и сътрудничество", посочи Радев.    Марешки: Ситуацията е максимално спокойна   Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира от своя страна след заседанието, че "към днешна дата в България ситуацията е максимално спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликти по света“.    Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия.   Според него има консенсус и за модернизацията на армията.   "Бяха показани за следващите три години какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата беше примерно за догодина около 100 млн., аз не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизация на армията", коментира Марешки. 

KСНС пак заседава за сигурността и проблемите в армията

http://www.mediapool.bg/ksns-pak-zasedava-za-sigurnostta-i-problemite-v-armiyata-news278128.html

След дни на политическо напрежение между президентът Румен Радев и правителството, в сряда те се събраха на поредното заседание на Консултативния съвет по националната сигурност, което ще обсъди рисковете за националната сигурност и проблемите на въоръжените сили.   В заседанието се включиха премиерът Бойко Борисов, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който само преди няколко часа за пореден път критикува държавния глава, министри и шефове на служби, представители на парламентарните партии.   Преди ден Радев заяви, че очаква на заседанието на КСНС да бъдат обсъдени мерките, предприемани от България във връзка с актуалните заплахи за националната сигурност.   По думите му колективната система за сигурност и колективната отбрана не трябва да неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет.   Състоянието на отбранителната ни система бе тема и на първото, свикано от Радев след встъпването му на поста, заседание на КСНС преди близо година. Тогава бе решено модернизацията на армията да се ускори, но това така и не стана.   Сега правителството се готви за пореден път да стартира на ново проектите за купуването на нов тип изтребители, кораби и бронирани машини.   През януари тази година темата отново влезе в КСНС и тогава бе решено да бъде подготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2030 г.   *Очаквайте подробности.

КСНС заседава за актуалните заплахи и състоянието на армията

http://www.mediapool.bg/ksns-zasedava-za-aktualnite-zaplahi-i-sastoyanieto-na-armiyata-news278128.html

Президентът Румен Радев свика в четвъртък поредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалните рискове и заплахи за сигурността у нас и състоянието на въоръжените сили”.  Повод за това стана все по-усложняващата се ситуация в Сирия и на Балканите. Преди ден Радев заяви, че очаква на заседанието на КСНС да бъдат обсъдени мерките, предприемани от България във връзка с актуалните заплахи за националната сигурност. По думите му колективната система за сигурност и колективната отбрана не трябва да неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет. Състоянието на отбранителната ни система бе тема и на първото, свикано от Радев, заседание на КСНС преди близо година. Тогава бе решено модернизацията на армията да се ускори, но това така и не се случи.  През януари тази година темата отново влезе в КСНС и тогава бе решено да бъде подготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2030 г.

ОЗХО отхвърли версията на Русия за второ вещество при отравянето на Скрипал

http://www.mediapool.bg/ozho-othvarli-versiyata-na-rusiya-za-vtoro-veshtestvo-pri-otravyaneto-na-skripal-news278127.html

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) категорично отхвърли последната лансирана от Москва версия, че в британския град Солсбъри, където бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, са открити следи от второ нервнопаралитично вещество освен руското "Новичок", предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Както е известно, Великобритания и западният свят обвиняват Русия за химическата атака, като предположението е, че дръжката на входната врата на дома на Скрипал е била намазана с отровата. Москва категорично отрича тези предположения, като в събота руският външен министър Сергей Лавров заяви, че при анализа в лаборатория в швейцарския град Шпиц, поръчан от ОЗХО, са открити следи от нервнопаралитичното вещество BZ и от негов прекурсор. То е част от химическия арсенал на САЩ, Великобритания и страните от НАТО, а по думите на Лавров СССР и Русия никога не са разработвали това съединение. По този повод генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу заяви на среща на изпълнителния съвет на организацията, че прекурсор на BZ се е съдържал в контролна проба, приготвена от лабораторията на ОЗХО в съответствие с процедурите за контрол на качеството. "Тя няма нищо общо с пробите, събрани от екипа на ОЗХО в Солсбъри", подчерта генералният директор на организацията. Британският представител в ОЗХО Питър Уилсън окачестви изявленията на Лавров като нарушение на конвенцията за забрана на химическите оръжия. Добави и, че организацията полага значителни усилия да прикрива лабораториите, които използва. "Руснаците или хакват лабораториите, или си измислят... И в двата случая това е нарушение на поверителността, предвидена в конвенцията", смята Уилсън. ОЗХО "потвърди това, което Лондон откри, и това е "Новичок", продължи той, добавяйки, че  според Великобритания само Русия е имала техническа възможност, оперативен опит и мотив да нападне Скрипал и дъщеря му. От своя страна руският представител в ОЗХО Александър Шулгин отново отрече, че Москва има отношение към случая и отговори с обвинение към Великобритания в серия от лъжи. "Твърдението, според което Техническият секретариат на ОЗХО е потвърдил, че този химикал показва, че е произведен в Русия, е откровена лъжа. В самия доклад не се казва нито дума за името "Новичок". Конвенцията за химическите оръжия просто не съдържа такова понятие", заяви Шулгин. По думите на Уилсън Конвенцията за химическите оръжия се нарушава постоянно, припомняйки нападенията с химическо оръжие в Сирия и Ирак, както и че полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун беше убит в Малайзия с нервнопаралитично вещество. Конвенцията за химическите оръжия ще бъде подсилена, ако всички страни декларират запасите си, добави британският представител в ОЗХО. Според него Русия очевидно има химически оръжия, които не са унищожени, въпреки че страните членки са длъжни да декларират запасите си и да ги премахнат. Русия представи доказателства, че през 2015 г. "Новичок" е бил произвеждан и патентован в САЩ като химическо оръжие, отвърна Шулгин в реч на извънредното заседание на изпълнителния съвет на ОЗХО, цитирана от ТАСС. Според него "на 1 декември 2015 г. патентното бюро на САЩ се е обърнало към руските си колеги с молба да се провери патентоспособността на изобретение, направено от американския научен сътрудник Т. Рубин".

Скандали в залата за обслужване на клиенти на кадастъра в София

http://www.cross.bg/kadastura-choveka-skitza-1572879.html

/КРОСС/ Скандали в залата за обслужване на клиенти на кадастъра в София. Заради напускането на качествени служители, службата бави скиците на гражданите. Константин Иванов е строителен предприемач. От шест месеца не може да започне своя строеж в София, заради грешка в кадастралната карта. „30-дневен срок, а вече 6 месеца не са го направили. На всеки втори българин като е правена кадастралната карта, са му объркани имотните граници. Всеки втори има този проблем", обясни той. Една брокерка на недвижими имоти получила грешна скица. „Подала съм за три дни бърза поръчка, платила съм си, чакам времето да изтече, идвам и взимам същата глупост. Не са нанесени корекциите, които искам. И които трябва да бъдат нанесени", посочи тя. И друг има подобен проблем. „От 19 януари чакам скица. Една седмица, а те станаха четири по три, хайде 12 седмици. И още няма и сега научавам на гишето, че някакво проучване е дадено да се прави", споделя пред бТВ Цветко Славов. Според ръководството на агенцията забавяне има само при по-сложните скици и корекции, а най-масовата услуга - скица, необходима за сделка например, рядко има забавяния. Инж. Михаил Киров, който е изпълнителен директор на Агенция по геодезия, картография и кадастър, заяви, че има забавяне в момента, защото имат около 6000 заявления, а в момента около 7000. „Които в момента се обслужва от 42 човека, а от които преписки правят около 12 човека

"SpaceX" изстреля нов телескоп на НАСА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823529

"SpaceX" изстреля нов телескоп на НАСАКомпанията „SpaceX” изведе в орбита телескоп на НАСА, който ще търси планети извън Слънчевата система. Изстрелването на сателита, наречен „Тес”, беше отложено заради проблеми със системите за контрол, предаде NOVA.  Астрономите очакват да бъдат открити хиляди неизвестни досега светове и стотици планети с размерите на земята.

Корнелия Нинова: Равните права не са популизъм

https://petel.bg/Korneliya-Ninova--Ravnite-prava-ne-sa-populizam__260770

Снимка: Булфото Предлагаме да има фиксирана сума на депутатските заплати, която да не се увеличава, колкото и да расте средната заплата ...

Варненци към общината: Добре е, че оправихте тротоара, но защо не прибирате боклука? (снимки)

https://petel.bg/Varnentsi-kam-obshhinata--Dobre-e--che-opravihte-trotoara--no-zashho-ne-pribirate-bokluka---snimki-__260771

снимка: читател Читател на "Петел" ни изпрати снимки, които добре обясняват защо отношението на жителите на Варна към общината често се м...

Цацаров остро опонира на Екатерина Захариева, че при ареста на Иванчева били "прехвърлени границите"!

https://petel.bg/TSatsarov-ostro-oponira-na-Ekaterina-Zaharieva--che-pri-aresta-na-Ivancheva-bili-prehvarleni-granitsite-__260772

Снимка Булфото Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на „Младост” са прехвърлени границите. Това попит...

Пребиха Човека птица в затвора в Пазарджик

https://petel.bg/Prebiha-CHoveka-ptitsa-v-zatvora-v-Pazardzhik__260774

Делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека птица, е бил пребит в килията си в Пазарджишкия затвор. Нападението е станал...

Дарин Великов след загубата: Отвратителна игра в защита

https://petel.bg/Darin-Velikov-sled-zagubata--Otvratitelna-igra-v-zashhita__260775

Както писахме, Черно море Тича отстъпи със 76:89 на Спартак Плевен в мач от 25-ия кръг на баскетболното първенство. Старши-треньорът на вар...

Рекордните 20 отбора се записаха в държавното първенство по плажен футбол

https://petel.bg/Rekordnite-20-otbora-se-zapisaha-v-darzhavnoto-parvenstvo-po-plazhen-futbol__260773

Рекордно участие на държавното първенство по плажен футбол ще има през тази година. Цели 20 отбора се записаха за четирите регионални първ...

Швейцария отново ни посече разрешителните за работа за българи

https://petel.bg/SHveytsariya-otnovo-ni-poseche-razreshitelnite-za-rabota-za-balgari__260777

Швейцарското правителство реши да удължи с една година ограничението на броя разрешителни за работа за българи и румънци до малко под 1000,...

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, се разплака и каза, че съжалява

https://petel.bg/SHoforkata--udarila-10-koli-v-Plovdiv--se-razplaka-i-kaza--che-sazhalyava__260776

Снимка: btvnovinite.bg 21-годишната шофьорка, която през уикенда удари 10 паркирани автомобила в Пловдив, се разплака и заяви, че съжалява на вли...

Илиана Раева избесня срещу хулиганите: Дивашка работа! В какво превърнаха футбола в България?!

https://petel.bg/Iliana-Raeva-izbesnya-sreshhu-huliganite--Divashka-rabota--V-kakvo-prevarnaha-futbola-v-Balgariya--__260778

Снимка Булфото Половинката на футболната легенда Наско Сираков и шеф на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева скочи на ф...

ЕНЕРГО-ПРО подкрепи МВР в превенцията на телефонните измами

https://petel.bg/ENERGO-PRO-podkrepi-MVR-v-preventsiyata-na-telefonnite-izmami__260779

ЕНЕРГО-ПРО се включи в инициатива на Министерството на вътрешните работи за борбата с телефонните измами и възможностите за предпазване ...

111 деца са вписани в регистъра за осиновяване във Варна

https://petel.bg/111-detsa-sa-vpisani-v-registara-za-osinovyavane-vav-Varna__260780

Снимка: БНР Към настоящия период във водените от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Варна регистри на деца за осиновяване с...

Тръмп иска премахването на ядрените оръжия по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823533

Тръмп иска премахването на ядрените оръжия по светаАмериканският президент Доналд Тръмп смята, че било хубаво да се избавим от ядрените оръжия в Северна Корея, а при идеални условия в целия свят, пише руският вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". „Ние много уважаваме това, което те (Северна Корея) правят в много аспекти. Длъжни сме да работим заедно.

Тръмп се надява, че двете Кореи „ще заживеят в мир и благоденствие”

http://www.cross.bg/trump-zayavi-premier-1572878.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда, че обявените безпрецедентни преговори със Северна Корея ще позволят на целия Корейски полуостров "да живее в сигурност, благоденствие и мир", предаде Франс прес. "Надяваме се тази среща да бъде много успешна и с нетърпение очакваме" да участваме в нея, заяви Тръмп, който се съгласи да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун в близките седмици. "Както вече съм казвал, пред Северна Корея се простира обещаващ път, ако тя премахне ядрените си оръжия напълно, проверимо и необратимо. Това ще е голям ден за тях и за света", добави американският президент на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе в курорта си Мар-а-Лаго във Флорида. "Ако обаче преценя, че тази среща няма да е плодотворна, няма да отидем на нея. А ако отида там и се окаже, че срещата не е плодотворна, с най-голямо уважение ще я напусна", предупреди Тръмп. Президентът на САЩ заяви, че Вашингтон ще положи големи усилия да постигне освобождаването на отвлечените преди десетилетия от Северна Корея японски граждани, предаде ДПА. "Ще работим много, много усилено по този въпрос и ще се постараем да върнем тези хора у дома", каза Тръмп. Той съобщи, че се водят и преговори за освобождаването на трима задържани в КНДР американски граждани. "Има много добър шанс да стане", заяви Тръмп

Отказва ли се Никълъс Кейдж от актьорството?

https://www.actualno.com/cinema/otkazva-li-se-nikylys-kejdj-ot-aktiorstvoto-news_670438.html

Любимият на мнозина актьор Никълъс Кейдж обяви, че възнамерява да продължи актьорската си дейност още само "три или четири години" преди да се прехвърли за постоянно зад камерата. 54-годишният актьор, известен с ролите си в "Призрачен ездач" и "Лице назаем", съобщи това пред журналистите по време на премиерата на новия си филм "Първично" в Пуерто Рико, предаде БГНЕС. "Що се отнася до продуцентска и режисьорска работа - да, завръщам се. Режисурата е н

Вандали вилнеят в Югозапада, трошат наред панорамни стъкла на автомобили

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%88%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0/

Млад мъж е изпотрошил предните стъкла на две коли паркирани на улица в Петрич. Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на РУ-Петрич, е задържан Д.Т./25г./ от гр.Петрич. Около 00:30 часа на 18.04.2018г., същият е счупил предните панорамни стъкла на лек автомобил „Фолксваген Голф“ и лек автомобил „Мазда“, паркирани в района на ул.“Кожух“ в гр.Петрич.

 

Материалът Вандали вилнеят в Югозапада, трошат наред панорамни стъкла на автомобили е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Другарко Нинова, какво точно ви отне демокрацията?"

http://clubz.bg/66853-drugarko_ninova_kakvo_tochno_vi_otne_demokraciqta

"Другарко, Нинова, какво точно ви отне демокрацията? Коя точно демокрация наруши спокойствието ви. Онази до 2009 г., или онази след нея?"

С тези въпроси, изречени в декларация на ГЕРБ от Спас Гърневски, започна парламентарният ден. Тя бе отговор на декларация от името на левицата от сряда при откриването на пролетната сесия на Народното събрание. Гърневски нападна Нинова, че не признавала "вътрешния и международния авторитет на управляващите, и особено този на премиера Бойко Борисов", които били "безспорни", както и че "ще следва продължаващата вече една година конфронтационна и реваншистка политика спрямо легитимното българско правителство".

"Тя дори не направи и плахи опити да се разграничи от безспорните успехи на управляващата ПП ГЕРБ и нейните коалиционни партньори и във вътрешен, и в международен аспект", изненадващо се ядоса Гърневски, че опозицията се държи като опозиция.

"Затова и вчера, след фалита на цяла серия от измислени и създадени в подмолите на бившата ДС дискредитиращи показни акции срещу управляващите, опозиционната лидерка засвири популистки на нова тънка струна с цел обществени манипулации – обявявайки борба с привилегиите и заплатите на днешната власт, сякаш тя и дружината й не са част от нея. Другарко Нинова, преди изборите заявихте патетично, че демокрацията ви е отнела всичко. Днес, ние от ПП ГЕРБ, Ви питаме: Какво точно ви отне демокрацията? Коя точно демокрация наруши спокойствието Ви. Онази до 2009 г., или онази след нея?", попита Гърневски във връзка с внесеното предложение от лидерката на БСП за замразяване на депутатските заплати на 2976 лева.

След което проследи "възходящия кариерен възход" на Нинова - "от зората на демокрацията от надежден партньор на синята десница до член на българското правителство по време на тройната червена коалиция" ."Пътят ви е зашеметяващ, направо умопомрачителен", възкликна той.

"Малцина са успявали да стигнат до висши мениджърски позиции в управляващата от 1997 г. до 2001 г. "антикомунистическа и реформаторска“ партия СДС. Какво доверие е трябвало да имат в теб, как и с какво си го доказал, за да ти дадат възможност да приватизираш едно от водещите външнотърговски дружества като "Техноимпекс", в които са концентрирани солидни държавни капитали. На колко персони се е отдало това? А в следващите години успешно слизаш от тази планина и вече си турист в другата. Изкачваш връх след връх в "Червените дебри", докато покориш и най-високия от тях. Разбира се, че остават и отпечатъци по пътя. Съмнения за корупция в „Булгартабак“, държавата се прощава с Международния панаир в Пловдив, точно когато бившата синя любимка е вече червен заместник-министър на икономиката и председател на борда на същия този панаир, а пък той абсолютно нормално „чрез справедлива и прозрачна приватизационна процедура“ става собственост на също бившия привърженик на сините и настоящ член на НС на БСП - Георги Гергов. След време синята другарка вече е лидер на червената столетница, а олигархът е водещ политик в нея. От време на време се „опитват да си отрежат опашките“, но някак си  все не успяват", изброи Гърневски.

Ето и останалата част от декларацията:

За метаморфозите на синьо – червената мъгла интелигентните българи отдавна са наясно. СДС злощастно приключи политическото си битие, плащайки сметката за излъганите стотици хиляди мечти и опропастени надежди за по-добър живот на следващите поколения.

Предстои сметката за своята мимикрия и двуличие да платят и червените демагози. Защото няма как, госпожо Нинова, да се превъплътите чрез цинизма на синьо-червените си пируети в благодетелка на социално слабите и угнетени хора.

Няма как да скриете и от редовите Ви партийни следовници, че най-безцеремонно ги предадохте и излъгахте. След като десетилетия ги заблуждавахте колко хубав ще е социализмът. За една нощ се пребоядисахте и станахте капиталисти. В такива, за които цял век повтаряхте, че са чорбаджии изедници и срещу които воювахте с огън и куршуми. Предадохте Вапцаров, а имахте дебелоочието да го разнасяте като икона. С коя приватизация екзекутирахте Вярата му, бронирана здраво в гърдите?

Тази приватизация, от чиято евентуална проверка едва не ви ви изскочиха  ангелите. Ами нали ако тя се разрови за целия народ ще стане ясно, че онези капиталисти, пръкнали се с парите, присвоени чрез фалита на банковата система в периода 1993 г. - 1996 г., до един са отлично подготвени дяволи от бившата Ваша Държавна сигурност?

И накрая няколко думи за демагогията Ви, г-жо Нинова, относно заплатите на депутатите. В 41-ото Народно събрание ПП ГЕРБ наложи мораториум върху нарастването им и ги замрази. В 42-ото Народното събрание, когато  управляващи бяхте Вие, мораториумът не бе продължен. Тогава, на 10 март 2014 г., председателят на парламента г-н Михаил Миков заяви публично: „Когато в цялата страна има ръст на заплатите е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм...“

Не разбрахте ли, другарки и другари, че с времената на шикалкавенето се приключи. Не разбрахте ли, че като географски посоки имаме и север, и изток, и юг, но българската политическа посока е запад. И както са я посочили националните ни светии – Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, ние от тази посока няма да се отклоним нито милиметър.

Разбира се, че в демократичната държава всички демократични политически сили имат шанс. Най-вече онези, които не залагат на политическия театър, какъвто БСП се опита да разиграе вчера в края на работния ден на входа на Народното събрание. Политиката е изкуство да се управлява в полза на всички български граждани, независимо кой и за кого е дал вота си на изборите. Така, както го прави ПП ГЕРБ вече десета година."

Световен ден на велосипеда

http://www.moreto.net/novini.php?n=372775

19 април е Денят на Велосипеда. А статистиката е категорична - все повече европейци се качват отново на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града. Този вид транспорт стана приоритет в много европейски столици, които искат да намалят автомобилния трафик.

Иван Гешев: При ареста на Иванчева не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823531

Иван Гешев: При ареста на Иванчева не сме правили цирк, спазвахме закона и НПКНе сме правили цирк, спазвахме закона и НПК, това заяви в ефира на Нова Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата, по повод ареста на кметицита на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. По закон няма как лицето да не присъства на изземването. Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче,

Русия забранява на обвиняеми да шофират

http://clubz.bg/66852-rusiq_zabranqva_na_obvinqemi_da_shofirat

Руският президент Владимир Путин подписа закон за въвеждане на нова мярка във вид на пресичане на определени дейности, предаде Нюз.ру.

Сред тях са шофирането, звъненето по телефона и използването на интернет. Тези мерки ще могат да бъдат използвани срещу заподозрени и обвиняеми.

Законопроектът за поправките в руския НПК бе приет през февруари от Думата, а след това одобрен от Съвета на федерацията.

Съдът може да забрани на заподозрени или обвиняеми също така да излизат в определено време на улицата, да се намират на определени места, да посещават определени мероприятия и да участват в тях, да общуват с определени лица и т.н.

Мерките могат да бъдат в сила до 3 години, ако престъплението е особено тежко.

Санкционираните си запазват правото да използват телефони, ако викат "Бърза помощ", полиция или спасители в случай на извънредна ситуация.

Очакванията са новите мерки да имат положителен ефект, тъй като трябва да намалят държавните разходи за издръжката на заподозрени и обвиняеми под стража, отбелязва агенция РБК.

Според адвоката Сергей Литвиненко обаче забраните ще представляват декоративна и на практика неработеща мярка за възпиране.

Затварят тунел на Е-79 заради мащабно учение

http://www.cross.bg/tynela-dypnitza-zaradi-1572877.html

/КРОСС/ Блокада на международния път Е-79 при Дупница. От 8 до 12 часа днес главният път ще бъде затворен при тунела на Дупница заради мащабно учение. Пожарникари и служители на гражданска защита ще демонстрират действия при свлачище, катастрофа с пожар в тунела и наводнение.    

Пореден протест в защита на Пирин

http://www.cross.bg/stroitelstvo-pirin-protest-1572876.html

/КРОСС/ Отново протест в защита на Пирин. В 13 часа пред сградата на Министерския съвет природозащитници се събират, за да поискат отмяна на решението, с което смятат, че правителството дава много повече възможности за строителство в планината. Една от причините за недоволството е, че няма екооценка - как плановете за строителство на ски-писти и съоръжения ще повлияят на природата. Природозащитниците искат и оставката на екоминистъра Нено Димов.    

Г-жа Нинова каза А, но кога ще стигне и до Я?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823253

Г-жа Нинова каза А, но кога ще стигне и до Я?Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага направо революционни промени в статута на депутата, заканва се да им вземе от най-милото - ваканцията. Която за добро или за зло продължава повече от тази на учениците в България. (Виж 5-а стр.) И заплатата на депутатите щяла да бъде фиксирана на 2976 лв., без да се преизчислява на 3 месеца.

Кюрдски сили са хванали в Сирия човек, осъден за участие в атентатите на 11 септември

https://www.actualno.com/asia/kurdski-sili-sa-hvanali-v-sirija-chovek-osyden-za-uchastie-v-atentatite-na-11-septemvri-news_670441.html

Германски гражданин от сирийски произход, участвал в организацията на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ, беше задържан в Сирия. Това съобщи агенция АФП, позовавайки се на анонимен кюрдски командир, предаде БГНЕС. По негови данни терористът Мохамад Хайдар Замар се разпитва в момента от кюрдските сили за сигурност на Сирия. Той е на възраст около 55 години и е обвинен в "набирането на кадри", които да извършат самоубийствените атентати на 11 септември. Замар беше задържан в

Facebook разследва нова мащабна кражба на данни

https://www.vesti.bg/tehnologii/facebook-razsledva-nova-mashtabna-krazhba-na-danni-6081453

Проблем, който засяга хиляди сайтове, може да е бил използван за събиране на потребителска информация

Без задръжки: Дрогиран препуска с „БМВ“ под носа на полицията в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%b1%d0%bc/

Щракнаха белезниците на напушен шофьор в Благоевград.Тази сутрин около 00:40 часа на ул.“Вл. Черноземски“, в близост до полицията в града, е извършена проверка на лек автомобил „БМВ“, управляван от Х.М./21г./ от Благоевград. С техническо средство е установено, че Х.М. е шофирал след употреба на наркотични вещества.

Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

 

Материалът Без задръжки: Дрогиран препуска с „БМВ“ под носа на полицията в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване