Съдът отхвърли искането на АЕЦ „Козлодуй“ за строителство на 7-ми блок без ОВОС

http://www.eurochicago.com/2018/04/vas/

На 18.04.2018 г. Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли молбата от 29.11.2017 г. на "АЕЦ Козлодуй - нови мощности" за предварително изпълнение на Решението на МОСВ по ОВОС на Седми блок в "Козлодуй", който ОВОС се обжалва още от 2015 г. от Петър Пенчев, Коалиция за устойчиво развитие и Петър Кърджилов. Решението за отхвърляне на молбата на ядрената централа в Козлодуй бе взето на вчерашното открито заседание по дело 1343/2015 г., като ВАС даде 7-дневен срок за обжалване. Публикуваме Възражението от 26.03.2018 г. срещу строителството на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" без ОВОС, на един от жалбоподателите - Петър Пенчев.

Отново надрусани и нередовни шофьори в Югозапада, вижте на какво се натъкнаха полицаите

http://www.struma.com/krimi/otnovo-nadrusani-i-neredovni-shofiori-v-yugozapada-vijte-na-kakvo_133206/

Около 00:40 часа на 19.04.2018г. на ул. “Вл. Черноземски“ в гр. Благоевград, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е извършена проверка на лек автомобил „БМВ“, управляван от Х. М. /21г. / от гр. Благоевград. С техническо средство е установено, че Х. М. е шофирал след употреба на наркотични вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

На 18.04.2018г. около 18:30 часа на ул. “Крушево“ в...

Продължава

Цацаров се засегна от критиките на Захариева за ареста: Това позиция на целия кабинет ли е?

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-se-zasegna-ot-kritikite-na-zaharieva-za-aresta-tova-pozitci-678983.html

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите.

Това попита главният прокурор Сотир Цацаров по повод думите на вицепремиера Екатерина Захариева за показния арест на кметицата на столичния район "Младост".

В интервю за агенция "фокус" от Рим, където е на работно посещение, главният прокурор казва, че всеки има право на позиция. Смущаващо в случая обаче било, че думите "прехвърлиха се границите" идват от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, а позицията е изказана на официален брифинг на Министерския съвет.

"Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление, коментира Цацаров. - Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата, е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има."

Главният прокурор добавя, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ.

"Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", казва още той.

Със сходна позиция, отново пред „Фокус“, излезе и председателят на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост", каза той.

"Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено“, обяснява той.

Маларията прави хората по-привлекателни за комарите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6823631

Маларията прави хората по-привлекателни 
за комаритеУчени откриха една от причините за разпространението на маларията, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  Оказало се, че едноклетъчен паразит - маларийният плазмодий, прави заразения с него човек по-привлекателен за комарите, които са преносители на болестта. "Констатирахме, че у засегнатите от малария производството на летливи химични вещества от кожата

Рев зад решетките! Арестуваха 37-годишен петричанин за голяма беля на невинни хора

http://www.struma.com/krimi/rev-zad-reshetkite-arestuvaha-37-godishen-petrichanin-za-golyama-belya-na_133205/

Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на РУ-Петрич, е задържан Димитър. Т. /25г. / от гр. Петрич.

Около 00:30 часа на 18. 04. 2018г., същият е счупил предните панорамни стъкла на лек автомобил „Фолксваген Голф“ и лек автомобил „Мазда“, паркирани в района на ул. “Кожух“ в гр. Петрич.

Пред ченгетата арестантът се извинил и заявил, че бил пийнал, затова постъпил така. Разкаянието му обаче не го освобождава от...

Продължава

Как да инвестираме успешно?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-da-investirame-uspeshno-259601/

Хората често не осъзнават, че имат разходи, които им вредят, твърди Петър Аризанов

Еврото поскъпва минимално

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-минимално_l.a_i.760613_at.1.html

Доларът е стабилен спрямо кошница от шестте основни валути в четвъртък, подкрепен от по-високата доходност на дългосрочните американски облигации и...

Варна става геймърска столица за ден

https://www.24chasa.bg/region/article/6823629

Варна става геймърска столица за денВарна става геймърска столица на България на 21-и април. Тя ще бъде домакин на първия от поредицата турнири The Royal Clash 2018. Интересът е огромен, 380 души са записани за участие, очаква се и многобройна публика от фенове. Във Варна идва и самият Слави от The Clashers. Техният youtube канал има феноменален успех с повече от 245 000 абонати и

Съветът на децата към ДАЗД обявява конкурс за лого

http://www.cross.bg/logo-detzata-obyavyava-1572899.html

/КРОСС/ Националният детски консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето обявява национален конкурс за изработване на лого. Целта на надпреварата е да се визуализира по най-добрия начин същността на Съвета на децата и неговата роля в живота на младите хора в страната. Конкурсът, в който могат да участват деца и ученици до 18 г., се провежда в периода: 17 април - 17 май 2018 г., а победителят ще бъде обявен на 01 юни 2018 г. Регламента на конкурса може да намерите тук.  

В Благоевград! Безплатно за велосипедистите! Добри хора монтираха велосервиз на улицата

http://www.struma.com/obshtestvo/v-blagoevgrad-bezplatno-za-velosipedistite-dobri-hora-montiraha-veloserviz-na_133204/

Добросъвестни граждани монтираха Велосервиз за обслужване на велосипеди на едно от кръстовищата в Благоевград. Със слоган "Поправи си сам" министанцията е в услуга на всеки, който има нужда от ремонт на велосипед. Тук може да си напомпате гумите с ръчна помпа, да си завиете болт или пък да си стегнете ремъка.

Пунктът разполага със стойка за окачване на велосипед, инструменти от първа необходимост и описание как да бъдат използвани. Има френски ключ, шестограми, всички...

Продължава

Корали от Големия бариерен риф са „сготвени“ до смърт

//dariknews.bg/novini/sviat/korali-ot-golemiia-barieren-rif-sa-sgotveni-do-smyrt-2091898

Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени" до смърт от скорошни топлинни вълни, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Швейцария удължи ограничението на разрешителните за работа за българи и румънци

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165411_shveicariia_udulji_ogranichenieto_na_razreshitelnite/?ref=rss


Швейцарското правителство реши да удължи с една година ограничението на броя разрешителни за работа за българи и румънци до малко под 1000, информира швейцарската телеграфна агенция (ATS).<br /><br />Такава предпазна клауза има в споразумението за свободно движение между Швейцария и двете страни.<br /><br />Между 1 юни 2018 година и 31 май 2019 година общо 996 разрешителни за работа могат да бъдат издадени на български и румънски мигранти, уточни вчера правителството....

Кросоувърите и S-класата са най-продаваните модели на "Мерцедес" в България

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/19/3165414_krosouvurite_i_s-klasata_sa_nai-prodavanite_modeli_na/?ref=rss


Най-търсените модели леки автомобили на "Мерцедес" в България са кросоувърите GLC и GLE купе, следвани от новата S-класа, съобщи главният изпълнителен директор на дилъра на марката "Силвър Стар" Ролф-Юрген Заерле. Компания отбеляза вчера една година от старта на дейността си в България.<br /><br />"Сълвър Стар" започна да оперира като генерален дистрибутор на "Даймлер" за продажбите и следпродажбеното обслужване на марките...

Помните ли кървавия екшън в дискотека "Дежа вю"? Развитието по случая е скандално

http://www.struma.com/sinya-lampa/pomnite-li-kurvaviya-ekshun-v-diskoteka-deja-vyu-razvitieto-po_133203/

 Месец след бруталния екшън пред бургаската дискотека „Дежа вю” полицията продължава да издирва двама от главните заподозрени за нападението над охранител на дискотеката, пише flagman.bg. Димитър Неделчев и Илия Поптолев веднага се покриха след атаката и дори не са арестувани с останалите от компанията.

Припомняме, че след сигнал на собственика на заведението Кристиян Киров още същата сутрин са задържани Яни Димитров, Георги Стойков, Жельо Тотев и Илко Паскалев от...

Продължава

Европейският парламент настоява за лична среща с Марк Зукърбърг

http://www.moreto.net/novini.php?n=372783

Европейският парламент поиска шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг да се яви лично, за да отговори на въпроси за скандала с изтичането на данни, като отхвърли предложението му да изпрати вицепрезидента на компанията на негово място. Председателят на парламента Антонио Таяни е писал на Зукърбърг, че 2.

Ограничено е движението по "Тракия" при 17-18-и км заради ремонт

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6823626

Ограничено е движението по "Тракия" при 17-18-и км заради ремонтОграничено е движението в активната лента при км 17-18 от АМ "Тракия", в посока София, поради ремонтни дейности. Трафикът се извършва в изпреварваща лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна

“24 часа” в епохата на сингулярността

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823248

“24 часа” в епохата на сингулярносттаРешихме да отбележим 27-ата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години. В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година. Днес публикуваме предвижданията на Валери Найденов.

Община Бургас пусна безплатен интернет в зоната на големите автобусни спирки

http://www.cross.bg/internet-obshtina-avtobysni-1572898.html

/КРОСС/ Община Бургас постави стикери със знака wi fi върху редица ключови автобусни спирки, където жителите и гостите на града могат да ползват безплатен интернет. Той вече е активиран на територията на самите заслони, хваща се и периферно около тях. Възможно е през следващите няколко дни да има смущения, докато бъдат извършени всички настройки, но от понеделник връзката с интернет ще бъде стабилна и постоянна. С wi fi са оборудвани най-натоварените спирки, основно по трасето на Бързите автобусни линии. Ето кои са те: 1А - Меден рудник /заминаващи/; 7 А, 7Б - Терминал ЮГ; 8Б - Опера; 9А, 9Б - Централна автобусна спирка; 10А - Стефан Стамболов; 10Б - Стефан Стамболов; 11А - Зорница; 11 Б - Зорница; 16 Б - Терминал Изгрев /заминаващи/; 21 А - Терминал Славейков /заминаващи/. В предишни години Община Бургас пусна интернет в много други зони на града - Морската градина, площад "Тройката", около Часовника, Автогара Юг, Операта, на солниците и др. Разширението на обхвата ще продължи и занапред.  

Тръмп предупреди, че може да прекрати срещата с Ким Чен-ун

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/19/3165405_trump_predupredi_che_moje_da_prekrati_sreshtata_s_kim/?ref=rss


Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че може и да си тръгне от срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ако няма полза от разговорите им, предадоха "Ройтерс" и "Блумбърг".<br /><br />На пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе във Флорида Тръмп каза, че не би отишъл на подобни разговори, ако не смята, че те ще са успешни. Той обаче добави, че кампанията за "максимален натиск ще продължи, докато Северна Корея не се раздели с...

Зам.-председател на НС се извини на хората с увреждания

https://www.actualno.com/politics/zam-predsedatel-na-ns-se-izvini-na-horata-s-uvrejdanija-news_670475.html

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е депутат от ГЕРБ, се извини на хората с увреждания, които вчера не бяха пуснати в сградата на парламента. Той отново обясни, че не е знаел, че хората имат пропуски. "Никой не ме беше информирал", подчерта Христов и обясни, че решението те да не бъдат допускани до Народното събрание е било взето от охраната. "Вчера се показа неприятно лице на българския парламент. Извинявам се оттук на всички онези, които вчера видяха

Цените на петрола остават близо до тригодишния си връх

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-ostavat-blizo-do-trigodishniia-si-vryh-259605/

Според анализатор пазарът в момента се трансформира от свръхпредлагане към нова реалност на недостатъчно снабдяване и ниски обеми на запасите

Премиерът Борисов приветства инициативата на ЕК за създаване на център за дигитални технологии

http://nakratko.bg/category/59/158120/


България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър.

Ужасяващи СНИМКИ 18+ от самоубийството на Недка, съседи говорят, че входът им е прокълнат

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujasyavashti-snimki-18-ot-samoubiistvoto-na-nedka-susedi-govoryat-che_133202/

 Жената, която скочи от блок на ул. „Скопие“ и загина вчера по обяд, е била дългогодишна учителка по физическо.

От няколко години Недка Т. страдала от шизофрения. Преди месец и половина тя направила друг опит за самоубийство, като пак скочила от терасата на четвъртия етаж, където е апартаментът й. Тогава обаче тялото й се ударило в козирка на долния етаж, след което жената паднала в храстите пред блока.

Тя била откарана в болница, после известно време била...

Продължава

На кръгла маса в София ще бъдат обсъдени предложения за новото статистическо райониране

http://www.cross.bg/razvitie-statistichesko-regionalno-1572897.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството организира кръгла маса за публично обсъждане на предложения за нови райони от ниво 2 (NUTS 2). Целта е осигуряване на прозрачност на процеса, обмен на мнения и дискусии. Срещата ще се проведе на 25.04.2018 г., сряда, от 12:15 часа в зала „Мусала" на хотел „Хилтън". До 23.04.2018 година желаещите да се включат е необходимо да заявят участието си на следния линк за регистрация: https://mercury-bg.com/25-april-hilton/. Инициираната промяна в териториалния обхват на районите от ниво 2, определен в чл.4, ал.3 от Закона за регионално развитие, е свързана с  изискванията на Регламент (ЕО) 1059/2003 за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS) и тенденциите в демографското развитие на българските региони. Сформираната за целта през 2017 година междуведомствена работна група, включваща заинтересовани страни с широка представителност, предложи за публично обсъждане три варианта на ново статистическо райониране - с 6, 5 и 4 района, като   дискусиите и предложенията на работната група са базирани на аналитично проучване на Националния статистически институт. Целта на обществените обсъждания е да се достигне до окончателен вариант, който да бъде поставен в основата на бъдещото регионално планиране, статистическо отчитане и регионално развитие.      

Гърневски разсмя Нинова и социалистите

https://frognews.bg/novini/garnevski-razsmia-ninova-sotsialistite.html

Спас Гърневски се заяде с Корнелия Нинова. Тя пък се смя. Герберът я захапа заради вчерашната й декларация. Опозиционната лидерка засвири на популистка струна, каза Гърневски. Какво лично на вас ви отне демокрацията, попита я той за думи от преди време.

Борисов: Докато Япония, Китай и САЩ инвестираха в компютри, ние правихме пречиствателни станции (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823623

Борисов: Докато Япония, Китай и САЩ инвестираха в компютри, ние правихме пречиствателни станции (Снимки)Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в тази сфера. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб",

ПСЖ ще срещне третодивизионен отбор във финала за Купата на Франция

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3164660_psj_shte_sreshtne_tretodivizionen_otbor_vuv_finala_za/?ref=rss


Новият шампион на Франция ПСЖ ще срещне третодивизионния "Ербие" във финала за купата на страната. Парижани се поизмъчиха в полуфиналния си двубой срещу "Каен", но все пак победиха с 3:1 с два късни гола.<br /><br />Килиан Мбапе откри на "Стад Мишел д'Орнано" в 25-ата минута, но в самия край на първата част "Каен" изравни чрез Диаоманде. След почивката трябваше да се чака до 81-ата минута, за да може ПСЖ отново да се разпише. Стори го...

Играчка-плачка! Непълнолетни от санданското село Дамяница на съд за опит за кражба на автомобил

http://www.struma.com/obshtestvo/igrachka-plachka-nepulnoletni-ot-sandanskoto-selo-damyanica-na-sud-za-opit_133201/

Вечерта на 17.10.2017 г., в с. Дамяница, непълнолетните А. Б. и А. Т. направили опит противозаконно да отнемат лек автомобил „Мерцедес“ от владението на собственика му, с намерение да го ползват. С действията си те причинили повреда на превозното средство – калник, броня, фар, мигач, воден радиатор и предна дясна греда. Общата стойност на вредите е в размер на 946, 79 лева. Освен това двамата обвиняеми отнели и мобилен телефон, намиращ се в автомобила.

Районна...

Продължава

Цацаров за ареста на Иванчева: Смущаващото е, че Захариева каза, че са прехвърлени граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823621

Цацаров за ареста на Иванчева: Смущаващото е, че Захариева каза, че са прехвърлени границиПозиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в телефонно интервю за Агенция "Фокус" от Рим, където той е на работно посещение, във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на

Газопроводът TANAP ще започне да действа през юни

https://www.actualno.com/europe/gazoprovodyt-tanap-shte-zapochne-da-dejstva-prez-uni-news_670474.html

Трансанадолския газопровод (TANAP) започва да действа в края на юни, заяви шефа на проекта Салтук Дюзьол, цитиран от турски медии. „Планираме да отворим вентила на 30 юни, за да започнем потока на газ за търговски цели. Общо 93,5% от проекта са завършени ", каза Дюзьол на компресорната станция в анадолската провинция Ескишехир. Някъде около "99,9% от стационарната част на проекта са завършени. Ние постигнахме степен на реализация от 80,7% в частта от Фаза 1, която щ

Страшен шок! Окървавената полицайка се бори за зрението си! Безпрецедентна акция сред феновете на Левски

http://www.struma.com/sinya-lampa/strashen-shok-okurvavenata-policaika-se-bori-za-zrenieto-si-bezprecedentna_133200/

Униформените издирват хулигана, който е хвърлил бомбичката

Пострадалата полицайка по време на дербито между ЦСКА и Левски може да загуби зрението на едното си око. Припомняме, че през второто полувреме на двубоя от сектора на Левски бе хвърлена бомбичка, от която униформената пострада.

Ранената служителка е настанена в ИСУЛ, където е претърпяла спешна операция. "Не мога да ви кажа точно какво е състоянието на колежката. Информирам се по телефона. Извършена е една операция, но има много стъкла по лицето, както и в окото ѝ. Има...

Продължава

Адреналин на макс! Екстремно шофиране на спортни автомобили на състезание в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

За поредна година в Благоевград ще се проведе втори кръг от Национален шампионат по Планинско изкачване „Благоевград- 2018“. На 28 и 29 април пътят към Делвино ще се превърне в състезателно трасе на високите скорости и спортните коли.

Официалното откриване на състезанието ще бъде на 28 април от 10:30 часа пред Ларго Мол, след което състезателните коли ще потеглят към пътя за Делвино.

Вторият ден от състезанието ще започне в 11:00 часа.

Трасето е с дължина 4 километра, като започва от кв. Еленово и продължава в посока към с. Делвино. Най-добрите професионални отбори започнаха да подават заявките си за състезанието. Традиция на СК „Диамо“ е да посреща всяка година международни участници от съседните ни държави, от които вече има и запитвания. Крайният срок за подаване на форма за участие е 23 април до 00:00 ч. Дрифт пилотите от екипа на Мирафиори ще забавляват зрителите по най-добрия начин и също ще се включат в състезанието, като допълнително ще допринесат за адреналина сред публиката.

 

Материалът Адреналин на макс! Екстремно шофиране на спортни автомобили на състезание в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Смъртността в област Варна намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=372726

Броят на умрелите през 2017 г. в област Варна е 6 095 души, а коефициентът на обща смъртност - 12.9‰. Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 18 случая, или с 0.3%. Това съобщиха за Moreto.net от Териториално статистическо бюро-Североизток.

Швейцария удължава ограничението за разрешителни за работа за българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823619

Швейцария удължава ограничението за разрешителни за работа за българиШвейцарското правителство реши да удължи с една година ограничението на броя разрешителни за работа за българи и румънци до малко под 1000, информира швейцарската телеграфна агенция (ATS), цитирана от БТА. Такава предпазна клауза има в споразумението за свободно движение между Швейцария и двете страни.

Около 90 хил. българи имат хепатит С, едва 10% знаят това

http://www.cross.bg/hepatit-virysa-programa-1572896.html

/КРОСС/ Около 90 хиляди са българите, болни от коварния вирус хепатит C. Но едва 10% от тях знаят това, защото болестта протича без симптоми. От 20 години Мария Петрова страда от нелечимата вирусна инфекция Хепатит Б, която атакува и поразява черния дроб. Заради липсата на симптоми, тя редовно следи нивото на инфекцията. Но на поредните изследвания през 2014 г. чува още една тежка диагноза - хепатит C. Според нея може да се е заразила или от колоноскопия във Втора градска или от сирийски зъболекар, при когото е вадила зъби и правила долна протеза. „Много се уплаших. Казах си - сега с тия два хепатита. Пък ми се живее като на всеки човек", сподели Мария. Тази година тя успява да получи революционната терапия без интерферон, която отстранява вируса за няколко седмици. В момента е на лечение. Само на първия месец без лекарства не е имала вирус в кръвта си. Пациенти като Мария често разбират случайно, че са заразени. Инфекцията няма симптоми, а малко са хората, които знаят, че тя се предава предимно по кръвен път. Липсата на информираност води и до плашеща нагласа на българите към вируса. Това сочи национално допитване на Сдружението за борба с хепатита. „За 20% от хората, ако разберат, че имат колега с хепатит C, декларират, че ще го избягват и няма да контактуват с него. Това е върхът на айсберга, който показва стигмата за хепатита

Главният секретар: Атаката срещу полицаи е била целенасочена

https://www.actualno.com/society/glavnijat-sekretar-atakata-sreshtu-policai-e-bila-celenasochena-news_670471.html

Успешно е преминала операцията на полицайката, която беше ранена от бомбичка на снощния мач ЦСКА-София – „Левски“, съобщи в пред БНР главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му нападението срещу полицаите е било предварително подготвено и целенасочено. „Колежката е настанена в ИСУЛ с оглед по-нататъшни действия по опазването на зрението ѝ“ , каза главният секретар на МВР. Той обясни защо според него атаката е целенасочена. &bdquo

Арестът на Иванчева е брутална милиционерщина, смята Хаджигенов

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/arestat-ivancheva-brutalna-militsiionershtina-smiata-adv-hadjigenov.html

Адвокат Николай Хаджигенов беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

Арестът на Иванчева е брутална милиционерщина , смята адв. Хаджигенов

https://frognews.bg/novini/arestat-ivancheva-brutalna-militsiionershtina-smiata-adv-hadjigenov.html

Адвокат Николай Хаджигенов беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

Емил Христов се извини на хората с увреждания, които не бяха пуснати в НС

https://offnews.bg//politika/emil-hristov-se-izvini-na-horata-s-uvrezhdania-koito-ne-biaha-pusnati-678981.html

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е депутат от ГЕРБ, се извини на хората с увреждания, които вчера не бяха пуснати в сградата на парламента. 

Той отново обясни, че не е знаел, че хората имат пропуски. "Никой не ме беше информирал", подчерта Христов и обясни, че решението те да не бъдат допускани до Народното събрание е било взето от охраната. 

"Вчера се показа неприятно лице на българския парламент. Извинявам се оттук на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице. Извинявам се за изкривената информация, достигнала до тях. Съжалявам, че стигнахме до там. Просто трябваше всички да имаме търпение да изчакаме по- малко от 15 минути", каза той.

Очакват високи нива в долните течения на реките Струма и Места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823615

Очакват високи нива в долните течения на реките Струма и МестаРечните нива в Западнобеломорският басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане са възможни повишения на водните нива в долните течения на основните реки, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, цитирана от "Фокус".

ГЕРБ към Нинова: Какво точно Ви отне демокрацията?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823614

ГЕРБ към Нинова: Какво точно Ви отне демокрацията?ГЕРБ излезе с декларация по повод думите на Корнелия Нинова при откриването на пролетната сесия на Народното събрание вчера. Ето и цялата декларация на ГЕРБ: Уважаема госпожо председател, Уважаеми народни представители, Вчера, 18 април 2018 г., при откриването на пролетната сесия на Народното събрание,

Борисов: Икономиките, които разполагат със суперкомпютри, рязко ще надминат останалите

https://www.actualno.com/politics/borisov-ikonomikite-koito-razpolagat-sys-superkomputri-rjazko-shte-nadminat-ostanalite-news_670468.html

Неслучайно водещите икономически сили в света Япония, САЩ притежават суперкомпютри. Неслучайно от там започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт без човешка намеса в него. Това може да се прави само със специална инфраструктура. Това заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция под надслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб", предаде БГНЕС. Доволен съм от решениет

Търсещите убежище вече ще могат да напускат гръцките острови, реши съд

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165386_turseshtite_ubejishte_veche_shte_mogat_da_napuskat/?ref=rss


Висш гръцки съд постанови, че мигрантите, които пристигат на гръцките острови, не трябва да бъдат задържани там, докато молбите им за убежище бъдат оценявани, предаде "Ройтерс".<br /><br />Перспективата за нови пристигащи, обикновено бягащи от насилие в Близкия изток през Турция, които ще могат бързо да достигнат до континентална Европа от островите, може да подкопае усилията на Европейския съюз да задържи тези хора в Турция. Според служител от ЕС решението буди...

'Пирогов' ще поема дежурства на личните лекари през нощта и в почивните дни

https://offnews.bg//obshtestvo/pirogov-shte-poema-dezhurstva-na-lichnite-lekari-prez-noshtta-i-v-po-678980.html

От 1 май 2018 г. "Пирогов" ще предлага договори на личните лекари за оказване на неотложна помощ на техните пациенти в неработни дни и през нощта. По закон всеки общопрактикуващ медик е длъжен да има договор с медицински център за 24-часова неотложна помощ. Тя осигурява преглед на неговите пациенти през уикенда, празничните дни и през нощта в случай на нужда. Обикновено тази услуга се предлага от частни медицински центрове или кабинети към поликлиниките.

От началото на следващия месец личните лекари ще могат да сключват такива договори обновения медицински център на "Пирогов". Ако искат да насочат пациентите си натам, те могат да се обърнат към управителя на центъра.



Русия може да използва ядрено оръжие срещу НАТО

http://clubz.bg/66860-rusiq_moje_da_izpolzva_qdreno_oryjie_sreshtu_nato

Не е изключено Русия да използва ядрено оръжие при хипотетичен конфликт с НАТО.

Това заявил британският военен анализатор Джъстин Бронк при слушания в парламента в Лондон. Те бяха пред Комитата по отбрана при Камарата на общините.

При евентуален ограничен военен конфликт на руското ръководство ще му бъде необходимо на всяка цена да избегне разрастването му, смята Бронк. И то може да прибегне или до заплаха с ядрено оръжие, или дори до удари с тактическо ядрено оръжие с относително малка мощност.

Слушанията се състояли на 17 април. Те били посветени на сигурността най-вече на балтийските страни.

"Нямам абсолютно никакви съмнения, че Русия никога няма да инициира конфликт с НАТО, който по нейни изчисления може да продължи повече от две седмици. Ако тя започне такъв конфликт, неизбежно ще загуби, защото НАТО има огромно преимущество в промишлените и човешките ресурси и в крайна сметка в способността да гарантира подкрепа за силите си в конфликта", изтъкнал Джъстин Бронк.

"Затова при планирането им е необходима възможността бързо да спрат конфликта. Те трябва или бързо да постигнат целите си и след това бързо да се "окопаят" и да заявят, че на всички опити за отвоюване на превзетото ще има ядрен отговор, и да чакат дали Западът ще отстъпи, или, ако неочаквано се сблъскат с незабавен и неприятен отговор, да използват ядрен заряд, по-слаб от 1 килотон", допълнил специалистът.

По негови оценки така Москва получава възможността "убедително да заплашва с превръщането на конфликта в ядрен", но да го прави в такива рамки, че страните от НАТО вероятно ще сметнат за несъразмерно да отговорят със "стратегическо, помитащо градове ядрено оръжие".

"Или дори да изстрелят една ракета по отделна военна цел. Работата е там, че ядреният арсенал на Запада, включително на Великобритания, в огромното си мнозинство се състои от междуконтинентални балистични ракети", казал още Бронк.

И добавил, че САЩ разработват тактически ядрени боеприпаси с висока точност за бъдещо разполагане на невидимите си бомбардировачи Б-21 и изтребители Ф-35.

Перспективата от появата на ескадрили от такива самолети по летищата близо до руските граници много тревожи Москва.

Разсъжденията на Джъстин Бронк били в отговор на въпрос на председателя на Комисията по отбрана Джулиан Люис. Депутатът попитал как трябва да бъдат разбирани руските изявления за ядреното оръжие - като инструмент за ескалация или деескалация.

Уникален парк отваря врати в Абу Даби (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/unikalen-park-otvaria-vrati-v-abu-dabi-snimki-6081458

В Абу Даби през юли ще отвори врати закрит увеселителен парк на стойност 1 млрд. долара на компанията "Уорнър брос"

Зам.-шефът на парламента се извини на хората с увреждания

https://frognews.bg/novini/zam-shefat-parlamenta-izvini-horata-uvrejdaniia.html

Извинявам се на хората с увреждания. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов от парламентарната трибуната по-рано днес.

Йотова: Не е сериозно да коментираме Плевнелиев. Жалко е, че този човек е бил президент

https://offnews.bg//politika/jotova-ne-e-seriozno-da-komentirame-plevneliev-zhalko-e-che-tozi-ch-678978.html

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че не е сериозно критиките на бившия държавен глава Росен Плевнелиев към наследника му Румен Радев да бъдат коментирани.

Изявлението ѝ бе по повод на последните изявления на Плевнелиев, че „не един и двама президенти” са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС и че руши българската държавност, появявайки се "бос, по мускули и по потник".

„Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Жалко е, че този човек е бил президент на България. Очевидно има други мечти и неща, за които мисли”, заяви Йотова пред бТВ явно намеквайки за любовната афера на Плевнелиев със синоптичката Деси Банова.

Според вицепрезидента позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера, каза тя.

Според Йотова страната ни е в деликатна позиция и заради европредседателството.

„Ако трябва да говорим за ролята на България в трудни моменти – да, председателството е успешно досега, но трябва да се реагира с повече самочувствие”, посочи Йотова.

Като успех тя коментира и поставената тема за Западните Балкани, както и новината, че две страни (Македония и Албания) ще получат покана за преговори.

„За този успех работят много хора, не само Борисов. България беше постоянна в желанието и предложенията си”, каза Йотова.

Тя посочи, че няма войни между институциите, а истини, които обществото чува от страната на президента.

„От последните избори насам Цветан Цветанов това работи – да следи какво казва Радев и да го ругае публично. Президентът и аз сме мажоритарен избор, Цветанов дори не спечели преференциите във Велико Търново”, каза вицепрезидента.

Йотова коментира и широко коментираните думи на президента Радев за това, че България днес е тъмна строителна площадка.

По думите ѝ няма човек в България, който да е убеден, че нещата със сделката за ЧЕЗ са чисти и добави, че това е част от метафората за „тъмната площадка.”

По повод протестите на родителите на деца с увреждания Йотова посочи, че би поискала оставката на социалния министър заради чиновническия подход.

„Фейсбук” подобрява настройките за лични данни заради новите европейски правила

http://nakratko.bg/category/29/158118/


„Фейсбук” подобрява опциите си за защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила за по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите за ползване на личните им данни, предаде Асошиейтед прес.

Близо сме до титлата, но още не сме шампиони, смятат в "Лудогорец"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165393_blizo_sme_do_titlata_no_oshte_ne_sme_shampioni_smiatat/?ref=rss


"Лудогорец" победи "Берое" със 7:0 и увеличи преднината си пред ЦСКА на осем точки само шест кръга преди края на сезона. Въпреки това треньорът на тима от Разград Димитър Димитров не мисли, че "Лудогорец" е сигурен шампион.<br /><br />"Надявам се, че сме близо до титлата, но има да се изиграят още 18 точки в следващите шест кръга. Докато има възможност и на теория всичко може да се случи. Близо сме наистина, но няма как да съм спокоен", каза...

Близо 60 свидетели се явяват пред съда по делото за взрива на боеприпаси край "Петолъчката"

http://www.cross.bg/deloto-petoluchkata-ivan-1572895.html

/КРОСС/ Днес и утре в Ямболския районен съд трябва да бъдат разпитани близо 60 свидетели по делото за взрива в базата за утилизация на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката". При експлозията на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а други бяха тежко ранени. Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, снарядите са били срязвани. За разлика от предишните закрити заседания, днес свидетелските показания ще станат достояние на обществеността.    

Кейт Мидълтън подготви чантата си за болницата, a един детайл изненада всички

https://petel.bg/Keyt-Midaltan-podgotvi-chantata-si-za-bolnitsata--a-edin-detayl-iznenada-vsichki__260794

Кралското бебе трябва да се роди скоро, а принцеса Кейт Мидълтън вече е подготвила чантата си болницата, а медиите постоянно пишат с как...

Синдикатът на МВР: Това е терористичен акт. Не са хулигани, а атентатори. Време е да ги...

https://petel.bg/Sindikatat-na-MVR--Tova-e-teroristichen-akt--Ne-sa-huligani--a-atentatori--Vreme-e-da-gi---__260795

Снимка Булфото Синдикална федерация на служителите в МВР изрази безпокойство от „трайната тенденция за увеличаване на броя на пострад...

Дарителска сметка набира пари за адвокат на Желяз Андреев в Америка (Видео)

https://petel.bg/Daritelska-smetka-nabira-pari-za-advokat-na-ZHelyaz-Andreev-v-Amerika--Video-__260796

Кадър Нова тв Дарителска сметка за набиране на средства за наемане на опитен адвокат в Америка откриха близките на Желяз Андреев. Той е ...

Вулкан изригна в Япония

https://petel.bg/Vulkan-izrigna-v-YAponiya-__260797

Вулканът Йо Яма изригна в Япония и принуди властите да забранят достъпа до върха, но няма данни за жертви или разрушения, предаде Ройтер...

Повече от 95 % от населението на света диша замърсен въздух

http://www.moreto.net/novini.php?n=372782

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в нов доклад. Според годишния доклад на "Глобал еър", публикуван от Института по здравеопазване, продължителното излагане на замърсен въздух причинява приблизително 6.

Младен Маринов: Още не е изяснено с какво са избягали двамата рецидивисти от затвора

http://nakratko.bg/category/60/158117/


Още не е изяснено с каква кола са избягали двамата рецидивисти – Владимир Пелов и Радослав Колев, от Софийския централен затвор. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.

Патриарх Неофит е изведен от реанимация, подобри се

https://www.vesti.bg/bulgaria/patriarh-neofit-e-izveden-ot-reanimaciia-podobri-se-6081460

„Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта, докаран е в известен дефицит по отношение на съзнанието. В момента е изведен от критичното състояние“, съобщиха от болница „Токуда“, където е настанен патриарха

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823610

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютърБългария и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта. Това обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел на форум за дигитализацията в София, организиран от Министерството на образованието и ЕК.

Патриарх Неофит все още е в реанимация

https://www.vesti.bg/bulgaria/patriarh-neofit-vse-oshte-e-v-reanimaciia-6081460

„Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта, докаран е в известен дефицит по отношение на съзнанието. В момента е изведен от критичното състояние“, съобщиха от болница „Токуда“, където е настанен патриарха

Вучич осъди лидера на радикалите Шешел, стъпкал хърватското знаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823604

Вучич осъди лидера на радикалите Шешел, стъпкал хърватското знамеСръбският президент Александър Вучич осъди вчерашния инцидент, предизвикан от лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, който доведе до прекратяване на посещението на хърватска парламентарна делегация в Белград, предаде Хина, цитирана от БТА. В сградата на парламента Шешел, който е осъден за военни престъпления,

Лекарите са оптимисти: Окото на пострадалата на мача полицайка ще бъде запазено

http://nakratko.bg/category/58/158116/


Лекарят, оперирал 24-годишната полицайка, която пострада при снощното дерби между Левски и ЦСКА в София, е оптимист за нейното зрение. „Мога да кажа, че окото й ще бъде запазено”, каза пред bTV доц.

Ким Чен-ун обсъдил с Помпейо въпроса със задържаните в Северна Корея американци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823603

Ким Чен-ун обсъдил с Помпейо въпроса със задържаните в Северна Корея американциНа срещата си този месец със севернокорейския лидер Ким Чен-ун директорът на ЦРУ Майк Помпейо е повдигнал и въпроса за положението на трима американски граждани, задържани в Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на високопоставен служител на Белия дом, пожелал да остане анонимен.

Знакова конференция в сектор образование се провежда в София

http://nakratko.bg/category/58/158115/


В София Тех Парк днес ще се проведе знаковата конференция в сектор образование на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на тема „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Локорско

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-lokorsko.html

На 20 април 2018 г. (петък), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Георги Зозов“ с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Стабилизирано е състоянието на патриарх Неофит

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165385_stabilizirano_e_sustoianieto_na_patriarh_neofit/?ref=rss


Стабилизирано е състоянието на патриарх Неофит, който вчера беше приет в болница "Токуда"заради кардиологични проблеми. "Имаше известна степен на критичност в състоянието на патриарха заради заболявания, свързани с възрастта му. Затова е бил настанен в реанимацията. Направени са изследвания. В момента е в отлично състояние. Възстановени са нарушените функции", каза днес пред журналисти началникът на клиниката по анестезиология в болницата Николай Младенов.<br /><br...

"Пирогов" може да предложи на личните лекари договор за поемане на разположенията им

https://www.actualno.com/healthy/pirogov-moje-da-predloji-na-lichnite-lekari-dogovor-za-poemane-na-razpolojenijata-im-news_670465.html

"Пирогов" има готовност от 1 май да предложи на личните лекари в София да поеме 24-часовата им неотложна помощ (разположение) чрез сключване на договори с обновения, разширен и модернизиран медицински център към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Всички общопрактикуващи лекари са задължени по закон да предоставят на своите пациенти неотложна 24-ва медицинска помощ. Сключвайки подобен договор с Медицинския център на "Пирогов", личните лекари в София ще предоставят на с

До обяд ще е предимно слънчево, следобед ще се заоблачи

http://nakratko.bg/category/58/158114/


До обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. По-късно през деня облачността ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС е най-непрозрачното ведомство в страната

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81/

С най-слаба прозрачност работи областната администрация в Кюстендил, която заема последното 28-мо място според данни от проучване на Фондация „Програма Достъп до информация“ На 422 място от 567 български инстуции е по рейтинг на прозрачност Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС. Ведомството е изпреварено по прозрачност дори от малки общини като Брусарци, Крушари […]

Илияна Йотова: България зае правилната позиция по случая „Скрипал”

http://nakratko.bg/category/59/158113/


Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера.

Охраната, а не Емил Христов, спряла хората с увреждания да влязат в парламента

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/19/3165390_ohranata_a_ne_emil_hristov_spriala_horata_s/?ref=rss


Заместник-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) каза, че решението хората с увреждания да не бъдат допуснати в парламента, въпреки че са имали издадени пропуски е взето от началника на охраната. Вчера, от БСП обявиха, че ще искат оставката му, защото не е допуснал представители на протестиращите граждани в сградата. От трибуната Христов, който в момента и.д. председател на парламента, каза, че не е знаел, че те имат издадени пропуски, а само че група граждани са спрени на входа....

Автобус се запали по пътя Бургас-Камено

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sj6lj2v2W_Q/

Към 10.00 часа днес в полицията е получен сигнал за възникнало задимяване в двигател на автобус, пътувал по линията Бургас – Камено. Пътниците, около 15 души са напуснали превозното средство своевременно, няма пострадали. Превозното средство е било изтеглено встрани от пътя , за да не пречи на движението. Полицията уточнява причините, довели до техническата неизправност в автобуса и последвалото запалване.

 

Доказателствата за Иванчева - мечта за всеки прокурор

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dokazatelstvata-za-ivancheva-mechta-za-vseki-prokuror-6081457

Прокурор Иван Гешев потвърди, че има записи от срещи на кметицата на "Младост" с посредника и с изнудвания за подкупа

Решават за постоянния арест на кметицата Иванчева Десислава Иванчева

http://nakratko.bg/category/60/158112/


Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за арестуваната кметица Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Зам.-шефът на НС Емил Христов се извини на майките на деца с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zam.-shefyt-na-ns-emil-hristov-se-izvini-na-majkite-na-deca-s-uvrezhdaniia-2091825

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председателят на НС Емил Христов се извини от парламентарната трибуна за недопускането на майките на деца с увреждания в парламента вчера. По време на протеста те искаха да разговарят с депутатите, БСП и ГЕРБ се скараха в кулоарите и в край

В петък излизайте с чадър за всеки случай

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-petyk-izlizajte-s-chadyr-za-vseki-sluchaj-2091877

В петък преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи.

„Събуждане“ от Мариела Русева

http://budnavarna.bg/33150-sabuzhdane-ot-mariela-ruseva/

В събуждането се преплитат
мотив на сън и слънчев лъч,
мечти прелитат, без да питат
във мислите и вдигат глъч.

Настава утро динамично,
намеква летния сюжет,
епичното звучи лирично,
развива чувство на естет.

А пеперудени минути
трептят с крилца към бъдещ миг,
превръщат шепоти нечути
сънуваното във светлик.

автор: Мариела Русева

фотограф: Мариела Русева

Материалът „Събуждане“ от Мариела Русева е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Патриарх Неофит е получил тежка бактериална инфекция

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27061768

Патриарх Неофит има тежка бактериална инфекция, получена след края на рехабилитация във връзка със сърдечните му проблеми.

Патриарх Неофит се чувства отлично

http://nakratko.bg/category/58/158111/


Негово светейшество българският патриарх Неофит все още се намира в реанимацията на болница Токуда, в момента се чувства отлично, съобщиха на брифинг тази сутрин от лечебното заведение, предаде репортер на БГНЕС.

Цацаров пита правителството дали смята, че са прехвърлени границите при ареста на Иванчева

http://www.transmedia.bg/2018/04/19/%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d1%8f/

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на „Младост“ са прехвърлени границите. Това попита в интервю за Агенция „Фокус“ главният прокурор Сотир Цацаров.

Така той влезе в задочен спор с вицепремиера и министър на съдебната реформа Екатерина Захариева, която в сряда каза, че при ареста на Десислава Иванчева малко са преминати границите.

„Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, коуято ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има“, каза още Цацаров.

В четвъртък сутринта пред БНТ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че посредникът при даването на подкупа на кмета на „Младост“ е направил пълни самопризнания. По неофициална информация това е бившият кмет на този столичен район Петко Дюлгеров.

Работното обвинение към нея е за подкуп в особено големи размери, но не е изключено да има и нови обвинения – за организиране престъпна група и пране на пари.

Над 2 млн. пътници се очаква да преминат през летище Варна през тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=372781

През 2018 г. трафикът на Черноморските летища се очаква да нарасне с около 10%, според планираните полети към момента – значителен ръст предвид постиженията от 2017 г. (8.42%) и 2016 г. (22%), научи Moreto.net. Понастоящем най-големите пазари за Варна и Бургас са Русия, Германия, Великобритания и Полша.

Мощни протести в Армения срещу Серж Саркисян

http://www.cross.bg/serzh-protest-armenskata-1572894.html

/КРОСС/ Най-малко 16 000 души се събраха снощи в арменската столица Ереван на нов протест срещу бившия президент Серж Саркисян, който стана премиер на страната, предаде Франс прес. "Нашата "Кадифена революция" се разпространява", заяви опозиционният лидер Никол Пашинян пред събралите се на централния Площад на републиката. Известните светещи фонтани на Ереван останаха изключени за втора поредна вечер. Протестиращите разгърнаха 30-метрово знаме на площада. Някои от тях скандираха "Армения без Серж" и биеха барабани. Организаторите призоваха за национална кампания на гражданско неподчинение. Вчера в арменската столица 40 000 души излязоха на протест срещу премиера, след като парламентът потвърди встъпването му в длъжност.  

НАСА изстреля космическия телескоп "Тес" за търсене на екзопланети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823595

НАСА изстреля космическия телескоп 
"Тес" за търсене на екзопланетиКосмическият телескоп на НАСА "Тес", предназначен за търсене на потенциално пригодни за живот планети беше успешно изведен в орбита от американската компания "Спейс екс", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Апаратът е бил изстрелян с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9". От "Спейс екс" съобщиха,

Парламентът ще изслуша Павлова за резултатите от първата половина на Европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823593

Парламентът ще изслуша Павлова за резултатите от първата половина на ЕвропредседателствотоПарламентът ще изслуша утре министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова относно резултатите от първата половина на българското председателство. Това решиха депутатите със 143 гласа "за", 2 "против" и 7 въздържали се по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

Преглед на икономическите теми в печата, 19 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-април_l.a_i.760609_at.1.html

"Toĸът щe пocĸъпнe дoпълнитeлнo зapaди TEЦ-вeтe и ECO" Дъpжaвнaтa "Mapицa-изтoĸ 2" иcĸa yвeличeниe нa цeнaтa c 32% Πoиcĸaнoтo oт ЧEЗ,...

Мощни протести в Армения срещу Серж Саркисян

https://frognews.bg/novini/moshtni-protesti-armeniia-sreshtu-serj-sarkisian.html

Най-малко 16 000 души се събраха снощи в арменската столица Ереван на нов протест срещу бившия президент Серж Саркисян, който стана премиер на страната, предаде Франс прес.

Днес пускат сирените – запазете спокойствие!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wwY3gMGgyYY/

Във връзка с подготовката за реално задействане на сиренната системата на страната на 02 юни 2018 г., Ви информираме, че днес /19 април 2018 г./, от 10.00 ч. до 15.00 ч., на територията на община Поморие се провежда годишна профилактика на сиренно-оповестителната система и техническа проверка на апаратурите, чрез акустичен сигнал „Въздушна опасност”.

Община Поморие призовава гражданите да не изпадат в паника и да запазят спокойствие!

Броени дни до откриването на мащабното автоизложение Tourist Auto Show във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372772

От 26 до 29 април, на паркингите пред магазин „Метро” варненци, представители на ресторантьорския и туристическия бранш ще могат да разгледат водещи автомобилни брандове и да направят тест драйв на място. Автоизложението Tourist Auto Show възстановява след дългогодишно прекъсване традицията на регионалните автомобилни изложения.

Остров Св. Анастасия посреща гости при подходящо време за плаване

http://www.cross.bg/anastasiya-leva-chasa-1572893.html

/КРОСС/ От Великден насам остров Света Анастасия посреща гости при подходящо време за плаване. А през следващите дни се очакват прилично високи температури и слаб вятър. Това е една чудесна възможност за прекарване на няколко приятни часа през уикенда на място с неповторима атмосфера. Ако решите да се възползвате от тази възможност, запознайте се с графика за пътуване на корабчето "Анастасия". Кораб "Анастасия" ще извършва по два курса на ден при следния график: До края на месец април общинският катамаран "Анастасия" ще плава с капацитет до 45 пасажера, само по предварителна заявка. Резервации се приемат всеки ден от 9:00 часа на телефон 0882 004 124 или на e-mail: reservations@gotoburgas.com, като е необходимо да заявите пътуването си най-късно до 17:00 часа в деня преди избраната дата за посещение на Острова. Цени за пътуване с кораб "Анастасия" до края на месец май 2018 година: - Стандартен билет - 10 лева; - За ученици и пенсионери - 9 лева; - За деца от 3 до 7 ненавършени години - 3 лева; - За деца до 3 години и хора с увреждания - безплатно; - Организирани групи ползват отстъпка. * Предвид динамично променящите се метеорологични условия, уверете се предварително, че кораб "Анастасия" ще извършва плавания до Острова. На телефон 0882 004 124 ще получите актуална информация.  

Исландски крадец на компютри избягал на полет с премиера

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/islandski-kradec-na-kompiutri-izbiagal-na-polet-s-premiera-6081455

Мъжът избягал от затвора и след това се качил на същия граждански полет, в който бил и министър-председателят на Исландия

Защо България не оцени Димитър Казаков-Нерон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285694_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%9

 Димитър Казаков, наречен от близките му Нерон, е роден на 22 юни 1933г. в село Царски извор (Крал бунар), Великотърновски окръг. Расте в семейство на дребен земеделски стопанин. Има по-голяма сестра – Йорданка и по-малък брат – Никола. Завършва Художествената академия в София, специалност „Графика“ в периода 1965-1972г. От 1972г. е член на Съюза на българските художници. Същата година се мести от Пазарджик, където е бил разпределен, в с. Божурище край София. Живее там до смъртта си – 16 януари 1992г.

От спомените му, издадени в „Паспорти на годините“, научаваме за тежката съдба, която го спохожда още като дете и остава с него до последния му ден. С трудностите на живота Нерон се среща за пръв път когато е на 9 години. Тогава баща му умира и му се налага да заеме ролята на мъжа в семейството. Книгата ни разказва за земеделската работа, в която е участвал наравно с майка си, докато един ден вуйчо му казва: От този човек земеделец не става, независимо, че е много работлив и пъргав, умът му е на друго място. И се оказва прав. В записките си Нерон потвърждава неспособността си да се концентрира в ежедневието на селския бит. Дори докато копае цвекло, Нерон се интересува от звездите например. Прочетете още на sofiapress.com
 

Симеон прие президента на Световната филателна федерация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823589

Симеон прие президента на Световната филателна федерацияСимеон Сакскобургготски прие в двореца “Врана” гостуващата в София делегация на Световната филателна федерация, начело с нейния президент г-н Тай Пенг Хиан, съобщи kingsimeon.bg. В състава й са също двамата вицепрезиденти г-н Бернард Бестон и г-н Бернард Джименец. Те са в България за провеждане на годишното заседание на Борда на Световната

Над 2 млн. пътници се очаква да преминат през летище Варна през тази година

http://budnavarna.bg/33148-nad-2-mln-patnitsi-se-ochakva-da-preminat-prez-letishte-varna-prez-tazi-godina/

снимка: Будна Варна

През 2018 г. трафикът на Черноморските летища се очаква да нарасне с около 10%, според планираните полети към момента – значителен ръст предвид постиженията от 2017 г. (8.42%) и 2016 г. (22%), научи BudnaVarna.bg.

Понастоящем най-големите пазари за Варна и Бургас са Русия, Германия, Великобритания и Полша. Очаква се спадът на руските туристи да продължи, а пътниците от последните три страни да се увеличат, като полският пазар продължава да се развива – прогнозата за растеж е 30%-40% за 2018 г.

Миналата година ръстът за Полша бе 70% и е чудесно тази година да видим, че Ryanair Sun ще изпълнява чартърни полети до Варна и Бургас от редица полски градове, съобщиха от Летище Варна.

Нараства и търсенето от Великобритания – Thomas Cook Airlines UK и TUI Airways стартират летни полети до Варна от няколко британски градове, включително Бирмингам и Манчестър.

Освен Ryanair Sun, Thomas Cook и TUI Airways, 8 нови авиолинии са планирани за Варна: Победа, SUNDAIR GmbH, Brussles Airlines, Transavia Airlines, Corendon Airlines Europe, SkyEurope Airlines Hungary, Wings of Lebanon и Aircompany Armenia.

Новите дестинации от Варна са 6: Касел в Германия (SUNDAIR GmbH), Залцбург в Австрия (Bulgarian Air Charter), Бирмингам във Великобритания (Thomas Cook Airlines UK), Харстад в Норвегия (Thomas Cook Airlines Scandinavia), Лион във Франция (Travel Service) и Кайро в Египет (Bulgarian Air Charter).

За Бургас новите авиолинии са 8: Ryanair, Аерофлот, Dart Airlines, Ryanair Sun, Blue Bird Airways, SкyEurope Airlines Hungary, Lufthansa и El Al Israel Airlines Ltd. Новите дестинации са 14: Мюнхен Меминген и Дюселдорф Везе в Германия (Ryanair), Милано Бергамо в Италия (Ryanair), Лвов в Украйна (Dart Airlines), Ротердам и Маастрихт в Холандия (Corendon Dutch Airlines), Лодз и Шимани в Полша (Enter Air & Small Planet Airlines), Лил във Франция (Small Planet Airlines), Йоребру и Норкьопинг в Швеция (BH Air), Вааса във Финландия (BH Air), Бейрут в Ливан (BH Air) и Техеран в Иран (BH Air).

В сравнение с първите 3 месеца на 2017 г., тази година за периода януари-март трафикът на летище Бургас е нараснал с 16.8%, а на летище Варна с 92.3%. Очаква се през 2018 г. летище Бургас за първи път да посрещне над 3 милиона пътници, а летище Варна над 2 милиона.

Материалът Над 2 млн. пътници се очаква да преминат през летище Варна през тази година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Двама евреи бяха нападнати в Берлин

http://clubz.bg/66859-dvama_evrei_bqha_napadnati_v_berlin

Двама евреи са били обиждани и нападнати от трима мъже в Берлин, предаде Асошиейтед прес. Мъжете са носили традиционни еврейски шапчици и са били нападнати пред дома на единия от пострадалите. Това е пореден пример за антисемитска атака в Германия, посочи "Дойче веле".

Две еврейски организации разпространиха видеозапис на атаката, заснет от единия пострадал. На клипа се вижда как млад мъж напада снимащия, крещейки "яхуди" ("евреин" на арабски). Лидерът на една от организациите, Йозеф Шустер, коментира:

Вече трета година предупреждавам, че е опасно да се ходи с традиционно еврейско облекло в арабски квартали.

Този случай показва, че антисемитизмът в Германия е достигнал още по-високо ниво, констатира медията. Канцлерът Ангела Меркел осъди действията на нападателите:

„Антисемитизмът е започнал да се разпространява сред гражданите на Германия и също в населението с араби квартали. Правителството ще направи всичко по силите си, за да предотврати подобни атаки в бъдеще“, коментира Меркел пред журналисти.

Асошиейтед прес допълва, че броят на антисемитските атаки в германската столица е достигнал 950 през последната година. Органите на реда са стигнали до извода, че голяма част от атаките са извършени от крайнодесни групи, но според еврейските организации антисемитските настроения са започнали да се разпространяват и сред мюсюлмани.

Американците изхвърлят по 150 000 тона храна на ден

http://www.struma.com/bulgariya/amerikancite-izhvurlyat-po-150-000-tona-hrana-na-den_133198/

Научно списание излезе с тревожните данни

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството й са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30% от дневния калориен прием на всеки американец.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци...

Продължава

Илияна Йотова: България зае правилната позиция по случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823587

Илияна Йотова: България зае правилната позиция по случая "Скрипал"Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера. Такава оценка даде вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Тя допълни,

Да помогнем: 14-годишно момче има нужда от финансова подкрепа, страда от тумор на меките тъкани

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bc-14-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%be/

14-годишният Божидар Илиев от петричкото село Струмешница има нужда от подкрепата на всички нас, за да пребори коварна болест и да оздравее напълно. Каузата за лечението на момчето вече обедини хиляди хора в южния град и целия регион.

Божидар е с диагноза сарком на меките тъкани – туморно заболяване.
22 000 долара е сумата, която е необходима, за да се направи спешно лечение на момчето в болница в Истанбул. Във всички училища в Петрич и селата от общината учители, родители и деца събират средства с бързи темпове, защото манипулациите, които предстоят на Божидар, са спешни.

В инициативата са се включили редица заведения, магазини и неправителствени организации. Всеки, който има възможност и желание да помогне, нека го направи. Това може да стане или чрез превод в сметката на сдружението, като основание за внасяне се изписва Божидар Митков Илиев, или чрез кутии за дарение, които сдружението е поставило на различни места в Петрич и общината.

Благотворителен концерт и базар за набиране на средства за Дари ще се проведе на 22.04.2018 г. от 18:30 часа в салона на НЧ „Христо Ботев – 1952“ – с. Кавракирово.

Сметката  на  сдружение  „ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ“
BG75FINV91502015874504
Банков код: FINVBGSF
ПРИ ПИБ АД

Материалът Да помогнем: 14-годишно момче има нужда от финансова подкрепа, страда от тумор на меките тъкани е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Ноев прогнозира, че Турция ще се отдели от НАТО

https://www.actualno.com/politics/bojko-noev-prognozira-che-turcija-shte-se-otdeli-ot-nato-news_670457.html

Турция ще се отдели от НАТО. Ракетите, които купува от Русия, са, за да се опази от своите съюзници. Те ще са срещу НАТО, да пазят Турция от американски, френски и английски самолети. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев. По думите му Турция е поела по курс, който я отдалечава от западните ѝ съюзници и това трябва да бъде обяснено на българските граждани. "Много е важно в тази борба за умовете и сърцата на хората да няма двойни стандарти, защото иначе хората не вярват, а ко

Зам.-шефът на парламента се извини на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823579

Зам.-шефът на парламента се извини на хората с уврежданияИзвинявам се на хората с увреждания. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов от трибуната на Народното събрание във връзка с вчерашния скандал за допуска на хората с увреждания в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.  Христов поясни, че вчера се е показало неприятно лице на българския парламент.

До обяд ще е предимно слънчево, следобед ще се заоблачи

http://www.struma.com/bulgariya/do-obyad-shte-e-predimno-slunchevo-sledobed-shte-se-zaoblachi_133197/

На отделни места в планинските райони ще превали

До обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. По-късно през деня облачността ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса.

Вечерта и през нощта вятърът в източните райони ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него ще започне да нахлува сравнително хладен въздух. Ще превалява на повече места в...

Продължава

Полицията работи и имаме резултати, каза главният секретар на МВР

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165388_policiiata_raboti_i_imame_rezultati_kaza_glavniiat/?ref=rss


Полицията работи и имаме резултати. Говорейки само за случаите в развитие, създаваме впечатление, че полицията не работи, каза днес по Би Ти Ви главният секретар на МВР Младен Маринов. Като примери за успешна работа той посочи разкритото убийство в Борисовата градина, атентата срещу Алексей Петров и отвличането на Адриан Златков.<br /><br />Говорейки за предлаганата промяна в закона, която разширява правомощията на охранителите, Маринов обяви, че в случая МВР не отстъпва от...

Фейсбук добавя нови настройки на защита на личните данни

http://www.struma.com/bulgariya/feisbuk-dobavya-novi-nastroiki-na-zashtita-na-lichnite-danni_133196/

Фейсбук добавя нови настройки на защита на личните данни, за да се съобрази с новите европейски правила.

Фейсбук подобрява опциите си за защита на личните данни. Новите европейски правила са свързани с по-лесно даване и оттегляне на съгласие на потребителите за ползване на личните им данни.

Фейсбук въвежда новите настройки тази седмица в Европа, но в крайна сметка от всеки потребител на социалната мрежа ще бъде поискано да реши дали да ползва опции като лицево разпознаване и...

Продължава

Майката, чиято история разплака Борисов: Премиерът да ми се извини

https://offnews.bg//obshtestvo/majkata-chiato-istoria-razplaka-borisov-premierat-da-mi-se-izvini-678977.html

Mайката на дете с увреждане, чиято история разплака Бойко Борисов, се чувства обидена и лично на премиера, стана ясно от думите ѝ.

Красимира Обретенова поиска той да се извини лично на нея и на останалите родители в сходно положение за това, че си е позволил "толкова снизходително отношение".

Репортаж на журналиста от Нова телевизия Мария Милкова разказа вчера историята на Красимира Обретенова, която е взела решение да замине в Холандия, за да даде шанс за по-добро бъдеще на своята дъщеря. Новината бе излъчена в деня на Шестия национален протест в подкрепа на хората с увреждания. Малко по-късно Борисов коментира, че репортажът го е трогнал и разплакал. Министър-председателят добави, че е наредил на администрацията да разреши проблемите на протестиращите.

„Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лица и на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това”, каза Красимира Обретенова по повод изказването на премиера Борисов, че репортажът за нея и детето й го разплакала.

"Първият ни протест на майки на деца с увреждания в Добрич беше заради проблемите с ТЕЛК. Тогава се искаха едни безсмислени изследвания, които са безумни. Трябваше да доказвам, че тя не вижда”, сподели майката в сутрешния блок на Нова. Тя смята, че системата я превръщала в паразит, защото няма обективна оценка на потребностите на детето.

„Не искам да издържам тази негодна социална и всякаква друга система. Отивам в Холандия. Очаквам там да работя, да си плащам социалните осигуровки и дъщеря ми да получи нужните грижи. Аз не съм работила 15 години, което е абсурдно”, добавя Красимира Обретенова.

„Има диалог, има срещи. Обувки има. От страна на социалното законодателство на Красимира Обретенова и дъщеря ѝ са предоставени всички видове помощи, които са определени по реда на социалното законодателство”, коментира на свой ред зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Тръмп: Ако срещата с Ким не е плодотворна ще си тръгна

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-ako-sreshtata-s-kim-ne-e-plodotvorna-shte-si-trygna-6081459

Директорът на ЦРУ Майк Помпео е направил тайно пътуване до КНДР, за да се срещне с Ким Чен-ун

Обезщетиха двама работници във Враца с 8 кофи жълти стотинки (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823584

Обезщетиха двама работници във Враца с 8 кофи жълти стотинки (Видео)Двама работници във Враца бяха обезщетени с 8 кофи жълти стотинки. Така работодателят изплатил 800 лева, които им дължал, след като фирмата фалирала. Теодора Бечева работела в заведение, което фалирало. Шефът решил да освободи персонала без предизвестие, но по взаимно съгласие. Те не се съгласили. Искали обезщетение за неспазено предизвестие.

Младен Маринов: Бегълците от затвора ще бъдат открити

http://www.cross.bg/marinov-sekretar-komentira-1572892.html

/КРОСС/ "Проверката тече, има установени автомобили, които са предмет на издирване. Не е изяснено с каква кола са избягали двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев, от Софийския централен затвор", коментира пред бТВ главният секретар на МВР Младен Маринов. Той е убеден, че бегълците ще бъдат открити, а издирването продължава със сериозни темпове. Главният секретар на МВР даде пример с бягството от затвора на Хосе и Шатката през 2014 г. Хосе е задържан в Португалия, предстои процедура по връщането му тук, обясни Маринов. По отношение на Владимир Пелов той предупреди, че гражданите трябва да са предпазливи, защото става въпрос за човек, който няма да се церемони. Всичко е възможно, затова е потърсена и международна помощ, коментира главният секретар, възможността затворниците да напуснат България. По отношение на ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, която престоя с белезници около 5 часа, Маринов обясни, че всеки случай е специфичен. "Задържаният остава толкова, колкото е необходимо, включително и присъствие при извършване на претърсване, огледи, изземване, което цели да гарантира прозрачност и принципност при провеждане на процесуално-следствените действия", допълни той. "Нашето участие е с оглед прилагане на полицейски правомощия до определен етап. Разследването се води от Специализираната прокуратура и от Комисията за противодействие на корупцията", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов

Ракът, убиец на деца

https://offnews.bg//zdrave/rakat-ubietc-na-detca-678840.html

Около 15% от раковите заболявания при деца и тинейджъри са сарком. Според Националния раков регистър, в България годишно се откриват около 300 случая на сарком. Лечението изисква опит и специализирани познания, затова според международните стандарти и насоки за добра клинична практика, саркомите трябва да се лекуват в специализирани центрове от лекари, обучени да поставят диагноза и да лекуват саркоми.

Сарком е общото наименование на всички видове злокачествени тумори на съединителната тъкан, участващa в образуването на костите: външна обвивка на костите, хрущял, костна тъкан, стави. Най-често засяга дългите кости на ръцете и краката, поради което е популярен като рак на костите. Саркомите се срещат рядко, но са изключително опасни, тъй като нямат отличителни симптоми и признаци, а се развиват и разпространяват бързо.

За борба с коварното онкологично заболяване, което покосява предимно деца и млади хора, Анадолу Медицински Център обособи Специализиран център за лечение на сарком. Центърът има мултидисциплинарна структура, която обхваща специалисти по медицинска онкология, радиационна онкология, педиатрична онкология, ортопедична хирургия, патология.

В Центърът се лекуват злокачествени тумори на кости и меки тъкани, включително остеосарком, сарком на Ewing, хондросарком, фибросарком, метастазен карцином, миелом и други метастатични костни тумори. Нашите лекари имат богат опит в редки и тежки видове остеосарком, при които се използват специални хирургични процедури за отстраняване на тумора, така че да се запазят засегнатите крайници и се прилага ротационна пластика. Мултидисциплинарният екип работи заедно, за да направи цялостна оценка и да предложи най-подходящия вариант за лечение пред вид здравето на пациента, възрастта му и хода на заболяването.

Анадолу Медицински Център разполага с необходимото съвременно и прецизно оборудване и прилага иновативни подходи към лечението на пациентите. Лечението на сарком в Анадолу Медицински Център има редица предимства: точност и скорост при диагностициране; комбинация от американски и европейски методи на лечение; използване на модерно оборудване.

Повече за видовете сарком, за симптомите и признаците на заболяването, комплексната диагностика и съвременните методи за лечение на тези злокачествени заболявания можете да прочетете тук.

Патриарх Неофит е приет в болница

http://www.struma.com/bulgariya/patriarh-neofit-e-priet-v-bolnica_133195/

Българският патриарх Неофит е приет в болница "Токуда" със симптоми, свързани с хронично заболяване.

Състоянието му е стабилно, съобщават лекарите. От лечебното заведение ще съобщят за здравето на Негово светейшество по-късно през деня.

Състоянието на патриарх Неофит се следи от мултидисциплинарен екип. Той е на 72 години.

Преди да бъде приет в болницата по спешност патриарх Неофит е бил на санаториум в Банкя.

Преди четири години Негово светейшество...

Продължава

България вече има пионери на изкуствения интелект

https://www.investor.bg/web/456/a/bylgariia-veche-ima-pioneri-na-izkustveniia-intelekt-259597/

Възвращаемостта на такива проекти винаги имат своята чисто финансова страна, твърди Христо Хаджичонев от А4Е

Стабилно е състоянието на патриарх Неофит

http://www.cross.bg/neofit-priet-zdravoslovnoto-1572891.html

/КРОСС/ Патриарх Неофит се чувства добре. Състоянието му е стабилно. Това съобщи проф. Николай Младенов от столичната болница, където е приет на лечение българският духовен глава. Патриархът е в интензивния сектор. Лекарят обясни, че всеки човек, който носи определени заболявания те се обострят понякога. Тази сутрин патриархът е разговарял и е пил кафе с медиците. Рецидиви може да има, но на този момент нещата са овладени. Лечението е процес, в който участват много лекари. Той може да се възстанови към нормалните си жизнени функции и тогава ще бъде изписан. За заболяванията няма да влизам в подробности, но това е обичайно за тази възрастова група независимо дали са патриарси, или обикновени хора. Според медика, здравословното състояние на президента, премиера и патриарха е наблюдавано, тъй като са тримата основни в държавата. В този контекст не беше спомената председателката на парламента Цвета Караянчева. Припомняме, патриарх Неофит бе приет в Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда в сряда следобед със симптоми, свързани с хроничното му заболяване. Висши духовници са потвърдили, че патриархът е хоспитализиран, но също така няма причини за тревога относно здравословното му състояние.  

Състоянието на патриарх Неофит е стабилно

https://frognews.bg/novini/sastoianieto-patriarh-neofit-stabilno.html

Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно. Това съобщават от болница ”Токуда”, където той беше приет вчера следобед със симптоми, свързани с хроничното му заболяване.

Всяко трето българско семейство не желае автомобил, компютър и интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=372779

Впечатляващо голяма група българи смятат, че си живеят достатъчно добре и без автомобил, компютър и интернет. Поне така излиза от проучване на Националния статистически институт, публикувано в сряда. Според данните на НСИ 51% от домакинствата у нас имат лека кола, но за близо 15% дори вехто МПС е непостижим лукс.

КСНС ще обсъжда военните заплахи за страната

http://www.struma.com/bulgariya/ksns-shte-obsujda-voennite-zaplahi-za-stranata_133194/

Президентът Радев свика за днес КСНС, който ще разгледа обстановката в Сирия и на Балканите.

Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено при все по-влошаващата се среда. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност, каза Румен Радев.

Темата, която ще обсъжда КСНС е: „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност...

Продължава

Варна посрещна Силви Вартан

http://varnautre.bg/2018/04/19/79632/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b2%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bd

Световноизвестната френска певица ще изнесе концерт тази вечер от 20ч. в Двореца на културата и спорта във Варна

Двуседмичният белгийски гей-парад ще е фокусиран върху местната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823576

Двуседмичният белгийски гей-парад ще е фокусиран върху местната политикаБелгийският гей-парад, който ще се проведе от 3-и до 20-и май, ще включва различни мероприятия в течение на двете седмици. Сред тях са, сред другите активности, концерти, семинари, туристически обиколки и забавления и всички те ще имат за тема политиката на местно ниво. „Прайд парадът“ ще се проведе в Брюксел на 19 май,

Никълъс Кейдж е на път да загърби актьорството

http://www.cross.bg/keiidzh-kamerata-nikulus-1572890.html

/КРОСС/ Никълъс Кейдж обяви, че възнамерява да продължи актьорската си дейност още само "три или четири години" преди да се прехвърли за постоянно зад камерата. 54-годишният актьор, известен с ролите си в "Призрачен ездач" и "Лице назаем", съобщи това пред журналистите по време на премиерата на новия си филм "Първично" в Пуерто Рико. "Що се отнася до продуцентска и режисьорска работа - да, завръщам се. Режисурата е нещо, което очаквам с нетърпение, тъй като до момента съм бил основно филмов актьор. Ще продължа с това още само три или четири години и след това ще се фокусирам върху режисирането", заяви Кейдж. Решението на холивудската звезда да се отдалечи от живота си пред камерата идва малко, след като сам разкри, че развива "себеунищожително" поведение, когато не работи. "Има няколко причини да искам да работя. Ако трябва да съм абсолютно честен, една от тях е, че ставам малко себеунищожителен, когато не съм фокусиран върху работата си", призна Кейдж.  

Финално: 30 г. решетки за пазарджиклия, избивал 70-годишни роми

http://clubz.bg/66858-finalno_30_g_reshetki_za_pazardjikliq_izbival_70_godishni_romi

Варненският затвор, който често е обект на критики и от западните ни партньори. Илюстрация БГНЕС

С решение от 17 април т.г. тричленен състав на ВКС оставя в сила 30-годишната присъда затвор на Иван Николов, който закла възрастно семейство роми и рани още двама през 2016 г. Това съобщават от ВКС, като поясняват, че присъдата е окончателна.

В нощта срещу 6 ноември 2016 г. Иван избира в произволна къща на ул. "Дунав" и заколва двама съпрузи от ромски произход на по 70. След двойната екзекуция Николов беше оставил кървави следи до дома си, за да бъде открит от полицията. Тъй като часове след престъплението никой не го потърсил, на следващата сутрин той простреля с ловна пушка две жени и така попадна в ръцете на полицията.

В съда Николов демонстрира неадекватно поведение, заради което беше настанен в лечебно заведение. Близки на убитите твърдяха, че той е част от група, решила да убива роми.

Петорна съдебно-психиатрична и и психологическа експертизи тогава доказаха, че 30-годишният мъж може да отговаря за постъпките си и може да бъде съден.

След като първата инстанция даде на мъжа 25 г., Пловдивският апелативен съд му даде 30 г. Сега ВКС потвърждава изцяло решениета на ПАС, увеличени са и размерите на част от присъдените обезщетения по предявените граждански искове.

Николов е признат за виновен н сравнително рядката квалификация: ал. 116, ал. 1, т. 4, т. 6 и т. 11 от НК - убийство по расистки подбуди на повече от едно лице по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост. Със същата присъда е признат и за виновен в извършването на престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12 от НК - нанасяне на леки телесни повреди на повече от едно лице по расистки подбуди.

Производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт (т.е. - облекчава нещата за осъдения, съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3 - б.р.).

„Подсъдимият Николов е извършил типично престъпление от омраза, като е умъртвил видимо възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов конфликт. Начинът на извършване на престъплението демонстрира изключителна степен на бруталност и свирепост, които отричат  напълно  социалното общуване и съжителство“, пишат съдиите.

Върховните магистрати подчертават, че воден от своите установени стереотипи (открито противообществени) и желание за себеизтъкване, той е нарушил изконното човешко право на живот на двама души, които не са били в състояние да се защитят поради своята възраст.

„Деецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел“, пише в решението на ВКС.

ЕК: Справяте се с безработицата, но заплатите са малки

http://www.struma.com/bulgariya/ek-spravyate-se-s-bezraboticata-no-zaplatite-sa-malki_133193/

България е добър пример как се справя с безработицата, но лош с ниските доходи и това трябва да се промени, заявиха от Еврокомисията.

България може да бъде дадена за положителен пример в Европа за как се справя безработицата, но Европейската комисия се тревожи от ниските доходи и застаряващото население у нас Това заяви по БНР еврокомисарят по заетостта и социалната политика Мариане Тисен, която гостува в София.

Тя посочва, че състоянието на трудовия пазар в Европа като...

Продължава

Лекар: Патриархът вече е в отлично състояние (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823580

Лекар: Патриархът вече е в отлично състояние (Видео)Патриарх Неофит в момента е в отлично състояние, но в сряда той е бил приет в реанимация заради обостряне на хронично сърдечно заболяване, от което страда. Специалисти по неврология, кардиология и образна диагностика осъществили съответния план на изследване. Предприели терапевтично поведение, в резултат на което патриархът вече се чувствал добре.

Сирия даде на Русия две невзривили се US крилати ракети

http://www.struma.com/bulgariya/siriya-dade-na-rusiya-dve-nevzrivili-se-us-krilati-raketi_133192/

Две невзривили се крилати ракети от ударите на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия от 14 април са намерени от сирийски военни и предадени на Русия.

Това съобщи източник от сирийското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

Ударите бяха нанесени в отговор на предполагаема химическа атака в сирийския град Дума на 7 април.

"Две крилати ракети, които не са се взривили при ударите на САЩ от нощта на 13 срещу 14 април, бяха намерени от сирийски военни. И двете...

Продължава

Мъж се барикадира заради ЧСИ: Жив няма да изляза...

https://petel.bg/Mazh-se-barikadira-zaradi-CHSI--ZHiv-nyama-da-izlyaza---__260791

Снимка: Bulgaria on air Мъж се барикадира в дома си в София. Причината - семейството му ще остане без дом, за който изплаща кредит вече 13 години. ...

Цветанов: БСП и президентът обслужват интересите на Русия

https://petel.bg/TSvetanov--BSP-i-prezidentat-obsluzhvat-interesite-na-Rusiya__260792

Позициите на БСП и президента са като скачени съдове, които обслужват интересите на Русия. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и предс...

"Блумбърг": Путин е готов на многочислени и сериозни отстъпки пред Запада, но при едно важно условие

https://petel.bg/Blumbarg--Putin-e-gotov-na-mnogochisleni-i-seriozni-otstapki-pred-Zapada--no-pri-edno-vazhno-uslovie__260793

Кремъл е дал указания на руските държавни служители и депутати да смекчат антиамериканската си риторика. Това се прави, за да има основан...

Йотова: Цветанов това работи – да следи какво казва президентът

https://www.actualno.com/politics/jotova-cvetanov-tova-raboti-da-sledi-kakvo-kazva-prezidentyt-news_670455.html

"Господин Цветанов това работи – от президентските избори насам неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, служейки си с квалификации, които не правят чест на нито един политик". Това заяви в ефира на bTV вицепрезидента Илияна Йотова.  Тя припомни, че с президента Радев са избрани мажоритарно, а "Цветанов дори не спечели преференциалния вот във Велико Търново." По думите ѝ няма война между институциите:"Има истини, коит

Вицепрезидентът към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език

http://www.cross.bg/bulgarski-chyzhbina-vitzeprezidentut-1572889.html

/КРОСС/ „Помогнете с цялото влияние, което имате в страните, в които живеете, най-накрая да осъществим една отдавнашна мечта - да създадем международен институт за български език по примера на Френския институт или Институт „Сервантес". За да може традициите, обичаите, културата ни да получат още по-широко разпространение и да се изучава красивият ни български език навсякъде по света." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието „Българка на годината - 2017". Тазгодишната носителка на званието, давано от Държавната агенция за българите в чужбина, е Десислава Стефанова от Лондон. „Да си българка днес не е никак лесно, особено в чужбина. Трябва да си мъдра, много амбициозна, упорита, силна, да пробиваш стени", отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна с думи на признателност към всички българки по света, които успяват да запазят българския дух, да предадат българските традиции на поколенията, да заразяват с тях и представителите на други националности, които да се докоснат до богатата ни история и красива душевност. В приветственото си слово вицепрезидентът благодари за доброто сътрудничество на всички институции, ангажирани с работата с българите в чужбина. Статуетка и икона с образа на св

НАТО губи важен руски доставчик на самолети

http://www.struma.com/bulgariya/nato-gubi-vajen-ruski-dostavchik-na-samoleti_133191/

Руската транспортна авиокомпания "Волга-Днепър" се е отказала да продължи договора си с НАТО за транспорт на военни товари със своите самолети Антонов-124.

Това съобщи централата на алианса в изявление, цитирано от ТАСС и Франс прес.

"Бяхме информирани от "Волга-Днепър", че няма да продължат услугата си след изтичането на настоящия договор в края на 2018 г.", съобщи НАТО.

"Волга-Днепър" заяви вчера, че иска да се съсредоточи...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване