ГДБОП разби във Враца престъпна група за наркотрафик и изнудване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824091

ГДБОП разби във Враца престъпна група за наркотрафик и изнудване
ГДБОП задържа група, занимавала се с разпространение на наркотици и изнудване на територията на Врацаи на закопчаните вече са повдигнати обвинения. Шестима от участниците са задържани при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата. Седмият се укрива и е обявен за издирване. Сред арестуваните са братята Анри и Манчо Ковачеви, Ники Георгиев-Циганчето,

Античният театър в Пловдив прелива от световни и наши звезди цяло лято

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824089

Античният театър в Пловдив прелива от световни и наши звезди цяло лятоСтинг, Горан Брегович, Лили Иванова, Стефан Вълдобрев се представят на древната сцена Пловдивският античен театър се пука по шевовете от концерти и спектакли на световни и наши звзеди. Стинг, Горан Брегович, Имани, Имелда Мей, Рупърт Хубер и групите във фестивала Sounds of the Ages са част от големите имена в международен план.

МОК стартира процедурата по връчване среброто на Милка Манева от Лондон 2012

https://www.24chasa.bg/sport/article/6824084

МОК стартира процедурата по връчване среброто на Милка Манева от Лондон 2012Международният олимпийски комитет е стартирал вече процедурата по връчване на сребърния медал на състезателката по вдигане на тежести Милка Манева за представянето й на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това окончателно слага точка на сагата и вече официално означава, че българката може да се смята за олимпийска вицешампионка,

111 варненчета са вписани в регистъра за осиновяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=372790

Към настоящия период във водените от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Варна регистри на деца за осиновяване са вписани общо 111 деца. Това каза Димитричка Кънчева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

Агенцията за закрила на детето ще си сътрудничи с Дружеството на психолозите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5A_MfdF8jLE/

DAZDДържавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще си сътрудничи с Дружеството на психолозите в България. Това стана ясно на срещата на председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова с председателя на Дружеството на психолозите д-р Пламен Димитров. Двамата възнамеряват да реализират съвместно национална изследователска програма за развитието и нуждите на децата от 21  век, съобщава Кросс.

Основните насоки в нея ще бъдат какво искат децата днес, какво е влиянието на негативните прояви върху тях и какво е възпитанието и личностното развитие. След това ще бъдат направени задълбочени анализи. Изследванията ще бъдат база за създаването на становища, които да послужат за подобряване на политиките за детето в България.

Германия кани още 10 000 бежанци!

https://frognews.bg/novini/germaniia-kani-oshte-10-000-bejantsi.html

Правителството на Германия е съгласно да приеме още 10 000 бежанци от Северна Африка и Близкия изток като част от програма на Европейския съюз, заяви днес европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ДПА.

Член на Съвета на ФИФА е арестуван по подозрения в корупция

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165764_chlen_na_suveta_na_fifa_e_arestuvan_po_podozreniia_v/?ref=rss


Членът на Съвета на ФИФА Констант Омари е бил арестуван по подозрения в корупция. 60-годишният африканец е обвинен в присвояване на средства в качеството му на президент на футболната федерация на ДР Конго.<br /><br />Заедно с Омари в ареста са били отведени още трима висшестоящи спортни ръководители в страната - генералният секретар на спортното министерство Бартелеми Окито и вицепрезидентите на футболната федерация Роджър Бондембе и Теобад Бинамунгу.<br /><br...

Млад мъж скочи от "Цариградски комплекс" в София

http://www.cross.bg/mlad-kompleks-tzarigradski-1572922.html

/КРОСС/ Млад мъж е загинал, след като е скочил от комплекс "Цариградски", съобщиха от МВР. Оттам уточниха, че става дума за самоубийство. Все още няма данни за годините на мъжа. Обстоятелствата около инцидента се изясняват.  

Благоевград е домакин на кръг от Национален шампионат по планинско изкачване „Благоевград-2018“

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-e-domakin-na-krug-ot-nacionalen-shampionat-po-planinsko_133225/

 За поредна година в Благоевград ще се проведе втори кръг от Национален шампионат по Планинско изкачване „Благоевград- 2018“. На 28 и 29 април пътят към Делвино ще се превърне в състезателно трасе на високите скорости и спортните коли.

Официалното откриване на състезанието ще бъде на 28 април от 10:30 часа пред Ларго Мол, след което състезателните коли ще потеглят към пътя за Делвино.

Вторият ден от състезанието ще започне в 11:00 часа.

Трасето е с...

Продължава

Шефът на КПКОНПИ: Арестът на кметицата стана по единствения възможен начин

http://nakratko.bg/category/60/158128/


Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост".

Сидеров за 550 милиона зрители: Крим не е окупиран

http://clubz.bg/66873-siderov_za_550_miliona_zriteli_krim_ne_e_okupiran

Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", коалиционен партньор на ГЕРБ като част от Обединените патриоти, заяви в Крим, че Крим не е анексиран или окупиран от Русия - обратното е хибридна пропаганда. 

"Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му", заяви Сидеров при посещението си на полуострова, съобщи пресцентърът на "Атака".

Сидеров и съпартийците му от парламентарната група Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участват в международния икономически форум в Ялта. Основната му тема е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия".

Западът не признава анексията на Крим от Русия, извършена през март 2014 г., и го смята за неделима част от Украйна. По тази причина - и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, бяха въведени санкции срещу Москва.

Дебатите на форума са свързани с цифровата икономика, международно сътрудничество за териториално развитие, инвестиции във високотехнологични индустрии, бъдеща енергийна икономика, опазване на културното наследство, благоденствие на хората, екология и много други, съобщават от пресцентъра на "Атака". Четиримата представители на партията са там по покана на организаторите.

От партията изтъкват, че с влизането си на форума Волен Сидеров предизвикал изключително силен интерес от страна на руските медии. Той дал интервюта за телевизиите "Русия 24", "Звезда", RT, ОРТ и други с обща аудитория над 550 милиона зрители.

"Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва", заявил Сидеров пред медиите.

Според него в момента отношенията между Европа и Русия продължават да са в криза. Но той смята, че след изборите за Европарламента, насрочени за 23-26 май догодина, там ще се засили присъствието на партии като "Атака".

"Идва това време, в което ЕС да се еманципира от влиянието на САЩ и да започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон", добавил Сидеров.

Той похвалил правителството и премиера Бойко Борисов, че полагат усилия да компенсират загубата от спирането на газопровода "Южен поток". 

Много важно било, че България не е експулсирала руски дипломати, става ясно от думите на Сидеров.

Кога става по-лесно

https://offnews.bg//mama-nindzha/koga-stava-po-lesno-679017.html

Автор: Мария Пеева Една майка на двегодишен тайфун с нежно име зададе този въпрос в майчинската ни група, където сме се събрали все мами нинджи с хлапета на най-различна възраст. Кога става по-лесно? И става ли изобщо, или това е мит, който казват на всички майки, за да не скочат през терасата? Повечето отговори бяха с усмивки, шеги и закачки. Но истината е, че не е лесно. При все че се смеем и забавляваме, да си родител не е най-лесното нещо на света. А да си идеален родител е направо невъзможно. Дзен мама Но може да си щастлив родител, и…

Арестуваха шефа на полицията в Раковски и още трима оперативни служители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pgNwix79Ukw/

Шефът на полицейското управление в Раковски Георги Илиев е арестуван при специализирана операция, съобщава Plovdiv.24. Той не е единственият задържан полицай, като по различни информации са арестувани още трима оперативни служители.

По първоначална информация арестуваните са разследвани за въоръжени грабежи и изнудване. От пресцентъра на пловдивската полиция  потвърдиха, че Георги Илиев и  негови служители са арестувани още снощи. Служителите на реда са заподозрени, че за злоупотребили със служебно положение и са изнудвали местен жител, цитира Кросс. Престъпленията са били разкрити по време на разследването срещу пловдивските полицаи Петър Атанасов и Стефан Модев, които бяха арестувани за въоръжен грабеж на контрабандист.

Служители изкараха съветите на Илън Мъск, които той пускал вътре във фирмата: Ако някой ви губи времето, просто...

https://petel.bg/Sluzhiteli-izkaraha-savetite-na-Ilan-Mask--koito-toy-puskal-vatre-vav-firmata--Ako-nyakoy-vi-gubi-vremeto--prosto---__260828

Ако Илон Мъск пишеше наръчник по бизнес етикет, неговият би бил доста тънко издание и с много обрани съвети, посочват от онлайн изданието Q...

Цветанов: По-добре държавата да плаща на депутатите, отколкото икономически кръгове

https://petel.bg/TSvetanov--Po-dobre-darzhavata-da-plashha-na-deputatite--otkolkoto-ikonomicheski-kragove__260830

По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове. Това каза пре...

Арестуваха полицейски шеф и колегата му заради изнудване

https://petel.bg/Arestuvaha-politseyski-shef-i-kolegata-mu-zaradi-iznudvane__260831

Снимка: TrafficNews.bg. Началникът на  РПУ- Раковски Георги Илиев и негов служител са били арестувани вчера, съобщава TrafficNews.bg. Служителите на...

НАП търси 217 фискални инспектори

https://petel.bg/NAP-tarsi-217-fiskalni-inspektori__260832

Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспекто...

Синоптици съветват: Не забравяйте чадъра утре

https://petel.bg/Sinoptitsi-savetvat--Ne-zabravyayte-chadara-utre__260833

В петък преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Цен...

От последните минути в "Петел": Самолет се разби в Северна Ирландия, двама са загинали

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti-v-Petel--Samolet-se-razbi-v-Severna-Irlandiya--dvama-sa-zaginali__260834

Малък самолет се разби в Северна Ирландия, като при инцидента са загинали двама души, съобщава RT.com. Аварийните служби са на мястото на раз...

Григор отново се „прероди“ след загубен първи сет. Ще играе на 1/4-финал

https://petel.bg/Grigor-otnovo-se----prerodi----sled-zaguben-parvi-set--SHHe-igrae-na-1-4-final__260836

Григор Димитров се класира на 1/4-финал в Монте Карло, след като направи обрат срещу Филип Колшрайбер – 4-6 6-3 6-4. Както и в мача си срещу Ербер...

Тихомир гасне с всеки изминал ден!

https://petel.bg/Tihomir-gasne-s-vseki-izminal-den-__260837

Тихомир е млад мъж на 36 години, който се бори с болестта бъбречна недостатъчност от пет години.  Заболяването е установено през август ...

От "Токуда" с последна информация за състоянието на Патриарх Неофит

https://petel.bg/Ot-Tokuda-s-posledna-informatsiya-za-sastoyanieto-na-Patriarh-Neofit__260838

Здравословното състояние на Негово Светейшество Патриарх Неофит се подобрява и е изведен от реанимация, съобщиха от пресцентъра на болн...

Голяма катастрофа на "Тракия"! Хвърчат линейки

https://petel.bg/Golyama-katastrofa-na-Trakiya--Hvarchat-lineyki__260839

Катастрофа е станала преди минути на 18-ти километър на автомагистрала "Тракия". Пътно-транспортното произшествие е между четири коли, две...

Община Благоевград започва дезакаризация на зелените площи, пролетно почистване и кампания за разделно събиране на отпадъците

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-zapochva-dezakarizaciya-na-zelenite-ploshti-proletno-pochistvane-i_133224/

 На 27,28 и 29 април ще се извърши дезакаризация на зелените площи против влечуги и кърлежи, а на 12 и 13 май /събота и неделя/ ще започне пролетно почистване и кампания за разделно събиране на отпадъците в града.

Целта на третирането на зелените площи в Благоевград е да бъде ограничено разпространението на инфекциозни заболявания. То ще се извършва в малките и ранните часове на денонощието, като карантинният срок е 24 часа. С цел информираност на гражданите, във всеки...

Продължава

Политиците се събраха на КСНС при президента да обсъдят националната сигурност (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824062

Политиците се събраха на КСНС при президента да обсъдят националната сигурност (Снимки)Политиците се събраха на "Дондуков" 2 на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Румен Радев свика заседание днес от 14 часа на тема: "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на въоръжението сили. Необходими мерки." На него дойдоха Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ,

ВКС окончателно - 30г. затвор за Иван, който закла възрастно семейство в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824060

ВКС окончателно - 30г. затвор за Иван, който закла възрастно семейство в ПазарджикВърховният касационен съд потвърди и осъди окончателно на 30г. затвор Иван Николов, който уби с нож възрастното ромско семейство Асен и Василка Илиеви по расистки подбуди. Жестокото двойно убийство беше извършено през ноември 2016г., в самото навечерие на президентските избори, на ул. Дунав в Пазарджик.

Кметът М. Чимев изпрати спешно писмо до Министерство на културата, ето какво поиска градоначалникът на Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-m-chimev-izprati-speshno-pismo-do-ministerstvo-na-kulturata_133223/

Крепостта "Кулата", "Джамията", "Часовниковата кула" и бившият "Младежки дом" да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще...

Продължава

Нов вид раци откриха учени на остров Ява

https://www.actualno.com/interest/nov-vid-raci-otkriha-ucheni-na-ostrov-java-news_670537.html

Пустинни раци, скариди с блестящи очи и раци с мъхести шипове са сред повече от дузината нови видове, открити в дълбоководна експедиция до индонезийския остров Ява, съобщиха учени. Екипът от Националния университет в Сингапур и Индонезийския институт на науките извършиха експедицията за 14 дни между март и началото на април. Изследваният район включваше дълъг участък от Индийския океан край южното крайбрежие на Ява, както и протока Сунда, който отделя острова от Суматра, предаде БГНЕС. "

"Демократична България": Строежът на АЕЦ "Белене" ще удвои цената на тока

https://www.actualno.com/society/demokratichna-bylgarija-stroejyt-na-aec-belene-shte-udvoi-cenata-na-toka-news_670541.html

Изграждането на АЕЦ "Белене" би довело до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове. Това пише в позиция на обединението "Демократична България". Организацията е против всякакви опити за подновяване на проекта и предлага площадката да се превърне в икономическа зона. "Демократична България" мотивира позицията си с всички анализи и доклади до момента. "Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи

Мъж загина, след като скочи от жилищен комплекс в София

https://www.actualno.com/crime/myj-zagina-sled-kato-skochi-ot-jilishten-kompleks-v-sofija-news_670542.html

Млад мъж е загинал, след като е скочил от комплекс "Цариградски". Това съобщиха от пресцентъра на СДМВР- София. Оттам уточниха, че става дума за самоубийство. Трагедията е станала около 7 часа сутринта. По неофициална информация мъжът е на 24 години и се е хвърлил от осмия етаж на една от жилищните кооперации в комплекса. Тялото на загиналия вече е преместено от мястото на инцидента и е в Съдебна медицина.

Синдикатите поставиха ултиматум на ръководството на НАП

https://frognews.bg/novini/sindikatite-postaviha-ultimatum-rakovodstvoto-nap.html

В понеделник данъчни служители от различни градове на страната излязоха на протест пред централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) заради заплаха от съкращения.

Синдикатите поставиха ултиматум на ръководството на НАП

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/sindikatite-postaviha-ultimatum-rakovodstvoto-nap.html

В понеделник данъчни служители от различни градове на страната излязоха на протест пред централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) заради заплаха от съкращения.

Илиана Раева за дербито ЦСКА - Левски: Дивашка работа

https://offnews.bg//futbol/iliana-raeva-za-derbito-tcska-levski-divashka-rabota-679010.html

Председателят на българската федерация по художествена гимнастика и половинка на Наско Сираков - Илиана Раева не се сдържа и скочи на футболните ултраси след грозни сцени вчера на "Васил Левски", които помрачиха дербито между ЦСКА и Левски.

Припомняме, че ранена полицайка бе откарана по спешност в Пирогов, където бе извършена операция, за да може жената да запази зрението си. Тя бе уцелена с бомбичка, хвърлена от Сектор "Б".

Ето какво написа Раева по темата:

"Тази снимка ми се показа във "Фейсбук" за "добро утро". Дивашка работа... Агитките в Европа заедно си пият бирата преди и след мач... Футболните мачове са празници.

"Левски" и ЦСКА - та това трябва да е грандиозен футболен спектакъл в пълния смисъл на думата! Тук футболът е война, омраза и дивотия...

В какво превърнаха футбола в България?! Хайде, да ви е ДОБРО УТРОТО!"

Черно море привлече 22-годишен португалец

http://varnautre.bg/2018/04/19/79647/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5-22-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d1%83%d0%b3%d0%b0%d0%bb

Португалецът Фабио Мартинс подписа с Черно море. 22-годишният футболист ще носи екипа на “моряците” в оставащите мачове до края на сезона. Мартинс е роден през 1996 година и е юноша на Спортин Лисабон. Играл е за Б отбора на португалския гранд, където записва 23 мача за два сезона.  

Зам.-министър на туризма: 13 млн. лева са приходите от туризъм във Велико Търново за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6823948

Зам.-министър на туризма: 13 млн. лева са приходите от туризъм във Велико Търново за 2017 г.13 милиона лв. са приходите в старата столица за 2017г. Над 50 изложители от три континента участват в 15-тото издание на Международното изложение "Културен туризъм", което бе открито във Велико Търново. За пръв път то се провежда в нов формат в Двореца на културата и спорта "Васил Левски". "Форумът съществува вече 15 години и в него са взели

Отгледаха зеленчуци на Антарктида

http://www.moreto.net/novini.php?n=372814

Създаването на храни в необичайни условия е един от начините да се осигури препитание за хората в бъдещето, смятат много учени. Особено когато ресурсите на Земята ще са на изчерпване, и когато ще бъдат превземани други планети, например Марс.

Арестуваха мафиоти, близки до издирвания бос на Коза ностра Месина Денаро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824028

Арестуваха мафиоти, близки до издирвания бос на Коза ностра Месина ДенароИталианската полиция арестува двайсет и двама заподозрени членове на Коза ностра при операция срещу приближени на най-издирвания бос на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, предаде ДПА. Заподозрените са обвинени в членство в мафията, изнудване, незаконно притежание на оръжие, измами и други престъпления,

Кроасани за вегани с противен вид скандализираха потребителите в мрежата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824053

Кроасани за вегани с противен вид 
скандализираха потребителите в мрежатаОтвратителни на външен вид вегански кроасани, приличащи на екскременти, скандализираха потребителите в мрежата, пише в. "Метро", цитиран от БТА.  Странните продукти с тъмно черен цвят бяха пуснати в северната част на Лондон. Производителите бяха добавили в тестото активен въглен, който ги кара да приличат на засъхнала животинска тор.

Осъден за наркотрафик инвалид от Петрич иска предсрочно на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824065

Осъден за наркотрафик инвалид от Петрич иска предсрочно на свободаИнвалид, осъден за наркотрафик, поиска да излезе предсрочно на свобода. 40-годишният Петър Кютукчиев от Петрич излежава 4-годишна присъда в затвора в Бобов дол. Той получи наказанието за опит да пренесе в Гърция 200 грама хероин. На 22 април 2015 г. на ГКПП Кулата полицаи спрели за проверка "Деу есперо", по предварителен сигнал,

Пускат срещу 20 000 лв. шофьорката, отнесла 10 коли

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-garantzia-gabriala-medarova-27063082

21-годишната шофьорка, която през уикенда удари 10 паркирани автомобила в Пловдив, беше освободена от Пловдивския районен съд под парична гаранция от 20 000 лв.

Григор срещу германец в битка на бекхендите с една ръка (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6824064

Григор срещу германец в битка на бекхендите с една ръка
(Гледайте на живо)Григор Димитров играе с Филип Кошрайбер (Гер) в мач на "домашния" си турнир по тенис в Монте Карло, който е от категорията "Мастърс 1000". Мачът е между съперници с едни от най-добрите класически бекхенди с една ръка в света.  Ако спечели, Димитров ще срещне на четвъртфинала партньора си на двойки Давид Гофен (Бел),

Почти 4350 са свободните работни места на трудовите борси през март

http://econ.bg/Новини/Почти-4350-са-свободните-работни-места-на-трудовите-борси-през-март_l.a_i.760626_at.1.html

Близо 4350 свободни работни места обявиха работодатели на 17 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Експертите от бюрата по...

Бандити превърнали баба в муле за кокаин заради дълг, тя лежи в затвор в Цюрих

https://offnews.bg//temida/banditi-prevarnali-baba-v-mule-za-kokain-zaradi-dalg-tia-lezhi-v-zatv-679008.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици и изнудване в района на Враца.

Шестима от участниците са задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Седмият се укрива и е обявен за издирване.

Групата е била поставена под наблюдение още през 2017 г. след постъпили жалби на пострадали граждани. Образувано е и досъдебно производство. 

Разследващите установили по един от случаите, че в началото на 2017 г. участник в групата дал на възрастна жена от Враца заем от 6000 с условието да ги върне на вноски в рамките на 3 месеца в сметка на неговия брат
(който също е член на групата). Освен това накарал жената да подпише разписка, че е получила от него 10 000 лева. Завел я и при нотариус, където я накарал да подпише договор за покупко-продажба на жилището й във Враца.

В акта било отразено, че тя е продала апартамента за 18 000 лева, въпреки че 2 години по-рано го е купила за 42 000 лв. 

Впоследствие двамата братя накарали жената да изтегли парите, които й превели по банков път, и да им ги предаде. Обяснили, че след като изплати дълга си от 6000 лева, ще й върнат жилището. Жената успяла да погаси заемаи поискала от единия от братята да върне апартамента й. Той заявил, че това е невъзможно, тъй като тя изплащала дълга си на брат му, не на него. 

През лятото на 2017 г. жената е била задържана на летището в Цюрих със 700 г. кокаин и в момента е в швейцарски затвор. Обяснила пред близки, че е била изпратена от братята в Бразилия, за да им пренесе наркотици и срещу „услугата“ да получи обратно жилището си. 

Освен за участие в ОПГ, на един от групата са повдигнати и обвинения за закана за убийство и изнудване.

Днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за „Задържане под стража“ на петима от задържаните. Шестият е преведен в място за лишаване от свобода, където да изтърпи наказание от предходно осъждане, от чието изпълнение се е отклонил до задържането му от Специализираната прокуратура и ГДБОП. 

Парламентът прие правила за туристическите пакети

https://www.actualno.com/society/parlamentyt-prie-pravila-za-turisticheskite-paketi-news_670539.html

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за туризма, свързани с европейска директива за организираните пакетни пътувания. След сключването на договор за туристически пакет цената на туристическия пакет може да се увеличи само ако в договора изрично е предвидена такава възможност и ако е посочено, че пътуващият има право и на намаление на цената, записаха депутатите. Увеличението на цената е възможно само по изключение, ако поскъпне горивото, а оттук - цената на превоза, ако се

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, излиза от ареста срещу 20 000 лв. парична гаранция

http://nakratko.bg/category/60/158127/


21-годишната шофьорка, която през уикенда удари 10 паркирани автомобила в Пловдив, беше освободена от Пловдивския районен съд под парична гаранция от 20 000 лв.

Две птици нанду са новите обитатели на Зоокът Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6824047

Две птици нанду са новите обитатели 
на Зоокът ПавликениДве птици нанду са най-новите обитатели на Зоокът Павликени. Те бяха докарани от Бургас и от няколко дни обитават единствената във Великотърновска област зоологическа градина, съобщиха от местната администрация. На външен вид обикновеното нанду прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията.

Тина Търнър след премиерата на мюзикъла за нея: Отровата може да се превърне в лек (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824024

Тина Търнър след премиерата на мюзикъла за нея: Отровата може да се превърне в лек (Видео)Британските театрални критици и самата Тина Търнър са във възторг от поставения на лондонска сцена мюзикъл за живота й, предаде Асошиейтед прес. 78-годишната Търнър присъства на премиерното представление на мюзикъла "Тина" в театър "Олдуич" в Лондон. След шоуто легендарната изпълнителка се пошегува,

Млад столичанин се самоуби със скок от 8-ия етаж

http://nakratko.bg/category/58/158126/


Млад мъж се самоуби в София. Трагедията се е разиграла около 7 часа тази сутрин в комплекс "Цариградски", съобщава stolica.bg.

Дават до 135 000 евро на стартъпи в здравеопазването

https://dnes.dir.bg/ikonomika/davat-do-135-000-evro-na-startapi-v-zdraveopazvaneto

Търсят се нови продукти и услуги, свързани със здравословния начин на живот и активното стареене

Затворник е с комоцио след побой от двама съкилийници в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824050

Затворник е с комоцио след побой от двама съкилийници в ПазарджикНанесен е побой на затворника Стайко Иванов от други двама затворници от неговата килия в Пазарджишкия затвор. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик адвокат Пламен Димитров. Той обясни, че случаят е станал на 14 април. „Според Стайко Иванов той е тръгнал към тоалетната като другите двама, които са от Кърджали, са го пребили.

Депутатите приеха правила за туристическите пакети

https://offnews.bg//politika/deputatite-prieha-pravila-za-turisticheskite-paketi-679007.html

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за туризма.

Текстовете, които бяха приети на второ четене днес, предвиждат кметовете вече ще имат не 2, а 3 месеца за категоризиране. Промените са свързани и с организираните пакетни пътувания.

Измененията разширяват закрилата на пакетните туристически пътувания - точно уредено е какви са условията и реда за този тип пътувания. 

Промените уреждат точно как след сключен договор ще могат да се увеличават цените за подобни пътувания. Това ще може да става само ако в договора изрично е записана възможност за увеличение на цената, която потребителят трябва да плати. Ако има такава клауза, в договора ще трябва да е записано и че пътуващият има право да поиска намаление на цената.

Ако туроператорът вдигне цената се вдигне с повече от 8%,той трябва да уведоми пътуващия не по-късно от 20 дни преди пътуването.

След сключен договор, на пътуващите може да се наложи да платят повече само при определени обстоятелства - промяна на валутния курс, поскъпне горивото, промяна в данъците и таксите в страната на пътуване. Ако обаче има намаление в цената на някое от тези неща -  потребителят може да поиска да намали на цената на туристическия пакет.

Промените предвиждат още, че Министерството на туризма става Централно звено за контакт с останалите държави от ЕС по отношение на  предоставянето на туристически услуги. 

С измененията туроператорът се задължава да оказва съдействие на изпаднал в затруднение пътуващ като осигури полезна информация за достъп до здравни услуги, местни власти или консулска помощ. Ако туристът е изпаднал в беда поради собствената си небрежност, туроператорът може да поиска разумна такса за съдействието си, но без да формира печалба.

Промените въвеждат и основни характеристики за туристическите услуги, като дестинация, местоположение, предвидени хранения и други. 

Цветанов: По-добре държавата да плаща на депутатите, отколкото икономически кръгове

http://nakratko.bg/category/59/158125/


По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове.

Медия: Гърция и Турция се движат бавно към война

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/mediia-gyrciia-i-turciia-se-dvizhat-bavno-kym-vojna-6081471

Според американското сисание "Форин полиси" съществува рискована реторика както от Атина, така и от Анкара

Обсъжда се контролът над ТЕЛК да е от едно, а не от 9 места

http://www.mediapool.bg/obsazhda-se-kontrolat-nad-telk-da-e-ot-edno-a-ne-ot-9-mesta-news278147.html

Един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването е било обсъдено в четвъртък на среща на вицепремиера Карисимир Каракачанов и зам.-социалния министър Султанка Петрова с национално представителните организации на хората с увреждания. В момента има девет органа, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по медицинската експертиза на работоспособността и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, социалното министерство, НОИ, НЗОК , регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки, обясни Петрова след срещата. Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, коментира тя. Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, посочи Петрова. По думите й отделно, при сигнал, комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. Национално представителните организации на хората с увреждания отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол и след като предложението бъде формулирано и обсъдено с тях ще бъде внесено в Народното събрание. Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.  Представителите на правителството и хората с увреждания са се обединили около тезата, че трябва да се модернизира цялата система, коментира Каракачанов. По думите му хвърчащите удостоверения на ТЕЛК, които се издават на лист хартия, трябва да се въведат в електронно досие, в електронна здравна карта и електронна социална карта. Трябва да се направи регистър на хората с увреждания, както и на децата с увреждания, за да може системата да бъде проверявана във всеки един момент, допълни Каракачанов, цитиран от БТА. Според него основният проблем, поставен на днешната среща по искане на националнопредставителните организации на хората с увреждания е, че системата не работи и по това няма различия. Усилията на правителството ще бъдат насочени в две посоки - по изработване на справедлива система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, а от друга страна завишаване на контрола чрез по-сериозни санкции към длъжностните лица, които издават неправомерни документи с невярно съдържание.  Поех като ангажимент всички законодателни промени да бъдат съгласувани с хората с увреждания, каза още вицепремиерът и допълни, че това е и позицията на премиера Борисов. Каракачанов отбеляза, че към момента никой не може да каже какъв процент са неправомерно получаващите инвалидни пенсии от общо около 517 хиляди български граждани с такива. Той допълни, че има абсолютно здрави хора, които получават средства от социалните фондове по корупционни схеми и незаслужено. По думите му парите са необходими за действително нуждаещите се, на които им трябват повече средства за здравна грижа и включване в обществото.  Заместник - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова каза, че дебатът и битката продължава. Обединени сме от общо становище, че срещу злоупотребите трябва да има противопоставяне, контрол и бъдещи наказания, каза Стоименова. Тя отново напомни, че хората с увреждания очакват концепцията за експертиза на работоспособността да бъде изтеглена, като организациите заявяват готовност и експертност да бъде преработена в посока на комплексна оценка на индивидуалните нужди на хората с увреждания. Предстои да излезе всеки момент официалният превод на Международната класификация на уврежданията. Хората с увреждания настояват бъдещата концепция, която ще се разработи с експертното им мнение, да бъде национална програма за кардинална реформа в посока лицето с увреждане още от раждането до последния си дъх да получи такава подкрепа и такова социално включване, че то да бъде активно през целия си живот.   

ЕС е дал убежище на повече от половин милион бежанци през 2017 г. (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165699_es_e_dal_ubejishte_na_poveche_ot_polovin_milion/?ref=rss


Европейският съюз е дал убежище на повече от половин милион бежанци (538 000) през 2017 г., като Германия е поела повече от 60% от тях, показват данни на "Евростат", цитирани от "Ройтерс". Броят им е по-нисък с около една четвърт в сравнение с 2016 г. Пълната статистика можете да видите тук.<br /><br />Сирийските граждани представляват около една трета от получилите убежище през 2017 г., следвани от афганистанци и иракчани. В България защита са получили най-много...

Синдикатите поставиха ултиматум на ръководството на НАП

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165753_sindikatite_postaviha_ultimatum_na_rukovodstvoto_na_nap/?ref=rss


Синдикалната организация на КТ "Подкрепа" и Независимият синдикат на служителите в НАП очакват до утре - 20 април, изпълнителният директор Галя Димитрова да обяви началото на преговори за постигане на споразумение за сруктурните промени в отдел "Оперативен контрол" и НАП като цяло.<br /><br />"Настояваме, докато не се подпише удовлетворяващо страните споразумение, да не се предприемат действия по съкращаване на кадри от НАП", се казва в съобщение на...

Цветанов: Хрантутник на холдинг ли да е депутатът или да му плаща държавата?

https://dnes.dir.bg/politika/tsvetanov-hrantutnik-na-holding-li-da-e-deputatat-ili-da-mu-plashta-darzhavata

По-добре е депутатът да получава заплата от българската държава, отколкото да го направиш хрантутник на някой холдинг или определени икономически кръгове

27-годишен скочи от комплекс "Цариградски" в София и загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824027

27-годишен скочи от комплекс "Цариградски" в София и загина27-годишен мъж е бил намерен мъртъв малко преди 7 часа сутринта в София днес. Той е скочил от комплекс "Цариградски" в кв. "Дружба". При огледа не са открити следи от насилие, а според първоначалната версия става дума за самоубийство, казаха от

Мащабно учение затвори за 4 часа тунел на Е-79

http://dnes.dir.bg/news/uchenie-magistrala-pozharna-tunel-27063019

Мащабно учение на пожарната, полицията и Спешната помощ затвори от 8 до 12 часа движението по главен път Е-79 край Дупница.

Варненски лекар: Всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми

http://www.moreto.net/novini.php?n=372765

Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, каза пред журналисти медицинският онколог в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" - Варна доц. Димитър Калев. По думите му всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми.

Изведоха патриарх Неофит от реанимация

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izvedoha-patriarh-neofit-ot-reanimaciia-2091976

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява и той е изведен от реанимация, съобщиха от болница "Токуда". Лечението му продължава в терапевтично отделение.

Велосипедист се удари в заграждения на АМ Тракия, предизвика верижна катастрофа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/velosipedist-se-udari-v-zagrazhdeniia-na-am-trakiia-predizvika-verizhna-katastrofa-2091968

Велосипедист е катастрофирал в района на 18-ия километър на магистрала "Тракия". Инцидентът предизвикал верижна катастрофа, като отвлякъл вниманието на преминаващи водачи. Това съобщават от МВР.  
 
Сигнал за

Арестуваха полицаи в Раковски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-policai-v-rakovski-2091979

Полицаи от районното управление в град Раковски са арестувани в сряда, научи Дарик. По непотвърдена информация задържането на полицейските служители е заради изнудване.
 
От полицията до момента не са изнесли официални данни за случая. Оттам нито потв

Alcoa надмина очакванията с лекота

https://www.investor.bg/sasht/337/a/alcoa-nadmina-ochakvaniiata-s-lekota-259630/

Алуминиевият производител увеличи силно очакванията си за годишна печалба

Кралският говорител: Бебето на Кейт и Уилям ще е момче и ще се казва Филип

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823936

Кралският говорител: Бебето на Кейт и Уилям ще е момче и ще се казва ФилипХерцогинята на Кеймбридж Катрин ще роди момче, което ще се казва Филип, на дядото на принц Уилям - принц Филип. Това съобщи кралският говорител, който обяви раждането на другите две деца на кралското семейство, разказва "Експрес". 81-годишният говорител Тони Апълтън обясни, че това са само негови предположения.

ЕС дал убежище на половин милион бежанци през 2017 г.

http://www.cross.bg/ybezhishte-molbi-grazhdani-1572921.html

/КРОСС/ Европейският съюз е дал убежище на повече от половин милион бежанци (538 000) през 2017 г., показват изнесени от Евростат данни, цитирани от "Ройтерс". 60% от удовлетворените молби са в Германия. Общият брой е с четвърт милион по-малко от 2016 г. Данните разкриват, че сирийските граждани са 1/3 от бежанците, които са получили убежище в ЕС през 2017 г., следвани от афганистанците и иракчаните. На глава от населението в Германия са одобрени най-много молби за предоставяне на убежище през изминалата година. След Германия се нареждат Австрия и Швеция. На противоположната страна са Словакия, Чехия и Полша. България е дала убежище най-много на сирийци (1 530 молби) и иракчани (110). През миналата година страната ни е одобрила общо 1 705 молби. Като проценти в ЕС най-много молби са одобрени на сирийците (94% от всички) и на граждани на Еритрея (92%), а най-малко на граждани на Косово (9%) и Албания (5%).  

Мъж ще лежи 30 години в затвора заради двойно убийство по расистки подбуди

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165717_muj_shte_leji_30_godini_v_zatvora_zaradi_ubiistvo_na/?ref=rss


Мъж ще лежи 30 години в затвора заради убийство на ромско семейство. Това се разбира след решението на Върховния касационен съд (ВКС), който потвърди присъдата на долната съдебна инстанция, с която Иван Николов бе признат за виновен за двойно убийство по расистки подбуди. Решението на върховната инстанция е окончателно.<br /><br />Процесът се води по съкратената процедура, след като подсъдимият призна вината си, но стигна до третата съдебна инстанция по негова жалба, с която той...

Апаши ограбиха 3 селски кметства за една нощ

https://offnews.bg//112/apashi-ograbiha-3-selski-kmetstva-za-edna-nosht-678993.html

Три селски кметства в област Видин са били разбити и ограбени за една нощ, съобщават от Районното полицейско управление в Белоградчик.

От полицията посочват, че през нощта на 17 срещу 18 април неизвестни към момента лица са откраднали 95 лева от канцеларията на кметството в село Гюргич. Пивницата в селото също е била ограбена. От нея апашите са взели 120 лева на монети. И двете кражби са извършени с взлом.

Същата нощ, от кметството в село Протопопинци, са били откраднати 10 лева и телевизор. Извършителите са използвали техническо средство, за да отворят входната врата на сградата.

Крадците са успели да влязат и в кметството на село Плешивец, но от там не са откраднали нищо. 

Случаите са докладвани в Районна прокуратура – Белоградчик. Работата на разследващите по установяване авторите на деянията продължава, образувани са досъдебни производства.

Посланикът на Мароко – специален гост на изложба в Националния музей на образованието

http://www.eurochicago.com/2018/04/bg-ma/

Н. Пр. Закия Ел Мидауи се обърна със специална реч към домакините, гостите и първите посетители на изложбата. Посланикът на Мароко благодари лично на директора на НМО Мая Карагьозова за това, че музеят подкрепя изявата на екипа "Руните говорят", и изрази надежда, че "посетителите ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти за българската история, и ще открият, че мароканската култура, особено нейните древни берберски аспекти, и българската имат много общи черти, и споделят едни и същи корени."

Григор е на четвъртфинал след нов обрат

http://clubz.bg/66872-grigor_e_na_chetvyrtfinal_sled_nov_obrat

Григор Димитров е на четвъртфинал на турнира от "Мастърс 1000" в Монте Карло след победа срещу германеца Филип Колшрайбер (Германия) - 4:6, 6:3, 6:4. Това бе втори пореден мач, в който първата ни ракета загуби първия сет, но стигна до обрат.

Той е на тази фаза в първата голяма надпревара на клей за годината за първи път от 2015 г. Следващият му съперник е Давид Гофен (Белгия). Любопитно е, че двамата са партньори на двойки и вчера си осигуриха участие на същата фаза при дуетите.

Днешният мач Димитров - Колшрайбер беше на високо ниво, като на моменти двамата показаха отличен тенис.

Германецът удари първи - с пробив в третия гейм за първия сет. Последва нов - за 5:2. Българинът веднага отвърна с рибрейк и бързо намали изоставането си до 4:5, но Колшрайбер затвори сета от втората възможност и поведе с 1:0 в общия резултат.

Вторият сет започна по аналогичен начин - 1:0 за първата ни ракета, 1:1 и отново брейк на сметката на 40-ия в световната ранглиста. Тук хасковлията започна да обръща хода на мача. Той върна пробива, затвърди (3:2) и още веднъж смути подаването на съперника си (4:2). Докато Колшрайбер се усети резултатът беше 5:2.

Последва размяна и равенство - 1:1. В деветия гейм (за 6:3) Григор допусна изоставане от 0:30, но нататък не трепна.

В решителния сет първи начален удар имаше 34-годишния германец и сетът вървеше гейм за гейм до 3:3. В така важния седми гейм Димитров успя да пробие отново. След което спаси точка за пробив, оцеля и дръпна с 5:3. До края нямаше драма и Григор за първи път в кариерата си срази Филип Колшрайбер.

Мачът продължи два часа и двадесет минути. Гофен пък елиминира Роберта Баутиста Агут (Испания) далеч по-лесно - 6:4, 7:5.

Мачът на петия в световната ранглиста с белгиеца е в петък, но началният час още не е оповестен.

България участва в изграждането на международна мрежа от суперкомпютри

https://www.investor.bg/harduer/459/a/bylgariia-uchastva-v-izgrajdaneto-na-mejdunarodna-mreja-ot-superkompiutri-259622/

Целта е мрежата да осигурява обработка на данни, полезни за медицината, трафика, метеорологията и областите, които генерират много данни

Испанската футболна лига отчита ръст на приходите си до 3.7 млрд. евро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165711_ispanskata_futbolna_liga_otchita_rusta_na_prihodite_si/?ref=rss


Испанската футболна лига отчита 3.662 млрд. евро приходи за сезон 2016-17. Данните показват, че се запазва тенденцията от 2013 г. на постоянен ръст, който в случая е 15.6% спрямо предходната година, съобщава "Марка".<br /><br />В основата на приходите на Ла Лига са тези от телевизионните права. За 2016-17 г. договорът е на стойност 1.455 млрд. евро, което е 40% от всички приходи на Ла Лига.<br /><br />Очакванията на генералния директор на лигата Хавиер Гомес са...

Цацаров аткува Ек. Захариева за "прехвърлените граници" при ареста на Иванчева

http://nakratko.bg/category/60/158124/


Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите.

Караниколов: Бизнес климатът в страната се подобрява

http://nakratko.bg/category/26/158123/


Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г.

Цветанов: По-добре държавата да плаща на депутатите

http://dnes.dir.bg/news/bsp-gerb-tzvetan-tzvetanov-27063002

По-добре е депутатът да получава заплата от българската държава, отколкото да го направиш хрантутник на някой холдинг или определени икономически кръгове.

Снимки от деня

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/snimki-ot-denya

Слънцето най-сетне стопли и морската столица Варна.

Малина Едрева: Политици, които подкрепяха Иванчева, сега избягаха от нея и отговорността

https://offnews.bg//politika/malina-edreva-polititci-koito-podkrepiaha-ivancheva-sega-izbiagaha-679005.html

Единственият начин за борба с корупцията е нетърпимостта, подаване на сигнали до компетентните органи. Политици, които подкрепяха кмета на Младост Десислава Иванчева, избягаха от нея. 

Това заяви председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева по Нова тв. Недопустимо е да дискредитираме институциите, че провеждат активни мероприятия. Политици по този начин оправдават действията си, бягат от политическата си отговорност. Подкрепяха Иванчева, сега избягаха от нея, но - както става ясно, са имали сигнали и не са ги подавали до компетентните органи, допълни Едрева. 

Привидната некомпетентност на кмета Иванчева явно е била свързана с други интереси, каза още Едрева. Тя поясни, че винаги, когато в общината са били получавани сигнали за забавени преписки и административни нарушения, са предприемани конкретни мерки. Канехме г-жа Иванчева и нейния екип на заседанията на ресорните комисии в СОС, за да подпомогнем работата й, обясни Едрева. 

Утре ще е облачно и дъждовно, максимални температури до 22 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6823986

Утре ще е облачно и дъждовно, максимални температури до 22 градусаПрез нощта ще е предимно облачно, над Източна България - с валежи от дъжд. Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Централна и в Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици.

БНБ прие нови правила за откриване и разпореждане със сметки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823994

БНБ прие нови правила за откриване и разпореждане със сметкиНова наредба за откриване на платежни сметки, за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, която отменя действащата, прие управителният съвет на БНБ. Новите правила са в изпълнение на закона за платежните инструменти и платежните системи и евродирективи. Документът разписва откриването и воденето на платежни сметки,

Хвана над 7 500 водачи с превишена скорост за ден

http://www.cross.bg/skorost-chasa-april-1572919.html

/КРОСС/ Само в рамките на 1 ден служителите на МВР установиха над 7 500 водачи, каращи с превишена скорост в рамките на страната, съобщиха от ведомството. Точната бройка на нарушителите е 7 584. Действията на пътните полицаи са във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. Специалната акция е извършена за периода от 6 часа на 18 април до 6 часа на 19 април 2018 година на територията на всички държави членки на ЕС. В хода на операцията "24 часа контрол на скоростта" полицаите са осъществили контрол на общо 617 места в цялата страна. Участвали са 313 пътни полицаи. Установените нарушения от стационарните камери са 1 061. От мобилните камери, с които са оборудвани полицейските автомобили, са засечени други 4 594 водачи, каращи със скорост по-висока от допустимата такава. От преносимите автоматизирани технически средства са хванати 1 929 бързи шофьори. Оказва се, че 109 от нарушителите са карали със скорост от 50 км/ч и повече над разрешената скорост в населено място. "Пътна полиция" отбелязва, че е констатирано намаляване на броя на пътните инциденти по време на провеждането на полицейските действия. За денонощието на територията на страната са регистрирана 128 леки пътнотранспортни произшествия и 11 тежки. При катастрофите е загинал велосипедист и са ранени 16 души. Тежката катастрофа със загинал е станала снощи, 18 април, около 21.20 часа на територията на област Сливен

Емил Стойнов, спечелил от "Еврофутбол" над 115 000 лв. с 1 лев, разкрива стратегията си на игра

http://www.cross.bg/beshe-leva-igraya-1572920.html

/КРОСС/ „ПЪРВО СЕ ЗАРАДВАХ, ПОСЛЕ ИСКАХ ДА ПРЕГЛЕДАМ ПАК ВСИЧКИ МАЧОВЕ" Винаги съм бил на печалба от „Еврофутбол" - споделя майсторът на предвижданиятаЕмил Стойнов е на 57 години от Пазарджик. По професия е електромонтрьор. В момента работи в млекопреработвателно предприятие. На 13 април - петък, той спечели от „Еврофутбол" 115 923,04 лева от 9 мача в права колонка само с 1 лев! Много от срещите, познати от него, завършиха неочаквано, което прави постижението му да изглежда още по-значимо. В откровено интервю Емил Стойнов чистосърдечно споделя своя начин на мислене и игра, разказва за целите, които си е поставял, и разкрива стратегия, която го е довела до големия успех! - Колко често играете „Еврофутбол"? - Редовен участник съм и играя от доста години. Нещата започнаха през 1997-1998 г. съвсем случайно. Двама колеги в София играеха и ми беше интересно, защото единият е от ЦСКА, а другият е от Левски. Всеки понеделник падаше голям смях с тях заради резултатите на двата отбора. Един петък ме попитаха какво ми е мнението за някакви мачове. Аз избрах три хикса, те ми пуснаха фиш и в понеделник отдалече ми правят знак, че съм ги познал. Така започнах да си взимам програмка и да играя. По принцип аз не възприемам пункта като място за хазарт. За мен „Еврофутбол" е зала за мачове, където се мисли, използва се логика и се случват интересни неща

Северна Корея изразява желание за "пълно ядрено разоръжаване"

http://www.moreto.net/novini.php?n=372812

Северна Корея изразява желание за "пълно ядрено разоръжаване" на Корейския полуостров. Това заяви президентът на Република Корея Мун Дже-ин, цитиран от "Ройтерс". Държавният глава подчерта, че КНДР се е отказала от предварителното си условие за изтегляне на американските войски от Република Корея.

Азиатските пазари приключиха сесията с ръстове

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-сесията-с-ръстове_l.a_i.760625_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха на зелена територия сесията в четвъртък, пише CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 0,15% към...

Депутатите включиха туристическите пакети в законодателството

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/19/3165701_deputatite_vkljuchiha_turisticheskite_paketi_v/?ref=rss


Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за туризма, свързани с европейска директива за организираните пакетни пътувания.<br /><br />След сключването на договор за туристически пакет цената на туристическия пакет може да се увеличи само ако в договора изрично е предвидена такава възможност и ако е посочено, че пътуващият има право и на намаление на цената, записаха депутатите.<br /><br />Увеличението на цената е възможно само по изключение, ако поскъпне...

Ученичка отиде в ковчег на абитуриентския си бал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823981

Ученичка отиде в ковчег на абитуриентския си балАфроамериканска ученичка от град Америкъс в щата Джорджия отиде на абитуриентския си бал в ковчег, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.  Александрия Кларк доста изненадала съучениците си от гимназията "Съмтър", когато от празнично украсена катафалка свалили отворен ковчег, а в него лежала абитуриентката в красивия си тоалет.

Световни медии отразиха инцидента с ранената полицайка на вечното дерби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6823985

Световни медии отразиха инцидента с ранената полицайка на вечното дербиБългарският футбол влезе в хрониките на световните новини заради действията на феновете на "Левски" във вечното дерби с ЦСКА. В началото на второто полувреме от сектора на "сините" привърженици бе хвърлена самоделна бомба, която падна до полицаите в тунела и рани една от служителките на реда. В Би Би Си съобщават,

"Еврохолд" увеличава нетната консолидирана печалба със 140% през 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/evrohold-uvelichava-netnata-konsolidirana-pechalba-sys-140-prez-2017-g--259624/

Ще продължим да проучваме добри възможности за придобивания на застрахователни компании със силен потенциал в региона, заявиха от ръководството на компанията

Топ неврохирург от American Hospital и университетска болница "Коч" - Истанбул ще консултира в София

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6823987

Топ неврохирург от American Hospital и университетска болница "Коч" - Истанбул ще консултира в СофияНа 28 април 2018 г. доц. д-р Онур Яман, специалист по неврохирургия от „American Hospital” и Университетска болница „Коч”, Истанбул, ще консултира пациенти, страдащи от следните заболявания: сколиози, идиопатични сколиози, кифози, спондилози, деформации на гръбначния стълб, дископатии, дискови хернии,

Джипитата сключват договори с Пирогов за неотложна помощ

https://frognews.bg/novini/djipitata-skliuchvat-dogovori-pirogov-neotlojna-pomosht.html

От 1-ви май болница ”Пирогов” е готова да поеме оказването на неотложна помощ на пациентите на личните лекари, съобщиха от здравното заведение. Това ще е възможно чрез сключване на договори с Медицинския център към спешната болница.

"Критикувайте полицията, но не я обезобразявайте и не отнемайте зрението й"

http://clubz.bg/66871-kritikuvajte_policiqta_no_ne_q_obezobrazqvajte_i_ne_otnemajte_zrenieto_j

Една от неправителствените организации в Сектор "Сигурност" - фондация "Общество и сигурност", разпространи декларация във връзка с тежкия инцидент вчера на ст. "Васил Левски". При него, както е известно, от бомбичка пострадаха двама полицаи, по-тежко ранена е униформена служителка на 24 г.

Фондацията бе цитирана и на страницата на СФСМВР - най-голямата организация на служители на МВР.

Предлагаме текста на отвореното писмо:

Снощи по време на футболна среща беше хвърлена бомба. Не, бомбичка, а бомба! Съзнателно! Срещу полицаи, които са пазели входа. Това не е опит да се покаже на „ушев“, колко е мразен. Това е олицетворение не на липсващата държава, а показва сериозен проблем, който имат гражданите, пребиваващи на нейната територия.

Да се осмелиш да хвърлиш бомба по стъкло, зад което виждаш, че има полицаи е съзнателен акт, имащ за цел да нарани тези полицаи.

И тук има няколко въпроса, които нямат отговор, но се надяваме да бъдат намерени… евентуално.

Какви са хората, които хвърлят бомбички по полицаи? Какви са ценностите и възпитението, което имат? Кой формира тези ценности?  Къде е уважението към институциите и държавата, която те представляват? Как се създава уважение?

И да, уважението към институциите се гради. Постепенно и методично. И този процес е двустранен – институциите трябва да показват, че са независими, а работещите в тях – добри професионалисти.  Другата страна в този процес са гражданите. Тези, за които работят институциите и вземат решение каква да бъде държавата, в която живеят. Гражданите, които отглеждат, образоват и възпитават децата си и правят избор дали да ги възпитат в уважение или в неуважение.

И да, това е нещо, което ако се е провалило, полицията не носи отговорност. Едно от малкото.

Ако този акт носи някакво послание и с него иска да се каже нещо, какво е то? Демонстрация на любов към отбора? Омраза към „ушев“? Ненавист към тези, които не са с теб и следователно са против теб? Модерна антисистемност?

Тора и не само, но и всички подобни действия са  необясними. Най-вече, защото не е ясно какви са мотивите, които движат хората, които са ги извършили.  Безумно е да се мрази „ушев“ по подразбиране и да се мразят всички. Та тези „ушевци“ са майки  и бащи на много от съучениците, на младежите, които хвърлят бомбички и пиратки. Те не са безлична маса, за разлика от това, в което се превръщат част от агитките. Те са хора. Всеки един от тях има име, семейство, лична история, лична трагедия и мечти. И няма нищо по-нормално и естествено от това,  преди да започне процеса по групово „мразене на ушевците“, всички ние – като общество, да се погрижи да бъде стартиран един друг – мисловният процес. А много преди това е важно да се погрижим за системата си от ценности  – нашата и на нашите деца. Да дефинираме правилно не само ненавистта и омразата, но и любовта, уважението, грижата и най-вече защо е важно да ги носим в себе си. Само по този начин ще доживеем денят, в който да се грижим един за друг ще  е по-модерно от това да се саботираме и да си подливаме вода. Единствено това е начинът един ден да имаме правилното поведение и отношение на активни граждани – ако не се харесва нещо в системата да бъде променено с активни и целенасочени усилия, а не да бъде изразявано по единствения модерен начин – чрез анархистичната антисистемност.

И да, това е още едно нещо, за което не е виновна полицията. Дори МВР не носи отговорност за това. Изборът какви са ценностите, които носим е личен. Изборът какво да е отношението ни към институциите – също.

И ако нещо не ни харесва в полицията, то е добре да критикуваме, но и да даваме предложения за решаване на проблемите, защото всички ние сме перфектни в назоваването на проблемите и имаме проблем с това да предложим решения за тях. Всичко, от което сме недоволни или доволни по отношение на полицията е следствие от начина, по който функционира системата. А системата и каква да бъде тя е решение на българските граждани. Така, че вместо да стоим и да се възмущаваме, да пишем по форумите и да се мразим на общо основание, да се опитаме да решим поне част от проблемите, които има в МВР.

Вместо да хвърляме бомби, да започнем да отправяме предложения.

Вместо да обиждаме достойните хора, които работят в МВР, да ги дадем да пример и да им благодарим.

Вместо да бъдем заслепени от омраза и да полагаме усилия да отнемем зрението на полицията, да се опитаме да прогледнем и да видим решенията.

Време е да спрем да се обвиняваме и да се мразим и да започнем да решаваме проблемите в МВР заедно. Ако тези, които вземат решения не иска да се съобразят с това, то да ги накараме да го направят. Със силата на аргументите, а не с аргументите на силата.

Време е, защото вчера от ръката на зрители на футболен мач пострадаха полицаи, но утре може да е някой от нас и ще разчитаме именно на тази полиция да ни защити.

Време е, защото грижата за нашата сигурност е споделена отговорност.

Време е, защото и полицията и гражданите се давят, а спасението е само и единствено в ръцете на давещите се.

Дадоха ход на делото за взривовете в базата за боеприпаси край "Петолъчката"

https://www.24chasa.bg/region/article/6823972

Дадоха ход на делото за взривовете в базата за боеприпаси край "Петолъчката"
Състав на Ямболския районен съд даде ход на делото за взривяването на производствено-складовата база за утилизиране на боеприпаси "Стралджа-Мараш" край пътния възел "Петолъчката". Преди това съдът отхвърли исканията на адвокатите на обвиняемите да не се дава ход на делото, тъй като е подсъдно на Районния съд и на Районната прокуратура,

"Демократична България" призова да се изостави идеята за АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/19/3165649_demokratichna_bulgariia_prizova_da_se_izostavi_ideiata/?ref=rss


Изграждането на АЕЦ "Белене" би довело до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове. това пише в позиция на обединението "Демократична България". Организацията е против всякакви опити за подновяване на проекта и предлага площадката да се превърне в икономическа зона.<br /><br />През март Народното събрание даде срок на правителството да обяви до 30 юни как смята да използва оборудването за централата, което България бе осъдена да плати....

Лидерът на „Възраждане“ К. Костадинов: Продължаваме да плащаме за произвола на ГЕРБ и т.нар. патриоти…

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%ba-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf/

В момента, в който окованата жена се обръща към журналистите с викове: ”Нямам адвокат, извикайте адвокат”, една маскирана полицайка ѝ запушва устата. Ние не знаем дали арестуваната кметица е виновна или невинна, но цяла България видя бруталния фарс, който се разигра в центъра на София, и който след това ще ни струва скъпо в съда в Страсбург.

Но няма да е за първи път да плащаме за произвола на ГЕРБ и т. нар. патриоти, нали? Аз лично направих за себе си следния извод – всеки ден преди да тръгна с колата ще карам някой случаен минувач да отваря багажника. Ако намери торбичка, чанта или куфар, които не съм слагал аз, казвам му да ги прибира и чак тогава запалвам колата, пише фрог нюз. Поне ако ще ми правят постановка да ме обвинят, че съм давал, а не че съм вземал подкуп. Не знам дали осъзнавате, но ГЕРБ и т. нар. патриоти създадоха режим, който е много по-страшен и античовешки от комунистическия. Един ден ще трябва да приемем закони, които да са по модела на законите за денацификация, приети в Германия след Втората световна война – ГЕРБ и т. нар. патриоти се обявяват за престъпни организации и започва процес на дегербефикация на България и съдене на основните лидери на управляващия в момента престъпен режим.

Костадин Костадинов

Материалът Лидерът на „Възраждане“ К. Костадинов: Продължаваме да плащаме за произвола на ГЕРБ и т.нар. патриоти… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Британка заплати 930 паунда за един банан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6823946

Британка заплати 930 паунда за един бананАнгличанката Боби Гордън заплати цели 930 паунда за един банан, който тя си закупи от онлайн магазин на търговската верига "Асда", съобщи Би Би Си. По думите на клиентката, първоначално плодът е струвал само 11 пенса. Но за истинската му цена Боби Гордън разбрала едва тогава, когато получила квитанцията.

За девета поредна година ще се проведе форумът Шумът на парите

https://offnews.bg//ikonomika/za-deveta-poredna-godina-shte-se-provede-forumat-shumat-na-parite-679004.html

През май ще се проведе деветото издание на форума „Шумът на парите“. Събитието традиционно събира на една сцена едни от най-големите финансови, бизнес експерти и лектори в България.

Тази година то ще се проведе в зала EFE на хотел Маринела, на 22 и 23 май, а достъпът за всички е абсолютно свободен.

В двата дни от програмата темите на фокус ще бъдат – „Капиталови пазари“, „Недвижими имоти“, „Лични финанси“, „Банки и небанкови финансови институции“, „Технологии на успеха“.

Изненадата в тазгодишното издание ще бъде представянето на изцяло нов панел, който ще засегне тема, свързана с развитието на икономиката и растежа, под надслов „Двигатели на растежа“.

В деветото издание на „Шумът на парите“ гостите ще получат отговор на въпроси, касаещи банковия пазар и имотния сектор, ще открият как по-добре да управляват личните си финанси и къде да инвестират парите си, какви са възможностите и тенденциите, които новите технологии поставят на пътя ни и много други.

Форумът в цифри:

През изминалите години форумът привлече повече от 40 водещи компании и над 150 уважавани лектори, сред които имена, като Франк дьо Плесикс, главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на IKS KB Amundi Group, Синиша Крнета и Иван Щериев, изпълнителни директори на Белградската фондова борса и Македонската фондова борса, Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса, Атанас Райков, генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа, Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP Bulgaria & SAP South-East Europe, Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Sirma group Holding, Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка и други.

Събитието „Шумът на парите“ събра над 12000 души публика от 2010 г. насам.

Спонсори на проявата през 2018 г. са: Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Уникредит Булбанк, SIRMA Group, Градус, Aмерикански университет в България, ALCOMET, TBI BANK, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Admiral Markets, Garitage park, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Residential Park Lozen, Philip Morris, Qatar Airways, International Hotel Casino & Tower Suites, Opel.

Брюксел опростява харченето на европари

https://dnes.dir.bg/ikonomika/bryuksel-oprostyava-harcheneto-na-evropari

Ще бъде улеснен достъпът до средства на ЕС за малките получатели с ограничени възможности

Една причина да ядете зеленчуците сурови

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/edna-prichina-da-iadete-zelenchucite-surovi-6081469

Новозеландски учени установиха, че суровите плодове и зеленчуци могат да предотвратят депресията

EП приема резолюция в защита на журналистите в съюза

https://frognews.bg/novini/priema-rezoliutsiia-zashtita-jurnalistite-saiuza.html

Очаква се днес европейският парламент да гласува резолюция за защита на журналистите в Европейския съюз. До мярката се стигна след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак, съобщи националната телевизия.

Лиса Джерард и "Мистерията на българските гласове" с концерт във Варна през лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=372760

Световноизвестната певица Лиса Джерард ще бъде специален гост на концерта на "Мистерията на българските гласове" това лято, във Варна, научи Moreto.net. Концертът "БууЧиМиш" ще се състои на 12 юни, от 19 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Панос Каменос: Турция и Гърция са в необявена война от 1974 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823945

Панос Каменос: Турция и Гърция са в необявена война от 1974 годинаМинистърът на отбраната на Гърция Панос Каменос намекна в четвъртък, че има необявена война с Турция от 1974 година насам в коментар пред журналистите по време на конференция за авиацията в Северна Атина, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".  Каменос заяви,

Само във Фрог: Прокуратурата бяга като дявол от тамян кой даде подкупа на кметицата

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-varviat-zalaganiia-koi-investitorat-dal-gigantskiia-podkup.html

Прокуратурата старателно крие името на инвеститора, който според държавното обвинение е дал подкуп от 56 000 евро на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка. В момента вървят залагания за 5-6 големи играчи.

Илияна Йотова: Най-страшното в България са няколкото Българии, в които живеем

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/iliyana-iotova-nai-strashnoto-v-balgariya-sa-nyakolkoto-balgarii-v-koito-zhiveem.93932

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с вицепрезидента Илияна Йотова за посланията на президентската институция към българския народ, има ли война между институциите у нас, какво се опита да каже президентът на студентите от УНСС, кой нагнетява политическото напрежение, какво се случва с ЕС, защо изчезна лидерството в Европа, как ще коментира онова, което медиите обявиха за заявка за президентска партия, какво е отношението й към постоянните атаки на Плевнелиев и има ли разнобой на „Дондуков“ 2. /ВИДЕО/

Началници от Русия и САЩ обсъждат ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823937

Началници от Русия и САЩ обсъждат ситуацията в СирияНачалникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов пристигна на работно посещение в Баку, за да обсъди ситуацията в Сирия с генерал Къртис Скапароти, командващ на американските въоръжени сили в Европа. Това съобщи днес министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС. "Страните ще обсъдят въпроси,

Международният фестивал 6Fest превръща Габрово в столица на уличните изкуства

https://offnews.bg//kultura/mezhdunarodniat-festival-6fest-prevrashta-gabrovo-v-stolitca-na-ulichn-679006.html

Международният фестивал за улични изкуства 6Fest се завръща с второ издание на 18, 19 и 20 май в Габрово. За втора поредна година амбицията на фестивала е да превърне столицата на хумора Габрово в столица на уличните изкуства.

Артисти от България и чужбина ще представят циркови представления, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, опасни каскади и други с вход свободен.

Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest отново ще се проведе паралелно с традиционния Карнавал на Габрово.

Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част на Габрово – пешеходната улица „Радецка“ и градската градина, известна като Градинката с мечето.

От Унгария в Габрово пристига групата за съвременен цирк „Firebirds“, участвала в големи фестивали като Sziget festival в Будапеща и Burning Man festival в САЩ. На 6Fest в Габрово унгарците ще гостуват с шоуто на кокили „Stilt Walkers“ и цирковото шоу “Steam On” - носител на награда от Kremnice Gagy Festival.

Георги Гъделев и Театрална компания „Соулмейд“ ще зарадват габровци и гостите на града с марионетното шоу „Кабаре на конци“.

Една от най-успешните съвременни циркови формации в България „Цирк де ла Люлин“ идват в Габрово с гост артиста от Венецуела Диего Контрерас. Техничният акробат се занимава с цирк от 15-годишна възраст. В представленията си Диего използва въздушни воали, трапец, обръч, летящ трапец, китайски пилон и още много.

За първи път в Габрово 6Fest организира Gabrovo Free Tour – безплатен тур по маршрут в центъра на Габрово, разкриващ пред желаещите тайните истории, места и събития на Габрово.

За първи път на фестивал у нас и за първи път в Габрово 6Fest ще представи „Предизвикателството на смъртта на Худини“. Уникалната каскада от летящ балон ще бъде изпълнена от Българския Худини - габровският илюзионист Йордан Белев от „Куик Хендс Проджект“. Невижданата каскада ще се случи на стадион „Априлов“ в Габрово на 19 май.

Кулминацията на 6Fest 2018 ще бъде светлинен карнавален парад на Театър на огъня и сенките “Fireter”. Закриващото фестивално събитие е на 20 май вечерта на централния площад „Възраждане“ в Габрово. По бул. „Априлов“ ще премине голяма светеща инсталация, задвижвана от артисти със светещи карнавални костюми на кокили. Парадът ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

Всички събития от Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest са с вход свободен. 

Парламентът прие промени в Закона за туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823934

Парламентът прие промени в Закона за туризма 
Парламентът прие промени в Закона за туризма на второ четене. Промените са във връзка с транспониране на европейска директива за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, и хармонизирането на българското законодателство с това на останалите държави от ЕС по отношение на дейността на туроператорите и туристическите агенти.

Военните тестват нова техника на полигона в Корен

https://frognews.bg/novini/voennite-testvat-nova-tehnika-poligona-koren.html

Нова система за управление на артилерийския огън бе тествана за първи път на полигона Корен, където се провежда учение на Сухопътните войски. Днес беше последният етап на подготовката, в който се включиха всички видове артилерийски системи на армията.

Доживотен затвор за убийците на "герой" от осуетения опит за преврат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823925

Доживотен затвор за убийците на "герой"
от осуетения опит за преврат в ТурцияТурски съд осъди днес на доживотен затвор 18 души, признати за виновни за убийството на турски военнослужещ, разглеждан като национален герой заради това, че е убил един от извършителите на опита за преврат от юли 2016 г., предаде АФП. Осемнайсетте обвиняеми бяха признати за виновни за "умишлено убийство" на Йомер Халисдемир и за "опит за промяна

Кралев: България ще играе ключова роля в младежкия сектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823926

Кралев: България ще играе ключова роля в младежкия секторБългария ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция след Европейската младежка конференция, която се проведе в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС, предаде „Фокус“.

Ирак бомбардира "Ислямска държава" в Сирия

http://clubz.bg/66870-irak_bombardira_islqmska_dyrjava_v_siriq

Ирак нанесе днес въздушни удари по позиции на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс.

Това стана седмица, след като премиерът Хайдер ал Абади заяви, че страната му ще се отбранява срещу военни заплахи от другата страна на границата.

Бойни самолети Ф-16 на иракските ВВС навлязоха в небето над Сирия, за да нанесат ударите, след координириране с правителството на Башар Асад, съобщи военен говорител в Багдад.

"Ударите срещу бандите на "Ислямска държава" на сирийска територия е заради опасностите, които същите банди представляват за територията на Ирак, и е доказателство за подобрените възможности на нашите въоръжени сили", каза говорителят.

По-рано през този месец Абади заяви, че Ирак "ще предприеме всички необходими стъпки, ако те заплашват сигурността на страната", като имаше предвид джихадистите, които само допреди три години владееха една трета от Ирак.

Премиерът обяви окончателна побета срещу терористичната групировка през декември 2017 г., но че тя все още е заплаха в анклави по границата със Сирия и продължава да атакува от засада, да извършва убийства и атентати в цял Ирак.

ЕТА се разформирова през май

http://www.moreto.net/novini.php?n=372786

Баската сепаратистка групировка ЕТА ще обяви, че се разформирова през май. Това съобщиха местни медии, цитирани от "Ройтерс". Очаква се през първия уикенд на май това да бъде оповестено. Преди да го обяви офииално обаче, лидерите ще се допитат до членовете й.

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-tehnologii-1572918.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Мария Габриел откриха в София форум за развитието на високите технологии в Европа. България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването на международната конференция "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб". Форумът е организиран от Министерството на образованието и науката и от Европейската комисия и е част от събитията на Председателството на Съвета на ЕС. Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия, включваща развитието на изкуствен интелект и киберсигурност. Министър-председателят Бойко Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри. Необходимо е средствата от един милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът пред гостите на форума. Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества

Грация от ансамбъла със счупено стъпало, пропуска европейското

https://www.24chasa.bg/sport/article/6823913

Грация от ансамбъла със счупено стъпало, пропуска европейскотоНай-малката грация от ансамбъла по художествена гимнастика Теодора Александрова е със сериозна контузия, която ще я извади извън игра за няколко месеца. Родената през 2001 гимнастичка има счупване на костици в стъпалото и вече е с фиксираща ортеза, тип ботуш. Така Александрова със сигурност ще пропусне европейското първенство,

Лекарите стабилизираха патриарх Неофит

https://frognews.bg/novini/lekarite-stabiliziraha-patriarh-neofit.html

Състоянието на патриарх Неофит, който вчера беше приет по спешност в Клиниката по кардиология в болница ”Токуда”. Вчера той постъпи там заради симптоми, свързани с хроничното му сърдечно заболяване.

Запали се двигателят на автобус, пътуващ по линията Бургас-Камено

https://www.24chasa.bg/region/article/6823919

Запали се двигателят на автобус, пътуващ по линията Бургас-КаменоКъм 10 часа в полицията е получен сигнал за възникнало задимяване в двигателния отсек на автобус, пътувал по линията Бургас – Камено, съобщиха от МВР. Пътниците, около 15 души са напуснали превозното средство своевременно, няма пострадали. Предстои уточняване на причините, довели до техническата неизправност в автобуса и последвалото запалване.

Новият проект на президента - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823922

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Варна посрещна Силви Вартан

http://budnavarna.bg/33163-varna-posreshtna-silvi-vartan/

Световноизвестната френска певица с български произход Силви Вартан пристигна снощи на Летище Варна заедно с екипа си. Тя бе посрещната от кмета на града Иван Портних

.

 

„За Варна е чест да бъде домакин на един от двата концерта в България, част от прощалното турне на певицата – „Завинаги Силви“! Поклон пред очарованието, таланта и родолюбието на най-успешната световна звезда, която никога не забрави родината си“, заяви кметът Иван Портних. По-късно Силви Вартан се срещна с представители на Асоциация „Да съхраним жената“, магистрати, бизнес дами и общественички. На срещата присъства и председателят на Общинският съвет Тодор Балабанов.

 

 

Силви Вартан ще изнесе концерт тази вечер от 20ч. в Двореца на културата и спорта във Варна, два дни по-късно е концертът й в София.

 

източник: Черно море

Материалът Варна посрещна Силви Вартан е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Цацаров: Позиция на кабинета ли е, че при ареста на Иванчева са „прехвърлени границите”?

http://www.cross.bg/granitzite-prehvurleni-kabinet-1572916.html

/КРОСС/ Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите. Това посочи главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за Агенция "Фокус". Той подчерта, че има доверие в работата на колегите си и отправя въпрос какъв сигнал излъчва изявлението към Специализираната прокуратура, както и дали твърдението, че са "прехвърлени границите" е позиция на целия кабинет, огласена от Екатерина Захариева. „Смущаващото в случая е, че думите "прехвърлиха се границите" са изречени от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа на официален брифинг в Министерския съвет. Какво послание излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и позиция ли е това твърдение на целия кабинет?", коментира той. „Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира още Цацаров.    

Eврокомисарят за миграцията: Германия е съгласна да приеме 10 000 бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823912

Eврокомисарят за миграцията: Германия е съгласна да приеме 10 000 бежанциПравителството на Германия е съгласно да приеме още 10 000 бежанци от Северна Африка и Близкия изток като част от програма на Европейския съюз, заяви днес европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ДПА. Германия се е съгласила с плана по-рано тази седмица,

Ясни са окончателните номинации за награда “Варна” в областта на културата

http://budnavarna.bg/33161-yasni-sa-okonchatelnite-nominatsii-za-nagrada-varna-v-oblastta-na-kulturata/

12 са окончателните номинации за награда „Варна“ за 2018 г. за ярки постижения в областта на културата. Това стана ясно след заседание на журито за присъждане на отличието.

От първоначално одобрения списък отпаднаха трима души, тъй като не са получили необходимия брой гласове от 7-членното жури. Съгласно статута за присъждане на награда „Варна“ в областта на културата окончателното решение се приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове.

На първото заседание гласуването отново бе тайно, но решението за номинациите бе взето с обикновено мнозинство.

За голяма награда „Варна” е номиниран Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

В категория „Литература” номиниран е Панко Анчев – за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).
В категория „Изобразителни изкуства” е отличен Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Актьорите Симеон Лютаков и Цветина Петрова са номинирани в категория „Театър”. Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора,  а Петрова –  за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“.

В категория „Музика” с номинация са духовият оркестър на Военноморските сили с диригенти капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан – лейтенант Георги Зайранов, както  и  Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.

Балетният състав на Варненската опера е номиниран в категория „Опера”. Номинацията е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

В категория „Танц” номинациите са две.  Милена Попова е отличена като хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов е номиниран за постижения в танцовото изкуство.

В категория „Кино” екипът на БНТ Варна е номиниран за документалния филм „Около света за 202 дни“. Сценарист е Бистра Варнева, оператор е Георги Христов, компютърният монтаж е на инж. Светлана Николова, режисьор е Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

В направление „Журналистика” е номиниран Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ 2 Варна „№1 –Туризмът: Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

В категория „Архитектура” няма номинации.

Решението на журито се утвърждава от Общинския съвет по предложение на комисията „Култура и духовно развитие“.

Отличието се връчва всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Материалът Ясни са окончателните номинации за награда “Варна” в областта на културата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жельо Бойчев: При ЧЕЗ държавата не може да абдикира от своите задължения

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/jelio-boichev-pri-chez-dyrjavata-ne-moje-da-abdikira-ot-svoite-zadyljeniia-259618/

Напускането на чужди компании ще даде оценка на енергийната политика на Борисов, посочи председателят на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ

Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят „Стани Да Седна“

http://budnavarna.bg/33159-yanko-stanev-za-skandala-v-sds-edni-hora-iskaha-da-napravyat-stani-da-sedna/

„Едни хора искаха да направят „Стани да седна” в СДС, което е традиция в България. Така зам.-председателят на местния парламент в морската столица и градски лидер на СДС Янко Станев коментира пред Дарик случилото се на  заседанието на Националния съвет на СДС преди дни.

„Половината от участниците в блъскането не знаеха защо участват. Никой не се е бил в СДС и то ясно се вижда. Видели сте хора, които се дърпат, блъскат и бутат”, обясни Станев, който бе участник в партийния форум. Той се извини на „сините” хора, че са видели тези „несериозни боклукчийски работи”.

Сценарият, който породи напрежението, е бил подаден на Станев по време на почивката, дадена заради възникналото напрежение. „Бях също толкова изумен, колкото всички останали, когато прочетох първата и втората страница. Сценарият е позорен. Вътре поименно се описва кой какво ще каже, кой как ще се разплаче, кой как ще кихне, кой как ще грабне микрофона, кой как ще прекъсне, кой как ще блъсне, как ще се даде знак да се скандира”, разкри варненският лидер на „сините”.

„Вчерашният удар се тълкува като едно закриване на СДС, тъй като избирателите щели да се отвратят. Много подценяват седесарите. Само че е срам и за мен”, призна варненецът.

„В СДС разликата межди „Осанна” и „Разпни го” е около 1 милиметър. И това е традиция”, коментира Янко Станев.
Той разкри още, че в СДС се обсъждат три политически тези. СДС-Варна и той като градски лидер са поддръжници на първата теза, според която партията трябва да се яви самостоятелно на избори. Според вътрешно изследване тази теза се ползва с подкрепата на около една четвърт от партийните организации.

Втората теза е за Федеративна Европа, която се поддържа от лидера Божидар Лукарски. Третата теза е СДС да се присъедини към новата формация „Демократична България”.

Според Янко Станев новосъздаденото обединение „Демократична България” не е дясно.  По думите му „Зелените” са лява партия, а ДСБ проявява либерални уклони, одобрявайки Истанбулската конвенция”.

„В СДС такива работи няма. Ние може наистина да се блъскаме и бутаме, но по отношение на традиционните ценности на българската нация нямаме проблеми и конфликти помежду си”, категоричен бе варненският лидер на „сините”.

Станев е на мнение, че от скандала в СДС могат се възползват „новите десни”. Не можел обаче да се създаде нов политически субект в дясно, който да бъде ефективен, ако го няма СДС.

От предсрочни парламентарни избори няма нужда. Държавата се развива в правилна посока, а развитието на инфраструктурата е уникално за последните 30 години, отбеляза Станев. „Ако спрем развитието, после не знам дали ще тръгнем пак”, каза той и изтъкна още ниската безработица, сериозния икономически стабилитет и развитието на доходите. Призна обаче, че в държавата има корупция и грешки в планиранията.

„Аз обичам Варна. Градът в момента се развива добре в тази политическа обстановка. И съм щастлив човек”, заключи Янко Станев.

източник: Дарик

Материалът Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят „Стани Да Седна“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тренировки на спасители объркаха движението край Дупница

https://frognews.bg/novini/trenirovki-spasiteli-obarkaha-dvijenieto-krai-dupnitsa.html

Мащабно учение на спасителните служби затрудни трафика около Дупница. В тренировката участват пожарникари и служители на „Гражданска защита”, съобщи кореспондентът на бтв в региона.

Не е ясно откъде е дошло говедото, което морето изхвърли

http://budnavarna.bg/33157-ne-e-yasno-otkade-e-doshlo-govedoto-koeto-moreto-izhvarli/

снимка: Будна Варна

Все още не е ясно откъде е дошло тялото на мъртвото говедо, което морето изхвърли край четвърта буна във Варна. Животното няма маркировка, което не позволява да бъде определен собственикът.

Това каза  шефката на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

По думите й тялото е предадено за унищожение в екарисаж. Не е установена точната причина за смъртта, защото разложеният труп не позволява това да се случи.

източник: Морето,нет

Материалът Не е ясно откъде е дошло говедото, което морето изхвърли е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изложение представя варненските гимназии и средни училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=372811

Панорама на професиите и профилите в средното образование организира Център за кариерно ориентиране-Варна, научи Moreto.net. Събитието ще се проведе на 27 април от 10.00 до 18.00 часа в Юнашки салон. Професионалните гимназии, профилираните гимназии и средните училища ще представят професии и профили по атрактивен начин – презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели, демонстрации и рекламни материали.

Отгледаха зеленчуци на Антарктида

http://www.cross.bg/antarktida-horata-mars-1572917.html

/КРОСС/ Създаването на храни в необичайни условия е един от начините да се осигури препитание за хората в бъдещето, смятат много учени. Особено когато ресурсите на Земята ще са на изчерпване, и когато ще бъдат превземани други планети, например Марс. Затова и броят на експериментите расте непрекъснато. Неотдавна първата си реколта от зеленчуци набраха на Антарктида. Това стана в лабораторията EDEN ISS, намираща се до германската база Neumayer III. Учените успяха да произведат 18 краставици, 70 глави репички и 3,6 кг. салата. За производството им не са използвани почва и пестициди, а хидропонна система. Чрез нея са доставяни хранителни вещества, а осветлението е идвало от светодиодно осветление. Методът не е съвсем нов и е изпробван в различни варианти, но не и в екстремни условия, като тези на Антарктида, където трябват много повече усилия за създаване на подходящ микроклимат. Експериментът се подкрепя и от НАСА, защото целта е да започне да се използва на Международната космическа станция и на Марс, когато хората се заселят.  

Сериозна контузия вади от строя една от грациите ни

https://offnews.bg//gimnastika/seriozna-kontuzia-vadi-ot-stroia-edna-ot-gratciite-ni-679003.html

Тежка контузия извади от титулярния състав на ансамбъла по художествена гимнастика едно от момичетата – Теодора Александрова, съобщава Beautyinsport.com.

От няколко дни Теодора е със специален ботуш, тъй като има счупване на костици на стъпалото. Любопитното е, че Александрова е играла в последните двайсетина дни с контузията - нещо, на което и лекари, и треньори не можели да повярват.

Наложил се преглед при трима специалисти, които потвърдили, че счупване има. В треньорския щаб обаче не вярвали, че при счупени костици Теди може да играе и да отскача на крака си. Така се стигнало до ядрено магнитен резонанс, който потвърдил травмата. На този етап няма нужда от операция, а според Илияна Раева се е получила т.нар. стрес фрактура.

Другите две момичета, които бяха с контузии преди Световната купа в София – Елена Бинева и Лаура Траатс, са сравнително добре и се възстановяват.

Лявото обединение на Нинова - "бракониерство на мъртъв дивеч"

http://clubz.bg/66869-lqvoto_obedinenie_na_ninova_brakonierstvo_na_myrtyv_divech

Лидерите на АБВ и "Движение 21" Константин Проданов и Татяна Дончева обвиниха в лъжа, спекулации и в "мишкуване и бракониерство на мъртъв дивеч" председателя на БСП Корнелия Нинова. Поводът - изказване на Нинова отпреди два дни в Благоевград, където се похвали, че структури на партиите на Дончева и Проданов се връщали в Партията-майка.

Оказа се, че похвалата е била малко прибързана. В действителност местният лидер на АБВ Димитър Атанасов е напуснал партията, но от самото АБВ не го искали вече в редиците си. Не го искат и от левицата - от БСП в Петрич излязоха с позиция, че са против приемането му.

"Във връзка с тиражираните в медиите спекулации от ръководството на БСП, заявяваме, че областната организация на АБВ-Благоевград, вкл. нашите представители в органите за местно самоуправление, са на мястото си и се намират в добра кондиция", посочват от АБВ.

Изразяват учудване още, че БСП "шумно присъединява към редиците си официално отстранени от ПП АБВ поради незадоволителна работа личности".

"Целият този ПР трик обаче не се свежда единствено до един отстранен от партия АБВ член и приятелския му кръг. Тъжното е, че когато обществото има крещяща нужда от обединение на лявото, ръководството на партията, която претендира за лидерска роля в този процес, превръща тази естествена обществена потребност в мишкуване и бракониерство на мъртъв дивеч", допълват от формацията, създадена от президента и бивш лидер на БСП Георги Първанов.

Татяна Дончева недоумява с коя точно структура от партията й се хвали Нинова. Миналата година структурата в Благоевград напусна адвокат Албина Анева. 

"Т.нар. Госпожа Лъжа има претенциите, че би трябвало да ни прибере. Ние нямаме какво да й връщаме. Нашите структури не са нейните структури", коментира Дончева.

Източници от "Позитано" 20 споделиха, че в "опорните точки" на Нинова за благоевградската изява партията на Дончева не е била включена, но явно БСП лидерката е проявила самоинициатива. В левицата обаче все още тече дебатът за "протегнатата към АБВ ръка" - още повече, че се задават избори догодина - европейски и местни. Лидерът Нинова била против съюз с президентската партия и гравитирала около Костадин Костадинов и неговата организация "Възраждане" и "Българска пролет" - на бившия депутат от Патриотичния фронт Велизар Енчев.

Разкриха незаконна дървесина и нелегален цех за преработка в шивашка фирма във Велинградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823876

Разкриха незаконна дървесина и нелегален цех за преработка в шивашка фирма във ВелинградскоОперативни екипи на полицията в Пазарджик откриха незаконно придобита дървесина в нелегален цех за преработката й, прикрит в сградата на шивашка фирма във велинградското село Света Петка. Операцията е била проведена в сряда, а в нея са взели участие и инспектори от НАП-Пловдив и Дирекция "Инспекция по труда" в Пазарджик,

Кметът на "Тракия" връчи подаръци на домашно куче

https://www.24chasa.bg/region/article/6823902

Кметът на "Тракия" връчи подаръци на домашно кучеРегистрацията на кучето Хектор в администрацията на пловдивския  район "Тракия" му донесе награди от специалната кампания на общината, която цели да стимулира собствениците на домашни любимци. Кметът Костадин Димитров връчи подаръците на Тинка Тодорова - собственик на едногодишният Хектор, порода "Кане Корсо".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване