Трима полицаи от Раковски са арестувани за корупция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3166076_trima_policai_ot_rakovski_sa_arestuvani_za_korupciia/?ref=rss


Трима души, сред които и началникът на Районното управление на МВР в Раковски, са задържани за корупционни практики, съобщи зам. окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева, цитирана от агенция "Фокус".<br /><br />Задържането им е за 24 часа. Очаква се утре около 11.00 часа прокуратурата в Пловдив да даде изявления по случая. Главен инспектор Георги Илиев е назначен на поста началник на полицейския участък през лятото на 2016 г.<br /><br />Според информация...

Турска учителка ще влиза в затвора с бебето си, опозицията я подкрепя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824650

Турска учителка ще влиза в затвора с бебето си, опозицията я подкрепяТурската основна опозиционна сила се застъпи за учителка, която се очаква да бъде изпратена в затвора тази седмица заедно с новороденото си бебе, след като отправи критики във връзка с продължаващия конфликт в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, предаде ДПА.Айше Челик, учителка от Диарбекир бе осъдена миналата година на 15

Търсят директори за седем училища във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=372839

Конкурс за директори на седем училища във Варна и областта е обявен от началника на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова, научи Moreto.net. Свободни позиции за ръководната длъжност са обявени в ОУ „Георги Сава Раковски“, ОУ „Йордан Йовков“, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, Професионална техническа гимназия във Варна, ОУ „Иван Вазов“ в Аксаково, Средно училище „Назъм Хикмет“ в село Медовец и ОУ „Христо Ботев“ в село Житница.

Христо Проданов - 33 минути на върха на света

https://dnes.dir.bg/ekstremni/hristo-prodanov-33-minuti-na-varha-na-sveta

34 години от деня, в който големият български алпинист покори Еверест и не се завърна

Патриарх Неофит е изведен от реанимация

http://nakratko.bg/category/58/158153/


Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява. Той е изведен от реанимация и лечението му продължава в терапевтично отделение, съобщиха от болница "Токуда", където снощи патриархът беше приет по спешност.

С плам работят общинските съветници в Петрич, ето какво свършиха днес! ОБС е като разбунен кошер, но ползотворен

http://www.struma.com/politika/s-plam-rabotyat-obshtinskite-suvetnici-v-petrich-eto-kakvo-svurshiha_133233/

Днес в Петрич се проведе 31-вото редовно заседание на ОбС-Петрич. Типично по петрички сесията бе бурна и изпълнена с дебати и горещи подмятания между съветниците, неудобни питания и отговори.

В точката питания и отговори думата бе взета от съветникът Кирил Стойков, който поиска от председателя на ОбС-Петрич Георги Тренчев да му бъде предоставен доклада от одита на фирма "Фарма Петра", който неколкократно е търсил, но така и не е видял. Стойков подчерта, че има...

Продължава

Каратето направило от премиера Борисов борец за мир

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3166072_karateto_napravilo_ot_premiera_borisov_borec_za_mir/?ref=rss


Културните и религиозните връзки между България и Русия са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са загинали за Освобождението на България. Нормално е да сме благодарни, но ние сме избрали да бъдем в НАТО и Европейския съюз и това не подлежи на съмнение. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung, цитирано от БНР.<br /><br />"Историята, традициите, бизнесът са едно, но ние сме приели да бъдем част от Запада", добавя...

Сирия, Западните Балкани и армията ни в центъра на КСНС

http://www.cross.bg/zapadnite-siriya-sigyrnost-1572945.html

/КРОСС/ Цял следобед продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. На „Дондуков" 2 дойдоха премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, лидерът на БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайъ, началникът на отбраната и други представители на основните партии, служби и ведомства, ангажирани със сигурността на България. В навечерието на съвета Румен Радев обясни, че очаква да види какви мерки са предприети спрямо рисковете за националната сигурност. Сред темите вероятно ще фигурират войната в Сирия, напрежението на Западните Балкани и модернизацията на българската армия. Все още официални изявления по темата няма.  

Повдигнаха обвинение на Иванчева, посредникът направил самопризнания

https://offnews.bg//temida/povdignaha-obvinenie-na-ivancheva-posrednikat-napravil-samopriznania-679041.html

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на кмета на "Младост" Десислава Иванчева за вземане на подкуп в особено големи размери, съобщи bTV. 

Обвинения са получили нейната заместничка Биляна Петрова и посредникът на сделката, който по информация на OFFNews е бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

С това обвинение между 10 и 30 години заплашват Иванчева, която беше арестувана зрелищно във вторник.

Утре Специализираният съд трябва да реши дали ще остави за постоянно в ареста Иванчева и нейната заместничка.

Посредникът на сделката е направил пълни самопризнания, съобщи БНТ. Вероятно за него ще бъде поискана по-лека мярка за неотклонение домашен арест.

Иванчева беше задържана с първата вноска от уговорените 250 000 евро. Първата вноска била 70 000 евро, от които посредникът си взел 14 000 евро. 

Според спецпрокуратурата при разследването са използвани и специални разузнавателни средства.

На форум в Ялта Сидеров похвали Москва, че се грижи много за Крим

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/19/3166070_na_forum_v_ialta_siderov_pohvali_moskva_che_se_griji/?ref=rss


Лидерът на "Атака", която е коалиционен партньор на ГЕРБ като част от "Обединени патриоти", Волен Сидеров видя положителна промяна в инфраструктурата на полуостров Крим от украинската криза и анексията му от Русия през март 2014 г.<br /><br />"Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев...

Борисов: Благодарим на Русия, но сме част от Запада

http://nakratko.bg/category/59/158152/


Културните и религиозните връзки между България и Русия са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са загинали за Освобождението на България.

Абрамович - историята преди "Челси"

https://dnes.dir.bg/sektor-k/abramovich-istoriyata-predi-chelsi

Синът на литовски евреи продаваше гумени патета и дезодоранти много преди светът да го знае като футболен бос

Социалното министерство за майката, разплакала Борисов: Получила е всичко възможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824628

Социалното министерство за майката, разплакала Борисов: Получила е всичко възможноСоциалното министерство излезе с официално изявление по случая с майката, която разплака премиера Бойко Борисов, предаде NOVA. "Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия и мерки за осигуряване на законово регламентираните права на г-жа Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария.

Велико Търново приема уникален баскетболен камп

https://www.24chasa.bg/sport/article/6824627

Велико Търново приема
уникален баскетболен кампВелико Търново ще бъде домакин на уникален по рода си баскетболен камп за момичета и момчета през лятото. Зад пилотния проект стоят състезателите Мартин Дурчев и Джими Лий Хънт. Екипът на „Баскетболни Деца“ си е поставил за цел е да се създаде камп от ново поколение, в който не се набляга само на спорта, а се комбинират и неща като възпитание,

Изследване свързва австрийски педиатър с нацистката програма за евтаназия

http://www.mediapool.bg/izsledvane-svarzva-avstriyski-pediatar-s-natsistkata-programa-za-evtanaziya-news278168.html

Австрийският лекар Ханс Аспергер, на когото е кръстен едноименният аутистичен синдром, е играл роля в убийствата на деца с увреждания по времето на нацизма, твърди виенски историк, цитиран от ДПА.   Аспергер насочил две момичета с увреждания към виенската клиника "Ам Шпигелгрунд", където при т. нар. програма за евтаназия, провеждана от нацистите, били убити около 800 деца, пише Хервиг Чех в изследване, което развенчава мита за педиатъра като противник на националсоциализма.   Аспергер също така е играл косвена роля в изпращането на други деца на смърт, тъй като участвал в медицинска комисия, която решавала дали децата да бъдат приети в клиниката.   Чех заяви, че лекарят не е бил ключов участник в програмата за евтаназия, а съучастник според условията на момента.   "Неговата роля е била периферна в сравнение с други", каза историкът, който работи в Медицинския университет във Виена.   "Това изследване се отнася за човек, който е възхваляван почти като борец от съпротивата и който не отговаря на този образ според историческите извори", заяви Чех.   Аспергер е най-известен с дефинирането на редица аутистични смущения наред с откритията на австрийско-американския психиатър Лео Канер през 40-те години на 20-и век. Понятието синдром на Аспергер е въведено десетилетия по-късно.   Дълго време се смяташе, че Аспергер е защитавал деца от евтаназия, защото е призовавал за интегриране на "трудните" деца в обществото.   Чех обаче изтъкна, че педиатърът не е говорил за деца с увреждания, смятани за нелечимо болни.

Ангела Меркел се застъпва за страдащия Opel

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/angela-merkel-se-zastypva-za-stradashtiia-opel-6081487

Канцлерът на Германия се застъпи за Opel, след като стана ясно, че компанията може да се принуди да съкрати 20% от работниците си, за да излезе на печалба.

800 лева фиш за шофьор, карал със 134 км/ч при ограничение от 60 км/ч

http://nakratko.bg/category/58/158151/


Електронен фиш на стойност 800 лева ще бъде издаден на шофьор, преминал покрай мобилна камера край шуменското село Градище със 134 км/час, при ограничение от 60 км/час.

Нова фестивална тенденция - украсени с цветя дамски бюстове (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824636

Нова фестивална тенденция - украсени с цветя дамски бюстове (Снимки)Сезонът на фестивалите вече е в разгара си. През годините наблюдателите са отбелязвали всевъзможни предизвикателни тенденции, които се очаква да продължат и тази година, пише в. "Дейли стар". След като миналата година хит сред фестивалните участнички бяха разголените гърди, украсени с разноцветен блясък,

Сблъсъкът на съюзниците: Замразените конфликти на Турция и Гърция

https://www.actualno.com/analysis/sblysykyt-na-syuznicite-zamrazenite-konflikti-na-turcija-i-gyrcija-news_670572.html

Историята е безспорен източник на вдъхновение за водене на вътрешна и външна политика. Отношенията между Турция и Гърция не правят изключение. Всъщност, гръцко-турските отношения винаги са били свързани с различни исторически факти и митове, които доминират политическия спектър, пише турският консервативен ежедневник Yeni Safak в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус". Едно чувство на историческо съперничество в комбинация с османското наследство води до безкрайно противоборство межд

Григор Димитров е на четвъртфинал на "Мастърс“-а в Монте Карло

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-e-na-chetvartfinal-na-mastars-a-v-monte-karlo-news278167.html

  Световният номер 5 в тениса Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, след като в третия кръг победи германеца Филип Колшрайбер (40-ти в световната ранглиста) с 2:1 сета (4:6, 6:3, 6:4).   В първия сет играта на българина не вървеше и изобилстваше от грешки. Той допусна два пробива и изоставаше с 2:5 гейма, когато успя донякъде да внесе ред в играта си, да върне единия пробив и да намали до 4:5. Но не успя да направи повече от това и загуби сета.   Димитров допусна пробив и при първото си подаване във втория сет и изостана с 1:2. Тогава играта му навлезе в обичайния ритъм, ударите му станаха по-точни и по-силни.   Той направи два пробива, обърна резултата до 5:2 и затвори сета при 6:3.   Третият сет вървеше гейм за гейм до 3:3, като на два пъти българинът изпусна възможности за пробив.   Все пак той постигна това в седмия гейм. После затвърди пробива, макар и доста трудно. Германецът намали изоставането си, но после Димитров показа стабилност и устойчивост и спечели сета с 6:4.   Това бе втори мач в турнира, в който на Григор Димитров му се наложи да направи труден обрат, след като изостава с един сет. По същия начин се разви и мача му в предишния кръг срещу французина Пиер Юг-Ербер.   На четвъртфинала в петък той ще срещне белгиеца Давид Гофен. Също в петък на двамата им предстои и четвъртфинален мач като двойка.

Сирия, Западните Балкани и армията ни в центъра на КСНС

http://nakratko.bg/category/59/158150/


Цял следобед продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Варна с близо 3 градуса под температурния рекорд на този ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372844

Въпреки топлото и слънчево време през днешния ден, температурен рекорд няма. Максималните измерени стойности във Варна са 23 градуса. На същия ден през 1947 година живакът е стигнал 25.6 градуса. Това показва справка на Moreto.net с данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Дневен хороскоп за 20 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-20-april-news_670571.html

Овен Понякога е важно от какъв ъгъл гледаме на нещата. Ако гледката не ви устройва, сменете позицията. Това е ден на адаптивността. Телец Не си правете излишни илюзии, но и не стойте със скръстени ръце. Придържайте се към рутинните си задължения. Това е ден на умереността. Близнаците Не казвайте повече, отколкото ви питат. Не бързайте и да се хвалите с това, което знаете. Ситуацията може да се промени скоро. Това е ден за предвидливост. Рак Не подценявайте чувствата на партньора си, ка

Проведе се икономическият форум „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”

http://www.cross.bg/bulgariya-biznes-spodeli-1572943.html

/КРОСС/ Днес, 19 април 2018 г., в хотел Маринела се проведе икономически форум – част от четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се провежда под патронажа на Валери Симеонов – Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България. Форумът беше разделен в три основни панела. Първи панел - ИКОНОМИКА НА ХОРАТА: Пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в България. Валери Симеонов, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България откри форума, като сподели, че българската икономика има с какво да се гордее, а именно с хората от бизнеса. „През последните месеци, мисля, че доказахме, че ръка за ръка бизнес и политици, в случая изпълнителната власт, могат да правят добри реформи и да ги отстояват" – допълни г-н Симеонов, като добави, че в момента се разглеждат редица важни реформи, които ще доведат до облекчаване на малкия и среден бизнес, данъчни облекчения, механизми за повишаване нивото на обучение и др. Емил Караниколов, Министър на икономиката също взе участие във форума. „Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г

Домашни хитрини: За какво служи омекотителят

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6824200

Домашни хитрини: За какво
служи омекотителятБлагодарение на омекотителя изпраните дрехи са много по-приятни на допир, а гардеробът ухае приятно. Но полезните му приложения излизат извън пералнята машина. По-малко прах и косми от домашните любимци ще се събират в килима, ако отвреме навреме го обработвате с омекотител. Разредете в бутилка с пулверизатор от него и вода в съотношение 1:1.

Остават два дни до „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус” Човешките ресурси в ерата на дигитализацията

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-biznes-1572943.html

/КРОСС/ На 19 април 2018 г. в хотел Маринела, зала София ще се проведе четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус” – целодневно бизнес събитие, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се провежда под патронажа на Валери Симеонов – Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България, с участието на Министъра на икономиката - Емил Караниколов и Заместник-министъра на труда и социлната политика – Росица Димитрова. Форумът беше разделен в три основни панела. I.            ИКОНОМИКА НА ХОРАТА: Пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в България. Валери Симеонов, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България откри форума, като сподели, че българската икономика има с какво да се гордее, а именно с хората от бизнеса. „През последните месеци, мисля, че доказахме, че ръка за ръка бизнес и политици, в случая изпълнителната власт, могат да правят добри реформи и да ги отстояват" – допълни г-н Симеонов, като добави, че в момента се разглеждат редица важни реформи, които ще доведат до облекчаване на малкия и среден бизнес, данъчни облекчения, механизми за повишаване нивото на обучение и др

Строителните проекти за паметници на културата ще се разглеждат по-бързо

http://www.mediapool.bg/stroitelnite-proekti-za-pametnitsi-na-kulturata-shte-se-razglezhdat-po-barzo-news278166.html

Преписките от инвеститори, свързани с имоти, които са паметници на културата, ще се разглеждат в по-кратки срокове. С това се ангажира министърът на културата Боил Банов. На неформална среща с представители на браншови организации от сферата на строителството той обещал становищата на Националния институт за недвижимото културно наследство да са готови в рамките на месец и 5 дни, въпреки че по закон срокът е 4 месеца. По-бързото произнасяне той определил като "моя личен срок", съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Според съобщението на срещата са присъствали представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Банов обяснил, че ведомството му ще се стреми към по-голяма оперативност, съкращаване на крайните срокове, така че всички процеси да бъдат максимално оптимизирани. Това щяло да стане с преместването на института в сградата на Министерството на културата, както и с привеждането на архива на НИНКН в "адекватен вид" и дигитализирането му. Гова щяло да намали значително корупционния риск. "Виждате, че се стремим да бъдем логични и това лека-полека започва да личи в работата на института", казал министърът, без да дава подробности в какво точно се състои промяната. Банов обещал още да не остане нито един паметник на културата с най-ниския статут - "за сведение". С такъв статут били 25 000 паметници. Идеята е всяка отделна сграда да бъде наново категоризирана и ако е нужно, да получи по-висок статут или пък защитата ѝ като паметник на културата да отпадне. "Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша", заявил министърът. Банов увери присъстващите на срещата, че е отворен към всякакви идеи и предложения, включително и за промени в нормативната уредба, така че средата да се нормализира. "Смисълът на тази среща е да обединим усилията си така, че всички да заработим по-добре", допълни той. Министърът посочил, че той и екипът му се стремят всички смислени проекти да бъдат реализирани. По думите му подходът към всяка сграда следва да е според нейната специфика. "В същото време има обекти, съдбата на които не бива да се решава на парче, а трябва да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали", обяснил Банов. Неотдавна той каза пред Mediapool, че Тютюневият град в Пловдив ще бъде обявен за защитен квартал и всички сгради в него ще получат статут на паметници на културата. В момента защитени по този начин са само 4 няколко здания. Три от тях са полуразрушени. От своя страна представителите на браншовите организации благодариха на министър Банов за усилията. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че е добре срещата в този формат да стане регулярна.   

Предстои решаващ вот в ЕП за авторските права на медийните издатели

http://www.mediapool.bg/predstoi-reshavasht-vot-v-ep-za-avtorskite-prava-na-mediynite-izdateli-news278165.html

Европейският парламент предстои да се произнесе по ключовия проект на ЕК за авторското право в цифровия единен пазар, целящ да защити издателите на печатни издания и да им осигури ексклузивни права да разпространяват онлайн съдържанието си. През последните месеци няколко комисии в ЕП одобриха законодателното предложение на Европейската комисия, внесено в края на 2016 г., а гласуването във водещата комисия по правните въпроси е насрочено за юни т.г. През тази седмица водещите асоциации на издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа приветстваха подкрепата на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на ЕП, чийто предложения биха гарантирали ексклузивни права на издателите като част от настоящата реформа в областта на авторските права. Новата директива има за цел да включи издателите в кръга на носителите на т.нар. сродни на авторските права, каквито притежават филмовите, звукозаписните и други производители в развлекателната индустрия. Зад директивата застанаха редица европейски организации, сред които Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската асоциация на издателите на списания (EMMA), Съветът на европейските издатели (EPC) както и "Новинарски медии - Европа" (News Media Europe). Асоциациите изтъкват, че издателите предоставят изключително важна обществена услуга, като инвестират в професионална журналистика, а тя е най-добрият и ефективен начин да се реагира на спорната и фалшива информация в Интернет. Ето защо е необходимо трети страни да не могат да експлоатират комерсиално съдържанието и марките на вестници и списания, ако за това не е получено разрешение и възнаграждение. Зам.-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип заяви миналата седмица пред London Book Fair: "Нашата реформа в областта на авторските права предоставя на издателите и авторите инструментите, чрез които да могат да преговарят по-добре с дигиталните платформи. Притежателите на авторски права ще са в по-силна и справедлива позиция за преговори и ще получават заплащане, когато дадена платформа публикува тяхна статия онлайн." Ансип допълни, че по същия начин трябва да бъдат изчистени и усъвършенствани и правата на издателите на преса. Европейските медийни асоциации призоваха членовете на Европейския парламент да подкрепят с вота си силни права на издателите на преса, позволявайки инвестициите в качествена журналистика да получат най-накрая защитата, която заслужават. Ако ЕП одобри директивата относно авторското право в цифровия единен пазар, издатели на вестници и списания ще могат да искат заплащане от Google News и други сайтове, които използват части от статиите им. Спорът между издателите и Google се дължи на факта, че влиятелните платформи са не просто посредник между медиите и техните читатели, но и мощен конкурент за приходите от дигитална реклама. Всъщност вече трудно може да се говори за конкуренция, тъй като през последните години Google и Facebook засмукват близо три четвърти от дигиталната реклама, докато издателите, които инвестират в разпространяваното журналистическо съдържание, все по-трудно оцеляват на пазара. Съюзът на издателите в България, който е член на ENPA, подкрепя предложението за това издателите на преса да получат права сродни на авторските. Медийни издатели от цяла Европа обединиха усилията си в единна кампания, за да привлекат вниманието на европейските граждани (и съответно на представителите им в Европейския парламент) за необходимостта от силни и независими печатни медии. Повече за кампанията "Да овластим демокрацията" може да научите тук.

Баща закла сина си в Нови Хан

https://frognews.bg/kriminalno/bashta-zakla-sina-novi-han.html

Баща закла брутално сина си в Нови Хан. Това съобщиха от прокуратурата. .

Над половината от богатите инвеститори по света очакват да живеят до 100 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/19/3166051_nad_polovinata_ot_bogatite_investitori_po_sveta/?ref=rss


Над половината от богатите инвеститори по света очакват да живеят до 100 години, като почти две трети планират да работят по-дълго, за да си позволят комфортно пенсиониране. Това сочи проучване на Ю Би Ес инвестър уоч (UBS Investor Watch), цитирано от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Компанията за анализи проследява нагласите на над 5 хил. души, които притежават активи за поне 1 милион долара. Според резултатите 9 от 10 анкетирани приспособяват разходите си и правят дългосрочни...

Боил Банов: Моят личен срок за приключване на преписка ще бъде месец и 5 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824611

Боил Банов: Моят личен срок за приключване на преписка ще бъде месец и 5 дниМинистърът на културата Боил Банов е представил пред браншови организации от строителството промените, които осъществява министерството в работата по опазването на паметниците на културата. Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата /МК/. Участвали са представители на ръководствата на Българската асоциация на архитектите и

На вниманието на РЗИ! Убийствена смрад и фекалии заливат Кочериново! Отводнителен канал превърнат в "открита канализация" на метри от къщите

http://www.struma.com/obshtestvo/na-vnimanieto-na-rzi-ubiistvena-smrad-i-fekalii-zalivat-kocherinovo_133232/

Отровна смрад мори жители на град Кочериново, които живеят в близост до стария отводнителен канал, който започва от фермата и месарницата на благоевградския бизнесмен Борис Киройчев и минава по протежението на града.

Ежедневно отводнителния канал се пълни с фекалии и мръсотии, които разнасят страшна воня, а идва лято и ако ситуацията не се промени спешно, оттук ще плъзват и редица болести, тревожат се жителите на Кочериново. Каналът не е свързан с централната канализация и е истински...

Продължава

Колега на ранената полицайка: Случилото се е малшанс

http://nakratko.bg/category/60/158149/


Все още няма конкретен задържан за инцидента с полицайката, ранена от бомбичка по време на дербито между ЦСКА и "Левски" снощи, завършило при резултат 2:2.

Президентът на Уганда срещу оралния секс - вижте защо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prezidentyt-na-uganda-sreshtu-oralniia-seks-vizhte-zashto-6081483

В страната има наказания за хомосексуалистите, а сега президентът иска да наложи забрана и на френската любов

Президентът на Уганда забрани оралния секс - вижте защо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prezidentyt-na-uganda-zabrani-oralniia-seks-vizhte-zashto-6081483

В страната има наказания за хомосексуалистите, а сега президентът иска да наложи забрана и на френската любов

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

http://www.cross.bg/dias-kanel-kyba-beshe-1572944.html

/КРОСС/ Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път от 1959 година насам държавният глава не е от фамилията Кастро. За кандидатурата на Диас-Канел гласуваха 603 от 604 депутати. Според кубинската конституция председателят на Държавния съвет е едновременно глава на държавата и правителството. Той се избира за срок от 5 години. Досегашният вицепрезидент беше единственият кандидат да наследи Раул Кастро начело на страната. Раул беше президент два мандата в продължение на 10 години. Преди него неоспорим лидер на Куба беше Фидел Кастро. Мигел Диас-Канел е и първият държавен глава на Куба, роден след революцията. Той е инженер по образование, но през целия си живот е бил партиен функционер.  

ЕС разшири санкциите срещу Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/es-razshiri-sankciite-sreshtu-severna-koreja-news_670598.html

Европейският съюз добави четирима души в санкционния списък за КНДР. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС. „Съветът добави четирима души в списъка с лица, върху които се разпространяват ограничителните мерки, наложени на КНДР“, се казва в съобщението. Добавените в списъка са участвали във финансови машинации, съдействащи за развитието на ракетно-ядрената програма на КНДР. В изявлението се отбелязва, че ЕС в съответствие с резолюция на СС на ООН е включил в черния

Приближен на Кастро стана президент на Куба

https://offnews.bg//sviat/priblizhen-na-kastro-stana-prezident-na-kuba-679038.html

Досегашният вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел беше избран от парламента за президент на страната.

Той е първият кубинец на поста, който не е от семейство Кастро, за последните 60 години. 

За кандидатурата на Диас-Канел гласуваха 603 от 604 депутати. Той беше единственият кандидат да наследи Раул Кастро начело на страната.

Според кубинската конституция председателят на Държавния съвет е едновременно глава на държавата и правителството и се избира за срок от 5 години. 

Раул Кастро беше президент в продължение на 10 години. Преди него неоспорим лидер на Куба беше Фидел Кастро.

За два месеца преките инвестиции в България са се свили с 42% на годишна база

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-dva-meseca-prekite-investicii-v-bylgariia-sa-se-svili-s-42-na-godishna-baza-259650/

Най-много вложения в недвижими имоти през януари и февруари са направили гражданите на Русия, Казахстан и Израел

Вижте състоянието на републиканските пътища към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6824603

Вижте състоянието на републиканските пътища към 17:30 часа Информация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 19.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще е предимно облачно, над Източна България с валежи от дъжд. Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи.

Федерика Могерини похвали ролята на Черна гора на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824602

Федерика Могерини похвали ролята на Черна гора на БалканитеВърховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини похвали ролята на Черна гора в нестабилния балкански регион, където Русия също се бори за влияние, предаде Асошиейтед прес. Федерика Могерини заяви в четвъртък, че Черна гора е изиграла изключителна роля в окуражаването на други балкански страни на пътя

Половината полицаи в Раковски – в ареста заради изнудване на разследвани

http://nakratko.bg/category/60/158148/


Началникът на РУ-Раковски Георги Илиев и трима негови подчинени са задържаните при спецакцията в районното управление днес, научи bTV. Това е на практика половината наличен състав на униформените в града.

Отварят системата за прием на първолаци във Варна на 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=372815

Електронната система за прием на първолаци ще бъде отворена за заявления на 15 май в 10.00 часа и ще бъде затворена в полунощ на 31 май, научи Moreto.net. Резултатите от първо класиране се очаква да бъдат обявени на 5 юни. Записването ще става от 6 до 8 юни.

Пътниците и семействата на загиналите при катастрофата на АМ "Тракия" ще получат обезщетения

https://www.actualno.com/society/pytnicite-i-semejstvata-na-zaginalite-pri-katastrofata-na-am-trakija-shte-poluchat-obezshtetenija-news_670599.html

Тежко пострадалите пътници и семействата на загиналите при катастрофата на автомагистрала "Тракия" от миналия петък ще получат авансово обезщетения, съобщиха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Председателят на Асоциацията Владимир Тодоров поясни. "Това са авансови плащания. Застрахователната компания има доброто желание да подпомогне пострадалите, тъй като по принцип тяхното задължение за плащане възниква, след като приключи наказателното дело, което може да се прото

Дани и Иван един срещу друг в Hell’s Kitchen

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dani-i-ivan-edin-sreshtu-drug-v-hells-kitchen-6081473

Вечерната резервация тази вечер ще бъде повече от емоционална за професионалистите от Hell’s Kitchen

Борисов пред "Нойе Цюрхер Цайтунг": Каратето ме превърна в борец за мир. Добър човек съм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6824584

Борисов пред "Нойе Цюрхер Цайтунг": Каратето ме превърна в борец за мир. Добър човек съмНормално е да сме благодарни на Русия, но не може да има и грам съмнение относно западната ни принадлежност: България е ЕС, България е НАТО, казва премиерът Бойко Борисов в обширно интервю за НЦЦ, предава "Дойче веле". Ето цитати: В интервю за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) премиерът Бойко Борисов не оставя и грам съмнение относно

Дани и Иван излязат един срещу друг в титаничен дуел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dani-i-ivan-izliazat-edin-sreshtu-drug-v-titanichen-duel-6081473

Вечерната резервация тази вечер ще бъде повече от емоционална за професионалистите от Hell’s Kitchen

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

https://frognews.bg/svqt/migel-dias-kanel-noviiat-prezident-kuba.html

Досегашният първи вицепрезидент Мигел Диас-Канел бе избран за президент на Куба. Той сменя на поста Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, починал през 2016 г. на 90-годишна възраст.

Актуална пътна обстановка в страната тази вечер

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1572942.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще е предимно облачно, над Източна България с валежи от дъжд. Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Централна и Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. С него ще нахлува хладен въздух. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните – между 17° и 22°.   ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден. Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:   • Всички автомагистрали; • път I-1 с

Община Благоевград ще реализира пореден проект за над 5 милиона лева

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-shte-realizira-poreden-proekt-za-nad-5-miliona_133231/

Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Размерът, на одобрените финансови средства по проекта, е 5 199 941,19 лв. От тях 43 875,31 лв. представляват собствен принос на бенефициента - Община Благоевград. Срокът за изпълнение на проектните дейности е 12 месеца.

Проектът е насочен към изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни...

Продължава

Молдова: Имаме интерес да се поучим от България в подготовката на дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824586

Молдова: Имаме интерес да се поучим от България в подготовката на дипломатиРепублика Молдова има интерес да се поучи от опита на България в обучението на национални дипломатически кадри, включително и в Дипломатическия институт в София, който от основаването си е главна школа за подготвяне на кадри за Министерството на външните работи. Молдовският министър на външните работи и европейската интеграция Тудор Уляновски

Mедът бил третият най-фалшифициран продукт в Европа

https://www.actualno.com/society/medyt-bil-tretijat-naj-falshificiran-produkt-v-evropa-news_670592.html

Медът е третият най-фалшифициран продукт в рамките на Европа. Това каза Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „Обединени пчелари“. По думите ѝ Европейският съюз определя меда като естествена сладка субстанция и създава критериите за това какъв трябва да е състава му в директива за меда. „Оказва се обаче, че има проблеми с продуктите, които трябва да отговарят на тези стандарти и ето защо евро

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

http://nakratko.bg/category/25/158147/


Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път от 1959 година насам държавният глава не е от фамилията Кастро. За кандидатурата на Диас-Канел гласуваха 603 от 604 депутати.

Видеозаписът на рекордния подкуп – „мечта за всеки прокурор”

https://petel.bg/Videozapisat-na-rekordniya-podkup--------mechta-za-vseki-prokuror---__260858

Главният прокурор с остър тон към кабинета след ареста на кметицата на софийския район „Младост” Десислава Иванчева. В същото време в ...

Португалец в групата на Черно море за мача със Славия

https://petel.bg/Portugalets-v-grupata-na-CHerno-more-za-macha-sas-Slaviya__260859

Треньорът на Черно море Илиан Илиев взе в групата за утрешния мач със Славия новото попълнение Фабио Мартинс. 22-годишният футболист ще за...

Издирват запалянкото, който хвърли бомбичка по полицайка

https://petel.bg/Izdirvat-zapalyankoto--koyto-hvarli-bombichka-po-politsayka__260860

Кадри: Нова тв Полицията в издирване на футболния фен, който снощи хвърли самоделна бомбичка и рани тежко една полицайка. МВР заподозря, ...

Призиви за масови протести срещу реформите на Макрон

https://petel.bg/Prizivi-za-masovi-protesti-sreshhu-reformite-na-Makron__260861

"Обединение на борбата". Това се опитва да постигне най-левият от всички профсъюзи във Франция, за да предотврати мащабните реформи в соци...

Европарламентът одобри по-строги правила за биохраните

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3166033_evroparlamentut_odobri_po-strogi_pravila_za_biohranite/?ref=rss


Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети от Европейския парламент в четвъртък.<br /><br />Евродепутатите одобриха новата европейска правна рамка за производството и етикетирането на биологични храни, договорена от преговарящия екип на eвропарламента и министрите на ЕС на 28 юни 2017 г. Правилата бяха одобрени с 466 гласа "за", 124 гласа "против" и 50...

Епохата Кастро свърши! Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824578

Епохата Кастро свърши! Мигел Диас-Канел е новият президент на КубаКубинският парламент избра днес Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, което сложи край на близо 60-годишното управление на братята Кастро, предаде Франс прес. Вчера Диас-Канел бе посочен като единствен кандидат да замени Раул Кастро на поста председател на Държавния съвет. Резултатът от гласуването бе обявен днес, предава БТА.

13-то класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе през май

http://www.moreto.net/novini.php?n=372816

Тринайсто издание на класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе на 11, 12 и 13 май, научи Moreto.net. Маршрутът, който е с дължина 550 км., тръгва от морския курорт, продължава през Шумен и Сливен като завършва в отправната точка.

Меркел: Компромис за реформи в ЕС ще бъде постигнат до средата на годината

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-kompromis-za-reformi-v-es-shte-byde-postignat-do-sredata-na-godinata-259655/

На пресконференция с Макрон канцлерът заяви, че все още липсва единомислие за бежанската политика, външната политика и развитие на икономиката на еврозоната

Ранени Ангели! Да спрем една несправедливост! Нека върнем усмивките на Божидар от петричкото село Струмешница и Марти от Банско, които страдат ...., вместо да играят с връстниците си

http://www.struma.com/obshtestvo/raneni-angeli-da-sprem-edna-nespravedlivost-neka-vurnem-usmivkite-na_133230/

Пиринско се обедини в помощ на две ранени ангелчета ,които страдат, покосени от тежки заболявания .Хората от областта протягат ръка за помощ, за да могат Божидар от петричкото село Струмешница и Марти от Банско да изживеят пълноценно детството си!
14-годишният Божидар Илиев от село Струмешница се нуждае от финансови средства, за да пребори коварна болест и да оздравее напълно. Той е с диагноза сарком на меките тъкани - туморно заболяване.

Каузата за лечението на момчето вече...

Продължава

Агенцията за закрила на детето с програма за развитието и нуждите на децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824573

Агенцията за закрила на детето с програма за развитието и нуждите на децатаДържавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще си сътрудничи с Дружеството на психолозите в България. Това стана ясно на срещата на председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова с председателя на Дружеството на психолозите д-р Пламен Димитров. Това съобщиха от ДАЗД. Двамата възнамеряват да реализират съвместно национална изследователска програма за

Австрия засилва контрола по границата с Германия

https://frognews.bg/svqt/avstriia-zasilva-kontrola-granitsata-germaniia.html

Австрия може да започне да проверява превозните средства за Германия при засилен граничен контрол през втората половина на тази година, когато ще поеме ротационото председателство на ЕС, съобщи крайно десният вътрешен министър Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс.

Маратонът във Варна очаква елитни състезатели от чужбина

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/19/3165761_maratonut_vuv_varna_ochakva_elitni_sustezateli_ot/?ref=rss


Бегачи от 15 страни са заявили участие за маратона във Варна. Организаторите се надяват, че ще привлекат елитни състезатели, които да вдигнат нивото на надпреварата.<br /><br />За първа година маратонът ще включва и полумаратон. Освен това участниците ще могат да се включат в бягания на 10.5 км и 2 км градски крос.<br /><br />Тази година маратонът ще бъде с променено трасе, което ще започне пред сградата на операта на площад "Независимост" и ще премине покрай...

Никола Димитров: И за Гърция е добре Македония да стане част от ЕС и НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824572

Никола Димитров: И за Гърция е добре Македония да стане част от ЕС и НАТОФокусирани сме върху това да убедим всички, включитело и съседна Гърция, че е добре Македония да стане съюзник в ЕС и НАТО. Това заяви днес македонският външен министър Никола Димиторв, отговаряйки на журналистически въпрос на заключителната пресконференция в рамките на дигиталната среща на високо равнище за Западните Балкани, предаде БТА.

Словакия може да получи от САЩ 46 млн. долара за модернизирането на военновъздушни бази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824569

Словакия може да получи от САЩ 46 млн.
долара за модернизирането на военновъздушни базиСАЩ са готови да отпуснат 46 милиона долара на Словакия за модернизирането на военновъздушни бази, съобщи ТАСС, като се позова на говорителката на словашкото министерство на отбраната Дана Цапакова. В изявлението се казва, че очакваните средства ще се изразходват за засилване на отбранителните възможности на НАТО по източния фланг.

"Атомфлот" ще вози туристи до Северния полюс за 25 хил. долара на човек

http://econ.bg/Новини/-Атомфлот-ще-вози-туристи-до-Северния-полюс-за-25-хил-долара-на-човек_l.a_i.760647_at.1.html

„Атомфлот“ това лято ще направи пет туристически пътувания с атомни ледоразбивачи до Северния полюс. По думите на генералния директор на компанията...

Пореден куриоз! Шефът на ГДИН подаде оставка заради избягалите затворници, но остава зам.-началник

https://frognews.bg/novini/poreden-kurioz-shefat-gdin-podade-ostavka-zaradi-izbiagalite-zatvornitsi-ostava-zam-nachalnik.html

Куриозите в управлението на България не свършват. Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов подаде оставка, след като от затвора избягаха двамата опасни престъпници Владимир Пелов и Радослав Колев. Той, обаче остава в системата като зам.-началник на същата институция ГДИН, показа проверка на Фрог нюз.

Десислава Иванчева е в ареста, „Фейсбук” профилът й обаче е на свобода

http://nakratko.bg/category/60/158146/


Кметицата на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, която беше арестувана преди два дни (според прокуратурата – с огромен подкуп), към момента е под стража, като вероятно прокуратурата ще иска постоянно задържане.

Неизвестен повреди бариера и сигнализация на жп прелез в Бойчиновци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824561

Неизвестен повреди бариера и сигнализация на жп прелез в БойчиновциНеизвестен извършител е унищожил между 22.00 и 24.00 ч. снощи механизъм на бариера и е повредил сигнализацията на светофарна уредба на железопътен прелез в град Бойчиновци, съобщиха от ОД на МВР в Монтана. Така на практика прелезът, през който преминават влаковете по линията София-Видин, е станал неохраняем и несигнализиран.

Туристическият бранш ще подава 19 документа по-малко

http://www.moreto.net/novini.php?n=372841

Туристическият бранш ще бъде улеснен с отпадането на общо 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител и са свързани с основните дейности на министерството, след като Народното събрание прие на второ четете Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Издават фиш за 800 лева на шофьор, преминал край населено място със 134 км/ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824560

Издават фиш за 800 лева на шофьор, преминал край населено място със 134 км/чЕлектронен фиш на стойност 800 лева ще бъде издаден на шофьор, преминал покрай мобилна камера край шуменското село Градище със 134 км/ час, при ограничение от 60 км/ час. Това съобщават от пресцентъра на ОД на МВР след приключила 24- часова полицейска операция в областта. Полицейски служители, работили в село Панайот Волов,

Мтел показа технологични решения за умно управление на общини

https://offnews.bg//tehnologii/mtel-pokaza-tehnologichni-reshenia-za-umno-upravlenie-na-obshtini-679040.html

Телекомът демонстрира за пръв път у нас в Монтана възможностите на Narrowband IoT технологията.

Мтел, част от A1 Group, представи за пръв път у нас умни решения за градска среда с помощта на Narrowband IoT (NB-IoT) технология. На събитие в град Монтана телекомът демонстрира възможности за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране.

Narrowband IoT е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Основните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

„Радвам се, че Мтел е първата компания у нас, която предлага умни решения с помощта на Narrowband IoT. Това е технология, която ще промени към по-добро не само управлението на градските зони, но също така представянето на цели индустрии и живота на хората като цяло. Убеден съм, че услугите, които предлагаме, ще спестят много разходи на българските общини, предлагайки по-добри условия на живот на техните жители. Мтел вече осъществява пилотни проекти и има готовност да внедри новите умни решения в цялата страна”, сподели Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в Мтел.

Решението за контрол на въздуха отчита нива на замърсяване и прахови частици, като също така измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи с помощта на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране.

Системата за умно осветление използва LED модули, за да оптимизира контрола на уличните светлини, регулирайки автоматично степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и са лесни за адаптиране. Използването на умно осветление с помощта на Narrowband IoT технология подобрява условията на живот в градските зони и намалява с до 25% годишните разходи.

Narrowband IoT решението за умно паркиране засича свободните места за паркиране, позволява запазване на паркомясто онлайн, автоматично определя най-краткия маршрут до свободното място и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането, степента на заетост и нарушенията. Внедряването ѝ подобрява заетостта на паркоместата с до 25% и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година.

Монтана е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира успешно, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, ИКТ решения, услуги за сигурност и наблюдение. Един от последните реализирани институционални проекти от телекома е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. Мтел предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации.

Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията на Мтел да бъде технологичен лидер на телеком пазара. Компанията се стреми постоянно да следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Борисов: Благодарим на Русия, но ние сме част от Запада

https://frognews.bg/novini/borisov-blagodarim-rusiia-nie-sme-chast-zapada.html

Културните и религиозните връзки между България и Русия са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са загинали за Освобождението на България. Нормално е да сме благодарни, но ние сме избрали да бъдем в НАТО и ЕС и това не подлежи на съмнение. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за Neue Zürcher Zeitung, цитирано от БНР.

Анкара: Предсрочните избори са, за да разобличим антитурските сили

https://www.actualno.com/asia/ankara-predsrochnite-izbori-sa-za-da-razoblichim-antiturskite-sili-news_670591.html

По волята на народа на 24 юни Турция ще премине към нова форма на управление, тогава започва нов период в историята на страната, заяви вицепремиерът и говорител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг. Той подчерта, че решението за провеждането на предсрочните избори за президент и парламент е стъпката, която позволява да бъдат нарушени и разобличени плановете на антитурските сили. Според него Турция е длъжна бързо да предприема и реализира решения в тази посока. „От датата на вота

Мигел Диаз-Канел сложи край на ерата Кастро, избраха го за президент

https://www.actualno.com/america/migel-diaz-kanel-sloji-kraj-na-erata-kastro-izbraha-go-za-prezident-news_670594.html

Мигел Диаз-Канел бе официално обявен за нов президент на Куба, заставайки на мястото на Раул Кастро, предава AFP. 57-годишният Диаз-Канел бе единственият кандидат за поста и бе избран за пет години с 603 от общо 604 гласа в Националното събрание. Това сложи край на продължилото близо 60 години управление на фамилията Кастро на островната държава, което започна от революцията през 1959 г. Раул Кастро пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г.

Десислава Иванчева обвинена за подкуп, заместничката й и посредникът - помагачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824537

Десислава Иванчева обвинена за подкуп, заместничката й и посредникът - помагачиКметицата на "Младост" Десислава Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери, а заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров като  помагачи.  Тримата бяха задържани във вторник. Утре в спецсъда ще има дело за определяне на марката за неотклонение , съобщи за "24 часа" Марин Марковски,

Траурна рокля се превръща в сватбена на дъното на морето

https://dnes.dir.bg/design/traurna-roklya-se-prevrashta-v-svatbena-na-danoto-na-moreto

Художничката Сигалит Ландау е нарекла проекта си "Солената булка" и е вдъхновен от еврейско предание

Реваншът "Левски" - ЦСКА остава без публика

https://dnes.dir.bg/sektor-k/revanshat-levski-tsska-ostava-bez-publika

Ако Футболният съюз спазва правилата си, "сините" ще са без домакинство за мача на 25 април

Арх. Здравков: По три начина е оказван натиск върху инвеститори от "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824542

Арх. Здравков: По три начина е оказван натиск върху инвеститори от "Младост"Сигналите от страна на инвеститори за неспазване на срокове от районната администрация на "Младост" са в три посоки - необявяване на разрешение за строеж, което е издадено от главния архитект, незаверяване на планове за безопасност и планове за управление на отпадъци, както и неспазване на процедурите по обявяване на градоустройствен план.

Макрон иска солидарност, Меркел настоя за компромис за реформата в еврозоната

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3166009_makron_iska_solidarnost_merkel_nastoia_za_kompromis_za/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел призова за дух на компромис за реформата в еврозоната по време на среща с френския президент Еманюел Макрон, който от своя страна настоя за солидарност сред държавите членки - във валутния съюз, предаде "Ройтерс".<br /><br />Преди началото на разговорите двамата лидери казаха, че ще представят единен фронт за реформата в еврозоната на срещата на лидерите на ЕС през юни. По думите на Меркел валутният съюз все още не е достатъчно устойчив на...

Европарламентът прие резолюция в защита на журналистите и изобличителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824541

Европарламентът прие резолюция в защита 
на журналистите и изобличителитеЕвропейският парламент прие днес с мнозинство от 573 гласа резолюция в защита на журналистите и изобличителите. В документа остро е осъдено убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак през февруари тази година, а Братислава е призована да осигури международно и независимо разследване, предава БТА.

Арестуваха шефа и половината състав на РПУ Раковски*

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-shefa-i-polovinata-systav-na-rpu-rakovski-news_670593.html

Началникът на районното полицейско управление в Раковски е арестуван. При спецакция в региона са задържани и четирима полицаи, съобщи bTV. Сред задържаните е началникът на районното управление в Раковски. По първоначална информация арестуваните са разследвани за въоръжени грабежи и изнудване. Четиримата служители на реда са разследвани заради подозрения, че при започване на разследване срещу дадено лице те не са вършели работата си по закон, а са рекетирали съответния гражданин да плати опреде

Мей и Си Цзинпин единодушни: Използването на химически оръжия е недопустимо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824540

Мей и Си Цзинпин единодушни: Използването на химически оръжия е недопустимоБританският премиер Тереза Май и китайският президент Си Цзинпин са изразили съгласие днес, че използването на химически оръжия "от когото и да било, където и да било, за каквито и да било цели е недопустимо", съобщи канцеларията на Май, цитирана от Ройтерс и ТАСС. "Министър-председателката заяви, че използването на нервнопаралитично вещество

Еволюцията на обувките

https://dnes.dir.bg/moda/evolyutsiyata-na-obuvkite

Едва през 80-те години на 19 век започват да се правят обувки за левия и десния крак

Майката, разплакала Борисов, все пак емигрира в Холандия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/majkata-razplakala-borisov-vse-pak-emigrira-v-holandiia-2092001

Майката на дете с увреждания, която разплака премиера Бойко Борисов вчера, поиска той да й се извини. Три часа по-късно Красимира Обретенова заедно с дъщеря си емигрира в Холандия. Според нея там може да има по-добро бъдеще. Извинение от Борисов не последва. Дойде такова от депутат от ГЕРБ, но с из

Задържането на полицаи в Раковски - за корупционни прeстъпления

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaneto-na-policai-v-rakovski-za-korupcionni-prestypleniia-2091985

Полицаи от районното управление в Раковски са арестувани в сряда.

По непотвърдена информация, единият от тях е директорът на полицейското управление в града Георги Илиев.

Румен Радев: Времето за декларации изтече – дела трябват

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-radev-vremeto-za-deklaracii-izteche-dela-triabvat-2092003

Времето за декларации изтече – дела трябват. С тези думи президентът Румен Радев приключи общата декларация, която консенсусно бе приета на днешното заседание на КСНС, предаде БГНЕС.
 
Президентът подчерта, че темата на днешното заседание е почти същата като КСНС преди една година. „З

НАП търси спешно 217 фискални инспектори

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nap-tyrsi-speshno-217-fiskalni-inspektori-259649/

Всички съкратени служители от "Оперативни проверки" могат да кандидатстват, ако отговарят на критериите, за работа във "Фискален контрол"

Заловиха варненец, изтеглил 1000 лв. с крадена карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=372802

Сигнал за грабеж на дамска чанта, съдържаща мобилен телефон, банкови карти, сумата от 190 лв. и други лични вещи, и последвала неправомерна транзакция на сумата от 1000 лв. е постъпил вчера във варненската полиция, научи Moreto.net.

Шампионската лига се мести в Америка

https://dnes.dir.bg/futbol/27055143

Шампионската лига се мести зад Океана през лятото! И това изобщо не е шега

100 мастербокса контрабандни цигари спряха край Казанлък

http://www.cross.bg/tzigari-masterboksa-banderol-1572941.html

/КРОСС/ 100 мастербокса цигари без бандерол откриха днес в лекотоварен автомобил край Казанлък при специализирана полицейска операция срещу престъпления с акцизни стоки, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Малко преди 9 ч. в района на пътен възел "Арсенал", полицаите спрели бус със сливенска регистрация за проверка. При последвалия оглед било установено, че 42-годишният шофьор на лекотоварната кола превозва 100 мастербокса цигари ( около 1млн къса), без акцизен бандерол. Водачът е задържан за 24 часа. Образувано е полицейско производство. Работата по случая продължава. 

Пуснаха срещу 20 000 лв. шофьорката, блъснала 10 коли

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/plovdiv-garantzia-gabriala-medarova-27063082

21-годишната шофьорка, която през уикенда удари 10 паркирани автомобила в Пловдив, беше освободена от Пловдивския районен съд под парична гаранция от 20 000 лв.

Велосипедист предизвика верижна катастрофа на АМ ”Тракия”

https://frognews.bg/kriminalno/velosipedist-predizvika-verijna-katastrofa-trakiia.html

Велосипедист се преби на магистрала „Тракия” и предизвика верижна катастрофа. Той се е движил в посока София, когато се ударил в заграждения за ремонтни дейности. Пострадал е сериозно и е откаран в болница, където е оставен за лечение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Великобритания ще забрани продажбата на пластмасови сламки

https://www.investor.bg/novini/346/a/velikobritaniia-shte-zabrani-prodajbata-na-plastmasovi-slamki-259642/

Пластмасовите отпадъци са сред най-големите предизвикателства за опазването на околната среда в света

Григор показа голям характер и спечели в трилър

https://dnes.dir.bg/tenis/27064011

Българинът ще срещне стар познайник на четвъртфиналите в Монте Карло

Паднал велосипедист предизвика верижна катастрофа на магистрала „Тракия”

http://www.cross.bg/katastrofa-verizhna-bolnitza-1572940.html

/КРОСС/ Велосипедист самокатастрофира на магистрала „Тракия” и предизвика верижна катастрофа. Той се е движил в посока София, когато се ударил в заграждения за ремонтни дейности. Пострадал е сериозно и е откаран в болница, където е оставен за лечение, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът разсейва шофьорите, които в този момент се движат по магистралата. В резултат се стига до верижна катастрофа с четири коли. Водачите на автомобилите са откарани в болница за преглед. Сигналът за пътния инцидент е получен в 13:30 ч. *Снимката е илюстративна

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/04/19/3166004_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:<br /><br /><br /><br />"Пирогов" има готовност от 1 май да поеме нощните дежурства на лични лекари<br /><br />По-високи глоби за неизпълнени задължения в туризма<br /><br />Световен мебелен салон в Милано<br /><br />Новият космически телескоп започва мисията си<br /><br />Никълъс Кейдж приключва с работата пред...

Заслужава ли този селски мач окото на полицайката?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823862

Заслужава ли този селски мач окото на полицайката?Вчера между 16 и 18 часа се озовах в центъра на София и първоначално си помислих, че започват някакви военни действия. Навсякъде униформени, охранителна полиция с каски, движението отцепено, военна полиция, бул. "Цариградско шосе" абсолютно пуст. Първо помислих, че от Сирия е пламнала третата световна война.

Мъж уби сина си в дома им в Нови хан, наръгал го с нож в гърдите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824529

Мъж уби сина си в дома им в Нови хан, наръгал го с нож в гърдитеПод наблюдението на Окръжна прокуратура – София се води досъдебно производство за извършено убийство в с. Нови Хан, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В хода на разследването в качеството на обвиняем е бил привлечен С. В. Около 21:20 ч. на 13.04.2018 г., в дворно място на ул. „Студеница“ в с. Нови Хан, той умишлено умъртвил сина си.

Гришо се измъчи с Колшрайбер, но е на 1/4-финал в Монте Карло

http://www.cross.bg/monte-karlo-kolshraiiber-1572939.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров е четвъртфиналист в Монте Карло. Световният номер 5 победи трудно с 2:1 сета (4:6, 6:3, 6:4) германския ветеран Филип Колшрайбер. Срещата продължи 2 часа и 24 минути, а следващият съперник на първата ни ракета ще бъде партньорът му на двойки Давид Гофен. 26-годишният хасковлия стигна за трети път в кариерата си до 1/4-финалите на Мастърса в Монте Карло след 2013 и 2015 година. 

Откриха контрабандни цигари край Казанлък

https://frognews.bg/kriminalno/otkriha-kontrabandni-tsigari-krai-kazanlak.html

100 мастербокса цигари без бандерол откриха днес в лекотоварен автомобил край Казанлък при специализирана полицейска операция срещу престъпления с акцизни стоки, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

България и още 15 страни от ЕС с проект за суперкомпютър

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-i-oshte-15-strani-ot-es-s-proekt-za-superkompiutyr-6081481

В следващите години икономиките, които разполагат със суперкомпютри рязко ще надминат останалите, каза Бойко Борисов

Патриарх Неофит вече не е в реанимация

https://offnews.bg//obshtestvo/patriarh-neofit-veche-ne-e-v-reanimatcia-679039.html

Патриарх Неофит вече не е в реанимация. Това съобщиха от болница "Токуда", където той беше приет по спешност снощи. 

Здравословното състояние на патриарха се подобрява. Лечението му продължава в терапевтично отделение, обясниха от лечебното заведение.

Оттам вече обясниха, че патриарх Неофит има коморбидни заболявания, свързани с възрастта му. Той е приет за наблюдение, защото е преценено, че в състоянието му има известна доза критичност. 

Ограниченията за височина няма да спрат небостъргача до мол "Парадайз"

http://www.mediapool.bg/ogranicheniyata-za-visochina-nyama-da-sprat-nebostargacha-do-mol-paradaiz-news278164.html

Ограниченията във височината на сградите в София, заложени в промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО), няма да спрат изграждането на 216-метров небостъргач до софийския мол "Парадайз". Това каза пред Mediapool главният архитект на София Здравко Здравков, според когото високите сгради имат място в София, но те трябва да са на точните места и функциите им да бъдат внимателно определени. Той е на мнение, че животът в небостъргачи не е толкова комфортен, струпването на толкова хора ще доведе до задръствания и натоварване на трафика около тях. Разговорът ни с арх. Здравков започва с актуалния скандал около кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, задържана с подкуп. Г-н Здравков, многократно сте казвали, че при вас постъпват сигнали от инвеститори в "Младост" за забавени преписки от страна на районната администрация. Имаше ли обаче сигнали или съмнения за корупционни практики? Не, но се създаваше впечатление, че умишлено се забавят преписки. Жалби е имало от всички инвеститори, които си внасяха преписките при нас, и впоследствие умишлено се забавяше обявяването на разрешение за строеж, например. Бавеха се и документи за разрешение за извозване на строителни отпадъци. Имахме сигнали за забавени преписки и то с месеци. И когато сте инвеститор и ви създават проблем по отношение на издаването на елементарни документи като заверката на плана за безопасност и здраве и плана за управление на строителните отпадъци, се създава впечатление, че това е умишлено. Сроковете по закон са категорични - 14-дневни са. При нас има постъпили жалби от инвеститори клас А, чиито преписки се бавят с месеци. Не мога да кажа, че това е правено с цел корупционни облаги, но се създаваше впечатление, че целият район "Младост" не работи. Става въпрос по-скоро за нежелание да се свърши работа, а не за липса на административен капацитет. Многократно сме се срещали и при кмета Фандъкова с районния кмет Десислава Иванчева. Председателят на комисията по архитектура Силвия Христова неколкократно я е канела, защото жалбите валят. В приемния ми ден една трета от гражданите идват с оплаквания от район "Младост". В София има 24 района. Нали си представяте, ако останалите не работят, какво ще стане. Разбирам желанието на Иванчева за запазване на зелен "Младост", но трябва да се спазват и законовите разпоредби. Има ли основания в опасенията на ръководството на район "Младост", а и на много граждани и организации, че промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО) отварят врата за застрояване на зелени площи в кварталите? Категорично няма как да стане. Защитата на зелените площи в Столична община е специфична. Според закона предназначението на терените, определени за част от зелената система, не може да бъде променено. С изменението на закона определихме зелените площи в жилищните комплекси като елемент на зелената система, т.е. те се ползват от тази специална защита. Но текст в закона - параграф 28, дава възможност за промяна на предназначението на такива имоти. В устройственото планиране има йерархия на плановете. Планът от по-горна степен, какъвто е Общият устройствен план, въвежда ясни критерии и правила по отношение на всяка една зона от по-ниска степен. Но имаме противоречие с подробните устройствени планове, които са изработени преди общия. Така, ако имате имот в Банкя, който по подробен устройствен план е отреден за лесопарк, парк или терен за широко обществено ползване, но по общия устройствен план е жилищна територия, общинският съвет ще може да реши дали да приведе подробния план в съответствие с общия. Разписахме процедурата как да се спазва йерархията на плановете. Отделно създадохме допълнителна защита на зелените площи. В момента можем да приобщаваме към зелената система само терените, които са част от зоните за комплексно застрояване. Сега има възможност, ако озеленяването е реализирано, всички останали терени да бъдат включени в зелената система по решение на Общинския съвет. Разбира се, трябва да проведем цялата процедура по изработване на план, да имаме решение на Общинския съвет и накрая да отчуждим имота, но със закона се създава правната възможност това да стане. Създаването на един изкуствен проблем за мен е откровена лъжа. Спекулира се изключително много с притесненията на хората за тези зелени площи. По отношение на комплексите има една допълнителна защита - плановете да не се променят в продължение на 5 години. В следващите години, когато се измени планът на "Дружба" или на "Мусагеница", той ще има една 5-годишна стабилност, за да не се променя с частично изменение. Този план представлява един вид граждански договор. Планът на "Дружба" се прави вече 8 години. Хората стигат до някакъв консенсус след безброй обществени обсъждания, а досега законът позволяваше този план да бъде променен с частично изменение веднага след приемането. Това създаваше усещане, че хората са подведени. За това въведохме тази 5-годишна сигурност. Има ли анализ колко са имотите, определени за зелени площи според подробен устройствен план, но отредени за застрояване в общия? Не сме правили такъв анализ. Със сегашните изменения на Общия устройствен план всеки един имот ще бъде анализиран и ако попада в паркове или лесопаркове, ще бъде от компетенцията на общинския съвет да реши. Остават терените, които са с отреждане за озеленяване. За тях ще се прави анализ дали планът е реализиран. Ако е реализиран, няма как да бъде променен. Аргументирахте нуждата от промени в ЗУЗСО с това, че те въвеждат повече ред. Останаха ли обаче нерешени проблеми? Нерешени проблеми в устройственото планиране винаги ще има. Практиката показва, че текстове, приети преди години, вече са остарели, не работят и имат нужда от промяна. Дефиницията за високото застрояване трябва да намери своето място в текстовете. Имахме много добри предложения за решаване на проблема с компенсирането на озеленяване в имотите. То не влезе в закона, но се радвам, че се възприе идеята това да се уреди в Наредбата за зелената система. Проблемът е, че когато имаме централни или смесени многофункционални зони, чисто механично сборът между процентите плътност - 60%, и свободната дворна площ - 40%, е 100%. Така не остава място за пътеки, за паркоместа. Те трябва да бъдат направени за сметка на застрояването или за сметка на озеленяването. Идеята е озеленяването да може да се разположи и по покривите, по фасадите. Другото ни предложение, което не беше прието, е съдовете за смет да се разполагат в рамките на имота, а не по улиците. Този въпрос трябва да намери място в законодателството макар и не в ЗУЗСО. Голямото ми желание е да изменим и Общия устройствен план, за да решим проблемите, които е показал. Кои са те? Единият е решаването на въпроса с гробищните паркове. Другият е развитието на транспорта, защото гръбнакът на града е системата от най-консервативния транспорт. Развитието на жп възел София и на метрото, трябва да е основа за изграждането на довеждащи връзки. Всички останали трасета трябва да бъдат анализирани въз основа на този гръбнак, който се е променил значително от 2007 г. Би трябвало да се обърне повече внимание на развитието вътре в обхвата на компактния град. Има големи освободени територии - бивши жп ареали, военни поделения, индустриални зони. Трябва да насочим усилията към тези терени. Те трябва да бъдат преосмислени. Безсмислено е разпиляването на града при условие, че има огромен потенциал вътре в него. Такъв пример са около 200 дка до бул. "Никола Мушанов". Имаше много интересен проект на едни турски инвеститори, но не успяха да го продадат. Компанията "Гаранти Коза" има интерес към застрояването на имота на бившият завод на булевардите "Тотлебен" и "Гешов". По същия начин има интереси към бившата производствена зона "Хладилника". Имах среща със собствениците на терени там. Правим анализ, за да не допуснем същия проблем като с "Манастирски ливади", "Кръстова вада" или кв. "Витоша" (с липсата на публична инфраструктура - бел. ред.). За радост тук има компактни групи собственици и можем да подходим малко по-разумно към планирането на тази територия. В един момент тя ще генерира около 15 000 нови обитатели, ще има нужда от детски градини, училища. Наскоро казахте, че изоставените индустриални зони могат да се превърнат в нови бизнес зони. При създаването им обаче трябва да се намери баланс между функциите така, че те да не се превръщат в призрачни територии с края на работното време. Как точно ще накарате инвеститорите в офиси да правят и жилищни пространства? Балансът може да се постигне със стимули за инвеститорите. Може да се направи приоритизиране - да препоръчаме в зоната на кв. "Полигона", например, да се изграждат предимно жилищни сгради, за да се компенсират вече направените офиси. Трябва да стъпим на внимателен анализ. Иначе рискуваме да развиваме града безпланово. В нормалните държави има територии, в които дори се определя максимално допустимият брой на дрогериите. В София може ли да се прилагат чак такива детайлни разпоредби? Имаше го като градоустройствено планиране в миналото. С времето се даде възможност частната инициатива да е водеща, но установяваме, че има необходимост от създаването на ясни регламенти в абсолютно всичко. Пример за това е състоянието на бул. "Витоша" в момента. Искаме да го променим, като създадем ясни правила за ползването на тротоарите. Да не се поставят настилки и стоки по земята, да няма автомати по тротоарите, да има прости правила за външния вид на летните градини. Очаквате ли отпор от бизнеса срещу идеите ви за правила за летните градини, тъй като те със сигурност ще трябва да се свият, да изглеждат по различен начин? Състоянието на бул. "Витоша" е следствие от липсата на ясни регламенти. Собствениците на заведения сигурно се чувстват подведени, защото са инвестирали значителни средства да направят точно тези обеми на летните градини. С новата наредба ще трябва да ги променят. Тук има сериозен проблем с тютюнопушенето. Когато се пуши вътре в сградата, се налагат санкции. Това обаче не се случва, когато се пуши в тези остъклени обеми. Тези "аквариуми" реално са зали за пушене и възможност за заобикаляне на забраната. Да. За мен това не са градини, защото не са отворени пространства. Идеята е да дефинираме ясно какво представляват тези открити пространства, да има задължително изискване да са отворени, да не са покрити с твърда конструкция, ако ще има кашпи - с каква височина да са, регламент по отношение на цветовите решения. След като Общинският съвет приеме тези правила, ще им дадем една година да изпълнят изискванията. По Коледа две от заведенията абсолютно незаконно направиха остъклените конструкции на тротоара. Продължавате ли да смятате, че зоните за неограничено във височина строителство трябва да са около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе" и при Околовръстния път и бул. "Царица Йоана"? Тези сгради трябва да вървят в клъстери. В нормалните европейски градове те се строят в групи. Да са обезпечени с връзки с метрото, с магистрала. Тези сгради в 21-и век са неизбежни. Те имат своите предимства. Но ако са изцяло офисни, в извънработно време пространството е призрачно. Създаването на зони с високо застрояване трябва да следва механизма на смесените функционалности, включително и в самата сграда. Създаването на една сграда, която не работи 24 часа, вече не е правилно. С промените в ЗУЗСО се наложи ограничение на височината на новите сгради, а аргументът беше спиране на проекти за небостъргачи на неподходящи места. Има ли проекти, които са на такъв етап, че ще се реализират въпреки закона? Проектът до мол "Парадайз". Той е в съда. Става въпрос за 216-метрова сграда, южно от търговския център. Тя беше приета миналата година с решение на Общинския съвет и то се обжалва. Очакваме произнасянето на съда по казуса. Иначе високи сгради над 75 метра няма толкова много. Смятам, че не сме подготвени да живеем в такива сгради. Получава се концентрация на хора, които трябва да напуснат сутрин в рамките на час и вечер да се приберат в рамките на час. При условие, че основното придвижване в София става с автомобил, това ще натовари трафика. Знаете какво става в пиковите часове в рамките на някой от големите молове. Това ще се превърне в ежедневие за живеещите в тези сгради. Животът в такава сграда не е най-комфортният. Да, дава известно самочувствие това да гледаш останалите отвисоко, но това не означава, че живееш много по-комфортно. Много от високите сгради, които са изцяло със стъклени фасади, създават у работещите фобия от височини. Моето лично мнение е, че София има достатъчно място за развитие. Не сме Хонконг или някоя малка държава, че да сме изконсумирали цялата си площ и да трябва да растем на височина. Високите сгради имат предимството, че на малка площ се концентрират много обитатели. Но те трябва да могат да излязат и влязат в сградата. Ако в нея има 500 или 1000 души, те трябва да ползват асансьорите, без да стават огромни опашки. Тези сгради са със специфични изисквания по отношение на евакуация, вентилация, земетръс. Ветровото натоварване е огромно. Инвестицията в такава сграда е много голяма. Нека оставим на дубайските принцове състезанието кой ще направи по-висок небостъргач. Намираме се в сърцето на Европа. София си има своя чар и това не е най-важната тема в града. Имаше залитане по модата на високите сгради, но смятам, че когато бъдат построени и започнат да се обитават, инвеститорите бързо ще се отрезвят. Защо ограничението за височината на сградите, прието с промените в ЗУЗСО, не важи за имотите около метростанции и там могат да се строят 100-метрови здания? Защото първоначалната ни идея беше част от София да бъде изключена от ограничението за височина. В крайна сметка се прие в обхвата на съществуващите метростанции да се строят сгради до 100 метра. Това не означава, че всички ще са 100-метрови. Височината им ще бъде съобразена с околното застрояване. Логиката на развитие на метрото показва, че покрай метростанциите има концентрация на инвестиции. Ако там се концентрират повече обитатели в по-високи сгради, това може да намали автомобилното придвижване в града, тъй като хората ще ползват метрото. Какво се случва с проекта на НИКМИ за висока сграда на бул. "България"? Излезе изпълнителен лист и трябва да си платя глобата за неизпълнение на съдебно решение. Най-куриозното в цялата ситуация е, че съдът е постановил да издам "искания акт" (да разреши процедура за подробен устройствен план на имота, която е стъпка към застрояването му - бел. ред.). Аз обаче трябва да направя проверка по отношение на законосъобразността на целия процес по изработването на този акт, за да мога да се подпиша под него. А в момента има разпореждане да го издам и то в 14-дневен срок, независимо дали той е законосъобразен. Аз съм в ситуация на неизпълнение на съдебни решения. Като главен архитект апелирам за спазването на закона и на съдебните решения, но в случая, за да спазя съдебното решение, трябва да извърша поредица от закононарушения. В същото време има искане от наша страна за спиране на проекта. Има и решение на комисията по екология, с което не се допуска застрояване, тъй като на терена има 61 дървета. Имате ли полезен ход освен да продължавате да не спазвате съдебно решение? Ситуацията на неспазване е притеснителна, тъй като санкциите могат да продължат. Ще поискаме спиране на съдебното решение. В същото време, имаме отказ от съда да образува дело по искането на прокуратурата да бъде обявена сделката за терена за нищожна. Инвеститорът атакува решения на Общинския съвет, свързани с устройствения план на имота. Аз продължавам да рецидивирам неизпълнение на съдебно решение. Санкцията трябва да си я платя, но това не е решение. Трябва да се седне на една маса със собствениците от НИКМИ и да се търси решение. Волята на Общинския съвет през 2009 г. (когато е приеман Общият устройствен план - бел. ред.) е била ясна - тази част остава в режим на ТГО (терени за локални градини и озеленяване - бел.ред.). Да преговаряте за какво? Да им дадете друг терен? Все пак общината не е брокер на имоти. Не разполага с безброй терени. Но трябва да се намери начин собствениците да бъдат адекватно обезщетени. Има ли вече решение за реорганизацията на градския транспорт в тунела на НДК и какво ще се прави с трамвай 6? Решението на експертния съвет е да останат само два варианта, които осигуряват двуколовозно развитие. Пространството на бул. "Скобелев", където сега минава трамвайното трасе, е оскъдно, а трябва да проведе три трамвайни линии - 1, 7 и 6. Така остава вариантът, който осигурява влизане на трамвай 6 в тунела на НДК, но трябва да се направи нов пробив към бул. "Витоша", за да излезе трамваят в южна посока. Другият вариант е замяна на трамвай 6 с тролей, който тръгва от ул. "Бяла черква", минава по бул. "Арсеналски", завива по бул. "Черни връх". Той може да разтовари значително териториите чак от кв. "Манастирски ливади" и да се развие в бъдеще, за да стига до Окръжна болница или до Сточна гара. Така ще се прави връзка на три метростанции. Вариантът с тролея има изключителни предимства. Възложих макросимулация по отношение на броя на евентуалните пътници и при двата варианта. След това Общинският съвет трябва да вземе окончателно решение. Разликата и ценово е значителна. Първият вариант - с пробива на тунела на НДК надхвърля 20 млн. лева. Това е огромна сума. Преди да се преместят линиите по "Скобелев", заради което сега се налага и промяна в организацията на транспорта, как се минаваше в района? Проблемът възникна със спирането на движението по бул. "Витоша". Тунелът на НДК не е проектиран за три трамвая. Значи основната причина за пускането на тролей вместо възстановяване на маршрута на трамвай 6 са парите? Недоволните от този вариант казват: "Трябва да запазим шестицата". Нека знаем какво ще ни струва това. Ако транспортният анализ покаже, че линията не е достатъчно натоварена и се припокрива с други маршрути... В момента не се ли припокрива с трамвай 7? Да, наистина. Но логиката на градския транспорт е първо да се подчинява на най-консервативния - т.е. метрото, а наземната част да е равнопоставена. Не може да приоритизираме трамваите за сметка на тролеите. Трябва да покажем колко хора ще се обслужват от тази територия, за да се вземе информирано решение. Звучи изключително нелогично да се прави тролейно трасе при положение, че трамвайните линии са там и стоят неизползвани. Трасето на трамвая донякъде припокрива метрото. Трябва да се види колко хора биха ползвали бъдещия трамвай 6, за да оправдаем изразходването на над 20 млн. лева за възстановяването на маршрута му. Защото, когато годишният бюджет за отчуждаване е 20 млн. лева и отива за изграждането на метрото, а има нерешени проблеми с изграждането на улиците в южните квартали като "Кръстова вада", "Витоша", "Манастирски ливади", общинският съвет трябва да реши дали да се дадат толкова пари за трамвай. Над 20 млн. лева са огромна сума. Да ги хвърлим само за едно съоръжение не е оправдано. Колко би струвал вариантът с тролея? Около 3 млн. лева. До къде стигна процедурата за устройствения план на Борисовата градина? Имаме забележки към проекта. Той ще претърпи доста сериозни промени. В плана се предвижда доста консервативно решение по отношение на стадион "Юнак". Министерството на спорта заяви намерение да възстанови пързалката там, а в проекта на проф. Ковачев той се превръща в зелена площ. За мен основният недостатък на този проект е липсата на връзки с прилежащите територии. В парка трябва да се създадат и режими за ползването на терените. Не се решава и проблемът с паркирането. Борисовата градина не може да се ползва само от майки с малки деца. В него трябва да има място и за тези, които тичат там сутрин, след това да дойдат майките с децата, после работещите да пият по едно кафе, отново да дойдат спортуващите. Паркът трябва да функционира поне до 22 часа, за да е безопасен. Превръщането му в гора в съвременните градски условия е неправилно. Механичното унищожаване на съществуващи обекти не е най-правилното решение. Примерът, който дадох с "Юнак", е показателен. Казвате, че трябва да се реши проблемът с паркирането. Това означава ли да има повече паркинги и те за сметка на парка ли да са? Повече паркинги, не. И категорично не за сметка на парка. Трябва да се намери решение извън терени, които са елемент на зелената система.

Парното ще поскъпне отново от юли

https://petel.bg/Parnoto-shhe-poskapne-otnovo-ot-yuli__260854

В широки граници - от минус 6 до 63% е промяната в цените, която са поискали от Комисията за енергийно и водно регулиране различните (КЕВР) то...

Ето кога е следващият мач на Димитров в Монте Карло

https://petel.bg/Eto-koga-e-sledvashhiyat-mach-na-Dimitrov-v-Monte-Karlo__260856

Световният номер 5 Григор Димитров за трети път в кариерата си се класира за четвъртфиналите на тенис турнира от сериите “Мастърс” в Мон...

От последните минути: Президентът Радев обяви има ли заплаха за България заради случващото се в Сирия

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Prezidentat-Radev-obyavi-ima-li-zaplaha-za-Balgariya-zaradi-sluchvashhoto-se-v-Siriya__260857

"Тази тема, която обсъдихме днес, е същата като преди година - армията намаля, старата техника остаря, а нова не бе придобита Обстановката о...

НАП търси 217 души за "Фискален контрол"

http://www.mediapool.bg/nap-tarsi-217-dushi-za-fiskalen-kontrol-news278163.html

След като изгони между 250 и 300 души от звеното си "Оперативни проверки", Националната агенция за приходите (НАП) ще наеме 217 служители във "Фискален контрол". Вече е обявен конкурсът за новите свободни щатни бройки, става ясно от съобщение на институцията.  НАП реши да закрие структурата за оперативните проверки и да прехвърли функциите й към спецзвеното "Фискален контрол" заради големия корупционен риск при сегашната организация на оперативните проверки, а също и заради слабата им ефективност. Синдикатите обаче организираха протест по повод мярката и се обявиха против масовото съкращение. Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю. Работата на инспекторите във фискалното звено е свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си. Минималната заплата за длъжността е 914 лв. Кандидатите могат да подадат документи до 24 април.

БТК рефинансира облигационен заем с нов кредит за 345 млн. евро

http://www.mediapool.bg/btk-refinansira-obligatsionen-zaem-s-nov-kredit-za-345-mln-evro-news278162.html

"Българската телекомуникационна компания" ЕАД погаси облигационния си заем в размер на 400 млн. eвро преди датата му на падеж, съобщиха от дружеството. Кредитът е рефинансиран с друг синдикарн заем за 345 млн. евро, отпуснат от 14 финансови институции. БТК изтегли облигациите си от официалния списък на търгувани ценни книжа на Ирландската фондова борса, където те бяха регистрирани за търговия преди близо пет години. Погасеното задължение беше към "Ю. Ес. Банк Тръстийс Лимитид", а договорът за него е от есента на 2013 г. Падежът беше през тази година, а като обезпечение бяха заложени акциите и имоти на БТК. Според данните от Търговския регистър новият кредит се отпуска от 14 финансови институции под ръководството на германското подразделение на руската ВТБ и на лондонския клон на Ситибанк. Повечето кредитори са чуждестранни финансови институции, включително Международната банка за икономическо сътрудничество и Международната инвестиционна банка. Сред кредиторите са и българските Първа инвестиционна банка, Сосиете Женерал Експресбанк и Интернешънъл Асет Банк. Вече е учреден залог на името на новите заемодатели. Според официалното съобщение новият заем ще е на няколко транша с максимален срок от 5.25 години и лихвени нива, базирани на EURIBOR плюс надбавка между 1.25% и 3.75%. "Условията на заема са значително по-изгодни за телекома в сравнение с условията на облигационната емисия, което ще позволи на компанията да се съсредоточи върху по-нататъшни инвестиции в инфраструктура и подобряване на качеството на услугите си", пише в съобщението. От БТК припомнят, че през изминалата година са подобрили финансовото си показатели и са успели да намали съотношението на нетен дълг към печалбата преди лихви и данъци под 2, а ликвидността на компанията остава стабилна и след погасяването на облигационния заем. "Наскоро международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service повиши дългосрочния рейтинг на VIVACOM от B1 на Ba3. Високата оценка е резултат от цялостното представяне на компанията като водещ телекомуникационен оператор със силни пазарни позиции във фиксираните услуги и устойчивото нарастване на пазарния дял и приходите в мобилния сегмент, както и очакванията за бъдещото ѝ развитие", пише в съобщението.

Денят в снимки – 19 април

http://www.dnes.bg/index/2018/04/19/deniat-v-snimki-19-april.374100

На плаж в Биариц и любовно обяснение върху мръсна кола

ДАЗД ще си сътрудничи с Дружеството на психолозите

http://www.cross.bg/psiholozite-dryzhestvoto-detzata-1572938.html

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще си сътрудничи с Дружеството на психолозите в България. Това стана ясно на срещата на председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова с председателя на Дружеството на психолозите д-р Пламен Димитров. Двамата възнамеряват да реализират съвместно национална изследователска програма за развитието и нуждите на децата от 21. век. Основните насоки в нея ще бъдат какво искат децата днес, какво е влиянието на негативните прояви върху тях и какво е възпитанието и личностното развитие. След това ще бъдат направени задълбочени анализи. Изследванията ще бъдат база за създаването на становища, които да послужат за подобряване на политиките за детето в България.  

Вучич: Военният неутралитет на Белград не е пречка в развитието на сътрудничеството с НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824512

Вучич: Военният неутралитет на Белград не е пречка в развитието на сътрудничеството с НАТОВоенният неутралитет на Белград не се явява препятствие за Сърбия за развитие на сътрудничеството с НАТО, заяви днес президентът на страната Александър Вучич на среща с председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Паоло Али, предаде ТАСС. Президентът Вучич подчерта пред Паоло Али, че твърдата позиция за военен неутралитет на Сърбия не се явява

Изпълнителят: Правим всичко бул. „Левски“ да бъде готов за движение до 15 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=372805

Дейностите по изграждането на новия бул. „Левски“ се движат сравнително в срок. Има участъци, където все още приключват процедурите по отчуждаване. Все пак обаче има сериозен фронт за работа и действаме по тази част от трасето. Това каза за Moreto.

Гришо стигна четвъртфиналите в Монте Карло

https://www.actualno.com/tennis/grisho-stigna-chetvyrtfinalite-v-monte-karlo-news_670516.html

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло с втори пореден обрат. Българският тенисист победи германския ветеран Филип Колшрайбер с 4:6, 6:3, 6:4 след много здрава и оспорвана битка, която продължи 2.22 часа. В спор за място на полуфиналите световният №5 ще се изправи срещу един от най-честите си опоненти - белгиеца Давид Гофен. ПРЕДИ ДВУБОЯ Григор Димитров имаше 3 поражения в последните 4 мача преди да запише успех на стар

Жени Начева: Половината от държавните болници нямат просрочени финансови задължения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824517

Жени Начева: Половината от държавните болници нямат просрочени финансови задълженияПоловината от държавните болници нямат просрочени финансови задължения, каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на заседание на Парламентарната комисия по здравеопазване, предава БТА.  Начева представи единния стандарт за финансово управление на държавни болници, изготвен от Министерството на здравеопазването.

Меркел и Макрон са още далеч един от друг за реформата в ЕС

http://www.mediapool.bg/merkel-i-makron-sa-oshte-dalech-edin-ot-drug-za-reformata-v-es-news278161.html

Въпреки различията между Берлин и Париж по няколко области от предложените реформи на ЕС, Германия и Франция ще успеят да постигнат компромис до средата на годината.   Такова уверение даде в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, цитирана от ДПА.   Ако се съди от казаното от двамата лидери обаче, позициите им по ключовите въпроси са все още твърде далеч една от друга.   Имаме нужда от открит дебат и в крайна сметка от способност да намираме компромиси, отбеляза германският лидер.   Като области, по които с Макрон все още не са постигнали съгласие, тя посочи бежанската политика, съвместния подход към външната политика и по-нататъшното развитие на икономиката на еврозоната и валутния съюз.   Европа може да разреши проблемите си единствено заедно, посочи тя.   Страните от ЕС имат нужда от единен подход при провеждането на външната политика, като Берлин и Париж вече отделят голямо внимание на тази тема, допълни канцлерът.   Франция и Германия ще обсъдят какво можем да направим, за да допринесем за (решаване на конфликта в) Сирия, както и по въпроса за Украйна, заяви Меркел.   По думите й страните от ЕС трябва до края на юни да постигнат напредък по въпросите, свързани с миграцията.   Германия ще подчертава важността на трансатлантическото сътрудничество въпреки редицата разногласия между ЕС и САЩ, каза канцлерът.   От моя гледна точка е важно да се посочи, че трансатлантическото партньорство е важно за нас. Имаме разногласия и ще ги обсъждаме, заяви Меркел. Съюзът със САЩ е "голямо съкровище, което бих искала да подхранвам и развивам", подчерта тя.   Германският лидер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон на 27 април.   Европа е на кръстопът, отбеляза Макрон.   Съвместният суверенитет на Европа е поставен на изпитание от сегашния световен ред, отбеляза той, посочвайки търговските предизвикателства и измененията в технологиите и климата, както и силните националистически настроения.   Живеем във време, когато европейското приключение е наистина уникално, каза френският президент.   Европейските страни трябва да добавят механизми за солидарност, като банковия съюз, към съществуващите инструменти за подобряване на конкурентоспособността, ако искат блокът да процъфтява, посочи той.   Неговите идеи обаче се посрещат предпазливо, а в някои случаи и със съпротива от партиите в германската управляваща коалиция.

14-и син се роди на семейство от Мичиган

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824510

14-и син се роди на семейство от МичиганДвойка от Мичиган с 13 синове се сдоби с още един, съобщи Асошиейтед прес. В. "Гранд рапидс прес" съобщава, че новият член в семейството на Джей и Кътари Шванд се появил на бял свят в сряда вечерта, 5 дни преди термина. Телевизия Дабъл Ю Оу Оу Ди Ти Ви оповести, че новороденото момче тежи 3,7 кг и е дълго 53 см, предава БТА.

Томислав Дончев: Днес трябва да говорим за постиндустриална революция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824509

Томислав Дончев: Днес трябва да говорим за постиндустриална революцияВицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се включиха в конференцията на високо ниво "Чиста енергия за всички европейци - пътят напред". Форумът е част от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи БТА. Да говорим днес, в 21-ви век, за индустриална революция е безкрайно неактуално.

Патриарх Неофит е изведен от реанимация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/19/3165997_patriarh_neofit_e_izveden_ot_reanimaciia/?ref=rss


Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява и той вече е изведен от реанимация. Това съобщиха от пресцентъра на болница "Токуда", цитирани от "Фокус". Лечението му продължава в терапевтично отделение.<br /><br />Снощи патриархът беше приет по спешност заради кардиологични проблеми. По-рано днес от болницата уточниха, че той вече се намира в добро състояние и е започнал активна рехабилитация.<br /><br />Патриарх Неофит ще остане в...

Борисов отговори защо управлява с дясноекстремисти: "Глас народен - глас Божи"

https://www.actualno.com/politics/borisov-otgovori-zashto-upravljava-s-djasnoekstremisti-glas-naroden-glas-boji-news_670575.html

Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично. Това заяви в интервю за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) премиерът Бойко Борисов. На провокативния въпрос на НЦЦ дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък на властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа,

МВФ предупреди за повишаване на финансовите рискове в света

http://econ.bg/Новини/МВФ-предупреди-за-повишаване-на-финансовите-рискове-в-света_l.a_i.760645_at.1.html

Международния валутен фонд (МВФ) публикува последния си редовен доклад „Перспективата пред световната икономика", според който за 2017 г....

Арестуваха полицаи и шеф на районно управление

http://dnes.dir.bg/news/politzai-arestuvani-27063998

Полицейски служители от пловдивската дирекция на МВР са арестувани за корупционни престъпления, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Цветанов: По-добре държавата да плаща на депутатите

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-gerb-tzvetan-tzvetanov-27063002

По-добре е депутатът да получава заплата от българската държава, отколкото да го направиш хрантутник на някой холдинг или определени икономически кръгове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване