Московски: Цифровите технологии ще улеснят преминаването през граничните пунктове

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/moskovski-cifrovite-tehnologii-shte-ulesniat-preminavaneto-prez-granichnite-punktove-260008/

Промените по Пакета за мобилност ще станат известни съвсем скоро, обяви транспортният министър на среща с колегите си от Югоизточна Европа

И в четвъртък ще ни радва слънчево време

http://www.cross.bg/gradysa-predimno-temperatyri-1573377.html

/КРОСС/ През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, в Западна и Централна България - и купесто-дъждовна облачност, където на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен вятър, в Северозападна България - от северозапад. Остава топло, на места след обяд и горещо с максимални температури предимно между 25 и 30 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд и привечер ще се увеличи купестата облачност, но да превали е малко вероятно. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще са от 18-20 градуса в северните райони, до 24-26 градуса в Бургаския залив. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините преди обяд ще е слънчево, след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на много места ще превали и прегърми. През деня ще духа слаб запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса. И през следващите два дни ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони. В петък краткотрайни валежи и гръмотевици ще има и на места в Източна България, а в събота - само в планинските райони в западната част от страната

В КЕВР - с добри заплати, но без да са държавни служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833531

В  КЕВР - с добри  заплати, но без да са държавни служители Експертите на КЕВР ще вземат добри заплати, но падна статутът им на държавни служители. Народното събрание прие на второ четене тези промени в Закона за енергетиката. Парите от таксите и глобите остават в КЕВР, което ще направи бюджета на комисията към 11 млн. лв. при 4 млн. сега. Това ще позволи експертите да вземат заплати между 2500 и 3000 лв.

Средна по сила магнитна буря ще достигне до Земята

//dariknews.bg/novini/sviat/sredna-po-sila-magnitna-buria-shte-dostigne-do-zemiata-2093225

Средна по сила магнитна буря ще достигне до Земята на 17 май по данни на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт „Лебедев“ на Руската академия на науките, предаде ТАСС.
 
Според граф

Силно земетресение в Румъния

//dariknews.bg/novini/sviat/silno-zemetresenie-v-rumyniia-2093232

Силно земетресение разлюля Румъния. Трусът със сила 4,6 по Рихтер е бил усетен в 20:15 ч. българско време, посочва

Лекари спряха влак заради жена, ухапана от змия

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/lekari-spriaha-vlak-zaradi-jena-uhapana-zmiia.html

Лекари от Кюстендил спряха влак, за да спасят жена, ухапана от змия в района на Скакавишкия водопад, където мотрисата не се движи с бърза скорост. Ден по-късно близки на пострадалата благодариха на лекарите с постове в интернет.

Археолози откриха скелет на дете, загинало при изригването на Помпей през 79 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833499

Археолози откриха скелет на дете, загинало при изригването на Помпей през 79 г.Археолози откриха скелет на дете в старинния град Помпей в южната част на Италия, съобщи агенция ДПА, цитирана от БТА. Останките принадлежат на 7-9 годишно момче, станало жертва на изригването на вулкана Везувий през 79 година. Вулканичната пепел тогава затрупала целия град, изграден в основата му. Скелетът е бил покрит от пласт с дебелина около

Варна става ключова дестинация за винен туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=373177

12 винено-кулинарни дестинации е разработило Министерството на туризма. Те комбинират традиционните винени напитки и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната.

11 служители на ДАИ-Благоевград остават в ареста

http://www.cross.bg/spetzializiranata-prokyratyra-blagoevgrad-1573406.html

/КРОСС/ Счетоводителите, които бяха задържани вчера за 24 часа при акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в Благоевград, са освободени. Те не са привлечени като обвиняеми, а като свидетели, съобщи "24 Часа". Припомняме, че Специализираната прокуратура проведе мащабна акция в ДАИ - Благоевград. В ареста остават 11 служители. В петък ще се гледа мярката им за неотклонение. Наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Петър Белчев посочи, че размерът на подкупите бил различен - от 300 до 600 евро. С подкупите фирмите си осигурявали спокойствие - даяджиите не им съставяли наказателни постановления за извършени и констатирани нарушения.    

Президентът Радев прекрачил червена линия, според Цвета Караянчева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/25/3169317_prezidentut_radev_prekrachil_chervena_liniia_spored/?ref=rss


Държавната институция в лицето на г-н Радев прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в ефира на БиТиВи.<br /><br />"Трябва думите да се претеглят преди да се кажат, защото не сме случайни хора", заяви Караянчева и подчерта, че е недопустимо президентът да напада Цветанов ("председателят на най-голямата парламентарна група, който е избран преди само една година на...

US сенатори поискаха осветяване на връзките на банки с руски олигарси

http://clubz.bg/67120-us_senatori_poiskaha_osvetqvane_na_vryzkite_na_banki_s_ruski_oligarsi

Сенаторите от Демократическата партия на САЩ Шелдън Уайтхаус и Джийн Шахийн призоваха най-големите банки в света да разкрият връзките си с богати руснаци, "свързани с руския президент Владимир Путин". Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на тяхно писмо.

Писмото беше изпратено до три американски банки: Bank of America Corp, JPMorgan Chase и Citibank, както и европейски: Barclays, Deutsche Bank, UBS, HSBC и Credit Suisse.

 него сенаторите настояват да бъде разкрита информация за сметките на руснаците, включени в Кремълския доклад на финансовото министерство на САЩ. Посланието на сенаторите има за цел да увеличи натиска не само върху олигарси от т.нар. "списък на Кремъл", но и на финансовите институции.

Сенаторите са поискали банките да предоставят информация дали през последните 5 години се извършвани проверки за наличие на сметки, принадлежащи на включените в Кремълския доклад лица. Ако е имало такива проверки, банките трябва да съобщят за резултатите от тях, както и да обявят какво е направено за идентифицирането на евентуални връзки с бизнесмени от обкръжението на руския президент Путин.

Сенаторите заявиха, че ако не получат информацията, ще поискат правителствено разследване.

"Като се има предвид тяхното богатство и отношението към държавата, много олигарси в Русия имат или политическо влияние, или са му силно подвластни", заявяват сенаторите.

"Списъкът на Кремъл" беше представен от Министерството на финансите на САЩ на 30 януари т.г. Той съдържа имената на 114 високопоставени държавни служители и държавни компании, 96 олигарси, както и ръководството на президентската администрация на Русия, всички федерални министри, ръководители на Министерството на вътрешните работи, Следствения комитет, Федералната служба за сигурност и Росгвардия.

Министерството на финансите отбеляза, че в САЩ няма наложени ограничения и забрани за лицата, участващи в "доклада на Кремъл", но санкции срещу тях могат да бъдат наложени по-късно.

Арестуваха 6-има албанци край границата с Гърция, иззеха над 132 кг диви билки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833497

Арестуваха 6-има албанци край границата с Гърция, иззеха над 132 кг диви билкиГръцката полиция съобщи, че е арестувала шестима албанци край гръцко-албанската граница и е иззела десет коня и над 132 килограма незаконно събрани диви планински билки, които обикновено се използват за лечение на различни болести, предаде Асошиейтед прес. В Гърция е незаконно да се берат повече от малко количество билки за собствена употреба,

Строителни роботи могат да решат проблема с работната сила в Япония

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3169302_stroitelni_roboti_pomagat_za_spravianeto_s_nedostiga/?ref=rss


Роботи, които могат да заваряват, вдигат материали и завинтват, са разработвани, за да помогнат да се преодолее недостигът на работна ръка в японския строителен сектор. Използването им обаче ще бъде ограничено до нощните смени, когато няма да има хора наблизо, заради опасения, свързани с безопасността и регулациите.<br /><br />Голямата японска компания Shimizu Corp. представи тази седмица няколко робота, включително един, който вече е в употреба на строителни обекти. Той вдига...

Турция отново в интересен период

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-otnovo-v-interesen-period.94064

/Поглед.инфо/ Ама какво става? Могерини по време на ІІ-та донорска конференция в Брюксел заявява, че ЕС ще отпусне допълнително 3 млрд евро като помощ на Турция за сирийските бежанци през следващите 2 години, а ПАСЕ призовава Анкара да отложи обявените за 24 юни от Ердоган извънредни парламентарно-президенски избори в страната.

Лекари от Кюстендил спряха аварийно влак, за да спасят жена, ухапана от змия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833495

Лекари от Кюстендил спряха аварийно влак, за да спасят жена, ухапана от змия
Лекари от Кюстендил спряха влак, за да спасят жена, ухапана от змия. Ден по-късно близки на пострадалата благодариха на лекарите с постове в интернет. Инцидентът става по време на екскурзия в планината, предава Би Ти Ви. Медицинска сестра била ухапана от змия. Успява да види само края на тялото й, но разбира, че трябва да действа бързо,

Издигнаха официално кандидатурата на Пашинян за премиер на Армения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833476

Издигнаха официално кандидатурата на Пашинян за премиер на АрменияОпозиционната парламентарна група на блока "Елк" ("Изход") издигна кандидатурата за премиер на Армения на лидера на опозицията Никол Пашинян. Това съобщи пресслужбата на парламентарната група, цитирана от ТАСС. Пашинян (който е депутат от "Елк") ще стане премиер, ако за него гласуват 53 от общо 105 депутати в еднокамарния парламент.

„3К студио“ е големият победител в конкурса „Къща на годината“ на сп. „Идеален дом“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833498

„3К студио“ е големият победител в конкурса „Къща на годината“ на сп. „Идеален дом“Интериор на арх. Георги Ников, арх. Станимир Господинов и Мирослав Цанов от „3К студио“ спечели първа награда в категорията "Частен интериор" в традиционния конкурс "Къща на годината", организиран от списание "Идеален дом". Призьорите бяха определени от компетентно жури в състав: доцент арх. Александрина Ненкова, арх.

Тези зодии са с най-силна интуиция

https://petel.bg/Tezi-zodii-sa-s-nay-silna-intuitsiya-__261693

Интуицията е способността да вземем правилното решение според това, което предусещаме, т.е. да послушаме вътрешния си глас, който ни казва...

Внимание! Ало - измамниците прилагат нова схема, всеки ще се върже

https://petel.bg/Vnimanie--Alo---izmamnitsite-prilagat-nova-shema--vseki-shhe-se-varzhe__261694

Измамниците измислиха нов метод да обират пенсионери. Освен да лъжат по телефона, мошениците причакват възрастни хора край автогари. Уго...

Караянчева: Румен Радев да спре да се прави на медийна звезда и да заговори конкретно

https://petel.bg/Karayancheva--Rumen-Radev-da-spre-da-se-pravi-na-mediyna-zvezda-i-da-zagovori-konkretno__261695

Скандалът с Емил Христов е измислен. Хората с увреждания са имали разрешение да посетят Народното събрание, но са били спрени заради тени...

Жена почина в столична болница, защото не успя да доплати за лечението си

https://petel.bg/ZHena-pochina-v-stolichna-bolnitsa--zashhoto-ne-uspya-da-doplati-za-lechenieto-si__261696

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, в...

Заместник-министър Крумова ще участва във форум за енергийна ефективност в Габрово

http://www.cross.bg/efektivnost-razvitie-regionalnoto-1573404.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова ще участва в конференцията „Енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини". В рамките на форума тя ще коментира целите и приоритетите на подготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството жилищна стратегия. Събитието, което е част официалната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще се проведе на 26 и 27 април в зала „Възраждане" в град Габрово. Официалното откриване на форума, организиран от Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, е с начален час 13:00.    

Средна магнитна буря ще достигне Земята на 17 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833481

Средна магнитна буря ще достигне Земята на 17 майСредна по сила магнитна буря ще достигне до Земята на 17 май по данни на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт "Лебедев" на Руската академия на науките, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според графиката на магнитните бури, буря от втора степен /G2/ по петобалната система ще възникне на Земята на 17 май.

Макрон: Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат предизвикателства на този век

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833473

Макрон: Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат предизвикателства на този векМакрон припомни, че Франция и САЩ имат една много специална връзка, предаде Ройтерс. Говорейки за тази специална връзка, Макрон се върна към споделената история на двете страни и каза, че "американският и френският народ са имали среща със свободата", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Говорейки за специалната връзка,

Москва твърди, че сирийската ПВО е свалила 46 крилати ракети на западните съюзници

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-tvyrdi-che-sirijskata-pvo-e-svalila-46-krilati-raketi-na-zapadnite-syiuznici-2093234

Сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им, изстреляни на 14 април към Дамаск и околностите. Това заяви началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на Въоръжените сили на Русия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.
 
Като се поз

Земетресение в Румъния

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-v-rumyniia-2093232

Земетресение беше регистрирано тази вечер в Румъния. Трусът е бил със сила 4,7 по Рихтер, съобщиха от Европейският сеизмологичен център.
 
Епицентърът е в близост до град Брашов, на дълбочина 100 км.
 
Трусът е регистрир

Над 30 задържани преди и след мача Левски-ЦСКА (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-30-zadyrzhani-predi-i-sled-macha-levski-cska-video-2093226

34 души са задържани преди и след вечното дерби тази вечер. След срещата група фенове счупиха стъкло на автобус на градския транспорт в близост до НДК, посочва

Съдят счетоводител от Варна за измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=373159

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е бил предаден 52-годишният Николай М. за присвояване на здравни и пенсионни осигуровки на четири самоосигуряващи се лица, научи Moreto.net. Той ще отговаря за продължавано престъпление, извършено с девет изпълнителни деяния.

Проф. Минасян: Не може да се каже, че няма работници у нас

https://frognews.bg/novini/prof-minasian-moje-kaje-che-niama-rabotnitsi-nas.html

Бизнесът не е склонен да отделя средства за повишаване на образованието на работещите, подчерта още той пред БНТ. Думите му подкрепи и бившият социален министър Иван Нейков, който преди дни пред ”Фрог нюз” обстойно коментира, че у нас има достатъчно работници и няма нужда да се внасят от вън.

Bosch създаде технология, която ще спаси дизела

http://nakratko.bg/category/29/158517/


Германската компания Bosch съобщи, че инженерите й са разработили нова изпускателна система за автомобили с дизелови двигатели, която намалява вредните емисии далеч по законовите нива, които ще влязат в сила през 2020 г.

На 1 май стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3169309_na_1_mai_stachka_shte_blokira_feriboti_i_korabi_v/?ref=rss


Общогръцката федерация на моряците (ПNO) обяви, че на 1 май ще проведе национална 24-часова стачка, която ще спре трафика на всички категории кораби. Тя ще започне в полунощ и ще продължи през целия ден до 24 часа.<br /><br />Това ще се отрази и на плановете на хиляди българи, които планират да пътуват до Гърция за празниците около 1 и 6 май.<br /><br /><br /><br />В официалното съобщение на ръководството на синдиката се казва, че това е протест с искане за...

ЕС няма да плати водката и танцьорките на Европейската младежка конференция

https://offnews.bg//politika/es-niama-da-plati-vodkata-i-tantciorkite-na-evropejskata-mladezhka-kon-679420.html

Европейската комисия има право да одобри финалния отчет и да извърши самостоятелен одит на разходите за провеждането на Европейската младежка конференция, която се състоя от 17 до 19 април в София, заяви служител на Комисията, цитиран от изданието Euractiv.

Младежката конференция, финансирана от ЕС, се проведе в НДК, а в нея взеха участие премиерът Бойко Борисов, представители на ЕК, българското министерство на младежта и спорта, както и представители на ООН.

Организацията на събитието обаче остави горчив вкус. Лидерът на Европейския младежки форум Луис Алварадо я даде за пример как не трябва да се правят нещата. Според него конференцията в София "унищожава работата на поколения преди нас и пренебрегва младите хора".

Българският представител на младежката организация Райчо Райчев сподели недоволството си от афтър партито на събитието - на купона имало безплатен алкохол и полуголи танцьорки.

"Споразумението за безвъзмездна помощ не покрива разходите за възможни вечерни купони в рамките на Европейския младежки форум", категоричен е служителят в ЕК.

Той посочва още, че еврофинансирането на конференцията покрива разходите само за храна и бюфет по време на форума.

След разразилия се скандал около провеждането на събитието в София младежката организация на ГЕРБ определи обвиненията като "спекулация и провокация, целящи да уронят престижа както на страната ни, така и на европейските институции".

Днес Националното представителство на студентските съвети (НПСС) излезе с позиция, в която "изразява задоволството си от цялостното провеждане на събитието."

НПСС отхвърля твърденията, че в рамките на Европейския младежки форум е било организирано парти с безплатен алкохол и танцьорки. Според студентските съвети това е "провокация срещу организаторите и участниците в събитието"

"Отчитайки впечатленията ни от водените разговори с колеги, оставаме с убеждението, че всички делегати изразяват задоволство от присъствието си на този форум", твърдят от НПСС.

Протест пред Министерството на енергетиката заради високи мартенски сметки на парното

http://nakratko.bg/category/58/158516/


Комисията за енергийно и водно регулиране даде тридневен срок на столичната "Топлофикация да предостави подробни данни за мартенските фактури на абонатите си.

Макрон: САЩ ще се завърнат в Парижкото споразумение за климата

https://www.actualno.com/europe/makron-sasht-shte-se-zavyrnat-v-parijkoto-sporazumenie-za-klimata-news_671607.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон предрече, че САЩ ще се завърнат към Парижкото споразумение за климата. По време на реч пред Конгреса той заяви, че климатичните промени са дългосрочен проблем, който няма да изчезне, пише The Hill. „Сигурен съм, че един ден САЩ ще се върнат и ще се присъединят към Парижкото споразумение“, заяви той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през юни 2017 г., че ще изтегли страната си от пакта, постигнат през 2015 г. във Франция. Макрон гов

Според Валери Симеонов на МВР е вината за ранените полицаи по време на мач

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/25/3169307_spored_valeri_simeonov_na_mvr_e_vinata_za_ranenite/?ref=rss


Вината за ранените полицаи по време на мача "Левски"-ЦСКА преди седмица е на МВР. Това обяви в ефира на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. Обясни, че преди въпросната среща шествие на фенове минало пред Министерски съвет и били хвърляни бомбички, а охраняващите полицаи не "си мръднали пръста, за да ги респектират". Симеонов допълни, че било поискано от колегата му Валентин Радев да наложи наказания и да уволни виновните полицаи.<br /><br />Никога не съм ходил и...

Откриха нов вид "експлодиращи" мравки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833462

Откриха нов вид "експлодиращи" мравкиУчени откриха на остров Борнео нов вид "експлодиращи мравки", които се пръскат, когато са нападнати, и отделят лепкава и токсична течност, предава Франс прес, цитирана от БТА. Този вид насекоми беше кръстен Colobopsis explodens. Странните мравки бяха открити в малката държава Бруней, разположена в северната част на остров Борнео.

Зам.-министър: До два месеца законът за спортното хулиганство влиза в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833457

Зам.-министър: До два месеца законът за спортното хулиганство влиза в парламентаНад 1800 полицаи жандармеристи са ангажирани за мача „Левски” – ЦСКА тази вечер. Това съобщи в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. „Единствената ни цел е този футболен заряд, който го има вече седмица, да премине в една спокойна атмосфера и Дай Боже така да завърши мачът и хората

Владимир Клисуров е временният кмет на столичния район "Младост"

http://www.cross.bg/ivancheva-klisyrov-suvet-1573403.html

/КРОСС/ Владимир Клисуров ще остане временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, цитиран от БНР. Решението ще бъде гласувано на утрешното заседание на столичния общински съвет. Решението беше взето на председателски съвет. Работата на района в момента е блокирана, а официално кметът Десислава Иванчева е в отпуск, коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Припомняме, на 17 април кметът на столичния район "Младост" бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева. Припомняме, също така, че Иванчева бе заподозряла, че зад нейния арест стои искането на зам.-кмета Румен Русев да заеме мястото й. Това твърдение бе отречено от Русев. По-рано през деня от районното кметство в "Младост" излязоха с декларация, в която двамата зам.-кметове Румен Русев и Владимир Клисуров поемаха екипно отговорността по управлението на общината, а Клисуров си бе направил отвод от кметските задължения

До два месеца законът за спортното хулиганство влиза в парламента

https://www.actualno.com/society/do-dva-meseca-zakonyt-za-sportnoto-huliganstvo-vliza-v-parlamenta-news_671604.html

Над 1800 полицаи жандармеристи са ангажирани за мача „Левски” – ЦСКА тази вечер. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. „Единствената ни цел е този футболен заряд, който го има вече седмица, да премине в една спокойна атмосфера и Дай Боже така да завърши мачът и хората спокойно да се приберат по домовете си”. Изключителните мерки за сигурност, които се вземат сега, не са плод на това, което се случи преди седми

Кола блъсна един от създателите на бойното отровно вещество "Новичок"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373178

Кола блъсна един от създателите на бойното отровно вещество "Новичок". Възрастен шофьор не успял да спре и бутнал пресичащия Владимир Углев. Инцидентът станал в руския черноморски град Анапа. Углев е в болница с леки наранявания, без опасност за живота.

Надал продължи страховитата си серия на червени кортове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3169312_nadal_produlji_strahovitata_si_seriia_na_cherveni/?ref=rss


Световният №1 Рафаел Надал започна с победа похода към трета поредна и общо единадесета титла от турнира на червени кортове в Барселона. Испанският тенисист срещна сериозна съпротива от сънародника си Роберто Карбайес Баена, но спечели с 6:4, 6:4 и се класира за третия кръг на надпреварата от категория "АТП 500".<br /><br />Надал записа 11-а поредна победа в Барселона и 15-и последователен успех на червени кортове. 31-годишният испанец се намира в изключителна серия от 38...

Напрежение в Софийския университет заради приема по медицина

http://www.mediapool.bg/naprezhenie-v-sofiyskiya-universitet-zaradi-priema-po-meditsina-news278384.html

Решението на Академичния съвет на Софийския университелимент Охридски” (СУ) да приема студенти по медицина с кандидатстудентски изпити на друг университет предизвика напрежение във висшето училище. Преподаватели и студенти от факултетите по биология и по химия и фармация искат преразглеждане на решението в името на авторитета на университета. Преди седмица Академичният съвет реши кандидат-студентите по медицина да държат изпити по биология и химия в Медицинския университет-София, вместо в Софийския университет. В четвъртък с декларации Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация поискаха това решение да бъде прегласувано и ако мнозинството в съвета реши - отменено. Точката обаче така и не влезе в дневния ред, тъй като не се събраха достатъчно гласове за това. Представителите на Академичния съвет дори не чуха мнението на студентите и преподавателите, дошли на заседанието им. Нещо повече - имаше опит то да бъде закрито за външни лица. След като той не успя, по предложение на декана на Факултета по журналистика и масова комуникация заседанието беше частично закрито, а недоволните студенти и преподаватели, както и медиите - изкарани от залата. Аргументите за отмяна на решението са, че то е позорно, петни авторитета на най-старото висше училище и освен това противоречи на правилника за прием на първокурсници. С него се нарушава цялостната структура на кандидатстудентската кампания, чиято първа изпитна сесия приключи. Освен това правилата за прием се променят в крачка при положение, че бяха приети и публикувани преди месеци. Аргументите решението да остане в сила са, че в противен случай първокурсници по медицина въобще няма да се приемат. Освен това то на практика вече е приложено - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков вече е подписал меморандум с Медицинския университет - София за съвместните изпити, а до Министерството на образованието и науката е изпратено писмо да се промени първоначалното предложение за нулев прием по медицина и бройката за първокурсници да е 80. Протестите на преподаватели и студенти може и да продължат и вече да не са толкова мълчаливи. Опити за закрито заседание Преди заседанието на Академичния съвет залата се напълни със студенти и преподаватели от Биологическия факултет и от Факултета по химия и фармация, дошли да чуят дебата по спорното решение и евентуално да изразят мнението си. До дебат, както и до изслушване на присъстващите външни за Академичния съвет лица така и не се стигна. Още в самото начало на заседанието беше направено предложение то да е закрито. То обаче не събра нужната подкрепа. Предложението да се гледа точката за прегласуване на спорното решение обаче също не беше подкрепено. Срещу ново решение по казуса се обяви и ректорът проф. Анастас Герджиков. Аргументът - не може за трети път университетът да променя решението си. “Какво предлагате да направя, ако отменим решението. Да оттегля подписа си от меморандума, да изпратя ново искане за нулев прием?”, попита Герджиков. Той допълни, че решението кандидатите по медицина да се изпитват и оценяват от друг университет ще важи само за тази година, а за следващата ще се търси друго решение. Ректорът каза още, че е спрял ответна реакция от страна на Медицинския факултет, чиито студенти и преподаватели също имали намерение да дойдат на заседанието на Академичния съвет. Феодализъм или ултиматум Срещу прегласуването на решението очаквано се обяви и деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов, който от доста време иска студентите по медицина да се приемат с отделни изпити от тези за останалите специалности. “Ще имаме нулева година, ако ни наложите да провеждаме вашите изпити”, обърна се в емоционално изказване проф. Спасов към колегите си. Той обясни, че медицинската химия и биология били различни от тези, с които се кандидатства и приема в другите факултети. За това изпитите трябвало да са различни. В аргументите си проф. Спасов се върна към времето на Хипократ. “Хипократ е имал едно изискване - да подбира учениците си… Право на факултета е да избира своите студенти. Срам е това, което се подготвя - чрез диктатура да се наложи да провеждаме вашите изпити”, каза Спасов. Според него университетът се е превърнал във “феодално владение”, но не каза на кого. Той смята, че с налагането на общи изпити се нарушава автономията на факултетите. “Вие налагате ултиматум”, отговори акад. Петър Кралчевски, декан на Факултета по химия и фармация. Никой от подръжниците на проф. Спасов не заяви, че смята, че автономията на факултетите е накърнена. Единствените мотиви против преразглеждането на решението бяха, че така “ставаме смешни”. Ректорът пък каза, че не може да наложи на един факултет да обучава студенти, които не иска. Извън контрол “Унижението, което търпят изследователите от двата факултета, е голямо. Последващите действия може да бъдат предотвратени, ако обсъждаме въпроса днес. Ситуацията може да излезе извън контрол”, заяви преподавателят от Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов. Докато недоволните студенти и преподаватели присъстваха на заседанието, обсъждане по същество на проблема така и нямаше. Хората бяха изведени от залата по формално предложение на декана на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Теодора Петрова. Аргументът ѝ беше, че една от точките в дневния ред е свързана с пенсионирането на преподаватели от факултета и не било редно то да се обсъжда пред медиите и външни хора. В крайна сметка целта хората да бъдат изведени от залата беше постигната. Въпреки това те успяха да говорят на двора с ректора проф. Герджиков и се разбраха за допълнителна среща с него на 8 май. Проблеми Според студентите не е добре за Софийския университет да провежда изпити с Медицинския университет в София, който в последните месеци беше дискредитиран след проверки на прокуратурата и обвинения за порочни практики, включително и за прием на студенти. Недоволните смятат, че с отказа си да изпитва и оценява бъдещите медици Софийският университет само губи, тъй като кандидатите за Медицинския факултет го избират заради различния формат на изпита. Сега те вероятно щели да предпочетат да учат в Медицинския университет, а СУ да обере по-посредствените. В декларация от Биологическия факултет припомнят, че от миналата учебна година изпитът по биология се подготвя заедно с преподаватели от Медицинския факултет. В нея се казва, че спорното решение нарушава цялостната организация на кандидатстудентската кампания, тъй като според правилника за приема на студенти кандидатстудентските изпити от предварителната сесия, която вече приключи, и от редовната, "се провеждат по едни и същи програми". Освен това вече е утвърдено учебното съдържание за всеки изпит, а сега кандидатите за медицина са изправени пред промяна в крачка. В правилника за прием на студенти в СУ пък пише, че не се признават "оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше училище". Сред предвидените изключения не е приемът в Медицинския факултет. В нея се казва още, че спорното решение за приема по медицина накърнява "интересите на четири факултета извън Медицинския факултет, в които се обучават студенти от 14 специалности, приемани с изпита по биология". Решението Още преди седмица решението беше критикувано от членове на Академичния съвет и определено като позорно. От Софийския университет не дадоха смислени аргументи защо друго висше училище ще изпитва и оценява бъдещите първокурсници по медицина. За сметка на това за киндидат-студентите със сигурност ще има неудобства. Те ще трябва да подадат документи за препитванията в Медицинския университет, работите им ще бъдат оценени от преподавателите в него, а документите за класиране ще се подават в Софийския университет. Ще трябва да платят и с 40 лева повече за изпитите в Медицинския унивреситет. Според проф. Спасов обаче ще си спестят неудобството да държат изпити на 6 места, което според него било “чергарство”. Оценките от Медицинския университет ще важат само за прием в специалността медицина в Алма матер, но не и за останалите специалности, в които се приема с препитвания по биология химия. За тях кандидат-студентите ще трябва да полагат изпитите на Софийския университет. Кандидатите за медицина в СУ ще трябва да участват и в отделно класиране, тъй като ще изпуснат сроковете за общото класиране.

Жена почина в болница, нямала пари да си плати аортната клапа

http://www.cross.bg/klapa-kasa-operatziya-1573402.html

/КРОСС/ Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров

Кой е задържаният за корупция френски милиардер Венсан Болоре

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3168939_koi_e_arestuvaniiat_frenskiia_miliarder_vensan_bolore/?ref=rss


Френският милиардер Венсан Болоре, който вчера бе задържан и разпитван от полицията по разследване за предполагаеми корупционни практики с цел да получи изгодни сделки в Африка, 37 години е начело на семейната компания "Груп Болоре" (Groupe Bollore), която превърна в международен конгломерат, разказва "Ройтерс".<br /><br />Той наследява бретанския производител на висококачествена тънка хартия, използвана в печатарството и книгоиздаването, в началото на 80-те...

Пожарникари спасиха яйце, паднало от щъркелово гнездо в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6833453

Пожарникари спасиха яйце, паднало от щъркелово гнездо в монтанско село

Пожарникари спасиха яйце от щъркелово гнездо в монтанското село Георги Дамяново. Двойка от дългоклюните пернати пристига всяка година и гнезди на 50 метра от сградата на кметството, раказаха местните . Във вторник към 17 часа се извила буря, последвана от градушка. Вихрушката съборила едно от яйцата на двойката щъркели.

Шапката на Мелания Тръмп означаваше нещо. Но какво?

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3169308_shapkata_na_melaniia_trump_oznachavashe_neshto_no_kakvo/?ref=rss


Шапката на Мелания Тръмп открадна шоуто – това е общият извод на всички медии, обърнали внимание на дрехите на първата дама на САЩ по време на посещението на френския държавен глава. Общо е и мнението, че Мелания прави твърдо изявление с този аксесоар. Но никой не знае какво точно има да каже тя.<br /><br />Мелания избягваше светлината на прожекторите още по време на президентската кампания на съпруга си. След като се премести в Белия дом, далеч не е толкова активна, колкото...

Малката кафява мишка от горите на Централна Америка пее на партньорката си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833432

Малката кафява мишка от горите на Централна Америка пее на партньорката сиЗабравете за скърцащите писъци на роднините им - мишките от вида Scotinomys teguina, малки кафяви животинчета от горите на Централна Америка, пеят силно и отчетливо, за да омаят партньорките си, съобщава Франс прес. Агенцията цитира изследване на американски учени. Те установили, че за тези миши песни се изисква много енергия.

Словения: 50 000 мигранти заплашват Балканите

https://www.actualno.com/balkani/slovenija-50-000-migranti-zaplashvat-balkanite-news_671602.html

Около 50 000 мигранти чакат на Балканите, което изисква действия за координиране на борбата с незаконната миграция в страните, в които те се намират в момента или се очаква да преминат. Прогнозите са, че целият регион, включително и Гърция, има потенциал за миграция от около 50 000 души, заяви държавният секретар в словенското министерство на вътрешните работи Боштян Шефиц. Той направи това изказване пред словенската телевизия след посещението си Загреб, Белград и Тирана, където през п

Заради кражба на крем и фалшива диплома си подаде оставката премиерът на Мадрид

https://frognews.bg/novini/zaradi-krajba-krem-falshiva-diploma-podade-ostavkata-premierat-madrid.html

Регионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след бурен месец за политика от Народната партия, информира ЕPA.

Историци разкриват заплетена “игра на тронове” в империята на ацтеките

http://nakratko.bg/category/29/80814/


Разкопки по склоновете на мексикански вулкан разкриват невероятно сложната политическа история на империята на ацтеките.

Спорът за името на Македония ”се мести” във Виена

https://frognews.bg/novini/sporat-imeto-makedoniia-mesti-vav-viena.html

Във Виена продължават преговорите по спора за името между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас под егидата на посредника на ООН Матю Нимиц.

Албанският премиер към ЕС: Не ни обръщайте гръб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833418

Албанският премиер към ЕС: Не ни обръщайте гръб 
Отказване на Албания на перспективата един ден да стане член на ЕС би могло да разпали мюсюлманска радикализация в балканската страна, като по този начин се излага на опасност регионалната стабилност, заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от Ройтерс и БТА. Рама, който е в Берлин, за да лобира на започване на преговори на присъединяване на

От последните минути: Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер в Румъния

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Zemetresenie-s-magnitud-4-7-po-Rihter-v-Rumaniya__261689

Земетресение беше регистрирано тази вечер в Румъния. Трусът е бил със сила 4,7 по Рихтер, съобщиха от Европейският сеизмологичен център, съ...

Синоптикът Красимир Стоев предупреди за голяма опасност, която е надвиснала над държавата

https://petel.bg/Sinoptikat-Krasimir-Stoev-predupredi-za-golyama-opasnost--koyato-e-nadvisnala-nad-darzhavata__261690

България може да остане без метеорологични прогнози заради протест на служителите от Националния институт по хидрология и метеорология ...

Средна магнитна буря ще достигне до Земята през май

https://petel.bg/Sredna-magnitna-burya-shhe-dostigne-do-Zemyata-prez-may__261691

Средна по сила магнитна буря ще достигне до Земята на 17 май по данни на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към физическия...

Извънредно! Великият Шарл Азнавур приет в болница

https://petel.bg/Izvanredno--Velikiyat-SHarl-Aznavur-priet-v-bolnitsa-__261692

В Санкт Петербург е хоситализиран великия Шарл Азнавур. Както пишат местните медии, концертът на 93-годишния певец е бил отменен, а той за...

Провали ли се Европейската младежка конференция

http://nakratko.bg/category/59/158514/


Искаме най-малкото извинение от министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова заради организацията на Европейска младежка конференция в София.

Джерард Бътлър обядва в столично заведение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833429

Джерард Бътлър обядва в столично заведениеХоливудската звезда е у нас от 8 април, за да снима третата част от филма “Код: Олимп”, и често се появяват негови снимки във фейсбук с български почитатели по улиците на София. Последно той беше засечен да хапва паста в известно столично заведение. Неговият колега Ник Нолти, който пристигна с Бътлър за снимките на лентата,

Автобус катастрофира във Варна, пострадаха двама души

http://www.moreto.net/novini.php?n=373158

Няколко катастрофи са станали във Варна на 24 април, научи Moreto.net. На бул. «Сливница» водачка на 52 г. от Варна предприема маневра за завой наляво, отнема предимството и блъска мотоциклет. Вследствие на инцидента водачът на 42 г.

САЩ отхвърлят възможността да изтеглят силите си от Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/sasht-othvyrljat-vyzmojnostta-da-iztegljat-silite-si-ot-ujna-koreja-news_671599.html

Високопоставен представител на държавния департамент на САЩ заяви, че изтеглянето на силите на страната от Южна Корея не е в списъка с гаранциите за сигурността, които Вашингтон би предложил на Северна Корея, ако тя изостави ядрената си програма, коментира южнокорейският вестник „Чосун Илбо“. Заместник-държавният секретар по Източна Азия и Тихоокеанския регион заяви, че въпреки това Вашингтон е готов да чуе предложенията на Пхенян. Тя допълни, че позициите на САЩ остават съ

Гласуваха проектозакон за изтърпяване на ефективните присъди в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833413

Гласуваха проектозакон за изтърпяване на ефективните присъди в РумънияРумънският парламент прие днес инициатива за алтернативни мерки на изтърпяването на ефективните присъди, които ще дадат възможност на някои лишени от свобода да заменят затвора с домашен арест или да прекарват само уикендите в затвор или център за задържане, съобщават информационният сайт Зиаре и в. "Адевърул".

Николова: Новото статистическо райониранеще ни позволи максимални възможности в бъдещата кохезионната политика на ЕС

http://www.cross.bg/nikolova-politika-razvitie-1573400.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството председателства кръгла маса за новото райониране на страната в София Новото статистическо райониране на страната ще ни позволи да защитим по-добре националната политика и интерес на България по отношение на бъдещото европейско финансиране след 2020 г. и да получим максимални възможности при дебатите за новата кохезионната политика на ЕС. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя председателства кръгла маса, на която бяха дискутирани предложенията за новото статистическо райониране. Срещата събра представители на общини, областни администрации, неправителствени организации, академичната общност, политици от различни партии и др., които дебатираха по темата. Зам.-министър Николова обясни, че европейските фондове след 2020 г. ще осигуряват финансиране на база различни фактори освен Брутния вътрешен продукт на даден регион. „Един сериозен фактор ще е населението, което се възползва от безвъзмездното финансиране и политики на общността, като всеки район за планиране трябва да е с минимум 800 хил. души население. Под внимание ще се взима и потенциала на регионите - изградените транспортни връзки и коридори, възможностите за икономическо развитие на база съществуващите природни дадености и потенциал, обвързаност между областите и др.", заяви зам.-министър Николова

"Рубин": Искаме да задържим Ивелин, много клубове искат да го имат

https://www.24chasa.bg/sport/article/6833410

"Рубин": Искаме да задържим Ивелин, много клубове искат да го иматСпортният директор на "Рубин" (Казан) Рустем Сайманов обяви, че в клуба искат да запазят и през следващия сезон Ивелин Попов, който в момента е даден под наем от "Спартак" (Москва). "Попов ни харесва. Много добър играч, много добър за отбора ни човек, дружелюбен, от раз се вписа в колектива. А относно това дали ще остане,

Валери Симеонов: МВР е виновно за ранените полицаи

https://frognews.bg/novini/valeri-simeonov-mvr-vinovno-ranenite-politsai.html

С бездействието си МВР носи цялата отговорност и вина за ранените полицаи по време на футболния мач между Левски и ЦСКА в столицата неотдавна. Полицаите, които са охранявали мача, не видяха ли какви пияни и дрогирани младежи минават покрай тях. А защо са допуснали да бъдат внесени самоделните бомби? Това реторично пита в студиото на ”Още от деня” по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

Москва: Сирийската отбрана е свалила 46 от изстреляните към страната ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833411

Москва: Сирийската отбрана е свалила 46 от изстреляните към страната ракетиСирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им, изстреляни на 14 април към Дамаск и околностите. Това заяви днес началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на Въоръжените сили на Русия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС и БТА. Като се позова на данни от разузнаване, приборите за контролна ПВО,

Гуру в Индия изнасилил непълнолетна

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/guru-indiia-iznasilil-nepalnoletna.html

Индийският съд осъди днес арестувания през 2013 г. влиятелен гуру Асарам Бапу на доживотен затвор за изнасилването на своя непълнолетна ученичка, предаде Франс прес, позовавайки се на един от адвокатите на осъдения.

Адв. Марковски за Фрог: Повдигнаха 3-то обвинение на Иванчева - евтин и безсмислен театър

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/markovski.html

На кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева е повдигнато трето обвинение, това заяви пред Фрогнюз адвокат Марин Марковски.

Адв. Марковски за Фрог: Повдигнаха 3-то обвинение на Иванчева - евтин и безсмислен театър

https://frognews.bg/novini/markovski.html

На кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева е повдигнато трето обвинение, това заяви пред Фрогнюз адвокат Марин Марковски.

Тръмп направи голям завой в оценката си за Ким Чен Ун

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/trymp-napravi-goliam-zavoi-v-ocenkata-si-za-kim-chen-un-259984/

Президентът Доналд Тръмп заяви, че севернокорейският диктатор е „много почтен“ - доста различна оценка „Малкия човек ракета“

Всеки трети българин живее в бедност

https://www.actualno.com/society/vseki-treti-bylgarin-jivee-v-bednost-news_671483.html

Около 30% от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. ду

Караянчева за недопуснатите в НС майки: Имаме правилник за облеклото, трябваше да се преоблекат

https://www.actualno.com/society/karajancheva-za-nedopusnatite-v-ns-majki-imame-pravilnik-za-oblekloto-trjabvashe-da-se-preoblekat-news_671598.html

Решението майки на хора с увреждания да не бъдат пуснати в парламента заради тениски с надпис „Системата убива” е „недоразумение”, но НСО и зам.-председателят на НС Емил Христов (ГЕРБ) са си свършили добре работата. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на институцията Цвета Караянчева. „Разрешение за влизане на тези дами е имало, но те са били спрени, защото имаме Правилник за посещаване на Народното събрание

Екип на Организацията за забрана на химическите оръжия отново посети Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833407

Екип на Организацията за забрана на химическите оръжия отново посети ДумаОрганизацията за забрана на химическите оръжия заяви, че екипът й от инспектори е посетил за втори път ударения по-рано този месец от предполагаема химическа атака сирийски град Дума и е взел проби, предава БТА. ОЗХО посочи, че пробите ще бъдат изпратени заедно с други, събрани по-рано образци в лабораторията на организацията в холандския град

"Ню Имидж" стана медиен съдружник на Пеевски

http://www.mediapool.bg/nyu-imidzh-stana-medien-sadruzhnik-na-peevski-news278383.html

Половината от групата "Телеграф Медиа", издаваща вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“ и "Меридиан мач“ и акционер в регионалната медия "Борба“ е продадена от досегашния си собственик депутата от ДПС Делян Пеевски на фирмата, притежаваща киноцентъра "Бояна" – "Ню Имидж България", която на свой ред се притежава от американската "Ню Имидж" на Дейвид Варод. Това съобщиха в съвместно изявление купувачът и фирмата "Интръст“ ЕАД, която е еднолично притежание на Делян Пеевски. Според запознати съдружието между Пеевски и "Ню Имидж България", което се обявява в деня, в който "репортери без граници" обяви,че страната ни вече е последна и на Балканите по медийна свобода, има няколко измерения. Чрез сделката си с американската компания на Дейвид Варод Пеевски санира имиджа си на медиен издател, което би му дало допълнителен аргумент срещу обвиненията за непрозрачност на медийната му собственост. Самата "Ню Имидж" пък ще се легитимира като медийна компания. В медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизията бТВ от бъдещото дружество, което ще поеме собствеността на "Телеграф Медиа". Цената на сделката е неясна Двете компании са сключили в сряда предварителен договор за половината от капитала на "Телеграф Медиа“. Не се посочва цена на сделката, която подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът има опит в киноиндустрията, но не и в медиите и засега не е ясно каква е крайната цел на покупко-продажбата. Предвижда се "Ню Имидж България“ да създаде специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. "Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания "Ню Имидж", чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио "Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението. "Ню Имидж България" влезе на българския пазар през 2005 г., когато приватизира киноцентъра в Бояна в оспорвана сделка. Споразумение часове след поредни критики срещу Пеевски Разделянето на Пеевски с част от медийния му бизнес идва на фона поредния срив на България в класацията за медийна свобода на "Репортери без граници", в която вече заема 111-та позиция и е последна не само в ЕС, но и на Балканите.   В доклада на организацията се посочва, че в страната ни "корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарските е широко разпространен". "Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България", посочват още от "Репортери без граници". Групата на Пеевски, издаваща едни от най-тиражните вестници в страната, завършва 2016 г. със загуба от 142 хил. лв., според публикувания в Търговския регистър финансов отчет. Това е намаление на отрицателния резултат от 961 хил. лв., натрупан през предходната година. Киноцентърът от години иска данъчни облекчения Тепърва може да се очаква да стане ясна истинската цел на сделката между Пеевки и фирмата на Варод, който дълги години бе шеф на "Ню Бояна филм", но се оттегли от оперативното управление. Повече от десет години Варод се бори за данъчни облекчения за кинобизнеса си у нас, а управляващите от ГЕРБ периодично му обещават такива. Първо през 2010 г. беше съобщено, че министерствата на икономиката и на културата подготвят законопроект, който обаче така и не видя бял свят. Пет години по-късно Варод получи същото обещание и от втория кабинет на Бойко Борисов, което отново не беше изпълнено. 70-годишният Варод стъпва в България през 1995 г., а първият филм, който реализира тук, е "Мостът на драконите". През 2006 г. приватизира 95 на сто от киностудиото в Бояна за над 12.2 млн. лв. Филмовият продуцент казва, че е инвестирал над 50 млн. долара в ремонта на изоставените съоръжения, включително на находки от средновековни и съвременни оръжия, както и на огромен макет на древен римски град извън киностудията. Ефектът е реализирани около 200 продукции у нас с участието на световни звезди. Дейвид Варод е човекът, довел в България Вал Килмър, Дарил Хана, Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Джейсън Стейтъм и Чък Норис. Заснел е филмите - "Мините на цар Соломон", "Непобедимите", "Конан варварина", "Рамбо", "Кодът" и много други. Варод: Корупцията прояжда България Разочарован през 2014 г. пред "Ню Йорк Таймс" Дейвид Варод казва, че "корупцията изяжда страната". Пред американския вестник той се оплаква от българското правителство, включително от бюрокрацията, която, по думите му затруднява изкарването на визи за пристигащи актьори и екипи при над тримесечен престой. Варод е работил с фалиралата КТБ, като компанията му е имала няколко милиона долара депозити в трезора, затворен през 2014 г. Не е ясно какво се е случило с тези средства на Варод и дали той ги е загубил. През 2015 г. Дейвид Варод обявява намеренията си да прави филмов център в Димитровград на съвместна пресконференция с кмета на града Иво Димов. Амбицията му беше да направи комплекс в пъти по-мащабен от столичния "Ню Бояна филм", според информации в местни медии. Мечтите му обаче към момента все още не са реализирани. http://www.dgpazar.eu/index.php?page=News&id=17536 За 2016 г. "Ню Бояна филм" АД, която в момента се управлява от Ярив Лернер, декларира близо 51 млн. лв. приходи от оперативна дейност. Чиста печалба на дружеството възлиза на 1.6 млн лв., като за компанията работят 333- ма души, показва справка в Търговския регистър.

"Ню Имидж" стана съдружник на Пеевски в медийния му бизнес

http://www.mediapool.bg/nyu-imidzh-stana-sadruzhnik-na-peevski-v-mediyniya-mu-biznes-news278383.html

Половината от групата "Телеграф Медиа", издаваща вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“ и "Меридиан мач“ и акционер в регионалната медия "Борба“ е продадена от досегашния си собственик депутата от ДПС Делян Пеевски на американската фирма, притежаваща киноцентъра "Бояна" – "Ню Имидж България". Това съобщиха в съвместно изявление купувачът и фирмата "Интръст“ ЕАД, която е притежание на Делян Пеевски. Двете компании са сключили в сряда предварителен договор за половината от капитала на "Телеграф Медиа“. Не се посочва цена на сделката, която подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът има опит в киноиндустрията, но не и в медиите и засега не е ясно каква е крайната цел на покупко-продажбата. Предвижда се "Ню Имидж България“ да създаде специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. "Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания "Ню Имидж", чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио "Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението. "Ню Имидж България" влезе на българския пазар през 2005 г., когато приватизира киноцентъра в Бояна в оспорвана сделка. Разделянето на Пеевски с част от медийния му бизнес идва на поредния срив на България в класацията за медийна свобода на "Репортери без граници", в която вече заема 111-та позиция и е последна не само в ЕС, но и на Балканите. В доклада на организацията се посочва, че в страната ни "корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарските е широко разпространен". "Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България", посочват още от "Репортери без граници". Според запознати съдружието между Пеевски и представителите на "Ню Имидж България Ярив и Авионам Лернер има няколко измерения. Чрез сделката си с американската компания на Дейвид Варод Пеевски санира имиджа си на медиен издатели, което би му дало допълнителен аргумент срещу обвиненията за непрозрачност на медийната му собственост. Самата "Ню Имидж" пък ще се легитимира като медийна компания. В медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизията бТВ от бъдещото дружество, което ще поеме собствеността на "Телеграф Медиа". Групата, издаваща едни от най-тиражните вестници в страната, завършва 2016 г. със загуба от 142 хил. лв., според публикувания в Търговския регистър финансов отчет. Това е намаление на отрицателния резултат от 961 хил. лв., натрупан през предходната година. Очаквайте подробности

Инспектори на ОЗХО взеха проби в Дума

https://dnes.dir.bg/svyat/inspektori-na-ozho-vzeha-probi-v-duma

Мандатът на ОЗХО е да покаже дали са използвани химически оръжия, но не и от кого

Кола блъсна един от създателите на бойното отровно вещество "Новичок"

http://nakratko.bg/category/25/158513/


Кола блъсна един  от създателите на бойното отровно вещество "Новичок". Възрастен шофьор не успял да спре и бутнал пресичащия Владимир Углев. Инцидентът станал в руския черноморски град Анапа.

Средна магнитна буря ще достигне до Земята на 17 май

//dariknews.bg/novini/sviat/sredna-magnitna-buria-shte-dostigne-do-zemiata-na-17-maj-2093225

Средна по сила магнитна буря ще достигне до Земята на 17 май по данни на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт „Лебедев“ на Руската академия на науките, предаде ТАСС.
 
Според граф

Пеевски продава 50% от вестникарския си бизнес

//dariknews.bg/novini/bylgariia/peevski-prodava-50-ot-vestnikarskiia-si-biznes-2093231

Компания за филми купи половината от вестниците на Делян Пеевски. "Ню Имидж България" е подписала предварителен договор за придобиване на "Телеграф Медиа". Това стана ясно от съобщение до медиите от управителите на "Интръст" ЕАД и "Ню Имидж България" ЕАД.
 
Компанията, която е известн

Левски елиминира ЦСКА и е на финал за Купата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/levski-eliminira-cska-i-e-na-final-za-kupata-2093229

Отборът на Левски се класира за финала в турнира за Купата на България след равенство 2:2 в реванша с ЦСКА-София. След успеха с 2:0 в първия мач, днес играчите на Делио Роси стигнаха до равенство 2:2 и така с общ резултат от 4:2 елиминираха своя съперник по пътя към финала на 9 май, където ще срещн

Жена почина в болница, нямала пари да си плати лечението

https://frognews.bg/novini/jena-pochina-bolnitsa-niamala-pari-plati-lechenieto.html

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си, съобщи Дарик радио.

"5 звезди" и Демократическата партия в Италия са готови да обсъдят обща програма

http://www.mediapool.bg/5-zvezdi-i-demokraticheskata-partiya-v-italiya-sa-gotovi-da-obsadyat-obshta-programa-news278382.html

Италианското антисистемно Движение "5 звезди" и Демократическата партия, които дълго време бяха в остра конфронтация, заявиха, че са готови да обсъдят обща управленска програма, предаде Франс прес.   В случая на неуспех на това ново партньорство Движение "5 звезди" е склонно да се свикат нови избори.   След като претърпя поражение на изборите на 4 март, които не излъчиха ясно мнозинство, Демократическата партия (ДП) отказваше да влиза в каквито и да било съюзи, за да не служи за "патерица" на никоя политическа сила. Вчера обаче тя каза "че е склонна да обмисли" споразумение с Движение "5 звезди", но настоя лидерът на Движението Луиджи Ди Майо да прекрати окончателно разговорите, които водеше от седмици с крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини. "Искам да заявя официално, че за мен всякакви дискусии с "Лигата" приключват тук", заяви снощи Ди Майо, след като разговаря с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико. Той каза, че Салвини и "Лигата" са се обрекли на незначителност, отказвайки да скъсат с партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Форца Италия".   Президентът Серджо Матарела възложи на Фико да проучи възможностите за договаряне между Движение "5 звезди" и ДП след провала миналата седмица на варианта за съюз между Движението и дясната коалиция.

Арменската партия "Дашнакцутюн" обяви, че излиза от управляващата коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833403

Арменската партия "Дашнакцутюн" обяви, че излиза от управляващата коалиция
Арменската партия "Дашнакцутюн", която има 7 депутати в 105-местния парламент, излиза от коалицията с управляващата Републиканска партия, съобщи ТАСС, цитирайки пресслужбата на "Дашнакцутюн". Нейните представители заявяват, че са направили всичко, за да има диалог, но че положението изисква нови действия.

Валери Симеонов: Хазартът е болест и най-болната държава е България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833393

Валери Симеонов: Хазартът е болест и най-болната държава е БългарияАз никога не съм ходил на футболен мач, не се интересувам. Имаме подготвена основа за този закон, не можем да приемем, че държавата е безсилна пред футболната анархия. Вината за ранените полицаи е на МВР, абсолютно не са си свършили работата, отсече вицепремиерът Валери Симеонов по БНТ относно агресията по време на футболни мачове и ранените

Радев: Борисов да променя Конституцията, като не може да си контролира министрите

http://www.moreto.net/novini.php?n=373170

"Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му - той трябва да инициира съответните промени в Конституцията." Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев на въпрос, свързан с решението на премиера Борисов да изпрати част от министрите си при президента, за да осветлят обществените поръчки.

Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване на задържаните гръцки военнослужещи

https://www.actualno.com/balkani/sydyt-v-odrin-othvyrli-i-tretoto-iskane-za-osvobojdavane-na-zadyrjanite-grycki-voennoslujeshti-news_671597.html

Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване на двамата задържани гръцки военнослужещи, постъпило чрез техните адвокати Хакан Гьолчук и Селин Узул, предава електронното издание "Iefimerida", като се позовава на информация на телевизия "Skai". Телевизията съобщава, че лейтенант Ангелос Митродитис и сержант Димитрис Куклакис ще продължат да бъдат държани в затвора, при това без да е финализиран обвинителният им акт и без да е насрочен съдебен процес. На 5 март 201

Почина актрисата Соня Дюлгерова

http://www.struma.com/obshtestvo/pochina-aktrisata-sonya-dyulgerova_133500/

Днес 25.04.18г., след дълго боледуване, почина актрисата Соня Дюлгерова.

Соня Атанасова Дюлгерова е родена на 3 април 1956 година в град Гоце Делчев.
През 1978г. завършва „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Николай Люцканов.
От 15 август 1978г. е в трупата на ДТ "Н.Вапцаров"-Благоевград.

Първата роля, която Соня Дюлгерова изиграва на сцената на Благоевградския театър е Йонка в спектакъла...

Продължава

Посрещнаха Макрон с бурни овации в Конгреса на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833400

Посрещнаха Макрон с бурни овации в Конгреса на САЩФренският президент Еманюел Макрон бе посрещнат с бурни овации в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе реч, в която той представя своята визия за света и говори за френско-американските отношения, предаде Франс прес. За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала дойдоха стотици членове на двете камари на Конгреса.

"Уотсап" повишава минималната възраст за потребителите си в Европа на 16 години

http://www.mediapool.bg/uotsap-povishava-minimalnata-vazrast-za-potrebitelite-si-v-evropa-na-16-godini-news278381.html

Популярното мобилно приложение за текстови съобщения "Уотсап", собственост на Фейсбук, вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в ЕС, влизащи в сила от другия месец, предаде Ройтерс.   "Уотсап" вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават, че са поне на 16 години. Това ще става чрез известие за нови правила за ползването на услугата и политиката на "Уотсап" в областта на личната информация. Тази политика ще се осъществява от ново юридическо лице, "Уотсап Ирландия", дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици.   Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява. Компанията майка Фейсбук, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни.   Фейсбук иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа.   В съобщение в блог "Уотсап" - по данни на Фейсбук към януари приложението има над 1,5 милиарда потребители - заяви, че с новите промени за потребителите в ЕС няма да се искат и нови права за събиране на лична информация. "Целта ни е просто да обясним как използваме и защитаваме ограничената информация, която имаме за вас", се допълва в публикацията.   В последните години създаденото през 2009 г. приложение "Уотсап" беше подложено на натиск от няколко европейски правителства заради предлаганата от него система за изпращене на текстови съобщения, която е напълно криптирана. Друга причина беше намерението да се споделят още данни с компанията майка Фейсбук.   Самата компания Фейсбук е под засилено наблюдение от различни регулаторни органи и парламенти по света, откакто миналия месец разкри, че личната информация на милиони потребители е попаднала по неправомерен начин в компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика". Това породи безпокойство изобщо за начина, по който компанията управлява потребителските данни.   Сред другите обявени днес промени от "Уотсап" е и тази, че потребителите ще могат да свалят обобщение за съхраняваните за тях данни, като например модела и марката на използваното от тях устройство, контактите и групите им и всякакви блокирани номера.

ЕК и частният сектор ще инвестират над 20 млрд. евро в изкуствен интелект до 2020 г.

http://www.mediapool.bg/ek-i-chastniyat-sektor-shte-investirat-nad-20-mlrd-evro-v-izkustven-intelekt-do-2020-g-news278380.html

Европейската комисия ще увеличи инвестициите си в изкуствени интелект с още 1.5 млрд. евро за периода 2018 - 2020 г., като се надява това да доведе до привличането на допълнително частно финансиране в размер на 2.5 млрд. евро. Целта е публично-частният сектор да инвестира в научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект и да постигнат заедно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 г., съобщи Европейската комисия. Средствата за разработки за изкуствен интелект се отпускат чрез програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Освен увеличаване на публичните и частните инвестиции в областта на изкуствения интелект, ЕК ще подготви социално-икономическите промени свързани с обучението на бъдещите кадри и ще подсигури подходяща етична и правна рамка. "Изкуственият интелект преобразява нашия свят също както парната машина или електричеството в миналото. Той представя нови предизвикателства, с които Европа следва да се справи, за да може изкуственият интелект да бъде успешен и да работи в полза на всички", каза зам.-председателят по въпросите на цифровия единен пазар Андрус Ансип. В областта на изкуствения интелект Европа разполага с научни изследователи, лаборатории и стартиращи предприятия на световно равнище. ЕС също така има силни позиции в областта на роботиката и е на водещо място в света в областта на транспорта, здравеопазването и производствените сектори, които следва да въведат изкуствен интелект, за да останат конкурентоспособни. Силната международна конкуренция обаче изисква координирани действия, за да може ЕС да бъде в авангарда на въвеждането на изкуствения интелект. Увеличаване на финансовата подкрепа и насърчаване на използването в публичния и частния сектор ЕС (публичният и частният сектор) следва да се стремят да увеличат инвестициите в научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект и да постигнат заедно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 г., се казва в съобщението на ЕК. Разработване на нова платформа "при поискване" Увеличаването на средствата с още 1.5 млрд. евро, които се очаква да прилекат още 2.5 млрд. евро от частния сектор, ще свърже и укрепи европейските научноизследователски центрове в областта на изкуствения интелект и ще насърчи изпитването и експериментирането. Еврокомисията ще подпомага разработването на платформа за изкуствен интелект "при поискване", която ще осигури достъп до съответните ресурси от изкуствен интелект в ЕС за всички потребители, се казва в съобщението. Освен това ще бъдат привлечени средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции за допълнителна подкрепа на инвестициите на дружествата и стартиращите предприятия в изкуствен интелект. С помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции се цели мобилизирането на повече от 500 милиона евро инвестиции до 2020 г. в редица ключови сектори. ЕК също така ще продължи усилията си по изграждане на благоприятна инвестиционна среда. Тъй като данните са "суровината" за повечето технологии на изкуствения интелект, ЕК предлага законодателство в подкрепа на повторното използване на данни, както и мерки за улесняване на обмена на данни. Тук спадат данни за обществените услуги и околната среда, както и научноизследователски и здравни данни. Социално-икономическите промени с изкуствения интелект Със зараждането на изкуствения интелект ще бъдат създадени нови работни места, но други ще бъдат закрити, а повечето преобразувани. По тази причина ЕК ще насърчи държавите да модернизират системите си за образование и обучение и да подкрепят прехода на пазара на труда с помощта на Европейския стълб на социалните права. ЕК ще подкрепя партньорствата между бизнеса и образователните институции, за да бъдат привлечени и да останат в Европа повече талантливи специалисти в областта на изкуствения интелект. ЕК ще създаде с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд специални схеми за обучение на професионалните профили и ще подпомага цифровите умения, компетентностите в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката, както и предприемачеството и творчеството. Предложенията по следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (2021—2027 г.) ще включват засилена подкрепа за придобиването на специализирани умения в областта на цифровите технологии, включително експертни познания в областта на изкуствения интелект. Осигуряване на подходяща етична и правна рамка Както при всяка друга революционна технология, някои приложения на изкуствения интелект могат да породят нови етични и правни въпроси, свързани с отговорността или евентуалното пристрастно вземане на решения. Новите технологии не следва да означават нови ценности, посочват от ЕК. За това до края на 2018 г. ЕК ще представи насоки за етиката във връзка с разработването на изкуствен интелект, въз основа на Хартата на основните права на Европейския съюз. Ще се вземат предвид принципи като прозрачност и защита на данните, както и въз основа на работата на Европейската група по етика в науката и новите технологии. За да подпомогне разработването на тези насоки, ЕК ще обедини всички заинтересовани страни в рамките на Европейски алианс за изкуствен интелект. Към средата на 2019 г. ЕК ще издаде насоки за тълкуването на Директивата относно отговорността за вреди от стоки в светлината на технологичните промени, за да се гарантира правната яснота за потребителите и производителите в случай на дефектни продукти. Следващи стъпки В съответствие с декларацията за сътрудничество, подписана от 24 държави членки и Норвегия на 10 април 2018 г., днес се поставя началото на работата на ЕК и държавите членки по изготвянето на координиран план за изкуствен интелект до края на годината. Основните цели са постигане на максимално въздействие на инвестициите на равнище ЕС и на национално равнище, насърчаване на сътрудничеството в ЕС, обмен на добри практики и определяне на начините за гарантиране на глобалната конкурентоспособност на ЕС в тази област. ЕК също така ще продължи да инвестира в ключови инициативи в областта на изкуствения интелект, включително в разработването на по-ефективни електронни компоненти и системи. Например чипове, специално разработени за операции на изкуствен интелект, компютри на световно равнище, както и водещи проекти в областта на квантовите технологии и "картографирането" на човешкия мозък. Изкуственият интелект не е научна фантастика, а вече е част от нашето ежедневие - от използването на виртуален личен асистент при организирането на деня ни до телефоните, предлагащи ни песни, които бихме могли да харесаме. Освен че улесняват живота ни, интелигентните системи помагат за решаването на някои от най-големите световни проблеми, като лечението на хронични заболявания, борбата с климатичните промени и предвиждането на заплахи в областта на киберсигурността. Изкуственият интелект е една от най-важните стратегически технологии на 21-ви век. Европа иска да играе водеща роля в тези промени — много от неотдавнашните открития в областта на изкуствения интелект са направени в европейски лаборатории. Около една четвърт от цялата промишлена и на професионална обслужваща робототехника е произведена от европейски предприятия.

Жена почина в болница, не успяла да доплати за лечението си

https://www.actualno.com/healthy/jena-pochina-v-bolnica-ne-uspjala-da-doplati-za-lechenieto-si-news_671596.html

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъп

Заев: Надявам се този уикенд да привършим разговорите за промени в кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833398

Заев: Надявам се този уикенд да привършим разговорите за промени в кабинетаКъм края са разговорите за обявената правителствена реконструкция, заяви днес македонският премиер Зоран Заев, цитиран от МИА и БТА. След първомайските празници той ще съобщи пред обществеността и в парламента промените в състава на правителството, а след това и промените в ръководствата на определени институции. Текат разговорите и преговорите.

Зам-кметове от "Младост" настояват СОС да реши кой да замести Десислава Иванчева

http://nakratko.bg/category/58/158512/


Заместниците на кмета на "Младост" Десислава Иванчева предлагат като изпълняващ длъжността на кмет да бъде определен не посочения от Иванчева Владимир Клисуров, а арх. Румен Русев.

Кастер Семеня ще бъде принудена да пие хапчета за намаляване на тестостерона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3169162_kaster_semenia_shte_bude_prinudena_da_pie_hapcheta_za/?ref=rss


Международната федерация по лека атлетика (IAAF) ще приеме нови правила, които да важат за състезателите с хиперандрогенизъм, сред които е и двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня. Южноафриканката често е подлагана на полови тестове от IAAF.<br /><br />Според новото правило, което още не е подложено на гласуване от Изпълнителния комитет, състезатели като Семеня ще бъдат принудени да приемат всекидневно лекарства за намаляване на нивата на тестостерон. Ако не го...

Шапка от фолио. Защо хората толкова лековерно приемат измислиците?

http://nakratko.bg/category/29/110169/


Отличен пример за човешката наивност и лековерност е историята за “нашествието на хищни банани”.

Европол и Интерпол разбиха 50 мрежи по света за храни и алкохол менте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833395

Европол и Интерпол разбиха 50 мрежи по света за храни и алкохол менте
Европейската и международната полицейски организации Европол и Интерпол съобщиха днес, че са разбили 50 мрежи по света за храни и алкохол менте и за хранителни и алкохолни продукти с лошо качество, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Над 3600 тона опасни храни и 9,7 милиона литра алкохол менте на пазарна стойност от 55 милиона евро са били

Александър Велев: За първи път БНР е пред опасността да има дефицит

https://frognews.bg/novini/aleksandar-velev-parvi-pat-bnr-pred-opasnostta-ima-defitsit.html

Тази година за първи път Националното радио е изправено пред опасността да има дефицит. Това заяви генералният директор на Българското национално радио Александър Велев.

Визионерска реч на Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон

https://petel.bg/Vizionerska-rech-na-Emanyuel-Makron-pred-dvete-kamari-na-Kongresa-vav-Vashington__261687

Визионерска реч на френския президент Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон. В словото си, изпъстрено с много истори...

Известен ирански екстрасенс направи много мрачно предсказание за бъдещето на света

https://petel.bg/Izvesten-iranski-ekstrasens-napravi-mnogo-mrachno-predskazanie-za-badeshheto-na-sveta__261688

Мохсен Норузи е екстрасенс от Иран, който има потресаваща дарба. Светът узна за него благодарение на популярната телевизионна програма „...

Филмовата компания Ню Имидж България купи 50% от вестниците на Пеевски

https://offnews.bg//medii/filmovata-kompania-niu-imidzh-balgaria-kupi-50-ot-vestnitcite-na-peev-679425.html

Филмовата компания Ню Имидж България купи 50% от вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.

На 25 април между „Интръст“ ЕАД, като продавач и „Ню Имидж България“ ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което дружество е издател на печатните медии „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“, и е акционер в регионалната медия „Издателска къща Борба“ АД, обявиха в съобщение до медиите управителите на „Интръст“ ЕАД и „Ню Имидж България“ ЕАД.

„Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие." - пише в прессъобщението.

„Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Nu Image Inc.“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно засъздаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм." - твърдят още управителите на „Интръст“ ЕАД и „Ню Имидж България“ ЕАД.

Датски изобретател получи доживотна присъда за убийството на шведска журналистка

http://www.mediapool.bg/datski-izobretatel-poluchi-dozhivotna-prisada-za-ubiystvoto-na-shvedska-zhurnalistka-news278379.html

Датският изобретател Петер Мадсен беше осъден на доживотен затвор за това, че е изтезавал и убил шведската журналистка Ким Вал на частната си подводница, предаде Асошиейтед прес.   Съд в Копенхаген постанови, че смъртта на Вал е настъпила в резултат на предумишлено убийство и че Мадсен не е дал "достоверно" обяснение.   Мадсен каза, че ще обжалва присъдата. Той не се признава за виновен в предумишлено убийство и казва, че Вал е умряла случайно в подводницата, но признава, че е нарязал на парчета тялото й и е изхвърлил частите в морето.   Според прокуратурата убийството на Вал е било сексуално мотивирано и предварително обмислено, защото Мадсен е взел със себе си инструменти, които обикновено не носи при плаване. Причината за смъртта така и не е установена.

Нанков: Бургас няма да бъде включван в нов Черноморски район заедно с Варна

http://nakratko.bg/category/58/158511/


Бургас няма да бъде включван в нов Черноморски район за икономическо планиране заедно с Варна.

КЕВР се събуди - вика ”Топлофикация - София” за високите сметки

https://frognews.bg/novini/kevr-sabudi-vika-toplofikatsiia-sofiia-visokite-smetki.html

Във връзка с оповестените информации и възникналия дебат в средствата за масово осведомяване за по-високи сметки на клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД за месец март 2018 г., председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изиска ръководството на дружеството да предостави подробна информация, съобщиха от КЕВР.

Претърсват фенове на "Левски" и ЦСКА из цяла София преди дербито (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833381

Претърсват фенове на "Левски" и ЦСКА  из цяла София преди дербито (Снимки)Засилените мерки за борба с футболното хулиганство вече са в ход. Два часа и половина преди дербито "Левски" - ЦСКА в ключови зони на София има масирано полицейско присъствие, предава Би Ти Ви. Привържениците на двата отбора се подлагат на щателни проверки още при насочването си към Националния стадион "Васил Левски".

Хибридните атаки срещу България продължават с целия арсенал, обяви разузнаването

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169293_hibridnite_ataki_sreshtu_bulgariia_produljavat_s/?ref=rss


"Продължиха и опитите за хибридно въздействие върху България, включващо целия арсенал от подходи и действия за оказване на влияние в политически, икономически, дипломатически, културен и пропаганден аспект."<br /><br />Това е едно от заключенията на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) в годишния доклад за дейността ѝ 2017 г., който бе разпространен в публичната си част късно във вторник и внесен за обсъждане и приемане в парламента. То е в главата "Оценка...

Twitter пак се хвали с печалба и нарастване на потребителите

http://clubz.bg/67112-twitter_pak_se_hvali_s_pechalba_i_narastvane_na_potrebitelite

За второ поредно тримесечие социалната мрежа Twitter отчита печалба - и за втори път от съществуването си.

За първата четвърт на годината микроблогинг платформата е спечелила 61 милиона долара - спад от предишния успех от 91 милиона, но все пак достатъчно добри новини за екипа в Сан Франциско, който допреди година се страхуваше от тотален крах.

От Twitter отчитат и сериозен ръст на потребителите. Ако миналата година имаха 330 милиона активни профила, сега вече са 336 млн. - не сериозен скок, особено в сравнение с гиганта Facebook, но несъмнен успех за компанията. От новите потребители 5 милиона са от чужбина, което също е постижение за компанията - 69 млн. от активните потребители са от САЩ.

Според екипа на микроблогинг платформата това е благодарение на новите функционалности и алгоритми, въведени в последните месеци. Същевременно те се похвалиха, че успешно са премахнали 90% от фалшивите акаунти, които бяха ползвани масово през последните години. Това поставя и ръста на активните им потребители в още по-добра светлина.

През 2017 г. борсата беше непостоянна към Twitter, но по всичко личи, че ситуацията от преди две години, при която множество анализатори очакваха смъртта на социалната мрежа, е избегната. Много от тях считат, че активността на президента Доналд Тръмп в микроблогинг платформата е всъщност една от най-важните причини за оцеляването им.

Правозащитните организации са неспокойни заради планове на Гърция за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833380

Правозащитните организации са неспокойни заради планове на Гърция за мигрантитеПравозащитните организации днес изразиха безпокойство заради планове на Гърция да продължи да държи лицата, търсещи убежище, на островите, като окачествиха тази политика като "злоупотреба", предаде Ройтерс. Гръцките власти опитват да приемат закон за спиране на движението на мигрантите в опит да отменят съдебно решение от 18 април,

Барака пламна във "Възраждане"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373157

4 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна и региона през последното денонощие, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Постъпил сигнал за пожар в дере и сухи треви, намиращи се на ул. «Девня».

Левски на финала за Купата на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jkfgC0fwUP0/

Левски и ЦСКА завършиха при резултат 2:2 в полуфинала -реванш за Купата на България. След като победиха с 2:0 в първия двубой, сините се класираха  за финала, въпреки че след 28-та минута Левски игра с човек по-малко, заради червения картон на Хали Тиам. Финалът между Левски и Славия ще се играе на 9-ти май

Близо 9 тона кокаин залови полицията в Испания

http://nakratko.bg/category/25/158510/


Близо 9 тона кокаин залови полицията в Испания. Дрогата е била скрита в пратка с банани от Колумбия. Това е европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер.

Щатските индекси остават на червена територия*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-indeksi-ostavat-na-chervena-teritoriia--260011/

Инвеститорите са разтревожени от растящата доходност до 10-годишните държавни ценни книжа, която достига няколкогодишни върхове

Счетоводителите, задържани при акцията в ДАИ, пуснати на свобода, свидетели са

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833366

Счетоводителите, задържани при акцията в ДАИ, пуснати на свобода, свидетели саНяколко счетоводители, които бяха задържани за 24 часа при акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в Областния отдел на "Автомобилна администрация" - Благоевград, са освободени и не са привлечени като обвиняеми, а са свидетели. В ареста остават 11 служители на ДАИ, за които в петък ще се гледа мярка за неотклонение.

Жена почина в столична болница, не успяла да доплати за лечението си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6833357

Жена почина в столична болница, не успяла да доплати за лечението сиЖена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева.

Добрият контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза

http://www.cross.bg/diabet-osteoporoza-fraktyri-1573399.html

/КРОСС/ В Резиденцията на британското посолство в София се проведе четвърти модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета". Той се организира от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс. „Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Фокусът върху превенцията на усложнения и на съпътстващи заболявания като остеопорозата е стъпка в правилната посока на лечение на пациента", каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България. Фокусът бе поставен върху остеопорозата като едно от усложненията на захарен диабет тип 2. Гост лектор по темата бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология. Остеопорозата засяга около 200 милиона души в света. Около 80% от болните с остеопороза са жени и само 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването. Остеопорозата протича безсимптонно и се диагностицира едва след като настъпи фрактура или се установи промяна в стойката. Тя е основна причина за счупвания

Рохани оспорва легитимността на нова ядрена сделка

https://dnes.dir.bg/svyat/rohani-osporva-legitimnostta-na-nova-yadrena-sdelka

Иранският президент за Тръмп: Вие сте само един бизнесмен без никакъв опит в политиката и международните договори

Ердоган открива газопровода ТАНАП в началото на юни

https://www.actualno.com/europe/erdogan-otkriva-gazoprovoda-tanap-v-nachaloto-na-uni-news_671593.html

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в началото на юни ще открие тържествено Трансанадолския газопровод /TANAP/ и това ще бъде послание за цяла Европа. Този газопровод ще бъде важен фактор за осигуряването на енергийната безопасност на Турция, Азербайджан и цяла Европа, посочи Ердоган. В близко бъдеще Турция и Азербайджан ще реализират нови съвместни проекти, един от приоритетите на Баку и Анкара е преминаването на обмен в национална валута. Това стана ясно по време на съвместнат

Регулаторът поиска от софийската топлафикация разяснения за последните сметки

https://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2018/04/25/3169298_regulatorut_poiska_ot_sofiiskata_toplafikaciia/?ref=rss


Във връзка с оповестените информации и възникналия дебат в средствата за масово осведомяване за по-високи сметки на клиенти на "Топлофикация София" ЕАД за март 2018 г. председателят на КЕВР Иван Иванов изиска ръководството на дружеството да предостави подробна информация, съобщи пресцентърът на КЕВР.<br /><br />В тридневен срок "Топлофикация София" ЕАД следва да представи на Комисията пълни данни за количеството топлинна енергия, която е доставена и фактурирана...

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833359

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часа Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 25.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 10° и 15°. На 26.04.2018 г. ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста,

Доклад е установил "цунами от уредени мачове" в ниските нива на тениса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3169206_doklad_e_ustanovil_cunami_ot_uredeni_machove_v_niskite/?ref=rss


Цунами от уредени мачове и значителни проблеми с почтеността се наблюдават в ниските нива на тениса. Това е основното заключение в дългоочаквания доклад за корупция в този спорт, чийто междинен вариант беше представен днес след двегодишно разследване.<br /><br />Независимата комисия по случая обяви, че не са установени доказателства за прикриване на нередности, както и от ръководните органи в тениса - Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), Женската тенис асоциция (WTA),...

В Холандия ще се продават обувки от рециклирани дъвки (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/25/3169036_video_kak_se_praviat_obuvki_ot_duvki_subrani_ot/?ref=rss


Три холандски компании създадоха обувки от преработени дъвки, събрани от улиците на Амстердам. Според сайта, специално създаден за инициативата, единствената им цел са "чистите улици".<br /><br />"Всички я обичаме, всички я дъвчем и всички трябва да се отървем от нея. За съжаление по-голямата част от нея се озовава на улицата", обяснява разказвачът в началото на видеоклипа.<br /><br />Само в Холандия 1.5 млн. кг дъвки се изхвърлят на улицата всяка...

Какво постигнаха двете Кореи на срещите си дотук

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3169019_kakvo_postignaha_dvete_korei_na_sreshtite_si_dotuk/?ref=rss


Двете Кореи ще имат в петък едва трета среща на върха след края на войната. В дневния ред са ядреният арсенал на Пхенян и мирен договор, който официално да сложи край на конфликта.<br /><br />Тази среща е замислена като предшестваща историческата среща на четири очи между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп.<br /><br />Ето как преминаха двете досегашни срещи на най-високо равнище:<br /><br />Юни 2000 г.<br /><br...

Екоминистерството дава зелена светлина на "Юлен" да укрепи писта "Томба" в Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/25/3169259_ekoministerstvoto_dava_zelena_svetlina_na_julen_da/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите разреши на концесионера на ски зона Банско "Юлен" да укрепи писта "Томба" в Национален парк Пирин. От екоминистерството са преценили, че за това инвестиционно намерение не се налага процедура по оценка за съвместимост.<br /><br />Това става известно от писмо, разписано от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на 20 април тази година, адресирано до изпълнителния директор на концесионера Мая...

Археолози откриха в Помпей скелет на дете

//dariknews.bg/novini/sviat/arheolozi-otkriha-v-pompej-skelet-na-dete-2093227

Археолози откриха скелет на дете в старинния град Помпей в южната част на Италия, съобщи агенция ДПА.
 
Останките принадлежат на 7-9 годишно момче, станало жертва на изригването на вулкана Везувий през 79 година.

Когато борбата за живот струва повече от пенсията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kogato-borbata-za-zhivot-struva-poveche-ot-pensiiata-2093228

Почти всеки трети българин живее на прага на бедността, показва анализ на Евростат. Страната ни заема първото място в Европа по брой на живеещи в тежки материални лишения хора на глава от населението. В сериозен риск от бедност живее близо 30% от населението у нас. Или около 2 мили

Григор Димитров се класира за осминафинал в Барселона

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ifzHuTNabz4/

Григор Димитров се класира за осминафинал след победа над Жил Симон в отворения турнир в Барселона Българската ракета разгроми французина с 6:2, 6:1. Мачът продължи 1 час и 23 минути.   Следващата му среща е с Малек Джазири утре.

На остров Нова Гвинея майсторят ками от човешки кости

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833353

На остров Нова Гвинея майсторят ками
от човешки костиМъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от бедрени кости на бащите си или други уважавани членове на общността си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.  Тези ками били използани до 20-и век. С тях били нанасяни удари по ранен съперник, за да бъде умъртвен.

Владимир Клисуров поема кметството в ”Младост” като и.д.

https://frognews.bg/novini/vladimir-klisurov-poema-kmetstvoto-mladost-kato.html

С извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет, утре Столичният общински съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността кмет на ”Младост” Владимир Клисуров - тоест заместник-кмета, посочен в заявлението на Десислава Иванчева. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков след председателски съвет, цитиран от ”Сега”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване