Свири, хармонико, от Димитровград до Провинстаун

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6831559

Свири, хармонико, от Димитровград до ПровинстаунКак се промени младежкият труд само за няколко десетилетия Невероятно е каква драматична промяна е преживяло понятието за младежки труд само за едно поколение. От онези облечени в сини дочени костюми бригадири, събрани уж доброволно, но всъщност задължително за безвъзмездна работа под мотото “Строим за родината”,

1 200 евро на ден прибирали подкупните даяджии от Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832766

1 200 евро на ден прибирали подкупните даяджии от БлагоевградПо 1 200 евро на ден си делели служителите на ДАИ-Благоевград, които вчера бяха задържани. Те ги взимали от местни транспортни фирми, предимно на чужди граждани, за да не им налагат солени глоби за нарушения. Те посочвали малки нарушения, които се наказват с глоба от около 200 лева, и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения.

Важно! Одобриха 4-часов работен ден за земеделците и нов вид извънреден труд в МВР

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-odobriha-4-chasov-raboten-den-za-zemedelcite-i-nov-vid_133484/

Селскостопанските работници вече ще могат да бъдат наемани и за половин работен ден. Това одобриха депутатите с промени в Кодекса на труда на първо четене.

Измененията касаят еднодневните трудови договори. Според новия текст - продължителността на работното време по тях може да е 4 или 8 часа.

Въпреки че в комисия опозицията одобрила поправките, днес в зала имаше обрат. От БСП разкритикуваха остро измененията. Това направи и Хасан Адемов от ДПС, който заяви, че поправките са...

Продължава

27 румънски художници редят изложба в Добрич

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6832800

27 румънски художници редят изложба в Добрич
27 художници от Румъния излагат свои творби в Художествената галерия в Добрич в изложбата „Изкуството и ние днес”. Тя е организирана от TRUICART Events Brand и Дан Тудор Труица – независим куратор. На откриването утре ще присъстват и част от румънските художници, известни в страната си и в чужбина – съобщават организаторите.

Депутати: Да бъде запазен досегашният формат на Югоизточния район

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832816

Депутати: Да бъде запазен досегашният формат на Югоизточния районИма пълно съгласие на представителите на местните власти, на гражданите, депутатите от всички групи да не се пристъпва към промяна на Югоизточния район и той да бъде запазен в сегашния формат, обясни пред журналисти в НС председателят на комисията по околна среда Ивелина Василева/ГЕРБ/. По нейна инициатива и на колегите й народни представители от

Бунт в Софийския университет заради приема по медицина

https://offnews.bg//obshtestvo/bunt-v-sofijskia-universitet-zaradi-priema-po-meditcina-679399.html

Бунт назрява в Софийския университет срещу ръководството му.

Причината е решението, прието от Академичния съвет (АС) по предложение на ректора проф. Анастас Герджиков, приемните изпити за специалността "Медицина" да се организират и провеждат от СУ, а от друг университет - Медицинският в София.

До странното решение се стигна, след като деканът на Медицинския факултет в СУ и директор на Правителствена болница Любомир Спасов не успя на се наложи и да прокара решение изпитите да се провеждат не от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация в СУ. След като АС отхвърли предложението му, той обяви нулева година за прием. Това се случи малко преди началото на приемната кампания и засегна кандидат-студенти, които обичайно се готвят две години.

За да потуши конфликта и да избегне голямата финансова загуба за Университета (при нулев прием СУ би губил над половин милион лева годишно от държавната субсидия), ректорът предложи компромисен вариант: само тази година изпитите да организира МУ-София. Решението бе прието, но от МУ-София не го потвърдиха. Непосредствено след гласуването в СУ OFFNews изпрати запитване до ректора, на което и до днес нямаме отговор.

Решението МУ да организира изпитите обаче възмути до крайност преподавателите от биологическия и химическия факултет.

От Биологическия факултет изпратиха до проф. Герджиков и Академичния съвет декларация, приета вчера. Ето какво гласи тя


ДЕКЛАРАЦИЯ

на Факултетния съвет на Биологическия факултет
при Софийския университет „Св. Климент Охридски“,
приета на извънредно заседание на 24 април 2018 г.

Относно: решението на Академичния съвет на СУ от 18.04.2018 г. за провеждане на кандидатстудентски изпити за специалност Медицина от друго Висше училище

Уважаеми господин Ректор,
Уважаеми членове на Академичния съвет,

Членовете на Факултетния съвет на Биологическия факултет категорично възразяват срещу решението на Академичния съвет за организиране и провеждане на отделни кандидатстудентски изпити по биология и по химия за специалност „Медицина“ в Софийски университет от Медицински университет – София. Аргументите ни са следните:

1. Решението на Академичния съвет от 18.04.2018 г. противоречи на Правилника за приемане на студенти в ОКС „Бакалавър” и ОКС „Магистър” след средно образование, приет за учебната 2018/2019 година на заседание на АС (протокол №3/20.12.2017 г.), съгласно чл. 68 (1), т. 2 от ЗВО (Закон за висшето образование - бел. ред). Още повече, че в Заключителните разпоредби в правилника, точка 2 е записано изрично: „Промени в настоящия правилник могат да бъдат направени, ако бъдат приети изменения в Закона за висшето образование и/или в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти”. Понастоящем такива промени не са настъпили.

2. Нарушава се цялостната организация на кандидатстудентската кампания, а именно:

• Съгласно чл. 9 (2) от правилника „кандидатстудентските изпити от двете сесии се провеждат по едни и същи програми”;
• Съгласно чл.14 и чл. 15 кандидатстудентите изпити и графикът за провеждането им вече са утвърдени;
• Съгласно чл. 16 е утвърдено и учебното съдържание на всеки конкурсен изпит;
• Комисиите за организиране и провеждане на кандидатстудентските изпити, назначени със заповед на Ректора на СУ (РД 19-46/22.02.2018г.), проведоха кандидатстудентските изпити в първата сесия;
• Накрая, в чл. 19 (1) е записано изрично, че „оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше училище, не се признават освен в случая посочен в чл. 37 ...”, който не касае приема на студенти в Медицинския факултет.

3. При стартирала кандидатстудентска кампания и проведена първа сесия, промяната на правилата в нейния ход е недопустимо. Правилникът за приемане на студенти в СУ е публикуван и достъпен за обществено ползване. Кандидат-студентите вече се готвят по приетите правила и част от тях се явиха на първата сесия.


Решението на АС от 18.04.2018 г. води след себе си следните последствия:

- Нарушаване престижа на СУ, подлагане на риск цялата кандидатстудентска кампания и намаляване броя кандидат-студенти;

- Неспазване на утвърдената, работеща през годините концепция за единни кандидат-студентски изпити за различни специалности и единна класацията в СУ;

- Накърняване интересите на четири факултета извън Медицинския факултет, в които се обучават студенти от 14 специалности, приемани с изпита по биология.

Идеята за самостоятелно провеждане на кандидатстуденски изпити за Медицински факултет беше обсъдена в детайли през 2017 г. от Общите събрания на Биологически факултет и Факултета по Химия и Фармация, които излязоха с категорични становища, разгледани от АС. След конструктивен диалог, беше сформирана обща изпитна комисия между БФ и МФ за съвместно организиране и провеждане на изпитите през КСК 2017/2018 г. и този модел се оказа успешен.

Уважаеми господин Ректор, уважаеми членове на Академичния съвет, настойчиво Ви призоваваме за прегласуване на това Ваше решение в името на авторитета на СУ „Св. Климент Охридски“.

Прилагаме препис-извлечение от заседанието на ФС.

С уважение,

24.04.2018 г.​ Председател на ФС и декан на БФ:
/доц., д-р Ст. Шишков/

Днес Академичният съвет на СУ отново ще заседава. Очаква се на него протеста си да изразят представители на Факултета по химия и фармация.

Евакуираха училище в Германия

https://www.actualno.com/europe/evakuiraha-uchilishte-v-germanija-news_671531.html

Ученици и учители от училището в Епелборн, федерална провинция Саар, бяха евакуирани заради контакт с агресивен химикал, съобщи вестник Bild. В 9.45 часа местно време учениците са почувствали остър мирис в коридора, където се е намирал кабинета по химия. Няколко от тях са се оплакали от проблеми с дишането и сълзене, предаде БГНЕС. На място веднага са пристигнали пожарникари и медици. Видът на химикала не е установен. 350 деца са преместени в карантинна зона, където в момента ги преглеждат спе

ВКС оправда Николай Ненчев по делото за „Интендантско обслужване”

http://nakratko.bg/category/60/158500/


ВКС потвърди решението на Военно-апелативния съд за оправдаване на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и бившия директор в МО Венислав Цанов по делото за „Интендантско обслужване”, съобщиха от ВКС.

Моделът за платените пътища може да бъде прекроен

http://www.mediapool.bg/modelat-za-platenite-patishta-mozhe-da-bade-prekroen-news278360.html

Държавата подготвя прекрояване на бизнес модела за въвеждането на платеното преминаване по пътищата, без да казва към момента как, твърдят неофициално представители на транспортния бранш пред Mediapool. Междувременно Министерският съвет съобщи, че подразделението на Световната банка – Международната банка за възстановяване и развитие - ще консултира пътната агенция при въвеждането на националната система за електронно събиране на пътни такси. Какво точно се променя в досегашния модел се очаква да стане ясно при ратифицирането на документа в парламента. Моделът, разработен от Световната банка няколко години, предвиждаше 80% от бъдещите приходи от платеното преминаване по пътищата да идват от тежкотоварния трафик чрез въвеждането на тол такси, а останалите 20% - от леките автомобили чрез въвеждането на електронна винетка. Това беше и лайтмотивът на всички правителства, начело с Бойко Борисов, които обещаха въвеждането на принципа "замърсителят плаща". На базата на този модел и обхвата на пътищата, Световната банка предложи три варианта. Според тях таксите за автомобили над 3.5 тона трябваше да са 12, 20 или 26 стотинки за километър. Публично управляващите твърдяха, че цената на електронната винетка за леките автомобили се запазва на сегашните нива, след шоковото им поскъпване през 2016 г.  Годишните приходи, в зависимост от предпочетения от държавата вариант за тарифа и обхват на пътищата, варираха между 661 млн. и 1.5 млрд. лева, според разчетите на Световната банка. Това е и причината Бойко Борисов непрекъснато да повтаря, че всеки забавен ден от въвеждането на тол системата струва на бюджета над 1 млрд. лева. Срещу този модел на платено преминаване по пътищата обаче се обяви бизнесът. Аргументите му бяха, че това ще оскъпи значително превоза на стоки, товари и пътници. В крайна сметка тежестта отново ще бъде поета от гражданите чрез увеличаване на крайните цени, обясняваха представители на транспортни и строителни компании. За да не се случи въвеждането на този бизнес модел, поръчката за изграждането на тол системата, която предвижда до 80% от републиканската пътна мрежа да стане платена, се обжалваше непрекъснато в продължение на близо две години. В крайна сметка държавата успя да избере изпълнител, чийто избор не беше обжалван от нито един от останалите участници. Според представители на бизнеса до този компромис се е стигнало след поет ангажимент от страна на правителството моделът на платеното преминаване по пътищата да се промени. Бизнесът е настоявал за запазване на сегашната тежест – 20% от приходите да идват от тежкотоварния трафик, а останалите 80% от леките коли. Държавата е настоявала за съотношение 40 на сто за тежкотоварния трафик и 60 на сто за леките коли. Няма яснота какъв компромис е постигнат. От разпространеното съобщение на правителството това не става ясно. Mediapool не успя да се свърже с представители на пътната агенция и на МРРБ, а на зададените въпроси към момента няма отговор. Новата поръчка към Световната банка Сега правителството дава мандат на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да подпише Споразумение за предоставяне на консултантски услуги за подпомагане на АПИ от Международната банка за възстановяване и развитие, която е подразделение на Световната банка. Експертите на финансовата институция ще консултират пътната агенция при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние (тол такса) за автомобилите над 3.5 тона и на база време за леките автомобили (електронна винетка). Споразумението предвижда определяне на обхвата на таксуваната тол мрежа, както и на тарифата, е посочено в правителственото съобщение. Това вече беше направено на базата на предишното споразумение при бизнес модел 80% от приходите да идват от тежкотоварния трафик, а останалите от леките коли. Освен това новото споразумение включва преглед на цялата техническа документация на проекта, включително всички аспекти на проекта, планиране и внедряване, проектиране на системата, оперативни процедури, графици за изпитване и изпробване и доклади от изпитвания и изпробвания, е посочено в съобщението. Това е нов модел, защото от края на миналата година има избран изпълнител на системата – обединение от компании на австрийската "Капш".  Другата новост е, че ще бъде направено тестване на системните компоненти и системи не само в България, но и на местата, където изпълнителят извършва разработки и извършва тестове в своите лаборатории, става ясно от правителственото съобщение. В него е посочено още, че се предвижда и подпомагане за структуриране на организация за опериране на системата. По този въпрос Световната банка също беше предложила няколко варианта на правителството, което трябваше да си избере – публично-частно партньорство или държавен оператор. От последния коментар на регионалния министър Николай Нанков по темата стана ясно, че правителството се е спряло на държавен оператор. Новото споразумението предвижда още експертите на международната финансова институция да помогнат за изграждане на капацитет на оператора и подобряване на капацитета и трансфер на знания, свързани с въвеждането на доставчиците на декларирани данни и националните доставчици на услуги. Тол системата влиза в сила от 2019 г. Плановете на правителството са новата система за платено преминаване по пътищата да бъде въведена през 2019 г. Тя ще е в сила само за пътища в добро състояние, по думите на регионалния министър. Системата ще бъде внедрена от австрийската "Капш", но ще се управлява от държавен оператор, по думите на Нанков. Австрийската компания ще внедри системата за своя сметка, а след това направените разходи ще бъдат изплатени от бъдещи постъпления за период от 2-3 години, след като тол системата започне да работи, каза Нанков при подписването на договора с "Капш". Обхватът на платените пътища и цената – това са двата основни въпроса, по които вече трета година правителството не може да вземе решение, въпреки направените предложения от Световната банка. Няма яснота и по отношение на оператора – нова държавна компания, която ще се занимава само с това, или отдел към някое от министерствата. Неофициално се твърди, че има напрежение между регионалното и финансовото министерство под чий контрол да е събирането на парите и изразходването им. В същото време има сръхочаквания за постъпленията от 1 – 1.5 млрд. лв. годишно. С тези средства, по думите на Бойко Борисов, трябва да бъдат построени пътищата в Северна България – магистрала "Хемус", магистралата Русе – Бяла - Велико Търново, скоростният път Видин – София, втори мост при Русе, тунел под Шипка, както и да се ремонтират основно около 40% от републиканската пътна мрежа, която в момента не е в добро състояние.

Пътната агенция наема консултант за определяне на тол таксите

http://www.mediapool.bg/patnata-agentsiya-naema-konsultant-za-opredelyane-na-tol-taksite-news278360.html

Пътната агенция ще наеме дъщерната на Световната банка Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР) за консултант по внедряването на системата за платено ползване на пътищата от камиони и въвеждането на електронната винетка за леките автомобили, реши Министерският съвет на заседанието си в сряда. Правителството даде мандат на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да подпише споразумение с МБВР за предоставяне на консултантски услуги , които трябва да подпомогнат подпомогнат ведомството в определянето на обхвата на таксуваната тол мрежа, както и на тарифата. Така банката, която веднъж вече направи срещу 1.4 млн. лв. подобен анализ през 2015 г., ще трябва да изготви нови разчети. Колко ще струват те от правителствената пресслужба не посочват, но уточняват, че дейностите по бъдещото споразумение ще се изпълняват в рамките на националния бюджет след ратификация от Народното събрание. Преди три години представените от МБВР варианти за плащането на тол такса според изминатото от камиона разстояние бяха 12, 20 и 26 стотинки за километър. Планираното сега споразумение, което явно трябва да актуализира разчетите и да предложи варианти за тол тарифа, както и точно колко километра и кои пътища да станат платени, ще включва и преглед на цялата техническа документация на проекта за внедряването на тол системата. Банката ще консултира и проектирането на системата, оперативните процедури, графици за изпитване и изпробване и доклади от изпитвания и изпробвания. Предвижда се да се направи и тестване на системните компоненти и системи (не само в България, но и на местата, където изпълнителят извършва разработки и извършва тестове в своите лаборатории). От банката се очакват и съвети как да се структурира бъдещият оператор на тол системата, за който все още не е решено дали да е държавен и към кое ведомство да е, или да е частен. МБВР ще подпомага и изграждане на капацитет на оператора и подобряване на капацитета и трансфер на знания, свързани с въвеждането на доставчиците на декларирани данни и националните доставчици на услуги, допълват от Министерския съвет. Договорът за изграждането на тол системата бе подписан в средата на януари 2018 г. с консорциум, воден от австрийската компания Капш", след две години обжалване на процедурата. В него не е посочено върху колко километра ще е обхватът на тол системата и сега това ще се уточнява именно от МБВР. Оптимистичните планове на правителството са платеното преминаване по републиканските пътища на база изминато разстояние за тежкотоварните автомобили да бъде внедрено още от 2019 г. По-скоро обаче това ще стане през 2020 г., според експерти. Обединението "Капш Трафик Солюшънс" ще изгради тол системата за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона срещу близо 150 млн. лв. без ДДС. Срокът е 19 месеца. За проектиране и изграждане са предвидени 7 месеца, а 12 месеца ще се правят одити, оценка на ефективността и корекции при необходимост. В обединението влизат "Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз" Полша, "Капш Трафикком" Италия, "Капш Трафик Транспортейшън", Испания. "Капш" ще внедри системата за своя сметка, а след това разходите ще му бъдат изплатени от бъдещи постъпления за период от 2-3 години, след като тол системата започне да работи, каза Нанков. Като част от необходимото за работата на тол системата технологично оборудване ще бъдат изградени 500 терминала за купуване на маршрутни карти (предплатени билети) и за регистриране и издаване на електронни винетки. Ще има и 100 стационарни контролни пункта (тол портали), както и 100 контролни пункта за автоматично претегляне в движение, 50 уреда за лазерно сканиране и определяне на габаритите. Ще се изгради и център за управление и наблюдение, два сървъра и цялостен софтуер за всички компоненти и процеси. Ще бъдат купени и 55 автомобила за мобилен контрол.

Лошо им се пише на всички шофьори, които карат по-стари коли...

http://www.struma.com/obshtestvo/losho-im-se-pishe-na-vsichki-shofiori-koito-karat-po-stari_133483/

Единни мерки за намаляването на вредните емисии във въздуха от транспорта поискаха от институциите в ЕС девет европейски столици, сред които и София. Държавата настоява за въвеждането на механизми, които да ограничат вноса на стари коли, достигнали определена възраст, неотговаряща на европейските екостандарти.

Причината за това е присъда на България, издадена от ЕС, за превишаването на нормите на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, заради която трябва да се вземат спешни...

Продължава

"Ислямска държава" разполага с 3 млрд. евро капитал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832773

"Ислямска държава" разполага с 3 млрд. евро капиталерористичната групировка „Ислямска държава“ може да разполага с капитал от около 3 милиарда евро. Част от тези пари са вложени в законен бизнес чрез подставени лица. Това съобщи френската радиостанция „Юръп 1“ в навечерието на организираната от френското правителство конференция по проблемите на борбата с финансирането на тероризма.

Проф. Михаил Хазин: Източна Европа я очаква дива депресия

http://pogled.info/svetoven/evropa/prof-mihail-hazin-iztochna-evropa-ya-ochakva-diva-depresiya.94058

/Поглед.инфо/ Михаил Хазин пристигна в Прага през март 2018 г. в навечерието на президентските избори в Русия. Той изнесе реч пред Руския център за наука и култура, участва в дебати по чешката телевизия, среща се с политолози. В интервю пред Наталия Судленкова той разказа за причините за победата на Милош Земан, причините за ръста на продажбите на играчката с образа на Владимир Путин в Япония и перспективите за война в Източна Европа.

С горещи танци "Акве Калиде" посреща посетители тази неделя

https://www.actualno.com/burgas/s-goreshti-tanci-akve-kalide-posreshta-posetiteli-tazi-nedelja-news_671528.html

Танцовият спектакъл "Тела и движение" е приятната изненада, с която "Акве Калиде" ще посрещне своите посетители в неделя. Външното пространство на туристическия комплекс ще бъде превърнато в дансинг. На него грациозните балерини от клуб "Фрея" ще представят много от своите изпълнения, с които са завоювали призови места на международни и национални фестивали и конкурси. Шоуто ще започне в 11:00 часа, а входът е свободен. Инициативата е посветена на Международния ден

Кейт Мидълтън и принц Уилям запознаха кралския двор със сина си

https://offnews.bg//zvezdi/kejt-midaltan-i-printc-uiliam-zapoznaha-kralskia-dvor-sas-sina-si-679395.html

Херцогинята и херцогът от Кеймбридж започнаха да представят новородения принц на членовете на семейството.

Пипа Мидълтън, сестрата на Кейт Мидълтън, бе първата, която се запозна с бебето, чието име засега не е известно.

92-годишната кралица Елизабет Втора, която е прабаба на принца, е все още в замъка Уиндзор с херцога на Единбург, който се възстановява след операция на бедрата.

Принц Чарлз заяви във вторник следобед, че той и Камила са изключително щастливи от новината.

„За мен е голяма радост да имам още внук, единственият проблем е, че не знам как ще се справя с всички тях едновременно“, заяви гордият дядо.

Името на бебето все още не е обявено. По традиция кралското семейство пази в тайна името, тъй като иска да се допита до кралицата и близките си. След постигане на съгласие, то става публично достояние.

Засега имената фаворити на букмейкърите са Артър, Джеймс, Филип и Албърт.

За да отбележат раждането на кралския наследник, във вторник са били изстреляни тържествени гърмежи от Кралската артилерия в Хайд парк и от Почетната артилерийска компания в Лондонската кула.

Завърши випуск 2017 на Факултета по изчислителна техника и автоматизация на ТУ - Варна

http://nakratko.bg/category/58/158499/


В средата на април абсолвентите от  Факултета по изчислителна техника и автоматизация на Технически университет – Варна, випуск 2017 получиха своите дипломи на официална церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Хората с увреждания вече няма да предоставят експертно решение от ТЕЛК

https://frognews.bg/novini/horata-uvrejdaniia-veche-niama-predostaviat-ekspertno-reshenie-telk.html

Хората с увреждания вече няма да предоставят експертно решение от ТЕЛК, когато кандидатстват за социални помощи. От следващия месец Агенцията за социално подпомагане ще получава необходимата информация по служебен път, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Дело с висок обществен интерес в Благоевград! Прокурор и съдебен състав за пореден път сами в съдебна зала по делото срещу ексченгето Георги Прегьов, измамил гастарбайтери в Лондон

http://www.struma.com/krimi/delo-s-visok-obshtestven-interes-v-blagoevgrad-prokuror-i-sudeben_133482/

Беглецът все още се укрива, бягайки от делото

Днес за пореден път бе отложено делото за измама срещу бившия полицай от Благоевград, Георги Прегьов, който избяга в Лондон и няма следа от него.

На днешното заседание не се яви неговият адвокат Станкова, която е уведомила съда за ангажираността си, тъй като е в чужбина и е предоставила самолетните си билети, не се явиха и пострадали лица, които трябваше да дадат показания по делото.

Припомняме, че през 2012 година измамени от него, съобщиха, че ги посрещал на спирка Виктория...

Продължава

Очакват се нови обвинения по корупционната афера в столичния район "Младост"

https://www.actualno.com/crime/ochakvat-se-novi-obvinenija-po-korupcionnata-afera-v-stolichnija-rajon-mladost-news_671523.html

Нови обвинения се очакват по корупционната афера в столичния район "Младост". Това съобщава Националното радио, позовавайки се на свои източници. Според информацията адвокатите на кмета Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са призовани днес в Националното следствие. По неофициална информация става дума за обвинения, свързани със сигнали, подадени от други инвеститори, извън Александър Ваклин, по чийто сигнал беше първото обвинение.

Премиерът на област Мадрид подаде оставка след видео, на което се вижда, че краде

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3169049_premierut_na_oblast_madrid_pdade_ostavka_sled_video_na/?ref=rss


Премиерът на област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след видео от 2011 г., на което се вижда, че краде от магазин, предаде "Ройтерс". Решението й идва седмици след като се появиха твърдения, че е получила по съмнителен начин магистърската си степен.<br /><br />Мадрид традиционно е смятан за крепост на дясноцентристката Народна партия, водена от премиера Мариано Рахой, но в момента е подложен на натиск от партия "Гражданите", която печели популярност на...

Романът "Тютюн" за управляващата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6832700

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

Расте резиденцията на министър Горанов, заплатите на музикантите - не

https://frognews.bg/novini/ima-vrazka-mejdu-rezidentsiiata-goranov-zaplatite-muzikantite.html

Готова е луксозната резиденция на Министерството на финансите на Витоша. Тя се намира в баровската вилна зона „Ярема“, на 20-30 минути от центъра на София – в зависимост дали със служебен Мерцедес или не. Строежът, който продължи около 2 години, е на финала.

Строителни роботи помагат за справянето с недостига на работна сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832767

Строителни роботи помагат за справянето с недостига на работна силаОт БТА Роботи, които могат да заваряват, вдигат материали и завинтват, са разработвани, за да помогнат да се преодолее недостигът на работна ръка в японския строителен сектор, макар че използването им ще бъде ограничено до нощните смени, когато няма да има хора наблизо, заради опасения свързани с безопасността и регулациите.

„Открито за съдебната власт“ – в Деня на открити врати за апелативните институции във Варна

http://nakratko.bg/category/60/158498/


„Открито за съдебната власт“ е надсловът на Деня на открити врати, организиран съвместно от Апелативен съд – Варна и Апелативна прокуратура – Варна.

Талибаните обявяват пролетната офанзива, отхвърлят мирните преговори

http://www.moreto.net/novini.php?n=373146

Талибаните обявяват началото на ежегодната си пролетна офанзива, отхвърлят предложението за мирни преговори от президента Ашраф Гани, но обещават да се съсредоточат върху американските сили в Афганистан. Обявяват кампанията "Ал Кандак", в чест на битка водена от пророка Мохамед в защита на Медина в ранните дни на исляма.

Преподавател от ЮЗУ в Благоевград на прицел от ръководството на ПФК "Ботев"

http://www.struma.com/obshtestvo/prepodavatel-ot-yuzu-v-blagoevgrad-na-pricel-ot-rukovodstvoto-na_133481/

Преподавателят от ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград доц. д-р Валери Цветков влезе в полезрението на ръководството на ПФК "Ботев", след скандалното съдийство на мача реванш от полуфиналите на турнира за купата на България по футбол. Причината е, че Цветков бе съдийски наблюдател на въпросния футболен мач, който отново разбуни духовете.

Цветков трябваше да следи за работата на съдийската бригада и съответно да даде оценка след мача, за това което са свършили на...

Продължава

Рекорд! Заловиха 9 тона кокаин от Колумбия в контейнер с банани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832761

Рекорд! Заловиха 9 тона кокаин от Колумбия в контейнер с бананиИспанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо съобщи, че полицията е заловила близо 9 тона кокаин, скрит в пратка с банани от Колумбия, европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Министър Соидо каза, че са арестувани шестима души - четирима в Испания и двама във френския

Финландия спира да дава безусловния базов доход

http://econ.bg/Новини/Финландия-спира-да-дава-безусловния-базов-доход_l.a_i.760904_at.1.html

Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за изплащане на безусловния базов доход, по която хиляди финландци...

Трагедия! Мистериозен удавник в река Струма, полицаи го спасяват, но на път за болницата умира

http://www.struma.com/sinya-lampa/tragediya-misteriozen-udavnik-v-reka-struma-policai-go-spasyavat-no_133480/

Cигнал в полицията бил подаден около 18, 40 ч вчера., от 62-годишен перничанин. Мъжът заявил, че вижда давещ се човек в коритото на река Струма, в района на ул. „Бл. Гебрев“,предаде zapernik.com

Пристигналите на място полицаи, пожарникари и служители на ЦСНМП извадили пострадалия, но на път за болницата починал. Все още не е установена самоличността му.

Образувано е досъдебно производство и действията по разследването продължават.

Трагедия! Мистериозен удавник в река Струма, полицаи го спасяват, но на път за болницата умира

http://www.struma.com/obshtestvo/tragediya-misteriozen-udavnik-v-reka-struma-policai-go-spasyavat-no_133480/

Cигнал в полицията бил подаден около 18, 40 ч вчера., от 62-годишен перничанин. Мъжът заявил, че вижда давещ се човек в коритото на река Струма, в района на ул. „Бл. Гебрев“,предаде zapernik.com

Пристигналите на място полицаи, пожарникари и служители на ЦСНМП извадили пострадалия, но на път за болницата починал. Все още не е установена самоличността му.

Образувано е досъдебно производство и действията по разследването продължават.

Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

http://www.transmedia.bg/2018/04/25/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d1%81/

„Има политици, които водят война с българската държавност“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското ни председателство“, каза още президентът. „Опитват се да приватизират европейската идея за лични политически цели“, подчерта той.

Държавният глава отправи и въпроси: „Какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната? А България да бъде изхвърлена от европейската карта, що се касае до свободата на медиите?“

По думите му корупцията у нас вече се вижда и отвъд океана.

 

 

Изнесли сме мебели за 335 млн. евро

https://dnes.dir.bg/ikonomika/iznesli-sme-mebeli-za-335-mln-evro

Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два пъти

Днешните решения на Министерски съвет

http://nakratko.bg/category/59/158497/


Утвърдени са таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2018/2019 г. Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 година.

Microsoft пуска add-on, подобряващ защитата на конкурентен браузър

https://www.investor.bg/web/456/a/microsoft-puska-add-on-podobriavasht-zashtitata-na-konkurenten-brauzyr-259980/

Според Георги Кацаров от Софтуерния университет в случая концернът от Редмънд е избрал по-малкото зло

ЕС и Русия: Настоящото ядрено споразумение с Иран трябва да бъде запазено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832745

ЕС и Русия: Настоящото ядрено споразумение с Иран трябва да бъде запазеноНастоящото ядрено споразумение с Иран действа и "трябва да бъде запазено", заяви днес Федерика Могерини в Брюксел, след като САЩ и Франция обявиха, че желаят нова сделка, предаде Франс прес. Ръководителката на европейската дипломация заяви и миналия понеделник, че изключва "отново да се обсъжда изпълнението на поетите от нас задължения в рамките

"Ислямска държава" може би разполага с капитал от 3 млрд. евро

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-moje-bi-razpolaga-s-kapital-ot-3-mlrd-evro-news_671527.html

Възможно е терористичната групировка „Ислямска държава“ да разполага с капитал от около 3 млрд. евро. Част от тези пари са вложени в законен бизнес чрез подставени лица. Това съобщи френската радиостанция Europe 1 в навечерието на организираната от френското правителство конференция по проблемите на борбата с финансирането на тероризма. Форумът се открива днес в Париж и ще продължи още един ден, предаде ТАСС. Парите са натрупани в течение на три години от таксите, съб

Защо Теодосий Спасов не протестира с музикантите от Радиото

http://clubz.bg/67118-zashto_teodosij_spasov_ne_protestira_s_muzikantite_ot_radioto

Вече три поредни дни творците от четирите музикални състава на БНР излизат всяка сутрин от 8,30 ч. на протест срещу недостойното си заплащане. Първия ден към тях се присъедини генералният директор на обществената медия Александър Велев, той бе редом до музикантите на тротоара пред Радиото на ул. "Драган Цанков" № 4. Диригентите на съставите също присъстваха – руснакът Марк Кадин (на симфоничния оркестър), джазменът Антони Дончев (на Биг Бенда), Димитър Христов (на Народния оркестър) и Любомира Александрова (на смесения хор). Но техният пряк административен началник – Теодосий Спасов, не присъства и трите дни. Оказа се, че отсъствието на директора на Музикална къща БНР не е случайно.

В интервю пред сайта "Импресио" директорът и изтъкнат солист на оркестрите на Радиото Спасов заявява, че подкрепя исканията на музикантите за по-високи заплати, но не е съгласен с начина, по който се протестира – на улицата.

"Аз съм срещу унижението музиканти от такъв висок ранг да излизат по улиците и да протестират. Решението трябва да бъде взето по дипломатичен и делови начин", казва Теодосий Спасов.

Кавалджията разказва, че е поставял въпроса за заплатите в музикалните състави на БНР пред председателя на Комисията за медии и култура Вежди Рашидов, но проблемът останал неразрешен.

"Ние се опитахме да помогнем за решаването на проблема, но на този етап резултат няма. В началото на ноември миналата година заедно с генералния директор Александър Велев и членове на Управителния съвет поставихме въпроса пред медийната парламентарна комисия. Председателят й Вежди Рашидов обеща, че ще ни съдейства пред парламента, тъй като нашият бюджет е зависим от неговите решения, а не от Министерство на културата, например", казва директорът на "Музикална къща БНР".

Спасов обяснява и защо се търси решение в парламента:

"Ние не сме като Операта или Симфоничния оркестър, които да имат концертна дейност и да получават бонуси на база продаден билет. Така се получи и разликата в заплащането между музикантите в Националното радио и съответните други подобни оркестри. Затова би било редно бюджетът на БНР да се оформи спрямо стандарта".

Музикантът споделя и за отнетите преди години от бюджета на Радиото 7 млн. лв., които били добавени към бюджета на БНТ.

На въпрос дали оркестрите на БНР не трябва да изнасят допълнителни концерти, за да си набавят приходи от билети, Спасов отвръща:

"Имаме достатъчно ангажименти. Съставите на БНР са на първо място (заети) в звукозаписа. Освен това програмата ни е запълнена плътно с концерти. Ние сме институция за съхраняване на националното ни музикално изкуство. Наши записи непрекъснато печелят награди и звучат по европейските радиостанции. Надявам се на извънредното заседание на медийната комисия на 26 април исканията на музикантите от БНР да бъдат удовлетворени".

Цялото интервю на Теодосий Спасов пред „Импресио“

Източник Площад Славейков

5 месеца след ремонта пред НДК: Част от плочките се надигнаха

http://www.cross.bg/remont-samo-myasto-1573374.html

/КРОСС/ Спешен ремонт пред НДК - поправят отново настилката пред конгресния център, която беше ремонтирана само преди няколко месеца заради европредседателството. Зоната с надигнатите плочки вече е заградена и там започна ремонт. Напуканите ще бъдат подменени и ще бъдат сложени допълнителни фуги, за да обират вибрациите. Според строителя именно те са причината за надигането, тъй като там е транспортният тунел. От фирмата изпълнител са категорични, че ремонтът е качествен. „Тези деформации и надигането на плочките не са следствие на ремонтната дейност", посочи инж. Йордан Траханов, представител на фирмата. „Към момента само на това място се получават тези проблеми. Експертите ни имат вече становище и се надяваме на друго място на площада да не се появят такива дефекти", коментира арх. Димитър Данчев, директор „Зелена система" в Столична община. Целият ремонт на НДК е в гаранция през следващите 5 години и всеки дефект ще бъде отстранен за сметка на изпълнителя.      

30 000 мигранти от Афганистан са влезли в Турция от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832750

30 000 мигранти от Афганистан са влезли в Турция от началото на годината
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи днес, че от началото на годината в Турция са влезли 29 899 мигранти от Афганистан, предаде ДПА. През цялата 2017 г. в Турция са влезли 45 000 афганистански мигранти, предава БТА. Сойлу каза още, че от началото на годината са арестувани над 1000 души за трафик на мигранти.

Новите такси за студенти в университетите (пълен списък)

https://offnews.bg//obshtestvo/novite-taksi-za-studenti-v-universitetite-palen-spisak-679384.html

Правителството прие новите такси за кандидатстване и обучение в българските университети на заседанието си днес.

Те са в сила за предстоящата учебна 2018/2019 година и са определени въз основа на предложения на ръководствата на висшите училища.

Увеличение на някои такси има 16 висши училища, а средният процент на ръста е 11.7%.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления „Администрация и управление“, „Право“, „Психология“, и „Филология“. Увеличението за редовната форма на обучение е в границите 40-61 лв., а за задочна форма – 100-160 лв. В професионално направление „Социални дейности“ увеличението е по-голямо в задочната форма – 300 лв.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се увеличават таксите с по 40 лв. във всички професионални направления, с изключение на тези в „Администрация и управление“, „Туризъм“, „Икономика“ и направленията от природните науки, математика и информатика, както и техническите науки.

Във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” увеличението е с 50 лв. за новоприети студенти в професионално направление „Педагогика“ – редовна и задочна форма.

В техническите университети увеличение има в Габрово – от 100 лв. до 240 лв. в редовна форма и до 30 лв. в задочна форма, а студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лв. повече във всички професионални направления.

В медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. За първия университет таксите се повишават с 250 лв. в направленията „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ – за І курс редовна форма на обучение. При втория университет се наблюдава увеличение от 50 лв. до 100 лв. в различните професионални направления.

От 6% до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенския университет „Ангел Кънчев“, с изключение на тези от социалните, стопански и правни науки.

Увеличението в Югозападния университет „Неофит Рилски“ е от 11 до 24%.

Намаление има в таксите за специалностите от направление "Физически науки" и за специалността "Ядрена химия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - от 750 на 200 лева годишно за редовно обучение и от 300 на 100 лева за задочно.

Без промяна остават таксите за студенти в 17 държавни висши училища – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ТУ – София, ТУ – Варна, УАСГ – София, МГУ – София, ЛТУ – София, МУ – София, МУ – Варна, УНСС, Икономически университет – Варна, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, АМТИ – Пловдив, НСА, ВСУ “Л. Каравелов” и УниБИТ.

Докторанти

При 9 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти се увеличава средно с 13,1% (от 20 лв. до 300 лева). При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна.

Всички такси - за кандидатстване и обучение, във всички висши училища в България вижте ТУК.

Предпочетеният от Иванчева за неин заместник се отказа в полза на сочения от нея за узурпатор

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/25/3169023_predpocheteniiat_ot_ivancheva_za_nein_zamestnik_se/?ref=rss


Двамата заместници на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева - Румен Русев и Владимир Клисуров, предлагат временно поста да поеме Русев. Това се разбра от подписана от двамата декларация до Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова, разпространена до медиите.<br /><br />В нея се отбелязва, че вчера в районната администрация на "Младост" е получено заявление от Иванчева, препратено от Столичната община. В него тя посочва, че желае да...

10-те най-велики начала на книги

https://www.actualno.com/literature/10-te-naj-veliki-nachala-na-knigi-news_671526.html

1. Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия щеше да си спомни онзи далечен подиробед, когато баща му го заведе да види леда. Тогава Макондо беше село с двайсет къщи от кал и тръстика, построени край брега на една река с бистри води, които се спускаха по корито от камъни, бели и огромни като предисторически яйца. Светът беше толкова скорошен, че много неща нямаха име, и за да ги споменат, трябваше да ги посочват с пръст. Габриел Гарсия Маркес, "Сто години

Рецидивист измамил дядо на автогарата в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832737

Рецидивист измамил дядо на автогарата в Монтана

Рецидивист измамил дядо в Монтана, съобщиха от полицията. На 06.03.2018 г. 70-годишен жител на областния град бил в района на автогарата, при което непознат поискал от него да изпрати батерия за компютър за кмета на с. Мадан и да му заплати за нея сумата от 20 лв. Впоследствие възрастният мъж отишъл до кмета на с.

Спортни ръководители от Европа аплодираха млади варненски спортисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=373138

Млади варненски спортисти показаха способностите си на спортни ръководители от цяла Европа в Двореца на културата и спорта, научи Moreto.net. Спортните надежди от морската столица на България изнесоха демонстрационна програма пред участниците в „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“ (24 - 25 април).

Русия изпраща в Сирия нови ПВО

http://www.cross.bg/rysiya-sistemi-protivovuzdyshna-1573373.html

/КРОСС/ Русия планира да достави нови системи за противовъздушна отбрана на Сирия в близко бъдеще, съобщава РИА Новости, позовавайки се на военното министерство на руската държава. През последните дни високопоставени източници съобщиха, че Русия се очаква скоро да предостави на режима на сирийския президент Башар Асад системи за противовъздушна отбрана С-300 "Фаворит" въпреки противопоставянето на Израел и Запада. Русия планира да достави нови системи за противовъздушна отбрана на Сирия в близко бъдеще, съобщава РИА Новости, позовавайки се на военното министерство на руската държава, предаде "Ройтерс". През последните дни високопоставени източници съобщиха, че Русия се очаква скоро да предостави на режима на сирийския президент Башар Асад системи за противовъздушна отбрана С-300 "Фаворит" въпреки противопоставянето на Израел и Запада. По-рано тази седмица военният министър на Израел Авигдор Либерман предупреди, че Тел Авив може да удари руските системи С-300 в Сирия, ако бъдат използвани срещу еврейската държава.    

Григор Димитров мина през Жил Симон и се класира за 1/8-финалите в Барселона

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-mina-prez-zhil-simon-i-se-klasira-za-1-8-finalite-v-ba-679398.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи Жил Симон с 6:2, 6:1 в двубой от втория кръг на турнира от категория АТP 500 в Барселона и се класира за 1/8-финалите в надпреварата.

Хасковлията демонстрира прекрасна форма и като че ли наистина е покачил нивото си на клей, след като буквално премаза бившия номер 6 в света.

Димитров влезе малко трудно в мача, след като взе доста трудно второто си подаване за 2:1. В петия гейм първата ни ракета изостана 0:40. Спаси първия брейкбол с технично драйв воле, а после с мощни и дълбоки форхенди докара до дюс, преди да извади подаването си.

В следващата част Григор демонстрира отлично разнообразие, като дори на моменти се защитаваше с лифтирани удари, а после търсеше слайс, за да атакува. Така извади от ритъм Симон, дръпна 30:40 и реализира брейкбола – 4:2. Димитров затвърди, а после сложи точка на сета от посрещане – 6:2.

Серията му продължи и във втората част, в която българинът поведе с 3:0, преди да даде на Симон да вземе втория си сервис гейм в този сет за 3:1. Хасковлията бе безпогрешен в петото разиграване и дръпна напред с 4:1, а след това поведе 40:15 в подаването на съперника си.

Жил обаче се бори до край за сервис гейма си и успя да изравни, като на 2 пъти имаше възможност да го затвори в своя полза. Толкова възможности за пробив имаше и Григор, който успя при третия си опит да го пречупи и за 4-и път в мача записа брейк за 5:1. При този резултат българинът сервираше за победата и затвори мача – 6:1.

Утре Гришо ще играе с тунизиеца Малек Джазири от когото загуби през февруари в Дубай. Пътят му към полуфинал в събота с австриеца Доминик Тийм изглежда разчистен.

Политици, икономисти и общественици търсят консенсус за еврото

https://frognews.bg/novini/polititsi-ikonomisti-obshtestvenitsi-tarsiat-konsesnus-evroto.html

„ЕВРОПА ОТНОВО НА ПЪТ“ е поредица от събития, с която важният обществен разговор за бъдещето на ЕС започна и в България.

"Ислямска държава" отново се надига

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/isliamska-dyrzhava-otnovo-se-nadiga-6081663

Най-видимо присъствие "Ислямска държава" продължава да има в Ирак, показва и намерение да се установи трайно в Афганистан, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

Григор Димитров премина с висока скорост през първия си съперник в Барселона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3168943_grigor_dimitrov_premina_s_visoka_skorost_prez_purviia/?ref=rss


Григор Димитров започна с победа участието си на турнира от сериите АТП 500 в Барселона. Българският тенисист надделя убедително над французина Жил Симон 6:2, 6:1 само за час и 22 минути.<br /><br />Световният №5 показа добра форма и за първи път победи Симон на червени кортове. До този момент Димитров нямаше дори спечелен сет срещу френския ветеран на клей кортове. Победата е трета поредна за Димитров срещу Жил Симон и общо четвърта в девет изиграни мача.<br /><br...

Ердоган прави предизборен митинг в Сараево на 20 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832730

Ердоган прави предизборен митинг в Сараево на 20 майТурският президент Реджеп Тайип Ердоган през май ще посети Босна и Херцеговина и ще организира в столицата Сараево голям предизборен митинг, след като Германия и Австрия му забраниха публични политически изяви на своя територия, съобщава босненският портал Кликс. Според турския проправителствен в. "Йени шафак" Ердоган ще пристигне в Сараево на 20

Тревожно: Нито едно доброволно семейство в Благоевград не иска без пари да гледа изоставени деца, приемният родител взима 750 на месец

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81/

В Благоевград вече няма нито едно доброволно семейство, което да иска да гледа изоставени деца. И това е така,тъй като услугата не се заплаща. Всички 95 приемни семейства са професионални и извършват „приемна грижа“, което означава, че получават заплата за оглеждане на дете. Това съобщи главен експерт от Дирекция „Социална подпомагане“ област Благоевград Станка Михова на пресконференции.

Общо 80 деца са настанени в такива семейства. Всеки приемен родител получава възнаграждение от 80 стотинки за един работен час, 19 лева за един ден, като чистата сума за месеца е 584,50 лв. Приемният родител няма право на отпуск, работи в режим 24 часа /7 дни/ и 365 дни. Няма право на обезщетения за болнични и майчинство и други. Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи до навършване на средно образование. Средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се отпускат без да се взема под внимание размера на доходите на приемното семейство. Към сумата, която е определена за получаване се начисляват и детските надбавки.

Погледнато от друг ъгъл се получава една прилична сума от 650 лева до 750 лева на месец възнаграждение. Всеки би казал на фона на това, че област Благоевград е на предпоследно място по заплащания на труда, че тези пари са добри и си заслужава да се заемеш с такова нещо. Въпреки това тенденцията сочи, че броят на семействата, които искат да станат приемни родители в област Благоевград намалява. А в момента вече няма и доброволци да гледат деца, последното доброволно семейство се е отказало в началото на тази година. Детето, което е живяло при тях е навършило 18 години и хората не желаят да гледат вече деца.

Станка Михова напомни, че в момента е вторият транш за раздаване на хранителни продукти на нуждаещи се лица. От 10 април до 4 май от 13,00 часа до 17,00 часа в ж.к. „Ален мак“ на улица „Борис Ангушев“ 9-то ОУ , селата около Благоевград и квартал „Грамада“ на улица „Климент Охридски“ №3 всички нуждаещи се одобрени от програмата ще могат да получат индивидуален пакет от хранителни продукти съдържащ седем вида храни – бисквити, леща, консерва скумрия, мед , доматено пюре, лютеница и грах.

Материалът Тревожно: Нито едно доброволно семейство в Благоевград не иска без пари да гледа изоставени деца, приемният родител взима 750 на месец е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фонд „Здраве” ще задържа млади лекари в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6832725

Фонд „Здраве” ще задържа млади лекари в Добрич

Общината в Добрич ще задържа лекари в многопрофилната болница чрез общински фонд „Здраве”. Неговият правилник бе приет на заседание на местния парламент. Целта на фонда е привличане и задържане на млади медицински специалисти в град Добрич чрез финансово и социално-битово обезпечаване. Според направените разчети, средствата,

Промени в океанските течения отключили края на последния ледников период

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6832695

Промени в океанските течения отключили края на последния ледников периодКраят на последния ледников период бил ускорен от промени в теченията в северната част на Тихия океан преди около 15 000 години, съобщи ЮПИ. Ново изследване на учени от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия навежда на мисълта, че промени в теченията в северната част на Тихия океан довели до изхвърляне на големи количества въглероден диоксид в

Испания конфискува рекордни 9 тона кокаин в банани

http://www.cross.bg/tona-kokain-ispaniya-1573372.html

/КРОСС/ Вътрешното министерство на Испания съобщи, че полицията е открила близо 9 тона кокаин, скрити в контейнер с банани от Колумбия, информира АФП. Осведомителната агенция подчертава, че това е европейски рекорд за открито количество наркотици в един контейнер. Вътрешният министър Хуан Игнасио Соидо заяви, че шестима души са задържани, четирима в Испания и двама във френския град Лион, след като полицията и митническите власти са иззели 8,74 тона кокаин от кораб, акостирал в неделя в испанския пристанищен град Алхесирас. С доставените 101 милиона тона товари през 2017 г., пристанището е най-натовареното в Испания и основен пункт за кокаин към Европа. През януари властите конфискуваха 6 тона кокаин на същото пристанище.  

Русия все пак ще достави ПВО на Сирия

https://frognews.bg/novini/rusiia-vse-pak-shte-dostavi-pvo-siriia.html

Русия смята да изпълни плановете си с доставяне на ПВО на Сирия. Това заявиха от руското военно министерство

Без корупция в ДАИ, ако взимат процент от глобите

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bez-korupciia-v-dai-ako-vzimat-procent-ot-globite-6081665

Повече от половината служители на „Автомобилна администрация” в Благоевград са задържани, заради сигнал за подкупи

Кристиан Мир: Доверието в българските медии е спаднало драматично

http://www.mediapool.bg/kristian-mir-doverieto-v-balgarskite-medii-e-spadnalo-dramatichno-news278359.html

Първа е Норвегия, последна - Северна Корея. А еврочленката България не само не успява да се класира някъде по средата, но дори още повече пропада: потискащо 111-то място за страната в новия индекс на медийната свобода. Изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиан Мир, който добре познава медийната ситуация в България, коментира в интервю за Дойче веле тазгодишното класиране на страната: Г-н Мир, преди година България леко подобри позицията си в класацията на „Репортери без граници" за медийната свобода, но въпреки това се оказа отново на последно място сред страните от ЕС - на потискащата 109-та позиция в световен мащаб. Какво е положението тази година? България си остава на последно място сред държавите от ЕС, като отново влоши позицията си - в настоящата класация е на 111-то място. А как изглежда това 111-то място в сравнение с позициите на други средно- и източноевропейски държави от ЕС, но и на балканските съседи? Най-напред трябва да кажа, че в световен мащаб цяла Европа най-силно губи позиции по отношение на медийната свобода. Сърбия е малко по-добре от България, на 76-то място, но независимо от това драматично пропада с 10 места надолу. Сериозно се влошава положението с медийната свобода и в друга страна от региона - членката на ЕС Унгария. Там това е тенденция вече от няколко години. Точно преди една година с Вас отново говорихме за медийната свобода в България. Тогава Вие посочихте най-вече три отрицателни фактора: високата концентрация на медии в едни и същи ръце, непрозрачната собственост в медийния бранш и използването на рекламите като лост за прокарване на политически и икономически интереси. Има ли някаква промяна тази година? За съжаление почти нищо не се е променило. Единствената промяна, която регистрират няколко емпирични изследвания, е свързана с едновременното въздействие на тези три фактора. В резултат от това едновременно въздействие доверието на българите в медиите е спаднало драматично. А след като недоверието е толкова масивно, медиите вече не могат да изпълняват изконната си функция. А как точно се упражнява въздействие върху медиите чрез рекламните бюджети? Най-напред трябва да кажа нещо по принцип. В България, но и в други страни, рекламният пазар е доста ограничен, а медиите са прекалено много. Тоест, медиите по никакъв начин не могат да се издържат само чрез рекламни пари от частния бизнес. Конкретно за България през последните години се появиха някои журналистически разследвания, например на Спас Спасов от "Капитал", които показват как комуналните власти сключват договори с местните медии, които трябва да насърчават положителното отношение на гражданите към съответните местни власти. И за това се плащат пари. Според други проучвания, сходни тенденции се наблюдават и в медиите на един от най-големите медийни олигарси в България - Делян Пеевски. В България все по-често се разпространяват фалшиви новини и се водят клеветнически кампании в медиите. Такова поне е моето впечатление. Какво показват в това отношение експертните оценки на "Репортери без граници"? Трябва да уточня, че аз имам проблем с понятието "фалшиви новини". Башар Асад нарече "фалшиви новини" информациите за изтезания в Сирия, а това компрометира самото понятие, което, впрочем, още преди това беше дискредитирано от Доналд Тръмп в неговото настъпление срещу медиите. Затова и ние не използваме това понятие в нашия доклад. Независимо от това обаче е факт, че в България има кампании за дискредитиране и оклеветяване, водени от представители на държавната власт. От страна на правителството на няколко пъти е имало мръсни кампании. Мога да спомена например кампанията в медиите на Делян Пеевски срещу основателите на информационния портал "Биволъ", които бяха сериозно оклеветени с помощта на отчасти напълно измислени истории. И по този начин тъй да се каже бяха нарочени за "свободен отстрел" в България. Има и други подобни примери, когато по инициатива на своите собственици определени медии разпространяват лъжи и оклеветяват журналисти. В този смисъл това наистина може да се нарече "фалшиви новини".

Местят клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Св. Георги" в Хирургиите

https://www.24chasa.bg/region/article/6832667

Местят клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Св. Георги" в ХирургиитеОт 1 май клиниката по нервни болести на университетската болница "Св. Георги", която в момента е на бул. "Васил Априлов", се мести в Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе". Там ще заеме четвъртия и петия етаж, съобщиха от здравното заведение. Помещенията са с ново обзавеждане и апаратура. Стаите на пациентите са със самостоятелни санитарни възли.

Правителството утвърди таксите в държавните висши училища

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-utvyrdi-taksite-v-dyrzhavnite-visshi-uchilishta-2093132

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 година. Те са определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища, съобщи пресцентърът на кабинета.

Намаление на такси за студенти се регистр

Защо носим на алкохол различно? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-nosim-na-alkohol-razlichno-video-2093071

Алкохолът влияе различно на различните хора. Американски психолози са открили четири основни вида пияници според начина, по който се променя поведението им. Вижте ги:

1. Пияният тип "Хемингуей"

Алкохолът не влияе на умствените

България на трето място по най-нисък външен дълг в Европа

https://offnews.bg//politika/balgaria-na-treto-miasto-po-naj-nisak-vanshen-dalg-v-evropa-679392.html

България е на трето място в класацията по най-нисък външен дълг в Европа. Това сочат данни на Евростат. 

Дългът ни към последното тримесечие на миналата година е 25,4% от БВП. 

Преди България са само Естония с външен дълг 9% от БВП и Люксембург с дълг в размер на 23% от БВП. 

С най-голям външен е Гърция - 180% от БВП, следвана от Италия и Португалия - съответно със 131,8% от БВП и 125,7% от БВП. 

В рамките на една година външният ни дълг е намалял с 3,6% - през последното тримесечие на 2016 г. той е бил 29% от БВП. 

Най-голямо намаляване на външния дълг отбелязва Кипър - 9% в сравнение с данните от последното тримесечие на 2016 г. В класацията по този показател следват Малта (намаляване с 5,4%), Австрия (намаляване с 5,1%), Нидерландия (намаляване с 5%), Словения и Ирландия - намаляване на дълга с 4,9%. 

За третото място на България в класацията за най-нисък държавен дълг се похвали и премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, като призова министрите да отбележат този факт сред постигнатите резултати от една година управление. 

"Преди година слушахме за това как сме задължили държавата, как външният дълг расте, как поколения напред ще плащат. Излезе докладът на Евростат - от 29 на сто на 25,4 на сто от БВП за 2017 г. намалява външният дълг на България", каза Борисов и подчерта, че в номинал това е около 2,3 млрд. лева по-малко.

"С това темпо, с което работи правителството, до края на мандата ще го свалим докъм 20%", допълни Борисов.

Това ли са най-красивите кокошки на света (снимки)

https://offnews.bg//offtopic/tova-li-sa-naj-krasivite-kokoshki-na-sveta-snimki-679391.html

На въпрос "коя е най-красивата птица на света", малцина, а вероятно - почти никой, няма да се сети за кокошката.

Да, обаче двама италиански фотографи - Морено Монти и Матео Транчелини вярват, че точно тези пилци са незаслужено подценени. Двамата стартираха проект, наречен called Chic!ken. В него те са включили стотици свои снимки, с които искат да убедят света, че именно кокошките и петлите са невероятни красавци.

Двамата са направили снимки на над 100 пилета, увековечени в луксозен албум, календар, а също и на картички.

Вярвате - не вярвате, ама "пилешката красота" вече им се отплати многократно и им напълни банковите сметки.

“Чувствахме се сякаш кокошките и петлите чакаха своя миг да попаднат под светлината на прожекторите", казват двамата, обяснявайки кампанията си за набиране на начален капитал за албума си в Kickstarter.

Фотографите не са лакомели. Търсели са финансиране от едва 8000 евро за отпечатване на пернатите си любимци, но са успели да наберат цели 144 000 евро.

А че моделите им са наистина красиви, може да се убедите сами:

Мъж се удави в река Струма

http://www.cross.bg/stryma-reka-pochinal-1573371.html

/КРОСС/ Мъж на около 50 години е починал след като се е давил в река Струма в Перник, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал в полицията бил подаден около 18,40 ч. снощи от 62-годишен перничанин. Мъжът заявил, че вижда давещ се човек в коритото на река Струма, в района на ул. "Бл. Гебрев" в кв. "Изток". Пристигналите на място полицаи, пожарникари и служители на Центъра за спешна медицинска помощ извадили пострадалия, но на път за болницата човекът починал. Все още не е установена самоличността му. Образувано е досъдебно производство.    

500 000 руснаци са почивали в България миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=373140

България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници. Това показва изследване на Асоциацията на руските туроператори, похвали се писмен отговор на депутатски въпрос ресорният министър Николина Ангелкова.

Кабинетът утвърди нови такси за държавните висши училища

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-утвърди-нови-такси-за-държавните-висши-училища_l.a_i.760903_at.1.html

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 година. Те са определени въз основа на...

ЕС настоя Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3169029_es_nastoia_rusiia_iran_i_turciia_da_izpulniat/?ref=rss


Европейският съюз призова днес Русия, Иран и Турция да осигурят спиране на бойните действия в Сирия в момент, когато в Брюксел се събраха международни донори, за да съберат помощ за раздираната от конфликт страна, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че Русия, Иран и Турция имат "особена отговорност" за установяване на прекратяване на огъня и оказване на...

Осъдиха на доживотен затвор убиеца на шведската журналистка Ким Вал

https://petel.bg/Osadiha-na-dozhivoten-zatvor-ubietsa-na-shvedskata-zhurnalistka-Kim-Val__261648

Датският предприемач и изобретател Петер Мадсен беше осъден на доживотен затвор заради убийството на шведската журналистка Ким Вал, съо...

"Дойче Веле": България скоро отново в орбитата на Русия?

https://petel.bg/Doyche-Vele--Balgariya-skoro-otnovo-v-orbitata-na-Rusiya-__261649

Снимка Булфото Лъжи по съветски образец и солидаризиране с позициите на Кремъл: България все по-бързо се отдалечава от евроатлантическ...

НАП напомня на всички българи, работещите в чужбина да декларират доходите си

https://petel.bg/NAP-napomnya-na-vsichki-balgari--raboteshhite-v-chuzhbina-da-deklarirat-dohodite-si__261650

Доста жители на Русе и региона вече години наред търсят доходи като сезонните работници в други държави – напр. берачи на ягоди през лято...

Голяма трагедия сполетя Фернандо Каранга часове преди мача с Левски

https://petel.bg/Golyama-tragediya-spoletya-Fernando-Karanga-chasove-predi-macha-s-Levski__261651

Голяма трагедия сполетя Фернандо Каранга часове преди полуфиналната среща реванш от турнира за Купата на България срещу Левски. Тази нощ...

Слави за доклада на "Репортери без граници": Срамувам се

https://petel.bg/Slavi-za-doklada-na-Reporteri-bez-granitsi--Sramuvam-se__261653

Слави Трифонов коментира във социалната мрежа Facebook последния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", според к...

Бизнесът си внася: Инженери, тайландски масажистки!? А българите?

https://petel.bg/Biznesat-si-vnasya--Inzheneri--taylandski-masazhistki---A-balgarite-__261654

Снимка Булфото Половин милион специалисти от трети страни ще пристигнат в България през следващите няколко години. Става дума за висши...

Могерини: Даваме на Турция вторите 3 милиарда

https://petel.bg/Mogerini--Davame-na-Turtsiya-vtorite-3-miliarda__261655

Европейският съюз ще отпусне на Турция допълнително 3 милиарда евро за оказване на помощ на сирийските бежанци през следващите две годин...

Цветан Цветанов: Сидеров не е изразител на външната политика на правителството

https://petel.bg/TSvetan-TSvetanov--Siderov-ne-e-izrazitel-na-vanshnata-politika-na-pravitelstvoto__261656

Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално, разграничаваме се от позици...

Румен Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

https://petel.bg/Rumen-Radev--Ima-polititsi--koito-vodyat-voyna-s-balgarskata-darzhavnost__261657

Има политици, които водят война с българската държавност, вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите, коментира президентът Румен Раде...

Тази снимка от София разплака цяла България

https://petel.bg/Tazi-snimka-ot-Sofiya-razplaka-tsyala-Balgariya__261658

  Милият кадър получи вниманието на хиляди потребители на социалната мрежа Facebook, но житейската история, която стои зад него се оказа още...

Всички деца на тест в края на детската градина

https://offnews.bg//obshtestvo/vsichki-detca-na-test-v-kraia-na-detskata-gradina-679390.html

Всички деца ще минават през тест за определяне на готовността за постъпване в училище преди края на последната година в детската градина.

Това предвижда изменение в Наредба 5 на Министерството на образованието и науката, предложена за обсъждане. Предстои нейното гласуване от Министерския съвет.

Учителят на съответната подготвителна група ще прилага стандартизиран тест. Няма да има оценки. Резултатите ще се вписват в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, в личното образователно дело на детето в нея.

Досега имаше изискване учителят да установи готовността да детето за училище, като отчита физическото, познавателното, езиковото, социалното и емоционалното му развитие, но не се прилагаше тест.

Ето как се обяснява необходимостта от него:

"Резултатите от диагностиката на училищната готовност служат само на учителите, за да могат да окажат адекватна подкрепа на детето в различните области на развитие, ако то се нуждае от такава, и да улесни прехода на децата от детската градина към училището. Тестът за училищна готовност не се провежда с цел оценяване и не служи за поставяне на оценка на децата или за вход в първи клас.

Регламентирането на прилагане на стандартизиран тест за определяне на готовността за постъпване в първи клас ще даде възможност за осигуряване на надеждна информация за учители и родители преди постъпването на детето в първи клас. Тестът за училищна готовност е с особено значение при прехода от детската градина към училището. Тест за диагностика на училищна готовност може да се провежда в началото на годината (при постъпване в подготвителна група) и в края на задължителната предучилищна подготовка.

Въз основа на резултатите от проведен тест за училищна готовност могат да се вземат обосновани решения относно индивидуалния подход към детето, както и относно ефективността на обучението. Тестът за училищна готовност се провежда от учителите в групата", се казва в мотивите към проекторешението.

С друга поправка се разрешава в детските градини да се разкриват яслени групи.

Регламентира се и броят на учебните седмици - 36.

Позволява се обособяването на специални групи за деца със специални образователни потребности. Текстът е включен на база съществуваща разпоредба в Закона за предучилищното и училищното образование, според който за да се организира специална група, трябва да има "заявено желание" на родителя и становище на регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Ако родителят не желае детето му да посещава детска градина, а да се обучава при самостоятелна организация, ще продължи да подава заявление, но от него вече няма да се изискват копия на акта за раждане на детето и копие на личната карта на родителите. Причината за промяната е препоръка на Комисията за личните данни. Вместо да подава копия, родителят ще попълва в декларация своите ЕГН, постоянен и настоящ адрес.

SmugMug е новият собственик на Flickr

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/25/3169002_smugmug_e_noviiat_sobstvenik_na_flickr/?ref=rss


Една от най-популярните платформи за споделяне на фотографии, "Фликр" (Flickr), е прoдадена от Yahoo!. Новият собственик е SmugMug – базирана в Калифорния семейна компания със сходна дейност, но насочена най-вече към професионалните фотографи. Стойността на сделката не се съобщава.<br /><br />"Не събираме данните на нашите потребители и техните снимки, за да ги продадем срещу най-добрата оферта или за да ги превърнем в мишени на таргетирани реклами", каза...

МУ-Варна представи модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретината

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6832674

МУ-Варна представи модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретинатаВ Медицински университет – Варна бе представен нов очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти. Проф. д-р Христина Групчева, заместник ректор „Научна дейност“ и ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки обясни, че новата апаратура е проект,

Осъдиха на 4 години затвор треньор по ски за сексуално насилие над деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832648

Осъдиха на 4 години затвор треньор по ски за сексуално насилие над децаАвстрийски треньор по ски бе осъден на четири затвор заради сексуален тормоз над ученици. Мъжът, чието име не се съобщава, е опипвал един от учениците си между краката, докато на друг е пращал неприлични съобщения в социалната мрежа, предаде Би Ти Ви. Според съда в австрийския град Льобен има достатъчно доказателства.

За овладяване на последици от бедствия отиват над 20.7 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-ovladyavane-na-posleditsi-ot-bedstviya-otivat-nad-207-mln-lv-news278358.html

Министерства и общини ще получат 20 784 639 лв. за финансиране на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, реши правителството на заседанието си в сряда. Разпределението на средствата е одобрено на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, проведено през март т. г. Част от средствата се предоставят на областните управители на Добрич, Монтана и Смолян за почистване на речни корита. Предвидените за общините средства са за изграждане на диги, възстановяване на обществени сгради, пътни настилки, подпорни стени, укрепване на мостове и др.

Бавария слага кръстове на всички публични сгради

https://offnews.bg//sviat/bavaria-slaga-krastove-na-vsichki-publichni-sgradi-679396.html

Баварското правителство нареди от 1 юни да бъдат закачени християнски кръстове по фасадите на всички държавни ведомства, съобщава "Дойче Веле". Това е едно от първите действия на новоизбрания премиер на федералната провинция Маркус Сьодер.

В социалните мрежи политикът нарече това си решение акт на "ясно признание на баварската идентичност и християнски ценности".

В свое изявление пред германски медии той подчертава, че този акт не противоконституционален, както бе критикуван, а по скоро е символ на баварската идентичност. В Бавария мнозинството от жителите се определят като християни.

Опозицията на Сьодер пък видя в това му решение евтин популизъм, с който цели да натрупа позитиви за изборите в Бавария в края на годината.

След като Сьодер обяви решението си в социалните мрежи, позирайки с кръст, потребителите взеха нещата в свои ръце и вместо християнския символ, политикът държеше стрък праз, бира, Wi-Fi рутер и други подобни абсурдни предмети.

Арестуваха ромка за 51-и път да краде в Рим, после я пуснаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832637

Арестуваха ромка за 51-и път да краде в Рим, после я пуснаха
„Работата ми е да крада”, каза 32-годишната босненска ромка Васвижа, която беше арестувана за 51-и път за кражба в Рим. Тя изрече думите си пред римски съдия, пред когото беше изправена за сетен път, след като бе заловена от карабинерите. Майка на 8 деца, Васвижа беше освободена, но задължена да не напуска градчето Априлия, до Рим, където живее,

Калин Терзийски: Колко ясно, колко прозрачно

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-kolko-iasno-kolko-prozrachno-679393.html

Колко е ясно! Че диващината е удобна за всички!

Някой хвърля пиратка и ранява полицай. Това пък как ще е удобно за всички? Така ще питате и аз ще ви погаля по главите, защото чрез моето галене е възможно те да се загреят (от триенето) и да се задействат в тях известни процеси, водещи до известни открития.

Защо ли, защо ли? Хм.

Защо ли някой ще хвърля пиратки и това защо ли пък ще е удобно?

В общество, в което насилието е норма, явно то е полезно. Нормите са полезни за едно общество.

Старият завет – той е в основата. Българинът все още не е, като че ли, узрял за Новия завет. И я кара по Стария. А Старият завет, общо взето, е книга за насилие и отмъщения, а ревността на Бог в него много повече си личи от любовта. Зъб за зъб, око за око.

Вчера гледах Рамбо 2 по телевизията. Идеята за всеопрощението комбинирана с Рамбо 2 изглежда като комбинация от олио и вода, като комбинация от турбочалга и Вивалди. Милион и половина наши хора вчера също са гледали Рамбо 2. Там се говори за насилие и за още насилие, което се наказва с насилие и за насилие, което е било наказано с насилие и затова е довело до насилие.

По "Цариградско шосе" минава мотор кавазаки с около сто и петдесет километра в час. Мотористът – представям си го – е сложил на лицето си най-хищната възможна физиономия. Тя казва на целия свят така: Сърдит съм ти, о, Свят! Хора! Искам да изнасиля вашите уши, а ако може и да ви убия, но без да влизам в затвора! Искам да убивам, защото нямам всичко, което искам... а и въобще не знам какво искам и от това страшно ме е яд, затова искам да ви убия! После ще отида да пия бира с приятели.

Защо насилието е така полезно за всички? Защото дава възможност да се говори за него и да служи за обяснения. Оправдания.

Ако хората бяха кротки и безобидни – безобразията на алчните щяха да си личат прекалено страшно. Властта щеше да се вижда, да изпъква като въшка на чело. Релефно. Властта с цялото и безобразие и алчност щеше да се набива на очи.
Преди да гледам Рамбо, гледах филма за Ганди от 1982-а. В него изключителна роля прави сър Бен Кингсли. На когото, апропо, рожденото име е Кришна. Филмът ме възхити. Ненасилието. Като принцип. В наше време! Не около Пилат и Голгота, а горе-долу сега, преди няма и сто години! Ганди казваше: Ако за око вадим око, целият свят ще ослепее.

Той именно това искаше да научи индийците – хиндуисти и мюсюлмани. Че безобразията на властта, нейното насилие – икономическо, политическо, морално – над народа ще изпъкне и ще се вижда много по-добре на фон от ненасилие. Зверството си личи много по-силно на фон от кротост. Съпротивата може да е смислена само чрез кротостта. Когато насилстваш срещу насилници – само им даваш добри поводи да насилстват над тебе! А и на фона на твоето насилие тяхното не се вижда!

Дай на властта народ от дребни и безопасни насилници – насилващи един над друг непрекъснато и почти без повод... омърсени хора, хора без достойнство и без милост... и остави властта – та да видиш какво ще направи! Ще си разпаше пояса властта! Над народ от дребни насилници и бандити без чиста съвест се властва най-лесно, защото над гузна съвест и над нисък морал се господства най-лесно! Властта може да използва и най-долни методи, но само когато те вече се използват и между обикновените хора.

И най-големият мръсник някак се свени да плюе и храчи на съвсем чисто. Но когато е оплюто и охрачено – никак не му е неудобно!

И най-мръсната власт би се посвенила да тъпче и да извършва своеволия над чист и морален народ. Но над народ от полугангстери и над народ от мръсници да извършваш безобразия си е... някак естествено!

Ние ще ви бием, защото и вие сами се избивате! – така може да каже една власт на народ, който и сам се избива.

Където баща бие сина си – там и бащата ще яде бой от началника си! Така ли е? Мисля, че да. Където бащата го бие началника – там и синът ще бъде бит. Но тази връзка ни е позната, предишната обаче малко пропускаме да забележим. Мръсна съвест се тъпче по-лесно.

А няма насилник и идиот с чиста съвест. Не бива да се лъжем – всички знаят какво е да си лош човек, Христовите думи е чувал по някакъв начин и отнякъде всеки човек на земята. Така че няма как човек земен да не знае повелите Божи за отказ от всяко насилие: „И когато те ударят по едната страна, подай и другата да ударят!”. Няма как да не е известно това. Всеки е гузен от насилието, което извършва. Но. Но човешката душа е хитър апарат – тя се самозащитава от чувство за вина – и на вината реагира със злоба!

Аз правя така, защото животът ми е лош! Така казва всеки насилник, включително и вече споменатият моторист, включително и малкият разбойник, хвърлил пиратката, наранила жената. Жената полицай.

Животът е гаден, вие, всичките вие ми го направихте такъв, затова аз имам право да отмъщавам! Така казва всеки един насилник. И отмъщавайки, затваря порочния кръг. После и него ще прегази машината за прегазване, после той още повече ще се озлоби и със злобата си ще ранява и ранява, а ранените от него ще искат да си отмъстят!

На кого ли ще отиде да си отмъсти полицайката? На кого ли ще си го излеят приятелите и? На кого ли ще си го излеят колегите и? Къде ще се оттече това огромно отмъщение? Което Всички готвим на Всички?

Скорпионът си захапва опашката и без апетит, но със злоба започва да се самопоглъща.

Няма повече да гледам "Рамбо 2". Само "Първа кръв". Там няма отмъщение. Джони Рамбо там не уби никого. Само ги предупреждаваше.

Калин Терзийски: Колко ясно, колко прозразно

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-kolko-iasno-kolko-prozrazno-679393.html

Колко е ясно! Че диващината е удобна за всички!

Някой хвърля пиратка и ранява полицай. Това пък как ще е удобно за всички? Така ще питате и аз ще ви погаля по главите, защото чрез моето галене е възможно те да се загреят (от триенето) и да се задействат в тях известни процеси, водещи до известни открития.

Защо ли, защо ли? Хм.

Защо ли някой ще хвърля пиратки и това защо ли пък ще е удобно?

В общество, в което насилието е норма, явно то е полезно. Нормите са полезни за едно общество.

Старият завет – той е в основата. Българинът все още не е, като че ли, узрял за Новия завет. И я кара по Стария. А Старият завет, общо взето, е книга за насилие и отмъщения, а ревността на Бог в него много повече си личи от любовта. Зъб за зъб, око за око.

Вчера гледах Рамбо 2 по телевизията. Идеята за всеопрощението комбинирана с Рамбо 2 изглежда като комбинация от олио и вода, като комбинация от турбочалга и Вивалди. Милион и половина наши хора вчера също са гледали Рамбо 2. Там се говори за насилие и за още насилие, което се наказва с насилие и за насилие, което е било наказано с насилие и затова е довело до насилие.

По "Цариградско шосе" минава мотор кавазаки с около сто и петдесет километра в час. Мотористът – представям си го – е сложил на лицето си най-хищната възможна физиономия. Тя казва на целия свят така: Сърдит съм ти, о, Свят! Хора! Искам да изнасиля вашите уши, а ако може и да ви убия, но без да влизам в затвора! Искам да убивам, защото нямам всичко, което искам... а и въобще не знам какво искам и от това страшно ме е яд, затова искам да ви убия! После ще отида да пия бира с приятели.

Защо насилието е така полезно за всички? Защото дава възможност да се говори за него и да служи за обяснения. Оправдания.

Ако хората бяха кротки и безобидни – безобразията на алчните щяха да си личат прекалено страшно. Властта щеше да се вижда, да изпъква като въшка на чело. Релефно. Властта с цялото и безобразие и алчност щеше да се набива на очи.
Преди да гледам Рамбо, гледах филма за Ганди от 1982-а. В него изключителна роля прави сър Бен Кингсли. На когото, апропо, рожденото име е Кришна. Филмът ме възхити. Ненасилието. Като принцип. В наше време! Не около Пилат и Голгота, а горе-долу сега, преди няма и сто години! Ганди казваше: Ако за око вадим око, целият свят ще ослепее.

Той именно това искаше да научи индийците – хиндуисти и мюсюлмани. Че безобразията на властта, нейното насилие – икономическо, политическо, морално – над народа ще изпъкне и ще се вижда много по-добре на фон от ненасилие. Зверството си личи много по-силно на фон от кротост. Съпротивата може да е смислена само чрез кротостта. Когато насилстваш срещу насилници – само им даваш добри поводи да насилстват над тебе! А и на фона на твоето насилие тяхното не се вижда!

Дай на властта народ от дребни и безопасни насилници – насилващи един над друг непрекъснато и почти без повод... омърсени хора, хора без достойнство и без милост... и остави властта – та да видиш какво ще направи! Ще си разпаше пояса властта! Над народ от дребни насилници и бандити без чиста съвест се властва най-лесно, защото над гузна съвест и над нисък морал се господства най-лесно! Властта може да използва и най-долни методи, но само когато те вече се използват и между обикновените хора.

И най-големият мръсник някак се свени да плюе и храчи на съвсем чисто. Но когато е оплюто и охрачено – никак не му е неудобно!

И най-мръсната власт би се посвенила да тъпче и да извършва своеволия над чист и морален народ. Но над народ от полугангстери и над народ от мръсници да извършваш безобразия си е... някак естествено!

Ние ще ви бием, защото и вие сами се избивате! – така може да каже една власт на народ, който и сам се избива.

Където баща бие сина си – там и бащата ще яде бой от началника си! Така ли е? Мисля, че да. Където бащата го бие началника – там и синът ще бъде бит. Но тази връзка ни е позната, предишната обаче малко пропускаме да забележим. Мръсна съвест се тъпче по-лесно.

А няма насилник и идиот с чиста съвест. Не бива да се лъжем – всички знаят какво е да си лош човек, Христовите думи е чувал по някакъв начин и отнякъде всеки човек на земята. Така че няма как човек земен да не знае повелите Божи за отказ от всяко насилие: „И когато те ударят по едната страна, подай и другата да ударят!”. Няма как да не е известно това. Всеки е гузен от насилието, което извършва. Но. Но човешката душа е хитър апарат – тя се самозащитава от чувство за вина – и на вината реагира със злоба!

Аз правя така, защото животът ми е лош! Така казва всеки насилник, включително и вече споменатият моторист, включително и малкият разбойник, хвърлил пиратката, наранила жената. Жената полицай.

Животът е гаден, вие, всичките вие ми го направихте такъв, затова аз имам право да отмъщавам! Така казва всеки един насилник. И отмъщавайки, затваря порочния кръг. После и него ще прегази машината за прегазване, после той още повече ще се озлоби и със злобата си ще ранява и ранява, а ранените от него ще искат да си отмъстят!

На кого ли ще отиде да си отмъсти полицайката? На кого ли ще си го излеят приятелите и? На кого ли ще си го излеят колегите и? Къде ще се оттече това огромно отмъщение? Което Всички готвим на Всички?

Скорпионът си захапва опашката и без апетит, но със злоба започва да се самопоглъща.

Няма повече да гледам "Рамбо 2". Само "Първа кръв". Там няма отмъщение. Джони Рамбо там не уби никого. Само ги предупреждаваше.

Майката не е само "инкубатор"

https://offnews.bg//mama-nindzha/majkata-ne-e-samo-quot-inkubator-quot-679401.html

След като Яна разказа за бременността си и сложните чувства, които са я измъчвали - тревожност, съмнения, угризения, че не обича бебето и не му се радва достатъчно, много майки ни писаха. Някои коментираха открито, но повечето пратиха лични съобщения с молба да останат анонимни. Явно, че още е твърде силно клеймото на обществото за майката, която не е щастлива от самия факт, че е станала такава. Споменавали сме и друг път за следродилната депресия, но този път искаме да помогнем с конкретни съвети. За целта се обърнахме към Светлана Павлова, която сподели, че в кабинета й влизат млади жени,…

Майката трябва да се чувства защитена, не осъждана

https://offnews.bg//mama-nindzha/majkata-triabva-da-se-chuvstva-zashtitena-ne-osazhdana-679397.html

След като Яна разказа за бременността си и сложните чувства, които са я измъчвали - тревожност, съмнения, угризения, че не обича бебето и не му се радва достатъчно, много майки ни писаха. Някои коментираха открито, но повечето пратиха лични съобщения с молба да останат анонимни. Явно, че още е твърде силно клеймото на обществото за майката, която не е щастлива от самия факт, че е станала такава. Споменавали сме и друг път за следродилната депресия, но този път искаме да помогнем с конкретни съвети. За целта се обърнахме към Светлана Павлова, която сподели, че в кабинета й влизат млади жени,…

Планът на правителствените сгради в Бавария да се слагат кръстове си навлече критики

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3169006_planut_na_pravitelstvenite_sgradi_v_bavariia_da_se/?ref=rss


Планът на баварските правителствени сгради задължително да се поставят кръстове предизвика гневни реакции от страна на опозиционни политици, а виден духовник обвини провинциалното правителство в лицемерие, предаде "Ройтерс".<br /><br />Консервативният Християнсоциален съюз, който управлява с консерваторите на канцлера Ангела Меркел на национално ниво, е изправен пред сериозно предизвикателство от страна на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на...

"Топлофикация София" увери, че сметките на потребителите са коректни

https://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2018/04/25/3169005_toplofikaciia_sofiia_uveri_che_smetkite_na/?ref=rss


Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване, се казва в съобщение на пресцентъра на "Топлофикация София" ЕАД. Уверението идва дни след като тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени на 13 април 2018 г. формулата за дялово разпределение на топлоенергията като несправедлива, а ресорният министър Теменужка Петкова коментира, че се подготвят промени в нормативната уредба. <br /><br...

Европейската банка и задъхващата се еврозона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832627

Европейската банка и задъхващата се еврозона(От БТА) Европейската централна банка (ЕЦБ) вече не бърза да затегне кранчето на кредитирането и вероятно в четвъртък, 26 април, ще обсъжда неотдавнашните признаци за забавяне на икономиката в еврозоната, съпътствано от темп на инфлацията, който остава вял. Освен ако не се случи нещо невероятно изненадващо,

Потискащо 111-то място за България

https://dnes.dir.bg/na-fokus/potiskashto-111-to-myasto-za-balgariya

В България има кампании за оклеветяване - и те са водени включително от държавната власт, казва Кристиан Мир от "Репортери без граници"

В район "Младост" търсят заместник на Десислава Иванчева

https://www.actualno.com/sofia/v-rajon-mladost-tyrsjat-zamestnik-na-desislava-ivancheva-news_671520.html

Зам-кметовете на район "Младост" Владимир Клисуров и арх. Румен Русев ще работят в рамките на компетенциите си съгласно заеманите постове. Това казват те двамата във връзка с ареста на кмета на района Десислава Иванчева. Те излизат с предложение към Столичния общински съвет на основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, като предлагат за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с дълъг стаж. За целта Владимир Кли

"Уолстрийт джърнъл": Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832630

"Уолстрийт джърнъл": Русия може да предизвика голяма война в Близкия изтокИзгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи срещу Иран, Хизбула и шиитските милиции в Сирия и Ливан, са все по-големи, благодарение на Русия. Руснаците са тези, които "изобличиха" нападението на Израел на 9 април срещу иранската база Т-4 в Централна Сирия, пише Денис Рос, в. "Уолстрийт джърнъл".

Подчинените на Иванчева не признават отпуската ѝ, искат посочения от нея враг за и.д. кмет

https://offnews.bg//politika/podchinenite-na-ivancheva-ne-priznavat-otpuskata-%d1%9d-iskat-posochenia-679388.html

Зам.-кметовете на район Младост Владимир Клисуров и Румен Русев се съмняват в законосъобразността на платения отпуск на арестуваната кметица Десислава Иванчева. Затова те не приемат и определения от нея в заявлението за отпуск и.д. кмет Владимир Клисуров и предлагат Столичният общински съвет да гласува за временен управник на района другия заместник-кмет - Румен Русев. 

В декларация от Клисуров и Русев до шефа на СОС Елен Герджиков, кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници, обществеността и медиите пише: 

"Вчера в районната администрация на „Младост” бе получено заявление от кмета г-жа Десислава Иванчева, препратено от Столична община. В него тя посочва, че желае да ползва полагаем отпуск, по време на който да бъде замествана от единия зам.-кмет Владимир Клисуров. Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни. 

За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници.

Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста.

Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район „Младост” декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района".

Иванчева, която не е с отнети правомощия като кмет, нито е отстранена от поста, трябва да определи заместника си.

Другият вариант, предвиден в закона, е Столичният общински съвет да определи и.д. кмет между заместниците на титуляра. СОС обаче едва ли ще иска да определи Русев след изявленията на Иванчева за заговор срещу нея от страна на СО и Русев. 

Над 20 инвеститори със забавени преписки има в район Младост, стана ясно от писмо на главния архитект Здравко Здравков до комисията по архитектура към Столичният общински съвет. Съветниците решиха да пратят документа до двамата зам.-кметове Клисуров и Русев, както и до задържаните в ареста кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.  

Скоба за паркиране за малко не доведе до бой в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/skoba-za-parkirane-za-malko-ne-dovede-do-boj-v-centyra-na-sofija-video-news_671519.html

Темата "паркиране" специално в София отдавна е тема на много нерви и много горещи спорове - заради работата на звеното "Паркиране и мобилност" на Центъра за градска мобилност. Стандартната глоба при поставянето на скоба в столицата е 30 лева. Често обаче изниква въпросът кой заслужава да му бъде поставена скоба, кой не заслужава и кой в крайна сметка бива "закопчан". Точно такъв въпрос е разискван много сериозно пред хотел "Радисън" - с обвинения и твърде

Немският спектакъл по "Власт и съпротива" със Самуел Финци ще гостува в София

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/25/3168991_nemskiiat_spektakul_po_vlast_i_suprotiva_sus_samuel/?ref=rss


Спектакъл по романа на Илия Троянов "Власт и съпротива" на хановерския "Шаушпил театър" и берлинския "Дойчес театър" ще е акцентът в дванадесето издание на фестивала "Световен театър в София", съобщават организаторите. Общо четири постановки и две прожекции на представления от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Обединеното кралство ще бъдат показани у нас между 4 и 19 юни, всичките с превод на български език.<br /><br />Книгата на...

Приеха промени в актовете за създаване на висши военни училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832624

Приеха промени в актовете за създаване на висши военни училищаПарламентът приведе актовете за създаване на Военната академия "Георги Стойков Раковски" и на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за висшето образование. Промените са относно предмета на дейност,

Red Bull JOURNEYversity търси най-креативните визуални артисти

https://www.actualno.com/moresport/red-bull-journeyversity-tyrsi-naj-kreativnite-vizualni-artisti-news_671517.html

След няколко успешни сесии, в които фотографи, автори и филммейкъри се впускаха в различни предизвикателства от света на адреналиновите спортове, новото издание на Red Bull JOURNEYversity очаква визуални артисти (фото- и видеографи ), с очи и със стабилни камери за необикновеното и предизвикателното. Те ще станат част от невижданата надпревара Red Bull Moreni Challenge, съпреживявайки емоциите на атлетите по природния феномен Морените на Витоша

Продължава полагането на маркировка в част от „синята зона“ на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373136

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 24-ти до 26-ти април ще се полага хоризонтална маркировка в карето около ул. „Батак“ , съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.net. За времето от 7.

Оправдаха Николай Ненчев окончателно за военните униформи

http://clubz.bg/67117-opravdaha_nikolaj_nenchev_okonchatelno_za_voennite_uniformi

Върховният касационен съд със свое решение от 23 април окончателно оставя в сила оправдателната присъда на Николай Ненчев от военноапелативните магистрати . 

Венислав Цанов - шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната“ на МО и Николай Ненчев като министър (съответно - като извършител и подбудител), бяха предадени на съд през 2016 г. за престъпление по служба, изразяващо се в неизпълнение на служебни задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки (ЗОП),

Ненчев допуснал подчиненият му Цанов да извърши престъплението - възложил обществена поръчка за доставка на униформи за военните и на първо място с най-ниска цена била класирана фирма „Лортън“. Това се случило през декември 2014 г., а до началото на януари 2015 г. Цанов не приел протокола на комисията за класиране на кандидатите.

Прокуратурата твърдеше, че върху Цанов бил упражнен натиск от страна на Ненчев, свързан с освобождаване от работа. Целта на бившия министър била да бъде сключен договор с втората класирана фирма – „Интендантско обслужване“, която е предприятие на Министерството на отбраната. Ненчев поел обещание пред служителите да запази работните им места и да не допусне фалит на дружеството.

От решението на ВКС става ясно, че до 5 януари 2015 г. Венислав Цанов все още не бил издал решението, с което обявява определения за изпълнител на обществената поръчка. Според действащия тогава Закон за обществените поръчки (ЗОП) срокът за това е пет дни след приключване на работата на комисията.

Междувременно на 23 януари 2015 г. пък фирмата победител „Лортън“ се отказала от участие в процедурата, а на следващия ден комисията изготвила допълнителен протокол и било извършено ново класиране на участниците, като първо място заело „Интендантско обслужване“. След това Цанов вече постановил решение, с което обявил окончателното класиране и бил сключен договор с фирмата на МО за доставка на облекла на стойност от над 4,3 млн. лв.

Според обвинението военното министерство е било ощетено с близо 260 000 лева, което представлява разликата между офертата на „Лортън“ и по-високата цена, платена впоследствие на втората класирана фирма.

Любопитна подробност е, че след оправдателните присъди на военните съдилища, представителят на Върховната касационна прокуратура не е поддържал подадения от колегите му протест пред ВКС и е предложил на съда да остави решението в сила.

Николай Ненчев имаше две обвинения – това бе едното, а другото: за ремонта на руските самолети МиГ-29, което още тече.

Интересни бяха коментарите по въпроса, направени от бившия му колега в тогавашното правителство Христо Иванов, след като интересът на прокуратурата към министри от кабинета "Борисов 2" буквално "избухна" и те се заредиха на опашка пред столичното следствие.

Иванов каза, че е ирония, че Ненчев и Петър Москов са си мълчали, докато ГЕРБ е съсипвал съдебната реформа. И добави, че прокуратурата показва "политически мускул", че в момента (договаряше се ново правителсдтво, б.р.) "тече нова сделка" от мафията и целта на прокурорските действия е "някои хора да имат по-скромни очаквания" от новата сделка.

Ненчев пък поиска от прокуратурата да му съобщи дали е бил обект законно на СРС. Ставаше въпрос именно за спечеленото току-що  дело за допустителство по служба, в което го поканили да се запознае с делото, "включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства“.

Това дава повод на Николай Ненчев да попита дали срещу него са използвани, прилагани и разрешавани специални разузнавателни средства.

Тогавашният военен министър попита също лицата, "които са реализирали тези специални разузнавателни средства" дали имат съответното ниво за достъп до класифицирана информация", тъй като България е член на НАТО и военният министър всекидневно получава информация с най-висока степен на класификация.

Двама пострадали и петима арестувани след меле между ромски фамилии в Розино

http://www.cross.bg/familii-dvama-sbivane-1573370.html

/КРОСС/ Двама роми са с наранявания при сбиване между представители на две фамилии на 24 април, вечерта в карловското село Розино. Сигнал за инцидента е подаден около 18:30 часа, съобщиха от полицията в Пловдив. Насочените незабавно към селото служители на Районното управление в Карлово установили, че разпрата е между представители на две местни фамилии, които взаимно се замеряли с камъни и стъклени бутилки. Благодарение на бързата намеса на органите на реда, прерастването на скандала в масово сбиване е прекратено. Петима от участниците в сбиването са задържани за 24 часа. По първоначални данни, двама от тях са с леки телесни повреди. По време на сбиването е стреляно няколко пъти във въздуха с газово оръжие, което е иззето. Под наблюдението на Районна прокуратура в Карлово продължават действията за изясняване на случая. Образувани са две досъдебни производства - за хулиганска проява и причинена телесна повреда по хулигански подбуди.  

Областните администрации правят електронни услугите за граждани и бизнес

https://www.24chasa.bg/region/article/6832586

Областните администрации правят електронни услугите за граждани и бизнесЕдна и съща услуга да се предоставя по един и същи начин във всички областни администрации в страната. Около това предложение се обединиха всички областни управител и експерти от областните администрации в страната, които участваха в кръгла маса за представяне на резултатите от инвентаризацията на услуги, режими и регистри.

Гответе се за по-скъпо вино, глобалното винопроизводство удари 60 годишно дъно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832598

Гответе се за по-скъпо вино, глобалното винопроизводство удари 60 годишно дъноЦената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през 2017-а година световното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, съобщава Ройтерс. Парижката международна организация по лозята и виното (OIV) обяви във вторник, че световното производство на вино е спаднало до 250 милиона хектолитра през миналата година, което представлява понижение с 8,

Трудовите договори за сезонни работници вече могат да бъдат и за 4 часа

http://econ.bg/Новини/Трудовите-договори-за-сезонни-работници-вече-могат-да-бъдат-и-за-4-часа_l.a_i.760902_at.1.html

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които ще се позволи трудовите договори за сезонни работници да бъдат и за 4 часа. ...

Безпроблемно начало за Григор Димитров в Барселона

http://clubz.bg/67116-bezproblemno_nachalo_za_grigor_dimitrov_v_barselona

Григор Димитров започна с неочаквано лесен успех във втория кръг на турнира от ATP 500 в Барселона. Първата ни ракета даде само три гейма на често неудобния боец Жил Симон (Люксембург) - 6:2, 6:1.

Така Гришо се класира за третия кръг, съперник в който е Малек Джазири.

Интересно бе само до 2:2 в първия сет. В петия гейм българинът допусна двойна грешка и губеше с 0:40. Той обаче запази концентрация и не само че изравни, а и измъкна гейма за 3:2.

Последва пробив и серия на хасковлията до 6:2.

Рейдът продължи и във втория сет, в който Димитров поведе с 3:0. Така серията му достигна седем гейма, преди Симон да успее да се "разпише". Той намали 1:3, но това бе всичко, до което успя да се добере днес.

Двубоят с Джазири е в четвъртък, а Григор ще търси реванш за поражението си на турнира в Дубай през март. Това е единственият двубой между двамата.

Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров

http://www.cross.bg/bobov-ovcharov-rymen-1573369.html

/КРОСС/ Специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за „Мини Бобов дол", информира БГНЕС. „Съдът констатира определени нарушения, които намери за съществени и затова върна делото", каза единият от прокурорите Михаела Райдовска. Те са категорични, че обвинителният акт отговаря на условията на разпоредбата на НПК и ще депозират своевременно протест. "Това дело е поръчково. За щетата по делото от близо 9 млн. лева той каза, че не е ясно как е изчислена. Никъде не се сочи в обвинителния акт, има глобално посочване на щета и това е една от причините да се върне, истината е съвсем различна. Благодарение на тези действия, които сега се криминализират, хората в Мини Бобов дол работеха до миналата година", каза Адвокатът на Румен Овчаров - Васил Василев. „Почти съм сигурен" - така самият Румен Овачаров отговори на въпроса дали мисли, че делото е поръчково. Това е дело, което трябва да затвори устата на някого - моята например", отбеляза Румен Овчаров. Припомняме, че в края на март 2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост. Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 год. до 18.07.2007 год. в гр

Ветропарковете в зона "Калиакра" се обединиха в система за следене на птиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832607

Ветропарковете в зона "Калиакра" се обединиха в система за следене на птицитеДванайсет ветропарка, които работят в защитената зона "Калиакра", се обединиха в обща Система за ранно предупреждение за прелитащи птици. Как ще работи новата система, обяснява Радостина Янакиева от най-големия ветропарк – "Свети Никола", предава БНР. "Системата обединява информация от няколко радарни системи и прилага общ мониторинг на цялата

70-години по-късно български рози отново ще украсяват центъра на Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832596

70-години по-късно български рози отново ще украсяват центъра на ЛондонБългари засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон. Акцията се състоя на около 300 м от "Пикадили съркъс" на "Голдън скуеър" в квартал "Сохо", предаде БНР. Идеята е да се възстанови градината, засадена в началото на 70-те години на миналия век с 2000 български рози, подарени от Софийската община.

Правителството одобри 26 млн. лв. за поддръжка на МиГ-овете

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-odobri-26-mln-lv-za-poddrazhka-na-mig-ovete-news278357.html

Допълнителни разходи до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за поддръжката на руските изтребители МиГ-29, одобри правителството на редовното си заседание в сряда. Парите са необходими за плащането по сключеното през март рамково споразумение с руската корпорация РСК "МиГ“ за осигуряване на летателната годност на МиГ-овете. То е на обща стойност до 82 млн.  лв. и сега правителството отпуска първата порция финансиране, което ще позволи на ВВС да изпълняват задълженията си по въздушната отбрана на страната и за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Договорът с РСК "МиГ" трябва да осигури поддръжката и евентуалните ремонти на всички 15 МиГ-а за следващите четири години. Твърденията на военното министерство са, че това няма да отмени или забави процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, за която последните намерения бяха да се внесе за одобрение в парламента до края на април. Договорът с руската корпорация бе оспорван от Атлантическия клуб. Според организацията, в която членуват десетки военни специалисти и други експерти, има конкретни текстове, които са в изгода на руснаците. На РСК "МиГ" на пример е оставено да определя какви ще са сроковете за изпълнение на дейностите по договорите, независимо от приоритетите на МО. След отпускането на сегашните до 26 млн. лв. отбранителното ведомство може да започне да сключва договори за конкретни дейности около поддръжката на самолетите, чиито цени вече са договорени. Освен поддръжката и ремонтите, военният министър допусна възможност самолетите да бъдат дори модернизирани, но досега няма официална информация по този казус. Авиоексперти, сред които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като посочиха, че приоритетно трябва да се мисли за покупката на нова техника.

/СНИМКИ/ Четири коли в зверски сблъсък край борсата на петричкото с. Кърналово

http://www.struma.com/obshtestvo/snimki-chetiri-koli-v-zverski-sblusuk-krai-borsata-na-petrichkoto_133479/

Тежка катастрофа с четири автомобила стана преди около час край борсата на петричкото село Кърналово. Колите, от които една с гръцка регистрация, се ударили верижно. Челно се сблъскали "Фолксваген" и автомобил на куриерска фирма, след което в тях се ударили още две коли.

След тежкия сблъсък за щастие няма пострадали хора, нанесени са сериозни материални щети по всички превозни средства. На място има полиция, която изяснява причините за катастрофата и регулира...

Продължава

Инвестират 2,3 милиона лв. в старинния великотърновски квартал „Варуша“

https://www.24chasa.bg/region/article/6832563

Инвестират 2,3 милиона лв. в старинния великотърновски квартал „Варуша“Над 2,3 милиона лева ще бъдат вложени в обновяване на инфраструктура и облагородяването на старинния великотърновски квартал „Варуша“. Средствата са привлечени с мащабния проект на Община Велико Търново за градска среда, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. В северната част на квартала /над Самоводската чаршия/

Най-добрите театрални трупи от Европа пристигат за "Световен театър в София"

https://offnews.bg//kultura/naj-dobrite-teatralni-trupi-ot-evropa-pristigat-za-svetoven-teatar-v-679394.html

Различните лица на съвременния театър ще бъдат представени на фестивала "Световен театър в София".

Жанровото разнообразие в прогамата тази година е от различни краища на Европа - Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Обединеното кралство

Шест интересни заглавия от международната сцена ще бъдат показани в София между 4 и 19 юни, а билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Народен театър „Иван Вазов“, театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното и Синема сити.

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” в София е в партньорство с Гьоте-институт София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов”

Представлението е театрална версия на известния едноименен роман. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

Три от спектаклите извеждат на фокус експресивността на човешкото тяло и представят различни естетически посоки в съвременния физически театър и танц: хипнотичната хореография от „поета на танца“ Фабрицио Фавале в „Планината Чирчео“ (Италия), виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в „Неудачници“ (Чехия) и взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл „Хаканаи“ (Франция).

Съвременните технологии правят достъпни мащабните театрални продукции и тази година програмата Световен театър в София включва две прожекции. Програмата „Национален театър – Лондон на живо“ в Синема сити – Мол София, гостува със сателитната прожекция на Шекспировата трагедия „Юлий Цезар“ със звездите Бен Уишоу /„Парфюмът“, „Момичето от Дания“, „Скайфол“/ и Мишел Феърли /„Игра на тронове“/.

Софийската публика ще може да види и филмиран вариант на нашумелия спектакъл „Три сестри“, с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Неговият необикновен сценичен прочит превежда класическата Чехова пиеса на жестомимичния език на глухонемите.

Всички спектакли са с превод на български език.

Очаквайте подробни пресинформации за програмата на "Световен театър в София". 

Откриха площадки бижу в най-елитната градина на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6832577

Откриха площадки бижу в най-елитната градина на ПловдивДве нови площадки за седем вида спорт радват хлапетата от пловдивската детска градина "Малкият принц", която минава за една от най-елитните в града. Напливът за нея от години е огромен. Лентите прерязаха заместник-кметовете на общината Стефан Стоянов и Георги Титюков, а също и кметът на район "Централен" Георги Стаменов и неговият заместник Добри

Руски експерти: Само 22 от изстреляните ракети на САЩ са ударили обекти в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832597

Руски експерти: Само 22 от изстреляните ракети на САЩ са ударили обекти в СирияРуски експерти откриха следи от попадения на 22 ракети при удара на САЩ и съюзниците им по обекти в Сирия на 14 април, от общо 105, заявени от американските военни . Това съобщи днес пред журналисти началникът на главното оперативно управление на руския генщаб генерал-полковник Сергей Рудской, предаде ТАСС.

Брат на шеф от министерство и прокурорски съпруг сред арестуваните от ДАИ

http://clubz.bg/67115-brat_na_shef_ot_ministerstvo_i_prokurorski_syprug_sred_arestuvanite_ot_dai

Десет от задържаните инспектори от Автомобилната инспекция в Благоевград са с обвинения за корупция и остават в ареста за 72 часа. Сред тях са братът на главния секретар на Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от специализираната прокуратура.

Това стана ясно на брифинг днес на спецпрокуратурата.

Според обвинението задържаните са изнудвали транспортни фирми от региона: инспекторите ги проверявали и откривали сериозни нарушения, които се наказват с глоби до 5 хиляди лева.

Срещу подкуп от около 300 евро обаче служителите на ДАИ пишели, че нарушенията не са големи и глобявали фирмите с около 200 лева. По тази схема дежурните си разпределяли около 1200 евро на ден. Парите пристигали в пликове на работните им места с документацията на проверяваните фирми. 

По този начин тези инспектори, от една страна, са отчитали активна дейност по контрол върху дейността на тези контролни фирми, а от друга, сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани, като компенсацията за това са били подкупите, които получавали инспекторите, каза Даниела Начева - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

На брифинга участие взе и Ивайло Спиридонов, дипректор на ГДБОП.

По случая използвахме целия набор от СРС, които дадоха възможност, както да се фиксира даването на такива подкупи, така и разделянето им от тези служители, каза той.

КЕВР попита Гинка дали да я изобличи

https://bivol.bg/kevr-ginka.html

Комисията за енергийно и водно регулиране пита Гинка Върбакова и нейната майка Теодора Пайтакова дали да предостави по реда на ЗДОИ документ за фалшива гаранция от 200 милиона евро, издаден от италиански измамници. Според КЕВР тази информация не е от надделяващ обществен интерес. Това стана ясно от писмо, в отговор на запитването на Биволъ по […]

Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслужено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6832560

Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслуженоТази седмица вече стана на 1000 процента сигурно, че в България ядем по-некачествени, по-скъпи и по-малограмажни храни от една и съща марка от братята ни в Европейския съюз. Ние отдавна си знаехме, че братството ни със "западняците" в съюза не е съвсем по братски, но вече от устата на министър Порожанов съвсем официално се разбра,

Масово университетите увеличават таксите си

https://www.actualno.com/education/masovo-universitetite-uvelichavat-taksite-si-news_671515.html

Единствено Софийският университет "Св. Климент Охридски" намалява таксите си за някои специалности. Например в редовна форма на обучение годишните такси за специалността "Ядрена химия" и при специалностите от професионално направление "Физически науки" се намаляват на 200 лв. (при 750 лв. за настоящата учебна година), а в задочна форма на обучение - на 100 лева (при 300 лева за тази година). Таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2018

"Конрад Аденауер": Медийната среда на Балканите се подобрява само формално

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3168940_konrad_adenauer_mediinata_sreda_na_balkanite_se/?ref=rss


Повечето балкански страни се подобряват само формално, като основните проблеми за свободата на словото остават прозрачността и независимостта на медиите. Това е заключението на фондация "Конрад Аденауер" по повод разпространеният в сряда доклад на организацията "Репортери без граници" (РБГ) с Индекс за свободата на медиите по света.<br /><br />"Свободата на словото бележи формално напредък в седем държави в Югоизточна Европа. В три от тях се наблюдава...

Сърбия иска да е следващият член на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=373139

Сръбският президент Александър Вучич обяви в Букурещ, че Сърбия иска да е следващият член на ЕС, съобщава Б92. "Искаме още по-силна подкрепа от Букурещ, Атина и София по пътя към Европа. Бихме искали да станем следващата страна, която ще се присъедини към ЕС, без ваша подкрепа не можем да направим това", обясни Вучич на пресконференция след среща с премиерите на Гърция, България и Румъния, Алексис Ципрас, Бойко Борисов и Виорица Дансила.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване