Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

http://www.cross.bg/tzatzarov-glavniyat-prokyror-1573340.html

/КРОСС/ Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по случая "Желяз Андреев" за Нова тв. От вчера консултациите за екстрадицията на петима български граждани в САЩ вече са факт. В тях участваха представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура и на Държавния департамент и прокуратурата във Флорида. Имаме необходимото разбиране, резултатите ще бъдат обявени малко по-късно, когато има съгласие между двете страни и то е окончателно. Очевидно е, че в конкретния случай временното задържане, ако се налага дотогава докато дойдат документите за самата екстрадиция, като процедура, ще бъде избегнато. Българската прокуратура няма да пристъпи към задържане на лицата. Вторият етап обаче е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция", обясни главният прокурор. И допълни: На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда. Въпросът е каква ще бъде нашата позиция. Според Цацаров с оглед обвиненията и изискванията за двойна наказуемост, предпоставките за екстрадиция не са налице. За ареста на кметицата на Младост Иванчева той заяви, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон. "Колегите ми си свършиха работата и аз стоя зад тях", каза Цацаров

Бавачка или баба

https://offnews.bg//mama-nindzha/bavachka-ili-baba-679364.html

Автор: Мария Пеева За 24 години родителски стаж с моите четири момчета научих доста за помощта на бабите и бавачките. Но нека най-напред разсея заблудата, че бавачката е лукс за богати семейства. Някога, във времената, когато жените не са работели, е било точно така. Но бавачката в наше време е преди всичко необходимост за работещата майка, която не може да си позволи да отсъства от работа и няма подръка баба. Или може би разполага с баба, но има своите основания да предпочете бавачка. В моя случай, особено в началото на родителството ни, със сигурност бих предпочела помощта на баба най-вече…

Прага забрани велосипедите в Стария град

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/25/3167038_praga_zabrani_velosipedite_v_stariia_grad/?ref=rss


Властите в Прага решиха да забранят придвижването с велосипеди в централната градска част в часовете, когато напливът на туристи е най-голям.<br /><br />Забраната се предвижда да бъде въведена на 1 май за времето между 10 и 17 ч. и ще обхваща района от "Вацлавске намести" до Карловия мост и Еврейския квартал, информира британският "Гардиън".<br /><br />Любителите на колоезденето негодуват срещу забраната, която е наложена без градът да е постигнал...

Всеки трети българин живее в риск от бедност

http://econ.bg/Новини/Всеки-трети-българин-живее-в-риск-от-бедност_l.a_i.760879_at.1.html

Около 30 процента от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за...

Бивш шеф на ДАИ оправда корупцията с ниски заплати

https://frognews.bg/novini/bivsh-shef-dai-opravda-koruptsiiata-niski-zaplati.html

Ниските заплати в ДАИ били причина за корупцията в агенцията. Това заяви бившият шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров.

Путин се сети, че ракетите са заплаха, но забрави за химическото оръжие

http://clubz.bg/67093-putin_se_seti_che_raketite_sa_zaplaha_no_zabravi_za_himicheskoto_oryjie

Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, което фактически е добре дошло за терористите и екстремистите. Това заявява президентът на Русия Владимир Путин в приветствие до участниците в поредната годишна международна среща в Русия на висши служители, натоварени с проблемите на сигурността, започнала днес в Сочи, предаде ТАСС.

Приветствието на държавния глава бе прочетено при откриването на двудневния форум от генералния секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, домакин на конференцията.

Редица държави се опитват да пренебрегват общопризнатите норми и принципи на международното право, използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност, отказват да използват преговори като ключов инструмент за решаване на международни спорове. Това поражда политическа и социална нестабилност и е добре дошло за силите на тероризма и екстремизма, за транснационалната престъпност, води до ескалация на локалните конфликти и кризи. В тази връзка проблемите с гарантирането на глобална и регионална сигурност се изострят още повече, предупреждава руският лидер.

Русия е готова възможно най-тясно да сътрудничи с чуждестранните си партньори в тази сфера, подчертава той. Путин добавя, че форумът в Сочи е добра възможност за обсъждане на средствата за борба срещу различните заплахи и предизвикателства за международната сигурност, размяна на опит и разширяване на професионалните контакти.

В приветствието обаче няма нито дума за употребата на химическо оръжие и дали това не е също заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН и нарушаване на международното право. Не се коментира и анексирането на чуждестранни територии като практика в отношенията със съседите например, отбелязват дипломати. 

В Сочи днес пристигнаха делегации от ООН и 118 държави начело с техни секретари на Съветите за сигурност, вицепремиери, вътрешни министри, заместник-министри и посланици, съобщи пред участниците Николай Патрушев.

Делегациите включват държавни служители, дипломати, общопризнати експерти по сигурността. Високото професионално равнище на участниците и широкият географски обхват на срещата предоставят допълнителни възможности за деполитизирана размяна на опит, каза той.

Патрушев обърна внимание на ред прояви в кулоарите на форума. Руската агенция "Роспотребнадзор" примерно представя специализирани бригади за борба с епидемии, които ще демонстрират възможностите си за обезвреждане на биологични вещества, използвани с терористична цел. "Рособоронекспорт" организира изложение на специална техника и оборудване за борба с тероризма.

Очаква се Русия да сподели със световната общност по-специално опита от подготовката на мерки за сигурност с оглед предстоящото световно първенство по футбол в Русия, ще се дискутира и опитът на страната от олимпиадата в Сочи през 2014 г.
Утре се предвижда дискусиите да продължат във формата на кръгли маси за информационната сигурност и за нелегалния наркотрафик. 

Полцията е взела сериозни мерки за сигурност преди мача "Левски" – ЦСКА тази вечер

http://www.cross.bg/levski-merki-sigyrnost-1573332.html

/КРОСС/ Камери с високо качество вече са инсталирани на стадион "Васил Левски". Те позволяват наблюдението на феновете във всички сектори, а записите от тях помагат за по-лесното идентифициране на нарушителите. Те са и първата стъпка от новите мерки срещу футболното хулиганство. Според новите изисквания на УЕФА от 8-и май на всеки вход на стадионите трябва да има такъв тип камери при международните мачове. Полицията взeма и сериозни мерки за сигурност заради предстоящия мач между "Левски" и ЦСКА. Заради инцидента преди седмица, при който бягаха ранени двама полицаи, днес се очаква присъствието на униформени да бъде пъти по-голямо. Полицаи ще има още около спирките на градския транспорт в квартали, а около стадиона ще се правят масови проверки. Пропускателни пунктове ще има около спортното съоръжение, където фирмата, която отговаря за охраната му, и полицията ще проверяват по няколко пъти влизащите фенове. 

България зае 111-о място по свобода на словото

http://www.transmedia.bg/2018/04/25/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b5-111-%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%be/

България се намира на 111-о място по свобода на словото. Резултатите са от  годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, изследващ свободата на печата в 180 страни по света.

В сравнение с миналата година сме отишли с две места по-назад, тъй като в предишния доклад заемахме 109-о място.

„Въпреки че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в Съюза. Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси е широко разпространено явление”, се посочва в доклада на „Репортери без граници“.

В документа се посочва и фактът, че Делян Пеевски контролира 80% от вестникарския пазар. Разкрива се и пътят за разпределяне на евросредства към медии, допринасящи за липсата на прозрачност.

„Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже, че е опасно да бъдеш журналист в България“, се посочва в изследването.

В глобален план изводите са, че свободата на печата е намаляла през миналата година, а омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите.

С най-добри постижения по отношение на свободата на словото са Норвегия, Швеция, Холандия, Дания, Финландия, Швейцария, Ямайка, Белгия, Нова Зеландия и Коста Рика.

Цацаров иска затвор за футболните хулигани

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3168764_cacarov_iska_zatvor_za_futbolnite_huligani/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред "Нова телевизия", че санкциите за футболните хулигани "трябва да бъдат жестоки, като това включва реално лишаване от свобода". Повод за коментара му стана задържането на привърженик на "Левски", който призна, че е хвърлил бомбичката на мача срещу "ЦСКА-София", ранила двама полицаи.<br /><br />"Трудно мога да приема насрочване на футболни мачове по време и на място, което да блокира цялото...

Двойната спирала на живота

http://nakratko.bg/category/29/137602/


Какво е животът? Какъв е механизмът, който кара живите организми да се раждат и да се развиват? Въпроси, които човек си задава откакто е осъзнал себе си като мислещо същество.

Гръцки вестник: Финансово картината в Гърция е по-отчайваща от тази в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832032

Гръцки вестник: Финансово картината в Гърция е по-отчайваща от тази в БългарияГърците са започнали да изостават финансово и не могат да си плащат сметките или да покриват всичките си основни нужди, съобщават днес гръцките издания, като се позовават на Евростат. В. "Нафтемборики" пише, че гърците, които не смогват да покриват разходите си, съставляват 21 на сто от населението на страната,

РЗИ-Варна съветва как да ограничим приема на нитрати

http://www.moreto.net/novini.php?n=373101

Съвети как да органичим до минимум приема на нитрати с питейната вода и хранителните продукти дава Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. Специалистите препоръчват консумиране на бутилирана вода, ако населеното място е с питейна вода, която има наднормено съдържание на нитрати.

Пътна информация

https://dnes.dir.bg/patna-obstanovka/patna-informatsiya

Информация за състоянието на републиканските пътища

Топ 5 забавления само за нудисти (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/top-5-zabavleniia-samo-za-nudisti-video-2093052

Има хора, на които им е омръзнало скучното ежедневие и търсят нестандартни начини да се забавляват. Вижте 5 забавления само за нудисти:

Борба в калта

Според древен ритуал в Япония всяка пролет мъжете трябва да отидат на кално езеро и с

Столичната топлофикация отговаря на въпроси за формирането на сметките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stolichnata-toplofikaciia-otgovaria-na-vyprosi-za-formiraneto-na-smetkite-2093050

"Топлофикация-София" ще отговаря на въпросите на потребителите за начина на формиране на сметки по всички канали за комуникация - на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на e-mail: inf_r@ toplo.bg или info_r@toplo.bg, в чат платформата на сайта www.toplo.bg

Доклад: България е след Боливия по свобода на словото, корумпирана и непрозрачна е

//dariknews.bg/novini/sviat/doklad-bylgariia-e-sled-boliviia-po-svoboda-na-slovoto-korumpirana-i-neprozrachna-e-2093051

От всички страни в ЕС в България медиите са най-малко свободни. По този показател страната ни е по-зле дори от Западните Балкани, констатира годишната класация на „Репортери без граници”.

Сред 180 –те държави включени в Световния индекс за свобода на словото,

Дженифър Лопес прикова погледите със секси деколте (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhenifyr-lopes-prikova-pogledite-sys-seksi-dekolte-snimki-2093042

Дженифър Лопес за пореден път показа, че съвършено знае как да бъде секси и изкусителна. Певицата се появи на червения килим на събитието Time 100 Gala в Ню Йорк.

Повдигат нови обвинения на задържаните по случая "Иванчева"?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdigat-novi-obvineniia-na-zadyrzhanite-po-sluchaia-ivancheva-2093078

Нови обвинения се очаква да бъдат повдигнати на обвиняемите за корупция кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това стана ясно от думите на адвокат Ирен Савова, защитник на Петрова, която е призована

Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-predpostavki-zheliaz-i-oshte-4-bylgari-da-bydat-ekstradirani-v-sasht-2093075

Според главния прокурор Сотир Цацаров не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция им

Финландия реши да спре даването на безусловен базов доход

https://www.actualno.com/europe/finlandija-reshi-da-spre-davaneto-na-bezusloven-bazov-dohod-news_671435.html

Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за изплащане на безусловния базов доход, по която хиляди финландци получаваха по 560 евро месечно, предаде БГНЕС. Финландското правителство е взело решение да прекрати експеримента, благодарение на който гражданите получаваха безвъзмездно приличен месечен доход. Програмата приключва през тази година. Парите се плащаха на 2000 финландци на възраст между 25 и 28 години. Засега не се съобщават нито причините, нито резултат

Ирландия ще започне да събира милиардите евро стари данъци от "Епъл"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3168760_irlandiia_shte_zapochne_da_subira_miliardite_evro/?ref=rss


Ирландия обяви, че ще започне да събира над 13 милиарда евро стари данъци от "Епъл" (Apple), съобщи "Асошиейтед прес".<br /><br />Това се случва 19 месеца след като Европейската комисия заяви, че данъчното споразумение на Дъблин с технологичния гигант е незаконна държавна помощ.<br /><br />Еврокомисията нареди на Ирландия да си събере с обратна сила данъците за периода 2003 - 2014 година. Стойността им се оценява на 13 милиарда евро плюс лихвите....

“Репортери без граници”: България е на 111-о място в класацията за свободата на медиите

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bd/

България продължава да пропада в Световния индекс за свобода на медиите и е на най-ниска позиция сред страните-членки на ЕС. България е на 111 място в класацията за свободата на медиите в света, между Боливия и Централноафриканската република, сочат данните в годишния доклад на неправителствената организация “Репортери без граници”, публикуван днес. В доклада се посочва, […]

13 тежки катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6832030

13 тежки катастрофи в страната за денонощиеПрез изминалото денонощие в страната са станали 13 тежки катастрофи, при които са ранени 14 души, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 173 леки пътни произшествия и четири тежки, пострадали са петима

Всеки трети българин е заплашен от бедност

http://www.mediapool.bg/vseki-treti-balgarin-e-zaplashen-ot-bednost-news278344.html

Близо 30 процента от българите живеят в сериозен риск от бедност, показват данните на Евростат за 2017 година, цитирани от „Дарик“. Средният показател за ЕС е 6.7%. България все пак отбелязва някакъв напредък за последните 8 години в тази област. П рез 2010 г. делът на хората, заплашени от бедност в България, е бил 46 процента. Това означава, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3.5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2.1 милиона. Данните на НСИ се различават от тези на Евростат. Те показват, че делът на хората, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-висок сред българите в пенсионна възраст 65 + години - около 46%. Или 670 хиляди души. Втората голяма група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на Националния статистически институ. Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи следните неща - да плаща сметките си навреме, да поддържат дома си топъл, да посреща неочаквани разходи без сериозни проблеми, да яде месо (или добра вегетарианска храна) редовно, да може да си позволи една седмица почивка далеч от дом,; да ползва без проблеми телевизор, пералня, кола и телефон.  

Александър Вучич: Сърбия трябва да присъства на срещата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832028

Александър Вучич: Сърбия трябва да присъства на срещата в София Сърбия трябва да присъства на срещата на високо равнище ЕС -Западни Балкани на 17 май в София, защото не би било добре страната да не присъства на среща, на която идват най-могъщите европейски лидери, заяви президентът Александър Вучич и добави, че ще се договори с премиера Ана Бърнабич кой да представлява Сърбия, пише белградският вестник "Блиц".

Атакуваха руска база в Сирия

http://www.cross.bg/bazata-otbrana-hmeiimim-1573339.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната съобщи, че въздушната отбрана в сирийската базата "Хмеймим" е прихванала и унищожила няколко неидентифицирани обектa, атакуващи базата, информира ТАСС. Говорител на базата по-късно потвърди, че тя функционира нормално, без повреди и жертви след опита за атака. "На 24 април космическите мониторингови съоръжения в руската база "Хмеймим" засякоха група от малки по големина неидентифицирани летателни тела приближаващи базата", заяви говорителят в изявление. "Всички тела бяха унищожени от въздушната отбрана на базата", се казва още в съобщението.

Прожекторите се палнаха: някои светнаха като елха, други ги извеждат масово посред бял ден

https://www.actualno.com/cite/projektorite-se-palnaha-njakoi-svetnaha-kato-elha-drugi-gi-izvejdat-masovo-posred-bjal-den-news_671438.html

"Прожекторите се палнаха: някои светнаха като елха, други ги извеждат масово посред бял ден." Така заяви председателят на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов по повод акцията на специализираната прокуратура, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и полицията в сградата на ДАИ-Благоевград на 24 април. Припомняме, че бяха задържани 10 души. Стана ясно, че задържаните са искали подкупи от собствениците на транспортни фирми

Незаконен хеликоптер кацнал във Винпром - Свищов

http://www.cross.bg/svishtov-nyama-vinprom-1573338.html

/КРОСС/ Пилотът, който вчера принудително приземи хеликоптер във Винпром - Свищов, няма право да лети. От транспортното министерство коментираха още, че вертолетът не е регистриран, както и няма отличителни знаци, съобщи bTV. Пилотът е на 74 години, като свидетелството му за управление е изтекло преди 10 години. До 64-годишна възраст може да се извършват полети със стопанска цел. От Винпром - Свищов коментираха, че селскостопанският вертолет не е нает от тях. По чудо пилотът е жив и здрав, няма жертви и пострадали хора. Районната прокуратура се самосезира по случая, тече следствие.

Какво означава здравословно хранене при децата?

http://www.cross.bg/hranene-detzata-dietetika-1573335.html

/КРОСС/ 20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои от тях от свръхтегло. През последните години спциалистите от хранене и диететика създават нови наредби за моделиране на храненето. "Важно е да се направи режим - контролиран модел на хранене. Добре е родителите да бъдат информирани и да имат своята отговорност с топла закуска i подкрепителни хранения. Това каза в "Денят започва" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, която допълни още, че е добре децата в училищата да имат достъп до здравословни храни - ябълка,банан, морков и да има по-голяма информираност за здравословния начин на живот. Проф.Донка Байкова, специалист по хранене и диететика: Бюфетното хранене не съответства на препоръките, а училищните столове не предлагат достатъчно вкусна храна. Заради това децата се хранят на улицата с тестени храни. Ние нямаме предлагане на здравни знания в нашите училищни програми. Това се счита за лукс или е времеемко, което не е необходимо. 5-15% деца ще имат възможност да надграждат своите знания след училища. Всички би трябвало да го правят. Проф.Байкова коментира още, че трябва да се ограничат всички агресивни реклами на вредни храни и използването на думи като "супер" и "звездни".

Ключови преговори за ново управление в Армения

https://frognews.bg/novini/kliuchovi-pregovori-novo-upravlenie-armeniia.html

Преговори за ново правителство между управляващи и опозиция започнаха в Армения. През последните дни в страната има многохилядни протести, предизвикани от назначаването на бившия президент Серж Саркисян за министър-председател.

България е след Македония и Боливия в класацията за свободата на печата на "Репортери без граници"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832025

България е след Македония и Боливия в класацията за свободата на печата на "Репортери без граници"Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече и климатът на омраза срещу журналистите, който се развива особено в Европа и САЩ, заплашва демокрациите, алармира неправителствената организация "Репортери без граници" (РБГ) в годишния си доклад, цитиран от Франс прес. На първо място в класацията за свободата на печата в 180 държави

Всяко четвърто дете затлъстяло

http://www.moreto.net/novini.php?n=373124

Около 25% от децата, или всяко четвърто от тях, са затлъстели. Тази стряскаща статистите изнесе д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки.

Саудитска Арабия иска от Катар да прати военни в Сирия

https://www.actualno.com/asia/sauditska-arabija-iska-ot-katar-da-prati-voenni-v-sirija-news_671434.html

Катар трябва да изпрати свои войски в Сирия, ако не иска да се лиши от американска военна подкрепа, заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адил ал Джубейр, предаде БГНЕС. "Катар трябва да плати за присъствието на американски войски в Сирия и трябва да изпрати свои войски в Сирия преди американският президент да се откаже от защитата на Катар, която представлява американската военна база на неговата територия", цитира Джубейра пресслужбата на външното министерство на к

Гърция призова Йоханес Хан да спре да подкопава преговорния процес за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832021

Гърция призова Йоханес Хан да спре да подкопава преговорния процес за Македония Гърция призова еврокомисаря Йоханес Хан да престане да подкопава преговорния процес за уреждане на спора за името на Македония. Поводът за този призив са изявления на еврокомисаря, че до две седмици проблемът с Гърция за името на Македония може да се реши. В свое съобщение, цитирано от в. "Катимерини" гръцкото външно министерство определя като

Протести в Гърция срещу мерките за икономии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832018

Протести в Гърция срещу мерките за икономииНа протести, митинги и шествия срещу мерките за икономии в Гърция излизат днес работещите в Националната електрическа компания, а също пенсионери и медицицински работници от държавните болници, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.  Стачката в енергетиката е против приватизационните планове на правителството,

Тръмп поздрави Макрон за борбата с "безконтролната имиграция"

http://www.cross.bg/trump-makron-imigratziya-1573337.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп приветства мерките, въведени във Франция за борба с "безконтролната имиграция" - един от приоритети на американския президент, който иска да построи стена срещу мигрантите по границата с Мексико и вече разположи там хиляди войници. "И САЩ, и Франция се борят с един много, много стар проблем - неконтролируемата имиграция", каза Тръмп на обща пресконференция с френския си колега във Вашингтон. Взехме сериозни решения да възобновим контрола на своите граници и своя суверенитет, каза президентът. Намалихме значително незаконната имиграция, но ще я прекратим, подчерта той. Тръмп каза, че се възхищава на убедителността на Макрон за решаването на този въпрос по много честен и директен, макар и невинаги популярен начин. Той имаше предвид гласувания в неделя от френските депутати законопроект за овладяване на имиграцията, за ефективно право на убежище и успешна интеграция. Законопроектът предвижда съкращаване на срока за разглеждане на молбите за убежище, което ще улесни едновременно експулсирането на хората, получили отказ, и приемането на одобрените. По-късно американският президент Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания

Райони без вода днес

http://budnavarna.bg/33318-rajoni-bez-voda-dnes-3/

снимка: Будна Варна

По информация от пресцентъра на ВиК – Варна, към този час днес без вода са следните райони на града:

– абонатите от блок 101 до блок 118 в кв. „Младост“ до около 15.00 часа.

– село Куманово и местностите „Добрева чешма“, „Перчемлията“, „Телевизионна кула“ и Аладжа манастир до около 19.00 часа.

Материалът Райони без вода днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Активистка организация публикува база данни на химическите атаки в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832017

Активистка организация публикува база данни на химическите атаки в Сирия Активистка организация публикува база данни с информация за предполагаеми химически атаки в Сирия - добавка към увеличаващата се колекция от видеозаписи и снимки, които документират предполагаеми военни престъпления, извършени през седемгодишния конфликт, предаде Асошиейтед прес. "Сирийският архив",

Нова мода кражби в Северозапада

http://www.cross.bg/selo-vzeli-moda-1573336.html

/КРОСС/ Нова мода кражби в Северозапада. Кметството на село Протопопинци е обрано с щанга. Крадците разбили вратата на кметския офис и са взели 10 лева и ключовете за пенсионерския клуб. Оттам откраднали плазмения телевизор. Жителка на същото село също се оплака от набезите на крадците. Те й взели няколко туби с нафта и две машини за пръскане, три кабела. Мъж от село Протопопинци пък разказа как апашите му отровили кучето. Кражби има в още пет села във Видинска област, като в едно от тях е разбито и кметството, и кръчмата.

Докога ще продължи топлото време?

https://dnes.dir.bg/novini/dokoga-shte-prodalzhi-toploto-vreme

Юнските температури ще продължат до навечерието на Гергьовден

Експерт по киберсигурност: Една парола дава достъп до всичките ви тайни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832007

Експерт по киберсигурност: Една парола дава достъп до всичките ви тайниЕдна парола дава достъп до всичките ви тайни, данни, близки хора и пари, коментира в интервю за БТА Ваня Палейкова - експерт по киберсигурност и защита на данните, програмен директор на сдружение "SAFER - Дигитално читалище за онлайн сигурност". "Хората не си дават сметка, че цифровият свят вече не се различава от истинския живот поради простата

Борисов обеща "докъм 20%" дълг от БВП в края на мандата

http://clubz.bg/67092-borisov_obeshta_dokym_20_dylg_ot_bvp_v_kraq_na_mandata

Премиерът Бойко Борисов обеща в края на мандата външният дълг да е спаднал до 20% от БВП. В случай че няма предсрочни парламентарни избори, редовният 4-годишен мандат на правителството изтича през пролетта на 2021 г.

В началото на правителственото заседание днес Борисов съобщи, че България е трета в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург, като дългът ни за миналата година е 25.4 на сто от БВП, а на Люксембург - 23% от БВП.

Преди година слушахме за това как сме задължили държавата, как външният дълг расте, как поколения напред ще плащат. Излезе докладът на Евростат от 29 на сто на 25.4% от БВП за 2017 г. намалява външният дълг на България, каза Борисов и допълни, че това означава около 2.3 млрд. лева по-малко задължения.

С това темпо, с което работи правителството, до края на мандата ще го свалим до към двадесет процента. И сега сме в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа, коментира премиерът и се обърна към министрите, че биха могли да отбелязват сред постиганите резултати от една година управление и факта за намаляването на дълга.

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна, прочетена от Менда Стоянова, ГЕРБ призова да бъде затворена темата, че България има проблем с дълга.

Над 2 милиона българи живеят в лишения

http://www.cross.bg/lisheniya-materialni-sto-1573334.html

/КРОСС/Около 30% от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения. Живеещите в лишения са хора, които не могат да си плащат безпроблемно сметките, да поддържат топъл дома си, да посрещат неочаквани разходи, нямат достъп до телевизор, кола и телефон, и не могат да си позволят дори една седмична почивка. „Ако пресметнем цялото население на Земята, ние със сигурност сме в златния милиард – на единия милиард, който живее най-добре от всички. Това бихме могли да го отнесем и за средния индиец, тъй като Индия е най-бързо развиващата се икономика”, коментира в студиото на „Здравей, България” финансистът Емил Хърсев. Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души

Адвокатът на шофьорката от АМ "Тракия" намеква, че водачът на автобуса е реагирал неадекватно

https://www.actualno.com/crime/advokatyt-na-shofiorkata-ot-am-trakija-namekva-che-vodachyt-na-avtobusa-e-reagiral-neadekvatno-news_671437.html

Все още няма никакви експертизи, тепърва ще се изготвят – както съдебно-медицински, така и технически. Това дело ще влезе в съда след 12 месеца, заяви Николай Кокинов, адвокатът на Цвета Таскова – шофьорката, която предизвика катастрофа с преобръщане на автобус на АМ "Тракия", при която загинаха 6 души. По думите му Тасева е била първата, която се е обадила на тел. 112 и е помагала на пострадалите. Адвокатът на Тасева увери пред bTV, че тя няма намерение да се укр

Популяризират ролята и приоритетите на Българското председателство на 24 май в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831390

Популяризират ролята и приоритетите на Българското председателство на 24 май в КюстендилМеждународен фестивал в Сапарева баня представя фолклорното ни богатство, бит и култура Информационна кампания, чиято цел е да популяризира ролята и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, ще се проведе на 24 май в Кюстендил. “Информираността - ключ към успеха на община Кюстендил” е мотото на събитието в града под Хисарлъка,

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832005

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз АндреевНяма предпоставки за екстрадиране в САЩ, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по случая "Желяз Андреев" за Нова тв. "По това имаме необходимото разбиране, резултатите ще бъдат обявени малко по-късно, когато има съгласие между двете страни и то е окончателно. Очевидно е, че в конкретния случай временното задържане,

Левски-ЦСКА променя движението, камери ловят лица от 100 метра

https://offnews.bg//obshtestvo/levski-tcska-promenia-dvizhenieto-kameri-loviat-litca-ot-100-metra-679360.html

Промени в движението в центъра на столицата ще има днес, заради реванша между "Левски" и ЦСКА на националния стадион "Васил Левски" от 18,30 часа. 

МВР обяви, че охраната по време на дербито ще бъде засилена, на стадиона има поставени 4 нови камери. Те излъчват и предават в 4К резолюция – за разлика от инсталираните до момента. С новата система за видеонаблюдение човек може да бъде разпознат от над 100 метра разстояние.

Новите камери обхващат цялата площ на трибуните. Те гарантират да няма да има нито едно „сляпо” място. Причината за по-строгите мери е инцидентът от миналата седмица, по време на дербито между ЦСКА и „Левски”, довело до раняването на двама полицаи. 

До приключването на мача се забраняват престоят и паркирането по алеите около Националния стадион "Васил Левски" при секторите Б, В и Г. Забраната важи също от 12.30 до 20.30 часа днес на моста пред стадиона и на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Любен Каравелов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", съобщи Столична община. 

От 17.00 часа до края на футболната среща само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"; бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни връх"; както и по бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов". 

Приложението "Уотсап" повиши минималната възраст за потребителите си в Европа

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/25/3168759_prilojenieto_uotsap_povishi_minimalnata_vuzrast_za/?ref=rss


Популярното мобилно приложение за текстови съобщения "Уотсап" (WhatsApp), което е собственост на "Фейсбук", вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в Европейския съюз, влизащи в сила от другия месец, съобщава БТА.<br /><br />"Уотсап" вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават, че са поне на 16 години. Това ще става чрез известие...

Шофьорката, ударила рейс до Вакарел, нямала ясен спомен за катастрофата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832011

Шофьорката, ударила рейс до Вакарел, нямала ясен спомен за катастрофатаЦвета Таскова не е изпускала волана. Предприела е маневра за изпреварване, след което споменът й е неясен. Случила се е катастрофа, заяви адвокатът й Николай Кокинов. Той уточни, че тепърва ще се изготвя автотехническа експертиза. "Има само един оглед на реното", каза Кокинов. "Вероятно Таскова е закачила автобуса,

Головете на "Рома" не променят ситуацията за реванша, смята Юрген Клоп

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3168754_golovete_na_roma_ne_promeniat_situaciiata_za_revansha/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп не е притенснен от това, че "Рома" успя да вкара два гола в първия полуфинал между двата отбора в Шампионската лига. Червените спечелиха с 5:2, но според Клоп попаденията не променят ситуацията на неговия отбор.<br /><br />"Това, което разбрах от мача, е, че имаме сили да спечелим и на ревашна в Рим", обясни Клоп след двубоя.<br /><br />"Ливърпул" отива в Рим с аванс от три попадения. Три гола...

Метеоролозите протестират: НИМХ няма пари да прогнозира времето и бедствията

https://petel.bg/Meteorolozite-protestirat--NIMH-nyama-pari-da-prognozira-vremeto-i-bedstviyata__261588

Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестира срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. ...

Ново предложение за мечтан дом: Сграда МЛАДОСТ на ЯВОР АД

https://petel.bg/Novo-predlozhenie-za-mechtan-dom--Sgrada-MLADOST-na-YAVOR-AD__261590

Инвестиционната компания ЯВОР АД, част от ИНТЕРКОМ ГРУП ООД, прави поредната крачка към преобразяването на варненския район „Младост“ и...

Важно! Днес спират асансьорите в цялата страна

https://petel.bg/Vazhno--Dnes-spirat-asansorite-v-tsyalata-strana__261592

Асансьори в цялата страната ще спрат на 25 април като част от международната инициатива Ден без асансьори (No Elevators Day).   За четвърта поред...

Бандити думнаха 100 бона от банкомат без да го разбиват

https://petel.bg/Banditi-dumnaha-100-bona-ot-bankomat-bez-da-go-razbivat__261593

Откраднати са близо 100 хил. лв. от плевенски банкомат в квартал "Сторгозия". Банкоматът е отворен с техническо средство и не е разбиван, съ...

Зловещ инцидент! Метални тръби пробиха предното стъкло на "Опел" по време на движение!

https://petel.bg/Zloveshh-intsident--Metalni-trabi-probiha-prednoto-staklo-na-Opel-po-vreme-na-dvizhenie-__261595

Снимка: Plovdiv24.bg     За зловещ инцидент в Пловдив от тази сутрин, научи Plovdiv24.bg от свой редовен читател. От думите му става ясно, че пътнотра...

Малолетният варненец, убил бездомник , влиза в интернат

http://www.moreto.net/novini.php?n=373109

В проведено съдебно заседание при закрити врати Варненският окръжен съд потвърди изцяло решението на Районен съд-Варна от 21 март тази година, с което малолетния Камен М. е бил настанен във възпитателно училище интернат, научи Moreto.

Докладът "Скрипал" е у нас. И няма да промени българското решение

http://clubz.bg/67091-dokladyt_skripal_e_u_nas_i_nqma_da_promeni_bylgarskoto_reshenie

Когато българското правителство трябваше да вземе решение дали да последва примера на по-голямата част от европейските държави и да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал", премиерът Бойко Борисов обяви, че няма достатъчно доказателства за вината на Руската федерация. И с този мотив България реши "да запази каналите за комуникация" и не предприе никакви действия извън привикването на посланик Бойко Коцев за няколко дни в София, след което бързо го върна, за да "организира много важна изложба" в мисията ни в Москва.

Недвусмислени доказателства няма и до днес. Общественото очакване бе, че такива може да предостави Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която проведе независимо разследване на веществото, с което бяха отровени бившият полковник от военното разузнаване Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия Скрипал, както и сержант Ник Бейли. 

На 12 април ОЗХО публикува резюме от доклада си, в което се казва, че организацията се съгласява със заключенията на британското правителство по отношение на идентифицирането на токсичното вещество, използвано при атаката в Солзбъри. Според британските власти това е нервнопаралитичното вещество "новичок".

ОЗХО не назовава произхода на веществото и посочва само, че пълният доклад ще бъде изпратен до държавите, които са страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие - КЗХО. България като страна по Конвенцията също е получила пълния текст на заключенията на ОЗХО. Това е станало още на 12 април, потвърдиха от Министерство на външните работи в отговор на запитване на Клуб Z. От останалите отговори става ясно, че страната ни няма намерение да променя позицията си от "зпазване на каналите за комуникация" към по-твърда.

"Докладът е конфиденциален и държавите-страни по КЗХО следва да се въздържат от разпространяване на информация по съдържанието му", посочват от МВнР.

С мотива, че се съдържа чувствителна информация, в т. ч. за здравословното състояние на семейство Скрипал, от ведомството на Екатерина Захариева не съобщиха подробности по текста. Припомниха само, че "в разпространено от Техническия секретариат на ОЗХО открито комюнике от доклада се посочва (т.10), че резултатите от анализа на определените от Организацията лаборатории потвърждават изследванията, направени от Обединеното кралство, по отношение на вида на токсичното вещество, използвано в Солзбъри."

От Външно отказват да дадат подробности и на какво точно основание ОЗХО се съгласява напълно със заключенията на британската страна.

Малко след излизането на доклада руският министър на външните работи Сергей Лавров подложи на съмнение оповестеното от медиите тълкуване, че солидаризацията с британските заключения означава, че веществото идва от Москва. В същото време един от създателите на отровата Вил Мирзаянов твърди, че "само Русия е синтезирала и изследвала свойствата на новичок, след това го превърна в оръжие и го изпробва на полигона в Казахстан. Само тя разполага с възможността да създаде компонентите и да ги използва на място срещу мишената. Другите страни не знаят как да направят това. За целия свят новичок не съществува".

Лавров пък цитира части от секретния иначе доклад, според който "тази рецептура е била на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО".

"В доклада на ОЗХО не се съдържат никакви названия "новичок". Приведена е дълга химическа формула, която, по оценките на нашите специалисти, води към вещество, разработвано от много страни и което не представлява никаква особена тайна", е руската позиция.

"Конкретният мандат по изготвяне на доклада не включва идентифициране на държавата на произход", посочват и от българското Министерство на външните работи.

На въпрос дали докладът все пак ще послужи като основание на българските власти за промяна на позицията по случая "Скрипал", оттам посочиха буквално:

"Към настоящия момент няма основания за промяна на позицията по случая "Скрипал". 

По отношение на химическа атака в сирийския град Дума, екипите на ОЗХО са вече на терен, като очакваме да бъде оказано пълно съдействие за работата им на място с цел своевременно изготвяне на доклад, казаха още от МВнР.

Най-малко 10 загинали при пожар в незаконен петролен кладенец в Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832008

Най-малко 10 загинали при пожар в незаконен петролен кладенец в Индонезия Най-малко 10 души са загинали, а десетки са ранени при пожар при незаконен петролен кладенец в провинция Ачех в Западна Индонезия, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Разлив на петрол предизвикал посред нощ огромен пожар, който унищожил най-малко три къщи. Тази сутрин пожарът продължава и още не може да бъде овладян,

Разбити улици в Исперих: Защо след ремонт на ВиК целият град е в дупки?

http://www.cross.bg/isperih-grada-ylitzite-1573333.html

/КРОСС/ Жители на Исперих поискаха ремонт на улиците и тротоарите в града. Две години след приключване на мащабен проект за подмяна на 45 километра ВиК мрежа улиците в Исперих приличат на лунен пейзаж, а търпението на хората се изчерпва, съобщава bTV. Сезгин Яшар ежедневно преминава с колата си по разбитите улици в родния си град. Казва, че вече не помни колко ремонта на колата си е направил през последните две години.  „Това е ужасна ситуация, имаме инвалиди, имаме деца, пенсионери, които се спъват, падат. Колите ни са разбити отвсякъде, два спукани амортисьори имам, омръзна ни да правим разходи по ремонти на колите си”, оплаква се той. Недоволстват и други жители на Исперих, защото въпреки изхарчените по ВиК проекта 48 милиона лева, придвижването в града е огромно препятствие. Диана Аспарухова е майка на дете с увреждания. Казва, че е дала 1500 лева за количка, с която не мога да разхожда детето по тези улици. „Ние не искаме просто да са асфалтират някакви дупки, а да се направи една ревизия какво се е правило и кой е подписал че всичко е ок”, подчертава и Венцислав Василев. От кметството в Исперих заявиха, че улиците са в лошо състояние, защото ВиК проектът е изпълнен за кратки срокове и това не е позволило качественото възстановяване на прокопаните асфалтови настилки.  Кметът на Исперих Бейсим Руфат признава, че не е доволен от състоянието на уличната мрежа в града

Наплив на британски туристи в Турция

https://dnes.dir.bg/ikonomika/napliv-na-britanski-turisti-v-turtsiya

Търсени от британците са пакетните ваканции в Турция за новия сезон

Огромно количество наркотици плюс експлозиви стояли месеци на летището в Рио де Жанейро

https://www.actualno.com/america/ogromno-kolichestvo-narkotici-plus-eksplozivi-stojali-meseci-na-letishteto-v-rio-de-janejro-news_671433.html

Митничарите на летището в бразилския мегаполис Рио де Жанейро откриха около 50 килограма взрив и около 100 килограма хероин в пратка от Китай. Те стояли на летището от месеци, пише БГНЕС. Според телевизия "Глобовижън" (Globovision) товарът е задържан на летището още през септември миналата година заради проблем с документите, но едва сега митницата решила да провери какво има вътре. При проверката вместо заявените химикали за производство на медицински капки били открити наркотици и в

Арменският опозиционен водач призова да се възобновят протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832003

Арменският опозиционен водач призова да се възобновят протеститеВодачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес да подновят протестите, след като планираните за тази сутрин преговори с управляващата Републиканска партия бяха отменени, предаде Ройтерс. Късно снощи Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа днес,

Медиците от болницата в Ловеч излизат на поредния си протест

http://www.cross.bg/bolnitzata-zaradi-dnes-1573331.html

/КРОСС/ Медиците от ловешката болница, която се намира в тежко финансово състояние, излизат днес на поредния си протест заради неизплатени заплати, недостиг на лекарства и консумативи, както и заради неясното бъдеше на лечебното заведение. Те са изпратили и отворено писмо с призив за трайно решаване на проблема до президента, премиера, министъра на здравеопазването, парламента и други институции. Очаква се този път протестът да бъде подкрепен и от граждани. Ловешките медици имат да получават заплати от януари насам. Не е ясно дали в края на този месец ще вземат поне едно от заработените възнаграждения. Прокуристът на болницата д-р Ченко Чалъков подкрепя протеста им, а днес ще търси решение на проблема в Министерството на здравеопазването и НЗОК. „Създава се напрежение от това, че отново имаме запори по сметки в НЗОК. Некатегоричната намеса на държавата и общината също поражда съмнение в запазването на болницата, във вид, в какъвто трябва да бъде като областна болница. Хората вече са обезверени , напускат лекари.“ Д-р Чалъков призова и жителите на Ловеч за подкрепят медиците. „Гражданският натиск трябва да бъде по-категоричен и ясен.“

Народното събрание ще гледа на първо четене промени в Кодекса на труда

http://www.cross.bg/predlaga-rabota-kratkotraiina-1573330.html

/КРОСС/ Те са свързани с прилагането на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и създаване на възможност за полагане на извънреден труд от служители на МВР. Предлага се промяна, която дава възможност продължителността на работното време по трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да е 8 или 4 часа.Така ще може коректно да се изчисляват и дължимите възнаграждения и осигурителни вноски. Предлага се да се предвиди допустимост по изключение за полагане на извънреден труд при извършване на определени работи от служителите на МВР, свързани с професионалните им задължения.  

Европа се готви да изстреля спътника "Сентинел 3 Б".

http://www.cross.bg/evropa-se-gotvi-da-izstrelya-sputnika-sentinel-b-1573329.html

/КРОСС/ Той ще предоставя данни за океанското равнище, цвета на океаните, океанския лед и температурите на водната повърхност и на сушата. Новият спътник ще се присъедини към своя брат близнак "Сентинел 3 А", който беше изстрелян през февруари 2016 г. Те са част от амбициозната програма "Коперник" на Европейския съюз за наблюдения на Земята.

WhatsAap вдигна минималната възраст за потребителите си в Европа на 16 години

http://www.cross.bg/danni-yotsap-informatziya-1573328.html

/КРОСС/ Популярното мобилно приложение за текстови съобщения "Уотсап", собственост на Фейсбук, вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в ЕС, влизащи в сила от другия месец, предаде Ройтерс. "Уотсап" вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават, че са поне на 16 години. Това ще става чрез известие за нови правила за ползването на услугата и политиката на "Уотсап" в областта на личната информация. Тази политика ще се осъществява от ново юридическо лице, "Уотсап Ирландия", дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици, предава БТА.  Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява. Компанията майка Фейсбук, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни. Фейсбук иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа

Опозицията поиска предсрочни избори в Армения

http://clubz.bg/67090-opoziciqta_poiska_predsrochni_izbori_v_armeniq

Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес да подновят протестите, след като планираните за тази сутрин преговори с управляващата Републиканска партия бяха отменени, предаде Ройтерс. Той поиска предсрочни парламентарни избори - възможно най-бързо.

Късно снощи Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа днес, след като на страницата си във фейсбук съобщи, че изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян е отказал планираните за сутринта преговори, посочва Франс прес. Онзи ден Серж Саркисян, който 10 години беше президент на страната, подаде оставка като премиер след продължили близо две седмици протести, предизвикани от обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

"Ако са готови да обсъдим мирно предаване на властта, съм готов да се срещна с тях. Републиканската партия не може да остане на власт, тъй като народът е този, който спечели. Републиканската партия мисли как да се възползва от оставката на Серж Саркисян и иска да остане на власт. Не можем да се съгласим представител на тази партия да бъде назначен за премиер и не можем да позволим тази корумпирана система да продължи да съществува", заяви Пашинян във видеопослание във Фейсбук и призова поддръжниците си "да дойдат на площада и да довършат кадифената революция".

И.д. премиер Карапетян отговори в комюнике, че срещата е била отменена заради новите искания, поставени едностранно от Пашинян. Това не са преговори или диалог, а Пашинян, който следи целите, които си е набелязал, добави той. Карапетян каза, че е поискал от президента да организира нова среща в разширен формат с шефа на опозицията.

Опозиционният лидер Никол Пашинян. 


Запитан на пресконференция в Ереван вчера дали е готов да поеме управлението на страната, Пашинян отвърна:

"Ако народът ми поверява тази отговорност, аз съм готов да я поема".

Арменските депутати разполагат със седем дни от подаване на оставката на премиера да предложат нови кандидатури за поста, а гласуването може да се състои на 2 май. Републиканската партия на Серж Саркисян разполага с 65 от общо 105 места в парламента.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян се обяви също днес за предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на политическата криза, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според Карапетян е възможно изборите да бъдат спечелени от опозиционния лидер Никол Пашинян.

"Сегашната ситуация е безизходна. Пашинян казва, че временен премиер трябва да стане кандидат от народа, тоест той. Аз поисках президентът на страната да се посъветва с политическите сили и да насрочи нови парламентарни избори. Ако гражданите на Армения поискат да изберат Пашинян, тогава той ще стане премиер на страната", заяви Карапетян.

Привърженици на опозиционния лидер се събират от сутринта на Площада на републиката в Ереван, където е планирана демонстрация. 

Областният управител на Кърджали: Машиналното вдигане на такси не значи по-малко дупки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832002

Областният управител на Кърджали: Машиналното вдигане на такси не значи по-малко дупки
По жалба на областния управител на Кърджали Общината отмени увеличението на такса "сметка". Решението може да бъде обжалвано. Единственият мотив, посочен от Общината, бе това, че те не са повишавани от 8 години. В един мръсен град без осветление, изпълнен с дупки, това не може да бъде сериозен мотив,

25 април - ден без асансьори

https://www.actualno.com/health/25-april-den-bez-asansiori-news_671358.html

Асансьори в цялата страната ще спрат на 25 април като част от международната инициатива Ден без асансьори No Elevators Day. За четвърта поредна година каузата обединява у нас институции, компании, медии и обществени личности, за да бъде привлечено общественото внимание към темата за това колко важна за здравето е ежедневната физическа активност. Активните университети, кoито се включват през 2018 и ще изненадат с инициативата младите хора са например УНСС- Университет за национално и световно с

Станислав Димитров: От личната инициатива ще зависи каква ще е пенсията

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/stanislav-dimitrov-ot-lichnata-iniciativa-shte-zavisi-kakva-shte-e-pensiiata-259808/

Новият общоевропейски пенсионен продукт вероятно ще има по-ниски разходи и по-големи права за клиентите, посочва преподавателят във ВУЗФ

Спецпрокуратурата и ГДБОП с подробности по случая със задържаните служители на ДАИ- Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-slyzhiteli-gdbop-1573327.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура и ГДБОП ще дадат повече информация днес за акцията, при която бяха задържани над 10 служители на "Автомобилна администрация" /ДАИ/ в Благоевград. Те са заподозрени, че са вземали подкупи от транспортни фирми в размер от 300 до 600 евро, за да не им съставят наказателни постановления.  По случая със задържаните служители на ДАИ- Благоевград са използвани специални разузнавателни средства, стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Европарламента.

Шок в Кресна! Щракнаха белезниците на жена за…

http://regiona.bg/%d1%88%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d1%89%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6/

Жена от Кресна е задържана за притежание на голямо количество наркотици. В хода на извършена, вчера в Кресна, проверка на къща и прилежащо към нея дворно място, обитавани от С.Й./57г./ от Кресна, от полицейски служители на РУ-Сандански, са намерени и иззети: около 4,11 килограма канабис, около 5,64 грама амфетамин, около 248 грама хероин, около 7 170 лв., около 225 евро и около 15 460 къса цигари, без поставен бандеролен знак.

С.Й. е задържана със заповед за задържане до 24 часа. Уведомена е ОП-Благоевград.

Работата по случая продължава. Сн. илюстративна

Материалът Шок в Кресна! Щракнаха белезниците на жена за… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Има ли турската "Желязна лейди" шанс срещу Ердоган?

http://www.moreto.net/novini.php?n=373123

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е смятана за най-силния конкурент на Ердоган на президентските избори, които ще бъдат проведени предсрочно през юни тази година, посочва Дойче веле. Коя е Мерал Акшенер и има ли шанс срещу Ердоган? ""Добрата партия" отговаря на всички изисквания за участие в изборите.

България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е на последно място в ЕС

http://www.cross.bg/presata-myasto-granitzi-1573326.html

/КРОСС/ България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е на последно място в Европейския съюз. Страната ни вече е на 111-о място, след Македония и Боливия, показва годишният доклад на "Репортери без граници". Според доклада "корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени" у нас. Свободата на пресата по целия свят е под заплаха от тройния удар на американския президент Доналд Тръмп, Русия и Китай в опит да бъдат смазани всички несъгласни, се казва още в доклада на организацията "Репортери без граници".

Показна пиар акция на държавата в Благоевград! Новият орган Спецпрокуратурата търси популярност

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d1%80-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3/

Вчера ГДПОП и Специализираната прокуратура проведе акция в ДАИ – Благоевград, при която бяха задържани над 10 души. Акцията е поредната от серия подобни арести в тази структура. Оказа се, че това отново е пиар акция на властта в България. Показните арести идват в отговор на президента „да се палнат прожекторите“.
И машината се задейства, едни „светят като елха“, други ги извеждат масово с белезници на ръце какъвто е случаят в Благоевград.
В момента служителите на ДАИ Благоевград са арестувани и са в София, чакаме новият орган Специализираната прокуратура да се произнесе на кои служители ще бъдат повдигнати обвинения на кои не. Но типично по нашенски каквито и доказателства да събират, след една седмица ще бъдат пуснати. Новата структура се нуждае от малко пиар, за да видим, че си върши работата. Искаме румънски модел на правосъдие, имаме го.
А дали ще се свърши нещо е друг въпрос… Има вероятност тези служители да бъдат натиснати и някой да проговори и да издаде другите все пак трябва да има някой виновен.
Така ще види обществеността, че Специализираната прокуратура работи върши дейност лови корумпирани служители, които взимат пари от транспортните фирми.
Предпоставките за корупционни схеми в този бранш са много, защото ръководството на Министерството и на Агенцията нищо не направиха, за да може да бъдат обезпечени финансово тези служители. Тоест те работят при едни много ниски заплати.

Това е предпоставка, която поражда корупция. Вярно е, че всеки е виновен за това, което е направил, но за да са така масово нещата, трябва да търсим каква е причината.

Друг е проблемът с кадровия подбор в Автомобилната инспекция, един началник на отдел не си назначава хората – те са му назначени и той трябва да работи с тях, без да ги знае и без да ги познава.
Тези показни пиар акции се ограничават до най-ниското ниво и не се продължава нагоре.

Примерът в Благоевград го доказа започнаха от кадровите служители и най-вероятно е те да бъдат сменени и назначени други удобни хора. А ако искаме реално да се борим с корупцията трябва да стигнем догоре на пирамидата на властта.А след време като отшуми скандалът тези хора , които са били арестувани, ще бъдат възстановени на работа и реабилитирани. Не може хора с повдигнати обвинения да работят пак в тези структури.
Е тогава за какъв морал говорим, как ще изчистим корупцията!

Материалът Показна пиар акция на държавата в Благоевград! Новият орган Спецпрокуратурата търси популярност е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Репортери без граници: България е на 111-о място по свобода на словото

https://offnews.bg//medii/reporteri-bez-granitci-balgaria-e-na-111-o-miasto-po-svoboda-na-slovo-679359.html

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света, констатира неправителствената организация “Репортери без граници” в годишен доклад, публикуван днес. 

В световната класация на Репортери без граници (РБГ) за свобода на медиите ситуацията в 21 страни е определена като "много сериозна", което е рекордно число, отбелязва АФП, цитирана от бТВ. В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено”, пише в текста.  

Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

Четири от страните, отбелязали най-лоши резултати през изтеклата година са европейски, Съединените щати на Доналд Тръмп отстъпват с две позиции и заемат 45-о място в класацията на 180 изследвани държави. 

Свободата на печата в света е намаляла през миналата година и омразата към журналистите, която се засилва в Европа и Съединените щати, е заплаха за демокрациите.

Репортери без граници: България е на 111-о място по свобода на печата

https://offnews.bg//obshtestvo/reporteri-bez-granitci-balgaria-e-na-111-o-miasto-po-svoboda-na-pecha-679359.html

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на печата в света, констатира неправителствената организация “Репортери без граници” в годишен доклад, публикуван днес. 

В световната класация на Репортери без граници (РБГ) за свобода на медиите ситуацията в 21 страни е определена като "много сериозна", което е рекордно число, отбелязва АФП, цитирана от бТВ. В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено”, пише в текста.  

Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

Четири от страните, отбелязали най-лоши резултати през изтеклата година са европейски, Съединените щати на Доналд Тръмп отстъпват с две позиции и заемат 45-о място в класацията на 180 изследвани държави. 

Свободата на печата в света е намаляла през миналата година и омразата към журналистите, която се засилва в Европа и Съединените щати, е заплаха за демокрациите.

Крупен обир! Апаши задигнаха близо 8000 лева от къща

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%80-%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%88%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-8000-%d0%bb%d0%b5/

Полицейски служители на РУ-Разлог работят по получен сигнал за извършена, за времето от 17:00 часа в петък до 12:00 часа в понеделник, кражба на сумите от около 4 150 лв., около 1 000 паунда, около 200 щатски долара и около 120 евро от незаключена къща в с.Горно Краище, общ.Белица.

По случая е образувано досъдебно производство. Сн. илюстративна

Материалът Крупен обир! Апаши задигнаха близо 8000 лева от къща е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нападателят от Торонто похвалил във фейсбук убиец на шестима в университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831991

Нападателят от Торонто похвалил във фейсбук убиец на шестима в университет Минути преди нападението човекът, врязал се с ван в група пешеходци в Торонто, публикувал "шифровано" съобщение във Фейсбук, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес. Във вече изтритият си акаунт във Фейсбук Алек Минасян приветства студент, убил шестима и ранил 13 души при стрелба и нападения с нож край Калифорнийския университет в

България вече е последна и на Балканите по свобода на медиите

http://www.mediapool.bg/bulgaria-veche-e-posledna-i-na-balkanite-po-svoboda-na-mediite-news278343.html

България продължава да се срива в световната класация на „Репортери без граници“ за медийна свобода и заема 111-а позиция. Падането за последната година е с две позиция. Това нарежда държавата на последното място не само в ЕС, но и сред всички страни от Балканите. “Корупцията и сблъскът между медиите, политиците и олигарските е широко разпространен. Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България“, пише „Репортери без граници“. В началото на година Европейският център за свободата на медиите предложи на Европейската комисия да упражни контрол при отпускането на средства от европейските фондове за медиите в България. "Част от средствата от ЕС за проекти в България се раздават единствено на медии, които са приятелски настроени към властта. Това трябва да се прекрати. Българското правителство трябва да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, включително за тези, които го критикуват. В същото време призоваваме ЕС активно да наблюдава как се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България", каза Луц Кинкелот европейския център в края на януари. Друга препоръка на органузацията бе българското правителство да предприе мерки, с които да гарантира плурализма, защото медийният пазар е почти монополизиран. По същото време главният редактор на в. "Монитор" Любомира Будаковаобясни, че нейният шеф Делян Пеевски няма никакъв дял в разпространението на вестници и това може да се провери в Търговския регистър. През последните години България се срина по свободата на медиите. От 36-та позиция, която заемаше в годишната класация на "Репортери без граница" по индекса за свобода на словото, днес страната ни заема 111-о място в света.

”Репортери без граници”: Пеевски контролира 80% от медийното разпространение

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/reporteri-bez-granitsi-peevski-kontrolira-80procenta-mediinoto-razprostranenie.html

България продължава свободното си падане по отношение на свободата на медиите. Страната ни се намира на 111 позиция в света според проучването на ”Репортери без граници”, като по този показател се нареждаме зад Македония и Боливия.

”Репортери без граници”: Пеевски контролира 80% от медийното разпространение

https://frognews.bg/novini/reporteri-bez-granitsi-peevski-kontrolira-80procenta-mediinoto-razprostranenie.html

България продължава свободното си падане по отношение на свободата на медиите. Страната ни се намира на 111 позиция в света според проучването на ”Репортери без граници”, като по този показател се нареждаме зад Македония и Боливия.

ВАС ще гледа делото за билетчето в София

https://www.actualno.com/sofia/vas-shte-gleda-deloto-za-biletcheto-v-sofija-news_671432.html

На 25 април 2018 г. от 14 ч. в Зала 3 на Върховния административен съд ще се състои заседанието по делото за билета от 1,60 лева. Делото бе спечелено на първа инстанция от граждани и граждански организации, но беше обжалвано от Столична община, а преди 2 седмици бе приета нова наредба, с която общината по подъл начин се опитва да се измъкне от процеса и с процедурни хватки да заобиколи съдебно решение. Гражданите, подали иска, продължават да настояват за оставките на вносителите на решението -

Остава топло, но и с дъжд и гръмотевици

https://dnes.dir.bg/novini/ostava-toplo-no-i-s-dazhd-i-gramotevitsi

Времето остава топло и предимно слънчево, с краткотрайни превалявания след обяд, главно около планините.

Бивш шеф на ДАИ: Има нещо сбъркано в системата, заплатите са ниски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831988

Бивш шеф на ДАИ: Има нещо сбъркано в системата, заплатите са нискиКонтролът на дейността в ДАИ трябва да се прехвърли върху самия министър, а административните неща да бъдат в съвсем друга линия, каза пред Би Ти Ви Йонко Иванов, председател на Съюза по автомото подготовка. "В Благоевград стават често такива неща, проблемът седи отдавна, някой пази тези хора", допълни той по повод акцията,

"Ливърпул" се развихри, но "Рома" пак все още мечтае за чудо

http://www.cross.bg/gola-roma-mechtae-1573325.html

/КРОСС/ "Ливърпул" се развихри на "Анфийлд", но "Рома" мечтае за чудо след първия полуфинален сблъсък от Шампионската лига. "Червените" разгромиха "римските вълци" с 5:2, но феновете им напуснаха трибуните със смесени чувства. Причината - футболистите на Юрген Клоп водеха с 5:0 до 81-ата минута. А споменът от разкъсаната "Барселона" на "Олимпико" е съвсем пресен... Мохамед Салах направи поредното си зрелищно шоу. Египетският национал вкара първите два гола и подаде за следващите два. С два гола и две асистенции се отличи и Роберто Фирмино, а петото попадение за домакините беше дело на Садио Мане. Отпускане в последните минути позволи на "Рома" да върне два гола чрез Един Джеко и Диего Пероти от дузпа. Вероятно роля за това изигра и смяната на Салах. Реваншът е в Рим следващата седмица.  

При соца имаше Голяма и Малка правда. Сега - никаква

http://clubz.bg/67089-pri_soca_imashe_golqma_i_malka_pravda_sega_nikakva

При соца имаше Голяма правда и Малка правда.

Голямата правда бе свързана с БКП, Марксизма-Ленинизма, светлото бъдеще, вечната и нерушима българо-съветска дружба, по-ценна от слънцето и по-нужна от въздуха за всяко живо същество. Тук имаше ред, пипаше се здраво, две мнения нямаше, не можеше да се поставя под съмнение правилността на която и да е партийна линия, произтичаща от или успоредна на Априлската линия.

Малката правда бе правдата на обикновения човек. Ако той не поставяше под съмнение каноните и законите на Голямата правда, то имаше известно право на недоволство и критично отношение към онова, което стъжняше настроението му и огорчаваше ежедневието му в обсега на Малката правда. Даже се поощряваше известна гражданска смелост по отношение на нея - за да се изпуска парата и да се избива отрицателната енергия, пък и въобще слабостите и нарушенията можеха да бъдат само в изолирани случаи и на отделни места от някои самозабравили се единични другари. Бе създадена цяла система от структури, към които можеше да се обърнеш, да се оплачеш, да се ожалваш и да проявиш гражданска съвест - о-фе-председател, комсомолски секретар, профсъюзен председател, партиен секретар...

Така Голямата правда и Малката правда си съжителстваха, Голямата правда си живееше в своя измислен свят на конгреси, пленуми, неспирни победи и непрекъснат възход, а Малката правда бе потопена в реалния живот и караше хората да си вярват, че на някого му пука за тях, че могат да бъдат принципни, че имат право на собствено мнение и даже си струва да се опитват да променят нещо, стига то да не засяга Голямата правда.

Днес е коренно различно. Голяма правда няма. Голямата правда, ако я има, държи да се мисли, че има законност и ред, че има стратегия и визия, че има идеи и идеология, че има прогрес и успехи. А в наши дни никой  не вярва, че има подобни неща. Всеки знае, че законност и ред няма, че стратегия и визия няма, че идеи и идеология няма, че прогрес и успехи няма. Знае се, че властва корупци

И Малка правда няма. Никой пет пари не дава за обикновения човечец, нададе ли глас ще го ударят през ръцете, през устата, през сърцето... Няма на кого да се оплаче, да се ожали. Липсват тези структури, председателства и секретарства. Оставен е на произвола на съдбата и на собствената му участ. Даже и не се помисля за него - как му, какво му е, ей така - поне да му се помогне с думи, да си облекчи пред някого душата. Каже ли нещо като минувач, подчинен, родител, свидетел, само ще си навлече беля, грубо казано, ще го отнесе. Я, ще го глобят, я ще го уволнят, я ще го "изпържат" на престъпниците, я ще си го изкарат на децата и близките му. Правят го на луд, разкарват го с дни, мотаят го с часове. Бегъл пример - ако ти трябват, да кажем, две различни справки от общината в Люлин, тези справки се вадят не просто на две различни гишета с две различни гигантски опашки, не просто на два различни етажа с две различни климатични зони - хлад и влага или жега и суша, не само в две различни сгради с два различни режима за пропускане и различни правила за записване и изчакване на реда, но на две различни географски местоположения, разположени на няколко километра едно от друго! То е защото наистина на никой не му пука за обикновения човек, през една определена работа й е на властта как я кара и какво му е на обикновения човек, не се интересува как е на човека и дори й е хубаво, че на човека му е зле, защото като на един обикновен човек му е зле, той става послушен, овчедушен, покОрен и покорЕн.

Мнозина ме упрекват, задето имам нахалството да твърдя:

- че в някои отношения сегашното ни вълче общество, в което върви свръхпроизводство на спасяващи се поединично индивиди и протича процес на плодене на социопатни или асоциални, маргинални или  аутсайдерски себевъзприемащи се същества, обзети от страшната аномна и анемна заразна болест, наречена търкане на лотарийни талони,

 - е по-уродливо от "развитото общество" на късния соц.

Но един от мотивите ми да твърдя това е именно този - жестокостта, безсърдечието, арогантността и безскрупулността, която се проявява у нас по отношение на обикновения човек!

Да не си обикновен човек в България! Ти си обречен като жизнена перспектива и си обречен на неправди, на административен тормоз, на безнаказаност за престъпленията, от които си потърпевш и на властови произвол.

И ето защо е напълно логично онова, което ми каза един обикновен човек докато заедно се редяхме вчера на опашка в поредната институция - без значение дали държавна или общинска (без значение е, защото поне от 7-8 години едни и същи като манталитет и управленски похвати хора властват и в държавата, и в общината).

Та човекът попита мен и стоящата пред мен видимо интелигентна жена, къде са ни децата, та ние се редим на дългите опашки и дишаме спарения въздух. И двамата казахме, че са в чужбина. И той ни рече:

- Вие сте сериозни хора, образовани, културни, Оправни, знаете как и можете да дадете и добри съвети и добро образование на децата си. Затова вашите деца несъмнено ще се справят, ще успеят в чужбина, стопроцентово е, нямам съмнение. Но аз съм обикновен човек, един обикновен човек в България. Нито имам интелект за съвети, нито имам пари - да ги дам на децата си. Но и аз им казах - деца, тука живот скоро няма да има, докато не се опоска и опатка държавата, тези няма да мирясат. Затова заминавайте в чужбина! Нямате друг шанс да оцелеете и да станете хора! И им го казвам, а душата ми се къса! Дори със страх, че утре няма да има кой чаша студена вода да ми даде - пак им го казвам... Това е моят най-добър бащински съвет, който мога да им дам. А освен този бащински съвет нищо друго не мога да им дам. Че какво друго остана дето може да даде на децата си обикновеният човек в България? Нищо, абсолютно нищо друго.

Коментарът е от профила на Николай Слатински във фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

Прогноза: Половин милион специалисти от трети страни ще дойдат у нас

https://www.actualno.com/business/prognoza-polovin-milion-specialisti-ot-treti-strani-shte-dojdat-u-nas-news_671418.html

Половин милион специалисти от трети страни ще пристигнат в България през следващите няколко години. Става дума за висшисти, които работят в различни области. Прогнозата е на бизнеса, съобщиха от КТ „Подкрепа“. Причината за предстоящия внос на толкова много кадри била в приетите в началото на март изменения в Закона за миграцията и трудовата мобилност. С промените се даде възможност делът на служители от трети страни да нарасне от 10 на 35% за малки и средни предприятия, коет

Волен Сидеров: Тези, които ме нападат, след време ще искат да развиваме връзки с Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6831617

Волен Сидеров: Тези, които ме нападат, след време ще искат да развиваме връзки с РусияСтрадаме от безумните санкции, а можехме да развиваме икономическите връзки Не може САЩ да ползват 4 военни бази безплатно у нас, а да искат по 1,5 млрд. за самолет Съмнявам се, че Радев иска да вади България от ЕС и НАТО, по-скоро аз съм заявявал скептицизъм и критики към тях С лидера на партия "Атака" разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА - Г-н Сидеров,

Управляващите и опозицията в Армения започват преговори за промяна на управлението

http://www.cross.bg/opozitziyata-ypravlenieto-sarkisyan-1573323.html

/КРОСС/ Арменската опозиция и управляващите днес започват преговори за промяна в управлението на страната. До това решение се стигна след близо двуседмични протести срещу назначаването на бившия президент Серж Саркисян за министър-председател. Край на политическата криза сложи именно Саркисян, който отстъпи пред опозицията и в неделя подаде оставка. Като премиер той щеше да продължи да управлява страната, тъй като конституционната реформа от 2015 г. даде на министър-председателя повече правомощия, отколкото на президента. Лидерът на опозицията Никол Пашинян обещава демократични промени без реваншизъм и преследване на управляващите.

България е на 111-о място по свобода на печата

https://dnes.dir.bg/svyat/balgariya-e-na-111-o-myasto-po-svoboda-na-pechata

България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС

Последен ден за записване в Математическо състезание "Малкият принц" - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373122

Днес, 25 април е последният ден, в който родители могат да запишат децата си за участие е дванадесетото поред издание на Математическо състезание „Малкият принц”. Състезанието ще се проведе на 28 април, събота, за деца от подготвителни групи/класове и ученици І – ІV клас за учебната 2017-2018 година, научи Moreto.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/vestnik-tzatzarov-promeni-1573324.html

/КРОСС/С приетите промени в Закона за енергетиката "КЕВР получава огромни правомощия при проверка на търговците на ток, ако има съмнения, че борсовият пазар се манипулира по някакъв начин". Това съобщава на първата си страница вестник "Сега". КЕВР ще има достъп до записи на телефонни разговори, до компютърни данни и системи, до sms-и, до съобщения и т.н. Ще може да изисква документи и да налага запор на движими вещи и вземания, допълва изданието. "Действията на прокуратурата не са удобни на хора, за които пък е удобна прокуратура, която не действа". Това коментира в интервю за вестник "24 часа" главният прокурор Сотир Цацаров. "Тези, които твърдят, че сме прекалили по казуса "Иванчева", всъщност атакуват себе си - те са направили закона, по който действаме", посочва Цацаров. По думите му това е първият случай в общото взаимодействие между прокуратурата и антикорупционната комисия. Хаос в "Младост" след ареста на Иванчева", пише вестник "Дума". Причината - липса на официален неин заместник. "6-годишните на тест за 1 клас", информира вестник "Стандарт". С него ще се проверява готовността на децата за влизане в училище, но тестът няма да бъде вход за 1 клас и няма да носи оценки. Ще се провежда в началото и края на задължителната предучилищна подготовка

Метеоролозите готови за протест, НИМХ няма пари да прогнозира времето и бедствията

https://offnews.bg//obshtestvo/meteorolozite-gotovi-za-protest-nimh-niama-pari-da-prognozira-vremeto-679358.html

Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестира срещу несправедливото
разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от Общото събрание на БАН. Това застрашава
функционирането на националната хидро-метеорологична служба.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на НИМХ. Членовете на Общото събрание на учените в НИМХ и директорите на филиалите на НИМХ излязоха с декларация, адресирана до председателя на ОС на БАН проф. дхн Евелина Славчева и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

В текста се казва: 

Системното недофинансиране на БАН в последните години доведе изпълнението на дейностите на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р България до критична точка. По тази причина работещите в НИМХ протестираха, заедно с колегите си от БАН. В резултат на протестите и срещите на ръководството на БАН, Правителството отпусна допълнително 15 млн. лв. Заедно с увеличението на бюджета на БАН това представлява 25% повече средства за 2018 г. спрямо 2017 г. Ако ОС на БАН приеме предложената от УС на БАН бюджетна субсидия на НИМХ-БАН за 2018 г. в размер на 8 791 143 лв., увеличението ще е под 12% спрямо 2017 г. Това е така, поради начина на отчитане на резултатите от научно-приложната дейност на НИМХ, която е съществена при вземането на редица важни за обществото и държавата решения. Тази бюджетна субсидия е под критичния минимум за нормалното функциониране на дейностите в НРМХ, защото ще доведе до масово напускане на специалисти. 

В тази връзка, декларираме, че при създадената ситуация НИМХ няма да може да изпълнява задълженията си като Национална хидрометеорологична служба на Р България, определени в редица закони и нормативни актове. Това пряко касае националната сигурност и всички сектори на икономиката на страната, както и защитата на живота, поминъка и имуществото на хората от рисковете свързани с природни бедствия от хидрометеорологичен произход. 

По тези причини, ще бъдем принудени да информираме правителството, областните управители и кметовете на общини по установените служебни канали, както и обществеността чрез медиите, за съществено редуциране изпълнение на задълженията ни към държаните институции и обществото.

Паралелно с това ще искаме и осигуряването на допълнителни средства, които не ни бяха осигурени от БАН. Учените и оперативните структура на НИМХ в София и страната са готови да предприемат адекватни форми на протест, като крайна мярка за спасяване на дейността си.

Декларацията е гласувана и подкрепена единодушно от членовете на Общото събрание на учените в НИМХ и директорите на филиалите на НИМХ, като упълномощени представители на оперативните структури в страната. 

Тръмп приветства борбата на Макрон с "безконтролната имиграция"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831984

Тръмп приветства борбата на Макрон с "безконтролната имиграция"Доналд Тръмп приветства мерките, въведени във Франция за борба с "безконтролната имиграция" - един от приоритети на американския президент, който иска да построи стена срещу мигрантите по границата с Мексико и вече разположи там хиляди войници, предаде Франс рес. "И САЩ, и Франция се борят с един много,

25 април – Ден без асансьори

http://www.cross.bg/asansyori-zdraveto-april-1573322.html

/КРОСС/ Асансьори в цялата страната ще спрат на 25 април като част от международната инициатива Ден без асансьори (No Elevators Day). За четвърта поредна година каузата обединява у нас институции, компании, медии и обществени личности, за да бъде привлечено общественото внимание към темата за това колко важна за здравето е ежедневната физическа активност. Организатор на Деня без асансьори е сдружение „BG Бъди активен”. Вече няколко години в последната сряда на месец април сдружението се опитва да докаже, че без допълнително време и средства всеки може да допринесе дългосрочно за здравето и настроението си, като избере стълбите вместо асансьора. България продължава да е сред страните, чиито граждани не спортуват активно, макар че според скорошно изследване на Евробарометър физическата активност на българите се увеличава.

Съдът в САЩ разреши продажбата на любовно писмо от Тупак до Мадона

https://www.actualno.com/showbusiness/sydyt-v-sasht-razreshi-prodajbata-na-lubovno-pismo-ot-tupak-do-madona-news_671430.html

Съд в нюйоркския район Манхатън сне временната забрана за продажбата на търг от къщата Gotta Have It на лични писма, снимки и други предмети на американската певица Мадона. Това съобщи електронната версия на вестник The New York Times, предаде БГНЕС. През юли миналата година съдия Джералд Лебовиц удовлетвори иска на Мадона и въведе временна забрана върху провеждането на търга. Сега съдията отклони искането на певицата поради изтичане на срока, отпуснат за уреждане на въпроса за собствеността въ

Има ли КЕВР, има ли прокуратура, има ли НАП за безобразията на Топлофикация?

http://pogled.info/bulgarski/ima-li-kevr-ima-li-prokuratura-ima-li-nap-za-bezobraziyata-na-toplofikatsiya.94057

/Поглед.инфо/ Днес най-после разбрах, че формирането на цената на топлинната енергия в София е висша наука, недостъпна за редовия софиянец.

Цацаров за оковаването на Иванчева: Няма арест, който да не е унизителен, просто бе спазен законът!

https://petel.bg/TSatsarov-za-okovavaneto-na-Ivancheva--Nyama-arest--koyto-da-ne-e-unizitelen--prosto-be-spazen-zakonat-__261584

Аз считам, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон. Аз считам, че моите колеги си свършиха р...

Първи снимки на оцелелия по чудо Станимир от офиса на разстреляните предприемачи в кв. "Витоша"

https://petel.bg/Parvi-snimki-na-otseleliya-po-chudo-Stanimir-ot-ofisa-na-razstrelyanite-predpriemachi-v-kv--Vitosha-__261585

Снимки: btv 11 месеца продължава възстановяването на Станимир Михайлов, който живее втори живот, след като извадиха куршум от главата му и...

Руската ПВО унищожи летящи обекти, атакуващи военната база „Хмеймим“ в Сирия (видео)

https://petel.bg/Ruskata-PVO-unishhozhi-letyashhi-obekti--atakuvashhi-voennata-baza----Hmeymim----v-Siriya--video--__261586

Руската ПВО в сирийската авиобаза "Хмеймим" е унищожила неизвестни въздушни обекти с малък размер, които били насочени към базата и за кои...

Тя искаше нещо хубаво за себе си, но умря на операционната маса... (снимки)

https://petel.bg/Tya-iskashe-neshho-hubavo-za-sebe-si--no-umrya-na-operatsionnata-masa-----snimki-__261589

Следователите в Русия започнаха наказателно дело за предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за сигурност, след като ж...

Климатолог: Има предпоставки за по-топло лято от нормалното

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6831979

Климатолог: Има предпоставки за по-топло лято от нормалнотоЛятото се очертава да бъде топло – хубаво и слънчево. Нищо чудно да бъде и доста горещо. Има предпоставки за по-топло лято от нормалното, обясни климатологът Георги Рачев в сутрешния блок на Нова тв. Той прогнозира, че месец май ще бъде дъждовен за почти три-четвърти от територията на България, в Източна България ще бъде по-сухо.

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-5

Вечно дерби ще определи втория финалист за Купата на България, а вечерта ни чака класика

В Русия прокараха закон за клеветничеството в интернет

https://www.actualno.com/europe/v-rusija-prokaraha-zakon-za-klevetnichestvoto-v-internet-news_671431.html

Руският президент Владимир Путин подписа нов закон, който ще позволи на властите да блокират уебсайтове, които публикуват клеветническа информация за публични фигури, пише руският вестник The Moscow Times. Законопроектът беше прокаран без проблеми през Държавната дума този месец, предаде агенция "Фокус". Подписът на Путин и публикуването на закона вече позволяват блокирането на "обидни сайтове" в рамките на ден след съдебно решение, което ще гласи: "За непремахване на

Шофьорката от касапницата край Вакарел вече е на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831970

Шофьорката от касапницата край Вакарел вече е на свобода29-годишната Цвета Таскова, която бе обвинена, че по непредпазливост е причинила смъртта на 6-има при катастрофа с автобус край Вакарел, вече е на свобода. "Снощи се прибра при родителите си, в психически шок е, трябва й време да се успокои", разказа нейният адвокат Николай Кокинов в сутрешния блок на Нова тв.

"Байерн" ще спира черна серия срещу "Реал" във втория полуфинал в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3168551_baiern_shte_spira_cherna_seriia_sreshtu_real_vuv/?ref=rss


Сблъсък на гиганти - така беше определен вторият полуфинал в Шампионската лига, който противопоставя "Байерн" (Мюнхен) и "Реал" (Мадрид). Два от фаворитите за крайния успях се срещат на крачка преди финала, а първата арена на този сблъсък е "Алианц арена" в Мюнхен.<br /><br />Двата отбора са се изправяли 24 пъти един срещу друг, като до момента балансът е абсолютно равен - по 11 победи, а два мача завършиха наравно. Психологическото предимство е на...

WhatsAap вдигна минималната възраст за потребителите си в Европа на 16 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831969

WhatsAap вдигна минималната възраст за 
потребителите си в Европа на 16 годиниПопулярното мобилно приложение за текстови съобщения "Уотсап", собственост на Фейсбук, вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в ЕС, влизащи в сила от другия месец, предаде Ройтерс. "Уотсап" вече ще иска от европейските си потребители да

Годишният доклад на БХК за 2017 г : репресии, натиск и лошо качество в медиите

http://clubz.bg/67062-godishniqt_doklad_na_bhk_za_2017_g_represii_natisk_i_losho_kachestvo_v_mediite

Трима червени депутати забраняват публикуването на неофициална информация.

Формирането на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ доведе до цялостно влошаване на обществения климат, свързан с правата на човека, междуетническата и религиозната толерантност. Възможностите за провеждане на каквато и да е политика за интеграция на малцинствата и бежанците бяха силно ограничени. До края на 2017 г. бяха предложени и приети редица рестриктивни законодателни изменения, засягащи правата на човека, някои от които впоследствие бяха отменени след международни критики.

Подбуждането към омраза, дискриминация и насилие към определени уязвими групи в българското общество продължи безнаказано. Сътрудничеството на властите с неправителствените организации и особено с тези за защита на правата на човека се влоши.

Това е един от основните изводи в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на правата на човека в България през 2017 г. Той беше представен в сряда.
Ето няколко акцента от доклада, посветени на свободата на медиите в България и езика на омразата

Драстично влошаване на свободата на изразяване
Безпрецедентен политически натиск и заплахи към медии

Драстичното влошаване на свободата на изразяване в България продължи със стремглави темпове и през 2017 г. Годината беше белязана най-вече от безпрецедентен политически натиск, атаки и заплахи към журналисти и медии. Отвъд това нивата на автоцензура останаха тревожно високи, много медии продължиха да играят ролята на пазители на комфорта на властта и „бухалки“; а властта продължи да им „плаща“ чрез договори за реклама и медийно отразяване. За поредна година наблюдавахме непрозрачна собственост и финансиране, масово потъпкване на базови етични правила, липса на ясно разграничение между редакционно и платено съдържание. Речта на омразата тържествуваше, а фалшивите новини достигнаха още по-абсурдни и свърхпритеснителни размери.

България остава страната с най-несвободни медии в ЕС според Индекса за свобода на изразяване на „Репортери без граници“. Страната ни заема 109-о място по свобода на медиите от общо 180 страни и е първата, с която започва категорията „Лошо състояние“ в индекса. В Европа такива са само още три държави – Македония, Русия и Турция. Индексът обобщава серия от показатели: плурализъм, независимост на медиите, автоцензура, законови рамки, прозрачност и др. По принцип България се изкачва с четири позиции в класацията в сравнение с миналата година, но в действителност отчита отстъпление от 0,55 пункта в индекса – тоест подобрената позиция се дължи на влошаването на ситуацията в други държави, а не на подобрение в българската медийна среда. През 2006 г. България заемаше 35-а позиция в индекса. Сред изтъкнатите от „Репортери без граници“ причини за оценката са „доминирана от корупция среда и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски [...] собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания“; както и правителството, което „раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми“[ Reporters Without Borders (2017). World Press Freedom Index – Bulgaria. Достъпен в интернет на адрес: https://rsf.org/en/bulgaria.].

За поредна година „Фрийдъм Хаус“ също обяви медиите в България за „частично свободни

В годишното онлайн изследване за свободата на словото у нас, проведено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) през 2017 г., взеха участие рекорден брой журналисти от цялата страна – 200 на брой. От тях 42,4% оцениха свободата на словото в България като „лоша“, 27,8% дадоха оценка „много лоша“, 25,3% – „задоволителна“, и едва 4,5% – „добра“[ АЕЖ-България (2017). Голямото завръщане на политическия натиск. Достъпно в интернет на адрес: http://www.aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2017/10/Голямото-завръщане-на-политическия-настик-2017.pdf.].

Редица медии, начело с таблоидните сайтове ПИК и "Блиц", които са сред най-посещаваните онлайн медии в България, продължиха да бълват фалшиви новини, клевети, лъжи и манипулации, бидейки използвани за „политически поръчки“ и разчистване на сметки с определени неудобни за властта хора. В същото време фалшивите новини вече не са насочени само към уронване на престижа на европейските институции и дискредитиране на евро-атлантическите ценности – един от основните изводи на горецитираното изследване на АЕЖ-България е, че в България фалшивите новини са и средство за външен натиск върху неудобни журналисти. Над 40% от анкетираните определят „разпространението на клевети“ срещу журналисти и медии като начин за намеса в журналистическата работа и средство за дискредитиране. На този фон звучи още по-притеснително, че България е на последно място от страните в ЕС по медийна грамотност според сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и способността на държавите да се справят с „постистината“, изготвен от Институт „Отворено общество“ – София

Физически атаки, нападения

През годината отново бяхме свидетели на множество заплахи и нападения срещу журналисти. Индексът за медийна устойчивост на Международния борд за изследвания и обмен (IREX) за 2017 г. отчете, че агресивните атаки над журналисти в страната зачестяват[ IREX (2017). Media Sustainability Index 2017: The Development of Sustainable Independent Media in Europe and Eurasia. Достъпен в интернет на адрес: https://www.irex.org/sites/default/files/pdf/media-sustainability-index-europe-eurasia-2017-full.pdf.].

През юли 2017 г. в Борисовата градина бе нападнат и бит журналистът от Българската национална телевизия (БНТ) Иво Никодимов. През октомври автомобилът на разследващата журналистка на „Господари на ефира“ Зорница Акманова бе запален в Карлово, като на следващия ден във връзка с инцидента полицията задържа собственик на автосервиз в града. От Съвета на Европа отбелязаха, че палежът на колата на Акманова е трети случай на заплахи или насилие спрямо екипа на „Господари на ефира“ само през 2017 г. – през юли репортерът Димитър Върбанов обяви, че е бил заплашван от строителна фирма, след като негов репортаж показва опасни условия на труд на строеж във Велико Търново. Няколко месеца по-рано колежката му Ева Веселинова е нападната, докато подготвя репортаж за предполагаеми измами от страна на пазарджишка строителна фирма[ АЕЖ-България (2017). Случаят със запаления автомобил на журналистката Зорница Акманова стигна до Съвета на Европа. Достъпно в интернет на адрес: http://www.aej-bulgaria.org/bul/p.php?post=8879&c=340.].

През юли 2017 г. Петър Низамов, известен като „Перата“, удари оператора на телевизия bTV Петър Джанаваров, докато последният снимаше протест в Асеновград. В същото време през юни стана ясно, че Низамов е завел серия дела срещу бургаски медии и настоява за финансови компенсации за публикации от 2012 г., които според него му приписват престъпление и го позорят[ АЕЖ-България (2017). Недопустимо е журналистите да плащат цената за липсата на адекватно правораздаване. Достъпно в интернет на адрес: http://www.aej-bulgaria.org/bul/p.php?post=8362&c=340. ].

През ноември бяха получени серия заплахи за живота на издателя на сайта „Зов нюз“ Георги Езекиев и журналистката от сайта Мария Димитрова, които заплахи привлякоха вниманието и провокираха коментари от страна на редица международни организации[ АЕЖ-България (2017). Председателят на АЕЖ се срещна с директора на ГДБОП във връзка със заплахите срещу български журналист и издател. Достъпно в интернет на адрес: http://www.aej-bulgaria.org/bul/p.php?post=8929&c=340.].

Натиск, репресии

Физическите атаки далеч не изчерпват формите на натиск и репресии, на които са подложени журналистите в България. Онлайн изследването за свободата на словото в страната на АЕЖ-България отчита завръщане на политическия натиск върху журналисти: „Ако през 2015 г. тази „главна роля“ изпълняваха рекламни отдели в редакциите и икономически фактори от различни сфери, то през 2017 г. цензурата на политическа и институционална власт се завръща с богат репертоар от инструменти за влияние“[ АЕЖ-България (2017). Голямото завръщане на политическия натиск. Достъпно в интернет на адрес: http://www.aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2017/10/Голямото-завръщане-на-политическия-настик-2017.pdf.]. Двама от всеки трима участници в анкетата заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега; 92% вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление. Над 75% от анкетираните посочват политическия натиск като най-често разпространен в българските медии, следван от икономическия (61,6%), натиска от рекламодатели (58,1%), административния натиск на държавно и общинско ниво (43%) и заплахите от криминални групировки (13,1%). Формите на натиск върху журналистическата работа включват разпространението на клевети, посочено от над 41% от респондентите, изнудването (35,9%), съдебното преследване (29,3%), физическите заплахи (13,1%) и онлайн тормозът (11%)[ Пак там. ]. Над една четвърт от анкетираните журналисти споделят, че се самоцензурират. Една четвърт от респондентите казват, че отровната среда, в която работят, влияе на здравето им. Данните за 2017 г. показват натрупване на притеснения, че различните форми на натиск водят до „психологически и здравни проблеми за 23,7% от журналистите“.

В допълнение, съвместният доклад на фондация „Медийна демокрация“ и АЕЖ-България – „Да бъдеш журналист: състояние на професията“ – отбелязва, че на по-сериозно влияние са изложени журналистите в регионалните медии, „където се наблюдава сериозна зависимост от местната власт, в частност чрез договорите за информационно обслужване“[ Фондация „Медийна демокрация“ и АЕЖ-България (2017). Да бъдеш журналист: състояние на професията. Достъпно в интернет на адрес: http://fmd.bg/wp-content/uploads/2017/10/JournalistProfessionBG2017.pdf.].

2017-а бе година на недопустим, нагъл и откровено публичен политически натиск върху журналисти. През октомври Антон Тодоров, тогава депутат от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, си позволи абсурден натиск върху водещия на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев[ АЕЖ-България (2017). АЕЖ призовава за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти.

„Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, ама виждам, че липсва столчето ?“, каза Тодоров, коментирайки оттеглянето на журналистката Ани Цолова от предаването. Заканите срещу Николаев бяха повторени в същото предаване този ден и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Цолова: „Вижте колежката ви – беше тук, а ето, останахте си сам“, като добави: „Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един „Викторгейт“. В отговор над 100 журналисти от различни медии подкрепиха протеста в защита на журналистиката, който АЕЖ-България организира на 11 октомври пред Министерския съвет.

В същото време Валери Симеонов обвини националните медии – БНР, БНТ, „Нова телевизия“ и bTV, че водят „мащабна организирана клеветническа кампания“ срещу него. Той ги заплаши със съд и им постави срок до 24 часа да му се извинят. В позиция, разпространена от правителствената информационна служба, Симеонов говори за „скърцащи със зъби от злоба журналистки“, „медийни кукловоди“ и „медийни недоброжелатели“ и обвини националните телевизии, че не са отразили мнението му по случая със заплахите към Виктор Николаев. „Не виждаме причина да поднасяме извинения за това, че радиото изпълнява задълженията си на обществена медия“, заяви в отворено писмо до медиите ръководството на Българското национално радио в отговор на поставения ултиматум.

Сплашванията към водещите започнаха още през лятото. През юни в студиото на „Здравей, България“ депутатът от ДПС Йордан Цонев се обърна към екипа на предаването с думите: „Делян Пеевски ви изпраща много поздрави и ви пожелава творчески успехи…“. През август евродепутатът Николай Бареков започна кампания срещу няколко журналисти за доходите и начина им на живот, изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции.. Последвали проверки установиха че няма разминаване в доходите на въпросните журналисти[ АЕЖ-България (2017). България не бива да допуска заглушаване на медии чрез държавния апарат.

През 2017 г. властта засили натиска си и срещу издатели и собственици на критични срещу нея медии. През декември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) наложи обезпечителни мерки върху имущество на бизнесмена Иво Прокопиев, в това число и целия капитал на дружеството –мажоритарен акционер в „Икономедиа“, фирмата издател на онлайн вестниците „Капитал“ и „Дневник“. Това са двете най-големи медии в България, критично настроени към последните няколко правителства, обвързаностите на основни парламентарно представени политически сили с частни олигархични интереси, както и към непрозрачните договорености за конкретни решения и политики по значими обществени въпроси, като реформирането на съдебната система и въвеждането на механизми за отчетност на главния прокурор. БХК остро осъди действията на КОНПИ и ги окачестви като силно притеснителни. Организацията посочи, че потенциалната цел в конкретния случай е заглушаване на един от малкото гласни опоненти на властта, което е противно на устоите на правовата държава и носи риск за поставяне на началото на политическа диктатура[ БХК (2017). Действията на властите срещу Иво Прокопиев са удар върху основни права. 

В началото на годината друг собственик на медия, критична към властта – издателят на вестник „Сега“ Сашо Дончев, посочи, че главният прокурор Сотир Цацаров го е извикал на среща, за да го заплашва
През януари 2018 г. от Съюза на издателите в България (СИБ) заявиха, че освен силна реакция на обществото, за да бъде съхранена и малкото останала свобода на словото, има нужда и от външна намеса и подкрепа от европейски институции.

Към последните издателите представиха няколко препоръки, сред които: да бъде направено международно разследване на концентрацията на собственост в медиите и разпространението им, да дойдат чужди прокурори, които да наблюдават случаите на натиск, заплахи и дела срещу журналисти и медии, да има повече контрол и прозрачност на европарите за комуникация; медийната свобода да бъде между основните критерии, според които ЕС и ЕК определят политиката си и еврофондовете за държавите в Съюза.

В началото на 2018 г. СИБ представи „Бяла книга за свободата на медиите в България“ – проект на журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

„Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно“, се казва там и се посочва, че „основният проблем е използването на прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров, а чрез нея и много други държавни институции като инструменти за натиск и цензура, като средство за репресия на политически и обществени опоненти. Това блокира функционирането на целия демократичен процес“.

Стегнатата хватка над обществените медии

Властта затегна хватката си върху медийната свобода и чрез избора на ново ръководство на БНТ. През август Съветът за електронни медии (СЕМ) избра за нов генерален директор на телевизията Константин Каменаров, който има политическа подкрепа от управляващите. През декември за програмен директор на БНТ1 беше назначен Емил Кошлуков – конкурент на Каменаров за поста генерален директор на БНТ, за когото стана ясно, че през последната година е работил като програмен директор на партийната телевизия „Алфа“, собственост на ултранационалистическата партия „Атака“, която е коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. Веднага след това от телевизията си тръгна директорът на новините Константин Кисимов, сред предположения за опити за влияние върху работата му, несъгласие с назначаването на Кошлуков, както и информация за отменени предавания и гости.

Качеството на медийното съдържание се влоши

Сривът в качеството не медийното съдържание в България продължава. Докладът „Да бъдеш журналист: състояние на професията“ отбелязва, че това е вследствие на „комбинация от редица неблагоприятни фактори: външни намеси в редакционната политика, съкращения на персонал, изискване за произвеждане на голям обем материали, претоварване, недостиг на материален ресурс, неефективно управление". Докладът изтъква още, че „съкращенията на щатове, сливането на позиции, отпадането на цели звена от редакционния процес и увеличаването на ангажиментите се срещат на всички нива в медийния сектор. […] Поддържането на тематични ресори се оказва лукс, който все по-малко редакции могат да си позволят“.

Сензацията доминира в новинарския поток в България; престъпленията, бедствията и инцидентите често оглавяват йерархията на новините в най-популярните телевизионни и онлайн медии в България, създавайки „катастрофичен дневен ред“ – това гласят част от основните изводи на проучването „Новини... отблизо“ на АЕЖ-България, представено през юли[ www.aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2017/07/Новни-отблизо-проучване.pdf.]. Публикуването на материали без авторство и заимстването на информация, често необозначено, от други медии, е широко разпространено в онлайн пространството. Изследването обхваща 3556 журналистически публикации през тримесечния период февруари – април 2017 г. в трите най-рейтингови национални телевизии и петте най-посещавани новинарски сайта. С посочен автор са 1205 от всички текстове, без автор – 1112 текста. С висока сензационност са характеризирани 1675 от текстовете, с ниска – 1077, а с умерена сензационност – 762. Води „очевидно отрицателна/неблагоприятна лоша новина“ – 1427 текста; текстовете, които са по-скоро положителни, са 149.

Реч на омразата и престъпления от омраза

През 2017 г. в България продължи съществуващата от години тенденция да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Речта на омразата трайно се настани в публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Розита Еленова, член на СЕМ, коментира: „Езикът на омразата е превърнат в модел; ако не говориш в подобен стил – няма да си поканен в студията, не си „интересен“. Потъпкването на достойнството, навлизането в неприкосновеното е норма, дискриминацията – ежедневие

През октомври лидерът на ултранационалистическата партия НФСБ Валери Симеонов, понастоящем заместник министър-председател и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, беше осъден на първа инстанция от РС – Бургас за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г. Делото бе заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, представлявани от Правната програма на БХК.

Изявлението, за което е осъден Симеонов, гласи: „Безспорен е фактът, че [за] голяма част от циганския етнос […] кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици. […] Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“. Съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр), тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“. Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.

В началото на 2018 г. КЗД „с тревога констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция“. Сред примерите за подобни прояви КЗД посочва провеждането на неонацисткото шествие „Луковмарш“, „който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности“; дебатите в обществото около Истанбулската конвенция; но и коментарите около назначаването на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1[ КЗД (2018).

Българските власти не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза. През март беше нападнат учителят по история и кандидат за депутат от Движение „Да, България“ Емил Джасим, който през последните години неколкократно е ставал обект на обиди и заплахи заради своите опити да насърчава междуетническия диалог и застъпването му за правата на малцинствените групи в България. Според Джасим, непознат за него мъж го е обиждал, след което му е нанесъл удари по тялото. Малко преди нападението Джасим заведе четири дела за клевета срещу няколко медии за разпространяване на неверни и оклеветяващи твърдения – сайтовете "Блиц", ПИК, в. „Труд“, както и срещу главния редактор на "Блиц" Ивайло Крачунов. В продължение на седмици тези медии публикуваха серия от материали, в които обвиняваха Емил Джасим в „антибългарска пропаганда“, насаждайки по този начин негативно отношение към него и създавайки застрашителна среда.

БХК посочи, че езикът на омразата започва да излиза извън медиите и агресията се насочва съответно към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Организацията призова полицията и прокуратурата да заемат ясна позиция в борбата с проявите на расизъм и ксенофобия, като публичното подбуждане към насилие или омраза, посредством навременното, цялостно и ефективно разследване на престъпленията от омраза.
През октомври 2016 г. пред парламента беше нападнат председателят на БХК Красимир Кънев. Разследването по случая бе спряно поради неустановяване на извършител. Без резултат останаха и разследванията и съдебните производства по много други случаи на заплахи и публични подстрекателства спрямо уязвими групи и лица в българското общество.

Трагедия! Баба изгоря жива в барака в Петрич

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%8f-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b5/

Фрапиращ инцидент взе жертва в Петрич. Жена загина в барака при пожар.

Получен е сигнал в ранните часове днес около 02:11 часа за пожар в барака в Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. При пожара е загинала 77-годишна жена от Петрич.

Причините за пожарите са в процес на установяване. Сн.илюстративна

Материалът Трагедия! Баба изгоря жива в барака в Петрич е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Преглед на печата - 25 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373121

Активността на България като страна, председателстваща ЕС, както и процесите на Балканите са сред водещите теми на вестниците в сряда. "България, Гърция, Румъния трябва да направим всичко възможно с нашите братя да сме голямо семейство на Балканите.

56 години от рождението на Петя Дубарова

https://www.actualno.com/books/56-godini-ot-rojdenieto-na-petja-dubarova-news_671352.html

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас, в семейството на прогимназиална учителка Мария Дубарова и Стойко Дубаров. Майката на поетесата има голяма роля в изграждането на личността и вижданията ѝ, като в същото време я напътства в света на изкуството. Петя Дубарова започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, в списанията „Родна реч“ и

Предстоящи събития в страната за 25 април

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1573320.html

/КРОСС/ София. От 14.30 часа в зала „EFE" на хотел „Маринела" държавният глава Румен Радев ще бъде гост на конференцията „20 години / Dir.bg: THE NEXT BULGARIAN WEB". ***София. 9.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание. ***София. От 11.30 часа в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще се срещне с депутатите от 2-ри многомандатен избирателен район Бургас. Срещата е по покана на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева. ***София. От 9.00 часа до 13.00 часа в хотел „Рамада" експерти на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще представят условията, допустимите кандидати и дейности, както и изискванията при подготовката на проектните предложения във връзка с процеса по деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания. ***София. От 9.30 часа в IV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Ценко Ч., Мартин Ч., Иван Т., Димитър К., Иван Т. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 9.30 часа в VII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Кръстьо Д. и Ивайло С., обвинени за квалифицирани състави на изнудване. ***София. От 9.30 часа в XIII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Румен О

Гърция и Македония ще търсят нов тласък в диалога за името с помощта на ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3168602_gurciia_i_makedoniia_shte_tursiat_nov_tlasuk_v_dialoga/?ref=rss


Във Виена министрите на външните работи на Гърция и Македония ще дадат начало на процес, който Скопие и Брюксел се надяват да ускори преговорите по въпроса за името.<br /><br />Никос Коциас и Никола Димитров ще разговарят със специалния пратеник на ООН в спора, Матю Нимиц след предупрежденията на Гърция, че разговорите не вървят със скорост, която да позволи на Македония ускорената евроинтеграция, която желае.<br /><br />Нимиц - който в края на декември даде тласък на...

Един на всеки трима българи живее в сериозна бедност

https://frognews.bg/novini/edin-vseki-trima-balgari-jivee-seriozna-bednost.html

30% от българското население живее в сериозен риск от бедност. Това сочат данни на Евростат за хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто.

Тази снимка на българин е сред най-добрите в света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tazi-snimka-na-bylgarin-e-sred-naj-dobrite-v-sveta-6081629

Българският фотограф Веселин Атанасов стана "Фотограф на годината". В интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg разказва за един от най-мащабните фотоконкурси в света

Тръмп посрещнаха Макрон на държавна вечеря в Белия дом в тяхна чест (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6831949

Тръмп посрещнаха Макрон на държавна вечеря в Белия дом в тяхна чест (Снимки)Американският президент Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Американската първа дама беше избрала дълга сребриста рокля

Чакат дъщерята на президента Дарина на сцената в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6831497

Чакат дъщерята на президента Дарина на сцената в Стара ЗагораДъщерята на президента Румен Радев Дарина, десетокласничка в столичното 35-о СУ “Добри Войников”, ще се изяви в неделя преди обед на сцената на Старозагорския драматичен театър “Гео Милев”. Гимназиалната трупа, в която тя участва, ще играе при закриването на 25-ото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал,

Новата здравна карта: в Шумен не стигат болнични легла, в Разград и Търговище – лични лекари

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82/

Близо 6 хиляди излишни легла има в болниците в страната, показва проектът на националната здравна карта, публикуван от здравното министерство. Най-много  свободни легла има в София и Пловдив, където използваемостта на базата рядко надхвърля 70%.  Според Министерство на образованието, в болниците сега има общо 38 803 легла, докато при 100% използваемост ще са достатъчни 24 […]

Той е на 19 години, тя – на 72, но са лудо влюбени и женени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/toj-e-na-19-godini-tia-na-72-no-sa-ludo-vliubeni-i-zheneni-snimki-2092933

Той е на 19 години. Тя – на 72. Двамата не са свързани от родствена връзка от типа на „баба и внуче“. Те са влюбени, женени и щастливи. Случаят на Гари и Алмеда нашумя миналата година, когато официално сключиха брак.

Нападателят от Торонто публикувал странно съобщение във Фейсбук

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-toronto-publikuval-stranno-syobshtenie-vyv-fejsbuk-2093030

Минути преди нападението човекът, врязал се с ван в група пешеходци в Торонто, публикувал "шифровано" съобщение във Фейсбук, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване