Почина майката на Каранга, но той ще играе във вечното дерби довечера

https://www.24chasa.bg/sport/article/6832991

Почина майката на Каранга, но той ще играе във вечното дерби довечераПочина майката на голмайстора на ЦСКА Фернандо Каранга. Това стана ясно от съобщение, публикувано от официалния сайт на клуба:  "Армейци, един от най-сърцатите ни футболисти загуби свой много близък човек. Тази нощ майката на Фернандо Каранга е починала. Ние - ръководството, треньорският щаб и служителите на клуба изказваме своите съболезнования

Полицейско насилие? Кръвта върху 17-годишен се оказа от разрязаната ръка на полицай

http://www.struma.com/sinya-lampa/policeisko-nasilie-kruvta-vurhu-17-godishen-se-okaza-ot-razryazanata-ruka_133494/

Майката на момчето твърди, че синът й е бит от униформените

Родители от Пазарджик сигнализираха в медиите, че 17-годишният им син е бил пребит от полицаи, след като бил задържан за откраднат телефон.

Те са уверени, че над сина им е упражнено полицейско насилие. Твърдят, че дрехите, с които е бил в момента на задържането, са били целите в кръв.

Свързахме се с Мирослав Стоянов - говорител на полицията в Пазарджик, който потвърди задържането на младежа, но отрече каквото и да било полицейско насилие. Каква е историята?

Момчето,...

Продължава

Министър Петкова разговаря с протестиращи срещу "Топлофикация"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833001

Министър Петкова разговаря с протестиращи срещу "Топлофикация"Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с граждани, които протестират срещу високи сметки, получени от "Топлофикация-София" в края на отоплителния сезон, съобщиха от енергийното ведомство. В срещата е участвал и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Гражданите настояват за промени в Наредбата за топлоснабдяване,

ГЕРБ няма да предприемат нищо срещу Волен Сидеров за посещението му в Крим

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/25/3169130_gerb_niama_da_predpriemat_nishto_sreshtu_volen_siderov/?ref=rss


Съветът на управляващата коалиция ще се събере в близките дни, за да обсъди посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев в окупирания от Русия Крим. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той добави, че ще бъдат обсъждани още законодателни инициативи и управленската програма. От думите на Цветанов се разбра, че ГЕРБ няма да предприемат никакви действия срещу коалиционния си партньор.<br...

Йълдъръм: Приятелството с Русия не пречи на влизането ни в ЕС

https://frognews.bg/novini/ialdaram-priiatelstvoto-rusiia-prechi-vlizaneto.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара няма намерение да преразгледа политиката си по отношение на ЕС, а развитието на връзките с Русия не представлява алтернатива на стремежа към Европа, съобщава Анадолската агенция.

НКЖИ за кривата линия: Не сме приключили с ремонта, скоростта е до 15 км/ч

https://offnews.bg//ikonomika/nkzhi-za-krivata-linia-ne-sme-prikliuchili-s-remonta-skorostta-e-do-679405.html

Жп участъкът от снимката все още е в ремонт. Това уточниха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) по повод публикацията ни по читателски сигнал „Ето как изглежда наскоро ремонтирана жп линия“.

"Това е част от жп линията Драгичево – Даскалово – Перник разпределителна, където в момента се извършва ремонт на трасето. Дейностите се изпълняват в технологична последователност - първо беше подменена релсо-траверсовата скара, а в момента се извършва пресяване на баластовата призма. Вероятно това е причината авторът на снимката да се заблуди, че ремонтните дейности са приключили", обясняват от релсовата компания.

От НКЖИ съобщават още, че строителните работи се извършват през нощта, за да не се прекъсва движението на влаковете.

"Ежедневно се правят огледи и проверки, скоростта на влаковете е ограничена до 25 км/ч. През последните дни, заради по-високите температури, в обедните часове скоростта е свалена до 15 км/ч.", заявяват още от държавното предприятие.

От НКЖИ са категорични, че няма опасност за движението на влаковете в района на ремонтните дейности.

Завърши випуск 2017 на Факултета по изчислителна техника и автоматизация на ТУ - Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833000

Завърши випуск 2017 на Факултета по изчислителна техника и автоматизация на ТУ - ВарнаВ средата на април абсолвентите от Факултета по изчислителна техника и автоматизация на Технически университет – Варна, випуск 2017 получиха своите дипломи на официална церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На тържеството присъстваха стотици гости - родители и приятели на вече дипломираните студенти и представители на

Еврокомисията предлага улеснен достъп и обмен на здравни данни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3169113_evrokomisiiata_predlaga_ulesnen_dostup_i_obmen_na/?ref=rss


Европейската комисия предложи днес пакет от мерки за подобряване на достъпа до данни в Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Днешните предложения се основават на Общия регламент за защита на данните, който ще започне да се прилага от 25 май 2018 г. Те ще осигурят:<br /><br />1. По-добър достъп до данните от обществения сектор и възможност за тяхното повторно използване<br /><br />2. Споделяне на научни данни през 2018 г.<br...

Португалия се присъедини към центъра за киберзащита на НАТО в Талин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832995

Португалия се присъедини към центъра за киберзащита на НАТО в ТалинПортугалия се присъедини към центъра за киберсигурност на НАТО в естонската столица Талин и стана 21-ят член на структурата, която работи върху проучването, обучението и практическите умения в сферата на компютърната защита, предаде Франс прес. "Изправени сме пред противници, които вземат на прицел в киберпространството нашите общи ценности:

Въвеждат административни облекчения за хората с увреждания

https://offnews.bg//obshtestvo/vavezhdat-administrativni-oblekchenia-za-horata-s-uvrezhdania-679409.html

До месец ще бъдат въведени административни облекчения за хора с увреждания, съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието на Министерския съвет. 

"След предприетите действия за отпадането на представянето на документи на хартиен носител, които могат да бъдат снабдени от други администрации, анализът показва, че за заявяване и ползване на услуги от хора с увреждания, свързани с изплащане на интеграционни добавки, се изисква представяне на копие от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Затова след проведено вчера работно заседание беше взето решение със съдействието на Държавна агенция „Електронно управление“ и на националната експертна лекарска комисия да бъде осигурен достъп до регистъра на НЕЛК, в който са регистрирани всички ТЕЛК-ови решения, издадени след 2014 г. до средата за междурегистров обмен „Реджикс“. Това трябва да стане в рамките на един месец", обясни Петков, цитиран от "Фокус".

Така Агенцията за социално подпомагане и други администрации ще имат достъп по служебен път на информацията за издадено валидно решение на ТЕЛК и хората с увреждания няма да трябва да предоставят копия на хартиен носител, обясни той. 

Агенцията за социално подпомагане ще даде разпореждане до своите териториални структури да не се изисква при кандидатстване за винетен стикер копие от валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Справките ще бъдат правени в публичния регистър на КФН.

Освен това съвместно с НАП се предприемат действия, за да се осигури присъединяване към средата за междурегистров обмен на информация от регистъра на осигурените лица, за да може да се удостоверява осигурителният статус, допълни министърът, като подчерта, че услугите, за които се изисква информация за доходи, също ще се извършва по служебен път.

Цветанов за визитата на "Атака" в Крим: Сидеров не иска България да излезе от ЕС

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-za-vizitata-na-ataka-v-krim-siderov-ne-iska-balgaria-da-i-679400.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че не е притеснен за целостта на управляващата коалиция, въпреки посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим. 

В едно от интервютата, които Сидеров е дал, докато беше в Крим, се казва: "За мен бъдещето ще бъде Евразийско, а не Атлантическо". Цветанов обаче не вижда повод за притеснение в това.

"Сидеров не иска България да напуска НАТО и ЕС, те са без алтернатива за страната ни", обясни Цветанов въпреки противоречивото посещение и послания. Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че лично от лидера на "Атака" ясно е изразявал тази позиция при съставянето на коалиционното споразумение на управляващите.  

Цветанов обясни, че е поставил пред парламентарната група на "Обединението патриоти" въпроса за посещението на Сидеров и депутати от "Атака" в Крим. "Казах, че това, което се случва през последните няколко дни, не е здравословно за държавата и не е добре за управлението", каза Цветанов и добави, че депутатите от "Атака" му обяснили, че това е било лично посещение и са имали срещи с българската общност. 

На въпрос дали "Атака" има място в управлението на страната, Цветанов отговори: 

"Вижте, ние имаме коалиционно споразумение, което е на база акценти, около които сме се обединили. Имаме и управленска програма, която е съгласувана, одобрена и я изпълняваме в 4-годишния си управленски мандат. Подобни детайли в тези споразумения няма. Но мога да кажа, че в коалиционното ни споразумение и в управленската програма има много ясни има  сигнали. И това, което сме го дали като послание е, че евроатлантическата ориентация на страната е безалтернативна".

Цветанов коментира и напрежението между него и президента Румен Радев. "Имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия", каза той. Попитан дали принципните различия ще продължат да ескалират между него и президента, Цветанов отговори: "Ще защитавам принципната си политическа позиция". Зам.-председателят на ГЕРБ обаче подчерта, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.

Държавата ще купува 620 дка в "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373144

Кабинетът възложи на министъра на отбраната да сключи договор за покупка в полза на държавата на недвижим имот в район „Приморски“ във Варна. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той представлява терен от 620 дка, собственост на дружество в несъстоятелност, върху който се намират сгради, ползвани от структура на Министерството на отбраната.

Ненчев е окончателно оправдан по делото за униформите на армията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169063_nenchev_e_okonchatelno_opravdan_po_deloto_za/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото срещу него, по което той е обвинен, че е сключил неизгоден договор за изработка на армейските униформи, съобщиха от съда.<br /><br />С решението, взето от съдебен състав с председател Павлина Панова и докладчик Елена Авдева и Галина Тонева, се оставя в сила решението на Военноапелативния съд, който също обяви Ненчев за невинен. Пред върховните магистрати представителят на прокуратурата не е...

Дадоха 26 млн. лв. за руските МиГ-29

https://frognews.bg/biznes-turisam/dadoha-26-mln-ruskite-mig-29.html

Правителството взе решение за допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК ”МиГ” за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, съобщиха от МС.

Дадоха 26 млн. лв. за руските МиГ-29

https://frognews.bg/novini/dadoha-26-mln-ruskite-mig-29.html

Правителството взе решение за допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК ”МиГ” за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, съобщиха от МС.

Общинарите ще поверят район "Младост" на посочения от Иванчева човек

http://www.mediapool.bg/obshtinarite-shte-poveryat-raion-mladost-na-posocheniya-ot-ivancheva-chovek-news278366.html

Столичният общински съвет вероятно ще избере зам.-кметът на район "Младост" Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет, въпреки че той не иска да поема ръководството на администрацията. Решението за това предложение беше взето на извънредно заседание на председателския съвет на общинския съвет и ще бъде гласувано в четвъртък. Клисуров беше предложен за временно изпълняващ длъжността от самата Иванчева, но отказа да поеме поста заради съображения дали заповедта на Иванчева по въпроса е легитимна. В момента няма кой да подписва документи, включително и за изплащане на парите на училища, детски градини, за заплати на медицински сестри. До решението на председателскя съвет се стигна, след като двамата заместници на Иванчева, които могат да поемат управлението, поискаха общинарите да посочат кой да я замества. Те предложиха това да е арх. Румен Русев. Именно него Иванчева обяви за организатор на схема, в която тя да бъде заловена с подкуп и отстранена от поста, а той да заеме мястото ѝ. Казусът По закон при отсъствие кметът трябва да посочи свой заместник. Иванчева е направила това със заявление, изпратено от ареста. В него се посочва за изпълняващ длъжността заместник-кметът Владимир Клисуров. В писмо, подписано от Клисуров и Русев и изпратено до общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова, се казва, че заявлението е получено в района във вторник. Клисуров обаче няма да поеме задълженията на Иванчева, тъй като двамата с Русев се опасявали дали документът, подписан от арестувания районен кмет, е легитимен. "Казусът има правна страна, тъй като юристите не са единодушни дали отпускът е законосъобразен", пише в писмото. Ако отпускът на Иванчева е нелегитимен, тя не може да посочи кой да я замества. Ако пък е легитимен, тя не може да издава заповед кой да я замества, докато е в отпуск. "И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", смятат от районната администрация. Предложение "За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници", пише в писмото на двамата. Те също така предлагат общинският съвет да посочи за временно изпълняващ не определения от Иванчева Клисуров, а арх. Русев. Аргументът им е, че проблемите в района касаят "задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство". А Русев е "архитект и инженер с огромен стаж". Клисуров се самоотвежда като вариант за поста. "Надяваме се, че предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация", пишат двамата. На заседанието на председателския съвет обаче е решено все пак районът да бъде поет от Клисуров, за да се спази волята на легитимно избраната за районен кмет Иванчева, обясни по-късно председателят на общинския съвет Елен Герджиков. "В случай, че то бъде прието, ръководството на район "Младост" декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района", завършва писмото.

Правен казус с това кой да ръководи район "Младост"

http://www.mediapool.bg/praven-kazus-s-tova-koi-da-rakovodi-raion-mladost-news278366.html

Все още не е ясно кой ще ръководи администрацията на един от най-големите райони в София – "Младост", след арестуването на титуляра Десислава Иванчева и до кога районната община ще остане в състояние на безтегловност. В момента няма кой да подписва документи, включително и за изплащане на парите на училища, детски градини, за заплати на медицински сестри. Двамата заместници на Иванчева, които могат да поемат управлението, искат решението да бъде взето от общинския съвет и за изпълняващ длъжността да бъде определен арх. Румен Русев. Именно него Иванчева обяви за организатор на схема, в която тя да бъде заловена с подкуп и отстранена от поста, а той да заеме мястото ѝ. Председателят на общинския съвет Елен Герджиков свика извънредно заседание на Председателския съвет по казуса. Общинският съвет ще заседава в четвъртък, но в дневния ред няма точка за това кой да изпълнява длъжността районен кмет на "Младост". За да се включи тя в дневния ред в толкова спешен порядък, трябва да се внесе като извънредна, а по правилник това може да се направи само кметът Йорданка Фандъкова. Казусът По закон при отсъствие кметът трябва да посочи свой заместник. Иванчева е направила това със заявление, изпратено от ареста. В него се посочва за изпълняващ длъжността заместник-кметът Владимир Клисуров. В писмо, подписано от Клисуров и Русев и изпратено до общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова, се казва, че заявлението е получено в района във вторник. Клисуров обаче няма да поеме задълженията на Иванчева, тъй като двамата с Русев се опасявали дали документът, подписан от арестувания районен кмет, е легитимен. "Казусът има правна страна, тъй като юристите не са единодушни дали отпускът е законосъобразен", пише в писмото. Ако отпускът на Иванчева е нелегитимен, тя не може да посочи кой да я замества. Ако пък е легитимен, тя не може да издава заповед кой да я замества, докато е в отпуск. "И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", смятат от районната администрация. Предложение "За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници", пише в писмото на двамата. Те също така предлагат общинският съвет да посочи за временно изпълняващ не определения от Иванчева Клисуров, а арх. Русев. Аргументът им е, че проблемите в района касаят "задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство". А Русев е "архитект и инженер с огромен стаж". Клисуров се самоотвежда като вариант за поста. "Надяваме се, че предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация", пишат двамата. "В случай, че то бъде прието, ръководството на район "Младост" декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района", завършва писмото.

Искате да отглеждате слон у дома или пред блока? Може, даже е препоръчително според наредба на МОН

https://offnews.bg//obshtestvo/iskate-da-otglezhdate-slon-u-doma-ili-pred-bloka-mozhe-dazhe-e-prepo-679404.html

Могат ли да се гледа лъв, гепард или пък слон у дома или пред блока в квартала? Оказва се, че да. Не само, че може, ами е препоръчително децата да го правят още от детската градина. Чудно или не, тази нелепост част от приложение към Наредба 5 за предучилищното образование на Министерството на образованието и науката.

Според чл. 28 предучилищното образование създава условия за придобиване на компетентности в различни области, една от които е околен свят. В приложение 3 на същата наредба ясно се посочва какви са очакванията към децата в резултат на работата на учителите. При околен свят, в подтемата "Светът на природата и неговото опазване" е посочено, че от най-мъничките деца, в първа група, се очаква да наблюдават "в близката среда домашни и диви животни".

Може би авторите на този текст са имали предвид катерички, а не пантери, но текстът внесъл смут в системата и се стигнало до предложение за поправка. То вече е публикувано от МОН и вече не гласи, че от детето в първа се очаква да наблюдава диви животни в близка среда, а че "има представа за домашни и диви животни".

Предстои обсъждането и гласуването на промените в наредбата от Министерския съвет. Планира се новите текстове да влязат в сила на 15 септември 2018 г.

МБВР ще консултира АПИ при въвеждането на тол-системата

http://econ.bg/Новини/МБВР-ще-консултира-АПИ-при-въвеждането-на-тол-системата_l.a_i.760908_at.1.html

Международната банка за възстановяване и развитие ще консултира Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) при въвеждането на Националната система за...

Само в Алма-матер намаляват таксите

https://frognews.bg/novini/samo-alma-mater-namaliavat-taksite.html

Софийският университет е единственият, който ще намали таксите за част от специалностите си за новата учебна година.

Германия понижи леко прогнозата си за икономическия растеж тази година

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/germaniia-poniji-leko-prognozata-si-za-ikonomicheskiia-rastej-tazi-godina-259986/

Според правителството обаче перспективите остават добри и очаква растежът догодина да бъде почти толкова силен

Comcast официално отправи оферта за Sky за 31 млрд. долара

https://www.investor.bg/medii/455/a/comcast-oficialno-otpravi-oferta-za-sky-za-31-mlrd-dolara--259982/

Американската компания се изправя срещу вече договорената сделка между британската телевизия и Fox

Украинец обра варненски апартамент, арестуваха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832935

Украинец обра варненски апартамент, арестуваха го

36-годишен украинец, живеещ във Варна, обра апартамент в кв. "Чайка" в морската столица. По данни на полицията чужденецът е добре познат на родното правосъдие, има криминални регистрации и вече е бил осъждан. Мъжът успял да проникне в чуждото жилище на 18-и април. Оттам откраднал преносим компютър, мобилен телефон, часовник и 500 лв.

Дизайнерската школа на ТУ – Варна и създаването на логото за една европейска титла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832986

Дизайнерската школа на ТУ – Варна и създаването на логото за една европейска титлаНеотдавна Варна беше номинирана като кандидат за „Европейски град на спорта 2019”. Графичният символ на тази международна инициатива – логото за очакваното събитие – беше избран след конкурс на Община Варна. Автор на проекта-победител е едно талантливо момиче от Технически университет – Варна – Ивелина Мирославова Пенчева.

На екоплажа Иракли вече се строи

http://www.cross.bg/irakli-momenta-dobrin-1573385.html

/КРОСС/ 11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента на Иракли, съобщиха работници,съобщава БНР. Според собственика на имота Добрин Иванов всичко е законно. Още миналата година стана ясно, че Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли. Постъпило е инвестиционно намерение за строителството на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето. А на други 85 декара фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. Мащабното строителство очакваше края на процедурата за екооценка. В района на местността до момента са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости, съобщи БНР. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот.Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера. Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван - са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000" строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" е изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми

Откриха близначка на Тръмп в Испания

http://www.cross.bg/trump-dolores-prilicha-1573382.html

/КРОСС/ Снимка на испанка, която поразително прилича на Доналд Тръмп стана хит в социалните мрежи. Долорес Лейс Антело от испанското село Коста да Морте била снимана за репортаж за щетите, които бура нанесла на земеделците от района, а журналистката Паула Васкес открила, че тя много прилича на Тръмп. На снимката жената позира с мотика насред нива. Статия за Долорес Антело се появи и в „Нюзуик“, където се казва – „Единият от тях е лидер на свободния свят и седи в Белия дом, а другият живее скромно в испанската провинция, но те си приличат като близнаци, които са били разделени при раждането“. Самата Долорес няма интернет и разбрала за огромната си популярност от дъщеря си.

Нови улици и алеи за старинния квартал 'Варуша' в Търново

https://offnews.bg//ikonomika/novi-ulitci-i-alei-za-starinnia-kvartal-varusha-v-tarnovo-679406.html

Старинният великотърновски квартал "Варуша" ще бъде обновен с евросредства по програма "Региони в растеж".

С инвестицията ще бъдат ремонтирани и обновени над десет улици и пешеходни алеи над Самоводската чаршия. По тях ще бъде поставено енергоспестяващо улично осветление, пейки и указателни табели, съобщава БТА.

Според заместник-кмета на града проф. Георги Камарашев целта е да се обнови една от най-красивите части на града, като същевременно бъде запазен старинният и автентичен вид на квартала. Символична първа копка на ремонта беше направена днес.

Проектът "Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново" е на обща стойност 11 милиона лева.
Близо 9 милиона лева е инвестицията за старата градска част, а още 2 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата, озеленяването и облагородяването на квартал "Чолаковци" и връзката му с жилищния комплекс "Бузлуджа".

Очаква се всички строителни дейности да приключат до края на годината.

Мартин Скорсезе спечели наградата за изкуство "Принцесата на Астурия"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6832958

Мартин Скорсезе спечели наградата за изкуство "Принцесата на Астурия"Видният американски кинодеец от италиански произход Мартин Скорсезе спечели престижната испанска награда "Принцесата на Астурия" в категорията за изкуство, предаде Асошиейтед прес. 75-годишният Скорсезе е режисирал и продуцирал десетки филми, сред които "Шофьор на такси", "Добри момчета", "Нос страх", "Казино", "Бандите на Ню Йорк", "Авиаторът",

Задържаните служители на "Автомобилна администрация" са вземали по 300 евро подкуп (обновена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169093_zadurjanite_slujiteli_na_avtomobilna_administraciia_sa/?ref=rss


Десетимата служители на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", задържани вчера в Благоевград, са получавали подкупи по 300 евро. Те са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества, съобщи на брифинг зам. административният ръководител на специализираната прокуратура Даниела Начева, цитирана от агенция "Фокус". Те са задържани за 72 часа.<br /><br />Инспекторите са работили в екипи от по двама души за около месец, след което са...

Задържаните служители на ДАИ-Благоевград заработвали по 1200 евро подкупи дневно

http://www.mediapool.bg/zadarzhanite-sluzhiteli-na-dai-blagoevgrad-zarabotvali-po-1200-evro-podkupi-dnevno-news278365.html

Задържаните преди ден от ГДБОП служители на ДАИ-Благоевград са организирали схема за изнудване на транспортни фирми, от която на ден са заработвали подкупи за общо около 1200 евро. Това обявиха в срядда от ръководството на спецпрокуратурата, уточнявайки, че от първоначално заключените около 30 души засега с обвинения са десетима автоконтрольори. Стандартните рушвети, които според разследващите са взимали обвиняемите, за да прикриват сериозни нарушения се движели в порядъка между 300 и 600 евро. Зам.-шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева обясни, че инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в рамките на месец се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка, както и какви документи трябва да представят. За да бъде имитирана все пак някаква контролна дейност сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения. Шефовете на транспортните фирми били изнудвани, за да не ги издадат. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева. Подкупите, в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове, които били поднасяни под документите, които трябва да се представят. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите. Сред изнудваните за рушвети фирми има много чуждестранни. Разследващите посочиха случай, при който шеф на фирма отказал да даде подкуп, но това направил служител на упълномощена от него счетовонда компания. По думите на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов първоначалният сигнал за корупционната схема е бил подаден от антимафиот от звеното в Благоевград през ноември м.г. В рамките на разследването са използвани различни специални разузнавателни средства (СРС), добави Спиридонов. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев добави, че един от хората, на които е повдигнато обвинение, е съпруг на негов колега, друг обвиняем е в семейни взаимоотношения със служител от транспортното ведомство. Тъй като до момента липсват данни те да са били свързани по някакъв нчаин със схемата, роднините им не са обект на разследването.

Избраха Плевнелиев за член на група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832952

Избраха Плевнелиев за член на група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“Президентът Плевнелиев (2012-2017) бе избран за член на престижна новосъздадена международна група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“. Президентът Плевнелиев бе на посещение в Македония, където се проведе среща на групата с министър-председателя Зоран Заев и членове на правителството, както и съвместна пресконференция.

Университетските такси по изкуства, медицина и корабоводене - най-високи

http://www.mediapool.bg/universitetskite-taksi-po-izkustva-meditsina-i-korabovodene---nai-visoki-news278364.html

Университетските такси за обучение по медицина, дентална медицина, фармация, изкуства, както и за корабоводене остават най-високи. В сряда правителството прие годишната цена на обучението в държавните университети. Те се определят по предложения на самите училища. Голяма част от университетите запазват или увеличават таксите за студенти. Намаление има единствено в най-голямото висше училище - Софийския университет "Св. Климент Охридски". Там по-евтино ще е обучението по непопулярни сред кандидат-студентите специалности. Най-скъпо Традиционно най-скъпо остава обучението по изкуства, медицина, дентална медицина, фармация, както и по корабоводене. Най-висока е таксата за студенти в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) - 1500 лева. Размерът ѝ остава непроменен в сравнение с миналата година. Без промяна е и цената на обучението в Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" - 1300 лева за всички специалности без педагогика на обучението. Над 1000 лева са таксите и в Националната художествена академия (НХА), както и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Най-скъпо през следващата учебна година ще е обучението по медицина, дентална медицина и фармация в специализираните университети в Пловдив и Варна - 1200 лева, но не за всички курсове. Цената на образованието в Пловдив се вдига с 250 лева за първи курс редовно обучение. Повишение има и в Медицинския университет в Плевен - с между 50 и 100 лева в различните професионални направления. По-скъпо през новата учебна година ще е и обучението по корабоводене във Висшето военноморско училище във Варна. Годишната такса ще е 1100 лева, а с включен допълнителен курс - 1600 лева. Тази година цената беше съответно 1000 и 1400 лева. За същата специалност в Техническия университет във Варна се плаща 1293 лева. Ако обучението е на чужд език, таксите скачат драстично - до 2500 евро във военния университет. Намаление По-ниски такси за непопулярни специалности ще събира Софийският университет "Св. Климент Охридски" от следващата учебна година. Най-голямо е намалението при специалностите от професионалното направление "Физически науки", както и за специалността ядрена химия. В редовна форма на обучение годишните такси са 200 лв. (при 750 лв. за настоящата учебна година), а в задочна форма са 100 лева (при 300 лева за тази година). Увеличава се обаче цената за новоприети студенти в професионалните направления "Администрация и управление", "Право", "Психология" и "Филология". Поскъпването е в границите 40-61 лева, а за задочна форма – 100-160 лева. Единствено в професионално направление "Социални дейности" се отчита по-голямо увеличение в задочната форма – 300 лв. Без промяна Без промяна остават таксите в 17 държавни висши училища – Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас, Шуменския университет, техническите университети във Варна и София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, медицинските университети в София и във Варна, Университета за национално и световно стопанство, Икономическия университет - Варна, Националната музикална академия, НАТФИЗ, АМТИИ, НСА, Висшето строително училище и УниБИТ. Повишение В 16 висши училища се увеличават таксите в някои професионални направления средно с 11.7 на сто. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" поскъпването е с по 40 лева във всички професионални направления, с изключение на "Администрация и управление", "Туризъм", "Икономика" и специалностите от природните, техническите науки, както и математика и информатика. Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" ръстът е с 50 лева и важи за новоприети студенти в професионално направление "Педагогика". В техническите университети увеличение има в Габрово – от 100 лева до 240 лева в редовна форма и до 30 лева в задочна. Студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лева повече. От 6% до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенския университет "Ангел Кънчев". Изключение правят само социалните, стопански и правни науки. С между 11 и 24 на сто повече ще се плаща за обучението в Югозападния университет "Неофит Рилски". При сравнителния анализ на досегашните такси за докторанти и предложенията на висшите училища за новата учебна година е установено, че при девет държавни висши училища размерът на таксите за тях се увеличава средно с 13.1% (от 20 лв. до 300 лева). При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна.

Приходите и оперативната печалба на Мтел се повишават през първото тримесечие на 2018 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832915

Приходите и оперативната печалба на Мтел се повишават през първото тримесечие на 2018 година• Приходите на Мтел нарастват с 3,4% до 107,0 млн. евро • Ръстът на EBITDA е 10,7% и достига 31,2 млн. евро • Средният приход от абонат (ARPU) расте с 2,9% до 5,4 евро Приходите на Мтел, част от A1 Group, са се повишили с 3,4% през първото тримесечие на 2018 година до 107,0 млн. евро. Тенденцията за ръст на приходите на компанията продължава вече

3-те зодии с най-силна интуиция

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-s-naj-silna-intuicija-news_671545.html

Интуицията е способността да вземем правилното решение според това, което предусещаме, т.е. да послушаме вътрешния си глас, който ни казва какво трябва да направим. При някои хора тя е особено добре изразена, а ако вземем предвид хороскопа, тогава тези 3 зодии убедително са най-интуитивни. Скорпион Скорпионите изпитват и чувстват всичко много интензивно и имат способността да разпознават кое е това, което следва. Въпреки това, те не винаги слушат вътрешния си глас. Искат тръпка и действие, г

Повдигнаха обвинения на 10 служители на ДАИ-Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvineniia-na-10-sluzhiteli-na-dai-blagoevgrad-2093126

Специализираната прокуратура даде подробности за вчерашната й съвместна акция с ГДБОП, при която бяха задържани 30 служители на ДАИ-Благоевград. На 10 от тях са повдигнати обвинения.

Вчера стана ясно, че длъжности лица искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателн

Президентът Радев: Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-radev-korupciiata-v-bylgariia-veche-se-vizhda-i-otvyd-okeana-2093204

Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана. Такъв коментар направи президентът Румен Радев. Държавният глава допълни, че корупцията, бедността и несправедливостта са се превърнали във визитка на страната ни.

Жена почина в болница, не успяла да доплати за лечението си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-pochina-v-bolnica-ne-uspiala-da-doplati-za-lechenieto-si-2093216

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цветанов: Фалшивите новини ни заливат, голяма част от тях идват от опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832941

Цветанов: Фалшивите новини ни заливат, голяма част от тях идват от опозицията"Днес фалшивите новини ни заливат отвсякъде. За съжаление, немалка част от тях се генерират от опозицията. Примерите са навсякъде около нас - недоразумението миналата седмица с майките на децата с увреждания, Младежката конференция в София, Истанбулската конвенция и т.н.". Това написа Цветан Цветанов в личния си профил във фейсбук.

Григор Димитров победи Жил Симон в Барселона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373155

Григор Димитров изигра силен мач и елиминира Жил Симон в два сета 6-2, 6-1 в двубой от втори кръг на тенис турнира на клей в Барселона. За петия в света българин това е първа победа в каталунската столица, след като отпадна още на старта през сезоните 2008 (в квалификациите), 2011 и 2013.

Цветанов: Разграничаваме се от позицията на Сидеров за Крим

https://dnes.dir.bg/politika/tsvetanov-razgranichavame-se-ot-pozitsiyata-na-siderov-za-krim

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че не приемат действията на лидера на "Атака" за нормални

Цветанов даде заден ход за спора с Радев

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-dade-zaden-hod-za-spora-s-radev-news_671543.html

Цветан Цветанов реши да тушира напрежението с президента Румен Радев, след като миналата седмица двамата се сблъскаха по въпроса за геополитическата ориентация на България. Тогава зам.председателят на ГЕРБ обвини президента, че поддържа проруски позиции, докато Радев му отвърна, че по принцип има проблем с асимилирането на текстове.  "С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия", заяви пред репортер на "Фокус" Цветанов днес

Екоминистерството одобри проекти на села в Шабленско

https://www.24chasa.bg/region/article/6832883

Екоминистерството одобри проекти на села в ШабленскоПроекти на кметствата в Дуранкулак и Крапец са сред одобрените от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на оклоната среда в националната кампания „За чиста околна среда 2018“ - съобщават от община Шабла. В конкурса „Обичам природата и аз участвам – 2018 г.

Майката на изгубените малки мечета все още не е открита

http://nakratko.bg/category/58/158503/


До днес поставените фотокапани на мястото, където в събота бяха намерени трите мечета, не са заснели мечка, съобщават от районната екоинспекция в Смолян.

Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832934

Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиитеПървото заседание на Координационния съвет по концесиите ще се проведе утре, 26 април, под ръководството на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Координационният съвет по концесиите е създаден с новия Закон за концесиите,

50 деца пострадаха при обгазяване в германско училище

http://www.cross.bg/kudeto-detza-myasto-1573384.html

/КРОСС/ Евакуираха ученици и учители от училището в Епелборн, федерална провинция Саар. Причината - контакт с агресивен химикал, информира Saarbruecker-zeitung. В 9.45 часа местно време учениците са почувствали остър мирис в коридора, където се е намирал кабинетът по химия. Няколко от тях са се оплакали от проблеми с дишането и сълзене.  На място веднага са пристигнали пожарникари и медици. Видът на химикала засега не е установен. 350 деца са преместени в карантинна зона, където в момента ги преглеждат специалисти.  Около 50 ученика са пострадали от дразнещ червен газ, децета са били прегледани и откарани в болница за лечение.  Полицията и пожарната все още са на място.

5 месеца след ремонта пред НДК: Част от плочките се надигнаха, спешно ги поправят

http://nakratko.bg/category/58/158502/


Спешен ремонт пред НДК – поправят отново настилката пред конгресния център, която беше ремонтирана само преди няколко месеца заради европредседателството. Зоната с надигнатите плочки вече е заградена и там започна ремонт.

Григор Димитров започна с бърза победа в Барселона

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-zapochna-s-barza-pobeda-v-barselona-news278363.html

Григор Димитров започна с бърза и убедителна победа участието си в турнира от серията АТП 500 в Барселона – 2:0 (6:2; 6:1) срещу 70-ия в световната ранглиста французин Жил Симон само за час и 22 минути.   Димитров продължава да има отрицателен актив сроще този тенисист. Това е първата му победа на червени кортове и общо четвърта в девет изиграни между двамата мачове.   В третия кръг Димитров ще срещне тунизиеца Малек Джазири, който е 88-ми в света. През февруари българинът падна от Джазири на турнира в Дубай.   Първият сет срещу Симон вървеше оспорвано в началото си, като дори в петия гейм Димитров изоставаше с 0:40. Той обаче успя да обърне гейма, след което да направи два пробива и да затвори сета – 6:2.   Серията от поредно спечелени геймове (общо 7) продължи и в началото на втория сет до 3:0 за Димитров. Тя бе прекъсната от Симон за 1:3, но после последваха още 3 поредни гейма в полза на Димитров.

Блъснаха с кола един от създателите на ”Новичок”

https://frognews.bg/novini/blasnaha-kola-edin-sazdatelite-novichok.html

Един от създателите на бойното отровно вещество ”Новичок” е бил блъснат от кола в черноморския град Анапа.

Федерацията по щанги чака дарения, за да плати рекордна глоба - иначе край с този спорт

https://www.actualno.com/moresport/federacijata-po-shtangi-chaka-darenija-za-da-plati-rekordna-globa-inache-kraj-s-tozi-sport-news_671540.html

Българската федерация по щанги (БФВТ) разчита на дарения, за да бъде платена наложена от Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) глоба от 250 000 долара. Ако санкцията не бъде платена до 18 юни тази година, то родните щангисти няма да могат да участват на международни състезания. Всъщност глобата беше още по-висока – половин милион долара, но Международният спортен арбитраж (КАС) я намали наполовина. Преди това КАС два пъти се произнесе в полза на БФВТ и отменяше напълно

Нови 3 млрд. евро ще отпусне ЕС на Турция за сирийските бежанци

http://econ.bg/Новини/Нови-3-млрд-евро-ще-отпусне-ЕС-на-Турция-за-сирийските-бежанци_l.a_i.760907_at.1.html

Европейският съюз ще отпусне на Турция допълнително 3 милиарда евро за оказване на финансова помощ на сирийските бежанци през следващите две...

Двама варненци в ареста за наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832914

Двама варненци в ареста за наркотициДвама варненци са задържани за притежание на наркотици, съобщиха от полицията в морската столица. И двамата са попаднали зад решетките след рутинни проверки. Материалите срещу тях са докладвани в прокуратурата, очаква се да им бъдат повдигнати обвинения. 32-годишен варненец бил проверен около 16.40 часа на ул.

ЕС и Русия настояват за запазване на иранското ядрено споразумение в сегашния му вид

http://www.cross.bg/yadreno-sporazymenie-zayavi-1573383.html

/КРОСС/ Настоящото ядрено споразумение с Иран действа и "трябва да бъде запазено", заяви днес Федерика Могерини в Брюксел, след като САЩ и Франция обявиха, че желаят нова сделка, предаде Франс прес. Ръководителката на европейската дипломация заяви и миналия понеделник, че изключва "отново да се обсъжда изпълнението на поетите от нас задължения в рамките сключеното с Техеран ядрено споразумение". ЕС участваше в сключването на договора, подписан във Виена през юли 2015 г. между Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия). Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че съществуващото ядрено споразумение е "без алтернатива". "Ние сме за запазване на споразумението в сегашния му вид – това беше продукт на деликатни и напрегнати дипломатически усилия от страна на много държави. Тези усилия заслужават висока оценка. Дали е възможно в сегашната ситуация да се повтори такава успешна работа е под въпрос", каза още Песков, цитиран от ТАСС.

Цветанов: Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров за Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832905

Цветанов: Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров за Крим"В предстоящите дни ще се съберем на коалиционен съвет. Не само темата за "Атака", а и за тези свързани със законопроектите и програмата ни свързана с управленската дейност. Не приемаме посещението за нормално и аз съм изразил позицията си. В тази посока се разграничаваме от позицията, която беше заявена от Волен Сидеров.

WhatsApp забранява достъпа на лица под 16 години до приложението в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832886

WhatsApp забранява достъпа на лица под 16 години до приложението в ЕСДосега потребителите на платформата WhatsApp трябваше да бъдат на поне 13 години, за да могат да я ползват, но компанията вече увеличи този праг на база нововъведения на Европейския съюз относно сигурността, съобщи Би Би Си. Новият лимит ще бъде 16 години за потребителите в ЕС. Апликацията, собственост на Фейсбук,

Никога не е късно! Цветанка Ризова се реши на огромна крачка

https://petel.bg/Nikoga-ne-e-kasno--TSvetanka-Rizova-se-reshi-na-ogromna-krachka__261660

Снимка "Галерия" Водещата на „Лице в лице“ по bTV Цветанка Ризова е в трескава подготовка за сватба. Журналистката няма да жени сина си, ...

Снимка от София разплака цяла България, но тъжната история зад нея е още по-въздействаща

https://petel.bg/Snimka-ot-Sofiya-razplaka-tsyala-Balgariya--no-tazhnata-istoriya-zad-neya-e-oshhe-po-vazdeystvashha__261658

Милият кадър получи вниманието на хиляди потребители на социалната мрежа Facebook, но житейската история, която стои зад него се оказа още по ...

Четете в "Петел": Най-задаваните въпроси относно синята зона във Варна и техните отговори

https://petel.bg/CHetete-v-Petel--Nay-zadavanite-vaprosi-otnosno-sinyata-zona-vav-Varna-i-tehnite-otgovori__261659

Снимки: Петел В хода на реализацията на едно от най-чаканите събития в Морската столица- въвеждането на синя зона, изникват ежедневно въ...

ММА звезда: Знам как да спрем Мохамед Салах

https://petel.bg/MMA-zvezda--Znam-kak-da-sprem-Mohamed-Salah__261661

ММА звездата и близък приятел на Кристиано Роналдо - Хабиб Нурмагомедов се изказа след снощната победа на Ливърпул над Рома с 5:2, при която...

14-годишен гимнастик от Варна спечели пет медала от турнир в Берлин

https://petel.bg/14-godishen-gimnastik-ot-Varna-specheli-pet-medala-ot-turnir-v-Berlin__261662

Снимка: Chernomore.bg 14-годишният гимнастик от ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“ Божидар Златанов се завърна с 5 медала от международен ...

Мишел Барние ще бъде на работно посещение в България утре

https://petel.bg/Mishel-Barnie-shhe-bade-na-rabotno-poseshhenie-v-Balgariya-utre__261663

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде на работно посещение в България на 26 април, съобщиха от отдел "Преса и м...

КЕВР иска разяснения от "Топлофикация София" заради по-високите сметки за парно

https://petel.bg/KEVR-iska-razyasneniya-ot-Toplofikatsiya-Sofiya-zaradi-po-visokite-smetki-za-parno__261666

Във връзка с оповестените информации и възникналия дебат в средствата за масово осведомяване за по-високи сметки на клиенти на „Топлофи...

16 ВУЗ-а вдигат таксите

https://petel.bg/16-VUZ-a-vdigat-taksite__261667

Правителството утвърди годишните такси за студентите в държавните университети. 17 висши училища запазват старите такси, а в 16 са по-висок...

Заради неучебните дни във Варна, учебното съдържание ще се преструктурира

http://www.moreto.net/novini.php?n=373141

Регионалното управление на образованието във Варна контролира процеса на преструктуриране на учебното съдържание заради обявени неучебни дни. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна.

Виждали ли сте този мъж? Полицията го издирва

http://www.struma.com/sinya-lampa/vijdali-li-ste-tozi-muj-policiyata-go-izdirva_133493/

06 РУ – СДВР издирва Валентин Петров Спасов от с. Мало Бучино, който в неизвестност от 13.30 часа на 22 април. Тогава мъжът е напуснал местоработата си на пазач на язовир „Мало Бучино“.

Мъжът е висок около 160-170 сантиметра, с нормално телосложение, къса коса, с челно оплешивяване и сини очи. Няма данни за това с какво е бил облечен, носил е червена бейзболна шапка. Валентин Спасов се е придвижвал с колело.

Хората, които разполагат с информация за...

Продължава

Уилям и Кейт запознаха кралския двор със сина си

http://www.cross.bg/vtornik-bebeto-zayavi-1573381.html

/КРОСС/ Херцогинята и херцогът от Кеймбридж започнаха да представят новородения принц на членовете на семейството. Пипа Мидълтън, сестрата на Кейт Мидълтън, бе първата, която се запозна с бебето, чието име засега не е известно. 92-годишната кралица Елизабет Втора, която е прабаба на принца, е все още в замъка Уиндзор с херцога на Единбург, който се възстановява след операция на бедрата. Принц Чарлз заяви във вторник следобед, че той и Камила са изключително щастливи от новината. „За мен е голяма радост да имам още внук, единственият проблем е, че не знам как ще се справя с всички тях едновременно", заяви гордият дядо. Името на бебето все още не е обявено. По традиция кралското семейство пази в тайна името, тъй като иска да се допита до кралицата и близките си. След постигане на съгласие, то става публично достояние. Засега имената фаворити на букмейкърите са Артър, Джеймс, Филип и Албърт. За да отбележат раждането на кралския наследник, във вторник са били изстреляни тържествени гърмежи от Кралската артилерия в Хайд парк и от Почетната артилерийска компания в Лондонската кула.    

БСП поиска извинение заради организацията на Европейска младежка конференция

https://www.actualno.com/politics/bsp-poiska-izvinenie-zaradi-organizacijata-na-evropejska-mladejka-konferencija-news_671539.html

БСП поиска извинение от министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова заради организацията на Европейска младежка конференция в София. Кадри от нощни забавления бяха разпространени от участници във форума. Днес от парламентарната трибуна депутатът от левицата Весела Лечева заяви: "Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Това са думи не на БСП, а горчивата истина, изречена от Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум. На тази злополучна конференция министър-предс

БДЖ ще осигури безплатен превоз за велосипедите на участниците в „Байк и Рън за Чепън”

http://www.cross.bg/dragoman-sofiya-baiik-1573380.html

/КРОСС/ На 28-и април (събота) „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури безплатен превоз за велосипедите на участниците в ежегодното състезание „Байк и Рън за Чепън”. Надпреварата по планинско бягане и колоездене ще се проведе за седми път край гр. Драгоман, а националният железопътен превозвач за четвърта поредна година ще партнира на състезанието. Традиционното състезание ще се проведе през съботния ден и ще привлече в района на Драгоман и Чепън планина любителите на планинското бягане и колоездене от всички възрасти. Основна цел на „Байк и Рън за Чепън“ е да популяризира велосипеда и бягането като здравословни начини за придвижване. Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД подкрепя инициативата, като осигурява специални композиции с вагон-фургони за превоз на велосипедите на над 80 участника.  Активистите в състезанието „Байк и Рън за Чепън”, заедно със своите велосипеди, ще пътуват с влак по маршрута от София до Драгоман и обратно. За тяхното удобно придвижване националният железопътен превозвaч ще осигури безплатно вагон-фургони към съставите на два пътнически влака, движещи се по този маршрут. Това са сутрешният пътнически влак №10202, който заминава от София в 07:25 ч. и пристига в Драгоман в 08:32 ч. и бързият влак №7991, който тръгва от Драгoман в 17:44 ч

Пеевски продава 50% от вестниците си на "Ню Имидж"

http://clubz.bg/67122-peevski_prodava_50_ot_vestnicite_si_na_nyu_imidj

Депутатът от ДПС и крупен медиен собственик Делян Пеевски продава 50% от вестниците си "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Купувач е компанията "Ню Имидж България" ЕАД. За целта ще бъде създадено ново дъщерно дружество, което ще придобие половината капитал от "Телеграф Медия" ЕООД - дружеството издадел на вестниците.

Новината дойде от официално съобщение от управителите на "Интръст" ЕАД и "Ню Имидж България" ЕАД, цитирано от "Фокус". Първата фирма е еднолична собственост на Пеевски - и според Търговския регистър, и според декларацията му за конфликт на интереси в качеството му на народен представител.

На 25 април между „Интръст“ ЕАД, като продавач и „Ню Имидж България“ ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което дружество е издател на печатните медии „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“, и е акционер в регионалната медия „Издателска къща Борба“ АД. 

Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. „Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Nu Image Inc.“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението.

Компанията издател на всичките вестници "Телеграф Медиа" е 100% собственост на "Интръст" ЕООД - тоест на Пеевски. Капиталът на първото дружество - което продава - е 72 000 лв. Този на "Интръст" е 4 000 000 лв. и държи и други фирми - например разпространителската фирма "Престрафик", става ясно още от Търговския регистър. 

"Ню Имидж България" е собственик на "Бояна филм". Киноцентърът бе приватизиран през 2005 г., а днес произвежда и холивудски продукции. Фирмата е дъщерно дружество на "New Image" Ink, САЩ. Внесеният капитал на българското дружество е 44 154 863 лв. 

Очаквайте подробности.

Делян Пеевски продава 50% от вестниците си на "Ню Имидж"

http://clubz.bg/67122-delqn_peevski_prodava_50_ot_vestnicite_si_na_nyu_imidj

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продава 50% от вестниците си "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Купувач е компанията "Ню Имидж България" ЕАД. За целта ще бъде създадено ново дъщерно дружество, което ще придобие половината капитал от "Телеграф Медия" ЕООД - дружеството издадел на вестниците.

Новината дойде от официално съобщение от управителите на "Интръст" ЕАД и "Ню Имидж България" ЕАД, цитирато от "Фокус". Първата фирма е еднолична собственост на Пеевски - и според Търговския регистър, и според декларацията му за конфликт на интереси в качеството му на народен представител.

На 25 април между „Интръст“ ЕАД, като продавач и „Ню Имидж България“ ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което дружество е издател на печатните медии „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“, и е акционер в регионалната медия „Издателска къща Борба“ АД. 

Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. „Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Nu Image Inc.“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението.

Очаквайте подробности.

Хиляди излязоха на протест в Армения с искане за "премиер от народа" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3168960_hiliadi_izliazoha_na_protest_v_armeniia_s_iskane_za/?ref=rss


<br /><br />Привърженици на на опозиционното движение "Граждански договор" в Армения протестират в столицата Ереван и други градове от сутринта с искане "кандидат от народа" да стане премиер, докато не се проведат извънредни избори. Управляващата Републиканска партия отхвърли това като "неконституционно".<br /><br />От сутринта привърженици на опозиционния лидер се събираха на Площада на републиката в Ереван, където е планирана демонстрация,...

Мтел и "Теленор" с повече приходи и печалби за тримесечието

http://www.mediapool.bg/mtel-i-telenor-s-poveche-prihodi-i-pechalbi-za-trimesechieto-news278362.html

Най-големият мобилен оператор "Мобилтел" и напускащият българския пазар телеком "Теленор" обявиха повече приходи и печалби през първото тримесечие на 2018 г. Приходите на Мтел са нараснали с 3.4% до 107 млн. евро в отчитания период, а оперативната печалба - с 10.7%, и достига 31.2 млн. евро.. Средният приход на компанията от абонат се е увеличил с 2.9% до 5.4 евро От Мтел обясняват, че една от основните причини за по-високите приходи и печалба е ръстът на приходите от услуги. В края на 2017 г. Мтел стартира първата в България онлайн платформа за дигитални услуги, която предлага над 20 облачни решения. В допълнение от 1 февруари 2018 г. беше въведено и ново портфолио от мобилни планове, даващо достъп до дигитални услуги като съхраняване на данни в облачното пространство и гледане на телевизия през мобилни устройства. Приходите от фиксирани услуги отбелязват ръст от 12.7% до 24.7 млн. евро, благодарение на приноса на спортните тв канали на оператора. Приходите му от мобилни услуги остават стабилни на нивото от 64.6 млн. евро. Постъпленията от устройства също се повишават с 2.8% до 16.2 млн. евро главно заради по-високото търсене на смарт устройства. Мтел отчита и ръст с 0.4% на общия брой клиенти на договор за сметка на предплатените услуги. "Теленор" също отбелязва, макар и по-слабо, повишаване на общите приходи, постъпленията от клиент и на печалбата си. Оборотът на телекома за тримесечието е 170 млн. лв., но преизчислен по влязъл в сила от януари нов стандарт, докато година по-рано е бил 159 млн. лв. Оперативната печалба за първите три месеца е с 1 млн. лв. повече - 62 млн. лв. или 63 млн. лв. според новите сметки. Средният приход от потребител се е увеличил до 14.20 лв. спрямо 12.90 лв. за същия период на миналата година. Телекомът отчита и загуба на 41 хил. абонати през периода до сегашните малко над 3.1 млн., което не е ясно дали се дължи на новината за придобиването му от чешкия милиардер Петер Келнер, който придобива и Нова телевизия.

Бунт в Софийския университет заради приема по медицина

http://www.cross.bg/izpiti-fakyltet-suvet-1573379.html

/КРОСС/ Бунт назрява в Софийския университет срещу ръководството му. Причината е решението, прието от Академичния съвет (АС) по предложение на ректора проф. Анастас Герджиков, приемните изпити за специалността "Медицина" да се организират и провеждат от СУ, а от друг университет - Медицинският в София. До странното решение се стигна, след като деканът на Медицинския факултет в СУ и директор на Правителствена болница Любомир Спасов не успя на се наложи и да прокара решение изпитите да се провеждат не от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация в СУ. След като АС отхвърли предложението му, той обяви нулева година за прием. Това се случи малко преди началото на приемната кампания и засегна кандидат-студенти, които обичайно се готвят две години. За да потуши конфликта и да избегне голямата финансова загуба за Университета (при нулев прием СУ би губил над половин милион лева годишно от държавната субсидия), ректорът предложи компромисен вариант: само тази година изпитите да организира МУ-София. Решението бе прието, но от МУ-София не го потвърдиха. Непосредствено след гласуването в СУ OFFNews изпрати запитване до ректора, на което и до днес нямаме отговор. Решението МУ да организира изпитите обаче възмути до крайност преподавателите от биологическия и химическия факултет. От Биологическия факултет изпратиха до проф. Герджиков и Академичния съвет декларация, приета вчера

Кола блъсна един от създателите на "Новичок"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832850

Кола блъсна един от създателите на "Новичок"Владимир Углев - един от създателите на групата бойни отровни вещества "Новичок", е бил блъснат от кола в черноморския град Анапа, съобщава руската агенция Интерфакс. Вчера в едно от предградията на Анапа възрастен шофьор не успял да спре и бутнал пресичащия пътя Владимир Углев. Углев е в болница с леки травми на краката и главата,

Занаятчийството в Благоевград се завръща! Майстори ще ни покажат тънкостите в…

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82%d1%87%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2/

Първи „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. В рамките на инициативата ще бъдат представени български традиции, бит и култура. От 5 до 7 май / събота-понеделник/ на пл. „Македония“ жители и гости на Благоевград ще имат възможност да усетят уникална творческа атмосфера и да се докоснат до изкуството, дарбата и таланта на майсторите- участници. Официалното откриване ще бъде в 11:00 часа, като участие в празничната програма ще вземат фолклорна група „Надежда“ и представители на „Пиринска китка“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Фестивалното пространство ще събере седем шатри, всяка с различни идеи, показващи отделни части от българското наследство. „Занаят фест“ ще покаже изработка на накити , които са били неотменна част от облеклото на българите. Гостите ще имат възможност да видят пресъздадени модели по старинна технология – посребрени накити за народни носии – пендари, пафти, нагръдници. Ще бъде представен и един от най-старите занаяти – дърворезбата, като в изработването на творби ще може да вземе всеки посетител на фестивала.

В рамките на инициативата ще има и ателие за тъкачество. Ще бъде изложен хоризонтален стан, а по-смелите и любопитни ще имат възможността да направят първите стъпки в тъкачеството.
Грънчарство, звънчарство и пчеларство също ще бъдат презентирани в рамките на фестивала. Тази година майстор-грънчар ще демонстрира цялата магия на грънчарството и всеки, който има желание ще може да направи свой глинен съд!

Посетителите ще имат възможност да видят изработката на традиционни български инструменти от народната музика, сред които кавал, гайда, тъпан, тамбура, двоянка, дудук. Българската народна музика се разпознава в цял свят и една от главните причини са автентичните инструментите, с които се изпълнява.

На щанда за пчеларство ще бъдат подредени различни видове мед и пчелни продукти. За по- любознателните жители и гости на Благоевград специалист на щанд „Пчеларство“ ще разяснява ползите от меда и технологията на получаването му.

„Занаят фест“ се провежда за първи път в Благоевград, а идеята е инициативата да стане традиционна.

 

Материалът Занаятчийството в Благоевград се завръща! Майстори ще ни покажат тънкостите в… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Рехабилитатор поема ръководството „Медицински център ІІІ – Бургас“

https://www.actualno.com/burgas/rehabilitator-poema-rykovodstvoto-medicinski-centyr-burgas-news_671537.html

Д-р Христо Вълчев поема управлението на „Медицински център ІІІ – Бургас“ ЕООД. С решение на местния парламент от вчера е одобрен изборът му след проведен конкурс. Д-р Христо Вълчев е магистър по медицина с призната специалност „Спортна медицина“ и „Физикална терапия и рехабилитация“. Откак към Медицинския център е открито звено по „Спортна медицина“ той е негов ръководител. Досегашният шеф на Медицинския

Салмонела в детска градина в Стара Загора

https://www.vesti.bg/bulgaria/salmonela-v-detska-gradina-v-stara-zagora-6081669

В Детска градина „Бреза” № 4 има заразени 14 души - деца и от персонала

Салмонела в детска градина

https://www.vesti.bg/bulgaria/salmonela-v-detska-gradina-6081669

В Детска градина „Бреза” № 4 има заразени 14 души - деца и от персонала

Обвиниха 10 в корупция от ДАИ в Благоевград, сред тях и съпругът на спецпрокурор

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/obviniha-10-koruptsiia-dai-blagoevgrad-sred-tiah-saprugata-spetsprokuror.html

Десет от арестуваните вчера инспектори от ”Автомобилна администрация” (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа, съобщи кореспондентът на БНР в региона.

Обвиниха 10 в корупция от ДАИ в Благоевград, сред тях и съпругата на спецпрокурор

https://frognews.bg/novini/obviniha-10-koruptsiia-dai-blagoevgrad-sred-tiah-saprugata-spetsprokuror.html

Десет от арестуваните вчера инспектори от ”Автомобилна администрация” (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа, съобщи кореспондентът на БНР в региона.

Григор Димитров удари за начало Жил Симон в Барселона

https://frognews.bg/novini/grigor-dimitrov-udari-nachalo-jil-simon-barselona.html

Григор Димитров започна ударно участието си на тенис турнира в Барселона от категорията АТР500 и с награден фонд 2 510 900 евро. Петият в световната ранглиста Димитров постигна първата си победа на клей над 33-годишния французин Жил Симон - 6:2, 6:1 за 1 час и 22 минути.

Трагедия в ЦСКА часове преди дербито

https://dnes.dir.bg/futbol/tragediya-v-tsska-chasove-predi-derbito

Асът Фернандо Каранга научи за смъртта на майка си, но ще играе срещу "Левски"

Задигнаха 100 бона от банкомат без да го разбиват

http://www.struma.com/sinya-lampa/zadignaha-100-bona-ot-bankomat-bez-da-go-razbivat_133492/

Близо 100 хиляди лева са откраднати от банкомат в плевенския квартал "Сторгозия", съобщи говорителят на прокуратурата в града Рени Кирилова, цитирана от "Дир.бг".

Сигналът за извършения обир е подаден в понеделник около 15:20 часа във Второ районно управление в Плевен от служител на охранителна фирма, извършваща инкасо услуги.

Банкоматът не е разбит, а е отворен с техническо средство. Местопроизшествието е посетено от разследващ екип на полицията в Плевен...

Продължава

Община Елена спечели проект за социално предприятие

https://www.24chasa.bg/region/article/6832868

Община Елена спечели проект за социално предприятиеОбщината  в Елена е с одобрен проект за създаване на социално предприятие по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Основната му дейност е насочена за предоставяне на услуги за над 500 потребители, повечето са социални услуги на специфични уязвими групи – възрастни и самотно живеещи хора,

Нови обвинения: Черните облаци над кметицата на „Младост“ и подкупните й авери се сгъстяват

http://www.struma.com/sinya-lampa/novi-obvineniya-chernite-oblaci-nad-kmeticata-na-mladost-i-podkupnite_133491/

Нови обвинения се очаква да бъдат повдигнати на обвиняемите за корупция кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това стана ясно от думите на адвокат Ирен Савова, защитник на Петрова, която е призована в Националното следствие, за да представлява своята подзащитна, другите адвокати все още ги няма, предава БТА.

Преди седмица при акция в центъра на София прокуратурата и КПКОНПИ задържаха трите лица с подкуп в размер на 70 000...

Продължава

Удобното дете

https://offnews.bg//mama-nindzha/udobnoto-dete-679412.html

Често казваме, че детето трябва да е послушно, което предполага, че може да не е. А ако слуша винаги? Да разбереш желанията си Има деца (не са много), които като че ли са родени възпитани. Те са послушни, предпазливи, правят всичко както трябва, дори никой да не го изисква от тях. Едва ли не предчувстват желанията на възрастните и ги изпълняват, преди да са произнесени. Стараят се да се държат така, че да не обидят никого и да не създават неприятности. Първоначалната ни реакция при досег с такова дете е радост, удоволствие, но и леко напрежение. Дали детето се държи…

Макрон и Тръмп - несъмнена бромантика

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3169098_makron_i_trump_-_nesumnena_bromantika/?ref=rss


Когато президентът Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом за първото официално държавно посещение от встъпването в длъжност на сегашното американско правителство, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, пише американският в. "Ню Йорк таймс".<br /><br />Двамата демонстрират съвършено разбирателство, а на четири очи работят по изглаждане на различията. Човек ще...

Борисов: С темпото на работа на правителството до края на годината ще свалим външния дълг до 20%

http://www.moreto.net/novini.php?n=373149

Премиерът Бойко Борисов коментира пред министрите тази сутрин последния доклад на Евростат, според който външният дълг на България намалява от 29 на 25.4 на сто от брутния продукт за последната година. Това нарежда страната ни на трето място в Европейския съюз, обясни Борисов: "След Естония и Люксембург.

5 неща, които ВЕДНАГА да изтриете от FACEBOOK профилите си

https://www.actualno.com/curious/5-neshta-koito-vednaga-da-iztriete-ot-facebook-profilite-si-news_671535.html

1,5 млрд. души в света използват Facebook, което е впечатляващо, но и малко притеснително. Макар да ни убеждават, че защитата на личните данни на потребителите е приоритет, от социалната мрежа не могат да гарантират сигурността ни изцяло. Затова е добре и сами да се погрижим за нея. Като начало от Independent съветват да изтриете тези неща от профилите си. 1. Адресът и местоположението ви. Човек никога не знае дали няма зложелатели, които могат да се възползват от тази информация. 2. Кога и за

Изобретателят Мадсен бе осъден за убийството на журналистката Ким Вал

https://www.actualno.com/europe/izobretateljat-madsen-be-osyden-za-ubijstvoto-na-jurnalistkata-kim-val-news_671542.html

Градският съд на Копенхаген даде доживотна присъда да изобретателя Питър Мадсен за убийството на журналистката Ким Вал. Според следствието Мадсен е убил Вал по време на пътуване на подводницата "Наутилиус", след което е разчленил тялото ѝ. Съдия Анет Буркьо, която е председател на процеса, заяви, че съдът е стигнал до извода, че Вал е била убита, а Мадсен не е предоставил никакво обяснение за случилото се, което да "заслужава доверие". По време на процеса Мадсен призна, че

Дадоха доживотна присъда на Петер Мадсен за убийството на журналистката Ким Вал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832844

Дадоха доживотна присъда на Петер Мадсен за убийството на журналистката Ким Вал47-годишният датчанин получи доживотна присъда за убийството на шведската журналистка Ким Вал, пише немското издания "Билд". Съдът в Копенхаген излезе с възможно най-високата присъда, която бе поискана от прокуратурата. Мадсен е признат за виновен за убийството на Ким Вал, която първо е измъчвал на борда на подводницата си, а след това я е убил.

"Антилопата" и Килата пръскат на BG MUSIC FESTIVAL 2018

http://www.struma.com/obshtestvo/antilopata-i-kilata-pruskat-na-bg-music-festival-2018_133490/

Тита, 100 Кила, Deep Zone Project, Дичо, Eva и Клавдия са специалните гост-изпълнители на второто издание на BG MUSIC FESTIVAL

Мегахитовите изпълнители Тита, 100 Кила, Deep Zone Project, Дичо, Eva и Клавдия ще избухнат пред многобройните си фенове като специални гост-изпълнители на втория BG MUSIC FESTIVAL, който ще се проведе на 8 и 9 юни в Летния театър на град Сандански. Официална водеща на събитието ще бъде R&B изпълнителката IVY.

На 8 юни в конкурсната вечер ще бъдат изпълнени и представени 22-те песни на тазгодишните финалисти. Те бяха класирани изключително трудно от компетентното селекционно...

Продължава

Обсъждат заплатите на музикантите от БНР в Комисията по култура

https://www.actualno.com/society/obsyjdat-zaplatite-na-muzikantite-ot-bnr-v-komisijata-po-kultura-news_671534.html

По инициатива на председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов на 26 април 2018 г. комисията ще проведе извънредно заседание. На него ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР, предаде БГНЕС. Заседанието, на което ще присъства и председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова, ще бъде от 14.30 часа в зала 248, пл. "Княз Александър І" №1. Ръководството на БНР също ще бъде поканено да участва в зас

В Бавария слагат кръстове на административните сгради

http://clubz.bg/67121-v_bavariq_slagat_krystove_na_administrativnite_sgradi

Регионалното правителство на консерваторите в Бавария нареди на входовете на всички сгради на областната администрация да бъдат поставени християнски кръстове, предаде АП.

Местните власти заявиха, че на кръстовете не бива да се гледа като на религиозни символи и че целта е чрез тях да бъде отразена "културната идентичност и западнохристиянско влияние" в южната германска провинция.

Приетото днес постановление няма да се отнася за сградите на общинските и федералните власти.

В преобладаващо католическа Бавария кръстовете вече са задължителни в училищата и класните стаи. В провинцията управлява Християнсоциалният съюз (ХСС) - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел. ХСС се надява да не загуби мнозинството си в регионалното управление в полза на дясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), чиято антимюсюлманска кампания получи отглас сред някои германски избиратели.

4 години затвор за рецидивист с 22 присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832875

4 години затвор за рецидивист с 22 присъдиПо обвинителен акт на Районната прокуратура в Кърджали съдът е наложил наказание от четири години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на 47-годишния Джеваил С. за измама, като присъдата е потвърдена от местния Окръжен съд и е влязла в сила. Досега подсъдимият има общо 22 присъди, многократно е изтърпявал наказание "лишаване от

Евакуираха училище в Германия заради опасен химикал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832843

Евакуираха училище в Германия заради опасен химикалЕвакуираха ученици и учители от училището в Епелборн, федерална провинция Саар. Причината - контакт с агресивен химикал, информира вестник „Билд“, цитиран от БГНЕС. В 9.45 часа местно време учениците са почувствали остър мирис в коридора, където се е намирал кабинетът по химия. Няколко от тях са се оплакали от проблеми с дишането и сълзене.

Майка на 3 деца отряза силиконовите си гърди с макетно ножче, следвайки упътване в YouTube

http://www.struma.com/lyubopitno/maika-na-3-deca-otryaza-silikonovite-si-gurdi-s-maketno_133489/

Майка на три деца разказа как сама изрязала гръдните си импланти, след като са започнали да ѝ причиняват дискомфорт. 49-годишна жена нямала пари за повторна операция, затова решила да прибегне към самолечение, пише Mirror.

Тоня Росингтън реши да увеличи бюста си след третото раждане, когато естествените ѝ гърди изгубили формата си. Операцията струва на съпруга ѝ £ 2,400 и била извършена в Брюксел.

Скоро жената започнала да изпитва дискомфрт и написала...

Продължава

Прокуратурата обжалва практика в Шумен за командировките на общинските съветници

https://www.actualno.com/shumen/prokuraturata-objalva-praktika-v-shumen-za-komandirovkite-na-obshtinskite-syvetnici-news_671533.html

Прокуратурата официално поиска от съда да промени правилниците за организация и работа на Общинските съвети в Шумен и Велики Преслав. Според държавното обвинение не може председателите на съветите да разрешават командировки на общинските съветници - това е само в правомощията на кметовете. Прокуратурата казва, че няма значение дали командировката е зад граница или е в рамките на територията на България. Освен това, прокуратурата иска да бъдат отменени и текстове от Наредбата за отглеждане на к

Васил Кендов за Фрог: Външният дълг не е намалял

https://frognews.bg/biznes-turisam/vasil-kendov-frog-vanshniiat-dalg-namalial.html

Не вярвам на думите на Борисов, че ние сме трети в Европа по намален външен дълг. Това заяви пред Фрог нюз Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребители на финансови и банкови услуги.

Васил Кендов за Фрог: Външният дълг не е намалял

https://frognews.bg/novini/vasil-kendov-frog-vanshniiat-dalg-namalial.html

Не вярвам на думите на Борисов, че ние сме трети в Европа по намален външен дълг. Това заяви пред Фрог нюз Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребители на финансови и банкови услуги.

Бургаски магистрат разкри пред 12-класници как се води съдебен процес

https://www.24chasa.bg/region/article/6832802

Бургаски магистрат разкри пред 12-класници как се води съдебен процес12-класници от немската гимназия в Бургас имаха възможност нагледно да видят как се води съдебен процес, да разберат какъв е редът на наказателния процес от разкриването до санкционирането на едно престъпление, както и какви са целите при вземане на мерки за неотклонение спрямо обвиняеми. Всичко това атрактивно обясни в зала окръжният съдия Даниел

Посещението на Сидеров в Крим ще се обсъди на коалиционен съвет

http://clubz.bg/67119-poseshtenieto_na_siderov_v_krim_shte_se_obsydi_na_koalicionen_syvet

Посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на зам.-шефа на парламента Явор Нотев ще бъде обсъдено на коалиционния съвет на мнозинството. Това каза пред бТВ председателката на НС Цвета Караянчева.

Тя изтъкна, че Нотев не е бил командирован от парламента и посещението е било финансирано от "Атака".

"Уведомена съм, че те ще отсъстват. Финансирането е от "Атака". Като представители на партия, могат да ходят където си искат", каза Караянчева.

Тя припомни, че от ГЕРБ неведнъж са изразявали своето несъгласие с анексирането на Крим.

"Те ("Атака" - б.р.) са самостоятелна партия. Ние следваме евроатлантическата позиция. Ще обсъдим на коалиционен съвет случката. Разграничаваме се от това посещение. Имаме правителствена програма. В тази програма е ясно изразена евроатлантическата позиция на правителството. Надявам се да не е проблем", каза Караянчева.

Тя коментира и исканата от БСП оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов заради недопускането на майки на деца с увреждания. Според Караянчева става дума за недоразумение, а и самият Христов се е извинил.

Шефката на парламента заяви, че е склонна да дебатира намаляването на депутатските заплати и ваканции, както иска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя лично нямала нищо против да бъдат намалени отпуските.

Караянчева коментира и размяната на реплики между президента Румен Радев и ГЕРБ. Според нея президентът се държи сякаш иска да каже на своите приближени: "Видяхте ли какво измислих, сега му го казах". Според нея такъв тон не трябва да има между институции.

Караянчева призна, че сред депутатите няма много юристи. Но изтъкна, че в комисиите като експерти има достатъчно прависти.

14 са положителните проби за салмонела в детска градина „Бреза“

http://www.cross.bg/gradina-april-detska-1573376.html

/КРОСС/ От 20 април до момента е установено, че 14 лица от старозагорската детска градина „Бреза" са с положителни проби на салмонела ентеритидис. Това са 12 деца от Втора група, от които две заболели и 10 здрави заразоносители и двама души от персонала - здрави заразоносители (помощник-готвач и помощник-възпитател). Положителните на салмонела лица са отстранени от детското заведение и са насочени към личните им лекари за лечение по антибиограма. Продължава изследването на децата от детската градина, които не са били в детското заведение на 20 април. В градината се приемат деца само с отрицателни резултати за бактериално носителство. На 20 април стана ясно, че 11 деца на четири и на пет години и помощник-готвач в детска градина „Бреза" в Стара Загора са с доказана салмонелна инфекция. Извършена е повторна крайна дезинфекция на цялата детска градина, като това е направено още на 20 април. Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора предприе повторно вземане на проби от храна и отривки от външната среда на кухненския блок, резултатите от които са без отклонения от нормата.    

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2018/2019 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xmQVkJ0MWV0/

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 година. Те са определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища.

Намаление на такси за студенти се регистрира единствено при СУ „Св. Климент Охридски“. Те са с най-големи стойности при специалностите от професионално направление „Физически науки“ и за специалността „Ядрена химия“. В редовна форма на обучение годишните такси са 200 лв. (при 750 лв. за настоящата учебна година), а в задочна форма на обучение са 100 лева (при 300 лева за тази година). СУ „Св. Кл. Охридски“ обаче увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления „Администрация и управление“, „Право“, „Психология“, и „Филология“. Увеличението за редовната форма на обучение е в границите 40-61 лв., а за задочна форма – 100-160 лв. Единствено в професионално направление „Социални дейности“ се отчита по-голямо увеличение в задочната форма – 300 лв.

Без промяна остават таксите за студенти в 17 държавни висши училища – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ТУ – София, ТУ – Варна, УАСГ – София, МГУ – София, ЛТУ – София, МУ – София, МУ – Варна, УНСС, Икономически университет – Варна, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, АМТИ – Пловдив, НСА, ВСУ “Л. Каравелов” и УниБИТ.

В 16 висши училища се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления средно с 11,7 на сто.

В ПУ „Паисий Хилендарски“ се увеличават таксите с по 40 лв. във всички професионални направления, с изключение на тези в „Администрация и управление“, „Туризъм“, „Икономика“ и направленията от природните науки, математика и информатика, както и техническите науки. Във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” увеличението е с 50 лв. само за новоприети студенти в професионално направление „Педагогика“ – редовна и задочна форма. В техническите университети увеличение има в Габрово – от 100 лв. до 240 лв. в редовна форма и до 30 лв. в задочна форма, а студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лв. повече във всички професионални направления.

В медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. За първия университет таксите се повишават с 250 лв. в направленията „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ – за І курс редовна форма на обучение. При втория университет се наблюдава увеличение от 50 лв. до 100 лв. в различните професионални направления.

От 6% до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в РУ „Ангел Кънчев“, с изключение на тези от социалните, стопански и правни науки. Увеличението в ЮЗУ „Неофит Рилски“ е от 11 до 24 процента.

При сравнителния анализ на досегашните такси и предложенията на висшите училища за новата учебна година е установено, че при девет държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти се увеличава средно с 13,1% (от 20 лв. до 300 лева). При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите.

Ексминистър: Преди 10 г. бяхме по-близко до еврозоната

https://dnes.dir.bg/ikonomika/eksministar-predi-10-g-byahme-po-blizko-do-evrozonata

За 10 години ние заспахме и в стратегически план почти нищо ново не постигнахме, казва Николай Василев

Общински съвет Банско одобри участието на община Банско с проект по програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtinski-suvet-bansko-odobri-uchastieto-na-obshtina-bansko-s-proekt_133488/

Общински съвет – Банско даде своето съгласие за кандидатстването на община Банско по Програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”, Приоритетна ос „Околна среда”. Разработваният проект е с водещ партньор македонската община Пробищип, и предвижда подмяна на котли за твърдо гориво с пелетни в две общински сгради, както и анализ на чистотата на въздуха на територията на общината.

Програмата за развитие на туризма през 2018 г. бе...

Продължава

Андрю Лойд Уебър и Чита Ривера ще получат награди "Тони" за цялостно творчество

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6832827

Андрю Лойд Уебър и Чита Ривера  ще получат награди "Тони" за цялостно творчество Американската актриса, певица, танцьорка и звезда на Бродуей Чита Ривера и британският композитор и продуцент, чийто мюзикъли от години радват публиката на нюйоркска театрална сцена, ще бъдат удостоени със специални награди "Тони" за цялостно творчество, съобщи ЮПИ. Почетните отличия - признание за изключителен принос към театралното изкуство,

Тръмп прави голям завой, оценявайки Ким Чен Ун като "много почтен"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832824

Тръмп прави голям завой, оценявайки Ким Чен Ун като "много почтен"Президентът Доналд Тръмп каза вчера, че Ким Чен Ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е "много отворен" и "много почтен" - доста различна оценка за лидер, когото той по-рано заклеймяваше като "Малкия човек ракета". Съединените щати и Северна Корея договарят среща на

Осъдиха треньор по ски за сексуално насилие над деца

http://www.cross.bg/mesetza-muzhut-trenyor-1573375.html

/КРОСС/ Австрийски треньор по ски бе осъден на четири затвор заради сексуален тормоз над ученици. Мъжът, чието име не се съобщава, е опипвал един от учениците си между краката, докато на друг е пращал неприлични съобщения в социалната мрежа. Според съда в австрийския град Льобен има достатъчно доказателства. Треньорът ще прекара 4 месеца зад решетките, а още осем месеца след това ще бъде поставен на изпитателен срок. Мъжът, чиято присъда все още не е окончателна и подлежи на обжалване, е работел в ски академията в Шладминг.  

Задържаните от ДАИ остават в ареста, съпругът на петричанката, прокурор Ирина Арменова сред задържаните

http://www.struma.com/krimi/zadurjanite-ot-dai-ostavat-v-aresta-suprugut-na-petrichankata-prokuror_133487/

Задържаните служители на ДАИ остават в ареста, това бе съобщено днес на официална пресконференция на Спецпрокуратурата. Сред арестуваните е и Ангел Янчев, съпруг на петричанката Ирина Арменова, която от години е прокурор в София. Арменова работи известно време в РП Петрич, после в Сандански и след това се премести в столицата.

Припомняме, че при мега операция на ГДБОП и Спецпрокуратурата вчера бяха арестувани служители на ДАИ, уличени във вземане на подкуп от шофьори на товарни...

Продължава

Близо 30 000 мигранти от Афганистан са влезли в Турция

https://frognews.bg/svqt/blizo-30-000-migranti-afganistan-vlezli-turtsiia.html

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи днес, че от началото на годината в Турция са влезли 29 899 мигранти от Афганистан, предаде ДПА. През цялата 2017 г. в Турция са влезли 45 000 афганистански мигранти.

Отпадат хартиени документи, изисквани досега от социалното подпомагане

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169067_otpadat_hartieni_dokumenti_iziskvani_dosega_ot/?ref=rss


Хората в неравностойно положение, ще подават по-малко наброй хартиени документи, за да получават услуги от Агенцията за социално подпомагане (АСП), съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.<br /><br />Хората с увреждания вече няма да представят копие от решение на ТЕЛК, за да получат интеграционни добавки. До месец държавната агенция "Електронно управление" ще създаде връзка към регистъра на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), в който са налични...

Свлачище на АМ "Струма" затруднява движението

http://www.struma.com/sinya-lampa/svlachishte-na-am-struma-zatrudnyava-dvijenieto_133486/

Свлачище затруднява движението в посока Дупница-София, отбива се в наскорошното платно.

Шофьорите да карат внимателно преминавайки през този участък.

Свлачище на АМ "Струма" затруднява движението

http://www.struma.com/obshtestvo/svlachishte-na-am-struma-zatrudnyava-dvijenieto_133486/

Свлачище затруднява движението в посока Дупница-София, отбива се в наскорошното платно.

Шофьорите да карат внимателно преминавайки през този участък.

Благоевград потъна в скръб! Отиде си талантлива актриса

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%8a%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b1-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d1%82%d0%b0/

Днес след тежко и продължително боледуване почина актрисата Соня Дюлгерова. Дамата на благоевградския театър си отиде на 62 години.

Тя бе пенсионирана през юни миналата година и има 39-г. на сцената на ДТ “Никола Вапцаров” – Благоевград, съобщава струма.бг.

Поклонението ще бъде утре в църквата на Старите гробища в Благоевград.

Материалът Благоевград потъна в скръб! Отиде си талантлива актриса е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трикратен ръст на делата във Варна за отнемане на незаконно придобито имущество

http://www.moreto.net/novini.php?n=373153

Трикратно са се увеличили делата, образувани по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество през 2017-та спрямо предходната година. Това стана ясно на пресконференция за годишната работа на Варненски окръжен съд, предаде репортер на Moreto.

Тръмп и Макрон се разбраха да работят за ново споразумение с Иран

http://www.mediapool.bg/tramp-i-makron-se-razbraha-da-rabotyat-za-novo-sporazumenie-s-iran-news278361.html

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за ново споразумение с по-строги мерки за сдържане амбициите на Иран. На общата си пресконференция след снощните им разговори двамата демонстрираха съгласие, но Тръмп се въздържа да се ангажира с оставане в сега действащата ядрена сделка, за което го призовават останалите страни, участвали в нейното сключване през 2015 година, предаде ройтерс.   Същевременно американският президент дори засили досегашните си критики към споразумението с Иран, като го определи като катастрофално, безумно и смехотворно.   "Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата" на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Макрон на съвместната пресконференция. "Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран", добави той.   Тръмп от своя страна поиска ново споразумение "със здрави основи". "Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура", заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него. "Ще видим какво ще стане след 12-и", каза Тръмп.   "От няколко месеца казвам, че това споразумение не е достатъчно, но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности" на Иран, заяви Макрон. Той изрази желание да се започне работа по ново споразумение "в близките седмици и месеци". "Този път е единственият, който позволява стабилност. Франция не е наивна по отношение на Иран", каза Макрон.   Според френския президент трябва да се обхванат въпроси като блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г., прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона, предаде Ройтерс.   "Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство", каза Тръмп след среща с Макрон в Белия дом. Тръмп предупреди Иран да не изпълнява заплахите си, че ще възобнови ядрената си програма.   "Ако рестартират ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега", заяви Тръмп, без да обясни какво има предвид.   Според Тръмп това споразумение е "безумно и смехотворно", защото не взема предвид балистичните ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.   Френският вестник "Фигаро" пише, че предвидената допълнителна спогодба, която ще позволи запазване на сключената през 2015 г. ядрена сделка, ще съдържа четири стълба: ядрената програма на Иран в краткосрочен план (регламентирана от настоящата ядрена сделка), в дългосрочен - балистичната програма на Иран и намесата му в регионалните конфликти. Двамата лидери се споразумяха да включат към този последен стълб изрично условие за уреждане на конфликта в Сирия, допълва вестникът.   Сирия   Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия "относително скоро", но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение.   Двамата с Макрон са се съгласили, че никой от тях не иска да дава на Иран допълнителни възможности за влияние в региона.   "Искаме да се приберем у дома. Ще се приберем у дома. Искаме обаче да оставим силен и траен отпечатък в региона и това беше много важна част от разговора ни", каза Тръмп, който благодари на Макрон за участието на Франция в неотдавнашните западни удари по Сирия и в борбата с тероризма.   Макрон, цитиран от Ройтерс, заяви, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия. Той заяви, че в близките седмици и месеци ще направи оценка какво трябва да се направи по сирийския въпрос. По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Макрон каза, че първата цел на намесата в Сирия е да се завърши работата по разгромяването на "Ислямска държава" и други радикални групировки.   Освен военната намеса обаче трябва да се намери политическо решение на кризата в Сирия, а за тази цел трябва да се изготвят редица споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна страна, каза Макрон.   "Похарчихме 7 трилиона долара за Близкия изток и не получихме нищо или даже по-малко от нищо. САЩ повече няма да плащат", каза Тръмп и призова арабските страни от региона съществено да увеличат финансовия си принос за стабилизирането на Сирия, след като там бъде победена ИД. "В Близкия изток има много богати страни и те трябва да увеличат съществено приноса си, за да не се възползва Иран и нашите усилия против ИД. Те трябва да увеличат финансовия си принос, не малко, а колосално", заяви Тръмп.   Северна Корея   Тръмп призова Северна Корея да премахне целия си ядрен арсенал и изрази убеденост, че предстоящата му среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун ще е успешна, предаде Франс прес.   "Мисля, че ще бъде много положителна. Започнах един процес и отначало всички решиха, че подхождам неправилно. В същото време обаче от 25 години се водят преговори и нищо не стана, а сега стават много неща. Този въпрос отдавна трябваше да е решен от други американски президенти и други лидери на други страни. Ние напредваме съвсем добре. Организират се срещи и искам да видя премахване на ядреното оръжие в Северна Корея", каза Тръмп.   По думите му севернокорейският лидер Ким Чен-ун е проявил много достойно поведение и предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят. "Беше ни казано, че те биха искали срещата да се състои възможно най-скоро. Водим много добри разговори. Ким Чен-ун е много открит и според мен много достоен, съдейки по всичко", каза Тръмп.   Търговията   Макрон изрази доверие в доброто бъдеще на търговските отношения на Франция със САЩ и заяви, че е хубаво, когато съюзници работят заедно. Той заяви, че търговията между двете страни е балансирана и каза, че всички страни трябва да следват правилата на Световната търговска организация.   В присъствието на френския си гост Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси.   "Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция", каза Тръмп. "ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими", заяви президентът на САЩ.   От думите му не се разбра как гледа на европейските призиви да не се въвежда 25 процента мито върху вносната европейска стомана.   Доналд Тръмп заяви, че САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни. "Китай подхожда много сериозно и ние също. Има много добър шанс да постигнем споразумение", каза Тръмп.   На границата с интимното   Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Въпреки разногласията им по множество въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ, отбелязва АФП.   "Той ще е велик президент за Франция, предричам го", каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет и добави, че френският президент "се справя чудесно".   Когато президентът Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, пише американският в. "Ню Йорк таймс".   Двамата демонстрират съвършено разбирателство, а на четири очи работят по изглаждане на различията. Човек ще каже, че никакво разногласие не може да развали прочувственото приятелство между Тръмп и Макрон. Те се прегръщат, потупват се по гърбовете, държат се за ръка и за пръв път американският президент разцелува свой колега, пише френският в. "Фигаро".   Тръмп увеличи списъка от прояви на дипломатическа симпатия, като прибави към него изчеткването на пърхот от костюма на госта, в случая френския президент, предаде Франс прес.   Тръмп направи изненадващия жест точно преди двамата лидери да позират за фотографите в Овалния кабинет на Белия дом. Самият Макрон изглежда се посмути от тази проява на загриженост.   "Имаме много привилегировани отношения, даже сега ще махна този пърхот", каза Тръмп докато изчеткваше с ръка рамото на черния костюм на Макрон. "Трябва да го направим безупречен, сега е безупречен", оправда се президентът на САЩ. Вечерта американският президент посрещна френския си колега на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания.   Американската първа дама беше избрала дълга сребриста рокля "Шанел", изрисувана ръчно със сребро и украсена с кристали и пайети. Брижит Макрон носеше кремава дълга рокля "Луи Вюитон" с дълги ръкави и златни детайли. Двамата президенти бяха облечени в черни смокинги.   На държавната вечеря присъстваха 123-ма гости, сред които вицепрезидентът Майк Пенс, членове на правителството, председателят на Върховния съд Джон Робъртс, шефът на ЦРУ Майк Помпейо, 94-годишният бивш държавен секретар Хенри Кисинджър, шефът на "Епъл" Тим Кук, медийният магнат Репърт Мърдок и двама шампиони от зимните олимпийски игри.   На първата държава вечеря, дадена от бившия президент Барак Обама в чест на Индия, имаше над 300 гости, припомня АП.

Прецизират обвиненията на кметицата Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832786

Прецизират обвиненията на кметицата ИванчеваПрокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той посочи, че част от защитниците по случая отказвали да подпишат документи. Обвинението доуточнявало дати, свързани с разследването. При акция вчера в Благоевград по обвинения за корупция бяха арестувани служители

Спецпрокуратурата с горещи разкрития за наглата схема, по която са действали закопчаните даяджии ...

http://www.struma.com/obshtestvo/specprokuraturata-s-goreshti-razkritiya-za-naglata-shema-po-koyato-sa_133485/

Хора умират заради корупцията, заяви шефът на спецпрокуратурата

"Корупцията е също толкова страшна, колкото едно убийство. Трябва да си зададем въпроса за това колко хора са загинали от това, че не са платили на някой лекар; колко хора са загинали защото някой магистрат или човек от изпълнителната власт не си е свършил работата; колко хора са загинали заради някой, който си е купил книжка и е причинил катастрофа. Корупцията не е дребен проблем.

Даже е доста по-съществен от много други престъпления. Тя бърка в джоба на всеки българин"....

Продължава

"Филаделфия" стигна втория кръг на плейофите в НБА за пръв път от 2012 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3169058_filadelfiia_stigna_vtoriia_krug_na_pleiofite_v_nba_za/?ref=rss


За пръв път от 2012 г. "Филаделфия 76" се класира за втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Сиксърс" постигнаха убедителна домакинска победа със 104:91 срещу "Маями хийт" и спечелиха серията с 4:1.<br /><br />Джей Джей Редик беше най-резултатен за победителите с 27 точки след пет тройки от десет опит и общо шест коша при 13 стрелби от игра. Джоел Ембийд изигра силен мач и се отличи с 19 точки (8/14 от игра), 12 борби и две...

Протест заради високи мартенски сметки на парното

https://frognews.bg/novini/protest-zaradi-visoki-martenski-smetki-parnoto.html

Десетки граждани се събраха на протест пред Министерството на енергетиката, недоволни от високите мартенски сметки за парно в София. Те искат също да бъде отменена таксата ”сградна инсталация”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване