Цветан Цветанов: Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров за Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=373171

Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално, разграничаваме се от позицията му. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод визитата на лидера на "Атака" в Крим.

„Идеален дом“ става платформа за обмяна на идеи между мебелни производители и дизайнери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833355

„Идеален дом“ става платформа за обмяна на идеи между мебелни производители и дизайнериИ мебелистите ще внасят работници, браншът носи 2-3% от добавената стойност на българската икономика Списание „Идеален дом“ се превръща в платформа за обмяна на идеи между младите български дизайнери и производителите на мебели. Това обяви главният редактор на списанието Николета Киркова на международната конференция „Дизайнът среща интериора“,

Премиерът на Мадрид подаде оставка заради кражба от магазин

http://www.cross.bg/sifyentes-madrid-predade-1573398.html

/КРОСС/ Регионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след труден месец за нея, включващ твърдения, че е фалшифицирала дипломата си за придобита магистърска степен и че е била хваната да краде от магазин през 2011 г., предаде Ройтерс. Сифуентес е политик от управляващата десноцентристка Народна партия. Мадрид винаги е бил крепост на тази политическа сила, чийто лидер е премиерът Мариано Рахой. Нaродната партия обаче е подложена на засилващ се натиск от либералите от "Сиудаданос", които изпревариха управляващата партия в социологическите проучвания на фона на корупционните скандали около НП. Кадри от охранителна камера, разпространени днес от вестник "Окейдиарио", показват как Сифуентес си изпразва чантата пред охранител в супермаркет, след като бива обвинена, че е взела козметичен крем. Преди да подаде оставката си, тя заяви, че вземането от нея на крема, който струвал 40 евро, е било "неволна грешка". Премиерът Рахой каза в коментар за оставката й, че в създалата се ситуация Сифуентес е "направила това, което е трябвало", предаде агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС. При скандала за дипломата ставаше дума за това, че са били подправени подписи на преподаватели и представители на администрацията на университета, в който е следвала, а тя самата, както изглежда, не е била присъствала на повечето занятия, предаде Асошиейтед прес

Утре избират Владимир Клисуров за кмет на „Младост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833346

Утре избират Владимир Клисуров за кмет на „Младост”С извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет утре общинският съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността г-н Клисуров, т.е. заместник-кметът, посочен в заявлението на г-жа Десислава Иванчева. Това заяви пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, цитиран от Би Ти Ви.

Почина палестински журналист, прострелян преди 2 седмици в Изицата Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833345

Почина палестински журналист, прострелян преди 2 седмици в Изицата ГазаПалестински журналист почина днес от раните си, след като преди две седмици беше прострелян от израелски войници в ивицата Газа, докато отразяваше протестите, съобщи представител на министерството на здравеопазването в Газа, цитиран от ДПА и БТА. Двайсет и шестгодишният Ахмад Абу Хусейн работел за местно радио.

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

http://www.cross.bg/kevr-gerb-vuzmozhnost-1573397.html

/КРОСС/ Голям спор се разрази в последните минути на парламентарния ден. Изненадващо ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложение, което даваше законови основания на КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ. От БСП реагираха остро. „Какво се е случило за една седмица, че ГЕРБ отново да извъртят позицията си на 180%?", попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков. Той припомни, че преди седмица всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, са одобрили законопроект, в който изрично става дума за проверка на тази сделка. „Патриотите продължават да подкрепят своето предложение. Затова хората трябва да знаят, че дали КЕВР ще се намеси в тази сделка или не - сега зависи само и единствено от партия ГЕРБ", подчерта Зарков. От ДПС възразиха на тази възможност с аргумента, че други такива сделки, като продажбата на ЕОН на „ЕНЕРГО-ПРО", не са предизвиквали подобни реакции. „Това е, защото „ЕНЕРГО-ПРО" не е създадена вчера, защото след онази продажба, министър на енергетиката не е подавал оставка и никой не я е определял като „фалшива новина", коментира Зарков. „Ние утре ще сме тук - в зала, и ще подкрепим предложението на Обединени патриоти. А какво ще направят те, ако то бъде отхвърлено от коалиционния им партньор?", попита Филип Попов. „Сега действащият закон за енергетиката не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие

Двама шестокласници се сбиха в училище в Димитровград, едното дете е в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833328

Двама шестокласници се сбиха в училище в Димитровград, едното дете е в болницаДве деца са се били в училище в Димитровград, съобщи "Дарик". Инцидентът е станал на 24 април по обед по време на междучасие в коридора на школото. Свидетели на случката са били трима дежурни учители и помощник-директорът на местното училище "Любен Каравелов", които веднага са реагирали. Според запознати побоят е след обидна реплика,

Структура на ГЕРБ въстана срещу Борисов заради местно съглашение с ДПС

https://offnews.bg//politika/struktura-na-gerb-vastana-sreshtu-borisov-zaradi-mestno-saglashenie-s-679422.html

Структура на ГЕРБ се вдигна на бунт заради съглашение на местното ръководство и общинската власт с ДПС. Това става ясно от писмо от членове на ГЕРБ от село Грашево (община Велинград).

Писмото е написано на 24 октомври миналата година, но е входирано в Министерския съвет чак на 12 март тази година. 

В писмото членове и активисти на ГЕРБ се оплакват, че хора на ДПС се слагат на директорски постове, с което се губи доверието в ГЕРБ и в премиера и лидер на партията Бойко Борисов. 

"Искаме да изложим нашето негодувание и разочарование от местната общинска власт и структурата на ГЕРБ. На местните парламентарни избори дадохме 450 гласа за избор на кмет на община и депутат – г-н Гечев. Нашето негодувание е в това, че ние сме отхвърлени, не ни се помага и сме поставени в положение, в което ние губим доверие към Вас и партия ГЕРБ", обясняват те в писмото. 

От него става ясно, че един от назначените, с които членовете на ГЕРБ не са съгласни, е председателят на читалище „Виделина“, който по думите им не си изпълнява задълженията.

„Нееднократно сме се опитвали да сменим статуквото чрез отчетно-изборно събрание. Да изберем нов председател, който милее и има качества да ръководи културната и обществена дейност на читалището. Сигнализирали сме и кмета на общината за проблема, и депутата Гечев, но помощ няма. Назначават се хора от друга политическа партия“, посочват те.

Друг такъв пример според тях е назначаването на директор и учители, „които не са с нас“, в детска градина „Кокиче“.

„Много сме възмутени, че сме със силните, а всъщност стоим встрани. Ние сме с ГЕРБ от 12 години, а само ни лъжат да гласуваме и ни изоставят“, се допълва в писмото.

„Г-н Борисов, много Ви молим да промените нещата, защото ние вече нямаме вяра в идеите и прозрачността на властта. Ако тези проблеми са нерешими, то Ви молим да помогнете за инфраструктурата на селото, за да живеем по-добре. Искаме да ни асфалтирате улиците и главния път, който е 8 км и свързва Грашево и Мече Корито. Молим Ви не ни изоставяйте, все още таим някаква надежда, но тя е само чрез вас. Помогнете ни, за да бъдем заедно“, завършва писмото. 

”Hю Имидж Бългapия” ĸyпи 50% oт мeдийнaтa гpyпa на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/hiu-imidj-balgapiia-ypi-50procenta-mediinata-gpypa-oolo-telegpaf.html

”Hю Имидж Бългapия” пoдпиca пpeдвapитeлeн дoгoвop зa пpидoбивaнe нa 50% oт ĸaпитaлa нa ”Teлeгpaф Meдиa” EOOД, пpeдaдe ”Фoĸyc”. Koмпaниятa e издaтeл нa вecтницитe ”Teлeгpaф”, ”Moнитop”, ”Πoлитиĸa” и ”Mepидиaн мaч” и e aĸциoнep в peгиoнaлния ”Бopбa”.

”Hю Имидж Бългapия” ĸyпи 50% oт мeдийнaтa гpyпa на Пеевски

https://frognews.bg/novini/hiu-imidj-balgapiia-ypi-50procenta-mediinata-gpypa-oolo-telegpaf.html

”Hю Имидж Бългapия” пoдпиca пpeдвapитeлeн дoгoвop зa пpидoбивaнe нa 50% oт ĸaпитaлa нa ”Teлeгpaф Meдиa” EOOД, пpeдaдe ”Фoĸyc”. Koмпaниятa e издaтeл нa вecтницитe ”Teлeгpaф”, ”Moнитop”, ”Πoлитиĸa” и ”Mepидиaн мaч” и e aĸциoнep в peгиoнaлния ”Бopбa”.

Ще накаже ли Брюксел Източна Европа и България

https://www.vesti.bg/bulgaria/shte-nakazhe-li-briuksel-iztochna-evropa-i-bylgariia-6081681

Идеята придобива реални очертания: страните-членки, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на субсидиите

Дневен хороскоп за 26 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-26-april-news_671577.html

Овен Вероятно често си мислите, че атаката е най-добрата защита, но този път няма да е така. Каквото и да направите ще трябва да е кротко и възпитано. Най-вече второто. Това е ден за покой. Телец През този ден бъдете максимално толерантни, особено с онези, чието мнение и позиция не разбирате. Един ден и вие може да се озовете на тяхно място. Това е ден за разбирателство. Близнаци Това е ден за изненади. Ще ви се случи нещо, което сте очаквали да се случи на друг етап. Ще сте достатъчно подг

Тръмп прави голям завой, оценявайки Ким Чен-ун като "много почтен"

http://www.mediapool.bg/tramp-pravi-golyam-zavoi-otsenyavaiki-kim-chen-un-kato-mnogo-pochten-news278378.html

Президентът Доналд Тръмп каза вчера, че Ким Чен-ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е "много отворен" и "много почтен" - доста различна оценка за лидер, когото той по-рано заклеймяваше като "Малкия човек ракета".   Съединените щати и Северна Корея договарят среща на върха между Тръмп и Ким, която да се проведе през май или юни с цел постигане на сделка за ядрената програма на Пхенян.   Тръмп, който възприема решително оптимистичен тон във връзка със ситуацията през последните дни, каза вчера, че Съединените щати и Северна Корея водят "добри дискусии".   "Директно ни се се казва, че те биха желали срещата да се състои колкото е възможно по-скоро. Смятаме, че това е голямо нещо за света", заяви Тръмп в Белия дом редом до френския президент Еманюел Макрон. "Ким Чен-ун наистина е много отворен и, мисля, много почтен, съдейки по всичко, което виждаме."   Тръмп предупреди, че Северна Корея не е изпълнявала предишните си обещания, но похвали твърдите стъпки на своето правителство, включително санкциите и организирането на натиск от международните съюзници, като имащи заслуга за това Пхенян да бъде принуден да преговаря. Той отново намекна, че ще "напусне масата", ако преговорите не бъдат продуктивни или ако Северна Корея не действа добросъвестно.   "Ще видим докъде ще стигне всичко това", каза президентът. "То може да бъде чудесно, а може и да не бъде."   Тръмп направи тези коментарите дни след поредица от севернокорейски ходове, които Белият дом побърза да изтъкне като признаци, че усилията му за оказване на принуда работят. В събота Северна Корея обяви, че ще затвори свой обект за ядрени изпитания и ще прекрати ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални балистични ракети - ход, приветстван от Тръмп като "голям напредък".   Северът обаче не стигна дотам да намекне, че ще се откаже от ядрените си оръжия, както загатна Тръмп в изявление в Туитър през уикенда, или ще намали своето производство на ракети и свързани с тях компоненти. Когато вчера беше притиснат да каже какво има предвид под целта за "денуклеаризация", Тръмп заяви: "Това значи те да се отърват от своите ядрени оръжия. Много просто."   "За мен би било лесно да сключа проста сделка и да обявя победа. Не искам да правя това", каза президентът.   Тази седмица южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е съюзник на САЩ, и Ким ще имат среща на върха в демилитаризираната зона между двете Кореи, която може да подготви почвата за планираната среща на Тръмп със севернокорейския диктатор. Лидерите на САЩ и Северна Корея никога не са се срещали през шестте десетилетия на враждебност след Корейската война.   Точната дата и място на възможната среща на върха не са определени.   Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза в понеделник, че целта на САЩ е пълната денуклеаризация на Корейския полуостров. Когато беше попитана дали президентът е готов да приеме нещо по-малко от тази цел преди отмяна на санкциите или иска да действа постепенно, тя каза пред репортери: "Със сигурност няма да има отмяна на санкциите, докато не видим конкретни действия към денуклеаризация от страна на Северна Корея."   Миналата година САЩ прокараха в Съвета за сигурност на ООН най-суровите международни санкции досега срещу Северна Корея в отговор на три изстрелвания на ракети с голям обсег и най-мощния й взрив при ядрен опит до момента. Правителството на Тръмп допълни тези ограничения с едностранни американски санкции срещу фирми, извършвали незаконна търговия със Севера.   Тази година Ким направи завой от конфронтация към дипломация и според Южна Корея и Китай изразява ангажимент за денуклеаризация. Все още не е сигурно какво иска той в замяна.   Похвалите, отправени вчера от Тръмп към Ким, рязко контрастират с предишната му войнствена реторика към севернокорейския лидер. Преди да го нарече "Малкия човек ракета" от трибуната на ООН миналата есен, Тръмп заплашваше да изсипе "огън и ярост" върху Северна Корея и се присмя на Ким, че собственото му ядрено "копче" е по-голямо от това в Пхенян.   По-късно вчера Тръмп заобиколи въпрос защо използва думата "почтен" спрямо Ким, който е обвиняван, че подлага на глад своя народ, екзекутира политическите си противници и е заповядал убийството на свой роднина.   По БТА

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373172

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 26 април - четвъртък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Пеевски продава 50% от вестникарския си бизнес на "Ню имидж"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/25/3169270_peevski_prodava_50_ot_vestnikarskiia_si_biznes_na_nju/?ref=rss


Дружеството на депутата от ДПС Делян Пеевски "Интръст" ЕАД, продава половината от бизнеса си с печатни медии на компанията "Ню Имидж България". Това се казва в съобщение от името на двете компании, публикувано от агенция "Фокус".<br /><br />Продавачът и купувачът са подписали предварителен договор, с който "Ню имидж" получава 50% от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД - дружеството издател на вестниците "Телеграф",...

20 легенди, които никога не са печелили "Златната топка"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6833163

20 легенди, които никога не са печелили "Златната топка"1. Шави Ернандес - "Барселона". Полузащитникът на "каталунците" три пъти е бил на подиума за "Златната топка". И в трите случая Маестрото е под №3.  2. Раул - "Реал" (Мадрид). Преди ерата Кристиано Роналдо Раул беше голмайстор №1 на "Реал". През 2001 той остава втори в класацията след Майкъл Оуен. 3.  Паоло Малдини - "Милан".

ЕК нямало да плаща за водките и танцьорките на младежите

https://frognews.bg/novini/niamalo-plashta-vodkite-tantsjorkite-mladejite.html

Европейската комисия ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в София, провела се преди седмица. Няма да се плаща за твърдия алкохол и сметката за нощния клуб с полуголите танцьорки, които ще бъдат покрити от българските данъкоплатци. Това става ясно от информацията на базирания в Брюксел европейски сайт “ЮрАктив“, позовайки се на свои източници в Европейската комисия, цитиран от ”Сега”.

Румен Радев: Управляващите залагат на карта европейската ни принадлежност

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-upravliavashtite-zalagat-na-karta-evropeiskata-ni-prinadlejnost-260002/

Ако премиерът иска някой друг да контролира министрите му, да инициира промяна в Конституцията, призова държавният глава

ЕС, Русия и Иран настояват за запазване на ядреното споразумение в сегашния му вид

http://www.mediapool.bg/es-rusiya-i-iran-nastoyavat-za-zapazvane-na-yadrenoto-sporazumenie-v-segashniya-mu-vid-news278377.html

Настоящото ядрено споразумение с Иран действа и "трябва да бъде запазено", заяви Федерика Могерини в Брюксел, след като САЩ и Франция обявиха, че желаят нова сделка, предаде Франс прес.   Ръководителката на европейската дипломация заяви и миналия понеделник, че изключва "отново да се обсъжда изпълнението на поетите от нас задължения в рамките сключеното с Техеран ядрено споразумение".   ЕС участваше в сключването на договора, подписан във Виена през юли 2015 г. между Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия).   Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде Ройтерс.   "За нас позицията остава ясна - главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни", заяви говорителят.   "Споразумението за ядрената програма беше договорено от седем страни и ЕС и не може да бъде предоговаряно, но е и ясно, че абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.", добави той.   Говорителят припомни, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема.   "Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ.", каза говорителят.   Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че съществуващото ядрено споразумение е "без алтернатива".   "Ние сме за запазване на споразумението в сегашния му вид - това беше продукт на деликатни и напрегнати дипломатически усилия от страна на много държави. Тези усилия заслужават висока оценка. Дали е възможно в сегашната ситуация да се повтори такава успешна работа е под въпрос", каза още Песков, цитиран от ТАСС.   Иранският президент оспорва легитимността на нова ядрена сделка Иранският президент Хасан Рохани оспори легитимността на евентуално ново споразумение по иранската ядрена програма, предаде Франс прес.   "Заедно с президента на една европейска държава те казаха: "Искаме да вземем решение за споразумение, сключено между седем страни. Кому е нужно това? С какво право?", попита Рохани в Табриз, в Северен Иран, визирайки изявленията на Тръмп и Макрон.   Рохани поиска от западните държави да покажат те какво са направили в изпълнение на подписаното през юли 2015 г. споразумение по ядрената програма на Иран.   "Искате да решавате бъдещето на споразумението. Тогава първо трябва да ни кажете какво сте направили досега вие по неговото прилагане", каза Рохани.   Той обвини също така американското министерство на финансите, че е взело за заложник целия свят със своите санкции, насочени срещу банките, търгували с Иран.   Иранският президент посочи, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) редовно удостоверява, че Иран изпълнява поетите по споразумението задължения за ограничаване на ядрената си програма, така че да даде гаранция, че не иска да се сдобие с атомна бомба.   "С ядреното споразумение ние засвидетелствахме нашата добра воля на света. Ние искаме да докажем на света, че Иран не се опитва да се сдобие с оръжия за масово поразяване", каза Рохани.   Без да назовава Тръмп, Хасан Рохани каза: "Вие сте само един бизнесмен. Нямате никакъв опит в политиката, правото или с международните договори".

Европейската комисия предлага нови правила срещу фирмите фантоми

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskata-komisiia-predlaga-novi-pravila-sreshtu-firmite-fantomi--260006/

В случай на създаване на трансгранично подразделение ръководството на компанията ще бъде длъжно да информира служителите си относно бъдещите им права

Бабиш съди словашки вестник, писали, че бил таен агент на комунистическите служби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833323

Бабиш съди словашки вестник, писали, че бил таен агент на комунистическите службиПремиерът на Чехия Андрей Бабиш е завел съдебно дело срещу словашкия вестник "Нови час" за публикация в която се твърди, че той е бил сътрудник на комунистическата Държавна сигурност преди 1989 г., предаде ДПА, като се позова на чешката агенция ЧТК. В жалбата си 63-годишният милиардер и основател на партията "Действие на недоволните граждани"

Румен Радев обвини ГЕРБ, че са евроатлантици само на думи

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-obvini-gerb-che-sa-evroatlantitsi-samo-na-dumi-news278376.html

Задочните атаки между президента Румен Радев и ГЕРБ вече са главно на тема "евроатлантизъм". Седмица след като Радев бе обвинен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че иска да вади България от ЕС и НАТО, сега президентът отвърна със сходни обвинения към опонента си. "Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност?", запита риторично Радев в сряда пред репортери и допълни, че колкото повече се дават клетви към евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа. Според него нашата корупция е видима и "отвъд океана" и е отразена в доклада на Държавния департамент на САЩ. "Има политици, които водят война с българската държавност, сами виждате какви лъжи се тиражират в медиите. С дискредитирането на президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на европейското председателството. Колко струват техните евроатлантически идеи, след като деградират армията и заблуждават нашите съюзници?", продължи с критиките към управляващите Радев. Той допълни, че ГЕРБ прави опит да приватизира европейската идея за лични политически цели. "Какви европейци са тези политици след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите?", продължи той. В отговор на въпрос дали е провел среща с министрите по заръка на премиера, за да го осветлят за борбата с корупцията, президентът каза, че ако Борисов счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, то той трябва да инициира промени в конституцията. Скандалът между президента и ГЕРБ се разгоря с нова сила по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, които бе посветен на проблемите на сигурността. Тогава Цветанов обяви, че президентът е предложил позиция на КСНС, с която иска да извади България от ЕС и НАТО. След това обясни, че държавният глава откровено "гледа на Изток". Румен Радев отвърна, че Цветанов вероятно е функционално неграмотен, защото не може да разбере елементарен текст. Президентът продължи критиката си към ГЕРБ, че не изпълнява обещанията си за увеличаване на бюджета за отбрана. В предложената от президента позиция на КСНС наистина се направи опит да се коригира позицията на правителството в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на Асад заради употребата на химическо оръжие. В проекта на Радев се посочва, че ударите "покачват риска от ескалация на напрежението в региона" и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Такава е позицията на Москва. Нападките продължиха и през уикенда, след като Цветанов обяви аргументите на Румен Радев за "махленски". "Не сме влезли в политиката, за да водим махленски спорове", каза заместник-председателят на ГЕРБ, след като бе обявен за функционално неграмотен. "За мен това съвсем не е махленски дебат. Това е режисирана кампания и тя не е първата", отвърна президентът в сряда.

Валери Симеонов обяви кой е виновен за кървавия инцидент на ЦСКА-Левски

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-obyavi-koy-e-vinoven-za-karvaviya-intsident-na-TSSKA-Levski__261680

"Никога не съм ходил на футболни мачове и не се интересувам от футбол, но държавата ще се справи с футболното хулиганство. Подготвяме и зак...

Караянчева за скандала с майките в НС: Облеклото трябва да отговаря на авторитета на институцията

https://petel.bg/Karayancheva-za-skandala-s-maykite-v-NS--Oblekloto-tryabva-da-otgovarya-na-avtoriteta-na-institutsiyata__261681

Решението майки на хора с увреждания да не бъдат пуснати в парламента заради тениски с надпис „Системата убива” е „недоразумение”, но Н...

Стефан Балабанов: До два месеца законът за спортното хулиганство влиза в парламента

https://petel.bg/Stefan-Balabanov--Do-dva-mesetsa-zakonat-za-sportnoto-huliganstvo-vliza-v-parlamenta__261682

Над 1800 полицаи жандармеристи са ангажирани за мача „Левски” – ЦСКА тази вечер.  Това съобщи в предаването „Лице в лице” заместник-мини...

Тираджията Валентин не знаел, че в камиона му има бежанци

https://petel.bg/Tiradzhiyata-Valentin-ne-znael--che-v-kamiona-mu-ima-bezhantsi-__261683

Българското консулство в Париж работи по случая с обвинения в трафик на мигранти български шофьор Валентин Янчовски. Мъжът е задържан на ...

Левски на финал! С човек по-малко "сините" не се дадоха на ЦСКА

https://petel.bg/Levski-na-final--S-chovek-po-malko-sinite-ne-se-dadoha-na-TSSKA-__261684

Левски и ЦСКА завършиха наравно 2:2 в среща-реванш от полуфиналите на турнира за Купата на България. Така с общ резултат от двата мача 4:...

Домбровскис: Приемат България в чакалнята на еврозоната до месеци

https://petel.bg/Dombrovskis--Priemat-Balgariya-v-chakalnyata-na-evrozonata-do-mesetsi__261686

Приемането на България в чакалнята на еврозоната е въпрос на месеци. Това каза в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската к...

Според повечето българи професионалното обучение осигурява доходоносна работа

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/25/3169267_spored_povecheto_bulgari_profesionalnoto_obuchenie/?ref=rss


Общо 61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява по-добра и доходоносна работа. Близо 70% от обучаващите се в професионални гимназии в България са били наясно с възможностите, които предлага този вид обучение, преди да го запишат.<br /><br />Това е с 10% повече от средното за държавите - членки в Европейския съюз, сочат данни на Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP). Те бяха изнесени вчера по време на...

Стефан Вълдобрев преди големия си концерт в НДК ще пее в ”Музейко”

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/stefan-valdobrev-predi-golemiia-kontsert-ndk-shte-pee-muzeiko.html

Дни преди големия си концерт на 11 май в НДК, Стефан Вълдобрев ще изнесе “зелен концерт”в София за децата в ”Музейко”. Събитието е част от инициативата “Музейковец за един ден”.

Китай планира към 2020 г. да изведе в орбита нова група спътници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833318

Китай планира към 2020 г. да изведе в орбита нова група спътнициКитай възнамерява да разшири обхвата на своята космическа програма, като за целта към 2020 г. ще бъде изведена в орбита група спътници с нови функционални характеристики, предаде ТАСС. Това заяви директорът на Държавния център за космически изследвания към Китайската академия на науките Ван Чи. По думите му,

Общинските съветници ще изберат посочения от Десислава Иванчева за кмет на "Младост"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169260_obshtinskite_suvetnici_shte_izberat_posocheniia_ot/?ref=rss


На утрешното си заседание Столичният общински съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост" Владимир Клисуров, който сега заема поста на зам.-кмет на районната община. Решението е взето днес от председателите на групите в съвета. .<br /><br />Клисуров е избран да заеме поста от арестуваната Десислава Иванчева в заявлението й за отпуск. По думите на председателя на общинския съвет Елен Герджиков, цитирани от "Фокус", Иванчева е...

Кръгла маса „140 години от Освобождението на България от османско иго" ще се проведе в Русе

http://www.cross.bg/april-ryse-dryzhba-1573396.html

/КРОСС/  Кръгла маса на тема „140 години от Освобождението на България от османско иго" ще се състои на 29 април, неделя, от 13 ч. в регионалната библиотека „Любен Каравелов" в град Русе. Дискусията е в рамките на Дните на българо-руската дружба, които Национално движение „Русофили" и Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел" организират от 26 до 30 април 2018 г. в Русе, Бяла и Иваново. С доклади в кръглата маса ще участват: ген. Леонид Решетников - изпълнителен директор на обществената организация „Двуглав орел", Владимир Лавров - главен научен сътрудник на Института по руска история към Руската академия на науките, архимандрит Вениамин (Лабутин) - завеждащ катедра по теология и история на религията в Самарската духовна академия, Дмитрий Гришин - съпредседател на Фонда в памет на Великия княз Сергей Александрович, действителен член на Императорското православно палестинско общество, а от българска страна - проф. Станислав Станилов - археолог, историк, зам. председател на парламентарната група на партия „Атака", Николай Малинов - председател на НД „Русофили", и  гл. ас. д-р Георги Димов - историк. Програмата на Дните на българо-руската дружба включва още: 27 април, петък 9:30 ч

Пеевски продава медийната си империя

https://www.actualno.com/society/peevski-prodava-medijnata-si-imperija-news_671591.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продава 50% от медийната си империя. Това става ясно от съобщение до медиите, с което се анонсира сделката. От него става ясно, че  "Ню имидж България" придобива 50 на сто от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, което издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и великотърновския "Борба". Припомняме, че депутатът от Пеевски е собственик на издани

"Негодниците" започнаха дело срещу волейболната федерация заради "децата заложници"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/25/3169225_negodnicite_zapochnaha_delo_sreshtu_voleibolnata/?ref=rss


Сдружението "Фенове ЗА българския волейбол" заведе ново дело срещу Българската федерация по волейбол (БФВ). Запалянковците, познати като "Негодниците", обявиха, че насочват вниманието си към текстове в правилник на федерацията, свързани с трансферите на малолетните и непълнолетните спортисти.<br /><br />"След множеството спечелени дела срещу БФВ през изминалата седмица започна една от най-смислените съдебни битки на BgVolleyFans. Пет семейства се обърнаха...

Движението в участъка Боснек – Старо село на АМ „Струма“ се осъществява двупосочно в платното за Дупница

http://www.cross.bg/platnoto-ychastuka-bosnek-1573395.html

/КРОСС/ Временно движението в участъка от Боснек до Старо село от км 30 до км 33 на АМ „Струма" се осъществява двупосочно в платното за Дупница. Временната организация на трафика е поради профилактично обрушване на скатове в платното за София и осигуряване на безопасно преминаване в участъка по време на дейностите. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно поставената пътна сигнализация. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.  

КЕВР задължи "Топлофикация София" да разясни за високите сметки

https://dnes.dir.bg/ikonomika/kevr-zadalzhi-toplofikatsiya-sofiya-da-razyasni-za-visokite-smetki

В тридневен срок "Топлофикация София" ЕАД следва да представи на Комисията пълни данни за количеството топлинна енергия

Работещите в енергийния регулатор няма да са държавни служители

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/25/3169226_raboteshtite_v_energiiniia_regulator_niama_da_sa/?ref=rss


Работещите в администрацията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече няма да са държавни служители, което според управляващите ще позволи да бъдат увеличени възнагражденията им. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за енергетиката, предаде БТА.<br /><br />Дейността на администрацията в КЕВР се осъществява от лица, работещи по трудово правоотношение. Трудовите правоотношения на служителите на комисията се уреждат съгласно...

Караянчева: Оставките не са в дневния ред на парламента, това са измислени скандали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833310

Караянчева: Оставките не са в дневния ред на парламента, това са измислени скандалиОставките не са в дневния ред на парламента, това са измислени скандали, особено на г-н Христов. Има си правилник за посещение на Народното събрание. Казано е на госпожа Нинова, че хората ще бъдат допуснати в НС, но трябва да се преоблекат и да си сменят тениските. Тези скандали не са нужни на никого.

Тайната частна армия на Русия в Сирия е разкрита

http://www.moreto.net/novini.php?n=373169

Тайната частна армия на Русия в Сирия е разкрита. Армията, подпомагаща сирийските правителствени сили на Башар Асад, използва военна база в Русия, съобщава "Ройтерс". Кремъл обяви, че нямат нищо общо с руските граждански полети в Сирия, но при три случая групи мъже бяха прехвърлени от Дамаск във военна база в Молкино, Краснодар.

Когенарациите чакат 11 години за нотификация на държавна помощ пред ЕК

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kogenaraciite-chakat-11-godini-za-notifikaciia-na-dyrjavna-pomosht-pred-ek-259933/

Промяната, която ще доведе до пълната либерализация на енергийния пазар у нас, ще трябва да получи разрешение от Брюксел, но има някои спънки

Американски сенатори притискат водещи световни банки за информация за руски олигарси

http://econ.bg/Новини/Американски-сенатори-притискат-водещи-световни-банки-за-информация-за-руски-олигарси_l.a_i.760919_at.1.html

Американски сенатори оказват натиск на много от най-големите финансови институции в света да разкрият евентуални връзки между техните компании и...

Московски: Цифровите технологии са ефективен инструмент за подобряване на преминаването през ГКПП

http://www.cross.bg/moskovski-transporta-ivaiilo-1573394.html

/КРОСС/ Съвременните цифрови технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване на граничните пунктове и предпоставка за по-бързи и сигурни услуги. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща на министрите на транспорта от Югоизточна Европа. Събитието е част от програмата на ежегодната европейска конференция TEN-T Days, която тази година се провежда в гр. Любляна, Словения. Акцент на форума е подобряването на транспортната свързаност на Западните Балкани, с фокус върху процедурите за граничен контрол на товарните потоци. В своето изказване министър Ивайло Московски изтъкна, че темата за граничния контрол засяга много институции, и МТИТС е готово да съдейства за по-добрата координация между тях. „България е подписала двустранни споразумения в областта на транспорта с всички свои съседи - Сърбия, Македония, Турция, Румъния и Гърция", обясни министърът. „Към момента най-активно работим по този въпрос с колегите от Гърция и Сърбия", посочи Московски. Той допълни, че на 23 февруари тази година е подписан меморандум със Сърбия за подобряване на железопътния транспорт и по-ефективен съвместен контрол на границата. „Действащото споразумение с Гърция е от преди повече от 50 години и затова през миналата година изготвихме проект на меморандум, който да съответства на европейското законодателство", уточни министър Московски

Испански премиер подаде оставка заради кражба на крем и фалшива диплома

https://frognews.bg/svqt/ispanski-premier-podade-ostavka-zaradi-krajba-krem-falshiva-diploma.html

Премиерът на регион Мадрид Кристина Сифуентес подаде днес оставка заради обвинения, че е фалшифицирала дипломата си за магистър и заради появата на видео от 2011 г., от което се вижда как краде в магазин, предаде Би Би Си.

Московски: Съвременните технологии помагат за подобряването на граничните процедури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833305

Московски: Съвременните технологии помагат за подобряването на граничните процедуриСъвременните цифрови технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване на граничните пунктове и предпоставка за по-бързи и сигурни услуги. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време среща на министрите на транспорта от Югоизточна Европа в Любляна,

6 милиарда евро хуманитарна помощ за Сирия бяха договорени на форум в Брюксел

http://nakratko.bg/category/25/158509/


6 милиарда евро хуманитарна помощ за Сирия бяха договорени на международен форум в  Брюксел. На донорската конференция участват над 80 държави и организации. България е представена от външния министър Екатерина Захариева.

Приходите и оперативната печалба на Мтел се повишават през първото тримесечие на 2018 година

https://offnews.bg//tehnologii/prihodite-i-operativnata-pechalba-na-mtel-se-povishavat-prez-parvoto-t-679426.html

• Приходите на Мтел нарастват с 3,4% до 107,0 млн. евро
• Ръстът на EBITDA е 10,7% и достига 31,2 млн. евро
• Средният приход от абонат (ARPU) расте с 2,9% до 5,4 евро

Приходите на Мтел, част от A1 Group, са се повишили с 3,4% през първото тримесечие на 2018 година до 107,0 млн. евро. Тенденцията за ръст на приходите на компанията продължава вече втора поредна година. Оперативната печалба (EBITDA) също се увеличава с 10,7% до 31,2 млн. евро, а средният приход от абонат (ARPU) е нараснал с 2,9% до 5,4 евро. Това показват обявените вчера финансови резултати на A1 Group.

Една от основните причини за по-високите приходи и печалба е ръстът на приходите от услуги. В края на 2017 г. Мтел стартира първата в България онлайн платформа за дигитални услуги, която предлага над 20 облачни решения. В допълнение от 1 февруари 2018 г. беше въведено и ново портфолио от мобилни планове, даващо достъп до дигитални услуги като съхраняване на данни в облачното пространство и гледане на телевизия през мобилни устройства.

Приходите от фиксирани услуги отбелязват ръст от 12,7% до 24,7 млн. евро, подпомогнати от доброто представяне на ексклузивните спортни ТВ канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, успешно предлагане на допълнителни услуги на съществуващи клиенти и по-голямото търсене на персонализирани дигитални решения за корпоративни клиенти. Приходите от мобилни услуги остават стабилни на нивото от 64,6 млн. евро.

Увеличението на приходите в бизнес сегмента, което се дължи основно на ръста в броя на корпоративни клиенти, компенсира негативния ефект от регулацията на роуминг цените в рамките на Европейския съюз. Приходите от устройства също се повишават с 2,8% до 16,2 млн. евро главно заради по-високото търсене на смарт устройства.

Средният приход от абонат нараства с 2,9% до 5,4 евро през първата четвърт на 2018 година, главно заради по-висок среден приход на абонат в частния сегмент и минимизиране на спада на цените в бизнес сегмента. 

Общият брой клиенти на договор се увеличава с 0,4%, което почти изцяло компенсира спада на клиентите на предплатени услуги, продиктуван от промяната в Закона за електронните съобщения, ограничаваща максималния брой предплатени номера, които може да ползва всеки клиент. Абонатите на фиксирани услуги запазват стабилни нива от 1,005 млн., като спадът от намаляващата популярност на фиксираните телефонни услуги бива почти изцяло компенсиран от ръста на ТВ и интернет услугите.
Оперативната печалба (EBITDA) се увеличава спрямо миналата година с 10,7% до 31,2 млн. евро главно поради ръста в приходите от фиксирани услуги и подобряване на печалбата от продажба на устройства.

Новите плочки пред НДК се напукали заради движението в тунела

http://www.mediapool.bg/novite-plochki-pred-ndk-se-napukali-zaradi-dvizhenieto-v-tunela-news278375.html

Авариен ремонт на напуканите и разхлопали се нови плочки пред НДК, поставени заради европредседателството на България, започна в четвъртък фирмата изпълнител на ремонта от преди пет месеца "Джи Пи Груп", която получи 2.5 млн. лв. за него. Снимки на деформираните плочки бяха публикувани преди ден в групата "Забелязано в София" и предизвикаха възмущението и подигравките на потребителите в социалните мрежи. "Ремонт на ремонта на ремонта . . . щеше да е смешно, ако не бяха думнали 40ина млн. за две години", написа качилият снимките потребител Младен Манев. Тъй като извършеният от "Джи Пи Груп" ремонт има петгодишна гаранция, фирмата започна подмяна на плочките. "Причина за надигането и напукването на плочките е движението в тунела под НДК", обясни Йордан Траханов, който е проектов ръководител във фирмата, цитиран от БГНЕС. Според него движението в тунела довело до деформации, които сегашните фуги не са успели да поемат. "Затова ще бъдат направени още, които освен това ще са и по-големи, за да могат да поемат температурните разширения.”, каза още Траханов. По думите му, възникналият проблем няма общо с качеството на ремонта, а с непредвидени обстоятелства. В доказателство на тезата си каза, че на други места няма дефекти. Ремонтът се очаква да приключи до неделя, когато ще бъде махната оградата пред НДК.

КЕВР изиска разяснения от "Топлофикация София" за по-високите сметки през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833301

КЕВР изиска разяснения от "Топлофикация София" за по-високите сметки през мартВъв връзка с оповестените информации и възникналия дебат в средствата за масово осведомяване за по-високи сметки на клиенти на "Топлофикация София" ЕАД за март 2018 г., председателят на КЕВР Иван Иванов изиска ръководството на дружеството да предостави подробна информация. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Хашим Тачи: Диалогът със Сърбия е труден, но това е пътят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833303

Хашим Тачи: Диалогът със Сърбия е труден, но това е пътятДиалогът със Сърбия е труден, но тава е единственият път, за да се продължи напред. Това заяви косовският президент Хашим Тачи, предава БГНЕС. На форума "Бъдещото десетилетие на Косово: насърчаване на реформите, регионалното сътрудничество и европейската интеграция", Тачи каза, че следващите дни и седмици ще бъдат решаващи за консолидирането на

"Левски" елиминира ЦСКА-София, отива на финал (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67125-levski_eliminira_cska_sofiq_otiva_na_final_snimki

"Левски" е на финал в турнира за купата на България срещу "Славия" след равенство с ЦСКА-София - 2:2 в полуфиналния реванш пред около 25 хиляди зрители на стадион "Васил Левски".

С човек по-малко повече от 60 минути "сините" удържаха хикс. Те спечелиха първата среща с 2:0, така общият резултат е 4:2. И воденият от Делио Роси тим има шанс за отличие, докато "червените" остават с празни ръце, тъй като "Лудогорец" почти сигурно ще стане шампион за седми пореден път.

Двубоят изобилстваше от емоции, този път за щастие само на терена. Но пък имаше лош, направо грозен инцидент, с контузията на Фернандо Каранга.

Противно на очакванията, предвид догонващия в общия баланс ЦСКА-София, "сините" стъпиха по-здраво в срещата с агресивна игра. Стойчо Атанасов едва не си отбеляза автогол. В 7-ата минута Жорди Гомес красиво откри резултата, като с триков удар порази горния ляв ъгъл на вратата на гостите.

В 28-ата минута "Левски", който тотално доминираше до момента, остана с човек по-малко. Халфът Кали Тиам брутално опита да извади от игра Фернандо Каранга. И успя, а междувременно получи директен червен картон от съдията Николай Йорданов. Напълно заслужено.

За жалост Каранга, който опита да остане на терена, но личеше, че изпитва болка и бе заменен със сълзи на очи, ще запомни този ден и мач с лошо. По-рано днес стана ясно, че е починала майката на бразилеца. Въпреки това той излезе на терена, но игра много малко. Дано контузията му е не е тежка.

Макар и с 10 души "Левски" не позволи на своя съперник да го притисне. "Сините" играха с много дух, прагматизъм и правилни действия. Не личеше, че са в намален състав.

В началото на полувремето направилият голям мач Габриел Обертан пропусна от непосредствена близост след грешка в защитата на ЦСКА-София.

В 57-ата минута Хеан Бланко изравни и върна надеждата за червената част на стадион "Васил Левски" и България. Грешка допусна и вратарят Божидар Митрев. След час игра Рафаел Енрике вкара с глава за 2:1, ала попадението не бе зачетено заради засада по сигнал на страничния рефер. Решението е най-малкото спорно. По-скоро засада няма. Напълно обяснимо това се оказа ключов момент.

Малко по-късно - в 65-ата, Серджиу Буш отново огорчи бившия си отбор. Румънецът вкара двата гола в първата среща.

ЦСКА-София поне отърва загубата с попадение на резервата Алберг в 82-ата, но това бе всичко до което стигна. До края срещата по-скоро се доиграваше.

Заради бомбичката миналата сряда мачът бе белязан от жестоки мерси за сигурност. Зрителите бяха проверявани като никога досега. Заради това хиляди останаха извън стадиона след първия съдийски сигнал. Арената се пълнеше до средата на първото полувреме. Някои не видяха гола на Жорди Гомес за 1:0.

Финалът "Славия" - "Левски" е на 9 май на стадион "Васил Левски". "Сините" не са спорили за отличието от 2015 г., когато загубиха драматично от "Черно море" с 1:2 на стадион "Лазур" в Бургас.

За последно "сините" вдигнаха трофея в далечната 2007 г. А "Славия" - през 1996 г.

Осъдиха индийския гуру Асарам на доживотен затвор за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833293

Осъдиха индийския гуру Асарам на доживотен затвор за изнасилване
Индийският съд осъди днес арестувания през 2013 г. влиятелен гуру Асарам Бапу на доживотен затвор за изнасилването на своя непълнолетна ученичка, предаде Франс прес, позовавайки се на един от адвокатите на осъдения. Защитата обяви, че ще обжалва присъдата. Седемдесет и седем годишният Бапу, обявил се за богочовек,

Еврокомисията предлага нови правила срещу фирмите фантоми

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/25/3169255_evrokomisiiata_predlaga_novi_pravila_sreshtu_firmite/?ref=rss


Европейската комисия предложи днес нови правила за улесняване на компаниите, желаещи да се преместят в друга страна от ЕС, като в същото време да бъдат блокирани злоумишлени премествания, мотивирани от данъчни или социални съображения, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Предложеното законодателство, което трябва да бъде одобрено от страните членки и евродепутатите, има за цел да се хармонизират процедурите за компаниите, желаещи да се установят в друга...

Данъчен №1 на Велико Търново гостува на ученици с „Истории от моя живот“

https://www.24chasa.bg/region/article/6833239

Данъчен №1 на Велико Търново гостува на 
ученици с „Истории от моя живот“Директорът на ТД на НАП В. Търново Ивайло Здравков гостува в  инициативата „Истории от моя живот“ в СУ „Вела Благоева“, съобщиха от приходната администрация. Той бе първият гост на учениците за 2018 г. Ивайло Здравков е поканен от директора на училището Ангел Янчев, като единствено служебни ангажименти са попречили присъствието му в по-ранни

16 вуза вдигат таксите

http://nakratko.bg/category/58/158508/


Правителството утвърди годишните такси за студентите в държавните университети. 17 висши училища запазват старите такси, а в 16 са по-високи за някои професионални направления. Единствено Софийският университет намалява таксите за студентите си.

Момчил Неков: Изключително важно е да поставим въпроса за придобиване на умения чрез неформално образование

http://www.cross.bg/ramkite-obrazovanie-mladezhkata-1573393.html

/КРОСС/ Добро финансиране и възможности за младите европейци предвижда ЕП Комисията по култура и образование в ЕП гласува доклада за стратегията на ЕС за младежта. Като основни приоритети бяха посочени достъпът на младите хора до вземането на решения в правенето на политики в ЕС, успоредно с насоченост на стратегията към националните, регионалните и местните общности, интергрирането на пазара на труда и осигуряване на достъп до качествени работни места, както и до здравословна среда на живот и до култура и образование. Не на последно място приоритет на стратегията е насърчаването на младежките програми, като Еразъм + и Европейския корпус за солидарност, както и доброто им финансиране, в рамките на амбициозен бюджет. 20 поправки на евродепутата Момчил Неков бяха приети. Те бяха свързани с добавянето на акценти върху едни от сериозните аспекти на политиките насочени към младежите, а именно обръщане на гледната точка към младежите в неравностойно положение, жените, майките, а поставянето на образованието като ключов фактор за интергриране в обществото и инвестирането в умения и компетенции, като решение за справяне с високите нива на безработица, особено сред NEET (младите на възраст между 15 и 24 г., които не работят и не се обучават). „Много важно е в прилагането на младежка стратегия, да се постави въпросът за неформалното образование, за придобиването на умения и компетенции в рамките на работен процес, на спортни и доброволчески дейности

Безплатните туристически обиколки на Варна започват на 12-ти май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373150

Безплатни туристически пешеходни обиколки на Варна за пета поредна година организира дирекция „Туризъм“ към Община Варна, Туристическият инфорамционен център в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България, научи Moreto.net. Целта е презентация на културно-историческото наследство на града, а водачите на групите са професионални екскурзоводи, лицензирани от Министерството на туризма и вписани в Националния туристически регистър.

Владимир Клисуров или Румен Русев ще заместват Иванчева?

https://frognews.bg/novini/vladimir-klisurov-ili-rumen-rusev-shte-zamestvat-ivancheva.html

Заместник-кметовете на „Младост” Владимир Клисуров и арх. Румен Русев изпратиха декларация до кмета на София и до Столичния общински съвет, с която питат кой от двамата да поеме функциите на временно изпълняващ кметските задължения в района.

Полицията озапти развилнели се фенове в метрото

https://offnews.bg//futbol/politciata-ozapti-razvilneli-se-fenove-v-metroto-679423.html

Развилнели се футболни фенове смутиха спокойствието на пътуващите в метрото часове преди дербито от полуфиналите за Купата на България между Левски и ЦСКА.

Те трошаха бутилки с бира и едва не стигнаха до физическо съприкосновение на централната метростанция "Сердика" в сърцето на София. Органите обаче бързо се намесиха и предотвратиха ескалация. Любопитно остава как са попаднали с бутилките вътре при положение, че в станциите на метрото не се допускат дори хора с храна, като това се случва именно на "Сердика", където охраната е значителна, а и мястото й е в т.нар. Триъгълник на властта.

Очевидно инцидентът с пострадалата от бомба жена полицай в първия мач преди седмица не е налял разум в главите на ултрасите.

Това се кани обаче да стори държавата, като вече има единство за това във водещите политически сили. Депутати от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти обявиха в ефира на bTV, че обществото е достигнало своята степен на търпимост по проблема с футболното хулиганство. На тристранна среща между Министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта и БФС миналата седмица пък бяха обсъдени спешни мерки, които вече изкристализират в нов закон.

„Всяка държава, която иска да прояви твърда роля, успява да се справи с футболното хулиганство. Всяка общество има своята степен на търпимост, миналата сряда тя бе премината. Време е да бъдем единни по този проблем. От повече от 6 месеца работим по тези промени. Идеята първо бе да променим стария закон, но промените са толкова много, че трябва да направим нов. Проучихме законодателствата на Англия, Испания и Италия. Има настройка от всички политически сили”, заяви Славчо Атанасов от Обединени патриоти.

„Да, мерки трябва да се вземат. Има няколко притеснителни неща - на „Васил Левски” едва онзи ден му смениха камерите, това е националният стадион на България – припомни Иван Ченчев от БСП, който е бивш говорител на ЦСКА. - В България нямаше шествия на феновете, появиха се преди десетина години. Идеята е полицията да пази тази организирана маса от хора. От една страна е добре, защото те не са разпръснати из града. Проблемът е как се разрешава маршрутът – не бива да включва „Триъгълника на властта” и да се хвърлят бомби... Там има и майки с деца.”

„Необходим е интегриран подход - всички институции трябва да бъдат отговорни. Футболният съюз, организаторите, клубовете на привържениците… Сега действащият закон от 2004 г. дава възможност на съда да налага задържане в МВР и недопускане на посещение на футболни мачове, включително и в чужбина”, допълни Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Цветан Цветанов: Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров за Крим

http://nakratko.bg/category/59/158507/


Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално, разграничаваме се от позицията му.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/04/25/3169204_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:<br />Палеонтолози от България и Македония откриха останки от праисторически слон<br /><br />Кибертероризмът във фокуса на евродепутатите<br /><br />Процесите в България от тоталитаризма и прехода излизат в театралното пространство на ГерманияТуристически обиколки ще разкриват красотите на ВарнаРоджър Уотърс идва с уникално шоу<br /><br />Мартин Скорсезе с...

Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток

http://www.mediapool.bg/rusiya-mozhe-da-predizvika-golyama-voina-v-blizkiya-iztok-news278374.html

Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи срещу Иран, Хизбула и шиитските милиции в Сирия и Ливан, са все по-големи, благодарение на Русия. Руснаците са тези, които "изобличиха" нападението на Израел на 9 април срещу иранската база Т-4 в Централна Сирия.   Практиката на Израел е да поразява в Сирия мишени, които са свързани, наред с други неща, с пренасянето на нови оръжия от Иран за Хизбула, но никога да не признава за ударите си.   Докато израелците не казваха нищо публично, иранците и Хизбула нямаше нужда да отвръщат на ударите, за да избегнат унижение. Но тъй като загубиха поне седем войници от елитното звено "Кудс" при израелската атака, а руснаците обявиха израелците за виновни, иранците нямаше как да потулят нещата.   Сега медиите им отразяват напоително не само атаката, но и изявленията на високопоставени държавници като Али Акбар Велаяти, че Иран ще отвърне на удара.   Защо руснаците изобличиха израелците? Две причини: първо, в базата има и руски военни и въпреки че израелците удрят с голяма прецизност, бомбардировката бе в непосредствена близост до руските сили. Владимир Путин реши да покаже на израелците, че това е неприемливо.   Второ, израелската атака бе извършена след като Башар Асад използва химически оръжия в Дума, а Путин искаше да се разбере, че това не е американски удар. Той е алергичен към всичко, което подсказва, че американската мощ може да диктува събитията в Сирия. Русия е арбитърът.   Ако не друго, то ограничената военна акция на американци, британци и французи срещу три обекта в Сирия, свързани с производството на химически оръжия, поне доказа гледната точка на Путин. Ударите с нищо не отслабиха Асад във военно отношение, за да променят баланса на силите в Сирия или да засегнат руските или иранските позиции в страната. Трите западни страни внимателно избегнаха обекти, намиращи се близо до руските или иранските сили, след като Русия заплаши да противодейства на всяко подобно нападение. Това на практика показа, че руските мерки за възпиране подействаха на правителството на Тръмп.   Заявената от Тръмп решимост да изтегли американските войски от Сирия и да остави "други да се погрижат за нея" несъмнено окуражи Русия и Иран и бе послание към израелците, че са сами. Може би отговорът на иранците към израелците ще бъде премерен; в края на краищата те все още укрепват присъствието си в Сирия и трябва да се справят с продължаващия бунт.   Това предполага иранският отговор - било директен срещу Израел или срещу мека еврейска цел извън Израел - да бъде толкова ограничен, че след това Израел също да ограничи отговора си. Това предполага много неща, включително че иранците и израелците разчитат добре сигналите си. Възможността за грешка в изчисленията е голяма.   Дори сегашната ситуация да бъде овладяна, Иран и Израел са на път да се сблъскат. Иран е решен да изгради широка военна инфраструктура за себе си и за марионетките си в Сирия и да отвори нов фронт срещу Израел. Израел е също толкова решен да попречи на Иран да създаде в Сирия еквивалент на заплахата, идваща от Ливан, в лицето на Хизбула.   Още един фактор засилва риска от ескалация. Иранската решимост да изгради сирийски фронт срещу Израел е отражение на убеждението, че ислямската република ще спечели асиметрично преимущество пред еврейската държава. Чрез Хизбула, която има над 120 000 ракети, Иран може да застраши Израел от териториите на Ливан и Сирия, докато Израел е ограничен във възможностите си да заплаши Иран пряко или поне така, изглежда, си мислят иранците.   Не е обаче заложено в гените на Израел да приеме ситуация, в която Иран си мисли, че може да му обяви безнаказано война. Ако към Израел полетят 1000-2000 ракети дневно във война, в която иранците дърпат конците, той ще удари в Иран мишени, от които много ще заболи, например иранските петролни кладенци и рафинерии. Как ще отговори Иран? Ракетите на Хизбула вече ще са увеличили до възможно най-голяма степен причинените от Иран щети върху Израел. Ако иранските петролни обекти бъдат атакувани, ще позволи ли Техеран да бъдат оставени непокътнати саудитските петролни обекти?   Работата е там, че е твърде лесно да се предвиди как може да започне евентуална война между Израел и Иран, но не и как ще приключи. Правителството на Тръмп може да иска да изведе американските части от Сирия, но ако САЩ се отдръпнат, това ще увеличи опасността от регионална война.   Сега има нужда от американско възпиране. Путин трябва да разбере, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце и да чакат иранската експанзия в Сирия да разпали война с Израел. Той може да предприеме действия за възпиране на разширяването на иранското присъствие и това на шиитските милиции. Ако ли не, това ще бъде сторено от Америка, която ще използва военновъздушните си сили.   Тръмп очевидно не се интересува от Сирия. Но също така той няма интерес от по-широкообхватна регионална война, която може да въвлече Америка и да навреди на световната икономика. Сега не е моментът нещата да се водят задкулисно.   По БТА

България е първа в ЕС по брой на жените в IT сектора

https://www.actualno.com/business/bylgarija-e-pyrva-v-es-po-broj-na-jenite-v-it-sektora-news_671585.html

Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в сектора "Информационни и комуникационни технологии". Това сочат данни на Евростат. У нас 26,5% от IT специалистите са дами. На второ място пък се нареждат Румъния и Литва с равна стойност от 25,7 на сто. В същото време в Унгария и Чехия делът е под 10 процента. Миналата година в целия ЕС на работа са били наети 8,4 млн. IT служители. Областта продължава да бъде доминирана предимно от

Утре СОС ще избере за и.д. кмет на Младост посочения от Иванчева Владимир Клисуров

https://offnews.bg//politika/utre-sos-shte-izbere-za-i-d-kmet-na-mladost-posochenia-ot-ivancheva-v-679418.html

С извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет, утре Столичният общински съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост" Владимир Клисуров - тоест заместник-кмета, посочен в заявлението на Десислава Иванчева.

Това обяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков след председателски съвет.

Днес в Столична община се получи декларация от двамата в момента изпълняващи длъжността заместник-кметове на „Младост“, в която те предлагат единият от тях да заеме тази длъжност. Обсъдихме на председателски съвет създадения административен вакум в район „Младост“ и като цяло ситуацията и преценихме, че г-жа Иванчева е действащият кмет на района, който е пуснал заявление до кмета на Столична община, че излиза в отпуск. Тя е забравила, че трябва да пусне и заповед за временно изпълняващ длъжността, докато е в отпуска, въпреки това в заявлението тя е посочила своята воля тази длъжност да се изпълнява от г-н Клисуров. При тази ситуация се налага спешно Общинският съвет да влезе в своята функция и да запълни този пропуск на г-жа Иванчева – липсата на заповед, и със свое нарочно решение да посочи временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза Герджиков.

Извънредният председателски съвет на СОС бе свикан от председателя му Елен Герджиков, след като зам.-кметовете на Младост  поискаха Столичният общински съвет да гласува за и.д. кмет на района на мястото на обвиняемата за подкуп и задържана кметица Десислава Иванчева Румен Русев, а не Владимир Клисуров.

„Ню Имидж България“ купи 50% от медийната група около „Телеграф“

http://www.barometar.net/90851/

„Ню Имидж България“ подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, предаде „Фокус“. Компанията е издател на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“ и е акционер в регионалния „Борба“. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. Собственик на […]

Премиерът на Мадрид подаде оставка след скандал за фалшива диплома за магистър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833269

Премиерът на Мадрид подаде оставка след 
скандал за фалшива диплома за магистърРегионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след труден месец за нея, включващ твърдения, че е фалшифицирала дипломата си за придобита магистърска степен и че е била хваната да краде от магазин през 2011 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сифуентес е политик от управляващата десноцентристка

Средно 1200 евро на ден общо изкарвали задържаните служители на ДАИ – Благоевград

http://nakratko.bg/category/60/158506/


Средно 1200 евро на ден общо са изкарвали чрез престъпната си схема задържаните вчера служители на ДАИ – Благоевград, разкриха от Специализираната прокуратура.

Изповед! Жената на гл. архитект на Петрич Вл. Митрев Г. Калинска пред struma.com! Грозни поръчки срещу бащата на детето ми, безпочвени слухове за домашно насилие и побоища ме нараняват жестоко

http://www.struma.com/obshtestvo/izpoved-jenata-na-gl-arhitekt-na-petrich-vl-mitrev-g_133499/

Много грубо някои хора навлизат в личния ни живот, уронвайки престижа ни ...

Излизам с лицето си пред петричани и онези, които с дни наред разпространяват грозни слухове по адрес на бащата на детето ми арх. Вл. Митрев.

Това заяви днес Гергана Калинска, жената, с която гл. арх. Влади Митрев живееше на съпружески начала и от която има дете.

Тя поиска, пред репортер на Struma.com, да изрази възмущението си от разпространяваните умишлено слухове за това, че гл. арх Влади Митрев е с повдигнато обвинение за домашно насилие над нея.

Ето какво каза...

Продължава

ООН: Eвропейската младежка конференция постигна значителни постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833268

ООН: Eвропейската младежка конференция постигна значителни постиженияПоздравявам Вас и целия екип на Министерството на младежта и спорта за привличането на младите хора като приоритет в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това пише в официално писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев регионалният директор за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развитие на ООН

Фрогоко: Ремонтират ”хълмовете” пред НДК

https://frognews.bg/novini/frogoko-remontirat-halmovete-pred-ndk.html

Спешен ремонт започна днес на част от площадното пространство пред НДК. Причина за него станаха плочките, които пет месеца след поставянето и се надигнаха като малки хълмчета. ”Джи пи груп” за своя сметка трябва да отстрани възникналите дефекти. Така ще бъде в следващите 5 години, когато изтича гаранцията на извършения ремонт.

Румънският премиер се срещна с израелския си колега Бенямин Нетаняху

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833263

Румънският премиер се срещна с израелския си колега Бенямин НетаняхуРумънският премиер Виорика Дънчила се срещна днес с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който приветства приетото от румънското правителство решение за започване на дискусии за преместване на посолството на Румъния от Тел Авив в Ерусалим, предаде Аджерпрес, цитирайки прессъобщение на румънското правителство.

Мелания Тръмп в пълния си блясък на вечерята в Белия дом в чест на семейство Макрон

http://www.mediapool.bg/melaniya-tramp-v-palniya-si-blyasak-na-vecheryata-v-beliya-dom-v-chest-na-semeistvo-makron-news278373.html

Дарлийн Супървил и Катрин Луси, Асошиейтед прес   Сред гостите нямаше знаменитости, холивудски изпълнители или готвачи суперзвезди. Но когато тя се появи като домакиня на първата си държавна вечеря, Мелания Тръмп желаеше да блесне в своя момент под светлините на прожекторите.   След като по-рано във вторник се отказа от тъмните слънчеви очила, които са нейна запазена марка, и беше с бял костюм с пола и шапка, първата дама се появи с тоалет на Шанел, за да приветства президента на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит, които дойдоха за първата държавна вечеря, давана от администрацията на Тръмп.   Това беше знаменателен момент за модата - и обществения живот - за бившата манекенка, която рядко се появява на първи план откакто Тръмп встъпи в длъжност, и случващ се на фона на надвиснала съдебна заплаха върху съпруга й от порно актриса, твърдяща, че са й платили, за да си мълчи за сексуалнната си връзка с Тръмп, която той отрича.   Госпожа Тръмп изглежда искаше да покаже личния си принос в разточителното събитие, наблягайки на участието си в избора на менюто и обточените със златен кант сервизи за хранене. Като реверанс към Франция тя носеше меняща цвета си според светлината сива рокля на Шанел с дантела от Шантийи върху бял фон, ръчно рисувана със сребро и извезана с кристалчета и пайети, както каза говорителката й. Нейната френска гостенка беше с рокля на Луи Вюитон.   Президентът обсипа с похвали съпругата си докато вдигаше тост и я нарече "абсолютно невероятната първа дама на Америка". После приветства връзките между САЩ и Франция, казвайки: "Нека нашето приятелство се задълбочава, нека нашето родство стане още по-силно и нека нашата свещена свобода никога не умира".   Със 123-ма присъстващи, събитието беше по-малко и по-интимно от вечерите на президента Барак Обама. Сред присъстващите бяха вицепрезидентът Майк Пенс, председателят на Върховния съд Джон Робъртс, бившият държавен секретар Хенри Кисинджър и двама шампиони от зимни олимпийски игри, които показаха блестящите си златни медали на влизане за приема преди вечерята.   Гости на масата на Тръмп бяха изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук и директорът на ЦРУ Майк Помпейо, номиниран от президента за държавен секретар, както Макрон и съпругата му.   В тоста си Макрон говори за "нерушимото" приятелство между двете държави и визирайки своя и на Тръмп устремен политически възход каза: "Преди около две години малцина от двете страни на океана биха се обзаложили, че днес ще бъдем заедно тук".   Иванка Тръмп, старши съветник в Белия дом и по-голяма дъщеря на президента, и Луиз Линтън, съпругата на финасовия министър Стивън Мнучин, бяха с впечатляващи дизейнерски рокли, но за разлика от минали години на вечерята нямаше изненадващи знаменитости.   Попитана какво е очаквала, Линтън отговори: "Всичко, което е френско".   Белият дом подчерта, че г-жа Тръмп, която е планирала сватбата си през 2005 г., е участвала във всеки аспект от подготовка на социалните прояви, свързани с визитата на Макрон. Тя разпространи кратко видео, показващо я как работи по детайлите заедно с екипа си, включително по менюто и подреждането на масите.   Гостите, настанени около кръгли маси със свещи, украсени с букети от бели цветя, вечеряха агнешко на скара и плодов тарт, сервирани в сервизи от китайски порцелан от времето на президентите Бил Кинтън и Джордж Буш. За забавлението след вечерята се погрижи Вашингтонската национална опера.   Кабинетът на Тръмп беше представен подобаващо на вечерята. Министърът на търговията Уилбър Рос, военният министър Джим Матис и министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен присъстваха, наред с Мнучин и новият съветник по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, както и новият главен икономически съветник Лари Къдлоу. Други отсъстваха, сред тях директорът на агенцията за защита на околната среда Скот Пруит, който е проверяван заради етични въпроси.   И макар че това беше празнична вечер, съветниците на Тръмп не можаха напълно да избегнат въпроси за вълненията в администрацията. Мнозина от тях отклоняваха въпроси за решението на Тръмп да избере за ръководител на агенцията за ветераните човек, който трябва да дава обяснения за неуместно поведение на работното място.   По-рано във вторник г-жа Тръмп беше облечена със стилен тоалет с колан и шапка с широка периферия при публичните си изяви, които включваха кратко посещение в Националната художествена галерия заедно с г-жа Макрон, за да разгледат изложба на творби на френския художник Пол Сезан.   Тя остана с шапка, когато се върна в Белия дом, за да седне в центъра в Източната стая за съвместната пресконференция на президента с Макрон. Шапката подскачаше нагоре надолу на телевизионните екрани докато г-жа Тръмп влизаше в стаята и после, когато стана, за да си тръгне, което предизвика много мемове в Туитър.   Шапката е по модел на Ерве Пиер, а костюмът с пола е на Майкъл Корс.   По БТА

Писмото, с което Тупак се разделя с Мадона, отива на търг

https://offnews.bg//zvezdi/pismoto-s-koeto-tupak-se-razdelia-s-madona-otiva-na-targ-679419.html

Мадона загуби дело, с което искаше да си върне писмото, с което рапърът Тупак Шакур обявява, че се разделя с нея.

Интимната бележка е част от колекция от лични вещи на певицата, включително касети и четка за коса с косми, която беше предложена на търг от бившата и приятелка Дарлийн Луц.

Певицата успя временно да блокира продажбата на 22-та предмета през юли 2016 г.

Писмото е написано една година преди смъртта на рапъра през 1996 г. То достигна сумата от 100 000 долара миналата година - преди да излезе решението за блокиране на търга.

Мадона и Тупак са се виждали тайно, но певицата заговори публично за това едва наскоро. В ръкописно писмо от 15 януари 1995 г. рапърът казва, че неговият имидж ще пострада, ако хората разберат, че излиза с бяла жена.

"Можеш ли да разбереш това", пише той, "ако се срещаш с чернокож, това по никакъв начин не би застрашило кариерата ти. Напротив, това ще те направи да изглеждаш много по-отворена и вълнуваща", пише Шакур.

Тупак, един от най-продаваните хип-хоп изпълнители на всички времена, коментира и изказване, в което Мадона каза: "Нямам намерение да рехабилитирам всички рапъри и баскетболисти". Именно това изказване се оказало болезнено за Тупак и той е решил да прекрати отношенията си с певицата.

Когато изпълнителят пише писмото, излежава присъда за сексуално насилие. Година по-късно бива убит едва на 25 години.

Рохани: С ядрената сделка показахте нашата добра воля

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833260

Рохани: С ядрената сделка показахте нашата добра воляИранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново споразумение по иранската ядрена програма, реагирайки на вчерашните изявления на президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Заедно с президента на една европейска държава те казаха: "Искаме да вземем решение за

"Ню имидж България" купи 50% от групата "Телеграф"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833230

"Ню имидж България" купи 50% от групата "Телеграф""Ню имидж България" придобива 50 на сто от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, което издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач" и великотърновския "Борба", съобщиха с писмо до медиите участниците в сделката. Ето цялото съобщение: "С настоящото Ви уведомяваме, че, днес, 25 април, между „Интръст“ЕАД,

Владислав Горанов: Еврото ще ни донесе само ползи

http://www.moreto.net/novini.php?n=373166

В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в "чакалнята на еврозоната", казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов.

Румен Радев: Управляващите залагат на карта европейската ни принадлежност

http://nakratko.bg/category/59/158505/


Има политици, които водят война с българската държавност. В стремежа си да дискредитират президентската институция, тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на Европейското председателство.

Китай прие мерки за стимулиране на жилищата под наем

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitai-prie-merki-za-stimulirane-na-jilishtata-pod-naem-259990/

Цените на имотите в страната рязко се повишиха, стимулирани от спекулацията и търсенето от средната класа

Николай Ненчев окончателно оправдан по едно от делата срещу него

https://www.actualno.com/society/nikolaj-nenchev-okonchatelno-opravdan-po-edno-ot-delata-sreshtu-nego-news_671582.html

Върховният касационен съд потвърди решението на Военно-апелативния съд за оправдаване на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и бившия директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов, съобщават от ВКС. Николай Ненчев и Венислав Цанов са признати за невинни по обвинението, че в качеството им на лица, заемащи отговорно служебно положение и длъжностни лица – министър на отбраната и директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ към Министе

Азиатските капиталови пазари последваха спада на "Уолстрийт"

http://econ.bg/Новини/Азиатските-капиталови-пазари-последваха-спада-на-Уолстрийт-_l.a_i.760917_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха търговията в сряда на червена територия, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 отчете спад от 0,285...

Обявен е международният конкурс за нов градски център на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6833228

Обявен е международният конкурс за нов градски център на Велико ТърновоАрхитекти от седем държави ще оценяват предложенията Обявен е международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, чието създаване е предвидено да бъде върху територията на Старото военно училище. Поканата е оповестена по реда на Закона за обществените поръчки. Процедурата, критериите,

Абдуллах Гюл и лидерът на опозиционната Партия на щастието се срещнаха в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833247

Абдуллах Гюл и лидерът на опозиционната Партия на щастието се срещнаха в Истанбул Единадесетият турски президент Абдуллах Гюл и лидерът на опозиционната Партия на щастието Темел Карамоллаоглу се срещнаха днес в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ. Срещата, състояла се в офиса на Гюл, е продължила два часа и 15 минути. Разговорите са били проведени при закрити врата, предава БТА.

Разбиха мрежи по света за опасни храни и алкохол менте, сред тях е и България

//dariknews.bg/novini/sviat/razbiha-mrezhi-po-sveta-za-opasni-hrani-i-alkohol-mente-sred-tiah-e-i-bylgariia-2093223

Европейската и международната полицейски организации Европол и Интерпол съобщиха, че са разбили 50 мрежи по света за храни и алкохол менте и за хранителни и алкохолни продукти с лошо качество, предаде Франс прес.
 

Запис с кражба от магазин коства оставката на премиера на Мадрид (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/zapis-s-krazhba-ot-magazin-kostva-ostavkata-na-premiera-na-madrid-video-2093206

Регионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след труден месец за нея, включващ твърдения, че е фалшифицирала дипломата си за придобита магистърска степен и че е била хваната да краде от магазин през

Иван Гешев: Дай Боже всички да си вършат работата добре като нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ivan-geshev-daj-bozhe-vsichki-da-si-vyrshat-rabotata-dobre-kato-nas-2093224

Около 300 евро е била „таксата за влизане” в сградата на ДАИ – Благоевград. Това коментира ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка с показните арести в дружеството във вторник. Той отбеляза още, че Специализираната прокурат

Махат най-големите немски музикални награди "Ехо" заради антисемитски скандал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833235

Махат най-големите немски музикални награди "Ехо" заради антисемитски скандал

След разразилия се антисемитски скандал, свързан с двама наградени рапъри, главните германски награди "Ехо" ще бъдат премахнати, обявиха организаторите, цитирани от Франс прес и БТА.  "Няма да има повече награди "Ехо". Не желаем тези музикални отличия да бъдат считани за платформа за антисемитизъм, женомразство,

Предлага се нов модел на организация на неотложната помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833234

Предлага се нов модел на организация на неотложната помощ Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна каса и петима на Българския лекарски съюз, в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, участват в сформирана със заповед на министър Кирил Ананиев работна група,

В Испания заловиха 9 тона кока за 3 милиарда евро

https://frognews.bg/novini/ispaniia-zaloviha-9-tona-koka-3-miliarda-evro.html

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо съобщи, че полицията е заловила близо 9 тона кокаин, скрит в пратка с банани от Колумбия, европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер, предадоха ”Асошиейтед прес” и ”Франс прес”, цитирани от ”Дневник”.

Цветанов: Споровете ни с президента Радев не са лични

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cvetanov-sporovete-ni-s-prezidenta-radev-ne-sa-lichni-6081678

Според президента Радев в страната ни има политици, които се опитват да приватизират европейската идея за лични и политически цели

Продуцентът Димитър Гочев: Нямам връзка с неизпълнения ангажимент към Жан-Клод Кариер

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/25/3169174_producentut_dimitur_gochev_niamam_vruzka_s/?ref=rss


Димитър Гочев, собственик на продуцентската компания "Камера" ООД, работила по някои от най-известните български филми и сериали, изпрати отворено писмо по случая с неизплатените хонорари на световноизвестния сценарист Жан-Клод Кариер. В него продуцентът пише, че за него е било "изключително тъжно" да научи, че Кариер и съсценаристът му Георги Балабанов все още не са получили възнагражденията си за филма "Досието Петров" - но неизпълненият ангажимент е на фирмата...

Нормативни неразбории оставят извън закона малките ВЕЦ

http://www.mediapool.bg/normativni-nerazborii-ostavyat-izvan-zakona-malkite-vets-news278372.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила редица нормативни неразбории с разрешителния и вещно-правния режим при изграждане на водноелектрически централи по коритата на реките, поради което голяма част от тях на практика са извън правните рамки. Тя също така е наредила на правителството да предприеме мерки за решаване на проблемите със заварените случая и да предложи законови или нормативни промени, които да урегулират процеса в бъдеще. Това става ясно от прессъобщение на ВАП, публикувано в сряда. По сигнал за незаконосъобразно издаване на разрешителни за изграждане на руслови и деривационни водноелектрически централи (ВЕЦ) административната прокуратура е извършила проверки на всички 170 такива малки хидроцентрали в страната. Реално проверката тръгна след разследване на Нова телевизия за нарушения при строежа на минивецовете. Според него около 140 малки ВЕЦ са построени незаконно от политици, техните деца или приближени, тъй като държавата не им е отстъпила правото за строеж на съоръженията в коритата на реките и прилежащите им терени. Реално прокурорската проверка потвърждава тези изводи. ВАП съобщава, че са установени случаи на изградени руслови ВЕЦ във води и терени публична държавна собственост, за които собствениците им нямат документ от държавни органи, че им се разрешава строителството в публични държавни имоти. В същото време този документ е необходим за съгласуване и одобряване инвестиционните проекти, по които съответните регионални дирекции на строителния контрол да издадат разрешение за строеж. Установено е, че има нормативни пропуски по уреждането на целия процес по предоставянето на отстъпеното право на строеж, за което сега то прокуратурата настояват регионалното, енергийното и екоминистерствата да излязат с предложения как да се реши проблемът със съществуващите беззаконни минивецове, каквито реално са почти всички, и да се регламентира въпросът с бъдещите такива съоръжения. За изход от ситуацията вече е създадена междуведомствена работна група от представители на трите посочени министерства и Дирекцията за национален строителен контрол. Тя трябва да прегледа нормативната уредба за строежа на руслови централи и да анализира фактическото и правно състояние на вече изградените водни централи в речните корита. Групата трябва също така да предложи варианти за уреждане на вещно-правните отношения между инвеститорите и държавата, както и при необходимост да бъдат изготвяни предложения за изменение на съществуващата правна уредба. За работата на тази група в началото на април съобщи и регионалният министър Николай Нанков, след като жители на пострадалата от порой община Хайредин се оплакаха, че ги е наводнила съседна новоизградена ВЕЦ. Сега той е информирал Върховната административна прокуратура, че се предвижда в действащата нормативна уредба да се запишат превантивни текстове, които да не допускат издаване на разрешения за строеж на руслови ВЕЦ на инвеститори, които не са собственици или на които няма законно учредено право на строеж в чужд имот. Паралелно ще се търсят възможности за уреждане на вещно-правните отношения между инвеститорите и държавата по отношение на заварените отношения, посочват от ВАП, но не става ясно дали вече се обмислят някакви варианти.

Арсен Венгер: Не аз избрах кога да се оттегля

https://www.24chasa.bg/sport/article/6833227

Арсен Венгер: Не аз избрах кога да се оттегляМениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер изненадващо сподели, че не той е избрал кога да се оттегли. Френският специалист ръководи "артилеристите" над 22 години, но миналия петък стана ясно, че настоящият сезон ще му бъде последен, предаде Би Ти Ви. "Не беше точно мое решение. Продължавам да работя както обикновено до края на сезона.

Жената на Сидеров с нова страст – тромпетът

http://www.mediapool.bg/zhenata-na-siderov-s-nova-strast-trompetat-news278371.html

Докато лидерът на "Атака" Волен Сидеров шета между София и Крим в името на проруската кауза, съпругата му Деница е открила нова страст – тромпетът. За това съобщава самата тя в партийния вестник "Атака". Изборът на този инструмент, чийто традиции и легендарни музиканти се свързват с Америка, опасно доближава семейството до идеологическия враг. На въпрос дали свири на музикален инструмент, Деница Сидерова разказва пред партийното издание, че като малка свирела на пиано, но без да познава нотите: "Просто бях наизустила някои песнички". "Сега вземам уроци по тромпет – това е новата ми страст. Избрах този инструмент, защото е много особен. Принципно е мъжки и за мен ще е огромно предизвикателство да се науча"., казва Деница Сидерова. Тя демонстрира и познания, разказвайки историята на музикалния инструмент: "Първите открити тромпети са в Китай и Южна Америка преди 3500 години. Тогава са били в малко по-различна форма и са били изработени от тънка сплав". По-нататък съпругата на Сидеров отбелязва, че "хората, които са можели да свирят на тромпет, не са били случайни": "Те са специално подбирани, мъжете например били с военна подготовка. Т.е. трябвало е да са високопоставени в обществото и да имат висок морал".

Областно състезание по пожароприложен спорт се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373145

За поредна година град Варна беше домакин на Областното състезание по пожароприложен спорт, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. То се проведе в четири дисциплини: Изкачване с щурмова стълба; 100 м пътека с препятствия; Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия и Бойно разгръщане от мотопомпа.

ЕК с нови правила за миграцията на фирми

https://dnes.dir.bg/ikonomika/ek-s-novi-pravila-za-migratsiyata-na-firmi

Европейската комисия предложи днес нови правила за улесняване на компаниите, желаещи да се преместят в друга страна

Съдът отхвърли искането на Столичната община за спиране на делото за цената на билета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/25/3169194_sudut_othvurli_iskaneto_na_stolichnata_obshtina_za/?ref=rss


Върховният административен съд не уважи искането на адвокатите на Столичния общински съвет и не прекрати делото за повишаването на цената на билета за градски транспорт в София с 60%. В началото на 2017 г. административният съд отмени наредбата, с която беше въведено поскъпването, но решението му беше обжалвано от общинския съвет.<br /><br />На 5 април тази година след дълга дискусия общинските съветници приеха нова наредба за градския транспорт, като отмениха старата, която е обект...

Страшно e! Хем без книжка, хем дрогиран! Племенник на бизнесменa Мицански, Боро Шишето от Сандански, падна в полицейски капан, задържаха го

http://www.struma.com/krimi/strashno-e-hem-bez-knijka-hem-drogiran-plemennik-na-biznesmena_133498/

Известният в Сандански Борислав Тодоров, с прякор Боро Шишето, племенник на футболната фамилия Мицански, падна в полицейски капан днес, научи STRUMA.COM. Борислав е спрян за проверка от патрул, който установил, че кара без книжка, а тестът с уред отчел употреба на наркотици.

Боро Шишето е вкаран в полицейската клетка ,колата му е дерегистрирана. Според санданчани Боро, чувствайки се протежиран от силни на деня в системата на полицията и заради роднинските си връзки с...

Продължава

Макрон заклейми национализма пред Конгреса на САЩ

http://clubz.bg/67124-makron_zaklejmi_nacionalizma_pred_kongresa_na_sasht

Френският президент Еманюел Макрон бе посрещнат в сряда с бурни овации в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе реч, предаде Ройтерс.

Това стана в последния ден от официалното му посещение в САЩ. В речта си, произнесена на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, Макрон представи своята визия за света и за френско-американските отношения.

В пленарната зала дойдоха стотици членове на Камарата на представителите и Сената. Те посрещнаха топло госта, станаха на крака и му ръкопляскаха в продължение на 3 минути. Някои от конгресмените дори скандираха "Да живее Франция!".

Френската първа дама Брижит Макрон дойде в пленарната зала няколко минути преди съпруга си и също бе аплодирана от парламентаристите, които станаха прави.

"Чест е за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ", каза Макрон на английски език в началото на речта си.

Той припомни, че Франция и САЩ имат една много специална връзка. Като говори за нея, Макрон се върна към споделената история на двете страни и каза, че "американският и френският народ са имали среща със свободата". И припомни за срещата на Бенджамин Франклин и Волтер, "които са се целунали по бузите".

След това направи паралел с приятелските си срещи с Доналд Тръмп от тази седмица.

"Това може да ви напомни за нещо", каза френският държавен глава.

В речта си Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова САЩ да останат предани на глобалните идеали на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства.

"Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма - това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но като затваряме вратата към света, ние няма да спрем еволюцията му", каза Макрон.

Той призова за единство пред лицето на новите сериозни заплахи и предизвикателствата, които носи XXI век и които "нашите предшественици вероятно дори и не са си представяли".

Според него сега Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат и да намерят отговор на глобалните предизвикателства на настоящото столетие.

Макрон допълни, че като действат в сътрудничество, страните могат да запазят своята собствена идентичност.

В речта си пред американските конгресмени Макрон защити идеята за силен мултилатеризъм и каза, че това изисква и участието на САЩ.

"Вашата роля е решаваща за създаването и запазването на днешния свободен свят. САЩ са онези, които измислиха този мултилатерализъм. Вие сте сега онези, които трябва да ни помогнете, за да го съхраним и да го пресъздадем отново", каза той.

И повтори, че идеята за силен мултилатеризъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Европа и САЩ могат да работят заедно, за да изградят новия световен ред на XXI век.

ЕС, Русия и Иран срещу ревизия на споразумението по ядрената програма на Техеран

https://frognews.bg/novini/rusiia-iran-sreshtu-reviziia-sporazumenieto-iadrenata-programa-teheran.html

Имаме съществуващо споразумение, то работи и трябва да бъде запазено. Така шефът на европейската дипломация Федерика Могерини коментира френско-американските планове за промяна на договореностите от юни 2015 г. по ядрената програма на Иран.

Денят в снимки - 25 април

http://www.dnes.bg/index/2018/04/25/deniat-v-snimki-25-april.374690

Красиви птици, малко сибирско тигърче и мода от Сао Пауло

Половината автомобили Volvo ще са електрически до 2025 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/polovinata-avtomobili-volvo-shte-sa-elektricheski-do-2025-g-6081676

На Автосалона в Пекин компанията представи Volvo XC40 T5 Plug-in Hybrid, което бе повод да даде това обещание.

Очаква се на донорската конференция за Сирия да бъде обещана помощ за 4,4 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833203

Очаква се на донорската конференция за Сирия да бъде обещана помощ за 4,4 милиарда долара Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок каза, че очаква международните донори да обещаят 4,4 милиарда долара помощ за Сирия и региона за 2018 г., предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Лоукок заяви на донорската конференция в Брюксел, на която домакини са Европейският съюз и ООН,

Държавният глава: Лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително

http://www.cross.bg/rymen-chesto-radev-1573392.html

/КРОСС/ „Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес. Но не трябва никога да забравяме, че информацията може да има и огромен разрушителен ефект и накъде ще насочим тази информация и как ще я използваме, зависи от нас". Това заяви президентът Румен Радев, който бе гост на конференцията „20 години / Dir.bg: THE NEXT BULGARIAN WEB". Президентът се обърна към гостите на форума и ги призова да не забравят огромната обществена отговорност на медиите. „Нека не забравяме, че лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително. Но сметката накрая плащаме всички ние", посочи Румен Радев. „Днес информацията е най-изобилната, но и често най-дефицитната стока. Тя ни залива отвсякъде и в същото време често изпитваме дефицит на навременна, достоверна и полезна информация. Аз лично считам, че тези противоречия ще се задълбочават в бъдеще", посочи държавният глава. По думите на президента качествените онлайн медии не са само бизнес, а кауза и призова за недопускане на превръщането на медиите в пропаганден рупор. „Журналистиката абдикира от мисията си да бъде "постоянно работещ парламент" - по определението на Йосиф Хербст, и се превръща в пиар инструмент на властта", заяви още Румен Радев. „Преди 20 години онлайн медиите бяха просто занимание за визионери, но едва ли и те са прогледнали далече в бъдещето и са очаквали това, което се случва днес

Германия: Споразумението за иранската ядрена програма не може да бъде предоговаряно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833204

Германия: Споразумението за иранската ядрена програма не може да бъде предоговаряноСъхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде Ройтерс.

За 6 милиарда евро ще е хуманитарната помощ за Сирия

https://frognews.bg/novini/6-miliarda-evro-shte-humanitarnata-pomosht-siriia.html

6 милиарда евро хуманитарна помощ за Сирия бяха договорени на международен форум в Брюксел. На донорската конференция участват над 80 държави и организации.

Адвокатът на Иванчева: Няма доказателства да е искала подкуп

https://dnes.dir.bg/temida/advokatat-na-ivancheva-nyama-dokazatelstva-za-iskan-podkup

Част от обвиненията срещу кметицата се базирали само на твърденията на бизнесмена, който твърди, че е изнудван

Радев: Медиите станаха ПР инструмент на властта

https://www.actualno.com/politics/radev-mediite-stanaha-pr-instrument-na-vlastta-news_671579.html

„Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес. Но не трябва никога да забравяме, че информацията може да има и огромен разрушителен ефект и накъде ще насочим тази информация и как ще я използваме, зависи от нас“. Това заяви президентът Румен Радев, който бе гост на конференцията „20 години / Dir.bg: THE NEXT BULGARIAN WEB“. Президентът се обърна към гостите на форума и ги призова да не забравят огромната обществена отговорност на мед

До месец съдът казва окончателно за цената на билета за градския транспорт в София

https://www.actualno.com/sofia/do-mesec-sydyt-kazva-okonchatelno-za-cenata-na-bileta-za-gradskija-transport-v-sofija-news_671501.html

След един месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе окончателно по делото за цената на билета за градския транспорт в София. Днес (25 април) магистратите заседаваха и дадоха едноседмичен срок на страните по делото да представят становища, каза пред Actualno.com Веселин Кирев от гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Кирев обясни, че гражданите са обжалвали и новата наредба на Столичния общински съвет (СОС) за градския транспорт, като са поискали да им бъдат пре

Износът на мебели надхвърля 335 млн. евро през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Износът-на-мебели-надхвърля-335-млн-евро-през-2017-г-_l.a_i.760916_at.1.html

През 2017 г. износът на мебели надхвърля 335 млн. евро. Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два...

Арменският президент започва преговори за излизане от политическата криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833196

Арменският президент започва преговори за излизане  от политическата кризаАрменският президент Армен Саркисян заяви, че започва преговори с политическите сили за излизане от политическата криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Започвам консултации с парламентарни и извънпарламентарни представители, за да обсъдим създалата се в страната ситуация, както и намирането на изход от нея", каза Саркисян.

ГЕРБ не възнамерява да предприеме действия срещу изявите на Сидеров от Крим

http://www.mediapool.bg/gerb-ne-vaznameryava-da-predprieme-deistviya-sreshtu-izyavite-na-siderov-ot-krim-news278370.html

ГЕРБ няма да предприема никакви действия срещу коалиционните си партньори, заради посещението на един от съпредседателите на ″Обединените патриоти″ – Волен Сидеров в Крим и изразените от него позиции в Ялта. Това стана ясно от обясненията на председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов пред журналисти в сряда. Сидеров и трима депутати от ″Атака″посетиха Крим и похвалиха Русия за грижите които полага за полуострова. Националистите обясниха също, че полуостровът не е анексиран, а подобни твърдения са хибридни. "Не го приемаме за нормално. Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров, той не е изразител на външната политика на правителството", каза още Цветанов и допълни, че въпросът е бил поставен във вторник пред депутати от "Обединени патриоти". "Казах им, че това, което се случи последните няколко дни, не е здравословно за държавата, не е добре за управлението. Те отговориха, че това е било лично посещение, имали са срещи с българската общност в Крим", уточни Цветанов. По думите му Съветът на управляващата коалиция ще се събере в близките дни, а наред със законодателни и управленски инициативи, ще бъде поставен въпросът и за посещението на Сидеров и група парламентаристи в Крим. По неофициална информация на Mediapool за момента няма панирано конкретно заседание на Съвета. От ГЕРБ обясниха, че ако се анонсира обсъждане на темата, това е най-лесният начин за туширане на напрежението. Пред журналисти Цветанов подчерта, че не вижда никаква опасност от действията на ″Атака″. "Ние имаме коалиционно споразумение и управленска програма, която е съгласувана и одобрена. Подобни детайли в споразумението и програмата няма, но мога да кажа, че коалиционното споразумение и управленската програма имат много ясни сигнали и послания, че евроатлантическата ориентация на страната е без алтернатива, както и членството в ЕС", каза още Цветанов и допълни, че все още не се е видял лично със Сидеров. Темата за Сидеров е била поставена и на заседание на групата на ГЕРБ в парламента и там е взето решение да се отговаря, че посещението му в Крим е лично и не представлява позицията на държавата. Коментирайки проруските позиции в българските институции, Цветанов коментира и отношенията си с президента Румен Радев. "С президента Румен Радев имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия. Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България", каза Цветанов на въпрос дали "принципните различия" ще продължат да ескалират между него и държавния глава. Цветанов каза още, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.

ФАРА 2018 събира рекламна агенция и клиент

http://www.cross.bg/godina-fara-kyltyrata-1573391.html

/КРОСС/ Тази година фестивалът е посветен на клиента, който знае какво иска, и на агенцията, която дава повече Най-престижният фестивал на креативната индустрия в България - ФАРА, който ще се проведе в Пловдив от 7-ми до 9-ти юни, тази година ще отпразнува доверието между рекламна агенция и клиент. Посланието на фестивала е „Работим заедно. Печелим заедно", защото най-стойностните кампании са резултат от съвместната работа между двете страни, a споделени са не само усилията, но и удовлетворението от постигнатите успехи. Това е причината тази година за първи път наградата да е разделена на две части - една за агенцията и една за клиента. Добрите идеи са основани на доброто партньорство и обединяват креативност и бизнес ефективност. Заявки от комуникационните агенции могат да се изпращат до 30 април. ФАРА се организира от 19 години от Българската асоциация на комуникационните агенции и възнаграждава успешно реализирани рекламни кампании и креативни концепции. Освен вдъхновяващ конкурс за креативни идеи, ФАРА е и престижен форум за обучение с международни лектори и поредица от презентации и уъркшопи. Тази година тема на лекционната част е „Креативност и ефективност" и включва авторитетни имена с богат практически опит, спечелили награди от международни фестивали от ранга на Cannes Lions

В зоопарка в Сингапур бе приспана първата родена в тропиците бяла мечка (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833179

В зоопарка в Сингапур бе приспана първата родена в тропиците бяла мечка (Снимки)Служители в зоопарка в Сингапур приспаха Инука - първата родена в тропиците бяла мечка, предаде ТАСС. До това решение се стигна поради тежкото заболяване на 27-годишното животно. Решението бе взето по хуманни съображение, след като Инука мина обстоен медицински преглед, поясниха от зоопарка. Ветеринари установиха, че мечката е засегната от артрит,

Европейската централна банка и задъхващата се еврозона 

https://www.investor.bg/novini/130/a/evropeiskata-centralna-banka-i-zadyhvashtata-se-evrozona-259979/

На заседанието на регулатора тази седмица ще бъде прекалено рано да се обяви победа над инфлацията

Бавария слага кръстове на всички публични сгради

http://www.moreto.net/novini.php?n=373165

Баварското правителство нареди от 1 юни да бъдат монтирани християнски кръстове по фасадите на всички държавни ведомства, съобщава "Дойче веле". Това е едно от първите действия на новоизбрания премиер на федералната провинция Маркус Зьодер.

Маас: Нападенията срещу евреи в Германия са насочени против всички нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833175

Маас: Нападенията срещу евреи в Германия са насочени против всички насНападенията срещу евреи в Германия са насочени против "всички нас", заяви днес външният министър Хайко Маас в призив за присъединяване към демонстрации в подкрепа на еврейската общност в момент на нарастваща тревога от антисемитизма, предаде Ройтерс. Очаква се хиляди хора да носят кипа - традиционна еврейска мъжка шапка,

Хлапета смаяха кмета на "Източен" с патриотизъм

https://www.24chasa.bg/region/article/6833166

Хлапета смаяха кмета на "Източен" с патриотизъмДегизирани като Ботеви четници, хлапетата от пловдивската детска градина "Детелина" изнесоха урок по патриотизъм и смаяха кмета на район "Източен" Николай Чунчуков. Те сътвориха празник "Моята родина България", на който с патос декламираха възрожденски стихове, маршируваха и пяха. Изпълненията им трогнаха до сълзи родители.

Намаляване на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална здравна карта

https://offnews.bg//zdrave/namaliavane-na-bolnichnite-legla-s-6000-predvizhda-proektat-za-natcion-679408.html

Намаляването на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална здравна карта, който е публикуван за обществено обсъждане. 

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ.

32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ, се посочва в документа. В момента общият брой на болничните легла в страната е 38 803, като според според анализ на здравното министерство през миналата година са били необходими дори по-малко болнични легла - 24 723. 

След приемането на Националната здравна карта Здравната каса ще може да избира с кои болници да сключва договори, ако на територията на дадена област има свръхпредлагане на дадена медицинска услуга. 

Това ще означава, че ако съществуващият брой болнични легла е достатъчен за дадената област, нови болници няма да могат да сключват договори със Здравната каса до актуализацията на Националната здравна карта, което ще се случва на три години. 

Конкретните критерии, по които НЗОК ще сключва договор с болниците, ще бъдат записани в наредба на здравния министър. 

Проектът за Национална здравна карта предвижда още един общопрактикуващ лекар да има 1500 пациенти. Предвидено е лекарите специалисти да имат по 30 минути да прегледат пациент - те ще имат 6 часа работа с пациенти или не повече от 12 пациенти на ден и два часа за попълване на документация. 

Според документа на 1000 души трябва да има един зъболекар, а на 100 000 души - 180 медицински сестри. 

Предложения за промени могат да се дават до 23 май. 

Турция: Изявлението на Тръмп за арменците в Османската империя е благоразумно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833161

Турция: Изявлението на Тръмп за арменците в Османската империя е благоразумноТурското министерство на външните работи окачестви като благоразумно и ненарушаващо международните норми изявлението на американския президент Доналд Тръмп за ситуацията, свързана с арменското население в Османската империя през 1915 г. Това се казва в изявление на министерството, публикувано днес, предаде ТАСС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване