По Черноморието ще ни посрещне слънчево време

https://petel.bg/Po-CHernomorieto-shhe-ni-posreshhne-slanchevo-vreme-__264407

Снимка Булфото, архив Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Валежи са ...

Спасители ще търсят алпиниста Боян Петров между лагер 3 и лагер 2

https://petel.bg/Spasiteli-shhe-tarsyat-alpinista-Boyan-Petrov-mezhdu-lager-3-i-lager-2__264408

Търсенето на Боян Петров по земя в Хималаите продължава. Очаква се група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 по...

Падна още един голям мит за яйцата

https://petel.bg/Padna-oshhe-edin-golyam-mit-za-yaytsata__264410

Досега се твърдеше, че яйцата могат да повишат риска от сърдечно-съдово заболяване. Австралийски учени обаче отричат ​​това твърдение. Т...

Очевидци от Пловдив: Моторист е помлян в тежка катастрофа в Тунела!

https://petel.bg/Ochevidtsi-ot-Plovdiv--Motorist-e-pomlyan-v-tezhka-katastrofa-v-Tunela-__264413

© Plovdiv24.bg Моторист е попаднал в тежка катастрофа в Тунела в Пловдив. За това съобщиха очевидци на пътнотранспортното произшествие, което ...

Обсъждат мерки за изплащане на забавени заплати

https://petel.bg/Obsazhdat-merki-za-izplashhane-na-zabaveni-zaplati__264412

Как да се изплащат бързо и безпроблемно забавени трудови възнаграждения на работници? Това ще обсъждат омбудсманът Мая Манолова, предста...

Внимание! Акция колани…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

У нас започва акция на пътя в цялата страна. Ще се проверява за поставяне на обезопасителни колани в автобусите.

Ще се следят както водачите на превозните средства, така и пътниците в автобусите. Ще се гледа и за състоянието на товарните автомобили и автобусите, съобщи бтв.

През април вече стартира акция за стимулиране на слагането на колани в автобусите.

Малко по-рано през месеца шестима души загинаха, а над 20 бяха ранени при тежка автобусна катастрофа на магистрала „Тракия”, при която се оказа, че почти никой не е бил с предпазен колан.

Материалът Внимание! Акция колани… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ислямска държава пусна видео, за което твърди, че е с атентатора от Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-pusna-video-za-koeto-tvyrdi-che-e-s-atentatora-ot-parizh-2096677

Групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за нападението с нощ в събота вечер в Париж, разпространи днес видеозапис, в който млад мъж, представен като извършител на атентата, се заклева във вярност към джихадистката организация, предаде Франс прекс.

Ремонти спират водата на 5 места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/remonti-spirat-vodata-na-5-mesta-v-stolitcata-680522.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на спирателни кранове на ул. „Бодра смяна“ в кв. „Бенковски“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бул. „Лазар Михайлов“, ул. „Наука“, ул. „Бодра смяна“, ул. „Тетевенска“, ул. „Хоризонт“, ул. „Биримирски извор“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Солунска“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа по ул. „Солунска“ от бул. „Витоша“ до ул. „Ангел Кънчев“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Златовръх“ в жк. „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 21:00 часа по ул. „Златовръх“ от ул. „Кричим“ до ул. „Галичица“.

Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Първа българска армия“ в кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа по ул. „Първа българска армия“ от ул. „Вела Чорбова“ до ул. „Рояк“. 

Без вода във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Родината“ в с. Бусманци ще бъдат от 09:30 до 16:30 часа на ул. „Гурко“ №1, №3, по ул. „Родината“ от ул. „Татарски път“ до края в посока Запад. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx . 

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Почина Румен Янев - пионерът, който не харесваше комсомолска музика

http://clubz.bg/67803-pochina_rumen_qnev_pioneryt_kojto_ne_haresvashe_komsomolska_muzika

След дълго боледуване почина Румен Янев - човекът, който знаеше за български рок повече от повечето от изпълнителите му.

Румен Янев е главен редактор на списание "Ритъм", което излиза от 1989 до 1994 г., и беше за постсоциалистическото общество повече от "Плейбой", внесен във францискански манастир.

Румен Янев е автор на книги, посветени на феномена на българската музика от периода на реформиране на соца и последвалата епоха.

Румен Янев пишеше за български рок, когато със зяпнали уста го гледаха автори от следващото поколение като Ники Кънчев или Ивайло "Нойзи" Цветков.

Ето го Румен на този семинар, посветен на "Алтернативната култура в България" в памет на Димитър Воев (1965 - 1992):

"Оставете да допишем историята, която е важна - за вас и за вашите деца. Защото тази история само ние помним", казва Румен в памет на Митко Воев.

"Когато аз си отида, със сигурност знам, че зад мен ще останат две книги: книгата ми за "Щурците" и първото поколение на българския рок, и книгата ми за "Атлас", в която намеквам за второто."

Всъщност Румен след това издава с Емил Братанов антологията "Цветя от края на 80-те", кръстена на прекрасната песен на "Ревю" и събрала върху над 600 страници с над 270 снимки и над 240 текста на песни документални четива, допълнени с интервюта с участниците в онези събития.

Бог да го прости!

Св. Исидор изповядвал вярата си с отрязан език, мъчителят му онемял

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-isidor-izpoviadval-viarata-si-s-otriazan-ezik-machiteliat-mu-onem-680499.html

Християните почитат днес св. мъченик Исидор Хиоски, който живял по времето на император Декий (249–251 г.). 

Исидор бил насила взет във войската. От малък той бил християнин и прекарвал живота си пост, молитва и добри дела. Когато се узнало, че той е християнин, войводата го съветвал да се отрече от Христа и да принесе жертва на идолите. Исидор отказал. 

Тогава войводата наредил първо да бият Исидор с волски жили, а след това му отрязали езика. Но и без език Исидор говорел чрез Божия Дух  и изповядвал вярата си.

Войводата обаче бил постигнат от божие наказание и изведнъж онемял. Със знаци той наредил да отсекат главата на Исидор.

„Кой е Хитлер?“: резултати от изпитването на украинците по история

http://pogled.info/svetoven/koi-e-hitler-rezultati-ot-izpitvaneto-na-ukraintsite-po-istoriya.94488

/Поглед.инфо/ Група активисти предприе опит да изпита украинците по история. Резултатите се оказват наистина крайно шокиращи./ВИДЕО/

«Управлява като монарх»: Le Parisien разказа как живеят френските чиновници при Макрон

http://pogled.info/svetoven/evropa/upravlyava-kato-monarh-Le-Parisien-razkaza-kak-zhiveyat-frenskite-chinovnitsi-pri-makron.94489

/Поглед.инфо/ Една година след като дойде на власт Емануел Макрон, членовете на френското правителство и администрацията на президента работят в условията на свръхнатоварване и ненормиран работен ден съобщава Le Parisien. Както признават пред изданието източниците от Елисейския дворец, президентът на Франция изисква от подчинените си огромен обем работа за рекордни срокове и при това се стреми да съсредоточи цялата пълнота на властта в свои ръце.

В търсене на Боян Петров - докъде стигнаха спасителите?

//dariknews.bg/novini/sviat/v-tyrsene-na-boian-petrov-dokyde-stignaha-spasitelite-2096671

Търсенето на Боян Петров по земя в Хималаите продължава и днес. Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша Пангма, да се отправят към върха, посочва

Нов атентат в Индонезия

http://clubz.bg/67802-nov_atentat_v_indoneziq

Десет души бяха ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая, който е вторият по големина в страната, предадоха световните агенции, предава БТА.

Нападението е извършено срещу местната централа на полицията. Атаката е извършена от мъж и жена, придвижвали се мотоциклет-бомба. Ранени са четирима полицаи и шестима местни граждани.

Кадри от охранителна камери показват как двама полицаи спират мотоциклета с мъжа и жената на входа на сградата, преди бомбата да е детонирана. Според непотвърдена информация с двамата е имало и дете.

Нападението става ден след като шестима атентатори камикадзе атакуваха три църкви в същия град. Те загинаха, както и още осем души. Ранени бяха около 40 души. Терористичната организация Ислямска държава пое отговорност за атентатите в църквите.

Вчера вечерта полицията уби предполагаем ислямист след взрив в апартамента му в Сурабая, при който загинаха съпругата и едно от децата му. След взрива полицията дошла на мястото и влязла в апартамента, където заварила предполагаемия ислямист да държи детонатор. Тогава го простреляла.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо осъди серията от атентати в Сурабая, които нарече "действия на мерзост и страхливост" и обеща да се прокара по-бързо нов закон за борба с тероризма, за да се води борба срещу ислямистките организации в страната.

Нашенският исполин Мечо е герой в роман на Дейвид Балдачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856636

Нашенският исполин Мечо е герой в роман на Дейвид БалдачиИдеята на писателя за “Забравените” идва след интервю с Бойко Василев -Казвам се Гаврил - промълви най-сетне Мечо. - Това е истинското ми име. Фамилията ми няма да ти говори нищо. А иначе всички ме наричат Мечо... - Ти си българин - рече Пулър. Така чак на 371-а от всичките 445 страници читателите разбират,

Китай ще печели войните на бъдещето

http://clubz.bg/67801-kitaj_shte_pecheli_vojnite_na_bydeshteto

За пръв път от 2015 г. насам Китай проведе на 18 април тази година военни маневри в Тайванския проток. Целта беше от една страна да се отправи предупреждение срещу стремежите на Тайван за независимост, а от друга да се демонстрира най-новата китайска военна техника. При управлението на президента Си Цзинпин китайската армия обхватно модернизира арсенала и структурата си. На 19-ия партиен конгрес миналия октомври Си заяви, че модернизирането на армията ще бъде завършено до 2035 г., а до 2050 г. Китай смята да се нареди сред най-големите военни сили в света. За тези амбициозни цели на армията бяха предоставени над 150 милиарда щатски долара през 2017 г.

Възходяща регионална сила

Според британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS), който всяка години излиза с доклад за актуалното състояние на всички армии в света, Китай инвестира за военни цели между 6 и 7 на сто от брутния си вътрешен продукт. В последния доклад на мозъчния тръст се сочи също, че през последните години страната отбелязва голям напредък по отношение на модернизацията на военно-въздушните сили и флотата и започва да достига САЩ.

Китай например демонстрира вече първия си стелт изтребител - Ченгду J-20. В комбинация с модерните ракети "въздух-въздух" PL-15  и новият клас ескадрен миноносец за пръв вече разполага със способността ефективно да възпира вражески сили далеч от крайбрежието и териториалните си води. Експертът Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън казва: „Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии за сплашване на евентуални противници и разви способности, които ще му позволят да печели бъдещи войни“.

Според единодушната оценка на експертите, модернизацията на китайската армия показва, че страната е схванала много точно колко сериозно са се променили модерните методи за водене на война. Мея Ноуенс от IISS посочва в разговор с ДВ, че Китай се подготвя за потенциални конфликти във всички области - на суша, по море, във въздуха, в космическото пространство и в киберпространството. Според нея, модернизацията на армията междувременно позволява на Китай да налага претенциите си в региона и с военни средства.

Засега китайската армия не разполага обаче с боен опит и тренировки за съвместни действия на различните си  войскови поделения. А корупцията и остарялата организационна структура на армията ограничават ударната ѝ сила. Затова Си Цзинпин започна мащабна кампания за борба срещу корупцията и за преструктуриране на армията. "При управлението на Си Китай се зае и с редица предизвикателства пред армията, които не са свързани  с технологичното развитие“,посочва Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън.

Глобална експанзия

На 1 август 2017 г. Китай откри първата си презокеанска военноморска база в Джибути край Африканския рог. Това е ясен сигнал, че Китай иска да разшири военното си влияние в Азия и Тихоокеанския регион. Изследване на американския Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) показва, че 15 от пристанищните проекти, финансирани по линия на мащабната престижна инициатива на Китай - "Поясът и пътят",  целят не толкова взаимната икономическа изгода, колкото защитата на китайските интереси в сферата на сигурността. "Инвестициите трябва да осигурят политическо влияние, да повишат военното присъствие на Китай и да му дадат стратегически предимства", се посочва в изследването. Ангажиментът на Китай цели утвърждаването на страната като военноморска сила.

Модернизацията на армията и свързаното с нея нарастване на военното влияние на Китай изправят САЩ и неговите съюзници пред непосредствени предизвикателства. "Във военно отношение се наблюдава пряка надпревара между Пекин и Вашингтон", посочва Ноуенс. Както САЩ редовно изпращат кораби в Тихия океан и Южнокитайско море, така и Китай все по-често изпраща свои кораби в Индийския океан и дори чак до Средиземно и Балтийско море. 

Дойче веле

Евакуират музикален фестивал в Германия заради опасните метеорологични условия

https://petel.bg/Evakuirat-muzikalen-festival-v-Germaniya-zaradi-opasnite-meteorologichni-usloviya__264395

Снимка Булфото, архив Евакуират музикален фестивал в Германия заради опасни метеорологични условия, предава TACC, като цитира германския...

За Боян Петров! "Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"

https://petel.bg/Za-Boyan-Petrov--Interesno-mi-e-da-zhiveya----Interesno-mi-e-da-mi-e-trudno__264396

Снимка: Facebook Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта. Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чу...

Ердоган пристигна във Великобритания, среща се с кралицата и Тереза Мей

https://petel.bg/Erdogan-pristigna-vav-Velikobritaniya--sreshha-se-s-kralitsata-i-Tereza-Mey__264399

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на тридневно посещение във Великобритания, пише лондонският вестник Evening Standard, цитира...

Правителство и бизнес обсъждат предстоящия летен сезон

https://petel.bg/Pravitelstvo-i-biznes-obsazhdat-predstoyashhiya-leten-sezon__264400

Предстоящият летен туристически сезон е във фокуса на разговорите между вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Анг...

Днес откриват посолството на САЩ в Ерусалим

https://petel.bg/Dnes-otkrivat-posolstvoto-na-SASHH-v-Erusalim__264402

В Ерусалим днес се открива новото посолство на САЩ в Израел. Дипломатическата мисия, която досега беше в Тел Авив, се премества в съответс...

Втора група спасители тръгва към Шиша Пангма, за да търси Боян Петров

https://petel.bg/Vtora-grupa-spasiteli-tragva-kam-SHisha-Pangma--za-da-tarsi-Boyan-Petrov__264398

Търсенето на Боян Петров по земя в Хималаите продължава и днес. Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделни...

Човек от екипа на Боян Петров разкри последни подробности около издирването му

https://petel.bg/CHovek-ot-ekipa-na-Boyan-Petrov-razkri-posledni-podrobnosti-okolo-izdirvaneto-mu__264403

Координаторът на спасителната акция за Боян Петров под Шиша Пангма - Деян Петков, даде в ефира на "Нова телевизия" последни подробности ок...

Обрат на изборите в Ирак

http://clubz.bg/67800-obrat_na_izborite_v_irak

Муктада ас Садр е начело според първоначалните официални резултати от парламентарните избори в Ирак, при преброени над половината от гласовете, съобщи на пресконференция тази нощ Независимата избирателна комисия, предава БТА. Това означава изненадващо завръщане на сцената за влиятелния шиитски духовник националист, изместен от подкрепяни от Иран съперници, посочи Ройтерс. 

Друг опозиционен блок - "Фатх" на подкрепяния от Техеран Хади ал Амири, лидер на бившите шиитски милиции "Ал Хашд аш Шааби", които воюваха срещу "Ислямска държава", е втори след преброяването на над 95 процента от бюлетините, подадени в 10 от 18-те иракски провинции, включително Басра.

Премиерът Хайдер ал Абади изглежда остава трети. Сега излиза, че Абади е отстъпил във всички провинции с изключение на Ниневия, чийто административен център е Мосул, бившата "столица" на "Ислямска държава". Абади провъзгласи освобождаването на града през юли м.г. 

Източници от комисията и от силите за сигурност преди това бяха заявили, че той води на изборите в събота. 

Активността на избирателите е била 44,52 процента при преброени 92 процента от гласовете, значително по-ниска от предишните избори, когато гласуваха 60 процента от избирателите, заяви избирателната комисия.

Резултатите тепърва може да се променят, понеже не взимат предвид бюлютините на близо 700 000 членове на силите за сигурност, както и на близо един милион иракчани, живеещи в чужбина, отбелязва Франс прес.

Въпреки успехите на опозицията, според прогнозата на тв канал "Ал Хадас", цитиран от ТАСС, мнозинството от депутатските места - 60 от 328, ще получи блокът "Насър" (Алианс на победата) на Абади, "Сайрун" и "Фатех" (Завоевание) - съответно 51 и 39 места, а коалицията на Малики "Правова държава" - 23 места. В сунитските райони, според предварителните резултати, водят алиансите "Карар ал Ирак" и "Ал Уатания " начело с вицепрезидентите Осама ан Нуджайфи и Аяд Алауи. 

Очаква се пълните резултати официално да бъдат обявени днес. Садр и Амири излязоха начело в четири от 10-те провинции, където са преброени гласовете, но блокът на духовника "Ас Сайрун" е спечелил значително повече гласове в столицата Багдад, където тази нощ неговите привърженици празнуваха. 

Комисията не обяви колко депутатски места е спечелила всяка листа и уточни, че ще го направи днес, след като съобщи резултатите от останалите провинции.
Абади е трети в шест провинции, но пети в Багдад, който има най-големия брой депутати. Неочаквано резултатите показаха, че коалицията на бившия премиер Нури ал Малики, смятан за сериозен съперник на Абади, изостава значително. 

Подреждането все още може да се промени след обявяването на резултатите от осем провинции, сред които и Ниневия, която има втория по брой депутатски места след Багдад. 
Второто място за Садр би означавало изненадваща победа за духовника, който има ревностни последователи сред младите и бедните, но бе пренебрегнат от влиятелните подкрепяни от Иран фигури. Той сформира неочаква съюз с комунистите и други независими светски привърженици, които се включиха в протестите, организирани от него през 2016 г., за да принуди правителството да вземе мерки срещу корупцията.

Документ, разпространен сред журналистите от кандидат в Багдад показа, че Садр е спечелил националния народен вот с над 1,3 млн. гласове, следван от Амири с над 1,2 милиона и Абади с над 1 милион. Ройтерс не може да потвърди независимо автентичността на документа, но отбелязва, че числата в него, показващи резултатите от всичките 18 провинции, отговарят на резултатите от избирателната комисия за 10-те, обявени от нея. 

Националният народен вот не съответства директно на броя на местата, която всяка листа печели в парламента, подчертава агенцията. В изборите участваха представители на 320 партии и коалиции и независими кандидати, предаде ТАСС. 

Ниската избирателна активност отчасти се приписва както на общественото разочарование от политиците, така и на проблемите с новата електронна система за гласуване, отбелязва ДПА.

Мерките за сигурност бяха затегнати вчера в провинция Киркук, където се прояви напрежение. Демонстрации имаше в части от провинцията с искане за ръчно преброяване на бюлетините. Първите сблъсъци избухнаха в събота вечер, когато първите резултати показаха значителна преднина на Патриотичния съюз на Кюрдистан в етнически смесената провинция. Арабските и туркменските партии в Киркук дадоха срок от 24 часа на Независимата избирателна комисия да започне ръчно преброяване, заяви местният политик Ершад Салихи, лидер на Иракския туркменски фпронт. В отговор комисията ще изпрати мисия за установяване на фактите, съобщи Салихи. Ситуацията е напрегната и в Сулеймания, втория по големина град в автономния регион Иракски Кюрдистан, превдаде ДПА. 

Алиансът, воден от бившия премиер Аяд Алауи, вчера призова за анулиране на резултатите, още преди да са обявени, като отправи обвинения за измами в изборния процес, компрометиран от масово насилие и апатия на гласоподавателите. 

Протестно шествие в подкрепа на областната болница се проведе във Враца

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81/

Повече от 60 автомобила се включиха в поредният протест за подкрепа на врачанската болница, който се проведе снощи в града. Регионалното издание „Зов нюз“ информира, че протестиращите са настоявали за бърза и спешна реакция на всички институции, които могат да възстановят нормалната работа на болницата и отделенията в нея. Друго искане е било държавата, като […]

Хайек: Актьорите искат толкова големи хонорари, че нищо не остава за актрисите

//dariknews.bg/novini/sviat/hajek-aktiorite-iskat-tolkova-golemi-honorari-che-nishto-ne-ostava-za-aktrisite-2096668

Холивудската звезда Салма Хайек заяви, че мъжете актьори трябва да направят жертви по отношение на заплащането, ако искат да бъдат сериозни в намерението си за равенство с жените в индустрията.

Този ресторант е най-старият в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tozi-restorant-e-naj-stariiat-v-sveta-video-2096667

Знаете ли къде се намира най-старият ресторант в света? Основан е в Мадрид през далечната 1725 година и съществува и до днес. А Хемингуей толкова го харесвал, че дори пише за него в две от произведенията си.
 
Площадът "Пласа Майор" в Мадрид е

Здравната каса с нови изисквания към болниците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnata-kasa-s-novi-iziskvaniia-kym-bolnicite-2096665

Здравната каса с нови изисквания към болниците и те ще получават пари само ако ги покриват. Болниците ще трябва да отговарят на точно разписани критерии, за да сключват договори с НЗОК. За голяма част от лечебните заведения това е и условие да съществуват, отбелязва

Препитват четвъртокласниците по математика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prepitvat-chetvyrtoklasnicite-po-matematika-2096669

С изпит по математика, който е днес, продължава националното външно оценяване на четвъртокласниците. С резултатите от него може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”

Намерени са тениска и шоколад от Боян. Не е ясно ще се качат ли спасителите до върха

http://clubz.bg/67799-namereni_sa_teniska_i_shokolad_ot_boqn_ne_e_qsno_shte_se_kachat_li_spasitelite_do_vyrha

Освен инсулинови инжекции в лагер 3 по пътя към връх Шиша Mангма са били открити тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад. Установено е, че вещите принадлежат на алпиниста ни Боян Петров, който изчезна в района на 3 май при опит да покори осемхилядника. Все още не е ясно дали спасителните екипи ще се опитат да стигнат самия връх днес.

Това стана ясно днес от думите на китайския посланик у нас Джан Хайджоу, който бе гост на сутрешния блок на бТВ. 

На 12 май група А след 13-часово изкачване точно в 12:50 ч е успяла да пристигне до лагера на 7300 метра надморска височина. В лагер 3 са намерили тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад, инжекции за инсулин. Оказва се, че всички тези вещи са на Боян Петров, каза дипломатът.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили от лагера нагоре, а от група Б са тръгнали на издирване от лагер 2 на 6800 метра нагоре. Внимателно са претърсили по пътя всяка цепнатина в скалите.

В 17:30 ч. следобед група А е достигнала до мястото на височина 7950 метра, близо до върха, който е на 8017 метра. Но времето се влошило, а видимостта е била по-малко от метър. По съображения за собствената си сигурност са решили да се оттеглят към лагера. По план те ще се опитат да се качат на върха, но, разбира се, това зависи от времето, посочи посланикът. И допълни:

"В същото време получихме информация и от българската страна, че заради сигурността на спасителите няма да се изкачват на върха. Преценяваме ситуацията, за да изготвим най-ефективен план за издирването."

Джан Хайджоу не посочи кога операцията по издирването ще бъде прекратена. Това зависело от конкретната ситуация. Той показа в реално време и снимка от района на Шиша Пангма, от която стана ясно, че условията в момента са изключително сурови.

Ще се проверяват още веднъж "черните точки", открити по въздух от хеликоптера, даде заявка още посланикът. 

Деян Петков от екипа на Боян заяви малко по-рано, че два екипа ще слязат от лагер 3 към лагер 2, за да направят оглед на района. Но никой няма да се изкачва на върха.

"Не е вярно, че ще се изкачват към върха днес. Няма непроверено място над лагер 3, били са на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с него", посочи Петков. Въпреки че според китайския посланик видимостта е била лоша."

Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша Пангма, да се отправят към върха, съобщи обаче Нова тв рано тази сутрин, което се покрива с казаното от китайския посланик.

Според координатори на спасителната акция има хора по целия маршрут. Хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

В неделя жената на Боян Петров - Радослава Ненова, призова издирването да приключи при риск за живота на спасителите, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха.

Намерени са и тениска и шоколад от Боян. Не е ясно ще се качат ли спасителите до върха

http://clubz.bg/67799-namereni_sa_i_teniska_i_shokolad_ot_boqn_ne_e_qsno_shte_se_kachat_li_spasitelite_do_vyrha

Освен инсулинови инжекции, в лагер 3 по пътя към връх Шиша пангма, са били открити тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад. Установено е, че вещите принадлежат на алпиниста ни Боян Петров, който изчезна в района на 3 май при опит да покори осемхилядника. Все още не е ясно дали спасителните екипи ще се опитат да стигнат самия връх днес.

Това стана ясно днес от думите на китайския посланик у нас Джан Хайджоу, който бе гост на сутрешния блок на бТВ. 

На 12 май група А, след 13-часово изкачване, точно в 12:50 ч , е успяла да пристигне до лагера на 7300 метра надморска височина. В лагер 3 са намерили тениска, както и медицински пакет, беззахарна храна и шоколад, инжекции за инсулин. Оказва се, че всички тези вещи са на Боян Петров, каза дипломатът.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили от лагера нагоре, а от група Б са тръгнали на издирване от лагер 2 на 6800 метра нагоре. Внимателно са претърсили по пътя всяка цепнатина в скалите.

В 17:30 следобед група А е достигнала до мястото на височина 7950 метра, близо до върха, който е на височина 8017 метра. Но времето се влошило а видимостта е била по-малко от метър. По съображения за собствената си сигурност са решили да се оттелглят към лагера. По план те ще се опитат да се качат на върха, но разбира се, това зависи от времето, посочи посланикът. Но допълни:

"В същото време получихме информация и от българската страна, че заради сигурността на спасителите, няма да се изкачват на върха. Преценяваме ситуацията, за да изготвим най-ефективен план за издирването".

Джан Хайджоу не посочи кога операцията по издирването ще бъде прекратена. Това зависело от конкретната ситуация. Той показа в реално време и снимка от района на Шиша пангма, от която стана ясно, че условията в момента са изключително сурови.

Ще се проверяват още веднъж "черните точки", открити по въздух от хеликоптера, даде заявка още посланикът. 

Деян Петков, от екипа на Боян, заяви малко по-рано, че два екипа ще слязат от лагер 3 към лагер 2, за да направят оглед на района. Но никой няма да се изкачва на върха.

"Не е вярно, че ще се изкачват към върха днес. Няма непроверено място над лагер 3, били са на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с него", посочи Петков. Въпреки че според китайския посланик видимостта е била лоша.

Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша памгма, да се отправят към върха, съобщи обаче Нова тв рано тази сутрин, която се покрива с казаното от китайския посланик.

Според координатори на спасителната акция има хора по целия маршрут. Хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

В неделя жената на Боян Петров - Радослава Ненова, призова издирването да приключи при риск за живота на спасителите, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха.

Достъпът до НДК ще е ограничен днес, на 17-и и 18 май

https://offnews.bg//obshtestvo/dostapat-do-ndk-shte-e-ogranichen-dnes-na-17-i-i-18-maj-680508.html

Ограничен ще бъде достъпът до централната сграда на НДК днес, 14 май, както и в четвъртък и петък - 17-и и 18 май, съобщиха от конгресния му център.

Мярката се налага поради събития на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, което се провежда в Двореца.

Днес там ще се състои срещата на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти, а на 17-и София е домакин на срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Желаещите да закупят билети за културни събития могат да го направят през онлайн платформата – tickets.ndk.bg или на място от касите на Билетен център, които ще работят нормално с обичайното работно време от 09:00 до 20:30 часа, но са изместени в кино „Люмиер Лидл".

Литературен клуб „Перото" ще отваря врати за посетители след приключване на всяко събитие и снемане на външния охранителен периметър. Актуалната информация ще бъде публикувана на Фейсбук профила на „Перото".

Без промени остава достъпът до Театър Азарян и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

САЩ готвят война…

http://pogled.info/svetoven/sasht-gotvyat-voina.94483

/Поглед.инфо/ САЩ са си поставили за задача да унищожат Русия. Подобно мнение изказа Джулието Киеза – италиански журналист и политически деец – бивш депутат от Европарламента. Той отбеляза, че засилването на Русия в началото на века става неприятна изненада за Вашингтон. Според бившия депутат властите в САЩ са взели решение да „премахнат“ Русия.

Меркел намекна за възможното създаване на друго НАТО – без САЩ

http://pogled.info/svetoven/merkel-namekna-za-vazmozhnoto-sazdavane-na-drugo-nato-bez-sasht.94484

/Поглед.инфо/ Първа жертва на бъдещата война на САЩ с Иран стана прословутата „трансатлантическа солидарност“. Ангела Меркел изведнъж обяви, че „са си отишли времената, когато САЩ просто ни защитаваха“ и призова ЕС да вземе съдбата си „в своите ръце“. А освен това призова към дружба към Русия. Значи ли това, че ще се ускори формирането на евроармия? Способно ли е изобщо поколението политици като Меркел, да скъса пъпната връв от НАТО?

Как С-300 дават на Русия възможност да влияе на Израел

http://pogled.info/svetoven/kak-s-300-davat-na-rusiya-vazmozhnost-da-vliyae-na-izrael.94485

/Поглед.инфо/ Преди няколко дни Москва публично заяви, че е готова да доставя на Сирия комплекси С-300. Но веднага след посещението в Русия на министър-председателя на Израел позицията на ръководството на РФ бе коригирана. Значи ли това, че Москва и Тел Авив са постигнали определена сделка по повода, а ако да, то каква именно?

Излизане от безизходицата

http://pogled.info/svetoven/izlizane-ot-bezizhoditsata.94486

/Поглед.инфо/ В руското и в съседните постсъветски общества има две неголеми, но гласовити групи. Едната от тях смята, че във връзка с голямото номинално икономическо тегло на САЩ и защото Вашингтон емитира монополно световната валута, е необходимо колкото по-скоро да се предадем при подходящи условия. След това всеки човек, всяко семейство трябва да се заемат с индивидуалното вграждане в „цивилизования свят“. Втората група е уверена, че по същите причини Русия трябва колкото се може по-скоро да завземе всичко, до което и стигнат ръцете (най-малко постсъветското пространство), за да се засили максимално и да се опази от агресивните посегателства на Запада.

Европа не се справя със своите фашисти

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropa-ne-se-spravya-sas-svoite-fashisti.94487

/Поглед.инфо/ В близките дни по Австрия, родината на Адолф Хитлер тържествено ще преминат десетки хиляди неофашисти във военна униформа. Нацистки лозунги, забранена символика, възхвала на съучастниците на Хитлер – всичко това ще стане сигурна част от „дните на памет на Блайбургското клане“. Какво се е случило край Блайбург и защо европейските власти не могат да попречат на това?

Балканската среща блокира района около НДК за три дни

http://clubz.bg/67798-balkanskata_sreshta_blokira_rajona_okolo_ndk_za_tri_dni

В дните понеделник, четвъртък и петък (14, 17 и 18 май) достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Мярката се налага поради събития на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, което се провежда в Двореца, съобщават от конгресния център.

Става дума за срещата на върха на страните от ЕС и западните Балкани.

Желаещите да закупят билети за културни събития могат да го направят през онлайн платформата – tickets.ndk.bg или на място от касите на Билетен център, които ще работят нормално с обичайното работно време от 09:00 до 20:30 часа, но са изместени в кино "Люмиер".

Литературен клуб "Перото" ще отваря врати за посетители след приключване на всяко събитие и снемане на външния охранителен периметър. Актуалната информация ще бъде публикувана на Фейсбук профила на "Перото". 

Без промени остава достъпът до Театър Азарян и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-9/

Прогноза  за 14.05.2018
Днес въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и придружени с гръмотевици. В Северна България ще има условия за градушки. В крайните източни райони ще има повече слънчеви часове и ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб до умерен южен, в Дунавската равнина – североизточен вятър. Максималните температури ще са между 21° и 26°.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Материалът Ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Седма поредна титла за "Ювентус"

http://clubz.bg/67797-sedma_poredna_titla_za_yuventus

"Ювентус" си осигури шампионската титла на Италия кръг преди края на сезона след 0:0 като гост на "Рома". Така "Старата госпожа" има 92 точки, а "Наполи" е с четири по-назад на втората позиция.

Преди броени дни Юве спечели и Купата на Италия - пак на стадион "Олимпико" във Вечния град (4:0) срещу "Милан".

Постиженията на "Старата госпожа" са рекордни в историята на Серия А. Нито един клуб не е печелил дубъл четири пъти поред. "Бианконерите" са №1 с 34 шампионски титли и вече седем в серия.

Двубоят с "Рома" бе предимно тактическа битка. Напрактика всичко за "вълците" приключи в 68-ата минута, когато основен футболист - Раджа Нианголан, получи втори жълт и червен картон и домакините останаха с един по-малко.

Така за "Ювентус" не беше проблем да стигне до желаната точка.

Все пак "Рома" има гарантирано място в Шампионската лига от новия сезон. За последния кръг остават въпросителни около единия изпадащ и квотите за Лига Европа.

Звездите за днес: Близнаци спрете и поемете дъх, Скорпиони пазете се от партньорите, Риби днес е вашият ден!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b5/

Хороскоп за 14 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Идва ден, в който имаме представа какво искаме, но тогава възниква резонният въпрос – а защо ни е всъщност? Даваме ли си сметка какво точно имаме и ценим ли го или се сещаме за него, когато го загубим? Един ден да понаблюдавате това явление с искането и имането в собствения Ви живот. Записвайте си откритията.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Денят е странен, малко отнесен, леко мистичен, дори нереалистичен. Давате ли си сметка на кой свят се намирате? А всъщност кой е по-реален от другия? Имате много какво да споделите с другите, но ще Ви повярват ли? Изглежда е време са започнете да пишете приказки.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Ще имате нужда да се потопите във фантазиите си, да потърсите спасение в мистичното от практичното. За няколко минути може да се отпуснете и да намерите така нужната хармония. Спирайте отвреме-навреме и поемайте дъх, после отново вдигнете скоростта.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Приятелите са повече от братя, те са повече от роднини или колеги, те са просто са приятели. Хубаво е да си давате сметка понякога какво означават в живота Ви. Много ли са, малко ли са и кое е важно количеството или качеството. И какъв би бил животът без приятелите. Направете един мил жест за тях, днес!

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Какво е целта в живота на човека, какво е знанието, какво е цялостта, защо всъщност е всичко това. Ние хората приличаме на дървета, имаме си корен, но имаме и корона и именно тази корона показва какво носим, можем ли д априютим някого под сянката си или растем право нагоре като меч. Каквато и да е нашата посока, каквато и да е нашата цел, най-важното е тя да има резултат и за другите.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес пред вас се откриват широки перспективи. Идеален ден за реализация на желания, така че смело си пожелавайте и чакайте знак от съдбата.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Понякога мрачните мисли ни отварят вратата към безнадеждността и само от нас зависи да не прекрачим прага. Ако Ви споходи подобно мрачно настроение, потърсете в себе си един светъл миг, представете си лицето на дете, поклонете се на живота и се върнете обратно.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Днес не се залавяйте с краткосрочни проекти, има голяма вероятност да попаднете на нечестни партньори. Преговорете пак, дали не изпускате нещо.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Днес ще сте затрупани с работа, но това може само да ви мобилизира, все пак трудът краси човека. Наградата за усилията си ще получите съвсем скоро и то с лихвите.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Риск и надпревара ще съдържа животът Ви днес. Явно имате нужда от повече адреналин, за да се чувствате живи, за да бъдете себе си. Може би е добре да не се опитвате да вдигате адреналина и на всички около себе си, има и други начини за действие.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
Знаете ли кое е онова, което Ви храни и Ви дава сили? Знаете ли как бихте взели решение – с разума или с чувствата и колко пъти чувствата всъщност са по-важни от разума. Ден за чувстване, за усещане, за връзка със съкровеното.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Любопитството и вярата движат света. Днес е Ващият ден за любопитстване. Следвайте познатите модели и схеми, погледнете малко встрани, потърсете новото, открийте разликите, постройте нов модел.

Материалът Звездите за днес: Близнаци спрете и поемете дъх, Скорпиони пазете се от партньорите, Риби днес е вашият ден! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Военните разкриха план за нападение на Русия от юг

http://pogled.info/svetoven/voennite-razkriha-plan-za-napadenie-na-rusiya-ot-yug.94478

/Поглед.инфо/ Военните разкриха план за нападение на Русия от юг. Източници в руските служби за сигурност, като се позовават на данни от секретните канали за комуникация на министерствата на отбраната на Китай, Пакистан и Афганистан, съобщават за мащабна подготовка на хибридна атака срещу Русия през Таджикистан и Узбекистан, която е във финалната фаза.

ЦБ на Русия: Вместо заводи и пенсии – трилион за спасение на банкерите

http://pogled.info/svetoven/russia/tsb-na-rusiya-vmesto-zavodi-i-pensii-trilion-za-spasenie-na-bankerite.94479

/Поглед.инфо/ Банката на Русия отчете през 2017 г. рекордна загуба в размер на 435,31 милиарда рубли, срещу печалба от 43,745 милиарда рубли през миналата година. Това съобщава порталът ВГТРК «Вестифинанс».

Защо европейските държави открито застават срещу САЩ

http://pogled.info/svetoven/zashto-evropeiskite-darzhavi-otkrito-zastavat-sreshtu-sasht.94480

/Поглед.инфо/ Новината за оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран сериозно притеснява Европа - избухна бунт, при който редица ключови представители на истеблишмънта на Европейския съюз публично се противопоставиха на този акт на САЩ.

САЩ предложиха на КНДР гаранции в обмен на денуклеаризация

http://pogled.info/svetoven/sasht-predlozhiha-na-kndr-garantsii-v-obmen-na-denuklearizatsiya.94481

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е обсъждал с Ким Чен Ун гаранциите, които САЩ са готови да предоставят на КНДР в обмен на денуклеаризация, съобщава life.ru

IN MEMORIAM: Блус за Румен Янев

https://offnews.bg//kultura/in-memoriam-blus-za-rumen-ianev-680548.html

Напусна ни Румен Янев – в аудиторията на изкушените от БГ рока закачаме черен креп и от аудиото звучи „Хляб и мармалад” на Гошо Минчев. Трябва да е блус, може и да е от Делтата, може на живо, акустично-вживяващо да го свирят приятели-блусари от клубовете, гдето Румен бе желан гост (докато патериците го крепяха).

Отидоха си и доста по-млади приятели-рокаджии, музиканти, колеги, животът си тече и ежедневно ни подсказва, че ако имаме още някакви творчески намерения – трябва да бързаме. Да упорстваме да ги започнем поне. А иначе каквото вече сме създали: семейства, наследници, врагове, приятелства, книги, блогове, предавания…, някъде при (за) някого нещо все ще остане. О, не по шаблона, не вечно; може би вечни са Библията, пирамидите, доброто и злото – но в ерата на човешкото отчуждение, технологичната дигитална мрежа, „облаците” и хардовете, eternity-то е пожелателна надежда и реклама. Ето, от книгите на Янев за „Щурците”, за „Атлас”, вече няма бройки и при издателите. Общата ни книга за „цветята от края на 80-те” е само на няколко години, намират се бройки в склада, както в душевните ни хранилища отлежават парченца задоволство, че свършихме нареченото, че колкото/както можахме – подредихме в архива едни песни, имена, групи, дати, събития, спомени, емоции; няколко години от младостта ни. За някои от нас (които са от „нас” ще знаят, другите не като „нас” да не четат нататък) са истинска цяла епоха. Такъв ни е satisfaction-а.

Непоносимо е, когато в един момент от съществуването на човек, тялото те предаде, а духът остане витален и дори се изостря, вероятно да компенсира отказа на „чарковете” да служат физически на ума. И идва следващ миг, и нататък вече не е достатъчно духът да те пренася със скоростта на светлината напред към мечтите или назад в спомените. Щом патериците – от плът или метал – се окажат трайно неподвижни. Какво от това, че някъде се подготвя за печат новата му (този път) поетична книга. Че поръчаните илюстрации са готови. Че поне е отредактирана и видяна в почти готов вид…
И си мисля, че добрите хора – не идеалните, не достигналите житейска хипербола в собствените си очи или в мненията на другите; грешни в едно, праведни в друго, реални в пристрастията и колебанията си – хора, които не са пили от злото и знаят, че има и ад и рай, такива нормални хора страдат недълго. И „онази”, или „Онзи” дарява на тях и близките им мъничко успокоение навреме. Доколкото нормалните човеци знаят също, че има време да садиш и време да прибираш. И после, един ден, времето свършва. Когато се видяхме (оказва се: за последно), стори ми се, че Румен се е примирил със счупената си черупка, но не и с плановете си, с житейските си избори, с тръпката в блусовете на Дечо, Кацата или Гошо Минчев. Мислеше за новата си книга, тя беше в главата му (понеже нямаше лаптоп край него). А в тялото му се стичаше студът, но Янев не искаше да мисли за него.

Първа Коледа в ОффРоуд Радио (и Медията), 2012 г.

След края на 80-те (той в „Ритъм”, аз в радиостудиото), страстта и каузата на БГ рока бяха ни събрали съвсем близо – примерно на 17-я етаж в първата сграда на „Дарик”. Там за 2-3 години се извъртя толкова български рок на знайни и незнайни наши банди, колкото всички т.нар. „бг радиа” не са пуснали от тогава до днес. Концерти, фестивали, медии, емоциите от рока на 2-то наше поколение след доайените: това беше и работата и живота ни (каквото успяхме, събрахме в Рок Антологията „Цветя от края на 80-те”). Спомените са ярки и многобройни, но това дори не са просто спомени, минало, хроника. Те бяха дните и годините ни, те са в книгата и това е единствения опит да ги сложим в рамки.
Двете години преди излизането и́, докато събирахме текстове, снимки, изрезки от вестници и списания, докато преслушвахме отново и отново старите касетки, бяхме заедно и в новата Медия и пак канехме групите с албумите им (вече дигитални, еех) в ОффРоуд Радиото. Бяхме се подмладили. Героите от намислената Антология-Хроника ни бяха връстници, но в студиото идваха съвсем актуални нови герои. И ние им се радвахме и – колкото можем – гледахме да им помогнем да се чувстват така. И да продължават да правят музиката. А Доротея (издателката ни от „Парадокс”) ни събираше регулярно да отчетем докъде сме, срокове, обем; първо ни убиваше ентусиазма с граматика, правопис, подредба, а после (около преполовено шише) ни караше да се чувстваме значими с труда си и ни уверяваше, че ще излезе подобаващо. Подновявахме интервюта, ходехме по клубове, срещахме се отново с този и онзи, сетне и на премиерите с готовата двукилограмова тухла с 250-те песни и хрониката на рока от прехода. За него и Гошо Минчев изпя: „Хей, музиколози, дойде нов етап…” Когато после някъде ни питаха с Янев колко време сме я събирали нашата книга, Румен със смях отговаряше: „Ами над десет кила ракия.” А Буги Барабата на едно свирене по 24 май в клуб обяви между парчетата: „Добре дошли на ония двамата там. Те са Кирил и Методий на българския рок.” Другите неща: правото, балканистиката, модата, телевизията, поезията, немския, китарата… са допълнения в личното ти „СиВи”.
За мен, творческата треска около „цветята” бяха най-хубавите ми няколко години с теб, друже!

В едно интервю (с М.Димова, „Сега”, 02.02.2012), още безпроблемно движещ патериците насам-натам, Румен Янев доверява: „Мечтая си ние да имаме свое място. "Ние" – това сме една прослойка хора, които все още поддържат връзка, които се обичат, но които са във вътрешна емиграция – аз, Емо Братанов, Милена, Васо Гюров, Пепи Писарски, Васко Кръпката, Камен Кацата... много сме. Искам някъде да се събираме, да си говорим, някой да посвири... като едно време на "Синьото кафе", когато наистина имаше рок общество.”
Там, където си, не си сам. Наоколо са и Джон и Гошо. Рано или късно, и ние ще се присъединим; такъв е векторът, няма измъкване. Нека поне волумето да е на мах и да тече блус и рок, от „Стоунс” до „Контрол”, в необятна делта.

Сбогом, Румене!

ПС. Случи се така, че краят на музикалните предавания в ОФФРоуд Радио бе през ноември 2012 г. с уникалното студио "3 в 1": Хляб и мармалад на Р.Янев, заедно с Музикалната кутия на Братанов и гост Евг.Дайнов с още топлия албум на неговите "Магистри".

Препоръчваме ви: Смях в Сатирата с "Обичай ме!"

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-smiah-v-satirata-s-obichaj-me-680549.html

Днес от 19:30 часа в Сатиричен театър "Алеко Константинов" може да гледате постановката "Обичай ме!"..

Аптекарят Андре и чиновничката Лоранс са сполетени от неочаквани гости. Кръвни роднини ли са те или мошеници? Със себе си носят мечтано щастие или измама? Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е нанизал в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени събития, ситуации наситени със смях и ирония и всичко това последвано от дълбока човешка емоция, топла и лирична, като целия живот. Чрез смеха и лиризма театралното действие трупа въпроси директно към седящите в салона. Защо причиняваме най-силната болка на най-близките си хора? Може ли да има прошка за насилието над дете? Зад смешното в живота виждаме ли и човешката драма?

Героите в пиесата не само се стремят да разплетат смешната и объркана ситуация, но търсят истината за самите себе си. Недоразуменията, връхлетeли ги днес, поставят въпроса – как ще живеем утре. Тази дилема стои пред множеството семейства от нашето съвремие и това прави пиесата и постановката не само актуални, но и подканяща към размисъл.

„Цивилизованите общества отдавна са определили семейството като най-святото и незаменимо място на човешките изживявания. Любовта, синовната обич, майчинското чувство са вечни и общовалидни. Но френският драматург, актьор и продуцент Себастиен Тиери умее да ги вижда в пиесите си и от друга страна – смешна, тайнствена и противоречива. Без да оспорва светостта на семейните връзки и чувства, чрез театралната игра той ни разкрива колко сме изкривили естествените взаимоотношения в семейството. Подчинени на социалните недъзи, на нетърпимостта и враждебността обхванали обществото ни, не усещаме как изстиваме един към друг, семейството се превръща в трънливо гнездо на конфликтуващи индивиди. Свещените връзки се затягат като задушаващи примки, един на друг си причиняваме болки, а не радост и щастие. Вместо красота хората започват да излъчват нетърпимост, вместо топлота – смешни до гротеска деформирани характери. И тогава идва тя – случката, събитието, колкото и невероятно, толкова и възможно. Съдбата изпраща едно дете, една личност, една жертва, един необикновен човек, смешен и тъжен, чаровен и неразбираем, но преобръщащ всичко обратно към неговия първичен вид. Става ясно чия душа е готова да възроди в себе си добротата и благородството, грижата и всеотдайността. Една човешка съдба, по криминално тайнствена и по детски смешна се оказва пробният камък за човешката доброта или егоизъм. Смехът и драмата се смесват във виртуозна комбинация така, както ги срещаме в живота“, казва режисьорът на постановката Андрей Калудов.

Пръст, която се яде! Прочиства токсините, понижава кръвното и холестерола

https://petel.bg/Prast--koyato-se-yade--Prochistva-toksinite--ponizhava-kravnoto-i-holesterola__264394

Ако сте били като повечето малчугани, навярно сте се правели, че ядете „торти от кал” или дори сте опитвали кафявите хрускащи между зъбит...

Вицове за череши

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6858644

Вицове за черешиНай-успешната свалка за сезона: - Eла у нас, имам череши! *** Борче се обажда на брат си. Вдига братът и казва: - Ох, добре, че се обади. Случи се нещастие. Тате вчера се качи на черешата... - Е... - Ами случи се най-страшното... - Кво, бе? - Ами, тате падна от скапаната череша, брат ми... Абе с две думи, загубихме го...

Размисли на един русофил след парада за Деня на победата

http://www.eurochicago.com/2018/05/russophilia/

Но какво бе учудването ми, че след края на парада, моите оценки за видяното и чутото се различаваха от тези на някои мои Фейсбук приятели. Наложи се да се защитавам и да доказвам, че не съм русофоб. Ето какво написах набързо тогава: Оценявам подвига на руския войник...

Колите на Tesla ше се продават все по-близо до България

https://petel.bg/Kolite-na-Tesla-she-se-prodavat-vse-po-blizo-do-Balgariya__264393

До края на годината продукцията на марката стъпва на турския пазар Следващият пазар, на който ще започнат да се продават електромобилит...

Дъждовно начало на седмица, опасност от градушки

https://petel.bg/Dazhdovno-nachalo-na-sedmitsa--opasnost-ot-gradushki__264392

Седмицата започва с динамично и неустойчиво време. Това съобщават от НИМХ на БАН.  Ще превали и прегърми.  В Северна България има пов...

Представиха първия блокчейн смартфон

https://petel.bg/Predstaviha-parviya-blokcheyn-smartfon__264391

Sirin Labs представи официално първия в света блокчейн смартфон – Finney. Това, което отличава новия модел е наличието на защитен портфейл, поддъ...

Защо да си затваряме очите? Амбициите на Иран са много по-големи

http://clubz.bg/67796-zashto_da_si_zatvarqme_ochite_ambiciite_na_iran_sa_mnogo_po_golemi

Размяната на удари между Иран и Израел на сирийска територия няма непосредствена връзка с оттегляното на Доналд Тръмп от ядреното споразумение. Вече от доста време насам на това място кипи военен конфликт между двете страни. Той беше разпален от опитите на Иранската революционна гвардия да създаде в Сирия още една своя оперативна база в чужбина – като преден пост в борбата срещу Израел. Другата подобна база се намира в Южен Ливан. Но онова, което се случи в нощта срещу четвъртък (10.5) беше забележително в поне две отношения.

От една страна Израел атакува значително по-силно, отколкото в последно време, което очевидно трябваше да се разбира като предупреждение към хардлайнерите в Техеран. От друга страна направи впечатление, че Русия отново не направи опит да възпре Израел. Очевидно съюзът на Путин с Иран си има граници.

Въпреки това решението на Тръмп за отказ от ядреното споразумение несъмнено се отразява на цялостната картина в региона. Защото растящите напрежения между Иран и Израел показват, че това споразумение далеч не е било толкова успешно, колкото се струва на мнозина в Европа.

Само частичен успех

То блокира ядрените амбиции на Техеран през последните две години, но не успя да прекърши стратегическите попълзновения на Иран на Арабския полуостров, нито  неговата агресивна политика спрямо Израел. В това отношение критиците на споразумението се оказаха прави:

Новата свобода на действие, която възникна след отмяната на санкциите, Иран вложи в разширяването на властовите си позиции в региона, а не в усмиряването на революционните си претенции.

Този факт остана твърде дълго незабелязан най-вече в Германия, където краят на санкциите бе възприет като стартов сигнал за повторното завладяване на иранския пазар.

А сега какво? Трудно е да си представим, че европейците сами ще успеят да поддържат живота на споразумението. Техните фирми ще се въздържат от търговия с Иран заради угрозата от американски санкции. Затова френският президент Макрон предложи едно разширено споразумение, което да обхваща и някои регионални въпроси, както и иранската ракетна програма.

Подобно нещо наистина би било желателно, дори и само за да бъде обезвредено най-сетне сирийското буре с барут. За тази цел обаче се изисква голямо количество добра воля от всички страни – и най-вече във Вашингтон, Москва и Техеран. За съжаление точно там управляват тесногръди националисти.

Дойче веле.

Иванка открива днес посолството на САЩ в Ерусалим

http://clubz.bg/67795-ivanka_otkriva_dnes_posolstvoto_na_sasht_v_erusalim

Иванка Тръмп, съпругът й Джаред Къшнър и американският министър на финансите Стивън Мнучин пристигнаха в Израел за откриването на новото посолство на Вашингтон в Израел, предаде ДПА.

Ерусалим вече празнува преместването на посолството на САЩ. Снимка БТА

Днес ще има тържествена церемония в Ерусалим, а тържествата започнаха още вчера. Събитието съвпада със 70-ата годишнина от основаването на Израел. Преди почти шест месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за израелска столица и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Това предизвика критики сред международната общност и негодуванието на палестинците.

Израел приема преместването на посолството като триумф.

"Тази седмица ще бъдем благословени с наистина историческо събитие", обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той приветства намеренията на Гватемала и Парагвай също да преместят посолствата си в Ерусалим и допълни, че "и други са напът" да го направят. Чехия и Румъния също имат готовност да последват примера на САЩ.

Бенямин Нетаняху.

Едва ли и в най-смелите си мечти Нетаняху е очаквал в рамките само на няколко дни две съдбоносни за Израел събития - първо отменянето на ядрената сделка с Иран и сега откриването на американската амбасада в Ерусалим, коментират дипломати.

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън изтъкна че преместването на посолството на САЩ в Ерусалим ще съдейства за постигане на израелско-палестинско мирно споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Според Болтън преместването на посолството от Тел Авив в Ерусалим е "признаване на реалността".

Той каза по телевизия Ей Би Си, че "ако не си готов да признаеш, че Ерусалим е столицата на Израел и че именно там би трябвало да бъде американското посолство, значи си настроен на съвсем различни вълни". 

"Признаването на реалността винаги увеличава шансовете за мир", заяви Болтън, пише БТА.

Самый популярный русский анекдот сегодня

http://www.eurochicago.com/2018/05/voronezh/

Президент Путин заявил перед Федерального собранию: – Если США объявят санкции, то мы будем бомбить… Звонит Лавров Шойгу после обращения Президента к собранию и говорит: — Слушай, Кужугетович, не бей по Нью-Йорку, у меня там дочь живёт. Шойгу отвечает: – Да я знаю, Фурсенко тоже звонил по поводу США. Мизулина просила по Бельгии не бить, Жириновский по Швейцарии, а Железняк по Лондону, Песков просил Парижу не бить, Медведев — по Берлину. Другие наши звонили, список большой на самом деле… Блин! Слушай Лавров, куда кбить-то тогда в случае чего? — Ммм, ну долбани по Воронежу, там ...

Песен за правата на жените спечели Евровизия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6860830

Песен за правата на жените спечели Евровизия (Обзор)Толкова съм щастлива! Много ви благодаря за това, че избрахте различното. Благодаря ви, че приемате разликите помежду ни. Благодаря ви, че празнуваме различността! Обичам страната си. Ще се видим следващия път в Йерусалим! С тези думи 25-годишната Нета Барзилай от Израел посрещна новината, че е станала победителка в тазгодишното издание на

Нито един круизен кораб няма да посети Варна и Бургас това лято

http://budnavarna.bg/34148-nito-edin-kruizen-korab-nyama-da-poseti-varna-i-burgas-tova-lyato/

Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас през това лято.

Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години, предава Бтв.

Круизните компании планират посещенията си поне 2-3 години напред. Това означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция.

През 2014 г. във Варна акостират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов.

„И колкото и парадоксално да звучи, то е свързано с кризата. Отказаните кораби от региона на Одеса, малка част от нас дойдоха при нас. Иначе това, което е нормално за сезона на Морска гара в годините е около 24-25 кораба“, каза той.

Това обаче сега изглежда като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен кораб, е най-лошата за XXI век.

„Има случаи в 2013 г., когато сме имали четири кораба в един и същи ден“, спомня си Игнатов.

В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите брегове, през последните 3 години зоната около пасажерския терминал във Варна беше реновирана. „Изцяло е променена визията. Стана значително по-привлекателна и красива. И отзивите също са много добри“, коментира Любомир Добрев, директор на пристанищен терминал Варна-Изток.

Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е категоричен, че круиз в Черно море не може да има без добри взаимоотношения между Русия, Украйна, Турция и България.

Липсата на круизни кораби не носи големи финансови загуби на пристанището, но е сериозен удар за туристическите ни обекти например.

В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със субсидии за круизните оператори. Ако успее това ще има положителен ефект и за нашата страна.

Добрата новина е, че все пак има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна вече има една заявка за следващата година, както и две за 2020 г.

Материалът Нито един круизен кораб няма да посети Варна и Бургас това лято е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шефът на МИ5: Русия е враждебна държава с агресивно поведение

http://clubz.bg/67794-shefyt_na_mi5_rusiq_e_vrajdebna_dyrjava_s_agresivno_povedenie

Към обща борба срещу агресивните действия на Путин и враждебните опити на Русия да разбие западната демокрация ще призове партньорите шефът на британското разузнаване МИ5 Андрю Паркър. Той ще участва в среща в Берлин, а части от подготвената му реч са разпространени от Ройтерс.

Според Паркър заплахата, произхождаща от Кремъл, трябва да бъде следена с не по-малко внимание от терористичната дейност на групировката "Даеш".

Русия днес е враждебна държава, която извършва "агресивни и вредни действия", като използват военните и технологичните си възможности, подчертава Паркър и дава за пример химическата атака в Солсбъри. Според него тя е типично "грубо нарушение на международните норми от Москва." Подобно поведение превръща Русия в изолирана държава, смята Паркър.

След атаката срещу бившия руски шпионин Скрипал в Солсбъри Русия е "стартирала безпрецедента кампания от дезинформация и лъжи" и Западът трябва да хвърли светлина върху полуистините и небивалицине, разпространявани от кремълската порпаганда машина, категоричен е началникът на британското разузнаване.

Силно земетресение във Филипините

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-vav-Filipinite__264390

Във Филипините е регистрирано земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер, според Института по вулканология и сеизмология на странат...

Израел се обявява за независима държава

https://www.actualno.com/chronicles/izrael-se-objavjava-za-nezavisima-dyrjava-news_674166.html

Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две произведения изиграват значителна роля за утвърждаването на ционистката идея - "Рим и Йерусалим" на Мозес Хес и "Еврейската държава – опит за модерно разрешение на еврейския въпрос" на Теодор Херцел. Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите. Полулегендарното Давидово царство е пър

Италия се насочва към популистко правителство*

https://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-se-nasochva-kym-populistko-pravitelstvo-261018/

„Северна лига" и Движение „5 звезди" сключиха късно в неделя споразумение за управленска програма

14 май - Роден е Владимир Вазов

https://offnews.bg//na-tozi-den/14-maj-roden-e-vladimir-vazov-680427.html

На този ден през 1868-ма година е роден българският генерал Владимир Вазов. 

Той ръководи българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война.

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот и е осмото дете в семейството на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Негови братя са писателят Иван Вазов, генералът Георги Вазов и политикът Борис Вазов.

Прочетете повече от сайта "Българска история" - Владимир Вазов – героят от Дойран

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване