Футболен клуб от Израел се прекръсти в чест на Тръмп

https://offnews.bg//futbol/futbolen-klub-ot-izrael-se-prekrasti-v-chest-na-tramp-680593.html

Ръководството на футболния клуб Бейтар от Йерусалим реши да смени названието му на в чест на американския президент Доналд Тръмп.

Занапред клубът ще се казва Бейтар Тръмп, а инициативата е свързана с решението на американския държавен глава да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, с което признава града за столица на Израел.

"От 70 години Йерусалим чака международно признание и го получи едва когато Доналд Тръмп прояви мъжество и показа истинска любов към израелския народ и неговата вечна столица", пише в съобщение на клуба.

Бейтар е шесткратен шампион на Израел, а седем пъти е печелил купата на страната.

Статусът на Йерусалим е една от най-конфликтните точки в израело-палестинските отношения.

Израелският отбор "Бейтар" сложи Тръмп в името си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6861995

Израелският отбор "Бейтар" сложи Тръмп в името сиФутболният клуб "Бейтар Йерусалим" смени името си в чест на президента на САЩ.   "70 години Йерусалим чакаше международно признание, докато президентът Доналд Тръмп не призна града за столица на Израел. Американският президент прояви мъжество и любов към израелския народ и неговата столица. "Бейтар" е един от най-известните символи на града и

Благоевградският футболист Страхил Попов изненада с романтична закуска половинката си Гергана

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradskiyat-futbolist-strahil-popov-iznenada-s-romantichna-zakuska-polovinkata-si_134245/

Националът от Благоевград Страхил Попов, който от няколко години е част от отбора на Касъмпаша, изненада годеницата си с приятна закуска със страхотна гледка към морето.

27-годишният защитник често глези Гери с романтични жестове и екскурзии на екзотични места. Тя пък не се отделя от него и го подкрепя на терена, когато има важни мачове.

Преди време всички сравниха красавицата с Николета Лозанова и посочиха ловчанлийката за една от най-красивите футболни половинки у нас....

Продължава

Служителите във врачанската болница получиха заплатите си за февруари

http://www.cross.bg/nacheva-zavedenie-lechebnoto-1574709.html

/КРОСС/ Tрудовите възнаграждения за февруари са били изплатени днес на работещите в МБАЛ "Христо Ботев". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Тя е посетила по-рано през деня лечебното заведение и е разговаряла с персонала. По време на срещата е бил поет ангажимент до края на май болницата да получи средствата си от НЗОК за април. Целта, която са си поставили МЗ и ръководството на врачанската болница, е до края на юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения. Начева е съобщила, че е постигнато съгласие с кредиторите на болницата, което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно. За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може лечебното заведение да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа. Средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези за 2017 г. и лечебното заведение има потенциал и възможност да извърши същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване, според Начева.

БДЖ осигурява безплатен превоз на абитуриенти в неравностойно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862088

БДЖ осигурява безплатен превоз на абитуриенти в неравностойно положение На 15 и 16 май "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще осигури безплатно пътуване до София на абитуриенти в неравностойно положение и техните ръководители. Инициативата се осъществява съвместно с Асоциация "Милосърдие - майка Мария", която всяка година организира благотворителен абитуриентски бал в столицата, съобщиха от превозвача.

Куче ухапа 5-годишно дете в детска градина

https://offnews.bg//112/kuche-uhapa-5-godishno-dete-v-detska-gradina-680590.html

Петгодишно дете е било нахапано от куче в двора на детска градина в крумовградското село Пелин, съобщи МВР. Инцидентът е станал на 11 май, около 15:30 ч.

По първоначални данни кучето влязло в двора. Учителка се е опитала да го прогони, но не успяла. Животното ухапало детето по ръката и крака.

По информация за новинарския сайт 24rodopi детето вече е в добро състояние и посещава детската градина.

Полицията е задържала за 24 часа 40-годишен мъж, за когото се предполага, че е собственик на кучето.

Отчаяни лекари във Враца замеряха с яйца зам.-министър на здравето

https://frognews.bg/novini/otchaiani-lekari-vav-vratsa-zameriaha-iaitsa-zam-ministar-zdraveto.html

Лекари и сестри от Врачанската болница се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати.

Кандидатът за премиер на Каталуня Ким Тора: Ще работя за независимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862081

Кандидатът за премиер на Каталуня Ким Тора: Ще работя за независимостКандидатът за премиер на испанската автономна област Каталуня Ким Тора заяви, че ако бъде избран, което се очаква да стане днес при гласуване в регионалния парламент, ще работи за създаване на независима република, предаде Асошиейтед прес. "При републиката всеки ще спечели права. Никой няма да изгуби права, републиката е за всеки,

Благоевградски общински съветник разпуска в Италия с любимата си

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradski-obshtinski-suvetnik-razpuska-v-italiya-s-lyubimata-si_134244/

Благоевградският общински съветник от ГЕРБ, Венцислав Хросинков разпуска в Италия с приятелката си. Двамата се насладиха на красотите на град Таормина, който се намира в източната част на остров Сицилия.

Венци използва свободното си време, за да се разходи с половинката си извън България и да релаксира в на приятни места.

Двамата влюбени се потопиха в красотите на морското градче, опитаха от вкусната италианска кухня и питиета. Тя си направиха фотосесия за спомен и позираха...

Продължава

Властта внезапно се разбърза за "Белене"

https://dnes.dir.bg/politika/vlastta-vnezapno-se-razbarza-za-belene

Съвсем скоро правителството ще получи мандат за преговори за построяване на АЕЦ "Белене"

ЕС ще направи всичко възможно, за да запази споразумението с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862077

ЕС ще направи всичко възможно, за да запази споразумението с ИранЦелта на ЕС сега е да запазим действащото споразумение с Иран, ще направим всичко по силите си за това, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.  Говорителят уточни, че европейските институции са в контакт с всички свои партньори по този въпрос, включително със САЩ, в навечерието на утрешната среща в Брюксел между представители на

Теодор Димокенчев: ”Частната корупция” е празен чек за политически натиск

https://frognews.bg/inteviu/teodor-dimokenchev-chastnata-koruptsiia-prazen-chek-politicheski-natisk.html

Теодор Димокенчев е юрист. Работи в сферата на предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма във водеща международна компания. Frognews.bg го потърси за мнение по казуса с идеята за преследване на ”частната корупция”.

Китайски самолет кацна аварийно заради счупено стъкло

https://frognews.bg/svqt/kitaiski-samolet-katsna-avariino-zaradi-schupeno-staklo.html

Самолет на китайската авиокомпания ”Съчуан еърлайнс” кацна принудително в югозападния град Ченду, след като дясното предно стъкло в пилотската кабина се счупило, предаде ДПА, като се позова на управлението за гражданска авиация.

Венци Стефанов: "Левски" трябва да се казва "Филип Кутев"

http://www.cross.bg/levski-horeografiya-bulgariya-1574707.html

/КРОСС/ Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов, заяви, че "Левски" трябва да се прекръсти на "Филип Кутев", защото дава "една камара пари" на привържениците за хореография. Също така босът на носителя на Купата на България смята, че "сините" имат сериозен проблем с част от своите фенове и трябва да вземат мерки. "Имах възможност вече да го кажа в интервю, че не намирам поведението на част от феновете на Левски за нормално. Смятам, че и г-н Русев не го намира за нормално. Не говоря за европейско поведение, а за човешко. Не може да намесват покойната ми майка и син. "Левски" казва, че не може да се оправи с феновете. Дават им една камара пари за хореография. Тогава "Левски" да се прекръсти на "Филип Кутев" щом прави толкова красива хореография", заяви Стефанов.  "В България взимаме някакви чужденци и нищо не става. И аз се наиграх с подобни играчи и затова реших да спра. "Славия" няма да спира никой футболист. При добра оферта може да се раздели с всеки състезател. През този сезон слабото място на "Славия" беше защитата. Дори и с тази защита "Левски" не успя да ни победи. Ако вземем някой опитен футболист, той ще е бранител", каза президентът на "Славия"."Мачът за Суперкупата с "Лудогорец" ще е без значение. Затова се надявам двата тима да играят освободено и да се получи празник на феновете

Кървава 70-а годишнина от основаването на Израел: 41 са убити, 1000 - ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/karvava-70-a-godishnina-ot-osnovavaneto-na-izrael-41-sa-ubiti-1000-680585.html

Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа часове, преди откриването на американското посолство в Йерусалим.

Съгласно решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември 2017 г. мисията се прехвърля от Тел Авив в Йерусалим – стъпка, с която светият за три религии град бе признат от САЩ за столица на Израел. Това  предизвика гнева на палестинците, за които столицата е Източен Йерусалим, и на мюсюлманския свят. Турция, в противовес, обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим.

Днешният исторически ден, в който се навършват 70 години от основаването на държавата Израел (1948 г.), бе съпътстван с кръвопролития.

AFP/Mahmud Hams

Множество палестинци се събраха край оградата в Ивицата Газа и започнаха да мятат камъни, за да я повредят. От другата ѝ страна започна стрелба от израелските снайперисти. По данни на израелската армия в протестите са се включили общо 35 000 палестинци, а войниците ѝ са действали съгласно установените процедури. 

В резултат на сблъсъка досега са загинали 41 палестинци, по информация на палестинското здравно министерство, цитирана от CNN и AFP. Стотици са ранени. Би Би Си съобщава, че броят на пострадалите надхвърля 1000.

Няма пострадали от израелска страна. Властите в Израел съобщават само за трима убити палестинци, опитали се да поставят взривни устройства близо до зоната за сигурност в Рафа.

"Амнести интернешънъл" осъди използването на сила от страна на Израел срещу протестиращите. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изрази безпокойството си от големия брой убити хора.

Церемонията

Днес е велик ден за Израел, заяви американският президент Тръмп във видеообръщение, което бе излъчено по време на церемонията по откриването на посолството на САЩ в Йерусалим.

Той не присъства, но изпрати там дъщеря си Иванка Тръмп, своя зет и съветник Джаред Къшнър, Стивън Мнучин, финансов министър, държавния секретар Джон Съливан и др.

Целият политически и военен елит на Израел също бе там, начело с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Церемонията започна в 16 ч. с изпълнение на химна на САЩ, последвано от реч на американския посланик Дейвид Фридман. Изминаха 23 дълги години, но днес ние изпълняваме обещанието си към израелския народ, каза той.

"САЩ най-накрая направиха следващата стъпка, стъпка дълго обсъждана, за която са отправяни молитви през всичките тези години.

Днес отваряме посолството на САЩ в Йерусалим, Израел. Отново САЩ водят по пътя, като първата нация, която прави това. Толкова много хора са работили усърдно за това толкова много време, за да дойде този ден. Всички те заслужават нашата благодарност.

Но не правете грешка – днешното историческо събитие се дължи на видението, смелостта и моралната чистота на една личност, към която ние имаме огромен, вечен дълг на признателност – президентът Доналд Тръмп", заяви той, след което отправи молитва към Христос.

След още поздравителни адреси бе излъчена и речта на Тръмп.

„САЩ винаги ще бъдат голям приятел на Израел и партньор в каузата за постигане на свобода и мир. Желаем успех на посланик Фридман, който поема управлението в това красиво посолство в Йерусалим и протягаме ръка на приятелство към Израел, палестинците и всички техни съседи. Нека има мир! Бог да благослови това посолство! Бог да благослови всички тук, да благослови и Съединените американски щати“, казва Тръмп в обръщението президентът.

По време на церемонията дойде и поздравление от него чрез Туитър:

След кратко поздравление от Иванка Тръмп церемонията продължи с изпълнение на песента Hallelujah на Ленард Коен.

Когато Джаред Къшнър взе думата, обяви, че откриването на посолството в светия град е признание на истината – че Йерусалим е столицата на Израел.

„САЩ правят това, което е правилно“, подчерта Кушнер и посочи, че когато президентът Тръмп обещае нещо, го изпълнява.

Той постави във фокуса на вниманието и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглиха по волята на Тръм миналия вторник. То е „опасно, спорно, с недостатъци“, заяви Кушнер посред аплодисментите на публиката.

Агресията на Иран заплашва региона и целия свят, смята той.

„Тези, които провокират насилие, са част от проблема, не част от решението“, каза Къшнър във връзка с протестите на палестинците днес.

Бог да ви благослови, Бог да благослови Израел, Бог да благослови Съединените американски щати, завърши Къшнър, който е от семейство на оцелели от Холокоста евреи.

"Нямаме по-голям приятел на Израел в света. Благодарим ви!", каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който говори след американския зет и съветник и нарече днешния ден "славен".

"Благодаря Ви, президент Тръмп, за смелостта да изпълните обещанието си!"

Церемонията приключи с песен, след общо около час и 20-ина минути.

Кървава 70-а годишнина от основаването на Израел: 41 са убити, над 1000 - ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/karvava-70-a-godishnina-ot-osnovavaneto-na-izrael-41-sa-ubiti-nad-10-680585.html

Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа часове, преди откриването на американското посолство в Йерусалим.

Съгласно решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември мисията се прехвърля от Тел Авив в Йерусалим – стъпка, с която светият град за три релии се признава от САЩ за столица на Израел. Това решение предзвика гнева на палестинците, за които столицата е Източен Йерусалим, и на мюсюлманския свят. Турция, в противовес, обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим.

Днешният исторически ден, в който се навършват 70 години от основаването на държавата Израел (1948 г.), е съпътстван с кръвопролитие.

AFP/Mahmud Hams

Палестинци се събраха край оградата и започнаха да мятат камъни, за да я повредят. От другата ѝ страна започна стрелба от израелските снайперисти.

По данни на израелската армия в протестите са се включили общо 35 000 палестинци, а войниците ѝ са действали съгласно установените процедури. 

В резултат на сблъсъка досега са загинали 41 палестинци, по информация на палестинското здравно министерство, цитирана от CNN и AFP. Стотици са ранени. Би Би Си съобщава, че броят на пострадалите надхвърля 1000.

Няма пострадали от израелска страна. Израел съобщава само за трима убити палестинци, опитали се да поставят взривни устройства близо до зоната за сигурност в Рафа.

"Амнести интернешънъл" осъди използването на сила от страна на Израел срещу протестиращите.

Церемонията

Днес е велик ден за Израел, заяви американският президент Тръмп във видеообръщение, което бе излъчено по време на церемонията по откриването на посолството на САЩ в Йерусалим.

Той не присъства, но изпрати там дъщеря си Иванка Тръмп, своя зет и съветник Джаред Къшнър, Стивън Мнучин, финансов министър, държавния секретар Джон Съливан и др.

Целият политически и военен елит на Израел също бе там, начело с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Церемонията започна в 16 ч. с изпълнение на химна, последвано от реч на американския посланик Дейвид Фридман. Изминаха 23 дълги години, но днес ние изпълняваме обещанието си към израелския народ, каза той.

"САЩ най-накрая направиха следващата стъпка, стъпка дълго обсъждана, за която са отправяни молитви през всичките тези години.

Днес отваряме посолството на САЩ в Йерусалим, Израел. Отново САЩ водят по пътя, като първата нация, която прави това. Толкова много хора са работили усърдно за това толкова много време, за да дойде този ден. Всички те заслужават нашата благодарност.

Но не правете грешка – днешното историческо събитие се дължи на видението, смелостта и моралната чистота на една личност, към която ние имаме огромен, вечен дълг на признателност – президентът Доналд Тръмп", заяви той, след което отправи молитва към Христос.

Кървава 70-а годишнина от основаването на Израел: 37 са убити, над 1000 - ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/karvava-70-a-godishnina-ot-osnovavaneto-na-izrael-37-sa-ubiti-nad-10-680585.html

Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа часове, преди откриването на американското посолство в Йерусалим.

Съгласно решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември мисията се прехвърля от Тел Авив в Йерусалим – стъпка, с която светият град за три релии се признава от САЩ за столица на Израел. Това решение предзвика гнева на палестинците, за които столицата е Източен Йерусалим, и на мюсюлманския свят. Турция, в противовес, обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим.

Днешният исторически ден, в който се навършват 70 години от основаването на държавата Израел (1948 г.), е съпътстван с кръвопролитие.

AFP/Mahmud Hams

Стотици палестинци се събраха край оградата и започнаха да мятат камъни, за да я повредят. От другата ѝ страна започна стрелба от израелските снайперисти.

В резултат на сблъсъка досега са загинали 37 палестинци, по информация на палестинското здравно министерство, цитирана от CNN и AFP. Стотици са ранени. Би Би Си съобщава, че броят на пострадалите надхвърля 1000.

Няма пострадали от израелска страна.

Очаква се по-късно през деня още по-големи групи хора да се съберат на протест срещу преместването на посолството на САЩ. Церемонията е насрочена за 16 ч. местно време.

Днес е велик ден за Израел, коментира преместването на посолството днес американският президент Тръмп, който е в Израел за церемонията. 

Кървава 70-а годишнина от основаването на Израел: 16 са убити, стотици - ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/karvava-70-a-godishnina-ot-osnovavaneto-na-izrael-16-sa-ubiti-stotit-680585.html

Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа часове, преди откриването на американското посолство в Йерусалим.

Съгласно решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември мисията се прехвърля от Тел Авив в Йерусалим – стъпка, с която светият град за три релии се признава от САЩ за столица на Израел. Това решение предзвика гнева на палестинците, за които столицата е Източен Йерусалим, и на мюсюлманския свят. Турция, в противовес, обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим.

Днешният исторически ден, в който се навършват 70 години от основаването на държавата Израел (1948 г.), е съпътстван с кръвопролитие.

Стотици палестинци се събраха край оградата и започнаха да мятат камъни, за да я повредят. От другата ѝ страна започна стрелба от израелските снайперисти.

В резултат на сблъсъка досега се съобщава за 16 загинали палестинци и стотици ранени. Няма пострадали от израелска страна.

Очаква се по-късно през деня още по-големи групи хора да се съберат на протест срещу преместването на посолството на САЩ. Церемонията е насрочена за 16 ч. местно време (13:00 GMT).

Днес е велик ден за Израел, коментира преместването на посолството днес американският президент Тръмп.

Сблъсъци в Ивицата Газа: 10 палестинци са убити, 12 - ранени

https://offnews.bg//sviat/sblasatci-v-ivitcata-gaza-10-palestintci-sa-ubiti-12-raneni-680585.html

10 палестинци са били убити от израелски огън, открит по границата на Ивицата Газа, съобщи AFP. Ранени са най-малко 12 палестинци. Не се съобщава за ранени израелци.

Днешният ден е наситен с напрежение: Израел отбелязва 70-ата годишнина от основаването на държавата през 1948 г. Днес и САЩ официално местят посолството си от Тел Авив в Йерусалим - решение, което предизвика остра реакция още при обявяването му на 6 декември 2017 г. от президента Доналд Тръмп.

Стрелбата започна, когато няколко стотин души се събраха край границата. Палестинци започнаха да хвърлят камъни по оградата, опитвайки се да я повредят, а от другата страна се позиционираха израелски снайперисти.

Очаква се по-късно през деня по-големи групи хора да се съберат на протест срещу преместването на посолството на САЩ в Йерусалим - столица и за израелци, и за палестинци.

Братът на Владо Карамазов прави торта за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862074

Братът на Владо Карамазов прави торта за сватбата на принц Хари и Меган МаркълБратът на актьора Владо Карамазов - майстор-сладкарят Иван Александров ще прави една от тортите за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл на 19 май. Той пребори сериозна конкуренция и получи възможността да създаде една от най-важните торти за сватбата на годината – тази за журналистите от цял свят, които ще отразяват бляскавото събитие.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев ще участва в сесиите на Военните комитети на ЕС и НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862060

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев ще участва в сесиите на Военните комитети на ЕС и НАТОНачалникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участва утре в пролетната сесия от заседания на Военния комитет на Европейския съюз, съобщиха от министерството на отбраната. Събитието, във формат началници на отбраната, ще се състои в Брюксел. В програмата на форума са включени актуални въпроси, свързани с предизвикателствата и приоритетите пред

Режисьорът Николай Волев лично ще представи във Варна автобиографичната си книга

http://www.moreto.net/novini.php?n=374160

Режисьорът Николай Волев ще се срещне с публиката във Варна, където ще представи своята провокативна автобиография, научи Moreto.net. Събитието ще е на 15 май, от 18 часа, в регионална библиотека „Пенчо Славейков“. В мемоарната си книга „Девствената проститутка“ с безжалостна към самия себе си откровеност Волев описва перипетиите в своя живот, първите и по-късните си любовни трепети.

След месец неуредици! Отвори врати детското отделение в болницата в Сандански

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%b5%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%82/

С водосвет и в присъствието на кмета на община Сандански- Кирил Котев и целия екип, днес Детско отделение в МБАЛ „Югозападна болница“ отвори врати.

Както съобщихме за малките пациенти в обновеното и изрисувано с приказни герои отделение ще се грижат д-р Стаматова, завеждащ отделението, д-р Панковска и д-р Гетова, пише санданскибг.ком

Кметът Котев благодари на лекарите и на всички съпричастни, за да може днес Детското отделение в МБАЛ „Югозападна болница“ отново да отвори врати и да приеме първите си пациенти.

Материалът След месец неуредици! Отвори врати детското отделение в болницата в Сандански е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене“

https://offnews.bg//politika/vmro-podkrepia-podnoviavaneto-na-proekta-aetc-belene-680591.html

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ „Белене". Това се посочва в позиция на партията, изпратена до медиите.

В нея се посочва, че електроцентралата е "сериозен стратегически обект, който e важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава". От партията на военния министър Красимир Каракачанов съобщават, че подкрепят вдигането на мораториума за строителството, с което парламентът да даде възможност за рестарт на проекта.

Ще предложим тази наша позиция да стане обща за коалиция Обединени патриоти. Интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор, се посочва в текста.

От партията заявяват, че подкрепят "всяка стъпка към енергийна независимост" и за стабилен икономически растеж.

Именно икономическият растеж, повишаването на доходите и преодоляването на регионалния дисбаланс са основни пунктове в програмата на ВМРО и са залегнали и в предизборната платформа на Обединени патриоти. Това обаче може да бъде постигнато само с реална икономика и реално производство. А строежът на АЕЦ не само ще даде нови работни места, но и ще бъде инвестиция в един високотехнологичен сектор, инвестиция, която ще даде на България нови позиции на енергийния пазар в Европа, заявяват от партията на Каракачанов и припомнят, че ВМРО е била против затварянето на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". 

Бяхме и сред инициаторите на референдума за продължаване строежа на „Белене". Днес, след като се наложи да заплатим милиарди за двата реактора и незавършеното строителство, би било липса на здрав икономически разум просто да забравим тези пари и да не търсим възвращаемост от тях, се казва още в позицията на ВМРО.

Очакваме българското правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите.

Това лято започва разделното събиране на боклука по плажовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862030

Това лято започва разделното събиране на боклука по плажоветеПрез това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, каза днес във Варна министърът на околната среда Нено Димов. Заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

Българският отбор отново е на първо място в Балканската олимпиада по математика

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/14/3178620_bulgarskiiat_otbor_otnovo_e_na_purvo_miasto_v/?ref=rss


С три златни и три сребърни медала се завърнаха българските математици от 35-ата Балканска олимпиада по математика, която се проведе от 7 до 12 май в Белград, Сърбия. В отборното класиране България за втора поредна година е на първо място, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.<br /><br />Олимпиадата е едно от най-престижните регионални състезания по математика за ученици. На 9 май 107 ученици от 17 държави работиха върху тема от 4 задачи, избрана преди това от...

Огромен спектакъл изнесоха деца в пловдивската зала "Строител"

https://www.24chasa.bg/region/article/6861848

Огромен спектакъл изнесоха деца в пловдивската зала "Строител"Грандиозен спектакъл по случай 40 г. от детска градина "Захарно петле" в Пловдив изнесоха нейните възпитаници. Зала строител се оказа тясна да побере родители, баби и дядовци. Песни, танци и стихотворения се редуваха. Тържеството откри мажоретен състав от гимназия "Проф. Асен Златаров". След тях на сцената застанаха малките артисти. Зам.

Азиатските пазари започват седмицата позитивно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-започват-седмицата-позитивно_l.a_i.761563_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха предимно на зелена територия сесията в понеделник, пише CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с...

Петкова: До края на годината може да обявим търг за инвеститор за "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861822

Петкова: До края на годината може да обявим търг за инвеститор за "Белене"Готови сме с доклада за вариантите за оползотворяване на оборудването за АЕЦ "Белене" и до дни го внасяме в парламента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от Сочи, където участва в в международния форум "Атомекспо". Тя припомни, че парламентът е възложил на министъра на енергетиката в 30-дневен срок да представи варианти как

Чужденци купуват BG земя. Но срещу определени условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860814

Чужденци купуват BG земя.  Но срещу  определени  условияСертификат за  инвеститор ще дава право на притежание, но с него вървят и ред условия Сертификат за инвеститор ще дава право на чужди фирми да купуват земя, съобщи в интервю за “24 часа” преди няколко дни икономическият министър Емил Караниколов. В момента Законът за насърчаване на инвестициите не подкрепя вложения в производството на

Той донесе златото в Благоевград: Европейският шампион по таекуон-до К. Илиев без конкуренция на държавното по кикбокс

http://www.struma.com/sport/toi-donese-zlatoto-v-blagoevgrad-evropeiskiyat-shampion-po-taekuon-do-k_134243/

С два златни медала на кикбокс се прибра в родния Благоевград еврошампиона Кирил Илиев. Младокът смаза конкуренцията на държавното първенство по кикбокс с татами стиловете в Габрово, организирано от БККБМТ.

18 - годишният талант участва в две дисциплини на категория до 57 кг. Никой не успя да спре добре подготвения боец на благоевградския клуб Скаптопара в дисциплините стил лайт контакт и кик лайт контакт. Илиев бе в кондиция и изигра перфектно технически и тактически всички срещи по...

Продължава

Израелска министърка сравни Тръмп с Чърчил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862020

Израелска министърка сравни Тръмп с Чърчил

Израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед определи днес американския президент Доналд Тръмп като "Чърчил на 21 век" заради преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, предаде Асошиейтед прес. Шакед каза, че със своето решение Тръмп е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света,

Пак ще се срещнем след 10 години: Бивши възпитаници на Икономиката в Благоевград се събраха на една маса в хотел "Езерец"

http://www.struma.com/hailaif/pak-shte-se-sreshtnem-sled-10-godini-bivshi-vuzpitanici-na_134242/

Десет години след абитуриентския си бал бивши възпитаници на ПГИ "Иван Илиев" в Благоевград седнаха отново на една маса, за да си припомнят доброто старо време. Помъдряли и разхубавили се, веселата компания разпускаше в благоевградския хотел "Езерец".

С добро настроение, наслаждавайки се на любезно обслужване от страна на персонала, перфектна кухня, оркестър и маркови питиета, компанията се забавлява до зори. Това е месецът за срещи между бивши съученици, учители...

Продължава

БДЖ осигурява безплатен превоз на абитуриенти в неравностойно положение

http://www.cross.bg/polozhenie-neravnostoiino-abityrientskiya-1574705.html

/КРОСС/ На 15-и и 16-и май „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД ще осигури безплатно пътуване до София на абитуриенти в неравностойно положение и техните ръководители. Инициативата се осъществява съвместно с Асоциация „Милосърдие – майка Мария”, която всяка година организира благотворителен абитуриентски бал в столицата. Националният железопътен превозвач участва вече над двадесет години в благородната кауза, осигурявайки превоза за абитуриентския бал на младежите в неравностойно положение. Абитуриентите, израснали без родителски грижи, ще пътуват с влак от Стара Загора до София. След абитуриентския си бал, младите хора ще се приберат до Града на липите, ползвайки отново железопътен транспорт. Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД за пореден път подкрепя инициативите за социална адаптация и интеграция на децата, лишени от родителска грижа, на които трябва да бъде дадена възможност да живеят в равностойно положение и да заемат своето достойно място в обществото.

Заместник-председателят на СОС Милка Христова и народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/prof-georgi-mihaiilov-1574704.html

/КРОСС/ На 15 май, от 15.00 до 17.00 часа, заместник-председателят на СОС Милка Христова и народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП – София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.

Лидерът на „Ал Кайда” призова мюсюлманите към джихад срещу САЩ заради Йерусалим

http://www.moreto.net/novini.php?n=374170

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири призова за джихад в навечерието на откриването на американското посолство в Йерусалим, информира "Ройтерс". Днес на официална церемония САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим след решението на президента Доналд Тръмп през декември 2017 г.

Много лоши новини за велосипедиста, помел детенце в Южния парк

https://petel.bg/Mnogo-loshi-novini-za-velosipedista--pomel-detentse-v-YUzhniya-park__264501

В събота, 12.05.2018 г., СРС уважи внесеното от Софийска районна прокуратура искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража...

Акрапович: Трябва да постигнем добър резултат на „Тича”

https://petel.bg/Akrapovich--Tryabva-da-postignem-dobar-rezultat-na----Ticha---__264502

Треньорът на Локомотив Пд Бруно Акрапович обяви като равни шансовете на неговия тим и Черно море в плейофа за седмото място в Първа лига. ...

Моника Валериева нападна Крум Савов заради Боян Петров и се оправда за въпроса, с който взриви мрежата!

https://petel.bg/Monika-Valerieva-napadna-Krum-Savov-zaradi-Boyan-Petrov-i-se-opravda-za-vaprosa--s-koyto-vzrivi-mrezhata--__264503

След като буквално мрежата се разбушува след коментар на Моника Валериева относно изчезването на Боян Петров, моделката реши да обясни к...

Легендарният алпинист Симоне Моро пред "България днес": Мистерията е с палатката на Боян

https://petel.bg/Legendarniyat-alpinist-Simone-Moro-pred-Balgariya-dnes--Misteriyata-e-s-palatkata-na-Boyan__264504

Източник bgdnes.bg Симоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният италианец е първият катерач, който успява да пок...

Учени: Хитлер е имал и еврейска, и негърска кръв

https://petel.bg/Ucheni--Hitler-e-imal-i-evreyska--i-negarska-krav__264505

Еврейска и негърска кръв е текла във вените на Адолф Хитлер, предаде Би Би Си. Работещите във Великобритания историк Марк Вермеерен, би...

Ердоган: САЩ загубиха посредническата си роля в Близкия изток с преместването на посолството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861978

Ердоган: САЩ загубиха посредническата си роля в Близкия изток с преместването на посолствотоТурският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток, предаде турската частна телевизия НТВ. Ердоган каза това в Лондон в реч пред Кралския институт за международни отношения Чатъм хаус.

Има ли шанс войната срещу талончетата на Васил Божков и милиони българи?

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/voinata-talonchetata-obrechena-zashtoto-balgarinat-iska-pari-nebeto.html

Талончетата на късмета са най-продаваната стока в България. Повече от хляба и сиренето. Превърнаха се в поминък. Отскоро обаче се очертава да започне война заради тях. Война за хазарта, както се изразиха някои. От една страна са вице-премиерът Валери Симеонов и неколцина поддръжници и медии, а от друга – лобито на хазарта.

Здравното министерство с предложение за модернизация на спешната помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861973

Здравното министерство с предложение за модернизация на спешната помощМинистерството на здравеопазването /МЗ/ е подало проектното предложение за инвестиционния проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ. Проектът се финансира от ОП "Региони в растеж" 2014-2020, с общ бюджет над 163 млн. лв. Подготовката на проектното предложение е започнала

Лекари от Враца замеряха зам.-министър с яйца

http://www.mediapool.bg/lekari-ot-vratsa-zameryaha-zam-ministar-s-yaytsa-news279060.html

Недоволни медици от закъсалата болница  във Враца замеряха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която посети в понеделник лечебното заведение, за да представи новия директор и да успокои персонала, че болницата няма да се затваря, съобщи БНТ. Преди дни стана ясно, че лечебното заведение може да остане без спешно отделение заради масовото напускане и използването на отпуск от персонала му заради забавянето в заплатите. Други пет отделения в болницата вече затвориха врати. От повече от година болницата е в тежко финансово състояние и има множество дългове към доставчици заради дългогодишното й лошо управление, включително ощетяващи договори с частни структури. Заради многомилионните дългове на сметките на болницата са наложени запори, което не позволява ритмичното плащане на заплати на персонала, тъй като приходите от здравната каса са недостатъчни. Миналата седмица от МЗ заявиха, че има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София. “Предлагаме хората да се върнат на работа. Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в заплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари“, заяви Начева при посещението си. Начева съобщи, че е постигнато съгласие с кредиторите на болница "Христо Ботев", което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно. За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може лечебното заведение да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа. Според Жени Начева средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по Националния рамков договор за 2017 г. и тя има потенциал и възможност да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване.   В сходно положение е и болницата в Ловеч, чийто персонал миналата седмица си получи заплатите за януари. Преди ден Начева коментира, че болниците във Враца и Ловеч трябва да продължат да съществуват, защото обслужват областни градове и вече са изготвени оздравителни планове за тях.

Лекари от Враца замеряха с яйца зам.-министър Жени Начева

http://www.mediapool.bg/lekari-ot-vratsa-zameryaha-s-yaytsa-zam-ministar-zheni-nacheva-news279060.html

Недоволни медици от закъсалата болница  във Враца замеряха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която посети в понеделник лечебното заведение, за да представи новия директор и да успокои персонала, че болницата няма да се затваря, съобщи БНТ. Преди дни стана ясно, че лечебното заведение може да остане без спешно отделение заради масовото напускане и използването на отпуск от персонала му заради забавянето в заплатите. Други пет отделения в болницата вече затвориха врати. От повече от година болницата е в тежко финансово състояние и множество дългове към доставчици заради дългогодишното й лошо управление, включително ощетяващи договори с частни структури. Заради многомилионните дългове на сметките на болницата са наложени запори, което не позволява ритмичното плащане на заплати на персонала, тъй като приходите от здравната каса са недостатъчни. Миналата седмица от МЗ заявиха, че има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София. “Предлагаме хората да се върнат на работа. Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в заплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари“, заяви Начева при посещението си. В сходно положение е и болницата в Ловеч, чийто персонал миналата седмица си получи заплатите за януари. Преди ден Начева коментира, че болниците във Враца и Ловеч трябва да продължат да съществуват, защото са областни болници и вече са изготвени оздравителни планове, за да работят двете лечебни заведения. Предстои обаче диалог с кредиторите им. 

2,31 млн. са наетите лица, средната брутна заплата стигна 1077 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861961

2,31 млн. са наетите лица, средната брутна заплата стигна 1077 лв.По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2018 г. нарастват с 1.5% спрямо края на декември 2017 г. и достигат 2.31 милиона. През първото тримесечие на 2018 г. средната брутна месечна работна заплата намалява с 1.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

200 000 лв. кръвнина за убитата Никол, подсъдимият осмокласник остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861925

200 000 лв. кръвнина за убитата Никол, подсъдимият осмокласник остава в ареста200 000 лв. е гражданският иск, който майката на зверски убитата Никол Йончева, иска от подсъдимия осмокланик Иван Иванов, научи 24 часа. Преди броени минути Бургаският окръжен съд конституира майката Мими Ставрева като граждански ищец и прие иска й за нанесени неимуществени вреди. Съдийският състав отхвърли исканията на защитата на подсъдимия за

Ремонтът на „Графа“

http://www.transmedia.bg/2018/05/14/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b0/

Ремонтните дейности по столичната улица „Граф Игнатиев“ са в разгара си. Той включва и реконструкция на трамвайното трасе. По тази причина са временно спрени минаващите оттам трамваи.

Очаква се движението да бъде възстановено до 9 юни.

Снимки: Сергей Антонов

 

Френската полиция евакуира още един университет, окупиран от протестиращи студенти

http://www.mediapool.bg/frenskata-politsiya-evakuira-oshte-edin-universitet-okupiran-ot-protestirashti-studenti-news279059.html

Още едно висше учебно заведение във Франция - Университетът Рен-2 в региона Бретан, блокиран през април от противници на образователната реформа, бе евакуиран днес от силите на реда "спокойно и без инциденти". Това съобщи неговият президент Оливие Давид, цитиран от Франс прес.   "След продължилото над 4 седмици блокиране на заведението бях принуден да се обърна към силите на реда", заяви той в комюнике.   Решението за евакуиране на Рен-2 - университет с 25 000 студенти, 700 преподаватели и 900 административни служители, "се наложи заради невъзможността да преговаряме с Генералната студентска асамблея и студентските представителни организации", обясни президентът.   Той изрази надежда скоро да бъде отново осигурен достъпът на персонала до работните места, на студентите - до аудиториите и лабораториите, също и да бъдат подготвени "с приоритет" условията за изпитите, насрочени от 17 до 28 май.   Неколкоседмичното брожение из университетите във Франция, някои от които са "окупирани" в знак на протест срещу реформата в достъпа до висше образование, чиито критици виждат в нея опит за въвеждане на "селекция", посочва АФП.   В телевизионно интервю миналия месец френският президент Еманюел Макрон каза, че "професионални подбудители към нарушаване на обществения ред" са замесени в протестите. Той препоръча на студентите, вместо да протестират, да се готвят за изпитите.   След обещания на правителството, че ще може да се държат изпити, редица университети бяха деблокирани от сили на реда. Кабинетът повтори, че е необходимо да се реформира висшето образование, достигнало критична точка.   В момента всеки френски младеж, взел матура и получил диплом за средно образование, има право да продължи в университет - теоретично по свой избор, срещу заплащане едва от неколкостотин евро годишно.   За редица французи това символизира равенството между гражданите, но властите виждат в създалото се положение причината за днешното препълване на университетите. В момента близо 80 на сто от жителите на Франция са дипломирани среднисти и нахлуват във факултети, обучението в които надхвърля техните възможности, допълва АФП.

Роберто Манчини се е съгласил да поеме националния отбор на Италия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178573_roberto_manchini_se_e_suglasil_da_poeme_nacionalniia/?ref=rss


Роберто Манчини ще бъде новият треньор на италианския национален отбор, съобщи Sky Sport Italia, позовавайки се на информация от източници във футболната федерация. Преди ден 53-годишният специалист прекрати по взаимно съгласие договора си със "Зенит" (Санкт Петербург) и вече е дал принципно съгласие да застане начело на "Скуадра адзура".<br /><br />Италия няма национален селекционер от края на 2017 г., когато Джанпиеро Вентура беше уволнен. Това се случи заради...

Из делниците на един луд (7-11 май)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-7-11-maj-680588.html

Понеделник, 7 май

Премиерът Борисов и част от министрите са в Света гора, където ще присъстват на откриването на южното крило на Зографския манастир, за чийто ремонт българското правителство отпуснало 940 хил. лева.

Гледам снимката на господин премиера в църквата, как е застанал с ръце върху иконата. И усещането ми е, че не само той говори на светията, ами и светията му отговаря. Щото те много хора се молят, но малко получават отговор. В смисъл да чуват гласове…

Един Петър разправя във Фейсбук… Ох, толкова е невероятно, че не знам дали да ви го съобщавам. Восъчната фигура на Бойко била с по-високо IQ от оригинала и го биела редовно на шах. Според мен това не може да бъде истина, не ли?

Пък друг, няма да му казвам името, щото времената са такива, че като нищо ще престане да му върви, написа, че един препариран Бойко в музея хем щял да отговаря сто на сто на оригинала, хем да зарадва поне 80% от населението.

Пък Цецерон рекъл на празника на община Баните: „Аз съм убеден, че българите ще се върнат от чужбина. България има висок икономически растеж, а когато сме единни, ще можем да постигаме повече и ще може да осигуряваме повече възможности за професионална реализация на всеки наш сънародник.“

Ще се върнат. И аз съм убеден. Вие само си тръгнете и те ще се върнат веднага.

Само да не стане недоразумение. Под „Вие“ не разбираме само сегашната власт. Щото и предишната не беше по-стока, нито пък по-предишната… Та, ако си тръгнат и герберите, и червените и патриотите на нервна почва и тогава българите със сигурност ще почнат да се връщат, а не изключвам дори и много чужденци да поискат да живеят у нас… Защото опростачването на политиката не е чисто български патент. Ние просто сме по-ярък изразител на тенденциите.

Понякога обаче си мисля, че българите бягат в чужбина от другите българи. И в момента си го мисля, като чета дискусиите за алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите.

Алпинизмът изглежда много глупав спорт, ако си го мислим като опит да се мерим с природата, нея да побеждаваме. Но нещата се променят коренно, ако погледнем на алпинистите като на хора, които катерят върховете, за да победят себе си, своите слабости, своите страхове, своето малодушие. Ако перифразирам госпожа Некер, до високите върхове може да се стигне като орел или като охлюв. Всеки сам си избира…

В „Лавина” Блага Димитрова пише: „Когато попитали Тенсинг защо е трябвало да изкачи Монт Еверест, той отговорил: “Защото Еверест съществува”. Тенсинг Норгейт е шерп и е носил багажа на сър Едмънг Хилари, с когото заедно първи изкачват Еверест през 1953 г. Но думите не са казани нито от Тенсинг, нито от Хилъри. Казани са десетилетия по-рано от английския алпинист Джордж Малори (George Herbert Leigh Mallory), който загива под Еверест през 1924 г. „Because it's there", отговорил той на репортер от „Ню Йорк Таймс“, който го попитал защо иска да изкачи Еверест.

Сър Едмънд Хилари имаше по-голям късмет, той почина на 10 януари 2008 г. в леглото си. Хилари и Норгей прекарват 15 мин. на Еверест, Хилари снима Тенсинг, който оставя шоколади в снега като дар към Буда. Но той оставя и нещо друго. Радичков разказа веднъж, че когато Тенсинг тръгва към върха, неговото малко момченце му дава едно малко и нащърбено от детските зъбки моливче, което той да сложи в скута на Буда. Е, Буда го нямало него ден там, или изобщо не живеел на Еверест, та Тенсинг оставил моливчето в снега.

Моливче… Явно то е било най-ценното, което малкото шерпче е имало и затова го е пратило на Буда.

Та искам да кажа на пишещите братя и сестри, да пазят моливчето! Да не пишат глупости с него. Да уважават човешкия стремеж нагоре, който ни е извел до тук. Тези, които не ги затруднява, де. Защото за някои ще е свръх усилие. Чехов казваше на едно място: „Има една особена порода хора... Те не могат да преминат дори покрай гладен човек или самоубиец, без да кажат някоя пошлост.“

И понеже споменахме пишещите братя и най-вече сестри… Колегата Явор Николов публикува няколко снимки, които показват как се прави у нас Copy-Paste журналистиката. Прави се по най-тъпия начин. Щото интелигентният преписвач краде само новината, а не ти краде и думите, с които си я разказал. У нас това са подробности и затова стават и трагикомични случки. БТА цитира финмин Горанов, който си пишел оценка 4.50 за първата година на трети мандат: „Ние коментирахме, че няма да променяме данъците, че ще увеличим учителските заплати, стартирахме повишаването на минималните пениси, както искаха обединените патриоти...“

Интересно какви ли мисли са се въртели из главата на репортерката. Дали тези пениси се явяват в ретроспектива, дали в реална или пък във въображаема перспектива? Понеже не изключвам някои колеги да се заинтересуват от девойка с такива интересни мисли в главата, та да услужа - инициалите ѝ са М.Х., работи в отдел Вътрешна информация.

Но аз за друго го разправях, не да своднича. Тези пениси прескочили в един куп вестници и сайтове, като „уважавания“ вестник „24 часа“, Инвестор.бг, Вести.бг и т.н.

То, като се замисли човек, пениси, пенсии… Пенсионирането, както обясни една Марина, е 45 години удръжки и на 65 г. дръжки. Демек същото.

Между другото, един колега разправя, че във Факултета по журналистика щели да въвеждат нова специалност – пеевистика. Нещо подобно на журналистиката, но точно обратното.

Вторник, 8 май

Много гюбре сме вкарали в парламента, бе, братя! Гюбре до гюбре… Тъкмо Сидеров малко затихна с невроатлантическите си простотии и Марешки почна. Щял да иска референдум за излизане на страната от НАТО. "Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва… Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета… Русия може да ни защити по-добре от НАТО, може да вземем пример от Сирия, където тя е на страната на правителството.“

Точно като джуджето Хаяско: „Знаеш ли колко е важно да си ми пирятел? Много е хубаво... Всички пирятели ти дават разни работи. Ти какво ще ми дадеш, като ми станеш пирятел? Имаш ли да ми дадеш малко сок от боровинки, че тая торта...“

И като говорим за гюбрета…

Половината от тандема, известен като социологическите братя Галеви, а именно Андрей Лайчев, сравнил лекари с циганите. Поне по основното им занимание, което било да крадат: „Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите…"

По тоя повод в органа на медийния империалист „Монитор“ написали гневен коментар, чийто общ смисъл се свежда до пословицата за куката, която се присмивала на кривото дърво. И си е баш така. Това, че социологическите разбойници се движат по вътрешния ръб на закона не им дава основание да раздават морал.

А че и сред лекарите има мърша, не е нужно да се убеждаваме. Къде няма?

А помните ли как беше едно време? Една кутия „Черноморец“, за по-тежките случаи и „Пияна вишна“. А понякога и само с едно „Благодаря!“ се минаваше или няколко китки. Не помня дали съм ви казвал, за един доктор в Пазарджик, който при социализма беше написал на вратата си: „Цветя не ядем, бонбони не пием!” До диабет го бяха докарали и отделно дето всеки ден ходеше до цветарския магазин да конвертира цветята в парични знаци при унизително нисък курс. Заедно с циганите, дето събираха китките от гробовете. Една цветарка ми разправяше, че имала случай един букет да ходи три пъти до болницата и два пъти до гробищата, докато го бракуват, щото съвсем извехнал…

Сряда, 9 май

Вчера в Борисовата градина видях двама дендрофили. Предполагам, че бяха такива, няма какви да са други. Мъж и жена. Прегърнали по едно дърво, опрели буза на кората му и не мърдат. Доста продължително любят дендрофилите, да ви кажа, не като другите хора по десетина секунди. Мъжът люби неговото дърво 23 минути без прекъсване, а жената нейното 25 мин. Малко ме е срам, че воайорствах, но ми беше много интересно.

Досега знаех че съществуват дендрофили, някъде дори четох, че били около 0.3% от населението на Земята. Но за сефте ги видях. И съм длъжен да опровергая някои погрешни представи, които се разпространяват за тях. Например полани, във връзка с гейпарада, Бояна Расате рече пред един вестник: „За хомосексуалистите трябва да има химическа кастрация. Иначе след тях по Витошка ще тръгнат дендрофилите с чушка и праз в задника, макар да предпочитат да си завират оная работа в хралупата на катеричката…”

И ние самият сме разпространявал някои погрешни схващания за дендрофилите. Като например, че намират някоя подходяща дупка от кълвач в ствола и там… И, че, когато им се случи с жена, първо я удрят няколко пъти силно по онова място, та ако има вътре оси, да избягат… Глупости на търкалета! Нищо подобно не видях. Тези в парка нямаха нито чушка, нито праз отзад, нито пък си бяха заврели нещо в дупката на катеричката. Бяха съвсем прилични хора. Гушнали по едно дърво и никому нищо лошо не правеха.

Снимки Веселин Боришев

За разлика от едни други, които видях пред паметника на Съветската армия да веят руския национален флаг, червени знамена със сърп и чук и да разнасят портрети на Сталин.

Извинете, но този път мисля да не се цензурирам и да ги нарека с думата, която заслужават – идиоти! А същата дума, струва ми се заслужава и лидерът на БСП Нинова, която дружелюбно се снима с тези безмозъчни екземпляри. Да, хора, които разнасят портрета на най-масовият убиец в човешката история, могат да имат само това оправдание, че са безмозъчни.

Обаче тая Нинова, освен дето много лъже, ще излезе и голяма интригантка. Борисов, доказан майстор на интригата, не можа да изпокара докрай патриотите, но тя ще успее. Видяла се с Иван Каракачанов да обсъждат плановете му за модернизация на армията. Чукнала си среща и с Валери Симеонов да си говорят как ще ограничават рекламите на хазарта. (Рекламата, да не помислите, че хазарта…) Само с Волен Сидеров не пожелала да се види. Те нали сега си мерят чувствата към Русия… И Сидеров блюва змии и гущери: "Не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелегитимни…"

Имаше едно стихотворение навремето, така и не научих кой е авторът. В него се казваше:

Само хлябът ли ни сбира?
Само хлябът? Не, това не стига!
Пъстърва трябва, трябва чига,
вина прастари, вносна бира…
Така банкетът ни събира.

Та това е дето събира и патриотите. Банкетът, софрата, на която могат да седнат само заедно. Иначе отдавна да са се разобединили…

Четвъртък, 10 май

На церемонията по връчването на наградата „Карл Велики“ на френския президент Еманюел Макрон в немския град Аа̀хен присъствали Меркел, Борисов, испанският премиер Рахой, люксембургският Бетел и украинският президент Петро Порошенко… В речта си за бъдещето на Европа Макрон на два пъти се обърнал към наш Бойко. На никой друг не оказал тая чест. Ако е чест, де… Щото може и да не е. „Така е, Бойко, рекъл му, ще вървят напред страните, които спазват общите правила и правят бързо нужните реформи. Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки, в последния възможен момент…“

Някои наблюдатели твърдят, че тези думи се отнасяли за България. Но според нас не е така. Защото ние не правим никакви крачки нито в последния, нито в предпоследния момент. Ние седим като магаре на мост…

Самият Борисов също отрича думите на Макрон да се отнасят за нас: „България в това отношение е пример – не само във върховенството на закона. Надявам се в Парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата…“

Прав е Борисов, поне наполовина е прав. България наистина е пример. Един много добър лош пример! Ако сте чули как финмин Горанов обяснява, че не е правилно да се обвързват европейските субсидии с реформите в правосъдието, защото върховенството на закона не било най-важното, няма как да не се съгласите с мен.

Обвиниха Моника Белучи, че крие данъци, пише „Сега“ и илюстрира дописката си с тази снимка, на която се вижда, че Моника не е от хората, които крият това и онова…

Самата Моника отрича: „Отхвърлям информацията, която е колкото злонамерена, толкова и фундаментално погрешна… При последната проверка на данъчното ми положение съм предала на френските данъчни органи цялата информация, която е поискана…“

Навремето, като се заиквахме по хубостта на Моника, един колега, който беше достатъчно умен да емигрира навреме, ни успокояваше с думите: „Кому ли е дошла до гуша…“ Венсан Касел беше тогава под подозрение. И колегата наистина се оказа прав, Касел се разведе с Моника…

Петък, 11 май

Анализ на институт "Отворено общество" показва, че България ще заприлича на нормална европейска държава по отношение на доходите някъде около 2042 г. В момента доходите на българите били 49% от средното за ЕС, а ще достигнат 90% след близо четвърт век. За сравнение мамалигите били на 56% и щели да наваксат за десетина години. От новите членки на ЕС най-добре се представя Чехия, която вероятно още тази година ще стопи изоставането си от по-богатите държави. На Словения, която я следва, ще й трябват още 3 години, а на Литва и Словакия - съответно 7 и 8 г.

Не знам, може и да ги настигнем. Но Макрон каза, че те няма да седят и да ни чакат. Да не споменаваме, че нямат никакво намерение да тичат срещу нас…

Пенсиите, следващата информация може да ви помогне да сметнете дали ще сте сред тези, които ще дочакат настигането, или до тогава вече ще сте от неправилната страна на тревата.

По данни на НСИ средната продължителност на живота (СПЖ) у нас за периода 2015-2017 г. е достигнала 74,8 г. Което ни нарежда на едно от последните места (каква изненада!) в ЕС, заедно с Латвия и Литва (74,9 г.). Най-дълго живеели испанците (83,5) и италианците (83,4 г.)

При мъжете у нас СПЖ е 71,3 г., а при жените - 78, 4 г. Демек, жените живеят със 7,1 години по-дълго от мъжете. Което означава, че на тези от мъжете, които доживеят 80 г. им се падат по 5 жени средно. Късно им се падат, не ли? Обаче пък, погледнато откъм другата страна, имам предвид другата страна на живота, отпътувалите също не са забравени. На тях Господ им отпуска седем години, през които да са сами в рая, без да слушат вечните укори как все те са мухльовци, пък другите какви били… Макар че, както твърди Ницше, небесното царство е душевно състояние. Човек, ако има кураж, може и на земята да си го достави. Но малко са мъжете чак пък с такъв кураж…

Между другото, много се дразня на разни феминистки, които непрекъснато реват, че женската пенсия била по-ниска. Да де, ама я получават много по-дълго. Жените у нас живеят 17 г. след пенсиониране, а мъжете едва 6!

Освен, че е различна при мъжете и жените, СПЖ е различна и за гражданите и селяните. Гражданите живеят средно 75.6 г., докато селяните едва го докарват до 72.8 г.

Предполагам, че има сериозни разминавания в СПЖ между цигани и българи, но такива етнически разрези не се правят, а, ако се правят, се пазят в дълбока тайна.

Изглежда също така, че има и някои партийни зависимости. Например социалистите живеят по дълго. Съдя по това, че през 2007 г. Таня Дончева, рече пред партийния елит, че средната възраст на членовете им била 78 г., а тогава СПЖ беше едва 73 г.

Та искам да кажа, че, ако си бял, гражданин, комунист, имаш всички шансове да доживееш до 80 г.

Пенсиите, знам какво си мислите: То па един живот… Така е, мои дърти Говрошовци, така е, но и не е съвсем така. Не знам дали съм ви споменавал, но шведски учени установиха, че гладуването се възнаграждава през поколение.

Продължителността на живота на внуците се оказала в пряка зависимост от това доколко бабите и дядовците са гладували. Разбирате ли каква услуга правите на потомството си, а и на родината изобщо?

По-страшна от глада е една друга особеност на старостта. Господ дава на хората акъла последен, дава им го като комка, бавно и по малко, а първо него си прибира, бързо и изцяло. Слушам депутата от ГЕРБ Георги Марков днес в парламента и се убеждавам, че си е баш така: „На кой друг премиер, вика, германският канцлер Ангела Меркел казва "скъпи Бойко", когато го посреща на стълбичките на самолета, френският президент Емануел Макрон нарича "мон шери", а Ердоган му се изповяда "Бойко, искат да ме убият?"

Всъщност, то май не е само до старост… Защото пък Тома Биков например е твърде млад, за да го оправдаваме със старческа сенилност. „Необходимо е, вика, да се различат фалшивите новини от полуфалшивите повини…"

Полуфалшивите, разбирате ли? Е, нищо, и аз не разбирам…

Права е Мария Стойкова, това не са обикновени глупости, това са престъпни глупости!

Народната поговорка казва: „Когато Господ иска да накаже някого, първо му взема акъла.“

Наказани сте, господа, жестоко сте наказани!

P.S. Евровизията няма да коментирам. Просто не искам да си спечелвам за врагове нито евреите, нито хората с изобилие на външен вид, нито бавно развиващите се, нито фалшиво пеещите… С една дума, нямам нужда от нови врагове. А колкото до българското участие… От много държави искали да гласуват за нас, но нямали желание… С една дума, мисля, че арменският подход (това друг път ще го обяснявам) претърпя пълно фиаско.

To be continued

Бащите на Косово

https://offnews.bg//obshtestvo/bashtite-na-kosovo-680583.html

bTV Репортерите стартира поредица за Западните Балкани, която ще посвети отделни епизоди на всяка една от държавите в региона. В три поредни уикенда Иван Георгиев, Теодора Енчева, Кристина Баксанова и Радослава Домусчиева ще покажат малко познатото лице на Албания и бившите югорепублики - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

В поредицата журналистът Иван Георгиев и филмът му „Бащите на Косово“ среща зрителите с трима бащи.

Над 300 косовски албанци са напуснали новосъздадената държава, за да се влеят в редиците на сунитската терористична групировка „Ислямска държава” в Ирак и Леванта през последните 6 години.

На фона на около милион и 800 хиляди жители в Косово, това е най-големият процент джихадисти в Европа на глава от населението, а може би и в целия свят.

Пропагандните клипове на групировката разнесоха мрачната слава на Чудовището от Качаник – косоварът Лаврдим Муджахери, който освен, че демонстративно разкъса косовския си паспорт пред целия свят, собственоръчно обезглави и взриви няколко пленници на джихадистите в Сирия.

След последните съобщенията за смъртта му преди година, екстремистката пропаганда роди нов образ – напълно скрит за очите на мъже и неверници – жената боец на „Ислямска държава” Джамиле Тахири.

„Името на моето момиче е Джамиле, а фамилията, която тя получи от съпруга си, е Тахири. Не ми беше споделяла нищо до нощта, в която дойдоха да я вземат. Тогава за първи път ми каза: Татко, заминавам за Сирия”, разказа Хамза Рамадани, баща на Джамиле Тахири, боец от „Ислямска държава”.

„По тъмно от Подуйево в къщата ни дойдоха 2 жени и мъж. Не спахме изобщо – събираха багаж до сутринта. Когато се съмна, дойде кола пред вратата ни и ги отведе до летището в Прищина.

Тя взе със себе и двете ми внучета – момче и момиче – на 6 и на 4. Качиха се и се сбогувахме. Там, на вратата се разделихме – не ги изпратих до летището. След това се прибрах и плаках като дете”, допълни Хамза Рамадани.

Той е баща на една най-известните жени, воюващи под черния флаг на джихадистите.

Родена в едно от селата на юг от Митровица, 24-годишна Джамиле Тахири завършва гимназия в Прищина и изучава Корана при известния местен имам Шефкет Красничи, разследван за проповядване на радикален ислям в косовската столица.
През 2014 г. Джамиле последва съпруга си, също местен боец от ИДИЛ, с полет до Истанбул, а след това пеша през границата със Сирия.

„Тя не замина за пари. Още преди 4 години ѝ казах, че ще ѝ дам къщата да живее в нея, само да остане, да не занимава, но днес никой не пита възрастните за нищо. Не живееха бедно. Семейството им помагаше, аз ѝ давах пари. Беше силно вярваща. Познаваше Корана и ходеше напълно покрита, включително и лицето”, разказа още баща ѝ.

Възрастният Хамза не знае, че дъщеря му е смятана за една от основните фигури, набиращи нови членове на терористичната групировка от региона в интернет.

Година след заминаването ѝ, мъжът ѝ е убит, а Джамиле се омъжва повторно. Новият ѝ съпруг е друг боец на групировката „Ислямска държава” – отново косовски албанец от Феризово – малко градче на юг от Прищина, на пътя за Скопие.

По-голямата част от тези жени стават жертва на екстремистката пропаганда в интернет и социалните мрежи – „Фейсбук” и „Туитър”, но най-вече „Фейсбук”, защото той е много, много популярен в Косово. В повече от 90% от територията на страната има интернет връзка.

На тях им се разказват един много опростени черно-бели истории, много крайни – или те, или ние! Настройвани са срещу всички различни и когато получаваш информация за света през един такъв изкривен прозорец, е по-лесно да бъдеш убеден, че именно това е правилният път пред теб”, заяви Рудина Якупи от Центъра за изследване на сигурността в Косово.

„Не знам какво ще правя, много ми липсват. Те не спират да ме лъжат – всичко ще е наред, всичко ще е наред. Стотици пъти, а аз съм просто стар и ядосан. Говорят ми за джихад. Какъв джихад – заради който убиваш деца и старци ли?”, коментира Хамза Рамадани.

„Разрушаването на сръбското православно наследство в Косово беше извършено най-вече след войната в присъствието на международните мисии, а най-голямата вълна от погроми беше по време на бунтовете през 2004 г., когато 35 църкви бяха разрушени и изгорени само в рамките на два дни.

И тези размирици бяха организирани от хората, които ръководят косовското общество сега. Никога не бяха разследвани.
Истината е, че това никога не е бил религиозен конфликт. Не война между мюсюлмани и християни, а практически опит да се заличи сръбското ортодоксално наследство тук, за да се промени културният, демографски и политически пейзаж. Като накрая се каже, че това е албанска територия, албанска земя и сърбите нямат право да съществуват тук, а това е точно обратно на причината, заради която западните страни вземат участие във войната през 1999 г. Те казаха: Дойдохме в Косово, за да създадем демократично, мултиетническо общество”, обясни отец Сава Янич, игумен на манастира Високи Дечани.

Манастирът Високи Дечани е едно от последните християнски убежища в Косово, издигащо се до границите с Албания и Черна гора.

По време на войната игуменът отец Сава Янич подслонява стотици сърби от близките села, но и 200 косовски албанци, бягащи от настъплението на югославската армия.

На фона на всички политически лозунги за успехите на младата държава и новото ѝ европейско бъдеще, манастирът все още е охраняван от КФОР по същия начин, по който е пазен и по време на войната преди 19 години.

Какво разказа Рамуш Харадинай, министър-председател на Република Косово, и пълния филм на bTV Репортерите – гледайте в btvnovinite.bg.

Лекари замеряха с яйца зам. здравния министър

https://offnews.bg//protesti/lekari-zameriaha-s-iajtca-zam-zdravnia-ministar-680586.html

Лекари от болницата във Враца излязоха на пореден протест заради състоянието на лечебното заведение. 

Демонстрантите хвърляха яйца по зам.-здравния министър Жени Начева, която пристигна във Враца, за да представи новия директор на болницата и да успокои персонала, че лечебното заведение няма да затвори. 

Начева обяви, че днес ще бъде преведена заплатата на медиците за февруари, а до края на май те ще получат и възнагражденията си за април, като така ще остане неизплатена само заплатата за март. 

Тя ги призова да се върнат на работните си места и да изпълняват спокойно задълженията си. 

Лекарите обаче подчертаха, че проблемът в болницата няма да се реши само с изплащането на заплатите. Пет отделения бяха затворени, а медици масово напускат. Медиците заявиха, че има недоокоплектоване на персонала и липсват медикаменти. 

„Аз не съм тук, за да се карам с вас“, каза Начева и попита къде са били медиците в продължение на години, когато са се трупали дълговете на болницата, като допълни, че тя не е виновна.

„А къде е било Министерството през това време, след като е получавало отчети за състоянието на всеки 3 месеца. В борда на директорите нали е имало представител на държавата, той е получавал пари - да ги върне сега тези пари", отговориха лекарите, цитирани от Дарик.

Лекари от болницата във Враца на протест, замеряха с яйца зам. здравния министър

https://offnews.bg//protesti/lekari-ot-bolnitcata-vav-vratca-na-protest-zameriaha-s-iajtca-zam-zd-680586.html

Лекари от болницата във Враца излязоха на пореден протест заради състоянието на лечебното заведение. 

Демонстрантите хвърляха яйца по зам.-здравния министър Жени Начева, която пристигна във Враца, за да представи новия директор на болницата и да успокои персонала, че лечебното заведение няма да затвори. 

Начева обяви, че днес ще бъде преведена заплатата на медиците за февруари, а до края на май те ще получат и възнагражденията си за април, като така ще остане неизплатена само заплатата за март. 

Тя ги призова да се върнат на работните си места и да изпълняват спокойно задълженията си. 

Лекарите обаче подчертаха, че проблемът в болницата няма да се реши само с изплащането на заплатите. Пет отделения бяха затворени, а медици масово напускат. Медиците заявиха, че има недоокоплектоване на персонала и липсват медикаменти. 

„Аз не съм тук, за да се карам с вас“, каза Начева и попита къде са били медиците в продължение на години, когато са се трупали дълговете на болницата, като допълни, че тя не е виновна.

„А къде е било Министерството през това време, след като е получавало отчети за състоянието на всеки 3 месеца. В борда на директорите нали е имало представител на държавата, той е получавал пари - да ги върне сега тези пари", отговориха лекарите, цитирани от Дарик.

Петкова очаква конкурсът за инвеститор за "Белене" да се обяви до края на годината

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/14/3178593_petkova_ochakva_konkursut_za_investitor_za_belene_da/?ref=rss


Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да започне до края на годината. Това каза пред журналисти в руския град Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум "Атомекспо", съобщи пресцентърът на министерството.<br /><br />Петкова каза, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. В него вече са...

В родния град на новия лидер на Армения Пашинян разцъфва надежда за промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861960

В родния град на новия лидер на Армения Пашинян разцъфва надежда за промянаВ родния град на новоизбрания министър-председател на Армения разцъфва надежда, тъй като хората го смятат за човек, който е успял да изрази техния отдавна надигащ се гняв и сега ще се съсредоточи върху нуждите им. Никол Пашинян оглави продължили седмици антиправителствени протести, които отхвърлиха опит на дълго управлявалия лидер на кавказката

Над 5 хиляди деца остават извън яслите в София след първо класиране

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178594_nad_5000_deca_ostavat_izvun_iaslite_v_sofiia/?ref=rss


Хиляди деца остават извън яслите в София, стана известно след първото класиране в петък, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Над 5000 деца ще останат извън яслите. Недостиг на места в градините няма, но на първо класиране не всички ще успеят да запишат децата си в най-предпочетената от тях градина.<br /><br />Най-трудно е да влезе детето в детско заведение е в районите "Триадица", "Красно село", "Лозенец" и "Витоша". В районите...

Техеран: Европейците разполагат с 60 дни, за да дадат гаранции на Иран

http://www.mediapool.bg/teheran-evropeitsite-razpolagat-s-60-dni-za-da-dadat-garantsii-na-iran-news279058.html

Европейските страни имат 60 дни, за да дадат гаранции, че интересите на Иран ще бъдат защитени в рамките на ядреното споразумение след излизането на САЩ, заяви високопоставен ирански представител, цитиран от Франс прес.   Европейците разполагат с 45 до 60 дни, за да дадат необходимите гаранции за защита на интересите на Иран и компенсиране на щетите, причинени от излизането на Съединените щати", заяви заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи на заседание на външнополитическата комисия на парламента.   За първи път се споменава подобен срок, отбелязва агенцията.   "Ако европейците не дадат гаранции, лидерите на страната ще трябва да вземат необходимите решения", добави иранският дипломат, цитиран на сайта на парламента.   Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф започна вчера в Пекин дипломатически маратон с надеждата да договори "ясна бъдеща рамка" за ядреното споразумение след напускането на САЩ, но иска и гаранции от европейците за защита на интересите на Техеран.   Зариф пристига днес в Москва, а после в Брюксел, където ще се срещне с колегите си от Франция, Великобритания и Германия.

Премиерът: Дигиталните умения са богатство, чичко Гугъл знае всичко

http://www.mediapool.bg/premierat-digitalnite-umeniya-sa-bogatstvo-chichko-gugal-znae-vsichko-news279057.html

"В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство... Спориме ли за нещо, чукни в Гугъл и го провери. Чичко Гугъл знае всичко". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри програмата на американския технологичен гигант "Растеж с Гугъл" (Grow with Google) в София, която се подкрепя от правителството. Инициативата е част от поетия от "Гугъл" (Google) ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа. Компанията обяви, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от Европейската комисия "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии", посочиха от компанията. Тези й усилия се възприемат от ЕС и като опит за влияние върху националните правителства и медиите, тъй като "Гугъл" е атакувана от Европейската комисия за неплащане на данъци в Европа. През април 2016 г. "Гугъл" започна програмата "Дигитален гараж в България" като безплатна онлайн платформа за обучение на дигитален маркетинг и онлайн бизнес за служители и предприемачи от малките и средни предприятия. Оттогава досега повече от 26 000 души са обучени в областта на цифровите умения чрез платформата, а 21% от преминалите през програмата твърдят, че са усетили позитивен ефект върху кариерата и бизнеса си след обучението, отчетоха от "Гугъл". Програмата се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата. Бойко Борисов: Нужни са огромни инвестиции, за да се движим с една скорост Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че светът се развива с ускорени технологични темпове и всеки месец се появяват нови приложения, докато България и Европа са изостанали. Затова ще се необходими огромни инвестиции в обучението през следващите години, за да може всички да се движим с една скорост, допълни Борисов. "За да може, както президентът Макрон каза, всички ние да се движим с една скорост, защото в противен случай ние не може да се сърдим на тези, които искат да вървят напред. А ние казваме - не, не, ние ще си пишем на хартия, ще си пращаме писма, когато това става за секунди. Така че всички ние трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентоспособни на пазара", подчерта премиерът. "Европа е доста изостанала в това отношение. Това, което е в САЩ, Япония, Китай, се прави в момента. Милиарди се вкарват в тези програми, защото това е бъдещето и ние трябва да отговорим на тези предизвикателства", допълни Борисов. Темата за дигиталната инфраструктура ще бъде обсъждана в сряда и четвъртък по време на срещата на върха на Съвета на Европа в София. Кабинетът пуска ваучери за 10 млн. лв. за дигатализацията на МСП Министерството на икономиката разработва ваучерна схема, която е насочена към дигитализацията на малките и средни предприятия, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Схемата е с общ бюджет от 10 млн. лв. и се финансира от оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност". Всяко предприятие ще има право на ваучер от 5000 или 10 000 лв. за да подобри например продажбите си онлайн, посочи Манолев. Причината е, че българският дребен и среден бизнес драматично изостава. Докато над 70 на сто от българите над 16 години са в интернет, само над една трета от дребния бизнес има онлайн продажби. В същото време данните от проучване показват, че близо половината от българите в мрежата пазаруват онлайн. Броят на малките и средни фирми в страната е 316 000, което е 99.8 на сто от всички нефинансови предприятия в България. Подобен е и процентът за ЕС, каза Манолев. Той отбеляза, че България има силно развити информационни и комуникационни технологии и оборът в този сектор надхвърля 2.5 млрд. евро, а заетите в него специалисти са 17 500. Всяка година 4300 студенти се дипломират в ИТ специалности. Ние живеем в интернет и мрежата е важна за успеха на всеки бизнес, каза предприемачът Иван Апостолов, който представи възможностите за изграждане на ефективно онлайн присъствие. По думите му петте стъпки за изграждане на силно онлайн присъствие са собствен убсайт, локална видимост, онлайн реклама, уеб нализ на данните и социалните медии.

Главният прокурор настоява зa цялocтнo ocъвpeмeнявaнe нa Haĸaзaтeлиня ĸoдeĸc

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T0cY2_p-eyg/

В доклада си за работата на прокуратурата и разследващите органи за миналата година, от държавното обвинение пpeдлaгaт да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп, тъpceнe нa фopми нa имyнитeт cpeщy cвидeтeлcтвaнe зa тeжĸи пpecтъплeния, както и yвeличaвaнe нa срока за изпoлзвaнe нa cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa зa финaнcoви и дaнъчни пpecтъплeния. Докладът вече е изпратен на Висшия съдебен съвет и Народното събрание.

Ползваната статистика на МВР показва увeличeниe нa peгиcтpиpaнитe пpecтъплeния, но cпaд нa paзĸpивaeмocттa. Доминират пpecтъплeнията cpeщy coбcтвeнocттa. Увеличават се иĸoнoмичecĸитe и пpecтъплeниятa cpeщy личнocттa.
Традиционно нисък остава ръста на опpaвдaтeлнитe пpиcъди. За 2017 година те са само 2,7 процента. Малко по-голям е той по т.нар. дела с виcoĸ oбщecтвeн интepec – 4.3 процента. От внесените в съда покурорски актове, 30 процента са предложения за споразумения.
Устойчиво остава настояването на главния прокурор зa цялocтнo ocъвpeмeнявaнe нa Haĸaзaтeлиня ĸoдeĸc. Пред депутати тази година той предлага дебат за евентуални бонуси за подаващите сигнали, че са изнудвани, за лица, част от организирана престъпна група, проговорили за групата . И още –  cлeдeнe в интepнeт и пo тeлeфoнни paзпeчaтĸи и зa ĸoмпютъpни пpecтъплeния, а зa eфeĸтивнa битĸa cpeщy opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт и ĸopyпциятa – по-дълго предварително задържане и по-продължителен контрол със СРС./КРОСС/

Бракониери на Карадере тероризират морето и туристите (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374173

Бракониери и ловци на бяла мида в морето тормозят посетителите на Карадере и Бяла. За това сигнализира наш читател, който е бил подгонен и заплашен с физическа саморазправа от рибарите, когато ги снимал как извършват незаконно тралене на няколко метра от плажната ивица.

Прокуратурата проверява сигнал за нападната от бивш депутат от ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178580_prokuraturata_proveriava_signal_za_napadnata_ot_bivsh/?ref=rss


Районната прокуратура в Пловдив наблюдава проверка, образувана след възникнал инцидент на паркинга пред заведение "Вижън" на 10 май 2018 г. Преписката е образувана след съобщение от спешен кабинет на местна болница за извършен преглед на пациент - възрастна жена, Стоянка Вътова, която е съобщила на преглеждащия лекар, че е пострадала от побой.<br /><br />Пред "Нова телевизия" 73-годишната жена казва, че е нападната от Костадин Язов - депутат от 41-ото Народно...

Откраднаха 270 лева на стотинки в Хасковско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861957

Откраднаха 270 лева на стотинки в ХасковскоКражба на монети от кафе машини – дотам стигнаха бандитите в Харманли. Обирът е осъществен на 12 май, като са ограбени 2 кафе автомата, монтирани на улица "В.Левски" и булевард "България" в града, съобщават от ОДМВР-Хасково. През отворите за вземане на кафе са откраднати железните метални кутии за монети.

Общо 222 общини ще се надпреварват за безплатен безжичен интернет

http://econ.bg/Новини/Общо-222-общини-ще-се-надпреварват-за-безплатен-безжичен-интернет_l.a_i.761562_at.1.html

Общо 222 български общини или 84% от всички, ще се включват в надпреварването за финасиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за...

Франция: Правим всичко възможно, за да защитим хората от терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861952

Франция: Правим всичко възможно, за да защитим хората от терористиФренските власти правят всичко възможно, за да защитят от терористи гражданите и гостите на страната. Това заяви днес вътрешният министър на Франция Жерар Колон в интервю за телевизия "Се плюс", предаде ТАСС. Министърът коментира престъплението на родения в руската република Чечения Хамзат Азимов, който извърши на 12 май нападение с нож на

Юни е крайният срок за напредък по въпроса за границата в Северна Ирландия

http://www.mediapool.bg/yuni-e-krainiyat-srok-za-napredak-po-vaprosa-za-granitsata-v-severna-irlandiya-news279056.html

Юнската среща на върха на Европейския съюз е "крайният срок" за постигане на напредък по въпросите, свързани със северноирландската граница, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Дъблин, предаде Ройтерс.   Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис бе заявил през април пред британска парламентарна комисия, че искането на ЕС за напредък до юни по проблема с ирландската граница - важна спънка в преговорите за Брекзит, е "изкуствен срок", припомня Ройтерс.   Но на общата пресконференция в Дъблин с ирландския си колега Саймън Коувъни, Льо Дриан каза, че решението не може да бъде отлагано.   "Юни трябва да бъде смятан за крайният срок" за намирането на начин да се избегне "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, което да позволи напредък в преговорите за Брекзит, каза Льо Дриан.   Северна Ирландия ще бъде единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС след като кралството излезе от блока и макар че и двете страни твърдят, че искат да запазят границата с Ирландия отворена, намирането на практическо решение засега се оказва непостижимо.   По думите на Коувъни т.нар. Митническо партньорство между ЕС и Обединеното кралство, за което се застъпват някои членове на кабинета на британския премиер Тереза Мей, докато други са против, би могло да реши много от проблемите. Предложението би поставило Великобритания фактически в ролята на митнически колектор на ЕС, посочва Ройтерс.   Коувъни подчерта, че позицията на правителството на Ирландия е гъвкава, що се отнася до това как точно Тереза Мей ще удържи обещанието си да няма физическа гранична инфраструктура на острова, но не и дали ще удържи даденото обещание.   "Готови сме да проявим гъвкавост, ако британското правителство предложи някакви нови идеи, но няма да бъдем гъвкави за крайния изход", заяви ирландският външен министър.

Юни е краният срок за напредък по въпроса за границата в Северна Ирландия

http://www.mediapool.bg/yuni-e-kraniyat-srok-za-napredak-po-vaprosa-za-granitsata-v-severna-irlandiya-news279056.html

Юнската среща на върха на Европейския съюз е "крайният срок" за постигане на напредък по въпросите, свързани със северноирландската граница, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Дъблин, предаде Ройтерс.   Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис бе заявил през април пред британска парламентарна комисия, че искането на ЕС за напредък до юни по проблема с ирландската граница - важна спънка в преговорите за Брекзит, е "изкуствен срок", припомня Ройтерс.   Но на общата пресконференция в Дъблин с ирландския си колега Саймън Коувъни, Льо Дриан каза, че решението не може да бъде отлагано.   "Юни трябва да бъде смятан за крайният срок" за намирането на начин да се избегне "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, което да позволи напредък в преговорите за Брекзит, каза Льо Дриан.   Северна Ирландия ще бъде единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС след като кралството излезе от блока и макар че и двете страни твърдят, че искат да запазят границата с Ирландия отворена, намирането на практическо решение засега се оказва непостижимо.   По думите на Коувъни т.нар. Митническо партньорство между ЕС и Обединеното кралство, за което се застъпват някои членове на кабинета на британския премиер Тереза Мей, докато други са против, би могло да реши много от проблемите. Предложението би поставило Великобритания фактически в ролята на митнически колектор на ЕС, посочва Ройтерс.   Коувъни подчерта, че позицията на правителството на Ирландия е гъвкава, що се отнася до това как точно Тереза Мей ще удържи обещанието си да няма физическа гранична инфраструктура на острова, но не и дали ще удържи даденото обещание.   "Готови сме да проявим гъвкавост, ако британското правителство предложи някакви нови идеи, но няма да бъдем гъвкави за крайния изход", заяви ирландският външен министър.

ГДБОП с ударна наркоакция в София: Шестима души са закопани!

http://www.struma.com/sinya-lampa/gdbop-s-udarna-narkoakciya-v-sofiya-shestima-dushi-sa-zakopani_134241/

В съботните дни пласирането на дрогата било двойно по-голямо, защото и търсенето се увеличавало

На 11 май служители на ГДБОП неутрализираха 2 паралелно действащи организирани престъпни групи, които са се занимават с производство и разпространение на наркотици. Това каза на брифинг в Апелативната специализирана прокуратура Даниела Начева, зам.- административен ръководител на Специализираната прокуратура.

„Задържани са 6 лица, 3 от които са се занимавали с производство на наркотични вещества, а останалите 3 с разпространението. Повдигнати са им обвинения за участие в...

Продължава

Нов атентат в Сурабая бе извършен от семейство с дете

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/14/3178589_nov_atentat_v_surabaia_be_izvurshen_ot_semeistvo_s_dete/?ref=rss


Полицията в Индонезия съобщи, че нападението, извършено тази сутрин срещу полицейска централа в град Сурабая, е било дело на четирима камикадзета от едно и също семейство, предадоха световните агенции.<br /><br />Четиримата нападатели пристигнали с мотоциклети и взривили бомба на входа на централата. Загинали са при взрива. С тях е имало и осемгодишно дете. При взрива то изхвръкнало от един от мотоциклетите, паднало встрани и така е оцеляло. Сега се намира в болница.<br...

Ще поскъпнат ли парното и топлата вода от 1 юли?

//dariknews.bg/novini/biznes/shte-poskypnat-li-parnoto-i-toplata-voda-ot-1-iuli-2096858

Парното и топлата вода е възможно да поскъпнат от 1 юли. Това стана ясно от думите на Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
 
Иванов счита за реалистично поисканото повишение на цената на газа с 16% от "Булгаргаз"

Без нерегламентирани шествия на феновете преди мача Левски - ЦСКА

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-nereglamentirani-shestviia-na-fenovete-predi-macha-levski-cska-2096853

Няма да бъдат допускани нерегламентирани шествия по маршрутите на придвижване на феновете. Това съобщиха от пресцентъра на МВР във връзка с предприети от СДВР мерки за охрана на реда на мача "Левски" - ЦСКА.
 
Предстоящото дерби е на 15 май (в

До месец започва разширяването на плавателния път по Дунав при Свищов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178590_do_mesec_zapochva_razshiriavaneto_na_plavatelniia_put/?ref=rss


До месец започва работата по удълбочаването и разширяването на плавателния път на река Дунав при остров Вардим, намиращ се в района на Свищов. Измерванията с хидрографския кораб "Дунав 1" на Агенцията за проучване и поддържане на реката от последните седмици показват, че този участък има най-сериозна нужда от подобни дейности, съобщава БНТ.<br /><br />За подобряването на условията за корабоплаването Министерството на транспорта е отпуснало 3 млн. лева.<br /><br...

Унгария пак събуди безпокойство с планове за нов административен съд

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/14/3178581_ungariia_pak_subudi_bezpokoistvo_s_planove_za_nov/?ref=rss


Унгарското правителство планира да създаде нов висш съд, който да се занимава с въпроси, свързани с публичната администрация, обяви правосъдният министър, цитиран от "Ройтерс". Новината идва въпреки опасенията на опозицията, че подобно действие може да увеличи политическото влияние върху съдиите.<br /><br />Дясното правителство на премиера Виктор Орбан, който бе преизбран с голямо мнозинство миналия месец, първоначално опита да създаде нов съд през 2016 г., но планът бе...

Гръцка партия: Не приемаме име, в което да се съдържа думата Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861938

Гръцка партия: Не приемаме име, в което да се съдържа думата МакедонияКоалиционният партньор в гръцкото правителство Независими гърци, чийто лидер е министърът на отбраната Панос Каменос, не отстъпва от позицията, че е против име, включващо в състава си думата Македония, като начин за разрешаване на дългогодишния спор между двете съседки, съобщи МИА, цитирана от БТА. Твърдото становище на партията бе повторено още

Вече работим за себе си, досега през годината - за държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861923

Вече работим за себе си, досега през годината - за държаватаТази година работихме малко над 132 дни, за да платим всички данъци към държавата. Датата на т.нар. данъчна свобода се падна в неделя, 13 май, изчисли Институтът за пазарна икономика. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас се нарича Ден на данъчна свобода,

Куче нахапа дете в детска градина

https://frognews.bg/novini/kuche-nahapa-dete-detska-gradina.html

5-годишно дете било нахапано от куче в двора на детска градина в крумовградското село Пелин, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал следобеда на 11 май, около 15:30ч.

Пропагандата и кибератаките са по-евтини от танковете и ракетите

http://www.mediapool.bg/propagandata-i-kiberatakite-sa-po-evtini-ot-tankovete-i-raketite-news279055.html

Генералният директор на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви днес в Берлин, че Русия се опитва да подкопае западните демокрации, като сее дезинформация и разпространява лъжи.   Русия се стреми да си върне загубеният статут на „велика сила“, като за целта залага на хибридни средства, понеже „пропагандата и кибератаките са по-евтини от танковете и ракетите“, допълни го заместник-генералният секретар на НАТО по разузнаването на сигурността Арндт Фрайтаг фон Лорингхофен.   В германската столица двамата участваха в организирания от Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване) 15-ти международен симпозиум на тема „Хибридните заплахи – съвместният отговор“.   Изказването на Паркър бе първата публична реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания. Той отбеляза, че Великобритания не желае да засилва напрежението с Москва, но поредицата агресивни и вредни действия, ръководени от Кремъл, са недопустими. Вместо да бъде уважавана велика страна, Русия поема риска да изпадне в изолация, каза Паркър.   Усъвършенстваната от руската държава доктрина за съчетаване на медийно манипулиране, дезинформация и изопачаване в социалните медии, нови и стари форми на шпионаж, високи равнища на кибератаки, военна сила и престъпна агресия е точно това, което днес наричаме "хибридни заплахи", допълни той.   Живеем във време, когато Европа се сблъсква с постоянни заплахи и враждебна дейност от страна на някои държави. Имам предвид целенасочена злонамерена дейност за подкопаване на свободната ни демократична общност, дестабилизиране на основаната на международни правила система, на която се крепи нашата стабилност, сигурност и благоденствие.   "Главно действащо лице на тази враждебна дейност е руското правителство", каза Паркър. "Подчертавам, че не казвам Русия. Великобритания се отнася с голямо възхищение и уважение към народа на Русия, към великата й култура и история. Аз лично съм учил руски език в училище", добави шефът на МИ5. Паркър отбеляза, че сътрудничеството с партньорите от Европейския съюз е ключово за предпазване от заплахите от страна на "Ислямска държава" и Русия.   Великобритания и ЕС трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от ИД и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, каза той.   Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брекзит, отбелязва Ройтерс.   Паркър обвини Кремъл в "крещящи нарушения на международните правила" и припомни атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в "изолиран парий".   Русия по думите му се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреди той, трябва "да излъчва светлина през мъглата от лъжи, полуистини и заблуди, която се лее от пропагандната машина на Русия".   „Ние до днес продължаваме да носим отпечатъка, оставен след края на студената война“, каза по време на симпозиума шефът на германското контаразузнаване Ханс-Георг Маасен.   Според него заплахите, които днес наричаме хибридни, са съществували и по време на войната, и по време на студената война, известни са и общественото внимание е било привличано към тях. След 1990 година в Европа разчитахме на мирно бъдеще, предполагайки, че най-лошите глави от историята са останали назад, но в последните години ситуацията със сигурността силно се промени и, трябва да признаем, идеалистическите представи не се оправдаха, добави той.   Маасен призова европейците да проявяват бдителност, а властите в европейските държави да привличат повече внимание към темата за хибридните атаки.

Великобритания и ЕС трябва да заедно да се противопоставят на екстремистите и на Русия

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-i-es-tryabva-da-zaedno-da-se-protivopostavyat-na-ekstremistite-i-na-rusiya-news279055.html

Великобритания и Европейският съюз трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от "Ислямска държава" и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, заявява шефът на МИ5 (британската служба за вътрешна сигурност, контраразузнаването) Андрю Паркър, цитиран от Ройтерс.   Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брекзит, отбелязва Ройтерс.   Паркър ще произнесе първата публична реч извън Великобритания на действащ шеф на МИ5 на събитие в Берлин, организирано от службата за вътрешно разузнаване на Германия BfV (Bundesamt fur Verfassungsschutz).   Според предварително разпространения текст, той ще посочи, освен заплахата от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, и Русия като "враждебна държава", която се опитва да извърши "агресивни подмолни действия" чрез военно-разузнавателните си служби.   Паркър обвинява Кремъл в "крещящи нарушения на международните правила" и цитира атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в "изолиран парий".   Русия по думите му се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреждава той, трябва "да излъчва светлина през мъглата от лъжи, полуистини и заблуди, която се лее от пропагандната машина на Русия".

В Ню Йорк ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861886

В Ню Йорк ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН за КосовоВ Ню Йорк днес ще се проведе редовното тримесечно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Косово, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. На заседанието ще бъде разгледан докладът на генералния секретар на ООН за работата на ЮНМИК в този период. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в тримесечния си доклад за Косово посочва,

Почина журналистът Румен Янев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/07Z_ziHLHL0/

След продължително боледуване почина журналистът Румен Янев.

32258044_1433390300098668_475638254750662656_nРумен Янев е завършил Немската езикова гимназия в София и Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. От 1974 до 1982 г. е бил специалист в секция “Балканите след Втората световна война” в Института по балканистика при БАН.  От 1983 до 1988 г. става редактор във в. „Народна младеж”. От 1988 до 1989 г. е главен редактор на списание. „Ритъм”, след което създава и оглавява в. „Ритъм” (1989-1994).От 1994 до 1998 г. е редактор в Радио “Тангра”, автор и водещ на вечерния блок и предаванията “Хляб и мармалад”, “Вкусът на времето”, “Рок в минало време”. Генерален директор е на “София кабел” и създател на името “Канал 3” (1998-1999), програмен директор на кабелна телевизия “Агарта” (1999-2000), ръководител на сектор в Медийна къща “Реформи”, автор и водещ на ТВ-предаване за местната власт “Тук е така”, излъчвано по ТВ “7 дни” (2000-2001), старши редактор в Програма “Хоризонт” на БНР и водещ на “Нещо повече” и “Неделя 150” (2001), пресаташе на кмета на район Панчарево (2004), водещ в Радио „Нова Европа” (2004-2006), автор и водещ на следобедния блок и на предаването за българска поп и рок музика „Хляб и мармалад“ в “Офроуд Радио” (2012-2013). Бил е също главен редактор на списание „Столична община” и редактор в отдел “Анализи” на БНР.

Многократно е вземал дейно участие в програмите на Радио “Милена”, както и няколко тв предавания, посветени на Поморие, излъчвани по ТВ “7дни”. През 1992 година в Поморие организира и провежда под шапката на “Пресгрупа 168 часа” конкурсът за красота “Мис – Ритъм”.

Автор е на книгата за група “Щурците”, която между 1998 и 2008 г. претърпява две издания. Историята на група “Атлас” е втората му книга и е първата стъпка към осъществяване на амбицията му да разкаже на днешните музиканти за рок поколението от края на 80-те. В съавторство с Емил Братанов издават рок алманаха “Цветя от края на 80-те. BG Рок – история/ поезия”.

“Баща ми бе един от водещите агрономи в системата на захаропроизводството. Той всъщност е бургазлия и, когато поотраснах пък твърдях, че и аз съм от Бургас. Не знам защо, но все ми изглеждаше непрестижно да съм от София. А бургаският род на баща ми е стар, голям и гръцки – Сариевите”, е споделял неведнъж Рмен Янев.

Заради бургаския си корен, заедно с Пламен Ставрев създават и организират музикалния фестивал “Бургас блус”.

Поклон пред паметта му!

Часовник на Елвис Пресли бе продаден за почти 2 млн. долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=374166

Часовник Omega от 1960 г., който е бил притежание на легендарния изпълнител Елвис Пресли, е бил продаден за 1,8 млн. долара на търг, организиран от аукионната къща Phillips. Това е рекордна цена за швейцарския бранд за часовници, съобщава Bloomberg.

Мона Лиза с диагноза - има висок холестерол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6852462

Мона Лиза с диагноза - има висок холестеролМикеланджело страда от камъни в бъбреците. Лекари диагностицират произведения на изкуството Тя винаги е обградена от десетки хора и образът ѝ провокира толкова въпроси. Коя е? Към кого гледа? Какво се крие зад потайната ѝ усмивка? А отговорът на последния въпрос е висок холестерол. По-точно той не се крие зад усмивката ѝ, а под лявото ѝ око.

Столична община раздаде близо 4 тона компост на граждани

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/14/3178557_stolichna_obshtina_razdade_blizo_4_tona_kompost_na/?ref=rss


Столична община е раздала на граждани 3 800 кг компост (или почти 4 тона) този уикенд. Това съобщават от общината, цитирани от агенция "Фокус".<br /><br />Изнесеният мобилен пункт на паркинга на националния стадион "Васил Левски" е част от кампанията за безплатно раздаване на висококачествен компост, произведен на инсталацията за биологично третиране "Хан Богров".<br /><br />"Организирахме този изнесен мобилен пункт, за да може всички,...

"Пет звезди" поиска от президента още няколко дни за съставяне на правителство на Италия

http://www.mediapool.bg/pet-zvezdi-poiska-ot-prezidenta-oshte-nyakolko-dni-za-sastavyane-na-pravitelstvo-na-italiya-news279054.html

Италианското Движение "Пет звезди" поиска от президента Серджо Матарела още няколко дни за съставяне на правителство с крайнодясната партия "Лигата" на Матео Салвини, обяви лидерът на движението Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс. "Поискахме от президента на Републиката време за дообсъждане на политиките и съставяне на правителство на промяната за страната ни. Следващите дни ще са решаващи", каза Ди Майо след среща с Матарела. Двете партии имат крехко мнозинство в парламента, но според медиите все още има спорове кой да е следващият премиер. Очаква се това да не е нито Ди Майо, нито Салвини, а личност, която да е приемлива и за двамата. По-рано изглеждаше, че Италия, третата икономика в еврозоната, е напът да повери съдбата си в ръцете на двете антисистемни и евроскептични партии. Двете партии постигнаха споразумение за управление в неделя и се очакваше да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство.   Лидерите на двете партии трябваше да се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела, за да го запознаят с детайлите от постигнатото между тях споразумение.   Кандидатът за премиер трябва да бъде утвърден от президента. Това ще бъде "политик, а не технократ", заяви Ди Майо в края на втория ден от консултациите в Милано с колегата си от Лигата Салвини и главните им съветници.   Според медиите обаче кандидатът трябва да бъде "трето лице", което не принадлежи към нито една от двете партии и освен това трябва да има авторитет в международен план и капацитет да направи съвместима с Брюксел евроскептичната тоналност на бъдещото правителство.   Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.   Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.   Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.   Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.

Италия поверява съдбата си в ръцете на две антисистемни и евроскептични партии

http://www.mediapool.bg/italiya-poveryava-sadbata-si-v-ratsete-na-dve-antisistemni-i-evroskeptichni-partii-news279054.html

Италия, третата икономика в еврозоната, е напът да повери съдбата си в ръцете на две антисистемни и евроскептични партии - Движение Пет звезди на Луиджи ди Майо и Лига на Матео Салвини. Двете партии постигнаха споразумение за управление в неделя и се очаква да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде Франс прес.   По-късно днес лидерите на двете партии ще се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение.   Кандидатът за премиер трябва да бъде утвърден от президента, който може да обяви номинацията още в началото на седмицата.   Това ще бъде "политик, а не технократ", заяви Ди Майо в края на втория ден от консултациите в Милано с колегата си от Лигата Салвини и главните им съветници.   Според медиите обаче кандидатът трябва да бъде "трето лице", което не принадлежи към нито една от двете партии и освен това трябва да има авторитет в международен план и капацитет да направи съвместима с Брюксел евроскептичната тоналност на бъдещото правителство.   Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.   Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.   Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.   Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.

БФС реши: ощетил ЦСКА свири вечното дерби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6861885

БФС реши: ощетил ЦСКА свири вечното дербиСъдията, който ощети най-много ЦСКА през сезона Волен Чинков бе назначен от БФС за вечното дерби във вторник. Заради ръководените мачове на "червените" той отнесе и наказания, но резултатите разбира се, останаха. Чинков бе вкаран и в международната разнглиста на мястото на Николай Йорданов и точно Йорданов свири най-много мачове този сезон.

Разбиха две престъпни групи за наркотици в Софийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861872

Разбиха две престъпни групи за наркотици в СофийскоАнтимафиоти и спецпрокурори разбили две престъпни групи за наркотици в Софийско. Разследващите установили, че арестуваните произвеждали толкова, колкото било нужно на пазара - предимно малки количества. В съботните дни - двойно, предава БТА. Шестима са задържани до момента, съобщиха от прокуратурата.

Скрипал е бил на тайна визита в Прага

http://www.mediapool.bg/skripal-e-bil-na-taina-vizita-v-praga-news279053.html

Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал през 2012 г. тайно е бил в Прага и се е срещнал с представители на чешките специални служби, съобщи вчера електронното издание "Респект", цитирано от ТАСС.   Според изданието става дума за "съдействие за разкриване на руската агентурна мрежа".   "Поне веднъж, през 2012 г., Скрипал е бил в Прага", посочва "Респект".   "Въпреки че е бил тук за кратко, пътуването му е било полезно за местните служби. Представители на чешките служби за сигурност след това са се срещнали с бившия руски шпионин поне веднъж във Великобритания".   Чешкото издание пише, че след като се установил във Великобритания, Скрипал е сътрудничил с британската специална служба МИ-6 за разкриване на руската агентурна мрежа (в западните държави). Той е имал организирани срещи с представители на служби на държавите партньорки на Обединеното кралство за гарантиране на сигурността на Запада. От 90-те години в този кръг влиза и Чехия.   "Респект" посочва, че неотдавнашният опит за отравяне на Скрипал на британска земя с нервно-паралитичното вещество "Новичок" не е свързан с пътуването му до Прага.

Експерти: Узбекистан може да се превърне във врата за българския бизнес към Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861854

Експерти: Узбекистан може да се превърне във врата за българския бизнес към АзияУзбекистан може да се превърне във врата за българския бизнес към Азия, каза в Националния пресклуб на БТА Комолиддин Ишонходжаев - заместник-председател на Комитета по междунационалните отношения и дружествени връзки с чуждестранни държави към Министерския съвет на Узбекистан. От миналата година в страната се осъществяват големи реформи в

Танцьорът в ансамбъл „Пирин“ Асен Колев и съпругата му Радостина спретната приказен рожден ден на дъщеря си Даная

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%8c%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be/

Очарователната Радостина и Асен Колеви са горди родители на две дъщери. Голямата Даная отпразнува втория си рожден ден в компанията на роднини и малките си приятели. Стилното парти бе в цвят розово,огромната торта на рожденичката също бе в основния цвят.
Майката Радостина бе с дантелена розова рокля в същия стил бяха облечени и двете принцеси. Украсата на партито бе поверена на известна агенция, която се грижи за красотата и уюта на детски партита. Асен е танцьор в ансамбъл „Пирин“, Радостина завършва Националната полицейска академия.

Двамата са познати на благоевградската общественост като ръководители на ансамбъл „Ритмика“. Наскоро формацията отбеляза 7-ми рожден ден. Младото семейство с любов и ентусиазъм преподават български народни танци. Двойката активно участва и в кукерския фестивал проведен тази година в Благоевград. Снимката на майката с малката дъщеря облечени с народни носии тогава развълнува хиляди потребители на социалната мрежа, които я коментираха като най-българската и патриотична снимка.

   

 

 

Материалът Танцьорът в ансамбъл „Пирин“ Асен Колев и съпругата му Радостина спретната приказен рожден ден на дъщеря си Даная е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Томас Щокле ще изнесе публична лекция за доверието в социалните мрежи

https://offnews.bg//medii/tomas-shtokle-shte-iznese-publichna-lektcia-za-doverieto-v-sotcialnite-680580.html

Mедийният експерт Томас Щокле ще проведе публична лекция във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Комуникация и доверие в ерата на социалните мрежи".

Срещата е организирана от катедра „История и теория на журналистиката“ на (ФЖМК) със съдействието на агенцията за медийни анализи Perceptica и ще се проведе на 15 май, вторник, от 14.00 до 17.00 ч. в зала 13. 

Когато една поредица от дребни събития и изменения най-накрая предизвика голяма и значима промяна, този момент се нарича „повратна точка". Изглежда, че тристранните отношения между социалните медии, техните потребители и рекламодателите минават през такава точка именно сега, споделя гост-лекторът Томас Щокле.

Той посочва още, че случаят с Facebook и изтеклите данни към Cambridge Analytica има и по-голям контекст и в него става дума за потенциално разтърсващи промени във взаимоотношенията между бизнеса и потребителите.

Това е „последната капка на безнаказаността“, както я описа в блога си Лондонско училище по икономика и политически науки – момента, в който осъзнахме, че „общественият договор“ между социалните платформи и потребителите е нарушен. Ние всички мислехме, че свободната употреба на Facebook, Google, YouTube и Twitter означава безплатен обяд. Е, сега научаваме, че безплатен обяд няма. Списание Forbes ни го каза още през 2012 г: „Ако не плащате за продукта, значи вие сте самият продукт“, казва още Щокле.

Томас Щокле е независим медиен изследовател и консултант. Доскоро ръководи стратегическото бизнес развитие в LexisNexis Business Insight Solutions (BIS), където изследва новаторски и интуитивни начини за добавена стойност към клиента чрез по-задълбочени инсайти, получени на базата на агрегиране и анализ на съдържание и информация. Съпредседател е на Комисията за измервания в Института за връзки с обществеността (IPR), Флорида. Член е на редакционния консултативен съвет към „Журнал за връзки с обществеността“, както и член на Консултативния съвет на Дружество за изследвания на нови комуникации (SNCR). Води подкаста Форум на малки данни, където скорошни дискусионни теми със сътрудниците му Сам Ноулс и Невил Хобсън включват нарастващата роля на анализа на данни в политическия маркетинг, както и явлението фалшиви новини и загубата на доверие във фактологичната информация.

Прокуратурата е отговорна за провалените дела за корупция, сочи доклад

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-e-otgovorna-za-provalenite-dela-za-koruptcia-sochi-dokl-680576.html

Най-връщаните от съда дела през 2017 година са тези за корупционни престъпления. Това показва годишният доклад за работата на прокуратурата, който беше публикуван в понеделник. 

От изнесените данни става ясно, че от общо 4 959 внесени в съда прокурорски актове, върнатите от съда са 73. Това прави относителен дял от 5 % и нарежда делата за корупция на първо място в класацията на върнатите дела. Върнатите дела за всички останали престъпления от Наказателния кодекс е 4.7 %. 

В сравнение с 2016 г. се констатира запазване на относителния дял и увеличаване на абсолютния брой на върнатите дела – 29.3% (58 дела).

Най-много върнати дела за корупция имат Военно-окръжната прокуратура в София - 33.3% (2 върнати дела, спрямо 6 внесени), Специализираната прокуратура – 15.2% (50 върнати дела, спрямо 328 внесени); Софийска градска и Софийска районна прокуратури - по 11.4% (върнати 76 дела, спрямо 665 внесени). Спрямо спецпрокуратурата и военно-окръжната негативната тенденция продължава от предходната година.

От прокуратурата признават, че една от причините за големия брой върнати дела за корупция е именно техен:

Запазеният висок относителен дял на върнати дела, образувани за корупционни престъпления, за организирана престъпност и за наркотици е показател, че не се упражнява достатъчен контрол от страна на наблюдаващия прокурор съобразно изискванията на НПК и не се отстраняват своевременно допуснатите процесуални нарушения в хода на разследването.

В тази връзка се запазва и големият брой оправдани по делата за корупция – 21.4%, срещу 14% за 2016 г. и 25.3% за 2015 г. Този по-висок дял е последица от увеличаване на броя на оправданите лица (78 при 52 за 2016 г.), при запазен брой на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт, поясняват от прокуратурата. Най-много оправдани лица отчитат в СГП – 36 (43 осъдени); ОП Монтана – 9 (5 осъдени); ОП Варна – 8 лица (14 осъдени), ОП Бургас 5 (31 осъдени); 

Едва 25 са ефективните присъди по обвинения за корупционни престъпления. 237 присъди са условни, което е и най-високият дял. 77 присъди са пробация, със 126 е наложена глоба.

Най-голям е обемът на делата за корупция в Софийската градска прокуратура и в спецпрокуратурата, където са наблюдавани и образувани малко над 1/4 от всички дела от особен обществен интерес в страната. Това се дължи най-вече на специфичната компетентност на СГП по делата срещу лица с имунитет, срещу магистрати и др. Тези прокуратури са решили 28.3% от делата, изготвили са 13.4% от прокурорските актове, внесени в съда, осъдени с влязла в сила присъда са 9.8% от всички обвиняеми лица по този тип дела. В същото време в тези прокуратури е най-висок делът на оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт по дела от тази категория – 34.9%, както и броят на върнатите дела от съда – 76, които са се увеличили два пъти спрямо 2016 г., когато са били 34.

Внесените в съда прокурорски актове от СГП и СРП за периода са 122 със 159 предадени на съд лица. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 43 лица, а 36 са оправдани. 

Направените от прокуратурата изводи са, че относно корупционните престъпления данните сочат запазване на нивото на внесените актове, на предадените на съд, осъдени и оправдани лица, като по отношение на последните е налице ръст спрямо предходната година. Проблемите по делата за корупционни престъпления са сочени и в предходни годишни доклади. В голямата си част те се характеризират с висока правна и фактическа сложност и изискват продължително разследване във времето за събиране на значителен доказателствен материал.

Един от приоритетите за 2018 г., които прокуратурата си поставя, е активизиране на дейността на наблюдаващите прокурори по разследванията за изпиране на пари, корупционни и данъчни престъпления, като значима част от категорията дела за тежки престъпления и представляващи особен обществен интерес.

В доклада се правят и някои предложения като например военни прокурори да разследват престъпления в МВР, ДАНС и при надзирателите в затворите. През предходните години резултатите показвали неефективност по преписки и дела за престъпления, извършени от тази категория лица, включително забавяне поради отвод на прокурорите, работещи в един съдебен район със съответните служители на МВР.  

Една от слабостите при разследването, които са констатирани в последните няколко години, показва слаба подготовка на разследващите полицаи. За това прокуратурата смята, че са необходими по-високи изисквания за квалификация и специализация на разследващите полицаи и полицейските органи, натоварени с извършване на неотложни действия по разследването.

От прокуратурата разглеждат и възможността за увеличаване на срока за прилагане на СРС на повече от 6 месеца за престъпления за организирана престъпна група и да се даде възможност за внедряване на служители под прикритие до две години. 

Бойко Борисов на форум за дигитализация: Чичко „Гугъл” знае всичко

http://nakratko.bg/category/59/159442/


2 милиона лева за иновативни решения за дигитализация на малките и средни предприятия у нас отпуска Министерството на икономиката.

Прозрението на Бойко Борисов: Крадат ни кадрите... а Чичко Google знае как!

https://petel.bg/Prozrenieto-na-Boyko-Borisov--Kradat-ni-kadrite----a-CHichko-Google-znae-kak--__264497

Снимка: Булфото Премиерът Бойко Борисов призова българският бизнес, а и лидерите на страните от Балканите да успеят да задържат младите...

В Гърция дерат кожи - искат 40 евро за 2 пържени яйца

https://petel.bg/V-Gartsiya-derat-kozhi---iskat-40-evro-za-2-parzheni-yaytsa__264496

Снимка "Марица" Ноам Чомски е вероятно най-великият американски интелектуалец, който в някакъв момент каза, че неолиберализмът съществу...

Мъж с качулка се обеси на плажа в Сарафово, използвал акумулатор за столче (Снимка)

https://petel.bg/Mazh-s-kachulka-se-obesi-na-plazha-v-Sarafovo--izpolzval-akumulator-za-stolche--Snimka-__264498

Снимка Булфото Мъж с неясна самоличност се е обесил на плажа в бургаския кв. Сарафово, съобщи Флагман.бг. Той е използвал акумулатор з...

Добрият пример! Бургаска ученичка показа какво е да носиш българщината в себе си (видео)

https://petel.bg/Dobriyat-primer--Burgaska-uchenichka-pokaza-kakvo-e-da-nosish-balgarshhinata-v-sebe-si--video-__264499

Михаела Кърпачева, 12-класничка, покори публиката по време на концерта по повод изпращането на бъдещите абитуриенти от ПГНЕ „Гьоте” в Бу...

Слави Трифонов на живо в момента: Има такъв народ!

https://petel.bg/Slavi-Trifonov-na-zhivo-v-momenta--Ima-takav-narod-__264500

Какви са проблемите в България и как може да се решат? Какво трябва да направим, за да сме сигурни поне в собствените си домове, гледайте на живо в "Има такъв народ" на Слави Трифонов в момента.  

"Карин дом" с "Ден на отворените врати" и с участие в "Нощ на музеите" - Варна, 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374158

На 16-ти май, от 10:00 до 16:30 ч. "Карин дом" кани варненци на "Ден на отворените врати", научи Moreto.net. Гостите ще могат да се запознаят лично с най-опитните специалисти и обучители, да видят най-интересни места из къщата, която е променила живота на стотици български семейства.

Куче нахапа 5-годишно дете в детска градина

http://nakratko.bg/category/58/159441/


5-годишно дете било нахапано от куче в двора на детска градина в крумовградското село Пелин, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал следобеда на 11 май, около 15:30 ч.

Изработихме данъците, вече се трудим за себе си

https://offnews.bg//ikonomika/izrabotihme-danatcite-veche-se-trudim-za-sebe-si-680582.html

Денят на свобода от правителството настъпи. От днес работим само за себе си.

Тази година работихме малко над 132 дена, за да платим всички данъци към държавата. Дата се падна в неделя, 13 май, изчисли Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас се нарича Ден на данъчна свобода, а по-света - Tax Freedom Day.

Ето как се изчислява кога настъпва той: през 2018 г. българите изработват средно по около 289 млн. лв. на календарен ден, а консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Тоест през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Особености

Има няколко интересни момента в тези 132 дни. Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление официално датата на данъчната свобода е определена на 13 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

Освен 132-та дни, следва да имаме предвид и планираните 4 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото да събере като приходи. През последните две години (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. Ако се повтори този сценарий, и през 2018 г. може да няма дни за отработване.

Разпределение

Най-много дни ще работим за ДДС - 34. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Почти 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване на броя дни, необходими за плащането на задълженията към държавата, с други думи - реално данъчната тежест в България нараства.

През 2018 г. се покачват осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, акцизът върху цигарите. Тези мерки са на стойност около 450 млн. лв. и това е цената на по-високите данъци през 2018 г.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За тях данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Нанков: Даваме над 10 млн. лв. за реконструкцията на Западния парк

http://nakratko.bg/category/58/159440/


Над 10 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще получи Столичната община за ремонта на Западния парк.

Евакуираха още един френски университет, окупиран в знак на протест срещу реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861844

Евакуираха още един френски университет, окупиран в знак на протест срещу реформаОще едно висше учебно заведение във Франция - Университетът Рен-2 в региона Бретан, блокиран през април от противници на образователната реформа, бе евакуиран днес от силите на реда "спокойно и без инциденти". Това съобщи неговият президент Оливие Давид, цитиран от Франс прес. "След продължилото над 4 седмици блокиране на заведението бях принуден

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започва на 14 май 2018 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6861829

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започва на 14 май 2018 г.Седмица за информираност за ревматичните заболявания ще се проведе от 14 до 20 май 2018 година. Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), с подкрепата на АбВи и Ю СИ БИ. Основен акцент на информационната седмица през тази година ще бъде поставен върху ролята на физическата активност,

Активите на пенсионните фондове продължават да растат в началото на годината

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aktivite-na-pensionnite-fondove-prodyljavat-da-rastat-v-nachaloto-na-godinata-261037/

Те нарастват с 14% за първите три месеца на 2018 г., покачва се и броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове

Палестинец издъхна при сблъсъци в Газа преди откриването на US посолството в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861835

Палестинец издъхна при сблъсъци в Газа преди откриването на US посолството в ЕрусалимПалестинец издъхна от раните си в ивицата Газа, след като бе прострелян от израелски военни, съобщи министерството на здравеопазването на палестинския анклав, цитирано от Франс прес. Хиляди палестинци се събраха по границата на анклава с Израел, за да протестират срещу преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

В Русия обсъждат до 4 г. затвор, ако помагаш на санкциите на Запада

https://offnews.bg//sviat/v-rusia-obsazhdat-do-4-g-zatvor-ako-pomagash-na-sanktciite-na-zapada-680577.html

В руския парламент е внесен законопроект за наказание на хората, помагащи за въвеждане на санкциите на Запада срещу Русия. 

Законопроектът предлага наказание до четири години затвор, четири години принудителен труд или глоба до 600 000 рубли (8100 евро) за изпълнение на санкциите срещу Русия. 

При помощ за въвеждане на санкции пък е предвидено наказание до три години затвор или също толкова принудителен труд, до 500 000 рубли глоба (6786 евро) или 6 месеца арест.  

Законопроектът се отнася само за граждани, а за юридически лица ще бъде внесено друго предложение. 

Автори на законопроекта са говорителят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин, лидерите на парламентарните групи и др. 

Очаква се законопроектът да бъде разгледан на първо четене на 17 май и да бъде приет до края на май. 

Ремонтът на столичния Западен парк започва до седмици, предвижда се отваряне на вход към "Люлин"

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/05/14/3178555_remontut_na_stolichniia_zapaden_park_zapochva_do/?ref=rss


До няколко седмици започва ремонтът на столичния Западен парк. Днес беше сключен договорът между регионалното министерство и Столичната община за възстановяване на парка. Проектът получава 8.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., а общата му стойност е близо 11 млн. лв.<br /><br />Цялостното обновяване на Западния парк ще бъде направено от фирмата "Галчев инженеринг". Проектът за ремонт предвижда подмяна...

С близо 11 млн. лв. ще бъде възстановен столичният Западен парк

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/s-blizo-11-mln-lv-shte-byde-vyzstanoven-stolichniiat-zapaden-park-261055/

Предстои подписването на договорите за обновяване на образователна, социална и културна инфраструктура в София

Над 70 загинаха при силни гръмотевични бури в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861834

Над 70 загинаха при силни гръмотевични бури в ИндияНай-малко 71 души загинаха при силни бури, връхлетели през изминалата нощ четири индийски щата. Местните служби са в състояние за тревога заради предупреждения за още по-лошо време, предаде ДПА, като се позова на властите. Гръмотевични бури, придружени със силен вятър и дъждове, оставиха десетки ранени, съборени къщи и други разрушения,

Освен инсулина са открити още вещи на Боян Петров

http://www.transmedia.bg/2018/05/14/%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1/

 

Алпинисти от издирвателните екипи под връх Шиша Пангма са открили вещи на Боян Петров в лагер 3, потвърди посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу пред bTV. Намерени са тениска, медицински пакет, шоколад, беззахарна храна и инжекции с инсулин. Известно е, че алпинистът страда от тежка форма на диабет. Уточнено е, че тези вещи принадлежат именно на Боян.

Групата А от спасителните екипи е открила следите от него на 12 май, след 13-часово изкачване, като е стигнала до лагер 1 на 7300 м.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили нагоре от лагер 1. Спасителите са достигнали до 7950 метра, съвсем близо до върха. Шиша Пангма е висок 8017 м. Времето сериозно се е влошило, видимостта е била под един метър. От съображения за сигурност групата се е оттеглила към лагера. По план днес тя ще опита да изкачи върха, обясни посланикът.

В същото време група Б е тръгнала за издирване нагоре от лагер 2, намиращ се на 6800 метра. Алпинистите внимателно са претърсили района, включително скали и пукнатини, но не са открили нищо.

Сега китайската страна обмисля най-ефективен план за издирването.

Очаква се двама българи от екипа на Боян да отпътуват с хеликоптер от Катманду, за да проверят две забелязани преди черни точки. Но предвид суровите климатични условия това едва ли ще се случи днес, каза Джан Хайджоу. Точките са на височина 4000-5000 метра.

Дипломатът показа и снимка на атмосферните условия под Шиша Пангма тази сутрин. Кадърът е заснет на 3700 метра надморска височина.

Няма непроверено място над лагер 3. Алпинистите са минали на 10 метра под върха и са имали визуален контакт, огледали са всичко внимателно, обясни във включване в сутрешния блок на bTV Деян Петков от екипа на Боян.

 

Снимка: бТВ

Ердоган: Ядреното споразумение с Иран е позитивна стъпка за мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861825

Ердоган: Ядреното споразумение с Иран е позитивна стъпка за мирЯдреното споразумение с Иран, подписано при предишната администрация на САЩ, е позитивна стъпка за мир, а отменянето на тази сделка ще създаде нови проблеми в региона. Това е заявил пред Би Би Си турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турското издание "Дейли сабах". "Последователността е съществено важна що се отнася до

Иран обяви Тръмп за "слабоумен" заради посолството на САЩ в Израел

http://www.moreto.net/novini.php?n=374162

Иран заклейми американския президент Доналд Тръмп като "слабоумен" заради спорното преместване на посолството на САЩ в Йерусалим, като призова за съпротива от страна на палестинците и международната общност, съобщава "Франс прес".

Петър Курумбашев: Правителството да втвърди тона между „мон шери“ и „мон амур“ по отношение на Пакета за мобилност

http://www.cross.bg/kyrymbashev-predsedatelstvo-neshto-1574703.html

/КРОСС/ Ако въпросът бъде отложен за Австрийското председателство, резултатът няма да е толкова добър за България, смята евродепутатът. Добре е малко да втвърдим приятелския тон по отношение на Пакета за мобилност. Дали има обръщения „мон шери“ и „мон амур“, както и кой с каква рокля е облечен – това е една тема. Точно по отношение на регулациите в сферата на автомобилния превоз на товари френският президент Еманюел Макрон идва през август на морето. Той не беше тук, за да гледа нещо през терасата на Евксиноград“. Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия.  „Когато ножът е опрял до кокала, редно е да се води разговорът с един по-твърд тон, макар и между приятели. Правителството трябва много категорично да заяви, че България има една или две червени линии в този преговорен процес и те няма как да бъдат преминавани. Оттук нататък трябва да се действа на ниво Съвет на ЕС“, смята българският евродепутат.  „Искам да отправя един много ясен призив към българското правителство – все още имаме много минимален шанс да затворим преговорите по Пакета за мобилност на Европейската комисия по време на нашето председателство

Средната заплата нараства със 7.1% за година до 1077 лв.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178467_srednata_zaplata_narastva_sus_71_za_godina_do_1077_lv/?ref=rss


Средната брутна месечна заплата в страната през първото тримесечие е 1077 лв. и нараства със 7.1% спрямо първото тримесечие на 2017 г., сочат данни на Националния статистически институт.<br /><br />Най-голямо e увеличението в добивната промишленост - с 14.4% до 1642 лв., в образованието - с 12.2% до 1033 лв., и в строителството - с 10.5% до 820 лв.<br /><br />Най-високи са брутните заплати в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти;...

Газ, парно, топла вода и ток поскъпват от 1 юли

http://clubz.bg/67830-gaz_parno_topla_voda_i_tok_poskypvat_ot_1_yuli

От 1 юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и тока, произвеждан от когенераците на топлофикациите - ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. В началото на май в интервю за "24 часа" той съобщи, че токът ще поскъпне с по-малко от инфлацията, а тя е 2.8% - въпреки исканията на дружествата за в пъти по-висока цена.

Иванов обясни, че все още е много рано да се направят точни разчети за евентуалното повишение на цените. Преди дни "Булгаргаз" оповести прогнозата си, според която синьото гориво трябва да поскъпне с над 16 на сто.

Преди ден ръководителят на отдела за мрежи и регионални инициативи, Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Катарина Сиков-Магни заяви, че ако Югоизточна Европа има достъп до природен газ на цени, сравними с тези в Западна Европа, може да се пестят около 4 милиарда евро годишно от сметките за природен газ. Тя участва в срещата на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

По думите й Европа все още е в значителна степен зависима от един източник на доставка на природен газ (Русия - б.р.), което води до по-високи цени за потребителите - гражданите и промишлеността.
Сиков-Магни посочи, че реализацията на интерконектора между България и Гърция, конектора между България и Сърбия, както и изграждащия се в момента коридор "Брула", който свързва България, Румъния, Унгария и Австрия, са от голямо значение за постигане на диверсификация на източниците в региона. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване