Хороскоп – 15 май 2018

http://budnavarna.bg/34184-horoskop-15-maj-2018/

Вторник ще бъде ден със силни материални вибрации, в който ще можете да разрешите битови или домашни проблеми, да направите промени в дома си или да свършите добра работа в стопанството си.

Днес не прекалявайте обаче с натоварването, защото здравословно няма да сте в най-добрата си форма. Новина или събитие свързано с момче или млад мъж ще ангажира вниманието ви или част от деня.

Като цяло това ще бъде интересен и градивен ден, в който всеки вложен труд ще има добра реализация.

Овен

Завършете всичките си делови задачи до обяд. На работното място успехът е с вас, ако сте заети с професионалните си задължения и не се разсейвате с безсмислени разговори. Възможно е да се появят проблеми от личен характер. Авторитетът ви в последно време е доста нараснал. Всичките ви идеи ще бъдат приети.

Телец

Осъзнайте, че е във ваша полза да работите отговорно. Някой с голяма охота ще иска да си беседва с вас за ваши лични преживявания и вълнения. Вие съумявате да преодолеете препятствията с цената на известни разходи. Не показвайте компетентност по всички обсъждани въпроси на работното място, ако не са ви попитали за мнението ви.Рискувате да разочаровате деловите си партньори. Печеливши от цялата работа ще сте самите вие, защото ще усвоите тънкостите на две различни по рода си дейности.

Близнаци

Престои ви труден ден заради неподходящи запознанства с хора, които в близките дни ще застанат срещу вас. Важното е да не подхождате твърде емоционално. Непредвиден разговор или среща ще ви подтикне да помислите за някои промени, които бихте желали да реализирате в ежедневието ви. Онези от вас обаче, които се надяват, че „ще измислят нещо по-така”, грешат. Ще се наложи да се справите с някои затруднения.

Рак

Една малка промяна във външния вид ще Ви се отрази добре и ще Ви даде повече самочувствие. Намерете време, в което да споделите с любимия човек намеренията, които имате. Посетете близки и роднини. Утрешният ден ще е благоприятен за изяви, ако съумеете да контролирате емоцията си. По-активна е ситуацията в личен план.

Лъв

Утре важното е да имате широк поглед към нещата около вас и особено към основното си занимание. Избягвайте конфликтите, за да не се окаже, че сте в противоречие с всички. Изцяло сте във властта на емоцията.Готови сте да изкарвате яда си на всеки, който се изпречи на пътя ви, но по този начин ще си спечелите неприятели. Те с готовност биха ви помогнали. Ще се наложи да отделите време и да промените параметрите на стара задача.

Дева

Пригответе се за трудности. Внимавайте да не се въвличате в конфликтни ситуации с хората в дома си. С приятели ще се разведрите и заредите с позитивни емоции вечерта. Всъщност именно хората, с които ще се сблъскате са вашият коректив, вашето допълнение. Готовността да съдействате и приложимите ви препоръки ще получат висока оценка.

Везни

Съберете сили и отхвърлете най-важните си задачи за утрешния ден, за да си спестите напрежението. Повече напрежение се очертава по въпроси от делови порядък, чиито характер е по-значителен. Дори за някои неща да сте на прав път и намеренията ви да са добри, пак има риск да срещнете препятствия или всичко да се случва прекалено бавно. Време е за рутинна работа. Деловите разговори и осъзнаването на трудностите, както и тяхното преодоляване ви гарантират материални успехи.

Скорпион

Ще се наложи да се занимаете с не толкова приятни дейности.Ще ви дразнят тези, които се размотават и говорят много, но ще трябва някак да ги изтърпите. Ще ви зарадват приходи. Утрешният ден ще е подходящ за изяви в професионален план, за бизнес и за занимания с финанси. Ще успеете да се справите в рамките на желания от вас времеви диапазон. Следобед ще ви направят предложения, разкриващи ви нови възможности за печалба.

Стрелец

Като цяло важен ден, ще трябва да се справите с нещата с малко повече усилия.За щастие увереността ви ще е достатъчно, а и късметът няма да ви изостави изцяло. Силен шанс за сполука и успешно реализирани цели в личен и делови план, но и разсеяност, която може да стане причина за грешки или загуби. Имате реалната възможност да повлияете на начина, по който ще се случват събитията в следващите няколко дни. Пригответе се за проблеми, свързани с промени на вашето работното място. Промените, наложени от началниците ви, изобщо няма да ви харесат.

Козирог

Само не забравяйте да се забавлявате междувременно. Нещата могат да се развият твърде успешно за вас, но трябва поне да участвате. Това е залогът за бъдещите ви успехи. Понякога нещата се случват независимо от Вас и това няма как да се промени, дори да мислите, че светът е създаден специално за Вас. Първоначално може да ви връхлетят тъжни мисли, но много скоро спокойствието ще се върне и ще се почувствате добре, разполагайки със собственото си време.Възползвайте се максимално, защото ще е за кратко.

Водолей

Решенията ще бъдат ваши, но събитията ще изискват адекватно присъствие и намеса. Отделете време за децата и за любимите си хора.Като цяло периодът за вас е благоприятен за създаване на нови контакти, за обучение, за срещи и разговори. Сутринта може да се ядосате, че ви пречат да реализирате плановете си заради капризите на ваш колега. Застрашени сте да попаднете в мрежата на измамници, които искат да печелят чрез вашия труд. Трудно ще се откажете от това, което сте си наумили – нищо, че изглежда грешно.

Риби

Не налагайте с агресия реда и идеите си, защото ще предизвикате обратен ефект. Риби – времето е подходящо за занимания с финансови въпроси и бизнес, но и да се погрижите за емоционалния си баланс и за спокойствието си. Надеждни контакти, хубави възможности за реализиране на делови цели и чудесни постижения в материален план. Целеустремеността ви е гаранция за успех, стига да не изпадате в крайности.Част от вас все пак са доста привлекателни и през целия ден ще сте обект на нечие ухажване.Не идеализирайте ситуацията.Опитват се да спечелят вниманието ви по-скоро за да направите услуга, отколкото за да ви предложат начало на любовна връзка. Внимавайте с думите си, за да не предизвикате конфликт на работното място.

Материалът Хороскоп – 15 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

52 палестинци загинаха, а над 1200 са ранени при протести в ивицата Газа днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862764

52 палестинци загинаха, а над 1200 са ранени при протести в ивицата Газа днес
Здравните власти в Газа съобщиха, че общо 52 палестинци са били убити днес, а над 1200 са ранени при израелска стрелба в ивицата, предаде Асошиейтед прес. Говорител на израелската армия каза, че в сблъсъците днес са участвали до 40 000 палестинци в 13 различни района по границата на ивицата Газа с Израел.

Защо доларът обърна тренда и поевтинява 4-та сесия подред?

https://www.investor.bg/analizi/9/a/zashto-dolaryt-obyrna-trenda-i-poevtiniava-4-ta-sesiia-podred-261060/

Коментарът на представител на Фед, че централната банка на САЩ трябва да повиши лихвените проценти над 3 на сто, натежа върху зелените пари в понеделник

Папата вижда най-бедните като най-засегнати от климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862759

Папата вижда най-бедните като най-засегнати от климатичните промениДокументалният филм на германския режисьор Вим Вендерс за папа Франциск показва тревогата му от ефекта, който имат климатичните промени върху най-бедните, и желанието му за благосъстояние, включително и в църквата, съобщи ДПА. Двадесет и шест минутният филм за 266-ия глава на римокатолическата църква - "Папа Франциск - човек на думата",

Увеличават се жертвите в Ивицата Газа

https://www.actualno.com/asia/uvelichavat-se-jertvite-v-ivicata-gaza-news_674575.html

Нарасна броят на загиналите палестинци при сблъсъците в Ивицата Газа. До този момент се съобщава за 57 загинали, от които 8 са деца под 16-годишна възраст, предава AFP. Днешните демонстрации бяха кулминацията на серията масови протести започнали на 30 март. Днес те бяха по случай преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. В началото протестите са започнали мирно, но след един момент малка група хора започват да хвърлят камъни по загражденията на границата с Израел.

Природният газ, парното и топлата вода поскъпват от юни

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/05/14/3178893_prirodniiat_gaz_parnoto_i_toplata_voda_poskupvat_ot/?ref=rss


Природният газ, парното и топлата вода ще поскъпнат отново от юни, съобщи БНТ. Като фактори за това председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов посочи високите цени на синьото гориво, което България внася и поскъпването на петрола на международните пазари.<br /><br />В рамките на Българското европредседателство днес в София се проведе среща на председателите на енергийните парламентарни комисии в страните от Европейския съюз. На нея са дискутирани високата...

Московски: Заедно с еврокомисар Булц започваме работа по конкретни предложения за промени в пакета „Мобилност

http://www.cross.bg/byltz-moskovski-bransh-1574727.html

/КРОСС/ Съвместно с екипа на еврокомисаря Виолета Булц още днес започваме работа по конкретни текстове, касаещи пакета „Мобилност“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, еврокомисаря по транспорт Виолета Булц и представители на българския транспортен бранш. Той допълни, че ще се търсят балансирани решения, които да са приемливи за българския бранш и всички държави членки. Министър Московски заяви още, че предложенията ще бъдат внесени за разглеждане от работна група КОРЕПЕР и е изключително важно да се постигне съгласие от страните по този въпрос. „Транспортният сектор осигурява почти една пета от БВП на страната и ние сме длъжни да защитим този бранш“, коментира още министърът. В своето изказване европейският комисар по транспорта Виолета Булц подчерта, че срещата, организирана от премиера Бойко Борисов, е била изключително успешна и българското правителство и бранш са защитили своята категорична позиция относно промените в първия пакет за мобилност. Изразена беше обща позиция, че участниците в срещата продължават диалога и ще търсят конкретни решения по спорните въпроси. Правителството продължава активния диалог с бранша по темата. Утре в 13.00 часа министър Ивайло Московски ще вземе участие в международна конференция на тема „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“

Утре преди обяд - слънце, следобед - дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6862748

Утре преди обяд - слънце, следобед - дъждПрез нощта облачността ще е значителна и на много места ще има превалявания от дъжд, но до сутринта процесите ще затихват и облачността ще се разкъсва. Преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд, главно над Западна и Централна България, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност.

Дневен хороскоп за 15 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-15-maj-news_674576.html

Овен  Каквото и да правите днес си представяйте резултатите от вашите действия. Оставете си резервен вариант в случай, че нещата не се получат така, както сте си ги представяли. Телец Това е ден за проучвания. Каквото и да правите проверете добре условията и не прибързвайте с взимането на решения, особено ако се касае за нова работа. Близнаци Това е ден за споделяне. Каквото и да вземете - дайте част от него на ваш колега или близък. Следобяд ще получите неочаквана задача - направе

В НЗОК се очаква 80 милиона лева дефицит в перото за онколекарства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6862741

В НЗОК се очаква 80 милиона лева дефицит в перото за онколекарства
В бюджета на НЗОК се очертава 80 млн. лв. дефицит в перото за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след края на заседанието днес на надзорниците, цитирана от БТА.

Утре се отварят офертите за изпълнител на кръговото кръстовище на път II-86 Пловдив - Асеновград

http://www.cross.bg/krustovishte-plovdiv-ii--1574726.html

/КРОСС/ Утре в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат отворени постъпилите оферти за избор на изпълнител при изграждане на кръговото кръстовище при км 14+750 на път II-86 Пловдив - Асеновград. То ще замени съществуващото кръстовище при входа на град Пловдив, при пресичането на пътя с улица „Асеновградско шосе“. С осигуряването на кръгово движение с три ленти ще се повиши пътната безопасност и ще намалеят предпоставките за пътни инциденти. С изграждането на новото кръстовище ще бъде цялостно завършен строящият се в момента четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград от км 14+860 до км 25+150. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е 2,6 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 6 месеца. Офертите ще бъдат отворени утре - 15 май, в 15 ч. в сградата на АПИ.

Спасителите, които издирват алпиниста Боян Петров, са се върнали в базовия лагер

http://nakratko.bg/category/25/159490/


Спасителите, които издирват алпиниста Боян Петров, са се върнали в базовия лагер и са донесли открити негови вещи.

Майка и мащеха

http://www.eurochicago.com/2018/05/mayka-2/

Пораснахме без ласката най-проста, прегръдката на майка непознали. Завий ни, майко, с белите си кости, когато залезът угасва ален.

За да имат бъдеще в ЕС Западните Балкани, трябват средства и контрол

https://www.actualno.com/politics/za-da-imat-bydeshte-v-es-zapadnite-balkani-trjabvat-sredstva-i-kontrol-news_674530.html

Бъдещето на Западните Балкани в ЕС минава през инвестиции, трансгранично сътрудничество и контрол. Това стана ясно по време на регионалния семинар "Европейската перспектива на Западните Балкани: приносът на София", предаде репортер на Actualno.com. Събитието е посветено на предстоящата среща на върха на 17 май в столицата по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Очакваме София да изпрати един силен сигнал на страните от Западните Балкани. Свързаността е основен акцент

С кулинарни работилнички за деца Варна се включва във Food revolution day 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374172

„Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар” - това е надсловът на тазгодишното издание на "Ден на революцията в храненето" (Food revolution day), който ще се проведе и във Варна, научи Moreto.net. Събитието е част от глобалното движение „Food Revolution” на известния английски готвач Джейми Оливър, а у нас е организирано от фондация „За храната”.

Йълдъръм: САЩ и Израел са съучастници в престъпление срещу човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862725

Йълдъръм: САЩ и Израел са съучастници в престъпление срещу човечествотоТурция осъди убийството от израелски войници на 43-ма палестинци, протестиращи днес на границата с ивицата Газа срещу откриването на американското посолство в Ерусалим, като каза, че САЩ са съучастник в престъпление срещу човечеството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За съжаление САЩ арогантно застават на страната на израелската администрация,

Министър Нанков ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

http://www.cross.bg/nankov-razvitie-regionalnoto-1574725.html

/КРОСС/ Утре, 15 май, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дванадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Форумът ще се проведе от 15.30 часа в конферентната зала на хотел „Хелена парк“ в к. к. „Слънчев бряг“.   Преди това, от 14.30 часа, в зала „Парадайз Хевън“ на хотел „Хелена сандс“, министър Нанков и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще дадат пресконференция, на която ще представят напредъка в изпълнението на програмата. На нея регионалният министър ще обяви старта на кампанията за деца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.

Пореден протест в Силистра срещу движението на тирове в града

https://www.24chasa.bg/region/article/6862717

Пореден протест в Силистра срещу движението на тирове в градаЗа трети път силистренци излязоха на протест срещу преминаването на тежкотоварни камиони през града и блокираха за час движението на автомобили, на изхода на Силистра. Трета година тировете образуват километрични опашки по една от централните улици, изчаквайки да преминат границата с Румъния. Гражданите настояват трафика в посока Румъния да бъде

Частична европейска подкрепа за българските превозвачи срещу "закона Макрон"

http://nakratko.bg/category/59/159489/


Частична европодкрепа за българските превозвачи. Комисарят по транспорт Виолета Вулц обеща на премиера Бойко Борисов да се застъпи за тираджиите срещу т.нар. закон „Макрон”.

52 палестинци са убити, а над 1200 са ранени от израелската армия при сблъсъците в Газа

http://nakratko.bg/category/25/159488/


Здравните власти в Газа съобщиха, че общо 52 палестинци са били убити днес, а над 1200 са ранени при израелска стрелба в ивицата, предаде Асошиейтед прес.

Борисов обвини ЕК, че убива транспорта ни

http://www.mediapool.bg/borisov-obvini-ek-che-ubiva-transporta-ni-news279091.html

България ще разработи и ще внесе промени в Пакета за мобилност на Европейския съюз, за да станат неговите изисквания приемливи за българските международни автопревозвачи, съобщи транспортният министър Ивайло Московски след среща при премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц в понеделник. Тя на свой ред каза, че е готова да разгледа възраженията на българската страна относно новите правила. Въпреки това българският бранш няма да се откаже от насрочените за 17 май по време на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани протести срещу новите изисквания шофьорите, работещи в чужбина да се връщат у дома на всеки 3-4 седмици, да са длъжни да нощуват само в хотели и мотели и да има ограничения за срока на превозите на територията на друга държава от ЕС. Борисов, който през август 2017 по време на среща във Варна подкрепи предложените от френския президент Еманюел Макрон промени, които целят предпазване на западните държави от евтината работна ръка от Източна Европа, сега се възмути. "Едно е да отидеш от Белгия до Германия или от Холандия до Франция, друго е да минеш 5000 км в едната и после в другата посока. Така се убива нашия транспортен бранш. Това са десетки хиляди шофьори“, заяви Борисов след срещата с Булц. Накрая ще стане така, че да ги наемат големите компании в Европа и демографски това ще ни създаде проблем, защото всеки ще си вземе семейството там, повтори премиерът страховете на превозвачите, заради което те излизат на протести "Тогава как ще има бързи стъпки да достигнем това, което президентът Макрон иска да се наваксва бързо в другите държави изоставането, което не е по наша вина. Когато Рузвелт и Чърчил са разпределяли света, ние сме се паднали от тази страна. Това, че сме най-отдалечени от Брюксел, не значи, че трябва да ни бъде наложено толкова тежко наказание. Държа да го обмислим пак и да намерим решение. Обясних позицията си на президента Макрон и се надявам за разбиране“, каза още Бойко Борисов. Преди дни той разговаря по темата с френския президент. Ивайло Московски съобщи, че заедно с екипа на еврокомисар Булц и българските превозвачи ще бъдат изготвени промени в конкретни детайли и текстове по Пакета за мобилност, за да станат приемливи за представителите на бранша. "Надявам се, че ще намерим решение, което да бъде балансирано и което да устройва всички. За каквото зависи от нас, гарантирам, че ще бъдат положени максимални усилия”, каза той. Този сектор осигурява около 17% от БВП и сме длъжни да реагираме винаги, когато има притеснения от превозвачите във връзка с европейското законодателство, посочи още Московски. Булц на свой ред заяви, че е готова да разгледа българските възражения срещу предлаганите правила за товарните превозвачи в Европейския съюз. Българските предложения ще бъдат внесени за обсъждане на заседанието, на което ще бъде подготвена срещата на транспортните министри от ЕС. "След много дълъг и задълбочен разговор на тема Пакет за мобилност номер 1 мога да кажа, че единственият начин, по който можем да продължим напред, е чрез диалог. Нека Българското председателство да предложи промени", посочи еврокомисарката. Тя обаче защити необходимостта от промени в сега действащите правила за превозвачите в Европа, тъй като не били добри и внасяли хаос. "Положението е трудно, но е такова, че държавите членки имат своите местни правила, но това доведе до фрагментиране на пазара. Много ясно послание обаче получихме в ЕК, че нещо не е наред. Получават се различни социални отклонения, редица компании се появяват, които са фиктивни, несправедливи социални условия за работещите в сектора“, обясни тя. "Разбирам, че българските превозвачи са притеснени във връзка с изискването времето за почивка да бъде прекарано извън кабината на превозното средство. Това, което предлагаме, въвежда един по-гъвкав режим“, заяви Булц. Тя посочи, че шофьорите ще имат възможността да нощуват и да почиват в кабините, но това задължително ще става на защитени и надлежно оборудвани паркинги. "С помощта на Механизма за свързване на Европа съфинансираме създаването на такива безопасни паркинги“, каза тя. "И застрахователите не биха възразили в случай, че шофьорите оставят там превозните си средства, така че да имат възможност да излязат от камиона, да си вземат душ, да ядат топла храна, да прекарват и нощта“, коментира еврокомисарят. "Ще направя всичко възможно да отговоря на всички въпроси на българските превозвачи“, каза още Виолета Булц. Секторът на логистиката, транспорта и превоза е от важно значение за функционирането на европейския пазар. Въз основа на прогнозите, че до 2030 г. този сектор ще отбележи ръст от 35%, а до 2060 – над 60%, е важно основата, на която това развитие ще стъпи, да е справедлива и здрава, заяви Булц.

БСП иска проектът за национална здравна карта да бъде преработен

https://www.24chasa.bg/region/article/6862600

БСП иска проектът за национална здравна карта да бъде преработенДа бъде преработен проектът за Нацонална здравна карта предлагат от БСП. "Той трябва да бъде професионално обсъден и да защитава с всички средства областните, общинските и университетските болници", каза във Велико Търново проф. Георги Михайлов - член на парламентарната комисия по здравеопазване. Според него смисълът на картата не е да направи

Майката на Боян Петров: Той е там, където се чувства най-свободен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862698

Майката на Боян Петров: Той е там, където се чувства най-свободенСемейството на Боян не спира да се надява, че той ще бъде открит жив. Екипът на  Би Ти Ви намира сестрата и майката на Боян Петров на път за малък параклис в Перущица, на името на Света Петка – закрилница на семейството. Най-важното, което Ангелина Петрова искала да даде на сина си още от малък, е свобода.

Сестрата на Боян Петров: Не съм готова да го дам, той е нужен на всички

https://www.actualno.com/society/sestrata-na-bojan-petrov-ne-sym-gotova-da-go-dam-toj-e-nujen-na-vsichki-news_674573.html

Боян Петров остава в неизвестност. Спасителите търсят следа по пътя надолу от осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Семейството на Боян не спира да се надява, че той ще бъде открит жив. Най-важното, което Ангелина Петрова искала да даде на сина си още от малък, е свобода. И това й дава сили сега – че той е там, където се чувства най-свободен. „Винаги първите ми думи бяха – ти можеш да правиш каквото пожелаеш, защото ти вярвам, че ще го направиш добре и поемаш вси

Пламна ново огнище на Ебола в Конго, 19 души вече са починали

https://frognews.bg/novini/plamna-novo-ognishte-ebola-kongo-19-dushi-veche-pochinali.html

В Демократична република Конго са отчетени 39 вероятни и потвърдени случаи на ебола между 4 април и 13 май, предаде Ройтерс, като се позова на днешно съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

Наръгаха младеж в тролей в София заради забележка към деца

https://offnews.bg//112/naragaha-mladezh-v-trolej-v-sofia-zaradi-zabelezhka-kam-detca-680625.html

Мъж на 33 години наръга с нож момче на 18 години в центъра на София, съобщи в. "24 часа".

Случката се разиграва в тролей №7, когато момчето пътува със 17-годишната си приятелка. Те забелязват група деца от ромски произход пускали семки по пода на превозното средство. 

Младежът прави забележка на децата, но в този момент 33-годишният мъж, също от ромски произход, се намесва в спора и се стига до спречкване. 

Изведнъж момчето изкрещяло "Прободоха ме", разказва свидетел пред вестника.

Тролеят спира на ъгъла на ул. "Опълченска" и бул."Сливница". Момчето и приятелката му са откарани в "Пирогов". Той заради раната от нападението, момичето - заради припадък в следствие на стреса от случилото се.

Нападателят е заловен от органите на реда. На мястото има около 4 шишета метадон и окървавен нож.

Мъж на 33 години наръга с нож младеж в центъра на София заради забележка

https://offnews.bg//112/mazh-na-33-godini-naraga-s-nozh-mladezh-v-tcentara-na-sofia-zaradi-zab-680625.html

Мъж на 33 години наръга с нож момче на 18 години в центъра на София, предаде "24 часа".

Случката се разиграва в тролей №7, когато момчето пътува със 17-годишната си приятелка. Те забелязват група деца от ромски произход пускали семки по пода на превозното средство. 

Младежът прави забележка на децата, но в този момент 33-годишният мъж, също от ромски произход, се намесва в спора и се стига до спречкване. 

Изведнъж момчето изкрещяло "Прободоха ме", разказва свидетел пред вестника.

Тролеят спира на ъгъла на ул. "Опълченска" и бул."Сливница". Момчето и приятелката му са откарани в "Пирогов". Той заради раната от нападението, момичето - заради припадък в следствие на стреса от случилото се.

Нападателят е заловен от органите на реда. На мястото има около 4 шишета метадон и окървавен нож.

Издирват 2 български тийнейджърки в САЩ, в неизвестност са от няколко дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862672

Издирват 2 български тийнейджърки в САЩ, в неизвестност са от няколко дниДве българки, ученички в Rolling Meadows High School, са обявени за издирване от полицията в чикагското предградие Arlington Heights. Натали Наскова, на 16 години, и Велина Шентова, на 18 години, са в неизвестност от няколко дни. Последната информация за тях е, че са били на училище, съобщи bg-voice.com.

Финландец шофира пиян в Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=374183

В к.к. Златни пясъци, при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 28 г., финландски гражданин, продължително пребиваващ в Р. България, е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 2,93 промила в издишания въздух, съобщиха за Moreto.

Майката на Боян Петров: Той е там, където се чувства най-свободен

http://nakratko.bg/category/58/159487/


Боян Петров остава в неизвестност. Спасителите търсят следа по пътя надолу от осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Семейството на Боян не спира да се надява, че той ще бъде открит жив.

Зам.-министър Йовев ще участва в семинар за подобряване на енергийната ефективност

http://www.cross.bg/iiovev-energiiinata-efektivnost-1574724.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев ще участва в откриването на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност  на обществените и жилищните сгради“, част от конкурса „Екообщина 2018“. Събитието ще се състои утре – 15 май, от 10.10 часа, във Френския институт – София  ( пл. „Славейков“ 3). По-късно съшия ден, от 11.00 часа, зам.-министър Йовев ще присъства на официалното откриване на „Полиграфия Офис Център“ на бул. „Цариградско шосе“ 47А.

НЗОК ще изплати договорените средства с чуждите здравноосигурителни фондове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862671

НЗОК ще изплати договорените средства с чуждите здравноосигурителни фондовеНа свое заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие информация за изпълнение на плана за разпределение на средствата за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност по Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., съобщиха от касата, цитирани от БТА.

Спасителната мисия за Боян Петров върви към своя край

http://www.cross.bg/boyan-petrov-lager-1574728.html

/КРОСС/ Спасителните операции по въздух и земя във връзка с издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщи Деян Петков от екипа на Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващи Боян Петров, се е завърнал в базовия лагер без да го открие. Спасителите обаче са намерили инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Това съобщиха от спасителния екип "Dream Wanderlust" на страницата си във "Фейсбук". Предстои екипът да анализира събраните доказателства.                        Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шиша Пангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки, че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика, това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух. Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от Лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят и започнат изтегляне надолу

Крайно класиране в английската Висша лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6862648

Крайно класиране в английската Висша лига                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Близките на Боян Петров: Ставаме с надежда и лягаме с плач, чакаме утрешния ден

https://frognews.bg/novini/blizkite-boian-petrov-stavame-nadejda-liagame-plach-chakame-utreshniia-den.html

Най-важното, което Ангелина Петрова-майка на алпиниста Боян Петров, искала да даде на сина си още от малък, е свобода. И това й дава сили сега – че той е там, където се чувства най-свободен.

На Таманския полуостров откриха бронзов гръцки шлем

http://nakratko.bg/category/29/159486/


По време на разкопки на Таманския полуостров на погребения от V век пр.н.е. учени от Института по археология към Руската академия на науките са открили гръцки бронзов шлем от коринтски тип.

Инфарктна конференция с бой и преврат в БСП-Шумен

http://pogled.info/bulgarski/infarktna-konferentsiya-s-boi-i-prevrat-v-bsp-shumen.94503

/Поглед.инфо/ Грозен политически сеир: Преврат и бой в БСП Шумен! Червената Лили налетя с шамари на… Вадят бившия кмет Красимир Костов от ръководството

БФС и клубовете не приемат подготвяните промени в закона за хазарта

https://www.actualno.com/society/bfs-i-klubovete-ne-priemat-podgotvjanite-promeni-v-zakona-za-hazarta-news_674570.html

Българският футболен съюз и клубовете, които са негови членове, изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в което се обявяват против планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри. В писмото се подчертава, че букмейкърите и организаторите на лотарийни игри "инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този на

Принц Хари и Меган Маркъл ще прекарат нощта преди сватбата в различни хотели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862664

Принц Хари и Меган Маркъл ще прекарат нощта преди сватбата в различни хотелиБританският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл ще прекарат нощта преди сватбата си на 19 май в различни хотели в Уиндзор, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. "Принц Хари ще отседне в х-л "Дорчестър кълекшънс Коуърт парк". Заедно с Негово кралско височество ще бъде и кумът му херцогът на Кембридж", съобщи дворецът Кенсингтън,

Вицепрезидентът ще участва в традиционните Каралийчеви дни в град Стражица

http://www.cross.bg/iiotova-grad-chasa-1574706.html

/КРОСС/ На 15 май, вторник, в град Стражица вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в традиционните Каралийчеви дни. В 10.30 часа в парк „Красива България“ ще бъде открит „Карнавалът на приказките“. В шествието ще участват 20 карнавални групи. По-късно през деня вицепрезидентът ще посети село Велчево, област Велико Търново. В 13.00 часа в НЧ „Светлина – 1892“ Илияна Йотова ще разговаря с жителите на селото и ще се запознае с етнографската експозиция и библиотеката.  

338 "бели" гола гледат "Славия"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6862639

338 "бели" гола гледат "Славия"Три легенди от историята на “Славия”, вкарали общо 338 гола за “белите”. Андрей Желязков (338 мача/134 гола), Петър Александров (173 мача/100 гола) и Чавдар Цветков (255 мача/104 гола) се събраха на Националния стадион “Васил Левски”, за да гледат мача “Славия” - “Локомотив” (Пд). След като “белите” спечелиха купата на България обаче,

Цветанов в Лозница: Ниязи Ниязиев е добре подготвен и ще бъде успешен кмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862656

Цветанов в Лозница: Ниязи Ниязиев е добре подготвен и ще бъде успешен кмет"Вие сте работодателите, които трябва да назначат Ниязи. В момента Лозница изостава. Има какво да се наваксва и съм сигурен, че с кмет като Ниязи Ниязиев мечтите ви за Лозница ще се сбъднат". С тези думи заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов се обърна към жителите на гр.

Мъж намушка с нож младеж в тролей в София*

https://www.actualno.com/crime/myj-namushka-s-noj-mladej-v-trolej-v-sofija-news_674572.html

Мъж извади нож в тролей №7 в столицата и наръга момче. Кървавата случка се разиграла, докато двамата пътували в превозното средство, съобщава "24 часа". С пострадалия е била и приятелката му, която е на 17 години. До спречкването се стигнало, след като група от няколко деца на около 10 години от ромски произход пускали семки по пода и плюли в тролея. Пострадалото момче прави забележка на групичката и мъж, по- голям от децата, но също от ромски произход, се намесва в спора. Двамата се

Младеж намушка с нож друг в тролей в София

https://www.actualno.com/crime/mladej-namushka-s-noj-drug-v-trolej-v-sofija-news_674572.html

Младо момче извади нож в тролей №7 в столицата и наръга друго. Кървавата случка се разиграла, докато двамата пътували в превозното средство, съобщава "24 часа". С пострадалия е била и приятелката му, която е на 17 години. До спречкването се стигнало, след като група от няколко деца на около 10 години от ромски произход пускали семки по пода и плюли в тролея. Пострадалото момче прави забележка на групичката и друг младеж, по- голям от децата, но също от ромски произход, се намесва в сп

В Скопие предлагат федерация между България и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862649

В Скопие предлагат федерация между България и МакедонияФедерация с България за членство в НАТО и ЕС - с това заглавие излезе на корицата си "Фокус", най-авторитетното македонско политическо седмично списание, съобщи offnews.bg. Автор на предложението е Ристе Люботенски - доктор по политически науки и някогашен съветник на първия президент на Македония Киро Глигоров.

Съдия от световното по футбол е разследван по подозрение за изнудване

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178645_sudiia_ot_svetovnoto_po_futbol_e_razsledvan_po/?ref=rss


Властите в Саудитска Арабия са започнали разследване срещу футболния съдия Фахад ал Мирдаси по обвинение в изнудване, съобщи "Ройтерс". Според информацията реферът е поискал пари, за да свири в полза на единия от двата отбора във финала за Купата на краля между "Ал Итихад" и "Ал Файзали".<br /><br />Двубоят, който се игра в неделя, беше ръководен от Марк Клатенбърг. 41-годишният англичанин, който оглавява съдийската комисия в Саудитска Арабия, замени в...

Недостиг на туристически кадри преди началото на сезона във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374164

В началото на активния туристически сезон, броят на свободните работни места във Варна се увеличава. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Регионалното бюро по труда във Варна. Набират се най-вече служители за хотели и ресторанти като професиите, които се търсят са много разнообразни.

Европейските индекси започват седмицата на червена територия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-indeksi-zapochvat-sedmicata-na-chervena-teritoriia-261088/

Цената на петрола се повиши до най-високото ниво за последните над 3 години, което подкрепи енергийни компании

Стефан Солаков: Папата прости на Али Агджа, но не оневини България

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/stefan-solakov-papata-prosti-mehmet-ali-agdja-onevini-balgariia.html

Годините, които изминаха, 37 ако не се лъжа, бяха едно доказателство, че когато един почти библейски мотив се разиграва, то геополитиката разрушава една човешка съдба.

Стефан Солаков: Папата прости на Мехмет Али Агджа, но не оневини България

https://frognews.bg/novini/stefan-solakov-papata-prosti-mehmet-ali-agdja-onevini-balgariia.html

Годините, които изминаха, 37 ако не се лъжа, бяха едно доказателство, че когато един почти библейски мотив се разиграва, то геополитиката разрушава една човека съдба.

Йоханис иска среща с премиера Дънчила за разяснения на външната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862637

Йоханис иска среща с премиера Дънчила за разяснения на външната политикаРумънският президент Клаус Йоханис покани утре в президентския дворец Котрочени премиера Виорика Дънчила на консултации за разясняването на някои аспекти, отнасящи се до външната политика, предаде Аджерпрес, цитирайки съобщение на президентството. Преди това Йоханис беше насрочил среща за утре с министъра на външните работи Теодор Мелешкану,

Момче намушка с нож друго в центъра на София

http://nakratko.bg/category/60/159485/


Младо момче извади нож в тролей №7 в столицата и наръга друго. Кървавата случка се разигра преди минути, докато двамата пътували в превозното средство, съобщава "24 часа". С пострадалия е била и приятелката му, която е на 17 години.

Десетки палестинци са убити в сблъсъци с израелската армия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/14/3178875_desetki_palestinci_sa_ubiti_v_sblusuci_s_izraelskata/?ref=rss


Сблъсъците по границата с Ивицата Газа между протестиращи палестинци и израелската армия са довели днес до смъртта на поне 43 души и около 2200 ранени, половината от тях - от куршуми, съобщиха "Ройтерс" и Би Би Си.<br /><br />Това съвпадна с откриването на новото американско посолство в Ерусалим и с отбелязването от палестинците на т.нар. Ден на накба (катастрофата), както те наричат основаването на Държавата Израел през 1948г.<br /><br />Израелските медии...

ЕС предупреди Лондон, че времето за постигане на споразумение за Брекзит изтича

http://www.mediapool.bg/es-predupredi-london-che-vremeto-za-postigane-na-sporazumenie-za-brekzit-izticha-news279090.html

ЕС предупреди Великобритания, че времето да бъде сключено споразумение за Брекзит наесен, за да може Лондон да излезе гладко от съюза през март догодина, изтича, предаде Ройтерс.   Дипломати и други официални лица в Брюксел отбелязват, че от последната среща върха на ЕС по въпроса за Брекзит в преговорите няма особен напредък, което поражда съмнения дали съюзът и Лондон ще са в състояние на следващата среща на върха на 28-29 юни да минат към следващия етап в процеса.   "Обезпокоени сме, че няма ясна позиция на британците. Времето изтича", каза пред своите колеги от ЕС германският министър по европейските въпроси Мохаел Рот на заседание в Брюксел. "Сега трябваше да постигаме значителен напредък, но това не се случва. Това, което ни безпокои в частност, е въпросът за Северна Ирландия, по който очакваме значителна сговорчивост от Великобритания."   Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е заявил, че засега няма особен напредък в срещите с представителите на Лондон. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел.   Тя отбеляза, че октомври остава крайният срок за постигането на съгласие по откритите въпроси, сред които е границата между Ирландия и Северна Ирландия. По нейните думи 25 на сто от въпросите, обхванати от преговорите, досега не са намерили решение.   Захариева уточни, че предстои решение дали Европейският съвет ще обсъди през юни тази тема. Предварителните очаквания бяха държавните и правителствените ръководители от ЕС да оценят следващия месец напредъка, а от края на годината, ако бъде постигнато споразумение, то да бъде подложено на обсъждане в парламентите на държавите от ЕС.   Вицепремиерът изрази очакването Лондон да се обвърже повече с преговорите в следващите седмици. До октомври остава малко време, гражданите и бизнесът трябва да знаят какво ще се случи с напускането на Великобритания, посочи Захариева.   Във връзка с изказването, че времето изтича, говорител на британския премиер Тереза Мей заяви, че "целта е нещата да станат, както трябва", а не да се спазват някакви крайни срокове. Политици от различни партии в Обединеното кралство се обединиха, за да призоват за по-мек вариант на излизане на Великобритания от ЕС и запазване на възможно най-тесни отношения между Лондон и съюза след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.   Един от тези политици е бившият британски министър на външните работи Дейвид Милибанд, който заяви, че Великобритания трябва да остане в Европейското икономическо пространство.   Правителството на Мей обаче настоява Лондон да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, за да може да сключи нови споразумения за търговия по света.   Освен Милибанд групата политици включва бившия лидер на Либералдемократическата партия Ник Клег и депутата от консерваторите Ники Морган.

ЕС въвежда още санкции за Русия заради изборите в Крим

https://www.actualno.com/europe/es-vyvejda-oshte-sankcii-za-rusija-zaradi-izborite-v-krim-news_674571.html

Европейският съюз е добавил пет физически лица в антируския санкционен списък, съобщи пред журналисти дипломатически източник от ЕС, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Той е обяснил тези мерки с поведението на републиката на руските президентски избори, без да дава повече подробности. След това е станало известно, уточнява руската агенция, че в санкционния списък са добавени сътрудници на кримската и севастополската районни избирателни комисии. Решението ще влезе в сила във вт

Арестувани са 6 души за наркотици

https://frognews.bg/kriminalno/arestuvani-6-dushi-narkotitsi.html

Полицията разби две банди, произвеждали и продавали наркотици. Арестувани са 6 души.

Изличеното слово на Йордан Бадев

http://www.eurochicago.com/2018/05/badev/

Наскоро след деветосептемврийския преврат във в. "Работническо дело" се появява статия срещу литературния критик. Неин автор е Д. Б. Митов. Той е издавал шестнайсет години в. "Литературен глас" и не може да преглътне мнението на Бадев, че литературната група около седмичника с писанията си ще остане като "свидетелство за литературния разврат" на своето време; че вестникът "крета като боклукчийска кола, за да събира де що намери литературен измет". Статията е пълна с политически квалификации - обикнатия стил на комунистите и на ляво ориентираната интелигенция. Събират се приятели на чашка и шумно поздравяват автора, задето е "натрил носа" на този "великобългарски шовинист". Сред тях седял и Лев Главинчев. Слушал, усмихвал се, механично късал лист хартия и накрая рекъл: "Ах, да! Статията е тъкмо на място, но срещу един мъртвец". Присъстващите смутено се умълчали. Не се съмнявали, че Главинчев знае какво говори. Защото на 20 септември 1944 г. именно бандата на Лев Главинчев арестува Йордан Бадев. Казват, че преди да го убие, Главинчев го е измъчвал садистично. На 4 април 1945 г. Шести състав на т.нар. народен съд го осъжда post mortem на смърт, заедно с Данаил Крапчев и Райко Алексиев, за да конфискува цялото им имущество и да придаде някакъв вид на законност на саморазправата, отнела в рамките на около тридесет дни живота на над 30 хиляди българи.

Дъжд и градушки за вторник предвиждат метеоролозите

https://frognews.bg/novini/dajd-gradushki-vtornik-predvijdat-meteorolozite.html

Жълти кодове за опасност от градушки и във вторник. Нови интензивни валежи се очакват за утре вечерта над Северозападна България.

ЕС предупреди Великобритания: Времето за споразумение за Брекзит изтича

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862612

ЕС предупреди Великобритания: Времето за споразумение за Брекзит изтичаГлавният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е заявил, че засега няма особен напредък в срещите с представителите на Лондон. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Тя отбеляза, че октомври остава крайният срок за постигането на съгласие

Луната Европа на Юпитер изглежда изпуска водни струи

//dariknews.bg/novini/liubopitno/lunata-evropa-na-iupiter-izglezhda-izpuska-vodni-strui-2096910

Луната Европа на Юпитер изглежда изпуска водни струи, според публикувани данни, които дават надежда да бъде открит извънземен живот, съобщи АФП.

Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър астронъми", "промените, наблюдава

52 палестинци са загинали при протести и сблъсъци в ивицата Газа

//dariknews.bg/novini/sviat/52-palestinci-sa-zaginali-pri-protesti-i-sblysyci-v-ivicata-gaza-2096911

52 палестинци са загинали, а над 1200 са ранени днес по време на протести и сблъсъци в ивицата Газа. Здравните власти в Газа съобщиха, че общо 52 палестинци са били убити днес, а над 1200 са ранени при израелска стрелба в ивицата, предаде Асошиейтед прес. Масовите

Танцьорката Габриела отново е зад решетките, този път за разбит нос

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tanciorkata-gabriela-otnovo-e-zad-reshetkite-tozi-pyt-za-razbit-nos-2096840

Габриела Медарова, която потроши 10 коли в Кючук Париж след употреба на алкохол и наркотици, е задържана в ареста за 24 часа. Тя е зад решетките, защото разби носа на друго момиче в пловдивска дискотека в ранните часове на 11 май.  
 

Какво очаква Equinox след "Евровизия"?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-ochakva-equinox-sled-evroviziia-2096914

След края на "Евровизия" следва ново начало за българските участници. Equinox вече има договор с Universal - една от най-големите музикални компании в света. Те продължават официално като група, съобщава

В Черна гора стрелят по журналисти. Отново.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/14/3178483_v_cherna_gora_streliat_po_jurnalisti_otnovo/?ref=rss


В Черна гора неизвестни лица стреляха по разследващата журналистка Оливера Лакич. Независимите медии и опозицията обвиняват президента Мило Джуканович, че е подготвил почвата за този атентат, пише "Дойче веле".<br /><br />Драгослав Дедович с информация от Белград. <br /><br />Близките до правителството медии лаконично информираха, че при неизяснени обстоятелства е било ранено едно лице с инициали О.Л. Ето какви са фактите. Сътрудничката на независимия вестник...

Въпросът за съществуването на НАТО е на обсъждане

http://pogled.info/svetoven/vaprosat-za-sashtestvuvaneto-na-nato-e-na-obsazhdane.94501

/Поглед.инфо/ Има голяма вероятност предстоящата на 17 май среща на президента на САЩ и генералния секретар на НАТО да стане епохална. Разбира се, няма да бъде обявено разпускане на блока, но изглежда подготовката за това е започнала. Във Вашингтон Тръмп и Столтенберг ще решават какво да се прави по-нататък с НАТО.

Младеж намушка момче в тролей в центъра на София

https://frognews.bg/kriminalno/mladej-namushka-momche-trolei-tsentara-sofiia.html

Младо момче извади нож в тролей №7 в столицата и наръга друго. Кървавата случка се разигра преди минути, докато двамата пътували в превозното средство. С пострадалия е била и приятелката му, която е на 17 години.

Германският футболен съюз обвини Ердоган в политическа агитация

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178872_germanskiiat_futbolen_sujuz_obvini_erdogan_v/?ref=rss


Среща на турския президент Реджеп Ердоган с германските национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган доведе до скандал между двете страни. Играчите от турски произход подариха свои фланелки на клубните си тимове на Ердоган, което не беше прието като добър знак от Германския футболен съюз (DFB).<br /><br />"С огромно уважение към моя президент", гласи написаното от Гюндоган върху фланелката му от "Манчестър сити", която той подари на Ердоган.<br /><br...

Средната заплата за първото тримесечие намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=374204

През първото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата e 1077 лв. и намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. с 1,6%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Средната брутна месечна работна заплата за януари 2018 г.

КЗК е против минимални цени за нощувки според хотела

http://www.mediapool.bg/kzk-e-protiv-minimalni-tseni-za-noshtuvki-spored-hotela-news279089.html

Комисията за защита на конкуренцията разкритикува намерението на Министерството на туризма да въведе минимални цени за туристическите нощувки според категоризацията и звездите на местата за настаняване. С решението си антимонополната комисия подкрепя становището на туристическия бранш, че въвеждането на такива цени ще повлияе ценовата конкуренция между хотелите и няма да подобри услугите. Произнасянето е по процедура за застъпничество на конкуренцията. Искането на туристическото ведомство да се въведат минимални цени според категорията на мястото за настаняване е аргументирано със сегашната възможност големи хотели да подбиват цените за нощувка като избиват разходите си от мащаба, докато малките хотелчета или къщи за гости не могат да правят това. Така туристите предпочитат по-евтините оферти на четири и петзвездни хотели, тъй като те предлагат и повече услуги в сравнение с малките места за отдих, които са по-ниска категория. Така хотелчетата не могат да си върнат инвестициите, не успяват да осигурят приходи за повишаване качеството на услугите си и стават неконкурентни. Данните за нощувките недвусмислено сочат, че заетостта при категории "четири“ и "пет звезди“ е 50.5%, в "три звезди“ – 37.5%, а в "една“ и "две звезди“ – 25%. Ведомството предлага и фиксираните минимални цени да служат за основа за минимално данъчно облагане, което според него ще изсветли туристическия сектор и ще допринесе за по-добрата регулация на пазара, по-голяма сигурност за малкия и среден бизнес и по-високи приходи към националната данъчна система. Според Министерството на туризма нормативното въвеждане на минимални цени на база на себестойността на услугите, предлагани в хотелите, ще окаже положително въздействие върху пазара, като го предпази от дъмпингови практики, които обикновено са свързани със съкращаване на част от услугите или понижаване на качеството им. По този начин хотелите от по-ниска категория няма да бъдат принуждавани да предлагат цени под реалната им себестойност и ще им даде възможност да реинвестират печалбата в по-квалифициран персонал, както и в по-голямо разнообразие и по-високо качество на услугите. Туоператорският бранш обаче е изразил становище против, защото се нарушавала конкуренцията, от асоциацията "Активни потребители" подкрепят с уговорки предложението. В крайна сметка КЗК излиза с решение, че "минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за спазване на изискванията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха инвестирали тази допълнителна печалба в повишаване на качеството на предлаганите услуги". "Цените за настаняване зависят от много други фактори, освен категорията, поради което е практически невъзможно да бъде определена една минимална цена за категория, която да е адекватна за всички случаи. Най-добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми, които отразяват пресечната точка между търсенето и предлагането", пише в решението на антимонополната комисия. Според нея представените от ведомството данни сочат свръхпредлагане при местата за настаняване и ефективната конкуренция не означава поддържане на неефективни участници на пазара. "Целта на конкуренцията е да се стимулира ефективността чрез предлагане на по-качествени услуги на по-ниски цени с цел привличане на повече клиенти. Въвеждането на минимални цени за настаняване би довело до същия ефект, какъвто би имал картел между всички хотели в България. Поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите", смятат още в КЗК. Според комисията дори е напълно възможно минималните цени да доведат дори до отлив на  туристи. КЗК счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване не може да постигне нито една от преследваните регулаторни цели, а в същото време съществуват други механизми, с които те да бъдат постигнати, без да се ограничава конкуренцията. Високо качество на предлаганите услуги по настаняване може да бъде осигурено чрез контрол по отношение на спазването на изискванията за съответната категория. Важно значение за противодействие на т. нар. сив сектор се очаква да има бъдещата Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), даваща възможност за обмен на данни в реално време по защитени канали между туристическото и вътрешното министерства, данъчната агенция, общините и хотелските рецепции. Комисията посочва, че при дъмпингови цени има административни механизми за противопоставяне.

Безумие на Летище София! Гранична полиция усилва кошмара от закъснелите полети, вбеси 400 пътници

https://petel.bg/Bezumie-na-Letishhe-Sofiya--Granichna-politsiya-usilva-koshmara-ot-zakasnelite-poleti--vbesi-400-patnitsi__264554

Неадекватните действия на Гранична полиция на Летище София изнервиха 400 пътници, кацащи с полетите от Мюнхен и Франкфурт и скъсаха нервит...

Ето къде няма да има ток във Варна и региона утре и в близките дни

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-vav-Varna-i-regiona-utre-i-v-blizkite-dni__264555

Снимка: Булфото Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Вторник, 15.05.2018 г.: В периода 02.05.2018 - 31.05.2018 от 09:00 ч. до 16:0...

Районните и апелативните съдии в София подкрепиха атакуван от ПИК колега

http://www.mediapool.bg/raionnite-i-apelativnite-sadii-v-sofiya-podkrepiha-atakuvan-ot-pik-kolega-news279088.html

Над 100 съдии от Софийския районен съд (СРС) разпространиха в понеделник своя позиция, с която изразяват подкрепата си за съдия Силвия Хазърбасанова, която през последните седмици стана обект на агресивна кампания от близкия до Делян Пеевски сайт ПИК. Магистратите призовават Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да изрази ясно становище по повод "абсолютно неприемливи, унизителни за личното й достойнство квалификации по повод постановено от нея съдебно решение по дело". Ден по-рано годишното Общо събрание на Софийския апелативен съд (САС) единодушно взе решение да се присъедини към декларацията на колегите им от СРС, приета още миналата седмица. Публикации на ПИК срещу съдия Хазърбасанова бяха предизвикани от решението ѝ да осъди сайта по дело, заведено от историка Емил Джасим за уронване на доброто му име. Сайтът дори стигна дотам да изпрати репортери на медията да следят съдията на работното ѝ място и около дома ѝ. "На 9.05.2018 г. на сайта на медията е публикувана снимка на съдия Хазърбасанова пред дома й заедно със съпруга й. Считаме проследяването на български съдия до дома му, заснемането му в присъствието на семейството му и навлизането без разрешение в личното му пространство за абсолютно недопустимо в правова държава. Подобно поведение няма връзка с никакво журналистическо разследване, а е обикновен опит за сплашване и притесняване на съдията. Още повече – когато медията е страна по дело, разгледано от същия съдия, решението по което подлежи на обжалване пред горестоящия съд", пишат колегите ѝ в понеделник. Те призовават Съдийската колегия на ВСС "да вземе всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на съдия Хазърбасанова и нейното семейство". "Декларираме нашата решимост на отстояваме независимостта на българския съд и изразяваме убедеността си, че пасивното отношение на държавните институции в създалата се ситуация е неприемливо. То окуражава ескалирането на заплахите към съдията и охулването на съда като институция", смятат съдиите от СРС. Декларацията им е подкрепена с подписи и от техни колеги в Софийския градски съд и Върховния касационен съд. Предстои във вторник Съдийската колегия на ВСС отново да разгледа темата и да реши дали да приеме конкретно становище по случая или да осъди личностните атаки срещу магистрати по принцип. Именно този спор бе причината кадровиците в съдебната власт да не успеят да вземат конкретно решение преди седмица. Засега единствената реакция от ВСС бе дело на говорителя на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова, която призова собственика на ПИК Недялко Недялков и главния му редактор Звездомира Мастагаркова да предприемат "незабавни мерки, с които да се преустанови нагнетяването на напрежението в общественото пространство". В отвореното ѝ писмо до медията се казваше още, че "че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийски районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български символи и ценности". Вместо да нормализират поведението на репортерите си обаче, от ПИК решиха да организират във вторник протест пред сградата на ВСС със странния призив – "в защита на Апостола Васил Левски и на свободното слово".

България ще предложи промени в европейския пакет за мобилност заради родните превозвачи

https://www.actualno.com/business/bylgarija-shte-predloji-promeni-v-evropejskija-paket-za-mobilnost-zaradi-rodnite-prevozvachi-news_674567.html

С екипа на еврокомисар Булц и превозвачи ще изготвим промени в конкретни детайли и текстове по Пакета за мобилност, за да станат приемливи за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след среща с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц и представители на транспортния бранш в Министерски съвет. „По време на срещата при премиера Бойко Борисов преминахме през всички теми, които притесняват българските превозвачи

Светът реагира на кървавите протести в Ивицата Газа

https://offnews.bg//sviat/svetat-reagira-na-karvavite-protesti-v-ivitcata-gaza-680622.html

Редица държави и организации изразиха острата си реакция за кървавите протести в Ивицата Газа срещу преместването на американското посолство на Израел в Йерусалим, които взеха 41 жертви, а над 1000 души бяха ранени. 

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан призова израелските власти да не използват сила срещу палестинските демонстранти. 

"Франция призовава всички страни да покажат отговорност за предотвратяване на нова ескалация. Франция призовава израелските сили да проявят сдържаност при използването на сила, която трябва да бъде пропорционална", заяви той. 

Египет също реагира остро на случващото се в Ивицата Газа. Египетското външно министерство излезе в позиция, в която осъди използването на сила от страна на израелските сили срещу демонстрантите. В изявлението си Египет изразява позицията си в подкрепа на палестинците и правото им на независимост. 

Британският министър за Близкия изток Алистър Бърт пък изрази позиция, че демонстрантите са експлоатирани от "екстремистки елементи". 

"Изключително съм натъжен от загубата на човешки животи в Газа днес. Разтревожен съм, че мирните протестиращи са експлоатирани от екстремистки елементи. Призовавам от въздържане от използване на огън. Насилието е разрушително за мирните усилия. Великобритания продължава да настоява решението на проблема да е двете страни да си делят Йерусалим", посочи той. 

С изявление излезе и Организацията на ислямското сътрудничество. Организацията нарече решението на САЩ да премести израелското си посолство в Йерусалим "незаконно" и "атака срещу историческите, правните и националните права на палестинците, която подкопава позицията на Организацията на обединените нации и международното право и така представлява обида за международните мир и сигурност". 

Организацията допълва, че с решението си САЩ противоречи на собствените си ангажименти, и изразява презрението си към неуважаването на палестинските законни права, като допълва, че с тези действия американската администрация разрушава ролята си на участник във всякакви следващи мирни усилия в Палестина. 

Турция също изрази подкрепата си за Палестина и недоволството си от решението на САЩ. 

„Преместването на американското посолство в Ерусалим няма да донесе облекчение, сигурност, стабилност и мир в региона; напротив, това ще увеличи съществуващите проблеми, несигурност, нестабилност, кризата и конфликтите и ще предизвика много непредвидени негативи“, заяви вицепремиерът Бекир Боздаг, цитиран от агенция "Анандолу". .

„В крайна сметка Ерусалим ще бъде освободен; САЩ и Израел накрая ще оставят Йерусалим на истинските му притежатели“, добави още той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа.

Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила. Хамас и водачите на протестите в Газа трябва да направят необходимото, за да няма насилие и събитията да не бъдат използвани с други цели, посочва Могерини, цитирана от БТА.

Всяка от двете страни в този сблъсък има оправдани искания и очаквания, и те следва да бъдат взаимно признати. Ерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град, отбелязва върховният представител.

Всяко по-нататъшно влошаване на и без това вече достатъчно напрегнатата и сложна обстановка би довело до нови невъобразими страдания за двата народа и би ограничило възможностите за постигането на мир и сигурност. Нужни са мъдрост и смелост за връщане към преговорите за постигането на политическо решение, важно еднакво за израелците, палестинците и региона. Единствено решение с две държави би позволило на двете страни да постигнат стремежите си, би прекратило конфликта и би донесло справедлив и траен мир, който израелците и палестинците заслужават, добавя Могерини.

Тя отбелязва, че ЕС остава готов да продължи да работи и с двете страни, както и с международната общност, за възобновяването на преговорите за установяването на две държави с границите, определени на 4 юни 1967 г. и с обща столица Ерусалим. 

Русия също взе отношение по въпроса, макар и лаконично. 

Кремъл изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.

"Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Световната здравна организация призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6862619

Световната здравна организация призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните
Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 000 смъртни случая всяка година.

Футболният съюз с отворено писмо против промените в закона за хазарта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6862616

Футболният съюз с отворено писмо против промените в закона за хазартаДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н РУМЕН РАДЕВ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г- Н БОЙКО БОРИСОВ ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА ОТВОРЕНО ПИСМО от Българския Футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС във връзка с планираните

Полетите от Мюнхен и Франкфурт закъсняват заради гръмотевична буря в Германия

http://nakratko.bg/category/25/159484/


Ужасяваща гръмотевична буря в цяла Германия се разразява в момента, научи БЛИЦ. Стотици полети в страната са забавени, а най-тежко е положението в Мюнхен и Франкфурт.

Най-авторитетното списание в Скопие предложи федерация между България и Македония

https://offnews.bg//politika/naj-avtoritetnoto-spisanie-v-skopie-predlozhi-federatcia-mezhdu-balgar-680621.html

Федерация с България за членство в НАТО и ЕС - с това заглавие излезе на корицата си "Фокус", най-авторитетното македонско политическо седмично списание.

Автор на предложението е Ристе Люботенски - доктор по политически науки и някогашен съветник на първия президент на Македония Киро Глигоров. 

На този етап вероятно чудна, но и полезна може да е идеята да се разговаря и договаря създаването на форма на федерация между Република България и Република Македония - като начин, по който Македония безпрепятствано да се интегрира в евроатлантическите структури, предлага Люботенски.

Според него, главните фактори за реализацията на подобна идея са "тези, които вземат ключовите решения в Европа и региона".

Засега предложението на някогашния съветник на президента Глигоров не се дискутира толкова ожесточено в македонските медии.

Най-смело реагира телевизия "Стар" в Щип - медията посвети едночасово дискусионно предаване на концепцията за федерация с България.

Въпросът към зрителите беше "Възможно ли е чрез федерация с България да заобиколим Гърция и нейните блокирания (заради спора за името - б.р.)?"

Спасителите са намерили вещи на Боян Петров

https://www.vesti.bg/bulgaria/spasitelite-sa-namerili-veshti-na-boian-petrov-6082302

Хеликоптерите не са излетели, китайската спасителна операция ще анализира днешния ден

Каталунският парламент избра твърдолинеен сепаратист за регионален премиер

https://frognews.bg/svqt/katalunskiiat-parlament-izbra-tvardolineen-separatist-regionalen-premier.html

Каталунският парламент избра твърдолинейния сепаратист Жоаким Тора за нов регионален премиер, предадоха световните агенции. С това приключва над шестмесечен период на вакуум във властта и се създават условия за нова конфронтация между областта и Мадрид.

Кинофестивалът в Кан подкрепи Мария Габриел за каталог на европейските филми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862613

Кинофестивалът в Кан подкрепи Мария Габриел за каталог на европейските филмиПредложението на българския комисар Мария Габриел за каталог на европейските филми получи силна подкрепа на кинофестивала в Кан. Водещи европейски организации в областта на кино индустрията подписаха манифест за създаване на онлайн каталог на европейските филми, предложен от българския еврокомисар Мария Габриел.

Шерпите се завърнаха в базовия лагер, без да намерят Боян Петров

https://offnews.bg//obshtestvo/sherpite-se-zavarnaha-v-bazovia-lager-bez-da-nameriat-boian-petrov-680623.html

Шерпите са се завърнали в базовия лагер без да намерят Боян Петров, съобщиха от спасителния екип Dream Wanderlust на страницата си във Фейсбук.

Днес те откриха вещи на българския алпинист - тениска, медицински пакет, шоколад, беззахарна храна и инжекции с инсулин. 

През целия ден част от спасителния екип се е опитвала да излети с хеликоптери от Катманду, но лошото време отново не е позволило това да се случи. Спасителите още се надяват, че ще успеят да излетят тази вечер или утре сутрин до базовия лагер.

От докладите, предоставени от спасителния екип, ще зависи и посоката на търсене.

"Все още се опитваме да стигнем до базовия лагер. Но за съжаление не се случи и един час благоприятно време за летене. След като съберем доказателствата от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надявам се да имам ясна картина в рамките на 24 часа", каза ръководителят на хеликоптерния екип, цитиран от "Фокус".

Деян Петков - част от екипа на Боян Петров, обяви по-рано днес, че няма непроверено място около лагер 3. Той допълни, че алпинистите са минали на 10 метра под върха Шиша Пангма и са имали визуален контакт, огледали са всичко внимателно.

Алпинистите, издирващи българина, са 25 души. Сред тях е най-известният китайски алпинист и началник на бюрото на спорта на китайския автономен район. В операцията участва и алпинист, изкачил всички осемхилядници. Има и медицински екип и логистици, общо около 100 души са мобилизирани, обяви днес китайският посланик у нас Джан Хайджоу.

78000-годишни "записки" за културни иновации, запазени в пещера в Източна Африка

http://nakratko.bg/category/29/159482/


Международен, интердисциплинарен екип от учени, проучвайки крайбрежието на Източна Африка, е открил мащабен пещерен обект, запазил следите от живота на праисторически ловци-събирачи, както и по-късни обитатели от желязната епоха.

Освен "Белене", китайци искали да строят и тунел под връх "Шипка"

http://nakratko.bg/category/26/159483/


Китайският конгломерат "СИТИК Констракшън" проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагистралата Русе - Велико Търново.

Цацаров обърна палачинката – вече харесва евродокладите

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-obarna-palachinkata-veche-haresva-evrodokladite-news279087.html

Голямата новина от годишния доклад за работата на прокуратурата е, че главният прокурор Сотир Цацаров отново харесва наблюдението на Европейската комисия. С едно лаконично изречение в документа е написано:   "Препоръките, дадени по Механизма за сътрудничество и оценка, се явяват фактор с дългосрочно значение за повишени стандарти за работа на съдебната система".   Преди малко повече от две години европейското наблюдение в очите на българския главен прокурор изглеждаше по напълно различен начин.   На 16 март 2016 г. в Брюксел огромна българска делегация, съставена от евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, както и главният прокурор Сотир Цацаров, се опита да убеди ЕК да отмени мониторинга. Тази група хора тогава бе определена като "Коалицията Цацаров", защото главният прокурор бе най-дейният говорител.   Тогава Цацаров обяви пред представителите на ЕК, че Брюксел не оказва сътрудничество на българските власти. Главният прокурор обясни, че компетентността на част от европейските експерти, посещаващи периодично страната ни, "е, меко казано, под огромен въпрос". "Моето усещане е, че на моменти препоръките в докладите по отделните показатели на CVM механизма се формулират твърде общо, даже без да следват логическа връзка с тези от предния годишен доклад и с констатациите за тяхното изпълнение или неизпълнение. В същото време на моменти се акцентира на факти, чието значение за състоянието на процеса на реформи е нееднозначно и бих казал – твърде спорно", продължи своеобразната си обвинителна пледоария Цацаров.   Накрая той обобщи, че мониторингът се използва в България за политически цели.   Акцията тогава не успя, а наблюдението на ЕК продължава без реалистичен срок за приключването му.   Над 2/3 от кражбите не се разкриват   Извън политическите си измерения, докладът на прокуратурата за 2017 г. обрисува картината на престъпността в страната.   Регистрираните от МВР престъпления през минлаата година са 106 659, което е увеличение с 2.8% спрямо 2016-та. Полицията води за разкрити 43.7% от престъпленията, което е намаление с 5.7%.   Както обикновено близо половината от регистрираната престъпност са кражби и грабежи. Разкриваемостта им определено не е добра. Грабежите са около 1500 – водят се разкрити около 40%. При кражбите обаче нещата изглеждат трагично. Регистрирани са 43 000 кражби през годината, разкрити са около 13 000, което е около 30%.   Държавното обвинение обяснява българската престъпност с обезлюдяването на малките населени места и нивото на бедност в тях, миграция към големите градове и лошото образование на младежите.   Тотална неефективност   Прокуратурата продължава да се оплаква от качеството на работа на контролните органи на изпълнителната власт. Това е особено видимо в сигналите на Националната агенция по приходите за извършени данъчни престъпления. При близо 2300 прокурорски преписки по сигнали на НАП се е стигнало до 78 дела и 69 осъдени.   Положението е малко по-добро със сигналите на Агенция "Митници" – 673 преписки и накрая 105 осъдени.   Проблемът при работата на финансовата инспекция, Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, Сметната палата и строителния контрол е още по-голям. Техните сигнали са довели до точно нула осъдени през 2017 г.   Предложенията за промени   Прокуратурата настоява за декриминализиране на пpoвoкaцията към пoдкyп като инструмент за борба с корупцията. Другите предложения са за промени в закона са осигуряване на имyнитeт cpeщy cвидeтeлcтвaнe зa тeжки пpecтъплeния, както и yвeличaвaнe нa срока за изпoлзвaнe нa cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa зa финaнcoви и дaнъчни пpecтъплeния.   Прокуратурата продължава да недоволства от прекаления формализъм на наказателния процес. Институцията смята, че по-дългите арести за хората, обвинение за корупционни престъпления, биха имали положително въздействие върху процеса.

Цацаров обърна палачинката – вече харесва докладите на Брюксел

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-obarna-palachinkata-veche-haresva-dokladite-na-bryuksel-news279087.html

Голямата новина от годишния доклад за работата на прокуратурата е, че главният прокурор Сотир Цацаров отново харесва наблюдението на Европейската комисия. С едно лаконично изречение в документа е написано:   "Препоръките, дадени по Механизма за сътрудничество и оценка, се явяват фактор с дългосрочно значение за повишени стандарти за работа на съдебната система".   Преди малко повече от две години европейското наблюдение в очите на българския главен прокурор изглеждаше по напълно различен начин.   На 16 март 2016 г. в Брюксел огромна българска делегация, съставена от евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, както и главният прокурор Сотир Цацаров, се опита да убеди ЕК да отмени мониторинга. Тази група хора тогава бе определена като "Коалицията Цацаров", защото главният прокурор бе най-дейният говорител.   Тогава Цацаров обяви пред представителите на ЕК, че Брюксел не оказва сътрудничество на българските власти. Главният прокурор обясни, че компетентността на част от европейските експерти, посещаващи периодично страната ни, "е, меко казано, под огромен въпрос". "Моето усещане е, че на моменти препоръките в докладите по отделните показатели на CVM механизма се формулират твърде общо, даже без да следват логическа връзка с тези от предния годишен доклад и с констатациите за тяхното изпълнение или неизпълнение. В същото време на моменти се акцентира на факти, чието значение за състоянието на процеса на реформи е нееднозначно и бих казал – твърде спорно", продължи своеобразната си обвинителна пледоария Цацаров.   Накрая той обобщи, че мониторингът се използва в България за политически цели.   Акцията тогава не успя, а наблюдението на ЕК продължава без реалистичен срок за приключването му.   Над 2/3 от кражбите не се разкриват   Извън политическите си измерения, докладът на прокуратурата за 2017 г. обрисува картината на престъпността в страната.   Регистрираните от МВР престъпления през минлаата година са 106 659, което е увеличение с 2.8% спрямо 2016-та. Полицията води за разкрити 43.7% от престъпленията, което е намаление с 5.7%.   Както обикновено близо половината от регистрираната престъпност са кражби и грабежи. Разкриваемостта им определено не е добра. Грабежите са около 1500 – водят се разкрити около 40%. При кражбите обаче нещата изглеждат трагично. Регистрирани са 43 000 кражби през годината, разкрити са около 13 000, което е около 30%.   Държавното обвинение обяснява българската престъпност с обезлюдяването на малките населени места и нивото на бедност в тях, миграция към големите градове и лошото образование на младежите.   Тотална неефективност   Прокуратурата продължава да се оплаква от качеството на работа на контролните органи на изпълнителната власт. Това е особено видимо в сигналите на Националната агенция по приходите за извършени данъчни престъпления. При близо 2300 прокурорски преписки по сигнали на НАП се е стигнало до 78 дела и 69 осъдени.   Положението е малко по-добро със сигналите на Агенция "Митници" – 673 преписки и накрая 105 осъдени.   Проблемът при работата на финансовата инспекция, Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, Сметната палата и строителния контрол е още по-голям. Техните сигнали са довели до точно нула осъдени през 2017 г.   Предложенията за промени   Прокуратурата настоява за декриминализиране на пpoвoкaцията към пoдкyп като инструмент за борба с корупцията. Другите предложения са за промени в закона са осигуряване на имyнитeт cpeщy cвидeтeлcтвaнe зa тeжки пpecтъплeния, както и yвeличaвaнe нa срока за изпoлзвaнe нa cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa зa финaнcoви и дaнъчни пpecтъплeния.   Прокуратурата продължава да недоволства от прекаления формализъм на наказателния процес. Институцията смята, че по-дългите арести за хората, обвинение за корупционни престъпления, биха имали положително въздействие върху процеса.

Мъж наръга младеж, скарал се на деца, че плюят семки в тролея (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862584

Мъж наръга младеж, скарал се на деца, че плюят семки в тролея (Снимки)Мъж на 33 години извади нож в тролей №7 в столицата и наръга 18-годишно момче. Кървавата случка се разигра преди минути, докато двамата пътували в превозното средство. С пострадалия е била и приятелката му, която е на 17 години. До спречкването се стигнало, след като група от няколко деца на около 10 години от ромски произход пускали семки по пода

Собственици на заведения по морето против ограничаването на шума

https://www.actualno.com/society/sobstvenici-na-zavedenija-po-moreto-protiv-ogranichavaneto-na-shuma-news_674563.html

Собственици на заведения по морето се обявиха против забраната за музика през нощта. "Шумовата анархия и терор трябва да спрат", закани се отново вицепремиерът Валери Симеонов на среща с туристическия бранш във Варна, предаде bTV. Проверките за прекомерен шум ще има и това лято, Законът за защита от шума налага пълна забрана за озвучаване на открито в курортите между 23 и 7 часа. Пълната тишина ще отблъсне младежите, които са около 25% от туристите на Златни пясъци, казват собствениц

Спасителите не откриха Боян Петров, върнаха се в базовия лагер

https://frognews.bg/novini/spasitelite-otkriha-boian-petrov-varnaha-bazoviia-lager.html

Спасителите, които участват в акцията по откриването на алпиниста ни Боян Петров, се върнаха в базовия лагер, след като не са успели да го намерят.

Салах Абдеслам няма да обжалва присъдата си за престрелка с полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862606

Салах Абдеслам няма да обжалва присъдата си за престрелка с полициятаЕдинственият оцелял терорист от атентатите в Париж от 13 ноември на 2015 г. Салах Абдеслам няма да обжалва присъдата си, постановена от съда в Брюксел, съобщи неговата защита, пише БТА. Абдеслам бе осъден на първа инстанция на 20 години затвор. На първото заседание по делото той бе доведен под конвой от Франция,

Еврокомисията ще гарантира защитени паркинги на шофьорите на тирове

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/14/3178860_evrokomisiiata_shte_garantira_zashtiteni_parkingi_na/?ref=rss


За шофьорите на тирове в ЕС ще бъдат изградени защитени паркинги, така че да могат да почиват извън камионите без да се безпокоят от кражби и посегателства, които застрахователите няма да приемат. Това увери на среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят по транспорта Евелина Булц.<br /><br />От видео от началото на срещата, предоставено на медиите от правителствената пресслужба, се вижда, че Борисов възрази срещу затягането на регулациите за международните превози, които изискват...

"Българе" играят "Осмото чудо" в подкрепа на новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374177

На 17 май, четвъртък, от 19.00 часа на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна НФА "Българе" за трети път ще представи новия си мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос, научи Moreto.

Томас Тухел е новият треньор на ПСЖ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178868_tomas_tuhel_e_noviiat_trenyor_na_psj/?ref=rss


Френският шампион ПСЖ обяви, че Томас Тухел е новият треньор на тима. Гермaнският специалист е подписал договор за две години.<br /><br />В последните няколко месеца именно 44-годишният треньор беше фаворит №1 за поста на "Парк де Пренс", след като стана ясно, че Унай Емери няма да получи предложение за нов договор. Тухел е сред най-актуалните наставници в Европа, особено след като беше освободен от "Борусия" (Дортмунд) през май 2017 г. Той си взе почивка, но в...

Майката на Боян Петров: Той е там, където се чувства най-свободен

https://petel.bg/Maykata-na-Boyan-Petrov--Toy-e-tam--kadeto-se-chuvstva-nay-svoboden__264547

Снимка бТВ Боян Петров остава в неизвестност. Спасителите търсят следа по пътя надолу от осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Семейст...

National Interest оцени шансовете на F-22 във въздушен бой със Су-57

https://petel.bg/National-Interest-otseni-shansovete-na-F-22-vav-vazdushen-boy-sas-Su-57__264549

Американските експерти свикнаха да считат F-22 Raptor за „крал на небето”, обаче неговото превъзходство се оказа под съмнение след въвеждане...

Жестока драма! Близките на възрастната Димка я зарязаха в болницата след операция, плашат лекарите с адвокат

https://petel.bg/ZHestoka-drama--Blizkite-na-vazrastnata-Dimka-ya-zaryazaha-v-bolnitsata-sled-operatsiya--plashat-lekarite-s-advokat__264548

Снимка Флагман.бг 70-годишната Димка Костадинова е изоставена след претърпяна операция от близките си в УМБАЛ Бургас. Това съобщиха за Ф...

Столипиново готви протести, искат затвор за доктора, убил Жоро Плъха

https://petel.bg/Stolipinovo-gotvi-protesti--iskat-zatvor-za-doktora--ubil-ZHoro-Plaha__264550

Снимка TrafficNews.bg Столипиново готви протести, след като стана ясно, че разследването срещу д-р Иван Димитров, убил Георги Джевизов през м...

Сергей Лавров: Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим

https://petel.bg/Sergey-Lavrov--Rusiya-se-otnasya-otritsatelno-kam-otkrivaneto-na-posolstvoto-na-SASHH-v-Erusalim__264551

Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТА...

От "Пирогов" съобщиха какво се случва с пострадалия при клането в столичен тролей

https://petel.bg/Ot-Pirogov-saobshhiha-kakvo-se-sluchva-s-postradaliya-pri-klaneto-v-stolichen-troley__264552

Снимка: Булфото В „Пирогов“ оперират младия мъж, който бе наръган в тролей на столичния градски транспорт. Това съобщава „Фокус“, позо...

БАН очерта профила на рисковия шофьор

http://www.moreto.net/novini.php?n=374205

Екип учени в Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН) работи по дългосрочен проект за изработване на методики за оценка на психологическата годност на водачите на моторни превозни средства.

19 са вече жертвите на ебола в Демократична република Конго

https://www.actualno.com/africa/19-sa-veche-jertvite-na-ebola-v-demokratichna-republika-kongo-news_674562.html

Ебола се разпространява отново в Африка. В Демократична република Конго са отчетени 39 вероятни и потвърдени случаи между 4 април и 13 май, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Reuters. Починали са 19 души. В изявлението се посочва, че 393-ма души, контактували с разболели си хора, са поставени под наблюдение. СЗО има готовност да изпрати 4000 ваксини в Конго. Новата вълна от ебола все още не може да бъде определена като "събитие с международно значение за общ

Водещ пластичен хирург в Турция с безплатна консултация в София

https://www.actualno.com/health/vodesht-plastichen-hirurg-v-turcija-s-bezplatna-konsultacija-v-sofija-news_674566.html

Доц. Юмран Илери, един от най-добрите пластични хирурзи в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 29 май. Доц. Илери е търсена за процедури като ендоскопски фейслифтинг, мамопластика (уголемяване, намаляване и реконструкция на бюста), подмладяване на лице и тяло. Но най-голямото й предимство са успешните процедури за заличаване на белези с помощта на стволови клетки. Консултациите са подходящи за пациенти, които се нуждаят от второ мнение или се интересуват от пластична хирургия в Ту

9 хитрини за почистване у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6862465

9 хитрини за почистване у домаПролетното почистване е толкова трудоемка дейност, че не бива да се обвинявате, ако сте го отлагали досега. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви улеснят. И, разбира се, може да ги използвате целогодишно. Мийте прозорците в облачно време Повечето домакини чакат слънчево време, за да измият стъклата на прозорците.

Държавният глава ще се срещне с председателя на Европейската сметна палата

http://www.cross.bg/evropeiiskata-smetna-palata-1574708.html

/КРОСС/ На 15 май, вторник, от 14.30 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с председателя на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862585

Вижте актуалната обстановка по пътищата на странатаИнформация за състоянието на републиканските пътища за 15.05.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 15.05.2018 г. преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд, главно над Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури и градушки.

Директорът на МИ5: Русия разпространява лъжи, за да подкопава Запада

http://nakratko.bg/category/25/159481/


Директорът на британската агенция за разузнаване МИ5 обвини Русия в опит да събори западните демокрации чрез разпространение на дезинформация и лъжи, информира "Ройтерс".

Алпинист: Чудо трябва да стане, за да е жив Боян

https://www.actualno.com/society/alpinist-chudo-trjabva-da-stane-za-da-e-jiv-bojan-news_674561.html

Боян Петров не е тръгнал да покорява връх Шиша Пангма, за да умира. За съжаление, чудо трябва да стане, за да е още жив. Това каза професионалният катерач Костас Канидис, стъпвал на Броуд Пик (8047 м) пред БГНЕС. Алпинистът от Стара Загора на два пъти е участник в гръцки експедиции за изкачване на първенеца на света – Еверест, от север. На такава височина човек може да издържи максимум 30-35 часа, без храна и течности. Това е зоната на смъртта, каза алпинистът. "За мен нещаст

Борисов се смили над евролидерите, глези ги с биохрани

http://www.mediapool.bg/borisov-se-smili-nad-evroliderite-glezi-gi-s-biohrani-news279086.html

Премиерът Бойко Борисов ще нагости евролидерите с български биохрани, а не с второ качество продукти, продавани от европейските търговски вериги у нас, както се беше заканил по време на форума за двойния стандарт при храните. Това стана ясно при представянето на менюто - традиционни български ястия, приготвени с продукти от български биопроизводители. Трилогията от салати, представена от готвача Борислав Паунов Лидерите на 28-те страни членки се събират в София за Срещата на върха ЕС – Западни Балкани на 16 и 17 май. Те ще пристигнат в българската столица ден преди това и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с домакин Бойко Борисов. В неформалната вечеря ще участва и испанският премиер Мариано Рахой, съобщи правителствената пресслужба. За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в "София Тех Парк" при пристигането им у нас. "В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин", каза главният готвач Борислав Паунов от "Ред Девил кетъринг". Фирмата спечели обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на българското председателство. Тя беше упрекната от биопроизводители, че не ползват техни продукти и сега тя се реваншира за най-важната среща от председателството. На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Основните блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози. Биволското бонфиле със сос от трюфели и бейби моркови По време на вечерята европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати - "Шопска", "Снежанка" и "Зелена". Продуктите за салата са на български биопроизводители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина. Десертът, който ще бъде сервиран на евролидерите Предястието е вариация на кюфтенца с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи. Кюфтенцата с лютеница и цветен картофен чипс Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. "Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост", обясни шеф Паунов, цитиран от пресцентъра на министерството на европредседателството. Менюто лесно се адаптира за вегетарианците и за гостите с хранителни алергии, обясни главният готвач.

АДФИ проверява съмнителни конкурси за каски в МВР

http://www.mediapool.bg/adfi-proveryava-samnitelni-konkursi-za-kaski-v-mvr-news279085.html

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще извърши проверка на съмнителни конкурси за закупуването каски в МВР по сигнал на "Антикорупционния фонд", съобщиха в понеделник от неправителствената организация. Става въпрос за два договора за 460 противоударни каски с визьор през декември 2016 г. и за още 330 подобни каски през септември 2017 г., за които от "Антикорупционния фонд" изказаха съмнения, че са сключени при завишени цени. От организацията посочваха още, че ио двете сделки са подписани с "ПАНОВ" ЕООД, въпреки че фирмата е изпълнила първата поръчка, нарушавайки 45-дневния срок за доставка с цели 128 дни. Впоследствие от фирмата категорично отрекоха предложените на МВР цени да са били завишени, но така и не коментираха въпроса за голямото забавяне, с което е изпълнена първата поръчка. "Ние работим изцяло съобразно европейските норми за качество, безопасност и здраве и опазване на околната среда. Внедрени са европейските правила за работа – срочност, качество, лоялност и т.н. Нашата фирма е с доказана репутация в страната. Извършвала е множество доставки на различни артикули на територията на цялата страна, включително и такива, свързани с предмета на процесните поръчки", заяви управителят на "Панов" ЕООД Ангел Панов в опровержение, изпратено до Mediapool.

Мистерия около стрелеца от Влас: Не е в болницата, полиция пази бившата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862516

Мистерия около стрелеца от Влас: Не е в болницата, полиция пази бившата муМистерия обви случващото се около 55-годишния Кирил Атанасов, който стреля по бившата си жена в Св.Влас, а после направи опит да се самоубие. Той бе с наложена мярка за неотклонение прокурорско задържане за 72 часа, които изтичат днес. Още сутринта от прокуратурата внесоха в съда искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража",

БФС и клубовете се опълчиха срещу планираните промени в закона за хазарта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178859_bfs_i_klubovete_se_opulchiha_sreshtu_planiranite/?ref=rss


Българският футболен съюз (БФС) и футболните клубове се обявиха срещу планираните промени в Закона за хазарта. Те призоваха управляващите да оттеглят предложенията си.<br /><br />Отвореното писмо, публикувано в сайта на БФС, е насочено към президента Румен Радев, до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсмана Мая Манолова. В него се изтъква подкрепата, която компаниите в сектора оказват на българския спорт.<br /><br...

Комисар Булц подкрепя нашите превозвачи, те все пак излизат на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862535

Комисар Булц подкрепя нашите превозвачи, те все пак излизат на протест4 въпроса са били обсъдени на срещата в Министерския съвет между европейския комисар по транспорт Виолета Булц и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на българските превозвачи. По отношение на задължението шофьорите да се връщат в родните си страни като част от тяхната задължителна почивка,

Министър Вълчев: Най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862561

Министър Вълчев: Най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 годинаЗа нас най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 г., каза на пресконференция в Монтана министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. То е заложено в бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 година, предаде БТА. По думите му това е жест към сегашните учители и сигнал към бъдещите.

Градушка удари населени места в област Монтана

http://nakratko.bg/category/58/159480/


радушка удари населени места в област Монтана. По-големи са щетите в община Брусарци.  Градобитният облак е минал над Крива бара, Василовци и е засегнал част от Брусарци. Там ледените зърна са стигали до големината на орех.

Варна - с най-малко врабчета

http://www.moreto.net/novini.php?n=374199

4071 врабчета в 90 населени места в страната преброиха доброволците, които се включиха във второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата 2“ на Българското дружество за защита на птиците на 12 май, съобщиха от дружеството. Запазва се закономерността от миналогодишното преброяване, което беше първото за България, най-много от регистрираните врабчета да са домашни (66%), като през 2017 г.

Любопитни факти за предстоящата сватба на принц Хари и Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862554

Любопитни факти за предстоящата сватба на принц Хари и Меган МаркълОчакваната с интерес във Великобритания и по света сватба на принц Хари и Меган Маркъл в събота в замъка Уиндзор генерира редица странични инициативи, много от които са забавни или неочаквани, съобщи Франс прес. "Бих искала да кажа "Да" по същото време, когато Меган ще стори това", довери пред сайта HarpersBazaar.

КЗК: Въвеждане на минимални цени за хотелите би ограничило конкуренцията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kzk-vyvezhdane-na-minimalni-ceni-za-hotelite-bi-ogranichilo-konkurenciiata-2096900

Комисията за защита на конкуренцията смята, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би ограничило ценовата конкуренция между хотелите. Антимонополният орган е приел становище относно съответствието с правилата на конкурен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване