„Ислямска държава” разпространи видеозапис с атентатора от Париж

http://nakratko.bg/category/25/159432/


Групировката „Ислямска държава", която пое отговорност за нападението с нож в събота вечер в Париж, разпространи видеозапис, в който млад мъж, представен като извършител на атентата, се заклева във вярност към джихадистката организация, предаде Франс прес.

40-годишен благоевградчанин се изгаври с полицаите и преспа в ареста! Сигнал за бомба в нощно заведение..

http://www.struma.com/obshtestvo/40-godishen-blagoevgradchanin-se-izgavri-s-policaite-i-prespa-v-aresta_134232/

Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е задържан Тодор Г./40г./ от гр.Благоевград, около 04:40 часа на 11.05.2018г. на тел.112, същият е заявил неверни обстоятелства за тревога, че в нощен клуб в гр.Благоевград има взривно устройство. В хода на предприетите действия и извършена проверка такова устройство не е установено. За случая е уведомена РП-Благоевград.

Р. Андонов

Започва делото за убийството на 11-годишната Никол

http://nakratko.bg/category/60/159431/


Започва делото за убийството на 11-годишната Никол. Обвиняем за престъплението е 15-годишен тийнейджър, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас. В Съдебната палата тази сутрин докараха убиеца на Никол - Иван И.

Недялко Недялков: Деветата дупка на кавала е една от най-важните

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/nedyalko-nedyalkov-devetata-dupka-na-kavala-e-edna-ot-nai-vazhnite.94493

/ПогледТВ/ В днешното предаване "Културен поглед" на Калина Красимирова фолклорът отново е в центъра на нашето внимание с изкуството на един прекрасен кавалджия - Недялко Недялков от оркестъра на БНР. Той ще ни направи съпричастни с нашенската музика, не само за да възвиси душата ни, но и отново да се почустваме българи! /ВИДЕО/

Недялко Недялков: Музиката не е конфекция и не може да съществува само в свободен пазар

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/nedyalko-nedyalkov-muzikata-ne-e-konfektsiya-i-ne-mozhe-da-sashtestvuva-samo-v-svoboden-pazar.94494

/ПогледТВ/ /ПогледТВ/ В днешното предаване "Културен поглед" на Калина Красимирова фолклорът отново е в центъра на нашето внимание с изкуството на един прекрасен кавалджия - Недялко Недялков от оркестъра на БНР. Той ще ни направи съпричастни с нашенската музика, не само за да възвиси душата ни, но и отново да се почустваме българи! /ВИДЕО/

Калоян Паргов: Исках да стана футболист като Стоичков. Не съм женен!*

http://pogled.info/bulgarski/kaloyan-pargov-iskah-da-stana-futbolist-kato-stoichkov-ne-sam-zhenen.94495

/ПогледТВ/ Общинският съветник Калоян Паргов оглавява най-голямата организация на БСП - тази в столицата. Той поема структурата, която осигурява една трета от кадрите на партията изобщо, на 36 години. Роден е на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е международни отношения в УНСС. Не е женен.../!!!???/

Караянчева: Българското председателство работи за постигане на стабилен Европейски енергиен съюз

http://nakratko.bg/category/59/159430/


Българското председателство на Съвета на ЕС продължава действията за постигане на стабилен Европейски енергиен съюз и на резултати по приоритетните теми, сред които са инициативите от пакета със законодателни и незаконодателни предложения „Чиста енергия за всички европейци“.

Източилите 1 млн. от Касата не знаели откъде са парите

https://www.vesti.bg/bulgaria/iztochilite-1-mln.-ot-kasata-ne-znaeli-otkyde-sa-parite-6082274

Според адвоката е ​невъзможно Деспотов и Манев сами да са източили таква огромна сума от НЗОК

70-годишна жена "избяга" с балната рокля на внучка си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/70-godishna-zhena-izbiaga-s-balnata-roklia-na-vnuchka-si-6082275

20-годишната Тори от Тексас сподели в социалната мрежа Туитър история, която развълнува хиляди потребители

Пловдивската опера със зрелищен спектакъл на солунския площад "Аристотел"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6861653

Пловдивската опера със зрелищен спектакъл на солунския площад "Аристотел"Мегаспектакъл готви пловдивската опера на солунския площад "Аристотел". Прочутата трупа ще гастролира във втория по големина град на Гърция по покана на кмета Янис Бутарис. Колкото и странно да звучи в Солун няма опера, макар да притежават една от най-добрите зали за концерти "Мегаро музики". Бутарис обаче е предложил пловдивската опера да се

Нямат срам диваците в Благоевград! Вандалските изцепки продължават, нова порция счупени фитнес уреди на открито в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/nyamat-sram-divacite-v-blagoevgrad-vandalskite-izcepki-produljavat-nova-porciya_134231/

Вандалските прояви в Благоевград нямат край. На прицел на хората с комплекси отново са фитнес уредите на открито и спортните площадки във всички квартали. Най- сериозни са пораженията на спортната площадка в квартал Еленово, където ситуацията е извън контрол. Близостта на къта за отдих и спорт до ромския квартал явно не се отразява много добре на пособията за спорт.

Същото е положението и на площадката до бензиностанция Варко, където няма и помен от мрежата за волейбол, а оградата и...

Продължава

Общо 222 общини ще се надпреварват за безплатен безжичен интернет

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/14/3178442_obshto_222_obshtini_shte_se_nadprevarvat_za_bezplaten/?ref=rss


Общо 222 български общини или 84% от всички, ще се включват в надпреварването за финасиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU.<br /><br />Точно в 14 ч. часа българско време, на 15 май, започва онлайн кандидатстването за финансиране на принципа "първи дошъл, първи обслужен". Документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва само да бъде натиснат съответния...

Българският началник като такъв

http://www.transmedia.bg/2018/05/14/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%b2/

 

Започва работният ден. Жи Пе-то влиза в голямата зала с компютрите. Всички му се радват. Някои дори тихичко подпяват по гласа на вървежна песен, „Жи пееее“ – подпяват. „Жи Пе-то спира пред всеки трима-четирима души и вдъхновено пита „Как сте, върви ли, има ли някакви грижи“. Ама наистина пита вдъхновено. Сякаш искрено. А у такива като мен – недоверчиви отколешни българи, се вмъква съмнението, че тук има някаква преструвка. Не може пък да е толкова искрен, мърмори то. Съмнението.

Защото Жи Пе-то е началник. Всъщност Жи Пе идва от Жан-Пол. Французин. Началник, не знам дали го споменах. Супервайзер или нещо подобно. Супервизьор по френски.

Наистина е супер това Жи Пе.

Завършил е психология. Което увеличава съмнението. Не е искрен – пак си подхваща то – това е психологически пиниз. Държи се готино, за да накара подчинените да работят.

Но, от друга страна, пък и другите началници – чужденци, които съм имал – елзасец и белгиец, без да са завършили психология, също бяха готини. Значи не е до това кой какво е завършил. Може би е до курсовете. В чуждестранните корпорации всички – и началници, и подчинени, но особено началниците, минават задължително курс по психология. В който им се казва, че и началниците, и служителите трябва да бъдат щастливи, но особено щастливи трябва да бъдат служителите. Защото когато са щастливи, работят по-добре. Служителите.  Изследвано е, правени са проучвания, доказано е. А за да бъдат служителите щастливи, началниците трябва да ги насърчават. Да им казват добри думи. Да ги подкрепят. Да им помагат. Пък ако не се справят – тогава вече може да се освободят от тях. Учтиво и възпитано.

И веднага за българските началници.

Българските началници не казват добри думи на служителите и подчинените си. Работил съм поне на десет места, та знам. Не ги подкрепят. Особено в началото, когато служителите имат нужда тъкмо от подкрепа, българските началници не ги. Поради една явна според мен причина. Те искат служителите им да са нещастни. Обяснението на това нашенско си началническо мировъзрение е българско и просто. Когато хората работят, те са нещастни – „Работа ли е, не ми я хвали“, казваме ние, българите. От което началниците по аристотеловски донякъде правят следната мисловно-разсъдъчна врътка. „Ако се щастливи, значи не работят. И за да работят, трябва да са нещастни.“ Следователно значи българските началници дават всичко от себе си и правят каквото могат, за да бъдат служителите им нещастни. А това те го могат. В това направление ги бива. Тук са изобретателни. Абе истински творци са в това отношение.

В друго не ги бива. Нали се сещате в какво. В работата не ги бива. В началничеството.

И сега ще кажа нещо, което за българските началници ще прозвучи като светотатство. Като оскверняване на най-скъпото, най-милото и най-съкровеното им. Като гавра със светаята светих на височайшото им положение.

В чуждестранните корпорации, или поне в трите, в които работих известно време, началниците работят повече от подчинените си. Повече.

Да, правилно прочетохте. Повече.

Подчинените – как да е, ще намерят начин и време да влязат тайничко в личната си поща, във фейса или в гугъла и да се позабавляват малко в работно време. Да изиграят някоя компютърна игричка примерно. Да пратят съобщение на познати, приятели и гаджета. Началниците не могат да го направят. И не смеят. Те работят.

Знам, че това българските началници няма да го повярват. Подчинените също няма. В световната конспирация ще повярват, в кимтрейлса ще повярват, в рептилиите ще повярват, в триенето на лотарии ще повярват, в зодиите и в гледачките ще повярват, ама в това, че началниците трябва да работят повече от подчинените си – не. Никога.

Че защо съм аз началник, ако ще работя, дълбокоумстват нашенските началници. Че кой ще се пъне да става началник, ако ще работи повече.

За повече пари, би трябвало да бъде отговорът. Не знам колко точно са получавали чуждестранните ми началници, тия работи не се споделят, но предполагам, че поне пет пъти повече от мен. Поне. Но при българските началници нещата стоят малко по на терсене и малко наопаки.

И не че те не искат повече пари. Искат, ех, как искат. Но сякаш за тях има нещо по-важно от парите. Дето викат днешните, имат друг един „приоритет“.

Значимост. Това за тях е по-важното.

Да се види, да се почувства, да се разбере, да се знае, че той, началникът, е началник. Че е главен. Че е отгоре. Че се възвисява над другите. А това няма как да стане чрез повечето пари, които получава, защото дори по нашенско тия работи са вече тайна. Но има други начини да се види, да се почувства и да се разбере кой в едно българско учреждение или предприятие е началник.

Шири се в отделна стая – ето един показател. С климатик, плазма и други някакви допълнителности, тоест екстри. Като в оня разказ – на Чудомир ли беше или на Алеко, дето старши архиваторът имал един звънец, дето младшият го нямал, и затова младшият се пукал от завист, пък старшият се самооблащавал от величието си и час по час звънкал със звънеца с нужда и най-вече без.

Подчинените на началника – тия, дето работят, могат да се гъчкат като прикя в долап (това не знам как го измислих), за началника има отделна стая, където да се шири и да може спокойно да не работи. В което донякъде има някакъв разум. Нека си се шири, та да не се пречка. Само че той не може спокойно да не работи, въпреки че се шири. Защото му е скучно сам със себе си. Хваща го съклет. От една страна. От друга страна, се опасява, че някой може да си помисли това, което всички си мислят – че не работи. И той започва да се пречка. Да надзирава. Строго и намръщено. Да взисква, както казваха в казармата, чиито адети все още се предават от поколение на поколение. Подчинените го псуват умствено. И него, и работата. И тя не върви или върви зорлемски, прави са ония психолози с щастливите или нещастните служители.

Френският ми началник Жи Пе-то (Жан-Пол) и елзаският ми началник Яник не се ширеха в отделни стаи. (Яник държеше да е елзасец, а не французин или германец. Дали пък не поради тайни сепаратистки уклони?) Но те въобще не се ширеха. Сядаха си редом с другите на някой компютър и о, ужас, о, светотатство с българския началнически светоглед, работеха.

Когато помолиш Яник да ти помогне, а това се случваше често поне с новите служители, той веднага рипваше и помагаше. Без да роптае. Усмихваше се дори. С леко стеснителна усмивка. Само да му помахаш с ръка и той дотърчаваше да помага.

Още една невъобразима за българските началници странност. Наистина невъобразима. И французинът Жан Пол, и елзасецът Яник, и белгиецът (неговото име забравих) бяха стеснителни. Тяхната стеснителност още повече впечатляваше, сравнена с българското началническо високомерие. Първично, необосновано и противно високомерие.

Които бяха сломили и такива могъщи образувания като американските корпорации. Защото нашенските супервайзери отказваха да следват корпоративното правило – ако служителят помаха с ръка като знак, че имаш нужда от помощ, супервайзерът да дотърчи да помага.

Ние да не сме келнери, че да търчим като ни помахат, обосноваваха те началническата си гордост. И могъщите американски корпорации се бяха предали. Бяха признали българското началническо своеобразие и справедливите му взисквания. Не караха българските началници да се стараят като чуждите (за отглеждането на един супервайзер се влагат доста средства, такива не се заменят лесно).

Все пак могъщата корпорация си е могъща корпорация с правила. Българските суперзвайзери също си седяха пред компютрите до обикновените служители, макар и малко по-встрани и по-башка (не може пък хептен да се принизят до тях). Навели глави и вперили поглед в екраните, уж не гледат умните си телефончета, а работят. И служителят трябваше, напук на корпоративните правила, да отиде до тях и да ги моли за помощ.

И се започваше. Захващаше се. Чаканото, въжделявано, бленувано тържество, заради което съответният началник се е бъхтал, да кажем, едно три, четири или пет години яко бъхтане.

Първо идваше изразът на неизмерима досада, затова че си го обезпокоил. После идва изразът на неописуемо презрение, затова че не знаеш това, което той знае след три, четири или пет години яко бъхтане. Следва изразът на неподражаемо величие от това, че благоволява да снизходи да ти каже това, което си го попитал и което е длъжен да ти каже. Следва изразът на неизразимо задоволство от това, че след три, четири, или пет години яко бъхтане, е постигнал такъв забележителен успех – да бъде супервайзер, макар и на най-ниско равнище.

И не че могъщите чуждестранни корпорации не надзирават и не гледат кой какво прави. Надзирават и гледат най-внимателно. При грешки чисто и просто удържат от заплатата или не дават допълнителни възнаграждения.

Но не обиждат хората. Не обиждат човека. Не го обиждат. Не го унижават. Българските началници обиждат хората и ги унижават. Понякога дори без да го забелязват. Просто не могат без това. Знам, че всеки ще се сети за някакво изключение. Но нека подминем изключенията, за да подхванем обобщенията.

Първо: Българите, според социологическите проучвания се чувстват нещастни. А се чувстват нещастни, защото са такива. И затова са си виновни самите те – не лошите управници, избрани от самите тях, не турското робство, без което сякаш не могат, защото им е национална гордост, нито международното положение, създадено нарочно, за да ги тормози едва ли не.

Второ: То е въпрос на култура. Начин на живот, навици, привички, отношения между хората, които се предават от поколение на поколение. Застоялост, тоест консерватизъм, която дори новите условия не могат да променят. При соца две поколения не произвеждаха за ближния си, нито за мющериите, за да изпълнят плана. Хората не усещаха колко са зависими един от друг и не си даваха сметка, че трябва да се държат добре един към друг. Работниците и служителите зависеха не от производството, услугите и продажбите, а от връзките и благоразположението на началниците.

Едва напоследък покрай големите търговски вериги, където касиерките биват заставяни да казват на всеки мющерия „добър ден“ и „хубав ден“, продавачките в малките дюкяни започнаха също да поздравяват. Учтивост, която се пренесе и в учрежденията, и въобще между хората сякаш. Или поне между по-възприемчивите от тях. Но продавачите ще спрат да си подреждат стоките например, за да обслужат клиент, който смирено чака до тезгяха чак след едно поколение. Може и след две.

А държавните служители ще започнат да се държат учтиво с данъкоплатците, които ги издържат точно никога. Съвсем никога и невър даже.

Освен например, ако сегашният министър на вътрешните работи не уволни незабавно началника на КАТ. Затова, че всекидневно измъчва стотици и хиляди хора с всякакви видове документи за даване и получаване по всякакви продължителни и безсмислени опашки. Само че сегашният няма да го уволни. И бъдещият няма. Никога.

Та другите хора може да поприхванат нещо от съвременните човешки отношения в развитите страни, да се стреснат, да се съпикясат и да се очовечат. Държавните служители обаче – никога.

Мога да кажа откъде знам, че това никога няма да стане, но засега дотук.

Аре.

 

 

Кметът на Панагюрище става медиатор между протестиращи и шефове на ”Асарел Медет”

https://frognews.bg/novini/kmetat-panagiurishte-stava-mediator-mejdu-protestirashti-shefove-asarel-medet.html

Кметът на Панагюрище Никола Белишки заяви за ”Хоризонт”, че ще организира общо събрание в Попинци, на което ще се търси диалог между местните жители и ръководството на дружество ”Асарел Медет” за намерението на дружеството да проучи терените над селото за добив на руда.

26-годишен моторист загина в тунел на пловдивски булевард

http://www.struma.com/sinya-lampa/26-godishen-motorist-zagina-v-tunel-na-plovdivski-bulevard_134230/

26-годишен моторист е загинал при тежка катастрофа в тунела на бул. "Цар Борис III Обединител" в Пловдив.

Сигналът за инцидента е подаден около 3.30 часа тази нощ.

По първоначални данни младият мъж е катастрофирал самостоятелно и е загинал на място. Движението през тунела и до момента е затруднено.

Извършен е оглед, а разследването по случая продължава.

Шестнайсет човека са били ранени в 13 катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от...

Продължава

Григор Димитров: Знам какво е да имаш някой специален човек като моята майка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6861645

Григор Димитров: Знам какво е да имаш някой специален човек като моята майкаПървата ни ракета Григор Димитров отправи прочувствено послание до майка си в неделя, когато голяма част от света отбелязваше Деня на Майката. За мен родителите и семейството са първи. Майка ми е тази, която ми даде първа ракетата. Знам какво е да си подкрепян, но знам и какво значи да имаш до себе си някой специален човек, като моята майка.

Окръжна прокуратура-Перник предаде на съд кмета и зам.-кмета на Радомир

http://nakratko.bg/category/60/159429/


Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – П. Алексиев и Л. Димитрова - заместник кмет на общината. Алексиев е обвинен за това, че на 10.12.2015г.

НАСА изпраща хеликоптер на Марс през 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/14/3178440_nasa_izprashta_helikopter_na_mars_prez_2020_g/?ref=rss


<br />Американската космическа агенция НАСА ще изпрати хеликоптер на Марс, който да се включи в изследването на планетата. Летателният апарат е с размерите на голям дрон и тежи едва 1.8 кг. Той ще излети за Марс с предвидената за 2020 г. мисия до Червената планета.<br /><br />Самоуправляващия се хеликоптер е проектиран специално за атмосферните условия на Марс. Целта е той да направи кадри отвисоко, които да помогнат на учените да разгледат повърхността на планетата. Освен...

За злоупотреби със службата: Кметът и заместникът му на съд!

http://www.struma.com/krimi/za-zloupotrebi-sus-slujbata-kmetut-i-zamestnikut-mu-na-sud_134229/

Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – П. Алексиев и Л. Димитрова - заместник кмет на общината.

Алексиев е обвинен за това, че на 10.12.2015г., в качеството си на длъжностно лице – Кмет на община Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835. 11 лева в нарушение на чл. 51 ал. 1, чл. 52, чл. 55 ал. 1 и чл. 94 ал. 4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева...

Продължава

Атентаторите в Индонезия са 5-членно семейство. Оцеля само 8-годишното им момиченце

https://offnews.bg//sviat/atentatorite-v-indonezia-sa-5-chlenno-semejstvo-otcelia-samo-8-godish-680564.html

Петчленно семейство - майка, баща, двамата им синове и 8-годишната им дъщеричка - са извършили днешния атентат в Индонезия. Те взривиха бомба пред централното полицейско управление във втория по големина град - Сурабая, и раниха 10 души.

Четирима от атентаторите издъхнаха в болница вследствие на взрива. Оцеля само момиченцето, което е в същата болница.

Днешният атентат бе предшестван от серия взривове пред църкви в неделя. При тях бяха убити 14 души, около 40 бяха ранени.

Нападенията срещу християнски църкви в югоизточноазиатската държава с най-многобройно мюсюлманско население в света увеличи страха от нарастващото влияние на Ислямска държава, след като групировката пое отговорност за тях.

Индонезия води продължителна борба с ислямистите. През 2002 г. взривове на остров Бали убиха повече от 200 души, повечето от които бяха чуждестранни туристи. Това е и най-кръвопролитната терористична атака в страната досега. Последваха стотици арести на бойци от службите за сигурност, бяха разбиха някои от мрежите им.

Усещането за надмощието им обаче се промени в неделя, когато шестчленно семейство с две малки момиченца извърши самоубийствените бомбени нападения срещу църкви по време на сутрешните служби.

Бащата от семейството, извършило неделните атентати, е местен лидер в естремистката групировка Jamaah Ansharut Daulah (JAD), която подкрепя Ислямска държава. Това е дало знак на клетката му да се задейства, смята полицейският комисар Тито Карнавиян.

Нападението може да е провокирано от арестите на ръководители на JAD, което е свързано и затворническия бунт край Джакарта миналата седмица.

Китайски самолет кацна аварийно заради счупило се стъкло на пилотската кабина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861621

Китайски самолет кацна аварийно заради счупило се стъкло на пилотската кабинаСамолет на китайската авиокомпания "Съчуан еърлайнс" кацна принудително в югозападния град Ченду, след като дясното предно стъкло в пилотската кабина се счупило, предаде ДПА, като се позова на управлението за гражданска авиация. Вторият пилот е получил драскотини по лицето и болки в кръста, а стюардеса била леко ранена,

Североизточна Трета лига: "Спартак" - "Кубрат" 5:0

http://www.moreto.net/novini.php?n=374152

"Спартак" победи "Кубрат" с 5:0 в мач от XXIХ кръг на първенството в Североизточната трета лига, игран на стадион "Локомотив". Головете реализираха Десислав Дяков - 2, (2, 59), Емил Илиев (56), Васко Боев (67) и Михаел Михалев (89).

Борисов и Клаус-Хайнер Лене обсъдиха ефективността от предприсъединителните фондове за Западните Балкани

http://nakratko.bg/category/59/159428/


Ефективността на средствата от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани в контекста на тяхното приобщаване обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене на среща в Министерския съвет.

Асансьорното убийство на 11-годишната Никол: Изправиха пред съда тийнейджъра Иван

http://www.struma.com/sinya-lampa/asansiornoto-ubiistvo-na-11-godishnata-nikol-izpraviha-pred-suda-tiineidjura-ivan_134228/

Близки на жертвата настояват за ефективна присъда

Днес в съда в Бургас започва делото за убийството на 11-годишната Никол. Тялото й бе открито на 20 август в асансьор на бл.108 в к-с "Меден рудник". Момичето е било умъртвено с един удар с кухненски нож, като острието е засегнало сънната артерия

Обвиняем за престъплението е 15-годишният Иван Иванов. Той ще бъде вкаран с белезници след минути в залата, а ако признае пълна вина делото може да приключи още днес и присъдата на тийнейджъра да бъде намалена с една...

Продължава

Окръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа мъж, обвиняем за умишлено убийство

http://nakratko.bg/category/60/159427/


В ареста за срок до 72 часа с постановление на прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен е задържан 36-годишният Велико Л. Той е бил привлечен като обвиняем за умишлено убийство – престъпление по член 115 от НК.

Азиатските пазари започнаха седмицата с преобладаващо добро настроение

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-zapochnaha-sedmicata-s-preobladavashto-dobro-nastroenie-261043/

В първата си сесия след изборите борсата в Малайзия заличи по-ранните загуби и затвори с повишение на основния индекс

Куче нахапа дете в двора на детска градина в Крумовградско

http://www.cross.bg/dete-dvora-detska-1574694.html

/КРОСС/ 5-годишно дете било нахапано от куче в двора на детска градина в крумовградското село Пелин. Инцидентът станал на 11 май около 15,30 часа. По първоначални данни кучето нахлуло внезапно и независимо от усилията на учителка да го изгони, успяло да ухапе по ръката и крака детето. След подаден сигнал в РУ-Крумовград е започната проверка по чл.325в, ал.1 от Наказателния кодекс за неупражнен надзор върху гръбначно животно, вследствие на което е причинена телесна повреда. В полицейското управление за срок до 24 часа е задържан 40-годишен, за когото се предполага, че е собственик на кучето. Уведомена е общинската администрация в Крумовград. Група „Охранителна полиция“ продължава работата по случая.

Арестуваха трима ало измамници в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861623

Арестуваха трима ало измамници в ПлевенскоПлевенската полиция задържа преките извършители на три телефонни измами в областния град, съобщи ОД на МВР в Плевен. Престъпниците са 34-годишен мъж и 25-годишна жена от Павликени, които са привлечени в качеството им на обвиняеми. Те са с мярка за неотклонение "подписка". Първата измама, която са извършили е от 15 декември м.г.

В помощ на абитуриенти в неравностойно положение.

https://petel.bg/V-pomoshh-na-abiturienti-v-neravnostoyno-polozhenie-__264471

За поредна година магазини ВеТо се включват в инициативата за подпомагане на абитуриенти в неравностойно положение. Участието на фирмат...

Малко дете се бори за живота си, след като го блъсна двуколка с животинска тяга

https://petel.bg/Malko-dete-se-bori-za-zhivota-si--sled-kato-go-blasna-dvukolka-s-zhivotinska-tyaga__264470

Малко дете е блъснато от двуколка с животинска  тяга в град Павел Баня. На място е установено, че е пострадало 4-годишно дете от гр. Павел ...

Израелката, спечелила "Евровизия 2018", преживя опасен инцидент!

https://petel.bg/Izraelkata--spechelila-Evroviziya-2018--prezhivya-opasen-intsident-__264472

Израелката, спечелила "Евровизия 2018", преживя опасен инцидент! Израелката Нета, която тази година спечели конкурсът '"Евровизия" с песент...

Шокиращи подробности за разбитите наркобанди в София: Мутрите с основно образование, но огромни амбиции

https://petel.bg/SHokirashhi-podrobnosti-za-razbitite-narkobandi-v-Sofiya--Mutrite-s-osnovno-obrazovanie--no-ogromni-ambitsii__264473

Снимка Булфото, архив Всички 6 души вече са осъждани неколкократно, някои от тях са лежали и в затвора Специализираната прокуратура и Г...

Избраха Цветан Соколов за най-добър диагонал в Шампионската лига

https://offnews.bg//volejbol/izbraha-tcvetan-sokolov-za-naj-dobar-diagonal-v-shampionskata-liga-680569.html

Волейболният национал Цветан Соколов бе избран за най-добър диагонал в Шампионската лига за този сезон.

Българинът бе най-резултатен с 29 точки за Кучине Лубе Чивитанова, но италианският отбор загуби финала от домакина Зенит Казан с 2:3 (27:29, 25:18, 25:23, 23:25, 15:17).

Така руският тим спечели трофея за четвърта поредна година и за общо шести път в историята си. Вилфредо Леон бе най-добър във финала с 33 точки, а Максим Михайлов, който беше определен за най-полезен играч за сезона (MVP), допринесе с 24 точки в мача за титлата.

Отбор на сезона в Шампиноската лига по волейбол за мъже:
Максим Михайлов ("Зенит") - най-полезен играч (MVP), Александър Бутко ("Зенит"), Цветан Соколов ("Кучине Лубе Чивитанова"), Османи Хуанторена ("Кучине Лубе Чивитанова"), Вилфредо Леон ("Зенит"), Драган Станкович ("Кучине Лубе Чивитанова"), Марко Подрашчанин ("Перуджа") и Женя Гребенников ("Кучине Лубе Чивитанова") - либеро.

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6861506

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболяванияАко костите ви са податливи към травми и ви болят или не можете да се двиите свободно. Ако имате заболяване на опорно – двигателния апарат. Ако сте пробвали какво ли не но желаното облекчение не идва... Уверено препоръчвам на своите клиенти продукта „Артрофикс Регенератор“ - самото му име подсказва, че има регенериращи свойства.

КЗК: За рекламацията не е задължително да се пазят опаковките на елуредите

http://econ.bg/Новини/КЗК-За-рекламацията-не-е-задължително-да-се-пазят-опаковките-на-елуредите_l.a_i.761556_at.1.html

Търговците не могат да изискват от клиентите си да пазят опаковките на битови уреди и стоки за обзавеждане на дома, за да запазят правото си на...

Погват с глоби колоездачи, просяци налазиха Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6861619

Погват с глоби колоездачи, просяци налазиха ПловдивГлоби между 100 и 200 лева очакват колоездачи, които препускат в обновената Цар Симеонова градина в Пловдив. "Прекалено агресивно карат, а там е пълно с малки деца и възрастни хора. Засипани сме със сигнали", обяви кметът Иван Тотев. Той е разпоредил на общинския инспекторат да санкционира велосипедистите.

Близо 17 млрд. лева са отпуснати в помощ на страните от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861572

Близо 17 млрд. лева са отпуснати в помощ на страните от Западните БалканиЕфективността на средствата от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани в контекста на тяхното приобщаване обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене на среща в Министерския съвет. Европейската перспектива на западнобалканските държави е от ключово значение за

Иван Портних: Надявам се „Синя зона“ във Варна да заработи нормално и ефективно

http://www.barometar.net/90961/

Надявам се „Синя зона“ във Варна да заработи нормално и ефективно“, коментира кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция“ и добави: Ние изграждахме паркинги там, където е възможно. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на практика няма свободни площи за изграждането на паркинги. Изключение правят училищните дворове. Изграждането на подземни […]

Експертно мнение! Проф. Овчаров: Единственият реален вариант е да се изместят черквата и гробницата край Покровник, другото са глупости

http://www.struma.com/obshtestvo/ekspertno-mnenie-prof-ovcharov-edinstveniyat-realen-variant-e-da-se_134227/

Проф. Овчаров, на извънредна сесия в петък Общинският съвет в Благоевград реши, че няма да има местен референдум за съдбата на археологическите разкопки край Покровник, за които се предполага, че са от древното селище Скаптопара. Това не даде отговор на въпроса дали ще останат разкопките или автомагистрала "Струма" ще минава през тях. Какъв е вашият коментар като един от водещите археолози у нас?

- Сега разбирам за решението на Общинския съвет и смятам, че разумът е...

Продължава

/Видео/ Внимание! Затруднено движение зад АУБ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7/

Днес започна пребоядисването на пешеходните пътеки в центъра на Благоевград и това затрудни движението на автомобилите. В 12 часа служителите на фирмата, която извършва дейността обновяваха боята на пешеходната пътека на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ срещу сградата на Американския университет.

Пешеходната пътека е една от най-натоварените в града почти през целия ден. Машината за боядисване затрудни движението както на автомобилите така и на пешеходците. Наложи се служителите да влязат в ролята на регулировчици.
„Слагат евтина боя и тя не може да изтрае и един сезон“,коментираха случайни минувачи.

Всеизвестен факт е, че в Благоевград всеки сезон пребоядисват пешеходните пътеки и те пак са изтрити. Тази, която се обновяваше днес на обяд бе напълно изтрита. Същото е състоянието и на пешеходната пътека, на която стана трагичния инцидент, в който студентка загуби живота си. Не са минали и три месеца от обновяването, а там даже я подсилиха и с червена боя и пътека е изтрита останали са бледи очертания.

Граждани, които се опитваха да пресекат, коментираха:
„Добре е това да се прави , но кой го измисли да се прави в работен ден и в час пик. Ако стане поредния пътен инцидент кой ще носи отговорност!? “

Материалът /Видео/ Внимание! Затруднено движение зад АУБ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-lene-predprisaedinitelni-fondove

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата обсъдиха ефективността от предприсъединителните фондове за Западните Балкани

Салма Хайек: Актьорите искат толкова големи хонорари, че нищо не остава за актрисите

//dariknews.bg/novini/sviat/salma-hajek-aktiorite-iskat-tolkova-golemi-honorari-che-nishto-ne-ostava-za-aktrisite-2096668

Актьорите ще трябва да направят жертви и да намалят хонорарите си, ако се обявяват за равно заплащане на актрисите и актьорите в киното, заяви Салма Хайек след призива на 82 жени в областта на киното да се води борба срещу дискриминацията в седмото изкуство, съобщи

Гришо трогна социалните мрежи с послание за най-специалния си човек (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/grisho-trogna-socialnite-mrezhi-s-poslanie-za-naj-specialniia-si-chovek-video-2096803

Българският тенисист Григор Димитров трогна социалните мрежи с послание, провокирано от Деня на майката, който в десетки държави се чества през втората неделя на май. Видеото бе направено от ATP.

<

Обгоря шофьор, опитал да загаси горящата си кола в Смолянско

https://www.24chasa.bg/region/article/6861548

Обгоря шофьор, опитал да загаси горящата си кола в Смолянско54-годишен собственик на автомобил обгоря при опит да загаси автомобила си Ауди 80. Инцидентът станал в с. Върба до Рудник „Върба“ край Мадан. Колата, със смолянска регистрация и собственост на К.Д.Б. от Смолян, пламнала внезапно. Докато я гасил шофьорът е получил леки изгаряния по тялото. При пожара напълно изгорял е автомобилът.

Договорите с американските централи в "Марица изток" ще бъдат прекратени до декември

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/14/3178410_dogovorite_s_amerikanskite_centrali_v_marica_iztok/?ref=rss


До края на годината договорите за изкупуване на електроенергията по преференциални цени с двете американски компании, работещи в "Марица изток", трябва и ще бъдат прекратени. Това прогнозира пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.<br /><br />"Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, както всички останали," каза Добрев.<br /><br />По думите му...

„GD-Sport“ се окичи с 11 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала на международен надпревара

http://regiona.bg/gd-sport-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%87%d0%b8-%d1%81-11-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-2-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-4-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b7%d0%be/

III-ти Международен турнир по плуване“ Спартак“ се проведе през уикенда(11-13 май) в Сандански. В него участваха над 700 състезатели от 45 клуба от България, Гърция, Косово, Македония.

Благоевградският отбор „GD Sport”-Bulgaria бе представен от 11 състезатели, които се класираха отборно на 3 място по спечелени медали.

Отборът завоюва цели 11 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала. Трима от плувците на „GD-Sport”-Bulgaria попаднаха в Топ 3 по спечелени финали.

Стабилни резултати в този етап на подготовката и след 8 -дневен лагер показаха: Милена Христова със впечатляващи 200м бътерфлай, която грабна 2 златни и 2 бронзови медала. Калина Захариева  пък бе най-добра и заслужи 4 златни медала. Денислав Койков също грабна 4 златни, а  Гергана Георгиева остана 4-та на 200 метра бруст.

Плувецът Петър Шопов се окичи със златния медал на бътерфлай и два бронза на свободен стил и гръб,  той регистрира също и първо време на 200м свободен стил,  но леко забавяне на старта го лиши от медала.

Останалите състезатели Виктория Методиева , Йоан Михайлов , Стилиян Зашев ,Иван Царевски се отличиха с 1 сребърен медал на 200м съчетано, а Марио Йорданов с 1 сребърен на 100 метра бътърфлай , а Благовеста Илкова също се представи отлично. Сн. Sportsgallery.eu

Материалът „GD-Sport“ се окичи с 11 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала на международен надпревара е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Израелският футболен "Бейтар" ще добави "Тръмп" към името си в чест на "смелия" президент

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178398_izraelskiiat_futbolen_beitar_shte_dobavi_trump_kum/?ref=rss


Израелският футболен "Бейтар" (Ерусалим) обяви, че добавя "Тръмп" към името си. От клуба обясниха, че така ще покажат уважението си към "смелия" американски президент.<br /><br />От позицията, публикувана във "Фейсбук", се разбира, че в основата е решението на Доналд Тръмп да премести американското посолство в Ерусалим. Обявяването на намерението на "Бейтар" дойде в навечерието на откриването на посолството, предизвикало разнопосочни...

Република Сръбска: Нямаме условия за приемане на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861588

Република Сръбска: Нямаме условия за приемане на мигрантиПравителството на Република Сръбска, която е в състава на Босна и Херцеговина, заяви на заседание, свикано извънредно, че на територията на Република Сръбска няма условия за приемане на мигранти, съобщи МИА. Премиерът Желка Цвианович заяви след заседанието, че правителството на Република Сръбска няма да приеме нито едно решение на Съвета на

Модератор повреди картина на Пикасо

http://www.moreto.net/novini.php?n=374150

Американският миилардер Стив Уин извади от участие в търг принадлежащия му автопортрет на художника Пабло Пикасо (1881-1973) "Моряк", за да бъде реставриран. Платното бе изложено в аукционната къща "Кристис" (Christie's) в Ню Йорк за 70 милиона долара, съобщи в неделя агенция Блумбърг.

Какво е бъдещето на IT сектора в България?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kakvo-e-bydeshteto-na-it-sektora-v-bylgariia-261041/

Децата трябва да учат дисциплини, свързани с природни науки, за да се осигурят с кадри IT компаниите, съветва Петър Статев от ИКТ Клъстер

В Страсбург задържаха близък до нападателя в Париж

https://frognews.bg/svqt/strasburg-zadarjaha-blizak-napadatelia-parij.html

В Страсбург е задържан близък на нападателя от Париж, който в събота вечерта уби един човек и рани четирима, съобщи БНТ. ”Ислямска държава” разпространи видео с мъж, за когото се предполага, че е атентатора. На кадрите той се врича във вярност към групировката. Достоверността на кадрите засега не е потвърдена.

Григор продължава да е четвърти в света, Федерер се завърна на върха

https://offnews.bg//tenis/grigor-prodalzhava-da-e-chetvarti-v-sveta-federer-se-zavarna-na-varha-680567.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров остава на четвърто място в световната ранглиста. Хасковлията, който през миналата седмица отпадна във втория кръг в Мадрид, има актив от 4870 точки.

На върха отново се изкачва Роджър Федерер. Маестрото измества от първата позиция Рафаел Надал, който не успя да защити трофея си от испанската столица.

Федерер има 8670 точки, докато испанецът е със 7950. Трети остава шампионът от турнира в Мадрид Александър Зверев с 6015 точки.

На петото място е Марин Чилич, а на шестото - Хуан Мартин дел Потро. Кевин Андерсън пък измести Доминик Тийм от седмата позиция, а топ 10 допълват Джон Иснър и Давид Гофен.

Училища вече могат да кандидатстват за ученически шкафчета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178414_zapochna_kandidatstvaneto_za_kupuvane_na_uchenicheski/?ref=rss


Държавните и общинските училища, в които се обучават ученици от първи до седми клас, вече могат да кандидатстват за съфинансиране от Министерството на образованието и науката (МОН) за закупуване на ученически шкафчета.<br /><br />Това съобщиха от просветното министерство вчера с уточнението, че са предвидени 2.9 млн. лв. по модул "Осигуряване на ученически шкафчета" към националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", която беше одобрена от...

Осмокласникът Иван не признава, че е убил 11-годишната Никол от Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861538

Осмокласникът Иван не признава, че е убил 11-годишната Никол от Бургас (Снимки)Делото тръгва по общия ред, адвокатът на момчето иска нови експертизи Осмокласникът Иван Иванов от Бургас не признава, че е убил 11-годишната Никол Йончева. Това означава, че делото, което тръгна тази сутрин в окръжния съд, ще премине по общия ред - без признаване на вина и без редуциране на присъдата с една трета.

Силата на избора

https://bivol.bg/boyan-petrov.html

Бях на шестнайсет, когато ме изхвърлиха по най-позорния начин от едно туристическо дружество, от което бях част. Впрочем, единствената организация, в която някога съм членувал, но това е друга тема. Разчленуваха ме след другарски съд, защото се качих от хижа „Пирин“ до едноименния връх тайно, без никаква подходяща подготовка и екипировка в една зловеща снежна […]

Десетки палестинци убити край ивицата Газа

http://clubz.bg/67822-desetki_palestinci_ubiti_kraj_ivicata_gaza

Израелската армия застреля днес най-малко 41 палестинци по границата с ивицата Газа, предаде Ройтерс. Сред убитите от израелската армия е 14-годишно момче. Близо 500 души бяха ранени.

Те се стекоха там в деня, в който САЩ откриват новото си посолство в Йерусалим.

Протестите се засилиха навръх 70-ата годишнина от създаването на Израел. Високоговорители по джамиите в Газа призоваха палестинците да се присъединят към Великия поход на завръщането. Демонстрантите запалиха автомобилни гуми и във въздуха се издигна гъст пушек.

"Днес е големият ден, в който ще преминем през оградата и ще кажем на Израел и на света, че няма да приемем да бъдем окупирани завинаги", заяви учител от Газа на име Али, който отказа да назове фамилията си.

"Мнозина могат да станат днес мъченици, много на брой, но светът ще чуе нашето послание. Окупацията трябва да приключи", каза той.

С днешните смъртни случаи загиналите от 30 март насам палестинци вече станаха над 80.

Убийствата предизвикаха критики по целия свят. Но САЩ, които разгневиха палестинците и арабските страни, като преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, последваха Израел и обвиниха управляващото в Газа движение "Хамас" в разпалване на насилие. От "Хамас" отхвърлят нападките.

28 палестинци убити край ивицата Газа

http://clubz.bg/67822-28_palestinci_ubiti_kraj_ivicata_gaza

Израелската армия застреля днес най-малко 28 палестинци по границата с ивицата Газа, предаде Ройтерс. Сред убитите от израелската армия е 14-годишно момче. Близо 500 души бяха ранени.

Те се стекоха там в деня, в който САЩ трябва да открият новото си посолство в Йерусалим.

Протестите се засилиха навръх 70-ата годишнина от създаването на Израел. Високоговорители по джамиите в Газа призоваха палестинците да се присъединят към Великия поход на завръщането. Демонстрантите запалиха автомобилни гуми и във въздуха се издигна гъст пушек.

"Днес е големият ден, в който ще преминем през оградата и ще кажем на Израел и на света, че няма да приемем да бъдем окупирани завинаги", заяви учител от Газа на име Али, който отказа да назове фамилията си.

"Мнозина могат да станат днес мъченици, много на брой, но светът ще чуе нашето послание. Окупацията трябва да приключи", каза той.

С днешните смъртни случаи загиналите от 30 март насам палестинци вече станаха над 70.

Убийствата предизвикаха критики по целия свят. Но САЩ, които разгневиха палестинците и арабските страни, като преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, последваха Израел и обвиниха управляващото в Газа движение "Хамас" в разпалване на насилие. От "Хамас" отхвърлят нападките.

18 палестинци убити край ивицата Газа

http://clubz.bg/67822-18_palestinci_ubiti_kraj_ivicata_gaza

Израелската армия застреля днес най-малко 18 палестинци по границата с ивицата Газа, предаде Ройтерс. Сред убитите от израелската армия е 14-годишно момче. Близо 500 души бяха ранени.

Те се стекоха там в деня, в който САЩ трябва да открият новото си посолство в Йерусалим.

Протестите се засилиха навръх 70-ата годишнина от създаването на Израел. Високоговорители по джамиите в Газа призоваха палестинците да се присъединят към Великия поход на завръщането. Демонстрантите запалиха автомобилни гуми и във въздуха се издигна гъст пушек.

"Днес е големият ден, в който ще преминем през оградата и ще кажем на Израел и света, че няма да приемем да бъдем окупирани завинаги", заяви учител от Газа на име Али, който отказа да назове фамилията си.

"Мнозина могат да станат днес мъченици, много на брой, но светът ще чуе нашето послание. Окупацията трябва да приключи", каза той.

С днешните смъртни случаи загиналите от 30 март насам палестинци вече станаха над 60.

Убийствата предизвикаха критики по целия свят. Но САЩ, които разгневиха палестинците и арабските страни, като преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, последваха Израел и обвиниха управляващото в Газа движение "Хамас" в разпалване на насилие. От "Хамас" отхвърлят нападките.

10 палестинци убити край ивицата Газа

http://clubz.bg/67822-10_palestinci_ubiti_kraj_ivicata_gaza

Израелската армия застреля днес най-малко 10 палестинци по границата с ивицата Газа, предаде Ройтерс. Сред убитите от израелската армия е 14-годишно момче. Близо 500 души бяха ранени.

Те се стекоха там в деня, в който САЩ трябва да открият новото си посолство в Йерусалим.

Протестите се засилиха навръх 70-ата годишнина от създаването на Израел. Високоговорители по джамиите в Газа призоваха палестинците да се присъединят към Великия поход на завръщането. Демонстрантите запалиха автомобилни гуми и във въздуха се издигна гъст пушек.

"Днес е големият ден, в който ще преминем през оградата и ще кажем на Израел и света, че няма да приемем да бъдем окупирани завинаги", заяви учител от Газа на име Али, който отказа да назове фамилията си.

"Мнозина могат да станат днес мъченици, много на брой, но светът ще чуе нашето послание. Окупацията трябва да приключи", каза той.

С днешната престрелка загиналите от 30 март насам палестинци вече станаха 55.

Убийствата предизвикаха критики по целия свят. Но САЩ, които разгневиха палестинците и арабските страни, като преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, последваха Израел и обвиниха управляващото в Газа движение "Хамас" в разпалване на насилие. От "Хамас" отхвърлят нападките.

Чешко издание: Скрипал е бил на тайна среща със службите в Прага през 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861585

Чешко издание: Скрипал е бил на тайна среща със службите в Прага през 2012 г.Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал през 2012 г. тайно е бил в Прага и се е срещнал с представители на чешките специални служби, съобщи вчера електронното издание "Респект", цитирано от ТАСС и БТА. Според изданието става дума за "съдействие за разкриване на руската агентурна мрежа". "Поне веднъж, през 2012 г.

Братът на Владо Карамазов ще прави една от тортите за сватбата на Меган и Хари

https://offnews.bg//liubov-i-seks/bratat-na-vlado-karamazov-shte-pravi-edna-ot-tortite-za-svatbata-na-me-680565.html

Майсторът сладкар Иван Александров, брат на актьора Владо Карамазов, ще приготви една от сватбените тори за венчавката на принц Хари и Меган Маркъл.

Българинът, който работи в Лондон, е преборил сериозна конкуренция и е получил възможността да създаде една от най-важните торти на годината - тази за журналистите, отразяващи събитието на 19 май.

Иван отвори истински сладкарски шедьоври под марката Boutique cookie’s cakes. 

Сватбата на принц Хари и холивудската актриса Меган Маркъл в Уиндзор е сред светските събитията на годината. Най-важната торта ще бъде приготвена от кралския сладкар, а втората по значимост торта е поверена на Иван. Тя ще бъде на пет етажа, с много орнаменти от захарни цветя с вкус на бъз и лимон, какъвто ще е вкусът и на кралската торта.

Детска градина в Пловдив отпразнува 40 г. рожден ден с грандиозен спектакъл и фоейеверки

https://www.24chasa.bg/region/article/6861546

Детска градина в Пловдив отпразнува 40 г. рожден ден с грандиозен спектакъл и фоейеверкиС голям спектакъл детска градина "Захарно петле" в район "Северен" в Пловдив отбеляза своя 40-и рожден ден. Тържеството, на което присъстваха стотици гости, бе открито от мажоретен състав на ПГТ "Проф. А. Златаров". След тях дойде ред на малките артисти, които впечатлиха публиката със своите изпълнения и костюми.

Утре започва кандидатстването за безплатен безжичен интернет по инициативата WiFi4EU

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861557

Утре започва кандидатстването за безплатен безжичен интернет по инициативата WiFi4EUТочно в 14 ч. часа българско време, на 15 май, започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата.

Най-малко 70 са загиналите заради бурите в Индия

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-70-sa-zaginalite-zaradi-burite-v-indija-news_674453.html

Най-малко 70 души са загинали и над 100 са ранени, след като нова вълна от пясъчни и гръмотевични бури опустоши Индия, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Вятър с над 100 километра в час е вилнял в части от Северна, Източна и Южна Индия, изкоренявайки дървета, електрически стълбове и повреждайки къщи, съобщиха от Държавната агенция за управление на бедствия.  40 души бяха убити от градушка и гръмотевични бури в индийския щат Утар Прадеш. Други 80 души бяха ранени от ветрове, които сринаха

Македония сменя хартиените банкноти с полимерни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861543

Македония сменя хартиените банкноти с полимерниМакедония пуска от утре полимерни банкноти от 10 и 50 денара, с които постепенно ще замени хартиените, предаде агенция Бета. Полимерните банкноти ще могат да се използват за плащане в брой и за плащания чрез автомати, когато съответната техника бъде приспособена за това. Хартиените банкноти от 10 и 50 денара ще могат да се заменят с полимерни във

Tърговците не могат да изискват от клиентите си да пазят опаковките

https://www.actualno.com/society/tyrgovcite-ne-mogat-da-iziskvat-ot-klientite-si-da-pazjat-opakovkite-news_674454.html

Tърговците не могат да изискват от клиентите си да пазят опаковките на битови уреди и стоки за обзавеждане на дома, за да запазят правото си на рекламация при възникване на някакъв проблем с покупката. Tова коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за сутрешния блок на Канал 3. Той допълни, че подобна претенция е незаконна и Комисията се е произнасяла по казуса във връзка със сигнали на граждани или по нейни кампании. Потребителят има само грижата

Ердоган: Източен Йерусалим е столицата на Палестина

http://www.cross.bg/iierysalim-erdogan-palestina-1574693.html

/КРОСС/ Източен Йерусалим е столицата на Палестина въпреки всички предприети стъпки за признаване на Ерусалим за столица на Израел, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Ердоган каза това снощи по време на вечеря в Лондон, организирана от Фондация ТЮРКЕН. Президентът коментира решението на администрацията на САЩ да премести в Ерусалим посолството си, като каза, че 128 страни са гласували ясно срещу това решение на Общото събрание на ООН. По думите му само няколко държави е трябвало да гласуват със САЩ, тъй като в телефонни разговори са получили указания да го направят в замяна на финансова помощ. "Йерусалим, преди всичко Източен Йерусалим е столицата на Палестина. Ние, ислямският свят приемаме това именно така", заяви Ердоган.

Задържаха за 72 часа 36-годишен, обвинен за умишлено убийство в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861552

Задържаха за 72 часа 36-годишен, обвинен  за умишлено убийство в ШуменВ ареста за срок до 72 часа с постановление на прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен е задържан 36-годишният Велико Л. Той е бил привлечен като обвиняем за умишлено убийство – престъпление по член 115 от НК. На 12 май тази година около 18 часа в Шумен възникнал конфликт между обвиняемия и група непознати мъже.

Куче нахапа дете в двора на детска градина в Крумовградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861558

Куче нахапа дете в двора на детска градина в Крумовградско5-годишно дете било нахапано от куче в двора на детска градина в крумовградското село Пелин. Инцидентът станал на 11 май около 15,30 часа. По първоначални данни кучето нахлуло внезапно и независимо от усилията на учителка да го изгони, успяло да ухапе по ръката и крака детето. След подаден сигнал в РУ-Крумовград е започната проверка по чл.325в, ал.

Най-яките есемеси, които сте чели

http://www.barometar.net/90959/

„Вика, че е от Минск. Малко има паласки, ама става, взимай Гошката и идвайте“ „Оризът е абсолютно неподвижен. Страх ме е. Дали да не взема още едно хапче?“ „Пилешки сърца по селски, това сте вие“ „Тая прашка само ти пречи“ „Какъв би бил смисълът от земетресение на необитаема планета?“ „Усещаш тежест в гърдите?! Сигурно е […]

Нова гора край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374149

Нова гора расте край с. Ботево, община Аксаково, където ДГС „Варна” извърши залесяване, научи Moreto.net. „На площ от 36 дка предприехме необходимите лесокултурни мероприятия за подготовка на почвата и засадихме около 1400 тополови фиданки”, обясни директорът на горското стопанство инж.

Лавров: Ситуацията с иранската ядрена сделка е кризисна

http://www.cross.bg/zarif-iranskata-lavrov-1574692.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров нарече кризисна днешната ситуация във връзка със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, предаде ТАСС. Първият дипломат на Москва говори днес на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. "Оценяваме възможността да се срещнем в Москва и да разменим мнения по проблемите на Съвместния всеобхватен план за действие, около който се формира, казано направо, кризисна ситуация", заяви Лавров предава още ТАСС. "За жалост протестът срещу международните правила и закони се е превърнал в някакъв навик за правителството на САЩ", каза на срещата Мохамад Джавад Зариф в коментар за излизането на Вашингтон от ядрената сделка. След това решение Иран ще има нужда от известно време, за да обсъди положението с други участници в сделката, добави той. Според Зариф излизането на САЩ от сделката подкопава баланса в ангажиментите между Техеран и другите страни по споразумението. "Трябва да погледнем как може да гарантираме интересите на иранския народ", каза той. "Затова водих вчера твърде позитивни преговори с нашия колега Ван И" - външния министър на Китай, отбеляза шефът на иранската дипломация. Иран разчита да получи от Русия, Китай и европейските страни уверения, че интересите му, гарантирани от ядрената сделка, ще бъдат защитени, посочи Зариф. Това е "крайната цел на всички в тези преговори", каза той.

ЕС обявява Софийска програма за Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860979

ЕС обявява Софийска програма за БалканитеВсички са потвърдили участие, Борисов и Туск домакини Преди това европейските лидери решават от България за споразумението с Иран и да има ли мита върху американски джинси и мотори Софийска програма за Балканите ще бъде приета на срещата на върха ЕС-Западни Балкани този четвъртък. Тя ще е анекс към политическата декларация,

"Великобритания търси талант" е сред победителите на БАФТА

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6861544

"Великобритания търси талант" е сред победителите на БАФТАШоуто "Великобритания търси талант" и сериалите "Островът на любовта" и "Синята планета 2" са сред победителите в надпреварата за телевизионните награди на БАФТА, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.  Деклан Донъли получи приза за забавна телевизионна програма, присъден на "Великобритания търси талант",

Лавров: Ситуацията с иранската ядрена сделка е кризисна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861541

Лавров: Ситуацията с иранската ядрена сделка е кризиснаРуският външен министър Сергей Лавров нарече кризисна днешната ситуация във връзка със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, предаде ТАСС. Първият дипломат на Москва говори днес на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. "Оценяваме възможността да се срещнем в Москва и да разменим мнения по проблемите на

Управляващите партии в Италия се разбраха за коалицията, обявяват премиера днес

https://offnews.bg//sviat/upravliavashtite-partii-v-italia-se-razbraha-za-koalitciata-obiaviava-680566.html

Двете италиански партии, които получиха най-много гласове на изборите през март, Движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо и "Лига" на Матео Салвини постигнаха споразумение за управление вчера и се очаква да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерите на двете партии ще се срещнат по-късно днес с президента Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния икономист Гуидо Табелини, на дипломатката Елизабета Белони, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай, и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като "Лига" защитава по-твърд подход в сравнение с Движение "Пет звезди".

Иван Кръстев, този глас на Изтока, в който Западът се вслушва

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/14/3178397_ivan_krustev_tozi_glas_na_iztoka_v_koito_zapadut_se/?ref=rss


Анализите на българския геополитик върху популистките демокрации от бившия съветски блок се четат с нарастващ интерес. През септември той ще заеме престижната катедра "Кисинджър" в Конгресната библиотека във Вашингтон, пише Блез Гоклен в "Монд". "Дневник" препечатва преведения портрет от портала "Култура".<br />.<br />Щрудел заедно с малки глътки "меланж", виенското кафе, което се пие в старата имперска столица. В "Шперл",...

Гледайте 'Самотникът', при когото любовта дойде с... куриер (трейлър)

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-samotnikat-pri-kogoto-liubovta-dojde-s-kurier-trejlar-680408.html

Ян е човек на дивата природа, живеещ сам в проста колиба на склоновете на заснежена планина в Полша. След като счупва снегоходките си по време на обиколка, той си поръчва нов чифт онлайн.

Облечен в стар пуловер, на следващата сутрин Ян посреща доставчика – жена на име АНА. Той е поразен от нейната красота и се представя непохватно. Ана го моли за подписа му и си тръгва. Решен да я види отново, Ян прави нова поръчка и очаква връщането на Ана.

Полският режисьор Томаш Конецки разказва историята на Ян и Аня в краткия си 10-минутен филм, посветен на дигиталните технологии в ЕС. Интригуващата им история е заснета специално за европейската кампания #EUandME. Tя разказва на младите хора как ЕС е повлиял на всекидневния им живот и им е дал нови възможности: като например да правят обаждания, да изпращат текстови съобщения и интернет без допълнителни такси при пътуване в ЕС, да сърфират в интернет във всяка държава членка и да разчитат на това, че личните им данни са в безопасност и се обработват с повишено внимание (повече подробности за политиките на ЕС по отношение на цифровите технологии - вижте по-долу и на страницата на кампанията). 

"Самотникът" е един от петте филма от кампанията. Останалите представят темите за мобилността, устойчивото развитие, уменията и бизнеса, и за правата на европейските граждани.

По време на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури от режисьори ще избере десет финалисти от жури, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да заснемат филма си.

Цифровите технологии и ЕС

Обаждания, текстови съобщения и използване на данни без допълнителни такси при пътуване в ЕС

Ако сте в чужбина и трябва да се обадите до София или да публикувате във Facebook от Берлин... няма проблем! Когато използвате телефона си в страна от ЕС или в Исландия, Лихтенщайн или Норвегия, не се начисляват допълнителни такси, въпреки че мобилните оператори във Финландия, Литва и Естония все още прилагат съвсем малки такси за роуминг. Можете да звъните, да пращате текстови съобщения и да ползвате мобилни данни на същата цена като у дома. 

В повечето случаи в чужбина няма да ви се налага да ограничавате обажданията, текстовите съобщения и сърфирането си в интернет. Някои мобилни планове, особено тези с неограничен пренос на данни, може да предвиждат лимит за данните без такса за роуминг при пътуване (но дори и така ще имате достатъчно за обичайните си дейности в социалните мрежи).

Преди да заминете в чужбина, не се налага да активирате роуминг услуга. ЕС изисква от мобилните оператори автоматично да включват роуминга в предоставяния пакет услуги, така че телефонът ви е готов за ползване.

Разходите, свързани с ползването на мобилни телефони, рязко са спаднали от 1998 г. насам благодарение на това, че ЕС сложи край на монопола на телефонните компании, в резултат на което на пазара се появиха повече оператори. 

Сърфиране в интернет от всяка държава в ЕС

Независимо дали искате да се свържете с приятели, или да гледате онлайн последния епизод на любимото си телевизионно предаване, в ЕС имате право на базова интернет връзка у дома. Затова, че ако сте на пътешествие в Чехия или качвате селфи от Испания, можете да ползвате възможно най-добрата интернет връзка срещу фиксирана и достъпна цена.

Освен това, пътувайки до която и да е страна от ЕС, имате достъп до услугите за гледане на видеоклипове и слушане на музика онлайн, за които сте абонирани. 

Бърза проверка на разписанието на влаковете, докато сте в движение? В ЕС можете да разчитате на безплатен обществен безжичен интернет, вместо да използвате ценните си и ограничени мегабайти. ЕС инвестира 120 милиона евро в изграждането на точки за безплатен обществен достъп до интернет на близо 8000 различни места из цяла Европа, за да останете свързани, където и да се намирате.

Личните Ви данни са в безопасност и се обработват внимателно

Когато предоставяте важна лична информация като име, телефонен номер или номер на кредитна карта, искате да знаете, че тази информация е в сигурни ръце. Законодателството на ЕС изисква всеки, който обработва вашите данни, да работи с тях много внимателно.

Питате ли се как даден уебсайт ви показва реклами за DVD диск, който разглеждахте вчера? Заради бисквитките, съхранени на вашия компютър от уебсайтове, помнещи онлайн предпочитанията ви. Съгласно правилата на ЕС уебсайтовете трябва да поискат вашето съгласие, преди да могат да направят това, с което се допринася за защитата на неприкосновеността на личния ви живот в интернет.

Не беше толкова отдавна времето, когато електронната ни поща бе винаги пълна с реклами, спам и нежелани имейли. Благодарение на законодателните мерки на ЕС днес организациите се нуждаят от вашето позволение, за да ви пращат имейли. Това означава, че когато проверявате електронната си поща, ще виждате само съобщения от компании, от които желаете да получавате известия.

Притеснявате се, че компания, за която никога не сте чували, знае името и имейл адреса ви? От май 2018 г. организациите няма да могат да събират или обработват вашите данни без предварителното ви съгласие, което обикновено се изразява в слагане на отметка или натискане на бутон „ОК“. Тази нова законодателна мярка – първото допълнение на законодателен акт, който е приет, когато Марк Зукърбърг е бил още бебе – ви позволява също да оттеглите съгласието си по всяко време, предоставяйки ви възможност да контролирате начина, по който организациите събират, обработват и съхраняват информация за вас.

Семейство с малко дете пострада при тежка катастрофа заради ремонт на пътя Бургас – Ветрен

https://petel.bg/Semeystvo-s-malko-dete-postrada-pri-tezhka-katastrofa-zaradi-remont-na-patya-Burgas-----Vetren-__264467

Шофьор с “Опел”, поради неспазване на дистанция, застига и блъска намаляващия скоростта преди него заради ремонтни дейности на пътя л.а. ...

Министър Петкова с важна задача към депутатите за АЕЦ "Белене"

https://petel.bg/Ministar-Petkova-s-vazhna-zadacha-kam-deputatite-za-AETS-Belene__264460

Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката (МЕ) в срок до 30 юни да подготви доклад с конкретни предложения, свързани с в...

Четете в „Петел“: Валери Симеонов обяви във Варна, че и това лято ще продължи борбата с „шумовия терор"

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----Valeri-Simeonov-obyavi-vav-Varna--che-i-tova-lyato-shhe-prodalzhi-borbata-s----shumoviya-teror__264468

снимка "Петел" Шумовият терот трябва да спре, това заяви категорично вицепремиерът Валери Симеонов пред медиите във Варна, където заедн...

На море за 24 май: От 40 лева у нас до 230... за плаж в Гърция

https://petel.bg/Na-more-za-24-may--Ot-40-leva-u-nas-do-230----za-plazh-v-Gartsiya__264469

Снимка: Булфото, архив В Златни пясъци можем да спим и ядем за 40 лева на нощ Срещу 40 лева можем да се насладим на морето покрай 24 май. Так...

Обвинението предаде да специализирания съд кмета и зам.-кмета на Радомир

http://www.cross.bg/radomir-remont-kachestvoto-1574691.html

/КРОСС/ Окръжна прокуратура в Перник внесе обвинителен акт в специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – Пламен Алексиев, зам.-кмета Любка Димитрова. Алексиев е обвинен за това, че на 10.12.2015 г., в качеството си на длъжностно лице се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир. От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на път Радомир – хижа „Орлите” и на път Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи, твърди обвинението. Зам.-кметът Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице – изпълняващ длъжността кмет, е съставила официален документ с невярно съдържание – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи (СМР). В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени СМР за ремонт на път Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064

Бензиностанции пробват 2.30 лева за литър

http://www.moreto.net/novini.php?n=374154

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора. Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.

Гнездо на щъркели се е запалило в силистренското село Козяк

https://www.24chasa.bg/region/article/6861461

Гнездо на щъркели се е запалило в силистренското село КозякГнездо на щъркели се е запалило при контакт с електропреносната мрежа в силистренското село Козяк, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал на 12 май около 08.30 часа. С произшествието се е справил екип на РСПБЗН в Дулово. Няма пострадали

СБА: 70% от младите шофьори не познават знаците на регулировчика

https://frognews.bg/novini/sba-70procenta-mladite-shofjori-poznavat-znatsite-regulirovchika.html

Проучване сред младите шофьори показва, че 70% от тях не познават знаците на регулировчика, а 80 на сто не правят разлика между акт и фиш.

Цигарите и алкохолът са най-големите наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=374147

Алкохолът и тютюнът са най-опасните субстанции за здравето на цялото население на Земята – те отнемат повече животи, отколкото всички останали вещества, предизвикващи зависимост. Това се казва в научна статия, публикувана в списание Addiction.

Остра реакция на родители срещу задължителните ваксинации

http://www.cross.bg/detzata-roditeli-vaksinite-1574690.html

/КРОСС/ Педиатри от Пазарджик сигнализират, че все повече родители отказват децата им да бъдат ваксинирани, съобщава Хоризонт. Съпротивата идва най-вече след агитации в социалните мрежи и форуми, където задължителните ваксини се определят като вредни за здравето на децата. Според лекарите подобно поведение излага на риск цялото общество, защото тежките заболявания проникват там, където има пробив в имунизациите. Преди години съпротивата идваше обикновено от ромския етнос, заради вярванията, че ваксините предизвикват стерилитет у децата. Днес отказът идва от родители с висше образование и добър социален статус: "Нямам ромско семейство, което да е отказало ваксините. Имам проблем в момента с хора, които са високо интелигентни. Това са хора, които имат висше образование. Не знам защо се получава така. Нямам никакво обяснение за това нещо, не дават абсолютно никакъв отговор" – казва доктор Красимир Кулински, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в област Пазарджик.

Шеф от ЕК: Диверсификацията на природен газ в Югоизточна Европа ще доведе до намаление на цените му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861484

Шеф от ЕК: Диверсификацията на природен газ в Югоизточна Европа ще доведе до намаление на цените муДиверсификацията на природен газ в Югоизточна Европа ще увеличи конкурентоспособността и ще доведе до намаление на цените на синьото гориво както за бита, така и за промишлеността. Това каза Катарина Сиков-Магни от генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия на срещата на председателите на парламентарните енергийни комисии на страните

Ердоган: Източен Йерусалим е столицата на Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861507

Ердоган: Източен Йерусалим е столицата на ПалестинаИзточен Йерусалим е столицата на Палестина въпреки всички предприети стъпки за признаване на Ерусалим за столица на Израел, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Ердоган каза това снощи по време на вечеря в Лондон, организирана от Фондация ТЮРКЕН, предава БТА.

Федерер отново е № 1, Димитров остана четвърти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6861496

Федерер отново е № 1, Димитров остана четвъртиРоджър Федерер е отново № 1 в световната ранглиста по тенис, предаде БНР.  Швейцарецът не е играл от началото на клей сезона, но се завърна на върха благодарение на ранното отпадане на Рафаел Надал на „Мастърс“-а в Мадрид. Там испанецът не успя да защити точките си от миналата година и отстъпи първото място на швейцареца, който има 8670 точки.

Баклавата в Турция без шамфъстък за Рамадана

http://clubz.bg/67821-baklavata_v_turciq_bez_shamfystyk_za_ramadana

Традиционната турска десертна баклава няма да се прави със шамфъстък по време на Рамадан тази година поради високите цени на зелените ядки, съобщи онлайн изданието на "Хюриет", като се позова на Асоциацията на производителите на баклава и десертни продукти (BAKTAD).

Мюсюлманският религиозен празник започва утре, 15 май, и продължава до 14 юни. През този един месец мюсюлманите постят от сутрин до залез слънце, като е забранена дори водата, а след това се сервират храни и напитки.

"Цената на шамфъстъка, която искат земеделските производители, е 60 турски лири (22.64 лева) за килограм, а се продава за 120 лири (45.28 лева) от търговци на едро преди Рамадан. Тя не трябва да е по-висока от 70 лири. Такава цена не е нито морална, нито законосъобразна, затова решихме да не продаваме баклава със шамфъстък по време на Рамадан, за да се противопоставим на търговците на едро и черния пазар. Вместо шамфъстъци ще използваме орехи, лешници и бадеми в баклавата", каза ръководителят на Асоциацията Мехмет Йълдъръм.

Производителите на баклава наскоро решиха да бойкотират няколко търговци на едро, които повишиха цената на фъстъка до 201 лири/кг (75.85 лева).

"Нито производителите на шамфъстък, нито производителите на десерти, нито потребителите имат полза от тази ситуация. Ако не бъде намерено решение, много производители на баклава ще фалират и баклавата, която е една от нашите национални ценности, ще стане история. Много компании, работещи в сектора, обявиха, че ще подкрепят намирането на решение. Тази седмица ще посетим министъра на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Есреф Факибаба, за да поискаме подкрепата му ", заяви Йълдъръм.

"Поради липсата на надзорни и регулаторни механизми в сектора, търговците се възползват от този дефицит и увреждат пазара. В тази ситуация на завишени цени най-пострадалите са производителите на баклава и много други, които продават шамфъстъка като краен продукт", посочва той. Според него необходимо е да се въведат нови данъчни разпоредби и да се даде зелена светлина на вноса, за да се предотвратят неконтролираните цени в сектора.

"Търсим помощ от нашето правителство, за да идентифицираме и наказваме тези, които се занимават с нелоялна конкуренция, нерегистрирани дейности и дейност на черния пазар", добави той.

Йълдъръм твърди, че несправедливата печалба на търговците на черно от началото на 2017 г. е 4.3 милиона лири.

"Днес ние произвеждаме 100 100 тона баклава на ден. В сектора са заети общо 50 000 работници и продавачи в производството. Износът възлиза на 20 милиона лири през 2017 г. Подобен голям сектор не бива да бъде оставен в ръцете на няколко черни фигури на пазара ", каза председателят на Асоциацията на производителите на баклава и десертни продукти.

Лидерите на Западните Балкани идват в София без големи очаквания

https://dnes.dir.bg/politika/liderite-na-zapadnite-balkani-idvat-v-sofiya-bez-golemi-ochakvaniya

Представителите от шестте страни от Балканите знаят, че няма дума за разширяване на ЕС в дневния ред, а акцентът е върху свързаността

Колко ли българи ще останат вярващи, ако това им струва пари?

http://clubz.bg/67820-kolko_li_bylgari_shte_ostanat_vqrvashti_ako_tova_im_struva_pari

Ако изобщо има дискусия около проектозаконите за вероизповеданията, тя е предимно заради детинската обида на националпопулистите, задето ГЕРБ внасят своята версия заедно с ДПС и БСП, наместо да подкрепят тяхната. Има го и желанието да натрият носа на турците, като ги накарат да служат на български и да веят българския флаг над джамиите.

Иначе особени разминавания аз не виждам: основно става дума за борба срещу предполагаемия радикален ислям, който ще дойде заедно с финансирането от чужбина. Вярно, че много радикализъм в България не се наблюдава, но няма нищо лошо в това превантивно да се огледат саудитските фондации.

Другият, още по-консенсусен момент е желанието на парламентарните партии да прецакат малките религиозни деноминации за сметка на двете големи. Евреи, алевити или католици например няма да получават нито финансиране от държавата, нито ще имат право на дарения от чужбина. Доц. Михаил Иванов обърна внимание, че дори свещениците в софийската руска църква или в католическата в Белене няма да могат да получават заплата, тъй като са чужди граждани и са финансирани от своите чуждестранни църкви. Не ви ли прилича малко на глупаво престараване?

Колко са (не)вярващите?

И двата проектозакона въвеждат принципа, според който се финансират политическите партии. А той прави именно това: помага на големите да станат още по-големи, а на малките - да залинеят и изчезнат.

Но как се определя колко привърженици има съответната деноминация? Тук стигаме до най-абсурдното - щели да вземат данните от преброяването през 2011, където за източноправославни са обявени 76%, за мюсюлмани 10%, а всички други падат под прага от 1%, който е необходим, за да бъдеш финансиран. А добре знаем как анкетьорите определят религиозната принадлежност - нито се интересуват дали ходиш на служба, нито дали си кръстен, нито дори дали вярваш в съответното божество. Отчита се етническият тип, без особено задълбочаване (често в разговор със съседите от блока) и трябва човек да има много специални религиозни нагласи, за да поиска изрично да се определи като будист или свидетел на Йехова например.

Впрочем, в това преброяване неотговорилите на въпроса за религията, плюс неопределилите се, плюс посмелите да заявят, че не вярват в нищо, правят цели 33,6% - един солиден процент български гражани, които ще бъдат дискриминирани от подготвения закон: ще им взимат от данъците за нещо, към което те нямат отношение. Защото вижте: контролът върху потенциална политизация на религиозните практики е едно, съвсем друго е пренасочването на публични средства. А очевидно в този парламент няма лява или пък либерална партия, която да защити интереса на светската ни модерна държава.

Убедени ли сме, че искаме да плащаме за частните ритуали и тайнства на някакви общности? Искаме ли да строим църкви и джамии например, наместо да даваме пари за училищата? Нямам нищо против всеки да вярва в каквото намира за правилно, но тук говорим за обществени средства.

Питам се например това: като започнем да даваме заплати на свещениците, ще продължат ли да взимат по 40 лева за панахида, която трае 20 минути? Ще се лишат ли от някои от имотите си, които дават под наем? Ще плащат ли данъци като всички нас? Разбира се, чудесно е държавата да участва там, където трябва да се поддържат храмове, които представляват елемент от културното ни наследство. Но то по определение е на всички ни, докато тук говорим за една окултна дейност, която не е консенсусно приета от всички в обществото ни.

Най-приемливото решение

Най-добро ми се вижда решението в онези страни, където финансирането на култовете става чрез данък по избор: държавата определя размера на сумата, а ти я насочваш към деноминацията, която ти е важна. Обикновено парите са около един процент от общите ти данъци: ако взимаш 1000 лева, данъкът ти е 100, от тях това би било 1 лев. Който няма доходи - не плаща, разбира се.

Ще кажете - много хора ще се изхитрят и няма да плащат. За да се избегне подобно нещо, в Италия например правят данъка задължителен, но дават следната опция: ако не си привърженик на нито една деноминация, можеш да насочиш парите си към други социални дейности.

Системата може да се прецизира в различни посоки, може и бюджетът да додава в определени ситуации. Подчертавам принципа, който ми се вижда най-правилен: вярващият да се самоопределя активно, а не демографите да му спускат религиозната принадлежност според някакви национални проценти. А и така проблемът с броенето от само себе си ще отпадне. И още нещо: ако не си готов да дариш нещо - било пари за църквата, било време за изповед, какво точно значи това, че си вярващ? Същият проблем се появява периодично с вероучението в училище: понеже децата не го избирали свободно, дайте да го направим задължително.

Така се налага следното заключение: боят се вероятно, че цялата тази легенда за религиозния български народ ще рухне в мига, когато накарат вярващите - и християни, и мюсюлмани - активно да докажат вярата си, като свободно се обложат с един минимален данък.

* Текстът е от Дойче ВелеПодзаглавието е на редакцията.

Гришо: Ценете своите майки!

http://www.cross.bg/maiika-spetzialen-svoite-1574689.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се обърна по специален начин към майка си в деня, в който по-голямата част от света отбелязваше Деня на майката. Той отправи посланието си чрез официалния сайт на ATP: "За мен родителите и семейството са първи. Майка ми е тази, която ми даде първа ракетата. Знам какво е да си подкрепян, но знам и какво значи да имаш до себе си някой специален човек, като моята майка. Да е до теб винаги, когато искаш, независимо от всичко. Никога не бива да приемаме това за даденост. Затова ценете своите майки", казва първата ни ракета.

Прокуратурата подхвана случая с пенсионерката, обвинила ексдепутат за насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861380

Прокуратурата подхвана случая с пенсионерката, обвинила ексдепутат за насилиеРайонната прокуратура в Пловдив извършва проверка по повод на твърденията на 73-годишната Стоянка Вътова, че на 10 май т.г. е била удряна от бившия депутат Костадин Язов и блъскана с колата му при спор за паркомясто. Преписката е била образувана по повод на съобщение от спешния кабинет на УМБАЛ „Св. Георги“ за извършен преглед на Вътова.

Емисар на Тръмп: Преместването на посолството е "условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861394

Емисар на Тръмп: Преместването на посолството е "условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинцитеПреместването на американското посолство в Йерусалим от Тел Авив е "необходимо условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците. Това смята, Джейсън Грийнблат, емисарят на Доналд Тръмп по близкоизточния въпрос, предаде Асошиейтед прес. "Доста закъснялата стъпка по преместване на нашето посолство не е оттегляне от нашия силен ангажимент

Кметът на Радомир отива на съд - вместо път ремонтирал улици

https://offnews.bg//temida/kmetat-na-radomir-otiva-na-sad-vmesto-pat-remontiral-ulitci-680562.html

Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – Пламен Алексиев и Любка Димитрова - заместник кмет на общината, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в гр. Радомир.

От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на път гр. Радомир – хижа “Орлите“ и на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите ѝ системи.

Зам.-кметът Димитрова е обвинена за това, че в качеството си изпълняващ длъжността кмет на Радомир, е съставила официален документ с невярно съдържание - протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи /СМР/. В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени СМР за ремонт на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064.89 лева.

Пореден случай на измама: 72 годишна даде 7200 лева на мним лекар

http://www.cross.bg/topolovgrad-mnim-leva-1574688.html

/КРОСС/ Жителка на село Синапово, община Тополовград, е измамена с 6800 лева, съобщи ОД на МВР - Хасково. Жената на възраст 72-години е била заблудена от мним доктор. Така на домашния й телефон се представил непознат мъж. Той съобщил, че дъщеря й е претърпяла пътно произшествие и се нуждае от спешна ортопедична операция, за която били необходими пари. Потърпевшата събрала наличните си средства и ги предала на жена, която междувременно дошла пред дома й. След известно време обаче разбрала, че е станала жертва на измама и подала сигнал в РУ Тополовград.

Замеряха с яйца Иван, обвинен за убийството на Никол

https://www.vesti.bg/bulgaria/zameriaha-s-iajca-ivan-obvinen-za-ubijstvoto-na-nikol-6082271

Хората се притесняват, че ако направи самопризнания, ще получи само 10 години за убийството на детето

Протест заради убитата 11-годишна Никол

https://www.vesti.bg/bulgaria/protest-zaradi-ubitata-11-godishna-nikol-6082271

Хората се притесняват, че ако направи самопризнания, ще получи само 10 години за убийството на детето

60-годишна от Дупница хвърли през терасата си над 20 000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861456

60-годишна от Дупница хвърли през терасата си над 20 000 лева на ало измамнициЖена на 60 години от Дупница е хвърлила през терасата си на непознати 21 367 лв. Това съобщиха днес от полицията в Кюстендил. Инцидентът е от края на миналата седмица. Жертвата на телефонната измама била убедена, че помага на полицията да залови измамници. След като изпълнила указанията на обадилите се по телефона, представящи се за полицаи,

Защо да се заблуждаваме? Амбициите на Иран са много по-големи

https://dnes.dir.bg/na-fokus/zashto-da-se-zabluzhdavame-ambitsiite-na-iran-sa-mnogo-po-golemi

Ако си говорим честно, ядреното споразумение с Иран далеч не бе толкова успешно, колкото се струваше на мнозина в Европа. Особено в Германия дълго време си затваряха очите за някои неща

Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15-ти май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374144

От 15-ти май до 1-ви октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“, Св. Св. Константин и Елена“, КК „Чайка“, КЗ „Прибой“, курортна зона - местност „Манастирски рид“ със заповед на кмета на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

Игровият подход като възможност за подобряване на образованието

https://www.investor.bg/za-nachinaeshti/126/a/igroviiat-podhod-kato-vyzmojnost-za-podobriavane-na-obrazovanieto-261031/

Играта „ПраВодач“ е адаптирана за деца, но е напълно приложима и за възрастни хора, посочи Васил Стойнов, съосновател на сдружение, ориентирано към обучение

Жена от Кливланд на 113 години е най-възрастният жител на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6861387

Жена от Кливланд на 113 години е най-възрастният жител на САЩЖена на 113 години, която живее в предградие на Кливланд, е най-възрастният жител на САЩ след кончината на 114 дълголетница от щата Пенсилвания, предаде Асошиейтед прес. Агенцията съобщи, че 88-годишна дъщеря на Леси Браун коментира, че майка й казала "Това е добре", когато узнала, че тя вече е носителка на рекорда.

Кметът на Радомир и заместникът му отиват на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861404

Кметът на Радомир и заместникът му отиват на съдКметът на Радомир Пламен Алексиев и заместникът му Любка Димитрова отиват на съд, съобщиха от прокуратурата. Окръжната прокуратура в Перник внесла обвинителния акт срещу двамата в спецсъда. Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси.

ЛЮБОВЕН хороскоп за 14 май - 20 май

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-14-maj-20-maj-news_674447.html

Овен През новата седмица е се чувствате сигурни в себе си, самочувствието ви е на ниво и това ще повлияе позитивно на връзката ви. Телец Имате нужда да останете насаме с мислите си и да си дадете сметка какво точно очаквате от живота си на този етап. Близнаци Жаждата ви за приключения може да се окаже доста опасна, тъй като ви въвлича в неочаквани любовни сюжети. Рак Раците са заседнали в емоционален капан, от който нямат представа как да се измъкнат и определено имат нужда от чужда помо

Това вече е простотия! 21 367 лева изхвърчаха през терасата на 60-годишна дупничанка

http://www.struma.com/krimi/tova-veche-e-prostotiya-21-367-leva-izhvurchaha-prez-terasata_134226/

На 11 май е постъпил сигнал в РУ Дупница от 60-годишна жена, която е хвърлила през терасата си на непознати лица 21 367 лв. Била убедена, че помага на полицията да залови измамници. След като изпълнила указанията на обадилите се по телефона, представящи се за полицаи, разбрала, че е жертва на измама.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница. Това вече е прекалено, многократно предупреждаваме, че подобни измамници с подобна схема атакуват региона от години. Как пък не...

Продължава

72-годишна от тополовградско село даде близо 7 000 лева на мним лекар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861384

72-годишна от тополовградско село даде близо 7 000 лева на мним лекарЖителка на село Синапово, община Тополовград, е измамена с 6800 лева, съобщи ОД на МВР - Хасково. Жената на възраст 72-години е била заблудена от мним доктор. Така на домашния й телефон се представил непознат мъж. Той съобщил, че дъщеря й е претърпяла пътно произшествие и се нуждае от спешна ортопедична операция, за която били необходими пари.

Фалшиви новини от третия вид

http://clubz.bg/67819-falshivi_novini_ot_tretiq_vid

Един сайт пусна новина, че алпинистът Боян Петров е открит. Новината се оказа фалшива, а сайтът бе свален след хиляди посещения и множество оплаквания от потребители. Ако и вие сте били сред влезлите, ще знаете, че сайтът рекламира еротични аксесоари и помощни средства за мъжка сила.

Сега разбрахте по болезнен начин за конкретния източник на "фейк нюз" и съжалихте, но има десетки такива сайтове, които ежедневно произвеждат фалшиви новини. Самите вие ги споделяте, когато написаното в тях отговаря на вашите тези. Например, утре в подобен сайт ще прочетете, че масовите изнасилвачи в Кьолн са пуснати на свобода, защото са мигранти, може би дори, че Меркел ги е помилвала и ги е поканила на закуска. Ще се доверите на тази информация, забравяйки колко зле сте се почувствали, когато сте кликнали на линка за Боян Петров и сте разбрали, че са ви преметнали. Може дори да я преразкажете на свои близки и познати и да се възмущавате от Меркел заедно.

Обикновено, когато прочета подобна новина на стената на свой приятел, в нея не се цитира източник, затова отивам право на страницата на съответната институция и се информирам сам. В няколко случая като горния се оказва, че или няма такова прессъобщение, или не е имало изнасилване, или то е било единично, а не масово, или извършителите не са мигранти, а са второ или трето поколение, или не са освободени, а задържани, или са ги пуснали под домашен арест. Най-често нищо такова на този ден не е ставало. 

Същото важи и за сюжетите "Германски гейове осиновиха мъжка рожба, учат го да е момиче", "Европа задължава да наемаме транссексуални", "Украински фашисти запалиха село в Донбас" и други подобни. Общото между тях е, че генерално са добри за Русия и Путин и лоши за ЕС и НАТО.

Челен сблъсък с извънземните

Изглежда, че днешният случай с Боян Петров се дължи на някой безскрупулен рекламист, решил да изкара бързи пари от посещенията на сайта си. Но в други случаи, като гореизброените, целта е да ни се внушават определени послания. Част от тях си личат отдалеч, че са изцяло фалшиви. Такива са например типичните "шок" заглавия за битката на извънземните в небето над Шри Ланка, за новия лазерен сателит на Путин, който пържи хората на "Ислямска държава" от Космоса. Малко като челния сблъсък с извънземните, на който му викали близка среща от третия вид.

На техен фон обаче други, написани със сериозен и псевдопублицистичен тон, клеветящи хора и партии, и подписани с фалшиво име, звучат съвсем достоверно. 

Съвсем пресен и персонален пример можем да дадем с това, което споделяха "фейсбук-кореспондентите ми", когато започна делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Беше голямо злорадстване, че и той бил бъркал в "кацата с меда" и за ден-два публикациите, съобщаващи за това и спекулиращи с имуществото на обвиняемия, преобладаваха, изписани в конкретни "корпулентни" медии. Преди няколко седмици, когато г-н Ненчев беше оправдан от българския съд, се оказа, че това не е толкова интересно за същите медии и за същите ми "кореспонденти", които или не разбраха, или решиха да замълчат.

Спекулациите с името на нашия алпинист, надявам се, ще приключат скоро и в края на краищата той ще бъде намерен жив и здрав. Но каквато и да е развръзката, днешният случай илюстрира необходимостта от критична и разумна, а не емоционална преценка на информацията, на която избираме да вярваме.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване