Министър Димов призова отпадъците на плажовете да се събират разделно още от този сезон

http://www.cross.bg/dimov-sezon-otpadutzite-1574718.html

/КРОСС/ С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този туристически сезон да започне разделно събиране на отпадъците на плажовете. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците. На срещата бяха дискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете. „Поисках концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата“, каза министър Димов в изявление пред медиите след срещата. Той посочи, че всяка година в световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова според министър Димов, въпреки че проблемът е международен и вече се търсят решения на ниво ЕС, всеки човек трябва да е част от решението. „Кръговата икономика е най-авангардната политика на ЕС в момента, идеята е това, което днес наричаме отпадъци, утре да наричаме суровина“, обясни той

Домът на Джордж Майкъл - под наем за $110 000 месечно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6862232

Домът на Джордж Майкъл -
под наем за $110 000 месечноДомът на покойния певец Джордж Майкъл в район Хайгейт в северната част на Лондон ще се дава под наем за 110 000 долара на месец (80 000 паунда). Решението е на семейството на изпълнителя, който почина на Коледа през 2016 година на 53 г. Оттогава въпросната къща се превърна в нещо като мемориал, защото пред нея всекидневно фенове продължават да

Китайци с интерес към тунела под Шипка и магистралата Русе – Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862229

Китайци с интерес към тунела под Шипка и магистралата Русе – Велико ТърновоКитайският конгломерат „СИТИК Констракшън“ проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагистралата Русе – Велико Търново. Това стана ясно на среща днес на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с представители на китайската компания, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство..

Само във Фрог: „Режат“ главата на шефа на ГДБОП, слагат човек на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/samo-vav-frog-rejat-glavata-shefa-gdbop-slagat-chovek-peevski.html

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов да бъде сменен. Тази задача си е поставил политико-мафиотския кръг КОЙ. За негов заместник се спряга един от настоящите началници в ДАНС Марио Трифонов.

Само във Фрог: „Режат“ главата на шефа на ГДБОП, слагат човек на Пеевски

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-rejat-glavata-shefa-gdbop-slagat-chovek-peevski.html

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов да бъде сменен. Тази задача си е поставил политико-мафиотския кръг КОЙ. За негов заместник се спряга един от настоящите началници в ДАНС Марио Трифонов.

СДВР предприема мерки за охрана на реда във връзка с мача ”Левски” - ЦСКА

http://www.cross.bg/stadiona-sledyat-sreshta-1574717.html

/КРОСС/ Няма да бъдат допускани нерегламентирани шествия по маршрутите на придвижване на феновете Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби  на 15 май /вторник/ от 18.30 часа на Национален стадион ”Васил Левски”. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена от интернет или взета от касите на стадиона. Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата

И този сезон къмпингуващите щели да са проблем на Черноморието

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/14/3178717_i_tozi_sezon_kumpinguvashtite_shteli_da_sa_problem_na/?ref=rss


Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, съобщи БТА един от изводите на срещата между министрите на туризма Николина Ангелкова, на екологията Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов, и представители на туристическия бизнес, кметове и концесионери на плажове във Варна<br /><br />Ангелкова уточни, че в законодателството има пропуски и не са предвидени санкции за тези, които замърсяват или рушат дюни, информира агенцията.<br /><br />Тя предупреди,...

Главният прокурор настоява зa цялocтнo ocъвpeмeнявaнe нa Haкaзaтeлния кoдeкc

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862226

Главният прокурор настоява зa цялocтнo ocъвpeмeнявaнe нa Haкaзaтeлния кoдeкcВ доклада си за работата на прокуратурата и разследващите органи за миналата година, от държавното обвинение пpeдлaгaт да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за пpoвo?aция ?ъм пoд?yп, тъpceнe нa фopми нa имyнитeт cpeщy cвидeтeлcтвaнe зa тeж?и пpecтъплeния, както и yвeличaвaнe нa срока за изпoлзвaнe нa cпeциaлни paзyзнaвaтeлни

Министерството на здравеопазването обяви проект за модернизация на спешната помощ

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zdraveopazvane/2018/05/14/3178709_ministerstvo_na_zdraveopazvaneto_obiavi_proekt_za/?ref=rss


Министерството на здравеопазването подаде предложение за мащабен инвестиционен проект за модернизация на системата за спешната помощ в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на институцията.<br /><br />Основната цел на проекта е да се подобри достъпът на пациентите до качествена и навременна медицинска помощ при спешни състояния на територията на цялата страна. По проекта ще се модернизират всички 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната: спешните отделения,...

"Един велик ден за Израел" (ОБЗОР, СНИМКИ)

http://clubz.bg/67836-edin_velik_den_za_izrael_obzor_snimki

САЩ официално откриха днес в Йерусалим посолството си в Израел, предаде Ройтерс.

Така американците изпълниха обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна свещения град за столица на еврейската държава.

"Днес ние откриваме посолството на Съединените щати в Йерусалим, Израел", - каза американският посланик Дейвид Фридман в  началото на тържествената церемония.

На нея присъстваха официална делегация от Вашингтон и израелските лидери.

Иванка Тръмп - дъщеря и помощник на президента, съпругът й Джаред Къшнър, който е съветник на държавния глава, и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелка с надписа на новото посолство.

Иванка Тръмп пристига на церемонията със съпруга си Джаред Къшнър.

Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в туитър:

"Голям ден за Израел. Честито!"

Във видеопослание, което бе прожектирано на стената на посолството, той увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.

"Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", заяви Тръмп.

Видеообръщението на Тръмп бе прожектирано на стената на новото посолство.

"Това е един велик ден. Един велик ден за Йерусалим. Един велик ден за държавата Израел. Ден, който ще бъде запечатан в нашата национална памет за поколения напред", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч за откриването на посолството.

Той благодари на Тръмп за смелостта да изпълни обещанието си да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Нетаняху завърши речта си, като нарече Йерусалим "вечна, неделима столица на Израел".

Бенямин Нетаняху е седнал между съпругата си Сара и зетя на Тръмп Джаред Къшнър.

По същото време израелската армия уби по границата с ивицата Газа десетки палестинци, събрали се на Великия поход на завръщането.

Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд настоя в комюнике за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа, довели до десетки убити и стотици ранени палестинци. Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила, се казва в нейното изявление.

"Всяка от двете страни в този сблъсък има оправдани искания и очаквания, и те следва да бъдат взаимно признати. Йерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град", отбелязва Могерини.

Решението на Тръмп през декември 2017 г. да признае оспорвания Йерусалим за столица на Израел разгневи палестинците, които заявиха, че САЩ вече не могат да бъдат честен посредник в какъвто и да било мирен процес с Израел.

Палестинците се борят Източен Йерусалим да стане столица на държавата, която искат да създадат на окупираните Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа. Израел пък смята целия град, включително източната му част, която превзе и анексира при близкоизточната война през 1967 г., за вечна и неделима столица. Това обаче така и не е получило международно признание.

Великобритания няма намерение да премества посолството си от Тел Авив в Йерусалим и продължава да не е съгласна с решението на САЩ да направят това, заяви днес говорител на премиерката Тереза Мей.

По-рано днес израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед наремче Тръмп "Чърчил на XXI век". Тя изтъкна, че със своето решение да премести американското посолство в Йерусалим той е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света, че "земевладелецът се е завърнал".

Google стартира безплатни обучения в България

https://www.actualno.com/sciencelogy/google-startira-bezplatni-obuchenija-v-bylgarija-news_674517.html

Google стартира национално турне, за да помогне местния бизнес да се възползва от предимствата и възможностите, които предоставя светът на дигиталните технологии. Програмата стартира днес на специална церемония, на която присъстваха министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов и г-жа Анетe Крьобер-Риел, старши директор Публични политики и връзки с правителствата в Google. Програмата се провежда под патронажа на Министерството на икономиката на Република България и с подкрепата

Кметът д-р Атанас Камбитов даде старт на дейностите по благоустрояване на улица „Марица“

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-d-r-atanas-kambitov-dade-start-na-deinostite-po-blagoustroyavane_134254/

Кметът д-р Атанас Камбитов постави символично начало на дейностите за обновяване на улица „Марица“ в Благоевград. Официални гости на събитието бяха евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник- кметовете Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Зорница Кралева, Иво Николов, представители на общинска и областна администрация, екипът по проекта,...

Продължава

Китайци искат да строят тунела под Шипка

http://clubz.bg/67835-kitajci_iskat_da_stroqt_tunela_pod_shipka

Китайският конгломерат "СИТИК Констракшън" проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагистралата Русе–Велико Търново, съобщава Нова тв. 

Това стана ясно на среща в понеделник между регионалния министър Николай Нанков с представители на китайската компания.

"Крайно време е да положим основите на едно дългосрочно и устойчиво партньорство между България и китайския бизнес", каза на срещата министър Нанков.  

В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за подписване на Меморандум за сътрудничество, включващ  конкретни параметри за публично-частно партньорство. 

"Ще бъда щастлив, ако успеем да отбележим напредък в нашите съвместни усилия за реализиране на инфраструктурни проекти под формата на публично-частно партньорство", подчерта министърът по време на срещата.

По думите му, за напредъка на бизнес отношенията между България и Китай ще допринесе и предстоящият форум 16+1, в София -  инициатива, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа, чийто домакин ще бъде София.

Пхенян никога няма да се откаже от ядрените оръжия, предупреди избягал дипломат на КНДР

http://www.moreto.net/novini.php?n=374175

Северна Корея никога няма да се откаже напълно от ядрените си оръжия. Това заяви Тай Йонг-Хо преди историческата среща между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур на 12 юни, информира АФП. Преди да избяга Тай Йонг-Хо беше заместник на посланика на КНДР във Великобритания.

Разбиха две паралелно действащи наркогрупи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862210

Разбиха две паралелно действащи наркогрупи (Видео)Специализирана полицейска операция неутрализира две паралелно действащи престъпни групи, занимавали се с производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването започна през 2017 година след получен сигнал, уточни зам. – директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

Петкова очаква конкурсът за инвеститор за "Белене" да се обяви до края на годината

http://econ.bg/Новини/Петкова-очаква-конкурсът-за-инвеститор-за-Белене-да-се-обяви-до-края-на-годината_l.a_i.761571_at.1.html

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да започне до края на годината. Това каза...

Гришо в Рим: Тук е специално и много приятно

https://petel.bg/Grisho-v-Rim--Tuk-e-spetsialno-i-mnogo-priyatno__264514

Снимка Булфото Григор Димитров разкри впечатленията си от Италия и столицата Рим, където започва участието си в местния турнир. Вече е я...

Стана ясно какво е написал в предсмъртното си писмо обесеният в Сарафово

https://petel.bg/Stana-yasno-kakvo-e-napisal-v-predsmartnoto-si-pismo-obeseniyat-v-Sarafovo__264515

Това не е убийство! Слагам край на живота си, защото не искам да съм в тежест на близките си! Така започва предсмъртното писмо на мъжа, кой...

Опиталият да убие бившата си Кирил вече на свобода, красивата Лили в паника

https://petel.bg/Opitaliyat-da-ubie-bivshata-si-Kiril-veche-na-svoboda--krasivata-Lili-v-panika__264516

54-годишният Кирил Атанасов, който преди дни опита да застреля бившата си съпруга в магазин в Свети Влас, вече е на свобода, съобщава Флагм...

Борисов с мощна атака в съда срещу Нинова: Тя посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин!

https://petel.bg/Borisov-s-moshhna-ataka-v-sada-sreshhu-Ninova--Tya-posegna-na-nay-sakrovenite-mi-chuvstva-na-balgarin-i-hristiyanin---__264517

Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава. Това пише в исковата молба на Бойко Борисов срещу Корне...

Журналист: Побъркаха Сергей Антонов в затвора, тровеха го официално

https://petel.bg/ZHurnalist--Pobarkaha-Sergey-Antonov-v-zatvora--troveha-go-ofitsialno__264518

Изминалите 37 г. бяха доказателство за това как геополитиката може да унищожи една човешка съдба. Това каза в предаването "Лице в лице" по Б...

Делян Добрев: Държавата по абсолютно никакъв начин не трябва да инвестира и да гарантира АЕЦ "Белене"

https://petel.bg/Delyan-Dobrev--Darzhavata-po-absolyutno-nikakav-nachin-ne-tryabva-da-investira-i-da-garantira-AETS-Belene__264519

През 2012 година имаше две причини да се спре строежа на АЕЦ "Белене". Първата е, че средствата възлизаха на 10 млрд. и държавата нямаше тези па...

Котка почуква на входната врата, за да й отворят (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862203

Котка почуква на входната врата, за да й отворят (Видео)Британски автомобилист случайно засне най-възпитаната котка в света, която почуква на входната врата, за да й отворят, пише в. "Дейли мирър", цитирани от БТА.  Невероятният пример за висш етикет е регистриран в град Бутъл, графство Мърсисайд. В пуснатия в социалните мрежи клип се вижда как рижавият котарак се покатерва по поставената в близост

Софийският университет ще приема студенти по медицина с изпитите от Медицинския университет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178714_sofiiskiiat_universitet_shte_priema_studenti_po/?ref=rss


За учебната 2018/2019 година Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема студенти по медицина с изпитите по биология и химия в Медицинския университет - София. Това ще стане на база на подписан меморандум между двата университета и решение на Академичния съвет на алма матер, съобщиха от Ректората.<br /><br />Първоначалното решение бе, че тази година няма да има прием.<br /><br />Кандидатите следва да подадат документи за класиране в специалност...

Напредва ремонтът на виадукта „Коренишки дол“ при 36-ти км на АМ „Хемус“. Работи се по долното строене на съоръжението

http://www.cross.bg/sofiya-varna-posoka-1574714.html

/КРОСС/  Напредва ремонтът на виадукт „Коренишки дол“ от км 36+170 до км 36+710 на автомагистрала „Хемус“, който започна на 20-ти април т. г. В момента движението по моста в посока София се осъществява двупосочно в платното за Варна. Работи по долното строене на съоръжението в посока София, като се ремонтират стълбове 3, 4, 5 и 6. За да се ограничат вибрациите от преминаващите превозни средства не се извършват ремонтни работи по платното за движение. По този начин се осигурява безопасна работа на строителите, работещи по стълбовете на съоръжението. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания от граждани за ремонтните дейности, извършвани в района. Пътната агенция благодари на шофьорите за търпението от причинените неудобства, които обаче са наложителни, за да се пътува удобно и безопасно по съоръженията, необновявани от построяването им. До завършване на ремонтно-възстановителните работи, които се очаква да продължат до декември т. г., трафикът се пренасочен двупосочно в платното за Варна. Осигурени са по една лента за Варна и за София. Скоростта е ограничена до 50 км/ч. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да не предприемат изправарания в участъка и да спазват стриктно поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта

Григор Димитров ще започне срещу Кей Нишикори в Рим

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178720_grigor_dimitrov_shte_zapochne_sreshtu_kei_nishikori_v/?ref=rss


Григор Димитров ще започне участието си в тенис турнира от сериите "Мастърс" в Рим с мач срещу Кей Нишикори. Японецът спечели със 7:6 (5), 6:4 срещу Фелисиано Лопес в среща от първия кръг.<br /><br />До момента българинът има един успех в четирите си двубоя с Нишикори. Нито една от тези срещи обаче не е била на червени кортове.<br /><br />Японецът постигна победи в срещите от мастърсите в Шанхай (2013), Маями (2014) и Торонто (2016), като загуби само един сет....

Путин: Изпълняваме стриктно режима за неразпространение на оръжията за масово унищожение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862198

Путин: Изпълняваме стриктно режима за 
неразпространение на оръжията за масово унищожениеРуският президент Владимир Путин увери генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, че Русия изпълнява изцяло задълженията си и развива атомна енергетика в строго съответствие с ограниченията за неразпространение на оръжията за масово унищожение, предаде ТАСС. "Знаете,

ЮИЕ може да пести 4 млрд. евро годишно, ако има достъп до газ като Западна Европа

http://www.mediapool.bg/yuie-mozhe-da-pesti-4-mlrd-evro-godishno-ako-ima-dostap-do-gaz-kato-zapadna-evropa-news279070.html

Ако регионът на Югоизточна Европа има достъп до природен газ на цени, сравними с тези в Западна Европа, може да се пестят около 4 милиарда евро годишно от сметките за природен газ. Това каза ръководителят на отдел за мрежи и регионални инициативи в Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Катарина Сиков-Магни по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти, провела се в София в рамките на българското европредседателство. По думите й Европа все още е в значителна степен зависима от един източник на доставка на природен газ, което води до по-високи цени за потребителите - гражданите и промишлеността. Проблем е и недобрата свързаност на газовите мрежи в Европа. "Съществуващите газови връзки се използват, но не с пълния им капацитет. Техният капацитет може да бъде увеличен и ние провеждаме активни дискусии със северноафриканските ни съседи, за да може да разширим проучването на находища и преноса на природен газ", заяви Сиков-Магни. По думите й, реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, връзката между България и Сърбия, както и изграждащият се в момента коридор "Брула", който свързва България, Румъния, Унгария и Австрия, са от голямо значение за постигане на диверсификация на източниците в региона. Тя допълни, че чрез осъществяването всички проекти за по-добър достъп на природен газ в региона ще помогнат да се достигнат цените на Западна Европа.

Турция издаде заповеди за арести на 46-има за връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862202

Турция издаде заповеди за арести на 46-има за връзки с ФЕТО Турските власти днес издадоха заповеди за арестите на 46 души, заподозрени във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Операциите по задържането на заподозрените се извършват в 15 турски окръга. Първата широкомащабна операция е била предприета,

Агенция "Митници" се похвали: Митничар отказа подкуп от 500 евро

https://www.actualno.com/society/agencija-mitnici-se-pohvali-mitnichar-otkaza-podkup-ot-500-evro-news_674513.html

Митнически служител от „Капитан Андреево” отказа подкуп от 500 евро и така предотврати контрабандно пренасяне на 90 000 евро, съобщават от Агенция „Митници”. Недекларирана валута е открита при проверка на лека кола с турска регистрация. В нея пътувал гражданин на Германия с турски произход. Автомобилът пристигнал на българския митнически пункт на 12 май. Шофьорът, който пътувал сам, заявил, че не внася нищо за деклариране. Колата все пак е отклонена за п

Съдът отстрани от длъжност деветима служители на Автомобилна администрация – Благоевград

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81/

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд отстрани днес от длъжност деветима служители на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи. По данни на пресцентъра на прокуратурата, десетият обвинен като участник в групата, не се е явил в съдебната зала по здравословни причини и за него […]

Промени в ръководството на ПСК „Черно море” - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374161

Нов президент бе избран начело на плувния шампион на България ПСК „Черно море”. По време на общо събрание ръководството на клуба с пълно единодушие избра за нов председател Филип Ромбаут, научи Moreto.net. Изпълнителният директор на „Агрополихим” заменя на поста досегашния президент на черноморци Чавдар Трифонов.

Зам.-министър Манолев: Инвестираме 10 млн. лв. в подкрепа на процеса за дигитализиране на българските малки и средни предприятия

http://www.struma.com/bulgariya/zam-ministur-manolev-investirame-10-mln-lv-v-podkrepa-na-procesa_134253/

Ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и ще бъдат отпускани под формата на ваучери. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалния старт на програмата „Grow with Google“, в рамките на която ще се организират редица обучения за цифрови умения на малките и средни предприятия в...

Продължава

Теодор Димокенчев пред Фрог: ”Частната корупция” е юридически нон-сенс

https://frognews.bg/novini/teodor-dimokenchev-pred-frog-chastnata-koruptsiia-iuridicheski-non-sens.html

От теоретична гледна точка “частна корупция” е юридически нон-сенс, неетичното поведение в рамките на частния сектор е проблем изцяло на съответните организации. Това заяви пред Frognews.bg юристът Теодор Димокенчев.

Танцьорката, помляла 10 коли, пак в ареста за разбит нос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862186

Танцьорката, помляла 10 коли, пак в ареста за разбит нос20-годишната танцьорка Габриела Медарова, която на 15 април помля 10 паркирани коли в Пловдив, отново е в ареста. Този път заради нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди на студентката Катя Андреева. От прокуратурата съобщиха, че Медарова е задържана за 24 часа. На 11 май т.г. тя е ударила Андреева с юмрук в лицето в присъствието на

Технологичният колеж в Добрич става филиал на Техническия университет-Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6862189

Технологичният колеж в Добрич става филиал на Техническия университет-Варна„Има пазар за нашите кадри, даже има недстиг, но нямаме достатъчно кандидати” – заяви директорът на Добруджанския технологичен колеж доц. д-р Радко Михайлов на научната сесия на тема „30 години висше техническо образование в град Добрич”, организирана от колежа и Техническия университет-Варна. В момента в колежа се обучават 110 студенти,

Скандинавските страни и Великобритания са водещи при изкуствения интелект в Европа

http://www.mediapool.bg/skandinavskite-strani-i-velikobritaniya-sa-vodeshti-pri-izkustveniya-intelekt-v-evropa-news279069.html

Скандинавските страни и Великобритания са водещи при въвеждането на изкуствен интелект (AI), докато Германия, Австрия и Швейцария прилагат тази технология сравнително по-бавно. Това показва проучване на технологичния гигант "Фуджитцу" (Fujitsu), проведено съвместно с консултантската компания Pierre Audoin Consultants, сред висш бизнес и ИТ мениджмънт на 240 европейски компании от автомобилна индустрия, индустриално производство и търговия на дребно. Основната причина за предпазливото въвеждане на изкуствен интелект сред европейските компании е липсата на стратегически фокус по отношение на AI проектите. В резултат, независимо от недвусмислените ползи от изкуствения интелект, само една от четири компании в проучването гледат на AI като стратегически важно и едва една на всеки десет има изградена AI стратегия. В сектора на услугите, търговията и транспорта компаниите са по-напреднали в създаването на стратегия за изкуствен интелект, като 15% от тях имат такава. Проучването показва още, че близо половината от европейските фирми вече имат проект по въвеждане на изкуствен интелект. До две години 70% от компаниите ще са въвели AI технология във вече използваните от тях приложения. Около 80% от бизнеса очаква големи ползи от автоматизирането на процеси и елиминирането на човешкия фактор, показва още изследването. Над 73% от анкетираните смятат, че това ще доведе до по-бързо реализиране на бизнес процеси, а 72% очакват повече и по-добри препоръки от AI за дейности в областта на прогнозите, като изпреварваща поддръжка и идеи за нови продукти и услуги. Повечето участници в проучването са съгласни за ползите от изкуствения интелект за придобиване на по-дълбоко разбиране на клиентите за целите на маркетинг и продажби, откриването и предотвратяването на опити за измами във областта на финанси и счетоводство, автоматизирането на веригата на доставки, планиране и изпълняване на поръчки, по-добри резултати при киберсигурност в областта на ИТ и подобрени предвиждащи поддръжки в производството. От гледна точка на индустриите производствените компании очакват най-големи ползи чрез елиминиране на човешката грешка (60%), минимизиране на човешкия фактор (51%) и елиминиране на ръчни процеси (43%). Най-големият потенциал на изкуствения интелект при промишлените компании е в предвиждащата поддръжка на оборудване. Това се дължи на целите за осигуряване на непрекъснати производствени процеси чрез използване на предвиждащи алгоритми основани на данни от производствените машини, показва проучването. Друг важен принос на изкуствения интелект, за 70% от участниците, е възможността за по-голяма гъвкавост при производствените процеси на нови продукти. За 60% от отговорилите в проучването това е подобряване ефикасността на производство чрез автоматизация.  

Напредва ремонтът на виадукта „Коренишки дол“ при 36-и км на „Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862185

Напредва ремонтът на виадукта „Коренишки дол“ при 36-и км на „Хемус"Напредва ремонтът на виадукт „Коренишки дол“ от км 36+170 до км 36+710 на автомагистрала „Хемус“, който започна на 20 април т. г., съобщиха от пресцентъра на АПИ. В момента движението по моста в посока София се осъществява двупосочно в платното за Варна. Работи по долното строене на съоръжението в посока София, като се ремонтират стълбове 3, 4,

Стартира кампанията „Спечели с ЕНЕРГО-ПРО“

http://www.cross.bg/energo-pro-kampaniyata-ychastie-1574713.html

/КРОСС/ Електроснабдителната компания ще връчи 100 награди в периода май-декември 2018 година На 15 май стартира кампанията „Спечели с ЕНЕРГО-ПРО". В нея могат да вземат участие всички битови клиенти на електроснабдителното дружество ЕНЕРГО-ПРО Продажби. В рамките на следващите месеци на 2018 година компанията ще връчи 100 награди на стойност 50 лева за покупка на енергийно ефективен електроуред от верига магазини Техномаркет. Всеки клиент, посетил някой от Центровете за обслужване (ЦОК) на ЕНЕРГО-ПРО в периода на кампанията, може да вземе участие в томболата за награди. За целта е необходимо да попълни данните си в талоните, разположени в клиентските центрове и да пусне попълнен талон в специалната урна. Специалистите на ЕНЕРГО-ПРО в Центровете за обслужване ще окажат съдействие на всеки клиент за участие в томболата за награди. Необходимо условие е участникът да е титуляр по партида и да посочи своя клиентски номер, както и актуални данни за контакт. С посещението си в ЦОК на ЕНЕРГО-ПРО клиентите могат съчетаят участието в кампанията с ползване на всяка услуга, предлагана от дружеството. На разположение за касови плащания, включително на сметки за електроенергия, вече са всички гишета за обслужване. В по-големите центрове са обособени и специализирани гишета за експресни услуги. В началото на всеки месец, в присъствието на нотариус, ще бъдат изтеглени печелившите участници от предходния месец във всеки ЦОК

Морето в Кипър изхвърли телата на 4-има мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862173

Морето в Кипър изхвърли телата на 4-има мигрантиЧетири тела, за които се смята, че са на сирийски мигранти, са били изхвърлени от морето на северния бряг на Кипър вчера и днес, съобщава в. "Катимерини". Според местни медии две тела на млади мъже на възраст 24-30 години са били открити днес близо до плаж на полуостров Карпас, предава БТА.  Телата на други двама мъже на възраст около 30 и около

Добрев: До края на годината договорите с "американските централи" ще бъдат прекратени

http://clubz.bg/67834-dobrev_do_kraq_na_godinata_dogovorite_s_amerikanskite_centrali_shte_bydat_prekrateni

Делян Добрев Снимка БГНЕС

До края на годината дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени с двете американски компании, работещи в комплекс "Марица изток" ще бъдат прекратени. Това прогнозира в предаването "Лице в лице" на бТВ председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ). 

"Договорите трябва да се развалят, в централите са наясно, няма други такива дългосрочни договори в ЕС за изкупуване на ток и те пречат на България да осъществи пълна либерализация на енергийния си пазар", заяви Добрев.

Той посочи, че не вижда причина от 1 януари догодина двете централи да продават произвеждания от тях ток на свободния пазар, но не прогнозира дали в резултат на това електроенергията, която се продава на борсата, ще поевтинее.

 
Бившият министър на енергетиката припомни, че вече има методика, по която да бъдат изчислени невъзстановените инвестиционни разходи на "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" за останалото време от договора. Според Делян Добрев с преференциалните цени за изкупуване всяка година оскъпяването на тока е 450 млн. лева годишно или 2 млрд. лв. до изтичането на договорите.
 
Той очаква на заседанието на Министерски съвет тази сряда - 16 май, да бъде прието решение да се вдигне забраната за реализация на АЕЦ "Белене" и то да бъде внесено за гласуване в парламента. Добрев отново повтори позицията на управляващите, че ако се строи втора атомна електроцентрала - предвид заявения интерес от държавната китайска компания CNNC, това трябва да стане без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. 
 
 
С решение на парламента правителството беше задължено до края на юни да внесе в Народното събрание варианти какво ще прави с оборудването за АЕЦ "Белене", което се намира на площадката на непостроената централа. България плати за него над 660 милиона евро, тъй като беше осъдена от арбитража.

Плеяда световни звезди ще са жури на 28 Международен балетен конкурс във Варна

http://nakratko.bg/category/76/159452/


Едни от най-големите имена в танца и лауреати от предишни издания ще бъдат жури на 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Той ще се проведе сред романтичната зеленина на Летния театър в морската столица от 15 до 30 юли 2018 г.

Ще поскъпнат ли токът, парното и топлата вода от 1 юли?

//dariknews.bg/novini/biznes/shte-poskypnat-li-tokyt-parnoto-i-toplata-voda-ot-1-iuli-2096858

Парното, топлата вода и токът ще поскъпнат от 1 юли. Това стана ясно от думите на Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
 
Иванов счита за реалистично поисканото повишение на цената на г

Разследването за убийство при неизбежна отбрана срещу пловдивския лекар е удължено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3177381_razsledvaneto_za_ubiistvo_pri_neizbejna_otbrana/?ref=rss


Разследването срещу пловдивския лекар Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов, по прякор Плъха, е удължено до 2 юли. Причината е, че не са готови голяма част от назначените експертизи, информира "24 часа".<br /><br />Димитров е с две обвинения - причиняване на смърт при превишаване пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежание на боеприпаси и оръжие. В жилището му бяха открити 17 патрона без разрешително. Законът предвижда затвор до пет години по първото...

Двама мотористи са ранени при катастрофи в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6862170

Двама мотористи са ранени при катастрофи в ДобричкоДвама мотоциклетисти са пострадали при катастрофи, станали в съботния ден в Добричка област – съобщават от Областната дирекция на МВР. Единият инцидент е възникнал около 17,30 ч. по главен път I-9, в района на курорта Албена. На място е установено, че Р.В. (25 г.) от град Варна, водач на мотоциклет „Кавазаки”,

15 минути аплодисменти за балета „Корсар“ на сцената на Болшой театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862172

15 минути аплодисменти за балета „Корсар“ на сцената на Болшой театърНа 13 май , на сцената на Болшой театър, балетната трупа на Софийската опера и балет изпълни балета „Корсар“. Цели 15 минути зрителите аплодираха нашите балетисти с викове: „Браво! Невероятни сте! Ще ви чакаме отново при нас!“ „Корсар“ е един от известните класически балети, който ние включихме с огромна радост в репертоара си за Москва“- разказа

Прогноза: Прекратяват договорите на американските централи в "Марица изток" до декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=374174

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток" да бъдат прекратени. "Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината", коментира Добрев.

Министър Радев: Изградената система за видеонаблюдение в Перник е пореден добър пример за грижа към хората

http://www.cross.bg/odmvr-pernik-ministur-myasto-1574712.html

/КРОСС/Вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов се запознаха на място с възможностите на изградената в община Перник система за видеонаблюдение. Тя бе представена от кмета на града Вяра Церовска, която уточни, че заедно с ръководството на ОДМВР-Перник са определени и точките за наблюдение. Само в центъра са разположени 14 стационарни и 3 моторизирани камери, с аналитичен софтуер, който подпомага охранителната дейност. Ситуационният център е изграден в областната дирекция на МВР. Ръководството на МВР на място се запозна с параметрите, които дава софтуера - функции за издирване и разпознаване на номера на автомобили, както и анализ на интензивността на движението и съответно адекватно разпределение на пътните патрули. Това е пореден добър пример в държавата, заяви вътрешния министър и подчерта, че видеонаблюдението ще даде повече сигурност на хората и ще помага ОДМВР-Перник по-добре и ефективно да си върши работата.

Подпийнал шофьор нацели дърво

https://www.24chasa.bg/region/article/6862169

Подпийнал шофьор нацели дървоПодпийнал шофьор катастрофира в Балчик, но се размина без сериозни наранявания. Инцидентът е станал в събота около 05,10 ч. – съобщават от Областната дирекция на МВР. На място е установено, че лек автомобил „Мерцедес”, управляван от А.А. (36 г.) от град Балчик, поради движение с несъобразена скорост се удря в крайпътно дърво.

Призрак-астероид доближава Земята вдугиден

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/prizrak-asteroid-doblijava-zemiata-vdugiden.html

Със Земята на 16 май тази година, малко след полунощ, ще се сближи на минимално разстояние астероидът-призрак 2010 WC9, по-рано изгубен от астрономите, съобщава EarthSky.

САЩ увеличават и тази година производството на петрол

https://www.actualno.com/america/sasht-uvelichavat-i-tazi-godina-proizvodstvoto-na-petrol-news_674510.html

Очаква се и тази година да се увеличи производството на петрол в Съединените щати, което заплашва да обезмисли усилията на други производители да стимулира цените на суровия петрол, каза ОПЕК в понеделник. Но нарастването на инфлацията и възможните търговски ограничения могат да изиграят ключова роля в работата на американските производители в дългосрочен план, се казва в доклад на Организацията на страните износителки на петрол. САЩ не са член на ОПЕК, които представляват повече от 40% от све

Маркират още улици за Синята зона във Варна

http://nakratko.bg/category/58/159450/


Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна на 15-ти и 16-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Одесос“, „Тича“, "Хан Крум“, „Сан Стефано“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“.

Десетки жертви при сблъсъци в Газа заради откриването на американско посолство в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/desetki-zhertvi-pri-sblasatsi-v-gaza-zaradi-otkrivaneto-na-amerikansko-posolstvo-v-erusalim-news279068.html

Най-малко 41 палестинци бяха убити, а 1300 ранени от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци по границата на ивицата Газа, провокирани от преместването на американското посолство в Ерусалим, което бе открито официално в понеделник от дъщерята и зетя на американския президент - Иванка Тръмп и Джаред Къшнър.   Сблъсъците в Газа започнаха още сутринта и ескалираха през деня, като според различни източници се очаква жертвите да се увеличат. Десетки хиляди палестинци се събраха до границата и започнаха да хвърлят бомби и камъни срещу израелските сили от другата страна, които отговориха със стрелба.    Сред загиналите палестинци е и 14-годишно момче. От началото на протестите по границата между Израел и ивицата Газа жертвите са около 80, а ранените – хиляди.    Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд призова за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".   Решението на американския президент Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив доведе до гневна реакция на палестинците, които видяха в това подкрепа на Вашингтон за желанието на евреите да завладеят целия град.    Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", се разрастват въпреки призивите на Израел жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" и според различни оценки в тях са се включили повече от 35 000 души.    "Велик ден" за Израел    Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства откриването на американското посолство, като посочи в Туитър, че днес е "велик ден за Израел". Той обаче не коментира жертвите и сблъсъците в Газа.   Това е втората негова мащабна стъпка в подкрепа на Израел през последната седмица, след като преди дни извади САЩ от ядрената сделка с Иран.   По време на официалната церемония, с която бе открито новото посолство, американският посланик в Израел Дейвид Фридеман изнесе реч и при споменаването на Доналд Тръмп всички ръкопляскаха. При споменаването на местоположението на посолството "Ерусалим, Израел” отново всички аплодираха.   Начело на американската делегация в Израел е заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, а част от нея са дъщерята на Тръмп Иванка и нейният съпруг Джаред Къшнър.    Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.   "Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", каза Тръмп.    Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви oт своя страна, че "днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел".   Около 800 човека присъстваха на церемонията.   Моментът, избран и за откриването на посолството, и за протестите, има символично значение.   Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от създаването на Израел, а палестинските протести отбелязват годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г. Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци.   Палестинците искат Източен Ерусалим да е столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Ерусалим за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност.   Сблъсъците продължават    Ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече през следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди, съобщи Асошиейтед прес.   Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване.   Палестинците хвърлят срещу израелските сили бомби и камъни, а те отговарят със стрелба. Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.   В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.     Израел обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата. Хамас обаче отрича обвиненията.   В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".   Необходимо условие за трайна мирна сделка    Емисарят на Доналд Тръмп по близкоизточния въпрос Джейсън Грийнблат коментира, че преместването на американското посолство в Ерусалим от Тел Авив е "необходимо условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците.    "Доста закъснялата стъпка по преместване на нашето посолство не е оттегляне от нашия силен ангажимент за улесняване на постигането на трайно мирно споразумение", написа в Туитър Грийнблат.   Същевременно високопоставеният представител на палестинския президент Махмуд Абас Саеб Еракат, разкритикува остро решението на Тръмп за преместване на посолството.   Пред радио "Гласът на Палестина" той каза, че Тръмп е нарушил обещанието да се въздържи от местене на посолството с цел даване на шанс на преговорите.    Еракат каза, че Вашингтон вече не е партньор за палестинците. Той допълни, че администрацията на Тръмп е станала част от проблема. Еракат намекна, че близкоизточният екип на Тръмп е неквалифициран и добави, че светът се нуждае от истински лидери и че "тези представители на Белия дом са истински брокери по недвижими имоти, а не лидери".   Израел очаква и други страни да последват САЩ    Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от своя страна призова другите страни да последват примера на Вашингтон, предаде Ройтерс.   "Преместете вашите посолства в Ерусалим, понеже това е правилното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, защото това спомага за мира и защото не може да се гради мир върху основите на лъжи. При каквото и да било възможно мирно споразумение, което бихте могли да си представите, Ерусалим ще остане столица на Израел", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.   Москва очаква изостряне на напрежението в Близкия изток    Кремъл изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.   "Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток.   Турският президент критикува стъпката на САЩ, като подчерта позицията на Анкара, че пътят за постигане на траен мир в близкоизточния регион минава през създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица в Източен Ерусалим.   Ердоган заяви, че Турция отхвърля решението на Вашингтон, което по думите му потъпква справедливостта и противоречи на резолюции на ООН.   "С последната си стъпка САЩ, предпочитайки да бъдат част от проблема, а не от решението, загубиха посредническата си роля в Близкия изток", изтъкна той. 

Десетки жертви в Газа в протести срещу американското посолство в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/desetki-zhertvi-v-gaza-v-protesti-sreshtu-amerikanskoto-posolstvo-v-erusalim-news279068.html

Най-малко 41 палестинци бяха убити, а 1300 от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци в Газа заради преместването на американското посолство в Ерусалим, което бе открито официално в понеделник от дъщерята и зета на американския президент Доналд Тръмп -  Иванка Джаред Къшнар.   Сблъсъците в Газа започнаха още сутринта и ескалираха през деня, като според различни източници се очаква жертвите да се увеличат. Десетки хиляди палестинци се събраха до границата и започнаха да хвърлят бомби и камъни срещу израелски сили от другата страна, които отговориха със стрелба.    Сред загиналите палестинци е 14-годишно момче. Ранените са повече от 1300 души.    От началото на протестите жертвите са около 80, а ранените – хиляди.    Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд призова за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".   Решението на американския Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив доведе до гневна реакция на палестинците, които видяха в това подкрепа на Вашингтон към евреите да завладеят целия град.    Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", се разрастват въпреки призивите на Израел жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" и според различни оценки в тях са се включили повече от 30 000 души.    "Велик ден" за Израел    Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства откриването на американското посолство, като посочи в Туитър, че днес е "велик ден за Израел". Той обаче не коментира жертвите и сблъсъците в Газа.    Това е втората негова мащабна стъпка в подкрепа на Израел през последната седмица, след като преди дни извади САЩ от ядрената сделка с Иран.   По време на официалната церемония, с която бе открито новото посолство, американският посланик в Израел Дейвид Фридеман изнесе реч и при споменаването на Доналд Тръмп всички ръкопляскаха. При споменаването на местоположението на посолството "Ерусалим, Израел” отново всички аплодираха.   Начело на американската делегация в Израел е заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, а част от нея са дъщерята на Тръм Иванка, както и нейният съпруг Джаред Къшнар.    Около 800 човека присъстваха на церемонията.   Моментът, избран и за откриването на посолството, и за протестите, има символично значение. Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от създаването на Израел, а палестинските протести отбелязват годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г. Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци.   Сблъсъците продължават    Ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди, съобщи Асошиейтед прес.   Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване.   Палестинците хвърлят срещу израелските сили бомби и камъни, а те отговарят със стрелба. Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.   В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.   <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mvy5LqvdDeA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>   Израел обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата. Хамас обаче отрича обвиненията.   В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".   Необходимо условие за трайна мирна сделка    Емисарят на Доналд Тръмп по близкоизточния въпрос Джейсън Грийнблат коментира, че преместването на американското посолство в Ерусалим от Тел Авив е "необходимо условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците.    "Доста закъснялата стъпка по преместване на нашето посолство не е оттегляне от нашия силен ангажимент за улесняване на постигането трайно мирно споразумение", написа в Туитър Грийнблат.   Същевременно високопоставеният представител на палестинския президент Махмуд Абас - Саеб Еракат, разкритикува остро решението на Тръмп за преместване на посолството.   Пред радио "Гласът на Палестина" той каза, че Тръмп е нарушил обещанието да се въздържи от местене на посолството с цел даване на шанс на преговорите.    Еракат каза, че Вашингтон вече не е партньор за палестинците. Той допълни, че администрацията на Тръмп е станала част от проблема. Еракат намекна, че близкоизточният екип на Тръмп е неквалифициран и добави, че светът се нуждае от истински лидери и че "тези представители на Белия дом са истински брокери по недвижими имоти, а не лидери".ю   Израел очаква и други страни да последват САЩ    Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от своя страна призова другите страни да последват примера на Вашингтон, предаде Ройтерс.   "Преместете вашите посолства в Ерусалим, понеже това е правилното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, защото това спомага за мира и защото не може да се гради мир върху основите на лъжи. При каквото и да било възможно мирно споразумение, което бихте могли да си представите, Ерусалим ще остане столица на Израел", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.   Москва очаква изостряне на напрежението в Близкия изток    Кремъл от своя страна изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.   "Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток.   Турският президент критикува стъпката на САЩ, като подчерта позицията на Анкара, че пътят за постигане на траен мир в близкоизточния регион минава през създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. и със столица в Източен Ерусалим.   Ердоган заяви, че Турция отхвърля решението на Вашингтон, което по думите му потъпква справедливостта и противоречи на резолюции на ООН.   "С последната си стъпка САЩ, предпочитайки да бъдат част от проблема, а не от решението, загубиха посредническата си роля в Близкия изток", изтъкна той. 

Най-малко 28 палестинци са убити при масовите протести срещу американското посолство в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/nai-malko-28-palestintsi-sa-ubiti-pri-masovite-protesti-sreshtu-amerikanskoto-posolstvo-v-erusalim-news279068.html

Най-малко 28 палестинци бяха застреляни в Газа от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци преди официалното откриване на новото американско посолство в Ерусалим.   Решението на американския Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив доведе до гневна реакция на палестинците, които видяха в това подкрепа на Вашингтон към евреите да завладеят целия град.    Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", се разрастват въпреки призивите на Израел жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" и според различни оценки в тях са се включили повече от 10 000 души.    Сред загиналите палестинци е 14-годишно момче. Ранените са повече от 500 души.    От началото на протестите жертвите са 50, а ранените – хиляди.    Ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди, съобщи Асошиейтед прес.   Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване.   Израел обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата. Хамас обаче отрича обвиненията.   В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".   Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.   В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.   Моментът, избран и за откриването на посолството, и за протестите, има символично значение. Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от създаването на Израел, а палестинските протести отбелязват годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г. Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци.   Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства откриването на американското посолство, като посочи в Туитър, че днес е "велик ден за Израел". Той обаче не коментира жертвите и сблъсъците в Газа.   Това е втората негова мащабна стъпка в подкрепа на Израел през последната седмица, след като преди дни извади САЩ от ядрената сделка с Иран.    Необходимо условие за трайна мирна сделка    Емисарят на Доналд Тръмп по близкоизточния въпрос Джейсън Грийнблат коментира, че преместването на американското посолство в Ерусалим от Тел Авив е "необходимо условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците.    "Доста закъснялата стъпка по преместване на нашето посолство не е оттегляне от нашия силен ангажимент за улесняване на постигането трайно мирно споразумение", написа в Туитър Грийнблат.   Същевременно високопоставеният представител на палестинския президент Махмуд Абас - Саеб Еракат, разкритикува остро решението на Тръмп за преместване на посолството.   Пред радио "Гласът на Палестина" той каза, че Тръмп е нарушил обещанието да се въздържи от местене на посолството с цел даване на шанс на преговорите.    Еракат каза, че Вашингтон вече не е партньор за палестинците. Той допълни, че администрацията на Тръмп е станала част от проблема. Еракат намекна, че близкоизточният екип на Тръмп е неквалифициран и добави, че светът се нуждае от истински лидери и че "тези представители на Белия дом са истински брокери по недвижими имоти, а не лидери".ю   Израел очаква и други страни да последват САЩ    Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от своя страна призова другите страни да последват примера на Вашингтон, предаде Ройтерс.   "Преместете вашите посолства в Ерусалим, понеже това е правилното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, защото това спомага за мира и защото не може да се гради мир върху основите на лъжи. При каквото и да било възможно мирно споразумение, което бихте могли да си представите, Ерусалим ще остане столица на Израел", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.   Москва очаква изостряне на напрежението в Близкия изток    Кремъл от своя страна изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.   "Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток.   Турският президент критикува стъпката на САЩ, като подчерта позицията на Анкара, че пътят за постигане на траен мир в близкоизточния регион минава през създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. и със столица в Източен Ерусалим.   Ердоган заяви, че Турция отхвърля решението на Вашингтон, което по думите му потъпква справедливостта и противоречи на резолюции на ООН.   "С последната си стъпка САЩ, предпочитайки да бъдат част от проблема, а не от решението, загубиха посредническата си роля в Близкия изток", изтъкна той. 

Най-малко 18 палестинци са убити при масовите протести срещу американското посолство в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/nai-malko-18-palestintsi-sa-ubiti-pri-masovite-protesti-sreshtu-amerikanskoto-posolstvo-v-erusalim-news279068.html

Най-малко 18 палестинци бяха застреляни в Газа от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци преди официалното откриване на новото американско посолство в Ерусалим.   Решението на американския Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив доведе до гневна реакция на палестинците, които видяха в това подкрепа на Вашингтон към евреите да завладеят целия град.    Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", се разрастват въпреки призивите на Израел жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" и според различни оценки в тях са се включили повече от 10 000 души.    Сред загиналите палестинци е 14-годишно момче. Ранените са повече от 500 души.    От началото на протестите жертвите са 50, а ранените – хиляди.    Ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди, съобщи Асошиейтед прес.   Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване.   Израел обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата. Хамас обаче отрича обвиненията.   В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".   Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.   В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.   Моментът, избран и за откриването на посолството, и за протестите, има символично значение. Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от създаването на Израел, а палестинските протести отбелязват годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г. Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци.   Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства откриването на американското посолство, като посочи в Туитър, че днес е "велик ден за Израел". Той обаче не коментира жертвите и сблъсъците в Газа.   Това е втората негова мащабна стъпка в подкрепа на Израел през последната седмица, след като преди дни извади САЩ от ядрената сделка с Иран.    Необходимо условие за трайна мирна сделка    Емисарят на Доналд Тръмп по близкоизточния въпрос Джейсън Грийнблат коментира, че преместването на американското посолство в Ерусалим от Тел Авив е "необходимо условие" за трайна мирна сделка между Израел и палестинците.    "Доста закъснялата стъпка по преместване на нашето посолство не е оттегляне от нашия силен ангажимент за улесняване на постигането трайно мирно споразумение", написа в Туитър Грийнблат.   Същевременно високопоставеният представител на палестинския президент Махмуд Абас - Саеб Еракат, разкритикува остро решението на Тръмп за преместване на посолството.   Пред радио "Гласът на Палестина" той каза, че Тръмп е нарушил обещанието да се въздържи от местене на посолството с цел даване на шанс на преговорите.    Еракат каза, че Вашингтон вече не е партньор за палестинците. Той допълни, че администрацията на Тръмп е станала част от проблема. Еракат намекна, че близкоизточният екип на Тръмп е неквалифициран и добави, че светът се нуждае от истински лидери и че "тези представители на Белия дом са истински брокери по недвижими имоти, а не лидери".ю   Израел очаква и други страни да последват САЩ    Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от своя страна призова другите страни да последват примера на Вашингтон, предаде Ройтерс.   "Преместете вашите посолства в Ерусалим, понеже това е правилното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, защото това спомага за мира и защото не може да се гради мир върху основите на лъжи. При каквото и да било възможно мирно споразумение, което бихте могли да си представите, Ерусалим ще остане столица на Израел", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.   Москва очаква изостряне на напрежението в Близкия изток    Кремъл от своя страна изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.   "Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток.   Турският президент критикува стъпката на САЩ, като подчерта позицията на Анкара, че пътят за постигане на траен мир в близкоизточния регион минава през създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. и със столица в Източен Ерусалим.   Ердоган заяви, че Турция отхвърля решението на Вашингтон, което по думите му потъпква справедливостта и противоречи на резолюции на ООН.   "С последната си стъпка САЩ, предпочитайки да бъдат част от проблема, а не от решението, загубиха посредническата си роля в Близкия изток", изтъкна той. 

Организатори на изборите в Крим - в черния списък на ЕС

http://clubz.bg/67833-organizatori_na_izborite_v_krim_v_cherniq_spisyk_na_es

Съветът на ЕС реши да включи още петима кримски чиновници в черния списък със санкционирани лица заради това, че в Крим е било организирано гласуване на изборите за президент на Русия на 18 март 2018 г.

В списъка влизат ръководителите на избирателните комисии на Крим и Севастопол. Решението беше публикувано в Официалния вестник на ЕС и влиза в сила от днес, предаде ТАСС.

"Съветът на ЕС добави пет физически лица в списъка с ограничителни мерки, свързани с действия за подкопаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", се казва в публикацията в Официалния вестник.

Допълва се, че те са включени заради участието си в организирането на гласуване в Крим на изборите за президент на Русия на 18 март 2018 г., защото по този начин те дейно са подкрепили политика, подкопаваща суверенитета на Украйна.

"Тези пет лица заемат отговорни длъжности в избирателните комисии на Крим и Севастопол", се казва в съобщението.

В черния списък са добавени: заместник-председателят на избирателната комисия на Крим Инна Гузеева; секретарят на комисията Наталия Безрученко; председателят на избирателната комисия на Севастопол Александър Петухов; заместникът му Мирослав Погорелов; както и секретарят на комисията Анастасия Карпанова.

Делото за убийството на 11-годишната Никол в Бургас ще се гледа по общия ред

http://www.mediapool.bg/deloto-za-ubiystvoto-na-11-godishnata-nikol-v-burgas-shte-se-gleda-po-obshtiya-red-news279067.html

Делото за жестокото убийство на 11-годишната Никол ще се гледа по общия ред, реши Бургаският окръжен съд в понеделник. Единственият подсъдим е 15-годишният Иван Иванов, който бе задържан няколко часа след убийството. Момчето бе обвинено в умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Иван обаче отрича да е убил момичето. По думите на наблюдаващия прокурор по делото Ангел Ангелов срещу подсъдимия има достатъчно доказателства, сочещи, че той е намушкал с нож Никол и след това я е оставил да умре. Разпоредителното заседание на съдя по казуса премина на фона на мълчалив протест пред сградата на съда с искане за възможно най-тежкото наказания на подсъдимия. Делото по същество ще се гледа при закрити врата. Родителите на Иван Иванов отричат възможността той да е убил момичето, с което са се запознали в социалните мрежи, предаде БНР.

Кметът на Радомир и заместникът му се изправят пред спецсъда

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-radomir-i-zamestnikat-mu-se-izpravyat-pred-spetssada-news279066.html

Кметът на Радомир Пламен Алексиев и заместникът му Любка Димитрова отиват на съд, съобщиха в понеделник от прокуратурата. Окръжната прокуратура в Перник внесла обвинителния акт срещу двамата в спецсъда. Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир, вместо да бъдат ремонтирани пътищата до хижа "Орлите" и до подстанция "Червена могила". Димитрова е обвинена за това, че като изпълняващ длъжността кмет на града съставила протокол с невярно съдържание за строителни и монтажни работи – а именно, че пътят до "Червена могила" е ремонтиран за 20 900 лева, а това е струвало 1064.89 лева.

Варненският археологически музей открива лятната си изложба

http://nakratko.bg/category/29/159449/


Варненският археологически музей открива новата си лятна изложба „Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години” на 18 май 2018 г. (петък) от 15.30 часа в Зала „Юг” в сградата на музея.

Хамилтън се е почувствал като прероден след победата в Испания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178637_hamiltun_se_e_pochuvstval_kato_preroden_sled_pobedata/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън забрави за лошото начало на сезона, след като спечели второ поредно състезание. След триумфа в Азербайджан преди две седмици британският пилот надделя безапелационно над конкурентите си и в Гран при на Испания, с което отвори преднина от 18 точки пред Себастиан Фетел.<br /><br />Звездата на "Мерцедес" определи успеха си на пистата Каталуня край Барселона като уникален.<br /><br />"Почувствах се прероден и...

Записват децата в столичните ясли и градини от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/zapisvat-detcata-v-stolichnite-iasli-i-gradini-ot-dnes-680594.html

Записването в ясли и детски градини след първо класиране започва от днес. Приети са 9113 деца, около 5000 са чакащите за прием в яслените групи. 

Класирането на всички деца, както и за първи път на тези със специални образователни потребности и хронични заболявания, се извърши чрез Информационната система за обслужване на детските заведения.

Няма недостиг на места за деца на възраст от 3 до 6 години. Всички деца в задължителна училищна възраст на 5 и 6 години са обхванати в подготвителните групи към детски заведения и училищата, съобщи Столична община. 

Тази година приключва строителството на три нови детски градини. Насочени са усилия към разкриване на яслени групи. Предстои изграждането и реконструкция на още 9 сгради за детски градини, каза заместник-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов.

Детските градини, които предстои да се изграждат, са в районите "Лозенец" – кв. “Кръстова вада“, "Триадица' – кв. “Манастирски ливади - изток“, район "Витоша", „Илинден“, „Нови Искър“, „Искър“, „Подуяне“ и „Красно село“. 

Следващите класирания са на 25 май, 9 юни и 23 юни.

Цветанов във Велико Търново: 50% от постъпилите средства във Фонд „Пътна безопасност“ да се насочват към общините

https://www.24chasa.bg/region/article/6862159

Цветанов във Велико Търново: 50% от постъпилите средства във Фонд „Пътна безопасност“ да се насочват към общинитеВ момента народните представители, МВР и междуведомствената комисия за контрол на новия Фонд „Пътна безопасност“ обсъждат възможността 50% от постъпилите във фонда средства да се насочват към общините. Това съобщи пред великотърновски медии председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Офис в зелено? Защо не

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178460_ofis_v_zeleno_zashto_ne/?ref=rss


Отегчаваща обстановка, сиви цветове, неудобни столове, изхабени мебели и още, и още. Припознавате ли вашето работно място? Ако отговорът е положителен, то имате голям проблем, който трябва да решите бързо. Защо ли? Според специалисти обкръжаващото ви пространство влияе до голяма степен на повишения стрес, а това от своя страна влошава здравето. Скучната и досадна обстановка оказва влияние и на продуктивността и желанието за работа от страна на служителите в една компания.<br /><br...

„Ахил” взе 10 медала от държавното по кикбокс (снимки)

https://petel.bg/---Ahil----vze-10-medala-ot-darzhavnoto-po-kikboks--snimki-__264508

Спортен клуб "АХИЛ С.Г. ГРУП" - Варна спечели десет медала - един златен, пет сребърни и четири бронзови, на републиканско първенство по кикб...

Невероятно! Китаец изкачи Еверест с два ампутирани крака (снимки/видео)

https://petel.bg/Neveroyatno--Kitaets-izkachi-Everest-s-dva-amputirani-kraka--snimki-video-__264510

Алпинистът Шиа Бою стори нещо изключително, след като изкачи връх Еверест с цели два ампутирани крака. Но това не е най-интересното в с...

Екшън пред бар в Бургас, полиция блокира бърлогата на местния ъндърграунд (снимки)

https://petel.bg/Ekshan-pred-bar-v-Burgas--politsiya-blokira-barlogata-na-mestniya-andargraund--snimki-__264511

Снимки: Флагман.бг Преди минути 2 полицейски автомобила и екипи на моторизираното звено „Сигма” блокираха емблематичното бургаско зав...

Издирването на Боян Петров: Спасителите го търсят по обратния път надолу

https://petel.bg/Izdirvaneto-na-Boyan-Petrov--Spasitelite-go-tarsyat-po-obratniya-pat-nadolu__264512

Кадър Нова тв Търсенето на алпиниста ни Боян Петров по земя продължава и днес. Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика...

Първи кадри от кратера на вулкана Килауеа

https://petel.bg/Parvi-kadri-ot-kratera-na-vulkana-Kilauea__264513

Появиха се първите кадри от кратера на вулкана Килауеа в Хавай. Хубавото време позволи да се види ясно гърлото на високия над 1200 метра ву...

Продължава стачката на френските ж.п. служители

https://www.actualno.com/europe/prodyljava-stachkata-na-frenskite-jp-slujiteli-news_674521.html

Вече 18-ти ден продължава стачката на френските ж. п. служители срещу опитите на президента Еманюел Макрон да реновира Френската национална железопътна компания (SNCF), с цел да я направи по-конкурентна. Стачките ще продължат за два от всеки пет дни до 28 юни. Нито служителите, нито правителството имат намерение да отстъпят, предаде БГНЕС. Едва една трета от бързите влакове и една пета от регионалните работят по време на стачките, което силно смущава ежедневните 4.5 млн. ж.п. пътници във Франци

Израелската армия: Подготвени сме за нахлуване на палестинци при границата с Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862160

Израелската армия: Подготвени сме за нахлуване на палестинци при границата с ГазаИзраелската армия каза днес, че е изградила няколко нива на сигурност по границата с ивицата Газа в случай на масово проникване на палестински демонстранти, предаде Асошиейтед прес. Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили,

Две наркогрупи, действали в Софийско, са разбити при операция на спецпрокуратурата и ГДБОП

http://nakratko.bg/category/60/159448/


Две наркогрупи, действали в синхрон от близо две години в Софийска област, са разбити при съвместна операция на спецпрокуратура и ГДБОП. Едната група е произвеждала синтетичната дрога, а втората я е разпространявала, включително и на непълнолетни.

МВР ще следи на пътя с камери, без значение дали сме нарушили скоростта или не

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-shte-sledi-na-patia-s-kameri-bez-znachenie-dali-sme-narushili-sko-680596.html

2.6 млн. лв. без ДДС ще плати МВР за купуването на нови камери за скорост. Това става ясно от обявена от ведомството обществена поръчка. 

Любопитна подробност в изискванията към системата за контрол на пътя е тя да може да съхранява данните и на автомобили, които не са нарушили ограничението в скоростта. Съхраняваните данни ще са включват регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение, като това ще представлява база данни за "справки по различни критерии".

Тази информация ще може да се предава чрез 3G/4G-връзка, но също така ще може да бъде изтегляна и чрез USB порт, SD card, Internet порт.

Изискването е камерите да могат да измерват скорост, да заснемат и разпознават регистрационния номер на автомобила на не по-малко от 95% от всички нарушения на скоростните режими. Трябва да могат да засичат скорост при не по-малко от 250 км/ ч.

Системата ще може да предоставя данни за това къде е извършено нарушението с точни GPS координати, точен адрес, ако е засечено в населено място, дата и час, съществуващо ограничение на пътния участък, превишението на скоростта, индивидуален номер на снимката, посока на движение на автомобила и вида на колата. 

При регистриране на нарушение полицаите ще могат да допълват данни и едва след това системата ще генерира електронен фиш. 

Тези, които не са извършили нарушения обаче, ще влизат в обща статистика, която ще предоставя данни за брой преминали превозни средства, видовете им, справка за статуса им и какъв брой от колите са с чуждестранни номера.

МВР залага изискване тази информация да се съхранява минимум 24 месеца. 

Намеренията на МВР да съхранява лични данни, които не са свързани пряко с престъпления, започнаха с поредица от поръчки на камери и системи за наблюдения на границата. От ведомството вече си поръчаха система за лицево разпознаване, която да идентифицира физически лица в реално време. Тази система ще позволява да бъде използвана и по време на мащабни събития като протести например. Това на практика дава възможност на органите на МВР да извършват видеонаблюдение с възможност за установяване на самоличност, което изцяло излиза от компетентостите на ведомството - в Закона за СРС тази дейност е вменена на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

България е пета сила в Европа на карате

https://offnews.bg//bojni/balgaria-e-peta-sila-v-evropa-na-karate-680595.html

Женският национален отбор по карате постигна изключителен успех на 53-ото европейско първенство в Нови Сад (Сър).

Момичетата в състав Александра Стублева, Ивет Горанова, Кристина Свиленова и Виктория Росева стигнаха до полуфинала на отборното кумите. Те надвиха класните тимове над Русия, Беларус и Финландия.

В битка за място на финала българките отстъпиха на Швейцария. Каратеките имаха шанс да завоюват бронз, но отстъпиха на Хърватия и финишираха на пето място в генералното класиране. За пръв път български тим прави нещо подобно. На европейското се биха 11 наши състезатели – 4 жени и 7 мъже.

“Целият национален тим, воден от треньорите Ангел Стефанов и Ангел Ленков, направи едно добро представяне – обяви спортният директор на федерацията Борислав Иванов. – Имахме и трима съдии – Георги Ривов, Ангел Попов и Георги Йосифов, като Ривов свири срещи и по време на финалите.“
В надпреварата участваха 500 състезатели от 52 държави.

Каратето ще направи своя официален дебют в олимпийската програма след две години в Токио. На най-големия спортен форум ще участват общо 80 каратеки – по 40 от двата пола. Ще има три категории в кумите, както и надпревара в ката. Класирането ще става на базата на световната ранглиста, както и на световен и континентални турнири.

„Сега ни предстои най-голямото събитие, което федерацията ще организира – Световната младежка лига. Тя ще се проведе в „Арена Армеец“ от 25 до 27 май. Турнирът ще бъде квалификация за младежката олимпиада в Буенос Айрес“, допълни Борислав Иванов.

От лятото: Боклукът по плажовете ще се събира разделно

http://nakratko.bg/category/58/159446/


През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, каза днес във Варна министърът на околната среда Нено Димов.

КЕВР: Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862133

КЕВР: Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ "Белене"Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

Ердоган: САЩ загубиха посредническата си роля в Близкия изток

http://nakratko.bg/category/25/159445/


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че с решението да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим САЩ са загубили посредническата си роля в Близкия изток, предаде турската частна телевизия НТВ.

Караваната може и да се разтяга (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6862150

Караваната може и да се разтяга (ВИДЕО)Най-важното за любителите на караваните е те да са функционални, компактни, леки и лесни за преместване. Моделите и разработките са стотици, а една от най-коментираните напоследък е френската BeauEr 3X. Домът на колела има доста нестандартна форма и прилича на неголям цилиндър. Представлява комбинация от няколко подвижни секции с различен диаметър,

Временно забраняват паркирането по няколко улици в центъра на Варна, поставят маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=374182

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна на 15-ти и 16-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Одесос“, „Тича“, Хан Крум“, „Сан Стефано“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“, за Moreto.net. За времето от 7.

Това лято започва разделно събиране на отпадъци по плажовете

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tova-liato-zapochva-razdelno-sybirane-na-otpadyci-po-plajovete-261061/

За този сезон разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но догодина ще стане задължително

Вместо АЕЦ "Белене" по-добре да отворим Царичинската дупка

http://clubz.bg/67832-vmesto_aec_belene_po_dobre_da_otvorim_carichinskata_dupka

Аргументът, че след като в непостроената АЕЦ "Белене" досега са вложени над 3 милиарда лева (на данъкоплатците) - и това значи, че трябва да се направи, е несъстоятелен. По сметките на БАН тя би струвала поне 20 милиарда, което означава, че трябва да дадем още 17 милиарда, за да не се зяносат предишните три.  

Несъстоятелно е и да се твърди, че правим това заради оборудването, складирано под навеси и в кашони на площадката, предназначена за Втора атомна. 

Наложи се държавната енергетика да извади едни повече от 660 милиона евро, за да плати за реактори, поръчани при кабинета "Станишев" за АЕЦ, за която няма договор. Все едно да си купите скъп плазмен телевизор за жилище на зелено.

 
Властта направи всичко възможно да мотивира необходимостта от АЕЦ "Белене", но дори и с направения като по поръчка доклад на БАН звучи неубедително. Е, но поне БАН получи допълнително 15 милиона лева от бюджета, които обеща да разпредели между институтите си "в зависимост от научните резултати". 
 
Появата на инвеститора от Китай - държавната ядрена компания CNNC, която за първи път заяви интерес към Втора атомна през декември 2016 г., катализира процеса по рестарт на проекта. Утре правителството се кани да приеме решение за отмяна на онова решение от март 2012 г., с което спря АЕЦ "Белене", и ще го вкара в парламента. Там гласовете са сигурни, с изключение най-вероятно на НФСБ на Валери Симеонов, част от Обединени патриоти, и ДПС, които поне досега са последователни в позицията си срещу строеж на АЕЦ "Белене".
 
 
Има поне 5 въпроса, чиито отговори властта ни дължи. 
 
1. Защо втора атомна, а не седми блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Публично известно е, че България няма нужда от нови енергийни мощности, след като в момента ползва половината от съществуващите. Но дори и да приемем, че от някаква неизвестна нам стратегическа гледна точка имаме нужда от още ядрени мощности, остава логичният въпрос защо не седми блок на вече изградена и функционираща АЕЦ.

При това правителството предпоставя строителството на АЕЦ "Белене". През април 44-ото НС възложи на енергийния министър Теменужка Петкова до края на юни да предложи варианти за оползотворяване на оборудването за "Белене".  А се оказва, че преди това ще вдигне забраната за строителство на Втора атомна, което всъщност е само един от вариантите за това оборудване.

 
2. Уверенията, давани на килограм от премиера Борисов, министър Петкова и други видни гербери, че България няма да дава държавни гаранции, нито такива, че ще изкупува тока, са фантасмагории.

Няма инвеститор, който би се съгласил да вложи милиарди в такъв огромен проект, срещу тези "не"-та. Но това е пряко свързано с въпрос №3...

3. ... схемата, по която евентуално би се строила централата.

Държавните гаранции отпадат, но... при създаване на проектна компания за строителството, в която НЕК се кани да влезе с активите на площадката и оборудването, означава, че поема и тежестта на евентуални кредити. Да допуснем хипотезата, че китайската CNNC иска да строи АЕЦ "Белене" по системата build-own-operate, по която Русия строи АЕЦ "Аккую" в Турция. Това означава, че би трябвало да е собственик на централата с поне 51% и влага само собствени средства. 

 
 
Ако кажете на който и да е разумен човек, че чуждестранна компания - и дори не от ЕС - ще е собственик на атомна електроцентрала и държавата гледа на това като на нещо не-притеснително, то значи, че някой в държавата си е изгубил ума. Или може да се направи друго обосновано предположение, което попада в обхвата на прокуратурата и КПКОНПИ.

При модела build-own-operate инвестициите са за сметка на проектната компания, която е акционерно дружество. Ако 51% в него принадлежат на китайската страна, за останалите може да се привлекат чуждестранни инвеститори, разбирай руски, а защо не и френски. "Росатом" нееднократно е изявявал желание да влезе в проекта. Тогава българската страна продава активите си и изцяло се отървава от контрола върху Втората атомна, което си е престъпно нехайство. (Да не забравяме, че след около две десетилетия АЕЦ "Козлодуй" няма да съществува като източник на електроенергия.)

Миналата есен The Financial Times в своя публикация цитира Ник Тимъти, един от двамата бивши ръководители на кабинета на премиера Тереза Мей, който предупреди да не се позволява на Китай да инвестира в ядрената програма на Обединеното кралство, като даде възможност на Пекин "да спира производството на енергия във Великобритания по своя воля".
 
 
Повод за тези опасения стана проектът Hinkley Point C, предизвикал сериозна дискусия на Острова, обединявайки всички - инженери, физици, природозащитници, бизнес анализатори, специалисти по Китай, срещу самия проект и неговата ефективност (според изданието theсonversation.com). Двама от висшите мениджъри на френската EDF, която строеше АЕЦ-а, дори хвърлиха оставки, кабинетът на Мей временно замрази проекта, но на финала китайската държавна компания CGN, заедно с друга китайска държавна компания - CNNC, да, същата, която проявява интерес към АЕЦ "Белене", вече има дял от една трета в Hinkley Point C. Сделката включва и план за китайско-френските партньори да изградят още една АЕЦ, използвайки китайска технология за реакторите.
 
4. Националната сигурност, която освен това е част от европейската.
 
През януари 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев нарече отказа от строителството на АЕЦ "Белене" национално предателство. Предвид съображенията дотук, строителството й би било такова. 
 
В Брюксел отдавна се опасяват от продажби на стратегически активи и инфраструктура в ЕС на китайски компании. Китайските преки чуждестранни инвестиции в ЕС са достигнали около 35 млрд. евро за 2016 г., което е увеличение с повече от две трети спрямо предходната година. В същото време политиката на Пекин спрямо външни инвеститори е далеч по-рестриктивна.
 
Китай показва готовност за експанзия в Централна и Източна Европа - в края на 2017 г. премиерът Ли Къцян обяви план за инвестиции в държавите от региона в размер на над $3 млрд. В своя публикация тогава FT се позова на дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци... с цел да подкопае правилата на ЕС и да задълбочи още повече и без това нарастващото напрежение по оста Изток-Запад в самата Общност. 
 
5. Похарчените 3 милиарда.
 
През юни 2013 г. Теменужка Петкова не беше енергиен министър, а уволнен от тройната коалиция шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция". И беше правила доклад за изхарчените пари за "гьола".
По счетоводни данни всички разходи за АЕЦ "Белене" до момента възлизат на 1.3 млрд. лева, като сериозна част от тези пари са отишли за консултанти, заяви Петкова пред Нова телевизия преди пет години. Освен това бе открита вреда за 36 557 605 лв. при направена проверка на договора за мостово финансиране на НЕК с банката.

Сега същите тези пари, на които финансистът Петкова е гледала като щета, министърът Петкова се опитва да ни ги представи като аргумент.

Няма ли да е по-евтино да отворим Царичинската дупка, там поне бяха закопани 16 милиона лева, а винаги може да се измисли някоя рекламна стратегия за мистерия от типа "Розуел". За туризма ще е по-добре.

Четирима от плувците на „ЕВРОФУТБОЛ“ спечелиха 12 златни медала през уикенда

http://www.cross.bg/myasto-stil-stana-1574711.html

/КРОСС/ Рахим Рашайда стана шампион по фехтовка в Унгария, Таня Звискова с достойно представяне в САЩ Четирима от спортните таланти на „Еврофутбол“ в плуването – Диана Петкова, Иван Алмаджиев, Светлозар Николов и Петър Божилов, спечелиха общо 12 златни медала през уикенда. Всеки от тях се пребори по три пъти за първото място в различни дисциплини на турнири в Сандански и София. Петкова, Алмаджиев и Николов участваха в Третия международен плувен турнир „Спартак“, който се проведе от 11 до 13.05.2018 г. в гр. Сандански. Диана завоюва златни медали на 50 м кроул (с време 26.86 сек.), 50 бруст с 34.63 сек. и 100 м бруст с 1:14.04 мин. На 100 м гръб с време 1:05.97 тя зае 2-ро място.                         Иван Алмаджиев стана шампион на 50 м свободен стил с 24.40 сек., на 50 м бътерфлай с 25.18 сек. и на 100 м бътерфлай с 56.70 сек. Той участва и в група Е - 2003 и по-големи и зае 4-то място по точки на FINA в групата. Светлозар Николов се класира първи на 200 м св стил с 1:56.07 мин., на 100 м гръб с 1:01.08 мин. и на 200 м съчетано с 2:09.09 мин. и взе сребърен медал на 200 м бруст с 2:23.01 мин. По същото време Петър Божилов взе участие в Националната универсиада на басейна на Техническия университет в София, където спечели три златни медала на 50 м, 100 м и 200 м свободен стил

ВМРО подкрепя рестарта на проекта "АЕЦ "Белене"

https://dnes.dir.bg/politika/vmro-podkrepya-restarta-na-proekta-aets-belene

От партията на Каракачанов предлагат това да бъде обща позиция на "Обединени патриоти"

Домашен арест за един от обвинените в обира на банкомат в Сапарева баня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862140

Домашен арест за един от обвинените в обира на банкомат в Сапарева баняЕдин от обвинените за взривяването и обира на банкомат в Сапарева баня е пуснат от ареста и е под домашен арест. Определението е на окръжния съд в Кюстендил. Кирил Микев е обвинен, че заедно с още трима съучастници са обрали 8700 лв. от касетата на банкомата на банка в Сапарева баня на 9 ноември м. г. около 3,20 ч.

Министър Петкова от Русия: Размразяваме АЕЦ „Белене”

https://www.vesti.bg/bulgaria/ministyr-petkova-ot-rusiia-razmraziavame-aec-belene-6082287

Според нея това е единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят средствата

БДЖ ще вози безплатно бедни абитуриенти на 15 и 16 май

https://frognews.bg/novini/bdj-shte-vozi-bezplatno-bedni-abiturienti-15-16-mai.html

На 15 и 16 май ”БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури безплатно пътуване до София на абитуриенти в неравностойно положение и техните ръководители.

Aпробация на резултатите от парламентарните избори в Словакия и Чехия чрез post factum социо-инженерингово компрометиране?

http://pogled.info/svetoven/evropa/Aprobatsiya-na-rezultatite-ot-parlamentarnite-izbori-v-slovakiya-i-chehiya-chrez-post-factum-sotsio-inzheneringovo-komprometirane.94497

/Поглед.инфо/ Годината е юбилейна - 100 годишнините от възстановяване на независимостта респ. държавността на вишеградските страни под сегашните им названия. Изглежда, че дори след Брекзита брюкселската бюрокрация, „тандемът и ядрото” на ЕС и техните атлантико-тихоокеански меценати не схванаха, че вишеградци имат обилен политико-исторически опит с тях, за да се превърнат в послушни оловни войничета. От държави без национален суверенитет. Готови безкритично да приемат ислямските нашественици от бившите колонии на „великите сили”, с блясък в очите да се закълнат в джендъро-толерантност, да се примирят с опцията на пушечно месо в североизточна посока. Очертават се две направления за „дисциплиниране”, за налагане на послушание като сегмент от опитите за планетарно вменяване на неолибералната парадигма: 

Омбудсманът Мая Манолова свиква кръгла маса за защита на децата, жертви на насилие, подготвя законодателни промени

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-svikva-kragla-masa-za-zashtita-na-detsata-zhertvi-na-nasilie-podgotvya-zakonodatelni-promeni.94498

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия на тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“.

Теменужка Петкова: До дни внасяме доклада за АЕЦ „Белене“ в парламента

http://www.cross.bg/petkova-ministur-mandat-1574710.html

/КРОСС/ „България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“. За да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента”. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018“ в Сочи. Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“. „Всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента“, подчерта министър Петкова. Според нея единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект

Съдът в Петрич осъди 52г. мъж от Провадия за каналджийство, ще лежи в затвора 11м., отнесе и 5хил. лв. глоба

http://www.struma.com/krimi/sudut-v-petrich-osudi-52g-muj-ot-provadiya-za-kanaldjiistvo_134252/

Районният съд в Петрич осъди 52 годишен мъж от гр. Провадия за нелегално извеждане от страната на турски гражданин.

На 29.04.2018г. Станислав А. се опитал да преведе през ГКПП Кулата 24- годишно момче от турски произход, без проверка от надлежните органи. За осъществяване на престъплението Станислав използвал английски автомобил марка "Крайслер". На основание извършеното престъпление 52-годишният мъж от Провадия получи наказание "Лишаване от свобода" за период от...

Продължава

Започва разделно събиране на боклука по плажовете

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zapochva-razdelno-sabirane-na-bokluka-po-plazhovete

Къмпингите, чистотата на водата и шума са сред основните проблеми по курортите

Държавата нарочно позволява измами с горива през българско пристанище?

https://www.actualno.com/business/dyrjavata-narochno-pozvoljava-izmami-s-goriva-prez-bylgarsko-pristanishte-news_674493.html

От 1 януари тази година всички митнически складове трябваше да са оборудвани с измервателни уреди, свързани с Агенция "Митници" и с НАП – съгласно промени в Закона за акцизите и данъчните складове (чл. 103в, ал. 1). Изключения не се предвиждаха. На 29.12.2017 година финансовият министър Владислав Горанов подписва редакция на Наредба номер H-1 от 2014 година, с което отлага слагането на измервателни уреди с 5 месеца. Това е индулгенция за всички пристанища, които са без такив

Белград е решен да докаже последиците от бомбите на НАТО с обеднен уран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862114

Белград е решен да докаже последиците от бомбите на НАТО с обеднен уранБелград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, съобщава сръбската държавна телевизия РТС, като цитира изказване на председателката на сръбския парламент Мая Гойкович, пише БТА. Пред телевизията Гойкович каза, че е убедена, че с истинска и посветена работа на депутатите ще бъде доказано,

Колко струва похвалата за българското председателство?

http://www.mediapool.bg/kolko-struva-pohvalata-za-balgarskoto-predsedatelstvo-news279065.html

"България води едно успешно председателството. Мисля, че правителството може още по-активно да популяризира това председателство. Убеден съм, че останалите държави разбират, че България е доста готова да играе своята част в конструирането на Европа". Тази похвала бе изречена от шотландеца Греъм Уотсън, бивш лидер на формацията на европейските либерали (АЛДЕ), на 29 април в интервю пред бТВ.   Той бе член на Европейския парламент в продължение на 20 години и има сериозен международен авторитет. Уотсън е един от поддръжниците на приемането на България в ЕС и има големи заслуги за превръщането на случая с задържаните медицински сестри в Либия в европейска кауза.   Това, което Греъм Уотсън не каза по време на интервюто е, че е свързан с лобистката компания "APCO Worldwide", която има договор за промотиране на българското председателство. Договорът е подписан от Министерството на външните работи и лобистката компания, съобщи в края на ноември миналата година специализираното издание "PR week". Стойността на контракта е около 500 000 лева. Срещу тези пари компанията се ангажира да подпомогне българските власти в рекламата на председателство, което включва работа с медиите и ангажирането на всички заинтересованите страни.   Пред Mediapool Греъм Уотсън обясни, че не е коректно да бъде наричан служител на компанията, защото той е в нейната международна комисия, което е нещо като контролен борд. Политикът допълни, че "въобще не му е минало през ума" да се представи като свързан с APCO, защото той не е работи по договора с България и няма нищо общо с онази част на компанията, която се занимава с това.   Уотсън допълни, че когато от бТВ са го питали за председателството, той е казал каквото наистина мисли - че е председателството минава добре, но "в никакъв случай не го е хвалил".   "Просто казах, че България се справя добре", коментира Греъм Уотсън и изрично уточни, че посещението му в България няма нищо общо с българското председателство на Съвета на ЕС. Той напомни, че е дал интервю само за една телевизия. Въпросът на бТВ към него бе: "Сега България председателства Съвета на ЕС. Как се справяме? Вие често сте по този повод в София през последните месеци".   Кои са другите важни оценки на Греъм Уотсън за българското председателство на Съвета на ЕС:   "България може да играе важна роля за включването на държавите от Западните Балкани в ЕС. Може да играе важна роля и като регионален хъб, като център на много различни проекти".   "Аз все още съм притеснен по темата "корупция" и някои други възгледи на българското правителство, но мисля, че ако погледнете назад към 2007 г. може да видите много голям прогрес. И съм сигурен, че след 10-15 години, ако отново погледнем назад, ще видим, че България е станала много различна страна".   За договора с "APCO Worldwide" Mediapool не успя да откри и една дума на сайтовете на Министерството на външните работи и Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС.   През декември миналата година базираният в Брюксел сайт "Политико" съобщи, че задачата, поставена от българското правителство към APCO е да се "промотира имиджа на България като напълно интегрирана към ЕС, модерна европейска държава, която е активен и равноправен участник в процеса по взимането на решения. От APCО се очаква да работи и по задачата за разширяването на Западните Балкани като "се фокусира върху запазването на интереса към разширяването на ЕС... което е стратегически интерес и дългосрочна инвестиция".   "Политико" напомня, че APCO има клиенти, които имат ясен интерес в законодателството на ЕС, което ще бъде разгледано от европейските институции по време на българското председателство - Microsoft, Hitomi Financial, Salesforce и GSK.   В коментар за "Политико" управляващият директор на APCO Никълъс Уайт обясни през миналата година, че става дума за подкрепа, свързана с комуникацията на председателството, а не за политиките на българската държава.   До края на българското председателство остават месец и половина. Правителството досега не е коментирало доволно ли е от комуникацията по промотирането му.

Пълен напред за АЕЦ "Белене" бе обявен от Сочи

http://www.mediapool.bg/palen-napred-za-aets-belene-be-obyaven-ot-sochi-news279064.html

Пълен напред по възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" чрез внасяне до дни в парламента на варианти за реализацията на оборудването, покана към френската ядрена компания "Фраматом" да участва в проекта и готовност да се обяви процедура за стратегически инвеститор до края на годината обяви енергийният министър Теменужка Петкова в понеделник. Това стана от Сочи, където министърката участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом". То събира световния ядрен бизнес и ще продължи до 16 юни. До дни ще е готов възложеният от парламента на енергийния министър доклад с варианти за оползотворяване на оборудването за спряната АЕЦ "Белене". Документът ще бъде внесен в парламента, от който в същото време се очаква да вземе решение за размразяване на ядрения строеж и даване мандат на правителството да обяви до края на годината процедура за приватизация на проекта или привличане на стратегически инвеститор, стана ясно от думите на Петкова. "Фраматом" проявила интерес към проекта В Сочи тя е поканила за участие в бъдещия търг за "Белене" френската компания "Фраматом“, в която в началото на 2018 г. "Арева" отдели ядрения си бизнес. Президентът й Бернар Фонтана обявил, че компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта. "Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“, подчертал Фонтана, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Визитата на Петкова в Русия идва дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще вземе решение, с което да поиска от парламента размразяване на строежа на АЕЦ "Белене" и мандат за реализацията на вече платеното оборудване. В петък пък представители на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC обявиха за пореден път готовността си да участват в търг за ядрения проект. Не е ясно дали правителственото искане за възобновяване на АЕЦ "Белене" ще бъде одобрено в сряда или през следващата седмица, но нагласите са да не бъде бавено. Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене“ може да стартира до края на годината, каза Петкова, цитирана от пресцентъра си. Тя отново заяви, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. В него вече са вложени 3 млрд. лв. – средства на българските данъкоплатци, платено е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана, припомня енергийният министър. По думите й това дава предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. Тя не пропусна да отбележи отново, че целта е това да стане на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия. Правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси, декларира още Петкова. НЕК остава без 1.3 млрд. активи, ако оборудването отиде в Козлодуй "Единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализация на този проект. Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ "Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1.3 млрд. лв., които представляват изградената инфраструктура, това не е най-доброто икономическо решение", посочи енергийният министър, цитирана от изданието publics.bg .   По думите й сред разглежданите варианти във възложения й от парламента доклад е и изграждане на АЕЦ "Белене“ по финансовия модел на унгарската АЕЦ "Пакш 2", за която Русия отпуска по-голямата част от финансирането с одобрението на Брюксел. Заемът след това ще се връща от дейността на централата. В този модел обаче имало параметри, които се разминават с българската визия да няма държавна гаранция и договори за изкупуване на тока. "Аз мисля, че по-добрият вариант е да се опитаме да реализираме проекта в тези рамки, които правителството е задало още преди 2 г., когато излезе решението на международния арбитражен съд и когато за всички нас беше важно, че трябва да се търси решение за оползотворяване на оборудването“, коментира Петкова.   Тя потвърди интереса на китайската CNNC и готовността й да участва в проекта при поставените от правителството условия. Хиновски: Китайците искат да заменят руските реактори със свои По-рано през деня председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски каза пред бТВ, че по негова информация китайците искат да участват в проекта със своя технология. "По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, каза той. Според него това може да поевтини проекта. От кабинета на вицепремиера Томислав Дончев, който преди ден бе домакин на срещата със CNNC, отрекоха пред Mediapool да е обсъждан подобен вариант. Според Хиновски китайският интерес "внася сериозен смут в нашите ядрени редици, в лобистите, защото изведнъж се явява несистемен играч". "За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали”, прогнозира председателят на Българския енергиен и минен форум. Според него CNNC няма връзка с руските компании, а по-скоро ще се базира изцяло на свой опит и финансиране и няма да търси местни лобита за една или друга инженерна услуга. "Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с "Белене” нещата са решавани с преки преговори”, очаква Иван Хиновски. Петкова: Няма проблем,  ще вървим напред с "Росатом" Петкова обясни в Сочи, че "Росатом" със сигурност ще участва като строител, тъй като проектът АЕЦ "Белене" е по нейна технология. Без съдействието им няма как да вървим напред. Ние имаме едно прекрасно сътрудничество с "Росатом“. Няма да има никакъв проблем, ще вървим напред“, заяви Петкова.   Тя обясни, че държавата ще участва в проекта чрез апортна вноска на площадката, оборудването и лицензите. Очевидно намеренията са за бързо отпушване на проекта, макар и Петкова, и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев да посочват като ключово получаването на мандат от парламента. Такъв лесно ще бъде получен, тъй като БСП отдавна е нетърпелива да се размрази проектът, а ако ГЕРБ е взела политическото решение за това, изразеното преди ден несъгласие от страна на ДПС няма да спре задействането на машината за АЕЦ "Белене". Тезата на Делян Добрев отдавна е, че единственият начин да се провери дали проектът е жизнеспособен и привлича частен интерес е обявяването на някаква процедура за избор на стратегически партньор. Макар Петкова да изключва варианта оборудването за "Белене" да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй", Хиновски смята, че това е много добро решение за реализацията на оборудването, тъй като до 2030-2035 г. "българската енергетика няма нужда от никакво ново "Белене”. "Атомният Давос" отчете 55 нови реактора за пет години В започналия "Атомекспо" участват около 3000 представители на 70 страни. Форумът бе определен от генералния директор на "Росатом“ Алексей Лихачов като "Атомен Давос“, предаде БГНЕС. "Днес за решението на ключовите задачи на ядрената енергетика – осигуряването на енергийна сигурност, стабилност на доставките и екологичност – особена важност придобива глобалното партньорство и иновации. Ние сме убедени, че движението напред към по-нататъшно развитие на мирната ядрена енергетика, към зеления енергиен баланс е възможно само с обединени усилия“, каза Лихачов. Генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг отбеляза при откриването, че за 5 години в света към мрежата са свързани 55 атомни реактора в 12 държави, като са били използвани 19 различни ядрени технологии. Тя посочи като цел на ядрения бизнес до 2050 г. 25% от генерираната в света енергия да идва от АЕЦ. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано отбеляза, че без развитието на атомната енергия е трудно да се постигнат целите по намаляване на въглеродните емисии и преодоляване на климатичните промени. Сред участниците във форума са изпълнителният вицепрезидент на японския ядрен оператор ТЕПКО Нахиро Масуда, финансовият директор на Индийската корпорация за ядрена енергия Руби Ширвастава, представители на редица европейски ядрени централи, включително и на АЕЦ "Козлодуй".

Служителите във врачанската болница получиха заплатите си за февруари

http://nakratko.bg/category/58/159444/


Tрудовите възнаграждения за февруари са били изплатени днес на работещите в МБАЛ "Христо Ботев". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева.

Анталия, Хургада и Санторини - предпочетените от българите дестинации за Великден

http://www.mediapool.bg/antaliya-hurgada-i-santorini---predpochetenite-ot-balgarite-destinatsii-za-velikden-news279063.html

Анталия, Хургада и Санторини са били най-предпочитаните туристически дестинации за великденските празници при пътуванията със самолет. Това става ясно от отчета на държавното дружество "Летище София" за месец април. Аерогарата отчита ръст по всички показатели през изминалия месец – пътници, самолетодвижения и обработени товари. Ръст на пътниците със 7.6 на сто Над 600 хил. пътници са обслужени на летище "София" през април 2018 г. Това е увеличение от 7.6% спрямо същия месец на миналата година. През Терминал 2 са преминали 60% от пътуващите, а през Терминал 1 – 40%. Общият брой на пътувалите по редовни международни линии се е увеличил с над 34 000. Най-голям принос за това имат авиокомпании flydubai, LOT, Tarom и Wizz Air, които бележат двуцифрен ръст в броя на превозените пътници по редовни линии през април 2018 г. Това се дължи на увеличените полетни предложения по нови и вече обслужвани маршрути от и до летище "София". Пътуващите с чартърни полети през април са нараснали двойно заради великденските празници. Най-предпочитаните туристически дестинации за периода са били Анталия, Хургада и Санторини, посочват от "Летище София". Увеличение на кацащи и излитащи самолети с 11 на сто Общият брой на излетелите и кацнали самолети през април е достигнал 5274. Това е ръст от 11% на годишна база. Причините за това са големия брой чартърни полети, увеличените честоти и новооткрити дестинации от началото на лятното разписание. Карго товарите нарастват с над 9 на сто През април са обработени общо 1770 тона товарни и пощенски пратки. Това е ръст от 9.1 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Анталия, Хургада и Санторини - предпочетените дестинации от българите със самолет за Великден

http://www.mediapool.bg/antaliya-hurgada-i-santorini---predpochetenite-destinatsii-ot-balgarite-sas-samolet-za-velikden-news279063.html

Анталия, Хургада и Санторини са били най-предпочитаните туристически дестинации за великденските празници при пътуванията със самолет. Това става ясно от отчета на държавното дружество "Летище София" за месец април. Аерогарата отчита ръст по всички показатели през изминалия месец – пътници, самолетодвижения и обработени товари. Ръст на пътниците със 7.6 на сто Над 600 хил. пътници са обслужени на летище "София" през април 2018 г. Това е увеличение от 7.6% спрямо същия месец на миналата година. През Терминал 2 са преминали 60% от пътуващите, а през Терминал 1 – 40%. Общият брой на пътувалите по редовни международни линии се е увеличил с над 34 000. Най-голям принос за това имат авиокомпании flydubai, LOT, Tarom и Wizz Air, които бележат двуцифрен ръст в броя на превозените пътници по редовни линии през април 2018 г. Това се дължи на увеличените полетни предложения по нови и вече обслужвани маршрути от и до летище "София". Пътуващите с чартърни полети през април са нараснали двойно заради великденските празници. Най-предпочитаните туристически дестинации за периода са били Анталия, Хургада и Санторини, посочват от "Летище София". Увеличение на кацащи и излитащи самолети с 11 на сто Общият брой на излетелите и кацнали самолети през април е достигнал 5274. Това е ръст от 11% на годишна база. Причините за това са големия брой чартърни полети, увеличените честоти и новооткрити дестинации от началото на лятното разписание. Карго товарите нарастват с над 9 на сто През април са обработени общо 1770 тона товарни и пощенски пратки. Това е ръст от 9.1 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Анталия, Хургада и Санторини са били най-предпочитаните дестинации за Великден

http://www.mediapool.bg/antaliya-hurgada-i-santorini-sa-bili-nai-predpochitanite-destinatsii-za-velikden-news279063.html

Анталия, Хургада и Санторини са били най-предпочитаните туристически дестинации за великденските празници при пътуванията със самолет. Това става ясно от отчета на държавното дружество "Летище София" за месец април. Аерогарата отчита ръст по всички показатели през изминалия месец – пътници, самолетодвижения и обработени товари.   Ръст на пътниците със 7.6 на сто   Над 600 хил. пътници са обслужени на летище "София" през април 2018 г. Това е увеличение от 7.6% спрямо същия месец на миналата година. През Терминал 2 са преминали 60% от пътуващите, а през Терминал 1 – 40%.   Общият брой на пътувалите по редовни международни линии се е увеличил с над 34 000.   Най-голям принос за това имат авиокомпании flydubai, LOT, Tarom и Wizz Air, които бележат двуцифрен ръст в броя на превозените пътници по редовни линии през април 2018 г. Това се дължи на увеличените полетни предложения по нови и вече обслужвани маршрути от и до летище "София".   Пътуващите с чартърни полети през април са нараснали двойно заради великденските празници. Най-предпочитаните туристически дестинации за периода са били Анталия, Хургада и Санторини, посочват от "Летище София".   Увеличение на кацащи и излитащи самолети с 11 на сто   Общият брой на излетелите и кацнали самолети през април е достигнал 5274. Това е ръст от 11% на годишна база. Причините за това са големия брой чартърни полети, увеличените честоти и новооткрити дестинации от началото на лятното разписание.   Карго товарите нарастват с над 9 на сто   През април са обработени общо 1770 тона товарни и пощенски пратки. Това е ръст от 9.1 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Гаргите разпознават "приятелите" си по гласовете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862116

Гаргите разпознават "приятелите" си по гласоветеБритански учени установиха, че гаргите разпознават гласовете на другите птици от колонията и реагират на предупрежденията на познати себеподобни, съобщи Прес асосиейшан. Гаргите са социални птици. Те имат уникални крясъци. Когато видят опасност, гласовете им стават остри и гълчащи, за да призоват останалите птици да нападнат хищника, предава БТА.

САЩ засилват натиска върху Европа за санкции срещу Иран

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-zasilvat-natiska-vyrhu-evropa-za-sankcii-sreshtu-iran-261062/

Вашингтон се надява да привлече своите съюзници към действията си по отношение на иранското споразумение, но и обещава сериозни санкции

Нигериец на проби в "Лудогорец" от утре

https://www.24chasa.bg/sport/article/6862117

Нигериец на проби в "Лудогорец" от утре24-годишният нигериец Жуниор Локоса пристига утре в Разград, за да се пробва в "Лудогорец". Той е централен нападател и е в разширения състав на националния отбор за световното първенство в Русия. Локоса играе в нигерийския "Кано Пиларс" и е голмайстор на

Невероятен екшън с турчин, митничар и 90 000 евро се разигра на ГКПП "Капитан Андреево"

http://www.struma.com/sinya-lampa/neveroyaten-ekshun-s-turchin-mitnichar-i-90-000-evro-se_134251/

 Германски гражданин опита неуспешно да подкупи митничари на ГКПП "Капитан Андреево". От Агенция "Митници" съобщиха, че на 12 май, събота, лек автомобил с турска регистрация, управляван от немски гражданин от турски произход, е спрян за проверка на ГКПП "Капитан Андреево".

Колата влизала в страната ни от Турция. На входа на страната ни мъжът обяснил на митничарите, че не пренася стока и валута, които трябва да бъдат декларирани. Той пътувал сам....

Продължава

Ден на революция в храненето за втора поредна година в България

https://pressbulgaria.com/m/W8PJQL3Y.html

Уважаеми медии С настоящото съобщение отправям запитване за подкрепа при популяризирането и реализирането на една световна инициатива, която намира съмишленици и у нас и ще проведе в периода 18 – 19 май 2018 г. Става въпрос за движението “Food Revolution Day”, в чиято основа е Jamie Oliver Food Foundation. Целта на фондацията е подобряване качеството на храната, която се приема от децата, но не само. Провокиране на различни инициативи в различни части на света, в стремежа си да да популяризира здравословното хранене сред всички възрасти, предвид съществуващата пряка връзката между качеството на живота и това на храната. В България, инициативата намира своето продължение в лицето на група работещи майки, загрижени за бъдещето на децата на България, обединени във фондация За храната. Ние влагаме свой доброволен труд и време, за да популяризираме мисията на Jamie Oliver Food Foundation. Правим го единствено с цел да разширим и обогатим познанията на възрастни и деца за здравословното хранене, да подобрим кулинарната култура на българина. Нашата мисия е да убедим всички, които се отнасят отговорно към това какво слагат на трапезата си, които имат желание да подобрят хранителните си навици и да предлагат идеи как да стане това. На нашата страница във Facebook се споделя информация, знания и рецепти, от всички за които представлява интерес инициативата. Надяваме се да създадем една общност, към която да се присъединят училища, ресторанти, български земеделски производители, бизнес и медии както и всички други, които ценят и работят активно върху предлагането на качествена храна и здравословния начин на живот. В случай, че подкрепите инициативата всички материали публикувани и излъчени от медията, могат да бъдат споделяни на официалната страница на “Food Revolution Bulgaria” във facebook. С най-добри пожелания, Д-р Радосвета Симеонова Food Revolution Varna 0896 044 266 


Петкова: До края на годината обявяваме процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”

http://nakratko.bg/category/26/159443/


България трябва да потърси възможно ст за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“, за да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента.

Варненският археологически музей открива лятната си експозиция този петък

http://www.moreto.net/novini.php?n=374159

Варненският археологически музей открива новата си лятна изложба „Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години” на 18 май 2018 г. (петък) от 15.30 часа в Зала „Юг” в сградата на музея, научи Moreto.

Скандална новина за убиеца на красивата Виола, ликвидирал студентката със стик за голф, а после ръгал трупа й с нож

http://www.struma.com/sinya-lampa/skandalna-novina-za-ubieca-na-krasivata-viola-likvidiral-studentkata-sus_134250/

Присъдата му бе намалена защото градският съд не е определил правилно специалния минимум

Софийският апелативен съд намали присъдата на 29-годишния Стефан Станев, подсъдим за жестокото убийство на приятелката му Виола Николова. На 3 ноември м.г. младият мъж бе осъден от градските магистрати на 25 години затвор, но решението бе подписано с особено мнение от един съдебен заседател, който поиска 30 г. "лишаване от свобода".

Шест дни по-късно - на 9 ноември наблюдаващият прокурор внесе протест срещу присъдата, като държавното обвинение настоява за наказание от 30...

Продължава

Франция евакуира втори университет, окупиран от протестиращи студенти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/14/3178623_franciia_evakuira_vtori_universitet_okupiran_ot/?ref=rss


Още едно висше учебно заведение във Франция - университетът "Рен-2" в региона Бретан, блокиран през април от противници на образователната реформа, бе евакуиран днес от силите на реда "спокойно и без инциденти". Това съобщи неговият президент Оливие Давид, цитиран от агенция "Франс прес".<br /><br />"След продължилото над 4 седмици блокиране на заведението бях принуден да се обърна към силите на реда", заяви той в комюнике.<br /><br...

Кремъл изрази опасения за последиците от преместването на американското посолство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862111

Кремъл изрази опасения за последиците от преместването на американското посолствоКремъл изрази днес опасения, че преместването на американското посолство в Йерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Посолството на САЩ в Йерусалим се открива днес, припомня БТА.

Търговците в Сандански в паника, полиция щурмува магазини за маркови дрехи

http://www.struma.com/obshtestvo/turgovcite-v-sandanski-v-panika-policiya-shturmuva-magazini-za-markovi_134249/

Специализирана полицейска операция срещу разпространението и продажба на маркови стоки върви в момента в Сандански, групи от полицията щурмуват магазини, след като са получили сигнали за продажбата на маркови стоки без разрешителни. Щурмът паникьоса търговците на главната улица, където се намират големите магазини.

Санданчани наблюдават операцията и заявиха пред struma. com, че с интерес очакват резултатите, тъй като има десетки търговци, които продават ментета по главната улица. Ще...

Продължава

УНСС създава магистратура 'противодействие на корупцията'

https://offnews.bg//temida/unss-sazdava-magistratura-protivodejstvie-na-koruptciata-680579.html

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще открие магистърска програма, която ще обхване проблематиката в областта на противодействието на корупцията.

Това обявиха днес ректорът на УНСС проф. Стати Статев и председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Шефът на антикорупционната комисия беше категоричен, че борбата с корупцията трябва да започне още от образованието. Той посочи, че има огромен дефицит на тази тема в обучението, а това трябва да се промени, за да може да има повече подготвени хора. Георгиев допусна възможността след време да се въведе антикорупционно обучение и в училищата.

Проф. Статев обяви, че се готви създаването на отворена публична академия по антикорупция.

В активните месеци експерти и академици ще изнасят лекции тема антикорупция. Ние имаме много корупционни схеми в главите си, някои генетично зададени. Съвместно се обединихме около идеята, че един такъв разговор е ценен и може би по-ценен от работата, която върши комисията, каза още той.

Шефът на КПКОНПИ обясни, че новата комисия е нещо уникално. Това което предизвика създаването на такъв орган е, че защото в България има твърде много органи, които се занимават с противодействие на корупцията, но те не си говорят. Този дефект в нашата система беше констатиран от законодателя, посочи Пламен Георгиев.

За борбата с корупцията трябва да се промени мисленето. Докато не го променим каквито и органи да създадем, ще е трудно. В нашия орган работят 320 души, но трябва 7 млн. да застанат зад нас. Това е и една от целите на новата магистратура, заяви Георгиев.

Въпреки бума в туризма, браншът остава най-ниско платен

http://econ.bg/Новини/Въпреки-бума-в-туризма-браншът-остава-най-ниско-платен_l.a_i.761564_at.1.html

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2018 г. нарастват с...

Джигитите по пътя вече нямат шанс! Арсеналът на КАТ става още по-голям, а от днес...

http://www.struma.com/sinya-lampa/djigitite-po-putya-veche-nyamat-shans-arsenalut-na-kat-stava_134248/

Пътната полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери на триноги. По едно такова устройство, засичащо автомобилите за превишена скорост, вече има на въоръжение от 12 март т.г. във всяка от 28-те областните служби на КАТ, пише "Труд". Търгът е с прогнозна цена от 2 566 666, 66 лева без ДДС, което прави по около 48 000 лв. на камера.

В сумата обаче са включени настройките, техническата поддръжка, тестове преди пускане в експлоатация, обучение на полицаите, както и...

Продължава

Франция ще инвестира още в разузнаването си, за да избегне терористични атаки

http://www.mediapool.bg/frantsiya-shte-investira-oshte-v-razuznavaneto-si-za-da-izbegne-teroristichni-ataki-news279061.html

Френските власти правят всичко възможно, за да защитят от терористи гражданите и гостите на страната, заяви вътрешният министър на Франция Жерар Колон в интервю за телевизия "Се плюс".   Министърът коментира престъплението на родения в руската република Чечения Хамзат Азимов, който извърши на 12 май нападение с нож на парижка улица. Нападателят уби един и рани четирима души в центъра на столицата, преди да бъде застрелян от полицай.    Атаката "напомня колко високо остава нивото на заплахата" във Франция, отбеляза Колон.    "Когато става дума за тероризъм, няма такова понятие като нулев риск", заяви той.   Министерството съществено е укрепило френските разузнавателни служби. Решено е да се увеличи със 17 на сто бюджетът на Генералната дирекция за вътрешна сигурност за тази година. Освен това е предвидено в близките 5 години в разузнавателните органи да бъдат назначени още около 1900 души, информира Колон.   Близо 250 000 полицаи и жандармеристи във Франция търсят в момента признаци на евентуална радикализация. До пет години в редиците на полицията ще бъдат приети още над 10 000 души.   През последните месеци органите на реда във Франция са осуетили 2 терористични атаки. Това е станало с помощта на т. нар. списък Ес - база данни с информация за всички заподозрени в тероризъм и смятани за заплаха за националната сигурност, съобщи министърът. В тази база данни е бил регистриран и Хамзат Азимов, сочат сведения, цитирани от ТАСС.   Днес мярката за неотклонение задържане под стража, наложена на трима близки на Хамзат Азимов, бе продължена, за да се установи дали джихадистът е имал съучастници, посочва Франс прес.   Според АФП френският младеж от чеченски произход е бил регистриран в "списъка Ес" от 2016 г. Затова днес бе подновен дебатът за проследяване на включените в него в страна като Франция, където вълна от джихадистки атентати стана причина за смъртта на 246 души от 2015 г., включително на загиналия в събота.   Ръководителката на крайнодясната партия Национален фронт Марин Льо Пен заяви, че досиетата от списъка Ес "са безполезни" и не дават възможност да се предприемат действия за обезвреждане на атентаторите.    Бившият премиер Жан-Пиер Рафарен заяви, че Франция трябва да подобри организацията в антитерора, защото "в мрежата зеят огромни дупки", също и да започне "многостранен диалог със страните - източници на тероризъм".   Полемиката се засилва, както става често след джихадистки нападения, отбелязва АФП и цитира вътрешния министър Жерар Колон, който заяви за "Се плюс", че "по такъв сериозен повод не е твърде отговорно да се подклаждат разногласията и страстите с демагогски изказвания".   "Досиетата Ес се използват всяка седмица за разбиване на мрежи и осуетяване на атентати", увери той.

Искът на Борисов срещу Нинова: Тя посегна на най-съкровените ми чувства

https://offnews.bg//politika/iskat-na-borisov-sreshtu-ninova-tia-posegna-na-naj-sakrovenite-mi-chu-680584.html

Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава.

Това пише в исковата молба на Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова по делото, което той води за обида и клевета срещу лидера на БСП. Искът е за 26 000 лева със законна лихва от 23.03. 2017 г. 

Молбата на Борисов е изпълнена с откровения на човек, по собствената му самооценка, е "посветил житейския път и политическата си кариера в служба за благото на българския народ". И още:

"Дейността ми като Главен секретар е известна в САЩ, Руската федерация, Кралство Испания, Кралство Великобритания, Белгия, Австрия, Франция, Германия, Холандия и в Централата на Европол в Румъния"

В текста на молбата присъстват и столичното метро,околовръстното на София, детски градини и др., които карат Борисов да заяви: Работата ми като кмет ме удовлетворяваше изключително много, тъй като бях полезен на град София с конкретно изпълнени инфраструктурни проекти". 

Борисов обяснява още, че е подал "оставка като министър-председател на 21 февруари 2013 г. , защото "не желаех да участвам в управление, в което провокатори полицаи биеха хора". 

В молбата обяснява, че: "На 23.03.2017 г. в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей България" ответницата Корнелия Нинова в разговор с водещите на предаването Ани Цолова и Виктор Николаев в агресивен и безпардонен стил изказа сериозни позорящи ме твърдения, които дълбоко засягат честта и достойнството ми...

Изявлението на ответницата гласи следното: "Това нещо се случи в Хасково, където Елена Йончева е водач. Извиках Елена на сцената и казах - ето го лицето на смелостта и демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов "Ти си крадец". И той я наказа. Пусна смс да бъде уволнен Иван Гарелов". 

Борисов твърди, че Нинова е продължила да го опозорява като е използвала "като коментар метафората "Крадецът вика дръжте крадеца". 

Неверните твърдения, изречени от Нинова, ме засегнаха дълбоко, предизвикаха нравствени страдания, защото накърняват честта и достойнството ми в изключителна степен, авторитета, който съм градил дълги години, не само пред българската общественост, но и пред европейските ми партньори. Г-жа Нинова посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин, засегна авторитета и на българската държава, пише Борисов. 

Почувствах се изключително омерзен от поведението на своя политически опонент, с който винаги съм водил честна и коректна политическа битка, обяснява Борисов причинените му морални вреди, заради които иска обезщетение. 

Ердоган: Източното Средиземноморие е пред трайна заплаха, ако Кипър продължи с едностранните си действия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862090

Ердоган: Източното Средиземноморие е пред трайна заплаха, ако Кипър продължи с едностранните си действияИзточното Средиземноморие ще бъде изправено пред трайна заплаха за сигурността, ако Кипър продължи с едностранните си действия там, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган, който е на официално посещение във Великобритания, каза това по време на изказване пред Кралския институт за международни отношения

Третата вечер от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ представи „Пияните“ и Harlem Shake

http://www.struma.com/obshtestvo/tretata-vecher-ot-mejdunarodniya-teatralen-festival-tara-ra-bumbiya-predstavi-piyanite-i_134247/

Две постановки бяха изиграни в третия ден от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. Първата бе на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“,където бе показан спектакълът на Явор Гърдев- „Пияните“. Постановката на МГТ "Зад канала"има три номинации Икар 2018- за режисура на Явор Гърдев, за сценография на Никола Тороманов и за авторска музика на Калин Николов. Сюжетът представи живота на един пиян мъж, който се скита...

Продължава

От 3 до 8 години за убийството на 11–годишната Никол от Бургас

https://offnews.bg//temida/ot-3-do-8-godini-za-ubijstvoto-na-11-godishnata-nikol-ot-burgas-680592.html

Между 3 и 8 години затвор може да получи 15–годишният Иван, ако бъде признат за виновен в убийството на 11–годишната Никол от Бургас. Днес се проведе разпоредително заседание по делото, което се гледа при закрити врата.

Окръжният прокурор Ангел Ангелов посочи, че са събрани всички доказателства и те сочат, че именно Иван е извършителят.

"Законът предвижда от три до осем години лишаване от свобода, при превес на отегчаващи вината обстоятелства между пет и шест години", поясни прокурорът.

Той отказа да навлезе в подробности каква е била причината за убийството. Според обвинителния акт Иван и Никол, които се запознали във Фейсбук, отишли в блок в „Меден рудник“. Там възниква спор между двамата. Според първоначалната версия той е бил за мястото, където трябвало да пушат наргиле. Възможно е от страна на момчето да е имало и тръпка спрямо по-малкото момиче, а тя да го е отхвърлила. След спора обвиняемият извадил нож и я пробол в гърлото. Оставил я да умре в мъки, докато кръвта ѝ изтича, а той отишъл да си играе с други деца, е тезата на прокуратурата. Момчето е било вменяемо и е съзнавало какво извършва, посочват от държавното обвинение.

Родителите на Иван отричат възможността синът им да е убиец, но днес не пожелаха да говорят пред медиите.

Около 20-ина бургазлии днес излязоха на мълчалив протест пред сградата на съда, а възрастен мъж дори замери обвиняемия с яйца. Хората настояваха за сигурност за децата си и поискаха дори доживотна присъда за Иван. Те посочиха, че той ще излезе от затвора, ако бъде признат за виновен, след 5–6 години, когато ще е на 20 години и животът му ще започва, а Никол никога няма да се върне.

Предстои процесът да бъде насрочен и да се гледа по същество. Той ще е по общия ред, тъй като Иван не е признал вината си.

Откриха родителите на изрисуваните със свастики деца, заснети на мач

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-roditelite-na-izrisuvanite-sys-svastiki-deca-zasneti-na-mach-2096864

Открити са родителите на двете деца с изрисувани по телата нацистки свастики, които бяха заснети по време на финала за Купата на България между Славия и Левски. Мачът се игра преди седмица на Националния стадион "Васил Левски". Това съобщи главният секретар

Има ли още надежда? Спасители търсят Боян Петров по обратния път надолу (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ima-li-oshte-nadezhda-spasiteli-tyrsiat-boian-petrov-po-obratniia-pyt-nadolu-video-2096874

Търсенето на алпиниста ни Боян Петров по земя продължава и днес.
 
Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика достигна на 10 м от върха на Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре. Днес те

След хвърляне на яйца по зам.-министър служителите на болницата във Враца получиха част от заплатите си

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/05/14/3178622_sled_hvurliane_na_iaica_po_zam-ministur_slujitelite_na/?ref=rss


Днес бяха изплатени трудовите възнаграждения за февруари на работещите в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Това се разбра след посещението на здравния зам.-министър Жени Начева в лечебното заведение. Тя пое ангажимент до края на този месец да бъдат изплатени заплатите за април, както и средствата за извършената от персонала дейност.<br /><br />Здравното министерство си е поставило за цел до края на юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските...

Десетки жители на Великотърновска област посетиха приемната на Цветан Цветанов

https://www.24chasa.bg/region/article/6862097

Десетки жители на Великотърновска област посетиха приемната на Цветан ЦветановНад 30 различни казуса бяха поставени от граждани по време на приемната на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов във Велико Търново. Цветанов, който в Народното събрание представлява Великотърновския район, разговаря с десетки жители от цялата област, като сред тях бяха и посетители, дошли,

6 месеца домашен арест за сина на Воислав Шешел, носил оръжие без разрешително

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862095

6 месеца домашен арест за сина на Воислав Шешел, носил оръжие без разрешителноНикола Шешел, най-големият син на лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, получи 6 месеца домашен арест заради непозволено носене на оръжие, съобщава белградският в. "Блиц". Трийсет и три годишният Никола Шешел още през октомври миналата година подписа споразумение с прокуратурата, като призна вината си.

В Окръжен съд: 5-има лекари даваха показания по делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия главен счетоводител Мл. Пильоков

http://www.struma.com/krimi/v-okrujen-sud-5-ima-lekari-davaha-pokazaniya-po-deloto-sreshtu_134246/

5-има лекари даваха показания по делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия главен счетоводител Мл. Пильоков. в окръжен съд -Благоевград днес. Двамата са обвинени в тежко финансово престъпление-безстопанственост, нанесло щети на община Петрич за над 1 млн. 200 хиляди лева, при отпускане на лекарства на пострадалите от войните и ветераните.

Делото днес започна с разпит на пет вещи лица(лекари), които бяха разпитани, по отделно от прокурор Стоилова и адвокатите на...

Продължава

Друсаната танцьорка Габриела, която помете 10 коли пияна и преби студентка в нощен клуб, го загази яко

https://petel.bg/Drusanata-tantsorka-Gabriela--koyato-pomete-10-koli-piyana-i-prebi-studentka-v-noshhen-klub--go-zagazi-yako__264506

Районна прокуратура-Пловдив разпореди провеждането на бързо производство относно нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди ...

Кобрата: Не съм шматка, ще победя Уайт, където и да се бием

https://petel.bg/Kobrata--Ne-sam-shmatka--shhe-pobedya-Uayt--kadeto-i-da-se-biem__264507

Снимки: Sportal.bg Кубрат Пулев се срещна с деца от Специално училище за ученици с увреден слух "проф. д-р Дечо Денев" в Музея на спорта на Наци...

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862091

ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ "Белене"ВМРО подкрепя подновяването на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи пресцентърът на партията, цитиран от БТА. АЕЦ "Белене" е стратегически обект, който e важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава и това е причината от ВМРО да изразяват подкрепата си за вдигане на мораториума за строителството.

Биопроизводителите се вдигат на простест, правителството им дължи пари

https://frognews.bg/novini/bioproizvoditelite-vdigat-prostest-pravitelstvoto-dalji-pari.html

Националната Био Асоциация планира протести заради отказ да им бъдат изплатени средства по три мерки от Програмата за развитие на селските райони. Това обяви председателят на асоциацията Слави Трифонов на пресконференция, съобщи БНТ.

Производителите на храни намаляват трансмазнините в световен мащаб

https://www.investor.bg/evropa/334/a/proizvoditelite-na-hrani-namaliavat-transmazninite-v-svetoven-mashtab-261053/

СЗО препоръчва приемът на трансмазнини да бъде ограничен до по-малко от 1% от общия прием на енергия

Борисов: Чичко Гугъл знае всичко

http://www.moreto.net/novini.php?n=374171

Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас казва: чукни Гугъл и това може би е най-честата реплика. Чичко Гугъл знае всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Борисов присъства на форум за технологичния гигант „Гугъл”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване