Международният валутен фонд предлага премахване на временното намаляване на пенсиите в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861222

Международният валутен фонд предлага премахване на временното намаляване на пенсиите в СърбияМисията на Международния валутен фонд, водена от Джеймс Руф, която преговаря в Белград за ново споразумение, е предложила временната кризисна мярка за пенсионерите, т.е. законът за временно намаляване на пенсиите, който е в сила вече четири години, да бъде отменен, съобщава белградският вестник "Политика".

Хиляди излязоха на антиправителствени протести в Букурещ

http://www.struma.com/bulgariya/hilyadi-izlyazoha-na-antipravitelstveni-protesti-v-bukuresht_134210/

Някои от демонстрациите завършиха с леки инциденти между активистите и полицията

Хиляди излязоха на антиправителствени протести в Букурещ и в други румънски градове.

Демонстрантите се обявиха срещу политиката на правителството и спорната съдебна реформа, която, според тях, ще направи по-трудно съденето на високопоставени представители властта за корупция.

Протестиращите отправиха критики и към икономическите мерки на правителството.

Някои от демонстрациите завършиха с леки инциденти между активистите и полицията.

Продължава

Жена

http://www.barometar.net/90955/

На Меги Вървиш пред мен – стройна, с бухнала черна коса и те обгръща вятъра в пелена от сапфир след теб омагьосан вървя търсих те в много жени без да знам, че са частица от теб мъката давех във стихове и се молех на Господ Сега вървиш пред мен и трябва само да те стигна […]

Иранският президент иска страната му да остане в ядреното споразумение

http://www.struma.com/bulgariya/iranskiyat-prezident-iska-stranata-mu-da-ostane-v-yadrenoto-sporazumenie_134209/

Решението на Тръмп да извади САЩ от сделката засили позициите на консерваторите в Техеран, а те искат атомно оръжие

Иранският президент Хасан Рохани повтори своята теза, че страната му ще запази ангажимента си към сделката за ядрената програма от 2015 г., ако е възможно иранските интереси да бъдат защитени. Той определи оттеглянето на САЩ от споразумението като "погазване на моралните принципи" в политиката и дипломацията, предаде „Ройтерс”.

"Ако останалите пет страни продължат да спазват споразумението, Иран ще остане част от него, независимо от това каква е волята на...

Продължава

С мълчалив протест започва делото за убийството на 11-годишната Никол от Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861212

С мълчалив протест започва делото за убийството на 11-годишната Никол от Бургас (Снимки)Близки, роднини и приятели на 11-годишната Никол Йончева, която бе зверски убита на 20 август м.г, се събраха току-що пред сградата на Съдебната палата в Бургас. С мълчалив протест те се обявиха за промяна в законодателство, свързано с наказанията на непълнолетни престъпници. "Каквото и да кажем, нищо няма да върне Никол, нея вече я няма.

Нов атентат в Индонезия, мъж и жена с мотор-бомба раниха 10 души

https://offnews.bg//sviat/nov-atentat-v-indonezia-mazh-i-zhena-s-motor-bomba-raniha-10-dushi-680556.html

Нов атентат е извършен в Индонезия, нападението срещу централата на полицията в град Сурабая са направали мъж и жена с мотоциклет бомба. Ранени са 10 души - униформени и местни граждани. 

Нападението става ден, след като шестима атентатори камикадзе атакуваха три църкви в същия град.

Те загинаха, както и още осем души. Ранени бяха около 40 души. Терористичната организация
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в църквите.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо осъди серията от атентати в Сурабая, които нарече "действия
на мерзост и страхливост" и обеща нов закон за борба с тероризма. 

Правителството се готви да рестартира проекта „Белене“

http://www.moreto.net/novini.php?n=374142

Правителството окончателно е решило да рестартира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", пише в. "Сега". Това стана ясно, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че до седмици кабинетът ще внесе в парламента предложение за отмяна на мораториума върху строителството на втората атомна централа.

Тръмп се загрижи за работните места в Китай, след като САЩ „нокаутираха” ZTE

http://www.struma.com/bulgariya/trump-se-zagriji-za-rabotnite-mesta-v-kitai-sled-kato_134208/

Производителят на смартфони и оборудване спря работа, защото Вашингтон му забрани да използва US технологии

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че той и китайският президент Си Цзинпин работят с цел производителят на мобилни устройства и комуникационно оборудване Зет Ти И (ZTE Corp) да може да се върне бързо в бизнеса, предаде „Ройтерс”.

Президентът на Китай Си и аз работим заедно, за да дадем на голямата китайска телефонна компания Зет Ти И възможност да се върне отново бързо в бизнеса. Твърде много работни места в Китай бяха загубени. Търговското министерство бе...

Продължава

Берлин обяви готовност да посредничи между Русия и Украйна за Северен поток-2

http://econ.bg/Новини/Берлин-обяви-готовност-да-посредничи-между-Русия-и-Украйна-за-Северен-поток-2_l.a_i.761543_at.1.html

Берлин е готов да посредничи между Русия и Украйна за „Северен поток-2“, заявява управляващия директор на Източния комитет на германската икономика...

"Чичко Гугъл знае всичко"

http://clubz.bg/67814-chichko_gugyl_znae_vsichko

Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас казва: чукни в гугъл и това може би е най-честата реплика. Чичко Гугъл знае всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на форум за технологичния гигант "Гугъл".

"Извън това обаче светът върви в тази посока, и то с толкова ускорени темпове, че ние не можем да ги асимилираме. Ако се върнем 20-30 г. назад, тогава на 10 г. се случваше нещо, например от черно-бял да стане цветен телевизорът, от кинескоп да стане плазма. Сега всеки месец има нови и нови приложения и вече не можем да си представим света без това нещо", допълни премиерът.

Той заяви, че България трябва да бъде в крак със съвременните технологии, за да бъде конкурентоспособна и уважавана от другите държави. За пореден път премиерът заяви, че настоящото правителство е върнало 22 000 деца в класните стаи, както и че учителските заплати са увеличени двойно, а над 700 млн. лв. са инвестирани в образователна инфраструктура.

Според Борисов Европа изостава от САЩ, Япония и Китай по отношение на елктронизацията на учебниците, дигиталната инфраструктура и т.н. Премиерът добави, че тази тема ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на Съвета на ЕС, който България председателства.

Борисов обърна внимание и на факта, че условията у нас трябва да се променят, за да могат българите, които са специалисти в тази сфера, да остават да работят в България. И отбеляза, че дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство.

Изказването на Борисов бе при откриването на програмата Grow with Google. Тя е част от поетия от Google ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като компанията е обявила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от ЕК "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии".

Крайнодесните и популистите в Италия са близо до съставяне на правителство

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/14/3178320_krainodesnite_i_populistite_v_italiia_sa_blizo_do/?ref=rss


Лидерите на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо и на партия "Лига" Матео Салвини постигнаха споразумение за програма на правителството в Италия и за името на премиера, съобщиха снощи световните медии, като се позоваха на източници от двете партии, предаде "Франс прес".<br /><br />Ди Майо е провел кратък телефонен разговор с главния секретар на президентството, за да съобщи, че той и лидерът на Лигата Салвини са готови още днес да докладват на държавния...

Гръцкият президент: Първо промяна на конституцията, а после членство на Македония в НАТО и ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861220

Гръцкият президент: Първо промяна на конституцията, а после членство на Македония в НАТО и ЕСГръцкият президент Прокопис Павлопулос заяви вчера, че за интеграцията на Бившата югославска република Македония в НАТО и Европейския съюз е нужно решение на спора за името, а предпоставки за това са внасянето на промени в конституцията и премахване на иредентизма, пише в. "Нова Македония". Говорейки за 100-годишнината от победата на Гърция в

До седмици започва възстановяването на „Западен парк“ в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/do-sedmici-zapochva-vyzstanoviavaneto-na-zapaden-park-v-sofiia-2096766

До няколко седмици започва възстановяването на „Западен парк“ в София.
 
Нови алеи, осветление, велоалеи, различни видове настилки и видеонаблюдение са включени в плана за парка.

Дупничанката Моника Валериева взриви мрежата с въпрос за изчезналия алпинист Боян!!!

http://www.struma.com/obshtestvo/dupnichankata-monika-valerieva-vzrivi-mrejata-s-vupros-za-izcheznaliya-alpinist_134207/

Историята на Боян Петров, който вече 11 дни е в неизвестност, продължава да вълнува всеки човек в държавата. Изключение не правят дори силиконовите плеймейтки. Моника Валериева реши да не остава безучастна и да постави много интересен въпрос пред всички относно случващото се. Брюнетката признава, че се възхищава на борбата за живот на този човек, преборил два пъти рака и оцелял след тежка катастрофа. Тя обаче се пита редно ли е той да продължава да си играе с живота си, преследвайки една...

Продължава

Обрат на изборите в Ирак

https://frognews.bg/svqt/obrat-izborite-irak.html

Според първоначалните официални резултати, при преброени над половината от гласовете на проведените парламентарни избори в Ирак, начело е Муктада Садр, съобщи тази нощ Независимата избирателна комисия, цитирана от БНР.

Любомир Попйорданов: Няма шанс да се случи чудо с Боян, Шиша Пангма е много коварен

http://nakratko.bg/category/58/159425/


Очаква се днес да продължи издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, вероятно в района между лагер 3 и лагер 2. Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи: тениска, инсулин и инсулинова помпа.

Д. Добрев: НС трябва да даде мандат на правителството за преговори с инвеститор за АЕЦ "Белене"

http://nakratko.bg/category/59/159424/


Според председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да няма държавна гаранция за проекта.

Димитър Бербатов част от голов трилър на Уембли

http://www.struma.com/obshtestvo/dimitur-berbatov-chast-ot-golov-trilur-na-uembli_134206/

Димитър Бербатов бе сред зрителите на стадион Уембли в Лондон при головото шоу, което си спретнаха бившият му отбор Тотнъм и Лестър. Митко и голяма част от бившите легенди на Шпорите видяха уникален голов трилър, в който лондончани записаха победа с 5:4.

Бербатов бе поканен от ръководството на клуба, както и голяма част от легендите на тима, като Ози Ардилес, Пол Гаскойн, Роби Кийн други, да са част от последния мач на Тотнъм на Уембли. От следващия сезон шпорите ще домакинстват на...

Продължава

Салма Хайек: Актьорите искат такива хонорари, че нищо не остава за актрисите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6861167

Салма Хайек: Актьорите искат такива хонорари, че нищо не остава за актрисите (Снимки)Холивудската звезда Салма Хайек заяви, че мъжете актьори трябва да започнат да искат по-малко пари, ако искат да бъдат сериозни в намерението си за равенство между мъже и жени, предаде Франс прес.  Родената в Мексико актриса е водеща в движенията #MeToo и „Времето изтече” и заяви, че мъжете актьори трябва да направят жертви.

Невероятната красота на изригващия вулкан в Хаваи (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/interest/neverojatnata-krasota-na-izrigvashtija-vulkan-v-havai-video-news_674423.html

Уникални кадри на лавата, стичаща се в морето е заснел екип на Aurora Borealis Observatory. Припомняме, че от 14 май властите в американския щат Хаваи обявиха евакуацията на още едно населено място на острова Хаваи заради увеличението на броя на вулканичните пукнатини след изригването на вулкана Килауеа. Изригването на вулкана стана на 3 май и беше съпроводено от трус с магнитуд 6,9 по Рихтер. FB_VIDEO 

Родителите на убито от футболна врата дете съдят община за 600 000 лв

http://www.cross.bg/krasimir-bila-turnovo-1574683.html

/КРОСС/ Почернените родители на убит от футболна врата първокласник са предявили искове от по 300 000 лева срещу Община Велико Търново. Исковите молби са депозирани в Окръжния съд по Закона за задълженията и договорите, но още не са насрочени поради размяна на книжа между страните, съобщи "Труд". Трагедията стана на 1 юни 2013 г. на спортна площадка в двора на СУ "Вела Благоева" в квартал "Бузлуджа" във Велико Търново. 8-годишният Красимир Атанасов играел с приятелчета на футболното игрище. Едната врата обаче била неукрепена, нямала подпори и от нея била останала само рамката. Тя била подпряна на мрежата на игрището и внезапно се стоварила върху момчето. Една от масивните греди на вратата ударила Красимир по главата, който почина на място. По случая веднага бе образувано разследване в Окръжната прокуратура. Проверка обаче установи, че държавните обвинители работили по случая близо три години без да има повдигнати обвения. През 2016 г. разследването е прехвърлено на Районната прокуратура. Назначени са експертизи, за да се установи кой носи вина - община Велико Търново или съответното училище. Малко след нелепата смърт на ученика, бе установено,че теренът е на общината. Пет години след трагедията държавното обвинение и полицията обаче си подхвърлят топката. Заради това родителите на Красимир търсят справедливост по граждански път.

27-годишен моторист загина в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6861183

27-годишен моторист загина в Пловдив
27-годишен моторист е издъхнал на място тази сутрин в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е получен около 3:10 часа. Младият мъж се е движил с пистов мотор от "Тримонциум" в посока Панаира. Малко преди тунела, той се е забил в бордюр и е изкъртил указателна табела. След това се е плъзнал по платното в тунела. Там е загинал.

Млад мъж загина при пожар в къща във варненското село Дюлино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861188

Млад мъж загина при пожар в къща във варненското село Дюлино22-годишният Стоян Василев загина при пожар в къща във варненското село Дюлино. Все още не са ясни причините за пожара, както и обстоятелствата, довели до смъртта на младия мъж. По случая има образувано досъдебно производство. Сигнал за пожара бил получен в ранните часове на 13-и май, на тел. 112. Веднага били изпратени екипи на противопожарната

Продължават да издирват Боян Петров под лагер 3

http://nakratko.bg/category/25/159423/


Днес двата екипа, които издирват алпиниста Боян Петров, ще слязат от лагер 3 към лагер 2 и по пътя ще разгледат точки, които са ни интересни и искаме да видим какво има там. Това каза пред bTV Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в София.

26-годишен моторист загина в тунел на пловдивски булевард

http://www.cross.bg/tynela-motorist-bili-1574682.html

/КРОСС/ 26-годишен моторист е загинал при тежка катастрофа в тунела на бул. "Цар Борис III Обединител" в Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден около 3.30 часа тази нощ. По първоначални данни младият мъж е катастрофирал самостоятелно и е загинал на място. Движението през тунела и до момента е затруднено. Извършен е оглед, а разследването по случая продължава. Шестнайсет човека са били ранени в 13 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. На територията на София са били регистрирани 42 леки и 2 тежки пътнотранспортни произшествия; трима са пострадали.

През лятото не се очаквало голямо поскъпване на горивата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/14/3178318_prez_liatoto_ne_se_ochakvalo_goliamo_poskupvane_na/?ref=rss


Не се очаква сериозно поскъпване на цените на горивата през летните месеци, дори и да има повишение, то ще бъде в рамките на няколко стотинки. Това обяви Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от агенция "Фокус". Преди седмица горивата поскъпнаха с около 8 ст. за литър.<br /><br />Посочи, че цените през летните месеци не се определят единствено от цената на суровия петрол, затова и дългосрочни прогнози са трудни. Като такива фактори...

Хърватският Хвар отбелязва 150-годишнината на туризма

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/14/3178195_hurvatskiiat_hvar_otbeliazva_150-godishninata_na/?ref=rss


Град Хвар, разположен на едноименния остров в Централна Далмация, през тази година отбелязва 150 г. от началото на организирания туризъм, съобщава хърватската телевизия N1.<br /><br />В далечната 1868 г. на острова, който днес е една от най-популярните в Хърватия туристически дестинации, се създава първото сдружение за популяризиране на здравния туризъм. същата година се открива и първият хотел. През следващите пет десетилетия градът се превръща в популярен курорт в Австро-Унгария,...

Определиха победителите в 13-то класик рали „Златни пясъци” 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374139

Завърши 13-то издание на класик рали „Златни пясъци” 2018. Надпреварата, която се проведе през уикенда, бе е I-ви кръг от националният ретро рали шампионат с коефициент 5. Класиране по класове Клас F (автомобили произведени до 1970 г.

Четвъртокласниците провеждат изпит по математика в рамките на националното външно оценяване

http://www.cross.bg/vunshno-otzenyavane-ramkite-1574681.html

/КРОСС/ Изпит по математика за всички ученици от четвърти клас в рамките на националното външно оценяване се провежда днес. Тестът включва 16 задачи, продължителността е един учебен час. С резултатите може да се кандидатства в прогимназия с профил "Математически" и "Природни науки".

Балкански мигранти щурмуват Европейския съюз през Румъния

https://www.actualno.com/balkani/balkanski-migranti-shturmuvat-evropejskija-syuz-prez-rumynija-news_674387.html

Стотици балкански мигранти преминават нелегално в ЕС, като пресичат границата на Сърбия с Румъния, установява журналистическо разследване, публикувано от ЕUobserver. Успоредно с бежанския поток от Близкия изток и Азия, мигранти от Косово и Албания също опитват да влязат в Европейския съюз. Пътят им през Унгария бе пресечен с построяването на оградата по унгарската граница. През 2016 г. правителството на Будапеща приключи с изграждането на висока четири метра, 175 км дълга ограда на границата съ

Млад мъж е загинал при пожар в с. Дюлино

http://nakratko.bg/category/58/159422/


През нощта на 12 срещу 13 май, на телефон 112, е постъпил сигнал за пожар в стара двуетажна къща, намираща се в с. Дюлино. На място незабавно са изпратени екипи на РДПБЗН – Варна. Същите установяват, че пожарът е обхванал цялата къща от около 70 кв.

МУ-Варна представи резултати от безплатни операции на катаракта по научен проект

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6858806

МУ-Варна представи резултати от безплатни 
операции на катаракта по научен проектЕкипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки в Медицинския университет във Варна, който работи съвместно с водещ световен производител на офталмологична апаратура и консумативи, представи за първи път в България цялостно решение за компютърно асистирана хирургия на социално значимото заболяване катаракта.

Кой и защо отбелязва днешния празник Маето

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/koj-i-zashto-otbeliazva-dneshniia-praznik-maeto-6082213

Майосването на ромите си е техен оригинален празник. Отбелязват го, когато узреят черешите

От Евровизия няма смисъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860999

От Евровизия няма смисъл Политиката и немузикалните съображения надделяват над естетическото Песенният конкурс Евровизия е една голяма безсмислица. Финалът в събота го доказа отново. Победителката Нета е израелка с индекс на телесната маса над 30, която спечели, защото влиза в чичковската представа на журито за това какво харесват младите и какво е напредничаво.

Кирил Петков: Най-вероятно Боян Петров е паднал в някоя пукнатина

http://www.barometar.net/90954/

Спасителите, които търсят българския алпинист Боян Петров, са достигнали до връх Шиша Пангма. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщава БНТ. 11 дни след като българинът изчезна на връх Шиша Пангма, спасителната операция по издирването му продължава. Кирил Петков, който се намира в Хималаите, заяви пред обществената телевизия, че спасителната група е […]

Япония: Местенето на посолството на САЩ в Йерусалим ще обостри ситуацията в Близкия Изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861166

Япония: Местенето на посолството на САЩ в Йерусалим ще обостри ситуацията в Близкия ИзтокПравителството на Япония се опасява, че преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим ще доведе до обостряне на ситуацията в Близкия изток. Това заяви днес генералният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга, предаде ТАСС. Той добави, че Япония внимателно следи ситуацията.

Христо Проданов: В 21 век в една европейска столица не е нормално да няма канализация

https://offnews.bg//politika/hristo-prodanov-v-21-vek-v-edna-evropejska-stolitca-ne-e-normalno-da-680555.html

В 21 век в една европейска столица не е нормално да няма канализация. Проблемът на крайградските райони е този, че голяма част от отговорностите се разделят между държавата и Столична община.

Това каза народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в Панчарево. Той и общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Альоша Даков се включиха в протеста на гражданите, които поискаха рехабилитация на „Самоковско шосе“, решаване на проблема с канализацията в района на Панчарево, Кокаляне и Бистрица, на замърсяването на язовир „Панчарево“ и нуждата от ремонт на вътрешно кварталните улици. За стопанисваната от държавата част от „Самоковско шосе“ депутатът Христо Проданов пое ангажимент да зададе въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а за частта от улицата, принадлежаща на Столична община, въпросът ще постави общинският съветник Альоша Даков.

Народният представител Христо Проданов заяви, че исканията на хората са абсолютно обосновани.

„Хората, които имат искания към институцията, биват прехвърляни от общината към държавата и в крайна сметка не се решава нито един от техните проблеми. Отговорностите за крайните квартали се размиват между държавата и Столична община, а от 10 години те се управляват от ГЕРБ. Необходимо е да се координират усилията на държавата и общината и да се решат проблемите на крайградските райони. По „Витошка“ и НДК плочките се сменят няколко пъти годишно, краде се много, а Столична община оставя крайните квартали без инвестиции и грижа за хората“, каза Христо Проданов.

Проданов припомни, че още в предизборната кампания за местните избори за 2015 г. основен акцент в програмата на БСП – София е бил вниманието към крайградските зони и кварталите в периферията на столицата. Проданов определи протеста на хората от Панчарево като справедлив и изрази подкрепата си към тях. Своята подкрепа засвидетелства и общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Альоша Даков.

„Не е справедливо спрямо живеещите в района улиците им да не се ремонтират десетилетия. Тези улици са в изключително тежко състояние. В Централната градска час ремонти се извършват много по-интензивно. Протестите в крайните квартали са начинът гласът на хората да бъде чут, да бъде привлечено и вниманието на медиите и на управляващите от ГЕРБ в Столична община, тъй като всички други средства явно са изчерпани“, каза Даков. Според него общото между протеста в „Орландовци“ от вчера и този в „Панчарево“ е, че са квартали, които са отдалечени от центъра. „Съответно и вниманието на Столична община и на мнозинството на ГЕРБ към тези квартали не е достатъчно. Системно не се предвиждат средства в бюджета на София за подобряване на условията за живот на тези райони. Проблемите в двата района са пример за развитието на града на две скорости – лъскавият център и крайните квартали с техните нерешени проблеми, които от година за година се отлагат“, каза Даков.

Започва укрепването на свлачището в село Плетена

http://nakratko.bg/category/58/159421/


Започва укрепването на свлачището в сатовчанското село Плетена, което разруши пътя и нанесе щети на няколко къщи. Свлачището се активизира преди 4 години и оттогава поетапно нанася нови щети.

Какво е да си HR мениджър в компания с над 50 000 души персонал?

https://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/kakvo-e-da-si-hr-menidjyr-v-kompaniia-s-nad-50-000-dushi-personal-260783/

Все по-трудно е да се намерят и привлекат добри кадри, а предизвикателствата в този бизнес са много, твърди Латина Димитрова

Акция на пътя: Проверяват за обезопасителни колани в автобусите

http://nakratko.bg/category/58/159420/


У нас започва акция на пътя в цялата страна. Ще се проверява за поставяне на обезопасителни колани в автобусите. Ще се следят както водачите на превозните средства, така и пътниците в автобусите.

16 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6861163

16 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаШестнайсет човека са били ранени в 13 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. На територията на София са били регистрирани 42 леки и 2 тежки пътнотранспортни произшествия; трима са

Спад на биткойна с близо 6% след новината за разследване на най-голямата борса в Южна Корея

http://www.cross.bg/borsa-kriptovalyti-blizo-1574680.html

/КРОСС/ Биткойнът се обезценява с близо 6% след информация, че южнокорейски прокурори са нахлули в петък в офисите на най-голямата в страната електронна борса за търговия с криптовалути - Upbit, съобщават местни медии. Офисите на Upbit бяха атакувани от Корейското финансово разузнаване, Комисията за финансови услуги и полицията в Сеул с оглед на съмнения за измама. Твърдението е, че Ubpit е отчитала неправилно размера на средствата, които притежава. Също така се твърди, че най-голямата по обем на търговия борса за криптовалути в Южна Корея е продавала дигитални валути на своите клиенти, които тя всъщност не е притежавала. "Ние успяхме да си осигурим твърдите дискове и счетоводните книги на компанията посредством тяхна конфискация. Очаква се анализът да отнеме дни", посочиха от прокуратурата, предава БНР.  Информацията предизвика вълна от продажби на различни криптовалути, като стойността на биткойн се понижи с близо 6% към триседмично дъно от 8512 щатски долара, падайки под психологическото ниво от 9000 долара за пръв път от началото на месеца.

Facebook затяга правилата за работа с разработчици на приложения

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-zatjaga-pravilata-za-rabota-s-razrabotchici-na-prilojenija-news_674414.html

Социалната мрежа Facebook иска от разработчиците на софтуер за приложения да сключват договори с компанията. За тази цел ще им се наложи да регистрират свои компании, пише в. "Известия". Изданието се позовава на уведомление, разпратено от Facebook до създателите на този вид услуги, пише БГНЕС. За да продължи даден разработчик да работи за Facebook, е необходима проверка на приложението до 1 август 2018 година. След това разработчикът трябва да премине процес на верификация, за което е

Нова помощ тръгва по следите на изчезналия Боян Петров

http://www.barometar.net/90952/

Посланикът на Китай в България Джан Хайджоу гостува в „Би Ти Ви“ и разкри последната си информация относно издирването на Боян Петров под връх Шиша Пангма. Той разкри, че двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се […]

В Астана започва 9-ти кръг от преговори за Сирия под егидата на Русия, Иран и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861159

В Астана започва 9-ти кръг от преговори за Сирия под егидата на Русия, Иран и ТурцияВ столицата на Казахстан Астана днес и утре се провежда деветият кръг от преговори за Сирия под егидата на Русия, Иран и Турция, предаде ТАСС. В преговорите сирийската страна е представена от постоянния представител в ООН Башар Джаафари и от представители на въоръжената опозиция. В качество на наблюдател ще участва и специалният емисар на ООН за

Иван Хиновски: Китай има интерес към АЕЦ ”Белене”, чакайте скандали

https://frognews.bg/biznes-turisam/ivan-hinovski-kitai-ima-interes-kam-aets-belene.html

Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен, ще даде правното основание да започнат разговори с инвеститори. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.

Иван Хиновски: Китай има интерес към АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/novini/ivan-hinovski-kitai-ima-interes-kam-aets-belene.html

Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен, ще даде правното основание да започнат разговори с инвеститори. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.

Боян Петров може да е паднал в пропаст под върха

http://clubz.bg/67813-boqn_petrov_moje_da_e_padnal_v_propast_pod_vyrha

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма. Такова предположение е изказал най-добрият шерп в спасителната мисия по издирването на изчезналия на 3 май алпинист.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян, заяви за Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията. - Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота."

По думите на Петков "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек" поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията са екстремни.

Както се очакваше, от днес времето пак се е влошило, има мъгла, вали сняг, видимостта е ниска. Това е причината един от спасителните екипи да не стигне до върха вчера, независимо че е бил на метри да го качи.

Днес и двете групи, които търсят Боян, трябва да тръгнат към лагер 2. Набелязали са места между лагерите, които ще проверят обстойно. Китайският екип ще се насочи и към лагер 1 и ако не открие нищо, операцията може да приключи, обясни Деян Петков, който е част от екипа на Петров и е в постоянна връзка с издирващите.

Вчера бяха открити инсулин (зоологът е диабетик), тениска и шоколад в лагер 3.

"Все още никой не може да каже дали инсулинът е бил загубен, изпуснат или друго, каза Деян Петков. - Знаем, че Боян е в бил в лагер 3. Днес експедиции ще тръгнат към върха, но това не е свързано със спасителната операция."

И двамата казаха добри думи за шерпите и алпинистите от екипа. Жената до Боян - Радослава Ненова, призна във фейсбук, че ги е призовала да не тръгват към върха от лагер 3, но въпреки това те го направиха вчера. 

Посланикът на Китай: 25 човека е спасителният екип за Боян Петров

http://www.cross.bg/petrov-boyan-lager-1574679.html

/КРОСС/ Китайският спасителен екип за издирването на алпиниста Боян Петров е от 25 човека. В него са вкючени майстори на спорта, медицински специалисти и експерти по логистика, съобщи по bTV китайският посланик у нас Джан Хайджоу. По негова информация времето на място било доста сурово и все още се преценява дали ще е възможно спасителните екипи да се изкачат до самия връх. В същото време треньорът на Петров тръгва днес от района на Катманду към мястото на изчезването на алпиниста, но според Хайджоу той и хората му едва ли ще успеят да пристигнат там още днес. Посланикът съобщи че на специално проучване подлежат няколкото черни точки, които са били забелязани от хеликоптера, който облетя района на изчезването на Боян Петров преди няколко дни. Тези черни точки, които биха могли да бъдат следи от него, са забелязани на височина от 4000 метра. Днес двата екипа, които издирват алпиниста Боян Петров, ще слязат от лагер 3 към лагер 2 и по пътя ще разгледат точки, които са ни интересни и искаме да видим какво има там. Това каза пред bTV Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в София. „Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 м от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков. По думите му днес върхът няма да се изкачва

КАТ започва акция “Автобус“

http://www.mediapool.bg/kat-zapochva-aktsiya-avtobus-news279046.html

Българската пътна полиция започва акция, която има за цел да провери дали се поставят обезопасителните колани в автобусите. Полицаите ще следят шофьорите на автобусите и пътниците. Ще се гледа и за състоянието на товарните автомобили и автобусите. През април вече стартира акция за стимулиране на слагането на колани в автобусите. По закон поставянето на коланите в автобусите е задължително, ако превозното средство има монтирани колани. Една от причините за акцията е тежката катастрофа на магистрала “Тракия“ в началото на април, при която загинаха шестима пътници в автобус загинаха, а над 20 бяха ранени. Една от причините за много жертви бе, че пътниците не са били с предпазни колани.

Високопоставен представител на Северна Корея е в Пекин

//dariknews.bg/novini/sviat/visokopostaven-predstavitel-na-severna-koreia-e-v-pekin-2096693

Високопоставен представител на Северна Корея пристигна в китайската столица Пекин, предаде ТАСС. Това съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.
 
Севернокорейската делегация с високопоставения гост е пристигнала на международното летище в Пекин, където сериозно са били засилени мерките з

Моторист загина при инцидент в Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/motorist-zagina-pri-incident-v-plovdiv-2096741

Моторист загина при инцидент в Пловдив, съобщиха от полицията.
 
Тежкият инцидент е станал тази сутрин, около 03:10 ч. на бул. "Цар Борис Трети Обединител" в Пловдив.
 
По първоначални данни, пистов мотор с габровска регистрация се движил по булеварда от Тримонциум към П

Кметът на Радомир и заместникът му отиват на съд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kmetyt-na-radomir-i-zamestnikyt-mu-otivat-na-syd-2096747

Кметът на Радомир Пламен Алексиев и заместникът му Любка Димитрова отиват на съд, съобщиха от прокуратурата.
 
Окръжната прокуратура в Перник внесла обвинителния акт срещу двамата в спецсъда.
 
Алексиев

До ден - два прекратяват спасителната акция за Боян Петров. Над лагер 2 търсят тяло, не жив човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861161

До ден - два прекратяват спасителната акция за Боян Петров. Над лагер 2 търсят тяло, не жив човек"Спасителните екипи имат няколко набелязани точки от лагер 3 надолу, включително и под лагер 1, където е подножието на планината. След това експедицията ще бъда прекратена", това обяви Кирил Петков, член на спасителния екип пред Нова телевизия. Очаква се това да се случи до ден - два. Той бе категоричен, че над лагер 2 по пътя към върха,

За абитуриенти: Показаха какво става, ако паднеш от колата

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-abiturienti-pokazaha-kakvo-stava-ako-padnesh-ot-kolata-6082266

Кукли в коли показаха какво се случва, ако абитуриентът падне, докато се вози на вратата

Сърбия обвини бомбардировките на НАТО с обеднен уран за онкоболните в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=374141

Сърбия обвинява НАТО за нарасналите рязко случаи на рак в страната, сред които и много деца, предаде РИА "Новости". През 1999 г. НАТО използва оръжия, съдържащи обеднен уран, в бомбардировките си над бивша Югославия в опит да защити албанците в Косово.

Руските власти готвят затвор за "помагачи" на санкциите

http://clubz.bg/67812-ruskite_vlasti_gotvqt_zatvor_za_pomagachi_na_sankciite

Всеки руснак, който улесни, изпълни или подпомогне антируски санкции на територията на Русия ще бъде подведен под наказателна отговорност и го грози реална заплаха от 4 години години затвор.

 

Международната общност в лицето на ЕС, САЩ, Канада и др. наложи санкции срещу Руската федерация за първи път през пролетта на 2014 г. заради анексията на Кримския полуостров, а по-късно - и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Оттогава те са неизменно удължавани, а в отговор Русия наложи контрасанкции. 

На 23 юни т.г., в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, изтичат европейските санкции срещу Русия - и от България зависи удължени или прекратени ще бъдат. Срещу високопоставени руски чиновници и бизнесмени отскоро също са наложени санкции, свързани с аферата "Скрипал" - отровеният във Великобритания бивш руски шпионин Сергей Скрипал.

Държавната Дума вече е подготвила законопроект за целта, съобщи агенция "Интерфакс". Проектът за изменения и допълнения на руския Наказателен кодекс предвижда нов член - "Ограничаване или отказ от извършване на обичайните бизнес операции, за да улесни изпълнението на ограничителните мерки, наложени от чужда държава, обединение на чуждестранни държави или международна организация". 

По този член се предвижда наказателна отговорност за лица, осъществили такъв отказ по отношение на субекти на Руската федерация, местни власти, регистрирани в Русия юридически лица и руски граждани, както и контролирани от тях структури и лица в рамките на антируските санкции. Такъв отказ ще се наказва с глоба до 600 000 рубли (около 8111 евро), и лишаване от свобода до 4 години.

Вторият текст от законопроекта предвижда наказателна отговорност за извършване от страна на гражданин на Русия на умишлени деяния, включително предоставянето на информация, която улеснява въвеждането на ограничителни мерки от чужди държави или структури. За това се предвижда глоба до 500 000 рубли (6787 евро) и лишаване от свобода до три години.

Освен наказателна, ще има и административна отговорност за "помагачите" на антируските санкции. Законопроектът за промени в руския НК е внесен от лидерите на всичките четири парламентарни групи, както и от председателите на Думата и на Съвета на Федерацията Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко и първото му четене е планирано за утре, 15 май.

Междувременно стана ясно, че руското правителство подпомага с парите на данъкоплатците засегнати от санкциите заради аферата "Скрипал" руски олигарси и компаниите им. За това призна и.д. министър на финансите Антон Силуанов, но отказа да назове конкретната сума. Средства са били отпуснати на групата "Ренова" на бизнесмена Виктор Векселберг, кредитна подкрепа ще получат и "Русал" и ГАЗ. 

Санкциите не притесняват руснаците, установи "Левада Център"

Около 80% от руснаците не виждат особени проблеми за себе си и за семействата си заради санкциите, наложени от Запада върху страната, става ясно от данните от проучване на "Левада Център".

На въпрос дали "санкциите на западните страни по отношение на Русия създадоха проблеми за вас и вашето семейство", 33% от анкетираните отговарят отрицателно, 45% съобщават за незначителни проблеми. Три процента от руснаците заявяват, че поради ограничителните мерки "много сериозни проблеми" са се появили в живота им, 15% описват резултата от западния натиск като "доста сериозни проблеми".

26% от респондентите казват, че санкциите на Запада "изобщо не ги безпокоят", 42 на сто - че натискът върху Русия "не ги безпокои особено". Изследването е било проведено на 20-24 април, представителна извадка, сред 1600 граждани и жители на села в 136 населени места в Русия.

Нощ на музеите във Варна ще предложи 50 събития

http://www.barometar.net/90950/

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Много нови места и пространства се включват с атрактивна програма и активности. Всички варненски музеи ще участват на 19 май – събота, с различно работно време и свободен вход за посещения, информира БНР. […]

Високопоставен представител на Северна Корея е в Пекин

http://www.cross.bg/severna-koreya-pekin-1574678.html

/КРОСС/ Високопоставен представител на Северна Корея пристигна днес в китайската столица Пекин, предаде ТАСС. Това съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. Севернокорейската делегация с високопоставения гост е пристигнала на международното летище в Пекин, където сериозно са били засилени мерките за сигурност. Там е пристигнал и посланикът на Северна Корея в Китай. Забелязани са и няколко черни лимузини на изхода на терминала, предаде ТАСС. В последно време Китай и Северна Корея активизираха диалога на фона на общото подобряване на отношенията между двете корейски държави. В края на май севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Пекин с влак и разговаря с китайския лидер Си Цзинпин. Това беше първата му задгранична визита, откакто той оглави Северна Корея през 2011 г. В началото на настоящия месец Ким за втори път посети Китай. Този път той беше в пристанищния град Далян, където пристигна със самолет. Там той отново се срещна с Си Цзинпин.

Десет ранени при нов атентат в Индонезия

http://www.mediapool.bg/deset-raneni-pri-nov-atentat-v-indoneziya-news279045.html

Четирима полицаи и шестима цивилни граждани бяха ранени при нов атентат в Индонеия. Атака е била насочена срещу централата на полицията в град Сурабая, който е вторият по големина в страната. Кадри от охранителна камери показват как двама полицаи спират мотоциклет с двамата терористи на входа на сградата, след което бомбата е била детонирана. Според непотвърдена информация с атентаторите е имало и дете. Нападението става ден след като шестима атентатори камикадзе атакуваха три църкви в същия град. Загинаха общо 17 души, а ранени бяха 45 души. Терористичната организация “Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в църквите. При акция на полицията в неделя вечерта беше убит предполагаем ислямист в апартамента му в Сурабая. Най-вероятно по невнимание, ислямистът е предизвикал взрив в жилището си. При него са загинали съпругата му и едното му дете. Полицията е убила след това заподозрения. Президентът на Индонезия Джоко Видодо осъди серията от атентати в Сурабая, които нарече “действия на мерзост и страхливост” и обеща да се прокара по-бързо нов закон за борба с тероризма, за да се води борба срещу ислямистките организации в страната.  

Панагюрско село протестира заради проучвания за злато

https://frognews.bg/novini/panagiursko-selo-protestira-zaradi-prouchvaniia-zlato.html

Жителите на село Попинци излязоха на протест заради геоложки проучвания. Местните са притеснени, че няма да се търси медна руда, както ги увещават, а златна. Хората са готови да протестират всеки ден и дори да излязат на палатков лагер, предаде Нова тв.

"Google" започва обучение за цифровизация на малките и средни предприятия в България

http://www.cross.bg/ymeniya-predpriyatiya-sredni-1574677.html

/КРОСС/ Технологичният гигант "Google" започва обучение за цифровизация на малките и средни предприятия в България, съобщиха от Министерството на икономиката. В рамките на инициативата ще се проведе дискусия на тема "Цифровите умения - нови възможности за развитие на местните бизнеси".  Дискусията ще се фокусира върху значението на цифровите умения за малките и средни предприятия и икономическия растеж в страната. Инициативата е част от поетия ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като целта е да се помогне на 1 милион европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 година. Това е и част от усилията на водената от Европейската комисия Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии. През 2016 година компанията стартира програмата "Дигитален гараж" в България като безплатна онлайн платформа за обучение на дигитален маркетинг и онлайн бизнес за служители и предприемачи в сферата на малките и средни предприятия. Оттогава повече от 26 хиляди души са обучени в областта на цифровите умения чрез платформата, а 20% от преминалите през програмата твърдят, че са усетили позитивен ефект върху кариерата и бизнеса си след обучението.

Нова евакуация на Хаваите заради вулкана Килауеа

https://www.actualno.com/america/nova-evakuacija-na-havaite-zaradi-vulkana-kilauea-news_674413.html

Властите в американския щат Хаваи обявиха евакуацията на още едно населено място на острова Хаваи заради увеличението на броя на вулканичните пукнатини след изригването на вулкана Килауеа, предаде БГНЕС. Заради продължаващата сеизмична активност в района на вулкана е спряно движението по шест шосета. Изригването на вулкана стана на 3 май и беше съпроводено от трус с магнитуд 6,9 по Рихтер. Губернаторът на щата Дейвид Иге обяви района за зона на стихийно бедствие. Това даде възможност щатът да

Мирослав Ненков: Медицинските сестри са безценен участник в лечебния процес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861156

Мирослав Ненков: Медицинските сестри са безценен участник в лечебния процесМедицинските сестри са безценен участник в лечебния процес. Някак си те успяват да се оправят. Често се работи на две места. Това коментира пред БНТ бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков и допълни, че в много болници щатът на сестрите не е запълнен, което влияе негативно и на качеството на работа.

Посланикът на Китай: 25 човека е спасителният екип за Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861158

Посланикът на Китай: 25 човека е спасителният екип за Боян ПетровКитайският спасителен екип за издирването на алпиниста Боян Петров е от 25 човека. В него са вкючени майстори на спорта, медицински специалисти и експерти по логистика, съобщи по Би Ти Ви китайският посланик у нас Джан Хайджоу. По негова информация времето на място било доста сурово и все още се преценява дали ще е възможно спасителните екипи да

Тръмп даде заявка да помогне на ZTE "да се върне в бизнеса"

https://www.investor.bg/novini/261/a/trymp-dade-zaiavka-da-pomogne-na-zte-da-se-vyrne-v-biznesa-261022/

Всичко това се случва малко преди провеждането на търговските преговори между САЩ и Китай

Два пътнически самолета се сблъскаха на летище "Ататюрк" в Истанбул

http://www.cross.bg/samoleta-letishte-atatyurk-1574676.html

/КРОСС/ Два пътнически самолета се сблъскаха на  летище "Ататюрк" в Истанбул.  Airbus A330 на авиокомпанията "Азиана" закачи с крилото си опашката на Еърбъс A321 на турските авиолинии и откъсна стабилизатора на самолета.  При инцидента няма пострадали.

"Комерсант": Наркореволюцията в Грузия се провали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861153

"Комерсант": Наркореволюцията в Грузия се провалиПротестите срещу полицейските акции в грузински нощни клубове се разсеяха като дим и "наркореволюцията" в Грузия се провали, констатира в. "Комерсант". Вестникът коментира мащабните митинги през уикенда в Тбилиси след операции на въоръжени полицаи в два известни нощни клуба. Там бяха арестувани 8 заподозрени в наркотърговия.

/Видео/ Продаде ли се този човек, вижте какво пише, чуйте какво говори…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba/

Археологът Денис Исаев в свой пост излага становище, че разкопките край Покровник са значими. Той и колегите му от музея в града са призвани да обяснят защо обектът е значим и какви културни явления предполага, както и какви са историческите процеси, свързани с него.

„ За мен обектът е от изключителна важност, защото потвърждава тезите на Александър Фол и Маргарита Тачева, дава ни контекста на „Скаптопарски надпис“,показва ни живота на т.нар.комархета“, коментира Денис Исаев.

Любопитно е,че по време на извънредната сесия на ОбС в Благоевград Исаев взе думата и имаше друга позиция. Според него, магистралата може да мине през разкопките, защото и да се измести пак може да излязат по-важни неща. Но все пак това е очаквано, с оглед на това, че Денис Исаев работи в историческия музей в Благоевград, където служителите се назначават  и получават заплата от Община Благоевград.

Чуйте какво говори:

 

 

Материалът /Видео/ Продаде ли се този човек, вижте какво пише, чуйте какво говори… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Злоупотребява ли Нетаняху с победата в Евровизия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/zloupotrebiava-li-netaniahu-s-pobedata-v-evroviziia-261019/

Израелското общество е разделено: от основаването на държавата постоянно има напрежение между общностите в Тел Авив и Йерусалим

Финансовата инспекция проверява МВР за "златните каски"

http://clubz.bg/67811-finansovata_inspekciq_proverqva_mvr_za_zlatnite_kaski

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще извърши проверка в МВР за обществената поръчка на противоударни каски за служителите, които излизат по над 900 лева бройката. Проверката е вследствие на постъпил в АДФИ сигнал от "Антикорупционен фонд", в който се говори за нарушения при възлагане на търга.

Съгласно предвидения ред в чл.5, ал.1 и ал.2 от Правилника за прилагане на закона за държавната финансова инспекция, сигналът е разгледан от постоянната комисия на АДФИ в най-кратък срок и след извършена преценка за съответствие е взето решение за възлагане на финансова инспекция в Дирекция “ Управление на собствеността и социални дейности” към Министерство на вътрешните работи, съобщиха от агенцията

Както Клуб Z писа, Антикорупцинният фонд сезира и прокуратурата заради търга за каски на МВР. Юристите на организацията са направили анализ на два договора . от 2016 и 217 г., сключени между изпълнителя „ПАНОВ“ ЕООД и възложителя - дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ (УССД) на МВР. И двата договора са за доставка на противоударна каска с визьор, различни са нужната бройка и цената на бройка, както и срокът за изпълнение на поръчката.

"Експертният анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150-200 USD за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а за сравнение най-масовите предлагани модели са значително под 100 USD за единичен брой", анализират от Фонда, след като се установява, че у нас цената е била между 899 и 934 лв. на брой каска.

Данните за значително многократно завишаване на цената са основание за съмнение, че при определянето на прогнозните цени за тези обществени поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт, пишат от АКФ.

Допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че според наличните данни в Търговския регистър изпълнителят „ПАНОВ“ ЕООД има съвсем различен предмет на дейност от предмета на обществената поръчка. При първия договор с фирмата от 2016 г. пък е имало забавяне на изпълнението, но това не пречи през 2017 г. да е избран същия изпълнител, при това с по-кратък срок за изпълнение на доставките. Според Фонда има съмнение и за "свързани лица" при провеждане на търговете. 

Въз основа на изложеното правният екип на АКФ счита, че са налице поредица съмнения за нередности, които засягат публичните финанси и обществения интерес, и насочва сигнал към компетентните органи – Сметната палата и АДФИ, на основание чл. 238 и сл. ЗОП (обн. 2016 г.), чл. 8, ал. 1, т. 2 и ал. 4 и 5 от Закона за държавната финансова инспекция. При установяване или не на виновни длъжностни лица и наложени санкции “Антикорупционен фонд” ще уведоми обществеността за реакцията и работата на институциите, пишат още оттам.

 

Започва делото за убийството на 11-годишната Никол

http://www.cross.bg/ivan-godishnata-deloto-1574675.html

/КРОСС/ В Бургаския окръжен съд започва делото за убийството на 11-годишната Никол. Обвиняем за престъплението е 15-годишният Иван Иванов, задържан часове след инцидента. Срещу него са повдигнати обвинения за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.  Престъплението беше извършено в асансьор в бургаския комплекс „Меден рудник“ на 20 август миналата година. Събраните доказателство по делото сочат, че непълнолетният младеж е убил 11-годишната Никол чрез прерязване на сънната артерия с нож. Разследването приключи в кратки срокове, заяви при внасянето на обвинителния акт в съда ръководителят на апелативната прокуратура Любомир Петров. Родителите на 15-годишния Иван твърдят от самото начало, че синът им е невинен. Има свидетели, че Иван е бил с деца навън, когато е извършено престъплението, каза неговата майка Донка Петрова. Делото ще се гледа при закрити врата, тъй като ще бъдат изнесени данни и факти, засягащи малолетни и непълнолетни лица.

Пекин увери Иран, че ще продължи да работи за запазването на ядрената сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861152

Пекин увери Иран, че ще продължи да работи за запазването на ядрената сделкаПекин ще продължи да сътрудничи с Иран и да поддържа иранската ядрена сделка от 2015 г. Това заяви китайският външен министър Ван Ин на иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, предаде ДПА. Зариф потегли в събота вечерта на обиколка в страните, подписали ядрената сделка преди три години, с изключение на САЩ, които обявиха миналия вторник,

Проф. Вл.Чуков: Вече всяка седмица има нападения като това в Париж

https://frognews.bg/novini/prof-chukov-veche-vsiaka-sedmitsa-ima-napadeniia-kato-tova-parij.html

В Западна Европа всяка седмица има подобен тип нападения, като това във Франция от събота – например във Великобритания, особено в Швеция, но не чуваме за тях, защото „медиите не ги пускат”, заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред бтв.

Икономически университет-Варна на 98 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=374104

Икономически университет – Варна навършва днес 98 години. Основан е на 14 май 1920 година по инициативата на Търговско-индустриалната камара в града. На тази дата се поставя началото на българското висше икономическо образование. В началото на ХХ в.

Вече набират сила теориите, че с Боян Петров се е случило нещастие между лагер 3 и връх Шиша Пангма

https://www.actualno.com/society/veche-nabirat-sila-teoriite-che-s-bojan-petrov-se-e-sluchilo-neshtastie-mejdu-lager-3-i-vryh-shisha-pangma-news_674419.html

Между лагер 3 и самият връх Шиша Пангма има няколко пропасти. Става въпрос за пропасти, които често са изцяло покрити със сняг и е напълно възможно при преход, ако се отклониш дори минимално, да се случи трагедия. Точно такава е теорията на един от най-опитните шерпи в Непал, който е близък приятел и на Боян Петров. Това заяви Кирил Петков – един от близките приятели на Петков, който е на място в Непал и следи отблизо спасителната операция в помощ на големия ни алпинист. Петков сподел

Спад на биткойна с близо 6% след новината за разследване на най-голямата борса в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861148

Спад на биткойна с близо 6% след новината за разследване на най-голямата борса в Южна КореяБиткойнът се обезценява с близо 6% след информация, че южнокорейски прокурори са нахлули в петък в офисите на най-голямата в страната електронна борса за търговия с криптовалути - Upbit, съобщават местни медии. Офисите на Upbit бяха атакувани от Корейското финансово разузнаване, Комисията за финансови услуги и полицията в Сеул с оглед на съмнения

В Бургас започна делото за жестокото убийство на 11-годишната Никол

https://frognews.bg/novini/burgas-zapochna-deloto-jestokoto-ubiistvo-11-godishnata-nikol.html

В Бургаския окръжен съд започва делото за убийството на 11-годишната Никол. Обвиняем за престъплението е 15-годишният Иван Иванов, задържан часове след инцидента. Срещу него са повдигнати обвинения за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, съобщава кореспондентът на националното радио.

Нов атентат в Индонезия, 10 ранени при атака на полицията

https://dnes.dir.bg/svyat/nov-atentat-v-indoneziya-10-raneni-pri-ataka-na-politsiyata

Нападението става ден, след като шестима атентатори камикадзе атакуваха 3 църкви

Вандали атакуваха Благоевград! Изпотрошиха „БМВ“ и „Дачия“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%be%d1%82/

Полицейски служители на 01 РУ-Благоевград работят по следните получени сигнали за нанесени щети на леки автомобили:

За времето от 20:30 часа в четвъртък до 08:00 часа сутринта в петък, срязана задна гума на лек автомобил „Дачия“, паркиран в Благоевград.

За времето от 14:00 часа в събота до 11:00 часа в неделя , срязани четири гуми, счупено предно панорамно стъкло, счупени две странични огледала и е надраскан с остър предмет лек автомобил „БМВ“, паркиран в ж.к.„Запад“ в Благоевград.

Материалът Вандали атакуваха Благоевград! Изпотрошиха „БМВ“ и „Дачия“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

До 25 май е ранното кандидатстване за b2b Media Awards 2018

http://www.cross.bg/proekti-kategorii-sushto-1574673.html

/КРОСС/ Най-иновативните компании, проекти и предприемачи могат да се включат в Четвъртото издание но b2b Media Annual Awards до края на месеца. До 25 май обаче се приемат ранните кандидатури. Конкурсът отличи не само бизнесите и техни отделни проекти, но също най-креативните корпоративни офиси, най-интересните външни пространства, както и социално - отговорни кампании, проекти с образователна насоченост в сферата на бизнеса, инвеститорите с визия, иновативни сгради, мобилни и технологични новости. Ще се оценяват устойчиво и иновативно поведение, направени мащабни инвестиции, значими сделки, оригиналност на идеите, ефективност от реализацията, новаторство по отношение и на продуктите и на услугите, а също и иновативност в начина, по който са били комуникирани. В конкурса има специална категория, свързана с Кампаниите за изграждане на работодателска марка. За първа година се въвеждат три нови категории: Кампания за community branding Динамично развитие Иновативен проект в администрацията Приемат се също номинации за Млад предприемач на годината, Бизнес лидер, Бизнес дебют на годината.По време на официалната церемония на 8 юни 2018 година ще бъдат връчени по три награди във всички основни категории + Голяма награда.  Срокове за кандидатстване Начало на кандидатстването: 14 май 2018 г. Край на кандидатстването: 1 юни 2018 г

След отнето предимство: 43-годишен моторист на „Харли Дейвидсън“ за 100 000 бона лежи в болница със счупен крак

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-43-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80/

43-годишен водач на мотоциклет „Харли Дейвидсън“ за 100 000 лв. пострада след катастрофа в района на Сандански. Инцидентът стана вчера   около 11:45 часа на ПП1 Е-79.

Лек автомобил „БМВ“ с 69-годишен водач от с.Волуяк, общ.София, извършвайки маневра „обратен завой“ на забранен участък от пътя, отнема предимството и блъска мотоциклет „Харли Дейвидсън“ с 43-годишен водач от София. В резултат на инцидента, с фрактура на десен крак, е пострадал водачът на мотоциклета.Мъжът е транспортиран с частна линейка в софийска клиника. Сн. илюстративна

 

Материалът След отнето предимство: 43-годишен моторист на „Харли Дейвидсън“ за 100 000 бона лежи в болница със счупен крак е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Акция на пътя: Проверяват за обезопасителни колани в автобусите

http://www.cross.bg/avtobysite-kolani-obezopasitelni-1574672.html

/КРОСС/ У нас започва акция на пътя в цялата страна. Ще се проверява за поставяне на обезопасителни колани в автобусите. Ще се следят както водачите на превозните средства, така и пътниците в автобусите. Ще се гледа и за състоянието на товарните автомобили и автобусите. През април вече стартира акция за стимулиране на слагането на колани в автобусите. Малко по-рано през месеца шестима души загинаха, а над 20 бяха ранени при тежка автобусна катастрофа на магистрала „Тракия”, при която се оказа, че почти никой не е бил с предпазен колан.

Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

https://offnews.bg//obshtestvo/boian-petrov-mozhe-da-e-propadnal-v-puknatina-680554.html

Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в ледник, който се намира в подножието на върха.

Такава версия изказаха Кирил Петков, който е на мястото на спасителната операция и журналистът Петър Атанасов пред Нова тв.

Петков обясни, че днес времето се е влошило сериозно - има мъгла около цялата планина, вали сняг и няма видимост. Това наложило групата от шерпи, които пренощуваха в лагер 3, вместо да атакува върха, да се върне надолу.

По думите на Петков същинската мисия по издирването ще бъде на слизане, където са набелязани няколко точки около лагерите 1 и 2. "Ако и там няма следи, трагедията вероятно е станала между кемп 3 и върха, където има пропасти, покрити със сняг", поясни Петков и каза, че се в зависимост от резултатите мисията по издирването на Боян може днес да бъде прекратена. Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната отсечка по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите вече издирват само тяло. 

Петър Атанасов застъпи същата теза - най-вероятно нещастие се е случило над лагер 3. "Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника", поясни Атанасов и допълни, че тези пукнатини достигат десетки метри. 

"Това е бич за алпинистите. Много често те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на шанс да оцелееш. Едно от условията е да имаш партньор, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други мисии. Но тук очевидно става дума за непреодолимо препятствие", обясни Атанасов. 

По думите му това че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. "Той никога не е носил със себе си телефона. Боян винаги е съобщавал за евентуалния си успех, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за пестене на килограми", каза Атанасов и допълни, че стилът на изкачване на Петров и "лек, спортен". Телефонът тежи 300-400 гр., което е значителна тежест на тази височина, каза още той.

По отношение на открития инсулин, той смята, че това са запаси, които Боян умишлено е оставил, отново за пестене на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той винаги носил в себе си под якето, за да не замръзне. 

Започва укрепването на свлачището в село Плетена

http://www.cross.bg/svlachishteto-ykrepvaneto-shteti-1574671.html

/КРОСС/ Започва укрепването на свлачището в сатовчанското село Плетена, което разруши пътя и нанесе щети на няколко къщи. Свлачището се активизира преди 4 години и оттогава поетапно нанася нови щети. Според експерти под шосето са се образували кратери с дълбочина 2 метра, съобщава bTV. Има поражения и по няколко къщи, заради което бяха издадени заповеди за евакуация на живеещите в тях. Повече от 1 милион лева бяха необходими за укрепване на свлачището и ремонт. Парите са отпуснати и днес се подготвя строителната площадка, за да започнат ремонтните действия.

Скрипал помагал за разкриване на руската агентура в западните държави

http://clubz.bg/67810-skripal_pomagal_za_razkrivane_na_ruskata_agentura_v_zapadnite_dyrjavi

Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал през 2012 г. тайно е бил в Прага и се е срещнал с представители на чешките специални служби, съобщи вчера електронното издание "Респект", цитирано от ТАСС.

Според изданието става дума за "съдействие за разкриване на руската агентурна мрежа".

"Поне веднъж, през 2012 г., Скрипал е бил в Прага", посочва "Респект".

"Въпреки че е бил тук за кратко, пътуването му е било полезно за местните служби. Представители на чешките служби за сигурност след това са се срещнали с бившия руски шпионин поне веднъж във Великобритания."

Чешкото издание пише, че след като се установил във Великобритания, Скрипал е сътрудничил с британската специална служба МИ-6 за разкриване на руската агентурна мрежа (в западните държави).

Той е имал организирани срещи с представители на служби на държавите партньорки на Обединеното кралство за гарантиране на сигурността на Запада. От 90-те години в този кръг влиза и Чехия.

"Респект" посочва, че неотдавнашният опит за отравяне на Скрипал на британска земя с нервно-паралитичното вещество новичок не е свързан с пътуването му до Прага.

БТА

И тази седмица ще има следобедни валежи, гръмотевични бури и градушки

http://nakratko.bg/category/58/159419/


И днес ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и придружени с гръмотевици. В Северна България ще има условия за градушки.

Строеж на ВЕЦ предизвика бедствие в Колумбия

https://www.actualno.com/america/stroej-na-vec-predizvika-bedstvie-v-kolumbija-news_674412.html

Най-малко 600 души трябваше да напуснат заради наводнение домовете си в Колумбия край брега на река Каука, която ще захранва най-голямата изграждаща се водноелектрическа централа в страната "Итуанго", предаде БГНЕС. Най-вероятната причина за наводнението е запушването на тунел от строящата се електроцентрала "Итуанго" с мощност 2,4 хиляди мегавата. Тя трябва да заработи през тази година. Напълно са разрушени 19 къщи, две сгради на образователни институции и медицински цен

Спасителите откриха вещи на Боян Петров, но не и него

http://www.mediapool.bg/spasitelite-otkriha-veshti-na-boyan-petrov-no-ne-i-nego-news279044.html

Спасителите и шерпите, издирващи българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския осемхилядник Шиша Пангма, откриха в понеделник негови вещи, съобщиха във Фейсбук от екипа, организиращ акцията. На 11-ия ден, откакто той за последно бе забелязан от други алпинисти в опит да атакува върха, шансовете да бъде намерен жив са нищожни. След като предните дни бяха открити ампули с инсулин и инсулинова помпа, за които се предполага, че са на Боян Петров, в понеделник са били намерени и други вещи, сред които материали, вероятно от неговата екипировка. Лошото време не позволи на хеликоптери да се включат акцията, като пилотите им са се опитвали да излетят през целия ден, но това не е било възможно, включително и от летището в Катманду. Часове по-рано китайският посланик в София Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагер 3. Дипломатът потвърди, че участниците в акцията няма да изкачват Шиша Пангма. Такова бе и желанието на приятелката на Петров Радослава Ненова, която през уикенда призова да не се рискува животът на никого. "Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места", коментира в понеделник сутринта пред бТВ Деян Петков от екипа на българския алпинист в София. По думите му още в неделя китайските спасители са били помолени "да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват".

Спасителите ще претърсват за Боян Петров между лагер 2 и 3

http://www.mediapool.bg/spasitelite-shte-pretarsvat-za-boyan-petrov-mezhdu-lager-2-i-3-news279044.html

Спасителите ще претърсват в понеделник по-ниските части от маршрута на Боян Петров към осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Не се планира изкачване до върха, съобщи Деян Петков пред бТВ, който е член на екипа на Боян Петров в София. “Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков. “Още вчера, когато разбрахме, че китайците са се качили (почти) до върха, ги помолихме всички да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват“, обясни той. Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера. Китайският посланик също потвърди, че няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като отбеляза, че това зависи от конкретната ситуация. По думите на Джан Хайджоу двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес. Хайджоу допълни, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист. В неделя спасителите откриха инсулин от багажа на Боян Петров в района на лагер 3.

Запалиха джип и бус на бизнесмен от Пиринско!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf-%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80/

Днес около 00:15 часа на тел.112 е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Нисан Кашкай“ и лек автомобил „Фолксваген Транспортер“, паркирани в с.Катунци. Автомобилите са собственост на местния бизнесмен К.П.
Причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава.
Това е поредният палеж на автомобили на територията на Югозападна България. Преди дни подобен инцидент имаше в Симитли. „Мерецедес“ бе опожарен напълно собственост на международен шофьор, който не имал дългове и пререкания с никой. Повечето версии за палежите са умишлени, но до сега полицията не е попаднала на извършител.

 

Материалът Запалиха джип и бус на бизнесмен от Пиринско! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обрат на изборите в Ирак

https://www.investor.bg/drugi/338/a/obrat-na-izborite-v-irak-261021/

Листата на шиитския духовник Муктада Садр е начело, a алиансът на премиера Абади изостава според частични официални резултати 

Манолова свиква брифинг за изплащане на забавени заплати на работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861145

Манолова свиква брифинг за изплащане на забавени заплати на работнициДнес, 14 май 2018 г., омбудсманът Мая Манолова организира среща с подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова – Начева, директора на Фонда „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ при несъстоятелност на работодателя Ваня Борисова и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж.

10 ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861142

10 ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая
Десет души бяха ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая, който е вторият по големина в страната, предадоха световните агенции. Нападението е извършено срещу местната централа на полицията. Атаката е извършена от мъж и жена, придвижвали се мотоциклет-бомба. Ранени са четирима полицаи и шестима местни граждани, предаде БТА.

Издирването на Боян Петров продължава под Лагер 3

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178313_izdirvaneto_na_boian_petrov_produljava_pod_lager_3/?ref=rss


Двата екипа, издирващи Боян Петров, пеша днес ще оглеждат района около Лагер 2, обяви Деян Петков от екипа на Петров в София. Те ще разгледат определени точки, набелязани и благодарение на направените през последните дни сателитни снимки и видяното от хеликоптерите.<br /><br />Петков уточни, че няма планирано изкачване на върха за днес след като вчера едната група от издирващите достигна на 10 м под върха и не откри Боян Петров. Беше намерен само негов инсулин в района на Лагер...

Защо анализаторите държат дълги позиции на златото?

https://www.investor.bg/novini/130/a/zashto-analizatorite-dyrjat-dylgi-pozicii-na-zlatoto-260978/

Трейдърите очакват парите, вложени в индекси и криптовалути, да бъдат пренасочени към благородните метали

19 задачи в днешната миниматура по математика за четъртокласниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=374140

С изпит по математика, който е днес, продължава националното външно оценяване на четвъртокласниците. С резултатите от него може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта при балообразуването се определя от конкретното училище, поясниха от министерството на образованието.

Обрат на изборите в Ирак: Листата на Муктада Садр е начело, алиансът на премиера изостава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861137

Обрат на изборите в Ирак: Листата на Муктада Садр е начело, алиансът на премиера изоставаМуктада ас Садр е начело според първоначалните официални резултати от парламентарните избори в Ирак, при преброени над половината от гласовете, съобщи на пресконференция тази нощ Независимата избирателна комисия. Това означава изненадващо завръщане на сцената за влиятелния шиитски духовник националист, изместен от подкрепяни от Иран съперници,

Дете провали кариерата на майка си

https://www.actualno.com/curious/dete-provali-karierata-na-majka-si-news_674416.html

Майката на деветгодишно момиче блогърка от Канада с ник Lil Tay Анджела Тян е уволнена от високоплатената си работа заради провокационните постове на дъщеря ѝ, пише Vice, цитиран от лента.ру. За профила на Lil Tay в Instagram са абонирани над 1,7 милиона души. Във своите кратки видеопослания момичето се подиграва с хората, които са по-бедни от нея. Тя редовно нарича завистниците "кучки" и разхвърля пари пред камерата. Освен това заявява, че зрителите ѝ никога няма да могат да си позво

Мирослав Ненков: Здравната система се точи от шайка извън лекарските среди

https://frognews.bg/novini/miroslav-nenkov-zdravnata-sistema-tochi-shaika-izvan-lekarskite-sredi.html

„Здравната система е структурирана около един-два центъра, те са с бизнес насочени хора и не са „лекарите-крадци“, а шайка, която източва здравната ни система. Когато се появи контролът, ще се появи желание за въздействие върху този човек, който държи контрола“, коментира пред БНТ бившият здравен министър Мирослав Ненков.

По-важното от миналата седмица

https://www.investor.bg/analizi/85/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica--261016/

Българското правителство предлага вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене", САЩ излязоха от ядреното споразумение с Иран

Журналистът Мохамед Халаф: Джихадистите използват все по-често семейства за атентати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861139

Журналистът Мохамед Халаф: Джихадистите използват все по-често семейства за атентатиНовата стратегия на "Ислямска държава" се базира върху това да не се влиза в директен сблъсък. Това коментира журналистът Мохамед Халаф пред БНТ. Поводът са атентатите от последните дни в Париж и Индонезия. По думите му сега е в сила стратегия на джихадистите, при която се използват семейства за атентати,

Лошо време застраши хора и провали музикален фестивал в Германия

https://www.actualno.com/showbusiness/losho-vreme-zastrashi-hora-i-provali-muzikalen-festival-v-germanija-news_674411.html

Пет хиляди посетители на музикалния фестивал под открито небе Seaside Festival в германската провинция Долна Саксония бяха евакуирани заради лошото време в неделя (13 май), съобщи порталът t-online, цитиран от БГНЕС. От полицията отбелязват, че площадката на фестивала е разположена на брега на местен водоем. Необходим бил час за евакуацията, след което мястото се оказало изцяло под водата. По тази причина не могъл да излезе пред публика и популярният в Германия комик и музикант Ото Валкес (Ott

Ново нападение в Индонезия, поне 1 убит и десетки ранени

https://frognews.bg/novini/novo-napadenie-indoneziia-pone-1-ubit-desetki-raneni.html

Ден след атентатите срещу църкви в Индонезия беше извършено ново нападение - бомба е била взривена в полицейски участък в Сурабая. Загинал е един човек, а поне десет са ранени.

Войски на саудитската армия са пристигнали на йеменския остров Сокотра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861135

Войски на саудитската армия са пристигнали 
на йеменския остров СокотраСаудитски войски пристигнаха на йеменския остров Сокотра, включен от ЮНЕСКО в списък на световното природно наследство и представляващ обект на спор между Йемен и Обединените арабски емирства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на саудитски военен говорител. Саудитските войски са на мисия за обучение и поддържане на йеменските сили,

Композиторът на песента ни за „Евровизия”: Има търговия с точки

https://petel.bg/Kompozitorat-na-pesenta-ni-za----Evroviziya-----Ima-targoviya-s-tochki__264435

„Доволни и благодарни за представянето си на финала на „Еврозивия” сме. Аз съм там за пета година, но тази година беше най-силната конкур...

Делян Добрев: Парламентът трябва да даде мандат на правителството за преговори с инвеститор за АЕЦ "Белене"

https://petel.bg/Delyan-Dobrev--Parlamentat-tryabva-da-dade-mandat-na-pravitelstvoto-za-pregovori-s-investitor-za-AETS-Belene__264436

Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да н...

Дадоха на съд кмета и заместник-кмета на Радомир

https://petel.bg/Dadoha-na-sad-kmeta-i-zamestnik-kmeta-na-Radomir__264438

Снимка: old.viaranews.com Окръжната прокуратура в Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на Община Радомир...

Задържаха мъжа от Шумен, който наръга свой нападател, за да се защити

https://petel.bg/Zadarzhaha-mazha-ot-SHumen--koyto-naraga-svoy-napadatel--za-da-se-zashhiti__264437

В ареста за срок до 72 часа с постановление на прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен е задържан 36-годишният Велико Л. Той е бил привлече...

Очаква се шерпите, които търсят Боян Петров, да изкачат връх Шиша Пангма

http://nakratko.bg/category/58/159418/


Усилията за намиране на алпиниста ни Боян Петров в района на хималайския осемхилядник Шиша Пангма продължават. Очаква се шерпите, които го търсят, да изкачват върха днес.

Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15-ти май

http://budnavarna.bg/34172-zabranata-za-stroitelstvo-v-kurortite-vliza-v-sila-ot-15-ti-maj-2/

От 15-ти май до 1-ви октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“, Св. Св. Константин и Елена“, КК „Чайка“, КЗ „Прибой“, курортна зона – местност „Манастирски рид“ със заповед на кмета на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината за BudnaVarna.bg.

Спира се достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплексите. Изключение се допуска за неотложно аварийно-ремонтни дейности, съгласно чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

В периода от 1-ви май до 14-ти май изнасянето на строителни отпадъци от строежите в комплексите ще се осъществява в часовете от 8,00 до 10,00ч. и от 16,00 до 18,00ч., като извозването се осъществява по разрешения маршрут, след издадено от Община Варна удостоверение за насочване на строителни отпадъци и изкопни земни маси от съответния обект.

В срок до 14-ти май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите се задължават да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяване на строителните обекти, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи, тротоари и пътни настилки около строежите. Засегнатите от строителството зелени площи трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност. Дейността по изпълнението на настоящата заповед се осъществяват от „Общинска полиция“, съответното РПУ и районен кмет.

За нарушаване на заповедта и на основание на чл. 23 във връзка с чл. 15 от ЗУКЧ, физическите лица ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер от 10 000 лева до 50 000 лева.

Материалът Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15-ти май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

40-годишен благоевградчанин вдигна под тревога полиция и клиенти на нощен клуб, ето защо…

http://regiona.bg/40-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4/

40-годишен благоевградчанин се е обадил на тел.112 с фалшив сигнал за бомба в нощен клуб. След незабавна акция на полицията е разкрит.

Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е задържан Т.Г./40г./ от гр.Благоевград, около 04:40 часа в петък на тел.112, същият е заявил неверни обстоятелства за тревога, че в нощен клуб в гр.Благоевград има взривно устройство.

В хода на предприетите действия и извършена проверка такова устройство не е установено. За случая е уведомена РП-Благоевград.

 

Материалът 40-годишен благоевградчанин вдигна под тревога полиция и клиенти на нощен клуб, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пет звезди, които бяха убити от феновете си (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-zvezdi-koito-biaha-ubiti-ot-fenovete-si-videosnimki-2096702

Има звезди, чийто живот беше прекъснат на върха на кариерата и славата им от ръката на техните фенове. Вижте пет звезди убити от феновете си:

Кристина Грими

На 10 юни 2016 г. певицата е застреляна, докато дава автографи на фено

Експерт: Китайската АЕЦ „Белене“ ще е по-евтина от руската

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861131

Експерт: Китайската АЕЦ „Белене“ ще е по-евтина от рускатаКитайската национална ядрена компания, която официално заяви интерес да изгради АЕЦ „Белене“, е извънсистемен играч, с когото никой в България не е имал предварителни договорки. Тя е в състояние да изгради централата на по-ниска цена отколкото това щеше да стане чрез използването на руска ядрена технология.

2886 лева средно имат хората за втора пенсия

https://www.actualno.com/business/2886-leva-sredno-imat-horata-za-vtora-pensija-news_674380.html

2886.44 лв. е средната сума по партидите за втора пенсия в универсалните фондове, показват последните данни на Комисията по финансов надзор за първото тримесечие на 2018 г. При мъжете средният размер на натрупаните средства е 3025.10 лв. При жените сумата е по-ниска - 2739.62 лв. Първите, които ще получават втора пенсия - хората, които днес са на 55-59 г., имат 3631.46 лв. в партидите си. С най-голяма сума, заделена за втора пенсия, могат да се похвалят мъжете на възраст 50-54 г. - 3759.37 лв.

Спорт по тв днес: футбол, баскетбол, колоездене, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6861076

Спорт по тв днес: футбол, баскетбол, колоездене, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Томислав Дончев: Търговец на чорапи обжалва търг за софтуер?! Спираме такива неща с 3 промени в закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860844

Томислав Дончев: Търговец на чорапи обжалва търг за софтуер?! Спираме такива неща с 3 промени в законаВъзможно е кохезионните фондове за България да са с повече пари, отколкото сега, казва вицепремиерът  Още акценти: До дни правителството ще вземе решение за „Белене“ Въпреки натиска, защото имаше натиск, двете основни политики на ЕК – кохезионната и общата селскостопанска, са съхранени Много ме плаши ситуацията,

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/paket-komentira-leva-1574668.html

/КРОСС/ Банковата система продължава да генерира печалба, според данни на БНБ за първото тримесемие, пише Труд. Финансистът Димитър Чобанов коментира, че необслужваемите кредити остават проблем. Има ръст във взетите от домакинствата заеми за една година с повече от един милиард лева. "Бензинът ще мине 2,30 лева за литър", прогнозира 24 часа. Горивата у нас поскъпват всеки ден заради поскъпването на петрола на световните пазари. Вицепремиерът Томислав Дончев заявява, в интервю за 24 часа, "До дни ще вземем решение за АЕЦ Белене". "Въпреки натиска, защото имаше натиск, двете основни политики на Европейската комисия - кохезионната и селскостопанската, са съхранени", декларира още той. София и Габрово са шампиони по усвоени европари, съобщава Стандарт. Основната част от средствата са вложени в траспортна инфраструктура, но се харчи и за градинки, паркове и паметници. В дъното по усвояване на евросубсидии е Сливен. Видният археолог, проф. Николай Овчаров, призовава, в интервю за Стандарт, да не спира строежът на магистрала "Струма", а да се преместят откритите археологически находки. Според него, "Скаптопара" не е велик град, а обикновено тържище. "Ценни са само една гробница и малка църква, които могат да бъдат разглобени", коментира Овчаров

10 ранени при нов атентат в Индонезия

http://www.cross.bg/politziyata-syrabaya-dyshi-1574670.html

/КРОСС/ Десет души - четирима полицаи и шестима местни граждани, бяха ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая, който е вторият по големина в страната. Нападението е извършено срещу местната централа на полицията. Атаката е извършена от мъж и жена, придвижвали се мотоциклет бомба. Ранени са. Кадри от охранителна камери показват как двама полицаи спират мотоциклета с мъжа и жената на входа на сградата, преди бомбата да бъде детонирана. Според непотвърдена информация с двамата е имало и дете. Нападението става ден след като шестима атентатори камикадзе атакуваха три църкви в същия град. Те загинаха, както и още осем души. Ранени бяха около 40 души. Терористичната организация „Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в църквите. Вчера вечерта полицията уби предполагаем ислямист след взрив в апартамента му в Сурабая, при който загинаха съпругата и едно от децата му. След взрива полицията дошла на мястото и влязла в апартамента, където заварила предполагаемия ислямист да държи детонатор. Тогава го простреляла. Президентът на Индонезия Джоко Видодо осъди серията от атентати в Сурабая, които нарече „действия на мерзост и страхливост” и обеща да се прокара по-бързо нов закон за борба с тероризма, за да се води борба срещу ислямистките организации в страната.

Мохамед Халаф: Джихадистите вече използват семейства за атентатите

https://frognews.bg/novini/mohamed-halaf-djihadistite-veche-izpolzvat-semeistva-atentatite.html

Новата стратегия на ”Ислямска държава” се базира върху това да не се влиза в директен сблъсък. Това коментира журналистът Мохамед Халаф в студиото на ”Денят започва”. Поводът са атентатите от последните дни в Париж и Индонезия.

Министри се събират днес във Варна, ще обсъждат началото на туристическия сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=374138

Вицепремиерът Валери Симеонов и министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова ще посетят утре 14 май Варна във връзка с подготовката за туристическия сезон и опазването на чистотата на плажовете, научи Moreto.

Доверие без граници: 60-годишна жена „дари“ 21 000 лева на мними полицаи

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-60-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%80/

Полицейските служители от РУ Дупница са получили сигнал в петък от 60-годишна жена, която е хвърлила през терасата си на непознати лица 21 367 лв. Била убедена, че помага на полицията да залови измамници. След като изпълнила указанията на обадилите се по телефона, представящи се за полицаи, разбрала, че е жертва на измама.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница. Сн. илюстративна

Материалът Доверие без граници: 60-годишна жена „дари“ 21 000 лева на мними полицаи е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Четвъртокласниците се явяват на изпит по математика днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861126

Четвъртокласниците се явяват на изпит по математика днесВтори изпит от "малките матури" се провежда днес. Четвъртокланиците ще бъдат оценявани по математика, предаде БНТ. Тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен. Има още три задачи, на които учениците трябва да отговорят сами. На 16 май е Националното външно оценяване по "Човекът и обществото",

Григор Димитров остава №4 в света, Федерер се завърна на върха

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/14/3178312_grigor_dimitrov_ostava_4_v_sveta_federer_se_zavurna_na/?ref=rss


Григор Димитров запази четвъртото място в световната ранглиста, а Роджър Федерер се завърна на върха, въпреки че пропуска целия сезон на червени кортове. 36-годишният швейцарец оглави класацията на АТП за 309-а седмица, след като Рафаел Надал не успя да защити титлата от мастърса в Мадрид.<br /><br />Федерер има 8670 точки и преднина от 720 пред Надал. 31-годишният испанец може да си върне първото място, ако спечели за осми път турнира в Рим. Последната за сезона надпревара от...

Село в Пангюрско тръгна на бунт срещу "Асарел Медет"

https://www.actualno.com/plovdiv/selo-v-pangursko-trygna-na-bunt-sreshtu-asarel-medet-news_674418.html

Протест заради опит да се правят геоложки проучвания в областта Петелово до село Попинци, в Панагюрска община. Жителите на селото протестират срещу намеренията на "Асарел Медет", като опасенията са, че минният гигант иска да добива злато. Те твърдят, че областта е проучвана много подробно. Протестиращите смятат, че за да се проучи пак региона, има два начина – с взривове или с цианид. В първия случай хората се притесняват, че взривовете ще срутят къщите им, а с цианида ще и

Високопоставен представител на Северна Корея е в Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6861124

Високопоставен представител на Северна Корея е в ПекинВисокопоставен представител на Северна Корея пристигна днес в китайската столица Пекин, предаде ТАСС. Това съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. Севернокорейската делегация с високопоставения гост е пристигнала на международното летище в Пекин, където сериозно са били засилени мерките за сигурност.

Учени откриха признаци на човешко съзнание у плъхове

http://clubz.bg/67809-ucheni_otkriha_priznaci_na_choveshko_syznanie_u_plyhove

Невробиолози от университета на Индиана в САЩ заключиха, че животни, които не принадлежат към приматите, се отличават с характерна за човека умствена дейност, съобщи "Лента".

Било установено, че плъхове могат да си спомнят минали събития в хронологичния им ред. В изследването били използвани 13 плъха, които минали обучение за запомняне на списък от 12 различни аромата. Гризачите били поставени в специална камера и получавали възнаграждение, когато са разпознали повече от един аромат. 

След обучението те минали редица тестове, като при всеки от тях броят на ароматите бил променян, за да се потвърди, че животните са запомнили мястото им в списъка. По този начин било доказано, че плъховете могат мислено да възпроизведат целия списък. 

Гризачите успешно минали средно 87 на сто от изпитанията. Това потвърдило, че плъховете притежават епизодична памет, която съдържа информация за събития в хронологичния им ред.

Било констатирано, че този тип памет у гризачите е дълготрайна и устойчива. По думите на учените това ще позволи да бъдат създадени подходящи за изследвания генномодифицирани животни, засегнати от увреждания, които са сходни с невродегенеративни заболявания у човека като болестта на Алцхаймер. 

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.

Изборите в Ирак се печелят от крайни партии

https://www.actualno.com/asia/izborite-v-irak-se-pecheljat-ot-krajni-partii-news_674410.html

Двете антисистемни партии създадоха изненада на парламентарните избори в Ирак като изпревариха партията на премиера Хайдар ал Абади, сочат предварителните резултати, според АФП. Невижданият съюз между религиозния шиитски водач Муктада Садр и комунистите излезе начело, следван от листата на възпитаниците на Хаш ал Шааби, решаващ съюзник на армията за победата срещу групировката "Ислямска държава", уточнява БГНЕС. Садр е изключително известно име в Ирак, като той се сдоби с популярност

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване