Майдел: Ролята на гражданското общество е ключова за реформите в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865603

Майдел: Ролята на гражданското общество е ключова за реформите в Западните БалканиРолята на гражданското общество е ключова в спомагането и проследяването на процеса на реформи в Западните Балкани, заяви Ева Майдел, евродепутат и председател на Международното европейско движение по време на откриването на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж,

Определени са концесионери на 3 морски плажа

https://www.actualno.com/society/opredeleni-sa-koncesioneri-na-3-morski-plaja-news_674910.html

Правителството определи концесионерите на три морски плажа в област Варна – „Слънчев ден“, „Св. Св. Константин и Елена – север“ и „Св. Св. Константин и Елена - малък плаж“. Концесиите са за срок от 15 години. Концесионер на плаж „Слънчев ден“ е „Амадеус – Ей Си Джи“ ООД. За срока на договора таксата за един чадър и за един шезлонг в зоната за платени плажни принадлеж

Тайната на щастливия семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика

http://budnavarna.bg/34312-tajnata-na-shtastliviya-semeen-zhivot-ne-e-v-kompromisite-a-v-stabilnata-psihika/

Mихаил Лaбкoвcки e пcиxолoг, кoйтo пoдoбнo нa pодния cи гpaд Mоcква – нe вяpвa нa cълзи. Heгoвaтa пpaктикa e нaд 30-гoдишнa, a в поcлeднитe двe дeкaди oт живoтa cи e paдиo и тeлeвизиoнeн вoдeщ. Meтoдитe нa Лaбкoвcки включвaт иcтини и пълнa oткpовeноcт, кoитo пoвeчeтo xоpa нe ca гoтoви дa пoнеcат. Toй e пpотив вcичкo, коeтo eдин cвoбoдeн, пcиxичеcки здpaв, нopмaлeн и дoбpе живеещ чoвeк тaкa или инaчe никoгa нe би нaпpaвил.

Не бива да се правят никакви отстъпки и компромиси – те са най-прекият път към кабинета на онколога или кардиолога. Тайната на щастливия семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика. Когато един човек има уравновесен характер и стабилен ум, той може да живее с един партньор цял живот. И съответно – да обича само този един-единствен човек. Ако психиката ти е нестабилна, можеш да разлюбиш любимия за 10 минути или нещо в партньора ти все да те дразни… Това неминуемо води до раздяла – рано или късно.

Търсенето на недостатъци е охранителна функция в психиката на човек, който се бои от партньорски отношения. Всъщност, това е неспособността да създаваш такива.

Ако човек принципно не е имал проблемни отношения с родителите си, отношенията играят второстепенна роля. На първо място стои себереализацията.

Ние мерим любовта от равнището на страданията. А здравата любов – това е просто, когато си щастлив.

Всяка, подчертавам – всяка жена, която с години си стои у дома и се грижи само за децата и домакинството, деградира. Това е неизбежно. В края на краищата, на мъжа ще му стане скучно с нея, ще я смята за глуповата, а от там до развода има само една крачка. 

Самотата не е отсъствието на любов около вас. Това е отсъствие на интерес към себе си.

Всичко е просто – той е такъв, какъвто е. Вие сте такава, каквато сте. Или се чувствате добре заедно, или се разотивайте. И това е за предпочитане, преди да имате ипотека и да сте направили две-три деца.

Ако има нещо, което ви притеснява и тормози в отношенията ви с даден човек, разделете се с него. Не се страхувайте да бъдете сами. Няма човек на този свят, заради който си струва да разрушим и изгубим себе си, да пренебрегнем желанията и нуждите си.

Нито красотата, нито любовта искат жертви. Ако изискват, значи това не е вашата история. Няма такава цел, заради която да търпите каквото и да било в отношенията.

Нормалният човек не продължава отношения, в които не е уважаван. Впрочем, нормалният човек дори не започва такива.

Срещате се с хора, които ви разстройват и разплакват? Да не сте мазохисти?

Повечето хора се мъчат и умират, така и не познали чувството на щастие. Здравият човек винаги избира себе си и своето щастие, а невротикът – емоциите и отношенията. Това е разликата между тях.

Тъжно е, че жените оценяват своите успехи, постижения и таланти с това, как се отнасят към тях мъжете. 

Любовта бива само безусловна. На красотата може да се възхищават, талантите да уважават, женствеността да я ценят. Но хората обичат просто, защото обичат. Дори да ги няма талантите, красотата и женствеността, дори да има килограми отгоре, глупав характер и куп несъвършенства.

Всеки човек е ценен с комплекса от качества, които притежава. Нелепо е да приемаш характера, отричайки външността и обратното. Не бива да унижаваме човека заради това, че не съответства на идеала в главата ни.

Любовта – това е само опит да повторим своите детски преживявания. И ако отношенията с родителите са били напрегнати, нездрави, невротични, човек асоциира любовта с усещане за загуба, страх, тъга, самота. Той търси партньор, по отношение на когото ще се чувства като жертва. А да откриеш такъв човек, не е толкова трудно.

Жертвата обича да провокира сама собствените си страдания. Например да се връща към мъчителни спомени и преживявания.

Жертвите никога не разбират думите и живота буквално. У тях обидата чака в бойна готовност, предварително. Психически здравите хора никога не търсят скрит смисъл или второ значение в думите, не се опитват да ровят в чуждия мозък, за да проумеят какво става там.

Чувството за обида и унижение, а също и страх, са основните чувства на човека с психика на жертва. Ако нещо не му харесва, няма да го каже веднага. Не! Той ще даде възможност на недоволството и обидата хубавичко да узреят и да нахлуят в живота му. А после ще се уповава на тях, за да стигне до края. И тогава навярно ще каже: „Колко още може да ме измъчваш?!“

редактор: Сияна Велева

Източник: chetilishte.com

Материалът Тайната на щастливия семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Инфлацията в еврозоната се забави до 1,2%

https://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-evrozonata-se-zabavi-do-12-261212/

Ръстът на потребителските цени в рамките на ЕС е най-голям в Румъния – 4,3%

Томислав Дончев: Строим АЕЦ "Белене" само на пазарен принцип

http://www.moreto.net/novini.php?n=374304

Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран - без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Министерски съвет по темата за размразяването на проекта АЕЦ "Белене", която отново е актуална от няколко дни.

Московски: Позицията на правителството за превозвачите не е променяна, а е надграждана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865584

Московски: Позицията на правителството за превозвачите не е променяна, а е надгражданаПозицията на правителството за защита на българските превозвачи, не само че не е променяна, а е надграждана в редица срещи и форуми, каза пред журналисти в МС министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БТА. Позицията е официална и публична и е в интерес на българските превозвачи, заяви той. Предлагам Георги Свиленски, депутат от БСП,

Младежки конкурс за есе и постер на тема „Европредседателството и Аз“

https://pressbulgaria.com/m/MYTSHAGW.html

Сдружение „Талантс“ провежда младежки конкурс за есе и творческа концепция за постер на тема „Европредседателството и Аз“. Инициативата е част от проект „Младежите и Европредседателството“, който е насочен към младежи и цели повишаване на осведомеността и заемането на информирана гражданска позиция от тях, относно дейностите в град София, свързани с провеждането на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Предвижда се да бъде създаден сборник с най-добрите есета и идеи за постер, подготвени от младите хора. За повече информация относно изискванията и сроковете на конкурса посетете: www.youth4europe.net. Проект „Младежите и Европредседателството“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 от сдружение „Талантс“.

Заветът на Боян: Пазете природата и се борете с ония, които я разрушават!

https://www.actualno.com/society/zavetyt-na-bojan-pazete-prirodata-i-se-borete-s-onija-koito-ja-razrushavat-news_674911.html

Боян Петров, надеждите за когото угаснаха, след като днес бе прекратен последния полет по издирването му в Шиша Пангма, защитаваше природата с цената на всичко. Кратко послание от него от книгата му "Първите седем" стана хит в социални мрежи. Ето какво гласи то: "Предвид това, че изкачвам далечни и високи върхове, разположени най-често в национални паркове или защитени зони, аз си поставих ограничения за произхода на парите, с които реализирам целите си. Категорично отказвам и не

Фотографи са предизвикани да снимат надпреварата по морените на Витоша

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/16/3179708_fotografi_sa_predizvikani_da_snimat_nadprevarata_po/?ref=rss


Визуални артисти и фотографи са предизвикани от "Ред бул" (Red Bull) да станат част от надпреварата на атлети по природния феномен морените на Витоша, съобщиха от пресцентъра на компанията.<br /><br />Състезанието е единствено по рода си в световен мащаб, а в тазгодишното му осмо издание след кандидатстване и одобрение ще бъдат избрани хора с интерес към фотографията. Те ще могат да се запознаят със стандартите за видеозаснемане и обработка на Red Bull Media House, да...

К. Караиванова: Стъпвайки на пазара в България, влизате на огромния пазар на ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/k-karaivanova-stypvaiki-na-pazara-v-bylgariia-vlizate-na-ogromniia-pazar-na-es-261210/

Председателят на КФН откри финансова конференция по време на Международното изложение на високите технологии в Пекин

Рамуш Харадинай: Косово няма какво повече да даде на сърбите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865572

Рамуш Харадинай: Косово няма какво повече
да даде на сърбитеКосово няма какво повече да даде на сърбите, заяви премиерът Рамуш Харадинай, който смята, че Косово е дало на сръбското малцинство достатъчно конституционни права, предаде агенция МИА. Помолен да коментира искането на сръбския президент Александър Вучич за отстъпки от страна на Косово с цел да се стигне до "решение за окончателния му статут",

Белгия отказа да предаде на Испания трима бивши каталунски лидери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865573

Белгия отказа да предаде на Испания трима бивши каталунски лидери Белгийското правосъдие отказа днес да изпълни европейските заповеди за арест, издадени от Испания през март срещу трима бивши членове на каталунското ръководство, свалено след осуетения опит за отцепване на областта в края на 2017 г., предаде Франс прес. Заповедите за арест срещу бившите министри сепаратисти Меричел Серет, Антони Комин и Луис Пуч,

МЗ увери, че ще има лекарства за пациентите с ХИВ

https://www.actualno.com/healthy/mz-uveri-che-shte-ima-lekarstva-za-pacientite-s-hiv-news_674914.html

Във връзка с получен на 15 май т.г. в Министерството на здравеопазването сигнал от пациентска организация за липсващи медикаменти за ХИВ в специализираните центрове в Стара Загора и Варна, от здравното ведомство информират, че към момента за УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ АД - гр. Ст. Загора са осигурени всички заявени за месеците май и юни 2018 г. видове и количества антиретровирусни лекарствени продукти. Лекарственият продукт с INN Darunavir е осигурен чрез освобождаване на ко

Становището на Момчил Неков срещу двойното качество на продуктите на единния пазар прието с голямо мнозинство в ЕП

https://frognews.bg/novini/stanovishteto-momchil-nekov-sreshtu-dvoinoto-kachestvo-produktite-edinniia-pazar-prieto-goliamo-mnozinstvo.html

Европейският съюз /ЕС/ да предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, като се разработи единна методология и провеждане на сравнителни тестове на хранителни продукти в различните държави-членки, които да бъдат завършени възможно най-рано, за предпочитане през 2018 г.

Бивш любовник на перничанката Антония Петрова: Тя е най-добра в леглото от всички миски! (Вижте как привлича милионери)

http://www.struma.com/hailaif/bivsh-lyubovnik-na-pernichankata-antoniya-petrova-tya-e-nai-dobra-v_134342/

Бивш любовник на Мис България 2009 Антония Петрова разкри пред „Галерия“ пикантни подробности около интимния живот на моделката. По думите му блондинката била една от най-добрите в леглото, а в оралната любов била истинска кралица.

„Бил съм с много миски, но Антония няма равна на себе си. С уменията си в кревата спокойно може да прелъсти и най-тлъстия милионер. И го прави“, твърди бизнесменът, опитал от сладострастните ласки на Петрова.

Двамата са...

Продължава

Концесионерите на летище "Пловдив" представиха намеренията си

https://www.actualno.com/plovdiv/koncesionerite-na-letishte-plovdiv-predstaviha-namerenijata-si-news_674908.html

Представители на концесионера на летище „Пловдив“ консорциум между „Хайнан“ и „Пловдив ЕърпортИнвест“ представиха намеренията си за развитие на аеропорта на среща с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, съобщиха от местната администрация. В срещата участваха кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов, председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметовете на шестте пловдивски района и заместн

Цената на военните проекти очаквано скочи с над 500 млн. лева

http://www.mediapool.bg/tsenata-na-voennite-proekti-ochakvano-skochi-s-nad-500-mln-leva-news279162.html

Проектите за купуването на нови тип изтребители и бронирани машини очаквано поскъпнаха общо с над 500 млн. лева до над 3.2 млрд. лева. Това стана след като правителството включи във финансовата схема и Данъка добавена стойност (ДДС). В сряда кабинетът предложи на парламента да одобри двата проекта, а военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да стигне до сделки още в рамките на тази година.   Проектът за купуването на най-малко 8 нови изтребители ще излезе 1.8 млрд. лева с ДДС и ще се изплаща десет години, а този за 150 бронирани машини ще стигне 1.464 млрд. лева с ДДС, които ще се плащат 12 години.   По-рано военният министър Красимир Каракачанов каза, че до края на май ще внесе и проекта за два нови патрулни кораба. Ако в цената му влезе и ДДС, вероятно и той ще надмине 1 млрд. лева.   Това са трите най-големи сделки от модернизацията, като правителството планира да ги реализира едновременно. Те обаче биха били сериозно предизвикателство и за държави с далеч по-голям Брутен вътрешен продукт и много анализатори се съмняват в успешния им изход.   "Надявам се до края на годината да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания, който даде най-добрата оферта за цени, поддръжка и въоръжения, той ще бъде предпочетен", каза Каракачанов.   Нов фаворит за самолетите      Каракачанов обясни, че в проекта за нов тип изтребители ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови фирми.    "До момента шест фирми са проявили интерес. Даваме опция за нови или за втора ръка самолети", каза министърът.    Проектът за покупката на нови изтребители беше на финалната фаза и дори беше избран победител – шведските машини "Грипен".    Управляващата партия ГЕРБ обаче инициира парламентарна проверка на проекта, която установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови предложения.   Първоначалната идея бе МО да обмисли да поиска нови оферти само от страните и компаниите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър". Но в крайна сметка кръгът ще бъде разширен.     Каракачанов обясни, че в проекта ще влязат и френските изтребители "Рафал", американските Ф 18, модернизирани Ф-16 от Израел и нови "Юрофайтър" от Германия.    Намерението на МО да иска оферти за нови Ф 18 и "Юрофайтър" е безсмислено, тъй като това са мощни и модерни машини, чиято покупка, а още повече експлоатация и поддръжка, затрудняват далеч по-богати от България страни. Само преди няколко месеца Каракачанов призна, че България няма пари и за самолети "Рафал".   Така на практика в играта реално влиза само един нов участник и това е Израел. Хърватия договори с Израел покупката на 12 употребявани израелски изтребители Ф-16C/D за около 420 млн. евро и подобна оферта влиза в българските възможности.   Каракачанов съобщи в сряда, че РСК "МиГ" няма да бъде поканена, защото към Русия има санкции, а и "говорим за производство на техника съвместима със стандартите на ЕС и на НАТО".   Много интереси в конкурса за бронираните машини   Каракачанов обясни, че в проекта за нови бронирани машини се предвижда и включването на  българската индустрия при реализирането му.    Доскоро този проект вървеше най-бавно, но в последните месеци той бе форсиран и сега се смята за най-приоритетен.   Около проекта има много бизнес и политически интереси и се очаква сериозно напрежение.   Интерес към него имат мултинационалната компания General Dynamics, американската  Textron, германската Rheinmetall, финландската Patria и други.   Новите кораби едва ли скоро ще плават   Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за общо 820 млн. лева без ДДС пропадна, след като спечелилата фирма МТГ "Делфин", която единствена бе подала оферта, се отказа изненадващо в последния момент.   Официалната причина за конфуза, посочена от МО, бе начисляването на ДДС върху военните проекти.   Според военни експерти обаче дори и с 820 млн. лева строителството на два нови модерни военни патрулни кораба би било предизвикателство за която и да е компания.   Към момента бъдещето на този проект изглежда най-съмнително. Възможно е Военноморските сили да намалят изискванията си към новите машини, за да влязат в бюджета, но най-вероятно е проектът да остане на трупчета.   Най-вероятният сценарий е министерството да инвестира средства в ремонта на старите кораби, на които разчита от години.

Програма Мондиал 2018 - Всички стадиони и мачове в Русия това лято

https://www.24chasa.bg/sport/article/6865328

Програма Мондиал 2018 - Всички стадиони и мачове в Русия това лятоМного победи и загуби предстои да видим това лято. Световното първенство по футбол Мондиал 2018 ще стартира на 14 юни на стадион "Лужники" в Москва, Русия и вече всички фенове отброяват дните до началото. Това, което ще ни поднесе първенството са и изключителните стадиони, на които ще се играят срещите от спортната програма.

Израел повика шарже д'афера на турското посолство заради изгонения от Анкара посланик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865564

Израел повика шарже д'афера на турското посолство заради изгонения от Анкара посланикИзраел протестира днес по повод това, което той определя като "неподобаващо отношение" от страна на Турция спрямо неговия изгонен посланик, след като турски медии показаха как посланикът е бил претъсен пред очите на всички при проверка за сигурност на летището, предадоха Ройтерс и БТА. В отговор на отношението спрямо посланик Ейтан Наех

Над 146 000 лв. ще бъдат изплатени на пострадали от забавено правосъдие

https://www.actualno.com/society/nad-146-000-lv-shte-bydat-izplateni-na-postradali-ot-zabaveno-pravosydie-news_674909.html

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 146 650 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства. Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено пр

Вижте най-новите моди сред абитуриенти 2018

http://budnavarna.bg/34309-vizhte-naj-novite-modi-sred-abiturienti-2018/

Разголени танцьорки и огромни количества алкохол посрещат абитуриенти в парти бус. В навечерието на баловете зрелостници търсят все по-нестандартни начини, за да прекарат незабравимо звездната си нощ. След като отпразнуват завършването с класния си ръководител, младежите в София могат да наемат празничен рейс за 1, 2 или 3 часа. Цената варира от 200 до 480 лв. за цялата компания. В нея са включени шофьор, гориво и диджей. Голямата изненада на вечерта са две еротични танцьорки, които ще танцуват пред зажаднелите погледи на зрелостниците. По-загорелите ще могат да си поръчат и индивидуален танц от пищните мадами, които да им се отъркат в скутовете.

Пирати грабват вниманието на морските зрелостници тази година. Автентични кораби със съкровища ги очакват на пристанищата в Бургас и Варна. Билетите са между 20 и 40 лева на човек в зависимост от програмата, която младите си изберат. През цялото време корабът е в открито море, а на борда има истински пирати, които се грижат настроението да е на ниво с много музика и закачливи игри.

Тазгодишните дванадесетокласници решават да се впуснат смело в живота и с казино забава. Зрелостниците влизат в тъмна стая с подходящ декор и могат да пият и залагат цяла вечер на едни от най-известните игри като покер и рулетка. На партито присъстват и професионални крупиета, които ще следят играта и ще раздават чиповете на хазартаджиите.

Арабската нощ също е сред предпочитаните партита от абитуриентите. Те ще се потопят в атмосферата на близкия Ориент, за което ще спомогнат две кючекини. В програмата за 400 лв. са включени наргилета и гадателки, които ще предсказват бъдещето на карти и на ръка. На входа пък ще ги чака художник, който ще изрисува ръцете на гостите с къна.

Други класове са избрали да слеят креативността с алкохола и да забъркват коктейли под ръководството на истински барман в звездната си нощ. Цената за тези партита е 300 лв., а саморъчно направените аперитиви са без ограничение.

За двойно по-малко пари се организират и хавайски партита. Те не са сред най-предпочитаните от абитуриентите, но има достатъчно заявки и за тях. В цената са включени типичните гердани с хавайски цветчета и коктейли, поднесени в кокосови орехи.

По-нестандартно мислещите класове ще отидат на пижама парти. За 370 лв. агенциите организират невероятни купони с бой с възглавници. Не е нужно абитуриентите да си носят пижами, защото още с влизането им се подаряват дрехи за сън, пише „България днес“. Лъскавите тоалети и високите обувки се оставят настрана и младежите могат да купонясват на воля. След партито ще са готови директно за леглото и няма да се терзаят как да съблекат официалните дрехи, без да ги повредят.

Нестандартните идеи на тазгодишните абитуриенти не са само в купоните за края на вечерта. Такива не липсват и за външния вид. Тази година тенденциите сочат, че зъбите върху ноктите ще „избият рибата“. Девойки масово си запазват часове в разкрасителните салони, където професионалисти да им наредят ченета по пръстите.

Обувките на висок ток с пера или клони на дървета също са в модните каталози на завършващите. Тези с конски копита обаче се нареждат на челно място в класациите. Големите возила като трактори и камиони вече са в миналото. Този месец по улиците ще дефилират абитуриенти с ретро коли. Повечето от тях са спортни и тунинговани допълнително, което още повече блазни завършващите, които искат да блеснат на бала си.

Материалът Вижте най-новите моди сред абитуриенти 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865550

Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в

Кола с българска регистрация е бил използвана при зрелищна кражба в Белгия

http://www.cross.bg/politziyata-magazin-bulgarska-1574884.html

/КРОСС/ Автомобил с българска регистрация е бил използван от извършителите на зрелищна кражба на магазин за техника в Белгия, съобщиха местни медии. В събота и неделя магазин на европейска верига в северната област Фландрия е бил обран два пъти. Извършителите били маскирани и използвали алуминиеви пана, за да заслепят датчиците за движение в помещението. Те пълзели по земята, за да бъдат сигурни, че няма да бъдат засечени. В първата нощ били откраднати смартфони, а във втората - преносими компютри и таблети, на обща стойност около 45 000 евро. Полицията е по следите на двама заподозрени, които са забелязани на записи от охранителните камери като посетители дни преди нападението. Двамата се разходили в магазина, без да купуват нищо и това породило съмнения. Полицията призовава свидетели или хора, които може да знаят нещо за крадците, да подадат сигнал.    

С нов апарат помогнаха на 30 пациенти, застрашени от рак на дебелото черво, в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6865546

С нов апарат помогнаха на 30 пациенти,
застрашени от рак на дебелото черво, в Горна ОряховицаНад 1000 пациенти са преминали през гастроентерологичиня кабинет в горнооряховската болница, след като през януари м. г. в него заработи модерна ендоскопска система от колноскоп и гастроскоп. Това съобщи д-р Илко Костурков, гастроентеролог в Първо вътрешно отделение на МБАЛ, който интензивно работи с новата апаратура.

Борисов: На ЕС хич не му се занимаваше със Западните Балкани

https://www.actualno.com/politics/borisov-na-es-hich-ne-mu-se-zanimavashe-sys-zapadnite-balkani-news_674906.html

Премиерите идват и си отиват, но държавите остават. Преди 15 години Гърция даде в Солун перспектива на България и Румъния, трябва да го помним. Днес в София идват лидерите на Европа – хич не им се занимава със Западните Балкани, имаме си проблеми, но накрая приеха присърце темата. Това се дължи изключително на канцлера Ангела Меркел – не знам дали ще вземе Нобелова награда, но за това ѝ дължим. Това заяви премиерът Бойко Борисов в реч при откриването на конференцията "Ди

Starbucks засилва фокуса си върху Китай

https://www.investor.bg/novini/346/a/starbucks-zasilva-fokusa-si-vyrhu-kitai-261181/

Компанията цели да увеличи над три пъти приходите си и почти два пъти броя на обектите си в Китай през следващите пет години

Пирински: Нужно е ново поколение структурни реформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865496

Пирински: Нужно е ново поколение структурни реформи
На 15 май Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент разгледа предложението на Еврокомисията за увеличаване на бюджета на Програмата за структурни реформи за периода до края на 2020 г. Очаква се Програмата да продължи и през новия програмен период 2021-2027 г., съобщиха от офиса на Георги Пирински,

Правителството се надява на конкуренция между инвеститори за АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/pravitelstvoto-se-nadiava-na-konkurenciia-mejdu-investitori-za-aec-belene-261214/

Държавата може да бъде съдружник в централата, но все още не е ясно с какъв дял, смята вицепремиерът Томислав Дончев

Издирването на Боян Петров официално приключи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179705_izdirvaneto_na_boian_petrov_oficialno_prikljuchi/?ref=rss


Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, официално приключи. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа в България.<br /><br />По-рано екипът бе призовал на издирването да се сложи край заради липсата на следи от Петров и опасността за участниците в експедицията заради лошото време.<br /><br />По обяд българско време екипът на алпиниста е осведомен и за решението на китайските власти, че слагат край на издирването.<br...

Митрополит Йоан: Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква

http://www.moreto.net/novini.php?n=374296

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благословение представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р.

Хората, определяни като "нощни птици", често променят настроението си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6865545

Хората, определяни като "нощни птици", често променят настроението сиХората, определяни като "нощни птици", трябва да са бдителни за психичното си здраве - нарушаването на естествения ритъм на вътрешния им часовник увеличава риска от промени в настроението им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. "Човек трябва да се събужда при изгрев слънце - увери невропсихоложката Лора Лайъл от университета в

Спечелете комплект летни гуми в новата игра на Nokian Tyres и OFFNews

https://offnews.bg//obshtestvo/spechelete-komplekt-letni-gumi-v-novata-igra-na-nokian-tyres-i-offnews-680742.html

Спечелете комплект летни гуми в новата игра на OFFNews и финландските премиум производители на автомобилни гуми Nokian Tyres.

Играта започва днес и ще продължи 10 дни, в които вие трябва да отговорите правилно на няколко въпроса.

Ще зададем 10 въпроса - по един за всеки ден. Можете да отговаряте и на старите въпроси, които вече са публикувани.

Въпросите, както и начин за регистрация, може да видите в специалната ни страница за играта. 

Победителят ще бъде определен чрез жребий, в който ще участват всички верни отговори. Ако един човек е отговорил вярно и на 10-те въпроса, името му ще бъде включено в томболата 10 пъти. Ако е отговорил вярно само на 1, пак ще участва, но шансът му да спечели ще е 10 пъти по-малък.

До всеки въпрос има жокер, който ще Ви помогне за верния отговор. Ще Ви помогне и страницата на Nokian Tyres.

За да участвате в играта трябва да сте регистрирани Моля, ползвайте верен e-mail, защото на него ще се свържем с победителя.

Ограбиха зрелищно магазин в Белгия с кола с български номера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865502

Ограбиха зрелищно магазин в Белгия с кола с български номераАвтомобил с българска регистрация е бил използван от извършителите на зрелищен грабеж на магазин за техника в Белгия, съобщиха местни медии. В събота и неделя магазин на европейска верига в северната област Фландрия е бил обран два пъти. Извършителите били маскирани и използвали алуминиеви пана, за да заслепят датчиците за движение в помещението.

Утре ще бъде подписан меморандум между България и Сърбия за газовата връзка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865515

Утре ще бъде подписан меморандум между България и Сърбия за газовата връзкаМеморандум за газовата връзка ще подпишат България и Сърбия утре на срещата на върха, заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова на дискусия на тема "Инвестиционен потенциал на Западните Балкани" в НДК.  На следващия ден - 18 май, ще бъде подписан меморандум и между България и Македония.

МЗ е осигурило лекарствата за пациентите с ХИВ в цялата страна

http://www.mediapool.bg/mz-e-osigurilo-lekarstvata-za-patsientite-s-hiv-v-tsyalata-strana-news279161.html

Министерството на здравеопазването съобщи, че е осигурило лекарственото лечение на пациентите с ХИВ в цялата страна, след като преди ден е получило сигнал от пациентска организация за липсващи медикаменти в специализираните центрове в Стара Загора и Варна. Към момента за УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович“ АД - гр. Ст. Загора са осигурени всички заявени за месеците май и юни 2018 г. видове и количества антиретровирусни лекарствени продукти. Лекарственият продукт с INN Darunavir е осигурен чрез освобождаване на количества от оперативния резерв от антиретровирусни лекарствени продукти и чрез договор, сключен от МЗ с търговец на едро, за което изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ АД - гр. Ст. Загора е уведомен с писма с рег. №33-21-34/09.05.2018 г. и рег. №33-21-55/11.05.2018 г. Лекарственият продукт Stocrin film coated tablet 200 mg x 90 (INN Efavirenz) е осигурен чрез освобождаване на количества от Оперативния резерв от антиретровирусни лекарствени продукти, за което изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович“ АД - гр. Ст. Загора е уведомен с писмо с рег. №33-21-34/09.05.2018 г. Лекарственият продукт с INN Emtricitabine/Tenofovir disoproxil film-coated tablet 200/245 mg x 30 е осигурен чрез договор, сключен от МЗ с търговец на едро, за което изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ АД - гр. Ст. Загора е уведомен с писмо с рег. №20-Р-60/09.05.2018 г. За УМБАЛ “Св. Марина“ ЕАД - гр. Варна заявените за месец май 2018 г. опаковки от лекарствения продукт с INN Darunavir, за който се отнася сигналът на пациентската организация, са осигурени чрез освобождаване на количества от Оперативния резерв от антиретровирусни лекарствени продукти, за което изпълнителният директор е уведомен с писмо с рег. №33-21-34/09.05.2018г. За да осигури непрекъснатост на терапията на ХИВ позитивните пациенти Министерството на здравеопазването е преразпределило всички количества от наличния резерв на МЗ към лечебните заведения за медикаментите Darunavir; Raltegravir; Tenofovir disoproxil - в количества, достатъчни да обезпечат нуждите на лечебните заведения до края на месец юни; Efavirenz - в количества, достатъчни да обезпечат нуждите на лечебните заведения до края на месец юни. Купени са и допълнителни количества на стойност до 30 000лв. без ДДС по всяка от следните позиции: Darunavir – доставен на 10.05.2018 г и Raltegravir – доставен на 14.05.2018 г. За лекарствения продукт Emtricitabine/Tenofovir disoproxil е закупено количество на стойност 30 000лв. без ДДС, което е разпределено в лечебните заведения на 09.05.2018 г.  

Григор допусна драматична загуба на рождения си ден

http://clubz.bg/67929-grigor_dopusna_dramatichna_zaguba_na_rojdeniq_si_den

На връх 27-ия си рожден ден Григор Димитров допусна загуба от Кей Нишикори (Япония) във втория кръг на Мастърс турнира в Рим. След 3-часове битка българинът отстъпи със 7:6(4), 5:7, 4:6.

Във втория и третия сет Димитров направи пробиви в решителни моменти, но допусна обрати.

В третия рунд Нишикори излиза срещу германеца Филип Колшрайбер.

Това бе един от онези мачове, след които феновете на Григор остават разочаровани, тъй като той държеше победата в ръцете си. 

Нишикори пропусна част от миналия сезон, тъй като лекуваше контузия. Днес той показа, че се набира скорост, а завръщането му в топ 10 е въпрос на време. 

Японецът проби за 3:2 в откриващия сет. Димитров отвърна за 5:5, при това на нула. Така се стигна до тайбрек, в който четвъртият в света беше по-добър и взе връх със 7:4.

Вторият сет започна равностойно, както и откриващия. Като по учебник Григор спечели считания за ключов седми гейм - 4:3. Нишикори обаче отвърна моментално - 4:4. При 6:5 азиатецът направи още един брейк и изравни общия резултат.

За жалост решителната част имаше подобен развой и завършек.

Хасковлията проби за 3:2 и затвърди - 4:2. Победата се зададе, но оттук до края думата имаше само Кей Нишикори - с четири поредни гейма той обърна и спечели мача.

Той първо намали, после изравни с брейк, затвърди (българинът имаше точка за пробив, но не се възползва) и направи финален пробив за 6:4 и 2:1.

Очаквайте подробности.

България е най-популярна в Албания

http://clubz.bg/67928-bylgariq_e_naj_populqrna_v_albaniq

България се радва на най-голяма популярност в Албания сред страните от Западните Балкани. Това са данни от проучване на "Галъп интернешънъл". В Албания 63% имат положително отношение към България. В останалите страни одобрението към България също е високо и е около 60%

Българите не са загубили своето приятелско и искрено мнение за Македония. Деликатните отношения в продължение на десетилетия не са успели съвсем да заличат близките връзки, а пробивът от последните месеци явно наново напомня на българските граждани общата история на двете страни. Затова и в дебата за името, който е пред решение и ще отвори евроатлантическата перспектива на Македония, гражданите на България инстинктивно подкрепят Македония.

70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Гърция Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото ни проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад.

Според данните, народът на България няма нищо против дори и името на Република Македония да остане такова, каквото е - 58% от чулите за спора за името биха приели и тази опция, а само 15% са на обратното мнение. Очевидно, обществените настроения у нас кореспондират добре и с официалната българска позиция (изразена наскоро от министър Захариева) – която винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име, наред с ненамеса в спора между Атина и Скопие, насърчаване на диалога между двете страни и недопускане на евентуални териториални претенции към страната ни в евентуално ново име.

 

 

Ангела Меркел: Европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима

http://www.cross.bg/balkani-zapadnite-merkel-1574883.html

/КРОСС/ В първата си голяма реч пред Бундестага в новия си мандат германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима. Те трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си, заяви тя. Преди да отлети за София, тя обясни колко е важно перспективата пред страните от региона да не бъде оспорвана: „Трябва да отговорим на въпроса какво ще правим със Западните Балкани. Днес летя за София, утре ще се срещнем с лидерите на страните от този регион. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Сега въпросът е как и при какви условия може да стане това, но мога само да кажа следното: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи".В речта си Меркел засегна всички важни теми пред Германия и Европа в момента. Трябва да решим как ще управляваме миграционните потоци, посочи тя. С 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция, подчерта още Меркел. Тя заяви, че е необходимо да се увеличи военният бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в Румъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика.

Рязък скок на покупките на лизинг отчита БНБ

http://econ.bg/Новини/Рязък-скок-на-покупките-на-лизинг-отчита-БНБ_l.a_i.761652_at.1.html

Bзeмaниятa пo финaнcoв лизинг нa дoмaĸинcтвaтa и нeтъpгoвcĸитe opгaнизaции, ĸoитo ги oбcлyжвaт, ca ce пoвишили c 49,4% зa гoдинa, пoĸaзвa...

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865528

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища
Първият зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас на 21 май ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в него ще участват 10 100 квестори. Това съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от БТА. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по различни

Проф.Николай Слатински: Само в съня може да се случи точно същото, което съзирам наяве

https://frognews.bg/novini/prof-nikoloi-slatinski-samo-sania-moje-sluchi-tochno-sashtoto-koeto-saziram-naiave.html

Мисля си постоянно за нашия народ - с тревога и натрапливо чувство, че това не може да бъде друго, освен психоделичен сън. Това пише в свой коментар проф. Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

„Черно море“ срещу „Локо“ Пд на „Тича“ днес

http://budnavarna.bg/34307-cherno-more-sreshtu-loko-pd-na-ticha-dnes/

снимка: Будна Варна

Черно море“ и „Локомотив“ Пд се изправят днес на „Тича“ в първа среща от втория плейоф в Първа Професионална лига. Двубоят е от 19:00 часа. Билетите са на цена от 6 лева и ще могат да се закупят от касите на стадион “Тича” два часа преди началото на срещата.

След последната тренировка снощи наставникът на „моряците“ Илиан Илиев качи отбора на лагер в к.к. “Св. Св. Константин и Елена”.

Две промени в групата за мача с Локо Пловдив направи специалистът. За разлика от срещата със Септември в София на мястото на Емил Янчев и Иван Дюлгеров сред 18-те попаднаха Мартин Костадинов и Иван Дичевски. Аут за двубоя са контузените Мариян Огнянов, Дани Кики и Витиня, както и отпадналият от списъка Николай Минков.

Групата на „Черно море“:

Благой Макенджиев, Иван Дичевски, Стефан Станчев, Мирослав Енчев, Илиас Хасани, Даниел Димов, Атанас Зехиров, Кононго, Георги Илиев, Фабио Мартинш, Мартин Костадинов, Аристот Н`Донгала, Мехди Фенуш, Георги Божилов, Петър Витанов, Мартин Минчев, Марек Кузма, Радослав Василев.

Групата на „Локомотив“ Пд:

Антони Милина, Росен Андонов, Димитър Везалов, Мохамед Муса, Мустафа Абдулахи, Стивън Езе, Юрица Булят, Димитър Велковски, Ванчо Траянов, Янко Ангелов, Парвизджон Умарбаев, Игор Банович, Петър Главчев, Симеон Райков, Елитон Жуниор, Веселин Марчев, Абделхаким Буна, Филип Михалевич, Анте Аралица.

Първата среща от втория плейоф в Първа лига между тимовете на „Черно море” и „Локо” Пд е поверена на Николай Йорданов.

Веселин Мишев и Петър Джугански са негови асистенти, а допълнителни асистент съдии Стефан Павлов и Ивелин Занев. Александър Атанасов. Четвърти рефер е Александър Александров. Съдийски наблюдател е Ичко Лозев.

Материалът „Черно море“ срещу „Локо“ Пд на „Тича“ днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Община Кюстендил дава рамо на студентка да учи изящни изкуства в Париж

https://www.actualno.com/goodnews/obshtina-kustendil-dava-ramo-na-studentka-da-uchi-izjashtni-izkustva-v-parij-news_674904.html

Община Кюстендил дава рамо на Пламена Димитрова от школа „Новите майстори“ да продължи обучението си в престижната Ecole des Beaux Arts или Национално училище за изящни изкуства в Париж. Момичето е в трети курс студентка в Националната художествена академия по специалността „Живопис“. Пламена участва активно във всички изложби на кюстендилската школа по изобразителни изкуства „Новите майстори“, проектите „Майстора на един де

Борисов: Срещата между ЕС и Западните Балкани дължим на Меркел, нека й благодарим (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865516

Борисов: Срещата между ЕС и Западните Балкани дължим на Меркел, нека й благодарим (На живо)Това са мои приятели не ги приемам и за гости даже. Така откри министър-председателят Бойко Борисов конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК. Аз съм човек, който обича историческата памет да се пази. Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерете на Западните

Ваня Манова: Създадохме инфраструктурата за мобилните плащания

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/vania-manova-syzdadohme-infrastrukturata-za-mobilnite-plashtaniia-261177/

Какво е бъдещето на технологиите за разплащане разказа мениджърът на Mastercard за България и Македония

Лекари предлагат професионалните шофьори да минават прегледи за сънна апнея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865523

Лекари предлагат професионалните шофьори да минават прегледи за сънна апнея
Професионалните шофьори трябва да преминават през прегледи и за сънна апнея, каза днес доц. Марио Милков от Медицинския университет във Варна, който представи пилотен проект за изследване, обхващащо водачите от градския транспорт в крайморския град, цитиран от БТА. Той уточни, че вече се водят дискусии по тази тема в цялата страна и най-вероятно

Доц. Антоанета Цветкова: Скрининг програмите за нарушенията на съня при шофьорите допринасят за безопасността на пътя

http://budnavarna.bg/34304-dots-antoaneta-tsvetkova-skrining-programite-za-narusheniyata-na-sanya-pri-shoforite-doprinasyat-za-bezopasnostta-na-patya/

Нарушенията на съня при шофьорите са предпоставка за инциденти, затова скрининг програмите сред водачите на моторни превозни средства допринасят за безопасността на пътя. Това коментира доц. Антоанета Цветкова, общински съветник от ГЕРБ и председател на здравната комисия към варненския местен парламент, при откриването на дискусия, посветена на проблема.
В рамките на форума председателят на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане – доц. Марио Милков от Медицинския университет във Варна, запозна присъстващите с резултатите от проведения безплатен скрининг сред професионални шофьори от Градски транспорт. Въз основа на информацията в попълнените от водачите специални справочници са избрани 37 души, които са били подложени на допълнителни изследвания по време на сън. „При нито един от тях не бе установен проблем, но се надявам да разширим обхвата на проучването, тъй като заболяването е социално значимо, а у нас липсва статистика за неговото разпространение”, акцентира доц. Милков и допълни, че според изследванията, проведени в редица държави, минимум 20% от населението на Европа има сериозни нарушения на съня. „Проблемът засяга пациенти и в детска, и в активна възраст. Сънната апнея е скрито заболяване, което дава сериозно отражение върху здравословното състояние и е тясно свързано с начина на живот и на хранене, с наличието на други съпътстващи заболявания като хипертония и диабет”, обясни пред журналисти специалистът. Той изтъкна, че сънливостта е опасна не само при професионалните шофьори, а и при други професионални групи, които работят с машини.
Бранимир Георгиев, главен инспектор в ДАИ, отчете, че медицинските прегледи, които всички превозвачи са задължени да осигуряват на водачите, представляват рутинен контрол на общото здравословно състояние. „Чрез диалог с браншовите организации би могло да се търси съдействие за превантивна диагностика по отношение на болестите, свързани с нарушения на съня при шофьорите”, изтъкна той в рамките на срещата.
Присъстващите се обединиха около предложение за разработването на национална скрининг програма. Отчетена бе и необходимостта да се обсъди със специалисти възможността Здравната каса да включи в своите пътеки изследвания на съня, прилагайки утвърдените световни стандарти в тази област.
„Положителният ефект на профилактиката е безспорен, затова община Варна финансира няколко профилактични програми, сред които и изследвания за сънна апнея. Те обаче са насочени към гражданите, а не конкретно към рисковите професионални групи”, обясни доц. Цветкова.
„Амбицията ни е въз основа на изводите от проведените проучвания да търсим подкрепата на държавните институции, на научната общност и професионалните организации за разширяването на програмата в национален мащаб. На този етап изследването ще продължи сред шофьори във Велико Търново, Шумен и Сливен, където ще се реализира със съдействието на специалистите по здравни грижи в съответните Медицински колежи към МУ”, информира доц. Милков.
„В основата на повечето депресивни състояния стои липсата на здрав сън. Един недоспал човек има нарушение на активното внимание и оперативната памет, понижено самочувствие и ниска работоспособност. Убеден съм, че Варна може да се утвърди като водещ център на изследванията, свързани с нарушенията на съня”, заяви на свой ред известният варненски психиатър проф. Стефан Тодоров, който също бе сред участниците в дискусията.

Материалът Доц. Антоанета Цветкова: Скрининг програмите за нарушенията на съня при шофьорите допринасят за безопасността на пътя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пирински: Нужно е ново поколение структурни реформи

https://frognews.bg/novini/pirinski-nujno-novo-pokolenie-strukturni-reformi.html

На 15 май Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент разгледа предложението на Еврокомисията за увеличаване на бюджета на Програмата за структурни реформи за периода до края на 2020 г.

Емил Радев събира във Варна водещи специалисти в областта на процедурите по несъстоятелност

http://budnavarna.bg/34302-emil-radev-sabira-vav-varna-vodeshti-spetsialisti-v-oblastta-na-protsedurite-po-nesastoyatelnost/

Българският евродепутат Емил Радев организира международна конференция на тема: „Основни предизвикателства и тенденции при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг“. Форумът, който ще се проведе във Варна, е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.
Участие ще вземат министърът на правосъдието Цецка Цачева, членове на Европейския парламент, висши представители от генерална дирекция „Правосъдие” на Европейската комисия, водещи специалисти и съдии от Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, САЩ, Словения, Франция, Холандия, както и България. С видео обръщение позиция ще изрази и Вера Юрова, европейски комисар по правосъдието, защита на потребителите и равенство между половете.
Конференцията цели да представи актуалното състояние на законодателството в областта на производствата по несъстоятелност, преструктурирането на предприятията и освобождаването от дълг. Събитието се провежда в контекста на общоевропейската инициатива за приемане на нова директива за преструктурирането и даване на втори шанс на предприемачите. Амбицията е да се набележат мерки за повишаване ефективността на производствата по несъстоятелност и преструктурирането им, така че да действат превантивно в полза на малките и средни предприятия.
В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени практиките в различните държави-членки в ЕС, свързани с опрощаването на дългове на физическите лица. Акцент във форума ще бъде и въвеждането на разпоредби относно потребителската несъстоятелност в националните законодателства на страните от Европейския съюз.
Конференцията ще се проведе на 18 май /петък/, от 9:00 ч. в Хотел Галерия Графит във Варна.

Материалът Емил Радев събира във Варна водещи специалисти в областта на процедурите по несъстоятелност е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тежки поражения след бурята вчера в Плевен и Бяла Слатина

http://www.moreto.net/novini.php?n=374301

Тежки пораженията има в Плевен и Бяла Слатина след бурята, която вчера удари Северна България. В Бяла Слатина е обявено бедствено положение след градушката. Изкоренени са дървета, има сериозни щети и по сградите. Отнесен е покривът на детската градина в село Търнак.

Оперират бащата на Меган Маркъл в навечерието на сватбата ѝ с принц Хари

http://www.cross.bg/markul-dushterya-tomas-1574882.html

/КРОСС/ Бащата на американската актриса и фотомодел Меган Маркъл – Томас Маркъл, ще бъде подложен на операция, при която ще му бъдат имплантирани стентове на сърцето, съобщиха световните агенции. При това положение присъствието на родителя на сватбата на дъщеря му в събота с принц Хари остава крайно проблематично. Стентирането се прилага при исхемична болест на сърцето. По оценка на сайта "Ти Ем Зи" Томас Маркъл няма да присъства на венчавката в Лондон.  В понеделник порталът съобщи, че г-н Маркъл не възнамерява да посети церемонията, за да не създава излишни неудобства на дъщеря си заради нагласената фотосесия с папараци, в която участва. След това Томас Маркъл промени решението си и каза, че ще присъства на сватбата, ако лекарите му позволят пътуване до Лондон. В началото на месец май Кенсингтънският дворец съобщи, че Томас Маркъл ще заведе дъщеря си пред олтара на 19 май.

Как да си направим безмоторна Soapbox количка?

https://www.actualno.com/moresport/kak-da-si-napravim-bezmotorna-soapbox-kolichka-news_674900.html

Абсолютен рекорд! Ентусиазираните кандидати за най-щурото спускане със самоделни безмоторни колички в състезанието Red Bull Soapbox са близо 100. Колко ли проекта ще бъдат представени тази година до крайния срок - 15 юни и кои от тях ще бъдат одобрени за участие в надпреварата на бул. „Черни връх“ на 30 септември? За да се включите в състезанието, посетете www.redbullsoapbox.bg и кликнете на ЗАПИШЕТЕ СЕ. След виртуално преминаване на трасето на сайта, ще получите имейл с пот

Маршрутни промени по линия 13

http://budnavarna.bg/34300-marshrutni-promeni-po-liniya-13/

снимка: Будна Варна

Поради ВиК авария на магистрален тръбопровод от 9ч. на 17-ти май ще бъдат въведени маршрутни промени по линия 13, съобщават от общинската фирма „Градски транспорт“.

Няма да се обслужват спирки „Бл. 22″, „Нов корпус на ИУ“, „Железни врата“. От бул. Хр. Смирненски“ автобусите ще завиват наляво по ул. „Дубровник“, ул. „Студентска“, ще обслужват спирка „Черноризец Храбър“ и ще се включват по маршрута си по ул. „Мир“. Промените ще бъдат в сила до 18-ти май или до приключване на ремонтни дейности. В този период ул. „Евлоги Георгиев“ ще бъде затворена за влизане от околовръсния път – бул. „Христо Смирненски“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Материалът Маршрутни промени по линия 13 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пожар избухна в цех за разредители във Варна, 2-ма са пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865509

Пожар избухна в цех за разредители във Варна, 2-ма са пострадалиМъж и жена са пострадали на работното си място при пожар в цех за разредители на ул. "Перла" във Варна. Те са прегледани, оказана им е спешна помощ и са освободени за домашно лечение без опасност за живота. Сигнал за бушуващия огън е подаден около 10.20 часа сутринта. На място са изпратени противопожарни екипи,

Учени конструираха чип, който разпознава наркоманите

https://dnes.dir.bg/spektar/ucheni-konstruiraha-chip-koyto-razpoznava-narkomanite

Сравняват наночипа с дрегер за алкохол, който използват полицаите за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние

Валери Симеонов: Акули се загрижиха за мечтите на малките рибки

http://www.cross.bg/simeonov-zakona-hazarta-1574881.html

/КРОСС/Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани – особено когато идват от тези, които са пряко засегнати. По този начин вицепремиерът Валери Симеонов коментира пред „Фокус” позициите на бизнес и браншови организации и футболни клубове, както и медийната кампания на „Национална лотария” срещи новите текстове, с които се ограничава рекламата и продажбата на силно популярните у нас моментни игри. „Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я очаквали. Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане“, коментира Симеонов. Във връзка с призива към народа да спаси националната си лотария, вицепремиерът заяви, че това му звучи като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на малките рибки. Още една партия подкрепя След ГЕРБ и БСП, „Воля” също принципно са се съгласили да подкрепят промените в хазартния закон, стана ясно след днешната среща на Симеонов с представители на формацията на Веселин Марешки. „По Закона за хазарта принципно приемат както ограничаването на продажбата на места само, които са изрично лицензирани и по отношение на пряката и непряката реклама, също приемат, но вероятно ще имат някакви допълнения”, обясни вицепремиерът.

Кримският мост - мост наникъде (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/krimskijat-most-most-nanikyde-video-news_674885.html

"В действителност мостът през Керченския проток е мост между окупирания Крим, където хората са уплашени и изчезват, и Русия, където за един ден могат да арестуват 1600 души на мирен протест. И двата края на моста не водят наникъде." Това заяви министърът на външните работи на Украйна Павел Климникин в коментар за открития на 15 май Кримски мост над Керченския пролив. В Русия също се чуват отрицателни мнение за съоръжението: "Целият свят му се смее заради имперските му амбиции и д

Испания и Франция помрачиха плановете на Брюксел за Балканите

http://www.mediapool.bg/ispaniya-i-frantsiya-pomrachiha-planovete-na-bryuksel-za-balkanite-news279159.html

На срещата в София лидерите на Европейския съюз и шест страни от Западните Балкани ще се стремят да покажат, че все още са ангажирани един с друг - 15 години след последното подобно събиране. С тази среща ЕС дава сигнал, че вратата е отворена за членство, а балканските страни показват, че са готови да предприемат необходимите реформи. Балканите се върнаха в политическия дневен ред на ЕС, тъй като европейските лидери се разтревожиха от влиянието на други сили на южния му фланг, особено на Русия, отбелязва изданието “Политико“. Миграционната криза oт 2015 г., при която стотици хиляди хора влязоха в ЕС през маршрута на Западните Балкани, също напомни значението на региона за стабилността на блока. В същото време обаче срещата показа колко е трудно да се постигне споразумение между 28-те членки на ЕС по отношение на политиката към своите балкански съседи, които бяха засегнати от войната и гражданските вълнения през 90-те години и все още се сблъскват с проблеми като корупция, слаби демократични институции и нерешени двустранни спорове. Правителствата на страните членки се опитват да се споразумеят и по въпроса дали да поканят Албания и Македония да започнат преговори за членство на заседанието на Европейския съвет следващия месец, когато се очаква Франция и Холандия да водят скептиците. В София испанският премиер Мариано Рахой ще вечеря с колегите, но няма да участва заради присъствието на Косово. Испания е една от петте страни от ЕС, които не признават Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Очаква се да присъстват лидерите на другите четири, но Косово е особено чувствителен въпрос за Испания, предвид сепаратистките движения в рамките на собственото й граници. Дипломатите от ЕС излязоха с творчески решения за справяне с косовския въпрос. Въпреки че Рахой ще бойкотира срещата на върха, представители на ЕС очакват, че Испания ще бъде представена на някакво ниво и ще одобри окончателната декларация. Текстът ще се отнася по-скоро за "партньори" от Западните Балкани, отколкото за "страни". Сърбия също ще бъде представена на форума. "Форматът на срещата е само по себе си предизвикателство. Ние сме особено доволни, че успяхме да постигнем съгласие по декларация, която се подкрепя от всички 28", заяви представител на ЕС. Въпреки че правителствата на страните членки на ЕС и Европейската комисия се съгласиха да задълбочат отношенията си със Западните Балкани, те все още се борят да достигнат до споразумение как да постигнат тази цел. Комисията съживи разширяването като приоритет миналата година и през април препоръча на лидерите на ЕС да дадат зелена светлина на преговорите за членство за Македония и Албания. Ако го направят, двете страни ще се присъединят към Сърбия и Черна гора. Така само Косово и Босна и Херцеговина ще останат да чакат покана за преговори за членство. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Сърбия и Черна гора могат да станат членки на ЕС до 2025 г., въпреки че този график се смята за много амбициозен или напълно нереалистичен от много наблюдатели. Комисарят по разширяването Йоханес Хан повтори, че ЕС е изправен пред избор между "износ на стабилност" за Западните Балкани или допускането на нестабилност, внесена от региона. Някои правителства обаче са предпазливи към допускането на нови членове, които са сред най-бедните в Европа, с политически елит, чийто ангажимент за върховенство на закона и демокрацията често се поставя под въпрос. Те също така се притесняват от реакцията на гласоподавателите в собствените им страни, в които евроскептицизмът и популизмът все още много силни. Много хора в по-старите държави-членки се притесняват от миграцията, предизвикана от предишните вълни от разширяване, отбелязва изданието. Четиридесет и седем процента от гражданите на ЕС са против приемането на нови членове, 42 на сто – "за", а 11 процента не са решили, според последното проучване на Евробарометър за общественото мнение на ЕС. Опозицията е особено силна в някои от най-големите държави в ЕС - 64% от френските граждани и 63% от германците се противопоставят на разширяването. През 2003 г., когато в Солун се проведе последната среща на върха между ЕС и Западните Балкани, 46% от гражданите на ЕС подкрепиха разширяването, 35% се противопоставиха и 19% не бяха решили. В онези дни ЕС беше съставен от само 15 държави. Опозицията срещу разширяването на ЕС нарасна значително от 2003 г. Въпреки че делът на гражданите на ЕС, които подкрепят разширяването, не се е променил много, повече хора са се обявили срещу за сметка на колебаещите се, които са намалели. "Не можем да се преструваме, че умората от разширяването не съществува", коментира европейски дипломат. Освен скептицизма за перспективите за членство в региона като цяло, Македония и Албания също са изправени пред особени препятствия. Македония ще трябва да реши дългогодишния спор за името на страната с Гърция, докато Албания е под натиск да покаже, че предприема твърди действия срещу организираната престъпност. Германският канцлер Ангела Меркел през последните години започна серия от срещи, насочени към укрепване на отношенията между страните в региона и приближаването им към ЕС. Германският министър на Европа Майкъл Рот тази седмица похвали развитието на Албания и Македония, но каза, че Берлин все още не е решил дали да подкрепи началото на преговорите за членство с двете страни. Той отбеляза, че правителството ще се нуждае от подкрепата на Бундестага и също така иска да постигне консенсус с партньорите си от ЕС. Париж обаче е настроен скептично по отношение на разширяването. Президентът Еманюел Макрон заяви пред Европейския парламент миналия месец, че ЕС трябва да обмисли приемането на нови членове, само след като самият той проведе фундаментални реформи в начина, по който работи. Такива са предложените от него промени в Еврозоната, които обаче не се приемат от Германия. "Не искам Балканите да се обърнат към Турция или Русия. Но не искам Европа, която трудно ще работи като организация от 27 държави, да реши, че може да продължи да галопира с 30 или 32 членове“, каза Макрон. Официален представител на Елисейския дворец каза, че отношенията с Балканите не трябва да се съсредоточават само върху "далечното разширяване" и допусна, че въпросът за преговорите за членство с Македония и Албания се поставя преждевременно. Макрон ще се срещне с лидерите на двете страни през следващите дни, добави той. Служителят коментира, че може да е време да се помисли за "по-креативни възможности" за отношенията на ЕС с региона. Дори по-креативни от това един лидер да одобри текст от среща, която бойкотира, коментира изданието.  

Забраняват паркирането по още улици

http://budnavarna.bg/34298-zabranyavat-parkiraneto-po-oshte-ulitsi/

снимка: Будна Варна

Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните от 17-и до 20-и май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Иларион Макариополски“, ул. „Петър Парчевич“, „Петър Енчев“, „Копривщица“, „Ал.Малинов“, ул. „Марко Балабанов“, ул. „27-ми юли“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Скайлер“, „Воден“, „Михаил Колони“, ул. „Архимандрит Филарет“, ул.“Чипровци“, ул. „Преспа“, „Одрин“, „Цар Самуил“, „Ст. Стамболов“, „Баба Рада“, Ст. Богориди“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“.

 

За времето от 7 ч. до 19,30 ч. паркирането в зоната ще бъде забранено. Призовават се гражданите да преместят автомобилите си.

Материалът Забраняват паркирането по още улици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пирински: Не на злоупотребата с проверки на шофьори от Централна и Източна Европа!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865494

Пирински: Не на злоупотребата с проверки на шофьори от Централна и Източна Европа!По време на заседанието на европарламентарната Комисия по заетост и социални въпроси вчера, 15 май, евродепутатът социалист Георги Пирински повдигна въпроса за твърде зачестилите злоупотреби от страна на контролните органи във Франция и Белгия срещу шофьори от България, Румъния и други държави от Централна и Източна Европа.

БСП и ДПС не подкрепиха "бързата писта" на ГЕРБ за търговете

http://www.mediapool.bg/bsp-i-dps-ne-podkrepiha-barzata-pista-na-gerb-za-targovete-news279158.html

БСП и ДПС не подкрепиха "бързата писта" на ГЕРБ за обществените поръчки. Въпреки това гласовете на управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се оказа достатъчно за приемане на първо четене на промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които целят да се стопира подаването на бланкетни жалби при обжалването на търгове. Промените бяха подкрепени от 93-ма депутати. Против гласуваха 20, а 42-ма се въздържаха.   Това е трето изменение на Закона за обществените поръчки за последните пет месеца, напомниха от БСП. Промените се правят по поръчение на премиера Бойко Борисов, който поиска да се спре саботирането на държавата от „фризьори и баничари“, които стопират усвояването на еврофондовете за магистрали и поставят под риск усвояването на парите. http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-stesnyavat-kraga-na-obzhalvaneto-na-obshtestvenite-porachki-news277036.html   По тази причина вносители на законопроекта са група депутати от ГЕРБ начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.   Опозицията: Промените ограничават достъпа до правосъдие   Предлаганите промени в ЗОП ограничават достъпа до правосъдието – това е позицията, която изразиха представители на БСП и ДПС. "Разбираме желанието да се осигури още една бърза писта за обществени поръчки, но това не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие", заяви депутатът от левицата Филип Попов. Според БСП промените трябва да се направят след широко обществено обсъждане с експерти. От ДПС заявиха, че ще се въздържат да подкрепят промените в ЗОП. Одобряваме целите, но не и методите на законопроекта, каза Хамид Хамид от ДПС. Според него част от промените могат да се тълкуват като възпрепятстване достъпа до правосъдие. Решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на онези фирми, които имат основания да обжалват, посочи той. ДПС ще предложи корекции в текстовете между първо и второ четене на законопроекта. Данаил Кирилов от ГЕРБ определи изказването на Хамид Хамид като "реформаторско и красиво дръзновение". Той обясни, че с промените се въвежда изискването към жалбата да има посочени конкретни основания. С промените в ЗОП на практика се премахва един доста доходен бизнес в момента - на платените жалбоподатели, заяви Христиан Митев от "Обединените патриоти".   Промените в ЗОП в търсене на баланса С промените в ЗОП се търси баланс между интересите на участниците в процедурата по обжалване на обществени поръчки. Това е посочено в доклада на водещата парламентарна комисия по правни въпроси. С измененията се цели да бъдат преодолени установени практики на неоправдано, целенасочено обжалване без основание и злоупотреба с правото на жалба, се посочва още в доклада. Тези практики водят до реално увреждане на интересите на възложителя от своевременно изпълнение на договорите и възпрепятства усвояването на средства от европейските фондове. По тази причина се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване, мотивират се вносителите. С новите текстове се разписват завишени изисквания към жалбоподателите, които трябва да приложат доказателства за нарушенията. Освен това жалбоподателите трябва да докажат и качеството си на заинтересовано лице. Целта е да се спре подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител. Въвежда се и възможност за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес и факс. Законопроектът предлага спирането на обществената поръчка да не става веднага след подаването на жалбата, както е сега, а след образуване на производството пред Комисията за защитата на конкуренцията. Нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, е касационно по своя характер. С цел синхронизиране и оптимизиране работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от регистъра на обществените поръчки.

Пирински: НЕ на злоупотребата с проверки на шофьори от Централна и Източна Европа!

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/pirinski-zloupotrebata-proverki-shofjori-tsentralna-iztochna-evropa.html

По време на заседанието на европарламентарната Комисия по заетост и социални въпроси вчера, 15 май, евродепутатът социалист Георги Пирински повдигна въпроса за твърде зачестилите злоупотреби от страна на контролните органи във Франция и Белгия срещу шофьори от България, Румъния и други държави от Централна и Източна Европа.

Учени конструираха чип, който разпознава наркоманите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865495

Учени конструираха чип, който разпознава наркоманитеУчени от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, са създали чип, който бързо разпознава наркоманите с помощта на специална химическа реакция, съобщава сайтът ZDNet. Наночипът открива наличието в кръвта на упойващи вещества. Той се състои от сребърна пластина, покрита със златен прах. Различните вещества, контактуващи с чипа,

Столицата пак е блокирана заради високи гости и протест

http://www.transmedia.bg/2018/05/16/%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be/

София за пореден път е блокирана, става ясно от съобщения на Столична община. В сряда и четвъртък движението е силно ограничено заради мерпоприятията по посрещането на участниците в срещата на върха за Западните Балкани.

Лидерите на държавите членки на ЕС  и лидерите на страните от Западните Балкани идватт в София, а в същия ден е планиран и протест на превозвачите.

 

Във връзка с тези събития се забранява престоят и паркирането в следните зони:

От 08.00 часа на 15.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по:

бул. „Джеймс Баучер“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Червена стена“;
ул. „Червена стена“ между бул. „Джеймс Баучер“ и ул. „Петър Станчев“;
ул. „Петър Станчев“ между бул. „Джеймс Баучер“ и ул. „Червена стена“.

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по:

ул. „Аксаков“ между ул. „Цар Иван Шишман“ и бул. „Васил Левски“;
паркинга на пл. „Народно събрание“.
От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по ул. „Ген. Й. Гурко“ между ул. „Дякон Игнатий“ и ул. „Кн. Александър І“.

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. на паркинга пред хотел „София Балкан“.

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. :

на паркинга пред хотел „Хилтън“;
по ул. „Астана“ между бул. „България“ и Национален музей „Земята и хората“.

 

 

 

От 00.00 часа до приключване на мероприятието на 17.05.2018 г. на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“.

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Астана“ между бул. „България“ и Национален музей „Земята и хората“.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17.05.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“, с изключение на градския транспорт.

 

МОН: Взели сме всички мерки, за да няма изтичане на отговорите на матурите

https://www.actualno.com/education/mon-vzeli-sme-vsichki-merki-za-da-njama-iztichane-na-otgovorite-na-maturite-news_674898.html

Предприели сме всички мерки, за да няма изтичане на отговорите на матурите. Това каза на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. „Запазваме трите модула с оглед едно по-нормално провеждане на матурата. Не променяме и времето в модулите. Ще бъде така, както миналата година. Миналата година имаше най-малко анулирани работи“, отбеляза зам.-министър Михайлова, цитирана от Фокус. По отношение на това дали ще има камери във всички стаи, къд

Помощникът на атентатора от Сарафово е бил два месеца в Несебър

http://www.cross.bg/nesebur-atentata-sarafovo-1574880.html

/КРОСС/ Помощникът на атентатора на летище Сарафово е бил на квартира в Несебър близо два месеца. Мегаделото за атентата се премести в Бургас, където два дни ще заседава състав на специализирания наказателен съд. „В деня на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна...По това време в Несебър вървяха датски и български студенти да търсят нощувки, квартири и в първия момент като го погледнах помислих, че е студент - добър ид, с раничка, типично по студентски. Говореше много добре английски... Всяка сутрин в 9 часа излизаше, следобед различно се прибираше", разказа Николинка Андреева, собственик на семеен хотел в Несебър. „Той си беше абсолютно обикновен турист. Аз не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви... канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен", спомня си Стоянка Тодорова, служител в туристическа фирма. „Съмнителен турист, защото каза, че дошъл да си търси жена в април месец - нали знаете, че туризма още не е почнал в април месец, какви жени ще намери? Каза, че бил евреин, пък се оказа че не е", коментира Жеков. Мегаделото за атентата в Сарафово се премести в Бургас, където два дни ще заседава състав на специализирания наказателен съд.    

Две непълнолетни момчета са задържани за грабеж и притежание на наркотици във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865479

Две непълнолетни момчета са задържани за грабеж и притежание на наркотици във ВарненскоДве непълнолетни момчета - едното от Белослав, другото от Шумен, са арестувани за различни престъпления. Въпреки че все още нямат 18 години, срещу тях са образувани предварителни производства под надзора на Варненската районна прокуратура. Първо е било задържано момчето от Белослав. То е обвинено за това,

Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/chetiri-novi-socialni-doma-shte-stroi-obshtina-kustendil-news_674902.html

Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил – един дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, и три центъра за грижа за лица с умствена изостаналост. Това става ясно от докладната на кмета Петър Паунов, одобрена на последното общинско заседание. На практика градоначалникът стартира административната процедура за строителство на сградите. Община Кюстендил е определена за бенефициент по проекта „Подкрепа за деинстутиционализац

Афганистанските сили за сигурност отблъснаха нападение на талибаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865475

Афганистанските сили за сигурност отблъснаха нападение на талибаните Афганистанските сили за сигурност отблъснаха днес нападение на талибаните и установиха контрол върху град Фарах, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Губернаторът на западната провинция Фарах Абдул Басир Саланги каза, че над 300 талибански бойци са били убити при престрелките в едноименната регионална столица.

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/34296-vremeto-utre-vav-varna-58/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 18-20°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до незначителна. Утре преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Възможни са градушки. По-интензивни ще са явленията в Централна Северна и Североизточна България. Максималните температури между 22° и 27°.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за май.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни превалявания и гръмотевични бури. Ще духа умерен, по билата временно силен запад-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра – около 9°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Отложиха делото за конфискация на имущество на братя Галеви заради липса на експертизи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865472

Отложиха делото за конфискация на имущество на братя Галеви заради липса на експертизиПоради липса на готови експертизи беше отложено делото за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов. В деловодството на съда е постъпила молба от вещите лица по делото с искане за удължаване на сроковете за изготвяне на част от необходимите експертизи. Делото ще продължи на 9 юли, предаде БТА.

Симеонов: Следва въвеждане на ДДС за хазарта

https://offnews.bg//politika/simeonov-sledva-vavezhdane-na-dds-za-hazarta-680734.html

След като вчера КРИБ, АБРО, БФС и "Национална лотария" се обявиха срещу предлаганите законопромени за ограничаване на рекламите и продажбата на лотарийни билети, днес вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "ще ги накаже", като предложи да се въведе 20% ДДС за хазарта. 

"Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно при обсъждането на проекта в комисията за проекта, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", коментира вицепремиерът пред журналисти в парламента. Той подчерта, че въвеждането на ДДС за хазарта не е заложено във внесените предложения за промени в Закона за хазарта, но НФСБ ще го предложат. 

Симеонов коментира, че тезата на "Национална лотария", че политици искат да отнемат мечтите на хората, "звучи като стадо акули, които призовават "не посягайте върху мечтите на малките рибки".

Той обяви, че реакцията срещу идеите идва само от пряко засегнатите от законопроекта и добави, че получил и силна подкрепа за идеята си. "Дори от места, от които не съм очаквал", обясни той, но не даде подробности. 

Миналата седмица Симеонов получи подкрепа за мерките си и от ГЕРБ, и от БСП.

"Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа за този законопроект, са очаквали тази съпротива. Би трябва да са я сложи предварително в разчетите. След като категорично казаха, че ще подкрепят промените в Закона за хазарта, аз очаквам това да стане", обясни Симеонов. 

Днес той се срещна с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който обаче обяви, че подкрепя по принцип идеята, но няма как да подкрепи така внесения законопроект.

Вицепремиерът подчерта, че в момента хазартът не плаща данъци, а такса - 15 % от направените залози. 

Кресналията К. Десподов заби "златно момиче"

http://www.struma.com/hailaif/kresnaliyata-k-despodov-zabi-zlatno-momiche_134341/

Българския спорт има нова звездна двойка! Нападателят на ЦСКА—София Кирил Десподов има връзка със „златното момиче” Петя Борисова, научи HotArena.

Двамата се крият все още от обществото, с изключение на няколко фотоса в Инстаграм и няколко послания колко влюбени са един в друг. Кирил и Петя не пропускат да засвидетелстват и подкрепата си един към друг в трудни и важни моменти, пише „България днес”.

Според близки до двойката, те се запознали преди...

Продължава

Русия и Чингис хан

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/16/3179701_rusiia_i_chingis_han/?ref=rss


<br />Струва ми се, че разбирам причината, поради която демократизирането на Русия се оказа невъзможно. Вината за това не е на отделните управници, а в същността на руската държава.<br /><br />Съвсем не смятам, че Владимир Путин е някакво чудовище или злодей. Помня какъв беше той през 90-те години, когато говореше разни демократични неща, в които изобщо не вярваше.<br /><br />Самата държавна система или фундаментът, на който стои Русия, не позволява на управника...

По-големи жилища се строят във Варна от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=374293

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на 2018 г. е 67, а новопостроените жилища в тях са 349. Това съобщиха за Moreto.

Паргов: Клубовете на БСП в София ще представят алтернативни местни политики

https://offnews.bg//politika/pargov-klubovete-na-bsp-v-sofia-shte-predstaviat-alternativni-mestni-680738.html

Клубовете на БСП в София ще се превърнат в средища за представяне на алтернативните местни политики. Това заявки лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов на откриването на обновения клуб на партията в столичния район „Люлин“.

„Обновяването на партийните клубове е задача, която си поставихме през миналата година и успешно изпълнихме. Това е едно добро начало, с оглед на работата, която ни предстои през следващата година и половина. Тези клубове са местата, където хората да разберат, че БСП се е променила“, това каза лидерът на столичните социалисти пред десетките членове и симпатизанти, които присъстваха на събитието. В откриването взеха участие и председателят и заместник-председателят на НС на БСП Корнелия Нинова и Деница Златева.

„Това ще клуб на отворените врати. Тук люлинци ще могат да се срещат с нашите народни представители и общински съветници и да се запознаят от първа ръка с алтернативните политики, които БСП ще предложи на софиянци, категоричен бе Паргов - Политики, които ще дадат работещи решения на проблемите на София, голяма част от които са типични и за „Люлин“. Това са мръсният въздух, затрудненият трафик, състоянието на междублоковите пространства и парковете, местата в детските градини и училищата, сигурността на гражданите. Имаме всички предпоставки да бъдем близо до гражданите и да се вслушваме в гласа им“.

„Да работим така, че след година и половина усилията ни да се увенчаят с успех и да се поздравим с кмет на „Люлин“ от БСП“, призова социалистите Калоян Паргов.

ЕП ще одобри споразуменито за Brexit само с гаранции за правата на европейците

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ep-shte-odobri-sporazumenito-za-brexit-samo-s-garancii-za-pravata-na-evropeicite-261184/

От март досега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон, твърди главният преговарящ от страна на ЕП Ги Верхофстат

Само 5 литра алкохол и 10 кутии цигари могат да внесат в Русия запалянковците

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/samo-5-litra-alkohol-10-kutii-tsigari-mogat-vnesat-rusiia-zapaliankovtsite.html

Само до 5 литра алкохол и 10 кутии цигари могат да внесат в Русия запалянковците, които ще гледат на живо мачовете от предстоящото Световно първенство по футбол.

Задържаха над 2 килограма контрабандни златни монети на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865452

Задържаха над 2 килограма контрабандни златни монети на ГКПП "Капитан Андреево"Голямо количество контрабандни златни монети са задържани на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенцията "Митници". Осуетената пратка е съдържала 312 монети от 22-каратово злато с общо тегло 2,184 килограма. Те са били открити в лек автомобил, влизащ в страната ни от Турция. В него пътувало семейство - мъж, жена и техният син,

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на Хари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865451

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на ХариПринц Джордж и принцеса Шарлот ще имат важна роля в кралската сватба тази събота, предава Асошиейтед прес. От двореца Кенсингтън съобщиха, че 4-годишният Джордж и 3-годишната принцеса Шарлот ще бъдат шафери на сватбата на принц Хари с американската актриса и фотомодел Меган Маркъл. Те са по-големите деца на херцозите на Кембридж принц Уилям и

Борисов и синдикатите обсъдиха как да бъдат увеличени доходите на хората

http://econ.bg/Новини/Борисов-и-синдикатите-обсъдиха-как-да-бъдат-увеличени-доходите-на-хората_l.a_i.761651_at.1.html

Трябва да се работи за увеличаване на доходите на хората. Около тази идея се обединиха премиерът Бойко Борисов и президентите на Регионалния...

Huawei представи Honor 10 – водещият смартфон модел за 2018 г. на дъщерната компания Honor

http://www.cross.bg/honor-kamera-tzvetove-1574879.html

/КРОСС/ Флагманът впечатлява с ненадмината камера с изкуствен интелект, изящен стъклен дизайн в преливащи цветове и е очакван в България това лято. Honor, дъщерна компания на Huawei,  представи своя водещ смартфон за 2018 г., изящният Honor 10. Премиерата се състоя вчера на специално събитие в Лондон. Новият флагман e живото олицетворение на концепцията за „Красота в изкуствен интелект“ (Beauty in AI) и ще предложи на потребителите две иновативни смартфон технологии, които са революционни за индустрията. Първата е усъвършенстваната AI 2.0 технология, приложена към двойната камера на смартфона. Втората е CMF дизайна на Honor 10 с 3D стъклен гръб с невероятно наномащабно оптично покритие, съставено от 15 слоя от бляскави цветове. От 15 май Honor 10 е пуснат в продажба на някои пазари – Великобритания, Франция, Германия, Полша, Италия и Испания, като премиерната дата за другите пазари, сред които България, скоро ще бъдат обявени. Според Джордж Дзао, президент на Honor, преди 2016 г. повечето телефони са били налични в три цвята: черно, бяло и златно. Honor е компанията–иноватор, която въведе цветовете: фантомно синьо (Phantom Blue) през 2016 г., фантомно сиво (Phantom Gray) през 2017 г. и сега изящния цвят аврора (Aurora) на Honor 10, който е истински пробив в дизайна на смартфони

Ключова съдебна победа за парк "Бедечка"

http://nakratko.bg/category/60/159586/


Оспорването на запазването на парк "Бедечка" беше отхвърлено от Административния съд в Стара Загора.

В „Росатом“ знаели за вдигането на мораториума за АЕЦ „Белене“ отдавна

https://frognews.bg/novini/rosatom-znaeli-vdiganeto-moratoriuma-aets-belene-otdavna.html

Много преди решението за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ в „Росатом“ са знаели за, че правителството ще гласува такова решение. Това става ясно от изявление на генералния директор на компанията Кирил Комаров.

Симеонов отвръща на удара - предлага и ДДС за хазарта

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/16/3179703_simeonov_otvrushta_na_udara_-_predlaga_i_dds_za_hazarta/?ref=rss


Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта, каза вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си парламентарната група на "Воля" за внесените от негови депутати законопроекти.<br /><br />"Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно при обсъждането на проекта в комисията за проекта, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", каза...

Вучич: Няма да предадем България

http://nakratko.bg/category/59/159585/


"Не можем да предадем България". Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София на 17 май, информира B92.

Унгария обвинила България, че е "роб" на Берлин заради бежанците

http://www.mediapool.bg/ungariya-obvinila-bulgaria-che-e-rob-na-berlin-zaradi-bezhantsite-news279157.html

Българското председателство очаквано също се провали в опита си за постигане на споразумение по висящия въпрос за квотите за преразпределение (релокация) на бежанците. Унгария е отхвърлила плана и обвинила София, че се опитва твърде сериозно да удовлетвори интересите на Германия, съобщава международното издание "Политико".   България представи своя план на последната среща на посланиците в ЕС. Той цели да затвори бездната между Гърция и Италия, които поемат огромна част от тежестта на бежанската криза, и Унгария и Полша. Двете Централноевропейски държави отказват да участват, в която и да е система за задължителна приемане на бежанци.   Планът на България предвижда страната от ЕС, в която бежанците попаднат първо, да поеме отговорност за тях за срок от пет години след вземането на "финалното решение" дали им се предоставя или не бежански статут. Досегашното предложение бе за срок от 10 години, а Италия настояваше за 3 години.   В дискусиите по предложението за 10-годишния период "значителна група от страни членки обявиха ясно, че този период е твърде дълъг и няма как да стане основа за компромис, докато други енергично подкрепиха предложението", се казва в мотивите към проекта за решение, предложен от България. С този аргумент България предлага двойното намаляване на този срок.   Изданието цитира дипломати, които разказали неофициално, че терминът "финално решение" също е бил отворен за дебат, защото законодателството в различните държави членки е различно.   България предлага преразпределението на бежанците от една в друга държава членка да е задължително само при настъпването на изключителни обстоятелства.   Когато българският посланик представи новия план, той "изтъкна, че предложението взима предвид всички досегашни линии на поведение на всички страни членки, но унгарците отговориха, че тази работа представя интересите на само една страна членка – Германия", разказва европейски дипломат, присъствал на срещата, цитиран от "Политико".   Други двама очевидци са потвърдили размяната на тези реплики.   "Беше цивилизован и дипломатичен разговор... и унгарците не споменаха поименно Германия, но беше ясно, че... те (унгарците) обвиняват тях (българите), че са роби на Берлин", разказва един от дипломатите.   Унгарските дипломати отказали да коментират срещата пред изданието, но официални лица от други страни обяснили, че България е направила всичко по силите си, за да намери решение на въпроса.   Спорът между посланиците показва колкото трудно ще е за европейските лидери да достигнат до консенсус на срещата в Брюксел през юни, която е посветена на бежанската реформа. Процесът може да бъде затруднен още повече от реалната възможност в Италия да се формира правителство на популистите от "Пет звезди" и десните евроскептици от „Лига“.   "Ние се нуждаем от Италия, но не знаем с коя Италия точно ще разполагаме", разказва дипломат от Северна Европа.   Ако не се стигне до консенсус по въпроса, реформата може да бъде приета с гласуване на мнозинството в ЕС, което на свой ред носи риск от разделение по оста Изток-Запад.

С месец се отлага зацветяването на зелени площи в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/s-mesec-se-otlaga-zacvetjavaneto-na-zeleni-ploshti-v-asenovgrad-news_674896.html

Отложиха с около месец зацветяването и залесяването на паркове и градини в Асеновград. Причината е „невъзможност на фирмата изпълнител „Флора-Ж“ от софийското село Долни Богров да извърши доставката на растителност“. Искането за прекратяване на договора, сключен с Община Асеновград, е постъпило посредством изрично писмо от 10.05.18 г. Припомняме, че обществената поръчка, която е на стойност до 70 000 лева, бе обявена на 06.03.18 г. Договорът с изпълнителя

Доходите в България растат с близо 10% през първото тримесечие

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dohodite-v-bylgariia-rastat-s-blizo-10-prez-pyrvoto-trimesechie-261209/

Ръстът на разходите на домакинствата у нас продължава да изпреварва повишението на доходите и в началото на тази година, отчита НСИ

Иван Тотев люлее 3-годишния Самуил в парк "Белите брези"

https://www.24chasa.bg/region/article/6865424

Иван Тотев люлее 3-годишния Самуил в парк "Белите брези"Чисто нова площадка в пловдивския парк "Белите брези" се напълни за отрицателно време с деца и майки. Кметът Иван Тотев лично отиде да люлее 3-годишния Самуил, който беше доведен от баба си. 450 000 лева годишно отделяме за площадки в Пловдив, обясни градоначалникът. За 1 юни ще бъдат открити още две - на бул. "Александър Стамболийски" и в кв.

Концертът на Дейвид Гарет в "Арена Армеец" се отлага за 29 септември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865418

Концертът на Дейвид Гарет в "Арена Армеец" се отлага за 29 септември 
Kросоувър концертът на Дейвид Гарет в "Арена Армеец" се отлага за 29 септември. Билетите за 6 юни важат без презаверка, съобщават организаторите от АртБГ. Желаещите да върнат своите билети могат да го направят в рамките на един календарен месец, смятано от днес, на касите, откъдето са ги купили, а билетите,

Уесли Кларк: Още не е дошло времето КейФОР да напуснат Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865415

Уесли Кларк: Още не е дошло времето
КейФОР да напуснат Косово Още не е дошло времето силите на НАТО КейФОР да напуснат Косово, каза американският генерал от запаса Уесли Кларк, който бе командващ алианса по време на бомбардировките над Югославия през 1999 г., предаде регионалната телевизия Ен 1. Целта на бомбардировките през 1999 г. не беше да се отнемат животи, каза Кларк,

Одобриха 5 нови операции за развитието на пазара на труда и социалното включване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865412

Одобриха 5 нови операции за развитието на пазара на труда и социалното включванеКомитетът за наблюдение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/ одобри пет нови операции на приблизителна стойност 75 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. По този начин степента на програмираните средства достигна 95 процента от общия разполагаем финансов ресурс,

Вълчев: Отблокирано е възстановяването на средствата по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

https://www.actualno.com/education/vylchev-otblokirano-e-vyzstanovjavaneto-na-sredstvata-po-op-nauka-i-obrazovanie-za-inteligenten-rastej-news_674894.html

Отблокирано е възстановяването на средствата по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж", но остават трудности. Най-голям е рискът от неизпълнение на междинната цел по първата ос на програмата. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. „По отношение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" имаме писмо от Европейската комисия, с което ни уведомяват, че условията за вдигане на п

Kросоувър концертът на Дейвид Гарет в Арена Армеец се отлага за 29 септември

https://www.actualno.com/music/krosouvyr-koncertyt-na-dejvid-garet-v-arena-armeec-se-otlaga-za-29-septemvri-news_674895.html

Като част от програмата по възстановяването си от тежка дискова херния виртуозният цигулар Дейвид Гарет със съжаление е принуден да отложи кросоувър концертите си от турнето "Explosive-Live" в София на 6 юни и в Букурещ на 8 и 9 юни. За София е насрочена нова дата - 29 септември (събота), която ще е удобна и за феновете от цялата страна, които трябва да пътуват до столицата. Въпреки че артистът е на път да се възстанови напълно, докторите му наложиха още няколко месеца пълен покой,

Испания ще подпише заключителната декларация от срещата ЕС - Западни Балкани

http://nakratko.bg/category/59/159583/


Заключителната декларация от Срещата на върха за Западните Балкани ще бъде подписана от постоянния представител на Испания в ЕС, научи "Хоризонт" от източници, участващи в организацията на форума.

Борисов: Грехота е при толкова пари да има недоволни

http://www.moreto.net/novini.php?n=374297

Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. Не може с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати.

Играчи на "Спортинг" (Лисабон) са пострадали след масово нападение от фенове на отбора

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179627_igrachi_na_sporting_lisabon_sa_postradali_sled_masovo/?ref=rss


Привържениците на "Спортинг" (Лисабон) вероятно са решили да вземат нещата в свои ръце и да дадат урок на своите любимци заради незадоволителното представяне на отбора през сезона. Във вторник около 50 маскирани фенове са прекъснали тренировката на тима, като са потърсили вербална и физическа саморазправа с играчи и хора от щаба.<br /><br />Най-тежко пострадал е голмайсторът на "Спортинг" Бас Дост. Холандецът, който има 34 попадения през сезона, е с прорезна рана...

Правителството прие проектите за изтребители и бронирани машини

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-prie-proektite-za-iztrebiteli-i-bronirani-mashini-680737.html

Правителството прие два от проектите за модернизация на армията - за нови бронирани машини и за изтребители. Общата стойност на двата проекта е за близо 3.2 млрд. лв.

Проектите бяха забавени със седмица, тъй като се очакваше становище на Министерството на финансите. Пред журналисти в Министерския съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че проектите са били забавени, защото било обсъждано дали заложената сума да бъде с включен или не ДДС. 

За бронирани машини правителството ще трябва да отдели 1.4 млрд. лв. за следващите 12 години, като вноската през първите няколко години ще бъдат по 100 млн. лв. на година, а последните три години - от 150 до 180 млн. лв.

Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов, цитиран от "Фокус".

За купуването на нови тип изтребители правителството заделя 1.8 млрд. лв., като машините трябва да бъдат изплатени за 10 години. "Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива“, коментира Каракачанов.

Очаква се проектите да бъдат внесени в парламента утре. „И се надявам, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.

”Репортери без граници”: В българските медии нищо не върви добре

https://frognews.bg/novini/reporteri-bez-granitsi-balgarskite-medii-nishto-varvi-dobre.html

В най-свободния регион на света – Европа, журналистите са под най-голяма заплаха – за това предупредиха участниците в международната конференция ”Медийна свобода и плурализъм”.

Защо аржентинската икономика е толкова крехка?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865389

Защо аржентинската икономика е толкова крехка?Третата икономика в Латинска Америка, познала възходи и падения, често влиза във водещите новини заради кризите си - политически или икономически, често придружавани от поемането на максимални рискове. От пета сила в света до обявяване на неплатежоспособност В началото на 20-и век, благодарение на износа си на селскостопански продукти,

Помощникът на атентатора от Сарафово е бил два месеца в Несебър

http://nakratko.bg/category/60/159582/


Помощникът на атентатора на летище Сарафово е бил на квартира в Несебър близо два месеца. Мегаделото за атентата се премести в Бургас, където два дни ще заседава състав на специализирания наказателен съд.

Френският вътрешен министър: Атентаторът от Париж е бил доста самотен човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865403

Френският вътрешен министър: Атентаторът от Париж е бил доста самотен човек
Хамзат Азимов, който нападна хора с нож в събота вечерта в Париж, преди да бъде ликвидиран от силите на реда, е бил "човек доста самотен". Това заяви днес френският министър на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от Франс прес. Профилът на извършителя е "сравнително прост", каза Колон пред радио Ер Те Ел.

Външните министри на Турция и САЩ ще се срещнат на 4 юни във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865401

Външните министри на Турция и САЩ ще се срещнат на 4 юни във Вашингтон Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще се срещне с американския държавен секретар Майк Помпейо на 4 юни във Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позовава на отговорен представител от турското външно министерство, предава БТА. Срещата ще се състои на фона на засиленото напрежение между двете съюзнички от НАТО,

Създават предприятие за малки ремонти на общинска собственост в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/syzdavat-predprijatie-za-malki-remonti-na-obshtinska-sobstvenost-v-asenovgrad-news_674893.html

Създават ново общинско предприятие в Асеновград. Ангажимент на служителите в структурата ще е извършване малки ремонти на обществени места и сгради. Идеята ще се реализира по проект „Насърчаване на социалното включване на уязвими групи, чрез осигуряване на заетост в сферата на строителството и поддържане на общинските обекти в община Асеновград“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Администрацията в града вече е одобрена за изпълнението

Борисов към здравния министър: И на теб от февруари да спрем заплатата, и ти ще си недоволен

http://nakratko.bg/category/59/159581/


Служителите на закъсалите болници да си получават заплатите, а реформите в лечебните заведения в Ловеч и Враца да вървят паралелно с това – такава инструкция получи здравният министър Кирил Ананиев от премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Светият синод отказа покана на Македонската църква

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/svetiiat-sinod-otkaza-pokana-na-makedonskata-cyrkva-6082369

Отказът да участва в тържествата за 1000-годишнината на Охридската епископия, предизвика протести пред Синодалната палата

Граждани протестират пред сградата на Светия синод

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grazhdani-protestirat-pred-sgradata-na-svetiia-sinod-6082369

БПЦ отказа да участва в тържествата по повод 1000-годишнината на Охридската епископия

Ивайло Московски: Пощенска марка ще бъде символ на Българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-suyuz-evropeiiskiya-1574878.html

/КРОСС/ Пощенската марка, посветена на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, ще остане във времето, както с филателната, така и със символичната си стойност. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на пускане в употреба на второто пощенско-филателно издание, посветено на българския мандат като лидер на Евросъюза. Печатът за валидиране бе поставен съвместно с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и изпълнителния директор на Български пощи Деян Дънешки. Министър Московски каза още, че марката ще бъде добър спомен за добрата организация по време на Българското председателство. Той добави, че изданието ще бъде подарявано на участниците в Срещата на върха ЕС—Западни Балкани, която  ще се състои в София, България, на 17 май 2018 както и всички останали предстоящите събития в рамките на председателството. Изданието е оформено от художника Парашкев Фереджанов. То пресъздава плаката на българския творец Камен Попов по повод приемането на България в Европейския съюз. Марката е в тираж 20 000 броя.   

Протест срещу отказа на БПЦ да изпрати архиереи за общо честване в Охрид

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-otkaza-na-bpts-da-izprati-arhierei-za-obshto-chestvane-v-ohrid-news279156.html

Решение на Синода на Българската православна църква (БПЦ) да не отговори на получаната покана и да не изпрати архиереи на отбелязването на 1000-годишнината на Охридската епископия, предизвика в сряда протест пред сградата на Синода в София, в който се включиха десетки граждани.   Протестиращите поискаха специалните служби да проверят дали БПЦ не действа като държава в държавата под влиянието на чужди държави и под чужд диктат. Те призоваха патриарх Неофит да свика извънредна сесия на синода, която да ревизира решението.   На 14 май 8 архиереи подкрепиха предложението на Русенския митрополит Наум Светият синод да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Решението бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който все още е в болница.   Междувременно от Синода разпространиха съобщиха, че годишнината ще бъде отбелязана на 10 юни с литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.   От фондация "Българска памет", която организира протеста, заявиха, че той „е израз на гражданска позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод”. Двама български архиереи дори са получили забрана да присъстват като посетители на честването.   „Скандалното гласуване е станало в отсъствието на патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност. Специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е нефункционираща. Няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона”, казват от Фондация "Българска памет".   Според тях взетото на последното заседание решение е в пълен разрез с обещаното от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.   „Пред провал е дълго планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на двете страни”, заявяват организаторите на протеста.   „Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби”, заяви по време на протеста д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, цитиран от БГНЕС.   Той добави искането на протестиращите патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май.   Варбевски припомни, че преди шест месеца фондация „Българска памет” отново бе пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.   Шест месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод, каза Врабевски.   Според журналиста от БНТ Горан Благоев решението от 14 май е противоречиво.   „И то за съжаление раздели Синода. От друга страна това решение все пак показва, че поне петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните интереси и мисля, че тези хора заслужават адмирации. Имената им е хубаво да се знаят - Николай Пловдивски, Киприан Старозагорски, Григорий Търновски, Игнатий Плевенски, Йоаникий Сливенски. Това са хората, които бяха категорично за продължаване на контактите с Македонската църква. За съжаление другите 8 митрополити трябва да отговарят и пред Бога, и пред съвестта си защо взеха това решение”, посочи Благоев.   Според него това решение на мнозинството взривява каквито и да е било възможности за по-нататъшен нормален контакт с македонската архиепископия. „Ние, според мен, се отказахме тотално от позицията си на църква майка”, заяви той.

Протест срещу отказа на БПЦ да не изпрати архиереи за общо честване в Охрид

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-otkaza-na-bpts-da-ne-izprati-arhierei-za-obshto-chestvane-v-ohrid-news279156.html

Решение на Синода на Българската православна църква (БПЦ) да не отговори на получаната покана и да не изпрати архиереи на отбелязването на 1000-годишнината на Охридската епископия, предизвика в сряда протест пред сградата на Синода в София, в който се включиха десетки граждани.   Протестиращите поискаха специалните служби да проверят дали БПЦ не действа като държава в държавата под влиянието на чужди държави и под чужд диктат. Те призоваха патриарх Неофит да свика извънредна сесия на синода, която да ревизира решението.   На 14 май 8 архиереи подкрепиха предложението на Русенския митрополит Наум Светият синод да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Решението бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който все още е в болница.   Междувременно от Синода разпространиха съобщиха, че годишнината ще бъде отбелязана на 10 юни с литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.   От фондация "Българска памет", която организира протеста, заявиха, че той „е израз на гражданска позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод”. Двама български архиереи дори са получили забрана да присъстват като посетители на честването.   „Скандалното гласуване е станало в отсъствието на патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност. Специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е нефункционираща. Няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона”, казват от Фондация "Българска памет".   Според тях взетото на последното заседание решение е в пълен разрез с обещаното от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.   „Пред провал е дълго планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на двете страни”, заявяват организаторите на протеста.   „Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби”, заяви по време на протеста д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, цитиран от БГНЕС.   Той добави искането на протестиращите патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май.   Варбевски припомни, че преди шест месеца фондация „Българска памет” отново бе пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.   Шест месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод, каза Врабевски.   Според журналиста от БНТ Горан Благоев решението от 14 май е противоречиво.   „И то за съжаление раздели Синода. От друга страна това решение все пак показва, че поне петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните интереси и мисля, че тези хора заслужават адмирации. Имената им е хубаво да се знаят - Николай Пловдивски, Киприан Старозагорски, Григорий Търновски, Игнатий Плевенски, Йоаникий Сливенски. Това са хората, които бяха категорично за продължаване на контактите с Македонската църква. За съжаление другите 8 митрополити трябва да отговарят и пред Бога, и пред съвестта си защо взеха това решение”, посочи Благоев.   Според него това решение на мнозинството взривява каквито и да е било възможности за по-нататъшен нормален контакт с македонската архиепископия. „Ние, според мен, се отказахме тотално от позицията си на църква майка”, заяви той.

Началник в Столична община е задържан за подкуп

//dariknews.bg/regioni/sofiia/nachalnik-v-stolichna-obshtina-e-zadyrzhan-za-podkup-2097396

Ръководно длъжностно лице в Столична община е било арестувано за подкуп.

Това стана ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура, която ще даде подробности за акцията в 17:00 ч.

Операцията е била проведена

Навални: Знам, че не съм сам

http://www.transmedia.bg/2018/05/16/%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bc-%d1%87%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d1%81%d0%b0%d0%bc/

 

 

Руският опозиционер Алексей Навални написа в Туитър, че не е сам в битката си. Той получи присъда от 30 дни, защото организира протести против властта на Путин. Хиляди хора в над 90 града протестираха под мотото „Той не ни е цар”.

„30 денонощия за правото да изляза на улицата в своя град и да кажа на тази власт: „Аз не съм ваш роб и никога няма да стана. На мен не ми е нужен нов цар”, написа Навални след получаването на присъдата.

„В ареста приятните неща са малко, но аз съм готов за излизам и да казвам същото толкова пъти, колкото е необходимо. Докато не постигнем своето. И знам, че не съм сам”, написа още Навални.

Зодиите, които ще изживеят БУРНА ЛЮБОВ това лято

https://www.actualno.com/curious/zodiite-koito-shte-izjivejat-burna-lubov-tova-ljato-news_674891.html

Лятото е в разгара си и страстите ни кипят. Ако още не сте открили човек, с когото да споделите горещи мигове обаче, не бързайте да унивате. Вижте кои четири зодии ще се радват на невиждани успехи в любовта в следващите месеци. Риби – Забравете за самотните нощи! Съвсем скоро ще срещнете своята сродна душа и то докато се наслаждавате на морската си ваканция. Отношенията ви ще започнат като на шега, но скоро и двамата ще осъзнаете, че не можете един без друг и ще пожелаете лятната ви

"Туитър" ще изследва поведението на потребителите си, за да открива тролове

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/16/3179700_tuitur_shte_izsledva_povedenieto_na_potrebitelite_si/?ref=rss


Социалната мрежа "Туитър" обяви, че ще вложи още по-големи усилия в битката с онлайн троловете. За целта започва изследване на поведението на всички потребители на услугата. Новият подход ще е в допълнение на досегашната проверка на съдържанието на всяка публикация.<br /><br />От "Туитър" уточняват, че дори съдържанието на публикацията да не нарушава правилата на социалната мрежа, то тя все пак може да бъде изтрита, ако се приеме, че не е по темата на даден...

Възможно ли е медиите да свалят Ердоган

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/vazmozhno-li-e-mediite-da-svaliat-erdogan-680735.html

В предизборна Турция, където на 24 юни т. г. ще се проведат предсрочни избори за парламент и президент натискът върху опозиционно настроените журналисти тече с пълна сила. В страната почти всеки ден има арестувани представители на медиите, срещу които се повдигат обвинения или се гледат заведени по-рано дела.

Натискът върху медиите, журналистите и учените в Турция въобще не намаля след опита за преврат на 15 юли 2016 г. Според индекса на „Репортери без граници” за свободата на словото, публикуван в 2018-а, Турция изостава с два пункта в сравнение с миналата година и от 155-о, слиза на 157-о място сред 180 държави. Посочва се, че след опита за преврат мнозина журналисти са прекарали повече от една година в затвора и срещу тях са образувани съдебни дела. Отбелязва се още, че извънредното положение в страната вече продължава близо две години, а това се използва от властите за унищожаване и на последните трохи плурализъм, както и фактът, че референдумът за конституционни промени от 16 април 2017 г. е увеличил правомощията на президента Ердоган.

По данни на „Платформата за независима журналистика” към 11 май 2018г. в турските затвори има общо 174 журналисти, които са актуализирани след освобождаването на двама журналисти на същата дата. Според Синдиката на турските журналисти в затворите в страната има 148 журналисти и медийни служители.

Колко журналисти има в затворите в световен мащаб? Според последното преброяване на Комитета за защита на журналистите (CPJ) в света зад решетките се намират 262 журналисти. Пак според същото преброяване най-много арестувани журналисти има в Китай, Турция и Египет. Като сравним данните на Комитета за защита на журналистите с тези на Платформата за независима журналистика, се оказва, че повече от половината журналисти в затворите в света са в Турция.
От горните цифри става ясно, че в Турция на Ердоган омразата към свободното слово няма граници.

Според класацията за 2017 г. на авторитетната неправителствена организация „Фрийдъм хаус” Турция изпада в категорията на „несвободните” държави, докато през 2016-а страната е била сред „частично свободните”. А сред държавите, в които за последните десет години се наблюдава драстично изоставане по отношение на свободите, на първо място се нарежда Турция.

Посочени са следните причини за това:

засенчването на твърденията за фалшифицирането на изборните резултати след референдума за конституционни промени;

удължаването на извънредното положение и издаването на укази, игнориращи върховенството на закона;

освобождаването или временното отстраняване от длъжност на над 110 хиляди служители и арестуването на над 60 хиляди души;

попадайки под ударите на неконкретизираните текстове в закона за борба с тероризма, обвиняемите остават дълго време в ареста с мярка за задържане;

увеличаването на доказателствата за изчезнали хора от арестите;

арестуването на правозащитници;

закриването на над хиляда и петстотин неправителствени организации след опита за преврат и конфискацията на имуществото им;

закриването на над 160 медии и арестуването на повече от 150 журналисти, срещу които са повдигнати обвинения;

арестуването на народни представители от третата по големина политическа сила в меджлиса Демократичната партия на народите, както и отстраняването от постовете им на повече от сто кметове на общини, на които са назначени държавни синдици.

Към края на март 2018 г. беше финализирана и сделката за продажбата на най-голямата частна медийна компания в Турция „Доган Холдинг“, която включва в-к „Хюриет“, телевизиите Kanal D и Си Ен Ен Тюрк, информационна агенция „Доган” и др.

Медийната компания беше закупена от бизнесмена Ердоган Демирьорен, известен с близостта си до президента Ердоган.

След тази сделка, окачествявана като най-голямата смяна на медийна собственост в новата история на Турция повече от 90 на сто от медиите се контролират от един център и се превръщат в хомофоничен рупор на властта.

От друга страна, обществената телевизия ТРТ почти не предоставя ефирно време на кандидатите за президенти от опозиционните партии. Докато кампаниите на Партията на щастието и прокюрдската Демократична партия на народите въобще не са намерили място в предаванията на обществената телевизия, на Добрата партия са били отделени само 9 минути и 5 секунди ефирно време. Основната опозиционна Републиканска народна партия досега е получила общо около 3 часа национален ефир в ТРТ, а най-голям е делът на управляващата Партия на справедливостта и развитието – около 36 часа.

Това обстоятелство показва нагледно, че в Турция вестниците се пишат, за да ги чете само един човек и телевизиите излъчват, за да ги гледа само един човек.

Имат ли медиите силата да качат една партия на власт и да я свалят от власт?

Въпреки че не съществува медиен барометър за измерване на подобно явление, особено потисническите режими прилагат най-различни похвати за контролиране на медиите. В Турция от гръмналия през 2013 г. мегакорупционен скандал досега върху медиите се упражнява масов контрол. Над 170 журналисти с в затворите, закрити са стотици медии и обществото няма достъп до информация освен чрез контролираните средства за масово осведомяване.

Като изтъква, че „един от най-ярките показатели за опиянението от властта е видимото упражняване на контрол върху медиите” турският журналист Али Сайдам от приближения до властта в-к „Йени Шафак” с известна доза тревога посочва следната статистика: на изборите през 1950 г. Републиканската народна партия контролира медиите, но губи изборите, спечелва ги Демократическата партия. На изборите през 1983 г. благодарение на обсебващата роля на ген. Кенан Еврен голяма част от медиите са на страната на Националистическата демократическа партия и Народната партия, но изборите са спечелени от Отечествената партия (с лидер Тургут Йозал). През 2002 г. с изключение на няколко ниско тиражни вестника, всички медии са против Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, но изборите са спечелени именно от неговата партия.”

Сайдам предупреждава, че отразяването само на изявите на президента Ердоган и свеждането до минимум на участието на опозицията в медиите може да изиграе лоша шега на властта.

Да припомним и факта, че наскоро президентът Ердоган заяви в реч пред парламента, че ще „се оттегли, ако един ден нацията каже „Достатъчно“. Само за няколко часа милиони турци написаха в Туитър „Достатъчно“ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Минути след речта в парламента хаштагът #Tamam (Достатъчно) се разпространи мълниеносно в социалната мрежа.

От друга страна, гледайки предизборните дебати не трябва да се изпуска от поглед фактът, че страната отива на избори в условие на извънредно положение. Конституцията е суспендирана. Тук логично възниква въпросът, доколко може да са честни изборите в такава ситуация. Споровете за това кой ще бъде по-силен съперник на Ердоган в предизборната надпревара, осигуряват глътка свеж въздух на режима му. Въпросът кой от опозиционните кандидати може да победи Ердоган на урните беше прозорлива тактика, целяща да покаже формално, че дори при суспендирана Конституция са „налице” условия за конкурентна и демократична надпревара.

Президентът Ердоган и неговото управление нямат лукса да загубят тези избори, защото за него и обкръжението му това е битка за оцеляване. Впрочем картината е пределно ясна. От гледна точка на президента Ердоган в действителност няма предизборна кампания. Защото за честни избори е важно да има независими и безпристрастни медии, които да осигурят прозрачност на кампанията и справедлив изборен процес, който може да бъде гарантиран от Висшия изборен съвет. Но коя медия ще осигури прозрачност и коя избирателна комисия ще действа безпристрастно? Този въпрос не се нуждае от отговор.


Б. ред. - Мехмед Юмер е главен редактор на електронното издание obzornews.bg. Настоящата статия с оригинално заглавие „Медии и избори „2018“ в Турция“ е прочетена на Втората национална конференция по медийна сигурност на тема „Медиите в Югоизточна Европа – промени, еволюция, рискови политики“, проведена в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на 14 май 2018 г.

Започна конференцията "Диалог със Западните Балкани" в НДК (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865400

Започна конференцията "Диалог със Западните Балкани" в НДК (На живо)Министър-председателят Бойко Борисов откри конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК.  Гледайте на живо ТУК.  На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от

Опашка за евтина храна от патронажа в Пловдив, 700 хил. лева дава общината

https://www.24chasa.bg/region/article/6865390

Опашка за евтина храна от патронажа в Пловдив, 700 хил. лева дава общинатаНад 400 болни, самотни и инвалиди получават топла храна от социалния патронаж в Пловдив. Всеки ден в домовете им се доставят с канчета по две готвени ястия и супа, а за почивните дни им връчват пакети. "Има над 50 чакащи, но на този етап няма да увеличаваме потребителите", обяви социалният зам.-кмет Георги Титюков.

Кримският махмурлук. Защо му е на Путин мостът над Керченския проток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6865391

Кримският махмурлук. Защо му е на Путин мостът над Керченския протокУлтраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит на 15 май. Руският бюджет похарчи за целта 228 милиарда рубли, без да се прецени икономическата ефективност на подобна инвестиция. Президентът Владимир Путин взе участие в откриването на Кримския мост - пръв мина с камион по него,

Каракачанов: Предлагаме на парламента да одобри проект за нови машини за Сухопътни войски и за ВВС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865377

Каракачанов: Предлагаме на парламента да одобри проект за нови машини за Сухопътни войски и за ВВСПравителството предлага на парламента да одобри проект за покупка на нови машини за Сухопътни войски и за ВВС, съобщи в МС вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Предвижда се лицензионен трансфер и производство в България на бойните машини за сухопътните войски, с максимално включване на нашия военнопромишлен

Със 73% съвместна търговия ЕС е основен партньор на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865361

Със 73% съвместна търговия ЕС е основен партньор на Западните БалканиЕС е основен търговски партньор на Западните Балкани, делът на търговията помежду им е 73%. Тази с Китай е 7,8%, а с Русия - 4,8%. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на дискусия на тема Инвестиционен потенциал на Западните Балкани в НДК.  ЕС е основен източник и на преки чуждестранни инвестиции за региона - 72,3%, 4,6% от Русия,

„НАМЕРИХМЕ СЕ В ПИСМАТА“: КАКВО ПИШЕ КАФКА НА СВОЯТА ЛЮБИМА МИЛЕНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286040_%E2%80%9E%D0%9D%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%A5%D0%9C%D0%95+%D0%A1%D0%95+%D0%92+%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%90%E2%80%9C%3A+%D0%9A%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%9E+%D0%9F%D0%98%D0%A8%D0%95+%D0%9A%D0%90%D

 Любовта е това: две самоти, които се срещат, пазят се една друга и се приветстват.“ – казва Рилке. Това е търсенето на анимус, който намира своята анима в отражението си в езерото, разгледано през психоанализата на Юнг. Подобно деликатно преплитане, което се оголва в писането, намира себе си в другия и преминава над физическия контакт, е връзката между Франц Кафка и чешката писателка и преводачка Милена Йенеска.

Двамата се запознават с писмо, в което писателката моли Кафка за разрешението да преведе негов разказ. В отговор той се втурва в кореспонденция, която още от самото начало се разпалва в стремеж към среща. Желанието за физически контакт бързо преминава в комуникативна жажда и нужда от разбиране. Писмата са трескаво търсене на Аз-а, който и двамата откриват в проекцията на другия. Те се осъществяват и допълват, като намират себе си в лицето на четящия отсреща:

„Вчвра те сънувах… непрекъснато се превръщахме един в друг, аз бях ти, ти беше аз.“

Кафка има няколко предишни любови. 
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Еди Хърн е възмутен, че Пулев ще спечели повече пари от Уайт

https://offnews.bg//bojni/edi-harn-e-vazmuten-che-pulev-shte-specheli-poveche-pari-ot-uajt-680736.html

Промоутърът Еди Хърн е възмутен от това, че неговият боксьор Дилиан Уайт ще получи по-малко пари от звездата ни в профибокса Кубрат Пулев. Двамата трябва да се изправят един срещу друг за да определят претендент за титлата на международната боксова федерация (IBF).

Търгът за срещата бе отложен с една седмица - за този четвъртък, тъй като Хърн не е съгласен с правилника, според който Пулев трябва да получи 75% от парите срещу 25% за Уайт, тъй като е с по-висока позиция в ранглистата.

Според Хърн има вариант Дилиан да не излезе срещу Пулев, а да срещне Луис Ортис или Доминик Бризийл за определяне на претендент за титлата на WBC. Хърн не изключи и възможност Уайт да срещне директно световния шампион Антъни Джошуа, който също е негов боксьор.

Ако Дилиан се откаже от мач с Кобрата, IBF трябва да определи нов съперник, когото българинът да срещне, за да стане претендент за титлата.

В Шанхай се проведе семинар за финансово сътрудничество между Китай и ЦИЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865386

В Шанхай се проведе семинар за финансово сътрудничество между Китай и ЦИЕВчера в Шанхай се проведе международен семинар за финансов обмен и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в рамките на инициативата „Един пояс, един път". Той се организира от „Банк ъф Чайна". Главният икономист на Българската банка на развитието Илия Лингорски заяви по време на презентацията си,

43-годишна варненка с джип предизвикала мелето с 6 коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865410

43-годишна варненка с джип предизвикала мелето с 6 коли43-годишна варненка, зад волана на джип чероки, е виновна за мелето с 6 коли на едно от най-натоварените варненски кръстовища. Четиримата пострадали при инцидента са добре и са изписани от болницата. Зверската катастрофа стана на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Христо Смирненски" около 16.40 часа.

Симеонов: Съпротивата срещу Закона за хазарта е от засегнатите

https://www.actualno.com/politics/simeonov-syprotivata-sreshtu-zakona-za-hazarta-e-ot-zasegnatite-news_674889.html

Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани особено от тези, които са пряко засегнати. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с ПГ на „Воля“ в Народното събрание по внесени от него законопроекти във връзка с някои атаки срещу Закона за хазарта. Той посочи, че по закона няма позиция на хора извън хазарта. „Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я оча

"Черно море" срещу "Локо" Пд на "Тича" днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=374289

Черно море" и "Локомотив" Пд се изправят днес на "Тича" в първа среща от втория плейоф в Първа Професионална лига. Двубоят е от 19:00 часа. Билетите са на цена от 6 лева и ще могат да се закупят от касите на стадион “Тича” два часа преди началото на срещата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване