Изследване: Горенето на въглища вече не е главният източник на замърсяване в Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865378

Горенето на въглища вече не е водещият източник на фините прахови частици PM2.5 в Пекин. Вредните емисии от автомобилите са топ причината за замърсяването в столицата, сочи изследване на пекинските екологични власти. Новите открития идват след като Пекин насърчи използването на природен газ вместо въглища за отопление през зимата и затвори голям

Месец май – месецът на изкуствата в Технически университет – Варна

http://nakratko.bg/category/58/159580/


След откриването на арт салона в Университетската библиотека  с изложба на доц. Илия Янков и на скулптурната композиция „Звездоброец“ на проф.

Теменужка Петкова: Ще направим опот АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип без държавна гаранция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179699_temenujka_petkova_shte_napravim_opot_aec_belene_da_se/?ref=rss

"Предложението, което днес внесох с доклада до Министерски съвет и ще внесем в Народното събрание, е свързано с възможността да бъде направен опит проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова,<br /><br />Тя увери, че няма да има сключване на дългосрочни договори за купуване на електрическа енергия,...

"Репортери без граници": В българските медии нищо не върви добре

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179670_reporteri_bez_granici_v_bulgarskite_medii_nishto_ne/?ref=rss


В най-свободния регион на света – Европа, журналистите са под най-голяма заплаха – за това предупредиха участниците в международната конференция "Медийна свобода и плурализъм". Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.<br /><br />Полин Аде-Мевел, която ръководи...

Мотриси произведени в Китай тръгват в Бостън до края на 2018

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865372

Мотриси произведени в Китай тръгват в Бостън до края на 2018Нови мотриси по дизайн и произведени от китайска компания в момента биват тествани и ще бъдат готови за пътниците на Бостън до края на 2018 г, съобщиха официални лица във вторник. Четири мотриси се появиха на тестова отсечка в Уелингтън Ярд в Медфърд, в покрайнините на Бостън, където на тях се качи губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър,

Протест пред Синода за решение, взето зад гърба на патриарха

https://frognews.bg/novini/protest-pred-sinoda-reshenie-vzeto-zad-garba-patriarha.html

Граждани се събраха на протест пред Синодалната палата в София заради решението на църквата да не праща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Протестиращите настояха да се свика нова извънредна сесия на Светия синод, която да бъде инициирана лично от патриарх Неофит и решението да се преразгледа.

Лидерите на ЕС вечерят на маса от рециклиран картон в София

https://dnes.dir.bg/politika/liderite-na-es-vecheryat-na-masa-ot-retsikliran-karton-v-sofiya

След вечерята масата ще се нареже, а лидерите ще напишат върху рамкирани плоскости от нея своето послание

Пукната ваза от периода на династия Цин беше продадена за 87 хиляди паунда във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865367

Пукната ваза от периода на династия Цин беше продадена за 87 хиляди паунда във ВеликобританияПукната ваза, изработена в Китай по времето на династия Цин (1644-1912), беше продадена на търг във Великобритания за 87 хиляди паунда, по информация на Дейли Мейл. Крайната цена изненада вече бившия й собственик, който възнамерявал да дари предмета за благотворителност. 83-годишната Ан Бек наследила вазата леко пукната от дядо си.

МС одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/x6GItgQKohg/

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Той има за цел да осигури опазване здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и зони със смесено предназначение.

В тази връзка се предлага издаването на становище от регионалните здравни инспекции до общинските и районни администрации, относно осигуряването на акустичен комфорт на живущите само за търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и/или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Със законопроекта се създава правно основание за издаване от Министерския съвет на наредба, която ще определи изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони и територии със смесено предназначение, както и изискванията към използването на озвучителни средства, която ще регламентира ясно условията за осигуряване на нормална акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна защита, през различните части на денонощието.

Със законопроекта се въвеждат ограничения в определени часови пояси за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, озвучаването на открити площи от пътни превозни средства и плавателни средства предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги. Предвидени са и съответните изключения от тези ограничения. Въвежда се изискването озвучаването на гореописаните открити площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така, че да не се допуска ниво на шум над нормативно определените гранични стойности.

Допълват се контролните правомощия на министъра на вътрешните работи и определените от него длъжностни лица по отношение на озвучаването на открити площи в тези зони. При осъществяване на контролните си правомощия определените от министъра на вътрешните работи лица ще могат да издават разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР и да налагат административни наказания по реда на този закон.

Предвижда се и завишаване на определените в закона глоби и имуществени санкции с цел превенция, възпиране на нарушителите и създаване на условия за живот без шум над допустимите граници в околната среда.

Очакваният резултат от приемане на предложените изменения и допълнения на закона е осигуряване на акустичен комфорт, подобряване качеството на жизнената среда и повишаване на ефективността и качеството на контрола. Ще се създадат допълнителни възможности за превенция и опазване на общественото здраве.

Президентската и парламентарната квота на СЕМ вече ще се обновяват независимо една от друга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865354

Президентската и парламентарната квота на СЕМ вече ще се обновяват независимо една от другаПрезидентската и парламентарната квота на Съвета за електронни медии (СЕМ) вече ще се обновяват независимо една от друга. Тези промени приеха депутатите на първо и второ четене днес в Закона за радио и телевизия. Медийният регулатор се състои от петима членове - трима от парламентарната квота и двама от президентската.

Биопроизводители готвят протести заради неизплатени субсидии

http://econ.bg/Новини/Биопроизводители-готвят-протести-заради-неизплатени-субсидии_l.a_i.761650_at.1.html

Биопроизводителите подготвят протест пред Министерството на земеделието. Причината е, че голяма част от тях не са получили европейските средства,...

Поднадзорните лица изготвят писмен план за действия при съществена промяна на използвания от тях бенчмарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865327

Поднадзорните лица изготвят писмен план за действия при съществена промяна на използвания от тях бенчмаркКогато поднадзорните лица използват бенчмарк, те да изготвят и поддържат планове в писмена форма, в които определят действията, които ще предприемат, в случай, че този бенчмарк се промени съществено или вече не се изготвя. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/

Automotive Forum & Expo Sofia води световния автомобилен елит в България

http://www.cross.bg/bulgariya-indystriya-avtomobilnata-1574877.html

/КРОСС/ От 18 до 21 октомври 2018 най-мащабното автомобилно събитие за годината у нас ще привлече топ мениджъри от автомобилната индустрията и най-новите технологии в Интер Експо Център, част от календара на AUTOMECHANIKA, Франкфурт.  През октомври България ще се присъедини към привилигированата група страни в света, които могат да се похвалят със собствени форум и изложение, посветени на автомобилното производството и пазара на автомобилни части и компоненти. На специална пресконференция днес Интер Експо Център и Аутомотив Клъстер България обявиха първия у нас AUTOMOTIVE FORUM & EXPO 2018, SOFIA. Събитието ще се състои от 18 до 21 октомври 2018, начало на биенале, провеждащо се във всяка четна година. Голямата новина от пресконференцията е подкрепата, която организаторите са получили от AUTOMECHANIKA - най-голямото международно изложение в областта на автомобилната  индустрия. Българският му аналог ще се проведе броени дни след края на немското изложение във Франкфурт на Майн, носейки гордо слогана: supported by AUTOMECHANIKA. Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, за Аутомеханика и Месе Франкфурт: „50-годишната традиция на водещия световен търговски панаир и най-успешната търговска марка на Messe Frankfurt, които са наш дългогодишен партньор, ни дава нужната увереност в тази първа крачка. Вярвам, че скоро България ще се утвърди като алтернативна дестинация за големите компании в бранша

Представители на болници: Да се направи обективна оценка на въздействието на Националната здравна карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865355

Представители на болници: Да се направи обективна оценка на въздействието на Националната здравна карта Да се направи обективна оценка на въздействието на Националната здравна карта /НЗК/, която в момента е публикувана за обществено обсъждане. За това настояха в националния пресклуб на БТА представители на общински и частни болници. Според тях в крайния вариант на НЗК не са взети предвид становищата на комисиите,

5 милиона гледаха трейлъра на "Бохемска рапсодия"

https://www.actualno.com/showbusiness/5-miliona-gledaha-trejlyra-na-bohemska-rapsodija-news_674887.html

Близо 5 милиона души гледаха трейлъра на биографичния музикален филм "Бохемска рапсодия". Историята разказва за 15-годишния период от сформирането на групата "Queen" до грандиозната благотворителана инициатива на 13 юли 1985 г. под надслов "Live Aid". Трейлърът може да видите тук. "Бохемска рапсодия" е тържество и празнуване на "Queen", на тяхната музика и на изключителния им фронтмен Фреди Меркюри, който се противопостави на стереотипите и разб

ЕК призова за засилване на действията по връщането на мигранти без право на престой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865349

ЕК призова за засилване на действията по връщането на мигранти без право на престойЕвропейската комисия призова днес държавите в ЕС да положат повече усилия за връщането на мигрантите без право на престой. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос настоя държавите да следят внимателно за изпълнението на решенията за връщане. Той уточни, че броят на операциите за връщане на мигранти постоянно нараства.

Отношенията със САЩ са от първостепенно значение, но и ядрената сделка е важна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374295

Трансатлантическите отношения между Европа и Съединените щати трябва да издържат на различията като дипломатическия спор за ядрената сделка с Иран, но трябва и да се говори с Иран и да останем в ядрена сделка, обясни пред германски депутати канцлерът Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

Син диамант с 300-годишна история бе продаден за 6.7 млн. долара

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179679_sin_diamant_s_300-godishna_istoriia_be_prodaden_za_67/?ref=rss


Диамантът "Фарнезе блу", който след три века притежание на кралски фамлии достигна до търг на "Сотбис" в Женева, бе купен за 6.7 милиона долара. Това е значително повече от експертната оценка на аукционната къща - 3.5-5 милиона долара.<br /><br />Сиво-синият 6.16-каратов диамант от индийските мини в Голканда е подарен за пръв път през 1715 г. на дъщерята на херцога на Парма за сватбата ѝ с испанския крал Филип V.<br /><br />След това в продължение на...

На 30 май затварят за ремонт пътя между Велико Търново и Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6865232

На 30 май затварят за ремонт пътя между Велико Търново и Горна ОряховицаПътят Горна Оряховица – Арбанаси ще бъде затворен за ремонт на 30 май. Ремонтните дейности в участъка от около 3 километра ще продължат през следващите три месеца, каза кметът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев. Живеещите в района на Ловна хижа, в който ще се прави ремонта, трябва да подадат заявление в Информационния център на Община Горна

След Крим Сидеров посети и Иран

http://clubz.bg/67926-sled_krim_siderov_poseti_i_iran

Председателят на ПГ на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров бе на посещение в Иран, където проведе срещи на високо равнище. Това съобщиха от партията. Съвсем наскоро Сидеров посети Крим.

По времена на визитата си Сидеров е разговарял с първия вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири за потенциала за развитие на търговско-икономическите взаимоотношения.Сидеров гостува и в иранския парламент. Там е бил посрещнат от председателя на групата за приятелство с България г-н Али Бейги. Двамата са обсъдии отношенията между двете страни.

"За първи път съм в Иран. Позицията на партията ни е за по-широко сътрудничество, но и по-голям суверенитет във външната политика. Ние сме член на ЕС и НАТО, но не пречи да поддържаме приятелски отношения със страни извън Евросъюза. За нашата партия е важно да развиваме икономически отношения с Русия, Иран, Китай. Сега сме част от управляващата коалиция в България и ще се опитаме да влияем в тази посока", заяви Сидеров пред иранския депутат от консерваторите.

Той е казал още, че "Атака" поддържа добри отношения с подобни партии в Европа като Северната лига в Италия, Партията на свободата в Австрия, Фронт национал във Франция и трябва всички да се съберат в един алианс.

"Ще се радвам да получим подкрепа и от Иран", допълни Сидеров.

Според него докато председателства Съвета на ЕС България трябва да повлияе за отношенията между Иран и Европа.

"Това е добър шанс за двете страни. Има български компании, които биха работили с удоволствие с Иран и хората от финансовите среди трябва да работят в тази посока. Историята е доказала, че санкциите не са решения и не работят. ЕС ще се еманципира от САЩ и ще има добри възможности за сътрудничество. Лично се ангажирам  да работя в тази посока", заяви Сидеров.

Той е поканил Бейги и негови колеги от консерваторите от иранския парламент в България. Сидеров е изтъкнал, че е от особено значение да се открие директна въздушна линия София-Техеран и трябва да се работи за по-скорошното осъществяване на връзката.

От своя страна иранският депутат е заявил, че се прави всичко възможно под формата на групите за приятелство да развиват отношения и за тях България е много важна страна.

Сидеров присъства и на откриването на Ирано-български бизнес форум в Техеран. Събитието се проведе при засилен интерес от над 150 ирански фирми и е с цел да насърчи директните контакти между бизнеса от двете страни при създаване на благоприятни условия за развитие на  двустранните търговско-икономически отношения.

Зам. правосъден министър: Арестите няма да бъдат скрити

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179654_zam-pravosuden_ministur_arestite_niama_da_budat_skriti/?ref=rss


Ничий арест няма да остане скрит, просто се дава възможност по преценка на прокурора, при това подлежаща на съдебен контрол, уведомяването на конкретно лице за задържането да бъде отложено с 48 часа. На негово място задържаният може да посочи друг, който да бъде уведомен. Мярката не засяга адвокати. Това обясни зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пред специализирания сайт news.lex.bg във връзка с предлаганите изменения в Наказателния кодекс (НК), изработени от ведомството.<br...

Външните министри на арабските страни ще обсъдят утре ситуацията в Йерусалим и ивицата Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865342

Външните министри на арабските страни ще обсъдят утре ситуацията в Йерусалим и ивицата ГазаМинистрите на външните работи на арабските страни ще се съберат утре по искане на Саудитска Арабия на извънредна среща, за да обсъдят "израелската агресия срещу палестинския народ", предаде Франс прес, като се позова на Арабската лига. Израелската армия уби в понеделник близо 60 палестински демонстранти край границата с ивицата Газа и рани още

Започва IV издание на фестивала „Море и здраве“

http://budnavarna.bg/34293-zapochva-iv-izdanie-na-festivala-more-i-zdrave/

Четвъртото поредно издание на фестивал „Море и здраве“ отново завладява със своята интересна и наситена програма. Организатор е Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна. Тазгодишният фестивал е част от инициативите посветени на честването на 135 години Варненско медицинско дружество.

На 18 и 19 май Музеят по история на медицината и хотел „Азалия“ в  курорта „Св. Св. Константин и Елена“ ще посрещнат студенти и гости на града с вълнуваща научно-развлекателна програма.
Официалното откриване на фестивала е от 14,30 ч. на 18 май в Музея по история на медицината. Доц. Георги Маринов, ректор на МУ – Варна, в периода 1987 – 1990 г., ще изнесе лекция за приноса на варненските лекари за морския туризъм в града. Ще бъде представен и репортажен филм на университетската телевизия MU-Vi. TV за първия учебник по морска медицина в България, издаден през тази година от МУ-Варна. От 15,20 ч. пък доайенът на водноспасителната служба към БЧК ще запознае участниците с лекция на тема „90 г. водноспасителна служба във Варна“. Краят на първия фестивален ден бележи представянето на традиционната постерна сесия на студенти, която тази година е на тема „Иновативни открития и дългогодишни проучвания, свързани с морето“.
На 19 май организаторите на морския фестивал са подготвили богата програма от образователни, развлекателни и спортни събития, всички свързани с морето и здравето.
От 10 ч. в хотел „Азалия“ ще започнат процедурите “Таласотерапия за лице и тяло“, които ще продължат през целия ден. Студентите от МУ- Варна, от специалност „Медицинска козметика“ са подготвили специални СПА процедури с козметични продукти от морски съставки, на които желаещите гости ще имат възможност да се насладят. Паралелно с тях екипът на университетския център по източна медицина ще представи възможностите на източната медицина с демонстрации на мануален лимфен дренаж на лице и тяло, антицелулитен масаж и естетична акупунктура. Отново в 10 ч., но на морския бряг пред хотел „Азалия“ за първи път ще бъде проведена „Паневритмия на плажа“. Системата от гимнастически упражнения съчетава движение, слово, музика, мисъл и влияние на естествената природна среда.
В 10,30 часа пред басейна на комплекса ще стартира оздравителна гимнастика. Преподаватели и студенти от УС „Кинезитерапия“ на МУ – Варна, ще посрещнат всички желаещи да възвърнат подвижността и тонуса си. От 11 ч. ще бъде проведена демонстрация по водно спасяване, за да запознае участниците и гостите на фестивала с рисковете, които крие морето и начините за справяне при възникнала опасност.
Програмата включва още забавна плажна игра с кегли, уроци по карибски танци, както и разнообразие от спортни игри край морето.
Първите две издания преминаха при голям интерес от страна на български и чуждестранни участници, привлякоха вниманието на голям брой посетители и признанието на Европейската комисия като едно от значимите събития, посветени на Европейския ден на морето.

Материалът Започва IV издание на фестивала „Море и здраве“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Известен е информаторът на "Уикилийкс", който е "по-опасен от Сноудън"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179652_izvesten_e_informatorut_na_uikiliiks_koito_e_po-opasen/?ref=rss


Американските власти са установили кой е човекът, пуснал в интернет значителна част от инструментите, с които ЦРУ извършва кибершпионаж по света. Името му е Джошуа Адам Шулте и е работел за отдел на Централното разузнавателно управление на САЩ, разработвал кодовете за дигиталния арсенал.<br /><br />Това съобщи "Вашингтон пост", като се позовава на публично достъпни документи и разговори с различни източници.<br /><br />Пакетът с хакерски инструменти на ЦРУ,...

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865338

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принципПравителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. Теменужка Петкова запозна журналистите с решение на МС в изпълнение на решение на Народното събрание от 2 март тази година, с което беше възложено на министъра на енергетиката в срок до 30 юни тази година да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за

Ето част от хората, които издирваха Боян Петров (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179668_eto_chast_ot_horata_koito_izdirvaha_boian_petrov_video/?ref=rss


Кирил Петков, част от екипа на Боян Петров, който е на място под Шиша Пангма, представи във видео на страницата си във "Фейсбук" част от хората, които издирваха изчезналия български алпинист. Сред тях са представители както на спасителния екип от Китай, така и на непалските екипажи на хеликоптерите, наети за издирването.<br /><br />По-рано вече екипът на Петров призова за край на издирването. Крайното решение за това се взема от местните власти и се очаква потвърждение от...

Драматични показания за атентата в Сарафово

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dramatichni-pokazaniia-za-atentata-v-sarafovo-6082375

Свидетели говориха пред Специализирания съд по делото за атентата на летището в Бургас

Жените харесват мъже с дълги крака

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865329

Жените харесват мъже с дълги кракаЖените са привлечени от мъже с дълги крака, но изглежда са безразлични към дължината на ръцете им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Предпочитанията на жените и мъжете към партньори от противоположния пол с дълги крака бе потвърдено от полско изследване през 2008 г. Други изследвания също показаха, че дългите крака са коз,

Енергийната борса: С 3% по-висока цена на базов товар през април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865303

Енергийната борса: С 3% по-висока цена на базов товар през априлС 3 процента по-висока е била средната цена на базов товар на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ през април в сравнение с март. Това показват данните от месечния доклад на БНЕБ. През последния месец средната цена на енергийната борса е била 55,56 лв., докато през март цената беше с 1,71 лв. по-малко - 53,84 лв.

Заведение създава оазис в сърцето на Варна. The Room завладяха плажната алея, гостуват им DJ-и от IBIZA

http://budnavarna.bg/34282-zavedenie-sazdava-oazis-v-sartseto-na-varna-the-room-zavladyaha-plazhnata-aleya-gostuvat-im-dj-i-ot-ibiza/

За какво се сещате първо, когато чуете думата „лято“ ? Плаж, море, слънце? – Е, вече Не! Това лято, първото за което ще си помислите, ще бъде „парти“ в едно от най-атрактивните нови места на Варна.

Точно така, Варна винаги е била топ дестинация за летни забавления, но едно заведение преобръща представата ни за разтърсващи партита.

The Room Bar & Club завладяха и плажната алея с най-новата си стая – The Room Beаch. Мястото, където денят и нощта ще се слеят в незабравими парти емоции на пясъка.

Представете си оазис – разхлаждащ басейн, заобиколен от огромни палмови дървета, в който да се освежавате в горещите летни дни. Любимите екзотични, авторски коктейли, приготвени от едни от най-добрите български бармани, ще утоляват жаждата и ще повдигат настроението Ви. Разнообразие от средиземноморска кухня, клубни сандвичи и гурме изненади да галят небцето Ви, а Топ световни DJ ще завладеят слуха Ви с разтърсващи парчета.

The Room Beach превръща всичките ни мечти в реалност, като ни подаряват това райско кътче в сърцето на Варна.

Стаята с две лица се пренася на морския бряг – всеки ден и всяка вечер Ви очаква взривяващо парти с гост Dj-и от цял сят, включително и от столицата на купоните – Ibiza.

През деня DJ-те ще Ви карат да танцувате по топлия пясък с леден коктейл в ръка. Плажната зона, на крачки от морето, е на Ваше разположение с удобни шезлонги, перфектни за хващане на шоколадов тен, а има и чадъри, ако искате да се скриете от жаркото слънце. На второто ниво на The Room Beach може да се насладите на lounge изживяване с огромните легла, разкриващи панорамна гледка към морето – истинска наслада за сетивата.

Когато обаче слънцето залезе, The Room Beach променя своя облик и се превръща в една от топ дестинациите на горещите, летни варненски нощи. Всички влюбени в нощния живот ще бъдат потопени в взривяваща обстановка, поглъщаща всичките сетива. Леглата ще бъдат заменени от lounge сепарета, които ще съберат и най-големите компании, парти осветление ще се слее с лунното отражение, а музиката ще завибрира още по-силно.

За пръв път толкова близо до нас ще се състоят партита на световно ниво, първото от които ще бъде GRAND OPENING PARTY през юни.

Очакват Ви безброй изненади, които трябва да видите със собствените си очи, за да осъзнаете мащаба им.

Отдай се на желанието – Скочи в партито на The Room Beach

Бъди в течение с всички предстоящи събития в The Room Beach и не изпускай любимата си звезда, последвай Facebook страницата:

Телефон за резервации: 089 687 6087

Адрес: Крайбрежна алея

Материалът Заведение създава оазис в сърцето на Варна. The Room завладяха плажната алея, гостуват им DJ-и от IBIZA е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България ще опита да рестартира АЕЦ „Белене“

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgariia-shte-opita-da-restartira-aec-belene-2097386

България ще опита да рестартира АЕЦ „Белене“ чрез търсене на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. Това предложение на министерството на енергетиката е разгледано на днешното заседание на правит

Свобода на медиите в Европа: Код червено (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/67925-svoboda_na_mediite_v_evropa_kod_cherveno_pylen_tekst

Кои са основните предизвикателства пред независимостта на медиите в Европа и пет препоръки за бъдещи политики в защита на свободата на словото  съдържа Декларацията, приета от участниците в международната конференция „Свобода на медиите и плурализъм: Как да рестартираме основния стълб на ЕС”, която се проведе в София днес.

Декларацията очертава основните проблеми на медиите и свободата на словото, давайки конкретни примери за състоянието на плурализма в шест страни от ЕС - Полша, Унгария, България, Малта, Словакия, Чехия. 

Организатори на конференцията в София са Европейската асоциация на издателите (ENPA), Европейската асоциация на списанията (EMMA), Съюза на издателите в България (в който членува Клуб Z) и Европейската федерация на журналистите. Съорганизатори са също "Репортери без граници", Асоциацията на европейските журналисти и други влиятелни неправителствени организации. 

Ето пълния текст на приетата в София декларация:

Декларация на участниците в конференцията

„Свобода на медиите и плурализъм: Как да рестартираме основния стълб на ЕС”

Свобода на медиите в Европа: Код червено

През 1997 г. Софийската декларация на ЮНЕСКО за свободни и плуралистични медии бе ревностен призив за напредък в контекста, в който появата на нови информационни и комуникационни технологии се считаше за нова възможност за плурализъм, икономическо и социално развитие, демокрация и мир. Сега, 21 години по-късно, независимите медии в Европа претърпяха безпрецедентен натиск. Комбинацията от различни фактори, като убийствата на журналисти и физическите заплахи срещу тях, нарастващия политически и институционален натиск, репресивното законодателство, насочено към медиите, разрушителните технологии и финансовата криза, поставят съществуването на свободните медии в редица европейски страни в риск. 

Свободният достъп до разнообразна информация и мнение е не само основно право на човека, но е от съществено значение за гражданите да участват в демократичното общество. Това е основната рамка, позволяваща на хората да държат отговорни представителите на властта, за да се ограничат престъпността и корупцията, което е ключов фактор за осигуряване на функционираща демокрация.

Създаването на контролирани медии е първата стъпка към моделите на публично управление, известни като „меки диктатури” или „завладяна държава”, което създава сериозни заплахи за нормалното функциониране на демокрацията не само за съответните държави, но и за целия Европейски съюз.

Неотдавнашните събития в някои от държавите-членки на ЕС очевидно нарушават националното и международното право, когато става въпрос за защита на медийната свобода, а именно Всеобщата декларация за правата на човека, Международния пакт за граждански и политически права, Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз (ЕС). ЕС и Съветът на Европа създадоха правни процедури за защита на свободата на изразяване в Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека. Въпреки това тези структури понякога не са достатъчни, за да поддържат и наложат основните европейски ценности и конституционните си традиции.

Бюджет на ЕС и върховенство на закона

На 2 май 2018 г. Европейската комисия предложи бюджет за периода 2021-2027 г. и изготви стратегически план за наказване на страни, за които твърди, че са нарушили основните ценности на ЕС. Планът обвързва финансирането от Европейския съюз с принципите на правовата държава, но е твърде ограничен и не споменава свободата на медиите.

Комисията предлага нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансовите рискове, свързани с общите недостатъци на правовата държава в държавите-членки. Новите инструменти биха позволили на Съюза да преустанови, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е в съответствие с вида, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред. Такова решение ще бъде предложено от Комисията и ще бъде прието от Съвета чрез гласуване с квалифицирано мнозинство, което ще направи невъзможно една или две държави да блокират наказателните мерки. Предложението се очакваше и беше направено в отговор на Полша, първата и единствена страна, която досега е обект на механизма на върховенството на закона, тъй като ЕК установи системно поведение, поставящо демокрацията в опасност. Унгария също е на радара на Комисията, където демократичните условия се влошиха, след като продължителни усилия за институционализиране на „нелибералната демокрация” в страната. Полша и България, председателстваща Съвета на ЕС, бяха сред първите държави, които реагираха отрицателно на предложения нов регламент.

Убийства и физически заплахи

Ерозията на европейския демократичен модел, тенденция, наблюдавана през последните години, продължава и става все по-тревожна. Регионът е разтърсен от две убийства и от заплахи към разследващи репортери, както и безпрецедентни вербални атаки срещу медиите. Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава. Две убийства за пет месеца, първото в Малта и второто в Словакия, показват тревожен спад за демокрациите на континента. В Малта, смъртта на журналистката и блогър Дафне Каруана Галисия, в следствие на умишлено поставена бомба в колата й, повдигна завесата на съдебния тормоз и заплахи, на които постоянно са подложени журналисти от островната държава. Каруана Галисия е била заплашвана от години и е била обект на 42 граждански и пет наказателни дела. Словакия все още е разтърсена от убийството на 27-годишния репортер, разследващ корупцията и мафията. През април италианските правоохранителни органи осуетиха подготвяното от мафията убийство на журналиста Паоло Боромети. 

Икономическа устойчивост

Независимостта на медиите и свободната журналистика е възможна само ако медийните компании са икономически независими и финансово устойчиви. През 21 век издателите на печатни медии остават основните инвеститори в журналистическо съдържание и са увеличили усилия и инвестиции, за да предложат най-новите иновативни дигитални услуги за читателите в Европа и в останалата част на света. Тези постижения се оказват плодотворни, тъй като вестникарските публикации достигат до безпрецедентно висок брой читатели. Този успех само потвърждава, че бъдещето на пресата е не само дигитално, но и пълно с възможности за разширяване на читателския интерес към публикациите на вестници и списания.

За съжаление, през последното десетилетие значителна част от икономическата база на независимите медии е ерозирала. Медийните компании изпитаха двоен шок от кризата в бизнес цикъла и бизнес модела си. Възстановяването от глобалната финансова криза в Европа беше твърде бавно и твърде скъпо и съвпадна с кризата в медийния бизнес модел. Също така, появата на дигитални платформи и глобални дигитални гиганти като Google и Facebook засили неравнопоставеността между посредниците и инвеститорите и създателите на съдържание, а именно издателите. Въпреки нарастващото търсене на новини и коментари, осигуряването на приходи от такова съдържание се оказва предизвикателство, тъй като авторското право и законите за ДДС от периода преди въвеждането на дигиталните технологии не могат да защитят инвестициите и пазарния дял, както и широкият достъп до онлайн съдържание предоставят на основните платформи лъвския дял от рекламните приходи. 

Данните на Бюрото за интерактивна реклама от 2016 г. показват, че 89% от разходите за онлайн реклама са отишли ​​за Google и Facebook, като останалите 11% са за всички останали дигитални играчи. 

Много предложения на ЕС, свързани с дигиталната сфера, заплашват с тежки и несправедливи съдебни и административни процедури. Като например предложения за електронна конфиденциалност, които биха дали преимущество на най-силните технологични играчи и биха въпрепятствали по-малките играчи, които са зависими от «бисквитки» и от сложно сътрудничество с трети страни, за да бъдат част от икономиката на данни.

В много страни от ЕС икономическите трудности, които медийните компании са преживели, доведоха директно до концентрация на политически контрол над медиите и засилена зависимост от правителственото финансиране. В някои случаи управляващите политически елити използват средства на правителството и ЕС, за да подкрепят лоялните медии и да манипулират общественото мнение. В тези страни обществената телевизия и радио също са загубили независимост или са под нарастващ политически натиск. На практика тези процеси доведоха до това, че големи части от медийния пазар минаха под контрола на управляващите политици и техните поддръжници за целите на пропагандата, като същевременно предприеха тежки атаки срещу малкото останали  независими медии. Близо сме до карйната «цел» за безотчетна власт в някои от страните в ЕС.

Код червено за медийната свобода в държави в Европейския съюз:

Полша

Изглежда нищо не е в състояние да спре “Право и справедливост”, национално-консервативната партия, спечелила изборите през октомври 2015 г., която се стреми към радикално реформиране на Полша, както сметне за подходящо, без да зачита онези, които мислят по различен начин. Свободата на медиите е една от основните жертви на техния проект. Обществените медии официално са преименувани на „национални медии” и са преобразувани в говорители на правителствената пропаганда. Техните нови ръководители не търпят нито опозиция, нито неутралност от страна на служителите и отстраняват онези, които отказват да се съобразят. Разследващият журналист Томаш Пиатек беше заплашен с лишаване от свобода заради критиките, отправени към министъра на отбраната относно връзките му с руските разузнавателни служби и трябваше да изчака много месеци преди обвиненията да бъдат окончателно оттеглени. Съветът за радио и телевизия, който сега е под контрола на правителството, се опита да наложи глоба на частния телевизионен канал TVN за излъчване на антиправителствени послания при отразяването на вълна от протести през декември 2016 г. Впоследствие глобата беше отменена под международен натиск. На всички призиви за умереност правителството отговаря с познатите аргументи, нетърпящи несъгласие. 

Унгария

Бизнесмените, които са в тесни връзки с партия «Фидес» на премиера Виктор Орбан, не само успяха да придобият нови медии през 2017 г., но и да заместят чуждестранните медийни компании, инвестирали в унгарски медии. Най-големият им успех бе поемането на контрол над последните три регионални ежедневника. Независимо от това, унгарският медиен пейзаж все още е разнообразен и печатни и онлайн издания не се колебаят да публикуват разследвания за предполагаема корупция, включваща най-влиятелните личности от Фидес и държавни служители. В Унгария съжителстват два типа медии. Единият се състои от проправителствени и про-Фидес медии, обсебени от темата за миграцията, „защитата на Унгария и нейните граници” и очернящата кампания срещу унгарско-американския милиардер филантроп Джордж Сорос. Другият тип медии са насочени към разкриване на корупционни скандали. Оцеляването на медиите, критикуващи правителството, се дължи до голяма степен на бившия съратник на Орбан Лайош Симичка, който през февруари 2015 г. се разграничи публично от премиера и продължава да финансира медийна империя, създадена първоначално за подкрепа на Фидес. Правителството и неговите бизнес съюзници вече са се наточили на  две медии - най-големият търговски канал RTL Klub и водещият политически информационен сайт Index.hu. И двете критикуват правителството.

България

През изминалите години свободата на медиите в България се влошава с тревожни темпове. Според световния индекс за свободата на медиите на Репортери без граници, България се е смъкнала със 75 позиции през последните 12 години – от 36-та през 2006 г. до 111-то през 2018 г. Налице е нарастващ политически натиск и нарастващ брой физически заплахи срещу разследващи журналисти, издатели и независими медии. Основният инструмент за упражняване на натиск е концентрацията на собственост върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически контрол върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространение на медийно съдържание. Моделът включва също така силно влияние върху правителството, прокуратурата и съдебната власт, както и контрол над повечето независими регулатори. Всичко това представлява огромен политически и бизнес конгломерат, ръководен от действащия политик, бивш магистрат, бизснесмен и медиен   собственик Делян Славчев Пеевски.

От 2009 г. , с кратки прекъсвания, България е управлявана от ГЕРБ и техния лидер и премиер с три мандата - Бойко Борисов, който се радва на комфорт от страна  на контролираните от Пеевски медии. Премиерът Борисов не само постоянно отказва да признае, че съществува заплаха за свободата на медиите, но играе ключова роля за увеличаване на достъпа на г-н Пеевски до публични ресурси, като същевременно му предоставя допълнителни институционални инструменти за репресия, включително законодателни решения, използвани срещу независимите медии.

Малта

2017-та бе белязана от бомбения атентат срещу Дафне Каруана Галисия, разследваща журналистка, която бе разкрила „мръсните тайни” на местната политика и косвено предизвика предсрочни общи избори през юни 2017 г. Години наред тя е била под нарастващ натиск заради популярността на нейния блог и работата й по разплитане на местните връзки от т.нар. Досиета Панама и т.н. Към момента на убийството й срещу нея вече са били заведени 42 граждански иска и пет наказателни дела за клевета. Тя също бе постоянен обект на заплахи и други форми на тормоз. Съдебният тормоз имаше за цел да я отстрани от обществения живот. Нейният случай беше класически пример за съдебни дела, в които влиятелни ищци се опитват да използват страха от огромни разходи за правна защита, за да затворят устата на критиците си. Под заплаха от страна на известни личности или бизнес групи, независимите медии са принуждавани да отстъпят и да премахнат публикации от своите сайтове. 

Словакия

Убийството на разследващия репортер Ян Куцияк през февруари 2018 г. предизвика безпрецедентен политически трус в Словакия и стресна  международната общност. Куцияк провеждаше разследване за уебсайта Aktuality.sk относно предполагаеми връзки между италианската мафия и Smer-SD (ляво-популистката партия, която оглавява управляващата коалиция) и предполагаемото присвояване на средства от ЕС. В недовършена статия, публикувана след смъртта му, той обвинява премиера Роберт Фицо в пряко участие. Министрите на културата и вътрешните работи бяха принудени да подадат оставка и след големи улични протести, самият Фицо трябваше да последва примера им. Подобно на други словашки политици, Фицо бе подложен на засилени атаки в медиите. През ноември 2016 г. той описва журналистите като „мръсни антисловашки проститутки” и ги обвинява, че се опитват да възпрепятстват европейското председателство на Словакия. Така той реагира в отговор на въпрос за предполагаеми нередности в обществените поръчки, свързани с председателството. При липсата на силни институции, които биха могли да ги защитят, журналистите в Словакия все повече са изложени на всякакъв вид тормоз, сплашване и оскърбления. Убийството на Куцияк възобнови въпросите за необяснимото изчезване на двама журналисти, единият през 2008 г., а другият през 2015 г. и отново постави въпроса за безопасността на журналистите. През последните години словашки медии, които преди това бяха собственост на водещи международни медийни компании, бяха придобити от местни олигарси, чиито основни бизнес интереси са извън журналистиката. В момента е запллашен общественият радио и телевизионен оператор RTVS, който през последните години стана символ на журналистически интегритет. През август 2017 г. неговият генерален директор закри единствената разследваща телевизионна програма в страната, след излъчването на критичен репортаж за по-малката партия в управляващата коалиция. Правото на отговор на критично медийното отразяване, което политиците получиха от медийния закон от 2007 г., бе ограничено в изменение от 2011 г., но клеветата все още се наказва със затвор до 8 години затвор, съгласно разпоредба на Наказателния кодекс, която политиците продължават да използват за подаване на жалби срещу индивидуални журналисти и медии.

Чехия

Трудно е да си представим президент да извади огнестрелно оръжие пред журналисти, но това  направи президентът на Чешката република Милош Земан на пресконференция през октомври 2017 г., размахвайки «Калашников» с надпис „за журналисти”. Преизбран през януари 2018 г., Земан има слабост към този вид провокации и многократно е описвал журналистите като „оборска тор” и „хиени”. Президентът и няколко други политически лидери наскоро засилиха вербалните си атаки срещу независимостта на обществените медии, особено на Чешката телевизия. Също така има няколко нови законопроекти, които биха увеличили обхвата на наказателните санкции за клевета, особено клеветата срещу президента. Нивото на концентрация на собственост върху медиите стана критично, тъй като новите олигарси започнаха да използват своето богатство през 2008 г., за да купуват вестници и да засилят влиянието си. Един от тези олигарси, премиерът Андрей Бабиш, притежава един от най-влиятелните ежедневници в Чехия.

Препоръки за провеждане на бъдещи политики:

1. Журналистите, издателите, НПО и други ключови заинтересовани страни трябва да обединят усилията си за подобряване на ефективността при използването на механизми за правна защита в Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека. Една практическа идея би могла да бъде създаването на експертно юридическо лице „Фонд за защита на свободата на медиите”, който да подпомага гражданите, независимите журналисти, издателите и медийните компании при прилагането на международните закони срещу злоупотребата с власт на местните правителства. Такъв фонд би могъл също да инициира и подкрепи независими международни разследвания на случаи на медиен натиск от високопоставени личности в държавите-членки на ЕС;

2. Европейската комисия следва да разшири новопредложената разпоредба, като обвърже отпускането на средства от ЕС не само с правовата държава и върховенството на закона, но и със свободата на медиите в държавите-членки и кандидатите. Освен върховенството на закона, комисията следва също изрично да следи за спазването на местното и европейското законодателство за нарушаване на правата на човека, свободата на изразяване, гражданското общество и функционирането на демокрацията. В страни като България, Унгария и Полша репресиите срещу свободата на медиите се правят през повечето време с правни институционални инструменти, създадени от извънредно законодателство на национално ниво.

На 3 май 2018 г. Европейският парламент гласува резолюция, споед която Комисията трябва да работи за създаването на механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основните права, придружен от независими механизми за наблюдение, които да оценят състоянието на свободата и плурализма на медиите и всички нарушения, свързани с това.

3. Медийният бизнес модел е в преход. Икономическото оцеляване на медийните компании и независимата журналистика на по-малките пазари е много трудно. Свободните медии обаче са крайъгълният камък на гражданското общество и функционирането на демокрацията. ЕС разглежда свободната преса и свободата на изразяване като „обществено благо” и трябва да разработи обществени механизми за устойчивото си финансиране, за да гарантира своята независимост. Това би могло да включва финансиране от ЕС, насочено пряко към журналисти и медийни компании в държавите-членки, като се избягва посредничеството на местното правителство;

4. Насърчаване на иновациите и подпомагане на дигиталната трансформация на медиите в ЕС. ЕС трябва да разработи по-разнообразен инструментариум, който да помогне за преодоляване на технологичните различия между европейските медийни компании и глобалните платформи. Също така, да се насърчи предприемачеството в областта на медиите и новосъздадените компании в търсене на нови, устойчиви бизнес модели и иновативни начини за осигуряване на приходи;

5. Заинтересованите страни от ЕС и държавите членки трябва да подкрепят категорично правото на издателите във връзка с прегледа на Директивата за авторското право, за да могат издателите да прилагат по-добре своите вече съществуващи права и да спомогнат за преговорите с основните платформи. В допълнение, трябва да се оеднаквят ставките на ДДС за печатни и онлайн издания. Освен това трябва да се гарантира, че дигиталната сфера е място, където всички участници могат да успяват, като осигурят равнопоставеност и повече баланс с технологичните гиганти и платформи. Подкрепата на професионалните медии е от съществено значение за демократичния живот и просветеността на европейските граждани и единственото дългосрочно решение за противодействие на дезинформацията.

София,
16 май 2018

"Марек" срещу ЦСКА или повторение на финала за Купата на Съветската армия от преди 40 години

http://www.struma.com/sport/marek-sreshtu-cska-ili-povtorenie-na-finala-za-kupata-na_134340/

"Марек" срещу ЦСКА или повторение на финала за Купата на Съветската армия от преди 40 години. Това събитие ще бъде повторено на 30 май на стадион "Бончук" във връзка с годишнината от спечелването на трофея от дупничани. В новата история това е Купата на България.

Организатори на срещата са ФК "Марек" и Община Дупница, като празникът ще започне в 17 часа.

"Подготовката за двубоя вече тече. Постоянно сме в разговори с Велизар Димитров, който...

Продължава

Нападението над журналист от „За истината“ – пример за възпрепятстване на свободата на словото

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd/

Скорошното нападение срещу журналиста от Червен бряг и автор на „За истината“ Христо Гешов беше един от примерите за възпрепятстване на журналистическата работа, дадени по време на днешната международна конференцията „Медийна свобода и плурализъм: Как да укрепим основен европейски стълб“, която се провежда в София. За това говори Полин Аде-Мевел – ръководител на балканския офис […]

Убиецът Полфрийман моли за свобода

https://frognews.bg/novini/ubietsat-polfriiman-moli-svoboda.html

Австралиецът Джок Полфрйиман, който бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., е подал молба за предсрочно освобождаване от затвора, съобщават от Софийския градски съд пред ”сега”. Делото ще се гледа утре.

Министри валидираха пощенска марка, посветена на Европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865319

Министри валидираха пощенска марка, посветена на ЕвропредседателствотоМинистърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски валидираха в Министерски съвет пощенска марка. Това е второто издание, което се посвещава на ролята на България в определянето на политиката на Европейския съюз през първите 6

Шедьоври на италиански художници са подредени в Националната галерия

http://www.mediapool.bg/shedyovri-na-italianski-hudozhnitsi-sa-podredeni-v-natsionalnata-galeriya-news279155.html

Шедьоврите на римския барок на едни от най-известните италиански художници се представят в Националната галерия в София от 15 май до 15 юли. Изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича" беше открита във вторник вечерта от италианския посланик у нас Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт Луиджина Педди и директора на галерията Слава Иванова. Изложени са 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския барок - от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети. Толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство през ХVІІ век се представят за първи път у нас. Изложбата включва портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, каза кураторът проф. Франческо Петручи. Посетителите ще могат да се запознаят с работите на гениалния Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока. Изложбата представя и една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще може да се видят произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и други автори. Изложбата е ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност. Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване, каза Слава Иванова. Изложбата е част от културната програма на българското европредседателство. Организира се от Италианският културен институт в София, съвместно с Националната галерия, под егидата на Столична община.

Последни дни преди края на конкурса за детски приказки "Дъбови листа"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/16/3179656_posledni_dni_predi_kraia_na_konkursa_za_detski/?ref=rss


Точно 9 дни остават до 24 май, когато приключва крайният срок за участие във второто издание на конкурса за авторски детски приказки "Дъбови листа", съобщиха от издателството.<br /><br />И тази година основната идея на конкурса е да насърчи родители, деца и учители да взаимодействат и мечтаят заедно. Организаторите са убедени, че именно приказките са в основата на стремежа към грамотност и развиване на въображението.<br /><br />"Различното във второто...

Протест в подкрепа на употребата на трева за лични нужди

https://www.actualno.com/society/protest-v-podkrepa-na-upotrebata-na-treva-za-lichni-nujdi-news_674883.html

Най-големият протест в защита на декриминализация на притежанието и отглеждането на трева за лични нужди "Свобода на конопа" ще стане факт в събота, 19 май, от 15:30 часа. Това обявиха на специална пресконференция гражданските организации Liberty 420, "Промена" и "РеСтарт". Предвиденото шествие ще премине през трите министерства, "отговорни за тежкото положение на над милион български граждани, познаващи ефектите на тревата - министерство на здравеопазването,

Русия строи нов мост, по-скъп от Кримския

http://www.cross.bg/miliarda-sahalin-rybli-1574876.html

/КРОСС/ Русия се кани да строи нов мост, който ще струва 3.5 пъти по-скъпо от цената на Кримския мост. Железопътен мост ще свърже остров Сахалин с континента, съобщи руското издание "Комерсант", позовавайки се на руските железници. Идеята за това е още отпреди 80 години, но проектът е включен в транспортната стратегия на Русия до 2025 г. 19-километровият мост, който свърза анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров, струва 228 милиарда рубли (близо 3.1 млрд. евро). Като най-оптимален е бил избран маршрутът от гара Селихин в Хабаровска област през най-тясната точка на Татарския пролив до станция Ниш на Сахалин. Дължината на моста ще е 6 километра, общата дължина на маршрута е 585 км. Целият проект е оценен на 540.3 милиарда рубли (близо 7.3 милиарда евро), от които само за моста са предвидени 252.8 милиарда рубли (3.4 милиарда евро). Други над 90 милиарда рубли (1.2 милиарда евро) е планирано да се вложат в жп линии на Сахалин и около 100 милиарда рубли (около 1.4 милиарда евро) - в дълбоководен терминал в Илинск, откъдето може да се доставят въглища с товарни влакове. Проектните работи ще бъдат извършени през 2018-2020 г., строителството - през 2019-2023 г., но тези срокове са "предварителни". Според "Комерсант" накрая цената на километър от моста ще се окаже 3.5 пъти по-висока от тази на Кримския. Това се обяснява с високата сеизмичност, сложните инженерно-геологически и хидрологични условия и труднодостъпния район в крайния Север

Допълниха 200 нови адреса към варненската система за прием в първи клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=374300

Да бъдат допълнени общо 200 нови адреса към системата с правила за прием на първокласници. Това реши комисията по наука и образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Шефката на ресорната дирекция Лилия Христова обясни, че е възможно една улица да се появи с няколко имена в системата.

Софи Маринова на гости тази вечер в THE MOON Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/sofi-marinova-na-gosti-tazi-vecher-v-the-moon-blagoevgrad_134339/

Софи Маринова тази вечер ще бъде специален гост в благоевградския клуб THE MOON. Певицата е подготвила букет от хитове за своите почитатели, които не са никак малко.

Гости от региона вече резервираха местата си и с нетърпение очакват купона, който ще направи гласовитата изпълнителка.

Фолкдивата Софи Маринова, се закани да нажежи атмосферата и както се случва всеки път да вдигне на крак цялото заведение.

Партито е гарантирано, а за дамите вход свободен.

П....

Продължава

Джок Полфрйиман иска да излезе предсрочно от затвора

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179651_djok_polfriiman_iska_da_izleze_predsrochno_ot_zatvora/?ref=rss


Австралиецът Джок Полфрйиман, който излежава присъда от 20 години затвор, е поискал да бъде предсрочно освободен от затвора. Това се разбира от програмата на Софийския градски съд, като искането ще бъде разгледано утре - четвъртък 17 май.<br /><br />Полфрийман, който вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, излежава присъда заради за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Тогава Фрийман влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които...

Меси: Ще бъде ужасно, ако Неймар премине в "Реал" (Мадрид)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179661_mesi_shte_bude_ujasno_ako_neimar_premine_v_real_madrid/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси не иска бившият му съотборник Неймар да преминава в "Реал" (Мадрид). Напоследък все по-упорито се говори, че европейският клубен шампион ще опита да привлече бразилския нападател, който в момента играе в ПСЖ.<br /><br />Неймар беше купен от парижани през миналото лято за рекордните 222 милиона евро, но според някои информации "Реал" е готов да даде за него 260 милиона евро.<br /><br />"Ще бъде ужасно,...

Убиецът Джок Полфрийман поиска предсрочна свобода

https://dnes.dir.bg/temida/ubietsat-dzhok-polfriyman-poiska-predsrochna-svoboda

Австралиецът излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов

Отчитаме ръст на доходите от началото на 2018-та, харчим все повече за култура и образование

https://offnews.bg//obshtestvo/otchitame-rast-na-dohodite-ot-nachaloto-na-2018-ta-harchim-vse-povech-680728.html

Средният общ доход на лице от домакинство през първото тримесичие на 2018 г. е 1 407 лв., като е нарастнал с 9.8% спрямо същия период на 2017 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). 

Доходът от работна заплата е нарастнал с 11% - от 710 на 792 лв. Приходите от пенсии също са се покачили в сравнение с 2017 г. Те са нарастнали с 2.1% - от 372 на 380 лв. Най-висок ръст бележи доходът от самостоятелна заетост, който се е увеличил от 72 на 96 лв., или с 30.9%.

Общият разход на лице от домакинство е 1 263 лв. и нарастнал с 11.5% в сравнение с първото тримесичие на 2017 г.

В структурата на общите разходи с най-голям относителен дял са тези за храна (30.4%), следвани от разходите за жилище (18.4%), данъци и социални осигуровки (14.1%) и разходите за транспорт и съобщения (11.9%).

През първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г. най-голямо е увеличението в разходите за транспорт и съобщения - от 125 на 150 лв, или с 19%. Разходите за свободно време, културен отдих и образование нарастват със 17.6% - от 36 на 43 лв. С 11% повече даваме за храна и безалкохолни напитки - от 346 на 384 лв. 

През 2018 г. българинът дава с 13.1% отгоре за здравеопазване и 16.9% повече за данъци и социални осигуровки

Най-малък е ръстът в разходите за жилище, в които влизат вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома. Те са нарастнали от 228 на 233 лв., или с 2.4%. През 2018 г. даваме малко повече и за алкохолни напитки и цигари - от 50 на 53 лв.

В сравнение с първото тримесичие на 2017 г. средното потреблението на месо на лице в домакинството се е увеличило с 0.8 кг. Най-голям е ръстът в разходите за зеленчуци - с 2.1 кг.

През 2018 г. сме купили 0.6 кг. повече плодове и 1 кг. повече яйца. Консумирали сме обаче 0.3 кг. по-малко хляб и тестени изделия.

Теменужка Петкова внася в парламента доклада за АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/politics/temenujka-petkova-vnasja-v-parlamenta-doklada-za-aec-belene-news_674881.html

Енергийният министър Теменужка Петкова внася в Народното събрание доклада с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ "Белене". Това съобщи тя на брифинг след правителственото заседание, предаде БГНЕС. Предложението е свързано с възможността за реализация на АЕЦ "Белене" чрез стратегически инвеститор чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество, заяви Петкова. Според нея дори и да се намери частен инвеститор това означава, че ядреният риск

Горенето на въглища вече не е главният източник на замърсяване в Пекин

http://econ.bg/Новини/Горенето-на-въглища-вече-не-е-главният-източник-на-замърсяване-в-Пекин_l.a_i.761649_at.1.html

Горенето на въглища вече не е водещият източник на фините прахови частици PM2.5 в Пекин. Вредните емисии от автомобилите са топ причината за...

ДПС ще е домакин на работна закуска с държавните лидери от АЛДЕ в Съвета на ЕС

http://www.mediapool.bg/dps-shte-e-domakin-na-rabotna-zakuska-s-darzhavnite-lideri-ot-alde-v-saveta-na-es-news279154.html

ДПС ще бъде домакин на работна закуска на 17 май с държавните и правителствени ръководители от АЛДЕ в Съвета на Европейския съюз /ЕС/. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС в сряда. Председателят на движението Мустафа Карадайъ ще разговаря с лидерите непосредствено преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани.   Осем са държавните и правителствени ръководители от либералното европейско семейство - Марк Рюте - министър-председател на Нидерландия, Шарл Мишел - министър-председател на Белгия, Юрий Ратас - министър-председател на Естония, Юха Сипиля - министър-председател на Финландия, Ларс Расмусен - министър-председател на Дания, Андрей Бабиш - министър-председател на Чехия, Ксавие Бетел - министър-председател на Люксембург, Мирослав Церар - министър-председател на Словения.

Мъж от Нови пазар даде 6500 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865301

Мъж от Нови пазар даде 6500 лева на телефонни измамнициМъж на 65 години от Нови пазар е станал жертва на телефонна измама вчера, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Около 14.30 часа той получил обаждане на стационарен телефон от мъж, който се представил за полицай. Непознатият му съобщил, че в града се провежда операция по задържане на телефонни измамници и помолил за съдействие.

МВР към абитуриентите: Движете с по-ниска скорост. Така дори ще ви забележат

https://petel.bg/MVR-kam-abiturientite--Dvizhete-s-po-niska-skorost--Taka-dori-shhe-vi-zabelezhat__264835

Снимка Булфото С цел да се избегнат пътни инциденти с абитуриенти и празнуващи около мероприятията на завършващите, МВР съветва абитур...

Марешки поиска нов данък „кренвирш”

https://petel.bg/Mareshki-poiska-nov-danak----krenvirsh---__264836

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки предлага нов данък върху вредните храни и хазарта. Според неговата идея този налог следва е в размер н...

Кабинетът даде три плажа на концесия

https://petel.bg/Kabinetat-dade-tri-plazha-na-kontsesiya__264837

Правителството определи концесионерите на три морски плажа в област Варна – "Слънчев ден", "Св. Св. Константин и Елена – север" и "Св. Св. Ко...

Ученички намериха портфейл с пари, ръкуват се с полицейски шеф

https://petel.bg/Uchenichki-nameriha-portfeyl-s-pari--rakuvat-se-s-politseyski-shef__264838

Снимка trafficnews.bg Две петокласнички от СУ „Свети Климент Охридски" в Пещера бяха отличени за доблестната им постъпка. Симона Етова и Сели...

Ужасяващо кръщене в Кипър подкоси краката на стотици потребители (Видео)

https://petel.bg/Uzhasyavashho-krashhene-v-Kipar-podkosi-krakata-na-stotitsi-potrebiteli--Video-__264841

Социалните мрежи гръмнаха заради странни кадри в интернет, показващи как гръцки православен владика изключително грубо кръщава бебе във...

ЕК предлага по-добър контрол на кандидатите за визи за ЕС

https://petel.bg/EK-predlaga-po-dobar-kontrol-na-kandidatite-za-vizi-za-ES__264842

Европейската комисия представи предложение за усъвършенстване на Визовата информационна система (ВИС) - базата данни, съдържаща информа...

Борисов сбъдна мечтата на БСП - рестартира проекта АЕЦ ”Белене”!

https://frognews.bg/novini/pravitelstvoto-zagrobi-restartira-proekta-aets-belene.html

Кабинетът взе решение да се вдигне мораториумът върху проекта АЕЦ „Белене” и го внася за гласуване в Народното събрание.

Враждуващ съсед нахранил кучета с наденица с карфици

https://www.24chasa.bg/region/article/6865305

Враждуващ съсед нахранил кучета с наденица с карфици
Истински зловещ капана заложил стопанин на кучетата на съседка в Монтанското село Василовци. Злодейството към домашните любимци на 56- годишната Катя С, станало на 14 май малко след 18 часа. Жената забелязала в края на имота си кучетата й да се хранят. От другата страна на оградата бил съседът й Георги Т. На 83 години от с. Василовци.

Kросоувър концертът на Дейвид Гарет в Арена Армеец се отлага за 29 септември

https://offnews.bg//kultura/krosouvar-kontcertat-na-dejvid-garet-v-arena-armeetc-se-otlaga-za-29-s-680733.html

Като част от програмата по възстановяването си от тежка дискова херния виртуозният цигулар Дейвид Гарет със съжаление е принуден да отложи кросоувър концертите си от турнето "Explosive-Live" в София на 6 юни и в Букурещ на 8 и 9 юни.

За София е насрочена нова дата - 29 септември (събота), която ще е удобна и за феновете от цялата страна, които трябва да пътуват до столицата.

Въпреки че артистът е на път да се възстанови напълно, докторите му наложиха още няколко месеца пълен покой, за да може възстановяването му да е пълно, а изпълненията му на сцена - пълноценни и вълнуващи както за него, така и за публиката.

Дейвид изключително съжалява, че няма да може да зарадва с концерт на уречената първоначална дата, 6 юни, своите български фенове и е благодарен за силната лоялност, подкрепа и разбиране, която среща у своите почитатели вече няколко месеца.

"Сега се чувствам по-добре, но за съжаление отнема повече от очакваното, докато се оправя напълно. Прогнозата на лекарите ми все още е много положителна и очакват пълно възстановяване, но за съжаление те все още не ми позволяват да изляза на сцена. В момента най-важното е да се грижа за себе си и да дам на тялото си необходимото време за пълно излекуване. Въпреки че се подобрявам, за съжаление това означава също, че трябва да анулираме повече концерти. Оценявам високо многобройните ви послания и желания за моето възстановяване, както и вашето разбиране и може само още веднъж да ви благодаря за вашите окуражителни и добри думи. Те ми дадоха огромна сила и ми помогнаха в трудните мигове. Очаквам с нетърпение да ви видя скоро на някои от следващите ми концерти", споделя звездният цигулар.

Обръщението му към феновете можете да прочетете в оригинал на неговата фейсбук страница тук: https://goo.gl/RND6UZ

Всички билети за новата дата важат без презаверка.

Кабинетът внася в парламента предложение за рестарт на проекта „Белене”

http://www.cross.bg/proekta-belene-kabinetut-1574875.html

/КРОСС/ Кабинетът взе решение да се вдигне мораториумът върху проекта АЕЦ „Белене" и го внася за гласуване в Народното събрание. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че проектът ще бъда размразен. Причината е, че миналата седмица представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене". На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 млрд. лв. по проекта. Енергийният министър Теменужка Петкова пък обяви, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене", ако Народното събрание даде мандат за това. Тя уточни, че не се предвижда държавна гаранция за проекта или ангажимент за изкупуване на произведения ток.  

Открит паркинг заменя съборената Картофена къща

http://budnavarna.bg/34279-otkrit-parking-zamenya-saborenata-kartofena-kashta/

Открит паркинг ще заеме мястото на съборената Картофена къща в центъра на Варна. Теренът на бул. Княз Борис I” и ул. „Братя Миладинови“, който пустее от години след скандалното събаряне на емблематичната сграда, се подготвя за новото си предназначение. На място вече действат багер и работници.

По думите на районния кмет на „Одесос“ Николай Недев в имота няма да се строи въпреки многобройните опити от страна на собствениците за вдигане на многоетажни здания. По думите му издаденото разрешение от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев е за открит паркинг.

Зданието, известно на повечето варненци като „Картофената къща“, заради името на помещаващ се в него някога ресторант, бе бутнато през 2008 година. Събарянето буквално разтърси градското общество. Последва дело срещу собствениците, както и уволнения в общинската администрация.

По онова време сградата е в списък с архитектурни паметници. Това обаче не пречи на придобилата я фирма да предприеме стъпки за сриването й. След случилото се става ясно, че къщата е изтъргувана от Областна администрация през 2006 година. Тогава, заедно с друг имот в Гръцката махала, я заменя за апартаменти и офис в кварталите „Младост“ и „Чайка“. Сградата получава фирма „Комар инвестмънтс“. Сделката за заменките е подписана от ексгубернатора Петър Кандиларов и одобрена от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. По думите на Кандиларов тогава той само е финализирал сделката, а нещата са задвижени по времето на предшественика му Яни Янев.

Аргументът на собственика по онова време за бутането на зданието е, че сградата е опасна. Твърди, че Националният институт за недвижимо и културно наследство не възразил срещу намерението.

След събарянето на къщата следват уволнения в общинската администрация от тогавашния кмет Кирил Йорданов. Изгонените се сбогуват с постовете си, защото са съгласували маршрут и обезопасяване на пътя при събарянето без допитване до по-висши чиновници. Вече бившият градоначалник се закани, че докато паметникът на културата не бъде възобновен, собственикът няма да получи разрешение за строеж.

При събарянето сградата е на 95 години. Декларирана е като архитектурен паметник още през 1982 година. 3-етажното здание е било част от ансамбловия паметник “Търговска академия – Френски колеж “Сент Андре”. В красивата къща някога е живял Иван Драсов. През годините в мястото се е помещавала арт галерия, а след това и редица заведения.

Само няколко месеца след бутането на къщата бе заведено дело за случилото се в Окръжен съд. В крайна сметка магистратите не намериха нищо незаконно в действията на собствениците, съборили постройката. Бяха оправдани през 2011 година.

В годините за имота са внасяни различни подробни устройствени планове с цел вдигане на многоетажно здание. Така и не бе изявено намерение за възстановяването на къщата.

Материалът Открит паркинг заменя съборената Картофена къща е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Лекарствената терапия на пациентите вече се проследява електронно в “Софиямед“

http://www.mediapool.bg/lekarstvenata-terapiya-na-patsientite-veche-se-prosledyava-elektronno-v-sofiyamed-news279153.html

Процесът по назначаване, прилагане и контрол на лекарствената терапия на пациентите се осъществява електронно от този месец в университетската болница “Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Новата услуга е част от цялостното е-управление на болничното заведение. Тя позволява в реално време да се проследява процесът по назначаване на лекарствата на пациентите, електронните заявки към болничната аптека на база направените назначения от лекуващия лекар, приготвяне на индивидуална доза за всеки пациент, както и контрол върху медикаментозната терапия. Електронното проследяване на лекарствената терапия ще предотврати грешки при назначаване или изпълнение на предписаното на пациента лечение, пропускането на прием или предозирането на лекарства. Всеки лекар и медицинска сестра в “Софиямед“ разполагат с електронни карти, посредством които се идентифициарт в болничната система. Така по всяко време е ясно в колко часа и от кого е приложен даден медикамент.   “При постъпване за лечение в дадено отделение пациентите получават гривни с бар код, в който се съдържа информация за заболяването, моментното състояние на пациента при приема, назначената лекарствена терапия – вид медикамент, дози, по колко пъти на ден трябва да се прилага и за какъв период. Електронното проследяване отчита кой лекар назначава терапията и коя сестра я изпълнява. Заявките към аптеката вече също се правят електронно“, обяснява новата функционалност софтуерният специалист в “Гама консулт“ Ивайло Павлов.   Предимство на електронното проследяване на лекарствената терапия е, че се елиминира възможността за грешки и се осъществява по-добра отчетност.   “Програмата е обвързана и със склада на болницата. Сестрата вече има възможност да изиска медикаментите само за един пациент или за цялото отделените, както и да вземе лекарствата за няколко дни напред, например. Програмата сама генерира всички документи, които преди това са били писани на ръка, което чувствително ще улесни работата на сестрите“, обяснява още Павлов.   Електроно управление на лекарствената терапия чрез болничната информационна система дава възможност, на база на всички данни, събрани в е-досието, освен проследяване на лекарственета терапия, да се генерира епикриза и други документи, които биха могли да са полза за пациента.  

Отново: И посеви, и домове, без застраховка срещу природни бедствия

http://www.cross.bg/kushti-durveta-grivitza-1574874.html

/КРОСС/ Градушката на места е била с големина на яйце, разказаха очевидци. Най-тежко е положението в село Гривица, където са пострадали повече от 50 къщи, а четири от тях са останали без покрив. Само две къщи имат застраховки. Кметът на селото ще иска помощ от комисията по бедствия и аварии, съобщи в свой репортаж националната телевизия. Бедственото положение за Плевен и три села в общината - Гривица, Ясен, Опанец обяви още снощи кмета на града Георг Спартански. Вчера следобед в района се разрази силна буря, придружена с градушка и пороен дъжд. Разчистването на нападалите дървета продължи през цялата нощ. Няма загинали хора, един човек е със срязана от паднали стъкла ръка. Материалните щети обаче са сериозни. За половин час снощи силната буря нанесе сериозни поражения, изкорени огромни дървета, скъса кабели и наводни мазета. Градушката на места е била с големина на яйце, разказаха очевидци. Най-тежко е положението в село Гривица, където са пострадали повече от 50 къщи, а четири от тях са останали без покрив. Само две къщи имат застраховки. Кметът на селото ще иска помощ от комисията по бедствия и аварии. Новият покрив на Асен Атов е паднал у съседите. 68-годишният мъж казва, че за първи път вижда такава стихия. Като по чудо няма загинали при бедствието. Пострадал е един човек. Според кмета на Плевен Георги Спартански една от причините за това е интензивната санитарна сеч. Пострадали селища има в още няколко общини

Доходите се повишават с близо 10% за една година

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179650_dohodite_se_povishavat_s_98_za_edna_godina/?ref=rss


Средният общ доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2018 г. е 1407 лв. и се е повишил с 9.8% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт.<br /><br />С най-висок дял e доходът от работна заплата (56.3%), следван от пенсии (27.0%), следван от самостоятелна заетост (6.7%) и от социални обезщетения и помощи (3.0%). Спрямо първото тримесечие на 2017 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 0.8%, а...

Митрополит Йоан: Не отиваме в Македония, защото правоприемник на Охридската епископия е Българската църква

https://www.actualno.com/society/mitropolit-joan-ne-otivame-v-makedonija-zashtoto-pravopriemnik-na-ohridskata-episkopija-e-bylgarskata-cyrkva-news_674880.html

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благословение представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. „Имаме устав, имаме нормативен акт, съгласно който правоприемник

21 души в ареста за нападение срещу играчи на "Спортинг" Лисабон

http://www.cross.bg/sporting-napadenie-lisabon-1574873.html

/КРОСС/ 21 души са задържани във връзка с вчерашното нападение срещу футболисти на "Спортинг" Лисабон на клубната база в Алкочете, съобщава "О 'Жого". Полицията води разследване по случая, при който около 50 запалянковци, повечето с качулки, атакуваха вербално и физически играчите в съоръжението, като най-сериозно пострада холандският нападател Баст Дост, който получи наранявания на главата и му беше оказана спешна медицинска помощ. След инцидентите футболистите напуснаха базата с полицейски ескорт и отказаха да разговорят с клубния президент Бруно де Карвальо. Играчите на този етап отказват да излязат във финала на турнира за Купата на Португалия на 20 май срещу "Деспортиво" Авеш, а част от звездите заплашиха, че ще прекратят договорите си с отбора. Причината за недоволството на феновете е загубата от "Маритимо" с 1:2 в неделя в последния кръг на шампионата, която позволи на големия градски съперник "Бенфика" да измести "Спортинг" от второто място, като по този начин лиши "зелено-белите" от възможността да играят в Шампионската лига.    

Първи трейлър на „Бохемска рапсодия“

http://clubz.bg/67924-pyrvi_trejlyr_na_%E2%80%9Ebohemska_rapsodiq%E2%80%9C

След осем години перипетии, биографичният филм за „Куийн“ най-сетне стигна до трейлър. В образа на Фреди Меркюри влиза Рами Малек („Господин Робот“), а не Саша Барън Коен („Борат“), нает първоначално.

Проектът претърпя застой, когато през 2013 г. стана ясно, че Барън Коен има „творчески различия“ с музикантите на „Куийн“ и напуска проекта. По-късно китаристът Брайън Мей, който е и музикален продуцент на филма, се изказа негативно по адрес на актьора и дори го нарече „задник“.

Трудностите покрай филма не спряха дотук – режисьорът Брайън Сингър („Обичайните заподозрени“) бе критикуван, задето отсъства твърде дълго от снимачната площадка по „здравословни причини“ и в крайна сметка бе уволнен, а на режисьорския стол седна Декстър Флечър („Две димящи дула“, „Еди Орела“, „Тримата мускетари“).

Сценарият е на Антъни Макартън, номиниран за „Оскар“ за „Теорията на всичко“.

Сюжетът на филма разказва за феноменалния успех на „Куийн“, музиката им и вокалиста с уникален глас Фарук Булсара, който става известен с артистичния псевдоним Фреди Меркюри. Той разбива всички наложени дотогава стереотипи в шоубизнеса и се превръща в звезда, благодарение на порива си да бъде различен. Филмът акцентира върху успехите на групата, а не върху разрушителното влияние, което бързата слава оказва върху живота на Меркюри, заболял от СПИН и починал през 1991 г.

„Бохемска рапсодия“ предстои да излезе на 24 октомври във Великобритания и на 2 ноември в САЩ.

Прочут син диамант и два пръстена продадени за $24 милиона

http://clubz.bg/67923-prochut_sin_diamant_i_dva_prystena_prodadeni_za_24_miliona

Рядък син диамант с крушовидна форма и 300-годишна кралска история беше продаден на търг в Женева за 6,7 милиона долара, съобщи Би Би Си.

Предметът е намерил купувач само 4 минути след началото на наддаванията. Първоначалната оценка е била между 3,5 и 5 милиона долара. Колекционерът, който се е сдобил със скъпоценния камък, е предпочел да остане анонимен. Диамантът "Фарнезе блу", с тегло малко над 6 карата, беше изложен на търг за пръв път.

Той е бил открит през 1715 година в диамантеното находище Голконда в Индия. През месец август същата година италианката Изабела Фарнезе го получила като сватбен подарък за венчавката й с испанския крал Филип Пети /1683-1766/. Бил е монтиран в короната й.

Диамантът е бил притежание на още три кралски фамилии - във Франция, Италия и Австрия. Бижуто е било част от брилянтите на Мария Антоанета.

На търга в Женева са били продадени и два диамантени пръстена с обща цена 17,3 милиона долара. 

Два бели диаманта на пръстени бяха купени за 9,2 милиона долара - горе и 8,1 милиона долара.

 

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865226

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиитеСъбитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален за България и Европа момент. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на форум "Балканите в европейската интеграция". "Днес чертаем картината на света, който ще дойде. Това е моментът, в който свързаме минало и бъдеще. Ако има място на съвместно живеещи от столетия култури и

Край на масовото обжалване на обществени поръчки

http://www.moreto.net/novini.php?n=374292

Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени.

Изчезналите български ученички в САЩ са избягали с бандата Latin King?

http://www.struma.com/sinya-lampa/izcheznalite-bulgarski-uchenichki-v-sasht-sa-izbyagali-s-bandata-latin_134338/

Членовете й си набелязвали млади момичета, които са податливи на манипулация и са готови да избягат от вкъщи

Изчезналите две български ученички в САЩ са избягали от домовете си, това обявиха от местната полиция, като така потвърдиха съмненията, породени от самото начало от факта, че са взели свои вещи. Издирването на тийнейджърките от Rowling Meadows High School обаче продължава, пише Dir.bg

По неофициална информация е най-вероятно 16-годишната Натали и 18-годишната Велина, с които няма връзка от една седмица, са избягали от вкъщи с гаджета, принадлежащи към бандата Latin King, която е...

Продължава

Нападението на журналист от „За истината“ влезе в темите на международна конференция за свободата на словото

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

Скорошното нападение срещу журналиста от Червен бряг и автор на „За истината“ Христо Гешов беше един от примерите за възпрепятстване на журналистическата работа, дадени по време на днешната международна конференцията „Медийна свобода и плурализъм“, която се провежда в София. За това говори Полин Аде-Мевел – ръководител на балканския офис на „Репортери без граници“, която припомни убийствата и […]

Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват "Кембридж аналитика"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865219

Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват "Кембридж аналитика" Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват британската компания за политически консултации "Кембридж аналитика", която се оказа в центъра на скандал за незаконно ползвана лична информация на потребители на Фейсбук, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Прокурори са разпитвали бивши служители на компанията и банки, които са я обслужвали,

Крадци вилнеят в Банско! Нахлуха в апартамент и задигнаха...

http://www.struma.com/krimi/kradci-vilneyat-v-bansko-nahluha-v-apartament-i-zadignaha_134337/

Полицейски служители на РУ-Банско работят по получен сигнал за извършена, за времето от 12.05.2018г. до 15.05.2018г., кражба на два телевизора, кафе-машина и два велосипеда от апартамент в гр.Банско. За случая е уведомена РП-Разлог. Образувано е досъдебно производство.

Р. Митева

Има ли мъже, които не искат секс? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ima-li-myzhe-koito-ne-iskat-seks-video-2097245

Сексът е нещо хубаво, той заздравява връзката, кара те да се усмихваш и да се чувстваш добре. Сексът показва взаимно на партньорите, че са желани и харесвани. Но има ли мъже, които не искат секс? Отговоря семейният терапевт и сексолог Наталия Кобилкина.

Кола с българска регистрация е била използвана при зрелищна кражба в Белгия

//dariknews.bg/novini/sviat/kola-s-bylgarska-registraciia-e-bila-izpolzvana-pri-zrelishtna-krazhba-v-belgiia-2097348

Автомобил с българска регистрация е бил използван от извършителите на зрелищна кражба на магазин за техника в Белгия, съобщиха местни медии.

След бурята в Плевенско: Много разрушения и материални щети (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/pleven/sled-buriata-v-plevensko-mnogo-razrusheniia-i-materialni-shteti-video-2097258

Ураганният вятър и градушката, разразили се в Плевен и на територията на областта във вторник следобед, предизвикаха много материални щети и изкорениха много дървета.

Веднага след природното бедствие областният управител обходи населените места, коит

Изчезналият на път за Лондон българин починал от инфаркт в автобус

//dariknews.bg/novini/sviat/izcheznaliiat-na-pyt-za-london-bylgarin-pochinal-ot-infarkt-v-avtobus-2097320

Трагично се развиха събитията около 48-годишния Христо Ангелов, който изчезна на път за Лондон, съобщи "24 часа". Бургазлията е починал от инфаркт в автобус на 12 май.

Готвят марш „Свобода за конопа“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gotviat-marsh-svoboda-za-konopa-2097366

Декриминализация на притежанието и на отглеждането на малки количества трева за лични нужди ще поискат за поредна година неправителствени организации в протестно шествие.
 
От Българското либертарианско общество са на мнение, че законът, който криминализира употребата

Борисов към здравния министър: И на теб да ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-kym-zdravniia-ministyr-i-na-teb-da-ti-sprem-zaplatata-i-ti-shte-si-nedovolen-2097347

По време на заседанието на Министерския съвет днес здравният министър получи критики от премиера за организацията в здравеопазването. Стигна се до размяна на обвинения и обяснения. Според Бойко Бор

Издирването на Боян Петров официално приключи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdirvaneto-na-boian-petrov-oficialno-prikliuchi-2097375

Издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, официално приключи. Това съобщиха от щаба на българския алпинист в България.
 
По обед българско време китайските власти са уведомили екипа, че прекратяват издирването и по земя, сле

Емил Ефтимов обсъди модернизацията на армията ни с бригаден генерал Фредерик Майоко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865218

Емил Ефтимов обсъди модернизацията на армията ни с бригаден генерал Фредерик МайокоЗаместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов проведе работна среща днес, 16 май, със заместник-командващия на 21-во командване за логистично осигуряване на Сухопътните войски на САЩ в Европа, бригаден генерал Фредерик Майоко, съобщиха от Министерството на отбраната.  Обсъдени бяха въпроси,

Полиция и жандармерия обградиха черешите в Родопската яка

http://www.cross.bg/politziya-i-zhandarmeriya-obgradiha-chereshite-v-rodopskata-yaka-1574872.html

/КРОСС/ Полиция и жандармерия дежурят денем и нощем край черешовите градини в община "Родопи", за да ги предпазят от кражби, съобщи кметът Пламен Спасов. Засиленото присъствие на служителите на реда ще продължи до 20 юни. За това са се договорили Спасов и шефът на I РУП в Пловдив Петър Тодоров. Униформените са провели и срещи със стопани, на които са набелязани маршрутите за обход и мерките за опазване на продукцията. Брането на ранните череши вече започна. Собствениците на масиви очакват добра реколта. Продължаващите дъждове обаче могат да доведат до разпукване на плодовете на по-чувствителните сортове.

Пореден покер богаташ в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/poreden-poker-bogatash-v-blagoevgrad_134336/

След Константин Капчин късметът споходи и Краси Янков, който спечели 72.320 долара

Българските успехи от майските турнирни фестивали продължават да се увеличават и след като вчера имахме две български SCOOP Omaha победи днес Краси Янков добави и трета към тях.

Вчера благоевградчанинът Красимир Янков, който от години живее в София, стигна до финалната маса на SCOOP #32 6-Max Pot Limit Omaha High Roller, но му се наложи да я напусне първи.

Днес обаче нещата се развиха по различен начин и той бе последният играч останал в турнира, след като надигра...

Продължава

Просто Алекс

https://offnews.bg//mama-nindzha/prosto-aleks-680732.html

Автор: Мария Пеева С Алекс си имаме нова любима книжка за лека нощ - за маймунката Бруно. С тази книжка обаче си вкарах същински автогол. Алекс и без това е един малък устатник, с когото много трудно се излиза наглава, а сега има и нов аргумент в споровете ни. Първо да кажа накратко за какво става дума в книжката. Маймунката Бруно е едно сладко животинче, родено в зоологическа градина, което си има цяло маймунско семейство и много си ги обича. Но една мечта го измъчва - Бруно много иска да е като хората, да носи дрехи, да яде от тяхната…

Полиция и жандармерия завардиха черешите в Родопската яка

https://www.24chasa.bg/region/article/6865190

Полиция и жандармерия завардиха черешите в Родопската якаПолиция и жандармерия дежурят денем и нощем край черешовите градини в община "Родопи", за да ги предпазят от кражби, съобщи кметът Пламен Спасов. Засиленото присъствие на служителите на реда ще продължи до 20 юни. За това са се договорили Спасов и шефът на I РУП в Пловдив Петър Тодоров. Униформените са провели и срещи със стопани,

Подпалиха павилион за закуски в Монтана

http://www.cross.bg/montana-pozhara-zakyski-1574871.html

/КРОСС/ На 16.05.2018 г. около 02,30 ч. в ж.к. „Младост” в гр. Монтана неизвестен извършител запалил павилион за закуски, с управител 44-годишна жителка на гр. Монтана. Пожарът е изгасен от служители на РДПБЗН Монтана. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. В резултат на пожара е обгоряла външна дървена ламперия и пвц - витрина на павилиона, като са спукани стъклата й. Огънят не е проникнал в помещението. От пожара не са засегнати други постройки и автомобили, намиращи се наблизо. Размерът на щетите, причинени от пожара, са в процес на изясняване. Работата по случая продължава.

Астероид с размерите на футболно игрище премина близо до Земята

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179638_asteroid_s_razmerite_na_futbolno_igrishte_premina/?ref=rss


Астероид с размерите на футболно игрище прелетя на разстояние 203 хил. километра от Земята. Това е половината от разстоянието между планетата и естествения ѝ спътник Луната.<br /><br />Астероидът е с название 2010 WC9. Той е открит през 2010 г. от обсерваторията в Аризона. Според астрономи той не се е приближавал толкова близо до Земята от около 200 години.<br /><br />Астероидът е прелетял до Земята и не създал опасност от сблъсък. От изследванията му е установено, че е...

При атака в Идлиб през февруари вероятно е бил използван хлор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865202

При атака в Идлиб през февруари вероятно е бил използван хлор Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи днес, че при нападение срещу сирийския град Саракиб, провинция Идлиб, през февруари вероятно е бил използван хлор, предадоха Франс прес и Ройтерс. Разследващата мисия на ОЗХО е установила, че в квартал Ат Талил е бил използван хлор като оръжие, предава БТА.

Биографичният филм за легендата Фреди Меркюри тръгва наесен

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/biografichniiat-film-legendata-fredi-merkiuri-tragva-naesen.html

Първият биографичен филм за един от най-великите певци в историята на рока Фреди Меркюри - ”Бохемска рапсодия” трябва да излезе по кината през ноември и милионите му почитатели я очакват със затаен дъх.

Бащата на Меган Маркъл все пак може да се появи на сватбата

https://www.actualno.com/showbusiness/bashtata-na-megan-markyl-vse-pak-moje-da-se-pojavi-na-svatbata-news_674878.html

Бащата на Меган Маркъл ще отиде на сватбата на дъщеря си в събота, когато ще се венчае с принц Хари, ако лекарите му позволят пътуването до Лондон. Това става ясно от негово изявление пред сайта TMZ. Припомняме, че по-рано бе съобщено, че бащата на Меган Маркъл няма да я поведе към олтара поради здравословни причини. На 73-годишният Томас Маркъл му предстои сърдечна операция, след като е претърпял инфаркт и лекарите са го предупредили, че състоянието му е сериозно. "Противна ми е мисълта,

Риболовци ще протестират срещу унищожаването на реките

http://econ.bg/Новини/Риболовци-ще-протестират-срещу-унищожаването-на-реките_l.a_i.761648_at.1.html

Риболовци и каякари ще протестират срещу унищожаването на реките утре, съобщи БНР. Протестът им ще е пред НДК и ще съвпадне със срещата на върха на...

Руският патриарх: Схизма, ако гърците признаят Украинска църква

http://clubz.bg/67922-ruskiqt_patriarh_shizma_ako_gyrcite_priznaqt_ukrainska_cyrkva

Руският патриарх Кирил е изпратил гневно писмо на Атинския архиепископ Йероним по повод украинския църковен въпрос, пише гръцкият сайт orthodoxia.info, като се позовава на свои източници.

В писмото се твърдяло, че ако Вселенският патриарх Вартоломей предприеме сериозни мерки за признаването на Украинската православан църква-Киевски патриархат, ще създаде голяма схизма между него и Руската православна църква, „която ще бъде по-страшна от тази между православни и католици“.

Писмото е изпратено на Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът "Добротолюбие". В писмото се напомнял и ангажиментът, който Вселенският патриарх бил поел към РПЦ – да не признава неканоничната църква в Украйна, водена от Филарет Денисенко.

Според orthodoxia.info писмото на руския патриарх идва след отправена молба от страна на украинския предстоятел Онуфрий, който помолил Гръцката църква да не приема промяната на църковния статут на УПЦ-КП.

На 14 май комисия, занимаваща се с църковния въпрос в Украйна, е посетила Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът amen.gr. Комисията е била водена от Пергамския митрополит Йоан, а с него са били Френският митрополит Емануил и Смирненският Вартоломей. Те били изпратени от Вселенския патриарх да информират архиепископа за протичащите преговори между Вселенската патриаршия и Украинския патриархат.

Същия ден РИА Новости пибликува изказване на "външния министър" на патриарх Кирили - Волоколамския митрополит Иларион Алфеев, който отговаря за външните църковни отношения на Руската православна църква. Пред журналисти той заявява, че инициативата на светските власти в Украйна за създаването на поместна афтокефална църква се намират извън канона. Той добави, че решаването на църковния въпрос в Украйна не е в правомощията на Вселенския патриарх тъй като Украинската православна църква е към Московската патриаршия.

Продадоха скулптура на Константин Бранкузи на търг за 71 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865194

Продадоха скулптура на Константин Бранкузи на търг за 71 милиона долараСкулптура на френския скулптор-абстракционист от румънски произход Константин Бранкузи /1976-1957/ беше продадена на търг в Ню Йорк за 71 милиона долара, съобщи агенция Блумбърг. На аукциона на "Кристис" творбата от 1932 година "Портрет на Нанси Кунард" постави рекорд за този автор. Работата бе известна и под друго име - "Изтънчена млада жена".

"Ислямска държава" пое отговорност и за днешното нападение в Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865181

"Ислямска държава" пое отговорност и за днешното нападение в ИндонезияГрупировката "Ислямска държава" пое отговорност за днешното нападение на индонезийския остров Суматра, при което бе убит един и ранени двама полицаи, предаде Ройтерс. Джихадистите обявиха чрез агенция Амак, че те стоят зад атаката, но не представиха доказателства, предава БТА.  Индонезийската полиция застреля четирима от нападателите,

НА ЖИВО: Григор Димитров - Кей Нишикори

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-kej-nishikori-news_674877.html

Супер звездата на българския спорт Григор Димитров започва днес участието си на Мастърс турнира в Рим. Жребият не беше особено добър за Гришо и той ще трябва да се изправи срещу Кей Нишикори - японецът, който уверено върви към завръщането си в топ 10 на световния тенис. МАЧА МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ ТУК Григор Димитров игра полуфинал в Монте Карло, както и четвъртфинал в Барселона. Той прави много по-силен сезон на "клей" в сравнение с последните години и надеждите са добро представяне в Р

Израел изгони турския консул в Йерусалим

http://www.cross.bg/izrael-iierysalim-gaza-1574870.html

/КРОСС/ Израел изгони турския консул в Йерусалим, съобщава "Таймс оф Израел". Това е в отговор на решението на Турция от по-рано да изгони посланикът на Израел заради събитията в Газа. Отношенията между двете държави ескалираха, след като Турция остро разкритикува Израел за избитите 60 палестинци в Газа по време на демонстрации в понеделник във връзка с откриването на американското посолство в Йерусалим. По-рано днес Анкара съобщи, че гони израелския посланик за неопределен срок. Израелското външно министерство обяви, че консулът на Турция в Йерусалим, който представлява Анкара пред палестинците, е привикан във ведомството днес следобед, където шефът на протокола Мерон Рубен е поискал от дипломата да напусне страната. Междувременно днес Израел обяви, че най-малко 24 от убитите 60 жители в Газа са терористи.    

Абитуриенти от СУИЧЕ дариха пари на дете в нужда от училището

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%83%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5/

53-ма абитуриенти от СУ с изучаване на чужди езици „Св.Климент Охридски“ – Благоевград целунаха знамето и си взеха последно сбогом с преподавателите и училището. Директорът Светлин Абаджиев пожела здраве и успехи на завършващите.

Тържеството по изпращане на Випуск 2018 бе повече от емоционално и развълнува учителите и присъстващите близки и роднини и самите тях.

Завършващите бяха от две паралелки с класни ръководители Галина Хаджийска и Величка Балабанова.

Абитуриентите тази година решиха да съберат пари и да ги дарят на дете в нужда от училището.

След последвалите музикални поздрави, зрелостниците и учителите извиха кръшно хоро в двора на училището.

Материалът Абитуриенти от СУИЧЕ дариха пари на дете в нужда от училището е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Отново „Млад огнеборец” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374284

На 17 май тази година, от 09:00 часа, на стадион „Локомотив” в гр Варна ще се проведе Областното състезание на младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец”, научи Moreto.net. Надпревара ще има в следните дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 m щафетно бягане с препятствия”.

10 съвета за повече спокойствие

https://www.actualno.com/curious/10-syveta-za-poveche-spokojstvie-news_674729.html

Ако се стремите да намалите нивата на стрес, най-вероятно смятате, че това ще ви донесе повече вътрешен мир. Съществуват външни условия, както и вътрешни конфликти, които могат да окажат влияние върху това, как се чувствате. Но има прости и практични стъпки, които всеки може да предприеме, за да увеличи чувството си на спокойствие и да намали нивата на кортизол. Ето какво да опитате 1. Обърнете внимание Мнозина от нас мислят за празнота, когато стане въпрос за мир, но не трябва да бъде така. П

И Гватемала откри посолство в Ерусалим

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179635_i_gvatemala_otkri_posolstvo_v_erusalim/?ref=rss


Само два дни след откриването на посолство на САЩ в Ерусалим това стори и Гватемала.<br /><br />За целта в Израел пристигна президентът Джими Моралес, който участва в церемонията заедно с премиера Бенямин Нетаняху.<br /><br />Гватемалското посолство е разположено в бизнес сграда в западната част на града, чиято принадлежност към Държавата Израел не е оспорвана. Американското посолство е на терен, определян в най-добрия случай като "ничия земя" между Западен...

Един български ГАЗ 53, превърнат в хотрод пикап

http://www.struma.com/lyubopitno/edin-bulgarski-gaz-53-prevurnat-v-hotrod-pikap_134335/

Визията на култовия ГАЗ-53 e мигновено разпознаваема за повечето българи или поне тези родени преди 90-те. Тази „Газка“ обаче е малко по-различна, даже доста по-различна, защото е пипап в стил хотрод, както я описва нейния създател, инж. Николай Друмев.

Проектът е доста интересен и е изработен във Велико Търново, в сервиза „Друмев Авто“. Там са доставени всички части, които включват каросерия от ГАЗ 53 и доста техника от катастрофирал… Nissan Terrano...

Продължава

Караянчева: Парламентарното сътрудничество е от значчение за дейността на правителствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865174

Караянчева: Парламентарното сътрудничество е от значчение за дейността на правителстватаПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в заседание на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Истанбул. Срещата на върха е юбилейна, по повод 25-годишнината от учредяването на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество/ПАЧИС/.

Молдова и Румъния може да премахнат роуминг тарифите помежду си

https://www.actualno.com/balkani/moldova-i-rumynija-moje-da-premahnat-rouming-tarifite-pomejdu-si-news_674875.html

Развитията в осъществяването на проекти за енергийна взаимовръзка между Молдова и Румъния бяха прегледани от министър-председателя на Молдова Павел Филип и министъра на икономиката на Румъния Дануц Андрушка, който е на посещение в Молдова, предава Moldpress. Двамата официози също така дискутираха възможността за премахване на тарифите за роуминг между Молдова и Румъния, подобно на практиката на Европейския съюз, съобщиха от правителствения департамент за комуникации. Павел Филип отбеляза специ

"Астън Вила" и "Фулъм" ще играят във финалния плейоф за влизане във Висшата лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179634_astun_vila_i_fulum_shte_igraiat_vuv_finalniia_pleiof/?ref=rss


"Астън Вила" и "Фулъм" ще определят последния нов член на Висшата лига, след като се класираха за финалния плейоф в Чемпиъншип. Двата тима, които завършиха съответно четвърти и трети в крайното класиране, надделяха над "Мидълзбро" и "Дарби каунти".<br /><br />Тимът от Бирмингам направи огромен скок през сезона, след като преди година завърши 13-и във второто ниво на английския футбол. Мениджърът Стив Брус обаче изведе "виланите" до...

Става страшно - в Истанбул горят знамена на САЩ и Израел!

https://frognews.bg/novini/stava-strashno-istanbul-goriat-znamena-sasht-izrael.html

Повече от хиляда души се събраха в Истанбул в знак на неодобрение от решението на САЩ да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, предава БГНЕС.

Радев при Путин в Сочи на 22 май

http://clubz.bg/67921-radev_pri_putin_v_sochi_na_22_maj

Руският президент Владимир Путин ще посрещне българския си колега Румен Радев на 22 май, предаде ТАСС.

Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"При нас там в графика за следващата седмица са и индийският министър-председател (Нарендра Моди - б.р.), и българският президент", отговори той на въпрос на репортери за програмата на руския лидер на 21 и 22 май.

Песков допълни, че Румен Радев ще пристигне в черноморския курорт Сочи. Двамата лидери ще разговарят помежду си, след което ще направят изявления за пресата.

Ден по-рано Путин ще се срещне с Нарендра Моди.

За самолети и бронирани машини ще бъдат похарчени 3.3 млрд. лв.

http://www.transmedia.bg/2018/05/16/%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b0/

Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри отпускането на почти 3.3 млрд. лева за нови бронирани машини и бойни самолети.

Близо половината от тях – около 1.5 млрд. лева с ДДС се очаква да бъдат дадени за купуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи от сухопътни войски. Сумата ще бъде харчена в продължение на 12 години.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни пред журналисти в Министерския съвет, че първите девет години ще се плащат по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Важно условие е да има производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, като впоследствие у нас ще се прави и тяхната последваща модернизация, допълни Каракачанов.

Останалите 1.8 млрд. лв. ще отидат за  придобиване на не по-малко от осем бойни самолета нов тип. И това е само първият етап, през който плащането се разсрочва за десет години. На втория етап ще се придобият още толкова машини. Каракачанов обяви, че към момента шест фирми са проявили интерес към този проект, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани.

Красимир Каракачанов припомни, че двата проекта са част от управленската програма на правителството. „Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Надявам се, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.

 

Днес правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, припомня „Дневник“. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г.

В документа се казва, че през миналата година във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от 2016 г. Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника.

В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020. Освен това се работи по изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.

Премиерът призна: Грехота е при толкова пари за здравеопазване, да има хора без заплати

https://frognews.bg/novini/premierat-prizna-grehota-pri-tolkova-pari-zdraveopazvane-ima-hora-bez-zaplati.html

„Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. Не може, с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати”. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното правителственото заседание, предаде БГНЕС.

Дончев за АЕЦ „Белене”: Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран

http://nakratko.bg/category/26/159579/


Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност.

Жена от Смолян даде на ало измамници над 20 000 лв. и златни пръстени

https://www.24chasa.bg/region/article/6865169

Жена от Смолян даде на ало измамници над 20 000 лв. и златни пръстениВъзрастна жена е предала над 20 000 лв. и злато на телефонни измамници, информират от ОД на МВР- Смолян. Измамниците използвали актуалната през последните месеци версия, че трябва да се съдейства на полицейско разследване. На 81-годишната пенсионерка се обадил мним полицай, който и обяснил, че след малко ще й позвънят и измамници.

13 общини имат финансови затруднения

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/13-obshtini-imat-finansovi-zatrudneniia-261198/

Просрочените задължения към 31 март са 147,9 млн. лева и са на 141 общини, показва справка на Министерство на финансите

Венецуела затъва в разочарование в навечерието на очакваната победа на Мадуро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865175

Венецуела затъва в разочарование в навечерието на очакваната победа на Мадуро Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас Мадуро изглежда почти сигурно ще спечели. Продължението на това управление се очаква да удължи икономическата и политическата криза в страната и да предизвика още страдания и да принуди нови хора да емигрират. Предизборни плакати,

Starbucks отваря по едно кафене на всеки 15 часа във втората най-голяма икономика

https://news.bg/investments/starbucks-otvarya-po-edno-kafene-na-vseki-15-chasa-vav-vtorata-nay-golyama-ikonomika.html

Агресивната експанзия ще продължи до 2022 г., като крайната цел е двоен ръст на броя на заведенията - и на печалбата

Вятърът погоди забавен номер на папата

http://www.cross.bg/papa-dori-frantzisk-1574869.html

/КРОСС/ Когато вятърът започне да си прави шеги, никой не може да ги предотврати, дори и папата. По време на официална аудиенция, папа Франциск бе силно затруднен да прочете поставените пред него документи. Вятърът непрекъснато повдигаше пелерината му, като му закриваше цялото лице. Наложило се дори от екипа на Светия отец да помогнат да излезе от ситуацията. Въпреки това, папа Франциск, който е известен с това, че е широкоскроен, не се смути и завърши аудиенцията си.    

Синдикатите с призив за по-добри условия за международните шофьори

http://nakratko.bg/category/58/159578/


Синдикатите подкрепят протеста на превозвачите, но имат и конкретни предложения за подобряване на условията на труд в сектора. Това стана ясно след срещата на трудовите организации с премиера Бойко Борисов.

"Медиана": Кабинетът повишава оценката си, вече е среден 3,44

http://clubz.bg/67920-mediana_kabinetyt_povishava_ocenkata_si_veche_e_sreden_344

25,8 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. 22,6 на сто  - за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на "Медиана". То е проведено между 9 и 14 май, сред 1001 души в цялата страна. ДПС взема 8,1 на сто от гласовете, "Обединените патриоти" - 6,7 на сто, "Воля" - 2,8 на сто.

Данните на "Медиана" се опитват да възкресят АБВ. Тя се появява сред "потенциалните претенденти за участие в парламента с 1,8 на сто".

Партия ГЕРБ е успяла да стопира тенденцията от последните месеци за намаляване на дистанцията с основния си политически опонент. Към момента ГЕРБ води пред БСП с 3.2 %. Другите две партии, които могат да са относително спокойни при едни предсрочни избори са ДПС и "Обединените патриоти". В зоната на потенциалните претенденти за участие в парламента (между 2-4 %) са АБВ и „Воля“ на Марешки. Въпреки присъединяването си към т. нар. антисистемни, евро и НАТО–скептични европейски партии, „Воля“, засега, не е получила дивидент от това. Сложните трансформации и прегрупирания сред „десните“ засега дават печални резултати – както за отделните партии, така и за сборните коалиции, е коментарът на "Медиана".

Реформаторският блок взема 1,3 на сто, а Демократична България (като сбор от съставящите я партии) - 1,2 на сто. В изследването се появява и "партия на Слави Трифонов", която би събрала 3,7 на сто от гласовете. Обяснението от "Медиана" е, че въпреки че такава партия не е официално обявена, тя събира спонтанни отговори (симпатизанти).     

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

(% от всички)

 

МАЙ 2018

ГЕРБ

25,8

БСП

22,6

ДПС

8,1

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

6,7

ВОЛЯ

2,8

АБВ

1,8

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК*

1,3

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ*

1,2

ДВИЖЕНИЕ 21

0,8

ДОСТ

0,4

БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

0,3

ПАРТИЯ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ**

3,7

ЗА ДРУГА ПАРИЯ

1,9

НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ

22,6

 

100 %

*Сбор от съставляващите ги партии

** Въпреки че такава партия не е официално обявена, тя събира спонтанни отговори (симпатизанти).

Ден по-рано от "Тренд" огласиха своите данни. Според тях за ГЕРБ биха гласували 22,8 на сто, за БСП - 19,1%, ДПС взема 6,4%, "Обединените патриоти" - 5,3%, "Демократична България" - 2,3%, "Воля" - 1,7%.    

От "Медиана" задават и въпрос за твърде потенциалните възможности за гласуване за все още неродени партии - на Слави Трифонов и на президента Румен Радев. Водещият е заявявал своите амбиции в политиката, а повод за спекулациите около партия на Румен Радев дойде след въпрос по време на негова лекция в УНСС и неговия отговор: "Президентът е на всички българи и не може да създава партии, но ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаване на нови партии и аз ще разбера тези български граждани".  Според данните на агенцията на социолога Кольо Колев за партия на Трифонов са готови да гласуват 30,4 на сто, а за партия на Радев - 36,7 на сто.

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА  НЯКОЯ ОТ СЛЕДНИТЕ ПАРТИИ?

% на отговорилите „ДА”

 

МАЙ 2018

ПАРТИЯ, ОГЛАВЯВАНА ОТ СЛАВИ ТРИФОНОВ

30,4

ПАРТИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

36, 7

 

Президентът Румен Раден е най-харесваният политик - одобряват го две трети от анкетираните. Следва Йорданка Фандъкова - над половината от участниците в изследването, или 55 на сто, смятат, че тя е добър политик. Борисов е трети с 41 на сто.

ЗА КОИ ОТ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ /НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШИТЕ ЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ И СИМПАТИИ/ БИХТЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СА НАИСТИНА ДОБРИ ПОЛИТИЦИ?

(% НА ОТГОВОРИЛИТЕ С „ДА, ДОБЪР ПОЛИТИК Е”) 

 

 

МАРТ 2017

МАЙ 2018

РАЗЛИКА СПРЯМО МАРТ 2017

РУМЕН РАДЕВ

64

67

+3

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

52

55

+3

БОЙКО БОРИСОВ

41

41

0

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

32

37

+5

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

33

36

+3

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

31

34

+3

ТАТЯНА ДОНЧЕВА

27

29

+2

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

17

20

+3

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

22

19

-3

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

19

17

-2

МУСТАФА КАРАДАЙЪ

12

15

+3

ВОЛЕН СИДЕРОВ

18

14

-4

МЕГЛЕНА КУНЕВА

12

13

+1

ХРИСТО ИВАНОВ

8

10

+2

КОНСТАНТИН ПРОДАНОВ

9

9

0

ЛЮТВИ МЕСТАН

4

5

+1

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ

7

5

-2

АТАНАС АТАНАСОВ

6

5

-1

СПОРЕД ВАС КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?

 

МАРТ 2018

МАЙ 2018

ПОДОБРЕНИЕ

16

20

ЗАДЪРЖАНЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ

40

40

ВЛОШАВАНЕ

37

31

ДРУГО / БЕЗ МНЕНИЕ

7

9

 

100 %

100 %

УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЕТОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО БОРИСОВ  ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ, ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА?

% от всички

 

МАРТ 2018

МАЙ 2018

ВДЪХВА ДОВЕРИЕ

24

29

ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА

58

54

НЕ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ

18

17

 

100 %

100 %

КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ ДОСЕГА?

 

МАРТ 2018

МАЙ 2018

СРЕДНА ОЦЕНКА

„СРЕДЕН”  3,35

„СРЕДЕН”  3,44

КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ – ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ ИЛИ ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО?

% от всички

 

МАЙ 2018

ДА ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ

46

ДА СИ ХОДИ ПРЕДСРОЧНО

26

БЕЗРАЗЛИЧНО МИ Е

20

НЕ ЗНАМ / НЕ СЪМ МИСЛИЛ

8

 

100

"Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели (с 4 %). Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11 %)", коментират от "Медиана". Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май.

На този фон, логично – въпреки песимизма и недоверието към властта – няма и желание за смяна на управлението тук и сега. Предсрочни избори искат 26%, а значително повече (46%) биха искали правителството да изкара пълен мандат.

"Другата причина за нежеланието за предсрочни  избори е в отсъствието на терена на ярка алтернатива. Наблюдаваме това, което виждаме и в останалите европейски страни. Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета ( една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии. Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев да набират огромен брой потенциални гласоподаватели. За несъздадената  партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.  Очевидно, двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията. Има подчертано търсене на политическа алтернатива. А когато има търсене обикновено се появява и предлагане", коментират от "Медиана".

Само 5 на сто от анкетираните смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати по случая "Скрипал". А обявеното подновяване на желанието за изграждане на АЕЦ "Белене" от страна на правителството е друг момент се радва на одобрение, според данните на "Медиана". 54 на сто са за изграждането на централата, 14 на сто - против.

Помагач на атентатора от Сарафово бил седмица в Несебър, ядял сьомга и плащал ден за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865150

Помагач на атентатора от Сарафово бил седмица в Несебър, ядял сьомга и плащал ден за денЕдин от предполагаемите помагачи на атентатора от Сарафово - Хасан Хасан, който е подсъдим по делото за атентата е пребивавал 6 дни в семеен хотел в Несебър. Той се е регистрирал там с американска шофьорска книжка, издадена на името Ралф Уилям Рико. Това стана ясно преди минути на изнесено заседание на спецсъда в Бургас.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване