200 тира запушват пътя Пловдив - Асеновград в четвъртък

https://www.24chasa.bg/region/article/6865863

200 тира запушват пътя Пловдив - Асеновград в четвъртък200 тира от Пловдив се включват в големия протест срещу пакета "Мобилност". Камионите ще застанат на Асеновградско шосе в отсечката от Крумово към Пловдив от 10 до 14 часа, като движението няма да бъде спирано, а ще има временна организация. Областният управител Здравко Димитров се срещна с представители на автомобилните превозвачи Петко Ангелов и

AON: Природните бедствия в света през април причиниха щети за милиарди

http://econ.bg/Новини/AON-Природните-бедствия-в-света-през-април-причиниха-щети-за-милиарди_l.a_i.761659_at.1.html

Големите наводнения в Гърция, Турция и България в началото на април т.г., както и лошото време, което засегна Германия, Франция и Белгия в края на...

Галъп интернешенъл: Българите подкрепят Македония в спора за името й с Гърция

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshenal-balgarite-podkrepiat-makedonia-v-spora-za-imeto-j-680747.html

Мнозинството българи подкрепя Македония в дебата за промяната на името на страната по искане на Гърция. 

70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Гърция Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото ни проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад. Това показват данните на Галъп Интернешънъл, от национално представително проучване, проведено между 9 и 16 март сред 772 души по метода „лице в лице“ и независимо от външно финансиране. 

Според цифрите 54 на сто от хората, чули за спора за името на Македония, нямат нищо против то да остане без промяна, 19% са на обратното мнение. Очевидно, обществените настроения у нас кореспондират добре и с официалната българска позиция изразена наскоро от министър Екатерина Захариева – която винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име, наред с ненамеса в спора между Атина и Скопие, насърчаване на диалога между двете страни и недопускане на евентуални териториални претенции към страната ни в евентуално ново име. 

Мнозинство от 58% от запознатите с дебата се чувстват по-скоро солидарни с народа на Македония и само 15% застават на страната на Гърция при възникналия между двете страни спор за името на Македония. Данните показват, че не е взела надмощие отмъстителна позиция спрямо Македония, въпреки някои провокации от страна на политическия елит в Скопие в годините. Изследователската практика на „Галъп интернешънъл“ показва, че заредено с недоверие у нас е по-скоро отношението към доскорошния политическия елит на югозападната ни съседка, но отношението към самите хора на Македония и към страната като цяло е като към близки, коментират социолозите. 

„Галъп интернешънъл“ наскоро провери и отношението на Западните Балкани към нас и към Европейския съюз – отношението към България е видимо добро във всички изследвани страни, а ЕС се разглежда като потенциал за успешна лична перспектива (може би с известен нюанс при Сърбия). 

Известни са условията и редът за изготвяне на планове за концесии

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/izvestni-sa-usloviiata-i-redyt-za-izgotviane-na-planove-za-koncesii-261223/

Министерският съвет прие наредба с изисквания за определяне на финансово-икономическите елементи на концесионните договори

Проучване: Кой ще управлява, ако има избори сега

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prouchvane-koj-shte-upravliava-ako-ima-izbori-sega-6082383

Предсрочни избори искат 26 %, а 46 % биха искали правителството да изкара пълен мандат

Диамант от корона на кралица Мария-Антоанета продаден за 6.7 млн. долара

https://offnews.bg//sviat/diamant-ot-korona-na-kralitca-maria-antoaneta-prodaden-za-6-7-mln-dol-680752.html

Рядко срещан син диамант, обиколил кралски европейски палати през последните 300 години, беше продаден на търг в Женева за 6.7 милиона долара.

Той бил сватбен подарък за Елизабет Фарнезе - дъщеря на херцога на Парма, когато тя се омъжила за Филип V Бурбон (френски принц и испански крал (1700-1724, 1724-1746), първият представител на Бурбонската династия в Испания) през 1715 г.

След това скъпоценността се предавала от поколение на поколение, минавайки през Испания, Франция, Италия и Австрия.

6.1-каратовият диамант идва от мина в района на Голконда, Индия.

Той беше продаден само 4 минути след обявяването на наддаването от аукционната къща "Сотбис".

То започна от 3.5 милиона и приключи на 6.7 милиона.

Според сайта на аукционната къща крушовидният диамант някога бил част от тиара, притежавана от злополучната френска кралица Мария-Антоанета, гилотинирана в разгара на Френската революция (1793 г.).

Самоличността на новия собственик не бе разкрита.

ЕК: ООН да назначи специален представител по въпроса със сигурността на журналистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865843

ЕК: ООН да назначи специален представител по въпроса със сигурността на журналиститеПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на днешната си среща в Брюксел с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил световната организация да назначи свой специален представител по въпроса със сигурността на журналистите. Това е въпрос, който все повече ни тревожи, не само в Европа, добави Юнкер.

Правителството стартира проектите за нова бойна техника и самолети

https://www.actualno.com/society/pravitelstvoto-startira-proektite-za-nova-bojna-tehnika-i-samoleti-news_674935.html

Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили. Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава

Полски отбор краде любимец на Сектор Б

https://offnews.bg//futbol/polski-otbor-krade-liubimetc-na-sektor-b-680754.html

Сърцатият халф на Левски Роман Прохазка попадна в полезрението на Лех Позан. Полският тим може изненада много неприятно "сините" и да отмъкне универсалния футболист.

Според информация на няколко полски издания издания, от Лех вече са се свързали със словака и неговите представители. Прохазка има договор с Левски само до края на сезона и след месец може да си тръгне като свободен агент.

Шефовете на "Герена" твърдят, че искат да го задържат и дори са му отправили оферта за удължаване на договора, но подписи още няма.

От Лех са се убедили в качествата на словака по време на няколко мача, които емисари на тима са изгледали този сезон. Те бяха и на мачове на ЦСКА, за да гледат Кирил Десподов.

Празненства в Йерусалим, кръв в Газа

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/praznenstva-v-jerusalim-kryv-v-gaza-6082337

Историята на района е низ от последствия на лоши политики, които поставят на карта съдбата на два народа, пише Руслан Трад за Vesti.bg

Вълчев: Държавните висши училища ще трябва да имат поне 4 стратегии за развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865838

Вълчев: Държавните висши училища ще трябва да имат поне 4 стратегии за развитие
Ще предложим промени в системата на управление на държавните висши училища и ще обсъдим с академичните среди общите стратегии за развитие на държавните висши училища, като те трябва да имат поне четири стратегии за развитие. Това заяви на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, уточнявайки,

Експертът Г. Котев пред Фрог за АЕЦ ”Белене”: Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд.

https://frognews.bg/biznes-turisam/iadreniiat-ekspert-kotev-aets-belene.html

Книгата АЕЦ ”Белене” не се затваря, за да се късат страници. Вместо да затворим книгата и потърсим отговорност от тези, които са късали досега страниците и. От тези, които са виновни за тези 3 млрд. Каква е генералната дитирамба? Лъжат - дайте ни още 15 млрд. за да спасим тези 3 млрд. Така ще се откраднат още 5-6 млрд с оправданието, че са опитали, но не е станало нищо.

Експертът Г. Котев пред Фрог за АЕЦ ”Белене”: Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд.

https://frognews.bg/novini/iadreniiat-ekspert-kotev-aets-belene.html

Книгата АЕЦ ”Белене” не се затваря, за да се късат страници. Вместо да затворим книгата и потърсим отговорност от тези, които са късали досега страниците и. От тези, които са виновни за тези 3 млрд. Каква е генералната дитирамба? Лъжат - дайте ни още 15 млрд. за да спасим тези 3 млрд. Така ще се откраднат още 5-6 млрд с оправданието, че са опитали, но не е станало нищо.

Борисов: Взаимният ангажимент на ЕС и Западните Балкани към реформи трябва да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865835

Борисов: Взаимният ангажимент на ЕС и Западните Балкани към реформи трябва да продължиНеобходимо е взаимният ангажимент на Европейския съюз и Западните Балкани към реформи да се продължи. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Българският премиер добави, че е изключително важно да не се загуби темпото в усилията за приобщаването на региона към европейските ценности и

Тя е на 105 и е... блогърка (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tia-e-na-105-i-e...-blogyrka-video-6082380

Дагни се чувства прекрасно, но не иска да пропусне безбройните интересни неща, които се случват отвъд стените на малкото ѝ жилище в Стокхолм, 105-годишната жена прекарва много време в интернет

Симеонов наказва стадото акули срещу малките рибки в хазарта

http://www.moreto.net/novini.php?n=374312

Валери Симеонов готов "да накаже" хазарта и с ДДС от 20%. Вицепремиерът получи принципна подкрепа от партия "Воля" по законодателните инициативи на НФСБ. Той не е изненадан от съпротивата срещу закона за хазарта.

Иран: Новите американски санкции са опит за подкопаване на усилията за спасяване на ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865826

Иран: Новите американски санкции
са опит за подкопаване на усилията за
спасяване на ядреното споразумениеИран заяви, че новите американски санкции са опит за подкопаване на усилията за спасяване на ядреното споразумение, предаде Ройтерс. "С подобни разрушителни мерки американското правителство се опитва да окаже влияние върху волята и решението на останалите страни по ядреното споразумение", каза говорителят на иранското външно министерство Бахрам

Лек автомобил удари микробус в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6865815

Лек автомобил удари микробус в ДобричкоЛек автомобил „Дачия” с варненска регистрация при маневра завой, без да подаде светлинен сигнал, засича и удря в предната част изпреварващия микробус „Форд” с добричка регистрация управляван от Я.Я. (36 г.) от град Варна. Инцидентът става на 15 май около 16 ч. по пътя село Нова Камена- село Кочмар, област Добрич – съобщиха от Областната дирекция

България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на газов интерконектор

https://www.actualno.com/business/bylgarija-i-syrbija-shte-podpishat-syvmestna-deklaracija-za-izgrajdaneto-na-gazov-interkonektor-news_674933.html

България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на газов интерконектор между двете страни. Правителството одобри проектодокумента и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го подпише. С декларацията двете страни обявяват неотменимия си ангажимент за изпълнение на проекта, така че връзката да бъде въведена в експлоатация най-късно до месец май 2022 г. Ще бъде създадена съвместна работна група, която да контролира изграждането на интерконектора и в рамките на

Григор играе с Нишикори в Рим (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6865821

Григор играе с Нишикори в Рим
(Гледайте на живо)Григор Димитров има тежък съперник на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Рим.  В първия си мач шампионът от финалите на АТП в Лондон играе с Кей Нишикори. Японецът пропусна доста от миналия сезон заради контузии, но винаги е опасен.  Турнирът се излъчва по Mtel sport 1. Гледайте на живо

Момчил Неков предложи сравнителни тестове на храните в ЕС като мярка срещу двойния стандарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865797

Момчил Неков предложи сравнителни тестове на храните в ЕС като мярка срещу двойния стандартЕвропейският съюз /ЕС/ да предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, като се разработи единна методология и провеждане на сравнителни тестове на хранителни продукти в различните държави-членки, които да бъдат завършени възможно най-рано, за предпочитане през 2018 г. Това настояват представителите на Европейския

Картината, която Цветанов подари на Вебер, е на великотърновски художник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865449

Картината, която Цветанов подари на Вебер, е на великотърновски художникПредседателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов подари платно от именит търновски художник, на колегата си в Европейския парламент и също председател на най-голямата група в него – Манфред Вебер. Жестът е от името на Парламентарната група на ГЕРБ. Народните представители откупиха картината „Българка“ на Христо Панев,

Всички се наредиха зад превозвачите

http://clubz.bg/67931-vsichki_se_narediha_zad_prevozvachite

Със своите 219 евродепутати Европейската народна партия (ЕНП) ще подкрепи предложенията на ГЕРБ по т.нар. Пакет за мобилност - не трябва да се използват мерки, наказващи българските превозвачи. Това каза председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер на брифинг в Народното събрание днес, след като участва в заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

"Искам да кажа, че позицията, която партия ГЕРБ има по тази тема, е абсолютно идентична с позицията, която ние застъпваме в Европарламента. ЕНП е най-голямата група в Европейския парламент. Голяма част от колегите са тук под ръководството на Андрей Ковачев. Ние сме партията на свободния пазар, ние искаме на този пазар да има конкурентоспособност. Не трябва да се използват европейските механизми, да се показват мерки, които по един или друг начин да наказват българските превозвачи и да дават предимство на френските", каза Вебер.

"Ние искаме да има конкуренция, защитаваме компаниите и техните работни места. Това, което силно ме изненадва, е позицията на социалистите. На европейско ниво именно социалдемократите и социалистите са тази група, която най-много пледира за въвеждането на по-високи социални стандарти. Не може в Европарламента българските социалисти да се застъпват за по-високи социални стандарти, а в България да противодействат точно на това", заяви Вебер. 

БСП обвини властта, че е пропиляла една година

Депутатите от БСП обвиниха правителството, че е пропиляло възможността да действа на ниво Съвет на ЕС в защита на българските превозвачи, а едва ли австрийското председателство ще ги защити по- добре. "Българското правителство не е изпратило нито едно изявление по темата до този момент и пропиля една година (т.нар. Пакет за мобилност беше представен м.г. - бел.р.), без да работи за създаване на коалиция от държави, които да се противопоставят на онези държави от ЕС, които подкрепят промените", заяви по-рано днес соцдепутатът Димитър Данчев в декларация от името на парламентарната група.

Според БСП Пакетът за мобилност ще лиши от работа стотици българи. "Действително заплашеният от унищожение сектор сформира 17% от БВП на страната ни и осигурява заетост на над 190 хил. души“, казаха от левицата.

Позицията на правителството за защита на българските превозвачи, не само че не е променяна, а е надграждана в редица срещи и форуми, каза в МС транспортният министър Ивайло Московски. Позицията е официална и публична и е в интерес на българските превозвачи, заяви той. Предлагам Георги Свиленски, депутат от БСП, да води преговорите в ЕС за защита на превозвачите - имам възможността да го упълномощя за това, щом смята, че ние не можем да се справим, каза Московски.

България е готова със свои предложения по проекта европейска мобилност. Предлага се връщането на шофьорите за почивка вкъщи да не е задължение, а да е негово право, каза министърът. Има дефицит в прилагането и в контрола на новите правила, защото те трябва да важат и за държави извън ЕС. Ако приемем, че един камион бъде проверяван за работата си в предходния месец, от ЕК предлагат шофьорът да си носи фиша за работната заплата, каза Московски. Само че този фиш е на български език и сега питаме трябва ли да го превеждаме на всички езици в ЕС, за да може да бъде контролиран.

Освен това ние също ще осъществяваме този контрол и не е ясно на какъв език ще го правим, каза той. Този закон ще бъде прилаган и към трети държави, но как ще проверяваме например иранците, ако те си носят документи за заплатите, написани на фарси, попита Московски. "Ако един контролен орган в Европа иска да провери ЕТ "Петко" от Исперих с два камиона, проблеми няма, но как този контролен орган ще отиде в Табриз да провери фирмата на Хасан", попита още министърът.

Текстовете на законопроекта сега се коментират на ниво работна група, която се нарича КОРЕПЕР 1. Точно в тази работна група каня да се включи господин Свиленски. В момента дебатът е дали по време на нашето председателство ще има текст, одобрен от всички и ще бъде приет т.нар. общ подход или ще има просто един доклад за напредъка. Ако с нашите предложения се съгласят всички, аз ще докладвам, че е постигнат общ подход и законопроектът ще продължи да се движи по редовната процедура. Ако не го постигнем, ще дам доклад за напредъка, в който ще има т. нар." червени линии", които не можем да преминем и на следващото председателство отново ще се търси общ подход, каза Московски.

И Станишев се обяви срещу протекционизма

И лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев се обяви срещу промените, които се налагат с т.нар. Пакет за мобилност.

По мобилния пакет решаваща роля има правителството, но предложенията в него имат характер на протекционизъм в полза на едни държави срещу транспортния ни сектор, което е неприемливо, заяви Станишев днес преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери.

"Разделението не е толкова на политически семейства, колкото на национални групи. Това, което ние се опитваме да постигнем да има справедлив баланс, защото такъв беше постигнат например при трудните преговори между страните-членки в институциите по отношение на директивата за командированите", заяви Станишев. По думите му това ще се търси и в разговорите за транспортния сектор. „

Европейската комисия върна част от текстовете за транспортните фирми, министър Московски пише опровержение, коментира и министър-председателят Бойко Борисов във връзка с българските предложения за промени в законодателния проект за мобилност.

"Европейската комисия върна част от текстовете по линия на транспортните фирми - някои от тях ни удовлетворяват, други - не. Така че в момента министърът на транспорта Ивайло Московски и екипа му пишат опровержение по някои от точките и се надявам да продължим да работим в тази посока и да имаме съответната подкрепа", каза още Борисов.

Утре, когато е срещата ЕС-Западни Балкани, превозвачите излизат на протест, който, според депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, ще бъде "мирно шествие в подкрепа на правителството".

Къде излизат превозвачите

Около 100 камиона и още толкова автобуси ще излязат на протеста в София, а в цялата страна ще бъдат много повече, защото се включват и градовете Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др.

Предвижда се автомобилно шествие с тежкотоварни камиони и автобуси от 10 ч до 17 ч на бул. "Цариградско шосе" (отбивката към бул. "Брюксел", лентите в посока София). Паркирани товарни автомобили ще наредят протестна колона до отбивката за кв. "Дървеница" (4-ти км). След отбивката за кв. "Дървеница" до отбивката за бул. "Ситняково" ще има колона от автобуси.

От 13 ч до 17 ч ще има протестно шествие със сборен пункт пл. "Македония", по маршрута от ул. "Алабин" към Съдебната палата, вдясно по бул. "Витоша" до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.

Двама загинали и 19 ранени при обстрел в центъра на Дамаск

http://www.cross.bg/tzentura-damask-suobshtava-1574891.html

/КРОСС/ Държавната телевизия в Сирия съобщава, че двама души са убити, а 19 са ранени от снаряд изстрелян от "терористични групи" към центъра на сирийската столица Дамаск, съобщава АФП. Държавната телевизия цитира местната полиция, която съобщава, че снарядът е паднал до моста Виктория в центъра на града, има и материални щети. Въпреки че правителствените сили имат почти пълен контрол над областите около столицата, все още се водят сражения с остатъци от ДАЕШ (Ислямска държава) на юг от Дамаск.  

Радев ще се срещне с Путин в Сочи на 22 май

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/16/3179744_radev_shte_se_sreshtne_s_putin_v_sochi_na_22_mai/?ref=rss


Президентът Румен Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Сочи на 22 май. Информацията за срещата бе потвърдена и от българското президентство, и от Кремъл.<br /><br />След разговорите Путин и Радев ще направят изявления за пресата, съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков днес.<br /><br />Президентът Румен Радев ще посети Русия по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 21 май държавният глава...

Глобиха 8 абитуриенти за рисково шофиране във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6865671

Глобиха 8 абитуриенти за рисково
шофиране във Велико ТърновоПетима водачи са санкционирани за рисково шофиране и опасно превозване на пътници във Велико Търново. От тях на един е съставен акт, а на останалите четирима са наложени глоби с фиш. Във вторник при извършено видеозаснемане в централна градска част на старата столица са установени още трима водачи, които са нарушили правилата за движение по

45 781 студенти ще приемат държавните вузове, 14 335 - частните

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/45-781-studenti-shte-priemat-darzhavnite-vuzove

През тази година 56 737 младежи завършват средно образование. Частните университети ще приемат 14 335 студенти, от които 9345 след средно образование.

Държавата ще субсидира обучението на близо 46 хил. новоприети студенти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179756_durjavata_shte_subsidira_obuchenieto_na_blizo_46_hil/?ref=rss


Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование. Правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2018-2019 година, съобщиха от пресцентъра му.<br /><br />През тази година се очаква 56 737 младежи да завършат средно образование.<br /><br />Максималният брой...

Заев: Македония стана място на геополитически интерес

http://nakratko.bg/category/25/159588/


Правителството на Македония подпомага с до 50% всяка нова инвестиция в страната. Македония стана място на геополитически интерес.

Кабинетът одобри закупуване на изтребители и нова бронирана машина

http://www.cross.bg/karakachanov-zakypyvane-iztrebiteli-1574890.html

/КРОСС/ Правителството даде зелена светлина на проектите за закупуване на нова бронирана машина и на минимум осем изтребители за нуждите на армията. Двата проекта са на обща стойност от 3.2 милиарда лева. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви очакванията си до края на тази година да бъде сключен договор поне по един от проектите. Първият проект на военното министерство предвижда закупуване на основна бойна техника за сухопътните войски, на стойност от 1.5 милиарда лева. Машините ще бъдат произведени в България и ще се поддържат от български предприятия, а плащанията ще бъдат разсрочени за период от 12 години. Вторият проект предвижда закупуването на нов тип боен самолет, минимум 8, като по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов машините могат да са нови или втора ръка. „В проекта ще бъде посочено да бъдат поканени, както досегашните участници - „Грипен", Ф-16, Юрофайтър. Но също така да се отвори процедурата и за нови потенциални участници. Към момента шест фирми са проявили интерес към проекта за изтребителите", посочи министър Каракачанов. Новите изтребители ще бъдат изплащани в продължение на 10 години. Одобрените днес проекти ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. Ако няма забавяне в парламента, според Каракачанов е възможно до края на годината да има сключен договор поне по един от тях.

Шофьор блъсна пешеходец в Добрич, води го в болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6865801

Шофьор блъсна пешеходец в Добрич, води го в болница
Лек автомобил „Опел” с добричка регистрация блъска пресичащия пътното платно М.И. (40 г.) от град Добрич на ул. „Кирил и Методий” в града. Съобщението за инцидента е получено на 15 май, около 13 ч. – съобщиха от Областната дирекция на МВР. Водачът на колата отвежда пешеходеца в болницата, където пострадалият е настанен с охлузни рани на глава и

Днешните решения на Министерски съвет

http://nakratko.bg/category/59/159587/


Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили   Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Боян Петров и пътят, който винаги завършва с връх

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3178738_boian_petrov_i_putiat_koito_vinagi_zavurshva_s_vruh/?ref=rss


"Животът по върховете е ужасно ветровит. Колкото по-високо стъпваш, толкова повече трябва да си отваряш очите и да удържаш неговите пориви", пише алпинистът Боян Петров в книгата си "Първите седем" (2017).<br /><br />След повече от две десетилетия по най-високите планини на планетата той остана в подножието на Шиша Пангма (8027 м), докато следваше мечтата си да върви нагоре. Спасителната операция за алпиниста, който изчезна на 3 май, приключи днес и надали някога...

С парад на нациите откриват европейското първенство по ветроходство клас 470

https://www.actualno.com/burgas/s-parad-na-naciite-otkrivat-evropejskoto-pyrvenstvo-po-vetrohodstvo-klas-470-news_674934.html

С парад на нациите ще бъде открито Европейското първенство по ветроходство клас 470, чийто домакин е Бургас от 16 до 24 май. Шествието на участниците в регатата ще започне от ул. "Батенберг" до Гранд хотел "Приморец" и ще приключи до КЦ "Морско казино". Официалната церемония ще се проведе на открита сцена "Охлюва" в 19.00 часа. Това стана ясно на прескоференция днес, в която взеха участие зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, председателят на междунаро

Петър Курумбашев: Изказването на Манфред Вебер относно позицията на ЕНП за българските превозвачи е абсолютна лъжа

https://frognews.bg/novini/petar-kurumbashev-izkazvaneto-manfred-veber-otnosno-pozitsiiata-enp-balgarskite-prevozvachi-absoliutna-laja.html

Препоръчвам на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент да се запознае с позицията на евродепутатите от собствената си парламентарна група по предложенията на Европейската комисия, касаещи българските превозвачи. В рамките на вчерашното обсъждане на законодателните предложения в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП г-н Вим ван де Камп, член на Европейския парламент от Европейската народна партия и докладчик по въпросния регламент, нееднозначно подкрепи позицията на Франция и Германия.

Държавата ще субсидира обучението на 45 000 студенти следващата година

https://www.actualno.com/education/dyrjavata-shte-subsidira-obuchenieto-na-45-000-studenti-sledvashtata-godina-news_674931.html

Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование. Правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2018-2019 година. През тази година се очаква 56 737 младежи да завършат средно образование. Броят на приеманите за обучение студенти и докторанти е посочен по висши училища, професионални на

Турската лира достигна нов исторически минимум след изявленията на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865786

Турската лира достигна нов исторически минимум след изявленията на ЕрдоганКурсът на турската лира се понижи до нов рекорден минимум днес спрямо долара и еврото, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планира да поеме по-голям контрол над паричната политика, ако бъде преизбран на изборите през юни, предаде Франс прес. Отслабена от икономическото прегряване, висок текущ дефицит и препускаща инфлация,

Утвърдиха приема на студенти и докторанти във висшите училища за 2018-2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865781

Утвърдиха приема на студенти и докторанти във висшите училища за 2018-2019 годинаДържавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование. Правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2018-2019 година.

Стотици деца и семейства подпомогнал Общностният център във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374311

Стотици деца и семейства са подпомогнати до момента от Общнския център във Варна. Реализирането на проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“ стартира през юли 2016-та и трябва да приключи в края на тази година. До финала трябва да бъдат обхванати 1500 подрастващи от рискови групи.

Одобриха промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865773

Одобриха промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция
Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях се въвеждат изисквания на Директива (ЕС) 2016/801, която регламентира условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави в България с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност,

България и Македония обединяват енергийните си пазари в пилотен проект

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-i-makedoniia-obediniavat-energiinite-si-pazari-v-piloten-proekt-261218/

Правителството одобри проект на съвместна декларация, която потвърждава ангажиментите за изграждането на газова връзка със Сърбия

Радев се среща с Путин след седмица

https://frognews.bg/novini/radev-sreshta-putin-sled-sedmitsa.html

Президентът Румен Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 22 май.

Правителството предлага изцяло нова правна рамка за киберсигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865774

Правителството предлага изцяло нова правна рамка за киберсигурносттаПравителството одобри проект на закон за киберсигурност, което е изцяло нова правна рамка в областта. Чрез нея се създават условия за изграждане на ефективна система за превенция и борба с кибератаките и за ограничаване на мащаба, честотата и въздействието на инцидентите в киберпространството, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Съдия от световното по футбол е наказан доживотно заради опит за изнудване

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179723_sudiia_ot_svetovnoto_po_futbol_e_nakazan_dojivot/?ref=rss


Съдията Фахад ал Мирдаси, който попадна в списъка на ФИФА с арбитри за световното първенство в Русия, няма да може повече да упражнява професията си. Реферът от Саудитска Арабия е наказан доживотно, след като беше признат за виновен в опит за изнудване.<br /><br />Футболната федерация на Саудитска Арабия (SAFF) обяви, че Ал Мирдаси е признал вината си. Той се е свързал с представител на "Ал Итихад" преди финала за Купата на краля срещу "Ал Файзали" и му е поискал...

Мъж от Петрич избягал от катастрофа с двама ранени влиза в затвора

http://www.struma.com/krimi/muj-ot-petrich-izbyagal-ot-katastrofa-s-dvama-raneni-vliza_134348/

Мъж от Петрич влиза в затвора за причинена катастрофа и бягство от мястото на произшествието. На 06. 02. 2017 г. по пътя между с. Коларово и с. Самуилово при движение в десен завой на пътя, Борис Николов от Петрич управлявайки лек автомобил марка „БМВ 325ТД”, е причинил пътно транспортно произшествие, нарушавайки правилата за движение.

Движел се с превишена скорост на мокра настилка, при което не е съобразил скоростта на управляваното моторно превозно средство, преминал е...

Продължава

Медиана: 30% за партия на Слави Трифонов, почти 37% за формация на президента Радев

https://offnews.bg//obshtestvo/mediana-30-za-partia-na-slavi-trifonov-pochti-37-za-formatcia-na-p-680743.html

На въпроса "Трябва ли да построим АЕЦ Белене" 54% от респондентите отговарят утвърдително, 14% са против, а 32 на сто не могат преценят.

Това са резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода от 9 до 14 май. В него са участвали 1001 респондетни над 18-годишна възраст, като използваният метод е Face-to-face интервю.

В изводите на изследването се посочва, че управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4%. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него.

Проучването сочи още, че средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май. Вероятно, за това допринася и умерената позиция на страната ни по случая с отровения бивш разузнавач Скрипал. Само 5% смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати.

Въпреки песимизма и недоверието към властта – няма желание за смяна на управлението. Предсрочни избори искат 26%, а 46 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат. 

На въпроса „Ако парламентарните избори бяха сега, за кого бихте гласували” 25.8% от запитаните посочват ГЕРБ. БСП се нарежда на второ място с 22.6%, следвана от ДПС с 8.1%. "Обединени патриоти" биха спечелили 6.7%. 

При евентуални предсрочни избори "Воля" на Марешки остава извън парламента с 2.8%. АБВ би получила 1.8% от гласовете на избирателите. Реформаторският блок и Демократична България ще имат резултати съответно 1.3% и 1.2%.

С под 1% от вота са класирани "Движение 21" на Татяна Дончева, ДОСТ и "България на гражданите".

Проучването сочи, че ако президентът Румен Радев оглави партия, тя би получила 36.7%. 30.4 на сто отговарят, че биха гласували за политическия проект на Слави Трифонов. 

Политикът с най-висок рейтинг остава държавният глава Румен Радев. Той получава 67% одобрение, което е ръст с 3% в сравнение с март месец.

След него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 55%. Нейният рейтинг също се е повишил с 3%. С 14% по-ниско одобрение се класира премиерът Бойко Борисов - той получава 41%.

5%, или най-голям ръст в рейтинга си в сравнение с март 2018 г., бележи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той се радва на 37% одобрение. 

Най-малко подкрепа от респондентите получава лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. През март той е получил 6%, а към днешна дата едва 5% го одобряват.

В Казахстан изплатиха обезщетение на дете, пострадало след БЦЖ ваксина

https://www.actualno.com/asia/v-kazahstan-izplatiha-obezshtetenie-na-dete-postradalo-sled-bcj-vaksina-news_674932.html

200 000 тенге трябва да плати лечебно заведение на родителите на 5-месечно бебе, като компенсация за материални загуби за лечение от усложнения след ваксина, съобщи NUR.KZ. Според материалите от гражданското дело на детето е била направена ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на втория ден след раждането. Майката не е имала избор дали да се съгласи или да откаже ваксината. След ваксинирането детето е получило реакция в лимфните възли и се е наложило да бъде оперирано. Бащата на детето отбелязва, че

Главните действащи лица на сватбата на принц Хари с Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865724

Главните действащи лица на сватбата на принц Хари с Меган МаркълШестстотин души са поканени на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл в събота в замъка Уиндзор близо до Лондон. Франс прес предлага списък с главните участници в събитието. Принц Хари Тридесет и три годишният бъдещ младоженик имаше драматично детство след смъртта на майка си Даяна, която си отиде от този свят, когато той бе на 12 години.

Подкрепи филма за загиналата Теодора Балабанова и запиши името си във финалните надписи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865662

Подкрепи филма за загиналата Теодора Балабанова и запиши името си във финалните надписиЗапишете името си във финалните надписи на документалния филм "233 метра между живота и смъртта", като подпомогнете финализирането на продукцията в последните няколко дни на indiegogo кампанията му. 25 дарители, включително и от Русия, Великобритания, Финландия и Шри Ланка вече допринесоха не само за постпродукцията на лентата,

Саимир Тахири е под домашен арест заради разследване за трафик на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865763

Саимир Тахири е под домашен арест заради разследване за трафик на наркотициБившият албански министър на вътрешните работи Саимир Тахири е поставен под домошен арест в рамките на разследване за трафик на наркотици, като решението бе потвърдено вчера от съд в Тирана, предаде АФП, цитирана от БТА.  Тахири, който заемаше министерския пост до пролетта на 2017 г. и е бивш политически съюзник на премиера социалист Еди Рама,

България и ОАЕ ще признават националните свидетелства за управление на МПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865733

България и ОАЕ ще признават националните свидетелства за управление на МПС
Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство относно взаимното признаване и подмяната на свидетелства за управление на МПС, издадени от министерствата на вътрешните работи на България и на Обединените арабски емирства. С документа се уреждат изискванията за подмяна на свидетелствата,

Петър Курумбашев: Изказването на Манфред Вебер за българските превозвачи е абсолютна лъжа (видео)

http://www.cross.bg/parlament-bulgarskite-evropeiiskiya-1574888.html

/КРОСС/ "Препоръчвам на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент да се запознае с позицията на евродепутатите от собствената си парламентарна група по предложенията на Европейската комисия, касаещи българските превозвачи. В рамките на вчерашното обсъждане на законодателните предложения в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП г-н Вим ван де Камп, член на Европейския парламент от Европейската народна партия и докладчик по въпросния регламент, нееднозначно подкрепи позицията на Франция и Германия". Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, по повод изявлението на председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, че със своите 219 депутати ЕНП ще подкрепи предложенията на ГЕРБ, както и че българските социалисти не могат в ЕП да се застъпват за по-високи социални стандарти, а в България да противодействат именно на това.  "Припомням, че през октомври инициирах побща позиция на всички български представители в Европейския парламент относно законодателния пакет за мобилност в ЕС, която бе единодушно приета", допълни Петър Курумбашев.  Изказвания от вчерашните обсъждания в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП: video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=115&v=rl1NpcqkvLE video:https://www.youtube.com/watch?v=0L7cR41BU4w

Борисов: Ако на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ako-na-balkanite-ne-si-pomognem-sami-to-i-gospod-niama-da-ni-pomogne-2097403

Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне, каза премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и с

Европейските лидери у нас - с какви заявки пристигнаха?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evropejskite-lideri-u-nas-s-kakvi-zaiavki-pristignaha-2097407

Европейските лидери пристигат в София за работна среща по темата Западни Балкани. Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Евро

Наташа Панич представя „Паулина“ в панаира на книгата в Благоевград „Литера Експо“

http://www.struma.com/obshtestvo/natasha-panich-predstavya-paulina-v-panaira-na-knigata-v-blagoevgrad_134347/

Известната авторка от съседна Сърбия ще представи в Благоевград своята книга „Паулина“ в рамките на „Литера Експо“. Срещата на писателката с читателите и любителите на книгите започва от 18.00 часа на площад „България“ , пред МОЛ „Ларго“.

Творчеството на родената в Пирот авторка Наташа Панич е вдъхновено и сътворено от различни моменти, случили се в живота на хората от този край. Тя е сред най-известните писатели от българското...

Продължава

Красимир Иванов: Бюджетът на "Левски" не е зависим от евротурнирите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179715_krasimir_ivanov_bjudjetut_na_levski_ne_e_zavisim_ot/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов заяви, че финансовото състояние на клуба не зависи от представянето в евротурнрите. По думите голяма разлика би се получила, ако отборът влезе в групите на Лига Европа.<br /><br />За целта най-напред сините трябва да се класират за евротурнирите. Те вероятно ще завършат трети в Първа лига, след което ще играят бараж с "Черно море" или "Локомотив" (Пловдив).<br /><br />"Ефектът (от...

Радев ще се срещне с Путин в Сочи

http://www.mediapool.bg/radev-shte-se-sreshtne-s-putin-v-sochi-news279164.html

Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 22 май с българския си колега Румен Радев в Сочи, съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.    Той уточни, че българският лидер ще направи посещение в Сочи. След разговорите Путин и Радев ще направят изявления за пресата.    Радев ще посети Москва на 21 и 22 май по повод Деня на българската култура и писменост, където се очаква да продължи да работи и за визита на руския президент Владимир Путин у нас.    

Правителството одобри проект на закон за киберсигурността

https://www.actualno.com/society/pravitelstvoto-odobri-proekt-na-zakon-za-kibersigurnostta-news_674928.html

Правителството одобри проект на закон за киберсигурност, което е изцяло нова правна рамка в областта. Чрез нея се създават условия за изграждане на ефективна система за превенция и борба с кибератаките и за ограничаване на мащаба, честотата и въздействието на инцидентите в киберпространството. С приемането на закона ще бъде установена цялостна система на координация и взаимодействие между институциите в областта на киберсигурността и правила за докладване на инциденти, които засягат администрат

Синхроничностите в живота ни

https://offnews.bg//psihologia/sinhronichnostite-v-zhivota-ni-680739.html

Някои биха казали, че всички съвпадения в живота ни са просто случайности. Това до някъде е така, но дали в някои случаи няма някакъв порядък от друго естество? Порядък, който едва ли не е спуснат свише? Дали това е късмет или не е въпрос на гледна точка. Карл Густав Юнг нарича тези съвпадащи стечения на обстоятелствата - синхроничности.

Под синхроничност се има предвид значимо съвпадение. Съвпадение, което има определена стойност за вас и вашия живот. В синхроничностите случайността е само привидна, всъщност синхроничностите са плод на ментално-емоционалния ни живот и на нашите вътрешни или външни търсения и нужди. Дори в квантовата физика се твърди, че на едно субатомно ниво частиците са буквално едно цяло - всичко е свързано с всичко и всяка една промяна в една частица води до промяна и във всички останали. Мое мнение е, че колкото човек става по-осъзнат и буквално наясно с живота си, толкова повече провокира и забелязва синхроничностите на съдбата.

Сигурен съм, че като се замислите по-обстойно ще откриете доста такива срещи или събития, които едва ли не за вас са се случили в точния период, момент от живота ви. Например, имате нужда да се чуете с определен човек и след малко получавате обаждане от него. Често пъти дори лекарските грешки, могат да имат спасителен характер.

Всъщност синхроничностите ни поднасят точно това, от което наистина имаме нужда в този период. Може би тогава сте го тълкували като подарък или късмет, но това е бил един синхрон между вас и живота. Синхрон, който е имал значимост и стойност за самите вас.

Мари Фон Франц, юнгианска аналитичка, в книгата " Човекът и неговите символи" пише:

"Д-р Юнг създаде ново понятие, което нарече синхроничност. Този термин означава „значимо съвпадение" на вътрешни и външни събития, които не са причинно свързани. Ударението се поставя на думата „значимо".
Ако един самолет катастрофира пред очите ми, докато си издухвам носа, това е съвпадение на събития, което няма смисъл. Това е само случайност и такива има много. Но ако си купя синя рокля, а по погрешка магазинът ми изпрати черна в деня, в който един от близките ми роднини почине, това ще бъде смислово съвпадение. Двете събития не са причинно свързани, но те са свързани със символното значение, което нашето общество влага в черния цвят."

Обикновено синхроничностите могат да ни водят, когато сме в задънена улица и не знаем накъде да поемем. В такива моменти сякаш живота ни поднася всичко, което преди сме търсели безкрайно, но безуспешно. Точно и поради това Айнщайн описва синхроничностите в живота на човека, като незабелязана Божия намеса.

Така че, ако сте в задънена улица и се чудите накъде да поемете, може би е дошъл моментът да оставите нещата да се случват в ред, който е извън контрола ви. Сигурно е време да се огледате и да помислите защо ли животът ви поднася точно това в този момент, при това по такъв начин. Може би имате нужда точно от този период, за да преустроите нещо за към по-добро, било то във вашия външен или вътрешен свят. Случайност или синхрон, вие преценявате...

Министър Ананиев ще участва в 71-ата сесия на Световната здравна асамблея в Женева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865748

Министър Ананиев ще участва в 71-ата сесия на Световната здравна асамблея в ЖеневаМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще води българската делегация за участие в 71-ата сесия на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в периода 21-26 май в Женева. Основната тема за дискусиите ще бъде фокусирана върху темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“,

Спасителната акция за изчезналия алпинист Боян Петров е прекратена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uDf1u2YdIz4/

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му, цитирани от bTV.

Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер. Китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

“За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!”, написа във “Фейсбук” Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.

Путин и Радев се срещат на 22 май в Сочи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865741

Путин и Радев се срещат на 22 май в СочиПрезидентът на Русия Владимир Путин ще се срещне на 22 май с президента на България Румен Радев. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос на журналисти за програмата на Путин за 21-22 май, предаде ТАСС. Песков уточни, че българският лидер ще направи посещение в Сочи.

/Видео/ Тъпани и зурни огласиха центъра на Благоевград! Абитуриенти загряха за баловете с песни и твърд алкохол на "корем"

http://www.struma.com/obshtestvo/video-tupani-i-zurni-oglasiha-centura-na-blagoevgrad-abiturienti-zagryaha_134346/

Абитуриенти от СОУИЧЕ Св. "Кл. Охридски" се разходиха с танцова стъпка из центъра на Благоевград преди минути. Момичетата и момчетата огласиха топ център на областния град с виковете си и броене от 1 до 12 и обратно. Силни мъжаги се провикваха гръмогласно в опит за запеят, но кискането на облечените с рокли, достойни за бала момичета, спираха поривите им.

Компания им правеха шумни тъпанджии, които удряха безмилостно инструментите си. Направихме опит да разберем от кой клас...

Продължава

С Македония предприемаме стъпка за обединяване на пазарите си на електроенергия

https://www.actualno.com/business/s-makedonija-predpriemame-stypka-za-obedinjavane-na-pazarite-si-na-elektroenergija-news_674926.html

България и Република Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за интеграция на енергийните пазари между държава-член на ЕС и договаряща се страна по Договора за създаване на Енергийната общност. Това е предвидено в проекта на меморандум между българското Министерство на енергетиката и македонското Министерство на икономиката за обединение на електроенергийните пазари „ден напред“, който правителството одобри. Меморандумът цели създаването на равнопоставена правна и регул

Правителството прие Доклад за състоянието на администрацията през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865729

Правителството прие Доклад за състоянието
на администрацията през 2017 г.Министерският съвет прие Доклад за състоянието на администрацията през 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Докладът съдържа обобщена информация за развитието на административните структури, човешките ресурси, условията за осъществяване дейността на администрацията и достъпа до обществена информация.

Жельо Бойчев: „Инерком“ не отговаря на критериите, които България е заложила

http://www.cross.bg/bulgariya-boiichev-zhelyo-1574887.html

/КРОСС/ „От работата на Комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп- България“ е видно, че кандидат-купувачът „Инерком България “ ЕАД не отговаря на нито един от критериите, които България е заложила като изисквания за инвеститорите през 2004 г." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България и председател на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.   Той добави, че представителите на „Инерком“ не са обяснили по какъв начин и от къде ще осигурят средствата, необходими  за закупуването на „ЧЕЗ Груп – България“. „Запитаните в хода на работата на Комисията институции отказаха да предоставят необходимата за изясняване на въпроса  информация. Изключение прави „Първа инвестиционна банка“, която открито оповести водените от нея разговори с „Инерком България“ и заявения интерес за финансиране на  сделката в размер до 80 000 000 евро“, обясни Бойчев.  Комисията е установила още, че изявленията на членове на българското правителство могат да бъдат определени като непоследователни

Правителството скоростно внася в парламента доклад за строежа на Белене

https://offnews.bg//ikonomika/pravitelstvoto-skorostno-vnasia-v-parlamenta-doklad-za-stroezha-na-bel-680748.html

Правителството внася най-късно утре - 17 май, доклад за строителството на АЕЦ "Белене". На заседанието си в сряда кабинетът прие доклад на енергийния министър, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице, съобщават от правителствената пресслужба.

Изготвянето на доклада беше възложено на министъра с решение на Народното събрание от март 2018 година. В тази връзка работна група в Министерството на енергетиката, в която са включени експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, изготви подробен анализ. В него са разгледани възможните варианти за оползотворяване на наличното оборудване по проекта, с произтичащите от тях позитиви и негативи.

Анализираните възможности са: да не се предприемат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; използване на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на проекта от БЕХ/НЕК, по модела на АЕЦ „Пакш 2“ или чрез избор на стратегически инвеститор.

Във внесения на днешното правителствено заседание доклад от министъра на енергетиката като най-подходящ вариант за рационално използване на наличното оборудване за АЕЦ „Белене“ е обоснован този за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Този вариант би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Гарантирането на правата на всички деца е приоритет в сътрудничеството между България и УНИЦЕФ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865711

Гарантирането на правата на всички деца е приоритет в сътрудничеството между България и УНИЦЕФ
Правителството одобри План за изпълнение на програмата за сътрудничество между България и Фонда за деца на ООН (УНИЦЕФ) за периода 2018-2022 г. Основната цел на документа е да подкрепи усилията за гарантиране на правата и благосъстоянието на всички деца, включително тези в неравностойно и уязвимо положение,

Приеха проекта на България и Армения за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865712

Приеха проекта на България и Армения за обратно приемане на незаконно пребиваващи лицаМинистерският съвет одобри проекта на двустранен протокол на България с Армения за прилагане на подписаното през 2013 г. споразумение на ЕС с Армения за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. С протокола се определят конкретните изисквания, условия и процедури за прилагане на реадмисионните споразумения в двустранните отношения между

Категоризират язовирите и затягат контрола върху поддръжката им с нови законови промени

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CSRRFKXFZ3w/

Подобряване на механизмите за контрол и превенция от вредното действие на водите и справяне с предизвикателствата, които възникват при поддръжката и експлоатацията на язовирните съоръжения предвиждат промени в Закона за водите. Проектът на законодателни изменения ще бъде разгледан на първо четене утре във водещата парламентарна Комисия по околната среда и водите, чийто председател е бургаският депутат Ивелина Василева. Законодателното предложение е внесено за разглеждане в Народното събрание от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Този ангажимент беше поет от правителството след последните наводнения. С измененията са включени текстове, които конкретно засягат актуалната тема за стопанисването и контрола на общинските язовири.

„Законопроектът е свързан с категоризация на язовирите, както от гледна точка на техническите параметри, така и от гледна точка на потенциалната опасност на тези съоръжения, близостта им до населените места и критична инфраструктура”, подчерта Ивелина Василева. Тази категоризация се въвежда, за да стане още по-ефективен контролът и да се концентрират усилията за осигуряване на защита и превенция.

Към момента на територията на страната са идентифицирани близо 5700 язовира, от които 4523 са общински. Поддръжката им изисква сериозен финансов ресурс от общинския бюджет и наличието на специалисти с необходимата професионална квалификация, което затруднява общините.

Разпоредбите в новия законопроект ще дадат възможност общините и частните собственици да прехвърлят към държавата собствеността си върху язовирите, които не могат да стопанисват. За целта ще бъде учредено търговско предприятие със 100% държавно участие, което ще се грижи за експлоатацията им и ще осигурява техническата им изправност. Предвиден е и механизъм, по който ще се ремонтират язовирните съоръжения, за които има спешна необходимост.

Възобновяване на АЕЦ "Белене" с надежда за инвеститори

http://www.mediapool.bg/vazobnovyavane-na-aets-belene-s-nadezhda-za-investitori-news279163.html

Най-късно до четвъртък – 17 май, в парламента ще бъде внесен доклад на енергийния министър Теменужка Петкова с предложение за рестарт на спрения през март 2012 г. строеж на АЕЦ "Белене" и започване на процедура по търсене на стратегически инвеститор. НЕК ще участва с апортна вноска съществуващото оборудване, площадката и лицензите. Това  реши Министерският съвет в сряда. Очаква се Народното събрание бързо да одобри това намерение, което се подкрепя силно от БСП, а преди дни ВМРО обещаха своите гласове "за" възобновяването на ядрения проект. В анализа, разработен от експерти на "Българския енергиен холдинг“, "Националната електрическа компания“, "Електроенергийния системен оператор“, АЕЦ "Козлодуй“ и Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“, има вариант и да се вземе руски заем по финансовия модел за строежа на унгарската АЕЦ "Пакша 2", става ясно от правителственото съобщение. Разгледаните възможности включват още да не се прави нищо; платеното ядрено оборудване да се продаде, да се инсталира на площадка за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", проектът да се реализира изцяло от БЕХ, респективно НЕК, или да се търси стратегически инвеститор на пазарен принцип. На парламента реално се предлага да се работи по последния вариант, което според правителството би позволило на държавата да възстанови извършените през годините разходи по проекта (оценявани на над 3 млрд. лв. - б. ред), както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната, пише в решението. Пазарен принцип означава без дългосрочни договори за гарантирано изкупуване на енергията, без държавна гаранция, разчитайки че цената на произведената енергия ще е достатъчно атрактивна, за да бъде изкупувана не само на българския пазар, каза след правителственото заседание на пресконференция вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. "Конкурентна, честна и прозрачна" процедура По думите му намерението е процедурата, с която ще бъде подбран потенциалният инвеститор, да бъде конкурентна, честна и прозрачна. Обявените вече и потвърдени в сряда намерения са такъв търг или конкурс да бъде обявен до края на 2018 г. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че за да бъде обявена процедурата за избор на стратегически инвеститор ще бъдат отделени активите и пасивите на ядрения проект в отделно дружество. Тя обяви, че наистина към проекта има доста сериозен заявен инвеститорски интерес в последната година, но доколко е реален той може да се провери само в добре подготвена нормативно процедура. Досега като потенциален инвеститор са се афиширали само от Китайската държавна ядрена корпорация. Преди два дни Петкова покани за участие в рестартирания проект и френската "Фраматом", която представлява ядрения бизнес на държавната "Арева", е от енергийното ведомство бе обявено, че тя е проявила интерес. Рестарт се прави, когато операционната система е натрупала грешки и не работи, а при рестарта тя почва да работи по-добре, коментира в типичния си стил вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му в днешното решение няма нищо спонтанно, тъй като още в момента, когато е имало решение на арбитража (за плащане на 620 млн. евро за поръчаните реактори – б. ред.), още от доставката на произведеното оборудване, за всички е ясно, че трябва да бъде намерено най-доброто от икономическа и от техническа гледна точка решение този актив да бъде оползотворен. "Най-лошо е бездействието" Томислав Дончев за пореден път обясни, че най-лошата опция е да не се прави нищо, а съхраняваното оборудване да трупа разходи, без да носи каквито и да е ползи. В годините назад, освен всички разговори със заинтересовани компании, които биха желали да участват в изграждането на нова ядрена мощност в България, сме водили разговори и за препродажба на оборудването, каза Дончев и отново посочи, че това означава да се върнат нищожна част от на правените в него. Анализирани са във времето различни варианти, като сравнението им показва, че днешното решение е най-обоснованото от икономическа гледна точка и най-изрядното от техническа, отбеляза вицепремиерът. По думите на Дончев хубавото е, че ако се появят повече кандидати, ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение. При един подобен сценарий държавата би била съдружник, делът е трудно да се определи към момента, защото зависи от цялата стойност на проекта, но се надявам това да е дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството, плюс всички инструменти на държавата да контролира безопасността и здравето на гражданите, каза Дончев. "Без геополитически емоции по координатата Изток-Запад" Според него е нелепо решението от днес да бъде вкарвано в координатна система на някакви геополитически емоции, в координатна система Изток - Запад.   Вицепремиерът увери, че решението не е насочено към нито един сектор от българската енергетика и ако пазарът реагира и покаже, че една нова мощност има бъдеще, тя ще бъде изградена.   Ако се намери инвеститор, старт на строежа след две години Вицепремиерът и енергийният министър отказаха да прогнизорат колко инвеститори ще се явят и определиха възможността да се коментира дата за първа копка като несериозна към този момент. Би било успех, ако в рамките на годината сме в състояние да обявим процедурата, а една конкурентна процедура няма как да отнеме по-малко от няколко месеца, каза Дончев. По думите му, ако бъде избран най-добрият кандидат и ако се отчетат технически, административни и формални действия, раздвижване на площадката би могло да има към 2020 година.   Ако няма инвеститорски интерес, ще се предприемат действия по следващите варианти, най-изгодният от които е инсталиране на закупеното за АЕЦ "%Белене" оборудване" на площадка в АЕЦ "Козлодуй", посочи Теменужка Петкова. По думите й БЕХ и НЕК нямат финансова възможност да реализират самостоятелно проекта, чиято стойност е 20 млрд. лв.   Анализирани са във времето различни варианти, като сравнението им показва, че днешното решение е най-обоснованото от икономическа гледна точка и най-изрядното от техническа, отбеляза вицепремиерът.   По думите на Дончев хубавото е, че ако се появят повече кандидати, ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение. При един подобен сценарий държавата би била съдружник, делът е трудно да се определи към момента, защото зависи от цялата стойност на проекта, но се надявам това да е дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството, плюс всички инструменти на държавата да контролира безопасността и здравето на гражданите, каза Дончев.   Според него е нелепо решението от днес да бъде вкарвано в координатна система на някакви геополитически емоции, в координатна система Изток - Запад.   Вицепремиерът увери, че решението не е насочено към нито един сектор от българската енергетика и ако пазарът реагира и покаже, че една нова мощност има бъдеще, тя ще бъде изградена.   Вицепремиерът и енергийният министър отказаха да се ангажират с това колко инвеститори ще се явят и определиха възможността да се коментира дата за първа копка като несериозна към този момент. Би било успех, ако в рамките на годината сме в състояние да обявим процедурата, а една конкурентна процедура няма как да отнеме по-малко от няколко месеца, каза Дончев. По думите му, ако предположим, че е избран най-добрият кандидат и ако се отчетат технически, административни и формални действия, раздвижване на площадката би могло да има към 2020 година.   Ако няма инвеститорски интерес, вариантите са два - или препродажба на оборудването, което няма как да се случи при особено изгодни условия, или инсталиране на един от реакторите на площадката на АЕЦ "Козлодуй".   Теменужка Петкова информира за анализираните от работната група варианти за възможността за най-рационално използване на активите по проекта АЕЦ "Белене".   Сред тях са вариант, при който не се предприемат никакви действия във връзка с оборудването, като при него негативите са много повече от позитивите. В оборудването са инвестирани малко над 3 милиарда лева.Това е най-лошият вариант от гледна точка на енергийната сигурност, защото анализът на БАН показва, че в следващите години ще има нужда от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион, каза Петкова.   Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, като анализът показва, че подобен вариант е трудно реализируем и почти невъзможен.   По отношение на реализацията на оборудването, са разгледани също няколко варианти. Първият е, при който НЕК и БЕХ запазят едноличното участие в този проект. Той е малко вероятен , защото те нямат финансовата възможност да участват в такъв мащабен проект, чиято първоначална стойност е около 20 милиарда лева.   Има и вариант проектът да се реализира от изцяло частен инвеститор, което също не е удачно за държавата. Вариантът НЕК да участва с наличните активи, които имаме във връзка с реализацията на този проект предполага стартиране на процедура за стратегически инвеститор и това е един от най-работещите варианти, допълни Петкова.   Разгледан е и вариантът, в който един от реакторите ще може да бъде изграден на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене“

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-predlaga-restart-na-proekta-aets-belene-news279163.html

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. В сряда МС взе съответното решение, след като на 2 март тази година Народното събрание възложи на министъра на енергетиката в срок до 30 юни тази година да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за оползотворяване на всички активи във връзка с проекта.   След правителственото заседание в сряда вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран. Пазарен означава без дългосрочни договори за гарантирано изкупуване на енергията, без държавна гаранция, разчитайки че цената на произведената енергия ще е достатъчно атрактивна, за да бъде изкупувана не само на българския пазар, каза Дончев.   По думите му намерението е процедурата, с която ще бъде подбран инвеститор да бъде конкурентна, честна и прозрачна.   Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че предложението, което е внесла днес в МС, заедно с доклад на работна група, е да бъде направен опит проектът АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип, да се възобновят дейностите, свързани с възможността за реализация чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.   Правителственото предложение ще бъде внесено от енергийния министър в Народното събрание.   Правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Ще трябва да бъде стартирана такава процедура, до края на годината е добре процедурата да бъде подготвена нормативно, да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява, допълни Теменужка Петкова. Рестарт се прави, когато операционната система е натрупала грешки и не работи, а при рестарта тя почва да работи по-добре, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му в днешното решение няма нищо спонтанно, тъй като още в момента, когато е имало решение на арбитража, още от доставката на произведеното оборудване, за всички е ясно, че трябва да бъде намерено най-доброто от икономическа и от техническа гледна точка решение този актив да бъде оползотворен.   Томислав Дончев допълни, че най-лошата опция е да не правим нищо, да продължим да съхраняваме оборудването и то да трупа разходи, да не носи каквито и да е ползи.   В годините назад освен всички разговори със заинтересовани компании, които биха желали да участват в изграждането на нова ядрена мощност в България, сме водили разговори и за препродажба на оборудването, допълни Дончев. По думите му такава е възможна, но цената, която бихме получили при препродажба, ще покрие една нищожна част от разходите.   Анализирани са във времето различни варианти, като сравнението им показва, че днешното решение е най-обоснованото от икономическа гледна точка и най-изрядното от техническа, отбеляза вицепремиерът.   По думите на Дончев хубавото е, че ако се появят повече кандидати, ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение. При един подобен сценарий държавата би била съдружник, делът е трудно да се определи към момента, защото зависи от цялата стойност на проекта, но се надявам това да е дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството, плюс всички инструменти на държавата да контролира безопасността и здравето на гражданите, каза Дончев.   Според него е нелепо решението от днес да бъде вкарвано в координатна система на някакви геополитически емоции, в координатна система Изток - Запад.   Вицепремиерът увери, че решението не е насочено към нито един сектор от българската енергетика и ако пазарът реагира и покаже, че една нова мощност има бъдеще, тя ще бъде изградена.   Вицепремиерът и енергийният министър отказаха да се ангажират с това колко инвеститори ще се явят и определиха възможността да се коментира дата за първа копка като несериозна към този момент. Би било успех, ако в рамките на годината сме в състояние да обявим процедурата, а една конкурентна процедура няма как да отнеме по-малко от няколко месеца, каза Дончев. По думите му, ако предположим, че е избран най-добрият кандидат и ако се отчетат технически, административни и формални действия, раздвижване на площадката би могло да има към 2020 година.   Ако няма инвеститорски интерес, вариантите са два - или препродажба на оборудването, което няма как да се случи при особено изгодни условия, или инсталиране на един от реакторите на площадката на АЕЦ "Козлодуй".   Теменужка Петкова информира за анализираните от работната група варианти за възможността за най-рационално използване на активите по проекта АЕЦ "Белене".   Сред тях са вариант, при който не се предприемат никакви действия във връзка с оборудването, като при него негативите са много повече от позитивите. В оборудването са инвестирани малко над 3 милиарда лева.Това е най-лошият вариант от гледна точка на енергийната сигурност, защото анализът на БАН показва, че в следващите години ще има нужда от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион, каза Петкова.   Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, като анализът показва, че подобен вариант е трудно реализируем и почти невъзможен.   По отношение на реализацията на оборудването, са разгледани също няколко варианти. Първият е, при който НЕК и БЕХ запазят едноличното участие в този проект. Той е малко вероятен , защото те нямат финансовата възможност да участват в такъв мащабен проект, чиято първоначална стойност е около 20 милиарда лева.   Има и вариант проектът да се реализира от изцяло частен инвеститор, което също не е удачно за държавата. Вариантът НЕК да участва с наличните активи, които имаме във връзка с реализацията на този проект предполага стартиране на процедура за стратегически инвеститор и това е един от най-работещите варианти, допълни Петкова.   Разгледан е и вариантът, в който един от реакторите ще може да бъде изграден на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Японската икономика регистрира спад за първи път от две години

http://www.moreto.net/novini.php?n=374305

Японската икономика регистрира срив за първото тримесечие на 2018-та, което се случва за първи път от две години. Според официалните данни, третата най-силна икономика в света показва негативни резултати с 0,2% за първото тримесечие в периода януари-март, заради спад в потреблението, сравнено с растеж от 0,1% в края на 2017 година, заявиха от правителствената служба.

Промените в Закона за обществените поръчки минаха на първо четене

http://econ.bg/Новини/Промените-в-Закона-за-обществените-поръчки-минаха-на-първо-четене_l.a_i.761656_at.1.html

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу тенденциозното и неоснователно обжалване на поръчки. „За“...

Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6865507

Няма дъно. Простите хора направо избиха рибатаВъобще не е някаква тайна колко много са простите, невъзпитани, необразовани и неинформирани хора, но тази седмица простотията направо ни удави. Ромчета люпят семки на пода в тролейбус. Абитуриент им прави забележка, а в отговор наркоман рецидивист с три присъди го намушква с нож. Всички останали в тролея си мълчат.

Рестартират проекта за АЕЦ "Белене"

https://dnes.dir.bg/ikonomika/ministar-temenuzhka-petkova-vnese-v-ms-predlozhenie-za-restart-na-aets-belene

Раздвижване на АЕЦ "Белене" е възможно най-рано през 2020 г., каза вицепремиерът Томислав Дончев

Жена е била блъсната на паркинг в София

http://www.cross.bg/parking-blusnata-bila-1574886.html

/КРОСС/ Очевидци на инцидента са подали сигнал до медиите, че жена на видима възраст около 60 години е била блъсната от автомобил на столичен паркинг. Според тях всичко се е разиграло прекалено бързо. Произшествието е било пред голям магазин за продажба на мебели намиращ се близо до „Орион“. Информацията не е официално потвърдена. Хората са реагирали бързо и са викнали епик на ЦСМП, който е откарал пострадалата в болница. Според един от очевидците подали сигнала, тя е с охлузни рани и съмнения за счупен крак. На място за оглед и предварителен разпит са пристигнали екипи на СДВР. Ето какво казва един от очевидците: „Всичко се случи за секунди. Не видяхме кой е виновен, но чухме ужасяващия трясък и писъците на жената. Веднага извикахме линейка“.

Помощникът на атентатора от Сарафово е бил два месеца в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xrkMdkmdIIE/

Помощникът на атентатора на летище Сарафово е бил на квартира в Несебър близо два месеца. Делото за атентата се премести в Бургас, където два дни ще заседава състав на специализирания наказателен съд.

„В деня на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна…По това време в Несебър вървяха датски и български студенти да търсят нощувки, квартири и в първия момент като го погледнах помислих, че е студент – с добър вид, с раничка, типично по студентски. Говореше много добре английски… Всяка сутрин в 9 часа излизаше, следобед различно се прибираше”, разказа Николинка Андреева, собственик на семеен хотел в Несебър.

„Той си беше абсолютно обикновен турист. Аз не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви… канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен”, спомня си Стоянка Тодорова, служител в туристическа фирма.

„Съмнителен турист, защото каза, че дошъл да си търси жена в април месец – нали знаете, че туризмът още не е почнал през април месец, какви жени ще намери? Каза, че бил евреин, пък се оказа че не е”, коментира Жеков, цитира Кросс.

Мегаделото за атентата в Сарафово се премести в Бургас, където два дни ще заседава състав на специализирания наказателен съд.

Борсов обясни защо Европа не трябва да се плаши от Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179720_borisov_liderite_na_zapadnite_balkani_shte_si_trugnat/?ref=rss


Немалка част от основните транспортни жп коридори, магистрали, дигиталната инфраструктура на Западните Балкани са изградени с европейско финансиране, а днес тук са и Световната банка и ЕБВР, шефовете на ЕИБ и чак до петък ще се работи, за да могат лидерите на тези страни оттук да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на събитието "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към...

МС одобри промените в Закона за защита от шума

https://www.actualno.com/society/ms-odobri-promenite-v-zakona-za-zashtita-ot-shuma-news_674925.html

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Той има за цел да осигури опазване здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и зони със смесено предназначение. В тази връзка се предлага издаването

Сянката на разследването за руска намеса в американските избори още тегне над Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6865802

Сянката на разследването за руска намеса в 
американските избори още тегне над ТръмпСянката на специалния прокурор Робърт Мълър от година тегне над Доналд Тръмп, който понася зле разследването на евентуален таен сговор с Русия за избирането му и не престава да твърди, че е жертва на "лов на вещици". "Няма съглашателство", заяви вчера в Туитър за пореден път американският президент, който обвинява следователите,

Пожар избухна в цех за разредители във Варна

https://frognews.bg/kriminalno/pojar-izbuhna-tseh-razrediteli-vav-varna.html

Мъж и жена са пострадали на работното си място при пожар в цех за разредители на ул. ”Перла” във Варна. Те са прегледани, оказана им е спешна помощ и са освободени за домашно лечение без опасност за живота.

„Политико“: Испания и Франция скептични към срещата в София

https://frognews.bg/novini/politiko-ispaniia-frantsiia-skeptichni-kam-sreshtata-sofiia.html

Испания и Франция са скептични към срещата в София между ЕС и Западните Балкани. Това посочва изданието „Политико“.

Каталунските сепаратисти предложиха преговори на Рахой от Берлин (снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865702

Каталунските сепаратисти предложиха
преговори на Рахой от Берлин (снимки и видео)„Предлагам преговори с испанските власти, но без обвързването им с предварителни условия!“ Това заяви в Берлин вчера новият сепаратистки премиер на Каталуня Ким Тора. 24 часа след избирането си за премиер на Каталуня той пристигна в Берлин, за да се срещне с досегашния лидер Карлес Пучдемон. Двамата дадоха пресконеференция в хотела,

Путин и Радев се срещат в Сочи на 22 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6a6nRvxy6QI/

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне на 22 май с президента на България Румен Радев, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос на журналисти за програмата на Путин за 21-22 май, предаде ТАСС.

Песков уточни, че българският лидер ще направи посещение в Сочи. След разговорите Путин и Радев ще направят изявления за пресата.

Отново терор в Индонезия: мъже нахлуха в полицейско управление със самурайски мечове и убиха човек

https://offnews.bg//sviat/otnovo-teror-v-indonezia-mazhe-nahluha-v-politcejsko-upravlenie-sas-s-680744.html

Поредно нападение в Индонезия за последните четири дни: група мъже нападна полицейско управление. Четирима от въоръжените със самурайски мечове мъже бяха застреляни, един е арестуван. Убит е един полицай, предаде Би Би Си, като цитира органите на реда.

Групата започнала нападението, като врязала автомобил в централното полицейско управление в град Пеканбару на остров Суматра.

Ислямска държава пое отговорност за нападението.

То е поредното нападение след серия самоубийствени атентати, извършени от семейства с деца, които шокираха страната.

Серия от взривове предизвика шестчленно семейство пред три църкви във втория по големина град в страната с най-многобройно мюсюлманско население - Сурабая - в неделя сутринта. Майка с двете си дъщери се взриви пред един от храмовете, а бащата и синовете задействаха другите бомби. Нападателите загинаха. Те убиха 18 души и раниха повече от 40.

Също в неделя в Сидоарджо трима загинаха при избухването на бомба в апартамент, намиращ се близо до полицейско управление. 

В провинция Западна Ява полицията уби четирима заподозрени членове на терористична организация и арестува двама.

В понеделник терорът продължи. Петчленно семейство - майка, баща, двамата им синове и 8-годишната им дъщеричка, взриви бомба пред централното полицейско управление в Сурабая и рани 10 души. От атентаторите оцеля единствено 8-годишното момиченце.

Най-кръвопролитният атентат в Индонезия беше извършен на остров Бали през 2002 г. След него мерките за сигурност бяха увеличени сериозно, последваха арести и разбиване на мрежи от терористи. Но сега страната е изправена пред нарастващата заплаха, основно от бойците на Ислямска държава, които се завръщат у дома след боевете в Сирия.

Поп-рок конкурсът „Сарандев” събира в Добрич 58 певци от 5 държави

https://www.24chasa.bg/region/article/6865696

Поп-рок конкурсът „Сарандев” събира в Добрич 58 певци  от 5 държавиДвадесет и седмото издание на европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев" започва в Добрич днес и ще продължи до 18 май. За Гран при - статуетка изработена от скулптура Георги Стефанов, в общинския младежки център в конкурсната програма ще се съревновават 58 певци от 18 града в България, както и от Украйна, Молдова,

Над 208 хил. лева се предоставят за стипендии на ученици-спортисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865688

Над 208 хил. лева се предоставят за стипендии на ученици-спортисти
Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 208 170 лв. Средствата са за стипендии на ученици от държавни и общински училища, постигнали високи спортни резултати. Средствата са предвидени в централния бюджет по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени

Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания е признато за представителна организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865695

Националното сдружение на работодателите
на хората с увреждания е признато
за представителна организация Сдружение "Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания" е признато за представителна организация на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, съобщи пресслужбата на кабинета. Това съобщиха от правителствената пресслужба. НСРХУ работи в обществена полза като разширява

България и Южна Африка ще си обменят опит в спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6865677

България и Южна Африка ще си обменят опит в спортаПравителството одобри проект на споразумение за сътрудничество в областта на спорта между ресорните министерства на България и Южна Африка, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Сферите на сътрудничество, залегнали в документа, обхващат провеждане на срещи и обмен на опит и информация между държавните органи, отговарящи за спорта,

Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T9licsTRw8o/

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е в София за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Борисов посочи, че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани. Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.

България финализира споразумението с Алжир за визови облекчения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865666

България финализира споразумението с Алжир за визови облекченияМинистерският съвет утвърди Споразумението между правителствата на България и Алжир за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Така българските граждани,

KIA Sportage ще получи нова хибридна система

https://www.actualno.com/cars/kia-sportage-shte-poluchi-nova-hibridna-sistema-news_674923.html

Концернът KIA Motors се присъединява към производителите, разчитащи на технологията „мек хибрид”, като първият модел с нея ще бъде обновеният кросоувър Sportagе. Продажбите на този автомобил ще стартират още през есента. Задвижващият агрегат с технологията „мек хибрид”, която в KIA наричат EcoDynamics+, включва дизелов двигател, който е подпомаган от електромотор с мощност 10 киловата, играещ ролята на стартер-генератор и компактна литиево-йонна батерия с

Конкурсът Web Report показа, че има шанс за чиста и честна журналистика

https://dnes.dir.bg/na-fokus/konkursat-web-report-pokaza-che-ima-shans-za-chista-i-chestna-zhurnalistika

Dir.bg и Innovation Starter обединиха усилията си, за да извадят на показ процеса за създаване на качествена, почтена и отговорна журналистика в България

Туск: Някой би помислил, че с приятели като Тръмп не ни трябват врагове

http://clubz.bg/67930-tusk_nqkoj_bi_pomislil_che_s_priqteli_kato_trymp_ne_ni_trqbvat_vragove

"В новата глобална игра Европа или ще бъде един от основните играчи, или ще бъде пионка. Или сме заедно, или няма въобще да ни има."

Това заяви днес в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той дойде у нас за срещата на върха "ЕС-Западни Балкани".

"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като разглеждаме последните решения на президента на САЩ, някой може да си помисли, че с такива приятели не ни трябват врагове. Европа обаче трябва да е благодарна на американския президент, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии. Той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим на края на собствената си длан", изтъкна Туск.

И продължи:

"Трябва да направим всичко възможно да съхраним трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценариите, в които ще действаме самостоятелно. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси спрямо който и да било друг. Имаме правото и задължението да държим главите си изправени - както пред приятелите, така и пред враговете си. Именно за това ще е нашата среща на върха."

"Искам Еврокомисията да получи зелена светлина, така че да е готова, когато европейските интереси са засегнати. Нашето единство е най-голямата ни сила - придържаме се към своите оръжия", каза още Туск.

Той увери, че няма да има изключения от политиките на ЕС за алуминия и стоманата:

"САЩ и ЕС са приятели и партньори, но тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани. Трябва да върнем реалността в тази дискусия."

След това Туск премина към едно от главните световни събития от последната седмица - излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

"Искам европейските лидери да препотвърдят, че ЕС се придържа към ядрената сделка, докато Иран се придържа към нея. Сделката е добра за глобалната сигурност", смята председателят на Европейския съвет.

Колкото до утрешната среща между ЕС и Западните Балкани, Туск е убеден, че европейската перспектива за страните от региона остава.

"Надявам се да доближим по-близо до ЕС приятелите ни от Западните Балкани", заяви той.

"Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

https://www.actualno.com/sofia/demokratichna-bylgarija-kym-desni-v-sos-sledim-kak-glasuvate-za-instalacijata-za-gorene-na-otpadyci-news_674917.html

Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще подкрепят доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Това заявиха лидерите на "Демократична България" при внасянето на подписката, с която искат провеждане на местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци (RDF) в София. Ще бъде много важно кой къде стои политически – става дума как се вземат решенията в най-го

Пирин иска нов начален час за реванша с Витоша

http://www.struma.com/sport/pirin-iska-nov-nachalen-chas-za-revansha-s-vitosha_134345/

ОФК Пирин официално поиска промяна на часа на срещата реванш с Витоша Бистрица в Благоевград. Ето и писмото на ОФК Пирин ЕООД Благоевград до БФС.

"Във връзка с настъпването на решителната част от първенството на Първа Лига и предстоящите баражи за разпределяне на крайното класиране, бихме искали да променим началния час на срещата реванш за разпределение на 13-то и 14-то място между ОФК Пирин ЕООД Благоевград и ФК Витоша Бистрица, предвидена за 21. 05. 2018 от 17:30, за възможно...

Продължава

Изплащат над 146 хил. лв. на пострадали от забавено правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865667

Изплащат над 146 хил. лв. на пострадали от забавено правосъдие

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 146 650 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански,

В „Росатом“ знаели за вдигането на мораториума за АЕЦ „Белене“ отдавна

https://frognews.bg/biznes-turisam/rosatom-znaeli-vdiganeto-moratoriuma-aets-belene-otdavna.html

Много преди решението за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ в „Росатом“ са знаели за, че правителството ще гласува такова решение. Това става ясно от изявление на генералния директор на компанията Кирил Комаров.

Армията може да си изпълнява задачите, но със затруднения

https://www.actualno.com/society/armijata-moje-da-si-izpylnjava-zadachite-no-sys-zatrudnenija-news_674921.html

На днешното си редовно заседание, правителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, който отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 година. Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта во

Борисов: Дано скоро се реши проблемът с името на Македония

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-1

"Къде е толкова страшно, защо толкова се плашите", попита Борисов европейските лидери

Преподаватели от ТУ несъгласни с номинацията за награда „Варна" на техен колега

http://www.moreto.net/novini.php?n=374310

Преподаватели от Техническия университет възразиха срещу номинацията за награда „Варна" на бившият им колега проф. Николай Джагаров на заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Moreto.net. „Причината затова е плагиатство от наши и двама немски изследователи.

Кметът на Плевен: Борисов ми предложи помощ, но я отказах. Ще се справим сами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865638

Кметът на Плевен: Борисов ми предложи помощ, но я отказах. Ще се справим самиДевет екипа на "Гражданска защита" и два на общинската фирма "Паркстрой" са мобилизирани, за да отстраняват щетите от бурята в Плевен и Гривица, съобщи кметът Георг Спартански, предаде БТА. Има данни за пострадал мъж с нараняване на ръката и нанесени по-големи щети на 7-8 автомобила. Тази сутрин четирима са пострадали в автомобил,

Димитър Димитров-Анимитер: На днешните деца им липсват тишината и търпението

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/dimityr-dimitrov-animiter-na-dneshnite-deca-im-lipsvat-tishinata-i-tyrpenieto-6082377

Димитър Димитров разказва за новия си филм с Роза Колчагова - "Баба", за големите награди и детството в интервю на Венелина Стоянова за Vesti.bg

Правителството иска от парламента да одобри отпускането на почти 3.3 млрд. лева за ново въоръжение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179716_pravitelstvoto_iska_ot_parlamenta_da_odobri/?ref=rss


Кабинетът предлага на Народното събрание да приеме отпускането на почти 3.3 млрд. лева за купуването на нови бронирани машини и бойни самолети, съобщиха от правителствената информационна служба. Близо 1.5 млрд. лева с ДДС се иска да се дадат за купуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи от сухопътни войски. Те ще се придобият за 12 години.<br /><br />Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни пред журналисти в Министерския съвет, че...

Силно представяне на „Момчето от последния чин“ в поредна вечер на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“

http://www.struma.com/obshtestvo/silno-predstavyane-na-momcheto-ot-posledniya-chin-v-poredna-vecher_134344/

С много емоции и великолепни постановки протича VI международно издание на „Тара-ра-бумбия“.

Актьорите от „Момчето от последния чин“ показаха истински талант и силна игра вчера пред благоевградската публика. Артистите Стефан Вълдобрев , Боряна Братоева , Димитър Николов , Димитър Банчев , Симеон Алексиев , Красимира Кузманова, под вещата режисура на Крис Шарков представиха сюжета на постановката с динамика, съспенс и невероятни режисьорски решения. Пиесата...

Продължава

Вижте как Гришо израсна пред очите ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865578

Вижте как Гришо израсна пред очите ниДнес Григор Димитров навършва 27 години. Предлагаме ви галерия от негови снимки, правени от фоторепортерите на "24 часа" през годините, за да видите как е пораснал пред очите ни. Първата снимка е от далечната 2006 г. - тогава Гришо е бил само на 15, но талантът му вече е ярко изявен. Последната е от 2015-а,

Одобриха годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865628

Одобриха годишния доклад за състоянието
на отбраната и въоръжените силиПравителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, съобщи пресслужбата на кабинета. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г.

7 неща, които мъж би направил само от любов

http://budnavarna.bg/34321-7-neshta-koito-mazh-bi-napravil-samo-ot-lyubov/

Всяка една жена мечтае за голяма и чиста любов, каквато я описват в приказките. Отивайки на първа среща, момичето си мисли „Ето го, героят на моя любовен роман!“. Най-сетне са се срещнали.

Зажадняла за мъжко внимание, жената си затваря очите за някои недостатъци, но след време я очаква разочарование – кавалерът не е бил онзи мечтан принц. Как от самото начало да разберем, че мъжът е настроен сериозно? Всъщност за целта не е нужно да сме екстрасенси – просто трябва да оценим по-внимателно поведението му.

1. Любещият мъж ще ви допусне в личното си пространство За всеки един мъж жилището му е светая светих. Той може да покани жена на кафе, да й предложи да остане за през нощта или за уикенда. Това няма нищо общо със сериозните намерения. Ако обаче той даде на дамата на сърцето си ключове от своя дом и намекне за съвместен живот, това е ясен знак, че държи на тази връзка.

2. Той ще „забрави“ за другите жени Някои жени сами защитават неверните си мъже, твърдейки, че те просто са полигамни по природа. Всички се заглеждали по други, защо точно този да не става? Всъщност мъжете си признават, че щом имат до себе си онази незаменима любима, с която наистина са готови да споделят живота си, губят всякакво желание да се заглеждат по други. За тях е по-важно да не изпуснат тази единствена и специална жена!

3. Той не обръща внимание на недостатъците ви Мъжът, настроен за сериозна връзка, няма да ви критикува за това, че не можете да готвите, че се обличате твърде ярко или обичате да се смеете на висок глас. Напротив – той ще приеме тези неща като ваши особености, ваши чаровни черти, които ви отличават от другите. Какво става с организма ни, когато спрем да правим секс Ето какво ни прави секси в мъжките очи 11 предмета в спалнята, които карат мъжа да ви изневери Ако кавалерът ви още от първите дни се опитва да ви промени и да ви покаже „как трябва“, можете смело да го зарежете. Наистина ли ви трябва човек, с когото не можете да бъдете себе си?

4. Той няма да остане встрани, ако имате проблеми Както се казва, „приятел в беда се познава“. Мъжете също. Може вече да не сме в Средновековието, но дамите все така си падат по рицари. Когато мъжът има сериозни намерения, любимата му никога няма да остане насаме с проблемите си. Той ще направи всичко възможно да й помогне. Ако не може да реши проблема, той поне ще иска да бъде до нея и да й покаже, че я подкрепя на сто процента.

5. Той ви запознава с приятелите и роднините си Ако излизате заедно вече от около година, но само сте слушали за приятелите и роднините му, най-вероятно той ви смята за временна удобна връзка. Сериозно настроеният мъж е влюбен в партньорката си, гордее се с нея и иска да разкаже за това ако не на целия свят, то поне на близките си хора. Предложението за брак също е явен признак. Ако партньорът ви наистина ви цени, той едва ли ще отлага сватбата твърде дълго. А от оправданията „Един подпис нищо не означава“ можете да си направите изводи за реалното му отношение към вас.

6. Той живо се интересува какво става с вас Той използва всяка възможност, за да ви се обади и да пита как е минал денят ви. Искрено се интересува от живота на любимата си и иска да участва активно в него. Освен това любещият мъж държи да знае, че партньорката му е добре, че никой не я е обидил, че никой не й създава проблеми и неудобства. Сериозно настроеният партньор гледа на своята дама като на порцеланова статуетка – грижи се по всякакви начини за нея и се старае да я опази от външни заплахи.

7. Той ви изслушва внимателно По време на разговор ви слуша внимателно – и ви чува. Повече задава въпроси, отколкото говори за себе си. Нещо повече – той следи внимателно поведението ви и улавя в него всякакви промени, които издават вашите скрити тревоги и мъки. Не е твърде трудно да разберете дали мъжът гледа несериозно на вас. Достатъчно е да наблюдавате поведението му. Никога не се примирявайте с нещата, които ви карат да се измъчвате, и не забравяйте, че е по-добре да останете сами, отколкото да сте с когото и да е!

Автор: Ива Петрова
Източник: woman.bg

Материалът 7 неща, които мъж би направил само от любов е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ердоган е разговарял по телефона с краля на Йордания, с премиера на Малайзия и с емира на Кувейт за насилието в Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865627

Ердоган е разговарял по телефона с краля на Йордания, с премиера на Малайзия и с емира на Кувейт за насилието в Газа Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял вчера по телефона с краля на Йордания Абдула Втори, с премиера на Малайзия Махатхир Мохамад и с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах във връзка с развитията в Газа, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на източници от турското президентство, пожелали анонимност,

10 психологически трика, с които може да влияете на околните

http://budnavarna.bg/34318-10-psihologicheski-trika-s-koito-mozhe-da-vliyaete-na-okolnite/

Преди да започнем е важно да отбележим, че никой от тези методи не спада към така наречените „тъмни сили” за влияние над хората. Всичко, което по някакъв начин може да бъде травмиращо за околните не е включено в списъка. Това са просто начини да спечелиш приятели и да повлияеш на хората, използвайки психологията без да се държиш гаднярски или да накараш някого да се почувства зле.

10. Услуги

Трик: Помоли някого за услуга – ефектът на Бенджамин Франклин

Легенда разказва как Бенджамин Франклин искал да спечели човек, който изобщо не го харесвал. Помолил мъжа да му даде много рядко срещана книга и, когато я получил, Бенджамин благодарил сърдечно. В резултат на това, мъжът, който никога преди това не искал дори да поглежда Франклин, станал един от най-добрите му приятели. „Този, който някога ти е направил добро, е по-склонен да повтори жеста, отколкото онзи, на когото ти сам си помогнал.”

Учените решили да тестват теорията и открили, че онези, които били помолени от изследващия за услуга го оценили по скала с доста по-високи оценки от останалите групи.

Може да звучи доста объркващо, но теорията, всъщност, е доста добра. Ако някой ти направи услуга, подсъзнателно ще осъзнае, че вие явно заслужавате и затова той ви харесва.

9. Цели се високо
Трик: Поискай повече, отколкото ти е нужно, а после се отблагодари

Този трик е една от ключовите врати.  Започваш с някаква крайно нелепа молба към някого – такава, каквато той/тя най-вероятно ще откаже. После се връщаш след известно време с друга, малко по-разумна – онова, което си искал в действителност.

Тук също цялата ситуация може да ти звучи нелепо, но идеята е, че човекът ще се почувства гадно, защото ти е отказал първия път,  дори молбата ти да е била абсурдна. Ето защо, когато го помолиш втори път за нещо смислено, той/ тя ще се чувства задължен да ти помогне този път.  Учените са тествали този принцип и са стигнали до същия извод за причината, поради която човекът би ти помогнал.

8. Имена
Трик: Използвай името на конкретния човек или званието/ титлата му в зависимост от ситуацията

Дейл Карнеги, авторът на „Как да печелим приятели и да влияем на хората”, вярва, че използването на нечие име е изключително важно. Той казва, че на подсъзнателно ниво името му / й е най-сладкото и приятно нещо за човекът, към когото се обръщате. Името все пак е основен компонент на човешката идентичност и, когато го чуваме, потвърждаваме сами на себе си нашето съществуване, което ни кара да се чувстваме много по-благоразположени към човекът, който ни говори.

Използването на нечие звание или титла също може да има силен ефект. Идеята е, че ако действаш като определен човек, рано или късно ще се превърнеш в него – малко като лично пророчество за бъдещето. За да използваш това и да влияеш на околните, можеш да се държиш с тях като с такива, каквито искаш да са и те ще несъзнателно ще се възприемат като такива.

7. Ласкателство
Трик: Ласкателството ще те отведе, където пожелаеш

Тази тактика май е доста очевидна и ясна… поне на пръв поглед, но има някои малки хитринки. За начинаещите е важно да знаят, че ако ласкателството не е прието като искрено, то повече ще навреди, отколкото да помогне.  Но според проучвания са изследвали мотивите за различните хорски реакции на ласкателства и са открили някои доста важни неща.

Ако ласкаеш някого, който има висока самооценка и той оцени това като искрен комплимент, ще те хареса повече, защото затвърждаваш мнението му за самия него. Но ако ласкаеш някой с ниска самооценка, има вероятност да подейства противоположно и той/ тя да започне да те харесва по-малко, защото думите ти си противоречат с  негативния начин, по който вижда себе си. Това, разбира се, не означава, че трябва да унижаваш хората с ниско самочувствие, а просто да подбираш много внимателно комплиментите си и начина, по който ги изразяваш.

6. Огледало
Трик: Копирай неговото/ нейното поведение

Мимикрията е нещо, което някои хора правят неволно и постоянно. Това са хора хамелеони – опитват се да се  впишат в средата си като копират маниерите и понякога дори речта на околните.  Не казваме, че трябва да ставате такива, защото това са хора без собствен стил, сякаш дори не са личности, а просто копирачи, но ако умеете да правите нещо подобно в подходящия момент, със сигурност човекът, до когото искате да стигнете ще ви хареса.

Според проучванията онези, които са имитирани, са доста по-склонни да услужат на този, които ги копира. Другото откритие след проучванията е дори по-интересно – онези, чието поведение е копирано от някого, са по-мили и дружелюбни към всички. Ключът се крие в това, че имитирайки някого, ти го караш да се чувства стойностен. Макар това признание да е към конркретния човек, който е имитиран, той ще се чувства много по-значим и така ще бъде по-уверен, щастлив и добре предразположен да помага на другите.

5. Използвай умората
Трик: Помоли за услуга, когато някой  е уморен

Когато някой е уморен, той  е по-малко скептичен към всичко, което чуе, независимо дали е просто някакво твърдение или молба. Причината е, че когато хората са уморени, не само физическата, но и психическата енергия намалява.

Когато се обърнеш с молба към някой уморен човек, вероятно няма да получиш конкретен отговор, но поне едно „Ще го направя утре”, защото той/тя няма да иска да се занимава с вземане на решения в този момент. На следващия ден няма да може да се откаже от казаното, защото хората обикновено пазят репутацията си и държат на думата. Чисто психологически е нормално да изпълниш нещо, което си казал, че ще направиш.

4. Оферта,  на която не може да откаже
Трик:  Започни с молба, на която човекът не може да откаже и давай смело

Вместо да започнеш с голяма молба, избери нещо по-просто и малко. Ако веднъж някой се е съгласил да ти помогне или се е съгласил с нещо, той/ тя ще е много по-склонен да направи по-голяма услуга за теб.

За да проверят до колко действа тази тактика, учените помолили хората да изкажат своята подкрепа към екваториалните гори и природата като цяло, което е нещо лесно. След това, тези които се съгласили да изкажат подкрепа, лесно склонили и да помогнат и, когато се стигнало до закупуване на продукти, които били в подкрепа на каузата, хората не се зачудили изобщо.

Но недей да искаш услуга след услуга. Според психолозите е много по-добре да изчакаш ден-два преди втората молба.

3. Пази тишина
Трик: Не коригирай хората, когато грешат

Ако постоянно казваш на някого, че греши, той надали ще те хареса. Всъщност, има начин да покажеш несъгласие и да обърнеш това в добронамерен разговор, без да казваш на събеседника си, че не е прав, което ще го „удари” право в егото.

Тактиката се нарича Центърът на Рансбергер и е измислена от Рей Рансбергер и Маршал Фриц. Идеята име проста: вместо да спориш, изслушай това, което има да каже и после се опитай да разбереш как се чувства и защо. Обясни му с какво си съгласен и използвай позитивната нагласа, за да изкажеш позицията си. Така шансът да те изслуша и да ти позволи да го коригираш е много по-голям.

2. Повторението е майка на знанието
Трик: Перифразирай изказването на човека и му повтори това, което току що е казал

Един от най-положителните начини да влияеш на околните е да им покажеш, че наистина разбираш как се чувстват и си съпричастен с тях.  Може би най-ефективният начин да го направиш е да перифразираш думите им и да им ги повториш, тактика известна още като рефлективно слушане. Например, когато един терапевт използва това рефлективно слушане, хората са много по-склонни да му разкрият емоциите си и да изградят с него приятелска връзка.

Това е много полезно и за отношенията ти с приятелите. Ако ги изслушваш и задаваш въпроси, за да потвърдиш, че разбираш какво ти говорят, те ще обикнат комуникацията с теб (особено ако досега е имало някакви проблеми). Ще укрепите приятелството си и те самите ще започнат да те слушат повече, защото си показал/а че те е грижа за тях.

1. Кимане
Трик: Кимай по-често докато говориш, особено, когато се каниш да молиш за услуга

Учените открили, че когато хората кимат докато слушат нещо са много по-склонни да го приемат. Освен това, когато някой често кима пред погледа им, съвсем естествено е и те да започнат да го правят. Това е нещо съвсем естествено, защото хората са добри имитатори и в повечето случаи правим това несъзнателно. Затова, ако искаш да си още по-убедителен, кимай често докато провеждаш разговор. Ще забележиш, че човекът, с когото разговаряш няма да се сдържи и скоро и той ще започне да кима докато те слуша… без дори да се усети.

източник: inews.bg

Материалът 10 психологически трика, с които може да влияете на околните е публикуван за пръв път на Будна Варна.

/Видео/ В Благоевград: Първа копка на трети обект за седмица! Дадоха старт на строителството на велоалея

http://www.struma.com/obshtestvo/video-v-blagoevgrad-purva-kopka-na-treti-obekt-za-sedmica_134343/

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов направи символична първа копка на обект „Изграждане на велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов“.

Той поздрави присъстващите и пожела успех на строителите.

„В рамките на седмица това е третият...

Продължава

Изборният успех на Муктада ас Садр сочи, че иракчаните отхвърлят чуждата намеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865611

Изборният успех на Муктада ас Садр сочи, че иракчаните отхвърлят чуждата намесаНационалистическият популистки шиитски духовник Муктада ас Садр отново опроверга очакванията, след като оглавяваната от него коалиция се представи по-добре от съперническите партии на парламентарните избори на 12 май. Поддръжниците му успешно агитираха за социална и политическа реформа и против една корумпирана и нефункционираща политическа

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865588

Вижте какво реши Министерският съвет днес Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в

Одобриха промените за трудовата миграция

https://www.actualno.com/society/odobriha-promenite-za-trudovata-migracija-news_674915.html

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях се въвеждат изисквания на Директива (ЕС) 2016/801, която регламентира условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави в България с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, ученически обмен или образователни проекти. С новите текстове се осъвременяват и уреждат процедурите за заетост на територията на България без разрешение за ра

Как се родиха най-хубавите български песни? Интервю с автора им Александър Петров

https://offnews.bg//interviu/kak-se-rodiha-naj-hubavite-balgarski-pesni-interviu-s-avtora-im-aleks-680741.html

Александър Петров е авторът на текстовете на десетки от най-хубавите български песни.

Сред тях са "Нашият град", "Богатство" и "Любовта, без която не можем" на старата "Тангра", "Жулиета", "Бъди какъвто си", "Оловният войник", "Черно-бяла снимка", "Циркът" на новата "Тангра", "Дъвка-балон" на Стенли, "Безсъние" на Чочо Владовски, "Приятели" и "Главната улица" на Фактор, "В друго време, в друг свят" на "Сигнал", "Оставаме" от филма "Оркестър без име", "Близо до мен" на Вили Кавалджиев, "Тук и сега" на Д2, както и сините химни "Времето е наше", "Последен валс", "Развод ми дай".

В понеделник в столичния София лайв клуб Александър Петров представи своята стихосбирка с рок поезия.

Разговорът водим заедно със София Георгиева, за чиито песни Александър Петров подари два от най-хубавите си текстове "Кристална тишина" и "Сбогуваме се бавно".

Г-н Петров, знам, че дълго се обмисляше как да се казва стихосбирката. Как избрахте името?

Избрах заглавието "Бъди какъвто си!", защото тази песен беше важна за едно поколение, което вече усещаше новата вълна, но трябваше някой да я формулира. Мисля, че с група "Тангра" точно това направихме.

В стихосбирката основно са включени стихове, които първо са създадени като стихове и след това е правена музика по тях, а не както сега масово се прави - първо да се създаде музикалният макет, а след това в него да вместиш текста.

Подзаглавието е "Рок поезия", защото в книгата са включени основно произведения, които са изпълнявани от най-известните български групи.

В песента "Бъди какъвто си" има един стих:

Бях цели два сезона кандидат-студент,

но не ми достигна балът със един процент.

 

Това житейска история ли е?

Житейска история е. Не ми достигна балът с 1% за Софийския университет и ме приеха във Великотърновския. Следвах там две години. Живях в една мансарда, точно под звездите, на ул. "Мермерлийска" във Велико Търново. От там тръгна конецът, около който се оплете кълбото за песента "Богатство". Имах една зла хазяйка, която, слава Богу, ме безпокоеше, само когато наближаваше времето за наема.

 

А виенска кифла и каничка кафе носеше ли?

Е, това е вече подстригване на нещата. По това време наистина имаше виенски кифлички, шест стотинки струваха, и с кафе много добре се вписваха в пейзажа, но по-скоро образът е събирателен образ на хазяйка. Всеки млад човек, какъвто бях и аз, излизайки от родното гнездо и вече чувствайки се свободен, първокурсник, живее на квартира и никой не му търси сметка кога се прибира, кога излиза. Вероятно много хора са мечтаели за някоя млада и хубава хазяйка.

А тя после позна ли се в песента?

Не съм поддържал връзка с нея. Но тя беше толкова далеч от реалния живот, че... Да не говорим, че песента е писана цели 10 години след това.

Малкият град кой е?

Малкият град е всеки един град в България по онова време. И тук парадоксът е, че въпреки че съм израснал в центъра на София, на брега на Перловската река, тя доби такава популярност. Всеки намери в думите нещо от себе си. И аз  анализирах този успех и си зададох въпроса защо и как без никакъв опит до този момент написах думите за толкова популярна песен.

Тогава си дадох сметка, че човек трябва да разказва истински истории. По това време текстовете за поп, и рок музиката бяха доста клишосани и подстригани.  Както каза веднъж Тома Спространов - С тези песни, които направихме с Тангра - "Любовта, без която не можем", "Богатство" и "Нашият град", просто се въведе една нова естетика в рок музиката и тя започна да става по-социална и по-близка до хората.

В ония години се пееха големи клишета. Но в края на 70-те, началото на 80-те, нещата започнаха да се променят. След тези песни на "Тангра" "Щурците" направиха "ХХ век", „Вкусът на времето“. По това време с тях работеше един много талантлив мой колега - Волен Николаев. Аз работех основно с "Тангра", той - със "Щурците", и повечето от наистина големите им хитове са с негови думи. 

Следва на стр. 2

 


От стр. 1

Как стана твоята връзка с "Тангра"? Как се открихте?

Не се открихме. След като завърших Университета, ме прибраха в казармата и то ме прибраха за 2 години.  И уволнявайки се,  скитам бездомен, безнадежден и унил, и безпаричен - не забравяйте, ме среща Борето Карадимчев. И понеже имаме роднинска връзка с него, така, от любезност, ме попита на улицата "Какво правиш?". Ми, казвам, търся работа. По онова време на беше лесно да се намери добра работа. Тогава ми предложи да се пробвам да напиша текст за песен, която ще се изпълнява от някаква абсолютно неизвестна група от най-затънтените райони на България. Аз се замислих какво би било приятно да изпеят на тези момчета, които не познавах и никога не съм  ги виждал. Замислих се, че може би ще им е приятно да изпеят нещо за себе си, да разкажат за собствения си живот. Така ми хрумна да направя един портрет на малкия град.

И още първата песен става тотален хит.

Да, втората беше историята с каничката кафе, третата беше "Любовта, без която не можем", която за мен е една от най-хубавите балади.

Започнаха да ме търсят и други композитори. Получих първите хонорари, показаха ме 2-3 пъти по телевизията, момичетата станаха любезни. Не съм бил никога суетен, но си дадох сметка, че това може да стане моя професия.

А как пишеше песните? Ти пишеше стихотворения и след това по тях композиторите пишеха музика?

Да, по онова време така се работеше.В първия албум на "Тангра" имам още няколко песни, но не станаха толкова популярни. Може би защото бяха правени по музика. Композиторът сглоби нещо на пиано, даде ти го на демозапис и ти трябва да си къртиш мозъка, за да наместиш думите. Текстовете за тези песни  нямат такава стойност и нямат място в книгата.

При мен така се е случило, че новата "Тангра" са ми първата голяма любов в българската музика. Бяха толкова различни от всичко дотогава. И като заговори за истории, аз по-хубаво развита история от "Черно-бяла снимка" не се сещам.

"Черно-бяла снимка" е по действителен случай. Баща ми имаше фотоапарат и обичаше да снима. Ние с брат ми (имам брат-блкизнак) бяхме  хлапета. И той редовно, като излизахме на разходка, носеше фотоапарата, а ние сме 5-6-годишни. Носи си фотоапарата и ни оставя да стоим някъде, а той почва да мери с крачки разстоянието, да фокусира обектива. И ние с брат ми стоим като някакви гаврошчета, минават хора, гледат ни – бяхме притеснителни деца... Един ден разглеждах този албум и виждам тази снимка. Стоим с брат ми едни такива оклюмали и само дето сълзи нямаме в очите. Така ми хрумна тази история за черно-бялата снимка, за кока-колата, която в ония години мислехме, че е някакво алкохолно питие, за целия този пейзаж. Въобще този текст е една фотография на времето.

Помня, че като го чух, веднага проверих в тълковния речник какво е "рипсени чорапи".

Да, на снимката сме с рипсени чорапи  и бозави палтенца. Защото дългите панталони бяха по това време само за празник или някъде на гости като отиваш. Децата ходеха с къси панталонки, жартиери и рипсени чорапки.

Знам, че за "Оловния войник" е трябвало да променяш текста.

Да, но причината е следната: "Тангра" имаха проблем с новата визия, с новия стил музика. Идеологически не бяха на правилното място. Някой дори намекна нещо за неофашизъм... Представяш ли си...

Как така неофашистка за тая елегантна визия? Аз не мога да си представя нещо, което да е толкова далечно от неофашизма!

По-онова време хората не разсъждаваха така - говоря за тези, от които зависеха нещата в музикалния бранш. "Тангра" бяха толкова различни, толкова екстравагантни, че идеологически  не се вписваха в образа на социалистическата младеж . Затова решихме да направим една песен, с която да успокоим духовете. Студената война беше в разгара си. И така, за "Мелодия на годината" я пуснахме с  "...аз искам мир със тази песен", а после при записа  беше изпята с текста, който всички знаят днес.

Тя беше абсолютен шок по това време с това дълго интро по тогавашните стандарти. Мисля, че минута и половина продължаваше. 

Седем минути беше оригиналният вариант на песента. За концерт - идеално, но радиоформатът винаги е бил 3 до 4 минути. Затова  песните "Оловният войник", "Черно-бяла снимка", "Бъди какъвто си", не се излъчваха много.

А коя е Жулиета? Има ли конкретен образ?

Всички са Жулиети. Във всяка жена има една Жулиета. Това е  романтична история, в което всеки може да намери нещо от и за себе си. Има и един друг пласт - когато сме с маски, крием част от себе си и зад тази анонимност понякога сме по естествени. 

Много се коментира тия дни посланието на Роджър Уотърс на концерта му в Арена "Армеец". Какво би казал ти?

Когато гледах за първи път "Стената" преди много  много време, се почувствах убийствено потиснат, защото всичко в този гениален филм беше на светлинни години от нашата действителност. Тогава си казах: "Господи, колко сме в ъгъла на континента. Жалки нещастници, а хората в нормалния свят в какви измерения мислят, какви проекти реализират."  Беше чудовищно, Флойд са ми едни от любимите неща, завинаги. И цялата тази ситуация, която се случи тук, показва цървулския манталитет на българина. Българинът генерира една злоба от цялата тази 30-годишна несправедливост, в която живее. Българинът, нарочно говоря в трето лице, започна да дегенерира. Тези исконни вечни човешки ценности свързани с доброто започнаха да потъват в неговото озлобление и неговата меркантилност. Говоря за липсата на справедливост, за липсата на достойнство, за липсата на състрадание. Чувството на състрадание е може би единственото нещо, което драстично ни отличава от животните. А тук състраданието и милосърдието са под нивото на река Дунав. 

Следва на стр. 3

 


От стр. 2

Когато пишеше "Времето е наше" вярваше ли го?

"Времето е наше" не съм го написал аз. Тази фраза е на Жак Сегела, който беше ПР съветник на СДС по онова време, така че не е моя фраза.

В смисъл - песента е твоя, само тази крилата фраза не е твоя.

Само тази крилата фраза не е моя. Затова публикувах стихотворението в книгата без нея и заглавието не е "Времето е наше", а е "1989".

"Равносметка" присъства ли в стихосбирката? Уникален текст, с който Лили Иванова закрива концертите си.

Присъства, разбира се. Наистина Лили дълго време изпълняваше тази песен на края на концертната си програма. Много е важно в текстовете, в стиховете, които се превръщат в песни да бъдат подходящи за конкретен изпълнител. Защото, излизайки на сцената, той трябва да звучи убедително. Трябва да бъде така, че все едно той раказва собствената си история, прави своето послание. Това, което е за Лили Иванова, не става за Светла Иванова, както и обратното. Това, което е писано за "Тангра" с Чочо Владовски е едно, а за „Тангра“ със Стенли друго.

Как се чувства човек като тебе, който е възпитал няколко поколения, когато сега слуша текстовете на българската музика?

Мога да ти отговоря, че с годините човек не става по-умен, става обаче малко по-самотен. Просто естетиката е друга. Не искам да изглеждам като стар мърморко, но точно тази ценностна система, която се рендосва години наред, тогава я имаше. Много примитивно ми стоят някои от коментарите във връзка с концерта на Роджър Уотърс, че той не е преживял опашките за банани. Тоя примитивизъм жалък, български... Просто да те е срам, че си българин.

От 30 години всички правителства, всички измислени политически герои, всички цървули насаждат омраза. Още от началото толкова умно са ни подхванали, че генерират у хората примитивната омраза. И отвлича вниманието от важните неща. Тогава беше СДС-БСП. "Кой не скача е червен!", а ония викат: "мно-го сме!". Тая омраза се мултиплицира. Например на мачовете. До стадиона живея и виждам какви тълпи побеснели минават.

А чувства ли се Александър Петров използван?

Не. Защо да се чувствам използван?! Всички бяхме използвани. Чувствам се точно толкова използван, колкото всички, които навремето вярваха и с надежда очакваха следващите сезони, дни и години.

Всички вярвахме в промяната. Всички искахме да приключим със сезона на комунизма. Не съм очаквал чудеса, не съм очаквал, че ще почнем да живеем като англичаните, германците и шведите. Имах надежда, че нещата бавно ще тръгнат в една нормална посока. Но за съжаление огромна част от хората останаха излъгани. Говоря и за едните симпатизанти, и за другите. Това беше един уговорен мач. А публиката, която е била въодушевена на стадионите, не е подозирала, че мачът е уговорен. 

Би ли излязъл ти като Роджър Уотърс на сцената и да отправиш такова послание. Така наречените политици няма да се респектират от някой сегашен изпълнител, ще се респектират от хора като теб, които са направили революция.

Грешиш. Изобщо не им пука.

Искам да кажа, че ако ти излезаш на сцената, ще бъдеш чут.

Разбирам те. Аз все още заради името си и заради биографията си имам достъп до някаква сцена, трибуна или, както сега, до медия. Но защо да го правя? За кого да го правя? За тия, които утре ще пищят по концертите "На яката дупара" или "На шест кенефа, седем спални"? Защо да го правя? Имам други интереси вече - да посетя местата, на които не съм бил, да прочета онези книги, които не съм могъл да прочета... Има толкова много неща, които могат да осмислят живота ни. Предпочитам да живея без поредния измислен герой или новата дъвка-балон. За да стане България едно добро място за живеене трябва на сградата на Народното събрание е изписана поговорката „Гъз глава затрива“ и години наред да напомня на избранниците тази проста истина.

Защо рок музиката така се обезличи? И не само в България.

Рок музиката, която винаги е била едно бунтарство, едно несъгласие, дори и с хубавото, защото душата ти иска още по-хубаво. Колкото и да си свободен, душата ти иска да си още по-свободен. В момента продуцентите, медиите, всички, от които зависи музикалният бранш в България, от години налагат една естетика, един вкус, заради който дори и рок музиката често се превърща в забавна и танцова музика.

Хип-хопът, който също е една много сериозна и съвременна форма на бунтарство, пък заложи на вулгарното, на простотията. Не че няма някои хубави неща. Има, разбира се. Но като цяло - шапки, гащи, прашки, бонбони, силикони...  Толкова са навързани нещата. Зомбирането на българския народ започна отдавна и добре организирано - това са песни за 13-15-годишни. И как да искаш на 25 години, когато този младеж или тази девойка в невръстна възраст е била облъчена от подобни послания, да хареса текст като "Безсъние" или "Жулиета". Затова е безсмислено. Вече има едно поколение, в което нейната мечта е "Бял мерцедес да я преследва в живота", а неговата е "Едно ферари с цвят червен". Това е рамката на българската музикална чувствителност.

Китай държи американски суверенен дълг за 1.04 трлн. долара

http://econ.bg/Новини/Китай-държи-американски-суверенен-дълг-за-1-04-трлн-долара_l.a_i.761654_at.1.html

Oбщият oбeм нa чyждecтpaннитe влoжeния в aмepиĸaнcĸи дългoви oблигaции - UЅ Тrеаѕurіеѕ, пpeз мapт ce e yвeличил c $2,3 милиapдa дo 6,294 тpилиoнa...

Най-старата жена в света на 129 години: Нямах нито един щастлив ден!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865453

Най-старата жена в света на 129 години: Нямах нито един щастлив ден!Изморена съм, дългият живот изобщо не е дар за мен, а наказание", казва Коку Истамбулова от Чечения. Най-възрастната жена в света е рускиня. Тя твърди, че настоящия й 129-ти рожден ден е нищо друго освен наказание. Коку Истамбулова от Чеченя споделя пред DailyMail, че не е имала нито един щастлив ден през целия си живот и си няма идея как е успяла

Случайност или не, кметската улица „Марица“ дава старт на ремонтите в града!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bc/

Улица „Марица“ отново е затворена за ремонт и това се случва за пореден път. Любопитно е, че това е така наречената кметска улица в Благоевград . В близост там живеят трима кметове,управлявали града в последните 10 години.

През тези години няма кмет, който да не е започвал ремонтните дейности тази улица. Случайно или не,в района, на улица“Спартак“, живее настоящият кмет д-р Атанас Камбитов. А около него живеят двама бивши кметове, Костадин Паскалев и Лазар Причкапов.

И нищо лошо, съдбата ги събира в близост един до друг. И интересното е,че винаги градоначалниците започват ремонтите точно от улица“Марица“ и после обхващат и други проблемни улици.

Преди години Лазар Причкапов я ремонтира и тогава изглеждаше перфектно… Днес отново улицата е затворена за ремонт.А тя е много важна,тъй като с нея се свързва централния булевард „Димитър Солунски“. Състоянието и наистина е за ремонт, асфалтът е за подмяна, цялата улица е на кръпки. Това най-често се случва от ежеседмичните аварии на водопреносната мрежа. Само преди два дни имаше голяма авария и кварталът остана дълго време без вода. Отделно районът е и строителна площадка, кипи строителство на нови кооперации.

И така ремонтите започват от кметската улица „Марица“ и продължават по другите улици в града.
Предвижда се да бъде изградена и велоалея оттам, която да стигне до моста на път за парк „Бачиново“в Благоевград.

Материалът Случайност или не, кметската улица „Марица“ дава старт на ремонтите в града! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Случайност или не кметската улица „Марица“ дава старт на ремонтите в града!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bc%d0%b0/

Улица „Марица“ отново е затворена за ремонт и това се случва за пореден път. Любопитно е, че това е така наречената кметска улица в Благоевград . В близост там живеят трима кметове,управлявали града в последните 10 години.
През тези години няма кмет, който да не е започвал ремонтните дейности тази улица. Случайно или не,в района, на улица“Спартак“, живее настоящият кмет д-р Атанас Камбитов. А около него живеят двама бивши кметове, Костадин Паскалев и Лазар Причкапов.
И нищо лошо, съдбата ги събира в близост един до друг. И интересното е,че винаги градоначалниците започват ремонтите точно от улица“Марица“ и после обхващат и други проблемни улици.
Преди години Лазар Причкапов я ремонтира и тогава изглеждаше перфектно… Днес отново улицата е затворена за ремонт.А тя е много важна,тъй като с нея се свързва централния булевард „Димитър Солунски“. Състоянието и наистина е за ремонт, асфалтът е за подмяна, цялата улица е на кръпки. Това най-често се случва от ежеседмичните аварии на водопреносната мрежа. Само преди два дни имаше голяма авария и кварталът остана дълго време без вода. Отделно районът е и строителна площадка, кипи строителство на нови кооперации.
И така ремонтите започват от кметската улица „Марица“ и продължават по другите улици в града.
Предвижда се да бъде изградена и велоалея оттам, която да стигне до моста на път за парк „Бачиново“в Благоевград.

Материалът Случайност или не кметската улица „Марица“ дава старт на ремонтите в града! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Влюбени след десетилетия заедно? Учените казват – да!

http://budnavarna.bg/34315-vlyubeni-sled-desetiletiya-zaedno-uchenite-kazvat-da/

Любовна тръпка има и при дългогодишните двойки…

И след 20 години с партньора е възможно да се изпитва същата страст и любов като в началото на връзката.

Учени от нюйоркски университет са заснели мозъка на мъже и жени, които имат връзка от дълго време (средно 21 години) и които все още са силно привлечени от половинката си, съобщи сайтът Jenite.bg.

После подложили на магнитен резонанс и хора, които са влюбени само от един месец и се чувстват във вихъра на емоциите си. Когато сравнили снимките, се оказало, че са много сходни, а активността на допамина е значителна и при двата случая.

„По време на изследването искахме от влюбените, докато им сканираме мозъка, да гледат снимката на любимия си. В този случай при някои от тях мозъкът изглеждаше като запален“, обясняват учените.

На базата на тези снимки те изяснили, освен че трепетната влюбеност е възможна и след десетилетия заедно, че разликите между „новите“ и „отлежалите“ влюбени се крие във факта, че първите изпитват повече страх и несигурност, докато тези, които имат дълъг любовен стаж, вече са се избавили от недоверието и тревогата за връзката си.

Материалът Влюбени след десетилетия заедно? Учените казват – да! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Галъп: Българите не са загубили своето приятелско мнение за Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-strani-imeto-1574885.html

/КРОСС/ Българите не са загубили своето приятелско и искрено мнение за Македония. Деликатните отношения в продължение на десетилетия не са успели съвсем да заличат близките връзки, а пробивът от последните месеци явно наново напомня на българските граждани общата история на двете страни. Затова и в дебата за името, който е пред решение и ще отвори евроатлантическата перспектива на Македония, гражданите на България инстинктивно подкрепят Македония. Отношението на страните от Западните Балкани към България е добро - това пък показва скорошно специално изследване на „Галъп интернешънъл" сред балканските държави. Македония 70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Гърция Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото ни проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад. Според данните, народът на България няма нищо против дори и името на Република Македония да остане такова, каквото е - 54% от чулите за спора за името биха приели и тази опция, а само 19% са на обратното мнение

Армията изпълнява задачите си, но в риск и затруднения

https://offnews.bg//politika/armiata-izpalniava-zadachite-si-no-v-risk-i-zatrudnenia-680745.html

Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Това се посочва в годишния доклад за състоянието на отбраната, който правителството прие на заседанието си в сряда.

В него като основен проблем е посочен недостигът на военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски. Проблеми има и с недостатъчното ресурсно осигуряване, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

Тези проблеми бяха констатирани и в предходните доклади, като при последния, който беше изготвен при служебното правителство на Огнян Герджиков. Констатациите обаче не се харесаха на новата власт и проектът беше изтеглен и пренаписан в частта му, в която се обяснява дали армията може да изпълнява задълженията си именно поради кадрови проблеми, недостатъчното ресурсно осигуряване и остарялото въоръжение.

За поредна година става ясно, че нещата в армията не са се променили, въпреки че тя изпълнява задачите си. 

В доклада се посочва, че ръководството на военното министерство ще концентрира усилията си за изработване на пътна карта за дългосрочна програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., както и за повишаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 година. 

През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто, се посочва още в доклада.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване