Сръбският президент: Не трябва да забиваме нож в гърба на България

https://petel.bg/Srabskiyat-prezident--Ne-tryabva-da-zabivame-nozh-v-garba-na-Balgariya__264795

Снимка: Булфото Ние не трябва да забиваме нож в гърба на България, каза сръбският президентАлександър Вучич, предаде белградското радио...

Арестуваха полицаи в София, изнудвали наркозависими

https://petel.bg/Arestuvaha-politsai-v-Sofiya--iznudvali-narkozavisimi__264796

Двама полицаи от 2-ро РПУ в София са арестувани заради изнудване. Задържаните са работили в района на Централна гара, информира БНР. Пр...

Отчитат спад в броя на новите жилища във Варна от началото на годината

https://petel.bg/Otchitat-spad-v-broya-na-novite-zhilishha-vav-Varna-ot-nachaloto-na-godinata__264797

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първ...

Ултраси на Спортинг биха играчите

https://offnews.bg//futbol/ultrasi-na-sporting-biha-igrachite-680710.html

Страхотен скандал избухна в португалския футбол, след като ултраси на клуба нападнаха футболистите от отбора на клубната база, съобщава "О'Жого".

Около 50 запалянковци, повечето от които с качулки, се появили на съоръжението и започнали да обиждат, а в последствие и да атакуват играчите на любимия си отбор.

Най-пострадали са вратарят Руи Патрисио и Баст Дост, като на холандския нападател са нанесени рани по главата и това е наложило да му бъде оказана медицинска помощ. Снимки от раните на Дост бяха публикувани в социалните мрежи и предизвикаха бурно възмущение.

Спортинг завърши на трето място в първенството на Португалия, на 10 точки зад шампиона Порто.

Ръководството на клуба и шефовете на португалския футбол осъдиха нападението, в резултат на което беше уронен авторитета на местния футбол. Част от играчите на Спортинг вече обмислят да прекратят договорите си, тъй като инцидентът им дава право на това.

"Зелено-белите" трябва да играят финал в турнира за националната купа срещу Деспортиво Авеш на 20 май, но двубоят е под въпрос, тъй като част от играчите са обявили, че отказват да излязат в мача.

Футболистите също така отказват разговори с президента на клуба Бруно де Карвальо и търсят варианти да прекратят договорите си. Босът е пристигнал в базата на клуба веднага след новината, че в нея са проникнали маскирани хулигани, които са се нахвърлили на играчите и треньорите.

Ранените при верижната катастрофа във Варна са в добро състояние

http://www.cross.bg/varna-katastrofa-bolnitza-1574848.html

/КРОСС/ Четиримата пострадали при зрелищната катастрофа на оживено кръстовище във Варна са изписани от болница. Двама от тях са с леки контузни рани. Това заяви за NOVA главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор „Пътна полиция" във Варна. Във вторник вечерта джип връхлетя върху 7 коли, чакащи на червен светофар и смачка до неузнаваемост няколко от тях. Дете и трима възрастни са пострадали. Шофьорите на блъснатите коли разказват, че джипът се движил с висока скорост. Катастрофата става в час пик. Джипът е управлява 43-годишна жена, с нея има и малко дете. В болница са откарани четирима души, нямат тежки наранявания или фрактури, съобщават от лечебното заведение. А участниците в катастрофата недоумяват защо джипът е влетял в завоя с висока скорост. Тежката катастрофа блокира движението по един от най-оживените булеварди във Варна - „Сливница", за повече от три часа. Спряно беше и движението на градския транспорт в района. По случая е образувано досъдебно производство.    

Манфред Вебер: Очевидно е, че Путин има интерес Европа да е разцепена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864831

Манфред Вебер: Очевидно е, че Путин има интерес Европа да е разцепенаТова че Западните Балкани са във фокуса на събитията е голям успех на българското европредседателство и специално на Борисов.  Искаме да сигнализираме отново на Балканите, че те са част от Европа. Време е да говорим за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви перспективи стоят пред тях.

Нападението в тролея може да се окаже схема

http://www.cross.bg/godina-borislav-semki-1574847.html

/КРОСС/ Родителите на момчето, намушкано с нож в столичен тролейбус, смятат, че нападателят му е бил част от схема за крадене на пари. Това заявиха те за "Здравей, България". Животът на Борислав вече е вън от опасност, а мъжът, който го нападна, ще бъде обвинен в опит за убийство. "Децата са в група с нападателя. Те нарочно цапат със семки и доматен ток седалките зад шофьора, за да може никой да не сяда там. После му спират шалтера, шофьорът слиза да го включи и в това време малките му крадат парите, цигарите и каквото има", разказа майката на пострадалото 18-годишно момче. Припомняме, че ученикът Борислав беше намушкан с нож от 34-годишен мъж в тролейбус в столицата, след като направи забележка на група момчета да не плюят семки на земята. Край мястото на инцидента са открити шишета с метадон. "Разбрах, че нещо се е вложил и че е имало втора операция, но е възможно и да става дума за объркване на имената. Вчера му стана лошо и го включиха на системи", допълни тя. Бащата на заяви, че синът му е възнамерявал да кандидатства в НСА тази година и усилено се е подготвял. След атаката в тролейбуса обаче има опасност той да изгуби цяла година.  

Остава бедственото положение в Плевен и Бяла Слатина заради градушка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179510_bedstveno_polojenie_v_pleven_i_biala_slatina_zadari/?ref=rss


Остава в сила бедственото положение в северна България, която беше ударена от бури и градушки във вторник. Най-тежките поражения са в Плевен, Кнежа и Бяла Слатина. Няма пострадали, но има много изкоренени дървета, отнесени покриви и наводнени улици, съобщиха от МВР.<br /><br />В Община Бяла Слатина силният вятър, дъждът и градушката буквално за минути са изпотрошили циглите по покривите на десетки къщи, изкоренили десетки дървета, между които и два 15-метрови бора пред сградата на...

В Судан бичуваха жена

https://www.actualno.com/africa/v-sudan-bichuvaha-jena-news_674799.html

Жена получи 75 удара с камшик от полицията в Судан, след като беше призната за виновна в съда, че се е омъжила без разрешението на баща си. Младоженката, родом от разкъсвания от войни Дарфур беше бичувана в полицейското управление в Омдурман, след като преди това прекара шест месеца зад решетките. Присъдата дойде след по-малко от седмица, когато друг съд в Судан осъди млада жена на смърт за убийство на съпруга ѝ, който я е изнасилил. Адвокатът на бичуваната жена съобщи, че тя е отишла на съд, с

Бурите в САЩ взеха две жертви - мъж и 11-годишно момиченце

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864838

Бурите в САЩ взеха две жертви - мъж и 11-годишно момиченцеМощни бури, придружени със силен вятър, проливни дъждове и градушки удариха вчера гъстонаселени райони в североизточната част на САЩ, предизвиквайки транспортни проблеми и прекъсвания на електричеството, съобщи Ройтерс. Мъж и 11-годишно момиче са загинали, след като дървета паднали върху автомобилите им, съобщиха местни медии.

Неизвестен водач блъсна варненка на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=374261

На бул. «Цар Освободител» във Варна вчера е възникнало ПТП, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водачът на неизвестно МПС, по време на движение, блъска пешеходка, която пресича пътното платно на пешеходна пътека.

/Видео/ Тъжно! Спасителната операция приключи, не намериха Боян…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80/

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му.
Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер.
Китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.
След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

„За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа във „Фейсбук“ Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.

Боян Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца, жената до него е Радослава Ненова
Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върха над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака
Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти, пише флаш нюз. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил
Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. „От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта“, пише той.

Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!

Публикувахте от Kiril Petkov в 16 май 2018 г.

Материалът /Видео/ Тъжно! Спасителната операция приключи, не намериха Боян… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мощни бури в североизточната част на САЩ

http://www.cross.bg/byri-severoiztochnata-chast-1574846.html

/КРОСС/ Мощни бури със силни ветрове, проливни дъждове и градушки връхлетяха североизточната част на Съединените щати. Двама души са загинали, след като били затиснати от паднали дървета. Стихията предизвика транспортни проблеми и прекъсвания на електричеството. Близо 500 000 домакинства са останали без ток в Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания и Вирджиния.  

Обучителeн семинар за предприемачи се проведе в Община Варна

http://varnautre.bg/2018/05/16/81454/%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bbe%d0%bd-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d1%81%d0%b5

Кметът на Варна Иван Портних приветства участниците в обучителен семинар за предприемачи, който се проведе в зала „Варна“ на Община Варна. Събитието е част от инициативата за подпомагане на малкия бизнес в България, чиито инициатори са вестник “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). „Община Варна полага много усилия […]

Електронното управление изисква промяна на 20% от законодателството

http://www.mediapool.bg/elektronnoto-upravlenie-iziskva-promyana-na-20-ot-zakonodatelstvoto-news279149.html

Електронното управление изисква промяна на поне 20% от законодателството. Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков на форум в София. Все още голяма част от администрациите изостават в промяната на вътрешната си нормативна уредба с цел премахването на удостоверения и дейности на хартиен носител. Екипът на агенцията вече е изготвил проект на Закон за киберсигурност, който ще създаде правна рамка в областта на мрежовата и информационната сигурност във всички направления.  

Дете с факла участва в хореографията на агитката на ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179471_dete_s_fakla_uchastva_v_horeografiiata_na_agitkata_na/?ref=rss


Нов случай с неприемливо детско поведение привлече вниманието по време на мач в българския футбол.<br /><br />В началото на второто полувреме на дербито между "Левски" и ЦСКА (2:3) агитката на червените направи хореографията си с димки и факли. Снимка показа, че участие е взело и дете, което размахва запалена факла.<br /><br />Факлите и димките са забранени по стадионите и използването им води до редовни глоби за клубовете. Непълнолетните деца пък могат да...

Варненски фоторепортери с втора изложба

http://varnautre.bg/2018/05/16/81451/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be

Красимир Делчев, Любомир Бенковски – Бенджи, Красимир Тодоров, Пламен Гутинов и Румен Сарандев ще представят общо 30 фотографии Втора изложба на действащи фоторепортери ще бъде открита на 22-ри май от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Красимир Делчев, Любомир Бенковски – Бенджи, Красимир Тодоров, Пламен Гутинов и Румен Сарандев ще представят общо […]

Срещата между Северна Корея и САЩ е под въпрос

http://www.cross.bg/phenyan-koreya-otmeni-1574845.html

/КРОСС/ Поредно изостряне на отношенията със Северна Корея. Пхенян заплаши, че насрочената за 12 юни среща на върха с Доналд Тръмп може да не се проведе, ако Съединените щати настояват за едностранно ядрено разоръжаване. Изявлението беше направено в знак на протест срещу съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили. Пхенян също така отмени предвидената за днес среща на високо равнище с Южна Корея. Сеул обяви, че решението на Пхенян да отмени междукорейските преговори е достойно за съжаление.  

Майката на прободеното момче: Нападателят е част от схема за кражби

https://frognews.bg/novini/maikata-probodenoto-momche-napadateliat-chast-shema-krajbi.html

Родителите на момчето, намушкано с нож в столичен тролейбус, смятат, че нападателят му е бил част от схема за крадене на пари. Животът на Борислав вече е вън от опасност, а мъжът, който го нападна, ще бъде обвинен в опит за убийство.

Прокуратурата поиска задържане на чужденец, предложил подкуп на митничар

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d1%83/

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково е бил привлечен като обвиняем Бурак А. на 27 г., германски гражданин, за това, че предложил подкуп на длъжностно лице, за да не извърши митническа проверка и за това, че не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи, пренасяните през границата на страната ни и укрити от него парични […]

Кметът на Варна обсъди с посланика на Казахстан възможностите за развитие на взаимоотношенията

http://varnautre.bg/2018/05/16/81448/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с Н. Пр. Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан в България. По време на срещата двамата са обсъдили възможностите за развитие на взаимоотношенията между Варна и един от най-големите градове в Казахстан – Алмати, включително и привличане на инвестиции и обмен на кадри от различни сфери на обществения […]

Поредна лоша новина за бащата на Меган Маркъл

https://www.actualno.com/showbusiness/poredna-losha-novina-za-bashtata-na-megan-markyl-news_674810.html

След като стана ясно, че бащата на Меган Маркъл няма да я поведе към олтара, бе съобщено, че той няма и да  присъства на сватбата на дъщеря си. Причината е здравословна. На 73-годишният Томас Маркъл му предстои сърдечна операция, предаде БГНЕС. За пореден път бащата на годеницата на принц Хари заяви, че няма да бъде на сватбата, тъй като ще бъде опериран в сряда. 73-годишният Томас Маркъл се е върна в болницата, след като е изпитът сериозна болка в гърдите. Докторите предупред

Спорт по тв днес: Григор играе на рождения си ден срещу Нишикори в Рим, финал в Лига Европа, още футбол от България и Англия, колоездачни обиколки на Италия и Калифорния, NHL, NBA и билярд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6864615

Спорт по тв днес: Григор играе на рождения си ден срещу Нишикори в Рим, финал в Лига Европа, още футбол от България и Англия, колоездачни обиколки на Италия и Калифорния, NHL, NBA и билярд                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Пхенян започна да поставя условия, за да има среща със САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179512_phenian_zapochna_da_postavia_usloviia_za_da_ima/?ref=rss


Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма, заяви днес севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от "Асошиейтед прес" и ТАСС. "Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със ъединените щати", каза севернокорейският представител.<br...

Продължава подготовката за срещата Тръмп-Ким, САЩ не получили сведения, че ще бъде отменена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864829

Продължава подготовката за срещата Тръмп-Ким, САЩ не получили сведения, че ще бъде отмененаСъединените щати не са били уведомени за промяна в севернокорейската позиция и продължават подготовката за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това заяви днес говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт след заплахата на Пхенян, че може да анулира тази историческа среща, планирана за 12 юни,

Пукнатина е погълнала Боян Петров?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864833

Пукнатина е погълнала Боян Петров?Боян Петров е паднал в цепнатитна - това е най-вероятното, заяви пред Би Ти Ви алпинистът Атанас Скатов, който по същото време, когато Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м). Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, и първият веган в света, който го е покорил.

САЩ: Откриването на посолството в Йерусалим е претекст на Хамас за насърчаване на насилието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864813

САЩ: Откриването на посолството в Йерусалим е претекст на Хамас за насърчаване на насилиетоОткриването на посолството на САЩ в Йерусалим не е причина за палестинските протести, при които над 60 демонстранти бяха убити от израелските сили за сигурност в понеделник, а "претекст", използван от Хамас за "насърчаване на насилието". Това заяви вчера говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от Франс прес и БТА.

Представители на ЕК пристигат в София, трафикът ще е затруднен

http://nakratko.bg/category/59/159563/


Председателят Жан-Клод Юнкер и членове на Европейската комисия пристигат в София за участие в срещата на върха ЕС – Западни Балкани. В София ще бъдат също зам.

Хеликоптерите отново отлетяха да търсят Боян

http://www.moreto.net/novini.php?n=374279

Спасителната операция за Боян Петров продължава, след като хеликоптерите отлетяха от Катманду и скоро ще достигнат до връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщава БГНЕС. „Времето е сравнително добро за търсене с хеликоптер. В момента екипът се движи близо до Неланг, за да достигне Шаша Пангма.

200 лв. ще бъде таксата за разкриване на пункт за изкупуване на череши в Бобов дол

https://www.actualno.com/kustendil/200-lv-shte-byde-taksata-za-razkrivane-na-punkt-za-izkupuvane-na-chereshi-v-bobov-dol-news_674794.html

200 лева ще бъде таксата за разкриване на пункт за изкупуване на череши на територията на Община Бобов дол. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Общината. Вече е издадена заповед от страна на кмета на Община Бобов дол, чрез която кметовете и кметските наместници на селата са задължени предварително да определят местата за разкриване на пунктове за изкупуване на череши, предаде агенция Фокус. Приемането на документи за разкриване на пунктове е без срок, но

Мъж преби полицай в двор на болница, заради…

http://regiona.bg/%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d0%b2-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%80/

Снощи кюстендилски полицаи са задържали с полицейска заповед 50-годишен водач на л.а. „Тойота Корола“. При извършването на проверка водачът категорично отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, пожелал да даде кръв.

Закаран е в ЦСМП и малко преди да му бъде направена манипулацията, хукнал да бяга, нанася удари на застигналия го в двора на здравното заведение полицай.

Полицаят е с травма в областта на рамото и с изкълчен палец. 50-годишният шофьор е в ареста на РУ Кюстендил, преди това му е взета кръв за анализ. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

Материалът Мъж преби полицай в двор на болница, заради… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Алпинистът Атанас Скатов смята, че Боян е паднал в цепнатина

https://frognews.bg/novini/alpinistat-atanas-skatov-smiata-che-boian-padnal-tsepnatina.html

Според мен, а и според всички, които го издирват в момента, Боян е паднал в цепнатина. Преди лагер 3 е имало много цепнатини. Тази година е имало много сняг и цепнатините не са се виждали.

Облакът от вулкана Килауеа на Хаваите вече е 4 км, червен код за самолетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864817

Облакът от вулкана Килауеа на Хаваите вече е 4 км, червен код за самолетитеЕксплозиите във вулкана Килауеа на Хавайските острови се засилиха вчера, облакът от пепел над кратера се е издигнал на 3770 метра и властите обявиха червен код за опасност за авиацията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Червен код означава, че вулканично изригване може да засегне полетите в района, като изхвърля пепел към въздушните трасета,

Бедствено положение в Плевен след градушката, десетки къщи са с отнесен покрив

https://offnews.bg//obshtestvo/bedstveno-polozhenie-v-pleven-sled-gradushkata-desetki-kashti-sa-s-ot-680709.html

В Плевен продължава работата на общинския кризисен щаб, свикан след опустошителната буря и градушка, които нанесоха сериозни щети в града, пише БНР. 

Значително са пострадали десетки къщи в близкото до Плевен село Гривица. Екипи ще продължат да разчистват улиците днес. Пострадал е един от служителите на панорамата.

„Има един пострадал охранител от панорамата "Плевенска епопея". Няма опасност за здравето и живота му, ще се възстанови напълно“, съобщи кметът Георг Спартански. Във Фейсбук той написа: 

Кризисният щаб в Плевен бе свикан незабавно, минути след възникване на бедственото положение в Плевен и общината. Ще работи, докато е нужно. Всички възможни екипи на държавни, общински институции и фирми са на терен и работят за отстраняване на последиците от природното бедствие.

Най-важното - размина се без жертви, има само един пострадал от счупено стъкло с тежки порезни рани на ръката. Оказана му е незабавна медицинска помощ. Осигурено е нужното кръвопреливане. Ще се възстанови напълно.
Благодаря на гражданите, които се включиха със собствени сили и средства! Ще се справим!!!"

Предстои да се направи оценка на щетите.

„Какви са сумите, които ще бъдат похарчени, все още е рано да прогнозираме. Ще се опитваме да се справяме“, каза Спартански.

В община Бяла Слатина е обявено бедствено положение заради щетите след ураганния вятър и падналата градушка. Изкоренени са десетки дървета, изпотрошени са покриви, има скъсани проводници и са отнесени много навеси. Бурята и едрата градушка нанесе щети и в други населени места в Белослатинско, както и в села в община Враца и Борован.

Боян Петров завинаги остана под Шиша Пангма

http://www.mediapool.bg/boyan-petrov-zavinagi-ostana-pod-shisha-pangma-news279148.html

В единадесетия ден от търсенето на изчезналия по хималайския връх Шиша Пангма Боян Петров бе обявен краят на операцията. При последния оглед на хеликоптер по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма в сряда не бяха открити следи от българския алпинист и с това официално всичко за него приключи. Така Боян Петров остава завинаги при голямата си любов – планината. През април най-успешният ни алпинист тръгна на най-амбициозната си експедиция с планове да изкачи три осемхилядника в Хималаите и два седемхилядника в Киргизия. Изчезна под  първия от тях -  Шиша Пангма, на 3 май. Последвалите дни на безпрецедентна операция по издирването му, в която бяха ангажирани властите на България, Китай и Непал, над 100 спасители и 3 хеликоптера, за съжаление не даде резултат. Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, смята алпинистът Атанас Скатов, който по време на издирвателната акция изкачи без кислород и шерпи съседен връх в Хималаите – Чо Ойо, без да знае за изчезването на колегата си. Според него по това време пада много сняг в Хималаите и покрива цепнатините. Колкото и да познава добре маршрута алпинистът, винаги има вероятност да пропадне в такава цепнатина, посочи Скатов, според когото точно това се е случило и последващият сняг е затрупал Боян Петров. Ако такъв инцидент стане в група, по има шанс да бъде спасен падналият, смята Скатов. Макар от дни да беше ясно, че шансът Петров да бъде намерен жив е нищожен, търсенето продължи. Последният полет е бил платен от приятели на Петров, защото не са искали да пропуснат нищо и с чиста съвест ада се каже, че е било сторено всичко възможно, за да бъде открит алпинистът . Краят на търсенето на Боят Петров бе обявен от неговия приятел и член на екипа Кирил Петков, който участва в акцията заедно с Петко Петков. "Невероятният екип, който направи опитите за спасяване... Командирът от китайска страна, който водеше хората, които рискуваха живота си... Непалският пилот, който рискува живота си, летейки до височини, до които никога досега не е било летяно при този връх... Целият състав... Имаме 100 души, които ни чакат. Обявяваме края на мисията", каза Петков във видеообъщение във фейсбук. "Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят", каза още Петков.

Издирването на Боян Петров бе прекратено

http://www.mediapool.bg/izdirvaneto-na-boyan-petrov-be-prekrateno-news279148.html

Спасителната акция за издирването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров бе прекратена в сряда, след като при полета на спасителния хеликоптер, излетял по-рано от Катманду, не са били намерени следи от него. Хеликоптерът е прелетял бавно до последния лагер под връх Шиша Пангма. В хеликоптера са били двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до базовия лагер. "Всичко възможно е направено“, заявиха от екипа на алпиниста ни. Оттам все пак уточняват, че последната дума за прекратяването на акцията ще бъде на китайските спасители. Според информация от компанията, която участва в издирването по въздух, днешното облитане на върха вероятно обаче ще е последно. "За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във Фейсбук Кирил Петков, близък приятел нашия алпинист, който участва в търсенето на място.

Издирването на Боян Петров бе прекратено без следи от него

http://www.mediapool.bg/izdirvaneto-na-boyan-petrov-be-prekrateno-bez-sledi-ot-nego-news279148.html

Спасителната акция за издирването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров бе прекратена в сряда, след като при полета на спасителния хеликоптер, излетял по-рано от Катманду, не са били намерени следи от него. Хеликоптерът е прелетял бавно до последния лагер под връх Шиша Пангма. В хеликоптера са били двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до базовия лагер. "Всичко възможно е направено“, заявиха от екипа на алпиниста ни. Оттам все пак уточняват, че последната дума за прекратяването на акцията ще бъде на китайските спасители. Според информация от компанията, която участва в издирването по въздух, днешното облитане на върха вероятно обаче ще е последно. "За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във Фейсбук Кирил Петков, близък приятел нашия алпинист, който участва в търсенето на място. <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdreamwanderlust%2Fposts%2F1742160562504789&width=500" width="500" height="696" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe> 

Продължава издирването на Боян Петров

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-izdirvaneto-na-boyan-petrov-news279148.html

Спасителната операция за Боян Петров продължава и в сряда. Хеликоптер отлетя от Катманду и скоро ще достигне до връх Шиша Пангма в Хималаите.   ”Времето е сравнително добро за търсене с хеликоптер. В момента екипът се движи близо до Неланг, за да достигне Шаша Пангма. Както ни беше казано от ръководителя на въздушната акция днес ще се проведе още едно търсене на Боян, преди да се вземе крайно решение за финал на спасителната мисия“, съобщиха във Фейсбук от спасителния екип.   В сряда се очаква алпинисти да направят опит да покорят върха извън спасителната операция.    Боян Петров изчезна на 3 май в опит да изкачи връх Шиша Пангма.

"Атлетико" (Мадрид) и "Марсилия" излизат във финала в Лига Европа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179505_atletiko_madrid_i_marsiliia_shte_si_osporvat_trofeia_v/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) и "Олимпик" (Марсилия) ще определят първият носител на един от двата европейски трофея тази вечер, след като се изправят един срещу друг във финала в Лига Европа. Сблъсъкът на "Групама стейдиъм" в Лион е описван като младостта срещу опита. "Дюшекчиите", които имат два финала в Шампионската лига през последните четири сезона, излизат срещу една от приятните изненади през годината.<br /><br />Носителят на трофея от 2012 г....

Тест и за 3-годишните в детските градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864827

Тест и за 3-годишните в детските градини

Скрининг тест за 3-годишните в детските градини влиза от тази есен. Той няма да е задължителен, а ще е ориентир дали детето не изпитва известни затруднения и съответно се нуждае от повече внимание в обучението му. 42 тестови игрови ситуации съържа тестът, детето се забавлява, дава интересни отговори, каза авторката доц.

Кой ще контролира забраната за палатки и каравани на плажа?

https://www.actualno.com/society/koj-shte-kontrolira-zabranata-za-palatki-i-karavani-na-plaja-news_674795.html

От това лято от Министерството на туризма обещаха солени глоби и строг контрол на незаконното къмпингуване. В момента на плажа и сега е забранено разполагането на палатки и каравани, по закона за Черноморското крайбрежие, припомниха от Министерството на туризма. От юни започват проверките дали се нарушава закона. Заради липсата на регламент за къмпингуването обаче е спорно може ли да се нощува под открито небе зад плажа – например в гората край Созопол. Мястото не е законен къмпинг, н

ООН заседава в петък заради влошаващото се състояние на човешките права в Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864808

ООН заседава в петък заради влошаващото се състояние на човешките права в ПалестинаСъветът на ООН за правата на човека, в който участват 47 държави, се събира на специална сесия в петък за обсъждане на влошаващото се състояние на човешките права в окупираните палестински територии, съобщи Ройерс. "Специалната сесия се свиква по официална молба, внесена тази вечер /вторник/ от Палестина и Обединените арабски емирства,

Срещата между Ким Чен Ун и Тръмп пред провал

https://offnews.bg//sviat/sreshtata-mezhdu-kim-chen-un-i-tramp-pred-proval-680708.html

Северна Корея заплаши, че може да отмени срещата на високо ниво между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. В Пхенян са недоволни от изискването на САЩ да прекратят ядрената си програма.

Дългоочакваната среща трябва да се състои на 12 юни, уточнява Би Би Си. 

Подготовката за събитието обаче продължава, увери говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от "Ройтерс".

Науърт допълни, че засега Вашингтон не е получавал уведомление за промяна на решението на Северна Корея за участието в преговорите.

"Преди Ким Чен Ун е казвал, че разбира необходимостта и полезността от това Съединените щати и Република Корея да продължат съвместните си учения. Те са законни и добре планирани предварително. Не сме чували нищо от това правителство или от правителството на Южна Корея, което да показва, че няма да продължим да провеждаме тези учения или че няма да продължим да планираме срещата между президента Тръмп и Ким Чен Ун следващия месец", заяви Науърт.

Пхенян заяви, че Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на страната от ядрената й програма. Пхенян отказа да присъства и на разговорите на високо равнище със Сеул днес. Като причина се посочват съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея.

Лекари не искат болницата им да носи името на Зукърбърг

https://www.actualno.com/america/lekari-ne-iskat-bolnicata-im-da-nosi-imeto-na-zukyrbyrg-news_674812.html

Кръстиха болница "Марк Зукърбърг", след като собственикът на Facebook направи солидно дарение на болничното заведение през 2015, но въпреки това част от персонала протестира срещу това решение, предаде БГНЕС. Заради скандала с личните данни на милиони потребители на социалната мрежа, които през 2016 са били придобити от Кеймбридж Аналитика за целите на президентските избори в САЩ, малка част от персонала на болницата организира протест пред сградата на многопрофилна болница &bdquo

Пхенян отмени междукорейската среща. Сеул: Това е достойно за съжаление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864787

Пхенян отмени междукорейската среща. Сеул: Това е достойно за съжалениеРешението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище, планирани за днес, е достойно за съжаление, заяви южнокорейското министерство на националното обединение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи,

Ким заплаши да анулира срещата си с Тръмп

https://frognews.bg/svqt/kim-zaplashi-anulira-sreshtata-tramp.html

Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили.

Ким заплаши да анулира срещата си с Тръмп

https://frognews.bg/novini/kim-zaplashi-anulira-sreshtata-tramp.html

Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили.

Телефонна атака: Две благоевградчанки изгоряха със солидни суми дадоха ги на „полицейски служители“

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%ba/

На територията на гр.Благоевград са реализирани две телефонни измами, за които са получени сигнали на 15.05.2018г. На 14.05.2018г. е нанесена щета на приблизителна стойност около 10 200 лв. на 79-годишна жена от гр.Благоевград, а на 15.05.2018г. е нанесена щета на приблизителна стойност около 1 800 лв. на 57-годишна жена от гр.Благоевград.

В случаите е използвана схемата, при която лица представящи се за полицейски служители въвеждат в заблуждение потърпевшите, като им искат парични суми като помощ за залавяне на телефонни измамници.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

При провеждането на полицейски операции няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.
За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).

 

Материалът Телефонна атака: Две благоевградчанки изгоряха със солидни суми дадоха ги на „полицейски служители“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера

https://www.actualno.com/plovdiv/jitelite-na-belashtica-izlizat-na-protest-sreshtu-razshirjavane-na-kamennata-kariera-news_674793.html

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера край селото. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Инициативния комитет на протестиращите. Мирният протест е насрочен за 10.00 часа на 19 май (събота) и се очаква да продължи до 11.30 часа на изхода на селото, в посока кариерата, на завоя пред хотел „Св. Георги“, предаде агенция Фокус. Хората се обявяват срещу внесеното инвестиционно намерение на „Холсим кариерни

Транспортна блокада в София два дни

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/transportna-blokada-v-sofiya-dva-dni

Ще има закъснения на градския транспорт, предупреди общината

Google почете полската художничка Тамара де Лемпицка (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/art/google-pochete-polskata-hudojnichka-tamara-de-lempicka-video-news_674818.html

Google създаде Doodle (Драскулка) по повод 120 години от рождението на полската художничка Тамара де Лемпицка. Тамара де Лемпицка, с истинско име Тамара Росалия Гурвич-Гурска, работила в стила ар деко. Отраснала е в семейство на полякиня и руски евреин. Изключително влияние върху развитието ѝ като личност изиграва богатата ѝ баба Клементина, с която обикаля Италия и стига до Монте Карло, където Клементина „превзема“ казината. След смъртта ѝ, Тамара се премества в Санкт Пете

Обявено е бедствено положение в Плевен и Бяла Слатина

http://www.mediapool.bg/obyaveno-e-bedstveno-polozhenie-v-pleven-i-byala-slatina-news279147.html

Бедствено положение е обявено в общините Плевен и Бяла Слатина заради силните бури вчера.   В Плевен бедственото положение е частично и засяга селата града и селата Гривица, Ясен и Опанец. Има един пострадал, който с порезни рани на ръката от счупено стъкло. Оказана му е помощ и е осигурено кръвопреливане.    В Бяла Слатина пък градушката е нанесла щети по много покриви. Изкоренени са и много дървета.   Вятърът е скъсал жици, има много счупени стъкла. 

Продължават маркирането за синя зона във Варна, вижте къде ще е забранено паркирането днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=374278

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна днес - 16-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Одесос“, „Тича“, Хан Крум“, „Сан Стефано“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“, за Moreto.net. За времето от 7.

Преглед на печата - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374277

Срещата в София за Западните Балкани и предхождащата я визита на испанския премиер Мариано Рахой са сред водещите теми на вестниците в сряда. "Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София е историческа и ще влезе в учебниците.

На 16 май са родени

http://www.cross.bg/na-maii-sa-rodeni-1574844.html

/КРОСС/ Григор Димитров, тенисист Албена Ставрева, актриса Дани Милев, музикант Проф. Димитър Джеров, хирург ортопед Ерол, вокалист на "Уикеда" Ивелин Николов, бивш депутат, бивш главен редактор на в. "Дума" Станислав Яневски, актьор Инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българската браншова камара "Пътища"        

Буря и градушка удариха Северна България

http://nakratko.bg/category/58/159562/


Силна буря с градушка и проливен дъжд удариха Северна България. Най-тежките поражения са в Плевен, Кнежа и Бяла Слатина.  В Плевен, навръх празника на града, стихията изкорени дървета, откърти ламарини от сгради.

Майката на младежа, блъснал дете с колело: Не се е укривал, тръгнал си е, за да избегне по-голям конфликт

https://petel.bg/Maykata-na-mladezha--blasnal-dete-s-kolelo--Ne-se-e-ukrival--tragnal-si-e--za-da-izbegne-po-golyam-konflikt__264786

Снимка: фейсбук Синът ми разказа, че детето внезапно се е появило пред него. Той не е имал никакво време за реакция. Слязъл е от колелото,...

Астрономите предвиждат – магнитни бури на 1 и 2 юни

https://petel.bg/Astronomite-predvizhdat-----magnitni-buri-na-1-i-2-yuni__264787

Две магнитни бури, една слаба и една със средна сила, се очакват на Земята на 1 и 2 юни, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира прогн...

Бебе пострада при катастрофа във Варна

https://petel.bg/Bebe-postrada-pri-katastrofa-vav-Varna__264789

Момиченце на 7 месеца е пострадало при катастрофа във Варна вчера, научи Varna24.bg. Злополуката станала след като "Мерцедес", управляван от 38-...

Борисов бесен: Толкова пари даваме за здравеопазване и пак има недоволни

https://petel.bg/Borisov-besen--Tolkova-pari-davame-za-zdraveopazvane-i-pak-ima-nedovolni--__264788

Снимка: novini.bg „ Валентин Радев и ген. Николай Николов да обиколят всички места, където вчера вилня буря. Помогнете на всички кметове с к...

Емо Костов прави европейско по карате в Двореца

https://petel.bg/Emo-Kostov-pravi-evropeysko-po-karate-v-Dvoretsa-__264790

ИКО България, начело със световния Шампион шихан Емил Костов организират в зали „Младост” на Двореца на Културата и Спорта“ 32-рото евро...

Ердоган нарече "терористи" арестуваните турски журналисти

http://www.mediapool.bg/erdogan-nareche-teroristi-arestuvanite-turski-zhurnalisti-news279146.html

Тридневното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Великобритания приключи със съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей, по време на която той нарече "терористи" арестуваните турски журналисти, съобщи БНР.   Турският президент на практика игнорира предупреждението на Тереза Мей да не загърбва демократичните ценности. Дори напротив, той я призова да направи повече за екстрадиране на турски изгнаници от кюрдски движения, защото ако тя не предприеме действия срещу терористите, те ще нанесат ответен удар.   Мей, която е нетърпелива да сключи свободна търговска сделка с Турция след Брекзит каза, че Великобритания винаги е готова да екстрадира кюрдски терористи, ако има необходимите доказателства.   Ердоган смята, че духовникът Фетулах Гюлен, който в момента е в Съединените щати, стои зад проваления опит за военен преврат през 2016 година. Мей отбеляза, че докато е правилно да бъдат изправени пред правосъдието онези, които са се опитали да свалят едно законно избрано правителство, то също е важно при защитата на демокрацията да се съблюдават човешките права.   Ердоган обаче отвърна, че трябва да се прави разлика между терористи и журналисти, защото арестуваните са били с оръжия и кръв по ръцете. Според правозащитни организации в Турция има повече от 160 журналисти зад решетките. Сравнително малка група от кюрди и защитници на свободата на словото организираха протест пред Даунинг стрийт.

Предстоящи събития на 16 май 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1574843.html

/КРОСС/ ***София.От 20.45 часа в столичния хотел Кристъл Палас (ул. „Шипка" 14) държавният глава ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. ***София.От 08.30 часа министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. Ще присъстват президентите на двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, Любослав Орбович, Президент на CATUS & на Регионалния Синдикален Съвет "Солидарност", Сърбия, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. На срещата ще бъде връчена декларация, приета на срещата „Гласът за интеграция на Западните Балкани", организирана от ЕКП, КНСБ и КТ „Подкрепа" на 9 май в София. След разговора (около 09.00 часа) са предвидени изявления в Министерския съвет. ***София.От 09.00 часа в Народното събрание ще започне редовното пленарно заседание. ***София.От 09.00 часа 4-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Евгени К., на когото е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.00 часа пред Синодалната палата на ул

Оценяват щетите след градушката в Бяла Слатина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864798

Оценяват щетите след градушката в Бяла СлатинаОстава в сила обявеното бедствено положение в община Бяла Слатина след градушката в следобедните часове вчера. Това съобщи за БНТ областният управител на Враца Малина Николова. Няма бедстващи хора. Изкоренени са дървета, поражения има и върху сгради. Щетите ще бъдат описани днес. "Големи са щетите по имуществото на хората след вчерашната буря,

Огромен астероид за малко да удари Земята

https://www.actualno.com/cosmos/ogromen-asteroid-za-malko-da-udari-zemjata-news_674807.html

Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко разстояние от земята, без да има никакъв опасност от сблъсък, съобщиха от НАСА. Астероидът с име 2010 WC9 се приближи на разстояние от 203,4 хиляди километра от нашата планета в сряда в 1:05 българско време, като е прелетял между Земята и Луната. Астероидът беше открит през 2010 година от учени от обсерваторията в Аризона, предаде БГНЕС. Астрономите са го следили 10 дни, след което се е изгубил, като не са успели да изчислят нито

Андрей Арнаудов става татко до дни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6864292

Андрей Арнаудов става татко до дниЗа да го кръстиш, първо трябва да се роди. Такъв е слоганът на второто издание на националното кръщене, организирано от ДНК (Движение за национална кауза), в което един от двигателите е тв водещият Андрей Арнаудов. Сякаш символично, тъй като той самият ще стане баща до дни. Приятелката му Емануела е в напреднала бременност,

Истерия и отвращение от новия филм на Ларс фон Триер (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67905-isteriq_i_otvrashtenie_ot_noviq_film_na_lars_fon_trier_video

За много хора едно от най-очакваните заглавия в Кан беше „Къщата, която Джак построи“ – нормално, когато става дума за нов филм на талантливия провокатор Ларс фон Триер. Вчера едновременно с премиерата на Лазурния бряг излезе и първият трейлър на филма, а днес заедно с прожекцията за журналисти бе публикуван и забележителен постер – и вече интересът става масов. Но също и отвращението.

Постерът имитира доста ефектно „Лодката на Данте“ – картина на Дьолакроа от 1822 г., която показва Данте в ада, придружен от водача му Вергилий. В ролята на Данте е Мат Дилън, Вергилий е Бруно Ганц.

Мат Дилън играе умния и талантлив Джак, който много обича да убива хора. Той няма някаква особена техника, нито предпочитания към определен тип жертви. Той просто убива, често експериментира и подхожда към убийствата като към произведения на изкуството.

Първоначално Ларс фон Триер планирал да снима тв сериал, но впоследствие „Къщата, която Джак построи“ се превърнал в игрален филм.

Днес критици и журналисти, гледали филма, масово се оплакваха в туитър, пише сайта The Wrap.

„Този път Ларс фон Триер отиде твърде далеч“, пише един критик.

„Просто си излязох от „Къщата, която Джак построи“. Отвратително. Претенциозно. Гадно. Мъчително. Жалко“, уточнява друг.

„Хората си излизат от новия филм на Ларс фон Триер. Като че ли не знаеха, че това е негов филм“, чуди се трети.

Филмът има и защитници – останалите на премиерната прожекция бурно го аплодират. Но заглавието на едно от първите ревюта за „Къщата, която Джак построи“ е „Най-шокиращото в новия филм на Ларс фон Триер е колко скучен е той“. Очевидно ще трябва да се гледа.

 

 

"Площад Славейков"

Прогнозата за днес - слънце и дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/prognozata-za-dnes-slantce-i-dazhd-680707.html

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но на отделни места, главно в централните и източните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Там ще има условия и за градушки.

Вятърът от северозапад ще се усили и с него за кратко в Северна България ще нахлуе малко по-хладен въздух; в югоизточните райони ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен, само по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 9°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. След обяд на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще са 23-28°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Вижте транспортните промени в София заради срещата ЕС-Западни Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864794

Вижте транспортните промени в София заради срещата ЕС-Западни БалканиНякои от основните паркинги в центъра на София днес и утре няма да функционират като "синя зона". Паркирането ще бъде силно затруднено. Това заяви заместник-кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев в предаването по БНТ "Денят започва". Затворена за паркиране ще бъде зоната около храм "Св. Александър Невски", ще има затваряния по бул.

Пхенян отмени срещата със Сеул и заплаши, че може да се откаже и от разговорите с Тръмп

http://www.mediapool.bg/phenyan-otmeni-sreshtata-sas-seul-i-zaplashi-che-mozhe-da-se-otkazhe-i-ot-razgovorite-s-tramp-news279145.html

  Северна Корея отмени преговорите на високо равнище с Южна Корея и заплаши, че може да се откаже и от разговорите с американския президент Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.   Пхенян мотивира изненадващото си решение с провеждането на съвместни учения на американски и южнокорейски военни.   Севернокорейската информационна агенция KCNA обяви, че ученията са"провокация".   Отменянето на разговорите с Юга е и сигнал към САЩ във връзка с договорената историческа среща между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която е насрочена за 12 юни.   По-късно Северна Корея заплаши да отмени срещата, ако Вашингтон продължи да настоява Пхенян едностранно да се откаже от ядрения си арсенал, съобщиха световните агенции.   "Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от Асошиейтед прес.   Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.    Южнокорейското министерство на националното обединение коментира, че решението на Северна Корея е достойно за съжаление.   Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като "военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров".   

Реформите в здравеопазването са кръпки на парче, смята д-р Валентин Ангелов

https://frognews.bg/novini/reformite-zdraveopazvaneto-krapki-parche-smiata-valentin-angelov.html

Според бившия директора на столичната Онкология д-р Валентин Ангелов вече 18 години се правят реформи, но в същото време се правят само промени на парче, за да ”се скалъпят нещата”.

Европейските лидери - на официална вечеря в София

http://www.cross.bg/sofiya-avtomobili-vurha-1574841.html

/КРОСС/ Европейските лидери - на официална вечеря в София преди срещата на върха в четвъртък. Очаква се още в неформалните си разговори да засегнат теми като ядреното споразумение с Иран, Brexit и бъдещето на страните от Западните Балкани към членството в Евросъюза. На вечерята ще присъства и испанският премиер Мариано Рахой, който пристигна още вчера, преди останалите. Той обаче няма да остане за срещата на върха, защото не признава независимостта на Косово и не желае да сяда на една маса с премиера му Хашим Тачи. За 40-те важни еврогости и екипа ще готвят 15 шеф-готвачи, които са подготвили 4-степенно меню само от български продукти. Столицата - под блокада заради важните гости Очакват се задръствания и закъснение на градския транспорт в цяла София. Причината са пристигащите делегации на лидерите на държавите от Западните Балкани. От Столичната община призовават жителите на града да не използват личните си автомобили за придвижване, като вместо това изберат градския транспорт. Той ще закъснява, но от Центъра за градска мобилност имат план за наваксване на разписание, увериха от общината. По повод председателството затворени за движение на автомобили ще бъдат улици и булеварди в центъра на София и квартал "Лозенец" и в района на хотел "Маринела", където ще отседнат делегациите. Ще бъде ограничено паркирането и пред Националния исторически музей, хотелите "Хилтън" и "Балкан"

Общините Симитли и Струмяни удариха дъното, ето защо…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4/

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г.
Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за анализа на МФ на данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г.

Общините определени като общини с финансови затруднения през 2018 г. са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Предприетите от тях мерки и планове за оздравяване, са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите по чл. 130а, ал.1 от ЗПФ, информира Горанов. Той допълва, че през 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на 10 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли, пише бгнес.
Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели.

Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси. По отношение на просрочените задължения при 9 общини (всички без община Велинград) се наблюдава намаление на размера на просрочените задължения в края на 2017 г. спрямо края на 2016 г., като при общините Перник, Белово, Септември, Сливен, Видин и Мизия просрочията намаляват в размер по-голям от отпуснатия безлихвен заем за финансово оздравяване, т.е. тези общини са разплатили предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем и погасяват просрочия с реализиран ефект от заложените в плана мерки, подчертава финансовият министър, като уточнява, че единствено при община Мизия наличните към края на годината просрочени задължения не надвишават законовото ограничение от 5 на сто от отчетените за последната година разходи.

Всичките 10 общини в края на 2017 г. спрямо края на 2016 г. имат намаление на задълженията за разходи. За общините Сунгурларе, Видин, Мизия и Тетевен показателят задължения за разходи е в рамките на нормативно допустимите по ЗПФ параметри към края на 2017 г., съобщава Горанов.
При общините Велинград, Симитли и Сливен се наблюдава намаление на размера на ангажиментите за разходи към края на 2017 г. спрямо края на 2016 г. При общините Белово, Тетевен, Сунгурларе, Видин и Мизия ангажиментите за разходи са в рамките на допустимите по ЗПФ нива.
Общините Септември и Перник не са въвели към края на 2017 г. ангажиментите за разходи в рамките на допустимите по ЗПФ нива. И десетте общини към 31 декември 2017 г. отчитат положително бюджетно салдо, уточнява министърът. Дълговото правило по чл. 32, ал. 1 от ЗПФ спазват 7 от общините – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Видин. Превишение на правилото към края на 2017 г. се наблюдава при общините Симитли, Сунгурларе и Мизия.
В резултат на подобрение на финансовите показатели и реализирането на мерките и дейностите предвидени в съгласуваните планове за оздравяване седем от десетте общини (без Симитли, Септември и Перник) отпадат от списъка на общините с финансови затруднения през 2018 г., се казва още в отговора на министър Горанов.

 

Материалът Общините Симитли и Струмяни удариха дъното, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България с умерено добър икономически растеж в началото на годината

https://www.actualno.com/business/bylgarija-s-umereno-dobyr-ikonomicheski-rastej-v-nachaloto-na-godinata-news_674811.html

Брутният вътрешен продукт (БВП) в България нараства с 0,8% през първото тримесечие на 2018 година, сочат данните на НСИ. За сравнение в ЕС като цяло ръстът е двойно по-малък - 0,4%. През първото тримесечие на 2018 година спрямо предходното тримесечие най-висок икономически растеж отчитат Латвия - 1,7%, Полша - 1,6%, Унгария - 1,2% и Финландия – 1,1%, докато най-нисък икономически растеж се наблюдава в Обединеното кралство - 0,1%. В сравнение със същото тримесечие на предходната годин

Нетаняху обвини Хамас, че изкарва жени и деца на огневата линия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864782

Нетаняху обвини Хамас, че изкарва жени и деца на огневата линияИзраелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестинското ислямистко движение Хамас, че изкарва жени и деца "на огневата линия" на израелските войници, след гибелта на близо 60 палестинци на границата между ивицата Газа и Израел, съобщиха Франс прес и ТАСС. "Ние се опитахме да причиним възможно най-малък брой жертви,

16 футболни фенове са били задържани преди мача „Левски“ - ЦСКА

http://www.cross.bg/stadiona-bili-veshtestva-1574840.html

/КРОСС/ Седмина във видимо нетрезво състояние не са били допуснати на територията на стадиона В резултат на създадената от СДВР организация за охрана на обществения ред в столицата, не са регистрирани напрежение и инциденти по време на днешния футболен мач между отборите на „Левски" и ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски". Столичната полиция предприе всички мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите. Посетителите на срещата бяха проверявани щателно на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове. Преди началото на мача, в различни районни управления за установяване на самоличност са били отведени 13 д., един е бил задържан за притежаване на наркотични вещества. Непосредствено на входа на стадиона, на изградените контролно-пропускателни пунктове са задържани двама: един с наркотични вещества и маска и един - за неизпълнение на полицейско разпореждане и агресивно поведение.    

Северна Корея заплаши, че ще отмени срещата с Тръмп

https://www.vesti.bg/sviat/severna-koreia-zaplashi-che-shte-otmeni-sreshtata-s-trymp-6082355

Пхенян също така отмени среща на високо равнище с представители на Сеул, насрочена в сряда

Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годината

https://frognews.bg/svqt/jurnalist-beshe-zastrelian-meksiko-chetvarti-nachaloto-godinata.html

Телевизионен журналист беше застрелян вчера в Мексико - четвърти от началото на годината, съобщиха в. ”Универсал” и други медии. Два автомобила блокирали колата на Хуан Карлос Уерта в град Виляермоса в югоизточната част на Мексико, заяви губернаторът на щата Табаско, Артуро Нунес. Неизвестен мъж излязъл от единия автомобил и открил огън по журналиста.

Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годината

https://frognews.bg/novini/jurnalist-beshe-zastrelian-meksiko-chetvarti-nachaloto-godinata.html

Телевизионен журналист беше застрелян вчера в Мексико - четвърти от началото на годината, съобщиха в. ”Универсал” и други медии. Два автомобила блокирали колата на Хуан Карлос Уерта в град Виляермоса в югоизточната част на Мексико, заяви губернаторът на щата Табаско, Артуро Нунес. Неизвестен мъж излязъл от единия автомобил и открил огън по журналиста.

Топъл ще е денят, отново има условия за градушки

http://www.cross.bg/mesta-grumotevitzi-vyatur-1574838.html

/КРОСС/ Над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево днес, но на отделни места, главно в централните и източните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Там ще има условия и за градушки. Вятърът от северозапад ще се усили и с него за кратко в Северна България ще нахлуе малко по-хладен въздух; в югоизточните райони ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°. По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. След обяд на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще са 23-28°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен, само по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 9°.  

САЩ: Крим е украински, Керченският мост е незаконен

http://clubz.bg/67904-sasht_krim_e_ukrainski_kerchenskiqt_most_e_nezakonen

Съединените щати остро осъдиха строителството на Керченския мост, свързващ руската територия с анексирания от Москва през 2014 г. украински полуостров Крим, предаде Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ заяви, че мостът е построен без разрешението на украинското правителство и пречи на навигацията, като ограничава размера на корабите, които могат да преминават през Керченския пролив - единственият морски път към украински териториални води в Азовско море.

"Крим е част от Украйна", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. "Построяването на моста от Русия служи за напомняне за продължаващия стремеж на Русия да се подиграва с международното право", добави говорителката. Тя напомни, че САЩ са наложили санкции на редица физически лица и фирми, участвали в изграждането на моста. Тези и други свързани с Крим санкции ще останат в сила, докато Русия не върне на Украйна контрола на полуострова, изтъкна Науърт. 

Мостът, целящ да намали изолацията на полуострова, анексиран от Русия, беше открит вчера от президента Владимир Путин, припомня БТА.

"Вашингтон е предсказуемо недоволен", коментираха в отговор на критиката от посолството на Русия в САЩ.

И допълниха:

"Но, Крим е Русия".

И затова никакви разрешения за строителство в интерес на руските граждани няма да искаме от никого.

Най-важното от Варна във вчерашния 15 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=374272

Тежка катастрофа на бул. "Сливница", четирима са в болница (снимки) Катастрофа с няколко автомобила е станала на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Христо Смирненски" във Варна около 16.40 часа, съобщи за Moreto.

Григор Димитров празнува в Рим, ще играе с японец

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6864295

Григор Димитров празнува в Рим, ще играе с японец Всяка седмица Григор Димитров е на различно място по света. Днес българската звезда в тениса има рожден ден и ще го посрещне в Рим, където на турнира от категорията “Мастърс 1000” играе с японското чудо Кей Нишикори. Много е вероятно от АТП да отбележат празника на Димитров с торта, както обикновено се случва в тениса.

Северна Корея ще отмени срещата с Тръмп, ако те настояват за едностранно ядрено разоръжаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864780

Северна Корея ще отмени срещата с Тръмп, ако те настояват за едностранно ядрено разоръжаванеСеверна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма. Това заяви днес севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС. "Ние не сме заинтересувани от преговори,

Премиерът Борисов ще е домакин на събития, съпътстващи Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-balkani-1574830.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов посреща на 16 май лидерите на 28-те страни-членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Освен в срещата ЕС-Западни Балкани премиерът Борисов ще е домакин на редица съпътстващи събития. В 8,30 ч. Бойко Борисов ще се срещне с президента на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. Двамата ще разговарят в сградата на Министерския съвет. В срещата ще вземат участие също министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. В 13,00 ч. министър-председателят Бойко Борисов ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа". На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност. От 16,00 ч. премиерът Бойко Борисов ще посрещне в резиденция „Бояна" лидерите от Европейската народна партия, които ще участват в Срещата на върха на ЕНП. По време на форума десните лидери ще се фокусират върху подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май. В 15,30 ч. Бойко Борисов и председателят на ЕНП Жозеф Дол ще направят изявления пред медиите. В 18,30 ч

Филм на "Патагония" разказва за битката за последните диви реки в Европа

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/16/3176922_film_na_patagoniia_razkazva_za_bitkata_za_poslednite/?ref=rss


Премиерата на филма "Синьо сърце" (BLUE HEART) разказва за битката на местните хора на Балканите за спасяването на техните реки - последните диви и свободнотечащи реки в Европа. Първата прожекция на лентата е тази вечер в 19 ч. в Дома на киното. Продуцент е устойчивата компания за туристическа екипировка "Патагония".<br /><br />От сдружение риболовен клуб "Балканка" организират и дискусия след прожекцията. Премиерата е ден преди срещата на върха между...

Бедствено положение в Бяла Слатина и Плевен

http://www.cross.bg/pleven-polozhenie-desetki-1574839.html

/КРОСС/ Остава в сила бедственото положение в Община Бяла Слатина, където във вторник вилня силна буря и нанесе сериозни щети. Силен вятър, пороен дъжд и градушка буквално за минути изпотрошили циглите по покривите на десетки къщи, изкоренили десетки дървета, между които и два 15-метрови бора пред сградата на общината. Топъл ще е денят, отново има условия за градушки Вятърът е скъсал жици, разбил е стъклени тераси на жилищен блок, носил е ламарини. Засега няма данни за пострадали хора. Вчера лошото време нанесе сериозни щети и в Плевен. Частично бедствено положение е обявено за Община Плевен след силната буря вчера. Това става ясно от публикация на кмета Георг Спартански в социалната мрежа "Фейсбук". Бедственото положение е обявено в 17.30 часа във вторник и е за град Плевен и селата Гривица, Ясен и Опанец. "Кризисният щаб в Плевен бе свикан незабавно, минути след възникване на бедственото положение в Плевен и общината. Ще работи, докато е нужно. Всички възможни екипи на държавни, общински институции и фирми са на терен и работят за отстраняване на последиците от природното бедствие. Най-важното-размина се без жертви, има само един пострадал от счупено стъкло с тежки порезни рани на ръката. Оказана му е незабавна медицинска помощ. Осигурено е нужното кръвопреливане. Ще се възстанови напълно. Благодаря на гражданите, които се включиха със собствени сили и средства! Ще се справим!!!", написа в социалната мрежа Георг Спартански.

Борисов посреща лидерите на 28-те страни-членки на ЕС и държавни глави на страните от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864778

Борисов посреща лидерите на 28-те страни-членки на ЕС и държавни глави на страните от Западните БалканиМинистър-председателят Бойко Борисов посреща днес лидерите на 28-те страни-членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Освен в срещата ЕС-Западни Балкани премиерът Борисов ще е домакин на редица съпътстващи събития, съобщава пресцентърът на кабинета. В 08:30 ч.

Граждани протестират пред Светия синод срещу спорна забрана

https://frognews.bg/novini/grajdani-protestirat-pred-svetiia-sinod-sreshtu-sporna-zabrana.html

Протест пред Светия синод. Граждани ще се съберат пред сградата, за да покажат недоволството си от забраната български духовници да участват в честването на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия.

Има 7 смъртни гряха. Богатство без...

http://www.cross.bg/gryaha-bogatstvo-smurtni-1574834.html

/КРОСС/ „Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Политика без принципи. Търговия без морал. Поклонение без жертва." Махатма Ганди  

Аверите на Боби от Катунци избесняха, канят се да отмъстят за него!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b1%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%83%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bd%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%ba/

Приятели на наръгания в тролей Борислав избесняха, заканват се на изрода, който го наръга.Малко по-рано днес се появи доста притеснителна информация за здравословното състояние на Борислав Великов, който бе наръган в столичен тролей от мъж, на който направил забележка, че цапа в превозното средство.   „Разбрах, че синът ми се е влошил.

По непотвърдена информация е имало и втора операция. Може да има объркване в имената, нищо не ми казват“, заяви майката на момчето, което е изгряваща звезда на ЦСКА, пише блиц.   Приятели на Борислав, който се подвизава във Фейсбук с псевдонима Таджека, обаче избесняха заради бруталната случка.

Масово аверите на Боби му пожелават бързо възстановяване и да се оправи в най-кратки срокове: „С теб сме Бобка“; „Бързо възстановяване“; „С теб сме братле, бързо оздравяване“.   Има обаче и такива, които освен добро здраве пишат и за това какво трябва да се случи с мъжа, който е нападнал приятеля им.   „Заслужава доживотна присъда изрода.

Дано се оправиш в най-скоро време, Боби!“, пише Вили Г.   „Нямам думи просто как може да има такива хора бе…. Бързо възстановяване, приятелче!“, възмущава се пък Венелина Михайлова.   „Бързо оздравяване човек </p>
				</div>

				<div class=

Мощни бури оставиха близо 600 хиляди души останаха без ток в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864773

Мощни бури оставиха близо 600 хиляди души останаха без ток в САЩМощни бури, придружени със силен вятър,проливни дъждове и градушки удариха гъстонаселени райони в североизточната част на САЩ вчера, предизвиквайки транспортни проблеми и прекъсвания на електричеството, съобщи Ройтерс. Националната метеорологична служба издаде предупреждение за силни гръмотевични бури от Мериленд до Ню Хемпшир.

Ето какво ще се случи с българските превозвачи, ако бъде приет законът "Макрон"

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-se-sluchi-s-balgarskite-prevozvachi--ako-bade-priet-zakonat-Makron__264778

Протестни колони от автобуси и ТИР-ове ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за Срещата на Върха на 17 май. ...

Ексклузивно! Сашо Кадиев си намери майстора след коментар за рожденика Гришо

https://petel.bg/Ekskluzivno--Sasho-Kadiev-si-nameri-maystora-sled-komentar-za-rozhdenika-Grisho__264783

Току що единият от водещите на „Преди обед” по БТВ Сашо Кадиев си намери майстора в ефира, след като направи коментар за 27-ия рожден ден н...

В помощ на абитуриенти в неравностойно положение

https://petel.bg/V-pomoshh-na-abiturienti-v-neravnostoyno-polozhenie__264471

За поредна година магазини ВеТо се включват в инициативата за подпомагане на абитуриенти в неравностойно положение. Участието на фирмат...

Приятели на наръгания в тролей Борислав се заканват на нападателя му

https://petel.bg/Priyateli-na-naraganiya-v-troley-Borislav-se-zakanvat-na-napadatelya-mu__264784

Малко по-рано днес се появи доста притеснителна информация за здравословното състояние на Борислав Великов, който бе наръган в столичен ...

Ексклузивно в ефира: Моделът Маги Сидерова със силни думи за жената на Боян Петров

https://petel.bg/Ekskluzivno-v-efira--Modelat-Magi-Siderova-sas-silni-dumi-za-zhenata-na-Boyan-Petrov__264785

Бившият модел Маги Сидерова, по-известна като Маги Желязкова, подкрепи жената на Боян Петров за решението й да прекрати издирването на ал...

Пътна обстановка в страната - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374271

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: Движението в участъка Варна – Харамията от км 0+000 до км 8+600 се осъществява с повишено внимание поради косене на тревни площи в средна разделителна ивица. Срок до 16.05.2018 г.

Блокада в София: Затварят улици заради срещата на върха

https://frognews.bg/novini/blokada-sofiia-zatvariat-ulitsi-zaradi-sreshtata-varha.html

От Столичната община призовават жителите на града да не използват личните си автомобили. Очакват се задръствания и закъснение на градския транспорт в цяла София. Причината са пристигащите делегации на лидерите на държавите от Западните Балкани.

Внимание! Пепелянки плъзнаха по алеята за парк „Бачиново“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d1%8a%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%8f%d1%82/

Пепелянки плъзнаха по алеята за парк „Бачиново“край Благоевград. За нашествието на влечугите сигнализира млада жена в социалната група „ Забелязано в Благоевград“.

Веднага започнаха да валят различни коментари. Граждани питаха дали някой ще вземе мерки преди да е станала беля с малко дете. Други пък отбелязваха, че това е естествената среда на змиите и  не могат да се вземат никакви мерки. Това е поредният сигнал за нешествие на змии в парковете в Благоевград.

Преди седмица читатели изпратиха снимки на змии в парк „Даме Груев“. Змии имаше и около операта в Благоевград и „Мостът на влюбените“. Преди време се извърши дезакаризация на всички тревни площи. Отровите се пръскат както за бълхи и кърлежи така и за влечуги. След първия сигнал за змии, читатели гневни написаха, че първо трябва да се окосят тревните площи, а после да се извършва дезакаризацията.

Материалът Внимание! Пепелянки плъзнаха по алеята за парк „Бачиново“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Руският виолист Юрий Башмет свири със Софийската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6864290

Руският виолист Юрий Башмет свири със Софийската филхармонияНосителят на “Грами” излиза пред българската публика утре вечер в столичната зала “България”. Събитието, което ще е под диригентската палка на Найден Тодоров, е в програмата на Европейския музикален фестивал. Юрий Башмет ще бъде солист във вокално-инструменталната композиция “Стикс” за виола, хор и оркестър,

САЩ осъдиха строителството на Керченския мост,свързващ Русия с Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864771

САЩ осъдиха строителството на Керченския мост,свързващ Русия с КримСъединените щати осъдиха вчера строителството на Керченския мост, свързващ руската територия с анексирания от Москва през 2014 г. украински полуостров Крим, предаде Ройтерс. Държавният департамент на САЩ заяви, че мостът е построен без разрешението на украинското правителство и пречи на навигацията, като ограничава размера на корабите,

Борисов към здравния министър: Ако ти спрем заплатата и ти ще си недоволен

http://clubz.bg/67903-borisov_kym_zdravniq_ministyr_ako_ti_sprem_zaplatata_i_ti_shte_si_nedovolen

Премиерът Бойко Борисов направи обичайното си изявление пред медиите преди началото на заседанието на правителството. Тема на изказването му този път бе финансовото състояние на болниците във Враца и Ловеч, работещите в които не са получавали заплати от няколко месеца. Обикновено при тези изявления на Борисов ресорният министър просто мълчи и слуша публичното назидание на премиера. Този път обаче здравният министър Кирил Ананиев си позволи да го репликира.

"Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. Не може с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати", заяви Борисов.

И изтъкна, че държавата никога в историята си не е отделяла такива пари за здравеопазването.

"Грехота е при толкова пари да има недоволни. Стабилизирайте ги, успокойте хората", заяви Борисов.

Ананиев обаче заяви, че вината за състоянието в тези две болници е на тези, които са ги довели до това положение.

"И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си недоволен, оправете този проблем", отвърна Борисов.

И припомни, че по тзо въпрос има задържаени, обвинение, включително представители на ГЕРБ

"Ще си получат заслуженото. Да не се получава повече това, това са ни два областни града", каза още Борисов.

Ананиев попита защо досега тези две болници не са протестирали.

"Защото сега има демокрация и свобода на словото", отговори му Борисов.

И предположи, че преди за подобен протест е щяло да има уволнения. 

Крайната цел на Тръмп - смяна на режима в Иран

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/16/3179287_krainata_cel_na_trump_-_smiana_na_rejima_v_iran/?ref=rss


Оттегляйки се от споразумението, подписано през 2015 г., американският президент почти не крие, че крайната му цел е да постигне смяна на режима в Иран, като поразклати още малко икономиката на тази страна.<br /><br />След като заяви във вторник - 8 май, че се оттегля от Виенското споразумение, Доналд Тръмп не само възстанови изцяло вдигнатите вече санкции срещу Иран, но обяви и други, още по-сурови. Същевременно заплаши американските и европейските компании с репресивни мерки, ако...

На този ден

http://www.cross.bg/stava-purvata-izkachila-1574833.html

/КРОСС/ 1204 г. - Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя.1527 г. - Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново става република.1717 г. - Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.1770 г. - 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишният Луи-Август, който по-късно става крал на Франция.1804 г. - Наполеон се провъзгласява за император на Франция.1818 г. - Основан е град Нова Фрибурго, Бразилия.1836 г. - Едгар Алън По се оженва официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния.1888 г. - Открит е астероидът Паулина.1899 г. - Открито е 10 Обикновено Народно събрание.1901 г. - Състои се първият мач на националния отбор на Уругвай срещу Аржентина в Монтевидео.1912 г. - Подписан е таен отбранителен Българо-гръцки договор.1915 г. - Първа световна война: Антантата връчва първа нота на България, като и предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия.1920 г. - Жана д'Арк е канонизирана от Католическата църква в Базилика Свети Петър в Рим от папа Бенедикт XV.1929 г. - В Холивуд (Калифорния) е проведена първата церемония по връчване на „Наградите на Академията".1946 г. - Северен Лас Вегас получава статут на град.1960 г. - В Малибу (Калифорния), Теодор Майман демонстрира първия лазер.1966 г. - Китайската комунистическа партия стартира Културната революция в страната.1969 г. - Съветската космическа сонда Венера 5 каца на Венера.1975 г

Остава в сила бедственото положение в Бяла Слатина

https://frognews.bg/novini/ostava-sila-bedstvenoto-polojenie-biala-slatina.html

Остава в сила бедственото положение в Община Бяла Слатина, където във вторник вилня силна буря и нанесе сериозни щети.

Предимно слънчево днес, максимални температури до 28 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6864761

Предимно слънчево днес, максимални температури до 28 градусаНа отделни места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще превали. Ще има и слънчеви часове. Вятърът от северозапад ще се усили и с него за кратко в Северна България ще нахлуе малко по-хладен въздух. В югоизточните райони ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

Българки мистериозно изчезват на остров Крит, диаспората е в паника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864768

Българки мистериозно изчезват на остров Крит, диаспората е в паникаГръцката полиция е на крак заради мистериозното изчезване на българки на остров Крит и конкретно в района на град Ретимно. Както "24 часа" писа от няколко дни в неизвестност е и 38-годишната Антонина Зоева, родено в град Сливен. Според информация на близки, Антонина е живяла в Гърция като през м. април е пребивавала в Кипър, за да търси работа.

И днес излетяха хеликоптери за да търсят Боян Петров

https://frognews.bg/novini/dnes-izletiaha-helikopteri-tarsiat-boian-petrov.html

Днес в издирването на българския алпинист Боян Петров, изчезнал на 3 май при изкачване на връх Шиша Пангма в Хималайте, се включват хеликоптери. Вчера те не успяха да излетят заради лошото време.

Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864757

Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годинатаТелевизионен журналист беше застрелян вчера в Мексико - четвърти от началото на годината, съобщиха в. "Универсал" и други медии, цитирани от ДПА. Два автомобила блокирали колата на Хуан Карлос Уерта в град Виляермоса в югоизточната част на Мексико, заяви губернаторът на щата Табаско, Артуро Нунес. Неизвестен мъж излязъл от единия автомобил и

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=374269

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 16 май - сряда, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:00 ч.

Новият лидер на Каталуня вероято ще създаде още главоболия на Мадрид

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179145_noviiat_lider_na_katalunia_veroiato_shte_suzdade_oshte/?ref=rss


Депутатите в Каталуня вчера избраха отявлен сепаратист за нов лидер на размирния регион и така сложиха край на шестмесечния период на вакуум във властта и създадоха предпоставки за нова конфронтация с испанското правителство.<br /><br />Ким Тора, бивш корпоративен адвокат, станал след това ръководил на известна просепаратистка организация, обеща създаването на независима Каталунска република, като работи под ръководството на своя предшественик Карлес Пучдемон, избягал от...

За първи път в България 100-годишна гара става културен център

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/parvi-pat-balgariia-100-godishna-gara-stava-kulturen-tsentar.html

В град Лом, на 19 май от 11 часа, опустялата от десетилетия чакалня на старата гара, ще посрещне съгражданите на поета Георги Атанасов за представянето на новата му единадесета книга „Събличането на росата“.

Абитуриентите на Любима Ласкова облякоха тениски с надпис “Играта свърши“ за сбогом с ПГИ

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d1%8f/

Абитуриентите от 12“В“ клас на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград дойдоха с тениски с надпис „Game over” в превод  „Играта свърши“ за тържественото изпращане на випуск 2018.

Абитуриентите от специалност“ Оперативно счетоводство“, начело с класната Любима Ласкова, която е учителка по физическо възпитание и спорт, избраха нетрадиционно облекло за вълнуващото тържество.

„Поръчахме си тениските и ги щамповахме, защото искахме всички да сме еднакви заедно с класната“, обясниха абитуриентите.

144 абитуриенти от шестте паралелки на професионалната гимназия целунаха училищното знаме и извиха кръшно хоро в училищния двор.

Материалът Абитуриентите на Любима Ласкова облякоха тениски с надпис “Играта свърши“ за сбогом с ПГИ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ще спре ли парламентът "щатните обжалвателки" на търгове

http://clubz.bg/67902-shte_spre_li_parlamentyt_shtatnite_objalvatelki_na_tyrgove

С 93 гласа "за", 20 "против" и "въздържали се" 42-ма, парламентът прие на първо четене измененията в Закона за обществените поръчки, целящи да се ограничи възможността т.нар. дежурни обжалватели да възпират търговете. Проектът бе подкрепен от ГЕРБ и Обединени патриоти, от левицата се обявиха срещу, а ДПС се въздържа.

За такива изменения настоя лично премиерът Бойко Борисов още преди година, определяйки тези фирми като "щатни обжалвателки". Тогава Борисов се ядоса, че заради обжалване на обществената поръчка за обходния път Поморие-Ахелой, строителството не може да започне вече втора година.

Какви са поправките

Проектът на ГЕРБ, начело с председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, предвижда ограничаване на кръга от лица, които могат да обжалват обществени поръчки и търгове, изрично изискване жалбоподателите да приложат доказателства, че са "заинтересовани лица" по всяка конкретна поръчка, както и подробно описване на "всички възражения и основанията зя тах".

Появява чисто нов текст, който вменява на обжалващите обществени поръчки и търгове задължението да "упражняват предоставените им процесуални права добросъвестно". В текста не е описано какво точно значи това, но се дава възможност "отговорността  за вреди при недобросъвестното им упражняване са се търси по общия исков ред". В превод това значи, че всеки възложител на обществена поръчка - министерство, община, агенция и т.н. - ще може да съди жалбоподател по общия ред за това, ако смята, че са настъпили вреди. 

КЗК пък ще има задължението да преценява дали жалбоподателят отговаря на изискванията за "заинтересовано лице" - тоест дали новите задължителни обстоятелства за интерес, които трябва да декларира, са убедителни. 

Друга промяна гласи, че ако жалбоподателят е поискал временно спиране на обществена поръчка, то тази мярка може да влезе в сила едва когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече е взела решение дали да образува производство по жалбата или не. В момента има случаи, в които временни мерки за спиране влизат в сила и докато КЗК още не е взела никакво конкретно решение. 

Жалбоподаелите вече ще се считат за уведомени, ако уведомлението им е изпратено на електронен адрес ими факс, затова в текстовете съществува и задължение жалбоподателят да упоменава в жалбата си и елестронен адрес, и факс. Въпреки че в днешно време факсът отдавна е извън масова употреба.

Реформаторско и красиво дръзновение

От ДПС обявиха, че ще се въздържат от подкрепа, но ако проектът бъде приет, ще внесат свои предложения между първо и второ четене.

"Одобряваме целите, но не и методите. Стар проблем е този порок, този спорт за някои участници в процеса на обжалване. Не е тайна, че има редица фирми, които са го превърнали в професия. Опитвахме се да увеличим таксите за обжалване и сме получавали укор от Брюксел с мотива, че това е опит за ограничаване на правосъдието. За сме голяма част от текстовете, но с основния текст, решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват, посягаме на огромен брой фирми, които смятат, че имат аргументи и този текст ще ги възпре. А това може да се тълкува като възпрепятстване достъп до правосъдие", заяви хамид Хамид..

Данаил Кирилов се изненада от тази позиция на Движението:

"Малко се изненадах от вашето изказване, в него имаше едно реформаторско, но и красиво дръзновение. Този законопроект е съгласуван и с трите бизнес организации (КРИБ, АИКБ и БСК). Поискали сме само жалбата да не е бланкетна, да се посочат конкретните основания. Нима това не е нормално? Това ще преодолее в голяма степен опитите на малоимотни притежатели на търговски дружества да изнудват по 7-9 месеца и да възпрепятстват другите участници в обществената поръчка."

От левицата в лицето на депутата Явор Божанков възразиха, че "макар законопроектът да има своята логика и добра идея", има доста пропуски, а този въпрос изобщо не бил най-големият проблем по темата "обществени поръчки". "Например – връчването. Този метод предвижда уведомяване по имейл адресатите, но това не е сигурно връчване. Това писмо може да попадне в спам, например и да се изпуснат всички срокове", посочи Божанков.

"Притеснява ни отношението към правовия ред като декор и досадна подробност. Проблемът на обществото е, че поръчките са нагласени и с предизвестен победител", посочи Божанков.

Мокрото и сухото

Христиан Митев от ОП защити проекта: 

"Освен по електронна поща известяването ще става императивно и чрез факс, колкото и да ви се струва архаичен този метод. Валиден е и за ГПК, и за АПК. И сега всеки един граждани, за да направи оспорване, трябва да покаже правния си интерес от това".

И към момента има възможност лицата да носят отговорност, ако вредят на обществото, възразиха обаче още от левицата. Не са съгласни и с въвеждането на "законовата фикция" по отношение на връчването – изискването лицата да притежават и електронна поща, и факс. С изпращането на документите те се приемат за връчени, което не било удостоверение, че адресатите наистина са ги получили и са запознати с тях, мотивират се "против" още от БСП. Според опозицията с измененията на практика се ограничава възможността за обжалване на търговете, а това можело да доведе до "доста сериозни санкции" от Брюксел. В заключение оттам поискаха да има широко обществено обсъждане преди приемане на подобни изменения и дадоха заявка, че няма да подкрепят законопроекта в този му вид.

"С тези промени се премахва един доста доходен бизнес на платени жалбоподатели. Нямат никакъв интерес към обществената поръчка и единствената им цел е да изнудват участниците в нея. Изненадан съм, че подкрепяте това явление", възрази отново Митев..

"При злоупотреба с право винаги има и вина. Вие на практика се опитвате заради дивото да изгорите и питомното. При голяма част от обществените поръчки има съмнения за прозрачност", каза в заключение преди гласуването Филип Попов от БСП, навярно имайки предвид израза, че трябва да се внимава покрай мокрото да не изгори и сухото.

Изпит по Човекът и обществото след IV клас

https://offnews.bg//obshtestvo/izpit-po-chovekat-i-obshtestvoto-sled-iv-klas-680179.html

Днес е третият от четирите изпита от националното външно оценяване на четвъртокласниците.

След като на 10-и те се явиха на тест по български и литература, а на 14-и - по математика, днес близо 64-те хил деца ще трябва да отговарят на въпросите в теста по "Човекът и обществото".

Тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами.

Децата разполагат с 1 час за работа.

Продължителността за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.

Предстои последният тест - по "Човекът и природата", на 17 май.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива – на училищно, на регионално и на национално, уточняват от Министерството на образованието и науката.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Разногласията със САЩ ще засенчат Западните Балкани на вечерята на лидерите на ЕС в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179327_raznoglasiiata_sus_sasht_shte_zasenchat_zapadnite/?ref=rss


Лидерите на Европейския съюз се срещат днес на неформална вечеря в София, която ще предшества разговорите им с ръководителите на страните от Западните Балкани в четвъртък. По програма акцентът на вечерята, която ще се проведе в София Тех Парк, са цифровите технологии за Европа, научните изследвания и иновациите. Поканата е от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а домакин ще бъде министър-председателят на България Бойко Борисов.<br /><br />Вечерята е обявена като част от...

За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/05/16/za-silniia-begach-v-sysedniia-koridor-poklon-boiane.376552

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров

Кристалина Георгиева: На финалната права за еврозоната сме, време е да слагаме маратонките, за да надбягаме останалите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6864445

Кристалина Георгиева: На финалната права за еврозоната сме, време е да слагаме маратонките, за да надбягаме останалитеВлизането в нея е задължение, което България трябва да изпълни. Съветите, че имаме още работа за вършене, са мотив, не отказ, казва главният изпълнителен директор на Световната банка Още акценти: Вече има 164 трилиона натрупан дълг - това е 225 % повече от годишния брутен продукт на планетата и е опасно.

Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира „Св. Сава”

http://www.cross.bg/teodor-pahomiii-vsichki-1574832.html

/КРОСС/ Преп. Теодор Освещени бил син на богати и знатни родители. Когато бил на дванадесет години, ходел на училище, по желание на баща си. Той бил любимото дете на майка си заради своя ум и благочестие. Недалече от селището, където живеели родителите на Теодор, имало манастир. Тук всеки брат живеел отделно от другите, в своя келия. Теодор отишъл там и започнал да живее като отшелник. Скоро всички го обикнали заради неговия ум, благочестие и скромност. В този манастир имало обичай всяка вечер след трапезата да се събират за духовна беседа. Говорели за това, кой какво е узнал или чул от свещеното Писание, което може да послужи за поучение на всички. Тези беседи давали обилна храна на душата и предпазвали от лоши беседи или увличане от недобри помисли. По време на една от беседите един монах, който неотдавна посетил Пахомиевия манастир, си спомнил обяснението на едно място от свещеното Писание, което чул от Пахомий. Този монах с възторг разказвал за порядките на Тавенисийското общежитие, за това, с каква любов го посрещнали там, и най-вече за самия Пахомий. Особено внимателно, както обикновено, слушал младият Теодор, който винаги пазел мълчание. След такива възторжени думи за Пахомий, Теодор се възпламенил от желание да види великия авва. По това време Теодор заболял. Родителите му носели храна, но Теодор се отказвал от нея. Болестта му се усилила и родителите му го взели у дома. Той даже не забелязал това, тъй като известно време бил в безсъзнание

Прогноза за времето - 16 май (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-maj-srjada-news_674786.html

През деня само на отделни места отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще превали; ще има и слънчеви часове. Вятърът от северозапад ще се усили и с него за кратко в Северна България ще нахлуе малко по-хладен въздух; в югоизточните райони ще духа до умерен югозападен вятър. Температурите ще са близки и малко по-високи от обичайните - максималните ще са предимно между 23° и 28°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пр

Ердоган бе посрещнат с протести в Лондон

https://www.actualno.com/asia/erdogan-be-posreshtnat-s-protesti-v-london-news_674798.html

Протести посрещнаха турския президент Реджеп Таип Ердоган в Лондон при визитата му в Лондон. Ердоган беше на посещение при кралицата на Великобритания Елизабет II, като освен това се срещна и с министър-председателя на страната Тереза Мей. Малка част от събраните на Даунинг стрийт беше про-Ердоган, докато множеството подкрепяше кюрдските протестиращи, като някои от лидерите на протеста бяха свалени на земята от полицията. След срещата Тереза Мей обяви, че с Ердоган са обсъждали търговските отн

Григор Димитров срещу Кей Нишикори на рождения си ден

http://clubz.bg/67900-grigor_dimitrov_sreshtu_kej_nishikori_na_rojdeniq_si_den

Днес Григор Димитров навършва 27 години. И на празника си излиза на корта в мач от втория кръг на "Мастърс"-а в Рим, а негов съперник е японецът Кей Нишикори.

Двубоят ще започне около 14 часа наше време.

Нишикори, който дълго време лекуваше контузия и в момента е 24-и в ранглистата, но започна вече да си връща формата, води с 3:1 в преките мачове. Двамата за първи път ще играят на клей.

Димитров спечели последния сблъсък с азиатеца - в Бризбън през миналата година, когато грабна титлата.

Победителят ще играе в третия кръг срещу Филип Колшрайбер (Германия). Нишикори започна успех с 2:0 сета срещу Фелисиано Лопес (Испания) във Вечния град.

Честит рожден ден на Григор!

Люси Иларионов разкри подробности за стрелбата по колата му

https://petel.bg/Lyusi-Ilarionov-razkri-podrobnosti-za-strelbata-po-kolata-mu__264774

Нямаше да се обадя, ако не беше стреляно. Нямаше да се обадя, ако не бяха хвърляни бутилки. Ако само бяха псували, щях да си продължа. Това е ...

Войната по пътищата взе нова жертва

https://petel.bg/Voynata-po-patishhata-vze-nova-zhertva__264776

Снимка: Булфото През изминалото денонощие в страната са станали 23 тежки катастрофи, при които е загинал един човек и са ранени 26 души. ...

Мечтата на всеки алпинист: Хималайската корона - 14-те осемхилядника на планетата (Снимки)

https://petel.bg/Mechtata-na-vseki-alpinist--Himalayskata-korona---14-te-osemhilyadnika-na-planetata--Snimki--__264777

Getty Images Географи наричат най-високите точки на земята „Третият полюс”. И това название не е случайно - ако на Северния полюс човек стъпв...

Търси се спешно кръв за младия мъж, който падна от блок във Варна

https://petel.bg/Tarsi-se-speshno-krav-za-mladiya-mazh--koyto-padna-ot-blok-vav-Varna__264779

© Фейсбук Данаил Живков Николов, на 29 години от град Варна, се бори за живота си и се нуждае спешно от преливане на кръв, научи Varna24.bg.  Как...

Школата на Черно море без загуба през уикенда

https://petel.bg/SHkolata-na-CHerno-more-bez-zaguba-prez-uikenda__264780

Отборите от школата на Черно море не допуснаха загуба в мачовете си в различните възрастови групи през миналия уикенд. Осем срещи изиграх...

Току що в ефира: Деси Стоянова с гореща молба към Сашо Кадиев: Ти...(снимка)

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Desi-Stoyanova-s-goreshha-molba-kam-Sasho-Kadiev--Ti----snimka-__264781

По крайно любопитен начин започна днес предаването „Преди обед” по btv. Водещата Деси Стоянова стана права и отправи гореща молба към ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване