Цветанов проведе работна среща с председателя на групата на Европейската народна партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865049

Цветанов проведе работна среща с председателя на групата на Европейската народна партияЗаместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер. Двамата обсъдиха редица теми от дневния ред на Европа, включително сигурността на гражданите, икономическия растеж и подобряването на стандарта на живот и

В Кюстендил: 50-годишен арестуван мъртво пиян, вилня в Спешното, нападна полицай

http://www.struma.com/krimi/v-kyustendil-50-godishen-arestuvan-murtvo-piyan-vilnya-v-speshnoto-napadna_134325/

Снощи кюстендилски полицаи са задържали с полицейска заповед 50-годишен водач на л. а. „Тойота Корола“. При извършването на проверка водачът категорично отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, пожелал да даде кръв.

Закаран е в ЦСМП и малко преди да му бъде направена манипулацията, хукнал да бяга, нанася удари на застигналия го в двора на здравното заведение полицай. Полицаят е с травма в областта на рамото и с изкълчен палец. 50-годишният...

Продължава

Остава в сила частичното бедствено положение в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6865048

Остава в сила частичното бедствено положение в ПлевенВ Плевен бедственото положение остава в сила, съобщиха от общината. То се отнася за част от територията на общината след разразилата се снощи силна буря - за селата Гривица, Ясен и Опанец. Със заповед на кмета Георг Спартански е бедственото положение е обявено считано от 17.30 часа на 15 май и е въведен в изпълнение Общинският план за защита на

Народът продължава да вярва на измамници! Ето кой изгоря след телефонен разговор

http://www.struma.com/krimi/narodut-produljava-da-vyarva-na-izmamnici-eto-koi-izgorya-sled_134324/

На територията на гр. Благоевград са реализирани две телефонни измами, за които са получени сигнали на 15. 05. 2018г. На 14. 05. 2018г. е нанесена щета на приблизителна стойност около 10 200 лв. на 79-годишна жена от гр. Благоевград, а на 15. 05. 2018г. е нанесена щета на приблизителна стойност около 1 800 лв. на 57-годишна жена от гр. Благоевград. В случаите е използвана схемата, при която лица представящи се за полицейски служители въвеждат в заблуждение потърпевшите, като им искат парични...

Продължава

Угасна надеждата за Боян. Прекратиха търсенето

http://www.cross.bg/boyan-ekipa-vuzmozhno-1574864.html

/КРОСС/ Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му, цитирани от bTV. Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер. Китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха. "За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във "Фейсбук" Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.    

Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/elektronniiat-tyrg-za-lekarstva-e-okonchatelno-prekraten-261180/

Финалното решение е на ВАС и потвърждава заключението на КЗК, с което оставя е-търгът за медикаменти в историята

Мачкай, Гришо!

https://offnews.bg//tenis/machkaj-grisho-680721.html

На днешния 16 май най-добрият, най-красивият и най-обичаният ни тенисист Григор Димитров празнува своя 27-и рожден ден.

В кариерата си до момента една от гордостите на България има спечелени 8 АТР титли, включително един "Мастърс" трофей, както и титлата от заключителния турнир на най-добрите осем тенисисти в края на годината в Лондон.

По-рано през 2018-а първата ни ракета отпразнува 10 години в Тура и зад гърба си има огромен брой постижения, към които може да се обърне със задоволство и гордост, същевременно устремен към нови висини.

Екипът на OFFNews.bg пожелава на Григор Димитров здраве, късмет, щастие, нови преживявания, както и още много победи, с които да радва българите по всички краища на света, както го прави до момента. Мачкай, Гришо!

А какво по-хубаво от това днес талантът от Хасково да спечели и сблъсъка срещу Кей Нишикори във втория кръг на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в Рим. Очаква се битката да започне около 13:30 часа българско време. 

ОЗХО: През февруари в Сирия е използван хлор

http://clubz.bg/67917-ozho_prez_fevruari_v_siriq_e_izpolzvan_hlor

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи днес, че при нападение срещу сирийския град Саракиб през февруари вероятно е бил използван хлор.

Разследващата мисия на ОЗХО е установила, че в квартал Ат Талил е бил използван хлор като оръжие, предаде АФП.

Изводите на организацията за случилото се на 4 февруари се основават на два намерени цилиндъра. За тях е установено, че са съдържали хлор. Изводите са и въз основа на свидетелски показания, проби, взети на място, и данни на пациенти, приети в болница след инцидента.

Същевременно бунтовниците започнаха да се изтеглят от последния контролиран от тях район в Централна Сирия, предаде Ройтерс. Вече е свободна голяма отсечка от най-важната в страната магистрала.

Това засилва още повече позициите на режима на Башар Асад в най-населените части на арабската република. Но озвачава, че всяка нова военна кампания може да заплашва с пряк конфликт с чужди сили.

Изтеглянето може да е и поредното от поредицата споразумения за евакуация с правителството. Силите на Асад успяха да принудят бунтовниците да им предадат големи територии в замяна на свободен коридор до крепости на опозицията на север.

2018-та или „1984-та“

http://www.eurochicago.com/2018/05/2018-%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-1984-%d1%82%d0%b0/

Би Ти Ви излъга в национален ефир, че не може да къмпингувате на палатки. Справка - решението на ВАС от юни 2017-та! "Националната" свинария пусна клип и подписки в защита на мечтите на българите, които според тях са да търкат картончета. Свинарията подкрепиха КРИБ, БФС и ПФК "Левски" . БПЦ не се е произнесла, понеже няма още инструкции. Всичко е по повод законопроект за ограничаване на разпространението и рекламата на хазарта - да не си помислите, че ще забранят картончетата.

Община Сандански организира турнир по мини футбол

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-sandanski-organizira-turnir-po-mini-futbol_134323/

Имаме удоволствието да ви съобщим, че община Сандански организира турнир по мини футбол, който ще се проведе от 28 май до 01 юни 2018 г. и ще се играе на малки врати. Срещите ще се проведат на помощния терен към футболния стадион на гр. Сандански.

Всеки сформиран отбор трябва да подаде своето заявление за участие в деловодството на община Сандански (Административен център), като в заявлението задължително трябва да присъства информация за трите имена на десетимата участника в отбора...

Продължава

Прекратиха спасителната операция за Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865042

Прекратиха спасителната операция за Боян ПетровСпасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер. Китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. След дни търсене и две седмици в неизвестност,

Полицаи искали да потулят стрелбата по Люси Иларионов от юрист на пътя

https://frognews.bg/novini/streliaha-liusi-ilarionov-politsaite-deistvali-nai-dobriia-nachin.html

Стреляха в движение по автомобила на Люси Иларионов в неделя. Режисьорът е бил заедно с приятелката си Ани Хоанг в колата, а инцидентът е станал на пътя към София, след изхода на Велико Търново. Освен изстрелите, към колата на Иларионов са хвърчали и бутилки.

Смолянчанка остави под храст 15 000 лева на телефонни измамници

https://www.actualno.com/crime/smoljanchanka-ostavi-pod-hrast-15000-leva-na-telefonni-izmamnici-news_674853.html

Вчера около 10,15 часа звъннал мобилният телефон на 81-годишна смолянчанка. Тя вдигнала и чула мъжки глас. Човекът се представил като полицай Лъчезар Иванов от криминална полиция. Обяснил й , че трябва да съдейства за полицейска операция по задържане на телефонни измамници, като събере всичките си пари и ценности и ги остави под храст до стълбище на булевард "България" в Смолян. Около 12 часа жената оставила на посоченото място черна полиетиленова чанта , съдържаща сумата от 15 000 л

Турция: И израелският консул в Истанбул да напусне за известно време страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865040

Турция: И израелският консул в Истанбул да напусне за известно време странатаТурция е поискала днес от генералния консул на Израел в Истанбул да напусне временно страната, ден след подобна стъпка, предприета от Израел спрямо турския генерален консул в Йерусалим, предаде АФП, като се позовава на Анадолската агенция. Турското външно министерство е поискало от израелския генерален консул в Истанбул Йоси Леви Сафри да напусне

Велчев влезе в съда в Благоевград за сделката с НТС

http://www.struma.com/obshtestvo/velchev-vleze-v-suda-v-blagoevgrad-za-sdelkata-s-nts_134322/

В окръжен съд -Благоевград днес влезе Владимир Велчев, обвинен за неизгодната сделка със сградата на НТС. Делото беше отложено заради неявяването на съдебен заседател, който е във влошено здравословно състояние и е настанен в болница. Съдия Величка Пандева насрочи делото за 4 юли и 27 юли, тъй като трябва да бъдат разпитани много свидетели.

Свидетелят, бившият общински съветник Кожухаров днес бе в съдебна зала.

Припомняме, че на 02.08.2013 г., в Благоевград, обвиняемият...

Продължава

Трите предизвикателства пред интеграцията на Западните Балкани в ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/trite-predizvikatelstva-pred-integraciiata-na-zapadnite-balkani-v-es-261074/

Тази седмица София ще бъде домакин на първата среща на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани от 2003 г. насам

Последна надежда за Боян Петров: Хеликоптерите отлетяха към върха в търсене на алпиниста

http://www.struma.com/bulgariya/posledna-nadejda-za-boyan-petrov-helikopterite-otletyaha-kum-vurha-v_134321/

Издирването от въздуха днес ще е финалното, преди да се стигне до заключение дали цялата операция да продължи

Хеликоптерите за спасителната операция за Боян Петров отлетяха от Катманду към връх Шиша Пангма, това съобщиха от екипа във Фейбсук. След края на днешната акция ще бъде взето решение дали да се преустанови търсенето на българския алпинист.

„Времето е сравнително добро за търсене с хеликоптер. В момента екипът се движи близо до Неланг, за да достигне Шаша Пангма. Както ни беше казано от ръководителя на въздушната акция, днес ще се проведе още едно търсене на Боян, преди да се...

Продължава

Студенти медици от Варна се включват в кампанията за измерване на кръвно налягане

http://www.moreto.net/novini.php?n=374258

МУ – Варна, ще се включи в национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвно налягане с медицински апарати, които притежават технология AFIB и регистрират наличие на предсърдно мъждене. Това съобщиха от висшето медицинско училище за Moreto.

Благоевградчанин сигнализира: Счупен клон на дърво застрашава живущите в Блок 103 в „Еленово“

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5/

Благоевградчанинът инж. Асен Георгиев сигнализира  за опасно дърво със счупен клон пред Блок 103 в благоевградския квартал „Еленово“.Според думите му,клонът може да се счупи и падне върху главите на живущи в блока.Ето какво написа инж.Георгиев в социалната мрежа в групата “Забелязано в Благоевград:

„Дървото, което ни пази сянка през лятото и което незнайно защо, някои от общината в Благоевград реши, че не е опасно когато кастриха другите дървета около нашият блок ( а именно 103), сега се е сцепило и всеки момент може да се счупи този голям клон. Та питам аз, какво правим ако този клон ми счупи колата, или по лошо падне и удари някое дете или възрастен човек, които постоянно си играят или седят на пейката там. Кога ще почнете да си вършите работата за която получавате заплата от нашите данъци. Въпроса ми е към хората от Община Благоевград“.

Материалът Благоевградчанин сигнализира: Счупен клон на дърво застрашава живущите в Блок 103 в „Еленово“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стара сграда в красив шедьовър превърнаха варненци

http://varnautre.bg/2018/05/16/81486/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2-%d1%88%d0%b5%d0%b4%d1%8c%d0%be%d0%b2%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80

Младежи промениха облика на една стара постройка в едно красиво и креативно място. „Искахме на тази огромна сива стена да покажем какво се случва тук и какво може да намерят хората“. Това казаха от екипа на „Иноватор“, пред репортер на Moreto.net. Интересната фасада, която се намира на ул. „София 1“ е направена от трима майстори […]

Петиция за бойкот на конкурса "Евровизия" събра 8000 подписа в Исландия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6865022

Петиция за бойкот на конкурса "Евровизия" събра 8000 подписа в Исландия (Видео)Петиция, призоваваща Исландската национална служба за радио и телевизия да бойкотира песенния конкурс "Евровизия 2019" в Израел, събра 8000 подписа в Исландия, след като наскоро десетки палестинци бяха убити от израелската армия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаква се петицията да събере 30 000 подписа за една седмица.

Борисов за медиците: Да си получат заплатите и тогава да се правят реформи

https://www.actualno.com/politics/borisov-za-medicite-da-si-poluchat-zaplatite-i-togava-da-se-pravjat-reformi-news_674848.html

Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. С над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година. Близо 5 млрд. отиват за здравеопазване, а сестри и санитари ми казват, че не са получавали заплати. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание. Държавата никога в историята си не е отделяла такива пари за здравеопазването. И те да са недоволни…тази година на НЗОК колко увеличихме пъ

Йенс Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865033

Йенс Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможенУкрепването на връзките на НАТО с Русия е възможно и трябва да се търсят начини за установяване на диалог с нея, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за днешния брой на френския в. "Фигаро". Русия остава наш съсед и искаме в отношенията с нея да не се стига до нова Студена война,

Борисов на среща със синдикатите: Крайната цел е повече пари да остават при работещите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865021

Борисов на среща със синдикатите: Крайната цел е повече пари да остават при работещитеМинистър-председателят Бойко Борисов посочи, че трябва да се работи за увеличаване на доходите на хората и подчерта, че правителството работи и със синдикатите и с работодателите в тази насока. Това стана по време на срещата му с президентите на Регионалния синдикален съвет "Солидарност" и двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ

Прекратиха спасителната операция за Боян Петров (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/prekratiha-spasitelnata-operacija-za-bojan-petrov-video-news_674851.html

Спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена. Информацията съобщиха от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти твърде възможно е алпинистът да е паднал в цепнатина по пътя към върха. В официалния Facebook профил на Dream Wanderlust,

В Кан Спайк Лий критикува расизма, а Ларс фон Триер разочарова

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/16/3179547_v_kan_spaik_lii_kritikuva_rasizma_a_lars_fon_trier/?ref=rss


Известеният с обществената си защита на цветнокожото население в САЩ афроамерикански режисьор Спайк Лий разтърси фестивала в Кан с яростно слово срещу подновеното насилие от расистски подбуди в страната му. Това се случи на пресконференцията, последвала емоционалната премиера на филма BlacKkKlansman. <br /><br />"Крайно-десните изстъпления стават не само в Америка, а навсякъде по света и именно заради това трябва да се събудим. Нямаме право да мълчим. Проблемът не е само черен,...

Прекратиха издирването на Боян Петров

http://www.transmedia.bg/2018/05/16/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be/

 

Прекратено е издирването на алпиниста Боян Петров. Това съобщи неговият приятел Кирил Петков, който участва в спасителната операция. Ето какво написа той на страницата си във Фейсбук:

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Сарендра и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-имата приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца, жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България. Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние. На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания, припомня БГНЕС.

От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. „От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта“, пише той.

 

 

Две китайски фирми се конкурират за модернизацията на летище Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865023

Две китайски фирми се конкурират за модернизацията на летище ПловдивПредставители на определения за концесионер на летище „Пловдив“ консорциум между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ представиха намеренията си за развитие на аеропорта на среща с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов, председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова,

Лекарствената терапипия на пациентите в „Софиямед“ вече се проследява електронно

http://www.cross.bg/terapiya-lekarstvenata-prosledyavane-1574863.html

/КРОСС/ От този месец УМБАЛ „Софиямед" реализира успешно проект за Електронно управление на лекарствената терапия чрез болничната информационна система. Новата услуга е част от цялостното е-управление на болничното заведение. Тя позволява в реално време да се проследява процесът по назначаване на лекарствата на пациентите, електронните заявки към болничната аптека на база направените назначения от лекуващия лекар, приготвяне на индивидуална доза за всеки пациент, както и контрол върху медикаментозната терапия. Електронното проследяване на лекарствената терапия ще предотврати грешки при назначаване или неизпълнение на предписаното на пациента лечение, пропускането на прием или предозирането на лекарства. Всеки лекар и медицинска сестра в „Софиямед" разполагат с електронни карти, посредством които се идентифициарт в болничната система. Така по всяко време е ясно в колко часа и от кого е приложен даден медикамент. „При постъпване за лечение в дадено отделение пациентите получават гривни с бар код, в който се съдържа информация за заболяването, моментното състояние на пациента при приема, назначената лекарствена терапия - вид медикамент, дози, по колко пъти на ден трябва да се прилага и за какъв период. Електронното проследяване отчита кой лекар назначава терапията и коя сестра я изпълнява

Борисов заръча на здравния министър да разяснява в болниците, че не може да се краде

https://offnews.bg//politika/borisov-zaracha-na-zdravnia-ministar-da-raziasniava-v-bolnitcite-che-680724.html

Здравният министър Кирил Ананиев получи задача от премиера Бойко Борисов да прави реформи и да обяснява, че от болниците не може да се краде.

В началото на заседанието на правителството в сряда Борисов обясни, че парите за здравеопазване тази година са повече, а в същото време "трима санитари" протестирали пред сградата на правителството, защото не са получили заплатите си. 

Не може близо 5 млрд. лв. да сме дали за здравеопазване и да има хора, които недоволстват, заяви Борисов пред камерите в началото на заседанието на кабинета. 

„И едновременно с това правете реформи и обяснявайте, че не може да се краде и да се източват болниците. Това трябва да приключи. Не може, след над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година и близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и да излязат трима санитари и да кажат, че не са си получавали заплатите. Такива пари в историята си България никога не е отделяла за здравеопазване. Не може, с над половин милиард повече да сме дали от миналата година и да недоволстват. Моля те, Ананиев, лично се заеми, оправете двете болници и ги стабилизирайте“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него било "грехота при толкова пари да има недоволни".

„Как да обясним на жената от февруари, която не си е получила заплатата, че сме дали повече от половин милиард повече в тази сфера. За мен е важно да си получават заплатите. Те излязоха и го казаха сега, защото сега има демокрация и свобода на словото, а преди са щели да я уволнят. Виновните ще си получат заслуженото, не може хората там да ги наказваме за това, че ръководството е било калпаво“, каза още Борисов.

По-рано днес в ефира на Нова тв здравният министър Ананиев заяви, че яйца е трябвало да се хвърлят срещу хората, които докарали врачанската болница до сегашното ѝ състояние. Той коментира случая, при който недоволни лекари хвърлиха яйца по заместник здравния министър Жени Начева.

"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита той.

Според Ананиев "тези болници в продължение на 13 и повече години се водят във фалит" и от тях са източвани милиони. 

"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", категоричен бе министърът. 

Новият филм на Ларс фон Триер е толкова брутален, че накара 100 души да напуснат премиерата му

https://offnews.bg//kultura/noviat-film-na-lars-fon-trier-e-tolkova-brutalen-che-nakara-100-dushi-680723.html

Над сто души са напуснали премиерната прожекция на филма на датския режисьор Ланс фон Триер „Домът, който построи Джак“ на фестивала в Кан. Това съобщава директорът на нюйоркското бюро на Variety Рамин Сетудех, цитиран от БНР. 

Според него зрителите започнали масово да излизат след сцената, в която серийният убиец, чиято роля се играе от Мат Деймън, убива с ловно оръжие две малки деца.

Редакторът от New York Magazine/Vulture Кайл Бюкенън цитира зрител, който се възмущава от насилието и се пита защо зрителите трябва да гледат това, облечени във вечерни тоалети.

Фон Триер се завръща на кинофестивала в Кан след седемгодишно отсъствие. Той беше обявен за персона нон грата от организаторите след неуспешния си опит да се пошегува, че симпатизира на Хитлер. Датчанинът получи „Златна палма“ през 2000 година за филма „Танцьорка в мрака“.

В „Домът, който построи Джак“ ролите се изпълняват от Мат Деймън, Ума Търман, Шиван Фейлън, Райли Кио и Бруно Ганц.

Правителството пусна проектите за армията за 3.3 млрд. лева

http://clubz.bg/67916-pravitelstvoto_pusna_proektite_za_armiqta_za_33_mlrd_leva

Правителството одобри близо 3.3 милиарда лева разходи за отбрана - на толкова възлизат актуализираните проекти за модернизация на военновъздушните сили и за сухопътните сили. За ВВС ще бъдат заделени 1.8 милиарда лева за покупка на изтребители, а за сухопътните - 1.460 милиарда лева за бронирани машини.

"Искрено се надявам до края на годината поне по един от проектите да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания. Няма как да предложат РСК "Миг", защото в момента Русия се намира в режим на  санкции. Те няма да бъдат поканени за участие в този проект поради простата причина, че ние говорим за производство по стандартите на ЕС и НАТО“, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За да започнат процедурите, предложението на Министерския съвет трябва да получи и одобрението на парламента.

Обсъждането на проектите за модернизация беше отложено чак за тази седмица, макар още преди месец да бе разпратено за съгласуване заради отсъствието на финансовия министър.

"Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години - от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов.

Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата е 1.8 млрд. лева с ДДС, а срокът за плащането е разсрочен за десет години. "Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", коментира още той.

Правителството пусна проектите за армията за 3.3 милиарда

http://clubz.bg/67916-pravitelstvoto_pusna_proektite_za_armiqta_za_33_miliarda

Правителството одобри близо 3.3 милиарда лева разходи за отбрана - на толкова възлизат актуализираните проекти за модернизация на военновъздушните сили и за сухопътните сили. За ВВС ще бъдат заделени 1.8 милиарда лева - за покупка на изтребители, а за сухопътните - 1.460 милиарда лева за бронирани машини.

"Искрено се надявам до края на годината поне по един от проектите да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания. Няма как да предложат РСК "Миг", защото в момента Русия се намира в режим на  санкции. Те няма да бъдат поканени за участие в този проект поради простата причина, че ние говорим за производство по стандартите на ЕС и НАТО“, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За да започнат процедурите, предложението на Министерския съвет трябва да получи и одобрението на парламента.

Обсъждането на проектите за модернизация беше отложено чак за тази седмица, макар още преди месец да бе разпратено за съгласуване, заради отсъствието на финансовия министър.

"Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов.

Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата е 1.8 млрд. лева с ДДС, а срокът за плащането е разсрочен за десет години. "Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", коментира още той.

Срещата между Ким Чен Ун и Тръмп пред провал

http://www.moreto.net/novini.php?n=374287

Северна Корея заплаши, че може да отмени срещата на високо ниво между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. В Пхенян са недоволни от изискването на САЩ да прекратят ядрената си програма. Дългоочакваната среща трябва да се състои на 12 юни, уточнява Би Би Си.

Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки

http://www.cross.bg/poruchki-promeni-prieti-1574862.html

/КРОСС/ Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени. За да бъде по-бързо съдебното производство, съобщенията и призовки ще става и онлайн или по факс. Вносителите на закопроекта, сред които е и шефът на правната комисия Даниел Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби. Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред. Предложените промени бяха приети на първо четене с 93 гласа "за", 20 депутати гласува против приемането на закопроекта и 42 народни представители се въздържаха.    

Кримският мост - с вкус на махмурлук

http://clubz.bg/67915-krimskiqt_most_s_vkus_na_mahmurluk

Ултраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит на 15 май. Руският бюджет похарчи за целта 228 милиарда рубли (близо 3.1 млрд. евро), без да се прецени икономическата ефективност на подобна инвестиция, пише Максим Артемиев в сп. "Форбс". 

Президентът Владимир Путин взе участие в откриването на Кримския мост - пръв мина с камион по него, а в сряда автомобилното движение бе открито официално. В церемонията се включи и милиардерът Аркадий Ротенберг, участвал в контрола върху хода на строежа. 

Скъсването на украинско-руските отношения и присъединяването на Крим към Русия, изострили икономическата криза, парадоксално дадоха живот на твърде мащабни инфраструктурни проекти. На първо място ще споменем прокарването на енергиен мост от Русия към Крим, на жп линия заобикаляща Украйна, а сега и на транспортен мост през Керченския проток.

И трите проекта изискваха колосални инжекции от бюджета. Икономическата целесъобразност не бе предмет на дискусии - на преден план излязоха политическите мотиви.

Енергийният мост и жп линията

Първо приключи работата по енергийния мост - през май 2016 г. Спешна нужда от такъв се очерта, след като Украйна наложи енергийна блокада на полуострова. През 2014-2016 г. редовно бе изключвано енергоподаването за Крим.

Общата стойност на енергийния мост възлезе по официални данни на 47 милиарда рубли; с повечето средства бяха изградени далекопроводи от Ростовската АЕЦ до Таманския полуостров. За подсигуряване на захранване бе ускорено въвеждането в строя на Трети енергоблок от атомната централа. През Керченския проток бяха прехвърлени кабелно-въздушни линии - по въздуха, с поддържащи опори, и по морското дъно. Построена бе и подстанция, също и необходимата инфраструктура. 

От съветско време насам част от жп линията в посока на юг от Москва минаваше през крайгранична територия на Украйна в Луганска област. След събитията от 2014 г. този момент доби стратегическо значение: руските власти сметнаха, че Киев може да блокира жп превозите по това трасе. Съответно втора стъпка бе прокарването на нови релси с дължина 137 км, заобикалящи Украйна, в руските Воронежка и Ростовска област. Това бе осъществено със силите на жп войски. Работата приключи през август 2017 г.; разходите достигнаха близо 55 милиарда рубли.

Много дълъг, много скъп

Кримският мост надмина по цена всички реализирани преди проекти - 228 милиарда рубли. Конструкцията се нареди сред най-сложните технически съоръжения, изградени след разпадането на Съветския съюз - автомобилният и жп мост с дължина 18 км бе построен в доста трудни геоложки условия с цената на голям брой екологични и политически рискове.
Основен вътрешнополитически избор бе изборът на основен изпълнител за строежа. Това бе компанията "Стройгазмонтаж", собственост на Аркадий Ротенберг, един от старите приятели на Путин.

Путин с приятеля си Ротенберг на откриването на моста.

Което естествено породи недоволство и разнообразни подозрения, че проектът крие корупционна съставка, че е неефективен, а олигархът се обогатява за сметка на държавния бюджет.

Държавата обаче имаше различна логика: тя не откри други компании, които да разполагат с подходящ опит, финанси и технически възможности за изграждане на подобен обект. Неочакваното присъединяване на Крим и съвсем очакваната му блокада, засегнала 2,3-милионното население, принудиха руските власти да действат бързо и нестандартно. За други мегапроекти от путинската епоха като възстановяването на Грозни, тръбопровода Източен Сибир - Тихи океан, реновирането на Владивосток за срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско сътрудничество (АТИС), включително прехвърляне на мост до остров Руски, и за строежа на обектите за олимпиадата в Сочи имаше достатъчно време - но в случая сроковете наистина притискаха.

Щом полуостровът бе откъснат от жп комуникациите, а Украйна започна строго да контролира автодвижението от континента, от всички начини за снабдяване и връзка с Крим останаха само фериботите и авиацията. За Кремъл бе принципно важно да покаже и докаже, че може да осигури свободен достъп до новата си територия. 

Защо нямаше търг

Инфраструктурните проекти от този род често минават без конкурс, защото нивото на трудност и оперативните нужди налагат да се действа незабавно. Когато например САЩ окупираха Ирак, поръчки за мащабни възстановителни дейности на стойност милиарди долари получиха "Халибъртън" и "Бехтел Груп", свързани с републиканците (вицепрезидентът Дик Чейни оглавяваше първата, преди да бъде избран), и то понякога без търг - с мотива за форсмажорни обстоятелства.

Това обаче неизменно поражда съблазън от незаконно обогатяване - прехвърляните средства са огромни, а контролът върху тях намален. Нека припомним тук едрата руска компания "Мостовик", укрепнала с поръчки от този вид: тя построи между другото и моста към остров Руски. Веднага след олимпиадата в Сочи от 2014 г. фирмата обяви фалит, а ръководството на "Мостовик" бе арестувано. Тъй че обществените подозрения може да не са безпочвени, налага се внимателно да бъдат проверени и препроверени.

С това безспорно ще се залови Алексей Кудрин, оглавил наскоро Сметната палата.

Железопътното натоварване на моста не е пресметнато - има ли нужда Крим от толкова влакове и дали ще са рентабилни те? Курортният сезон е отделна работа; на полуострова обаче той продължава към четири месеца. А никъде по света летовниците вече не се превозват с далечномагистрални композиции. 

Тунелът под Ламанша примерно е икономически оправдан, защото оттам минават скоростни влакове, гарантиращи бързи превози между Лондон и Париж. Но ето че пътуващите през тунела Сейкан в Япония между Хокайдо и Хоншу все повече намаляват, защото със самолет се стига по-бързо. А на остров Хокайдо живеят над два пъти повече хора, отколкото в Крим. От трите моста през Босфора само един е комбиниран - автомобилно-железопътен. 

Главната поука от Кримския мост е, че поиска ли държавата сериозно да постигне нещо, ще положи всички усилия за целта. Автомобилното движение бе открито половин година предсрочно. След празниците обаче често усещаме махмурлук, понякога твърде горчив. БТА

Льов: Йозил и Гюндоган съжаляват за снимката с Ердоган (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6865009

Льов: Йозил и Гюндоган съжаляват за снимката с Ердоган (Снимки)Селекционерът на Германия Йоаким Льов призна, че Месут Йозил и Илкай Гюндоган са направили грешка, като са се снимали с турския президент Реджеп Ердоган по време на предизборната му визита във Великобритания, но това няма как да се отрази на мястото им в националния отбор. Днес Льов обяви разширения си състав от 27 играчи за Световното първенство

Оспориха номинацията на проф. Джагаров за „Награда Варна”

http://www.barometar.net/90972/

Научната общност в Техническия университет оспори публично номинацията на проф. Николай Джагаров за носител на тазгодишната Награда Варна за забележителни научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и ел. обзавеждането на корабите. Това стана в пленарна зала на днешната сесия на общинския съвет, на която бяха утвърдени наградите Варна в областта на културата […]

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374286

Няколко района във Варна ще са без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - абонатите заключени между улиците "Преслав", "Сан Стефано", "Граф Игнатиев" и бул. "Приморски", около щаба на Флота до около 16.

Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки, мафията пие шампанско

https://frognews.bg/novini/parlamentat-ogranichi-objalvaneto-obshtestveni-porachki.html

Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към нея.

Благоевградчанинът Красимир Янков спечели $73,329 от турнир

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81/

Още един благоевградчанин спечели покер турнир. Красимир Янков, който е родом от Благоевград, но живее и работи в София спечели сумата от 73 329 долара. Преди месец друг благоевградчанин Констанин Капчин спечели огромна сума пари, същият се покри за известно време. Вчера се появи на мач на Пирин.
Българските успехи от майските турнирни фестивали продължават да се увеличават и след като вчера имахме две български SCOOP Omaha победи днес Краси Янков добави и трета към тях.
Вчера Красимир Янков от Благоевград стигна до финалната маса на SCOOP #32 6-Max Pot Limit Omaha High Roller, но му се наложи да я напусне първи.
Днес обаче нещата се развиха по различен начин и той бе последният играч останал в турнира, след като надигра германеца 12maxel3 в heads up мача за първото място, пише покер нюз.
Двамата сключиха сделка и Краси прибра с $5,000 повече от него за първото място, но разликата в натрупаните пари от баунтита беше меко казано брутална.
Краси не само приключи турнира с баунти на стойност 12 пъти по-голямо от това на вторият в турнира, но сумарно то беше колкото на останалите играчи завършили в топ 20!

Ето и крайното класиране на финалната маса в турнира:
Място      Име          Държава      Печалба
1.        Kraskata85    България      $72,329 ($41,853 от баунтита)
2.        12maxel13     Германия      $28,952 ($3,781 от баунтита)
3.         Maroonlime  Финландия    $15,788 ($2,218 от баунтита)
4.         Sasuke234   Швеция         $15,211 ($6,654 от баунтита)

Отвъд SCOOP в 888 Poker пък trino11 записа втора финална маса на XL Inferno фестивала и след като през уикенда стана трети в XL Inferno #9 – $120,000 Mega Deep за $14,473, вчера записа второ място в XL Inferno #16 $2,600 High Roller за $60,587.
Турнирният майски грайнд продължава до края на тази седмица и тепърва предстоят още много големи турнири. Тази вечер в се доиграват няколко турнира, в които има и българско участие.

Материалът Благоевградчанинът Красимир Янков спечели $73,329 от турнир е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Полицай е ранен от мъж, отказал да даде кръвна проба за алкохол в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865012

Полицай е ранен от мъж, отказал да даде кръвна проба за алкохол в Кюстендил Снощи кюстендилски полицаи са задържали с полицейска заповед 50-годишен мъж, който нападнал полицай, съобщиха от полицията. Мъжът, който шофирал л.а. "Тойота Корола" бил спрян за проверка, при която категорично отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, но пожелал да даде кръв, предава БТА.

Властта забърза АЕЦ "Белене"

http://clubz.bg/67914-vlastta_zabyrza_aec_belene

Правителството одобри днес предложението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова проектът АЕЦ "Белене" да бъде "реализиран на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия". Това ще бъде внесено и 44-ото НС, което трябва да вдигне забраната за АЕЦ "Белене", наложена през март 2012 г. по искане от първия кабинет на Бойко Борисов. 

Третото правителство на Борисов обаче реши да размрази проекта с два аргумента - че България притежава оборудване, за което плати над 660 милиона евро, след като бе осъдена от руската страна пред международен арбитраж, и че в проекта до момента били вложени над 3 милиарда лева.

По думите на Петкова, правният способ за реализиране на настоящото намерение е отделяне на активите и пасивите на НЕК по проекта в отделно дружество и до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура. Според енергийния министър така ще се види доколко е реален инвеститорският интерес, който се заявява в последната година. Такъв има проявен от китайската държавна ядрена компания CNNC, а преди ден руската държавна компания "Росатом" отново потвърди, че е готова да участва под каквато и да е форма във Втора атомна.

На заседанието днес са били разгледани няколко варианта, свързани с възможността за "рационално използване на оборудването на АЕЦ "Белене". Парламентът задължи Теменужка Петкова до края на юни да внесе няколко предложения за целта.

"Първият вариант е за неизползването му, но това означава загуба на всички разходи, направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е най- негативният вариант. Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но е почти невъзможен. По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект. Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко е удачен за българската държава. Разгледан е и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но е рискован", обясни Теменужка Петкова. Разгледан е и вариант оборудването да се реализира като седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, каза и вицепрмиерът Томислав Дончев. "В днешното решение за АЕЦ "Белене" няма нищо спонтанно. Още от момента, когато имаше решение на арбитража, още от доставката на произведеното оборудване за всички е ясно, че трябва да бъде намерено най-доброто от икономическа гледна точка този актив да бъде оползотворен. Решението е абсолютно изрядно от техническа гледна точка и ако получим мандат от Народното събрание, ще тестваме пазара и ще видим как той реагира на една такава възможност", обясни Дончев.

Държавата би могла да бъде съдружник с някакъв дял, с който се надявам, че ще може да контролира дейността, за да се гарантира сигурността на гражданите. Нелепо е това решение да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции – Изток или Запад, заяви Томислав Дончев.

В интервю за радио Фокус заместник-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че съществува парламентарно мнозинство за изграждането на ядрена мощност независимо от нейната локация. Известно е, че БСП подкрепя проекта за Втора атомна, а сигурно в пленарна зала решението ще бъде подкрепено и от Обединените патриоти (може би без НФСБ) и "Воля".

"Ако в даден момент опозицията получи властта, то проектът за АЕЦ "Белене" ще бъде продължен. За първи път политическият риск за проекта е сведен до минимум", заяви той. 

И пак Русия

От Сочи снощи заместник генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров приветства новината за рестарт на проекта за Втора атомна. 

Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина, коментира Комаров на форума "Атомекспо 2018", който се провежда в Сочи.

"Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас - като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България", допълни той.

По-рано Теменужка Петкова заяви, че "Росатом" са конструктори на проекта, производители на оборудването: "Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от "Росатом". 

Цените на петрола тръгнаха леко надолу

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-trygnaha-leko-nadolu-261179/

„Черното злато“ обаче остава близо до най-високите си стойности от ноември 2014 г. насам

Арестуваха руснак, пребил мъж в Полски Тръмбеш без причина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864987

Арестуваха руснак, пребил мъж в Полски Тръмбеш без причинаБързо производство за хулиганство е започнато в полицейското управление в Полски Тръмбеш срещу руски гражданин, живущ в с. Полски Сеновец, съобщиха от ОДМВР- Велико Търново. Във вторник в полицейското управление е получен сигнал за това, че в Полски Тръмбеш неизвестен е нанесъл безпричинно побой на 55-годишен мъж от Русе.

Око на гарван

http://www.eurochicago.com/2018/05/oko/

За да отклони вниманието на другия гарван, нашият започна да си свирка някаква мелодия. И когато му се стори, че вниманието на другия гарван е достатъчно отклонено, той се обърна рязко и изневиделица клъвна окото му. После го изплю и то се търкулна в храстите. Така гарван извади окото на друг гарван. Напук на всички народни поговорки. Другият гарван беше препариран.

Планинският водач Ками Рита е изкачил Еверест за рекорден 22-ри път

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/16/3179542_planinskiiat_vodach_kami_rita_e_izkachil_everest_za/?ref=rss


Планинският водач Ками Рита постави рекорд, като се изкачи на Еверест (8848 м) за 22-ри път. Според информацията от компанията Seven Summit Treks, цитирана от thehimalayantimes.com, той е стъпил на най-високия връх около 8.30 часа местно време.<br /><br />"Ками Рита, който е основен водач в експедицията на Seven Summit Treks, написа историята на покрива на света", заявиха от компанията.<br /><br />Посочва се, че той е започнал атаката си към върха от Лагер 4...

Смолянчанка даде 23 хил. лева на мнимия полицай Лъчезар Иванов

https://www.24chasa.bg/region/article/6864980

Смолянчанка даде 23 хил. лева на мнимия полицай Лъчезар Иванов81-годишната В.Б. от Смолян даде 15 000 лв., 4000 евро и 3 бр. златни пръстени на мним полицай, представил се за Лъчезар Иванов. Ало измамникът се обадил на мобилния й телефон и твърдял, че работи към криминалана полиция. Обяснил й, че парите са нужни за провеждането на важна полицейска операция и трябва да ги остави под храст до стълбище на бул.

Спас Лулчев със самостоятелна изложба живопис в Нощта на музеите и галериите, Варна 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374250

На 19-ти май в "Арт На Тъмно Зона" се открива изложбата живопис на Спас Лулчев със заглавие „Контраст”. Младият художник от Пловдив специализира в направлението стенопис. През годините развива и техниките на живописта, иконописта, графиката, скулптурата.

Родителите на намушкания Борислав Великов: Той няма да може да влезе в НСА

http://nakratko.bg/category/58/159571/


18-годишният Борислав Великов, който беше намушкан в понеделник вечерта от 33-годишен мъж в тролей №7 в София, е искал да кандидатства в Националната спортна академия (НСА).

Синдикатите се срещнаха с премиера Борисов. Какво обсъдиха?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sindikatite-se-sreshtnaha-s-premiera-borisov.-kakvo-obsydiha-2097315

Ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа” заедно с представители на сръбския регионален синдикален съвет „Солидарност” се срещнаха с премиера Бойко Борисов във връзка с декларация, приета на срещата „Гласът за интеграция на Западните Балкани”, организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Прекратиха търсенето по въздух на Боян Петров

//dariknews.bg/novini/sviat/prekratiha-tyrseneto-po-vyzduh-na-boian-petrov-2097272

В планината между базовия лагер и Лагер 1 все още има екип от китайски алпинисти, които и днес извършват оглед. Засега не е ясно дали ще продължат с издирването и след това.

Силвия се прибираше от работа, но на Бунарджика видя силует, който ѝ изкара ангелите

https://petel.bg/Silviya-se-pribirashe-ot-rabota--no-na-Bunardzhika-vidya-siluet--koyto----izkara-angelite-__264809

Извратен тип изкара акъла на млада пловдивчанка в парка под Бунарджика. За неприятния инцидент момичето, цитирано от "Марица". Миналия чет...

Страсти в парламента! ГЕРБ към социалистите: Смирете се

https://petel.bg/Strasti-v-parlamenta--GERB-kam-sotsialistite--Smirete-se-__264810

Снимка: Булфото БСП и ГЕРБ се скараха в пленарна зала за транспортния бранш и защитил ли е премиерът Бойко Борисов интересите му или не. ...

Валери Симеонов: Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта

https://petel.bg/Valeri-Simeonov--Podkrepyam-vsyako-predlozhenie-za-uvelichavane-na-danaka-varhu-hazarta__264811

Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с ПГ на „Вол...

Ще имплантират стентове на бащата на Меган Маркъл в навечерието на сватбата й с принц Хари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6864985

Ще имплантират стентове на бащата на Меган Маркъл в навечерието на сватбата й с принц ХариБащата на американската актриса и фотомодел Меган Маркъл, Томас Маркъл, ще бъде подложен на операция, при която ще му бъдат имплантирани стентове на сърцето, съобщава сайтът Ти Ем Зи, цитиран от световните агенции. При това положение присъствието на родителя на сватбата на дъщеря му в събота остава крайно проблематично.

Кабинетът одобри рестарта на АЕЦ „Белене“

http://www.transmedia.bg/2018/05/16/%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b5%d1%86-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5/

 

Кабинетът взе решение да се вдигне мораториумът върху проекта АЕЦ „Белене” и го внася за гласуване в Народното събрание, предаде бТВ.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че проектът ще бъда размразен. Причината е, че миналата седмица представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересувани от изграждането на „Белене”.

Руската държавна корпорация „Росатом“ също иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“ под всякаква форма, каквато определи българското правителство, предаде БГНЕС.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта.

Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ „Белене“. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина“, коментира Комаров по време на форума „Атомекспо 2018“, който се провежда в Сочи.

„Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас – като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България“, допълни той.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването.

„Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“, посочи тя.

На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 млрд. лв. по проекта. Енергийният министър Теменужка Петкова пък обяви, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако Народното събрание даде мандат за това. Тя уточни, че не се предвижда държавна гаранция за проекта или ангажимент за изкупуване на произведения ток.

Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори, водени до момента, и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене”, ще имат възможност да участват, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции. Имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение, допълни Дончев.

Той подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена. Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, категоричен е Дончев.

„Пазарен“ означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар, добави още Дончев.

 

 

Пипнаха апаш с 45 крими регистрации, задигнал 8 800 лв. от мазе във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864978

Пипнаха апаш с 45 крими регистрации,
задигнал 8 800 лв. от мазе във Велико ТърновоКражба на голяма сума пари и вещи от жилище в областния град разкриха великотърновски криминалисти, съобщи полицията. Деянието е извършено на 9 май тази година. От избено помещение на жилището били откраднати 8 800 лв. и бяла техника. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 28-годишния Г. А. от В.

15 000 български предприемачи ще обучи до края на 2018 г. Дигиталният гараж на Google

http://nakratko.bg/category/29/159570/


Програмата на Google „Дигитален гараж“, чрез която потребителите се обучават на основни цифрови умения, ще бъде разширена с присъствени семинари в цяла България, благодарение на партньорство със Софтуерния университет (СофтУни) и с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), заяви на първия от тези семинари в София Анетe Крьобер-Риел, старши директор „Публични политики и връзки с правителствата” в Google.

Христо Комарницки: Лотарията не е мечта, а блато

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/hristo-komarnitski-lotariiata-mechta-blato.html

”Лотарията накара хората отново да мечтаят.” Май не е само субективно усещане. Наистина живея в гротескна антиутопия.

Христо Комарницки: Лотарията не е мечта, а блато

https://frognews.bg/novini/hristo-komarnitski-lotariiata-mechta-blato.html

”Лотарията накара хората отново да мечтаят.” Май не е само субективно усещане. Наистина живея в гротескна антиутопия.

Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие

http://www.cross.bg/veber-evropa-balkani-1574861.html

/КРОСС/ Западните Балкани трябва сами да имат желанието да се развиват. Това заяви пред БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП. По думите му фактът, че Западните Балкани са във фокуса на събитиятаq е голям успех на българското европредседателство. Искаме да сигнализираме отново на Балканите, че те са част от Европа. Време е да говорим за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви перспективи стоят пред тях. Добър знак е, че сръбският премиер Ана Бърнабич ще присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София - да седнем на една маса. Имаме открит проблем с Хърватска, той е малък, но ни затруднява, каза Вебер и изтъкна, че е необходимо в Западните Балкани да се решат всички въпроси за границите. Европейците трябва да се подготвим, за да понесем това разширение, двете страни трябва да си напишат домашното, каза той. Много от решенията в Европа трябва да се вземат единодушно, каза Вебер като посочи и теми като Иран или митата, които налага САЩ. Европа не взема бързо решения, обясни лидерът на ЕНП. Запитан кой от проблемите - излизането на САЩ от сделката с Иран или постигането на единна позиция за митата е по-труден въпрос, Вебер отговори, че европейците искаме чрез дипломация да принудим Иран да не посяга към ядрените оръжия. Това е разлом между Европа и САЩ. За Иран имаме единна позиция, да я продължим, да я стабилизираме. Европа трябва да придобие по-голямо самочувствие, каза той. Като европейци нямаме интерес от конфликт

Помощ! Роднини в социалните мрежи...

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/16/3177423_pomosht_rodnini_v_socialnite_mreji/?ref=rss


Николета Попкостадинова е създател на Loveguide - платформа за здравно и сексуално образование на тийнейджъри, която от 3 години провежда и тематични часове и обучения по метода "връстници обучават връстници" в цялата страна. Развива онлайн ресурси за тийнейджъри по тези теми и провежда много образователни кампании. Тя е автор на този текст - част от специалната поредица на "Дневник" - "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA. <br /><br />"На...

Фалшиви ченгета тарашат жилище на бизнесмен в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864946

Фалшиви ченгета тарашат жилище на бизнесмен в ПавликениЧетирима мними полицаи са нахлули във вторник през деня в апартамента на бизнесмен в Павликени, вързали жена му, хвърлили в ужас 81-годишната му майка и направили тараш в жилището. Мъжете били с черни дрехи и без маски, не са показали служебни карти или други отличителни знаци на МВР, но обяснили че са от полицията и трябва да извършат обиск в

Северна Корея заплаши да анулира срещата на високо равнище с Тръмп

http://econ.bg/Новини/Северна-Корея-заплаши-да-анулира-срещата-на-високо-равнище-с-Тръмп_l.a_i.761640_at.1.html

Северна Корея обяви, че ще „преосмисли“ срещата на високо равнище, ако САЩ не се откажат от искането Пхенян едностраннно и напълно да се откаже от...

/Видео/ Модна фиеста в Благоевград! ЮЗУ студенти и деца дефилираха със собствени тоалети

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%8e%d0%b7%d1%83/

Над 20 студенти от специалност Промишлени изкуства и мода от Факултета по изкуствата и деца дефилираха на модно ревю в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград.
Бурно аплодирани от свои преподаватели, колеги, приятели и родители студентите представиха разноцветни модели, проектирани от самите тях.

Модното дефиле започна с модели от специалности „Мода“ и „ Технология и мениджмънт на шевната индустрия“ степен „Бакалавър. Главна моделиера бе студентката Марина Николова от III-ти курс. Студентките представиха нейните иноваторски и шикозни рокли, топове и панталони.

Във втората част на ревюто, моделите дефилираха с модни произведения на студентка магистър от специалност „ Технология и мениджмънт на шевната индустрия“. Събралите се модни критици ахнаха пред новаторските идеи и красотата на младите модели.

Третата част започна с тоалети на „Малките дизайнери“ с начело Сияна Младенова. Колекцията бе свързана със слънчевото лято, което ни предстои и присъстващите на модното събитие видяха тоалети с интересни тоалети с растителни орнаменти.

На сцената излязоха и най-малките модели, представящи колекция пролет-лято на дизайнерката Айше Чаушева. С много емоции и завидно самочувствие, малките дами плениха сърцата на публиката и бяха гордост за родителите им. Умело позираха пред фотоапаратите и дадоха настроение на събитието.

След това се представиха и колекциите на студентките Моника Станева, специалност „Мода“ , Ралица Стоянова и Татяна Донкова. Ето и снимки от модната фиеста:

Материалът /Видео/ Модна фиеста в Благоевград! ЮЗУ студенти и деца дефилираха със собствени тоалети е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

https://www.actualno.com/politics/deputatite-prieha-na-pyrvo-chetene-promeni-v-zakona-za-obshtestvenite-porychki-news_674842.html

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу тенденциозното и неоснователно обжалване на поръчки. „За“ законопроекта гласуваха 93 народни представители, „Против“ – 20 и „въздържали се“ - 42, с което той бе приет. Промените бяха внесени от Парламентарната група на ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. В рамките

Облак пепел от вулкана Килауеа застрашава авиацията

http://www.cross.bg/kilayea-pepel-aviatziyata-1574860.html

/КРОСС/ Експлозиите във вулкана Килауеа на Хавайските острови се засилиха вчера, облакът от пепел над кратера се е издигнал на 3770 метра и властите обявиха червен код за опасност за авиацията, съобщи Ройтерс. Червен код означава, че вулканично изригване може да засегне полетите в района, като изхвърля пепел към въздушните трасета, според сайта на американския геофизичен институт, отбелязва агенцията. От изригването на Килауеа преди 12 дни вулканична лава е унищожила 37 сгради, повечето жилищни, и е причинила евакуацията на близо 2000 души.  

Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864971

Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчкиНе всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателя трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство,

Астероид с размерите на еърбъс е преминал близо до Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864945

Астероид с размерите на еърбъс е преминал близо до ЗемятаАстероид с размерите на еърбъс е прелетял на разстояние 203,4 хиляди километра от Земята, като не е създал опасност от сблъсък с нея, предава Асошиейтед прес. Агенцията цитира съобщение на изследователи от Центъра за малки планети към Смитсъновата астрофизическа обсерватория в Кембридж, щата Масачузетс. Астероидът е с название 2010 WC9.

Алпинистът Атанас Скатов: Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина

http://nakratko.bg/category/58/159569/


Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно. Това обяви във включване от Хималаите в  предаването "Тази сутрин" алпинистът Атанас Скатов.

Далеч сме от разрешаване на спора с Македония, подчерта Атина

http://www.moreto.net/novini.php?n=374285

Гърция съобщи, че са "далеч" от разрешаване на дългогодишния спор за името с Македония, въпреки че е постигнат напредък между двете държави по време на преговорите, информира "Ройтерс". Спорът е от 1991 г., когато Македония обяви независимост от разпадащата се Югославия.

Цените на площите за жилища в Англия със слаб ръст през първото тримесечие

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-ploshtite-za-jilishta-v-angliia-sys-slab-ryst-prez-pyrvoto-trimesechie-261176/

Несигурността около бъдещето на политиката вероятно ще се отрази върху стойността на незастроените площи в Англия през следващите тримесечия

Германия: Накъде с боклука?

https://www.actualno.com/features/germanija-nakyde-s-bokluka-news_674841.html

Досега Германия си беше решила проблема така: изнасяше в Азия голяма част от битовите си отпадъци, а останалата преработваше сама. Но след като Китай спря вноса, Германия се оказва със сериозен проблем. Накъде с боклука, след като Китай спря почти целия внос на битови отпадъци от Германия? Това затруднение обаче може да се окаже и шанс за германското отпадно стопанство. До неотдавна Германия изнасяше по 1,5 млн. тона пластмасови отпадъци в Китай и Хонконг. Китай се нуждаеше от тези суровини и

12 000 лв. прибраха "ало" измамници за ден

https://www.24chasa.bg/region/article/6864972

12 000 лв. прибраха "ало" измамници за денДве телефонни измами регистрираха полицаите в Благоевград за един ден, въпреки непрекъснатите предупреждения към хората да не дават пари, поискани по телефона.  Първата "изгоряла" е 79-годишна жена , която се подлъгала на обаждане по телефона от представил се за полицейски служител. Жената хвърлила през терасата 10 200 лв.

Жената, дала кола на атентатора от Сарафово: Беше приветлив, с европейско лице

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864947

Жената, дала кола на атентатора от Сарафово: Беше приветлив, с европейско лице"Приветлив, дружелюбен и учтив, с бяло лице и европейски черти" - така описа атентатора от летището в Сарафово жената, която му е дала кола под наем, Стоянка Тодорова. Жената работела в туристическа фирма в Слънчев бряг, а терористът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взел кола под наем от нея на 15 юли - три дни преди атентата.

13 общини са с финансови затруднения

https://www.actualno.com/business/13-obshtini-sa-s-finansovi-zatrudnenija-news_674830.html

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за анализа на Министерството на финансите на данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г., предаде репортер на Б

В Турция започна свещеният месец Рамазан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864961

В Турция започна свещеният месец РамазанВ 80-милионна мюсюлманска Турция започна Рамазанът- месецът на постите, наречен още оруч, който ще продължи един месец, предаде БТА.  Тази сутрин преди изгрева на слънцето милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур, с която започнаха постите. Оручът продължава до залеза на слънцето.

Петролът поевтинява незначително от сутринта

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-незначително-от-сутринта_l.a_i.761639_at.1.html

Цените на петрола спаднаха в сряда, заради повишените доставки, въпреки продължаващото намаляване на добивите на петрол от страните-членки на картела...

Десетки протестираха пред Светия Синод (снимки)

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/goran-blagoev-protest-pred-svetiya-sinod

Светият синод "взриви" идеята да станем църква-майка на Македонската архиепископия, заяви Горан Благоев

Георги Свиленски: Управляващите не защитават българските превозвачи

http://www.cross.bg/stoiinev-bulgarskite-prevozvachi-1574859.html

/КРОСС/ БСП поиска Борисов да дойде в парламента и да обясни как ще реши проблемите в транспортния сектор „На заседание на Съвета по транспорт на ЕС, в присъствието на министър Московски, както и на зам.-министъра по транспорт, когато е разглеждан пакета за мобилност, всички държави са си казали своите препоръки, само те са мълчали. Защо превозвачите ще протестират, ако им е защитен интересът?" Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски пред Нова телевизия. По думите му, ако левицата не е алармирала за проблема с превозвачите, никой е нямало да му обърне внимание. „Ако всичко бе ясно, нямаше преди дни комисар Булц да поиска да си дадем предложенията, защото нищо не сме представили и министър Московски да каже, че започват да ги пишат", подчерта Свиленски. Той не можа да разбере защо единодушно се е приело решение, с което се задължава Министерски съвет да вземе позиция по пакета за мобилност, след като такава вече има? „В една толкова напрегната и кризисна ситуация, като тази в транспортния сектор, е нормално българските народни представители да знаят- какво се случва, какви действия предприема правителството за намаляване на напрежението". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП на България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна

Водещи специалисти ще представят нови методи на Световен конгрес по ехокардиография

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864949

Водещи специалисти ще представят нови методи на Световен конгрес по ехокардиография
Водещи специалисти ще обсъдят нови методи за превенция на сърдечно-съдови заболявания на 24-ия световен конгрес по ехокардиография, който ще се състои в дните между 17-20 май в черноморския комплекс "Албена". За форума, който в 35-годишната си история за пети път ще заседава в европейска страна, съобщават неговите организатори - International

Срамува ли се Меган Маркъл от семейството си

http://clubz.bg/67913-sramuva_li_se_megan_markyl_ot_semejstvoto_si

Меган Маркъл вече брои часовете до мечтаната си кралска сватба с принц Хари. В това време членовете на семейството ѝ се надпреварват да се оплакват по медиите, че не са поканени.

Бившата актриса от сериала Suits е поканила само майка си и баща си, но в списъка на гостите не са нейният полубрат, полусестра и племенниците ѝ.

Ето какво е известно за семейството на Меган, според австралийското издание 9news:

Майка ѝ Дория Рагланд ще присъства на тържеството в Лондон. Дория е афроамериканка и Меган я описва като „свободен дух”. Смята се, че Меган е много привързана към майка си, двете публично бяха снимани заедно последно на игрите за военни ветерани в Торонто през септември м.г. 61-годишната Дория Рагланд трябва да прекара нощта преди сватбата в хотел с дъщеря си. Меган е единственото дете на инструкторката по йога и социална работничка.

Родителите на бъдещата съпруга на принц Хари се женят през 1979 г., развеждат се през 1987 г.

Бащата на Меган Томас Маркъл съобщи, че въпреки че е поканен, няма да може да присъства на венчавката на дъщеря си и да я отведе до олтара. Той се извини с проблеми със здравето. 73-годишният Томас се оплаква, че страда от болно сърце и твърди, че е претърпял инфаркт наскоро.

Томас Маркъл съобщил пред изданието "Ти Ем Зед", че е решил да не присъства на церемония в Лондон тази събота. Дворецът Кенсингтън излезе с изявление, че това е "дълбоко личен момент за госпожица Маркъл". Съобщенията идват след статии в британския таблоид "Мейл он сънди", че бащата на Меган е позирал пред британски папарак за серия от снимки, свързани с предстоящата сватба срещу внушителна сума.

Действията си Томас Маркъл обясни с това, че през последните години папараците неведнъж са го снимали в неспретнат вид. Затова се съгласил да го снимат – той просто искал да "поправи" имиджа си, но вместо това е излязъл "глупав и смешен".

Томас е бил осветител в Холивуд. Той често взимал малката Меган на работа със себе си и тя израснала по снимачните площадки. Работил е в тв продукции, които са печелили "Еми" като "Женени с деца". Томас е от холандско-ирландски произход и доскоро е живеел в Ню Мексико.

Саманта Грант е полусестрата на Меган и тя също не е поканена на сватбата.

Липсата на покана тя компенсира с множество медийни изяви, в които не крие недоброто си отношение към Меган. Сред тях е и участието ѝ сутрешното тв шоу "Good Morning Britain", където водещият Пиърс Морган я нарече "лешояд". Саманта е най-голямата дъщеря на Томас Маркъл и често се представя като Саманта Маркъл. 53-годишната жена беше диагностицирана с мултипленна склероза през 2008 г. и сега е в инвалидна количка. В момента пише книга, посветена на Меган. 

Полубратът на Меган Томас- младши също няма да е на сватбата. Той работи като стъклар в Орегон. В началото на май Томас публикува отворено писмо, в което съветваше принц Хари да отмени насрочената за 19 май сватба. Той описа Меган като "повърхностна, надменна жена, която ще ви направи за смях, а и кралското семейство" и нарече предстоящия брак "най-голямата грешка в историята на кралските сватби". "Объркан съм защо не виждате истинската Меган като останалия свят. Нейният опит да се вживява в ролята на принцеса като холивудска актриса под средното ниво остарява. Що за човек използва баща си, докато той банкрутира, а след това го забравя в Мексико, разорен заради преобладаващо нейни дългове", пише в писмото Томас Маркъл-младши. "Очевидно е, че малката ѝ холивудска слава е завъртяла главата ѝ. Да не споменаваме, че на всичко отгоре тя не кани семейството си на сватбата, а кани напълно непознати", се казваше още там.. 

Той беше обвинен, че е заплашил приятелката си с оръжие, насочено в главата ѝ миналата година. Смята се, че има сериозни проблеми с алкохола. 

Сред гостите на Меган и Хари няма да бъде е бившата жена на Томас-младши - Трейси. Тя все пак пристигна в Лондон с двамата си синове Тайлър и Томас в началото на седмицата и написа във фейсбук многозначително: "Ние сме тук. Йе!". По-късно маркетинг специалистката отново пусна съобщение в социалната мрежа: "Бог, любов, семейство, приятели, здраве, даване и пътуване". 

Двамата племенници на Меган - 25-годишният Тайлър и 26-годишният Томас също не са поканени на сватбата. За Тайлър се смята, че работи във ферма за отглеждане на канабис в Орегон, а Томас е управител на пицария от веригата "Домино".

Бившият съпруг на Меган Тревър Енгелсън е холивудски филмов продуцент. Той също не е сред поканените. Двойката се разведе дискретно и без много шум през 2013-а година след 2-годишен брак.

В сряда стана ясно и кои ще са шаферките на сватбата на годината. Те са шест на брой, най-малка е тригодишната принцеса Шарлот, дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Освен Шарлот, сред избарните шаферки са две от кръщелничките на принц Хари и две кръщелнички на Меган Маркъл. Принц Джордж е сред четиримата шафери.

На сватбата на Пипа Джордж и Шарлот вече бяха в ролята на шафери.

Децата на принц Уилям и херцогиня Катрин вече имат опит като шафери – на сватбата на леля си Пипа, която се омъжи за мениджъра на хедж фонд Джеймс Матюс на 20 май 2017 година.

 

Руската Ким Кардашиян отново взриви мрежата като свали дрехите /снимки/

http://www.struma.com/lyubopitno/ruskata-kim-kardashiyan-otnovo-vzrivi-mrejata-kato-svali-drehite-snimki_134320/

Голям хит в социалните мрежи фотографиите на руската моделка от Калининград Анастасия Квитко, на които красавицата, известна като Руската Ким Кардашиян, се появява без дрехи. Откровените снимки бяха публикувани на нейната страница в Instagram.

На тези снимки Анастасия Квитко, която стана известна благодарение на нестандартната си фигура, позира, прикривайки се само с ризата си. Постът е събрал за часове над 350 хил. харесвания.

Анастасия Квитко е родена в Калининград през...

Продължава

Отиде си един от най-великите писатели - Том Улф

https://www.actualno.com/literature/otide-si-edin-ot-naj-velikite-pisateli-tom-ulf-news_674839.html

Легендарният писател и журналист Том Улф почина на 87-годишна възраст, обяви агентът му, цитиран от "Ройтерс". Улф е починал от инфекция в болница в Ню Йорк. Улф беше една от най-магнетичните фигури на 60-те години. Той е сред ярките представители на движението "Нова журналистика", което въведе използването на литературни техники в по същество репортерски материали. Улф пионерстваше в този жанр заедно с Труман Капоти, Норман Мейлър и Хънтър Томпсън и бързо се превърна в култ

Ги Верхофстат: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864941

Ги Верхофстат: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕСЕвропейският парламент ще одобри споразумението за напускане на Великобритания, само ако правата на европейските граждани, живеейки във Великобритания, включително и българите, живеещи там, бъдат гарантирани. Това каза пред камерите на БНТ главният преговарящ от страна на Европейския парламент и лидер на групата на либералите Ги Верхофстат.

Многодетната, бременна и зарязана Николинка направи поразия, достойна за латино сериал

http://www.struma.com/lyubopitno/mnogodetnata-bremenna-i-zaryazana-nikolinka-napravi-poraziya-dostoina-za-latino_134319/

Яд ме е, че сега ще трябва да лежа в затвора, а тоя ще лежи до младата си любовница, наместо да гние в гроба, проклина 27-годишната жена

Изоставена от мъжа, от когото има 4 деца и с когото живеела на семейни начала жителка на котелското село Градец е задържана по обвинение в палеж. Това съобщиха от ОД на МВР - Сливен. Инцидентът при който изгоря къщата на 49-годишния Борис Оцов е станал през нощта на 13 май, само по чудо собственикът не е пострадал, а пристигналите огнеборци спрели пламъците до стената на съседните две жилища в ромската махала.

В хода на образуваното досъдебно производство е задържана 27-годишната...

Продължава

МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=374283

МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата за първи клас. Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да влияят за приема в училище. "Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда.

Вучич очаква от срещата на високо равнище в София "някои добри новини"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864938

Вучич очаква от срещата на високо равнище в София "някои добри новини"Президентът на Сърбия Александър Вучич, коментирайки информациите в медиите, че е получил от западните сили план за решаване на въпроса за Косово, заяви, че ще информира гражданите на Сърбия, "когато има нещо, което да получи в официален вид и което да е приемливо по какъвто и да е начин", пише вестник "Вечерне новости".

Атлетико Мадрид е фаворит срещу Олимпик Марсилия във финала за Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/atletiko-madrid-e-favorit-sreshtu-olimpik-marsilia-vav-finala-za-liga-680718.html

Тази вечер в Лион ще бъде определен носителят на трофея в Лига Европа. До финала достигнаха отборите на Атлетико Мадрид и Олимпик Марсилия.

Букмейкърите броят за явен фаворит тимът от испанската столица, като дават два пъти по-нисък коефициент за успех на отбора на Диего Симеоне. Самият аржентинец, който ще проследи мача от трибуните заради наказание от 4 мача, обаче не споделя това мнение.

"Излизаме в пореден финал. Радваме се, но се опитваме да запазим скромност. Предстои ни тежък мач със сериозен съперник, който умее да атакува много добре. Приличаме си в много показатели.

Тъжно е, че няма да съм на скамейката, но се доверявам напълно на помощника си Херман Бургос. Работим заедно от дълги години и вече мислим еднакво", коментира Симеоне.

Треньорът на Олимпик Руди Гарсия също сподели мнението, че двата тима са подобни, но не заради стила на игра, а заради характера си.

"Атлетико е великолепен представител на испанския футбол, отборът разполага със солидна защита и отлично нападение. Добрата новина за нас е, че финалът е в един мач, в който всичко е възможно", каза Гарсия.

И Гватемала откри посолство в Йерусалим

http://clubz.bg/67912-i_gvatemala_otkri_posolstvo_v_jerusalim

Следвайки стъпките на Съединените щати, Гватемала откри днес посолство в Ерусалим, съобщиха световните агенции.
Президентът на централноамериканската страна Джими Моралес и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху бяха на откриването на дипломатическото представителство в офис комплекс в Западен Йерусалим. 

Гватемала е втората държава, която премества посолството си в Израел в Ерусалим, скъсвайки с десетилетията на международен консенсус посолствата да бъдат извън свещения град заради нестихващия израелско-палестински конфликт. 
На 14 май в Ерусалим се проведе тържествена церемония по откриването на посолството на САЩ, което предизвика масови палестински протести. При сблъсъци с израелски войници на границата на ивицата Газа бяха убити над 60 палестинци. 

Очаква се скоро и Парагвай да открие посолство в Йерусалим. Чехия и Румъния са сред страните, които изразиха готовност да си преместят от Тел Авив дипломатическите мисии в свещения град. 

"Йерусалим има специално значение и е свещен град за различни вероизповедания и статутът му следва да бъде определен в рамките на израелско-палестинските преговори за мир. В качеството си на страна-членка и предстоящ Председател на Съвета на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с "Квартета" за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта.", бе изтъкнато в становище на българското Външно министерство, разпространено през декември 2017 г. след решението на Доналд Тръмп да премести американското посолство в Йерусалим.

След тържественото откриване на посолството на САЩ в Йерусалим и насилието в Газа повечето американските вестници заключават, че израелско-палестинският мирен процес е мъртъв. 

Нищо не допринася повече за мирния процес от смъртта на над 60 палестинци и 2700-те ранени, към което трябва да добавим възобновеното напрежение между Иран и Израел и риска районът да пламне, отбелязва иронично в. "Вашингтон пост".

Мирният процес агонизира, точно както надеждите на два милиона души, натикани в тясна ивица земя край Средиземно море между Израел и Египет, посочва в. "Лос Анджелис таймс" и критикува действията на президента Доналд Тръмп, които отдалечават мира.

Насилието в Газа намалява, но напрежението - не, пише в. "Ню Йорк таймс". Не отслабват опасенията, че кризата може да прерасне във военни сблъсъци между въоръжената групировка Хамас, която контролира Газа, и израелската армия. Засега обаче Хамас изглежда склонна да се възползва от международните критики към тактиките на Израел.

Късно вчера лидерът на Хамас Исмаил Хания се появи в един от основните протестни лагери край град Газа. Около него се събраха няколкостотин души, които малко по-рано замеряха израелските войници с камъни и бягаха от пусканите от дронове метални кутии със сълзотворен газ.

"Не искаме мирни протести, искаме да изстрелваме ракети. Мъст! Мъст!", скандирали те според вестника.

Ще припомним, че Хамас е обявена от САЩ и Европейския съюз за терористична организация.

В. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че преместването на посолството е било обещавано от няколко американски президенти, включително Бил Клинтън и Джордж У. Буш, и изтъква, че Доналд Тръмп е изпълнил едно от предизборните си обещания.

Според "Вашингтон пост" обаче, за Тръмп не е било достатъчно, че е задълбочил пропастта между демократите и републиканците по въпроса за Израел, та изостря и разногласията сред американските евреи, повечето от които (68 процента) са били против преместването на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Депутатите ще обсъдят доклада на временната комисия за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/deputatite-shte-obsadiat-doklada-vremennata-komisiia-chez.html

Парламентът ще обсъди Доклада на Временната комисия за установяване всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и проект на решение по доклада. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица.

Мъжът, спасил над 2 млн. бебета, дари кръв за последен път (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864937

Мъжът, спасил над 2 млн. бебета, дари кръв за последен път (Видео)След повече от 60 години, през които е дарявал кръв почти всяка седмица, австралиецът Джеймс Харисън извърши последната си кръводарителска акция, предаде NOVA.  81-годишният мъж споделя, че би продължил, но лекари са го посъветвали да спре, заради напредналата му възраст. Джеймс Харисън е известен в австралия като човекът със златна ръка,

Остри реакции срещу предлаганите промени в Закона за хазарта

http://www.struma.com/bulgariya/ostri-reakcii-sreshtu-predlaganite-promeni-v-zakona-za-hazarta_134317/

Редица организации се обявиха против идеята да се забрани рекламата на хазартни игри

Остри реакции срещу предлаганите промени в Закона за хазарта. Редица организации се обявиха против идеята на вицепремиера Валери Симеонов да се забрани рекламата на хазартни игри.

С промените, внесени от група народни представители от Обединени патриоти в парламента миналия петък, по същество се забранява, освен пряката, и непряката реклама на хазартни игри като например изписването им върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт. Упреците са за неясни текстове, предложени...

Продължава

Симеонов: Акули казват - "не посягайте на мечтите на малките рибки"

http://clubz.bg/67911-simeonov_akuli_kazvat_ne_posqgajte_na_mechtite_na_malkite_ribki

Напълно очаквахме кампанията срещу промените в Закона на хазарта, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът Валери Симеонов. Той бе на поредна среща с парламентарна група - днес "Воля" - пред които представи поредицата си законопроекти.

Симеонов коментира така бурната кампания срещу неговите предложения за ограничаване на рекламата на хазарта:

"Не посягайте на мечтите на българите""... Това ми звучи като стадо акули, които призововат - не посягайте на мечтите на малките рибки"

И заяви твърдо, че ще подкрепи всяко предложение за увеличаване на данъците върху хазарта. Отбеляза, че в момента Българският спортен тотализатор е сериозно ограничен от закона, а пък частните хазартни оператори не са длъжни да заделят средства за спорт.

"Не виждам защо да не се добави и данък ДДС, така че да се изравнят нещата. Такъв текст в законопроекта на НФСБ засега няма."

Но заяви, че е хубаво депутатите на партията да предложат тези промени в комисия.

"Реакцията е повече от нагла, тя преминава границата. Така че - каквото се повикало, такова се обадило. При обсъждането на законопроекта в комисия ще предложим и въвеждане на данъци. Ще ги накажем, защото са много активни - ако искате така го тълкувайте."

"Воля" и Марешки подкрепили и законопроекта за промени в Закона за хазарта, и промените в тютюнопушенето на закрити места, които Симеонов предлага.

Тел Авив: Шестгодишно дете виси между небето и земята

https://petel.bg/Tel-Aviv--SHestgodishno-dete-visi-mezhdu-nebeto-i-zemyata__264804

Кадър Туитър Момиченцето се качило от леглото на прозореца в детска градина   Потресени минувачи заснеха невероятна сцена в детска гр...

Мегз претърпя тежък инцидент (Видео)

https://petel.bg/Megz-pretarpya-tezhak-intsident--Video-__264805

Вчера вечерта топ дизайнерката Мегз изправи косите на всичките си фенове. Своенравната хубавица, която една минута не може да стои мирно ...

Кола блъсна пешеходец в Добрич

https://petel.bg/Kola-blasna-peshehodets-v-Dobrich--__264806

Снимка: Булфото, архив 40-годишен пешеходец е блъснат от лек автомобил на ул. „Кирил и Методий”. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич. На 15 м...

Радвайте се, че сте живи! Земята се размина на косъм с космическа катастрофа

https://petel.bg/Radvayte-se--che-ste-zhivi--Zemyata-se-razmina-na-kosam-s-kosmicheska-katastrofa-__264807

Кадър Youtube Астероид с размерите на голям пътнически самолет е прелетял на разстояние 203 400 километра от Земята. Небесното тяло не е създа...

Конференцията "Медийна свобода и плурализъм" (излъчване на живо)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179521_konferenciiata_mediina_svoboda_i_pluralizum_izluchvane/?ref=rss


<br /><br />"Дневник" предава на живо международната конференцията "Медийна свобода и плурализъм", която започна тази сутрин в София. Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.<br /><br />Сред участниците са Марк Декан - главен изпълнителен директор...

Нова мода - нощем мият улиците в Пловдив, денем ги оросяват

https://www.24chasa.bg/region/article/6864929

Нова мода - нощем мият улиците в Пловдив,
денем ги оросяват- Акцията започва след полунощ, когато трафикът е утихнал и продължава до зори - Така се борим за по-свеж въздух, казва шефът на "Чистота" Иван Стоянов Цистерни с маркучи под налягане сноват по булевардите в Пловдив през нощта. Под напора на силната струя мъже мият възловите трасета, а машините с вода се движат на бавен ход.

Красива, талантлива и скандална - Тамара де Лемпицка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/krasiva-talantliva-i-skandalna-tamara-de-lempicka-6082358

Изключително влияние върху развитието ѝ като личност изиграва богатата ѝ баба Клементина, с която обикаля Италия и стига до Монте Карло, където Клементина „превзема“ казината

Хората с увреждания над 18-годишна възраст ще получават месечна парична помощ

http://www.struma.com/bulgariya/horata-s-uvrejdaniya-nad-18-godishna-vuzrast-shte-poluchavat-mesechna-parichna_134316/

Тя обаче ще бъде само за най-тежко болните, а размерът й ще е до минималната заплата

Месечна парична помощ и за хората с увреждания над 18-годишна възраст. Размерът ще е до минималната заплата и ще се дава само на най-тежко болните, научи bTV.

Новината идва след серията протести в последните години и след среща днес на родители и неправителствени организации със социалното министерство и депутати от ГЕРБ.

Сега държавата спира месечната социална помощ за отглеждане на дете с увреждане, когато то навърши 18 години. Така то остава само с инвалидна пенсия, която...

Продължава

Община Свищов промотира фестивалите си на изложението "Уикенд туризъм"

https://www.24chasa.bg/region/article/6864875

Община Свищов промотира фестивалите
си на изложението "Уикенд туризъм"Община Свищов участва за пореден път в туристическото изложение „Уикенд туризъм“, което се проведе в Русе. Събитието са организира съвместно с Министерството на туризма и специален гост беше ресорният министър Николина Ангелкова, разказаха от местната администарция. Домакините от град Русе се бяха постарали да организират събитието по-най добрия

Преглед на икономическите теми в печата, 16 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-16-май_l.a_i.761637_at.1.html

Задава се ново обедняване с ценови шок Прогнозират поскъпване на горивата, очаква се повишение в цените на газ, парно и ток В страната се...

За "другите", които не катерят върхове

https://www.actualno.com/viewpoint/za-drugite-koito-ne-katerjat-vyrhove-news_674652.html

За трагедията около Боян Петров се изговори прекалено много. Не беше нужно, но ние рядко се съобразяваме с това. Проблемът е, че вместо този тежък инцидент да ни обедини, той стана поредният повод за разделение. В стремежа си да засвидетелстват своето уважение и възхищение пред Боян, мнозина решиха, че имат право да гледат отвисоко и да съдят. Решиха, че има аршин, техният аршин, за това кой е велик и кой - нищожен, и за това кой заслужава почит и кой - унижение. Тези хора наредиха Боян, а пон

Без палатки и каравани на плажа това лято

http://www.struma.com/bulgariya/bez-palatki-i-karavani-na-plaja-tova-lyato_134315/

Кой ще следи за нощувките на пясъка?

Без палатки и каравани на плажа това лято. От Министерството на туризма обещаха солени глоби и строг контрол на незаконното къмпингуване. Кой ще следи за нощувките на пясъка?

На плажа и сега е забранено разполагането на палатки и каравани, по закона за Черноморското крайбрежие. Това обясниха от Министерството на туризма. Проверки дали се нарушава започват още следващия месец.

Заради липсата на регламент за къмпингуването обаче е спорно може ли да се нощува под открито небе...

Продължава

Врабевски: Службите да се сезират за чуждо влияние в Светия синод

https://www.actualno.com/society/vrabevski-slujbite-da-se-sezirat-za-chujdo-vlijanie-v-svetija-sinod-news_674833.html

„Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, докато десетки протестираха тази сутрин пред Синодалната палата срещу решенията на Светия синод на Българската православна църква, взети в началото на седмицата, по повод отбелязването на 1000 г. Охридска архиепископия. Искаме патриархът да свика извънредна сесия на Светия синод, на която да бъде преразгл

Експерт: Българското семейство не е пред разпад, то се е разпаднало

https://www.actualno.com/society/ekspert-bylgarskoto-semejstvo-ne-e-pred-razpad-to-se-e-razpadnalo-news_674834.html

"Това не ни се случва само в тролея и в живота ни се налага да мълчим. Виждате какво се случва с някои протести, хората са склонни да мълчат, защото ги е страх и знаят, че няма да бъдат защитени. Хората не търсят правосъдие, знаят, че е загубена кауза..." Това каза в коментар за случая с наръганото момче в  тролей в столицата директорът на Държавна психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. "Лошото е, че свикваме. Малко хора са склони да тъ

Градските съдии отново искат шеф, неудобен за ВСС

http://clubz.bg/67910-gradskite_sydii_otnovo_iskat_shef_neudoben_za_vss

Haдпpeвapaтa зa нoв пpeдceдaтeл нa Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (CГC) нaвлизa в нoвa фaзa. Ha 22 мaй e cвиĸaнo Oбщo cъбpaниe нa cъдa зa нoминиpaнe нa ĸaндидaти зa пocтa, а пъpвият пpeтeндeнт вeчe e яceн – 13 cъдии пpeдлагат Eвгeни Гeopгиeв зa cвoй пpeдceдaтeл, съобщава "Дe фaĸтo". Πppeдлoжeниeтo e внeceнo пo oбяд.

Дoтyĸ ce cтигa зapaди пpoвaлa нa пъpвaтa избopнa пpoцeдypa, пpoвeдeнa cлeд ocтaвĸaтa нa Kaлoян Toпaлoв. Πpи нaличиeтo нa двaмa ĸaндидaти – Eвгeни Гeopгиeв и Cвeтлин Mиxaйлoв oт CГC, ĸoитo ce бяxa caмoнoминиpaли, нa 13 мapт BCC нe избpa ниĸoгo зa пpeдceдaтeл.

Макар че получи отлични референции и за него се чуха само суперлативи, членовете на съвета въртяха, сукаха и Гeopгиeв пoлyчи само 5 глaca „зa“.

Въпросите към кандидата, избран от съдиите (в удивителен унисон с кафявите издания) бяха единствено в насока: как така е кандидатствал за програми и обучения в САЩ, да разкаже как се кандидатсва, откъде е спечелил стипендии и къде е видял обявленията (съдията към днешна дата е един от двамата експерти - български и международен, които одобряват кандидати от България по едната програма за САЩ, б.р.).

За запознатите с работата на ВСС е повече от красноречива петорката, която подкрепи Георгиев: Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска. Въпреки това той остана далеч от нужните 8 гласа з избор.

Mиxaйлoв бe пoдĸpeпeн oт 2 „зa“, a 7 oт ĸaдpoвицитe бяxa „пpoтив“ и двaмaтa ĸaндидaти. Toгaвa Cвeтлин Mиxaйлoв, бивш пpeдceдaтeл нa CГC, oбяви, чe пoвeчe нямa дa ĸaндидaтcтвa зa пocтa.

„He ĸoмeнтиpaм“, oтгoвopи днec Mиxaйлoв нa въпpoca нa Дe фaĸтo дaли вce пaĸ нямa дa ce вĸлючи и в нoвия избopeн тyp.

B глacyвaнитe oт CГC пpaвилa за общо събрание e зaпиcaнo cъщo, чe ĸpaтĸи мoтивиpaни пpeдлoжeния зa ĸaндидaти ce пpaвят пиcмeнo и ce пpeдaвaт нa aдминиcтpaтивния ceĸpeтap нa cъдa, ĸaĸтo и чe нoминaции мoгaт дa ce пpaвят и  ycтнo пo вpeмe нa caмoтo Oбщo cъбpaниe. Изcлyшвaнeтo нa пpeдлoжeнитe cъдии e пo peдa нa пocтъпвaнeтo нa пpeдлoжeниятa зa тяx, глacyвaнeтo e тaйнo c бюлeтинa c имeнaтa нa пpeтeндeнтитe. „Πoбeдитeл“ e мaгиcтpaтът, пoлyчил пoвeчe oт пoлoвинaтa oт глacoвeтe нa пpиcъcтвaщитe нa cъбpaниeтo cъдии c пpaвo нa глac.

До три месеца ще заработи оздравителният план за болниците във Враца и Ловеч

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-tri-meseca-shte-zaraboti-ozdravitelniiat-plan-za-bolnicite-vyv-vraca-i-lovech-261173/

Недоволстващите медици са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки, отбеляза здравният министър Кирил Ананиев

Буря и градушка удариха Северна България

http://www.struma.com/bulgariya/burya-i-gradushka-udariha-severna-bulgariya_134314/

Най-тежките поражения са в Плевен, Кнежа и Бяла Слатина

Силна буря с градушка и проливен дъжд удариха Северна България. Най-тежките поражения са в Плевен, Кнежа и Бяла Слатина.

В Плевен, навръх празника на града, стихията изкорени дървета, откърти ламарини от сгради. Проливният дъжд заля централните улици и приземни етажи на магазини и домове.

Заради изпочупените клони има десетки пострадали автомобили.

На много места в града имаше прекъсвания на тока.

Работата по отстраняване на щетите продължи през цялата...

Продължава

Как Путин ядоса Запада, като подкара "Камаз"

https://www.vesti.bg/sviat/kak-putin-iadosa-zapada-kato-podkara-kamaz-6082360

От днес едното платно на моста над Керченския пролив е отворено за автомобили

Варненци превърнаха стара сграда в красив шедьовър

http://www.moreto.net/novini.php?n=374274

Младежи промениха облика на една стара постройка в едно красиво и креативно място. „Искахме на тази огромна сива стена да покажем какво се случва тук и какво може да намерят хората“. Това казаха от екипа на „Иноватор“, пред репортер на Moreto.

Протест се обяви срещу решение на Светия синод да не се участва в съвместно честване с Македония

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179531_protest_se_obiavi_sreshtu_reshenie_na_svetiia_sinod_da/?ref=rss


Около 30 души се събраха пред Синодалната палата тази сутрин в знак на протест срещу решението на Светия синод на българската църква да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, предаде агенция "Фокус". Протестът започна в 09.00 часа пред Синодалната палата на ул. "Оборище".<br /><br />Те носят българско знаме и транспаранти с надписи: "Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската...

13 общини са с финансови затруднения

http://nakratko.bg/category/58/159568/


13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г.

Палестинците отзоваха посланика си в САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/palestincite-otzovaha-poslanika-si-v-sasht_134313/

Представителят на Организацията за освобождение на Палестина в САЩ Хосан Зомлот в скоро време ще се върне в палестинските територии

Палестинският президент Махмуд Абас реши да отзове посланика си в САЩ, съобщи палестинското външно министерство ден след прехвърлянето на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде Франс прес.

Представителят на Организацията за освобождение на Палестина в САЩ Хосан Зомлот в скоро време ще се върне в палестинските територии, се казва в изявлението на министерството.

източник: btvnovinite.bg

Белята БелеНЕ!

https://www.actualno.com/actualno/beljata-belene-news_674711.html

Дълго време се чудих как точно да започна този текст. Не за друго, а заради Боян Петров. Човек, който е по-голям от много върхове. Думите за увод някак не идваха в главата ми, колкото и да мислех – защото все се надявах да дойде хубава новина от Хималаите, но и заради факта, че иначе трябва да пиша за поредната наглост като тази за Пирин, срещу която Боян застана с името си. Пак и отново. За АЕЦ "Белене" става въпрос. Тази, която трябвало да строим, защото сме похарчили 3 мл

Лидерите на ЕС и Западните Балкани пристигат в София за срещата на върха

http://nakratko.bg/category/59/159567/


В България пристигат лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Поводът е срещата на върха на 17 май. Съпътстващата програма на събитието започва от днес.

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6864921

Вижте в кои части на столицата спират водата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Капитан Димитър Списаревски", в жк. "Дружба" 1, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 18.00 ч. на живеещите в района на ул. "Капитан Димитър Списаревски" от ул.

Делото „Сарафово” продължава в Бургас с разпит на свидетели

http://nakratko.bg/category/60/159566/


Продължава делото „Сарафово” с разпит на свидетели. Заседанието по делото за тероризъм, което се гледа от Специализирания съд, ще се проведе в съдебната палата в Бургас, предаде репортер на БГНЕС.

Никол Шерцингер си удари пръста, синката е във формата на "кървящо сърце" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6864901

Никол Шерцингер си удари пръста, синката е във формата на "кървящо сърце" (Снимки)Половинката на първата ни мъжка ракета Григор Димитров Никол Шерцингер показа снимки в инстаграм, на които се вижда, че си е ударила пръста, а синката, която се е образувала е във формата на сърце. "Лудо...Без да искам си ударих пръста с вратата днес. Само на мен ли ми се струва или прилича на кървящо сърце", написа тя на едната снимка.

"Независимая газета": Започва нов етап от информационната война Украйна-Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864874

"Независимая газета": Започва нов етап от информационната война Украйна-РусияЗапочва нов етап от информационната война между Украйна и Русия, пише "Независимая газета". Офисът на руската осведомителна агенция РИА Новости-Украйна в украинската столица най-вероятно ще бъде затворен, прогнозира вестникът и извежда в заглавие: "Киев откри сред журналистите агенти на Кремъл". Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обискира

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване