Здравният министър обвинява предшествениците си, не приема яйцата по себе си

https://frognews.bg/novini/zdravniiat-ministar-obviniava-predshestvenitsite-priema-iaitsata-sebe.html

Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. Но трябва да си отговорим на два въпроса - защо сега и към кого е този протест. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Доналд Туск и Бойко Борисов ще обсъдят напрежението в Близкия Изток

http://www.struma.com/bulgariya/donald-tusk-i-boiko-borisov-shte-obsudyat-naprejenieto-v-blizkiya_134312/

Основни акценти на срещата утре ще бъдат иновациите и дигиталната икономика, се казва в писмо на Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск публикува официално писмо преди утрешната му среща с премиера Бойко Борисов в София.

В него той отбелязва, че основен акцент по време на срещата ще са иновациите и дигиталната икономика.

Ще бъде засегната и темата за решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Вашингтон от международното споразумение за ядрената програма на Иран.

Туск подчерта, че Европейският съюз ще продължи да спазва договора с Техеран....

Продължава

Националната лотария излиза срещу Симеонов с всенародна подписка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864906

Националната лотария излиза срещу 
Симеонов с всенародна подпискаВъв всички пунктове за продажба на билети и на сайта е поканен да се подпише всеки Всички привърженици на демокрацията и всички кандидати да печелят от лотарийни билети са призовани да се включат в подписка, с която да се опълчат на вицепремиера Валери Симеонов. Могат да се подпишат във всички пунктове за продажба на билети и в сайта на

Бивш френски министър бе осъден на четири години затвор, две от които условно

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179529_bivsh_frenski_ministur_be_osuden_na_chetiri_godini/?ref=rss


Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак беше осъден вчера на втора инстанция от съда в Париж на четири години затвор, от които две условно по дело за укриване на данъци и пране на пари, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />На Каюзак беше наложена глоба от 300 000 евро и петгодишна забрана да заема изборни длъжности. В делото срещу него на първа инстанция през 2016 г. бившият козметичен хирург получи тригодишна присъда.<br /><br />Бившата...

Tesla Model X изтегли Boeing в Гинес

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-model-x-iztegli-boeing-v-gines-6082359

Поредната информация за Tesla само потвърждава убеждението, че автомобилите на марката са аналог на iPhone в автомобилния свят.

Здравният министър за врачанската болница: Яйца няма да свършат работа (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864902

Здравният министър за врачанската болница: Яйца няма да свършат работа (Видео)"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита в студиото на Нова тв здравният министър Кирил Ананиев, след като в началото на седмицата гневни медици от врачанската болница

Бури причиниха хаос в САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/buri-prichiniha-haos-v-sasht_134311/

Милиони останаха без ток

Мощни бури с градушки връхлетяха североизточните части на Съединените щати, като предизвикваха транспортни хаос и оставиха хиляди хора без ток.

Получени са над 50 съобщения за силни градушки в редица щати, включително Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк и Кънектикът. В Съливан, Северен Ню Йорк, е забелязано торнадо, но няма сведения за щети.

Близо 600 000 домакинства в Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания и Вирджиния останаха без ток.

Заради повалени от бурята дървета...

Продължава

Русия ще прави нов мост, по-скъп от Кримския

http://clubz.bg/67909-rusiq_shte_pravi_nov_most_po_skyp_ot_krimskiq

Русия се кани да строи нов мост, който ще струва 3.5 пъти по-скъпо от цената на Кримския мост. Железопътен мост ще свърже остров Сахалин с континента, съобщи руското издание "Комерсант", позовавайки се на руските железници. Идеята за това е още отпреди 80 години, но проектът е включен в транспортната стратегия на Русия до 2025 г.

19-километровият мост, който свърза анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров, струва 228 милиарда рубли (близо 3.1 млрд. евро).

Като най-оптимален е бил избран маршрутът от гара Селихин в Хабаровска област през най-тясната точка на Татарския пролив до станция Ниш на Сахалин. Дължината на моста ще е 6 километра, общата дължина на маршрута е 585 км. Целият проект е оценен на 540.3 милиарда рубли (близо 7.3 милиарда евро), от които само за моста са предвидени 252.8 милиарда рубли (3.4 милиарда евро). Други над 90 милиарда рубли (1.2 милиарда евро) е планирано да се вложат в жп линии на Сахалин и около 100 милиарда рубли (около 1.4 милиарда евро) - в дълбоководен терминал в Илинск, откъдето може да се доставят въглища с товарни влакове.

Проектните работи ще бъдат извършени през 2018-2020 г., строителството - през 2019-2023 г., но тези срокове са "предварителни".

Според "Комерсант" накрая цената на километър от моста ще се окаже 3.5 пъти по-висока от тази на Кримския. Това се обяснява с високата сеизмичност, сложните инженерно-геологически и хидрологични условия и труднодостъпния район в крайния Север.

"Основният въпрос е - в Крим населението е над 2.5 милиона души, а на Сахалин са не повече от 500 хиляди човека. Мостът има смисъл, ако бъде продължено строителството в посока на Хокайдо (японски остров с население от над 5.6 милиона - бел.р.)", смята управляващият партньор в експертната група Veta Иля Жарский.

По думите му, в стойността на съоръжението на Сахалин не са включени разходите за осигуряване на транспортната безопасност и изкупуването на земи.

Далекоизточният Сахалин е най-големият остров в Русия. Там са били изпращани заточеници още от времето на руските царе - "превъзпитание с каторжен труд". 

Изказване за „либийски модел” може да провали срещата Тръмп – Ким

http://www.struma.com/bulgariya/izkazvane-za-libiiski-model-moje-da-provali-sreshtata-trump_134310/

В дъното на сложната дипломатическа ситуация е изказване на новия съветник на Тръмп - Джон Болтън

Единственият безспорен външнополитически успех на администрацията на Доналд Тръмп до момента – сядането на Северна Корея на масата за преговори, е пред провал, след като късно вчера комунистическата страна отказа да участва в среща с Южна Корея и обвини САЩ в провокативно поведение.

Първоначално световните агенции посочиха като причина за резкия обрат учение с участието на американската армия, както и тази на Юга. По-късно обаче зам.-министърът на външните работи на КНДР Ким...

Продължава

Варненски фоторепортери с втора изложба

http://budnavarna.bg/34276-varnenski-fotoreporteri-s-vtora-izlozhba/

Втора изложба на действащи фоторепортери ще бъде открита на 22-ри май от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Красимир Делчев, Любомир Бенковски – Бенджи, Красимир Тодоров, Пламен Гутинов и Румен Сарандев ще представят общо 30 фотографии,  по шест от всеки автор. Снимките са от последните две години, част от тях отразяват събития от Варна, други – бежански лагер в Турция, една снимка – от трагедията в Хитрино. Предвидена е и съпътстваща изложба с 10 портрета на Мариела Русева, с автор Красимир Делчев.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Материалът Варненски фоторепортери с втора изложба е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спортната кариера на намушкания в столичен тролей младеж е под въпрос

https://offnews.bg//112/sportnata-kariera-na-namushkania-v-stolichen-trolej-mladezh-e-pod-vapr-680717.html

Момчето, което беше прието в "Пирогов" в понеделник вечерта след инциддент в тролей № 7, е в стабилно, подобряващо се състояние, съобщиха от болницата. 

На този етап състоянието му не налага да се правят допълнителни оперативни интервенции, извън онази, която изъвршиха по спешност при приемането му .  Той остава в хирургията на "Пирогов".

Пред bTV родителите на Борислав Великов разказаха, че момчето е искало да кандидатства в Националната спортна академия (НСА). Заради инцидента няма да може, защото за известно време трябва да забрави за спорта.

Борислав учи в спортното училище на ЦСКА и тази година завършва. Тренира джудо и самбо, а инцидентът може да повлияе сериозно на плановете му за бъдещето.

Вчера той беше опериран в „Пирогов” и беше в стабилно състояние. От болницата съобщиха, че състоянието му де подобрява и на този етап не се налагат още операции.

Това, което се е случило в тролея, е схема за отвличане на вниманието на шофьорите на тролеи, за да оберат парите на шофьора, коментира още Албена Великова.

Родителите на Борислав са категорични, че той не е агресивен и не е конфликтен. Настояват за най-тежкото наказание за нападателя Георги Георгиев.

Врабевски: Заговор зад гърба на патриарха. Службите да се сезират за чуждо влияние в Светия Синод

http://nakratko.bg/category/58/159565/


„Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”.

Американец отиде за гъби в гората и намери двуглав елен

http://www.struma.com/lyubopitno/amerikanec-otide-za-gubi-v-gorata-i-nameri-dvuglav-elen_134309/

Жител на американския щат Минесота отишъл в гората в търсене на гъби, а намерил трупа на елен с две глави и с бяла опашка, съобщава Science Alert. Мъжът е съобщил за находката в гората, а тялото на животното самка е било доставено на Министерството на природните ресурси на щата, където е било замразено за по-нататъшни изследвания: аутопсия, ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Проучванията показват, че гръбнакът на животното се раздвоява и от него израстват две шийки с...

Продължава

Лидерите на ЕС се събират в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=374281

Днес у нас пристигат лидерите на партньорските държави от ЕС, които тази вечер ще проведат неформална среща на високо равнище. Тя предшества форума "Европейски съюз - Западни Балкани", който ще се състои в четвъртък. Като извънредна точка в дискусиите е включена темата за бъдещето на иранската ядрена програма след решението на САЩ за излизане от сделката.

В края от 1 до 12 - по-кротко с излагането

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6864495

В края от 1 до 12 - по-кротко с излаганетоГолямото майско броене от 1 до 12 обединява всички абитуриенти в България. Провиквайки се, те сякаш искат да покажат на света, че идва ново поколение с нови, невиждани досега умения и идеи. И, както често се случва, тези велики идеи започват с недотам велики неща. Като например това да тръгнеш на прощалното тържество в училище с автомат

Евродепутат: Путин очевидно има интерес Европа да е разцепена

https://www.actualno.com/europe/evrodeputat-putin-ochevidno-ima-interes-evropa-da-e-razcepena-news_674827.html

Русия днес е готова да води война, да използва военна сила, за да наложи своите национални интереси. Владимир Путин очевидно има интерес Европа да е разцепена, защото когато между нас има разногласия, за Русия е по-лесно да ни контролира. Това стана ясно от думите на Манфред Вебер, евродепутат и председател на групата на Европейската народна партия (EНП) в Европейския парламент в ефира на БНТ по темата с отношенията ЕС-Русия. Според Вебер и Меркел, и Борисов показват, че ние европейците имаме ж

Без жертви, но с много материални щети в Плевенско след градушката вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864898

Без жертви, но с много материални щети в Плевенско след градушката вчераБез жертви, но с много материални щети - такава е ситуацията в област Плевен след природната стихия вчера, съобщи областният управител на Плевен Мирослав Петров, цитиран от БТА. Над 130 са сигналите за паднали дървета, затиснати автомобили и разрушени покривни конструкции на територията на област Плевен,

Девня изпрати своите абитуриенти с бурни овации

http://budnavarna.bg/34273-devnya-izprati-svoite-abiturienti-s-burni-ovatsii/

С групово отброяване от 1 до 12, аплодисменти и празнични възгласи девненското СУ „Васил Левски“ изпрати своите абитуриенти сред шпалир от ученици, учители и родители. На тържествената церемония в школския двор присъстваха кметът на Община Девня Свилен Шитов, неговият заместник Донка Йорданова, представители на училищното настоятелство и  Обществения съвет на СУ „Васил Левски“, на индустриалните гиганти и др.
Четирима от общо 19-те зрелостници от профилираната паралелка по рекламна графика завършват средното си образование с отличен успех, като двама от тях – Лилия Узунова и Денислав Ангелов, са пълни отличници. Вместо традиционен абитуриентски бал в роден курортен комплекс младите хора и тяхната класна са решили да отидат на 3-дневна екскурзия в Гърция.
„Предстои ви първият житейски звънец. Оттук нататък вие ще си бъдете директори и класни ръководители“, обърна се към зрелостниците кметът Свилен Шитов, който им пожела успех на предстоящите матури.
Градоуправникът благодари на младите хора за това, че са избрали да се изучат в Девня и изрази увереност, че броят на абитуриентите оттук нататък ще нараства с всяка изминала година.

„Притежавате две основни предимства – младостта и знанията. Използвайте ги смело“, посъветва зрелостниците кметът и отрупа с цветя тях и класната им ръководителка Миглена Цветанова.
На свой ред младежите подариха на училището Тълковен речник на българския книжовен език и раздадоха грамоти на любимите си учители и на своята класна.
Изпращането на абитуриентите бе съпътствано от богата празнична програма, в която се включиха малки и големи ученици от СУ „Васил Левски“. Директорът на училището Георги Петков пожела на младежите да вървят смело напред в живота и да покоряват собствените си върхове.

Материалът Девня изпрати своите абитуриенти с бурни овации е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Диего Марадона продължава треньорската си кариера в Беларус

https://www.24chasa.bg/sport/article/6864860

Диего Марадона продължава треньорската си кариера в БеларусЛегендарният Диего Марадона продължава треньорската си кариера в Беларус. Бившият аржентински футболист подписа тригодишен с ФК "Динамо Брест". Марадона сподели снимка в социалните мрежи с новия договор и написа: "Благодаря за доверието. Другото ще го направим заедно." "Динамо Брест" обявиха в Туитър,

Протести в Истанбул, горят знамена на САЩ и Израел

https://www.actualno.com/balkani/protesti-v-istanbul-gorjat-znamena-na-sasht-i-izrael-news_674831.html

Повече от хиляда души се събраха в Истанбул в знак на неодобрение от решението на САЩ да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, предаде агенция МИА, цитирана от БГНЕС. Протестиращите се обявиха срещу смъртоносните сблъсъци по израелско-палестинската граница и подпалиха знамената на САЩ и Израел. „Ал Кудс (арабското име на Йерусалим - бел. ред.) принадлежи на мюсюлманите“, беше написано на плакатите, които носеха протестиращите. Един от присъстващите нарече америка

Богородица плува в езеро край Монтана

http://www.struma.com/lyubopitno/bogorodica-pluva-v-ezero-krai-montana_134308/

Образът на Богородица периодично се появява над езерото Монтанензиум в Монтана. Това разказаха в социалните мрежи очевидци на паранормалните сцени. Около странните явления в парка в областния град дълги години се разказват любопитни истории. Най-разпространената е, че Богородица се показва над водата, като това се случва предимно вечер. Фигурата ѝ се очертавала като лек облак и се движела по повърхността.

За подобно явление свидетелстват десетки души, но нито един от тях няма...

Продължава

Военноморските ни сили тренират битка със самолети, кораби и подводници

http://varnautre.bg/2018/05/16/81468/%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba

От 14 до 18 май 2018 година в териториалното море на Република България се провеждат тактически учения на корабни съединения от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Ученията се провеждат съгласно годишния план за подготовка на формированията от състава на Военноморските сили на Република България. По време на тактическото си учение дивизион патрулни кораби […]

Майката на мъжа, блъснал с колело дете: То е излязло на алеята внезапно, да са го държали за ръка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864890

Майката на мъжа, блъснал с колело дете: То е излязло на алеята внезапно, да са го държали за ръка (Видео)24-годишният Борислав Миланов блъсна с велосипеда си момиченце на една годинка. Детето беше прието в "Пирогов" с тежки наранявания, а мъжът, който първоначално избяга от мястото на инцидента, впоследствие сам отиде в полицията и бе задържан. „По разказа на сина ми детето внезапно се е появило пред него. Той не е имал време за реакция.

Прогноза за времето до края на май

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-do-kraja-na-maj-news_674828.html

До края на месец май почти всеки ден ще има превалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Няма да липсват и слънчеви часове, но те ще са главно преди обяд. Валежите ще са по-често в Западна и Централна България, там и количествата ще са малко над нормата. В Източна България ще са около нормата, съобщи bTV. Температурите няма да претърпят съществена промяна. Те ще са близки и малко по-високи от обичайните за този период - предимно между 22 и 27 градуса.

ЕС възнегодува срещу моста, свързващ Крим и Русия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179522_es_vuznegoduva_sreshtu_mosta_svurzvasht_krim_i_rusiia/?ref=rss


Европейският съюз нарече откриването на Кримския мост крачка "към насилствената интеграция на Крим в състава на Руската федерация" и действие, подкопаващо суверенитета на Украйна, предаде ТАСС.<br /><br />"Русия построи Керченския мост на Кримския полуостров без съгласието на Украйна. Това е поредно нарушение на териториалната цялост на Украйна от Русия. Създаването на моста има за цел по-нататъшната насилствена интеграция на незаконно присъединения Крим в състава на...

Twitter прави нови опити за борба с интернет троловете

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-pravi-novi-opiti-za-borba-s-internet-trolovete-261171/

Социалната мрежа ще ползва сигнали за проблемно поведение, за да разпознава нарушителите

Коя българска група ще свири на Wacken? Отговорът в началото на юни

https://offnews.bg//kultura/koia-balgarska-grupa-shte-sviri-na-wacken-otgovorat-v-nachaloto-na-iu-680716.html

Конкурсът WOA Metal Battle Bulgaria 2018 ще се проведе на 2 и 3 юни в столичния клуб “Мixtape 5”. Във финалите на четвъртото издание на конкурса ще видим общо 18 групи, а журито ще съобщи своя избор след края на втория ден - тогава ще стане ясно коя родна банда ще свири на най-големия метъл фест в света - Wacken Open Air. 

С цел непредубеденост при подбора и тази година предварителната селекция на групите бе направена от международно жури. Информацията и песните на всички банди, отговарящи на условията за участие бяха изпратени на представителите на WOA: Metal Battle в състав: Владимир Кравченко (Латвия), Ернст Кхичумов (Грузия), Лаурентио Строуц (Румъния), Карлос Клосму (Уругвай), Джесика Нареа (Швеция), Жаннот Хътчинсон (Люксембург).

Те излъчиха своите фаворити, а родните организатори само обобщиха резултатите, както следва:

Alien Industry, Anonyme, Badcast, Bleak Revelation, Born For Vengeance, Cortege, Dishonored, Escape From Inferno, Eufobia, Forgot The Ten, Fragments Of Existence, Grimaze, Hecktic, Hellrider, Historian, Il Pasaro, Out Of Tune, Terravore

В случай, че някоя от групите е възпрепятствана да участва, то тя ще бъдe заменена от следващите получили най-много гласове за участие: Absolute, Антифриз, Axez.

Всяка от вечерите групите ще започват в 17:00 часа, а всяка от групите ще разполага с 20 минути концертно време и общо 10 минути за подготовка на представянето и освобождаване на сцената. Групите ще бъдат оценявани от жури с международно участие, чийто пълен състав ще бъде представен в деня на откриването.

По традиция международния финал се провежда на две от големите сцени на Wacken Open Air - WET Stage и Headbanger’s Stage. В него взимат участие само 30 от над 50-те държави членки на голямото семейство на конкурса. Групите разполагат с възможността да дадат всичко от себе си пред публиката на най-големия метъл фестивал в света и да ѝ покажат какво е състоянието на метъл сцената в родната им страна.

В първите години, международното жури (по един съдия от всяка участваща държава) избираше една печеливша група. От 2014 година журито избира “топ 5”, а класираните групи вече получават материални и парични награди.

Представилите страната ни в предишните издания са Dash The Effort(2015), Lieveil (2016) и Ophan (2017). Групите се представиха повече от добре пред международното жури и публика в Германия и оставиха много добри впечатления. Така поставиха добро начало в представянето на родната сцена и за в бъдеще.

Очаквайте окончателната програма по дни и часове на провеждане!

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград спечели две авторитетни награди от Национален конкурс "Най-зелените компании в България"

http://www.struma.com/obshtestvo/vodosnabdyavane-i-kanalizaciya-eood-blagoevgrad-specheli-dve-avtoritetni-nagradi_134307/

Конкурсът се провежда за 8-ми път и е под патронажа на Министерството на околната среда и водите

Най-добрите идеи, проекти и постижения в областта на устойчивото развитие и опазването на околната среда от страна на бизнеса в България бяха отличени на официална церемония на 11 май в София в авторитетния Конкурс "Най-зелените компании в България". Надпреварата се организира за 8-ма поредна година от b2b Media.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград заслужено и очаквано спечели две награди от Конкурса и показа, че е един от лидерите и...

Продължава

Варненска майка: биха сина ми без причина на спирката

http://budnavarna.bg/34270-varnenska-majka-biha-sina-mi-bez-prichina-na-spirkata/

Варненската майка Кремена Сотирова се оплака в групата „Забелязано във Варна“, че нейният син е бил блъскан и обиждан от негов връстник без причина, това научи BudnaVarna.bg.

Ето какво още написа тя:

Здравейте! Пише ви майка, чието дете днес 15.05.2018 г. на прибиране от училище е било унижавано и блъскано от друг ученик. Случката е станало около 19:00 ч. – 19:30 ч. на спирка „Армейска“ в гр. Варна. Синът ми на 14 г. в VIII Г клас е бил с друг съученик от училище ПГИ „Иван Богоров“. Докато чакат автобуса, при тях идва ученик от същото училище и започва да крещи, обижда и да блъска детето ми. Съученикът, с който е бил от VIII Б клас е гледал безучастно. Извършителят е неизвестен, но синът ми го е виждал в същото училище и с униформата на училището. Изплашен е, треперещ и плачещ. Страхува се отново да отиде на училище. Той е тих, плах, скромен и дори и през ум не ми минава, че би предизвикал някой. Класната и училищният психолог са уведомени. В недоумение съм дали училищните власти биха разрешили случая. Неизвестен е, но не е от хиляден град, а от 100-200 деца от горецитираното училище. Детето ми се страхува утре да не бъде пребит (по негови думи). Но „утре“ може да е той, а може и да е друго безпомощно дете. Надявам се случката да не потъне в архивите и да няма само прах в очите ни, че нещо се прави по въпроса от някоя инситуция. Дано има положително разрешаване на казуса без потърпевши. Благодаря Ви!

Материалът Варненска майка: биха сина ми без причина на спирката е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-05-16.html

На 17 май 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Капитан Димитър Списаревски“ жк. „Дружба“ 1, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Парламентът ще обсъди доклада на временната комисия за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864889

Парламентът ще обсъди доклада на временната комисия за ЧЕЗПарламентът ще обсъди Доклада на Временната комисия за установяване всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и проект на решение по доклада. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица, предаде БТА. Народното събрание ще обсъди още промени в Закона за

Много хора вдясно се притесняват от силата на СДС, обяви Лукарски

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/16/3179526_mnogo_hora_vdiasno_se_pritesniavat_ot_silata_na_sds/?ref=rss


Много хора вдясно се притесняват от силата на СДС, това обяви лидерът на партията, който се готви да напусне поста на конференцията на 7 юли, Божидар Лукарски. Изявлението дойде в отговор на въпрос дали партията би се присъединила към новия проект "Демократична България".<br /><br />Лукарски подчерта, че между програмите на СДС и обединението около Христо Иванов има много различия. Според него сериозна несъвместимост има и между програмите на събраните в "Демократична...

Лоша развръзка: Изчезналият в Лондон българин е починал

http://www.cross.bg/london-hristo-bulgarin-1574858.html

/КРОСС/ Изчезналият в Лондон българин, който беше в неизвестност от 12 май, е бил покосен от инфаркт. 48-годишният Христо Ангелов е кацнал в Лондон на 12 май, след което е бързал да хване автобус. За съжаление обаче, вероятно бързайки да хване автобуса е получил инфаркт. Това е съобщил непознат на сина на Христо - Ростислав, който живее в Лондон и издирваше баща си. Непознатият пътувал в автобуса, в който се случило нещастието, а след като прочел информация в интернет за изчезналия българин, се свързал с Ростислав Ангелов, пише "24 часа". Христо излетял за Лондон със свой приятел. Когато кацнали обаче се разделили, като Христо обяснил, че бърза да хване автобуса. От там следите му се губеха. Телефонът му е давал свободно до 14 май, след което е бил изключен. Семейството на починалия мъж благодари на всички, които се включиха в издирването на Христо Ангелов и станаха съпричастни с личната им трагедия.    

ПГИТ "Проф. Д-р Асен Златаров" в Петрич изпрати "Випуск-2018г."

http://www.struma.com/obshtestvo/pgit-prof-d-r-asen-zlatarov-v-petrich-izprati-vipusk-2018g_134306/

Професионална гимназия по икономика и туризъм "Проф. Д-р Асен Златаров" в Петрич изпрати с тържествена церемония с дванадесетокласниците си. Те тази година са 116 възпитаници от 5 паралелки- "Икономика и мениджмънт", Икономика, Банково дело, Организатор на туристическа агентска дейност и ресторантьорство.

В своето слово пред всички ученици директорът инж. Светла Данаилова посочи:" Този випуск бележи връх в наградите и постиженията. Учениците спечелиха над 230...

Продължава

Вижте реакцията на Гала, след като обявиха Боян Петров за мъртъв

https://petel.bg/Vizhte-reaktsiyata-na-Gala--sled-kato-obyaviha-Boyan-Petrov-za-martav__264798

Току що и Гала обяви новината, която „Петел” вече писа – алпинистът Боян Петров бе обявен за починал от Кирил Петков във фейсбук. Пет...

Министър Валентин Радев оглежда засегнатите от вчерашната буря райони

https://petel.bg/Ministar-Valentin-Radev-oglezhda-zasegnatite-ot-vcherashnata-burya-rayoni-__264800

Министър Валентин Радев пътува за Плевен, заедно с директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, ц...

Шофьор пламна като факла в електромобил Tesla

https://petel.bg/SHofor-plamna-kato-fakla-v-elektromobil-Tesla-__264801

Поредната авария с електромобилите с марка Tesla този път беше с трагичен край. Произшествието се случва в Швейцария, където на магистрала г...

Ето с колко лева живее българинът и за какво ги харчи

https://petel.bg/Eto-s-kolko-leva-zhivee-balgarinat-i-za-kakvo-gi-harchi__264802

Снимка: Булфото Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2018 г. е 1 407 лв. и спрямо същия период на 2017 г. се пови...

Вижте цялата мощ на бурята, която връхлетя Плевен (Снимки)

https://petel.bg/Vizhte-tsyalata-moshh-na-buryata--koyato-vrahletya-Pleven--Snimki-__264803

Ден след празника на Плевен, мощна стихия връхлетя града и околните му села, като разруши покриви на къщи и ранна зеледелска продукция. Те...

Във Варна ще се проведат състезания на младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец“

http://www.barometar.net/90970/

На 17 май, от 09:00 часа, на стадион „Локомотив” в гр Варна ще се проведе Областното състезание на младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец”. Надпревара ще има в следните дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 m щафетно бягане с препятствия”. Състезанията на младежките противопожарни отряди се провеждат ежегодно. Целта е  повишаване физическата дееспособност на младежите от […]

Гласуват номинациите за награда „Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=374282

Варненският общински съвет се събира на 30-то заседание от началото на мандата на местните избраници. Точките в дневния ред са само две. Предвидено е разглеждане на предложенията за присъждане на Голямата награда „Варна” и награда „Варна за ярки постижения в областта на културата за тази година.

Задържаха двама полицаи за изнудване

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-dvama-politsai-iznudvane.html

Двама служители на Охранителна полиция са арестувани, след сигнал за изнудване. Двамата полицаи изнудвали криминално проявени.

Албин Курти: Сърбия не е пречка за европейската интеграция на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864876

Албин Курти: Сърбия не е пречка за европейската интеграция на КосовоВ косовския парламент вчера, два дни преди срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, се състоя дискусия на тема "Албанците и европейските интеграции", организирана от движението Самоопределение, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Откривайки дискусията, лидерът на опозиционната партия Албин Курти каза, че не Сърбия е тази,

Звезди с драстични промени след като станаха известни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zvezdi-s-drastichni-promeni-sled-kato-stanaha-izvestni-6082336

Някои от тях спечелиха повече популярност с интервенциите, с които промениха телата и лицата си, отколкото с талант

Разясниха подробности за тестовете за първолаците

https://www.actualno.com/education/razjasniha-podrobnosti-za-testovete-za-pyrvolacite-news_674826.html

"Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването." Това обясни в интервю за bTV авторът доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението и човека на БАН. Трифонова потвърди, че тестът за първокласниците няма да е задължителен и няма да влияе върху приема в училище, а ще насочва учителите от забавачките към тези от възпитаниците им, които имат определени дефицити. По

Фатална забележка! Наръганият в тролея в София, Борислав от санданското село Катунци: Ножът мина на 2 см. от сърцето ми, ужасно боли

http://www.struma.com/obshtestvo/fatalna-zabelejka-naruganiyat-v-troleya-v-sofiya-borislav-ot-sandanskoto_134305/

Баща му Георги: Нападателят съсипа бъдещето му

18-годишният Борислав Великов от санданското село Катунци, който беше наръган с нож в тролей №7 в София, учи в спортното училище на ЦСКА. Тренира джудо и самбо, а инцидентът може да повлияе сериозно на плановете му за бъдещето, тъй като травмите не му позволяват да се яви на матурите, които предстоят, а това означава край, провал на бъдещето му, каза баща му Георги Великов, собственик на баничарница в селото.

Борислав е в стабилно състояние, но ще остане в болница няколко дни....

Продължава

Всеки ден вали до края на май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6864879

Всеки ден вали до края на майВсеки ден ще вали до края на месец май. Това сочи прогнозата, направена тази сутрин по Би Ти Ви. Времето се запазва като през последните дни - типично пролетно, със слънчеви часове до обяд и интензивни превалявания следобед. Възможни са още гръмотевични бури и условия за градушки като тези в Плевенско и Врачанско от вчера, нанесли сериозни щети.

Умишлен палеж на пет коли пред блок в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6864873

Умишлен палеж на пет коли пред блок в БургасПет автомобила вчера горяха пред жилищна сграда в Бургас. Инцидентът е станал 30 минути преди полунощ. Палежът е умишлен. Това е установено след потушаването на пламъците. Колата, от която е започнал пожарът, е "Фолксваген Туарег". Ползвана е от 46-годишен бургазлия. Автомобилът е подпален чрез заливане с петролен продукт.

13 общини са във финансови затруднения

http://econ.bg/Новини/13-общини-са-във-финансови-затруднения_l.a_i.761635_at.1.html

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от...

Кирил Ананиев хвърли вината за източването на болниците във Враца и Ловеч у медиците

http://www.cross.bg/vratza-ananiev-bolnitzi-1574857.html

/КРОСС/ Медиците от врачанската болница години наред са били свидетели на порочни практики, без да протестират. Защо не протестираха тогава? Този въпрос зададе в ефира на Нова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, коментирайки напрежението във Враца, където лекари и медицински сестри не са получавали заплати от месец февруари. "Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", бяха точните думи на министър Ананиев в предаването "Здравей, България". В началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева. Служителите в болницата не са получавали заплати от февруари. "Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев. "Тези болници (във Враца и Ловеч - бел.ред.) в продължение на 13 и повече години се водят във фалит. Източвани са милиони", каза Ананиев. В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца. "Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет

Лукарски смята, че опозицията в СДС е претърпяла поражение

https://frognews.bg/novini/lukarski-smiata-che-opozitsiiata-sds-pretarpiala-porajenie.html

СДС да продължи с нов председател, ново ръководство, но без нова политическа линия - така лидерът на партията Божидар Лукарски вижда нейното бъдеще след Националната конференция на 7 юли.

Сдружението на родовете от Македония: БПЦ трябваше да има стратегия за македонската църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864862

Сдружението на родовете от Македония: БПЦ трябваше да има стратегия за македонската църкваСветият синод на Българската православна църква отказа да изпрати делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Предложението за неучастие е на Русенския митрополит Наум и е подкрепено от 8 архиереи. Голяма част от българското общество е разочаровано от подобно действие на Светия синод.

Майката на колоездача, прегазил дете в Южния парк, с уникално обяснение

https://www.actualno.com/crime/majkata-na-koloezdacha-pregazil-dete-v-ujnija-park-s-unikalno-objasnenie-news_674825.html

Уникално обяснение даде майката на велосипедист, който в Южния парк прегази дете, счупи му крачето и му нанесе други травми. Според майката, която говори пред Нова телевизия, синът ѝ си карал в парка, а малкото момиченце е изкочило пред велосипеда му и той нямал време да реагира. Майката не коментира с каква точно скорост е карал синът ѝ. Обясненията продължиха с твърдението, че майката на детето го качила в детската количка и виновният не е разбрал, че момиченцето е наранено. Младият мъж обач

Хеликоптер издирва за последно Боян Петров

https://offnews.bg//obshtestvo/helikopter-izdirva-za-posledno-boian-petrov-680712.html

Хеликоптер излетя от Катманду към Шиша Пангма тази сутрин, за да издирва отново алпиниста Боян Петров, съобщи Dream Wanderlust в на страницата си във Фейсбук. 

Времето позволява да се проведе операцията за финално търсене на Боян, който е в неизвестност от 3 май. 

Наземните екипи също продължават издирването. Китайските спасители претърсват в района на Лагер 1 и ако времето позволява, ще продължат нагоре към Лагер 2. 

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно, заяви алпинистът Атанас Скатов, който изкачи без кислородна маска и без шерпи шестия по височина връх в света – Чо Ойо (8188 м.) и в момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува Еверест, по бТВ.

Дай Боже да стане чудо и да го открият жив и здрав, но шансовете са минимални, каза Атанас Скатов.

Няма лекарства за ХИВ във Варна

http://budnavarna.bg/34267-nyama-lekarstva-za-hiv-vav-varna/

Проблемът с лекарствата за ХИВ в София е временно решен. Но само в София.

В останалите градове в страната пациентите остават без терапия. За това алармира Националната пациентска организация.

Стана ясно, че в Националната пациентска организация независимо един от друг са постили няколко сигнала за липсващи медикаменти за ХИВ в аптеките на специализираните центрове. Сигналите се отнасяли за Стара Загора и Варна.

Според пациенти от Стара Загора от 2 седмици в болничната аптека в областния град липсват медикаментите Презиста, Трувада, Стокрин и други подобни.

Пациентите във Варна пък съобщават, че от четвъртък, 10 май, в аптеките липсва медикаментът Дерунавир. Лекарството липсвало, въпреки информацията, че медикаментът е закупен от болницата. Към момента лекарството все още не е налично в аптеката и пациенти с ХИВ не си получават необходимата терапия.

„Не сме правили проучване за положението в специализираните отделения в Пловдив и Плевен, но вероятността там да съществува подобен проблем, е голяма“, обясняват от Националната пациентска организация.

Според организацията най-притеснително е, че пациентите вече са прекъснали терапиите си заради липсата на медикаменти.

„Това може да доведе до резистентност към медикаментите, което би оскъпило лечението, но и създава реална опасност за живота на хората“, алармират пациентите.

Материалът Няма лекарства за ХИВ във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

При катастрофи през денонощието в страната е загинал един човек, 26 са ранени

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6864871

При катастрофи през денонощието в страната е загинал един човек, 26 са ранениПрез изминалото денонощие в страната са станали 23 тежки катастрофи, при които е загинал един човек и са ранени 26 души, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 61 леки и едно тежко пътни произшествия, пострадал е един

43-годишна жена е предизвикала автомелето

http://budnavarna.bg/34265-43-godishna-zhena-e-predizvikala-avtomeleto/

43-годишна жена предизвикала катастрофата, станала около 16:40 часа на кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Христо Смирненски“ във Варна.

На мястото на инцидента е установено, че 43-годишна жена, управлявала лек автомобил „Джип Чероки“, по време на движение, при маневра за завой надясно, губи контрол над автомобила и блъска лек автомобил „Ситроен“, след което се преобръща и блъска още 6 автомобила.

Изясняват се причините за възникването на инцидента, съобщиха от полицията за BudnaVarna.bg.

Четирима души са отведени за преглед в болнично заведение, като две жени са освободени без травми. Дете и възрастен мъж са получили контузни наранявания, двамата също са освободени без опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът 43-годишна жена е предизвикала автомелето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Могерини: Европа търси вариант да запази споразумението с Иран

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mogerini-evropa-tyrsi-variant-da-zapazi-sporazumenieto-s-iran-261169/

ЕС ще се опита да запази търговията с ирански петрол и работата на европейските банки в Иран, каза еврокомисарят по външната политика

HTC пуска първия "блокчейн смартфон" в света

https://news.bg/gadgets/htc-puska-parviya-blokcheyn-smartfon-v-sveta.html

Той ще позволява на потребителите сами да управляват информацията си

Българки мистериозно изчезват на остров Крит

http://www.cross.bg/krit-ostrov-antonina-1574856.html

/КРОСС/ Гръцката полиция е на крак заради мистериозното изчезване на българки на остров Крит и конкретно в района на град Ретимно. Според информация на близки, Антонина е живяла в Гърция като през м. април е пребивавала в Кипър, за да търси работа. След като не е успяла да се установи там се е върнала отново в Гърция и този път на остров Крит. Антонина е имала отношения преди време със сирийски гражданин, който е декларирал в полицията нейното изчезване. През последният месец и след завръщането си от Кипър тя е живяла на остров Крит при 60-годишен гръцки гражданин. Според показанията на гърка, Антонина е поискала от същия да си събере нещата от село Хумери, в което е живяла и е поискала да я закара в град Ретимно. В показанията на гърка има противоречия, поради което вчера дома му отново е претърсван от полицията, съобщава 24 часа. Същият гръцки гражданин е криминално проявен. Съден за убийство и е излежал в затвора 18 години. Освободен е скоро от затвора. Антонина е разведена от 10 години и има 16-годишна дъщеря, която не живее с нея. Що се касае до изчезването и на бременната Деси Илиева на остров Крит и отново в град Ретимно и там издирвателните операции продължават. Близките на Деси са предприели необходимите мерки и настояват за отваряне на мобилните телефони на двамата и продължаване на операцията по издирване на българката

Нападението с нож в тролей в София - заради схема за кражба в градския транспорт?

https://www.actualno.com/crime/napadenieto-s-noj-v-trolej-v-sofija-zaradi-shema-za-krajba-v-gradskija-transport-news_674817.html

Има ли схема за кражба зад случая, при който 17-годишен младеж беше наръган в гърдите? Според майката и бащата на пострадалия Борислав е напълно възможно, предвид думи и на шофьора на тролея, където е стана конфликта, вкарал Борислав в "Пирогов". Припомняме, че става въпрос за случай от онзи ден вечерта - в тролей номер 7, на ъгъла на ул. "Опълченска" и бул. "Сливница". Каква е схемата – група деца, обикновено от ромски произход, нарочно почва да прави бо

Читател на Будна Варна: катастрофа затруднява движението по центъра

http://budnavarna.bg/34262-chitatel-na-budna-varna-katastrofa-zatrudnyava-dvizhenieto-po-tsentara/

Читател на BudnaVarna.bg ни сигнализира, за лек пътен инцидент с лек автомобил, който обаче затруднява движението в централната част.

Автомобила който влиза с висока скорост от Бул. „Владислав Варненчик“ към Бул. „Мария Луиза“, се забива в колчетата на тротоара. За щастие инцидента се е разминал само със смачкани ламарини и няма пострадали хора.

Материалът Читател на Будна Варна: катастрофа затруднява движението по центъра е публикуван за пръв път на Будна Варна.

САЩ осъдиха построяването на моста към Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=374280

САЩ осъждат построяването и частичното откриване на мост през Керченския пролив, свързващ Русия и окупирания Крим. Това се казва в позиция на американския Държавен департамент, публикувана на сайта на институцията. В съобщението се посочва, че Крим е част от Украйна и че съоръжението е изградено без разрешение от украинските власти.

Арестуваха двама полицаи в София за изнудване

http://www.cross.bg/iznydvane-sofiya-politzai-1574855.html

/КРОСС/ Двама полицаи от 2-ро РПУ в София са арестувани заради изнудване. Задържаните са работили в района на Централна гара, научи "Хоризонт". Преди акцията по задържането им, в МВР е получен сигнал, че те са изнудвали за пари наркозависими. Арестуваните са служители на "Охранителна полиция" в Районното полицейско управление. Задържани са за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.      

Мъжа със златната ръка спаси милиони бебета

http://clubz.bg/67908-myja_sys_zlatnata_ryka_spasi_milioni_bebeta

След повече от 60 години, през които е дарявал кръв почти всяка седмица, австралиецът Джеймс Харисън извърши преди дни последната си кръводарителска акция. Харисън е известен в Австралия като Мъжа със златната ръка, защото е спасил повече от 2,4 милиона бебета, пише "Ню Йорк таймс".

Когато е на 14 години, той претърпява хирургическа операция. Тогава, за да оцелее, му преливат големи количества кръв. След като се възстановява и навършва пълнолетие, Харисън започва своята дейност като кръводарител. През следващите 60 години потиска своя страх от игли - казва, че никога не е гледал, когато го бодат - и дарява кръв през няколко седмици на различни места в Австралия. Оттогава е дарявал кръв 1173 пъти.

Лекарите правят и откритие - кръвта на Джеймс Харисън съдържа и рядко антитяло, което е необоходимо за новаторско лечение, което според медицинските власти в Австралия и Червения кръст на страната е помогнало за спасяването на над 2 млн. бебета от болест с потенциално фатален край. След 1967 г. над три милиона дози от Anti-D, както лекарството, съдържащо кръвта на Харисън, е наречено, са били предписани на майките в държавата континент.

Anti-D имуноглобулинът е инжекция, която е направена от плазмата на специални донори като Джеймс. Тези инжекции предпазват жени, които са с отрицателен резус фактор, да създадат потенциално опасни антитела по време на бремеността, когато бебето е с положителен резус фактор.

Преди дни Харисън седна на стола в Градския център за даравяне на кръв на Сидни за последното си кръводаряване. Той спира, защото лекарите са го предупредели, че на 81-годишна възраст вече е опасно за неговото здраве.

"Това е краят на една ера", коментира Харисън, който е пенсиониран служител в железниците, от своя дом в Нов Южен Уелс. "Тъжно е, защото чувствах, че мога да продължа."

'Купонджията', който трябваше да чисти старчески дом (трейлър)

https://offnews.bg//obshtestvo/kupondzhiata-kojto-triabvashe-da-chisti-starcheski-dom-trejlar-680568.html

Алекс е енергичен и чаровен двадесет и пет годишен младеж, който стои сред мигащите неонови светлини и пулсиращи ритми на нощен клуб в Гърция. Той си поема дълбоко дъх и започва да танцува в свой собствен ритъм.

Навън Алекс присвива очи под пастелните цветове на сутрешната светлина. Прибира у дома, но майка му е все още будна и го разпитва къде е бил. Тя му казва, че баща му е намерил работа и че ако тя не му допада, ще трябва да си намери такава, която харесва.

Новото работно място на Алекс е старчески дом. Когато пристига, основната зала е празна с изключение на възрастен господин, който седи на една маса. Алекс си слага слушалките, затваря очи и започва да танцува, докато чисти пода с парцала. Възрастният мъж се приближава към Алекс и го пита какво слуша, а Алекс му подава слушалките си. Той предлага да научи мъжа да танцува.

Гръцкият режисьор Йоргос Зоис заснема филма като част от европейската кампания #EUandME, която има за цел да популяризира ЕС, неговите ценности и политики сред младежите. "Купонджията" (Party Animal) е един от петте филма в кампанията, посветени на мобилността, възможностите за бизнес, цифровите технологии, устойчивото развитие и правата на гражданите. Със средствата на филмовото изкуство те обясняват как ЕС е подобрил и улеснил техния ежедневен живот.

Целият филм можете да видите на интернет страницата на кампанията

Знаете ли какви са възможността да развиваме уменията си и да правим бизнес в ЕС?

Обучение, придобиване на важни умения и подготовка за бъдещето

Ако мечтаете за обучение в страна от ЕС, но разходите ви притесняват, във ваша подкрепа е създадена програмата „Еразъм+“. Тя осигурява стипендии както на студенти, така и на хора в процес на професионално обучение. А в допълнителната програма „ЕразъмПро“ може да финансира провеждането на практика в чужбина за период от 6 до 12 месеца. Програмата "Еразъм+" позволява да следвате, да преминете обучение, да станете доброволец или да участвате в младежки обмен в 33 държави във и извън Европа. 

Искате да дадете своя принос за общността? Можете да го направите: като окажете подкрепа на новопристигнали бежанци, като разчиствате растителността с цел предотвратяване на горски пожари или като помагате за раздаването на помощи в засегнати от бедствия райони. Чрез Европейския корпус за солидарност можете да станете доброволец, да работите или да стажувате, за да помагате на хората в Европа и едновременно с това да придобиете нови ценни умения.

Нови езици? 
Трябва да опресните френския си или да придобиете основни познания по гръцки? С помощта на уебсайта за онлайн езикова подготовка на програма „Еразъм+“ можете да се включите в онлайн езиков курс, преди да заминете. Това ново умение в комбинация с другите знания, които ще придобиете по време на престоя в чужбина, ще направят автобиографията ви по-впечатляваща и ще ми помогнат да привлечете вниманието на работодателите.

Научни изследвания
Ако ученето е вашият живот, можете да кандидатствате за съвместна магистърска програма „Еразмус Мундус“ - за следдипломно обучение в две различни държави, разположени в ЕС или по целия свят. Ако сте учен, програмата „Мария Склодовска-Кюри“ може да ви даде възможност да живеете, да провеждате изследвания и да работите в чужбина.

Намиране на добра работа или консултиране при нужда от помощ

Ако наскоро сте завършили обучението си или напуснали работа и се чудите накъде да продължите, не сте единствени. 6,3 милиона млади европейци са в същото положение. Инициативата на ЕС „Гаранция за младежта“ има за цел да им осигури предложение за работа, образование, обучение по занаят или стаж в рамките на 4 месеца след оставането им без работа или напускането на образователната система. Можете да кандидатствам през съответната национална служба по заетостта, за да започнете професионалната си кариера или да продължите да учите.

Смяна на професията

Според статистиката човек сменя професионалната си кариера над пет пъти по време на целия си трудов живот. Всяко ново начало е свързано с нуждата от преквалификация за придобиване на уменията, необходими за новия сектор. Независимо дали се нуждаете от нови практически знания или допълнителна квалификация, можете да кандидатствате за обучения, финансирани от Европейския социален фонд.

Когато търсите работа, вратите на целия ЕС са отворени. Освен това схемата „Твоята първа работа с EURES“ може да ви помогне да започна професионална кариера в друга държава. Чрез нея може да ви бъде осигурен специален съветник, да ви бъдат предложени работни позиции и дори да получите финансиране за покриване на пътните разходи, ако трябва да отидете на интервю в чужбина.

Работата в офис не е за всеки. Ако идеята да възстановите разрушено училище или да помагате на новопристигнали бежанци ви допада повече, може би трябва да кандидатствате към Европейския корпус за солидарност. Той предлага платени и доброволчески възможности за участие в проекти из цяла Европа.

Работа за Европа

Ако искате да бъдете част от 55-те хиляди души, благодарение на които съюзът функционира, кариера в институция на ЕС би могла да се окаже подходяща за вас. Можете да посетите Европейската служба за подбор на персонал, за да разберете повече за наличните работни места.

Стартиране, управление и развиване на бизнес с помощта на ЕС

Когато става дума за бизнес в ЕС, граници не съществуват. Единният пазар позволява да предлагате продуктите или услугите си на над 500 милиона потребители. Стоките, хората и капиталите се движат свободно между различните държави.

Започването на бизнес не означава непременно да разполагате с голяма сума пари. Ако имате добра идея, ЕС може да осигури необходимата финансова подкрепа чрез широк набор от местни, регионални и национални инициативи. Без значение дали започвате нов бизнес или развивате вече съществуващ такъв, можете да кандидатствам за заеми, микрофинансиране, гаранции и рисков капитал с подкрепата на ЕС.

Нуждаете се от компетентен съвет? Enterprise Europe Network може да ви осигури опитен експерт, който разбира вашия бизнес модел. Той или тя може да ми помогне с план за действие и да се справи с всичко – от финансиране до интелектуална собственост. Освен това може и да ви съдейства при намирането на международни партньори, за да развиете и разширите бизнеса си в чужбина.

Ако неотдавна сте създали свой бизнес или имате намерение скоро да го направя, тогава отговаряте на критериите за допустимост за участие в практическо обучение във вече работещо МСП в която и да е държава от ЕС. Благодарение на програмата „Еразъм за млади предприемачи“ ще придобиете опит и знания за други европейски пазари, което може да помогне на новото ви начинание да процъфти.

Административни главоболия? Не и когато регистрирате бизнеса си в държава членка на ЕС. ЕС насърчава държавите да регистрират компаниите в рамките на три дни. Затова не е нужно да се тревожите за купчините документи – започването на бизнес става просто и лесно.

Платен отпуск, отпуск по майчинство и други привилегии за работещите

Знаете ли, че като служител на трудов договор в ЕС имате право на минимум четири седмици платен отпуск годишно?

А при болест или злополука имате право на социална закрила като отпуск по болест или обезщетение за безработица. ЕС е изградил защитна мрежа, която да помага на гражданите да излязат от трудни ситуации.

ЕС изисква от работодателите да уважават правата ма служителите. Те трябва да им плащат справедливо възнаграждение, да им осигуряват безопасни и достойни условия на труд, както и да не ги принуждават да работят повече от 48 часа на седмица. 

Ако сте родители, но не искате да се разделяте с кариерата си, законодателството на ЕС гарантира на мъжете и жените право на минимум 4 месеца родителски отпуск. А за всички бременни жени е предвиден платен отпуск по майчинство от минимум 14 седмици.

17 май - Световен ден на хипертонията

https://offnews.bg//mama-nindzha/17-maj-svetoven-den-na-hipertoniata-680714.html

Повишеното кръвно налягане (КН) е причина за смъртта на 9.4 милиона души в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради глобалното застаряване на населението. Причината за високото КН е обяснима с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекомерен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчна физическа активност. Предсърдното мъждене (ПМ) е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години,…

Граждани протестират пред Светия синод срещу спорна забрана

http://www.cross.bg/predi-sinod-svetiya-1574854.html

/КРОСС/ Протест пред Светия синод. Граждани ще се съберат пред сградата, за да покажат недоволството си от забраната български духовници да участват в честването на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Решението беше взето преди дни на заседание на Светия синод, въпреки че двете църкви си подадоха ръка преди няколко месеца. Това стана, след като Македонската архиепископия поиска Българската патриаршия да й стане църква-майка. Според протестиращите взетото на последното заседание на Синода решение е в пълен разрез с обещаното от владиците ни преди шест месеца и според тях демонстрирало обслужването на външни антибългарски протести.  

Стреляха по колата на Люси Иларионов

https://offnews.bg//112/streliaha-po-kolata-na-liusi-ilarionov-680713.html

27-годишен мъж е стрелял с газов пистолет по автомобила на режисьора Люси Иларионов. Инцидентът се разминава без пострадали, разказва bTV.

Миналата неделя Иларионов пътува от Варна за София заедно с приятелката си Ани Хоанг.

Около Велико Търново режисьорът изпреварва автомобил и по думите му шофьорът на другата кола вади газов пистолет и започва да стреля.

Хоанг заснема случката. От видеозаписа се вижда, че другият водач хвърля и бирени бутилки.

По случая е задържан 27-годишен мъж с полицейска мярка за 24 часа.

„Отвратително е да предполагаш, че някой може да ти извади пистолет, когато въобще не очакваш. Агресията е огромна”, заяви Люси Иларионов.

„Аз лично се чувствах застрашена за живота си, Люси можеше да загуби управление над колата, разминахме се с малко, имахме късмет”, допълни и приятелката му – певицата Ани Хоанг.

Вината Kabile на „Вила Ямбол“ спечелиха 2 медала на конкурс в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863260

Вината Kabile на „Вила Ямбол“ спечелиха 2 медала на конкурс в ЛондонТрима Master of Wine оценяваха българските напитки 46 български вина бяха оценени в конкурса London Experts in Wine Awards тази година, а сертификатите на медалистите бяха раздадени на 15 май в Лондон. “Вила Ямбол” спечели два медала. Единият е сребърен за виното Kabile от сорта Сира. Другият е бронзов за Kabile от сортовете Мавруд и Каберне

Лукарски: Мисля, че ще вземем решение за консервативно-патриотична линия

https://www.actualno.com/politics/lukarski-mislja-che-shte-vzemem-reshenie-za-konservativno-patriotichna-linija-news_674824.html

"На тази Национална конференция ще вземем решение и каква линия да следваме. Аз отдавна съм заявил моето мнение и виждам, че то събира все повече и повече поддръжници. Мисля, че ще вземем решение за такава линия консервативно-патриотична." Това заяви бъдещият бивш председател на СДС Божидар Лукарски. "Нарочно изчаках този Национален съвет, на който всички мои предложения се приеха с много голямо мнозинство. Групата, която се беше оформила като опозиция, най-меко ще кажа, че претъ

Журналист беше застрелян в Мексико, четвърти от началото на годината

http://www.cross.bg/meksiko-zhyrnalisti-yerta-1574853.html

/КРОСС/ Телевизионен журналист беше застрелян вчера в Мексико - четвърти от началото на годината, съобщиха в. "Универсал" и други медии. Два автомобила блокирали колата на Хуан Карлос Уерта в град Виляермоса в югоизточната част на Мексико, заяви губернаторът на щата Табаско, Артуро Нунес. Неизвестен мъж излязъл от единия автомобил и открил огън по журналиста. Според губернатора нападението не било извършено с цел грабеж. Уерта, който бил водещ на популярни новинарски програми в щата Табаско, имал 30 годишен професионален опит. Представителят на Комисията за защита на журналистите в Мексико, Ян-Алберт Хутсен призова за "бързо и цялостно разследване" на убийството. Според Хутсен най-малко две от четирите убийства на журналисти тази година са били "пряко свързани" с работата им. През 2017 г. Мексико оглави печалната класация на най-опасните за журналисти страни, със 17 убити представители на медиите, според Международния прес институт, отбелязва агенцията.  

Дъждовна стая, в която ще останеш сух, приема посетители в Шарджа

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/16/3179365_dujdovna_staia_v_koiato_shte_ostanesh_suh_priema/?ref=rss


Дъждовна стая - такова преживяване може да съществува пълноценно само на място, където дъждът е необичайно явление. Именно така са постъпили в Шарджа - град в североизточната част на Обединените арабски емирства.<br /><br />Стаята всъщност е доста просторно помещение, от чийто таван се леят неспирни струи вода. След като влезе в полутъмното пространство посетителят чува звука на падащите капки и усеща дъждовната свежест на въздуха. При това - без да се намокри. Специални датчици...

ОФК Пирин иска промяна на часа за дербито с Витоша Бистрица

http://regiona.bg/%d0%be%d1%84%d0%ba-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b8/

ОФК Пирин официално поиска промяна на часа на срещата реванш с Витоша Бистрица в Благоевград.

Молбата на отбора е да се промени часът на срещата с по-късен. Ето какво напикаха до БФС:

Уважаеми колеги,
Във връзка с настъпването на решителната част от първенството на Първа Лига и предстоящите баражи за разпределяне на крайното класиране, бихме искали да променим началния час на срещата реванш за разпределение на 13-то и 14-то място между ОФК Пирин ЕООД Благоевград и ФК Витоша Бистрица, предвидена за 21.05.2018 от 17:30, за възможно най-късен час. Предвид решителността на двубоя, зрителския интерес и високите температури по това време в Благоевград, както и очакваното затопляне според синоптиците, смятаме, че е в оптимален интерес двубоят да се проведе в по-късен час.
Наясно сме, че една промяна на часа на двубоя ще наложи и промяна на часа за срещата за разпределение на 11-то и 12-то място между ФК Етър В.Търново и ФК Дунав Русе, като настоящото писмо ще бъде изпратено и до тях, с надеждата за писмен отговор и разбиране, искането ни да бъде удовлетворено.
Смятаме, че така поставената молба е в интерес на футбола и в частност най-важният му фактор – привържениците на играта и футболистите.

Материалът ОФК Пирин иска промяна на часа за дербито с Витоша Бистрица е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЕС все още предоставя незаконни субсидии на "Еърбъс", заяви СТО

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179518_es_vse_oshte_predostavia_nezakonni_subsidii_na_eurbus/?ref=rss


Световната търговска организация (СТО) постанови вчера, че ЕС продължава да предоставя незаконни субсидии на самолетостроителя "Еърбъс" (Airbus), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Апелативен орган на СТО подкрепи първоначалното решение на организацията, според което помощта за концерна е довела до загуби от продажби за американския му конкурент "Боинг" (Boeing) на пазара за самолети с две пътеки и за много големи самолети.<br /><br...

Варненци превърнаха стара сграда в красив шедьовър

http://budnavarna.bg/34259-varnentsi-prevarnaha-stara-sgrada-v-krasiv-shedovar/

снимка: Будна Варна

Младежи промениха облика на една стара постройка в едно красиво и креативно място.

„Искахме на тази огромна сива стена да покажем какво се случва тук и какво може да намерят хората“. Това казаха от екипа на „Иноватор“.

Интересната фасада, която се намира на ул. „София 1“ е направена от трима майстори само за 5-6 дни.

На това място се организират различни събития, обучения и курсове, с цел да се предоставя среда и оборудване на мейкъри, предприемачи, техничари, хора на културата, занаятите и изкуствата, за да могат да разработват своите проекти.

източник: Морето.нет

Материалът Варненци превърнаха стара сграда в красив шедьовър е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Почина авторът на „Кладата на суетата“ Том Улф

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-avtoryt-na-kladata-na-suetata-tom-ulf-2097286

Американският писател и журналист Том Улф, автор на романа "Кладата на суетата", почина в Ню Йорк на 87-годишна възраст, съобщи неговият литературен агент, цитиран от световните агенции.
 
Писателят е починал в болница в Манха

Блясък: Джон Траволта в прелестната компания на съпругата и дъщеря си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bliasyk-dzhon-travolta-v-prelestnata-kompaniia-na-syprugata-i-dyshteria-si-snimki-2097251

Помните ли малката дъщеря на Джон Траволта, която придружаваше звездните си родители на различни светски събития? Днес няма и следа от пухкавите бузки на Ела Блу, които са отстъпили място на нежни черти. img wide]33197709[/i

Онкодерматолог: Прегледайте бенките преди лятото и се пазете от слънцето

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/onkodermatolog-pregledajte-benkite-predi-liatoto-i-se-pazete-ot-slynceto-2096962

Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни се иска да прекарваме много време на открито, прекомерното излагане на слънце е рисков фактор за развитие на меланом – най-агресивният кожен рак.

Затова онкодерматолозите предупреждават: прегледайте бенките си преди лятото и задължит

Пишат нов закон и дефиниция за хората с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pishat-nov-zakon-i-definiciia-za-horata-s-uvrezhdaniia-2097283

Хората с трайни увреждания над 18 години ще получават лична помощ според социална оценка на индивидуалните им потребности, а не според степента на увреждане. Това ще бъде заложено в новия закон за хората с увреждания, който се подготвя от работна група към социалното министерство с участието на орг

Близо 7000 лева изхвърли през терасата си 80-годишна на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/blizo-7000-leva-izhvyrli-prez-terasata-si-80-godishna-na-telefonni-izmamnici-2097297

80-годишна от Кърджали изхвърлила през терасата си 6100 лева, 390 евро и златни накити на телефонни измамници на 15 май, около 16.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Баба подхвърли близо 23 хил. лв. в храсти на ало измамници

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/baba-podhvyrli-blizo-23-hil.-lv.-v-hrasti-na-alo-izmamnici-2097291

81-годишна жена от Смолян стана поредната жертва на телефонни измамници, като подхвърли в храсти голяма сума пари и златни накити, съобщават от полицията.

Остава в сила бедственото положение в Бяла Слатина и Плевен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostava-v-sila-bedstvenoto-polozhenie-v-biala-slatina-i-pleven-2097259

Започва оценка на щетите от преминалата вчера буря с проливен дъжд и градушка в община Бяла Слатина, съобщиха от общината. На официалната интернет страница на общината са обявени и телефони за подаване на сигнали за нанесени поражения.

Екипът на Боян Петров: Спасителната акция е прекратена

//dariknews.bg/novini/sviat/ekipyt-na-boian-petrov-spasitelnata-akciia-e-prekratena-2097272

Спасителите от екипа на Боян си тръгват, "знаейки, че всичко възможно наистина беше направено".

Димитър Цанчев: Преди срещата ЕС-Западни Балкани започнахме от нулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864861

Димитър Цанчев: Преди срещата ЕС-Западни Балкани започнахме от нулатаНе е пресилено да се каже, че в подготовката за провеждането на срещата ЕС-Западни Балкани, започнахме от нулата. Подкрепата в началото беше изключително резервирана. Постигнатото е част от усилията на премиера, правителството, външния министър и българската дипломация. Това коментира постоянният представител на България към Европейския съюз

Колко време ни е нужно, за да спечелим нов приятел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kolko-vreme-ni-e-nuzhno-za-da-spechelim-nov-priiatel-6082349

Не се изисква много за полагането на основите на едно приятелство, което може да се окаже за цял живот

Лихвите по кредитите няма да се вдигнат от 1 юли, увери Менда Стоянова

http://clubz.bg/67907-lihvite_po_kreditite_nqma_da_se_vdignat_ot_1_yuli_uveri_menda_stoqnova

ИКОНОМИКА Менда Стоянова и Йордан Цонев 12112015 1

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова повтори и потрети днес от трибуната в пленарна зала, че лихвите по кредитите няма да се вдигнат от 1 юли заради отпадането на бенчмарка SOFIBOR (СОФИБОР). 

След неколкочасови дебати, депутатите приеха на първо четене днес промени в Закона за кредитните институции, уреждащи случаите на промяна или отпадане на бенчмарк, като се променя и Закона за потребителския кредит и Закона за кредитите за недвижими имоти за потребители. Промените се налагат заради влезлия в сила от 1 януари 2018 г. европейски регламент за индекси, използвани като бенчмаркове за целите на финансовите инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестициите.

От 1 юли т.г.  БНБ няма да изчислява повече индексите СОФИБИД и СОФИБОР, като вариантите са или да отпаднат изцяло от модела за образуването на лихвите по левовите заеми в България, или да продължи да се изчислява от друга лицензирана фирма.

От БСП видяха в промяната опит да бъде легализирано безпричинно вдигане на лихвите по кредитите. Осем от банките в България, в т.ч. най-големите, използват СОФИБОР при формирането на лихвените си проценти по потребителски и ипотечни кредити. С премахването на СОФИБОР ще се променят договорите на потребителите за сключените вече заеми.

В случай че СОФИБОР бъде заменен с друг индекс, това обстоятелство трябва да бъде уточнено в договорите, което вероятно ще наложи преподписването им. Но при избор на друга лицензирана фирма, която да го изчислява, формулата за образуване на лихвите няма да се промени.

Соцдепутатът Румен Гечев нарече обявената преди време компания Thomson Reuters, която да изчислява индекса,  "медийна агенция". Гечев, който е професор и доктор на икономическите науки, и е специализирал икономика в три американски университета, се оказа, че не знае, че Thomson Reuters е компания, която се търгува на борсата, и агенция Reuters е само една от сферите й на дейност.

Менда Стоянова посочи, че БНБ не иска да поддържа един СОФИБОР, който е възможно да бъде манипулиран. По думите й е по-добре БНБ да се се съсредоточи върху правенето на истински бенчмарк, който се изчислява на база на сделки, което се прави от 2016 г. Според ДПС, ако СОФИБОР го няма, БНБ трябва да направи индекс на много по-широка основа. Депутатите от Движението за права и свободи подкрепиха законопроекта, който, според Йордан Цонев, няма да повлияе нито пряко, нито косвено върху лихвите.

Промяната в Закона за кредитните институции е абсолютно необходима и категорично е в защита на българските потребители, каза Стоянова. 

Дебатът от тази трибуна се измести от същината на законопроекта, за който говорим, каза Стоянова. Според нея от трибуната са се направили внушения, че последица от законопроекта ще бъде увеличаване на лихвените проценти, което не отговаря на истината. 

Като приемем Закона за кредитните институции веднага, след 1 юли 2018 г., ще се видят кои са момчетата, които правят новия СОФИБОР, каза Румен Гечев. По думите му, ако няма такъв индекс, ще бъде интересно какво ще изберат българските банки.

"Вие казахте: "Спокойно, деца, ще има СОФИБОР. Аз неслучайно много ясно намекнах, че някой се готви да го прави. Вие знаете, този проект, който е внесен, е проект, разработен от БНБ. Напълно нормално е те да използват народен представител, който да го внесе в парламента“, каза соцдепутатът, който отбеляза, че БНБ не са дали никакво писмено становище по въпроса. 

Търсят Боян Петров за последно с хеликоптер около лагер 2 на Шиша Пангма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864857

Търсят Боян Петров за последно с хеликоптер около лагер 2 на Шиша ПангмаПродължава издирването на Боян Петров в Хималаите. Хора от екипа на алпиниста в България съобщиха за БНТ, че днес един хеликоптер ще направи оглед на терена около лагер 2 в района на връх Шиша Пангма. Шерпи и алпинисти ще претърсват за следи от Боян Петров в ниските части на върха. Сайтът Dream Wanderlust съобщава, че времето е сравнително добро.

Поредно противопоставяне в правителството на Мей за Brexit

https://www.actualno.com/europe/poredno-protivopostavjane-v-pravitelstvoto-na-mej-za-brexit-news_674816.html

Противоречията относно Brexit при управляващите консерватори във Великобритания не стихват. Пореден рунд във вътрешната борба при торите е предупреждение от страна на министъра по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис към британския премиер Тереза Мей относно евентуалния бъдещ митнически съюз между ЕС и излязлата от границите на Съюза Великобритания. Дйевис е предупредил Мей, че готвеният бъдещ съюз може в крайна сметка да е незаконен. Затова и спешно правосъдното министерство на Великобритания тря

Арестуваха двама полицаи в София за изнудване

http://www.mediapool.bg/arestuvaha-dvama-politsai-v-sofiya-za-iznudvane-news279150.html

Двама полицаи от 2-ро РПУ в София са арестувани заради изнудване. Задържаните са работили в района на Централна гара, съобщи БНР.   В МВР е получен сигнал, че те са изнудвали за пари наркозависими.   Арестуваните са служители на "Охранителна полиция" в Районното полицейско управление.   Задържани са за 24 часа.

Мерцедес изгоря

http://budnavarna.bg/34257-mertsedes-izgorya/

снимка: Будна Варна – илюстрация

Два са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна пез изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Получен е сигнал за пожар в Мерцедес, намиращ се в във Варна, на ул. «Люляк». Няма пострадали хора.

Причината за инцидента е в процес на изясняване. Унищожен е целият автомобил, ролетна щора на гараж, външно тяло на климатик, изолация на жилищен блок, опушени са 60 кв. м стени.

Сигнал за пожар в асансьора на жилищен блок, намиращ се на бул. «Осми Приморски полк» е подаден вчера. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Унищожени са подова настилка на асансьора, осветително тяло, пулт за управление, опушени са 20 кв. м. стени.

Няма пострадали хора. По случая има образувано досъдебно производство.

2 са регистрираните пожар без преки материални щети през посочения период – в сухи треви и в отпадъци

5 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

Материалът Мерцедес изгоря е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тази вечер във Варна гледаме хитовата драма "Телефонът на мъртвеца"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374257

Единствено във Варна можем да гледаме пиесата на Сара Рул "Телефонът на мъртвеца". Постановката на ДТ "Стоян Бъчваров" е тази вечер, от 19 часа на голямата сцена на театъра, напомня Moreto.net. Многократно награждаваната авторка е сред най-младите американски драматурзи, а за страната само във Варна тази нейна пиеса беше поставена премиерно.

Издирването на Боян Петров продължава над базовия лагер

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3175458_izdirvaneto_na_boian_petrov_produljava_nad_bazoviia/?ref=rss


Един хеликоптер е излетял тази сутрин от Непал с цел да подпомогне издирващите Боян Петров в района на Лагер 1 и ако е възможно Лагер 2. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в България.<br /><br />Той няма към момента информация дали времето позволява на хеликоптера активно да участва в операцията, защото времето в Непал не е добро. В Непал времето е по-лошо отколкото в базовия лагер, уточни Петков. Това пък ще позволи на участващите в издирването...

Калоян Паргов: Клубовете на БСП в София ще се превърнат в средища за представяне на алтернативните местни политики

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/kaloyan-pargov-klubovete-na-bsp-v-sofiya-shte-se-prevarnat-v-sredishta-za-predstavyane-na-alternativnite-mestni-politiki.94543

/Поглед.инфо/ Клубовете на БСП в София ще се превърнат в средища за представяне на алтернативните местни политики. Това заявки лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов на откриването на обновения клуб на партията в столичния район „Люлин“.

Ананиев: Недоволните лекари са знаели за източването на болниците

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ananiev-nedovolnite-lekari-sa-znaeli-za-iztochvaneto-na-bolnitsite

Яйцата трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха МБАЛ-Враца до това състояние, смята здравният министър

На прага на най-голямата промяна в интернет - GDPR: какво трябва да знаем

https://offnews.bg//tehnologii/na-praga-na-naj-goliamata-promiana-v-internet-gdpr-kakvo-triabva-da-680297.html

Най-мащабната промяна в интернет от началото на масовото му навлизане в средата на 90-те до днес предстои на 25 май. Тогава влиза в сила новият регламент на ЕС за защита на личните данни в интернет пространството - GDPR. Това е една от големите промени в европейски мащаб, които ще бележат българското европредседателство.

Още преди тази дата промените са видими и за обикновения потребител: сигурно вече се е наложило да препотвърдите съгласието си за ползване на приложения, сайтове, включване в търговски мейллисти, а социалните мрежи са ви информирали за новите правила. Големите компании вече вложиха значителни средства за привеждане на регламента си за работа с европейски граждани. Много от по-малките ще направят това в последния момент или ще рискуват санкции. А някои може би не подозират, че имат нови задължения (виж по-надолу).

Регламентът засяга всички потребители и бизнеси, които съхраняват и споделят лични данни на европейски граждани. За лични данни се приемат име, ЕГН, контакти (телефон, адрес, имейл, IP адрес", семеен статус, здравна информация, номера на банкови карти, поведение в интернет и други чувствителни данни като сексуална ориентация, религиозна принадлежност, политически нагласи. Новите правила изискват администраторите да събират и съхраняват минимум лични данни, като ги ползват само за ясно посочени цели и в конкретни срокове, а в същото време уведомяват достатъчно ясно потребителите за това и им дадат лесна възможност да оттеглят съгласието си за споделяне на тези данни.

Какво ще се промени след въвеждането на регламента?

За потребителите:

- СЪГЛАСИЕТО

за споделяне и обработване на личните данни е ключов момент в новите правила.

Администраторите на лични данни трябвда да могат да докажат, че са получули съгласие от потребителя за това и че то е дадено свободно, конкретно (за определена цел), информирано (на база точно и ясно обяснение за употребата), недвусмислено (а не на база други действия на потребителя) и чрез активно действие. Последното означава, че мълчанието или предварително отметнати квадратчета, след които се клика бутон ОК например, не се приемат за валидно съгласие.

В същото време, потребителят има право по всяко време да оттегли съгласието си по лесен начин.

Ако то засяга деца под 14 години, администраторът е длъжен да изиска потвърждение от носещия родителска отговорност.

- ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ЗАБРАВЕН

Потребителят може да поиска данните или постовете му да бъдат заличени, ако няма законни основания те да бъдат запазени. Той трябва да посочи основание за това: ако например данните му вече не са необходими за целите, с които са споделени; или оттегли съгласието си за ползването им; или те трябва да бъдат изтрити с цел спазване на правно задължение; ако са били обработвани незаконосъобразно или ако са свързани с услуга, предлагана на дете.

Съществуват обаче и ситуации, в които администраторът може да откаже заличаване. Той може да се позове на правото на свобода на изразяване, на изпълнение на правно задължение или на целите на общественото здраве или изследователски и статистически проекти.

ПРОФИЛИРАНЕ

Става въпрос за обработване на личните данни с цел създаване на определен профил на потребителя, който служи за анализ и прогнозиране на неговото поведение. Този способ се ползва широко например за целите на директния маркетинг, подбор на персонал, таргетиране на реклама и др.

С новия регламент потребителите ще трябва да бъдат уведомявани, че техни данни се ползват за тези цели и за последствията от това. Ще могат и да възразят по всяко време. Профилирането няма да може да се прилага спрямо деца.

Ако имате онлайн бизнес: проверете дали ви засяга и какви са стъпките

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която е отговорният държавен орган за прилагане на регламента, публикува 10 практически стъпки, с които бизнесите модат да се подготвят за промените.

1. Запознайте се с изискванията: Общ регламент за защитата на данните, Закон за защита на личните данни, подзаконови актове и насоки на КЗЛД.

2. Определете какви видове лични данни се обработват от Вашия бизнес: имена, адрес, електронна поща, IP адрес, ЕГН,  чувствителни данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения или членство в синдикални организации, генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното състояние или данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация. 

Определете също така за какво се ползват, в какъв срок се съхраняват, как е определен той, на кого се предоставят.

3. Определете дали имате задължение да назначите служител, който да отговаря за личните данни. Такова задължение имате, ако сте публичен орган или орган на местното самоуправление; извършвате системни мащабни наблюдения върху субектите на данните; ако извършвате мащабно обработване на чувствителни данни.

4. На база горната информация преценете каква степен на риск поемате, като имате предвид естеството на обработването, мащаба, последиците за правата и свободите на физическите лица. Ако прецените, че рискът е висок, обърнете се към КЗЛД за предварителна консултация.

5. Начертайте план за действие, осигурявайки човешки, технически и финансов ресурс.

6. Прегледайте използваните до момента алтернативни правни основания за обработване на лични данни: съгласие, договор, законово задължение на администратора, задача от обществен интерес, защита на жизненоважни интереси на субекта на данните или на друго физическо лице; легитимни интереси на администратора или на трета страна, когато същите имат преимущество над интересите или основните права и свободи на субекта на данните (неприложимо за публични органи).

След това преценете дали можете да докажете, че личните данни, обработвани на основание само съгласие на лицето, са събрани със свободно изразено съгласие, за конкретна цел и в резултат на информиран избор. Съгласието трябва да е документирано, а лицето да има възможност да го оттегли лесно по всяко време. Ако услугата засяга деца до 14 години, осигурете наичн да удостоверите, че сте получили съгласие от човека, упражняващ родителски права над детето.

7. На сайта си трябва да впишете кратка и обобщена информация за идентифициране на дружеството, вкл. кой отговаря за защитата на личните данни, какви данни се събират, с какви цели и пр., както и да информирате потребителите за правото да подадат жалба до КЗЛД или до съда.

Работодателят освен това трябва ясно да информира служителите, ако на работното място има видеонаблюдение или следи електронната комуникация.

8. Запознайте се с правата на субектите, чиито лични данни обработвате.

Те включват право на коригиране или допълване на неточни или непълни лични данни; право на изтриване („право да бъдеш забравен“) на лични данни, които се обработват незаконосъобразно или с отпаднало правно основание; право на ограничаване на обработването; право на преносимост на данните – ако се обработват по автоматизиран начин на основание съгласие или договор. За целта данните се предават в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат. Гражданите имат още право на възражение и право да не бъдат обект на изцяло автоматизирано решение, включващо профилиране, което поражда правни последствия за субекта на данните или го засяга в значителна степен.

Администраторите имат едномесечен срок да приложат тези възражения, ако те имат правно основание.

9. Уведомяване при нарушения

Начертайте план за действие при евентуално нарушение на сигуирността на личните данни. Не забравяйте, че ако установите такова, до 72 часа трябва да уведомите КЗЛД.

10. Създайте стройна документация и отчетност, за да избегнете пропуски.

Здравният министър призова работещите в болниците във Враца и Ловеч да се върнат на работа

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/05/16/3179517_zdravniiat_ministur_prizova_raboteshtite_v_bolnicite/?ref=rss


Призовавам работещите в болниците във Враца и Ловеч да се върнат на работа. Те ще получават редовно заплатите си, каза днес по Нова телевизия здравният министър Кирил Ананиев. Той допълни, че когато изготвените оздравителни планове заработят, ще се платят и забавените възнаграждения.<br /><br />Министърът изрази недоволство, че хората от болниците в двата града протестират сега, когато се правят стъпки за стабилизиране на здравните заведения, а не са го направили, когато са се...

Новият лидер на Каталуня призова за диалог с Мадрид

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/16/3179514_noviiat_lider_na_katalunia_prizova_za_dialog_s_madrid/?ref=rss


Новият премиер на Каталуня Ким Тора поиска от испанския министър-председател Мариано Рахой да се съгласи на среща с него, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Моля определете дата и място" за среща, каза Ким Тора на пресконференция в Берлин, където вчера посети бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. "Първата цел на новото каталунско правителство е да предложи диалог на испанското правителство", заяви Тора и добави, че ще изпрати писмо в...

Велоалея вече свързва Морска гара с централната част

http://budnavarna.bg/34254-veloaleya-veche-svarzva-morska-gara-s-tsentralnata-chast/

снимка: Будна Варна

Велоалеята, с помощта на която велосипедистите ще стигат от пешеходната зона на Морска гара до централната част на Варна, вече е изградена.

Алеята за велосипедисти е разположена на място, където до момента паркираха автомобили – непосредствено до високата стена на варненския вълнолом.

Ремонтът по канализационната система, асфалтовата настилка и тротоарите вече също е приключил.

Продължава монтирането на новата ограда от ковано желязо.

Припомняме, че площта, която ще обхванат ремонтните дейности, е 13 500 м2. Тя включва асфалтобетоновата настилка, тротоарната настилка, подмяната на бордюри, повдигането и направа на нови дъждоприeмни шахти, смяна на капаци и решетки на дъждоприeмни шахти, отпушване на шахти и канализация, полагане на нова пътна маркировка, подливане и изравняване на съществуващ стоманобетонов фундамент за ограда, облицовка на фундамента от импрегниран селектиран врачански камък, подмяната на портални врати, изграждане на нова ограда и изграждане на нова битова канализация.

В края на миналата година ръководството на „Пристанище Варна“ заяви, че са предприети всички необходими действия за отваряне за автомобили на лекотоварния портал на пристанището срещу Морска администрация. Целта е от началото на лятото новата организация на движението, както и възможността за влизане, излизане и паркиране в порта, да бъде факт. Нововъведението ще осигури още паркоместа за посетители на зоната за отдих до Морска гара.

Материалът Велоалея вече свързва Морска гара с централната част е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Това не ни се случва само в тролея и в живота ни се налага да мълчим

https://www.actualno.com/cite/tova-ne-ni-se-sluchva-samo-v-troleja-i-v-jivota-ni-se-nalaga-da-mylchim-news_674822.html

Това не ни се случва само в тролея и в живота ни се налага да мълчим. Това каза директорът на Държавна психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова в коментар да намушканото момче в тролей в столицата.  "Виждате какво се случва с някои протести, хората са склонни да мълчат, защото ги е страх и знаят, че няма да бъдат защитени", допълни още експертът.

Протестни колони от автобуси и ТИР-ове посрещат европейските лидери

https://frognews.bg/novini/protestni-koloni-tir-ove-posreshtat-evropeiskite-lideri.html

Протестни колони от автобуси и ТИР-ове ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за Срещата на Върха на 17 май. Възможни са и блокади на гранични пунктове, а причината е несъгласието на транспортните ни фирми с предлагания законодателен Пакет за мобилност на ЕК, известен като закона ”Макрон”.

"Евростат": Българският младеж живее при мама до 31 години

http://www.cross.bg/godini-godini-napyskat-1574852.html

/КРОСС/ Един на всеки четири европейци на възраст между 25 и 34 години живее при родителите си, показва проучване на "Евростат". Средната възраст, на която хората в Европейския съюз заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни-членки. През 2017 г. младите са напускали родните си домове най-рано в три северни страни - Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), също така и в Люксембург (21.4). След тях са Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години). Най-дълго при родителите си остават младежите от Малта (32.2) и Хърватия (31.9). На късен етап напускат и младежите от Словакия (30.8 години), Италия (30.1), Гърция (29.4), Испания (29.3), Поругалия (29.2) и България (28.9 години). Тенденцията в Европейския съюз е, че младите жени напускат родните си домове по-рано от мъжете. Най-голяма е възрастовата граница между половете в Румъния - жените се изнасят на 25.6 години, а мъжете на 30.3. Българките напускат родния дом на 26.5 години, а противоположния пол - на 31.1. В другите страни разликите са съответно Хърватия (30.4 срещу 33.4), Словакия (29.4 срещу 32.2), Унгария (26 срещу 28.8), Гърция (28 срещу 30.7) и Чехия (25.1 срещу 27.7 години).    

Поредна присъда за руския опозиционен лидер Навални

https://www.actualno.com/europe/poredna-prisyda-za-ruskija-opozicionen-lider-navalni-news_674814.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални получи поредната си присъда. Сега той влиза за 30 дни в затвора за организирането и воденето на масови антиправителствени протести в навечерието на встъпването в длъжност на президента Владимир Путин, пише The Moscow Times. Навални беше един от около 1 600 протестиращи задържани след демонстрации в няколко руски града на 5 май, припомня агенция Фокус. Обвиненията срещу него са заради многократно нарушение на правилата за публични събирания и за неизпълн

Полицията уби четирима нападатели на индонезийския остров Суматра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864853

Полицията уби четирима нападатели на
индонезийския остров СуматраПолицаи застреляха днес четирима души, които се врязаха с колата си в полицейско управление в провинция Риау в Индонезия и нападнаха намиращите се вътре служители с мачете, каза полицейски говорител, цитиран от ДПА. Един полицай беше убит, а двама бяха ранени, сред тях журналист, работещ в полицейското управление, предава БТА.

Обновен “Практикер” отваря във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864467

Обновен “Практикер” отваря във Велико ТърновоНапълно обновен и разширен магазин “Практикер” отваря на 17 май, врати във Велико Търново. Първите клиенти в него ще могат да влязат в 15 часа, съобщиха от компанията. Той се намира на досегашния си адрес - улица “Магистрална” 17. Хипермаркетът на водещата у нас верига на стоки за дома и градината е с изцяло променен облик и концепция,

Хеликоптер за последно облита Шиша Пангма в търсене на Боян

http://www.cross.bg/tursene-boyan-pangma-1574851.html

/КРОСС/ Спасителната операция за Боян Петров продължава и днес. Хеликоптерите, отговорни за издирването по въздух, са отлетели от Катманду и скоро ще достигнат до връх Шиша Пангма в Хималаите. От спасителния екип, извършващ издирването по въздух публикуваха съобщение на страницата си във Facebook: "Времето е сравнително добро за търсене с хеликоптер. В момента екипът се движи близо до Неланг, за да достигне Шаша Пангма. Както ни беше казано от ръководителя на въздушната акция днес ще се проведе още едно търсене на Боян, преди да се вземе крайно решение за финал на спасителната мисия."  

Турция изгони посланика на Израел

http://www.moreto.net/novini.php?n=374264

Турция изгони посланика на Израел заради вчерашните кръвопролития на границата на Ивицата Газа с еврейската държава, съобщава "Дейли сабах". Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната за неопределен срок.

/Видео/ Известен пътешественик: Съхранете „Скаптопара“, тя ще стане голяма туристическа атракция!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81%d1%8a%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Известният пътешественик Димитър Тонин смята,че древният град „Скаптопара“ трябва да бъде запазен на всяка цена,тъй като той може да стане голяма туристическа атракция.Той гостува в Благоевград по повод изложението „Литера Експо“.

Тонин описва в книги всяко едно кътче от България, според него тази находка е изключително ценна както за Благоевград така и за цялата страна . Той определи това което се случва с разкопките като пълно безхаберие.Според него,никой няма вина за случващите се събития, но за
да се запази градът трябва да има „политически натиск“.

Димитър Тонин е познат на читателите с поредицата си „1001 светилища“. Преди няколко дни е издал книгата „Митичната Странджа“. Странджа е свещена планина за цялото българско землище, затова авторът е описал всички светини на територията на планината. Това е трета книга от поредицата, авторът е запланувал да опише област Благоевград в два тома със заглавия „Струма“ и „Места“. Според Тонин, по поречието на двете реки живеят различни етноси и ще бъде интересно това да бъде описано.

За книгите си той ползва исторически и археологически данни, а най-голямата информация се събира от теренното изследване на място. Всяко място се посещава, описва се , заснема се и се прави маршрут, това е така наречения пътеводител.
Авторът има идея да опише всяко едно село освен със забележителностите и с опис на отделните, хотели и къщи за гости. На специална страница информацията ще бъде качена и в социалната мрежа.

Надаваме се и древният град „Скаптопара“ да стане част от пътеводителя „Струма“, заплануван от автора.

Материалът /Видео/ Известен пътешественик: Съхранете „Скаптопара“, тя ще стане голяма туристическа атракция! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Русия не върви наникъде

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/rusiia-ne-vyrvi-nanikyde-261165/

Цялата руска политика е построена върху надеждата, че Западът ще се разпадне, твърди Владислав Иноземцев

Сърбия: Срещата в София е възможност за свързване на страните от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864848

Сърбия: Срещата в София е възможност за свързване на страните от Западните БалканиПредстоящата среща на високо равнище в София е първата такава среща след тази в Солун през 2003 г., където ще се съберат лидерите на всички страни членки на ЕС и представители на Западните Балкани и това за нас е позитивен политически сигнал, заяви сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович за Първа програма на радио Белград,

Как да търгуваме акции?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-da-tyrguvame-akcii--260979/

Тази търговия е по-рискова, но пък може да донесе висока възвръщаемост

Очаква се МС да обсъди модернизацията на Сухопътните войски и Военновъздушните сили

http://www.cross.bg/ministur-voiiski-syhoputnite-1574850.html

/КРОСС/ Очаква се правителството да обсъди проектите за модернизация на Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Обсъждането на модернизационните проекти в МС беше отложено за тази седмица, заради, по думите на военния министър, отсъствието на финансовия министър. „Само липсваше становището на министерство на финансите и тъй като финансовият министър отсъства, дирекциите не смеят да изготвят и да подпишат, и да изпратят от негово име, т.е. да го разпише някой друг, каза Красимир Каракачанов. Финансовото министерство не отговори дали има вече изпратено становище. За Сухопътните войски проектът е на стойност 1 млрд. и 200 млн. лева. Надеждата е по него да участват и български военни предприятия. Минимум осем самолета България трябва да си купи за 1 млрд. и половина лева. Сумите са без ДДС. Ако МС одобри проектите, по тях трябва да се произнесе и парламентът.    

Майката на момчето, наръгано в тролей: Нападателят може да е в схема за кражби (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864847

Майката на момчето, наръгано в тролей: Нападателят може да е в схема за кражби (Видео)Родителите на момчето, намушкано с нож в столичен тролейбус, смятат, че нападателят му е бил част от схема за крадене на пари. Това заявиха те за "Здравей, България" по NOVA. Животът на Борислав вече е вън от опасност, а мъжът, който го нападна, ще бъде обвинен в опит за убийство. За инцидента съобщи първо "24 часа".

Здравният министър обвини медиците във Враца и Ловеч, че мълчали за далавери

https://www.actualno.com/healthy/zdravnijat-ministyr-obvini-medicite-vyv-vraca-i-lovech-che-mylchali-za-dalaveri-news_674820.html

Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. За да вземем правилните решения обаче, трябва да си отговорим на следните два важни въпроса – защо сега и към кого е насочен протестът в болниците във Враца и Ловеч? Това попита здравният министър Кирил Ананиев. Според Ананиев двете болници са закъсали от 13 години – заради практики като тази на "болница в болницата" т.е. частна болница, която сключва договор за символичен наем и ползва помещения и ресурси на

Христо Иванов: ЕС, Борисов и истинската опозиция

https://offnews.bg//nashite-avtori/hristo-ivanov-es-borisov-i-istinskata-opozitcia-680711.html

Как би определил “Демократична България”? Аз бих я определил като умерено консервативна. В задочен отговор на съмненията в “разнобой” по скалата “либерално-консервативно”.

Ами, да погледнем нейните документи – декларацията, с която беше създадена, позициите, които обявява. Те показват вероятно най-силното говорене в полза на свободата, частната собственост, инициативата и бизнеса, което съществува в целия български политически контекст.

По-малко държава, по-малко регулации и т.н.? Наше нео-“онтологично” трактуване на късното Хайдегерово Das Geviert?

Много по-здрави и компетентни институции с много по-малък обем намеса. От друга страна, ако погледнем голяма част от хората, които активно се асоциират с Демократична България (ДБ), това са хора, които в своя личен живот разчитат на голяма степен на лична автономия и инициатива. По простата причина, че това са хора, които в голямата си част лично е трябвало да решават въпроса как да се освободят от едно изостанало, провинциално, обречено на структурна бедност общество. Голяма част от тях са емигранти, във всички смисли – физически, но и вътрешно. Някои са се върнали, други остават „навън“. Но, струва ми се, за всички тях по някакъв начин настъпва моментът, в който разбират, че има нужда от здрава и работеща държава. И нещо повече – от работеща, успешна България, дори и да живеят извън нея. Като гаранция за техния начин на живот, свобода, идентичност.

Т.е. това са хората, които съзираш като контрапункт на състоянието на страната? Прозападните, най-общо?

Тези понятия някак си се износват. Либерализъм, консерватизъм, ляво, дясно, глобално - ще трябва да се предефинират по нов начин в новата ситуация. Защото ние навлизаме в нова историческа епоха. Тя ще има своите базови философски, мирогледни и идеологически понятия, но те няма да имат същото съдържание като тези, които наследяваме от предходния период.

Когато казваш “ние”, да разбирам “Демократична България” ли?

Когато казвам “ние”, говоря за нас двамата с теб в този диалог. (смее се)

Анаксагоровски подход. Знаем, че луната грее с отразена светлина, но сега ще трябва и да го съобщим на масите. (смях)

Виж, въпросът е, че настъпва дълбока промяна. Случва се на много нива, но един начин да започнем да я разбираме, е да тръгнем от обстоятелството, че от историческата сцена окончателно слязоха носителите на опита от Втората световна война. Хората, в чийто епигеном са изводите, които са станали основа за Хартата на ООН и Общата декларация за правата на човека, т.е. цялата глобална система за сигурност на колективно и индивидуално ниво. Залезът на тези генерации отключва и процес на преосмисляне на елементи на базовите „национални митове“ в четири огромни политически общности – САЩ, ЕС, Русия и Китай. Тръмп е само връхче на айсберга на дълбоки процеси на вътрешна промяна в Америка, която, както каза някой, рязко подаде оставка от ролята си на глобален полицай. Тук Тукидид е особено полезен – Америка се бои да не се окаже спрямо Китай в ролята на залязваща, спрямо изгряваща доминираща сила. У американския елит проработва инстинктът за завръщане към поведението на класическа морска империя, която разчита на инцидентни и точкови проекции на сила, а не на установяване на траен ред, върху големи територии, включително изграждане и поддържане на държави, в отговор на факта, че Китай пристъпва към изграждане на свой периметър на глобална доминация по модела на сухопътната империя.

Т.е. да приложим тукидидовия метод – имаме нужда от, хм, cross-sectional study на историята, а не проста регистрация на събитията.

Да. Но забележи - за нас най-важно е случващото се в ЕС и Русия. В Русия протича доволно свиреп опит за справяне с ужаса от разпада на собствената им империя, чрез закъсняло превръщане на руснаците в нещо като етническа нация. Това по необходимост свива Русия още повече и, на свой ред, предизвиква постоянна компенсаторна агресия - от ужас, че разпадът продължава. Тази агресия сплотява етноса, но и води до изгаряне на мостове с огромни части на „Руския свят“. Така, в името на една малка победоносна война и националистическата сублимация около завземането на Крим, Русия изгори мостовете с Украйна, а всъщност пресече собствените си идентичностни корени в Киевска Русь. На езика на Гумильов, руснаците днес да “свръхетнос”, който опитва да погълне всички възможни етноси-сателити, с което всъщност ликвидира своя свръхетнически статус, но се опитва да убеди сам себе си, че това е израз на някаква възраждаща се пасионарност. Във вакуума от рязкото оттегляне на родителската фигура на Америка от ролята на гарант за геополитическата сигурност на ЕС и пред лицето на руското предизвикателство – и като агресия, и като съблазън за завръщане към традиционната национална идентичност, - ЕС е като Алиса пред гъбата на Синята Гъсеница. Яде от двата края на гъбата и ту се чувства твърде голям, ту твърде малък, и в резултат не може да намери собствения си мащаб. Съюзът не може самостоятелно да поддържа универсалистките си претенции, без да може да носи самостоятелна отговорност за сигурността си и да налага собствена геополитическа воля. Същевременно, без убеденост в собствената си универсалност, той става уязвим за призиви към връщане към „корените“. За едни е твърде голям и глобализиран, докато в същото време за други е твърде малък и провинциален. Парадоксално, в Англия двете крайности се обединиха и „спечелиха“ референдума за Брексит – тези, които искаха да се върнат към корените на „малка Англия“ и онези, които залагат на възможността Британия да бъде самостоятелен глобален играч. Важни обаче са другите – които загубиха в Англия, но виждаме да доминират на континента. Европейците, които намират в ЕС естествения мащаб за реализирането и на своите интереси, и на своите допълващи се колективни идентичности – като витраж в катедрала, при който парчетата са различни, но образ се получава само от тяхната сума. Това, което казва Макрон последно в речта си в Аахен, е, че за да порасне ЕС, той ще трябва да се смали. За да изгради по-ефективни институции, които му позволяват да се справя с геополитическите предизвикателства, той трябва да се кондензира до ядро страни, които са на едно ниво на развитие и си имат високо доверие. Към останалите ще има заявка за отворени врати, но е напълно неясно какво би значило това в отсъствието на САЩ, които да наложат приемането на страна като България. Както това стана в периода 1999- 2007 г.

Макрон каза и нещо друго, важно за нас: “…C'est cela aussi ce que nous portons, la capacité que nous aurons à faire des choix clairs, ce sera non seulement celle d'avancer vers une Europe, peut-être à quelques-uns pour un temps, peut-être par un cercle plus intégré parce qu'elle a toujours avancé ainsi et c'est une porte ouverte, et Boïko Borissov comme Petro Porochenko le savent, je ne crois pas dans une Europe cadenassée qui aurait prédéfini un club de quelques-uns, mais je ne crois pas non plus dans une Europe qui peut perpétuellement attendre que 28 hier, 27 demain ou d'autres après-demain soient tous d'accord sur absolument tout.” Или, преведено най-общо на чист бойковски (тип “сички тука сме парлевуфрансе”), “никой нема да ви чака да се туткате, да пунтирате напредък и да гепите и с гъза си, щот накрая ше гепите дедовия”

(смее се) Да не опростяваме чак толкова. В тази сложна картина, която очертах, българското общество също трябва да избере как да се определи. От една страна са тези, които се опитват да използват традиционните връзки на българите с Русия, за да ни наложат идентичност на подчинен етнос - спрямо руския свръхетнос. Оттам и твърденията, че това да си български патриот значело да си руски патриот и пропагандната логика, че това, което е добре за Путин, е добре и за България. Застъпниците на този избор се надяват да станат несменяем губернски елит, при условията на висока степен на авторитарност. Това, което те избягват да коментират, е, че всъщност реален статут на България като сателит на путинова Русия просто не е възможен. Дори Беларус се отказва от тази роля.

От другата страна: европейските българи, които осъзнават, че ЕС е естествена платформа за изграждането на успешна държавност у нас?

Да. От една страна, защото ЕС ни предлага модел на една своеобразна глобализация в махалата. За страна с размерите на България това е възможност да си осигури място сред най-големите на световната сцена, в кооперация с близки културно държави и при гарантирано равноправен и демократичен процес на вземане на решения. Същевременно, българската национална и културна общност вече съществува естествено в мащабите на ЕС, а не се изчерпва с географските граници на страната ни. Единствено приучаването на институциите ни да работят с тази „Голяма България“ в рамките на ЕС може да ни гарантира, че не само няма да изгубим този човешки капитал, но и ще можем за първи път в историята си да изградим силна диаспора в рамките на една успешна наднационална общност, която не се опитва да претопи гражданите си до пълна унификация. Рецептите за успех на малките народи са два – или заемане на ексклузивно географско място и ресурси, или наличието на силна диаспора. И, не на последно място, ЕС е платформа за гарантиране на индивидуалната свобода и просперитет, която е доказала своите безпрецедентни възможности. Надеждата на всеки искрен приятел на Русия, какъвто съм и аз самият, е един ден и тя да намери своя път към свободата и европейския модел на държавност.

Винаги съм смятал, че трябва да се прави разлика между руския народ, нашите исторически “связы” (за културата даже не ми се почва) и путинския квази-сталинистки режим.

Колкото по-агресивно ни налагат болезнената путинска конструкция на народ-сателит, толкова повече българи ще осъзнават, първо, насъщния си интерес от това да си гарантираме принадлежността към ЕС и НАТО, и, второ, че това не е даденост, а политическа кауза, за която трябва заедно да се преборим срещу практически целия ни корумпиран политически елит. Въпросът е това осъзнаване да се случи преди оформянето на ново институционализирано ядро на ЕС, извън което да останем, макар и в режим на вечно „отворени врати“.

Да те върна към ДБ. Как се конструира опозиционна сила в условия на почти пълно медийно затъмнение? Как се стига до, да речем, средния човек в провинцията, чието битие зависи от герберастливия модел? И който вярва, че у кого кулак тяжелее, тот и прав? (смях)

Това означава просто, че една голяма част от хората чуват само какво казва пропагандата за нас и почти нищо от това, което ние се опитваме да кажем на хората. Хората не бива да научат, че има реална управленска алтернатива, че има политици с характер, които са готови да отстояват принадлежността ни в ядрото на ЕС, че има политически сили, които могат да направят необходимите реформи...

Т.е. чрез изместване на дискурса.

Не, те даже не го изместват - правят, каквото си искат. Те просто разрушават дискурса, използвайки факта, че могат. Виж, твоето алтер его може да е “Нойзи”, но когато срещу теб целият хор на Червената армия твърди, че се казваш “Куайът”, ти ще си “Куайът” (смее се).

“Тaciturn” е още по-добре. (смях)

Използват факта, че имат превъзхождаща огнева пропагандна мощ срещу нас - защото медийното време, което се ползва срещу нас и това, което ние получаваме, е абсолютно несравнимо. Те инвестираха чудовищно количество пари, за да затворят например BiT.

Бих отишъл и по-далеч: Демократична България произвежда умерено консервативни послания. И не ми се говори за никакъв твой ляв либерализъм, дрън-дрън.

Аз, през високата трибуна на нашия диалог, искам да помоля всеки един, който оттук нататък се упражнява на тема “ляв либерализъм”, да даде пример, да цитира. Конкретно да цитира наши партийни политически позиции.

Има ли доверие между отделните съставни части на обединението ДБ? Платоновата философия, например, почива върху рязкото разграничение между реалност и привидност.

Да, несъмнено има. Между екипите ни се изгражда онова ниво на сработване и единомислие, което може да се случи само в подобни трудни условия. Ако успеем да изнесем това в национален мащаб, Демократична България ще стане силна и много устойчива. Ние нямаме нищо друго особено като мотивация, освен съзнанието за обща историческа отговорност. Който се е надявал на кариера и бърза реализация, отдавна е хванал лесния път към Банкя. Всичко това е само базова предпоставка за това да започнем да работим и да търсим доверие. Всичко предстои, а не сме го свършили. Ние разбираме, че трябваше да затворим темата за нашето разделение по някакъв начин, за да можем изобщо да започнем да разговаряме с избирателя за бъдещето. Това не е обединение на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Искам да кажа, че ние и двамата имаме абсолютно ясно съзнание, че сме там, за да обслужим един много по-голям процес и една много по-голяма общност, която трябва да бъде добре и да мисли заедно за бъдещата ни съдба. В този смисъл въпросите за лидерството са въпроси, които ще дойдат накрая, след като се случи целият процес на конструкция и реконструкция, който трябва да протече в тази общност.

Моите въпроси към теб – неизбежно – са и тип “devil’s advocate”.  Какво стана миналия път, защо не стана и не е ли твърде късно сега?

Още миналия път беше твърде късно. Добри опции нямаше и очевидно решенията ни не доведоха до добри резултати.

Аз не търся вина, само твоята гледна точка - дали това беше грешка.

Аз твърдя, че имаше едно натрупване на множество грешки, които ни доведоха до това, че тези избори ни свариха без ние да имаме формула как една човешка общност от политически активни хора (някои организирани в партии, а други - просто активни граждани) може да се яви заедно на избори. Ние нямахме тази формула. И тук аз абсолютно отказвам да влизам в разговора за това кой е виновен. Само искам да кажа, че аз бях участник в тази една година на губене на време - и в този смисъл аз нося своите отговорности и вина за това. По никакъв начин не бягам от собствената си отговорност. Аз просто имах илюзията, че някак си мога да избегна влизането в активната политика. Дълго се опитвах да не го правя.

И все пак – не минава ден, без някой да ме попита “ама защо тогава не се обединихте, а чак сега”.

Ще ти кажа така: ние пропуснахме шанса да използваме президентските избори за намиране на обединителна формула за общността. Вместо това, беше издигнат кандидат във формат РБ, който беше опит за съживяване на нещо мъртво. Защото, ако ние бяхме издигнали кандидат като част от инициативен комитет, който осигурява представителства на всички активни групи хора, три месеца по-късно ние нямаше да се окажем в тази ситуация да имаме критично ниски нива на доверие и липса на каквото и да е било формула за общо действие. Към момента на стартирането на Да, България, доверието беше много ниско, в новата партия влязоха хора със силна воля за самостоятелно действие и много малък колективен политически опит, а аз носех - и нося - отговорност към тях преди всичко.

Хайде да обобщиш каква е вината на радановото ДСБ/Нова Република, и каква е конкретно твоята. Питам не за друго, а защото в момента се възцарява усещането тип “след дъжд - качулка”, ако позволиш.

Съжалявам, но това е от онези “семейни” ситуации, в които няма прост отговор защо. Истината е, че ние изпуснахме времето за залепване на всички тези парчета - и когато дойдоха изборите, ние нямахме формула за общо действие. Но сега имаме време, имаме и горчиви поуки и искрено опитваме да ги използваме възможно най-добре.

Въпросът, който ми задават хората, е дали не е късно.

Не е късно, защото няма какво друго да правим. Освен това има нещо важно, което се пропуска - за първи път, исторически, ние успяхме да съберем политическите представители на цялата общност, която е способна да излезе на улиците в София и, понякога, да свали някое правителство. Политически България се разделя на тези две неща – зависимият вот и тоталната апатия, от една страна, и онези въглени на съпротива, които отказват да бъдат загасени. А от античността се знае, че власт се държи на цялата територия, но често се губи на един централен градски площад. Събрахме политическите компоненти в работещ политически инструмент, а сега и да убедим тези хора да си го припознаят. Но за първи път тези компоненти са събрани.

Т.е. каквото било, било: second time lucky?

Да.


Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

В пресата днес

http://www.cross.bg/reklamata-protiv-tryd-1574849.html

/КРОСС/ "Бизнес, спорт и медии бранят игрите на късмета", това е водещото заглавие на "Труд". Промените в Закона за хазарта предизвикват недоволството и на агитките. Работодателите също се обявиха против промените с аргумента, че те противоречат на европейското законодателство. "Труд" информира също, че от Асоциацията на радио и телевизионните оператори са изпратили становище против законопроекта за промени, защото те били предложени, без да бъдат обсъдени в общественото пространство. От Футболния съюз молят депутатите: "Не съсипвайте едни от малкото, които ни помагат". Промените, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, включват забрана за масовото разпространение на билети, фишове, талони и ограничаване на рекламата на хазартни игри."Мощна коалиция поведе битка срещу ограничаването на рекламата за хазарт", пише "Сега". Работодатели, Футболният съюз и ФК "Левски" прогнозираха драматичен удар по работната сила, спорта и "мечтите на хората". Вестникът цитира анализатора Тихомир Безлов, че никъде в нормалните държави не е позволена рекламата на зависимостите.

България лъска и чисти за пред Европа, а за българите всичко е само театър

http://clubz.bg/67906-bylgariq_lyska_i_chisti_za_pred_evropa_a_za_bylgarite_vsichko_e_samo_teatyr

Навред се веят български и европейски знамена, отвсякъде звучи музика, парковете ухаят на прясно окосена трева. В центъра на София се провежда празник под мотото "Европа танцува“. Един от многото през тези дни. София се настройва за срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май. И която ще бъде не само кулминацията на българското европредседателство, но навярно и най-важното европейско събитие в календара на българския премиер Бойко Борисов.

За много българи обаче предстоящото мероприятие е просто поредното представление на техните избраници - с много блясък, но без конкретни мерки, които да спомогнат за решаване на проблемите. За едно нещо обаче българското правителство среща одобрение не само в Брюксел, но и у дома: усилията, които полага за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Благодарение на България: Балканите отново са в центъра на вниманието

"Съединението прави силата“ - под това мото България председателства ЕС през първата половина на 2018. Единство не само между страните-членки на Общността, но и по отношение на Западните Балкани. Почти няма конференция в рамките на българското европредседателсто, на която да не се говори за този регион на Европа. Посланието достигна и до Брюксел - благодарение на българските усилия. След като през 2014 обяви временно прекратяване на разширяването на ЕС, сега Жан-Клод Юнкер лично се ангажира за точно обратното. Преговорите за еврочленство с Албания и Македония трябва да започнат през лятото. Черна гора вече е отворила 33 от общо 35 преговорни глави, а Сърбия - 12.

Повечето българи подкрепят сближаването със съседните страни и виждат България като посредник и адвокат за европейската интеграция на региона.

"Одобрявам актуалната политика за Западните Балкани. Достатъчно сме воювали в миналото. Време е да се обединим и да започнем да преследваме общи цели. Ако на Балканите има мир, това е добре за цяла Европа“, казва Петър Кременски от София.

И Николай Драгов одобрява политиката на България към съседните ѝ страни, но смята, че София не бива да се фокусира само върху външнополитически теми.

"Притеснява ме следното: българските управляващи очевидно смятат, че с приключването на европредседателството работата им е свършена. В България има още толкова много важни задачи, които трябва да бъдат решени - съдебната реформа, емиграцията на млади хора, недоверието на гражданите в институциите."

Според разследващата журналистка Катя Илиева, демонстрираната от България прозападна и пронатовска позиция просто не съответства на заключенията, до които стигат различни международни анализи за страната.

"От "Репортери без граници" поставиха България на 111 място. Говорят за тежки дефицити, за една личност, която контролира медийния пазар, за монопол в разпространението, за автоцензура и натиск. Управляващите обаче са глухи и слепи за тези критики. А всички тези срещи на върха се организират с едничката цел управляващите да си спретнат една медийна кампания по техен вкус и в тяхна полза“, казва Илиева.

Похвали от съседите

И докато за българите вътрешнополитическите провали са много по-важни от външнополитическите успехи, от съседите идва само признание. Спирко Лазаровски е от Македония. От 2003 година живее и работи в София.

"Мисля, че българският премиер и македонският му колега си сътрудничат много добре. Тази политика е добра основа за бъдещето. Виждам с очите си как хора от двете страни си ходят на гости и поддържат контаки“, разказва Лазаровски.

Сърбинът Данило Курчич дори вижда България като страна-образец.

"Намирам за много добре, че България се застъпва за евроинтеграцията на Балканите. Това е от голямо значение най-вече за младите хора в региона, които така могат да реализират съвместни проекти и да градят задружно бъдещето си. Добрите междусъседки отношения определено се отразяват положително и на условията за живот“, казва Курчич, който работи в България от година насам.

Българското европредседателство приключва на 30 юни. Именно то беше през последните месеци основна задача на правителството в София. Затова сега мнозина се надяват, че след като камерите угаснат и чуждестранните гости напуснат страната, българските политици ще се посветят отново на вътрешната политика и ще се захванат с тъй нужните реформи. В противен случай на управляващите може и да им стане неуютно. В началото на този месец опозиционната БСП поиска оставката на министър-председателя Борисов. Коалиционният партньор "Обединени патриоти" е разкъсван от вътрешни противоборства, а премиерът Борисов и президентът Радев се впускат почти всекидневно в словесни дуели.

Едно е сигурно: България я очаква горещо лято - независимо каква ще бъде прогнозата за времето.

Дойче веле.

Нетаняху: Хамас изкарват жени и деца на огневата линия

https://dnes.dir.bg/svyat/netanyahu-hamas-izkarvat-zheni-i-detsa-na-ognevata-liniya

Опитахме се да причиним възможно най-малък брой жертви, каза израелският премиер

Спецсъдът разпитва днес в Бургас очевидци на атентата в Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864830

Спецсъдът разпитва днес в Бургас очевидци на атентата в СарафовоСлужители на Летище Бургас, станали очевидци на първия в най-новата ни история терористичен акт през юли, 2012 г., ще бъдат разпитани днес от специализирания съд на изнесено заседание в Бургас. В продължение на два дни показания ще дадат  свидетели от Бургас и близки населени места, които имат отношение към събитията от 18 юли, 2012 г.

Спецсъдът разпитва днес в Бургас очевидци на атентата в Сарафово

https://www.24chasa.bg/sport/article/6864830

Спецсъдът разпитва днес в Бургас очевидци на атентата в СарафовоСлужители на Летище Бургас, станали очевидци на първия в най-новата ни история терористичен акт през юли, 2012 г., ще бъдат разпитани днес от специализирания съд на изнесено заседание в Бургас. В продължение на два дни показания ще дадат  свидетели от Бургас и близки населени места, които имат отношение към събитията от 18 юли, 2012 г.

Изказване за „либийски модел” може да провали срещата Тръмп – Ким

http://nakratko.bg/category/25/159564/


Единственият безспорен външнополитически успех на администрацията на Доналд Тръмп до момента – сядането на Северна Корея на масата за преговори, е пред провал, след като късно вчера комунистическата страна отказа да участва в среща с Южна Корея и обвини САЩ в провокативно поведение.

Синоптиците убиха всички надежди за хубаво време до края на май (прогноза по дни)

https://petel.bg/Sinoptitsite-ubiha-vsichki-nadezhdi-za-hubavo-vreme-do-kraya-na-may--prognoza-po-dni-__264792

Всеки ден ще вали до края на месец май. Това сочи прогнозата, направена на bTV. Времето се запазва като през последните дни - типично пролетн...

Всичко свърши! Прекратиха издирването на Боян и обявиха: Бог да го прости! (видео)

https://petel.bg/Vsichko-svarshi--Prekratiha-izdirvaneto-na-Boyan-i-obyaviha--Bog-da-go-prosti---video-__264793

Снимка: фейсбук Спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров бе прекратена. Той е в неизвестност бли...

Българските ВМС започнаха учение, тренират битка със самолети, кораби и подводници

https://petel.bg/Balgarskite-VMS-zapochnaha-uchenie--trenirat-bitka-sas-samoleti--korabi-i-podvodnitsi-__264791

снимка ВМС От 14 до 18 май 2018 година в териториалното море на Република България се провеждат тактически учения на корабни съединения от с...

Люси Иларионов показа зрелищно видео от екшъна със стрелбата и бирените бутилки

https://petel.bg/Lyusi-Ilarionov-pokaza-zrelishhno-video-ot-ekshana-sas-strelbata-i-birenite-butilki__264794

Кадри от инцидента на пътя край Велико Търново, при който адвокат стреля по колата на режисьора Люси Иларионов и я замеря с бирени бутилки...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване