Предотвратен е атентат във Франция, задържани са двама братя от египетски произход

http://www.mediapool.bg/predotvraten-e-atentat-vav-frantsiya-zadarzhani-sa-dvama-bratya-ot-egipetski-proizhod-news279278.html

Френският вътрешен министър Жерар Колон съобщи, че властите са предотвратили възможно нападение с използване на рицин или експлозиви и са арестували двама братя от египетски произход, предаде Асошиейтед прес.   Колон заяви по телевизия Бе Еф Ем, че властите са проследявали екстремистка дейност в социалните мрежи и са открили двама млади мъже, "подготвящи се да извършат нападение с експлозиви или рицин".   Той каза, че мъжете са от египетски произход, но не посочи тяхното гражданство, нито даде повече подробности за това къде или кога са били арестувани. По думите му те са се обучавали как да правят отрова с рицин.   Съобщението беше направено няколко дни след като ислямски екстремист намушка с нож петима човека в Париж и в момент, когато Франция все още е обхваната от тревога след поредицата смъртоносни нападения през последните години, отбелязва АП.

Задържаха мъж по сигнали за секс тормоз в столично училище

http://www.mediapool.bg/zadarzhaha-mazh-po-signali-za-seks-tormoz-v-stolichno-uchilishte-news279277.html

Мъж е бил задържан в столично училище след сигнали на родители, че е блудствал с децата им, съобщи БНР. Това е станало в четвъртък сутринта в сградата на 17 СУ "Дамян Груев", което се намира в квартал "Западен парк", потвърди директорът на училището Антоан Тонев пред Нова телевизия. Сутринта родители на две деца на по 7 години отишли в училището и вдигнали скандал на ръководството, което сигнализирало МВР. Полицията дошла и задържала 41-годишния мъж, който работел в училищната лафка, за изясняване на случая. От СДВР посочиха, че към момента няма подаден заявителски материал или жалба от родители.    

"Кембридж аналитика" подаде иск за обявяване в несъстоятелност

http://www.mediapool.bg/kembridzh-analitika-podade-isk-za-obyavyavane-v-nesastoyatelnost-news279276.html

Компанията "Кембридж аналитика", попаднала в центъра на разразилия се тази година спор за опазването на личните данни от социалната мрежа Фейсбук, подаде иск за доброволен фалит пред съд в Ню Йорк, предаде Ройтерс.   Фирмата посочи активи в порядъка между 100 001 и 500 000 долара и задължения в порядъка между 1 милион и 10 милиона долара.   "Кембридж аналитика" заяви по-рано този месец, че ще прекрати дейност и ще започне процедура по обявяване в несъстоятелност.

Меркел ще се срещне с китайския президент и премиер в Пекин идната седмица

http://www.mediapool.bg/merkel-shte-se-sreshtne-s-kitaiskiya-prezident-i-premier-v-pekin-idnata-sedmitsa-news279275.html

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с китайския премиер Ли Къцян и с президента Си Цзинпин в Пекин идната седмица, за да обсъдят търговията, световната сигурност и правата на човека, предаде ДПА.   Посещението е насрочено за 24 и 25 май, уточни китайското министерство на външните работи в петък.   Меркел ще бъде придружена от бизнес делегация, като се очаква търговията между Китай и Германия да бъде водеща тема в разговорите. Двустранната търговия е достигнала 190 милиарда евро (224 милиарда долара) миналата година.   Лидерите също така се очаква да засегнат по-деликатни теми като отвореността на китайския пазар и принудителния трансфер на технологии, както и спазването на правата на човека.   Напрежението около Северна Корея и Иран също ще влезе в дневния ред.   През втория ден от визитата си Меркел ще посети технологичен център в южния китайски град Шънчжън, както и завод на Сименс (Siemens).

Шофьорът на автобуса е виновен за катастрофата с влака край Симеоновград, обяви полицията

https://offnews.bg//112/shofiorat-na-avtobusa-e-vinoven-za-katastrofata-s-vlaka-kraj-simeonovg-680906.html

Шофьорът е виновен за катастрофата между автобус и товарен влак край Симеоновград, смята полицията в Хасково. 57-годишният водач е отнел предимството на влака, като не е спазил знак Б-2 („Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство“).

Инцидентът стана вчера на неохраняем жп прелез. Автобусът е бил ударен от товарната композиция от ляво. При сблъсъка бяха ранени петима души. Те са служители на "Мини Марица Изток" и да пътували за Харманли. Били са откарани в болница, без опасност за живота. Само ниската скорост на движение на влака е предотвратила по-голяма трагедия.

Пробите за алкохол на водача са отрицателни, съобщиха още от полицията. Ще бъде разследвана причината за отклонението на служебния автобус от обичайния маршрут.

1 година без Крис Корнел

https://www.actualno.com/showbusiness/1-godina-bez-kris-kornel-news_675307.html

Точно преди година, на 18 май 2017, на 52-годишна възраст си отиде една от музикалните икони на 90-те години на миналия век – фронтменът на Soundgarden и Audioslave Крис Корнел. Корнел бе открит безжизнен в банята на хотелската си стая малко след края на концерт на Soundgarden в Детройт. По-късно стана ясно, че Крис сам е отнел живота си, увисвайки на импровизирана бесилка, като преди това приема огромна доза опиати. А светът научи, че зад мъжкарската му визия Корнел през цялото време

Газ от Азербайджан влиза в България през 2020 г.

http://clubz.bg/68025-gaz_ot_azerbajdjan_vliza_v_bylgariq_prez_2020_g

България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. За това са уверили енергийния министър Теменужка Петкова представители на консорциума "Шах Дениз", стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката.

Според Петкова през 2020 г. и междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в експлоатация. Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорен. Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона, допълниха още те.

"През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро", е заявила Теменужка Петкова.

Съвместното българо-гръцко инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би", което ще бъде собственик на газопровода, вече е бенефициент и по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта, обясни Петкова.

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход - за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант.

"Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика", подчерта министър Петкова. 

БДЖ организира атракционни пътувания с парен локомотив между София и Банкя

https://www.actualno.com/society/bdj-organizira-atrakcionni-pytuvanija-s-paren-lokomotiv-mejdu-sofija-i-bankja-news_675306.html

На 2 юни 2018 г. (събота) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще предостави възможност за пътуванe с парен локомотив на всички свои клиенти, които проявяват интерес към ретро подвижния състав. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Възстановеният отново за движение парен локомотив от серия 01.23 ще направи два курса между София и Банкя с пътническа композиция, за която всеки любител ще има възможност да си закупи билет. Инициативата е организирана с цел да се поп

Хванаха мъж от Пещера с голямо количество забранени у нас лекарства, аналози на хероин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869503

Хванаха мъж от Пещера с голямо количество забранени у нас лекарства, аналози на хероинЖител на Пещера е заловен, докато пренасял голямо количество от забранените у нас лекарства " Субутекс" и " Сереста", които са аналози на хероин, съобщиха от полицията. 48-годишният Михаил К. е задържан в ромския квартал на родопския град. При обиск у него са били намерени блистери с 970 таблетки от опасните лекарства.

По протокол-Борисов се видя с премиери на страни от Западните Балкани

https://frognews.bg/novini/protokol-borisov-vidia-premieri-strani-zapadnite-balkani.html

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с лидери на държавите от Западните Балкани след откриването на Виенския икономически форум в София, съобщиха от правителствената пресслужба.

Като при Червенков: Връщат ”Софжилфонд” с данъчна тесла за притежателите на много жилища

https://frognews.bg/novini/kato-pri-chervenkov-vrashtat-sofjilfond-danachna-tesla-pritejatelite-mnogo-jilishta.html

Собствениците на повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели. Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Лукс имоти – луксозни къщи и луксозни апартаменти с изискан стил

https://offnews.bg//dom/luks-imoti-luksozni-kashti-i-luksozni-apartamenti-s-iziskan-stil-680924.html

Лукс имоти, изискан стил, обстановка, която ви кара да се чувствате сякаш сте крале и кралици! Търсите доза лукс в ежедневието си, защото го заслужвате!? Искате да притежавате не просто луксозна къща или луксозен апартамент – искате жилище, което е част от вас, от ежедневните ви навици, от статуса ви на живот? Луксозни имоти създаващи качество на живот за вас и близките ви, можете да намерите благодарение на Unique Estates! Брандът работи за вашият всекидневен комфорт, така че жилището ви да не бъде само функционална необходимост, а дом отразяващ вашата собствена идентичност. Повече за уникалните предложения на брокера за луксозни имоти у нас и в чужбина, можете да намерите на страниците на сайта му www.ues.bg. Защо си заслужава да инвестирате в луксозни имоти? Какво ви носи тази инвестиция? Къде в България можете да намерите лукс имоти на най-високо ниво? На тези и още въпроси ще ви отговорим в следващите редове от материала ни. Затова четете!

Лукс имоти – привилегията да живееш на уникално място, с идеална локация и същевременно да не губиш нищо от съвременните лукс и удобства на градската среда!

Луксозни къщи и луксозни апартаменти на международно ниво у нас съществуват. Като се започне от материалите, които са вложени в тях, премине се към съвременния и модерен дизайн и архитектура, стигне се до местоположение и инфраструктура – лукс имотите имат едно основно качество. То е, че те са идеалната, благоприятна и щадяща среда за живот, която всеки един човек заслужава – понеже е работил затова! Unique Estates са бранд ориентиран главно към предложенията на луксозни къщи и луксозни апартаменти към клиентите си. Всяко едно тяхно предложения за луксозни имоти крие своя чар, своята индивидуалност и отразява най-дълбоко същността на бъдещите си собственици. Независимо дали търсите вила на гръцки остров, луксозен имот на екзотичния Мавриций, лукс къща в Драгалевци или къща в Бояна с индивидуалност – вие търсите дом най-вече за вас и вашите близки.

Този дом трябва да е освен уникален и луксозен – най-вече удобен. Домът е много повече от дизайн, много повече от архитектура, от стилни мебели, от местоположение и прочие. Домът е мястото, където са вашите спомени, любими моменти. В един дом всяка една вещ, всеки детайл на дизайна, на архитектурния облик говорят за притежателите му. Истината е, че няма нищо друго на този свят, което да ни описва така добре, както домът ни – затова изберете инвестицията в един уникален луксозен имот (може и парцел / парцели), защото именно той ви отива!

Защо да инвестирате в луксозни имоти (луксозни къщи и луксозни апартаменти) и какво ви дава тази инвестиция?

Професионалния екип на Unique Estates много добре знаят, че инвестицията в един недвижим имот е голяма финансова крачка. Не само от гледна точка на икономическото ви положение и реноме, но и от гледна точка на авторитета ви в обществото – лукс имоти работят във ваша полза. Инвестирайки в един луксозен имот, инвестирате в бъдещето на децата си, в това да осигурите за вас и тях стабилна позиция сред вашите обществени среди. От друга страна инвестицията в луксозни апартаменти и луксозни къщи ви носи не само персонални и обществени дивиденти. Тя ви носи финансова изгода, която несъмнено ще ви се отплати в бъдещето. Все повече съвременни и модерни семейства, млади и образовани бизнес предприемачи, осъзнават колко е важно да притежават лукс имоти от персонална и икономическа гледна точка.

Какво може да ви донесе една инвестиция в луксозни имоти, като луксозни къщи и луксозни апартаменти? – тук нещата са ориентирани най-малко на два пласта. Разглеждайки личните ползи за дадена персона, лукс имоти ви дават идеална локация. Например къща в Драгалевци или къща в Бояна, едни от най-престижните зони за живот в столицата, ви дават възможността да живеете на спокойно място близо до природата. Витоша буквално поглежда в прозорците на вашите лукс имоти. Същевременно, обаче можете да достигнете изключително бързо до възловите места в София и извън нея, така че общественият ви живот, бизнес, обучение и прочие да не са пренебрегнати. Луксозни къщи дават на собствениците и притежателите си освен идеална локация и много съвременни удобства. Те са изградени от еко материали щадящи околната среда. Индекса им на топло ефективност е много голям, а удобствата в тях, както технологично, така и чисто естетически са на ниво.

Големи озеленени площи, възможност за беседки и веранди на открито, персонални фитнес зали, открити и закрити басейни, собствени игрища за голф, тенис или друг спорт. Възможност за развиване на интереси, като уникална колекция вина в собствена винарска изба. Тоест от чисто персонална гледна точка, луксозните къщи са не просто лукс – те са качество на живот, което е необходимост! Луксозни апартаменти носят възможността собствениците им да получат широки отворени и светли пространства. Перфектно местоположение и уникален персонален дизайн, както и архитектура на сградата. Като социални същества всеки един от нас бива поставен в определени обществени прослойки и цели определени социални блага.

Едно от отраженията им е именно в притежанието на луксозни имоти. Затова изберете недвижимото имущество, което ви отива още днес от Unique Estates на www.ues.bg.

Къде в България можете да намерите луксозни къщи, луксозни апартаменти и луксозни имоти като цяло?

Консултантите по луксозни имоти на Unique Estates ви предлагат качество на живот, както вече многократно споменахме. Те ви предлагат лично отношение, до голяма степен предлагане и намиране на недвижимите лукс имоти, които ще ви накарат да ги заобичате от пръв поглед. Те са наясно, че ако клиентите разпознаят себе си до голяма степен в едни луксозни къщи или луксозни апартаменти – те няма да пожелаят други, защото са намерили сърцето на дома си. В България в големите градове и около тях са обособени атрактивни зони и квартали със съсредоточие на луксозни имоти. В столицата най-известните такива са в района на квартали, като Бояна и Драгалевци. Те се развиват бързо и инфраструктурата в тях все повече се подобрява и усъвършенства. Къща в Драгалевци или къща в Бояна е равносилно на луксозни къщи в най-големите и популярни мегаполиси по света, като Ню Йорк, Лондон, Сидни, Париж.. С гордост може да се каже, че лукс имоти у нас са на международно ниво. И затова голям принос имат професионалистите от Unique Estates.

За лукс имотите освен външната благоприятна среда, местоположението и добрите пътно-транспортни възможности – е много важен персоналния облик. Той често се постига, като комплекс от уникални гледки (градски, планински, морски), екстериори и интериори в индивидуален почерк, технологични иновации, възможности за екологично чист живот щадящ природата и осигуряващ здраве на бъдещите поколения. Затова на луксозни имоти е добре да се гледа, като на нещо с потенциал в бъдещето, а не като на израз на финансови възможности! Лукс имоти са качеството на живот, което всеки човек заслужава, стига достатъчно упорито да работи за постигането му.

В заключение на всичко казано дотук, може да се обобщи:

Вие заслужавате луксозни имоти, защото сте работили за качеството на живота си и подобряването му;

Вие получавате от тези лукс имоти перфектна локация, модерни параметри на дизайн и архитектура, удобства с индивидуален характер;

Вие може да намерите най-добрите луксозни къщи и луксозни апартаменти у нас и по целия свят на безкомпромисно международно равнище – само от Unique Estates;

Затова направете само няколко клика с мишката сега и посетете домът на луксозни имоти, които заслужавате – посетете www.ues.bg и си подарете щастие, удовлетвореност, комфорт. 

Такситата в София искат поне левче за километър

https://offnews.bg//obshtestvo/taksitata-v-sofia-iskat-pone-levche-za-kilometar-680900.html

София ще въведе минимална цена на такситата, анализ обобщава като най-ниски възможни тарифи между 89 и 1,13 лв. Преговорите с бранша продължават, няма определени точни цени засега, заяви Екатерина Йорданова, шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет, за OFFNews. 

Разговорите се водят от месеци, първоначално от гилдията искаха 2,50 лв., минимална цена, обясни Йорданова. Сега докладът, поръчан от общината и изготвен от "Грант Торнтон" ООД, анализира ситуацията според вида на автомобила, горивото, разходите и т.н. Според документа "Анализ на себестойността на километър пробег на база данни, предоставени от браншовите организации на таксиметровите шофьори и фирми за таксиметрови превози" средната минимална цена излиза около 94-95 стотинки на километър. Йорданова обаче продължава да настоява за по-ниска, тъй като най-често използваната тарифа в момента е 78 стотинки. 

Зам.-председателят на комисията и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обаче смята, че 94-96 стотинки на километър е разумно решение за минимална дневна тарифа на таксиметровия превоз. 

След 4 години, в които Столична община се чувстваше над закона и не изпълняваше изискванията му, според които трябваше да има минимална дневна тарифа за превоз на таксиметровите шофьори, най-накрая дойде времето да го направи, коментира Калоян Паргов. С колегите от групата на БСП силно приветстваме това! Според представения ни анализ, има един диапазон от 0,89 до 1,13 лв. на километър, в който е възможно да бъде позиционирана минималната дневна тарифа. Нашето мнение е, че трябва да изберем среден вариант, който да е около 0,94-0,96 лв. Това би било разумно решение, въпреки че исканията на повечето превозвачи са тарифата да бъде фиксирана на 1,00 лев. Ние обаче трябва да мислим и за ползвателите на услугата. Те, все пак, трябва да могат да си я позволят", заяви Паргов. 

Въвеждането на минимални цени на такситата бе гласувано в края на 42-ото Народно събрание по предложение на правителството на Пламен Орешарски. Според текста общинските съвети определят долен праг на тарифите. Такъв бе фиксиран в много от общините у нас, но не и в София. В столицата има само максимална тарифа, която е 1,30 лева/км от 6 до 22 часа и 1,60 лв./км. 

Backstreet Boys се завърнаха с нова песен (видео)

https://offnews.bg//zvezdi/backstreet-boys-se-zavarnaha-s-nova-pesen-video-680904.html

25 години след създаването на групата, Backstreet Boys се завърнаха с нов сингъл, озаглавен “Don’t Go Breaking My Heart”. 

“В мига, в който чухме демо с песента, разбрахме, че това е нещо специално. Седнах зад пианото и започнахме да импровизираме. Резултатът е много груув настроение, страхотен припев и запомняща се мелодия. Песента просто те кара да я слушаш отново и отново“, казва Кевин Ричардсън от BSB.

За да популяризират песента, BSB ще се завърнат на сцената на концертите, които се организират от телевизионното предаване „Good Morning America“ в Сентрал Парк, Ню Йорк и след това ще изнесат редица концерти в САЩ.

В момента Backstreet Boys си партнират с голям екип от нови и млади продуценти, а сингълът “Don’t Go Breaking My Heart“ е продължение.

Работим здраво вече 25 години и с подкрепата на хората от RCA и екипа около нас, се надявам, че съвсем скоро ще зарадваме лоялните ни фенове, ще привлечем нови почитатели и ще бъдем дълго време на сцената. Все едно започваме отначало“, споделя Ей Джей Маклийн от групата.

За 25 години, Backstreet Boys се превърнаха в една от най-успешните групи в индустрията и едни от най-влиятелните изпълнители в световната поп музика и са официално обявени за най-продаваната бой банда на всички времена.

Водещите азиатски борси записаха ръстове днес

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-борси-записаха-ръстове-днес_l.a_i.761740_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха предимно на зелена територия сесията в петък, пише CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,40%...

Гран при на конкурса „Сарандев” – за втора година в Казахстан

https://www.24chasa.bg/region/article/6869510

Гран при на конкурса „Сарандев” – за втора година в КазахстанНа европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев" в град Добрич, в който участваха 46 певци от 5 държави, международното жури присъди Гран при на Айдън Жумабев от Казахстан. Миналата година статуетката отнесе негова сънародничка - Гулнара Кошенова. Председателят на журито Хайгашод Агасян заяви, че конкурсът „Сарандев” е на особено високо ниво,

Цецка Цачева във Варна: Проверяваме автентичността на писмо от името на избягалия затворник Владимир Пелов

http://www.moreto.net/novini.php?n=374433

Правосъдният министър Цецка Цачева определи като изненадващ факт информацията, че писмо от името на избягалия затворник Владимир Пелов е изпратено до президента, омбудсмана и телевизиите. Все още се прави експертиза на автентичността на писмото, както и на момента, когато е написано, обясни във Варна Цачева.

Бойко Борисов: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не оцениш срещата в София

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-tryabva-da-si-korneliya-ninova-za-da-ne-otsenish-sreshtata-v-sofiya-news279274.html

"Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всички е ясно", коментира в петък премиерът Бойко Борисов.   "Давоският форум даде практически живот на много от проектите, които вчера следобед стартираха и започнаха да се организират и правят", добави Борисов по повод критиките на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че форумът не е постигнал нищо конкретно.    Според Борисов "егоизмът на Балканите изчезна".    "Много от лидерите дойдоха предубедени, но знам, че са си тръгнали със съвсем други впечатления. В началото у нас ми се подиграваха, но темата за Западните Балкани се вдигна на такова ниво, че всички геополитически играчи са заинтересовани от нея. Нека се смеят сега”, каза той.    "Ние имаме една хубава поговорка – "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних колко трудно наложихме тази тема Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат икономиката на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите лидери си тръгнаха с по-различни мнения. Те дойдоха много предубедени. Как не ви снимах Еди Рама, стар ми е телефонът, но такава дискусия водеха с президента Макрон и Марк Рюте".   "Нали не се съмнявате, че случайно Макрон, Меркел и Мей вървят заедно по моста в София? Нали не смятате, че това е случайно? Ние същото сега показваме. Исторически можем да сме различни, но едно е ясно – мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Като дойдоха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше много приятно. Ето, от Зоран Заев и Алексис Ципрас имаме новина от вчера – ще се разберат за името. Срещата между Тачи и Вучич беше историческа - подадоха си ръце, говориха".   "Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", каза Борисов"   По-рано Корнелия Нинова обобщи резултатите от срещата на върха в София с едно изречение: "има една декларация с пожелания".   "Мина еуфорията от срещата. Прибра се червеният килим. Време е за обективен и спокоен анализ какво се случи. Хубаво е, че имаше такава среща, но липсват конкретни резултати”, добави тя.    Нинова попита защо премиерът Бойко Борисов не изпълнил заканата си да нахрани евролидерите с палмово масло и защо не е станало въпрос за двойния стандарт при храните.   "Нали щяхме да храним европейските лидери с палмово масло, за да видят какво яде българинът. Представи се най-хубавото меню. Питам Бойко Борисов защо каза: "Като дойдат ще ги нахраня с храната, която ядат българите“. Къде беше темата за двойния стандарт в храните", попита лидерът на БСП.

Най-важната (и най-малко дискутирана) последица от външната политика на Тръмп

https://dnes.dir.bg/svyat/nay-vazhnata-i-nay-malko-diskutirana-posleditsa-ot-vanshnata-politika-na-tramp

Презрителното отношение на президента Тръмп спрямо Европа започва да подкопава трансатлантическия съюз, който от много десетилетия е главен стълб на американската политика по националната сигурност

Данъкът за вили и ваканционни имоти може да скочи в пъти

http://www.mediapool.bg/danakat-za-vili-i-vakantsionni-imoti-mozhe-da-skochi-v-pati-news279273.html

В пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите предлагат депутати от коалиционния партньор в управлението "Обединени патриоти". Според внесен от тях законопроект за промяна в Закона за местните данъци и такси за такива жилища, които не са основни за собствениците си, данъчната ставка трябва да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка. Мотивите на депутатите са, че имотите в курортите често реално се използват като места за настаняване на туристи, но това не се декларира и не се плащат съответните данъци. Дори и да не се дават под наем, отседналите в тях собственици, техни роднини или приятели ползват курортните ресурси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За целта местните власти имали нужда от средства. Според вносителите годишните приходи от този данък щели да са около 200 млн. лева. Според предложението на патриотите по-високите данъци трябва да важат за имоти в курортите, които не са декларирани като туристически, но в тях се настаняват безплатно роднини или приятели на собствениците. На практика подобен имот може и да е семейната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго определено за курорт населено място, който не е деклариран за отдаване под наем. В законопроекта се предвижда за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се плаща данък между 0.5 и 0.7 на сто от данъчната оценка. Общинските съвети по места ще трябва да определят точната ставка. За сравнение в момента за такива имоти се плаща т. нар. данък "сгради", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка. В решение на Министерския съвет са определени около 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци. Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола. В тях не влиза Банско, който се явява курорт от местно значение. За местата за почивка с такъв статут от "Обединените патриоти" предвиждат по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на сто от данъчната оценка. Същата ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в списъка с курорти от местно значение. От морските курорти в това число влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.

Ива Андонова – кандидатка за „Мис Перла“ 2018

http://budnavarna.bg/34435-iva-andonova-kandidatka-za-mis-perla-2018/

Ива Андонова е родом от град Варна, на 20 години и ще бъде номер 8 в конкурса „Мис Перла“ 2018.

 

1 – Представете се с няколко думи?

И.А. – Казвам се Ива Андонова ,на 20 години съм от град Варна. Мила, лъчезарна и весела жена , харесваща да спортува .

 

2 – Как се решихте да участвате в конкурса „Мис Перла 2018“?

ИА. – Харесвам модата и следя с голям интерес събития свързани с нея. „Мис Перла 2018“ както и всеки подобен конкурс е предизвикателство за всяка жена, която иска да се изяви в модния свят.

 

3 – Какви качества трябва да притежава една миска?

И.А. – Качествата, които трябва да притежава успешната жена (миска) са: ум, съобразителност, разбиране на „другия”, човечност, оптимизъм, упоритост и надмогване на себе си, когато това е нужно. Да отстоява принципите си. Разбира се и обич – обич към хората, към света, към себе си.

 

4 – Какви отговорности носи короната „Мис Перла“?

И.А. – Всяка една участничка в подобен конкурс, трябва да поеме отговорността да бъде конкурентна , да успее да спечели журито, както и всички гости и организатори на събитието. разбира се да спомага за доброто настроение и да запази ведрата обстановка по време на ревюто. Короната трябва да се носи заслужено , а победителката да е за пример пред всички бъдещи кандидатки в подобни модни изяви.

 

5 – Какво е за вас Варна?

И.А. – Това е градът , в който съм родена и който нося в сърцето си навсякъде с мен. Град с дълга и велика история , с много забележителности който привличат посетители от цял свят. Град развиващ се във всички посоки – образование , бизнес , икономика, инфраструктура и други . Варна е била и продължава да е домакин на най- различни мероприятия, някои и от световен мащаб. Това е един достоен за възхищение град.

 

6 – С коя участничка се сприятелихте най-много?

И.А. –

Материалът Ива Андонова – кандидатка за „Мис Перла“ 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Рали "Дакар" ще има само десет етапа и ще е изцяло в Перу през 2019 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/18/3181162_rali_dakar_shte_ima_samo_deset_etapa_i_shte_e_izcialo/?ref=rss


Рали "Дакар" ще се проведе изцяло на територията на Перу през 2019 г., обявиха организаторите от ASO. Със закъснение те представиха маршрута за следващия сезон.<br /><br />Отлагането се наложи, след като в последния момент преди насрочената за преди няколко дни пресконференция Чили се отказа.<br /><br />Неуспешни са се оказали преговорите с Еквадор, Боливия и Аржентина. Така за първи път, откакто през 2009 г. състезанието се премести в Южна Америка, домакин ще...

Меркел ще се срещне с китайския президент и премиер в Пекин идната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869499

Меркел ще се срещне с китайския президент 
и премиер в Пекин идната седмицаГерманският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с китайския премиер Ли Къцян и с президента Си Цзинпин в Пекин идната седмица, за да обсъдят търговията, световната сигурност и правата на човека, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Посещението е насрочено за 24 и 25 май, уточни китайското министерство на външните работи днес.

Доклад до парламента: „Белене“ - с частен инвеститор и с участие на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869496

Доклад до парламента: „Белене“ - с частен инвеститор и с участие на държаватаПеткова внесе в парламента доклад за проекта и вариант за решение Изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип без държавна гаранция, предлага министърът на енергетиката Теменужка Петкова в доклад до парламента. Структурирането на проекта и предприемането на действия по процедурата за избор на инвеститор

В. Енчев: С ”ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЯ” Каракачанов пак предаде България!

https://frognews.bg/politika/enchev-ilindenska-makedoniia-karakachanov-pak-predade-balgariia.html

Само пълен дилетант може да каже, че му е все едно дали Република Македония ще се преименува на Илинденска Македония или Северна Македония.

В. Енчев: С ”ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЯ” Каракачанов пак предаде България!

https://frognews.bg/novini/enchev-ilindenska-makedoniia-karakachanov-pak-predade-balgariia.html

Само пълен дилетант може да каже, че му е все едно дали Република Македония ще се преименува на Илинденска Македония или Северна Македония.

Първа джендър сватба: Двойката мечтае да има дете, ще бъдат мама 1 и мама 2!

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d1%80-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0%d0%b5/

Нежната двойка Диляна и Вяра се врекоха във вечна вярност пред семейство и приятели на скромно празненство.
Лесбовенчавката се състоя преди дни в дунавската столица Русе. Дамите поканиха и свещеник, който да ги благослови. Те са категорични, че празничният ден е бил истинска сватба. Сред гостите са техните най-близки приятели, семействата им, както и други хомосексуални двойки.
На венчавката 41-годишната Вяра е с бял костюм, а 25-годишната Диляна е облечена с ефирна бяла рокля. След официалната част Вяра смени сакото на костюма с официален елек, за да може свободно да продължи веселбата.

Двойката не пропусна да си пусне снимки от специалния ден, на които ясно личи щастието и любовта помежду им, пише българия днес. Не липсват й запечатани моменти от първата официална целувка като новоизлюпено семейство.
Преди време момичетата категорично заявиха, че нито сексуалността им, нито разликата във възрастта им ги притеснява. Те са убедени, че след бракосъчетанието са готови да разраснат семейството си и да имат собствено дете.

„По-добре две добри майки, отколкото един лош баща“, категорични са и двете. Диляна ще бъде майката. Тя ходи на ин витро процедури, но до този момент има два неуспешни опита да зачене. Семейството е категорично, че няма да възпитават детето си да бъде хомосексуално, а ще му дадат свобода само да избере пътя си.
За предишните си връзки Диляна споделя, че е имала сериозен приятел, но и духовно, и сексуално й харесва да е повече с жена. Според нея мъжете не се стараели достатъчно и с жена е много по-вълнуващо.
Диляна не е единствената в семейството, която има хомосексуални взаимоотношения с човек от същия пол. Доведената й сестра също има взаимоотношения с жена, а 70-годишната им леля от 50 г. живее на семейни начела с друга дама.
Вяра твърди, че е силно разочарована от мъжете в живота си. Въпреки това от първата си неуспешна връзка с мъж тя има 21-годишно дете.

Любовта между двете пламва преди няколко години. Диляна работила в чужбина и се запознават с Вяра от социалните мрежи. Още тогава е наясно със сексуалната си ориентация. Вяра също не крие, че харесва жени. Двете поддържат комуникация близо 8 месеца във фейсбук. Накрая когато Диляна се връща у нас, двете се срещат.
Двете дами разказват, че са преминали през различни житейски проблеми, за да открият любовта си. Мечтата им е да имат дете, което да бъде отгледано не от майка и баща, а от две любящи жени – мама 1 и мама 2.
41-годишната Вяра била по-смелата във връзката им и първа се решила на голямата крачка – да предложи брак на Диляна. Преди повече от година дава годежен пръстен на красивата си половинка, защото е убедена, че тя е любовта на живота й. Наскоро й подарява още един годежен пръстен, за да потвърди любовта си.

Първата официална целувка между Диляна и Вяра

Материалът Първа джендър сватба: Двойката мечтае да има дете, ще бъдат мама 1 и мама 2! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Тетевен се проведе Дискусионен форум за ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и младите хора

https://www.actualno.com/lovech/v-teteven-se-provede-diskusionen-forum-za-roljata-na-es-za-razvitie-na-bylgarskoto-zemedelie-i-mladite-hora-news_675304.html

На 17 май се проведе Дискусионен форум за ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и участието на младите хора, който е част от дейностите по проект „Младите фермери - възродители на българското село“, финансиран по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. Форумът бе уважен от зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и народния представи

Министър Радмила Шекеринска: Чакаме покана за НАТО през юли в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869501

Министър Радмила Шекеринска: Чакаме покана за НАТО през юли в БрюкселВоенният министър на Македония Радмила Шекеринска, която присъства на съвместното учение на специалните сили на България и РМакедония отказа да коментира вариант за името на родината си Илинденска Македония. "Бяхме много внимателни в преговорния процес, важно е да сме внимателни и на финала. Докато преговарящите и премиерите не стигнат до решение,

Св. Синод наказа йеромонах за шофиране с алкохол

https://frognews.bg/kriminalno/sinod-nakaza-ieromonah-spiridon-shofirane-alkohol.html

Св. Синод на БПЦ-БП разгледа писмо с приложен протокол и решение на Видинския епархийски духовен съвет за налагане на църковното наказание - запрещение от свещенослужение, за срок от шест месеца на йеромонах Спиридон (Стоян Георгиев Стоянов).

ЕК блокира US санкциите на територията на Евросъюза

https://dnes.dir.bg/svyat/ek-blokira-us-sanktsiite-na-teritoriyata-na-es

Мярката влиза в сила преди 6 август, когато трябва да бъде задействан първият пакет санкции на САЩ

Задържаха голямо количество цигари без бандерол на "Тракия" край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869465

Задържаха голямо количество цигари без бандерол на "Тракия" край Пазарджик12 мастербокса с цигари без бандерол е открила полицията в турски камион с ремарке на магистрала "Тракия" край Пазарджик в четвъртък, съобщиха от областната полицейска дирекция. Камионът е бил на паркинг, когато там се е провеждала планирана операция за противодействие на търговията с акцизни стоки.

Нова услуга кара европейците масово да превъртат километражите

https://petel.bg/Nova-usluga-kara-evropeytsite-masovo-da-prevartat-kilometrazhite__265192

Превъртането на километражите на автомобилите в Европа става все по-масово, като причината за това е нова услуга, предлагана от някои фир...

17-годишна от Шумен предаде намерен портфейл с пари и документи в полицията

https://petel.bg/17-godishna-ot-SHumen-predade-nameren-portfeyl-s-pari-i-dokumenti-v-politsiyata-__265190

Мъжки портфейл с 200 лева, дебитни карти и други банкови документи бил намерен от 17-годишно момиче от Шумен, и предаден в полицията. Ученичк...

Трагедия в Брюксел! Полицаи застреляха момиченце след бясна гонка с бус, пълен с мигранти

https://petel.bg/Tragediya-v-Bryuksel--Politsai-zastrelyaha-momichentse-sled-byasna-gonka-s-bus--palen-s-migranti__265193

Двегодишно момиченце от кюрдски произход почина след инцидент, в който белгийската полиция бе въвлечена в преследване на микробус, прево...

Русев вбеси цял Ливърпул по време на WWE в града

https://petel.bg/Rusev-vbesi-tsyal-Livarpul-po-vreme-na-WWE-v-grada__265195

Снимка: Уикипедия Българският кечист Александър Русев не беше посрещнат добре в Ливърпул. Както е известно, чудовището на WWE е фен на Реа...

Слави написа най-тежките думи във "Фейсбук" за клането в Батак и ДПС! Те показаха, че мястото им е в...

https://petel.bg/Slavi-napisa-nay-tezhkite-dumi-vav-Feysbuk-za-klaneto-v-Batak-i-DPS--Te-pokazaha--che-myastoto-im-e-v---__265196

"Вчера се навършиха 142 години от Баташкото клане. И точно вчера, в българския парламент се случи нещо, бих го нарекъл - показателно. Когато ц...

Вижте в "Петел": Това са новите съкровища, намерени във и край Варна, можете да ги разгледате в музея (снимки)

https://petel.bg/Vizhte-v-Petel--Tova-sa-novite-sakrovishha--namereni-vav-i-kray-Varna--mozhete-da-gi-razgledate-v-muzeya--snimki-__265194

снимки "Петел" „Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години” е заглавието на изложба, която ...

Чешки и словенски инженери от ENERGO-PRO модернизират емблематични австрийски водноелектрически централи

https://petel.bg/CHeshki-i-slovenski-inzheneri-ot-ENERGO-PRO--modernizirat-emblematichni-avstriyski-vodnoelektricheski--tsentrali__265197

Фирмите, които формират индустриалното ядро ​​на международната група от Чехия ENERGO-PRO ще модернизират едни от най-известните водноелек...

Много лоша новина за българите с тежки белодробни заболявания

https://petel.bg/Mnogo-losha-novina-za-balgarite-s-tezhki-belodrobni-zabolyavaniya__265198

Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен и неподновяван договор с виенска университетска кл...

1000 лева глоба за избутани данъчни от павилион

https://www.24chasa.bg/region/article/6869492

1000 лева глоба за избутани данъчни от павилион
Окръжният съд в Добрич наложи глоба от 1000 лв. на подсъдим за възпрепятстване работата на данъчни служители. 39-годишният добричлия беше признат за виновен в това, че на 18 октомври 2016 г. в павилион за пакетирани стоки в Добрич противозаконно попречил на двама данъчни инспектори от ТД на НАП – Варна, да изпълнят свое законово задължение.

Арестуваха мъж за блудство с деца в училище в кв. 'Западен парк'

https://offnews.bg//112/arestuvaha-mazh-za-bludstvo-s-detca-v-uchilishte-v-kv-zapaden-park-680905.html

Мъж е бил арестуван от столичната полиция след обвинения на родители, че е блудствал с децата им в четвъртък в сградата на учебно заведение в столичния квартал „Западен парк“, предаде БНР.

Родителите на няколко деца са отишли в училището тази сутрин и вдигнали скандал на управата.

Подаден е сигнал в полицията, а обвиненият е бил арестуван незабавно.

ЕК задейства защитния механизъм срещу "иранските“ санкции на САЩ

http://www.mediapool.bg/ek-zadeistva-zashtitniya-mehanizam-sreshtu-iranskite-sanktsii-na-sasht-news279272.html

Европейската комисия спази даденото вчера в София от своя председател Жан-Клод Юнкер обещание и в петък задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз. ЕК съобщи, че е приела "първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ".   След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика, припомня ДПА.   "Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза вчера в София Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".   Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", заяви в петък Европейската комисия.   Според ЕК целта е мярката да влезе в сила, преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август.   Блокиращият регламент бе създаден през 1996 година, за да се заобиколи ембаргото на САЩ над Куба и да се защитят работещите в Куба европейски компании. Сега този регламент ще бъде адаптиран към новата ситуация. Когато бе създаден механизмът обаче различията между ЕС и САЩ относно кубинското ембарго бяха изгладени на политическо ниво, така че ЕС никога не е имал възможност да провери дали блокиращият механизъм е действително ефикасен.   Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран. Ето защо днес тя започна и процедура, за да позволи на банката да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия, допълва Франс прес.   Европейският парламент и Съветът имат два месеца, за да кажат дали приемат или се противопоставят на тези мерки.   "Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките", отбелязва ЕК.   По-скоро символичен ефект   Според някои европейски медии ефектът от задействането на блокиращия регламент може да бъде по-скоро символичен, отколкото икономически, както и че шансовете споразумението с Иран да оцелее в условията на американски санкции силно намаляват.   След американското изтегляне от споразумението и заплахата на Вашингтон да санкционира предприятия, търгуващи с Иран, в това число и европейски, френската група Тотал предупреди, че ще се откаже от голям газов договор в Иран, освен ако американските власти не направят изключение за нея, припомня Франс прес. Британският в. "Гардиън" пише, че големи европейски компании започнаха да се изтеглят от Иран, за да не им бъдат наложени санкции от Вашингтон и дава пример с датския транспортен концерн А.П. Мьолер-Мерск (A.P. Moller-Maersk), който също спря дейността си в Иран.   Бързината, с която се изтеглят предприятията, заплашва да осуети плановете на европейските лидери да предоставят правни и финансови гаранции на европейските компании, които продължават да търгуват с Иран.   От друга страна, не е ясно докъде са склонни да стигнат в твърдостта си европейските страни.   Франция няма да влезе в търговска война със САЩ заради Иран, въпреки че не одобрява решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядрената сделка, каза вчера френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в София.   "Въпросът е преди всичко геополитически. Ние няма да станем съюзници на Иран срещу САЩ! И ние няма да започнем търговска война със САЩ заради Иран или да налагаме контрасанкции на американски компании", каза Макрон.   Коментирайки решението на френската енергийна компания Тотал, Макрон каза, че иска да осигури всички гаранции за фирмите, които искат да останат в Иран, за да могат да направят това.   "Няма да принудим френските компании да останат. Президентът на Френската република не е президент и изпълнителен директор на Тотал", каза Макрон.   "Непреките последици от американското решение ще облагодетелстват руските и китайските позиции в региона и техните предприятия", допълни той.   "Моят приоритет е да се направи всичко възможно за отварянето на иранското общество", каза Макрон и припомни, че най-консервативните представители на иранското общество се противопоставиха на ядрената сделка именно защото тя насърчаваше отварянето на обществото.

Гърция ще проучва има ли капани в предложението "Република Илинденска Македония"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869484

Гърция ще проучва има ли капани в предложението "Република Илинденска Македония"В Атина засега не реагират на появилите се информации, че предложението на македонската страна на преговорите за ново име на Македония е "Република Илинденска Македония", съобщава скопският вестник "Република". Според дипломатически източници, цитирани от гръцкия Вестник на редакторите, това предложение задоволявало и условията на Атина.

72% от имотните сделки в София са на цена до 100 хил. евро

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/72-ot-imotnite-sdelki-v-sofiia-sa-na-cena-do-100-hil-evro-261367/

Голямото търсене на жилища в София и големите градове ще се запази поне още десет години

Тръмп заплаши Ким Чен-ун със съдбата на Кадафи

http://www.moreto.net/novini.php?n=374436

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ким Чен-ун със същата съдба като тази на либийския диктатор Муамар Кадафи, ако севернокорейският вожд "не сключи сделка" за програмата си за ядрени оръжия, съобщават американските медии.

Евродепутатът Емил Радев: У нас все още има вечни длъжници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869481

Евродепутатът Емил Радев: У нас все още има вечни длъжници"У нас все още има вечни длъжници и няма механизъм, чрез който физическите лица, изпаднали в затруднение, да започнат живота си на чисто, да занулят или разсрочат семейните си задължения, а не да им се начисляват наказателни лихви години наред и дългът им да набъбва в двоен или троен размер, без шанс да бъде изплатен някога.

Екотакси за тирове и автобуси плюс поскъпване за стари коли

http://www.mediapool.bg/ekotaksi-za-tirove-i-avtobusi-plyus-poskapvane-za-stari-koli-news279271.html

За регистрация на тирове и автобуси вече също ще се плаща екотакса, каквато в момента собствениците на леки коли еднократно внасят в държавното екопредприятие за решаване на проблема с колата им като отпадък след като излезе от употреба. Екотаксата при вноса на стари леки автомобили пък ще се увеличи съществено, докато за електоромибилите няма да дължи нищо, а за новите до 5 години и хибридните автомобили няма да има промяна в сегашната цена. Това обяви министърът на екологията Нено Димов, който отчете изпълнението на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) пред журналисти в петък. Промените са част от мерките, които кабинетът предприема в опит да реши проблема със замърсяването на въздуха. Друга мярка предвижда със 111 млн. лв. да бъдат финансирани жителите на 21 града у нас да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологично – климатици, газ, пелети, фотоволтаици и т.н., каза Нено Димов. По думите му целта на проекта е да бъдат постигнати устойчиви резултати за подобряване на качеството на въздуха. България беше принудена да вземе мерки срещу мръсния въздух, след като беше осъдена от Европейската комисия. Битовото отопление с въглища и дърва, което е най-масовото, защото е най-евтиното, и транспортът са основните замърсители. В момента страната ни се опитва да убеди Брюксел, че работи за трайно решаване на проблема с мръсния въздух, за да не бъде осъдена да плаща и санкции. Високи екотакси за старите коли По тази причина целта е новите екотакси за автомобилите да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде представен напредъкът на България в битката ѝ с мръсния въздух, стана ясно от думите на министъра на екологията. Измененията в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса в момента се съгласува между различните министерства и се очаква да бъде пуснат скоро за обществено обсъждане. МОСВ предлага екотакса да се въведе и за автомобилите над 12 тона – тирове, камиони и автобуси, каза Нено Димов. В момента тези автомобили не плащат такса при първа регистрация. Ставките им ще бъдат диференцирани според вида и възрастта на автомобила над 12 тона. Освен това екоминистерството предлага таксите, които се плащат при първа регистрация на леките коли над 5 години да се увеличат, за електромобилите да се премахнат, а за хибридите и новите коли до 5 години ще останат същите, каза Нено Димов. В момента за електромобилите таксата е 102 лв., а колите с двигател с вътрешно горене над 10 години плащат 275 лв. Тези такси се дължат от собственика само при първоначалната регистрация на леката кола в страната, но не и при препродажба на автомобил, който вече има български номера. Екоотопление с европари Схемата за екоопление с европари предвижда общините да кандидатстват с проект пред ОПОС. Задължително условие е да имат работеща програма за качеството на атмосферния въздух. МОСВ дава пълна свобода на местната власт сама да определи какви мерки ще финансира за решаване на проблема с мръсния въздух. Причината – не може да има общ подход, защото в София и Варна замърсителите са едни, а в Смолян и Димитровград например други, посочи Нено Димов. Той уточни, че общините трябва да предложат решенията след обществена дискусия сред местното население. Сред допустимите за финансиране мерки могат да бъдат изграждане на инсталация за присъединяване на жилищен блок към централно топлоснабдяване, ако в съответния град има такова. Ще се финансира също присъединяването към газопреносната мрежа, ако има осигурено битово газоснабдяване, разясни Валерия Калчева, ръководител на Управляващия орган на ОПОС. Допустими за подпомагане може да бъдат мерки като подмяна на печките за въглища и дърва с такива за отопление с пелети, или пък замяната им с климатици, които отговарят на висок енергиен клас, посочи още Калчева. Това, което ще гледа МОСВ, за да одобри общинските проекти, е постигането на резултати – трайно намаляване на замърсяването с фини прахови частици, посочи Нено Димов. По тази схема могат да кандидатстват 21 български града, в които има замърсяване на въздуха с финни прахови частици над нормата. Проблемът е, че само седем от тях имат действащи общински програми за качеството на атмосферния въздух, които изпълняват. Това са София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград, каза Валерия Калчева. По тази причина се предвижда да има две покани към общините. Едната ще бъде отворена в средата на лятото, а другата в началото на 2019 г. Очакванията са дотогава останалите общини да са приели програмите си за качество на атмосферния въздух и да ги изпълняват. Миенето на улиците си остава добро пожелание Една от мерките, които България беше поела пред ЕК с цел справяне със запрашаването в големите градове, беше редовното миене на улиците. За сега обаче това остава само едно добро пожелание, което не се спазва от местните власти, а МОСВ, което по закон трябва да контролира тази дейност, не го прави, стана ясно от обясненията на Нено Димов. Министърът на екологията не можа да каже как местната власт изпълнява този поет ангажимент и дали има санкционирана община за неизпълнението му. Дори европредседателството не се оказа достатъчно силен мотив улиците в София да бъдат измити поне веднъж след зимата. В широкия център на столицата все още има квартали, в които не са мити дори по веднъж през тази година. Всичко това се случва на фона на увеличения с близо 5 млн. лева бюджет за миене на улиците в столицата и заложеното на хартия миене четири пъти за цялата година. Общо предвидените средства за това са 51 млн. лв.

Екотакси за нови тирове и автобуси плюс поскъпване за стари коли

http://www.mediapool.bg/ekotaksi-za-novi-tirove-i-avtobusi-plyus-poskapvane-za-stari-koli-news279271.html

За регистрация на тирове и автобуси вече също ще се плаща екотакса, каквато в момента собствениците на леки коли еднократно внасят в държавното екопредприятие за решаване на проблема с колата им като отпадък след като излезе от употреба. Екотаксата при вноса на стари леки автомобили пък ще се увеличи съществено, докато за електоромибилите няма да дължи нищо, а за новите до 5 години и хибридните автомобили няма да има промяна в сегашната цена. Това обяви министърът на екологията Нено Димов, който отчете изпълнението на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) пред журналисти в петък. Промените са част от мерките, които кабинетът предприема в опит да реши проблема със замърсяването на въздуха. Друга мярка предвижда със 111 млн. лв. да бъдат финансирани жителите на 21 града у нас да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологично – климатици, газ, пелети, фотоволтаици и т.н., каза Нено Димов. По думите му целта на проекта е да бъдат постигнати устойчиви резултати за подобряване на качеството на въздуха. България беше принудена да вземе мерки срещу мръсния въздух, след като беше осъдена от Европейската комисия. Битовото отопление с въглища и дърва, което е най-масовото, защото е най-евтиното, и транспортът са основните замърсители. В момента страната ни се опитва да убеди Брюксел, че работи за трайно решаване на проблема с мръсния въздух, за да не бъде осъдена да плаща и санкции. Високи екотакси за старите коли По тази причина целта е новите екотакси за автомобилите да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде представен напредъкът на България в битката ѝ с мръсния въздух, стана ясно от думите на министъра на екологията. Измененията в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса в момента се съгласува между различните министерства и се очаква да бъде пуснат скоро за обществено обсъждане. МОСВ предлага екотакса да се въведе и за автомобилите над 12 тона – тирове, камиони и автобуси, каза Нено Димов. В момента тези автомобили не плащат такса при първа регистрация. Ставките им ще бъдат диференцирани според вида и възрастта на автомобила над 12 тона. Освен това екоминистерството предлага таксите, които се плащат при първа регистрация на леките коли над 5 години да се увеличат, за електромобилите да се премахнат, а за хибридите и новите коли до 5 години ще останат същите, каза Нено Димов. В момента за електромобилите таксата е 102 лв., а колите с двигател с вътрешно горене над 10 години плащат 275 лв. Тези такси се дължат от собственика само при първоначалната регистрация на леката кола в страната, но не и при препродажба на автомобил, който вече има български номера. Екоотопление с европари Схемата за екоопление с европари предвижда общините да кандидатстват с проект пред ОПОС. Задължително условие е да имат работеща програма за качеството на атмосферния въздух. МОСВ дава пълна свобода на местната власт сама да определи какви мерки ще финансира за решаване на проблема с мръсния въздух. Причината – не може да има общ подход, защото в София и Варна замърсителите са едни, а в Смолян и Димитровград например други, посочи Нено Димов. Той уточни, че общините трябва да предложат решенията след обществена дискусия сред местното население. Сред допустимите за финансиране мерки могат да бъдат изграждане на инсталация за присъединяване на жилищен блок към централно топлоснабдяване, ако в съответния град има такова. Ще се финансира също присъединяването към газопреносната мрежа, ако има осигурено битово газоснабдяване, разясни Валерия Калчева, ръководител на Управляващия орган на ОПОС. Допустими за подпомагане може да бъдат мерки като подмяна на печките за въглища и дърва с такива за отопление с пелети, или пък замяната им с климатици, които отговарят на висок енергиен клас, посочи още Калчева. Това, което ще гледа МОСВ, за да одобри общинските проекти, е постигането на резултати – трайно намаляване на замърсяването с фини прахови частици, посочи Нено Димов. По тази схема могат да кандидатстват 21 български града, в които има замърсяване на въздуха с финни прахови частици над нормата. Проблемът е, че само седем от тях имат действащи общински програми за качеството на атмосферния въздух, които изпълняват. Това са София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград, каза Валерия Калчева. По тази причина се предвижда да има две покани към общините. Едната ще бъде отворена в средата на лятото, а другата в началото на 2019 г. Очакванията са дотогава останалите общини да са приели програмите си за качество на атмосферния въздух и да ги изпълняват. Миенето на улиците си остава добро пожелание Една от мерките, които България беше поела пред ЕК с цел справяне със запрашаването в големите градове, беше редовното миене на улиците. За сега обаче това остава само едно добро пожелание, което не се спазва от местните власти, а МОСВ, което по закон трябва да контролира тази дейност, не го прави, стана ясно от обясненията на Нено Димов. Министърът на екологията не можа да каже как местната власт изпълнява този поет ангажимент и дали има санкционирана община за неизпълнението му. Дори европредседателството не се оказа достатъчно силен мотив улиците в София да бъдат измити поне веднъж след зимата. В широкия център на столицата все още има квартали, в които не са мити дори по веднъж през тази година. Всичко това се случва на фона на увеличения с близо 5 млн. лева бюджет за миене на улиците в столицата и заложеното на хартия миене четири пъти за цялата година. Общо предвидените средства за това са 51 млн. лв.

Вече екотакси и за тирове и автобуси, за старите коли поскъпват

http://www.mediapool.bg/veche-ekotaksi-i-za-tirove-i-avtobusi-za-starite-koli-poskapvat-news279271.html

За регистрация на тирове и автобуси вече също ще се плаща екотакса, каквато в момента собствениците на леки коли еднократно внасят в държавното екопредприятие за решаване на проблема с колата им като отпадък след като излезе от употреба. Екотаксата при вноса на стари леки автомобили пък ще се увеличи съществено, докато за електоромибилите няма да дължи нищо, а за новите до 5 години и хибридните автомобили няма да има промяна в сегашната цена. Това обяви министърът на екологията Нено Димов, който отчете изпълнението на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) пред журналисти в петък. Промените са част от мерките, които кабинетът предприема в опит да реши проблема със замърсяването на въздуха. Друга мярка предвижда със 111 млн. лв. да бъдат финансирани жителите на 21 града у нас да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологично – климатици, газ, пелети, фотоволтаици и т.н., каза Нено Димов. По думите му целта на проекта е да бъдат постигнати устойчиви резултати за подобряване на качеството на въздуха. България беше принудена да вземе мерки срещу мръсния въздух, след като беше осъдена от Европейската комисия. Битовото отопление с въглища и дърва, което е най-масовото, защото е най-евтиното, и транспортът са основните замърсители. В момента страната ни се опитва да убеди Брюксел, че работи за трайно решаване на проблема с мръсния въздух, за да не бъде осъдена да плаща и санкции. Високи екотакси за старите коли По тази причина целта е новите екотакси за автомобилите да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде представен напредъкът на България в битката ѝ с мръсния въздух, стана ясно от думите на министъра на екологията. Измененията в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса в момента се съгласува между различните министерства и се очаква да бъде пуснат скоро за обществено обсъждане. МОСВ предлага екотакса да се въведе и за автомобилите над 12 тона – тирове, камиони и автобуси, каза Нено Димов. В момента тези автомобили не плащат такса при първа регистрация. Ставките им ще бъдат диференцирани според вида и възрастта на автомобила над 12 тона. Освен това екоминистерството предлага таксите, които се плащат при първа регистрация на леките коли над 5 години да се увеличат, за електромобилите да се премахнат, а за хибридите и новите коли до 5 години ще останат същите, каза Нено Димов. В момента за електромобилите таксата е 102 лв., а колите с двигател с вътрешно горене над 10 години плащат 275 лв. Тези такси се дължат от собственика само при първоначалната регистрация на леката кола в страната, но не и при препродажба на автомобил, който вече има български номера. Екоотопление с европари Схемата за екоопление с европари предвижда общините да кандидатстват с проект пред ОПОС. Задължително условие е да имат работеща програма за качеството на атмосферния въздух. МОСВ дава пълна свобода на местната власт сама да определи какви мерки ще финансира за решаване на проблема с мръсния въздух. Причината – не може да има общ подход, защото в София и Варна замърсителите са едни, а в Смолян и Димитровград например други, посочи Нено Димов. Той уточни, че общините трябва да предложат решенията след обществена дискусия сред местното население. Сред допустимите за финансиране мерки могат да бъдат изграждане на инсталация за присъединяване на жилищен блок към централно топлоснабдяване, ако в съответния град има такова. Ще се финансира също присъединяването към газопреносната мрежа, ако има осигурено битово газоснабдяване, разясни Валерия Калчева, ръководител на Управляващия орган на ОПОС. Допустими за подпомагане може да бъдат мерки като подмяна на печките за въглища и дърва с такива за отопление с пелети, или пък замяната им с климатици, които отговарят на висок енергиен клас, посочи още Калчева. Това, което ще гледа МОСВ, за да одобри общинските проекти, е постигането на резултати – трайно намаляване на замърсяването с фини прахови частици, посочи Нено Димов. По тази схема могат да кандидатстват 21 български града, в които има замърсяване на въздуха с финни прахови частици над нормата. Проблемът е, че само седем от тях имат действащи общински програми за качеството на атмосферния въздух, които изпълняват. Това са София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград, каза Валерия Калчева. По тази причина се предвижда да има две покани към общините. Едната ще бъде отворена в средата на лятото, а другата в началото на 2019 г. Очакванията са дотогава останалите общини да са приели програмите си за качество на атмосферния въздух и да ги изпълняват. Миенето на улиците си остава добро пожелание Една от мерките, които България беше поела пред ЕК с цел справяне със запрашаването в големите градове, беше редовното миене на улиците. За сега обаче това остава само едно добро пожелание, което не се спазва от местните власти, а МОСВ, което по закон трябва да контролира тази дейност, не го прави, стана ясно от обясненията на Нено Димов. Министърът на екологията не можа да каже как местната власт изпълнява този поет ангажимент и дали има санкционирана община за неизпълнението му. Дори европредседателството не се оказа достатъчно силен мотив улиците в София да бъдат измити поне веднъж след зимата. В широкия център на столицата все още има квартали, в които не са мити дори по веднъж през тази година. Всичко това се случва на фона на увеличения с близо 5 млн. лева бюджет за миене на улиците в столицата и заложеното на хартия миене четири пъти за цялата година. Общо предвидените средства за това са 51 млн. лв.

ЕС дава 111 млн. лв. за подмяна на печките на твърдо гориво в 21 български града

http://www.mediapool.bg/es-dava-111-mln-lv-za-podmyana-na-pechkite-na-tvardo-gorivo-v-21-balgarski-grada-news279271.html

Със 111 млн. лв. ще бъдат финансирани жителите на 21 града у нас да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологично – климатици, газ, пелети, фотоволтаици и т.н. Това съобщи министърът на екологията Нено Димов, който отчете изпълнението на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Финансирането на мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух ще дойде именно от средствата по ОПОС. Проектът е получил зелена светлина от Комитета за наблюдение на програмата и подкрепата на ЕК, каза Димов. Бенефициенти ще са общините, а първата покана за кандидатстване ще бъде отворена в средата на лятото, каза Димов. Проблемът е, че от 21 града, където има замърсяване на въздуха с финни прахови частици над нормата, само седем имат действащи общински програми за качеството на атмосферния въздух, които изпълняват. Това са София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград, съобщи Валерия Калчева, ръководител на Управляващия орган на ОПОС. По тази причина се предвижда втората покана да бъде отворена в началото на 2019 г., а дотогава останалите общини трябва да са приели програмите си и да ги изпълняват. Целта на проекта е да бъдат постигнати устойчиви резултати за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на замърсяването, каза Нено Димов. До него се стига след като България беше осъдена от Европейската комисия за системно мръсния въздух, с който се трови населението. Битовото отопление с въглища и дърва, което е най-масовото, защото е най-евтиното, и транспортът са основните замърсители. В момента България се опитва да докаже пред Брюксел, че предприема мерки да се подобри положението, за да не бъде осъдена страната да плаща и санкции. Екоотопление с европари Схемата за екоопление с европари предвижда общините да кандидатстват с проект пред ОПОС. Задължително условие е да имат работеща програма за качеството на атмосферния въздух. МОСВ дава пълна свобода на местната власт сама да определи какви мерки ще финансира за решаване на проблема с мръсния въздух. Причината – не може да има общ подход, защото в София и Варна замърсителите са едни, а в Смолян и Димитровград например други, посочи Нено Димов. Той уточни, че общините трябва да предложат решенията след обществена дискусия сред местното население. Сред допустимите за финансиране мерки могат да бъдат изграждане на инсталация за присъединяване на жилищен блок към централно топлоснабдяване, ако в съответния град има такова. Ще се финансира също присъединяването към газопреносната мрежа, ако има осигурено битово газоснабдяване, разясни Валерия Калчева. Допустими за подпомагане може да бъдат мерки като подмяна на печките за въглища и дърва с такива за отопление с пелети, или пък замяната им с климатици, които отговарят на висок енергиен клас, посочи още Калчева. Това, което ще гледа МОСВ, за да одобри общинските проекти, е постигането на резултати – трайно намаляване на замърсяването с фини прахови частици, посочи Нено Димов. Високи екотакси за старите коли Друга мярка, която предприема българското правителство в опит да убеди Брюксел, че работи за трайно решаване на проблема с мръсния въздух, е въвеждането на екотакси за тировете и автобусите, които в момента не плащат такава, посочи Нено Димов. Ставките ще бъдат диференцирани спрямо възрастта на автомобилите над 12 тона и стандартите, на които отговарят, допълни той. Освен това екоминистерството предлага още за електромобилите да не се плаща екотакса, а за леките коли до 5 години да бъдат запазен сегашният размер. Екотаксите за леките коли над 5 години обаче ще бъдат увеличени, посочи Нено Димов. В момента нормативният документ се съгласува между различните министерства и се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане до края на месеца. Целта е новите екотакси за автомобилите да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде представен напредъка на България в битката ѝ с мръсния въздух, стана ясно от думите на министъра на екологията. Миенето на улиците си остава добро пожелание   Една от мерките, които България беше поела пред ЕК с цел справяне със запрашаването в големите градове, беше редовното миене на улиците. За сега обаче това остава само едно добро пожелание, което не се спазва от местните власти, а МОСВ, което по закон трябва да контролира тази дейност, не го прави, стана ясно от обясненията на Нено Димов. Министърът на екологията не можа да каже как местната власт изпълнява този поет ангажимент и дали има санкционирана община за неизпълнението му. Дори европредседателството не се оказа достатъчно силен мотив улиците в София да бъдат измити поне веднъж след зимата. В широкия център на столицата все още има квартали, в които не са мити дори по веднъж през тази година. Всичко това се случва на фона на увеличения с близо 5 млн. лева бюджет за миене на улиците в столицата и заложеното на хартия миене четири пъти за цялата година. Общо предвидените средства за това са 51 млн. лв. 

Центърът на Добрич става гигантска работилница за месене на хляб

https://www.24chasa.bg/region/article/6869483

Центърът на Добрич става гигантска работилница за месене на хлябЦентърът на Добрич става утре гигантска работилница за месене на хляб. В праисторическата работилница ще има възстановка на жилище с център огнището, където се пече хлябът. В работилницата „Античност” ще има обредна трапеза – царско угощение на римлянин и тракийка. На масата ще бъде хлябът, открит в Помпей, гарниран с плодове.

Чиновници на еднакви позиции са с 4-5 пъти разлика в заплатите

http://www.mediapool.bg/chinovnitsi-na-ednakvi-pozitsii-sa-s-4-5-pati-razlika-v-zaplatite-news279270.html

Заплащането на чиновниците у нас е пълно с дисбаланси. Държавни служители, които работят на едни и същи позиции, но в различни ведомства, взимат тотално различни заплати, като понякога разликата е 400-500%. Това става ясно от Доклада за състоянието на държавната администрация за 2017 г., публикуван от Министерски съвет. Например служител на една от най-ниските позиции в администрацията – младши експерт, в едно министерство е получавал основна заплата 483 лв. през миналата година, докато негов колега на същата позиция, но в друго министерство, е взимал за труда си 1791 лв. на месец. Така двама души на едно и също ниво имат разлика в заплатите близо 4 пъти, при това без да се броят бонусите, става ясно от доклада. Най-ниската заплата, получавана от главен експерт в министерство през 2017 г., е била 529 лв., а най-високата – 2900 лв., което е над 500% разлика в заплатата. В доклада на Министерски съвет не се посочват имената на конкретните министерства, за да се сравни къде работят най-богатите и къде – най-бедните държавни служители. Огромна е несправедливостта и по отношение на средните и по-високите позиции в администрацията. Например началник отдел в най-бедното министерство е получавал основна заплата в размер на 817 лв. на месец, докато служител на същата позиция, но в най-богатото министерство е взимал 3200 лв. основна заплата, което е близо 4 пъти разлика. Абсурдни несъответствия има и на другата ключова позиция в администрацията – директор на дирекция. Най-бедният директор в министерство миналата година е получавал 1748 лв. на месец, докато най-богатият – 4080 лв., и то без бонусите. Странно е също, че в отделни случаи подчинени са взимали повече от шефовете си. Например максималната заплата за директор на дирекция в министерство е била 4080 лв., докато за главен секретар на министерство, което е най-високата административна длъжност, най-високото основно възнаграждение е било 4000 лв. Най-високата заплата в администрацията изненадващо се оказва не на главен секретар, а на директор на дирекция, при това в изпълнителна агенция. Служител на такъв пост е получавал 4320 лв. на месец през 2017 г., което е доста повече от максимума, получаван от главен секретар в изпълнителна агенция – 3221 лв. Справка в доклада за 2016 г. показва, че и тогава въпросният директор е получавал също 4320 лв. Като цяло, нетните заплати в централната администрация у нас са нараснали с 2.5% към 1 юли 2017 г. спрямо 1 юли 2016 г., става ясно от доклада. Увеличението е основно заради ръста на минималната заплата и текучеството сред чиновниците, което води до различно определяне на индивидуалните заплати на новоназначени, повишени в длъжност и т. н. Докладът за администрацията не обхваща допълнителното материално стимулиране и другите видове бонуси към основната заплата. Към края на 2017 г. 7 278 служители във ведомствата получават основна заплата до 550 лв., пише още в доклада. Документът не прави задълбочен анализ на дисбалансите в заплащането, нито пък предлага каквито и да било идеи за промени. В доклада е посочено само, че има най-вече два типа проблеми. Едните са свързани с лоша вътрешноорганизационна политика по заплащането, а другите – с цялостната среда и "невъзможността за преодоляване на исторически насложили се необосновани дисбаланси в основните заплати". "Разрешаването на тези проблеми налага промени в нормативната уредба, след широка дискусия и дадени предложения от всички администрации, за подобряването на системата на заплащане в държавната администрация", заключава докладът, с което темата в него е приключена. Чиновниците у нас към края на 2017 г. са 128 665 души според заетите щатни бройки, от които 95 904 души са в централната администрация, а 33 001 – в териториалната. В администрацията работят предимно жени – техният дял е 67%, ако не се броят структурите на МВР, става ясно още от доклада. В числеността на персонала през 2017 г. се регистрира съвсем лек ръст спрямо 2016 г.

Нова еко детска градина отваря врати в Бургас

http://www.cross.bg/detzata-pinokio-gradina-1575031.html

/КРОСС/ В Бургас отваря врати първата по рода си еко детска градина. Тя ще носи името "Пинокио" и в нея децата ще се възпитават в среда, изградена от естествени материали. ДГ "Пинокио" е иновативното детско заведение, изградено от Община Бургас със средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Тя се намира в районния център на комплекс "Меден рудник" до закрития плувен басейн. В тази част на града живеят хиляди млади хора с малки деца. В "Пинокио" всеки ден малчуганите ще имат занятия на открито, независимо какво е времето. Целта е те да имат непрекъснат контакт с външната среда и природата, което е един от благоприятните фактори за развитието и укрепването на организмите им. Акцентът в отношението и възпитанието към децата е тясно насочен към опазването на околната среда и воденето на здравословен начин на живот. Под формата на игра децата ще опознават естествените материи. За това в двора на учебното заведение ще има обособени няколко специални зони. В една от тях ще има специална сензорна пътека, покрита с различни предмети от заобикалящия ни свят като камъчета, вода, зеленина, пясък и дърво. Минавайки по нея, децата ще имат възможността да се докосват до всяка една от материите. В друга част от външното пространство на ДГ "Пинокио" ще има дъски за рисуване с восък и акварел. Логически игри и пъзели ще помагат на децата при изучаването буквите и геометричните фигури

Задържаха педофил в столично училище

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-pedofil-stolichno-uchilishte.html

Задържаха млад мъж в столично училище за педофилия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Случката се разиграва в 17-о училище в София, което се намира в квартал ”Западен парк”.

Приключи реконструкцията на Американския колеж в София

http://www.mediapool.bg/priklyuchi-rekonstruktsiyata-na-amerikanskiya-kolezh-v-sofiya-news279269.html

С официална церемония днес в Американския колеж в София бе отбелязано приключването на започналия през септември 2016 г. проект за реконструкция и преустройство на сградата. На събитието присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлов, както и членове на ръководството на Американския колеж в София и на Фондация "Америка за България", други официални лица и представители на изпълнителя. Американският колеж в София е основан през 1860 г. Това е първият мащабен проект за неговото преустройство от началото на неговото построяване в началото на 20-ти век. Извършени са премахване на съществуващи постройки, реконструкция и преустройство на двете съществуващи крила и изграждане на ново към основната сграда на колежа. В новата сграда има библиотека и медийна зала, зала за сценични изкуства и представления, учебни аудитории, трапезария, както и други съвременни помещения и оборудване. Запазен е цялостния старинен изглед на сградата, като е допълнен от съвременни елементи, съобразно най-добрите изисквания за помещения, предназначени за учебен процес. Стъклената фасада, която гледа към фонтана, е с по-съвременно излъчване. Финансирането на проекта е осигурено от Фондация "Америка за България", USAID ASHA, настоятелството на колежа и други дарители. Изпълнител е строителната компания Геострой АД.

Антон Кутев: Интеграцията на хората с увреждания не върви във вярната посока

http://www.cross.bg/horata-yvrezhdaniya-kytev-1575030.html

/КРОСС/ БСП внесе искане за разискване по въпросите за политиката за интеграция на хората с увреждания „Процесите, свързани с интеграцията на хората с увреждания, не вървят във вярната посока и част от тях ще се забавят. Ангажиментът на управляващите е, че до края на август 2018 г. Законът за социалните услуги ще бъде готов. Друг е въпросът, че се работи бавно и грубо". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев от парламентарната трибуна. Той заяви, че промените, които управляващите са направили досега, не водят до това, което хората искат. „Промените не постигат резултат, регистрите за хората с увреждания ги няма, личните асистенти не са достатъчни. След среща с организации на хората с увреждания разбрахме, че работят по Закон за хората с увреждания", каза още той. Според него управляващите работят по закон с друго съдържание. "Дали това, по което работят, ще помогне да постигнем целта си - изпълнение на плана за интеграция на хората с увреждания и подписване на ратификацията на протокола на Конвенцията към ООН?", попита Кутев. Той зададе въпросите- каква е политиката за хората с увреждания, какви са начините, по които може да се постигне резултат.В края на своето питане народните представители Антон Кутев и Михаил Христов внесоха искане за разискване по въпросите за политиката за интеграция на хората с увреждания.  

Оживление цари в Уиндзор преди кралската сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6869477

Оживление цари в Уиндзор преди кралската сватба
Оживление цари в Уиндзор с наближаването на утешната кралска сватба, но това суетене не е по вкуса на всички негови жители, предаде Франс прес. Град Уиндзор в графство Бъркшир, на около 30 км западно от Лондон, е свикнал да посреща туристи, дошли да посетят импозантния средновековен дворец, който е резиденция на британското кралско семейство,

Срещата Заев-Ципрас е доминираща тема в гръцките медии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869473

Срещата Заев-Ципрас е доминираща тема в 
гръцките медииСрещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас вчера в София, на която разговаряха за решаването на македонско-гръцкия спор за името, е доминираща тема в гръцките медии, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.  Подписването на международен договор с ООН и Европейския съюз като гаранти и определяне на срок за внасяне на

Стана ясно кой ще отведе Меган Маркъл до олтара

https://www.vesti.bg/lyubopitno/stana-iasno-koj-shte-otvede-megan-markyl-do-oltara-6082485

Родената в Съединените американски щати актриса и бъдеща херцогиня, е пожелала лично това

"Мина" – роман за пагубната сила на любовта от нобеловия лауреат Карл Гелеруп

https://www.actualno.com/books/mina-roman-za-pagubnata-sila-na-lubovta-ot-nobelovija-laureat-karl-gelerup-news_675309.html

Носителят на Нобелова награда за литература – датчанинът Карл Гелеруп вече привлича вниманието и на българския читател. След романа „Мелницата“, който се счита за най-голямото му постижение в жанра на реалистичния психологически роман, в превод на български в поредицата „Световна класика“ на ИК „Персей“ излиза и романът му „Мина“. Тук отново на преден план е мотивът за пагубната сила на страстната любов. Ав

ЕК задейства механизъм за блокиране на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869461

ЕК задейства механизъм за блокиране на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на ЕСЕвропейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, предадоха световните агенции. ЕК съобщи, че е приела "първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ", предава БТА. След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата

Най-важната (и най-малко дискутирана) последица от външната политика на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869467

Най-важната (и най-малко дискутирана) последица от външната политика на ТръмпБрюксел - Презрителното отношение на президента Тръмп спрямо Европа започва да подкопава трансатлантическия съюз, който от много десетилетия е главен стълб на американската политика по националната сигурност. Нарастващият разрив между Европа и Америка може да е най-съществената, но най-малко дискутирана последица от външната политика на Тръмп.

Еврокомисията започна процес за поевтиняване на роуминга между ЕС и Западните Балкани

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-започна-процес-за-поевтиняване-на-роуминга-между-ЕС-и-Западните-Балкани_l.a_i.761739_at.1.html

Европейската комисия обяви началото на процеса за намаляване на тарифите за роуминг между ЕС и страните от Западните Балкани и приветства действията...

Нов данък за "имот в курорт" предлагат депутатите на Валери Симеонов

http://clubz.bg/68024-nov_danyk_za_imot_v_kurort_predlagat_deputatite_na_valeri_simeonov

Въвеждане на нов годишен данък за имоти, които се намират в населени места и местности, обявени за курорт - това предлагат с промяна в Закона за местните данъци и такси депутатите от НФСБ (част от парламентарната коалиция "Обединени патриоти"), чийто партиен лидер е вицепремиерът Валери Симеонов. 

Проектозаконът е публикуван днес в сайта на Народното събрание. Идеята е следната - за имоти, които се намират в обявени с решение на Министерски съвет за курорти населени места и не са "основно жилище на данъчно задълженото лице", да се облагат допълнително - извън имотния данък, който така и така е дължим. 

Предлага се Общинският съвет да решава размера на въпросния нов данък, като законопроектът дава допустими параметри.

Например - ако апартаментът или къщата се намират в планинските или морските курорти от национално значение - годишният данък може да е от 0,5 до 0,7 на сто от данъчната оценка. За имоти в останалите курорти - от местно значение - се предлага ставката да е от 0,2 до 0,4 от данъчната им оценка. 

Така всеки собственик, който притежава жилищен имот в общо 143 населени места и местности (според последното решение на Министерския съвет от 2012 г.), ще бъде облаган допълнително за имуществото си, стига това да не е основното му жилище. Задължението към общината ще отпада, ако имотът е регистриран като туристически обект по смисъла на Закона за туризма - и плаща съответните данъци и такси за това. 

В законопроекта и в мотивите си вносителите изрично уточняват, че става дума за нов местен данък за т.нар. "обекти за настаняване, за които не се плаща наем" по смисъла Регламент № 692 от 2011 г. на Европейския парламент и на Съвета. В него е дадена дефиниция на пребиваването в тези обекти, а именно: "настаняването, осигурено безвъзмездно от роднини или приятели и настаняването във ваканционни имоти, обитавани от собствениците, в това число и ваканционни имоти със съвместно ползване, поделено във време". 

Депутатите признават, че еврорегламентът, на който се позовават, не прави разлика между основно и ваканционно жилище, но със законопроекта им е съобразен със "социалната справедливост". Въпросните имоти в курорти хем имат обективна възможност за настатяване на туристи, хем не са регистрирани като туристически обекти, защото гостите се настаняват там безплатно. И собствениците, и гостите им обаче ползвали благата на курортните селища, затова с допълнителния имуществен данък се регулира "неравнопоставеността" между различните имоти в курортите, а и може да се смята за механизъм в борбата с "незаконосъобразното отдаване под наем" на ваканционни имоти. В превод - това значи отдаването под наем на имот с плащане "на ръка", което не се декларира. 

Законопроектът не дава отговор как, например, ще се бори с незаконосъобразно отдаване на жилища извън курортите - например в градове като София, Пловдив и подобни също "туристически" дестинации, които обаче не са курорти по смисъла на закона и решението на Министерския съвет. 

Според вносителите на поправките се очакват около 200 млн. лв. допълнителни приходи в "курортните" общини , ако се въведе данък "ваканционен имот".

Това е поредната законодателна инициатива на Симеонов и партията му НФСБ. Във вицепремиерските му ресори е и туризмът. 

Самият Валери Симеонов анонсира идеята си - макар тогава тя да звучеше малко по-различно - още през 2017 г. Тогава предложението бе да се въведе "патентен данък върху т.нар. апартхотели, голяма част от които се притежават от руснаци".

"Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон", заяви Симеонов миналия май пред БНТ.

По сметки на вицепремиера ставало дума за около 500 000 такива жилища само по Черноморието, които са собственост предимно на чужденци - най-вече руснаци.

Депутатите от НФСБ вече внесоха законопрект, който да ограничи сергиите и преместваемите обекти по плажовете - друга закана на вицепремиера от миналата година. 

 
Министерският съвет пък публикува за обществено обсъждане и нови мерки за справяне с шума - отново по инициатива на Симеонов, който преди година лично обикаляше дискотеките по Черноморието и участваше с акции, стигнали дори до отнемане на озвучителна техника.
 

Григор Димитров ще е поставен в топ 4 на "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/18/3181120_grigor_dimitrov_shte_e_postaven_v_top_4_na_rolan_garos/?ref=rss


Григор Димитров ще бъде поставен сред първите четирима във втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос". Така българинът ще избегне среща с десеткратния шампион Рафаел Надал поне до полуфиналите.<br /><br />Другите двама тенисисти, с които шампионът от финалите на АТП няма да играе преди финалната четворка в Париж, са победителят от мастърса в Мадрид Александър Зверев и финалистът от Australian Open Марин Чилич.<br /><br />Надал ще е поставен под...

Борисов проведе срещи с премиери на страни от Западните Балкани (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869448

Борисов проведе срещи с премиери на страни от Западните Балкани (Обзор)Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с лидери на държавите от Западните Балкани след откриването на Виенския икономически форум в София. Премиерите на Сърбия, Република Македония, Черна гора, Албания и Косово – Ана Бърнабич, Зоран Заев, Душко Маркович, Еди Рама и Рамуш Харадинай, бяха единодушни,

Варна ще има дигитален Общ устройствен план

http://www.moreto.net/novini.php?n=374448

Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна взе решение да се приеме „Рамкова програма за прилагане на ОУП на град и община Варна“, предаде репортер на Moreto.net. Проектът предвижда дигитализация на Общия устройствен план и представлява уеб базирана информационна система.

Горанов: Борбата с кърлежите и комарите е задължение на общините, не на държавата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/18/3181100_goranov_borbata_s_kurlejite_i_komarite_e_zaduljenie_na/?ref=rss


Борбата с кърлежите и комарите в страната е задължение на общините, които имат пълната възможност в рамките на своите бюджети да финансират тази дейност. В нея няма да се включва държавата. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.<br /><br />Горанов добави, че практическото прилагане на тези мероприятия трябва да е редовно. "От 2005 до 2014 година са правени трансфери от държавния бюджет, но не смятам, че това е работа на...

Филм за Боян Петров: За живота и търсенето му

https://www.vesti.bg/bulgaria/film-za-boian-petrov-za-zhivota-i-tyrseneto-mu-6082479

Такива като него трябва да останат живи като легедна, казва за алпиниста режисьорката Поли Генчева

Продължават ремонтите на улици в кварталите на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6869443

Продължават ремонтите на улици в кварталите на Велико ТърновоПродължават ремонтните дейности по пътната инфраструктура в различни квартали на Велико Търново. Дейностите са възложени от общината и целят както подобряване на градската среда, така и повишаване на пътната безопасност, съобщиха от местната администрация. В кв. „Колю Фичето“ бе преасфалтирана пешеходната връзка между улиците „Арх.

Главният свидетел по делото за убийството в Борисовата градина през 2015 г. отказа да говори

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/18/3181139_glavniiat_svidetel_po_deloto_za_ubiistvoto_v/?ref=rss


Братът на Йоан Матев - Марсел Матев, обяви днес пред съда, че ще се възползва от правото си да не свидетелства по делото срещу брат си, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.<br /><br />Именно Марсел Матев заведе полицията до мястото, където е заровено оръжието на престъплението – нож. Експертизата пък не откри ДНК материал по него. Братът на подсъдимия е ключов свидетел в процеса, защото според разследващите именно на него Йоан...

Проучване: Мнозинството германци вече не виждат в САЩ надежден партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869452

Проучване: Мнозинството германци вече не виждат в САЩ надежден партньорМнозинството германци вече не виждат в САЩ надежден партньор, показват резултати от оповестено днес проучване от германската обществена медия Цет Де Еф, предава ДПА. Според резултатите на Политбарометъра на Цет Де Еф 82 процента от германците казват, че не могат да разчитат на САЩ като международен партньор под управлението на президента Доналд

Путин одобри състава на новото руско правителство

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-odobri-systava-na-novoto-rusko-pravitelstvo-2097920

Руският президент Владимир Путин одобри предложения от премиера Дмитрий Медведев състав на новото руско правителство, след като двамата го обсъдиха на среща в Сочи. В новото правителство позициите си запазват ключови министри от до

Зоопаркът в София празнува рожден ден - какви изненади готвят за уикенда?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zooparkyt-v-sofiia-praznuva-rozhden-den-kakvi-iznenadi-gotviat-za-uikenda-2097913

Сурикатите в софийския зоопарк направиха първи стъпки по трева и под директно слънце в новото разширение на заграждението им по повод 130-тата годишнина от създаването на зоопарка. Кметът Йорданка Фандъкова им обърна специално внимание и след позво

Каракачанов: Ние нямаме проблеми с името „Република Илинденска Македония“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-nie-niamame-problemi-s-imeto-republika-ilindenska-makedoniia-2097935

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, за България няма проблем един от вариантите за ново име на Република Македония да е "Република Илинденска Македония". Това министър Каракачанов каза на брифинг след края на двуседмичното обучение на

МВР с апел: Ако Владимир Пелов се предаде, ще спазим всичките му права

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-s-apel-ako-vladimir-pelov-se-predade-shte-spazim-vsichkite-mu-prava-2097936

Писмото на избягалия от затвора Владимир Пелов е предадено на прокуратурата и то вече е част от делото за бягството, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Той допълни, че писмото и като почерк, и като текст ще бъде изследвано, а също и от к

Жълт код за валежи и гръмотевици в част от страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-valezhi-i-grymotevici-v-chast-ot-stranata-2097865

През нощта срещу събота облачността ще е значителна, с превалявания от дъжд, по-интензивни и на повече места в района на и около Стара планина. Ще има временни усилвания на вятъра при гръмотевична дейност.
 
В  събота главно в югоизточната половина на страната ще се развива мо

От днес може да се гласува за българските песни, които да влязат в първата "Книга на песните на ЕС"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3181147_ot_dnes_moje_da_se_glasuva_za_bulgarskite_pesni_koito/?ref=rss


От днес до 18 юни всички българи могат да участват в гласуване за избор на шест песни, които да представят България в първата "Книга на песните на Европейския съюз". Български певци от различни хорове, както и певци - студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, номинираха 56 български песни, между които хората могат да изберат.<br /><br />До момента над 23 000 души от 13 страни членки са гласували за...

Най-важната (и най-малко дискутирана) последица от външната политика на Тръмп

http://www.mediapool.bg/nai-vazhnata-i-nai-malko-diskutirana-posleditsa-ot-vanshnata-politika-na-tramp-news279268.html

Презрителното отношение на президента Тръмп спрямо Европа започва да подкопава трансатлантическия съюз, който от много десетилетия е главен стълб на американската политика по националната сигурност.   Нарастващият разрив между Европа и Америка може да е най-съществената, но най-малко дискутирана последица от външната политика на Тръмп. Неговият разрушителен стил обикновено се разглежда като дестабилизиращ за по-далечните противници в Пхенян, Техеран и Китай. Но дипломатическите бомби избухват и в Брюксел, в сърцето на Европейския съюз, както и в Париж, Берлин и Лондон - и явно причиняват реална вреда.   Много европейски лидери изоставиха учтивостта спрямо Тръмп. След година и половина непрестанни заяждания (от негова страна), те започнаха да отвръщат, наричайки Тръмп заплаха за интересите на сигурността на Европа и вече отиват към открито скъсване с Вашингтон по Иран и други ключови въпроси.   Германската канцлерка Ангела Меркел каза този месец, че атаката на Тръмп срещу споразумението с Иран е създала "истинска криза" за глобалния ред. Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза, че едностранното налагане от САЩ на санкции от позицията на "икономически полицай на планетата" е "неприемливо".   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи разочарованието и гнева на континента с горчив пост в Туитър: "Гледайки последните решения на (Тръмп), някой дори може да си помисли: с приятели като тези кой се нуждае от врагове. Но честно, ЕС трябва да бъде благодарен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии."   Военният съюз НАТО все още изглежда относително солиден. След като посети Тръмп в четвъртък, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отбеляза в Туитър, че това е била една "добра среща" и изрази благодарност на президента за "ръководната му роля по въпроса за отбранителните разходи". Колко дълго обаче може да продължи това отбранително съдружие при наличието на явен разрив по основни дипломатически въпроси?   Идната седмица европейците ще направят символична важна стъпка към разграничаване от САЩ, когато представители на Германия, Франция и Великобритания, заедно с Русия и Китай, се съберат на среща на съвместната комисия за надзор на ядреното споразумение с Иран. "Това е болезнено за нас", каза високопоставен член на дипломатическата служба на ЕС в интервю в сряда.   Европейски служители казват, че не се чувстват удобно, като се оказват на страната на Русия, Китай и Иран срещу САЩ, но че оттеглянето на администрацията на Тръмп от споразумението не им е оставило алтернатива. Европейците смятат това споразумение за жизненоважно за тяхната национална сигурност, защото то поставя спирачка пред опасността от ядрен пробив от Иран или други страни от Близкия изток, а всички те са твърде близко (до Европа).   Европейците положиха трескави усилия тази седмица да дадат уверения на Иран и да го убедят да не се отказва от споразумението отчасти защото не искат да се окаже застрашен предвиденият в него мониторинг. Според сегашния инспекционен протокол камерите записват 2 млн. дигитални снимки всеки ден на ключови ирански площадки, каза неназован служител. Той изчисли, че благодарение на споразумението времето, необходимо на Иран да създаде една бомба, се е увеличило от няколко седмици до една година. Европейците не искат да рискуват загубване на това време за предупреждение, ако споразумението бъде отхвърлено.   "САЩ така и не ни казаха какъв е (техният) план В" посочи европейският дипломат. "Какво ще правим, когато (иранците) изгонят инспекторите?"   Конфронтацията между САЩ и Европа ще се задълбочи, ако Вашингтон, както се очаква, наложи вторични санкции срещу европейски компании, развиващи бизнес с Иран. Ако се стигне дотам, Европа може да отвърне с "блокиращи мерки", които да наказват компаниите, съобразяващи се с американските санкции.   Европейските компании не обичат да бъдат притискани в ъгъла. Френският петролен гигант "Тотал", който планира многомилиарден проект за природен газ в Иран, заяви, че ако не получи специално разрешение за проекта си от американското финансово министерство, ще трябва да се откаже от инвестиционното си намерение, което според "Тотал" има "огромен потенциал".   Тръмп е толкова непопулярен в Европа, че да тръгнеш срещу него крие слаб политически риск. По такива въпроси, като търговията, климатичните промени, израелско-палестинския конфликт и глобалната икономическа политика традиционният за Европа центристки политически консенсус като цяло преобладава. Трансатлантическият разрив в културата и ценностите, които някога бяха непоклатимият фундамент на алианса, е шокиращ.   Със своето самохвалство и простащина Тръмп изглежда почти като карикатура на грубата и арогантна Америка, който мнозина европейци не харесват. Анкета на изследователския център "Пю" миналата година констатира, че само 11 процента от германците, например, вярват, че Тръмп действа правилно. За сравнение при неговия предшественик Барак Обама този процент беше 86.   Американците смятаха европейската подкрепа за нещо дадено толкова дълго време, че малцина анализатори са изследвали въпроса как би изглеждало едно разпадане на трансатлантическия алианс. Може би е време да се зададе въпроса "Какво, ако...?"   Тръмп често казва, че "Америка на първо място", не означава "Америка сама". Но европейците също имат мнение по въпроса, и тази седмица то бе категорично отрицателно.   По БТА

Шеф Ангелов към Мартин: Ти беше най-големият мъжкар

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shef-angelov-kym-martin-ti-beshe-naj-golemiiat-myzhkar-6082484

Финалната четворка в състезанието са Филип, Дани, Нина и Светла, а един от тях ще грабне голямата награда на 24 май

Селекционерът на Белгия продължи договора си до 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/18/3181084_selekcionerut_na_belgiia_produlji_dogovora_si_do_2020_g/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор на Белгия Роберто Мартинес ще остане начело на тима до 2020 г. Според белгийските медии испанецът, чийто договор с "червените дяволи" изтичаше след края на световното първенство по футбол, ще продължи да получава по 1 милион евро на година.<br /><br />От Белгийската футболна федерация (RBFA) заявиха, че "безупречната му работа в световните квалификации" е била в основата да предложат нов договор на Мартинес. По пътя към Русия...

Осъдиха пенсионер, напивал и опитал да блудства с момичета на 13 и 15 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869439

Осъдиха пенсионер, напивал и опитал да блудства с момичета на 13 и 15 години64-годишен пенсионер от Варна получи условна присъда за опит за блудство с две момичета от социални домове за деца, лишени от родителски грижи. Освен това застаряващият мераклия бе признат за виновен и, че е напивал девойките. Той ще трябва да плати и 3000 лв обезщетение по гражданския иск на по-малкото момиче.

Изписаха Скрипал от болницата

https://offnews.bg//sviat/izpisaha-skripal-ot-bolnitcata-680902.html

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен с нервнопаралитично вещество във Великобритания в началото на март, е изписан днес от болницата в Солсбъри, предаде БТА.

66-годишният Скрипал бе намерен в безсъзнание на пейка заедно с дъщеря си Юлия. Тя бе изписана от болницата преди месец и оттогава се намира на защитено място, пазено в тайна.

Директорката на болницата коментира, че лечението на Скрипал е било огромно и безпрецедентно предизвикателство.

"Това е важен етап от неговото възстановяване, което ще продължи извън болницата", добавя тя.

Не се съобщава къде ще се настани Скрипал след изписването.

Ципрас ще информира опозиционните партии за напредъка, постигнат със Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869440

Ципрас ще информира опозиционните партии за напредъка, постигнат със СкопиеГръцкият премиер Алексис Ципрас ще информира президента и опозиционните партии за напредъка, постигнат със Скопие в преговорите за уреждане на десетилетния спор за името на Македония, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломатически представител. Ципрас и македонският му колега Зоран Заев обсъдиха въпроса по време на срещата ЕС-Западни Балкани

Осъдиха на 17 години затвор жител на Сидни за убийство, вдъхновено от ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869436

Осъдиха на 17 години затвор жител на Сидни за убийство, вдъхновено от ИДИЛ
Австралийски съд осъди днес 25-годишен жител на Сидни, осигурил револвера за нападение през 2015 г. срещу щатски полицейски служител, вдъхновено от "Ислямска държава", предаде Асошиеойтед прес. През 2015 г. Фархад Джабар, на 15-години, е застрелян от полицията в Сидни, след като убива счетоводителя Къртис Чен с револвер "Смит енд Уесън",

В САЩ бум на донори на органи, починали от свръхдоза

http://clubz.bg/68023-v_sasht_bum_na_donori_na_organi_pochinali_ot_svryhdoza

Смъртните случаи, които се дължат на свръхдоза в САЩ, настигат тези от автомобилни катастрофи като източник за донорство на органи, съобщава АФП. Това е последица от бума на наркозависими в САЩ, отчетоха преди дни експерти.

Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, потвърждава това, което донорските организации са забелязали от години - увеличаване на органите за даряване след смъртни случаи от употреба на наркотици.

През 2000 г. в САЩ са дарени органи от 59 души, умрели от свръхдоза. През 2016 г. броят им вече е 1029. През същата година в автомобилни катастрофи са загинали 1356 американци, които са станали донори на органи.

В регионите с най-много наркозависими като сероизточните части на САЩ умрелите от свръхдоза са една четвърт от всички донори, казва Дейвид Класън, главен медицински директор в Обединената мрежа за донорство на органи.

Този феномен не съществува в Европа. Там умрелите от свръхдоза, които стават донори на органи, са по-малко от всички донори.

Но тенденцията може да бъде проследена и в Канада, основно във Ванкувър, където броят на зависимите от опиоиди расте от 2016 г.

Сред основните наркотици са синтетичният опиоид фентанил, както и хероинът, и лекарството, предписвано като обезболяващо "Оксикодон".

Броят на хората, починали от свръхдоза в САЩ скочи пет пъти от 1999 г. до 2016 г., когато стигна 42 хил. души, казват здравните власти.

Публикувано изследване за качеството на органите на хора, умрели от наркотична зависимост, показва, че няма разлика в оцеляването на първата година на трансплантирани, които са получили органи на наркозависими и на хора, които не употребяват наркотици.

Друго изследване, публикувано през април, отива по-далече. В него се представя хипотезата, че шансовете за оцеляване при трансплантирането на органи от донор, умрял от свръхдоза, може да са по-големи. Хората, които умират от свръхдоза, рядко страдат от диабет или високо кръвно налягане.

Учените обясняват, че наркозависимите, които се превръщат в донори, обикновено са млади хора, в относително добро здраве, не страдат от болести, които се развиват с напредването на възрастта.

"Много често те са доста здрави", добавят те.

Много по-голям обаче е рискът от предаване на зараза от ХИВ или хепатит B и C, които са свързани с употребата на наркотици. Преди години донори с хепатит С са били отхвърляни. Но сега вирусът се открива лесно и много болници приемат такива донори, още повече че лечението на хепатит С е с висока успеваемост. А рискът от инфекции е с пъти по-малък отколкото да умреш, докато си в списъка и чакаш да получиш орган.

Билет в подземната совалка на Мъск - на цена като в софийския транспорт

http://clubz.bg/68022-bilet_v_podzemnata_sovalka_na_mysk_na_cena_kato_v_sofijskiq_transport

Билет в подземните совалки, които Илон Мъск ще пусне в Лос Анджелис, ще струва 1 долар (1.6573 лева), почти колкото и билет в столичния градски транспорт, чиято цена е 1.60 лева.

Предприемачът Мъск обяви проекта си за изграждане на високоскоростни транспортни тунели под Лос Анджелис в опит за справяне с трафика и заяви, че смята да работи заедно с оператора на метрото в близо 4-милионния град. 

Неговата фирма зад проекта - The Boring Company, иска да прокопае тунели, които да се свързват със съществуващите линии на метрото, за да "допълват транспортната система". По време на презентацията в Лос Анджелис на 17 май Мъск показа видео с проекта за тунелите.

Пътниците ще се качат на земята в совалка със 16 места - вид асансьор, който след това ще се прикачва към високоскоростна мрежа, която се задвижва на ток и пътува с до 200 километра в час.

Идеята е превозните средства да предлагат услуга, която да е нещо средно между пътуване в метрото и пътуване с личен автомобил - при това само на цена от 1 долар. Така пътниците могат да стигнат до центъра на Лос Анджелис от международното летище за по-малко от 10 минути.

Дългосрочната визия на главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX е тунелите да обслужват проекта Hyperloop, който според него ще намали със шест часа пътя от Сан Франциско до Лос Анджелис и разстоянието ще се пътува само за... 30 минути. Hiperloop е концепцията на Мъск за петия вид транспорт - след влака, самолета, автомобила и кораба, която означава придвижване на хора в специални влакчета във вакуумни тръби със скорост от над 1000 км/час - което означава движение по-бързо от самолетите.

Засега се стремим към скорост от над 300 мили (около 483 километра) в час във вакуумен тунел, казва Илон Мъск.

Евакуираха руски град заради взривове в склад за боеприпаси

http://www.cross.bg/vzrivove-boepripasi-zaradi-1575029.html

/КРОСС/ Хиляди хора бяха евакуирани от малкия град Пугачово и околността в Република Удмуртия, Централна Русия, заради пожар и взривове в склад за боеприпаси на бивш военен полигон, предава Novini24.bg. В района е обявено извънредно положение. Огънят обхвана територия от около 50 хектара в близост до града, намиращ се на около хиляда километра източно от Москва, съобщиха руските медии. Намираща се наблизо магистрала беше затворена заради продължаващите взривове на боеприпаси. По същата причина огнеборците - над 100 души - засега не могат да стигнат до мястото на пожара. Затова на този етап се налага той да бъде гасен от въздуха. За целта там са изпратени специален противопожарен самолет Бе-200 и три хеликоптера, предаде ТАСС. На този етап няма опасност за живота и имуществото на местните жители, обявиха регионалните власти. Изпратени са десетки полицаи и доброволци, които да охраняват имуществото на евакуираните. В същото депо преди седем години избухна пожар, който отне живота на един войник и нанесе щети на няколко хиляди домове. video:https://www.youtube.com/watch?v=-7nYmaLNw6k  

Нинова: Защо Борисов не нахрани лидерите на ЕС с палмово масло?

http://www.moreto.net/novini.php?n=374435

БСП внася днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата е събрала 200 хил. подписа, уточни тя. Нинова коментира срещата на върха ЕС – Западни Балкани с думите: „Хубаво е, че имаше такава среща, но липсват конкретни резултати”.

ЕК предлага учеличение на бюджета за образование на децата, попаднали в кризисна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869433

ЕК предлага учеличение на бюджета за образование на децата, попаднали в кризисна обстановка
Европейската комисия съобщи, че предлага от догодина бюджетът за осигуряването на образованието на деца, попаднали в кризисна обстановка, да се увеличи с 10 на сто. Предвижда се децата, засегнати от хуманитарни кризи, да се връщат в училище до три месеца след началото на кризата. Достъпът на милиони деца до образование е бил прекъснат заради

Няма опасност от загуба на средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/niama-opasnost-ot-zaguba-na-sredstva-po-op-inovacii-i-konkurentosposobnost-261365/

В подобряването на конкурентоспособността на българската икономика по тази програма вече са инвестирани 650 млн. лева

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/34433-vremeto-utre-vav-varna-59/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18° и 22°.

Температурата на морската вода е 17-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

През нощта облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, по-интензивни и на повече места в района на и около Стара планина. Ще има временни усилвания на вятъра при гръмотевична дейност.

Утре главно в югоизточната половина на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад. По-хладно, с максимални температури в повечето места между 20° и 25°.

Атмосферното налягане ще се повиши, ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Египетската колекция в Британския музей: Пирамиди, фараони и бутонките на Салах

https://offnews.bg//futbol/egipetskata-kolektcia-v-britanskia-muzej-piramidi-faraoni-i-butonkit-680903.html

Звездата на Ливърпул Мохамед Салах ще бъде удостоен с експонат при египетската колекция в Британския музей в Лондон.

Нападателят е предоставил свой чифт бутонки, които ще бъдат изложени пред посетители. С тях той отбеляза един от 32-ата гола за своя тим във Висшата лига през сезона.

"Тези футболни обувка разказват историята на една съвременна египетска икона, която играе във Великобритания. Салах има огромно световно влияние", заяви уредникът на колекцията Нийл Спенсър.

"Тази кампания е част от плановете ни да представяме предмети, които са с огромно значение за египетската култура през 19-ти и 20-ти век", добавя той.

Бутонките на Салах ще бъдат изложени преди финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал Мадрид на 26 май в Киев.

Няма да е скоро: ЕС попарва надеждите за членство на балканските държави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6869431

Няма да е скоро: ЕС попарва надеждите 
за членство на балканските държавиОпасения заради върховенството на закона и корупцията, плюс умора от разширяването, доведоха до това, че шестте страни не получиха много от срещата на върха в София ------------------- София - Продължавайте да чакате на опашката, но не очаквайте вратата да се отвори скоро. Това беше посланието, отправено вчера към шест балкански държави,

Любимият китарист на Ози Озбърн идва на Burgas Jam

https://www.actualno.com/showbusiness/lubimijat-kitarist-na-ozi-ozbyrn-idva-na-burgas-jam-news_675295.html

Гръцкият китарист Гас Джи, който е един от любимите китаристи на Ози Озбърн, потвърди своето участие в тазгодишното издание на Burgas Jam - 7 юли, Морска гара. Публика и критици го нареждат сред водещите имена в съвременния рок. Сочен за една от най-великите китари на планетата, младият виртуоз вече е записвал албум (Scream, 2010 г.) и концертирал с рок легендата Ози Озбърн, съобщиха организаторите. Гас Джи (Gus G) се докосва до китарата едва 9-годишен. В началото е повлиян от музиката на Питър

Министър Каракачанов: Илинденска Македония е възможно име за западната ни съседка. Те са най-готови за НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869435

Министър Каракачанов: Илинденска Македония е възможно име за западната ни съседка. Те са най-готови за НАТО"Илинденска Македония е едно от възможните имена, което е било обсъждано между премиерите на Република Македония и Гърция в София", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти по време на военно учение на българските и македонските специални сили край ГКПП Логодаж. Допълни, че е чул още и варианти за Вардарска, Северна,

Жителите на Владая отново ще протестират с блокада (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/jitelite-na-vladaja-otnovo-shte-protestirat-s-blokada-video-news_675296.html

Излизаме на протест, за да покажем, че сме непримирими пред арогантността и безхаберието на институциите, съобщават жителите на Владая, които организират пореден простест. Първото наше недоволство е свързано с безхаберието на АПИ, относно реализирането на реверсивното движение на пътя София – Перник. Занижения контрол на качеството на извършвания ремонт, който още преди да е приключил, започна да показва своите дефекти. Смятаме, че е престъпно при извършването на такъв скъп ремонт, то

Тайната крепост на Ислямска държава: Афганистан

https://www.actualno.com/analysis/tajnata-krepost-na-isljamska-dyrjava-afganistan-news_675293.html

Дълго време "Ислямска държава" (ИД) привличаше внимание с акциите си в Сирия и Ирак. Няколко години светът наблюдаваше как джихадистката групировка завзема територии в Близкия изток, а през 2017 станахме свидетели на едни от най-тежките сражения в Ирак и Сирия, водени за завземането на градовете Мосул и Ракка, които до онзи момент бяха в ръцете на ИД. Но докато джихадистите губеха територии в Сирия и Ирак, те подсилваха своите позиции на 3000 километра от там – в отдалеченит

Ето кой ще поведе Меган Маркъл към олтара

https://www.actualno.com/showbusiness/eto-koj-shte-povede-megan-markyl-kym-oltara-news_675297.html

Принц Чарлз ще проводи Меган Маркъл по пътеката до олтара по време на бракосъчетанието ѝ със сина му принц Хари. Това решение беше взето, след като стана ясно, че бащата на Меган - Томас Маркъл няма да присъства на церемонията по здравословни причини, съобщиха от двореца Кенсингтън. "Мис Меган Маркъл поиска от Негово кралско височество принцът на Уелс да я придружи по пътеката в деня на сватбата й. За принца ще бъде удоволствие да удостои госпожица Маркъл с тази чест!“, се казва

Протест във Видин в защита на болницата

https://frognews.bg/novini/protest-vav-vidin-zashtita-bolnitsata.html

Протест на жителите на Видин в защита на местната болница. Предстои по-късно да бъде сменено ръководството на лечебното заведение, а граждани смятат, че това би било грешка.

Виц на деня - 18 май

https://offnews.bg//vitc-na-denia/vitc-na-denia-18-maj-680899.html

Гърция и Македония най-накрая се споразумяха за името. Занапред Гърция ще се казва Южна Македония.

Италия остава в еврозоната, но иска преразглеждане на договори в ЕС

http://www.mediapool.bg/italiya-ostava-v-evrozonata-no-iska-prerazglezhdane-na-dogovori-v-es-news279267.html

Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви в петък, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс. Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален пакт.   Тя обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.   "Действията на правителството ще бъдат насочени към програма за намаляване на държавния дълг от 250 милиарда евро не чрез приходи, основани на данъци и строги икономии, а по-скоро чрез увеличаване на Брутния вътрешен продукт и чрез съживяване на вътрешното търсене", се казва в изготвения "Договор на правителството за промяна“.   Програмата включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек. Това бе едно от водещите обещания на "Пет звезди", което ще струва около 17 милиарда евро (20 милиарда долара) годишно.   Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.   Досегашните италиански правителства бяха поели ангажимента да намалят бюджетния си дефицит и държавни дълг. Отиващата си лявоцентристка администрация обеща, че бюджетният дефицит ще спадне тази година до 1,6 % от БВП спрямо 2,4 % през 2017 година, а догодина ще се понижи до 0,8 %, като през 2020 година ще има балансиран бюджет.   Преди изборите "Пет звезди" и "Лигата" обвиняваха бюджетните правила на ЕС за хронично слабия растеж на Италия и нарастващата бедност. Те обещаха да се противопоставят на Брюксел като харчат повече, ако успеят да влязат в правителството.   Сега тонът им е по-мек, а представител на "Пет звезди" каза в петък, че плановете за повишаване на бюджетния дефицит най-напред ще бъдат обсъдени с Брюксел и по "учтив" начин.   Така или иначе новото популистко италианско правителство вероятно ще се окаже най-голямото предизвикателство пред ЕС след Брекзит.   Окончателното коалиционно споразумение ще бъде подложено на одобрение от членовете на Движението днес, съобщи лидерът на движението Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА.   Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своята членска маса за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.   Все още не е ясно дали двете партии са се разбрали и за личността на бъдещия министър председател.   Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори.

Пламен Константинов: Шансовете на Цецо Соколов да помогне за Световното са малки

https://offnews.bg//volejbol/plamen-konstantinov-shansovete-na-tcetco-sokolov-da-pomogne-za-svetov-680901.html

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов сподели пред "Канал 3", че диагоналът Цветан Соколов сам е решил да се подложи на хирургическа интервенция.

"Тази година тръгнахме с някои травмирани състезатели, но хубавото е, че се присъединяват момчета, които дълго време не са играли за националния отбор", каза Константинов.

"Цецо взе решение да се отдели. Той ще направи операция, но датите се уточняват и пропуска цялата лига. Голямата въпросителна е дали ще има шанс да помогне за Световното първенство, но те не са големи", добави предводителят на "лъвовете".

Припомняме, че диагоналът на Лубе Чивитанова ще се подложи на операция на коляното и ще бъде извън игра около шест месеца. 

Путин обсъди с Асад възстановяването на сирийската икономика

http://www.mediapool.bg/putin-obsadi-s-asad-vazstanovyavaneto-na-siriyskata-ikonomika-news279266.html

Руският президент Владимир Путин е имал работна среща в руския курорт Сочи със сирийския президент Башар Асад, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Кремъл.   "Двамата проведоха задълбочени разговори", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин и Асад се видяха за последно на 11 декември в руската военна база Хмеймим в Сирия.   Двамата лидери са обсъдили бъдещите стъпки за политическо уреждане на сирийската криза. Те са отбелязали необходимостта от създаване на допълнителни условия за възобновяване на "пълноформатния политически процес" в Сирия. Путин е поздравил Асад за значителните успехи на сирийските сили в борбата с терористичните формирования.   Двамата са отчели успеха на преговорите за Сирия в Астана и на инициативата,  Конгрес на сирийския народ, проведена преди време в Сочи.   Путин е казал на Асад, че смята, че в Сирия вече е настъпило време за възстановяване на икономиката и че предлага на сирийския президент да се обсъдят планове в тази насока.   "Сега ние можем да направи следващите стъпки заедно с вас. А следващата задача - това е, разбира се, икономическото възстановяване и хуманитарната помощ за хората, които се оказаха в трудна ситуация", каза Путин.   Според Асад пък срещата му с Путин дава възможност за разработване на съвместна позиция за преговорните процеси в Астана и в Сочи.   Асад е казал на Путин, че Дамаск с въодушевление поддържа политическия процес в Сирия, който трябва да върви паралелно с борбата с тероризма. Той каза, че стабилността в Сирия се подобрява и това отваря вратите пред политическия процес.   Сирийският президент съобщи на Путин, че е взел решение да прати делегация в ООН с цел разработване на сирийска конституция по егидата на международната организация.   "Президентът на Сирия е взел решение да изпрати свои представители, свои членове на делегацията за създаване на конституционен комитет, който трябва да работи над основния закон на Сирия. Те ще бъдат изпратени в ООН въз основа на женевския процес", каза Песков.   Асад е отбелязал също ръста на руски инвестиции в Сирия.   Путин пък е казал на Асад, че разчита на изтеглянето на чуждите войски от Сирия, тъй като след постигнатите  значителните победи и успехи  в борбата с тероризма от страна на сирийската армия са били създадени допълнителни условия в подкрепа на задействането на мащабен политически процес.                  

Министър Каракачанов от ГКПП – Станке Лисичково: Ние нямаме претенция за името на Македония

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5-%d0%bb/

Темата за Македония и името й беше сред дискутираните от министър Красимир Каракачанов днес на срещата му с македонския му колега – Радмила Шекеринска, която се състоя в района на село Логодаж при ГКПП – Станке Лисичково.

Двамата министри присъстваха на демонстрация на спецчасти от двете страни, които показаха как се обезврежда опасен терорист.

Красимир Каракачанов коментира,че България няма проблеми с името на Македония.
“ В двустранните отношения на двете държави не трябва да има, като досега действащата практика да се краде от българската история и да се фалшифицира и преиначава.Името на република Македония трябва да се реши между тях и Гърция.

Българската политика в тази насока е само да подпомага този процес за приемане на името на Македония. Гърция и Македония сами трябва да се разберат“,коментира Каракачанов.
Относно срещата на върха в края на месец юни и да ли ще бъде постигнат консенсус между двете ни съседки военният министър заяви: „За да не бъда песимист, ще кажа – умерен оптимист съм!“.

 

Материалът Министър Каракачанов от ГКПП – Станке Лисичково: Ние нямаме претенция за името на Македония е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Жп линията между България и Македония ще е готова до 2023 г.

http://econ.bg/Новини/Жп-линията-между-България-и-Македония-ще-е-готова-до-2023-г-_l.a_i.761737_at.1.html

Железопътната линия между България и Македония да бъде готова до 2023 г. вместо обявената по-рано 2025 г., очакват генералният директор на публичното...

Еврокомисията задейства мерки за защита на бизнеса в Иран от санкциите на САЩ

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3181130_evrokomisiiata_zadeistva_merki_za_zashtita_na_biznesa/?ref=rss


Европейската комисия обяви, че за да защити европейския бизнес в Иран, е започнала процес по подновяване на мерки за блокиране на санкциите, след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение и възобновиха наказателните мерки срещу Техеран, предаде "Ройтерс".<br /><br />В изявление на Еврокомисията се посочва, че тя е "започнала формалния процес по активиране на блокиращия статут като е обновила списъка с американските санкции срещу Иран".<br /><br...

Благотворително бягане "Километри от книги" ще се поведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374427

За втора поредна година въ Варна се организира благотворително бягане "Километри от книги", научи Moreto.net. Събитието е на 19 май от 09:30 часа на входа на Морската градина. За да се включат желаещите в тазгодишната инициатива трябва да носят детска книжка със себе си, или сума по твой избор.

Сергей Скрипал е изписан от болницата в Солсбъри

http://www.transmedia.bg/2018/05/18/%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d0%b9-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%bb-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0/

 

От болницата в Солсбъри е изписан Сергей Скрипал, бивш сътрудник на ГРУ, който бе отровен с нервно-паралитичния газ „Новичок“, съобщи BBC, SkyNews и Reuters.

Здравното министерство на Великобритания публикува съобщение за изписването на Скрипал и полицая Ник Бейли. Повече подробности за лечението не се казват. Лекарите обаче отбелязват, че на отровените ще трябва още време за възстановяването им.

Дъщерята на бившия разузнавач бе изписана на 29 март. По-късно директорът на болницата в Солсбъри Кристин Бланшард потвърди изписването.

Шефът на Организацията по забрана на химическото оръжие (ОЗХО Ахмед Узумджю заяви, че Скрипал и дъщеря му са отровени от вещество в течна форма с обем от 50 до 100 грама.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание край ресторант в Солсбъри. Те бяха приети в болница в критично състояние, но по оценка на лекарите състоянието на Юлия е било малко по-добро от това на баща й.

Полицията установи, че най-високата концентрация на веществото е било намерено на бравата на вратата в дома на Скрипал и на пейката, на която са намерени.

Според британското следствие Скрипал е отровен от нервно-паралитично вещество от клас „Новичок“, разработено в СССР. Лондон обвини за отравянето Русия.

Германски журналист изясни, че външното разузнаване на Германия е получило образец от „Новичок“ още през 90-те години. Образецът е предаден от руски учен химик. Германия съобщава за това на своите съюзници, в това число на Великобритания и САЩ. По-късно е създадена група от учени от пет страни за изучаване на веществото.

 

 

Принц Филип ще присъства на кралскатa сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6869421

Принц Филип ще присъства на кралскатa сватба
Съпругът на кралица Елизабет Втора - 96-годишният принц Филип - ще присъства на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, оповести Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс. Принц Филип, който миналия месец излезе от болница след прекарана операция за подмяна на тазобедрена става, ще е сред присъстващите на сватбената церемония в събота, предаде БТА.

Решиха Варна да има дигитален Общ устройствен план

http://budnavarna.bg/34430-reshiha-varna-da-ima-digitalen-obsht-ustrojstven-plan/

Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна  взе решение да се приеме „Рамкова програма за прилагане на ОУП на град и община Варна“. Проектът предвижда дигитализация на Общия устройствен план и представлява уеб базирана информационна система. Нейната цел е да структурира, систематизира и визуализира урбанизационните промени в общината, както  и да проследява реализацията на заложените в ОУП урбанистични намеси.

Системата ще осигурява актуална информация за степента на покритие на община Варна с подробни устройствени планове. Чрез нея ще се проследяват етапите при разработването на ПУП и последователността във времето при създаването на градоустройствената основа на града. Ще съдържа информация за влезли в сила ПУП за зони, в които ще се реализират мероприятия с общински и обществен интерес.  Допълнително  в нея ще се посочват и обектите с национално, първостепенно общинско и регионално значение, както и свлачищни, ерозионни и абразионни процеси. Функционалността й предвижда търсене по идентификатор,  по ПУП, адрес и др. ключови думи.

„В момента подобна система функционира за район „Приморски“, а наличните в нея данни ще бъдат интегрирани в новата обща система“, заяви главният архитект на Община Варна, Виктор Бузев. Очаква се дигиталният ОУП да подпомогне работата на общинската администрация, а за улеснение на гражданите интерактивната визуализация ще е публично достъпна на сайта на дирекция „АГУП“. Процедурата по публичност на системата ще стартира след решение на Общински съвет – Варна.

В друга точка от дневният ред, относно отмяна на частична строителна забрана в с.о. „Зеленика“ и във връзка с писмо от  МРРБ, съветниците от комисията взеха решение за предприемане на действия,  с които да се изготви предложение до Министъра на МРРБ за издаване на заповед за отпадане на забраната. „Територията, за която се отнася предложението, според ОУП е с ниски параметри на застрояване и не предвижда мащабно строителство.“,  допълни Бузев. На заседанието беше уточнено, че са налице всички законови основания за предприемане на необходимите действия и че отмяната ще даде възможност за реализиране не само частни инвестиционни проекти, но и проекти в интерес на община Варна за подобряване и изграждане на инфраструктурата.

Материалът Решиха Варна да има дигитален Общ устройствен план е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България е единствената страна в ЕС с вечни длъжници

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-radev-evrodepytatut-1575028.html

/КРОСС/ България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Във Варна тя участва в международна конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева. По думите ѝ е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни. Темата за втория шанс, обявяването в несъстоятелност и освобождаване от дългове на малки и средни предприятия е от значение за всички европейски държави, допълни евродепутатът Емил Радев. По думите му в проектодирективата, която се обсъжда във Варна, поне частично ще бъде заложена и потребителската несъстоятелност, която касае твърде много семейства у нас. Радев изрази лично мнение, че 15 години са твърде дълъг период за опрощаване на дълг, като по-добрият вариант е срокът да е 10-годишен

Засега Италия остава в еврозоната

https://www.actualno.com/europe/zasega-italija-ostava-v-evrozonata-news_675290.html

Съвместната правителствена програма между италианското антиелитарно „Движение 5 звезди“, изготвена с крайнодясната лига, не посочва едностранно излизане от еврозоната и отхвърля политиката за строги икономии. "Действията на правителството ще бъдат насочени към програма за намаляване на държавния дълг от 250 милиарда евро не чрез приходи, основани на данъци и строги икономии, а по-скоро чрез увеличаване на Брутния вътрешен продукт и чрез съживяване на вътрешното т

Лято при баба

https://offnews.bg//mama-nindzha/liato-pri-baba-680871.html

Преди години, когато все още работех в офис, летните ваканции ми носеха колкото радост, толкова и притеснение. Беше недопустимо да оставя детето само по цял ден, а в онези времена нямаше такъв избор от летни лагери и школи. Тогава родителите ми бяха здрави и с удоволствие приемаха внучето си на гости за седмица-две, понякога и повече. Разбира се, имаше някои неща, които ме дразнят в методите им на възпитание, но бях много благодарна за помощта им. Мисля, че ще ви е полезно да прочетете съветите на психолога за гостуването на детето при възрастните ни родители. Ако имате баба, която макар и…

Община Кубрат обяви бедствено положение заради сметосъбирането и сметоизвозването

https://www.24chasa.bg/region/article/6869410

Община Кубрат обяви бедствено положение заради сметосъбирането и сметоизвозването
От днес в Кубрат и 16 населени места в общината е въведено бедствено положение заради проблем със сметосъбирането и сметоизвозването. Това съобщи кметът Алкин Неби след заседание на Общинския кризисен щаб. Той заяви, че до извънредната ситуация се е стигнало след като сметопочистващата фирма е отказала да събира отпадъците в общинския център и

Алианц България има 1,2 млн. клиенти в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6869416

Алианц България има 1,2 млн. клиенти в БългарияАлианц България има над 1,2 млн. клиенти в България, като голяма част от тях са по линията на пенсионните продукти. Това е близо 17% от работещото население на страната, съобщи Александър Проценко, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг. „България предизвиква все по-силен интерес за развитието на финансови услуги.

Гейминг, любов и много смях в уеб сериала „Новакът“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/gejming-liubov-i-mnogo-smiah-v-ueb-seriala-novakyt-6082478

Проектът е първият по рода си комедиен сериал у нас, посветен на гийк и комикс културата

Хванаха сериен подпалвач на асансьори

http://budnavarna.bg/34427-hvanaha-serien-podpalvach-na-asansori/

29-годишен мъж от Варна е задържан за умишлено причиняване на пожари в пет асансьора във Варна. В периода от 20.02. до 14.05. са гасени пет пожара в асансьори, намиращи се в ж.к. «Иван Рилски», на ул. «Свобода» и на бул. «Осми Приморски полк». При всички случаи са установени данни за умишлени действия.

След проведени оперативно–издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е задържан извършителят на деянията – П.М. (29 г.) от Варна, известен на МВР. Работата по документиране и доказване на престъпленията продължава. По случаите се водят досъдебни производства под надзора на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Материалът Хванаха сериен подпалвач на асансьори е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Stone Sour водят Nothing More като специален гост в София

https://www.actualno.com/music/stone-sour-vodjat-nothing-more-kato-specialen-gost-v-sofija-news_675288.html

Българската банда Dash The Effort отварят паметната рок вечер на 27 юни в Парка на Летище София! Преди на сцената да се качат Cory Tayler със Stone Sour, американците Nothing More от Сан Антонио в състав Jonny Hawkins - вокали, Mark Vollelunga - китара, Daniel Oliver - бас и Ben Anderson – барабани, ще представят на живо излезналия през 2017 албум The Stories We Tell Ourselves, с който бандата си спечели цели 3 номинации Grammy за най-добър рок албум, за най-добро рок представяне и за

Съдът освободи от ареста Габриела Медарова, пак

http://www.cross.bg/medarova-osvobodi-aresta-1575027.html

/КРОСС/ Пловдивският районен съд освободи от ареста Габриела Медарова. 21-годишната танцьорка първоначално беше задържана след инцидент, при който блъсна 10 автомобила. След като съдът я освободи от ареста, стана ясно, че тя е участвала в друг инцидент, при който е ударила студентка в нощен бар в Пловдив. Именно по това обвинение прокуратурата в града под тепетата поиска постоянен арест. Прокуратурата е повдигнала обвинения за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди. В петък съдът реши, че няма основания да се смята, че Медарова ще се укрие, за това ѝ наложи мярка за неотклонение "подписка".  

Путин утвърди състава на новото правителство, Сергей Лавров ще е...

https://petel.bg/Putin-utvardi-sastava-na-novoto-pravitelstvo--Sergey-Lavrov-shhe-e---__265177

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин одобри предложения от премиера Дмитрий Медведев състав на новото правителство, пре...

Мъж посече с брадва сина си, за да не пие повече

https://petel.bg/Mazh-poseche-s-bradva-sina-si--za-da-ne-pie-poveche__265175

Булфото, архив Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Иван Срадков . (на 82 години) от с. Мендово за убийство на ...

Двама “моряци” отпаднаха за мача с Локо Пловдив

https://petel.bg/Dvama----moryatsi----otpadnaha-za-macha-s-Loko-Plovdiv__265178

Двама футболисти на Черно море отпаднаха от групата за мача-реванш за седмото място в крайното класиране на Първа професионална лига с Ло...

Сензационно разкритие за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, замесен е принц Чарлз!

https://petel.bg/Senzatsionno-razkritie-za-svatbata-na-prints-Hari-i-Megan-Markal--zamesen-e-prints-CHarlz--__265179

Британските медии обявиха сензационния отговор на един ключов въпрос, свързан със сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. А именно „Кой ще...

Тръмп: Загубихме 151 млрд. долара, търгувайки с ЕС, това няма да продължава

https://petel.bg/Tramp--Zagubihme-151-mlrd--dolara--targuvayki-s-ES--tova-nyama-da-prodalzhava__265174

Американският президент Доналд Тръмп отвърна на критиките на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че е ненадежден партньор, ка...

Нова страшна дрога плъзва на българския пазар, парализира деца и води до смърт!

https://petel.bg/Nova-strashna-droga-plazva-na-balgarskiya-pazar--paralizira-detsa-i-vodi-do-smart-__265182

Суперсилни и непознати наркотици, произведени в Китай, които вече навлизат сериозно на нашия пазар, парализират тийнейджъри. Дрогите са с...

Лято 2018 „пристига“ в „Камчия“ на 1 юни

https://petel.bg/Lyato-2018----pristiga----v----Kamchiya----na-1-yuni__265181

Церемонията по откриването на летния туристически сезон 2018 в Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ ще се състои на 1 юни на плажа п...

Благодарение на вас: Вълна от съпричастност към 27-годишната Илияна от Варна

https://petel.bg/Blagodarenie-na-vas--Valna-ot-saprichastnost-kam-27-godishnata-Iliyana-ot-Varna__265183

Лавина от съпричастност към 27-годишната Илияна от Варна, най-възрастният пациент с муковисцидоза в България. Само за 3 дни с ваша помощ в ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване