Българските морски пристанища могат да станат хъбове за стоки oт Азия

https://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/bylgarskite-morski-pristanishta-mogat-da-stanat-hybove-za-stoki-ot-aziia-261331/

Портовете във Варна и Бургас вече са в обхвата на дългосрочната стратегия на Китай за развитие на "Новия път на коприната", твърди шефът на ДПП

Белослава ще представи новата си песен пред публика

https://www.actualno.com/music/beloslava-shte-predstavi-novata-si-pesen-pred-publika-news_675232.html

На 31-ви май, четвъртък, Белослава ще представи най-новата си песен „Дай ми време“. Мястото е Sofia Live Club, а моментът повече от подходящ. Ще посрещнем златните летни дни с последния клубен концерт на певицата за този сезон! „Дай ми време“ е първият сингъл от предстоящия пети студиен албум. За създаването му, Белослава е вдъхновена от времето, което ни изпраща ежедневни изпитания и е въпрос на мъдрост, разум и отдаденост да превърнем живота ни в честна

Това е най-продаваният електромобил в света

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tova-e-naj-prodavaniiat-elektromobil-v-sveta-6082468

Китайски е, естествено, а класацията касае само първите два месеца на годината, но е показателна за тенденциите.

Н. Вълканов: Екоинвестициите във въгледобива ще влязат в сметките за ток

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/n-vylkanov-ekoinvesticiite-vyv-vygledobiva-shte-vliazat-v-smetkite-za-tok-261338/

Натискът към въгледобива принуди централите да вземат мерки, казва председателят на СД на „Минстрой Холдинг"

Представят „В очакване на Годо“ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%be-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Театър „Азарян“ ще представи в Благоевград спектакъла „ В очакване на Годо“ като част от програмата на Международния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Началото е от 18.00 часа днес (18 май) на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“. Пиесата, написана от нобелиста Самюъл Бекет, е под режисурата на Деян Донков. Сценографията и костюмите са дело на Чавдар Гюзелев, а музика на Калин Николов. В ролите жители и гости на Благоевград ще видят Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов.
Представлението е вдъхновено от огромното влияние, което работата и приятелството с проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков. На сцената, като Владимир ще излезе самият режисьор и актьор, който дели сянката на едно изсъхнало дърво с Иван Бърнев като вечно питащия Естрагон.
„В очакване на Годо“ е една от най-знаменитите драматургични творби на всички времена — пиеса от въпроси, които се разпадат, както се разпадат и възможните отговори. А смисълът? „Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме“ — заявява един от героите в пиесата на Самюъл Бекет (1906–1989), носител на Нобелова награда за литература.

 

Материалът Представят „В очакване на Годо“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Общината обясни защо се прави резитбата на дървета

http://budnavarna.bg/34407-obshtinata-obyasni-zashto-se-pravi-rezitbata-na-darveta/

Защо и как се прави резитбата на дървета в града, която в последните години добива все по-големи мащаби, обясняват от Община Варна. Поясненията дават в отговор на поставени въпроси от варненката Милена Пехливанова, която представя получената информация в социалната мрежа, научи BudnaVarna.bg.

Въпросите, изпратени до администрацията преди няколко седмици, са насочени към това каква е целта на кастренето в градски условия, извън нуждата от освежаване и почистване на опасните и сухи клони, както и кой го извършва. Варненката търси отговори кога е подходящият период за резитба и спазва ли се, а също и взима ли се под внимание вида на дърветата, както и всички ли понасят еднакво дейността. Въпросите касаят още кой възлага и контролира резитбата. Търси се отговор какъв процент от площите във Варна са зелени и колко квадрата се падат на жител от града.

Подробности около дейностите свързани с дърветата и короните им предоставя шефът на дирекцията по инженерна инфраструктура инж. Петър Гърбузов. По думите му орязването на короните е нормален процес, налагащ се от развитието и в условията на градската среда.

„Активирането на резитбата в града ни през последните една-две години ( след недостатъчното й извършване преди това, довело до прорастването на короните на дърветата) прави впечатление на гражданите, като някои ги подкрепят, а други не.“, коментира Гърбузов.

От дирекцията разясняват, че резитба на декоративните дървета се прави по няколко причини, сред които прочистване от сухи и заболели клони; оформяне и поддържане на короната; за подмладяване на дърветата.

Мотивите за формиращите резитби са продиктувани от необходимостта за правилно развитие на короните, както и от необходимостта да се отстраняват излишните клони. На улиците, където дърветата не трябва да развият големи корони (поради близостта на фасадите на сградите), се правят резитби за ограничаване на тяхното разрастване.

Периодичността за постигане на тази цел е през 3-4 години да се прави редовна резитба в зависимост от бързината на растежа на дърветата. От широколистните дървета най-добре понасят кастренето на клоните акацията, липата, тополата, върбата, черницата, габърът, некишът, ясенолистният явор. Сравнително добре резитбите се понасят и от кленът, гладичията, копривката, шестилът и айлантът.

Поддръжката на дърветата се извършва въз основа на разгледани заявления и искания за резитби от физически и юридически лица в районните администрации, както и по преценка на специалистите, следящи развитието на дърветата. Кметове на райони съставят графици за резитби, които се възлагат на фирмите, поддържащи съответните райони. Това са изпълнителите „Калея трейд“ ЕООД, ЕТ „Ланд дизайн“, „Нем комерс“ ЕООД, „Никман канал сервиз“ ЕООД, „Поли йорд“ ЕООД и „ Титан БКС“ ЕООД.

Резитбите на дърветата се извършват по указания и в присъствието на районите специалисти по озеленяване и екологичен контрол.

Съществуващите обществени зелени площи, които включват паркове, градини, улично озеленяване, са 10,05 квадрата на жител, а съществуващите специализирани зелени площи в жилищните комплекси са 18,69 квадрата на човек.

Съгласно Общия устройствен план на Варна за обществените зелени площи е планувано да се постигнат 16,08 квадрата на жител, а специализираните зелени площи в жилищните комплекси публична собственост следва да станат 11,65 квадрата на човек, предвид постоянно изграждащите се многофамилни жилищни и обществени сгради.

За подобряване на зелената система на територията на Община Варна в ОУП са заложени следните мероприятия: запазване и където е възможно увеличаване на съществуващите площи в компактния град, разширяване на зелената система главно в приградските територии, посочва Гърбузов.

Материалът Общината обясни защо се прави резитбата на дървета е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ани Халваджиян: Надявам се жена да спечели Hell’s Kitchen

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ani-halvadzhiian-nadiavam-se-zhena-da-specheli-hells-kitchen-6082463

Кои са по-добрите готвачи, кое е било най-вкусното ястие в "Адската кухня" и кой трябва да спечели състезанието - разберете от интервюто с Ани Халваджиян за Vesti.bg

Конференция Е-Infratech

https://www.investor.bg/predstoiashti-sybitiia/412/a/konferenciia-e-infratech-261340/

Дискусията ще събере водещи експерти в областта на 21 юни

60-годишният Алек Болдуин стана татко за пети път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6868916

60-годишният Алек Болдуин стана татко за пети пътАмериканският актьор Алек Болдуин стана баща за пети път, след като съпругата му Хилария го дари със син, съобщава сайтът Контактмюзик. Шейсетгодишният Болдуин пусна в Инстаграм снимка с жена си и новороденото бебе. За бъдещото попълнение в семейството му стана известно миналия ноември. Момченцето е четвъртото общо дете на двойката.

Търсят спасители за неохраняемите плажове във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=374399

От близо 40 водни спасители се нуждае Областна администрация, за да подсигури 16-те неохраняеми плажа в общините Варна и Аврен. Това става ясно от обявената обществена поръчка с обща прогнозна стойност от почти 205 хил. лева без ДДС, научи Moreto.

Старо оброчище събра десетки в Брежани за Спасовден

http://www.struma.com/obshtestvo/staro-obrochishte-subra-desetki-v-brejani-za-spasovden_134414/

Спасовден отпразнуваха в махала Качева в симитлийското село Брежани. Тази година Спасовден бе почетен около малкия параклис в селото с тържествен водосвет от четирима отци. Храната бе благословена от отец Яне, отец Величко, отец Велизар и отец Бисер. Оброчището, където се стичат хора от близо и далеч, е много старо, а от няколко години има и построен малък параклис, където миряните да запалят свещица.

На празника присъстваха десетки местни жители и гости. Сред тях бяха и заместник -...

Продължава

EVN Топлофикация съветва клиентите си да извършват ремонти по сградните инсталации през пролетта и лятото

http://www.cross.bg/toplofikatziya-instalatziya-klientite-1575008.html

/КРОСС/ EVN Топлофикация съветва клиентите си в Пловдив да извършат планираните  ремонти на своята отоплителна инсталация през пролетта и лятото. Практиката от последните години показва, че в някои жилищни сгради ремонтите по вътрешните отоплителни сградни инсталации се извършват от живущи чак през есента, като най-често са свързани с дрениране (източване) на инсталациите. В резултат тези сгради не са подготвени за есенно-зимния сезон и не могат да стартират своевременно отоплението при обявяване началото на отоплителния сезон. За улеснение на своите клиенти EVN Топлофикация предлага над 50 вида услуги по вътрешните отоплителни инсталации като например: - подмяна на радиатори, вентили - обезвъздушаване - източване и напълване на системата и др. Подробен списък с предлаганите услуги е наличен на www.evn.bg Най-новата услуга, предлагана от EVN Топлофикация за топлофицирани сгради в Пловдив, е реконструкция на сградна инсталация - от вертикална в хоризонтална. През 2015 г. EVN Топлофикация реконструира вертикална сградна инсталация в хоризонтална в 7-етажна сграда в гр. Пловдив. С това средният разход за енергия за сградна инсталация се намали с внушителните 87% - през последните два отоплителни сезона клиентите в сградата заплащат средно по 2 лв. на месец за общи части.    

Нов закон променя статута на Агенцията за борба с градушките

http://www.cross.bg/raketi-gradyshkite-momenta-1575007.html

/КРОСС/ При сериозните климатични промени, които настъпват през последните години, проблемът с градушките ще става все по-голям и предотвратяването им все по-сложно, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов. Според него единственият шанс на земеделските производители да намалят щетите от градушки е в приемането на новия закон, който ще промени статута на Агенцията за борба с градушките и ще разшири обхвата на опазваните площи. Това обаче е свързано и със сериозен финансов ресурс. „Очакванията са, че при тези резки климатични промени проблемът с градушките ще е доста сериозен. В момента ние сме заредени със съответните ракети. Имаме площадки, които покриват малко над 1/3 от земеделските площи", каза Порожанов. В момента агенцията изстрелва ракети от 199 площадки, каза пред „Хоризонт" директорът ѝ Ваньо Славеев в деня на откриването на тазгодишния сезон. „На всяка ракетна площадка заредеността е 30 ракети. Агенцията разполага с 8 хиляди 608 ракети. Преди години статистиката показваше, че от 3 до 6 хиляди ракети е средният разход за година, но има години, в които са 14 хиляди, има години, в които са 10 хиляди. За началото на сезона сме заредени. При необходимост ще заявим допълнително, така че ракети ще имаме". Придобит е нов софтуер за самолетния способ. Вече се работи с 5 радара, а не с 3

Изписаха и Сергей Скрипал от болницата

http://clubz.bg/68006-izpisaha_i_sergej_skripal_ot_bolnicata

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е изписан от болницата, съобщи Би Би Си.

Той беше атакуван на 4 март в град Солсбъри, Великобритания с химическо оръжие - произведеното в СССР вещество новичок, в началото на март и бе отровен заедно с дъщеря си Юлия. В началото и двамата бях в кома и с опасност за живота. Юлия се излекува по-бързо и напусна лечебницата на 9 април.

Британските власти са твърдо убедени, че зад покушението срещу Скрипал стоят руските спецслужби. А външният министър Борис Джонсън дори обяви, че лично президентът Путин е наредил химическата атака срещу него.

Москва отхвърля обвиненията.

Престъплението доведе до най-големият дипломатически скандал след Втората световна война. Около 30 държави - повечето западни, изгониха над 160 руски дипломати. Голямата част от тях бяха шпиони, работещи под прикритие в дипломатическите мисии.  Русия отвърна реципрочно и също изгони дипломатически служители на съответните държави.

България зае изчаквателна и компромисна позиция. София не изгонви руски дипломат, а се ограничи в реакцията си, като само прибра за консултации българския посланик в Москва.

Днес в Париж тридесетина страни се събират, за да обсъждат създаването на нов механизъм за установяване на виновниците в случаи на употреба на химически оръжия, предадоха Ройтерс и Франс прес. В срещата ще участват десетина министри, сред които и френският вътрешен министър Жан-Ив льо Дриан и британският му колега Борис Джонсън. До спешното заседание днес се стигна след химическите атаки в Дума в Сирия и в Солсбъри в Англия срещу Скрипал.

В атаката в Дума на 7 април загинаха десетки хора, според спасителните екипи. Западните държави казаха, че отговорност за нея носи сирийският режим. Участниците в срещата днес ще разгледат и въпроса за тайната химическа програма в Сирия, запазена и укрита въпреки поетите от сирийския режим ангажименти за нейното ликвидиране през 2013 г., каза френски дипломатически източник.

Всички страни, ратифицирали Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1993 г. са поканени да се присъединят и към Партньорството. Саудитска Арабия, България и Австрия би трябвало скоро да станат част от този клуб, обединяващ страни от всички континенти, отбелязва БТА.

Отдъхнете - намери се кой да заведе Меган Маркъл до олтара

http://clubz.bg/68005-otdyhnete_nameri_se_koj_da_zavede_megan_markyl_do_oltara

Всички любители на кралски сватби, които се бяха разтревожили от последните новини, че няма кой да заведе Меган Маркъл до олтара, вече могат да си отдъхнат. Маркъл е помолила бъдещия си свекър да свърши тази работа и Чарлз е приел. Драмата преди сватбата, която ще се състои в събота, 19 май, се разрази, след като бащата на булката Томас обяви, че няма да присъства на сватбата ѝ. Официалното обяснение - че е претърпял инфаркт и трябва да се възстановява от него. Според други е възникнало напрежение, след като той реши да позира за жълти медии за внушителни суми, фотосесията показваше как си шие костюм за венчавката.

Майката на Меган Дория Рагланд вече е в Лондон. Тя трябва да се срещне с кралица Елизабет Втора и да пие чай с нея в замъка Уиндзор. Рагланд вече се видя в четвъртък с някои от членовете на британското кралско семейство, съобщиха от двореца Кенсингтън.

Майката на Меган пи чай с принц Чарлз и със съпругата му Камила в Кларънс Хаус. След това се срещна и с принц Уилям и Кейт, както и с малките Джордж и Шарлот, които ще са сред шаферите на сватбата на чичо си. Рагланд ще прекара нощта преди венчавката с дъщеря си в петзвезден хотел на около 30 минути с кола от Уиндзор. Те ще пристигнат заедно в двореца в събота сутринта. И тогава за първи път събралата се по пътя им публика ще види булката.

61-годишната майка на Меган е инструкторка по йога и социална работничка от Лос Анджелис. Тя среща бащата на Меган, Томас, в холивудско студио в края на 70-те години на миналия век. Двамата се развеждат, когато дъщеря им е дете. Меган многократно е говорила за близките си отношения с майка си, като я описва като "свободен дух" и човек, на когото изцяло може да разчита.

Приготовленията на кралската торта.

Приготовленията за сватбата са в разгара си. В четвъртък имаше и репетиция на военните части, които ще бъдат част от тържествата. В петък сутринта от двореца Кенсингтън пуснаха в туитър снимка от приготвянето на сватбената торта. 

ВиК - Благоевград с важно съобщение за Добринище

http://www.struma.com/bulgariya/vik-blagoevgrad-s-vajno-suobshtenie-za-dobrinishte_134413/

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява жителите на гр. Добринище, че във връзка с изпълнението на ремонт на уличен водопровод по ул. „Георги Темелков”, гр. Добринище, общ. Банско, в периода 22.05.2018 г. – 08.06.2018 г., от 08:30 до 16:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по ул. „Георги Темелков“ и ул. „Васил Коларов“, гр. Добринище.

Препоръчваме на потребителите, които ще бъдат засегнати от...

Продължава

ВиК - Благоевград с важно съобщение за Добринище

http://www.struma.com/obshtestvo/vik-blagoevgrad-s-vajno-suobshtenie-za-dobrinishte_134413/

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява жителите на гр. Добринище, че във връзка с изпълнението на ремонт на уличен водопровод по ул. „Георги Темелков”, гр. Добринище, общ. Банско, в периода 22.05.2018 г. – 08.06.2018 г., от 08:30 до 16:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по ул. „Георги Темелков“ и ул. „Васил Коларов“, гр. Добринище.

Препоръчваме на потребителите, които ще бъдат засегнати от...

Продължава

Цачева проверява автентичността на писмото на избягалия затворник

http://clubz.bg/68003-cacheva_proverqva_avtentichnostta_na_pismoto_na_izbqgaliq_zatvornik

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници. Това каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която участва в международна конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Конференцията е част от програмата на председателството и в нея участват представители на ЕК и ЕП, водещи специалисти и съдии от Европа и САЩ.

Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева. По думите й е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни.

Цачева каза още, че все още се изследва автентичността на писмото, за което се твърди, че е от избягалия затворник Владимир Пелов.

То е изпратено до президента, омбудсмана и медии.

"Това, че писмото се получава сега, не означава, че сега е написано. Но прeди да има повече информация от компетентните органи, не бих могла да коментирам. Не е спирало издирването на избягалите двама затворници, до момента все още обаче няма резултат", каза още Цачева.

Тръмп отговори на критиките от София: ЕС е ужасен търговски партньор

http://www.mediapool.bg/tramp-otgovori-na-kritikite-ot-sofiya-es-e-uzhasen-targovski-partnyor-news279255.html

Ден след като председателят на Европейския съвет отправи остри критики към американския президент, Доналд Тръмп отговори. След пристигането си за срещата на върха в София, Доналд Туск каза, че на фона на последните решения на Доналд Тръмп, "с такива приятели не ти трябват врагове“. В началото на заседанието на кабинета на президента Тръмп, репортер го попита за реакцията му. "ЕС се отнасяше ужасно със Съединените щати в търговията, държеше се ужасно с нашите работници. Дефицитът ни с ЕС през миналата година беше 151 млрд. долара. Познавам се много добре с Жан-Клод и с Доналд и двамата ги харесвам много. Но те са много трудни", заяви Тръмп. "Честно казано, извън Китай и някои други страни, ЕС се отнася към нас по най-лошия възможен начин. Поставят ни търговски бариери – нашите фермери не се допускат в голяма степен да продават продуктите си в ЕС. Много трудно е да продаваме колите си в ЕС, но ЕС и най-вече Германия е наводнила Съединените щати с мерцедесите си, с беемветата си и колите си без бариери. Те плащат нищожни такси, докато ЕС ни налага огромни мита… Те могат да ме наричат по всякакъв начин, но това не може да продължава повече така", допълни той. Малко по-рано Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон няма да преосмисли позиция си за ядреното споразумението с Иран. И дори поиска създаване на международна коалиция срещу Техеран. "Искаме да обединим много страни по света с изричната цел да гледаме на иранския режим през по-реалистична призма”, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. В четврътък европейските лидери обявиха на срещата си в София, че ЕС остава в сделката с Иран, като ще търси защита за европейските фирми.  

Путин и Меркел се срещат днес в Сочи

http://www.cross.bg/germaniya-rysiya-merkel-1575006.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес с руския президент Владимир Путин в Сочи. Двамата ще обсъдят начини за уреждане на украинския конфликт в момент, когато Русия разширява газопровод към Германия, заобикалящ Украйна, предаде ДПА. Меркел положи големи усилия да издейства европейски санкции срещу Русия, след като страната анексира Кримския полуостров от Украйна преди четири години като отмъщение за падането от власт на проруския украински президент Виктор Янукович. Неотдавна Германия обаче одобри окончателно разширяването на газопровода "Северен поток", който прекарва руски природен газ директно до Германия, въпреки протестите на украинското ръководство, че проектът подкопава санкциите. Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер посети Украйна два пъти тази седмица, за да засвидетелства подкрепата на Берлин за Киев, в момент, когато Русия започна изграждането на разширението на газопровода, "Северен поток 2".    

Богатеем! Милионерите у нас с 240 повече само за пет години

https://petel.bg/Bogateem--Milionerite-u-nas-s-240-poveche-samo-za-pet-godini__265140

Trud.bg Годишни доходи в размер над 1 млн. лв. обявиха 387 души с подадените от тях данъчни декларации за 2017 г., сочат данните на НАП от обработе...

Ауди целенасочено помля сеат на пътя, след това изчезна

https://petel.bg/Audi-tselenasocheno-pomlya-seat-na-patya--sled-tova-izchezna__265141

Мистериозна и зловеща катастрофа се е разиграла вчера на Северната скоростна тангента край София. Инцидентът е станал в посока Казичене ...

Варна се опитва да си върне туристите от Полша, показа изложба в парк във Варшава (снимки)

https://petel.bg/Varna-se-opitva-da-si-varne-turistite-ot-Polsha--pokaza-izlozhba-v-park-vav-Varshava--snimki-__265142

снимки Live.Varna.bg 22 рекламни пана, представящи богатото историческо и културно наследство на Варна, са представени край един от най-големи...

Атина и Скопие обсъждали името "Република Илинденска Македония"

https://petel.bg/Atina-i-Skopie-obsazhdali-imeto-Republika-Ilindenska-Makedoniya__265143

Снимка Булфото "Република Илинденска Македония" е новото предложение за имет на странтата, което Скопие предлага в преговорите за разре...

Ивет Лалова празнува рожден ден

https://petel.bg/Ivet-Lalova-praznuva-rozhden-den__265145

Най-добрата българска спринтьорка в момента Ивет Лалова-Колио празнува своя 34-и рожден ден днес, пише "Спортал". Софиянката, която от н...

По-евтин роуминг за Западните Балкани

https://petel.bg/Po-evtin-rouming-za-Zapadnite-Balkani__265146

Роумингът между Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне, но ще става все по-евтин. Догодина ще бъде въведен и таван на цените....

Адвокатът на Медарова: Тя е залитнала и е ударила момичето по невнимание

https://petel.bg/Advokatat-na-Medarova--Tya-e-zalitnala-i-e-udarila-momicheto-po-nevnimanie__265147

Габриела Медарова не е ударила преднамерено 21-годишната Катя Андреева, а просто е залитнала и по внимание нанесла удар с ръка по лицето на...

Заловената с подкуп общинарка е изчезнала, след като съдът я пусна под гаранция

https://petel.bg/Zalovenata-s-podkup-obshhinarka-e-izcheznala--sled-kato-sadat-ya-pusna-pod-garantsiya__265148

Юрисконсултът на община "Подуяне" Лилия Геринска е изчезнала, след като вчера съдът я освободи срещу парична гаранция от 1000 лева. На 16 май ...

Осъденият на 20 години Джок Полфрийман се отказа от предсрочно освобождаване от затвора

https://petel.bg/Osadeniyat-na-20-godini-Dzhok-Polfriyman-se-otkaza-ot-predsrochno-osvobozhdavane-ot-zatvora__265149

Снимка: Булфото Джок Полфрийман се отказа от предсрочно освобождаване от затвора. Той оттегли молбата си по време на съдебното заседани...

Стабилно е състоянието на пострадалите при катастрофата между автобус и влак

https://petel.bg/Stabilno-e-sastoyanieto-na-postradalite-pri-katastrofata-mezhdu-avtobus-i-vlak__265150

Снимка: Булфото, архив Трима от пострадалите пътници при катастрофата между автобус и товарен влак са в стабилно състояние в хасковскат...

На 60 години Алек Болдуин стана отново татко

https://petel.bg/Na-60-godini-Alek-Bolduin-stana-otnovo-tatko__265151

На 60 години Алек Болдуин стана баща за 5-и път. Радостният татко показа рожбата си в Инстаграм в компанията на 34-годишната си съпруга си Хи...

БСП внесе 200 000 подписа за спиране на сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/BSP-vnese-200-000-podpisa-za-spirane-na-sdelkata-za-CHEZ__265152

Внесохме подписите на 200 000 българи, събрани от Националната гражданска инициатива „Държавата да спре сделката с ЧЕЗ”. Очакваме КЕВР да и...

Чудотворна икона грее в Клисурския манастир

https://petel.bg/CHudotvorna-ikona-gree-v-Klisurskiya-manastir__265153

Снимка Булфото В Клисурския манастир край Берковица е донесена известната като чудотворна икона на Св. Богородица "Одигитрия Байталска...

Турското правителство: Не сме използвали шпионски софтуер от Германия, за да следим опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868909

Турското правителство: Не сме използвали
шпионски софтуер от Германия, за да следим опозициятаТурция отхвърли твърдения в германски медии, че правителството е купило и използвало софтуер, за да шпионира членове на политическата опозиция, предаде ДПА. Според германските телевизии Ен Де Ер и Ве Де Ер турското правителство използва софтуер за шпиониране, разработен от германска компания, за достъп до личната информация на опозиционери,

Внимание! Днес никакъв алкохол! Удрят силни магнитни бури!

http://www.struma.com/lyubopitno/vnimanie-dnes-nikakuv-alkohol-udryat-silni-magnitni-buri_134412/

Слънчевите изригвания са опасни за хората с разклатено здраве

Засилената геомагнитна активност, която започна вчера, днес ще достигне 5 по 10-степенната скала! Слънчевите изригвания са опасни за хората с разклатено здраве. За тези, които са чувствителни към подобни явления, лекарите препоръчват приемане на повече течности, но в никакъв случай да не се употребяват алкохол и тежки храни.

Какво представляват магнитните бури?

Геомагнитни смущения, които се случват на нашата планета, са свързани с процесите, извършващи се на слънцето....

Продължава

Внимание! Днес никакъв алкохол! Удрят силни магнитни бури!

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-dnes-nikakuv-alkohol-udryat-silni-magnitni-buri_134412/

Слънчевите изригвания са опасни за хората с разклатено здраве

Засилената геомагнитна активност, която започна вчера, днес ще достигне 5 по 10-степенната скала! Слънчевите изригвания са опасни за хората с разклатено здраве. За тези, които са чувствителни към подобни явления, лекарите препоръчват приемане на повече течности, но в никакъв случай да не се употребяват алкохол и тежки храни.

Какво представляват магнитните бури?

Геомагнитни смущения, които се случват на нашата планета, са свързани с процесите, извършващи се на слънцето....

Продължава

Продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч

http://nakratko.bg/category/58/159685/


Продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч заради неизплатени заплати и неясно бъдеще на лечебното заведение. Те отново ще излязат на протест днес от 12.

Предлагат колите да се движат на 70 м една от друга на магистралата

https://www.actualno.com/society/predlagat-kolite-da-se-dvijat-na-70-m-edna-ot-druga-na-magistralata-news_675229.html

Колите да се движат на 70 метра дистанция една от друга на магистралата. Това предвиждат новите промени в Закона за движение по пътищата. Предложението предизвика недоволство. „Става доста трудно за един шофьор да се справя с цялата пътна ситуация, в която изпада. Тези хора, които са правили предложенията, са написали доста нелогични текстове”, коментира пред Нова телевизия Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка. „Ако търсим

"Ханделсблат" за Борисов: "Безсилният портиер на ЕС"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3180908_handelsblat_za_borisov_bezsilniiat_portier_na_es/?ref=rss


Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но плановете му срещат силен отпор, пише "Ханделсблат" в статия под заглавие "Безсилният портиер на ЕС", предаде "Дойче веле".<br /><br />"Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се...

Избягалият от затвора Владимир Пелов изпрати писмо до президента, омбудсмана и медиите

http://www.struma.com/sinya-lampa/izbyagaliyat-ot-zatvora-vladimir-pelov-izprati-pismo-do-prezidenta-ombudsmana_134411/

В писмото пише, че Пелов е невинен. Оръжието, което ползвал по време на бягството, не било с цел да убива. Не се казва как се е сдобил с него.

Писмо от името на избягалия преди повече от месец от софийския затвор рецидивист Владимир Пелов е получено в NOVA.

Четири листа, подписани с неговото име, са адресирани до NOVA, президента и омбудсмана.

Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо София. Има и адрес на подателя. Ботевград, ул. “Ал....

Продължава

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-dvadeset-1575005.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 - 25 май 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ ГРАД   Община Банкя   На 21.05.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ -  Банкя, Общ. Столична: Александър Стамболийски, Восток, Георги Сава Раковски, Максим Горки, Петко Д. Петков, Св. Св. Кирил и Методий, Шейново На 21.05.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ -  София: Георги С. Раковски, Св. Св. Кирил и Методий На 22.05.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ -  Банкя, Общ. Столична: Гео Милев, Ропотамо, Руй, Сакар/Чевена Звезда/, Тинтява/Сърп и Чук/, Търнов Рид/Партизанска/, УПИ Хі-519, Кв. 4, Цар Симеон На 22.05.2018 г

Светът е голям и децата дебнат навсякъде

https://offnews.bg//mama-nindzha/svetat-e-goliam-i-detcata-debnat-navsiakade-680873.html

Автор: Мая Цанева Всяка година, почти по едно и също време, медиите и интернет гърмят със заглавия и коментари-бомби как нацията намалява. Нямало достатъчно бебета българчета, "защо не раждате" и т.н. Миналата година голямата бомба беше предложението за значителни социални облекчения за трето дете в семейството. Горките първо и второ, за тях - нищо. Тази година пак се броим. И ще кръщаваме масово. Е, аз съм против кампаниите за повече деца. Мотивите ми са лични. Преди може би около 10 години един гинеколог ме изгуби като пациент, защото не веднъж, а няколко пъти ми натърти как трябва да забременея, ако…

"Комерсант": Кой е по-малко готов - балканските страни за членство в ЕС или съюзът да ги интегрира?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868906

"Комерсант": Кой е по-малко готов - 
 балканските страни за членство в ЕС или съюзът да ги интегрира?Срещата на върха на ЕС в София не е сред главните теми на днешните руски всекидневници. В някои от тях тя дори съвсем отсъства. От основните руски вестници по-голямо внимание й обръща единствено деловият "Комерсант". В кореспонденция на балканския кореспондент на ежедневника Генадий Сисоев се отбелязва,

Ужасна версия: Убит ли е Боян Петров!?

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%82-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2/

Потресаваща версия, че Боян Петров е убит под връх Шиша Пангма, плъзна в интернет пространството. Твърдението гласи, че двама от шерпите, част от спасителния екип по издирването на българина, който така и не беше открит, е възможно да са го затрили!

Припомняме, че при безпрецедентната акция в Хималаите преди дни беше открита палатката на Боян – между Лагер 2 и Лагер 3. Била празна, поне така се твърдеше… Сериозният слух гласи, че двамата шерпи всъщност са открили българина, но след конфликт го убили! Сценарият звучи ужасно, но запознати твърдят, че донякъде има логика.

Факт е, че шерпите не обичат алпинисти да тръгват солово, било то към Еверест или към някой от другите осемхилядници в Хималаите. Те изкарват прехраната си именно от изкачванията с групите, които ги наемат за експедициите си. Както вече стана ясно, Боян Петров обаче е взел решението да атакува сам Шиша Пангма, отделяйки се от останалите, пише Блиц.

„Това е поминъкът на шерпите. Бизнесът е голям и те не искат занапред соловите изкачвания да се превръщат в традиция, тъй като губят пари от това. От догодина вече ще бъде изцяло задължително всеки алпинист да ползва услугите на шерп, за които не се заплаща никак малко“, коментираха запознати.

Другият българин, който от няколко дни е в Хималаите – Атанас Скатов, вече разкри пред БЛИЦ, че има пречки по пътя му към Еверест. След покоряването на връх Чо Ою сливналията иска да покори без шерпи и без кислород и Еверест, но за момента не получава позволение. „Не искат да ме пускат без шерп. Правят го от гледна точка на сигурността, искат да се подсигурят. За шерпата обаче се плаща доста – около 6 хиляди долара“, каза Скатов, който преди дни също изложи най-коментираната версия, че Боян е пропаднал в цепнатина.

Материалът Ужасна версия: Убит ли е Боян Петров!? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Асад и Путин се срещнаха и обсъдиха ситуацията в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=374420

Президентът на Руия Владимир Путин се срещна в Сочи със сирийския си колега Башар Асад, предаде ТАСС. Двамата държавни глави обсъдиха ситуацията в Сирия. По-рано двамата лидери проведоха среща в лятната резиденция на руския държавен глава.

Близо половин тон ел. отпадъци бяха събрани във финалния ден на „Бургас Рециклира“

http://www.cross.bg/byrgas-subrani-otpadutzi-1575004.html

/КРОСС/ 1000 обучени деца от 10 училища, 70 доброволци, близо половин тон събрани ел. отпадъци, над 50 чувала събрани пластмасови отпадъци от един див плаж и над 1200 раздадени информационни материала - това е равносметката след края на "Бургас Рециклира 2018". Във финалния ден на кампанията по традиция беше проведено състезание за предаване на електронни отпадъци. Благодарение на гражданите, които се включиха, бяха събрани близо половин тон ненужни уреди. Първото място е за Христо Василев - първокласник от ОУ "Княз Борис I", който с помощта на чичо си Тодор успя да предаде цели 187 кг. На второ място се нареди Габриела Тодорова с 99,5 кг. Всички събрани материали бяха предоставени на Екологика, които ще се погрижат за правилното им рециклиране. На пункта се състоя и работилница, в която малчугани от града и техните родители се включиха в разглобяването на част от ел. уредите. Официалният празник, с който беше сложен край на тазгодишната кампания, събра участници и родители в Център за иновативно обучение "Френе". За първи път се проведе конкурс за преизползване на рециклируеми материали. Първокласници от Бургас представиха свои ръкоделия, създадени от ненужни пластмаса и картон. Награда на публиката спечели Христо Комитски от 1 "в" клас в училище ОУ "Св. Климент Охридски" за неговата "Българска къща с двор"

Скачаш на полицаи, влизаш в затвора! Ето как загази перничанин

http://www.struma.com/krimi/skachash-na-policai-vlizash-v-zatvora-eto-kak-zagazi-pernichanin_134410/

 Съдът е признал за виновен Димитър. Ц., обвинен от Районна прокуратура – Перник за извършено престъпление по чл. 270, от Наказателния кодекс.

Подсъдимият пречил на служителите на реда да изпълнят задълженията си. Той осуетил извършването на проверка, като отказал да представи документ за самоличност. Вместо това мъжът се отдалечил и не се подчинил на устните разпореждания на полицаите да спре.

Димитър отказал да бъде заведен до районното управление и оказал...

Продължава

Корнелия Нинова: БСП внася днес подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/59/159684/


БСП ще внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата е събрала 200 хил.

Новите управляващи в Италия искат отмяна на санкциите срещу Русия

http://clubz.bg/68002-novite_upravlqvashti_v_italiq_iskat_otmqna_na_sankciite_sreshtu_rusiq

Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален компакт. Тя обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

Програмата включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек.

Матео Салвини след срещата с Луиджи ди Майо.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Окончателното коалиционно споразумение трябва да бъде одобрено от членовете на Движение "Пет звезди" днес, съобщи неговият лидер Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА.

Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своите членове за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори. 

Все още не е обявено името на бъдещия премиер на Италия.

Местнти медии обаче вече правят спекулации за името му. Споменават се 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай, и на президента на италианските корабостроителници "Финкантиери", 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии постигнаха съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като "Лига" защитава по-твърд подход в сравнение с движение "Пет звезди".

Нинова за срещата на върха: Начало, но без резултат

https://www.actualno.com/politics/ninova-za-sreshtata-na-vyrha-nachalo-no-bez-rezultat-news_675221.html

"Начало, но без резултат. Мина еуфорията, прибра се червеният килим. Време е за спокоен и обективен анализ. Положително е, че имаше среща, макар че Испания не участваше. Къде е конкретният резултат обаче?" Това е оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова за срещата на върха, която се проведе в София на 17 май. "По темата "Западни Балкани" имаше много големи очаквания за конкретика. Дори след 2025 година да се каже, че започваме път, нищо конкретно няма. Имаме декларация

Каракачанов: Илинденска Македония е едно от имената, за което има съгласие

http://nakratko.bg/category/59/159683/


Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано и съгласувано вчера между лидерите на Македония и Гърция. Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна.

Най-скъпият вратар в историята на футбола

https://www.investor.bg/novini/346/a/nai-skypiiat-vratar-v-istoriiata-na-futbola-261339/

Джанлуиджи Буфон бе купен за 51,64 млн. евро през 2001 г. и оттогава този рекорд не бе подобрен

Търсят с конкурс най-красивата градинка във „Владиславово“

http://budnavarna.bg/34404-tarsyat-s-konkurs-naj-krasivata-gradinka-vav-vladislavovo/

В търсене на най-красивата градинка във „Владиславово“ районното кметство организира конкурса „Пъстро и създадено с любов“, научи BudnaVarna.bg.

В надпреварата могат да участват зелени или цветни пространства пред частни домове, жилищни и публични сгради, но само такива, които са естетически оформени и се поддържат чрез инициативата на хората, уточняват от районната администрация. Участниците трябва да изпратят снимки до кметството.

Журито ще бъде от еколози и експерти по озеленяване. Фотосите на градинките ще бъдат публикувани и във фейсбук страницата на Район „Вл.Варненчик, където всеки може да даде своя вот чрез харесвания на фотосите.

Обявяването на победителите ще се случи по време на „Празници Владиславово 2018“

Организаторите подчертават, че е желателно снимките да не са повече от три. Идеята е само с няколко кадъра да се разкрие красотата на цветното кътче. Предпочитат се общи планове, които да покажат, че градинката освен зелена е пъстра и чиста.

Материалът Търсят с конкурс най-красивата градинка във „Владиславово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ангелкова разпореди проверка на плаж Кабакум

//dariknews.bg/novini/bylgariia/angelkova-razporedi-proverka-na-plazh-kabakum-2097817

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди експерти на ведомството да направят проверка на морски плаж Кабакум за наличие на нерегламентирани постройки. Това съобщиха от Министерството на туризма. Нареждането идва след сигнали, че там се изграждат две конструкции въ

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bratyt-na-ioan-matev-otkaza-da-svidetelstva-sreshtu-nego-2097813

Братът на Йоан Матев, който е обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина преди близо три години, отказа да свидетелства срещу него, съобщава

Република Илинденска Македония - вариант за име на западната ни съседка?

//dariknews.bg/novini/sviat/republika-ilindenska-makedoniia-variant-za-ime-na-zapadnata-ni-sysedka-2097815

Македонските медии съобщават, че по време на преговорите за разрешаване на спора за името между властите в Скопие и Атина, е направено ново предложение - Република Илинденска Македония.

Гледайте 'Живата странноприемница' или мечтата да пътуваш в цяла Европа с раница (трейлър)

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-zhivata-strannopriemnitca-ili-mechtata-da-patuvash-v-tciala-680806.html

Хайке е млада жена на двадесет и няколко, живее в западнала ферма с по-малкия си брат Мориц и баба им Гизела.

Един следобед Гизела разказва на внуците си за плановете с покойния ѝ съпруг да разгледат далечните краища на Европа – приключение, което никога не се осъществило поради трагичната му смърт. За да съберат достатъчно пари и сбъднат желанието на Гизела, Мориц планира да превърне обора им в хостел. Двамата младежи го реновират и украсяват с картини, писма и снимки.

Скоро получават първата си резервация. Италианецът Оскар влиза в хостела и се възхищава на многото фотографии на стената. Той предлага собствената си снимка, която да добавят към колекцията и започва да разказва история за пътуванията си.

Скоро хостелът се напълва с гости от цяла Европа, като всеки от тях разказва истории за собствените си приключения. Докато слуша всяка подробност, на лицето на Гизела грее спокойна усмивка.

Хайке и Мориц успяват да съберат достатъчно средства, за да заведат Гизела на пътуването ѝ, но тъй като не може да пътува, тя казва на внуците си, че те трябва да отидат без нея. Тя обяснява, че вече няма нужда да пътува с тях; благодарение на всички посетители, които са имали, тя се чувства сякаш цяла Европа вече я е посетила.

Късометражният филм "Живата странноприемница", заснет от режисьора Матиас Хьоне, че един от петте филма в кампания #EUandME, която разказва на младите хора в ЕС за възможностите, които съюзът им предлага и начините, по които е подобрил живота им. 

Целия филм можете да видите на страницата на кампанията.

МОБИЛНОСТТА е една от ключовите политики на ЕС и предоставя много възможности на гражданите на съюза. В какво се изразяват те?

Благодарение на европейското гражданство цяла Европа може да бъде техен дом. Всичко, от което европейците имат нужда, за да стане това, е здравна застраховка и доказателство, че мога да се издържам финансово.

Ако да живеете в чужбина е дългогодишната ви мечта, уебсайтът EURES е създаден, за да я превърне в реалност. Там има публикувани над 1,3 милиона потенциални работни позиции, а освен това можете да ползвате услугите на специален съветник. Ако сте на възраст между 18 и 35 години, можете да разчитате и на допълнителна помощ по схемата „Твоята първа работа с EURES“, като например финансова помощ при пътуване в чужбина с цел участие в интервю за работа.

Ако искате да помагате на хора в нужда, Европейският корпус за солидарност осигурява платени и неплатени възможности за млади хора между 18 и 30 години, желаещи да се включат в нови предизвикателства. Те могат да бъдат свързани например с възстановяване на разрушено при земетресение училище или с работа с хора с увреждания в обществен център.

Практика в чужбина? „ЕразъмПро“ ви предоставя възможност да прекарате от 6 до 12 месеца от своята практика в друга държава от ЕС. 

В рамките на Европейските дни на заетостта из цяла Европа се провеждат кариерни изложения, чиято цел е да покажат възможностите за работа в ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Много от тях се провеждат онлайн. Така че можете да открия идеалната работа в чужбина, без дори да посещавате събитието.

Ако искате да учите в държава от ЕС, съюзът финансира програми за обучение чрез механизми като Европейския социален фонд и програми като „Еразъм+“, предоставяйки ви възможност за добра кариера.

Програмирането и големите информационни масиви ве объркват? За да се подготвите за работа в този все по-цифровизиран свят, можете да се включа в практически курсове, обхващащи всичко от основните компютърни умения до киберсигурността, по инициативата на ЕС „Цифрова възможност“.

Ако търсите практическо обучение, съществуват много области, в които можете да кандидатствате за стаж. Можете да откриете такава възможност чрез схемите „Гаранция за младежта“ или „ЕразъмПро“.

70 милиона европейци срещат затруднения при четене, писане, смятане или ползване на цифрови устройства. За да наваксате, можете да се включа в курс по инициативата „Повишаване на уменията“, който ще ви помогне да придобиете основните умения, от които се нуждаете.

Чрез Европейската квалификационна рамка (ЕКР) вашите квалификации могат да бъдат разбираеми и приети в целия ЕС. Затова спокойно можете да продължите обучението си, знаейки, че квалификацията ви ще бъде призната във всяка държава. Можете да представите уменията и квалификациите си във вашата автобиография във формат Europass, за да кандидатствате лесно за работа или обучение във всяка държава членка.

Здравни услуги

Ако разполагате с Европейска здравноосигурителна карта, можете да разчитате на обществените здравни услуги, за да получите спешно лечение бързо и лесно в случай на инцидент.

В случай на разболяване или инцидент, докато сте в страна от ЕС, не е нужно да се притеснявате за огромни разходи за лечение. Ако здравеопазването е безплатно за местните, то ще бъде безплатно и за вас Ако все пак се наложи да платите за лечението си, вашият застраховател после ще възстанови средствата.

При спешен случай в която и да е страна от ЕС, можете да звъннете безплатно на телефон 112 от всеки стационарен или мобилен телефон.

Цялата необходима информация във връзка с възстановяването на средства, наличните видове лечение, разходите и номерата за спешна помощ може да бъде намерена чрез мобилното приложение на Европейската здравна застраховка.

Европейската здравноосигурителна карта ви дава право на спешно лечение в обществените здравни заведения, но като гражданин на ЕС можете също така да получите планово лечение в чужбина (за целта трябва да говорите със здравния си застраховател за това, преди да заминете).

Туризъм

При пътуване със самолет много неща могат да се объркат. Имате обаче възможности за компенсации и възстановяване на средства при закъснения и отменени полети.

С едно плъзгане на пръста по екрана на телефона можете да си купите билет за полет между различни градове в ЕС – на цената на един обяд. Цената на самолетните билети се е понижила с 41% между 1992 и 2000 г. в резултат на дерегулацията и либерализацията на пазара в ЕС – това означава, че сега можете да избирате между повече авиокомпании, за да получите най-доброто предложение. 

Искате да използвате кредитната си карта в Барселона, Будапеща или Братислава? Тъй като сте гражданин на ЕС, таксите за извършване на трансакциите – онлайн, офлайн и по всяко време – са същите като у дома.

Ако пътувате с автомобил, шофьорските книжки, издадени в държава от ЕС, могат да се ползват навсякъде в ЕС.

С един личен документ можете да пътувате във всички 28 държави от ЕС. В 19 държави от съюза можете да ползвате единната европейска валута, еврото, и да не сменяте местна валута.

Гас Джи с участие в тазгодишното издание на Burgas Jam на 7 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xma-g-O6KLU/

burgas-jamКитаристът Гас Джи потвърди своето участие в тазгодишното издание на Burgas Jam – 7 юли, Морска гара. Публика и критици го нареждат сред водещите имена в съвременния рок. Сочен за една от най-великите китари на планетата, младият виртуоз вече е записвал албум (Scream, 2010 г.) и концертирал с рок легендата Ози Озбърн.

Гас Джи (Gus G) се докосва до китарата едва 9-годишен. В началото е повлиян от музиката на Питър Фрамптън, Ийгълс, Пинк Флойд, Сантана и др. Днес той се изявява в стиловете нeavy metal, melodic death metal, thrash metal, power metal, black metal.

На 18-годишна възраст Гас Джи напуска Гърция и заминава за САЩ, където по-късно основава групата FIREWIND. След като е свирил в различни музикални проекти, които го утвърждават като един от най-прогресивните млади китаристи, през 2009-та година той получава покана от мениджмънта на Ози Озбърн да се яви на прослушване. Това е моментът, в който рок динозавърът иска да се освободи от дългогодишния си китарист Зак Уайлд поради творчески различия. Два месеца по-късно Гас Джи става част от бандата на Ози Озбърн и показва на широката публика своя талант.

През 2012 г. той е част от европейския тур “Ози и приятели”, където свири рамо до рамо със Слаш, Зак Уайлд и Гийзър Бътлър.

Следват още турнета по целия свят, а от 2013 година Джи започва соловата си кариера с албумa “I Am The Fire”, в който гостуващи музиканти са Матс Левен, Джеф Скот Сото, Майкъл Старър, Алексия Родригес, Девур Ден и много други. Две години по-късно излиза и тавата Brand New Revolution, която също е класика в жанра. На 20 април тази година излезе и новият албум на Гас Джи – “Fearless”. Част от него той ще изсвири на живо в Бургас.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от 23 май и ще са на цена 18 лева. Те ще се продават в мрежите на Eventim и Grabo, като първите 400 ще са на промо цена от 14 лева. Билети ще се продават още в Културен дом на нефтохимика в Бургас, лятна каза “Часовника” и в магазин “Саундгардън” в Безистена.

БСП внася подписка за спиране на сделката между ЧЕЗ и "Инерком"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/18/3180899_bsp_vnasia_podpiska_za_spirane_na_sdelkata_mejdu_chez/?ref=rss


БСП ще внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране подписка за спиране на сделката между чешката ЧЕЗ и българското дружество "Инерком" с 200 000 подписа. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова пред Би Ти Ви. "Комисията за ЧЕЗ има добър резултат и не е ялова. Правителството е знаело, че има такава сделка. Нашата поизция е, че държавата трябва да се намеси. "Инерком" не отговаря за изискванията в това да имаш определен дял и определен капитал",...

Петричани в паника! Какво се случва в ул. "Битоля 30"? Кой подтиква хората към самоубийства и жертви към Бог?!

http://www.struma.com/obshtestvo/petrichani-v-panika-kakvo-se-sluchva-v-ul-bitolya-30_134409/

Сектанти от "Свидетели на Йехова" пуснаха пипалата си навсякъде в Петрич, обикалят по апартаменти и къщи и зарибяват хора, вижте подробностите

Сектанти обикалят Петрич активно в последните дни. Представители на "Свидетели на Йехова" пропагандират правилата на сектата си, заблуждавайки хората, това съобщи петричанин, силно притеснен от поведението на сектантите, пуснали пипалата си в южния град.

"Днес в Петрич станах свидетел как две жени англичанки, говорещи развален български език ходеха по къщите и апартаментите на хората да им досаждат да ги канят на техни служби,. Лично на мен първо младата дама ме питаше...

Продължава

Нинова: Защо Борисов не нахрани лидерите на ЕС с палмово масло?

https://offnews.bg//politika/ninova-zashto-borisov-ne-nahrani-liderite-na-es-s-palmovo-maslo-680872.html

БСП внася днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата е събрала 200 хил. подписа, уточни тя.

Нинова коментира срещата на върха ЕС – Западни Балкани с думите: „Хубаво е, че имаше такава среща, но липсват конкретни резултати”.

Тя попита и защо премиерът Бойко Борисов не изпълнил заканата си да нахрани евролидерите с палмово масло и защо не е станало въпрос за двойния стандарт при храните. 

Очаквайте подробности!

Д-р Сотир Марчев: Трансмазнини се намират при аутопсия на трупове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6868875

Д-р Сотир Марчев: Трансмазнини се намират при аутопсия на труповеТрансмазнините не се разграждат лесно и се откриват дори при аутопсия на трупове, съобщи д-р Сотир Марчев по Би Ти Ви тази сутрин. Затова на етикетите производителите трябва да изписват дали има индустриално произведени трансмазнини, иначе казано хидрогенирани мазнини, предлага кардиологът. Името на т.нар.

Н. Вълканов се скъса да хвали Борисов, българите криели доходи, Доган бил велик

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/valkanov-skasa-hvali-borisov-balgarite-krieli-dohodi-dogan-velik.html

Голяма рекламна баданарка за успехите на властта удари собственикът на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов по бТВ. Той похвали Борисов, като заяви, че от първия му кабинет досега се развивал само възходящо.

Н. Вълканов се скъса да хвали Борисов, българите криели доходи, Доган бил велик

https://frognews.bg/novini/valkanov-skasa-hvali-borisov-balgarite-krieli-dohodi-dogan-velik.html

Голяма рекламна баданарка за успехите на властта удари собственикът на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов по бТВ. Той похвали Борисов, като заяви, че от първия му кабинет досега се развивал само възходящо.

Вулканът на Хаваите отново се активизира

http://www.cross.bg/vuzdyha-kilayea-chasove-1575003.html

/КРОСС/ Хавайският вулкан Килауеа отново се активизира. В последните часове от кратера е изхвърлена пепел на 9 километра във въздуха. Учени прогнозират серия от мощни изригвания вероятно още през следващите часове. Властите посъветваха жителите на остров Хавай да потърсят убежище, тъй като нивата на отровни газове във въздуха рязко се увеличиха. Вятърът може да отвее дима в посока Хило - най-големия град на острова и популярен туристически център, предупреди хавайската Гражданска защита. Заради повишените нива на серен диоксид бяха затворени училищата в Пахоа - на 40 км от Килауеа, където лава унищожи 26 къщи и принуди 2000 души да се евакуират.  

Незаконни строежи "изникнаха" на плаж Кабакум край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374419

Незаконни строежи се появиха на плаж "Кабакум" край Варна, съобщи Нова телевизия. Конструкциите заемат голяма част от ивицата. Една от конструкциите е на метри от водата. Тя е дървена и макар да няма излят бетон, е достатъчно масивна.

Мария Габриел: Нашата цел е намаляване цените на роуминга за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868890

Мария Габриел: Нашата цел е намаляване цените на роуминга за Западните БалканиДекларацията, предложена от нашия еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел, беше приета по време на историческата среща на върха между лидерите на страните членки на Европейския съюз и Западните Балкани. Това каза тя в студиото на "Денят започва" по БНТ. Документът включва предложения за инвестиции в киберсигурността,

Държавата с план да запази 34% от АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-s-plan-da-zapazi-34-ot-aets-belene-news279254.html

Актуална пазарна оценка на наличното ядрено оборудване, площадката и лицензите ще определи с какъв дял може да участва държавата в проекта за АЕЦ "Белене", който подлежи на рестарт и обявяване на процедура за търсене на стратегически инвеститор, но настроенията в държавата са да си остави 34 на сто от централата. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в петък, когато правителството внесе в Народното събрание доклада си с предложение да отпадне въведеният през март 2012 г. мораториум върху ядрения строеж и да се реализира платеното вече оборудване чрез привличане на частен инвеститор. Според изявленията на правителството, досега вложените пари в ядрения проект надхвърлят 3 млрд. лв., а по думите на депутата от ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов сумата е 3.5 млрд. лв. Ако тя е вярната, това е около 17 на сто от стойността на централата, за която и в петък Петкова обяви, че ще струва максимум 20 млрд. лв. Според всички специалисти обаче тази цена не включва разходите по изграждането на мрежата за присъединяване на атомната централа. Според анализите на икономиска Красен Станчев става въпрос за още 4 млрд. лв., които логично е да бъдат поети от държавния "Електроенергиен системен оператор", който притежава електропреносната мрежа в страната. Петкова коментира като осъществима идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански проект. Въпреки очакванията това да влезе в дневния ред на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, темата не е била обсъждана по време на разговорите в четвъртък. "Тази тема предстои да бъде обсъждана. Сега ще стартираме и подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат за това и в рамките на тази процедура, разбира се, ще се провеждат и преговори и разговори с всички заинтересовани страни, така че аз мисля, че идеята за балкански проект е една много добра идея и тя е напълно осъществима, но разбира се, всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант", коментира Петкова пред журналисти в петък.   Ако кабинетът получи зелена светлина от Народното събрание за възобновяване на ядрения строеж, ще се тръгне към отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице, отново каза енергийният министър. За тази счетоводна операция и формирането на проектна компания, в която всъщност да влезе бъдещият потенциален инвеститор се говори от лятото на 2016 г., когато стана ясно,че руският изпълнител на строежа "Атамостройекспорт" е осъдил държавната "Национална електрическа компания" да плати 620 млн. евро за поръчано, произведено и неплатено оборудване за атомната централа. След като дългът бе погасен в края на декември 2016 г. правителството започна да търси всякакви аргументи, за да поднови спрения от първия кабинет на Борисов проект с мотива, че държавата и НЕК нямат пари. В последната година кабинетът проведе редица разговори с потенциални инвеститори и засега единствено Китайската държавна ядрена корпорация и проявила интерес да финансира проекта бе държавна гаранция и задължително изкупуване на тока от АЕЦ "Белене". Руската "Росатом" също прояви интерес да отпусне заем на българската държава по финансовия модел за строежа на унгарската АЕЦ "Пакш 2", който бе одобрен от Брюксел.   Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова. Не е ясно как ще бъде постигнат такъв дял на фона на сега направени инвестиции, освен ако преоценка не ги повиши. На депутатите са предложени и други варианти, например, да не се прави нищо, а досегашната инвестиция от 3 млрд. лв. да се отпише като загуба, заяви по-рано в петък енергийният министър пред БНТ. "Като труден за осъществяване се преценява и вариантът за продажба на оборудването на трета страна - сделката ще е на много ниска цена, а и ще зависи от благосклонността на производителя - руската "Росатом", за пореден път в последните две години посочи Петкова. В полза на строителството на централа са прогнозите на БАН и Електроенергийния системен оператор за дългосрочна необходимост на нови базови мощности в региона, добави министърът. Разчитам в парламента да се проведе конструктивен дебат и да се гледа прагматично на проекта, каза Петкова. Според нея за 7-8 години централата може да заработи.        

АЕЦ "Белене" щяла да струва най-много 20 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/aets-belene-shtyala-da-struva-nai-mnogo-20-mlrd-lv-news279254.html

Трябва да се направи нова актуална оценка на активите на НЕК, с които държавата може да участва в проекта за АЕЦ "Белене", заяви енергийния министър Теменужка Петкова в петък, когато правителството внесе в Народното събрание предложението си за рестарт на проекта и отпадане на мораториума върху строителството, въведен през 2012 г. от управлението на ГЕРБ.    Според Петкова максималната цена на проекта ще е 20 милиарда лева.    Министърът коментира като осъществима идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански проект, макар че това не е обсъждано на срещата с лидерите на страните от Западните Балкани, проведена преди ден в София.   "Тази тема предстои да бъде обсъждана. Сега ще стартираме и подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат затова и в рамките на тази процедура, разбира се, ще се провеждат и преговори и разговори с всички заинтересовани страни, така че аз мисля, че идеята за балкански проект е една много добра идея и тя е напълно осъществима, но разбира се, всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант", коментира Петкова.   Тя е предоставила на народните представители доклад с конкретни предложения за възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на атомната централа, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.    Отпадането на забраната върху изграждането на новата АЕЦ е необходимо, за да започнат преговори с единствената компания, проявила интерес към момента - Китайската национална ядрена корпорация. Условието на българските власти е по проекта да се работи без държавна гаранция.   Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова. На депутатите са предложени и други варианти, например, да не се прави нищо, а досегашната инвестиция от 3 млрд. лв. да се отпише като загуба, заяви по-рано в петък енергийният министър пред БНТ. "Като труден за осъществяване се преценява и вариантът за продажба на оборудването на трета страна - сделката ще е на много ниска цена, а и ще зависи от благосклонността на производителя - руската "Росатом", каза Петкова. В полза на строителството на централа са прогнозите на БАН и Електроенергийния системен оператор за дългосрочна необходимост на нови базови мощности в региона, добави министърът. Разчитам в парламента да се проведе конструктивен дебат и да се гледа прагматично на проекта, каза Петкова. Според нея за 7-8 години централата може да заработи.        

Докладът на кабинета за рестарт на АЕЦ "Белене" е внесен в парламента

http://www.mediapool.bg/dokladat-na-kabineta-za-restart-na-aets-belene-e-vnesen-v-parlamenta-news279254.html

В Народното събрание вече е внесен правителственият доклад с варианти за продължаване или не на изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред БНТ в петък енергийният министър Теменужка Петкова. Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова. На депутатите са предложени и други варианти, например, да не се прави нищо, а досегашната инвестиция от 3 млрд. лв. да се отпише като загуба, обясни още енергийният министър. “Като труден за осъществяване се преценява и вариантът за продажба на оборудването на трета страна - сделката ще е на много ниска цена, а и ще зависи от благосклонността на производителя - руската "Росатом", каза Петкова. В полза на строителството на централа са прогнозите на БАН и Електроенергийния системен оператор за дългосрочна необходимост на нови базови мощности в региона, добави министърът. Разчитам в парламента да се проведе конструктивен дебат и да се гледа прагматично на проекта, каза Петкова.Според нея за 7-8 години централата може да заработи.      

Докладът за рестарт на АЕЦ "Белене" на кабинета е внесен в парламента

http://www.mediapool.bg/dokladat-za-restart-na-aets-belene-na-kabineta-e-vnesen-v-parlamenta-news279254.html

В Народното събрание вече е внесен правителственият доклад с варианти за продължаване или не на изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред БНТ в петък енергийният министър Теменужка Петкова. Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова. На депутатите са предложени и други варианти, например, да не се прави нищо, а досегашната инвестиция от 3 млрд. лв. да се отпише като загуба, обясни още енергийният министър. “Като труден за осъществяване се преценява и вариантът за продажба на оборудването на трета страна - сделката ще е на много ниска цена, а и ще зависи от благосклонността на производителя - руската "Росатом", каза Петкова. В полза на строителството на централа са прогнозите на БАН и Електроенергийния системен оператор за дългосрочна необходимост на нови базови мощности в региона, добави министърът. Разчитам в парламента да се проведе конструктивен дебат и да се гледа прагматично на проекта, каза Петкова.Според нея за 7-8 години централата може да заработи.      

България не е най-бедната държава, а тази с най-много укрити доходи

http://www.cross.bg/zashtoto-bulgariya-durzhava-1575002.html

/КРОСС/ България не е най-бедната държава, а е държавата с най-много укрити доходи. Това посочи Николай Вълканов, зам.- председателят на КРИБ и председател на УС на БМГК в студиото на „Тази сутрин". Той посочи, че не навсякъде в България бизнес средата е чиста и се „работи на светло". Има много места, които не плащат заплати, не осигуряват коректно работниците си, укриват се данъци, но когато става въпрос за отношенията бизнес - държава, много важно е и за двете страни да работят заедно. Бизнесът иска да има сигурност, да няма промяна в данъчната политика, да има предвидимост, смята Вълканов. Относно сделката с ЧЕЗ, той коментира, че също е бил един от кандидатите, но в един момент е излязъл от конкурса, защото цената е станала непосилна. Сделка обаче ще има и не вижда нищо съмнително в нея, тъй като фирмата е участвала през цялото време в наддаването. Той обаче също потвърди, че не е имало проверка от държавата на участниците, но не смята, че това е опасност за националната сигурност. Според него е важно КЕВР да си върши работата, защото той определя цените, а не ЕРП-то. По думите на Вълканов АЕЦ Белене е добре да се строи само ако се намери сериозен инвеститор, който е готов да изкупи оборудването и да инвестира сам в проекта. Чувствам се успешен, защото човек е успял когато реализира мечтите си и оставя среди след себе си, каза на финала гостът

Парламентът ще заседава извънредно на 22 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868898

Парламентът ще заседава извънредно на 22 май

Парламентът ще заседава извънредно на 22 май, вторник, от 13.00 часа. Това решиха депутатите в началото на днешното пленарно заседание. Извънредното заседание се налага, тъй като депутатите решиха да почиват в петък - 25 май. Парламентарният контрол ще се проведе в сряда - 23 май, предава БТА. Днес парламентът ще разгледа на второ четене промени в

Новият лидер на Каталуня встъпи в длъжност без да се закълне в испанската конституция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3180903_noviiat_lider_na_katalunia_vstupi_v_dlujnost_bez_da_se/?ref=rss


Новият лидер на испанската автономна област Каталуня - ревностният сепаратист Ким Тора, вчера встъпи в длъжност в Барселона без да се закълне във вярност на испанската конституция, а само във "волята на каталунския народ", предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.<br /><br />На официалната церемония нямаше нито един представител на централното правителство, нито испанско знаме, свидетелство за силното напрежение между Барселона и...

Тръмп: Европейският съюз е ужасен търговски партньор на САЩ

http://www.transmedia.bg/2018/05/18/%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%8e%d0%b7-%d0%b5-%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3/

 

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред репортери, че Европейският съюз е ужасен партньор на САЩ. Това изказване той направи след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбърг. Думите на Тръмп са в отговор на изказване на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в София, който каза, че „с приятели като Тръмп не ти трябват врагове“.

„ЕС се отнасяше ужасно със Съединените щати в търговията, държеше се ужасно с нашите работници. Дефицитът ни с ЕС през миналата година беше 151 млрд. долара. Познавам се много добре с Жан-Клод и с Доналд и двамата ги харесвам много. Но те са много трудни“, заяви Тръмп, съобщи Нова телевизия.

Малко по-рано Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон няма да преосмисли позицията си за ядреното споразумението с Иран. И дори поиска създаване на международна коалиция срещу Техеран.

„Искаме да обединим много страни по света с изричната цел да гледаме на иранския режим през по-реалистична призма”, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Вчера европейските лидери обявиха на срещата си в София, че ЕС остава в сделката с Иран, като ще търси защита за европейските фирми.

Яжте спокойно! Проверка на БАБХ установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

http://www.struma.com/obshtestvo/yajte-spokoino-proverka-na-babh-ustanovi-che-bulgarskiyat-hlyab-e_134408/

След разпореждане на прокуратурата Агенцията по храните преобърна фурни и фабрики, но не откри нарушения

 Във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ) от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем? “, контролните органи на агенцията извършиха проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб. Инспектирани бяха и супермаркети, където на място се пекат хлябове и сладкарски...

Продължава

Столичният зоопарк навършва 130 години

http://www.cross.bg/stolichniyat-zoopark-navurshva-godini-1575001.html

/КРОСС/ Зоопаркът в София става на 130 години. Като подарък са обновени загражденията на сурикатите и на гривестите бодливи свинчета. След дни започва и по-мащабен ремонт на сектор „Примати". Честванията на рождения ден продължават и през почивните дни със специални забавления за малки и големи.  

Радев чества с Путин в Сочи Освобождението на България

http://clubz.bg/68001-radev_chestva_s_putin_v_sochi_osvobojdenieto_na_bylgariq

Руският президент Владимир Путин ще обсъди с българския си колега Румен Радев развитието на двустранното сътрудничество в различни сфери, а също така международни и регионални въпроси, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери ще се срещнат на 22 май в Сочи. Там Румен Радев ще бъде на работно посещение за участие в мероприятия, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Преди това в Москва Румен Радев и премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще обсъдят на 21 май реализацията на съвместни проекти, съобщи пресслужбата на руското правителство, цитирана от ТАСС.

"По време на преговорите министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев и президентът на Република България Румен Радев планират да обсъдят актуални въпроси от руско-българското търговско-икономическо и културно-хуманитарно взаимодействие, реализацията на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, транспорта и други области", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Тези дни Путин приема поредица от чуждестранни лидери в Сочи. Вчера при него бе сирийският президент Башар Асад. Двамата обсъждаха възстановяването на арабската република.

Днес в Сочи пристига германската канцлерка Ангела Меркел.

На 21 май, пак в Сочи, Путин приема индийския премиер Нарендра Моди. А ден по-късно при него ще бъде Румен Радев.

Радев чества в Сочи Освобождението на България

http://clubz.bg/68001-radev_chestva_v_sochi_osvobojdenieto_na_bylgariq

Руският президент Владимир Путин ще обсъди с българския си колега Румен Радев развитието на двустранното сътрудничество в различни сфери, а също така международни и регионални въпроси, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери ще се срещнат на 22 май в Сочи. Там Румен Радев ще бъде на работно посещение за участие в мероприятия, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Тези дни Путин приема поредица от чуждестранни лидери в Сочи. Вчера при него бе сирийският президент Башар Асад. Двамата обсъждаха възстановяването на арабската република.

Днес в Сочи пристига германската канцлерка Ангела Меркел.

На 21 май, пак в Сочи, Путин приема индийския премиер Нарендра Моди. А ден по-късно при него ще бъде Румен Радев.

САЩ прави опити да запази добри търговски отношения с Китай

https://www.actualno.com/asia/sasht-pravi-opiti-da-zapazi-dobri-tyrgovski-otnoshenija-s-kitaj-news_675213.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди със зам.- председателя на Държавния съвет на Китай Лю Хе въпроси, засягащи търговско-икономическите отношения между двете страни. По време на срещата Тръмп е изразил надежда, че специалисти от двете държави ще успеят заедно да потърсят конструктивно разрешаване на съществуващите противоречия в търговската сфера, информира БГНЕС. Тръмп подчерта, че и за САЩ и за Китай е от особено важно значение да запазят добрите отношения на сътрудничество в търговската и

С водосвет откриха обновения Девети корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“, в който се обучават медицински сестри и акушерки

http://www.struma.com/obshtestvo/s-vodosvet-otkriha-obnoveniya-deveti-korpus-na-yuzu-neofit-rilski_134407/

С водосвет официално бе открит обновения Девети корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“, където се помещава катедра „Здравни грижи“. Водосветът за здраве бе отслужен от свещеникът от благоевградския храм „Въведение Богородично“ – отец Петър Стефанов. На събитието присъстваха ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков, деканът на факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“...

Продължава

Джок Полфрийман сам се отказа от предсрочно освобождаване от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868881

Джок Полфрийман сам се отказа от предсрочно освобождаване от затвораУбиецът с австралийския паспорт Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда, сам оттегли молбата си от съда за предсрочно освобождаване от затвора. Полфрийман бе конвоиран точно в 08.45 часа в Софийския градски съд за делото, но след като с адвоката му Калин Ангелов се запознали със становището на затворническата администрация,

Пуснаха хванатата с подкуп юристконсулт от ”Подуяне”

https://frognews.bg/novini/pusnaha-hvanatata-podkup-iuristkonsult-poduiane.html

Съдът освободи срещу парична гаранция от 1000 лв. юрисконсулта на район „Подуяне“ Лилия Геринска, която беше задържана с подкуп от 10 000 лв.

Сенатът на САЩ одобри Джина Хаспел за нов директор на ЦРУ

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-dzhina-haspel-za-nov-direktor-na-tsru-news279253.html

Сенатът на САЩ одобри Джина Хаспел за нов директор на ЦРУ, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Хаспел, която ще бъде първата жена директор на ЦРУ, е 33-годишен ветеран в разузнавателното управление служейки му като действащ директор към момента. Сенаторите гласуваха с 51-43 в полза на нейната номинация, при нужда от обикновено мнозинство за одобрението. Джина Хаспел имаше силната подкрепа на администрацията на президента Доналд Тръмп, както и на редица настоящи и бивши разузнавачи.

Как ще се помага на Западните Балкани - със заеми, уточни Кристалина Георгиева

https://www.actualno.com/balkani/kak-shte-se-pomaga-na-zapadnite-balkani-sys-zaemi-utochni-kristalina-georgieva-news_675220.html

Заеми при много изгодни условия и към дейности, при които има много голяма възвръщаемост – това е помощта, която Световната банка (СБ) смята да даде за интегрирането на Западните Балкани, по думите на бившия еврокомисар и сегашна част от директорския борд на СБ Кристалина Георгиева. Георгиева наблегна специално на инфраструктурните проекти и как държавите от Западните Балкани щели да получават пари пропорционално – според това колко дълъг е съответният път, финансиран от бан

Ивета Иванова – кандидатка за „Мис Перла“ 2018

http://budnavarna.bg/34401-iveta-ivanova-kandidatka-za-mis-perla-2018/

 Ивета Иванова е родом от град Силистра, на 23 години и ще бъде номер 4 в конкурса „Мис Перла“ 2018.

 

1 – Представете се с няколко думи?

И.И. – Казвам се Ивета Иванова на 22 години. Завършила съм в Медицински университет град Варна, специалност „Здравен инспектор“. За щастие веднага след завършването започнах да практикувам професията си в Регионална здравна инспекция. В момента записвам второ висше Психология и същевременно карам курс по професионален грим. Аз съм човек, който обича да се развива в различни насоки и смятам, че една жена трябва да бъде и умна и красива.

 

2 – Как се решихте да участвате в конкурса „Мис Перла 2018“?

И.И. – Реших да участвам в конкурса „Мис Перла 2018“, защото от малка участвам в конкурси за красота и за мен това е нещо изключително приятно, запознавам се с прекрасни хора.

 

3 – Какви качества трябва да притежава една миска?

И.И. – Безспорно една МИС трябва да бъде красива! Но както всички знаем красотата е до време и лично за мен не е най-важното и единствено нещо, което една личност може да покаже. Една МИС трябва да бъде достатъчно интелигентна да общува, а не само да позира. Тя трябва да вдъхва увереност и надежда, участвайки в различни каузи.

 

4 – Какви отговорности носи короната „Мис Перла“?

И.И. – Като всяка една корона отговорността не е за пренебрегване. Според мен всяка корона носи своите отговорности сама по себе си

 

5 – Какво е за вас Варна?

И.И. – За мен Варна е един прекрасен град, изпълнен с много спомени и позитивни емоции. Един красив град, който всеки човек заслужава да види.

 

6 – С коя участничка се сприятелихте най-много?

И.И. –  За кратък период от време смея да твърдя, че всички момичета са прекрасни и ми е приятно да общувам с тях, смятам че всяка от нас е достойна за короната „Мис Перла 2018“. Искам да пожелая успех на всички участнички в конкурса. Радвам се, че имах възможността да се запозная с тях.

Материалът Ивета Иванова – кандидатка за „Мис Перла“ 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Петролът продължава да поскъпва

http://www.moreto.net/novini.php?n=374418

Продължава поскъпването на петрола на международните пазари, съобщава БНР. Северноморският „Брент“ задмина 80 щатски долара за барел за пръв път от края на 2014 г. Ако тенденцията се задържи, поскъпването на черното злато ще доведе и до повишение на цените на газа, парното и топлата вода у нас още от юли, предупредиха преди дни от държавния регулатор, добавя Националното радио.

Еврокомисията започна процес за поевтиняване на роуминга между ЕС и Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3180900_evrokomisiiata_zapochna_proces_za_poevtiniavane_na/?ref=rss


Европейската комисия обяви началото на процеса за намаляване на тарифите за роуминг между ЕС и страните от Западните Балкани и приветства действията от страна на операторите към понижаване на цените през това лято. Това съобщи пресслужбата на Представителство на институцията в България.<br /><br />Лидерите на шестте партньори от страните от Западните Балкани подписаха вчера в София Изявление за подкрепа за започването на Цифрова програма за Западните Балкани. Като част от този...

БСП внася искане за разваляне сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/bsp-vnasya-iskane-za-razvalyane-sdelkata-mezhdu-inerkom-i-chez-news279252.html

БСП внася в петък подписка в Народното събрание за анулиране на сделката за закупуване на активите на "ЧЕЗ България", предаде БНТ. Искането е държавата да отмени сделката за ЧЕЗ чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Според неотдавнашни промени в закона регулаторът има правомощия да се намесва в големи сделки за енергийни и водни предприятия, когато това засяга националната сигурност. Искането на БСП идва ден след като депутатите одобриха вчера доклада на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ. Един от изводите на доклада е, че избраният купувач - пазарджишката фирма "Инерком", не отговаря на критериите, заложени при приватизацията на ЧЕЗ. Депутатите възложиха на Министерския съвет да направи анализ на заложените цели от правителството в приетата Стратегия за приватизация на ЕРП-ата у нас.

"Гардиън": ЕС е напът да се сблъска със САЩ заради санкциите срещу Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868882

"Гардиън": ЕС е напът да се сблъска със САЩ заради санкциите срещу ИранЕС е напът да се сблъска със САЩ заради решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение с Иран, пише британският в. "Гардиън". Големи европейски компании започнаха да се изтеглят от Иран, за да не им бъдат наложени санкции от Вашингтон. В опит да защити бизнес интересите в Иран на компаниите от ЕС

БСП внася в КЕВР подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelkata-inerkom-spirane-1575000.html

/КРОСС/ Подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ ще бъде внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране. Организатори на акцията са БСП. В началото на март от левицата обявиха, че започват да събират подписи срещу покупката на дружеството от „Инерком". В четвъртък депутатите приеха доклада на временната комисия, която проверяваше сделката. Според документа „Инерком" на Гинка Върбакова не отговаря на изискванията за купувач на ЧЕЗ. Въпреки изводите, самият доклад не може да спре изпълнението на сделката. Той обаче задължава правителството да включи ЕРП-тата сред националните стратегически обекти.  

Кои са най-често купуваните марки в света?

https://news.bg/charts/koi-sa-nay-chesto-kupuvanite-marki-v-sveta.html

Този на първо място е бил избран повече от 5 милиарда пъти от потребителите през 2017-а

На варненски плаж се строи, общината не знае кой е поръчителят

https://www.actualno.com/varna/na-varnenski-plaj-se-stroi-obshtinata-ne-znae-koj-e-porychiteljat-news_675218.html

На плаж Кабакум, на 2-3 метра от морето, вече са вдигнати основи, дори и скеле, на две сгради. Сградата, която е със скеле, прилича на луксозна вила, докато за другата, която е само на основа, е рано да се каже какво се случва. Работниците, които бяха там, не пожелаха да говорят пред камерата на Нова телевизия. "Не желая да разговарям с вас, не мога да ви бъда полезен", бяха единствените думи на единия от работниците. Направени са две проверки по случая, заяви Николай Няголов от дире

Пуснаха под гаранция юрисконсултката на "Подуяне"

http://www.cross.bg/podyyane-obshtinata-gerinska-1574999.html

/КРОСС/ Специализираният съд освободи срещу парична гаранция от 1000 лв. юрисконсулта на район „Подуяне", която беше задържана с подкуп от 10 000 лв. Според прокуратурата парите са и дадени, за да може конкретна фирма да спечели обществена поръчка за саниране, съобщиха от Нова телевизия. Подписът на юрисконсултката бил на всички документи издадени от общината. Арестът на Лилия Геринска е изненадала служителите на общината в „Подуяне". Съдът е преценил, че няма опасност Геринска да се укрие и трябва да се грижи за детето си, което гледа сама.  

Вулканът на Хаваите отново се активизира

http://nakratko.bg/category/25/159682/


Хавайският вулкан Килауеа отново се активизира.  В последните часове от кратера е изхвърлена пепел на 9 километра във въздуха, съобщава бТВ. Учени прогнозират серия от мощни изригвания вероятно още през следващите часове.

Активизира се вулканът на Хаваите

http://www.mediapool.bg/aktivizira-se-vulkanat-na-havaite-news279251.html

Хавайският вулкан Килауеа отново се активизира.  В последните часове от кратера е изхвърлена пепел на 9 километра във въздуха. Учени прогнозират серия от мощни изригвания вероятно още през следващите часове. Властите посъветваха жителите на остров Хавай да потърсят убежище, тъй като нивата на отровни газове във въздуха рязко се увеличиха. Вятърът може да отвее дима в посока Хило – най-големия град на острова и популярен туристически център, предупреди хавайската Гражданска защита. Заради повишените нива на серен диоксид бяха затворени училищата в Пахоа – на 40 км от Килауеа, където лава унищожи 26 къщи и принуди 2000 души да се евакуират.

Хърватия поема от днес председателството на Съвета на Европа

http://nakratko.bg/category/25/159681/


Хърватия поема от днес председателството на Съвета на Европа, за пръв път откакто стана негова членка преди 22 години, предаде агенция Хина, цитирана от bTV.

Да опознаеш Любляна чрез мустаците

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/18/3180526_da_opoznaesh_ljubliana_chrez_mustacite/?ref=rss


Столицата на Словения Любляна вече може да бъде опозната чрез мустаците. Поне чрез мустаците на трима от<br />най-значимите си жители. Развлекателната туристическата обиколка "Мустакат тур" показва, че опознаването на историята и традициите може да е и забавно, пише туристическият сайт на страната www.slovenia.info.<br /><br />Турът е организиран около местата, свързани с живота и дейността на трима словенски културни гиганти от края на 19 и началото на 20 в. -...

Ще влезе ли Тръмп в Библията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6868246

Ще влезе ли Тръмп в Библията?Вече е само на един хълм разстояние Както е известно, Доналд Тръмп най обича да строи небостъргачи и да слага върху тях името си. Сега обаче името на американския президент ще обозначава улици, площади и други публични места в най-свещения град на планетата – Йерусалим. Това е наградата за местенето на американското посолство.

Кристалина Георгиева: България трябва да се гордее с успеха от срещата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868840

Кристалина Георгиева: България трябва да се гордее с успеха от срещата в СофияЗападните Балкани са там, където ние бяхме през 90-те години. Те пропуснаха първия си шанс. Когато ние тръгнахме към ЕС с всички подобрения, които направихме, те бяха във война". Това заяви за "Здравей, България" бившият еврокомисар и главен изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Сирма груп холдинг няма да предостави дивидент за 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sirma-grup-holding-niama-da-predostavi-divident-za-2017-g-261328/

Така първият дивидент в борсовата история на дружеството, няма да се окаже началото на тенденция

В София ЕС тръгна към сблъсък със САЩ заради Иран

http://clubz.bg/68000-v_sofiq_es_trygna_kym_sblysyk_sys_sasht_zaradi_iran

ЕС е на път да се сблъска със САЩ заради решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение с Иран, пише британският в. "Гардиън".

Така изданието коментира завършилата вчера среща "ЕС-Западни Балкани" в София.

Големи европейски компании започнаха да се изтеглят от Иран, за да не им бъдат наложени санкции от Вашингтон. В опит да защити бизнес интересите в Ислямската република на компаниите от ЕС председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ще прибегне до "блокиращ статут" - план, който е използван за последен път за защита на работещите в Куба европейски компании преди отмяната на търговското ембарго на САЩ. Целта му е да неутрализира извънтериториалния ефект на американските санкции, изтъкна Юнкер.

Очаква процесът да бъде стартиран днес.

Разпоредбата от 1996 г. забранява на европейските компании и съдилища да изпълняват чуждестранни закони за санкции€ Така се обезсилва действието на тези закони в ЕС.

Според Юнкер Съюзът е длъжен да защити европейския бизнес, особено малките и средни предприятия.

Въпреки силните думи, шансовете споразумението с Иран да оцелее в условията на американски санкции обаче намаляха, отбелязва "Гардиън". Дори датският транспортен концерн "Мьолер-Мерск" спря дейността си в близкоизточната страна. Бързината, с която предприятията се изтеглят оттам, заплашва да осуети плановете на европейските лидери да предоставят правни и финансови гаранции на европейските компании, които продължават да търгуват с Иран.

Освен Иран сред темите на срещата бяха ивицата Газа, търговията, отношенията със САЩ и Западните Балкани. За съжаление на шестте западнобалкански страни, предполагаемата основна тема на срещата на високо равнище изглеждаше засенчена от актуалните горещи теми, пише в. "Монд".

Срещата обаче беше момент, който тези страни очакват от 15 години. Те стоят на прага на ЕС и се надяват, че всички европейски партньори са поддръжници на линията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ги уверява, че техният геополитически избор трябва да продължи да бъде подкрепян от ЕС.

При пристигането си в НДК вчера повечето държавни и правителствени лидери се опитаха да уверят лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора, като им обещаваха мерки за подкрепа, план, улесняващ търговията помежду им и с ЕС, и повече помощ за предизвикателствата в областта на миграцията и сигурността, пред които и те самите са изправени. Показана им беше и европейска перспектива, без която, както предсказа наскоро Жан-Клод Юнкер, "ще преживеем отново всички нещастия, които изпитахме през 90-те години" - включително войните, подчертали слабостта на ЕС. За да изчисти облика си, Брюксел предприе след това поредица от лошо подготвени разширявания, отбелязва "Монд".

Този път в комюникетата не стана дума за присъединяване към блока. Официално темата предстои да бъде повдигната - през юни страните членки ще трябва да заявят дали приемат становището на Еврокомисията, която препоръча миналия месец започване на преговори за присъединяване с Албания и Македония. Черна гора получи статут на кандидат през 2010 г., а Сърбия - през 2012 г.

Не е сигурно, че западнобалканските страни ще могат да бъдат интегрирани през 2025 г., както обещава Юнкер. Много лидери си вадят поуки от последните вълни на разширяването, които според тях спъват европейския проект. Те отчитат и враждебността на общественото мнение, особено година преди изборите за Европейски парламент, които може да доведат до засилване на популистките, евроскептичните и еврофобските течения. Според тях, преди да интегрира нови членове, ЕС трябва да извърши основни реформи.

През последните седмици лидерите на западнобалканските страни се опитаха да засилят дипломатическите и медийни контакти, за да защитят каузата си. Те обаче съзнаваха, че списъкът от проблеми между тях, както и със страни от ЕС, усложнява значително задачата им. Най-голямо напрежение предизвикват споровете между Сърбия и нейната бивша провинция Косово, както и между Македония и Гърция.

Френският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се избързва с разширяването на ЕС, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Така той показа, че шестте западнобалкански страни може да се изправят пред трудна задача.

На срещата в София Макрон заяви, че ЕС е избързал с разширяването след последната среща на върха за Западните Балкани, състояла се през 2003 г., и последните 15 години са показали, че този път отслабва Европа. Той изтъкна, че подкрепя обвързването на Балканите с Европа, но предупреди, че Брюксел може да гледа много предпазливо на всяко ново разширяване.

Според дипломати Франция проявява скептицизъм към препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Албания и Македония.

Доналд Туск призна, че съществува скептицизъм за разширяването, и посочи, че участниците в срещата "не са претендирали, че всичко е просто и ясно". Според него обаче ЕС е достатъчно голям и силен, за да приеме проекта за разширяване, и Туск подчерта, че не вижда бъдеще за Западните Балкани извън ЕС.

Колебаещите се обаче трябва постоянно да си спомнят, че прекалената предпазливост към тези съседни страни може да помогне на Русия, Китай и Турция, които искат да играят по-голяма роля в региона, отбелязва "Монд".

Предупреждението на Макрон: Не бързайте с разширяване на ЕС

https://dnes.dir.bg/svyat/preduprezhdenieto-na-makron-ne-barzayte-s-razshiryavane-na-es

Срещата в София излезе с декларация, която балансира между оптимизма и скептицизма за разширяването на ЕС

Николай Вълканов: Над 3 млрд. лева са инвестициите в минния бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868824

Николай Вълканов: Над 3 млрд. лева са инвестициите в минния бизнесДобра данъчна политика и добра банкова система - тези две условия, които са налице у нас, правят възможно развитието на бизнеса, каза Никлоай Вълканов, зам. председател на КРИБ, по Би Ти Ви тази сутрин. По думите му когато имаш добро финансиране, бизнесът може да се развива. Над 3 милиарда лева са инвестициите в минно-геоложкия бизнес,

Ева Майдел: Инвестициите в образованието са оправдани и винаги се възвръщат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868845

Ева Майдел: Инвестициите в образованието са оправдани и винаги се възвръщат
Най-трудните инвестиции са в образованието, но те са оправдани и винаги се възвръщат. Това е заявила евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел на среща-дискусия "Образование, кадри, растеж", в Димитровград съобщиха от областния пресцентър на ГЕРБ в Хасково. Домакин на форума е бил кметът на Димитровград Иво Димов,

Незаконни строежи се появиха на плаж „Кабакум” край Варна

http://www.cross.bg/nyama-plazh-stroezhi-1574998.html

/КРОСС/ Незаконни строежи никнат на плаж „Кабакум" край Варна. Конструкциите заемат голяма част от ивицата, но оказва се, никой няма представа кой и как ги издига. В общината не знаят кой е новият наемател на плажа и при тях няма внесени документи за обекта - разрешително или одобрена схема. Една от конструкциите е на метри от водата. Тя е дървена, няма излят бетон, но е достатъчно масивна. В страни от нея има още една. Кога се е появила не е ясно. Двете конструкции предизвикаха сериозно недоволство в социалните мрежи. Когато екип на NOVA се появи на място, работниците на двата строежа се разбягаха. „Извършени са две проверки", заяви Николай Няголов. „При първата на всички работници, които са имали лични документи, са им съставени актове. Към момента на проверката, не е имало представители на възложителя", обясни Няголов. При втората проверка не са намерили работници.    

Рекламират Варна в кралски парк, интересът е огромен

http://budnavarna.bg/34398-reklamirat-varna-v-kralski-park-interesat-e-ogromen/

22 рекламни пана, представящи богатото историческо и културно наследство на Варна, са представени край един от най-големите паркове в Полша – кралският парк „Лаженки“ във Варшава. Изложбата е реализирана от Община Варна и посолството на България в Полша и е част от програмата на нашата дипломатическа мисия във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

Тя е предизвикала голям интерес още при поставянето на 1 май, когато в парка е бил проведен традиционен европейски пикник, посетен от гости от чуждестранните посолства, представители на държавни институции, обществени организации, граждани и гости на Варшава, съобщиха от дирекция „Туризъм“ в Община Варна. Изложбата ще остане в парка продължение на три месеца.

Материалът Рекламират Варна в кралски парк, интересът е огромен е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тежка катастрофа между училищен автобус и камион в САЩ

http://nakratko.bg/category/25/159680/


Двама души загинаха, а 43-ма бяха ранени при тежка катастрофа между училищен автобус и камион в САЩ в щата Ню Джърси, съобщава bTV. Инцидентът е станал на магистрала недалеч от Майнт Олив. Автобусът превозвал отпадъци.

Крайнодесни и популисти в Италия ще управляват заедно, не искат излизане от еврозоната

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3180897_krainodesni_i_populisti_v_italiia_shte_upravliavat/?ref=rss


Водещите италиански партии Движение "Пет звезди" и "Лига" постигнаха принципно споразумение по програмата на коалиционно правителство, предаде "Ройтерс". Очаква се те да намалят данъците, да засилят социалните разходи и да отправят най-голямото предизвикателство към ЕС след британския референдум за Брекзит преди две години.<br /><br />Лидерите на крайнодясната "Лига" Матео Салвини и Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо, които се...

Деца крадат храна от детски градини в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868838

Деца крадат храна от детски градини в  МонтанскоДеца крадат храна от детски градини в Монтанско, съобщи Нова тв. Случаите са от последните няколко дни. Две момчета на 12 години са разбили и обрали две детски заведения. Взели са играчки, месо, мляко. Дори си изпържили яйца и се нахранили в кухнята на едната детска градина. Едната обрана детска градина е „Синчец” в град Брусарци,

САЩ реагираха след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

http://nakratko.bg/category/25/159679/


Съединените щати реагираха след срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София вчера, съобщава bTV.

МФК Спартак Варна обърна шампиона на Англия на старта на Varna International Beach Soccer Cup

http://www.moreto.net/novini.php?n=374417

Носителят на титлата на България по плажен футбол МФК Спартак (Варна) направи страхотен обрат срещу шампиона на Англия Силесия на старта на силния международен турнир Varna International Beach Soccer Cup 2018. Родният тим изоставаше с 2:5, но успя да спечели със 7:5 след продължение.

Докладът на кабинета "Борисов" за АЕЦ "Белене" е в парламента

http://econ.bg/Новини/Докладът-на-кабинета-Борисов-за-АЕЦ-Белене-е-в-парламента_l.a_i.761718_at.1.html

Парламентът ще разглежда правителствения доклад с варианти за изграждането на АЕЦ "Белене". Документът вече е внесен в деловодството на институцията,...

Елтън Джон ще пее на сватбата на принц Хари

http://www.mediapool.bg/eltan-dzhon-shte-pee-na-svatbata-na-prints-hari-news279250.html

Британският композитор, певец и пианист Елтън Джон ще пее на предстоящата сватба на принц Хари и актрисата и фотомодел Меган Маркъл, предаде TMZ.com. Засега не е ясно дали изпълненията на Елтън Джон ще са в храма "Сейнт Джордж" или на приема след това. През февруари бе оповестено, че Елтън Джон е отложил два свои концерта в Лас Вегас заради предстоящата сватба. Тогава не бе уточнено дали той планира да присъства на церемонията като гост или като изпълнител. Музикантът бе в приятелски отношения с принцеса Даяна, майката на принцовете Уилям и Хари, и ги познава от детството им. Сватбата ще се състои на 19 май в замъка Уиндзор. На нея принц Хари и Меган Маркъл са поканили 2640 представители на обществеността. На церемонията в храма "Сейнт Джордж" са поканени около 600 избрани гости. В деня на сватбата ще има два приема, като първият ще е веднага след нея, а вторият - по-късно и ще е организиран за младоженците и близките им приятели от името на бащата на Хари, престолонаследника принц Чарлз. Улични празненства, гигантски екрани, удължено работно време на пъбовете - Великобритания ще празнува в събота, за да отбележи сватбата на принц Хари и бившата американска актриса Меган Маркъл, предаде Франс прес        

Ларс фон Триер: Ако някога убия някого, ще е журналист

http://clubz.bg/67999-lars_fon_trier_ako_nqkoga_ubiq_nqkogo_shte_e_jurnalist

Ларс фон Триер най-накрая се изказа по повод полюсните коментари, които новият му филм – „Къщата, която Джак построи“, предизвика на премиерата си в Кан. В понеделник много от зрителите напуснаха киносалона, но повечето критици останаха до края и макар че го аплодираха, дадоха хладни ревюта.

Драмата разказва историята на сериен убиец (Мат Дилън), който отнема за удоволствие живота на деца и жени и реже краката на пате в сцени, предизвикващи голямо отвращение. В интервю датчанина, който седем години беше „персона нон грата“ на фестивала в Кан, сподели, че останал доволен от реакциите, те дори го успокоили, карайки го да се чувства „много релаксиран“.

„Доста важно е да не си обичан от всички, това означава, че не си се провалил. Обаче не съм сигурен дали [критиците] го намразиха достатъчно. Ако [филмът] стане твърде известен, тогава ще имам проблем. Но мисля, че го приеха правилно“, каза Фон Триер.

Попитан и за проучването, което е направил относно поведението на маниакалните убийци, преди да започне снимките на филма, Фон Триер отговори, че е чел доста от книги от авторката на криминални романи и психологически трилъри Патриша Хайсмит, а сценарият бил „удоволствие да се пише“. С уточнението, че знанията му за серийните убийци били бегли, той добави:

„Знам малко за психопатите. Никога не съм убивал никого. Но ако някога убия, то това вероятно ще е журналист“.

Премиерата на новия му филм отбеляза завръщането на провокативния режисьор в Кан – фестивала, който го направи известен. Седемгодишното му отсъствие беше наложено заради пронацистко изказване по време на пресконференция за „Меланхолия“ през 2011 г.

„Тиери Фремо работи много здраво за мен… по някаква причина, тъй като беше трудно да се премахне изцяло статута ми на „персона нон грата“, изказа своята благодарност към директора на фестивала Фон Триер.

„Къщата, която Джак построи“ участва в Кан извън конкурса за „Златна палма“, което според режисьора е „останало малко парченце от наказание“.

Борисов - Безсилният портиер на Европа

https://www.investor.bg/analizi/91/a/borisov-bezsilniiat-portier-na-evropa-261332/

България отново върна разширяването на ЕС в дневния ред, но не всички лидери са готови за това, пише Handelsblatt

Република Илинденска Македония е вероятното ново име на Македония

https://offnews.bg//politika/republika-ilindenska-makedonia-e-veroiatnoto-novo-ime-na-makedonia-680870.html

Скопие и Атина са на една ръка разстояние за името на Македония, постигнаха напредък по време на срещата в София. Доколкото чувам, името е Илинденска Македония. Това е едно от възможните имена, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. 

Република Илинденска Македония е новото предложение за името, съобщава и македонската медия A1 On, цитирана от агенция "Фокус".

Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той. Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът. 

За срещата на върха в София и за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави - водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите, категоричен бе Каракачанов. 

Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали, заяви той.

Той коментира и решението на Светия синод да не участва в тържествата за 1000 г. Охридска епископия. По думите му са надделели лични конфликти, Русия и Вселенския патриарх. Той припомни на митрополитите: Вие не сте църква само за себе си, а на българския народ и трябва да ви интересува мнението на българските енориаши. 

В края на ноември миналата година Синодът прие да съдейства на Македонската православна църква за установяване на каноническия й статут. Патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ". Преди дни обаче Синодът реши - докато патриарх Неофит бе в болница, да откаже участие в тържествата в Охрид на 27 май.  

Каракачанов: Скопие и Атина май се договориха за Илинденска Македония

https://offnews.bg//politika/karakachanov-skopie-i-atina-maj-se-dogovoriha-za-ilindenska-makedonia-680870.html

Скопие и Атина са на една ръка разстояние за името на Македония, постигнаха напредък по време на срещата в София. Доколкото чувам, името е Илинденска Македония. Това е едно от възможните имена, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. 

Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той. Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът. 

За срещата на върха в София и за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави - водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите, категоричен бе Каракачанов. 

Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали, заяви той.

Той коментира и решението на Светия синод да не участва в тържествата за 1000 г. Охридска епископия. По думите му са надделели лични конфликти, Русия и Вселенския патриарх. Той припомни на митрополитите: Вие не сте църква само за себе си, а на българския народ и трябва да ви интересува мнението на българските енориаши. 

В края на ноември миналата година Синодът прие да съдейства на Македонската православна църква за установяване на каноническия й статут. Патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ". Преди дни обаче Синодът реши - докато патриарх Неофит бе в болница, да откаже участие в тържествата в Охрид на 27 май.  

Каракачанов: Срещата на върха в София събра несъбираеми неща

https://offnews.bg//politika/karakachanov-sreshtata-na-varha-v-sofia-sabra-nesabiraemi-neshta-680870.html

Скопие и Атина са на една ръка разстояние за името на Македония, постигнаха напредък по време на срещата в София. Доколкото чувам, името е Илинденска Македония. Това е едно от възможните имена, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. 

Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той. Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът. 

За срещата на върха в София и за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави - водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите, категоричен бе Каракачанов. 

Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали, заяви той.

Той коментира и решението на Светия синод да не участва в тържествата за 1000 г. Охридска епископия. По думите му са надделели лични конфликти, Русия и Вселенския патриарх. Той припомни на митрополитите: Вие не сте църква само за себе си, а на българския народ и трябва да ви интересува мнението на българските енориаши. 

В края на ноември миналата година Синодът прие да съдейства на Македонската православна църква за установяване на каноническия й статут. Патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ". Преди дни обаче Синодът реши - докато патриарх Неофит бе в болница, да откаже участие в тържествата в Охрид на 27 май.  

"Файненшъл таймс": Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868836

"Файненшъл таймс": Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕСФренският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се избързва с разширяването на ЕС, показвайки, че шестте балкански страни, които искат да се присъединят, може да се изправят пред трудна задача, пише британският в. "Файненшъл таймс". На срещата за Западните Балкани в София Макрон заяви,

Cambridge Analytica подаде иск за обявяване в несъстоятелност

http://clubz.bg/67998-cambridge_analytica_podade_isk_za_obqvqvane_v_nesystoqtelnost

Компанията Cambridge Analytica, която предизвика разразилия се тази година скандал за опазването на личните данни от социалната мрежа Facebook, подаде иск за доброволен фалит пред съд в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Фирмата посочи активи в порядъка между 100 001 и 500 000 долара и задължения в порядъка между 1 милион и 10 милиона долара.

Cambridge Analytica обяви по-рано този месец, че ще прекрати дейност и ще започне процедура по обявяване в несъстоятелност.

Фирмата е в центъра на скандал за намеса в президентските избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. Тя е била наета от екипа на милиардера и в началото на годината стана ясно, че е имала достъп до личните данни на 87 милиона души, потребители на Фейсбук.

Заради разразилата се буря основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе принуден да се яви на изслушване в Конгреса на САЩ и да обещае, че ще вземе мерки за поверителност на данните.

"Ню Йорк таймс" разкри, че Cambridge Analytica е използвала алгоритъм за политическия анализ на предпочитанията на хората и рекламирала целенасочено в различни групи Доналд Тръмп.

Представители на фирмата няколко пъти уверяваха, че са унищожили масивите от лични данни на онези 87 милиона потребители още през 2015 година по искане на Facebook. Някои ръководители на фирмата признаха, че са помогнали на Тръмп да спечели изборите, други пък твърдяха, че изобщо не са използвали Facebook, за да повлияят на избора за президент. 

Разкрито бе обаче, че от екипа на Тръмп са били платени 6 милиона долара за услугите на Cambridge Analytica.

Ангелкова разпореди проверка на плаж „Кабакум“, бутат постройките, ако са незаконни

http://budnavarna.bg/34395-angelkova-razporedi-proverka-na-plazh-kabakum-butat-postrojkite-ako-sa-nezakonni/

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди експерти на ведомството да направят проверка на морски плаж „Кабакум“ за наличие на нерегламентирани постройки. Нареждането идва след сигнали до медиите, че в момента там се изграждат две конструкции върху пясъка и в непосредствена близост до морето.

Ако проверката констатира, че постройките са нерегламентирани, Министерството на туризма ще изиска премахването им.

Материалът Ангелкова разпореди проверка на плаж „Кабакум“, бутат постройките, ако са незаконни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Незаконни постройки се появиха на плаж край Варна

https://www.vesti.bg/bulgaria/nezakonni-postrojki-se-poiaviha-na-plazh-kraj-varna-6082461

Общината няма представа кой е наемателят на ивицата и кой възложителят на строежа

Тръмп отговори на Туск: ЕС е ужасен към САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-otgovori-na-tusk-es-e-uzhasen-kym-sasht-6082462

Американският президент посочи, че за 2017 г. САЩ е имала търговски дефицит от 150 милиарда долара с Европейския съюз

Следобед ще превали и прегърми в Южна България

http://nakratko.bg/category/58/159678/


До обяд ще е предимно слънчево, но следобед отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Южна България, ще превали и прегърми. По-значителни ще са явленията в югоизточните райони от страната.

Проверяват плаж Кабакум за нерегламентирани постройки

http://varnautre.bg/2018/05/18/81669/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b6-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5

Министър Ангелкова разпореди инспекцията след сигнали, че в момента там се изграждат две конструкции върху пясъка и в непосредствена близост до морето

Отчитат спад на раждаемостта във Варна

http://budnavarna.bg/34393-otchitat-spad-na-razhdaemostta-vav-varna/

снимка: Будна Варна

С над сто бебета по-малко са се родили от началото на годината до момента във Варненско спрямо същия период на миналата година. Това показа справка с Информационна система за ражданията на Министерството на здравеопазването.

Цифрите сочат, че към днешна дата новородените през 2018 в областта са 1436.

Според данните едно от най-сериозните разминавания в броя на пеленачетата се отчита в столицата. Там до момента са проплакали 3953 бебета. Те са с над 1600 по-малко спрямо същия отчетен период на 2017-та.

С около 200 са намалели новородените, дошли на бял свят в Пловдив. Според системата те са 2143. В Бургас пък бебета през 2018-та са повече спрямо миналата година и са 1436.

На последните места в класацията продължава да бъдат Видин, Смолян, Разград, Ямбол. Гбарово и други. Във всяка от тези области новородените са под 200.

Материалът Отчитат спад на раждаемостта във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Незаконни строежи се появиха на плаж „Кабакум” край Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868830

Незаконни строежи се появиха на плаж „Кабакум” край ВарнаНезаконни строежи никнат на плаж „Кабакум” край Варна, съобщи Нова тв. Конструкциите заемат голяма част от ивицата, но, оказва се, никой няма представа кой и как ги издига. В общината не знаят кой е новият наемател на плажа и при тях няма внесени документи за обекта - разрешително или одобрена схема. Една от конструкциите е на метри от водата.

Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста Габриела Медарова

http://nakratko.bg/category/60/159677/


Днес ще стане ясно дали прокуратурата в Пловдив ще поиска от съда постоянно задържане под стража за Габриела Медарова.

Едва ли ние, българите, ще се бъркаме в джобовете си да помагаме на Западните Балкани

https://www.actualno.com/cite/edva-li-nie-bylgarite-shte-se-byrkame-v-djobovete-si-da-pomagame-na-zapadnite-balkani-news_675223.html

Това заяви бившият български еврокомисар и сега част от директорския борд на Световната банка Кристалина Георгиева. Тези средства ще идват от еврофондовете, там България е нетен бенефициент (бел. ред. – т.е. взема повече, отколкото дава), коментира Георгиева пред Нова телевизия.

София ще приеме световното първенство по футбег

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/18/3180876_sofiia_shte_prieme_svetovnoto_purvenstvo_po_futbeg/?ref=rss


София ще посрещне световното първенство по футбег. Надпреварата, която се организира за 39-и път, ще се проведе от 22 до 28 юли тази година.<br /><br />Кандидатурата на българската столица е била подкрепена единодушно от всички членове на изпълнителното бюро на Международната асоциация на играчите по футбег, обяви "Спортс мениджмънт България", която ще организира събитието съвместно с най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag.<br /><br...

Сеул омаловажи заплахите на Пхенян за отмяна на двустранните преговори

https://www.investor.bg/aziia/336/a/seul-omalovaji-zaplahite-na-phenian-za-otmiana-na-dvustrannite-pregovori-261337/

Южнокорейски представител изрази очакване Северът да спазва споразуменията, постигнати на междукорейската среща на върха

Над 80 от автобусите на градския транспорт във Варна са с климатици

http://varnautre.bg/2018/05/18/81667/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-80-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%be

Над 80 от автобусите на градския транспорт във Варна са климатизирани. Това каза инж. Злати Златев, изпълнителен директор на „Градски транспорт”, цитиран от ИА „Фокус“. Той припомни, че превозвачът изпълнява транспортната схема на Община Варна, в която са включени и селищата Константиново, Звездица, Каменар и Тополи. Автобуси пътуват и до курорта „Златни пясъци“. „В момента […]

Зам.-председателят на КРИБ: България не е най-бедната държава, а е държавата с най-много укрити доходи

https://dnes.dir.bg/ikonomika/zam-predsedatelyat-na-krib-balgariya-ne-e-nay-bednata-darzhava-a-e-darzhavata-s-nay-mnogo-ukriti-dohodi

Вълканов не вижда нищо съмнително в сделката с ЧЕЗ. По думите му АЕЦ "Белене" е добре да се строи, само ако се намери сериозен инвеститор, който да изкупи оборудването

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване