Борисов се срещна с Медведев (снимки)

https://offnews.bg//politika/borisov-se-sreshtna-s-medvedev-snimki-681654.html

Българският премиер Бойко Борисов сес рещна с руския си колега Дмитрий Медведев. Двамата обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта, съобщават от правителствената пресслужба.

Дмитрий Медведев е подчертал, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. „Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза още руският премиер.

Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, допълни Бойко Борисов.

На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са част от българската официална.

По-късно днес българският министър-председател ще разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл.

Царят: Дразня се, когато от Европа ни наричат корумпирани

https://www.actualno.com/politics/carjat-draznja-se-kogato-ot-evropa-ni-narichat-korumpirani-news_677131.html

На осемдесет години съм и много съм видял в живота си. Съжалявам, но не съм видял нито една държава, в която да няма известно ниво на корупция. Това каза в интервю за швейцарското списание „Die Weltwoche” Н.В. Цар Симеон Сакскобургготски. „Не е справедливо, когато ни наричат корумпирани като цяло. Може и да има отделни случаи. Те могат да се осветляват, решават, да се борим с тях. Но не може да се обобщава. Има много честни, трудолюбиви хора тук, които мислят модер

/Видео/ Незабравимо парти: Зърненият бос Н. Стоименов от Симитли със супер изненада за рождения ден на дъщеря си! Тийн сензацията Тита специален подарък за 10-годишната Никол

http://www.struma.com/hailaif/video-nezabravimo-parti-zurneniyat-bos-n-stoimenov-ot-simitli-sus_134889/

Един от най-известните зърнени босове в България Николай Стоименов и съпругата му Яна направиха невероятен рожден ден на своята дъщеричка Никол.

Партито се проведе в елитното заведение Кафе бар - "EGO" в Симитли, собственост на бизнесмена Методи Бачев.

Уникална атмосфера с приказна украса "Happy birthday Nikol" с балони навсякъде и великолепна торта изпълниха очичките на Никол с невероятно щастие..

Освен приятелите на 10-годишната рожденичка бяха...

Продължава

Красен Кралев иска възможно най-много хора с увреждания да спортуват системно

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3187087_krasen_kralev_iska_vuzmojno_nai-mnogo_hora_s/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че целта му е хората с увреждания да тренират системно. Думите му дойдоха при среща с президента на Европейския паралимпийски комитет Ратко Ковачич, който е в България за европейското първенство по канадска борба за юноши и девойки, хора с увреждания, мъже и жени.<br /><br />Кралев е говорил за реформите в програмите за финансиране на спорта за хора с увреждания. Според ММС от промените вече са се възползвали множество спортове,...

Каракачанов: Марешки да си пие хапчетата, не разбира от отбрана

https://dnes.dir.bg/politika/karakachanov-mareshki-da-si-pie-hapchetata-ne-razbira-ot-otbrana

Разбирам го, че вижда увяхващия си рейтинг и си търси евтина популярност, каза военният министър

Радев: В коя страна премиерът "завърта" по телефона на 180º всички депутати от мнозинството

https://dnes.dir.bg/politika/radev-2

Надявам се българското правителство да оползотвори всички възможности, създадени след възобновяването на диалога с Русия

Сорос тръгва на битка с Брекзит, иска втори референдум за оставането в ЕС

https://offnews.bg//sviat/soros-tragva-na-bitka-s-brekzit-iska-vtori-referendum-za-ostavaneto-v-681653.html

Милиардерът и основател на фондация "Отворено общество" Джордж Сорос ще работи за инициирането за втори референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз.

До дни ще стартира разяснителната кампания, каза в своя реч във вторник Сорос. Милиардерът вече е дарил 500 хил. британски паунда за каузата.

Дългият развод между Великобритания и ЕС е индикатор за това, че мнението на британците може да бъде променено и англичаните да останат в Съюза, смята милиардерът. 

"Брекзит e извънредно много вреден процес, който ще нарани и двете страни. Раздялата ще е дълга, навярно повече от 5 години. Пет години са цяла вечност в политиката, особено в революционни време като сега", каза Сорос, цитиран от "Гардиън".

Кампанията ще се поведе от организацията "Best for Britain", за която се твърди, че Сорос е дарил половин милион лири. Очаква се групата да публикува програмата за своята кампания на 8 юни.

Стотици се сбогуваха с художника акад. Светлин Русев (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/stotici-se-sboguvaha-s-hudozhnika-akad.-svetlin-rusev-snimki-2100322

Стотици колеги, приятели и общественици дойдоха на поклонението на художника акад. Светлин Русев, за да отдадат последната си почит към него. „Голяма е загубата за българската култура. Има незаменими хора и той беше такъв,“ споделиха много от тях.

Св

Съдът остави в ареста убиеца на жена в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sydyt-ostavi-v-aresta-ubieca-na-zhena-v-kiustendil-2100309

Обвиненият за убийството на жена в Кюстендил остава в ареста. Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Татяна Костадинова наложи най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража", на 53-годишния Божидар Стоилков. Вчера стана ясно, че той е

След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sled-sreshtata-na-borisov-s-putin-bylgariia-vliza-v-proekta-turski-potok-snimki-2100307

България влиза в проекта Турски поток за транспортиране на газ от Русия през Турция за европейските държави, след като Путин е заявил подкрепа за входна точка  на територията на България.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския президент Владимир

„Убитият“ руски журналист се оказа жив, Киев инсценирал убийството (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/ubitiiat-ruski-zhurnalist-se-okaza-zhiv-kiev-insceniral-ubijstvoto-snimki-2100332

Живеещият в Киев руски журналист Аркадий Бабченко, за чието поръчково убийство бе съобщено във вторник вечерта, е жив. Всичко около смъртта му е било инсценировка на спецслужбите на Украйна, за да бъдат разкрити руски агенти, съобщава BBC.

До 14-и юни се приемат проекти на млади земеделски стопани по подмярка 6.1

http://econ.bg/Новини/До-14-и-юни-се-приемат-проекти-на-млади-земеделски-стопани-по-подмярка-6-1-_l.a_i.762031_at.1.html

Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години могат да получат подпомагане по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“...

Григор играе за победа №50 в "Големият шлем" (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6889549

Григор играе за победа №50 в "Големият шлем"
(Гледайте на живо)Григор Димитров е на крачка от победа №50 в турнирите от "Големият шлем". За тази цел е необходимо да отстрани Джаред Доналдсън (САЩ) на "Ролан Гарос". Двамата досега не са играли помежду си.  Ако стигне до третия кръг, Димитров ще изравни най-доброто си постижение в откритото на Франция.  Шампионът от финалите на АТП даде кратко и забавно интервю,

И красивата Северина загина заради голямата кражба от здраве

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6889227

И красивата Северина загина заради голямата кражба от здравеЗнаете ли защо загина красивата Северина от Карнобат, която заедно с мъжа си бе премазана в автомобила им от ТИР на магистрала "Тракия"? Мислите си, че е заради шока по пътищата ни от последните месеци, когато непрекъснато дори "професионални шофьори" на автобуси и тирове предизвикваха смъртта на десетки хора? Не.

Изнесли сме отбранителна продукция за 1.2 млрд. евро през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Изнесли-сме-отбранителна-продукция-за-1-2-млрд-евро-през-2017-г-_l.a_i.762103_at.1.html

През миналата година сме реализирали износ на продукти от отбранителната индустрия за над 1,2 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на...

Борисов пред Медведев: Ние и Европа сме потърпевши

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-pred-medvedev-nie-i-evropa-sme-potyrpevshi-6082880

Министър-председателят е на посещение в Москва, като му предстои среща и с президента на Русия Владимир Путин

Втечненият природен газ разпалва Балканите

https://www.mediapool.bg/vtechneniyat-priroden-gaz-razpalva-balkanite-news279664.html

Не бяха изминали и шест месеца от деня, когато ЕС обяви през декември 2017 година, че възнамерява да финансира строителството на терминал за втечнен природен газ (LNG) на хърватския остров Крък със 101,4 милиона евро, за да допринесе за енергийната сигурност на Централната и Югоизточна Европа, когато руският гигант Газпром съобщи, че възнамерява да финансира със 70 милиона евро строителството на завод за втечнен природен газ в Зворник, Босна и Херцеговина.     Това е малък пример за ожесточената конкуренция за контрола върху газовите потоци на Балканите. Същевременно усилията на САЩ да изнасят втечнен газ за Европа са в пълен ход. Несъществуваща трансгранична връзка. . .   В някои документи ЕС подкрепя възможността за изграждане на съоръжения за втечнен природен газ в Гърция, както и в Хърватия, България и Полша. Европейските институции обаче отбелязват проблема, че мрежата от енергийни интерконектори в страните от Югоизточна Европа в момента е незавършена. Поради това особено силно внимание се отделя на завършването, например, на интерконектора между Гърция и България (IGB).   Макар Гърция, Хърватия и България да имат амбиицията да станат врата към Полша и Литва за американския втечнен природен газ в Югоизточна Европа, Вашингтон открито изразява "пълна и абсолютна подкрепа" за работата си по плаващата платформа за съхранение и регазификация (FSRU) и терминала на хърватския остров Крък.   София пък планира да работи с Катар за изграждане на инфраструктура за втечнен природен газ или за компресиран природен газ (CNG) с участието на държавни компании оператори от двете страни, за да внася катарски газ. Екологична катастрофа Превръщането на хърватския остров Крък в терминал за втечнен природен газ обаче предизвика разнопосочни реакции, основно сред част от местните жители. Те изразиха дълбоко безпокойство от изграждането на нова промишлена зона в залива Кварнер. Това ще доведе до разрушаване на морската екологична система и изваждане на района от туристическата карта на острова с население 19 000 души, който през лятото привлича до 190 000 туристи, основно от Германия.   За работата на газовия завод е необходимо да се използва хлор и поради тази причина организации и граждани се оплакват, че заливът Кварнер ще се превърне в плувен басейн. И се заричат да се мобилизират, ако държавата не разгледа отново въпроса. В очакване на шистовия газ. . . Във всеки случай въпросът, който човек може да си зададе, е дали Хърватия има нужда от този терминал, тъй като американският втечнен природен газ може да закъснее. В такъв случай, с какво ще се пълнят дотогава хранилищата?   В изявление LNG Croatia, държавната компания, която управлява проекта, съобщи, че е в процедура за нов търг с крайна дата за подаване на офертите 8 юни за изграждане на плаваща платформа за съхранение и регазификация. Посочва се, че по този начин се отменя предишният търг заради необходимостта да се направи преоценка на проекта. Местни медии съобщават, че на първата фаза на процедурата се наблюдава ограничен интерес.     "Необходимо е да се преразгледат техническите характеристики и капацитет на първоначално възложената плаваща платформа за съхранение и регазификация, за да се намалят първоначално планираните капиталови разходи по проекта и да се открие възможност за изпълнението му с по-ниско натоварване на капацитета", съобщи LNG Croatia, без да предостави допълнителна информация.     Първоначалният капацитет на съоръжението за втечнен природен газ бе 2,6 милиарда кубични метра газ годишно, като се планираше експлоатацията на започне през 2020 година.     Проектът за внос на втечнен природен газ на остров Крък ще бъде разработен на два етапа. Първата фаза включва разполагане на плаваща платформа за съхранение и регазификация, а втората фаза предвижда строителство на наземни съоръжения за внос на втечнен природен газ, посочва LNG Croatia.

Лазар Влайков бе осъден на 3 г. и 4 месеца затвор

https://www.actualno.com/crime/lazar-vlajkov-be-osyden-na-3-g-i-4-meseca-zatvor-news_677130.html

Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при общ режим. Той беше обвиняем за трагичния инцидент във Виноградец от есента на миналата година, когато по време на детско тържество с неговия пистолет беше застрелян 47-годишният Наско Тонев. Според съда Влайков е виновен за престъпление по чл. 338 от НК – за това, че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ във Виноградец не е взел необходи

Помните ли Лазар Влайков, който гръмна бизнесмен от Виноградец? Съдът реши да го...

http://www.struma.com/sinya-lampa/pomnite-li-lazar-vlaikov-koito-grumna-biznesmen-ot-vinogradec-sudut_134888/

Бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков получи 3 години и 4 месеца затвор при общ режим. Делото се гледа в Пазарджик по реда на съкратеното съдебно следствие, пише trafficnews.bg. Неочаквано Лазар Влайков застана пред магистратите и призна изцяло фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и поиска делото да бъде приключено. Той е обвинен за смъртта на бизнесмена от Виноградец Наско Тонкев.

На 31 август миналата година Влайков е във държал пистолет...

Продължава

Още разкрития за зверски убитата проститутка в Кюстендил

https://petel.bg/Oshhe-razkritiya-za-zverski-ubitata-prostitutka-v-Kyustendil__266950

Окръжният съд в Кюстендил постанови мярка "задържане под стража" за 53-годишния мъж, признал за убийството на 32-годишна проститутка в град...

Бившият кмет на Каварна алармира, че в морската зона има строителство

https://petel.bg/Bivshiyat-kmet-na-Kavarna-alarmira--che-v-morskata-zona-ima-stroitelstvo__266951

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев алармира в социалните мрежи, че въпреки забраната за строителство по морето, в морската зона строител...

Адско меле окървави магистрала "Хемус", четирима пострадаха

https://petel.bg/Adsko-mele-okarvavi-magistrala-Hemus--chetirima-postradaha__266952

Тежка катастрофа е станала в началото на АМ "Хемус" в посока Варна, съобщи Блиц, позовавайки се на очевидец. Челно са се сблъскали два л...

Бизнес климатът у нас се подобрява с 33.1 на сто от 2009 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889494

Бизнес климатът у нас се подобрява с 33.1 на сто от 2009 г. насамПрез май стопанската конюнктура в страната продължава да се подобрява, съобщи Националният статистически институт. Общият показател на бизнес климата се повишава с 2.1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум (33.1 на сто) от 2009 г. насам. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 1.

Славчо Нейков: Парламентът спешно трябва да поправи приетата набързо и опасна поправка в Закона за енергетиката

https://frognews.bg/biznes-turisam/slavko-neikov-parlamentat-speshno-triabva-popravi-prietata-nabarzo-opasna-popravka-zakona-energetikata.html

Парламентът спешно трябва да поправи вредната поправка в Закона за енергетиката, която дава контрол на КЕВР върху сделката ЧЕЗ-Инерком, защото тя поставя всички в губеща позиция, призовава експертът по енергийна политика Славчо Нейков.

Русия и Украйна с взаимни обвинения след убийството на опозиционния журналист Аркадий Бабченко

https://offnews.bg//sviat/rusia-i-ukrajna-s-vzaimni-obvinenia-sled-ubijstvoto-na-opozitcionnia-z-681650.html

Москва обяви, че осъжда убийството на опозиционния на Кремъл руски журналист Аркадий Бабченко, извършено в Киев, но получи директно обвинение от украинския министър-председател Володимир Гройсман, че стои зад покушението.

41-годишният журналист бе прострелян няколко пъти в гърба пред дома му в Киев на 29 май. Съпругата му го открила в кръв във входа на блока, в който живеят. Бабченко почина в линейка на път за болницата.

Украинският депутат Антон Херашченко каза, че журналистът излязъл, за да купи хляб, а убиецът го причаквал.

Полицейският началник Андрей Кришченко коментира пред местни медии, че се работи по версия за покушение заради работата на журналиста.

Той беше военен кореспондент на всекидневника "Московски комсомолец", пишеше и за опозиционния вестник "Новая газета". Журналистът беше известен критик на властта в Москва. През 2012 г. руската прокуратура го разследваше заради негова публикация в социалните мрежи за демонстрация за честни и свободни избори.

През 2017 г. Бабченко напусна Русия. Първоначално живееше в Чехия, после - в Израел, а от август 2017 г. се установи в Киев.

В последната си публикация във Фейсбук, направена часове преди убийството, Бабченко припомня за щастливия начин, по който е избегнал смъртта същия ден преди четири години. Тогава той планира да лети с украински войници на хеликоптер до конфликтната зона в Донбас, Източна Украйна. Не му е позволено да се качи на борда, защото се оказва, че няма достатъчно място. Хеликоптерът е свален от проруски бунтовници. Умират 14 души.

В публикацията си журналистът пише, че е бил късметлия и че денят за него е като втори рожден ден.

"Това е последната публикация на Аркадий Бабченко. Преди 10 часа той писа за втория си рожден ден. И те го убиха. Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му е простила за неговите честност и принципна позиция. Той беше истински приятел на Украйна, който говореше истината за руската агресия.

Убийците трябва да бъдат наказани", коментира министър-председателят на Украйна във Фейсбук.

В същото време, руските власти призоваха за разследване, като подчертаха, че "кървавите престъпления" са станали обичайни за "режима в Киев", пише AFP.

Руското Външно министерство пише в изявление: "Настояваме украинските власти да положат всички усилия и да започнат незабавно разследване. Кървавите престъпления и пълната безнаказаност станаха рутинни за режима в Киев". От министерството изказват съболезнованията си на семейството и приятелите на Бабченко.

Отношенията между Русия и Украйна остават напрегнати след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Етнически българи внесоха петиция в парламента на Косово за официално признаване на българската общност

http://nakratko.bg/category/25/160258/


Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност.

Еврокомисията предложи удвояване на средствата за програма "Еразъм"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/30/3187109_evrokomisiiata_predloji_udvoiavane_na_sredstvata_za/?ref=rss


За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. Европейската комисия предлага да се удвои финансирането за програмата "Еразъм" до 30 милиарда евро. От тях 25.9 милиарда евро ще отидат за образование и обучение, 3.1 милиарда евро за младите хора и 550 милиона евро за спорта, се казва в специалното съобщение.<br /><br />Целта на предложението на Комисията е:<br /><br />- да се увеличи броят на бенефициерите;<br />- програмата ще обхване хора...

Португалският парламент отхвърли легалната евтаназия с почти равен вот

https://www.mediapool.bg/portugalskiyat-parlament-othvarli-legalnata-evtanaziya-s-pochti-raven-vot-news279663.html

Португалският парламент отхвърли закон, предвиждащ легализиране на доброволната евтаназия за неизлечимо болни пациенти в страната, в която мнозинството от населението са католици, предаде Ройтерс.   Законът бе отхвърлен със съвсем малка разлика в гласовете, но вотът събра достатъчна подкрепа, за да осигури по-нататъшни дебати по въпроса.   Предложен от управляващите социалисти, проектът на закона събра 110 гласа "за" в 230-членния парламент, но беше отхвърлен със 115 гласа "против" и 4 "въздържали се", след разгорещени дебати и явно гласуване.   Преди гласуването няколкостотин души от всички възрасти, основно от религиозни групи и католически училища, протестираха пред парламента, скандирайки: "Да на живота, не на евтаназията!".

Погребаха един до друг красивата Северина и мъжа й, убити от литовски тир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889378

Погребаха един до друг красивата Северина и мъжа й, убити от литовски тирЗаедно погребаха в Бургас преди минути красивата Северина Коралска и мъжа й Ивайло Минчев, които бяха премазани от тир с литовска регистрация на АМ "Тракия" край Пловдив. Жертвите на ужасната катастрофа бяха положени в затворени ковчези,  тъй като при жестокия удар Северина и Ивайло са са били смачкани до неузнаваемост.

Заев: Все още няма окончателен договор с Гърция за името на Македония

http://nakratko.bg/category/25/160257/


Македонският премиер Зоран Заев заяви пред журналисти в Скопие, че все още няма окончателен договор с Гърция за името на Македония, но отбеляза, че и двете страни са близо до намиране на решение на дългогодишния спор.

Наемат пенсионери за работа по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=375083

Масово наемане на пенсионери за обслужващ персонал тече в хотелите и ресторантите по морето. Това съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Причината за назначаването на хора в пенсионна възраст за оправяне на легла и миене на чинии е липсата на кадри в курортите.

Вътрешен човек: Телевизия BIT върви към фалит, може и в петък да го обявят

https://frognews.bg/novini/vatreshen-chovek-televiziia-bit-varvi-kam-falit-moje-oshte-petak-obiaviat.html

Телевизия BIT най-вероятно ще обяви фалит в петък. В медията отново имат забавяне на заплатите. Това каза пред Фрог нюз вътрешен човек.

Най-добрият коктейл за ЛЯТО 2018

https://www.actualno.com/curious/naj-dobrijat-koktejl-za-ljato-2018-news_677128.html

Когато дойде лятото, в съзнанието на всички любители на италианската кухня и коктейли се върти само едно нещо: Аперол Шприц. И докато класическият коктейл винаги ще бъде на мода, тази година разнообразяваме с негов замразен вариант. Ето как да си го приготвиш: Необходими съставки: 2 портокала 2 лимони 75 мл. просеко 25 мл Аперол 8 до 10 бучки лед Начин на приготвяне: 1. Нарежете на половинки портокалите и лимоните; изрежете половината от 1 портокал на резени за сервиране. В голяма купа

Ирландското правителство иска законопроект за абортите преди лятото

https://www.mediapool.bg/irlandskoto-pravitelstvo-iska-zakonoproekt-za-abortite-predi-lyatoto-news279662.html

Ирландското правителство обяви, четири дни след историческия референдум за абортите, че до лятната парламентарна ваканция ще излезе със законопроект, разширяващ правото на аборт, предаде Франс прес.   Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис заяви пред Ирландската телевизия, че се надява текстът да бъде оповестен и през идните седмици да започнат дебатите по него.   Дъблин беше обявил, че възнамерява, в случай на гласуване в подкрепа на либерализацията на абортите на референдума, да разреши извършването на аборти до 12-тата седмица на бременността, а за изключителни случаи, когато е застрашен животът на майката - до 24-тата седмица.   Три дни след резултата от вота, на който 66 процента от гласоподавателите казаха "да" на либерализацията, Саймън Харис заяви, че ще доведе докрай работата, която му е поверена от народа. Въпреки това той отбеляза, че ще трябва без съмнение да се изчака до края на годината, за да влезе реформата в сила.   Той спомена за три нейни елемента - промяна на законодателния текст, установяването на нови клинични правила и разрешаването на нови медикаменти.   Ирландският министър на здравеопазването започна консултации с представители на различните медицински професии, за да бъде обсъдено съдържанието на новия закон в светлината на практическото му приложение.

За Каракачанов българската армия се намира в златно време

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187112_za_karakachanov_bulgarskata_armiia_se_namira_v_zlatno/?ref=rss


Днес в Пловдив започна 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2018". Тя се провежда в Международния панаир в града и ще продължи до 2 юни. Откриването ѝ даде повод на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да заяви, че "изложбата се случва в златно време за българската отбрана", съобщиха от пресцентъра на ведомството.<br /><br />Повод за коментара му станаха гласуваните преди две седмици от правителството два проекта за...

Ето кой е най-полезният зеленчук

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6889401

Ето кой е най-полезният зеленчукВсички зеленчуци са полезни и оказват благотворно влияние върху човешкия организъм. Но когато решите да си направите зелено смути, можете да пропуснете спанака и да добавите нещо друго. Според д-р Ранган Чатърджи, автор на "The Four Pillar Plan" и кореспондент на програмата на BBC "Doctor in the House", има само един зеленчук,

Скандал с Марешки, Радев: Това е невежество. Каракачанов: Евтин популизъм

https://www.vesti.bg/bulgaria/skandal-s-mareshki-radev-tova-e-nevezhestvo.-karakachanov-evtin-populizym-6082878

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки внесe в парламента проектoрешение за мораториум върху разходите за въоръжаване

Все пак Лазар Влайков отива в затвора, ще лежи малко над 3 години

https://frognews.bg/novini/vse-pak-lazar-vlaikov-otiva-zatvora-shte-leji-3-godini-4-mesetsa.html

Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при общ режим.

Губернаторът на Мисури подаде оставка заради сексскандал

https://www.mediapool.bg/gubernatorat-na-misuri-podade-ostavka-zaradi-seksskandal-news279661.html

Губернаторът на американския щат Мисури Ерик Грайтънс - някога изгряваща звезда на Републиканската партия - подаде оставка след сексскандал и разследване на възможни нарушения при финансирането на предизборната му кампания, предаде Франс прес.   Грайтънс обяви оставката си, докато щатските парламентаристи обсъждаха на специална сесия възможността за свалянето му от поста. На пресконференция 44-годишният губернатор каза, че оттеглянето му влиза в сила от петък, 1 юни.   Грайтънс, бивш морски пехотинец, първоначално беше обвинен, че е направил компрометиращи снимки на любовницата си - омъжена жена - без знанието й и я заплашил, че ще ги използва, ако тя разкрие авантюрата им публично. Губернаторът неизменно твърди, че е невинен.   Прокуратурата прекрати случая, но двупартийна комисия в Конгреса на Мисури заключи, че обвиненията са достоверни.   След това разследването на щатския Конгрес беше разширено и обхвана предполагаеми нарушения при финансиране на кампанията на Грайтънс. Конгресмените имаха съмнения, че предизборния екип на губернатора е сътрудничил незаконно с организация с идеална цел, за да скрие самоличността на дарители.   Целта на това изпитание беше да се окаже невероятен натиск върху семейството ми, заяви Грайтънс, който многократно е окачествявал разследванията срещу него като лов на вещици.   "Не съм нарушил нито един закон и не съм извършил нито едно нарушение, с което да заслужа подобно отношение", каза той на пресконференцията, едва сдържайки сълзите си.   Грайтънс беше избран за губернатор през ноември 2016 г. Заради скандалите щатските законодатели нееднократно го призоваваха да се оттегли и го заплашваха с импийчмънт.

Поп фурията Гери Никол гостува в THE MOON тази вечер

http://www.struma.com/hailaif/pop-furiyata-geri-nikol-gostuva-v-the-moon-tazi-vecher_134887/

Тази вечер на сцената на THE MOON Благоевград излиза поп сензацията Гери Никол, която се превърна в любимка не само на тинейджърите, а и на много представители на мъжкия пол. Тя буквално ще подлуди своите фенове с новите си парчета и ще на прави щуро парти, както само тя умее.

Промоции на алкохола и много други изненади очакват всеки посетител. Вход за дами и студенти свободен. Купонът ще е до зори, хитовете също.

Бабченко е жив. "Убийството" било операция на службите в Киев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68499-babchenko_e_jiv_ubijstvoto_bilo_operaciq_na_slujbite_v_kiev_video

Журналистът Аркадий Бабченко, за когото снощи бе съобщено, че е бил убит в Киев, се оказа жив, съобщи Би Би Си.

Руският журналист, популярен критик на президента Владимир Путин, се появи на пресконференция, излъчвана на живо по украинската телевизия днес. 

Ръководителят на украинските специални служби Василий Грицак заяви на пресконференцията, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти. 

Съпругата на Бабченко по-рано през деня каза, че той е бил прострелян в гръб, докато напускал апартамента им в украинската столица. Самият журналист с извини на съпругата си - по думите му и тя не е знаела, че е жив.

Грицак съобщи, че организаторът на покушението е вербуван гражданин на Украйна с инициал Г. Той е обещал на изпълнителя - също украински гражданин, бивш участник в боеве в Донбас - 30 хиляди долара, от които 15 хиляди били предадени като аванс. Още 10 хиляди долара били платени на посредник.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи видеозапис от ареста на организатора на покушението срещу Бабченко. Според властите в Киев то трябвало да бъде операция на руските спецслужби срещу граждани на Русия, напуснали страната, живеещи в Украйна или страни от ЕС и критикуващи властта в Москва.

На записа лицето на Г. не се вижда. Двама цивилни агенти на СБУ настигат пълен мъж с бяла риза и черен панталон и му извиват ръцете зад гърба, след което го вкарват в микробус. Той не се и опитва да окаже съпротива.

 

 

От СБУ твърдят, че мистериозният Г. получил от руските спецслужби и предал на изпълнителя досието на Бабченко. То съдържало подборна информация за журналистическата му дейност и личния му живот, включително лични данни на самия него, родителите му, жена му и децата, номерата на телефоните и банковите сметки, профилите им в социалните млежи, както и паспортни данни.

От СБУ разпространиха още един видеоклип, за който твърдят, че съдържа част от разговора между поръчителя Г. и изпълнителя. И там обаче не се виждат никакви лица. Записът вероятно е направен със скрита камера. На него е изписана датата 27 април 2018 г. Двама души разговарят в кола.

Г.: Така. Чантичката ти готова ли е?

Изпълнителят: Вярвам ви, няма да броя.

Г.: Там няма нужда да броите. А сега ще трябва да броите, защото гледам, че ластикът е паднал. Я виж, колко има тука.

(Ръцете в кадър броят банкноти.)

Изпълнителят: Пет.

Г.: Дръж.

(Пак се броят банкноти.)

Изпълнителят: 26, 27, 30.

(Пак се броят пари, вижда се, че това са американски долари.)

Изпълнителят: 8, 9, 19. Това е.

Г.: Аха. Трябва да ти дам също ето този инструмент.

Изпълнителят: Ами. Инструмент. Ами тук в понеделник.

Г.: Е, още не знам. Още не са ми отговорили. Вече има два готови.

 

 

Бабченко е жив. "Убийството" било операция на службите в Киев

http://clubz.bg/68499-babchenko_e_jiv_ubijstvoto_bilo_operaciq_na_slujbite_v_kiev

Журналистът Аркадий Бабченко, за когото снощи бе съобщено, че е бил убит в Киев, се оказа жив, съобщи Би Би Си.

Руският журналист, популярен критик на президента Владимир Путин, се появи на пресконференция по украинската телевизия днес. 

Ръководителят на украинските специални служби Василий Грицак заяви на пресконференцията, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти. 

Съпругата на Бабченко по-рано през деня каза, че той е бил прострелян в гръб, докато напускал апарламента им в украинската столица.

Очаквайте подробности.

Майдел се срещна с комисаря за конкуренция Маргрете Вестагер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889398

Майдел се срещна с комисаря за конкуренция Маргрете Вестагер. Българският евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел проведе среща с европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. По време на срещата се обсъди развитието на преговорния процес по доклада за органите за защита на конкуренцията, познат като ENC+. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Каракачанов посъветва Марешки да си пие хапчетата

https://offnews.bg//politika/karakachanov-posavetva-mareshki-da-si-pie-hapchetata-681649.html

Веселин Марешки разбира от лекарства и е по-добре да си пие хапчетата, вместо да се занимава с българската армия.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на международната
изложба, цитиран от "24 часа".

Каракачанов посъветва Марешки да не се занимава с това, което не разбира. Думите на вицепремиера идват по повод искането на лидера на "Воля" за налагане на мораторим върху проектите „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на нов тип боен самолет“.

По-рано днес лидерът на "Воля" обяви, че модернизацията на армията трябва да бъде спряна, докато "не се оправят всички проблеми в държавата".

"Когато останат пари, тогава да си купуваме луксозни играчки", каза Марешки пред Нова тв и се закани партията му да иска оставката на министър Красимир Каракачанов. Според лидера на "Воля" патриотите преди време сами предлагали пенсиите да бъдат увеличени, като бъдат взети пари от военното министерство, предвидени за купуването на фрегати за военноморските сили.

Малко след лидера на "Воля" в ефира на същата телевизия депутатът от ВМРО Милен Михов обяви, че Марешки се отмята от собствената си управленска програма. "В управленската програма на ВОЛЯ, има такава програма, тя стои на официалния сайт на партията, в раздел "Отбрана", където има 6 точки, втората е: "Едновременно стартиране и реализация на трите модернизационни проекта във въоръжените сили – военновъздушни, сухопътни и морски", каза Михов

Спорът между Марешки и "Обединените патриоти" продължи и по време на днешното пленарно заседание

Русия категоризира като чуждестранен агент НПО за борба с диабета

https://www.mediapool.bg/rusiya-kategorizira-kato-chuzhdestranen-agent-npo-za-borba-s-diabeta-news279660.html

Руското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва медицинска помощ на диабетици. Спорното название се прилага към организации, които получават финансиране от чужбина и според властите упражняват политическа дейност, предаде Франс прес.   Според руските медии решението е било взето за организацията за диабетично болни в Саратов, град с 840 000 жители на 700 км югоизточно от Москва. Мотивът е, че е получила пари от чуждестранни фармацевтични компании.   Директорката на организацията Лариса Саигина заяви, че ще обжалва решението и добави, че проблемите й с правосъдието вече възпрепятстват работата на нейната НПО с болните. "Ще се борим докрай", увери тя.   Според опозиционния вестник "Новая газета" тази НПО е упрекната, че е подронила държавната власт с критики за действия на държавни представители в здравния сектор, включително с подлагане под съмнение на качеството на произвеждания в Русия инсулин.   Закон от 2012 г. задължава организациите с чуждестранно финансиране и упражняващи "политическа дейност", което е твърде неясна формулировка, да се регистрират като "чуждестранен агент" и да се представят като такъв във всяка публична дейност или комуникация.   Спорното название е използвано по времето на Сталин за опозиционери на властта, а през 70-те и 80-те години с него се окачествяват дисидентите, които са обвинени, че са платени маши на Запада.   Оттогава множество НПО са категоризирани като "чуждестранни агенти", включително правозащитни и екологични организации.

Община Генерал Тошево и украинският Болград подписаха договор за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/region/article/6889397

Община Генерал Тошево и украинският Болград подписаха договор за сътрудничествоОбщина Генерал Тошево подписа договор за сътрудничество с Болградския градски съвет, Болградски район, Одеска област, Украйна. Подписването стана в Генерал Тошево, където гостува гостува делегация от Болград, водена от кмета Сергей Димитриев. Договорът за сътрудничество, който е закономерен резултат от дълготрайното сътрудничество и партньорски

Зрителите избраха финала на българския сериал „Откраднат живот”

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/zritelite-izbraha-finala-na-bylgarskiia-serial-otkradnat-zhivot-6082879

Със своите 5 сезона, рекорден брой заснети епизоди за толкова кратък период и изключителен актьорски състав „Откраднат живот” се превърна в една от най-харесваните родни продукции през последните години

Българинът - без балкански комплекси, но със страх от непознатите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187068_bulgarinut_-_mejdu_debalkanizaciiata_i_straha_ot/?ref=rss


Възможност за дебалканизация на отношенията. Промяната в отношението към съседните на България страни и отстъпление на напластяваната през вековете подозрителност и враждебност. Много сериозна положителна нагласа към съседните балкански страни, в това число подкрепа за членство в ЕС. И в същото време стремеж за отграждане от чуждото, непознатото, неразбираемото.<br /><br />Това са някои от изводите на българската част на Европейското изследване на ценностите, която беше представена...

Президентът: С вдигане на телефона Борисов върти на 180 градуса мнозинството в парламента

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/30/3187105_prezidentut_s_vdigane_na_telefona_borisov_vurti_na_180/?ref=rss


Ден след критиките към премиера Бойко Борисов, че се опитва "да тегли каруцата към автокрация", президентът Румен Радев обяви: "Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира", заяви държавният глава. В Пловдив държавният глава каза, че Борисов изобщо не се отзовава на исканията за изслушване в...

Новият каталунски лидер промени състава на кабинета, за да преодолее безизходицата

https://www.mediapool.bg/noviyat-katalunski-lider-promeni-sastava-na-kabineta-za-da-preodolee-bezizhoditsata-news279659.html

Новият лидер на испанската област Каталуния Ким Тора реши спора с Мадрид за бъдещото си правителство, като замени номинираните по-рано двама бивши министри сепаратисти, намиращи се в затвора, и други двама, които са в изгнание в Белгия, предаде Франс прес.   Мадрид определи правителството в предишния му състав като нова провокация и отказа да го утвърди, което е задължително условие за отменяне на въведеното от централните власти пряко управление в Каталуния.   Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че самоуправлението на областта ще бъде възстановено само след като Тора назначи жизнеспособно правителство, което спазва закона и е готово за сериозен диалог.   С решението си да промени състава на кабинета си Тора на практика деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство.

БНТ уволни Методи Манченко в навечерието на Световното, разделя се с още 5 началници

https://offnews.bg//medii/bnt-uvolni-metodi-manchenko-v-navecherieto-na-svetovnoto-razdelia-se-681652.html

БНТ прекрати договора на дългогодишния ръководител на спортната редакция Методи Манченко. Рокадата идва в навечерието на Световното първенство по футбол, което започва през юни и на което телевизията е ексклузивен партньор за България.

От 31 май освен него си тръгват още петима ръководители. Това са финансовият директор Росица Григорова, главният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова, началникът на отдел "Управление на собствеността" Зорина Бояджиева, началникът на отдел "Обществени поръчки" Асен Илиев и оглавяващата отдел "Маркетинг и продажби" София Живкова.

Новината бе съобщена от пиар отдела на БНТ. Мотивът е, че новото ръководство извършва промени в екипа си. С очакваните нови назначения на вакантните места този процес приключва, съобщават още от "Сан Стефано".

Предстои да бъдат съобщени имената на новите титуляри. БНТ благодари на хората, с които се разделя, за работата им в медията.

От националната телевизия вече си тръгнаха хора на важни позиции. След назначаването на Константин Каменаров за генерален директор и утвърждаването на неговия Управителен съвет, дългогодишният програмен директор Севда Шишманова се раздели с поста си. На нейно място дойде Емил Кошлуков, който отговаря за програмата на БНТ1, както и Надя Костова, отговаряща на всичкчи канали на медията.

Директор на Дирекция "Информация" стана бившият генерален директор Уляна Пръмова. Преди нея на поста бе Даниел Чипев.

Шефката на БНТ 2 и БНТ Свят Екатерина Генова също се раздели с поста си.

Новият екип направи и промени по програмата. Спря няколко рубрики и предавания и обяви конкурс за нови. Той приключи, но резултатите не са обявени.

България е единствената страна в ЕС, в която се отглеждат 4 сортови групи тютюн

http://econ.bg/Новини/България-е-единствената-страна-в-ЕС-в-която-се-отглеждат-4-сортови-групи-тютюн-_l.a_i.762102_at.1.html

България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат 4 сортови групи: „Бърлей“, „Виржиния“, „Каба Кулак“ и...

Камен Плочев подаде оставка като управител на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=375090

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка. От НЗОК съобщиха, че Камен Плочев, който е в болница, е подал писмо, в което казва, че „заради заболяването си и дългия престой в болница няма да може да изпълнява за в бъдеще задълженията си като управител”.

Шефът на "Лукойл" съдействал за срещата на Борисов с Медведев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187096_shefut_na_lukoil_sudeistval_za_sreshtata_na_borisov_s/?ref=rss


Шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев. Това се разбира от съобщение за срещата на руската държавна агенция ТАСС.<br /><br />"Благодарим за хубавото време.. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в...

Кремъл за убития журналист: Надяваме се на истинско, а не на показно разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889368

Кремъл за убития журналист: Надяваме се на истинско, а не на показно разследванеКремъл решително осъжда убийството в Киев на руския журналист Аркадий Бабченко и разчита на "истинско, а не показно разследване", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Случи се трагедия, загина гражданин на Руската федерация, глава на голямо семейство. Съчувстваме на роднините и близките.

Личното пенсионно осигуряване - какво да очакваме? Дискусия на живо

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/-lichnoto-pensionno-osiguriavane-kakvo-da-ochakvame-diskusiia-na-jivo-261934/

Вижте конференцията “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване - регламент, ефекти и проблеми“ на ВУЗФ и Investor.bg на живо

С бъдещите еврофондове България ще развива потенциала на малките населени места

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/05/30/3187091_v_noviia_programen_period_da_se_tursi_potenciala_na/?ref=rss


Трябва да се опитаме в следващия програмен период чрез възможностите и на европейските средства, но и чрез националната ни политика за регионално развитие да търсим възможностите и на по-малките и периферните населени места да развиват своя потенциал. Това заяви Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството преди конференция, посветена на териториалното бъдеще на ЕС. Изказването й дойде, след като вчера Европейската комисия обяви предложенията си за кохезионната...

Просто поредният руски олигарх, който се мести в Израел

http://clubz.bg/68498-prosto_poredniqt_ruski_oligarh_kojto_se_mesti_v_izrael

Внезапното имигриране на руския милиардер Роман Абрамович го прави поредният от руските евреи олигарси, които са се установили в Израелската държава през последните години. Това пише в статия на "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Абрамович получи израелското си гражданство завчера при пристигането си с личния му самолет, като незабавно стана най-богатият човек в страната, със състояние, което се оценява на повече от 11 милиарда долара. Израел дава автоматично гражданство на всяко лице с еврейско потекло. 

Собственикът на футболния клуб "Челси" предприе тази стъпка, след като британската му виза не беше подновена, изглежда в рамките на кампания на британските власти за натиск над приближени на руския президент Владимир Путин.

Великобритания бе обещала да преразгледа дългосрочните визи на богати руснаци след отравянето през март на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, за което Лондон обвини Русия. Случаят предизвика дипломатическа криза в стила на Студената война, която доведе до изгонването на стотици дипломати и от двете страни. Тогавашната министърка на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд заяви, че британското правителство преразглежда визите за инвеститори от първи клас, издадени на около 700 богати руснаци.

Британското правителство отказва да коментира индивидуалните случаи, включително този на Абрамович. От канцеларията на премиера Тереза Мей заявиха, че молбите за визи от Русия се разглеждат "стриктно и адекватно".

Засега не е ясно колко време Абрамович ще прекарва в Израел. Той притежава луксозно жилище в модния квартал Неве Цедек в Тел Авив, което купи преди няколко години от Яарон Версано, съпруг на актрисата Гал Гадот, известна с ролята на "Жената-чудо". Негов представител не пожела да отговори какви са плановете му, като нарече това "личен въпрос".

Абрамович е може би най-популярният руски олигарх, който се мести в Израел, но съвсем не е първият.

Алекс Коган, журналист, който е отразявал феномена с руските олигарси в Израел за местната рускоезична преса, твърди, че около 30-40 магнати са взели израелско гражданство или право на пребиваване, като повечето живеят там само спорадично или временно, понеже делата им стават обект на бдителен контрол.

Според него олигарсите - бизнесмени, натрупали значителни богатства в приватизационния процес, последвал разпадането на Съветския съюз, са мотивирани от разнообразни интереси. Някои са избягали от Русия поради финансови нарушения или драматични конфликти с Путин, които биха могли да ги изложат на риск да попаднат в затвора.

Други са били по-близки до правителството и са търсили предимствата на израелския паспорт, например безвизово влизане в Европейския съюз. Някои са били привлечени от данъчните облекчения за новите имигранти в Израел. Те са били и по-защитени в Израел от заплахата за екстрадиция, по истински или изфабрикувани обвинения.

"Всеки има различни причини", каза Коган и добави: "Има още много други, които може да дойдат в близко бъдеще".

Някои милиардери, като Михаил Фридман и Герман Хан, са взели израелско гражданство, същевременно запазвайки основните си жилища в Лондон и Москва. Те поддържат силно присъствие в Израел благодарение на благотворителната си дейност, например основавайки частна фондация, която спонсорира ежегодната награда Генезис", известна като "еврейската Нобелова награда".

Ето още неколцина, които са предприели тази стъпка и са имигрирали в Израел, поне временно.

Леонид Невзлин - най-известният сред бизнес сътрудниците на Михаил Ходорковски, е избягал след издаването в Русия на заповеди за задържането му през 2003 г. Ходорковски, някогашният шеф на петролния гигант "Юкос", лежа в затвора няколко години след конфликт с Путин. Невзлин и приближените му Михаил Брудно и Владимир Дубов лобираха от Израел за освобождаването на Ходорковски.

През годините оттогава Невзлин се наложи като влиятелен бизнесмен и филантроп. Той беше президент на Руския еврейски конгрес, стана председател на настоятелството на Бейт Хатфутсот - Музея на еврейския народ, член на няколко органа на Еврейската агенция, Еврейския национален фонд, Еврейския университет и Университета на Тел Авив. Освен това инвестира в местни недвижими имоти. Дъщеря му Ирина е омъжена за Юли (Йоел) Еделщайн, председател на израелския парламент, самият той бивш политически затворник в Съветския съюз.

Аркадий Гайдамак - известно време той бе една от най-любимите местни знаменитости в Израел. Притежаваше популярния футболен клуб Бейтар Ерусалим, купи болница и радиостанция и раздаде милиони на местни благотворителни организации. По време на войната с ливанската Хизбула през 2006 г. той построи плажен комплекс за евреите, избягали от ракетния обстрел срещу Северен Израел, като изхарчи около 200 000 долара за палатки, храна и развлечения за 5000 души. Политиците се редяха на опашка за разточителните му партита и той си спечели постоянно присъствие в местните таблоиди. 

Престоят му баче беше помрачен от скандал около международна заповед за арест във връзка с предполагаема контрабанда на оръжие за Ангола. След неуспешен опит да се кандидатира за кмет на Ерусалим, Гайдамак напусна страната през 2008 г., компрометиран от финансови скандали в Израел и Европа.

Шалва Чигирински - бивш бизнес партньор на Абрамович, първоначално заминава за Израел, за да се скрие от руските прокурори, разследващи негови начинания като строителството на огромни молове в Моксква и планове да построи най-голямата сграда в Европа. Той избяга от Русия през 2009 г. след борба за власт със съперници в бизнеса и с кмета на Москва.

Валерий Коган - смятан за съюзник на Путин, собственик на московското летище "Домодедово", най-голямото в Източна Европа. Според израелски медии той е инвестирал най-малко 100 млн. долара, за да построи най-луксозното имение в Израел през 2013 г., проектирано в стил, наподобяващ Белия дом, след което продаде имота. Според информациите после е поставил рекорд за пазара на недвижими имоти в Израел, купувайки апартамент от 1000 кв. м в Тел Авив за 31 млн. долара. Съвсем неотдавна, миналата година, според медийните информации е платил милиони на Марая Кери и Елтън Джон, за да пеят на сватбата на внучката му. 

Шефска чистка в БНТ

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/shefska-chistka-bnt.html

Чистка на част от ръководните кадри в БНТ. От 31 май 2018 г. от заеманите длъжности се освобождават Методи Манченко - главен продуцент на продуцентски център „Спорт“ към дирекция „Информация“, Росица Григорова - финансов директор, Елисавета Боянова-Канелова - главен счетоводител, Зорина Бояджиева - началник на отдел „Управление на собствеността“, Асен Илиев - началник на отдел „Обществени поръчки“ и София Живкова - началник на отдел „Маркетинг и продажби“ в дирекция „Маркетинг и комуникации“. Това съобщиха от пресцентъра на обществената медия.

Шефска чистка в БНТ

https://frognews.bg/novini/shefska-chistka-bnt.html

Чистка на част от ръководните кадри в БНТ. От 31 май 2018 г. от заеманите длъжности се освобождават Методи Манченко - главен продуцент на продуцентски център „Спорт“ към дирекция „Информация“, Росица Григорова - финансов директор, Елисавета Боянова-Канелова - главен счетоводител, Зорина Бояджиева - началник на отдел „Управление на собствеността“, Асен Илиев - началник на отдел „Обществени поръчки“ и София Живкова - началник на отдел „Маркетинг и продажби“ в дирекция „Маркетинг и комуникации“. Това съобщиха от пресцентъра на обществената медия.

Шефът на спорта в БНТ Методи Манченко е освободен

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3187095_metodi_manchenko_beshe_osvoboden_ot_sportniia_ekip_v/?ref=rss


Главният продуцент на продуцентския център "Спорт" в БНТ Методи Манченко беше освободен от екипа на националната телевизия. Освен това от 31 май се прекратяват договорите и на още няколко служители, сред които са финансовият директор Росица Григорова и главният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова.<br /><br />Другите освободени са Зорина Бояджиева - началник на отдел "Управление на собствеността", Асен Илиев - началник на отдел "Обществени поръчки" и...

Контузеният Дани Карвахал лекува травмата си в камера при -188 градуса

https://www.24chasa.bg/sport/article/6889317

Контузеният Дани Карвахал лекува травмата си в камера при -188 градусаЗвездата на Испания Дани Карвахал се потопи в температура от -188 ° C, за да бъде на 100% готов за световното в Русия, пише изданието "The Sun".  Само седем минути след контузията на футболиста на "Ливърпул" Мохамед Салах във финала на Шампионската лига, играчът на "Реал Мадрид" Карвахал също трябваше да напусне играта заради нараняване в ахилеса

Заловиха мъж от село Комарево, обявен за общодържавно издирване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889358

Заловиха мъж от село Комарево, обявен за общодържавно издирванеНа 29 май, около 11 часа, в село Комарево, служители на РУ-Долна Митрополия установили и задържали 48-годишен от селото, осъждан, обявен за общодържавно издирване, с мярка "принудително довеждане". Мъжът е обвиняем по досъдебно производство на Районна прокуратура-Плевен, информират от

Експерти искат регистрацията на коли да не се прави от КАТ заради корупцията там

https://www.actualno.com/society/eksperti-iskat-registracijata-na-koli-da-ne-se-pravi-ot-kat-zaradi-korupcijata-tam-news_677107.html

Регистрацията на моторни превозни средства (МПС) да бъде извадена от отдел "Пътна полиция" или изцяло от системата на МВР. За това настояват от "Института за пътна безопасност" (ИПБ). От организацията предлагат регистрацията да се извършва от общините или да бъде създадено изцяло нова структура, извън системата на МВР, която да е отговорна за тази дейност. Исканията на ИПБ подкрепиха от Сдружение "Български автомобилен съюз" (БАС), бившият шеф на ДАИ Кънчо Димитро

Осъдиха бившия председател на общинския съвет в Септември от ГЕРБ на 3 години затвор

https://offnews.bg//temida/osadiha-bivshia-predsedatel-na-obshtinskia-savet-v-septemvri-ot-gerb-n-681651.html

Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при общ режим, съобщи бТВ.

Той беше обвиняем за трагичния инцидент във Виноградец от есента на миналата година, когато по време на детско тържество с неговия пистолет беше застрелян 47-годишният Наско Тонкев.

Според съда Влайков е виновен за престъпление по чл. 338 от НК – за това, че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек.

Влайков е признал вината си и за това наказанието му е било смекчено.

Максималното за престъплението по този член е 10 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи – 15.

Въпреки това обаче той заяви, че не е доволен от присъдата и ще обжалва на втора инстанция.

Според първоначалните обяснения след инцидента фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишно момченце, чийто рожден ден празнувала компания в заведението на убития Тонкев.

Пистолетът, собственост на Влайков, обикалял от ръка на ръка и с него стреляли всички или почти всички около масата, свидетелстват роднините на жертвата. На място бяха намерени повече от 120 гилзи.

Според близките на убития Тонкев не детето е произвело изстрела, а веднага след него Влайков, вместо да се обади на 112, звънял на познат прокурор, от когото да търси защита.

Името на Влайков нашумя преди пет години, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент.

След инцидента във Виноградец той беше изключен от ГЕРБ, но това не му е за първи път. За други провинения партията на Бойко Борисов го е махала два пъти, но след това отново го е приемала в редиците си.

Попада в полицейските сводки веднъж след като пребива сина на общински съветник и втори път след нападението с ножа.

Бизнес климатът с нов пик от 2009-а насам

http://clubz.bg/68497-biznes_klimatyt_s_nov_pik_ot_2009_a_nasam

Бизнес климатът в България продължава да се подобрява през май, достигайки нов дългосрочен максимум - 33.1%, от 2009 г. насам. Това показват данните от редовните бизнес анкети на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

Основните фактори, затрудняващи предприемачите обаче продължават да са несигурната икономическа среда и недостигът на кадри.

Оптимизмът на бизнеса от промишлеността за състоянието на компаниите в този сектор расте с 1.4 пункта. Анкетата отчита известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Очакванията са  продажните цени в промишлеността да останат без промяна.

Данните за ръста на износа потвърждават този оптизимъм.

В сектора на строителството ръстът е c 8.1, ĸoeтo ce дължи нa пoдoбpeнитe oцeнĸи и oчaĸвaния нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи зa бизнec cъcтoяниeтo нa пpeдпpиятиятa. Mнeниятa им oтнocнo cтpoитeлнaтa aĸтивнocт пpeз пocлeднитe 3 мeceцa, ĸaĸтo и oчaĸвaниятa им зa cлeдвaщото тримесечие cъщo са пo-блaгoпpиятни.

Бизнес климатът при тъpгoвията нa дpeбнo ce пoнижaвa c 1.6 пyнĸтa в peзyлтaт нa пo-peзepвиpaнитe oцeнĸи и oчaĸвaния нa тъpгoвцитe нa дpeбнo зa бизнec cъcтoяниeтo нa пpeдпpиятиятa. Cъщeвpeмeннo oбaчe пpoгнoзитe им oтнocнo oбeмa нa пpoдaжбитe и пopъчĸитe ĸъм дocтaвчицитe пpeз cлeдвaщитe тpи мeceцa ca пo-блaгoпpиятни. Πpeз пocлeдния мeceц aнĸeтaтa oтчитa зacилвaнe нa нeгaтивнoтo въздeйcтвиe нa фaĸтopa "ĸoнĸypeнция в бpaншa", ĸoйтo измecтвa зaтpyднeниятa, cвъpзaни c нeдocтaтъчнoтo тъpceнe и нecигypнaтa иĸoнoмичecĸa cpeдa.

Πpeз мaй бизнec климатът в ceĸтopa нa ycлyгитe ce пoдoбpявa c 0.9 пyнĸтa, ĸoeтo ce дължи нa пo-блaгoпpиятнитe oцeнĸи и oчaĸвaния нa мeниджъpитe зa бизнec cъcтoяниeтo нa пpeдпpиятиятa. Πo oтнoшeниe нa тъpceнeтo нa ycлyги нacтoящaтa тeндeнция ce oцeнявa ĸaтo пoдoбpeнa, нo oчaĸвaниятa им зa cлeдвaщитe 3 мeceцa ca пo-peзepвиpaни.

Борисов на среща с Медведев

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshta-medvedev.html

Деловите срещи на премиера Бойко Борисов в Москва започнаха с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

3 години и 4 месеца затвор за Лазар Влайков за убийството на ресторантьора Тонкев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889335

3 години и 4 месеца затвор за Лазар Влайков за убийството на ресторантьора ТонкевРайонният съд в Пазарджик осъди на 3 години и четири месеца ефективен затвор бившия председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков, заради неосъществен контрол над личното му оръжие, вследствие на което е убит ресторантьорът Наско Тонкев. Нелепата трагедия се разигра на 31 август, м.г., в ресторанта на убития,

Задържаха мъж, предлагал подкуп от 200 лв. на столични полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889336

Задържаха мъж, предлагал подкуп от 200 лв. на столични полицаи29-годишен мъж, предложил подкуп на полицейски служители в София, е задържан в столичното Второ РУ. На 29 май, около 22.40 часа, на ул. "Република", служители на Второ РУ спрели за проверка лек автомобил "Опел Зафира" с водач Д.Ф./29г./ В хода на проверката шофьорът не представил на полицаите свидетелство за управление на моторно превозно средство

Варненски ученици с призови места от национално състезание

http://www.moreto.net/novini.php?n=375107

Учениците от Второ ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в гр. Варна, спечелиха призови места на национално състезание, организирано от МОН, научи Moreto.net. С първо място беше удостоена Божена Кателиева на национален кръг на музикалното състезание „Ключът на музиката“ в категория VI клас.

Хванаха крадла, задигнала златни накити за 1000 лв. от заложна къща в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889331

Хванаха крадла, задигнала златни накити за 1000 лв. от заложна къща в СофияЗа броени дни служители на Трето РУ разкриха извършителка на кражба. На 9 май служител на заложна къща заявил в Трето РУ, че от обекта е извършена кражба на златни накити на стойност около 1000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на разследването станало ясно, че клиентка влязла в заложната къща и докато посочвала на служителя какво да

Радев: В коя политическа система премиерът с едно обаждане обръща решения на парламента?

https://www.mediapool.bg/radev-v-koya-politicheska-sistema-premierat-s-edno-obazhdane-obrashta-resheniya-na-parlamenta-news279658.html

"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира". Това коментира президентът Румен Радев в сряда, ден, след като каза, че няма диалог между правителството и президентството и констатира, че "някой тегли каруцата към автокрация".    "Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване или, че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували", добави държавният глава.    В същото време той каза, че не смята, че има война между институциите.    "Не мисля, че има война. Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас така, че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички", каза Радев.    "Белене" е приоритет   Радев определи рестарта на проекта "Белене" като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага - да се вдигне мораториумът и да се предложи решение.    По думите му обаче това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск.    Правителствената визита в Москва е много благоприятна   Той коментира още, че ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна по няколко причини.   "Едната е съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво, както и споразумението между Европейския съюз и Газпром", добави той.    Държавният глава каза, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там.    "Невежеството в сферата на сигурността е опасно"   Освен това Радев категорично отхвърли предложението на лидерът на "Воля" Веселин Марешки да бъдат спрени всички големи военни проекти.   "Модернизацията на БА няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо", добави той.   В сряда президентът Румен Радев откри в Пловдив 13-то издание на Международната изложба "Хемус 2018".

Радев: Как се казва политическата система, в която премиерът не ходи в парламента?

https://www.mediapool.bg/radev-kak-se-kazva-politicheskata-sistema-v-koyato-premierat-ne-hodi-v-parlamenta-news279658.html

"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира". Това коментира президентът Румен Радев в сряда, ден, след като каза, че няма диалог между правителството и президентството и констатира, че "някой тегли каруцата към автокрация".    "Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване или, че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували", добави държавният глава.    В същото време той каза, че не смята, че има война между институциите.    "Не мисля, че има война. Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас така, че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички", каза Радев.    "Белене" е приоритет   Радев определи рестарта на проекта "Белене" като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага - да се вдигне мораториумът и да се предложи решение.    По думите му обаче това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск.    Правителствената визита в Москва е много благоприятна   Той коментира още, че ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна по няколко причини.   "Едната е съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво, както и споразумението между Европейския съюз и Газпром", добави той.    Държавният глава каза, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там.    "Невежеството в сферата на сигурността е опасно"   Освен това Радев категорично отхвърли предложението на лидерът на "Воля" Веселин Марешки да бъдат спрени всички големи военни проекти.   "Модернизацията на БА няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо", добави той.   В сряда президентът Румен Радев откри в Пловдив 13-то издание на Международната изложба "Хемус 2018".

Медведев: Напоследък отношенията между България и Русия се активизираха

http://nakratko.bg/category/59/160255/


Руският премиер Дмитрий Медведев отбеляза, че напоследък отношенията между България и Русия са се активизирали. Медведев каза това след срещата си с премиера Бойко Борисов. Медведев отбеляза, че наскоро в Русия бил приет и президентът Румен Радев.

Следващият екипаж на МКС ще извърши експерименти за полет до Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889323

Следващият екипаж на МКС ще извърши експерименти за полет до МарсСледващият екипаж на Международната космическа станция (МКС), който ще потегли през юни, ще извърши серия от експерименти за подготовка на продължителни мисии до Луната и Марс, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  Сред оборудването, което ще бъде инсталирано на МКС, е 3-D микроскоп, който работи в реално време и дава възможност за наблюдения на динамични

3 години затвор за Лазар Влайков

http://www.cross.bg/vlaiikov-lazar-beshe-1575819.html

/КРОСС/ Районният съд в Пазарджик осъди на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода бившия председател на Общинския съвет в град Септември Лазар Влайков. Той се изправи пред Темида след драмата във Виноградец през септември 2017 г., при която беше убит ресторантьорът Наско Тонкев. Тонкев беше застрелян, като според първоначалната версия фаталният изстрел бил произведен от 6-годишно дете. Впоследствие по случая беше задържан общинският съветник от Септември Лазар Влайков, който е собственик на оръжието. Сега съдът в Пазарджик го призна за виновен за това, че не е предприел необходимите мерки за безопасност при боравенето с оръжие, както и за това, че е предоставил пистолета си на други лица, в резултат, на което е настъпила смъртта на Наско Тонкев, предаде агенция "Фокус". Освен това съдът посочи, че Влайков е боравил с оръжието след употреба на алкохол и го е внесъл в увеселително заведение в нарушение на законовите изисквания. Съдът определи наказанието да се изтърпи при първоначален общ режим. Освен това да бъдат приспаднати дните на задържане на Влайков под стража и времето, през което той е бил под домашен арест. Лазар Влайков е осъден да заплати и направените разноски по делото в размер на 7 001 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок, считано от днес пред Окръжен съд-Пазарджик.    

Двойно убийство в хасковското село Козлец

http://nakratko.bg/category/60/160253/


45-годишен мъж уби партньорката си и свой съсед в хасковското село Козлец тази сутрин. Извършителят е задържан. По първоначални данни мотивът за престъплението е ревност, съобщи пресцентърът на ОД на МВР – Хасково.

Лазар Влайков получи 3 години и 4 месеца затвор

http://nakratko.bg/category/60/160254/


Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при общ режим, съобщи кореспондентът на bTV региона.

Москва отхвърли обвиненията и остро осъди убийството на журналиста Бабченко в Киев

https://dnes.dir.bg/svyat/moskva-osadi-ostro-ubiystvoto-na-zhurnalist-v-kiev-kritik-na-kremal

Аркадий Бабченко, който бе яростен критик на Кремъл и на президента Путин, бе застрелян снощи в Киев, където живееше в доброволно изгнание

Доклад: България осигурява свобода на религията

http://nakratko.bg/category/58/160252/


България осигурява свобода на религията и религиозните групи могат да изповядват вярата си, без да се регистрират. Този извод се съдържа в годишния доклад на Държавния департамент за религиозните свободи по света.

88% е спадът в производството на дизеловото гориво през март

http://econ.bg/Новини/88-е-спадът-в-производството-на-дизеловото-гориво-през-март-_l.a_i.762101_at.1.html

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през март 2018 г. спрямо февруари 2018 г. нараства производството на: твърди горива - с 6.5% до...

Започна посещението на Бойко Борисов в Москва

http://nakratko.bg/category/59/160251/


Официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Москва започна. Очакваше се той да се срещне първо с президента на руската федерация Владимир Путин, но изненадващо ще се състои и среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889312

Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в ИталияНоминираният за министър-председател на Италия Карло Котарели каза, че са се появили "нови възможности" за съставяне на правителство, въз основа на резултатите от парламентарните избори на 4 март, предаде Асошиейтед прес. Той се срещна днес с президента Серджо Матарела, който му възложи в началото на седмицата мандат за съставяне на служебно

С "Борисов - васал на Путин" от "Демократична България" "изпратиха" премиера в Москва

https://www.actualno.com/politics/s-borisov-vasal-na-putin-ot-demokratichna-bylgarija-izpratiha-premiera-v-moskva-news_677115.html

"Визитата на Борисов при Путин е видим завой на Изток, с който правителството предава евроатлантическите ценности на България, за които гласуваха техните избиратели, и поставя държавата ни в недостойно положение пред нашите европейски партньори". Това заявяват от политическото обединение "Демократична България" в позиция по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Москва. "В такъв исторически момент, в който България е председател на Съвета на ЕС, този акт на измян

Борисов и Медведев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическите отношения

http://www.cross.bg/ministurut-borisov-medvedev-1575818.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта. Дмитрий Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. „Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество", каза още руският премиер. Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", допълни Бойко Борисов. На срещата присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Москва. По-късно днес българският министър-председател ще разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл.    

Шега за бомба рани 11 пътници в самолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=375089

Единайсет души бяха ранени при паника, която избухна на борда на подготвящ се за излитане самолет на индонезийската авиокомпания "Лайън еър", пише "Стрейтс таймс". Причина за инцидента на 27 май станала шега на един от пътниците за намираща се в самолета Boeing 737 ("Боинг" 737") бомба.

Автомобил изгоря тази нощ в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889297

Автомобил изгоря тази нощ в ДобричСпрян на паркинг автомобил е изгорял тази нощ в Добрич. Сигналът за пожара е подаден около 5 ч. сутринта днес Той е бил за горящи автомобили на паркинг по ул. „Клисура” – съобщават от Областната дирекция та МВР. От пожара е унищожен лек автомобил „Форд” с добричка регистрация. Обгоряла е и предната лява част на „Тойота”,

Българи внесоха петиция в парламента на Косово за признаване на българската общност

https://www.actualno.com/balkani/bylgari-vnesoha-peticija-v-parlamenta-na-kosovo-za-priznavane-na-bylgarskata-obshtnost-news_677114.html

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност, предаде БНР. Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". Очаква се скоро парламентът да я разгледа и да вземе решение. Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи

Отново събарят незаконни сгради в „Столипиново”

http://www.cross.bg/premahnati-obekta-nezakonni-1575817.html

/КРОСС/ С огромно количество строителна техника и засилено полицейско присъствие започна новата акция срещу незаконното строителство в „Столипиново". Акцията започна с премахването на незаконна къща с пристройки за животни. Ще бъдат премахнати и 10 нерегламентирани павилиона. Въпреки голямото струпване на хора, до напрежение не се стигна. Само преди седмица бяха премахнати две незаконни къщи и 25 търговски обекта. Над 100 обекта предстои да бъдат съборени в следващия месец. След като бъдат бутнати, ще се пристъпи към облагородяването на зоната около тях.  

Съдиите от ВКС пратиха закона на „Пеевски“ за банковата несъстоятелност в КС

http://www.transmedia.bg/2018/05/30/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%ba%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b5/

Общото събрание на съдии от Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) е поискало от Конституционния съд да отмени като противоконституционен текст от преходните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

Върховните съдии са изпратили искане за обявяване в противоконституционност на § 8 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗБН от март 2018 г. в частта, с която се придава обратно действие на чл. 59, ал. 5 и 6 от ЗБН, като противоречащ на чл. 4, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 17, ал. 1 и чл. 121, ал. 1 от Конституцията на България.

Това са промените, внесени от ДПС депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, които бяха подкрепени в Народното събрание и от ГЕРБ след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще нареди да депутатите си да гласуват „За“, защото иначе медиите щели да започнат да пишат, че ГЕРБ не иска да се съберат парите в КТБ.

Официалната версия на депутатите от ДПС, при внасянето на законопроекта беше, че с ретроактивното действие на закона ще се пресече вторичното разграбване на активи на КТБ.

В искането на съдиите от ВКС се посочва, че предвиденото обратно действие в § 8 от ЗИД на ЗБН е противоконституционно в частта, свързана с чл. 59, ал. 5 и 6 от ЗБН, тъй като:  на първо място накърнява придобитите права, поради придаденото обратно действие на регулираща ги материално-правна норма, без изменението на закона да е обусловено от защита на важен обществен интерес, не е налице нито неотложна необходимост от такова изменение, нито промяната е съразмерна за страните по материалното право-отношение.

Освен това чрез обратното действие се създават два успоредни режима, единият облекчава, а другият затруднява положението на всяка от страните по делата (в зависимост от процесуалното й качество), с което се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност.

Друг мотив на върховните съдии е, че е нарушено изискването за правова държава в материално-правен смисъл, а именно законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост.

 

ГДБОП разби наркогрупа

http://nakratko.bg/category/60/160250/


Три килограма висококачествен кокаин са открити в хода на операцията, проведена под наблюдението на Специализирана прокуратура; трима мъже са задържани под стража Подробности за хода на разследването дадоха заместник-директорът  на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Георги Мойсев.

Дали ремонтът тече с пълна пара, преценете сами…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bd/

Усилен ремонт тече на улица“Марица“ в Благоевград.
В социалната мрежа от час се завъртя снимка публикувана в групата „Забелязано в Благоевград“ с интересен коментар:„ВиК работят, упс грешка, един работи, 4-ма гледат“.

В същото време се разпространява информация,че  във връзка със строително-монтажните работи при реконструкция на улица „Марица“, в участъка от бул. „Димитър Солунски“ до улица „Бодрост“ има вероятност от прекъсване на водоподаването. Смущения са възможни за времето от 08:00 до 18:00 часа в периода от 30 май до 18 юни.

Е, ако се чака  само на един работник, скоро ще стане….

Материалът Дали ремонтът тече с пълна пара, преценете сами… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стефан Тафров: Борисов отиде в Русия като молител

https://dnes.dir.bg/ikonomika/stefan-tafrov-borisov-otide-v-rusiya-kato-molitel

България изпусна прекрасна възможност да реши енергийните си проблеми, смята дипломатът

Висока скорост прати микробус в градския парк в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889252

Висока скорост прати микробус в градския парк в Добрич
Микробус катастрофира по бул. 25 септември, малко след кръстовището с бул.”Трети март” в град Добрич. Инцидентът е станал малко след 9 ч. днес. Навлизайки в десен завой с по-висока скорост, водачът на „Мерцедес Вито”, губи контрол над автомобила, преминава бордюра и навлиза в градския парк. При инцидента няма пострадали, съобщи шефът на КАТ-Добрич,

България днес - като в онази фраза на цар Борис?

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/30/3187076_bulgariia_dnes_-_kato_v_onazi_fraza_na_car_boris/?ref=rss


<br />Историята обича да си прави шеги: една фраза на Борис III, промълвена в тежък разговор с Рибентроп през лятото на 1942, е на път да се превърне в девиз на съвременната българска политика към Русия. А не бива. За "Дойче веле" коментира политологът Даниел Смилов:<br />Говорители и на ГЕРБ, и на БСП използват свободно въпросната фраза като аргументация за действията на нашата дипломация по отношение на Москва. Консенсусът не винаги е хубаво нещо - когато има широко...

Синът на Николина Чакърдъкова, Васил показа дъщеря си за първи път

http://www.struma.com/hailaif/sinut-na-nikolina-chakurdukova-vasil-pokaza-dushterya-si-za-purvi_134886/

Днес за първи път Лора и Васил Чакърдъкови показаха дъщеричката си, като качиха в социалната мрежа снимка на тримата, усмихнати до уши. Благодарим ти Господи, написа щастливото семейство под фотоса, което за няколко минути събра стотици лайкове и коментари.

На 18 април Гоцеделчевската певица Николина Чакърдъкова стана баба на момиченце, която носи нейното име. Синът й Васил, който е финансист, сам се похвали в социалната мрежа, че е станал баща на момиченце, на което пожела да бъде...

Продължава

Съдът в Ямбол даде ход на дело за купуване на гласове срещу общински председател на ДПС

http://nakratko.bg/category/60/160249/


Районният съд в Ямбол даде ход на дело за купуване на гласове по време на местните избори през октомври 2015 г. Обвиняем е общинския председател на ДПС в Ямбол Иван Иванов.

Експерт: Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково поведение в зряла възраст

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6889259

Експерт: Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково поведение в зряла възрастНеблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение в зряла възраст, каза д-р Румяна Динолова, експерт в Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, цитирана от БТА. Изводите са направени в резултат на двугодишно проучване. По думите й различни видове неблагополучия във възрастта до 18 г.

Роберт Левандовски иска да напусне "Байерн"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3187057_robert_levandovski_iska_da_napusne_baiern/?ref=rss


Голмайсторът на "Байерн" Роберт Левандовски е пожелал да напусне клуба. Агентът на нападателя на баварците Пини Захави заяви, че полякът е готов да поеме към ново предизвикателство.<br /><br />"Роберт усеща, че се нуждае от промяна и ново предизвикателство в кариерата си. Мотивите му не са за пари или конкретен клуб. Почти всички водещи тимове биха желали да имат в състава си най-добрите нападатели", каза Захави в интервю за германския "Билд".<br...

Браво, шампионе! За кого е "средният пръст" на гимнастик N 1 Димитър Бърдарски

http://www.struma.com/obshtestvo/bravo-shampione-za-kogo-e-sredniyat-prust-na-gimnastik-n_134885/

Благоевградчанинът Димитър Бърдарски, който преди месеци стана шампион на България по спортна гимнастика позира за снимка, показвайки среден пръст в нощно заведение. Очевидно, това не е нещо необичайно за него, тъй като не е първият му фотос качен в социалната мрежа, на който размахва среден пръст.

Може би е някаква мода, защото се среща доста често при младежите да показват циничния жест при снимки, а може и да има адресат, към когото да е насочен средния му пръст. Той си знае, но...

Продължава

Програмата продължава, но безплатното саниране приключи…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be%d1%82/

„Безплатното“ саниране на многофамилни жилищни сгради, широко рекламирано от управляващите, ще приключи догодина, близо петилетка след началото си, със скромни резултати. Досега в него бяха налети два милиарда лева от парите на всички данъкоплатци. Срещу тези пари до момента е гарантирано обновяването на 2022 сгради, за които има сключени договори. Работата по тях трябва да приключи през следващата година. Така наречената програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе обявена през 2015 г.

Засега управляващите продължават да твърдят, че програмата ще бъде продължена, но с нови условия. Според данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъдат санирани 44 000 сгради. Остават около 42 000, към които обаче ще бъдат приложени нови правила. Безплатното обновяване остава в историята, а собствениците също ще трябва да се включат със свои средства.

„Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано”, допълни зам.-министърът. По думите ѝ новият модел на финансиране трябва да е готов до 2018 година. „Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години“, заяви Крумова.
Макар и неясни засега, промените в механизма за финансиране едва ли ще прекратят порочната схема, която е благоприятна за корупционни практики и за надуване на цените до космически предели. Етажните собствености сключват договор с общината, тя възлага поръчките, парите идват от Българската банка за развитие, а контролът е поверен на областните управи, които могат да го правят само по документи. В резултат се получиха драстични разлики за санирането на един квадратен метър жилищна площ в еднакви сгради и в един и същи град. За отличника по санирането-Благоевград, се появиха и данни, че с работата по санирането са се заели фирми, обвързани с представители на местната власт. Въпреки това от МРРБ са убедени, че програмата трябва да продължи и че точно общините трябва да запазят активната си роля в бъдещото й управление.

0

Материалът Програмата продължава, но безплатното саниране приключи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сорос започва кампания за втори референдум за Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/soros-zapochva-kampaniia-za-vtori-referendum-za-brexit-262025/

Според милиардера британците трябва да бъдат убедени, че членството в общността е в техен интерес

България изпрати акад. Светлин Русев

http://nakratko.bg/category/58/160247/


Днес се сбогуваме с една пълноценна личност, каквато беше акад. Светлин Русев. Той е един от хората, които подписаха новата демократична Конституцията на България.

Светлин Русев или променливостта на човешките отношения

https://offnews.bg//nashite-avtori/svetlin-rusev-ili-promenlivostta-na-choveshkite-otnoshenia-681648.html

Почина художникът Светлин Русев. Въздишам и казвам: Който не се е родил – той не е умрял.

С годините у мен се разви едно нещо, което ми се ще да наричам мъдрост. А то може и да е вид глупост. Че всъщност – не са ли сестри свещената мъдрост и свещената глупост? Това нещо у мен е тази отегчено-смирена въздишка. Която иска да изрази всичко с едно изпускане на дъха. И означава именно това: Който не се е родил – той не е умрял. Нищо, нищо повече!

Една скучна, безинтересна, лишена от борбеност, от пристрастие, от хищна морална оценка, лишена от страст, от живец мъдрост. Но аз си я харесвам!

Нищо повече за проклетия живот не може да се каже! А да – и това, което е доста умно, ух, ех, да, зебележете – казвам „доста” със въздишка и снизхождение, защото няма как в човешкия живот нещо да е „много” или „изключително”. Просто – „доста мъдро”. И също толкова отегчено и примирено: Човек, дори и добре да живее – умира.

После естествено мъдрецът (да речем – Омуртаг) добавя: И друг се ражда след него. Но това, според мен, е добавено от тъповатите майстори на социалистическата политическа коректност. За които оптимизмът беше наложен като задължителна маска. Маската на социалистическия подмазвач-творец беше оптимистично-борбена усмивка. Така че нямаше как да не допълнят тия соцподмазвачи и едно: И друг се ражда. Та да не звучи безнадеждно някак, ами да звучи и малко тъжно, но някак величествено...че има кръговрат някакъв, в който има някакво мизерно достолепие.

Пфу. Както и да е. Светлин Русев умря, а на мен ми е тъжно, както ми е тъжно за всеки умрял. И ми се струва абсолютно нелепо да бъде обсъждано какъв е бил като човек преди да умре. Нелепо не въобще, а нелепо именно след смъртта му. Цялото това започнало неврастенично и припряно обсъждане на личността му - веднага след смъртта му - е нелепо. Защото не е нищо повече от далечен (и не много) отзвук от нашите суеверия, от глупавия ни мистицизъм, а и от наивната ни борба срещу тях.

Просто казано – тия, които изведнъж, припряно започнаха да говорят добри неща за Светлин Русев, те – обикновено – неосъзнато – изпълняват мистичен ритуал. Водени от суеверията си, те се опитват да омилостивят душата на покойния.
Другите пък, които изведнъж заговориха лоши неща за него, тия, които говорят напук на правилото „за умрелия или добро или нищо” не правят нищо повече от това - да се бунтуват като деца, да се плезят. Да правят неприлични жестове в лицето на авторитетите. Не, не си мислете, че говоря за авторитети - хора. В наше време страх от авторитети на хора имат само най-милите и смешни мишки. Сега, щото стана лесно да не зачиташ никого – и е лесно да не се страхуваш от човешки авторитет. Но тези, които говорят лоши неща за мъртвеца - те правят неприлични жестове в лицата на авторитета Смърт и на авторитета Обществени предразсъдъци. И горе долу се държат като някакви палави, превъзбудени от закъснялата си смелост калпазани.
А аз мога само да седя, да въздишам, да ми е тъжно от смешната човешка природа, която се нарича Нетрайност и Временност; която се нарича още: Отиде си, Свърши и Забрава.

Мисля си за покойния и за всички покойници. И се сещам, че римляните казват Sic transit Gloria mundi. И отново в гърдите ми се ражда въздишка. И пак: Човек, дори и добре да живее – умира. Без – „и друг се ражда”. Защото нямам нужда от такива бодряшки успокоения. И ми идва на ум тъжното ми прозрение, че не бива да постигаш слава, за да не те попари след това безславната забрава. Който очарова – той по-късно ще предизвика раз-очарование. А ако не очароваш никого – и разочарования, да го вземат дяволите, няма да има.

Ясно като бял ден е, че за да говорят толкова много хора, с толкова много страст за теб (па било то и веднага след смъртта ти), явно си очаровал и респективно – разочаровал твърде много. И при това – твърде силно.

И ми идва на ум, че поне при нас (тъжно е, но май за България това важи в прекалено голяма сила) успехът може да се мери по това: Колко лошо говорят за теб и колко злоба изливат връз главата ти.

Че кой, мисля си, псува и ругае, порицава и сипе злобни обиди върху слаб, дребен, незначителен и неуспял човек? (простете за този плеоназъм, но няма как да не подсиля с много епитети, защото тук има наистина нужда от подсилване). Кой напада умряло куче, освен ако това куче не е било поне...поне Баскервилското?

Мамка му.

Тъжно е да умреш, да си бил голямо име, да са те обсъждали всички, а заради властта и да си бил постоянен обект на злословие. Тъжно е да си имал власт, която няма как да не придобиеш след като си бил силна фигура, силен и властен човек с амбиции и при това си бил на страната на Системата...а след това...а след това – край, Забрава, Забвение, Пустота.
Защото, мисля си, станеш ли някак (за добро или лошо) твърде голям, нямаш и приятели. Както като се качваш на връх. Приятелите остават по базовите лагери. А ти – сам. Тук някой изпълнен със злоба ще рече, че никакъв връх не е достигнал Светлин Русев, но аз ще му река, че не говоря за твърчески върхове. Те не могат да се обсъждат извън пределите на най-съкровеното ни. Всеки знае кой е достигнал върхове в творчеството – но го знае само и сам в душата си! И едно Обсъждане на това - кой е бил голям Творец и кой не е бил – е глупаво. Защото това обсъждане ще се гради или на субективно харесване или на абсолютно нетворчески критерии (колко пари или почести е спечелил с изкуството си). А аз говоря за върховете на вулгарните социални стълбици. За Стълбата – по Смирненски. Която Стълба предизвиква у нас толкова страсти, толкова злост.

Стигналият най-високо по тая Стълба – накрая е сам. Тъжен и опустошен – струва ми се. Спасяващ се в празната, корава, стиснала зъби активност. Сам на върха на стълбата, обсъждан по най-пристрастен начин, мразен, обект на непрекъсната завист, лицемерно възхваляван, сам!

Въздишам и си мисля колко смешно е да умреш. Каква суета е тоя човешки живот. И колко е излишно всяко пристрастие, колко дребно е, колко пошло е да говориш със страст за човек, пък бил той мъртъв или жив. Да говориш за живия зли и гадни неща, та след това – като умре – да се гърчиш от срам. Пфу. И страхливо и суеверно да се скъсваш да говориш хубави – та да изкупиш греха си пред него...Каква пошлост, наистина. Или пък да говориш злобно за умрелия, за да си докажеш, че си смел и не се страхуваш от суеверията? Да, дребно и пошло.

Въобще – да говориш и да мислиш с пристрастие за някого, след като знаеш, че един ден и той ще умре...е някак абсолютно, чудовищно глупаво. И въздишам и ми се ще да погаля хорицата по главите и да им кажа: Яааа, я по-леко!
И се сещам как със Светлин Русев преди години бяхме в едно телевизионно студио. Беше 24 май. И предаването беше поне три часа. Ние бяхме гости през целите тия три часа, но докато течеше предаването имаше и новини и включвания от други градове и разни такива неща. Та искам да кажа, че не бяхме непрекъснато в студиото. Говорехме в студиото, в ефир с водещия по половин час, после излизахме във фоайето и си бърборехме неофициално. Ние – гостите. По това време, подобно на всеки (или почти всеки от тия, които познавам) от моето поколение, изпитвах едно доста схематично чувство към Светлин Русев. Чувство-клише. То беше готовото ми, никога неосмисляно и напълно предубедено отношение-чувство, каквото имах към всички представители на старото, тоталитарно изкуство. То можеше да се опише горе долу с фразата: Тия ли бе, абе остави ги – слагачи и подмазвачи, направили кариерите си в една деспотия и станали и те някакви безсмислени микро-деспоти.

Гледах и на него и на всички като него със смес от респект – идващ от реалната им (и слава Богу – отминала) власт - и презрително снизхождение. Все едно – мавзолеи на някакви отдавна умрели персийски сатрапи. И все пак – както казах – респект. Такъв – напълно неосмислен, гръбначно мозъчен, останал от времето, когато, като деца, ни дресираха да се напикаваме от страхопочитание. Когато ни кажеха: Ей сега ще дойде другарят Живков, другарят Луканов, другарят Русев!
Така де. Влизахме в студиото, излизахме от студиото. Приказвахме си. Няма начин като три часа си приказваш във вечерната телевизионна досада с някой човек - да не се сближиш поне малко с него. Тази смес от гръбначно-мозъчен респект и гръбначно-мозъчно презрително снизхождение у мен се смекчаваше. Вече бай Светлин ми се струваше някак приятен, мъдър човек. Че как ще ти се струва човек, когото все пак знаеш като прочут и властен...а го виждаш как той – властния и прочут - ти обръща и внимание!

И даже, даже (Боже, какъв смях) на всичкото отгоре така естествено и мило си говори с тебе!?

Кажи му аго, да му е драго! Това е психиката на човека! – така си казвах и ми беше и смешно, и унизително.

Унизително, защото си давах сметка колко съм лесен, колко съм елементарен...и колко е кекав и глупавичък човекът въобще! Стига му само някой големец да му обърне внимание...Да се подържи мило с него...И той е готов да забрави цялата си стара предубедена неприязън към тоя големец.

Та дори веднага е готов да си каже: Абе аз го мислех за зъл и страшен, пък той каква душа-човек бил!

Леле, леле – казвах си – каква смешна нетрайна мърша сме ние – хорицата!

Тънем в злоби и пристрастия, в неприязън към тоя и ненавист към оня – и само ни трябва да поседим в едно студио (в един окоп, в една лудница, в едно купе) с него няколко часа...да си побъбрим човешки...и да открием, че той всъщност...е добър човек! И даже не не не – не добър! Да открием, че той е обикновен, истински, обичаен, добро-лош и лошо-добър; никакъв, някакъв, естествен истински човек. Подходящ за благо приемане.

И така. В края на предаването пак стояхме във фоайето и си бърборехме. Вече бяхме говорили за Миле, за Курбе (художници, които слабо познавам, но харесвам) за реализма, за разни човешки неща, за общия ни приятел Левчев (също стара комунистическа барака, но без капка колебание – мой приятел!) и ето – той, Светлин, вика: Абе знаеш ли...аз си купувам вестник Новинар...

А аз: Ха, гледай ти...аз там пиша! Да не искаш да кажеш, че четеш моите неща?

А той: Не бе...не това искам да кажа...аз че ги чета – чета ги. Но си го купувам, защото ти нали си и илюстрираш нещата, дето ги публикуваш там. А нали?

Ми да! – викам аз и ми става едно такова – превъзбудено, като на детенце.

Ами ей затова го взимам – вика той - да ти видя илюстрациите! Да видя как се развиваш. – така вика Светлин Русев, хегемонът на Цялата Вселенска Дребно-Българска Соц-Моц Селяшко Префърцунена Велика Конюнктура и Власт.

И аз пиш пиш – и направо се попикавам от учудване, радост и вълнение.

И в миг забравям, че цял живот съм го смятал за абсолютно смешен комунистически деспот в едно изкуство, което съм приемал като досадна селяшка глупост.

И после се разделяме. И аз оставам с много, много смесено чувство. Ще ми се да остана твърд; да съм - както казват тъпите кифли по молове и паланки:„Верен на себе си”. Да продължа да си имам едно твърдо и непримиримо мнение, непроменливо, за тоя старец. Че е нелеп комунистически цербер и край!

Но няма как.

Той вече ми е казал, че цени това, което правя. И аз няма как да не го харесвам. Просто – разберете – няма как. Няма честен и осъзнат човек, който да мрази тия, които искрено са му казали, че го харесват. Ако някой изтърси това – че принципният човек не се интересува от това дали някой го харесва или не, ами оценява по „истински” и „обективни” и „справедливи” критерии...просто ще му се изсмея. Защото той просто е неосъзнат лъжец на себе си. Няма честен човек, който да не хареса тоя, който му е заявил, че го харесва.

А какво стана с цялото ми досегашно мнение?

Останах сам в нощта, въздишащ от смешната, от глупавата човешка нетрайност. Нетрайност на тялото, нетрайност на душата, нетрайност на чувствата, нетрайност на мненията, нетрайност на отношенията. Да!

И въздишам до сега.

Обществено обсъждане на тема „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения” ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtestveno-obsujdane-na-tema-novi-pravila-za-dvijenie-po-putishtata_134884/

На 05 юни 2018 г. (вторник) от 13:00 ч. в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград (Зала 301, Учебен корпус № 6), ще се проведе обществено обсъждане на тема: „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения”, организирано съвместно от Правно-историческия факултет и Техническия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Обсъждането е посветено на трите...

Продължава

Борисов на срещата с Медведев: Светът е тежко място с неспирни конфликти (Обновена, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889245

Борисов на срещата с Медведев: Светът е тежко място с неспирни конфликти (Обновена, видео, снимки)Започна срещата ни с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев. В официалната българска делегация в Москва са вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите, енергетиката, културата и туризма. Обсъждаме темите за противодействието на тероризма, икономическите взаимоотношения между България и Русия, туризма, енергетиката и други.

Спорът между ГЕРБ и БСП за изборите в Галиче се пренесе в парламента

http://nakratko.bg/category/59/160246/


Спорът между БСП и ГЕРБ за резултатите от провелите се частични местни избори се пренесе в парламента, предаде репортер на БГНЕС. „Тежкият златен ланец и победоносно вдигната чаша с уиски са регалиите на местната власт в Галиче.

Обявиха програмата на държавното първенство по плажен футбол

https://petel.bg/Obyaviha-programata-na-darzhavnoto-parvenstvo-po-plazhen-futbol__266945

Комисията по плажен футбол към БФС утвърди програмата за държавното първенство на България. То е с нов формат, като четири града бяха обос...

Сакскобургготски: Не е справедливо да ни наричат корумпирани

https://petel.bg/Sakskoburggotski--Ne-e-spravedlivo-da-ni-narichat-korumpirani__266946

Подробен анализ на процесите в България и в Европа прави бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за швейцарското списание „Ди...

Здравноосигурените ще могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАП

https://petel.bg/Zdravnoosigurenite-shhe-mogat-da-razglezhdat-patsientskoto-si-dosie-s-PIK-na-NAP__266947

Здравноосигурените граждани, които имат персонален идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите, могат да разглеж...

Ясни датите и часовете на градското първенство на Варна по плажен футбол

https://petel.bg/YAsni-datite-i-chasovete-na-gradskoto-parvenstvo-na-Varna-po-plazhen-futbol__266948

От Зоналния съвет на БФС публикуваха програмата за градското първенство на Варна по плажен футбол. В него ще участват пет отбора - МФК Спа...

Юсейн Болт на проби в норвежки футболен клуб

https://petel.bg/YUseyn-Bolt-na-probi-v-norvezhki-futbolen-klub__266949

Бившият номер 1 в бягането на 100 и 200 метра Юсеин Болт тренира с норвежкия първодивизионен клуб Стрьомсгодсет. 31-годишният спринтьор не...

НЗОК трябва да се събере и реши за Камен Плочев

http://nakratko.bg/category/59/160245/


Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев не е подавал оставка, а писмо, с което уведомява, че не може да изпълнява задълженията си, предаде репортер на БГНЕС.

Перник, Смолян и Добрич са пред Варна по коефициент на заетост на населението

http://www.moreto.net/novini.php?n=375088

През първото тримесечие на 2018 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Варна е 201.7 хил., от които 113.7 хил. са мъже, а 88.0 хил. са жени. В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. общият брой на заетите лица намалява с 3.

Нападение срещу вътрешното министерство в Кабул

https://www.mediapool.bg/napadenie-sreshtu-vatreshnoto-ministerstvo-v-kabul-news279657.html

Няколко мощни експлозии и стрелба с огнестрелно оръжие бяха чути в сряда в Кабул в зоната около афганистанското министерство на вътрешните работи, предаде Асошиейтед прес.   Заместник-говорителят на министерството Насрат Рахими потвърди, че се извършва нападение, но не даде повече подробности.   Малко по-късно полицейски шеф съобщи, че въоръжената атака срещу министерството на вътрешните работи в Кабул е приключило и всички нападатели са убити.   "Нападателите бяха убити и операциите по прочистване продължават, за да е сигурно, че няма терористи" в периметъра, поясни за Франс прес източник от службите за сигурност.   Талибаните и местният клон на групировката "Ислямска държава" извършиха серия от нападения през последните месеци в Кабул, убивайки стотици хора.   Камикадзета нападнаха днес полицейско управление в източната провинция Логар и убиха поне трима полицаи. Още четирима полицаи и осем цивилни, включително две деца, бяха ранени, съобщи говорител на началника на полицията в провинцията.   Той каза, че нападателите са взривили кола бомба на входа на полицейската централа, след което три камикадзета са опитали да влязат, но са били убити от силите за сигурност. За атаката поеха отговорност талибаните.   Над 50 командири на талибаните, събрали се на среща в провинция Хелманд, бяха убити при артилерийски обстрел, каза днес говорителят на американските сили в Афганистан полковник Мартин О'Донъл, цитиран от Ройтерс.   Талибаните нарекоха тази информация "пропаганда" и казаха, че при атаката са били убити петима цивилни и ранени трима.

Теди Москов ще преподава актьорство в Пловдивския университет

http://nakratko.bg/category/76/160244/


Режисьорът Теди Москов ще ръководи първокурсниците в специалността „Актьорство за драматичен театър“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от новата учебна 2018/2019 година.

Голяма секира в БНТ - махат Манченко и други

https://www.actualno.com/society/goljama-sekira-v-bnt-mahat-manchenko-i-drugi-news_677112.html

Седмици след като БНТ уволни главния си продуцент Роберт Ковачев, разчистването на важни шефски постове в телевизията продължава с пълна сила. От медията съобщиха, че от утре освобождат от заеманите длъжности следните хора: Методи Манченко - главен продуцент на продуцентски център „Спорт“ към дирекция „Информация“, Росица Григорова - финансов директор, Елисавета Боянова-Канелова - главен счетоводител, Зорина Бояджиева - началник на отдел „Управл

Арестуваха критик на руските власти в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889221

Арестуваха критик на руските власти в ИспанияФинансистът Уилям Браудър - основател на британския инвестиционен фонд "Хърмитидж кепитал мениджмънт", заяви, че е бил арестуван днес от испанската полиция по искане на Русия, предава БТА. Браудър съобщи за ареста в Туитър и публикува в профила си снимка, показваща двама служители на реда пред полицейски автомобил. "Спешно.

Инспекторатът към ВСС вече има достъп до банковата тайна на магистратите

http://nakratko.bg/category/60/160243/


Депутатите гласуваха окончателните промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на БГНЕС.

България днес - като в онази фраза на цар Борис?

https://www.mediapool.bg/bulgaria-dnes---kato-v-onazi-fraza-na-tsar-boris-news279655.html

Говорители и на ГЕРБ, и на БСП използват свободно въпросната фраза като аргументация за действията на нашата дипломация по отношение на Москва. Консенсусът не винаги е хубаво нещо - когато има широко съгласие по подвеждаща цел, нещата са по-скоро тревожни. Какъв е проблемът ли? Засега той е интелектуален - демонстрация на грешна оценка и непознаване както на историята, така и на съвременната ситуация.   Историята   Дори да приемем безрезервно твърдението на историци, че Борис III наистина е казал „Винаги с Германия и... (попарвайки доволната усмивка на Рибентроп) никога против Русия"*, това е изречение, което просто не е отговаряло на истината - както тогава, така и през предходните и последващите десетилетия. През 1942 година България е била част от пакт (военен съюз), който вече е бил в жестока война с Русия. Фактът, че не сме пратили войски на източния фронт и сме запазили дипломатически канали за комуникация, не означава, че не сме били против Русия. Положението е било точно обратното: подпомагали сме воюващите срещу нея по логистични, стопански и политически начини. И когато СССР идва до нашата граница, бързо “поправя” формалната липса на обявена война.   Второ и по-важно: дори Борис III да е смятал, че това е неговият девиз, следването му не е довело до много позитиви за страната. Третото българско царство е унищожено, голяма част от интелигенцията - също, а България губи суверенитет, ставайки съветски сателит за 45 години. При тези резултати, да се обявява точно този “девиз” за съвременен пример, е просто абсурдно.   Ако тази фраза продължи да възкръсва отново и отново, Бойко Борисов ще може да се похвали с нова диплома - този път от университета "Борис III” (след успешното завършване на конкурентните ВУЗ-ове “Живков” и “Сакскобургготски”). С това политическите висши учебни заведения на модерна България ще започнат да се изчерпват и премиерът ще трябва да се насочи към Магнаурската школа за следдипломна специализация.   Какво е ЕС   Но да оставим историята настрана. Медийното търкаляне на проблематичната фраза демонстрира и дълбоко неразбиране на същността на ЕС. Това не е обединение под диктат на великите сили - Германия, Франция, Русия, САЩ или някой друг, та ние да трябва да “балансираме” между техните ултиматуми. Борис III не е имал богат избор и е взимал решения с германски или руски войски на границата. В такава ситуация лавирането, компромисите и лисичите хитрости са били наложителни, макар в крайна сметка да не са довели до кой знае какво.   За разлика от положението в онези години, ЕС е доброволна форма на интеграция на Европа. Никой не е насилван да влиза в Съюза (напротив, обикновено има съпротива срещу нови страни-членки). И никой не е задължаван да остане в Общността, както показва Брекзит. Затова е крайно време да се спре с инсинуациите, че някой ни извива ръцете за нещо - например да не си дружим с Русия или да не си уважаваме националната култура и история.   Когато обаче си заявил суверенно, че искаш да си член на ЕС, че искаш да си партньор на останалите 27 страни-членки, имаш задължение да се държиш като такъв. И когато има обща политика на ЕС, тя е и твоя политика, а не “външен диктат”.   Германия и Русия се сближават?   Любителите на фразата на Борис III ще кажат, че точно днестя може най-накрая да се изпълни, защото Русия и Германия „се сближават” - Меркел и Макрон бяха на гости в Русия и обсъдиха икономически проекти. Социологът Андрей Райчев дори видя потенциал за нова ос - Париж, Берлин, Москва, Пекин, която щяла да бъде кошмар за САЩ. По сходна логика (или липса на такава) Швейк е бил убеден, че Турция стои зад убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, което става повод за Първата световна война.   Подобни разсъждения също демонстрират нежелание да се гледа сериозно на ЕС като политически проект. Вместо това ЕС се представя като конспирация на големите държави - Германия и Франция, които прокарват своите си интереси за сметка на малките. Създава се впечатление, че сме загубили нещо без особена полза в замяна. Елементарен баланс би показал, че подобна загуба за България няма - позитивите от еврочленството са безспорни.   И въпреки че нямаме загуба, “сближаването” на Германия с Русия се представя като обещание за големи бъдещи печалби. За начало обаче това “сближаване” е силно надценено: ЕС не е променил позициите си по нито един ключов геополитически въпрос - Украйна, Сирия, “Скрипал” или Иран. Истината е, че ЕС иска запазване на иранската ядрена сделка и затова води разговори с Москва. Също така текат преговори по икономически проекти. Но нищо от това не води до стратегическо преориентиране на Европа към Русия, както се инсинуира. НАТО и САЩ продължават да бъдат основен гарант на европейската сигурност и това няма да се промени в близко бъдеще. А е така, защото въпреки различията този стратегически съюз е изгоден както за ЕС, така и за САЩ.   Да, хубаво би било Европа да включи и Русия. Проблемите пред тази перспектива са само два (освен че Русия не е проявила желание за членство в ЕС). Първо, за съжаление, режимът на Путин не е демокрация и не отговаря на базовите критерии за евроинтеграция. И второ, анексията и влизането с войски на територия на друга държава е нарушение на императивна норма на международното право (jus cogens), което не може да бъде санирано. Докато тези два проблема не се отстранят, трайно “сближаване” между ЕС и Русия трудно може да има. Но мирното съжителство трябва да е гарантирано. И не са изключени съвместни действия като това по иранската ядрена сделка.   Каква риба ще хванем?   Шумът около “сближаването” има за цел да убеди хората, че водата се е размътила и ние ще уловим в нея много руска риба. Президентът Радев отиде с надежда да хване поне кит, но се върна с празни мрежи и обещания за бъдещ богат улов. Борисов също отива с голям рибарски екип от министри, които основно ще ловят газови риби от подводни тръби.   Спор няма, добре би било турската газова тръба да мине и през България на път към Европа. Това ще носи доход от транзитни такси в размер на стотина милиона евро годишно, след като изплатим съоръжението. Но ако цената за тази тръба е да построим и АЕЦ “Белене”, сметката може да излезе солена, а китът може да се окаже цаца или дори пираня, която да опоска публичните ни финанси.   Някой би се замислил защо се вдига толкова шум около тези проекти, сякаш от тях зависи просперитетът на България в бъдеще. На фона на скромните и спорни печалби от руския “малък шлем”, Европейската комисия предложи България да получи безвъзмездно 8 милиарда евро в периода 2021-2028 година, което е с 10% повече от получаваното досега.   Затова вместо да залага на фразата на цар Борис III, Борисов би могъл да обмисли свой, оригинален девиз. Например този: “Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум”.   *По академик Георги Марков.

Обвиняемият за опита за убийство на охранител е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от днес

http://nakratko.bg/category/60/160242/


Издирваният четири месеца обвиняем за опита за убийството на охранител от днес е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която му бе определена от Варненския окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура.

Financial Times открива технологичен офис в София

https://www.investor.bg/softuer/458/a/financial-times-otkriva-tehnologichen-ofis-v-sofiia-262027/

През следващата година ще бъдат открити 100 нови работни места за софтуерни инженери, бизнес анализатори и др.

/Видео/ "Казусът "Рупите"! Министерството на културата е дало "зелена светлина" на строежа на комплекса на В. Парапунов! Има ли становище на НИНКН?! Отговорът на официоза в Петрич, гл.. арх. Вл. Митрев:

http://www.struma.com/obshtestvo/video-kazusut-rupite-ministerstvoto-na-kulturata-e-dalo-zelena-svetlina_134883/

"Всички документи на инвеститора Вл. Парапунов са изрядни, всеки момент могат да започнат строителни дейности За мен писмото от МК е достатъчно, каква е вътрешната коренспонденция с института не знам, не е моя работа...

Казусът "Рупите" и строежът на бизнесмена Валентин Парапунов, са на път да повторят случилото се в Благоевград със Скаптопара и АМ "Струма". Хората се надигнаха в защита на Рупите, гьоловете с минерална вода и защитената зона и направиха група във Фейсбук "Да спасим Рупите", към която само за ден се присъединиха около 20 000 души, които се организират за протест в събота.

Случаят е с изключително висок обществен интерес, след като бе поставена...

Продължава

МВнР на Китай: Пекин споделя визията на Путин за китайско-руските отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888602

МВнР на Китай: Пекин споделя визията на Путин за китайско-руските отношенияКитай е напълно съгласен и оценява високо коментара на Владимир Путин за китайско-руските отношения, направен от него на неотдавнашния Международен икономически форум в Санкт Петербург, заяви говорителката на Външно министерство Хуа Чунин, съобщи bulgarian.cri.cn. Тогава държавният глава посочи, че Китай е надежден партньор на Русия,

Родопчанин се върна от гурбет и скочи от мост

https://www.actualno.com/crime/rodopchanin-se-vyrna-ot-gurbet-i-skochi-ot-most-news_677117.html

45-годишен родопчанин се хвърли от мост след като се върна от гурбет в Германия. Зарко Боюклиев от златоградското село Ерма река сложи край на живота си около 6,40 часа тази сутрин. Той отишъл на мост, който е около 50 метра над реката, на 8 км. от селото, до главния път Смолян - Златоград. "Спрял се е на средата на моста рано сутринта и си запалил багажа, след което скочил от моста и си е разбил черепа, загинал е на място. Прибирал се е от гурбет в Германия, където работеше като общ ра

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване