Германските императори на Света Русия /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/germanskite-imperatori-na-sveta-rusiya-video.94910

/Поглед.инфо/ Повечето руски императори са немци по произход. Историята се пише по поръчка на властта, историята се променя от политиците, историята се преписва от учените. Истинската история е многократно изкривявана и подправяна. Какво е всъщност миналото./ВИДЕО/

Какво място в света заемат САЩ по оценка на самите американци

http://pogled.info/svetoven/kakvo-myasto-v-sveta-zaemat-sasht-po-otsenka-na-samite-amerikantsi.94911

/Поглед.инфо/ Официозът на САЩ често заявява, че техните колежи и университети изглеждат добре на фона на учебните заведения, но боклуците американската общественост неизвестно защо мисли друго.

Канцлерът на Австрия: САЩ станаха ненадежден партньор за ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/kantslerat-na-avstriya-sasht-stanaha-nenadezhden-partnor-za-es.94912

/Поглед.инфо/ Канцлерът на Австрия Себастиян Курц счита, че САЩ са станали ненадежден партньор за Европейския съюз. Той заяви за това в публикуваното във вторник интервю за вестник Financial Times, който оценява тези думи като критика по адрес на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Държавата не си дава "гьола" в Белене

http://pogled.info/bulgarski/darzhavata-ne-si-dava-gola-v-belene.94913

/Поглед.инфо/ С идеята за блокираща квота правителството се кани да спести 3 млрд. лева на евентуалния инвеститор в ядрената централа

Два свята - една цел!

http://pogled.info/bulgarski/dva-svyata-edna-tsel.94914

/Поглед.инфо/ Два свята - една цел: Левчев:"Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!",

През 2025 година митниците стават изцяло дигитални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888121

През 2025 година митниците стават изцяло дигиталниДо 2025 г. митниците ще станат изцяло дигитални. Един от проектите за това, финансиран с 12,27 млн. лв. по програма “Добро управление”, вече стартира и бе представен пред журналисти във вторник. Целта е да създаде безкнижна среда при обслужването на хората и фирмите. Времето за обслужване ще намалее с до 10%,

Европейската комисия увеличава парите за България след 2020 г.

http://clubz.bg/68453-evropejskata_komisiq_uvelichava_parite_za_bylgariq_sled_2020_g

Снимка Клуб Z

Икономиката на ЕС се възстановява, но са необходими допълнителни инвестиции за преодоляване на запазващите се различия в страните членки и между тях. Бъдещата политика на сближаване, която разполага с бюджет от 373 млрд. евро за поети задължения за периода 2021—2027 г., има достатъчен инвестиционен капацитет, за да помогне за преодоляване на тези различия, съобщи Европейската комисия. Ще продължи насочването на ресурсите към регионите, които трябва да положат най-много усилия, за да се изравнят с останалата част на ЕС. Същевременно политиката на сближаване ще продължи да играе ролята на силна и пряка връзка между ЕС и неговите региони и градове.

Предвидените средства за България са с повече от милиард евро повече в сравнение със сегашния програмен период - 10 081 635 710 евро вместо досегашните 8 929 511 492 евро.

"През следващото десетилетие политиката на сближаване ще помогне на всички региони да модернизират индустрията си и да инвестират в иновации и в прехода към нисковъглеродна, кръгова икономика. Освен това нашето предложение ще допринесе за още по-благоприятна бизнес среда в Европа чрез създаването на необходимите условия за растеж, създаване на работни места и инвестиции", каза Юрки Катайнен, заместник-председател на Комисията, отговарящ за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.

 

"Днес предлагаме политика на сближаване за всички региони, при която никой не е забравен. Направихме така, че тя да бъде по-гъвкава, да се адаптира към новите приоритети и да защитава по-добре нашите граждани. Също така опростихме правилата и това ще бъде от полза за всички — от малки предприятия и предприемачи до училища и болници, чийто достъп до средствата ще бъде улеснен", заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

Поставя се акцент върху ключовите инвестиционни приоритети, във връзка с които ЕС е в най-добра позиция да постигне резултати: иновации, подкрепа за малките предприятия, цифрови технологии и модернизиране на промишлеността. Освен това ще бъдат предоставени средства за прехода към нисковъглеродна, кръгова икономика и борбата с изменението на климата.

В предложението се въвежда и по-индивидуализиран подход: За да се намалят неравенствата и да се помогне на регионите с ниски доходи и слаб растеж да наваксат изоставането си, БВП на глава от населението остава водещият критерий при разпределянето на средствата. Въвеждат се и нови критерии, за да се отчетат по-добре реалностите по места — младежка безработица, ниско равнище на образование, изменение на климата и приемане и интегриране на мигранти.

Опростява се достъпа до финансиране за да има по-малко административни формалности и по-облекчени процедури за контрол на предприятията и предприемачите, които се възползват от финансиране от ЕС

Комисията предлага и засилване на връзката между политиката на сближаване и структурните реформи по европейския семестър, за да се създаде благоприятна среда за растежа и предприятията в Европа.

Ето средствата за всички държави в ЕС:

 

Водата спира на 8 места в София, в част от тях по 12 часа

https://offnews.bg//obshtestvo/vodata-spira-na-8-mesta-v-sofia-v-chast-ot-tiah-po-12-chasa-681568.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Пресвързване на довеждащ водопровод в с. Мърчаево налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на с. Мърчаево. 

Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Арсеналски“ в кв. „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на бул. „Арсеналски“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Милевска планина“, ул. „Борис Пожаров“ и по ул. „Димитър Хаджикоцев“ от ул. „Милевска планина“ до ул. „Борис Пожаров“. С понижено налягане ще бъдат ул. „Цветна градина“, ул. „Вежен“, ул. „Николай Лилиев“

Монтаж на спирателен кран във вилна зона „Калфин дол“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на Вилна зона „Бункера“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Баба Вида“ в жк. „Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Ангел Войвода“ от ул. „Златица“ до ул. „Васил Кънчев“ и по ул. „Баба Вида“ от ул. „Васил Кънчев“ до ул. „Ангел Войвода“.

Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница“ в жк. „Банишора“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 20:00 часа на ул. „Козлодуй“ от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Странджа“, по ул. „Антим I“ от бул. „Сливница“ до ул. „Козлодуй“, по бул. „Сливница“ от ул. „Софроний Врачански“до ул. „Антим I“.

Разкриване на уличен водопровод на ул. „Кумановски бой“ в жк. „Надежда“ III налага спиране на водоподаването от 09:00 до 15:00 часа на ул. "Кумановски бой" от ул. "Георги Стаматов" до ул. "Възрожденска" и по ул. "Георги Стаматов от ул. "Кумановски бой" до ул. "д-р Кръстьо Кръстев".

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Вардар“ в жк. „Разсадника - Коньовица“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на бул. „Вардар“ от ул. „Освобождение“ до ул. „Младежка искра“
ул. „Младежка искра“ от бул. „Вардар“ до бул. „Възкресение“. 

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Юрий Гагарин“ в с. Панчарево, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 часа на ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Сини Вир“, ул. „Стефан Петров“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Ад за пътуващите: Опашките на ГКПП „Кулата“ километрични, а днес гърците стачкуват!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d0%ba%d1%83/

Обща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция,ще предизвика днес нарушения в графика на транспорта, особено на въздушния транспорт, съобщава АФП.
От 2 дни забавянето на ГКПП „Кулата“ е поради големия поток от товарни автомобили от и към Гърция и заради вчерашния почивен ден там и започващите днес стачки. Препоръчва се използването на някой от другите гранични пунктове с Гърция.
Стачката се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната.
Този епилог на кризата, започнала през 2010 г., обаче само частично ще разхлаби строгите изисквания за икономии, тъй като след приключване на програмата страната ще остане под засилено наблюдение.
Под лозунга „Стига вече, стоп на жертвите на работещите“ синдикатите, включително двата главни синдиката на Гърция Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и Федерацията на държавните служители /АДЕДИ/, възнамеряват да протестират срещу предвиденото прилагане през 2019 г. и 2020 г. на нови съкращения на пенсиите и нови увеличения на данъци.
Стачката ще парализира напълно в началото на туристическия сезон морския трафик и ще доведе до отмяна и препрограмиране на въздушни полети заради спиране на работата на авиодиспечерите между 10.00 и 13.00 часа.
Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня.
Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове.
Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, в резултат на което гърците ще бъдат лишени от информационни бюлетини по телевизията и радиото, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо.

Материалът Ад за пътуващите: Опашките на ГКПП „Кулата“ километрични, а днес гърците стачкуват! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Британски пасажер падна от самолет на турско летище и загина

https://petel.bg/Britanski-pasazher-padna-ot-samolet-na-tursko-letishhe-i-zagina__266855

Британски гражданин е загинал на летище Даламан в Турция, падайки от самолет, пише британският вестник The Telegraph, цитира Фокус.Според инфор...

Богати ли сме? Всеки трети българин бави плащанията си

https://petel.bg/Bogati-li-sme--Vseki-treti-balgarin-bavi-plashhaniyata-si__266856

Снимка: архив, Булфото Над една трета от българите, или 34,2%, изостават с плащанията по ипотеки, наеми, сметки за комунални услуги и други за...

Борисов пристига в Москва днес за срещата с Путин

https://petel.bg/Borisov-pristiga-v-Moskva-dnes-za-sreshhata-s-Putin__266857

Министър-председателят Бойко Борисов започва днес двудневно посещение в Москва, съобщи правителствената пресслужба. В рамките на визита...

Днес празнуваме Света Емилия, да почерпят всички...

https://petel.bg/Dnes-praznuvame-Sveta-Emiliya--da-pocherpyat-vsichki---__266859

На днешната дата - 30 май, православната църква чества Света Емилия. Имен ден празнуват всички, кръстени с имената Емилия, Емил, Емилиан, Е...

Обща стачка в Гърция днес ще наруши графика на транспорта

https://petel.bg/Obshha-stachka-v-Gartsiya-dnes-shhe-narushi-grafika-na-transporta__266858

Обща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция, ще предизвика днес нарушения в графика на транспорта, особено ...

Тайният PR на Община Севлиево

https://zaistinata.com/%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-pr-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%be/

Местната администрация отказа да предостави информация за финансовите си отношения с външни изпълнители на дейности за връзки с обществеността Община Севлиево се обслужва от софийска PR-агенция, но правилата на партньорството не са обществена информация. В администрацията няма данни за плащанията към въпросната агенция. От местната администрация посъветваха, ко данъкоплатците се интересуват колко от парите им […]

Красиви имена днес празнуват…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82/

На днешната дата – 30 май, православната църква чества Света Емилия.

Имен ден празнуват всички, кръстени с имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема.

Легендата разказва:

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си.

Тя основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство – всичко там се дели по равно и не се прави разлика между бедняк и благородник.

Тези факти от живота ѝ напомнят за красотата на взаимопомощта, благотворителността и милостта, които по един или друг начин исторически са вплетени в повечето имена. сн.пик

 

Материалът Красиви имена днес празнуват… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-9/

Прогноза  за 30.05.2018
Днес ще е слънчево, с разкъсана висока облачност. След обяд над планините ще се развие купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°.

Над планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 11°.

 

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Астропрогноза: Раци нужно ви е самочувствие, Везни изберете най-важното, Стрелци бъдете усмихнати!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8-%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%87%d1%83%d0%b2/

Хороскопът за 30 май 2018 година

Овен

Нещата ще се случват по-лесно, отколкото сте си ги представяли, само трябва да си повярвате малко повече. Особено ако става въпрос за дейност, в която имате опит – не трябва да имате никакви притеснения.

Телец

През този ден рискувате да забравите важен факт, който ще е от значение при вземането на решения от ваша страна. проиграйте в ума си предстоящите ви стъпки, за да се сетите.

Близнаци

Това е ден за забравяне. Сега е моментът да забравите всичко лошо и да действате така – сякаш нищо не се е случило. Бъдете самата доброта и ще спечелите.

Рак

Това е ден за прощаване със страховете ви. Сега повече от всякога ви е нужно самочувствие. Увереността придава много повече ценност на действията.

Лъв

Това е ден за почивка. Опитайте се да се разтоварите психически. Направете си дълга раходка без цел и посока. Просто оставете краката да ви водят.

Дева

Това е ден за търсене на информация. Всичко, което искате да знаете – днес ще го научите. При това с неочаквани подробности.  Везни

Днес ще имате попътен вятър във всички начинания. Ако ви е страх, че няма да ви стигне времето за всичко – изберете най-важното за вас.

Скорпион

Днес ви очаква изненада. Забавили сте ваше действия твърде дълго и някой ви е изпреварил. Хубавото е, че така са ви спестени някои неприятности.

Стрелец

Днес бъдете усмихнати. Това е най-важната ви задача за деня, в който не се очакват особени събития, освен интересно запознанство вечерта.

Козирог

Пътуванията днес не са препоръчителни. Спазвайте правилата за безопасност и не влизайте в конфликти. Няма да спечелите нищо от тях.

Водолей

Бъдете по-отворени към света днес. Ще имате много какво да вземете от хората около вас и ще е пропусната възможност, ако не го направите.

Риби

Това е ден за разнообразие. Не се колебайте да оцветите ежедневието си в по-весели и ярки цветове. Опитайте се да вземете, колкото се може повече от деня.

 

Материалът Астропрогноза: Раци нужно ви е самочувствие, Везни изберете най-важното, Стрелци бъдете усмихнати! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Питър Шиф: „Победите“ на Тръмп са всичко друго, но не и победи

http://pogled.info/svetoven/pitar-shif-pobedite-na-tramp-sa-vsichko-drugo-no-ne-i-pobedi.94906

/Поглед.инфо/ По-рано тази година, когато президентът Тръмп започна да бие силно барабаните, причинявайки страх за търговска война (и уверяващ ни, че този конфликт ще бъде лесно спечелен), предупредих, че той си няма идея какви неприятности ще ни навлече. Въз основа на неговото невероятно неразбиране на динамиката в международната търговия, той също така има шанс да излезе с нощ по време на престрелка.

Отказът от „проруското правителство“ предизвика сътресение в Италианската политика

http://pogled.info/svetoven/evropa/otkazat-ot-proruskoto-pravitelstvo-predizvika-satresenie-v-italianskata-politika.94907

/Поглед.инфо/ В Италия, по оценки на експертите се разгаря „безпрецедентна политическа криза“. Тя е провокирана от „антиконституционното решение“ на президента на страната да блокира кандидатурата на един от министрите, така нарушавайки цялата конструкция на новото правителство, което трябваше да стане най-проруското сред всички страни в ЕС. Има ли шансове все пак да се появи проруско правителство в Италия.

Как охраняват Кримския мост /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/russia/kak-ohranyavat-krimskiya-most-video.94908

/Поглед.инфо/ В чест на 100-годишнината от Пограничната служба на Русия на кримчани им бяха демонстрирани корабите на бреговата охрана, които водят наблюдение около полуострова.

Как Меркел отиде в Китай да продава САЩ

http://pogled.info/svetoven/kak-merkel-otide-v-kitai-da-prodava-sasht.94909

/Поглед.инфо/ Германия и Китай се вълнуват от три въпроса: Иранското споразумение, китайския пазар и от защитата от Вашингтон.

САЩ няма да отменят санкциите докато Русия не се изтегли от Донбас

http://clubz.bg/68452-sasht_nqma_da_otmenqt_sankciite_dokato_rusiq_ne_se_iztegli_ot_donbas

Санкциите срещу Русия, наложени от САЩ, ще бъдат запазени докато руските сили не бъдат изтеглени от Донбас и докато контрола над Крим не бъде върнат на Киев, заяви посланичката на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Ники Хейли, предаде ТАСС.

Тя говори снощи на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ситуацията в Украйна.

"Докато Русия не върне Кримския полуостров под контрола на украинските власти, санкциите на САЩ, които са насочени срещу анексията на Крим, ще останат да действат. Докато Русия не извади своите сили от Източна Украйна и не започне да изпълнява Минските споразумения, нашите санкции, въведени като отговор на действията на Москва в източните части на Украйна, ще бъдат запазени", подчерта посланичката.

По думите й САЩ в тясно сътрудничество с Франция, Германия и Украйна работят за мерки, които да върнат мира в Украйна. Но Русия се отказа от реално сътрудничество и нашите мерки бяха застопорени, обясни Ники Хейли.

Представителката на САЩ отново изтъкна позицията на Вашингтон, че провъзгласените незаконни републики в Донбас продължават да се подчиняват на руските военни, които ги снабдяват с оръжие. Там са разположени хиляди танкове, бронирани машини и артилерия, посочи тя.

"Руските военни даже се сражават заедно с тях", обяви Ники Хейли.

Москва е нарушила примирието в Донбас като е разрешила да се заплашват и дори да се стреля по международните наблюдатели и техните автомобили или дронове, допълни посланичката.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че четиригодишният въоръжен конфликт между украинските сили и сепаратистките бунтовници в изтока е бил "измислен от Кремъл, за да бъдат наказани украинците за стремежа им към свобода, демокрация и европейско бъдеще".

Посланикът на Русия Василий Небензя отвърна, че някои украинци не желаят уреждане на конфликта. "Това, което в действителност искате, е източник на нестабилност до границите на Русия", каза той и влезе в конфронтация с представителите на Холандия, Полша, САЩ и други страни членки, предаде БТА.

Сноудън развенча мита за категоричната позиция на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/snoudan-razvencha-mita-za-kategorichnata-pozitsiya-na-tramp.94903

/Поглед.инфо/ Докато в САЩ се опитват да свържат победата на Доналд Тръмп на последните избори с намесата на Русия, все повече подробности се появяват, че това е измислица. Тоест фактът, че Вашингтон преднамерено фабрикува делото срещу Москва, продължава.

Путин заяви на новото правителство, че няма да търпи оправдания за зле свършена работа

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-zayavi-na-novoto-pravitelstvo-che-nyama-da-tarpi-opravdaniya-za-zle-svarshena-rabota.94904

/Поглед.инфо/ Неслучайно Владимир Путин проведе среща с министрите от правителството в почивен ден – на фона на това, което той обяви на заседанието на новото правителство това е дори символично. Президентът даде на събралите се напътствия за предстоящата работа и им пожела да им стигне здравето за качественото и своевременното ѝ изпълняване.

Полша предложи на САЩ два милиарда долара за разполагане на постоянна военна база

http://pogled.info/svetoven/evropa/polsha-predlozhi-na-sasht-dva-miliarda-dolara-za-razpolagane-na-postoyanna-voenna-baza.94905

/Поглед.инфо/ От документите на министерството на отбраната на Полша, изпратени на Белия дом и Конгреса на САЩ, става известно, че Варшава е готова да отдели 1,5-2 милиарда долара за разполагането на постоянна американска военна база на своя територия.

Победи ли най-атрактивният в “Като две капки вода”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888011

Победи ли най-атрактивният в “Като две капки вода”Славин Славчев спечели пред Иван Юруков и Константин Победителят от “Х Фактор” за 2014 година спечели и шестия сезон на шоуто за имитации. Той си тръгна от шоуто с голямата награда – чисто нов лек автомобил и обичта на жури и публика. Защото именно по волята на публиката и изпратените от нея есемеси Славин изпревари по вот останалите финалисти -

Може ли да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини?

https://petel.bg/Mozhe-li-da-otpadnat-taksite-v-preduchilishhnite-grupi-na-detskite-gradini-__266852

Реална ли е идеята да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини? Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва кампания ...

Китай обвини САЩ за нахлуване в неговите териториални води

http://pogled.info/svetoven/kitai-obvini-sasht-za-nahluvane-v-negovite-teritorialni-vodi.94897

/Поглед.инфо/ Американските военни кораби самоволно нахлуха в териториалните води на Китай. За това съобщи представителят на Министерството на отбраната на КНР У Цян.

Върху развалините на идеологическите догми

http://pogled.info/svetoven/varhu-razvalinite-na-ideologicheskite-dogmi.94898

/Поглед.инфо/ Двигателят на прогреса като цяло и двигателят на потреблението - това е мечта. А мечтата може да бъде различна. Мечтата е нематериална и неизмерима идея – набор от много конкретни и измерими събития, които трябва да се осъществят в близкото или в отдалечено бъдеще.

Times: Тръмп се надява да се «сближи» с Ким, както Рейгън с Горбачов

http://pogled.info/svetoven/Times-tramp-se-nadyava-da-se-sblizhi-s-kim-kakto-reigan-s-gorbachov.94899

/Поглед.инфо/ Външната политика на Доналд Тръмп е повлияна от два фактора - неговият опит като бизнесмен и стремежа му да прилича на Ронълд Рейгън, пише Бен Хойл – политически наблюдател на вестник The Times.

Le Temps: Съюзът с Китай не е панацея срещу американския произвол

http://pogled.info/svetoven/Le-Temps-sayuzat-s-kitai-ne-e-panatseya-sreshtu-amerikanskiya-proizvol.94900

/Поглед.инфо/ На фона на протекционистките планове на Доналд Тръмп и склонността му към едностранно прекратяване на международни споразумения, у европейците може да възникне изкушение да сключат съюз с Китай, съобщава френския вестник Le Temps. Според автора на публикацията обаче, в дългосрочен план такъв подход няма да доведе до желаните резултати поради липсата на откритост и надеждност на китайския партньор.

Хитрият Макрон

http://pogled.info/svetoven/hitriyat-makron.94901

/Поглед.инфо/ Авторитетните в някои кръгове участници в групата Pussy Riot се обърнаха към президента на Франция с молба при срещата му с Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург „да поиска от него незабавното освобождаване на Олег Сенцов“ и да бойкотира Световното първенство по футбол.

Унгария продължава отмъстително да поставя „пръчки в спиците“ на Украйна

http://pogled.info/svetoven/ungariya-prodalzhava-otmastitelno-da-postavya-prachki-v-spitsite-na-ukraina.94902

/Поглед.инфо/ Линията, която за краткост може да се нарече антиукраинска, е едва ли не една от най-ключовите във външната политика на Унгария. Будапеща е поела ролята на много жесток, безпощаден наставник, показващ на небрежен ученик всичките му грехове без ни най-малко снизхождение.

Дисидент към Запада: Замразете парите на Путин, ще го заболи

http://clubz.bg/68451-disident_kym_zapada_zamrazete_parite_na_putin_shte_go_zaboli

Русия изнася огромна корупция. Путин ще го заболи, ако открият парите му. Режимът няма да ме пречупи, макар всеки момент да трябва да се отправя към затвора. Това заявява в интервю за австрийското сп. “Профил” Леонид Волков – дисидент и един от най-близките сътрудници и съмишленици на опозиционния руски лидер Алексей Навални. Интервюто е публикувано дни преди посещението в Австрия на руския президент Владимир Путин, насрочено за 5 юни т. г.

Предлагаме ви акцентите от споделеното от Леонид Волков.

Какво би трябвало да направят западните правителства? Списъците за налагане на санкции срещу близки до Путин олигарси правилният метод ли са?

Абсолютно. Ако се иска Путин да го заболи, то тогава трябва да бъдат открити парите му и те да бъдат замразени. Русия изнася огромна корупция. Стотици милиарди долари бяха откраднати от икономиката и изнесени зад граница. Вложени са в градски вили във Великобритания, имения на Лазурния бряг или в мезонети в Маями. Честно казано, години наред Европа и Америка демонстрираха толерантност и никога не попитаха как се е натрупало подобно състояние. Сега настъпва краят на тази толерантност. Това много ще усложни живота на Путин. Последните санкции на САЩ, наложини срещу олигарси като Олег Дерипаска оказаха голямо въздействие. В паника са онези олигарски, чиито имена все още не са включени в списъка от санкции. Вътре в режима се появяват големи търкания и това е добре.

Олег Дерипаска е известен в Австрия. Между другото той притежава хотел в Лех. Трябва ли да се замрази имуществото му?

Да, естествено, че имуществото му трябва да се замрази. Путин не гледа на олигарсите си като на самостоятелни бизнесмени. Той гледа на имуществото им като на свое. Ако не се внимава, тези токсични пари ще отровят и Европа.

Значи според вас обвързани с лица санкции са по-добри, отколкото повсеместни санкции срещу цялата държава?

Да. В Русия мразят олигарсите. Никой няма нищо против, когато финансово ги хванат за гушите. Твърди се, че Дерипаска е попитал Путин дали ще му компенсира загубите. Трудно ще е на Путин да убеди народа да помогне на Дерипаска да излезе от тинята с пари на руските данъкоплатци.

Попитан не се ли страхува от арест, Волков отговаря:

“Арестите се превърнаха в част от живота ми. Съпругата ми винаги е нащрек да ми приготви раница за затвора. Миналата година ме задържаха седем пъти. Общо прекарах зад решетки 95 дни.”

Волков уточнява, че задържани опозиционери обикновено не попадат в нормален следствен арест, а в специални помещения, които не са предназначени за продължителен арест. Той вече на два пъти е бил там за по 30 дни. В арест е бил и по време на тазгодишните президенски избори в Русия. Точно там е провел успешна кампания – разказал на съкилийниците си за призива на Навални изборите да бъдат бойкотирани. В резултат във вота взели участие едва 20 на сто от арестантите, като нито един не е дал гласа си за Путин.

Волков посочва и още подробности от настроенията в Русия:

“Наши допитвания показаха, че 10 на сто от населението на Русия поддържат Путин, 30 на сто са на мнение, че той вреди на страната. Болшинството от населението – примерно 60 на сто, не участват в политическия живот.”

“Работя с Алексей Навални от седем години. Увеличаваме политическия си натиск и се опитваме да нанесем вреда на режима там, където можем”, допълва Волков.

Попитан какво мисли за намесата на Русия във вътрешните работи на други държави, отговорът е:

“Глупаво е да се твърди, че руската намеса чрез фейсбук била решаваща и до голяма степен е повлияла на американските президентски избори. Аз се занимавам с въпроса за руските фабрики за тролове. Те правят опити да постигнат нещо, това е вярно. Но те не достигат до всекиго. По-добре е американците да се занимават с вътрешните причини, довели до избора на Доналд Трмп. Аз не съм привърженик на теорията на конспирацията.”

Християните в Европа са по-големи расисти от атеистите

http://clubz.bg/68450-hristiqnite_v_evropa_sa_po_golemi_rasisti_ot_ateistite

Християните в Западна Европа са по-малко склонни да приемат имигранти и нехристияни, отколкото нерелигиозните хора, сочи оповестено днес проучване, проведено в 15 страни, предаде Асошиейтед прес. Проучването на изследователския център "Пю" сочи, че християните - независимо дали редовно ходят на черква или не - са по-негативно настроени спрямо мюсюлмани, евреи и мигранти, отколкото онези западноевропейци, които не се асоциират с определена религия. Те също са по-склонни да смятат своите ценности и култура за по-висши.

"Като цяло повечето от анкетираните смятат, че имигрантите са честни и работливи хора. Налице е обаче и ясен стереотип: антиимигрантското и антималцинственото отношение е по-типично за онези западноевропейци, които се смятат за християни", казват изследователите

Тенденциите към отхвърляне на мултикултурализма са очевидни в западноевропейските общества, добавят те. Анкетата е проведена по телефона с участие на 24 600 души от 15 страни. 

Една от констатациите е, че етническите европейци като цяло "имат различни възгледи по това дали ислямът е съвместим с културата и ценностите на тяхната страна".

Във Великобритания, например, 45 процента от редовно практикуващите християни и 47 на сто от непрактикуващите са съгласни с твърдението че "ислямът е фундаментално несъвместим с нашите ценности и култура". Сред нерелигиозните британци този процент е доста по-нисък - 30 на сто. 

Във Франция близо три четвърти от редовно практикуващите християни (72 на сто) смятат, че е важно да имаш френско потекло, за да бъдеш "истински французин". Този процент при непрактикуващите християни е 52, в сравнение с 43 процента при хората без религиозна принадлежност, пише Асошиейтед прес.

Проучването констатира също, че шведите са най-малко склонни да изразяват националистически, антиимигрантски и антималцинствени възгледи, а на обратния полюс - най-склонни - са италианците. 36 на сто от тях например (най-много от всички западноевропейски страни) смятат, че "евреите винаги преувеличават колко много са страдали", срещу само 11 на сто от шведите, които мислят така. 

Като цяло обаче антимюсюлманските настроения превишават антисемитските във всяка от страните, където е проведена анкетата. 

Една четвърт от запитаните италианци - независимо дали са християни или нерелигиозни - казват, че не биха приели евреин за член на тяхното семейство. Във Великобритания този процент е 23, в Австрия - 21, а в Германия - 29. 

За сравнение, 43 на сто от италианците, 36 на сто от британците, 34 на сто от австрийците и 33 на сто от германците не биха приели мюсюлманин за член на семейството. 

Един от горещо дебатираните въпроси в някои страни на Европа е дали на жените мюсюлманки трябва да бъде забранено да носят скриващи облекла, като бурки. Повечето от анкетираните са подкрепили минимум някаква форма на ограничение за носене на религиозно облекло, като една значителна част - между 24 и 30 на сто, биха искали на мюсюлманките изобщо на бъде забранено носенето на каквото и да е религиозно облекло, отбелязва Асошиейтед прес. 

Днес не пътувайте до Гърция: СТАЧКА

http://clubz.bg/68449-dnes_ne_pytuvajte_do_gyrciq_stachka

Снимка ЕПА/БГНЕС

Обща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция, ще предизвика днес нарушения в графика на транспорта, особено на въздушния транспорт, съобщава АФП.

Стачката се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната.

Този епилог на кризата, започнала през 2010 г., обаче само частично ще разхлаби строгите изисквания за икономии, тъй като след приключване на програмата страната ще остане под засилено наблюдение.

Под лозунга "Стига вече, стоп на жертвите на работещите" синдикатите, включително двата главни синдиката на Гърция Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и Федерацията на държавните служители /АДЕДИ/, възнамеряват да протестират срещу предвиденото прилагане през 2019 г. и 2020 г. на нови съкращения на пенсиите и нови увеличения на данъци.

Стачката ще парализира напълно в началото на туристическия сезон морския трафик и ще доведе до отмяна и препрограмиране на въздушни полети заради спиране на работата на авиодиспечерите между 10.00 и 13.00 часа. Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня.

Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове.

Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, в резултат на което гърците ще бъдат лишени от информационни бюлетини по телевизията и радиото, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо.

Сайтовете в ЕС се зареждат десетки пъти по-бързо след...

https://petel.bg/Saytovete-v-ES-se-zarezhdat-desetki-pati-po-barzo-sled----__266843

От 25 май тази година, компаниите, използващи данните на жителите от Европейския съюз, са задължени да спазват регламента GDPR. GDPR реглам...

В Турция могат да купят руските Су-57 вместо американските F-35

http://pogled.info/svetoven/v-turtsiya-mogat-da-kupyat-ruskite-su-57-vmesto-amerikanskite-F-35.94896

/Поглед.инфо/ В Турция обсъждат покупката на руски изтребители от пето поколение Су-57 вместо F-35. „Такова решение може да бъде взето, ако Съединените щати блокират доставките на самолетите. Анкара няма намерение да се отказва от правото си на съвременни изтребители, които тя трябва да получи през юни“ – съобщи на вестник Yeni Safak неназован източник в правителството.

Станислав Райчев е новият „Мастършеф” на България

https://petel.bg/Stanislav-Raychev-e-noviyat----Mastarshef----na-Balgariya__266851

Станислав Райчев е новият „Мастършеф” на България. Той спечели голямата награда от 100 хил. лв. и стипендия за престижната академия „Льо ...

През юли Италия пак гласува?

https://petel.bg/Prez-yuli-Italiya-pak-glasuva-__266853

Предсрочните парламентарни избори в Италия могат да се състоят още през юли. Затова призова Демократическата партия, предаде АП и news.bg. ...

Потребителски заеми рязко поскъпват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888125

Потребителски заеми рязко поскъпватЖилищните кредити продължавата да поевтиняват, показват данните на БНБ Ипотечните заеми продължават да поевтиняват и през април, но при потребителските има рязко поскъпване. Това показват данните на БНБ, обявени във вторник. Само за месец - през април в сравнение с март, средната лихва по кредитите за потребление в левове се качва с 0,81% до 8,61.

Семинар „Година на туризма между ЕС и Китай“ се проведе във Варна

http://budnavarna.bg/34791-seminar-godina-na-turizma-mezhdu-es-i-kitaj-se-provede-vav-varna/

Тристранен семинар „Европейска година на туризма между ЕС и Китай 2018“, част от Председателството на България на ЕС, се проведе в курорта „Златни пясъци“ край Варна. Организатор на събитието са Европейският икономически и социален комитет, Министерството на туризма и Икономическият и социален съвет на България. За първи път проявата е изнесена извън Брюксел, като е избран регион, който е разпознаваема туристическа дестинация.

 

„Радвам се, че нашите гости от Китай лично имат възможност да се уверят в красотата на нашето черноморие, на отличните възможности за спа процедури с минерални водоизточници, както и да разгледат уникалното Варненско съкровище – най-старото обработено злато в света, което се съхранява в Регионалния исторически музея“, каза кметът Иван Портних, който приветства участниците в срещата. „Вярвам, че инициативата „Годината на туризма между ЕС и Китай“, ще даде шанс да засилим двустранните контакти и реализиране на неизползвания потенциал между нас. Добър пример в това отношение са взаимоотношенията между Варна и побратимения китайски град Нинбо, с който работим в различни сфери на обществения живот“, допълни той.

 

Поздравления отправи и Любен Кънчев, зам.-министър на туризма. „Участваме в тази среща, за да намерим възможности да работим по-добре, по-качествено, по-успешно с Китай. Едно от решенията е да бъдат създадени европейски, балкански маршрути, които да провокират интерес в китайските туристи, защото те търсят по-големи пространства в Европа“, каза той. Стана ясно още, че през м. г. 25 000 китайци са посетили България. В срещата участваха още Диляна Славова – председател секция „Външни отношения“ на Европейския икономически и социален комитет, Хуан Мендоса Кастро – член на Европейския икономически и социален комитет, Цуей Хундзиен – член на Икономическия и социален комитет на Китай.

Материалът Семинар „Година на туризма между ЕС и Китай“ се проведе във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Георги Илиев преподписа с „Черно море“

http://budnavarna.bg/34788-georgi-iliev-prepodpisa-s-cherno-more/

Капитанът на Черно море Георги Илиев преподписа договора си с клуба. Контрактът на най-опитния футболист в съблекалнята на “моряците” изтичаше след края на сезона, но му бе предложен нов, съобщи официалният сайт  на клуба.

Георги Илиев дебютира в професионалния футбол с екипа на Черно море на 14 октомври 2000 г. срещу Ботев Пловдив на стадион “Христо Ботев”. Във втория му професионален мач – на 21 октомври 2000 г. бележи първия си гол за победа с 3:2 над Литекс на “Тича”.

Със зелено-бялата фланелка изиграва 287 мача, в които отбелязва 61 гола за първенство. Това му отрежда четвъртата позиция във вечната ранглиста по изиграни двубои за Черно море. Първенец е Тодор Марев с 422, Стефан Богомилов с 353 и Димитър Боснов – 343.

В турнира за Купата на България Илиев записва 18 мача и 4 гола. 36-годишният футболист изиграва и 9 срещи в европейските клубни турнири, в които се разписва веднъж.

Материалът Георги Илиев преподписа с „Черно море“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пристанище Марина Диневи се превръща в българския Холивуд

http://budnavarna.bg/34780-pristanishte-marina-dinevi-se-prevrashta-v-holivud/

Пристанище „Марина Диневи“, ще се превърне в българския Холивуд на 1 и 2 юни. Целият Хайлайф на България се събира, за да открие новите горещи парти точки на Българското Черноморие – луксозният бар „Ноти“, клуб „Планет“ и казино „Беладжио“.

Grand Season Opening In 2 Days

Началото ще бъде с  откриването на Пиано бар “ Ноти “ и новооткритото от световната верига – казина „Беладжио“ на пристанище Марина Диневи.

Програмата стартира на 1 юни от 21 30 ч. пред казиното шампанско, атракционна програма и снимки на червения килим. В 22 30 ч. партито се измества в култовия бар „Ноти“ под звуците на уникалното трио Петя, Стенли и Тони.

Grand Season Opening In 2 Days

Дрескода на събитието е златно и черно – типичен за стилистиката на Марина Диневи.

За резервации: 0884 005 999; 0895 429 123

Материалът Пристанище Марина Диневи се превръща в българския Холивуд е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Адвокатът на Уайнстийн със скандална версия, твърди, че...

https://petel.bg/Advokatat-na-Uaynstiyn-sas-skandalna-versiya--tvardi--che---__266850

Адвокатът на Харви Уайнстийн заяви, че клиентът му в продължение на 10 години е имал връзка с жена, обвинила го в изнасилване. Това предаде N...

Школа „Щастливо родителство“ започва в АГ болница – Варна

http://budnavarna.bg/34778-shkola-shtastlivo-roditelstvo-zapochva-v-ag-bolnitsa-varna/

В АГ–болницата във Варна започва акушерска школа „Щастливо родителство“, насочена към настоящи и бъдещи майки и татковци, научи BudnaVarna.bg.

Курсовете започват утре, 30 май, от 14:00 часа в учебна зала 1 в СБАГАЛ – Варна.

Дейността на акушерската школа ще бъде с фокус майчино и детско здраве. Тя ще бъде възможност за бъдещи и настоящи родители да получат ценна теоретична и практическа информация за бременността, раждането и отглеждането на бебето.

Сред темите, които ще се дискутират са различните видове раждане, първи грижи за новороденото – къпане, повиване, кърмене, хранене на новороденото, обезболяване на раждането, физиотерапия и раздвижване след оперативно раждане, документи при постъпване за раждане, ваксини, профилактика, инфекции и бременност, бременност и социално значими заболявания, ултразвуково проследяване на бременността, предимства и недостатъци на нормалното раждане и цезаровото сечение, връзка със семейството, сензитивно родителство, връзка майка – дете, привързаност родител – дете, социално бебе, подготовка за родителство и подкрепа за добро родителство, ранно детско развитие, семейно планиране, обучение за предпазване от нежелана бременност.

Лектори в курсовете за бъдещи майки и татковци ще бъдат утвърдени специалисти от СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, катедрата по акушерство и гинекология и катедрата по здравни грижи.

Форумът се организира от катедрата по акушерство и гинекология и катедрата по здравни грижи към ФОЗ на МУ– Варна.

Допълнителна информация и записвания, може да направите на тел: 052/677-283 и 0877773055

Материалът Школа „Щастливо родителство“ започва в АГ болница – Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

От днес започва акция „Кастрирай и върни“ в Аксаково

http://budnavarna.bg/34776-ot-dnes-zapochva-aktsiya-kastriraj-i-varni-v-aksakovo/

Започва кампания за превенция на популацията от бездомни кучета в гр. Аксаково, научи BudnaVarna.bg.

Кастрациите ще се извършват в напълно оборудвана мобилна клиника, разположена в близост до стадиона в гр. Аксаково. Те ще продължат до 8 юни.

Община Аксаково и фондация „Лъки Хънт“ апелират гражданите да се включват в тази инициатива, като по този начин ще помогнат за намаляването на бездомните кучета.

Повече информация може да получите на тел: 0882/877 870

Материалът От днес започва акция „Кастрирай и върни“ в Аксаково е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Удължават срока за подаване на проекти за инвестиционната програма на Община Варна

http://budnavarna.bg/34774-udalzhavat-sroka-za-podavane-na-proekti-za-investitsionnata-programa-na-obshtina-varna/

снимка: Будна Варна

Срокът за прием на фишове за проектни идеи по актуализиране на инвестиционната програма на Община Варна по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, ще бъде удължен. Това научи BudnaVarna.bg.

Предвид повишения интерес от страна на Сдружения на собствениците и подадените до момента заявления за интерес и финансова помощ (ЗИФП) за Енергийна ефективност (ЕЕ) на многофамилни жилищни сгради (МЖС), които да бъдат включени в индикативния списък на операциите на инвестиционната програма, се удължава до 28 юни.

Могат да бъдат подавани проектни идеи по инвестиционна програма; инвестиционни приоритети, по които съществува риск от непостигане на крайните цели до 2023 г.; социална инфраструктура – социални жилища, кризисни центрове, центрове за временно настаняване, приюти и центрове за работа с деца на улицата; енергийна ефективност в административните сгради; енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради и в студентски общежития.

Фишове могат да подават всички регистрирани или извършващи дейност на територията на община Варна, юредически лица/сдружения на собствениците (напр. Собственик/ползвател на сграда/инфраструктура, НПО, сдружения на собствениците, публични институции, организации, формални групи граждани и т.н.

Материалът Удължават срока за подаване на проекти за инвестиционната програма на Община Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Командващият на румънския флот идва във Варна

http://budnavarna.bg/34771-komandvashtiyat-na-rumanskiya-flot-idva-vav-varna/

От 30 май до 1 юни на посещение на българския флот ще бъде началникът на Щаба на ВМС на Румъния вицеадмирал Александру Мършу, научи Moreto.net.

В 9,30 ч. утре вицеадмирал Мършу ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили, познат на варненци като Адмиралтейството.

Българските Военноморски сили участват като съорганизатори на курс по морска сигурност под наслов „Предизвикателства пред сигурността в морските зони на ЕС“, който се провежда във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Форумът е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в рамките на 4 дни – до 1 юни. Целта на курса е военнослужещи и цивилни служители от държавите-членки на ЕС да повишат познанията си по морската стратегия за сигурност на ЕС.

В откриването на международния форум участва и зам.-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Пред участниците бяха представени част от географските особености на България и културно-историческото наследство на страната. Флотилен адмирал Пенев изнесе лекция на тема „Военноморските сили като подходящ инструмент за борба с хибридните заплахи във морското пространство”.

Материалът Командващият на румънския флот идва във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Задържаха няколко младежи с наркотици

http://budnavarna.bg/34769-zadarzhaha-nyakolko-mladezhi-s-narkotitsi/

снимка: Будна Варна

На открит паркинг на голям търговски обект на ул. „А. Сахаров“ е извършена полицейска проверка на автомобил и три лица в него – на 30 г., от Белослав, на 27 г., от Провадия и на 28 г. от Провадия, при което единият мъж от Провадия доброволно предава полиетиленово пликче с кристално вещество.

Това съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

Лицата са задържани за срок до 24 ч., направената експертна справка установява, че веществото е наркотик – амфетамино производно с тегло под 1 гр., образувана е преписка, след отпадане на основанието за задържане лицата са освободени.

В жк „Младост“ във Варна до бл. 150 е извършена полицейска проверка на автомобил с водач на 27 г., който доброволно предава пликче с кристално вещество.

Лицето е задържано за срок до 24 ч., направената експертна справка установява, че веществото е наркотик – амфетамино производно с тегло под 1 гр., образувана е преписка, след отпадане на основанието за задържане лицето е освободено.

До бл. 407 в жк „Вл. Варненчик“ е извършена полицейска проверка на мъж на 22 г., който предава доброволно 7 специфични топчета, съдържащи суха тревиста маса и 13 пакетчета, съдържащи бяло кристално вещество.

Лицето е задържано за срок до 24 ч., направената експертна справка установява, че веществата са наркотици – марихуана с общо тегло 2,1 гр. и амфетамино производно с тегло под 1 гр., образувана е преписка, след отпадане на основанието за задържане лицето е освободено.

На ул. „Кракра“ “ е извършена полицейска проверка на мъж на 30 г., който предава доброволно саморъчно свита цигара, съдържаща суха тревиста маса.

Лицето е задържано за срок до 24 ч., направената експертна справка установява, че веществото е наркотик – марихуана с общо тегло под 1 гр., образувана е преписка, след отпадане на основанието за задържане лицето е освободено.

На ул. „Проф. К. Попов“ е извършена полицейска проверка на мъж на 45 г., осъждан, от Варна, който доброволно предава 2 пликчета с кафяво прахообразно вещество.

Лицето е задържано за срок до 24 ч., направената експертна справка установява, че веществото е наркотик – хероин с общо тегло под 1 гр., образувано е бързо полицейско производство, материалите по случая са докладвани на прокурор пи РП- Варна, след отпадане на основанието за задържане лицето е освободено.

Материалът Задържаха няколко младежи с наркотици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Горя двор в рибарско селище „Зл. пясъци“

http://budnavarna.bg/34767-gorya-dvor-v-ribarsko-selishte-zl-pyasatsi/

снимка: Будна Варна

Пожар в двор, находящ се в рибарското селище „Зл. пясъци“ е избухнал вчера, научи BudnaVarna.bg.

На място са изпратени 3 ППА, които са погасили пожара.

Предполагаема причина за пожара е небрежност при боравене с откри огън, работи се по установяването на точната причина.

През последното денонощие на територията на област Варна е гасен 1 пожар в суха трева, при които няма нанесени материални щети.

Материалът Горя двор в рибарско селище „Зл. пясъци“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Талантливата Лиляна Георгиева вярва, че ще се върне по-силна след скандала в атлетиката

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3186860_talantlivata_liliana_georgieva_viarva_che_shte_se/?ref=rss


Талантливата българска лекоатлетка Лиляна Георгиева е уверена, че скандалът, в чиято основа попадна, ще ѝ помогне да стане по-мотивирана и силна. Сребърната медалистка на 1500 м от европейското за девойки ще пропусне целия сезон заради напрежение, породено от желанието ѝ да смени клуба си.<br /><br />През зимата тя поиска да се раздели с досегашния си клуб "Тракия" (Пловдив) и да премине в "Актив 2013". Председателят на "Тракия" Лиляна Томова заяви, че...

Препоръчваме ви: 'На ръба' в Народен театър 'Иван Вазов'

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-na-raba-v-naroden-teatar-ivan-vazov-681608.html

Днес от 19 часа в Голямата зала на народен театър „Иван Вазов” ще можете да се насладите на спектакъла „На ръба”.

В него е ползвано произведението „Плачеш ли?” от репертоара на група „Ревю” с композитор Васил Гюров.

„На ръба” е една емоционална, обща импровизация, за онова, което се случва в България. Нещо като реквием за държавата България, реквием за един народ, който си отива, който се стопява. Народ, който достойно и гордо съществува на този свят хиляда и триста години, но който не успя да устои на бруталните, алчни, безмилостни колизии на съвременната „демокрация” и на собствените си низостни слабости и противоречия. Българската нация си заминава. Превърнали сме се в население, което едва оцелява в циничните условия на някаква фашистка, финансова общност, нарекла себе си – Европейска, която и пет пари не дава дали има, или няма такъв народ.

Вижте и останалите ни предложения за интересни събития за днешния ден:

Кино

Днес от 19:00 часа в кино Люмиер Лидл ще се прожектира филмът "Скъпо посланико", част от Седмицата на испанското и иберо-американското. 

Базиран на действителни събития, филмът разказва историята на бразилския посланик в Париж, Луиз де СоузаДантас, който по време на Втората световна война се противопоставя на заповедите на бразилското правителство, първоначално симпатизиращо на нацистите, за да спаси живота на повече от хиляда души, предимно евреи, преследвани от нацисткия режим. Историята се води от разкази на очевидците оцелели от Холокоста, на които той е издал визи, с непубликувани кадри от Втората световна война.

Повече информация за прожекцията може да намерите ТУК

Без ток във Варна – 30 май 2018

http://budnavarna.bg/34765-bez-tok-vav-varna-30-maj-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 30 май – сряда, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Ангел Главчев“, част от ул. „Мария Бацарова“, ул. „Младежка“, м-ст „Дъбравата“, част от ул. „Найден Райков“, част от ул. „Полк. Милко Железов“, част от ул. „Сава Геренов“, част от ул. „Св. Теодор Стратилат“, част от ул. „Цар Борис III“, част от ул. „Морска звезда“.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Албатрос“, част от ул. „Гларус“, част от ул. „Делфин“, част от ул. „Евксиноград“, част от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ , част от ул. „Черно море“, местност „Дели Сава“.

– от 09:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Добрева чешма.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – местност Боровец – Юг и местност Ракитника.

– от 09:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Манастирски рид, в района на база ЕНЕРГО-1.

– от 08:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Ален мак в района на хотел „Детелина“.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна – ул. Кракра, вх.1, 3; бул. Христо Ботев 18, вх. 1, 3, 5, 7.

– от 13:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – ул. “Свобода“ № 1, 3, 5, 7; ул. “Доброволци“ № 1, 3, 5, 7, 9, 11, 8, 13, 15, 17, 27.

Материалът Без ток във Варна – 30 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Подписан е Лондонският мирен договор

https://www.actualno.com/chronicles/podpisan-e-londonskijat-miren-dogovor-news_676756.html

Лондонският мирен договор от 17 май (30 май по нов стил) 1913 година е договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912-1913). Претърпяла поражение във войната, Османска империя е принудена да отстъпи на съюзниците почти всичките си балкански владения (в т. ч. Македония, Албания, Епир, Косово, Санджак, Беломорска и Одринска Тракия). Договорът урежда създаването на албанска държав

Времето във Варна – 30 май 2018

http://budnavarna.bg/34763-vremeto-vav-varna-30-maj-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 20-22°. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

През нощта ще е предимно ясно, утре – слънчево, с разкъсана висока облачност. След обяд над планините ще се развие купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и слабо ще се понижи.

Над планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 11°.

Материалът Времето във Варна – 30 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бабченко часове преди екзекуцията: Преди 4 години щях да загина

https://frognews.bg/novini/babchenko-chasove-predi-bade-ubit-predi-4-godini-shtiah-zagina.html

Преди четири години генерал Кулчитски не ме взе на този вертолет. Поради излишен товар нямаше място. Претовареното вертолетче едва се отдели от земята, като почти закачи с колесника си ограничителната колона и отлетя за Карачун. Два часа след тази снимка го свалиха. Загинаха 14 човека, а на мен ми провървя. Получава се втори рожден ден за мен.

30 май - подписан е Лондонският мирен договор

https://offnews.bg//na-tozi-den/30-maj-podpisan-e-londonskiat-miren-dogovor-681597.html

Лондонският мирен договор от 17 май (30 май по нов стил) 1913 година е договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912 – 1913).

Претърпяла поражение във войната, Османска империя е принудена да отстъпи на съюзниците почти всичките си балкански владения (в т. ч. Македония, Албания, Епир, Косово, Санджак, Беломорска и Одринска Тракия).

Договорът урежда създаването на албанска държава. Споровете между България, Сърбия и Гърция за подялбата на Македония остават нерешени и това води до избухването на Междусъюзническата война (юни 1913).

Вижте повече от "Българска история" - Лондонският мирен договор — на крачка от националния идеал

ЕК предложи нови правила за ограничаване

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=328594

70% от отпадъците в океана са от пластмаса. © Shutterstock / Rich Carey / WWFПредложенията на комисията ще бъдат внесени за приемане в Европейския парламент и Съвета Европа за приемане. Целта е останалите институции да разгледат приоритетно текстовете и да приемат правилата за ограничаване на 10 групи пластмасови продукти за еднократна употреба преди европейските избори през май 2019 г. Инициативата е част от изпълнението на ангажиментите, поети чрез Европейската стратегия за пластмасите. Тя трябва да осигури справянето с разточителната употреба на пластмаси и с пластмасовите отпадъци чрез законодателни действия.

Според WWF предложението е важна стъпка в правилна посока. Но за да се осъществи, то трябва да работи отвъд институциите на ЕС - с адаптиране и приемане на строги и ясни мерки на национално ниво. Трябва също да се включат и други, специфични, национални групи от продукти.

Предложението обхваща пластмасови изделия за еднократна употреба, които варират от контейнери и чаши за храна до изделия за лична хигиена, като ги забраняват, както в случая на сламки и прибори за хранене, или намаляват употребата им, както в случая на контейнери за храни и чаши за напитки. Освен това се въвеждат мерки за повишаване на осведомеността на потребителите относно въздействието върху околната среда на пластмасите за еднократна употреба и се разширява отговорността на производителите да поемат разходите за управление на отпадъците и почистване на морските отпадъци.

Разочароващо е обаче, че изгубеното риболовно оборудване не е обхванато в достатъчна степен от предложението на Комисията. Добър сигнал е, че производителите на риболовни мрежи вече ще трябва да покриват разходите за събиране на стари мрежи, доставени в пристанищните съоръжения. Но засега са предложени само ограничени мерки относно осведомеността на потребителите относно повторната употреба, възможностите за управление на отпадъците и въздействието на морските отпадъци, за да се ограничи количеството на изоставените мрежи в морето. Обикновените действия, като ясното етикетиране на риболовните принадлежности, биха могли да имат значително въздействие върху намаляването на изгубените риболовни съоръжения, като в същото време помагат за предотвратяване на незаконния риболов, тъй като собствениците на риболовните съоръжения могат да бъдат държани отговорни.

Саманта Бърджес, ръководител на отдел Морски политики за Европейския офис на WWF коментира: Въпреки стъпката в правилна посока, пластмасата в нашия океан е глобален проблем, който изисква глобално решение. Насърчаваме ЕС и неговите държави-членки да подкрепят процеса на ООН за премахване на изхвърлянето на пластмаси в океана и да подкрепят приемането на "Парижко споразумение" за световния океан.

WWF настоятелно приканва Европейския парламент и Съвета да повишат амбициите си, да наложат по-ясни цели за превенция и намаляване на отпадъците, за да осигурят равнопоставеност в целия ЕС и да включат допълнителни мерки за намаляване на пластмасовите продукти в  риболовните дейности. Стъпките, предприети в Европейския съюз, ще проправят пътя на други държави в посока на намаляване на замърсяването на океаните и моретата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване