Френските власти евакуират голям мигрантски лагер в Париж (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888855

Френските власти евакуират голям мигрантски лагер в Париж (Видео)Полицията започна днес да разтурва най-големия незаконен мигрантски лагер в Париж, предава БТА. В лагера "Миленер" в североизточната част на френската столица живеят около 1500-2000 души. Мигрантите, предимно от Африка, ще бъдат преместени в 20 центъра в района на Париж, каза вътрешният министър Жерар Колон.

Австрия постави под въпрос свободното движение в ЕС

https://www.vesti.bg/sviat/avstriia-postavi-pod-vypros-svobodnoto-dvizhenie-v-es-6082863

Има добре квалифицирани хора, които печелят твърде много, но са обречени на безработица, защото са заместени от по-евтини работници, заяви коалиционен лидер

Диабетиците в Русия са чуждестранни агенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=375072

Диабетиците в Русия са чуждестранни агенти. В тази парадоксална ситуация се оказа фондация от град Саратов, разкрива в. "Новая газата". Директорката на организацията Лариса Саигина заяви, че ще обжалва решението. Според властите обаче ръководената от нея фондация е получила пари от чуждестранни фармацевтични компании.

Лавров за обвиненията от Киев: Продължават своя русофобски курс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888850

Лавров за обвиненията от Киев: Продължават своя русофобски курсУкраинските власти продължават своя курс към русофобия - така руският външен министър Сергей Лавров коментира днес прозвучалите от Киев обвинения срещу тайните служби на Русия, че са замесени в убийството на руския журналист Аркадий Бабченко вчера в столицата на Украйна, предаде ТАСС. "Поредната трагедия в Киев - Аркадий Бабченко бе убит във входа

Родители на деца с увреждания протестират с палатков лагер пред НС на 1 юни

https://www.actualno.com/society/roditeli-na-deca-s-uvrejdanija-protestirat-s-palatkov-lager-pred-ns-na-1-uni-news_677069.html

Родители на деца с увреждания излизат на нов протест пред Народното събрание на 1 юни. "Днес, когато се говори за промяна в политиките насочени към децата и възрастните с увреждания, но не усещаме и виждаме промяна в нагласите на власта, е време да заявим отново „Системата ни/ги убива. Десетки деца, родители и хора с увреждания ще участват в „Палатков лагер – Сиситемата ни/ги убива“ от 1 юни 2018 г.", заявяват организаторите. Инициатива срещу

Палестинските групировки в Газа казват, че са договорили спиране на огъня с Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888853

Палестинските групировки в Газа казват, 
че са договорили спиране на огъня с ИзраелВ ивицата Газа е договорено спиране на огъня за слагане на край на най-ожесточената конфронтация между Израел и палестинските въоръжени групировки след войната през 2014 година. Това каза днес в комюнике Халил ал Хая, заместник-ръководител на ислямисткото движение Хамас, цитиран от Франс прес. Групировката "Ислямски джихад" каза,

Корнелия Нинова: Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът Борисов

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-luzhe-1575798.html

/КРОСС/ „Предупреждаваме ви, че отсега нататък- не три пъти, един път, ако кажете, че „БСП за България" лъже, ще ви напомня следния факт - на 17.05.2018г, българският съд реши: "Осъжда Бойко Методиев Борисов за отправяне на неверни твърдения". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. "Следователно, единственият, официално признат от българския съд лъжец, е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Методиев Борисов", заключи тя по повод обвинения на ГЕРБ, че БСП лъже за фалшификации на изборите в Галиче.  

Текст от "банковия" закон на Пеевски и ДПС отива в Костититуционния съд

http://clubz.bg/68487-tekst_ot_bankoviq_zakon_na_peevski_i_dps_otiva_v_kostititucionniq_syd

Текст от промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев и приети с гласовете на ГЕРБ, отива в Конституционния съд. Жалбата е срещу разпоредбата, която позволява поправките да са в сила със задна дата заради случая КТБ. Атакуваният параграф 8 дава възможност за разваляне на цесии и сделки със задна дата.

Искането въпросният текст от закона да бъде обявен за противоконституционен е одобрено от общото събрание на Търговската колегия на Върховния касационен съд. Атакуваният пред КС текст беше и най-оспорваният от законопроекта на Пеевски, Цонев и Хамид още когато поправките се разглеждаха от парламента. И депутати от БСП, и юристи още тогава алармираха, че част от разпоредбите са в противоречие с основния закон. 

Законопроектът бе внесен през октомври м.г, а влезе в сила през март тази година окончателно. Преди това президентът Румен Радев наложи вето и един от мотивите бе именно ретроактивността на законопроекта. Закономерно - Народното събрание отхвърли ветото на "банковия" закон, който бе рекламиран от вноситетите си като механизъм "срещу повторното ограбване на активите на КТБ".

Въпреки че имаше намек за противоконституционност на текста и в мотивите на държавния глава, от "Дондуков" 2 не последва сезиране на Конституционния съд. Сега тази работа свършиха магистратите от ВКС. 

Ето и цялото съобщение на Върховния касационен съд:

Търговската колегия на ВКС сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на норма от ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност (ДВ, бр. 22/2018 г.)

Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) отправи до Конституционния съд на Република България (КС) искане за обявяване противоконституционност на § 8 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за банковата несъстоятелност (ДВ, бр. 22/13.03.2018 г.) в частта, с която се придава обратно действие на чл. 59, ал. 5 и 6 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), като противоречащ на чл. 4, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 17, ал. 1 и чл. 121, ал. 1 от Конституцията на Република България (КРБ).

Решението за отправяне на искането до КС е взето от Общото събрание на Търговската колегия (ОСТК) по Протокол № 29/25.04.2018 г., като от присъстващите 20 върховни съдии „за“ са гласували 14, а 6 са гласували „против“.

В искането се посочва, че предвиденото обратно действие в § 8 от ЗИД на ЗБН е противоконституционно в частта, свързана с чл. 59, ал. 5 и 6 от ЗБН, тъй като: 1. Накърнява придобитите права, поради придаденото обратно действие на регулираща ги материалноправна норма, без изменението на закона да е обусловено от защита на важен обществен интерес, не е налице нито неотложна необходимост от такова изменение, нито промяната е съразмерна за страните по материалното правоотношение; 2. Чрез обратното действие се създават два успоредни режима, единият облекчава, а другият затруднява положението на всяка от страните по делата (в зависимост от процесуалното й качество), с което се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност; 3. Нарушено е изискването за правова държава в материалноправен смисъл, а именно законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост. 

Разпоредбата на § 8 гласи: „Чл. 59, ал. 5, 6 и 7 се прилагат от 20.06.2014 г.“. С чл. 59 от ЗБН се регламентират редът и условията, при които кредитор в производството по банкова несъстоятелност може да извърши прихващане (на вземането си) със свое задължение към банката. В редакцията на ал. 5 преди оспорваното изменение законодателят е регламентирал прогласяването за недействително eх lege спрямо кредиторите на несъстоятелността всяко прихващане, независимо от това кога са възникнали насрещните задължения, в случаите, когато то е извършено от кредитор или от банката: а) след началната дата на неплатежоспособност; б) след датата на поставяне на банката под специален надзор при условията на Закона за кредитните институции (ЗКИ), включващ наложена мярка по чл. 116, ал. 2, т. 2  от ЗКИ (спиране за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията й), ако тази дата предшества датата по т. 1. Алинея 6 регламентира отлагане на действието на прогласеното за недействително на основание предходната алинея прихващане до изпълнение на окончателната сметка за разпределение с оглед залегналото в ал. 5 условие за действителност за частта от вземането, която кредиторът би получил при разпределение на осребреното имущество.

С приемането на § 8 от ЗИД на ЗБН законодателят е придал обратно действие към 20.06.2014 г. на предвидените в чл. 59, ал. 5 от ЗБН основания за относителна недействителност ex lege на извършени от кредитори на банката или от самата банка прихващания. Същевременно с § 3 е изменен чл. 62, ал. 1 от ЗБН, като е продължен срокът за предявяването на исковете от 2-годишен на 5-годишен. В искането до КС пише: „В резултат на тези изменения в уредбата следва, че е предоставена възможност на синдика, Фонда или на кредитор с конкурентно вземане да предявят искове за прогласяване за недействителни по отношение на кредиторите на масата на несъстоятелността на прихващания, при които кредитор на банката е погасил през периода 20.06.2014 – 28.11.2014 г. свои задължения към нея чрез прихващане със свое насрещно вземане. Последицата от уважаване на такива искове би била, че спрямо кредиторите на масата на несъстоятелността и спрямо синдиците на банката прихващането би се считало за нестанало. В тази хипотеза вземането на банката спрямо кредитора би възобновило съществуването си и би станало незабавно изискуемо. Същевременно обаче вземането на кредитора към банката, което е било прихванато, не би било възобновено. Нещо повече, то би се считало за погасено съгласно чл. 110, ал. 1 от ЗБН, поради непредявяването му по реда и в сроковете на чл. 63 и сл. от ЗБН. То не е било предявено, предвид зачетеното от кредитора погасително действие на прихващането.“ Според ОСТК по силата на придаденото обратно действие с § 8 от ПЗР на ЗБН кредиторът на банката със заявено за прихващане и вече прихванато и погасено вземане, би се превърнал в неин длъжник, без да има възможност да реализира своето вземане в това или което и да е друго производство.

Върховните съдии са категорични, че с приемането на оспорената норма законодателят е преуредил приключени към момента на изменение на закона правоотношения (същинска ретроактивност), която, както многократно е имал случай да посочи КС, е в разрез с принципа на чл. 4, ал. 1 от КРБ, въвеждащ противоконституционност на правни норми, нарушаващи правната сигурност, погасяващи придобити права и рушащи доверието в правната система.

В искането до КС се напомня, че съгласно чл. 121, ал. 1 от КРБ съдилищата осигуряват равенство и условия за състезателност на страните в съдебния процес, а производството по делата – установяването на истината. В мотивите на ОСТК пише: „Защитата на правната сигурност и равенството на правата на страните е не само конституционен принцип, залегнал в чл. 6, ал. 2 от Конституцията, а и основен принцип на практиката на СЕС. В случая, преуреждането (ex tunc) на завареното материално правоотношение влошава правното положение на едната от страните по него и създава права за другата. За едната страна реализирането на материалното й право (прогласеното за непогасено вземане) с изменението на чл. 62, ал. 1 от ЗБН с § 3 от ПЗР на ЗИД на ЗБН е предоставена и допълнителна процесуална възможност да стори това, чрез продължаване на срока. Същевременно, за насрещната страна по материалното правоотношение се преклудира възможността за реализация на вземането в производството по несъстоятелност, тъй като липсва симетрична промяна в сроковете за предявяване на вземанията. Не само това, преклудира се и възможността на тази страна да предяви вземането си в друго съдебно производство.“ Равенството на страните в производството по дела означава най-малкото насрещните страни в производството да разполагат с равен набор средства и възможности за постигане на изгоден за всяка от тях резултат. С приемането на атакуваната норма това равновесие е явно нарушено в полза на една от страните, доколкото постигането на специфичните за нея задачи и цели в производството се облекчава.

В искането пише още, че в резултат на изместването назад във времето на действието на критериите за недействителност, тези от кредиторите, които, разчитайки на погасителния ефект на действително прихващане, не са предявили вземането си по реда и в сроковете на чл. 63 и сл. от ЗБН, губят правото си на собственост върху него, без възможност за защитата му по друг ред. Това е в противоречие както с принципите на правовата и демократична държава, залегнали в преамбюла на КРБ, така и с чл. 17, ал. 1 от нея („правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона“).
Пълният текст на искането до Конституционния съд е публикуван в страницата на ВКС в интернет.

Побойник, крадец, наркоман и убиец е профилът на нападателя в Лиеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888847

Побойник, крадец, наркоман и убиец е профилът на нападателя в ЛиежБенжамен Ерман (36 г.), който вчера застреля трима души в белгийския град Лиеж, е имал постоянни проблеми със спазването на законите, съобщават местни медии. Цитирани са данни, според които още непълнолетен той е бил зависим от хероин, биел се е без повод, участвал е във въоръжени обири. Ерман многократно е бил задържан и осъждан,

19 часа в небето: Най-дългата авиолиния стартира през октомври

https://offnews.bg//ikonomika/19-chasa-v-nebeto-naj-dalgata-aviolinia-startira-prez-oktomvri-681632.html

Сингапурските авиолинии ще пуснат най-дългия директен търговски полет през октомври т. г., съобщи Ройтерс. 

Дестинацията, която ще счупи досегашния рекорд (дестинацията Доха, Катар - Оукланд, Австралия), е от Сингапур до летище Нюарк, Ню Джърси. Прелитането на разстоянието от 15 329 километра ще продължава близо 19 часа. 

Идеята на свръхдългите полети е авиокомпаниите да спестяват от авиотакси за междинните кацания.

Дестинацията рекордьор ще се обслужва от самолети A350-900ULR, енергийно ефективна модификация на модела на Еърбъс.

Австралийската авиокомпания Qantas също подготвя поръчка на A350-900ULR или на 777X на "Боинг", за да предложи директен полет от Лондон до Сидни през 2022 година. Този маршрут е още по-дълъг - 17 038 километра. 

Република Северна Македония - последен вариант в спора за името

https://offnews.bg//sviat/republika-severna-makedonia-posleden-variant-v-spora-za-imeto-681636.html

"Република северна Македония" е най-вероятното име, за което двамата външни министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс са се договорили при последната си среща.

Това съобщава македонската телевизия "Телма", цитирана от БГНЕС.

Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор между двамата. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението.

Дипломатическите източници твърдят пред "Телма", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име. "Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС", подчертава "Телма".

Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство. След това на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация. 

САЩ налагат мита върху китайски стоки за 50 млрд. долара още през юни

http://econ.bg/Новини/САЩ-налагат-мита-върху-китайски-стоки-за-50-млрд-долара-още-през-юни_l.a_i.762083_at.1.html

Mитaтa зa Kитaй oтнoвo ca в днeвния peд. Bъв втopниĸ Бeлият дoм cъoбщи, чe aдминиcтpaциятa щe пpoдължи пo пpeдлoжeниeтo зa въвeждaнeтo нa 25% нaлoг...

Дядо взе пари назаем, за да ги даде на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888778

Дядо взе пари назаем, за да ги даде на телефонни измамници2900 лв. били предадени на телефонни измамници от 80-годишен кърджалиец. На 28 май на домашния телефон на възрастния човек позвънил мъж, който поискал от него пари за покупка на радиатори. Измамникът му обяснил, така ще помогне на своя племенник за осъществяване на сделка. Тъй като не разполагал с поисканата сума, кърджалиецът взел 2000 лв.

43-годишен благоевградчанин изчака да се стъмни и задигна...

http://www.struma.com/krimi/43-godishen-blagoevgradchanin-izchaka-da-se-stumni-i-zadigna_134877/

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан Б. А. /43г. / от гр. Благоевград. Около 21:30 часа на 29.05.2018г., същият е извършил кражба на кабел от водонапорна кула, находяща се до жп прелез в гр. Благоевград. По случая е образувано бързо производство.

Р. Митева

Горчива победа за Южна Европа: Кой печели и кой губи от плановете за кохезионните фондове (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/05/30/3186956_gorchiva_pobeda_za_jujna_evropa_koi_pecheli_i_koi_gubi/?ref=rss


Европейската комисия публикува във вторник дългосрочните си планове за кохезионната политика – парите и програмите, целящи намаляване на регионалните различия в блока, пише "Политико".<br /><br />Това финансиране съставлява около една трета от сегашния седемгодишен бюджет на съюза. В някои страни политиката има огромен ефект. В Полша например над 60% от публичните инвестиции между 2015 и 2017 г. идват именно от кохезионните еврофондове.<br /><br />С излизането...

Внимавайте! Нови жертви на телефонни измамници в Пиринско

http://www.struma.com/krimi/vnimavaite-novi-jertvi-na-telefonni-izmamnici-v-pirinsko_134876/

На 29.05.2018г. в РУ-Петрич е получен сигнал от 65-годишна жена от гр.Петрич за това, че около 19:00 часа на 28.05.2018г. й е нанесена щета на приблизителна стойност около 1 000 лв., след като е въведена в заблуждение, че съдейства на полицейски служители за задържане на телефонни измамници. За случая е уведомена РП-Петрич.

За времето от 14:00 часа до 16:45 часа на 29.05.2018г., 74-годишна жена от гр.Благоевград е въведена в заблуждение, че съдейства на полицията за залавяне на...

Продължава

Интересни събития и места във Варна, които можем да посетим с децата на 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375042

Разнообразни и вълнуващи за децата събития ще има през целия петък, 1 юни, във Варна, обобщава Moreto.net. Работилнички и арт ателиета, цирк, детска опера и театър, кино, куклен театър - това са само част от проявите за Световния ден на детето, които проследихме за вас.

И руският парламент иска да изслуша Зукърбърг

https://www.actualno.com/sciencelogy/i-ruskijat-parlament-iska-da-izslusha-zukyrbyrg-news_677066.html

Горната камара на руския парламент (Съвет на федерацията) официално отправи покана към съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг да дойде на изслушване на някое от заседанията ѝ. Това беше потвърдено от председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко пред ТАСС. Всъщност предложението Зукърбърг да отиде в Русия е на сенатор Антон Беляев. За разлика от изслушванията на съоснователя на Facebook в Конгреса на САЩ и в Европейския парламент, това предложение не касае скандала “Cambr

Кренвиршите вече ще са с поне 75% месо

https://www.mediapool.bg/krenvirshite-veche-shte-sa-s-pone-75-meso-news279648.html

За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя. До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по- добро качество на продуктите. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред бТВ. "Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", обясни Порожанов. Той посочи, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново - от преди няколко години. Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той. Порожанов обясни, че новата наредба трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия. Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. До месец ще влезе в сила и забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло. Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се обявяват като "имитиращи продукти". Занапред обаче преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологиив едно и също предприятие. Избралите да влагат растително масло няма да се наричат "млекопреработвателни предприятия", каза Порожанов. Министерството на земеделието води преговори с големите търговски вериги по проблема с вносните храни, които са с различен състав от тези в Западна Европа, но се продават по-скъпо в България, съобщи още Порожанов. Предстои подписването на меморандум, с който "да урегулираме принципно тези теми", каза той. Даде пример с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия. По думите му това "не е препоръчително", макар че има обяснение в по-големите логистични разходи и по-малкия пазар.

Общински съвет - Банско одобри предаването на публичните ВиК активи за управление от Асоциацията по В и К

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtinski-suvet-bansko-odobri-predavaneto-na-publichnite-vik-aktivi_134875/

На проведеното заседание на Общински съвет Банско, бе взето решение за предаване на публичните В и К активи, собственост на община Банско, за управление от Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от „В и К – Благоевград” ЕООД. В изпълнение на разпоредбите на Закона за водите, асоциацията обединява активите на всички общини, а „В и К – Благоевград” ЕООД оперира с тях.

Съветниците одобриха закупуването на дрегер апарат за нуждите на...

Продължава

Запалиха плажен капан в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888766

Запалиха плажен капан в БургасЕдно от заведенията на Северния плаж в Бургас, популярно като "Адам и Ева", е било подпалено тази нощ. Пламъците са тръгнали от покрива, сигнал за инцидента е получен около час след полунощ, казаха от пожарната. По първоначални данни става дума за умишлен палеж.  Това е поредния палеж на заведението през последните 3-4 години, припомнят запознати.

Българите в Косово поискаха официалното им признаване за малцинство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187014_bulgarite_v_kosovo_poiskaha_oficialnoto_im_priznavane/?ref=rss


Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната. Те настояват за официално признаване на българската общност. Петицията е подписана основно от живеещи в районите на областите Гора и Жупа, които се намират в южната част на Косово, съобщиха от пресцентъра на евродепутата Андрей Ковачев, който се срещна с премиера на страната Рамуш Харадинай и с председателя на парламента Кадри Весели.<br /><br /><br />Документът беше официално представен...

Бойко Борисов пристигна в Москва

https://dnes.dir.bg/politika/boyko-borisov-pristigna-v-moskva

Заедно с него в руската столица са вицепремиер и още четирима министри

БСП иска изслушване на вътрешния министър в парламента заради изборите в Галиче

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/30/3187007_bsp_iska_izslushvane_na_vutreshniia_ministur_v/?ref=rss


БСП иска изслушване на вътрешния министър Валентин Радев в парламента заради частичните местни избори в селата Галиче и Беден, на резултатите от които иска касиране. Във вторник социалистите внесоха в прокуратурата седем сигнала за нарушения в изборния ден. От "Позитано" 20 твърдят, че бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е звънял от затвора на хора от селото, за да ръководи изборния процес. Сред сигналите е и информация за дописвани избиратели.<br /><br />"Вече близо...

Папуа-Нова Гвинея спира достъпа до „Фейсбук” за месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888790

Папуа-Нова Гвинея спира достъпа до „Фейсбук” за месецНе всички държави приемат извиненията на Марк Зукърбърг в последните месеци. Папуа-Нова Гвинея спира достъпа до „Фейсбук” за месец. Страната иска да оцени предимствата и недостатъците на социалната мрежа за гражданите си, най-вече в сферите порнография и фалшиви профили, съобщава технологичният сайт „Машабъл”.

Зарков: На местните избори догодина Галиче ще е повсеместно

http://www.cross.bg/izbori-gerb-izborniya-1575797.html

/КРОСС/ Мълчанието е избор в полза на ГЕРБ и на Чоков Декларация на ПГ на „БСП за България" Вече близо тридесет години в България редовно се провеждат избори. И вече трето десетилетие процъфтяват порочните практики на „купен", „контролиран" и „корпоративен" вот. Професионални изборджии брокерстват с гласове, кметове и областни управители се ангажират с конкретни резултати, работодатели провеждат изборни оперативки и профилактики на своите работници - и това, вече не прави впечатление на никого. Гочоолу, Дочоолу и Данчо Харсъзина се институционализираха в официални победители, защото според естествено наложилата се терминология в България, избори не се печелят - на избори се бие. Това има своите конкретни измерения. Изборният процес е делегитимиран. Изборните резултати са изкривени. Гражданите са все по-отчуждени от политическия живот на страната. Все по-малко от тях намират смисъл да гласуват и все по-ниско е доверието в представителните институции. И докато на национални избори присъствието на международни наблюдатели, на множество неправителствени организации и големият брой застъпници- омекотява тази практика и прави по-малко възможни мащабни машинации, то местните избори, особено в по-малките населени места, често биват изцяло опорочени. Показателни в този аспект бяха проведените през изминалата неделя, частични местни избори в селата Беден, обл. Смолян и Галиче, обл. Видин

/Видео/ Внимание, критична улица в Благоевград, има и други…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

Една от най-критичните и трудни улици за преминаване в Благоевград е „Братя Миладинови“, която започва от входа на болницата и продължава нагоре. Това сигнализираха наши читатели. На за първи път получаваме читателско писмо за това място. Ситуацията е следната в работен ден улицата е препълнена с паркирани автомобили на тротоара и на самото пътно платно. Ако идваш отдолу, а отгоре идва кола, един от водачите трябва да се качи на тротоара, ако има място естествено, за да се разминете.

Ето какво ни пишат: „Разбирам, че това не е синия зона и всички тичат да паркират там, но разминаването с други коли е на косъм. Толкова ли не може да се направи една реорганизация на движението, улицата да бъде еднопосочна да се влиза само отдолу. Това е ад за преминаващите по улицата, както и за живеещите. Някой ще помисли да го направи, за да може да се облекчи поне малко преминаването“, допълва читателят.

Заснехме мястото, което до обяд е пълно с коли. Във видеото ясно се вижда как става разминаването.Идвайки отдолу лек автомобил трябва да се размине с товарен пикап. Естествено мястото е тясно и пикапа се качва на тротоара, като търси място да отбие, където няма паркирана кола, защото от страна на болницата от долу до горе е пълно с коли. Това се случва ежедневно в делнични дни.
ИА Региона поема инициативата да покаже всички критични улици в Благоевград!!!


Материалът /Видео/ Внимание, критична улица в Благоевград, има и други… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В депутатски спор за самолетите: 'Политиците започнаха да си сменят пола'

https://offnews.bg//politika/v-deputatski-spor-za-samoletite-polititcite-zapochnaha-da-si-smeniat-681627.html

"Воля" и "Обединените патриоти" си размениха остри реплики по време на днешното пленарно заседание. Поводът беше искането на Веселин Марешки да бъде наложен мораториум въхру сделките за модернизация на армията.

Лидерът на "Воля" отново обясни, че с купуването на "няколко самолета ще бъдат откраднати за ден 6 млн. лева и то само с един подпис". Марешки заяви, че модернизацията на армията трябва да бъде спряна, докато "не се оправят всички проблеми в държавата".

България е изправена пред грабеж в пъти по-голям от този, който не сме се излекували - КТБ. Такъв грабеж може да бъде направен само от глупост, от страх или от корупция. Не мисля, че министър Красимир Каракачанов е глупак, остава страхът или корупцията", каза той. 

В отговор "Обединените патриоти", от чиято квота Каракачанов е министър и вицепремиер, обявиха, че Марешки е артист, който се опитва да прави "доста пируети в политиеското пространсто".

"Покрай джендър идеологията политиците започнаха да си сменят не само пола, но и убежденията и предизборните програми", каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, подчертавайки, че мотернизацията на армията е била част от предизборните обещания на "Воля".

Според Веселинов умишлено се пренебрегват "усилията на настоящото правителство и в частност на вицепремиера Красимир Каракачанов".

"Въпросът за превъоръжаването е въпрос за национална сигурност и на национална чест. Не е играчка самолетът, не е играчка фрегатата, това е гаранция, че всички здравни и прочее права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната", каза още той. 

"Великата Русия дори не знае къде сме ние на картата"

http://clubz.bg/68486-velikata_rusiq_dori_ne_znae_kyde_sme_nie_na_kartata

Напълно погрешно е за всичко да се обвинява Русия или Путин. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за швейцарското списание "Die Weltwoche", цитирано от "Фокус".

"Трябва да бъдем по-прагматични и по-внимателни. Погледнете картата на света - трябва да живеем с Русия. А за България това важи с още по-голяма сила. Великата Русия дори не знае къде сме ние на картата. Към Русия не бива да се върви с рогата напред. Санкциите ни вредят по-скоро на нас. Това са автоголове, които ЕС си бележи", коментира Симеон.

Той коментира и твърденията, че България е най-корумпираната държава.

"На осемдесет години съм и много съм видял в живота си. Съжалявам, но не съм видял нито една държава, в която да няма известно ниво на корупция. Не е справедливо, когато ни наричат корумпирани като цяло. Може и да има отделни случаи. Те могат да се осветляват, решават, да се борим с тях. Но не може да се обобщава. Има много честни, трудолюбиви хора тук, които мислят модерно и нямат и най-малкото намерение да дават или да получават подкупи. Тези упреци обезсърчават и обиждат. Дразня се, когато хора от ЕС ни четат надменни нравоучения за корупцията и правовата държава. Правим, каквото можем", каза Сакскобургготски. 

Според него всички държави от съветския Източен блок споделят едно тежко наследство.

"Две поколения знаеха единствено централизирана, тоталитарна система. И тя да се промени в пазарна икономика от днес за утре - това никога не го е имало. Някои от по-умните глави при комунистите се усетиха отрано каква е повелята на деня и започнаха своего рода приватизация - разбира се без за нея да има необходимите морални предпоставки. По този начин се опорочи разбирането за пазарна икономика. Би трябвало да се проявява повече разбиране и съпричастност когато говорим за определени пороци", обясни Симеон.

Той коментира и проблемите в българската съдебна система.

"При комунистите повечето съдии изповядваха марксистки възгледи. Като дойде демокрацията, демократите започнаха възгласи: "Вън! Искаме нашите хора да станат съдии!". И изведнъж правораздаването се политизира, което е изобщо недопустимо. Затова възникнаха и трудни ситуации, които един шведски или испански съдия никога не може да разбере", каза Сакскобургготски.

Снощи в двореца "Врана" бе представен албумът "В служба на България", посветен на 130 години от основаването на българската царска династия и 80 години от рождението на Цар Симеон II, които се навършиха през 2017 г. На представянето присъстваха и съпругата му Маргарита и сестра му Мария Луиза. Сред гостите бяха и депутати от НДСВ.

Управителят на Здравната каса подаде оставка

https://www.actualno.com/healthy/upraviteljat-na-zdravnata-kasa-podade-ostavka-news_677061.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка. От НЗОК съобщиха, че Камен Плочев, който е в болница, е подал писмо, в което казва, че „заради заболяването си и дългия престой в болница няма да може да изпълнява за в бъдеще задълженията си като управител”. Предстои Надзорният съвет на Касата да се събере и да обсъди оставката му, след което да я внесе в парламента, където тя трябва да бъде гласувана. Все още не се знае дали тов

Малина Крумова: 42 хил. сгради се нуждаят от обновяване

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/malina-krumova-42-hil-sgradi-se-nujdaiat-ot-obnoviavane-262011/

Програмата за санирането продължава, но по нови правила, обяви заместник-министърът на регионалното развитие

Шефът на НЗОК е подал оставка

http://econ.bg/Новини/Шефът-на-НЗОК-е-подал-оставка_l.a_i.762082_at.1.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, съобщи "Капитал", като цитира свои източници. Оставката...

Борисов кацна в Москва (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888805

Борисов кацна в Москва (Снимки)Премиерът на България Бойко Борисов кацна в руската столица Москва. Той е на посещение в страната, по време на което ще се срещне с премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. В делегацията, водена от министър-председателя, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите - Владислав Горанов,

Илияна Миладинова ще отговаря за HR политиката на Sanofi за Централна и Югоизточна Европа

http://www.cross.bg/sanofi-iliyana-miladinova-1575796.html

/КРОСС/ Илияна Миладинова е новият HR мениджър за две от бизнес направленията на водещата фармацевтичната компания Sanofi за Централна и Югоизточна Европа. Тя ще управлява HR политиката на компанията за бизнес направленията „Лекарства без лекарско предписание" и „Лекарства Обща медицина и бързоразвиващи се пазари" в девет държави в региона - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Основният фокус на Илияна в Sanofi ще бъде развиването и прилагането на устойчиви програми и решения в областта на HR, които трансформират работната среда, допринасят за стратегическото развитие набизнеса и са смислени за хората. Едновременно с това тя ще оглави оперативното управление на човешките ресурси за всички направления на Sanofi в България, Македония и Косово. Илияна Миладинова е професионалист с над 15 години опит в областта на човешките ресурси. Преди да се присъедини към екипа на Sanofi е работила за големи международни компании като Interbrew, Eurobank, William Hill. В последните пет години е била Мениджър Човешки ресурси на William Hill Bulgaria. Илияна е също сертифициран коуч и фасилитатор със солиден опит във воденето на вдъхновяващи обучения, които провокират лична осъзнатост. Има придобити магистърски степени по „Културна антропология" и „Философия" от Софийския университет „Св. Климент Охридски".    

Научен проект на ЕС ни пази от повторна финансова криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=375062

Почти 10 години след старта на финансовата криза 2007-2008 г., която обхвана целия свят, принуждавайки няколко държави да потърсят финансова помощ и заплашвайки да разпокъса Еврозоната, някои части на Европа все още не са се възстановили.

Петгодишно дете е пострадало при поредна катастрофа между автобус и кола

https://www.actualno.com/crime/petgodishno-dete-e-postradalo-pri-poredna-katastrofa-mejdu-avtobus-i-kola-news_677062.html

5-годишно дете пострада при катастрофа между лека кола и ученически автобус в родопското село Равнища вчера, 29 май, съобщава кореспондент на Actualno.com. Около 12:50 часа лек автомобил "Фолксваген Поло", управляван от 33-годишен водач, натиснал спирачки в десен завой и навлизайки в насрещната лента за движение ударил челно изкачващия се по нагорнището автобус с деца. Училищният автобус на община Мадан "Исузу Евро Тюркоаз" бил управляван от 36-годишен мъж от Лещак. Човекът

Наистина ли трябва да загряваме автомобила преди тръгване?

https://www.actualno.com/curious/naistina-li-trjabva-da-zagrjavame-avtomobila-predi-trygvane-news_677063.html

Всички сме чували съвета автомобилът да се "загрява" преди тръгване, особено при минусови температури през зимата. Идеята на това действие е да се нормализира температурата на двигателя и да се доближи в по-голяма степен до работната му такава, ако навън градусите са отрицателни. Тези, които следват правилото, твърдят, че със „загряването“ на автомобила двигателят се натоварва по-малко и по този начин се удължава животът му. Убедеността е това твърдение е основна п

Актьорът Джош Бролин отново ще става баща (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888765

Актьорът Джош Бролин отново ще става баща (Снимки)Младата съпруга на Джош Бролин очаква първото им дете, съобщи Контактмюзик. Актьорът, който е на 50 години, вече има две деца от първия си брак. Синът му Тревър е на 29 години, а дъщеря му Идън - на 24, предаде БТА. Бебето ще е момиченце, разкри Джош Бролин в Инстаграм. Джош Бролин се ожени са бившата си асистентка Катрин през септември 2016 г.

Пловдив е домакин на националната конференция „Позитивната психология и облачните технологии: нови хоризонти за образованието“

https://pressbulgaria.com/m/XQMDB4W5.html

На 4-и и 5-и юни 2018 г. Пловдив ще бъде домакин на националната конференция „Позитивната психология и облачните технологии: нови хоризонти за образованието“. Мястото на събитието е Дом на културата “Борис Христов” (ул. “Гладстон” 15). Форумът предлага повече информация за две от най-прогресивните тенденции в образованието, които предлагат качествена промяна днес, в името на по-добрата реализация на младите хора в бъдеще. Поканени са учители, директори, педагогически съветници, психолози, социални педагози и социални работници, образователни експерти, университетски преподаватели, студенти и докторанти, представители на Министерство на образованието и науката и други заинтересовани страни в сферата на образованието. Община Пловдив е съорганизатор на събитието, заедно с Педагогически факултет на Пловдивски университет и Център за творческо обучение. Специалистите по Монтесори педагогика Ренета Венева и Йорданка Пискова от Нов български университет ще направят специално представяне на тема “Монтесори педагогиката в светлината на позитивното образование". Участие в конференцията ще вземат уважавани университетски преподаватели като проф. Румен Стаматов по Пловдивския университет, който ще говори за позитивната психология и съвременното образование и доц. д-р Снежина Петрова от Нов български университет, която ще представи темата “Позитивната психология за позитивно образование отвъд различията“. За това какво прави едно „облачно“ училище във Великобритания ще научим от техническия директор на „Бюли Конвент“ господин Рори Стийл. А румънския гост Стефан Апътяну ще разкаже за интегрирането на облачни услуги в училищата оттатък Дунава. Община Пловдив подкрепя въвеждането на облачни услуги в общинските училища с проект, който започна през 2016 година. Иновативни учители от Пловдив, които наскоро формираха Google Educator Group (GEG) ще представят свои учебни практики в рамките на форума. Конференцията ще открие проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет. Община Пловдив Повече за лекторите и програмата можете да научите от сайта на конференцията: http://edu2018.classroomtech.bg/ Регистрацията за участие във форума се извършва чрез следната електронна форма: https://goo.gl/Hi297r Документът не се разпечатва. За попълването и изпращането му е необходима свързаност с интернет. За акредитация на журналисти пишете на адрес events@cct.bg или се обадете на телефон 0878 629 608 - Надежда Юрукова, Център за творческо обучение.

Куриоз! 8 пожарникари вадиха 4-годишно дете, заклещено в пералня /видео/

http://www.struma.com/lyubopitno/kurioz-8-pojarnikari-vadiha-4-godishno-dete-zakleshteno-v-peralnya-video_134874/

Осем пожарникари вадиха повече от половин час дете от пералня в Китай. 4-годишното момченце се вмъкнало в машината и се заклещило, докато майка му била в съседната стая, съобщи The South China Morning Post. Когато видяло, че не може да излезе, детето започнало да пищи за помощ, а майката сигнализирала в пожарната.

На място бил изпратен екип от 8 огнеборци, но операцията по изваждането не се оказала толкова лесна. Близо половин час пожарникарите разглобявали пералнята и рязали...

Продължава

Бременната Преслава показа сестра си (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/bremennata-preslava-pokaza-sestra-si-snimka-news_677070.html

Въпреки, че е бременна и очаква първата си рожба, поп фолк певицата Преслава не стои на едно място, а пътешества с любимите си хора. Последно тя се отбеляза от Черепишкия манастир, откъдето сподели снимка с по-голямата си сестра. Определено се вижда приликата между двете талантливи сестри. Под снимката сестрите са събрали много комплименти и над 10 000 харесвания. Преслава обяви, че е бременна в края на март, а миналата година популярната поп фолк певица представи приятеля си Павел. Тя прекра

Посланието към всички майки, което Серена Уилямс отправи с костюма си на "супергерой"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3186977_poslanieto_kum_vsichki_maiki_koeto_serena_uiliams/?ref=rss


Американската тенисистка Серена Уилямс е сред най-влиятелните личности в спорта и като такава се стреми да използва всяка възможност. При завръщането си в турнирите от Големия шлем след раждането на дъщеря си с мач на "Ролан Гарос", тя привлече вниманието с черно стягащо облекло.<br /><br />Трикратната шампионка от Париж посвети "котешкия костюм" на всички майки, които са имали трудно възстановяване след раждане. "Ако аз мога да го направя, значи и вие...

Борисов се среща с Медведев преди Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888748

Борисов се среща с Медведев преди ПутинПремиерът Бойко Борисов замина за посещение в Русия. Той ще се срещне с премиера Дмитрий Медведев преди да се види с президента Владимир Путин. В 13.30 е срещата с Медведев. След това ще има изявления. Към 14.30-15.00 се очаква да започне срещата с Путин. Предвидено е да с продължителност един час.  Двамата ще обсъдят двустранното сътрудничество в

Управителят на здравната каса Камен Плочев се оттегля от поста

https://www.mediapool.bg/upravitelyat-na-zdravnata-kasa-kamen-plochev-se-otteglya-ot-posta-news279647.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил с писмо Надзорния съвет на институцията, че не може да продължава да изпълнява функциите си поради здравословни причини. Предстои Надзорният съвет да обсъди писмото и да бъде внесено искане за предсрочно прекратяване на мандата на Плочев от Народното събрание. Той е в болнични от февруари тази година след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове https://www.mediapool.bg/shefat-na-zdravnata-kasa-e-patnik-ne-znael-kakvo-podpisva-news275631.html, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание. Сега Плочев е избрал да не си депозира оставката директно в Нардоното събрание, което избира и назначава управителите на институцията, а се позовава на текст от Закона за здравното осигуряване, който допуска предсрочно прекратяване на правомощията при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок, по-дълъг от три месеца. Причината Плочев да не подаде директно оставка е, че не смята, че е извършил нещо нередно, поради което отказа да напусне поста и при скандала си със здравния министър в началото на годината. От касата съобщиха, че Надзорният съвет все още не се е събирал, за да обсъди писмото на Плочев и не е ясно дали се очаква заседание по-късно днес. Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова заяви пред Mediapool, че депозирана оставка от страна на Плочев в деловодството на Народното събрание няма, но при хипотезата, че той не може да изпълнява задълженията си по-дълго от 3 месеца, Надзорният съвет трябва да информира парламента. Дариткова каза още, че тя лично и комисията по здравеопазване не са имали разговори относно бъдещото оттегляне на Плочев. Тя допълни, че към момента в ГЕРБ не са водени разговори за нов титуляр на поста. Възможно е постът да бъде поет от сегашния подуправител на институцията д-р Йорданка Пенкова, която дълги години преди това оглавяваше здравната каса в Шумен. Тя беше кризисно назначена на поста https://www.mediapool.bg/podpisvaneto-na-ramkoviya-dogovor-visi-na-kosam-zaradi-haosa-v-nzok-news276099.html през февруари тази година, когато след излизането на Плочев в болнични, институцията остана без оперативно ръководство, което да разписва документи - точно преди подписването на новия рамков договор с новите правила за работи и цени на медицинските услуги. Пенкова обаче има спорни моменти в биографията си, тъй като има влязло в сила наказателно постановление за това, че като директор на касата в Шумен е сключила договор с частната клиника на баща си и сестра си. При встъпването си в длъжност тя е обяснила пред Надзорния съвет, че е попаднала в тази ситуация по "недоглеждане", била е посъветвана грешно и не е декларирала конфликта на интереси. 

Управителят на здравната каса Камен Плочев е подал оставка

https://www.mediapool.bg/upravitelyat-na-zdravnata-kasa-kamen-plochev-e-podal-ostavka-news279647.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, съобщи "Капитал", като цитира свои източници. Оставката е по здравословни причини и е депозирана пред Надзорния съвет на касата, който трябва да установи дали здравословното състояние на Плочев не му позволява да изпълнява длъжността си за повече от три месеца. След това Надзорният съвет ще трябва да изпрати документите на парламента, защото само той може да прекрати правомощията му и да избира управител на здравната каса. Камен Плочев беше назначен за шеф на касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат. Той влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси, за което му беше поискана оставката. Плочев отказа да я подаде и излезе в дълъг болничен отпуск. Впоследствие твърденията му за милионните задължения на касата се оказаха верни. Според Закона за здравното осигуряване правомощията на управителя могат да се прекратят при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. Този срок изтече на 28 май. Не е ясно кои са кандидатите за нов управител на касата. Предполага се, че това може да е сегашният подуправител Йорданка Пенкова, която беше командирована от Шумен. Тя има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ. Освен това в момента тече процедура по прехвърляне на жилище от Министерството на здравеопазването към здравната каса, като според източниците на "Капитал" целта е тя да бъде настанена в него. Според източници от НЗОК сега Пенкова живее в хотел, за който плащала сама.

Стари автобуси + пропуск в закони + недобро обучение на шофьори = катастрофи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6888614

Стари автобуси + пропуск в закони + недобро обучение на шофьори =  катастрофиЗащо градски автобус може да се движи по междуселищни лини Защо зачестиха катастрофите с автобуси? Ето експертното обяснение на Института за пътна безопасност (ИПБ). Няма ден, в който да не сме свидетели на смразяващи кадри от пътищата по нашата страна - пише в техния анализ, - но поредната катастрофа с автобус,

Ердоган иска чрез Босна да завладее Балканите, а от това печели само един политик

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6888753

Ердоган иска чрез Босна да завладее Балканите, а от това печели само един политикБосна и Херцеговина остава последното прибежище на Реджеп Тайип Ердоган в Европа, която упорито му обръща гръб. Анализаторите смятат, че от това печели само Бакир Изетбегович /мюсюлманският член на колективното босненско председателство, в което има и по един представител на сърбите и хърватите/. Предизборният митинг на Реджеп Тайип Ердоган в

БСП и ГЕРБ се хванаха "гуша за гуша" в НС за частичните избори

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-i-gerb-se-hvanaha-gusha-za-gusha-v-ns-za-izborite-v-galiche

БСП иска изслушване в парламента на вътрешния министър за изборите в селата Галиче и Беден. Десет години губите изборите и не сте се научили да го правите с достойнство и да си правите изводите от това

Да "отгледаш" диаманти в лаборатория

https://www.investor.bg/novini/346/a/-da-otgledash-diamanti-v-laboratoriia--262006/

De Beers ще създава скъпоценните камъни само за три седмици чрез процес, подобен на триизмерното принтиране

Намалява броят на варненците, които получават социални помощи

http://www.moreto.net/novini.php?n=375045

361 месечни помощи е отпуснала Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна по програмата за предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход за първото тримесечие на 2018 година. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

NOVA посвещава ефира си на децата на 1 юни

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nova-posveshtava-efira-si-na-decata-na-1-iuni-6082865

Празникът съвпада със старта на петото издание на инициативата ПРОМЯНАТА

Министерството на отбраната внася в кабинета проекта за нови фрегати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888729

Министерството на отбраната внася в кабинета проекта за нови фрегатиМинистерството на отбрана е внесло в кабинета проектите за придобиване на бойна машина за пехотата и многоцелеви изтребител. Вчера ресорният министър Красимир Каракачанов е одобрил на Съвета на отбраната и третия проект - за придобиване на 2 многофункционали патрулни кораба за ВМС. Това съобщи на брифинг в Пловдив зам.

Шефът на НЗОК не е подал оставка, но парламентът може да го освободи (обновена)

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-nzok-ne-e-podal-ostavka-no-parlamentat-mozhe-da-go-osvobodi-681635.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е депозирал оставката си.

Новината, която не е неочаквана, съобщи "Капитал", като се позовава на свои източници.

Той е посочил здравословни причини за решението си, внесено до надзорния съвет на касата.

Малко по-късно БТА съобщи, че проф. Плочев не е подал оставка. Той е информирал Надрозния съвет, че ще ползва още месец болничен. Писмото е получено на 28 май и в него професорът казва, че не подава оставка, но според Закона за здравното осигуряване Надзорният съвет може да предложи на Народното събрание да го освободи от поста "управител".

Надзорният съвет трябва да установи дали управителят няма да бъде в състояние да изпълнява задълженията си над три месеца и ако това е така, да изпрати информация до парламента. Народното събрание е органът, който назначава и съответно прекратява правомощията на шефа на НЗОК.

Проф. Плочев излезе в дълъг болничен, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на здравната каса към европейските здравни каси. Тогава министърът поиска оставката му.

"На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г. заради дълговете на Здравната каса към чуждите здравни фондове. През 2016 г. пък заради дългове на НЗОК е отказано лечението на 334 българи в чужбина", обяви тогава Камен Плочев.

Парламентът може да освободи управителя на здравната каса

https://offnews.bg//obshtestvo/parlamentat-mozhe-da-osvobodi-upravitelia-na-zdravnata-kasa-681635.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е депозирал оставката си.

Новината, която не е неочаквана, съобщи "Капитал", като се позовава на свои източници.

Той е посочил здравословни причини за решението си, внесено до надзорния съвет на касата.

Малко по-късно БТА съобщи, че проф. Плочев не е подал оставка. Той е информирал Надрозния съвет, че ще ползва още месец болничен. Писмото е получено на 28 май и в него професорът казва, че не подава оставка, но според Закона за здравното осигуряване Надзорният съвет може да предложи на Народното събрание да го освободи от поста "управител".

Надзорният съвет трябва да установи дали управителят няма да бъде в състояние да изпълнява задълженията си над три месеца и ако това е така, да изпрати информация до парламента. Народното събрание е органът, който назначава и съответно прекратява правомощията на шефа на НЗОК.

Проф. Плочев излезе в дълъг болничен, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на здравната каса към европейските здравни каси. Тогава министърът поиска оставката му.

"На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г. заради дълговете на Здравната каса към чуждите здравни фондове. През 2016 г. пък заради дългове на НЗОК е отказано лечението на 334 българи в чужбина", обяви тогава Камен Плочев.

Шефът на здравната каса подава оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-zdravnata-kasa-podava-ostavka-681635.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е депозирал оставката си.

Новината, която не е неочаквана, съобщи "Капитал", като се пзоовава на свои източници.

Той е посочил здравословни причини за решението си, внесено до надзорния съвет на касата.

Надзорният съвет трябва да установи дали управителят няма да бъде в състояние да изпълнява задълженията си над три месеца и ако това е така, да изпрати информация до парламента. Народното събрание е органът, който назначава и съответно прекратява правомощията на шефа на НЗОК.

Проф. Плочев излезе в дълъг болничен, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на здравната каса към европейските здравни каси. Тогава министърът поиска оставката му.

"На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г. заради дълговете на Здравната каса към чуждите здравни фондове. През 2016 г. пък заради дългове на НЗОК е отказано лечението на 334 българи в чужбина", обяви тогава Камен Плочев.

Откриха рецидивист - 4 месеца се укривал, след като намушка охранител при сбиване във Варна

https://offnews.bg//temida/otkriha-retcidivist-4-mesetca-se-ukrival-sled-kato-namushka-ohranit-681633.html

Двама души, които са обвиняеми за опит за убийство на охранител, са с мярка за неотклонение "задържане под стража". По искане на прокуратурата в ареста е вкаран Галин Минчев, който четири месеца след инцидента беше в неизвестност. Минчев е познат в подземния свят във Варна и има две присъди - за участие в организирана престъпна група и за разпространение на наркотици.  

Според прокуратурата 36-годишният мъж е бил задържан в района на варненско казино след преследване.

Нападението над охранителя е от януари. Тогава 36-годишен охранител на дискотека „Гетсби”, в близост до спирка “Акациите” във Варна, беше намушкан. Скандал, възникнал около 2.00 часа пред нощта на 28 януари, е прерастнал в сбиване, при което гардът пострада сериозно с прободни рани в гърдите и крака. 

В ареста е и съучастникът на Минчев – 16-годишният десетокласник Кристиян Тодоров, с когото двамата тренирали борба. Престъплението е извършено с повече от 10 удара с нож, като единият е попаднал в сърдечната област на охранителя. Кристиян държал гарда, докато Галин е нанасял ударите с нож. 

Ученикът има 6 криминални регистрации – за нанасяне на телесна повреда, палеж, унищожаване и увреждане на имущество и за държане на наркотични вещества. 

След нападението Минчев се укрил и досега бил в неизвестност.

Сега и двамата са в ареста и са с повдигнати обвинения за опит за убийство в условията на опасен рецидив. 

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Дейвид Копърфийлд няма да плаща обезщетение на пострадал във фокуса му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888731

Дейвид Копърфийлд няма да плаща обезщетение на пострадал във фокуса муМагът Дейвид Копърфийлд е проявил небрежност, но не е отговорен за травмите, получени от участника в знаковия му фокус с изчезване на хора от сцената в Лас Вегас през 2013 г., съобщи Асошиейтед прес. Пострадалият Гавин Кокс и съпругата му съдеха за проявена небрежност не само мага, но и хотела в Лас Вегас, където е било шоуто,

Намалява броят на варненците, които получават социални помощи

http://varnautre.bg/2018/05/30/82469/%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be

361 месечни помощи е отпуснала Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна по програмата за предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход за първото тримесечие на 2018 година. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, цитирана от ИА „Фокус“. Тя отбеляза, че спрямо същия период на 2017 година се отчита намаление […]

Фалстарт и неясноти с летните ремонти на "Топлофикация - София"

https://www.actualno.com/society/falstart-i-nejasnoti-s-letnite-remonti-na-toplofikacija-sofija-news_677059.html

Летните ремонти на "Топлофикация - София" започват с фалстарт. Вместо през юни, част от източните квартали ще бъдат отложени за по-късно, а в "Младост" все още не се знае кога ще се ремонтира, макар че и там бяха планирани ремонти през юни. От топлофикационното дружество поискаха 4% увеличаване на парното и топлата вода от 1 юли, но КЕВР ще им разреши да вдигнат цените само с 1%. За цената на топлата вода, изравнителните сметки за парното и плановите ремонти за лятото &n

Бум на кърлежите в София

https://frognews.bg/novini/bum-karlejite-sofiia.html

Бум на кърлежите в София. Всеки ден десетки майки се оплакват от това как децата им са нахапани.

Столетник иска да откаже цигарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888715

Столетник иска да откаже цигаритеЕдин от най-възрастните мъже в света - 114-годишният Фреди Блом от Кейптаун, иска да откаже цигарите, съобщи Би Би Си. Фреди Блом разказа, че отдавна е съумял да се откаже от алкохола, но за спиране на цигарите се замисля едва сега. Той си свива сам "фасовете". Да се откаже от тютюнопушенето, обаче ще му е много трудно и вероятно няма да може да

ГДБОП удари група за разпространение на дрога с ченге под прикритие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gdbop-udari-grupa-za-razprostranenie-na-droga-s-chenge-pod-prikritie-2100244

Използван е служител под прикритие при акция срещу престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. Има задържани при поредна сделка за над 3 кг кокаин с много високо качество. Това каза на брифинг прокурор Лидия Манолова от о

Побойник, крадец, наркоман и убиец - профилът на нападателя от Лиеж

//dariknews.bg/novini/sviat/pobojnik-kradec-narkoman-i-ubiec-profilyt-na-napadatelia-ot-liezh-2100251

36-годишният Бенжамен Ерман, който застреля трима души в белгийския град Лиеж, е имал постоянни проблеми със спазването на законите, съобщават местни медии.

Установиха кой е най-полезният зеленчук (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ustanoviha-koj-e-naj-polezniiat-zelenchuk-video-2100253

Всички зеленчуци са полезни и оказват благотворно влияние върху човешкия организъм. Но когато решите да си направите зелено смути, можете да пропуснете спанака и да добавите нещо друго.

Според д-р Ранган Чатърджи, автор на "The Four Pillar Plan" и кореспондент на програмата на BBC "D

Далеч от „гладиаторската“ форма: Вижте как изглежда днес Ръсел Кроу (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dalech-ot-gladiatorskata-forma-vizhte-kak-izglezhda-dnes-rysel-krou-snimki-2100197

Дълги години холивудският актьор Ръсел Кроу разтуптяваше сърцата на милионите си фенки по света. Филмът „Гладиатор“, в който той блесна със зашеметяваща физическа форма, накара дамите да мечтаят да се докоснат до него.

"Европа трябва да се изправи срещу тиранина и лъжеца Тръмп"

http://clubz.bg/68485-evropa_trqbva_da_se_izpravi_sreshtu_tiranina_i_lyjeca_trymp

Снимка БГНЕС

Джефри Сакс е световноизвестен американски икономист. След падането на желязната завеса той отправи призив към Международния валутен фонд и европейските правителства за приватизация, а по-късно беше остро критикуван заради драматичните последици в социалната сфера. Гражданите на ФРГ го подложиха на остра критика, след като призова канцлерката Ангела Меркел да редуцира гръцкия дълг. Известен е и като баща на валутния борд в България.

Джефри Сакс.

Как гледа на Тръмп, ЕС, Русия и света, Джефри Сакс дава да се разбере в интервю за в. “Ди Велт”.

САЩ искат да наложат санкции срещу европейски фирми, ако сключват сделки с Иран. Как би трябвало да реагира Европа?

Европейският съюз трябва незабавно да реагира. В противен случай в това отношение европейците ще загубят контрол. САЩ не могат просто да наказват чужди фирми, това не може да бъде. То е погазване на международното право, правилата на Световната търговска организация и е в противоречие с решението на Съвета за сигурност на ООН за Иран. Ето защо ЕС трябва да води битка.

Не е ли достатъчно, че ЕС обяви готовност да обезщетява европейски фирми и предприятия, ако САЩ наложат санкции?

Това изобщо не е достатъчно. Моля ви! Тръмп погазва международното право, а ЕС трябва да плаща? Така ЕС става за посмешище. Действително не й прилича на Европа извиването на ръце при санкциите срещу Иран и падането на колене, за да се постигнат изключения при налагането на американските наказателни мита. Агресивната политика на Тръмп е истински тест за Европа и тя във всички случаи трябва да го издържи.

Досегашната тиха дипломация с течение на времето не би ли могла да е по-ефективна?

Тиранин като Тръмп разбира само твърд език. Трябва ли САЩ вечно да тиранизират ЕС? Ако сега Европа не окаже съпротива, то в бъдеще тя няма да бъде приемана сериозно в международната политика. Отстъпи ли сега Европа, в бъдеще САЩ винаги ще й налагат волята си.

Какво би следвало да направи Европа?

Европа би следвало да игнорира санкциите. Европейските предпрятия трябва да продължат да сключват сделки с Иран. И ако САЩ се противопроставят, повярвайте ми – те няма да го направят, то тогава ЕС трябва да се обърне към Световната търговска организация, ООН и Съвета за сигурност на ООН. В крайна сметка иде реч за глобален спор. Съветът за сигурност е на страната на Европа, Русия и Китай също.

Европа и Русия – това не непременно е надеждна коалиция.

Наистина ли Тръмп не иска да има нито един приятел? Той е тиранин, лъжец, измамник и погазва с нозе международното право. Европа трябва да говори на езика, който той разбира и когато Европа реагира с решителност, Тръмп ще го приеме. В противен случай на международната арена Европа винаги ще бъде подлагана на тормоз от страна на САЩ.

Това с нищо не променя факта, че Европа продължава да налага санкции на Русия. При това положение сътрудничество срещу Тръмп и за двете страни ще е трудно.

Това е вярно. Европа трябва да преосмисли санкциите. Те за Русия бяха болезнени, но всички ние плащаме висока цена. Би било разумно Брюксел и Москва да седнат на една маса, за да помислят как в дългосрочен план отново да си сътрудничат.

Въпреки, че въпросът за Крим продължава да е нерешен? И въпреки, че Русия води пропагандна война срещу Запада?

Погрешна е представата, че Русия е отявлен враг, с който не може да се говори. С много грешки НАТО и САЩ допринесоха за сегашното положение.

Какво имате предвид?

Че през 2008 г. НАТО предложи членство на Украйна и Грузия, беше голяма грешка. Русия не е лесен партньор, но и ние не бива да действаме така, като че ли сме облечени в ослепително бяло. На отношенията би се отразило добре, ако направим няколко стъпки назад, поемем си въдух на спокойствие и започнем да говорим помежду си. Не казвам, че ЕС незабавно трябва осъществява търговия с Русия, но би следвало съвместно да се помисли при какви условия това може да стане.

Историята и красотата на Бургас оживяват чрез разходка във виртуалната реалност

http://www.cross.bg/byrgas-grad-razhodka-1575795.html

/КРОСС/ Невероятният чар на Бургас, неговата впечатляваща архитектура и нова градска визия, реконструираното ларго, колоритните малки улички, интересни места, романтични локации и морски пейзажи - вече са достъпни на един клик разстояние - www.vrburgas.com. Виртуалната разходка е реализирана от екип от бургаски дизайнери, програмисти, аниматори, фотографи. Проектът за изработване на мобилно приложение и интерактивен гайд за представяне на интересни обекти от историята на Бургас се реализира от Община Бургас, общинско дружество "Иновационни системи - Бургас" ЕООД и ИКТ Клъстер Бургас. Главен герой във виртуалната разходка е бургаският гларус Руси - любопитна и изключително осведомена птица. Той е вечният събеседник на рибарите на Моста, свидетел на всички срещи при Часовника, посреща и изпраща влаковете на гарата, крачи гордо по площада пред Общината. Той ще ви покаже града, най-популярните кафенета и ще ви е отлична компания по най-оживената улица "Богориди". Гларусът Руси ще Ви покаже истинския Бургас - очарователен, романтичен, магнетичен, живописен, артистичен. Град, свенлив за непознатите и щедър към всички, усетили емоционалния ритъм на морето. Бургас винаги е носил привлекателното усещане за свобода. Град на смели мечтатели, които оставят следи. Град, който не изчерпва своя заряд. Град, който обича движението, живее страстно с морските бури и жарките спомени край брега

Nightwish към българските фенове: Ще бъде брилянтно!

http://clubz.bg/68484-nightwish_kym_bylgarskite_fenove_shte_byde_brilqntno

Хедлайнерите на “Варна Мега Рок” – Nightwish публикуваха специално обръщение към българските фенове.

Вижте го:

Холандската певица Флоор и гайдарят Трой се майтапят, че са Анджелина Джоли и Брад Пит.

"Ще бъде брилянтно! Това е в България и се казва "Варна Рок" - казват двамата. - Просто бъдете там!"

 

Първото издание на рок фестивала в морската столица предстои на 18 и 19 август.

Вчера в ефира на Z-Rock дойде Цонко Цонев-Кметъла, който заедно с община Варна е организатор на музикалното събитие. Той съобщи, че заради огромния интерес за пръв път в продажба се пускат и 3000 еднодневни билета. Пропуските ще бъдат за ден по избор на цена от 60 лв. Билетите ще бъдат пуснати търговската мрежа от 1 до 11 юни.

Глен Хюз ще бъде хедлайнер на 18 август и ще изпълни 90-минутен сет от музика на Deep Purple с Б.Т.Р., а "Камелот" ще владеят сцената преди тях.

Nightwish ще са хедлайнер на втората вечер на фестивала – 19 август. "Апокалиптика" ще излязат на сцената преди тях.

Родните групи, които ще се включат във фестивала, са Кросфайър, Кикимора, Бендида и Конкурент.

30 май - Световен ден за борба с множествената склероза

http://www.moreto.net/novini.php?n=375079

30 май e Световният ден за борба с множествената склероза (МС). Множествената склероза е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб. 2,3 млн. души са засегнати от МС по света, 690 000 са болните в Европа.

Арестуваха 26-годишна ало измамничка в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888724

Арестуваха 26-годишна ало измамничка в СанданскиСлед незабавно проведени издирвателни мероприятия от полицейски служители на РУ-Сандански, е задържана М.А. /26г./ от град Дулово, област Силистра, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Благоевград. Вчера от 14:00 часа до 17:00 часа в град Сандански, същата е въвела в заблуждение 77-годишна жена от града,

Евдокия Попадинова от Хаджидимово направи трансферен удар

http://www.struma.com/sport/evdokiya-popadinova-ot-hadjidimovo-napravi-transferen-udar_134873/

Родената в Хаджидимово футболистка смени университета и съответно футболния клуб, като от следващия сезон ще играе на по- високо ниво. Евдокия вече ще защитава цветовете на Florida Gulf Coast University, университетът където ще продължи образованието си. Женският футболен отбор на Florida Gulf Coast играе едно ниво под Мейджър сокър лигата при жените в САЩ.

До трансфера се стигна след драма продължила пет месеца, в която Попадинова е трябвало да се бори за правата си. Досегашният...

Продължава

Спряха хитов сериал в САЩ заради пост в Twitter

https://www.vesti.bg/lyubopitno/spriaha-hitov-serial-v-sasht-zaradi-post-v-twitter-6082855

Главната героиня в "Розан" сравни бивша съветничка на Барак Обама с маймуна

Втечненият природен газ разпалва Балканите

https://www.investor.bg/surovini/365/a/vtechneniiat-priroden-gaz-razpalva-balkanite-262005/

Ожесточената конкуренция за контрола върху газовите потоци в региона е в разгара си

Издателство "Рива" Ви кани на „Пролетен базар на книгата“ 29 май до 3 юни 2018 г.

https://pressbulgaria.com/m/VZD9MJ5N.html

Издателство "Рива" се обръща към Вас с покана за предстоящия „Пролетен базар на книгата“ от 29 Май до 3 Юни 2018г , който ще се проведе на открито в парка пред Национален Дворец на Културата между булевардите Фритьоф Нансен и Патриарх Евтимий. Ще предлагаме книги ,които биха ви интересували на специална цена : Животът на Синатра Марчело Мастрояни. Човек на киното Кристиан Диор София Лорен ,Вчера, днес и утре. Моят живот Информация ще намерите в прикачените файлове. Очакваме ви при Шатра А1 ! Издателство "РИВА" ЕООД ул. "Неофит Рилски" 70, ет. 3, ап. 6 +359893414247 +35929865686 www.rivapublishers.com

В Истанбул отбелязаха 565-ата годишнина от завладяването на Константинопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888716

В Истанбул отбелязаха 565-ата годишнина от завладяването на Константинопол565-ата годишнина от завладяването на Константинопол от султан Мехмед Втори бе тържествено отбелязана в истанбулския открит конгресен център Халич, предаде Анадолската агенция. Организатор на мероприятието бе Истанбулската голяма община, предава БТА. На церемонията снощи присъстваха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган,

Фолк певицата, пяла Вапцаров на чалга: Целя да накарам хората да мислят (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888691

Фолк певицата, пяла Вапцаров на чалга: Целя да накарам хората да мислят (Видео)Поп-фолкът посегна към литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапцаров. Това предизвика скандал в социалните мрежи. Адвокати пък ще сезират Министерството на културата за нарушени авторски права. „Целият проект цели да накара всички нас да се замислим за табутата в обществото ни,

Микробус катастрофира в парка на Добрич заради превишена скорост

https://petel.bg/Mikrobus-katastrofira-v-parka-na-Dobrich-zaradi-previshena-skorost-__266911

Микробус “Мерцедес” е катастрофирал днес, вземайки с прекалено висока скорост завоя на кръстовището на бул. “25 сепември” и бул. “Трети ...

Литературна вълна залива Варна: Откриха фестивала "Варна Лит", обявиха награда за роман на името на Димитър Димов

https://petel.bg/Literaturna-valna-zaliva-Varna--Otkriha-festivala-Varna-Lit--obyaviha-nagrada-za-roman-na-imeto-na-Dimitar-Dimov__266910

снимки: Live.Varna.bg Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието ...

До месец и половина ще има нов стандарт за месните продукти

https://offnews.bg//ikonomika/do-mesetc-i-polovina-shte-ima-nov-standart-za-mesnite-produkti-681631.html

До месец и половина ще бъдат готови новите минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите, заяви земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Министерството на земеделието и храните подготвя нови задължителни стандарти за основните храни - месни и млечни - като мярка срещу двойния стандарт. Нормите ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", каза Порожанов.

Изискванията например ще задължат производителите да правят кренвиршите с поне 75% месо. Процент ще бъде определен за наденицата и други продукти. В същото време, храните, които не отговарят на стандарта, ще трябва да бъдат изложени в отделни витрини, за да не заблуждават потребителите.

Преглед на икономическите теми в печата, 30 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-30-май_l.a_i.762079_at.1.html

"Банките бавели въвеждането на технологии за мобилни разплащания" Въпреки че българските банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания,...

Освободиха от ареста мъжа, който наръга младеж в тролей 7

http://www.cross.bg/velikov-georgiev-ybiiistvo-1575793.html

/КРОСС/ Софийският апелативен съд (САС) е освободил под домашен арест Георги Георгиев, който преди две седмици намушка с нож 18-годишния Борислав Великов, съобщава news.lex.bg. Инцидентът стана в тролей №7 на спирката на ул. „Опълченска" в София. Според първоначално изнесените данни Великов направил забележка на група деца, които плюели семки в тролея, Георгиев се застъпил за тях, след което се спречкал с младежа и го намушкал. Момчето беше откарано в болница и оперирано веднага и няма опасност за живота му. 33-годишният Георгиев беше задържан, а в него бяха открити метадон и амфетамини. Стана ясно още, че е бил осъждан три пъти. Първоначално Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста по обвинението в опит за убийство по хулигански подбуди, но Апелативният съд е отменил определението з аргументите, че няма достатъчно доказателства по обвинението. Според апелативните съдии по делото има данни само за нанесена телесна повреда, но не и за опит за убийство. Съдът е приел, че пострадалият Великов без причина и без да е бил предизвикан, е нанесъл удари в гърба на Георгиев и го нарекъл „циганин", съобщава Нова тв. След това пък обвиняемият започнал да вика и да пита, защо го удря и обижда, при което се стигнало и до схватката, завършила с намушкване. По делото не са постъпили и медицински документи за диагнозата на Великов, включително и данни за престоя и лечението му в „Пирогов"

Отбори от Румъния и Украйна ще участват във футболния турнир за Купата на кмета в Свищов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6888693

Отбори от Румъния и Украйна ще участват във футболния турнир за Купата на кмета в СвищовОфициалното откриване на турнира ще се състои на 1 юни, веднага след първата футболна среща на Градски стадион „Академик“ За трета поредна година ОФК „Академик“ Свищов и Община Свищов организират футболен турнир за Купата на кмета, по повод 1 юни – Ден на детето. Турнирът се организира със съдействието на треньорите на подготвителните групи -

Китай ще продължи с мерките за борба срещу наркотичните вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888539

Китай ще продължи с мерките за борба срещу наркотичните веществаДържавният съветник Джао Къджъ настоя за по-нататъшни мерки срещу престъпленията свързани с наркотици и подобряване на системата за регулирането и контрола им, съобщи bulgarian.cri.cn. По време на видоеконференция Джао Къджъ, който ръководи и Националната комисия за контрол на наркотичните вещества,

"Спаси София" иска седем нови спирки на градския транспорт

https://www.actualno.com/sofia/spasi-sofija-iska-sedem-novi-spirki-na-gradskija-transport-news_677056.html

Гражданската организация "Спаси София" внесе в Столичната община предложение за обособяване на седем нови спирки на градския транспорт, които да подобрят транспортното обслужване в столицата. Сред предложените промени са обособяването на трамвайни спирки по ул. Алабин в близост до пешеходната зона по бул. Витоша с цел по-удобното ѝ обслужване, както и нови тролейбусни спирки до изходите на метростанция “СУ Св. Кл. Охридски”. От Спаси София предлагат също и нова тра

6 акта за шумна музика издадоха в Търговище през май

https://www.24chasa.bg/region/article/6888706

6 акта за шумна музика издадоха в Търговище през майПет акта на физически и един на юридическо лица за шумно озвучаване с музикални и усилвателни уредби са съставени от Районното управление в Търговище по Наредбата за опазване на обществения ред в общината през май. Съставени са и шест предупредителни протокола, тъй като нарушенията са били минути преди ограничителните часове,

Управителят на здравната каса е подал оставка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3186963_upraviteliat_na_zdravnata_kasa_e_podal_ostavka/?ref=rss


Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, съобщи "Капитал", като цитира свои източници.<br /><br />Оставката е по здравословни причини и е депозирана пред надзорния съвет на касата, който трябва да установи дали здравословното състояние на Плочев не му позволява да изпълнява длъжността си за повече от три месеца. След това надзорният съвет ще трябва да изпрати документите на парламента, защото само той може да прекрати...

Двама футболисти напускат Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=375031

Двама футболисти на Черно море напускат клуба. Това са нападателят Марек Кузма и халфът Фабио Мартинш. Договорите и на двамата изтичат в края на май и няма да бъдат подновени, съобщават от пресслужбата на "моряците". 29-годишният словак пристигна на “Тича” през лятото на 2016 година.

Бъдещите ни космически юристи с международен приз

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bydeshtite-ni-kosmicheski-iuristi-s-mezhdunaroden-priz-6082844

Отборът на Юридическия факултет на Софийски университет е завоювал второ място и две допълнителни награди

Отново скандал между БСП и ГЕРБ за частичните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888694

Отново скандал между БСП и ГЕРБ за частичните избори

За пореден ден БСП и ГЕРБ влязоха в остра разпра по повод отминалите частични местни избори в някои населени места, сред които и село Галиче. Този път това стана в парламента, където двете партии си размениха обвинения чрез декларации. Избори не се печелят, на избори се бие, свидетели сме на купен и контролиран вот, обвини зам.

Поетеса за гаврата с Прощално: Всички, които са чели Вапцаров, дружно трябва да се обесят

https://offnews.bg//offtopic/poetesa-za-gavrata-s-proshtalno-vsichki-koito-sa-cheli-vaptcarov-dr-681629.html

Чалга изпълнителката Антонина, която пусна в YouTube клип, в който шепти стихотворението "Прощално" на фона на ориенталски ритми и разголена кючекчийка, внесе важни разяснения за мотивите си да се изгаври с творчеството на гениалния поет.

„Целият проект цели да накара всички нас да се замислим за табутата в обществото ни, има ли такива и защо. Засягам обществени проблеми, като ги пародирам. Така карам хората, докато се забавляват, да мислят за доста сериозни неща. Винаги залагам на това да накарам хората да мислят – това е моята идея”, каза слабо популярната поп-фолк изпълнителка пред Нова телевизия.

"Ако бях направила същата песен под съпровод на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем”, попита певицата.

Според нея в клипа ѝ "Табу" няма порно и това не е кючек.

"Избрах „Прощално”, защото това е култово негово стихотворение. В него има много любов, а и много страст. Така успяхме да вкараме и друго табу в проекта. Има тънка еротика, защото стихотворението е много страстно”, поясни още певицата.

Думите на чалга изпълнителката потресоха поетесата и журналист Маргарита Петкова, която коментира "творбата" в студиото на телевизията.

"Всички, които са чели Вапцаров с некомерсиална цел, дружно трябва да се обесят", каза тя.

Тя обясни, че в случая става дума за евтин пиар, с който това момиче иска да влезе в устата на хората.

„Еротиката е пошла, когато я правиш като фон на стихове, написани преди да разстрелят този, който ги пише. Посягането към класиката с нечисти намерения е зло”, смята Маргарита Петкова.

Според нея обаче в случая не става дума за нарушени авторски права, тъй като от смъртта на гениалния поет са минали повече от 70 години.

Поетеса за гаврата с Прощално: Всички, които са чели Вапцаров, дружно трябва да се обесят

https://offnews.bg//obshtestvo/poetesa-za-gavrata-s-proshtalno-vsichki-koito-sa-cheli-vaptcarov-dr-681629.html

Чалга изпълнителката Антонина, която пусна в YouTube клип, в който шепти стихотворението "Прощално" на фона на ориенталски ритми и разголена кючекчийка, внесе важни разяснения за мотивите си да се изгаври с творчеството на гениалния поет.

„Целият проект цели да накара всички нас да се замислим за табутата в обществото ни, има ли такива и защо. Засягам обществени проблеми, като ги пародирам. Така карам хората, докато се забавляват, да мислят за доста сериозни неща. Винаги залагам на това да накарам хората да мислят – това е моята идея”, каза слабо популярната поп-фолк изпълнителка пред Нова телевизия.

"Ако бях направила същата песен под съпровод на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем”, попита певицата.

Според нея в клипа ѝ "Табу" няма порно и това не е кючек.

"Избрах „Прощално”, защото това е култово негово стихотворение. В него има много любов, а и много страст. Така успяхме да вкараме и друго табу в проекта. Има тънка еротика, защото стихотворението е много страстно”, поясни още певицата.

Думите на чалга изпълнителката потресоха поетесата и журналист Маргарита Петкова, която коментира "творбата" в студиото на телевизията.

"Всички, които са чели Вапцаров с некомерсиална цел, дружно трябва да се обесят", каза тя.

Тя обясни, че в случая става дума за евтин пиар, с който това момиче иска да влезе в устата на хората.

„Еротиката е пошла, когато я правиш като фон на стихове, написани преди да разстрелят този, който ги пише. Посягането към класиката с нечисти намерения е зло”, смята Маргарита Петкова.

Според нея обаче в случая не става дума за нарушени авторски права, тъй като от смъртта на гениалния поет са минали повече от 70 години.

Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум

http://clubz.bg/68483-vinagi_s_es_a_pyk_v_rusiq_s_edno_naum

Говорители и на ГЕРБ, и на БСП използват свободно въпросната фраза като аргументация за действията на нашата дипломация по отношение на Москва. Консенсусът не винаги е хубаво нещо - когато има широко съгласие по подвеждаща цел, нещата са по-скоро тревожни. Какъв е проблемът ли? Засега той е интелектуален - демонстрация на грешна оценка и непознаване както на историята, така и на съвременната ситуация.

Историята

Дори да приемем безрезервно твърдението на историци, че Борис III наистина е казал "Винаги с Германия и... (попарвайки доволната усмивка на Рибентроп) никога против Русия", това е изречение, което просто не е отговаряло на истината - както тогава, така и през предходните и последващите десетилетия. През 1942 година България е била част от пакт (военен съюз), който вече е бил в жестока война с Русия. Фактът, че не сме пратили войски на източния фронт и сме запазили дипломатически канали за комуникация, не означава, че не сме били против Русия. Положението е било точно обратното: подпомагали сме воюващите срещу нея по логистични, стопански и политически начини. И когато СССР идва до нашата граница, бързо “поправя” формалната липса на обявена война.

Второ и по-важно: дори Борис III да е смятал, че това е неговият девиз, следването му не е довело до много позитиви за страната. Третото българско царство е унищожено, голяма част от интелигенцията - също, а България губи суверенитет, ставайки съветски сателит за 45 години. При тези резултати, да се обявява точно този “девиз” за съвременен пример, е просто абсурдно.

Ако тази фраза продължи да възкръсва отново и отново, Бойко Борисов ще може да се похвали с нова диплома - този път от университета "Борис III” (след успешното завършване на конкурентните ВУЗ-ове “Живков” и “Сакскобургготски”). С това политическите висши учебни заведения на модерна България ще започнат да се изчерпват и премиерът ще трябва да се насочи към Магнаурската школа за следдипломна специализация.

Какво е ЕС

Но да оставим историята настрана. Медийното търкаляне на проблематичната фраза демонстрира и дълбоко неразбиране на същността на ЕС. Това не е обединение под диктат на великите сили - Германия, Франция, Русия, САЩ или някой друг, та ние да трябва да “балансираме” между техните ултиматуми. Борис III не е имал богат избор и е взимал решения с германски или руски войски на границата. В такава ситуация лавирането, компромисите и лисичите хитрости са били наложителни, макар в крайна сметка да не са довели до кой знае какво.

За разлика от положението в онези години, ЕС е доброволна форма на интеграция на Европа. Никой не е насилван да влиза в Съюза (напротив, обикновено има съпротива срещу нови страни-членки). И никой не е задължаван да остане в Общността, както показва Брекзит. Затова е крайно време да се спре с инсинуациите, че някой ни извива ръцете за нещо - например да не си дружим с Русия или да не си уважаваме националната култура и история.

Когато обаче си заявил суверенно, че искаш да си член на ЕС, че искаш да си партньор на останалите 27 страни-членки, имаш задължение да се държиш като такъв. И когато има обща политика на ЕС, тя е и твоя политика, а не “външен диктат”.

Германия и Русия се сближават?

Любителите на фразата на Борис III ще кажат, че точно днестя може най-накрая да се изпълни, защото Русия и Германия „се сближават” - Меркел и Макрон бяха на гости в Русия и обсъдиха икономически проекти. Социологът Андрей Райчев дори видя потенциал за нова ос - Париж, Берлин, Москва, Пекин, която щяла да бъде кошмар за САЩ. По сходна логика (или липса на такава) Швейк е бил убеден, че Турция стои зад убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, което става повод за Първата световна война.

Подобни разсъждения също демонстрират нежелание да се гледа сериозно на ЕС като политически проект. Вместо това ЕС се представя като конспирация на големите държави - Германия и Франция, които прокарват своите си интереси за сметка на малките. Създава се впечатление, че сме загубили нещо без особена полза в замяна. Елементарен баланс би показал, че подобна загуба за България няма - позитивите от еврочленството са безспорни.

И въпреки че нямаме загуба, “сближаването” на Германия с Русия се представя като обещание за големи бъдещи печалби. За начало обаче това “сближаване” е силно надценено: ЕС не е променил позициите си по нито един ключов геополитически въпрос - Украйна, Сирия, “Скрипал” или Иран. Истината е, че ЕС иска запазване на иранската ядрена сделка и затова води разговори с Москва. Също така текат преговори по икономически проекти. Но нищо от това не води до стратегическо преориентиране на Европа към Русия, както се инсинуира. НАТО и САЩ продължават да бъдат основен гарант на европейската сигурност и това няма да се промени в близко бъдеще. А е така, защото въпреки различията този стратегически съюз е изгоден  както за ЕС, така и за САЩ.

Да, хубаво би било Европа да включи и Русия. Проблемите пред тази перспектива са само два (освен че Русия не е проявила желание за членство в ЕС). Първо, за съжаление, режимът на Путин не е демокрация и не отговаря на базовите критерии за евроинтеграция. И второ, анексията и влизането с войски на територия на друга държава е нарушение на императивна норма на международното право (jus cogens), което не може да бъде санирано. Докато тези два проблема не се отстранят, трайно “сближаване” между ЕС и Русия трудно може да има. Но мирното съжителство трябва да е гарантирано. И не са изключени съвместни действия като това по иранската ядрена сделка.

Каква риба ще хванем?

Шумът около “сближаването” има за цел да убеди хората, че водата се е размътила и ние ще уловим в нея много руска риба. Президентът Радев отиде с надежда да хване поне кит, но се върна с празни мрежи и обещания за бъдещ богат улов. Борисов също отива с голям рибарски екип от министри, които основно ще ловят газови риби от подводни тръби.

Спор няма, добре би било турската газова тръба да мине и през България на път към Европа. Това ще носи доход от транзитни такси в размер на стотина милиона евро годишно, след като изплатим съоръжението. Но ако цената за тази тръба е да построим и АЕЦ “Белене”, сметката може да излезе солена, а китът може да се окаже цаца или дори пираня, която да опоска публичните ни финанси.

Някой би се замислил защо се вдига толкова шум около тези проекти, сякаш от тях зависи просперитетът на България в бъдеще. На фона на скромните и спорни печалби от руския “малък шлем”, Европейската комисия предложи България да получи безвъзмездно 8 милиарда евро в периода 2021-2028 година, което е с 10% повече от получаваното досега.

Затова вместо да залага на фразата на цар Борис III, Борисов би могъл да обмисли свой, оригинален девиз. Например този: “Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум”.

Дойче веле

Трагичен инцидент: Дете се удави във водоем!

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%be/

10-годишно момче от Перник се е удавило във водоем в радомирското с. Гълъбник.

За нелепия инцидент е съобщено вчера, около 16, 20 ч. в РУ – Радомир. Незабавно на място пристигнали представители на районното управление, пожарната, спешния център и съдебен лекар. Детето вече било починало, пише перник ком. При първоначалния оглед следи от насилие по трупа не са открити. Закаран е в Съдебна медицина – Перник за аутопсия.

Образувано е досъдебно производство и работата продължава. сн.архив

Материалът Трагичен инцидент: Дете се удави във водоем! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Държавата вече мисли как да накара желаещите да се санират да дават собствени пари

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-veche-misli-kak-da-nakara-jelaeshtite-da-se-sanirat-da-davat-sobstveni-pari-news_677050.html

За 42 000 сгради – с частни жилища, които се нуждаят от саниране, няма да има достатъчно пари по Програмата за енергийна ефективност – или поне не по досегашния механизъм. От тези сгради само 5500 са подали заявления за саниране. А до края на тази година ще бъдат измислени нови правила, за да могат и тези сгради да бъдат санирани. Засега идеята е за диференциран подход – т.е. да има участие и от страна на собствениците, които да дават пари. Въпросът е колко &n

Забавни изненади очакват малчуганите във Велико Търново за 1 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/6888673

Забавни изненади очакват малчуганите 
във Велико Търново за 1 юниСпециален подарък за децата е приключенска игра на Царевец Забавни изненади очакват малчуганите във Велико Търново за Международния ден на детето – 1 юни. През целия ден в Старата столица ще се състоят разнообразни събития, гарантиращи доброто настроение както на децата, така и на техните родители. Празничната програма започва в 10,00 ч.

Мексико няма да плати никога за стената по границата със САЩ

https://www.actualno.com/america/meksiko-njama-da-plati-nikoga-za-stenata-po-granicata-sys-sasht-news_677054.html

Мексико никога няма да плати за стената по границата със САЩ, която има намерение да изгради американския президент Доналд Тръмп. Това беше заявено за пореден път от мексиканския президент Енрике Пеня Нието във вторник вечерта. В Туитър държавният глава написа: „Не, Мексико никога няма да плати за стената. Нито сега, нито когато и да било. С уважение, Мексико“. Своето послание Пеня Нието публикува на испански и английски език. Стената по границата с Мексико е едно от

Андрей Ковачев: Допринесох за признаването на българското малцинство в Албания, сега се борим за това в Косово

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6888138

Андрей Ковачев: Допринесох за признаването на българското малцинство в Албания, сега се борим за това в КосовоПитаме 17-те български евродепутати какво свършиха. Питайте и вие! Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Във вчерашния брой припомнихме кои са 17-те български евродепутати. “24 часа” ги попита какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2. Какво направихте за България?

Левски кани легендата Марадона за мача на 19 август

https://offnews.bg//futbol/levski-kani-legendata-maradona-za-macha-na-19-avgust-681630.html

Легендата Диего Армандо Марадона може да е част от официалната делегация на Бока Хуниорс за гостуването в София на Левски на 19 август, пише "Тема спорт". Великият аржентинец е най-голямата легенда на Бока.

Хора на "сините", както и организаторите на турнира "Георги Аспарухов" от промоутърската фирма, вече търсят възможно най-преките пътища към Марадона. Отскоро той е президент на беларуския Динамо Брест.

Затова и разговорите са още отсега, а целта е Диего да съобрази ангажиментите си така, че да отсъства за 2 дни от Беларус през август. Ако е необходимо, ще бъдат калкулирани разходи за частен самолет, а сметката ще плати спонсор на мача с Бока Хуниорс.

Припомняме, че последната покана към Марадона за гостуване в София бе на юбилея на Христо Стоичков, отново на стадион "Васил Левски", преди 2 години. Тогава обаче легендата на световния футбол не успя да уважи българския си приятел поради ангажименти в Саудитска Арабия.

Демократическата партия в Италия призова за предсрочни избори през юли

http://nakratko.bg/category/25/160241/


Предсрочните парламентарни избори в Италия могат да се състоят още през юли. Затова призова Демократическата партия, след като номинираният за премиер на страната Карло Котарели не успя да привлече подкрепа от парламентарните сили.

"Уолстрийт" последва спада на европейските борси

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-последва-спада-на-европейските-борси_l.a_i.762078_at.1.html

По време на търговията във вторник европейските и американските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

5-годишно дете пострада при катастрофа с ученически автобус в Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888665

5-годишно дете пострада при катастрофа с ученически автобус в Смолянско5-годишно дете пострада при катастрофа на училищен автобус и лек автомобил в маданското село Равнища. Инцидентът станал вчера около 12.50 ч., когато лек автомобил "Фолксваген Поло" се удря в автобус "Исузу Евро Тюркоаз". Според първоначални данни от полицията, зад волана на автомобила е бил 33-годишен мъж,

Програмата за саниране ще продължи по нови правила

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3186922_programata_za_sanirane_shte_produlji_po_novi_pravila/?ref=rss


Програмата за саниране на жилищни сгради, която досега беше безплатна за собствениците, ще продължи, но вече с тяхно финансово съучастие. Обмислят се варианти за "диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, както и в зависимост от икономическото състояние на гражданите", съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.<br /><br />В региони със забавено икономическо развитие има...

Застреляха руски журналист, критик на Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=375074

Известният руски журналист Аркадий Бабченко беше убит в Киев, съобщават украинските медии. Той живеше в изгнание в Украйна. Аркадий Бабченко бешезастрелян в дома си в Днепровский район в Киев. Днес той е бил причакан на стълбището към дома си от неизвестен извършител и прострелян три пъти в гърба.

Евдокия Манева: Директивата на ЕС срещу пластмасите е безпомощност към човешките навици

http://nakratko.bg/category/58/160239/


Новата директива на ЕС за ограничаване на производството на пластмаса е всъщност безпомощност да се справим с навиците на хората. Това коментира бившият екоминистър Евдокия Манева в студиото на „Тази сутрин”.

Международна конференция за киберсигурност ще се проведе в София следващия месец

https://offnews.bg//tehnologii/mezhdunarodna-konferentcia-za-kibersigurnost-shte-se-provede-v-sofia-s-681646.html

Семинари БГ имат удоволствието да ви съобщят, че организират Международна конференция за киберсигурност, която ще се проведе на 15 и 16 юни в централната сграда на БАН - пл. Народно Събрание.

Съорганизатори са: Европейски институт за киберсигурност, Национален център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни„. Не на последно място в подготовката участва и Национален център за компетентност „ИКТ Национална и киберсигурност“. Конференцията е под патронажа на европейския комисар по дигитална икономика и дигитално общество – г-жа Мария Габриел и ще представи над 30 паралелни лекции и дискусии за взаимодействието между частни IT компании и европейските институции в киберсигурността, управлението на критични инфраструктури, дигиталното здравеопазване и възможностите на европейската програма Хоризонт 2020 за тяхното допълващо финансиране.

На събитието ще участват над 20 международно признати и влиятелни експерти от 12 държави с тясна експертиза в такива актуални теми като хибридни войни, киберсигурност на електроразпределителните мрежи, анализи на big data за предсказване на масови поведения, дигитална сигурност на „умни градове“, използване на Изкуствен Интелект в хакерските атаки, DDOS пентестове, жестомимични технологии за разпознаване и контролиране на данни(gesture recognition-control системи), новият pUPD Интернет протокол за пренос на данни, киберсигурност в дигиталното здравеопазване (eHealth), кибер аспекти на персонализираната теле медицина, алтернативни модели за финансиране и още много други. Специална част от конференцията ще бъдат трите отворени дискусии с участието на г-жа Мария Габриел и представители на европейските и национални институции, в които реални експерти с богат опит заедно с най-висшестоящите европейски лидери ще обсъдят и предложат нови правила и политики за единното и сигурно дигитално бъдеще на Европа.

Друг много интересен акцент в програмата на конференцията е предназначен за малките и средни предприятия в областта на информационните технологии и възможността да кандидатстват за европейско финансиране по Хоризонт 2020 и други алтернативни донорски програми, представено от дългогодишни оценители по Инструмента за малки и средни предприятия на Хоризонт 2020. Конференцията ще се използва за брейнсторминг за създаване на нови партньорства както по Хоризонт 2020, така и по програмите на ЕС – Danube Transnational 2014-2020 и Balkan Mediterranean 2014-2020.

Само някои от лекторите на събитието: Ярно Лимнел (Финландия) – професор в National Defence University, Майкъл Джон (Белгия) – Директор в ENCS (Европейска асоциация за киберсигурност в електроразпределението), Кристина де ла Маза (Испания) -Директор в Redborder (дигитална превенция на терористични заплахи), Ариел Коен (Израел) – ветеран от военно-въздушните сили с тясна експертиза в дигиталната сигурност и още много други.
Всеки медиен партньор на събитието ще получи 2 безплатни пропуска, както и промокод за намаление с 30% от таксата за участие в конференцията.

Не пропускайте възможността да направите резервация, за да чуете над 20 глобални лидери в областта, както и да участвате пряко в европейските политики за киберсигурност!
Пълна програма на събитието можете да видите на официалния сайт на събитието: cybercon.eu

Поклонението пред Светлин Русев (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68482-poklonenieto_pred_svetlin_rusev_snimki

Националната галерия "Квадрат 500" беше мястото, в което творци, политици, граждани се сбогуваха с художника Светлин Русев. Той почина в събота, малко преди да навърши 85 г. от инфаркт.

Точно в централното фоайе на Квадрата преди 3 години Светлин Русев представи лично на първите гости подредената от него галерия.

Поклонението беше сбогуване с една силна и изключително влиятелна личност в родното изкуство, оценките за която са съвсем не еднозначни. 

"Светлин Русев дължи възхода си до голяма степен на Людмила Живкова – той е един от приближените ѝ интелектуалци. Твърдеше, че бил недолюбван от баща ѝ, по думите му дори се е осмелявал да му противоречи – в опит да защити паметника на Валентин Старчев „1300 години България“. Тогава Тодор Живков го срязал пред тогавашната върхушка, а от стреса Русев загубил съзнание.

Дали е така – може би все още има живи свидетели на този случай, за да го потвърдят. Но надали след това е останал дълго в немилост, защото живописецът се превръща в една от най-влиятелните фигури в социалистическия арт мениджмънт – и единственият от старите влъхви на онзи строй, който продължи да упражнява власт в културата и след идването на демокрацията.

Бившият министър Вежди Рашидов, сега председател на парламентарната комисия по култура, изглеждаше искрено опечален от загубата на колегата си.

Няма съмнение, че той е един от архитектите на идеята да бъдат обединени Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в Квадрат 500. Затова и сам се заема с комбинацията на двете колекции.

Този факт предизвика бурни реакции в родното арт общество – десетки са непримиримите с ролята на Светлин Русев в българското изкуство в миналото, както и с влиянието на академика в най-важните съвременни арт процеси у нас. Но немалко от възраженията бяха и чисто естетически.

Русев обясни, че е редил галерията на смислов, стилистичен и сюжетен принцип. Някои от критиците му обаче твърдяха, че Квадратът не създава усещането за музей. Че художникът е композирал картините без концепция и твърде свободно – сякаш ги е редил по стените в дома си, затова е почувствал в реда на нещата да добави и нещо от своята лична колекция. Други посочваха, че в галерията няма творби на художници, създавани след 1989 г. Всъщност, такива има, но не са много – между тях все пак са рисунките на Христо Явашев с неговото алтер его Кристо. Трети откриваха политически контекст около културното събитие – за тях Квадратът е въплъщение на стара идея на Людмила Живкова за обединение на двете сгради в единен музей – и днес той бил нещо като паметник на людмилието", припомни Диляна Димитрова в "Площад Славейков".

Папа Жан.
Имаше и присъствие на политици - повечето отдадени на извънпарламентарния си живот. Янаки Стоилов, Румен Петков, Найден Зеленогорски бяха сред хората, дошли да се сбогуват с художника.

 

Художникът Борис Луканов
Николай Майсторов
Красимир Велчев от ГЕРБ
Бившият министър на културата отпреди 1989 г. Георги Йорданов.

 

Минималните стандарти за храните ще са готови до месец и половина

http://nakratko.bg/category/58/160237/


До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Нарушен ли е законът в Рупите?

http://clubz.bg/68481-narushen_li_e_zakonyt_v_rupite

Инвеститор ще строи къщи за гости край минералните извори в местността Рупите. Намерението му обаче предизвика силното недоволство на местните хора, според които евентуалното строителство ще засегне природните дадености в района. В група във фейсбук, озаглавена SAVE RUPITE, около 28 000 души вече изразиха категоричното си несъгласие с каквито и да е строителни дейности край храма на Ванга. 

Представители на местните институции твърдят, че всичко е законно. Документ от началото на тази година обаче навежда, че има сериозен пропуск. Ще се окаже ли незаконно строителството? Кой ще понесе отговорност за липсващото съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН)?

Кмет, архитект и инвеститор: Всичко е законно!

Кметът на Петрич Димитър Бръчков заяви, че строителят е минал всички законови процедури и няма пречки да осъществи намеренията си, цитиран от bgonair.bg.

Градоначалникът добавя, че изворите няма да бъдат засегнати и уточни, че снимките във фейсбук, според които строителството на къщите е започнало, са заблуждаващи, тъй като на тях става дума за археологически проучвания, предшестващи същинския строеж на къщите.

Наша проверка обаче показва, че там има нещо повече от археологически проучвания. Попаднахме на строителна табела, която е красноречива по отношение на това, което се извършва на мястото.

Главния архитект на Петрич Владимир Митрев пък посочи пред бТВ, че „възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт“. Той подчерта, че строежът няма да е върху изворите. 

Самият инвеститор също твърди по медиите, че всичко в документите му е изрядно. Имал всички необходими разрешителни.

Всички говорят за заповед от Министерството на културата от 2016 година, но никой не споменава, че има и по-актуални писма и становища, които  говорят друго.

Какво казват документите 

Тези твърдения също са поставени под съмнение заради няколко документа, издадени от Министерството на културата, последният от които от 29 януари 2018 г.

Според първия документ становището на министерството е отказ да съгласува заданието за проектиране на ПУП - План за регулация и застрояване на имот № 000284. В него се казва още, че трябва да бъде преработено съгласно направените констатации и да бъде внесено за съгласувателно разглеждане при условията и по реда на Закона за културното наследство (ЗКН). Отбелязва се също, че следващите фази подлежат на съгласуване при условията и по реда на ЗКН.

С втория документ, който по хронология е последно издаден от НИНКН към Министерството на културата от 29 януари т.г., отново напомнят на инвеститора, че на основание чл. 83 от ЗКН проектната документация за цитирания имот подлежи на съгласуване от МК, включително и процедурите по промяна на предназначението на земята.

В подписания документ от директора на НИНКН арх. Красимир Тодоров се казва още, че в Уведомлението на инвеститора се твърди, че имотът не е в близост и не засяга територии за опазване на обектите на културно наследство. Според арх. Тодоров това твърдение е некоректно.

Изразява се и становище, че съществува реална опасност да бъдат засегнати археологически структури и напластявания.

От написаното в началото на тази година става ясно отново, че при реализацията на инвестиционни намерения в зоната проектната документация се съгласува с МК на основание на чл. 83 и по реда на чл.84 от ЗКН.

Странното е, че участници от местните институции в дискусията за Рупите продължават да твърдят, че всичко е законно. Говорят за наличието на всички документи и съгласувания, но през цялото време се  говори само за ПУП ПРЗ - без съгласуване с НИНКН.

Когато говори законът

Ето какво казват чл. 83 и  чл. 84 от  ЗКН:

Чл. 83. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм., бр. 54 от 2011 г.) (1) Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2.

Чл. 84. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм., бр. 54 от 2011 г., бр. 52 от 2016 г. ) (1) Съгласуването по този раздел се извършва с писмено становище и заверка с печат върху графичните материали в срок до 4 месеца от датата на постъпване на съответната документация в НИНКН или в общината, определена по чл. 17, ал. 3. Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се внасят:

1. за недвижими културни ценности с категории „световно значение“ и „национално значение“ в техните граници и охранителни зони – в НИНКН;
2. за недвижими културни ценности с категории „местно значение“, „ансамблово значение“ и „за сведение“ в техните граници и охранителни зони – в съответното звено по чл. 17, ал. 3.
(2) Съгласуването по ал. 1 на инвестиционните проекти и исканията за намеси по чл. 83 се извършва от министъра на културата или оправомощени от него длъжностни лица за:
1. единични и групови недвижими културни ценности с категории „световно значение“ и „национално значение“ в техните граници и охранителни зони – след писмено становище на НИНКН;
2. единични и групови недвижими културни ценности с категории „местно значение“, „ансамблово значение“ и „за сведение“ – след писмено становище на съответното общинско звено по чл. 17, ал. 3.

Въпроси и неясноти

В случая с Рупите ние не сме видели документи, съгласувани с НИНКН, не се показва и изискваното според чл. 84 от ЗКН  писмено становище и заверка с печат върху графичните материали. 

Твърденията на главния архитект на Петрич, кметът Бръчков, както и инвеститорът не са убедителни при наличието на тези документи.

Неясно е и друго: защо според Басейнова дирекция и РДНСК инвестиционното намерение на фирмата е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни на дирекцията при липсата на съгласуване от НИНКН.

Потърсихме и съдебна практика с подобни случаи. Всички постановени решения казват, че подобни строежи се оказват незаконни заради липсата на съгласуване от МК на визата за проектиране и идейния инвестиционен проект. По тази причина подобни строежи се приема, че са се извършвали в нарушение разпоредбите на чл. 83, ал. 1, т. 2, б. “а” и чл. 84 от ЗКН, във вр. с чл. 141, ал. 7 от ЗУТ. Голяма е вероятността същото да се случи и в Рупите.

Ние ще изпратим официално запитване до НИНКН (МК), за да разберем има ли съгласуване с тях. Както и ако такова липсва наистина, какво ще предприемат, за да се предотврати евентуалното незаконно строителство в Рупите.

...

Разследването на Мариета Димитрова е публикувано в Blagoevgrad News. Публикуваме го с разрешението на автора.

44 хиляди жилищни сгради се нуждаят от удължаване на срока на експлоатация

http://www.cross.bg/krymova-zashtoto-sobstvenitzite-1575794.html

/КРОСС/ Още не е ясно как ще продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните блокове На този етап няма категорично решение как ще продължи програмата за енергийно обновяване на жилищата след изразходване на осигуреното финансиране, а само идеи и предложения. Единственото ясно е, че ефектите от нея са изключително големи и трябва да продължим да изпълняваме сходни програми за жилищно обновяване. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Тя обясни, че настоящата програма за саниране ще се изпълнява до размера на наличното финансиране, с което ще се обновят 2022 сгради. „До края на 2018 г. ще сме готови с новия модел, който ще има ясна и дългосрочна визия за следващите 25 години", посочи Крумова. По думите й програмите могат да бъдат структурирани по различен начин, в зависимост от различните регионални и индивидуални условия. Обсъжда се идеята за въвеждане на съфинансиране от страна на собствениците, както и за диференциране на помощта в зависимост от климатичните, икономическите или демографските обстоятелства в регионите, или икономическото състояние на всеки гражданин. „Целта е да стимулираме собствениците, защото това са частни сгради. Ние подпомагаме частните собственици да обновяват своите жилища", коментира Крумова. Тя напомни, че според анализите в страната има 44 хил

Рокер бере душа в болница, блъсна се в кола, която правела обратен завой в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6888643

Рокер бере душа в болница, блъсна се в кола, която правела обратен завой в Павликени32-годишен мотоциклетист пострада тежко при пътен инцидент в Павликени, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Произшествието е станало около 17,30 ч. във вторник на изхода за гр. Левски. По първоначална информация мотоциклет «Ямаха», управляван от 32-годишния А. А. от с. Недан се е ударил в лек автомобил «Фолксваген Голф»,

Анджелина Джоли и Ел Фанинг започнаха снимките на "Господарката на злото 2"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888647

Анджелина Джоли и Ел Фанинг започнаха снимките на "Господарката на злото 2"Компания "Дисни" оповести началото на снимките за филма "Господарка на злото 2", в който зрителите отново ще видят актрисите Анджелина Джоли и Ел Фанинг в познатите им роли на Злодеида и Аврора, предаде Франс прес. От "Дисни" съобщават, че снимачният процес вече е започнал в лондонските студиа "Пайнууд" и на други места във Великобритания.

Поетеса за гаврата с Прощално: Всички, които са чели Вапцаров, дружно трябва да се обесят

https://petel.bg/Poetesa-za-gavrata-s-Proshhalno--Vsichki--koito-sa-cheli-Vaptsarov--druzhno-tryabva-da-se-obesyat__266897

Чалга изпълнителката Антонина, която пусна в YouTube клип, в който шепти стихотворението "Прощално" на фона на ориенталски ритми и разголена ...

Борисов може да обяви днес готовност България да се свърже с "Турски поток"

https://petel.bg/Borisov-mozhe-da-obyavi-dnes-gotovnost-Balgariya-da-se-svarzhe-s-Turski-potok__266898

Кадър Булфото Премиерът Бойко Борисов може да обяви при започващото днес двудневно работно посещение в Москва готовност на България да...

МВР забранява да се снима оградата на границата

https://petel.bg/MVR-zabranyava-da-se-snima-ogradata-na-granitsata__266899

След като правителството наля стотици милиони лева в строителството на оградата на границата без обществена поръчка, сега вече е в ход то...

Почерня от полиция в село Козел на мястото на двойната екзекуция. Мъжът превъртял преди около месец

https://petel.bg/Pochernya-ot-politsiya-v-selo-Kozel-na-myastoto-na-dvoynata-ekzekutsiya--Mazhat-prevartyal-predi-okolo-mesets__266900

Снимки Haskovo.net 45-годишният Гюнай Мюмюн от хасковското село Козлец уби жена си и съседа си тази сутрин, пише Haskovo.net. Според съседите прес...

Вижте в „Петел“: На варненска улица се появи дупка с кръст (снимки)

https://petel.bg/Vizhte-v----Petel-----Na-varnenska-ulitsa-se-poyavi-dupka-s-krast--snimki-__266901

снимка: читател Варненец изпрати до „Петел“ снимки, които показват как гражданите правят вече какво ли не, за да привлекат вниманието н...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване