Стара Загора с по-лесен достъп от магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887996

Стара Загора с по-лесен достъп от магистрала "Тракия"Започва реконструкцията на моста над жп линията. Готвят 4-лентов път до аутобана На 30 май ще бъде подписан акт 2 и строителят започва работа за изпълнението на проекта за реконструкцията на моста на бул. "Патриарх Евтимий", който минава над железопътната линия София-Бургас и над бул. "Славянски". Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

На път: 4240 км самота

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/30/3184087_na_put_4240_km_samota/?ref=rss


Самотата. Това се оказва най-голямото предизвикателство за Петър Ванев, който преди година си събра багажа и от Русе тръгна по Тихоокеанския хребетен път в САЩ, за да измине 4240 км. Изненадите по трасето се оказали повече от очакваното.<br /><br />Сега Ванев тръгва на ново предизивкателство - Апалачката пътека, дълга 3500 км, която смята да извърви от началото на юни до рождения си ден в средата на септември. А след това се надява да се сдобие с Тройната корона като добави и...

Войната се разгаря! Паскалев нанесе силен удар на Камбитов! И още за политиците и боклука, за футбола и тигрите,за фойеверките

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b8/

Трябва откровено да призная, че първо се запознах с позицията на кмета Камбитов във вестник „Струма“, а чак след това прочетох повода за изявата му пак в същия вестник – „К. Паскалев на неформална среща в Благоевград дава „акъл“ на социалистите как да ударят предизборно кметския екип.“

Ще си позволя да направя няколко уточнения:

  1. Не съм „гуро“ на Л.Милев. Самия той отдавна е навършил пълнолетие и няма нужда някой да го държи за ръката. Може би диалогичното, но твърдо поведение на Милев е заплаха за Камбитов и екип.
  2. Не съм бил на срещата да давам „акъл“, защото смятам, че в БСП има интелигентни и подготвени хора. Споделих няколко проблема, които ме вълнуват и смятам, че са значими за жителите на Благоевград.
  3. Не съм си поставял за цел да атакувам Камбитов или екипа му. Поставих въпроси, които към днешна дата нямат публичен отговор.

А сега за въпросната публикация направена от г-н Камбитов:

  1. За боклука и политиците:

Държавата ни бе решила да изгражда депо за битови отпадъци в Кочериново – според мен, безумен и скъп проект. Опитвахме се с колегите кметове и централната власт да стигнем до разумно решение. Този който откликна на желанията ни бе Б.Борисов, като премиер, и незабавно започнахме процедури с МОСВ за организация на две депа – Благоевградско и Кюстендилско. Ако г-н Камбитов има проблеми с паметта да се обърне към настоящите кметове на Рила и Симитли – Кабзималски и Апостолов. Изработихме и процедирахме ПУП за депото. Правилно с встъпването си в длъжност г-н Камбитов възложи проектиране на самото депо, ще си затворя очите за незаконното разделяне на поръчката. Но после какво се случи? Кой е бил кмет на Благоевград последните почти 7 години и кой е бездействал или провеждал хаотични действия  през тези години за да се окаже Благоевград без съвременна  система за управление на отпадъците?

Големия проблем днес е – каква ще е цената на услугата за гражданите на Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, след евентуалното пускане в експлоатация на новата система. Аз твърдя, че не по вина на общинското ръководство, е избрана скъпа и непосилна технология.

Призовавам Кмета  да публикува Анализа за разходи и ползи от проекта за реализация на депото, за да разберат хората колко и за какво ще плащат като такса смет от 1.01. 2020г.!

  1. За археологията и фойерверките:

Преди повече от десет години започнахме разработването на проект включваш: пещерата Бойчова дупка край Обел, Стражева кула от критско-микенската култура на пътя Струмско – Церово, средновековна крепост Зелен дол, Тракийски гробници Рилци и Дъбрава.

След реализацията му следваше да се организира Академия по археология в триъгълника Покровник, Бучино, Рилци съвместно с Югозападния университет, Американския университет и Института по археология към БАН.

Не стана, за съжаление.

А сега има ситуация, археологическите разкрития са факт. Трябва да се съхранят! Въпрос на нормално техническо решение и Община Благоевград трябва да настоява за това, чрез Кмета и Общинския съвет!!!

Не е време за фойерверки!

Нима древна Сердика е по важна за София от древна Скаптопара за Благоевград?

  1. Футбола и тигрите:

Г-н Камбитов е добре да се обърне към част от съветниците си, които имаха собственост в Пирин – Г 12, за да си опресните спомените. Идеята беше Общината да влезе на мястото на Наков, до оздравяването на клуба. Осигурени бяха спонсорства от „Благоевград БТ” АД, „Карлсберг“ АД, трябваше и Общината да се включи със собствен ресурс, който да се насочи към Футболната школа на града. Не се получи, не заради позицията на Общината.

Публикувайте бюджетите на футболния ОФК „Пирин“ до 2018 г. за да е ясно на всички, срещу какъв ангажимент и управление какво се получи.

Не съм коментирал приноса на хора с животински прякори.

  1. Това не бяха всички въпроси:
  • Казах, че е чудесно използването на публичен ресурс за санирането жилищата на гражданите и това, че Благоевград изглежда много по-добре. И дума не съм казал имало ли е или не корупция при реализацията на програмата за саниране в Благоевград. Това със сигурност знаят участниците в процедурите.
  • Не съм правил коментар за площадното пространство и ремонтите му, но отбелязах, че в Благоевград, каквито и ремонти следва да се правят в централна градска част, първо следва да се ремонтира ВиК мрежата.
  1. За модела Паскалев – Хаджигаев:

Никак не ми беше приятно противопоставянето на Общински съвет и Кмет, в периода 2007- 2011г. Наред с пропуснатите ползи, най – голямата от които нова болница за хората в региона, това противопоставяне се оказа и полезно:

  • Пълен контрол от страна на Общинския съвет над Общинска администрация;
  • Невъзможност за каквито и да било прояви на корупция;
  • Ефективно влагане на публични средства за развитието на Общината;
  • Поставяне и решаване на пропуснати от администрацията проблеми на граждани и институции.

Много ми се иска в модела Камбитов – Тасков да се пови конструктивен диалог и критика, за да стане ясно:

  1. Кои и как определя приоритетите за развитието на Общината?
  2. Защо икономическото развитие на Общината се определя с една дума – криза?
  3. Защо младите хора напускат града и каква е перспективата?
  4. Защо драстично намаля броя на студентите в Благоевград?
  5. Как се управлява общинската собственост и има ли непубликувани договори?
  6. Кои и как определи цената от 126 лв. за депониране на битовите отпадъци?
  7. Защо Общината няма позиция по така нареченото преструктуриране на „Благоевград БТ“ АД?
  8. Защо заменихме благоевградския културен продукт с вносен?
  9. Ще запазим ли историята на Благоевград и Скаптопара?
  10. Ще бъдат ли пълноценни първите седем години на Камбитов?

 

 

30.05.2018г.                                                                                                К.Паскалев

Материалът Войната се разгаря! Паскалев нанесе силен удар на Камбитов! И още за политиците и боклука, за футбола и тигрите,за фойеверките е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пластмасовите вилици - забрана или ограничение?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888495

Пластмасовите вилици - забрана или ограничение?"Средно между 50 и 500 години са необходими за разграждането на пластмасите", каза пред Би Ти Ви проф. Васил Симеонов, химик от СУ "Климент Охридски". "Проблемът е наистина сериозен, директивата за забрана на пластмасовите прибори е да се приучат хората да не ги използват", каза бившият министър на околната среда Евдокия Манева.

Теодор Ушев хладнокръвно за Светлин Русев като Франкенщайн

https://www.mediapool.bg/teodor-ushev-hladnokravno-za-svetlin-rusev-kato-frankenshtain-news279644.html

"Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други – не. Безумно е да се дискутира творчеството на един художник – единствените критерии са "харесва ми-не ми харесва" и колко струва на пазара. Дотук за художника Св. Русев." Това пише на страницата си във "Фейсбук" Теодор Ушев - графичен дизайнер, плакатист и аниматор, чийто филм "Сляпата Вайша" получи номинация за "Оскар" миналата година. В поста си българинът, избрал Канада за втора страна, дава свояпоглед за художника и общественик Светлин Русев, който издъхна преди дни малко преди да навърши 85 години, а днес е прощаването с него. "Аз не съм имал директно взимане-даване с него, слава богу не ми се е налагало да завися от системата. Искам само да кажа, че не – той не е единственият виновник за състоянието на изкуството в България. Той беше Франкенщайн, създаден от прословутата българска сервилност към силните на деня, удряне на глава в земята пред властимащия и подмазвачество, желание да се отъркаш в "големия човек", да бъдеш „най-добрия“ му приятел. И съответно оплюване, предателство и скачане на всеки, изпаднал в беда, изгубил влиянието си вече бивш колос. Той просто беше изключително умен и комбинативен, за да се възползва максимално от стремежа у българина да благоговейничи. И да изгради своя собствена система от зависими хора, култ към личността си. Да, той контролираше всичко – от несъществуващия български (съвсем съзнателно) пазар на изкуството, до псевдоколекционерите, които замотаваше в сладки приказки, купувайки „велики“ художници за петцифрени суми, чиято реална цена всъщност гравитира малко под тази на средна класа занаятчия от сайта saatchiart.com. Неговата система важеше до Калотина и обратно. Назначаваше и махаше директори на галерии, контролираше държавните фондове за откупки – само на верни нему хора! Лансираше послушните му ученици. Но да си сложим ръка на сърцето – кой на негово място не би го правил? Когато имаш цялата власт, то можеш да правиш каквото пожелаеш с нея. Същевременно, нямаше как да изнесеш и една скица навън, без да минеш без комисията за опазване на наследството и организацията "Хемус". Системата беше заключена! Но в момента, когато загуби мощта си – през 1987-89-а, когато всички слагачи се отдръпнаха от него, се видя, че не Св. Русев е бил виновен, ами че просто толкова си можем. И че в България няма нито един художник, който да може да продаде работа в сериозна колекция навън освен Недко Солаков. Че той просто е бил удобното оправдание за бездарност и липса на характер. Той не беше Вернер Тюбке, не беше Йон Сбарчиу и след него не остана нито "лайпцигската школа", нито "школата от Клуж-Напока". Останаха десетки представители на "сръчната пластична депресия" - стил в българското изобразително изкуство, характерен с това, че няма и наченка на мисъл, концепция или анализ в произведенията на авторите. Има една неистова борба с боите и платното, докато му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им. Въпросът "Имате ли бяла боя?" в магазина на СБХ на "Оборище" беше като "Пуснаха ли банани?" в показния магазин на "Раковска". Нямаше. Имаше само за избрани, а българската боя жълтееше и не покриваше. Ако си приятел с Иванка, можеше да ти смотае някоя умбра от вносните и да ти я даде под тезгяха, но само ако Св. Русев е в червения си период… Десетки кадърни художници бяха затрити, защото се осмеляваха да правят неща, които той не обичаше. Едни се вслушваха в съветите му, откупуваха работите им… и се затриха като художници. Други му теглеха една майна и се затваряха в ателиетата си – кои да рисуват, кои да пият до безпаметност и да псуват (нямаше и Фейсбук да изокаш на воля!). Но в изкуството е така – или си художник, или се продаваш… Мисля, че той ще липсва повече на тези, които се оправдаваха с него за безхарактерността си, отколкото на приятелите му, които наистина останаха с него в последните години. Аз искам само да му благодаря за един негов жест. По разкази на очевидци, на изпита по живопис, когато кандидатствах в Академията (специалност „плакат“), той бил начело на комисията (той беше начело на всички комисии). Влязъл, огледал, взел моята работа и я сложил първа. Така влязох в Академията и загубих 5 години от живота си в най-мракобесническото и задръстено учебно заведение по изкуствата в света. Благодарение на него, без да го познавам. Почивай в мир, Светлине! Ако на поклонението в сряда дойде и Иван Вукадинов – то тогава всичко ти е било простено. Ако ли не – има една негова картина във въпросния "музей", в един тъмен ъгъл, новото крило. Идете я вижте!"

Лекарският съюз ще оспори по съдебен път здравната карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=375061

Българският лекарски съюз (БЛС) ще оспори по съдебен път Националната здравна карта (НЗК). Това съобщиха от съсловната организация. Вчера Министерският съвет прие документа. Съществуващите диспропорции в параметрите на здравната карта са прекалено очевидни, за да бъдат подминати, според лекарския съюз.

Деница Николова: България ще получи много повече средства от европейските фондове в периода 2020-2026 г.

http://www.cross.bg/razvitie-nikolova-komentira-1575837.html

/КРОСС/ Бъдещето на териториалното сближаване в ЕС след 2020 г обсъдиха на семинар в София Според представената вчера от ЕК основна рамка на разпределение на бюджетите между държавите членки в ЕС България ще получи много повече средства от фондовете на съюза за програмния период  2020-2026 г. спрямо сегашния и периода 2007-2013 г. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя взе участие в семинар и пресконференция относно териториалното измерение на бъдещата политика на ЕС за сближаване след 2020 г., организирана от Европейската мрежа за териториална обсервация – ESPON с участието на в Фабрицио Барка, бивш италиански министър, и директора на ESPON ЕГТС Илона Раугзе. Зам.-министър Николова обясни, че бюджетната рамка предстои да се дебатира  преди да се приеме официално на ниво ЕС, но според предварителните изчисления страната ни ще получи почти 1 млрд.евро повече европейски средства, с които да достигнем стандартите на останалите страни членски на съюза. „С радост и гордост мога да отбележа, че това за нас е признание, че сме натрупали капацитет по изпълнение на програмите и можем да постигаме резултати, които са видими за всички. Очевидно ЕК търси възможност да ни подкрепи, за да постигнем по-бързо развитието си на ключови сектори“, коментира Деница Николова

Археолози откриха останки от римско гробище в Любляна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888493

Археолози откриха останки от римско гробище в ЛюблянаАрхеолози откриха в Любляна останки от римско гробище със забележителна архитектура, предаде Танюг. Първоначално се предполагало, че на това място се намира път, който е водел до римското селище Емона, но археолозите открили следи от внушителна архитектура, вероятно на храмове и мавзолеи, които са били декорирани с фрески и черно-бели мозайки,

​Модернизират най-старата жп линия у нас Русе - Варна

http://www.cross.bg/ryse-zhelezoputna-kompaniya-1575786.html

/КРОСС/ 290 милиона лева ще бъдат инвестирани за модернизацията на първата у нас железопътна линия Русе - Варна. Инвестиционното намерение е на Националната компания „Железопътна инфраструктура". Основен ремонт на железопътния път не е правен, откакто е пуснат в експлоатация преди 152 години. Рехабилитацията ще обхване участъка от гара Русе Разпределителна до Каспичан. Трасето, което е с дължина над 137 км, в община Русе минава през землищата на 5 села. С проекта за ремонт са запознати всички жители. Кметът на с. Червена вода каза, че не са получавали възражения. Жителите на Червена вода се надяват да бъде ремонтирана и сградата на жп гарата. Както и много други малки спирки в страната, тя е полуразрушена и неизползваема от пътниците. От Националната компания „Железопътна инфраструктура" казаха, че проектът предвижда да се ремонтират и малките жп гари. Той е разделен на две части. Очаква се ремонтните дейности да започнат през следващата година и да приключат през 2023-та.    

Обща стачка в Гърция днес ще наруши графика на транспорта

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/30/3186896_obshta_stachka_v_gurciia_dnes_shte_narushi_grafika_na/?ref=rss


Обща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция, ще предизвика днес нарушения в графика на транспорта, особено на въздушния, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Стачката се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната.<br /><br...

Хавиер Солана се завръща. Гласят го за премиер на Испания

http://clubz.bg/68476-havier_solana_se_zavryshta_glasqt_go_za_premier_na_ispaniq

Ветеранът Хавиер Солана - бивш външен министър на Испания и генерален секретар на НАТО, може да стане, макар и за кратко, премиер на страната си, съобщават медиите в Мадрид.

75-годишният социалист може да е един от хората, които да изведат Испания от политическата криза и да свикат предсрочни парламентарни избори. Това обаче ще стане само в случай, че на 1 юни мине поисканият от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) вот на недоверие срещу правителството на консерватора Мариано Рахой. Опозицията иска оставката му, след като на 24 май бяха огласени присъдите срещу 29 бизнесмени и бивши функционери на управляващата Народна партия (НП) за различни престъпления - измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията били част от незаконна схема, спомагала за финансирането на партията.

При това кандидатурата на Хавиер Солана е предложена не от съпартийците му, а от либералите от "Сиудаданос" ("Граждани") - партията, която най-много иска предсрочни избори. Нейният генерален секретар Албер Ривера изтъкнал, че бившият шеф на НАТО е човек, ползващ се с уважението на всички депутати в Испания.

Самият Солана обаче е извън политиката още от 2009 г. По тази причина завръщането му ще носи дълбок символизъм, коментираха за Клуб Z политически анализатори от Мадрид.

"Сиудаданос" се опитват до последно да убедят Рахой доброволно да се оттегли и сам да свика избори. В такъв случай те са готови да не участват във вот на недоверие. Премиерът обаче днес категорично отхъмврли идеята да подаде оставка. Тя обаче става все по-вероятна на фона на настроенията срещу него в трите главни опозиционни сили - социалистите, "Сиудаданос" и радикалната левица от "Унидос подемос" ("Заедно можем"). Гласовете на депутатите им са достатъчни да свалят правителството, без да има нужда от помощта на представените в испанския парламент две сепаратистки партии от Каталуня.

Но никой не може да каже кой как ще гласува в петък, предупредиха запознати.

От противник на НАТО до генерален секретар

Хавиер Солана е един от ветераните в испанската политика. Репресиран е от режима на Франко за членство в нелегалната ИСРП. Тома му коства мястото на асистент по физика в мадридския университет "Комплутенсе".

Той е сред главните противници на влизането на Испания в НАТО през 1982 г. Същата година социалистите идват на власт и веднага организират референдум. Привържениците на НАТО печелят с минимална преднина. А Солана заявява след години:

"Не е страшно да се родиш глупак, страшното е да останеш такъв."

Той е генерален секретар на пакта от 1995 до 1999 г. И по ирония на съдбата точно по негово време алиансът бомбардира Югославия заради войната в Косово.

По-късно хавиер Солана става върхонвен комисар на ЕС по външната политика и политика за сигурност. На този пост е до 2009 г., когато напуска политиката.

Испания арестува Бил Браудър по искане на Москва

http://www.transmedia.bg/2018/05/30/%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%83%d0%b4%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd/

Американецът Уилям (Бил) Браудър, собственик на инвестиционната компания Hermitage Capital е бил задържан от испанската полиция в Мадрид по молба, изпратена от Русия в Интерпол. Това съобщи финансистът в своя профил в Twitter. Браудър добави, че е бил отведен в полицейското управление.

Случаят на Браудър започва през 2005 г., когато руските власти гонят американския инвеститор от страната. Той е обявен за „заплаха за националната сигурност“. На американския инвеститор се опитва да помогне младият адвокат Сергей Магнитски. През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които в аферата около фонда фактически са присвоили 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай.

Магнитски смятал, че държавата е заинтересована от изясняването на случая така. На мушката обаче попадат не престъпниците, а юристите на консултантската фирма „Firestone Duncan“, в която работи и Магнитски. Шестима от колегите му бързо напускат Русия, но той остава. Само след няколко дни срещу Магнитски е повдигнато обвинение, скалъпено от хората, които е разобличил, че през 2002 г. „бил помогнал на една фирма в укриването на данъци“. На 24 ноември 2008 г. е арестуван. Адвокатът не се настоява, че вината за случая е на високопоставени сътрудници на Министерството на вътрешните работи.

През лятото на 2009 г. Магнитски се разболява в ареста, а през ноември умира. Магнитски почина на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

През 2012 г. САЩ приемат първия закон „Магнитски“, който се фокусира върху налагането на санкции срещу руски граждани. Глобалният закон „Магнитски“ влиза в действие през декември миналата година. Той дава възможност на американските власти да отказват достъп до своя територия и до банковата система на САЩ на лица от всяка една държава по света.

Обща стачка и протести отново парализират Гърция

http://www.cross.bg/obshta-atina-gurtziya-1575785.html

/КРОСС/ Обща стачка и протести срещу мерките за икономии отново ще парализират Гърция днес. Стачката ще блокира морския трафик. Авиодиспечерите ще спрат работа между 10:00 и 13:00 ч., което ще доведе до отмяна и препрограмиране на полети. Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня. Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове. Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, затова телевизията и радиото ще останат без информационни емисии, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо.  

Сменят датите без топла вода през лятото, административни проблеми бавят ремонта в Младост

https://offnews.bg//ikonomika/smeniat-datite-bez-topla-voda-prez-liatoto-administrativni-problemi-b-681617.html

Летните ремонти на "Топлофикация - София" няма да стартират през юни, както бе планирано, в част от източните квартали на столицата. Кога ще бъдат без топла вода в "Младост", още не е ясно заради административни проблеми. 

Не сме получили разрешение за строеж, обясни инж. Боян Паунов, шеф на дирекция "Експлоатация" в дружеството, по БНТ. Ремонтните дейности в някои източни квартали ще закъснее и ще започне на 20-ти вместо на 3-ти юли, уточни той. 

В центъра 9 дни няма да работи ТЕЦ "София" през август.

Има и определен брой абонатни станции, които ще бъдат без топлоподаване около 20 дни, но те не са много. Направили сме схема, при която минимизираме периодите, в които ще бъде преустановено топлоподаването, каза още Паунов. 

Сменят датите без топла вода през лятото, административни проблеми в Младост

https://offnews.bg//ikonomika/smeniat-datite-bez-topla-voda-prez-liatoto-administrativni-problemi-v-681617.html

Летните ремонти на "Топлофикация - София" няма да стартират през юни, както бе планирано, в част от източните квартали на столицата. Кога ще бъдат без топла вода в "Младост" още не е ясно, заради административни проблеми. 

Не сме получили разрешение за строеж, обясни инж. Боян Паунов, шеф на дирекция "Експлоатация" в дружеството, по БНТ. Отлагането на ремонтните дейности в някои източни квартали се отлагат за от 3 до 20 юли, уточни той. 

В центъра 9 дни няма да работи ТЕЦ "София" през август.

Има и определен брой абонатни станции, които ще бъдат без топлоподаване около 20 дни, но те не са много. Направили сме схема, при която минимизираме периодите, в които ще бъде преустановено топлоподаването, каза още Паунов. 

Путин ни "прости" и "Турски поток" завива към България

https://www.mediapool.bg/putin-ni-prosti-i-turski-potok-zaviva-kam-bulgaria-news279643.html

Второто разклонение на "Турски поток" ще идва към България, обяви руският президент Владимир Путин, уточнявайки, че съгласувал това предния ден с турския си колета Реджеп Ердоган. Новината, че България е избрана пред Гърция, бе обявена в сряда след срещата на Путин с премиера Бойко Борисов, чиято основна цел бе да договори руски газ за проекта на газов хъб край Варна. Връщаме се в ролята на регионален газов доставчик, заяви Борисов, застанал редом до Путин. Българското искане беше Русия да се включи с доставки от 15 млрд. куб м газ годишно за газовия хъб "Балкан" чрез втората тръба на "Турски поток". Русия от своя страна не желае да ползва хъба, а само да ползва България като транзитна територия за газовите си доставки към Сърбия и Централна Европа. Предстоят конкретни разговори за намиране на решение. "Русия и ние заедно с Европейската комисия ще намерим формула за газовия хъб", допълни той. Разговорите между Борисов и Путин в Кремъл продължиха близо два часа. Делови преговори, които бяха доста резултатни, коментира Путин. "Основният въпрос беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България "Южен поток", но това са минали събития", коментира на брифинга Борисов. "След това "Газпром" и "Булгартрансгаз" ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34 - 35 млрд. куб м., които минават през България", каза още премиерът и уточни, че това гориво ще бъде ползвано и за газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект. Вчера г-н Ердоган потвърди, че е съгласен "Турски поток" да има разклонение към България, съобщи Путин. Обемите и цените тепърва ще бъдат договаряни. "Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа", каза по този повод Борисов. Той каза, че към момента е невъзможен директен газопровод от Русия към България, какъвто лансира президентът Румен Радев преди седмица в Москва и дори го кръсти "Български поток". "Но ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро", каза Борисов. След което отбеляза, че "Газпром" и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект "Южен поток". Всъщност "Газпром" бе принуден да се откаже от неустойките по силата на споразумението си с Европейската комисия, в резултат на което избегна огромни глоби. Последва сцена на разкаяние на Борисов под благосклонния поглед и подобаващи коментари на Путин. "Ние съжаляваме за "Южен поток", виждам, че България съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут", заяви руският президент, който лично прекрати проекта "Южен поток" през 2014 г., упоменавайки България като виновна. "Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци", коментира Борисов. "Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез. Но по-големият прощава", продължи той. Путин му отговори, че се страхува от определения "голям" и "малък", защото по-големият обикновено плащал. Руският президент каза също, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създавал пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб м газ. "Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а "Южен поток" не беше? С какво България е по-лоша от други страни", запита реторично Путин.. Борисов каза, че България строи газовите си връзки с Румъния, ще строи също със Сърбия, интеконкторът с Турция е готов, прави се този с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ, да продава, обясни българският премиер. Темата "Скрипал" не е обсъждана, каза Путин в отговор на въпрос дали отказът на България да изгони руски дипломати е повлиял за промяната в отношенията. "Още през март говорихме за Скрипал. Независимо от отношенията, защото винаги аз съм бил този, който създава напрежение, винаги аз съм бил виновен. Но винаги сме имали добър контакт, така че случаят "Скрипал" няма никакво отношение", коментира и Бойко Борисов. По отношение на АЕЦ "Белене" Путин заяви, че Русия е готова да се върне към проекта на пазарна основа. "Обсъдихме с премиера съвместни проекти. Особено внимание бе отделено на разширяването на икономическото сътрудничество. Общият обем на руските инвестиции в България надвиши 30 млрд. долара. Особено в строителство и имоти. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме "Росатом" да предложи гориво за АЕЦ "Козлодуй" и да помага за удължаване експлоатацията на Шести блок. И Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ "Белене", разбира се на пазарна основа", заяви Путин. "За разлика от предни случаи, България е платила реактори и разполага с два реактора и площадка на "Белене", заяви Борисов. Заради това без да се налага държавна гаранция, а страната ще търси частен инвеститор за съвместна атомна централа, допълни той. "Благодарих за Пети и Шести реактор на "Козлодуй", но след 5-6 години ще имаме необходимост от други реактори, каза още Борисов. Очаквайте подробности.

Борисов към Путин: Надявам се на напредък по някои теми

https://www.mediapool.bg/borisov-kam-putin-nadyavam-se-na-napredak-po-nyakoi-temi-news279643.html

Надявам се да постигнем напредък по някои теми, а други да обсъдим, обърна се премиерът Бойко Борисов към руския президент Владимир Путин, който го прие в сряда на среща в Кремъл. Това е първата премиерска визита на Борисов в Москва след две предишни срещи с Путин – в Гданск през 2009 г. и в София през ноември 2010 г. Борисов благодари на Путин за възможността за посети Кремъл след толкова години, като отбеляза, че през това време са "обменяли мисли" по телефона. "Русия винаги е имала своето влияние върху хората и региона и е хубаво да знаете какво предвиждаме с Европейската комисия в областта на инфарструктурата", каза още българският премиер, който в момента председателства Съвета на Европа. Той отбеляза доброто сътрудничество между София и Москва в областта на сигурността и борбата с тероризма и посочи, че в сферата на селското стопанство и туризма има какво още да се желае.   Преди това Путин го приветства за добре дошъл и се спря върху отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България и всичко духовно, което свързва двете държави. След това разговорите между двамата продължиха на четири очи. Очаква се да бъдат обсъдени най-вече доставките на руски природен газ, който да захранва планирания от българското правителство газов хъб край Варна. Това е основната цел на визитата на Борисов в Москва. Пред придружаващите го журналисти по-рано той коментира, че основният вариант за захранване на газовия център с руски газ е през строящата се в момента втора тръба на "Турски поток", която е предназначена за европейския пазар. Борисов допълни, че от "Газпром" били готови и на директна връзка с хъба край Варна по трасето на прекратения проект "Южен поток", но условието било от там суровината директно да заминава за Сърбия. Така обаче България отново ще влезе в ролята на транзитьор, а не на търговец на газ, каквато е целта на правителството на ГЕРБ, а и на Европейската комисия. Тя подкрепя проекта за хъба както политически, така и финансово, но при условие, че отговаря на европейските изисквания и има поне три различни източника на доставки. Не е ясно дали "Газпром" настоява както и при "Южен поток" да е единственият търговец на газ, който ще използва тръбата, което на практика създаде проблеми пред проекта и той бе прекратен. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който е част от правителствената делегация в Москва, също обясни, че по-скоро се разчита на втората тръба от "Турски поток", една трета от чийто морски маршрут е изграден, а преди дни "Газпром" и турската държавна компания БОТАШ подписаха споразумение за строежа на сухопътното трасе. До българската граница това са 140 км, планира се, при съгласие на руската страна, 15.75 млрд. куб. м руски газ да влизат през сегашната транзитна тръба, по която България доставя суровина на Турция, но пред приключване е изграждането на 20-километров лупинг, който ще позволи реверсивни доставки и от Турция към България, обясни Малинов. Борисов пък посочи, че лупингът ще бъде открит на 27 юни. После "Булгартрансгаз" трябва да изгради още 10 км за включване на руския газ в своята мрежа и транспортирането му до евентуалния газов хъб. От думите на Малинов стана ясно, че е възможно все пак да се преговаря и за трета тръба на "Турски поток", директно за Варна, на мястото на спрения "Южен поток", която бе наречена от президента Радев "Български поток". "Това обаче ще зависи от пазарното търсене на газ в Европа", каза шефът на държавния газов оператор. Към момента са разработени седем варианта за реализацията на газовия хъб. Те са предложени от консултанта "АФ-ЕМГ Консулт", който изготвя предпроектното проучване на газоразпределителния ценътр. Кой ще е предпочетеният вариант трябва да стане ясно да кроя на годината. Преди срещата си с Путин, Борисов обсъди с руския си колега Дмитрий Медведев задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и теми от енергетиката, туризма и транспорта. Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира: "Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“. Борисов посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. "Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, допълни той. На срещата между двамата премиери присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация на Бойко Борисов в Москва. Те участват и в разговора му с Путин.  От руска страна в дискусията са включени министрите на финансите, на външните работи, на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, ръководителят на агенцията по туризъм, както и шефовете на "Газпром" Алекесй Милер и на "Лукойл" Вагит Алекперов.     Очаквайте подробности.

Започна газовата мисия на Борисов в Москва

https://www.mediapool.bg/zapochna-gazovata-misiya-na-borisov-v-moskva-news279643.html

С разговор с руския премиер Дмитрий Медведев в сряда започна газовата мисия в Москва на българския министър-председател Бойко Борисов, който по-късно ще убеждава президента на Руската Федерация Владимир Путин да предостави суровина за проектохъба край Варна. Това е основната цел на визитата на Борисов в Москва. Пред придружаващите го журналисти по-рано през деня той коментира, че основният вариант за захранване на газовия център с руски газ е през строящата се в момента втора тръба на "Турски поток", която е предназначена за европейския пазар. Борисов допълни, че от руската "Газпром" били готови и на директна връзка с хъба край Варна по трасето на прекратения проект "Южен поток", но условието било от там директно да заминава за Сърбия. Така обаче България отново ще влезе в ролята на транзитьор, а не на търговец на газ, каквато е целта на правителството на ГЕРБ, а и на Европейската комисия. Тя подкрепя проекта както политически, така и финансово, но при условие, че отговаря на европейските изисквания и има поне три различни източника на доставки. Не е ясно дали "Газпром" настоява както и при "Южен поток" да е единственият търговец на газ, който ще използва тръбата, което на практика създаде проблеми пред проекта и той бе прекратен. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който е част от правителствената делегация в Москва, също обясни, че по-скоро се разчита на втората тръба от "Турски поток", една трета от чието морско трасе е изградена, а преди дни "Газпром" и турската БОТАШ подписаха споразумение за строежа на сухопътното трасе. До българската граница това са 140 км, планира се 15.75 млрд. куб. м руски газ да влизат през сегашната транзитна тръба, по която България доставя суровина на Турция, но пред приключване е изграждането на 20-километров лупинг, който ще позволи реверсивни досавки и от Турция към България, обясни Малинов. Борисов пък посочи, че лупингът ще бъде открит на 27 юни. После трябва "Булгартрансгаз" да изгради още 10 км за включване на руския газ в своята мрежа и транспротирането му до евентуалния газов хъб. По време на срещата между Борисов и Медведев руският пемиер изрази задоволството си от активизирането на отношенията между двете страни и припомни за срещата си българсикя президент Румен Радев преди дни. Двамата обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта.   Дмитрий Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. „Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза руският премиер.   Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. "Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, допълни Бойко Борисов.   На срещата присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Москва.   По-късно днес българският министър-председател ще разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Разговорът на четири очи между двамата ще е първият от осем години насам, след посещението на руския държавен глава в София през 2010 г.   Очаквайте подробности.

Първа визита на Бойко Борисов в Москва като премиер

https://www.mediapool.bg/parva-vizita-na-boiko-borisov-v-moskva-kato-premier-news279643.html

Бойко Борисов ще посети за първи път Русия като премиер на 30 и 31 май. Той ще разговаря в Москва с президента Владимир Путин. Двамата ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси. Това съобщи преслужбата на Министерски съвет. В правителствената делегация са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. В руската столица премиерът ще се срещне и с представители на българската общност. Посещението е дни след визитата на държавния глава Румен Радев, който беше в Русия за Деня на славянската писменост и култура – 24 май. Радев посочи, че научил за предстоящото посещение на Борисов не от него, а от руските домакини. Във вторник държавният ни глава пожела на правителството да оползотвори доверието, което се е изградило при неговото посещение в Русия. Очаква се акцент в разговорите между Борисов и Путин да бъдат енергийните проекти – доставката на газ и строежът на АЕЦ "Белене“, към който интерес има Русия. По повод посещението на Борисов в Москва руската агенция ТАСС прави преглед на руско-българските икономически отношения.  Договорно-правна основа Руско-българските търговско-икономически отношения се развиват според принципите, които са заложени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Русия и България от 1992 г., отбеляза ТАСС. Те са потвърдени в съвместна декларация на президентите на Руската федерация и България през 2003 г. и междуправителствено споразумение за икономическо и научно-техническо сътрудничество от 2007 г. Между двете страни са сключени над 80 междуправителствени и междуведомствени споразумения.  Междуправителствена руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество работи от 1992 г. Последното ѝ заседание се проведе през юни миналата година в Москва.  Стокообмен Според данни на Федералната митническа служба на Русия стокообменът на Русия с България през 2017 г. възлиза на 3.448 милиарда долара, което е с 23.14% (648 милиона) повече спрямо 2016 г. Руският износ достигна 2.9 милиарда долара, а вносът 548.7 милиона долара. При руския износ преобладават енергийните ресурси (над 80%) и машинно-техническата продукция (2.2%). Руският внос от България е бил основно машинно-техническа продукция (31%), фармацевтична продукция (28%), стъкло и стъклени изделия (3%), отбелязва ТАСС. Инвестиции В Русия са регистрирани около 400 фирми с българско участие, които са в сферата на производството, търговията и строителството. В България има над 4500 компании с участието на руски капитал. По данни на Руската централна банка общите преки руски инвестиции към 1 октомври 2017 г. в България са за 3.3 милиарда долара, а българските в Русия - за 87 милиона долара. Основните отрасли са недвижими имоти (43.6%), търговия (11.8%), хотелски и ресторантьорски бизнес (11.2%), строителство (10.9%). Газ  В момента "Газпром“ (единственият износител на газ за България) осигурява над 90 на сто от годишното потребление на газ в страната, отбелязва ТАСС. През периода 1974-2016 година са били доставени над 170 милиарда кубически метра газ. Оттях 3.18 милиарда кубически метра са доставките през 2016 г. Последният договор е бил подписан през ноември 2012 г. между "Газпром експорт“ и "Булгаргаз“. Той предвижда доставки до 2.9 милиарда кубически метра газ годишно до 2022 г. включително. В момента газът се доставя по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния. През юни 2017 г. България и "Газпром“ подписаха пътна карта за развитието на газоразпределителната мрежа на българска територия. Петрол Компанията "Лукойл“ работи в България от 1999 г. Днес тя притежава най-голямата в страната мрежа от бензиностанции (над 200) и нефтопреработващия завод "Лукойл нефтохим Бургас", най-големия на Балканите, уточнява ТАСС. Петролът постъпва по петролопровода от пристанищния терминал "Росенец“ в Бургаския залив. През периода 2012-2015 г. "Лукойл“ е вложила 1.5 милиарда долара в изграждането на високотехнологичен комплекс. Това е най-големият чуждестранен инвестиционен проект в България за последните 10 години, посочва руската информационна агенция. Атомна енергетика Атомната енергетика е важно направление в сътрудничеството между двете страни. Още през 2006 г. е подписано споразумение между "Атомстройекспорт“и Националната електрическа компания на България за съоръжението АЕЦ "Белене". Стойността на проекта е 3.997 милиарда евро. Европейската комисия одобри проекта за АЕЦ "Белене" на 7 декември 2007 г., а на 18 януари 2008 г. бе подписано генерално споразумение за строителството. През март 2012 г. обаче българското правителство обяви прекратяването на проекта, мотивирайки се с неговата висока цена и опасността, идваща от ядрената енергетика, отбелязва ТАСС. Транспорт През януари 2008 г. е подписано споразумение за влаково-корабна линия между черноморските пристанища на Русия и България (пристанище Кавказ - пристанище Варна). През февруари 2009 г. линията е открита.  През 2015 г. е възобновена фериботната услуга по маршрута Новоросийск-Бургас, специализирана в превоз на транспортни средства и пасажери. Услугата е спряна през 2010 г. заради края на срока на експлоатация на корабите, припомня ТАСС. Туризъм Руските туристи продължават да посещават България въпреки въведените през 2014 г. от ЕС санкции срещу Русия и отслабването на курса на рублата. През зимния сезон на 2015 г. техният брой е намалял с почти 20 на сто, а през лятото - с 30%, като около 484 хил. туристи са посетили България през 2016 г. България намали стойността на визите за руски граждани от 35 на 10 евро (има 19 визови центъра на цялата територия на Русия) и започна да издава тригодишни мултивизи, като съкрати срока за разглеждане на документите до два дни. За съжаление нямаше реципрочност от страна на Русия и визите за българите в Москва са в пъти по-скъпи. Българските власти официално не са оповестили за поставянето на този проблем при срещите си с руските си колеги. Ефектът от намаляването на цените на визите за руснаците през 2016 г. доведе до увеличаване на  руските туристи в България с 19.7% до 580 хил. души. През пролетта на 2017 г. българските власти обявиха намеренията си за по-нататъшно улесняване на визовия режим, освобождаването от визи на деца до 16 години, а също така и за разработване на мерки за намаление на цените на самолетните билети. Според официални данни на българското министерство на туризма Русия е на пето място при туристическия поток в България. През 2017 г. страната са посетили 560 хил. руски граждани, което е с 3.8% по-малко спрямо 2016 г., допълва ТАСС.  От 2015 г. към посолството на България в Москва започна да работи туристическо представителство, чиято основна задача е да огласява основните туристически програми, включително поклонническите пътувания, организирани със съдействието на православните църкви на Русия и България. 

Около 400 български фирми са регистрирани в Русия

https://www.mediapool.bg/okolo-400-balgarski-firmi-sa-registrirani-v-rusiya-news279643.html

Бойко Борисов ще посети за първи път Русия като премиер на 30 и 31 май. Той ще разговаря в Москва с президента Владимир Путин. Двамата ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.Това съобщи преслужбата на Министерски съвет. В правителствената делегация са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. В руската столица премиерът ще проведе среща и с представители на българската общност. Посещението е дни след визитата на държавния глава Румен Радев, който беше в Русия за Деня на славянската писменост и култура – 24 май. Радев посочи, че научил за предстоящото посещение на Борисов не от него, а от руските домакини.Във вторник държавният ни глава пожела на правителството да оползотвори доверието, което се е изградило при неговото посещение в Русия. Очаква се акцент в разговорите между Борисов и Путин да бъдат енергийните проекти – доставката на газ и строежа на АЕЦ „Белене“, към който интерес има Русия. По повод посещението на Борисов в Москва руската агенция ТАСС прави преглед на руско-българските икономически отношения.  Договорно-правна основа Руско-българските търговско-икономически отношения се развиват според принципите, които са заложени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Русия и България от 1992 г., отбеляза ТАСС. Те са потвърдени в съвместна декларация на президентите на Руската федерация и България през 2003 г. и междуправителствено споразумение за икономическо и научно-техническо сътрудничество от 2007 г. Между двете страни са сключени над 80 междуправителствени и междуведомствени споразумения.  Междуправителствена руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество работи от 1992 г. Последното ѝ заседание се проведе през юни миналата година в Москва.  Стокообмен Според данни на Федералната митническа служба на Русия стокообменът на Русия с България през 2017 г. възлиза на 3.448 милиарда долара, което е с 23.14% (648 милиона) повече спрямо 2016 г. Руският износ достигна 2.9 милиарда долара, а вносът 548.7 милиона долара. При руския износ преобладават енергийните ресурси (над 80%) и машинно-техническата продукция (2.2%). Руският внос от България е бил основно машинно-техническа продукция (31%), фармацевтична продукция (28%), стъкло и стъклени изделия (3%), отбелязва ТАСС. Инвестиции В Русия са регистрирани около 400 фирми с българско участие, които са в сферата на производството, търговията и строителството. В България има над 4500 компании с участието на руски капитал. По данни на Руската централна банка общите преки руски инвестиции към 1 октомври 2017 г. в България са за 3.3 милиарда долара, а българските в Русия - за 87 милиона долара. Основните отрасли са недвижими имоти (43.6%), търговия (11.8%), хотелски и ресторантьорски бизнес (11.2%), строителство (10.9%). Газ  В момента „Газпром“(единственият износител на газ за България) осигурява над 90 на сто от годишното потребление на газ в страната, отбелязва ТАСС. През периода 1974-2016 година са били доставени над 170 милиарда кубически метра газ. Оттях 3.18 милиарда кубически метра са доставките през 2016 г. Последният договор е бил подписан през ноември 2012 г.между „Газпром експорт“и „Булгаргаз“. Той предвижда доставки до 2.9 милиарда кубически метра газ годишно до 2022 г.включително. В момента газът се доставя по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния. През юни 2017 г.България и „Газпром“подписаха пътна карта за развитието на газоразпределителната мрежа на българска територия.  Петрол Компанията „Лукойл“ работи в България от 1999 г. Днес тя притежава най-голямата в страната мрежа от бензиностанции- над 200 и нефтопреработващия завод "Лукойл нефтохим Бургас", най-големия на Балканите, уточнява ТАСС. Петролът постъпва по петролопровода от пристанищния терминал „Росенец“ в Бургаския залив. През периода 2012-2015 г. „Лукойл“ е вложила 1.5 милиарда долара в изграждането на високотехнологичен комплекс. Това е най-големият чуждестранен инвестиционен проект в България за последните 10 години, посочва руската информационна агенция. Атомна енергетика Атомната енергетика е важно направление в сътрудничеството между двете страни. Още през 2006 г. е подписано споразумение между „Атомстройекспорт“и Националната електрическа компания на България за съоръжението АЕЦ "Белене". Стойността на проекта е 3.997 милиарда евро. Европейската комисия одобри проекта за АЕЦ "Белене" на 7 декември 2007 г., а на 18 януари 2008г.бе подписано генерално споразумение за строителството. През март 2012 г. обаче българското правителство обяви прекратяването на проекта, мотивирайки се с неговата висока цена и опасността, идваща от ядрената енергетика, отбелязва ТАСС. Транспорт През януари 2008 г. е подписано споразумение за влаково-корабна линия между черноморските пристанища на Русия и България (пристанище Кавказ - пристанище Варна). През февруари 2009 г. линията е открита.  През 2015 г. е възобновена фериботната услуга по маршрута Новоросийск-Бургас, специализирана в превоз на транспортни средства и пасажери. Услугата е спряна през 2010 г. заради края на срока на експлоатация на корабите, припомня ТАСС. Туризъм Руските туристи продължават да посещават България въпреки въведените през 2014 г. от ЕС санкции срещу Русия и отслабването на курса на рублата. През зимния сезон на 2015 г. техният брой е намалял с почти 20 на сто, а през лятото - с 30%, като около 484 хил. туристи са посетили България. През 2016 г. България намали стойността на визите за руски граждани от 35 на 10 евро (има 19 визови центъра на цялата територия на България) и започна да издава тригодишни мултивизи, като съкрати срока за разглеждане на документите до два дни.  За съжаление нямаше реципрочност от страна на Русия и визите за българите в Москва са в пъти по-високи. Българските власти официално не са оповестили за поставянето на този проблем при срещите си с руските си колеги. Ефектът от намаляването на цените на визите за руснаците през 2016 г. доведе до увеличаване на  руските туристи в България с 19.7% до 580 хил. души. През пролетта на 2017 г. българските власти обявиха намеренията си за по-нататъшно улесняване на визовия режим, освобождаването от визи на деца до 16 години, а също така и за разработване на мерки за намаление на цените на самолетните билети. Според официални данни на българското министерство на туризма Русия е на пето място при туристическия поток в България. През 2017 г. страната са посетили 560 хил. руски граждани, което е с 3.8% по-малко спрямо 2016 г., допълва ТАСС.  От 2015 г. към посолството на България в Москва започна да работи туристическо представителство, чиято основна задача е да огласява основните туристически програми, включително поклоническите пътувания, организирани със съдействието на православните църкви на Русия и България. 

Борисов ще обсъди с Путин енергийните проекти в Москва

https://www.mediapool.bg/borisov-shte-obsadi-s-putin-energiynite-proekti-v-moskva-news279643.html

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с руския президент Владимир Путин в Москва по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.Това съобщи преслужбата на Министерски съвет. Официалната визита е на 30 и 31 май, а в правителствената делегация са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. В руската столица премиерът ще проведе среща и с представители на българската общност. Посещението е дни след визитата на държавния глава Румен Радев, който беше в Русия за Деня на славянската писменост и култура – 24 май. Радев посочи, че научил за предстоящото посещение на Борисов не от него, а от руските домакини. Във вторник държавният ни глава пожела на правителството да оползотвори доверието, което се е изградило при неговото посещение в Русия. Очаква се акцент в разговорите между Борисов и Путин да бъдат енергийните проекти – доставката на газ и строежа на АЕЦ „Белене“, който интерес има Русия. Българският премиер обърна позицията си за строителството на АЕЦ „Белене“, след като се беше отказал от изграждането й. Сега обаче Борисов смята, че България трябва да построи втората атомна централа, за да не загуби досега вложените 3 милиарда и половина лева в проекта. Очаквайте подробности

Управителят на здравната каса е подал оставка

https://petel.bg/Upravitelyat-na-zdravnata-kasa-e-podal-ostavka__266890

Снимка Булфото, архив Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, съобщи "Капитал", като ц...

Вижте какво поиска Турция от България

https://petel.bg/Vizhte-kakvo-poiska-Turtsiya-ot-Balgariya__266892

Снимка Shutterstock Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Ф...

Гурбетчии източили четвърт милион от НОИ

https://petel.bg/Gurbetchii-iztochili-chetvart-milion-ot-NOI__266893

Десетки гурбетчии от Неделино станаха „клиенти" на ДАНС. Държавната агенция „Национална сигурност" разследва над 40 души за източване на ...

Комисар Йотингер си навлече критики от ЕС заради изказване за кризата в Италия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/30/3186894_komisar_iotinger_si_navleche_kritiki_ot_es_zaradi/?ref=rss


Най-високопоставените служители на Европейския съюз вчера смъмриха германския еврокомисар Гюнтер Йотингер за негово изказване, възприето като предупреждение към италианците да внимават кого избират, като гласуват, предаде ДПА.<br /><br />Опитът на две евроскептични партии в Италия, спечелили най-много гласове на изборите на 4 март, да съставят коалиционно правителство пропадна през уикенда. Това доведе до сътресения на пазарите и вероятност от нови избори.<br /><br />В...

Руски вестник: Визитата на Борисов може да стабилизира отношенията между Москва и София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888489

Руски вестник: Визитата на Борисов може да стабилизира отношенията между Москва и СофияСериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък, прогнозира руският в. "Независимая газета" по повод предстоящата днес среща между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. Под заглавие "София иска да се реабилитира в очите на Москва" изданието припомня думите на българския държавен глава Румен

ЮНЕСКО vs екоминистерството за Пирин

http://clubz.bg/68475-yunesko_vs_ekoministerstvoto_za_pirin

Експертите на ЮНЕСКО са наясно с опасностите пред Национален парк "Пирин" и потвърждават опасенията на българските природозащитни организации относно измененията в плана за управление на парка, които се правят без екооценки.

Това съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", част в международния фонд за опазване на околната среда WWF. Оттам разпространиха проекторешението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн.

Текстът разглежда липсата на екологична оценка не само на частичното изменение на сега действащия план за управление на парка, но и липсата на такава за изцяло новия предложен план, който не е в сила, защото е на етап съдебно жалене. 

Както Клуб Z писа, в края на миналата година, на последното си заседание за 2017-а, правитрелството, под натиска на Обединени патриоти и министъра на околната среда и водите Нено Димов, прие изменение в плана за "Пирин", с което се разрешава извършването на строителни дейности в 48 на сто от територията на парка. Претекстът бе изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. 

Формално правителството твърди, че процентите са малко над 2, но реално са близо 50 на сто. Тази голяма разлика в твърденията на кабинета и на екозащитниците, които протестират от приемането на това решение до днес, идва от дадената възможност да се правят и водохващания. По закон такива могат да се правят само за питейни нужди, но природозащитниците имат опасения, че ще се правят и за захранване на бъдещите ски писти с изкуствен сняг.

В проекторешението на ЮНЕСКО се настоява и българското правителство да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк "Пирин", докато проектът за нов план не се подложи на екологична оценка. 

Също така се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план. Приветства се и решението на Върховния административен съд от април 2018 г., който отхвърли решението на министъра на околната среда да не се прави екологична оценка на новия план.

Визира се решението на ВАС от миналия месец, с което на практика  магистратите "катурнаха" Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по отказа му да извърши екологична оценка на плана за управление на националния парк за периода 2014-2023 година. ВАС отмени решението на служебния министър на екологията в правителството на президента Румен Радев - Ирина Костова, с което бе постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на плана при прилагането на който, според МОСВ, няма вероятност да се окаже значително негативно въздействие върху околната среда. 

"Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готова. Подготвеният нов план за управление, финансиран изцяло с европейски средства, предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от Националeн парк "Пирин" спрямо сега и разрешава сечи на гори върху 60% от територията на парка", посочват от WWF.

Същевременно беше публикуван и докладът от консултативната мисия на IUCN (Международния съюз за опазване на природата) в "Пирин", което се проведе през март 2018 г. Мисията беше изискана от ЮНЕСКО, но е платена от българската държава.

В доклада се посочва, че планът за управление не е само рамков документ, а трябва детайлно да описва какво може да се прави в националния парк и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Това противоречи на всички публични изявления на Нено Димов до момента. Според него планът за управление е само рамка, в него не могат да бъдат записвани изключения, а екооценка се прави на всеки проект за инвестиционно намерение - нямало нужда от обща такава.

В същото време покойният вече алпинист Боян Петров предложи съвсем конкретен проект за изменение на плана така, че да се гарантира само изграждането на т.нар. втора кабинка в Банско, каквото уж е и намерението на правителството и всички да са доволни - и местното население, и екозащитниците. Проектът на Петров стъпваше на факта, че и сега в плана като изключения за строителство и пр. са описани една по една всяка ски писта, заслон и пр. Нено Димов обаче отхвърли тази идея именно с мотива, че планът за управление на националния парк давал само обща рамка.

Докладът изисква и цялата визия за развитие на ски туризма да бъде залегнала в новия план. Критикуват се още предвидените режими за сечи в горите и паша в Пирин и се настоява водохващанията в парка да се използват единствено за питейни нужди, не за производство на изкуствен сняг. По отношение на плановете за втория лифт, който попада в т.нар. буферна зона, от ЮНЕСКО припомнят, че вече веднъж са поискали държавата да извърши екологична оценка за развитието на буферната зона.

Помолени за коментар от МОСВ заявиха, че това е проекторешение, а не решение и на този етап ще се въздържат от дискусии по него.

"Страната ни ще бъде представена на годишната среща на организацията през юни и там ще изкажем нашето становище", коментира Лидия Колева началник на отдел "Връзки с обществеността и протокол" в министерството.

Президентът е домакин на традиционния бал за абитуриенти в неравностойно положение

http://www.cross.bg/neravnostoiino-prezidentut-mladezhi-1575784.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. Събитието е част от благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта". В рамките на инициативата младежите, израснали без родителски грижи, получават информация и напътствия за своята професионална реализация или обучение. През учебната 2017/2018 г. в нея ще участват 124 младежи.    

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападението в Лиеж вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888486

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападението в Лиеж вчераГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди терористичното нападение, извършено вчера в град Лиеж в Белгия, в резултат на което вчера загинаха две полицайки и един цивилен. Гутериш поднесе съболезнования към белгийския народ и каза, че го подкрепи в борбата му с екстремизма, предаде ТАСС. "Генералният секретар осъжда извършената вчера в

Популярни български автори и майсторът на психотрилъра, Ей Джей Фин, идват днес на "ВарнаЛит" 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374976

"Как се раждат големите истории? А малките? Има ли изобщо разлика?" - на тези въпроси ще се опитат да отговорят днес на среща с варненци едни от най-продаваните и обичани български автори, научи Moreto.net. Алек Попов, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев и Теодора Димова се участници в дискусията "Разказване и измисляне", която ще се състои от 19:00 в Градската художествена галерия.

Русия стои зад убийството на Бабченко, Москва отрича

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/rusiia-stoi-zad-ubiistvoto-babchenko.html

Русия стои зад убийството на известния журналист Аркадий Бабченко вчера в Киев. Това заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман.

Русия стои зад убийството на Бабченко

https://frognews.bg/novini/rusiia-stoi-zad-ubiistvoto-babchenko.html

Русия стои зад убийството на известния журналист Аркадий Бабченко вчера в Киев. Това заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман.

Новият лидер на Каталуния предложи нови министри

https://www.investor.bg/evropa/334/a/noviiat-lider-na-kataluniia-predloji-novi-ministri-261991/

С решението си КимТора на практика деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство

Кренвиршите ще имат поне 75% месо

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/30/3186892_krenvirshite_shte_imat_pone_75_meso/?ref=rss


За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя, съобщи ресорният министър Румен Порожанов пред Би Ти Ви.<br /><br />До месец ще влезе в сила забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло, каза министърът. Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се...

Ужас в Лерос: Родители сексуално насилвали децата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888483

Ужас в Лерос: Родители сексуално насилвали децата сиНезабавната намесата на прокурора на Върховния съд, Ксеня Димитриу, прпредизвикаха ужасяващи самопризнания за сексуално насилие с трите деца в Лерос от собствените им родители-чудовища. Само ужас могат да предизвикат преживяванията през последните две години на три деца от ръцете на техните родители на 52 и 47 години на остров Лерос.

Борисов при Путин. Какво ще си говорят?

http://www.transmedia.bg/2018/05/30/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%8f%d1%82/

Премиерът Бойко Борисов заминава за Русия, където ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъди енергийни и икономически въпроси. Визитата на Борисов идва седмица след срещата на президента Румен Радев с руския държавен глава, в която Путин обяви, че чака и премиера.

За какво ще си говорят Борисов и Путин?

Отговорът не е съвсем ясен, тъй като българското правителство така и не обяви темите. Сред най-вероятните теми обаче е възраждане на АЕЦ „Белене“. Борисов обаче няма мандат да води такива преговори в Москва. Преди тази тема изобщо да бъде обсъждана българските депутати първо трябва да позволят на правителството да разговаря с потенциални инвеститори, после ще отменят мораториума върху проекта, ще последва подготовка за открита процедура за привличане на партньори и т.н.

Напълно възможно е обаче премиерът да сондира условията, при които „Росатом“ и руската страна биха се съгласили да сътрудничат с нов инвеститор в проекта. Руският ядрен холдинг вече заяви, че ако България поднови централата край Белене, при всички положения ще участва, но още не знае българските условия.

Премиерът Борисов със сигурност ще обсъди и възможностите България да се включи с продължение на територията на Европейския съюз на руско-турския проект „Турски поток“. И този проект обаче не изглежда лесен. Правителството ше трябва да се ангажира да придвижва приоритетно проекта на българска територия, да осигури съгласието на Европейската комисия и да подготви необходими документи, гарантиращи на руснаците, че този път няма да се повтори случаят с „Южен поток“. Ще трябва да бъдат изпълнени връзка през България до Сърбия, а след това ангажимент ще трябва да поеме и Сърбия за връзка до Унгария до Австрия.

Присъствието в делегацията на Борисов на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Горанов, на енергийния Теменужка Петкова и на изпълнителния  директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов говори, че България отива с големи очаквания в Москва.

 

Нобелът за литература може да се отложи с още една година

http://clubz.bg/68474-nobelyt_za_literatura_moje_da_se_otloji_s_oshte_edna_godina

Нобеловата награда за литература няма да бъде дадена тази година, но това може би ще стане и през 2019-а, ако Шведската академия не си върне доверието на обществото дотогава, казва изпълнителният директор на Нобеловата фондация. Изказването му идва няколко седмици, след като заради сексскандал бе обявена нулва година за отличието, пише „Гардиън“.

Шведската академия обяви на 4 май, че няма да даде Нобел за литература през 2018 година. Решението е следствие от обвинения в сексуален тормоз срещу съпруга на днес вече бившия член на институцията Катарина Фростенсон. Начинът, по който Академията разгледа обвиненията срещу фотографа Жан-Клод Арно, доведе до няколко безпрецедентни оставки – предвид, че членството в Академията е доживот. Сега институцията има едва 10 члена, а за избирането на нови са нужни поне 12. Заради сътресенията от Шведската академия оповестиха, че тази година наградата няма да бъде присъдена, но през 2019 това ще бъде компенсирано с излъчването на двама лауреати.

Решението се ползва с одобрението на Нобеловата фондация, отговорна за спазването на завещанието на Алфред Нобел, но Ларс Хайкенстен, изпълнителен директор на фондацията, изрази съмнение, че Академиятаще успее да изглади проблемите си в толкова кратък срок.

„Целта на Шведската академия е да избере носителя на Нобеловата награда за литература през 2018 г. и да го обяви заедно със следващата награда през 2019 г. Надяваме се, че точно това ще се случи, но зависи дали Шведската академия ще успее да възвърне доверието си“, посочва той в сайта на фондацията.

Хайкенстен дава да се разбере, че Академията трябва да се реформира, за да не остане и 2019-а без нобелов лауреат за литература.

„Шведската академия трябва да получи външна помощ, за да разреши проблемите си – казва Хайкенстен. – Между всичко останало, трябва да се преразгледат правилата за конфиденциалност и за конфликт на интереси. Академията развиваше затворена култура за дълъг период от време. Очакваше се точно това да бъде предизвикано по някое време… Вярвам, че накрая ще излезе нещо добро от ситуацията, дори ако в последните седмици чувството не е такова.“

Чехия отвори отново почетното си консулство в Ерусалим

http://www.cross.bg/erysalim-konsylstvo-izrael-1575783.html

/КРОСС/ Чехия вчера отвори отново почетното си консулство в Ерусалим, закрито през 2016 г. след смъртта на бившия консул, съобщи новият почетен консул - израелският бизнесмен от чешки произход Дан Пропер, цитиран от Франс прес. Виждам своя принос главно от гледна точка на икономическите връзки, тъй като имам контакти с местните бизнес среди, каза 78-годишният Пропер. Родителите му напуснали Чехословакия през 1939 г., малко преди началото на Втората световна война. Откриването наново на почетното консулство ще бъде последвано от откриване на Чешки център в града, съгласно план, представен през април от чешкия премиер Андрей Бабиш. Това решение няма никакво влияние върху крайното споразумение за Ерусалим. Чехия зачита изцяло общата позиция на Европейския съюз, който разглежда Ерусалим като бъдеща столица на две държави - Израел и бъдеща Палестина, обясни тогава чешкото външно министерство. Чешкият президент Милош Земан, от своя страна, гледа благосклонно на преместване на чешкото посолство от Тела Авив в Ерусалим. Това обаче може да стане само ако правителството го одобри. Неотдавнашното тържествено откриване на американското посолство в Ерусалим, което потвърди признаването от САЩ на града за столица на Израел, предизвика остро напрежение в ивицата Газа и кървави сблъсъци край границата с Израел, припомня АФП.    

Порожанов: До месец ще са готови стандартите за месото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888478

Порожанов: До месец ще са готови стандартите за месотоЕвропредседателството трябваше да покаже, че в България има компетентни хора. Резултатът е, че България върви напред по повод на законодателството в селскостопанската политика, каза пред Би Ти Ви министърът на земеделието Румен Порожанов. Ако има някакви противоречия, те са повече с политическа нотка, уточни той.

Пуснаха от ареста мъжа, наръгал младеж в тролей. Пострадалият: Заслужава затвор (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888474

Пуснаха от ареста мъжа, наръгал младеж в тролей. Пострадалият: Заслужава затвор (Видео)33-годшният Георги, намушкал младеж в тролея, се прибира у дома. Решението е на апелативните съдии и е окончателно. Инцидентът стана на 14 май в София след забележка в превозното средство, съобщи Нова тв. 18-годишното момче все още се възстановява. Според него решението на съда не е нормално, тъй като става въпрос за човек,

Защо компаниите се провалят в управлението на социалните си медии?

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/zashto-kompaniite-se-provaliat-v-upravlenieto-na-socialnite-si-medii-261992/

Желанието им да са навсякъде и по всяко време, както и технологичните спънки при използването на социалните медии, са само част от причините

Любовта между БСП и ГЕРБ процъфтя върху плажа в Каварна

http://clubz.bg/68473-lyubovta_mejdu_bsp_i_gerb_procyftq_vyrhu_plaja_v_kavarna

Багери копаят на плажа в Каварна. Според сигнал на бившия кмет и настоящ общински съветник Цонко Цонев това е поръчка на общината за „облагородяване“ въпреки нарушението на закона.

"Строи се незаконно. До 1 март трябваше да има решение на общинския съвет за удължаване на строителството, такова взеха на 16 май. Областният управител отмени и върна решението, след това строителството пак продължи", каза днес Цонев пред бТВ.

Според него с общински пари се прави дъждовна канализация на близкия мегахотел, кацнал досами плажа. Цонев каза, че това е „хотелът на един господин, казва се Цуцко“.

„И това всичко е маскирано като облагородяване на морската зона.“

С прякора Цуцко е известен Валентин Николов, бивш съветник и дясна ръка в бизнеса на Живко Мартинов-Суджука, бивш депутат от ГЕРБ. Цонев редовно обвинява Николов, че се ползва с невиждани протекции от кметицата, нищо че тя е избрана от БСП.

Настоящият кмет Нина Ставрева отрече всички твърдения на Цонев. Обектът е част от инвестиционната програма на общината, която е гласувана с приемането на бюджета на 2 февруари тази година, каза тя. Кметицата обясни, че са пределно наясно, че срокът за входиране на искане за удължаване на срока за строителство бил до 1 март, но дейностите им били планирани да приключат на 15 май.

При започването на дейностите обаче се появили форсмажорни обстоятелства, които нямало как общината да предвиди и това наложило стартирането да стане чак на 8 май, стана ясно от думите ѝ. Клуб Z напомня, че Законът за устройство на Черноморското крайбрежие изрично гласи:

Чл. 15. (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2014 г.) (1) Забранява се извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври.

Председателят на общинския съвет Красимир Кръстев също призна, че строежът е незаконен съгласно решението на областния управител. Според него причината да се стигне дотук е бавната работа на администрацията. Докладната за строителството била входирана 24 часа преди сесията на ОС на... 16 май.

"Знаете много добре, че от 15 май ЗУЧК казва, че строителни работи се забраняват... Нарушаваме глубо закона! Още на сесия съм казал, че нарушават закона, но редно е да питате лидерите на двете партии - ГЕРБ и БСП, в общинския съвет. Те липсват тук. Лично те пламенно защитаваха вносителя - че нарушава закона", каза Кръстев.

В репортажа бе "изтъпанен" и Мемиш Мустафов - общински съветник, който гласувал "за". И който малко обърка правата линия - че не правели услуга на бизнесмена - като четейки от листче, заяви:

"Представете си, ако дойде дъжд и няма отводняване, какво ще се получи с партера на новопостроения хотел."

"Този обект наистина е от изключителна обществена значимост - той трябва да бъде довършен", заяви кметицата.

Макар и изправена пред багерите, стърчащите железа и бетона на плажа, Ставрева каза, че Цонев правел само "внушения и манипулации" и тя не ги приема. 

От Министерството на туризма съобщиха за бТВ, че започват проверка, резултатите се очакват най-късно утре.

Ето какво пише в доклада на Вашингтон за религиозните свободи в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888472

Ето какво пише в доклада на Вашингтон за религиозните свободи в БългарияВ частта за България в доклада на Държавния департамент, посветен на състоянието с религиозните свободи по света през изминалата година, се припомня, че българската конституция осигурява свобода на религията и че религиозните групи могат да изповядват религията си, без да се регистрират. Допълва се, че онези религиозни групи, които се регистрират,

Осъдиха латвиец за шпионаж в полза на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888471

Осъдиха латвиец за шпионаж в полза на Русия 
Бивш служител в латвийската държавна железопътна компания бе осъден днес на 18 месеца затвор за шпионаж в полза на Русия и за притежание на малки количества експлозиви, предаде ДПА. Според съда в град Йелгава, на 25 км южно от столицата Рига, мъжът почти цяла година е предавал на агент в руската провинция Калининград видеокадри и снимки от

Русия категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация за борба с диабета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888460

Русия категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация  за борба с диабетаРуското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва медицинска помощ на диабетици. Спорното название се прилага към организации, които получават финансиране от чужбина и според властите упражняват политическа дейност, предаде Франс прес. Според руските медии решението е било взето за организацията за

Бойко Борисов на посещение в Русия, среща се с Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=375065

Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на двудневно посещение в Москва. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси, съобщиха за Moreto.

Гутериш в Мали: Дарителите да подкрепят борещите се срещу джихадистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888467

Гутериш в Мали: Дарителите да подкрепят борещите се срещу джихадистите 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова вчера в Мали дарителите да оказват по-предвидима помощ на силите от групата Г5 Сахел, които се борят срещу джихадистите в Западна Африка, предаде Ройтерс. На конференция през февруари около 50 страни, сред които САЩ, Япония и Норвегия, обещаха 414 милиона евро за силите на Г5 Сахел,

Покъртителни подробности за трагедията в семейството на Северина, убита от ТИР на АМ "Тракия"

https://petel.bg/Pokartitelni-podrobnosti-za-tragediyata-v-semeystvoto-na-Severina--ubita-ot-TIR-na-AM-Trakiya-__266886

Загиналата преди два дни при тежко меле на магистрала "Тракия" бременна красавица Северина Коралска била 15-годишна, когато майка й Виолет...

Котката Моника си осинови бебе рис и умили всички (Видео)

https://petel.bg/Kotkata-Monika-si-osinovi-bebe-ris-i-umili-vsichki--Video-__266888

Котка в руски зоопарк осинови бебе рис. Името на приемната майка е Моника и е изключително всеотдаен родител, категорични са служителите ...

Време за приключения: Детска учителка отмаря на почивка в Дубровник

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0/

Детската учителка в ЦДГ №8 „Вечерница“ в Благоевград Весела Багашева замина на почивка в Дубровник. Селището е световноизвестен туристически център и се нарича „Перлата на Адриатика“.

Първото и развлечение било разходка по централната улица на Дубровник Страдун. Тя обиколила магазинчетата и похапнала в приятен ресторант.

Весела Багашева се разходила и по внушителните градски стени на Дубровник и се насладила на интересните гледки към града и морето.

Всяка година през летните месеци тя не пропуска да посети известна туристическа дестинация.

Материалът Време за приключения: Детска учителка отмаря на почивка в Дубровник е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Топлофикация София": Ремонтите в някои източни квартали се отлагат за юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888459

"Топлофикация София": Ремонтите в някои източни квартали се отлагат за юлиЛетните ремонти на "Топлофикация - София" започват с фалстарт. Вместо през юни, част от източните квартали ще бъдат отложени за по-късно, а в "Младост" все още не се знае кога ще се ремонтира, макар че и там бяха планирани ремонти през юни. От топлофикационното дружество поискаха 4% увеличаване на парното и топлата вода от 1 юли,

Бойко Борисов вече е в Москва

http://clubz.bg/68472-bojko_borisov_veche_e_v_moskva

Премиерът Бойко Борисов кацна вече в Москва. Пресслужбата на Министерския съвет разпространи снимка от посрещането на летището. До премиера е посланикът на България в Русия Бойко Коцев.

От 14:00 часа е срещата на Борисов с Владимир Путин, за която руският президент съобщи още преди седмица.

Българският Министерски съвет потвърди чак вчера. Съобщението гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност".

Тази сутрин Борисов бе "изпратен" от представители на "Демократична България", които го нарекоха "васал на Путин".

Борисов е бил в Русия досега само два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и веднъж като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Последното му посещение е в края на далечната вече 2005 г.

Посещението на Борисов съвпада с предприетите от третия му кабинет стъпки към рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", който първият кабинет на Борисов спря през 2012 г.

Секскандал лиши губернатор в САЩ от поста му

https://www.actualno.com/america/sekskandal-lishi-gubernator-v-sasht-ot-posta-mu-news_677018.html

Губернаторът на американския щат Мисури Ерик Грейтън, който някога бе изгряваща звезда на Републиканската партия на САЩ, обяви, че подава оставка след секскандал и разследване на възможни финансови злоупотреби. Депутатите в Мисури провеждаха специална сесия за възможността Грейтън да бъде свален от поста, когато той обяви, че подава оставка и от петък вечерта няма да е губернатор, предаде БГНЕС. Четиридесет и четири годишният републиканец и бивш военен бе обвинен първоначално, че е снимал любо

Нов доклад: Етническото прочистване срещу общността рохинга в Мианма продължава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888455

Нов доклад: Етническото прочистване срещу общността рохинга в Мианма продължаваЕтническото прочистване срещу мюсюлманската общност рохинга в Мианма не е престанало въпреки растящото възмущение по света и заклеймяването му от международната общност, се казва в цитирания от Асошиейтед прес доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света през 2017 г. През ноември миналата година САЩ заявиха,

Вдигат спа комплекс близо до къщата на Ванга, хората не си дават минералните извори

https://offnews.bg//obshtestvo/vdigat-spa-kompleks-blizo-do-kashtata-na-vanga-horata-ne-si-davat-min-681616.html

Спа комплекс близо до дома на баба Ванга ще се строи в Рупите. Според местните хора строежът ще унищожи минералните извори, наречени гьолове, в района.  

Хората твърдят, че са разбрали за строителството, едва когато имотът е бил ограден. Няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните гражданки пред бТВ. По думите й дебитът на водата няма да е достатъче, което означава, че естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги и птици. 

Главния архитект на Петрич Владимир Митрев е категоричен, че строежът няма да е върху изворите, а възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички инстанции. Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания, добави той. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване. 

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, обясни, че сега лековитата вода не се използва правилно и се оттича в р. Струма. Проектът на клиента му щял да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости. 

Кметът на Рупите Георги Атанасов заяви, че няма получени жалби срещу строежа. 

В пресата днес

http://www.cross.bg/borisov-sreshta-pytin-1575782.html

/КРОСС/ "Борисов иска от Путин 15 милиарда кубически метра газ за хъба до Варна", пише на първа страница "24 часа" по повод предстоящата среща на премиера и руския президент. В темите на срещата им е въпросът за по-евтино гориво за България след споразумението на Европейския съюз с "Газпром". Вестникът припомня, че днешната среща на Борисов и Путин ще е трета за тях от 2010 година. Според "Труд", рестартирането на АЕЦ Белене също е сред темите за двустранния разговор. "Дума" помества коментар за започващото днес двудневно посещението на Борисов в Москва. Заглавието е: "Тегли-Бутай пак среща Путин". Подзаглавието е "Някои актуални спомени как Бойко Борисов и компания работеха по "Южен поток" и какво произлезе от това". "Безплатното" саниране приключва окончателно догодина, пише "Сега". Широко рекламираното от управляващите саниране ще завърши със скромни резултати близо петилетка след началото. Замразената в момента програма може да се поднови, но срещу заплащане от собствениците.    

Аржентина се насочи към световното по футбол с голяма победа и три гола на Меси

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/30/3186891_arjentina_se_nasochi_kum_svetovnoto_po_futbol_s/?ref=rss


Аржентинският отбор загря за световното първенство по футбол с убедителна победа и добро настроение. На "Бомбонера" в Буенос Айрес небесносините спечелиха с 4:0 срещу Хаити.<br /><br />Последната приятелска среща преди световното премина в добро настроение. Звездата на отбора Лионел Меси вкара три гола, а четвъртия беше дело на Серио Агуеро.<br /><br />Меси даде тон за победата с гол от дузпа в 17-ата минута. Резултатът се запази до 58-ата, когато футболистът...

Премиерът на Украйна: Русия е замесена в убийството на журналиста Бабченко в Киев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888454

Премиерът на Украйна: Русия е замесена в убийството на журналиста Бабченко в КиевПремиерът на Украйна Володимир Гройсман обвини Русия, че е замесена в убийството на известния руски журналист Аркадий Бабченко вчера в Киев, пише руският в. "Известия". Гройсман заяви днес във Фейсбук, че е сигурен в своето твърдение. Той нарече Бабченко "истински приятел на Украйна"; според украинския премиер "Русия не му е простила това".

Анджелина Джоли отново сложи рогата на Злодеида (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/andzhelina-dzholi-otnovo-slozhi-rogata-na-zlodeida-snimki-2100192

"Дисни" оповести началото на снимките за филма "Господарка на злото 2", в който зрителите отново ще видят актрисите Анджелина Джоли и Ел Фанинг в познатите им роли на Злодеида и Аврора, предаде Фра

Минималните стандарти за храните ще са готови до месец и половина

//dariknews.bg/novini/biznes/minimalnite-standarti-za-hranite-shte-sa-gotovi-do-mesec-i-polovina-2100193

До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт

Tesla в автономен режим се заби в полицейска кола в Калифорния

https://www.actualno.com/cars/tesla-v-avtonomen-rejim-se-zabi-v-policejska-kola-v-kalifornija-news_677014.html

Автомобил Tesla в автономен режим на движение се заби в полицейски патрул в САЩ, паркиран край пътя. Полицаите не са били в патрулния автомобил, съобщи полицейското управление в Лагуна Бийч, Калифорния, предаде БГНЕС. "Непрекъснато напомняме на шофьорите, когато използват автопилот да държат ръцете си на волана и да държат автомобила под контрол във всеки момент. Tesla е наясно, че автопилотът не дава възможност колата да избегне всички произшествия", заяви говорителка на Tesla в коме

Радев бил готов да върне България към здравия разум. Според Лавров

http://clubz.bg/68471-radev_bil_gotov_da_vyrne_bylgariq_kym_zdraviq_razum_spored_lavrov

„...Напоследък редица европейски партньори демонстрират не само интерес, но и готовност да се върнат към здравия разум, за това стана дума във вече споменатите от мен преговори на високо равнище, а също така по време на срещата на българския президент Р. Г. Радев в Руската федерация.“

Това заяви в Минск руският външен министър Сергей Лавров, съобщиха от дипломатическото ведомство в Москва.

Вчера той се срещнал със слушатели и професорско-преподавателския състав на Академията за управление при президента на Беларус.

В стенограмата, публикувана в сайта на руското външно министерство, българският президент е изписан като Р. Г. Радев. Пълното му име е Румен Георгиев Радев.

Лавров смята също така, че въпросите за сигурността на Европа не могат да бъдат решавани без Русия. И това признал съвсем наскоро председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Сега главното е правилните думи и подходи да се натрупат най-накрая в практически дела и всички ние да можем да се съсредоточим върху построяването на общо съзидателно пространство“, заявява още дипломат номер 1 на Кремъл.

Румен Радев бе на работно посещение в Русия миналата седмица. Той се срещна с руския лидер Владимир Путин в Сочи и обсъди с него редица въпроси, предимно в енергийната сфера.

Ден преди визитата Радев заяви в интервю за в. „Комерсант“, че  „България има нужда от преки доставки на руски газ през Черно море“. И предложи проектът да бъде наречен „Български поток“.

На срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев българският президент заяви, че планираното съживяване на АЕЦ "Белене" включва и руско участие.

А когато се видя с Путин, го покани да дойде в България още тази година. И заяви:

„Целта на посещението ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване.“

Днес на посещение в Русия пристигна премиерът Бойко Борисов. Миналата седмица Путин заяви, че го очаква в Москва.

14 души пострадаха при верижна катастрофа във Великобритания

http://www.cross.bg/dyshi-kent-velikobritaniya-1575781.html

/КРОСС/ 14 души бяха ранени при тежка верижна катастрофа във Великобритания. Инцидентът е станал в Дарфорд, в южното английско графство Кент. В катастрофата са участвали 25 превозни средства, сред които един автобус. По информация на спасителната служба 14 души са леко пострадали. Един човек е арестуван по подозрения в безразсъдно шофиране, съобщи полицията в Кент. Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват размера на пораженията върху автомобилите.  

Проф. Евгени Семков: България все още е сила в астрономията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888442

Проф. Евгени Семков: България все още е сила в астрономиятаБългария все още е сила в астрономията, основно благодарение на това, че родните учени работят активно в научната област, разказа за БТА проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория към БАН. Той уточни, че българските астрономи публикуват в престижни списания и колегите им признават техните

Предстоящи събития в страната за 30 май 2018 година

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1575780.html

/КРОСС/ ***София.От 16.00 часа в Гербова зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще посрещне абитуриенти от над 60 специализирани институции за деца и младежи от цялата страна. В 19.00 часа в ресторант „Лаура", Национален дворец на културата, ще започне балната вечер за абитуриентите. ***Пловдив.От 11.00 часа пред Палата 3 на Международния панаир - Пловдив президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открият 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус - 2018". От 10.00 часа в зала „Пресклуб" на панаирния град заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков ще даде пресконференция, в която ще участват и представители на Министерството на икономиката и на организационния комитет на изложението. ***София.От 10.00 часа в зала „Мраморна" в Министерството на труда и социалната политика ще се проведе кръгла маса по въпросите на методите и подходите за измерване на жизненото равнище и бедността на национално ниво. Събитието ще бъде открито от д-р Султанка Петрова, заместник- министър на труда и социалната политика. ***София.От 9.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 до 10.00 часа в „SOHO" (ул. „Искър" № 4) ще се проведе бизнес закуска „Как да победим хидрата на корупцията в КАТ

Русия и Китай се възползват от бягството на Европа от Иран

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-i-kitai-se-vyzpolzvat-ot-biagstvoto-na-evropa-ot-iran-261940/

Страните навлизат все по-усилено на иранския пазар, което от своя страна заплашва плановете на Доналд Тръмп за икономически натиск срещу ислямската република

Българин, покорил „Долината на смъртта“, се завръща с цел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bylgarin-pokoril-dolinata-na-smyrtta-se-zavryshta-s-cel-6082795

Ултрамаратонецът Краси Георгиев разказва за екстремните си преживявания по цял свят в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg

Зам.-председателят на СОС: Горенето на RDF дори ще помогне за чистия въздух

http://clubz.bg/68470-zam_predsedatelqt_na_sos_goreneto_na_rdf_dori_shte_pomogne_za_chistiq_vyzduh

- Г-н Стойнев, проектът за инсинератор за RDF гориво беше подложен на критики поради това, че не е минал през широко обществено обсъждане. Имаше оплаквания, че документацията по него е недостъпна, в т.ч докладът по оценка за въздействието върху околната среда. Скри ли ги Столичната община?

Този проект стартира през 2011 г. Тогава беше задвижена цялата процедура по избор на консултант, който да разработи проект за оползотворяване на RDF горивото, произведено в бъдещия завод за механично биологично третиране на отпадъци. Той беше построен в землището на гара Яна и въведен в експлоатация през 2015 г. Така че през целия този период се е дискутирало и има поредица от решения на Столичния общински съвет, когато се е коментирала технологията. Ако трябва да се върна още по-назад – имаше междуведмствена група, в която бяха включени представители на различни министерства, на Столичната община, на различни политически сили, които наблюдаваха подготовката на този проект и избора на технология.

Информацията е била предоставена на общинските съветници, на сайта на СО и в момента има над 80 страници, който съдържат основните параметри на работа на завода. Има и специално създаден сайт за проекта - https://sofiawastemanagement.eu/.

Докладът по ОВОС също е публичен и може да се намери на сайта на общината. Колегите, които повдигаха този въпрос и казаха, че не са имали възможност да се запознаят, просто не са искали да прочетат. В действителност информацията е много, хиляди страници, които трябва да се изчетат и да се анализират.

- Имаше призив да не се избързва с гласуването в общинския съвет, а да се дадат още няколко месеца за разисквания и запознаване с този огромен, както казвате, обем от информация. Защо не направихте този компромис?

Разбира се, трябва да има кампания и хората да бъдат запознавани с всички плюсове и минуси на един такъв проект. Тази процедура тече от години. Само ще кажа, че назад във времето имаше няколко посещения в заводи с подобна технология, в които бяха включени и граждани от районите, които се намират в близост до бъдещата инсталация. Един от примерите е Виена, където близо до центъра на града функционира такава инсталация, която беше реконструирана през 2015 г. Но вече е време за вземане на решение за финасиране на проекта.

- Виенската инсталация също ли третира отпадъците чрез т.нар. скарно изгаряне, каквото се предвижда за София?

Да. И там въздухът е чист. Анализите на датската компания консултант за нашия проект - „Рамбол“, показват, че общото намаляване на фините прахови частици ще е с близо 10% (9,6 на сто, б.р.) или 6,2т/г. в сравнение със сега действащите инсталации на тази площадка. Такава инсталация от тази година работи и в Копенхаген.

- Тук генерално се разминавате с противниците на проекта, които твърдят, че в доклада по ОВОС е записано точно обратното.

Може би разминаването идва от смесването на двете понятия. Ползването на RDF гориво ще икономиса 10% от природния газ на „Топлофикация София". Т.е. инсталацията няма да изгаря природен газ, а това алтернативно гориво. Колегите, които твърдят, че нивата на ФПЧ ще се увеличат, сумират емисиите от всички инсталации на „Топлофикация“. Не си дават сметка, че консумираният природен газ ще бъде с 65 милиона куб. м годишно по-малко. Няма да се гори, няма да бъдат използвани тези инсталации и оттам идва намаляването на ФПЧ и не само. По отношение на околната среда изграждането на тази инсталация ще доведе до по-ниски емисии и на въглеродни оксиди с 87,2т/годишно и азотни оксиди с 46,4 т/годишно.

- Говорите също така за „задържане“ на цената на парното и топлата вода, но не и за намаляване вследствие от това, че „Топлофикация“ ще спестява между 12 и 18 млн. евро годишно от природния газ, каквито са разчетите.

Според изчисленията толкова ще са спестяванията от изгарянето на алтернативното гориво. Точната сума зависи от цената на природния газ, която е доста динамична величина. Но всъщност е трудноразбираемо и никой не може сега да каже как това ще се отрази върху крайната цена на топлинната и на електрическата енергия след 3-4 години. Това е период, в който проектът трябва да бъде одобрен, да стартира, да се изпълни. Вероятно ще има промени и в цените на природния газ. Но естествено че икономията на средства за природен газ ще доведе до това цената на топлинната енергия да се задържа на по-ниски нива.

Много е важно това, че се диверсифицират горивата, които използва „Топлофикация“. В момента тя е на 100% зависима от природния газ. Тази крачка към разнообразяване на горивата с около 10% ще позволи на „Топлофикация“ по-достоверно да прогнозира и планира цените до потребителя. Ако кажем, че всичко това ще доведе до намаляване на цените за крайния потребител с конкретна стойност, няма да сме съвсем коректни, защото в крайна сметка цената е сбор от различни компоненти и се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

- Има и брожения по следния въпрос: столичани плащат такса смет, след което същата тази смет ще им се предлага под формата на услугите на „Топлофикация“, които те също заплащат.

Ако мислим за екологията, трябва да видим какви са алтернативите. Единият вариант е този отпреди десетина години – всичко отива в депо. В Западна Европа отдавна се използва това, че отпадъкът има ресурси. Трябва предварително да се отдели всичко, което може да се използва повторно или да се рециклира. Тази политика следваме и ние. С изграждането на завода за третиране разделянето на отпадъците продължава и след събирането от домовете. В  момента рециклирането е на нива, с които смятаме, че до 2020 г. ще изпълним целите от 50%. Допреди няколко години 100% от отпадъка се депонираше, а в момента до депо отиват едва 16 на сто.

С такса смет се организира целият процес на управление, оползотворяване и обезвреждане на отпадъците. Това, че има енергиен ресурс, който не може да се рециклира, но може да се използва  в „Топлофикация“ за производство и на топлинна, и на електроенергия, носи икономическа полза за софиянци най-малкото защото Столичната община е принципал на дружеството, а над 400 000 домакинства са негови клиенти. Най-важното тук е, че се затваря целият процес по оползотворяване на отпадъците, т.е. говорим за кръгова икономика при спазване на най-високи екологични норми. Такива са и изискванията на европейските директиви.

- Използвате и термина „най-добра доказана технология“. Защо скаровото изгаряне да е най-добрата доказана технология?

Направен е преглед на технологиите, които се използват, и масово наложени за РДФ са скаровото изгаряне и изгаряне в кипящ слой. И двете са анализирани в докладите, като тази със скарово изгаряне е с по-ниски вредни емисии и съответно с по-малки остатъчни продукти. Разгледани са още газификация и пиролиза, но в момента няма информация за такава действаща инсталация за РДФ. Европейската комисия, за да финансира такъв проект, изисква той да използва технология, която е тествана и утвърдена в практиката. Вероятно има нови технологии, за които още не знаем, но те трябва първо да бъдат приложении, да се докажат, като ефикасност и след това ЕК да финансира изграждането им.

Пиролиза и газификация масово се използват за горенето на биомаса и за въглища, но не и за горенето на RDF гориво.

- Брожения има по отношение на това, че остатъчната пепел ще се транспортира в София и покрайнините, както и къде ще се депонират опасните отпадъци?

Това е  част от всеки такъв производствен процес. Т.нар. дънна пепел отново е  ресурс. Тя е около 30 000 тона годишно и ще бъде транспортирана до депото във "Враждебна". След допълнителна обработка може да се използва като инертни материали в строителството.

Т..нар. летяща пепел представлява по същество опасен отпадък. Предвидено е да се транспортира в депа за такива отпадъци в Германия – там се депонират опасни отпадъци и от други страни в  Европа. Общо разходите за транспорт и депониране са изчислени на 280 евро на тон при около 8000 тона годишно.

Има и друг вариант – България да създаде такова депо за опасни отпадъци, което ще понижи цената.

- Жителите на кой регион са готови да приемат едно такова депо?

Има разисквания в Европейската комисия държавите да изграждат собствени  депа. Но въпрос на преценка и анализи е кога и къде би могло да се изгради  у нас. Засега оставаме на варианта транспортиране до Германия.

- Защо отхвърлихте идеята на общинските съветници на БСП цялата инсталация да е на територията на гара Яна, а връзката с ТЕЦ „София“ да се осъществи с топлопровод?

Тази идея също е разгледана като сценарий от консултантите, но показва доста сериозно покачване на инвестиционните разходи. Площадката се намира на 21 км от най-близката мрежа на „Топлофикация“ и самата връзка се оценява на 19,6 млн. евро първоначална инвестиция. Заедно с изкупуването на терените за тази връзка тази сума нараства на 22,5 млн. евро. Към това се добавят оперативни разходи – 3,9 млн. евро на година и загуби от преноса по топлинната мрежа – около 2,1 млн. Т.е. това оскъпява доста повече проекта, а всъщност, ако говорим за вредни емисии, те се предават по въздушен път и изнасянето на инсталацията на 21 км от София няма да промени съществено концентрациите им в атмосферата.

- Готви се свикването на референдум „за“ и „против“ инсталацията. Имате ли план Б, ако такъв бъде реализиран и резултатът от него отхвърли проекта?

Има процедура, по която се свиква референдум – събира се подписка, внася се предложение и т.н. Така че сега не сме в тази хипотеза. Когато имаме такова предложение, тогава да го коментираме. Иначе има и нулев план, който също сме разглеждали – т.е. ситуацията да остане такава, каквато е в момента. Тогава това RDF гориво се транспортира до циментовите заводи и там се изгаря, което струва между 5 и 10 млн. лева  на година. Вместо общината и софиянци да печелят от отпадъците, от това, че се оползотворяват и от тях се произвеждат електро- и топлоенергия и се икономисват между 12 и 18 млн. евро, те ще трябва да плащат по 10 милиона за изгарянето им в циментовите заводи. Което не съответства на европейските директиви за енергийна ефективност, където специално се стимулира комбинираният тип производство на високоефективна енергия – топлинна и електрическа.

За нас чистотата на въздуха също е много важна и неслучайно предприехме много непопулярни мерки в тази посока. Но изграждането на тази инсталация ще доведе до много по-ниски нива на вредни емисии в атмосферата, отколкото е при сега съществуващата инсталация.

Политолози: Политиката на Борисов не е само фанфари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888437

Политолози: Политиката на Борисов не е само фанфариИнтервюто на президента Радев пред БТА показва, че напрежението между президента и изпълнителната власт се задълбочават, каза пред Би Ти Ви Татяна Буруджиева. Няма нищо ново, конфликтът се засилва, но притеснителното е, че прехвърля на международна сцена, каза Доимитър Ганев. Това означава, че други играчи могат да се възползват от ситуацията.

Столетник обмисля да спре цигарите

https://www.actualno.com/curious/stoletnik-obmislja-da-spre-cigarite-news_677017.html

Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом разказа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 години. Той признава, че отдавна е приключил с пристрастието си към алкохола, но едва сега се е замислил да откаже тютюна. Целия си живот той е посветил на ферма и на работа в строителството, съобщи БГНЕС. Блом не си купува цигари, а си ги прави сам от собствен тютюн. Той признава, че влечението му към пушенето е твърде силно, за да се откаже от навика изведнъж.

Борисов отпътува за среща с Путин

http://www.cross.bg/pytin-borisov-temi-1575778.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Кремъл с руския президент Владимир Путин. Основните теми на разговор вероятно ще са свързани с енергийните проекти - изграждане на АЕЦ „Белене", при това с руско участие, и пренос през Черно море на руски газ към България. Очаква се да бъдат обсъдени и две странични теми - увеличаването на руските туристи у нас и сътрудничество в областта на културата. Двамата вероятно ще обсъдят и международни въпрси, като например изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран. Утре двамата лидери ще се срещнат отново - за първи път след 2010 г.Част от експертите твърдят, че срещите с Путин са за баланс. Други потърсиха геополитическо обяснение. Сближаване на Европа с Русия за сметка на САЩ. Руските медии са с нагласата, че срещата Путин - Борисов ще е с основен акцент енергетика. В делегацията на премиера Борисов са включени вицепремиерът Томислав Дончев, както и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова.    

Борисов отпътува за среща с Путин

http://www.cross.bg/borisov-pytin-kyltyrata-1575778.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще се срещне утре в Кремъл с руския президент Владимир Путин. Основните теми на разговор вероятно ще са свързани с енергийните проекти - изграждане на АЕЦ „Белене", при това с руско участие, и пренос през Черно море на руски газ към България. Очаква се да бъдат обсъдени и две странични теми - увеличаването на руските туристи у нас и сътрудничество в областта на културата. Двамата вероятно ще обсъдят и международни въпрси, като например изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран. Утре двамата лидери ще се срещнат отново - за първи път след 2010 г.Част от експертите твърдят, че срещите с Путин са за баланс. Други потърсиха геополитическо обяснение. Сближаване на Европа с Русия за сметка на САЩ. Руските медии са с нагласата, че срещата Путин - Борисов ще е с основен акцент енергетика. В делегацията на премиера Борисов са включени вицепремиерът Томислав Дончев, както и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова.    

Петролът - дългосрочно надолу?

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-dylgosrochno-nadolu-261971/

От Admiral са мечи настроени за цената на суровината в дългосрочен план

Tesla на "автопилот" блъсна паркирана патрулка в САЩ

http://clubz.bg/68469-tesla_na_avtopilot_blysna_parkirana_patrulka_v_sasht

Седан на Tesla, включен на "Автопилот", е блъснал паркирана кола на полицията в Лагуна Бийч, САЩ, съобщи TechCrunch.

Пострадали няма, но полицейският началник Джим Кота обяви пред Лос Анджелис Таймс, че тяхната патрулка е "тотализирана". Преди година е имало друг инцидент на същото място, в който Tesla се е сблъскала с камион.

"Защо тези коли продължават да правят това?", питай той местното издание. "Имаме късмет, че няма пострадали хора."

"Автопилотът" на Tesla е комплект от съвременни умни системи, като предупреждение за сблъсък, автоматична спешна спирачка и други, но те не са предвидени да поемат контрол над возилото - не става дума за самоуправляваемост. Това изтъква и говорителят на компанията на Мъск:

"Когато се използва "Автопилот", на шофьорите постоянно им се напомня за това да държат ръцете на волана и да поддържат контрол над колата през цялото време. Tesla винаги открито е заявявала, че "Автопилот" не гарантира сигурност на колата от всички инциденти, и преди един шофьор да ползва функцията, той трябва да потвърди, че разбира, че "Автопилот е създаден за ползване на магистрали, които имат ясно разделение и ясна маркировка."

Този месец имаше катастрофа на Tesla с "Автопилот" в Юта, фатален инцидент в Калифорния преди два месеца и във Флорида през 2016 г. Според критиците на компанията функцията трябва да се изключи, докато компанията успее да я направи по-безопасна, тъй като дава фалшиво усещане за сигурност на шофьорите.

Обсъждат промените в Закона за съдебната власт

https://frognews.bg/novini/obsajdat-promenite-zakona-sadebnata-vlast.html

Депутатите ще обсъждат окончателните промени в Закона за съдебната власт, с които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще има достъп до банковата тайна на магистратите.

Изграждат нов химически завод в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=375066

Общинският съвет на Девня даде зелена светлина за изграждането на нов химически завод в южната индустриална зона на града. Той ще произвежда неорганични хлорни продукти чрез модерна инсталация за хлор-алкална електролиза. На своята сесия днес местните парламентаристи разрешиха на пловдивската фирма „Хъс“, която неотдавна закупи активите на фалиралия завод „Полимери“, изработването на подробен устройствен план (ПУП-ПРЗ) за отреждането на имота за промишлена дейност.

Директорката на галерията, дарена от Светлин Русев: Тепърва ще осъзнаваме празнотата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6888431

Директорката на галерията, дарена от Светлин Русев: Тепърва ще осъзнаваме празнотатаСветлин Русев поддържаше вяра в себе си, че нещо може да се промени към по-добро, че нещо може да стане така, че да се изтласка тъмнината от достатъчно светлите хора, от достатъчно светлите дела, които те вършат. Това заяви в интервю за БТА Мария Мескин - директор на художествената галерия-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен.

Стачка парализира транспорта в Гърция

https://www.mediapool.bg/stachka-paralizira-transporta-v-gartsiya-news279642.html

Обща стачкасрещу мерките за икономии в Гърция ще затрудни сериозно транспортния трафик в сряда. Най-силно ще бъде засегнат въздушният и морският транспорт,съобщи АФП. Протестът е организиран от синдикатите и е насочен срещу нови съкращения на пенсиите и увеличения на данъципрез 2019 и 2020 г. Стачката се провежда под мотото "Стига вече, стоп на жертвите на работещите". Стачката ще парализира напълно в началото на туристическия сезон морския трафик и ще доведе до отмяна и препрограмиране на въздушни полети заради спиране на работата на авиодиспечерите между 10 и 13 часа. Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня. Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове. Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, в резултат на което гърците ще бъдат лишени от информационни бюлетини по телевизията и радиото, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо. Общата стачка се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната. Този епилог на кризата, започнала през 2010 г., обаче само частично ще разхлаби строгите изисквания за икономии, тъй като след приключване на програмата страната ще остане под засилено наблюдение.

Цветан Цветков: Трябва контрол над имотите и парите на политици и в чужбина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6888005

Цветан Цветков: Трябва контрол  над имотите и парите  на политици и в чужбинаВече се инвестира не само в банки, а във фондове и акции на приносител, които са много трудни за установяване, казва председателят на Сметната палата - Сметната палата се раздели с публичния регистър, в който властовият елит описва имоти и пари. Защо ви го отнеха г-н Цветков? - Такава е волята на законодателя.

МВР обеща лов на гюленистите у нас

https://www.actualno.com/society/mvr-obeshta-lov-na-gulenistite-u-nas-news_677001.html

Турция е поставила пред България директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима ѝ у нас. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации - търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г. Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тема гранична

В Бобовдолско нощес откриха гърчещия се от болка афганистанец Саид, а той се оказа...

https://petel.bg/V-Bobovdolsko-noshhes-otkriha-garcheshhiya-se-ot-bolka-afganistanets-Said--a-toy-se-okaza----__266883

24-годишен афганистанец e намерен пребит в бобовдолско село тази нощ, пише Struma.bg. На гърчещия се Саид се натъкнали жители. От него те успели ...

Археолози със сензационна находка в Любляна

https://petel.bg/Arheolozi-sas-senzatsionna-nahodka-v-Lyublyana-__266884

Археолози откриха в Любляна останки от римско гробище със забележителна архитектура, съобщават местни медии.   Първоначално се предпол...

Поп-фолк певицата Антонина: С песните си целя да накарам хората да мислят

https://petel.bg/Pop-folk-pevitsata-Antonina--S-pesnite-si-tselya-da-nakaram-horata-da-mislyat__266885

Кадър: Нова тв Поп-фолкът посегна към литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапц...

Протестират срещу спа център до дома на Ванга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888425

Протестират срещу спа център до дома на Ванга22 000 души са във фейсбук страницата "Спаси Рупите". Строежът на спа комплекс близо до дома на Ванга ще наруши екосистемата, твърдят природозащитници. Главният архитект на Петрич Владимир Митрев каза пред Би Ти Ви, че инвеститорът има всички разрешителни от държавните институции. Строежът е в частен имот,

Ще има ли правителство в Италия?

http://clubz.bg/68468-shte_ima_li_pravitelstvo_v_italiq

Появили "нови възможности" за съставяне на правителство, въз основа на резултатите от парламентарните избори на 4 март. Това каза номинираният за министър-председател на Италия Карло Котарели, цитиран от  Асошиейтед прес.

Той се срещна днес с президента Серджо Матарела, който му даде в началото на седмицата мандат за съставяне на служебно правителство. Няма информация какво е било решено на срещата. Според италиански медии бившият икономист от Международния валутен фонд, известен като Господин Ножица, не е успял да си осигури подкрепа в парламента.

Президентът може да насрочи предсрочни избори още през юни, ако служебното правителство не получи подкрепа от депутатите, предрекоха местни медии, цитирани от Би Би Си.

Според анализатори евентуални предсрочни избори могат да засилят позициите на евроскептичните движение “Пет звезди“ и “Лига“, които формираха коалиция и правителство, което обаче не бе одобрено от президента Матарела. През миналата седмица той отхвърли назначаването на икономиста с антиевропейски позиции Паоло Савона за министър на финансите.

След това номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отказа от усилията да състави правителство. 53-годишният юрист и новодошъл в политиката Конте бе предложен за премиер от крайнодясната партия “Лига“ и антисистемното движение "Пет звезди", които се опитваха да съставят управляваща коалиция.

Лидерите на “Лига“ и движение “Пет звезди“ Матео Салвини и Луиджи ди Майо поискаха импийчмънт на Матарела. Той от своя страна възложи на Карло Котарели да сформира новото италианско правителство. Целта беше да се състави временен кабинет, който да управлява до предсрочните избори, които се очакваше да са през есента или в началото на 2019 г.

Повечето партии обаче обявиха, че няма да подкрепят служебно правителство и ще настояват за предсрочни избори през есента, ако не бъде съставено коалиционно правителство. Движение “Пет звезди“ и “Лига“ заявиха, че ще използват парламентарното си мнозинство, за да саботират съставянето на служебно правителство, оглавено от Котарели.

На изборите коалицията на Лигата с формацията на Берлускони "Форца Италия" и една по-малка партия спечели 37 процента от гласовете, докато движение "Пет звезди" получи 32 процента. Салвини предупреди Берлускони, че коалицията ще се разпадне, ако "Форца Италия" гласува в подкрепа на Котарели.

Днес се решава ще има ли правителство в Италия

http://clubz.bg/68468-dnes_se_reshava_shte_ima_li_pravitelstvo_v_italiq

Номинираният за служебен премиер на Италия Карло Котарели днес ще се срещне с президента Серджо Матарела. Според италиански медии бившият икономист от Международния валутен фонд, известен като господин Ножица, не е успял да си осигури подкрепа в парламента.

Вместо да състави служебен кабинет, той ще обяви, че връща мандата, а президентът може да насрочи предсрочни избори още през юни, предричат местни медии, цитирани от Би Би Си.

Според анализатори евентуални предсрочни избори могат да засилят позициите на евроскептичните Движение “Пет звезди“ и “Лига“, които формираха коалиция и правителство, което обаче не бе одобрено от президента Матарела. Миналата седмица той отхвърли назначаването на икономиста с антиевропейски позиции Паоло Савона за министър на финансите.

След това номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отказа от усилията да състави правителство. 53-годишният юрист и новодошъл в политиката Конте бе предложен за премиер от крайнодясната партия “Лига“ и антисистемното движение "Пет звезди", които се опитваха да съставят управляваща коалиция.

Лидерите на “Лига“ и движение “Пет звезди“ Матео Салвини и Луиджи ди Майо поискаха импийчмънт на Матарела. Той от своя страна възложи на Карло Котарели да сформира новото италианско правителство. Целта беше да се състави временен кабинет, който да управлява до предсрочните избори, които се очакваше да са през есента или в началото на 2019 г.

Повечето партии обаче обявиха, че няма да подкрепят технократско правителство и ще настояват за предсрочни избори през есента, ако не бъде съставено коалиционно правителство.

На изборите коалицията на Лигата с формацията на Берлускони "Форца Италия" и една по-малка партия спечели 37 процента от гласовете, докато Движение "Пет звезди" получи 32 процента. Салвини предупреди Берлускони, че коалицията ще се разпадне, ако "Форца Италия" гласува в подкрепа на Котарели.

Меси се вихри с хеттрик и асистенция

https://offnews.bg//futbol/mesi-se-vihri-s-hettrik-i-asistentcia-681613.html

Звездата на Барселона Лионел Меси отбеляза хеттрик при победата на Аржентина над Хаити с 4:0 в Буенос Айрес. Появата му в игра се прие като изненада, тъй като се очакваше аржентинецът да пропусне двубоя, за да не рискува с контузия преди световното в Русия.

Треньорът на “албиселесте” Хорхе Сампаоли заложи на силен състав, за да зарадва привържениците на тима със силен резултат, след като в последната си контрола пред март аржентинците допуснаха шокираща загуба с 1:6 срещу Испания.

Резултатът беше открит от Меси в 17-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Джовани Ло Селсо. Резултатът се запази до края на полувремето, макар аржентинците да създадоха много положения, но Гонсало Игуаин, Анхел ди Мария пропуснаха добри възможности, а вратарят на Хаити Джони Пласиде на няколко пъти направи хубави спасявания. В 58-ата минута Пласиде отрази удар на Ло Селсо, но при добавката Меси не сбърка и удвои аванса на домакините.

В 66-ата минута Меси оформи своя хеттрик със своя 64-и гол за Аржентина, като в ролята на асистент влезе Кристиян Павон. Крайният резултат оформи Серхио Агуеро в 69-ата, като този път асистент стана Лионел Меси, с което затвърди отличното си представяне и вдъхна надежда на феновете, че тимът ще изиграе важна роля в битката за трофея в Русия.

Аржентина ще пътува днес за Испания, където ще се готви в Барселона. На 8 юни тимът лети за Йерусалим, където предстои контрола с Израел, след което Меси и компания ще отпътуват за базата си край Москва.

В Struma.com! Удар на криминалистите в Благоевград! Арестуваха един от най-големите наркодилъри Ст. Дешев - Стуи! Пази кокаина с автомат "Калашников"

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-udar-na-kriminalistite-v-blagoevgrad-arestuvaha-edin-ot_134857/

Сериозен удар на благоевградските криминалисти, тази нощ. Около 03.00 часа щурмуваха дома на скандално известния Стоян Дешев ,с прякор Стуи. В къщата му на третия етаж ченгетата открили голямо количество наркотици от всякакво естество, кокаин в тайник, както и амфетамини и хероин.

Обискът продължил с часове. В колата на Стуи полицаите открили и автомат "Калашников" с патрони за него. С този автомобил той разнасял наркотика, където е нужно и извършвал трафика, казват...

Продължава

Внимание, възрастни хора не им се връзвайте: За един ден три крупни телефонни измами в Пиринско по старата схема…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%b8%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d0%b7%d0%b2/

Само за едно денонощия на територията на Югозападна България са извършени 3 крупни телефонни измами.  Три възрастни жени са дали на мними полицейски служители над 11хил лева.

След незабавно проведени издирвателни мероприятия, от полицейски служители на РУ-Сандански, е задържана М.А./26г./ от гр.Дулово, обл. Силистра. За времето от 14:00 часа до 17:00 часа вчера в гр.Сандански, същата е въвела в заблуждение 77-годишна жена от гр.Сандански, че участва в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. У М.А. е намерена и иззета сумата от около 5 840 лева. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

Вчера в РУ-Петрич е получен сигнал от 65-годишна жена от гр.Петрич за това, че около 19:00 часа на 28.05.2018г. й е нанесена щета на приблизителна стойност около 1 000 лв., след като е въведена в заблуждение,  че съдейства на полицейски служители за задържане на телефонни измамници. За случая е уведомена РП-Петрич.

\За времето от 14:00 часа до 16:45 часа  вчера 74-годишна жена от гр.Благоевград е въведена в заблуждение, че съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, при което й е нанесена щета на приблизителна стойност около 4 950 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.  

При провеждането на полицейски операции няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.

 За  предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).

 

 

Материалът Внимание, възрастни хора не им се връзвайте: За един ден три крупни телефонни измами в Пиринско по старата схема… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Наркозависим, наръгал с нож момче в тролей, е пуснат да се грижи за майка си

https://www.actualno.com/crime/narkozavisim-narygal-s-noj-momche-v-trolej-e-pusnat-da-se-griji-za-majka-si-news_677020.html

Не е нормално – той в себе си носи хладно оръжие. Щом го носи, излиза с мисълта да го ползва. Той е обикновен наркоман. Така 18-годишният Борислав, който беше нападнат и наръган в тролей номер 7 в София, коментира крайното решение на съда да пусне под домашен арест нападателя му – 30-годишния Георги. Борислав беше категоричен – той е за затвора. И разказа, че когато Георги го наръгал, почнал да блъска по вратите на тролея в опит да избяга. Борислав категорично отре

Наркозависим, наръгал с нож момче в тролей, е пуснат под домашен арест - да се грижи за майка си

https://www.actualno.com/crime/narkozavisim-narygal-s-noj-momche-v-trolej-e-pusnat-pod-domashen-arest-da-se-griji-za-majka-si-news_677020.html

Не е нормално – той в себе си носи хладно оръжие. Щом го носи, излиза с мисълта да го ползва. Той е обикновен наркоман. Така 18-годишният Борислав, който беше нападнат и наръган в тролей номер 7 в София, коментира крайното решение на съда да пусне под домашен арест нападателя му – 30-годишния Георги. Борислав беше категоричен – той е за затвора. И разказа, че когато Георги го наръгал, почнал да блъска по вратите на тролея в опит да избяга. Борислав категорично отре

Катастрофа ограничава движението по пътя Велико Търново - Търговище

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6888423

Катастрофа ограничава движението по пътя Велико Търново - ТърговищеВременно движението е осъществява двупосочно в едната лента по път I-4 Велико Търново – Търговище при разклона за Стражица поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".

Преглед на печата - 30 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=375064

24 часа: Борисов иска от Путин 15 млрд. куб. метра газ годишно за хъба до Варна Русия е смятана за важен доставчик на природен газ за хъба, който ще бъде построен с европейско финансиране и вече се проектира. До момента обаче не са водени ангажиращи разговори с Русия и компанията "Газпром", защото се изчакваше да бъде сключено споразумението между ЕС и компанията.

Промени в движението заради ремонти в София

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-zaradi-remonti-v-sofia-681615.html

От днес до 27 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. “Грънчарска”, в посока от ул. “Каменоделска” към ул. „Заводска”, съобщи Столична община. 

До 14 юни са затворени за движение крайните две пътни ленти от северната страна на пътното платно на ул. “Грънчарска”, в участъка между ул. “Каменоделска” и ул. “Опорска река", и крайна лява пътна лента от южната половина на пътното платно на ул. “История славянобългарска”, в участък от 50 м преди кръстовището с ул. “Опорска река”, в посока ул. „Каменоделска“.

От 15 до 27 юни се забранява влизането на превозни средства по крайна дясна пътна лента от западната страна на пътното платно на ул. “Каменоделска”, в участък от 35 м преди кръстовището с ул. “Грънчарска” и по крайните две пътни ленти от северната страна на пътното платно на ул. “Грънчарска”, в участък от 70 м след кръстовището с ул. “Каменоделска”.

Какви са ценностите на българите през 2018 г.

http://clubz.bg/68467-kakvi_sa_cennostite_na_bylgarite_prez_2018_g

53 на сто от българите дават "категорично добра оценка" на демокрацията. През 2008 г. техният дял е бил едва 26 на сто, т. е. положителната оценка към тази ценност в период на 10 години се е увеличила два пъти.

Само с 2 на сто за 10 години обаче са намалели хората, които искат силна ръка. 60 на сто продължават да мечтаят за лидера, който ще реши всичките проблеми.

Същевременно нараства усещането за гордост от това да си български гражданин - едва 16 на сто от анкетираните не споделят това мнение.

Това показват данните от Петата вълна на европейското изследване на ценностите, което отчита промените в нагласите в период от 10 години. То се извършва всяко десетилетие, за да се видят как се променят ценностните оценки на европейците. Проучването се извършва в България за четвърти път. То е осъществено от "Алфа рисърч" сред 1560 души в периода между 11 ноември 2017 г. и 9 януари 2018 г. Партньор в поручването от българска страна е Нов български университет. Европейското изследване обхваща 47 страни, днес бяха представени данните за България, както и коментирани от политолози, социолози, култоролози, икономисти, антрополози. 

Демокрацията остава харесвана, но нерационализирана ценност, отчитат анализаторите. 

От 16 на 6 на сто пада процентът на хората, които смятат, че демокрацията е лоша и много лоша система.

"Българите разбират все по-добре какво представлява демокрацията", отчете политологът Даниел Смилов. "От друга страна обаче, доверието в ключови демократични институции продължава да бъде на ниско ниво, няма голяма положителна промяна спрямо 2008 г. ", допълва той.

"С изключение на негативното отношение към съдебната система и отчасти към парламента, българският гражданин е променил своето отношение към институциите в две основни измерения. Първо, за десет години той умерено е повишил доверието си към публичните институции, второ - неговите мнения са се преместили отчетливо от по-крайните положителни или негативни оценки към по-умерените възможности за оценка", смята Огнян Минчев.

Освен това остават силните тежнения за експериментиране със силния водач или експертност.

Политологът Евгений Дайнов се поздравява с Александър Йорданов

Спрямо 2008 г. изглежда, че центристите са се стопили, преминали са повечето вдясно или вляво.

За 80 на сто от българите законите трябва да се спазват, но съдебната система не може да гарантира това и затова и доверието в нея остава много ниско.

Най-антиевропейските партии според разбиранията на техните електорати са БСП и ДПС, привържениците им не приемат европейската си идентичност - резлутатите са под средните проценти за близост до Европа.

Данните за европейските ценности на българите бяха представени от водещи анализатори - сред тях са националният програмен директор на Европейското изследване на ценностите проф. Георги Фотев, както и политологът Огнян Минчев.  Снимка Веселин Боришев

Според коментара на Румяна Коларова данните показват - парадоксално, че "Обединени патриоти" се оказват с най-космополитен електорат - това е отговорът за "чувство за близост до света".

Българите все повече ценят свободното си време, сочи още изследването.

Антоний Гълъбов и Красен Станчев
Филип Димитров, бивш премиер и настоящ конституционен съдия, в диалог с Румяна Коларова, преподавател по политология и за кратко служебен министър на образованието.

Нараства гордият патриотизъм, това върви с растяща ксенофобия и желание за силен лидер, коментира култорологът Александър Кьосев.

Сериозен спад има в желанието на родителите да се внуши на децата алтруизмът като ценности - има 20 на сто спад спрямо 2008 г.  Въображението също отстъпва като качество, което българите искат да имат техните наследници.Нарастват показателите на патриархалните добродетели - трудолюбие, постоянство, отговорност.

"Губят се дистантните абстрактни връзки", смята още Кьосев.

Най-антиевропейските партии били БСП и ДПС

http://clubz.bg/68467-naj_antievropejskite_partii_bili_bsp_i_dps

53 на сто от българите дават "категорично добра оценка" на демокрацията. През 2008 г. техният дял е бил едва 26 на сто, т. е. положителната оценка към тази ценност в период на 10 години се е увеличила два пъти.

Само с 2 на сто за 10 години са намалели хората, които искат силна ръка. 60 на сто продължават да мечтаят за силния лидер, който ще реши всичките проблеми.

Нараства усещането за гордост от това да си български гражданин - едва 16 на сто от анкетираните не споделят това мнение.

Това показват данните от Петата вълна на европейското изследване на ценностите, което отчита промените в нагласите в период от 10 години. Проучването за България е извършено от "Алфа рисърч" сред 1560 души в периода между 11 ноември 2017 г. и 9 януари 2018 г. по поръчка на НБУ. Европейското изследване обхваща 47 страни, днес бяха представени данните за България. 

Демокрацията остава харесвана, но нерационализирана ценност, отчитат анализаторите. 

От 16 на 6 на сто пада процентът на хората, които смятат, че демокрацията е лоша и много лоша система.

Българите разбират все по-добре какво представлява демокрацията, отчете Даниел Смилов.

От друга страна обаче, доверието в ключови демократични институции продължава да бъде на ниско ниво, няма особена промяна спрямо 2008 г. България се вписва в общата тенденция.

Освен това остават силните тежнения за експериментиране със силния водач или експертност.

Спрямо 2008 г. изглежда, че центристите са се стопили, преминали са повечето вдясно или вляво. 

За 80 на сто от българите законите трябва да се спазват, но съдебната система не може да гарантира това и затова и доверието в нея не само остава ниско, но отчита и лек спад.

Най-антиевропейските партии - според разбиранията на техните електорати, са БСП и ДПС, привържениците им не приемат европейската си идентичност - резлутатите са под средните проценти за близост до Европа.

Според Румяна Коларова данните показват - парадоксално "Обединени патриоти" се оказват с най-космополитен електорат - това е отговорът за "чувство за близост до света".

Българите все повече ценят свободното си време.

Нараства гордият патриотизъм, това върви с растяща ксенофобия и желание за силен лидер, коментира Александър Кьосев.

Серизен спад има в желанието на родителите да се внуши на децата ценността алтруизъм - 20 на сто спад спрямо 2008 г.  Губи се интересът и към въображението.

Нарастват показателите на патриархалните добродетели - трудолюбие, постоянство, отговорност.

Губят се дистантните абстрактни връзки, смята Кьосев.

53 на сто от българите харесват демокрацията

http://clubz.bg/68467-53_na_sto_ot_bylgarite_haresvat_demokraciqta

53 на сто от българите дават "категорично добра оценка" на демокрацията. През 2008 г. техният дял е бил едва 26 на сто, т. е. положителната оценка към тази ценност в период на 10 години се е увеличила два пъти.

Само с 2 на сто за 10 години са намалели хората, които искат силна ръка. 60 на сто продължават да мечтаят за силния лидер, който ще реши всичките проблеми.

Нараства усещането за гордост от това да си български гражданин - едва 16 на сто от анкетираните не споделят това мнение.

Това показват данните от Петата вълна на европейското изследване на ценностите, което отчита промените в нагласите в период от 10 години. Проучването за България е извършено от "Алфа рисърч" сред 1560 души в периода между 11 ноември 2017 г. и 9 януари 2018 г. по поръчка на НБУ. Европейското изследване обхваща 47 страни, днес бяха представени данните за България. 

Демокрацията остава харесвана, но нерационализирана ценност, отчитат анализаторите. 

От 16 на 6 на сто пада процентът на хората, които смятат, че демокрацията е лоша и много лоша система.

Българите разбират все по-добре какво представлява демокрацията, отчете Даниел Смилов.

От друга страна обаче доверието в ключови демократични институции продължава да бъде на ниско ниво, няма особена промяна спрямо 2008 г. България се вписва в общата тенденция.

Освен това остават силните тежнения за експериментиране със силния водач или експертност.

Спрямо 2008 г. изглежда, че центристите са се стопили, преминали са повечето вдясно или вляво. 

Българите все повече ценят свободното си време.

Нараства гордият патриотизъм, това върви с растяща ксенофобия и желание за силен лидер, коментира Александър Кьосев.

Серизен спад има в желанието на родителите да се внуши на децата ценността алтруизъм - 20 на сто спад спрямо 2008 г.  Губи се интересът и към въображението.

Нарастват показателите на патриархалните добродетели - трудолюбие, постоянство, отговорност.

Губят се дистантните абстрактни връзки, смята Кьосев.

Остър конфликт между Холандия и Русия в СС на ООН заради MH17

https://www.actualno.com/europe/ostyr-konflikt-mejdu-holandija-i-rusija-v-ss-na-oon-zaradi-mh17-news_677013.html

Русия отхвърли призивите на членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН да признае отговорността си за катастрофата на полет MH17 след като международно разследване заключи, че ракета на руската армия е свалила самолета над Украйна през 2014 година, предаде БГНЕС. По време на заседание на Съвета за сигурност за Украйна, холандският министър на външните работи Стеф Блок предупреди Москва да приема резултатите от това разследване, според които малайзийският самолет е бил свален от ракета "Бук

Полицията в Испания арестува Бил Браудър. И веднага го освободи

http://clubz.bg/68466-policiqta_v_ispaniq_arestuva_bil_braudyr_i_vednaga_go_osvobodi

Бизнесменът Бил Браудър беше освободен, след като рано сутринта испанската полиция го арестува в Мадрид. Това съобщи самият той в профила си в туитър, след като публикува снимка и от задната седалка на полицейски автомобил.

От месеци Браудър се издирва с червена бюлетина на Интерпол по искане на Русия. Според британския бизнесмен това е причината за ареста му.

 

 

До обяд българско време днес нито МВР в Испания, нито Върховният съд в Мадрид, нито полицията са потвърдили новината за ареста, предаде Ройтерс.

По-късно Браудър пусна в туитър копие от заповедта за арест, издадена от испанското вътрешно министерство.

 

През декември 2017 г. съдът в Москва осъди задочно Бил Браудър на 9 години пребиваване в трудова колония.

Основателят на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital е признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Браудър е най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван и починал в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства през 2009 г. Твърди се, че той е бил изтезаван в ареста. Заради смъртта му САЩ приеха глобалния закон "Магнитски", който забранява влизането в страната на нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми и замразява авоарите им в американски банки. Именно Браудър е главен лобист за приемането му. Примерът на САЩ бе последван от Канада, Литва и Естония.

Бил Браудър е арестуван в Мадрид по искане на Русия

http://clubz.bg/68466-bil_braudyr_e_arestuvan_v_madrid_po_iskane_na_rusiq

Бизнесменът Бил Браудър е арестуван току-що от испанската полиция в Мадрид. Това съобщи самият той в профила си в туитър.

От месеци Браудър се издирва с червена бюлетина на Интерпол по искане на Русия. Според британския бизнесмен това е причината за ареста му.

 

 

През декември 2017 г. съдът в Москва го осъди задочно на 9 години пребиваване в трудова колония.

Основателят на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital е признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Браудър е най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван и починал в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства през 2009 г. Твърди се, че той е бил изтезаван в ареста. Заради смъртта му САЩ приеха Глобалния закон "Магнитски", който забранява влизането в страната на нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми и замразява авоарите им в американски банки. Именно Браудър е главен лобист за приемането му. Примерът на САЩ бе последван от Канада, Литва и Естония.

Очаквайте подробности.

Борисов води петима министри при Путин

http://www.transmedia.bg/2018/05/30/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8/

С петима министри заминава премиерът Борисов на посещение в Москва, което ще се състои на 30 и 31 май. В рамките на визитата му се предвижда среща с президента на Русия Владимир Путин.

В делегацията са вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Борисов и Путин ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси, съобщиха от правителствения пресцентър.

Очаква се в Москва премиерът да се срещне с представители на българската общност.

ВМРО: В циганската махала на Галиче българи гласуваха за нашия кандидат

https://www.24chasa.bg/region/article/6888421

ВМРО: В циганската махала на Галиче българи гласуваха за нашия кандидатВ циганската махала на Галиче ВМРО не печели, гласовете за кандидата на БСП са 3 пъти повече, за ГЕРБ - 4 пъти повече на първи тур, каза пред Би Ти Ви Красимир Богданов от ВМРО. Преди 4 г. местен цигански барон изгради в собствения си двор джамия, при положение, че в Галиче няма мюсюлмани, така че сме против олигархичния-мутренски модел.

Израел отговори с поразени 40 палестински мишени в Газа

https://dnes.dir.bg/svyat/izrael-udari-40-palestinski-misheni

Израел и палестински екстремисти си разменят ракетни удари, които достигат и цивилни обекти. СС на ООН се събира спешно по искане на САЩ

Брекзит отново изкара наяве въпроса за обединение на Ирландия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/30/3186577_brekzit_otnovo_izkara_naiave_vuprosa_za_obedinenie_na/?ref=rss


Продължаващата главоблъсканица по въпроса за ирландската граница след Брекзит увеличи подкрепата за оставането на Северна Ирландия в Европейския съюз и отново извади на дневен ред въпроса за обединяване на британската провинция със съседната Република Ирландия.<br /><br />На референдума през юни 2016 г. за членството на Обединеното кралство в ЕС, 56 процента от северноирландците гласуваха за оставане в европейското лоно. На национално равнище обаче Брекзит победи с 52 процента от...

БСП-София организира кръгла маса за отпадъците

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-organizira-kragla-masa-za-otpadatcite-681614.html

Кръгла маса на тема „Има ли София интегрирана система за управление на отпадъците?“ ще се проведе днес в София.

Събитието е по инициатива на Дискусионен клуб „Политика 21“ към БСП – София. За участие са поканени експерти в сферата екологията, членове на парламентарните комисии по околна среда и водите и по екология, общински съветници от СОС, университетски преподаватели и представители на граждански и неправителствени организации.

Форумът ще се състои от 11.00 часа в зала №3 "Инж. Стоимен Сарафов" на втория етаж на Федерацията на научно-техническите съюзи на ул. „Георги С. Раковски“ №108.

Русия - остро критикувана в Съвета за сигурност на ООН заради украинския конфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888416

Русия - остро критикувана в Съвета за сигурност на ООН заради украинския конфликтРусия беше подложена на остри критики в Съвета за сигурност на ООН заради конфликта в Източна Украйна, анексирането на Крим и във връзка с разследване, което свързва руските военни със свалянето на малайзийски самолет над Украйна, предаде Асошиейтед прес. Трите теми бяха повдигнати вчера на първото заседание на Съвета за Украйна от февруари 2017 г

Родени на 30 май

http://www.cross.bg/rodeni-na-maii-1575771.html

/КРОСС/ Люлина Генова-Абрашева, композитор и режисьор Николай Пешалов, олимпийски и трикратен световен шампион по вдигане на тежести Павел Койчев, скулптор и художник Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, бивш вицепремиер и социален министър  

Отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза

https://www.actualno.com/health/otbeljazvame-svetovnija-den-za-borba-s-mnojestvenata-skleroza-news_677005.html

30 май e Световният ден за борба с множествената склероза (МС). По повод отбелязването на този ден в България и кампанията под надслов "Ръка за ръка в живота с МС", Фондация "МС Общество - България" организира пресконференция. Участници ще бъдат водещи невролози, представители на институциите и пациенти. Специалистите ще изнесат данни за постиженията в овладяването на диагнозата МС и за промените, свързани с по-лесен достъп до терапиите, а пациенти, взели участие в кампаният

За една година 29 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие 

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-29-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82/

29 български жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие за изминалата година у нас. В голямата част от случаите убийците са техните съпрузи, партньори или любими мъже, в другите – техни близки роднини. Тази информация публикува пловдивското издание „Под тепето“, като цитира данни на фондация Джендър алтернативи, изнесени в Пловдив. „Половината от случаите […]

Една трета от българите имат неизплатени кредити

https://frognews.bg/novini/edna-treta-balgarite-imat-neizplateni-krediti.html

Около 1/3 от българските граждани имат просрочена ипотека, наем или други финансови елементи, като например сметки за комунални услуги или плащания под наем. Това показват данни от анализ на Евростат за просрочените плащания на европейците.

Ирландското правителство иска законопроект за абортите преди лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888414

Ирландското правителство иска законопроект за абортите преди лятотоИрландското правителство обяви вчера, четири дни след историческия референдум за абортите, че до лятната парламентарна ваканция ще излезе със законопроект, разширяващ правото на аборт, предаде Франс прес. Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис заяви пред Ирландската телевизия, че се надява текстът да бъде оповестен и през идните

От Труман до Плевнелиев, те се сменят, тя - не

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ot-truman-do-plevneliev-te-se-smeniat-tia-ne-6082831

От възкачването си на престола на 6 февруари 1952 г. до днес кралицата се е изправяла пред много отговорности, критични моменти и важни решения, както и срещи. Безброй срещи с влиятелни и умни мъже, управлявали страна като Америка

14 американски президенти, а тя е само една

https://www.vesti.bg/lyubopitno/14-amerikanski-prezidenti-a-tia-e-samo-edna-6082831

От възкачването си на престола на 6 февруари 1952 г. до днес кралицата се е изправяла пред много отговорности, критични моменти и важни решения, както и срещи. Безброй срещи с влиятелни и умни мъже, управлявали страна като Америка

Сменят се 14 американски президенти, а тя е само една

https://www.vesti.bg/lyubopitno/smeniat-se-14-amerikanski-prezidenti-a-tia-e-samo-edna-6082831

От възкачването си на престола на 6 февруари 1952 г. до днес кралицата се е изправяла пред много отговорности, критични моменти и важни решения, както и срещи. Безброй срещи с влиятелни и умни мъже, управлявали страна като Америка

Чехия отвори отново почетното си консулство в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888412

Чехия отвори отново почетното си консулство в ЙерусалимЧехия вчера отвори отново почетното си консулство в Йерусалим, закрито през 2016 г. след смъртта на бившия консул, съобщи новият почетен консул - израелският бизнесмен от чешки произход Дан Пропер, цитиран от Франс прес. Виждам своя принос главно от гледна точка на икономическите връзки, тъй като имам контакти с местните бизнес среди,

Президентите се менят, но кралицата не

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prezidentite-se-meniat-no-kralicata-ne-6082831

От възкачването си на престола на 6 февруари 1952 г. до днес кралицата се е изправяла пред много отговорности, критични моменти и важни решения, както и срещи. Безброй срещи с влиятелни и умни мъже, управлявали страна като Америка

Младите не искат деца, а доходи

http://clubz.bg/68465-mladite_ne_iskat_deca_a_dohodi

Младежите у нас не планират да създават многодетни семейства, ако изобщо планират да произвеждат наследници.

Това става ясно от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на Деня на детето, 1 юни. Данните са от най-новото  изследване сред младите хора у нас, като част от проект на Фондация "Фридрих Еберт" за цяла Централна и Източна Европа. Изнесената днес статистика е част от поредица научни публикации, която предстои да бъде оповестена. 

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари – март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години.

Според резултатите, младите хора у нас масово си представят, че ако изградят семейство, то броят на децата в него ще бъде ограничен до две. 59 на сто са посочили тази цифра. 12% си представят едно дете, 10% - трим а едва 2 на сто искат да имат четири или повече наследника.

"На практика почти никой не посочва, че не иска деца. Останалите 17% не знаят или не отговарят", отчитат социолозите.

При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета. Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години, при предходното подобно изследване на "Галъп интернешънъл", резултатът е бил сходен - 2.02.

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. И тук няма съществена разлика спрямо предходни години, отчитат още социолозите.

"Явно е, че в последните няколко години – в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас – не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст. Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване", посочват в заключение.

Национална стачка блокира Гърция

https://offnews.bg//sviat/natcionalna-stachka-blokira-gartcia-681497.html

Национална обща стачка обявиха гръцките синдикати за днес. Транспортът ще бъде напълно блокиран, държавните учреждения и частните компании няма да работят.

Протестът е срещу икономическата политика на правителството на премиера Алексис Ципрас.

Синдикатите настояват за промени в данъчната система, да се спазват правата на работещите, да бъдат анулирани всички наредби, които водят до орязване на пенсии и заплати, както и до масова безработица.

Двата най-мощни синдиката в Гърция, на държавните служители и на работещите в частния сектор, обединяват усилия за стачката днес. 

Каталуния върви към правителство без спорни фигури

https://www.actualno.com/europe/katalunija-vyrvi-kym-pravitelstvo-bez-sporni-figuri-news_677012.html

Новото правителство на испанската автономна провинция Каталуния беше сформирано без активисти на движението за независимост, които са в затвора или в изгнание извън страната, предаде БГНЕС. Това е отстъпление от позициите на сепаратистите, тъй като на 23 май новият премиер-сепаратист на Каталуния отложи полагането на клетва, след като Мадрид отхвърли четирима министри, които в момента са в ареста или в изгнание. Премиерът Ким Тора, който зае поста преди две седмици, критикува тогава "блока

Губернаторът на американския щат Мисури подаде оставка заради сексскандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888410

Губернаторът на американския щат Мисури подаде оставка заради сексскандалГубернаторът на американския щат Мисури Ерик Грайтънс - някога изгряваща звезда на Републиканската партия - подаде оставка след сексскандал и разследване на възможни нарушения при финансирането на предизборната му кампания, предаде Франс прес. Грайтънс обяви оставката си, докато щатските парламентаристи обсъждаха на специална сесия възможността за

Нинова към ГЕРБ: Не казвайте, че БСП лъже, единственият признат лъжец е Борисов

http://clubz.bg/68464-ninova_kym_gerb_ne_kazvajte_che_bsp_lyje_edinstveniqt_priznat_lyjec_e_borisov

"Предупреждаваме ви - ако отсега нататък не три пъти, а дори един път кажете, че БСП лъже, ще ви напомням истината. Единственият официално признат от български съд лъжец е премиерът, председателят на Съвета на Европа, Бойко Методиев Борисов."

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след остра размяна на реплики между депутати в парламента днес. Тя визира победата на говорителката на БСП Елена Йончева на първа инстанция срещу Борисов за непозволено увреждане. 

Зам.-председателят Емил Христов спря изказването на Нинова и обяви, че тя е нарушила правилата, тъй като "няма решение на съда с такова определение".

БСП първи влязоха в атака по време на първото заседание за седмицата, като на трибуната с декларация по темата за изборите в Галиче излезе Крум Зарков.

"Представили сме телефонните номера, от които Ценко Чоков е звънял в изборния ден и непосредствено преди него. Откъде разполага затворник с телефонни номера? Бихме питали МВР, но знаем, че основните компетентни хора по тези въпроси в българските затвори са чистачките", заяви той.

И отбеляза, че много от новите избиратели за регистрирани на адреси в полуразрушени и изоставени сгради. А група хора гласували през задния вход на секцията, през "ВИП терминал". Зарков спомена и вота в село Беден, където основен работодател плашел хората, че ще затвори ключов завод, ако не гласуват за ГЕРБ.

"Скоро пак ще има изброи. Но това не е просто сблъсък ГЕРБ-БСП, ако не последва еднозначна реакция на всички политически сили, че никое отклонение от честните изборли правила повече не може, не бива да бъде толерирано, то на местните избори ще се повтори Галиче, и може да кръстим много села "Беден". На повечето ще им приляга", заключи той.

Излезе да му отговори ГЕРБ-ерът Тома Биков, който натърти за пореден път, че БСП винаги губи избори и затова критикува изборния процес.

"ГЕРБ има съпоставим резултат на местни избори с този на парламентарните избори, държим 13 от 28 регистрирани. В същото време се говори за страх, за овладяване на цялата държава, според мен неоснователно, ако бяхте прави, щяха да бъдат 28 от 28. Значи има населени места, в които хората са по-смели, на други, по-малко смели - там, където избират ГЕРБ?", попита той.

И заяви, че БСП са регистрирали в последните 28 частични местни вота, в 4 общини и 22 кметства, ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати, БСП - 13, ДПС - 17.

"Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна“, обобщи той, и добави, че в Беден БСП също нямат кандидат.

Според него разликите в Галиче са малки, защото избирателите са малко. Освен това е логично, когато на трето място е коалиционният партньор на ГЕРБ, на втори тур срещу БСП те да получат по-голямата част от тези гласове.

"Въпреки, че губите постоянно от 10 години, не сте се научили да губите достойно", завърши Биков.

Тогава и Нинова излезе с припомнянето си за Борисов.

Нов закон в Сирия може да остави милиони бежанци без собственост

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/30/3186720_nov_zakon_v_siriia_moje_da_ostavi_milioni_bejanci_bez/?ref=rss


Нов закон, позволяващ на сирийското правителство да възстановява опустошени от войната райони, разтревожи бежанците и страните, които са ги приютили, пораждайки страхове, че хората ще загубят имотите си и ще бъде по-малко вероятно да се върнат у дома.<br /><br />Седем години след началото на войната, отнела живота на половин милион души, законът сигнализира за намерението на правителството да възстанови районите в Сирия, където бунтовниците са победени, въпреки че големи части от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване