Проф. Иво Христов: Нова Европа и господарят на Белия дом говорят в един глас

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-ivo-hristov-nova-evropa-i-gospodaryat-na-beliya-dom-govoryat-v-edin-glas.95487

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с депутата от БСП проф. Иво Христов за договора между Македония и Гърция, името „Северна Македония“, за това защити ли България своите интереси, кой движи проекта „Западни Балкани“ и защо, завинаги ли губим Македония, какви процеси се случват в ЕС, какво искат хората на стария континент и какво да очакваме на европейските избори. /ВИДЕО/

Какво идва с китайското вторачване в Балканите? Въпрос за $ 3 милиарда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923143

Какво идва с китайското вторачване в Балканите? Въпрос за $ 3 милиардаНинбо е град с население, по-многобройно от българското. Той е нашата връзка в гиганта на Изток ЮРИ ВЕЛЕВ, София-Нинбо Нинбо - запомнете името на този китайски град. Ако някой в Китай е най-наясно с нашата част от света - Балканите и Източна Европа, той е в град Нинбо. В последните години Китай се е вторачил в нашия регион,

Арестуваният селски кмет каза защо искал парите

https://www.vesti.bg/bulgaria/arestuvaniiat-selski-kmet-kaza-zashto-iskal-parite-6083646

„Спокоен съм, чист съм пред съвета си. Продължавам напред да работя с пълни сили", каза 25-годишният Тодор Танковски

Задържаха младеж с амфетамини на Крайбрежната алея

http://www.moreto.net/novini.php?n=376342

На Крайбрежната алея във Варна, при извършване на полицейска проверка на младеж на 19 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо бяло кристално вещество, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Испания се измъкна срещу Иран, група В се заплита

http://clubz.bg/69439-ispaniq_se_izmykna_sreshtu_iran_grupa_v_se_zaplita

Испания победи много трудно Иран с 1:0 от група В на Мондиала и заплете битката за класиране на осминафиналите.

Диего Коста реализира третия си гол в Русия с помощта на щастлив рикошет в крака му в 54-ата минута. Иран изнесе силен мач и дори вкара гол, който не беше зачетен заради засада, като ситуацията беше гледана от съдиите в студиото за VAR в Москва.

Така ситуацията в гр. В става много интересна преди последните срещи, в които Испания ще спори с Мароко, а Португалия, тимът на която спечели по-рано днес срещу африканците също с 1:0, ще изправя срещу персийците.

Отборите от Иберийския полуостров са лидери с по 4 точки и голова разлика от 4:3. Иран има 3 пункта и 1:1, а само мароканците са без актив и без шансове да продължи.

Очаквайте подробности.

Ще се проучи допълнителна връзка на Ахелой с пътя Бургас-Слънчев бряг

https://www.mediapool.bg/shte-se-prouchi-dopalnitelna-vrazka-na-aheloi-s-patya-burgas-slanchev-bryag-news280558.html

Възможността да се изгради половин километрова допълнителна връзка на Ахелой с пътя Бургас-Слънчев бряг, за да не остане градът изолиран от републиканската мрежа, ще започне да се проучва пътната агенция. За това се разбраха нейният председател Дончо Атанасов и кметовете на Несебър, Поморие и Ахелой на среща в сряда, целяща да предотврати задаващи се протести на жители на Ахелой заради това, че градът им остава встрани от четирилентовия път, открит преди дни. Идеята е да се построи 480-метрова връзка за влизане в Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на новото трасе Бургас-Слънчев бряг с пътя за Равда и по общински пътища. В четвъртък ще започнат геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са били различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Според ведомството, с изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие. В момента връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява на новото кръгово кръстовище на пътя Слънчев бряг - Бургас и по третокласния път Каблешково – Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда. С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг – Бургас и се повишава безопасността на движение. С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти, категорични са кметовете от региона. От пътната агенция отричат да има опасност за пътуващите с междуградските автобуси заради разположението на спирките.

Протоколни гафове със знамена в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923183

Протоколни гафове със знамена в Румъния Представители на официалните власти в Румъния направиха нов гаф с национален флаг, съобщава информационният сайт Зиаре. На официално събитие в североизточния град Яш, по време на среща между кмета Михай Кирика и посланика на Великобритания Пол Брумел, бе поставено знаме, което не се използва във Великобритания от 1801 г.

Румъния потвърди, че арестуваната за шпионаж в Русия е нейна гражданка

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3203320_rumuniia_potvurdi_che_arestuvanata_za_shpionaj_v/?ref=rss


Посолството на Румъния е потвърдило пред московското делово издание РБК, че арестуваната за шпионаж Карина Цуркан, член на борда на държавната енергийна компания Интер РАО, е румънска гражданка. За връзката ѝ с Румъния спекулираха руски медии още във вторник при съобщаването от ТАСС за ареста.<br /><br />Румънското издание Q Magazine е получило отговор от Националната агенция по въпросите на гражданството, според който Цуркан е получила гражданство на 2 април 2014 г.<br...

АФИС: Доверието в ЕС е в най-ниската си точка, откакто се присъединихме към него

https://offnews.bg//politika/afis-doverieto-v-es-e-v-naj-niskata-si-tochka-otkakto-se-prisaedinih-682990.html

Доверието в Европейския съюз е в най-ниската си точка, откакто България се присъедини към семейството на народите от Стария континент.

Това твърди директорът на АФИС Юрий Асланов, като се позовава на данните от национално представително проучване на социологическата агенция. Сондажът е проведен в периода 8-12 юни, интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

"Безспорно институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани, са националният омбудсман и президентът на републиката. За месец юни АФИС измерва положително доверие съответно 60,3% и 58,4% за двете институции, носещи по неизбежност повече персонален характер. Това са и институциите, които за последната година са безспорен лидер, щом стане въпрос за обществено одобрение." - пише в анализа на социологическата агенция.

"Далеч назад се нарежда Европейският съюз, който успява да генерира положително доверие сред 45 на сто от българите, но към този момент, макар и с малко, запазва положителния си рейтинг (по-високо доверие, отколкото недоверието). Следват поредица от институции с традиционно негативен рейтинг: местната власт и органите на реда, съответно с 41 и 37 на сто. На дъното са изпълнителната и законодателната власт - те са най-проблематични. Кабинетът се ползва с доверието на близо 32%, докато парламентът успява да печели симпатиите на едва 23 на сто от българските граждани. Традиционно доверието в съдебната власт е най-ниско – 20%, но това ниво отдавна не се движи. Ако доверието в парламента спадне с малко, висшият орган на властта ще затвори края на класацията." - твърдят от АФИС.

Според данните на агенцията "влошаването на обстановката е започнало през есента на миналата година. Най-сериозно е пострадал образът на полицията, а в най-високи амплитуди се е колебаело доверието в Европейския съюз и президента. Стартирайки с най-висок рейтинг в началото на периода, към днешна дата президентът е изпреварен от националния омбудсман. Разбира се, трябва да се отчита фактът, че от есента на миналата година президентската институция бе превърната в основна мишена за критиките, атаките и компроматите от страна на управляващата партия."

Социологът Юрий Асланов твърди, че "доверието в Европейския съюз спада по време на българското европредседателство. Низходящият тренд е устойчив и ако продължи да пълзи плавно надолу (логично след края на европредседателството),  евроинституцията ще се нареди сред числото на институциите с негативен рейтинг и ще прати България в редиците на евроскептичните държави."

Според него възможните обяснения са:

"Съюзът и най-вече администрацията в Брюксел в погледа на нарастващо мнозинство от българските граждани изгради образ на прагматично-бюрократична машина, която има множество собствени дневни редове, далечни или разминаващи се с дневния ред на обикновените българи. Ерозията на доверие е налице и тя не се отми през последните шест месеца, както се очакваше. Случи се по-скоро обратното.

- Все повече българи през последните години декларират недоверие към ЕС – това са в по-голяма степен хората от по-малките населени места, по-ниско образованите и по-възрастните, които обаче са и най-активните гласоподаватели. За тези хора ползите от нашето членство са неясни и дори съмнителни.

- Самото Председателство на Съвета на ЕС остана една полит-мистерия за голяма част от населението, най-вече като телевизионен сериал за ремонта на НДК, церемониални срещи и пищни обеди и вечери, букети, червени килимчета и показни форми на гостоприемство. 45% от анкетираните нямат преценка дали това Председателство е било успех или провал за България.

- Погледнато глобално, политиката на ЕС повече обърква, отколкото внася яснота. Стовари се бежанска криза, настъпиха резки лутания между Русия и САЩ, при които ту Путин бе лош, ту Тръмп и обратно, и всичко това се опакова във все по-често говорене на тема „Европа на две скорости“.

Може би тези отговори работят, само ако се обединят и истината се търси в тяхната съвкупност. В крайна сметка, едва ли тенденцията в спада на доверие към ЕС ще стигне санитарния минимум, какъвто има Народното събрание, но тенденцията е показателна."

Според АФИС "за трети пореден месец желаещите оставка на правителството са повече от неговите привърженици, силите на опозиция и управляващи лека полека се изравняват, омбудсманът и президентът, които генетично се свързват с опозицията, са най-одобряваните обществени фигури. По всичко личи, че политическият процес е на път отново да смени посоката си. Важно е кой ще поеме инициативата за това на фона на огромната пропаст, очертала се между гражданите и институциите."

Втори минимален успех прати Уругвай на 1/8-финалите на Мондиала (видео)

https://offnews.bg//futbol/vtori-minimalen-uspeh-prati-urugvaj-na-1-8-finalite-na-mondiala-video-682991.html

Уругвай победи Саудитска Арабия с 1:0 в двубой от Gрупа A на световното първенство, игран на "Ростов Арена". Днешната среща бе по-специална за Луис Суарес, който вкара победното попадение в своя мач №100 с националната фланелка.

Двубоят не предложи кой знае колко стойностен футбол. Очаквано урусите бяха тези, които имаха превъзходство през по-голяма част от мача, но като цяло чистите голови положения в срещата не бяха много. Нещо повече - саудитците не застрашиха нито веднъж опасно вратата на Муслера.

С този успех латиносите събраха 6 точки, колкото има и Русия. Именно двата отбора ще определят победителя в група "А" на Мондиала в директен мач на 25 юни от 17.00 часа. При равенство "сборная" ще финишира на лидерската позиция заради далеч по-добрата си голова разлика – 8:1 срещу 2:0.

Саудитска Арабия и Египет пък стягат куфарите за родините си и срещата помежду им ще бъде за престиж. Иначе мачът в Ростов на Дон беше скучен, като Уругвай и арабите основно се надлъгваха, но южноамериканците имаха леко териториално надмощие.

Суарес прати Уругвай на осминафинал с гол в юбилейния си стотен мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3203313_suares_prati_urugvai_na_osminafinal_s_gol_v/?ref=rss


Уругвай се класира за осминафиналите на световното първенство след втора победа в група А. Двукратните световни шампиони спечелиха втори пореден мач с 1:0, като този път се наложиха над Саудитска Арабия. След втората си загуба пък саудитите напускат първенството.<br /><br />В герой за Уругвай се превърна Луис Суарес, който вкара единствения гол в 23-ата минута. Нападателят записа своя мач №100 за националния отбор, реализирайки 52-ия си гол.<br /><br />Уругвайците не...

Подариха джипиес на кравата Пенка, да не се губи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923161

Подариха джипиес на кравата Пенка, да не се губиКравата Пенка, която властите първоначално искаха да умъртвят, защото избягала от стадото си чак в Сърбия, получи подарък, който ще ѝ помогне повече да не се губи по външната граница на Европейския съюз, съобщи bTV.  „Свързахме се със собственика и решихме да му подарим джипиес устройство, с което да наблюдава точното местоположение на кравата”,

Ердоган: Турция ще изгради университет в Ал Баб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923155

Ердоган: Турция ще изгради университет в Ал БабТурция ще изгради университет за приложни науки в сирийския град Ал Баб, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БТА. Ердоган говори на предизборен митинг в югоизточния турски град Шанлъурфа. Той посочи, че университетът ще бъде изграден в сътрудничество с турската фондация за образование Маариф и

Житен блок гори край Пловдив

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhiten-blok-gori-kraj-plovdiv-6083645

Четири са противопожарните екипа, които се борят със стихията

Вандали счупиха копия на статуи на египетски богове в Гърция

//dariknews.bg/novini/sviat/vandali-schupiha-kopiia-na-statui-na-egipetski-bogove-v-gyrciia-2104685

Неизвестни вандали са счупили копия на статуи на египетски богове, издигнати на мястото на древно светилище северно от Атина, предаде АП.
 
Министерството на културата съобщи днес, че гипсови копия на статуите от 2 в. на Изис и Озирис

Петима пострадали в тежка катастрофа в столицата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/petima-postradali-v-tezhka-katastrofa-v-stolicata-video-2104692

Тежка катастрофа блокира кръстовището на булевардите "България" и "Тодор Каблешков" в столицата. Инцидентът е станал минути преди 21.00 ч., съобщи

МВР ще бори престъпността в София-област със 17 допълнителни служители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-shte-bori-prestypnostta-v-sofiia-oblast-sys-17-dopylnitelni-sluzhiteli-2104650

Две седмици след убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, МВР отпусна 17 допълнителни души за цялата Софийска област. Осем от тях са дадени на полицейското управление в Ботевград, където МВР повече от месец не успя да открие и залови Пелов. От тях пък само седем ще са поли

Пожар в житен масив край Пловдив

https://offnews.bg//112/pozhar-v-zhiten-masiv-kraj-plovdiv-682992.html

Пожар гори в житен масив край Пловдив между кварталите Прослав и Коматево, съобщи БНТ.

Сигнал за огъня е получен в 18.22 часа. 

На мястото са изпратени два противопожарни екипа.

Все още не е ясно точно на каква площ се е разпространил пожарът. 

Не са ясни и причините за огнената стихия.

Дания и Норвегия ще създадат в Кабул център за юноши без право на убежище

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3203322_daniia_i_norvegiia_shte_suzdadat_v_kabul_centur_za/?ref=rss


Дания и Норвегия работят за създаването в Кабул на център за връщане на непълнолетни афганистанци с отхвърлени молби за убежище, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на властите в двете страни.<br /><br />Подобно на други западноевропейски държави и в Скандинавия предоставянето на убежище и имиграцията се превърнаха в спорни политически теми, отбелязва агенцията. ЕС обсъжда варианта да създаде центрове за кандидати за убежище с отхвърлени молби извън границите си, в...

Ева Лонгория роди

https://www.avtora.com/eva-longoriia-rodi/

Актрисата Ева Лонгория роди първото си дете. Бебето се е появило на бял свят на 19 юни в Лос Анджелис.Бебето тежи малко над 3 кг. и ще се казва Сантяго Енрике. Толкова сме благодарни за този благословен дар, обявиха родителите след раждането. Двамата обявиха щастливата новина, като публикуваха ексклузивнов американското списание снимка на бебето. На нея се вижда как малкият Сантяго спи на гърдите на майка си.Отчаяната съпруга навърши 43 години през март. За нея това е първо дете, въпреки че има два брака зад гърба си. Съпругът ù Жозе Антонио Бастон пък вече има три деца от предишния

България оценява подкрепата на Франция за българското предложение за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923150

България оценява подкрепата на Франция
за българското предложение за миграцията Оценяваме, че днес, на спешна среща предвид ескалиращото напрежение с мигрантската криза, чухме много ясно от премиера на Франция, че подкрепя предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за решаването на многогодишния спор и за намиране на обща, нова политика за убежището. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева пред

Либерия оттегля решението си за признаване на Косово

https://www.actualno.com/balkani/liberija-otteglja-reshenieto-si-za-priznavane-na-kosovo-news_680765.html

Министърът на външните работи на Либерия, Гбезонгар Милтън Финдли, предаде днес на първия вицепрезидент на сръбското правителство и министър на външните работи Ивица Дачич нота за оттегляне на признаването на независимостта на Косово. В нотата се посочва, че Либерия е признала независимостта на Косово въз основа на осъзнаването, че Белград не е подготвен да преговаря за решение с Косово, предаде БГНЕС. „Разговорът между Белград и Прищина е под егидата на ЕС. С оглед на това, е

Изискана Арт фотография ще бъде представени във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376334

Изложба на отличените творби от 4-ти Международен Салон за Дигитална и Принт Арт фотография Варна 2018 ще бъде представена в морския град, научи Moreto.net. Официалното откриване и награждаване ще се състои на 28 юни от 19:00 ч.

”Факел” подгря пазара със сензационната ”История на БКП 1919 - 1989”

https://frognews.bg/novini/fakel-podgria-pazara-sas-senzatsionnata-istoriia-bkp-1919-1989.html

Началото на лятото бе белязано от едно важно събитие в документалната литература. На пазара е вече книгата „История на БКП 1919 – 1989“. Забележително четиво, което повдига завесата над някои дълбоко пазени тайни през десетилетията.

”Факел” подгря пазара със сензационната ”История на БКП 1919 - 1989”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/fakel-podgria-pazara-sas-senzatsionnata-istoriia-bkp-1919-1989.html

Началото на лятото бе белязано от едно важно събитие в документалната литература. На пазара е вече книгата „История на БКП 1919 – 1989“. Забележително четиво, което повдига завесата над някои дълбоко пазени тайни през десетилетията.

Покрайнините на Пловдив пламнаха

https://frognews.bg/novini/pokraininite-plovdiv-plamnaha.html

Голям пожар се разгоря в покрайнините на Пловдив. Гъст дим се вижда от десетки километри от околовръстното шосе и близкия квартал „Коматево”.

Протестиращи се събраха пред правителството в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923142

Протестиращи се събраха пред правителството в РумънияНяколкостотин души протестират тази вечер на Площада на победата в Букурещ срещу управляващата коалиция, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. На този площад се намира сградата на правителството. Участниците в митинга скандират "Жандармерията защитава крадците", "Крадци, крадци", "Оставка", "Излезте от вкъщи, ако ви пука",

Facebook пуска видео реклами в чат приложението Messenger

https://petel.bg/Facebook-puska-video-reklami-v-chat-prilozhenieto-Messenger__270210

Facebook ще продава видео реклами в чат приложението Messenger. В него някои потребители ще започнат да виждат автоматично пускащи се реклами в ку...

Сензационно: Тодор Радомиров се завърна в Спартак

https://petel.bg/Senzatsionno--Todor-Radomirov-se-zavarna-v-Spartak__270209

Централният нападател Тодор Радомиров направи сензационно завръщане в Спартак. 36-годишният футболист, който е любимец на феновете, с...

Питбул умъртви кученцето на родна синоптичка! Щял да нахапе и брат й

https://petel.bg/Pitbul-umartvi-kuchentseto-na-rodna-sinoptichka--SHHyal-da-nahape-i-brat-y__270207

Синоптичката Гергана Малкоданска от Нова се оплака в социалните мрежи, че кученцето й е мъртво. Тя сподели, че е било разкъсано от уж домаш...

Инж. Атанасов: Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас

http://www.cross.bg/aheloii-byrgas-bryag-1577309.html

/КРОСС/ 700 м е  маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон"  за  пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути. Това стана ясно на среща на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов с жителите на Ахелой. Тя бе организирана, за да се отговори на въпросите, възникнали след пускането на 15 юни на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой. В нея участваха и кметовете на Ахелой Иван Георгиев и на Поморие - Иван Алексиев, заместник-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова,  представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите на Ахелой със съседните населени места и др. Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще е на ул. „Цар Симеон". Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по ул. „Цар Симеон", ще преминават по улиците „Рила", „Черно море", „Струга" и след това отново по ул. „Цар  Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има. Инж

Тръмп ще спре разделянето на незаконно влезли в САЩ мигрантски семейства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923144

Тръмп ще спре разделянето на незаконно
влезли в САЩ мигрантски семейства Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че скоро ще подпише "нещо" с цел спиране на разделянето на деца мигранти от техните родители, с които са влезли незаконно в страната, предадоха световните агенции. Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати,

Инж. Атанасов: Ахелой ще има 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923131

Инж. Атанасов: Ахелой ще има 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до спирката им на ул. „Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас 700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути. Това стана ясно на среща на председателя на Управителния

Няма противоречие в информацията на ДНСК от проверките на "Слънчев бряг"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923126

Няма противоречие в информацията на ДНСК от проверките на "Слънчев бряг"

Във връзка с множество въпроси за резултатите от проверките, извършени от служители на ДНСК на морските плажове на курортен комплекс „Слънчев бряг“, ДНСК уточнява следното: След постъпил сигнал от вицепремиера Валери Симеонов на 22 май т.г., служители на РДНСК-Бургас, съвместно с община Несебър извършиха проверки на всичките 145 преместваеми

Словакия отлага решението за замяна на съветските МиГ-29

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3203317_slovakiia_otlaga_reshenieto_za_zamiana_na_suvetskite/?ref=rss


Словакия ще отложи решението за това дали да смени съветските си бойни самолети МиГ-29 с F-16 или "Грипен" (Gripen), съобщи премиерът Петер Пелегрини.<br /><br />"Ройтерс" припомня, че министерството на отбраната е трябвало до 29 юни да представи анализ на двете възможности, но премиерът каза, че решението е твърде сериозно, за да се прави под натиск. "Искам да видя сравними оферти, за да разсеем всякакви съмнения. Това е сериозно решение за милиарди...

Започва нова проверка на боеприпасите в завод "Миджур"

https://www.actualno.com/society/zapochva-nova-proverka-na-boepripasite-v-zavod-midjur-news_680764.html

Започва нова проверка на боеприпасите в оръжейния завод в Горни Лом. Според прокуратурата взривните вещества не се съхраняват правилно и има риск от нова трагедия. През 2014 г. 15 души загинаха при експлозия в завод „Миджур”, а вчера съдът не откри виновни за инцидента. Майката на 44-годишния Румен Ръбин, загинал при експлозията в оръжейния завод, е в шок след съдебното решение. „През нощта не съм спала. Какво е това безобразие? Така без нищо да минат, това са 15

Над 34 000 бежанци са загинали по пътя към ЕС

https://www.actualno.com/europe/nad-34-000-bejanci-sa-zaginali-po-pytja-kym-es-news_680761.html

По повод Световния ден на бежанците британският вестник "Гардиан" публикува списък с повече от 34 000 имена на мигранти, загинали в опит да достигнат до страните от Европейския съюз. Той е съставен от „United for Intercultural Action“, която обединява повече от 550 организации, противопоставящи се на национализма, расизма, фашизма и дискриминацията на бежанците. Документът от 56 страници обхваща период, започнал през 1993 г., когато 24-годишният бежанец Кимп

Обявиха тунизиец за персона нон грата в Румъния заради радикализация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923109

Обявиха тунизиец за персона нон грата в Румъния заради радикализацияРумънските власти обявиха за нежелана персона гражданин на Тунис, у когото било забелязано поведение, близко до джихадистката идеология, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на прессъобщение на Румънската служба за разузнаване. Апелативният съд на Букурещ е забранил на гражданина на Тунис достъп до територията на Румъния за период от 15

Уил Феръл във филм за Нетфликс, вдъхновен от "Евровизия"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6923113

Уил Феръл във филм за Нетфликс,
вдъхновен от "Евровизия" Комедийният актьор от САЩ Уил Феръл ще режисира и ще се снима във филм за стрийминг платформата Нетфликс, вдъхновен от песенния конкурс "Евровизия", предаде Франс прес. Феръл ще бъде и съавтор на сценария заедно с Андрю Стийл. Стийл е бивш главен сценарист на скечовото шоу "На живо в събота вечер",

Няма противоречие в информацията на ДНСК от проверките на „Слънчев бряг“

http://www.cross.bg/obekta-slunchev-dnsk-1577308.html

/КРОСС/ Във връзка с множество въпроси за резултатите от проверките, извършени от служители на ДНСК на морските плажове на курортен комплекс „Слънчев бряг“, ДНСК уточнява следното: След постъпил сигнал от вицепремиера Валери Симеонов на 22 май т.г., служители на РДНСК-Бургас, съвместно с община Несебър извършиха проверки на всичките 145 преместваеми обекта на трите плажа на курорта. Броят им е както следва: - „Слънчев бряг – юг“ – 48 обекта - „Слънчев бряг – Север“ – 51 обекта - „Слънчев бряг – Централен“ – 46 обекта. По закон ДНСК не е компетентният орган за контрол на преместваеми обекти. Въпреки това, за да се отговори на получения сигнал, на служителите на ДНСК беше дадено указание на добра воля да извършат проверката. Резултатите от нея бяха обобщени в писмо до вицепремиера Симеонов, в което са направени общи констатации за обектите. С цел конкретизиране на нарушенията, министърът на регионалното развитие и благоутройството Николай Нанков разпореди нова проверка, която да установи кои обекти са поставени без да са предвидени в одобрената от министъра на туризма схема и без издадено от главния архитект на община Несебър разрешение за поставяне, или са в отклонение от одобрената от министъра на туризма схема за поставяне и/или от разрешението за поставяне. Установени бяха общо 32 такива преместваеми обекта

Парламентът удължи до 31 юли срока за договорите за наем на земя

https://www.mediapool.bg/parlamentat-udalzhi-do-31-yuli-sroka-za-dogovorite-za-naem-na-zemya-news280557.html

Народното събрание удължи до 31 юли срокът за подаване на договорите за наем на земя за срок над 1 година в общинските земеделски служби. За старите договори пък отпада изискването да има заверка при нотариус на подписите и съдържанието. Това стана чрез промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), направена чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за рибарството и аквакулртурите. По този начин се спасява Кампания 2018 за подпомагане на земеделските стопани. Експресната поправка се наложи, защото се оказа, че фермерите не могат да се вместят в предвидения едномесечен срок за презаверка на старите договори, както и сключилите нови такива. Съгласно направените промени в закона този срок изтичаше на 22 юни.

Възстановка на хетски обичаи ще правят във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376330

Възстановка на хетски обичаи подготвя Хетски ансамбъл на 22 юни (петък) от 20 часа в двора на Археологическия музей във Варна, научи Moreto.net Програмата се реализира с подкрепата на Генералното консулство на Република Турция в Бургас и включва възстановка на антични костюми и музикални инструменти от ерата на Хетите, издълбани върху скали от Анадола преди около 4 000 години.

Оспорвана битка за 600 млн. лв. за пътно поддържане

https://www.mediapool.bg/osporvana-bitka-za-600-mln-lv-za-patno-poddarzhane-news280556.html

Задава ли се оспорвана надпревара между компаниите в пътния бранш за разпределянето на 600 млн. лв. за поддържането на пътищата или всичко е предварително договорено между големите играчи и малките фирми по места? Отговорът на този въпрос се очаква да стане ясен до края на годината или най-късно в началото на 2019 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) най-после пусна дълго чаканите от бранша търгове.  Министърът на регионалното развитие Николай Нанков беше обещал поръчките да бъдат обявени най-късно до края на 2017 г., но се забавиха с близо половин година по неясни причини. Това породи напрежение в бранша и слухове за договорки с любими до властта компании. Според представители на пътния бранш, след като с лекота печели голяма част от инфраструктурните поръчки с еврофинансиране, сега "Джи Пи Груп" се готви да навлезе решително и в този сектор. За компанията, по думите на премиера Бойко Борисов, има "витаещи" съмнения, че е свързана с шефа на "Лукойл България" и на Българската газова и петролна асоциация Валентин Златев. При търговете преди четири години в този сектор навлязоха нови компании, изземвайки територии на Васил Божков и "Трейс" на Николай Михайлов. https://www.mediapool.bg/bez-shum-i-po-nova-shema-patnoto-poddarzhane-poskapna-s-60-news244273.html Сред тях бяха  фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка, както и Николай Иванов, шеф на "Юпитер 05", който за кратко беше акционер във ФК "Левски", както и неизвестният за широката публика Иво Михайлов. Забавянето на поръчките за пътното поддържане е необяснимо и предвид факта, че голяма част от сегашните договори изтичат в края на годината. Освен това не се откриват и съществени промени в тръжните условия спрямо преди четири години. Новото е, че се увеличава срокът на договорите с пътноподдържащите фирми. Вместо 4-годишни, каквито бяха до момента, новите ще са за 5 години. Поскъпва и пътната поддръжка, като увеличението на цените е средно с около 20 на сто. При 91 млн. лв. средно на година по старите договори, сега предложението е за 109.5 млн. лв. годишно. Според фирми увеличението не е голямо, защото през изминалите четири години цената на битума е била средно около 600 лв./т, докато сега поскъпва и вече е 800 лв./т. Тенденцията е към поскъпване на горивата и никой не може да каже какво ще се случи след пет години, коментират от бранша. По тази причина, според тях, това дава предимство на "Джи Пи Груп" по линия на свързаността й с шефа на "Лукойл". Двойно повече са и планираните средства за мантинели – от 20 на 40 млн. лв. Именно поръчката за ограничителните системи за пътищата дава основание да се очаква оспорвана надпревара за разпределянето на гарантираните милиони от държавния бюджет. Ден преди отварянето на офертите поръчката е обжалвана от "Пътперфект" ЕАД, показва регистърът на Комисията за защита на конкуренцията. В тръжните условия не е заложено увеличаване на гаранционните срокове за кърпенето на дупките и ремонта на пътищата, както обещаваше министър Нанков. Той се закани да промени политиката по отношение на пътищата – от кърпене към цялостен ремонт, след влизането в сила на тол системата. Според обещанията му това трябва да стане от следващата година и съвпада с изпълнението на новите договори. Гарантирани пари за 5 години напред Търговете за поддържане на пътища се чакат с нетърпение от бранша, защото това са гарантирани пари и работа за пет години напред. Затова прогнозите са в тях да се включат всички в бранша. Обикновено това са обединения между големите в пътния бранш и по-малки местни фирми. Освен това в последните години се наложи практика на пътноподдържащите фирми да се възлагат и допълнителни поръчки без търг и конкурс и така се разпределят по не особено прозрачен начин още между 100 и 300 млн. лв. годишно от държавния бюджет. Така например през тази година без търг беше възложен ремонтът на част от магистрала "Тракия" на пътноподдържащата държавна фирма "Автомагистрали", която на своя страна го превъзложи на "ИСА 2000". Въпреки това натрупаният досега опит показва, че за някои от лотовете няма голям интерес и има по един кандидат. Обясненията са голямата дължина на пътната мрежа в съответната област и липсата на местни играчи. Обществените поръчки Пътната агенция е обявила шест обществени поръчки за пътното поддържане – по една за всеки регион. Отделно всяка поръчка е разделена на обособена позиция, която обхваща по една област в съответния регион. Първата пусната поръчка е за Североизточния регион и първоначално срокът за изпълнение е бил 4 години, но в последствие е удължен на 5 години. Това е и най-скъпата поръчка с прогнозна стойност от 120.4 млн. лв. След това са обявени поръчките за останалите региони – Северозападният (86.8 млн. лв.), Северен централен (74.4 млн. лв.), Югозападен (98.6 млн. лв.), Югоизточен (72.9 млн. лв.) и Южен централен (94.7 млн. лв.). Разликата в цените идва от километрите пътна мрежа, която трябва да се поддържа и трудностите за това през зимата в определени участъци. Срокът за подаване на офертите за четири от поръчките изтича в 17:30 часа на 23 юли, а за Южен централен и Югоизточния региони - три дни по-късно. Условията Кандидатите за поддържане на пътищата могат да участват за всички позиции по търговете. Не се изисква от тях да доказват икономическото и финансовото си състояние. Според едни  това се прави с цел да се даде възможност и на малки фирми да участват. Други обаче се на мнение, че по този начин се дава път да навлязат фирми, които нямат нищо общо с бранша. От кандидатите се изисква обаче да имат опит в поддържането на поне 250 км пътища през последните 5 години. Освен това те трябва да имат и техника – валяци, асфалтополагащи машини, автокран, роторен снегорин, храсторези, резачки и т.н. Преди да бъде сключен договорът с избрания изпълнител по съответната позиция, техниката ще бъде проверена от АПИ. При липса, няма да бъде подписан договорът. Както преди четири години, така и сега пътната агенция е определила и пределни единични цени за видовете работа. Този подход беше възприет, след като по време на първото правителство на ГЕРБ през 2010 г. бяха дадени високи цени за косене на трева или рязане на дърво за сметка на пълненето на дупки например. Сега за кърпене на дупка ще се плаща от 22.55 лв./кв. м  до 45.80 лв./кв. м в зависимост от дебелината на полагания асфалт и начина на изпълнение – ръчно или машинно. Една от най-високите цени е за ремонт на плочест водосток, който може да достигне до 13 000 лв./м. Изтеглянето на аварирал автомобил ще струва 208 лв. За ръчно косене на трева ще се плаща не повече от 70 лв./дка. Поставянето на тоалетна на пътя не може да бъде по-скъпо от 150 лв., а почистването му от 33 лв. През последните години монтираните подвижни тоалетни на магистрала "Тракия" често бяха обект на кражби. За ремонт на паваж ще се плаща по 135 лв./кв.м, докато за машинно полагане на асфалт с дебелина 4 см – 179 лв./тон. Кандидатите не могат да дават по-високи от определените от АПИ пределни цени. Ако това се случи, ще бъдат отстранени от търга. Търси се икономически най-изгодната оферта Икономически най-изгодната оферта е критерият за избор на победител. Ще се гледа съотношението качество/цена. Ценовото предложение е с тежест от 60 точки, докато за качеството ще се дават 40 точки. Амбицията на пътната агенция е изпълнителите да са ясни до края на годината. Причината е, че част от сегашните договори изтичат тогава, а останалите през следващата. Това е малко вероятно да се случи, защото досегашният опит е показал, че почти винаги има обжалване на търговете. Ако се стигне до такъв развой, най-вероятно договорите със сегашните изпълнители ще бъдат удължени до избора на нов.

VR разходка в град от бъдещето на Webit 2018

https://www.actualno.com/sciencelogy/vr-razhodka-v-grad-ot-bydeshteto-na-webit-2018-news_680763.html

Посетителите на тазгодишния фестивал Webit (26-27 юни, 2018) ще имат възможността да се потопят в уникално изживяване и първи да опитат съвременните решения в използването и създаването на виртуална реалност. Тройна VR иновация е подготвила една от най-големите инвестиционни и строителни компании – Garanti Koza, в партньорство с Италия Моторс и Animajor студио. За първи път посетителите на събитието ще видят един иновативен подход към представянето на строителни инвестиции. За няколк

ЕС отпуска на Ливан 165 милиона евро в помощ за бежанците от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923106

ЕС отпуска на Ливан 165 милиона евро в помощ за бежанците от СирияЕвропейският съюз отпуска 165 милиона евро на Ливан като помощ за пребиваващите в страната сирийски бежанци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В разпространено днес съобщение по случай Световния ден на бежанците се посочва, че пакетът с помощи е предназначен за системите за образование и социално подпомагане в Ливан.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър има нов директор

http://www.cross.bg/kartografiya-geodeziya-kadastur-1577307.html

/КРОСС/ Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков от 20 юни т.г. за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е назначена Виолета Коритарова. Досегашният изпълнителен директор инж. Михаил Киров продължава работа в Службата по геодезия, картография и кадастър като началник в Ловеч.  Виолета Коритарова е експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри. Тя е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката. Новият изпълнителен директор на агенцията е магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации в Нидерландия, Австрия и Германия. Най-важна задача в работата на Виолета Коритарова ще бъде подобряване на обслужването на клиентите на агенцията, за да може опашките в офисите да намалеят значително. За постигане на по-голяма ефективност и ефикасност на административното обслужване с кадастрална информация в кратък срок ще бъде разгледана възможността да се даде право на геодезистите, които са правоспособни лица по смисъла на разпоредбите на Закона за кадастъра и имотния регистър, да могат да издават скици.

ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

https://www.actualno.com/europe/es-shte-naloji-mita-na-amerikanskite-motocikleti-fystycheno-maslo-i-byrbyn-news_680760.html

От петък, 22 юни Европейският съюз ще започне да таксува с вносни мита в размер на 25% на редица американски стоки в отговор на американските тарифи върху европейските стомана и алуминий, наложени по-рано този месец, пише канадският The Globe and Mail. Решението може да доведе до ескалация на текущите търговски спорове до пълномащабна търговска война, особено ако президентът на САЩ Доналд Тръмп на свой ред реши да наложи допълнителни тарифи, този път върху европейските автомобили. Европейската

Тръмп щял да прекрати разделянето на деца от родители

http://clubz.bg/69438-trymp_shtql_da_prekrati_razdelqneto_na_deca_ot_roditeli

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, каза представител на неговата администрация, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Той каза, че нормативният акт ще даде на такива семейства предимство при разглеждане на техните случаи.

Указът обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.

По-рано днес президентът на САЩ каза, че скоро ще подпише "нещо" с цел спиране на разделянето на деца мигранти от техните родители, с които са влезли незаконно в страната. Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати, каза пред репортери в Белия дом Тръмп, без да уточни какво има предвид.
По-рано американската телевизия Фокс нюз заяви, че администрацията на президента обмисля указ, който ще позволи на мигрантски семейства, влезли незаконно в Съединените щати от Мексико, да останат заедно по-дълго, отколкото е разрешено сега.

Професии, подходящи за представителите на зодия Близнаци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ync9OKXHtM0/

 

Ние, астролозите свързваме Меркурий с взаимообмена на информация и интелекта. Затова науката е в голяма степен Меркурианска професия както и повечето интелектуални занимания. Като казвам, силен Меркурий в хороскопа имам предвид асцендент Близнаци или Дева, Луна в Близнаци или Дева, Меркурий на Медиум цели и прочие, но затова това трябва да се анализира личната рождена карта.

Ето и най-подходящите за Близнаци професии:

– Тук попада и педагогиката. Меркурий е учител. Близнаците са креативни, гъвкави и пълни с информация, която само чака да бъде предадена напред.

– Класическата медицина, терапията, диетологията, диагностиката също е под Меркурий, защото той управлява Девата. Така че, ако сте в сферата на медицината, профилирайте в гореизброените направления.

– С Меркурий са свързани професии, които упражняват езика и речта. Тук попадат поетите, писателите, лингвистите, филолозите и др.

– Информационните съобщения и пощите са също в обсега на Меркурий.

– Също и журналистиката /особено вестникарите/, всякакви информационни служби. Телевизията е под влиянието на взаимообен между три планети – Меркурий, Луна, Уран.

– Към Меркурианските професии спадат и хора, обслужващи книги, библиотекарите, книгоиздателите.

– Търговските професии са точно за представителите на зодия Близнаци. Изявените Меркурианци и „зимата сняг могат да ви продадат”.

– С Меркурий са свързани такива категории дейности, които по един или друг начин могат да свързват хората, да предават информация, да организират взаимообмен – посредници, брокери, дилъри, т.е. хора, които се занимават с препредаване, препродаване и др. подобни.

– Хората, които са свързани с кратките пътувания – екскурзоводи, гидове, всякакъв вид стюарди.

– Меркурий не е свързан с висшето образование, а само със специално, или полувисше /повече с практическата насоченост/.С висшето образование е свързан най- вече Юпитер.

Основните посоки на дейността при Близнаците са няколко: светът на науката и техниката, космическата и авиационна промишленост, изчислителната техника, комуникация, транспорт, логистика, радио, телевизия. Особен успех могат да имат в журналистиката и издателската дейност. Привлича ги светът на изкуството: литературата, езикознанието. Обичат активните, динамични спортове, също така и игрите, развиващи мозъка.  Много от тях имат „златни ръце”, които могат да използват в приложното изкуство или бита.

Но за да разберете коя професия е вашето призвание, то е нужно да се обърнете към професионален астролог, за да ви даде насоки за развитие и кариерно израстване. И да ви покаже онази служебна ангажираност, която ще ви носи удовлетвореност, а защо не и щастие.

Автор: Валентина Радиева-Маренова

Снимка: Vasil Nanev Photography

 

 

 

Новата банкнота от 100 рубли за световното предизвика огромен интерес в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3203298_novata_banknota_ot_100_rubli_za_svetovnoto_predizvika/?ref=rss


Новата банкнота от 100 рубли (1.38 евро), посветена на световното първенство по футбол, е на път да придобие колекционерска стойност. Интересът сред руските граждани е огромен, като в някои части в страната банкнотата се търгува за 900 рубли (12.22 евро).<br /><br />"Банкнотите свършиха. Казаха ни, че може да получим още, но не сме 100% сигурни и изчакваме", каза Мартина Горбунова, служител в Сбербанк. <br /><br />Банкнотата е в обръщение от почти месец, като...

Влак уби неправилно пресичащ мъж в Брусарци

http://www.cross.bg/predi-sofiya-brysartzi-1577297.html

/КРОСС/Мъж е починал, след като е бил блъснат от влак на гарата в Брусарци, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Монтана. Трагичният инцидент е станал малко преди 14:00 часа вчера. Възрастният мъж трябвало смени влака, с който дошъл от Лом, с друг - от Видин за София, който пристигал на трети перон. Машинистът забелязал възрастен човек, запътил се да пресече релсите и незабавно подал звуков сигнал и задействал спирачките. Влаковата композиция обаче не успяла да спре навреме и блъснала човека, който паднал на перона. Оказана му е първа помощ, но мъжът починал преди пристигане на екип на спешния център. И тримата машинисти са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни. Починалият е 82-годишният Филип С. от София. Трупът му е транспортиран в монтанската болница за аутопсия. Работата по случая продължава. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство.

2 пожарни гасят бушуващ огън в житен масив в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/6923098

2 пожарни гасят бушуващ огън в житен масив в ПловдивскоПожар гори в житен масив край Пловдив между кварталите Прослав и Коматево, съобщи  говорителят на пожарната Цвятко Дешев, предава БТА. Сигналът е получен в 18.22 часа и на мястото са изпратени два противопожарни екипа. След потушаването на огъня ще се изясняват причините, както и на каква площ се е разпростряла огнената стихия.

Спорът за мигрантите: приличат ли си САЩ и Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/20/3202903_sporut_za_migrantite_prilichat_li_si_sasht_i_germaniia/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп наскоро даде за пример споровете около имигрантите в Германия, за да защити собствените си политики, пише Би Би Си. Но колко си приличат двете държави, що се отнася до мигрантите?<br /><br />"Не искаме това, което се случва с имиграцията в Европа, да се случи с нас!", каза Тръмп.<br /><br />Християндемократите на Меркел и баварският им съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС) водят собствен спор за имиграцията, който заплашва да...

Протестиращи блокираха пътища в Хърватия заради високите цени на горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923089

Протестиращи блокираха пътища в Хърватия заради високите цени на гориватаВ Хърватия днес започна протест и блокада на пътищата поради високите цени на горивата, съобщи хърватският асйт индекс. Протестът започна следобед и за кратко време протестиращите блокираха и трите ленти по околовръстния път на Загреб, предава БТА. Кристиян Рогин, представител на инициативата СТОП, потвърди,

Атанасова: Росица Димитрова е била наясно, че пътува в бизнес класа, неприемливо е

https://www.actualno.com/politics/atanasova-rosica-dimitrova-e-bila-najasno-che-pytuva-v-biznes-klasa-nepriemlivo-e-news_680759.html

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която подаде оставка, предполагам, е била наясно, че пътува в бизнес класа, което е неприемливо. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод скандала със скъпия самолетен билет, с който е пътувала Димитрова за конференция в Ню Йорк. Той е бил купен в последния момент за около 8000 лева и съвпадна с протестите на родители на деца с увреждания. „Има проблеми в социалната система, говори се всеки ден за липсата на средст

Ето кой празнува имен ден на 21 юни

https://petel.bg/Eto-koy-praznuva-imen-den-na-21-yuni-__270206

На 21 юни църквата почита Св. Мъченик Юлиан Тарсийски. Майка му била усърдна християнка и рано внушила на единствения си син любов към Госп...

Футболни страсти в Бургас: Фен на Роналдо порази със сигнална ракета очна клиника

https://petel.bg/Futbolni-strasti-v-Burgas--Fen-na-Ronaldo-porazi-sas-signalna-raketa-ochna-klinika__270205

Кадър: БТВ Куриозен арест на бургазлия заради световното първенство по футбол. В еуфория от резултата на мача, мъжът изстрелял сигнална ...

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

http://www.moreto.net/novini.php?n=376351

Вицепремиерът Валери Симеонов очаква най-малко между 200 и 300 млн. лв. приходи на сезон от въвеждането на допълнителен данък върху апартаментите и къщите за гости, отдавани под наем в курортите. Това стана ясно, след като Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с вносител депутатът Борис Ячев.

Руският космонавт Генадий Падалка навършва 60 години утре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6923082

Руският космонавт Генадий Падалка навършва 60 години утреРуският космонавт Генадий Падалка навършва 60 години на 21 юни 2018 г, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Той е абсолютен рекордьор по обща продължителност на космическите полети. Генадий Падалка е роден на 21 юни в град Краснодар. Първият си полет в космоса Падалка прави на 13 август 1998 г. като командир на кораба "Союз ТМ-28" и на 26-ата основна

ЕС задейства контрамита за американския внос от петък

https://www.mediapool.bg/es-zadeistva-kontramita-za-amerikanskiya-vnos-ot-petak-news280555.html

В петък - 22 юни, влизат в сила контрамитата върху американския внос в Европейския съюз, приети като ответни мерки срещу наложените от Доналд Тръмп от 1 юни тарифи от 25 на сто върху внос ана стомана и от 10 процента за импорта на алуминий, засягащи и Европа. Ответните мерки на Брюксел  ще засегнат внос на американски стоки на стойност 2.8 млрд. евро (за около 3.2 млрд. долара), съобщи  европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в специално изявление на ЕК. Ефектът от американските мита ще струва на страните от ЕС 6.4 млрд. евро. Сред селскостопански и други американски продукти, които ще бъдат засегнати от европейските мита, са джинсите, мотоциклети,  уиски, както и царевица, фъстъци, портокалов сок и други. "Ние не искахме да сме в тази позиция, но едностранното и необосновано решение на САЩ да наложи митнически тарифи върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, означава, че нямаме друг избор", заяви Малмстрьом. "Правилата на международната търговия, които ние разработихме през годините заедно с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушавани без реакция от наша страна. Нашият отговор е грижливо премерен, пропорционален и напълно в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО)", посочи Сесилия Малмстрьом. ЕС може да наложи мита и на други американски стоки в размер на 3.6 млрд. евро на по-късен етап - "след три години, или още по-скоро, ако има положително решение на търговските спорове в СТО", допълни европейският комисар.

Македонски журналист: Политиците в България са страхливци

https://frognews.bg/novini/makedonski-jurnalist-polititsite-balgariia-strahlivtsi.html

Доста неадекватна е политиката на България. Политиците много неадекватно бяха против географско име на Македония. Това ме кара да мисля, че са страхливци и говорят това, което им се казва. Речта на Зоран Заев беше безумна, но нямаше реакция.

Изумително! Роналдо счупи 62-годишен рекорд

http://www.varna24.bg/news/798043.html

Звездата на Португалия Кристиано Роналдо счупи още един изумителен рекорд, който имаше 62-годишна ...

"Софийска вода" увери, че поддържа шахтите, но на места канализацията била от 19 век

https://www.actualno.com/sofia/sofijska-voda-uveri-che-poddyrja-shahtite-no-na-mesta-kanalizacijata-bila-ot-19-vek-news_680758.html

Годишно се отделят над 100 000 лева за ремонт на връзките между дъждоприемните шахти и каналите. Това коментираха от „Софийска вода“ АД по повод силните валежи на територията на столицата на 18 юни (понеделник). „Канализационната мрежа в София е над 1600 км. Само за изминалата 2017 г. „Софийска вода“ е инвестирала около 12 000 000 лв. в поддръжка на съществуващата и изграждане на нова канализационна мрежа. За една година се прави профилактика на

Изненадваща смяна на шефа на Агенцията по геодезия и кадастър

https://www.mediapool.bg/iznenadvashta-smyana-na-shefa-na-agentsiyata-po-geodeziya-i-kadastar-news280554.html

Изненадваща смяна на шефа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е предприел министърът на регионалното развитие Николай Нанков. На мястото на Михаил Киров и назначена Виолета Коритарова, която е работила в Министерството на земеделието и храните. В съобщението на регионалното министерство не са посочени мотивите за смяната на титуляра. В момента тече преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти, като плановете са процесът да приключи през 2019 г. Така 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта, като ще остане за довършване урбанизираната територия на някои малки населени места, по думите на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Досегашният изпълнителен директор инж. Михаил Киров се връща на старото си работно място като началник на службата в Ловеч. От този избирателен район е и министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който беше в близки отношения с Михаил Киров. Новият шеф на агенцията Виолета Коритарова е експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри. Тя е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката, е посочено в съобщението на регионалното министерство. Виолета Коритарова е магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации от Холандия, Австрия и Германия. Най-важна задача в работата й ще бъде подобряване на обслужването на клиентите на агенцията, за да може опашките в офисите да намалеят значително, е посочено в съобщението. За постигане на по-голяма ефективност и ефикасност на административното обслужване с кадастрална информация в кратък срок ще бъде разгледана възможността да се даде право на геодезистите, които са правоспособни лица по смисъла на разпоредбите на Закона за кадастъра и имотния регистър, да могат да издават скици.

Столичната полиция издирва 33-годишен, в неизвестност е от петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923073

Столичната полиция издирва 33-годишен, в неизвестност е от петъкСтоличната полиция издирва 33-годишния Виктор Данаилов Зерков, който е в неизвестност от вечерта на 15 юни тази година. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Виктор Зерков живее в софийския ж.к. „Овча Купел“. Висок е 175-180 см, с нормално телосложение, кестенява коса, сини очи. Облечен е с къси панталони, черно яке „Адидас”,

Мигрантите от "Водолей" се озоваха в реклама за дрехи

https://www.vesti.bg/sviat/migrantite-ot-vodolej-se-ozovaha-v-reklama-za-drehi-6083643

United Colors of Benetton веднага бе остро разкритикувана, че използва снимки на хора в беда

Депутат от Златна зора, който призова за военен преврат, е освободен от ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923075

Депутат от Златна зора, който призова
за военен преврат, е освободен от ареста
Гръцките власти освободиха днес от арест депутат от крайнодясната партия Златна зора до началото на съдебен процес срещу него по обвинения в държавна измяна, предаде Асошиейтед прес. Съдебен състав нареди Константинос Барбарусис да плати гаранция от 30 000 евро и му забрани да напуска Гърция в очакване на процеса.

Когато водата слезе по стълбите и влезе в метрото

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/06/20/3203140_kogato_vodata_sleze_po_stulbite_i_vleze_v_metroto/?ref=rss


<br /><br />Петдесет литра на квадратен метър, 1500 сигнала до 112, от които 900 за наводнени сгради, над 300 задръстени шахти, вода, стичаща се в метрото, и наводнени подлези - това са резултатите от поройния дъжд, който валя в София в понеделник.<br /><br />В съобщение до медиите от общината наричат дъжда "рекорден", като екипи на общинското звено "Аварийна помощ и превенция" са работили още 36 часа, за да отстраняват щетите, които включват запушени...

Фалстарт на законопроекта за хазарта, изпращат текстовете в Брюксел за съгласуване

https://offnews.bg//politika/falstart-na-zakonoproekta-za-hazarta-izprashtat-tekstovete-v-briuksel-682989.html

Законопроектът за хазарта, с който се ограничава рекламата на лотарийни билети, ще бъде изпратен за нотификация от Европейската комисия, което ще отнеме най-малко четири месеца. 

Това стана ясно по време на бюджетната комисия в парламента, която трябваше да разгледа законопроекта на първо четене. 

Комисията е получила становище от Министерството на финансите, от което става ясно, че текстовете трябва да се нотифицират пред Брюксел по силата на директивата за техническите регламенти. Такова било и становището на правната дирекция на Народното събрание. Така депутатите решиха почти единодушно да препратят текстовете към министерството, което трябва да подготви документите за нотификация. 

Законопроектът предвижда забрана на пряката и на непряката реклама на хазартни игри, както и продажбата на талоните в търговските обекти. Предвижда се продажбата им да става само в специални пунктове за залози. 

Законопроектът беше внесен от вицепремиера Валери Симеонов, а парламентарните групи на БСП и ГЕРБ изразиха принципна подкрепа за текстовете. 

"Едно такова отлагане някак си не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и от БСП, но за да не бъда краен, ще изчакаме тези месеци. За 3 млрд. лв. много работи могат да се случат и много позиции могат да се променят", каза пред журналисти след края на заседанието Валери Симеонов. 

Попитан дали според него законопроектът е бламиран, вицепремиерът посочи: „Май нещо такова стана“.

"Нямам намерение да скачам от последния етаж на Партийния дом. Борбата продължава. Пак ще разговарям с председателите на групи, но, за съжаление, при решение за нотифициране, което е предопределено от позицията на МФ, явно, че ще бъде отложено приемането на решението", допълни Симеонов. 

Той посочи, че е получил поздрави от финансовия министър Горанов за законопроекта, а сега се оказва, че според министерството е нужна нотификация. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отрече да става въпрос за бламиране.

"Ако той смята, че сме го бламирали, защото взехме решение да спазим една европейска директива, много съжалявам за това негово изказване", коментира тя. 

По думите ѝ към момента има пропуск по отношение на разписването на процедурите за изпращане за нотификация на законопроекти, които са внесени от депутати в Народното събрание. 

Тя подчерта, че ГЕРБ продължава да подкрепя законопроекта, като след нотификацията между първо и второ четене може да има "доста предложения за оптимизиране".

Промените в закона за хазарта могат да бъдат гласувани след като ЕК се произнесе по тях

http://www.cross.bg/komisiya-valeri-simeonov-1577296.html

/КРОСС/ Европейската комисия ще трябва да се произнесе по предложенията за промени в закона за хазарта преди да бъдат гласувани в парламента. Това стана ясно на заседание на ресорната комисия. Така законопроектът, с който се забранява напълно рекламата на хазартни и лотарийни игри, внесен от „Обединените патриоти” и защитен лично от вицепрпемиера Валери Симеонов, ще се забави с поне четири месеца. Валери Симеонов коментира: "Едно такова отлагане някакси не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и от БСП, но за да не бъда краен ще изчакаме тези месеца. За три милиарда много работи могат да се случат и много позиции могат да се променят".На въпрос дали смята, че законопроектът, с който се ограничава силно продажбата на лотарийни билети и забранява показването на победители от хазартни игри по телевизията, е бламиран, вицепремиерът Валери Симеонов отговори, че „нещо такова се получи”. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче е категорична, че парламентът спазва европейските процедури:  "Ако той смята, че сме го бламирали, защото взехме решение да спазим една европейска директива, много съжалявам за това негово изказване".

Половината руснаци искат Путин да е президент и след 2024 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3203230_polovinata_rusnaci_iskat_putin_da_e_prezident_i_sled/?ref=rss


Малко над половината (51%) руснаци биха искали руският президент Владимир Путин да заема поста и след 2024 г., когато ще изтече мандатът му, а едва 27% са против. Това сочат данни от проучване на център "Левада".<br /><br />Когато се кандидатира за нов мандат преди изборите през март, Путин каза, че няма намерение да се кандидатира отвъд ограниченията в конституцията за два последователни мандата. Той заема поста от 2012 г. насам, когато се върна на него след 4 г....

Ремонтите по виадукта „Звездица“ на магистрала „Черно море“ приключват до 30 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376327

Ремонтът на виадукта „Звездица“ на магистрала „Черно море“ приключва до 30 юни. Това каза за Moreto.net шефът на Областно пътно управление Румен Илиев. Дейностите стартираха още през април. Основният ремонт на съоръжението, което е над река Звездишка, се реализира със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Тръмп ще подпише „нещо“, но запазва политиката на нулева толерантност към нелегалните мигранти

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-shte-podpishe-neshto-no-zapazva-politikata-na-nuleva-tolerantnost-kym-nelegalnite-migranti-2104687

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише днес указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, каза представител на неговата администрация, цитиран от Ройтерс. Той каза, че нормативният акт ще дад

Русия: Оръжията в Крим могат да отблъснат всяка атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923063

Русия: Оръжията в Крим могат да отблъснат всяка атака

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди днес, че разположените в Крим оръжия са способни да отблъснат всяка атака срещу полуострова, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на напрежението между Русия и Запада. "Високотехнологичните оръжейни системи не оставят никаква възможност на

Правната комисия прие промени за по-бързо административно правосъдие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3203292_pravna_komisiia_prie_promeni_za_po-burzo/?ref=rss


Първоинстанционните дела във Върховния административен съд (ВАС) ще могат да се гледат без участието на страните, освен ако някоя от тях не поиска да се проведе заседание, в което да изложи устно аргументите си.<br /><br />Това беше прието от правната комисия на второ четене на петото поредно заседание, на което се гледат промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Измененията бяха внесени от управляващите и основната им идея е да забързат административното...

Карло Катриан е новият директор на Берлинале

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6923068

Карло Катриан е новият директор на БерлиналеТворческият директор на кинофестивала в Локарно, Швейцария, италианецът Карло Катриан ще наследи германеца Дитер Кослик на поста директор на Берлинале, предаде Франс прес като цитира германски медии. Четиридесет и шест годишният Катриан ще бъде назначен в петък за директор на престижния международен кинофестивал в Берлин,

ПАСЕ ще наблюдава референдума в Македония

https://www.actualno.com/balkani/pase-shte-nabludava-referenduma-v-makedonija-news_680754.html

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съобщи, че ще изпрати наблюдатели на референдума в Македония, който да потвърди споразумението за името между Скопие и Атина, предава скопският телевизионен канал „Сител“. От ПАСЕ коментират, че решението на президента на Македония Георги Иванов да се подпише ратифицирания договор може да спре процеса на прилагането му. От там позитивно оцениха решението на ВМРО-ДПМНЕ да се върне в парламента, определяйки партията за политически

Четирима бежанци открити в тир на "Кулата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923064

Четирима бежанци открити в тир на "Кулата"Четирима чужденци, скрити в товарен камион, откриха гранични полицаи на ГКПП "Кулата". Товарният автомобил бил с полска регистрация и шофиран от поляк. Камионът влизал в България от Гърция и при проверка в товарното отделение са намерени четиримата, които се опитвали нелегално да влязат у нас.  По първоначални данни целта им била да стигнат до

Агенцията по геодезия, картография и кадастър с нов директор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923065

Агенцията по геодезия, картография и кадастър с нов директор

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков от 20 юни т.г. за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е назначена Виолета Коритарова. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Досегашният изпълнителен директор инж.

EС въвежда контра мита на стоки от САЩ

https://frognews.bg/novini/vavejda-kontra-mita-stoki-sasht.html

В петък Европа въвежда контра мита за стоки от Съединените щати. Реципрочната мярка е след решението на президента Тръмп да облага вноса на стомана и алуминий.

Московиси: Време е Гърция да се изправи на собствените си крака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923054

Московиси: Време е Гърция да се изправи на собствените си крака

Спасителните програми, придружени от реформи и мерки за драстични икономии поставиха Гърция по пътя към възстановяването, заяви днес европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси, цитиран от ДПА и БТА. Страната е напът да излезе от третата спасителна програма за излизане от дълговата криза.

Кабинетът на Тереза Мей спечели ключов вот след компромис за Брекзит

https://dnes.dir.bg/svyat/kabinetat-na-tereza-mey-specheli-klyuchov-vot-sled-kompromis-za-brekzit

Британското правителство промени своя поправка в проектозакона за излизането на страната от ЕС

Унгария промени конституцията и прие закон срещу миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923046

Унгария промени конституцията и прие закон срещу миграциятаПарламентът на Унгария прие днес промени в конституцията, според които мигранти по-трудно ще получават убежище в страната, и одобри законодателство, което заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Поправките в конституцията включват още забрана да си бездомен,

България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия програмен период

https://www.actualno.com/business/bylgarija-shte-poluchi-77-mlrd-evro-za-zemedelie-prez-sledvashtija-programen-period-news_680752.html

България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия програмен период. Това стана ясно при представянето на законодателните предложения на Европейската комисия за новата обща селскостопанска политика. Сред най-дискусионните предложения е определянето на таван от 100 хил. евро за плащанията, които една ферма може да получи като европейски субсидии. "Тъй като става въпрос за няколко прага, тоест между 60 и 75 000 имаме намаление от 25 процента, между 75 000 и 90 000 - 50 процента и

Либерия анулира признаването на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923056

Либерия анулира признаването на Косово Министърът на външните работи на Либерия предаде днес на сръбския външен министър Ивица Дачич нота за оттегляне на признаването на независимостта на Косово, докато продължава диалогът между Белград и Прищина, предаде Танюг. В нотата се посочва, че Либерия е признала независимостта на Косово на базата на информация,

Унгарският парламент прие закона "Стоп Сорос" и антиимигрантиските мерки

https://www.mediapool.bg/ungarskiyat-parlament-prie-zakona-stop-soros-i-antiimigrantiskite-merki-news280553.html

Парламентът на Унгария прие промени в конституцията, според които мигранти по-трудно ще получават убежище в страната, и одобри законодателство, което заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти, съобщиха световните агенции.  Поправките в конституцията включват още забрана да си бездомен, създаване на нов съд по публична администрация и текст, който задължава държавата да брани християнската култура в Унгария.    Реформата в основния закон бе одобрена от 199-местния парламент със 159 гласа "за" срещу 5 "против". Тя бе подкрепена от депутатите от управляващата консервативна партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан и от националистическата партия "Йоббик".    Унгарският парламент прие и пакети от закони, наричани "Стоп Сорос", които предвиждат затвор до една година за лица и групи, които помагат на бежанци или кандидати за убежище.    Орбан обвинява родения в Унгария Джордж Сорос в подстрекателство към масовата миграция към Европа - обвинение, което милиардерът отхвърля.    В мотивите към законопроекта вътрешният министър Шандор Пинтер заявява, че "унгарският народ основателно очаква от правителството да използва всички необходими мерки за борба с незаконната имиграция и дейностите, които я подпомагат".    Пинтер казва още, че пакетът "СТОП Сорос" обслужва тази цел, за да попречи Унгария да стане "страна на имигранти".    Правителството на Орбан вероятно ще стане обект на правни действия от страна на Европейската комисия заради това законодателство.    То вече бе разкритикувано от Съвета на Европа и ОССЕ като своеволно и противоречащо на европейските правни норми.    Венецианската комисия - експертен орган към Съвета на Европа - прикани Унгария да се въздържи от приемане на законовата реформа, докато не бъде публикуван нейния доклад, изготвен съвместно с експерти от ОССЕ. 

Джъстин Трюдо разкритикува практиката на САЩ да разделят имигрантски семейства

https://petel.bg/Dzhastin-Tryudo-razkritikuva-praktikata-na-SASHH-da-razdelyat-imigrantski-semeystva__270203

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви днес, че практиката на САЩ да се разделят деца имигранти от родителите им на южната си граница с Ме...

Изчезна безследно крупен бизнесмен

https://petel.bg/Izchezna-bezsledno-krupen-biznesmen__270202

Полицията издирва 33-годишния Виктор Данаилов Зерков, който е в неизвестност от вечерта на 15 юни, съобщава "Марица". Виктор Зерков живее в с...

Нова тв предава: Жестока катастрофа с такси в София, има ранени (снимки)

https://petel.bg/Nova-tv-predava--ZHestoka-katastrofa-s-taksi-v-Sofiya--ima-raneni--snimki-__270204

Снимка: "Нова телевизия" Жестока катастрофа с такси в столицата. Инцидентът се е случил в 20:50 часа на пресечката на бул. "България" и "Кабле...

Марио Драги приветства договорката за общия бюджет на еврозоната

https://www.mediapool.bg/mario-dragi-privetstva-dogovorkata-za-obshtiya-byudzhet-na-evrozonata-news280552.html

Дългоочакваното споразумение между Германия и Франция за общ бюджет на еврозоната бе приветствано от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той обяви, че "това е окуражителна стъпка, която трябва да бъде приветствана". Във вторник Германия и Франция постигнаха споразумение за общ бюджет на еврозоната. Това се случи десетина дни преди Европейския съвет в края на юни, който ще разгледа предложенията за бъдещето на пространството на общата валута. Париж и Берлин искат да бъде създаден общ бюджет за еврозоната в перспективата на 2021 година, чиято цел да бъде по-добра защита от кризи, обявиха във вторник вечерта лидерите на двете страни, цитирани от Франс прес. "Ние се ангажираме с един бюджет за еврозоната", заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с френския президент Еманюел Макрон. От дълго време Макрон настояваше за изграждането на такъв механизъм за солидарност и стабилност за 19-те страни членки на еврозоната. Този бюджет, в който ще има "разходи и приходи", би могъл да бъде създаден през 2021 година, при условие че проектът бъде одобрен от останалите 17 страни от еврозоната, уточни френският държавен глава. Бюджетът би могъл да се захранва от национални вноски или от бюджета на ЕС, допълни Меркел. И двамата ръководители обаче не споменаха конкретна сума за този бюджет, посочва АФП. Макрон отдавна настоява за такъв бюджет, който да бъде няколко процента от брутния вътрешен продукт, а това означава стотици милиарди евро - сума която Германия досега отхвърляше, отбеляза Франс прес. Последно се говореше, че Берлин настоява за малък бюджет от порядъка на десетки милиарди евро. Договорката между Берлин и Париж обаче има и противници. Тя не се хареса на дясното крило на консерваторите на Ангела Меркел и разпали и без това тлеещото напрежение в правителството, информираха германските медии, цитирани от Франс прес. Баварският Християнсоциален съюз (ХСС), съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Меркел, иска да бъде свикана среща, в която да участват членове на правителството и други представители на водещите партии. Те ще трябва да дискутират в детайли решенията, взети във вторник в Мезеберг, където имаше заседание на представители на френското и германското правителство. Това съобщиха популярният вестник "Билд" и левоцентристкият всекидневник "Зюддойче цайтунг". "Винаги сме било много скептични за бюджета на еврозоната", каза председателят на баварското правителство Маркус Зьодер пред "Зюддойче цайтунг", като предвиди, че този бюджет би могъл да заплаши стабилността на единната валута. "Това трябва да бъде изяснено точно", добавя той. Германия винаги се е страхувала, че един такъв бюджет ще окуражи "съюз на трансферите", принуждавайки "добродетелните" страни да плащат за страни, които водят "по-либералната" политика на страни като Италия и Испания.

Проблемите на Вавринка продължиха с ранно отпадане в "Куинс"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3203297_problemite_na_vavrinka_produljiha_s_ranno_otpadane_v/?ref=rss


Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка отпадна във втория кръг на тенис турнира на трева в "Куинс". Швейцарецът допусна загуба в три сета от Сам Куери след оспорвана битка на кортовете в Лондон – 5:7, 7:6 (3), 1:6, а срещата продължи 1.57 часа.<br /><br />Вавринка продължава да бъде колеблив след завръщането си на корта след контузия в коляното. Той остава с отрицателен баланс от началото на годината, като има пет победи и осем загуби. Вавринка преодоля...

Собранието в Скопие потвърди промяната на името

http://www.moreto.net/novini.php?n=376333

Македонският парламент ратифицира договора с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония. "За" гласуваха всички 69 присъстващи в залата депутати и нито един не беше против, съобщиха македонските медии. Депутатите от опозиционната ВМРО – ДПМНЕ не участваха в парламентарните дебати.

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Република Сърбия

http://www.cross.bg/radev-surbiya-rymen-1577280.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Република Сърбия на 21 и 22 юни по покана на своя сръбски колега президента Александър Вучич. Европейската перспектива на Сърбия, насърчаването на икономическото  развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в  районите, в които живее българското национално малцинство, теми от дневния ред на двустранните отношения – развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическия обмен и туризма, подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, както и регионалното сътрудничество на Балканите, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на президента Румен Радев в Сърбия. На 21 юни ще се състои церемонията по официалното посрещане на българския държавен глава в Белград. Президентите Румен Радев и Александър Вучич ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на България и Сърбия. Двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция. В Белград президентът Радев ще проведе срещи и с министър-председателя Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович. По-късно държавният глава ще положи венец пред Паметника на незнайния воин и ще посети изложбата „Приложна носталгия“

Голяма купчина пръст на пътя за плажа е поводът за поредно напрежение на "Корал"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/20/3203293_goliama_kupchina_prust_na_putia_za_plaja_e_povodut_za/?ref=rss


Отново има напрежение между граждани и охрана на частен имот на плаж "Корал". Причината е ограничният достъп до екологичния плаж и ограничението да къмпингуват граждани. Поводът този път е изсипана голяма купчина с пръст на пътя за достъп. Снимка на пръстта на пътя се разпространи в социалната мрежа от сдружение "Да запазим Корал".<br /><br />Все още не е установено кой е изсипал земната маса на пътя за плажа. <br /><br />Преди ден от регионалното...

ГЕРБ пуска за нов мандат кметовете на София, Бургас, Варна, Търново, Ст. Загора, Пловдив и Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921224

ГЕРБ пуска за нов мандат кметовете на София, Бургас, Варна, Търново, Ст. Загора, Пловдив и БлагоевградГЕРБ не издава кои чужди градски управници клонят към тях Заподозрените, че са се завъртели от БСП към Борисов и Цветанов, отричат с тях да е говорено за подкрепа, но не пестят похвали и благодарности към правителството ГЕРБ ще номинира за нов мандат кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас Димитър Николов, на Варна Иван Портних,

Европол: Джихадистките атаки в Европа - 2 пъти повече, но с по-малко жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923043

Европол: Джихадистките атаки в Европа - 2 пъти повече, но с по-малко жертви Броят на джихадистките атаки в Европа през 2017 г. е бил над два пъти по-голям в сравнение с 2016 г. За сметка на това нападенията са причинили близо два пъти по-малко жертви, съобщи днес европейската полицейска служба Европол, цитирана от Франс прес и Ройтерс. Миналата година в Европа са били регистрирани 33 атаки, определени като терористични.

Европол: Опасността от терористични атаки остава голяма

https://www.actualno.com/europe/evropol-opasnostta-ot-teroristichni-ataki-ostava-goljama-news_680751.html

Джихадистките атаки срещу европейските цели са се удвоили два пъти през миналата година, заявиха от европейската полицейска агенция в сряда, предупреждавайки, че опасността от по-елементарно организирани нападения от „Ислямска държава“ (ИД) "остава голяма". Миналата година бяха докладвани общо 33 терористични атаки на континента и във Великобритания, като 10 от тях бяха успешни. При тях бяха убити 62 души. Останалите планове бяха предотвратени или неус

Осъдиха на 3 години затвор бивш румънски министър за търговия с влияние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923044

Осъдиха на 3 години затвор бивш румънски министър за търговия с влияниеБивш министър и сенатор от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия беше осъден днес на три години затвор ефективно за търговия с влияние, съобщи информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. Дан Шова бе осъден за това, че е искал по 5000 евро месечно,

Македонският парламент одобри договора с Гърция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/makedonskiiat-parlament-odobri-dogovora-s-gyrciia-video-2104607

Македонският парламент одобри договора за разрешаване на спора за името с Гърция.

69 депутати гласуваха "за" ратификацията на договора. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласув

Домашни хитрини: Как да махнем миризмата на чесън, лук и риба от ръцете

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6922824

Домашни хитрини: Как да
махнем миризмата на чесън,
лук и риба от ръцетеДокато готвим, домът се пълни с приятни аромати, но ако използваме лук и чесън, ръцете поглъщат нежелани миризми. И е желателно да се отървем от тях, преди да поднесем храната. Ето няколко хитрини, които помагат. Лимоновият сок е отлично средство, когато сме приготвяли риба. Натопете ръцете в разтвор от вода и лимон или просто ги натъркайте с

Porsche купи дял в Rimac

https://news.bg/deals/porsche-kupi-dyal-v-rimac.html

Производителят на спортни автомобили е впечатлен от технологията за електрическо задвижване

Сърбия: Не сме честитили на Македония договора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923036

Сърбия: Не сме честитили на Македония договора за иметоСръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Сърбия не е честитила на Македония за договора за решаване на спора с Гърция, тъй като няма какво да й честити, предаде агенция МИА. "Не честитихме, защото няма какво да честитим. Имаме положително мнение и подкрепяме всякакъв договор, с който се договаря решаване на споровете по мирен път",

Пешеходният достъп до плаж "Корал" е нормален, само за колите е невъзможно

https://www.actualno.com/burgas/peshehodnijat-dostyp-do-plaj-koral-e-normalen-samo-za-kolite-e-nevyzmojno-news_680750.html

Пешеходният достъп до плажа "Корал" е нормален, възпрепятства се единствено преминаването на автомобили. Поне няколко възможности има човек да стигне до плаж "Корал", но без автомобил. Още първата отбивка към ивицата води по асфалтов път, покрай който в гората са паркирани коли, а по дървен мост се стига на плажа, без някой да те спира. Пешеходният достъп не е ограничен, макар терените зад ивицата да са оградени. За някои от почиващите на нея това е проблем, за други &n

Правителството на Мей направи отстъпка по проектозакона за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923031

Правителството на Мей направи отстъпка по проектозакона за Брекзит Заплашено от неблагоприятен вот от страна на Камарата на общините, британското правителство внесе промени в проектозакона за Брекзита, който представи днес за обсъждане в долната камара на парламента, предаде Франс прес. Британският премиер Тереза Мей разполага с крехко мнозинство от 10 места в Камарата на общините.

5% таван на лошите кредити в банките искат Германия и Франция

https://www.mediapool.bg/5-tavan-na-loshite-krediti-v-bankite-iskat-germaniya-i-frantsiya-news280551.html

Банките в ЕС трябва да намалят лошите си заеми до максимум 5% от кредитния портфейл, заявиха днес Германия и Франция в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс. Двете страни препоръчват таван, който ще принуди Италия и други страни от евросъюза да ускорят плановете за намаляване на задлъжнялостта. В документа, приет преди срещата на върха на ЕС следващата седмица в Брюксел, се посочва, че всички европейски банки трябва да намалят брутните си необслужвани заеми (NPL) до съотношение от максимум 5%. "Трябва да има таван до 5% брутни необслужвани заеми и 2.5 процента нетни необслужвани заеми в целия Единен борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB) и всички останали банки", се посочва в документа. Банките от Единния борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB) са висички най-големи банки от еврозоната. Препоръчваният таван за лоши заеми ще бъде удар за Италия и други страни, чиито банки имат големи количества необслужвани кредити. Средното съотношение между лошите заеми и заемите, които държат банките в Италия, е 11.1%, в Гърция - 44.9%, в Кипър - 38.9%. Показателят е също така над 5% в България, Хърватия, Унгария, Ирландия, Португалия, Словения, Полша и Румъния по данни на Европейския банков орган (ЕБО) към декември миналата година. В целия ЕС средният дял на необслужвани кредити е 4 процента. В Германия и Франция той е под средната стойност, макар че при някои отделни банки показателят е доста по-висок. Италия, чиито банки държат най-много лоши кредити в абсолютно изражение, намали необслужваните заеми през последните месеци, но многократно се е обявявала против ускоряването на процеса на намаляване на съотношението, за да се избегнат прекалените разходи за банките. Германско-френският план настоява за ускоряване на процеса.

Президентът може да номинира Валерий Тодоров за член на СЕМ

https://www.mediapool.bg/prezidentat-mozhe-da-nominira-valeriy-todorov-za-chlen-na-sem-news280550.html

Бившият генерален директор на БНР, а преди това дългогодишен кореспондент на медията в Москва Валерий Тодоров е най-вероятният бъдещ член на СЕМ от президентската квота, научи Mediapool.  По неофициална информация номинацията на "Дондуков 2" ще бъде обявена официално в края на тази или началото на идната седмица.  За кандидатурата си Тодоров е получил силно рамо от БСП. Междувременно в президентството са тествали най-различни фигури, сред които шефката на международната дирекция в БНР Албена Миланова, както и юристката и бивша членка на СЕМ от квотата на НДСВ Райна Николова. Слухове в Народното събрание пратиха в регулатора дори политолога Татяна Буруджиева, но пред Mediapool тя категорично отрече такава възможност с думите:  ″Нямам никаква подобна идея, а това са клюки, които освен това не са и истина″. Номинацията в СЕМ ще бъде първата подобна за президента Румен Радев, който от началото на мандата си досега не е попълвал полагащите му се квоти в регулаторите. В този ред на мисли знакът, който той ще даде с първото си назначение, ще бъде ключов и ще покаже докъде е успял, или не държавният глава да се освободи от влиянието на социалистическата партия върху себе си.  Ако окончателният му избор остане Валерий Тодоров, предположенията за зависимост на президента от ″Позитано″ 20 биха имали още едно евентуално доказателство.  Любопитен момент е, че Румен Радев вече закъснява с над 20 дни с предложението си за член на регулатора. Още в началото на юни Съветът за електронни медии прекрати правомощията на Мария Стоянова като член на този орган, тъй като законовият й шестгодишен мандат изтече на 1 юни. Мария Стоянова влезе в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 г., като през 2016 г. бе избрана и за председател на СЕМ с мандат от една година. На освободеното от нея място президентът Румен Радев трябва да посочи нов човек. Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за срок от 6 години. При други подобни случаи, когато мандатът на даден член на съвета е изтичал, без да бъде своевременно посочен нов човек на негово място, практиката досега е била да се изчака обявяването на новото назначение, без да бъде прекратявано правоотношението на човека с изтекъл мандат. Подобно нещо се налагаше, въпреки че според експерти юристи е противоконституционно, тъй като Законът за радиото и телевизията постановяваше, че всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в длъжност по едно и също време, макар съставът му да се определя от две институции - от Народното събрание и от президента, по различно време. Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогава президентът Росен Плевнелиев посочи за член на медийния регулатор с указ бившия говорител на Министерство на външните работи Бетина Жотева. Мандатът й обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота. По повода в началото на март тази година президентът Радев сезира Конституционния съд. Преди обаче КС да излезе със становище парламентът промени закона и вече всеки номиниран член на СЕМ ще встъпва в длъжност от момента на подписване на акта му, а няма да изчаква ″синхронизиране″ на квотите.  Ето защо съветът прекрати мандата на Стоянова. Бавенето от страна на държавния глава пък крие потенциални рискове от блокиране на работата на регулатора, тъй като в момента той функционира с четен брой членове – четирима. 

Изтеглиха яйца от варненската търговска мрежа заради птичия грип в Дончево

http://www.moreto.net/novini.php?n=376337

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна е установила яйца в търговската мрежа от партидите, предназначени за изтегляне заради птичия грип в добричкото село Дончево. Това каза за Moreto.net шефката на ОДБХ д-р Златина Димова.

След оставката: Росица Димитрова смята, че е била „сготвена”

http://nakratko.bg/category/59/161238/


Заместник-министър на труда и социалната политика се раздели с поста си след скандал за скъп самолетен билет. Премиерът днес е приел оставката на Росица Димитрова.

Спешно назначават още полицаи в Ботевград след случая "Пелов"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/speshno-naznachavat-oshte-politsai-v-botevgrad-sled-sluchaya-pelov

За повече полицейско присъствие апелираха и кметовете на Правец, Самоков, Годеч и Пирдоп

Дневен хороскоп за 21 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-21-uni-news_680720.html

Овен За настроението си днес не се осланяйте на външни фактори. Положителния настрой зависи от вас. Причини за лошо настроение винаги може да се намерят - бъдете различни!  Телец Тази сряда е подходящ ден за всякакъв вид покупки. Не се подлъгвайте по модерните тенденции, а заложете на практичността.  Близнаци През този ден ще бъдете подложени на изпитания. Важно е да ги посрещнете с усмивка и много скоро ще сте далеч от тях. Рак Подхождайте с резерви идеите на другите. В

Калфин загуби битката за ОЛАФ

http://nakratko.bg/category/59/161237/


Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ), предаде БТА. Итала ще заеме поста на 1 август.

Турция: Oпитите на САЩ да обвържат доставките на Ф-35 с освобождаването на американски пастор са заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923016

Турция: Oпитите на САЩ да обвържат доставките на Ф-35 с освобождаването на американски пастор са заплахаТурският вицепремиер Бекир Боздаг смята за заплаха към Турция опитите на САЩ да обвържат доставките на изтребители Ф-35 с освобождаването на обвиняемия от турските власти в тероризъм американски пастор Андрю Брънсън, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Хабертюрк. На 21 юни ще ни доставят първите самолети.

Представители на Европейската комисия за легитимиране на Пеевски

https://bivol.bg/ek-zlatev-miladinov-peevski.html

Пресаташето на представителството на Европейската комисия в София Никола Миладинов и директорът на представителството Огнян Златев са дали зелена светлина за интервюто на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос за вестника на Делян Пеевски „Монитор“. Това става ясно от кореспонденцията за съгласуване на интервюто, която Биволъ поиска от Европейската комисия по реда на Регламента за достъп до информация. Интервюто […]

Афис: Повече са желаещите оставката на правителството, отколкото привържениците му

https://frognews.bg/novini/afis-poveche-jelaeshtite-ostavkata-pravitelstvoto-otkolkoto-privarjenitsite.html

Дистанцията между граждани и власт продължава да расте, показва ново проучване на агенция „Афис” с ръководител Юрий Асланов.

Юбилейно: 100-ен брой на рубриката "Черно на бяло"

http://pogled.info/bulgarski/yubileino-100-en-broi-na-rubrikata-cherno-na-byalo.95491

/Поглед.инфо/ Днес е 100-то издание на рубриката "Черно на бяло" в ДУМА. От 23 юни 2016 г. досега Христо Георгиев - журналистът и издателят, който е неин водещ, е публикувал стотици автентични документи, издирвани добросъвестно ден след ден в архивите на различни институции - у нас и в чужбина. Няма в нашите медии подобна постоянна галерия на миналото и на днешния ден, в която се появяват забравени или неизвестни за широката публика, а понякога дори за историците, архивни документи - за големи българи, за исторически събития, за върхове и падения в аналите на държавата ни.

Шок в Китай! Дъжд от морски животни валя от небето

https://petel.bg/SHok-v-Kitay--Dazhd-ot-morski-zhivotni-valya-ot-nebeto__270201

Наскоро в крайбрежния град Кингдао в източен Китай се случи нещо невероятно, което озадачи жителите и постави множество въпроси, които ня...

Ето кога е големият сблъсък между Гришо и Джокович в Лондон

https://petel.bg/Eto-koga-e-golemiyat-sblasak-mezhdu-Grisho-i-Dzhokovich-v-London__270200

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу сърбина Новак Джокович утре във втория кръг на тенис турнира на трева ...

Словакия отложи покупката на нови изтребители

https://www.mediapool.bg/slovakiya-otlozhi-pokupkata-na-novi-iztrebiteli-news280549.html

Правителството на Словакия отлага решението си дали да купи американски изтребители "Ф-16", или шведски "Грипен", за да замени старите съветски "МиГ-29". Това съобщи  словашкият премиер Петер Пелегрини, цитиран от Ройтерс.  Първоначално се очакваше министерството на отбраната да представи на правителството анализ на двата варианта, за да се вземе решение. Но по думите на Пелегрини докладите са били прекалено обемисти, за да се стига до решение под натиск.   "Искам да видя сравними оферти, за да бъде отстранено всякакво съмнение. Това е сериозно решение за милиарди евро", каза словашкият премиер.    Словакия, страна член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12-те "Миг-29" на словашките военновъздушни сили. Съгласно договора със срок до есента на 2019 г.    Словакия плаща на руската страна между 20 и 50 милиона евро годишно, а десетки руски техници пребивават във военновъздушна база в Словакия.    Това споразумение вероятно ще бъде подновено, дори ако словашкото правителство поръча нови самолети, защото те няма да бъдат доставени веднага. За "Грипен"-ите ще се чака между 18 и 24 месеца, а за Ф-16" - докъм 2023 г., казва Ярослав Над, анализатор от Словашкия институт за политика по сигурността.    Правителството на Словакия планира да изразходва до 2030 г. около 6.5 милиарда евро за модернизиране на въоръжените сили. Предвижда се разходите за отбрана да достигнат от сегашните 1.2 на сто от БВП до 1.6 през 2020 г. и 2.0 процента от БВП през 2024 г., отбелязва Ройтерс.    Аналогична е ситуацията и в България. Правителството се готви да купи най-малко 8 изтребители за около 1.8 млрд. лева с ДДС. Двете основни възможности са нови шведски самолети "Грипен" или втора ръка Ф – 16.    България не разполага със съвместими с НАТО изтребители и също разчита на съветските МиГ 29. 

Словакия: Ще отложим решението си какви изтребители да купим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923017

Словакия: Ще отложим решението си какви изтребители да купимПравителството на Словакия отлага решението си дали да купи американски изтребители "Ф-16", или шведски "Грипен", за да замени старите съветски "МиГ-29". Това съобщи днес словашкият премиер Петер Пелегрини, цитиран от Ройтерс и БТА. Първоначално се очакваше министерството на отбраната да представи на правителството анализ на двата варианта,

МОН удвои местата за български кандидат-студенти от чужбина

http://nakratko.bg/category/58/161236/


Тази година се очаква 2000 български кандидат-студенти от чужбина да положат изпити в наши учебни заведения. В сравнение с миналата година местата са удвоени, предаде репортер на БГНЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване