Официално: Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oficialno-socialnata-pensiia-za-starost-stava-12558-lv.-ot-1-iuli-2104616

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 120,98 лв. на 125,58 лв. от 1 юли, съобщи пресслужбата на кабинета. Това предвижда приетото от Министерския съвет Постановление за определяне на нов размер на този вид пенсия.

Ползваме шезлонг и чадър за лев на централния плаж в Приморско

//dariknews.bg/novini/biznes/polzvame-shezlong-i-chadyr-za-lev-na-centralniia-plazh-v-primorsko-2104630

Правителството определи концесионерите на морските плажове "Приморско-централен", община Приморско и "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж", община Варна, съобщи пресцентърът на кабинета.

Служителите на ИАРА получават полицейски правомощия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhitelite-na-iara-poluchavat-policejski-pravomoshtiia-2104619

Служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) получават полицейски правомощия. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Текстовете са внесени от депутати от ГЕРБ.

Църквата и джамията в „Аспарухово” се нуждаят от спешен ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=376320

Да се предприемат спешни мерки за ремонт на църквата и джамията в кв.”Аспарухово”. За това настояват няколко общински съветници. Искането си те мотивират с получени сигнали от настоятелствата на двата религиозни храма. Неотложните ремонти включват укрепване на подходи и отводняване на дворната площ в основите на църквата отвеждане на дъждовните води, подкопаващи основите на джамията и отвеждане на същите в охранителен канал Запад.

САЩ са изпреварили Германия по молби за убежище през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922149

САЩ са изпреварили Германия по молби за убежище през 2017 г.Съединените щати станаха миналата година страната членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с най-много молби за убежище, съобщи Франс прес. Те изпревариха Германия, която водеше класацията от 2013 г., се казва в доклад на организацията. Молбите за убежище в САЩ са се увеличили с 26 процента, достигайки 330 000.

Стрелба в нощна София! Бабаити извадиха пищови и гърмяха по... (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/strelba-v-noshtna-sofiya-babaiti-izvadiha-pishtovi-i-gurmyaha-po_135750/

Безумна стрелба се е разиграла в нощна София. Това става ясно от снимки, публикувани във фейсбук групата "Забелязано в София". Мъж на име Георги, който е качил фотосите, е написа следното: "Дивият запад!!! Охранители на казино стрелят безразборно по табелите с пистолет докато колите си преминават по Мария Луиза!!!".

Не става ясно кога точно са направени снимките, но по всичко личи, че двама от тримата мъже, съвсем необезпокоявано вадят пистолетите си насред...

Продължава

Osteria Francescana - ресторант №1 в света

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6922110

Osteria Francescana - ресторант №1 в светаИталианското заведение Osteria Francescana бе определен за втори път за №1 в света в класацията "50 най-добри ресторанта", съставяна от 2002 година от авторитетното британско издание The Restaurant Magazine. Определянето на призьорите става по сложна система и с участието на 270 експерти в областта.

Създават нова желязна завеса в Европа

http://www.cross.bg/zayavi-nego-nameri-1577276.html

/КРОСС/Има опити за създаването на нова желязна завеса в Европа. Това заяви руският заместник – министър на вътрешните работи Александър Грушко, цитиран от РИА Новости. Според него на Запад се създава разказ за Русия, който няма нищо общо с действителността. Според него военната активност на НАТО в близост до границите на страната си е чиста загуба на пари. Той заяви, че така се отвлича вниманието от други проблеми на сигурността. „Това ще има тежки последствия за всички държави, без изключение. Трябва да кажем, че през последните десетилетия ЕС не успя да намери златната среда в отношенията с нашата страна“, заяви Грушко. Според него е нужно да се намери начин за успокояване на отношенията със САЩ.

Незабравима почивка в ПУЛИЯ с ЕКВАТОР.БГ

https://frognews.bg/biznes-turisam/nezabravima-pochivka-puliia-ekvator.html

Вече сме в сезона на почивките, а ЕКВАТОР.БГ Ви предлага много спокойно, релаксиращо и зареждащо място. Ако обичате топли, слънчеви дни, харесвате Италия и обичате да пътувате, непременно отидете в област ПУЛИЯ. С отличителния си бароков стил на архитектурата и богата култура,Пулия е идеален избор за пълноценна почивка и изживяване.

Мария Габриел: Със споразумението за свободно движение на нелични данни сме крачка по-близо до завършването на цифровия единен пазар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PsfWRNLYxwM/

Късно вчера преговарящите от ЕС постигнаха политическо споразумение относно свободното движение на нелични данни. Новите правила ще позволят съхраняването и обработването на данни навсякъде в ЕС без неоправдани ограничения, както и създаването на конкурентна икономика на данни в рамките на цифровия единен пазар.

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел заяви, че предложението ще спомогне за изграждането на общо европейско пространство за данни. “Данните са гръбнакът на цифровата икономика. Европейската икономика на данни може да се превърне в мощен двигател за растеж, за създаване на нови работни места, за нови бизнес модели и възможности за иновации. С това споразумение ние сме една крачка по-близо до завършването на единния цифров пазар до края на 2018 г.”, коментира Мария Габриел.

Новите правила ще премахнат бариерите, възпрепятстващи свободното движение на данни, и ще стимулират европейската икономика, като предвиждат приблизителен растеж до 4% от БВП до 2020 г.

С предложението се цели:

– гарантиране на свободното движение през граница чрез рамка за съхраняване и обработка на данни в ЕС, като се забраняват ограниченията за локализиране на данните.

– гарантиране на наличността на данни за регулаторен контрол от страна на публичните власти, като държавите-членки ще могат да санкционират потребители, които не осигуряват достъп до съхранявани в друга държава членка данни

– Насърчаване на създаването на кодекси за поведение за облачните услуги, за да се улесни прехвърлянето между доставчици на услуги при ясни срокове. Това ще направи пазара на облачните услуги по-гъвкав и услугите за пренос на данни в ЕС ще бъдат по-достъпни.

Договорените мерки са в съответствие със съществуващите правила за свободно движение и преносимост на лични данни в ЕС.

Археолози откриха следи от динозаври на 120 милиона години в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922148

Археолози откриха следи от динозаври на 
120 милиона години в КитайЕкип археолози от Австралия, Китай и САЩ откри над 300 вкаменели отпечатъка от лапи на динозаври на 120 милиона години на територията на провинция Шандун (Източен Китай), съобщи ТАСС. "Това беше невероятна находка, още повече че по-рано никой не е намирал в близките райони скелети на динозаври", заяви Ван Сяоли,

74-годишна се преобърна с колата си на АМ "Тракия", още 3 баби ранени

https://www.24chasa.bg/region/article/6922143

74-годишна се преобърна с колата си на АМ "Тракия", още 3 баби ранениЧетири жени на възраст от 73 до 85 г. от София са ранени при катастрофа на АМ "Тракия", в района на Ямбол, съобщават от полицията в Бургас. Инцидентът е станал около 9.35 ч., в посока към морето. Поради движение с несъобразена със силния вятър и състоянието на пътя скорост, както и с натоварения трафик, 74-годишната шофьорка С.В.

МВР засекрети доклад с препоръки за реформа

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-zasekreti-doklad-s-preporaki-za-reforma-682964.html

Докладът от структурно-функционалния анализ на системата на МВР, който ръководството на министерството поръча, се оказва секретен и без значение за обществения интерес. 

В поредица от свои запитвания Фондация "Общество и сигурност" са поискали по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) достъп до документа. От МВР обаче отказали, като предоставили резюме от констатациите в него. Както вече OFFNews писа, една от тези констатации е, че проблемите на ведомството идват от неправилно поставяне на задачи от служителите на високи ръководни постове.   

От Фондация "Общество и сигурност" припомнят, че възложеният от МВР анализ трябва да се осъществи на два етапа. Първият е сключване на договор за консултантска услуга на стойност близо 33 хил. лв., а предметът на договора е да се изготви доклад за „Усъвършенстване на модела на управление на МВР (дейности и структури). Договорът е изпълнен от УНСС.

По време на втория етап с участие на експерти от Световната банка се предвижда да се изготви на функционален и структурен анализ на МВР, а стойността му все още не е известна.

От отговорите на МВР станало ясно, че изготвеният доклад за усъвършенстване на модела на управление на МВР не само е служебна тайна, но и от дирекция „Правно-нормативна дейност“ не виждат наличие на обществен интерес към него.

Именно поради тази причина ни бе отказан достъп и не ни бе предоставено пълното съдържание на доклада, а само информация за отправените в него препоръки за усъвършенстване на модела на управление на МВР, уточняват от фондацията и предоставят пратеното им резюме от констатациите в доклада:

1) Да се прилага по-категорично принципът на децентрализация, който не е застъпен достатъчно към настоящия момент: целта е да се подсигурят правомощията и да се повишат отговорностите на ръководителите на структурите по чл. 37, ал. 1 от ЗМВР, които се явяват същевременно и второстепенни разпоредители на бюджетни средства;

2) Да се усъвършенстват механизмите на програмно бюджетно управление, в това число да се решат някои проблеми на планирането и структурата на бюджета на МВР;

3)Да се извърши вътрешно преструктуриране по модела, приложен към доклада, предложен от изпълнителя по договора ( едва ли е необходимо да казваме, че този модел към който препраща въпросната насока ни е неизвестен, защото не ни бе предоставен - бел. авт.);

4) Да се въведат ускорено управленски информационни системи за подобряване на координацията и контрола на управлението.

От фондацията коментират, че една сериозна реформа в МВР няма как да не представлява обществен интерес, тъй като това е свързано с харчене на държавни пари и ще бъде направена промяна в редица нормативни документи. "Нещо повече, според тях, тези дейности са само и единствено в правомощията на министъра на вътрешните работи и за тях е логично само той и определени хора да имат достъп до тях и по тази логика тази информация е определена като служебна", заключават от фондацията.

"Все на мен" е новият сингъл на DARA

https://www.avtora.com/vse-na-men-e-noviiat-singal-na-dara/

Днес е премиерата на новия сингъл на DARA Все на мен, съобщиха за Avtora.com от Virginia Records. Премиерата се осъществява едновременно във всички дигитални платформи и в радио ефира.Припомняме, че парчето беше представено за първи път на сцената на Годишните Музикални Награди на БГ Радио, малко преди певицата да грабне и наградата за най-добра БГ изпълнителка. Впечатляващото изпълнение на DARA на Наградите беше гледано и споделено стотици хиляди пъти, а тийзърът към клипа за рекордно кратко време се нареди сред най-популярните видеа в България. Клипът към bdquo;Все на мен ще се появи в 18:00 в музикалните телевизии и в

Балетмайстори от три континента ще оценяват младите таланти на Международния балетен конкурс Варна 2018

http://www.varna24.bg/news/797932.html

Фондация Международен балетен конкурс Варна събира елита на танца на 28-ата Балетна Олимпиада край ...

Над 8,6 хиляди книги са отпечатали българските издатели през 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-86-hiliadi-knigi-sa-otpechatali-bylgarskite-izdateli-prez-2017-g-263263/

Спрямо 2016 г. през миналата година броят на издадените книги и брошури се увеличава с 18%, а средният тираж нараства с 26,1%, отчете НСИ

Skoda не смогва да отговори на търсенето

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skoda-ne-smogva-da-otgovori-na-tyrseneto-6083467

Skoda изпитва затруднения да отговори на огромното търсене за своите продукти, затова може да се наложи да изнесе част от производството си към друг производител.

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K9wpAnZBpyQ/

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 120,98 лв. на 125,58 лв. от 1 юли. Това предвижда приетото от Министерския съвет Постановление за определяне на нов размер на този вид пенсия.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Валидатори и в маршрутките и билет за автобус от 1.50 лв в Бургас

http://www.cross.bg/putyvane-bilet-karti-1577275.html

/КРОСС/ От 25-ти юни 2018 г. системата за валидиране с електронни карти ще заработи и в микробусите, обслужващи линии 9 и 9а. На същата дата се преустановява продажбата на всички хартиени абонаментни карти, като клиентите с предварително закупени такива, ще могат да ги ползват до изтичане на срока им. По този начин системата за електронно таксуване ще обхване всички линии на градския транспорт. В изпълнение на приетия от Общински съвет тарифен план, от 26.06.2018 г. – вторник, цената на хартиения билет за еднократно пътуване, закупен на борда на превозното средство вече ще бъде 1.50 лв. Промяна на цените на електронните продукти няма да има. Приканваме всички жители и гости на гр. Бургас да ползват електронните продукти от тарифния план на Дружеството, съобразно индивидуалните си нужди и предпочитания. Ако все още не разполагат с електронна карта, желаещите могат да се снабдят с такава в касовите ни салони – Транспортна къща, Автогари Юг и Запад, Терминал Меден рудник. Напомняме на клиентите си, че стойността на превозните документи, заредени в карти на е-носител се запазва: - билет за пътуване с прекачване до 45 минути (е-портмоне) – 1,30 лв. – билет за пътуване с прекачване до 45 минути (пакет 50) – 1,20 лв. – билет за пътуване с прекачване до 45 минути (пакет 30) – 1,25 лв. Всички ползвани пътувания чрез електронни карти са „времеви”, т.е

Правителството одобри списък със защитени специалности и специалности с очакван недостиг на пазара на труда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f2RAw08H3NQ/

Правителството прие Списък със защитените от държавата специалности от професии, по които е налице недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда. Също така одобри критериите за определянето им и условията и реда за допълнително финансиране за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и по специалности от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти.

Нормативният акт е разработен в изпълнение на разпоредбите на Закона за професионалното образование и обучение, който определя „защитената специалност от професия“ като специалност от професия, която е от значение за икономическото развитие на съответната област и има потребност от квалифицирани кадри. Законът за предучилищното и училищното образование предвижда допълнително финансиране за обучението по защитени специалности от професии и по специалности от професии, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда.

С Постановлението се цели да се осигурят оптимални условия за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение по специалности от професии в държавните или общинските училища съобразно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование. По този начин ще се отговори и на потребностите от квалифицирани, но липсващи за местния и регионалния бизнес към момента, специалисти.

Чрез включването на защитените специалности от професии и на специалности от професии, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда, в държавния план-прием и в допълнителния държавен план-прием, в училищата се създава възможност за осигуряваме на кадри за приоритетни за развитие на икономиката на регионално ниво в средносрочен план области. Създава се възможност за изпълнението на регионални програми и проекти за областта, чиято реализация би била застрашена при прекратяване на обучението по специалността от професията. Осигурява се обучение за специалности в нови или високотехнологични сектори, което допринася за икономическия растеж на националната икономика.

Постановлението предвижда създаването на междуведомствена комисия към министъра на образованието и науката, която оценява съответствието на предложенията за защитени специалности от професии с определените критерии за уникалност по териториален признак и уникалност по съдържание. Комисията изготвя проект на първоначален Списък със защитени от държавата специалности от професии и всяка година предлага на Министерския съвет проект за актуализирането на списъка.

Очакваният ефект е намаляване дефицита от подготвени кадри за специалности от професии и отрасли на местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Йълдъръм: Няма да има предсрочни избори след 24 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922084

Йълдъръм: Няма да има предсрочни избори след 24 юниТурският премиер Бинали Йълдъръм изключи възможността да бъдат свикани още едни предсрочни избори след вота на 24 юни, на който турците са призовани да изберат нов президент и парламент на страната, съобщава "Хюриет дейли нюз". "Не, няма нужда от нещо такова (предсрочни избори). Не може постоянно да занимаваме хората с избори",

Бунтовническият лидер Риек Мачар ще преговаря с президента на Южен Судан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922095

Бунтовническият лидер Риек Мачар ще преговаря с президента на Южен СуданБунтовническият лидер Риек Мачар пристигна днес сутринта в столицата на Етиопия Адис Абеба за мирни преговори с президента на Южен Судан Салва Киир, предаде Франс прес, позовавайки се на високопоставен етиопски служител. Очаква се двамата да се опитат да постигнат мир за страната си, опустошавана от гражданската война от 2013 г.

Сидеров: Хората не искат друг да дойде на власт. Марешки: БСП е мъртва партия

https://dnes.dir.bg/politika/siderov-horata-ne-iskat-drug-da-doyde-na-vlast-mareshki-bsp-e-martva-partiya

Фактите оборват "метафизичните" аргументи на БСП за вота на недоверие, заяви Волен Сидеров. "Воля" на Веселин Марешки по всяка вероятност няма да подкрепи намерението на "мъждукащата" социалистическа партия да събаря кабинета

Близо 1 млн. животни ще бъдат ваксинирани срещу болестта син език

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/myp9BP-qKxk/

Правителството одобри изменения и допълнения на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 – 2018 г. Промените са свързани с поддържането на постоянно действаща система за профилактика и контрол срещу заразните болести, бърза диагностика и ефективна борба при възникване на огнища на заболявания с цел ограничаването и ликвидирането им.

През 2017 г. срещу болестта син език са ваксинирани 610 000 едри преживни животни, а през 2018 г. освен тях ще бъдат реваксинирани и 300 000 телета. Така общият брой на ваксинираните животни ще достигне близо 1 млн.

Предлага се също така взетите млечни проби да бъдат изследвани, освен за бруцелоза и за ензоотична левкоза по говедата.

Над половината училища - без мълниезащитни системи

http://www.moreto.net/novini.php?n=376299

Повече от половината от училищата, както и другите стари обществени сгради у нас са без изправни мълниезащитни системи. Твърдението е на инж. Валентин Тарльовски от фирма, занимаваща се монтажа и проверката им. Според специалистът най-често става дума за сгради, които не са ремонтирани отдавна и старите арматури на гръмоотводите са ръждясали и не вършат работа.

"Паяците" в София вече ще вдигат и бусове

http://www.cross.bg/bysove-pysnati-koli-1577274.html

/КРОСС/ Нови „паяци“ на Центъра за градска мобилност ще вдигат и бусове до 4,5 тона, които са паркирали в нарушение, съобщиха от транспортното дружество. Във вторник са пуснати четири от новите коли, а днес ще бъдат пуснати всичките, които дружеството е закупило – общо 10. Две от машините ще могат да отнасят и бусове. "ЦГМ бракува част от остарелите коли и ги замени с нови. Това ще ни даде възможност да работим не само по сигнали за нарушения, а да се осъществява ефективен непрекъснат контрол", каза Румяна Милова, директор на дирекция „Паркиране и гаражи“, цитирана от OFFNews. С приоритет остават зоните пред обществени сгради и публични места, пред които нарушители спират така, че пречат на останалите граждани, уточняват от ЦГМ. Оттам посочват като пример за проблемни булеварди „Тодор Александров“, „Симеоновско шосе“, „Джавахарлал Неру“ недобросъвестни водачи често затрудняват трафика.

Бургасбус:От 25-ти юни валидатори и в маршрутките. От 26.06.2018 г. хартиения билет става 1.50 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iAgNKzXgsmA/

От 25-ти юни 2018 г. системата за валидиране с електронни карти ще заработи и в микробусите, обслужващи линии 9 и 9а. На същата дата се преустановява продажбата на всички хартиени абонаментни карти, като клиентите с предварително закупени такива, ще могат да ги ползват до изтичане на срока им.

По този начин системата за електронно таксуване ще обхване всички линии на градския транспорт.

В изпълнение на приетия от Общински съвет тарифен план, от 26.06.2018 г. – вторник, цената на хартиения билет за еднократно пътуване, закупен на борда на превозното средство вече ще бъде 1.50 лв.

Промяна на цените на електронните продукти няма да има.

Приканваме всички жители и гости на гр. Бургас да ползват електронните продукти от тарифния план на Дружеството, съобразно индивидуалните си нужди и предпочитания. Ако все още не разполагат с електронна карта, желаещите могат да се снабдят с такава в касовите ни салони – Транспортна къща, Автогари Юг и Запад, Терминал Меден рудник.

Напомняме на клиентите си, че стойността на превозните документи, заредени в карти на е-носител се запазва:

– билет за пътуване с прекачване до 45 минути (е-портмоне) – 1,30 лв.
– билет за пътуване с прекачване до 45 минути (пакет 50) – 1,20 лв.
– билет за пътуване с прекачване до 45 минути (пакет 30) – 1,25 лв.

Всички ползвани пътувания чрез електронни карти са „времеви”, т.е. в рамките на 45 минути пътник може да се прехвърли на друго превозно средство и да се валидира, без това да се отчете като ново пътуване. Това важи както за електронните билети, така и за абонаментите на правоимащите граждани.

За допълнителни въпроси и консултации, свързани с възможностите на електронната система за таксуване и цените на превозните документи може да се обадите на телефони 056/831422, 0882455155 или да посетите сайта на Дружеството

Валери Симеонов не е съгласен с приетата от Борисов оставка на Росица Димитрова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922108

Валери Симеонов не е съгласен с приетата от Борисов оставка на Росица ДимитроваВицепремиерът Валери Симеонов не е съгласен с приетата оставка на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Това каза Валери Симеонов на брифинг пред журналисти в Министерски съвет. "Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист.

Мелания Тръмп и кралицата на Испания впечатлиха със стилни и модерни тоалети (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6922055

Мелания Тръмп и кралицата на Испания впечатлиха със стилни и модерни тоалети (Снимки)Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп приветстваха с добре дошли испанския крал Фелипе Шести и кралица Летисия в Белия дом вчера, предаде Асошиейтед прес. И двете първи дами впечатлиха със стилни тоалети. Мелания Тръмп бе избрала маслинено зелена рокля на "Валентино" с флорални мотиви и подходящи обувки на "Маноло Бланик".

Схема на мними глухи за измамно събиране на пари става все по-масова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202980_shemata_na_mnimite_gluhi_za_izmamno_subirane_na_pari/?ref=rss


Все по-често из централната част на София могат да бъдат засечени млади хора, претендиращи, че са глухонеми, размахващи химикалки и поднасящи на хората лист уж с подписка в подкрепа на инициативи за хората с увреждания. Заблудените граждани, мислещи, че се подписват за инициатива за откриване на международен център и местни структури за хора с увреждания, едва в последния ред на таблицата установяват, че има и графа "Дарение" и много от тях на практика биват принуждавани да дадат...

Издаваните книги се увеличават, вестниците намаляват

http://econ.bg/Новини/Издаваните-книги-се-увеличават-вестниците-намаляват_l.a_i.762828_at.1.html

През 2017 г. са издадени 8 640 книги с тираж близо 5 млн. екземпляра. Заглавията на книжния пазар са с 16.5% повече, отколкото през предходната...

НСИ: Увеличават се издаваните книги, а вестниците намаляват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922072

НСИ: Увеличават се издаваните книги, а вестниците намаляватПрез 2017 г. са издадени 8 640 книги с тираж 4 974 355 и 1 428 брошури с тираж 1 735 424, сочат данни на НСИ. В сравнение с предходната година през 2017 г. броят на издадените книги и брошури се увеличава с 1 538 (18.0%), а средният тираж нараства от 528 през 2016 г. на 666 през 2017 г., или с 26.1%.

Политически потоп! Разбиха местната теория на конспирацията! Докато десетки хиляди пеят на БГ наградите в Благоевград и чакат "Франкофоли", шепа реват след визитата на Цв. Цветанов

http://www.struma.com/politika/politicheski-potop-razbiha-mestnata-teoriya-na-konspiraciyata-dokato-desetki-hilyadi_135749/

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ в Благоевград Цветан Цветанов хвърли в потрес опозиционерите и противниците на кмета Камбитов. Разби илюзиите им и им пожела "Весела ваканция"

Визитата на заместник -председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в област Благоевград, се превърна в знаково събитие за политическите опоненти на партията в разгара на лятото. Една планирана, рутинна среща на ръководството на ГЕРБ с актива на партията в цялата област, преди сезона на отпуските, бе превърната от политически "анализатори" в истинска "теория на конспирацията".

"Защо е тук, какво се случва в ГЕРБ, раздира ли се партията от противоречия и...

Продължава

Парламентът прие единодушно промени в Гражданския процесуален кодекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922097

Парламентът прие единодушно промени в Гражданския процесуален кодекс 
Парламентът прие на първо четене единодушно, със 110 гласа "за", промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, предложени от депутати от БСП, предаде БТА. В доклада на Комисията по правните въпроси се посочва, че със законопроекта се предлагат промени в местната подсъдност на исковете на потребителите, на исковете за непозволено увреждане,

Предстои тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС „Черно море-2018”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4meRB5vDPfA/

От 18 до 22 юни 2018 г. се провежда тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС „Черно море-2018” с  участие на правителствени и неправителствени организации.

Според графика на занятията на 22 юни (петък) от 09.00 до 09.30 часа в Пристанище Бургас ще се проведе тренировка по ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб. За да не се предизвика паника сред гражданите и гостите на град Бургас от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС предупреждават, че на борда на плавателния съд ще бъде имитиран пожар, като за целта ще бъдат използвани димки от безвреден газ, който не застрашава здравето и безопасността на гражданите.

МВР вече може да сваля номера на кола, която не е регистрирана от новия ѝ собственик

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202982_mvr_veche_moje_da_svalia_nomera_na_kola_koiato_ne_e/?ref=rss


От 12 юни служителите на Пътна полиция имат право да свалят номерата на автомобили, които не са регистрирани от новините им собственици в срок от два месеца след сключването на сделката. Това припомниха от МВР, като уточняват, че още в края на миналата година е в сила разпоредба за прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство при подобен случай.<br /><br />За да започне изпълнението на разпоредбата, е било нужно технологично време, за да бъде въведен в системата на Пътна...

Арман Бабикян пред Фрог: Властта става все по-нагла, ”слугите на народа”на кого служат?!

https://frognews.bg/novini/arman-babikian-pred-frog-vlastta-stava-vse-nagla-slugite-narodana-kogo-slujat.html

Темата за вота на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов е резонна, тъй като вътрешната сигурносте в перманентна криза в България, а в момента е особено изострена. Това се случва поради вопиющата некомпетентност на политическото ръководство на МВР да изпълнява функцииите си. Това коментира пред ”Фрог нюз” политическият пиар и анализатор Арман Бабикян:

Арман Бабикян пред Фрог: Властта става все по-нагла

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/arman-babikian-pred-frog-vlastta-stava-vse-nagla-slugite-narodana-kogo-slujat.html

Темата за вота на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов е резонна, тъй като вътрешната сигурносте в перманентна криза в България, а в момента е особено изострена. Това се случва поради вопиющата некомпетентност на политическото ръководство на МВР да изпълнява функцииите си. Това коментира пред ”Фрог нюз” политическият пиар и анализатор Арман Бабикян:

На майките не им е работа колко струва билетът на зам.- министърката

https://www.actualno.com/cite/na-majkite-ne-im-e-rabota-kolko-struva-biletyt-na-zam-ministyrkata-news_680647.html

"На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката." Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV. Той обяви, че не е съгласен с оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова и че тя е пожертвана от премиера.

Частен паркинг изникна на мястото на Картофената къща във Варна

http://www.varna24.bg/news/797927.html

Частен паркинг е заработил от две седмици в парцела, където беше съборена емблематичната Картофена ...

Фестивалът In The Palace с интересна музикална програма в Балчик

http://www.varna24.bg/news/797928.html

Тази събота, на 23 юни, стартира най-престижният международен фестивал за късометражно кино в ...

Пример за подражание: Фенове на Сенегал и Япония събират боклуците след себе си (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/primer-za-podrazhanie-fenove-na-senegal-i-iaponia-sabirat-boklutcite-682962.html

Феновете на Сенегал са истински пример за подражание. След победата на африканската държава над Полша на световното първенство, запалянковците изумиха с прекрасните си маниери, нетрадиционни за футболния стадион.

След последния съдийски сигнал развълнуваните африканци почистиха боклуците след себе си, а видеото от тази дейност веднага стана хит на Мондиала.

Същото направиха и японските фенове след победата на Шинджи Кагава и компания над Колумбия с 2:1. Забележителното е, че привържениците още преди мача бяха вкарали на стадиона торбички за събиране на отпадъци.

Очевидно в неделя на "Екатеринбург Арена" ще бъде доста чисто, тъй като именно тези два отбора ще се изправят един срещу друг в двубой от Група Н.

Премахват домашните за учениците в Турция

https://petel.bg/Premahvat-domashnite-za-uchenitsite-v-Turtsiya__270166

Снимка Булфото Турските учители вече няма да дават домашни на учениците, а учебният материал ще бъде научаван още в клас. Това заяви тур...

Първо в „Петел”: Загиналият в пожара на ул. "Околчица" във Варна е бивш вратар на Черно море

https://petel.bg/Parvo-v----Petel-----Zaginaliyat-v-pozhara-na-ul--Okolchitsa-vav-Varna-e-bivsh-vratar-na-CHerno-more__270167

Бившият вратар на футболния Черно море Иван Симеонов е загиналият мъж в пожара на ул. „Околчица” във Варна на 17 юни. Това съобщи за „Пете...

Еверест ще има най-високия ресторант в света

https://petel.bg/Everest-shhe-ima-nay-visokiya-restorant-v-sveta__270165

Снимка Уикипедия Когато човек мисли за могъществото на връх Еверест, най-вероятно храната е сред последните неща, които му хрумват. Изд...

Удар на полицията в Слънчев бряг! Арестуваха оборотни крадци с много плячка на старта на сезона

https://petel.bg/Udar-na-politsiyata-v-Slanchev-bryag--Arestuvaha-oborotni-kradtsi-s-mnogo-plyachka-na-starta-na-sezona-__270164

Снимка Флагман.бг Популярни столични крадци, гастролиращи по Южното Черноморие, бяха арестувани след светкавична акция на полицията в ...

Близо 46 000 първокласници ще получат 250 лв. помощ за новата учебна година

https://petel.bg/Blizo-46-000-parvoklasnitsi-shhe-poluchat-250-lv--pomoshh-za-novata-uchebna-godina__270163

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2018/2019 г. ще бъде 250 лв., реши правителството. За получаването на средства...

С оставката на Димитрова се саботира социалното министерство, според Валери Симеонов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/20/3202977_s_ostavkata_na_dimitrova_se_sabotira_socialnoto/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов изрази своето "категорично несъгласие" с приемането на оставката на заместник-министъра труда и социалната политика Росица Димитрова, след заседанието на кабинета. "Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен, това един много добър специалист", каза Симеонов. Когато се наложи да купиш самолетен билет в последния момент обикновено са останали места само в бизнес класа, каза Симеонов. "А, къде е спала там, някой сети ли се да попита? В...

Фестивалът In The Palace с интересна музикална програма до Джулай Морнинг

http://www.cross.bg/dzhaz-palace-myzikalna-1577273.html

/КРОСС/  Сцената на брега на морето ще посрещне гост диджеи от България и чужбина, а специалната изненада е сет на любимците на Thievery Corporation – Ancient Astronauts. Тази събота, на 23 юни, стартира най-престижният международен фестивал за късометражно кино в Източна Европа IN THE PALACE. 15-ото юбилейно издание ще спази традицията и ще се проведе в живописния Балчик, като ще осигури качествена селекция от късометражни филми от цял свят. Освен дневните и нощни прожекции In The Palace отново предлага и разнообразна музикална програма. Всяка вечер, след 22:00 ч., диджеи от България и чужбина, подбрани от Radio NULA, ще забавляват гостите със смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско, а входът за партитата в Ботаническата градина е безплатен за всички. Откриването на музикалната сцена ще започне още в събота и ще бъде в ръцете на DJ Woo-D & DJ OZ от Словения. DJ OZ е създателят на Radio NULA и един от основните селектори на радиото и до днес. Двамата са познати най-вече с влечението си към стилове като фънк, соул и джаз, но репертоарът им включва също рап, афро и фънки брейкбийт. В неделя публиката ще се наслади на музиката на още един сръбски гост, а именно Phillie P. Създател на Ice City Records и резидент на Southern Soul Festival, той владее множество стилове, а когато пуска на живо, води слушателите на едно пътешествие, изпълнено с джаз, хип-хоп, диско и хаус

Започват летни ремонти в 12 училища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376316

Строително-ремонтни дейности през лятото ще бъдат извършени в 12 училища във Варна, научи Moreto.net. По информация на директорите до 30-ти юни трябва да приключат процедурите по избор на изпълнител и да бъдат сключени съответните договори, след което ще започне работа по обектите.

Щайнмайер: Тревожа се за бъдещето на нашето трансатлантическо партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922085

Щайнмайер: Тревожа се за бъдещето на нашето трансатлантическо партньорствоГерманският президент Франк-Валтер Щайнмайер вчера изрази загриженост от възможни "непоправими вреди" в отношенията между Европа и САЩ, след решението на президента Доналд Тръмп да наложи вносни мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз и критиките му към германското политическо ръководство, предаде Ройтерс.

СЗО определи пристрастяването към видеоигрите за болест

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3202970_szo_opredeli_pristrastiavaneto_kum_videoigrite_za/?ref=rss


Пристрастяването към електронните игри е квалифицирано като ментално заболяване от Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Ройтерс". То ще бъде вписано в Международната статистическа класификация на болестите като "постоянно или повтарящо се поведение към видеоигрите".<br /><br />Експертът Шекар Саксена коментира, че едни от най-тежките случаи, констатирани от глобално проучване, са свързани с непрестанно играене за повече от 20 часа без спане, хранене и...

Изтеглят български яйца от пазара заради птичи грип

https://offnews.bg//obshtestvo/iztegliat-balgarski-iajtca-ot-pazara-zaradi-ptichi-grip-682960.html

Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип.

От заповед, публикувана на сайта на агенцията по храните, става ясно, че в селото е открито вторично огнище на болестта.

Всички заразени и контактни птици в двата животновъдни обекта - с регистрационни № 2BG08001 и № 3BG08001, ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а собственикът им обезщетен.

Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна трябва да организират изтеглянето от пазара и складовете на яйца с произход ЖО с рег. № BG08001, сектор волиери с рег. № 2BG08001 и сектор уголемени кретки с рег. № 3BG08001, собственост на "Яйца и птици - Зора" АД, с. Дончево, произведени от 23 май тази година.

Въпреки че те не са вредни за човешкото здраве, изтеглянето е необходимо, за да се ограничи заразата.

Преди седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е открила огнище на птичи грип в село Дончево, Добрич. 

Агенцията определи 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Тя наложи още забрана за търговия и придвижване на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Бейзболната легенда Ясен Неделчев охлади страстите от европейския клубен турнир с Крио сауна

http://www.struma.com/obshtestvo/beizbolnata-legenda-yasen-nedelchev-ohladi-strastite-ot-evropeiskiya-kluben-turnir_135748/

Играещият треньор на Бизони Благоевград Ясен Неделчев използва лечебната сила на студа, за да охлади страстите от приключилия преди няколко дни квалификационен турнир по бейзбол за Купата на федерациите. Ясен се замрази при -133 градуса за по-малко от 3 минути за повишаване на адреналина.

В последния ден на миналата седмица Бизони загубиха от Виена Уондърърс в последен мач от турнира и не успяха да се класират за следващата фаза. Въпреки това многократният шампион на България по...

Продължава

Сидеров: БСП няма истински аргумент за вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922076

Сидеров: БСП няма истински аргумент за вота на недовериеБСП няма реално истински, силен аргумент за вота на недоверие, просто припомнят за себе си. Това коментира пред медиите в Народното събрание председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров, след като левицата внесе искането в парламента, предава БТА. Според него, основният аргумент - хората нямат доверие в МВР, е ирационален, метафизичен.

Отново напрежение заради "Корал" - камион изсипа пръст на пътя за къмпинга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922069

Отново напрежение заради "Корал" - камион изсипа пръст на пътя за къмпингаВисоко напрежение и скандали на плаж Корал – охранители и летовници си разменят заплахи и обвинения заради достъпа до екологичния плаж и ограничението да къмпингуват. Поредният повод е изсипването на един камион с пръст на пътя за достъп, предаде Би Ти Ви. Не е ясно кой е изсипал земната маса на пътя за плажа.

Валери Симеонов: На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката

http://nakratko.bg/category/59/161224/


„На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”, каза вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV. Той обяви, че не е съгласен с оставката на Росица Димитрова и, че тя е пожертвана от премиера.

Представят „Принцеса Турандот” последно за театралния сезон в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81/

Днес, от 19:00ч., на Голяма сцена Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци. Сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Маргарита Мачева, която от 2016г. е щатен режисьор на Благоевградски театър.

Сценографията и костюмите са на Теодор Киряков, а музиката отново на Пламен Мирчев – Мирона, с който Маргарита Мачева работи успешно в последните години. Хореографията и пластиката са поверени на актьора Аладин Алиибрахим, който съвсем скоро стана част от трупата на театъра.
В „Принцеса Турандот“ („Turandot“, 1762), четвъртата си фяба, Карло Гоци се отказва от чудесното, но въвежда източна екзотика. Сюжетът на пиесата води началото си от два старогръцки мотива: за гатанката, която Сфинксът задава на Едип и за трудната задача, която Пенелопа, съпругата на Одисей, задава на досаждащите женихи. През ХII в. гениалният поет Низами използва мотива за гатанката в своя повест, препечатана в сборника „Персийски приказки“, от която драматургът се е ползвал. Действието протича в Пекин.

„Всеки принц е с право да поиска ръката на Принцеса Турандот, но най-напред той трябва да отгатне три гатанки, които тя ще му постави в Дивана пред Сановниците вещи. Ако ги разгадае, ще му стане съпруга тя, ако не ги отгатне, в ръката на палача се предава, за да му отсече без жал главата!”
„Основен двигател в действието е любовта на Калаф (Кънчо Кънев) към Турандот (Божана Косева). Фактът, че досега много младежи са загубили главите си, насища драмата с напрежение, като предварително не се знае какъв ще бъде изходът. Въпросите – загадки принцесата задава пред Дивана – Съвета на мъдреците. Принц Калаф се влюбва в Турандот и нито отрязаните глави, нито горещите молби на Барах – бивш наставник на Калаф (Огнян Спиров) могат да го спрат от опасното начинание. Образът му изпада в изгнание и неуморно броди по света в търсене на истинската обич. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее Принцеса Турандот (Божана Косева). Тя е мистична принцеса от древната китайска легенда, която остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.

Сюжетът на приказната фяба „Принцеса Турандот“ е майсторски изграден. Наблюдава се непрекъснато нарастване на напрежението. Смекчаването в поведението на жестоката принцеса и влюбването в Калаф са показани постепенно и последователно, мотивирано и убедително. Историческите лица (Конфуций и Тимур) не я превръщат в историческа драма, тъй като сюжетът има универсални измерения, поставяйки общочовешките проблеми за войната и чуждото иго, за любовта и свободата, за жестокостта и милосърдието, за достойния владетел и др.

 

Материалът Представят „Принцеса Турандот” последно за театралния сезон в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Жителите на големите градове били по-щастливи

https://dnes.dir.bg/spektar/zhitelite-na-golemite-gradove-bili-po-shtastlivi

Заетите хора усещат, че използват по-добре времето си от онези с по-спокоен начин на живот, твърди учен от университета Йорк в Торонто

Комисията за незаконно имущество ремонтира сграда за 3 млн. лв. и се мести в нея

https://www.actualno.com/society/komisijata-za-nezakonno-imushtestvo-remontira-sgrada-za-3-mln-lv-i-se-mesti-v-neja-news_680638.html

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) иска да ремонтира сградата - паметник на културата, на бившия софийски нотариат на бул. "Патриарх Евтимий" 2 и да се премести в нея. Намиращата се в централната част на София постройка е паметник на културата от "местно значение". За недвижима културна ценност тя е обявена през 1976 г. Има три надземни етажа и един подземен с построена пристройка. Според документацията не се зна

Симеонов ядосан: Борисов пожертва зам.-министър Димитрова

https://dnes.dir.bg/politika/simeonov-yadosan-borisov-pozhertva-zam-ministar-dimitrova

На майките не им е работа колко струва билетът й, ще обезкървят администрацията, възмути се вицепремиерът

Освободеният зам.-министър се оправда с Бисер Петков за пътуването в САЩ

https://frognews.bg/novini/osvobodeniiat-ministar-biser-petkov-komandirova-sasht-otmeni-patuvane-chili.html

Бях командирована в последния момент. В същия период трябваше да бъда в Чили, където държавата не заплаща една стотинка. Прекратиха ми ходенето там и ме командироваха в Ню Йорк.

Столтенберг: Можем да изпратим покана на Македония за членство в НАТО в началото на юли

https://www.actualno.com/balkani/stoltenberg-mojem-da-izpratim-pokana-na-makedonija-za-chlenstvo-v-nato-v-nachaloto-na-uli-news_680642.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се надява да може да бъде изпратена покана за членство на Македония в Алианса на срещата на върха, която ще се проведе на 11 и 12 юли в Брюксел. Това стана възможно, след като Атина и Скопие сключиха договор за името на Македония. "Надявам се да има напредък с Бившата Югославска Република Македония, тъй като тя постигна договор с Гърция относно проблемите с името. Ако договорът бъде финализиран и цялостно приет, новото име на страната в

Варненка отглежда десетки котки в дома си и тормози съседите

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenka-otglezhda-desetki-kotki-v-doma-si-i-tormozi-sysedite-2104577

Тежка неприятна миризма тормози от години жителите на блок 115 във варненския квартал “Младост”. В основата на проблема, според хората, стои тяхната съседка Веска Иванова, която събира и отглежда десетки котки в апартамента си още от 1994 година, предаде

Спират домашните на учениците в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922043

Спират домашните на учениците в ТурцияТурските учители вече няма да дават домашни на учениците, а учебният материал ще бъде научаван още в клас. Това заяви турският министър на образованието Исмет Йълмаз, като изтъкна, че старите практики нямат място в новия начин на преподаване. "От сега нататък никой учител няма да дава домашна работа на учениците.

"Гугъл" ще предсказва смъртта ни чрез невронна мрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=376297

Американската компания „Гугъл“ ( "Google") е разработила невронна мрежа, която може да предскаже датата на смъртта на човек, въз основа на неговите медицински показатели. Това съобщи „Блумбърг“ във връзка с изследванията на компанията.

Wizz Air добавя нова дестинация към мрежата си: розовия град – Маракеш

http://econ.bg/Новини/Wizz-Air-добавя-нова-дестинация-към-мрежата-си-розовия-град-Маракеш-_l.a_i.762827_at.1.html

Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и най-големият нискотарифен превозвач в Централна Източна Европа, обяви своята...

18 000 души годишно у нас умират заради фините прахови частици

https://www.actualno.com/healthy/18-000-dushi-godishno-u-nas-umirat-zaradi-finite-prahovi-chastici-news_680644.html

18 000 души в България умират годишно заради експозиция на фини прахови частици. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция след кръгла маса за вредата от фините прахови частици, предаде репортер на Actualno.com. Стана ясно също така, че в световен мащаб над 4 млн. души годишно са подложени на летален изход вследствие на замърсения въздух. Никой не поставя под съмнение, че лошото качество на въздуха вреди на човешкото здраве. Качеството н

Димитър Манолов се развика на майки да спрат да разхождат “тия нещастни деца“ по улиците, после се извини

https://www.mediapool.bg/dimitar-manolov-se-razvika-na-maiki-da-sprat-da-razhozhdat-tiya-neshtastni-detsa-po-ulitsite-posle-se-izvini-news280525.html

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги “разхождат по улиците“, в сряда се извини за изказването си. Манолов разкритикува преди ден подготвения от омбудсмана Мая Манолова с участието на майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ като “аматьорски“, противопоставящ хората с увреждания и преследващ политически цели. “Нека да се разберем в тая държава има ли конституция или няма и кой пише законите. Закони се пишат в Народното събрание, закони се пишат в правителството. Нито съм правителство, нито съм Народно събрание и не ми подвиквайте като овчар. И престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко, засрамете се малко!", обърна се Манолов към една от майките, участваща в обсъждането, след като тя го репликира и синдикатите да започнат да пишат закони. "Да, засрамете се, сериозно го говоря това, абсолютно сериозно. Защото това, което вършите с вашите деца, е безчовечно", каза той. В сряда пред бТВ Манолов се извини за думите си като уточни, че е бил разбран погрешно – че всъщност му е жал за децата и е имал е предвид, че техните проблеми се използват за политически цели. Той обаче не пожела да уточни кой ги използва. “Аз съм дете на инвалид. Баща ми беше “тежък инвалид“, както ги наричаха тогава. Така че какво разбирам, предполага се, че на собствения си гръб достатъчно много съм разбрал“, каза той. Манолов коментира, че извадени от контекста думите му наистина звучат като нещо, за което трябва да се извини. “Това, което казах на място всъщност, беше, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно да гледам как биват употребявани за политически цели. Ако съм засегнал, защото там наистина има нормални и свестни хора, които очевидно, гледайки това са ме разбрали криво, аз им поднасям извиненията си“, каза Манолов. Той обаче коментира, че на място е имало и хора с ненормално поведение и уточни, че визира такива, които са крещели след него и след хората с инвалидни колички и патерици: “Убийци“. “На мен да ми викат каквото искат, но викаха “Убийци“ на хора с колички и патерици“, възмути се той. Той заяви, че децата с увреждания трябва да са сред нас, да имат нормална среда и да се разхождат, но не и да живеят на палатка и да ги пече по цял ден слънцето. “Не сме общество от изроди, достатъчно е да видим един път, че има палатков лагер“, заяви Манолов. Той не пожела да назове кой употребява децата с увреждания и техните майки за политически цели. “Аз с политика не се занимавам, няма да се явявам нито на избори за президент, нито за депутат, нито за кмет...В тази тема никой няма право да се движи с популизъм и къси политически печалби, както казах и в залата“, посочи той.

Синдикалист навика майки да спрат с “тия нещастни деца“ по улиците, после се извини

https://www.mediapool.bg/sindikalist-navika-maiki-da-sprat-s-tiya-neshtastni-detsa-po-ulitsite-posle-se-izvini-news280525.html

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги “разхождат по улиците“, в сряда се извини за изказването си. Манолов разкритикува преди ден подготвения от омбудсмана Мая Манолова с участието на майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ като “аматьорски“, противопоставящ хората с увреждания и преследващ политически цели. “Нека да се разберем в тая държава има ли конституция или няма и кой пише законите. Закони се пишат в Народното събрание, закони се пишат в правителството. Нито съм правителство, нито съм Народно събрание и не ми подвиквайте като овчар. И престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко, засрамете се малко!", обърна се Манолов към една от майките, участваща в обсъждането, след като тя го репликира и синдикатите да започнат да пишат закони. "Да, засрамете се, сериозно го говоря това, абсолютно сериозно. Защото това, което вършите с вашите деца, е безчовечно", каза той. В сряда пред бТВ Манолов се извини за думите си като уточни, че е бил разбран погрешно – че всъщност му е жал за децата и е имал е предвид, че техните проблеми се използват за политически цели. Той обаче не пожела да уточни кой ги използва. “Аз съм дете на инвалид. Баща ми беше “тежък инвалид“, както ги наричаха тогава. Така че какво разбирам, предполага се, че на собствения си гръб достатъчно много съм разбрал“, каза той. Манолов коментира, че извадени от контекста думите му наистина звучат като нещо, за което трябва да се извини. “Това, което казах на място всъщност, беше, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно да гледам как биват употребявани за политически цели. Ако съм засегнал, защото там наистина има нормални и свестни хора, които очевидно, гледайки това са ме разбрали криво, аз им поднасям извиненията си“, каза Манолов. Той обаче коментира, че на място е имало и хора с ненормално поведение и уточни, че визира такива, които са крещели след него и след хората с инвалидни колички и патерици: “Убийци“. “На мен да ми викат каквото искат, но викаха “Убийци“ на хора с колички и патерици“, възмути се той. Той заяви, че децата с увреждания трябва да са сред нас, да имат нормална среда и да се разхождат, но не и да живеят на палатка и да ги пече по цял ден слънцето. “Не сме общество от изроди, достатъчно е да видим един път, че има палатков лагер“, заяви Манолов. Той не пожела да назове кой употребява децата с увреждания и техните майки за политически цели. “Аз с политика не се занимавам, няма да се явявам нито на избори за президент, нито за депутат, нито за кмет...В тази тема никой няма право да се движи с популизъм и къси политически печалби, както казах и в залата“, посочи той.

Евродепутати одобриха спорните филтри за качване в интернет

http://clubz.bg/69428-evrodeputati_odobriha_spornite_filtri_za_kachvane_v_internet

Евродепутатите от комисията по правни въпроси подкрепиха днес спорна директива за авторското право и единния цифров пазар.

Затегнатите правила, предложени от Еврокомисията преди две години, целят да защитят интересите на авторите на текстове, музика, снимки. Някои предложения в нея обаче предизвикаха истинска буря.

Критиците на директивата посочват като подводен камък член 13. Той предвижда онлайн платформи като YouTube, GitHub, Instagram и eBay да създадат филтри, които да следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право.

Влизането в сила на такъв закон би ограничило елементарното изпращане на картинки, mp3 файлове и др., посочват експерти.

Това е и причината за съзаването на цяло движение, което да се бори срещу приемането на докумена - "Stop The Cencorship", подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата.

Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), в която членуват гиганти като Google, Facebook, eBay, Amazon и Netflix, се обяви срещу директивата. Според членовете й, евродепутатите от комисията напълно са игнорирали предупрежденията на световно признати експерти като основателя на Wikipedia Джими Уелс.

"Призоваваме всички членове на Европейския парламент да застанат срещу предложението и да подкрепят балансирани правила за авторските права, които да спазват правата на потребителите онлайн", казват представители на асоциацията.

Според неправителствени организации, които проестират срещу текста, член 13 трябва да отпадне.

Директивата ще задължи държавите членки на ЕС също да гарантират, че авторите и артистите-изпълнители ще получават редовна, адекватна и достъпна информация за използването на техните произведения и изпълнения от лицата, на които са отстъпили своите права.

Ключов момент е механизмът за адаптиране на договорите. При него артистите и авторите ще имат право да поискат подходящо допълнително възнаграждение от страната, с която са сключили договор за упражняване на права, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с последващите приходи и ползи от използването на произведенията или изпълненията.

Окончателното решение за започване на преговорите с другите европейски институции трябва да бъде взето на пленарна сесия на Европарламента в началото на юли. Тогава евродепутатите, които не са членове на комисията по правни въпроси, могат да инициират гласуване дали това да стане.

Центърът за обществено здраве настоя за повече станции за мониторинг на праха във въздуха

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/20/3202967_centur_za_obshtestveno_zdrave_nastoia_za_poveche/?ref=rss


За повече станции за мониторинг на замърсяването с фини прахови частици в градовете настояха от Центъра за обществено здраве. Те предлагат група мерки за борба с мръсния въздух, като подчертават връзката на замърсяването и вредата за човешкото здраве. <br /><br />Строги регулаторни мерки, стандарти в строителството, при които да се ограничава използване на опасни материали, алтернативни горива и транспорт, цялостна инфраструктура за велосипедисти са други мерки, на които се спряха...

Варненка отглежда десетки котки в дома си и тормози съседите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922035

Варненка отглежда десетки котки в дома си и тормози съседитеТежка неприятна миризма тормози от години жителите на блок 115 във варненския квартал “Младост”. В основата на проблема, според хората, стои тяхната съседка Веска Иванова, която събира и отглежда десетки котки в апартамента си още от 1994 година, предаде БНТ.  Котките на Веска се разхождат свободно по первазите на терасите.

Комисия "Антикорупция" се мести на Попа срещу 3 млн. лв

https://www.mediapool.bg/komisiya-antikoruptsiya-se-mesti-na-popa-sreshtu-3-mln-lv-news280524.html

Комисия "Антикорупция" се впусна в първия си голям комунален проект, обявявайки намерение да ремонтира сградата на бившия софийски нотариат на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София. Идеята е комисията да се премести в нея. Ремонтът се планира да струва около 3 млн. лв., като парите вече са дадени от държавния бюджет. Обществената поръчка за ремонта е публикувана във вторник, съобщи "Дневник". От комисията коментират, че ремонтът ще продължи около година след сключването на договора с фирмата изпълнител. Сградата на столичния нотариат се намира на самия площад "Патриарх Евтимий", който е известен сред столичани с нарицателното Попа. Сградата е построена по проект на арх. Петко Момчилов през 1899 г. Архитектът я е създал за дом на брат си и съпругата му баронеса Филипина фон Услар-Глайхен. От 1978 г. сградата е със статут на паметник на културата с национално значение. Комисия "Антикорупция" казва, че проектът за ремонт и укрепване е одобрен от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство. Планът е да се запазят фасадата и вътрешните елементи на сградата. В момента бившият нотариат е в тежко състояние, защото не се поддържа. Красивата фасада е издраскана цялата от хулигани. При строителството на метрото сградата се напука, което принуди кметът на район "Средец" Мария Ачкова да поиска бързо предприемане на мерки. Преди да попадне в ръцете на комисия "Антикорупция" сградата се използваше като център за медиация от Софийския районен съд, но институция нямаше пари да направи ремонт. По проекти на арх. Петко Момчилов са построени редица знакови за София сгради като Александровската болница, Българската народна банка, църквата "Св. Седмочисленици", Синодалната палата, Майчин дом и др.

Експерти се обявиха за повишаване на възнаграждението за нощния труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922021

Експерти се обявиха за повишаване на възнаграждението за нощния трудНощният труд е една от най-тежките и вредни форми на полагане на труд, затова този вид труд трябва да се ограничи, а заплащането за него значително да се увеличи. Около това становище се обединиха експерти, участващи в кръгла маса "За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него",

Шофьор към полицаи: Давам парите, защото бързам, имам болно дете

http://www.varna24.bg/news/797922.html

Окръжната прокуратура в Силистра ръководи бързо производство срещу водач на лек автомобил, дал ...

Изтеглят яйца от пазара заради птичия грип

https://frognews.bg/novini/iztegliat-iaitsa-pazara-zaradi-ptichiia-grip.html

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево.

Ремонтират 12 варненски училища

https://www.24chasa.bg/region/article/6922038

Ремонтират 12 варненски училища

В 12 варненски училища започват ремонтни дейности. По информация на директорите до 30-ти юни трябва да приключат процедурите по избор на изпълнител и да бъдат сключени съответните договори, след което ще започне работа по обектите. Общата стойност на планираните към момента ремонти е 285 000 лв от бюджетите на учебните заведения и 82 600 лв.

Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение

http://www.cross.bg/sigyrnost-koreya-denyklearizatziya-1577272.html

/КРОСС/Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с президента на Русия Владимир Путин имат обща цел - установяване на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров. Той представи позицията си в сряда в ексклузивно интервю за ТАСС, "Росийская газета" и телевизия "Росия 24", преди започващото държавно посещение в Москва. "Имаме една и съща цел с президента Путин - да се установи мир и да се постигне денуклеаризация на Корейския полуостров. Това със сигурност ще активизира икономическото развитие не само на двете Кореи", заяви Мун. Той уточни, че в бъдеще в този процес може да се включи и Русия. "Впечатляващи" и надминаващи всички очаквания - така южнокорейският лидер нарече резултатите от срещата между американския президент Доналд Тръмп и ръководителя на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур. "Противопоставянето между Северна Корея и САЩ трая 70 години. Дошло е време двете страни да загърбят враждебността. Пред нас се открива нов исторически момент, когато можем да въведем система за траен мир в региона", каза той. По думите му сега Вашингтон и Пхенян трябва бързо да изпълнят договореното. "В момента текат преговори на работно равнище между Юга и Севера, между Северна Корея и САЩ, и се разработват мерки за изпълнение на тези договорености

Книгоиздаването е във възход, вестникарството се свива все повече

https://offnews.bg//knigi/knigoizdavaneto-e-vav-vazhod-vestnikarstvoto-se-sviva-vse-poveche-682955.html

Книгоиздаването е във възход, а вестникарството се свива все повече и повече. И броят на издадените книги, и тиражите им се увеличават през 2017 година спрямо предходната. При вестниците продължава тече обратния процес - 17 вестника са закрити миналата година, а общите тиражи са се свили с 14.3 на сто, показват данните на Националния статистически институт.

Издадените миналата година книги са 8 640 с тираж 4 974 355. При брошурите броят е 1 428, а тиражът - 1 735 424.

Издадените книги и брошури са с 1 538 повече, отколкото през 2016 г., или с 18%. Средният тираж нараства от 528 през 2016 г. на 666 през 2017 г., или с 26.1%.

Най-големият дял е за художествената литература за възрастни, следват научната литература и популярната литература.

Сривът при вестниците започва през 2009 г. и през първата година управление на кабинета "Борисов 1" вече е ясно видим не само за журналистите. И докато по отношение на излизащите и загиващите заглавия данните няма как да се манипулират, ситуацията е по-различна с тиражите, където монополът е предпоставка за редица изкривявания. Информацията за разликата между отпечатания тираж и реално продадените бройки на пазара например отдавна плува в мъгла.

Пентагонът се готви за появата на ново биологично оръжие

https://www.actualno.com/america/pentagonyt-se-gotvi-za-pojavata-na-novo-biologichno-oryjie-news_680646.html

Националната академия на науките на САЩ публикува доклад, в който се говори за опасността от военното приложение на съвременните биотехнологии. Според експертите, успехите в обалстта на синтетичната биолгия може да доведат до появата на изкуствени вируси, които са способни да презизвикат пандемия, пише Science Alert. По думите на микробиолога Майкъл Империале от мичиганския университет, сама по себе си синтетичната биология не представлява опасност, но някои разработки може да бъдат опасни. Та

Организаторът на срещата с Ким Чен-ун напусна Белия дом

https://www.mediapool.bg/organizatorat-na-sreshtata-s-kim-chen-un-napusna-beliya-dom-news280523.html

Заместник-ръководителят на канцеларията на Белия дом Джо Хегин, който бе начело на планирането на срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур миналата седмица, подава оставка, съобщиха световните агенции.  Той ще се оттегли от поста на 6 юли, за да се върне в частния сектор, уточнява Ройтерс.    62-годишният Хегин е ветеран, участвал в президентските администрации на републиканците Роналд Рейгън, Джордж Х. У. Буш, Джордж У. Буш. Той бе сред най-опитните съветници в администрацията на Тръмп и договори със севернокорейските си колеги детайлите по срещата на върха в Сингапур.    Хегин организира също така първото задгранично посещение на Тръмп до Саудитска Арабия, Израел, Белгия и Италия преди година, както и обиколката му из Азия през ноември.    "Джо Хегин бе огромен актив за моята администрация. Той планира и изпълни най-дългото и едно от най-историческите пътувания, предприемано някога от президент, и свърши всичко перфектно", посочва Тръмп в изявление.    "Той ще ни липсва в офиса и още повече на път", допълва държавният глава. 

Откриха труп на мъж в река Малък Искър

http://www.varna24.bg/news/797914.html

Вчера в 09.30ч. в РУ-Роман е получено съобщение от кметския наместник на с. Средни рът, общ. Роман, ...

Изтеглят български яйца от пазара заради птичи грип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922037

Изтеглят български яйца от пазара заради птичи грипБългарски яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево, предаде Би Ти Ви. Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата. Агенцията за безопасност на храните разпространи серийните номера на яйцата,

Емануела на гости в THE MOON тази вечер

http://www.struma.com/hailaif/emanuela-na-gosti-v-the-moon-tazi-vecher_135747/

Певицата Емануела е специален гост в клуб THE MOON Благоевград тази вечер.

Горещата брюнетка се готви да запали страстите в клуб THE MOON и да разгорещи всички посетители. Тя е заредена само с положителни емоции, които ще представи пред своите почитатели в Благоевград.

Партито ще е до сутринта. Вход свободен за дами.

Петя Георгиева

Мъжките пауни предизвикват вибрации в главите на женските от разстояние

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6922034

Мъжките пауни предизвикват вибрации в главите на женските от разстояниеМъжките пауни произвеждат пулсиращ звук, когато разклатят перата на опашката си, и той предизвиква вибрации в гребена на женските, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от университета на Британска Колумбия измериха биомеханичните свойства на перата на главите на женските пауни, които приличат на коронки. Оказа се, че те са свързани с по-малки пера,

Денерис Таргериен каза "сбогом" на "Игра на тронове"

https://petel.bg/Deneris-Targerien-kaza-sbogom-na-Igra-na-tronove__270162

"Майката на драконите" официално си тръгна от сериала "Игра на тронове". Всички знаят, че „Game of Thrones“ е към края си след сезон 8, но тепърва з...

Мълния удари 29-годишната Валентина и я уби намясто

https://petel.bg/Malniya-udari-29-godishnata-Valentina-i-ya-ubi-namyasto__270160

Снимка Булфото Безмилостна мълния се стовари върху 29-годишната Валентина Илиева от петричкото село Кукуряхцево и я уби намясто, пише "М...

Валяк на машина уби работник в завод за вар

https://petel.bg/Valyak-na-mashina-ubi-rabotnik-v-zavod-za-var__270158

Снимка Булфото Валяк на транспортна лента причини смъртта на работник в цех за вар. Починалият 54-годишен мъж е от шуменското село Троица...

Гърция е признала македонския народ и език

https://petel.bg/Gartsiya-e-priznala-makedonskiya-narod-i-ezik__270159

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че сделката с Гърция включва и признаване на „македонския“ народ и език, съобщи „...

Създават нова желязна завеса в Европа

https://petel.bg/Sazdavat-nova-zhelyazna-zavesa-v-Evropa__270157

Снимка Уикипедия Има опити за създаването на нова желязна завеса в Европа. Това заяви руският заместник – министър на вътрешните работ...

Осъдиха мъж, отровил пинчер и котка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922023

Осъдиха мъж, отровил пинчер и коткаМъж бе наказан от Пазарджишкия районен съд, защото е проявил жестокост към гръбначни животни – убил пинчер и котка, собственост на друг стопанин. Четириногите били отровени с „Ланат“ – инсектицид, изключително опасен както за животните, така и за хората. При това деянието е извършено пред очите на 15-годишно момче,

Пейка на автобусна спирка във Варна впечатлява с височината си

http://www.moreto.net/novini.php?n=376311

Пейка на автобусна спирка във Варна стана повод за оживена дискусия във Фейсбук заради нестандартната си височина. Мястото за сядане се намира на спирката срещу Автогарата. Привлича вниманието с това, че дори човек с по-сериозен ръст остава с висящи крака при сядане.

Курц и Меркел ще участват в среща на лидери от ЕС по миграционната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921994

Курц и Меркел ще участват в среща на лидери от ЕС по миграционната политикаАвстрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че вероятно ще се срещне тази седмица с германската си колега Ангела Меркел и други европейски лидери за обсъждане на миграцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Вероятно ще има среща тази седмица между Ангела Меркел, мен и други държавни и правителствени ръководители по въпроса за миграционната

Стинг разлюля Пловдив, тази вечер излиза за втори път на Античния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6922019

Стинг разлюля Пловдив, тази вечер излиза за втори път на Античния театърСтинг и Шаги буквално разлюляха Пловдив с шеметен концерт на Античния театър. Над 4000 пяха със световните звезди и два часа танцуваха. Освен, че изпълниха песни от съвместния им албум 44/876 двамата зашеметиха публиката с най-големите хитове като "Breat You Take", "Englishnam in Mew York", с която откриха концерта, и "Аngel".

Ани Великанова се присъединява към екипа на Investor Media Group

https://www.investor.bg/medii/455/a/ani-velikanova-se-prisyediniava-kym-ekipa-na-investor-media-group-263268/

Tя е новият търговски директор на медийната група с най-разнообразното портфолио на пазара

15-годишни девойки грабят старци в монтанското село Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922016

15-годишни девойки грабят старци в монтанското село РазградПолицията разкри две девойки, били възрастен мъж и задигнали пари от дома му. От областната дирекция на МВР - Монтана припомниха, че на 28 юни 2017. в районното управление в Лом е постъпил сигнал, според който малко преди това, в монтанското с. Разград две неизвестни лица проникнали през незаключена входна врата в стая на къща,

Готов е проектът за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

https://dnes.dir.bg/plovdiv/gotov-e-proektat-za-lokalnite-platna-na-patya-plovdiv-asenovgrad

Според областния управител проектът за изграждането на локалните платна трябва да се реализира заедно с основното трасе

Безчовечност на стереориди

http://terminal3.bg/bezchovechnost-na-stereoridi/

„Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на бедния и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000 и 12000 евро?“

Това беше част от отговора на Валери Симеонов през 2016 г. към български гражданин, живеещ в Ню Йорк, който искаше българите в чужбина да могат да упражнят правото си на глас, но тогава Симеонов държеше добре да се знае каква е цената на отварянето на секция и че „безродни капризничещи псевдосънародници“ са виновни за състоянието на България.

Днес когато Валери Симеонов вече е вицепремиер – отношението му към държавните харчове е доста различно:

„На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”

Думи на вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV. Думи, с които по безпардонен начин не просто казва, че на гражданите и негови работодатели не им е работа да знаят за скандалните харчове на правителството, но и вицепремиерът взима за свой обект майките на деца с увреждания, които за пореден път протестират, че системата не просто не помага, но и пречи на отглежднето на децата им.

Това цинично отношение дори не е първото за деня към майките: „Престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците! Засрамете се, засрамете се!“ заяви президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Това дори не е първото цинично подмятане по скандала с министърската Росица Димитрова, която е пътувала за бизнес форум в Ню Йорк с билет на цена 8300 лв.

„Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам“ заяви вчера тя. Само при елементарни усилия за планиране на пътуването – (не говорим за кацане на близко летище и използване на друг транспорт) билет София – Ню Йорк (SOF-JFK) може да е на осем пъти по-ниска цена. 

Тук обаче не става въпрос толкова за изразходвания ресурс, колкото за реакцията – „Сгреших, но не съжалявам“ от заместник министър и „Това не ви е работа“ на вицепремиер допълнени с отвращаващото намесване на майките на деца с увреждания. 

И това далеч не е единствената реакция на Валери Симеонов, която би довела до оставка не само в западна демокрация, каквато претендираме че сме, но дори и в немалко авторитарни режими.

Още в началото на мандата си зам. министър-председателят Симеонов заяви как си е правил „майтапчийски снимки“ в нацистки концетрационен лагер, в момент, в който патриотични членове на кабинета подаваха оставките си за снимки с нацистки салют.

След това постави ултиматум на медийте да му се извинят и заплаши водещ на сутрешен блок, че ще бъде уволнен, защото му задавала неудобни въпроси. Не беше единствен случай на скандално отношение: „Ооох как ва опраскахми всичките. Гулям мий кеф“ – думи насочени не само към журналиста Полина Паунова, която му зададе въпрос за гласуването в чужбина, но и към всички, които искат българите в чужбина да не бъдат ограничавани в правото да гласуват – право, осигурено от Конституцията на Република България, в която същият се е клел.

Останалото време от своята „служба на народа“ Валери Симеонов прекарва в обиколки на дискотеките в Слъчев бряг, за да „спира шума“, октрит расизъм и сравнение на телената ограда по границата ни с Турция с Великата китайска стена.

През октомври 2017 г. Симеонов бе признат за виновен за „насаждане на омраза над ромите, наричайки ги „нагли самонадеяни и озверели човекоподобни“ и окачествява ромските жени като „помиярки“.

Интересното е, че по-самонадеяност и озверялост в публичните изказвания едва ли някой стига на нивото на Валери Симеонов. Остава въпросът какво значи „човекоподобен“ – дали случайно не е свързан с това на държавна заплата да осъждаш майките на деца с увреждания и да подхърляш антисемитски и расистки реплики, докато същевременно разрушаваш българския бизнес, защото имаш на някого в Слънчев бряг зъб.

P.S. Оставка!

УНИЦЕФ: Севернокорейските деца са по-здрави от преди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6922013

УНИЦЕФ: Севернокорейските деца са по-здрави от предиСевернокорейските деца вече не страдат толкова от забавяне на растежа, колкото преди няколко години, съобщи УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес. Въпреки това едно на всеки пет деца е засегнато от този проблем, причинен от хронично недохранване. Такива са резултатите от изследване на севернокорейското Централно статистическо бюро,

Административното правораздаване у нас било в топ 3 на ЕС по бързина на делата

https://www.actualno.com/society/administrativnoto-pravorazdavane-u-nas-bilo-v-top-3-na-es-po-byrzina-na-delata-news_680636.html

Административното правораздаване в България се нарежда на престижната трета позиция в ЕС по бързина на разглеждане на делата на първа и втора инстанция, като за последната година се изкачва с едно място напред. Това съобщиха от Върховния административен съд (ВАС). Пред страната ни по бързина на административния процес са само Унгария и Естония, а зад нас са страни като Румъния, Швеция, Люксембург, Латвия и Финландия. Това показват последните данни от Информационното табло на ЕС в областта на пр

Изтеглят яйца от търговската мрежа заради птичи грип

http://nakratko.bg/category/58/161223/


Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево.

В Дупница ваксинират по въздух срещу бяс при дивите животни

https://www.24chasa.bg/region/article/6922005

В Дупница ваксинират по въздух срещу бяс при дивите животниБългарската агенция по безопасност на храните започва първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите животни. Десет специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха на територията на община Дупница, съобщиха от общинския пресцентър. Разпръскването ще се извършва през следващите 16 дни,

Парламентът e напът да разтовари софийските съдилища от застрахователни дела

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202943_parlamentut_naput_da_raztovari_sofiiskite_sudilishta/?ref=rss


Без дебати Народното събрание подкрепи на първо четене промени, внесени от БСП, в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), с които потребителските и застрахователните дела ще се гледат по адрес на пострадалия, а не както е сега - по седалище на ответника - застраховател или голяма компания, т.е. София.<br /><br />"За" гласуваха 110 депутати. Предлаганите от левицата изменения засягат исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането, както и Гаранционния фонд и...

Майка на дете с увреждания: Нямаме какво да губим

https://www.vesti.bg/bulgaria/majka-na-dete-s-uvrezhdaniia-niamame-kakvo-da-gubim-6083624

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” заяви, че средствата, за които се говори в законопроекта на омбудсмана, са крайно недостатъчни

Най-големите производители и най-големите износители на петрол

https://www.investor.bg/surovini/365/a/nai-golemite-proizvoditeli-i-nai-golemite-iznositeli-na-petrol-263259/

Обединението на 24-те страни производителки разтърси равновесието в петролния свят през последните 18 месеца

Парламентът одобри държавното предприятие за язовирите

https://www.mediapool.bg/parlamentat-odobri-darzhavnoto-predpriyatie-za-yazovirite-news280522.html

Народното събрание одобри окончателно в сряда промените в Закона за водите, с които се създава държавно предприятие, което ще управлява нежеланите от общините язовири. Местните власти ще имат тримесечен срок след влизането в сила на новите изисквания, за да решат дали да прехвърлят в специално създадено държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" собствеността на своите водоеми и евентуално на кои от тях или ще продължат да ги стопанисват под стриктния контрол за инвестиции в съоръженията. Корекциите, чиято цел е подобряването на поддръжката на водоемите в страната, за да са предотвратяват причинени от скъсани язовирни стени бедствия, също така категоризират изкуствените водоизточници на "големи" – с височина на стената над 15 м, както и и височина между 5 и 15 м., а останалите са "малки". Въвеждат се и три степени на риск -  висока , значителна и ниска. Предстои работна група да изготви критериите, по които ще се решава кой водоем в коя категория на опасност попада. От степента на риска ще зависи с каква честота ще се извършват проверките от страна на агенцията по метрология на водните съоръжения. От общо 5700 язовира у нас повече от 4500 са общинска собственост, а за 2 хиляди съоръжения е установено, че не отговарят въобще на критериите за язовир. Предстои да се види колко от общинските язовири ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на Министерството на икономиката, към което ще бъде създадено новото държавно предприятие за стопанисване на язовирите. Това дружество няма да е търговско и няма да формира и разпределя печалба. Също така в него няма да влизат язовирите, използвани от държавните "Национална електрическа компания" за производство на ток, "Напоителни системи" и дружеството "Земинвест" за напояване на земеделските площи, от държавните и общински ВиК за доставка на вода ,както и отдадените на концесия водоеми. Предприятието обаче ще стопанисва водоеми, за чиято собственост има съдебни спорове до произнасянето на окончателното решение. Дружеството ще се издържа с трансфери от държавния бюджет, приходи от дейността си и други постъпления с нормативен акт, но не се посочва какви ще са те и от къде ще дойдат. Бюджетът на това предприятия ще е част от консолидираната фискална програма, но е и от държавния бюджет. То ще има изпълнителен директор и управителен съвет от осем членове, който ще се председателства от министъра на икономиката или определен от него зам.-министър. В съвета ще влизат още представители на министерствата на енергетиката, на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието, както и на сдружението на общините  Регламентира се и правото на собствениците на язовири да заявят пред председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор желанието си за ликвидиране и/или извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения към тях.

Албанците може да поискат и унгарска територия

http://www.cross.bg/kosovo-zayavi-srubskiyat-1577271.html

/КРОСС/Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от „Плюс Инфо“. Тя поясни, че отношенията между Белград и Прищина са трудни и емоционални. „Сръбският президент Александър Вучич направи смела и отговорна стъпка, когато започна междурегионален диалог. До този момент всеки такъв разговор беше табу. Косово беше Сърбия. Точка. Сега трябва да намерим компромис, Сърбия никога няма да признае независимо Косово. Това не би било компромис. И след като продължаваме да настояваме, че Косово принадлежи на Сърбия, компромисът не би бил възможен“, заяви сръбският премиер. В същото време сръбският президент Александър Вучич заяви, че албанците може да поискат територия и от Унгария. „Размяна на територии с Косово не подлежи на обсъждане, Обсъждали ли са Войводина, Белград-Шумадия...нека попитат Орбан дали ще им даде Кечкемет...какво мога да кажа, разбира се, шегувам се", изтъкна Вучич пред журналисти. Той заяви, че албанците са гладни да окупират Северно Косово. Според него все още текат преговори по въпроса. Решението на спора за статута на Косово е ключово за членството и на двете страни в ЕС. Преговорите текат от няколко месеца.

Георге Иванов: Призовавам Заев веднага да започне процедура за импийчмънт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921995

Георге Иванов: Призовавам Заев веднага да започне процедура за импийчмънтМакедонският президент Георге Иванов призова премиера Зоран Заев веднага да задейства процедура за импийчмънт, като подчерта, че неговата позиция по отношение на договора за името с Гърция е окончателна и остава непроменена, предаде агенция МИА. "Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на конституцията на

Експерт: Спорът за името на Република Македония се решава под натиск

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ekspert-sporyt-za-imeto-na-republika-makedoniia-se-reshava-pod-natisk-2104610

Спорът за името на Република Македония се решава под натиск заради промени в конфигурацията на силите на Балканите, заявиха експерти от Института за икономически и международни отношения. Според тях страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат приети в НАТО, но присъединяването им към ЕС е п

БНБ за сделката за ЧЕЗ: Една банка участва, 4 - с "интерес". Другото е тайна

http://clubz.bg/69427-bnb_za_sdelkata_za_chez_edna_banka_uchastva_4_s_interes_drugoto_e_tajna

Новият управител на БНБ Димитър Радев

Една от регистрираните у нас банки е декларирала пред БНБ, че "в полза на едно от дружествата в ЧЕЗ Груп има издадена банкова гаранция за участие в процедурата по продаждба на  актгивите на групата в Република България. Банковата гаранция е обезпечена с парични спредства по сметка на наредителя". 

Други 4 кредитни институции за заявили пред БНБ, че "са заявявали интерес за потенциално участие в евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България". 

Това се казва в писмо на Българската народна банка (БНБ) до Народното събрание - в отговор на настояването на депутатите - веднъж скрепено с решение на пленарната зала и веднъж - с писмо от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, да получат информация за източниците на финансиране на ирмата "Инерком", която иска да купи активите на ЧЕЗ Груп в у нас.

Документът, с който Клуб Z разполага, е подписан от управителя на БНБ Димитър Радев. В него се твърди, че след като на 17 май Народното събрание е поискало с решение по доклада на временната комисията за проверка на сделката за ЧЕЗ трезорът да предостави информацията "по надлежния ред", на 25 май банката е отправила запитвания. Те са изпратени до общо 21 кредитни институции, регистрирани в България, както и до управителите на клонове на чуждестванни банки. Запигванията са в четири пункта - наличие на участие във финансиране с финансов инструмент на сделката ммежду ЧЕЗ Груп и "Инерком" на Гинка Върбакова, наличие на заявен интерес, но без ангажимент за участие, поет ангажимент за рефинансиране на съществуващи задължения на продавача или поет ангажимент, без от това да са възниквали задължения, произтичащи от финансови инструменти. 

В БНБ отговори са получени от всички 21 кредитни институции и 4 клона на чуждестранни банки, става ясно от писмото на Димитър Радев. 

Това е обаче е всичката яснота по въпроса дали и кой би финансирал сделката между "Инерком" на Гинка Върбакова и "Инерком", предоставена на депутатите от БНБ. Още докато работеше временната анкетна комисия, проверяваща опита за продажба, от националния трезор отказваха информация по темата. Въпреки решението на Народното събрание, което дойде в последствие, в писмото изрично пише, че "надлежният ред", по който парламенътт настоява за повече данни, "не отменя законово установените императивни изисквания за разкриване на информация, защитена като банкова или професионална тайна". 

В резюме - от БНБ се позовават на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не позволявали да огласят повече от изложеното по-горе. Дори пред Народното събрание, както става ясно от писмото. 

По закон народните представители имат достъп до класифицирана информация, парламентът има и секретно деловодство. Именно в него в началото на скандала "ЧЕЗ" и Гинка Върбакова, премиерът Бойко Борисов внесе информация, предоставена му от кабинета на на чешкия му колега Андрей Бабиш през февруари, в която се говореше за банки. 

В чешката медия "Лидове новини" пък през февруари излезе статия, според която от "Инерком" са обявили пред ръководството на ЧЕЗ Груп откъде могат да дойдат средствата за покупка на българските дружества - 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според  документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки - "Уникредит Булбанк" (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро)., пише в публикацията.

"Представители на "Инерком" в материалите за ЧЕЗ са споменари и Българската банка за развитие, която се очаква да се погрижи за рефинансиране на вече съществуващ заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставен на ЧЕЗ", ставаше ядно от чешката медия още. 

В последствие от ББР обявиха, че не са поемали никакви ангажименти за нищо, а са отговорили с необвързващо писмо, че по принцип и евентуално банката ми могла да има интерес към сделката, но при определени условия. 

От "Уникредит Булбанк" още тогава отказаха коментар, позовавайки се на банкова тайна. Самата Гинка Върбакова пък отричаше в медийти изяви да е имало финансиране от ПИБ.

Междувременно КЗК все още не се е произнесла по запитването за сделка между "Инерком" и ЧЕЗ Бъглария. Няма и започнато производство по тази концентрация.

 

Мъж стреля със сигнална ракета срещу очна клиника в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921998

Мъж стреля със сигнална ракета срещу очна клиника в Бургас34-годишен мъж е изстрелял сигнална ракета по очна клиника в Бургас, предаде БНТ. Инцидентът е станал в събота през нощта, мъжът е арестуван. По фасадата на сградата са нанесени щети. Очаквайте

43-годишната Ева Лонгория стана майка за пръв път (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/43-godishnata-eva-longorija-stana-majka-za-pryv-pyt-snimka-news_680633.html

Ева Лонгория е по-щастлива от всякога. 43-годишната актриса роди първото си дете. Звездата от "Отчаяни съпруги" е дарила съпруга си Хосе "Пепе" Бастон с момче. Малкият се е появил на бял свят вчера, 19 юни, в болницата "Сидърс-Синай" в Лос Анджелис. Тежи 3 кг и носи името Сантяго Енрике Бастон. "Толкова сме благодарни за тази красива благословия!", споделиха Ева и Хосе пред сп. "Ола" САЩ. На първия кадър след раждането щастливата мама нежно е

Ева Лонгория роди момче

https://offnews.bg//zvezdi/eva-longoria-rodi-momche-682953.html

Ева Лонгория има момченце, съобщи списание HELLO.

Звездата от „Отчаяни съпруги“ е родила във вторник в Медицински център „Сидърс Синай“ в Лос Анджелис. Със съпруга ѝ Хосе Бастон са кръстили сина си Сантяго Енрике Бастон.

„Толкова сме благодарни за тази красива благословия“, заявиха родителите.

Докато това е първото дете на 43-годишната Лонгория, съпругът ѝ Хосе вече е баща на три дъщери.

„Ние вече имаме деца. Имам три доведени дъщери и затова да си родител няма да е нещо ново за мен“, разказа актрисата.

През цялата си бременност Лонгория информираше за всичко феновете си в социалните медии и дори сподели, че последните дни непрестанно е правела разходки, за да накара сина си да „излезе по-бързо“.

„Слава Богу, че резултатът след това преживяване е един нов човек. Последните седмици бяха доста напрегнати и некомфортни за мен“, заяви актрисата.

Съпругът на Лонгория е президент на Televisa, най-голямата медийна компания в Южна Америка. Двама са заедно от 2013 година, сгодиха се в Дубай през 2015 година, а през 2016 година се ожениха в Мексико и отбелязаха специалния повод с пищна церемония.

Русия 2018, ден 7: Фаворитите Испания и Португалия очакват първи победи

http://www.moreto.net/novini.php?n=376298

Безспорните фаворити във втора група - Испания и Португалия, излизат днес съответно срещу Иран и Мароко в търсене на първи победи на световното първенство по футбол в Русия. Двата отбора направиха зрелищно 3:3 в първия мач помежду си на Мондиал 2018 и затова няма да пестят сили, а ще се постараят да направят следващата крачка към осминафиналите.

Готов е проектът за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921988

Готов е проектът за локалните платна на пътя Пловдив - АсеновградПроектът за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград е готов и днес бе представен на трите общини, през чиито територии минава трасето - Куклен, "Родопи" и Асеновград. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пловдив, откъдето стриктно следят за изпълнението на обекта. Проектът трябва да бъде разгледан,

САЩ напускат и Съвета за човешките права към ООН

https://offnews.bg//sviat/sasht-napuskat-i-saveta-za-choveshkite-prava-kam-oon-682944.html

САЩ напускат Съвета за човешките права към ООН, определяйки го като "клоака на политическо пристрастие".

"Лицемерният и служещ само на себе си орган се подиграва с човешките права", заяви американският посланик в ООН Ники Хейли.

Решението на САЩ да напусне беше съобщено на пресконференция, в която участие взе и държавният секретар Майк Помпео. Той определи Съвета като "слаб защитник на човешките права".

Напускането на САЩ може да се отрази неблагоприятно върху услията да се наблюдава и осъжда нарушаването на човешките права по света, посочват активисти. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "силно предпочита" САЩ да останат част от Съвета за човешките права. 

Според ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини решението на САЩ да излязат от Съвета носи риск да подкопае международната роля на Вашингтон.

Днешното решение подкопава ролята на САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена, заяви тя.

За върховния комисар на ООН за правата на човека принц Зейд Раад Ал Хусейн излизането на САЩ от Съвета е "разочароваща, ако не изненадваща, новина."

Британският министърът на външните работи Борис Джонсън определи напускането на Вашингтон като "достойно за съжаление". Той обаче посочи, че Великобритания иска реформи на Съвета за човешките права.

Миналата година американският посланик в ООН Ники Хейли обвини Съвета, че действа предубедено против Израел. Тя заяви, че е "трудно да приеме" защо има резолюция срещу Израел, съюзник на САЩ, а няма такава срещу Венецуела и Иран.

Днес министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху побърза да подкрепи решението на Вашингтон. Той благодари в Twitter на посланик Хейли за позицията срещу "лицемерието и лъжите" на Съвета за човешките права.

През 2006 г. САЩ отказаха да участват в съвета с мотива, че в него се допускат държави, които имат противоречива история в спазването на човешките права. 3 години по-късно обаче президентът Барак Обама реши да присъедини Вашингтон. 

През 2013 г. Съветът беше подложен на критика от активисти за човешките права за това, че е допуснал за членове Китай, Русия, Саудитска Арабия, Алжир и Виетнам.

Заев заговори за импийчмънт на президента. Иванов: Нека задейства процедурата!

https://dnes.dir.bg/svyat/zaev-zagovori-za-impiychmant-na-prezidenta-ivanov-da-deystva

Недоволните от смяната на името на Македония заявиха, че няма да спрат протестите, въпреки сълзотворния газ на полицията

Започва ремонт на пътя Чирпан - Симеоновград

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921975

Започва ремонт на пътя Чирпан - СимеоновградЗапочва рехабилитация на 50 км от пътя Чирпан - Симеоновград, , алтернативен маршрут на АМ "Марица" и на път I-8 Поповица - Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Финансирането се осигурява по Оперативна програма "Региони в растеж". Подписани са договорите за основния ремонт на 35 км от направлението, включени в лот 19 (15,

Радан Кънев: Парите от ЕС да не минават през корумпираната ни държава

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-parite-minavat-prez-korumpiranata-darjava.html

”В България европейското финансиране трябва да е пряко от ЕК без да минава през корумпирани посредници”, коментира Радан Кънев на пресконференция, която продължава, на ”Демократична България”, на която бе представено становището на обединението за новия бюджет на ЕС.

Израел приветства излизането на САЩ от Съвета за човешките права към ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921984

Израел приветства излизането на САЩ от Съвета за човешките права към ООНИзраел приветства днес решението на САЩ да излязат от Съвета за човешките права (СЧП) към ООН, обвинен от Вашингтон в предубеденост към еврейската държава, предаде Франс прес. САЩ обявиха вчера, че напускат базираната в Женева организация, която обвиняват в "лицемерие" и в антиизраелски пристрастия, предаде БТА.

БСП внесе вота на недоверие към правителството на тема "Сигурност", ДПС ще го подкрепи

http://nakratko.bg/category/59/161222/


"БСП за България" внесе 80 подписа в деловодството на Народното събрание за вот на недоверие към правителството, заради несправяне със сигурността.

След над 100 години в Dow: aкциите на General Electric напускат индекса

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sled-nad-100-godini-v-dow-akciite-na-general-electric-napuskat-indeksa-263264/

През последните години книжата на G.E. се сринаха с 55 на сто, докато целият индекс отчете ръст от 15 на сто

Елена Йончева: Внесохме вота на недоверие, правителство на Борисов е вредно

http://www.cross.bg/iioncheva-nedoverie-vota-1577270.html

/КРОСС/ „Правителството на Бойко Борисов е вредно за всеки българин, опасно е и трябва да си ходи”, каза депутатът от БСП Елена Йончева при внасянето на вота на недоверие в деловодството на парламента. Левицата внася втори вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”, този път на тема „Сигурност”. „Очевидно е за всеки български гражданин, че това правителство не се справя със своето основно задължение. Поради тази причина то трябва да си ходи”, категорична е Йончева. Тя поясни, че мотивите са изключително подробни и обхващат провала на работата на Министерския съвет и МВР, осигуряване на националната сигурност и провал в работата на МС при осигуряване на необходимите условия за работа на българските военни. „Очевидно е, че доверието на българските граждани в работата на МВР е спаднало драстично. Българският гражданин вече не вярва на МВР и не съобщава за извършени престъпления”, каза Йончева. От ДПС обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, внесен от БСП. „Ние предложихме тази тема на БСП за януарския вот. Тогава имахме три кръга преговори по темата. Те не се съгласиха. Имахме своите аргументи и времето показа, че сме били прави това да е тема”, каза Йордан Цонев.

Елена Йончева: Внесохме вота на недоверие, правителство на Борисов е вредно

http://www.cross.bg/bulgariya-iioncheva-proval-1577270.html

/КРОСС/  БСП за България внесе вота на недоверие към правителството  „Правителството на Бойко Борисов е вредно за всички български граждани, опасно е за България и трябва да си ходи. Мотивите за внесения вот са изключително подробни – пълен провал на работата на МС по темата за сигурността, осигуряването на националната сигурност, както и провал в работата на МС при осигуряване на необходимите условия за работа на българските военнослужещи”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред журналисти в парламента след като депутати от левицата внесоха необходимите подписи за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по сигурността. „Мотивите за вота черпим от българската Конституция, която казва, че Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност в България. Очевидно е, че това правителство не се справя със своето основно задължение”, каза още тя. Според нея доверието на българските граждани в  работата на МВР е спаднало драстично. „Българите вече не вярват на МВР, тъй като от там изтича информация и поради тази причина не съобщават за извършени престъпления. Увеличава се битовата престъпност и неразкритите убийства”, посочи Йончева

Елена Йончева: Внесохме вота на недоверие, правителството на Борисов е вредно

http://www.cross.bg/bulgariya-rabotata-iioncheva-1577270.html

/КРОСС/  БСП за България внесе вота на недоверие към правителството  „Правителството на Бойко Борисов е вредно за всички български граждани, опасно е за България и трябва да си ходи. Мотивите за внесения вот са изключително подробни – пълен провал на работата на МС по темата за сигурността, осигуряването на националната сигурност, както и провал в работата на МС при осигуряване на необходимите условия за работа на българските военнослужещи”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред журналисти в парламента след като депутати от левицата внесоха необходимите подписи за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по сигурността. „Мотивите за вота черпим от българската Конституция, която казва, че Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност в България. Очевидно е, че това правителство не се справя със своето основно задължение”, каза още тя. Според нея доверието на българските граждани в  работата на МВР е спаднало драстично. „Българите вече не вярват на МВР, тъй като от там изтича информация и поради тази причина не съобщават за извършени престъпления. Увеличава се битовата престъпност и неразкритите убийства”, посочи Йончева

БСП внесе вота на недоверие към кабинета по тема "Сигурност"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-vnese-vota-na-nedoverie-kym-kabineta-po-tema-sigurnost-263265/

Правителство не се справя със своето основно задължение - да осигури обществения ред и националната сигурност, посочват вносителите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване