Според учени жителите на големите градове са по-щастливи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921985

Според учени жителите на големите градове 
са по-щастливи
Жителите на градовете със забързан начин на живот като Лондон и Ню Йорк са по-щастливи, съобщи в. "Дейли мейл". Д-р Жанет Бикнел от университета Йорк в Торонто твърди, че забързаният начин на живот в оживени градове като Лондон и Ню Йорк предизвиква чувство на задоволство сред жителите им, тъй като заетите хора усещат,

Кошмар в Пакистан: Охранител застреля в главата младо момиче, отказало му брак

https://petel.bg/Koshmar-v-Pakistan--Ohranitel-zastrelya-v-glavata-mlado-momiche--otkazalo-mu-brak__270156

Пакистанец застреля млада жена в главата от упор, след като тя му отказала да се омъжи за него. За това съобщатва The News. Според електрон...

Голяма трагедия в село Кукуряхцево след удар на мълния

https://petel.bg/Golyama-tragediya-v-selo-Kukuryahtsevo-sled-udar-na-malniya__270155

Безмилостна мълния се стовари върху 29-годишната Валентина Илиева от петричкото село Кукуряхцево и я уби на място, пише "Монитор". Траг...

В ефир Гала направи нещо шокиращо! Извади табелки с надписи, а секунди по-късно... (снимки)

https://petel.bg/V-efir-Gala-napravi-neshho-shokirashho--Izvadi-tabelki-s-nadpisi--a-sekundi-po-kasno-----snimki--__270153

Репортерът на „На кафе” Светла Тонева получи предложение за брак на живо в ефира на предаването днес. По време на жива връзка от брег...

БСП внесе вот на недоверие към правителството

https://frognews.bg/novini/bsp-vnese-vot-nedoverie-kam-pravitelstvoto.html

Вот на недоверие срещу правителството внесе днес Българската социалистическа партия. Мотивът е несправяне в сектор „Сигурност“.

Никарагуа се плъзга по ръба на бръснача след крехко споразумение за примирие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921977

Никарагуа се плъзга по ръба на бръснача
след крехко споразумение за примирие

Когато през 1979 г. Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО) сваля корумпирания никарагуански диктатор Анастасио Сомоса, предвожданата от Даниел Ортега и другарите му лява революция създава големи надежди за бъдещето на живеещото в бедност мнозинство от гражданите на страната. Но четири десетилетия по-късно, казват критиците,

Натоварени варненски подлези тънат в мизерия и тъмнина

http://www.moreto.net/novini.php?n=376309

Някои от най-натоварените варненски подлези от месеци тънат в мизерия и тъмнина. Ситуацията със съоръженията на бул. „Владислав Варненчик“ край Автогарата и до спирка „Патриарх Евтимий“ се е влошила допълнително след последните дъждове, видя репортер на Moreto.

Предвидените мерки за облекчаване на гръцкия дълг от Еврогрупата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921974

Предвидените мерки за облекчаване 
на гръцкия дълг от ЕврогрупатаТази седмица Еврогрупата ще вземе решение за статута на Гърция след края на спасителната програма, както и за мерките за облекчаване на дълга, се казва в нов доклад на международната консултантска фирма Юрейша груп /Eurasia Group/. В него се прогнозира, че рамката след края на програмата ще бъде по-лесната част на заседанието и ще се състои от

Моделка разкри как от ИДИЛ са промили мозъка й

http://www.varna24.bg/news/797902.html

Бляскавата британска моделка Кимбърли Минърс разказа как мозъкът й е бил промит от "Ислямска ...

Ужасно! Влак премаза възрастен мъж!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6/

Влак е блъснал мъж на гарата в Брусарци, вследствие на което той е починал. Сигнал за случилото се е подаден към 14:00 часа вчера на телефон 112.

Мъжът бил блъснат от влака, пътуващ от Видин за София. Полицията е установила, че в 13:48 часа при навлизане в жп гара Брусарци машинистът забелязал мъж, преминаващ от втория към третия перон, подал му сигнал и незабавно задействал спирачите на композицията.

Влакът блъснал в ръката преминаващия 82-годишен софиянец, който от удара паднал на перона. Оказана му е първа помощ, но мъжът починал преди пристигане на линейката, съобщи дарик.

Машинистът и помощникът му са изпробвани за употреба на алкохол, като пробите са отрицателни. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство. Трупът на мъжа е транспортиран в монтанската болница за аутопсия. Работата по случая продължава в районното полицейско управление в Лом. сн.илюстративна

Материалът Ужасно! Влак премаза възрастен мъж! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изсипаха камион с пръст, за да блокират пътя към плаж Корал

https://offnews.bg//obshtestvo/izsipaha-kamion-s-prast-za-da-blokirat-patia-kam-plazh-koral-682959.html

Огромна маса от пръст блокира пътя към плажа Корал, за да не минават коли, а това причини нови спорове между охранителите и летовниците там.

Не е ясно кой е изсипал земната маса на пътя за плажа. От община Царево коментираха, че пътят не е общински, а представителите на фирмата, заградила терените, не знаеха, съобщава bTV.

В момента горичката около "Корал" е заградена с дървени колове от собствениците на парцела, като заради това те бяха обвинени, че пречат на достъпа до плажа.

Според охранителите хората, които плажуват на Корал, премахват коловете на оградата, за да могат да влизат с автомобилите си по-близо до ивицата.

Къмпингарите и плажуващите се оплакват, че подходът към плажа е ограничен от всички страни.

„Допускам, че е възможно самата охрана да си вади коловете, защото коловете са и откраднати, но затова ни набеждават нас, хората, които посещаваме плажа”, каза Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал”.

Още в началото на юни имаше проверка от министерството на туризма, като специалистите не откриха тогава нарушения.

Улица в София се е превърнала в сметище

http://www.cross.bg/smetishte-otpadutzi-stroitelni-1577269.html

/КРОСС/ Улица в София се е превърнала в сметище - изсипват се тонове строителни отпадъци. Проверка на bTV показа, че на незаконното сметище има не само строителни отпадъци, но и стари мебели, както и части от автомобили. То се намира в парк „Барите" близо до кв. „Овча купел". От район „Овча купел" твърдят, че непрекъснато почистват сметището, но не могат да смогнат. Планират изграждането на ограда, която да спре изсипването на отпадъци в района.    

България плаща на македонисти, убиец и за "ювелирната" акция "Медузите". Пак

http://clubz.bg/69426-bylgariq_plashta_na_makedonisti_ubiec_i_za_yuvelirnata_akciq_meduzite_pak

Близо 160 000 лева ще плати България по нови 6 дела, по които държавата е била осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург от началото на годината, става ясно от решение на правителството. Точната сума е 158 370 лв. обезщетения в изпълнение на шестте решения на ЕСПЧ.

Едно от тях е делото „Кирил Иванов срещу България“ и се отнася до забрана на провеждане на митинг от нерегистрираната организация „Македонски инициативен комитет“, припомня правният сайт news.lex.bg. Кметът на Благоевград и тамошният районен съд са забранили събитието, но според съда в Страсбург мотивите им не са били достатъчни, за да оправдаят намесата в правото на сдружаване на жалбоподателя. На Кирил Иванов е било присъдено обезщетение от 6000 евро за неимуществени вреди.

Други две дела са „ОМО Илинден и други срещу България“ и „Йордан Иванов и други срещу България“. По тях съдът е приел, че е нарушено правото на свободно сдружаване. ЕСПЧ е присъдил обезщетения за неимуществени вреди от по 12 000 евро и разноски за 3220 евро.

Над 18 000 евро ще плати държавата на адвокат Георги Чорбов, който заведе дело в Страсбург, след като 12 години не може да си получи договорен хонорар от Министерството на земеделието, храните и горите. Адвокатът имал договор с министерството, за да го представлява по дело в арбитражния съд в Париж, за което му дължали хонорар от 58 100 лв. Половината от парите са платени при сключването на договора, а останалите били дължими след края на арбитражното дело. Чорбов обаче така и не си получил остатъка от парите и затова си извадил изпълнителен лист, като отправил и нотариална покана до ведомството. Вместо да платят, от МЗХГ искаха дисциплинарно производство срещу адвоката и заведоха дори дело срещу него.

България отново ще плаща и за полицейската операция „Медузите“ във Варна от времето, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов.

При акцията бившият депутат от БСП и председател на Общински съвет-Варна Борислав Гуцанов беше арестуван през 2010 г. и после осъди България. Задържана тогава беше и главната счетоводителка на общинската фирма „Градски транспорт“ Йоанна Димова-Иванова. Делото беше прекратено, без изобщо да влезе в съда и Димова-Иванова също осъди държавата в Страсбург за нарушена неприкосновеност на дома. ЕСПЧ отбелязва в решението, че претърсването на дома ѝ е било извършено без съдебно разрешение и с дадено бланкетно одобрение впоследствие. Присъдено ѝ е обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 1500 евро за разходи и разноски. Това е трето дело заради злополучната операция - другото приключи в полза на бизнесмена Даниел Славов - Дидо Дънката:

"Позовавайки се на решенията си по делата „Гуцанови“ и „Славов и други“, Съдът приема, че и в настоящия случай националното законодателство не е предоставило достатъчно гаранции срещу произвол от страна на властите преди или след претърсването в нарушение на чл. 8 от Конвенцията. ЕСПЧ присъжда обезщетение в размер на 3000 евро за претърпените от тях неимуществени вреди и 1500 евро за разходи и разноски."

3000 евро ще плати правителството и на затворника Димитър Митев за ограничено право на защита. В неговия случай става дума за убийство на 75-годишна жена в дома ѝ на 18 юни 2006 г. Митев е бил задържан и заведен в полицейския участък във Вълчи дол. Там подписал декларация, че иска адвокат и да бъде прегледан от лекар. По-късно през деня двама полицаи от Варна пристигнали във Вълчи дол и провели разузнавателна беседа с него, по време на която той направил самопризнания, че е извършил убийството и описва действията си преди задържането. Впоследствие Митев твърди, че самопризнанията му са изтръгнати с насилие и никога повече не признава, че е извършил убийството, но е осъден за него.

Съдът в Страсбург приема, че проведеният разпит на Митев е в нарушение на НПК и твърденията му, че е направил самопризнания след побой поставят под съмнение точността и надеждността на полицейските показания. ЕСПЧ подчертава, че нарушението само по себе си не означава, че Митев несъмнено е осъден неправилно. Затова са му присъдени само 3000 евро за разходи и разноски по делото.

БСП внесе вота на недоверие срещу правителството, ДПС ще го подкрепи

https://offnews.bg//politika/bsp-vnese-vota-na-nedoverie-sreshtu-pravitelstvoto-dps-shte-go-podkre-682956.html

БСП внесе в деловодстовото на Народното събрание втория вот на недоверие срещу третия кабинет на премиера Бойко Борисов. Този път темата е провала на кабинета в политиката за сигурност.

"Правителството на Бойко Борисов е вредно за всеки български гражданин, опасно е за България и трябва да си ходи", коментира депутатът от БСП Елена Йончева след внасянето.

Вотът на недоверие е внесен само от БСП. Той е подписан 80 народни представители, колкото са и необходими за предлагането на подобна процедура. Социалистите обявиха, че не са търсили предварителна подкрепа от други партии в парламента. Според тях мотивите показват сериозността на проблемите по тази тема и всяка политическа ще реши дали да ги подкрепи.

"Когато и да бъде внесен вот на недоверие по тази тема, ще бъде късно, защото провалът на правителството в тази политика е сериозен и е видим за всеки гражданин", каза още Йончева. Тя обясни, че мотивите са много подробни и включват примери за провала на правителството в политиката на МВР, в гарантирането на националната сигурност, както и в осигуряването на необходимите условия за работа на българските военни.

Според социалистите правителството не може да гарантира сигурността на хората. "Доверието на гражданите в системата на МВР е спаднало драстично, хората не подават сигнали за престъпления", коментираха социалистите.

След внасянето на вота от ДПС обявиха, че ще го подкрепят, защото това е темата, на която те настояваха да бъде и първият вот на недоверие срещу това правителство. "Радвам се, че стигнаха до нашето мнение", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Депутатите от БСП и ДПС обаче са общо 105, а за да мине вота за него трябва да гласуват поне 121 народни представители. 

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сиредов обяви, че няма силен аргумент за внасянето на този вот и единствената цел е БСП да "напомнят за себе си".

Обсъждането в пленарна зала на вота, внесен днес от БСП, трябва да се проведе в рамките на следващите 7 дни, а гласуването му трябва да стане 24 часа след дебатите по темата.

Това е вторият вот на недоверие към кабинета Борисов 3. И първият беше внесен от БСП, но заради провала на правителството в борбата с корупцията. Тогава той беше отхвърлен - 103-ма депутати от БСП и ДПС гласуваха "за", а в подкрепа на кабинета бяха 131 депутати от управляващото мнозинство, както и народни представители от "Воля".

Юнкер вика 8 европейски лидери на среща за миграцията

http://clubz.bg/69425-yunker_vika_8_evropejski_lideri_na_sreshta_za_migraciqta

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква на 24 юни в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, предаде ДПА.

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел в неделя, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа той в туитър.

В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Тя ще се състои 4 дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Ангела Меркел в Германия. Новото правителство в Италия пък засили натиска си върху други държави от ЕС да подпомагат справянето на страната с прииждащите мигранти.

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата. България и Австрия ще участват съответно като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет.

В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромис по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от  в. "Билд".

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъпление

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6921217

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъплениеВсеки четвърти у нас склонен да съдейства, в ЕС - всеки шести България е първа в Европейския съюз по процент на населението - 25, което е готово да докладва видяно престъпление, криминален акт или вандализъм. Това сочат данни от мащабен анализ на Евростат за темата “престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците,

Пореден паметник на културата у нас, тънещ в разруха

https://www.actualno.com/society/poreden-pametnik-na-kulturata-u-nas-tynesht-v-razruha-news_680629.html

Още една сграда – паметник на културата у нас тъне в разруха, а собствениците й нямат намерение да я реставрират. Става въпрос за красивото здание на ул. "Преслав" 24 във Варна, в което преди години се помещаваше "Софийска банка". Информацията е потвърдена от фирмата, която е трябвало да рестраврира паметника на културата. Това изглежда няма да се случи, въпреки разрешението за реконструкция от март месец тази година, пише "Дневник". Според главния архите

Русия обяви търговска война на САЩ

http://econ.bg/Новини/Русия-обяви-търговска-война-на-САЩ_l.a_i.762825_at.1.html

Русия въвежда ограничителни мерки по отношение на вноса от САЩ в отговор на увеличените мита върху стоманата и алуминия, заяви министърът на...

Петър Златинов е новият старши треньор на Пирин Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/petur-zlatinov-e-noviyat-starshi-trenior-na-pirin-blagoevgrad_135746/

37-годишният санданчанин поема орлетата и утре ще ги изведе за първа тренировка

Петър Златинов е новият старши треньор на Пирин. Младият специалист водеше Вихрен Сандански през миналия сезон и това ще му бъде първи професионален клуб и договор. Очаква се двете страни да подпишат до часове, като контрактът ще бъде за две години.

Все още се уточняват подробности по подготовката, като до момента се уговорени следните контролни срещи:

06.07 – ОФК Пирин – Арда Кърджали
11.07 – ОФК Пирин – ЦСКА 1948
14.07 – ОФК...

Продължава

Парламентът в Скопие одобри името "Северна Македония"

http://clubz.bg/69424-parlamentyt_v_skopie_odobri_imeto_severna_makedoniq

С 69 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“, депутатите в парламента в Скопие ратифицираха договора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, съобщи "Фокус". 

На заседанието не присъстваха депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. С 10 гласа „за“ във вторник Комисията по европейски въпроси утвърди проектозакона за ратификация на договора за разрешаване на спора с Гърция за името на страната, припомня агенцията.

След ратификацията, договорът ще бъде изпратен на президента Георги Иванов, който има седемдневен срок да го подпише. Ако държавният глава наложи вето, споразумението ще бъде върнато обратно в парламента. В случай че при повторното гласуване договорът бъде приет с абсолютно мнозинство, Конституцията на Македония задължава държавния глава да го подпише.

Преди седмица Георге Иванов проведе демонстративно само 2-минутна среща с премиера Заев и изрази негативно отношение към споразумението с Гърция. На следващия ден той бе в България, а премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с него.

Заседанието на Събранието в Скопие не бе съпътствано от протести. Ситуацията остана спокойна, а пред сградата на парламента отново се наблюдаваше засилено полицейско присъствие.

Ден по-рано разгорещените дебати в парламента за спораузмението с Гърция преминаха на фона на демонстрации пред сградата на законодателната власт в Скопие. Около стотина граждани на югозападната ни съседка изразиха недоволството си от договора за името. Те призоваха председателя на опозиционната ВМРОДПМНЕ Християн Мицковски да излезе от сградата и да се присъедини към демонстрацията. По-късно към седалището на партията бе организирано шествие. Протестът все пак приключи мирно и без инциденти.

Споразумението за спора за името бе подписано в неделя от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс. Церемонията се състоя на гръцкия бряг на езерото. То предвижда и да бъде проведен референдум през септември.

"Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава", заяви премиерът Зоран Заев.

Toй каза пред телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.

"Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев.

В отговор Георге Иванов призова Заев веднага да започне процедурата по искане за отстраняване на държавния глава.

"Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за промени на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за уточняване на отговорността на президента и гласуването на импичмънт", каза Иванов.

"Въпреки заканите и натиска, аз оставам на позицията си, че става въпрос за вреден договор", добави той. 

Шефът на НИМХ-Варна: Скоро може да няма кой да предупреди за природно бедствие

http://www.varna24.bg/news/797896.html

Част от варненските метеоролози и служители в НИМХ-Варна излизат утре с колегите си на национален ...

Саудитска Арабия ще превърне Катар в островна държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921954

Саудитска Арабия ще превърне Катар в островна държаваИгор Субботин, "Независимая газета" Саудитска Арабия започва изграждането на воден канал по границата с Катар, на когото миналото лято наложи заедно с други арабски държави икономическа и политическа блокада. В близките дни приключва приемането на заявки за осъществяване на този проект, наречен "Салва".

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921958

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителствотоПарламентарната група на ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството, внесен току-що от БСП, за несправяне в сектор сигурност. Това обяви току-що зам.-шефът на ПГ на движението Йордан Цонев. "Ние я предложихме тази тема още през януари. Имаме своите аргументи, но ДПС има разширено тълкувание на националната сигурност,

Гуинет Полтроу се омъжва в края на лятото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6921907

Гуинет Полтроу се омъжва в края на лятотоАктрисата от САЩ Гуинет Полтроу се готви да мине под венчило с годеника си, телевизионния продуцент и сценарист Брад Фалчък, в края на лятото, съобщи Контактмюзик. Сватбата на 45-годишната Полтроу и 47-годишния й избраник ще бъде в луксозното имение на актрисата в Лонг айлънд. "Гуинет и Брад ще минат под венчило в края на лятото,

Издаваните книги се увеличават, вестниците намаляват

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/20/3202936_izdavanite_knigi_se_uvelichavat_vestnicite_namaliavat/?ref=rss


През 2017 г. са издадени 8 640 книги с тираж близо 5 млн. екземпляра. Заглавията на книжния пазар са с 16.5% повече, отколкото през предходната година, а тиражът нараства с 43%, съобщи Националният статистически институт.<br /><br />Най-много са заглавията на художествена литература за възрастни - 3 292 с тираж 1.540 млн. Научната литература е представена на пазара с 1 912 заглавия с тираж 415 хил., популярната литература - с 1 613 заглавия с тираж 928 хил., литературата за деца и...

Бизнес климатът в Китай се влошава според европейските компании

https://www.investor.bg/aziia/336/a/biznes-klimatyt-v-kitai-se-vloshava-spored-evropeiskite-kompanii-263262/

За почти половината от анкетираните (48 процента) е станало "по-сложно" да правят бизнес в азиатската страна

Радост голяма! След 40 години! В петричкото село Марикостиново започна асфалтиране на улица

http://www.struma.com/obshtestvo/radost-golyama-sled-40-godini-v-petrichkoto-selo-marikostinovo-zapochna_135745/

От вчера петричката фирма "Растер-Юг" с управител Антон Муртов, започна полагането на нова асфалтова настилка на ул. "Асен Златаров" в петричкото село Марикостиново.

Сумата, отделена от бюджета на общината по капиталови разходи възлиза на 60 хил. лв. с ДДС. Тъй като сумата е до 60 хил. лв. поръчката е дадена чрез директно възлагане на "Растер-юг".

Тази улица е централна в селото, силно амортизирана е и пътната настилка е почти разрушена. Новата...

Продължава

Телефонните измами са сред мотивите за внесения вота на недоверие на БСП към правителството

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/20/3202938_telefonnite_izmami_sa_sred_motivite_na_vota_na/?ref=rss


БСП внесе днес втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" заради провал в политиката по сигурността. Под искането за свалянето на правителството са се подписали 80 социалисти, като при гласуването се очаква и подкрепата на депутатите от ДПС.<br /><br />Сред мотивите на вота, изброени от говорителя на парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева, са провал при осигуряване на националната сигурност, провал в работата на МВР, неразкриване на...

Кабинетът отпусна 20 милиона за спешната помощ

http://clubz.bg/69423-kabinetyt_otpusna_20_miliona_za_speshnata_pomosht

Снимка БГНЕС

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв. с които се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Средствата се отпускат във връзка с целите, заложени в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ, съобщиха от Министерския съвет. Основната цел е да се подобри структурата на системата чрез интеграция на двете основни части - извънболнична и болнична спешна медицинска помощ.

"Това ще позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент, като успоредно с това е гаранция за своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ", пише в прессъобщението на МС. Този интегриран модел налага и промяна на разходите за персонал. 

Македонският парламент одобри договора с Гърция

//dariknews.bg/novini/sviat/makedonskiiat-parlament-odobri-dogovora-s-gyrciia-2104607

Македонският парламент одобри договора за разрешаване на спора за името с Гърция.

69 депутати гласуваха "за" ратификацията на договора. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласув

ООН отчита най-големия брой конфликти по света за последните 30 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=376282

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години, а този на загиналите хора в конфликти се е увеличил десетократно от 2005 г. насам, предаде Асошиейтед прес.

Баща заплаши гаджето на дъщеря си с пистолет във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921931

Баща заплаши гаджето на дъщеря си с пистолет във ВрацаВчера късно вечерта в РУ-Враца е получено съобщение от 17-годишен жител на гр.Враца, който заявил, че докато гостувал в жилището на приятелката си в гр. Враца, баща й го заплашил с пистолет, съобщиха от ОД МВР - Враца. Полицейският екип посетил посочения адреса, е установил, че бащата на момичето притежава разрешение за съхранение и притежание на

БСП внесе вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 за провал в политиката по сигурността

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-vnese-vota-na-nedoverie-kam-kabineta-borisov-3

Внасяйки вота, левицата критикува МВР, но изтъква слабости и в отбраната на страната: правителството е вредно за гражданите и трябва да си ходи

Голяма любов - запечатана с хиляди целувки! Най-добрият еротичен модел на 2016 г. Виктор Христов от Кюстендил мина под венчилото с любимата си Стефани, чакат бебе

http://www.struma.com/hailaif/golyama-lyubov-zapechatana-s-hilyadi-celuvki-nai-dobriyat-erotichen-model_135744/

Най-добрият еротичен модел на 2016 година, Виктор Христов и любимата му стефани вдигнаха сватба и узакониха голямата си любов. На стилно сватбено тържество, пред близки и приятели двамата влюбени се заклеха във вечна обич и любов и сложиха подписа си под документа, удостоверяващ, че ще се почита и обичат до края на дните им. Прелестната булка Стефани грееше от щастие, а съпругът ѝ не спираше да я целува и да ѝ се радва неуморно. Красавецът от Кюстендил бе облечен като за...

Продължава

Пловдивски превозвач: Нямам забрана да возя товари във Франция

https://www.24chasa.bg/region/article/6921935

Пловдивски превозвач: Нямам забрана да возя товари във ФранцияПетко Ангелов, вторият по големина пловдивски превозвач на товари, обяви за некоректна информацията, че има забрана да вози на територията на Франция. "Анонимна информация, подадена от конкуренти, твърди неверни факти. Нямам никаква забрана да извършвам курсове на територията на Франция. Съставен е акт за нарушение на каботаж - товарене от една

Невинните виновни

https://www.actualno.com/viewpoint/nevinnite-vinovni-news_680627.html

Кой е най-големият проблем на България? Бедността? Престъпността? Малоумните управници? Още по-малоумната опозиция? Всички те са проблеми, но най-големият е липсата на правосъдие. Защото точно правосъдието играе ролята на тоягата в популярната и вече втърснала на мнозина приказка за моркова и тоягата. Само с помощта на тоягата и моркова – и на двете, се създава необходимият стимул за усъвършенстване. Или поне това е концепцията, заложена в парадигмата на върховенството на правото. В Б

Ким Чен Ун иска "още по-тесни приятелски отношения" между Северна Корея и Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921911

Ким Чен Ун иска "още по-тесни приятелски отношения" между Северна Корея и КитайСевернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази вчера желание за развиване на "още по-тесни приятелски отношения на единство и сътрудничество" между Северна Корея и Китай, съобщи Франс прес. При третото си посещение за последните три месеца в Пекин, Ким изказа благодарност на китайския президент Си Дзинпин за подкрепата,

Иванов: Нека Заев започне процедурата по импийчмънт

https://www.actualno.com/balkani/ivanov-neka-zaev-zapochne-procedurata-po-impijchmynt-news_680625.html

Македонският президент Георге Иванов призова премиерът Зоран Заев веднага да започне процедура по искане за отстраняване /импийчмънт, бел.ред./на държавния глава. Изявлението на Иванов е по повод вчерашното интервю на Заев пред телевизия Канал 5, в което министър-председателят заяви, че е възможно да се стигне до отстраняване на президента, ако той откаже да подпише договора за разрешаване на спора за името. "Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за про

4 години затвор за мъж, блудствал с 12-годишно момче в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921916

4 години затвор за мъж, блудствал с 12-годишно момче в Шумен4-годишна ефективна присъда получи Светлин Ангелов, който бе обвинен в блудство с 12-годишно момче в Шумен. Насилникът трябва да плати и 7000 лева обезщетение на момчето за травмата, както и 1500 лева деловодни разходи, предаде "Дарик". Инцидентът стана в края на миналата година във вилната зона край квартал "Боян Българанов" в града.

Полицаи ще преминават от МВР в ДАНС, без да си плащат обучението

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202932_policai_shte_preminavat_ot_mvr_v_dans_bez_da_si/?ref=rss


С обвинения за партизирането на сектор "Сигурност", от една страна, и политизиране на дебатите, от друга, Народното събрание одобри безплатното преместване на полицаи в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната служба за Охрана (НСО). Безплатно ще е и преминаването на агенти от ДАНС и служилите на НСО в МВР. Това се случи с приемането на второ четене на промени в Закона за МВР.<br /><br />И в момента в закона има възможност за преместване на...

Златните гласове на формация "Драгостин Фолк Национал" ще пленят зрителите на "Варненско лято"

http://www.varna24.bg/news/797895.html

Златните гласове на формация "Драгостин Фолк Национал“ ще пленят зрителите на Международния ...

Бъдещето на Меркел зависи от споразумение за мигрантите с България

https://www.actualno.com/analysis/bydeshteto-na-merkel-zavisi-ot-sporazumenie-za-migrantite-s-bylgarija-news_680523.html

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с мигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България. Развръзката в острия конфликт между канцлера Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз, коалиционния партньор на Меркел, е отложена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от предстоящата н

БСП внесе вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921918

БСП внесе вота на недовериеПарламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание вота на недоверие към правителството заради несправяне в сектор сигурност. Подписите под мотивите, които депозира говорителят на соициалистите Елена Йончева, са точно 80, колкото е тяхната

Принц Луи ще бъде кръстен през юли

https://petel.bg/Prints-Lui-shhe-bade-krasten-prez-yuli__270147

Принц Луи, третото дете на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин, ще бъде кръстен от архиепископа на Кентърбъри през юли, предаде Р...

Официално! Правителството зарадва пенсионерите

https://petel.bg/Ofitsialno--Pravitelstvoto-zaradva-pensionerite__270148

Снимка: Булфото Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 120,98 лв. на 125,58 лв. от 1 юли. Това предвижда приетото от Министерския съвет По...

Волен Сидеров предложи да кара нощна смяна с Корнелия Нинова

https://petel.bg/Volen-Siderov-predlozhi-da-kara-noshhna-smyana-s-Korneliya-Ninova__270151

Снимка: novini.bg МВР се нуждае от реформи, както и от основни промени в начина на работа. Няма място за оправдания. Това заяви пред журналис...

Американски генерал-лейтенант обяви кой и как ще спечели Третата световна война

https://petel.bg/Amerikanski-general-leytenant-obyavi-koy-i-kak-shhe-specheli-Tretata-svetovna-voyna__270149

Пенсионираният генерал-лейтенант Дейвид Бърно от американската армия и ученият Хоба Бензалем от Американския университет се опитаха да ...

Аржентински тенисист е наказан за шест години за уреждане на мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3202941_arjentinski_tenisist_e_nakazan_za_shest_godini_za/?ref=rss


Аржентинският тенисист Николас Кикер е наказан за шест години заради уреждане на мачове. Освен това Tennis Integrity Unit (TIU) - звеното, което следи за уговорени срещи и корупция в този спорт, определи глоба от 25 хил. долара.<br /><br />Кикер, чийто връх в кариерата е 78-ото място в световната ранглиста през юни 2017 г., е признат за виновен в опит да уреждане на два мача от "Чалънджър". Двубоите са били в Италия и Колумбия през 2015 г.<br /><br />Другото...

Парламентът прие промени в Закона за МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921910

Парламентът прие промени в Закона за МВРДържавните служители в МВР, чието служебно правоотношение е прекратено по тяхно желание и до три месеца/досега един месец/ са назначени като държавни служители в службите за сигурност или за обществен ред, или в други ведомства и институции, няма да възстановяват парите за издръжка и обучение за периода, в който са били обучавани.

Талибани нападнаха 2 военни поста в Западен Афганистан, убиха 30 войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921908

Талибани нападнаха 2 военни поста в Западен Афганистан, убиха 30 войнициНай-малко 30 войници са били убити при нападение на талибански бунтовници срещу два контролни поста на военните в западната афганистанска провинция Бадгис, съобщи представител на местните власти, цитиран от Асошиейтед прес. Абдул Азиз Бег - ръководител на провинциалния съвет в Бадгис, каза, че талибански бойци първо са нападнали КПП-тата,

Проф. Георги Михайлов: Крайно време е да се тръгне към решаване на проблемите на здравеопазването

http://www.cross.bg/nzok-zdraveopazvaneto-prof-1577266.html

/КРОСС/  „Миналата година, когато обсъждахме оставката на бившия шеф на НЗОК д-р Комитов, той отсъстваше - имаше тези за сериозно негово заболяване. Сега се процедира по същия начин и с проф. Плочев”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.  Той добави, че равносметката в здравеопазването за година и два месеца е: сменени министър  на здравеопазването и двама управители на НЗОК. „Какъв е ефектът от смените и има ли такъв? Управляващите твърдяха, че искат спокойствие в системата. Това спокойствие не дойде”, констатира проф. Михайлов. Той коментира, че проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото и документите, предлагани от управляващите. Народният представител даде за пример наредбата за финансовото управление на болниците, наредбата за сключване на договори между НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта, които предизвикаха бурни дебати и негативно отношение в професионалните съсловия и обществото. По думите му тези документи показват, че НЗОК въобще не е обществен орган, а е пряко подчинена на Министерство на здравеопазването и на Министерство на финансите. „Какво избираме ние в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на Касата и който управляващите да сменят с различни процедури

Ще издирват възможни масови гробове в Сърбия и Косово с детектори от НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921909

Ще издирват възможни масови гробове в Сърбия и Косово с детектори от НАТОЧетири предполагаеми масови гроба в Сърбия и Косово с тела на албанци, убити по време на войната в Косово от 1998-1999 г., ще се проучват със съвременна апаратура, дарена от НАТО, предаде агенция МИА, позовавайки се на косовския в. "Коха диторе". Косовската правителствена комисия за изчезнали лица е получила от алианса специални детектори за

Премиерът на Македония заплаши президента с импийчмънт

http://nakratko.bg/category/25/161221/


Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран днес от в.

Варненка спечели шеста поредна титла във ветроходството

http://www.moreto.net/novini.php?n=376300

Варненката Калина Маринова покори и Поморие като спечели 6-та поредна титла от началото на сезона, научи Moreto.net. Състезателката на Черно море Бриз завърши първа в генералното класиране в клас Лазер 4,7 на регата Циклон. Втори е Димитър Шангов от Порт Бургас, а трети Клемент Саръстов също от Порт Бургас.

НС прекрати мандата на шефа на НЗОК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-prekrati-mandata-na-shefa-na-nzok-6083622

Аргументът за освобождаването му от длъжност е обективната невъзможност да изпълнява своите задължения за срок, по-дълъг от три месеца

Шезлонг и чадър за 2 лева на плажа в Приморско

http://clubz.bg/69422-shezlong_i_chadyr_za_2_leva_na_plaja_v_primorsko

Правителството определи концесионерите на морските плажове "Приморско-централен", община Приморско и "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж", община Варна. Концесионерите са определени след проведени конкурси и ще стопанисват плажовете за срок от 15 години, съобщи пресцентърът на правителството.

За концесионер на плаж "Приморско-централен" е определено "Соф Проект Инженеринг" ЕООД. Фирмата обещава цена на чадър и на шезлонг от по 1 лев в платената зоната на плажа.

Плажът "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж" ще се стопанисва от "Свети свети Константин и Елена Холдинг" АД. Цената за ползване на чадър и шезлонг е от по 10 лв.

Размерът на концесионните плащания за всяка календарна година от срока на концесиите е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове, както и предложените от концесионерите размери на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане.

Прекратява се процедурата по предоставяне на концесия за услуга за морски плаж "Ривиера", община Варна, поради липса на оферта, чието съдържание да отговаря на изискванията, определени с документация за концесията. Малко преди това, поради грешка в документацията, бе прекратена и процедурата за концесия на плажа в курорта Албена.

При изпълнение на законовите изисквания и в срок, Министерството на туризма ще възстанови депозитите и ще върне гаранциите за участие в конкурса на участниците.

Гърци изплетоха най-дългата плитка чесън в света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6921901

Гърци изплетоха най-дългата плитка чесън в света Място в Книгата на рекордите на Гинес завоюваха жители на село Неа Виса край североизточния гръцки град Орестиада, като изплетоха най-дългата плитка чесън в света с дължина 612,7 метра, съобщава телевизионният канал "Скай". Предишният рекорд е бил поставен в Унгария с дължина "едва" 255 метра. Плитката е била направена от жителката на Неа Виса

Кратки новини: Полицията задържа трима мъже при опит да оберат банкомат в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202901_kratki_novini_policiiata_zadurja_trima_muje_pri_opit/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Полицията задържа трима мъже при опит да оберат банкомат в София<br /><br />Те са арестувани тази нощ на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в столицата, съобщава БНР. Задържаните са се опитали да поставят копиращо устройство в банкомата и по този начин да оберат парите от картите на евентуалните...

Повод да се гордеем: Две момчета с награда от началника на полицията, предотвратили престъпление!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%b5%d0%bc-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Две момчета от Кюстендил с грамоти за проявена бдителност и честност при предотвратяване на престъпление

Днес началникът на РУ Кюстендил Росен Райчев покани Николай Тончев, възпитаник на ОУ „Професор Марин Дринов“, той ще бъде в 8-ми клас през идващата учебна година, и Петър Петков, възпитаник на ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ – той ще бъде в 6-ти клас, да им благодари за проявена бдителност и честност за предотвратяване на престъпление.
Неотдавна децата се натъкнали в централната градска част на странни опаковки, занесли ги в полицията, оказало се, че съдържат марихуана…
Днес на двете момчета Росен Райчев връчи грамоти за проявената бдителност и за това, че с поведението си са предотвратили престъпление, пожела им весела ваканция и да имат бъдещето на достойни мъже, като изрази и уважението си към техните родители.

 

 

Материалът Повод да се гордеем: Две момчета с награда от началника на полицията, предотвратили престъпление! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

По ОП „Региони в растеж“ ще се рехабилитират над 50 км от път IIІ-663 Чирпан - Симеоновград

http://www.cross.bg/reka-mostut-rehabilitirat-1577265.html

/КРОСС/  По ОП „Региони в растеж“ ще се рехабилитират над 50 км от третокрасния път IIІ-663 Чирпан – Симеоновград, алтернативен маршрут на АМ „Марица“ и на път I-8 Поповица – Хасково. Подписани са договорите за основния ремонт на 35 км от направлението, включени в лот 19 (15,2 км) и лот 21 (20,2 км) от програмата. До дни предстои утвъждаването и на третия договор за лот 20 (15,3 км) и стартирането на строителните работи на обектите.  Ремонтът на отсечката в лот 19 - участъкът от км 0+000 до км 15+220, ще бъде изпълнен от „Пътища Пловдив“ АД. Стойността на договора е 11 922 748 лв. с ДДС. На ДЗЗД АПП „Пътища“, в което са: „Пътища Пловдив“ АД и „Агромах“ ЕООД, е възложена рехабилитацията на отсечката от км 34+600 до км 54+835, която е в лот 21. Договорът им е за 12 987 206.51 лв. с ДДС. Срокът и на двата договора е 15 месеца. Лот 20 - от км 15+220.00 до км 28+913.25 и от км 31+742.00 до км 33+364.30, ще бъде изпълнен от „АБ“ АД. Стойността на техния договор е 10 805 100,51 лв. с ДДС. Предвидените ремонтни дейности на третокласния път включват полагане на нова асфалтова настилка и възстановяване на отводняването на пътя. В село Целина ще бъде изградена нова колекторна система за дъждовни води. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка

Мъж загина, след като го блъсна влак на гара Брусарци

https://offnews.bg//112/mazh-zagina-sled-kato-go-blasna-vlak-na-gara-brusartci-682957.html

Мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак на гара Брусарци. Случаят е от 19 юни. Около 14.00 часа е подаден сигнал на спешния телефон 112, според който на перон № 3 пред гара Брусарци е бил блъснат мъж. Той бил ударен от пристигащ бърз влак № 7623 от Видин за София.

Композицията е управлявана от 52-годишен машинист, 29-годишния му помощник и началник влак. 

След сигнала е сформирана дежурна оперативна група, като е установено, че в 13.48 ч. при навлизане в жп гарата град Брусарци машинистът забелязва мъж, преминаващ от перон № 2 към перон № 3, подава му звуков сигнал и незабавно задейства спирачите на влаковата композиция. На км. 94+323 блъска в ръката преминаващия 82-годишен мъж от гр. София, който от удара пада на перона.

Оказана му е първа помощ, но мъжът е починал на перона преди пристигане на екип на ЦСМП.

Машинистите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство алкотест, като пробите са отрицателни. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство. Тялото е транспортиран в МБАЛ-Монтана за аутопсия. Работата по случая продължава. 

Калин Терзийски: Какви права има човекът сега?

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-kakvi-prava-ima-chovekat-sega-682954.html

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека. Оле!

Цял живот съм бил борец за правата си. Вие, може би, също. Знам ли ви аз?! Вие сте си вие, аз съм си аз. Никой, никой, мили мои, не знае какво мисли, чувства, преживява или неосъзнато предчувства и смътно усеща някой друг. Само се надяваме, че евентуално, след като ние мислим и чувстваме нещо в дадена ситуация – то и другите хора мислят и чувстват същото в подобна ситуация.

Но старите майсторчета – римляните, са казали Duo quum faciunt idem, non est idem. Или: Когато двама правят едно и също – не е едно и също.

Аз цял живот се боря за правата си. А казах горното, за да ви подсетя, че няма как да знам дали и вие сте го правили, а и вие няма как да знаете дали аз съм го правил. Никой никога не е в чуждата глава.

Виждам се на четири – мъничък, с пламнали хубави бузи, стоя на масата в гарсониерата на дедо Диме (тоя велик стар подуенски самурай!). Кой ме е пуснал да се кача чак пък на масата, питате? Ами никой, егасиму. Аз сам. Борецът за права Мартин Лутер Калин Терзийски. Качил съм се на масата с гуменките направо, стъпил съм здраво между чиниите. И не само това: изпънал съм тънкото си вратле напред и нагоре – като малко тънковрато биче, чак мъничката ми долна челюст е изпъкнала напред като израз на моята непримиримост; стиснал съм юмручетата си до побеляване, изблещил съм очи и съм напрегнал всичките си мускулчета на крехко пиле.

И тихо, но с цялата горчива смелост на света, викам: Мамо, тати... нека и аз дойда в детската градина... да се боря за свободата си!

Защото в тоя момент в кухнята на гарсониерата на дедо Диме семейният съвет (ама че подла думичка, подобна на „Съвета по правата на човека към ООН”) заседава и се готви да вземе решение по въпроса: Дали Калинчето да бъде отписан от детската градина?

Защото той там очевидно ще умре! Не яде, плаче по цял ден, мрази децата, не иска да се социализира, не иска да общува с никого. И нарушената му свобода пищи и той е готов да умре, но да не се разделя с нея.

Натикан в грозния капан на Системата, наречен Детско заведение, Мартин Лутър Калин Терзийски плаче с горчиви сълзи и е готов дори да загине! Но да не даде свещеното си Право на Свобода!

А Свободата е любовта, усамотението, безкрайните празни утрини, правото да тичаш на воля по поляните, още незастроени с мръсни бетонни робовладелчески блокове, ловът на гущери, змийчета, пеперуди, врабци и гълъби, дългите приказки на Дедо Диме, размишленията в тая свещена детинска самовглъбеност, която можеш да постигнеш само в свободата на дивия краен квартал. Или на село. Извън скапващата социална Система на грозните човешки взаимоотношения. В които хората - щат, не щат – винаги се нараняват. Детинската спонтанна нирвана, в която бягаш от Другите.

И аз съм четиригодишен, и вече съм съвършено убеден, че мое Свещено Право е правото на тая сладка и напълно ясна, осезаема и разбираема дори със стомаха Свобода!

Няма да ме мъчите с това робство на Вашите Детски Градини и Детски Заведения и Клопки за Хора и Капани на Системата и Скотобойни! – така крещя аз (макар и още без думи)! Аз - малкият борец за своите права, а щом съм за своите – значи и за правата на всяко дете и на всеки невинен и истински, неомърсен от лъжите човек!

Но сега си давам сметка, че право на мама и татко... и то – установено с разните там харти за правата на човека право – е правото на труд!

Мама и татко имат право на труд... но примерно нямат право да не бъдат убивани. Защото още е 1974 година и в Народна Република България все още има смъртно наказание. Тоест хората имат право на труд, на работна заплата, на отпуск, на болнични, на здравеопазване... правото да носят зрънца в мравуняка... но имат право и на разстрел. Ако някой съответно реши, че са достатъчно виновни (според него), за да ги разстреля.

И си казвам, че и сега в САЩ (и по света, естествено) хората имат право да са бурмички от системата, да работят, да произвеждат блага (за кого ли?), да са послушни и да спазват правилата (създадени от кого ли?), но системата има право и да ги убие, ако тя прецени, че те трябва да бъдат убити. Защото в САЩ (и на много други места, естествено) смъртно наказание все още има.

Чие право съм искал да защитя аз, като малък борец за права?

Примерно...

Можех ли да се боря примерно за правото си да не убивам други хора? Когато бях на осемнайсет? И ме обучиха за четири бързи и брутални месеца да стана бърз и брутален убиец – граничар с автомат Калашников, с който можех (наистина добре обучен!) да вкарам двайсет и пет остри куршумчета с медни обшивки в главата на случаен човечец, бягащ на Запад. От сто метра. За двайсет секунди, на единичен огън. Бам, бам, бам. Имах ли право да откажа да бъда такъв?

Да, тогава в България за права на човека не можеше и да става дума... Но, но, но... Сега може ли?

Сега и в САЩ, и в България, и в Саудитска Арабия (където все още чат-пат заравят някоя прелюбодейка до шията в земята, в пустинния пясък, и я екзекутират с камъни), и в Русия, и в Пакистан, и в Китай, и в Йордания (откъдето е Зейд Раад Ал Хусейн – председателят на Съвета по правата на човека) хора биват прегазени от Системата, някои оцеляват, но не стават вече за живеене, други и не оцеляват... Така че – за какви права на човека можем да говорим?

Кой определя правата на човека и като ги определи, след това как точно тълкува тия определения?

САЩ напускат Съвета, защото той прокарва антиизраелски настроения. Според много от арабите, които познавам, а и всъщност – според цялата антиамерикански настроена общност – именно Израел нарушава грубо правата на човека. Та нима в Ивицата Газа условията за живот не са нещо повече от погазване на правата на човека? А те не са такива, защото на палестинците така им е приятно...

Някои, виждайки, че САЩ напускат Съвета за правата, потриват ръце: САЩ показаха, че не искат да зачитат правата на човека! Нямат намерение да ги зачитат.

Но аз с тъга си давам сметка, че тия, потриващите ръце, не са хора, треперещи и милеещи за правата на човека. А са чисто и просто мразители на САЩ, които изпитват остра носталгия по Съветския съюз. Носталгия по водката, Висоцки и дебелашката комунална разпасаност. По сигурността на робите.

В стария забавен филм "Оркестър без име" имаше една реплика, нещо като: "И Рей Чарлз как е станал звезда? Сляп, при това и негър. В то – в Америка!" Така си е – казвам си, – Америка наистина има голяма традиция в неспазването на човешки права. Като става въпрос за едно от основните човешки права – правото на защита от геноцид (забрана на геноцида), САЩ са осъществили най-последователния геноцид в съвременната история – от 30 милиона индианци са останали най-много три. Като в същото време населението на света се е увеличило десетократно. Ако и това не е геноцид – здраве му кажи. Но за мразещите САЩ ще допълня, че Русия е извършила подобен геноцид над десетки племена от далечния Север и Изток. Примерно алуетите, населяващи едноименните острови. За Германия няма какво да споменавам. Ще напомня само за потушаването на въстанията на местното население на Холандска Източна Индия (Индонезия) от холандците. Ако и това не е геноцид...

Но ние, видиш ли, говорим за настоящето и не ровим в миналото.

И ето: Правото на иракските деца (подобни на мен в моето детство – борещ се за свободата си) да не бъдат убивани с пехотни мини... за него не знам от кого е защитено. Но горе-долу знам от кого е погазено. Сирийските деца, струва ми се, също имат право да не бъдат обгазявани от собственото им правителство (ужасно звучи това – собственото правителство на децата?!). Но също имат право и да не бъдат взривявани с умните ракети въздух-земя. От руснаци, американци, англичани и французи.

Кой защитава правата ни и кой ги определя?

Децата определят ли правата си? Някой дали е питал някога някое дете: Кажи ми, миличко, какво право искаш да имаш ти? Кое твое право искаш ние, силните, да защитаваме?

Всъщност, може и да греша, може и да не съм прочел правилните документи и да не съм достатъчно компетентен по въпросите на правата.

Седя и си мисля: Нещата с правата са толкова жалки... Хора, усетили правото си (правото на силния) да властват, да насилстват, да манипулират, да налагат ценности, да подменят ценности, да измислят ценности, да изличават ценности, да преиначават, да замъгляват, да пропагандират, да промиват мозъци, да размиват смисъла, да лъжат нагло или фино, да управляват съдби и да унищожават животи... та тия хора си играят и грозен, нелеп театър – за пред нямата, жалка, смешна публика от безгласни човекоединици... Пред Нас...

...театър на Човешките Права, театър на Справедливостта, театър на Защита на Националните интереси, театър на Защита на Народите от техните Лидери, театър на Защита на народите от самите тях си...

...театри. Грозни, гротескни комедии. Завършващи обикновено с кръв.

И пари, естествено – пари. Много пари.

Защото тоя сезон (откак има хора на земята) комедиите много вървят. Както и парите.

Парламентът освободи Камен Плочев от поста управител на НЗОК

http://nakratko.bg/category/59/161219/


Парламентът освободи Камен Плочев от поста управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За предсрочното прекратяване на мандата му гласуваха 109 депутати. Против гласуваха от БСП, от ДПС се въздържаха.

18% повече издадени книги и брошури през 2017 г.

https://www.actualno.com/society/18-poveche-izdadeni-knigi-i-broshuri-prez-2017-g-news_680623.html

С уникалния идентификационен код ISBN (Международен стандартен номер на книгата) през 2017 г. са регистрирани 7 948 книги и 1 315 брошури, или 92.0% от всички издания, с което се предоставя възможност за търговско използване в страната и чужбина. В сравнение с предходната година през 2017 г. броят на издадените книги и брошури се увеличава с 1 538 (18.0%), а средният тираж нараства от 528 през 2016 г. на 666 през 2017 г., или с 26.1%, съобщиха от НСИ. По тематични области според призна

Калфин няма да е шеф на ОЛАФ

http://clubz.bg/69421-kalfin_nqma_da_e_shef_na_olaf

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Итала ще заеме поста на 1 август.

Решението на ЕК е свързано с избора на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Итала се състезаваше за поста с Ивайло Калфин.

Итала има правно образование. Той бе член на Европейската сметна палата от 2013 г., а преди това бе евродепутат от 2004 до 2012 година.

Итала е бил министър на вътрешните работи от 2000 до 2003 г., а по-рано и главен прокурор на Финландия, съобщава БТА.

През 2020 г. стартира системата за електронен обмен на информация в българските пристанища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921900

През 2020 г. стартира системата за електронен обмен на информация в българските пристанищаПрез 2020 година се очаква да заработи системата за електронен обмен на информация в българските морски пристанища /Port community sistem - PCS/. Това съобщи днес при представяне на предпроектното проучване за изграждане на системата генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов.

Сагата със стадион "Ботев" приключи! Завършват го

https://www.24chasa.bg/sport/article/6921898

Сагата със стадион "Ботев" приключи! Завършват гоКметът Иван Тотев и шефът на клуба подписаха удължаване на концесията До 13 март 2020 година стадион "Христо Ботев" в центъра на Пловдив ще е напълно завършен. Това увери изпълнителният директор на футболния клуб Иван Йотков. Той и кметът на Пловдив Иван Тотев току-що подписаха анекс, който удължава с 2 г. концесионния договор.

"В последния момент обикновено са останали места само в бизнес класа"

http://clubz.bg/69420-v_posledniq_moment_obiknoveno_sa_ostanali_mesta_samo_v_biznes_klasa

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че не е съгласен с оставката на зам.-министъра на социалната политика Росица Димитрова, която бе приета днес от премиера Бойко Борисов.

"Тук съм за да изразя своето категорично несъгласие като вицепремиер за приeмането на оставката на г-жа Росица Димитрова. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения - че е пътувала с бизнес класа в самолет", заяви Симеонов след заседанието на МС.

И допълни:

"Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкърви".

Симеонов каза още, че е говорил с премиера и го е уведомил за своето несъгласие.

"Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най- тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя", заяви Симеонов.

Според него "на майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува". Той допълни, че зам.-министър Димитрова е пътувала в първа класа, не за да се наслаждава на лукса, а защото така са се стекли обстоятелствата и е нямало други билети. Чисто административни проблеми са довели до закупуването на билетите в последния момент.

"Не можеше да не отиде - на такова ниво трябва да се отиде. Не може България да не бъде представена. В края на краищата това е в синхрон с общата политика на правителството, в интерес на хората с уврежданията", обясни Симеонов.
 

Богаташите стават все по-големи фенове на криптовалутите

http://www.moreto.net/novini.php?n=376274

Само около половината милионери са в съгласие с тези, които управляват богатствата им, а много богатите се интересуват все повече от инвестиции в криптовалута. Това показва ново проучване, цитирано от "Ройтерс". Много богатите, които притежават най-малко 1 млн.

Премиерът на Македония заплаши президента с импийчмънт

https://www.mediapool.bg/premierat-na-makedoniya-zaplashi-prezidenta-s-impiychmant-news280521.html

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от в. "Вечер". Заев каза пред телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.    "Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев,.   Очаква се в сряда македонският парламент да ратифицира договора за името "Северна Македония", но септември той ще мине и през референдум.    Опозиционната ВМРО – ДПМНЕ определи договора с Гърция за национално предателство и поиска оставката на Заев. В центъра на Скопие всеки ден има и протести срещу споразумението, което трябва да приближи Македония до членство в НАТО и Европейския съюз.    Във вторник вечерта демонстрантите поискаха оставка на правителството и скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците“.   Те обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран. 

Maкедонският парламент одобри договора за името с Гърция

https://www.mediapool.bg/makedonskiyat-parlament-odobri-dogovora-za-imeto-s-gartsiya-news280521.html

Македонският парламент одобри в сряда договора с Гърция за новото име, а премиерът Зоран Заев заплаши президента Георге Иванов с импийчмънт, ако откаже да го подпише.  69 депутати гласуваха "За" ратификацията на споразумението и нито един не беше против. Представителите на опозиционната  ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването.    Сега договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис, който има една седмица да се произнесе по него. Ако наложи вето, договорът ще трябва да се прегласува в парламента. В този случай за него ще трябва да гласуват поне 61 народни представители.   През септември споразумението ще мине и през референдум, който е планирано да се проведе през септември.    "Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език", каза премиерът Зоран Заев и съобщи, че Скопие ще получи покана за членство в НАТО на срещата на високо равнище на алианса на 11 и 12 юли в Брюксел.   Малко по-късно председателят на парламента Талат Джафери подписа закона и го изпрати в кабинета на президента Георге Иванов, който има срок от седем дни да го подпише.   Президентът oт своя страна повтори, че няма да подпише договора, защото го смята за вреден.   Очаква се Македония да уведоми за решението да ратифицира договора и Гърция, която на свой ред трябва да заяви пред Съвета на Европейския съюз, че подкрепя започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.   Заев заплаши Иванов с импийчмънт    Малко преди гласуването в парламента Заев предупреди Георге Иванов, че ако не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава.    Toй каза пред телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.    "Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев.   В отговор Георге Иванов призова Заев веднага да започне процедурата по искане за отстраняване на държавния глава.   "Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за промени на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за уточняване на отговорността на президента и гласуването на импичмънт", каза Иванов.   "Въпреки заканите и натиска, аз оставам на позицията си, че става въпрос за вреден договор", добави той.     Заев призова за обединение в интерес на общото бъдеще.   Заев обаче е на мнение, че "има ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия".    "Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението", каза Заев, цитиран от БГНЕС.    Той припомни, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца.   "Вместо горчивината и гнява, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО. Ние постигаме стремежа на нашите предци да бъдат признати от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, чрез който Македония и гражданите й имат шанс", добави той.    Протестите продължават    Опозиционната ВМРО – ДПМНЕ определи договора с Гърция за национално предателство и поиска оставката на Заев. В центъра на Скопие всеки ден има и протести срещу споразумението, което трябва да приближи Македония до членство в НАТО и Европейския съюз.    Във вторник вечерта демонстрантите поискаха оставка на правителството и скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците“.   Те обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран. 

Областният управител на Добрич заведе дело заради решение на Каварна за строителство

https://www.24chasa.bg/region/article/6921889

Областният управител на Добрич заведе дело заради решение на Каварна за строителствоОбластният управител на Добрич Красимир Кирилов заведе дело в Административния съд срещу решение на общинския съвет в Каварна за забрана на строителните работи във ваканционните селища, курортните комплекси и територии в общината от 15 юни до 1 октомври,съобщават от областната администрация. Областният управител първоначално върна решението на

Мъж и жена бяха открити мъртви край Кубрат

https://www.actualno.com/crime/myj-i-jena-bjaha-otkriti-myrtvi-kraj-kubrat-news_680624.html

Тялото на 37-годишна жена със следи от насилие и тялото на обесен 41-годишен мъж са открити от служители на МВР в близост до Кубрат.  Сигналът е подаден от 28-годишен мъж от Кубрат в 14:02 часа на 19 юни за намерен труп на жена в гориста местност, на изхода на Кубрат в посока Разград. На място е изпратена оперативна дежурна група от служители на РУ-Кубрат, които установяват, че тялото е на 37-годишната С.Х. от село Брестовене. При огледа са констатирани видими следи от насилие и разкъ

Симеонов: „На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката“

http://www.transmedia.bg/2018/06/20/%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b8%d0%bc-%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb/

 

„На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV.

Той съобщи още, че не е съгласен с оставката на Росица Димитрова и, че тя е пожертвана от премиера. „Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист”, подчерта Симеонов.По думите му обвиненията към Димитрова са абсурдни.

„Пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа”, посочи вицепремиерът.

Зам.-министърът на социалното министерство Росица Димитрова подаде оставка след скандал с нейна командировка до САЩ със скъп самолетен билет.

Пол Макартни с две нови песни за първи път от 4 години (ВИДЕО)

http://clubz.bg/69419-pol_makartni_s_dve_novi_pesni_za_pyrvi_pyt_ot_4_godini_video

Песните „I Don’t Know“ и „Come On To Me“ отбелязват първата студийна музикална продукция на легендарния певец и композитор Пол Маккартни, откакто записа с Кание Уест и Риана „Four Five Seconds“ през 2015 г. и неговото първо солово парче „Hope for the Future“ – част от саундтрака на играта „Destiny 2“.

Синглите, които излизат днес, 20 юни – първият е бавна балада, а вторият – енергична и оптимистична рок песен – ни предоставят възможност да хвърлим поглед към предстоящия нов албум на Маккартни, който ще бъде издаден от „Capitol Records“ през есента на 2018-та, отбелязва „Гардиън“.

Малко преди рождения си ден на 18 юни, миналата седмица Пол се появи неочаквано в клуба на Ливърпулската филхармония и изнесе концерт-изненада с класики на „Бийтълс“ и „Уингс“, в който направи дебютното публично изпълнение на „Come On To Me“.

Феновете получиха първи намек за новото издание на Макартни, когато 76-годишният артист обнови акаунтите си в социалните медии, заменяйки аватара си с рисунка на железопътна линия и тунел с хаштаговете #PaulMcCartney и #EgyptStation.

Към края на 2017 г. в интервю, публикувано на уебсайта му, Макартни спомена, че готви нова студийна продукция.

Вероятно ще издам нов албум. Ще съдържа песни, които вече обичам, надявам се и публиката да ги обикне – каза той. – Вече полагаме финалните щрихи – ще продължим в началото на следващата година. Бих искал да се получи наистина голям албум.

Маккартни, който е приет в Залата на рокендрол славата и като член на „Бийтълс“, и като солов артист, наскоро се включи в протеста в Ню Йорк за повече контрол над огнестрелните оръжия. Там носеше тениска с надпис „Ние можем да сложим край на въоръженото насилие“ и си припомни смъртта на своя колега от групата Джон Ленън.

Един от най-добрите ми приятели бе застрелян точно тук, затова този протест е много важен за мен“, каза той пред Си Ен Ен.

Маккартни наскоро бе забелязан в Ливърпул, където участва в снимките на сегмента „Carpool Karaoke“ (автомобилно караоке) с водещия на Late Late Show Джеймс Кордън, с когото пя в дует и на изненадващото шоу в клуба на Ливърпулската филхармония. В понеделник бе публикувано и рекламно видео (пълно с фрази от песни на „Бийтълс“) за предстоящото караоке, което ще бъде излъчено тази седмица.

"Площад Славейков"

Бързият влак от Видин за София блъсна 82- годишен столичанин на гара Брусарци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921893

Бързият влак от Видин за София блъсна 82- годишен столичанин на гара БрусарциБързият влак от Видин за София блъсна 82- годишен столичанин на гара Брусарци. Трагиният инцидент станал на 19 юни. Към 14 часа на спешния телефон 112 в РУ Лом е подаден сигнал за блъснат мъж на перон № 3 пред гара Брусарци. Това се случило при преминаването на пристигащият бърз влак № 7623 от гр. Видин за гр. София, с машинист П.П. на 52 г.

"Дунав" продаде футболист на "Спортинг" (Лисабон)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3202931_dunav_prodade_futbolist_na_sporting/?ref=rss


"Дунав" (Русе) продаде свой футболист в "Спортинг". Полузащитникът Карлос Едуардо Жатоба подписа с клуба от Лисабон.<br /><br />Бразилецът беше представен в новия си отбор, като договорът му е до 2023 година.<br /><br />От "Дунав" определиха трансфера за изключително престижен. От клуба обаче не посочват стойността на сделката. Според авторитетния transfermarkt.de българският отбор ще получи 125 хил. евро.<br /><br />"С...

ГЕРБ се освободи от поредния шеф на НЗОК - проф. Плочев

https://frognews.bg/novini/gerb-osvobodi-poredniia-shef-nzok-prof-plochev.html

Парламентът освободи предсрочно на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК.

Жена отглежда десетки котки в дома си във Варна и тормози съседите

http://varnautre.bg/2018/06/20/83705/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b2

Тежка неприятна миризма тормози от години жителите на блок 115 във варненския квартал “Младост”. В основата на проблема, според хората, стои тяхната съседка Веска Иванова, която събира и отглежда десетки котки в апартамента си още от 1994 година, предаде БНТ. Котките на Веска се разхождат свободно по первазите на терасите. Иванова е оставила прозореца на […]

Цветанов: Не може след всяко едно престъпление да се иска оставка

https://petel.bg/TSvetanov--Ne-mozhe-sled-vsyako-edno-prestaplenie-da-se-iska-ostavka-__270146

Снимка Булфото, архив С Обединени патриоти изпълняваме управленската програма. Не виждам никаква перспектива и нужда от дестабилизира...

Приемлив жребий за българските отбори в Лига Европа

https://petel.bg/Priemliv-zhrebiy-za-balgarskite-otbori-v-Liga-Evropa__270145

Българските отбори изтеглиха приемлив жребий за първия квалификационен кръг в Лига Европа. Отборът на ЦСКА-София ще се изправи сре...

Плъхове накъсаха банкноти за 17 000 щатски долара в банкомат в Индия

https://petel.bg/Plahove-nakasaha-banknoti-za-17-000-shhatski-dolara-v-bankomat-v-Indiya__270142

Техници, поправящи развален банкомат в индийския гр. Тинсукия, щата Асам, намериха накъсани в него банкноти на стойност над 1,2 милиона руп...

Зам.-социалният министър с първи думи след оставката

https://petel.bg/Zam--sotsialniyat-ministar-s-parvi-dumi-sled-ostavkata__270144

Кадър: Нова Тв Винаги съм била съпричастна и съм помагала. В обществото остава нещо, за което аз не нося вина. Това коментира зам.-соц...

Драмата продължава! Намериха трети труп в Разградско

https://petel.bg/Dramata-prodalzhava--Nameriha-treti-trup-v-Razgradsko-__270143

След като по-рано се появи потресаваща информация, че трупове на обезобразена жена и обесен в близост до нея мъж са намерени в гориста мес...

Кървава сцена в Кубрат: Мъж се натъкна на трупа на жена, приятелят й - обесен на метри от нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921877

Кървава сцена в Кубрат: Мъж се натъкна на трупа на жена, приятелят й - обесен на метри от нея28-годишен мъж от Кубрат е сигнализирал на тел.112 в 14.02 часа на 19 юни за намерен труп на жена в гориста местност, на изхода на Кубрат в посока Разград, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На място е изпратена оперативна дежурна група от служители на РУ-Кубрат, които установяват, че тялото е на 37-годишната С.Х. от село Брестовене.

Ремонтират през лятото 12 училища във Варна

http://www.varna24.bg/news/797891.html

Строително-ремонтни дейности през лятото ще бъдат извършени в 12 училища във Варна. По информация ...

Цветанов: Обществото очаква пълен управленски мандат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-obshtestvoto-ochakva-pylen-upravlenski-mandat-2104595

Очакването на обществото е за пълен управленски мандат, коментира в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесения днес от БСП вот на недоверие към правителството заради провал в сектора на сигурността. По думите му, политическите кризи винаги водя

Машина уби работник в цех за вар

//dariknews.bg/regioni/shumen/mashina-ubi-rabotnik-v-ceh-za-var-2104524

Валяк на транспортна лента причини смъртта на работник в цех за вар. Починалият 54-годишен мъж е от шуменското село Троица. 

Мъж загина, докато ремон

Радев: Българите в Словакия са прекрасен пример как България е отворена към света страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921879

Радев: Българите в Словакия са прекрасен пример как България е отворена към света странаОтношението към българите в Словакия е на изключително високо ниво. Сънародниците ни тук дават прекрасен пример, че страната ни е съвременна държава, отворена към света. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Братислава. Срещата се състоя в първия ден от официалното посещение на държавния глава в

Тунизиец се готвел да "взриви" биологична бомба в Кьолн

https://dnes.dir.bg/svyat/tuniziets-shtyal-da-vzrivi-biologichna-bomba-v-kyoln

29-годишният северноафриканец е замислял атентат с едно от най-отровните вещества - рицин

Бум от работещи ученици във Варна през лятната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=376301

Все повече стават учениците между 16 и 18 г., които искат да припечелят по време на лятната ваканция. В Инспекцията по труда във Варна до средата на юни има 420 молби за наемане на непълнолетни, което е с 65 повече от миналата година – т.

Григор: Очевидно не съм в оптимално състояние

https://offnews.bg//tenis/grigor-ochevidno-ne-sam-v-optimalno-sastoianie-682951.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не остана никак доволен от изявите си в двубоя срещу Дамир Джумхур (6:3, 6:7, 6:3). Българинът ще се изправи срещу Новак Джокович турнира от сериите АТР 500 в "Куинс".

"Това е сред тези мачове, след които си доволен само от победата. Определено можех да направя някои неща по-добре. Все пак това е само първия ми мач на тревни кортове.

Очевидно не съм в оптимално състояние. Цялостно сервирах добре и ретурите ми се получаваха в точните моменти. Това са добри знаци. Ще опитам да се съсредоточа върху позитивите.

Трябва да печелиш и мачове като този, ако искаш да стигнеш до титлата. Независимо дали се случат в началото, или в края на турнира. Трябва да надиграваш тези тенисисти. Новак игра много добър мач, гледах малко. Тук съм, за да се състезавам и да намеря най-доброто от играта си. Това е всичко", каза Димитров.

Хасковлията ще се изправи срещу Джокович утре не по-рано от 12:00 часа българско време. Гришо има 1 победа от 7 срещи със сърбина и ще опита да подобри баланса си на осминафиналите в "Куинс".

Риба-птицечовка е обитавала австралийски риф

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6921869

Риба-птицечовка е обитавала австралийски рифАвстралийски учени възстановиха фосил на странна риба с дълга муцуна, напомняща за птицечовка, която е плувала по дъното като скат, съобщи ДПА. Фосилът е на 400 милиона години. Наречен е Бриндабеласпис на планината Бриндабела край Канбера. Принадлежи към изчезнала група праисторически риби с броня - плакодерми. Фосилът е намерен през 1980 г.

Първи еднополов брак в британското кралско семейство

http://www.transmedia.bg/2018/06/20/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%b2-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%80/

Предстои още една историческа сватба това лято – първият еднополов брак в британското кралско семейство, съобщи „Индипендънт“. 55-годишният лорд Айвар Маунтбатън, братовчед на кралица Елизабет II, още през 2016 г. обяви, че е хомосексуалист. Сега се очаква той да сключи брак с половинката си Джеймс Койел.

Бившата съпруга на Маунтбатън, от която има три дъщери, ще го отведе до олтара. Самият Маунтбатън твърди, че кралската фамилия е наясно с плановете му и много се вълнува. „За съжаление, те няма да присъстват на сватбата заради натоварените си графици, но обожават Джеймс. Всички го харесват“, сподели още братовчедът на кралицата.

Сватбената церемония ще бъде в графство Девън и на нея ще присъстват само близки и приятели на двойката – около 120 гости. Ще бъдат избегнати някои традиционни ритуали, като първи танц, пускане на бели гълъби и разрязване на сватбенаа торта.

Кралица Елизабет досега не е коментирала връзката на братовчед си с друг мъж, но през 2017 г. тя подкрепи ЛГБТ общността. „Моето правителство ще положи усилия, за да се справи с разликата в заплащането на жените и мъжете и дискриминацията срещу хората въз основа на тяхната раса, религия, пол, увреждане или сексуална ориентация“, заяви кралицата.

 

Жители на 5 подгорски села внесоха подписка в община Петрич в подкрепа на фирма интернет доставчик

http://www.struma.com/obshtestvo/jiteli-na-5-podgorski-sela-vnesoha-podpiska-v-obshtina-petrich_135743/

Вчера в Общинска администрация-Петрич бе внесена подписка от 400 жители на 5 подгорски села, а именно Самуилово, Яворница, Ключ, Габрене и Скрът, който се обявяват в подкрепа на фирма интернет доставчик, която иска да стартира проект за подновяване на оптичната връзка на тези села.

Проектът е с цел повишаване на качеството и скоростта на широколентовата връзка за интернет достъп на жителите на тези 5 села на територията на община Петрич.

Потърсихме за коментар фирмата...

Продължава

Мнозинството в НС прекрати предсрочно мандата на проф. Камен Плочев

http://www.cross.bg/plochev-kasa-zaradi-1577264.html

/КРОСС/ Мнозинството в Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. До тази процедура се стигна след искането му да се оттегли заради здравословни проблеми.  От ГЕРБ дадоха висока оценка за досегашния управител, но Лъчезар Иванов посочи:"Случиха се много важни неща. Беше подписан Рамковият договор, който се случи без присъствието на проф.Камен Плочев. Системата, карайки три месеца на автопилот, не може да продължава така да функционира и проблемите, които се натрупаха в тези три месеца, са големи. Не могат да бъдат взети отговорни решения". Славчо Велков от БСП припомни скандала между Националната здравноосигурителна каса и здравното министерство заради писмо на проф. Плочев до парламентарните групи с искане за актуализация на бюджета:"Започва точно политически кръстоносен поход срещу управителя на НЗОК и вие сега си търсите бушон, говорите за здравословно състояние, което в случая е маловажно, а всъщност става въпрос за една фискална и здравна политика, която има тежък вредоносен резултат за българската национална сигурност". За освобождаването на проф. Камен Плочев от поста управител на Здравната каса гласуваха от ГЕРБ, голяма част от "Обединени патриоти" и "Воля". БСП гласува "против", а ДПС "въздържал се".  Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година

PayPal придобива 18-годишната Hyperwallet за 400 млн. долара

https://www.investor.bg/softuer/458/a/paypal-pridobiva-18-godishnata-hyperwallet-za-400-mln-dolara-263255/

Hyperwallet помага на хората и малките фирми да получават плащания за продукти и услуги, които продават

Първият кръг на мондиала: Колебливи фаворити, рекорден брой дузпи и дъжд от автоголове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3202856_purviiat_krug_na_mondiala_koleblivi_favoriti_rekorden/?ref=rss


С първата африканска победа в турнира - на Сенегал срещу Полша - беше сложен край на първия кръг от груповата фаза на световното първенство по футбол. Първите 16 мача от мондиала в Русия бяха белязани от неочаквани трудности за фаворитите, рекорден брой дузпи, дъжд от автоголове и майсторски изпълнения на преки свободни удари.<br /><br />Първият мач от втория кръг на груповата фаза - победата на Русия срещу Египет, която засили домакините към осминафиналите - затвърди с пълна сила...

Италианският тенор Алесандро Сафина под съпровода на Софийска филхармония с първи концерт в София

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/italianskiiat-tenor-alesandro-safina-pod-saprovoda-sofiiska-filharmoniia-parvi-kontsert-sofiia.html

Световноизвестният италиански тенор Алесандро Сафина ще изнесе първия си концерт в България под съпровода на Софийската филхармония в София, НДК зала 1 на 16 ноември.

Славея Сиракова скандализира с изказване за майките с увреждания

http://www.barometar.net/91160/

Дъщерята нa Илиaнa Paeвa и Hacĸo Cиpaĸoв, Cлaвeя скандализира общественото мнение със следния пост в социалната мрежа фейсбук: „Cлaви Tpифoнoв зa пopeдeн път yтвъpди cвoятa гeниaлнocт, тaлaнт и гoлямo cъpцe! Гoлям cи, зaщoтo пpиeмaш личнo чoвeшĸитe cъдби, c ĸoитo няĸoи xopa нe нaмиpaт нaчин дa ce cпpaвят. Гoлям cи, зaщoтo тaзи твoя чoвeщинa пoмaгa нa […]

Управителят на НЗОК е освободен предсрочно и отново се търси “пилот на самолета“

https://www.mediapool.bg/upravitelyat-na-nzok-e-osvoboden-predsrochno-i-otnovo-se-tarsi-pilot-na-samoleta-news280520.html

Мнозинството на ГЕРБ и “Патриотите“ успя да освободи предсрочно управителя на здравната каса проф. Камен Плочев във вторник, след като предишния опит за отстраняването му в петък претърпя фиаско заради скандал с опозицията и липса на кворум. Плочев, който се задържа по-малко от година на поста, от които близо 4 месеца в болничен, беше освободен със 109 гласа “за“, 72 “против“ и 30 “въздържал се“. Плочев отказа да подаде сам оставка, но според Закона за здравното осигуряване управителят на НЗОК може да бъде освободен предсрочно, ако не може да изпълнява задълженията си за срок повече от три месеца. В свое писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Плочев съобщава, че в последните три месеца е отсъствал поради заболяване и не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения, както и че няма да бъде трудоспособен минимум още един месец. В писмото си той заявява, че тези факти изискват вземане на решение за това дали е в състояние да продължава да изпълнява функциите си и призовава законът да бъде спазен. Плочев се оттегли в болничен през февруари след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание без да спази процедурите. В крайна сметка скандалът беше туширан с оттеглянето на Плочев в болничен, а здравната каса реши, че ще се разплаща с чуждите фондове в рамките на вече одобрения бюджет. “Точката за отстраняването на проф. Камен Плочев е важен факт, който касае не само него, но и здравната ни система“, коментира във вторник при дебата за отстраняването на Плочев депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. По думите му “не може системата да продължава да функционира на автопилот“. “Аз съм работил с него 17 години и го познавам над 20 години. Това е един изключителен специалист. Тъй като днес ние разглеждаме неговото предсрочно освобождаване, бих искал да предпазя всички колеги от политически залитания и пледоарии за защита на проф. Камен Плочев. Като един изключителен специалист и човек, който носи отговорност, той много добре осъзнава своето заболяване“, коментира Иванов и отново цитира писмото на Плочев, в което той настоява “законът да бъде спазен“. “Политическите залитания“ очаквано обаче не се разминаха и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов коментира, че “не просто няма пилот в самолета на НЗОК“, ами “самолетът върви към земята“. “Какво избираме ние в парламента? Управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК. Крайно време е вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване“, заяви Михайлов, чиято група гласува “против“ предсрочното освобождаване на Плочев. От ДПС гласуваха “въздържал се“. Зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер (ДПС) коментира, че в случая не става въпрос за гласуването на личното волеизявление на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца. “Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването“, заяви Джафер. Тя припомни, че досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и се е стигнало дотам, че нито един не е изкарал пълен мандат. “Днес обсъждаме една полуоставка, която е симптом за нашата дейност“, посочи тя и допълни, че всички носят отговорност за това, но най-вече управляващите през последните 9 години – ГЕРБ. Предстои Надзорният съвет да прекрати договора за управление на Плочев. След това ще бъде започната и процедурата по избор на нов управител на касата, която трябва да приключи до месец. Това със сигурност трябва да стане преди депутатите да излязат във ваканция през август. Засега управляващите нямат идеи за бъдещия кандидат, нито профил, на който да отговаря, като намирането на всеки следващ управител става все по-трудна задача предвид текучеството.  

Билкозакотвител съхранявал 30 тона липа при разрешение за ползване на 6

https://www.24chasa.bg/region/article/6921874

Билкозакотвител съхранявал 30 тона липа при разрешение за ползване на 6 
Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе установиха за една седмица сериозни нарушения на билкозаготвители, извършващи дейност в областите Русе и Разград, съобщи говорителят на инспекцията Рени Петрова, цитирана от БТА.  Проверките са извършени по план и във връзка с множество постъпили сигнали, в т.ч.

Млад мъж се натъкна на ужасна гледка! Труп на жена и намерен до нея обесен мъж

http://www.varna24.bg/news/797885.html

28-годишен мъж от Кубрат е сигнализирал на тел.112 в 14.02 часа вчера за намерен труп на жена в ...

Създават държавно предприятие, което да отговаря за язовирите

https://www.actualno.com/politics/syzdavat-dyrjavno-predprijatie-koeto-da-otgovarja-za-jazovirite-news_680619.html

Ще бъде създадено специализирано държавно предприятие за стопанисване на язовири. Това решиха депутатите днес с приемането на второ четене на промени в Закона за водите. Проектозаконът бе гласуван на второ четене още в края на май. Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" няма да представлява търговско дружество и съответно няма да формира печалба, пише в приетите законови промени. Новият орган ще се занимава с комплексното управление на язовирите - както публичн

Започна подаването на заявления за прием в гимназиите

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochna-podavaneto-na-zaiavlenia-za-priem-v-gimnaziite-682950.html

Започна подаването на заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии с прием след VII клас.

От днес до 26 юни включително документите ще се приемат или на хартия - в така наречените училища-гнезда, или онлайн чрез портала на Министерството на образованието и науката https://priem.mon.bg.

Бланката за кандидатстване в софийските училища може да се изтегли от сайта на Регионалното управление на образованието в София или да се вземе от училището-гнездо и да се попълни на място. Същото важи и за кандидатстването в останалите градове - заявленията могат да се изтеглят от сайта на съответното РУО.

Миналата година 33% от седмокласниците предпочетоха електронния вариант.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично.

Родителите/учениците трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне 20, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в съответното Регионално управление на образованието.

Ако ученикът предпочита професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон „прикачване на медицинско (PDF). Оригиналът се представя при записването. За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутонът „Потвърди“. След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е необходимо копие на свидетелството за завършено основно образование, но ако ученикът желае паралелка от професионална гимназия, трябва да предостави оригинал и копие от медицинското свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.

Доларът остава стабилен въпреки търговския спор между САЩ и Китай

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-стабилен-въпреки-търговския-спор-между-САЩ-и-Китай_l.a_i.762822_at.1.html

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути спадна леко до 95.123 пункта, след като достигна 11-месечен връх от 95.296 пункта във...

Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202906_parlamentut_suzdade_durjavno_drujestvo_za_upravlenie/?ref=rss


Създава се държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за водите, съобщи БТА.<br /><br />Новото дружество ще е със статут на държавно предприятие по смисъла на Търговския закон, то няма да е търговско дружество, няма да формира и разпределя печалба.<br /><br />Основният му предмет на дейност ще е комплексното управление на язовири - публична и частна държавна собственост. В това...

Хванаха мъжа, обрал казино в Димитровград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921868

Хванаха мъжа, обрал казино в Димитровград35-годишен хасковлия е задържан за извършване на грабеж в казино, предаде ОДМВР- Хасково. Вчера в 2,40 часа, задържаният с маска на главата влязъл в казино на улица „Цар Борис“ в Димитровград и издърпал чантата на 30-годишна жена-крупие в игралната зала. По данни на потърпевшата в чантата е имало между 400-500 лева.

СПЦ: Вселенският патриарх не трябва да решава еднолично за МПЦ

https://www.actualno.com/balkani/spc-vselenskijat-patriarh-ne-trjabva-da-reshava-ednolichno-za-mpc-news_680618.html

Според сръбския епископ Ириней Бачки би било грешка Вселенският патриарх да вземе едностранно решение за автокефалността на „канонично непризнатите църкви на Македония и Украйна, защото на това ще се противопостави целият православен свят“, предава скопското електронно издание A1 On. „Константинополският патриарх е първи сред равнопоставените, а не първи без равнопоставени. Затова, не дай си Боже, Вселенският патриарх Вартоломей да има намерение да вземе едностранн

Готвачката на Хари и Меган стана №1 в света

http://clubz.bg/69418-gotvachkata_na_hari_i_megan_stana_%E2%84%961_v_sveta

Клеър Смит, шеф-готвачката, която приготви ястията за сватбата на Меган Маркъл и принц Хари, бе избрана за най-добра готвачка в света.

Северноирландката бе посочена единодушно за №1 сред жените в кухнята снощи на гала-вечер на 50-те най-добри ресторанти в света в Билбао, Испания.

"Ние все още имаме голяма липса на жени, стигнали до върха на индустрията", заяви Смит при приемането на наградата. Нейният собствен ресторант не е сред първите 50.

"За мен е странно разделянето на отличието за мъжки и женски готвачи. Надявам се скоро жените да получат нужното признание, за да има баланс на върха на готварския бизнес", допълни тя.

Клеър е работила в ресторант със звезда "Мишлен" в Калифорния, в "Per Se" в Ню Йорк, а през 2007 година оглавява ресторанта на легендарния готвач Гордън Рамзи. Така тя става единствената жена в света, ръководила готварски екип в ресторант с три звезди "Мишлен".

По-късно отваря свой ресторант в Нотинг Хил в Лондон.

На сватбата на Меган и Хари тя приготви храната за вечерята в тесен кръг, на която бяха поканени около 200 гости. Сред тях Джордж Клуни и съпругата му, Серена Уилямс и най-добрите приятели на булката. 

В менюто имаше и "меки сандвичи" със свинско шкембе и ръчно направени шоколодави бонбони за десерт.

За най-добър ресторант в света бе обявен Osteria Francescana в Модена на италианския шеф-готвач Масимо Ботура.

Откъде идват маниерите на масата

http://www.moreto.net/novini.php?n=376269

Още от деца се опитват да ни научат на правилни маниери на масата. По света, обаче, в зависимост от култура и националност, те се различават. Дори различните култури имат различни стандартни начини за поздравяване. Етикетът на масата всъщност показва легитимни начини за изразяване на удоволствието от хранене, съобщават от foodpanda.

Преди да пребие до смърт Ивета, Теньо купил подаръци на нея и детето

http://www.struma.com/sinya-lampa/predi-da-prebie-do-smurt-iveta-tenio-kupil-podaruci-na_135742/

Двамата седнали “на по ракия“ още на обяд

Според представите на Теньо Енчев двамата с починалата след побой Ивета били нормално семейство. През уикенда Енчев преби до смърт 19-годишното момиче, с което има дете на близо три години. Ивета издъхна в болница в неделя от получените травми, а Енчев бе задържан и обвинен за смъртта ѝ. Той е направил пълни самопризнания пред разследващите, а вчера съдът го остави за постоянно в ареста.

27-годишният криминално проявен Теньо и Ивета били заедно от шест години, събрали се,...

Продължава

50% от турските избиратели в Германия са гласували на предсрочните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921864

50% от турските избиратели в Германия са гласували на предсрочните избориПочти половината от турските избиратели в Германия са гласували на предсрочните избори за турски президент и парламент, които на територията на Турция ще се състоят на 24 юни, показват данни на избирателната комисия на страната, цитирани от ДПА. От 1,44 милиона турци в Германия с право на глас са гласували 49,7 процента.

Кървава драма в гората над село Кубрат: Откриха обезобразен труп на млада жена! На метри от нея висяло друго тялото

http://www.struma.com/sinya-lampa/kurvava-drama-v-gorata-nad-selo-kubrat-otkriha-obezobrazen-trup_135741/

 Тялото на 37-годишна жена със следи от насилие и тялото на обесен 41-годишен мъж са открити от служители на МВР в близост до село Кубрат.

Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Сигналът е подаден от 28-годишен мъж от Кубрат в 14.02 часа на 19 юни за намерен труп на жена в гориста местност, на изхода на Кубрат в посока Разград. На място е изпратена оперативна дежурна група от служители на РУ-Кубрат, които установяват, че тялото е на 37-годишната С.Х. от село Брестовене.

При...

Продължава

Германия: Тунизиецът, задържан в Кьолн, подготвял атентат с биологическа бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921856

Германия: Тунизиецът, задържан в Кьолн, подготвял атентат с биологическа бомбаГерманската полиция заяви днес, че е разкрила ново измерение на осуетената биологическа атака, готвена от задържания миналата седмица в Кьолн тунизиец, предаде ДПА. Полицията съобщи, че тунизиецът е осъществявал приготовления за извършването на атентат с биологическа бомба. Подобна атака щеше да е прецедент за Германия,

В Русия водката ще поскъпва

http://clubz.bg/69417-v_rusiq_vodkata_shte_poskypva

Американски активисти изливат руска водка в знак на протест срещу антигей законите в Русия. Снимка БГНЕС

Руското Министерство на финансите може да преразгледа минималните цени на дребно на водката, коняка и шампанското, съобщава руското издание "Известия", като се позовава на Росалкохолрегулиране (РАР).

Регулаторът подготвя предварителен разчет на минималните цени по единна формула за всички спиртни напитки. Най-напред ще бъдат изготвени минималните цени на дребно за вината.

Според експерти цените ще бъдат преразгледани нагоре.

През февруари тази година заместник министър-председателят Александър Хлопонин каза, че правителството не планира да повиши минималната цена на дребно за водката през тази година.

Според Националния съюз за защита на потребителите обемът на продажбите на дребно на водка през 2017 г. е намалял с 16.6% в сравнение с миналата година и възлиза на 67.5 милиона декалитра (1 декалитър=10 литра).

Предишното увеличение на минималната цена на дребно за водка беше през април 2017 г. Тогава правителството реши да увеличи цената от 190 на сегашните 205 рубли (2.77 евро) за бутилка от 0.5 литра. Минималната цена за 0.5 литра коняк сега е 371 рубли (5.02 евро).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване