Преглед на печата - 20 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376287

„24 часа“ информира: Палатката на майките с увреждания пред парламента остава. Националният съвет вчера отхвърли проекта за специален закон, защото няма пари и с тези текстове не се решават проблемите на хората. Изданията съобщават и за реакцията на председателя на синдикат „Подкрепа“ Димитър Манолов, който притесни родителите с репликата: "Приберете тези деца от улицата!" „Стандарт“ поставя заглавие в червено – „Билет за 8хиляди и 300 лева потресе майките на деца с увреждания“.

Голяма трагедия! 17-годишно момче почина след катастрофа с мотор във Врачанско

https://petel.bg/Golyama-tragediya--17-godishno-momche-pochina-sled-katastrofa-s-motor-vav-Vrachansko__270097

Истинска трагедия се е разиграла вчера във Врачанско, научи BulNews.bg. 17-годишно момче е починало след катастрофа с мотор. Инцидентът е станал...

Атлантическият съвет иска от НАТО ракети „Пейтриът“ край Бургас

https://petel.bg/Atlanticheskiyat-savet-iska-ot-NATO-raketi----Peytriat----kray-Burgas__270100

НАТО да разположи в района на Бургас дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, многонационална механизирана бригада или м...

Издирваха изчезнал мъж, но откриха трупа му в река във Врачанско

https://petel.bg/Izdirvaha-izcheznal-mazh--no-otkriha-trupa-mu-v-reka-vav-Vrachansko__270098

Трупът на мъж е бил открит в реката във врачанското село Средни рът, научи BulNews.bg. 77-годишният софиянец Неко Гаврилов се прибрал в наследст...

Марешки: БСП е болна партия! Ние не сме реаниматори

https://petel.bg/Mareshki--BSP-e-bolna-partiya--Nie-ne-sme-reanimatori__270096

"Основни теми като въоръжаването на армията разцепиха БСП отвътре. Това е болна партия, която прави този вот, за да покаже, че е жива и мърд...

Стана ясно кога Спартак представя отбора си за новия сезон

https://petel.bg/Stana-yasno-koga-Spartak-predstavya-otbora-si-za-noviya-sezon__270095

Футболният Спартак ще представи отбора си за новия сезон в Трета лига – Североизточна група на 4 август. Това съобщи за „Петел” Енгибар Е...

Току що Сашо Кадиев втрещи всички жени с това, което каза: Ласките...

https://petel.bg/Toku-shho-Sasho-Kadiev-vtreshhi-vsichki-zheni-s-tova--koeto-kaza--Laskite---__270090

Актьорът Сашо Кадиев втрещи всички жени в България с това, което каза току що в ефира на „Преди обед” по БТВ. Кадиев, който коментираш...

20 юни в историята

http://www.cross.bg/prezident-voiina-svurzvasht-1577231.html

/КРОСС/ 451 г. - Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на Атила. 840 г. - Руан е нападнат от викингите, които достигат по река Сена.1774 г. - Руският генерал Александър Суворов нанася поражение на османската армия при село Козлуджа (днешно Суворово).1819 г. - Американският параход „Савана" пристига в Ливърпул и става първият кораб с парен двигател, който прекосява Атлантическия океан. 1837 г. - Кралица Виктория се възкачва на британския престол.1840 г. - Самюъл Морз получава патент за телеграфа.1863 г. - Американска гражданска война: Западна Вирджиния е приета като 35-ия щат на САЩ.1895 г. - Открит е Килският канал, свързващ Северно море и Балтийско море.1904 г. - В Париж е основана Международната автомобилна федерация.1939 г. - В Германия е осъществен първият в света полет на самолет с реактивен двигател.1948 г. - Премиера на Шоуто на Ед Съливан.1949 г. - Папата отлъчва от църквата комунистическите лидери на Чехословакия.1952 г. - Президентът на САЩ Хари Труман подписва Закон за чуждестранната помощ.1954 г. - Официално е открит Дунав мост, свързващ България и Румъния.1960 г. - Федерация Мали придобива независимост от Франция (впоследствие се разделя на Мали и Сенегал).1963 г. - Студената война: Между държавните глави на САЩ и СССР е установена гореща линия след приключване на Кубинската ракетна криза.1969 г. - Населението на Родезия (дн

Бакшишът в дневния ред на Вашингтон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286521_%D0%91%D0%B0%D0%BA%D1%88%D0%B8%D1%88%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD

 Приключвате ястието си, изчислявате бакшиша - от 10 до 20%, може и повече, ако сте настроен щедро, и плащате сметката.

Културата на плащането на бакшиш е дълбоко вкоренена в САЩ. Тя обаче е поставена на изпитание от организираното във вторник допитване във Вашингтон за минималното почасово заплащане за хората, които печелят от бакшиши, посочва АФП в свой материал, цитиран от БТА.

Законът за внесените поправки за минималното заплащане или „Инициатива 77“ както е известна мярката, която подлежи на гласуване, раздели служителите на ресторантите и собствениците, като предизвика разгорещен дебат в американската столица.

„Спасете бакшишите ни“. Това може да се прочете на плакати, поставени от противници на мярката по витрини и тоалетни на барове и ресторанти из града. Подкрепящите задължителната минимална надница дават отпор, като раздават брошури с посланието „Едно справедливо заплащане“.

Работодателите на служителите, които получават бакшиши, сега не са задължени да плащат стандартната минимална заплата, като някои сервитьори и сервитьорки получават от 3,33 долара на час.

 

Много от служителите, на които се дават бакшиши, са против закона за минималното заплащане, тъй като в момента те печелят повече от бакшиши и според тях намаляването на бакшишите може сериозно да подкопае доходите им.

Работодателите в момента са задължени от закона да покриват разликата между доходите на служителите и пълната минимална надница, която е 12,5 долара на час, ако бакшишите не са достатъчни за това.

Според предложения закон ресторантите ще трябва да плащат на сервитьорите си минимална надница от най-малко 15 долара на час до 2025 година.

Противниците на мярката изтъкват, че тя ще доведе до поскъпване на ястията в менютата и намаляване на бакшишите, което ще навреди както на собствениците на ресторантите, така и на сервитьорите, които инициативата трябва да защити.

Авторите на инициативата „Едно справедливо заплащане“, заявяват, че се борят срещу ограбването на възнагражденията, срещу дискриминационния ефект на бакшишите спрямо служителите, които не работят с клиенти като миячите на чинии, много от които са имигранти, както и срещу посегателствата, свързани с бакшишите.

Да зависиш от бакшишите означава да се примиряваш с неприемливи жестове и коментари, за да не изпуснеш бакшиша от маса с голяма сметка, казва Маджано, който е част от организацията с идеална цел Restaurant Opportunities Centers United, която подкрепя „Инициатива 77“.

Инвеститорът в ресторантьорския сектор Малачи Броуднекс се противопоставя на мярката, като казва, че тя ще доведе до по-високи цени и по-малко клиенти. Ще се наложи да прехвърлим разхода върху клиентите чрез по-високи цени или допълнително плащане на услугата, казва Броуднекс.

Налатия Рибера, 24-годишна барманка в модерен бар и кафене на „14-та улица“, казва, че малките бакшиши вероятно ще доведат до по-лоша услуга.

Мисля, че услугите в САЩ са наистина добри отчасти благодарение на това, че хората разчитат на бакшишите почти 100-процентово, казва Рибера. Докато услугите в чужбина обикновено не са толкова добри, допълва тя, цитирана от БТА.

Броуднекс е съгласен, като сравнява сервитьорите с продавачите на коли, които работя на комисиона.

Продаваме два продукта - имам предвид, че има причина, поради която хората да казват, че барманите са евтини психолози, посочва той пред АФП, сочейки към своя барман, който гледа Световното първенство по футбол с клиенти. Не мисля, че клиентите идват само за яденето, допълва той.

Вон Чан е 36-годишен барман, израснал в Калифорния, един от седемте щата, които одобриха предложения, подобни на „Едно справедливо заплащане“.

Много е вариращо, каза Чан по въпроса за бакшишите. Ще има седмици, когато няма да можеш да достигнеш това, което си очаквал, допълва той.

Всичко може да се случи и изведнъж разчиташ на последната си смяна преди да платиш наема или сметките, но се оказва, че няма да можеш, казва още той.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Столтенберг: Не е сигурно, че НАТО ще оцелее

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286520_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%

 Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че дълбоките разделения между САЩ при управлението на Доналд Тръмп и техните европейски съюзници не е изчезнало и не е сигурно, че трансатлантическите отношения и военният алианс ще оцелеят.

На фона на открито хапливите коментари на Тръмп към германския канцлер Ангела Меркел заради имиграцията и вътрешните й затруднения Столтенберг призова всички членове на НАТО да работят за предотвратяване на катастрофалния разрив в западното единство.

В статия за британския вестник Guardian генералният секретар на НАТО признава, че „политическите буреносни облаци“ поставят под напрежение връзките между съюзниците от НАТО. Но в призив към лидерите преди срещата на върха на алианса през юли бившият норвежки премиер казва, че „там, където трудностите остават, трябва да ограничим негативното въздействие върху сътрудничеството ни в областта на сигурността“.

Столтенберг, който ще се срещне с британския премиер Тереза Мей на Даунинг Стрийт в четвъртък в рамките на подготовката на срещата на върха в Брюксел, пише: „От създаването на алианса преди близо 70 години хората в Европа и Северна Америка се радват на безпрецедентен период на мир и просперитет. Но на политическо ниво връзките между нас са подложени на напрежение.

„Има реални различия между САЩ и другите съюзници по въпроси като търговия, климатични промени и иранското ядрено споразумение. Тези несъгласия са реални и те няма да изчезнат за една нощ. Всъщност, няма гаранция, че трансатлантическите връзки ще процъфтяват винаги. Това обаче не означава, че рухването им е неизбежно. Можем да ги запазим, както и всички взаимни ползи, които произтичат от тях“, отбелязва Столтенберг.
Изказването му идва в момент на изострено напрежение сред лидерите на западните сили.

 

В опит да защити политиката на администрацията си за разделяне на деца от родителите им на границата на страната Тръмп нападна необичайно Меркел и ЕС във вторник, като оприличи Европа на „мигрантски лагер“ и в същото време заяви, че „народът на Германия се обръща срещу лидерите си, тъй като миграцията разтърсва вече крехката коалиция в Берлин“.

 

Меркел влезе в конфликт с вътрешния си министър заради имиграцията. Тя има срок от две седмици да намери европейско решение или рискува управляващата й коалиция да рухне.

Тръмп вече предизвика разрив в отношенията с традиционни съюзници на САЩ, като оттегли ангажиментите на страната си както по Парижкото споразумение за климата, така и по ядреното споразумение с Иран.

Той също така заплашва с трансатлантическа търговска война с ЕС и критикува Германия и други страни, че не дават достатъчно средства за отбрана.

От 29-те страни членки на НАТО само осем, включително САЩ и Великобритания, предоставят повече от 2% от БВП за отбрана, праг, който трябва да бъде достигнат от всички страни до 2024 г. Германия е вложила 37 млрд. евро, или 1,2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана миналата година

Столтенберг похвали САЩ при управлението на Тръмп за подновения ангажимент към НАТО, организация, която американският президент определи преди време като остаряла. Но той отбеляза, че намаляването на разходите за отбрана сред съюзниците от алианса е спряно. Допълнителни 18 млрд. долара са били вложени от съюзници в НАТО, различни от САЩ, само във военно оборудване от 2014 г. насам.

„САЩ и Канада засилват ангажимента си към сигурността в Европа. Всъщност, откакто дойде на власт, администрацията на Тръмп е повишила финансирането на американското присъствие в Европа с 40%. Последният американски боен танк напусна Европа през 2013 г., но сега те се връщат под формата на напълно нова американска бронирана бригада“, пише Столтенберг.

„Това не е еднопосочна улица. Европейските съюзници начело с Великобритания също увеличават разходите си, като влагат милиарди в отбрана и поемат отговорност за евро-атлантическата сигурност рамо до рамо със северноамериканските си съюзници“, допълва той.

Столтенберг, който ще се срещне с британския външен министър Борис Джонсън и с министъра на отбраната Гавин Уилямсън в сряда, преди да разговаря с британския премиер и да произнесе реч в Lancaster House в четвъртък, казва, че САЩ и техните съюзници трябва да прекратят настоящите разделения и да признаят необходимостта от единство в опасен етап от световната история.

„От фундаментален интерес е и винаги е било така да сме единни в отбраната. А сега това е по-вярно от всякога. Защото сме изправени пред най-непредсказуемата обстановка в областта на сигурността от едно поколение насам – международен тероризъм, разпространение на оръжия за масово поразяване, кибер атаки и, разбира се, Русия, която използва сила срещу съседите си, която опитва да се меси във вътрешните ни работи и която изглежда няма никакви угризения да използва невро-паралитични агенти за военни цели по нашите улици“, отбелязва генералният секретар на НАТО.

„Нашите постижения един до друг са безпрецедентни. Така че докато сме заедно, дори ако пътят стане неравен, винаги ще води в правилната посока – мир и сигурност за нашите страни и нашите близо един милиард граждани“, завършва Столтенберг.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-osvobodiha-prof.-kamen-plochev-ot-posta-upravitel-na-nzok-2104520

Парламентът освободи предсрочно управителя на Националната здравно-осигурителна каса проф. Камен Плочев. Това е вторият опит за отстраняването му, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум. Причината -  депутатите от БСП нап

Измамиха 13-годишно момче в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izmamiha-13-godishno-momche-v-haskovo-2104488

Ало измамниците въведоха в заблуждение 13-годишно момче. По обяд, на 19 юни, на домашния телефон позвънил мъж, представил се за полицай и поискал съдействие за залавянето на телефонни измамници.

Меркел и Макрон постигнаха споразумение за подсилването на еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286519_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%

 Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон договориха план за подсилване на еврозоната, опитвайки се да укрепят Европа срещу възможни финансови кризи, както и да засилят позициите й на международната сцена.

„Това е важна стъпка, върху която Европа ще работи още дълго“, заяви Меркел редом до Макрон след дългоочакваната им обща среща край Берлин, цитирана от Bloomberg. „Може да се каже, че направихме малка крачка по пътя“, заяви в същата стилистика френският президент, според когото договорените мерки ще стимулират „стабилността и солидарността“ в зоната на единната валута.

И макар да е необходимо конкретизиране на детайлите, двете най-големи икономики в блока договориха принципната рамка за създаване на общ бюджет на еврозоната и подсилване на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще има по-голяма роля за определянето и наблюдението на спасителни програми.

 

Постигнато близо 13 месеца, след като Макрон пое поста в Елисейския дворец, споразумението е сигнал за общ отговор на европейските предизвикателства от Brexit до мигрантската криза, които предизвикаха сътресения в сърцето на Европа. Френският президент също така подкрепи канцлера в сблъсъка й с нейните баварски коалиционни партньори относно миграционната политика на Берлин, който заплашва целостта на управлението й.

Въпреки единодушието на Париж и Берлин все още е необходимо одобрението и на останалите страни от еврозоната. Макрон заяви, че предложенията ще бъдат представени на другите страни от общността, като целта е подробностите около тях да бъдат изгладени до края на годината. Президентът изрази надежда, че промените ще влязат в сила до 2021 г.

По думите на Меркел средствата за бюджета на еврозоната може да дойдат от „национални фондове, както и – например, от приходи от данъци за финансови трансакции и може би европейски фондове“.  

От своя страна Макрон заяви, че липсата на подробности около размера и източниците на бюджета не представлява спънка. „Докато нямахме нищо преди, сега имаме основата на това, което прави един бюджет“, заяви той.

Меркел посочи, че средствата за отговор при кризи на ЕСМ ще бъдат подсилени, като фондът ще служи като помощен механизъм на европейския банков съюз.

Но въпреки постигнатите споразумения, лидерите отложиха справянето с някои от най-деликатните въпроси, които включват подробностите около размера и начина на употреба на бюджета, както и това как ЕСМ ще помага на Единния преструктуриращ фонд.

Президентът и канцлерът също така се съгласиха да си сътрудничат по въпросите, свързани с миграционната реформа, отбраната и данъчната конвергенция.

По статията работи: Елена Илиева

Мишки закусиха с пари от банкомат

https://www.actualno.com/curious/mishki-zakusiha-s-pari-ot-bankomat-news_680576.html

Мишки унищожиха голяма част от банкнотите в индийски банкомат. Общата сума на щетите е 1,23 милиона рупии (близо 15 650 евро), съобщи India Today. Банкоматът престанал да работи още на 20 май, но едва след няколко седмици - на 11 юни - служителите на банката решили да отворят и проверят машината отвътре. Оказало се, че по-голямата част от парите били унищожени от мишки, които изгризали купюрите на малки късчета, допълва още БГНЕС. В банкомата имало 2,948 милиона рупии (малко над 37 503 евро).

Полицията издирва четири месеца млад мъж, той не подозира

http://www.cross.bg/podozira-adres-litza-1577244.html

/КРОСС/ Млад мъж се оказа сред издирваните лица в страната, без да подозира. Той е общински служител, има постоянен адрес, не е криминално проявен, но въпреки това бил задържан, докато си подавал документите в КАТ.   Иван Димитров е на 27 години и работи като здравен медиатор в община Твърдица. От години живее със семейството си на постоянен адрес в град Шивачево. От четири месеца, без дори да подозира, той е сред издирваните лица в държавата. Разбрал го пред гишето на КАТ – Сливен, където подавал документи за професионален шофьор. На гишето задържали документите му и извикали патрулка, а полицаи го отвели в районното управление. Иван разказва за  шока и притеснението, докато униформените го отвеждали. „Докато пътувах, попитах за какво става въпрос, някакви фишове ли, те ми казаха, че аз съм бил пуснат за общонародно издирване”, разказва мъжът. В патрулката не получил отговор на въпроса за какво точно е издирван. В полицията разбрал, че от 19 февруари е обявен за общодържавно издирване като свидетел по дело. Категоричен е, че никой не го е търсил на постоянния му адрес и не е получавал призовка. Мъжът работи в Шивачево към община Твърдица, кабинетът му е срещу местното полицейско управление, всички полицаи го познават. От полицията в Сливен твърдят, че Иван е издирван като свидетел по досъдебно производство

Собствениците на магазините “Зора” Георги Милушев и Стефан Милушев - баща и син, по традиция празнуват заедно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6921115

Собствениците на магазините “Зора” Георги Милушев и Стефан Милушев - баща и син, по традиция празнуват заедноСобствениците и управляващи съдружници на търговска верига “Зора” Георги Милушев и синът му Стефан Милушев са предвидили работни пътувания почти през целия празничен ден. Двамата по традиция ще отбележат рождените си дни заедно. “Почивен ден за нас няма, единствено в неделя, и то невинаги. Иначе 6-дневната работна седмица дори е недостатъчна” ,

Опасност в парк „Бачиново“! Мъж нападна млада жена…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b1%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4/

Млада жена бе нападната по време на разходка в парк „Бачиново“.Полицейски служители на 02 РУ-Благоевград работят по получен сигнал от 34-годишна жена от гр.Благоевград за това, че около 21:20 часа на 18.06.2018г. в парк „Бачиново“ в гр.Благоевград, непознат за нея мъж, след като я повалил на земята я притиснал с ръце в областта на лицето. За случая е уведомена РП-Благоевград. Образувано е досъдебно производство.

 

Материалът Опасност в парк „Бачиново“! Мъж нападна млада жена… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Заместник-ръководителят на канцеларията на Белия дом подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921588

Заместник-ръководителят на канцеларията на Белия дом подава оставкаЗаместник-ръководителят на канцеларията на Белия дом Джо Хегин, който бе начело на планирането на срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур миналата седмица, подава оставка, съобщиха световните агенции. Той ще се оттегли от поста на 6 юли, за да се върне в частния сектор, уточнява Ройтерс.

Правителството одобрява увеличение на пенсията за старост

https://www.actualno.com/society/pravitelstvoto-odobrjava-uvelichenie-na-pensijata-za-starost-news_680570.html

Проект на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост ще разгледа правителството по време на редовното си заседание днес, 20 юни, предаде БГНЕС. Съгласно проекта ще има увеличение на пенсията, което ще засегне най-вече военните инвалиди. Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-napusnaha-syveta-na-oon-po-pravata-na-choveka-6083603

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли още миналата година обвини Съвета в „хронично антиизраелско пристрастие“

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/zhivo-bulgariya-subirat-1577236.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва " Какво обезщетение може да получим при природно бедствие? Говорят експертите. Спират ли валежите и спират ли прогнозите? Синоптикът Анастасия Стойчева На живо : Има ли заразени яйца с птичи грип в търговската мрежа? Измамници събират пари от името мнима Асоциация за глухи. Как да ги разпознаем? Защо новият закон за горивата не се хареса на търговците? - Емил Димитров от Патриотичния фронт България и границите на Европа - коментар на Харалан Александров и Първан Симеонов; Рецепта за световен шампион от Ути Бъчваров БТВ, "Тази сутрин" Без виновни за смъртта на 15 души в завода Горни Лом. На живо - как близките на загиналите приемат решението на съда? Втори вот на недоверие за правителството на Борисов 3. Какви са мотивите? Гост - Антон Кутев. На живо - Намери ли държавата решение за възстановяване на читалището в Шипка? Какви пенсии ще взимаме, след като падне таванът на парите за старост? Как врачански села събират пари, за да асфалтират сами разбитите си пътища? Нова телевизия, „Здравей България" Тема: Без виновни за взрива в Горни Лом! Ще получат ли възмездие близките на жертвите? Кола връхлетя върху момиче на пешеходна пътека! То оцеля по чудо! Разказът на пострадалата, екслузивно по NOVA. Раздор сред майките в битката за правата на децата с увреждания! Ще има ли решение на проблемите им? 6 хиляди лева за разваляне на черна магия! Измамнички взеха парите на възрастна жена

САЩ си тръгват от Съвета за човешките права към ООН

https://frognews.bg/svqt/sasht-iztegliat-saveta-choveshkite-prava-kam-oon.html

САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон пред световната организация Ники Хейли.

Вероятно късо съединение е предизвикало взрива в лондонското метро снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921584

Вероятно късо съединение е предизвикало взрива в лондонското метро снощиНяма непосредствени признаци взривът в лондонското метро да е свързан с тероризъм, съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс. "Разследването продължава, но в момента не разглеждаме (случая) като свързан с тероризъм", се посочва на страницата на полицията в Туитър. На този етап изглежда, че причината е късо съединение на батерия,

Най-важното от Варна във вчерашния 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376281

Потрошиха прозорци и врати в къщата на Антон Новак в Морската градина на Варна (снимки) Част от вратите в къщата на Антон Новак в Морската градина са разбити, а прозорците потрошени, видя репортер на Moreto.net. Дворът на МБАЛ „Св.

Преп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, епископ Патарски. Св. Калист

http://www.cross.bg/metodiii-naym-kudeto-1577232.html

/КРОСС/ Днес Светата ни църква празнува Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Празникът бил тържествен и радостен, в Иерусалим се стичало голямо множество народ, за да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва. Апостолите заедно със Света Богородица били събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Иисус Христос. Около третия час по еврейско време настанал голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден. Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Св. Дух

Собствениците на някогашната "Софийска банка" във Варна нямат намерение да я реставрират

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3202763_sobstvenicite_na_niakogashnata_sofiiska_banka_vuv/?ref=rss


Собствениците на една от най-красивите сгради паметници на културата във Варна - някогашната "Софийска банка", нямат намерение да я реставрират и са я обявили за продан. Това показа проверка на "Дневник". Информацията беше потвърдена и от архитектурното бюро "Фрибул", изготвило проекта за "реставрация и адаптация" на сградата, която трябва да се превърне в офисцентър. Строителното разрешение за това е издадено още в началото на март т.г.<br /><br...

Преди поредния протест - от НИМХ предупредиха, че от 9 юли може да няма прогноза за времето

https://www.actualno.com/society/predi-porednija-protest-ot-nimh-preduprediha-che-ot-9-uli-moje-da-njama-prognoza-za-vremeto-news_680578.html

За да говорим за времето, трябва да сме осигурени. Говорим за хроничен недостиг на средства години наред. Опитахме да работим, но не става така. Това заяви главен асистент Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според нейните думи "недостигът е в много посоки" и ако не бъде запълнен, "няма да можем да си говорим за времето". Ако няма достатъчно пари, на 9 юли НИМХ спира работа, защото няма да ги има необходимите средства, за да може

Врачки "развалят" черна магия, мамят 90-годишна жена с 6000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921587

Врачки "развалят" черна магия, мамят 90-годишна жена с 6000 лв.Две около 30-годишни жени с дете позвънили на вратата на възрастна жена в Благоевград под предлог, че искат храна и дрешки за детето. Печелейки доверието й, те я убедили, че й е направена черна магия, разказаха историята в "Здравей, България" по Нова тв. Начинът да се развали бил да постави в кърпа всичките си пари и ценности.

САЩ се оттеглят от Съвета по правата на човека към ООН

http://www.cross.bg/prava-choveshkite-suveta-1577240.html

/КРОСС/ ЕС и ООН реагираха със съжаление на решението на САЩ  да напуснат Съвета за човешките права на световната организация. Върховният комисар за правата на човека Зейд Ал Хусейн обяви, че в този момента Вашингтон по-скоро би трябвало да засили своя ангажимент към опазване на основните права. "Това действие подкопава ролята на САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена", заяви европейският първи дипломат Федерика Могерини. А премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Тръмп за "мъжественото решение", насочено срещу лицемерието в Съвета за човешките права към ООН. От дълго време Съветът за човешките права е защитник на тези, които нарушават правата на човека, заяви  американският представител в организацията Ники Хейли. „За жалост нашият апел за реформи не беше чут. Затова, както казахме преди година, ако не видим развитие - Съединените щати официално се оттеглят от  Съвета за човешките права към ООН. Но нека бъде ясно, че това не значи, че се оттегляме от ангажиментите си за защита на тези права. Предприемаме тази стъпка именно заради тях - не можем да бъдем част от подобна лицемерна и самообслужваща се организация, която се подиграва с човешките права“, заяви Ники Хейли

Днес решават дали проф. Камен Плочев да остане начело на НЗОК

https://frognews.bg/novini/dnes-reshavat-dali-prof-kamen-plochev-ostane-nachelo-nzok.html

Депутатите решават днес дали да прекратят мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Започва подаването на заявления за кандидатстване на седмокласници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921582

Започва подаването на заявления за кандидатстване на седмокласнициЗа втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система - https://priem.mon.bg, ще бъде отворена днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Отново днес в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието /РУО/,

"Рокерите на Ердоган" протягат пипала и към Швейцария

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3202383_rokerite_na_erdogan_protiagat_pipala_i_kum_shveicariia/?ref=rss


"Османци Германия" - тази групировка, за която се твърди, че действа по поръчение на турските тайни служби, от години създава проблеми в Германия. А сега очевидно протяга пипала и към съседна Швейцария, пише "Дойче веле".<br />Турско-националистическата групировка "Османци Германия" ("Osmanen Germania") вече протяга пипала и към Швейцария, съобщава швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), като посвещава на темата две обширни...

Колко дълго ще остане Турция в Северна Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3202509_kolko_dulgo_shte_ostane_turciia_v_severna_siriia/?ref=rss


Между турския град Чобанбей и Ал Баб от другата страна на границата със Сирия има нови пътища. В Ал Баб по улиците има знамена и на двете държави, надписите на сградите са и на турски, има билборд, който почита паметта на турските войници, загинали в битка срещу "Ислямска държава". С турски средства се изгражда голяма болница, а скоро със средства на компании от първата държава ще се появи и първата индустриална зона в града; текат преброяване и създаване на регистър за земите,...

Суринам - рядка екзотика отвъд Атлантика (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/komentar/surinam-riadka-ekzotika-otvyd-atlantika-snimki-2104490

Малцина знаят нещо за нея - бившата холандска колония Суринам е не само най-малката страна в Южна Америка, но и туристическа цел, която напълно си заслужава да бъде видяна.

Заклещена между Гвиана, Бразилия, Френска Гвиана и Атлантика се намира най-малката държава в Ю

Във Варна представят книга със завладяващите истории на черноморските ни фарове

http://varnautre.bg/2018/06/20/83676/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4

ДП „Пристанищна инфраструктура“ събира на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове. В емблематичния Дом на моряка в гр. Варна днес, 20 юни, от 17,30 ч. ще бъде представена книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 г.)“„Lighthouses and other means of navigation support along the Bulgarian […]

Иран отказа да участва в следващата среща на ОПЕК

https://www.actualno.com/asia/iran-otkaza-da-uchastva-v-sledvashtata-sreshta-na-opek-news_680569.html

Иран няма да участва в срещата на Организацията на страните производителки на петрол и други производители, наричана ОПЕК+, съобщи иранският министър на петрола. Иран се противопоставя и на американското влияние върху сделката ОПЕК+, уточни той, предаде БГНЕС. Според Иран три страни членки на ОПЕК се готвят да наложат вето на предложението да се увеличи общия обем на добива на петрол. Решението за увеличаване се подкрепя от Саудитска Арабия и Русия. Освен Иран предложението ще бъде блокирано от

Ако бащата на Меган Маркъл гледа „На кафе”, вече знае каква зла участ го очаква

https://petel.bg/Ako-bashhata-na-Megan-Markal-gleda----Na-kafe-----veche-znae-kakva-zla-uchast-go-ochakva__270093

Любимият мъж на Гала – Стефан, подписа смъртната присъда на бащата на Меган Маркъл току що в ефира на „На кафе” по Нова Тв. Това стана ...

Стефан на Гала разтърси България с новината, която обяви в ефира

https://petel.bg/Stefan-na-Gala-raztarsi-Balgariya-s-novinata--koyato-obyavi-v-efira-__270092

Стефан на Гала разтърси България с резултати от проучване, според което 25% от всички българи биха съобщили в полицията, ако видят нереднос...

Внимание! Изтеглят от пазара всички яйца с номера 2BG08001 и 3BG08001 в опаковка с номер 0819001

https://petel.bg/Vnimanie--Izteglyat-ot-pazara-vsichki-yaytsa-s-nomera-2BG08001-i-3BG08001-v-opakovka-s-nomer-0819001__270073

Изтеглят от търговската мрежа около 1,1 милиона яйца от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево заради установен птичи грип. Яйцата, пре...

След акцията: Трима с белезници край банкомата

https://petel.bg/Sled-aktsiyata--Trima-s-beleznitsi-kray-bankomata__270091

Снимка: архив, Булфото Трима души са задържани при опита за неправомерно теглене на пари от банкомат на столичния булевард "Евлоги и Хрис...

Ексклузивни кадри по Нова тв! Шофьор и пешеходец се биха на бургаско кръстовище

https://petel.bg/Ekskluzivni-kadri-po-Nova-tv--SHofor-i-peshehodets-se-biha-na-burgasko-krastovishhe__270085

Шофьор и пешеходец се биха на кръстовище в Бургас. Удари двамата мъже започнали да си разменят след ситуация на пътя, съобщи Нова Тв. ...

Току що Сашо Кадиев втрещи всички жени с това, което каза: Ласките... (снимка)

https://petel.bg/Toku-shho-Sasho-Kadiev-vtreshhi-vsichki-zheni-s-tova--koeto-kaza--Laskite-----snimka-__270090

Актьорът Сашо Кадиев втрещи всички жени в България с това, което каза току що в ефира на „Преди обед” по БТВ. Кадиев, който коментираш...

Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лв., е подала оставка

https://petel.bg/Zam--ministarkata--patuvala-do-Nyu-York-za-8300-lv---e-podala-ostavka__270089

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел, става ясно от ...

Хакери задигнаха над 30 млн. долара от южнокорейска борса за криптовалути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921573

Хакери задигнаха над 30 млн. долара от южнокорейска борса за криптовалутиХакери са нападнали борсата за търговия с криптовалути Битъм (Bithumb), от която са откраднати виртуални валути на стойност 35 млрд. вона (31,51 млн. долара), предаде Ройтерс. Битъм, чиято централа е в Сеул, посочва на сайта си, че е спряла цялата търговия, след като установила, че "криптовалути на стойност около 35 млрд.

Почитаме св. Наум Охридски, Бисер и Бистра черпят за имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-sv-naum-ohridski-biser-i-bistra-cherpiat-za-imen-den-682905.html

Преп. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Паметта му се почита на 20 юни и на 23 декември. Имен ден празнуват и Бисер, Бисера и Бистра.

Наум е древногръцко име, което означава "утешител".

Преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Защо Тръмп греши за "нарасналата престъпност" в Германия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3202370_zashto_trump_greshi_za_narasnalata_prestupnost_v/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп внушава, че престъпността в Германия нараства заради миграцията, предизвиквайки силна отрицателна реакция срещу ръководството на страната. Той обаче греши за нивото на престъпността, което е най-ниското от четвърт век.<br /><br />Тръмп написа вчера в Туитър: "Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща и без това нестабилната коалиция в Берлин. Престъпността в Германия нарасна. В цяла Европа направиха голяма грешка,...

Над 280 000 лв. са необходими, за да не спре работата на филиала на НИМХ във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/20/83671/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-280-000-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b1

Около 1,190 млн. лева са необходими за петте звена на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в цялата страна. Една пета от парите или около 280 000 лева трябват на филиала във Варна и цяла Източна България, за да продължи да съществува, обясни за Радио „Фокус“ – Варна директорът на регионалното звено Иван Иванов. […]

Пътна обстановка в страната - 20 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376280

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Най-пияни шофират в Бургас, най-дрогирани - в София

http://clubz.bg/69395-naj_piqni_shofirat_v_burgas_naj_drogirani_v_sofiq

Полицейската операция за установяване на нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотици, организирана от европейската организация на службите на пътна полиция (TISPOL) се проведе от 4 до 10 юни на територията на страната ни, съобщават от МВР.

В хода й са проверени общо 19 366 водачи на моторни превозни средства. Установени са 387 нарушения, от които 296 за шофиране след употреба на алкохол, а 91 – за  управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и техните аналози.

Според данните най-много нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, са установени на територията на ОДМВР-Бургас (23) и СДВР (20). Най-малко са те на територията на Монтана и Сливен. Статистиката сочи, че отново София и Бургас са с най-много засечени случаи на управление на МПС след употреба на наркотични вещества: СДВР – 15, ОДМВР Бургас – 9/. Такива нарушения не са констатирани изобщо във Враца, Кърджали и Силистра. В рамките на операция са установени и 8 издирвани лица.

За сравнение, при предишната операция, проведена от 11.12. до 17.12.2017 г., са проверени общо 19 070 водачи и са засечени 297 нарушения - 246 са на водачите, шофирали след употреба на алкохол и 51 - управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози.

Футболни страсти: Участниците в Лига Европа – ЦСКА, Левски и Славия чакат жребия!

http://regiona.bg/%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%b5/

Българските участници в Лига Европа – Левски, Славия и ЦСКА – ще научат как точно и най-вече срещу кого ще започнат кампанията си през сезон 2018/2019. Жребият в Нион стартира в 14 часа българско време, като родните тимове се надяват да изтеглят възможно най-непретенциозните съперници в този първи квалификационен кръг.

Първите срещи ще се изиграят на 12-и юли, докато реваншите са седмица по-късно – 19 юли. Точно както и при Лудогорец вчера, благодарение на предварителните разбивки българските участници са наясно с възможните си съперници, пише гонг бг.

ЦСКА е сред поставените в своя поток, като би могъл да играе срещу някого измежду Милсами (Молдова), Рудар Плевля (Черна гора), Рига (Латвия), Хонвед (Унгария) и малтийския Балзан. От тези имена най-солиден съперник изглежда тимът от Будапеща, но пък през 2015-а тъкмо Милсам спря рано-рано един от походите на Лудогорец в Шампионската лига.

Левски от своя страна ще се изправи срещу един от следните шест тима: Чихура Сашкере (Грузия), Вадуц (Лихтенщайн), Нарва Транс (Естония), Гандзасар (Армения), а също и победителите от двойките Кефн Друидс (Уелс)-Тракай (Литва) и Сант Жулия (Андора)-Гзира Юнайтед (Малта).
Сред потенциалните съперници за носителя на Купата на България – Славия попадат Гленавон (Северна Ирландия), победителят от Биркиркара (Малта)-Клаксвик (Фарьорски острови), победителят от Еуропа (Гибралтар)-Прищина (Косово), Илвс Тампере (Финландия) и Стярнан (Исландия).

Материалът Футболни страсти: Участниците в Лига Европа – ЦСКА, Левски и Славия чакат жребия! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес ще е предимно слънчево, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921564

Днес ще е предимно слънчево, на места ще превалиАтмосферното налягане ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца. През деня ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса,

БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството

https://www.actualno.com/politics/bsp-shte-vnese-vot-na-nedoverie-sreshtu-pravitelstvoto-news_680538.html

БСП внася днес, 20 юни, в парламента мотивите си по искания вот на недоверие към кабинета. На разширено заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на „БСП за България” във вторник левицата обсъди и конкретизира мотивите си. Още преди седмица социалистите обявиха, че вотът на недоверие срещу кабинета е по темите „Сигурност” и несправянето на МВР с престъпността, припомня БГНЕС. Според Столетницата случващото се през пос

Вътрешният враг: яростните спорове за мигрантите са истинската заплаха за ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/20/3202277_vutreshniiat_vrag_iarostnite_sporove_za_migrantite_sa/?ref=rss


Забравете Брекзит и задаващата се трансатлантическа търговска война. Дипломатическият скандал от миналата седмица между Италия, Малта и Франция кой да поеме отговорността за над 600 спасени в открито море хора показва, че най-голямото предизвикателство пред Европа днес е миграцията.<br /><br />И тук не става дума конкретно за стотиците хиляди, пристигнали през Средиземно море през последните години в търсене на по-добър или по-сигурен живот - много от които предприели опасното...

Мария Стоянова: Който и да смени Меркел, няма да има същата емпатия към Борисов

https://dnes.dir.bg/svyat/mariya-stoyanova-koyto-i-da-smeni-merkel-nyama-da-ima-sashtata-empatiya-kam-borisov

Кихне ли Германия, всички в Европа хващаме грип, коментира пред Дир.бг журналистката, познавач на страната

САЩ обявиха изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921558

САЩ обявиха изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООНСАЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции. "САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си".

Унгарският парламент ще гласува закона "Стоп Сорос", забраняващ да се помага на мигранти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/20/3202394_ungarskiiat_parlament_shte_glasuva_zakona_stop_soros/?ref=rss


Унгарският парламент ще гласува днес законопроекта, известен като "Стоп Сорос", с който се забранява всякаква помощ за мигранти в страната. Текстът бе сред ключовите обещания преди изборите за парламент на 8 април, които отново осигуриха мнозинство на премиера Виктор Орбан и управляващата партия "Фидес".<br /><br />Законопроектът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната...

Кампанията за високопланинско почистване чества 20 годишен юбилей

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/20/3202248_kampaniiata_za_visokoplaninsko_pochistvane_chestva_20/?ref=rss


Вече 20 години сдружението "За земята" организира ежегодно доброволчески акции за високопланински акции по почистването на националните и природните ни паркове. Честването на юбилея на кампанията "Боклукът в раницата" тази година ще започне с благотворителен концерт днес (20 юни) от 19 ч. в "Грайндхаус" в София.<br /><br />Входът от 5 лева ще бъде дарение за тазгодишното почистване, което ще се проведе в Пирин, както първото през 1999 г., обясняват...

Св. Наум Преславско-Охридски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-naum-preslavsko-ohridski-news_680559.html

Преп. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий, в гр. Девол, Македония, наставлявал в Христовата вяра, там се подвизавал и починал в 910 година. Мощите му са източник на изцерения. Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като

Комисията за незаконно имущество ремонтира сградата на бившия Нотариат за 3 млн. лв. и ще се мести в нея

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/20/3201847_komisiiata_za_nezakonno_imushtestvo_remontira_sgradata/?ref=rss


Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще ремонтира сградата-паметник на културата на бившия софийски нотариат на бул. "Патриарх Евтимий" 2 и ще се премести в нея. Ремонтът се планира да струва около 3 млн. лв., средствата вече са планирани и заделени от централния бюджет, а обществената поръчка за ремонта беше пусната вчера.<br /><br />От комисията коментираха пред "Дневник", че не очакват ремонтът да...

Увеличават пенсиите за старост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921560

Увеличават пенсиите за старостУвеличават пенсията за старост. От 1 юли сумата става 125,58 лева на месец. Увеличението е с около 4% и трябва да бъде гласувано на правителственото заседание днес. На практика това ще доведе до скок и на пенсиите за военни инвалиди, както и на част от добавките за възрастни, предава NOVA. Промените засягат всички хора, навършили 70 години,

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=376279

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 20 юни - сряда, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:00 ч.

Пролетта си отива без дъжд, лятото идва утре с 34 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/proletta-si-otiva-bez-dazhd-liatoto-idva-utre-s-34-gradusa-682907.html

Слънчев ден почти без валежи прогнозират синоптиците за днес.

В последния пролетен ден максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса, в София - около 28 градуса. 

Край морето времето ще е топло, а вятърът - умерен от североизток. Сред вълните от 2-3 бала термометрите ще се качат до 26 градуса, а на брега - до 28 градуса. 

Слънце ще грее и в планините, но в западните масиви се очакват повече облаци. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса. 

Слънчево ще е и утре, когато настъпва астрономическото лято, очаква се жега до 34 градуса, но в планинските райони ще превали.

Гръмотевичните бури се завръщат в петък, температурите падат през уикенда. 

Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лева, подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zam.-ministyrkata-pytuvala-do-niu-iork-za-8300-leva-podade-ostavka-2104492

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка. Министър-председателят Бойко Борисов я е приел, съобщи правителствената пресслужба.
 
Мотивът на Димитрова да се оттегли от поста си е създ

Секс, вино и още 38 неща, които ни карат да се чувстваме млади

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seks-vino-i-oshte-38-neshta-koito-ni-karat-da-se-chuvstvame-mladi-2104369

Разходките, позитивната нагласа, активният любовен живот и пийването на червено вино са само част от нещата, които карат хората да се чувстват млади, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от допитв

Прогноза за времето - 20 юни (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-20-uni-srjada-news_680563.html

Днес ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в София - около 28°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). По Черноморието ще бъде предимно слънче

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6921377

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховкатаОще акценти от интервюто с депутата от БСП: Идеята за видеорегистратори е на студенти по право от Великотърновския университет, ще го съгласуваме със застрахователи и пострадали от катастрофи Очаквах след инцидента реакцията на другата страна, но тя не показа съжаление и не се извини, а е арогантна и смята, че може да си вади пистолета,

Македонският парламент гласува смяната на името

https://frognews.bg/novini/makedonskiiat-parlament-glasuva-smianata-imeto.html

Македонският парламент ще гласува проектозакона за ратификация на договора с Гърция за смяна на името.

Историята на една жена, преборила рак на гърдата

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/istoriyata-na-edna-zhena-preborila-rak-na-gardata

Животът й се преобръща по време на ин витро процедури, когато открива бучка в гърдата си

Парковете в София са като панаири, търговци рекетират родители чрез децата им

https://offnews.bg//obshtestvo/parkovete-v-sofia-sa-kato-panairi-targovtci-reketirat-roditeli-chrez-682893.html

Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица... Искам да се кача на количка, да поскачам на батута, да вляза в замъка... 

Родителите са подложени на истински рекет - чрез децата си, от всевъзможни търговци и собственици на атракциони в столичните паркове. Особено след края на работния ден, когато градините се напълват с незаконни продавачи и предлагащи развлечения като на панаир за най-малките. 

Посред бял ден търговец седи на пейка в парка Заимов, а на импровизирана сергия пред него се мъдрят топки, балони, вятърни въртележки и още куп джунджурии в ярки цветове. На метри от него търговка предлага царевица в чашка под зелен чадър.

Разрешение да са там нямат, категоричен е кметът на район Оборище Васил Цолов. Преди години имахме договор с един собственик на детски колички на батерии, от 2016 г. той е изтекъл, но майки ми казват, че се появява в парка след 18 часа, обяснява управникът.

Цолов е категоричен, че парковете в столицата трябва да има общинска полиция, която да ги охранява, в това число и от наплива на съмнителни търговци. 

Трябва да има и дефиниция за парк - като място за отдих, а атракционите могат да се обособят на определени за това места, предлага Цолов. И дава пример със своеобразния лунапарк пред някогашния стадион "Дружба" (Юнак) до Националния стадион "Васил Левски". 

Отделен проблем е, че изправността на атракционите, които работят без разрешение в парковете, а и тези с договори, е проблем само на техните собственици.  

През тази година Столична община планира ремонт и възстановяване на парк "Владимир Заимов" за 1,9 млн.лв. Проектът предвижда обновяване на настилки, чешми, водопровод и канал, поливна система, паркова мебел, озеленяване – тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, съществуващи детски площадки, изграждане на нови алейно и декоративно (ефектно) осветление, видеонаблюдение, детска площадка на мястото на разрушената “SOS Kindedorf” и автоматизирана тоалетна.

Предложението на кмета и граждани на района да се изгради изкуствен хълм, така че децата да се пързалят през зимата, не е прието. А можеше да се използва пръстта, която сега се копае заради метростанция от линия 3, вместо да се кара на депото, ядосва се Цолов. 

Другият голям проблем в "Оборище" според Цолов са заведенията, които работят доста след 22 часа, и шумът пречи на хората в квартала нощем. 

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

http://www.transmedia.bg/2018/06/20/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/

 

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека. Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли използва силни думи, наричайки го „помийна яма на политическо пристрастие” и обясни, че САЩ предприемат тази мярка, „тъй като нашата съвест не ни позволява да останем част от лицемерна и служеща на себе си организация, която се подиграва с човешките права”.

Г-жа Хейли миналата година обвини Съвета в „хронично антиизраелско пристрастие“ и каза, че САЩ ще преразгледат членството си. Тя каза тогава, че е „трудно да се приеме, че са били приети резолюции срещу Израел, но за Венецуела не са били взети под внимание, когато десетки протестиращи бяха убити по време на политически сътресения. Израел е единствената държава, която е обект на постоянна точка от дневния ред, което означава, че нейното отношение към палестинците редовно се проверява“.

Във вторник г-жа Хейли въпреки суровите си думи за Съвета на ООН по правата на човека заяви, че иска „да стане ясно, че тази стъпка не е отстъпление от нашите ангажименти по отношение на правата на човека“.

Съветът също така изпраща независими експерти и създава анкетни комисии, които да докладват за нарушенията на правата на човека в страни като Сирия, Северна Корея, Бурунди, Мианмар и Южен Судан.

Някои страни и дипломати побързаха да изразят разочарованието си от оттеглянето на САЩ. Настоящият президент на Съвета, словенският посланик Воислав Сук, заяви, че съветът е единственият орган, който „отговаря за проблемите и състоянието на човешките права по света“. След решението на САЩ той каза, че е “важно да поддържаме силен и жизнен съвет“.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън каза, че решението е „разочароващо“, твърдейки, че може би реформи наистина са необходими, но Съветът на ООН по правата на човека е „от решаващо значение за предотвратяване на нарушаването на основните човешки права“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази съжаление относно решението на САЩ, като заяви, че би предпочел Вашингтон да не беше действал така, предаде Агенция „Фокус”. „Съветът на ООН по човешките права играе много важна роля за насърчаването и защитата на човешките права по целия свят“, заяви Гутериш чрез писмено съобщение.

Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обяви, че САЩ са искали да превърнат Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) в послушен инструмент за прокарване на собствените си интереси и наказание на неудобните страни. В дипломатическата мисия на Русия напомнят, че тази структура, както и цялата система на ООН е призвана „да служи на всички държави членки, а не на която и да е една страна или група страни“.

Какво представлява Съветът на ООН по правата на човека

ООН създаде Съвета през 2006 г., за да замести Комисията на ООН по правата на човека, която се изправи пред мащабни критики, че позволява членство на страни със съмнителна репутация относно опазването на правата на човека.

Група от 47 избрани държави от различни региони по света служат в съвета в 3-годишен мандат. Съветът заседава три пъти годишно и разглежда данните за правата на човека във всички страни, членки на ООН, в специален процес, според който съветът дава възможност на държавите да кажат какво са направили, за да подобрят правата на човека, известни като Всеобщия периодичен преглед.

Съветът по човешките права на ООН е спомагателен орган към Общото събрание на ООН, който разследва обвинения в нарушаване на човешките права, които се отнасят до всяка страна-членка на ООН. В него участват 47 държави, които се избират на регионален принцип за мандат от 3 години. Съветът заседава в Женева. Откакто Съветът заработи през 2006 година, той е издал 78 резолюции срещу Израел и това всъщност е единствената държава, която бива официално заклеймявана като нарушител на правата на човека. За сравнение относно Судан и случващото се от години там Съветът засега изразява единствено „дълбока загриженост”. А специалният докладчик на Съвета що се отнася до конфликта между Израел и Палестина е единственият, който работи без мандат т.е. безсрочно. Сега това е Ричард Фалк, който определя отношението на Израел към палестинците като отношението на надзиратели в нацистки лагери спрямо евреи. Дори Палестинската автономия поиска оставката на Фалк, обвинявайки го, че действа в подкрепа на „Хамас”.

 

 

От последните минути: Борисов прие оставката на важна зам.-министърка

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Borisov-prie-ostavkata-na-vazhna-zam--ministarka-__270088

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. То...

Сашо Кадиев разкри измама в ефир. Той е...(снимки)

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-razkri-izmama-v-efir--Toy-e----snimki-__270087

Сашо Кадиев разкри уловка в атрактивен клип, който е изпратен на фейсбук страницата на „Преди обед” по БТВ. На видеото се вижда как де...

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким Чен-ун в неделя

https://petel.bg/-Tramp-ne-spazil-obeshhanieto-da-zvanne-na-Kim-CHen-un-v-nedelya__270082

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е изпълнил обещанието си да се обади по телефона на лидера на КНДР Ким Чен-ун в неделя, съобщи телевизио...

Димитър Манолов: Не сме общество от изроди, за да ни тикат децата с увреждания непрекъснато в очите

https://petel.bg/Dimitar-Manolov--Ne-sme-obshhestvo-ot-izrodi--za-da-ni-tikat-detsata-s-uvrezhdaniya-neprekasnato-v-ochite__270086

Вчера казах, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно как деца са употребявани за политически цели. Ако съм засегнал някого от ...

Днес на световното: Испания и Португалия излизат за първите си победи

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/20/3202368_dnes_na_svetovnoto_ispaniia_i_portugaliia_izlizat_za/?ref=rss


Фаворитите в група B Испания и Португалия излизат в търсене на първите си победи на световното първенство по футбол в Русия. След зрелищното равенство (3:3) помежду си в първия кръг, двата отбора ще се опитат да направят важна и наглед задължителна крачка към класиране за осминафиналите в надпреварата.<br /><br />Португалия и Мароко ще открият програмата за деня в 15.00 часа на стадион "Лужники" в Москва, който ще приеме финалния двубой на 15 юли. В другия мач от групата...

20 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=376249

Събития: 451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите, които достигат по река Сена. 1774 г. – Руският генерал Александър Суворов нанася поражение на османската армия при село Козлуджа (днешно Суворово).

Заев категоричен: Като премиер Груевски се е съгласил на име "Горна Македония"

https://www.actualno.com/balkani/zaev-kategorichen-kato-premier-gruevski-se-e-syglasil-na-ime-gorna-makedonija-news_680568.html

Още през 2012 и 2013-та година тогавашният премиер на Македония Никола Груевски се съгласява Република Македония да се нарича "Горна Македония". Това каза македонският министър-председател Зоран Заев пред местната телевизия Канал 5. Това нещо го казвам за първи път. Това е записано в подслушваните разговори, поясни Заев, визирайки т.нар. "информационни бомби", които той пускаше, докато беше в опозиция. Заев подчерта, че властите в Атина по онова време са отказали да подпишат

Премиерът прие оставката на зам.-министърката, пътувала до САЩ

http://clubz.bg/69394-premieryt_prie_ostavkata_na_zam_ministyrkata_pytuvala_do_sasht

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Вчера стана ясно, че Димитрова е пътувала в бизнес класа със самолет до САЩ за сумата 8300 лв. С нея пътувал и експерт и така минстерството дава над 16 000 лв. за командировка на двама души. Самата Димитрова обясни, че ведомството късно е взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", разясни Димитрова.

Само преди седмица оставка подаде социалният министър Бисер Петков, но премиерът реши да не я приеме след като майките на деца с уврежданията, а и синдикатите реагираха в подкрепа на министъра.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135690/

Затвор. Надзирателят минава на нощна обиколка. От една килия се чува как някой плаче.
- Кой реве там, бе?
Услужлив дебел глас.
- Иванов, г-н старшина.
- Защо реве?
- Ми, иска му се коняк.
- Ха, коняк иска! А бой не ще ли?
- Пробвахме, но продължава да реве.

Зам.-министър Росица Димитрова подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zam.-ministyr-rosica-dimitrova-podade-ostavka-2104492

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка. Министър-председателят Бойко Борисов я е приел, съобщи правителствената пресслужба.
 
Мотивът на Димитрова да се оттегли от поста си е създ

Шедьовърът на Кристо „Мастаба“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/shediovyryt-na-kristo-mastaba-snimki-2104429

Новата уникална творба на родения в България художник Христо Явашев-Кристо вече плава в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон. „Мастаба“ е първият му голям проект на открито във Великобритания.

Новите „паяци“ тръгват по улиците на София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novite-paiaci-trygvat-po-ulicite-na-sofiia-2104485

Задават се глоби за столични шофьори нарушители, които чупят скобите за гуми

Осъдиха мъж, отровил пинчер и котка

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/osydiha-myzh-otrovil-pincher-i-kotka-2104468

Мъж бе наказан от Пазарджишкия районен съд, защото е проявил жестокост към гръбначни животни – убил пинчер и котка, собственост на друг стопанин. Четириногите били отровени с „Ланат“ – инсектицид, изключително опасен както за животните, така и за хората. При тов

Започва подаването на заявления за класиране след 7 клас в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-podavaneto-na-zaiavleniia-za-klasirane-sled-7-klas-v-sofiia-2104445

От днес започва подаването на заявления за класиране след 7 клас като срокът за това е до 26 юни включително. Заявлението може да бъде подадено онлайн на сайта https://priem.mon.bg/ или на хартиен носител в училище-гнездо. Трябва да се избере един

Прогноза за времето - 20 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376248

По Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24°-28°. Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Днес над страната ще е предимно слънчево.

И Русия въвежда мита срещу американски стоки заради стоманата и алумния

https://www.actualno.com/europe/i-rusija-vyvejda-mita-sreshtu-amerikanski-stoki-zaradi-stomanata-i-alumnija-news_680567.html

Русия ще наложи санкционни мита на американски стоки, които имат предназначение в областта на пътното строителство и въобще върху стоки, които имат руски аналог. Върху лекарства обаче няма да бъдат налагани допълнителни мита. Това заяви руският министър на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, предаде БГНЕС. Митата се налагат заради решението на американския президент Доналд Тръмп да обложи с 25% налог вноса на стомана в САЩ и с 10% вноса на алуминий. Според Орешкин, списъкът на сто

Парламентът ще гласува отстраняването на шефа на здравната каса

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/20/3202454_parlamentut_shte_glasuva_otstraniavaneto_na_shefa_na/?ref=rss


Парламентът ще гласува днес предсрочното отстраняване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев.<br /><br />В края на май Плочев поиска да се оттегли от поста, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за...

На 20 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921113

На 20 юни рожден ден иматГеорги Милушев и Стефан Милушев, собственици и управляващи съдружници на търговска верига "Зора" Владимир Владимиров, изпълнителен директор на “Холдинг Български държавни железници” Евгени Будинов, актьор Иван Миховски, депутат в 44-ото НС Меглена Караламбова, актриса Д-р Румен Бенчев, началник УНГ Клиника в УМБАЛ

МАЛЕР - Симфония № 8 Симфония на хилядата

http://pogled.info/bulgarski/maler-simfoniya-8-simfoniya-na-hilyadata.95482

/Поглед.инфо/ МАЛЕР - Симфония № 8 СИМФОНИЯ НА ХИЛЯДАТА в НДК IV-ти концерт от цикъла "Големите симфонии II" Емил Табаков, диригент Солисти: Бианка Кох, сопран Елизабет Пратчер, сопран Колет Бушел, сопран Валтрауд Винзауер, алт Лаура Оливия Шпенгел, алт Максимилиан фон Лютгендорф, тенор Томас Вайнхапел, баритон Андреас Йозеф Матерсбергер, бас Софийска филхармония Симфоничен оркестър на БНР Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент…

Шофьор и пешеходец се биха на бургаско кръстовище

https://petel.bg/SHofor-i-peshehodets-se-biha-na-burgasko-krastovishhe__270085

Шофьор и пешеходец се биха на кръстовище в Бургас. Удари двамата мъже започнали да си разменят след ситуация на пътя, съобщи Нова Тв. ...

Бивш халф на Черно море подсили Балчик

https://petel.bg/Bivsh-half-na-CHerno-more-podsili-Balchik__270084

Бившият халф на Черно море Тодор Паланков ще продължи с футбола в Черноморец (Балчик). Както е известно, през последния сезон Паланков ...

Откраднаха $30 млн. от борса за криптовалути

https://petel.bg/Otkradnaha--30-mln--ot-borsa-za-kriptovaluti__270083

Платформата ще компенсира изгубените дигитални пари Хакери са нападнали борсата за търговия с криптовалути Bithumb, от която са откраднат...

Криза в БАН! НИМХ излиза в стачка, синоптиците решават дали да работят

https://petel.bg/Kriza-v-BAN--NIMH-izliza-v-stachka--sinoptitsite-reshavat-dali-da-rabotyat__270081

Метеорологът от Националния институт по метереология и хидрология към БАН гл. ас. Анастасия Стойчева заяви в сутрешния блок на БНТ, че сре...

Антон Кутев: В МВР цари безхаберие

https://petel.bg/Anton-Kutev--V-MVR-tsari-bezhaberie__270080

Предложението парламентът да не излиза в лятна ваканция, докато не бъде решен проблемът с хората с увреждания, не може да бъде популистко,...

КТ „Подкрепа“: Казусът е прах в очите на хората с увреждания

https://petel.bg/KT----Podkrepa-----Kazusat-e-prah-v-ochite-na-horata-s-uvrezhdaniya__270079

Казусът, който в последно време се разиграва в общественото пространство, е прах в очите на хората с увреждания. Такова мнение изрази в с...

Без вода на 7 места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-7-mesta-v-stolitcata-682902.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. 

Монтаж на водомер в Помпена станция „Лозен“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 09:00 до 15:00 часа в карето между ул. „Кайгана“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Еделвайс“, ул. „Бузлуджа“ и ул. „Съединение, ул. „Съединение“, ул. „Дъб“, ул. „Къси дол“ и ул. „Акация“, ул. „Преслав“, ул. „Съединение“, ул. „Варовита“ и ул. „Крушите“
ул. „Съединение“, ул. „Васил Левски“, ул. „Могила“ и ул. „Теменуга“; ул. „Съединение“ от ул. „Лозен“ № 97 до АМ „Тракия“ и м. Чикерица.

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод и канал на бул. „Васил Левски“ в Център налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Васил Левски“ от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Аксаков“, ул. „Иван Вазов“ от бул. „Васил Левски“ до ул.“6-ти Септември“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района, ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Подмяна на спирателни кранове до бл. 356 в жк. „Младост“ 3 налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на 
бл. 387, бл. 386, бл. 385 , бл. 383, бл. 384, бл. 356, бл. 358, бл. 354 и ул. „Инж. Георги Белов“ №20.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Чавдар Мутафов“ в кв. „Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на ул. „Чавдар Мутафов“ №10; ул. „Иван Пейчев“ №1, №2, №10. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Калина“ в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:00 часа на ул. „Калина“, по ул. „Горник“ от ул. „Калина“ до дерето. 

Диагностика на уличен водопровод на ул. „Стефан Караджа“ в кв. „Сеславци“ налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на ул. „Стефан Караджа“, по ул. „Явор“ от ул. „Стефан Караджа“ до ул. „Цанко Церковски“.

Поради подмяна на спирателни кранове на ул. „Костенец“ в жк. „Сердика“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Костенец“ от ул. „Житница“ до бул. „Инж. Иван Иванов“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx . 

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Хиляди абонати без ток днес

http://varnautre.bg/2018/06/20/83654/%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-2

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района – от 09:00 ч. до 17:00 ч. в част от местността Ваялар, както и местностите Св. Никола, Акчелар, Руските окопи, Сотира, Траката, кв. Бриз и част от бул. “Осми приморски полк”. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на […]

Батерия се взриви в метрото в Лондон и рани леко няколко души

https://www.actualno.com/europe/baterija-se-vzrivi-v-metroto-v-london-i-rani-leko-njakolko-dushi-news_680566.html

Експлозия, която е ранила леко петима души, стана на станция "Саутгейт" на лондонското метро, която се намира в северната част на британската столица. Информацията беше потвърдена от "Скотланд Ярд", като британската служба е категорична, че не става въпрос за терористичен акт. Според данните за взрива е виновно късно съединение в преносима сондажна батерия. Преди експлозията е бил подаден сигнал за "подозрителен пакет". Съгласно данните, двама души са били закаран

Четири отбора мериха сили в турнира по плажно ръгби

http://varnautre.bg/2018/06/20/83651/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be

В деветото издание на традиционния турнир по плажно ръгби, организиран от ръгби клуб Варна и общината, участваха четири отбора – три от варненския клуб и шампиона Валяците. Гостите от Перник бяха предвождани от своя играещ треньор Антонио Любенов, който влезе в историята, като най-възрастния ръгбист, играл за национален тим. Любенов е обличал екипа на България, […]

Махат треньора на Египет

http://clubz.bg/69393-mahat_trenora_na_egipet

Египетската футболна федерация реши да освободи треньора на националния отбор по футбол Ектор Купер, съобщи в. "Ал Уатан".

Аржентинският наставник ще бъде освободен след края на участието на "фараоните" на Световното първенство. Според близък до федерацията източник не ставало дума за уволнение. Просто договорът на треньора, изтичащ след Мондиала, няма да бъде продължен.

Явно причината е провалът на Египет. Вчера националите на страната загубиха и втория от общо трите си мача. Те паднаха с 1:3 от домакина Русия. А преди това загубиха с 0:1 от Уругвай. Не им помогна и  суперзвездата Мохамед Салах, който игра във втория мач.

Остава им да играят само срещу Саудитска Арабия. Но трябва да стане чудо "фараоните" да се класират на осминафиналите.

Заедно с Купер си отива и целият му щаб. Самият треньор заяви, че египтяните загубили срещу Русия заради слабата си игра в началото на второто полувреме, когато паднаха два от трите гола във вратата им - при това първият бе автогол.

Все пак аржентинецът обеща възпитаниците му да приключат участието си на Световното "по най-добрия начин". Той е треньор на "фараоните" от 2015 г.

Грандиозна крими история: Спипаха български ТИР с канабис за €4 млн.!

http://regiona.bg/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

Български ТИР се оказа в епицентъра на грандиозна крими история във Франция! Измамата е за колосалните 4 милиона евро .Хванаха камиона, който бил с българска регистрация, натъпкан с канабис и марихуана Лон льо Соние.

Френската полиция пресече контрабанда на канабис за €4 млн. Дрогата е била открита в ТИР с българска регистрация. Това съобщават местните медии. При акция на митницата на Лон льо Соние в миналия петък сутринта е открита дрогата, пише блиц. Тя е била разпределена в пакети. Точното количество на канабиса е 398 килограма. Дрогата е открита на път А39 в департамента в източна Франция – Юра. Шофьорът казал на митничарите, че идва от Испания и отива за Германия, за да достави различни стоки. Водачът на хладилния ТИР е задържан.

Срещу него е повдигнато обвинение за контрабанда на наркотици. След като бяха отворени вратите на хладилното ремарке, митническите служители откриха 252 пакета марихуана, тежащи 312 кг. и 16 опаковки от канабисна смола с тегло от 86 кг., съобщиха в прессъобщение от френските митници. Оттам уточняват, че стоката е била пакетирана в термо фолио и е била скрита в дъното на хладилния камион зад превозваните дини и кашони с портокали.

От началото на годината местната митница е конфискувала над 2 т. канабис – листна маса и смола. Само през миналата 2017 г. френските митници са конфискували общо 46,1 т. марихуана. Преди десет месеца двама българи бяха хванати с 900 кг. канабис в района на Монпелие.сн.бтв

 

Материалът Грандиозна крими история: Спипаха български ТИР с канабис за €4 млн.! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България няма нужда от кух позитивизъм, а от реализъм на действието

http://terminal3.bg/blgarija-njama-nuzhda-ot-kuh-pozitivizm-a-ot-realizm-na-dejstvieto/

Неподдържана канализация. Неадекватно изпълнени инфраструктурни проекти. Пране на пари чрез строежи. Нередности в обществените поръчки. Недосегаемост на властта. Липса на оставки при наличието на брутални грешки, за които плащат данъкоплатците. 

Резултатите са видими. И все пак след дъжда, който потопи половин София, се намериха и онези, които ни успокоиха, че дъжд има и в Париж, и в Лондон, дори и в Берлин. А после и обвинителите, които заклеймиха със стария печат – “враг народен и антибългарин” – всеки критик, който се осмели да каже истината. 

Какво общо има това с темата никой не разбра, защо сравняваме несравними неща – също. За това съществуват специалисти, измервания и данни, а времето и историята са доказали фактите, затова този текст не е посветен на тази тема. 

Този текст е за тенденцията да си затваряме очите пред нередностите и несправедливостта, защото сме спокойни, че те се случват навсякъде. Да се адаптираме към невъзможното и да нормализираме ненормалното. Или ако не ни се налага сами да търпим – да забравим за онези, за които несправедливостта и ненормалността са ежедневие. 

Този текст е за онези, които си повтарят, че “всичко е наред и навсякъде има проблеми”, докато голяма част от съгражданите им живеят под прага на бедността като дворяни, политиците им – като феодали, а градовете им тънат в нищета и мърсотия. 

Както и за онези, които ползват балсама “е, зле е, но има и изключения”, радвайки се, че са извадили късмет и системата ги е подминала. Че в семейството им няма например онкоболни, на които държавата да откаже лечение или деца с увреждания, които да бъдат забравени от институциите.  

Кухият оптимизъм не е признак за умствен такъв – напротив. Той е присъщ на интелигентни и по-скромни, на стари и на млади, на богати и добре устроени и по-рядко на бедни. Кухият оптимизъм не е и индикатор за злонамереност – в повечето случаи това са хора, които наистина обичат България, имат добри изначални намерения и нагласи и искат тя да се развива добре. 

Кухият оптимизъм е, ако щете, механизъм за оцеляване в абсурдното. 

Тези хора са късметлиите сред нас – те виждат доброто и положителното във всяка ситуация; със сигурност са по-малко стресирани, по-приятна компания.

Болестта е тогава, когато това спокойствие и позитивна нагласа се превръщат в безпочвено отричане на истината и инертност, която отказва да види очевидното. 

А именно – че в държавата ни липсват фундаментални градивни елементи: че корупцията е правило, не изключение; че културата ни страда; че образованието ни запада; че медиите ни са пленени. 

И че няма никакво значение как е другаде, защото страдаме всички ние  – колективно, като общество.

Кухите оптимисти винаги намират поводи за гордост, които обаче нямат корен в действителността.

Ако вземем примера на българската природа: случващото се с Пирин, Странджа, Рила, Корал, Иракли, Скаптопара – унищожаването на най-ценното пред очите на нацията. 

Ако погледнем към историята – пълната амнезия за заветите на Ботев, Каравелов, Стоянов, Левски и т.н. и превръщането им в инструментариум за патриотарна политика. 

Що се отнася до съвременната ни история – кухите оптимисти не говорят за случилото се през социализма и прехода, защото то е болезнено и най-вече все още чака своят момент на справедливост. Неизживяна болка, с която ние като общество нямаме време да се сблъскаме. 

Кухите оптимисти харесват българската култура, без да се интересуват колко получават творците им и как се защитават творбите им. Кухите оптимисти се гордеят и с българските постижения, повечето от които днес са разпилени някъде по света – без да се интересуват какво казват тези творци за действителността и защо те творят не у нас, а другаде. 

Какъв е другият вариант? Да бъдем крачетала, които безспирно се оплакват от всичко? Не. Според мен отговорът е прост – не кух позитивизъм или мрънкащ негативизъм, а реализъм на действието. 

Гледането на критиката не като на лична обида и антибългарска реторика – навик, останал може би от соц-а – а като на градивна забележка за това какво може и трябва да се подобри. Но и критиката като личен пример – недоволството, последвано от действие, поемането на лична отговорност. 

Любов към природата и историята? Да. Под формата на протест или подкрепа за онези, които се борят за нейното опазване и защита, защото тя е застрашена днес повече от всякога. Доброволчество, дарения, разпространение на информация, градивен диалог – цяла палитра решения.

Любов към столицата или градската среда? Да. С активно гражданско участие в харченето на общинските пари, разговор със специалисти, натиск над управляващите как и къде да отиват средствата ни. С подпомагане на приютите за бездомни животни, с доброволна помощ за почистването и поддържането на околната среда, в която живеем. 

Традиции и ценности? Да, всеки е свободен да има своите. Помощ за фондациите, които се грижат за децата, лишени от родителски грижи. Дарения за местни музеи, галерии, културни центрове, училища, читалища. Мрежи за доброволческа грижа за възрастните хора. Борба за свободни медии, за справедливи процеси, за адекватно здравеопазване и силна образователна система.

Страната ни няма нужда от слепи, които да повтарят до откат колко е красива и добра. Не са нужни заблуди, а мечти. Не е нужна алтернативна реалност, а идеали за създаването на по-добра такава.  

Не да мечтаем несправедливостта да ни подмине, а да се борим за справедливост. 

Не да се успокояваме, че има и по-зле, а да се стараем да бъдем по-добри от вчера. 

Не кух позитивизъм. Просто здрав идеализъм. И реализъм на действието. 

Когато звездите облекат нещо повече от веднъж

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kogato-zvezdite-oblekat-neshto-poveche-ot-vednyzh-6083542

Ако за нас повтарянето на дрехи е напълно нормално, то за някои популярни личности не е

Попска яхния със свинско

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921039

Попска яхния със свинскоВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Колко вода е полезно да пием?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-voda-e-polezno-da-piem-2104424

Знаем, че пиенето на вода е важно, но не всички знаем колко вода трябва да пием – един литър, литър и половина, или два?

Тялото ни е изградено от 75% вода, като по-голямата част от нея се съдържа в клетките. Затова е от изключителна важност да приемаме необходимо количество вода. Дех

Православен календар за 20 юни, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875357

Православен календар за 20 юни, вижте кой има имен ден днесПреп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, еп. Патарски. Св. Калист, патр. Константинополски Преп. Наум е ученик на светите братя Кирил и Методий. Ръкоположен е в Рим. През 893 г. е изпратен в Охрид, където разгръща своята просветителска дейност и съгражда манастир на Охридското езеро. Празнуват: Наум, Бисер,

Почитаме св. Наум Охридски, уникални имена празнуват…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%bc-%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bc/

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски.

Днес имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.

Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на св. Климент Охридски. Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания. Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен.

Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий, Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики, пише блиц.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

 

Материалът Почитаме св. Наум Охридски, уникални имена празнуват… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Честит рожден ден на Павлина Трифонова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921112

Честит рожден ден на Павлина ТрифоноваПавлина Трифонова, която от десетина години живее ту в Лондон, ту в Адис Абеба, знае колко ни липсва. Пожелаваме ѝ щастие, здраве и късмет - на нея и на семейството

Извънредно: Почерня от полиция пред банка в София! Има арестувани

https://petel.bg/Izvanredno--Pochernya-ot-politsiya-pred-banka-v-Sofiya--Ima-arestuvani-__270078

Акция на МВР се провежда в центъра на София. Патрулка с полицаи се намира пред банков клон на централния бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”,...

Задържаха млад мъж пред гише на КАТ, защото бил издирван от четири месеца

https://petel.bg/Zadarzhaha-mlad-mazh-pred-gishe-na-KAT--zashhoto-bil-izdirvan-ot-chetiri-mesetsa__270077

27-годишният Иван Димитров, който работи като здравен медиатор в Община Твърдица, е бил задържан пред гише на КАТ в Сливен, без да му обясня...

Трима изроди нападнаха красива рускиня в Боливия и я изнасилиха брутално, но тя успя да им го върне тъпкано

https://petel.bg/Trima-izrodi-napadnaha-krasiva-ruskinya-v-Boliviya-i-ya-iznasiliha-brutalno--no-tya-uspya-da-im-go-varne-tapkano__270076

37-годишната руска красавица преживя нечовешки ужас в Боливия. Василиса Комарова пътувала с мотоциклет от Чили към Аляска. В Южноамерикан...

Френският финансов министър: „Европа е в процес на разлагане, тя се разпада пред очите ни”

http://pogled.info/svetoven/evropa/frenskiyat-finansov-ministar-evropa-e-v-protses-na-razlagane-tya-se-razpada-pred-ochite-ni.95481

/Поглед.инфо/ Френският финансов министър Бруно Льо Мер (на снимката) заяви, че Европа е в „процес на разлагане” и страните се опитват да намерят „национално решение на проблеми, които могат да се решат само на европейско ниво”, съобщи "Политико", цитиран от Бгнес.

Русия арестува заподозряна румънска шпионка

http://clubz.bg/69392-rusiq_arestuva_zapodozrqna_rumynska_shpionka

Член на управителен съвет на руски енергиен холдинг е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Румъния, предаде Нюз.Ру.

Карина Цуркан работи за компанията "Интер РАО". Тя била задържана на 15 юнии ще остане в ареста до 13 август, съобщават от Лефортовския районен съд в Москва.

Цуркан е заподозряна в сътрудничество с бизнесмени, свързани с външното разузнаване на Румъния. Следствието смята, че чрез тях тя предавала информация, представляваща държавна тайна.

Във връзка със случая са обискирани домовете на руския зам.-министър на енергетиката Вячеслав Кравченко, както и кабинетите и жилищата на няколко високопоставени сътрудници на московската енергийна компания "Мосенерго".

Вячеслав Кравченко. Снимка Минисерство на енергетиката на Русия

Ако обвиненията бъдат доказани, Карина Цуркан (43 г.) може да получи 20 години затвор.

Арестуваната мениджърка отговаря за износа и вноса на електроенергия, а също така и за бизнеса на "Интер РАО" в Молдова. Преди това е оглавявала отдела на холдинга за Украйна, Молдова и Румъния. Тя е от румънски или молдовски произход.

Председател на Съвета на директорите на "Интер РАО" е Игор Сечин, наричан още петролният цар на президента Владимир Путин. Той е изпълнителен директор на държавния гигант "Роснефт" и според някои анализатори е по-силен дори от държавния глава.

САЩ напусна Съвета за човешките права на ООН

https://www.actualno.com/america/sasht-napusna-syveta-za-choveshkite-prava-na-oon-news_680565.html

Очаквано и вече официално – САЩ реши да се оттегли от Съвета по човешките права на ООН. Това беше съобщено от американския представител в ООН Ники Хейли. Решението не е изненада, след като американската дипломация отдавна говори в тон на разрив що се отнася до този орган. Причината – според Вашингтон Съветът заема антисемитски позиции що се отнася до „вечния” конфликт в Близкия изток между Израел и Палестина и нарушаването на човешките права в Палестина о

Честит рожден ден на Бойко Бойков

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6921118

Честит рожден ден на Бойко БойковДнес рожден ден има и Бойко Бойков. Той създаде най-силния отдел “Кореспонденти” преди 26 години. Сега с вдъхновение пише

Историята на уникалните скални скулптури в планината Ръшмор (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/istoriiata-na-unikalnite-skalni-skulpturi-v-planinata-ryshmor-video-2104397

Планината Ръшмор е внушителен мемориален паметник на американската история. Намира се в района на гр. Кийстоун, окръг Пенингтън, щата Южна Дакота.

В скалите са изсечени образите на четиримата американски президента – Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкъл

САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-se-iztegliat-ot-syveta-za-choveshkite-prava-kym-oon-2104465

САЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции.

"САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза т

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване