23 души пострадаха след изригване на вулкан на Хаваите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965707

23 души пострадаха след изригване на вулкан на Хаваите
23-ма души пострадаха, след като лава от вулкана Килауеа изригна от водата до туристическо корабче на Хаваите, предаде NOVA.  „Лавата падна върху кораба и нанесе сериозни щети. Едно голямо парче се стовари върху покрива и пътниците. Когато се приближихме, видяхме парчета навсякъде по палубата”, сподели очевидец.

Поморие ще отбележи 181 години от рождението на Левски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V5sIz2KFBqY/

levskiНа 18 юли 2018 г., от 11:00 ч. Поморие ще почете паметта на Васил Левски с ритуал по полагане на венци и цветя при паметника на националния герой.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Неговата мечта е за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата и религиозна принадлежност . Организатор е на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Апостолът е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Обесен е на 18 февруари 1873 г.

Арест за членове на "Пуси райът", нахлули на терена на финалния мач на световното (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965705

Арест за членове на "Пуси райът", нахлули на терена на финалния мач на световното (Снимки)Руският съд постанови вчера 15 дни административен арест за четиримата членове на групата "Пуси райът", нахлули на терена по време на финалния мач от Световното първенство по футбол в неделя, предадоха Франс прес и ТАСС. Освен това на Вероника Никулшина, Олга Пахтусова, Пьотър Верзилов и Олга Карачова им е забранено три години да посещават спортни

Методът за редакция на гени CRISPR се оказва опасен

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/metodyt-za-redakciia-na-geni-crispr-se-okazva-opasen-6084542

Проучване посочва, че технологията има странични ефекти, които може да имат сериозни последици върху гените

Четири ваканции през учебната 2018/2019 г.

http://www.struma.com/bulgariya/chetiri-vakancii-prez-uchebnata-2018-2019-g_136755/

Изпитите след VII клас ще са в средата на юни

Просветното министерство е готово с проектографика на датите на ваканциите и изпитите за учебната 2018/2019 г.

Четири ще са ученически ваканции през новата учебна година – есенната ще бъде четири дни, като е намалена с един ден. Коледната остава 11 дни, но още на 2 януари децата ще трябва да са на училище. Пролетната ще е от 30 март до 7 април и е намалена с един ден.

Първият учебен ден пък ще е на 17 септември, защото тази година 15 септември е в събота.

Новост...

Продължава

Иззеха стоки за над 285 хил. лв от обект в к.к. „Златни пясъци“

http://www.moreto.net/novini.php?n=377907

Стоки за над 285 000 лв. бяха иззети при специализирана операция в магазини за дрехи и аксесоари в к.к. Златни пясъци, научи Moreto.net. На 13 юли служители на отдел "Икономическа полиция" при ОДМВР – Варна са участвали в специализирана полицейска операция за установяване и документиране на престъпления против интелектуалната собственост.

Детският труд - повече, но с по-малко бумащина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6965306

Детският труд - повече, но с  по-малко бумащинаТенденцията да се увеличават децата, които работят през лятото, е положително явление. Нормално е все повече тийнейджъри да искат да помогнат на семейния бюджет или пък да изкарат джобните си за лятото. Подобна практика отдавна е позната в страни като Германия, Франция, Италия, скандинавските страни, САЩ.

Държавата чак сега разбрала за съществуването на около 200 язовира в Кърджалийско

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-chak-sega-razbrala-za-syshtestvuvaneto-na-okolo-200-jazovira-v-kyrdjalijsko-news_685296.html

Общата бройка на язовирите, които се нуждаят от ремонт, е 858, а от тях 414 трябва да се ремонтират спешно. Това стана ясно от думите на директора на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ ген. Кирил Войнов в ефира на bTV по темата с опасните язовири в страната. Войнов отбеляза, че 131 са язовирите в предаварийно състояние, като много от тях просто са сухи. Имаме около 200 язовира на територията на Кърджали, които продължаваме да ги установявам

Биткойнът поскъпва рязко в началото на седмицата

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-поскъпва-рязко-в-началото-на-седмицата_l.a_i.763511_at.1.html

Биткойнът стартира седмичната търговия с повишение от близо 5%, след данни, че най-големият фонд за управление на активи обмисля да се включи в...

Тереза Мей отхвърли спекулациите за втори референдум за брекзит

http://www.struma.com/bulgariya/tereza-mei-othvurli-spekulaciite-za-vtori-referendum-za-brekzit_136754/

Преди две години 51,9% от жителите на острова се обявиха срещу оставането в ЕС

Втори референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да бъде проведен при никакви обстоятелства, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Противниците на излизането на Великобритания от ЕС настояват за провеждането на ново допитване, посочвайки, че подкрепата на референдума е била от емоционални причини.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, по които Обединеното кралство ще напусне Съюза, започнаха на 19...

Продължава

ГД „БОЕЦ“: Босия умира, а Московски се прави на жертва

http://www.eurochicago.com/2018/07/moskovski/

На 10.07.2018 г. Ивайло Московски е ВНЕСЪЛ  ЖАЛБА до Комисията за защита на личните данни срещу сдружение БОЕЦ! От Комисията ни уведомяват, че е образувано административно производство срещу БОЕЦ. Глобите според новия европейски регламент са до 20 милиона евро. Бюджета на БОЕЦ за 2017 г. е 1230 лева.  В ЖАЛБАТА си Московски посочва, че за него е настъпил „вредоносен резултат“ и че е получил „множество електронни съобщения съдържащи нецензурно и крайно унизително съдържание. Афектиран от съдържанието изтрих повечето от тях.“ МОСКОВСКИ Е АФЕКТИРАН ОТ ТОВА, ЧЕ ХОРАТА МУ ИСКАТ ОСТАВКАТА, НО, ЧЕ БОСИЯ УМИРА, НЕ Е АФЕКТИРАН.

Доналд Туск призова Русия и САЩ да не разрушават глобалния ред

http://www.struma.com/bulgariya/donald-tusk-prizova-rusiya-i-sasht-da-ne-razrushavat-globalniya_136753/

В Пекин се провежда важен диалог между Европейския съюз и Китай

Срещата в Хелзинки между Владимир Путин и Доналд Тръмп се следи и в Пекин, където се провежда друг важен диалог между Европейския съюз и Китай.

Председателят на Европейския съвет отправи критики, но и послание към световните лидери – да не започват търговски войни. Пекин и Брюксел искат да задълбочат икономическото си сътрудничество.

Обсъжда се изготвяне на двустранно споразумение за инвестиции.

Китай се задължава да допусне на пазара си чуждестранни...

Продължава

Ако искате да изглеждате богати и умни, купете си iPhone

https://petel.bg/Ako-iskate-da-izglezhdate-bogati-i-umni--kupete-si-iPhone__274121

Ключът към това да изглеждате богати и умни пред другите хора е да притежавате iPhone, сочи ново проучване, цитирано от Novini.bg. Според Наци...

Авиокомпанията вини екипажа за голямата самолетна катастрофа в Хавана

https://petel.bg/Aviokompaniyata-vini-ekipazha-za-golyamata-samoletna-katastrofa-v-Havana__274119

Мексиканската авиокомпания "Глобал еър" обяви, че пилотска грешка е виновна за катастрофата на нейния самолет в Куба през май, при която з...

Изгорелият Мерцедес в Равда е на 29-годишния земеделски бизнесмен Стилиян Петров

https://petel.bg/Izgoreliyat-Mertsedes-v-Ravda-e-na-29-godishniya-zemedelski-biznesmen-Stiliyan-Petrov-__274114

Мерцедесът, който изгоря до основи миналата нощ в с. Равда, се оказа собственост на 29-годишния бизнесмен Стилиян Петров, съобщи Флагман.бг....

Традиционните медии контраатакуват

http://clubz.bg/70659-tradicionnite_medii_kontraatakuvat

Мнозинството от българите не вярва в независимостта на медиите в страната. Снимка Клуб Z

Разпространението на слухове и дезинформации преди президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума за Брекзит в Обединеното кралство прозвучаха като сигнал за тревога за традиционните медии. Наложително е да възстановят доверието в себе си и да се наредят на първа линия в борбата срещу "фалшивите новини", пише Роб Ливър от "Франс прес".

Големите медии, често в партньорство с технологичните гиганти и социалните мрежи, се впуснаха в проверка на информациите - т.нар. "проверка на фактите" (fact-checking) и изтъкват желанието си да насърчават журналистика, основана на фактите.

Но усилията им се усложняват от политическата употреба на израза "фейк нюз" (фалшиви новини), особено от американския президент Доналд Тръмп, който често бърза да определи така медиите, които не са благосклонни към него.

Пазители на истината

Неверните информации са толкова стари, колкото и самата журналистика. Но скоростта на разпространение на съмнителна информация в интернет и социалните мрежи промени в дълбочина ролята, която традиционните медии играят като защитна стена срещу лъжата. 

Неотдавнашен пример в Индия е особено поразителен. През юни в щата Гуджарат стотици хора участваха в нападения и линчуване, убедени в съществуването на мрежа от трафиканти на деца. Тези отмъщения се кореняха в слухове, разпространявани чрез приложението WhatsUpp.

Социалните мрежи "направиха нещата още по-лоши", казва Джон Хъксфорд, преподавател по журналистика в университета на Илинойс. Те позволяват "лесно заобикаляне на защитата, която традиционната журналистика представлява, и правят така, че всеки, независимо кой, може да публикува каквото си поиска, било то пристрастно, неточно или измислено", добавя той.

"Ролята на журналистите в определянето на това кое е информация и кое - не, естествено винаги е била противоречива. Но днес можем ясно да видим отрицателните последици от упадъка на тази функция", предупреждава той.

Големите играчи в интернет, след първоначално нежелание да се определят като "медии", скоро осъзнаха как стоят нещата. Те все повече се стремят да сортират информацията, което им помага да пускат информация, позовавайки се на "достоверни" източници, обикновено традиционни медии. 

"Искат или не, технологичните фирми, сред които "Епъл", "Гугъл", "Снапчат", "Туитър" и преди всичко "Фейсбук", поеха по-голямата част от функциите на медиите, превръщайки се в ключови играчи в медийната екосистема", отбеляза през март 2018 г. доклад на Центъра "Тау" за цифрова журналистика в Колумбийския университет.

Фалшивите новини са бързи като светкавица

Няколко изследвания показаха, че фалшивите новини - често по-сензационни от точната информация - се разпространяват по-бързо онлайн, тъй като социалните мрежи имат привилегията на "виртуалността".

"Невярната политическа информация се разпространява по-широко и в по-голяма дълбочина, достига до по-голяма аудитория и е по-популярна от всяка друга категория неверни информации", се казва в изследване на Масачузетския технологичен институт.

Изследвайки 126 000 слуха, споделени от 3 милиона потребители на социалните мрежи, изследователите установиха, че истината се нуждае от 6 пъти повече време от невярната информация, за да достигне до 1500 души.

Учените от института "Оксфорд" посочват, че в множество интернет платформи информациите са "поставени в йерархия от сложни алгоритми, програмирани, за да филтрират и да доставят съдържание по начин, който максимално да ангажира потребителите", което ще рече да ги подтиква да коментират и да споделят.

Популярността на дадено съдържание не е свързана с неговата точност, твърдят изследоватeлите от Оксфорд.

Ето защо ролята на традиционните медии е от решаващо значение. Точно затова е "толкова опасно и вредно, че Тръмп невярно определя традиционните медии като фалшиви новини", смята Джон Хъксфорд.

Все пак има положителни признаци като увеличение на абонаментите за електронните издания на вестници като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост". Но много уважавани медии, които са по-малки, имат трудности да се приспособят към новия модел.

Нови опасности за журналистите?

Журналистите са изправени пред нови рискове в тази среда, критикувани от политиците, тъй като се опитват да отстранят неистината.

В Бразилия две организации, специализирани в "проверката на фактите" - Лупа и Аос Фатос, които установиха партньорство с "Фейсбук", са заплашвани и обвинени в политическа пристрастност.
Филипинското правителство отне лиценза на сайта Rappler, който подкрепи усилията за удостоверяване на верността на информациите, одобрени от президента Родриго Дутерте.

В САЩ медиите се радват на твърда подкрепа по конституция. Но някои журналисти смятат, че атаките на Тръмп оказват влияние върху начина, по който аудиторията ги възприема.

Каква е стойността на проверката на фактите?

В тази обстановка стойността на "проверката на фактите" нараства. Има не по-малко от 149 инициативи от този род в 53 държави, според "Репортерската лаборатория" на университета Дюк.

"Фейсбук" е установил партньорство с 25 медии, сред които и АФП, в 14 държави, за да се ограничи потокът от фалшиви новини.

Но проучванията показват, че за "проверката на фактите" има граници. И че някои ще продължават да вярват на неверни информации, каквито и усилия да се правят за проверка на фактите.

В края на 2016 г. въоръжен мъж беше застрелян в пицария във Вашингтон, защото повярвал на слухове, че има мрежа от трафиканти на деца, сред които била и Хилари Клинтън. Петдесет и един процента от избирателите републиканци в САЩ продължават да мислят, че Барак Обама е роден в Кения, което, по конституция, би му попречило да е президент. 

Изследване показа, че две трети от възрастните американци се оплакват от объркването, създавано от манипулирани информации. Но 23% от тях признават, че вече са споделили фалшива информация, като половината са го направили съзнателно.

Текстът е от "Франс прес". Преводът е на БТА.

Според членове на ГЕРБ, Провадия може да се развива по-динамично

http://www.barometar.net/91285/

Провадия може да има много по-динамично и успешно развитие, каквото й се полага не само като втори по големина град във Варненска област, а и като община с голям потенциал. Тази категорична позиция изразиха членове на ГЕРБ-Провадия пред областния координатор на партията Иван Портних, който е и кмет на Варна. Заедно с народния представител от […]

Тръмп и Путин обявиха нов момент в отношенията между Вашингтон и Москва

http://www.struma.com/bulgariya/trump-i-putin-obyaviha-nov-moment-v-otnosheniyata-mejdu-vashington_136752/

Това е първата официална среща между американски и руски президенти след началото на Украинската криза и анексирането на Крим

Нов момент в отношенията между Вашингтон и Москва. Това обявиха американският президент Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин след първата им официална среща. Това е първата официална среща между американски и руски президенти след началото на Украинската криза и анексирането на Крим.

За място на разговора е избрана столицата на Финландия – Хелзинки.

Територията се приема за неутрална, защото страната не е член на НАТО, а има и историческа традиция за...

Продължава

Лава от вулкана Килауеа застигна туристическо корабче и рани 23-ма

http://www.struma.com/bulgariya/lava-ot-vulkana-kilauea-zastigna-turistichesko-korabche-i-rani-23-ma_136751/

Един пасажер е със счупен крак, а няколко други са получили изгаряния

Лава от вулкана Килауеа застигна туристическо корабче и рани 23-ма души, съобщиха властите в Хавай.

При поредното изригване вулканът изхвърли парчета скала във въздуха и едно от тях е пробило покрива на корабчето.

Един пасажер е със счупен крак, а няколко други са получили изгаряния. Пострадалите са откарани в болница. Пътник разказал, че плавателният съд се е намирал извън зоната за сигурност, определена от бреговата охрана.

Властите предупредиха, че парите, които се...

Продължава

Първият животновъд с евтанизирани животни: Не се съмнявам в действията на БАБХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965682

Първият животновъд с евтанизирани животни: Не се съмнявам в действията на БАБХЧумата беше открита първо в странджанското село Воден. Във фермата на Йордан Трифонов бяха първите унищожени животни - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча, съобщава Би Ти Ви. Зам.-министърът посочи, че в неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв. на животно. Трифонов каза, че първият симптом,

Паси: Тръмп е чума и панацеята срещу нея е информираната демокрация

http://www.cross.bg/pasi-trump-spryamo-1579318.html

/КРОСС/ „Американският президент Доналд Тръмп има една-единствена цел – преизбиране през 2020 г.”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият външен министър и депутат Соломон Паси след срещата между Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Според него, въпреки че мечтае за втори мандат, Тръмп предприема действия, превръщащи се в обект на критика. „Това е така, защото демонстрира популизъм. Той е чума и панацеята срещу нея е информираната демокрация”, коментира още Паси. Той подчерта, че стопанинът на Белия дом в момента изгражда приятелски кръг, но не за страната си, а за самия себе си. „Така започва тънко разслояване на европейската политика в две посоки – спрямо САЩ и спрямо самия Тръмп”, коментира още Паси. Според него американският президент не иска да е лидер на Запада и не е привърженик на многостранната дипломация.

Варненка: Шофьори пестят от климатик в градския транспорт на Варна

http://www.varna24.bg/news/803462.html

Варненка сигнализира <strong>Varna24.bg</strong> за напрежение в градски автобус, ...

Родител: В Норвегия могат да ти вземат детето заради измишльотини

https://frognews.bg/novini/roditel-norvegiia-mogat-vzemat-deteto-zaradi-izmishljotini.html

В Норвегия могат да ти вземат детето заради тотални измишльотини. Това заяви Димитър Желев, който е работил като учител в страната и е проверяван заради сигнал, подаден от преподавател от градината на детето му.

305 хил. лв. вече са платени на стопани на избити животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965647

305 хил. лв. вече са платени на стопани на избити животни305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места. Това посочи Цветан Димитров - зам.-министър на земеделието, храните и горите в студиото на „Тази сутрин” по повод болните животни в Странджанско.

Изплуваха още ранени от кървавата патаклама с Митьо Очите, Сашо Водолаза и Кольо Магарето в Слънчев бряг

http://www.struma.com/sinya-lampa/izpluvaha-oshte-raneni-ot-kurvavata-pataklama-s-mitio-ochite-sasho_136750/

Поне четирима са ранените от патакламата в ресторант „4 you” в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Тогава група на Димитър Желязков-Митьо Очите влезе в заведението и бе посрещната с огън от хората на Божидар Кузманов-Божо Кравата. Гардът на Очите Александър Алексиев–Сашо Водолаза бе убит. Самият Желязков бе тежко ранен. Рана в крака е имал и Никола Маринов-Кольо Магарето. Това бе публично известно до момента.

На поредно заседание по делото срещу групата на Божо Кравата...

Продължава

Обсъждат промените в ТЕЛК

http://www.moreto.net/novini.php?n=377928

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда промените в системата на ТЕЛК. Предвижда се лекарите да дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози, но това ще отпадне.

ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283113_es_othvurli_iskaneto_na_sasht_za_ikonomicheska/?ref=rss


ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран и прие юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми от американските санкции, обяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, цитирана от "Франс прес".<br /><br />"Одобрихме актуализацията на блокиращия статут и вземаме всички мерки да позволим на Иран да се възползва от икономическите следствия на отмяната на санкциите",...

Вандали отсякоха дръвчета за хиляди на Околовръстното в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965689

Вандали отсякоха дръвчета за хиляди на Околовръстното в София (Видео)29 от общо 240-те фиданки на Околовръстния път на София бяха отрязани. Преди дни от общината установиха, че част от засадените преди месец акации са прерязани и изсъхнали. "Проверяват се камерите в района с цел да установим нарушителя. Към настоящия момент не е намерен запис. Чакаме съдействие от полицията", каза за NOVA Димитър Данчев,

Йоханес Хан ще участва днес в заседание на македонското правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965688

Йоханес Хан ще участва днес в заседание на
македонското правителствоЕврокомисарят по разширяването Йоханес Хан днес ще пребивава на еднодневно посещение в Скопие, с което ще започне началото на скрининговия процес за преговори с ЕС, съобщават скопските медии. Йоханес Хан днес ще присъства на заседание на правителството, на което ще бъде обсъдена структурата на преговорите за присъединяване към ЕС.

Лидерът на БСП Валери Сарандев и журналистката Елена Йончева нищиха проблеми на националната сигурност

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0/

Изключително интересна бе срещата, организирана от Общински съвет на БСП Гоце Делчев с известната журналистка и народен представител Елена Йончева. Много хора дойдоха на срещата-дискусия, за да видят и чуят Елена Йончева и да й зададат своите въпроси. На срещата присъства и народният представител Богдан Боцев. Събитието бе открито от общинския и областен председател на БСП Валери Сарандев, който посрещна Елена Йончева с цветя.

„Темата за нашата дискусия днес: „Националната сигурност в Република България – проблеми и перспективи“, никак не е случайна. Всички вие сте наясно колко голям проблем е националната ни сигурност и как тази тема се неглижира по една или друга причина от управляващите. Неслучайно точно такава бе темата и на втория вот на недоверие към кабинета“, подчерта Валери Сарандев.

Присъстващите на срещата изгледаха документалния филм “Границата”, в който Йончева разкрива много интересни и прикривани факти, свързани с изграждането на оградата по българо-турската граница, чиято основна цел е да спре нахлуването на бежанци в страната ни. Филмът бе изгледан с огромен интерес от хората в залата, още повече, че той поставя сериозни въпроси, на които никой до момента не е отговорил. Един от тях е: Защо съоръжение със същата цел по турско-гръцката граница, което е много по-ефективно, струва по 250 евро на метър, а родното по 500 евро на метър. Елена Йончева подчерта, че до ден днешен никой не е оспорил фактите, изнесени във филма от висш граничен служител. Тези факти разкриват, че се дават подкупи на граничните полицаи, а каналджийството е покровителствано от най-високо ниво. За всички тези факти, изнесени във филма е сезирана ДАНС и прокуратурата, като все още се очаква дали и какво ще последва. За огромно съжаление, ситуацията на българо-турската граница днес не се е променила особено, призна Йончева. Промяна обаче има в това, че оградата попадна в списъка с обект, свързани с националната ни сигурност. Това никак не е случайно, а е направено с цел да не може да се търси и намира информация по тази тема.

С голямо внимание народният представител Елена Йончева отговори на многото въпроси, които й поставиха присъстващите на срещата.

Материалът Лидерът на БСП Валери Сарандев и журналистката Елена Йончева нищиха проблеми на националната сигурност е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Внимание, гръмотевични бури и градушки ударят някои части на България

http://www.struma.com/bulgariya/vnimanie-grumotevichni-buri-i-gradushki-udaryat-nyakoi-chasti-na-bulgariya_136749/

През нощта времето бе предимно ясно със слаб югозападен вятър. Това съобщи Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но още около обяд и до полунощ от запад на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, значителни в отделни, главно планински...

Продължава

Паси за Тръмп: Той е чума и панацеята срещу нея е информираната демокрация

https://dnes.dir.bg/politika/pasi-za-tramp-toy-e-chuma-i-panatseyata-sreshtu-neya-e-informiranata-demokratsiya

Американският президент в момента изгражда приятелски кръг около себе си, смята бившият ни външен министър

Шефка в КТБ, изтеглила парите си, е била в конфликт на интереси

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/konflikt-na-interesi-v-ktb

Ако съдът потвърди решението на антикорупционната комисия, ще бъде наложена глоба до 7000 лева

Путин: Тръмп не ни беше интересен преди да стане президент, нямаме компромати срещу него

https://www.mediapool.bg/putin-tramp-ne-ni-beshe-interesen-predi-da-stane-prezident-nyamame-kompromati-sreshtu-nego-news281571.html

Русия не разполага с никакви материали, които биха компрометирали президента на САЩ Доналд Тръмп, каза руският президент Владимир Путин в интервю за телевизия "Фокс нюз". "Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя господин президента Тръмп и да се проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас", каза руският президент в интервю даде в Хелзинкислед срещата с Тръмп. Според него усилията на западните страни да изолират Русия са се провалили. "Виждате, че тези усилия не се увенчаха с успех. И не можеха да се увенчаят с успех, имайки пред вид размерите и значението на Русия в света, включително в глобалната сигурност. А и в икономиката, имайки предвид енергийния компонент на световната икономика като минимум", заяви Путин. Той каза, че Русия би се отнесла крайно отрицателно към по-нататъшно разширяване на НАТО с Грузия и Украйна. "За нас това представлява пряка заплаха за сигурността ни. Придвижването на инфраструктурата на НАТО към нашите граници ще е заплаха за нас и ще се отнесем към това крайно отрицателно. Но днес с президента Тръмп не сме говорили за това", каза Путин.  Той заяви ,че е наясно с позицията на президента Тръмп, че Крим е част от Украйна. Путинповтори позицията на Москва, че Крим не е анексиран и че населението е гласувало за присъединяване към Русия. "Ако това е анексия, тогава какво е демокрацията", попита руският президент. Той нарече неоснователни обвиненията за отравяне на още двама души с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Путин е казал на Тръмп, че Русия е готова да продължи действието на Договора за намаляване на стратегическите оръжия "СТАРТ" след изтичането му пред 2021 г. "Уверих президента Тръмп, че Русия е готова да продължи този договор, но първо трябва да се споразумеем по конкретните неща, защото имаме въпроси към американските ни партньори. Ние смятаме, че те не изпълняват изцяло договора, но това трябва да решат експертите", каза Путин. Той отхвърли обвиненията, че се е променил след първото му избиране за президент на Русия през 2000 г., когато е бил хвален като реформатор и демократ. "С нищо не съм се променил, аз съм такъв, какъвто съм, какъвто бях. Избран бях за президент на Руската федерация като възрастен мъж. На тази възраст отношението към живота не се променя, но трябва да се реагира на случващото се около нас", каза Путин.

Петър Андронов: Щом влезем в еврозоната, лихвите ни ще са същите, каквито са там

https://www.actualno.com/business/petyr-andronov-shtom-vlezem-v-evrozonata-lihvite-ni-shte-sa-syshtite-kakvito-sa-tam-news_685304.html

Приемайки еврото, ще имаме чистия лихвен профил на страните в еврозоната. Не може отсега да се каже накъде ще тръгнат лихвите ни, защото не можем да кажем накъде ще тръгнат лихвите в еврозоната, но нашите лихви ще станат много по-близки до тези във валутния съюз на ЕС. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов. Андронов беше категоричен, че с ЕЦБ се общува трудно, защото банката е много взискателна и трябва много работа и усилия, за да бъдат

Ако пътувате в Румъния: Отнемат книжка за почти всяко нарушение на пътя

https://offnews.bg//obshtestvo/ako-patuvate-v-rumania-otnemat-knizhka-za-pochti-vsiako-narushenie-na-684520.html

За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за правоуправление са отнети в Румъния заради направени нарушения на закона за движение по пътищата и връщането на документите им понякога отнема и година. На практика в Румъния дребни нарушения, като например пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост, са достатъчно основание властите да отнемат книжката ви, показва репортаж на БНТ.

Дори да платите глобата си в Румъния, това не е гаранция, че скоро ще може да получите книжката си. Това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България. 

На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея водачът има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката.

Българинът Росен Петров разказва, че е бил санкциониран на пътя, книжката му е отнета, а плащането на глобата му отнело близо 6 часа. Книжката му обаче била върната след година и два месеца.

Друг шофьор обяснява, че властите му издали документ за шофиране, който важи само в границите на Румъния за 15 дни. "Платих глобата, от там ми казаха, че трябва да отида при нотариус и да се подпиша, че 90 дена няма да карам в Румъния, като трябваше да извикаме и преводач, който да ми преведе написаното от нотариуса. Всичко съм платил аз. Отидох в техния КАТ, подадох всички документи и веднага ми върнаха книжката", разказва потърпевшият.

По думите му обаче, ако бъде спрян в България без книжка, той не може по никакъв начин да докаже, че тя му е отнета от румънската полиция и очаква да му бъде върната. 

От пътната полиция в Румъния не отговорили на запитване на БНТ дали отнемането на книжката води до отнемане на правото за шофиране в ЕС.

"Наказанието лишаване на право за правоуправление на МПС не започва да тече от момента на отнемане на книжката, а започва да тече след изтичане на този 15 -дневен, да го наречем - гратисен период", обясни Георги Воденски, първи секретар на българското посолоство в Букурещ.

По думите му: "След изтичане на гратисния период, ако има наложена забрана за управление на МПС на територията на Румъния и шофьор бъде хванат да управлява, докато тази забрана е още в сила, наказанието е затвор. Ако книжката не бъде освободена от полицейското управление, тогава тя се изпраща към Пътна полиция в Букурещ, където се оформя преписка и тази преписка се препраща към посолството. В посолството от своя страна се изготвят описи на получените по този начин книжки, които с дипломатическа поща се изпращат до Министерството на външнита работи в София, те ги препращат към Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, а те ги разпределят по областните дирекции на МВР по местоотчет на водачите". 

От полицията са категорични, че ако бъдете спрени на територията на Бъгария без книжка, ще бъдете глобени:

Те са нарушили закона за движение по пътищата в Румъния. Не са нарушили закона за движение по пътищата в България. Ако водачът управлява в България без свидетелство за правоуправление, ние нямаме такива данни, че този водач е наказан в друга държава. В системата ще ъде отразено, че водачът притежава валидно свидетелство за управление на МПС и ако не го носи, съответно има санкция, за което се плаща глоба, обяснява гл. инсп. Михаил Манов, началник Сектор Пътна полиция - Русе.

Адвокатите съветват сънародниците ни да си платят веднага санкцията, за да могат да получат книжката си веднага.

"След това няма никакъв шанс да им бъде помогнато, защото - и това е упрек от мен, към нашите законодатели, в нашия Закон за движение по пътищата съществуват само четири хипотези, при които може да бъде издаден дубликат на свидетелството за правоуправление: ако е повредено, ако е унищожено, ако е изгубено или ако е откраднато", обясни адв. Ангелин Колев.

В останалите случаи, ако свидетелството за правоуправление е отнето, контролните органи у нас нямат право да издадат дубликат.

И той остава да чака това свидетелство. Ако в това време го спрат контролните органи в България, санкцията за това, че не си носи свидетелството за правоуправление, глобата е 10 лв. Но проблемът е, ако човекът иска да пътува в други държави от ЕС. Там без свидетелство за правооуправление не става, обяснява адвокатът.

По думите му въпросът не се решава и с международно свидетелство за правоуправление, тъй като то важи само с представянето на националното свидетелство. 

Само за първата половина на тази година отнетите книжки на българи, които са обработени от посолството ни и върнати, са 120 на бр. За 2017 г. техният брой е бил 224.

Малко преди да почине, огорчената Даяна получила сърцераздирателно обещание от сина си! Принц Уилям се зарекъл да..

http://www.struma.com/lyubopitno/malko-predi-da-pochine-ogorchenata-dayana-poluchila-surcerazdiratelno-obeshtanie-ot_136748/

Внезапната смърт на принцеса Даяна преобърна живота на британското кралско семейство и разби живота на две малки момчета - Уилям и Хари. Днес принцовете правят всичко възможно паметта на майка им да живее вечно.

След дълги години младите мъже намериха сили да разкажат каква е била в действителност принцесата на Уелс. Братята споделят, че майка им е била истинско дете и често е постъпвала неочаквано.

Херцогът на Кеймбридж съжалява, че принцеса Даяна не се е запознала със...

Продължава

Соломон Паси: Единствената цел на Тръмп е да спечели втори мандат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965681

Соломон Паси: Единствената цел на Тръмп е да спечели втори мандат (Видео)„Американският президент Доналд Тръмп има една-единствена цел – преизбиране през 2020 г.”. Това каза пред Нова тв бившият външен министър и депутат Соломон Паси след срещата между Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Според него, въпреки че мечтае за втори мандат, Тръмп предприема действия, превръщащи се в обект на критика.

Ново видео свързва 'къщата в Барселона' с международна афера за пране на пари

https://offnews.bg//obshtestvo/novo-video-svarzva-kashtata-v-barselona-s-mezhdunarodna-afera-za-pra-684490.html

Нов видеоклип по аферата "Къщата в Барселона" публикува анонимната фейсбук страница "Да спрем разграбването на България". Това е страницата, която свърза името на премиера с това на манекенката Борислава Йовчева и твърди, че дамата е получила къща в каталунската столица и солидна издръжка. Парите, според публикуваните документи, са прехвърлени през офшорни фирми на близки до Борисов лица.

След първия видеоклип за аферата, в задочно интервю за Сашо Диков Бойко Борисов отрече всяка връзка с моделката. Той обяви, че не познава Йовчева, няма дете от нея и не ѝ е купувал къща.

Вторият видеоклип, който според създателите си няма да е последен, добавя още щрихи към предполагаемата схема. Съобщава се, че в къщата в Барселона живее и дете. Авторите споменават неговото име и възраст и посочват, че бащата е неизвестен за широката публика.

За пръв път във връзка с аферата се замесва и името на президента на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Според запознати въпросният клуб е предпочитано място за спорт и социални контакти от министър-председателя. Там има дори негов дървен паметник.

Създателите на клипа посочват, че аферата "Мис Бикини" (по една от завоюваните от манекенката титли) представлява международна схема за пране на пари с подставени лица и офшорни фирми. На адреса на къщата в Барселона са регистрирани две компании, чийто собственик е бащата на Йовчева - Георги Йовчев. На фирмите, през кипърската офшорна компания Palms Enterprises, са прехвърлени милиони евро. Представител на Palms Enterprises зa България е Йордан Христов. Твърди се, че Христов е назначен от кипърския собственик на фирмата Никос Михайлидис за представител на основния актив на компанията у нас - "Спортни имоти Приморско" АД заедно с Иван Саздов.

Клипът свързва имената на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова с избухнал скандал за британските офшорни зони. Връзката е Майкъл Дойл от остров Сарк. През 2012 в офиса на фирмата, управлявана от него и съпругата ми Белинда Ланион, влиза агенти на службите и прокуратурата, твърдят авторите на видеото. Впоследствие двамата са осъдени за пране на пари. Йордан Христов и Силвия Николова са пълномощници на фирми на Белинда Ланион в България, твърдят създателите на клипа. Нейни фирми са имали съдружие в техни дружества. 

Часове след публикуването клипът бе свалена за преработване с уточнението, че от него ще бъде премахната информацията, по която детето може да бъде разпознато.

Бивш футболист на Черно море пред трансфер в Серия А

http://www.varna24.bg/news/803460.html

Бивш футболист на Черно море е пред трансфер в италианската Серия А. Става дума за мароканския халф ...

Разбиха "цех" за фалшиви документи и банкови карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965680

Разбиха "цех" за фалшиви документи и банкови картиРазбиха "цех" за измами със скимиращи устройства и фалшиви документи край Пловдив. При акция на ГДБОП са иззети заготовки за лични документи, пластики, слотове и клавиатури за банкомати, лайсни с микрокамери, предаде NOVA.  Открити са голямо количество български и чужди паспорти, лични карти, талони за автомобили,

Скандал в Дупница! Човек падна от покрив на строеж!

http://www.struma.com/obshtestvo/skandal-v-dupnica-chovek-padna-ot-pokriv-na-stroej_136747/

Скандална публикация се появи вчера в група на дупнишката общност. Мъж алармира, че майстор е паднал от скелето му на височина повече от 4 метра. Човекът е жив и с леки охлузвания. Според информацията, която предоставя, инцидентът е станал, след като съседка е отказала да предостави достъп, за построяване на скеле от страната на нейната къща.

След като мъжът паднал, самата съседка бързо дошла, започнала да снима, да крещи и заплашва, че ремонтът трябва да спре. Интересното е, че...

Продължава

П. Андронов: Пътят ни към еврозоната ще е малко заобиколен

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/p-andronov-pytiat-ni-kym-evrozonata-shte-e-malko-zaobikolen-264791/

Реалистично е България да влезе в ERM II до следващото лято, но ни чакат доста задачи, предупреди председателят на Асоциацията на банките

Украинец "яхна" метла пред черквата в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/ukrainec-yahna-metla-pred-cherkvata-v-blagoevgrad_136746/

Украинец сподели забавна снимка от двора на черквата в Благоевград. Туристът е намерил метла отнякъде и се е "качил" на нея.

Последователите, които са видели снимката правят асоциация с прочутите книги и филм за Хари Потър и дори се шегуват, че продължението щяло да е заснето по Пиринско!

С. Петров

Нов данък "Градушка" вдига цените на застраховките

https://www.actualno.com/business/nov-danyk-gradushka-vdiga-cenite-na-zastrahovkite-news_685293.html

Нов данък „Градушка” ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават от бранша. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна, пише БГНЕС. Ракетната система за борба с градушките в момента покрива едва 1/3 от територията на страната. Целта е да се осигури 100% превенция. Това ще струва 28 млн. лв. годишно. Част от парите ще са от бюджета. Друга част ще е от задължителната вн

Пияни туристи създават проблеми на медиците по плажа

http://www.varna24.bg/news/803458.html

Близо 30 медицински пункта са разкрити по плажовете във Варна и в курортните комплекси. Инициатива ...

"Ромъния либера": Броят на румънците и българите във Великобритания намалява заради Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965675

"Ромъния либера": Броят на румънците и българите във Великобритания намалява заради Брекзит За "ефект от Брекзит", изразяващ се в намаляване на броя на румънците и българите, които емигрират във Великобритания, пише днес вестник "Ромъния либера". През 2017 г. броят на румънските и българските имигранти във Великобритания е бил с близо 40 000 души по-малко спрямо 2016 г., информира изданието,

Санкционираха собственици на заведение във Варна заради притежание на препариран мишелов

http://www.moreto.net/novini.php?n=377868

Собствениците на заведение в квартал „Чайка“ във Варна са получили акт от Регионалната инспекция по околната среда и водите(РИОСВ) за незаконно притежание на препариран мишелов. Сигналът е подаден на Зеления телефона на РИОСВ. По данни на екоинспекцията екземплярът е иззет в полза на държавата.

Две коли горяха тази сутрин във Варна, причините още се изясняват

https://petel.bg/Dve-koli-goryaha-tazi-sutrin-vav-Varna--prichinite-oshhe-se-izyasnyavat-__274118

В ранните часове днес, около 04:50 часа, е получен сигнал за пожар в «Ауди» и «Дачия», намиращи се в гр. Варна, на ул. «Васил Петлешев». Причина...

"24 часа": Изгониха Мая Манолова от тристранката

https://petel.bg/24-chasa--Izgoniha-Maya-Manolova-ot-tristrankata__274117

Омбудсманката Мая Манолова бе изгонена от заседанието на тристранния съвет, който трябва да обсъди промени в телковете и пенсионирането ...

Общо 150 декара пшеница изгоряха при два пожара край варненско село

https://petel.bg/Obshho-150-dekara-pshenitsa-izgoryaha-pri-dva-pozhara-kray-varnensko-selo-__274116

снимка Булфото, архив Вчера около 11:50 часа, е получен сигнал за пожар житен блок, намиращ се в землището на с. Голица. Причината за инциден...

Кеворкян с тежки въпроси към Слави: Направил си доста за някои лица и мутри, част ли си от Системата, която убива?

https://petel.bg/Kevorkyan-s-tezhki-vaprosi-kam-Slavi--Napravil-si-dosta-za-nyakoi-litsa-i-mutri--chast-li-si-ot-Sistemata--koyato-ubiva-__274115

Големият български журналист и телевизионен водещ Кеворк Кеворкян посвети новия си коментар във Фейсбук на Слави Трифонов и очакванията...

Изгорелият Мерцедес в Радва е на 29-годишния земеделски бизнесмен Стилиян Петров

https://petel.bg/Izgoreliyat-Mertsedes-v-Radva-e-na-29-godishniya-zemedelski-biznesmen-Stiliyan-Petrov-__274114

Мерцедесът, който изгоря до основи миналата нощ в с. Радва, се оказа собственост на 29-годишния бизнесмен Стилиян Петров, съобщи Флагман.бг....

Илияна Раева на 55 години подлуди мрежата със снимки от плажа

https://petel.bg/Iliyana-Raeva-na-55-godini-podludi-mrezhata-sas-snimki-ot-plazha__274113

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева демонстрира перфектна форма, въпреки че вече е на 55 години....

33-годишен мъж загина при катастрофа край село Петлешково

https://petel.bg/33-godishen-mazh-zagina-pri-katastrofa-kray-selo-Petleshkovo__274111

33-годишен мъж от шуменското село Тодор Икономово е загинал при катастрофа на разклона за генералтошевското село Петлешково, съобщиха от ...

Арнолд Шварцнегер за Доналд Тръмп: Дребен фен на Владимир Путин!

https://petel.bg/Arnold-SHvartsneger-za-Donald-Tramp--Dreben-fen-na-Vladimir-Putin-__274112

Нашият президент Доналд Тръмп изглеждаше вчера като дребен фен на руския държавен глава Владимир Путин, заяви Арнолд Шварцнегер, предаде...

Собственикът на "Софиямед" купи ИПК "Родина"

http://clubz.bg/70657-sobstvenikyt_na_sofiqmed_kupi_ipk_rodina

ИПК "Родина" има нов собственик. 56-те декара и прилежащите им рушащи се сгради на столичния бул. "Цариградско шосе" са придобити срещу 40 млн. лв. от "Изток плаза" на доктор Михаил Тиков, който притежава най-голямата верига болници в страната, най-известната от които е "Софиямед", съобщава "Капитал".

Имотите, които включват и съседната печатница, бяха предложени от частен съдебен изпълнител в две отделни процедури, а купувачът печели с малко над минималната цена. Продажбата беше по искане на синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) заради неизплатени дългове на собственика на имотите. Това са "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева.

С малко отгоре

Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предлагаше за продан недовършените сгради и терен от 15 дка на ИПК "Родина" за 18 млн. лв. с ДДС. Стартовата цена за съседния производствен комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лв. "Изток плаза" е подала оферти и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за имотите 50-100 хил. лв. над началната цена.

Засега не е ясно какво ще се случи на терена на ИПК "Родина".

"Все още обмисляме инвестиционните си намерения, тъй като съвсем наблизо - срещу комплекса, се намира нашата болница "Софиямед", цитира "Капитал" Тиков.

Това на практика означава, че бъдещият проект може да бъде свързан и с медицинския му бизнес.

От медии до НАП

Теренът и сградата имат дълга история - в края на соца трябваше да подслонят редакциите на всички медии. После ИПК трябваше да стане централа на НАП. Накрая мина под контрола на Цветан Василев и Делян Пеевски, но разривът между тях не смени пейзажа. 

Имотите на столичния булевард бяха приватизирани през 2013 г. от "Издателско-полиграфически комплекс Родина", като компанията се ангажира да събори изоставените сгради и да разчисти терена или да довърши строителството. Покупката стана с 24.7 млн. лв. заем от КТБ, който впоследствие нарасна, за да се покрият неустойките по приватизационния договор.

Кой е купувачът

"Изток плаза" е собственост на "Булфарма" (51%) и "Диагностично-консултативен център Софиямед" (49%), като крайни собственици са Михаил Тиков и семейството му. Самото дружество е създадено през 2009 г. с предмет на дейност управление на недвижими имоти, а капиталът му е 6.3 млн. лв. Чрез регистрираната в Пазарджик "Булфарма" Тиков е собственик на най-голямата като приходи верига болници в София ("Софиямед"), Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас. Макар и в по-скромни размери, фамилията има хотелиерски бизнес, като притежава два хотела под бранда "Хеброс" - в Пазарджик и Батак, а преди година придоби и столичния "Силвър хотел", който се намира до зоопарка. "Изток плаза" има и закупен терен от 9.3 декара в "Дианабад", като сделката от 2009 г. е за 4 млн. лв.

В медицинските среди името на Тиков се свързва с това на депутата от ДПС, но единствената видима връзка между двамата е, че болниците на Тиков са голям рекламодател в медиите на Пеевски. Самият Тиков отрече депутатът да има участие в сделката.

"Явихме се на търг и спечелихме", коментира той.

Франция закрива търговското си представителство в Русия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283109_franciia_zakriva_turgovskoto_si_predstavitelstvo_v/?ref=rss


Франция обяви, че закрива търговското си представителство в Москва заради "значителното влошаване на условията за работа", информираха световните агенции.<br /><br />Решението за закриване на службата "Бизнес Франс", която има за цел да насърчава износа и инвестициите, влезе в сила от вчера (16 юли) след дълъг период на преговори, последвал експулсирането на директора й от Русия и блокирането на банковите й сметки.<br /><br />Ръководителят на...

Маргарита Петкова: Моля се на бога да помогне на детето ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965485

Маргарита Петкова: Моля се на бога да помогне на детето миИзвестната поетеса Маргарита Петкова потърси спасението за дъщеря си. Днес ще си кажат думата лекарите. Предстоят изследвания. Мнозина търсят и намериха начин да помогнат на Надежда. Кои? Идеята дойде от "24 часа"! Цялата история, разказана от майката. Поетесата Маргарита Петкова От първо лице. Очаквайте.

Неяснотата за размера за обезщетенията за чумата и как дойде заразата остава

https://www.actualno.com/business/nejasnotata-za-razmera-za-obezshtetenijata-za-chumata-i-kak-dojde-zarazata-ostava-news_685301.html

Директните обезщетения за животновъдите от Ямболско са 305 000 лева. Първоначално пресмятахме при по-ниска база, но включихме и друга база – за овца обезщетението е не по-малко от 190 лева, средно ще е над 200 лева. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на въпроси на животновъдите от засегнатия от чума по дребните преживни животни (овце и кози) район в Ямболско. Имало гласувана помощ и от общо 32 лева, като 7 лева са по De Minimis, но останалите 25 лева щели да бъдат вдигна

Къде е остров Калокаири

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/07/17/3281987_kude_e_ostrov_kalokairi/?ref=rss


Къде се намира остров Калокаири, на който се развива действието в мюзикъла "Mamma mia"?<br /><br />В първата част, която излезе на екран преди десет години, под това име се крие гръцкият остров Скопелос в Северните Споради.<br /><br />Той се намира в северозападната част на Егейско море точно до източното крайбрежие на континенталната част на Гърция и е смятан за един от най-зелените гръцки острови. Над половината от територията на Скопелос заемат борови...

На Околовръстния път вандали отсекли 29 фиданки ниско до корена

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/07/17/3283102_na_okolovrustniia_put_vandali_otsekli_29_fidanki_nisko/?ref=rss


Двайсет и девет от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха обект на вандализъм като са прерязани ниско в основата. Това съобщи чрез "Фейсбук" кметът Йорданка Фандъкова.<br /><br />В момента се прави разследване по случая.<br /><br />Кметът се надява, че камерите на близкостоящите търговски обекти ще помогнат за бързото идентифициране на извършителя.<br /><br />Предстои премахване на дърветата и замяната им с нови.<br /><br...

Във Варна пристигат мощи на двама светци

http://www.varna24.bg/news/803456.html

На 18 юли (сряда) в 11:00 ч. в катедралния храм "Успение Богородично" - Варна ще бъдат ...

"Ню Йорк таймс": Тръмп застана на страната на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965671

"Ню Йорк таймс": Тръмп застана на страната на ПутинАмериканският президент Доналд Тръмп застана до руския президент Владимир Путин след срещата им в Хелзинки и открито оспори заключението на разузнавателните служби на собствената си страна, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.  Тръмп определи срещата с Путин като "много

Контролна среща между Поморие и Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7Op6HUMAsQw/

На 18.07. /сряда/ от 18:00 часа отборът на ОФК „Поморие“ ще играе предпоследна контролна среща с отбора на ОФК „Несебър“ на стадион Каблешково. Това е предпоследна контрола, преди започване на първенството на ВПЛ

Или ще го харесате, или ще го намразите

http://clubz.bg/70656-ili_shte_go_haresate_ili_shte_go_namrazite

Първият 30-минутен епизод от новото шоу на Саша Барон Коен – „Кой е Америка“, бе излъчен на 15 юли в САЩ. В 10-минутното промо, качено в YouTube, виждаме актьора, познат досега като рапъра Али Джи, казахстанския журналист Борат и австрийския тв водеш на предаване за мода Бруно, в ново превъплъщение.

Този път той се представя за израелски експерт по сигурността. И предлага на различни консервативни конгресмени и обществени фигури да подкрепят програма за обучение в боравене с огнестрелно оръжие за деца в предучилищна възраст (от 3 до 7 г.) – като средство за справяне със зачестилите стрелби в училищата. Реакциите им са едновременно смешни и плашещи.

Повечето от тях с удоволствие (ре)цитират пред камерата мотото на програмата:

Единственото нещо, което може да спре лош мъж с оръжие е добро дете с оръжие“, без да осъзнават неговата абсурдност.

В „Кой е Америка?“ Барон Коен си измисля още три нови самоличности. Освен полковник Еран Морад, израелския експерт по борбата с тероризма с някои крайни мнения за насилието и оръжията, той е и Били Уейн Рудик, крайнодесен псевдо-журналист, който управлява уебсайт за конспиративни теории, д-р Нира Каин-Н’Дегеочело, жива карикатура на либералния екстремизъм, както и Рик Шърман, бивш британски затворник, който прави изкуство от собствените си изпражнения (повечето медии смятат последния за най-малко интересен).

Реакциите към самото шоу са по-скоро оптимистични. Зрителският рейтинг в IMDb е 8.4 от 10 – изненадващо висок, предвид настоящата разделеност на американското общество по много въпроси, включително и за достъпа до огнестрелно оръжие.

Изказалите се в най-големия филмов сайт 15 зрители показват ясно това разделение. Средни оценки няма. Десет души са му дали максималния брой 10 точки, един – 9, а останалите трима – две единици и една двойка.

Все пак ден след излъчването все още броят на гласувалите не е достатъчно голям, за да се правят генерални изводи. Тези, които не го харесват, смятат, че е скучно, досадно и дори отвратително. Повечето от онези, които го харесват, подчертават, че освен много смешно, е и доста тревожно.

Малко по-особено мнение изразява в „Гардиън“ Люси Манган. Тя признава, че новите образи на Барон Коен са брилятно изработени, но е недоволна от две неща: невинаги е ясно какво точно цели – и някои от темите му са твърде тревожни, за да бъдат смешни.

Обяснението защо не на всички им е смешно, може да бъде открито в ревюто на „Холивуд рипортър“:

„Новата комедия на Саша Барон Коен понякога е смешна, но е трудно да скандализира в свят, в който идеологиите, които някога бяха срамни, сега са обществена гордост.“

"Площад Славейков"

"Ведомости": Диалогът Русия-САЩ е подновен, но няма гаранции, че успешно ще продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965672

"Ведомости": Диалогът Русия-САЩ е подновен, но няма гаранции, че успешно ще продължиСрещата на върха Русия-САЩ в Хелзинки поднови диалога между тези страни на най-високо равнище, но липсват гаранции, че той успешно ще продължи, отбелязва руският в. "Ведомости". В близката година двустранните срещи и телефонните разговори между Владимир Путин и Доналд Тръмп най-вероятно ще станат много по-интензивни,

Слънчево край морето днес, следобед може да превали

http://www.varna24.bg/news/803455.html

Днес до обяд ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста облачност и на места, ...

Лудогорец гостува на Крусейдърс в протоколен мач-реванш от квалификациите на Шампионската лига

http://www.cross.bg/lydogoretz-kryseiidurs-orlite-1579316.html

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец гостува на северноирландския Крусейдърс в мач-реванш от квалификациите за участие в груповата фаза на Шампионска лига. Срещата е с протоколен статут, тъй като "орлите" размазаха опонента си в Разград със 7:0. Аут от състава на Лудогорец за този мач са Клаудиу Кешеру и Густаво Кампаняро, като румънецът има проблеми с дясното коляно, а на мястото на Кампаняро се очаква да започне Лукас Саша. Главният мениджър Пауло Аутуори ще търси втори успех над северноирландците с доста от резервите и някои млади футболисти като Доминик Янков. Дебют за "орлите" се очаква да направи новото попълнение Антон Недялков. Срещу Крусейдърс Лудогорец ще се опита да подобри собствения си рекорд за най-голяма победа при гостуване в Европа. Към днешна дата това е успехът с 3:0 над черногорския Младост в Подгорица от 2016 година.  

Лудогорец гостува на Крусейдърс в протоколен мач

http://www.cross.bg/lydogoretz-kryseiidurs-ochakva-1579316.html

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец гостува на северноирландския Крусейдърс в мач-реванш от квалификациите за участие в груповата фаза на Шампионска лига. Срещата е с протоколен статут, тъй като "орлите" размазаха опонента си в Разград със 7:0. Аут от състава на Лудогорец за този мач са Клаудиу Кешеру и Густаво Кампаняро, като румънецът има проблеми с дясното коляно, а на мястото на Кампаняро се очаква да започне Лукас Саша. Главният мениджър Пауло Аутуори ще търси втори успех над северноирландците с доста от резервите и някои млади футболисти като Доминик Янков. Дебют за "орлите" се очаква да направи новото попълнение Антон Недялков. Срещу Крусейдърс Лудогорец ще се опита да подобри собствения си рекорд за най-голяма победа при гостуване в Европа. Към днешна дата това е успехът с 3:0 над черногорския Младост в Подгорица от 2016 година.  

Вулканична лава рани над 20 души на Хавайските острови

http://www.moreto.net/novini.php?n=377927

"Бомба" от вулканична лава рани най-малко 23 души на Хавайските острови в понеделник след изригване на активния вулкан Килауеа, информират американски медии. "Бомбата" е преминала през покрива на туристическа лодка.

Турция спря да регистрира сирийски бежанци

https://www.actualno.com/asia/turcija-sprja-da-registrira-sirijski-bejanci-news_685292.html

Турските власти преустановиха регистрирането на нови лица, търсещи убежище от съседна Сирия, съобщи известната в цял свят неправителствена организация Human Rights Watch, предаде БГНЕС. "Турските власти в Истанбул и девет района близо до границата със Сирия преустановиха регистрирането на нови пристигащи от Сирия кандидати за убежище, с изключение на някои редки случаи. Това може да доведе до незаконно експулсиране, принудително връщане в Сирия и край на правото на здравеопазване и образов

САЩ подадоха жалба срещу митата на Китай, ЕС, Канада, Мексико и Турция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283106_sasht_podadoha_jalba_sreshtu_mitata_na_kitai_es_kanada/?ref=rss


САЩ са подали жалба пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китай, ЕС, Канада, Мексико и Турция заради ответните им мерки на митата, въведени от американските власти за вноса на стомана и алуминий, предадоха световните агенции.<br /><br />САЩ наложиха от 1 юни мита от съответно 25 процента и 10 процента върху стоманата и алуминия на основание, че вносът на тези метали е заплаха за националната им сигурност. Китай, ЕС, Канада, Мексико и Турция отговориха с мита върху...

Кирил Войнов: Господ знае дали са качествени ремонтите на язовирите

https://frognews.bg/novini/kiril-voinov-gospod-znae-dali-kachestveni-remontite-iazovirite.html

Господ знае. Така главният директор на ”Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” ген. Кирил Войнов отговори на въпрос дали ремонтите на язовирите у нас са качествени. По думите му 858 язовира в страната са за ремонт, от тях за спешен ремонт са поне половината.

Отпада издаването на хартия на шест вида удостоверения за гражданите и бизнеса

http://www.cross.bg/izdavano-obshtinska-grazhdanite-1579315.html

/КРОСС/ Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях се проверяват служебно. Справките се извършват само по електронен път чрез достъп на служителите до основните регистри, сред които Търговския, Имотния, БУЛСТАТ и Регистъра на задълженията към митническата администрация, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.  Преустановява се изискването на хартиен носител на следните удостоверения: -     за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, издавано от Агенция „Митници“;-     за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;-     за семейно положение, издавано от общинска администрация;-     за семейно положение съпруг/съпруга и деца, издавано от общинска администрация;-     за сключен граждански брак, издавано от общинска администрация – за лица, родени след 1 януари 1984 г.;-     образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки, издавано от Националния осигурителен институт. В съобщението се припомня, че на електронен адрес udostoverenia@government

Марадона започна със загуба в беларуския "Динамо" (Брест)

http://clubz.bg/70655-maradona_zapochna_sys_zaguba_v_belaruskiq_dinamo_brest

Диего Марадона бе представен официално като президент на беларуския "Динамо" (Брест) и видя как отборът записа загуба от "Шахьор" (Солигорск) с 1:3 в 16-ия кръг на първенството на страната.

Стадион "Бресткий" събра рекордните за сезона 10 080 души, а феновете на клуба имаха натоварен ден с много събития.

Дон Диего пристигна в Беларус и даде пресконференция. На брифинга той презентира проект на бъдещата луксозна 30-хилядна арена на "Динамо" (цял комплекс), както и старта на новата детско-юношеска академия, която ще носи неговото име.

Марадона ще отговаря за стратегическите проекти на "Динамо" (Брест) и взаимодействието между отделните структури. Поне така е записано с 3-годишния му договор. След срещата с медиите той бе закаран на ст. "Брестский", където дефилира на джип.

До пролетта аржентинецът беше треньор на "Ал Фуджарах" от ОАЕ, но бе уволнен. Той живее в Дубай от 2011 г. и преди това тренираше на друг отбор. В края на месец май Марадона се обвърза с "Динамо" (Брест), но тогава не можеше да поеме функциите си, тъй като бе ангажиран с Мондиала.

В Русия световният шампион от 1986 г. работеше като анализатор на венецуелска телевизия и на хонорар към ФИФА като "посланик на футбола".

В Брест се смята, че ангажирането на величието е пиар ход от страна на собствениците на "Динамо", които са бизнесмени от ОАЕ и ръководят Беларуския бизнес съвет в емирствата.

Бъдещият комплекс на "Динамо" (Брест).

Те финансират скромния клуб от две години и искат да го качат на върха за сметка на БАТЕ Борисов. В плановете им влиза титлата на страната и попадане в Шампионската лига. Качването на върха няма да се случи този сезон, тъй като "Динамо" е шести - на 15 точки от убедителния лидер БАТЕ.

А стадионът на клуба ще носи името на шейх Заид, починалият през 2004 г. бивш президент на ОАЕ.

Пуснаха движението през тунел „Кочериново“ след катастрофата с ТИР

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d1%83%d0%bd%d0%b5%d0%bb-%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%80/

Възстановено е движението по АМ „Струма“ в участъка от пътен възел „Кочериново“ до пътен възел Бобошево, в посока София. Както ИА Региона писа трафикът беше временно ограничен и пренасочен по главен път Е-79 заради катастрофа с ТИР, станала към 8 часа тази сутрин.
Както писахме, тежкия камион е претърпял инцидент вътре в тунела, но е успял да излезе, усукал се и излязъл от платното на 200 метра след тунела.

Материалът Пуснаха движението през тунел „Кочериново“ след катастрофата с ТИР е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Британската кампания за напускане на ЕС е използвала недекларирани средства

http://terminal3.bg/britanskata-kampanija-za-napuskane-na-es-e-izpolzvala-nedeklarirani-sredstva/

Кампанията, подкрепила напускането на Британия от ЕС Vote Leave е използвала недекларирани финансови средства, с които е нарушила британското законодателство.  Vote Leave бе официалната кампания за напускане на ЕС, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув по време на референдума през 2016 г., който завърши с резултат  51.9% за напускане и 48.1% за оставане в Европейския съюз.

Избирателната комисия на Великобритания публикува днес заключенията от разследване в разходите на кампанията Vote Leave, като става ясно, че тя и Дарън Граймс, управителят на друга кампания за напускане BeLeave, са нарушили изборните закони на страната.

Доказателствата сочат, че BeLeave е похарчила повече от 675 000 паунда с компанията „Агрегейт Ай Кю“ (Aggregate IQ) в общ план с другата кампания – Vote Leave. Тези разходи е трябвало да бъдат декларирани от последната, тъй като това означава, че Vote Leave е превишила законния таван за разходи от 7 милиона паунда с почти половин милион паунда.

Vote Leave е предала непълен и неточен отчет за разходите си, като 234 501 паунда са били отчетени погрешно и няма фактури за над 10 000 похарчени паунда.

Дарън Граймс е извършил две нарушения и е глобен с 20 000 паунда, като той е похарчил над 675 000 британски паунда чрез BeLeave, нерегистрирана кампания, чиято граница за харчове е 10 хил. паунда. След това той лъже в отчетите, заявявайки, че това са негови собствени харчове. Граймс е сигнализиран в полицията на основание фалшиви декларации за кампанийни разходи.

Борис Джонсън стратегически се спаси от потъващия кораб, но другият лидер на кампанията Vote Leave Майкъл Гоув все още е министър, а политическият секретар на Тереза Мей е надзиравал схемата с харчовете, сочи Карол Кадуолъдър, британски разследващ журналист, която получи наградата „Оруел“ и бе наградена в категория Технологии на Британските журналистически награди за работата си над кампаниите Брекзит.

Извършени са и други нарушения, резултатът от които може да бъдат сериозни присъди. Сред тях са укриване и заличаване на доказателства, както и поставяне на пречки пред правосъдието в процеса на работа. 

В крайна сметка помнете: Vote Leave е взела парите на данъкоплатците. Това е измама спрямо нас, британците. И тя възлиза на допълнителни разходи в размер на 10% от цялостния кампаниен бюджет.“, казва Кадуолъдър.

„Открихме сериозни доказателства, че двете групи са работили по общ план, не са декларирали съвместната си работа и не са спазили законовите лимити за финансови разходи. Това са сериозни нарушения на закони, установени от Парламента за да осигурят честност и прозрачност по време на избори и референдуми“, заявява Боб Поснър от Изборната комисия, провела разследването. „Vote Leave се противопостави на разследването ни от самото начало, включително оспорвайки правото ни на регулатор да отворим разследване. Кампанията отказа да сътрудничи, отказа молбите ни да излъчи представител за интервю и ни принуди да използваме силата си по закон, за да ги убедим да ни предоставят доказателства. Въпреки всичко това доказателствата, които намерихме са ясни и значителни, както може да се види и в доклада ни.“

Кампанията обвини регулатора в политически предрасъдъци и отрече обвиненията. Няколко души подадоха сигнал за нарушения през последните месеци, като техните показания съвпадат със заключенията на регулатора. Един от тях бе Кристофър Уайли, който разкри сагата с изтичането на данни на милиони потребители към компанията „Кеймбридж Аналитика“ и свидетелства пред парламентарна комисия в британския парламент. Още през март 2018 г. той заяви, че е съществувал „общ план“ за използването на мрежа от компании, с които е свързана „Кеймбридж Аналитика“, за да се заобиколят закони относно изразходването на средства във финансиране на политически кампании.

Подробната история може да си припомните тук, продължението да откриете тук, както и тук. 

Уайли заяви през март, че про-Брекзит групите  Vote Leave (официалната кампания, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув) и BeLeave (игра на думи от believe – вярвай, и be, leave – да бъдеш и напускане) на Ирландската юнионистка партия (DUP), както и „Ветерани за Британия“ са ползвали услугите на компанията „Агрегат Ай Кю“, която е със седалище в Канада и е работила с данните на „Кеймбридж Аналитика“. 

Показанията на Уайли публикувахме тук. 

Разследванията за обвързаността на про-Брекзит кампаниите за напускане на ЕС и крайнодесните фракции във Великобритания и отвъд океана започнаха още през май месец миналата година. Тогава Observer пусна изтекъл документ, свързващ двете кампании Leave.EU на Найджъл Фараж, и Vote Leave, поведена от доскоро външния министър Борис Джонсън от консерваторите. Цялата история ви разказахме още тогава – тук. 

„Две кризи раздират социалните мрежи в момента. Първата – Брекзит. И първата – Тръмп-Русия. Но те не са отделни. Абсолютна лудост е да пренебрегваме парламента в това, което се очертава като криза на националната сигурност в САЩ. Тук е същото. Ние сме част от плана“, заяви Ан Апълбаум, журналист и носител на „Пулицър“. 

Това, което само преди година звучеше като лудост, започва да излиза наяве след дълги месеци на разследвания.

Какво предстои?

Снимка: Daily Express 

Порожанов: Поемат се разходите по изчистване и обеззаразяване на малките стопанства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965664

Порожанов: Поемат се разходите по изчистване и обеззаразяване на малките
стопанстваКомпенсациите на собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени. Това обяви пред Нова тв министърът на земеделието Румен Порожанов. „В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база.

ГДБОП разби цех за банкови измами и лични документи

https://www.vesti.bg/bulgaria/gdbop-razbi-ceh-za-bankovi-izmami-i-lichni-dokumenti-6084543

При акцията са намерени и интересни находки като часовник и химикалка с вградена камера, имало е всичко необходимо

Чумата по овцете и козите може да е внесена в България и от хора

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283103_chumata_po_ovcete_i_kozite_moje_da_e_vnesena_v/?ref=rss


Чумата по преживните животни, заради която в Ямболско и Бургаско бяха умъртвени над 4 хил. овце и кози, е възможно да е била внесена от Турция и от хора. По този начин е възможно да бъде разнесена и във вътрешността на страната. За това предупреди в интервю за Нова телевизия министърът на земеделието Румен Порожанов. Така той обясни и решението на оперативния щаб от вчера да забрани обществените прояви в засегнатите населени места.<br /><br />Около 30 хил. са животните, подлежащи на...

Килауеа изригна от водата (СНИМКИ)

http://clubz.bg/70654-kilauea_izrigna_ot_vodata_snimki

Лава от вулкана Килауеа, който е активен повече от два месеца, избликна от водата до туристическо корабче край брега на Големия остров на Хаваите и рани 23 души, съобщават световните агенции.

"Бомбата" от лава и разтопени скали удари корабчето със силата на експлозия, но то все пак успя да се върне в пристанището Хило час по-късно, съобщи шефът на противопожарната служба на Хавай. Туристическите обиколки са за посеители, които искат да видят отблизо активния вулкан Килауеа.

Туристическото корабче все пак успя да стигне до пристанището.

Трима от ранените са приети в местна болница, а други са получили помощ от парамедици на пристанището. Един от пострадалите е със счупен крак, а останалите имат различна по тежест изгаряния.

Вулканът Килауеа е активен от няколко месеца.

Полицията и хавайската служба за земята и природните ресурси проверяват последиците от природната стихия, отбелязва Ройтерс. Инцидентът се разследва от властите.

Лавата и скалите са пробили дупка в корпуса на корабчето.

"Най-страшното беше, че бяхме на малка лодка и нямахме време за реакция", разказва пред Би Би Си Уил Браян, който е на туристическото корабче с приятелката си Ерин. "Имаме няколко метра за бягство, а всички се опитват да се скрият на едно и също място."

Двама българи се самоубиват всеки ден

https://frognews.bg/novini/dvama-balgari-samoubivat-vseki-den.html

Средно по двама българи се самоубиват всеки ден. През 2015 г. Броят им е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Днес е денят на Света Марина, ето кои празнуват

http://www.varna24.bg/news/803448.html

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина. Тя била дъщеря ...

Хиляди в "Аспарухово" и местностите без вода днес, слагат водоноски

http://www.varna24.bg/news/803452.html

Поради отстраняване на авария  на магистрален водопровод , днес 17 юли от 8 ч. до около 20 ч. - кв. ...

Наум Шопов направи плочки на корема, но яде всичко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6961999

Наум Шопов направи плочки на корема, но яде всичкоАктьорът вече е дипломиран лекар “Да харесваш начина, по който изглеждаш, е въпрос на избор. Аз тренирам от около 6 години. Периодът между двете снимки е около 3 години, а основното, което се е променило, е най-важният фактор - начинът ми на хранене. Не е срамно да се разхождате с кутии с домашно приготвена храна.

Истината е, че Тръмп не създава приятели на САЩ, създава приятели на Путин

https://www.actualno.com/cite/istinata-e-che-trymp-ne-syzdava-prijateli-na-sasht-syzdava-prijateli-na-putin-news_685295.html

Срещата наистина беше уникална, по-скоро пресконференцията след нея. Това е най-критикуваното действие на американски президент, откакто следя политиката там. Това, за което критикуват Тръмп, е не самата среща, а защото фактически Тръмп отритна ФБР, ЦРУ, американската правосъдна система пред Путин по въпроса за руската намеса в американските президентски избори. Така бившият ни външен министър Соломон Паси коментира пред Нова телевизия срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския м

Преглед на печета за 17 юли

http://www.cross.bg/nyama-yvrezhdaniya-standart-1579314.html

/КРОСС/ Властта се загрижи за фирмите вместо за хората с увреждания В. Сега Социалното министерство за пореден път показа, че идея няма как да реши проблемите на хората с увреждания. Последните му предложения са толкова неадекватни, че успяха да обединят срещу себе си всички спорещи организации и те се заканиха да отговорят с "брутален протест".  Вместо да се концентрира върху адекватното определяне на необходимите средства за всеки болен - което е и поводът за няколкомесечните демонстрации, социалното министерство предлага данъчни облекчения за фирмите и кооперациите, в които работят хора с увреждания. В над 70% от планинските селища няма личен лекарВ. Сега В над 70% от селищата в планинските райони няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар, а само в 6% от тях има аптеки. При една трета липсва транспортна връзка с общински или областен център, а обезлюдяването е 2 пъти поголямо, отколкото в другите части на страната. Катастрофичните данни бяха изнесени вчера от Икономическия и социален съвет (ИСС). Привличаме товари от Кавказ и Централна АзияВ. Стандарт Имаме отличен потенциал за привличането на огромни потоци товари между пристанищата Варна и Бургас и Каспийския регион през Черно море. Това обясни специално за "Стандарт" инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ)

Хаваи: Лава бликна от водата, заля туристическо корабче и рани 23-ма

https://offnews.bg//sviat/havai-lava-blikna-ot-vodata-zalia-turistichesko-korabche-i-rani-23-m-684521.html

Лава бликна от водата и заля туристическо корабче в Хаваи. Последвала експлозия, при която са били ранени 23 души, съобщиха властите в американския щат.

Лавата е от вулкана Килауеа, който изригна през месец май и оттогава изхвърля газ и лава.

Въпреки експлозията, изхвърлила камъни и отломки във въздуха, плавателният съд успял да се върне на сушата час по-късно.

Трима от ранените са приети в местна болница, а други са получили помощ от парамедици на пристанището. Един от пътниците е със счупен крак. Други имат изгаряния.

"Докато го видиш, вече нямаш време да реагираш и най-лошото е, че си на малка лодка", описва пред Би Би Си преживяното Уил Браян, който бил в плавателния съд заедно с приятелката си Ерин.

"Няма къде да избягаш от лавата. Имаш около 6 метра и всеки се опитва да се скрие на същото място. Наистина беше ужасяващо. Малко след това настана хаос, капитанът се опитваше да направи каквото може, за да успокои всички, но не можеш да се успокоиш. Лицето на Ерин беше покрито със сажди, гърбът ми беше мокър. Беше плашещо."

Властите започнаха разследване. Според някои пътници лодката се е намирала извън зоната за безопасност, определена от пристанищните власти.

Хаваи: Лава бликна от водата, заля туристическа лодка и рани 23-ма

https://offnews.bg//sviat/havai-lava-blikna-ot-vodata-zalia-turisticheska-lodka-i-rani-23-ma-684521.html

Лава бликна от водата и заля туристическа лодка в Хаваи. Последвала експлозия, при която са били ранени 23 души, съобщиха властите в американския щат.

Лавата е от вулкана Килауеа, който изригна през месец май и оттогава изхвърля газ и лава.

Въпреки експлозията, изхвърлила камъни и отломки във въздуха, плавателният съд успял да се върне на сушата час по-късно.

Трима от ранените са приети в местна болница, а други са получили помощ от парамедици на пристанището. Един от пътниците е със счупен крак. Други имат изгаряния.

"Докато го видиш, вече нямаш време да реагираш и най-лошото е, че си на малка лодка", описва пред Би Би Си преживяното Уил Браян, който бил в плавателния съд заедно с приятелката си Ерин.

"Няма къде да избягаш от лавата. Имаш около 6 метра и всеки се опитва да се скрие на същото място. Наистина беше ужасяващо. Малко след това настана хаос, капитанът се опитваше да направи каквото може, за да успокои всички, но не можеш да се успокоиш. Лицето на Ерин беше покрито със сажди, гърбът ми беше мокър. Беше плашещо."

Властите започнаха разследване. Според някои пътници лодката се е намирала извън зоната за безопасност, определена от пристанищните власти.

Италия иска ЕС да отмени санкциите срещу Русия до края на годината

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283104_italiia_iska_es_da_otmeni_sankciite_sreshtu_rusiia_do/?ref=rss


Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия "Лига", заяви вчера в Москва, че иска наложените на Русия санкции да бъдат отменени до края на годината и че не изключва нито една опция за убеждаване на другите европейски страни, предаде "Франс прес".<br /><br />Салвини, който е на посещение в руската столица, заяви че иска "да убеди възпитано и с помощта на цифри" европейските си партньори...

Владимир Путин е готов да разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

http://www.cross.bg/trump-pytin-sreshtata-1579312.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю, че по време на срещата му с неговия колега от САЩ Доналд Тръмп е заявил, че Москва е разширена да разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), което изтича през 2021 г., предава Reuters, цитиран от Фокус. „Уведомих президента Тръмп, че Русия е готова да удължи този договор, но първо трябва да се споразумеем за конкретните въпроси, защото имаме въпроси към нашите американски партньори“, заяви Путин след срещата на високо равнище с Тръмп в понеделник в Хелзинки. „Смятаме, че САЩ все още не спазват напълно договора, но експертите ще решават“, допълни той. Споразумението, подписано на 8 април 2010 г., призовава броят на ядрените бойни глави и атомните бомби да се ограничи до 1550. То ограничава и броя на разгърнатите междуконтинентални балистични ракети и ядрени бомбардировачи до 700.

Турция с нов закон за борба с тероризма след края на извънредното положение

https://www.actualno.com/balkani/turcija-s-nov-zakon-za-borba-s-terorizma-sled-kraja-na-izvynrednoto-polojenie-news_685279.html

Приключи извънредното положение в Турция, което е в сила от две години, предаде БГНЕС. Извънредното положение беше обявено през 2016 г., когато част от военните се опитаха да свалят от власт президента на страната Реджеп Ердоган. Извънредната ситуация беше удължавана седем пъти и доведе до десетки хиляди арестувани. Анадолската агенция съобщи, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла промени в съществуващите закони в парламента, за да може да се справи с „борб

Тръмп е подложен "под обстрел" в САЩ след срещата с Путин

https://www.mediapool.bg/tramp-e-podlozhen-pod-obstrel-v-sasht-sled-sreshtata-s-putin-news281570.html

Американският президент Доналд Тръмп беше посрещнат от вълна от критики в САЩ, след като защити Русия срещу обвиненията, че страната се е намесила в изборите през 2016 г., съобщи "Би Би Си". На срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин във Финландия, Тръмп отрече твърденията на американските разузнавателни служби като заяви, че Русия няма причина да се намесва. Путин също отрича руска намеса в американските избори. Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс обаче потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. Коутс каза, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците". "Ние бяхме ясни в оценките си за руска намеса в изборите през 2016 г. и последвалите ги събития, за трайните усилия да бъде подкопана нашата демокрация. Ще продължим да даваме точна и обективна разузнавателна информация в подкрепа на националната ни сигурност", заяви Дан Коутс. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес. Републиканецът от Кентъки каза: "Руснаците не са ни приятели". Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп. Републиканският сенатор Джон Маккейн определи думите на американския президент като "позорно изпълнение“. Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост. Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата".  Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "...не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин". Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. "Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", продължи Райън. Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки. Коми написа в Туитър, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". Той нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". "Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент.  Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, нарече в Туитър думите на Тръмп "позорни". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с руския президент и ще обвини САЩ за руската агресия. Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс в речта си пред Търговското министерство на САЩ защити и похвали президента Тръмп.

От днес затварят част от ул.“Народни будители“ в кв. „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=377918

Във връзка с проекта "Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. "Народни будители" в кв. „Аспарухово“ в участъка от ул. "Мара Тасева" до ул. "Нарва" и от бул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул.

Горя партерен етаж на къща в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c1ff0P_JLzc/

На 16.07.т.г. около 23.55 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за пожар, възникнал на партерния етаж от триетажна къща, разположена на ул. «Искър» в Ахелой, ползван за складово помещение на мебелен магазин. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. При извършения първоначален оглед не са установени данни за умишлен палеж, като вероятна причина за пожара е късо съединение в ел. табло, монтирано в складовото помещение на магазина, съобщиха от пресцентъра на полицията. От огъня е изпепелена част от мазилката и съхранявани в помещението мебели. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Служителите на „Амазон“ в три страни излизат на стачка

http://www.cross.bg/stachkata-zayavi-verdi-1579311.html

/КРОСС/ Работници в Испания, Германия и Полша планират протести във вторник, когато онлайн гигантът „Амазон“ ще обяви своите основни летни разпродажби, в събитие известно като, „Прайм дей”, съобщи Франс прес. Центърът за опаковане и изпращане на стока в Сан Фернандо де Хенерес, близо до Мадрид започна със стачката си днес и ще продължат поне до сряда. Стачката е част от движение започнало през март с цел увеличаване на заплатите, които не са били увеличавани в най-големия логистичен център в Испания от 2016 г. Ана Берсеруло от испанския проф съюз заяви, че около 80% от работниците ще се присъединят към стачката в понеделник. Междувременно германският търговски съюз "Верди" заяви, че работниците в Германия и Полша трябва да протестират против техните условия на труд, което включва дълги периоди в стоене прави, вървене на дълги разстояния и повтарящи се задачи. От "Верди" не уточниха конкретна бройка на хората, които се очаква да се включат в стачката.

Пореден инцидент в автобус във Варна, възрастна пътничка пострада заради резки спирачки

https://petel.bg/Poreden-intsident-v-avtobus-vav-Varna--vazrastna-patnichka-postrada-zaradi-rezki-spirachki__274110

Вчера около 14:45 часа, в гр. Варна, на бул. «Осми Приморски полк»,водачът на автобус «Мерцедес» С.К. (53 г.) от Варна, употребява рязко спирачки ...

Мъж остана без три предни зъба след сбиване във варненско село

https://petel.bg/Mazh-ostana-bez-tri-predni-zaba-sled-sbivane-vav-varnensko-selo__274109

В неделя около 22:15 часа, в с. Комунари, общ. Дългопол, е възникнало сбиване, в резултат на което са избити три предни зъба на 49-годишен мъж от ...

Пекин е под вода! Проливни дъждове и наводнения удавиха китайската столица (Снимки/Видео)

https://petel.bg/Pekin-e-pod-voda--Prolivni-dazhdove-i-navodneniya-udaviha-kitayskata-stolitsa--Snimki-Video---__274108

През следващите няколко дни в китайската столица се очакват силни, но кратковременни валежи, след като два дни подред гръмотевични бури п...

Нов порой се излива над София! Изненада всички, че и синоптиците, а краят му не се вижда скоро (Карти)

https://petel.bg/Nov-poroy-se-izliva-nad-Sofiya--Iznenada-vsichki--che-i-sinoptitsite--a-krayat-mu-ne-se-vizhda-skoro--Karti--__274107

Снимка Булфото, архив Времето тотално полудя и успя да изненада не само, хората чели прогнозата за времето, но и самите синоптици, предад...

Съдът отмени 7 наказателни постановления на Агенцията по метрология срещу Община Тополовград

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-7-%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bb%d0%b5/

Седем наказателни постановления на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ – София, съставени на община Тополовград са били отменени от Районен съд – Тополовград през месец юни. Всички те са били за констатирани, според представители на агенцията, различни нарушения при стопанисване на три общински язовира – два в с. Българска поляна и един […]

Ангелкова ще подпише договор за внедряване на Единна система за туристическа информация

http://www.varna24.bg/news/803442.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще подпише договор за изграждане и внедряване на Единна ...

Съветът за тристранно сътрудничество ще заседава по правилника за ТЕЛК и НЕЛК

http://www.cross.bg/suvet-zabolyavaniya-tristranno-1579310.html

/КРОСС/ Новият модел за оценка на вид и степен на увреждане ще обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания. Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото. В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните. Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации.

Доналд Тръмп бе остро критикуван след срещата с Владимир Путин

http://www.cross.bg/pytin-trump-vladimir-1579309.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп бе остро критикуван след вчерашната си среща с руския държавен глава Владимир Путин. Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. Малко по-късно Тръмп написа в Туитър, че има "огромно доверие" към разузнаването. Същевременно, Владимир Путин даде интервю за телевизия Фокс нюз, в което също отрече намеса на Русия в изборите. Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на САЩ, нито в изборите там. Това зави руският президент Владимир Путин в интервю за журналиста Крис Уолъс от "Фокс нюз" след срещата с американския си колега Доналд Тръмп. Владимир Путин, президент на Русия: Наистина ли вярвате, че някой от руска територия може да повлияе на САЩ и на избора на милиони хора? По думите на руския президент отношенията между Русия и САЩ не бива да стават заложници на американското разследване за намеса на Москва в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. и на вътрешнополитически борби. Владимир Путин, президент на Русия: Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя президента Тръмп и да се проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас

Потвърдиха присъдата на „муле“ на телефонни измамници, измъкнали от възрастна бургазлийка над 39 000 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KO9ERiacQkE/

Наказание от пет години “лишаване от свобода“ ще изтърпи Велислав П., от гр. В.Търново, помагач на ало измамници, ужилили пенсионерка от гр. Бургас с над 39 000 лв.

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на първата инстанция, която е определила първоначален общ режим за подсъдимия. Велислав П. е осъден и на „глоба“ в размер на 5 000 лв.

Мъжът е признат за виновен за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г. в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с други две неустановени по делото лица, действащи като съизвършители, а самият той като помагач, с цел да набави за себе си и за другите съучастници имотна облага, спомогнал да бъде принудена възрастна жена от Бургас посредством заплашване, осъществено от съизвършителите, да извърши нещо противно на волята й – да предаде, хвърляйки през терасата на жилището си, парична сума общо в размер на 39 200 лева, като по този начин й била причинена имотна вреда в размер на 35 200 лева, представляващи значителни имуществени вреди, деянието е извършено от повече от две лица и е придружено със заплаха да бъдат причинени тежки телесни повреди на пострадалата.

Почти месец жената била подложена на телефонен тормоз. Схемата за изнудването й била „пари за болно дете в Турция“, като в случая в разговора по телефона се намесвал и „полицай“. Измамниците принудили жертвата си със заплахи за взривяване на жилището й, изваждане на око, отрязване на крак или ръка, да им даде общо 39 200 лева. При всеки един случай я държали непрекъснато на линия, принуждавали я да не затваря телефона и да им дава обяснение за действията си. Траншовете били от 2000 лв. до 5000 лв. Единствено първата сума от 400 лв., с която жената разполагала в наличност, била дадена на ръка на дете на около 10 години, по заповед на престъпниците. Останалите пари, били теглени от банката, опаковани в найлонови пликове и пускани през терасата. Схемата сработила 12 пъти. Пакетите винаги били прибирани от подсъдимия Велислав П., който съгласно уговорката си с изнудвачите си удържал 20 % от сумата. Измамата е разкрита благодарение на служителка в банката, която се усъмнила, че възрастната жена тегли за кратък период от време големи суми от сметката си. По време на задържането, докато прибирал поредната пратка от пострадалата пенсионерка, Владислав В. оказал яростна съпротива и полицаите, за да го задържат, използвали физическа сила и белезници.

Подсъдимият е бил наясно, че участва в престъпна дейност, свързана с телефонни измами, заедно с още лица, получавал от тях указания по телефона кога и откъде да вземе парите, колко да си задели, кога и къде да им ги предаде. Бил е напълно наясно, че парите не са хвърлени от жената доброволно. Въпреки това е желаел да се облагодетелства финансово и това го е мотивирало многократно да участва в престъпните действия и лично да получава и предава парите, с които да облагодетелства финансово и останалите съучастници, пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

При определяне на наказанието съдът е съобразил и значителния дял на подобни престъпленията в страната, общественият отзвук от тях и вредите, които нанасят предимно на възрастната част от населението, както и ролята и значението в този процес на лица като Владислав П., които водени от стремежа лесно да спечелят пари, се съгласяват да помагат на преките извършители на тези престъпления.

Въззивният състав не е намерил основания да измени мярката за неотклонение на подсъдимия и той остава задържан под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Как "Найки" спечели дуела с "Адидас" на световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/16/3281038_kak_naiki_specheli_duela_s_adidas_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Да се рекламираш по време на финала на световното първенство по футбол, когато милиони гледат, е отлична възможност. Но по-добре е, ако логото ти е на екипите на футболистите, които празнуват със световната купа.<br /><br />С края на световното първенство в Русия за водещите компании за спортни стоки "Адидас", която е дългогодишен спонсор на ФИФА с многомилионен договор, и "Найки" е време за равносметка. Американската изглежда като победител в спора за надмощие...

"Известия": Резултатите от срещата Путин -Тръмп вдъхват "предпазлив оптимизъм"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965650

"Известия": Резултатите от срещата Путин -Тръмп вдъхват "предпазлив оптимизъм" Никой не очакваше съществени пробиви от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, "но се налага впечатлението, че точно конкретните неща бяха много - очертани бяха практически стъпки на практика по всички остри въпроси", пише коментатор на руския в. "Известия". Става дума и за Сирия, и за "Северен поток-2",

Един е загинал, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6965652

Един е загинал, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 20 са ранени при станалите 18 тежки пътнотранспортни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани едно тежко и 49 леки ПТП, пострадал е един

Какви са алтернативите за шофьорите в София при летните ремонти?

http://www.cross.bg/bylevard-perioda-remonti-1579308.html

/КРОСС/ Строителството на третия лъч на метрото и летните ремонти на големи и ключови за трафика улици и булеварди, несъмнено се оказват предизвикателство за изобретателността на повечето шофьори. А столичният булевард „Пенчо Славейков“ е поредното такова в периода на следващите два месеца. Заради строителството на третия метродиаметър и ремонт в района, затворено за движение ще бъде кръстовището с ул.“Свети Георги Софийски“. Следващите 60 дни ще са ключови за облекчаването на трафика в бъдеще с оглед на това, че предстои изграждането на подлез и входове към метростанцията на Медицинска академия, както и ремонт на пътното платно на булеварда. Алтернатива за водачите в периода на ремонта могат да бъдат улиците „Константин Иречек“ и бул.“Прага“. Важно е да уточним, че предвид местоположението на строителния обект и факта, че той се намира в близост до няколко големи лечебни заведения ще бъде създадена и специална организация на движението за линейките. Добрата новина е, че от средата на септември, когато и трафикът се очаква да е в пъти по-интензивен отколкото сега, ще имаме изцяло ремонтиран нов булевард в участъка от бул.“Прага“ до бул.“Витоша“. Ремонтни дейности започнаха и на столичния булевард "Монтевидео"

Калоян Паргов сверява часовниците на Путин и Обама

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6961155

Калоян Паргов сверява часовниците на Путин и ОбамаИма ли нещо общо между президентите на САЩ и Русия? Оказва се, че да - часовниците им се сверяват от един български политик. В кръга на шегата, разбира се. Но лидерът на БСП - София, Калоян Паргов получава като подарък при посещение в Белия дом и в Кремъл, при това в една и съща година, реплики на часовниците на двамата президенти по това време -

Майките на деца с увреждания: Правим протест и на 1 октомври

https://www.actualno.com/society/majkite-na-deca-s-uvrejdanija-pravim-protest-i-na-1-oktomvri-news_685294.html

В началото всичко вървеше наред, имаше ги и нашите предложения в Законопроекта за хората с увреждания. В петък (13 юли) получихме мейл, в който няма нито едно наше предложение – всичко е същото. Всичко се базира на ТЕЛК, няма нищо индивидуална т.е. индивидуална оценка. Това заяви Вера Иванова, едно от лицата на инициативата "Системата ни убива", която е съставена от майки на деца с увреждания. По думите на майката пред БНТ на 1 октомври ще има общонационален протест, а на 30

Пресата обяви Тръмп за предател след срещата му с Путин

//dariknews.bg/novini/sviat/presata-obiavi-trymp-za-predatel-sled-sreshtata-mu-s-putin-2109656

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският

Ето кои са най-добре управляваните страни в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eto-koi-sa-naj-dobre-upravliavanite-strani-v-sveta-videosnimki-2109623

Институтът "Легатум", всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното благоденствие — голямо проучване, което класира страните на базата на фактори, включващи национално богатство, ниво на образование и безопасност.

Един от ключовите фактори, които изследването взема под вни

Български шофьори остават без книжки за година при пътно нарушение в Румъния

http://www.cross.bg/rymuniya-pravo-shofirame-1579307.html

/КРОСС/ В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в северната ни съседка. Случва се обаче част от тях да нарушат правилата там и оказва се, законът в Румъния е доста по-строг отколкото нашият Закон за движението по пътищата. Румънските полицаи им отнемат книжките. В Румъния за всяко нарушение на закона може да бъде отнето свидетелството за правоуправление. От този момент нататък започва едно ходене по мъките. Дори човек в Румъния да плати глобата си, това не е гаранция, че скоро ще може да освободи книжката си. Това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България. Ако губим право да шофираме на територията на Румъния, губим ли това право и у нас, и в други страни? От БНТ зададохме въпроса на пътна полиция на Румъния, но не получихме интервю или писмен отговор. На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея водачът има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката.

858 язовира в страната са за ремонт

http://www.cross.bg/remont-yazovira-yazoviri-1579306.html

/КРОСС/ 858 язовира в страната са за ремонт, от тях за спешен ремонт са поне половината. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” ген. Кирил Войнов, главен директор на "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях". Той разясни, че много от тях са сухи, защото предписанията са те да нямат зареден обем. Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив. През септември ще има нова проверка, при която ще се установи колко от тези язовири са били ремонтирани вече. 6852 язовира са обследвани, но има и такива, които в момента се установяват, обясни той и добави, че има много язовири, за които никой не знае. 414 язовира се нуждаят от спешен ремонт и 500 млн. лв. ще бъдат отделени за ремонтирането им. Експертът отрече тези пари да са застрашени от непрозрачно използване от компанията, която ще осъществи проекта. По думите му Министерството на икономиката е сериозна институция и не е редно да се хвърлят такива обвинения. По думите му ремонтите ще започнат скоро, тъй като нещата засега се случват доста бързо. Той заяви, че работят в добро сътрудничество с областните управители, а относно общините, които не желаят да предоставят язовирите си за поддръжка на държавата каза, че в такъв случай те поемат цялата отговорност за поддръжката и финансирането им. Според него с това решение Министерството на икономиката се е нагърбило с тежката задача да поддържа язовирите и да осигури безопасността на хората.

Netflix съкруши инвеститорите с новия си отчет

https://www.investor.bg/novini/261/a/netflix-sykrushi-investitorite-s-noviia-si-otchet-264785/

Компанията не успя да изпълни прогнозата за броя нови потребители и обяви разочароваща прогноза за текущото тримесечие

Къщата на бивш селски кмет изгоря в Лютидол

http://www.cross.bg/kmet-lyutidol-bivsh-1579305.html

/КРОСС/ Пожар изпепели дома на бивш селски кмет в Лютидол. Огънят лумнал два дни, след като стопаните заминали на гости при роднини в Италия. Близките и съседите им са сигурни, че огънят е предизвикан от човешка ръка, съобщава bTV. Христина Андреева, която е дъщеря на пострадалите, сподели, че когато дошли видели, че гаражът е бил разбит, а вътре прозорецът към къщата е бил счупен. „Баща ми има неприятели в селото и е засегнал бизнес интереси”, посочи тя. Станислав Ангелов, който е кмет на село Лютидол, коментира, че се води досъдебно производство. Той призова към спокойствие. Хората са категорични, че знаят кой е поръчал пожара и със сигурност не става дума за късо съединение.

Почитаме Св.Марина

http://www.moreto.net/novini.php?n=377926

На 17 юли се почита паметта на св. Марина. Тя е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. Загинала мъченически едва на 16 г. (около 270 г.). За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.

Медии в САЩ: Тръмп извърши държавна измяна

http://e-vestnik.bg/28273/medii-v-sasht-tramp-izvarshi-darzhavna-izmyana/

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският ежедневник „Гардиън“. В САЩ всекидневникът „Ню Йорк дейли нюз“ обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп…

Материалът Медии в САЩ: Тръмп извърши държавна измяна е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Къщата на бивш селски кмет изгоря в Лютидол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965643

Къщата на бивш селски кмет изгоря в ЛютидолПожар изпепели дома на бивш селски кмет в Лютидол, съобщава Би Ти Ви. Огънят лумнал два дни, след като стопаните заминали на гости при роднини в Италия. Близките и съседите им са сигурни, че огънят е предизвикан от човешка ръка. Христина Андреева, която е дъщеря на пострадалите, сподели, че когато дошли видели, че гаражът е бил разбит,

858 язовира в страната са за ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965634

858 язовира в страната са за ремонт858 язовира в страната са за ремонт, от тях за спешен ремонт са поне половината. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” ген. Кирил Войнов, главен директор на "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях". Той разясни, че много от тях са сухи, защото предписанията са те да нямат зареден обем. Областите с най-много опасни язовири са Враца,

Младен Маринов: Чумата е сериозна заплаха за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965621

Младен Маринов: Чумата е сериозна заплаха за насНа срещата вчера присъстваха почти всички представители на институции, които отговаряха за проблема с чумата по животните. От БАБХ представиха информация, която касае много големи заплахи по отношение на малките преживни животни, дивата свиня. Представи и информация за африканската чума, която върлува в близките страни около нас.

Жозе Салойо: Българите се чувстват комфортно във виртуалния магазин за заеми

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/joze-saloio-bylgarite-se-chuvstvat-komfortno-vyv-virtualniia-magazin-za-zaemi-263617/

Ще инвестираме в дигитални услуги, които носят стойност, полезност и сигурност за клиентите, посочи управителят на БНП Париба Лични Финанси, клон България

Х-Factor: отборът на Opel за SUV хитове (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/h-factor-otboryt-na-opel-za-suv-hitove-test-drajv-6084537

Карам цялата Х-гама SUV модели на Opel, за да видя как се представят с новите си двигатели и трансмисии.

Компанията на Харви Уейнстейн вече е минало

https://www.actualno.com/showbusiness/kompanijata-na-harvi-uejnstejn-veche-e-minalo-news_685291.html

Продуцентска компания на Харви Уейнстейн вече не съществува. Новите собственици потвърдиха, че са приключили сделката за покупката на The Weinstein Company и представиха нейния наследник Lantern Entertainment. Компанията на Уейнстейн беше продадена на Lantern Capital Partners за 289 млн. долара, девет месеца след като кариерата на Уейнстейн се срина в резултат на шокиращите твърдения за сексуално насилие и тормоз. Продажбата е с над 20 милиона долара по-малко от първоначално обявената цена от

Видеоповторенията и техният пробив в големия футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3282609_videopovtoreniiata_i_tehniiat_probiv_v_golemiia_futbol/?ref=rss


Помните ли "абсурдния случай" в германското първенство, в който футболистите на "Майнц" и "Фрайбург" се бяха прибрали в съблекалнята за почивка, когато бяха върнати на терена, за да бъде изпълнена дузпа? Тогава съдията беше свирил сигнала за края на първото полувреме, но получи знак, че има спорно положение, което да изгледа. Той го направи и прецени, че дузпа има, след което върна играчите на терена.<br /><br />Това беше вероятно най-необичайната от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване