Борисов даде щедри обещания за изсветляване на икономиката и търговията с цигари

https://www.actualno.com/politics/borisov-dade-shtedri-obeshtanija-za-izsvetljavane-na-ikonomikata-i-tyrgovijata-s-cigari-news_685465.html

Полагаме огромни усилия в борбата с контрабандата. Oчаквам тази година с още 10% да изсветлее икономиката, а нивото на контрабандата на цигари да падне до 6% тази седмица. Акция „Пречупване“ се казва. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по връчване на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г.. Борисов не пропусна да атакува БСП и подчерта, че когато той е на власт, има резултати в борбата с контрабандата. „Искам да честитя

Порожанов: Обезщетенията абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/porojanov-obezshteteniiata-absoliutno-pokrivat-stoinostta-na-evtanaziranite-jivotni-264852/

Според земеделския министър няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите на БАБХ за наличие на огнища на чума по дребните преживни животни

Пак евромъки за "Левски" - 2:2 с "Вадуц" половин час преди края

https://www.24chasa.bg/sport/article/6967026

"Левски" продължава да се мъчи с лихтенщайнския "Вадуц" в предварителен кръг от Лига Европа, като половин час преди края резултатът на стадион "Георги Аспарухов" в София е 2:2. В първата среща "сините" паднаха 0:1 и след като допуснаха гол у дома, трябва да постигнат победа с два и повече гола разлика, за да продължат.

Безобразие! Плиткоумие! Демагогия!

http://pogled.info/bulgarski/bezobrazie-plitkoumie-demagogiya.96179

/Поглед.инфо/ Наистина не можех да допусна дори за части от секундата, че след Станишев, който спретна и вкара БСП в аферата "Пеевски" и срина доверието в социалистическата идея катастрофално, ще дойде друг председател, който пък ще прави грозен и безсмислен пиар, качен на една каручка и отново на гърба на партията!

Тя прегръща и целува всички наоколо. Какво още знаем за хърватската президентка?

https://offnews.bg//dw/tia-pregrashta-i-tceluva-vsichki-naokolo-kakvo-oshte-znaem-za-harvats-684566.html

Цял свят говори за хърватите. И за тяхната президентка, която по време на Световното първенство спечели сърцата на милиони с емоционалното си поведение. Коя е всъщност Колинда Грабар-Китарович? Какво се знае за нея?

Френският президент Еманюел Макрон нямаше никакъв шанс да се измъкне: подвластна на силните емоции от доброто представяне на своите сънародници, хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович буквално се хвърли на врата му. Никаква следа от държавническа дистанцираност или женска сдържаност. И той, джентълменът, ѝ позволи тази близост. По-късно същото се повтори и на терена, където двамата, подгизнали от проливния дъжд, се бяха подредили, за да поздравят лично футболистите. Но това не беше всичко: окрилена от добрата игра на хърватския отбор, Колинда Грабар-Китарович се захвана да прегръща и целува всички наоколо - първо съдийската бригада, след това всичките 22-ма хърватски национали заедно с техния треньор, а накрая и целия френски отбор. А когато дойде време да прегърне Лука Модрич, обявен за най-добър играч на първенството, емоциите окончателно надделяха и тя дори се просълзи.

"Когато порасна, ще се оженя за хърватската президентка"

Буквално за секунди хърватската президентка стана хит в социалните мрежи - по целия свят. Облечена в тениска с бяло-червено каре, вместо в изискан тоалет, тя се превърна в истинска медийна звезда. А в Туитър някой написа: "Двете най-големи открития на това първенство бяха Килиан Мбапе и Колинда Грабар-Китарович. Неговите голове и нейните прегръдки превърнаха това Световно първенство в най-вдъхновяващото събитие на всички времена".

Дори сръбските медии, които обикновено са доста критични към Хърватия, този път написаха, че хърватската президентка е "откраднала шоуто на всички в Москва". А германски медии излязоха със заглавие, взето назаем от Туитър: "Когато порасна, ще се оженя за хърватската президентка". За Хърватия отдавна не бяха писани толкова много положителни неща.

Далеч не всички обаче одобряват поведението на президентката, дори в самата Хърватия. Мнозина изпитваха по-скоро срам от невъздържаните емоционални изблици на Грабар-Китарович, а някои отбелязаха, че тя не само е станала за смях, но и е затвърдила клишето за балканците като хора без вкус и усет за приличие. Други пък отправиха похвали към руските домакини, задето били ангажирали "певица, която да забавлява господата в официалната ложа". А след сценката с прегръдките и целувките на заключителната церемония един хърватски спортен коментатор отбеляза колко добре било, че заваляло дъжд, иначе хърватската президентка щяла да тръгне да целува и момчетата, които събират топките край терена.

Коя е Колинда Грабар-Китарович?

Това поведение на границата между националистическия кич и здравословния патриотизъм, между сериозната политика и популизма е всъщност запазена марка на Колинда Грабар-Китарович. На нея ѝ харесва да се "къпе" в тълпата. Харесва ѝ да се показва като близка до народа президентка, като негова представителка, която се опитва да поправи грешките на едно правителство, дистанцирало се от собствените си избиратели.

Колинда Грабар-Китарович е политолог по образование. Владее свободно английски, испански и немски език. Следвала е в САЩ и в няколко европейски страни. През 2015 година става президент на Хърватия. Преди това е на дипломатическа служба - като зам.-генерален секретар на НАТО тя отговаря за публичната дипломация.

Държавният глава в Хърватия се избира пряко от народа и в този смисъл беше истинска изненада, че малко известната дотогава Грабар-Китарович, идваща на всичко отгоре от втория ешелон политици на християндемократическата Хърватска демократична общност, успя да се наложи над популярния президент-социалдемократ Иво Йосипович. Оттогава насам тя се опитва да се профилира като "майка на нацията". Още повече, че държавният глава на Хърватия не е само представителна фигура - заедно правителството той определя курса на външната политика, ръководи тайните служби и е върховен главнокомандващ.

Златен шанс

Грабар-Китарович не стои настрана и от вътрешната политика. Даже доста смело се меси в нея, като редовно залага на националистическата карта. Представя се например като закрилница на хърватите в Босна и Херцеговина и настоява за разширяване на техните права в нестабилната съседна държава. В Аржентина пък се среща с хърватски изселници, които и до днес са привърженици на фашисткия режим на усташите от времето на Втората световна война, и ги засипва с похвали заради техния патриотизъм. Или пък без да ѝ трепне окото заявява, че трябва да бъде създадена специална комисия, която да установи цялата истина за бившия концентрационен лагер в Ясеновац. По този начин хърватската президентка ревизионистично игнорира факта, че библиотеките отдавна са пълни с информация по темата. И че отдавна са известни имената на над 83 хиляди жертви.

Яхнала вълната на популистките настроения, Колинда Грабар-Китарович се самовъзприема като един вид трети властови център, който е независим както от правителството, така и от парламента. И затова си позволява всевъзможни странни хрумвания и действия. А покрай футболната еуфория пред нея се разкри златен шанс да повиши още повече рейтинга си. Шанс, от който хърватската президентка се възползва много умело.

Следващите президентски избори в Хърватия са догодина. Колинда Грабар-Китарович още не е обявила официално дали ще се кандидатира. Във всеки случай има право на още един мандат.

Дойче веле

Церемонията за наградите "Грами" се завръща в Лос Анджелис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6967014

Церемонията за наградите "Грами" се завръща в Лос АнджелисЦеремонията за наградите "Грами" ще се завърне в Лос Анджелис и ще бъде излъчена по телевизия Си Би Ес на 10 февруари 2019 г., съобщи Асошиейтед прес. Националната звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами", обяви, че церемонията ще бъде в Стейпълс сентър в Лос Анджелис, предаде БТА. Номинациите за 84-те категории на наградите ще

Обама завоалирано критикува Тръмп в реч за Нелсън Мандела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966997

Обама завоалирано критикува Тръмп в реч за Нелсън Мандела
Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, отдаде днес почит към делото на покойния Нелсън Мандела на церемония по случай 100-годишнината от рождението на първия чернокож президент на ЮАР, която се пада утре, предадоха световните агенции. В реч пред хиляди хора, събрали се на стадион за крикет в Йоханесбург, Обама каза,

Валежи и нестабилно време и в близките дни

https://petel.bg/Valezhi-i-nestabilno-vreme-i-v-blizkite-dni__274218

Бтв Дъждовно и ветровито беше днес. Силен вятър и повече от 30 литра на квадратен метър се изсипаха за кратко в Кърджали. Райони с пролив...

Търсят учители за български училища в Прага и Братислава

http://www.moreto.net/novini.php?n=377978

Общо 12 учители в начален и гимназиален етап се търсят за български училища в Прага и Братислава. Преподаватели са нужни по БЕЛ, английски език и други дисциплини. Това става ясно от публикуваните обяви на сайта на Регионалното управление по образование, научи Moreto.

Директорът на Летище София: Ще има наказание за непроверения самолет

https://www.actualno.com/society/direktoryt-na-letishte-sofija-shte-ima-nakazanie-za-neproverenija-samolet-news_685464.html

Самолетът от 13 юли 2018 г., кацнал на летище София с 5 пътници на борда, е частен. Кацането е в 15:30 ч. от летателна площадка „Драгановци“, а излитането е в 16:48 ч. „Летище София“ е наземен оператор. Това се казва в изявление на Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД. „Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности”, акцентира Рапонджиев и допълни, че служ

Чешките комунисти ще искат от църквата данък върху реституирани имоти

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283375_cheshkite_komunisti_shte_iskat_ot_curkvata_danuk_vurhu/?ref=rss


Църквите в Чешката република протестират срещу проекта на комунистическата партия да обложи с данък имотите, които им реституира държавата след падането на комунизма през 1989 г.<br /><br />По силата на закон от 2012 г. и спогодби с чешките власти 17 вероизповедания получиха право да си възвърнат имоти на стойност около 75 милиарда крони (2.9 милиарда евро), одържавени от комунистическия режим след Втората световна война. Сред тях са например великолепната барокова църква в Зелена...

Директорът на летището за непроверения самолет: Случилото се е поредица от случайности

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283582_direktorut_na_letishteto_za_neprovereniia_samolet/?ref=rss


Поредица от случайности са довели до това пътниците на частен самолет да напуснат страната от "Летище София" без да бъдат проверени, каза днес пред журналисти изпълнителният директор на летището Владимир Рапонджиев, цитиран от пресцентъра на аеропорта. Както "Дневник" писа случаят е от 13 юли 2018 година.<br /><br />Машината е излетяла от площадка край село "Драгановци", а на борда му са били българско семейство и техен приятел. Самолетът е кацнал в...

Китайски високобюджетен филм се провали заради липса на интерес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966985

Китайски високобюджетен филм се провали заради липса на интерес

Китайска мегапродукция с бюджет 112 милиона щатски долара беше изтеглена от киносалоните само след три дена заради липса на зрителски интерес и унищожителни критики, съобщиха Ройтерс и АФП. Представяният като най-скъп в историята на китайското кино филм "Асура" с бюджет над 100 милиона щатски долара получи много нисък рейтинг от 3,

Пръскат с дезинфектант по границата с Турция заради чумата

https://frognews.bg/novini/praskat-dezifektant-granitsata-turtsiia-zaradi-chumata.html

Извънредни мерки и по границата с Турция заради чумата по дребните животни в Ямболско.

Павлова: МВР направи и невъзможното, за да гарантира спокойствието по време на Председателството

https://www.actualno.com/politics/pavlova-mvr-napravi-i-nevyzmojnoto-za-da-garantira-spokojstvieto-po-vreme-na-predsedatelstvoto-news_685463.html

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова връчи грамоти в знак на признателност за професионалната работа през изминалата една година на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на главния секретар главен комисар Младен Маринов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. На тържествената церемония в МВР тя благодари на всички служители, осигурили спокойствието на българските граждани и сигурността на прове

Борисов: Ще намалим плащанията в брой до 5000 лв. или 7000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966971

Борисов: Ще намалим плащанията в брой до 5000 лв. или 7000 лв.Тази седмица ще видите, обещали сме под 6% ще падне контрабандата на цигари, от 34%. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на събитието "Икономика на светло". Той посочи, че се полагат усилия за намаляване прага на плащанията в брой и допълни, че с финансовият министър Владислав Горанов са привлекли вицепремиерът Валери Симеонов да ги

Чужденци се включиха в благотворително хоро във Варна(снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=377977

Туристи от Франция, Германия и Русия се включиха в благотворително хоро във Варна, научи Moreto.net. Инициативата бе по време на арт фестивала "Сръчко" в Морската градина. Десетки варненци и гости на града се спряха да се насладят на танца.

СДС не може да е в коалиция само с БСП и ДПС, каза новият му председател

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283574_sds_ne_moje_da_e_v_koaliciia_samo_s_bsp_i_dps_kaza/?ref=rss


СДС не може да направи коалиция единствено с БСП и ДПС, каза днес новият председател на партията Румен Христов. Той обаче уточни, че до момента не е имало никакви разговори за съвместни действия с други партии.<br /><br />Коментарът му беше по повод коментар на зам.-председателя на СДС Константин Марков, че напуска поста, защото партията ще бъде водена в посока заемане мястото на НФСБ в Обединени патриоти или присъединяване като четвърта партия в коалицията. Като потенциални...

Ангела беше суперзвезда, докато не пусна мигрантите, заяви Тръмп

https://dnes.dir.bg/politika/tramp-kritikuva-merkel-za-migratsionnata-y-politika

Канцлерът Меркел позволи на милиони хора да дойдат в Германия, казва американският президент

Намериха Крайцерът ''Дмитрий Донски''

http://www.cross.bg/koraba-donski-dmitriii-1579363.html

/КРОСС/ Южнокорейски екип намери броненосния крайцер на руския императорски флот ''Дмитрий Донски'', който участва в Руско-японската война през 1904—1905 години. Йонхап съобщава,че крайцерът е билоткрит около бреговете на южнокорейския остров Улиндо в Японско море. Компанията Shinil Group търсела крайцера в продължение на няколко години. ''Открихме кораба на дълбочина 434 метра на 1.3 км от остров Улиндо. Идентифицирахме също името на кораба - Дмитрий Донски'', споделиха представители на компанията. Съобщава се, че корпусът на кораба е в лошо състояние заради многобройните пробойни от снаряди по време на боя с японските крайцери. Независимо от това, полубата е запазена добре.Представителите на Shinil Group заявиха, че се планира изваждането на кораба. Крайцерът ''Дмитрий Донскич'' участва в Цусимското сражение и е потопен от екипажа на 29 май 1905 година, след като по пътя му към Владивосток го нападнала японска ескадра.  

Драми на "Герена"! Футболистите се крият в съблекалнята от разгневените фенове

https://petel.bg/Drami-na-Gerena--Futbolistite-se-kriyat-v-sablekalnyata-ot-razgnevenite-fenove-__274217

Футболистите на Левски, които станаха за резил, отпадайки още на старта в Лига Европа, се скриха в съблекалнята след реванша с Вадуц. пише...

Делио Роси: Оставката е бягство, не се срамуваме

https://petel.bg/Delio-Rosi--Ostavkata-e-byagstvo--ne-se-sramuvame__274216

Треньорът на „Левски” Делио Роси не подаде оставка и след шокиращото отпадане от лихтенщайнския „Вадуц” в първия предварителен кръг н...

Иран се оплака в Международния съд на ООН заради санкциите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966968

Иран се оплака в Международния съд на ООН заради санкциите на САЩсанкции на Техеран през май нарушават двустранно споразумение, датиращо от 1955 г., предаде Ройтерс. Иран настоява съдът да нареди на САЩ временно да вдигнат санкциите, преди да представят по-подробни аргументи за решението си, предаде БТА. Следващата стъпка ще бъде съдебно изслушване, на което САЩ вероятно ще оспорят иранското искане за временно

”Летище София” махна служител след скандала с непроверения самолет

https://frognews.bg/novini/letishte-sofiia-mahna-slujitel-sled-intsidenta-neprovereniia-samolet.html

Частен самолет с петима души на борда е излетял без проверка от ”Летище София”. Един служител е отстранен до изясняване на обстоятелствата.

Вигенин за чумата: Институциите се държат неадекватно

https://www.actualno.com/politics/vigenin-za-chumata-instituciite-se-dyrjat-neadekvatno-news_685462.html

Виждаме абсолютно неадекватно поведение на институциите по въпрос, който касае националната сигурност. Това обяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин пред bTV по повод проблема с чумата по добитъка в Ямболско. Тезата на социалистите е, че досега всички действия на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на земеделското министерство са незаконни. Вигенин обвини институциите също, че никой са предупредили хората близо 20 дни след първия случай на заразено животно. После са нахлули в

Алафилип донесе първата френска победа в Тура през 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3283570_alafilip_donese_purvata_frenska_pobeda_v_tura_prez/?ref=rss


Жулиан Алафилип от "Куикстеп" спечели 10-ия етап в Обиколката на Франция. Той се превърна в първия представител на домакините, който взима етапна победа в надпреварата през тази година, завършвайки триумфално в Гран Борнан.<br /><br />Алафилип беше част от откъсването в етапа, което стигна финала преди групата на фаворитите. Отсечката беше с дължина 158.5 км между Анеси и Гран Борнан, а колоездачът на "Куикстеп" завърши с време 4:25.27 часа, като средната му...

Лошото време в Северна Албания взе жертва, мълния покоси жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966961

Лошото време в Северна Албания взе жертва, мълния покоси женаПроливни дъждове, силен вятър и гръмотевици обхванаха днес северната част на Албания, а лошото време взе една жертва, предаде агенция МИА. Петдесетгодишна жена бе убита от мълния, а съпругът й и техен роднина бяха ранени в село край Шкодра, докато се връщали с трактор от нивата си, предаде БТА. Силно вълнение в морето застраши живота на най-малко

Фатален инцидент по чудо завърши без жертви! Автобус по линията Петрич-Габрене се запали в движение, пътници бягат панически /Снимки/

http://www.struma.com/obshtestvo/fatalen-incident-po-chudo-zavurshi-bez-jertvi-avtobus-po-liniyata_136802/

Автобус по линията Петрич-Габрене пламна в движение. Инцидентът стана около 13 часа днес, в района на обувна фабрика в село Коларово. Внезапно пушек, започнал да задушава пътуващите в рейса.

Шофьорът спрял, а пътниците напуснали панически горящия рейс. За щастие няма пострадали. Инцидентът се изяснява. Автобусът е на известна местна превозваческа фирма.

Петя Петрова

БСП: Вероятността Топлофикация София да изпадне във фактически фалит става все по-реална

https://offnews.bg//politika/bsp-veroiatnostta-toplofikatcia-sofia-da-izpadne-vav-fakticheski-fali-684565.html

Общинските съветници от БСП ще поискат изслушване на ръководството на „Топлофикация София“ в комисиите на Столичния общински съвет по икономика и собственост, финанси и бюджет и иженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Поводът за искането е информацията, че “Булгаргаз“ ще даде „Топлофикация София" на частен съдебен изпълнител, ако не плати просрочените си задължения за природен газ, които вече са почти 100 милиона лева. Само за периода от септември миналата година до юли тази година са натрупани близо 52 милиона лева.

Според изпълнителния директор Николай Павлов „Булгаргаз“ ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, ако „Топлофикация София“ не заплати 40 милиона лева до края на юли, а останалата част до 52 милиона - до края на август.

„Отдавна се знае, че отоплителното дружество е в тежко финансово състояние, а управляващите от ГЕРБ, без много да мислят, го натовариха с още един кредит от 67 милиона евро за изграждането на RDF-инсталацията. Вероятността „Топлофикация София“ да изпадне във фактически фалит става все по-реална, а това общинско дружество изпълнява важна социална функция. Ето защо е нужно в най-кратък срок да бъде изслушано ръководството му и да бъдат предприети мерки за стабилизиране преди новия отоплителен сезон“, считат от БСП – София.

„Безхаберното отношение на ГЕРБ към финансовото състояние на „Топлофикация София“ оставя неприятното усещане, че целта е някой да придобие активите на дружеството на безценица“, категорични са столичните социалисти.

Лятна антиспин кампания се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377980

Под мотото „Пазя себе си, пазя и теб!“ се проведе поредната десета лятна антиспин кампания във Варна, научи Moreto.net.. Общо 55 обучители на връстници от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ взеха участие в събитията.

Шефът на Агенцията по храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов: "Чумата по животните е като биологично оръжие"

http://www.struma.com/obshtestvo/shefut-na-agenciyata-po-hranite-v-blagoevgrad-d-r-mihail-bashtavelov_136801/

Председателят на съюза на ветеринарите в България д- р Михаил Бащавелов също даде професионалната си оценка за ситуацията с чумата по животните в района на Странджа планина.

"Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща като употреба за биологично оръжие. Мерките за превенция и борба с това заболяване изисква високо ниво на биосигурност и не включват поставяне под карантина. Нужна е евтаназия по хуманен начин. Всяко присъствие на хора без подходяща екипировка на мястото...

Продължава

Лекарите масово бягат от България и Румъния, но причината не са само заплатите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283205_lekarite_masovo_biagat_ot_bulgariia_i_rumuniia_no/?ref=rss


Всяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане ги кара да заминат. Резултатът е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията, пише "Дойче веле". <br /><br />Флорина Венера e от румънското село Бунещи в община Брашов. Тя е само на 11 години, но вече е била диагностицирана с рак - и то още когато била на четири. Момичето е било оперирано навреме и така успяло да пребори коварната болест. Днес обаче...

Петър Стоянов: Никой американски президент не може да разруши връзката с Европа

https://www.actualno.com/politics/petyr-stojanov-nikoj-amerikanski-prezident-ne-moje-da-razrushi-vryzkata-s-evropa-news_685461.html

Не е по силите на нито един американски президент да разруши лесно връзката с Европа – трябва да се появят много силни катаклизми и от двете страни на Океана. Това коментира президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов пред bTV. „Ако се върнем към изявлението на Хайко Маас (германският външен министър, който каза, че „май не можем да разчитаме на Америка”) и погледнем нещата от нашата европейска камбанария, то това е преждевременно изказване,

Държавата опитва да се намеси "силово" в работата на вероизповеданията, смята Св. Синод

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283495_durjavata_opitva_da_se_namesi_silovo_v_rabotata_na/?ref=rss


С предложенията за промени в Закона за вероизповеданията вероизповеданията ще бъдат поставени в състояние на "свръхзависимост" от дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет, което е "доста силова намеса" - това се казва в становището на Св. Синод към Българската православна църква, достъпно на сайта на парламента. "Не коментираме дали това не би довело до взема на субективни и непрозрачни решения", продължават от Синода.<br /><br...

Sofia Land – отдавна е в историята. На ход е Sofia Aqua! Кога? Къде?

http://www.cross.bg/chast-sofiya-izgrazhdaneto-1579367.html

/КРОСС/ 12 години след като Sofia Land хлопна врати, столичани и децата им, а и гоститете на София, ще има къде да разпуснат след натоварения делник. Акварапк и закрит басейн с минерална вода от находището "София - Баталова воденица" се предвижда да има в разширението на парк "Възраждане", обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщва Днес.бг.На 26 юли СОС трябва да гласува предложение – до 9,9 млн. лв. за изграждането на разширението на парка. От тези средства 5,5 млн. ще са собствено финансиране, а за останалите ще се кандидатства с проект пред Фонда за развитие на градска среда към ОП "Региони в растеж". Фандъкова отбеляза, че разширението на парка ще е около 25 дка и там освен развлекателната част, в която са предвидени аквапарк и СПА зона с басейн на закрито ще има и паркова част с пет нови детски площадки, много дървета и храсти.Голяма част от атракциите в откритата част на развлекателната зона ще са предвидени за децата - детски и бебешки басейни, пързалки.Общата площ на парка след приключването на втория етап от изграждането му ще е 77 дка, посочи управителят на "Софийски имоти" Димитър Шивачев.Той напомни, че изграждането на новия парк е започнало през 2016 г.

Корпоративните резултати тласнаха нагоре европейските борси

https://www.investor.bg/evropa/334/a/korporativnite-rezultati-tlasnaha-nagore-evropeiskite-borsi-264850/

При индивидуалните акции с най-голям ръст в Европа бяха тези на медийната група Schibsted – над 17%

Симеонов и Манолова в спор кой е по-запознат със законите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283567_simeonov_i_manolova_v_spor_koi_e_po-zapoznat_sus/?ref=rss


Фалшива новина е твърдението, че омбудсманът е бил изгонен от заседанието на националния съвет за тристранно сътрудничество. Просто приложих текстовете на наредбата, бях подкрепен от останалите членове, обяви днес вицепремиерът Валери Симеонов във "Фейсбук", по повод недопускането на Мая Манолова до заседанието.<br /><br />Днес тристранката обсъди промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите.<br...

На 18 юли имен ден празнуват...

https://petel.bg/Na-18-yuli-imen-den-praznuvat---__274215

На 18 юли Българската Православна Църква отбелязва деня на страдание на свети мъченик Емилиан. Имен ден празнуват  Емил, Емилия, Емили...

Добра новина за стопаните, чиито стада бяха евтанизирани

https://petel.bg/Dobra-novina-za-stopanite--chiito-stada-byaha-evtanizirani__274214

Снимка Булфото Животновъдни организации ще предоставят помощ на колегите си от засегнатите от чумата по дребни преживни животни район...

БСП иска изслушване на ръководството на „Топлофикация София“

http://pogled.info/bulgarski/bsp-iska-izslushvane-na-rakovodstvoto-na-toplofikatsiya-sofiya.96178

/Поглед.инфо/ Общинските съветници от БСП ще поискат изслушване на ръководството на „Топлофикация София“ в комисиите на Столичния общински съвет по икономика и собственост, финанси и бюджет и иженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Майка на дете с увреждания: Махнаха всички наши идеи от законопроекта

https://frognews.bg/novini/maika-dete-uvrejdaniia-mahnaha-vsichki-nashi-predlojeniia-zakonoproekta.html

Вера Иванова, майка на дете с увреждания, обясни в предаването "Още от деня”, че майките са напуснали последното заседание на работната група, защото от законопроекта, по който са работили месец и половина, са били махнати дори техните запетаи, без да остане и една дума от техните предложения.

Сърбия може да влезе в ЕС преди 2025 г., обяви Макрон

https://dnes.dir.bg/svyat/sarbiya-mozhe-da-vleze-v-es-predi-2025-g-obyavi-makron

Френският президент подкрепи Александър Вучич в усилията за постигане на траен мир с Косово

Тръмп за Меркел: Беше суперзвезда, докато не позволи на милиони да дойдат в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966930

Тръмп за Меркел: Беше суперзвезда, докато не позволи на милиони да дойдат в Германия
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица на срещата на върха на НАТО разкритикува Германия заради разходите за отбрана и влезе така в сблъсък с канцлера Ангела Меркел, отново отправи критики към нея. Този път те бяха за нейната политика на отворени врати за бежанците, наводнили Европа, отбелязва ДПА.

Търсят се над 70 учители за работа в училищата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377953

Над 70 учители търсят от Дирекция „Бюро по труда“ - Варна, научи Moreto.net. Сред търсените специалисти са най-често преподаватели по Български език и литература, математика, география, химия и физика. Набират се и детски учители.

Турският съд отново отказа да освободи двамата гръцки военни

https://www.mediapool.bg/turskiyat-sad-otnovo-otkaza-da-osvobodi-dvamata-gratski-voenni-news281626.html

Съдът в Одрин отказа във вторник да освободи от ареста двамата гръцки военни, които бяха задържани, след като на 1 март влязоха без разрешение на турска територия. Лейтенант Ангелос Митретодис и младши сержант Димитрис Коуклазис преминаха през забранената военна зона при ГКПП Кастаниес-Пазаркуле и влязоха на 253 метра от границата на турска територия. Дамата бяха заловени от турската гранична жандармерия, а съдът в Одрин постанови задържането им. Оттогава на всеки 30 дни съставът на Втори наказателен съд заседава за мярката им за неотклонение.

Порожанов: Депутати дежурят на мястото на заразата, може да се разнесе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966924

Порожанов: Депутати дежурят на мястото на заразата, може да се разнесеДепутати стоят на мястото на заразата, може да я разнесат, заяви земеделският министър Румен Порожанов след Консултативния съвет с животновъдни браншови асоциации. "Смятам, че имаме достатъчно съдействие, но нали разбирате, че никой не желае да прилага сила. В това се търси провокация“, каза Порожанов.

Задържаха десетки мигранти в Гърция, опитали се да летят с фалшиви паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966919

Задържаха десетки мигранти в Гърция, опитали се да летят с фалшиви паспортиПолицията в Гърция е задържала 48 души през последните три дни при опит да пътуват от летища на гръцките острови до Германия, Дания, Италия и други европейски страни с фалшиви паспорти, предаде ДПА. Полицията уточни, че е попречила на мигрантите да се качат на самолети, излитащи от островите Санторини, Родос и Миконос, предаде БТА.

Мъж разби с чук главата на баща си в Радомирско, Господ така му наредил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966907

Мъж разби с чук главата на баща си в Радомирско, Господ така му наредилМъж от радомирското село Касилаг е разбил с чук главата на баща си през нощта на 15-ти юли, предаде zaPernik.com. Според криминална версия, мъжът станал през нощта, взел голям чук и разбил черепа на баща си. Пред разследващите казал, че направил това, защото Господ му наредил на сън. Бащата е приет в много тежко състояние в пернишката болница.

Мобилен интернет за избрани в Куба

http://www.moreto.net/novini.php?n=377988

Интернет на мобилните телефони в Куба за първи път. Но връзката с глобалната мрежа не е за всички, а само за определени потребители. До края на годината обаче телекомуникационната компания обеща, че нетът ще стигне до всичките й клиенти.

При ожесточени сражения загинаха 15 служители на афганистанските сили за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966908

При ожесточени сражения загинаха 15 служители на афганистанските сили за сигурност Най-малко 15 служители на афганистанските сили за сигурност бяха убити, след като талибани нападнаха техните КПП-та в северната провинция Кундуз и южната провинция Кандахар, съобщиха днес афганистански представители, цитирани от ДПА. Най-малко девет афганистански войници загинаха в района Имам Сахеб на провинция Кундуз,

Новият лидер на СДС ще търси коалиция с хора, носещи "синия пламък"

https://www.mediapool.bg/noviyat-lider-na-sds-shte-tarsi-koalitsiya-s-hora-noseshti-siniya-plamak-news281625.html

Новоизбраният председател на СДС Румен Христов обяви във вторник готовност да се търси обединение с хора, които са част от автентичната десница. "Основната ни задача е да потърсим коалиция с хората, които носят синия пламък, преди да потърсим коалиция с партийни структури", коментира той по време на пресконференция, цитиран от "Фокус". Като свои приоритети той посочи стягане на редиците на партията и осъществяване на финансова ревизия. "Ние сме опозиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", няма как да бъдем други. Целта ни е да потърсим отново тези избиратели, които гласуват или за представители на автентичната десница, каквато е СДС, или не гласуват", поясни той и допълни, че иска да се отправят послания и да се реагира на важните теми, защото само така десницата може да си върне доверието на избирателите си. В понеделник пък преизбраният за зам.-председател на СДС Костадин Марков обяви в социалната мрежа "Фейсбук", че напуска поста си, защото има основание да смята, че партията ще бъде водена към коалиция с "Обединени патриоти" и декларира, че ще се бори с всички сили срещу такова решение. Марков, посочва, че е подкрепя опонента на Румен Христов в битката за лидерския пост и не може да се пренастрои да работи с новия председател. Той дава да се разбере, че очаква все пак да остане член на тясното ръководство на партията - Националия изпълнителен съвет.

Европейският съд осъди Русия за Пуси Райът и Политковская

https://www.vesti.bg/sviat/evropejskiiat-syd-osydi-rusiia-za-pusi-rajyt-i-politkovskaia-6084573

Руската прокуратура „не е успяла да проведе разследване, което да установи убиеца” на журналистката

БАБХ: Чумата е дошла в България при незаконен внос на животно от Турция

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-chumata-e-doshla-v-balgaria-pri-nezakonen-vnos-na-zhivotno-ot-tu-684563.html

Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция.

Това заяви на пресконференция днес д-р Ивайла Давидова, началник отдел „Верификация на официалния контрол“ в Българската агенция по безопасност на храните.

В момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията. Най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин, коментира д-р Ивайла Давидова.

Това е основното ни предположение в момента, но предстоят още проучвания, обясни тя.

Важна новина за всички българи! Ето на колко свалят прага на финансовите разплащания кеш

https://petel.bg/Vazhna-novina-za-vsichki-balgari--Eto-na-kolko-svalyat-praga-na-finansovite-razplashhaniya-kesh__274213

Снимка Булфото Таванът на плащанията в брой ще бъде свален от настоящите 10 бона на 5000 или поне на 7000 лева, пише "Монитор". Това стана я...

Адвокат, обвинен в измами, иска 100 000 лв. от прокуратурата

https://petel.bg/Advokat--obvinen-v-izmami--iska-100-000-lv--ot-prokuraturata__274212

Снимка "Труд" Адвокат от Велико Търново, който е бил разследван и съден в продължение на 8 години, а наскоро напълно оправдан, предяви иск...

Трансферна бомба: Спартак привлече Еньо Кръстовчев

https://petel.bg/Transferna-bomba--Spartak-privleche-Eno-Krastovchev__274211

Спартак (Варна) направи трансферен удар, след като привлече Еньо Кръстовчев. 34-годишният нападател, който преди дни напусна родния си Маре...

Сред Теракотената армия откриха изцяло запазен арбалет отпреди 2200 години

http://nakratko.bg/category/29/162416/


Наскоро археолози са открили най-старият отлично запазен арбалет, откриван досега сред артефактите, погребани с прочутата Теракотена армия на Първия китайски император в град Сиан в северната провинция Шанси.

Петър Стоянов: Никой президент на САЩ не може лесно да разруши връзката с Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966901

Петър Стоянов: Никой президент на САЩ не може лесно да разруши връзката с ЕвропаНе е по силите на нито един американски президент да разруши лесно връзката с Европа – трябва да се появят много силни катаклизми и от двете страни на Океана. Това коментира пред Би Ти Ви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов. „Ако се върнем към изявлението на Хайко Маас (германският външен министър, който каза,

Служител на летище София е отстранен заради случая с непроверен самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966900

Служител на летище София е отстранен заради случая с непроверен самолетСлужител на летището в София е отстранен до изясняване на обстоятелствата около случката с непроверен частен самолет от Габрово с петима души на борда . Служителят е обслужвал самолета и не е подал сигнал на Гранична полиция, че той ще напуска територията на България. Гранична проверка е била направена на територията на Гърция,

Организират кастинг за балерини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377968

Държавната опера във Варна при Театрално-музикалния продуцентски център, с главен балетмайстор Сергей Бобров, з.а. на Русия, организира кастинг за балерини, научи Moreto.net. Той ще се състои на 13 август от 11.00 часа. Събитието се организира във връзка с гастрол във Великобритания в периода от декември 2018 г.

"Синият" треньор Делио Роси: Не се предавам

http://clubz.bg/70694-siniqt_trenor_delio_rosi_ne_se_predavam

Старши треньорът на "Левски" Делио Роси заяви, че няма намерение сам да подаде оставка след отпадането от "Вадуц" (Лихтенщайн) в първия предварителен кръг на Лига Европа. "Сините" спечелиха реванша с 3:2, но отпадат заради загуба с 0:1 в първия мач.

“Оставката е признак човек да се предаде. А аз не се предавам. Оставка подава човек, който няма какво да прави. Аз не се чувствам така. Резултатите не са добри и ще говоря с клуба по този въпрос, заяви италианецът пред "Диема". - Мисля, че можем да продължим напред. Ще разговаряме. Ако аз и клубът решим, че трябва да напусна - ще напусна. Имам идея в главата си и ще ги обсъдя с клуба. Уважавам мнението на другите, но взимам решенията с моята глава. Всички футболисти, които са тук, аз съм ги одобрил. Това важи и за тези, които са освободени.”

Очаквайте подробности.

"Булгаргаз" заплаши да събере принудително дълговете на "Топлофикация"

https://www.mediapool.bg/bulgargaz-zaplashi-da-sabere-prinuditelno-dalgovete-na-toplofikatsiya-news281624.html

Просрочените задължения на "Топлофикация – София" към доставчика на гад "Булгаргаз" са нараснали до 100 млн. лева. Само за изминалия отоплителен сезон са натрупани около 52 млн. лева дълг. Ако те не бъдат изчистени поетапно през юли и явгуст, "Булгаргаз" може да пристъпи към принудителното им събиране. Това съобщи в интервю пред БНР изпълнителният директор на държавната газова компания Николай Павлов. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред. "Топлофикация - София" е собственост на Столичната община, а контролът над дружеството е в ръцете на общинския съвет. От общината обясниха, це "Топлофикация" е изпратила на "Булгаргаз" грлафик за погасяване на зъдълженията си. Информацията за просрочените дългове беше използвана от БСП, които поискаха ръководството на топлофикационното дружество да бъде изслушано от комисиите към съвета. Реакция "Отдавна се знае, че отоплителното дружество е в тежко финансово състояние, а управляващите от ГЕРБ, без много да мислят, го натовариха с още един кредит от 67 милиона евро за изграждането на RDF-инсталацията. Вероятността "Топлофикация София" да изпадне във фактически фалит става все по-реална, а това общинско дружество изпълнява важна социална функция. Ето защо е нужно в най-кратък срок да бъде изслушано ръководството му и да бъдат предприети мерки за стабилизиране преди новия отоплителен сезон", мотивират искането си съветниците. Според финансовия отчет на "Топлофикация" за миналата година компанията има дългове от 700 млн. лева. Най-голямо е задължение от 500 млн. лева към "Български енергиен холдинг". Загубата на дружеството за миналата година е 34.8 млн. лева. Заради натрупаните загуби от над 354 млн. лева и отчетения отрицателен резултат за 2017 г. одиторът, заверил отчета на "Топлофикация", обръща внимание, че има "съществена несигурност, която може да породи съмнение относно възможността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие". В същото време дружеството ще трябва да направи когенерация, която да работи с т. нар. RDF гориво, а не с газ. Общата стойност на проекта е 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро идват от програма "Околна среда". Останалите трябва да бъдат осигурени от общината със заем от Европейската инвестиционна банка. Кредитът ще се плаща от бъдещи постъпления на "Топлофикация". Те трябва да дойдат от икономии на разходи за газ, тъй като горивото за новата инсталация ще се получава безплатно от завода за преработка на отпадъците в София. Според БСП "Топлофикация" не може да се справи с проекта заради лошото си финансово състояние. Според мнозинството от ГЕРБ обаче когенерацията ще доведе до намаляване на разходите на "Топлофикация" и в същото време ще увеличи приходите, тъй като когенерацията ще произвежда и ток, който се изкупува на преференциални цени. Алтернатива Междувременно във вторник сдружение "За Земята" внесе алтернативен план за управление на отпадъците, според който вместо в когенерация към "Топлофикация", общината трябва да вложи повече пари в разделно събиране и рециклиране. "Общината подценява гражданите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с удобно, лесно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се справят не по-зле от жителите на всеки друг европейски град. Разбира се, мотивирани от такса смет на база количество изхвърлени неразделени отпадъци", обяснява Данита Заричинова, експерт "Нулеви отпадъци" от "За Земята". Според нея хваленият и следван от София модел с инсенератора в центъра на Виена не е добър пример за управление на отпадъците. По-добър бил примерът на Флоренция, където местното правителство спряло проект за инсталация за изгаряне с капацитет, подобен на софийския и решило да вложи парите в по-добро разделно събиране и рециклиране. Прилагането на алтернативната визия може да започне веднага, уверяват от сдружението. Стойността на инвестициите в проекта е поне два пъти по-ниска от разходите за изграждане на инсинератора, а нетните оперативни разходи са значително по-изгодни за хората. Според "За Земята" анонимните контейнери по улиците трябва да се заменят с индивидуални разделни контейнери за всяка жилищна сграда. Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че проектът за когенерация в "Топлофикация" не изключва подобряването на разделното събиране и рециклирането. Според нея и в момента системата работи добре и 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират. Депонират се 16% от боклука, а с пускането на инсталацията в "Топлофикация" този дял щял да падне под 10 на сто.

Първият жп аудиотур у нас привлича туристи по маршрута на родопската теснолинейка

http://www.cross.bg/tesnolineiika-kostov-marshryta-1579359.html

/КРОСС/ За първи път у нас работи железопътен аудио тур, който описва маршрута на родопската теснолинейка, свързваща областите Пазарджик и Благоевград. Турът включва 23 точки. Всеки потребители на приложението може да се наслади на историите по маршрута, обясни за „Хоризонт“ Анатоли Костов, създател на аудиотура. Маршрутът започва от гара Септември и завършва в Добринище и минава през различни живописни селца и малки гари, както и през най-високата гара на Балканите – Аврамово, която се намира на 1267 м надморска височина. Приложението се нарича Easy Travel. Българският глас е на дългогодишния озвучител на влак „Родопи“ Светла Матеева. Турът е преведен и на руски и английски. Посетителите могат да слушат беседата като сканират QR кода от плакатите във влаковете. Родопската теснолинейка е наричана „алпийската на Балканите“, защото минава през различни надморски височини, поясни Костов. По думите му, у нас много места остават незабелязани от пътуващите с държавната ни железница, а платформата Easy Travel позволява този тип популяризиране на туристически обекти. "Много ще е приятно да сложиш слушалките и заедно с тракането на влака да слушаш приятен глас, който ти разказва за дадена дестинация или точка", каза още Анатоли Костов.

Путин надхитри Тръмп в Хелзинки

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/17/3283350_putin_nadhitri_trump_v_helzinki/?ref=rss


Преди повече от три десетилетия американският и руският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.<br /><br />Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а...

Тръмп си приписа заслугата за по-доброто финансиране на НАТО

https://www.mediapool.bg/tramp-si-pripisa-zaslugata-za-po-dobroto-finansirane-na-nato-news281623.html

Доналд Тръмп заяви, че е негова заслугата НАТО да бъде силна организация и обрисува срещата си със съюзниците от алианса в позитивна светлина, предаде Ройтерс. Президентът на САЩ написа в "Туитър", че Организацията на Северноатлантическия договор сега е по-добре финансирана "само благодарение на мен". В същия текст той пише по повод срещата на върха в Брюксел, че е имал "страхотна среща с НАТО". По думите му "НАТО беше слаба, но сега отново е силна (лошо за Русия)". Тръмп се оплаква, че медиите постоянно повтарят, че се държи грубо с чуждестранните лидери, но "никога не споменават парите!". Доналд Тръмп твърди още, че срещата му с руския президент Владимир Путин е била "още по-добра" от срещата му с НАТО. В САЩ Тръмп бе критикуван и от демократи, и от републиканци за това, че в Хелзинки не критикува публично Путин за руската намеса в изборите в САЩ и за това, че се усъмни в заключенията на американската разузнавателна общност, че намеса и имало. Даже коментаторите от "Фокс нюз" - предпочитаната от Тръмп телевизия - бяха недоволни от поведението му на срещата с Путин.

„Левски“ отпадна от „Вадуц“, Роси съжалява, но не се предава

//dariknews.bg/novini/bylgariia/levski-otpadna-ot-vaduc-rosi-syzhaliava-no-ne-se-predava-2109782

"Левски" отпадна още в първия квалификационен кръг на "Лига Европа" от лихтенщайнския "Вадуц". Българският отбор изигра изключително посредствен мач на стадион „Георги Аспарухов“, отбелязва gong.bg. „Сините“ спечелиха с 3:2 реванша в София срещу "Вадуц", но това бе не

Тръмп заяви, че срещата му с Путин била "още по-добра" от тази с лидерите от НАТО

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-zaiavi-che-sreshtata-mu-s-putin-bila-oshte-po-dobra-ot-tazi-s-liderite-ot-nato-2109778

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е негова заслугата НАТО да бъде силна организация и обрисува срещата си със съюзниците от алианса миналата седмица в позитивна светлина, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Светият синод възрази срещу предложения за законови промени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/svetiiat-sinod-vyzrazi-sreshtu-predlozheniia-za-zakonovi-promeni-2109779

Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу промени в Закона за вероизповеданията, с уточнението, че предлагани в тях изисквания не са били отправяни към Църквата дори в тоталитарния режим.
 
В свое

Тръмп и Юнкер ще разговарят очи в очи за търговските мита на 25 юли

https://www.actualno.com/america/trymp-i-unker-shte-razgovarjat-ochi-v-ochi-za-tyrgovskite-mita-na-25-uli-news_685453.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети Белия дом на 25 юли, за да проведе преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите свързани с търговските мита, които застрашават трансатлантическите отношения. Това съобщиха от Европейската комисия във вторник, предае "Фокус". „Председателят Юнкер и президентът Тръмп ще се фокусират върху подобряването на трансатлантическата търговия и изграждането на по-силно икономическо партньорство“, се каз

ЕК: Евтаназията на животни е единственият начин да се овладее ситуацията в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966897

ЕК: Евтаназията на животни е единственият начин да се овладее ситуацията в БългарияЕвтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това коментира пред БНТ  комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. "Брюксел ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни.

Есента ЕС, Русия и Украйна започват да готвят договор за транзита на руски газ след 2019 г.

https://www.mediapool.bg/esenta-es-rusiya-i-ukraina-zapochvat-da-gotvyat-dogovor-za-tranzita-na-ruski-gaz-sled-2019-g-news281622.html

Преговорите между ЕС, Русия и Украйна по газа ще продължат през есента. Тогава ще бъде подготвен "добър транзитен договор" за периода след 2019 година.   Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович след края на тристранната среща между представители на Русия, Украйна и ЕС в Берлин, посветена на въпросите на транзита на руски газ през територията на Украйна, предаде ТАСС във вторник. "Ние стигнахме до споразумение (...), че ще продължим преговорите през есента", заяви Шефчович. "Решихме, че (...) ще се съсредоточим върху въпроса как да гарантираме, че ще имаме добър нов транзитен договор за периода след 2019 година", допълни еврокомисарят. Обемите на доставките на руски газ за Европа ще се увеличат с 10-15 на сто след 10 години, заяви руският енергиен министър Александър Новак сред тристранната среща в Берлин. Новак определи тристранните преговори в Берлин като конструктивни и спокойни. Засега Русия, Украйна и ЕС не са готови да посочат обемите на транзита на руски газ през Украйна след 2019 година. Този въпрос се изяснява, допълни руският министър. Необходимостта от такива преговори възникна във връзка с изтичането в края на 2019 година на срока на действие на два договора, подписани през 2009 година от Газпром и Нафтогаз, за доставки на синьо гориво на Украйна и за транзита му през нейна територия за потребители в Европа.

Манолова за изгонването й от тристранката: Очевидно се притесняват от въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966888

Манолова за изгонването й от тристранката: Очевидно се притесняват от въпроси"Мое законово право и не просто право, а задължение, е да присъствам на заседанията на всички органи, в случаите, когато се обсъждат права на граждани. Омбудсманът е защитна институция и не е нормално нито един правилник да противоречи на Закона". Това каза пред БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод недопускането й днес до участие на съвещание в

Тръмп: Срещата ми с Путин беше по-добра от срещата ми с лидерите на НАТО

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-sreshtata-mi-s-putin-beshe-po-dobra-ot-sreshtata-mi-s-liderite-na-nato

В няколко туита, с по 1-2 изречения, Доналд Тръмп обобщи срещите си в Европа с лидерите от НАТО и президента на Русия.

Омбудсманът Мая Манолова беше отстранена незаконно от заседание на Тристранния съвет към МС

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-beshe-otstranena-nezakonno-ot-zasedanie-na-tristranniya-savet-kam-ms.96175

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова беше отстранена незаконно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС.

Румънският президент извика премиера заради слухове за амнистия и помилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966893

Румънският президент извика премиера заради слухове за амнистия и помилване Румънският премиер Виорика Дънчила ще се срещне утре с президента Клаус Йоханис в президентския дворец Котрочени по искане на държавния глава, съобщава информационният сайт Зиаре. Срещата идва в момент, когато в общественото пространство се появиха твърдения, че управляващата коалиция възнамерява да приеме извънредно постановление за амнистия и

Върховният касационен съд отказа да гледа делото за стопанство "Врана"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283419_vurhovniiat_kasacionen_sud_otkaza_da_gleda_deloto_za/?ref=rss


Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му срещу държавата за възстановяването на собственост върху земеделското стопанство "Врана".<br /><br />Това означава, че решението на Софийския апелативен съд, с което искането на бившия премиер беше отхвърлено, е окончателно. Земеделското стопанство "Врана", което е било стопанисвано от царското семейство, е национализирано през 1947...

Променят методиката за ТЕЛК

http://www.moreto.net/novini.php?n=377987

Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди готвените промени, които бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ. Двете организации удариха рамо на правителството за промените в медицинската експертиза, регламентирани в Проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза.

Из истините на Пътна полиция: Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/07/17/3283560_iz_istinite_na_putnata_policiia_ako_mislish_pozitivno/?ref=rss


Любопитна публикация се появи днес по обед на страницата във "Фейсбук" на Главна дирекция "Национална полиция". Статусът е кръстен "Пътната полиция припомня някои истини" и в него има пет препоръки за безаварийно пътуване.<br /><br />Ето ги и тях:<br /><br />Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но с малко.<br /><br />Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от...

Тончо Краевски за Фрог: Имало е руска намеса на изборите в САЩ

https://frognews.bg/novini/toncho-kraevski-frog.html

Имало е руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. и всичко свързано с нея е описано в доклад на ФБР. Това заяви пред Фрогнюз политологът Тончо Краевски по повод обвинението на американските медии, че Тръмп не е потърсил сметка на Путин за намесата на Русия в изборите в САЩ.

Тончо Краевски за Фрог: Имало е руска намеса на изборите в САЩ

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/toncho-kraevski-frog.html

Имало е руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. и всичко свързано с нея е описано в доклад на ФБР. Това заяви пред Фрогнюз политологът Тончо Краевски по повод обвинението на американските медии, че Тръмп не е потърсил сметка на Путин за намесата на Русия в изборите в САЩ.

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966887

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер, една от които е доста странна, съобщи Асошиейтед прес. Чудноватата луна е с диаметър само 1 км. Тя се движи в противоположна посока на повечето естествени спътници на Юпитер, а поведението й е съвсем различно. Възможно е тя да се е блъснала в много от обектите,

Парламентът избира нов шеф на НЗОК

https://petel.bg/Parlamentat-izbira-nov-shef-na-NZOK__274210

Снимка Булфото Парламентът да избере управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ предвижда проектопрограмата на депут...

Исторически срам за "Левски"

https://petel.bg/Istoricheski-sram-za-Levski__274209

Снимка Булфото "Левски" беляза една от най-срамните си европейски страници в историята. В първия квалификационен кръг на Лига Европа "с...

Земетресение от 4,7 по Рихтер в Албания

https://www.actualno.com/balkani/zemetresenie-ot-47-po-rihter-v-albanija-news_685452.html

Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер бе усетено в Албания, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Трусът е регистриран в 15:05 часа (16:05 часа българско време). Епицентърът е бил на 30 км от столицата Тирана на дълбочина от 10 км. Засега не се съобщават данни за жертви и материални щети.

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

http://nakratko.bg/category/60/162415/


Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Жасмина и Стоян: Запознахме се в Tinder, това е най-пълноценната ни връзка досега

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6956010

Жасмина и Стоян: Запознахме се в Tinder, това е най-пълноценната ни връзка досегаДвойката е заедно от 3 г., досега са се карали само веднъж Жасмина Гевезиева и Стоян Беров са млади и успешни. Тя е на 26 г. и вече е на отговорна позиция в голям медиен холдинг, а той - 27-годишен програмист. Събира ги Tinder преди повече от 3 години. Влизат в приложението на шега и от любопитство, а днес казват,

Провеждане на информационен ден за енергийна ефективност за малки и средни предприятия

https://www.actualno.com/gabrovo/provejdane-na-informacionen-den-za-energijna-efektivnost-za-malki-i-sredni-predprijatija-news_685454.html

На 26.07.2018 г., от 11:00 часа, "ПРИНЦ ООД" - бенефициент по процедура BG16RFOP002-3.001 "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия", ще проведе информационен ден във връзка с успешното изпълнение и приключване на предвидените дейности по проекта. Място провеждане: гр. Габрово, ул. "ОРЛОВСКА" 154, "ПРИНЦ" ООД Информация за събитието ще бъде публикува и на https://princebags.com/, в секция "Европейски проекти". Проект № BG16RFOP002

Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни

http://www.cross.bg/vigenin-sharkovo-sela-1579378.html

/КРОСС/ Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя  „Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково и другите села не са адекватни на заплахата. Имаме големи съмнения- необходими ли са такива драстични действия спрямо животните. Това стана ясно и от доклад на експерти от министерството”. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БТВ. Той добави, че левицата смята, че докато не се покаже необходимост от евтаназиране на всички животни, е прибързано това да се прави.   Вигенин бе категоричен: "До този момент всички действия на МЗГХ и БАБХ са  незаконни, защото заповедта е издадена в противоречие със Закона за ветеринарномедицинската дейност . Станах свидетел- има драстична разлика в това, което трябва да се направи на теория и това, което се прави в Шарково и другите села. Не са изпълнени, например- предписанията по отношение на дезинфекцията”, обясни Вигенин. Народният представител заяви, че  политическата отговорност в случая трябва да се носи от министъра на земеделието. „БАБХ и съответните звена не са си свършили работата и не я вършат и в момента. До днес нямаше необходимия контрол- кой влиза и излиза от населените места,  не беше подсигурен периметърът, животните не се загробват по правилния начин”, изтъкна той. Кристиан Вигенин каза още, че между вземането на първите проби от с

Хиляди почетоха паметта на Николай Втори по случай 100-годишнината от екзекуцията му

https://offnews.bg//sviat/hiliadi-pochetoha-pametta-na-nikolaj-vtori-po-sluchaj-100-godishninata-684564.html

Сто хиляди души участваха днес във възпоменателна процесия в руския град Екатеринбург по повод 100-годишнината от екзекуцията на последния император на Русия Николай Втори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Николай и членове на династията Романови са избити без съд и присъда от болшевишки войници в къща в Екатеринбург 18 месеца след абдикацията му.

През 2000 г. Руската православна църква канонизира царя и роднините му като мъченици и впоследствие построи на мястото на екзекуцията църква, известна като Църквата на Вси светии.

Започналата още снощи процесия, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, извървя 21 километра от църквата до мястото, където е било погребано императорското семейство. Там патриархът отслужи заупокойна литургия.

Николай Втори царува от 1894 до март 1917 г. след Февруарската революция. През 1998 г. тленните останки на последния император на Русия и разстреляните заедно с него членове на семейството му бяха препогребани в Санкт Петербург.

100 000 почетоха паметта на Николай Втори по случай 100-годишнината от екзекуцията му

https://offnews.bg//sviat/100-000-pochetoha-pametta-na-nikolaj-vtori-po-sluchaj-100-godishninata-684564.html

Сто хиляди души участваха днес във възпоменателна процесия в руския град Екатеринбург по повод 100-годишнината от екзекуцията на последния император на Русия Николай Втори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Николай и членове на династията Романови са избити без съд и присъда от болшевишки войници в къща в Екатеринбург 18 месеца след абдикацията му.

През 2000 г. Руската православна църква канонизира царя и роднините му като мъченици и впоследствие построи на мястото на екзекуцията църква, известна като Църквата на Вси светии.

Започналата още снощи процесия, водена от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, извървя 21 километра от църквата до мястото, където е било погребано императорското семейство. Там патриархът отслужи заупокойна литургия.

Николай Втори царува от 1894 до март 1917 г. след Февруарската революция. През 1998 г. тленните останки на последния император на Русия и разстреляните заедно с него членове на семейството му бяха препогребани в Санкт Петербург.

Приеха концепцията на Закона за социалните услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966876

Приеха концепцията на Закона за социалните услугиРаботната група към Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ за подготовка на Закона за социалните услуги е одобрила с голямо мнозинство проекта на концепция на нормативния акт, съобщиха от министерството. Днешното заседание е било председателствано от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Институциите проверяват детски лагер на отец Иван

https://www.actualno.com/society/instituciite-proverjavat-detski-lager-na-otec-ivan-news_685448.html

Здравни и образователни инспектори влязоха на проверка в детски лагер на отец Иван. Дойде и полиция. Част от настанените в приюта му са на палатки край монтански язовир, институциите обаче не са давали разрешение за инициативата, съобщава bTV. Причина за импровизирания лагер обаче е и липсата на електричество в приюта на отеца. На лагер край брега на язовир „Огоста“ от около две седмици са трийсетина деца от приюта. Най-голямото е на 16. Освен отец Иван с децата има и друг

Задържаха 42-годишен мъж, блъснал и убил дете в Игнатиево

http://www.moreto.net/novini.php?n=377976

Окръжната прокуратура във Варна задържа водач, причинил смъртта на дете при пътен инцидент. То е починало 11 дни по-късно, съобщават от пресслужбата на съда за Moreto.net. Обвиняем е 42-годишният Иван Д., който е избягал от местопроизшествието и се е укривал.

ВСС също амнистира шефката на Софийския апелативен съд

https://www.mediapool.bg/vss-sashto-amnistira-shefkata-na-sofiyskiya-apelativen-sad-news281621.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да амнистира шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева и така последва примера на съдебните инспектори. Във вторник с 10 на 3 гласа ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдийката, която бе уличена в тежки нарушения при проверки в началото на годината.   Членовете на ВСС, които смятаха, че Дончева трябва да понесе санкции за действията си, бяха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.   На 23 април т.г. съдебният инспекторат съобщи, че с гласуване съдебните инспектори са решили да не предлагат за наказание съдия Даниела Дончева. Това се случи, въпреки че тя бе изловена в множество нарушения при разпределението на делата в едно от най-важните съдилища в държавата.   Инспектор Александър Мумджиев уличи съдия Дончева, че незаконно е разпределила сама на себе си дело с материален интерес от 102 млн. лв, което засяга активи на фалиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато съдия Милен Василев постави на видно място в съдийския коридор на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в действия "със силен корупционен мирис".   Милен Василев посочи, че шефката му е иззела неправомерно висящите дела, включително делото за активите на КТБ. Съдебният инспекторат започна проверка и Мумджиев констатира общо пет нарушения, извършени от председателката на апелативния съд. Друг сериозен гаф е утвърждаване на незаконни вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат рокади на съдии и вземането на делата им. Без публично известни аргументи колегите на Мумджиев го бламираха.   Практиките в Софийския апелативен съд бяха проверени и от върховните съдии, които също установиха нарушения.   След отказа на съдебния инспекторат да предложи Даниела Дончева за наказание, това реши да направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Лозан Панов внесе актовете на инспектор Александър Мумджиев и върховните съдии във ВСС. Това също се оказа недостатъчно.   Действията на ВСС в този случай създават най-тежкия прецедент, който хвърля сянка върху новия състав на кадровия орган. След този случай всеки съдебен шеф, изловен в сходни нарушения, би могъл да постави въпроса защо е предлаган за наказание. Това ще разклати сериозно доверието на магистратите (доколкото то съществува – б.р.) и в съдебния инспекторат.

Земетресение с магнитуд 4,5 разтърси Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966873

Земетресение с магнитуд 4,5 разтърси АлбанияЗеметресение с магнитуд 4,5 бе усетено днес в албанските градове Тирана, Дуръс и Кавая, предаде агенция АТА. Според албанския геофизически институт трусът е регистриран в 13.05 часа местно време, а епицентърът на земетресението е бил в района на град Рогожина, близо до Тирана, предаде БТА. Преди това в тази област са регистрирани няколко слаби

"Изменникът" Тръмп, "пудел" на Путин в карикатури и колажи

https://www.mediapool.bg/izmennikat-tramp-pudel-na-putin-v-karikaturi-i-kolazhi-news281620.html

Поведението на Тръмп по време на срещата му с Путин в Хелзинки бе окачествено от редица американски политици и медии като "предателство" спрямо националните интереси на САЩ. Медиите са пълни с коментари и анализи, но и с карикатури и колажи, посветени на срещата. Американският в. "Ню Йорк дейли нюз" е сред тези, които обвиняват президента в измяна. На първата си страница вестникът помества илюстрация, на която Тръмп държи за ръка съблечения до кръста Путин, а с другата ръка прострелва с пистолет Чичо Сам. Тука основната карикатура Туитър страницата на изданието е пълна с карикатури и колажи, поместени от други издания или от самите потребители:   pic.twitter.com/fM0VijVTiE — Kimberlychavis (@Kimberl08414585) July 17, 2018 .@realdonaldtrump derides reports he disagrees as “fake news,” then buys the Russian narrative hook, line, sinker, pole and boat.:BECAUSE He WANTS That MOSCOW MOTEL Complete With GOLDEN SHOWERS, OLIGARCHS,PARTY Girls Dancing On MATTRESSES ❗️#maga #tcot #pinet #Helsinkisummit pic.twitter.com/9NByrMAGS9 — Thought Provoker (@efgcire) July 16, 2018

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“

http://www.cross.bg/bulgarskata-znamena-armiya-1579361.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“ в Националния военноисторически музей (НВИМ) на 18 юли (сряда), от 17.00 часа. Тя е посветена на 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. В изложбата за първи път са представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в НВИМ. Българските офицери и войници останали в заложничество, с риск за живота си укриват и пренасят в България знамената, за да не ги предадат във вражески ръце. Този акт на себеотрицание остава като един от емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия. Изложбата припомня, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, винаги е успявала да запази честта на Родината. Тя може да бъде разгледана до 19 август.

Проверяват детски лагер на отец Иван край „Огоста”

http://nakratko.bg/category/58/162414/


Здравни и образователни инспектори влязоха на проверка в детски лагер на отец Иван. Дойде и полиция. Част от настанените в приюта му са на палатки край монтански язовир, институциите обаче не са давали разрешение за инициативата.

„Демократична България”: Законодателни промени на ГЕРБ залагат безконтролност за властта

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-zakonodatelni-promeni-gerb-nar-patrioti-zalagat-bezkontrolnost-vlastta.html

Предлаганите от управляващите промени в Административно-процесуалния кодекс са поредният лобистки законопроект, внесен в Парламента от група депутати без обществено обсъждане и без реална оценка на въздействието, без да е ясно авторството на законопроекта и под благовидния предлог, че така се работи за електронизация на правосъдието и ограничаване на недобросъвестните обжалвания. Това се казва в позиция на „Демократична България”.

Тръмп: НАТО e по-добре финансирана само благодарение на мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966870

Тръмп: НАТО e по-добре финансирана само благодарение на мен
Доналд Тръмп заяви днес, че е негова заслугата НАТО да бъде силна организация и обрисува срещата си със съюзниците от алианса в позитивна светлина, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Президентът на САЩ написа в "Туитър", че Организацията на Северноатлантическия договор сега е по-добре финансирана "само благодарение на мен".

БАБХ: Най-вероятно чумата е дошла от нелегален внос на животни от Турция

http://nakratko.bg/category/58/162413/


Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция, обяви д-р Ивайла Давидова от Българската агенция за безопасност на храните по време на пресконференция днес.

Тръмп: По-доброто финансиране на НАТО се дължи на мен

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-po-dobroto-finansirane-na-nato-se-dylji-na-men-264847/

Президентът на САЩ твърди още, че срещата му с руския президент Путин е била "още по-добра" от срещата му с НАТО

Резултатите от срещата на НАТО

http://pogled.info/svetoven/rezultatite-ot-sreshtata-na-nato.96174

/Поглед.инфо/ Из различните резултати от срещата на НАТО: 1. Тръмп постави брояч на Европа за разходите за отбрана. По-скоро той си мисли, че е поставил, но даже Русия не е толкова страшна за уютния Европейски съюз, че ей така изведнъж да се бръкне.

NI: Новите и не много скъпи въоръжения на Русия и Китай заплашват незаменимите самолетоносачи на Запада

http://pogled.info/svetoven/NI-novite-i-ne-mnogo-skapi-vaorazheniya-na-rusiya-i-kitai-zaplashvat-nezamenimite-samoletonosachi-na-zapada.96173

/Поглед.инфо/ Русия и Китай са съсредоточили по-голямата част от вниманието си върху разработки на не скъпи въоръжения, които са способни да унищожат такива скъпи бойни платформи като самолетоносачите, пише The National Interest с позоваване на доклад на британския Кралски институт на обединените родове войски. Авторите на доклада препоръчват на властите не само да модернизират наличните въоръжения и да разработват нови, но и да се освободят от онази военна техника, която вече не е способна ефективно да действа в боя.

Как Китай да се измъкне из-под формулата АнТюр? Неделни обсъжданици

http://pogled.info/svetoven/kak-kitai-da-se-izmakne-iz-pod-formulata-antyur-nedelni-obsazhdanitsi.96172

/Поглед.инфо/ Отначало самата прогноза на АнТюр*. Според мен главният удар по Китай това е „нефта по 170 и газа по 700“ (долара – бел.пр.) в течение на 1-2 години. (с)

Още една стъпка към вдигането на акциза на нагреваемите цигари

https://www.mediapool.bg/oshte-edna-stapka-kam-vdiganeto-na-aktsiza-na-nagrevaemite-tsigari-news281619.html

Увеличението на акциза на т. нар. бездимни нагреваеми цигари беше одобрено на първо четене от още една парламентарна комисия - за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата. Това стана на закрито за медиите заседание, въпреки че в дневния ред присъстваше само изменението на този законопроект, чието обсъждане би трябвало да е публично. След заседанието председателят на комисията Емил Димитров ("Обединени патриоти"), известен като Ревизоро, обясни, че законопроектът е подкрепен, а окончателният размер на акциза ще бъде определен при второто четене на текстовете. Очаква се тогава основният вносител на промените Менда Стоянова (ГЕРБ) да предложи ставката за нагреваемите цигари да е 40% от тази за останалите при 26 на сто в момента. Първоначално Стоянова предложи акцизът за двата вида цигари да се изравни, които щеше да доведе до драстичен скок в цената на нагреваемите. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври. Очаква се законопроектът да бъде разгледан на първо четене още тази седмица в пленарната зала. Преди това той трябва да ъде гласуван и от икономическата комисия. Вариантът с по-малкия скок на акциза бе договорен миналата седмица. Причината е, че първоначалният проект на Стоянова предизвика силни критики, а премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще бъде оттеглен, след като го обвиняват, че зад текстовете стоят интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. От ДПС категорично обявиха, че това не е вярно, защото Пеевски вече продаде съществената част от цигарения си бизнес на "Бритиш америкън тобако", и добавиха, че ще гласуват против проекта на Стоянова. В крайна сметка ГЕРБ и патриотите не се отказаха от идеята да вдигнат акциза върху IQOS - единствените нагреваеми цигари, които се предлагат у нас, но не до нивото за обикновените цигари, а с по-малка стъпка.

Световното по волейбол за мъже ще се излъчва по БНТ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3283539_svetovnoto_po_voleibol_za_muje_shte_se_izluchva_po_bnt/?ref=rss


Българската национална телевизия (БНТ) взе правата за световното първенство по волейбол за мъже. Шампионатът ще се проведе от 9 до 30 септември в България и Италия.<br /><br />От БНТ обявиха, че "42 от срещите на най-добрите в световния волейбол ще бъдат реализирани като телевизионна продукция от екипите на БНТ и ще бъдат разпространявани от останалите тв оператори, излъчващи първенството".<br /><br />БНТ1 ще излъчи всички мачове на българския отбор от 20.30...

Вива Кредит и Холидей Хироус в обща кауза „Не изхвърляй книжка – подари я“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966712

Вива Кредит и Холидей Хироус в обща кауза 
„Не изхвърляй книжка – подари я“За пореден път, двете компании обединяват усилията си, за да застанат зад нова социално-отговорна инициатива. Този път тя е в подкрепа на деца на възраст от 3 до 10 години от семейства в неравностойно положение. Целта е да се насърчи любовта към четенето и образованието от най-ранна детска възраст. Съвместната кампания ще продължи от 15.07.2018 г.

Кухи фирми, спиращи поръчки за милиони, вече ще доказват "заинтересованост"

https://www.actualno.com/business/kuhi-firmi-spirashti-porychki-za-milioni-veche-shte-dokazvat-zainteresovanost-news_685379.html

Вече има „зелена светлина“ по проблема с блокирането на обществени поръчки за милиони от кухи фирми. Справка на Actualno.com в сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сочи, че за четири месеца четири от всички кухи фирми са спрели обществени поръчки за над 200 милиона лева. Реално обаче такива дружества са блокирали поръчки, чиято стойност надминава милиарди. Не е променено обстоятелството, че всяко заинтересовано лице може да обжалва обществена поръчка. Но преди

Сакскобургготски загуби делото за дворец ”Врана”, плаща 161 хил. лв. разноски за адвокати

https://frognews.bg/novini/sakskoburggotski-zagubi-deloto-dvorets-vrana-plashta-161-hil-raznoski-advokati.html

Върховният касационен съд отказа да разглежда делото за собствеността на стопанството на резиденция ”Врана” и имотът остава окончателно в ръцете на държавата.

Петър Стоянов: Слуховете за разрив между САЩ и ЕС са преувеличени

https://frognews.bg/novini/petar-stoianov-sluhovete-razriv-mejdu-sasht-preuvelicheni.html

Слуховете за разрив между САЩ и ЕС са преувеличени. ЕС е рожба на Америка в исторически план, така че връзката е силна между двата континента. Това заяви президентът Петър Стоянов в предаването „Лице в лице”.

Президентът Радев открива паметник на Васил Левски в село Руен утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966856

Президентът Радев открива паметник на Васил Левски в село Руен утре В сряда държавният глава ще посети село Руен, където ще открие паметник на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на президента Радев. От 10.45 часа в сградата на общината президентът ще разговаря с Исмаил Осман, кмет на Община Руен. От 11 часа Румен Радев ще вземе участие в церемонията по откриването на паметника на Апостола на свободата,

Петър Стоянов: Не е по силите на нито един американски президент да разруши връзката с Европа

https://petel.bg/Petar-Stoyanov--Ne-e-po-silite-na-nito-edin-amerikanski-prezident-da-razrushi-vrazkata-s-Evropa__274208

Снимка Булфото Не е по силите на нито един американски президент да разруши лесно връзката с Европа – трябва да се появят много силни к...

Изравнителните сметки за парно носят неочаквано добра новина

https://petel.bg/Izravnitelnite-smetki-za-parno-nosyat-neochakvano-dobra-novina__274207

Снимка Булфото Над 52 на сто от домакинствата в София ще получат обратно пари от изравнителните си сметки за последния отоплителен сезон...

Новооткрита отровна змия в Австралия е заплашена от изчезване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966860

Новооткрита отровна змия в Австралия е заплашена от изчезванеАвстралийски учени откриха нов вид отровна змия в отдалечен регион на Куинсланд, но те се опасяват, че влечугото в скоро време може да изчезне заради минната промишленост, предава ДПА. Най-новият член на семейството австралийски отровни змии бе наречен Vermicella Parscauda. Специалистите се натъкнаха на него в минодобивния район на полуостров Кейп

Самолет е излетял непроверен от Летище София

http://nakratko.bg/category/60/162411/


На 13 юли 2018 г. самолет е излетял от летище „София“ без проверка от граничните власти – ще бъда щастлив, ако ме опровергаят. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. „В петък 13, между 17 ч. и 19 ч.

Мъж загина при катастрофа на АМ „Струма” край с. Джерман

http://www.struma.com/obshtestvo/muj-zagina-pri-katastrofa-na-am-struma-krai-s-djerman_136800/

Мъж е загинал при катастрофа на АМ „Струма”, в района на село Джерман.

Той е загубил контрол над управлението на автомобила си и се е преобърнал в страни от пътя. Пътуващата с него жена е настанена в болницата в Дупница. предаде "Дарик Кюстендил". Заради произшествието не се налага отбиване на движението, информират от ОД на МВР-Кюстендил. Инцидентът е втори днес на АМ „Струма”, след като по-рано през деня ТИР със софийска регистрация се блъсна в...

Продължава

Във варненският аквариум има нови екзотични рибки (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=377986

Във варненският аквариум има нови екзотични рибки наречени Дискуси, това съобщи директорът на Института по рибни ресурси в града доц. Елица Петрова за Moreto.net. „Обогатихме си и колекцията с диафонизирани риби. Те са препарирани по определен начин и чрез определен метод, по който изглеждат атрактивно“, обясни експертът.

Работодателите: Минималните осигурителни доходи са отживелица

http://econ.bg/Новини/Работодателите-Минималните-осигурителни-доходи-са-отживелица_l.a_i.763547_at.1.html

Националните работодателски организации призоваха своите членове да бойкотират преговорите за определяне на минимални осигурителни доходи за 2019 г....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване