Конфликтът на интереси на изтеглилата влога си от КТБ шефка на Банков надзор най-сетне е установен

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283146_konfliktut_na_interesi_na_izteglilata_vloga_si_ot_ktb/?ref=rss


Зам.-председателят на фонда за гарантиране на влоговете, която по времето на фалита на КТБ ръководеше Банковия надзор в БНБ - Нели Кордовска, е била в конфликт на интереси. Това установи след 4 години Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), информира в днешния си брой в. "Сега".<br /><br />Сигналът е от февруари 2015 г. като същата година не е взето решение поради липса на кворум. На 31 май 2018 г. обаче е взето...

Съдят пънкарките от "Pussy Riot", които прекъснаха мача от финала на Световното първенство по футбол

https://www.avtora.com/sadiat-pankarkite-ot-pussy-riot-koito-prekasnaha-macha-ot-fi/

Руски съд осъди Вероника Никулшина, Олга Курачова и Олга Пактусова от пънк групата Pussy Riot на по 15 дни лишаване от свобода, които пънкарките ще прекара в специален административен арест. Причина за това е, че на 15 юли по време на финала на Световното първенство между Франция и Хърватия те нахлу на стадиона Лужники заедно с още един мъж и за кратко прекъснаха срещата. Саботьорите бяха облечени с полицейски униформи, което е улеснило проникването им на терена. Арестуваните от групата Pussy Riot, известна с провокативните си акции срещу властта в Кремъл, разкриха в социалните мрежи как са осъществили акцията:.

С 3 на 10 гласа: няма дисциплинарка срещу шефката на САС

http://clubz.bg/70667-s_3_na_10_glasa_nqma_disciplinarka_sreshtu_shefkata_na_sas

Даниела Дончева. Снимка "Правен свят"

Две от твърдените провинения на председателката на Софийския апелативен съд са отпаднали по давност, а по третото... няма да я разследват дисциплинарно. Това стана днес с гласовете на съдийската колегия на ВСС, до която бе внесено предложение със становище да й се образува дисциплинарно производство.

Πoвoдът e придобилото известност като „дeлoтo зa 102 милиoнa лeвa“, cвъpзaнo c KTБ, oт ĸoeтo пocлeдвaxa пpoвepĸи нa Инcпeĸтopaтa, пpoĸypaтypaтa и нa BKC. A, cлeд ĸaтo въпpeĸи ĸoнcтaтиpaнитe пeт нapyшeния, вĸлючитeлнo и нa пpинципa нa cлyчaйния избop, oт cтpaнa нa пpeдceдaтeля нa CAC, Инcпeĸтopaтът oтĸaзa дa й иcĸa диcциплинapнo нaĸaзaниe, тoвa нaпpaви Лозан Πaнoв. BKC cъщo бe ycтaнoвил нapyшeниeтo мeceци пo-paнo.

Разследването, проведено от Софийска градска прокуратура (СГП), също приключи без констатации за нарушения от страна на Дончева и бе прекратено.

Сайтът "Дe фaĸтo" oпиca xpoнoлoгиятa нa cтaнaлoтo, ĸaĸтo и „paздeлянeтo“ нa пpeдлoжeниeтo нa Πaнoв нa тpи, cпopeд издaвaнитe oт Дaниeлa Дoнчeвa зaпoвeди. Диcциплинapнaтa ĸoмиcия, пpиeмaйĸи изтeĸлa дaвнocт пo чacт oт пpeдлoжeниятa, пpeдлaгaшe вce пaĸ дa тpъгнe диcциплинapнo пpoизвoдcтвo зa eднa oт зaпoвeдитe.

Стaвa дyмa зa cъбития oт ceптeмвpи и oĸтoмвpи минaлaтa гoдинa, ĸoгaтo cъc cepия зaпoвeди зa пpeмecтвaния и paзмecтвaния, вĸлючитeлнo в paмĸитe нa тъpгoвcĸoтo oтдeлeниe нa CAC, в ĸpaйнa cмeтĸa дoĸлaдчиĸът пo „102-тa милиoнa“ Mилeн Bacилeв e зaмeнeн c пpeдceдaтeля нa cъдa Дaниeлa Дoнчeвa. Kaтo пъpвoнaчaлeн пoвoд зa тpъгнaлитe cмeни ce coчи избopът нa Cтeфaн Гpoздeв (зaм.-пpeдceдaтeл нa CAC, pъĸoвoдитeл нa тъpгoвcĸoтo oтдeлeниe) зa члeн нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт oт пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa.

Koнфлиĸтнoтo дeлo oбaчe нe e билo в нeгoвия cъcтaв. A cтaвaщoтo бe пyбличнo oпoвecтeнo oт „измecтeния“ дoĸлaдчиĸ Mилeн Bacилeв, c бeзпpeцeдeнтнo зaявлeниe нa тaблoтo нa CAC, c пpeдлoпoлoжeния вĸлючитeлнo зa ĸopyпция.

Еестествено, докато топката се тупа, изтекоха 6-месечните давности за дисциплинарни производства.

Днec c 10 нa 3 глaca oбaчe и пpeдлoжeниeта да бъде образувано поне за едната заповед бe oтxвъpлeнo. C ĸoeтo, oчeвиднo, cпopeд ĸaдpoвицитe иcтopиятa c пpeнaмecтвaнe нa cъcтaви и cъдии, вĸлючитeлнo пoĸpaй eднo дeлo c гoлям мaтepиaлeн интepec, пpиĸлючвa, коментира правният сайт.

"За" бяха само трите върховни съдийки Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска. Лозан Панов не гласува, защото е вносител на предложението.

Незаконен пункт за изкупуване на стари коли е установен в Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965797

Незаконен пункт за изкупуване на стари коли е установен в РадомирНезаконен пункт за изкупуване на стари автомобили е установен в Радомир, съобщи ОД на МВР. Служители от Районното управление проверили имоти, собственост на 60-годишен мъж и на 32-годишна жена, а ползвани от местния жител Б.Л. /37 г./. Униформените установили, че се извършва дейност без лиценз по изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.

Д-р Холевич: 200 хил. души ще останат без подкрепа, ако се приеме Наредбата за медицинската експертиза

http://www.cross.bg/holevich-horata-samo-1579325.html

/КРОСС/ Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този й вид, 200 хил. души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Боряна Холевич от ТЕЛК София.  Днес НСТС ще заседава, като основна тема ще е проектът за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Проектът беше оттеглен и върнат същият, категорична е тя. „Два са много спорните моменти. Единият е в т.нар. „приложение 2". Ако досега човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният процент, вземайки предвид всичките му заболявания, сега ще се взима предвид само едно – най-тежкото заболяване, което носи най-висок процент. Около 200 хил. души ще останат без никаква подкрепа. Това са хората, които сега имат 50 и малко над 50%. Друга огромна част, които сега са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще загубят възможността да получат подкрепата чрез чужда помощ“

145 танцьори от цял свят превземат Международния балетен конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377904

145 танцьори от 34 страни ще се включат в 28-то издание на Международния балетен конкурс. Това съобщиха организаторите на пресконференция, предаде репортер на Moreto.net. Конкурсът беше открит вчера на сцената на Летния театър във Варна.

"Путин поиска главата ми на тепсия от Тръмп. Сбъркал е адреса"

http://clubz.bg/70666-putin_poiska_glavata_mi_na_tepsiq_ot_trymp_sbyrkal_e_adresa

Ако американските власти искат да разпитат обвинените миналата седмица 12 руски граждани за хакването на сървърите на Демократите преди изборите през 2016 г., могат да заповядат в Русия. Това отбеляза между другото руският президент Владимир Путин на съвместната си пресконференция след срещата в Хелзинки с американския президент Доналд Тръмп.

В замяна обаче той поиска бизнесменът Уилям Браудър, топ клиентът на адвоката Сергей Магнитски, да бъде разпитан от руските власти. Инициаторът на приемането на "Закона Магнитски" беше единственият споменат поименно човек, когото Путин държи да бъде разпитан.

Ето какво каза руският президент:

"В такъв случай има друго условие. Подобни усилия трябва да са взаимни. Трябва да очакваме американците да направят същото нещо за нас - да разпитат държавни служители, включително такива от правоприлагащите органи и от разузнаването та САЩ, за които ние вярваме, че са свързани с незаконни действия на територията на Русия."

"Например може да бъде разпитан господин Браудър. Бизнес партньорите му спечелиха над 1.5 милиарда долара в Русия. Те никога не са плащали данъци, нито в Русия, нито в САЩ, а парите изченаха от страната. Те бяха пренесени в САЩ. Голяма част от тях, 400 милиона долара бяха дарени за кампанията на Хилъри Клинтън. Дарението само по себе си може да е законно, но начинът, по който са придобити парите, е незаконен."

Уилям "Бил" Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му "Хермитидж кепитъл" е определен като "заплаха за националната сигурност".

През декември 2017 г. съдът в Москва осъди задочно Браудър, който е британски гражданин, на 9 години пребиваване в трудова колония. Той бе признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Това не е първия път, когато името на Браудър изплува покрай разследването за руската намеса в американските президентски избори. Миналата година стана ясно, че за него са разговаряли синът на президента Доналд Тръмп-младши и руската адвокатка Наталия Веселницкая при тайната си среща по преме на предизборната кампания през 2016 г.

"През последните десет години се стараех да избегна възможността да бъда убит от режима на Путин. Достатъчно са труповете, свързани с желанието му да види мен мъртъв. Изненадващо този път до него стоеше Тръмп, който кимаше одобрително. Дори по-късно каза, че смята това за "невероятно предложение", пише Браудър в изявлението си, публикувано от сп. "Тайм". "Влязъл съм под кожата на Путин защото именно аз съм отговорен за приемането на "Закона Магнитски" в САШ през 2012 г."

Законът дава правомощия на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с "извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права", както и държавни служители, "съпричастни към актове на корупция".

След като Браудър е обявен за персона нон грата в Русия, той изтегля капитала си от страната. През 2007 г. обаче той научава, че главният офис на фирмата му е бил обискиран и са иззети множество документи и всички печати.

Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния му фонд, са обвинени в укриване на данъци. Адвокатът Сергей Магнитски, който поема случая, открива, че документите, конфискувани от офиса на "Хермитидж кепитъл", са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара.

Двамата съобщават на властите. Вместо да преследват виновниците, те обвиняват Браудър в данъчни измами и му забраняват да влиза в Русия.

Сергей Магнитски е хвърлен в затвора. От него се иска да оттегли показанията си. Адвокатът живее при нечовешки условия, но отказва да свидетелства. В резултат на жестокото отношение към него в затвора здравето му се влошава. Той умира на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст. Според докладите на съдебните лекари причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност и токсичен шок, предизвикани от нелекуван панкреатит. Според разследване на независими експерти, проведено по-късно, адвокатът е пребит с гумени палки.

"Всъщност Путин получи част от тези 230 милиона долара и е ужасен от възможността "Законът Магнитски" да бъде приложен към офшонтото му богатство, което вероятно е едно от най-големите, трупани някога", продължава Браудър.

"Отмяната на "Закона Магнитски" се превърна в най-значимия външнополитически приоритет на Путин след 2012 г. Но усилията му не проработиха... Кампанията за справедливо правосъдие с името на Сергей Магнитски проведе разследване, което открива следите на 230-те милиона долара, заради които адвокатът беше убит. Много страни провеждат собствени разследвания. Десетки милиони долари са замразени в резултат. Това поставя в опасност парите не само на извършителите на конкретно това престъпление, а и на много други подобни. Това са хора, готови да убиват за парите си. А ако ги загубят, това ще ги съсипе."

"Най-голямата грешка, която Путин направи вчера с предложението си за размяната на 12-те руски агенти за мен, беше че се обърна към грешния държавен глава. Роден съм в САЩ, но съм британски гражданин", изтъква Браудър. "Ако наистина иска да ме получи на тепсия, той трябва да говори с Тереза Мей, която може и да не е толкова благосклонна към исканията му след като руски агенти разпространиха нервнопаралитичен газ насред британски град."

Защо българинът е толкова негативен?

https://offnews.bg//dw/zashto-balgarinat-e-tolkova-negativen-684526.html

"Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?" - "Ами мразя ги, това малко ли е?", казва той и си долива. Проф. Ивайло Дичев търси причините за негативизма и мазохистичния ступор на българското общество в анализ, публикуван в българската секция на "Дойче веле".

Онзи ден на вилата имах неловко преживяване със съсед. Той не свършил една работа, която беше обещал, аз пък не съм му дал трева за животните. Той не гледа мачове, аз пък съм забравил да питам нещо за внучка му. И ето, че през дъждовете и неизчистените канали стигаме до управниците, дето за нищо не ги бива и много крадат. И отчуждението мигом изчезва, даже отваряме по бира, та да си попсуваме на воля.

Не вярвам да не сте изживявали този ритуал на бъларската идентичност, който магически преодолява социалните бариери. За какво ще говорите с непознатия във влака - след третото изречение вече сте стигнали до българския абсурдизъм, как сме стигнали дъното, но копаем още надолу.

И Франция се слави като една от най-песимистичните страни в света, но там модусът на окайване е по-философски: ще аргументират защо светът върви на зле, ще се разтревожат за високите ценности и принципи, ще отбележат, че културата се американизира - такива работи. Българското вайкане прилича по-скоро на мазохизъм: нагоре изплуват само най-лошите, а ние сами сме си виновни, понеже ги търпим. Те нямат морал, ама май нямаме и ние. Понякога махалото отива в другата посока и започва едно неистово пъчене и гордеене. Но то не трае много дълго, защото обикновено е на военно-историческа тематика. И пак реплики като тази: гледай им акъла, това може да се случи само в България...

"Всички са маскари"

Живите нации притискат управниците си, критикуват безжалостно. Ние обаче не умеем да противопоставим на омразния политик някого другиго, когото сме готови да следваме; не умеем да противопоставим на лъжливата медия някое издание, на което можем да имаме доверие. Заради чуждестранното управление по време на Османската империя, а после и заради комунизма, властта ни се привижда задължително чужда и далечна. И единственият начин да се говори за нея е през конспиративните теории и градските легенди. Тръгваме да влизаме в еврото - аха, вижте ги западняците, искат да ни прилапат ценния валутен резерв... А в случая всъщност се случва нещо добро. Защо просто не кажем браво? Или пък когато Пеевски изработва закон против медиите на конкурентите си - защо не се мобилизираме за съпротива?

Сигурно някой ще ме упрекне, че предлагам да върнем историческия оптимизъм от социалистическо време, който изискваше венцехваления на властта. Точно обратното. Но ми се струва, че българският негативизъм води право там, където се намираме в момента. Сигурно забелязвате, че в България непрекъснато говорим за протести. А социалните движения са всъщност доста вяли. Ако положението е наистина така нетърпимо, както изглежда за всекиго, който следи българския Фейсбук - ами защо не се бунтуваме яростно, както правят другаде, защо още не сме се събрали да извлечем политиците от парламента? „Ти ли ще ме учиш какво да правя?!", гласи дежурната реакция.

За нас дори не може да се каже, че обществото ни е разделено, какъвто е днес случаят в Обединеното кралство или в САЩ. Нашето общество просто е потънало в мазохистичен ступор. Лично аз отдавна не съм срещал хора (изключвам кандидат-политиците), които искрено да се идентифицират с една или друга позиция; виждам само различна степен на нетърпимост към едно или друго на фона на общото отчуждение от случващото се. Всички са маскари, само дето някои повече от други…

Мениджмънтът на омразите, който стана основна форма на пропаганда през последните години, задълбочава този проблем до тревожни мащаби. Да захранваш предубежденията спрямо противниците си има смисъл само ако идейните общности са трайни, ако ги обединяват някакви позитивни програми. Но в свят като днешния, когато гражданите се мобилизират ситуационно, това просто подкопава основите на политическото.

Когато хората ги мързи да бъдат граждани

Вайкането измести старата класова солидарност. Ако всеки представя собственото си положение като най-ужасно, обществото необратимо се фрагментира. И така става все по-трудно да мислим за Цялото. Да си готов за общо действие означава да си представиш, че твоите страдания може би не са чак толкова уникални. Означава да можеш да съчувстваш на други хора в тежко положение. А това става все по-трудно. Вследствие на един циничен марксизъм-ленинизъм и на един също толкова циничен неолиберализъм, такива неща като емпатия, скромност, разбиране на другия днес са станали атавизъм: който не вика с всичка сила, просто не съществува. Подобно май е и разбирането за външната политика - целта ѝ е да се представяме като най-нещастните и да игнорираме проблемите на другите. Става дума за културна нагласа: ако ние тук сме егоисти, значи онези са още по-големи егоисти и затова няма защо да си губим времето да говорим за ценности и морал.

Негативизмът е не само извинение за това да си седим вкъщи и да избягваме излишни рискове. Той е ритуал за запазване на достойнството на човека, когото го мързи да бъде гражданин. „Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?“, питам аз. „Ами мразя ги - това малко ли е?“, вика той и си долива.

Учени ще говорят за гравитация на алтернативно лятно парти

https://www.avtora.com/ucheni-shte-govoriat-za-gravitaciia-na-alternativno-liatno-p/

През лятото календарът на столицата прелива от различни партита на открито, но рядко се срещат такива с научен елемент. Популярната научна организация Ratio и домакините от научния център Музейко създават летен прецедент с Ratio Rooftop Party, а темата на събитието ще бъде Безтегловност. Гостите са добре дошли на 19 юли от 20:00 часа на покрива на Музейко, където ще чуят повече за гравитацията на фона на приятна музика и с коктейл в ръка. Повечето хора знаят, че гравитацията е отговорна за приливите и отливите, но не са наясно с най-интересните гравитационни феномени като гравитационните кладенци, например. Гравитацията влияе върху

"Гардиън": Нищо по-малко от предателство - Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965783

"Гардиън": Нищо по-малко от предателство - Тръмп е обвинен заради разговорите с ПутинСлед срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският ежедневник "Гардиън". В САЩ всекидневникът "Ню Йорк дейли нюз" обвини Тръмп в предателство.

Цената на петрола падна до $72 за барел

https://news.bg/economics/tsenata-na-petrola-padna-do-usd72-za-barel.html

Инвеститорите се опасяват от свръхпредлагане на световния пазар

Институтът по рибни ресурси в града отбелязва 86 години от основаването си

http://www.varna24.bg/news/803487.html

С богата програма в рамките на днешния ден Институтът по рибни ресурси с Аквариум във Варна ще ...

ЕОС Матрикс разшири семейството си

http://www.cross.bg/vzemaniya-matriks-kompaniyata-1579324.html

/КРОСС/Водещата компания в областта на събирането и изкупуването на вземания ЕОС Матрикс проведе кампания за набиране на кадри за  позицията „Служител по събиране и управление на вземания в кол център". ЕОС Матрикс оперира на българския пазар от 2002-а година, като си партнира с водещите банки и небанкови финансови институции, телекомуникационни и ютилити компании, както и множество фирми от различни бизнес сфери, а благодарение на дългите години коректна работа, компанията излиза на водещи позиции в сектора. Компанията е част от международната финансова група EOS Group, която има над 55 дъщерни компании в 26 държави. Дейността ѝ се простира на територията на Европа и Северна Америка, където предлага своя 43-годишен опит в събирането и над 30-годишен опит в изкупуването на вземания. Над 7000 обучени, висококвалифицирани служители се грижат за качественото и надеждно обслужване на над 20 000 клиента. ЕОС Матрикс е най-голямата финансова агенция с фокус върху управлението на вземания в България, с екип от над 350 служители. Компанията продължава да се развива и наскоро попълни екипа си  с нови кадри за кол центровете си в София и Стара Загора. Осъществяването на преговори с клиенти по телефона или в офиса на компанията е едно от основните задължения на служителите по събиране и управление на вземания в ЕОС Матрикс

"Вашингтон пост": Тръмп подкрепи Путин въпреки инструкциите на своите съветници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965764

"Вашингтон пост": Тръмп подкрепи Путин въпреки инструкциите на своите съветнициАмерикански правителствени служители са хранели надежда, че вчерашната среща в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин може да завърши различно - без такава пресконференция, на която Тръмп атакува на чужда земя Федералното бюро за разследване (ФБР) на собствената си страна и сърдечно похвали главния съперник

ТИР се блъсна в стената на тунела на АМ „Струма” край Кочериново

http://www.struma.com/obshtestvo/tir-se-blusna-v-stenata-na-tunela-na-am-struma_136762/

56-годишният водач на ТИР-а от Сопот е контактен и в съзнание

ТИР "МАН" със софийска регистрация се блъсна в стената на тунела на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край гара Кочериново. Инцидентът стана в 7.40 часа тази сутрин, водачът не е пострадал тежко.

В средата на тунела, който е във вид на дъга, 56-годишният водач на товарния автомобил, движещ се в дясната лента, натиска спирачки.

Камионът поднася, тръгва наляво, минава през ускорителната лента и се блъска в стената на тунела, предаде Бгнес. Продължава да се...

Продължава

Аквариумът във Варна има празник, показва прозрачни водни животни (снимки)

https://petel.bg/Akvariumat-vav-Varna-ima-praznik--pokazva-prozrachni-vodni-zhivotni--snimki-__274137

снимки Булфото Днешният ден е празничен за Института по рибни ресурси с Аквариум Варна. На тази дата – 17 юли през 1932 г. за първи път е отв...

Валери Божинов приветства трансфера на Роналдо в Ювентус

https://petel.bg/Valeri-Bozhinov-privetstva-transfera-na-Ronaldo-v-YUventus__274133

Бишият нападател на Ювентус Валери Божинов беше потърсен от посветеното на "бианконерите" онлайн издание ТутоЮве за коментар на звездния...

Клуб от Серия "А" плаща луди пари за любимец на публиката на Черно море

https://petel.bg/Klub-ot-Seriya-A-plashha-ludi-pari-za-lyubimets-na-publikata-na-CHerno-more__274138

Бившият футболист на Черно море Мехди Бурабия е пред трансфер в Серия "А". Според информация на gianlucadimarzio.com той е пред преминаване в Сасуол...

Конфискуваха над 5 тона алкохол менте по Черноморието - най-много е в Аксаково

https://petel.bg/Konfiskuvaha-nad-5-tona-alkohol-mente-po-CHernomorieto---nay-mnogo-e-v-Aksakovo__274136

  Снимка: Агенция Митници 5133 литра нелегален етилов алкохол иззеха митнически служители само за ден - на 13.07.2018 г., в рамките на активнит...

Руското посолство в Скопие: Думите на Зоран Заев са несериозни

https://petel.bg/Ruskoto-posolstvo-v-Skopie--Dumite-na-Zoran-Zaev-sa-neseriozni__274135

Снимка: Булфото, архив Думите на Зоран Заев, че свързани с нашата страна македонски бизнесмени пречат на интеграцията на балканската дъ...

Катастрофа затвори магистрала "Струма"

https://www.mediapool.bg/katastrofa-zatvori-magistrala-struma-news281574.html

Катастрофа с камион затвори магистрала "Струма" в посока София, съобщи МВР. Инцидентът е станал около 8 часа в района на Кочариново. Тежкотоварен автомобил е преминавал през тунела, ударил се е вътре, но излизайки се усуква и на 200 метра след съоръжението излиза от пътя. Шофьорът е контактен, настанен в спешния център в Дупница. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че е ограничено движението в участъка от пътен възел "Кочериново" до пътен възел "Бобошево"– от км 85 до км 73 в посока София. Трафикът се регулира от представители на сектор "Пътна полиция". Обходният маршрут е пътен възел "Кочериново" - по път І-1 - Мурсалево - път ІІІ-104 - пътен възел "Бобошево". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Един човек е загинал, а 20 са ранени при 18 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В столицата са регистрирани 1 тежко и 49 леки пътни инцидента, при които има един пострадал. От началото на годината при инциденти на пътя са загинали 276, а 4332 са пострадали.

Масово отнемат книжки на българо-румънската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=377933

За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за правоуправление са отнети в Румъния заради направени нарушения на закона за движение по пътищата и връщането на документите им понякога отнема и година. На практика в Румъния дребни нарушения, като например пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост, са достатъчно основание властите да отнемат книжката ви.

Ето къде да почивате това лято

https://www.actualno.com/travel/eto-kyde-da-pochivate-tova-ljato-news_685322.html

Ако искате да избягате от класическите летни дестинации като препичане на морето и разходки в планината, има едно място, което ще ви помогне да го направите! Тоскана е една от любимите дестинации на посетителите на Италия, заради духа и емоциите, с които ги зарежда. Обширните лозови масиви и полета, поръбени с кипариси и безкрайните хълмове са запазената марка на Тоскана. Тук можете да се насладите на преживявания като дегустация на вино и дори да пренощувате във винарна. За да обиколите Тоска

Ще познаете ли коя снимка е по-стара

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/shte-poznaete-li-koia-snimka-e-po-stara-6084358

Доколко всъщност се променят любимите ни звезди през годините, разберете в нашата галерия

7-годишно дете е с комоцио, след като беше блъснато от велосипедист

https://offnews.bg//112/7-godishno-dete-e-s-komotcio-sled-kato-beshe-blasnato-ot-velosipedist-684525.html

7-годишно дете е в болница, след като е блъснато от велосипедист в района солниците в Бургас.

Инцидентът е станал на 16 юли т. г. около 20.00 часа на велоалея в района на бургаски солници до ресторант „Бялата къща“.

Детето излязно внезапно на велоалеята. Велосипедистът, който по това преминавал по това време, не успял да реагира и блъснал 7-годишното дете. 

От инцидента детето получило комоцио, прегледано е и освободено за домашно лечение, без опасност за живота, а велосипедистът е с фрактура на дясната китка и е настанен за лечение в УМБАЛ – Бургас без опасност за живота.

Трагичен край! Методи от Симитли влезе в бунара и се обеси! Не успял да преживее диагнозата рак

http://www.struma.com/obshtestvo/tragichen-krai-metodi-ot-simitli-vleze-v-bunara-i-se_136761/

Методи Д. от Симитли сложи край на живота си, 70-годишният мъж бе намерен от съпругата си обесен в бунара в двора им. Методи влязъл в кладенеца закачил въжето и увиснал.

Причината е диагностициран рак преди няколко дни, разказват близки на семейството. Явно е, че не е успял да преживее лошата новина и прекъснал живота си. Методи има син, който се занимава със строителни материали, семейството няма финансови проблеми.

Вчера Методи по нищо не подсказвал какви са намеренията му....

Продължава

Конфискуваха препариран мишелов от заведени във Варна

http://www.varna24.bg/news/803482.html

Есперти на РИОСВ Варна са отнели в полза на държавата препариран мишелов  от заведение в кв. ...

Арестуват 47 души в Измир, заподозрени за връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965775

Арестуват 47 души в Измир, заподозрени за връзки с ФЕТОГлавната прокуратура в Измир е издала заповеди за арест за 47 лица, включително 38 действащи военнослежещи, в рамките на разследването срещу Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад

Слави пред портите

http://www.barometar.net/91290/

Преди няколко дни видях по телевизията част от концерта на Слави в Лондон: беше внушително зрелище, публиката беше истински въодушевена, струва ми се, че подобна екзалтация в момента не може да предизвика никой друг, освен Слави. Имаше зрители и от други европейски градове. Едно момиче каза, че за нея „Слави е религия“. Не знам как […]

Обиден туит на Илон Мъск потопи акциите на Tesla

https://www.investor.bg/novini/261/a/obiden-tuit-na-ilon-mysk-potopi-akciite-na-tesla-264786/

Главният изпълнителен директор на компанията не може да преглътне факта, че миниподводницата му не беше използвана в спасителната акция в Тайланд

Джони Деп се помири с мениджърите си, които го обвиняваха в разточителство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6965770

Джони Деп се помири с мениджърите си, 
които го обвиняваха в разточителствоХоливудският актьор Джони Деп постигна съгласие с мениджърите си след шумния юридически спор, който го противопостави на компанията "Мениджмънт груп", управлявала доскоро финансите му, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Двете страни се договориха, преди да бъде гледано делото, насрочено за август.

Хиляди остават без подкрепа, ако се приемат промените в медицинската експертиза

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hiliadi-ostavat-bez-podkrepa-ako-se-priemat-promenite-v-medicinskata-ekspertiza-264794/

Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд, каза д-р Боряна Холевич от ТЕЛК София

Какво свързва САЩ и Русия?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kakvo-svyrzva-sasht-i-rusiia-264789/

Търговски отношения между двете страни почти няма, но ядреният въпрос е особено важен, коментира Валери Рачев

Заради детска игра с огън евакуираха жилищен блок в Чепеларе

https://www.actualno.com/society/zaradi-detska-igra-s-ogyn-evakuiraha-jilishten-blok-v-chepelare-news_685321.html

Заради детска игра с огън в Чепеларе евакуираха цял жилищен блок вчера, съобщиха от полицията. На 16 юли в 15:55 ч. на тел. 112 e получен сигнал за пожар в бойлер, оставен в стълбищна клетка на четвърти етаж на жилищен блок, намиращ се на улица „Хан Аспарух“ в град Чепеларе. Установено е, че в резултат на детска игра с огън е запален кашонът, в който е бил поставен бойлера, в резултат на което бойлерът е изгорял и са опушени стените в непосредствена близост. При гасенето

Пандизчия се сдоби с обвинение за измама на търновец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965722

Пандизчия се сдоби с обвинение
за измама на търновец31-годишен мъж от гр. Троян, който в момента е в затвора, е обвинен в измама, съобщи полицията във Велико Търново. В хода на разследването е установено, че през септември миналата година Я. Я. е подлъгал мъж от В. Търново да разменят автомобилите си, като малко по-късно си поискал обратно автомобила с обяснението,

Какъв да е новият модел на здравно осигуряване?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6963219

Какъв да е новият модел на здравно осигуряване?Какъв да е новият здравноосигурителен модел? Допълнителна здравна застраховка, която да поема разходите за дейности извън основния пакет, или конкурентни на НЗОК каси, са двете основни концепции. Здравното министерство работи по 2-та модела, в края на юли ще ги представи за обсъждане. “24 часа” търси още коментари от медици в лигата “Лекарите,

Трета оставка в кабинета на Тереза Мей

https://www.vesti.bg/sviat/treta-ostavka-v-kabineta-na-tereza-mej-6084546

Държавният министър в британското министерство на отбраната напусна, след като гласува против изменение в митническия закон, който прекратява събирането на такси след Brexit

ВМРО-Петрич събра бивши футболисти и деятели на вековна среща, емоционално и вълнуващо разказаха историята на футбола в града

http://www.struma.com/obshtestvo/vmro-petrich-subra-bivshi-futbolisti-i-deyateli-na-vekovna-sreshta-emocionalno_136760/

По инициатива на ВМРО-Петрич треньори, състезатели, спортни деятели и фенове се събраха на тържество по случай вековната история на футбола в града.

Стоян Мировалиев, който бе футболен съдия в професионалната група сподели: "Петрич може да се гордее с футболната си история". Мировалиев пожела час по-скоро играчите да се върнат в професионалния футбол, където е истинското им място.

"Петрич е един от градовете в България, които имат толкова дълга футболна...

Продължава

За нови перспективи за развитие на Провадия настоява структурата на ГЕРБ в общината

http://budnavarna.bg/36208-za-novi-perspektivi-za-razvitie-na-provadiya-nastoyava-strukturata-na-gerb-v-obshtinata/

Провадия може да има много по-динамично и успешно развитие, каквото й се полага не само като втори по големина град във Варненска област, а и като община с голям потенциал. Тази категорична позиция изразиха членове на ГЕРБ-Провадия пред областния координатор на партията Иван Портних, който е и кмет на Варна. Заедно с народния представител от ГЕРБ Емилия Милкова снощи той се срещна с представители на общинската партийна структура и обсъди с тях актуални теми от националната и местната политика.
„В рамките на следващата година ще се проведат вотът за Европейския парламент, а след това и местните избори, които са шанс за нови перспективи за развитието на Провадия. Реализацията на важни за общината проекти е изключително необходима, за да открие повече възможности за жителите на Провадия, а и за региона като цяло”, коментира Портних. По думите му без добра проектна готовност местната власт в Провадия няма как да осигури обновяването на градската среда, подобряването на условията за живот и инвестиционния климат, който от своя страна е стимул за разкриването на нови работни места и повишаването на доходите.
„При управленските мандати на ГЕРБ държавата никога не е деляла общините на „наши” и „ваши” и Провадия е доказателство за това. Въпреки партийната принадлежност на действащия кмет, общината е получила подкрепа за реализираните през последните години проекти. Радвам се, че днес хората могат да оценят и положителния ефект от санираните чрез националната програма жилищни блокове”, изтъкна Димо Димов, общински съветник и ръководител на ГЕРБ-Провадия. Пред присъстващите на срещата в Художествената галерия в града той бе категоричен, че чувствителната промяна, която хората в Провадия очакват, изисква съществено по-ефективно и прозрачно управление от страна на общинската администрация и много по-активна работа по европроекти.
Варненският депутат Емилия Милкова също поздрави присъстващите и ги покани да посетят Народното събрание. „Съдействаме за организацията на такива посещения, които винаги се радват на голям интерес. Те дават възможност хората лично да се убедят, че освен шумно отразяваните политически спорове, в парламента тече сериозна работа, а сред колегите има много достойни професионалисти”, подчерта Милкова и допълни, че варненските депутати от ГЕРБ поддържат непрекъснат диалог с гражданите, стараят се да бъдат медиатори между тях и държавните институции и да съдействат за решаването на поставените проблеми.

Материалът За нови перспективи за развитие на Провадия настоява структурата на ГЕРБ в общината е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Погват нередовните апартаменти за нощувки на туристи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377903

Нерегламентираните апартаменти за нощувки на туристи във Варна подбиват пазара на хотелите и местата за настаняване в града, които са регистрирани според изискванията. За това сочат и отчетената по-ниска заетост в морската столица от началото на сезона, алармира вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Moreto.

Китай увери ЕС, че е готов да подобри достъпа до пазара си

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283125_kitai_uveri_es_che_e_gotov_da_podobri_dostupa_do/?ref=rss


ЕС и Китай направиха символична стъпка в отношенията си в Пекин в понеделник, след като лидерите се споразумяха за съвместно изявление, включващо търговията и климатичните въпроси – нещо, което не успяха да постигнат преди година на предходната среща в Брюксел, предаде EUobserver.<br /><br />"Бяха намерени много допирни точки", заяви китайският премиер Ли Къцян след среща с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. На фона на...

"Пуси райът" получиха две седмици затвор

http://www.cross.bg/terena-vreme-olga-1579323.html

/КРОСС/ Членовете на групата "Пуси райът", които нахлуха на терена по време на финалния мач Франция-Хърватия, получиха две седмици лишаване от свобода. Осъдените са Вероника Никулшина, Олга Пахтусова, Пьотр Верзилов и Олга Карачова. На тях им е забранено три години да посещават спортни прояви. Четиримата нахлуха на терена в знак на протест. Групата иска освобождаване на всички политически затворници и край на арестите по време на мирни демонстрации.

Правителството дава зелена светлина за влизането на България в банковия съюз

https://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-dava-zelena-svetlina-za-vlizaneto-na-bulgaria-v-bankoviya-sayuz-news281573.html

Правителството ще гласува в сряда кандидатурата на България за влизане в банковия съюз на ЕС. Това съобщиха за Mediapool от Министерството на финансите. След като бъде одобрена от правителството зявката ще бъде подадена в Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейският банков орган, държавите от еврогрупата и Европейската комисия.  Крайното решение за приемането на страната ни в банковия съюз ще бъде взето от ЕЦБ. Влизането на България в банковия съюз е едно от шестте условия, които страната ни пое пред евроинституциите, за да бъде приета в чакалнията на Еврозоната, т.нар. механизъм ERM ІІ през юли 2019 г. Влизането на България в банковия съюз означава, че страната ни се съгласява безусловно да изпълнява нарежданията на ЕЦБ.  Според договорите за ЕС България е длъжна да се присъедини към банковия съюз към момента на присъединяване към еврозоната. Въпреки това обаче държавите извън еврото могат да влязат частично в банковия съюз и преди това чрез механизма на т. нар. "тясно сътрудничество". С внасянето на искането София се съгласява да спазва безусловно всички нареждания и искания на ЕЦБ по отношение на банките си и да предоставя пълна информация на институцията във Франкфурт за тази цел. В същото време страната няма право на глас в управителния съвет на институцията. Ако БНБ не изпълнява нарежданията на ЕЦБ, Франкфурт може да преустанови тясното сътрудничество. Ако веднъж влезе в банковия съюз, България може да излезе от него най-рано три години след влизането. Ако България твърдо не е съгласна с конкретно решение на ЕЦБ, например за фалит на банка, и възражението ѝ не бъде прието, тя може да поиска незабавно да прекрати тясното сътрудничество и няма да бъде обвързана с решението на Франкфурт. В този случай в ново тясно сътрудничество може да се влезе най-рано след три години. До момента отговорните българските институции – Министерствто на финансите и БНБ не са обяснили какво означава за България членството в банковия съюз, срещу което БНБ се съпротивляваше. Според подуправителя на БНБ Калин Христов подобна стъпка е рискова, тъй като води до известни асиметрии при вземането на решенията за държавите извън еврото. Вероятно по подобни причини до момента няма държава извън еврозоната, която да е влязла в тясно сътрудничество с ЕЦБ. "Страна с "тясно сътрудничество" ще бъде изправена пред изключително асиметрично третиране. Тя ще остава изключена от окончателното вземане на решения по надзорни въпроси в управителния съвет на ЕЦБ. Надзорните решения на ЕЦБ, които не са правно обвързващи извън еврозоната, ще трябва да бъдат възпроизвеждани с актове на местния надзорен орган. Последният ще носи отговорност при спорове. Ще остава без достъп до ликвидна подкрепа от ЕЦБ. Няма да има достъп до единния стабилизационен механизъм като потенциален източник на средства за пряка и непряка рекапитализация на банките", смята Христов. От 2014 г. насам банковият съюз си стои незавършен и на този етап се свежда основно до два елемента. Първият е единният надзорен механизъм, чрез който ЕЦБ контролира директно трите най-големи банки в съответната страна, но може да прави проверки и на по-малките. Реално институцията във Франкфурт контролира пряко 120-те най-големи финансови институции в еврозоната и непряко – към 3400 по-малки банки.За България това означава, че „Уникредит Булбанк“, ДСК и ОББ ще бъдат контролирани директно от ЕЦБ. Вторият елемент е единният механизъм за преструктуриране на банки, чиято цел е фалитите да бъдат съпътствани от минимални щети за данъкоплатците и икономиката. В този случай ЕЦБ взима крайното решение да определи и обяви, ако дадена банка е във фалит или е вероятно да фалира. Въпросният механизъм разполага със специален фонд за преструктуриране, който се пълни от вноски на банките и поема част от разходите при фалит. Задължително условие това да се случи обаче е големите депозанти и акционерите да банките да отпишат поне 8% от собствените си средства във фалиращата банка. За да се присъедини към Европейския фонд за преструктуриране, в чието управление ще има глас, България трябва да прехвърли част от създадения преди три години национален спасителен фонд, който към момента разполага с около 400 млн. лв. С тези пари ще могат да се преструктурират при фалит чужди банки, например италиански, гръцки и т. н. При фалит български банки също ще могат да получават пари от фонда. До 2024 г. Европейският фонд за преструктуриране трябва да натрупа 55 млрд. евро. Въпреки че ЕЦБ решава коя банка да фалира, а Европейският съвет за преструктуриране определя какви средства да се отпуснат от фонда, Съветът на министрите на ЕС може да се противопостави на решението за преструктуриране и тогава фалитът става по националното законодателство. Това, за което държавите в еврозоната не могат да се разберат обаче, е обща схема за гарантиране на влоговете, защото тя изисква създаването на общ фискален капацитет в еврозоната, тоест правителствата на едни държави да плащат влоговете в други, за което няма консенсус. Така на практика се получава, че ЕЦБ ще решава за фалит на дадена банка у нас, но гарантираните депозити ще се плащат от националния фонд за гарантиране на влоговете в банките. Освен това, за разлика от държавите в еврозоната, България няма да има достъп до другите възможности за финансиране на ЕЦБ, включително кредитни линии за български финансови институции. България няма да участва и в Европейския стабилизационен механизъм (ESM), който предостави милиарди евро на правителството на Гърция, която обаче е част от еврозоната.

Да или не на мъжките сандали

https://www.vesti.bg/lyubopitno/da-ili-ne-na-myzhkite-sandali-6084547

Мъжете вече няма да се срамуват да носят летни сандали и да имат чувството, че на тях гледат като на недодялани провинциалисти, твърдят модни експерти

Увеличават компенсациите за умъртвения добитък

https://www.vesti.bg/bulgaria/uvelichavat-kompensaciite-za-umyrtveniia-dobityk-6084550

Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни Порожанов

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-07-17.html

На 18 юли 2018 г. (сряда), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Тодор Каблешков“, кв. „Манастирски ливади – запад“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Благоевградчани зад граница! За поредна година се събраха на пикник в Чикаго

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchani-zad-granica-za-poredna-godina-se-subraha-na-piknik_136759/

Традицията благоевградчани, живеещи в САЩ, да се събират на летен пикник бе спазена и тази година. Група джумалии отправиха покана чрез Фейсбук за пикник в един от парковете на Чикаго, мястото където се предполага, че има най- много благоевградчани.

В неделния почивен ден на поканата се отзоваха десетки хора, родени в Благоевград, но напуснали България в посока САЩ. В парк Catherine Chavalier Woods българите се забавляваха по начин, по който могат да го сторят само хора, в чийто...

Продължава

Търговията с петрол е волатилна на фона на разрастване на стачката в Норвегия*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/tyrgoviiata-s-petrol-e-volatilna-na-fona-na-razrastvane-na-stachkata-v-norvegiia-264793/

Според анализаторите производството в Либия е изложено на рискове от по-нататъшни прекъсвания въпреки отворените му пристанища

Путин: Тръмп смята Крим за част от Украйна

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-prezident-1579322.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин каза в интервю за телевизия Фокс нюз, че американският му колега Доналд Тръмп смята Крим за част от Украйна, предаде ТАСС. "Информирани сме за позицията на президента Тръмп, че Крим е част от Украйна. Той ми го каза днес", заяви в Хелзинки Путин в интервю за журналиста Крис Уолъс от Fox News. Путин подчерта, че според Москва Крим не е анексиран и че населението е гласувало за присъединяване към Русия. "Ако това е анексия, тогава какво е демокрацията", попита руският президент. Отношенията между Русия и САЩ не бива да стават заложници на американското разследване за намеса на Русия в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. "За мен е достатъчно ясно, че става дума за вътрешнополитическа борба в Съединените щати", продължи Путин. Той каза това в отговор на въпрос за разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който обвини 12 агенти на руското разузнаване преди вчерашната среща на върха Путин - Тръмп в Хелзинки. "Не бива отношенията между Русия и САЩ да бъдат заложници на вътрешнополитически борби", добави руският президент. Той нарече неоснователни обвиненията за отравяне на още двама души с нервнопаралитичното вещество Новичок във Великобритания след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Путин е казал на Тръмп, че Русия е готова да продължи действието на Договора за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ след изтичането му пред 2021 г

Аржентина иска Хосе Пекерман за заместник на уволнения Сампаоли

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3283150_arjentina_iska_hose_pekerman_za_zamestnik_na/?ref=rss


Аржентинската футболна федерация иска да привлече селекционера на Колумбия Хосе Пекерман, пише в. "Оле". 68-годишният специалист е кандидат №1 за поста на Хорхе Сампаоли, който беше уволнен в неделя заради провала на световното първенство в Русия.<br /><br />Пекерман има договор с колумбийската федерация до 31 август. Tой е начело на националния тим на Колумбия от 2012 г., като го изведе до четвъртфинал на световното в Бразилия през 2014 г., осминафинал на мондиала в Русия...

Парламентът търси решения за кризата с чумата

https://offnews.bg//politika/parlamentat-tarsi-reshenia-za-krizata-s-chumata-684524.html

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънреден председателски съвет в Народното събрание заради чумата по животните, съобщава БНР. На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани от министъра на вътрешните работи Валентин Радев във връзка със случаите на чума по дребните преживни животни, регистрирани в района на Странджа, както и стартиралата кампания за масово умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско.

Заседанието се свиква по молба на Оперативния щаб, който координира всички действия по борбата с това заболяване.

Експерти от Европейската комисия започват петдевна проверка на мерките, които България прилага за локализиране на огнищата на чума по дребните преживни животни. От резултатите на проверката ще зависят икономическите ограничения, които ще бъдат наложени на страната ни.

В ямболското село Шарково трети ден не се знае каква ще е съдбата на останалите неевтаназирани 160 животни. След напрежението в почивните дни, днес обстановката е спокойна. Няма яснота кога ще пристигнат на проверка представители на Еврокомисията по повод установената зараза.

"Историческо споразумение" за свободна търговия между ЕС и Япония

http://clubz.bg/70665-istorichesko_sporazumenie_za_svobodna_tyrgoviq_mejdu_es_i_qponiq

Япония и Европейският съюз подписаха днес "историческо споразумение" за свободна търговия, което ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на близо 30 процента от световния, информираха световните агенции.

Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ТАСС.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС отменя митническите тарифи за 99 процента от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника. Тези промени обаче ще станат съответно осем и шест години след влизане в сила на договора. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС. 

Първоначално споразумението трябваше да бъде подписано по-рано този месец, но японският премиер отмени пътуването си до Брюксел заради бедственото положение в Югозападна Япония, предизвикано от изключително силните валежи. Над 200 души загинаха заради наводненията и свлачищата, припомня АП. 

И двете страни приветстваха сделката, която ще обхване една трета от световната икономика и над 600 милиона души. 

Тази голяма стъпка към либерализирането на търговията бе обсъждана от 2013 година, но подписването беше отлагано във времето заради търговските конфликти между Китай и ЕС. 

Япония е вторият най-голям търговски партньoр в Азия на ЕС след Китай, съобщава ДПА. Традиционно Япония продава далеч повече стоки на пазара на ЕС, отколкото обратното.

В последните години отношенията между азиатската страна и ЕС станаха по-балансирани, но Европейската комисия все още описва Япония като "страна, където правенето на бизнес или инвестирането често могат да се превърнат в предизвикателство заради характерните особености на японското общество и икономиката."

Япония често е критикувана, че все още не отваря достатъчно пазарите си, особено този на земеделски стоки, заради противопоставянето на мощното фермерско лоби в страната.

През 2017 година Япония е продала на ЕС стоки за 68,9 милиона евро (81 милиона долара), докато износът на Съюза за Япония е бил за 60,5 милиона евро, според публикуваните от ЕС данни.

Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали.

Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти.

Търговията с услуги е значително по-слаба, с износ на японски услуги за общо 18 милиарда евро през 2016 година (последната година, за която ЕК е публикувала данни) и услуги от ЕС за Япония за 31 милиарда евро.

ЕС е инвестирал 82,8 милиарда евро в Япония през 2016 година, докато японските инвестиции за ЕС са били общо 205,7 милиарда евро. 

Основната причина за ускоряване на преговорите миналата година бе засилването на протекционизма в света. Япония и ЕС са икономики, задвижвани от износа и вярват в свободната търговия.

Споразумението се оценява като решително потвърждение на основаващата се на правила система на международната търговия, посочва изданието. 

Отстъпките, които Япония предложи на ЕС в селскостопанския сектор са удар за американските фермери, които отдавна се надяваха да се възползват от отваряне на японския пазар, допълва "Никей".

Първият животновъд с евтанизирани овце: Не се съмнявам в действията на БАБХ

https://dnes.dir.bg/politika/vdigat-kompensatsiite-za-sobstvenitsite-na-ubiti-zhivotni

Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени, потвърди министърът на земеделието Румен Порожанов

Всички нощувки в единна система, достъпна за НАП и МВР

http://clubz.bg/70664-vsichki_noshtuvki_v_edinna_sistema_dostypna_za_nap_i_mvr

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година. Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните. Това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи БТА.

Ангелкова и Огнян Траянов от "Технологика" - избраната фирма-изпълнител, подписаха договор за изграждане и внедряване на ЕСТИ. Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри.

"Системата е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността", коментира министърът.

Тя напомни, че повече от година и половина течеше обжалване на процедурата за обществената поръчка за системата. Договорът е на стойност 1,128 млн. лева с ДДС, а шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период.

От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните места за настаняване - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител. Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и ще бъде публикуван на сайта на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се въвеждат данните.

"Системата ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП и само в техния профил представители на бранша - управителите на местата за настаняване, които въвеждат данни", обясни министърът.

По данни на "Технологика" ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време - в момента, в който пристигат туристите, това трябва да бъде отразено в системата. Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата и работата с нея няма да му струва нищо. Системата ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.

Три сливенски села са без вода заради аварии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965766

Три сливенски села са без вода заради аварииТри сливенски села са без вода заради аварии, съобщиха от ВиК - Сливен. Поради ремонти от 10 до 16.30 ч. е прекъснато водоподаването на селата Желю войвода, Панаретовци и Новачево. След възстановянето му може да се повиши мътността на

Борисов и Ердоган - най-харесваните балкански лидери

http://clubz.bg/70663-borisov_i_erdogan_naj_haresvanite_balkanski_lideri

Бойко Борисов става все по-разпознаваем на Балканите. Към момента сред лидерите от региона той се радва на най-висок рейтинг - разликата между положителни и отрицателни оценки. Македонците и сърбите са най-малко доволни от усилията на България по време на европредседателството за интеграцията на Западните Балкани към ЕС. Най-благодарни за усилията на България са албанците.

Това сочат данните от втората вълна на мащабно изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследването е част от Програмата за регионални изследвания на „Галъп интернешънъл“. Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице и телефонно интервю при извадки от около хиляда души във всяка страна.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година). Явно акцентът, който България постави върху Западните Балкани при своето европредседателство, има резултат във възприятията на анкетираните от държавите в региона.

 

Picture1

Най-благодарни са в Албания - там 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%, а в Черна гора делът е 58% и е пораснал с 10 пункта спрямо предната година.

В близката до България Македония сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% смятат, че България помага, което е ръст от внушителните 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.      

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани. Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС.

"Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите, показват данните на "Галъп интърнешънъл".

Срещата през май в София

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души в региона, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани, която се проведе в София като част от българското европредседателство. Половината от тях дори твърдят, че са запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от всекидневието на хората. В повечето държави около една трета дават положителна оценка, в Албания обаче те са цели 53 на сто.

Оценка за инициативата за срещата ЕС - Западни Балкани през май 2018 г.

Picture14

Най-доволни от резултатите са отново в Албания - цели 88 на сто. Най-малко удовлетворени са в братска Македония, там 38 на сто са недоволни, в Сърбия - 42 на сто.

Доволни ли сте от резултатите от срещата?

(база: запознати с резултатите от срещата в различните общества)

Picture15Picture16Picture18Picture173Picture19Picture20

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на разпознаваемостта на Бойко Борисов. С 16 на сто са намалели за една година хората, които не знаят кой е Борисов. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за българския премиер дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона, отбелязват от "Галъп интернешънъл". Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

567

Оценка на политически лидери – 2018 г.

 

Picture5Picture6Picture7Picture8

Picture9Picture10Picture11Picture12Picture13

 

"Галъп Интернешенъл": Борисов - най-харесваният балкански лидер

http://clubz.bg/70663-galyp_interneshenyl_borisov_naj_haresvaniqt_balkanski_lider

Бойко Борисов става все по-разпознаваем на Балканите. Към момента сред лидерите от региона той се радва на най-висок рейтинг - разликата между положителни и отрицателни оценки. Македонците и сърбите са най-малко доволни от усилията на България по време на европредседателството за интеграцията на Западните Балкани към ЕС. Най-благодарни за усилията на България са албанците.

Това сочат данните от втората вълна на мащабно изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследването е част от Програмата за регионални изследвания на „Галъп интернешънъл“. Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице и телефонно интервю при извадки от около хиляда души във всяка страна.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година). Явно акцентът, който България постави върху Западните Балкани при своето европредседателство, има резултат във възприятията на анкетираните от държавите в региона.

 

Picture1

Най-благодарни са в Албания - там 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%, а в Черна гора делът е 58% и е пораснал с 10 пункта спрямо предната година.

В близката до България Македония сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% смятат, че България помага, което е ръст от внушителните 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.      

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани. Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС.

"Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите, показват данните на "Галъп интърнешънъл".

Срещата през май в София

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души в региона, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани, която се проведе в София като част от българското европредседателство. Половината от тях дори твърдят, че са запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от всекидневието на хората. В повечето държави около една трета дават положителна оценка, в Албания обаче те са цели 53 на сто.

Оценка за инициативата за срещата ЕС - Западни Балкани през май 2018 г.

Picture14

Най-доволни от резултатите са отново в Албания - цели 88 на сто. Най-малко удовлетворени са в братска Македония, там 38 на сто са недоволни, в Сърбия - 42 на сто.

Доволни ли сте от резултатите от срещата?

(база: запознати с резултатите от срещата в различните общества)

Picture15Picture16Picture18Picture173Picture19Picture20

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на разпознаваемостта на Бойко Борисов. С 16 на сто са намалели за една година хората, които не знаят кой е Борисов. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за българския премиер дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона, отбелязват от "Галъп интернешънъл". Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

567

Оценка на политически лидери – 2018 г.

 

Picture5Picture6Picture7Picture8

Picture9Picture10Picture11Picture12Picture13

 

"Галъп интернешънъл": Борисов - най-харесваният балкански лидер

http://clubz.bg/70663-galyp_interneshynyl_borisov_naj_haresvaniqt_balkanski_lider

Бойко Борисов става все по-разпознаваем на Балканите. Към момента сред лидерите от региона той се радва на най-висок рейтинг - разликата между положителни и отрицателни оценки. Македонците и сърбите са най-малко доволни от усилията на България по време на европредседателството за интеграцията на Западните Балкани към ЕС. Най-благодарни за усилията на България са албанците.

Това сочат данните от втората вълна на мащабно изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследването е част от Програмата за регионални изследвания на „Галъп интернешънъл“. Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице и телефонно интервю при извадки от около хиляда души във всяка страна.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година). Явно акцентът, който България постави върху Западните Балкани при своето европредседателство, има резултат във възприятията на анкетираните от държавите в региона.

 

Picture1

Най-благодарни са в Албания - там 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%, а в Черна гора делът е 58% и е пораснал с 10 пункта спрямо предната година.

В близката до България Македония сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% смятат, че България помага, което е ръст от внушителните 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.      

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани. Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС.

"Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите, показват данните на "Галъп интърнешънъл".

Срещата през май в София

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души в региона, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани, която се проведе в София като част от българското европредседателство. Половината от тях дори твърдят, че са запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от всекидневието на хората. В повечето държави около една трета дават положителна оценка, в Албания обаче те са цели 53 на сто.

Оценка за инициативата за срещата ЕС - Западни Балкани през май 2018 г.

Picture14

Най-доволни от резултатите са отново в Албания - цели 88 на сто. Най-малко удовлетворени са в братска Македония, там 38 на сто са недоволни, в Сърбия - 42 на сто.

Доволни ли сте от резултатите от срещата?

(база: запознати с резултатите от срещата в различните общества)

Picture15Picture16Picture18Picture173Picture19Picture20

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на разпознаваемостта на Бойко Борисов. С 16 на сто са намалели за една година хората, които не знаят кой е Борисов. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за българския премиер дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона, отбелязват от "Галъп интернешънъл". Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

567

Оценка на политически лидери – 2018 г.

 

Picture5Picture6Picture7Picture8

Picture9Picture10Picture11Picture12Picture13

Обвиниха криминални типове, били и мушкали с нож търновец, за да им продава дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965715

Обвиниха криминални типове, били и мушкали с нож търновец, за да им продава дрогаТрима криминално проявени мъже от В. Търново са обвинени в опит за принуда. В хода на разследването е установено, че през ноември миналата година М. Г. (33 г.), С. Ч. (25 г.) и Б. Б. (39 г.) се опитали да принудят 23-годишен мъж от В. Търново да им даде и да продава за тях наркотични вещества, като използвали за това сила,

Долната камара на британския парламент прие митническия закон за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965763

Долната камара на британския парламент прие митническия закон за Брекзит 
Британският премиер Тереза Мей спечели поредица гласувания в парламента късно снощи, които й дават възможност да запази стратегията си за излизане на страната от ЕС, макар да се наложи да направи отстъпки пред поддръжниците на Брекзит в нейната Консервативна партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Незапомнените герои на Втората световна война - "Якутският снайперист"

https://www.actualno.com/curious/nezapomnenite-geroi-na-vtorata-svetovna-vojna-jakutskijat-snajperist-news_685238.html

Фьодор Охлопков е един от героите на Отечествената война, който трудно може да бъде забравен. Името му е легенда и се смята за един от най-добрите снайперисти, успели да избият над 1000 хитлеристи. Фьодор Охлопков е призован да се включи в редиците на Червената армия след войната и започва служба в 375-а стрелкова дивизия, сформирана предимно от сибирци на територията на руската свердловска област. Дивизията пристига на Калининския фронт през декември 1941-ва година, в разгара на контранастъпл

305 хил. лв. са вече платени на стопани на избитите животни

https://petel.bg/305-hil--lv--sa-veche-plateni-na-stopani-na-izbitite-zhivotni__274132

305 хил. лв. са били преведени от държавата вчера на 26 стопани за около 1600 избити техни овце, заради чумата по животните, съобщава Manager.bg. ...

Всичко, за което помислите днес, ще намери своето реално въплъщение

https://petel.bg/Vsichko--za-koeto-pomislite-dnes--shhe-nameri-svoeto-realno-vaplashhenie__274131

В късния следобед и вечерта е влиянието от секстила на Луната с Юпитер. Благоприятно време за подобряване жизнените условия в семеен кръг...

"Люлинско бижу": Съседи превърнаха вход на панелка в апартамент (Видео, Снимки)

https://petel.bg/Lyulinsko-bizhu--Sasedi-prevarnaha-vhod-na-panelka-v-apartament--Video--Snimki-__274130

Да се прибереш от работа по червен килим и то в панелния си блок. Това не е абсурд, а истинска ситуация от столичния квартал "Люлин". Там хор...

Втори футболист на Лудогорец почва със Спартак

https://petel.bg/Vtori-futbolist-na-Ludogorets-pochva-sas-Spartak__274129

Защитникът от втория отбор на Лудогорец Атанас Карачоров пристигна във Варна и днес в 18 часа ще направи първа тренировка със Спартак. ...

Трансферни бомби във Варна! Черно море привлече национал и пожарникар

https://petel.bg/Transferni-bombi-vav-Varna--CHerno-more-privleche-natsional-i-pozharnikar__274128

Волейболният Черно море БАСК (Варна) се подготвя усилено за старта на новия шампионат. Варненци се разделиха със старши треньора Виктор К...

Цветанов: Чума в България има в 7 населени места

https://petel.bg/TSvetanov--CHuma-v-Balgariya-ima-v-7-naseleni-mesta__274127

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че чумата по животните е установена в ...

Нещастният брак е по-опасен за здравето от тютюнопушенето

https://petel.bg/Neshhastniyat-brak-e-po-opasen-za-zdraveto-ot-tyutyunopusheneto__274122

Американски специалисти установиха, че нещастният брак предизвиква такива нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, ...

Съдът във Варна потвърди ареста на руснак, издирван за измами

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-potvardi-aresta-na-rusnak--izdirvan-za-izmami__274123

Снимка: Булфото Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразно определение на Окръжния от миналата седмица, с което...

ПСК Черно море ликува с отборна купа при децата

https://petel.bg/PSK-CHerno-more-likuva-s-otborna-kupa-pri-detsata__274126

Плувците на ПСК „Черно море“ триумфираха с отборна купа на държавното лично отборно първенство при децата във възрастова група 11-12 г. Ре...

Политолог към МВР: „Комуникираш адекватно или загиваш!”

https://petel.bg/Politolog-kam-MVR-----Komunikirash-adekvatno-ili-zagivash----__274125

Бледа кукла си ти, която студено ме гледа с очи … Колко път ни дели, аз съм човек, а кукла си ти. Този пасаж от популярната песен на група А...

Руснак се опита легално да излезе от ареста във Варна, но не успя, чака го екстрадиция

https://petel.bg/Rusnak-se-opita-legalno-da-izleze-ot-aresta-vav-Varna--no-ne-uspya--chaka-go-ekstraditsiya-__274120

Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което гражд...

Привличаме товари от Кавказ и Централна Азия

http://www.moreto.net/novini.php?n=377929

Имаме отличен потенциал за привличането на огромни потоци товари между пристанищата Варна и Бургас и Каспийския регион през Черно море. Това обясни специално за "Стандарт" инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).

Зоран Заев към Русия: Македония няма алтернатива на ЕС и НАТО

http://clubz.bg/70662-zoran_zaev_kym_rusiq_makedoniq_nqma_alternativa_na_es_i_nato

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че страната му ще се стреми към подобряване на сътрудничеството с Русия, но Москва трябва да разбере, че за Скопие няма алтернатива освен членството в Европейския съюз и НАТО. Това предава македонската информационна агенция "Макфакс", цитирана от "Фокус".

"Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри", каза Заев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Наскоро македонският премиер обвини проруски бизнесмени в опит да попречат на страната да се присъедини към Алианса, като плащат за протести.

"Страни, близки с Русия, са платили хиляди долари, за да предизвикват насилие в Македония с цел осуетяване на интеграцията й в Алианса. Част от тях са отпускани на медии, а друга – за насърчаване на младите хора да протестират пред парламента в Скопие и да нападат полицейски служители. Това е очевидно", категоричен бе Заев.

Македонският премиер отказа да поясни кой стои зад финансирането, отбелязвайки единствено, че разследването е в ход. Властите са разбрали за схемата след разпити на участници в протестите, проведени през миналия месец в Скопие.

Посолството на Руската федерация в Скопие реагира на това изявление на Заев:

"Смятаме, че изявлението на Зоран Заев е политически безотговорно. То постави под въпрос искреността на усилията на правителството на Република Македония за изграждане на добри отношения с Русия. Със съжаление констатираме, че русофобията все повече се превръща в инструмент и на външната, и на вътрешната политика."

Това се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на руското посолство в Скопие в  туитър.

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6965222

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболяванияАко костите ви са податливи към травми и ви болят или не можете да се движите свободно. Ако имате заболяване на опорно – двигателния апарат. Ако сте пробвали какво ли не, но желаното облекчение не идва, ако страдате от ставни болки... Уверено препоръчвам на своите пациенти продукта „Артрофикс Регенератор“ - самото му име подсказва,

Дъщерята на Любка Качакова прави първата си изложба в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6965282

Дъщерята на Любка Качакова прави първата си изложба в ХоливудАктрисата Ирина Малеева помага на 12-годишната Анна-Мария да покаже таланта си в САЩ 12-годишната Анна-Мария Николова, дъщеря на бившия зам.-министър на екологията в правителството на Симеон Сакскобургготски - Любка Качакова, ще покаже за първи път картините си в САЩ. Домакин на изложбата е актрисата Ирина Малеева,

На кого попречиха... дръвчетата? Защо 29 фиданки бяха прекършени?

http://www.cross.bg/durveta-fidanki-mladi-1579321.html

/КРОСС/ 29 от новозасадените дървета покрай Околовръстния път станаха обект на вандализъм, съобщиха от Столичната община. През май там бяха засадени 240 фиданки, а два месеца по-късно ваднали им посегнаха, но защо?                          Експертите от дирекция "Зелена система" намерили преди дни дръвчетата прерязани ниско в основата им."В момента се прави разследване по случая. Надяваме се, че камерите на близскостоящите търговски обекти ще помогнат за бързото идентифициране на извършителя на това грозно деяние, така че той да понесе последствията, регламентирани от Закона", пише на страницата "Зелени решения за София" във Facebook. Полицията и общината търсят извършителите, засега без успех.                         Глобите са от 1000 до 5000 лева за физическо лице, за юридическо – до 50 000 лева.Гледката на десетки изсъхнали дървета учуди столичани и притесни работещите в близост – хората не са чували за такава вандалска проява. Facebook също завря от възмутени столичани.... Защо едни създават благоустройство и красота, а други изверги разрушават и унищожават... Тези млади фиданки, току-що захванали се, раззеленили се. Колко нежни и красиви бяха... Като млади стройни девойки..

Преглед на икономическите теми в печата, 17 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-юли_l.a_i.763512_at.1.html

"Бyм нa дeтcĸи тpyд пo мopeтo"  Бyм нa yчeници, ĸoитo иcĸaт дa paбoтят нa мopeтo, вмecтo дa пoчивaт пpeз лятнaтa вaĸaнции, oтчeтe...

Варненската полиция залови дрогиран шофьор

http://www.barometar.net/91288/

На 16.07. т.г., около 02:40 часа, в к.к. Златни пясъци, при извършване на полицейска проверка на л.а. «Ауди» с водач Б.К. (27 г.) от Варна, е установено, че същият управлява МПС след употреба на наркотични вещества. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за […]

Манолова ще се срещне днес в Пазарджик с представители на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965749

Манолова ще се срещне днес в Пазарджик с представители на хората с уврежданияОмбудсманът Мая Манолова ще посети Дневния център за възрастни с увреждания в Пазарджик днес в 14.30 ч., по покана на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, съобщиха от институцията на обществения защитник, предаде БТА.  В понеделник тя препотвърди позицията си, че ще работи и по проектите на Закон за хората с увреждания и на

„Небостъргач“ остава далеч от върховете в екшън жанра

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nebostyrgach-ostava-dalech-ot-vyrhovete-v-ekshyn-zhanra-6084545

Най-новият филм на суперзвездата Дуейн Джонсън почива на твърде много клишета и твърде малко самоирония, според редактора ни за кино Георги Петров

Левски е способен на обрат срещу Вадуц, историята го доказва

http://www.cross.bg/revansha-doma-sezon-1579317.html

/КРОСС/ Столичният гранд Левски се нуждае от силен мач, за да не запише нов голям резил в Европа. "Сините" загубиха първата си среща от Вадуц с 0:1, като днес се нуждаят от изразителна победа, за да продължат напред в квалификациите на Лига Европа. В историята на "сините" греят няколко феноменални обрата от губеща позиция. И по-специално при загуба навън в първия елиминационен мач. Всъщност, те са точно десет на брой, а дали днес към тях ще бъде прибавен и скалпа на носителя на Купата на Лихтенщайн, ще разберем малко след 20:30 часа днес. Запознайте се с най-впечатляващите европейски обрати на вековниците: Сезон 1965/66, КЕШ, 1/16-финал - Левски елиминира шведския Юргорден след 1:2 навън и 6:0 у дома в реванша. Сезон 1972/1973, КНК, 1/32-финал - Левски елиминира Университатя Клуж след 1:4 навън и 5:1 у дома след продължения (4:1 в редовното време) в реванша. Сезон 1975/1976, Купа на УЕФА, 1/16-финал - Левски елиминира немския Дуисбург след 2:3 навън и 2:1 у дома в реванша. Сезон 1975/1976, Купа на УЕФА, 1/8-финал - Левски елиминира Аякс Амстердам след 1:2, 2:1 у дома в реванша и 5:3 при дузпите. Сезон 1976/1977, КНК, 1/8-финал - Левски елиминира португалския Боависта след 1:3 навън и 2:0 у дома в реванша

Съобщение на пресцентъра на учението “Бриз 2018”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TtRlaSJfeFk/

Съгласно плана за провеждане на реални действия, касаещи междуведомственото сътрудничество, по време на учението „Бриз 2018” на 18 юли от 15.30 ч. до 16.30 ч. и на 19 юли от 09.00 до 09.30 часа в Пристанище Бургас ще се проведе тренировка по ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб.

Щабът на учението информира, че на борда на плавателния съд ще бъде имитиран пожар, като за целта ще бъдат използвани димки от безвреден газ, който не застрашава здравето и безопасността на гражданите.

„ДАНИ-Н“ ЕООД – лидер в търговията със строителни материали

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bd-%d0%b5%d0%be%d0%be%d0%b4-%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80-%d0%b2-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%82/

Фирма „ДАНИ-Н“ ЕООД с управител Димитър Кръстев стана лидер в продажба на строителни материали.
Фирмата развива дейността си от 2006 година и от самото си създаване работи неуморно за да удовлетворява нуждите на всеки един клиент, предлагайки му професионално обслужване и индивидуално решение.

„Ние се стремим да прилагаме индивидуален подход към всеки от нашите клиенти, като по този начин подобряваме ефективността на тяхната счетоводна отчетност. Тъй като разбираме необходимостта от наличието на лоялен и надежден партньор, нашият най-голям приоритет винаги е бил да обслужваме нашите клиенти със максимална скорост и качество“,казват от фирмата.

В склада на „ДАНИ-Н“ могат да се намерят различни строителни материали,сред които керамични материали: тухли, керемиди, комини тела,топлоизолационниматериали, хидроизолационни материали,както и дървен материал, греди, дъски, летви, обшивка-сачак, челни дъски, дюшаме и много други строителни материали. Освен това в склада могат да се открият висококачествени пелети марка Schweighofer.

„ДАНИ-Н ЕООД“ гр. Благоевград, бул. “Пейо Яворов” 21
GSM:0887 53 00 18, Тел./факс:073/ 89 12 22

Работно време:
Понеделник – Петък:от 8.00 до 18.00
Събота:от 8.00 до 15.00
Неделя:почивен

 

 

Материалът „ДАНИ-Н“ ЕООД – лидер в търговията със строителни материали е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес в „Cheers Art Class“ ще се рисува „морски залез“

http://budnavarna.bg/36204-dnes-v-cheers-art-class-shte-se-risuva-morski-zalez/

Отново е вторник и време за рисуване, „Cheers Art Class“  е вашето място за релакс с чаша приятно вино.  Днес в „Cheers Art Class“ ще се рисува „морски залез“, отново в 18:30 часа на познатото място „Angel’s – Благословия за здраве“.

Отново е вторник и време за рисуване, „Cheers Art Class“  е вашето място за релакс с чаша приятно вино.  Днес в „Cheers Art Class“ ще се рисува „мъж и жена под дъжда“, отново в 18:30 часа на познатото място „Angel’s – Благословия за здраве“.

 

Cheers Art Class: 17.07.2018

 

Една своеобразна арт терапия за душата ни! Ще се откъснем от външният свят и ще се пренесем в магията на цветовете, на удоволствието от сътворяването на наша собствена картина, отпивайки от хубаво вино и наслаждавайки се на всеки миг, отделен за нас.

Искате ли да се почувствате, като професионален художник, да си починете от ежедневието, да разпуснете на чаша-две хубаво вино?
Елате при нас!

 

Начало: 18.30ч. (времетраене: около 2 часа и половина)
Място: Angel’s, гр. Варна
(Важно: Местата са ограничени! Потвърдете вашето място на тел.0889 63 55 94)
Рисуваме с маслени бои – най-висок клас в техниките на изобразителното изкуство. Маслената живопис е техника на най-известните художници в света. Сега достъпна за вас! Г-н Диян Димитров ще ви покаже тънкостите на маслото на платно и по лек и приятен начин вие ще сътворите вашата картина, докосвайки се до знанията на великите!

 

Cheers Art Class: 17.07.2018

 

Картините нарисувани от вас могат да участват в благотворителни изложби, за подпомагане на деца в нужда.
Очакваме ви с нетърпение!!!
Хайде да рисуваме, да изразим себе си с четка и платно, на чаша вино, сред приятни хора, на хубава музика, сладки приказки…и още…!

Ако желаете конкретни дати за организиране на вашият „Cheers Art Class”, се свържете с нас. Ние ще се съобразим с вашето време.
Организираме и тийм билдинги за фирми във Варна и Област Варна.

Организатори:
Надя Делчева: 0889 63 55 94
Диян Димитров: 0988 80 96 25

Материалът Днес в „Cheers Art Class“ ще се рисува „морски залез“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вестник "Данас": Вучич заяви, че разчита на Франция и Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965723

Вестник "Данас": Вучич заяви, че разчита на Франция и МакронПрезидентът на Сърбия Александър Вучич отпътува за Париж по покана на президента на Франция Еманюел Макрон, съобщава белградският вестник "Политика". По време на работното си посещение Вучич ще разговаря днес с Макрон по двустранни въпроси и особено за икономическото сътрудничество между двете страни.

Варненският Аквариум отбелязва днес 86 години от създаването си

http://www.moreto.net/novini.php?n=377934

С богата културна програма варненският Аквариум ще отбележи 86-години от откриването си. Предвижда се днес от 10.00 часа да се проведе интересна беседа, научи Moreto.net. На срещата, всички поканени ще чуят за разнообразието на морските обитатели на нашето Черно море, ще разгледат карти на местообитанията, ще научат интересни факти за нови морски открития.

Премина успешно първото изпитание на ускорителя на новата ракета-носител "Ариана-6"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965744

Премина успешно първото изпитание на ускорителя на новата ракета-носител "Ариана-6"Космическият център във Френска Гвиана съобщи за успешното провеждане на първото изпитание на ускорителя P120C за новата ракета-носител "Ариана-6", предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Пробният тест е бил с продължителност 135 секунди и се е състоял на ракетната площадка в Куру. Отбелязва се, че това е най-големият в света двигател с твърдо гориво с

Какви са политическите послания след срещата Тръмп - Путин?

http://www.cross.bg/sreshtata-trump-sreshta-1579320.html

/КРОСС/ След срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин се появиха обвинения за американския държавен глава, че с изказванията си е извършил национално предателство. Експертът по външна политика Асен Агов коментира в студиото на „Тази сутрин“, че срещата е завършила без резултат, но важното е, че и двамата президенти са показали разбирателство. Валери Тодоров сравни ситуацията между двамата президенти като двама души, копаещи в един и същи тунел, които няма изгледи скоро да се срещнат, поради различните си виждания за политиката. Агов отрече да има нова Студена война или пък национална предателство. Той подчерта, че важните за България решения от тази среща са, че въпросът за Северен поток не е бил повдиган и очевидно Тръмп се стреми към двустранни отношения, които за малка държава като нашата не са изгодни. Тодоров се съгласи с това, като коментира, че САЩ вече дава нови заявки за отношенията си с Русия, което е неочаквано за Европа. Според експертите в момента в САЩ има истерия около тази среща.  

Вижте какво дарение получи полицията в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eU4PTN8u7FA/

Районно управление „Полиция” – Поморие вече разполага с модерен електронен анализатор, улавящ наличието на осем наркотични вещества в човешкия организъм, съобщиха от община Поморие. С решение на местния парламент устройството Dräger DrugTest 5000 беше закупено от Община Поморие, за да обезпечи работата на пътните полицаи при проверка на водачите на превозни средства за употреба на забранени субстанции.

20180717_090055-medium 20180717_090953 20180717_091121 20180717_092144-medium

Доброто партньорство и сътрудничество между Община Поморие, ОДМВР – Бургас и Районно управление „Полиция” – Поморие продължава с едно надграждане на всичко, което правим през последните години. Вярвам, че внедрената наскоро система за видеонаблюдение и настоящият дрегер значително ще допринесат за ограничаване на рисковите пътни ситуации, предотвратяване на тежки пътни произшествия и намаляване на битовата престъпност. Това каза кметът Иван Алексиев, като похвали полицейските служители за добрата им работа. В присъствието на заместник-кмета Кунчо Гайдов, председателя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, секретаря на Общината Тони Митев и директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, дрегерът бе предаден на началника на местното управление главен инспектор Георги Куцаров.

Dräger DrugTest 5000 служи за диагностични цели и за целите на съдебната медицина. Състои се от два основни компонента: анализатор и тестов комплект. Анализаторът подготвя пробата, взета с тестовия комплект и настройва необходимата реакционна температура. Само за няколко минути се извършва бърз и точен анализ на човешката слюнка, като системата  улавя осем различни забранени вещества в организма на човек: амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метаамфетамин, метадон, кетамин, морфин и тетрахидроканабинол.

Апаратът се обслужва само с няколко бутона и може да бъде свързан с различни устройства за обработка и запис на данни, а чрез интегрирания в него акумулатор, Dräger DrugTest 5000 е подходящ както за стационарна, така и за мобилна употреба.

„Гледаме цифри и статистика, но моето дълбоко убеждение е, че основният критерий за работата на един полицай е общественото мнение и спокойствието на жителите и гостите на града. Не мога да не изкажа задоволство от Вашата работа в последните месеци, а от тук нататък се надявам все по-малко хора да употребяват и разпространяват наркотици”, сподели старши комисар Калоян Калоянов и пожела успех на полицаите, които още утре започват работа с дрегера.

Снимки: община Поморие

Какви са политическите послания след срещата Тръмп - Путин?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965713

Какви са политическите послания след срещата Тръмп - Путин?След срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин се появиха обвинения за американския държавен глава, че с изказванията си е извършил национално предателство. Експертът по външна политика Асен Агов коментира в студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви, че срещата е завършила без резултат, но важното е,

Пипнаха на автобусна спирка мъж с влязла в сила присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965720

Пипнаха на автобусна спирка мъж с влязла в сила присъдаСлужители на полицейското управление в Горна Оряховица, установиха мъж с влязла в сила присъда. В понеделник при провеждане на специализирана полицейска операция в района на автобусна спирка в железничарския град е извършена проверка на 42-годишния М. М. от Д. Оряховица. В хода на проверката е установено,

Разследват пожар в Еленско, изпепелил етаж от къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965735

Разследват пожар в Еленско,
изпепелил етаж от къщаСлужители на РУ – Елена разследват пожар на къща в с. Разсоха. Сигнал за случая е получен в 10,00 ч. в понеделник. На мястото незабавно са били изпратени екипи на пожарната в Елена. Въпреки бързата намеса на огнеборците огънят е унищожил целия втори етаж от къщата и покривната конструкция. Пострадали няма.

Катастрофа с камион блокира АМ „Струма”

http://www.cross.bg/katastrofa-s-kamion-blokira-am-stryma-1579319.html

/КРОСС/ Катастрофа с камион затвори магистрала „Струма”.  Тир е минал през тунел, ударил се е вътре, а по-късно се усуква и пада встрани от пътя. Шофьорът е контактен, настанен в спешния център. Движението в посока София се осъществява по Е79 през Мурсалево.  

Крадците влизат вече през дограмата

https://www.vesti.bg/bulgaria/kradcite-vlizat-veche-prez-dogramata-6084544

Експерти смятат, че масово се подсилват вратите, а повечето кражби са през дограмата

Катастрофа с камион блокира АМ „Струма” (обновена)

http://www.cross.bg/katastrofa-s-kamion-blokira-am-stryma-obnovena-1579319.html

/КРОСС/ Катастрофа с камион затвори магистрала „Струма”.  Тир е минал през тунел, ударил се е вътре, а по-късно се усуква и пада встрани от пътя. Шофьорът е контактен, настанен в спешния център. Движението в посока София се вече е пуснато като се очаква скоро камиона да бъде изтеглен.  

Камарата на общините одобри проектозакона за митническите правила след Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/162404/


Британският премиер Тереза Мей получи одобрение в Камарата на общините за проектозакон, целящ създаването на независими митнически правила след Брекзит, предадe Ройтерс.

Катастрофа с камион блокира АМ „Струма”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965694

Катастрофа с камион блокира АМ „Струма”Катастрофа с камион затвори магистрала „Струма”. Тир е минал през тунел, ударил се е вътре, а по-късно се усуква и пада встрани от пътя, съобщава Би Ти Ви. Шофьорът е контактен, настанен в спешния център. Движението в посока София се осъществява по Е79 през

КАК СЕ ПРОМЕНЯ ИДЕАЛЪТ ЗА ЖЕНСКА КРАСОТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286770_%D0%9A%D0%90%D0%9A+%D0%A1%D0%95+%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%AF+%D0%98%D0%94%D0%95%D0%90%D0%9B%D0%AA%D0%A2+%D0%97%D0%90+%D0%96%D0%95%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%A1%D0%9E%D0%A2%D0%9

 Добре оформените женски извивки са на почит в днешно време, но това не е просто днешна краткотрайна мода. Очертаните извивки на жената са символ  на изящество и плодовитост за различни култури и през отделни епохи още от зората на човечеството. Женствеността няма един размер форма и тази естетика търпи поврати през вековете. Нека отделим момент на красотата на дамите от картини на известни художници и древни произведения, които ни представят женствеността в цялото ѝ разнообразие

Венера от Вилендорф
Вилендорфската Венера е най-известна от всички „древни Венери“ намерени при археологични разкопки в Европа. Всъщност това са първите известни репрезентации на човешкото тяло в историята. Името им идва от  асоциацията с римската богиня на любовта и красотата, въпреки че исторически нямат връзка с нея. Със сигурност Венера от Вилендорф не е наричана така от своите съвременници и не е ясно дали е била възприемана като богиня или идол. Заради своите добре очертани форми – пълни гърди, изпъкнал корем, ханш и бедра, се предполага, че тя е свързвана с плодовитостта и плодородието. Ако приемем, че това е тогавшният идеал за красота, то съвършената жена ще бъде тази, която е по-пищна и следователно би имала предпоставките да роди повече деца. Статуетката няма лице, изглежда красивите очи и устни не са били тогавашен фокус, всичко е съсредоточено върху плодовитостта, която дава по-голям шанс за оцеляване. Компактните й размери от 11 см., с които може да се побере в човешка длан, се предполага, че е била лично притежание на своя собственик. Статуята от оолитен варовик, датира от Палеолитния период и е на повече от 25 000 години.
Афродита Книдска
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com


Порожанов отстъпи пред фермерите, вдига компенсациите за убитите животни

https://www.mediapool.bg/porozhanov-otstapi-pred-fermerite-vdiga-kompensatsiite-za-ubitite-zhivotni-news281572.html

Земеделският министър Румен Порожанов отстъпи пред исканията на протестиращите животновъди и ще увеличи компенсациите за избитите овце и кози заради чумата по дребните преживни животни. "Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, каза Порожановпред Нова телевизия. Така само за два дни земеделският министър повиши обезщетенията на два пъти. В петък той тръгна от база 250 лв. средно за животно под селекционен контрол и 150 лв. за останалите и се зарече да не отстъпи. В понеделник обявени суми вече нараснаха на 190 лв. за овце и кози без селекционен контрол, а във вторник вече се е съобразил с новите искания на животновъдите, които нараснаха заради транспортните разходи. Земеделският министър обеща държавата да поеме и разходите по почистването на стопанствата. „Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, каза Порожанов. Държавата ще изпълни и исканията на животновъдите за увеличаване на държавната помощ по де минимис. Тя се два заради ниската изкупна цена на млякото. В четвъртък Държавен фонд „Земеделие“ гласува помощ от 7 лв. на животно за всички фермери, отглеждащи овце и кози. За тези в засегнатите райони, поради невъзможност да продават млякото към помощта беше дадена добавка от 25 лв. или общо 32 лв. Сега тази сума ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв., каза Порожнов. За толкова настояваха и фермерите. Земеделският министър обаче не каза нищо за увеличаване на помощта на останалите фермери от 7 лв. на 20 лв., както те искат. Освен тези помощи, които идват от държавния бюджет, фермерите ще получат и плащанията си по линия на обвързаната подкрепа от еврофондовете, без да представят доказателства, заради форсмажрни обстоятелства, стана ясно още от думите на Порожанов. По думите му това е между 56 лв. и 83 лв. в зависимост от размера на стадото. По-голямата сума е за стадо с до 300 животни. Проблемът е, че не всички фермери получават такава подкрепа. Тя е предвидена само за овце и кози, които са под селекционен контрол, а такива са една около една трета от всички тези животни у нас, по данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). От избитите 4000 овце и кози само 800 имат право на това подпомагане, твърдят от НОКА. Порожанов посочи, че ще има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.без да стане ясно при какви условия тя ще бъде отпусната. Земеделският министър призна, че комуникацията със собствениците на убитите животнине е била на нужното ниво. „Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, заяви Порожанов. По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контактни, рискът чумата да се разпространи е по-голям. Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземе отношение. Кризата със заразените от чума овце и кози в Странджа прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни без обяснения, което породи множество спекулации. Над 4000 животни вече са избити, а по медиите върви полемика между официалните ветеринарни власти и експерти дали е било наложително да се евтаназират цели стада, вместо само заразения добитък. За сряда по обяд  е насрочен протест пред Министерския съвет заради избиването на животните и нерешението от години проблеми в бранша.

Протестиращите разнасят чумата, предупреди БАБХ

https://www.mediapool.bg/protestirashtite-raznasyat-chumata-predupredi-babh-news281572.html

Решението на правителството да увеличи компенсациите за засегнатите от чумата по овцете и кози стопани не отмени намерението за протест пред Министерския съвет в сряда, макар че животновъдните асоциации са разделени по въпроса да се протестира или не. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха във вторник, че доказаните огнищата с чума по овце и кози в страната са пет – с едно по-малко от обявените в неделя. Заради протестите и агресивното поведение на граждани 115 животни в ямболското село Шарково все още не са умъртвени и има риск това "биологично оръжие", по думите на ветеринарни лекари, да проникне в страната. Това предупредиха от Съюза на ветеринарните лекари, които се обявиха за герои и поискаха адмирации от обществото, а не обиди, защото работят при изключително тежки условия.   Остава забраната за търговия в животни и мляко в областите Ямбол и Бургас, които са под карантина. МВР ще проверява багажниците на автомобилите, за да няма превоз на животни.   Протестиращите разнасят вируса   Д-р Ивайла Давидова подчерта, че протестиращите на практика разнасят вируса: "Всеки предмет, всяко животно и всеки човек, който е бил по някакъв начин в контакт с възприемчиво животно, тоест овца или коза, е потенциален източник на инфекция". Днес в Шарково не се прави дезинфекция заради посегателство срещу ветеринарите, съобщи във вторник областният директор на БАБХ в Ямбол Николай Георгиев. "Разположихме мобилна техника на входа на селото, опреснявахме я с разтвор постелята, през която всеки трябваше да мине, да си дезинфекцира подметките на обувките, автомобила, с който е влязъл в селото. Днес тази техника не е там, защото имаше посегателство върху колегите, опити да се режат маркучите на машините", добави Георгиев. Ветеринарните власти не могат да стигнат до къщата на баба Тодорка Сакалиева в Шарково, която е барикадирана, включително от член на партийното ръководство на БСП. Протестът пред МС се свиква от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), докато други животновъдни асоциации, като Обединени български животновъди, се обявиха против.     Обезщетенията     Фермерите с първите избити животни в селата Воден и Кости са получили обезщетенията, които са средно по 327 лв. на овца или коза, каза на пресконференция земеделският министър Порожанов. Всеки стопанин с умъртвено животно ще получи най-малко по 250 лв. средно за животно под селекционен контрол и по 150 лв. за останалите, уточни той. От НОКА обаче искат съответно по 300 и 200 лв. Сумата е нереално висока, защото на пазара в момента една овца или коза могат да се купят между 100 и 150 лв., казаха животновъди по време на пресконференция в земеделското министерство след проведен Съвет по животновъдството. Увеличена е помощта по схемата де минимис от 5 на 7 лв. за всички фермери с овце и кози, а за тези с избити животни ще бъде 40 лв., както настоява НОКА, стана ясно от обясненията на Порожанов. Той обаче каза, че няма как да бъде изпълнено искането им за помощ от 20 лв. за всички фермери по схемата де минимис заради ниските изкупни цени на млякото. Това са допълнително около 25 млн. лв., които няма от къде да бъдат осигурени, посочи Порожанов. Държавата ще изпълни и исканията на животновъдите за увеличаване на държавната помощ по де минимис. Тя се дава заради ниската изкупна цена на млякото. В четвъртък Държавен фонд "Земеделие" гласува помощ от 7 лв. на животно за всички фермери, отглеждащи овце и кози. За тези в засегнатите райони, поради невъзможност да продават млякото, към помощта беше дадена добавка от 25 лв. или общо 32 лв. Сега тази сума ще бъде преизчислена, за да може да стане 40 лв., обеща Порожнов. За толкова настояваха и фермерите. Освен това земеделското министерство ще поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни. Освен тези помощи, които идват от държавния бюджет, фермерите ще получат и плащанията си по линия на обвързаната подкрепа от еврофондовете, без да представят доказателства, заради форсмажорни обстоятелства, каза Порожанов. По думите му това е между 56 лв. и 83 лв. в зависимост от размера на стадото. По-голямата сума е за стадо с до 300 животни.   Проблемът е, че не всички фермери получават такава подкрепа. Тя е предвидена само за овце и кози, които са под селекционен контрол, а такива са едва около една трета от всички тези животни у нас, по данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. От избитите 4000 овце и кози само 800 имат право на това подпомагане, твърдят от НОКА.   Порожанов посочи, че ще има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.без да стане ясно при какви условия тя ще бъде отпусната и на кого.         Пет огнищата на зараза, 115 животни остават за умъртвяване     Пет са официално доказаните огнища по дребните преживни животни. Те се намират в селата Воден, Кости, Шарково, Крайна и Странджа. Овцете и козите там трябва да бъдат евтаназирани по хуманен начин. Това е единственото решение, за да не плъзне заразата в страната, каза Ивайла Давидова, ветеринарен лекар от БАБХ. Тя не можа да обясни защо огнищата са намалели с едно спрямо неделя. До момента в тези села са евтаназирани около 4000 овце и кози. Заради протести, агресивно поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, клетвите по малки деца и покойни родители, пожеланията за смърт, замерянето с тежки предмети и насилственото недопускане до обектите за евтаназиране, остават още около 115 животни в петте села, каза председателят на Съюза на ветеринарните лекари Михаил Бащавелов. Неизбитите животни се намират в село Шарково. Сред тях е и стадото на баба Дора, която стана медийна звезда. В момента е преустановено умъртвяването на овцете и козите заради създалата се нетърпима обстановка. То ще бъде подновено, когато на ветеринарните лекари и техните помощници – роми, се осигури достъп до дворовете и стадата със заразените животни, каза Бащавелов. Изчаква се успокояване на обстановката, не искаме да се стига до провокации и след това останалите заразени животни ще бъдат умъртвени, включително и стадото на баба Дора, каза Румен Порожанов. Под карантина са две области Ямбол и Бургас, в които има около 300 000 овце и кози. Общо тези животни в България са около 1.3 млн. Чумата по овцете и козите е доказана по безспорен начин с проби у нас и във Франция, казаха ветеринарните лекари и Порожанов. Според тях единствения начин да не се допусне разпространението й е чрез евтаназирането на животните и трупното им заравяне. Животните се приспиват от ветеринарите, а за заравянето им помагат роми в бяло защитно облекло, за да бъдат спазени мерките за биосигурност. Според д-р Бащавелов разхождането на журналисти и хора без защитно облекло в засегнатите райони крие риск за пренасяне на болестта.   Чумата вероятно е проникнала чрез нелегален внос на заразено животно от Турция Болестта чума по дребните преживни животни е класифицирана като особено опасна, силно заразна и подходяща за употреба като биологично оръжие, каза д-р Ивайла Давидова от БАБХ.   По думите й най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия, допълни тя. "Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията", каза още Давидова. Извънреден председателски съвет заради чумата, оставки няма да има   Кризата с чумната зараза в Югоизточна България бе тема на свикания във вторник сутринта извънреден председателски съвет в парламента. Там присъстваха и членове на специалния оперативен щаб, сформиран по нареждане на премиера. БСП поиска оставката на министър Порожанов, тъй като действията на властите били неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях. Порожанов й отговори, че няма да подаде оставка, защото всичко, което е направил е законно. Премиерът Бойко Борисов ме е поканил да бъда в този кабинет и в момента, в който той ми каже, че повече не му трябвам ще си тръгна, каза той. И допълни, че няма да иска оставките на заместника си Цветан Димитров и двамата шефове на дирекции в МЗХ, както настояха от НОКА, защото не вижда какво са нарушили.   Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити Порожанов. Това е нормален ход на опозицията, която иска да влезе и да управлява през "служебния вход", каза Цветанов. Той определи действията на БАБХ като "адекватни" и "навременни". Законът за ветиринарномедицинската дейност изисква да се свика централната комисия, заповедите за действия да се подпишат от министрите на земеделието и на вътрешните работи, а такива няма. Подписни са от зам.-директор на БАБХ - така Корнелия Нинова мотивира защо, според БСП, действията на органите до момента са незаконни. Порожанов опонира, че всички заповеди са законни и така се е действало и при други заболявания като шап или син език. Според Нинова на стопаните не се давали документи, доказващи заболяването в техните стада, без тяхно съгласие се влизало в домовете им и се избивали животните. Това не е вярно, твърдят от БАБХ. Свикани са били местни комисии и всеки стопанин и кмета на селото са били уведомени. По тази причина е имало блокади на пътищата и невъзможност ветеринарите да влязат и да умъртвят животните, каза доктор Бащавелов. Лидерът на левицата лично се уверила, че в Шарково е нямало никаква дезинфекция. От съюза на ветеринарите обясниха, че не са успели да направят, защото агресивни протестиращи се опитали да срежат маркуча на машината. Депутатите не получиха отговор на научното становище, издадено от центъра на Министерство на здравеопазването, в което четирима специалисти оспорват изобщо, че става въпрос за чума, информира още Нинова. Чумата е категорично доказана от лаборатория у нас и в референтна във Франция, твърдят от БАБХ. Нинова заяви още, че няма навик да си стикова предварително позициите с президента Радев. Двамата мислим в посока да не ескалира гражданското напрежение, обясни тя сходните си позиции с държавния глава по кризата.

Конституционният съд заседава по делото за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//temida/konstitutcionniat-sad-zasedava-po-deloto-za-istanbulskata-konventcia-684523.html

Конституционният съд ще разгледа делото за Истанбулската конвенция. То беше образувано по искане на 75 депутати от ГЕРБ, а искането беше внесено в началото на февруари. От партията на премиера Бойко Борисов предоставиха на съда материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция.

Искането на депутатите е съдът да се произнесе но съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с българската конституция.

Този ход беше направен, след като партньорите в управлението Обединени патриоти, а по-късно и от БСП изразиха несъгласието си за ратификация на документа заради възможността за прокарването на т.нар. трети пол и узаконяването на гей браковете. От "Атака" дори изразиха становище, че милиардерът Джордж Сорос стои зад конвенцията, с която цели да "облъчва" българското общество.

Президентът Румен Радев също призова "да не се бърза" с приемането на документа и също заподозря външен натиск:

Нека наистина да изчакаме, как ще се произнесе българският парламент, но не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция. 

В началото на март правителството оттегли предложението си за ратифицирането ѝ от Народното събрание. Мотивът за решението беше именно да се изчака решението на Конституционния съд. Същия ден мнозинството в парламента реши, че няма да има референдум дали страната ни да ратифицира документа.

"ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят. Когато оценят, че насилието и конвенцията за превенция и борба с насилието е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам", каза в тв интервю на 14 февруари лидерът на ГЕРБ.

За докладчик по конституционното дело е определен съдия Анастас Анастасов.

Конституционният съд ще заседава на 27 юли по делото за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//temida/konstitutcionniat-sad-shte-zasedava-na-27-iuli-po-deloto-za-istanbulsk-684523.html

Конституционният съд ще разгледа делото за Истанбулската конвенция на 27 юли. То беше образувано по искане на 75 депутати от ГЕРБ, а искането беше внесено в началото на февруари. От партията на премиера Бойко Борисов предоставиха на съда материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция.

Искането на депутатите е съдът да се произнесе но съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с българската конституция.

Този ход беше направен, след като партньорите в управлението Обединени патриоти, а по-късно и от БСП изразиха несъгласието си за ратификация на документа заради възможността за прокарването на т.нар. трети пол и узаконяването на гей браковете. От "Атака" дори изразиха становище, че милиардерът Джордж Сорос стои зад конвенцията, с която цели да "облъчва" българското общество.

Президентът Румен Радев също призова "да не се бърза" с приемането на документа и също заподозря външен натиск:

Нека наистина да изчакаме, как ще се произнесе българският парламент, но не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция. 

В началото на март правителството оттегли предложението си за ратифицирането ѝ от Народното събрание. Мотивът за решението беше именно да се изчака решението на Конституционния съд. Същия ден мнозинството в парламента реши, че няма да има референдум дали страната ни да ратифицира документа.

"ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят. Когато оценят, че насилието и конвенцията за превенция и борба с насилието е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам", каза в тв интервю на 14 февруари лидерът на ГЕРБ.

За докладчик по конституционното дело е определен съдия Анастас Анастасов.

ЗАЩО АРТИСТИТЕ СА НИСКОПЛАТЕНИ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286769_%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E+%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A1%D0%90+%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9D%D0%98%3F

 Ново изследване предполага, че това може да бъде в състава на мозъка им. Системите за допамин в мозъка им не реагират много на пари.

Повечето артисти работят за изключително ниско заплащане. Въпреки несигурния характер на икономиката на изкуството. Но какво ще стане, ако някои художници всъщност са физиологически свързани да не се интересуват от пари?

Това е последица от ново проучване, публикувано в „Research Creative Journal“, ръководено от д-р Роберто Гоя-Малдонадо, ръководител на системите за невронаука и изображения в психиатричната лаборатория в университетския медицински център в Гьотинген, Германия, пише изданието Артси. Изследователският екип е наблюдавал активност в частите на мозъка, които произвеждат допамин- химикалът, който доставя вълни от щастие, често свързани със секс, наркотици и хазарт. По време на експериментът на на групи от художници и не-художници са предложени пари без да правят нищо в замяна.
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

70 деца от приюта на отец Иван на палатки, спрян им токът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965690

70 деца от приюта на отец Иван на палатки, спрян им токътСпряха тока в приюта на отец Иван заради дългове и обитателите му - около 70 деца от различни възрасти, са изведени на палатка. Ще останат там, докато времето е хубаво. Устроили са са и баня, разчитат на мляко от няколкото животни, които имат, съобщи Нова тв. Общо 10 500 лв. е сметката за ток, приютът има и 15-16 хил. лв.

Митата на Тръмп ще засегнат и високите технологии

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/mitata-na-trymp-shte-zasegnat-i-visokite-tehnologii-264792/

Китай забавя незначително ръста си през второто тримесечие като резултат от търговската война

Първият животновъд с евтанизирани животни: Не се съмнявам в действията на БАБХ

http://nakratko.bg/category/58/162403/


Чумата беше открита първо в странджанското село Воден. Във фермата на Йордан Трифонов бяха първите унищожени животни - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча. Зам.-министърът посочи, че в неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв.

Проф. д-р Михаил Неделчев на рождения си ден е с Яворов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6965712

Проф. д-р Михаил Неделчев на рождения си ден е с Яворов “Ще бъда, разбира се, на рождения си ден с най-близките си хора, с дъщеря ми. Но и с Яворов. Излиза поредната ми книга “Слова с Яворов” точно в навечерието на моя празник, който споделям с гения, каза известният изкуствовед. За пореден път той цитира и тълкува словата на

Живот на село? По-добре бинго, сериали и канцерогени

https://www.actualno.com/viewpoint/jivot-na-selo-po-dobre-bingo-seriali-i-kancerogeni-news_685163.html

Вместо да гледат стопанство и да заплашват животновъдството с масови зарази, българските пенсионери могат да се отдадат на далеч по-продуктивни занимания. Време е да се сложи край на тяхното недоверие към институциите - БАБХ, ЕС, парламента и политиците, които, както е известно, са винаги силно загрижени за тях. Сега хората на преклонна възраст с готовност могат да предложат животните и поминъка си на пълно изтребление. Баба Дора, на която съчувства всичко живо, например въобще не подозира какви

ХУДОЖНИК В СЯНКА – ВЕЛИНА ДАСКАЛОВА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286768_%D0%A5%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%96%D0%9D%D0%98%D0%9A+%D0%92+%D0%A1%D0%AF%D0%9D%D0%9A%D0%90+%E2%80%93+%D0%92%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%90%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%9E%D0%92%D0%90

 В рубриката „Художник в сянка“ ще ви представяме български артисти, които не са добили широка популярност. Те са хора, които обожават това, което правят и му се наслаждават. Те предпочитат да има малка аудитория, но да е стойностна. Художниците в сянка не са онобено известни, обикновено не живеят в София, но са не по-малко талантливи. Запознайте се с радостите и неволите на българите, които са се отдали на изкуството.

 

В първото издание на рубриката ще ви запознаем с Велина Даскалова. Освен много добър художник, тя  се занимава и с някои козметични процедури, като бодиарт, грим, рисуване на перманентни вежди и поставяне на трайни мигли. Както се вижда изкуството е нейната страст. Тя е излязла извън границите на платното и се е прехвърлила върху човешкото тяло. Също така Велина рисува и върху стени, дрехи, чаши и общо взето върху всичко, за което може да се сетите. За сега работи с акрилни бои. „Бих рисувала върху абсолютно всичко, стига да става трайно и красиво, върху всякакви повърхности.“ споделя Велина за Sofiapress.
Прочетете цялото интервю на: Sofiapress.com

305 хил. лв. вече са платени на стопани на избити животни

http://nakratko.bg/category/58/162402/


305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места. Това посочи Цветан Димитров - зам.

Руските дипломати изясняват обстоятелствата около задържаната в САЩ руска гражданка

http://www.cross.bg/grazhdanka-zadurzhaneto-bytina-1579313.html

/КРОСС/ Дипломатите от руското посолство във Вашингтон изясняват обстоятелствата около задържането в американската столица на руската гражданка Мария Бутина, която е подозирана в работа за правителството на Русия, предава Regnum, цитиран от Фокус. В момента консулският отдел на посолството изяснява местонахождението на Бутина и иска достъп до нея.„Намираме се във връзка с американските власти. Искаме от тях консулски достъп до руската гражданка, за да защитим основните ѝ права“, съобщава посолството. По-рано министерството на правосъдието на САЩ съобщи за задържането на извършване на шпионска дейност на 29-годишна руска гражданка.

Погват нередовните апартаменти за нощувки на туристи във Варна

http://budnavarna.bg/36202-pogvat-neredovnite-apartamenti-za-noshtuvki-na-turisti-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Нерегламентираните апартаменти за нощувки на туристи във Варна подбиват пазара на хотелите и местата за настаняване в града, които са регистрирани според изискванията. За това сочат и отчетената по-ниска заетост в морската столица от началото на сезона, алармира вицепремиерът Валери Симеонов, научи BudnaVarna.bg.
По данни на местната Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите има ръст на предлаганите апартаменти през сайтовете за настаняване. По този повод кметът Иван Портних е поел ангажимент да се извърши бърза проверка на всички предлагани апартаменти и да се сравнят с регистрираните в Община Варна. Така нарушителите веднага ще излязат наяве, коментира Симеонов.

„В Народното събрание вече е внесен, подготвен от кабинета законопроект за налагане на съответните такси върху апартаментите и апартхотелите. Тези, които не са регистрирани, извършват незаконна дейност, укривайки данъци и нелоялно конкурирайки останалите хотели и места за настаняване. Законът разделя апартаментите в две групи курорти. Първите се намират в националните курорти, а вторите са останалите извън тях. Залага се съответна такса. Тя е от типа на данък сгради. Ще се налага на всички такива апартаменти. За обектите в националните курорти ще бъде 0.5 и 0.7% от данъчната оценка на имота, а за всички останали курорти между 0.1 и 0.3%. Очакват се доста сериозни приходи. Положителният ефект се очаква и от това, че ще се ограничи нелоялната конкуренция спрямо изрядните места за настаняване. Сметките сочат, че за жилище с площ около 60 квадрата ще се събират 100-150 лева и около 300-400 лева, когато е в национален курорт. Този закон има подкрепа, ще влезе в сила и ще действа.“, категоричен е Симеонов.

Материалът Погват нередовните апартаменти за нощувки на туристи във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ДА СЕ БУНТУВАШ СРЕЩУ НОРМАТА В ГОДИНИ НА СОЦИАЛИЗЪМ – ГРУПА „КУКУВ ДЕН“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286767_%D0%94%D0%90+%D0%A1%D0%95+%D0%91%D0%A3%D0%9D%D0%A2%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%A8+%D0%A1%D0%A0%D0%95%D0%A9%D0%A3+%D0%9D%D0%9E%D0%A0%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%92+%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%98+%D0%9D%D0%90+%D0

 Sofiapress.com започва своята нова рубрика „Алтернативното изкуство в България“, в която ще ви запознаем с експериментиращите творци в страната. Ще ви разкажем вълнуващите им истории, за да излезете заедно с тях извън зоната си на комфорт. Кои са те?  Очаквайте най-интересното, което се случва на родната алтернативна сцена през годините!

Първият човек, с когото започваме рубриката „Алтернативното изкуство в България“ е художникът Орлин Дворянов.

Защо ни е нужна доза експеримент? 

В тази рубрика ще бъде представено съвременното българско изкуство, което експериментира и не седи спокойно в удобството на установената норма. Всеки подобен опит е основан на стремежа към надмогване първо на самите себе си, а оттам вече и на света около нас. Това е трансформиране на формата от твореца, която предизвиква и него, и зрителят, и самия обект в опит да се прекрачи предела.

Всяко едно човешко същество е обречено да се надскача, да си задава въпроси за нещата, което не се разбират лесно и да се опитва да намери отговор на онова, което се нарича тайна на битието. И ако го прави по пътя на изкуството като е честен в своята дейност, не него ще е необходима свобода, за да отиде отвъд, да достигне до онази непостижима другост. За това, предполагам, е необходимо кураж, отдаденост, с която да забравиш напълно за себе си, известна доза лудост.
Прочетете целия материал на: Sofiapress.com

Нахлулите на терена в Москва членове на Pussy Riot са осъдени на 15 дни затвор

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/17/3283116_nahlulite_na_terena_v_moskva_chlenove_na_pussy_riot_sa/?ref=rss


Членовете на групата Pussy Riot, които нахлуха на терена на стадион "Лужники" в Москва по време на финала на световното първенство по футбол между Франция и Хърватия, са осъдени на 15 дни затвор. Te получиха и тригодишна забрана да посещават спортни мероприятия.<br /><br />Пьотр Везилов, Олга Курачьова, Вероника Никулшина и Олга Постухова са четиримата осъдени, които се появиха на терена, облечени в полицейски униформи. Акцията им доведе до кратко прекъсване на срещата...

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-evtanaziiata-na-nad-4000-zhivotni-obiasneniia-i-iskane-za-ostavki-video-2109675

Държавата продължава със спешните мерки, за да се овладее заразата с чума по животните. Приключи извънредното заседание на Председателския съвет в Народното събрание. Близо два часа земеделският министър Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът н

Иззеха стоки за над 285 хил. лв от обект в к.к. „Златни пясъци“

http://budnavarna.bg/36200-izzeha-stoki-za-nad-285-hil-lv-ot-obekt-v-k-k-zlatni-pyasatsi/

снимка: Будна Варна

Стоки за над 285 000 лв. бяха иззети при специализирана операция в магазини за дрехи и аксесоари в к.к. Златни пясъци, научи BudnaVarna.bg.

На 13 юли служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Варна са участвали в специализирана полицейска операция за установяване и документиране на престъпления против интелектуалната собственост. В хода на операцията е проверен търговски обект, като в него са установени стоки от рода на часовници, очила и сувенири на различни търговски марки без необходимата документация за изрично съгласие от страна на притежателя на съответните марки. Иззетите стоки са на обща стойност около 285 000 лв.

Образувано е досъдебно производство срещу 46-годишна жена от Варна. За случая е уведомен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Материалът Иззеха стоки за над 285 хил. лв от обект в к.к. „Златни пясъци“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=377930

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва от новата услуга и това означава тотална промяна в работния процес.

858 язовира в страната са за ремонт

http://nakratko.bg/category/58/162401/


858 язовира в страната са за ремонт, от тях за спешен ремонт са поне половината. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” ген. Кирил Войнов, главен директор на "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях".

81-годишна варненка пострада в автобус на градския транспорт

http://budnavarna.bg/36198-81-godishna-varnenka-postrada-v-avtobus-na-gradskiya-transport/

снимка: Будна Варна

В к.к. Златни пясъци, при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 27 г. от Варна, е установено, че същият управлява МПС след употреба на наркотични веществаq съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На бул. «Вл. Варненчик», до № 20 вчера е възникнало ПТП.

Водачка на 46 г. от с. Любен Каравелово, по време на движението си, блъска мъж, пресичащ пътното платно.

Вследствие на инцидента 77-годишният пешеходец получава контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

На бул. «Осми Приморски полк», е възникнало ПТП.

Водач на автобус на 53 г. от Варна, по време на движението си, употребява рязко спирачки и предизвиква падането на пътничка от автобуса.

Вследствие на инцидента 81-годишната жена получава контузия на коляно, прегледана е и освободена, без опасност за живота.

Материалът 81-годишна варненка пострада в автобус на градския транспорт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Крдците влизат вече през дограмата

https://www.vesti.bg/bulgaria/krdcite-vlizat-veche-prez-dogramata-6084544

Експерти смятат, че масово се подсилват вратите, а повечето кражби са през дограмата

Skype разговорите вече ще могат да се записват

http://clubz.bg/70661-skype_razgovorite_veche_shte_mogat_da_se_zapisvat

Поемете дълбоко дъх - Skype ще ни превежда.

Нова функция ще се появи в чат-програмата Skype до края на месеца - записване на разговорите, съобщи The Verge.

Тя ще дойде поетапно за отделни потребители и с нея ще могат да се записват както аудио-, така и видеоразговори. 

Това е възможно и в момента, но само с външни приложения, които често са трудни за настройване и платени. 

Новата услуга ще бъде облачна, т.е. ще може записът да се съхранява онлайн и директно да бъде достъпен за всички участници на разговора, след като той приключи. Тя ще бъде достъпна и на различни платформи, нещо, с което приложението на Microsoft често има проблеми.

Това лято класическата чат-програма ще се сдобие с множество нови актуализации, включително и защитен с криптиране чат.

Чрез Тръмп Путин разби САЩ и Запада

https://www.actualno.com/actualno/chrez-trymp-putin-razbi-sasht-i-zapada-news_685263.html

Вината за лошите отношения с Русия е на САЩ. Не виждам защо трябва да е Русия (бел. ред. - дали има намеса на американските президентски избори през 2016 година от страна на Кремъл). Това заяви американският президент Доналд Тръмп след вчерашната си "историческа" среща с колегата си Владимир Путин. Коментар на редактора С думите си Тръмп буквално съсипа клишето "Америка е велика". Всъщност той открито пренебрегна доклади и становища на разузнавателната общност на САЩ заради

Председателят на парламента свиква извънредно заседание на Председателския съвет

http://nakratko.bg/category/59/162400/


Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Председателския съвет по искане на членовете на оперативния щаб, който координира борбата с чумата по животните.

Тристранката заседава за медицинската експертиза

http://nakratko.bg/category/58/162399/


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес в сградата на Министерския съвет.

ТИР се блъсна в стената на тунела на АМ „Струма” край Кочериново

http://nakratko.bg/category/58/162398/


ТИР "МАН" със софийска регистрация се блъсна в стената на тунела на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край гара Кочериново. Инцидентът стана в 7.

Вече са платени 305 хил. лв. на стопани на избити животни

http://www.varna24.bg/news/803466.html

305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. ...

Обирджиите стават все по-изобретателни в сезона на отпуските

http://www.varna24.bg/news/803469.html

Сезонът на отпуските може да бъде определен и като сезон на крадците. Оказва се, че те стават все ...

Къщата на бивш селски кмет изгоря в Лютидол

http://www.struma.com/bulgariya/kushtata-na-bivsh-selski-kmet-izgorya-v-lyutidol_136757/

Огънят лумнал два дни, след като стопаните заминали на гости при роднини в Италия

Пожар изпепели дома на бивш селски кмет в Лютидол.

Огънят лумнал два дни, след като стопаните заминали на гости при роднини в Италия. Близките и съседите им са сигурни, че огънят е предизвикан от човешка ръка.

Христина Андреева, която е дъщеря на пострадалите, сподели, че когато дошли видели, че гаражът е бил разбит, а вътре прозорецът към къщата е бил счупен. „Баща ми има неприятели в селото и е засегнал бизнес интереси”, посочи тя.

Станислав Ангелов,...

Продължава

Валери Симеонов изгони Мая Манолова от Тристранката

http://clubz.bg/70660-valeri_simeonov_izgoni_maq_manolova_ot_tristrankata

Мая Манолова. Снимка Веселин Боришев

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), изгони днес от заседанието му омбудсмана Мая Манолова. Мотивът - не била член на съвета, нито имала покана да присъства. Ситуацията е изключително конфузна и неприятна по две причини - първо - защото самата Манолова е автор на текстовете, които Тристранката обсъжда днес и второ - защото те касаят правилата за пенсиониране на 80 души миньори от рудник "Бобов дол", който вече е в процес на закриване.

Симеонов, който често сам пише закони, но не ги внася за разглеждане в Министерския съвет, а ги дава на депутатите си да ги внасят в парламента, а после сам отива в парламента, за да ги представя и защитава, заяви по адрес на омбудсмана: 

"Премиерът и главният прокурор да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат"

Преди да се стигне до изгонването й от заседанието, той попита участниците дали някой ще я "припознае". Бизнесът се съгласи Манолова да остане, ако синдикатите дадат заявка, че е от тяхната "квота". Синдикатите обаче се обявиха категорично против.

Става въпрос за един кратък текст в Кодекса за социалното осигуряване. Изменението засяга пенсионирането на 80 миньори от рудник "Бобов дол", който до края на годината ще бъде закрит. По новия закон, приет в края на миналата година и проспан от синдикатите, те ще могат да се пенсионират след 12 години.

"Аз съм тук като вносител на промените в КСО, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник, около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година. Като вносител на тези промени, внесени още на 8 януари през председателя на парламента Цвета Караянчева, бях помолена от г-жа Светлана Ангелова (ГЕРБ), която има работа в избирателния си район, да дойда на това заседание, за което уведомих и министъра на труда и социалната политика още в края на миналата седмица - че ще дойда и ще защитя законопроекта", заяви Манолова пред журналисти.

"Налага се да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати в парламента, без никакви обяснения, без финансова обосновка на миньорите беше отнето правилото да се пенсионират по реда, по който се пенсионираха в момента тези, които имат по 10,15,20,25 години подземен стаж. Онзи проект, който е приет от парламента без обсъждане, преди това е минал през същата тази Тристранка и през всички други консултативни органи. Поради тази причина, тъй като днешното заседание е и условие за обсъждането утре в социалната комисия в парламента, аз дойдох тук, за да изложа своите аргументи", допълни тя.

По думите й "никой от въпросните присъстващи вътре организации не пое отговорност за това как този текст се е оказал в закона и как без обяснение, с едно гласуване, миньорите са лишени от праовто да се пенсионират".,

"Така се оказа, че не всички за готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на последните 80 дши от последния закрит рудник при условия, които са били валидни до края на миналата година. Това е нечестно, несправедливо. Проектът много се забави и в парламента, трябваше да се убеждават групи, депутати. Но точно тук и точно от синдикатите не очаквах такава позиция. Още повече, че това е орган, който обсъжда правата на българските граждани - естествено е омбудсманът да бъде там", каза в заключение Манолова.

Ето и състава на НСТС:

Председател: Валери Симеонов

Заместник-председател: Пламен Димитров, президент на КНСБ

Членове:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика

Пламен Димитров, представител на КНСБ

Иван Кокалов, представител на КНСБ

Николай Ненчев, представител на КНСБ

Чавдар Христов, представител на КНСБ

Димитър Манолов, представител на КТ "Подкрепа"

Иоанис Партениотис, представител на КТ "Подкрепа"

Димитър Бранков, представител на БСК

Васил Велев, представител на АИКБ

Кънчо Стойчев, представител на АИКБ

Кирил Домусчиев, представител на KРИБ

Румяна Георгиева, представител на КРИБ

Цветан Симеонов, представител на БТПП

Васил Тодоров, представител на БТПП

Мирослав Найденов, представител на ССИ

Гълъбин Гълъбов, представител на ССИ

Председателят на парламента свиква извънредно заседание на Председателския съвет

http://www.struma.com/bulgariya/predsedatelyat-na-parlamenta-svikva-izvunredno-zasedanie-na-predsedatelskiya-suvet_136756/

Причината е заразата от чума по животните

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Председателския съвет по искане на членовете на оперативния щаб, който координира борбата с чумата по животните.

На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани какво се предприема във връзка със случаите на зараза.

Според министъра на вътрешните работи целта е на тази среща да се изчистят всички съмнения, защото в случая става въпрос за националната сигурност. По...

Продължава

23-ма ранени след като лава от вулкан порази кораб в Хаваи (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/america/23-ma-raneni-sled-kato-lava-ot-vulkan-porazi-korab-v-havai-snimki-news_685312.html

Лава от вулкана Килауеа достигна до туристическо корабче и рани 23-ма души, съобщиха от противопожарната служба в Хавай. При изригването си вулканът е изхвърлил парчета разтопена скала във въздуха. Едно от тях е пробило покрива на лодката. Тя веднага е върната на пристанището. Нараняванията на 10 души са третирани още там, а други 13 туристи са настанени в болница. Млада жена е със счупена бедрена кост, пише CNN. Други пострадали са с изгаряния. 23 injured after lava hits Hawaii tour boat h

При пътно нарушение в Румъния българският шофьор остава без книжка

https://www.actualno.com/society/pri-pytno-narushenie-v-rumynija-bylgarskijat-shofior-ostava-bez-knijka-news_685311.html

В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в северната ни съседка. Случва се обаче част от тях да нарушат правилата там и оказва се, законът в Румъния е доста по-строг отколкото нашия Закон за движението по пътищата. Румънските полицаи им отнемат книжките, разказва репортаж на БНТ. В Румъния за всяко нарушение на закона може да бъде отнето свидетелството за правоуправление. От този момент нататък започва ходене по мъките. Дори шофьорът в Румъни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване