Наши шофьори остават без книжки за година при пътно нарушение в Румъния

http://www.varna24.bg/news/803635.html

В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в ...

Фестивалът на планинарските филми гостува във Варна през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=377712

За трета поредна година фестивалът Banff Centre Mountain Film Festival гостува във Варна с десет заглавия, посветени на свободата, любовта към приключенията и спортовете, свързани с природата, научи Moreto.net. В разгара на лятото отново ще се пренесем в света на най-добрите планинарски филми от програмата на канадския фестивал.

Тристранката одобри промени в ТЕЛК

https://www.vesti.bg/bulgaria/tristrankata-odobri-promeni-v-telk-6084565

Новият механизъм ще отсява всички случаи, при които има натрупвания от маловажни заболявания, които водят до нереално висок процент на инвалидизиране

Наследниците на "Бронзовата къща" ще се избират с конкурс

https://www.mediapool.bg/naslednitsite-na-bronzovata-kashta-shte-se-izbirat-s-konkurs-news281608.html

До 100 000 лева планира да отпусне Столичната община за финансиране на временни художествени инсталации, които да бъдат показани на мястото на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София. Парите ще са по нова общинска програма - "Навън". Създаването ѝ трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет, а в момента по него тече обществено обсъждане. Според проекта на програмата, финансираните проекти ще се избират след конкурс. За догодина се предвижда подпомагането на изграждането на две инсталации. Те ще са временни и могат да останат на площадката, останала от бившия мавзолей, за срок от 1 до 9 месеца. В момента на мястото се издига "Бронзовата къща" на художника Пламен Деянофф. Поставянето ѝ там беше разрешено без конкурс и по предложение на Австрия като символ на българското председателство на Съвета на ЕС и следващото го австрийско председателство. Изграждането на инсталацията обаче се забави много и на практика тя беше готова в последните дни на шестмесечното българско председателство. то беше критикувано от опозицията от БСП, а един от аргументите беше, че произведението не е минало през конкурс. Общината обаче не финансира пряко осъществяването на инсталацията, а само укрепване на площадката. "Бронзовата къща" ще остане в центъра на София до края на годината. През март на мястото ѝ би трябвало да има друга инсталация, избрана с конкурс. Той трябва да започне през есента, а до края на годината да бъде подбрана поне една творба, чието осъществяване да се финансира изцяло или частично от общинския бюджет. За укрепването на площадката мавзолея за поставянето на "Бронзовата къща" общината даде около 100 000 лева. Беше решено пространството, както и подземията на мавзолея да бъдат дадени на Градската художествена галерия. Предвижда се в бъдеще подземията да станат галерия за съвременно изкуство.

СДС ще търси коалиция с хора, които носят синия пламък

https://frognews.bg/novini/sds-shte-tarsi-koalitsiia-hora-koito-nosiat-siniia-plamak.html

Новият председател на СДС Румен Христов заяви своята готовност да се търси обединение с хора, които са част от автентичната десница. Като свои приоритети той посочи стягане на редиците на партията и осъществяване на финансова ревизия.

Варна e домакин на волейболния Мондиал, но реклама за събитието – няма

http://www.barometar.net/91293/

През последния месец светът бе футбол. От най-малките до най-големите, без разлика от пол всички бяхме вперили поглед към Русия. Рекламата от това спортно събитие за страната бе неизмерима. Градовете домакини на шампионата приеха милиони туристи. През тази година ще има още едно световно първенство в колективен спорт. И България е домакин на волейболния Мондиал. […]

Мая Манолова: Отстраниха ме незаконно от заседанието на тристранния съвет (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966626

Мая Манолова: Отстраниха ме незаконно от заседанието на тристранния съвет (Видео)Омбудсманът на Република България Мая Манолова смята, че е била отстранена незаконно от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика,

България е пред угрозата да пропусне шахматната олимпиада заради скандалите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3283467_bulgariia_e_pred_ugrozata_da_propusne_shahmatnata/?ref=rss


Тежките сътресения в българския шахмат могат да доведат до неучастие на България в олимпиадата в Батуми. Това предупреди един от хората, участвали в ръководството на шахматната федерация, и депутат от БСП Васил Антонов.<br /><br />Той посочи, че все още няма гаранция, че България ще заяви свой отбор в срока, който изтича на 23 юли. По думите му част от българските гросмайстори вече са картотекирани за други държави.<br /><br />В шахматните среди има твърдения, че Веселин...

Нещастен случай или нещо друго е смъртта на бизнесмен от Ямбол?

https://www.actualno.com/crime/neshtasten-sluchaj-ili-neshto-drugo-e-smyrtta-na-biznesmen-ot-jambol-news_685425.html

При нелеп инцидент загина известен бизнесмен от Ямбол. Първоначалните официални предположения са, че 52-годишният фермер Димитър Попов е починал на място, при падане от четвъртия етаж на хотел в град Хисаря. Сигнал за случилото се е подаден на Спешен телефон 112 на 13.07.18 г. в 07:30 ч. сутринта, че е открит мъж в безпомощно състояние, съобщиха за Actualno.com от ОД на МВР в Пловдив. На място служители от Районното управление в Хисаря са установили самоличността на загиналия, който е бил гост

Лятна антиспин кампания се проведе

http://budnavarna.bg/36254-lyatna-antispin-kampaniya-se-provede/

Под мотото „Пазя себе си, пазя и теб!“ се проведе поредната десета лятна антиспин кампания във Варна, научи BudnaVarna.bg.

Общо 55 обучители на връстници от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ взеха участие в събитията.

Осем мобилни екипа и два информационни пункта с доброволци раздаваха превантивни материали и консултираха млади хора за последиците от рисковото сексуално общуване и начините за предпазване от полово предавани инфекции.

В хода на кампанията доброволците достигнаха до над 5000 варненци и гости на града.

Акцията бе организирана от дирекция „Превенции“ към община Варна и Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН.

Материалът Лятна антиспин кампания се проведе е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Джип се обърна по таван при тежка катастрофа в столицата

http://www.varna24.bg/news/803630.html

Зверска катастрофа е станала днес по обяд на столичния булевард "Александър Пушкин" в ...

Барневарн - грижа или ад за деца и родители в Норвегия

https://offnews.bg//obshtestvo/barnevarn-grizha-ili-ad-za-detca-i-roditeli-v-norvegia-684552.html

Българката Цветелина Попова-Уланд все още няма контакт с децата си, които са отнети от Норвежката служба за закрила на детето Барневарн.

Тя сподели по време на пресконференция днес, че не само не може да вижда двете деца, но и няма право на телефонен разговор с тях, нито да им изпраща вещи по трети лица. 

10-годишният Андреас и сестра му - 11-годишната Селина, са отнети от Норвежката служба за защита на децата Барневарн, по мнение на Уланд, както и на редица адвокати - без достатъчно основателна причина. Сега Селина е в приемен дом, а братчето й- при своя баща. 

Когато пита представители на службите как се чувства дъщеря й при приемното семейство, й отговарят, че момичето е добре, но всъщност е трудно да се определи дали това е вярно, тъй като децата в приемни семейства се проверяват само 4 пъти в годината, заяви Уланд. Уверението, че Андреас е добре, пък е получено не от самия него, а от неговия баща. 

Цветелина Попова-Уланд, снимка: БТВ

Въпреки това Уланд сподели, че е получила дневник на своята дъщеря, в която тя описва тъгата си от раздялата със своята майка и описва положението си като "тежко и трудно детство". 

Сега българката е дала делото в апелативен съд за преразглеждане, но все още няма яснота кога ще бъде датата на процеса, нито дали ще види децата си до тогава. Тя съобщи, че българският консул в Осло е поискал да се види с децата, но все още не му е дадено разрешение от властите.

Други родители от България, които живеят или са пребивавали в Норвегия, също споделиха опита си досега с Барневарн.

Според тях службата няма ясни критерии за извеждане на дете от семейството, нито дава отчетност на държавата.

Медиите в северната страна пък са пълни със статии, в които норвежки родители се оплакват от тормоз от страна на служителите на службата, заяви Димитър Желев - преподавател в училище по изкуствата в Норвегия.

"От това страдат и норвежци. Юристи и социолози, психолози разследват тази организация и не проумяват защо тя съществува", каза той.

Желев разказа за случаи, в които семейства са тормозени с проверки от службите с години, при това за незначителни неща или анонимни сигнали. 

Страх от действията на службата са върнали Надежда Петкова в България след седем години в Норвегия. Тя сподели, че Барневарн се е превърнала в инструмент за заплахи, а тя самата е била заплашена със службата от свои съседи, които ѝ дължат пари. Тя и семейството ѝ обаче успяват да изведат децата в България бързо, за да не споделят съдбата на Селина и нейния брат.

"Те могат да ти вземат детето, защото например е с неизмити зъби", казва Петкова.

Според други българи в Норвегия големият размер на сумата, която държавата отпуска на приемните семейства (около 3000 евро на дете) е причина в страната да се създават лобита, които подкрепят работата на Барневарн.

Каракачанов открива изложбата на спасените бойни знамена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966615

Каракачанов открива изложбата на спасените бойни знамена Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“ в Националния военноисторически музей (НВИМ) в сряда от 17 часа, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство. Тя е посветена на 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

Проектозаконът за митническите правила след Брекзит е одобрен

http://econ.bg/Новини/Проектозаконът-за-митническите-правила-след-Брекзит-е-одобрен-_l.a_i.763539_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей получи одобрение в Камарата на общините за проектозакона, целящ създаването на независими митнически правила след...

Пучдемон основа ново движение за независимост на Каталуня

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283477_puchdemon_osnova_novo_dvijenie_za_nezavisimost_na/?ref=rss


Ново обединено сепаратистко движение бе основано в Каталуня начело с бившия регионален лидер Карлес Пучдемон и неговия наследник на поста Ким Тора и вече има хиляди членове, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />След като манифестът за създаването на "Национален зов за републиката" бе прочетен на церемония в Барселона късно снощи, 3500 души заявиха, че веднага искат да станат членове на движението. До тази сутрин броят им вече достигна 13 000, според сепаратистки...

МЗХ отговори на БСП - заповедите за умъртвяване на животни са законни

https://www.actualno.com/society/mzh-otgovori-na-bsp-zapovedite-za-umyrtvjavane-na-jivotni-sa-zakonni-news_685423.html

Заповедите на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за обявяване на чумата по дребните преживни животни са законосъобразни. Това се посочва в съобщение на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ) във връзка с появили се твърдения на БСП от по-рано днес, че заповедите и мерките са незаконни. От министерството уточняват, че заповедите на Илиев са издадени на основание на няколко члена от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Съгласно

Русия не е разследвала ефективно убийството на Анна Политковская, реши съдът в Страсбург

https://offnews.bg//sviat/rusia-ne-e-razsledvala-efektivno-ubijstvoto-na-anna-politkovskaia-res-684557.html

Русия не е разследвала ефективно убийството на руската журналистка Анна Политковская. Това реши Европейският съд за правата на човека. 

Съдът уважи жалбата на децата, майката и сестрата на Политковская по въпроса и осъди Русия да плати на близките на журналистката обезщетение в размер на 20 000 евро. 

Политковская, известна с разследванията си, разобличаващи правителството на руския президент Владимир Путин за корупция и погазване на човешките права, особено за зверства, извършени от руски войници по време на Чеченската война, беше намерена застреляна в асансьора на жилищната сграда, където живее.

13 години след убийството на Политковская следствието така и не успя да установи кой е поръчителят на убийството и не са предприети достатъчно мерки за цялостно разследване, смята съдът. 

За убийството са осъдени шестима мъже, посочени като извършители и организатори на престъплението, но не са положени никакви усилия за разкриване на поръчителя на убийството, се посочва в решението на ЕСПЧ.

В решението се припомня, че руските власти поддържаха теорията, че поръчител е олигархът Борис Березовски, но без да предоставят документални доказателства за твърдението, като ЕСПЧ не е получил и обяснение защо властите са се фокусирали само върху тази теория. 

Съдът препоръча на Русия да проучи твърденията на близките на журналистката, според които с убийството може да са свързани служители на руското контраразузнаване или представители на администрацията на Чечения, с която бяха свързани някои от най-големите разследвания на Политковская. 

Според ЕСПЧ разследването се е проточило без убедителни причини за това и като цяло държавата "не е изпълнила изискването за надлежно и оперативно разследване". 

Жалбата от близките на Анна Политковская е подадена през 2007 г. Ако Русия не обжалва решението на Съда в Страсбург, то ще влезе в сила след три месеца, като близките на журналистката са решени да настояват за пълно прилагане на решението, а именно за пълно разследване на убийството. 

Путин надхитри Тръмп в Хелзинки

https://www.mediapool.bg/putin-nadhitri-tramp-v-helzinki-news281607.html

Преди повече от три десетилетия американският и руският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица. Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални. Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни". Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа. Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това. Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура. Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него. Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане. Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания. Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз. *Дейвид А. Анделман е бивш чуждестранен кореспондент, гостуващ изследовател в Центъра за национална сигурност към Юридическия факултет на Университета "Фордъм", сътрудник на Си Ен Ен и коментатор на "Ю Ес Ей тудей". Той е автор на книгата "Един разпокъсан мир: Версай 1919 и цената, която плащаме днес". Изразените мнения са лично негови.   По БТА

ЕСПЧ осъди Русия за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

https://www.mediapool.bg/espch-osadi-rusiya-za-neefektivno-razsledvane-na-ubiystvoto-na-anna-politkovskaya-news281606.html

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се произнесе в полза на близките на известната разследваща журналистка Анна Политковская, застреляна през 2006 г., и осъди Русия да им изплати 20 000 евро обезщетение. Основният извод на магистатите е, че държавата "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството", предаде във вторник Франс прес. Решението им обаче не е окончателно и може да се обжалва в 3-месечен срок. Опозиционната журналистка Анна Политковская, известна с разкритията си за нарушенията на човешките права в Чечения, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. на 48-годишна възраст във входа на блока ѝ в Москва. По делото за покушението бяха осъдени чеченецът Лом-Али Гайтукаев, племенниците му Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови, бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов и бившият служител в московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков. По казуса имаше два процеса – през 2008 г. съдебните заседатели се постановиха оправдателни присъди, но впоследствие те бяха отменени от Върховния съд. Делото пред ЕСПЧ бе заведено от майката, сестрата и децата на Политковская – Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковская и Иля Политковски. Според европейските магистрати в случая Русия не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г. Решението на ЕСПЧ, че е налице нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот" е взето с пет гласа "за" срещу два "против" – на съдии от Русия и Словакия. Съдът в Страсбург признава, че разследването все пак е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че делото е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят. Въпреки че руските власти са обвинили и осъдили група заподозрени, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа, мотивираст се европейските съдии. ЕСПЧ смята още, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени. Близките на Политковская напомнят, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на руския президент Владимир Путин.

Фондация БЪЛГАРИН продължава с кампанията си в подкрепа на училищата изучаващи фолклор в България

http://budnavarna.bg/36249-fondatsiya-balgarin-prodalzhava-s-kampaniyata-si-v-podkrepa-na-uchilishtata-izuchavashti-folklor-v-balgariya/

Фондация БЪЛГАРИН продължава с кампанията си в подкрепа на училищата изучаващи фолклор в България. През изминалата седмица екипа ни посети Национално Училище за Фолклорни Изкуства „Широка лъка” и поднесе дарение в размер на 1120 лв. Средствата бяха използвани за закупуване на мъжки шопски носии. Училището разполага с гардероб с носии от различни фолклорни области, но през 45 годишната история на училището и над 1500 възпитаника, голяма част от тях са износени и захабени от активната концертна дейност и имат нужда от подновяване.

 

Екипа на Фондация БЪЛГАРИН проведе разговор с ръководството начело с директора г-жа Стоянка Тенова. Обсъдени бяха следващите приоритети и беше положено началото на дългосрочно сътрудничество, целящо подпомагането на нормалното протичане на учебните и творчески процеси в НУФИ Широка лъка.

От началото на годината с народни носии и инструменти, както и със средства са подпомогнати:

 

  • СОУ“Св. Климент Охридски“ гр. Добрич
  • Нционален Етнографски Музей гр. София
  • Фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ – гр. Пловдив
  • Фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – гр. Ст. Загора
  • НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел
  • СУ „Свети свети Кирил и Методий“ гр. Пловдив
  • НУФИ „Широка лъка“

 

В годишната програма за субсидии на Фондация БЪЛГАРИН предстои да подадем ръка на:

  • Народно читалище “Христо Ботев” гр. Калофер
  • СУ „Професор Никола Маринов“ гр. Търговище
  • Етнографски музей гр. Варна
  • НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив
  • СУ „Елин Пелин“ гр. Варна

 

Ръководството на Фондация БЪЛГАРИН изразява искрена благодарност към всички, които подкрепят дейността ни и по-специално на “Гостилници ГЮРЛАТА”, с чиято помощ бяха закупени част от носиите за НУФИ Широка Лъка. Гюрлата е семеен бизнес, стремящ се да съхрани автентичния вкус и традициите в българската национална кухня. Приветстваме ги в семейството на Фондация БЪЛГАРИН, като наши партньори в подкрепа на фолклорните училища в България.

Материалът Фондация БЪЛГАРИН продължава с кампанията си в подкрепа на училищата изучаващи фолклор в България е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-ivanova-detza-1579362.html

/КРОСС/ „Ние не можем да участваме в изтребването на хората с увреждания. Като майки, като родители, в този цирк не можем да участваме. Не сме съучастници в убийството на децата си“. Това каза в предаването „12+4" Вера Иванова, представител на протестиращите майки. Тя коментира забуксувалата законодателна работа и обявения за 30 юли ефективен „брутален протест" на майките на деца с увреждания. Родителите не одобряват поправките в Закона за личната помощ и с декларация официално излязоха от работната група, като нарекоха поправките „псевдоремонт". „До петък имаше съобразяване с нашите текстове до положение с наклонена черта или в друг цвят сложени предложения от името на протеста. В петък получаваме почти завършения вид на закона, в който са махнати дори запетайките ни от предложенията. Няма никаква реформа. Това е препис на стария закон", обясни пред „Хоризонт" Вера Иванова. Според нея национално представените организации на хората с увреждания „очевидно имат интереси само относно субсидиите, които получават" и са "удобните на държавата организации, които пречат на реформата".  „Трябва да се случи реформа, защото и към днешна дата майки заварват децата си голи, завързани на пружини – това е отношението. Няма никаква лична помощ. Децата ни мрат по тези домове", подчерта Иванова

Министърът на труда на Чехия подаде оставка, а причината е...

https://petel.bg/Ministarat-na-truda-na-CHehiya-podade-ostavka--a-prichinata-e---__274201

Министърът на труда и социалните грижи на Чехия, Петър Кърчал подаде днес оставка, поради подозрения в плагиатство, предаде Чешката осве...

Директорът на бургаската полиция: Няма засечено движение на животни от огнища на чума

https://petel.bg/Direktorat-na-burgaskata-politsiya--Nyama-zasecheno-dvizhenie-na-zhivotni-ot-ognishha-na-chuma__274200

Няма засечено движение на животни от обявените рискови райони с огнища на чума към други в страната. Това заяви старши комисар Калоян Кал...

Бури връхлетяха Хърватия, има смъртен случай

https://petel.bg/Buri-vrahletyaha-Harvatiya--ima-smarten-sluchay__274199

Един човек загина вследствие на лошото време в района на хърватския град Шибеник, което причини и огромни материални щети, предаде агенци...

Над 10 млн. лв. искат кметовете във Великотърновско за аварийни ремонти и възстановяване

https://www.24chasa.bg/region/article/6966592

Над 10 млн. лв. искат кметовете във Великотърновско за аварийни ремонти и възстановяванеИскания за над 10 милиона лв. на общините във Великотърновско одобри постоянната комисия при областния управител проф. Любомира Попова. Те са за укрепване на свлачища, възстановяване на инфраструктура и почистване на реки и ще бъдат изпратени до Междуведомствената комисия за възстаноняване и подпомагане към Министерски съвет.

Собственикът на болница ”Софиямед” купи ИПК ”Родина” за 40 млн.

https://frognews.bg/biznes-turisam/sobstvenikat-bolnitsa-sofiiamed-kupi-ipk-rodina-40-mln.html

Недостроеният издателски комплекс ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“ има нов собственик. Това е „Изток плаза“ на д-р Михаил Тиков – притежател на верига болници в страната, сред които и „Софиямед“.

Около 1100 българи се нуждаят от трансплантация на органи

http://www.moreto.net/novini.php?n=377974

Българите, които се нуждаят от трансплантация на органи, са около 1100. Най-много са нуждаещите се от бъбрек. Те са близо 950. Това каза във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Марияна Симеонова. Тя участва в церемония по награждаване на заслужили спешни медици, предаде репортер на Moreto.

Кметът на Банско проведе учредително събрание на Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-na-bansko-provede-uchreditelno-subranie-na-organizaciyata-za-upravlenie_136797/

По инициатива на кмета на община Банско, Георги Икономов, в Областна администрация - Благоевград се проведе учредителното събрание на Организация за управление на туристически район Рила – Пирин. Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, туристически район Рила – Пирин е един от общо деветте национални района. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален...

Продължава

С какво сте по-добри от Тръмп, че го съдите?

http://clubz.bg/70690-s_kakvo_ste_po_dobri_ot_trymp_che_go_sydite

Въпросът за Доналд Тръмп не е дали е “идиот”, “предател”, “лъжец”, “психопат”, “нарцис”, “простак” и пр. Въпросът не е и дали иска друг световен ред, или само да руши сегашния.
Това са лесните въпроси и отговорите им са очевидни. Истинският въпрос е как такъв индивид стана президент на най-голямата демокрация. Как застана на поста с най-много власт в света, как ще я използва и ще има ли втори мандат?

Обяснението с дългата ръка на Кремъл не стига, дори да е вярно. Ръцете на Кремъл винаги са били и ще бъдат дълги. Но не винаги са можели да пипат там, където демокрациите правят своя свободен избор. Ако в есента на 2016 г. Кремъл наистина е напипал слабо място на Запада, то не се казва Тръмп. То се казва криза на доверието и погнуса от елитите. Тръмп е техен продукт и въплъщение.

Нещото, което Кремъл е напипал, не се казва популизъм. Популизмът е следствието. Причината са реални проблеми на демокрациите, които хранят популизма. Държа на глагола “хранят”. Защото популизмът паразитира върху проблеми, без да ги решава. Ако няма проблем, той няма от какво да се храни. Колкото по-голям е проблемът, толкова по-голям популист отхранва той. Популизмът не се гони със заклинания. Колкото повече ставаха те през последното десетилетие на кризи, толкова повече позиции печелеше той – не само в САЩ, но и в Гърция, Унгария, Полша, Австрия, Италия и в такава крепост на демокрацията като Обединеното кралство.

Обвиняват Тръмп, че отслабва и разединява Запада и предава европейските си съюзници на милостта на Русия. Но как самата Европа се погрижи за своите сила и единство, когато още в Белия дом нямаше никакъв Тръмп? Икономическата и финансовата криза я завариха напълно неподготвена – с една валута и 19 системи на икономическо управление. Охраната на външните граници стана приоритет (по-важен от преразпределението на незаконно влезлите) едва три години след пика на миграционната криза през 2015 г., две години след референдума за “Брекзит” и когато пет от 28 правителства (между тях и едно на държава основателка) се оказаха в ръцете на антисистемни партии. Охраната на границите можеше и да не стане приоритет, ако досегашната политика не беше заплашила целостта на германското федерално правителство.

Исканията на Тръмп Европа да харчи повече за отбрана може да се безцеромонни, но не са безпочвени и не са нови. Да, САЩ сами са се нагърбили с ролята на световен полицай след края на Втората световна война и съответно – с разходите, които тази роля предполага. Но всяка диспропоция в подялбата на тежестите в НАТО има разумни граници. Потребители на сигурността, която Америка осигурява от Корейския полуостров през Близкия изток до източните граници на ЕС с голямата си и скъпа тояга, са всички, вкючително и най-богатите европейски държави. Европа може ли някъде да замести САЩ, щом е толкова чувствителна към претенциите им? Един път европейците решиха да се намесят сами, без Вашингтон, срещу самозабравил се диктатор и изведнъж насред кампанията им срещу Либия през 2011 г. се оказа че нямат способности, с които разполага само Америка. И тя, от немай къде, се съгласи да ги подкрепи извън преките бойни действия. Шокът на Европа, че трябва да си плаща за американската закрила, не противоречи ли на собствената й мантра, че солидарността върви ръка за ръка с отговорността? Тя не повтаря ли същото на задлъжнелите си държави или на попадналите под най-силен миграционен натиск?

Тръмп не е първият американски президент, който иска от Европа да поеме повече отговорности за своята сигурност. Това правеха ред негови предшественици, но по-дипломатично. Тонът обаче не променя нито проблема, нито същността на искането. Още през първия си мандат предшественикът на Тръмп Барак Обама обяви, че центърът на американската външна политика се мести в Азия и Тихия океан. Това, съчетано със серията кризи отключени от Арабската пролет, накара част от елитите на Европа да заговорят за неин автономен отбранителен капацитет и за европейски стълб в НАТО. Това говорене се засили след авторитарния завой на Турция, която има вето над желанията на европейците в алианса, който решава с единодушие. Но първите практически стъпки към своя отбранителна автономност ЕС направи едва преди две години, когато разбра, че британското вето в тази област ще отпадне. Лисабонският договор от девет години позволява това вето да бъде заобиколено чрез постоянното структурирано сътрудничество в отбраната (междуправителствена форма на отбранителна интеграция), но никой не пожела да използва тази възможност. Дори когато Русия на Владимир Путин пречертаваше граници и откъсна части от Грузия и от Украйна.

Ако наричат Тръмп “предател”, как да наречем Ангела Меркел и Франсоа Оланд, признали откъсването на Донбас от Украйна с Минските споразумения, които Русия още не е изпълнила и изглежда не възнамерява да изпълнява?

Защо Европа не предотврати анексията на Крим? Може би Европа не е постъпила “предателски”, защото остави Путин да си вземе чужди, а не нейни неща? Както през 1938 г. остави на Хитлер Чехословакия. Защо срещата на Тръмп с Путин реабилитира господаря на Кремъл, а договорка на Германия и Франция с него не правят същото? Защо да забравяме, че далече преди Тръмп при Путин се изредиха европейски лидери като Матео Ренци, Еманюел Макрон, Виктор Орбан? Че сред гостите в Москва напоследък са Матео Салвини и Румен Радев.  Защо Тръмп върши “предателство”, а ЕС – не, когато след 2014 година прекрои цялата си политика за Източно партньорство, така че да не дразни повече Русия?

Ако Тръмп върши “предателство”, какво е опитът на Германия да заобиколи европейския енергиен съюз с проекта “Северен поток”? Пряката газова връзка по дъното на Балтийско море убива в зародиш главната идея на този съюз – ЕС солидарно да договаря условията на доставка от Русия – включително цената. “Северен поток” е пример за сепаративно договаряне с Москва за сметка на всички останали. Същото е т.нар. “нормандски формат” (Русия, Германия, Франция и Украйна), в който се обсъжда украинската криза – извън Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, която в случая не се знае за какво служи. Това не са неща по-различни от вчерашните разговори на Тръмп в Хелзинки. Защо на Меркел те да са простени, а на него не? Да не говорим, че в ЕС никой не смее да каже със същата с прямота на германската канцлерка това, което той й каза за “Северен поток”. Малодушието на 27-те пред Германия не изглежда по-симпатично от безцеремонността на Тръмп.

Тръмп може да вбесява традиционните елити, но забравените от тях хора го предпочитат. Същата е картината с европейските популисти. Хранителната среда на популизма са нещата, които не работят – в икономиката, социалната и мирационната политика, сигурността. Те произвежат масово недоволство и оттам – съгласия и мнозинства между идеологически несъвместими сили – крайна левица и националисти в Гърция; между леви популисти и крайна десница в Италия; между дясноцентристи и крайнодесни в Австрия. Тръмп може да не обича Европа, може да се радва на “Брекзит”, но не той родителят на евроскептицизма и еврофобията. Те са made in Europe. Далече преди него Европа си имаше “екзистенциални проблеми” първо с кризата на еврото, после – с миграционната криза. Не той й е виновен.

За разлика от партиите на статуквото популистите имат разказ. При Тръмп той е озаглавен “Америка на първо място”. При брекзитърите  – “Да си върнем контрола”. Тези разкази може да са лъжливи, но са съблазнителни. Защото докосват истински чувствителности, тревоги и страхове. Тези разкази са еднакво разбираеми за всички – като евангелие. Защото какво е Евангелието, ако не разказ – за живота, смъртта и възкресението на Исус?

Европа има изобилие от договори, харта за основните права, стълб на социалните права, речи за състоянието на съюза и обикновени речи, директиви, регламенти, комуникации, бели книги, зелени книги, решения, доклади, резолюции, меморандуми. Няма обаче разказ. Европа има само дървен език. Не виждам с какво той е по-добър от разговорния език и от туитовете на Тръмп. Американският президент не е виновен, че когато Европа влезе в телевизора, европейците го изключват. Колко избори и референдуми още трябва да изгубят европейските елити, за да им светне, че хората предпочитат разбираемата лъжа пред неразбираемата истина?

Арестуваха шофьор беглец, убил дете на пътя във Варненско, укривал се 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966591

Арестуваха шофьор беглец, убил дете на пътя във Варненско, укривал се 10 дниАрестуваха шофьор, убил дете на пътя и избягал ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА 42-годишен мъж е задържан под стража, след като се укрива 10 дни след тежък пътен инцидент, при който почина непълнолетно момче. Варненската окръжна прокуратура го остави зад решетките за 72 часа и се очаква да внесе искане за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Карлес Пучдемон и Ким Тора основаха ново сепаратистко движение в Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966588

Карлес Пучдемон и Ким Тора основаха ново сепаратистко движение в КаталуняНово обединено сепаратистко движение бе основано в Каталуня начело с бившия регионален лидер Карлес Пучдемон и неговия наследник на поста Ким Тора и вече има хиляди членове, предаде ДПА. След като манифестът за създаването на Националния зов за републиката бе прочетен на церемония в Барселона късно снощи, 3500 души заявиха,

БСП пише визия за икономиката, образованието и здравеопазването у нас

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/17/3283473_bsp_pishe_viziia_za_ikonomikata_obrazovanieto_i/?ref=rss


БСП подготвя партиен документ за развитието на България в четири приоритетни сфери - икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. Визията на социалистите ще бъде обсъдена на национално съвещание в събота.<br /><br />В документа се очаква да бъдат разписани някои от вече представените идеи на левицата, обявиха социалисти. Сред тях са по-голямо присъствие и контрол на държавата над икономиката, мораториум за частни болници и отмяна на принципа "парите...

Испания вече приема най-много мигранти от Средиземно море

https://frognews.bg/svqt/ispaniia-veche-priema-nai-mnogo-migranti-sredizemno-more.html

Испания измести Италия като държава, през която влизат най-много мигранти, прекосили Средиземно море, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

Милиардерът Питър Тийл залага на криптостартъпа Block.one

https://www.investor.bg/novini/130/a/miliarderyt-pityr-tiil-zalaga-na-kriptostartypa-blockone-264800/

Според специалисти, ако блокчейн платформата eos.ios бъде успешна, тя ще помогне за по-доброто възприемане на криптовалутната технология

Кралев награди волейболните ни националки за спечелените титли

https://www.24chasa.bg/sport/article/6966586

Кралев награди волейболните ни националки за спечелените титли
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни медали на ММС на българските волейболистки, които спечелиха титлите от Златната Европейска лига (19 май - 17 юни) и междуконтиненталната Чалънджър купа (20-24 юни). Със спечелването на турнира в перуанската столица Лима представителният ни тим си гарантира място и сред най-добрите 16

Над 5 километра колона от чакащи автомобили пред граничния пункт "Капитан Андреево"

http://www.cross.bg/andreevo-kapitan-granichniya-1579358.html

/КРОСС/ Над 5 километра е образуваната колона от чакащи да преминат през граничния пункт "Капитан Андреево" автомобили. Интензивният трафик е от гастарбайтери, които пътуват към Турция. През последното денонощие са преминали близо 10 000 автомобила с около 40 000 пътници.  Очаква се трафикът да остане интензивен до края на месеца.

Купуват два микробуса за хората с увреждания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377942

Две специализирани превозни средства, които да служат за придвижване на хора с увреждания, възнамерява да закупи Община Варна, научи Moreto.net. Микробусите ще разполагат с 6+1 места. Освен това ще са снабдени с платформи за хора с увреждания.

Мерките на БАБХ за чумата по животните са законни, обяви земеделското министерство

https://offnews.bg//obshtestvo/merkite-na-babh-za-chumata-po-zhivotnite-sa-zakonni-obiavi-zemedelsko-684559.html

Заповедите на директора на БАБХ за обявяване на чумата по дребните преживни преживни животни са законосъобразни и мерките за ограничаване на огнищата са законосъобразни, се казва в изявление на Министерството на земеделието, храните и горите.

Оттам цитират и текстовете в Закона за ветеринарната дейност, регулиращи тези дейности. Те са записани в членове чл. 47, ал. 1 и 2, чл. 50, ал. 1, чл. 117 и чл. 126, ал. 1 от закона.

Именно на това основание заради разрастването на огнищата с чума, и по предложение на изпълнителния директор на БАБХ е издадена Заповед №РД 09-647/16.07.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се въвеждат превантивни мерки на територията на цялата страна, се казва още в съобщението.

По повод твърденията, че трябва да бъде създаден Централен епизоотичен съвет, юристите са категорични, че това се налага само в случаи на заразни болести по животните, които засягат пряко здравето на човека. В случая заболяването чума по ДПЖ не е зооноза, тоест не се предава на човека и не е опасно за здравето му, но би могло да причини големи икономически загуби, допълват от там.

Почина детето, блъснато от кола в Игнатиево, откриха шофьора, който избяга

http://www.varna24.bg/news/803628.html

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение на водач за извършено <a ...

МВР разследва евентуалните убийци на 4 коня край Вършец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966559

МВР разследва евентуалните убийци на 4 коня край ВършецСлед сигнал от местни хора, видели двама мъже въоръжени с карабини, полицаите правят разследване за евентуалните убийци на четири коня. Миналата седмица бяха ранени от неизвестни още 6 коня. Двама съмнителни мъже с джип и ловни карабини обикаляли нивите в село Долна Бела Речка. местните подали сигнал на спешния тел. 112.

Шефката на Банков надзор е изтеглила десетки хиляди от КТБ в конфликт на интереси, откри КПКОНПИ 4 г. след фалита

https://offnews.bg//ikonomika/shefkata-na-bankov-nadzor-e-izteglila-desetki-hiliadi-ot-ktb-v-konflik-684549.html

4 години след фалита на Корпоративна търговска банка най-после Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) откри нещо, което навремето признаха от БНБ - че и.д. подуправител на Българската народна банка и ръководител на управление "Банков надзор" Нели Кордовска е изтеглила десетки хиляди евро от КТБ "в последната минута" - един ден, преди да я постави под специален надзор, използвайки служебно получената информация за състоянието на банката.

Решението на КПКОНПИ е от 31.05.2018 г., по сигнал, и за него днес писа в. "Сега". Взето е от Антон Славчев, зам.-председател на КОНПИ, и членовете ѝ Антоанета Георгиева - Цонкова и Пламен Йоцов. Със същото решение тримата решават, че няма конфликт на интереси при братът на Кордовска - Румен Стамов, който е директор "Частно банкиране" в друга банка под надзора на БНБ.

"Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси", пишат от комисията и допълват, че няма данни Кордовска да е упражнявала правомощията си в интерес на брат си. От решението не става ясно да са търсени доказателства в тази посока. Няма данни прокуратурата, която има право, да е оспорила пред съда тази част от решението, отбелязва в. "Сега".

Операцията

Нели Кордовска тегли 64 195 евро от каса на КТБ на 19 юни 2014 г., след работно време - в 17:09 ч. (работата с клиенти приключва в 16:30 ч.). На 20 юни 2014 г. КТБ е поставена под специален надзор.

Информацията за банковата операция излиза на бял свят на 3 февруари 2015 година. Съобщава я журналистът Мирослав Иванов в блога си. OFFNews изпраща запитване до БНБ, на което от централната банка отговарят ехидно. Но няма как - отговорът им до Народното събрание е по същество и гласи, че да, Нели Кордовска е изтеглила парите си в последния момент от КТБ. И така потвърждението идва на 13 март 2015 г. Съобщава го председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

През септември Кордовска подава молба за напускане и от 1 октомври 2015 г. вече не е част от ръководството на БНБ. Тя не напуска системата. Става зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Тази длъжност заема и в момента. Фондът се управлява от петчленен Управителен съвет с 4-годишен мандат, чийто председател се определя от Министерския съвет, заместникът му - от УС на БНБ, един от членовете - от Асоциацията на банките в България, а останалите двама -съвместно от председателя и зам.-председателя на УС на Фонда.

Решението на КПКОНПИ от 31 май 2018 г. гласи, че комисията установява конфликт на интереси по отношение на Нели Кордовска - лице, заемащо публична длъжност, за това, че като подуправител на БНБ е използвала информация в свой частен интерес, получена при изпълнение на правомощията и задълженията ѝ по служба.

Решението може да бъде обжалвано.

Ако бъде потвърдено в сегашния си вид, Кордовска ще бъде глобена. По действалия тогава закон глобата е 5 000 до 7 000 лева.

Решението

От решението на КПКОНПИ става ясно, че Кордовска е била привикана от Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) на 19 март 2015 г. Пред нея Кордовска заявила, че не е действала в условия на конфликт на интереси. Адвокатът ѝ потвърдил, че шефката в БНБ е изтеглила депозита си на 19 юни 2014 г. Това се е случило в извънработно време в периода, в който пред КТБ се виеха огромни опашки от клиенти, които искаха да направят същото.

От събраните в хода на административното производство доказателства Комисията установява следното от фактическа страна:

Кордовска е подала декларации, в които не е декларирала наличието на частен интерес към дейността на свързани с нея лица.

Със заповед от 17 юни 2014 г. тогавашният подуправител Цветан Гунев оправомощава Нели Кордовска да упражнява правомощията му, включително да издава индивидуални административни актове и наказателни постановления по Закона за кредитните институции.

На следващия ден Кордовска назначава надзорна инспекция и р разпорежда длъжностните лица в банката да окажат необходимото пълно и своевременно съдействие във връзка с изискваните сведения и документация по изпълнението на възложената задача, включително осигуряване на пасивен достъп до счетоводната и информационна система на банката.

На 19-и Управителният съвет взема решение, с което определя Кордовска да замества Гунев и да изпълнява правомощията му при негово отсъствие.

На 20-и Кордовска, заедно с И.И. внасят в УС на БНБ докладна записка, с която уведомяват, че от 12 юни е налице засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ в брой и чрез нареждания за превод по банков път. В същото време изпълнителните директори на банката вече са уведомили БНБ, че нямат достатъчно налични средства. С писмо от същия ден те уведомяват БНБ, че от 11:45 ч. в София са преустановени разплащанията и всички други банкови операции.

От писмото става ясно още, че "поради засиленото теглене на средства от клиенти на банката в периода 12 юни – 19 юни 2014 г. включително, ликвидните активи на банката към 20.06.2014 г. не са достатъчни, за да може банката да изпълнява задълженията си в деня на тяхната изискуемост, поради което е налице опасност от неплатежоспособност, което дава основание **** да бъде поставена под специален надзор.

Акционерите на ******, притежаващи повече от 10% от акциите с право на глас на банката – „**********“ ЕООД, ЕИК ********, притежаващ 50.66% от капитала на банката и ************, притежаващ 30.35% от капитала на банката, не оказват необходимата капиталова и ликвидна подкрепа на банката, достатъчни за изпълнение на задълженията ѝ, с което те са навредили на нейната надеждност и сигурност.

Поради засиленото теглене на средства и липсата на достатъчно ликвидни активи към 20.06.2014 г. е налице опасност от неплатежоспособност за **********, поради което ... с цел да бъде намален ликвидният натиск от
клиентите на банката, и за да бъде оздравена, ********** трябва да бъде поставена под специален надзор, като бъде спряно изпълнението на задълженията ѝ, бъде ограничена дейността на банката, бъдат отстранени от длъжност членовете на управителния и надзорния съвет и лишени временно от право на глас акционерите, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас".

Същия ден БНБ поставя банката под специален надзор и управлението ѝ поемат квестори. Членовете на УС и НС са отстранени. Акционерите с над 10% са лишени от право на глас за периода на специалния надзор. Спряно е изпълнението на нейните задължения. Отиват си и лихвите за "специални" клиенти. БНБ намалява лихвените проценти по депозитите до средния им пазарен размер за банковата система.

На 6 ноември 2014 г., въз основа на докладна записка от И.И. и Нели Кордовска, Управителният съвет на БНБ отнема лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ.

С писмо 2045/22.04.2015 г. временните синдици на КТБ уведомяват, че Кордовска е заявила и изтеглила сумата от 64 195 евро в 17:09:07 часа на 19.06.2014 г.

Съгласно Тарифа за лихвите, таксите и комисионните при операции с клиентите, валидна към 19.06.2014 г., двудневна заявка за теглене в брой от депозитни и спестовни сметки в чуждестранна валута, се изисква за суми над 100 000 валутни единици. Работното време за допускане на клиенти в банковия салон на централно управление на
19.06.2014 г. е било от 9:00 до 16:30, като се е работило до приключване на обслужването на находящите се в него клиенти. Последната касова операция с клиенти е извършена в 17 часа 40 минути и 13 секунди.

Изводи

След като изяснява фактическата обстановка, Комисията заключава, че въз основа на събраните по реда на чл. 26 от ЗПУКИ (отм.) доказателства и с оглед правомощията на Кордовска съгласно длъжностната ѝ характеристика и допълнително възложените ѝ такива по ръководство, контролиране и координиране на банковия надзор, се налага изводът, че към 19.06.2014 г. Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на КТБ.

В подкрепа на изложеното е фактът, че от 18.06.2014 г. в КТБ е действала надзорна инспекция от служители на ръководеното от нея управление "Банков надзор" на БНБ. Надзорната инспекция е назначена лично от Нели Кордовска. Тя е разполагала с достъп до счетоводната и информационната система на КТБ, включително и до всички изходящи парични потоци от КТБ в посочения период.

Следователно в края на деня на 19.06.2014 г., когато е извършено тегленето, Нели Кордовска е била наясно, че КТБ е в опасност от неплатежоспособност и поставяне под специален надзор, което ще доведе до спиране на изпълнението на всички задължения на банката, в т.ч. към нейните вложители, какъвто е била и тя.

В качеството си на лице, заемащо публична длъжност, Кордовска е разполагала с информация, че на 20.06.2014 г. Управителният съвет на БНБ ще разгледа проект на решение за поставяне на КТБ под специален надзор. Тези данни съставляват информация, с която Кордовска е разполагала във връзка със служебните си задължения. Същата информация е била на разположение на ограничен кръг лица.

Предвид размера на изтеглената сума и факта, че тегленето е извършено ден преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение на Кордовска, Комисията установява причинноследствената връзка между служебно придобитата информация от Нели Кордовска и изтеглянето на въпросната сума. Кордовска е разполагала с необходимия достъп до информация за състоянието на КТБ в периода 12-19.06.2014 г. и по-специално за наличието на ликвидна криза в банката, застрашаваща я от неплатежоспособност и че предстои статутът на КТБ да бъде разгледан на заседание на Управителния съвет на БНБ. Тази информация представлява служебна тайна и не е била достъпна за останалите вложители в КТБ, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си в разглеждания период. Използването на тази информация при изтеглянето на личната влогова сметка на Кордовска е в неин частен интерес и създава за нея предимство в сравнение с останалите вложители.

Предвид изложеното Комисията приема, че Нели Кордовска, в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, се е възползвала от служебното си положение, като е използвала информация, станала ѝ известна с оглед заеманата от нея длъжност и изпълняваните публични функции, в частен интерес – неин личен, с което е нарушила разпоредбата на чл. 10, ал. 1, предл. 1 от ЗПУКИ (отм.).

Нарушението е извършено в гр. София.

В конкретния случай облагата е налична, тя е реализирана и се изразява в получаване на предимство, привилегия и избягване на загуба за лицето, заемащо публична длъжност. Кордовска е получила парите си по влоговата си сметка в КТБ, като е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор и резултата, с който той завършва в конкретния случай – отнемане на лиценза на КТБ.

Неблагоприятните последици от специалния надзор за всички останали вложители на КТБ, които не са разполагали със служебната информация, която Кордовска е получила в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, са следните: за целия 5-месечен период на специалния надзор парите на депозантите са останали блокирани по
сметките им в КТБ и клиентите не са могли да разполагат със средствата си; по време на специалния надзор БНБ е намалила лихвите по депозитите съгласно Решение № 82/30.06.2014 г. на УС на БНБ; след приключване на специалния надзор и отнемането на лиценза на КТБ, постановено с Решение № 138/06.11.2014 г. на УС на БНБ, са възстановени само средствата на вложителите с гарантираните влогове съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, при това с намалените лихви, а не с лихвите, определени в договорите за влог.

Заловиха нарушители в яз. Доспат и р. Въча

https://www.actualno.com/smolyan/zaloviha-narushiteli-v-jaz-dospat-i-r-vycha-news_685416.html

Двама рибари нарушители са били заловени след подадени сигнали в Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) - Смолян, съобщиха от там. Миналата нощ е извършена нощна проверка на язовир Доспат в района на махала „Крушата“. Заловен бил нарушител в момент на изваждане на хрилна мрежа с уловени в нея 167 червеноперки с обща тегло 23 килограма и два броя дъгова пъстърва. Рибите са освободени от мрежата и върнати в язовир Доспат, а на нарушителя е

Възрастна жена от Дряново хвърли 25 хиляди лева през терасата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966557

Възрастна жена от Дряново хвърли 25 хиляди лева през терасатаЖена на 92 години от Дряново е станала жертва на измама по телефона. Жената е хвърлила от терасата на дома си плик с 25 хиляди лева. Това съобщиха днес от ОД на МВР в Габрово. Сигналът за измамата е получен в районното полицейско управление в Дряново. Възрастната жена е била подведена чрез телефонно обаждане по сценария за съдействие на полицията

Синът на Владимир Пелов остава под домашен арест

https://frognews.bg/kriminalno/sinat-vladimir-pelov-ostava-pod-domashen-arest.html

Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „домашен арест” за сина на избягалия затворник Владимир Пелов, който впоследствие бе убит.

Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ

https://www.actualno.com/society/protesti-v-jambolsko-sprjaha-ekipite-na-babh-news_685415.html

Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени към момента от селата Шарково и Крайново. Причината - барикади и стачки от граждани. Това стана ясно на официална пресконференция на Съюза на ветеринарите и БАБХ във връзка с чумата при животните. "Те няма как да си свършат работата", коментираха за медиите от БАБХ. На брифинга стана ясно, че засега има 5 потвърдени огнища - в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са около 40

Япония и ЕС сключиха историческо си споразумение за икономическо партньорство

http://econ.bg/Новини/Япония-и-ЕС-сключиха-историческо-си-споразумение-за-икономическо-партньорство_l.a_i.763538_at.1.html

Две значими споразумения между Япония и ЕС бяха сключени в Токио на 25-ата среща на върха. Страните подписаха документи за стратегическо и за...

Слънце, облаци и дъжд над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=377959

Преди обяд по Черноморието ще има и слънчеви часове. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 27-30°.

Референдумът за Брекзит е легитимен въпреки нарушенията по време на кампанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966524

Референдумът за Брекзит е легитимен въпреки нарушенията по време на кампаниятаБританският референдум за членството в ЕС бе легитимно управление по демокрация, каза днес говорител на премиера Тереза Мей, след като официално регистрираната група на привържениците на Брекзит бе наказана за нарушение на финансовите правила на кампанията, предшествала референдума, предаде Ройтерс.

Цветни контейнери за боклук за всеки вход искат еколози

https://offnews.bg//obshtestvo/tcvetni-kontejneri-za-bokluk-za-vseki-vhod-iskat-ekolozi-684558.html

Алтернативната визия за управление на отпадъците в София беше внесена днес в Столична община.

Тя бе връчена на зам. председателя на СОС Иван Велков от Екологично сдружения "За Земята" с подкрепата на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци."

Документът предвижда по-добро управление чрез разделно събиране на всички потоци рециклируеми материали, което ще доведе до приходи за столицата. Днес изтича последният срок, в който общината трябва да подаде документи към оперативна програма "Околна среда" за получаване на финансиране на инсталацията за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София". Създателите на Алтернативната визия настояват въпросният грант да се вложи в подобряване на разделното събиране, а не в строеж на вреден и скъп инсинератор – бизнес модел и технологична концепция от миналото.

"Общината подценява гражданите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с удобно, лесно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се справят не по-зле от жителите на всеки друг европейски град. Разбира се, мотивирани от такса смет на база количество изхвърлени неразделени отпадъци", казва Данита Заричинова, експерт за Нулеви отпадъци от "За Земята". Тя припомня, че широко тиражираният пример с инсинератора в центъра на Виена, всъщност изобщо не е добър пример за управление на отпадъците. "Нека бъдем като Флоренция, където местното правителство спря проекта за инсталация за изгаряне с капацитет подобен на софийския. Тосканската община заяви, че ще вложат парите в по-добро разделно събиране и рециклиране."

Прилагането на Алтернативната визия за управление на отпадъците в София може да започне веднага. Стойността на инвестициите в проекта е поне два пъти по-ниска от разходите за изграждане на инсинератора, а нетните оперативни разходи са значително по-изгодни за хората в град София —платците на такса "смет".
Документът предлага етапи с дългосрочно планиране, което в момента липсва.

Концепцията стъпва на 6 основни принципа:

По-добре разделени отпадъци при източника – по-лесна обработка по цялата верига на оползотворяване.

Замяна на анонимните контейнери по улиците с индивидуални разделни контейнери за всяка жилищна сграда, което ще гарантира по-отговорното поведение на гражданите.

Съобразяване със законодателството на ЕС за кръговата икономика, вкл. новите цели за разделно събиране на хранителните отпадъци и по-високо ниво на рециклиране.

Висока ефективност – с първите 20% от инвестицията могат да се постигнат 80% от търсените резултати.

Етапност – системата се усъвършенства постепенно и постоянно.

Гъвкавост – преустройство и дори пълен отказ от системата е възможен по всяко време, без отписване на загуби от неработещи ДМА.

С всеки тон материали, отделени за рециклиране и компостиране, се спестяват не само разходи за скъпата подготовка, изгаряне и дългосрочно съхранение на дънна пепел в депа, но и предотвратява изпускането на вредни вещества от комините и от силно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на отпадъци.
Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса смет, и насърчава по-отговорно поведение към генерирането на битов отпадък. 

Йорданка Фандъкова: 86% от битовия отпадък се рециклира

Столична община има договори за 16 вида разделно събиране на отпадъците. Изграждането на инсталацията е последният етап от системата за обработка на боклука на софиянци. 86% от битовия отпадък се рециклира, с новата инсталация депонирането ще се сведе до под 10 на сто, каза още тя.

И уточни, че идеята да се увеличи разделното събиране не противоречи на по никакъв начин на изграждането на инсталацията. 

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966520

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”. Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г., когато в областта площите с културата са били 24 658. Тази година те нарастват с около 15 000 дка. Според производители, нещата не са съвсем наред.

Вулканичната бомба удари кораб, десетки пострадали (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/sviat/vulkanichnata-bomba-udari-korab-desetki-postradali-video-6084566

Изригванията на вулкана Килауеа започнаха през май и засегнаха много райони на остров Хавай

Запалиха бус на бизнесмен в Пловдив

https://frognews.bg/kriminalno/zapaliha-bus-biznesmen-plovdiv.html

Бус на бизнесмен беше запален снощи в Пловдив. Той е изгорял до основи.

Бури в Хърватия, 49-годишен мъж загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966451

Бури в Хърватия, 49-годишен мъж загинаЕдин човек загина вследствие на лошото време в района на хърватския град Шибеник, което причини и огромни материални щети, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. В морето край Шибеник тази сутрин е намерено тялото на 49-годишен рибар, който снощи около полунощ по време на буря е паднал в морето от рибарски кораб близо до остров Крапан.

Нещо вкусно: Как да приготвим моцарела у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6966489

Нещо вкусно: Как да приготвим моцарела у домаИстинската моцарела се прави от биволско мляко и има порцеланово бял цвят. Вътрешността й е еластична и пастообразна, с дъх на сметана. Произхожда от района на Неапол. Има фин, лек и млечно-сладък вкус и е безсолна. Стои на нишки, но не е мека и кашкава, каквато често е моцарелата от краве мляко. Прави се на малки овални топки.

Организират кастинг за балерини

http://budnavarna.bg/36246-organizirat-kasting-za-balerini/

Държавната опера във Варна при Театрално-музикалния продуцентски център, с главен балетмайстор Сергей Бобров, з.а. на Русия, организира кастинг за балерини, научи BudnaVarna.bg.

Той ще се състои на 13 август от 11.00 часа. Събитието се организира във връзка с гастрол във Великобритания в периода от декември 2018 г. до март 2019 г., по време на който, съвместно с балетни артисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия, ще бъдат представени произведенията „ Лебедово езеро”, „ Пепеляшка”, „Зле опазеното момиче”, „Лешникотрошачката”, „Снежанка” и „Жизел”.

Необходимо е кандидатите да изпратят автобиография в европейски формат и снимка. Крайният срок е до 9 август. Повече информация може да получите на hr.drama.opera@gmal.com.

Материалът Организират кастинг за балерини е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Двама българи на ден се самоубиват

http://www.moreto.net/novini.php?n=377971

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Заловиха бракониери на река Въча и язовир Доспат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966411

Заловиха бракониери на река Въча и язовир ДоспатБракониери са заловени след подаден сигнал към инспектори от ИАРА Смолян. На река Въча е установен нарушител със задържан улов от маломерни пъстърви. Съставен му е акт за извършено административно нарушение по чл.38, ал.1 от ЗРА. Край яз."Доспат" отново по сигнал е извършена нощна проверка в района на махала „Крушата“.

Румен Христов: Ще правим финансова ревизия на СДС

https://www.actualno.com/politics/rumen-hristov-shte-pravim-finansova-revizija-na-sds-news_685410.html

Ще направим финансова ревизия на партията. Това каза на пресконференция председателят на СДС Румен Христов във връзка със финансовото състояние на партията, предаде „Фокус“. „Усмихвам се, но е много за усмивки. В най-общи линии се запознах. Бил съм министър, шеф на администрацията на г-н Стоянов и смятам, че е редно да се направи финансова ревизия. Да се знае откъде започва новият председател, нищо лошо не казвам. Искам да знам как започвам като председател на СДС

Алтайски шаман зловещо: Апокалипсисът е близо, Земята ври и кипи

http://www.struma.com/lyubopitno/altaiski-shaman-zloveshto-apokalipsisut-e-blizo-zemyata-vri-i-kipi_136796/

Писател и изследовател на шаманската култура в руския Алтайски край предрича скорошния край на света. Андрей Коробейщиков твърди, че природните катаклизми буквално „разкъсват Земята“. Коробейщиков посочва, че за предстоящия апокалипсис свидетелства големият брой катаклизми и катастрофи.

Сред тях са земетресенията, наводненията и изригванията на вулкани. „Вижте, всеки ден може да изригне вулканът Килауеа и Хаваите ще отидат под водата. Целят свят ври и...

Продължава

Ветеринари: Справянето с чумата няма друга алтернатива, освен евтаназията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966510

Ветеринари: Справянето с чумата няма друга алтернатива, освен евтаназиятаДаваме безапелационната си подкрепа на ветеринарните лекари в Ямболска област и се обявяваме против политизирането на проблема и езика на омразата - това се посочва в декларация от името на Съюза на ветеринарните лекари в България /СВЛБ/, огласена на извънредна пресконференция днес в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/,

Вижте кои са най-високоплатените знаменитости според класация на "Форбс"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966324

Вижте кои са най-високоплатените знаменитости според класация на "Форбс"Джордж Клуни е изкарал повече пари за една година, отколкото всеки друг актьор преди това. Списание „Форбс“ оценява натрупаното му състояние за година, от юли 2017 г. до юни 2018 г., на 239 млн. преди облагане с данъци. Приходите на Клуни идват и от продажбата на компания за текила, която той съосновава.

Кратка история на намигването на Доналд Тръмп

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kratka-istoriia-na-namigvaneto-na-donald-trymp--264795/

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин американският държавен глава му намигна пред камерите

Партията на Европейските социалисти на проучвателна мисия в София

https://frognews.bg/novini/partiiata-evropeiskite-sotsialisti-prouchvatelna-misiia-sofiia.html

Мисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС), ръководена от генералния секретар на ПЕС и депутат в Германския Бундестаг Ахим Пост и председателя на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай пристига в София утре.

10 мъжки признания за жените, които мъжете не ни казаха, а трябваше!

http://budnavarna.bg/36243-10-mazhki-priznaniya-za-zhenite-koito-mazhete-ne-ni-kazaha-a-tryabvashe/

Истината е, че винаги сме искали да знаем какво си мислят мъжете наистина за нас, жените.

Сега, като се замисля, когато питаме по три пъти един след друг без да оставим пауза след въпросите си „Какво си мислиш?“, не е особено добра тактика.

И накрая получаваме отговора „Нищо“ или „За теб“. Което е само по себе си достатъчно задоволително, защото запълва празното пространство след въпроса ни и сякаш нямаме нужда да чуем повече. 

Само, че не е така. Повечето пъти си играем една игра, която не е особено приятна и за двете страни – много въпроси и уклончиви отговори, които да не ни обидят или да не би да предизвикат раздразнение у нас или направо скандал.

А колко би било хубаво, ако можехме искрено и чисто да споделяме един на друг какво мислим за половинката си, без да се страхуваме или пазим. 

Хубаво би било, ако той ти каже: „Не се тревожи, независимо от недоразуменията между нас аз никога няма да те напусна, защото ми е добре с теб.“ Но той не го казва, защото имайки такава сигурност, най-вероятно ти пък ще му се качиш на главата. Всеки си има скрити козове. Такива са правилата на играта.

Аз искам мъжът до мен да е искрен и да не се налага да гадая, защото понякога играта би била много по-хубава, когато е открита и без заобикалки. 

Нали знаете, ние също можем да сме „пичове“ и да разбираме правилно думите ви. Не ги захаросвайте или прикривайте. 

Ние никога не си тръгваме от жени, с които ни е добре. Дори и от жени, с които някога ни е било добре – не веднага.

Ние разбираме жените два пъти по-малко, отколкото ни се иска, но два пъти повече, отколкото вие си мислите.

Повечето от нас умеят да перат, да гладят, а също и да си сготвят нещо прилично. Така че, женската помощ при домакинството не ни е чак толкова необходима, че заради нея да понасяме скандали и разправии

 

Ние не се страхуваме от силните жени. Ние просто не ги харесваме, така както и вие не харесвате слабите мъже. И двата типа са погрешни, точно затова и си подхождат – двойки от силна жена и слаб мъж не са рядкост, а по-скоро класика.

Ако един мъж изглежда прекалено пасивен, може би той просто не ви иска. Ние сме способни да се надуваме като паун, но можем и да спим зимен сън – всичко зависи от ситуацията.

Жена, която вика на сервитьора, не предизвиква у нас уважение, а само разочарование на границата на отвращението.

Понякога ние наистина знаем какво правим. Дори когато изобщо не ви се иска да го признаете.

Ние можем безропотно да изпълняваме всички ваши капризи. Но понякога е просто от любопитство – колко далече можете да стигнете в егоизма си. И в зависимост от резултатите си правим заключения.

Ако в света има примерно около три милиарда жени, красивите жени сред тях са много повече отколкото сред мъжете – умните и успешните. Ние ви напомняме това, когато от нас се изисква прекалено много, а се дава твърде малко.

Инфо: edna.bg

Материалът 10 мъжки признания за жените, които мъжете не ни казаха, а трябваше! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Забранената снимка" на Макрон на финала на Световното по футбол

https://www.actualno.com/curious/zabranenata-snimka-na-makron-na-finala-na-svetovnoto-po-futbol-news_685408.html

Eто я снимката от финалния мач за Световната купа 2018 г., когато Еманюел Макрон скача в изблик на радост от мястото си на президентската трибуна при отбелязването на първия гол от петлите. President ⁦@EmmanuelMacron⁩ the moment #France won #Mondial2018!

Корабите, участващи в учението „Бриз 2018“, започнаха действия на море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966508

Корабите, участващи в учението „Бриз 2018“, започнаха действия на море На националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018” днес започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков корабите от многонационалното оперативно съединение

Макрон обеща да обръща повече внимание на синдикатите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283431_makron_obeshta_da_obrushta_poveche_vnimanie_na/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон увери синдикатите и работодателите, че втората му година на власт ще бъде "нов етап" в управлението му, по време на който ще се консултира с тях повече, след като в голяма степен ги игнорираше през първата си година като държавен глава, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Президентът каза: "През първата година от мандата ми трябваше да разблокирам определени ситуации, бързах, това беше мое решение и аз не се извинявам за...

Откриват изложбата "Балет" в Градската галерия на Варна

http://www.varna24.bg/news/803625.html

На 18 юли 2018 г. от 18:00 часа, няколко дни след официалното откриване на Международен балетен ...

Талантливите деца на Петрич за пореден път се завърнаха от фестивал с награди!

http://www.struma.com/obshtestvo/talantlivite-deca-na-petrich-za-poreden-put-se-zavurnaha-ot_136795/

Ръководителят на ВС "Сгушена Звездица" Таня Точева грабна наградата за най-добър вокален педагог

В трите състезателни дни – от 13-ти до 15-ти юли, талантливите деца на Петрич от Вокално студио "Сгушена Звездица" грабнаха редица награди от IX Международен фестивал „Дъга над Клептуза“, гр. Велинград. Наградите са I награда за Ванеса Чаушева (IV група), I награда за дуета Ванина Калъпсъзова и Мария Божинова; II награда за Деа Костадинова (I група), II награда за Люси Денишева (II група), II награда за Мария Божинова (IV група); III награда за Кристина Йосифовска...

Продължава

Син стана посред нощ, взе чук и разби главата на баща си в Радомирско

https://petel.bg/Sin-stana-posred-noshh--vze-chuk-i-razbi-glavata-na-bashha-si-v-Radomirsko__274198

Мъж от радомирското село Касилаг е разбил с чук главата на баща си през нощта на 15-ти юли след като чул гласове на сън.  Бащата е приет в мн...

Стопаните в Крумовград са неутешими след леден дъжд, ударил района

https://petel.bg/Stopanite-v-Krumovgrad-sa-neuteshimi-sled-leden-dazhd--udaril-rayona__274196

Снимки: 24rodopi.com. Градушка с големина на лешник съсипа посевите от тютюн и пипер в Крумовград днес, съобщава 24rodopi.com. „Част от ледените зъ...

“Софарма имоти“ подаде заявление за допускане до търговия на емисията си права

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-imoti-podade-zaiavlenie-za-dopuskane-do-tyrgoviia-na-emisiiata-si-prava-264828/

Набраните средства от увеличението на капитала ще бъдат използвани за рефинансиране на инвестицията в „Софарма Бизнес Тауърс“

Германия призова за по-нататъшно сближаване межуд Русия и САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-suobshtava-trump-1579357.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова за по-нататъшно дипломатическо сближаване между Русия и САЩ след срещата между лидерите Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщава RT. Маас е подчертал значимостта на диалога между САЩ и Русия, съобщава Deutsche Welle.Според него, международната политика се нуждае от ''надеждност, стабилност и усърдна работа''. На 16 юли Путин и Тръмп проведоха двустранни преговори в Хелзинки. Преговорите на четири очи продължиха над два часа, след което срещата продължи в разширен формат - с участието на главите на МВнР Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.  

45-годишна бизнесдама от Пловдив омая тримца и заедно източиха над 3 милиона лева! Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу жената за крупната финансова измама

http://www.struma.com/sinya-lampa/45-godishna-biznesdama-ot-plovdiv-omaya-trimca-i-zaedno-iztochiha-nad_136794/

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 45-годишна бизнесдама за длъжностно присвояване. Това съобщиха от Прокуратурата. Повдигнато обвинение срещу 45-годишната М.Д. за това, че в периода от 1 юни 2011 г. до 13 юли 2012 г., в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – финансов директор дружество със седалище в Пловдив, в съучастие, като извършител, с 41-годишната С.Д., като извършител, и с 56-годишния А.А. и с...

Продължава

Джеф Безос е най-богатия човек в съвременната историтята

https://www.actualno.com/america/djef-bezos-e-naj-bogatija-chovek-v-syvremennata-istoritjata-news_685407.html

Основателят на „Амазон” Джеф Безос притежава 150 милиарда долара в сметката си, като това го прави най-богатия човек в съвременната историята, съобщава Би Би Си, цитирайки "Блумбърг". Състоянието на Безос се увеличи с повече от 60 милиарда долара за последните 12 месеци, което го задържа на първото място. След него се нарежда основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс, който беше на върха на кариерата си през 1999 г., тогава той притежаваше 100 мили

Джеф Безос е най-богатия човек в съвременната история

https://www.actualno.com/america/djef-bezos-e-naj-bogatija-chovek-v-syvremennata-istorija-news_685407.html

Основателят на „Амазон” Джеф Безос притежава 150 милиарда долара в сметката си, като това го прави най-богатия човек в съвременната историята, съобщава Би Би Си, цитирайки "Блумбърг". Състоянието на Безос се увеличи с повече от 60 милиарда долара за последните 12 месеци, което го задържа на първото място. След него се нарежда основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс, който беше на върха на кариерата си през 1999 г., тогава той притежаваше 100 мили

Шер и Мерил Стрийп отново заедно. Отбелязаха го с целувка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sher-i-meril-strijp-otnovo-zaedno.-otbeliazaha-go-s-celuvka-6084557

69-годишната актриса и 72-годишната изпълнителка, снимали се в драмата Силкуд през 1983 г., сега попаднаха в звездния състав на "Мама миа!: Отново заедно"

Лидерът на СДС иска ограда и по границата с Гърция срещу болни животни

https://offnews.bg//politika/liderat-na-sds-iska-ograda-i-po-granitcata-s-gartcia-sreshtu-bolni-zhi-684554.html

СДС е опозиция на ГЕРБ и Патриотите, не мислим за коалиции с партньори, а с хората, които още носят в душите си пламъка на синята идея. Твърдите избиратели на Съюза на демократичните сили са около 70-80 хиляди. 

Това заяви председателят на СДС Румен Христов след първото заседание на новия НИС днес. Ръководството на партията намаля с 1 член от вчера, когато зам.-председателят Константин Марков обяви оставката си. Оставка според правилата на СДС се подава пред НИС, но както е решил г-н Марков, така е постъпил. Той беше категоричен, че СДС трябва да прави коалиция с патриотите или част от тях, сега подава оставка, защото СДС щяло да се съюзи с патриотите, коментира Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС. Той, Мариана Лазарова и Теодор Петков остават тримата новоизбрани председатели на СДС. 

Поканих като пръв гост на "Раковски" 134 Петър Стоянов, защото го познавам от 1991 г., работил съм 5 години за него и най-важното - бил е председател на СДС, обясни за OFFNews Румен Христов. Той допълни, че би се срещнал с всеки от бившитге председатели на синия съюз, но призна, че все още не е търсил никой от тях. 

На етажи 4 и 5, които сега обитава СДС, няма снимки на предишните лидери на СДС. Буквите от фасадата на сградата, които бяха подменени при на нанасянето на НФСБ на 2-я и 3-я етаж, се търкалят по земята във фоайето на първия. Празен стои и шестия етаж на "Раковски" 134, преди години там бе кабинетът на Иван Костов. 

Румен Христов: Ограда и по границата с Гърция срещу болести по животните

Още докато бях депутат, настоявах да се изгради ограда по цялата южна граница на страната, за да се предотвратят болести по животните. Това включва и границата с Гърция, обясни Христов, който бе председател на комисията по земеделие в 43-тото НС. Той бе и заместник и министър на земеделието в правителствата на Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Филип Димитров. 

Христов обясни, че болестите по животните у нас идват от Африка - през Гърция, и от Мала Азия - през Турция. България губи около 20 млн. от избити животни на година, управляващите трябва да поискат по-големи компенсации от ЕС, каза още Христов. 

СДС настоява за оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев заради отношението към хората, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата в Странджанско. 

Откриха най-стария хляб на всички времена

http://www.struma.com/lyubopitno/otkriha-nai-stariya-hlyab-na-vsichki-vremena_136793/

Археолози откриха овъглени остатъци от хляб, изпечен преди около 14 500 години на обект в североизточната част на Йордания, изненадаха учените, съобщи Ройтерс.

Това разкрива нещо много интересно – оказва се, че хора започнали да приготвят хляб - жизненоважна основна храна, хилядолетие преди началото на земеделието.

Ловци и събирачи на плодове в източната част на Средиземноморието започнали да приготвят хляб далеч по-рано, отколкото се смяташе досега, повече от 4000...

Продължава

Чужденци тропнаха на благотворително хоро във Варна

http://www.varna24.bg/news/803623.html

Туристи от Франция, Германия, Русия се включиха в благотворително хоро във Варна. Пърформънсът се ...

В седмия си живот газовата връзка с Гърция май ще стане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965368

В седмия си живот газовата връзка с Гърция май ще станеГаз по интерконектора трябва да потече през втората половина на 2020 г. Шест пъти умира газопроводът България-Гърция, но той като котките има 7 живота. Сега живее последния, но най-истинския. Това заяви Клаус-Дитер Борхард, шеф на “Вътрешни пазари” на ГД “Енергетика” на ЕК. Тези думи той изрече по време на петата среща на високо равнище за

Испания вече е страната, приемаща най-много мигранти от Средиземно море

http://www.cross.bg/migranti-italiya-ispaniya-1579356.html

/КРОСС/ Испания измести Италия като държава, през която влизат най-много мигранти, прекосили Средиземно море, съобщи Международната организация по миграция (МОМ). От началото на годината до 15 юли на испанските брегове са пристигнали 18 016 мигранти, при 16 566 в Италия и 14 678 в Гърция, посочи на брифинг агенцията на ООН. В Испания потокът от мигранти, идващи по море, се е утроил в сравнение със същия период на миналата година; в Италия броят на мигрантите, дошли с лодки, е спаднал с над 80 процента, а в Гърция броят на пристигналите се е увеличил спад 50 на сто. МОМ каза, че броят мигранти в Испания е скочил през последния месец и половина и сега пристигат средно по 220 души дневно, сравнено с 54 на ден през първите пет месеца на 2018 г. В Италия спадът на новопристигащите съвпадна с встъпването в длъжност през юни на популисткото правителство, което започна борба срещу новите мигранти. Италианският вътрешен министър Матео Салвини забрани на кораби на благотворителни организации да отвеждат спасени мигранти в италиански пристанища и предложи всички, спасени в морето, да бъдат връщани в Либия.

5 407 лв. е годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377946

През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Варна е 5 407 лв. и нараства с 5.7% спрямо 2016 година. Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток за Moreto.net. За периода 2008 - 2017 г.

Ужас! Чужденци въртят смъртоносна игра в България - откриват трупове, докато издирват "кеш"

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujas-chujdenci-vurtyat-smurtonosna-igra-v-bulgariya-otkrivat-trupove_136792/

Чужденци идват и нас, за да играят на смъртоносна игра. Подобно на вече отминалата мания по лов на покемони, новият хит "Геокешинг" кара фенове да обикалят и да търсят съкровища. Чат от тях обаче са скрити на опасни места, пише "Телеграф". Всеки, който изтегли приложението на телефона си получава достъп до координати.

Те го отвеждат към тайници, в които могат да бъдат открити различни предмети и награди. В България има над 2000 заровени сандъчета с изненади, като...

Продължава

Русия със стратегически план за нефта на Сирия

http://econ.bg/Новини/Русия-със-стратегически-план-за-нефта-на-Сирия-_l.a_i.763537_at.1.html

Подходът на руските компании към нефто-газовия сектор в Сирия се състои в стратегически план, предназначен не само към възстановяване на разрушената...

Древното селище "Скаптопара" преди да влязат багерите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/selishteto-skaptopara-predi-da-vlyazat-bagerite

Очаква се комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на археологическите проучвания

След дъжда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rpM0I5cIGH4/

След дъжда по улица “Мусала” в Поморие коли, автобуси и пешеходци “заплуваха”, а офиси и магазини се напълниха с вода.

1

2

3

4Снимки: Весела Печева

Злодей! Софиянец натъпка куче в чувал и стовари огромен камък върху главата на беззащитното животно

http://www.struma.com/sinya-lampa/zlodei-sofiyanec-natupka-kuche-v-chuval-i-stovari-ogromen-kamuk_136791/

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за проявена жестокост към домашно куче. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура. Обвиняемият А. Караминков и свидетелят Д. били в приятелски отношения. Обвиняемият знаел, че Д. притежавал и полагал грижи за куче- чернокафяво на цвят, от мъжки пол, което по данни на собственика го било ухапало по крака и дясната ръка. Знаейки за това ухапване, Караминков решил да откара кучето далеч от дома на Д. и да му причини телесни...

Продължава

Русия и Тръмп: сериал в четири сезона

http://www.cross.bg/trump-syuzhetna-osnovna-1579355.html

/КРОСС/ Разследванията за намесата на Русия в изборите в САЩ и дали кампанията на Тръмп е била съгласувана с Кремъл продължават да са източник на ежедневни новини и драма, достойни за филм, съобщава bTV. Ако погледнем цялата картина, сюжетът е по-завладяващ от хитов сериал. 32 души до момента са обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ намесата на Русия в изборите през 2016 г. Кореспондентите на Би Би Си във Вашингтон и Лондон Раджини Вайдианатън и Роланд Хюз изпревариха холивудските сценаристи, като описаха в подробности как би изглеждал скандалът на малкия екран.  Първи сезон – ИЗБОРИТЕ Това е сезонът, в който телевизионната звезда Доналд Тръмп заема централно място в собствената си политическа драма, като стартира президентска кампания. Краят на този сезон оставя публиката в напрегнато очакване – може ли Тръмп все пак да спечели? Основна сюжетна линия: Докато Тръмп е зает да прекосява страната в печелене на гласове, американските разузнавателни служби казват, че Русия е проникнала в имейлите на опонентите му от Демократическата партия. Въпросът е защо? Дали Кремъл се опитва да промени изхода от изборите и какво знае Тръмп и неговата кампания? Мениджърът – Пол Манафорт Ръководителят на предзиборната кампания на Тръмп е принуден да напусне поста, заради връзките си с руски олигарси и Украйна

Валери Симеонов: Слагаме край на възможността за ТЕЛК заради шипове в гърба и два избити зъба

https://www.actualno.com/society/valeri-simeonov-slagame-kraj-na-vyzmojnostta-za-telk-zaradi-shipove-v-gyrba-i-dva-izbiti-zyba-news_685405.html

Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който обсъди промени в наредбата за медицинската експертиза и правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинска експертиза. Точката за промен

Центърът за психично здраве “Човеколюбие” в Пазарджик получи дарение от книги от 17-годишния Кирил Балдев

https://pressbulgaria.com/m/E487YPLQ.html

Център „Човеколюбие” посрещна Кирил Балдев – ученик от МГ „Константин Величков”. Той дари книги на институцията. Младежът е избрал да съхрани любовта към книгата в обществото, като разпространява книги от дарители и посредничи на хора, които обичат да четат и се стремят към развитие. Споделя, че неговите връстници подкрепят хуманната му кауза и насърчават благотворителната дейност. Център „Човеколюбие” посрещна с радост Кирил Балдев и прие с интерес книгите, дарени от него. Част от тях съдържат информация, която може да се ползва в програмите за психо-социална рехабилитация. В знак на уважение гостът подари на всички присъстващи книгата „История на чудесата”. Участниците в програмата за рехабилитация на битови умения – клуб „Вкусно”, подготвиха с желание кекс за госта. Запознанството на Център „Човеколюбие” с Кирил Балдев постави начало на бъдещи взаимоотношения. Момчето прояви интерес към специализираната библиотека за психологическа литература „Човекознание” към Центъра и стана читател. Обеща да достави книги с психологическа насоченост и получи първите книги за прочит от библиотека „Човекознание”.

СДС отново поиска оставката на шефа на БАБХ

https://www.actualno.com/society/sds-otnovo-poiska-ostavkata-na-shefa-na-babh-news_685404.html

Няма доверие в институциите, на първо място в институцията БАБХ и по тази причина ние искаме оставката на изпълнителния директор Дамян Илиев. Това каза председателят на СДС Румен Христов.  Още в неделя СДС заявиха в позиция, че настояват за незабавната оставка на изпълнителния директор на БАБХ - д-р Дамян Илиев. Сред основните им мотиви е и този, че за пореден път ръководената от него служба върви след събитията. „БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на жи

Чужденци идват у нас, за да играят на смъртоносна игра

http://www.varna24.bg/news/803619.html

Чужденци идват у нас, за да играят на смъртоносна игра. Подобно на вече отминалата мания по лов на ...

Световното в числа: кои рекорди паднаха в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/17/3283392_svetovnoto_v_chisla_koi_rekordi_padnaha_v_rusiia/?ref=rss


В продължение на 31 дни световното първенство по футбол беше в центъра на вниманието. Мондиалът донесе множество емоции за футболните запалянковци благодарение на някои паметни мачове и подобрени рекорди.<br /><br />Надпреварата в Русия, която завърши в неделя с триумф на Франция, счупи част от постиженията на световните финали. Ето какво показва равносметката от първенството.<br /><br />0 - Нападателят Оливие Жиру не вкара гол на шампионата, но с присъствието си на...

Ройтерс: Шведските демократи излизат от изолацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966442

Ройтерс: Шведските демократи излизат от изолациятаСтокхолм/Висбю , 17 юли /Никлас Полард и Йохан Аландер от Ройтерс/ Някога заклеймявани като неофашисти, Шведските демократи на Джими (Ими) Окесон изглежда са на път да превърнат своята националистическа политика, ориентирана към избирателя, в голяма изборна победа в тази страна, открай време прочута с либералната си толерантност. През 1995 г.

Русия трябва да плати 50 000 евро на осъдените за "пънк-молебена" на Pussy Riot

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/17/3283409_rusiia_triabva_da_plati_50_000_evro_na_osudenite_za/?ref=rss


Общо 50 хиляди евро обезщетение трябва да плати Русия по дело на три от участничките в т.нар. пънк-молебен, който групата Pussy Riot организира пред олтара на катедралата "Христос Спасител" в Москва през 2012 г.<br /><br />Това постанови днес Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), според който Мария Альохина и Надежда Толоконникова трябва да получат по 16 000 евро, а Екатерина Самуцевич - 5 хиляди. Освен това руската държава трябва да възстанови и разходите по...

Новият лидер на СДС ще търси коалиция с хора, които носят синия пламък

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283426_rumen_hristov_shte_tursi_koaliciia_s_hora_koito_nosiat/?ref=rss


Новият председател на СДС Румен Христов заяви своята готовност да се търси обединение с хора, които са част от автентичната десница. Като свои приоритети той посочи стягане на редиците на партията и осъществяване на финансова ревизия. "Основната ни задача е да потърсим коалиция с хората, които носят синия пламък, преди да потърсим коалиция с партийни структури", коментира той по време на пресконференция, цитиран от "Фокус".<br /><br />"Ние сме опозиция на...

Половин век е необходим на Сърбия за да настигне ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=377970

На Сърбия може да й отнеме половин век, за да настигне ЕС. Това се посочва в доклад на Комисията за външни отношения към парламента на Великобритания. В доклада се подчертава, че Сърбия може да се изравни със стандарта на живот в ЕС след 50-60 г.

Белгия и Тунис се споразумяха за връщане на незаконните мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966452

Белгия и Тунис се споразумяха за връщане на незаконните мигрантиБелгия и Тунис подписаха днес споразумение в областта на миграцията, с което ще се улесни връщането на незаконно пребиваващите тунизийци, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че миналата година в Белгия са били заловени 638 тунизийци в условията на незаконен престой, които освен това са нарушавали обществения ред, предава БТА.

Собственик на болници купува ИПК "Родина"

https://www.mediapool.bg/sobstvenik-na-bolnitsi-kupuva-ipk-rodina-news281605.html

Собственикът на най-голямата верига болници в България е купувачът на недостроения ИПК "Родина" на столичния бул. "Цариградско шосе". Михаил Тиков, който притежава болници в страната, сред които най-известна е "Софиямед", придобива имотите чрез дружеството "Изток плаза" след продажбата им от частен съдебен изпълнител. Компанията купува недостроената сграда на бул. "Цариградско шосе", както и имотът в съседство, на който се намира бившата печатница, от която излизаха вестниците, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, за около 40 млн. лева, съобщи "Капитал". Двата имота бяха предложени за продажба от съдебен изпълнител в две отделни процедури заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Дълговете са на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на Пеевски Ирена Кръстева. Недостроената сграда на ИПК "Родина" се продаваше за 18 млн. лева заедно с терена от 15 дка. Съседният производствен комплекс с площ 41 дка беше с начална цена от 20.6 млн. лева. Купувачът "Изток плаза" е дал оферти почти на минимума. Покупката ще се финансира с банков кредит, казва Тиков пред "Капитал". Все още инвестиционните намерения на новия собственик са неясни. Наблизо обаче се намира болница "Софиямед", а тази част на София в последните години привлича основно инвеститори в офис площи. Наскоро в района беше направена и частна клиника. Според общия устройствен план на София на терена може да се построи здание до 75 метра с плътност на застрояване от 60%. Строителството на комплекса на "Цариградско шосе" започва още преди 1990 г., а целта е там да се съберат редакциите на всички медии в столицата. После недостроеното здание трябваше да стане централа на Националната агенция за приходите. В крайна сметка през август 2012 г. дружеството "Издателско-полиграфичен комплекс Родина", контролирано тогава от Ирена Кръстева, купи от държавата 11-етажната сграда на "Цариградско шосе" и парцела от 15 декара срещу 20 млн. лв. Приватизационната процедура предвиждаше търг, но до него беше допуснат само един кандидат – "ИПК". Съгласно приватизационния договор компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия сграда в срок до една година. За целта беше внесена и банкова гаранция от 20 млн. лв., издадена от КТБ. През септември 2013 г. "ИПК Родина" представи документи в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, с които претендираше за частично изпълнение на задължението си по договора, като твърдеше, че е съборила 52% от сградата, а останалите не са разрушени. Заради непълно изпълнение на поетите ангажименти в полза на АПСК бе усвоена само безспорната част от банковата гаранция в размер на 9.6 млн. лв. В приватизационния договор имаше възможност за частично събаряне на сградата. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото премахна сините прозорци, електроинсталацията и другите видове инсталации от двете високи тела на комплекса. Съборени бяха и няколко малки постройки в задната част на имота. От 2013 г. насам по сградата няма особени промени. Освен имотите на "Цариградско шосе" за продан беше обявена и зала "Универсиада". Продажната ѝ цена е малко над 15.6 млн. лева, но кандидати няма. Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има задължения към КТБ за 8.5 млн. лв. "Велдер билд" беше част от бизнес групата "Велдер", която се управляваше от Иван Джиджев. Според Търговския регистър представител на "Универсиада" ЕАД и управител на залата е треньорът Константин Папазов. През 2008 г. държавата продаде тайно зала "Универсиада" за 9.5 млн. лв. на "Велдер билд".

Самолет е излетял непроверен от Летище София

http://www.cross.bg/petkov-samolet-izletyal-1579354.html

/КРОСС/ На 13 юли 2018 г. самолет е излетял от летище „София“ без проверка от граничните власти – ще бъда щастлив, ако ме опровергаят. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. „В петък 13, между 17 ч. и 19 ч. самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище „София“, без каквато и да е проверка от граничните власти – нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти“, каза Петков, цитиран от "Фокус". Той уточни, че става въпрос за частен самолет. Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че такъв случай има. Става дума за машина с петима пътници, излетяла от Габрово и минала през столицата на път за Гърция. Той и началникът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков хвърлиха вината за случая върху компанията оператор на летището. Според Маринов причината да няма проверка е, че наземният контрол не е уведомил "Гранична полиция". На гръцка територия машината е била проверена и не е било намерено нищо съмнително. По информация на bTV машината се е върнала у нас в неделя

"Галъп интернешенъл": Борисов най-одобряваният лидер на Западните Балкани

https://www.mediapool.bg/galap-interneshenal-borisov-nai-odobryavaniyat-lider-na-zapadnite-balkani-news281604.html

След българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка, дори и на фона на факта, че големите държави в ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества. Българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро позитивно българската роля. Това се отразява и във възприятията за българския премиер, който в последната година повишава разпознаваемост в страните от Западните Балкани и сред тези шест общества сега се ползва с най-високо доверие от останалите глави на изпълнителната власт в региона. Това са данните от изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследването е част от Програмата за регионални изследвания на "Галъп интернешънъл". Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице и телефонно интервю при извадки от около хиляда души във всяка страна. В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за европейската интеграция на страната им (58% сега при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега при 46% миналата година). По време на европредседателството България постави акцент върху темата за Западните Балкани. В Албания 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%, а в Черна гора делът е 58% и расте с 10 пункта спрямо предната година, съответно с 10 пункта намалява делът на обратната опция. В Македония сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% оценки, че България помага, и ръст от 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. В Косово оценките също са по-умерени. Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, която Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани. Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС. Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите. Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на запознатостта с Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му намалява чувствително с 16 пункта за една година. През 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона. Сравнително високи положителни оценки например има и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това при Ердоган в последната година растат по-скоро негативните оценки. Общо 44% от населението на Западните Балкани, или над 6 милиона души, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани. Половината от тях намират себе си за запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от ежедневието на хората. Инициативата за тази среща министър-председателя Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. Сред запознатите с резултатите от срещата навсякъде преобладават позитивните равносметки.

Собственикът нa "Coфиямeд" e нoвият coбcтвeниĸ нa "ИΠK Poдинa"

https://www.actualno.com/society/sobstvenikyt-na-cofijamed-e-novijat-cobctveni-na-ik-podina-news_685399.html

Cлeд ĸaтo пpeди мeceц ĸoмплeĸcът нa "ИΠK Poдинa", вĸлючвaщ бившaтa пeчaтницa и нeдoвъpшeнaтa aдминиcтpaтивнa cгpaдa "Poдинa тayъp", бeшe oбявeн зa пpoдaн, имoтът вeчe имa нoв coбcтвeниĸ. Πo инфopмaция нa в."Kaпитaл" ĸyпyвaчът e дoĸтop Mиxaил Tиĸoв чpeз cвoятa ĸoмпaния "Изтoĸ плaзa". Heгoвoтo имe нaй-чecтo ce cвъpзвa c нaй-гoлямaтa вepигa бoлници в Бългapия "Coфиямeд". Зa цeлия пapцeл бяxa пycнaти двe oтдeлни пpoцeдypи, ĸaтo тaзи з

Синът на Владимир Пелов – окончателно под домашен арест

http://www.cross.bg/vladimir-pelov-arest-1579353.html

/КРОСС/ Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „Домашен арест” за сина на избягалия затворник Владимир Пелов, съобщава репортер на bTV Новините. Младият Владимир Стефанов и други четирима бяха задържани за подготовката на убийства и палежи. Прокуратурата днес представи нови свидетелски показания, но те не бяха достатъчни за магистратите, за да наложат постоянен арест. За друг от задържаните - Борис Ерменков, още няма решение дали се запазва паричната му гаранция.

Валери Григоров пред Фрог: Отговорност за чумата трябва да носи гранична полиция

https://frognews.bg/novini/valeri-grigorov-otgovornost-chumata-triabva-nosi-parvo-granichna-politsiia.html

Отговорност за чумата по животните първо трябва да носи гранична полиция. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция Валери Григоров. Ето какво още сподели той:

Валери Григоров пред Фрог: Отговорност за чумата трябва да носи гранична полиция

https://frognews.bg/inteviu/valeri-grigorov-otgovornost-chumata-triabva-nosi-parvo-granichna-politsiia.html

Отговорност за чумата по животните първо трябва да носи гранична полиция. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция Валери Григоров. Ето какво още сподели той:

ЕК продължава добросъвестно преговорите с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966440

ЕК продължава добросъвестно преговорите с Лондон
Европейската комисия отказа днес да вземе отношение по откритите от британската избирателна комисия нередности, свързани с допитването за напускането на ЕС от Великобритания. Нямаме коментар, заяви говорител на комисията. Не бяхме свързани с кампанията. Положението е достатъчно сложно, за да прибавям нашите оценки, добави той, предаде БТА.

Барселона отчете приходи от почти 1 милиард евро

https://offnews.bg//futbol/barselona-otchete-prihodi-ot-pochti-1-miliard-evro-684556.html

Барселона смело може да се хвърли в трансферния пазар, след като отчете рекордните 914 милиона евро приходи за сезон 2017/18. Това е със 17 милиона повече, отколкото каталунците прогнозираха преди началото на изминалата кампания и с 206 млн. повече от постъпленията за сезон 2016/17.

За сметка на това клубът не е успял да изпълни очакванията си за печалба след облагането с данъци. Тя е 13 милиона евро, което е с 8 милиона по-малко от прогнозираното. За сравнение, година по-рано тя е била 18 милиона евро.

През последния сезон разходите на "Барселона" са се увеличили до 882 милионна евро. Каталунците осъществиха най-скъпия трансфер в историята на футбола, след като продадоха Неймар на "ПСЖ" за 222 милиона, но пък похарчиха повече от 300 милиона за привличането на Филипе Коутиньо, Усман Дембеле, Паулиньо, Нелсон Семедо, Жерар Деулофеу и Йери Мина.

"Управителният съвет оценява положително финансовия баланс за последната година. Той е изцяло в съответствие със стратегическия план на клуба, който е достигането на приходи от 1 милиард евро през 2021 г.", се казва в официалното съобщение на испанския гранд.

28 месеца затвор за извратеняк, блудствал с непълнолетна

https://petel.bg/28-mesetsa-zatvor-za-izvratenyak--bludstval-s-nepalnoletna__274194

аказание от две години и четири месеца лишаване от свобода постигна Районна прокуратура – Велико Търново за извършител на блудство. Прис...

Климатиците застрашават живота на много хора

https://petel.bg/Klimatitsite-zastrashavat-zhivota-na-mnogo-hora__274193

Учени от университета в Медисън,щата Уисконсин, предупреждават, че климатиците ще застрашат живота на много хора по света, тъй като зарад...

Бури връхлетяха Хърватия, 49-годишен мъж загина

https://petel.bg/Buri-vrahletyaha-Harvatiya--49-godishen-mazh-zagina__274195

Един човек загина вследствие на лошото време в района на хърватския град Шибеник, което причини и огромни материални щети, предаде агенци...

Осъдиха Русия да плати 20 000 евро заради убийството на Анна Политковска

https://frognews.bg/novini/osadiha-rusiia-plati-20-000-evro-zaradi-ubiistvoto-anna-politkovska.html

Европейският съд по правата на човека се произнесе днес по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че ”не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството” през 2006 г.

Китай остава уверен, че ще постигне целта си за икономически растеж от 6,5%

https://www.mediapool.bg/kitai-ostava-uveren-che-shte-postigne-tselta-si-za-ikonomicheski-rastezh-ot-65-news281603.html

Китай остава уверен, че ще постигне целта си за икономически растеж от 6,5 на сто тази година въпреки прогнозите за неравномерно развитие през второто полугодие заради ескалиращия търговски конфликт със САЩ, съобщи Националната комисия за развитие и реформи, цитирана от Ройтерс. Коментарите идват ден, след като азиатската страна обяви малко по-бавен растеж за второто тримесечие и най-слабото от две години увеличение на промишлената дейност през юни. Предполага се, че през следващите месеци ще бъде обявено либерализиране в бизнес условията заради нарастващото търговско напрежение. Дори след оповестените вчера по-слаби данни и новите американски мита повечето икономисти прогнозират, че Пекин ще постигне целта си за икономически растеж през тази година, макар някои наблюдатели да са убедени, че нивата на активност вече са по-слаби, отколкото сочат официалните данни. Говорителят на Националната комисия за развитие и реформи Ян Пънгчън каза на пресконференция, че Китай разполага с достатъчно политически ресурси, за да се справи с всяка шокова ситуация. "Като цяло имаме доверието, условията и достатъчно способности, за да се справим с несигурността в световната икономика и да изпълним целта, която сме си поставили в началото на годината", каза Ян. Той добави, че е отговорил на някои "гледни точки", според които Китай ще има трудности да запази стабилното икономическо развитие през втората половина на годината заради китайско-американските разногласия и вътрешните стуктурни промени. "Китай ще подобри гъвкавостта на макроикономическата си политика и ще направи необходимото макроикономическите показатели да останат стабилни", каза говорителят, добавяйки че законодателите ще увеличат ефективните инвестиции и ще търсят начини да дадат тласък на вътрешното търсене. Той посочи редица фактори, подпомагащи икономиката, като ниския бюджетен дефицит, нивото на държавния дълг, високата степен на капиталова адекватност на търговските банки, капиталовите резерви, спадащите нива на корпоративния дълг и многото инструменти, които властите могат да използват. Пънгчън каза също така, че Националната комисия за развитие и реформи е одобрила 102 проекта за инвестиране в дълготрайни активи през първото полугодие на обща стойност 260,3 милиарда юани (39 милиарда долара). Китайската икономика вече усеща влиянието на многогодишните енергични мерки срещу рисковото кредитиране, които увеличиха цената на корпоративните заеми. Законодателите предприеха мерки за подпомагане на икономиката и може би ще смекчат кампанията си за намаляването на бързото натрупване на дълг. Китай ще предостави "целенасочена" помощ на компаниите, които са засегнати от китайско-американските търговски разногласия, каза Пънгчън, без да дава подробности. "Ако търговската война удари икономиката, тогава правителството значително ще увеличи инвестициите, особено във високотехнологичните сектори. Това ще стабилизира икономическия растеж и сигурността на работните места, за да предотврати социални вълнения", се посочва в комюнике на икономистите от Националната комисия за развитие и реформи.   "В този случай, централната банка ще остави настрана финансовата задлъжнялост, за да се съсредоточи върху растежа", допълва документът. "Въпреки че правителството ще предостави подкрепа чрез фискалната и парична политика, неизбежно е производството да забави темпа си (тъй като търговската война се отразява най-вече на производствените и логистични сектори), което може да окаже влияние върху растежа на заплатите и потреблението", допълва комисията.

Лиляна Павлова: Нямаше нито едно задръстване по време на европредседателството

https://www.mediapool.bg/lilyana-pavlova-nyamashe-nito-edno-zadrastvane-po-vreme-na-evropredsedatelstvoto-news281602.html

"Нямаше нито едно задръстване, нито един инцидент" по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първите шест месеца от годината в София. Това заяви министърът на европредседателството Лиляна Павлова по време на церемония по награждаването на ръководството и служителите на МВР за заслугите им по опазване на реда и сигурността по време на форума. По думите ѝ полицаите са направили "всичко възможно, а понякога и невъзможното", за да осигурят безпроблемното провеждане на всички европейски събития в НДК. Павлова определи действията на униформените като "професионални, но и дискретни", защото жителите на София изобщо не разбрали кога свършило европредседателството. Тайна останали за медиите и гражданите и проверките на няколко фалшиви бомбени сигнали на летище София още в началото на годината, спомена още Павлова. Тя обаче пропусна факта, че проверките на столичната аерогара бяха широко отразени от медиите, най-малкото защото напълно блокираха достъпа до летището и много пристигащи и заминаващи полети бяха забавени или отменени. Вътрешният министър Валентин Радев също не пропусна да изкаже суперлативи за работата на подчинените си, повтаряйки равносметката, че българското европредседателство е приключило без нито един сериозен инцидент. "Ако е имало нещо, е било между вас, но това е било нещо дребно. Нищо, което се е случвало на други места, по време на други председателства, не се случи тук. Ние опазихме и нашите хора – да няма трафик, да няма задръствания, да няма някакво брожение в обществото. С превенция, прди това обяснявахме, знаете. И не се случи нищо с нашите гости", не скри гордостта си МВР шефът. Нито Радев, нито Павлова обаче уточниха откъде точно черпят данни за смелата констатация, че през първите 6 месеца от годината в София не е имало нито едно задръстване, причинено от охраната на чуждестранните делегации. Подобно твърдение е, меко казано, трудно за вярване при положение, че отцепването на трасета, чрез временно блокиране на булеварди, беше всекидневие в района около НДК и маршрута от двореца до хотел "Маринела" и летището.

От НАП конфискуват оборотите на задлъжнели към агенцията търговски обекти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/17/3283478_ot_nap_konfiskuvat_oborotite_na_zadlujneli_kum/?ref=rss


Екипи на НАП са направили неочаквани проверки на търговски обекти по Южното Черноморие и са конфискували оборотите на 11 заведения и магазини, с просрочени задължения към агенцията, съобщи БТА. Принудителните действия ще продължат докато фирмите не започнат да плащат старите си дългове към приходното ведомство.<br /><br />От началото на месец юли екипи от звеното "Фискален контрол" са проверили 686 търговски обекта по Южното Черноморие, като в 530 от тях не са намерени...

Испания измести Италия по брой на приети мигранти, прекосили Средиземно море

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283413_ispaniia_izmesti_italiia_po_broi_na_prieti_migranti/?ref=rss


Испания измести Италия като държава, през която влизат най-много мигранти, прекосили Средиземно море, съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от ДПА.<br /><br />От началото на годината до 15 юли на испанските брегове са пристигнали 18 016 мигранти, при 16 566 в Италия и 14 678 в Гърция, посочи на брифинг агенцията на ООН.<br /><br />В Испания потокът от мигранти, идващи по море, се е утроил в сравнение със същия период на миналата година. В Италия...

Виж къде временно спират водата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966436

Виж къде временно спират водата в София"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. "Тодор Каблешков", в кв. "Манастирски ливади - запад" , се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. на живеещите в района на ж.к. "Красно село", ж.к. "Борово", ж.к.

Във Варна задържаха трима мъже с наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=377950

При извършване на полицейска проверка на мъж на 34 г. от Варна вчера, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си две пакетчета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество, пакетче с бяло кристално вещество и спринцовка с кафеникава течност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Жестока катастрофа на АМ Струма, един загина, жена бере душа в болница…

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b7/

Семейство гърци катастрофира на АМ Струма край Джерман.

Инцидентът е станал днес около 16:30 часа.

Водачът на автомобила БМВ губи контрол над управлението и колата изхвърчава в полето.

На място е загинал шофьорът, а съпругата му е настанена в болница в Дупница в тежко състояние.

Материалът Жестока катастрофа на АМ Струма, един загина, жена бере душа в болница… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Твърденията за връзка на Борисов с къщата в Барселона се трупат

https://www.mediapool.bg/tvardeniyata-za-vrazka-na-borisov-s-kashtata-v-barselona-se-trupat-news281601.html

В създадената наскоро Фейсбук група "Да спрем разграбването на България" се появи второ видео за последните 10 дни, в което се изнася информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. Твърденията са, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми. Йовчева е Мис Бикини 2006 и обещаващ модел на агенция Интермоделс. През 2012 г. тя "изведнъж" изчезва от модния подиум, гласи клипът, чийто автор остава анонимен. Тогава Борислава е само на 22 години. Авторите на разследването обещават да проследят "пътя на милионите, които някой е осигурил, за да осигури на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона". "Бащата на Борислава Йовчева е Георги Йовчев от Сандански. От обикновен работник в Барселона той изведнъж става управител на фирми с активи за милиони евро. След Борислава той е новият управител на фирма Numin invest SL, която е собственик на луксозната къща с оценка 2.9 милиона евро", разказва видеоклипът. Твърди се, че Георги Йовчев е управител и на още една фирма, която е регистрирана на същия адрес - Ema BGS: "В испанската фирма на Йовчев кипърската офшорка Palms enterprises и нейният пълномощник Силвия Илиева Николова наливат общо 1.75 милиона евро в брой. Капиталът се увеличава значително, но Йовчев остава управител. 64-годишния Никос Михайлидис от Никозия е номиналния собственик на Palms enterprises, която е прехвърлила въпросните пари във фирмата, в която бащата на бившата манекенка е управител". Представител на Palms enterprises в България е Йордан Николов Христов, който е бизнесмен с интереси в туризма. Негова съпруга и управител на хотелите му е Силвия Николова. "Йордан Христов е назначен от Михайлидис за директор на основния актив на кипърската фирма в България – "Спортни имоти Приморско" АД заедно с друго познато лице – Иван Саздов от Банкя". Връзката с Банкя По-нататък разследването стига до Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов: "Този тенис клуб е любимо място на премиера Борисов за тенис и дискретни срещи. В двора на клуба има дори дървен негов паметник. Около двамата бизнесмени се разплита цяла мрежа от свързани бизнеси и подставени лица, гравитиращи около премиера Борисов". Йордан Христов лично и като пълномощник на Palms enterprises e съдружник на община Приморско в две фирми – Спортни имоти Приморско и Робинзон бийч. В двете фирми са апортирани 59 дка общинска земя. Вече 15 години за участието си в тези дружества общината не е получила нито лев. Йордан Христов има аквапарк, спортна зала и няколко хотела в Приморско. През 2017 г. правителството на Борисов подписва с него концесия за плаж Нестинарка. Видеото твърди, че Йордан Христов е силният човек на ГЕРБ в региона. От няколко години той инвестира в хотели и болници в София. Досега неговите фирми и дружества са получили 10 милиона лева от европейските фондове. Покрито разследване за пране на пари? Йордан Христов и Силвия Николова са свързани със скандал за пране на пари на британските офшорни зони, разкрива видеото. Двамата се оказват свързани със съпружеската двойка Майкъл Дол и Белинда Ланион от британския остров Сарк. През 2012 г. в офиса на тяхната фирма влизат агенти на британската прокуратура и ФБР и откриват хиляди документи на офшорни фирми, повечето унищожени или подготвени за унищожаване. Двамата са обвинени и осъдени ефективно през 2015 г. за организиране на международна схема за пране на пари. Проблемът в случая са твърденията, че Йордан Христов и Силвия Николова са пълномощници на осъдената Белинда Ланион в България. "Фирмите на осъдената на 3 години и шест месеца затвор Белинда Ланион имат участие във фирмите в Приморско и други бизнеси на Йордан Христов. Фирма на Белинда Ланион е съдружник с Palms enterprises и в дружеството в Приморско", продължават авторите на анонимното разследване, но не посочват кое е това дружество. Те обаче твърдят, че още през 2012 г. британските служби информират българските си колеги за това пране на пари, но финансовото разузнаване на ДАНС не предприема нищо. Видеото приключва с обещание за трети епизод, в който ще бъде разказано кой е Иван Саздов, който е другото лице на Palms enterprises в България. "Следите ще ни отведат до охраняваната от НСО улица "Лафонтен" в Банкя. Нали знаете кой живее там?", са последните изречения от видеото. Показана е къщата, която е буквално залепена за оградата на къщата на премиера Бойко Борисов. Какво се знае до тук? Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът "Биволъ" публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче. Посочената тогава сума беше различна - 1.5 млн. евро. Миналата седмица журналистът Сашо Диков, който сега е водещ в телевизия "Евроком", поиска отговори от премиера Борисов на въпроси, изплували след първото видео. Борисов изпрати лаконичен писмен отговор, отричайки да има нещо общо с къщата в Барселона и някой от обитателите й. Той отрече и през 2016 г., в разгара на "Яневагейт". Александър Чаушев, който е купил въпросната къща, също отрече Борисов да има нещо общо и заяви, че случаят е личен, а произходът на средствата - деклариран. Първото видео, което съживява тази афера, се появи на 7 юли (събота) на страницата на групата "Да спрем разграбването на България". Тя бе създадена същия ден явно с цел да се публикуват тези твърдения. Досега е ясно, че къща наистина има. През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl. Променя се и адресът на дружеството, който при проверка в google street view съвпада с показаната в клипа къща, показа проверка на "Капитал". В края на май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро, а то престава да бъде еднолично. Според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата, а акционери са станали Александър Чаушев и Яна Горанова. След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ. Пред "Евроком" Александър Чаушев казва, че всичко около фирмата е "перфектно направено", но отказва да разкрие произхода на парите. Дружеството Ema Bgs SL е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева - Георги, а в документите за негов домашен адрес е записан този на къщата. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти - веднъж с 1 млн. евро, а втория път - със 750 хил. евро, а в управлението му влиза Силвия Николова – жената на Йордан Христов.

Мъж пребил почти до смърт куче, което ухапало собственика си

https://offnews.bg//temida/mazh-prebil-pochti-do-smart-kuche-koeto-uhapalo-sobstvenika-si-684555.html

Прокуратурата изправя пред съда мъж, който почти не убил домашно куче, като го пребил по особено жесток начин.

Обвиняемият бил приятел със собственика на четириногото. Един ден собственикът се оплакал на приятеля си, че кучето го ухапало по крака и дясната ръка. Ядосан, мъжът решил да откара кучето от дома на собственика му и да му "причини телесни увреждания".

Така на 4 юли 2017 година около 14.00 часа той отишъл до дома на собственика на кучето с лекия си автомобил, качил животното в колата и го откарал в столичния ж.к. „Връбница 1“. След като го свалил от автомобила го замъкнал до тревната площ между блок 509 и гробищата „Бакърена фабрика“. Там насилникът вързал устата на кучето с хартиено тиксо, сложил го в бял сезалов чувал на земята, след което му нанесъл удари с алуминиев профил в областта на главата.

Накрая стоварил голям камък върху главата на животното.

Вследствие на нанесените от него удари на кучето била причинена тежка фрактура в областта на черепа, оток и кръвонасядания в областта на главата и назалните кости, кръвоизливи в двете очи и двете ноздри, както и трайно увреждане на дясното око и орбиталните кости, наложило оперативна намеса - енуклеация /отстраняване на очната ябълка/.

След нанасянето на ударите, обвиняемият преместил завързаното с тиксо куче заедно с чувала навътре в тревните площи между блок 509 и гробищен парк „Бакърена фабрика“ и го изоставил там, след което се отдалечил от местопрестъплението.

На цялото престъпление имало свидетел, който незабавно се обадил на телефон 112. По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, извършителят е задържан и му е повдигнато обвинение, което е внесено в съда. 

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Капитанът на "Реал" Серхио Рамос предложи брак на Пилар Рубио

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966401

Капитанът на "Реал" Серхио Рамос предложи брак на Пилар РубиоКапитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос предложи брак на дългогодишната си приятелка Пилар Рубио. Двамата с телевизионната водеща са заедно от шест години и имат три деца - Серхио, Марко и Алехандро. Най-големият Серхио е на четири години, Марко е на две, а Алехандро се роди преди няколко месеца. Двойката обяви новината за щастливото събитие в

Близо сто хиляди души участваха в кръстно шествие в памет на Николай Втори

https://www.mediapool.bg/blizo-sto-hilyadi-dushi-uchastvaha-v-krastno-shestvie-v-pamet-na-nikolai-vtori-news281600.html

Близо сто хиляди души участваха тази нощ в кръстно шествие в руската Свердловска област от екатеринбургския "Храм върху кръвта" до манастира "Св. Царствени Мъченици" в местността Ганина Яма. Възпоменателната проява бе свързана със стогодишнината от разстрела на бившия руски император Николай Втори и семейството му, съобщиха ТАСС и Интерфакс. Колоната бе оглавена от московския и на цяла Русия патриарх Кирил, отслужил снощи божествена литургия на площада пред храма в присъствието на губернатора Евгений Куйвашев, президентския пълномощник в Уралския федерален окръг Николай Цуканов и множество граждани. По-късно патриархът извърши молебен в светата обител. Бившият руски монарх Николай Втори, оглавявал според тогавашния закон и православната църква, съпругата му Александра Фьодоровна, четирите дъщери и синът им са разстреляни заедно със слугите им на 16 юли 1918 г. край Екатеринбург в Урал на мястото, където е издигнат по-късно "Храмът върху кръвта". През 2000 г. те бяха канонизирани.

След седмица Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966417

След седмица Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция
Конституционният съд ще реши на 27 юли дали сключената от България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие съответства с Конституцията на Република България, съобщиха от съда. Делото беше образувано след като на 8 февруари тази година ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар.

884 язовира в страната се нуждаят от ремонт, като 450 от тях от спешен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966426

884 язовира в страната се нуждаят от ремонт, като 450 от тях от спешенВ страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт, като 450 от тях се нуждаят от спешен ремонт. Това каза в Ловеч председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Петър Горновски по време на разширено заседание на Щаба за провеждане в действие на Плана за защита при бедствия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване