Борбата с корупцията на практика остави Албания без конституционен съд

https://www.actualno.com/balkani/borbata-s-korupcijata-na-praktika-ostavi-albanija-bez-konstitucionen-syd-news_685381.html

Борбата с корупцията буквално предизвика криза в Албания, тъй като над 50% от състава на Конституционния съд не успя да премине проверката за интегритет, предаде агенция МИА, цитирана от "Правен свят". Отпадането един по един на членовете на Конституционния съд изкара на бял свят нуждата от основно прочистване на съдебната система. Блокирането на работата на Конституционния съд вкара съдебната система в дълбока криза, която вреди сериозно на стремежа на Албания към членство в Европейс

Осъдиха Русия да плати 20 000 евро заради убийството на журналистка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966225

Осъдиха Русия да плати 20 000 евро заради убийството на журналисткаЕвропейският съд по правата на човека се произнесе днес по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде Франс прес.

Иран съди САЩ в Хага заради връщането на санкциите срещу тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966222

Иран съди САЩ в Хага заради връщането на санкциите срещу тяхИран внесе в Международния съд на ООН иск срещу САЩ във връзка с наложените отново американски икономически санкции. Това съобщи днес на сайта си външното министерство в Техеран, предаде Франс прес. Целта на иска е "да бъде потърсена отговорност от САЩ за незаконното ново въвеждане на едностранни санкции" срещу Иран,

Съветите на КАТ: как да пристигнем безопасно

http://clubz.bg/70682-syvetite_na_kat_kak_da_pristignem_bezopasno

Осведомявайте се предварително дали има ремонти по маршрута ви, подавайте сигнали на 112, не забравяйте, че дори да бързате, ще стигнете съвсем малко по-бързо.

Това са част от съветите, които ГД "Национална полиция" разпространи към водачите в сърцето на отпускарския сезон.

Ето и пълния текст на съветите.

Практически препоръки към водачите от "Пътна полиция", ГДНП

Пътна полиция призовава водачите:

- да подават сигнали за катастрофи, бедствия, аварии и други критични ситуации на телефон 112 и да търсят компетентна специализирана помощ (полиция, спешна помощ, противопожарна служба и други);

- да се осведомяват предварително за маршрута и извършваните ремонти или въведената временна организация на движението по него;

- да се движат със скорост, съобразена с:

пътните знаци,

пътната маркировка,

пътните условия,

релефа на местността и конкретните метеорологични условия;

да са отпочинали преди пътуване;

да се отнасят с отговорност към шофирането особено когато превозват пътници в автомобила;

да помнят, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Пътната полиция напомня, че е важно:

- да се използват обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета);

- да не се отвлича вниманието на водача;

- да се правят почивки при усещане за дискомфорт или умора.

Пътната полиция препоръчва при натоварен маршрут водачът:

- да бъде концентриран в шофирането;

- да бъде търпелив, толерантен и да не предприема рискови изпреварвания;

- да се съобразява и с останалите участници на пътя;

- да използва алтернативен маршрут при възможност.

Пътната полиция припомня някои истини:

Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но… с малко.

Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от катастрофа.

За някои участъци от твоя маршрут максималната разрешена скорост може да се окаже неподходяща за момента. Често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Има опасности от аквапланинг.

Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения.

Опознай опасностите

Неправилно избрана скорост (в населени и извън населени места)

Несъобразена скорост при загуба на пътя заради липса на маркировка или лоши метеорологични условия

Неадекватно поведение в/извън населено място заради задръствания („тапи“)

Неспазване на дистанция

Неправилно превключване на светлини в тъмното

Шофиране в състояние на умора

Шофиране без концентрираност (разсейване с пътниците; разговори по телефона; писане на съобщения по телефона; лични/служебни проблеми и др.)

Шофиране без правоспособност

Шофиране в нетрезво състояние

Шофиране след употреба на наркотици

Туск обвини Тръмп в разпространение на фалшиви новини

https://frognews.bg/novini/tusk-obvini-tramp-razprostranenie-falshivi-novini.html

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск намекна, че американският президент Доналд Тръмп „разпространява фалшиви новини” като нарича Европа враг на САЩ, информира БНР, позовавайки се на АФП.

Историческо споразумение: ЕС и Япония създават зона за свободна търговия

https://offnews.bg//sviat/istorichesko-sporazumenie-es-i-iaponia-sazdavat-zona-za-svobodna-targ-684544.html

Европейският съюз и Япония днес сключиха едно от най-големите споразумения за свободна търговия в света - ден след знаковите разговори между обявилия ЕС за враг на САЩ американски президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

Създава се свободна търговска зона, обхващаща близо една трета от световния БВП и 600 млн. души.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94% от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС вдига митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника.

ЕС изнася огромно количество млечни продукти за Япония, докато от Страната на изгряващото слънце идват много голям дял от автомобилите в Европа.

Промените ще станат факт съответно след 8 и 6 години, когато договорът влиза в сила. Ратификацията му се очаква през март 2019 г., когато Великобритания напусне Европейския съюз.

Церемонията по подписването се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Днешното действие на ЕС и Япония е в ярък контраст с позицията, която зае администрацията на американския президент Тръмп, която предприе стъпки за въвеждане на вносни мита. САЩ преговаряше с Япония и други азиатски държави в продължение на 18 месеца за мащабно споразумение за свободна търговия - Транстихоокеанското партньорство, но едно от първите решения на Тръмп като президент беше да се оттегли от него. Оттогава неговата политика под мотото "Америка на първо място" доведе до въвеждането на мита за вноса на редица продукти, включително стомана, каквато внасят в САЩ Европа и Япония.

Фирмите в ЕС - най-голямата зона за свободна търговия - в момента изнасят годишно стоки и услуги за повече от 100 милиарда долара за Япония, третата най-голяма икономика в света.

В изявление, направено в Китай в понеделник, Туск заяви: "Общият дълг на Европа и Китай, но също и на Америка и Русия, е да не разрушим (световния търговски ред), а да го подобрим, не да започваме търговски войни, които толкова често са се превръщали в горещи конфликти в историята ни".

Японският министър на икономическото съживяване Тошимицу Мотеги коментира във вторник следното: По времето, когато протекционистките мерки навлизат в световен мащаб, подписването на споразумението между Япония и ЕС днес отново ще покаже на света нашата непоколебима политическа воля за насърчаване на свободната търговия".

За дълъг живот, разхождайте се и дишайте чист въздух

http://www.moreto.net/novini.php?n=377964

Честите разходки сред природата и свежият въздух могат да намалят риска от диабет тип 2, сърдечносъдови болести и да сведат до минимум риска от преждевременна смърт, установиха учени от Източна Англия, съобщи Лайф. Като анализирали резултатите от 140 изследвания, обхванали над 290 милиона души от 20 страни, включително Великобритания, САЩ, Испания, Франция, Германия, Австралия и Япония, учените заключили, че разходките на чист въздух отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие.

Двама българи на ден се самоубиват!

http://www.cross.bg/zhivota-bulgari-samoybiiistvata-1579346.html

/КРОСС/ Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година. Това означава, че 9 българи на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г., при среден показател за ЕС - 11 на 100 000.Броят на българите, посегнали на живота си, намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 българи, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/,съобщава Днес БГ.В НЦОЗА от миналата година работят по проект "Подобрени услуги за психично здраве", чиято основна цел е да намали с около 10 на сто броят на самоубийствата у нас.Проектът е подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като основно се работи по повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.Годишно около 3000 българи посягат на живота си като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити /около 45 процента/, са заради конфликти в семейството, показват данни на експерти от НЦОЗА

Ловеч и Карлово разменят визити в чест на Апостола

https://www.24chasa.bg/region/article/6966212

Ловеч и Карлово разменят визити в чест на АпостолаЛовеч и Карлово ще разменят визити на ниво общини по повод отбелязването на 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли, съобщават от пресцентъра на администрацията. Зам.-кметът на Ловеч Даниел Колев ще вземе участие още тази вечер в Празника на Карлово и провеждането на 27-мия народен събор, посветен на годишнината.

Путин надхитри Тръмп в Хелзинки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6966198

Путин надхитри Тръмп в ХелзинкиПреди повече от три десетилетия американският и руският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

МКД: Руски бизнесмен стои зад безредиците в Македония за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966202

МКД: Руски бизнесмен стои зад безредиците в Македония за иметоМакедонският премиер обвини "гръцки бизнесмени", работещи за интересите на Русия, за подтикване на безредици в страната заради предложената промяна на нейното име, която, ако се осъществи, окончателно ще й позволи да влезе в НАТО, предаде БТА.  Сега документи на министерството на вътрешните работи, видени от сдружението "Разследваща репортерска

Последици от проливния дъжд: Брутално меле, коли по таван и още…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be/

Зверска катастрофа е станала днес по обяд на столичния булевард „Александър Пушкин“ в София. Това става ясно от снимка в социалните мрежи, заснета от очевидец на инцидента. В мелето са участвали джип и БМВ, като по-голямата кола е обърната по таван, става ясно от фотоса.

Към момента няма данни за пострадали. Причините за инцидента се изясняват, но голяма е вероятността бруталното меле да е възникнало в следствие с усложнената пътна настилка поради падналия дъжд в София и несъобразена скорост. В същото време втори порой се изля над столицата.

Тежката мараня отстъпи пред поредния порой, в следобед часове над столицата се изсипва за пореден път дъжд. Синоптиците предупредиха, че днес ще гърми и трещи. Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.

 

Материалът Последици от проливния дъжд: Брутално меле, коли по таван и още… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пътната агенция обясни защо е ограничила скоростта при виадукт на "Хемус"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283348_putnata_agenciia_obiasni_zashto_e_ogranichila/?ref=rss


Агенция "Пътна инфраструктура" припомня, че се извършва ремонт на носещите колони на виадукт "Коренишки дол" на 36-и км на АМ "Хемус", който започна на 20 април. В момента движението по моста в посока София се осъществява двупосочно в платното за Варна. Работи се по съоръжението в посока София, като се ремонтират стълбове 3, 4, 5 и 6, обясняват от агенцията.<br /><br />Движението е ограничено, за да се намалят вибрациите от преминаващите превозни...

Единна система за туристическа информация ще заработи до май 2019 г.

https://offnews.bg//ikonomika/edinna-sistema-za-turisticheska-informatcia-shte-zaraboti-do-maj-2019-684543.html

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според прогнозите се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки до три години от началото на работата на системата. Това трябва да стане благодарение на ежедневното автоматично въвеждане на данните.

Днес Ангелкова и Огнян Траянов - изпълнителният директор на фирмата "Технологика", която ще изгради и внедри системата, подписаха договор за изграждането ѝ на стойност 1,128 млн. лева с ДДС. Шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период.

Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработката на данните от различните регистри.

ЕСТИ е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина течеше обжалването на процедурата за обществената поръчка.

От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител.

Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и публикуван на сайта на ведомството. Очаква се данните да могат да бъдат въвеждани и през смарттелефони.

Системата няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Достъпът до нея ще бъде ограничен на база на правомощия.

ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП, както представители на бранша - управителите на местата за настаняване, които ще въвеждат данни, чрез техен личен профил.

По данни на "Технологика" ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време - в момента, в който пристигат туристите.

Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата. 

ЕСТИ ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.

Учителите оцениха проектите за учебници за трети, пети, седми и девети клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966209

Учителите оцениха проектите за учебници за трети, пети, седми и девети класУчителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти за трети клас, на учебници за седми и девети клас, на учебни комплекти по чужд език за нива А1 и В1 от Европейската езикова рамка, както и на учебници за пети клас по испански и италиански език. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и

Русия осъдена за непълно разследване на убийството на Анна Политковская

http://clubz.bg/70681-rusiq_osydena_za_nepylno_razsledvane_na_ubijstvoto_na_anna_politkovskaq

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе днес по жалбата на близки на убитата рез 2006 г. руска журналистка Анна Политковска, предаде АФП.

Руската държама бе осъдена да изплати на 4-ма души по 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството".

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковская и Иля Политковски. Те са съответно майката, сестрата и децата на Анна Политковска.

Според ЕСПЧ Москва не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) от 1950 г. Съдът постанови, че е имало нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот".

ЕСПЧ признава, че разследването е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството. Но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че разследването е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят.

Макар руските власти да са обвинили и осъдили група хора, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите, смятат магистратите. Властите са насочили разследването си към вече покоен руски бизнесмен, живял в Лондон. Но те не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа.

Съдът смята, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите. Те твърдят, че са замесени агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) или администрацията на Чечения. ЕСПЧ напомня, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на президента Владимир Путин.

Днешното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано до три месеца.

Защо мъжът и жената обичат различно и кой изневерява повече?

http://budnavarna.bg/36240-zashto-mazhat-i-zhenata-obichat-razlichno-i-koj-izneveryava-poveche/

Сърдечност и отдаденост, страст и сигурност, симпатия и чувственост… Възможностите за интерпретация на тези думички са безброй. Но защо мъжът и жената обичат по различен начин и често говорят на различни езици? Мъжете имат по-ограничена система за избор на своята половинка, твърди експертът по междуполови отношения Кристиан Тийл. Повечето представители на силния пол си задават първо въпросите: „Привлекателна ли е?“ и „Мила ли е към мен?“. Тоест, те не се опитват да разберат дали връзката ще просъществува, а по-скоро дали се харесват на жената. И точно затова често мъжете се влюбват до уши още в началото – според едно проучване 65% от тях изговарят вълшебните думички „Обичам те“ още след няколко седмици, докато само 45% от жените са готови да формулират изречението толкова рано. Дамите предпочитат първо да опознаят по-добре партньора си и се вслушват повече в разума си.

Когато става дума за конфликти…
… мъжете са познати като любители на горещите дебати и тежките битки с конкурентите, но не и у дома. Там те избягват всяка възможна кавга. В любовните връзки мъжете са тези, които предотвратяват конфликтите, казва Кристиан Тийл. В 90% от случаите жените подпалват искрите на скандала. Обяснението на експерта: за мъжете любовната връзка е много-по важна, отколкото за жените. За представителите на силния пол тя представлява опора, тя е основата, върху която градят професионалните си успехи.

Кой изневерява повече?

Според редица проучвания и двата пола са способни на изневери – само че при мъжете всичко се върти около физическото удоволствие, а при жените – около близостта с партньора. Експертът Тийл обаче е на мнение, че и жените, и мъжете търсят едно и също – по-голяма емоционална близост, отколкото в брака. Все пак има една разлика – в повечето случаи мъжете са тези, които се отправят към извънбрачни завоевания, когато имат нужда да повдигнат самочувствието си. При жените желанието за доказване не дава повод за изневяра

 

Кой е по-силният при раздяла?
Жените се справят по-добре със самотата, отколкото мъжете. Това обяснява факта, че дамите са тези, които най-често слагат край на любовните отношения. Цифрите го доказват: през 2007 година при 55% от бракоразводните дела жените са подали молбата за развод. Затова пък мъжете са готови да се обвържат отново по-бързо, отколкото жените. Дамите се впускат в нова връзка едва година след раздялата.

Жените не говорят повече от мъжете
Броят на изговорените думи при жените и мъжете е почти еднакъв. Съдържанието им обаче е съвсем различно. Докато мъжете предлагат конкретна информация, жените клонят към детайлите. Нежните половинки все пак имат малко предимство – те не срещат трудности да говорят открито за чувствата си и знаят много добре, че подобни разговори скъсяват дистанцията между партньорите.

Кой е по-свободолюбив?
Жените искали близост, мъжете пък свобода. Вярно ли е това? Кристиан Тийл опровергава твърдението. В днешно време именно жените са тези, които търсят все повече независмост. Някои жени дори съвсем целенасочено се обвързват с мъж, живеещ в далечен град или дори в друга държава.

източник: bulnews.bg

Материалът Защо мъжът и жената обичат различно и кой изневерява повече? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хелзинкски гастроли: Путин и Тръмп в ролята на средновековни царе

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/07/17/3283329_helzinkski_gastroli_putin_i_trump_v_roliata_na/?ref=rss


Царе на какво? Нали не знаем какво са си говорили! На комедията? Може, ако в духа на Аристотел наречем комедия всичко, което не е трагедия, защото не е завършило със смърт. Срещата в Хелзинки не се увенча със смърт, засега. И Путин, и Тръмп са отлични актьори, стилът им варира от леко пошъл до тежко вулгарен, но това ги прави широко популярни и им печели масови ръкопляскания.<br /><br />Това - на пръв поглед.<br /><br />На втори поглед комичното започва да изглежда...

Идва ли краят на безалкохолните газирани напитки?

https://news.bg/macro/idva-li-krayat-na-bezalkoholnite-gazirani-napitki.html

Фактите говорят за сериозен спад при потреблението им за сметка на това на бутилирана вода

Редактирането на гени предизвиква генни мутации

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6966201

Редактирането на гени предизвиква генни 
мутацииТехнологията CRISPR-Cas9, на която медицината възлага големи надежди, е по-малко прецизна, отколкото се смяташе досега, и предизвиква неочаквани генни мутации, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Въпросната технология - своеобразни молекулярни ножици, които могат селективно да изрежат дефектни гени и да ги заменят с

Град на автомобилите ще има на Техническия панаир в Пловдив

https://dnes.dir.bg/plovdiv/grad-na-avtomobilite-shte-ima-na-tehnicheskiya-panair-v-plovdiv

Новата визия ще пресъздаде градската среда с улици, маркировка и пътни знаци, а експонати на отделните производители ще бъдат разположени в обособени сектори

Алекс Начева върви по пътя на Тереза Маринова

https://offnews.bg//leka-atletika/aleks-nacheva-varvi-po-patia-na-tereza-marinova-684546.html

Олимпийската шампионка от Сидни 2000 в тройния скок Тереза Маринова сподели пред "България днес", че Александра Начева върви по нейния път.

16-годнишната пловдивчанка триумфира с резултат 14,18 м (с вятър +1,6 м/с) на световното първенство до 20 г. в Тампере. Постижението е и национален рекорд в долната възрастова група - до 18 г.

"Това е уникален резултат. Още повече че Алекс няма 17 години. Подобна победа в горната възрастова група говори колко голям успех е това. Много рядко на тези години може да се направи постижение над 14 метра.

Едно от първите й състезания беше турнирът "Тереза Маринова и приятели". Още тогава беше целенасочена. Знае какво иска. Отдадена е на леката атлетика. Сега всичко е в ръцете на Алекс и на нейния треньор. Сигурна съм, че ще успее да постигне още по-добри резултати.

По мое време дори нямаше троен скок за тази възраст. Едва от няколко години го разрешиха, защото е много тежка дисциплина за ставно-костния апарат", направи сравнение Маринова, която също стана световна шампионка до 20 г. през 1996 г., като до ден днешен държи рекорда на планетата от 14,62 м в тази възраст.

Варненец покори връх Шипка на ръце

http://www.moreto.net/novini.php?n=377955

Варненецът Пламен Любенов изкачи на ръце стъпалата на връх Шипка, научи Moreto.net. За това се похвали самият той в социалните мрежи. „Винаги съм искал да изкача тези стъпала на ръце – невероятна емоция“, написа Пламен и качи видео от постижението си.

Тържествено отбелязват 181 г. от рождението на Апостола във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966189

Тържествено отбелязват 181 г. от
рождението на Апостола във Велико ТърновоВелико Търново ще отбележи 181 години от рождението на Васил Левски. Честването ще се състои от 17,30 ч. в сряда пред паметника на Апостола. Организатори на честването са Община Велико Търново, Национален военен университет "Васил Левски" и Общински комитет „Васил Левски”. Ема Колева и Павел Люцов, членове на клуб „Млад възрожденец“,

Тържествено отбелязват 181 г. от рождението на Апостола във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6966189

Тържествено отбелязват 181 г. от
рождението на Апостола във Велико ТърновоВелико Търново ще отбележи 181 години от рождението на Васил Левски. Честването ще се състои от 17,30 ч. в сряда пред паметника на Апостола. Организатори на честването са Община Велико Търново, Национален военен университет "Васил Левски" и Общински комитет „Васил Левски”. Ема Колева и Павел Люцов, членове на клуб „Млад възрожденец“,

3-те неща, заради които жените винаги ще зарязват мъжете

http://budnavarna.bg/36237-3-te-neshta-zaradi-koito-zhenite-vinagi-shte-zaryazvat-mazhete/

Много сме писали как и защо мъжете ни напускат. Какви са правилните подходи това да не се случва или, ако се е случило, как да го поправим? Но, когато стане въпрос за нашите изисквания, първото, което изниква в съзнанието на повечето хора е, че жените искат много и редом с това май не знаят какво искат. Дали? Толкова неуравновесени и алчни ли сме, колкото ни изкарват? Отговорът категорично е отрицателен.

Просто човек рядко допуска простите неща като основна причина и дълбае в несъществуващи желания и мисли. Защото, всъщност жените не искат толкова много! Когато обичат, те обичат с цялото си сърце и са готови на всичко за своята любов. Но не и, ако са на лице ето тези 3 фактора. Заради тях, рано или късно, всяка жена ще прекрати връзката си!

Ограниченията

Това, че тя ти подарява любовта си, не означава, че и волята й ти принадлежи. Мъжете често приемат половинката си като собственост, с която по право могат да се разпореждат. Не се виждай с тази, спри цигарите, няма да обличаш толкова къса пола, боядисай си косата черна, защото не обичам блондинки… И ред подобни „може“, „не може“, „недей“, „направи“. Не става така! Или поне не за дълго, защото тя съвсем скоро ще усети, че се задушава. И ще потърси своя чист въздух.

Приемането за даденост

Момчета, нищо не е вечно, нищо не ви се полага, никой не ви е длъжен да се грижи за вас и да ви обича до края на живота си. Няма такива работи. За любовта човек трябва да се бори ежедневно. Започне ли да пренебрегва грижите за нея, тя просто увяхва. Точно като красивото цвете, което радва с цветовете си, но умира, ако не го поливаш редовно. Не обичате цветя? Тогава не ги взимайте вкъщи

 

Застоят

Както всяко нещо в този живот, връзката също трябва да се развива. Или най-малкото – да бъде интересна. Не може да ходиш 5 години с едно момиче и още да се чудиш дали да заживееш с нея. Или го искаш, или не. Ако не го искаш, не й губи времето! Другият основен проблем при застоя е, че тя не се чувства желана. А това е основен фактор да я задържиш. И не става въпрос само за романтика, доста мацки не си падат по такива неща. Говорим за способността да накараш партньорката си да се чувства единствена и неповторима за теб. А това няма как да се случи, ако я сравняваш, ако намираш идеите й за общото ви време за глупави, ако не искаш отношенията ви да вървят напред.

И накрая искам да ви припомня едни думи, които може и да ви изглеждат наивни, но в тях се крие мнооого дълбока истина. Добре ще е всеки мъж да ги приеме изключително сериозно!

„Докато той я караше да плаче… 

Друг крадеше усмивката й!

Докато той я пренебрегваше…

Друг я обсипваше с вниманието си!

Докато той си мислеше, че ще е винаги негова…

Друг я правеше Своя!“

източник: beu.bg

Материалът 3-те неща, заради които жените винаги ще зарязват мъжете е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Чужди туристи тропнаха благотворително хоро във Варна в подкрепа на 11-годишния Денислав (снимки)

https://petel.bg/CHuzhdi-turisti-tropnaha-blagotvoritelno-horo-vav-Varna-v-podkrepa-na-11-godishniya-Denislav--snimki-__274186

Туристи от Франция, Германия, Русия се включиха в благотворително хоро във Варна. Пърформънсът се проведе в понеделник от 18:30 до 19:30 часа н...

Чужденци въртят смъртоносна игра в България - откриват трупове, докато издирват "кеш"

https://petel.bg/CHuzhdentsi-vartyat-smartonosna-igra-v-Balgariya---otkrivat-trupove--dokato-izdirvat-kesh__274185

Снимка Булфото Чужденци идват и нас, за да играят на смъртоносна игра. Подобно на вече отминалата мания по лов на покемони, новият хит "Ге...

Паркиран автомобил потегли сам и удари 9-годишно момиченце в Кранево

https://petel.bg/Parkiran-avtomobil-potegli-sam-i-udari-9-godishno-momichentse-v-Kranevo__274183

Паркиран автомобил потегли сам и удари 9-годишно момиченце в Кранево, съобщават от МВР-Добрич. Съобщение за възникналото ПТП е получено ...

Мини цунами удари два испански курорта

https://petel.bg/Mini-tsunami-udari-dva-ispanski-kurorta__274184

Мини цунами удари два испански курорта, като наводни заведения и тераси на плажа. Няма пострадали, съобщи бТВ.   Според потребители в с...

Първа реакция от Летище София за излетелия без проверка самолет

https://petel.bg/Parva-reaktsiya-ot-Letishhe-Sofiya-za-izleteliya-bez-proverka-samolet__274182

На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка „Драгановци“ и същия...

"Софийски имоти" прави детски аквапарк в столицата

https://www.mediapool.bg/sofiyski-imoti-pravi-detski-akvapark-v-stolitsata-news281584.html

Аквапарк и закрит басейн с минерална вода ще прави общинското дружество "Софийски имоти" в парк "Възраждане". Комплексът ще е част от последния етап по изграждането на парка. Оптимистичният срок за довършването му е краят на следващата година. Така би трябвало да изглежда новата част от парка. Растителността на илюстрацията е в размери, които ще бъдат достигнати 7-8 години след завърването на проекта. Илюстрация: Столична община На следващото си заседание Столичният общински съвет ще гласува разрешение "Софийски имоти" да инвестира до 9.5 млн. лева в довършването на парка. От тях 5.5 млн. лева са собствени средства - основно от продажба на имоти. Останалите би трябвало да са заем от Фонда за градска среда по програмата "Региони в растеж". Това съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на общинския съвет Елен Герджиков. Предстои обявяване на поръчка за изпълнител на проекта. Очаква се работата да започне най-рано през пролетта. Тя ще обхване имот от 25 дка, за чиято собственост до преди около година течаха дела. Около 18 дка от новата територия ще са паркова зона с широко открито пространство, алеи, места за отдих. Аквапаркът ще се простира на 6.6 дка и ще е с 500 души капацитет. Басейните ще са с минерална вода и ще са основно за деца. Водните атракции също ще са ориентирани към посетители до 16 години. Целта е комплексът да привлича основно семейства. Освен откритите басейни ще има и зона за спа процедури, както и закрит подземен басейн. Той ще е с големина 25 на 15 метра и с 6 коридора. Ще може да се ползва и за тренировки. В парковата част ще има и място за наливане на минерална вода. С планираното разширение парк "Възраждане" трябва да стане общо 80 дка. Това е първият нов парк в София от години. В него вече има и спортен комплекс. "Държа и след завършването му паркът да продължи да се управлява от "Софийски имоти" и да си остане общински. Надявам се това се се вземе предвид, когато в бъдеще се решава кой да го управлява", коментира Фандъкова. Според Герджиков печалната слава на "Софийски имоти" била минало и то вече се управлявало, както трябва.

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от тристранка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966185

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от тристранка "Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи". Това се твърди в позиция на ИБ на НС на БСП. В нея се казва още: "Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека.

4 признака, че вашият партньор никога няма да изневери

http://budnavarna.bg/36234-4-priznaka-che-vashiyat-partnor-nikoga-nyama-da-izneveri/

От 30 до 60% от женените хора са склонни на изневяра в определен момент от връзката им.  Затова може да бъде трудно да се довериш на някого в тези дни, особено след като сте били предадени в миналото. Има няколко личностни черти, които предполагат, че вашият партньор няма да търси обич другаде. Ако партньорът ви показва тези черти, шансовете са, че сте намерили правилния човек.

1. Те са честни до мозъка на костите

Ако вашият партньор е честен за всичко останало в живота си, това е знак, че е достоверен. Ако вашият партньор ви казва, че в магазина за хранителни стоки се е сблъскал с бившия си в, ви позволява да знаете, че може да спира за вечеря с приятели, но  ще донесе храна и на вас, вкъщи. Това е така, защото  цени честността и иска да ви държи в течение. Един човек, който е честен и прозрачен не крие  дори малките неща – защото цени доверието във вашата връзка. Ако вашата  половинка ви показва колко е важно доверието за  тях, те вероятно не са от типа, който ще мами.

2. Те са безкористни

Истински милия, честен и безкористен човек се грижи за хората около него. Безкористният човек поставя чувствата на членовете на семейството си, приятелите и любимите хора над собствените си. Ако вашият партньор е наистина безкористен и вижда хората, които обича да страдат , той също ще страда. Безкористният партньор няма да изневерява, защото го е грижа толкова много за чувствата ти, че никога няма да иска да те нарани. Ако сърцето ви казва, че партньорът ви просто не е типа измамен, най-вероятно сте права.

 

3. Те ще прекъснат връзките си с всички бивши любови

Ако живеете в малък град,  може да бъде трудно да се избегнат срещи с бившия от време на време. Но когато започнете нова връзка, уважителното, което трябва да направите, е да скъсате връзките с бившите и да потушите пламъка. Не говорим за човек, който партньора ви е срещал в четвърти клас. Говорим за сериозни отношения в миналото. Няма нищо лошо в това да сте сърдечни, когато се сблъскате с някой от миналото си, но ако поддържате изпращане на текстови съобщения или нещо друго с бившия партньор може да бъде опасно за новата ви връзка. Ако партньорът ви ви уважава достатъчно, че да отреже всички връзки с бившите си изгори, това е знак, че ще остане верен.

4.Те поддържат едновременно приятелство и връзка с вас

Много връзки се разпадат, защото едната или двете свързани лица, не инвестират време в поддържането на приятелство, както и на романтика.  Физическото привличане е чудесно, но нарастващото приятелство може трайно да укрепи вашата връзка. Ако партньорът ви прави редовно усилия да ви накара да се смеете, планира забавни екскурзии за двамата или дори прави пуканки за обкновена филмова вечер на дивана, това е знак, че той цени приятелството ви, в допълнение към вашата романтична връзка.

източник: beu.bg

Материалът 4 признака, че вашият партньор никога няма да изневери е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Старт на новия сезон в Първа лига по DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7tFrsn8r4QQ/

Първите футболни сблъсъци на 20 юли ще бъдат излъчени на живо в ефира на DIEMA SPORT

 

 

play-diema-xtraС интересни футболни срещи на 20 юли стартира новият сезон на футболното първенство на България. По традиция, привържениците могат да гледат всеки мач от Първа професионална лига в пряко предаване в DIEMA SPORT, част от спортния пакет DIEMA XTRA. Футболните фенове ще имат възможността да проследят мачовете от българското първенство и онлайн в платформата PLAY DIEMA XTRA, където срещу абонамент могат да гледат на живо в HD качество каналите DIEMA SPORT и DIEMA SPORT 2 на до пет устройства – компютри, таблети или смартфони. Най-вълнуващите надпревари от Първа лига ще бъдат излъчени и като отделни събития, които могат да се купят единично, без абонамент: https://play.diemaxtra.bg/schedule

Началото на новия сезон ще бъде дадено на 20 юли, петък, с двубоите Витоша – Дунав в 18.30 ч. (NOVA SPORT) и  Черно море – Ботев Враца в 20.45 ч. (DIEMA SPORT). Ден по-късно, на 21 юли, в 18.30 ч. шампионът Лудогорец се изправя срещу Етър, а от 20.45 ч. Ботев Пловдив ще търси победа над Левски. Неделната вечер е запазена за битките между Славия и Берое от 18.30 ч., както и между ЦСКА и Локомотив Пловдив в 20.45 ч. В понеделник също ще има футболни страсти с надпреварата Верея – Септември от 20:30 ч. Вълнуващите двубои ще бъдат излъчени пряко в ефира на DIEMA SPORT. Зрителите ще могат да гледат на живо и студио с компетентни анализи и коментари, съпътстващо всеки двубой в Първа професионална лига.

За актуалните предавания, посветени на българския футбол, сезонът също започва тази седмица. Първият епизод на специализираното публицистично предаване “Домът на футбола” традиционно ще бъде излъчен в 20.00 ч. в сряда по DIEMA SPORТ. В четвъртък, 19 юли, от 20.00 ч. е стартът и на увлекателното магазинно предаване “Преди кръга”, което ще загрее преди първите мачове в петък. Информационните “Обзор на кръга” (понеделник) и “Головете на кръга” (вторник) в ретроспекция ще дадат възможност на зрителите да преживеят отново най-интересните моменти от мачовете в първенството.

В края на юли пък зрителите ще могат да гледат двубои от футболната Втора професионална лига. На 30 юли,  понеделник, предстои срещата между Пирин и Добруджа, която ще бъде излъчена в DIEMA SPORT. И през тази кампания в спортния канал всяка сряда ще бъде излъчвано обзорно предаване на всеки кръг от Втора лига.

Не пропускайте стартa на новия сезон в Първа професионална лига в ефира на DIEMA SPORT, както и онлайн в платформата PLAY DIEMA XTRA.

Рекорден брой участници събра турнирът по тенис на корт в Елена

https://www.24chasa.bg/sport/article/6966181

Рекорден брой участници събра турнирът
по тенис на корт в ЕленаТрадиционният турнир по тенис на корт, който организират община Елена и столичният тенис клуб „Славия-Бомел 9“ стана на 12 години. През двата почивни дни, състезанието, включено в спортния календар на общината, събра рекорден брой участници, също и почитатели на красивата игра. Интересни битки, качествен тенис и много желание за победа показаха

8,6% от българските жени развиват собствен бизнес

http://www.moreto.net/novini.php?n=377963

Много малка част от жените у нас решават да се заемат със собствен бизнес, а в много от случаите той не оцелява след първите три години. Институции, университети и неправителствени организации от 9 страни, в които проблемът е сходен ,ще направят проучвания, за да установят какви са причините за това.

Митничари спряха над 5 тона алкохол менте по морето само за ден

https://dnes.dir.bg/burgas/mitnichari-spryaha-nad-5-tona-alkohol-mente-po-moreto-samo-za-den

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито при проверка в село в община Аксаково - общо 3859 литра

Това лято на мода са банските от налепено по тялото цветно тиксо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966168

Това лято на мода са банските от налепено по тялото цветно тиксоНа изложението "Маями суим уийк" в град Маями, щата Флорида, бяха показани банските, които ще са модни това лято - това са бикини от налепено по тялото разноцветно тиксо, пише в. "Сън". Новият бранд се предлага от американска компания. Моделите дефилираха в Маями с налепени по голите тела апликации под форма на различни модели бикини.

По искане на Община Бургас се въвеждат допълнителни мерки срещу струпване на камиони по ул. „Крайезерна“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EN5-ojHyfmU/

kaizernaДопълнителни мерки ще осигуряват безопасния трафик и предотвратяването на задръствания от тежкотоварни камиони по ул. “Крайезерна” по време на активния летен сезон.

Струпването на тежки машини е характерно за тази част на годината, заради засиления превоз на товари към Пристанище “Запад”. От своя страна това е предпоставка за затрудняване на движението по обновената ул. “Крайезерна”, която изпълнява ролята на транзитен маршрут за автомобилите, пътуващи към Южното Черноморие.

За да се избегне образуването на големи опашки от чакащи камиони, на терена зад бившия СОМАТ е обособен буферен паркинг. На него водачите на тежкотоварните машини ще изчакват, за да не блокират платната на “Крайезерна”. Служители на пристанището допълнително ще извършват регулиране на движението на камионите при тяхното влизане и излизане от базата на порта.

За да се ограничи времето за пребиваване на камионите в района на ул. “Крайезерна” и пристанището, товарите ще се обработват за възможно най-кратко време.

Община Бургас и ОД на МВР ще осигуряват съдействие, контрол и координация на движението при ситуации на струпване на превозни средства и натоварен трафик. При необходимост ще бъдат изпращани екипи, които да регулират движението и да осигуряват условия за безопасно шофиране.

Мерките за предотвратяване на задръстванията от тежкотоварни автомобили се вземат по предложение на Община Бургас. Те са обсъдени от специална комисия, в състава на която има представители на местната администрация, полицията и пристанище БМФ Порт – Бургас.

Само двама лекари са останали във врачанската болница

http://www.cross.bg/lekari-otdelenieto-dezhyrstvata-1579345.html

/КРОСС/ Педиатри не достигат в болницата във Враца. Само двама лекари се грижат за малките пациенти.  Те не успяват да покрият дежурствата, които обхващат 24 часа в денонощието.  Приетите деца не могат да се изведат към друго лечебно заведение, защото няма заповед, а и родителите не искат да ги местят в друга болница. Шефът на отделението е в дълъг болничен. Други лекари пък напуснали. Трима, които не работят в отделението се съгласили временно да покриват част от дежурствата до миналия месец, но и това било на добра воля, защото по гражданските им договори заплащане нямало от февруари. В последния момент решение все пак се появи – лекари от отделението за недоносени и новородени бебета ще дават дежурства в детското, където по тази причина вече са забранени отпуските. Според медиците обаче още по-важен е отговорът на въпроса до колко е безопасно лекар, който е минал на визитация при дете с инфекция, да влезе при току-що родено бебе.

Whirlpool отчете спад на печалбата заради новите мита

https://www.investor.bg/sasht/337/a/whirlpool-otchete-spad-na-pechalbata-zaradi-novite-mita-264822/

Продуктите на компанията поскъпнаха заради наложенита мита от САЩ върху стоманата и алуминия, което е довело до понижаване на търсенето

Правителството решава утре за подаването на документи в Банковия съюз

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-reshava-utre-za-podavaneto-na-dokumenti-v-bankovia-saiu-684545.html

Правителството ще гласува подаването на документи за влизане в Банковия съюз на ЕС утре. Това съобщава БНР, като се позовава на Министерството на финансите.

Кабинетът се ангажира, след като получи зелена светлина за влизането в обменно-валутния механизъм ERM II, да направи постъпки за присъединяването към механизма за тясно сътрудничество.

Механизмът за тясно сътрудничество реално предоставя надзорни функции на Европейската централна банка върху българската банкова система. Апликацията за влизане в него трябва да се подаде минимум пет месеца преди страната да влезе в единния надзорен механизъм. През този период тя трябва да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.

Миналата седмица България получи символична покана за влизане в обменно-валутния механизъм, известен като "чакалнята" за еврозоната. Въпреки че първоначално не приемаше условието, в крайна сметка България склони да влезе едновременно в ERM II и в банковия съюз. За да се случи това, трябва да бъдат подадени съответните документи в Европейската централна банка. Финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат именно за тези действия на утрешното правителствено заседание.

Задържаха трима мъже с наркотици

http://budnavarna.bg/36232-zadarzhaha-trima-mazhe-s-narkotitsi/

снимка: Будна Варна

При извършване на полицейска проверка на мъж на 34 г. от Варна вчера, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си две пакетчета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество, пакетче с бяло кристално вещество и спринцовка с кафеникава течност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за хероин с тегло 0,044 гр. и амфетамин с тегло 0,008 гр., а кафявата течност е остатък от хероин.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. В.К. е задържан за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка на мъж на 29 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си саморъчно свита цигара, съдържаща суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,40 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка на младеж на 18 г. от Търговище, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си хартиено пакетче, съдържащо суха тревиста маса.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,10 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Младежът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха трима мъже с наркотици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Синът на Владимир Пелов остава окончателно под домашен арест

https://dnes.dir.bg/temida/sinat-na-vladimir-pelov-ostava-okonchatelno-pod-domashen-arest

Владимир Стефанов и други четирима бяха задържани за подготовката на убийства и палежи

"Галъп": Борисов е най-одобряваният лидер на Западните Балкани

https://dnes.dir.bg/politika/galap

58% от хората в балканските държави смятат, че България помага за евроинтеграцията им

Конституционният съд ще се произнесе за Истанбулската конвенция след десет дни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283115_konstitucionniiat_sud_shte_se_proiznese_za/?ref=rss


Конституционният съд (КС) ще се произнесе на 27 юли дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, противоречи на основния закон.<br /><br />Днешното заседание на КС беше за обсъждане на изпратените до съда становища, както и аргументите на съдиите. От институцията отказаха да коментират пред "Дневник" кое мнение е надделяло при обсъждането. Докладчик по делото е Анастас...

Модел разкрива как от ИДИЛ "промиват мозъка й" преди да я подлъжат да замине в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965970

Модел разкрива как от ИДИЛ "промиват мозъка й" преди да я подлъжат да замине в СирияКимбърли Минърс е 29-годишна британкa, която твърди, че била въвлечена онлайн в "Ислямска държава". Бившият модел е подложен на промиване на мозъка от екстремиста Навейд Хюсеин, който е бил сгоден за най-младата 18-годишна ислямска терористка Сафаа Булар, също британка. По-късно Минърс е арестувана от антитерористична полиция,

Заев към Русия: За Македония няма алтернатива на НАТО и ЕС

https://frognews.bg/novini/zaev-kam-rusiia-makedoniia-niama-alternativa-nato.html

Русия трябва да си даде сметка, че няма алтернатива за Република Македония на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Македонското правителство не само че иска да потвърди сътрудничеството с Руската федерация, но иска и да го развие.

Слънце, облаци и дъжд над Варна утре

http://budnavarna.bg/36230-slantse-oblatsi-i-dazhd-nad-varna-utre/

снимка: Будна Варна

Преди обяд по Черноморието ще има и слънчеви часове.

След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 27-30°. Температурата на морската вода е около 26°.

Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

До полунощ все още над южните райони от страната ще превалява дъжд, но след полунощ валежите ще спрат, облачността ще намалее и над по-голямата част от страната ще бъде ясно. Утре ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад – северозапад. Облачността ще е променлива, след обяд ще е по-често значителна – купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°.

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд ще е по-често значителна и на много места ще превали, в отделни райони и ще прегърми. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Материалът Слънце, облаци и дъжд над Варна утре е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Важно за планинарите! Започва ремонт на заслон "Кончето" в Пирин

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-za-planinarite-zapochva-remont-na-zaslon-koncheto-v-pirin_136778/

Кампанията организирана от Асоциацията на планинските водачи в България приключи с успешен край. През 2016 година планинарите започнаха акция по набиране на средства за подмяна на заслон Кончето в Пирин планина с нова постройка. Организаторите са събрали сумата необходима за изграждане на заслона и транспорт до х. Яворов, имат всички необходими разрешения за поставянето на новата постройка. Остава да се осигури хеликоптерен транспорт от хижата до ръба.

Ако всичко се случи навреме,...

Продължава

Комплекс с басейни с минерална вода ще бъде изграден в столичния парк "Възраждане"

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/07/17/3283252_kompleks_s_baseini_s_mineralna_voda_shte_bude_izgraden/?ref=rss


Изграждането на плувен комплекс с 3 открити и един закрит басейн с минерална вода и пързалки в парк "Възраждане" ще започне общинското дружество "Софийски имоти". Проектът е за 9 млн. лева, общата площ на комплекса ще е над 6 хил. кв. метра. Предвидено е да може да се посещава от над 500 души, от които 60% да са деца - по тази причина ще има плитък бебешки басейн, а други два ще са с подходящи за целта размери.<br /><br />Облагородяването на парк...

Ремонтирани са близо 10 км от пътя Кубрат - Тутракан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966174

Ремонтирани са близо 10 км от пътя Кубрат - ТутраканУтре - 18 юли, в центъра на село Старо село, област Силистра, директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова ще открие рехабилитирания 9,77-километров участък от път II-49 Търговище - Разград.

Управляващите си писаха висока оценка за борбата с чумата по животните

http://www.cross.bg/ministur-momenta-ninova-1579342.html

/КРОСС/ Заради заплахата от чумната зараза в парламента извънредно се събра Председателски съвет по искане на членовете на оперативния щаб, който координира борбата с епидемията. Управляващите смятат, че взетите до момента мерки са адекватни на ситуацията. Населението по места беше предупредено да не „злоупотребява със ситуацията”, тъй като имало опити да се прережат маркучите на цистерни, изпратени да дезинфекцират, съобщава bTV. От БСП искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Корнелия Нинова предупреди, че в Странджанско може да се стигне до крайности и гражданско неподчинение. От ГЕРБ заявиха, че това е „ежедневно упражнение на опозицията”, която се опитва „да лови риба в мътна вода” Според управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова е оспорвала всичко предложено, но не е предложила нищо конкретно. „Оспорвам всички действия на правителството досега като незаконни”, заяви на свой ред тя и посочи, че заповедите са подписвани от зам.-председател на БАБХ, а не от земеделски и вътрешен министър, както е записано в нормативния акт. „Ако стопаните заведат колективен иск, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения”, подчерта Нинова. Според силовия министър Валентин Радев обаче „тези мерки досега са адекватни”

Закриват 11 районни прокуратури в страната

https://www.actualno.com/society/zakrivat-11-rajonni-prokuraturi-v-stranata-news_685367.html

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да закрие 11 районни прокуратури в страната. Това са районните обвинения в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни преди дни, че предложението за това е направено след няколко работни обсъждания, включително с участието на административните ръководители на всички районни прокуратури, както и на ръководители на окръжните структури.

Китайски експерти: Да се подобри връзката между онлайн платформите и доставчиците на услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965831

Китайски експерти: Да се подобри връзката между онлайн платформите и доставчиците на услугиКитай трябва да установи благоприятни отношения между онлайн платформите и доставчиците на услуги, които ги използват, тъй като броят на последните достигна 70 милиона и се очаква да се разрасне до 100 милиона през 2025 г, посочват експерти, съобщава bulgarian.cri.cn. Споделената икономика, дейностите базирани на модела „от точка до точка"

Дърво падна на детска площадка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377962

Голямо дърво падна на детска площадка, намираща се до заведение на ул. "Македония", научи Moreto.net. Инцидентът е станал вчера вечерта. За щастие, когато дървото е паднало децата са били в другия край на площадката. Има пострадал само лек автомобил.

Педиатрията във Враца остана с двама лекари

https://frognews.bg/novini/pediatriiata-vav-vratsa-ostana-dvama-lekari.html

Само двама лекари са останали в педиатричното отделение на болницата във Враца. Те не успяват да покрият дежурствата, които обхващат 24 часа в денонощието.

Цитат: Гари Каспаров

http://terminal3.bg/citat-gari-kasparov-3/

„Къде са привържениците на Тръмп сега? Къде сте? Глупаци и апологети, които продадохте страната си и света за този предател?

Готов съм да нарека това най-мрачния час в историята на американското президентство.“

Гари Каспаров

Източник

Задържаха близо 500 мигранти без документи в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966175

Задържаха близо 500 мигранти без документи в Турция Близо 500 мигранти без документи са били задържани в Турция в понеделник, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на източници от сигурността, съобщи БТА. В северозападния окръг Одрин 385 мигранти са били заловени в района на градовете Боснакьой, Йеникадън, Ипсала, Мерич, Хавса и Узункьопрю, а също и в с.

Купуват два микробуса за хората с увреждания във Варна

http://budnavarna.bg/36227-kupuvat-dva-mikrobusa-za-horata-s-uvrezhdaniya-vav-varna/

Две специализирани превозни средства, които да служат за придвижване на хора с увреждания, възнамерява да закупи Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Микробусите ще разполагат с 6+1 места. Освен това ще са снабдени с платформи за хора с увреждания. Предвидено е и място за две колички във всеки от тях. Заделени са до 125 хил. лева за покупката. Това става ясно от обявената обществена поръчка, с която се търси изпълнител за доставка и на други превозни средства, които да обслужват общински звена.

Очаква се да бъдат набавени общо 4 нови и 4 употребявани МПС. За нуждите на „Домашен социален патронаж“ ще бъде купен неупотребявано товарно превозно средство със сумата от малко над 41 хил. лева. Нов високопроходим автомобил пък се очаква да бъде доставен на общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“. „Общински приют за безстопанствени кучета- село Каменар“ ще се сдобие с две употребявани моторни превозни средства за превоз на животни, а също и със старо хладилно МПС. Употребявано високопроходимо моторно превозно средство пък ще бъде закупено за нуждите на отдел „Дейности по защита на населението“ към общинска дирекция.

Срокът за получаване на оферти за изпълнение на някоя от обявените позиции е до 16 август.

Материалът Купуват два микробуса за хората с увреждания във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Учени увеличиха срока за съхранение на донорски сърца до едно денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966170

Учени увеличиха срока за съхранение на донорски сърца до едно денонощие
Специалисти от руския Фонд за перспектвини изследвания и от Института по биофизиката на клетката към Руската академия на науките са разработили технология, позволяваща да бъде увеличено няколко пъти съхранението на донорски сърца за операции по трансплантирането им, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Руските специалисти са успели да запазят донорския

Учени увеличиха срока за съхранение на донорски сърца до едно денонощие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6966170

Учени увеличиха срока за съхранение на донорски сърца до едно денонощиеСпециалисти от руския Фонд за перспектвини изследвания и от Института по биофизиката на клетката към Руската академия на науките са разработили технология, позволяваща да бъде увеличено няколко пъти съхранението на донорски сърца за операции по трансплантирането им, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Руските специалисти са успели да запазят донорския

5 407 лв. е годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Варна

https://petel.bg/5-407-lv--e-godishniyat-obshh-dohod-sredno-na-litse-ot-domakinstvo-v-oblast-Varna__274175

Снимка: Булфото През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Варна е 5 407 лв. и нараства с 5.7% спрямо 2016 година. Т...

Почина детето, блъснато от кола в Игнатиево. Откриха шофьора, който избяга

https://petel.bg/Pochina-deteto--blasnato-ot-kola-v-Ignatievo--Otkriha-shofora--koyto-izbyaga__274181

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение на водач за извършено пътно-транспортно произшествие, при което е настъпила 11 дни по-...

От БАБХ посочиха как чумата по животните стигна до България и какво се случва в момента в заразените села

https://petel.bg/Ot-BABH-posochiha-kak-chumata-po-zhivotnite-stigna-do-Balgariya-i-kakvo-se-sluchva-v-momenta-v-zarazenite-sela__274180

Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Тов...

Корабите на ВМС показаха как се осигурява плавателен път без морски мини край Бургас

https://petel.bg/Korabite-na-VMS-pokazaha-kak-se-osiguryava-plavatelen-pat-bez-morski-mini-kray-Burgas-__274178

В петия ден от националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2018”, протича изпълнението на предварително планираните...

30-годишен софиянец е в неизвестност второ денонощие, виждали ли сте го?

https://petel.bg/30-godishen-sofiyanets-e-v-neizvestnost-vtoro-denonoshhie--vizhdali-li-ste-go-__274177

Мъж от София е в неизвестност второ денонощие. Илиян Грозданов е видян за последно на 15 юли в района  на 35-и км. на магистрала Хемус (от Софи...

Жена се оплака, че е изнасилена, но съдът в Китай реши, че е твърде грозна, за да е вярно

https://petel.bg/ZHena-se-oplaka--che-e-iznasilena--no-sadat-v-Kitay-reshi--che-e-tvarde-grozna--za-da-e-vyarno__274176

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно пре...

Ветеринари: Справянето с чумата по животните няма друга алтернатива освен евтаназия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veterinari-spravianeto-s-chumata-po-zhivotnite-niama-druga-alternativa-osven-evtanaziia-2109735

Даваме безапелационната си подкрепа на ветеринарните лекари в Ямболска област и се обявяваме против политизирането на проблема и езика на омразата - това се посочва в декларация от името на Съюза на ветеринарните лекари в България /СВЛБ/, огласена на извънредна пре

Съдът в Страсбург осъди Русия за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

//dariknews.bg/novini/sviat/sydyt-v-strasburg-osydi-rusiia-za-neefektivno-razsledvane-na-ubijstvoto-na-anna-politkovskaia-2109731

Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковская и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки

БСП не била предизвикала, а предотвратила напрежението покрай чумата

https://www.mediapool.bg/bsp-ne-bila-predizvikala-a-predotvratila-naprezhenieto-pokrai-chumata-news281583.html

В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, затова депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще. Това стана ясно след продължилото около два часа извънредно заседание на Оперативния щаб, сформиран по искане на премиера във връзка със ситуацията съвсместно с Председателския съвет на парламента.   Срещата бе направена по искане на оперативния орган, за да получи той, по думите на вътрешния министър Валентин Радев, доверие от НС за предприетите и набелязани стъпки. От БСП очаквано поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни.   "Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарномедицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието", обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова.   Нинова, която в неделя се озова на посещение в засегнатите от чумата села, дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.   "Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора", каза тя.   По думите й БСП е предотвратила гражданското напрежение с присъствието си в тези райони, а не го е провокирала.   Поисканата му оставка Порожанов коментира с думите, че ако "премиерът прецени, е готов да я даде както всеки министър". За Цветан Цветанов това е нормален ход на опозицията, която, според него, иска да влезе и да управлява през "служебния вход", а действията на БАБХ са адекватни и навременни. У нас, цитира той официални данни, има около 1,3 млн овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни.   Той призна, че трябва да има по-голяма информираност на обществото и в това трябва да бъдат включени и кметовете. Цветанов каза още, че обезщетенията ще се получат в рамките на седмица до 10 дни. 75% от обезщетенията могат да бъдат възстановени от ЕК.   Земеделският министър Румен Порожанов поясни, че минималното обезщетение за овца и коза е 190 лв., ако те са без селекционен контрол. Ако подлежат на такъв контрол, предложението е не по-малко от 250 лв., като средното обезщетение било 327 лв. Земеделското министерство щяло да наеме компания, която да дезинфенкцира оборите. Порожанов информира, че се обмисля да бъде наета държавна компания, която да изчисти, измие и дезинфекцира засегнатите територии.

Футболният клуб "Барселона" си докара рекордни приходи през този сезон

https://www.investor.bg/novini/346/a/futbolniiat-klub-barselona-si-dokara-rekordni-prihodi-prez-tozi-sezon-264813/

Печалбата за каталунския тим намалява, но прогнозите са, че през 2021 година приходите ще надхвърлят 1 млрд. евро

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

https://www.actualno.com/politics/bsp-nepriemlivo-e-ombudsmanyt-da-byde-gonen-ot-zasedanie-na-tristrannija-syvet-news_685364.html

Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи, заявяват в позиция от БСП. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения, казват още от Левицата и припомнят, че в

Чужденци тропнаха на благотворително хоро в Морската градина

http://budnavarna.bg/36224-chuzhdentsi-tropnaha-na-blagotvoritelno-horo-v-morskata-gradina/

Туристи от Франция, Германия, Русия се включиха в благотворително хоро във Варна. Пърформънсът се проведе в понеделник от 18:30 до 19:30 часа на арт фестивала „Сръчко“ в Морската градина. Целта бе освен да се покаже изяществото на изконно българското хоро, а и да се наберат средства за 11-годишния Денислав Веселинов Добрев, който е с тежката диагноза „детска церебрална парализа“.

Детето се нуждае от средства за рехабилитация. Ежедневните разходи за поддържане на състоянието му стабилно (включително за рехабилитация, закупуване на специални атрибути, които състоянието му изискват) са непосилни за неговото семейство. Той се нуждае от помощ и вярва, че по този пъстър свят има много добри хора с отворени и големи сърца, готови да помагат на лица в нужда.

Точно в 18:30 часа бе обявено началото на инициативата. Тъпънът заби, изви се кръшно хоро. Десетки варненци и гости на града се спряха да се насладят на танца. Много от тях се включиха, дори да не знаеха стъпките. Дори след края – 1 час музика, много от хората продължиха да тропат, водени от ритмите на тъпанджията.

Материалът Чужденци тропнаха на благотворително хоро в Морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кабинетът ще даде мандат на Горанов да подаде документите на България за банковия съюз

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/17/3283270_kabinetut_shte_dade_mandat_na_goranov_da_podade/?ref=rss


На заседанието си в сряда правителството ще вземе решение за подаването на документи за влизане в Европейския банков съюз, съобщава БНР, като се позовава на информация от Министерството на финансите.<br /><br />На заседанието си през миналата седмицата Еврогрупата подкрепи България в желанието й да се присъедини към чакалнята на еврозоната и банковия съюз, заявено в писмо в края на юни. След заседанието Европейската централна банка обяви, че очаква България да подаде искане за...

Цветелина Оланд: Нямам представа как и къде са децата ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966162

Цветелина Оланд: Нямам представа как и къде са децата миВ момента нямам представа как са, къде са и как изглеждат децата ми. Това каза българката Цветелина Оланд, чиито деца са взети от норвежката служба за закрила на детето. Цветелина е била омъжена за норвежец, от когото има момиче и момче. След развода социалните ѝ ги вземат, защото психоложката, която ги наблюдавала при бракоразводното дело,

Христо Георгиев ще продължи да ръководи Окръжна прокуратура - Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/hristo-georgiev-shte-produlji-da-rukovodi-okrujna-prokuratura-blagoevgrad_136777/

Христо Георгиев е единственият кандидат, допуснат в конкурса за заемане длъжността ръководител на Окръжна прокуратура - Благоевград.

Това стана ясно от становище на ВСС във връзка със стартиране на процедурата по избор на административен ръководител на обвинението в Окръжна прокуратура-Благоевград, която ще се проведе на 18 юли.

Досегашният ръководител на Окръжна прокуратура -Благоевград Христо Георгиев вероятно ще продължи да оглавява ведомството.

Георгиев започва...

Продължава

Патриарх Неофит се надява автокефалността на Македонската църква да бъде призната

http://www.cross.bg/makedonskata-tzurkva-avtokefalnostta-1579344.html

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит се надява да има развитие на процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква, съобщи агенция БГНЕС. След литургията в столичния храм "Света Марина" патриархът изрази надежда, че с Божията помощ процесът ще бъде завършен. В края на май Вселенската патриаршия пое ангажимента да предприеме необходимите действия за уреждането на въпроса със статута на Охридската архиепископия. 

Имайте едно наум! Опасни плажове за къпане в Гърция

http://www.varna24.bg/news/803576.html

Много българи предпочитат Гърция за лятната си почивка. Нашенците прекарват летните си ваканции ...

Излезе второто класиране за прием на кандидат-студенти в Софийския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966155

Излезе второто класиране за прием на кандидат-студенти в Софийския университетВторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2018/2019 година беше обявен днес. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. 4248 новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап в СУ.

Заев: Русия трябва да разбере, че ние нямаме алтернатива на ЕС и НАТО

https://www.actualno.com/balkani/zaev-rusija-trjabva-da-razbere-che-nie-njamame-alternativa-na-es-i-nato-news_685359.html

Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри.  Това каза македонският премиер Зоран Заев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Думите му идват  малко след като самият той бе заявил, че руски бизнесмени плащат на "подстрекатели", за да протестират в Македония. "Изявлението на Заев поставя п

Учат на компютри и занаят 40 деца със специални потребности от Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82-40-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bf%d0%b5/

40 деца и младежи със специални потребности от Благоевград имат шанса да научат език, компютър, занаят, според интересите им. Търговско-промишлена палата Благоевград изпълнява проект „Насърчаване на социалното включване на деца и младежи чрез подкрепа за професионално и личностно развитие“.

В момента експерти провеждат срещи с младежите, които ще имат право на обучение. Дискусиите се провеждат с младежи, посещаващи Дневните центрове за предоставяне на различни социални услуги в Благоевград. Според интересите, потребностите и възможностите на младежите ще бъдат сформирани и групите за различните обучения. Търговската палата е в готовност за провеждане и на изнесени обучения в центровете. За удобство и адаптивност на курсистите.

На база потребностите на младежите в центровете ще се разработят и приложат програми както за индивидуална, така и за групова работа и консултиране за професионално и личностно развитие на деца и младежи до 29 години, включително с увреждания, настанени в резидентни услуги и техните семейства.

Предвидено в изпълнение на проекта е и осигуряване на професионално психологическо консултиране на представителите на целевата група, както и кариерно консултиране. Ще се насърчи развитието на доброволческа дейност в общността при работата с младежите, както и при работа с родителите.

Проектът прилага програми на принципа за съдействие за обучение, съдействие за намиране на реализация на младите хора с увреждане и последваща мотивационна подкрепа при започване на трудова дейност в съответствие с вид, степен на увреждане и функционални умения на всяко лице. Проектът цели да насърчи социалното включване на деца и младежи в неравностойно положение, включително такива с увреждания и в риск, настанени в резидентни услуги, чрез реализиране на мерки в посока формиране на умения за самостоятелност, учене, подкрепа на личностното развитие и реализиране на техния пълен потенциал.

Дейностите, които се изпълняват за реализиране на проекта, в начална фаза на изпълнение, бяха представени на стартираща пресконференция от председателя на Търговско промишлена палата Благоевград – Ромео Шатев. Проект „Насърчаване на социалното включване на деца и младежи чрез подкрепа за професионално и личностно развитие“ се финансира по договор за предоставяне на БФП № BG05M9OP001-2.009-0046-C01, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, наименование на процедурата „Открий ме“, код BG05M9OP001-2.009

 

Материалът Учат на компютри и занаят 40 деца със специални потребности от Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

АПИ предупреждава за ремонти по "Хемус", вижте къде

http://www.varna24.bg/news/803580.html

Агенция "Пътна инфраструктура“ припомня, че се извършва ремонт на носещите колони на виадукт ...

УМБАЛ „Св. Марина“ подготвя изненада за патронния си празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=377956

Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ ще отбележи подобаващо патронния си празник, научи Moreto.net. Днес от 17 часа в парка пред южния вход, медиците, пациентите и гостите ще се насладят на различни музикални и танцови изпълнители. Ръководството е подготвило много изненади и забавления и за най-малките.

Над 27 000 полицаи са охранявали събития, свързани с европредседателството ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966104

Над 27 000 полицаи са охранявали събития, свързани с европредседателството ни27 385 служители на МВР са били ангажирани по охраната на събития, свързани с европредседателството ни, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на кръгла маса в Народното събрание. Тя е организирана от Комисията по вътрешна сигурност в парламента и е на тема постигнатото в областта на вътрешните работи по време на европредседателството.

Активисти за Брекзит са нарушили закона, очаква ги полицейско разследване

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/17/3283283_aktivisti_za_brekzit_sa_narushili_zakona_ochakva_gi/?ref=rss


На британската група, която официално агитираше в полза на Брекзит - Vote Leave ("Гласувайте за напускане"), беше наложена глоба от 61 000 паунда за нарушаване на изборния закон, съобщи днес избирателната комисия, цитирана от агенциите "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Избирателната комисия "извърши задълбочено разследване на разходите и кампаниите, проведени от Vote Leave и BeLeave - друга настъпателна група в подкрепа на Брекзит на референдума...

Имате над 5 хиляди последователи? В Египет не харесват това

http://clubz.bg/70680-imate_nad_5_hilqdi_posledovateli_v_egipet_ne_haresvat_tova

Египетският парламент прие скандален закон, който ще позволи на държавата да контролира още повече потребителите в социалните мрежи, съобщава Би Би Си.

Според него личен профил в социална мрежа, блог или уебсайт с над 5000 последователи ще бъде третиран като медия и ще трябва да следва медийното законодателство.

Критиците на закона смятат, че той ще даде още повече възможности на управляващите да потискат свободата на словото.

Множество опозиционни активисти бяха арестувани през последните месеци по обвинения, че разпространяват фалшиви новини онлайн.

Десетки хиляди хора бяха задържани в Египет от 2013 г. насам. Тогава военните взеха властта и свалиха Мохамед Морси, първия демократично избран президент на Египет след масови протести срещу неговото управление.

Новият закон, приет в неделя с гласовете на две трети от депутатите, поставя популярните акаунти във фейсбук, туитър и другите социални платформи - под наблюдението на египетския медиен регулатор, Върховния съвет за ръководене на медиите.

Съветът има властта да блокира сайтове и разглежда оплаквания срещу платформи и индивиди, обвинени за обиди като "клевети срещу хора и религии", "насърчаване да се нарушават законите".

В началото на този месец Наджия Бунем от "Амнести интернешънъл" предупреди, че "законът ще легализира масовата цензура и потъпква правото на свобода на изразяването в Египет".

В неделя "Хюман райтс уоч" разкритикува прилагането на антитерористично законодателство от страна на правителството, за да се преследват активисти и журналисти.

Законите, приети през 2015 г., обявяват за престъпление за публикуваш или да представяш информация за терористични случаи, която противоречи на официалните изявления. Правителството блокира стотици сайтове от миналото лято досега, в това число на медии, правозащитни организации. 

"Репортери без граници" постави Египет на 161-во място от общо 180 държави по свобода на медиите и описа страната като "един от най-големите затвори за журналисти".

Ливанка беше наскоро осъдена на осем години затвор за обиди на египтяните, след като тя пусна във фейсбук видео, в което говори за сексуалното насилие в Египет като използва обидни квалификации за местните.

Вижте как ще изглежда бъдещият аквапарк в парк "Възраждане" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966139

Вижте как ще изглежда бъдещият аквапарк в парк "Възраждане" (Видео)До края на 2019 г. София ще има аквапарк. Той ще бъде изграден в предстоящото разширение на парк "Възраждане" в кв. "Зона Б5", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. С председателя на СОС Елен Герджиков тя представи проекта за разширението на парка с още 25 дка. "Проектът вече е на финален етап.

От кубинките с метални бомбета до официалните костюми

http://clubz.bg/70679-ot_kubinkite_s_metalni_bombeta_do_oficialnite_kostyumi

Някога заклеймявани като неофашисти, Шведските демократи на Джими (Ими) Окесон изглежда са на път да превърнат своята националистическа политика, ориентирана към избирателя, в голяма изборна победа в тази страна, открай време прочута с либералната си толерантност, пишат Никлас Полард и Йохан Аландер от Ройтерс.

През 1995 г. Окесон става член на дребна партия, подкрепяна главно от мъже с "бръснати глави" и кубинки. Откакто е неин лидер от 2005 г., той успя да придаде по-умерен имидж на Шведските демократи и да разшири електоралната им база с посланието си, че имиграцията руши страната.

Осем години след като за първи път влязоха в парламента, Шведските демократи са на път да нарушат политическото статукво, досега дефинирано от широки коалиции на леви и десни блокове, както и представата на страната за самата себе си като прогресивно общество.

Срещаме се с 39-годишния Окесон, докато гледа по телевизията мач от Световното по футбол, с костюм, но без вратовръзка, в офиса си в парламента - сградата, в която мнозина се надяваха, че никога няма да бъде допуснат. Той обаче е уверен, че повече не може да бъде игнориран.

"Щом сме втората най-голяма или дори най-голямата сила в парламента, а другите партии все още си мислят, че може да ни игнорират и да се преструват, че не съществуваме, значи трябва да покажем мускули", заяви Окесон в интервю за Ройтерс.

Министър-председателят Стефан Льовен нарече Шведските демократи "неофашисти" през 2014 г. - обвинение, което те отричат.

Събитията обаче се разиграха в тяхна полза по време на кризата с бежанците през 2015 г., когато Швеция прие 163 000 кандидати за убежище - повече от всяка друга европейска държава (на глава от населението). Така имиграцията попадна трайно под светлината на прожекторите.

Предвид факта, че според социологическите проучвания Шведските демократи ще могат да съперничат на най-големите партии - социалдемократите на Льовен и десните Умерени - с над 20 процента от гласовете на изборите на 9 септември - годините на Окесон като политически "парий" може скоро да приключат. 

Много избиратели се отъждествяват с неговия имидж на Швеция, обременена от мигранти, страдаща от престъпност, с изнемогваща система за социално подпомагане, а националистическите му възгледи съвпадат с популистката вълна в Европа и с клетвата на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място".

Партията иска замразяване на повечето имиграционни и парични стимули, за да бъдат убедени мигрантите да си тръгнат. Тя е активна и в области като здравеопазването и борбата с престъпността.

"Готови сме да свалим всяко правителство, за което сметнем, че не води Швеция в правилната посока", предупреди Окесон.

Предупреждението му звучи гръмко, но самият Окесон е дискретно сдържан. Той признава, че е интроверт, а преди време написа:

"Всичко, което кажеш, може да бъде и ще бъде използвано срещу теб".

Това е от книгата му от 2013 г. "Satis Polito" (достатъчно шлифован?) - признак как възприема себе си като обикновен човек, който се противопоставя на политическата система. 

Окесон говори ясно и спокойно - по-уместно за шведската публика, която все още цени повече консенсуса по време на конфликт, отколкото грубия антагонизъм, практикуван от лидери като Тръмп. Посланието му обаче често е колкото откровено, толкова и мрачно.

След като делът на населението, родено в чужбина, нарасна от 11 на 18 процента в началото на века, Окесон обвини либералните имиграционни политики за насилието на уличните банди, за сегрегацията и за бунтовете в обръчите от предградия с многоетажни блокове около най-големите шведски градове.

Окесон казва, че иска да ги срути, наричайки "ислямизацията" най-голямата външна заплаха след Втората световна война. Яростен критик на Европейския съюз, той иска референдум за шведското членство, макар че поради скромната подкрепа за "Swexit" вместо това си е поставил като приоритет ограничаването на имиграцията от чужди страни.

Пътят към почтеността 

Окесон изигра централна роля за еволюцията на Шведските демократи, твърди Йонас Хинфорс, политически изследовател от университета в Гьотеборг.

"Той олицетворява трансформацията от авиаторските якета и кубинките с метални бомбета до официалните костюми", каза Хинфорс. "Той успя много умело да формулира основните теми, вълнуващи партията, като същевременно избегне проблемите, които са неудобни за нея".

След като се присъединява към Шведските демократи през 1995 г. - седем години след като партията е основана предимно от активисти, свързани с бели расисти - Окесон и тесен кръг от приятели, получили прозвището "бандата на четиримата", се заемат да превърнат "пътуващия цирк", както го наричат те, в конвенционална партия.

Партийният символ - запален факел, аналогичен с този на британския неофашистки Национален фронт, бе заменен с цвете, а спорни искания като връщането на смъртното наказание и ограничаването на осиновяването на деца, които не са с нордически произход, бяха изоставени.

Мнозина не приеха промените за чиста монета. Когато Шведските демократи спечелиха първите си места в Риксдага, депутатите от Лявата партия отказаха техният парламентарен офис да е на същия етаж, заявявайки, че не се чувстват в безопасност в подобна компания.

Лидерството на една поляризираща партия в прехода от неизвестността до парламента има своята цена. Заплашван от опоненти, понякога дори замерван с яйца, Окесон живее под охрана от тайните служби и споделя открито, че има проблеми с психичното здраве.

След изборите през 2014 г., когато Шведските демократи увеличиха повече от два пъти местата си в Риксдага - 49 от общо 349, той излезе в отпуск по болест заради "бърнаут", синдрома на професионалното изчерпване или "прегаряне".

"Беше много тежко, най-вече заради жестоката социална стигма да си Шведски демократ", разказа Матиас Карлшон, един от "бандата на четиримата" на Окесон.

Въпреки че вече е баща на син, партийната работа на Окесон е засенчила много други неща в живота му (образование, кариера и връзки) и дори на самия него понякога му се струва като отчаян хазарт.

"Кой би наел бивш лидер на провалена, презряна партия, заклеймена като расистка?", размишлява той в статия, публикувана в списание през 2010 г., преди партията да влезе в парламента.

Личният живот на Окесон общо взето се е ограничавал до общуването с други членове на партията, с които прекарва ваканциите. Освен това е пианист в група, която свири т. нар. викинг рок - носталгични патриотични песни, примесени със северна митология. След като повечето време през първите години е бил почти напълно игнориран (веднъж шофирал 1600 км, за да произнесе реч пред публика от четирима души), сега за Окесон дори се говори като за възможен бъдещ премиер, макар че засега никоя друга партия не би подкрепила идеята.

"Те се самозалъгват, че Шведските демократи не съществуват, че случващото се не е реално, че ние ще изчезнем и всичко ще се върне към стария ред. Това обаче не се случи. Аз съм тук", заяви той. 

БТА 

В САЩ арестуваха рускиня по подозрение в шпионаж

https://offnews.bg//sviat/v-sasht-arestuvaha-ruskinia-po-podozrenie-v-shpionazh-684542.html

Руска гражданка беше арестувана в САЩ по подозрение в шпионаж. 

29-годишната Мария Бутина е обвинена в тайни действия като руски агент в САЩ. 

Според американските власти Бутина участвала в заговор като представител на руското правителство, като изграждала контакти с американски граждани и се инфилтрирала в политически организации. 

Според ФБР рускинята е действала по наставления на високопоставен служител в руското разузнаване, който е работил за Банката на Русия е бил включен в списъка със санкционирани руснаци. 

Името на високопоставения служител не се споменава, но от снимки на Бутина в социалните мрежи се вижда, че тя е имала контакти с подуправителя на банката Александър Торшин, който е включен в списъка със санкционирани през април. Източник на Ройтерс потвърждава, че става въпрос именно за Торшин. 

Мария Бутина е работила за организацията "Право на оръжие", която се бори за това руснаците да имат право да притежават свободно оръжие, подобно на американците. От снимките ѝ в социалните мрежи се вижда, че тя често е посещавала и събития, финансирани от най-голямото оръжейно лоби в САЩ Националната оръжейна асоциация.

Според прокуратурата тя е уреждала вечери във Вашингтон и Ню Йорк, за да си създаде връзки с американски политици и да изгради "таен канал за комуникация", чрез който да "проникне в апарата за вземане на национални решения в САЩ, за да прокарва интересите на Русия".

Мария Бутина е арестувана в неделя. Тя ще се изправи пред съда в сряда, когато ще бъде преценено дали подозренията са основателни и дали има нужда действията ѝ да бъдат разследвани. 

Уникално! Вижте колко фланелки продаде Роналдо само за ден след трансфера си

https://www.actualno.com/football/unikalno-vijte-kolko-flanelki-prodade-ronaldo-samo-za-den-sled-transfera-si-news_685363.html

Футболен Торино е обзет от истинска лудост покрай трансфера на мегазвездата Кристиано Роналдо от Реал Мадрид в Ювентус. Както вече стана ясно, черно-белите фланелки с името и номера на португалеца се разграбват по една в минута. Вчера португалецът официално бе представен като играч на "бианконерите", като се направи интересно сравнение между продадените фланелки до този момент на Роналдо с всичките на Ювентус през изминалия сезон. През целия сезон 2016/2017 италианският шампион е про

Китай: Срещата Путин-Тръмп ще се отрази благоприятно в световен мащаб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966154

Китай: Срещата Путин-Тръмп ще се отрази 
благоприятно в световен мащабКитай оценява положително срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки, заяви днес говорителката на външното министерство на Китай Хуа Чунин, цитирана от ТАСС. "Отдадохме голямо внимание на това събитие. Китай приветства срещата на Путин и Тръмп - лидери на две държави,

Най-големият исторически парк в Европа се строи край Варна (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/goodnews/naj-golemijat-istoricheski-park-v-evropa-se-stroi-kraj-varna-snimki-news_685362.html

Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „Исторически парк“ АД, обяви изпълнителният директор на дружеството Ивелин Михайлов. Окончателно целият обект трябва да бъде завършен до 2022 година, като вече се изгражда неговият първи етап. Очаква се „Исторически парк“ да бъде посещаван от туристите, идващи в България, но и да привлече допълнително г

Митничари спряха над 5 тона алкохол менте по морето само за ден

http://www.cross.bg/litra-alkohol-slyzhiteli-1579340.html

/КРОСС/ Митнически служители иззеха над 5 тона нелегален алкохол от района на Черноморието само за ден. Това съобщиха от пресцентъра на митницата в Бургас, цитирани от БТВ. Алкохолът е открит по време на проверки срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки. В Поморие са открити 134 литра етилов алкохол, разпределен в пластмасови туби и бутилки с етикети за минерална вода. Митническите служители са намерили алкохола изоставен от крайпътни търговци, които са се подплашили от приближаването на мобилната група и са изоставили стоката си. Извършена е и проверка в частен имот в област Бургас. Там са открити 500 литра ракия. По думите на собственика ракията била произвеждана чрез изваряване в казан от закупено грозде в продължение на няколко години. Най-голямото количество нелегален алкохол е открито при проверка в село в община Аксаково, в която са взели участие митническа мобилна група и служители на митниците Столична и Варна, както и полицейски служители от Икономическа полиция Варна. В помощни постройки на частен имот митническите служители установяват общо 3859 литра спиртни напитки с алкохолно съдържание между 45 и 60 градуса. В същия ден, при две проверки на друго населено място на същата община, са открити още 1140 литра нелегален алкохол

Костадин Костадинов събира подписи против въвеждането на еврото

http://www.moreto.net/novini.php?n=377958

Над 220 хил. подписа събраха от партия "Възраждане". С тях от партията настояват да се свиква национален референдум срещу приемането на еврото като официална валута. Въпросът е формулиран така: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България", съобщиха от политическата сила.

Министър Николай Нанков открива обекти за над 11 милиона лв. в Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6966000

Министър Николай Нанков открива обекти за над 11 милиона лв. в ГабровоМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай нанков открива в четвъртък обектите по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“, съобщиха от местната администрация. С инвестиция по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. са реконструирани и новоизградени ключови обекти от градската

Акция: Полицаи завардиха Шипка и на Прохода на републиката

http://www.struma.com/sinya-lampa/akciya-policai-zavardiha-shipka-i-na-prohoda-na-republikata_136776/

Полицейските постове ще проверяват за заразени животни

От днес, 17 юли, на двата прохода в област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Те ще извършват проверки, за да не се допусне превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб по повод възникналите огнища на болестта чума по дребните преживни животни в Бургаско и в Ямболско...

Продължава

Двама българи се самоубиват на ден, показват данни на Евростат

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/17/3283265_dvama_bulgari_na_den_se_samoubivat_pokazvat_danni_na/?ref=rss


Двама българи на ден отнемат живота си, а броят на самоубийците у нас е бил 682 души, показват данни на Евростат за 2015 година, цитирани от БТА. От тях 523 са мъже и 159 жени. Деветима българи на 100 000 души са отнели живота си през 2015 г., при среден показател 11 на 100 000 за ЕС.<br /><br />Броят на тези случаи намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и...

Експерти разкриха какво става на пазара на имоти и предупредиха: Брокерите лъжат и мамят!

http://www.struma.com/lyubopitno/eksperti-razkriha-kakvo-stava-na-pazara-na-imoti-i-preduprediha_136775/

На фона на ръст на ипотечни кредити и непрозрачен кредитен пазар, експерти сравняват събитията на имотния пазар с тези през 2005 г. - 2008 г., когато се случи т. нар. "имотен бум". Темата с пазара на жилища в страната коментираха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR финансовият анализатор в "Моите пари" Иван Стойков и мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

"Има задържане на некачествените имоти, към които няма реален интерес, за да вървят...

Продължава

Дъждовете забавиха прибирането на пшеницата в Силистренско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966136

Дъждовете забавиха прибирането на пшеницата в Силистренско Зърнопроизводители очакват покачване цената на хляба С около седмица се забави прибирането на пшеницата в Силистренско заради дъждовете през последните дни. Те, както и сушата преди това ще дадат отражение върху количеството и качеството на зърното, смятат зърнопроизводители. Прогнозират и повишение на цената на хляба.

Япония и ЕС подписаха "историческо споразумение" за свободна търговия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283254_iaponiia_i_es_podpisaha_istorichesko_sporazumenie_za/?ref=rss


Япония и Европейският съюз подписаха днес "историческо споразумение" за свободна търговия, което ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на близо 30 процента от световния, информираха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председатeлите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод...

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

http://www.cross.bg/pensioniraneto-suvet-tristranniya-1579343.html

/КРОСС/ Позиция на ИБ на НС на БСП Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. Припомняме, че в петък, народни представители от БСП за България се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им.  

Изгониха Мая Манолова от заседанието за ТЕЛК

https://www.vesti.bg/bulgaria/izgoniha-maia-manolova-ot-zasedanieto-za-telk-6084555

"Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова

Страсбург: Русия е извършила "многобройни нарушения" във вреда на "Пуси райът"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966141

Страсбург: Русия е извършила "многобройни нарушения" във вреда на "Пуси райът"Русия е извършила "многобройни нарушения", осъждайки на затвор три членки на пънк групата "Пуси райът", опитали се да изпълнят песни срещу Путин в московски катедрален храм през февруари 2012 г., постанови днес Европейският съд за правата на човека, цитиран от Франс прес. Тъжителките - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич,

„Възраждане“ събра 220 000 подписа против еврото

https://frognews.bg/novini/vazrajdane-sabra-220-000-podpisa-protiv-evroto.html

220 000 подписа са събрани за референдум против приемането на еврото като официална валута. Това обявиха от партия „Възраждане“.

Стълпотворение от роми пред сградата на Социални грижи в Петрич, стартира подаването на заявления за отоплителния сезон

http://www.struma.com/obshtestvo/stulpotvorenie-ot-romi-pred-sgradata-na-socialni-griji-v-petrich_136774/

За поредна година ставаме свидетели на огромните опашки, извили се пред Дирекция „Социално подпомагане" в Петрич. Причината за това е началото на подаването на молби за помощи за отопление през тазгодишния зимен сезон. Най -активни днес са ромите от общината, с по няколко деца. Част от тях са редовни абонати за подобен вид подпомагане.

Месечното подпомагане, което ще се изплаща от ноември до март следващата година е в различни размери, в зависимост от групата, в която...

Продължава

Антон Тодоров: Архивите говорят! През 1984 г. са умъртвени 72 053 бр. говеда, 1 000 774 бр. овце и 774 454 свине

https://petel.bg/Anton-Todorov--Arhivite-govoryat--Prez-1984-g--sa-umartveni-72-053-br--goveda--1-000-774-br--ovtse-i-774-454-svine__274174

Снимка фейсбук Експертът към ГЕРБ Антон Тодоров опроверга с документи неверните твърдения, че по време на комунизма не са били евтанази...

Студенти от Ангола започнаха обучение във ВВМУ

https://petel.bg/Studenti-ot-Angola-zapochnaha-obuchenie-vav-VVMU__274173

Снимка: Maritime.com. 39 младежи от Ангола започнаха обучение във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.  Обучението включва 1 година...

Гърция го доказа! Учи мама, за да не работиш, но да взимаш пари

https://petel.bg/Gartsiya-go-dokaza--Uchi-mama--za-da-ne-rabotish--no-da-vzimash-pari__274172

Mиниcтepcтвoтo пo тpyдa в Aтинa, cлeд cпopaзyмeниe cъc cиндиĸaтитe, вĸлючи и cпeциaлиcтитe нa cвoбoднa пpaĸтиĸa ĸъм имaщитe пpaвo зa oбeзщeтeниe пpи бeзpaбoтицa. Πo 360 e...

Алтайски шаман зловещо: Апокалипсисът е близо, Земята ври и кипи

https://petel.bg/Altayski-shaman-zloveshho--Apokalipsisat-e-blizo--Zemyata-vri-i-kipi__274171

Писател и изследовател на шаманската култура в руския Алтайски край предрича скорошния край на света. Андрей Коробейщиков твърди, че при...

Видими мерки по дезинфекция в Шарково няма

http://www.cross.bg/horata-merki-sharkovo-1579341.html

/КРОСС/ Видими мерки по дезинфекция срещу чума в с. Шарково няма. Обстановката при последното стадо, което не е евтаназирано заради чумата, е спокойна. Остава блокадата от хора, които пазят животните на баба Дора от здравните власти, които се очаква да дойдат. Хората опъват палатки и смятат да останат и в следващите дни, за да не стигнат ветеринарите до мястото. Все още в селото не са пристигнали и представители на ЕК, които се очакват днес. Хората планират протест пред Министерския съвет утре.

Компанията на Харви Уайнстийн беше продадена, след като банкрутира

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6966132

Компанията на Харви Уайнстийн беше продадена, след като банкрутираКомпания на скандалния продуцент Харви Уайнстийн, който бе забъркан в скандали за сексуално насилие над 50 жени, беше продадена, след като обяви банкрут, съобщиха световните агенции. Купувач на продуцентското студио стана тексаското инвестиционно дружество "Лантърн капитъл" със седалище в Далас. Първоначално сделката предвиждаше компанията на

Изгониха омбудсмана Мая Манолова от тристранката в Министерски съвет (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izgoniha-ombudsmana-maia-manolova-ot-tristrankata-v-ministerski-syvet-snimki-2109666

Омбудсманът Мая Манолова беше принудена да напусне заседанието на Тристранния съвет, след като се оказа, че няма официална покана от нито един от членовете на съвета, каквото е изискването на правилника за работата му.

Именно заради липсата на покана

Сираци лагеруват край язовир „Огоста“ в катун (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/vraca/siraci-lageruvat-kraj-iazovir-ogosta-v-katun-snimki-2109725

Децата от домовете за сираци под опеката на отец Иван лагеруват край бреговете на язовир Огоста без придружители.

В 13:30 ч. на 17 юли в импровизираното селище има 35 деца от 6 до 16-годишни. Възрастни няма. Били заминали до село Якимово по работа, обясняват невръстн

Шефът на Uber: Рентабилността не е от решаващо значение за IPO

https://www.investor.bg/softuer/458/a/shefyt-na-uber-rentabilnostta-ne-e-ot-reshavashto-znachenie-za-ipo-264819/

Въпреки това компанията ще трябва да демонстрира ясен път към рентабилността, твърди Дара Косровшахи

Германското разузнаване е имало контакт с групи, свързани с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966102

Германското разузнаване е имало контакт с групи, свързани с ФЕТО
Германското правителство е потвърдило, че разузнавателните му служби са имали контакти с групи, свързвани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), предаде Анадолската агенция. Берлин обаче отказа да даде подробности за разговорите с групировката с мотив, че това може да навреди на дейностите на разузнавателните организации, предаде БТА.

Подвеждат ни за качеството на храните, отбелязва потребителска организация

http://www.moreto.net/novini.php?n=377943

Качеството, съдържанието на плодове и на пълнозърнести брашна, са най-честите измами с етикетите на храните. Това показа проучване на европейската потребителска организация. Според организацията най-честият тип измами са подвеждащи надписи, че предлаганият продукт е “традиционен”, “натурален”, “фермерски” или “по домашна/бабина рецепта”, което често няма нищо общо със съдържанието му, изпълнено с консерванти и стабилизатори, но създава у купувача усещане за качество.

Попове от Гигенския манастир пеят ”Ако умра ил загина!” (видео)

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/popove-gigenskiia-manastir-peiat-ako-umra-zagina.html

Видео, качено в социалните мрежи, даде повод за хиляди полюсни реакции и коментари. На кадрите ясно се виждат свещеници, които пеят народна песен с микрофони в ръце и дават тон за хоро по време на събор в близост до Гигинския манастир.

Словения е изправена пред риск от нови предсрочни избори

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/17/3283250_sloveniia_e_izpravena_pred_risk_ot_novi_predsrochni/?ref=rss


Словения е изправена пред перспективата за предсрочни избори, след като консервативната партия "Нова Словения" (NSI) излезе от коалиционните разговори късно в понеделник, обвинявайки за това разделенията между шестте движения, които участват, предаде "Ройтерс".<br /><br />Лидерът на NSI Матей Тонин заяви, че са се появили "потенциални конфликти" между партиите, които се опитват да сформират правителство месец след изборите. Той обаче не даде подробности...

Конфузна ситуация в Министерския съвет: Валери Симеонов изгони Мая Манолова от...

http://www.struma.com/obshtestvo/konfuzna-situaciya-v-ministerskiya-suvet-valeri-simeonov-izgoni-maya-manolova_136773/

Конфузна ситуация се разигра в Министерския съвет. Омбудсманката Мая Манолова бе изгонена от заседанието на тристранния съвет. Както Блиц вече писа на заседанието трябва да обсъди промени в телковете и пенсионирането на миньорите.

Вицепремиерът Валери Симеонов попита Манолова какво прави на съвета, след което поиска мнението на социалните партньори дали тя да остане. Бизнесът се съгласи при едно условие, че някой признае омбудсманката за член на своята делегация. Синдикатите обаче...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване